Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Αντώνη και στην Αντωνία!

Posted by sarant στο 17 Ιανουαρίου, 2022


Σήμερα έχουμε 17 Ιανουαρίου, του αγίου Αντωνίου -γιορτάζουν ο Αντώνης και η Αντωνία λοιπόν. Οπότε, ταιριάζει να τους αφιερώσουμε το σήμερινό άρθρο, υπό τύπον δώρου.

Θα το ξέρετε ότι στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο και στον Θανάση (που γιορτάζει αύριο) και στον Σταύρο, ενώ παλιότερα στον Θωμά, στον Στέφανο και στον Χαράλαμπο. Τελευταίο τέτοιο άρθρο ήταν, πέρυσι το καλοκαίρι, στην Παρασκευή και τον Παρασκευά.

Σύμφωνα με μια κατάταξη των ελληνικών ονομάτων, το ανδρικό όνομα Αντώνης είναι από τα ονόματα μεσαίας συχνότητας: έρχεται στην 16η θέση, ανάμεσα στον Σπύρο και στον Μανώλη. Το γυναικείο Αντωνία είναι κάπως λιγότερο συχνό, αφού βρίσκεται στην 38η θέση των γυναικείων, ανάμεσα στη Νίκη και στην Ουρανία.

Ετυμολογικά, το όνομα Αντώνιος (η επίσημη μορφή του) είναι λατινικής προέλευσης. Θα θυμάστε από την ιστορία τον Μάρκο Αντώνιο, που ήταν μέλος της τριανδρίας στη Ρώμη μετά τη δολοφονία του Καίσαρα και έγινε εραστής της Κλεοπάτρας -και βέβαια το καβαφικό «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».

Στην αρχαία Ρώμη, το όνομα Antonius ήταν οικογενειακό όνομα (gens), αντίστοιχο ας πούμε του δικού μας επωνύμου, αν και οι Ρωμαίοι είχαν και τρίτο όνομα, το cognomen, που κι αυτό στο επώνυμο αντιστοιχεί. Το οικογενειακό όνομα δείχνει την καταγωγή από έναν κοινό πρόγονο και οι Αντώνιοι της Ρώμης ήθελαν να κατάγονται από τον Ηρακλή: «ἦν δὲ καὶ λόγος παλαιὸς Ἡρακλείδας εἶναι τοὺς Ἀντωνίους, ἀπ’ Ἄντωνος παιδὸς Ἡρακλέους γεγονότας», όπως λέει ο Πλούταρχος στον Βίο του Αντωνίου. Η ετυμολογία του ονόματος στα λατινικά είναι άγνωστη -πιθανώς ετρουσκικής αρχής, λένε τα λεξικά.

Στα ελληνικά ο Αντώνης είναι το δεύτερο συχνότερο όνομα λατινικής προέλευσης. Το πρώτο, αρκετά συχνότερο, σας το αφήνω για κουίζ.

Με τον χριστιανισμό, το όνομα έγινε δημοφιλές χάρη στον άγιο Αντώνιο (έζησε περίπου από το 250 ως το 356) που ήταν ο θεμελιωτής του μοναχισμού στην Ανατολή και που ασκήτεψε στην έρημο επί πολλές δεκαετίες, όπου έγινε στόχος του πονηρού πνεύματος, που του έστελνε λάγνες οπτασίες για να τον κάνει να αμαρτήσει ή εξαπέλυε εναντίον του σμήνος δαιμόνων.

Αυτά τα έγραψε ο μέγας Αθανάσιος στον βίο του Αντωνίου, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ανάγνωσμα, ίσως λόγω των σκανδαλιστικών λεπτομερειών. Το θέμα του Πειρασμού του αγίου Αντωνίου ενέπνευσε πολλούς πίνακες από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, αλλά και αργότερα, μέχρι και τον Σαλβατόρ Νταλί. Διάλεξα, για να συνοδέψω το άρθρο μας, έναν νεανικό πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου (αντιγραφή απο χαρακτικό του Σονγκάουερ).

Σε αυτόν τον πίνακα, Άγγελοι ξεκίνησαν να ανυψώσουν τον Άγιο Αντώνιο στους ουρανούς, αλλά έπεσαν σε ενέδρα δαιμόνων, οι οποίοι προσπαθούν να αρπάξουν τον άγιο. Φοβερά πράγματα.

Οπότε, το όνομα έγινε δημοφιλές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Ιταλία και την Ισπανία (κάπου ειδα ότι το Antonio ειναι το δεύτερο συχνότερο αντρικό όνομα στην Ισπανία). Στην Αγγλία υπάρχει η παραλλαγή Anthony, αντί του Antony -αυτό το h προστέθηκε τον 17ο αιώνα όταν κάποιος λόγιος ετυμολόγησε το όνομα από το ελληνικό άνθος (anth-). Στην Αγγλία το 1944 το Anthony ήταν το 6ο δημοφιλέστερο ανδρικό όνομα, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει σε δημοτικότητα. Πολύ κοινό και το χαϊδευτικό Tony (ο Αντώνης Αμπατιέλος ήταν γνωστός ως Tony στην Αγγλία). Το όνομα υπάρχει και στις σλαβικές χώρες -ο Τσέχοφ ας πούμε.

Στα ελληνικά, εκτός από το Αντώνης και τα υποκοριστικά του (Αντωνάκης κτλ) πολύ διαδεδομένος ήταν ιδίως παλιότερα ο τύπος Τώνης, ενώ έχουμε ακόμα τυπους όπως Ντώνας (ή Ντόνας), Αντωνάς, Ντωνιό(ς). Η Αντωνία δίνει πολύ συχνά την Τώνια/Τόνια, κάποτε συγκόπτεται σε Νίτσα (όπως και άλλα γυναικεία ονόματα) ή και Νία, ενώ αλλοτε εμφανίζονται και ξενοπρεπείς παραλλαγές σαν την Αντουανέτα ή την Αντωνέλλα. Παλιότερα ακουγόταν και το Αντώνα.

Στη φρασεολογία μας, έχουμε μερικές παροιμίες όπου ο Αντώνης ή η Αντώνα εμφανίζονται μαζί με άλλα ονόματα, όπως η:

Κόψε ξύλο κάμε Αντώνη
κι από πλάτανο Μανώλη
κι αν ρωτάς και για τον Γιάννη,
ό,τι ξύλο κόψεις κάνει.

(Υπάρχει και σε άλλες παραλλαγές χωρίς Αντώνη. Η σταθερά είναι ο Γιάννης).

Επίσης: Μπρος Μαριώ και πίσω Αντώνα ή Μπρος Μαρία, πίσω Αντώνης, παροιμία που είχε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο και που χρησιμοποιείται σε ποικίλες περιστάσεις (όποιος ξέρει περισσότερα, ας πει).

Στη συλλογή του Πολίτη υπάρχουν αρκετές παροιμίες για τον άγιο Αντώνιο, τον Αγιαντώνη, και τη ζωή του. Μεταφέρω:

 • Σαν ο Αγιαντώνης το γουρούνι, «επί επιμόνων, εμμενόντων εις τας στρεβλάς ιδέας των, ως ο άγιος Αντώνιος εις την άλογον συμπάθειάν του προς τον χοίρον».
 • Βουβαμός του Αγιαντωνιού! ενν. να σε πιάσει ο βουβαμός, η αφασία του Αγίου Αντωνίου. Λέγεται σε φλύαρους ή φωνασκούντες.
 • Είναι για τον Αγιαντώνη -δηλ. παράφρων, πρέπει να κλειστεί σε μοναστήρι.
 • Ειναι σωστός Αγιαντώνης -δηλ. κάτισχνος όπως ο ασκητής.
 • Κακή ροπή τ’ Αγιαντωνιού -αυτή είναι μετεωρολογική, λέγεται για κακοκαιρία, διότι συχνά στα μέσα του Γενάρη ενσκήπτει βαρύς χειμώνας. Ωστόσο, τότε αρχίζει, στα νοτιότερα μέρη, να ανοίγει ο καιρός, κι έτσι ο Δημ. Λουκάτος καταγράφει την εξής παροιμία:
 • Αφ’ τ’ Αγιαντωνιού και πέρα, δώσ’ του φουστανιού σου αγέρα, σημειώνοντας ότι πέρα από το άνοιγμα του καιρού, τότε πέφτει καρναβάλι όπου όλοι χορεύουν.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε και τον όρο «αντουανετισμός» ή «μαριαντουανετισμός» που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική μας φρασεολογία και που στηλιτεύει την ανάλγητη και ξεκομμένη από την πραγματικότητα στάση κάποιων σχολιαστών (π.χ. ο αντουανετισμός του Γιάννη Πρετεντέρη). Η αρχή βέβαια βρίσκεται στη φράση που αποδίδεται στη Μαρια Αντουανέτα «Μα γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;», όταν της είπαν ότι οι φτωχοί δεν έχουν ψωμί να φάνε. (Ναι, ξέρω, χρειάζεται άρθρο για τη φράση αυτή).

Σύμφωνα με το διασημόμετρο, ο διασημότερος Αντώνης είναι μακράν ο Αντώνης Ρέμος και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Τώνης Μαρούδας είναι ο διασημότερος Τώνης. Στα γυναικεία, Τώνια Μαρκετάκη και Τώνια Μοροπούλου, αλλά και η πρώην βουλεύτρια Τόνια Αντωνίου που έχει ίδια ρίζα σε όνομα και επώνυμο (έχω κι έναν παλιό συμμαθητή Αντώνη Αντωνίου, πάντως).

Πέρα από τα ζωγραφικά έργα, και ο Φλομπέρ έχει γράψει για τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου -και το έχει μεταφράσει ο Βάρναλης, αλλά δεν το έχω διαβάσει. Σε εντελώς άλλο ύφος, έχουμε τους σατιρικούς μονόλογους του Αντωνάκη (ή της Αντώνας της σερέτισσας) του Ναπ. Λαπαθιώτη.

Να κλείσουμε με τραγούδι. Αναγκαστικά σχεδόν, αν και κάθε άλλο παρά εορταστικό, ο Αντώνης, του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Μαουτχάουζεν.

Advertisement

205 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στον Αντώνη και στην Αντωνία!”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα… Ακούγοντας «Αντωνάκης» το μυαλό μου πάει πρώτα στον Αντώνη Κοκοβίκο, της γνωστής ταινίας «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», όπου μας έχει ταΐσει με πολλές καλές ατάκες:
  «μπούλη ρούφα τ’ αυγό σου», «μετά το γάμο πέφτει παντόφλα», «εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα».

  για το κουίζ το οποίο μάλλον ως ρητορικό μου φέρνει, Κωνσταντίνος.

 2. Νέο Kid said

  Και ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος ρωμαϊκά ονόματα δεν είναι; Για το Μήτσο δεν είμαι σίγουρος.
  Πάντως ρωμαϊκό-ρωμαϊκό στα ρωμαίικα θα έλεγα τα Τίτος (αρκετά συνηθισμένο) και Κλαύδιος (πιο σπάνιο).

 3. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα σας.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!
  Πολλοί οι Αντώνηδες στον καλλιτεχνικό χώρο, από τον Tony Benett (που ο μπαγάσας, παρά το Αλτσχάιμερ, έκανε δίσκο και συναυλία με τη Lady Gaga πρόσφατα), μέχρι τον Tonino Carotone

 5. Πέπε said

  2 Ο Γεώργιος είναι από τη γεωργία (με μικρό) και τον γεωργό.

 6. atheofobos said

  Εύχομαι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και το παρακάτω ποστ μου είναι μια μικρή αφιέρωση σε αυτούς για να πληροφορηθούν τι ήταν ο άγιος το όνομα του οποίου φέρουν
  ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΛΥΣΙΑΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

 7. Spiridione said

  Καλημέρα. Εμένα μου ήρθε στο μυαλό ο Antonio Vargas Heredia που έγινε ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης.
  https://afmarx.wordpress.com/tag/antonio-vargas-heredia/

 8. Νέο Kid said

  Κι ο μεγάλος ηθοποιός Άντωνι Κουίν Ελ μεχικάνο Ζόρμπα Ελ Γριέγο

 9. Λεύκιππος said

  Κωνσταντίνος βέβαια, ο σταθερός (constant) το πιο συνηθισμένο όνομα, αν και μάλλον σπάνιο σε Ιταλούς, Ισπανούς και σία.

 10. sarant said

  Kαλημέρα, χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν και ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Φυσικά το κουίζ το βρήκατε αμέσως, είναι ο «σταθερός» Κωνσταντίνος. Ο Ευστάθιος δηλαδή.

  7 Αυτό το άρθρο του ΑΦΜ αξίζει αναδημοσίευση

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Ιδού και ένα…εσωστρεφές ζεϊμπέκικο για τη σημερινή γιορτή.

  Χρόνια πολλά στους Αντώνηδες και τις Αντωνίες.

 12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στις Αντωνίες και στους Αντώνηδές μας.

  >>αλλά και η πρώην βουλεύτρια Τόνια Αντωνίου
  Η Τόνια Αντωνίου, ως πρώτη επιλαχούσα βουλεύτρια στο ΚΙΝΑΛ, κατέλαβε τη θέση μετά το θάνατο της Φώφης Γενννηματά.

 13. Ρήγας said

  Χρόνια πολλά στη μανούλα μου!
  Να μνημονεύσουμε τον μεγαλύτερο Αντώνη των ελληνικών γραμάτων, τον σπουδαίο Αντώνη Σαμαράκη, και, φυσικά, τον συγκινητικό κυρ Αντώνη του Μάνου Χατζηδάκι!

 14. phrasaortes said

  2. Ο Κλαύδιος δεν ήταν μικρό όνομα. Μονάχα στην ύστερη αρχαιότητα εξελίχθηκε σταδιακά σε προσωπικό όνομα, όπως και ο Φλάβιος και αργότερα ο Κωνσταντίνος. Απ’ό,τι θυμάμαι, το μόνο ανδρικό praenomen που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα είναι ο Μάρκος.

 15. leonicos said

  Παλιότερα ακουγόταν και το Αντώνα.

  Γνώρισα μια Αντώνα. Όχι σπουδαια πραγματα
  (Εννοώ δεν ήταν φιλαιναδα μου)

  ΥΓ φιλαινάδα < φίλαινα, Μπαμπ γαρ, κι έχει δίκιο και μ' αρέσει

 16. sarant said

  12 Στέκομαι διορθωμένος λοιπόν

  13 Να τη χαίρεσαι.
  Και βέβαια δεν έπρεπε να ξεχάσω τον κυρ Αντώνη

 17. Καλημέρα
  Εμείς λέμε «απ’ τ’ αγιού Γιαννιού και πέρα δωσ’ του φουστανιού σ’ αέρα» Ξεκινάμε πιο νωρίς!
  Όσο για τα μετεωρολογικά σήμερα κοίταζαν αν «λιάστηκε το αρκουδάκι» (αν δηλαδή έχει ήλιο σαν καληώρα). Τότε ο χειμώνας ουσιαστικά τέλειωσε. Ενώ αν δεν λιαστεί τότε έχει χειμώνα πίσω (ή μήπως ανάποδα; Δεν θυμάμαι). Ήταν δηλαδή μέρα για πρόγνωση του καιρού η σημερινή.

 18. Α, ναι. Χρόνια πολλά σ’ Αντώνηδες κι Αντωνίες.

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καβάφης, απολείπειν κλπ.

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντουανέτα Αγγελίδη, η καλή σκηνοθέτρια.

  >>έγινε στόχος του πονηρού πνεύματος, που του έστελνε λάγνες οπτασίες
  Εν τούτοις το άσμα λέει
  «Αγ. Αντώνη μου σωτήρα
  βρες μου μια κι ας είν και χήρα» 🙂

 22. leonicos said

  Ο Άγιος Αντώνιος ήταν αιγύπτιος, και αυτό έχει μεγάλη σημασία

  Κατ’ αρχήν έχουμε τον Ατονισμό της 19ης Δυναστεία, Εχνατόν ή Ακενατόν κλπ
  ο οποίος προσπάθησε να καταργήσει το αιγυπτιακό ιερατείο με το μυστικισμό και την πολυθεϊα του\
  προφανώς γίνονταν και συνωμοσίες
  και κήρυξε ως ένα και μόνο θεό τον Ατ-Ον (Ατ=δίσκος, Ον=Ήλιος)
  Ο Ατονισμός επεκράτησε καμιά εικοσαριά χρόνια, αλλά δημιούργησε δύο πράγματα
  α) εκτεταμένη υμνολογία (που θεωρείται ότι ήταν η βάση και για τους ψαλμούς του Ταναχ = Παλαιάς Διαθήκης)
  β) πιστούς ατονιστές οι οποίοι με την αποκατάσταση της παλαιάς τάξης πραγματων μετά τον Τουταγχαμόν (γιο ή γαμπρό του Εχνατόν και κάποιου Ορεμπχέμπ) έφυγαν μαζί με τους Μπνε – Ισραέλ (Υιούς Ισραήλ) ως σύμμεικτον πλήθος, και τελικώς αποτέλεσαν τον εβραϊκό λαό.

  Επιπέλον, ΄λογω του γεγονότος ότι το όνομα Ιαχβέ κηρυχθηκε άρρητο, η νάγνωση του τετραγραμμάτου έγινε Αντονάι. Δηλαδή ο Ατόν έδωσε το όνομά του στο τετραγράμματο. Με δυο λόγια, αφαίρεσαν (στον προφορικό λόγο) το όνομα του θεού τους και το αντικατέστησαν με το όνομα ρνός ειδώλου, εν προκειμένω του Ηλίου. (Η τυφλότης των φανατικών είναι αρχαίο προνόμιο)

  Ο Ατον προφανώς διέρρευσε και έδωσε το όνομά του και στον Άδωνι

  από το οποίο τα λατινικά Αντώνιοι

  Αυτά για να έχετε μια πλήρη εικόνα

 23. Νέο Kid said

  Καλός ο Μικελάντζελος, αλλά Κρίμα να μη βάλουμε το μεγαλύτερο σύγχρονο καλλιτέχνη.

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που η Μελίνα έδωσε απευθείας από το υπουργείο χρήματα (και πολύ καλά έκανε) για παραγωγές μεσαίου μήκους πολιτιστικών ντοκιμαντέρ,σε νέους κυρίως σκηνοθέτες («Όλα τα λουλούδια ν΄ανθίσουν»), είτανε μια περίπτωση όπου στην ad hoc επιτροπή παρακολούθησης-παραλαβής κάποιου τέτοιου ντοκιμαντέρ, ακούστηκε το ωραίο «Δώσε θάρρος του Αντώνη, να σου γίνει Αντονιόνι» .

 25. Νέο Kid said

  22. Δηλαδή οι Εβραίοι είναι αρχαίοι Αιγύπτιοι;

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  22 >> Ο Ατονισμός επεκράτησε καμιά εικοσαριά χρόνια

  Λάθος. Τα ιερογλυφικά ποτέ δεν είχαν τόνους και πνεύματα.

 27. sarant said

  17 Το αρκουδάκι, ε; Δεν το είχα ακούσει.

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη νότια Κρήτη, στην Άρβη που ίσως οι πιο πολλοί την ξέρετε από τις μπανάνες της αλλά ακούγεται και τελευταία λόγω των σεισμούληδων που γίνονται ανοιχτά της, υπάρχει ένα βυζαντικό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στην πλαγιά, αντίκρυ στη θάλασσα. Μέρος πανέμορφο, που για να πας από την παραλία-μικρό χωριό τον καιρό της ανάμνησης- αφού διέσχιζες έναν ισκερό κάμπο με ελιές και μπανάνες, στο βάθος, στο φαράγγι, δρασκέλιζες έναν χείμαρο και ανηφόριζες καμια 500 μετρα για το μοναστήρι.
  Στο ρυακάκι του φαραγγιού, καλοκαίρι, όταν πήγαμε εκδρομή στα παιδικά τα μου, πιάσαμε καβούρια (ποταμίσια, του γλυκού νερού) που τα γλεντήσαμε το βράδυ με ρακές (θεϊκός μεζές).
  Είχαμε πάει από τη θάλασσα, με βάρκα κι έκτοτε δεν ξαναπήγα, αλλά ίσως και λόγω της ωραίας ενθύμισης ή συμπτωματικά από γνωστούς και φίλους της πέριξ περιοχής, μάθαινα νέα του μοναστηριού (συνήθως, όπως κι όταν πήγαμε,αλλά και σήμερα βλέπω, ανδρικού- μονοπρόσωπου), μερικά σκανδαλιστικά και σκανδαλώδη. Είχε κι έρωτες είχε και καταλήστευση των υπαρχόντων από τον «μοναχό» που ξεμονάχεψε και τα πήρε όλα κι έφυγε. Τα δαιμόνια που περιτριγυρίζανε τον Άγιο τον κυρίεψαν 🙂 . Πάνε όμως αρκετά χρόνια κι απ΄αυτό.
  Έτσι για σπονδή στη μνήμη το έγραψα.

  Στη συνέχεια κι άλλα ντόπια τ΄Αγιαντωνιού

 29. Πε πράμα και για τον Τρελαντώνη (Μπενάκη) 🙂

 30. Φαράγγι Αγίου Αντωνίου στο Αμάρι

 31. Να μην ξεχάσουμε στις 20 τον Θύμιο και την Ευθυμία…

  Αποσπάσματα :

  Παράδειγμα της επιδράσως του ονόματός επί του χαρακτήρος του φέροντος, ήτο ο εν λόγω γέρων. Το φοινικικόν Αντον (αφέντης) δύο εκδοχάς είχεν εις την ελληνικήν : την του Αδώνιδος, και του Αντωνίου . Ως Αδωνις έζησεν την νεότητα του και εγκρατής ως ερημίτης Αντώνιος έζει το γήρας του. Και εις τας δύο αυτάς φάσεις της ζωής του είχεν κάτι το πνευματικόν.

  Κατά το μεσαίον διάστημα της ζωής του η πνευματικότητα υπερεκεράσθη εκ της υλιστικής προσπαθείας χρηματικού προσπορισμού. Αν και δεν ηργάζετο εις Γερμανίαν, την προσωνυμίαν Μάρκος Αντώνιος έλαβεν, ασχοληθείς με τας συναλλαγματικάς ισοτιμίας. Μοιραία διά την επαγγελματικήν σταδιοδρομίαν του υπήρξεν η σχέσις του με εκπρόσωπον χρηματιστηριακού γραφείου εις μεγαλούπολιν της Πελοποννήσου, φερούσης το (μοιραίον) όνομα Κλεοπάτρα. Αναμίξας τας οικονομικάς και τας αισθηματικάς υποθέσεις εις σωρείαν λαθών υπέπεσεν.Την αιτίαν αναζητών, την σχέσιν βιαίως διέκοψεν. Η Κλεοπάτρα απέμεινεν κλαίουσα εις την Πάτραν.. Η μη προβλεφθείσα υπ’ αυτού ενσωμάτωσις της Ανατολικής Γερμανίας εις την Δυτικήν τοιαύτην, του επέφερεν ισχυρόν οικονομικόν κλονισμόν. Η δε απορρόφησις του μάρκου εν τω κοινώ ευρωπαϊκώ νομίσματι, το ευρώ, υπήρξεν η χαριστική βολή. Το Μάρκος εξέπεσεν του ονόματός του, ακολουθήσαν την τύχην του πάλαι ποτέ ισχυρού νομίσματος. Απεσύρθη του χώρου των χρηματαγορών ως απλούς Αντώνιος και ιδώτευσεν. Απομονωθείς, τα σφάλματά του κατενόησεν και δι’ αυτών τας πνευματικάς του ιδιότητας, τη βοηθεία και της μελέτης του βίου των ακρίδων, ανέπτυξεν. Ητο πλέον σοφός, αλλά γέρων.

  Καζαντζίδης- Μαρινέλλα όπως το μάθαμε

 32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την κακοκαιρία :

  Σ’ τσι δεκαφτά του Γεναριού
  είναι κερά τ’ Αγιαντωνιού.
  Τότεσας, κερά μαντόνα
  είν’ η φούρια του χειμώνα.
  και
  Ε, Αντώνη Μπαρμπαντώνη
  που τα ψάρυνες* τα όρη
  τσι κορφές και στι Μαδάρες
  τσι βοσκούς τσι κερατάδες **

  http://iscreta.gr/2018/01/%cf%83%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%ac-%cf%84/

  *ψαρά=τ άσπρα (ψαρομάλλης, ο Ψαρής κλπ)
  εψάρυνα, άσπρισαν τα μαλλιά μου

  **κερατάς δεν είναι πάντα αρνητικό, είναι και το αντίθετο, θαυμασμού!. «Επροϊβάστηκε ο κερατάς με άριστα, πώς να τονε μαλλώσω»/ ο μπαγάσας-θετικά

 33. dryhammer said

  17, 27. Εγώ το ξέρω ανάποδα:
  «Λιάστηκε τ’ αρκούδι, τ’ Αγιαντωνιού; Πίσω είν’ τα κρύα!» Τουτέστιν, η λιακάδα η σημερινή (καληώρα) προμηνύει το Φλεβάρη – Μάρτη ψοφόκρυα.

  [Με το παλιό βέβαια μιλάμε για 30 του Γενάρη]

 34. π2 said

  Για τα λατινικά ονόματα και τη σχετική ορολογία είχα γράψει το πάλαι ποτέ ένα σημείωμα στη Λεξιλογία: https://www.lexilogia.gr/threads/tria-vel-quattuor-nomina.9736/

 35. dryhammer said

  32**. Όλες οι υβριστικές εκφράσεις λέγονται και για θαυμασμό, ίσως σαν μορφή εξορκισμού του κακού που θα φέρει ο φθόνος για την επιτυχία. Πρβλ το «φτου, να μη σε ματιάσω», «βρε τον …» κλπ κλπ

  Εχάρηκα το «Επροϊβάστηκε» (στα ακραία Χιακά: «Ηπροϊβάστηκένε»)

 36. LandS said

  Όχι Ευστάθιος (Constans=Σταθερός->Κώνστας) θα ήταν κάποιος ευεργέτης του πατέρα του αφού ο παππούς του λεγόταν Ευτρόπιος. Ευσταθίου, κατά κάποιο τρόπο, ήταν ο μπαμπάς του (Constantius->Κωνστάντιος). Ο ίδιος ήταν κάτι σαν Ευσταθιάδης.

  Και βέβαια αυτά ήταν Cognomen μιας και τα πλήρη ονόματα ήταν

  Flavius Valerius Constantius και Flavius Valerius Constantinus

 37. Μια εποχή είχα καλή παρέα με δυο Αντώνηδες στο χωριό. Ο ένας ήταν ο γκουρού μου στο ψάρεμα, θησαυρός γνώσεων, ψάρευε το καλοκαίρι στο χωριό και τον χειμώνα στο Φάλληρο. Τις ελεύθερες ώρες του έκανε τον οδοντογιατρό με δίπλωμα οδοντοτεχνίτη από τας ΗΠΑ.
  Ο άλλος, ελληνοϊταλός με φοβερή κουλτούρα, είχε πει την περιβόητη φράση για την μουσική «ό,τι δεν είναι Βέρντι, είναι σκουπίδια». Κάποιες φορές του δίνω δίκιο…Μαζυότανε νωρίς τα βράδια κι άκουγε μια όπερα πριν κοιμηθεί. Τον φώναζα τσίο (θείε) αν και είμαστε μακρυνά ξαδέλφια, λόγω ηλικίας. Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

  Μια μέρα τους πήρα μαζί, χρειαζόμουνα δυο μάρτυρες στο Λιμεναρχείο. Διαπίστωσαν πως ήταν συνομίληκοι και είχαν γεννηθεί την ίδια ακριβώς μέρα !!. Πέθαναν την ίδια χρονιά. Τους νοσταλγώ.

 38. π2 said

  14. Και το Παύλος. Σε άλλες γλώσσες και το Lucius.

  36. Στην πραγματικότητα ούτε το Flavius Valerius Constantius είναι πλήρες, αφού τα δύο πρώτα είναι nomina gentis, λείπει δηλαδή το praenomen, που είχε ήδη πρακτικά εγκαταλειφθεί ακόμη και στο επίσημο ονομαστικό από τον ύστερο 3ο αι.

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ας βάλομε και το Σφακιανό Αγιαντώνη

  Τα ζυμαρένια ανθρωπάκια του Αγίου Αντωνίου
  …Έθιμο μοναδικό, όσο μοναδικά είναι και τα Σφακιά. O Άγιος Αντώνιος εδώ δεν είναι ο «καθηγητής της ερήμου», δεν είναι ο θεμελιωτής του χριστιανικού μοναχισμού, όπως τον ξέρουν σ’ όλον τον άλλο κόσμο. Ο Αγιος Αντώνιος των Σφακιανών του Λουτρού είναι… γιατρός. Ας μην το λέει κανένα συνα­ξάρι. Φτάνει που το λέει το μεγάλο συναξάρι της λαϊκής παρά­δοσης.
  http://iscreta.gr/2018/01/%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%cf%84/

  35 Α! ηπροϊβάστικενε μπορεί και να λέγεται ακριβώς έτσι πιο κεντροδυτικά και στην Κρήτη. Βέβαια! Είχενε, είπενε, εγοράστηκενε, εγλίτωκενε

 40. loukretia50 said

  Ευχές σε εορτάζοντες, πέρασα μόνο για να χαρώ ένα χαλαρωτικό κέρασμα κι ας μη γνωρίζω κανέναν.
  Μόνο τον Τρελαντώνη θυμήθηκα κι ένα παιδικό τραγουδάκι που τελείωνε :
  «… και παίρνει τον Αντώνη, με τρύπιο παντελόνι!» .

  Μα τι θέλατε να θυμηθώ? Αυτά τα φρικιάρικα που μας έδειχναν ακόμα και οι γνωστοί ταλαντούχοι?

  The Temptation of Saint Anthony, 1594 by Jan Brueghel the Elder

  painting by Hieronymus Bosch – Centre Panel Detail

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @31. Πρός Τζῆ καί ὅλους τούς Χατζηδακιλάτρες. Κουίζ!:
  Ποιά εἶναι ἡ (χτυπητή!) διαφορά αὐτοῦ τοῦ κυρ Ἀντώνη, μέ Καζαντζίδη-Μαρινέλλα, ἀπό τίς ἄλλες ἐκτελέσεις του;

 42. Artemissia Papaserafeim said

  Και, ως γνωστόν, «Αιθανασού κι Αγιαντωνιού είν΄η καρδιά του χειμωνιού»

 43. loukretia50 said

  41. Φυσικά τ΄άστρα μετράμε και τις φωτιές πηδάμε.

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η σφαγή στη Μονή Αγ.Αντωνίου της Άρβης και ο ρόλος του μοναστηριού στην Γερμανική Κατοχή
  καθώς και η λεπτομέρεια ότι η καλλιέργεια της μπανάνας στην Κρήτη σχετίζεται με μοναχό αυτής της Μονής, που πήγε στα Ιεροσόλυμα κι έφερε το φυτό:
  http://iscreta.gr/2017/01/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B2%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CF%83/

  Λου γεια σου και περαστικά σου. Λείπεις!

 45. phrasaortes said

  38. Νομίζω ότι ο Παύλος είναι κάπως ιδιόμορφη περίπτωση. Το σύγχρονο όνομα διαδόθηκε λόγω του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μάλλον το χρησιμοποιούσε ως εκρωμαϊσμένη εκδοχή του εβραϊκού ονόματος του (Σαούλ/Σαύλος). Ο Παύλος στα λατινικά ήταν και praenomen (αρκετά σπάνιο, ωστόσο), αλλά και cognomen. Ο πιο γνωστός στην ελληνική ιστορία είναι ο Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος, ο οποίος νίκησε τον Περσέα στην Πύδνα. Επομένως, η ρίζα του σύγχρονου Παύλου είναι κάπως σκοτεινή. Προέρχεται από το praenomen, το cognomen ή από τον δημιουργικό εκρωμαϊσμό ενός εβραϊκού ονόματος;

 46. Alexis said

  Χρόνια πολλά στον Antonislaw και σε όλους τους άλλους Αντώνηδες και Αντωνίες, κρυφούς και φανερούς.

 47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @43. Εὖγε! Μπράβο! Μπράβο σου Λουκρητία! Μόνο ἕνας πού παλεύει συνεχῶς μέ τίς λέξεις, (ἀκόμη καί μέσα στήν παραλυτική μαγεία τῆς χατζιδακικῆς μουσικῆς) θά τό πρόσεχε! 🙂

 48. Πέπε said

  39

  > O Άγιος Αντώνιος εδώ δεν είναι ο «καθηγητής της ερήμου», δεν είναι ο θεμελιωτής του χριστιανικού μοναχισμού, όπως τον ξέρουν σ’ όλον τον άλλο κόσμο. Ο Αγιος Αντώνιος των Σφακιανών του Λουτρού είναι… γιατρός.

  Μήπως αλλού είναι και προστάτης των βοσκών;

  Ο κυρ Βοριάς εμήνυσε τ’ Αγι’ Αντωνιού μαντάτο
  ν’ ανεμαζώξει τσι βοσκούς…

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43 Ναι,ναι! αλλά:
  Στ΄άστρα πηδάμε ενίοτε οι αλαφροϊσκιωτοι και οι ρομαντικοί. Και τις φωτιές μετράγαμε στις γειτονιές τ΄Αγιαννιού 🙂

  Βλέπω είχε φωτιές κι ο Αγιαντώνης ( και»φωτιές» του πάγου λόγω εποχής)
  Σε πολλές περιοχές του τόπου μας αποτελούσε σημαντική αργία ή μέρα τούτη. Σημειώνει ο Γεώργιος Μέγας στα «Ζητήματα Ελληνικής Λαογραφίας», τεύχος 3ο: «Τιμωρία των μη τηρούντων την αργίαν. Πρβλ. την κατάραν: «που να σε κάψει τ’Αγιαντωνιού το χαλάζι» και την παροιμίαν: «Κάλλια τ’Αγιαντωνιού φωτιά, παρά τ’ς αγάπης κρίση». » …
  …Η φωτιά του Αγίου Αντώνη να σε κάψει» και «Φωτιά του Αγίου Αντώνη είναι» , παραθέτει ο Νικόλαος Πολίτης στις «Παροιμίες» του. (τόμος Β).
  https://firikia.blogspot.com/2018/01/

 50. Georgios Bartzoudis said

  «Ντουντού, Μαρία κι Αντών’ς», λέμε (Μακεδονιστί) για μια τριάδα που κυκλοφορεί …αδιαίρετη. Χρόνια Πολλά στους Αντώνηδες και Αντωνίες [Με το καλό να δεχτούμε και τον Αη Θανάση].

 51. Pedis said

  Στα ελληνικά ο Αντώνης είναι το δεύτερο συχνότερο όνομα λατινικής προέλευσης. Το πρώτο, αρκετά συχνότερο, σας το αφήνω για κουίζ.

  Το τρίτο Παύλος, στην τέταρτη θέση σίγουρα Μάρκος, μετά ίσως Γάϊος, Μάξιμος και Καίσαρας κλπ κλπ. 😁

  O Ταρκουίνιος, παρόλο που ήταν ο πέμπτος βασιλιάς της Ρώμης, Έλληνας δεύτερης γενιάς ο πατέρας του μετανάστης από την Κόρινθο, παραδόξως δεν πέρασε στην ονοματοδοσία εξαιτίας των χριστιανούληδων, των γλειφτών της αυτοκρατορίας και ειδικά του βάρβαρου Ρωμαίου Κωνσταντίνου.

 52. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν

  28: ΕΦΗ …πιάσαμε καβούρια (ποταμίσια, του γλυκού νερού) που τα γλεντήσαμε το βράδυ…
  Τι μου θύμησες… Είχε πολλά, περίπου στη διάμετρο μιάς παλάμης παιδιού, κάτω από πέτρες σε τρεχούμενα νερά, πολύ ρηχά, κοντά (νότια) του χωριού που γεννήθηκε ο Αγγελόπουλος, του Βλαχoράφτη στη Γορτυνία (ορεινή Αρκαδία για τους πανωαυλακιώτες😎), εκεί που γιορτάζανε τον (15-)Αύγουστο την «γιορτή του τσοπάνη». Τα είχα κατασπαράξει (το 1956/57🤩).

 53. loukretia50 said

  47. Τρελαίνομαι για επαίνους, ευχαριστώ πολύ, αλλά σ΄αυτή την περίπωση δε δικαιούμαι τα εύσημα, το θεωρώ πολύ γνωστό!

  49. «per aspera ad astra» , of course, γλυκυτάτη , αλλά έχω την εντύπωση ότι ο βάρδος ο πολλά βαρύς λέει: «… τ’ άστρα!»
  Άσε πια τι κάνουμε εμείς με την Astra Zeneca !

 54. # 41, 43

  Το τραγούδι αυτό είναι για μένα επιπέδου όπερας… λέει τόσα η μουσική που τα λόγια έχουν ελάχιστη σημασία, μόνο το γενικό νόημα έχει , η υπόθεση. ΣΔωστά δεν διορθώθηκε κατά την γνώμη μου, αυτή η εκτέλεση έπιασε την «στιγμή»

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> Αφ’ τ’ Αγιαντωνιού και πέρα, δώσ’ του φουστανιού σου αγέρα, σημειώνοντας ότι πέρα από το άνοιγμα του καιρού, τότε πέφτει καρναβάλι όπου όλοι χορεύουν.

  ΣΤΗΝ ΎΔΡΑ : Τα πιο πολλά παιδιά έχουν το καθένα το ταμπούρλο του. Από την ημέρα του Αγιαντωνιού τα ξεκρεμούν, τα βάφουν με ζωηρά χρώματα ,αλλάζουν τα κορδόνια και γυρίζουν στους δρόμους παίζοντας . Γίνεται μάλιστα και συναγωνισμός , ποιο θα παίξει καλύτερα. Αυτό γίνεται καθημερινά, ξεχωριστά μάλιστα τα σαββατοκύριακα της Αποκριάς
  http://dim-nikif.dra.sch.gr/periodiko5.files/page0004.htm

  52. Ευρωπαϊκή Γορτυνία παρακαλώ! 🙂
  Ακολουθούσα τον αδελφό μου στο ορεινό χωριό της γιαγιάς όταν πήγαινε στο ποταμάκι «για καβρούς» και θυμάμαι που καθόμασταν στο βραχάκι, μισό μέσα στο νερό, που από κάτω του ξεμύτιζαν τα καβούρια και τους σφύριζε, απαλά, τάχα τα προ(σ)καλούσε για να βγουν. Το ήξερες αυτό το γήτεμα εσύ; 🙂

 56. Κάτι που νομίζω δεν ειπώθηκε είναι ότι λόγω του ασκητικού παρελθόντος του αγίου, στην Κρήτη τουλάχιστον όποτε βλέπεις Άγιο Αντώνιο είναι πάντα (από τις περιπτώσεις που ξέρω τέλος πάντων) εκκλησάκι σε σπήλαιο. Και στο φαράγγι που λίνκαρα παραπάνω, πάλι σπήλαιο είναι.
  Παρομοίως και στη Σάμο, αυτό το πολύ ωραίο εκκλησάκι/σπηλιά στο Παλαιό Καρλόβασι: https://www.isamos.gr/spileo-agiou-antoniou/

 57. ΣΠ said

  Χρόνια Πολλά στους Αντώνηδες και τις Αντωνίες, ιδιαίτερα τον Antonislaw.

  Ένας άλλος Αντώνης του Θεοδωράκη με τον Καζαντζίδη.

 58. Fremder said

  #22
  Σχετικά αναφέρει ο Φρόυδ στο τελευταίο του βιβλίο https://www.politeianet.gr/books/9789607105202-freud-sigmund-epikouros-o-andras-mousis-kai-i-monotheistiki-thriskeia-199155

  Για τον ασκητισμό στην έρημο της Θήβας έχει γράψει και ο Βοκάκιος.
  https://wwwaristofanis.blogspot.com/2013/04/blog-post_1148.html

 59. Fremder said

  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53 >> Αστρα …Ζενέκα! Ζωγράφισες!
  >>ο βάρδος ο πολλά βαρύς λέει: «… τ’ άστρα!»
  Μωρέ τ΄αστρα λέει, μπορεί αυτά των ταγματοσυνταγματαρχών, θα πω σε τρίτη διάσταση! 🙂 🙂

  «Ο Αντώνης» (Απόστολου Καλδάρα)

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @53. Ἄν νομίζης ὅτι αὐτή ἡ παραδρομή εἶναι γνωστή (τήν ἔχουν προσέξει πολλοί..) κάνε τόν κόπο καί ρώτησέ το σέ 10 γνωστούς σου. Ξέρω τί σοῦ λέω! 🙂

  @54. Μπράβο καί σ’ἐσένα Τζῆ γιά τό ὡραῖο σχόλιό σου «η εκτέλεση έπιασε την «στιγμή»». Πάντα ἀναρωτιόμουν γιά τό πῶς ὁ Χατζιδάκις δέν τό διόρθωσε κατά τήν ἠχογράφησι (πρᾶγμα ἁπλούστατο..). Φαίνεται -αὐτήν τήν ἐξήγησι ἔδωσα- πώς μαγεύτηκε κι Αὐτός ἀπό τήν «στιγμή» καί εἶπε μέσα του: «Ἄσ’το ἔτσι. Τέτοια μαγεία δέν ξαναγίνεται!» 🙂

 62. ΣΠ said

  έχω κι έναν παλιό συμμαθητή Αντώνη Αντωνίου

  Αυτόν; 🙂

 63. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!

  Εκτός από τον από την Τόνια Αντωνίου και τον συμμαθητή του Νικοκύρη, υπάρχει και ο πολύ καλός ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, που εκτός των άλλων έχει υποδυθεί και τον Νίκο Κοεμτζή στην Παραγγελία, αλλά και τον Νίκο Πλουμπίδη στον Άνθρωπο με το γαρύφαλλο.

 64. Καλά, από παραδρομές… οι συμπαγείς σου ζουν σε τόπους συγγενείς!

 65. Στο νήμα!

 66. Υπάρχει και ο Δ. Ι. Αντωνίου, ο καπετάνιος ποιητής και πολύ φίλος του Σεφέρη (αντίθετα με τον Κόλια Καββαδία που δεν ταίριαξαν τα χνώτα τους…) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85_(%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82)

 67. Επίσης αυτό το κουίζ με το δημοφιλέστερο λατινικής ετυμολογίας όνομα είναι τόσο εύκολο, σαν αυτούς τους ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς που λένε «Και τώρα το κουίζ της «Ταδεξ»: πάρτε μας τηλέφωνο, πείτε μας ποια εταιρία προσφέρει αυτό το κουίζ, και κερδίστε πλούσια δώρα!» 😂

  Επίσης, Κωνσταντίνος = Ευστάθιος ή Κωνσταντίνος = Σταθουλακουλίνος;

 68. Pedis said

  Η φωτιά του Αγίου Αντωνίου (il fuoco di Sant’Antonio) κοινή ονομασία του έρπητα ζωστήρα. Λέγεται έτσι επειδή στο παρελθόν η επιτυχής θεραπεία επιτυγχανόταν με προσευχή στον Άγιο Αντώνιο τον Αββά. Αργότερα, ο κόσμος έχασε την πίστη του και γι αυτό σήμερα τυραννιέται για βδομάδες.

 69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51# Στο γυμνάσιο είχα συμμαθητή Σαβέριο.

 70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  68# Σήμερα τους αρνιέται τη θεραπεία τους κιαρατάδες τους άπιστους, και τον λένε Άγιο Αντώνιο α μπα.

 71. Alexis said

  Διάβασα το λινκ του #7. Βέβαια την είχα ξαναδιαβάσει την ιστορία, έχει συζητηθεί κι εδώ.
  Φαίνεται ότι τελικά αυτός ο ψευδομάρτυρας που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο για να δηλώσει ότι είναι ο «Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης» δημιούργησε έναν μύθο αρκετά ζωντανό για χρόνια μετά.
  Θείος μου (αδερφός του πατέρα μου) είχε καφενείο στον Πειραιά, στο λιμάνι, επί σειρά ετών. Έλεγε κάποτε ότι ένα γεροντάκι που σύχναζε στο καφενείο του ήταν ο «Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης, αυτός που λέει το τραγούδι»
  Φυσικά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι αυτό το γεροντάκι ήταν ο ίδιος εκείνος μάρτυρας που είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο…

 72. loukretia50 said

  Ιδού κι ένας Αντώνιος μαρκαρισμένος απίστευτα παθιάρικα

  Σας αγαπώ, σας εκτιμώ, αλλά πόσο Καζαντζίδη ν΄αντέξω βρε παιδιά…

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 74. nikiplos said

  6@ Ενδιαφέρον είναι καθώς διάβασα από το λίκνο σου η κάθοδος σε ξεροπήγαδο και τα οράματα που είδε εκεί.
  Αυτό το συναντάει κανείς στην Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας αν δεν με γελάει η μνήμη μου κατέβηκε σε τρύπα στη γη, όπου είδε τον Άδη και συνομίλησε με τους νεκρούς. Το βλέπει κανείς και στην Ανατολή, όπου θεωρούσαν πως ένα ξεραμένο πηγάδι έχασε το νερό του, ακριβώς επειδή κάποιο πνεύμα επενέβη εκεί.

  Στο «κουρδιστό πουλί» του Μουρακάμι, μου κάνει εντύπωση η σημαντική αυτή σκηνή, τόσο με τον υπολογαχό Μαμίγια που ρίχνεται από τους Μογγόλους σε ξεροπήγαδο για να πεθάνει, στον πόλεμο της Μαντζουρίας, και αλλάζει έκτοτε η ζωή του μετά από αυτό, όσο και στον πρωταγωνιστή, όπου κλείνεται με τη θέλησή του σε ένα πηγάδι 2,5 ημέρες μόνο με ένα μπουκάλι νερό, την πρώτη φορά και τη δεύτερη, έχει κτίσει ολόκληρη εγκατάσταση γι’ αυτό το σκοπό.

  Οι παλαιοί άνθρωποι λοιπόν αναμφισβήτητα θα έδιναν μαγικές ιδιότητες και συνέργεια θεών ή θεοτήτων στα πηγάδια και παρουσία πνευμάτων που έδιναν μαντικές ιδιότητες σε όσους απευθύνονταν σε αυτά.

  Στο ελληνικό έθιμο του Κλείδωνα, η μητέρα μου μου έχει εξομολογηθεί πως οι μεγαλύτερες κοπέλες την έβαλαν να κοιτάξει μέσα σε ένα πηγάδι, σκεπάζοντας το στόμιο του με ένα πανί. Η μητέρα μου ακόμη και σήμερα παίρνει όρκο πως είχε δει τον πατέρα μου. Αυτά ως παιδούλα προέφηβη όλα. Γνωρίζων ότι σήμερα όλα τούτα είναι παίγνια του νου και του παρελθόντος, εντούτοις στέκομαι πάλι στη χρήση του πηγαδιού για τέτοιες μαγγανείες, που σημαίνει πως πρόκειται για έθιμα που έχουν επιβιώσει από τα προΧριστιανικά, αρχαία χρόνια.

 75. Χρόνια πολλά στ#$ς εορτάζ@#$ς

  Κι ένας Αντώνης της εποχής μου, οικονομολόγος σαν τον Λαμπρούκο και της Ειρήνης (Παναγία μου) και του αφοπλισμού !

 76. 33 Πάσο γείτονα. Ήδη στο 17διατύπωσα την επιφύλαξη για το τι σημαίνει η κάθε περίπτωση. Πιο λογικό μου φαίνεται έτσι όπως το λες. Κάποτε τόχα σημειώσει κι έκαναν στατιστικές για μερικά χρόνια. Δεν το βρήκα ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα κι έτσι παράτησα τις προγνώσεις απ’ αυτό.
  Με το παλιό ημερολόγιο θάταν τ’ Αγιαντωνιού όπως θάναι στις 30 Γενάρη (που δεν ξέρουμε). Για να μην μπερδεύεται ο κόσμος.
  (Είχαμε προχτές μια συζήτηση για το ποιος κάνει πιο μπροστά πρωτοχρονιά, η Ελλάδα ή η Δυτική Ευρώπη. Βρε να τους φέρνω παραδείγματα, τίποτα. Αλλά ευτυχώς βρήκα υποστηρικτές και το δίκιο επικράτησε 🙂 ).

 77. nikiplos said

  41@ Σοβαρά τώρα, ποιός να το πρωτοπρόσεξε? Και στην ηχογράφηση στο στούντιο δεν βρήκαν το λάθος όταν το τραγουδούσαν οι Καζαντζίδης Μαρινέλα?

 78. Γιάννης Ιατρού said

  68: Ρε πέδη, τον ξέχασες; Αντόνιο Γκράμσι
  Που βαδίζομεν κύριοι;

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα. Ξέχασα να ευχηθώ ξεχωριστά στον Αntonislaw.

  29 Ναι μπράβο!

  34 Αξιζει αναδημοσίευση αυτό

  41-43 Κοίτα να δεις, δεν το είχα προσέξει τόσα χρόνια!

  57 Ναι μπράβο, κι αυτος ο Αντωνης

  62 Όχι τόσο παλιόν! 🙂

  68 🙂

 80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @77>>>>61! 🙂 (Ἦταν ἡ μαγεία..)

 81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χρόνια πολλά Αntonislaw καί σέ ὅποιον ἄλλον Ἀντώνη/-ία κρύβεται πίσω ἀπό χρηστώνυμο.

 82. Χαρούλα said

  Καλογιάννης, Νικοπολίδης, Καφετζόπουλος, Κανάκης, Βλοντάκης, Καρυστινός, Σουρούνης, Σαμαράκης, Τρίτσης, …. Πολλοί διασημοί ζώντες τε και τεθνεώτες

  Χρόνια πολλά σε Αντωνίες και Αντώνηδες και ειδικότερα στον Antonislaw.

 83. Γιάννης Ιατρού said

  68, 70: Αυτός ο Πέδης αποκρύπ[τει τα καλύτερα… Λοιπόν:
  ….
  …Il fuoco di Sant’Antonio è una malattia, certo! Ma quale? Per noi Italiani è sicuramente l’Herpes zoster; ma è sempre stato così? Ebbene, no! Sant’Antonio Abate aveva la fama di taumaturgo e guaritore giá in vita; così, quando le sue spoglie arrivarono in Europa dopo l’anno Mille, tutti coloro che soffrivano di malattie dolorose e urenti lo imploravano affinché li guarisse da quel “fuoco” che li tormentava….

  …Lo studio degli allucinogeni e la scoperta dell’LSD mettono la parola fine all’interpretazione mistico-religiosa di alcune patologie e gettano inaspettatamente nuova luce su quello che fu il segreto meglio custodito dell’Antichitá : il culto dei Misteri Eleusini. In questo libro, la storia del fuoco di Sant’Antonio si dipana dai racconti medioevali sino all’odierna virologia e suggerisce che la curiositá e la scienza sono l’unico antidoto contro la superstizione e il mistero…
  ….

  Εδώ, ρε, μορφωθείτε! Προσφορά 🙂

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41-43 >>Κοίτα να δεις, δεν το είχα προσέξει τόσα χρόνια!
  Κι εγώ πώς νομίζω ότι εδώ σ΄αυτό το ιστολόγιο το έμαθα αυτό (κάτσε να ρθει η Μαρία -η αρχειοδίφισσα μας να το ξεδιαλύνει)
  Παρεχτός κι αν το είδα εδώ (μα δεν ξαναδενομίζω 🙂 )
  https://www.lifo.gr/blogs/prosklitirio_nekron/pos-na-pidixeis-ena-astro-eite-mia-fotia
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Ας θυμηθούμε σήμερα τον Αντώνη Καλογιάννη που έφυγε πέρυσι και τον Αντώνη Βαρδή που μας άφησε τόσο νωρίς.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  Του Ψαραντώνη χρόνια πολλά!
  Να κάμω θέλω ταραχή
  σαν τον κακό Γενάρη
  να ρίξω χιόνια και βροχές
  άλλος να μη σε πάρει

 85. Γιάννης Ιατρού said

  Αφού αρχίσατε με τους καλλιτέχνες και τους λόγιους, μην ξεχάσουμε κι αυτούς

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και δε μ΄αρέσει καθόλου «να κάνω τον έξυπνο» (κι ούτε να προβάλλω τη μνήμη που δεν έχω και σπουδαία), μα ξεκινά απ΄ το αίσθημα που μου έμεινε, αυτό το ελαφρό κυματάκι αγάπης για το ιστολόγιο και όλους εδώ, όταν μου προκύψει το «εδώ το έμαθα κι αυτό»

  «Τις φωτιές για σένα πηδάμε ώσπου να ’ρθει βροχή» (Ο κυρ-Αντώνης)
  Σχόλια:73,218 Μισιρλού, 90 Ηλεφού, 98 Αντίφα
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/17/kareklopodara-2/

 87. Γιάννης Ιατρού said

  84: αυτό σου κάνει: https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/17/7kalokairia-6/

 88. Γιάννης Ιατρού said

  87: (συνέχεια) Κι αυτό, της Μυσιρλού(ς)
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/17/kareklopodara-2/#comment-153698

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88,87 Κοίτα και προς τα πάνω! 🙂 Δεν ριφρέσαρες, ξέρω 🙂 (Κόντρα στην ταινία)

 90. Γιάννης Ιατρού said

  86: Να το θυμάμαι: ενδείκνυται να κάνουμε ανανέωση 🙂 🙂 refresh στην επικυριαρχική. 😇

 91. Γιάννης Ιατρού said

  89: χαχαχα

 92. Κουτρούφι said

  Χρόνια πολλά στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες.
  Στη Σίφνο, με την συνήθεια που υπάρχει στα υποκοριστικά των ονομάτων, ο Αντώνης γίνεται «το Αντώ» (Πιο σύμφωνη με τους γραμματικούς κανόνες και εμφανίζεται και αυτή, είναι η γραφή «το Αντό»). Γενική, «του Αντού».
  Για Αντώνηδες εμφανίζεται επίσης ως παρατσούκλι το θηλυκό «η Αντώνα». Έχω υπόψη μου τρεις-τέσσερις Αντώνες.

 93. Pedis said

  # 78 – Α, με τους άθεους κομμουνιστές, χρονιάρα μέρα?! 😜

  # 69 – Ναι, αλλά κάνα Χαβιέρ ξέρεις? Εγώ, ναι. 😆

  # 70, 83 – Μα ακόμη και σήμερα όσοι προσεύχονται στον Σαντ’ Αντόνιο η θεραπεία τούς πιάνει … Έτσι λένε οι ίδιοι. 🤪

 94. Jago said

  Διάσημος πια και ο Τόνι Σφήνος αλλά και Αντονίν Ντβόρζακ, η μακρόβια ρωμαϊκή δυναστεία των Αντωνίνων και τέλος ο Τόνι στο West Side Story.

 95. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  56.
  Όχι πάντα σε φαράγγια και σπηλιές οι Αϊ-Αντώνηδες, υπάρχουν και εξαιρέσεις… 🙂 . Αλλά ναι, συνήθως σε ερημικά, γενικά, μέρη.
  Εδώ ο Αγ. Αντώνιος ο Ευνούχος (!) στον Αγ. Θωμά Ηρακλείου –στη μέση του πουθενά…

  (Και στον Σκινιά Μονοφατσίου, όπου ο παλιός ναός ‘έπεφτε’ κάπως έξω από το χωριό. Με τα χρόνια, ο νέος ναός βρέθηκε μέσα στο χωριό).

  30.
  Έχουμε κι εδώ στο Ηράκλειο ένα φαράγγι Αγ. Αντωνίου, αλλά σαν του Πατσού στο Αμάρι δεν είναι! Αξίζει να το επισκεφτεί όποιος βρεθεί προς το Ρέθυμνο.

 96. Κιγκέρι said

  68, 83:

  Ντεν κσέρω ιταλικά, καρντιά μου, πάντως «Φωτιά του Αγίου Αντωνίου» λέγεται η δηλητηρίαση από τα αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας (άτσα!) ή πιο απλά εργοτισμός.

  http://195.134.76.37/chemicals/chem_LSD.htm

 97. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.
  Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες, ἰδιαιτέρως στὸν Νομικαντώνη.

  Στὰ Θερμιὰ τὴν Ἀντωνία, πιὸ παλιά, συνήθως τὴν ἔλεγαν Ἀντωνιά, ἐνῶ γιὰ τοὺς Ἀντώνηδες τὸ Ἀντωνιὸς ἦταν μᾶλλον σπάνιο.

  Γιὰ τοὺς Ἀντώνηδες ὑπῆρχε καὶ περιπαικτικό παιδικὸ τραγουδάκι:

  Ἀντώνjη, ποπόνji
  ποὺ χέζεις τὸ σεντόνjι.
  Ἡμάνα σου τὸ πλένjει
  κι ὁ πατέρας σου τὸ σιδερώνjει.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (όπως τον γράφει η Βικι)
  Αντόνιο Ταμπούκι

  48>>Μήπως αλλού είναι και προστάτης των βοσκών;

  Στο 30 ο Δύτης έχει λινκ για τον Άγιο Αντώνιο του Πατσού, όπου αναφέρεται ότι στο σημείο υπήρχε αρχαίος ναός του Ερμή του Κραναίου. Συμπληρώνω με σχετικό κείμενο από το υπ.πολιτισμού για τη λατρεία του θεού(αργότερα, μέσα στην αρχαιότητα επίσης, προστέθηκε και ιερό του Πάνα). Προσφορές και θυσίες ζώων πιστοποίησαν οι αρχαιολόγοι και βρέθηκαν ανθρωπόμορφα αλλά και ζωόμορφα αγγεία. Αναφέρεται και «Η διαχρονικότητα της λατρείας μπορεί να συνδεθεί ακόμα και με τη σύγχρονη ιδιότητα της ευγονίας, για την οποία πολλοί πιστοί προσφεύγουν σήμερα στον Άγιο Αντώνιο, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.
  Για πολλά συντρέχει ο Άγιος Αντώνιος που ο καημένος έμεινε αγράμματος καθώς έτσι ήθελαν οι εύποροι γονείς του για να μην έχει ειδωλολάτρες συμμαθητές και τον πλανέψουν.
  http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=7166
  Εδώ(φωτό Αντώνη Γενναράκη!) είναι όλοι οι ναοί και οι μονές Αγ.Αντωνίου της Κρήτης. Βλέπω στον Αγιο Θωμά(χωριό) κι έναν ναό Αγίου Αντωνίου του Ευνούχου
  https://www.ekriti.gr/kriti-afieromata/oi-naoi-kai-oi-mones-toy-agioy-antonioy-stin-kriti-fotografies

  95 Μικ- σε είδα επι του πληκτρολογίου για τον Αγιο τον Ευνούχο (κυριελέησο 🙂 )

 99. Spiridione said

  71. Εδώ έγινε και αναπαράσταση της δίκης
  http://tlpm.teiep.gr/el/publications/631-2018-01-26-20-18-57.html
  Γράφουν μέσα ότι έψαξαν στα γενικά αρχεία την απόφαση και τα πρακτικά αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

 100. loukretia50 said

  Όλα τα θαυμαστά που αναφέρατε συνέβησαν πριν γίνει γκιώνης?
  Δε φταίω εγώ, η λαϊκή παράδοση θέλει να φωνάζει «Αντώνη»!

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχουμε και τον άγιο Αντώνιο τον » Βάστα κι Έλα» , βλ. στο παρακάτω λινκ όπου επίσης αναφέρεται και :
  …στη Σκύρο θεωρείται προστάτης και θεραπευτής των χοίρων και των άλλων, γενικότερα, οικιακών ζώων[2] (στη δυτική, μάλιστα, εικονογραφία ένα από τα σύμβολα τού Αγίου είναι ο χοίρος)
  …Νίκης Πέρδικα, «Σκύρος», Νέα Εστία, 4, 462. Πβ.και G. Williamson, «Οι προστάται τής Ιατρικής Άγιοι εν τη Ελληνική Εκκλησία», Κυπριακά Χρονικά, 6 (1929). 232, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο άγιος Αντώνιος θεωρείται προστάτης των ευνούχων χοίρων και άλλων οικογενειακών ζώων.
  Λαογραφικά
  τού αγίου Αντώνιου τού Μεγάλου
  (Με έμφαση στους Αγι’ Αντώνηδες τού Ρεθύμνου)
  http://ret-anadromes.blogspot.com/2016/02/

  95. Μικ νομίζω βρέθηκε από που το «ευνούχος» 🙂

  ………………
  Ο Αντώνης είναι Αντωνιό στην Κρήτη κατά τα Γιωργιό, Γιαννιό, Νικολιό…

 102. Costas Papathanasiou said

  Γεια χαρά σε όλους και έτη πολλά στους εορτάζοντες!
  Διάσημος και διπλεόρταστος, τρόπον τινά, και ο Αντώνης Αντωνιάδης.
  Συνεορτάζων και αυτοσαρκαζόμενος -υπονοώντας ττην αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι μας- και ο κάτωθι ποιητής:
  «Τρεις ώρες τώρα προσπαθώ να κοιμηθώ./ Ζέστη Αυγούστου/
  Μα επιπλέον σαν έμμονη/ σκέψη ανώφελα κοινή/ μες στο αυτί στριγγλίζοντας/ ένα κουνούπι./
  Ανωφελές; Κοινό; Δεν το γνωρίζω./ Επίμονο –μην πω εμμανές./
  Τι να ’κανα./ Το ’διωξα οχτώ, δέκα φορές/ Στο τέλος πλέον τω κρούοντι/ και τω αιτούντι (αλίμονον·/
  πώς αβαντάρει τους θρασείς/ ώς κι η θρησκεία της φύσης)/ είπα να ενδώσω. Ελπίζοντας/
  μ’ εθελουσία αιμοδοσία πως θα εξαργύρωνα/ ρανίδες ύπνου./ Αφέθηκα.
  Προσεδαφίστηκε απλά/ στο ελικοδρόμιο του λοβού. Κι όταν σηκώθηκε/
  Θα πρέπει να ’τανε/ τουλάχιστον μισό απ’ το βάρος του/ δικό μου αίμα./
  Ωραία εξαλλαγή:/ Εγώ, μισό εγώ ενός κώνωπα! /
  Σχεδόν το διασκέδαζα. Και πώς να κοιμηθώ/ κατόπιν τούτου. Αφού το αίμα μου/
  πρώτη φορά που απέκτησε φτερά/ και πάει σφυρίζοντας/ στο δυσθεώρητα ιλίγγου που αναντίρρητα/
  τον είχε στερηθεί. Σαν πούπουλο/ θα φύγει μέσ’ από τις γρίλιες για χιλιόμετρα/
  όλη την πόλη να ρουφήξει απ’ τα ψηλά/’ως το ξημέρωμα.
  Ώς το ξημέρωμα/ τον είχα ολότελα ξεχάσει. Μου τον θύμισε/ η αμελητέα φιγούρα του πλάι στο κρεβάτι:
  Κοκαλωμένος ορειβάτης που έμεινε/ στο χιονισμένο απόκρημνο ενός τοίχου.
  Ώστε αυτό ήτανε λοιπόν./ τόσος αγώνας, τόσο αίμα
  τόση ένταση/ για να πετάξει μισό μέτρο παρακεί!
  Ανωφελής εντέλει και κοινότατος.
  Όχι μισός/ μα ολόκληρος εγώ, σας λέω.»
  [ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ- “Κοινός και ανωφελής”, Συλλογή «Πολύτιμη λήθη», 2003]’

 103. Μαρία said

  Αφού δεν το έβαλε ο Πέδις 🙂

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Στο πανηγύρι αναβουνε τη φωτιά του Αγίου, πλειοδοτούν γουρνοπούλα, τυρί κλπ
  https://sardiniamood.com/fuoco-santantonio-sardegna/

 105. Triant said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδαίτερα στους νομικούς 🙂

  Αντωνία: Γνωστό μαγαζί με ψαρομεζέδες στις Τζιτζιφιές. Τα πιό ζουμερά και καλοψημένα καλαμαράκια έβερ. Κλειστό της Κυριακές!
  Να μην ξεχάσουμε και τον Tony των Sopranos.

 106. «…έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ανάγνωσμα, ίσως λόγω των σκανδαλιστικών λεπτομερειών.»

  Τα πιο ενδιαφέροντα μας τα αποκρύπτεις, Νικοκύρη!

 107. Costas Papathanasiou said

  102:΄Διόρθωση (σοβαρού)παροράματος): αντί «(προσγειώθηκε)απλά»- «απαλά»..και Ξαναγειά.

 108. ΓΤ said

  Αντώνης Θαλασσέλης

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θανάση Σκρουμπέλου
  Η Νύχτα του Αγι Αντώνη (Μακρόνησος Β11)

 110. Bagia Stavrinou said

  Ήθελα να αναφέρω τον κυρ-Αντώνη του Χατζηδάκι, αλλά αναφέρθηκε ήδη… Κι εγώ δεν πρόσεξα το μπέρδεμα με τις φωτιές και τ’ αστέρια! Βρήκα ένα ωραίο άρθρο που λέει για όλες τις εκδοχές του τραγουδιού: https://www.lifo.gr/blogs/prosklitirio_nekron/pos-na-pidixeis-ena-astro-eite-mia-fotia. Αλήθεια, το «ο κυρ-Αντώνης πέθανε, ο κυρ-Αντώνης πάει» ή είναι «ο ταχυδρόμος», μπερδεύτηκα, είναι από κάποιο τραγούδι; Το χα διαβάσει, ως παρωδία στίχου, στην Έλενα Ακρίτα νομίζω.
  Ωραίος ο πίνακας του Μιχαήλ Άγγελου, δεν τον ήξερα. Μοιάζει σαν σουρεαλλιστικός avant la lettre λόγω των μυστήριων δαιμόνων.
  Έχω διαβάσει ένα απόσπασμα από τους πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου του Φλομπέρ στην ιστορία της ασχήμιας και είναι γεμάτο με μαζοχιστικό ερωτισμό.
  Χρόνια πολλά σε Αντώνιους και Αντωνίες.

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  86κε Καθόλου δεν θυμόμουν αυτή την παλιά συζήτηση…..

  109 Πού να βρούμε καιρό να τα δούμε όλα;

 112. kpitsonis said

  Γιορτάζει και η σταρ του Χόλιγουντ που είναι και βιρτουόζα στην κρητική λύρα , η Σούζαν Ψάραντον ντε !

 113. kpitsonis said

  Έχουμε και λέμε, Antonio Salieri, Anton Webern και ο μεγάλος Antonio Vivaldi .

 114. Μαρία said

  νεκροί 101+2

 115. Triant said

  114: Αφού τό ‘πε ο πολυχρονεμένος μας: Μόνο στους νεκρούς δεν τα πάμε καλά! (κι όμως το είπε και δεν σηκώθηκε η καρέκλα να τον πλακώσει – γιατι ο «δημοσιογράφος» θυμήθηκε οτι ήταν Πέμπτη).

 116. Costas X said

  Χρόνια πολλά στους Αντώνηδες !

  ‘Οπως για ακετά άλλα ονόματα, ένα πείραγμα για τους Αντώνηδες, από την εποχή που ήμουν στο νηπιαγωγείο, και σίγουρα πολύ παλιότερο :
  Τον ξέρεις τον Αντώνη, που χέζει το σεντόνι,
  κι η μάνα του το πλένει, κι αυτός το καμαρώνει ;

 117. sarant said

  112 Kαλό αυτό, δεν το ήξερα.

 118. leonicos said

  45 Phrasaortes

  shaul μεσοπαθητική μετοχή του ρήματος shaal = αναζητώ. shaul = Ο αναζητούμενος

 119. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  44.
  Ενδιαφέρον! Μεσάνυχτα είχα για το επεισόδιο στο μοναστήρι και για περί μπανάνας!

  101.
  Υπέθεσα ότι ο άγιος έγινε εκουσίως ευνούχος για να ανθίσταται αποτελεσματικότερα στους πειρασμούς! 🙂
  ====+===
  Είναι και ο Αγ. Αντώνιος «ο ατραγούδιστος» (!), ανάμεσα Ημεροβίγλι και Οία. (Πολύ στον θρησκευτικό τουρισμό το ρίξαμε σήμερα, μεγάλη η χάρη του! 🙂 )

 120. dryhammer said

  Ένας (από τους πολλούς) Αντώνης που ήξερα, όταν του φωνάζαν:
  – Αντώνη!
  τους απαντούσε:
  – Ένας να σε βαστά κι ένας να σου τη χώνει.

 121. Πουλ-πουλ said

  102.
  Ωραιότατο, και τόσο σύγχρονο, το ποίημα του Φωστιέρη. Ποίηση των μικρών καθημερινών πραγμάτων.
  Πάντα τέτοια.

 122. freierdenker said

  Και ο Anthony Fauci. Διευθυντής του Αμερικάνικου National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Από το 1984.

 123. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά στους Αντώνηδες Αντωνίες, στον Antonislaw κι όποιον άλλον του ιστολογίου που γιορτάζει.
  Εδώ πάνω στη Σαλονίκη έχουμε έναν άλλο Αντώνη, τον Αγιαντώνη των τρελών, μια ταπεινή παλιά εκκλησούλα ανάμεσα στο Ποδρόμι και την Εθνικής Αμύνης, απέναντι από τον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Μια όαση η σκιερή αυλή της και πνιγμένη από τις γύρω πολυκατοικίες. Πριν χρόνια που πέρασα υπήρχαν ακόμη οι χαλκάδες χωμένοι στο τέμπλο που περνούσαν τις αλυσίδες ή τις τριχιές που έδεναν τους ταλαιπωρημένους να τους διαβάσει ο παπάς και να διώξει ο Άγιος την ασθένεια. Μέχρι και αρχές 20ου αιώνα γινόταν το διάβασμα στους ψυχικά ασθενείς ακόμη και στις λεχώνες με κατάθλιψη από τη γέννα.

 124. Αγγελος said

  Οι Καθολικοί έχουν και τον Αγιο Αντώνιο της Πάδοβας, που είναι ιστορικό πρόσωπο αλλά βρίσκει και τα χαμένα πράματα (με την επίκληση Saint Antoine de Padoue, rendez ce qui n’est pas à vous!)
  Ίσως μ’αυτόν και όχι με τον Αιγύπτιο ερημίτη να συνδέεται ο εργοτισμός (feu de Saint-Antoine γαλλικά)· τουλάχιστον η αγγλική Βικιπαίδεια λέει ότι απ’ αυτό πέθανε, αν και ένα εντυπωσιακό δείγμα παπικού συνδυασμού ειδωλολατρίας και επιστημοσύνης μάλλον το διαψεύδει.

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.

  Ο Αθεόφοβος, είναι φανερό ότι έχει κατακτήσει την ύψιστη γνώση και βρίσκεται πλέον στον βαθμό γνώσης «Μέγας Λιακόπουλος».
  Παρά ταύτα, ας προσθέσω ότι:

  1) Ο βίος λέει κατά γράμμα ότι επρόκειτο για υπεράνθρωπο ασκητή. Κάποιος που πιθανόν παθαίνει αντιθρησκευτικό φούσκωμα θα δει ότι δεν πλενόταν, αλλά δεν θα δει ότι δεν… έτρωγε ποτέ και σίγουρα δεν θα δει ότι αυτά ακριβώς αποτελούσαν σημεία της εφόρου ζωής άσκησης του.

  2) Επίσης η αντιθρησκευτική τοξίνη εμποδίζει κάποιον να δει ότι αυτό ακριβώς ήταν το πρότυπο άσκησης των αρχαίων… σπαρτιατών, το να μην πλένονται. στους οποίους μερικές φορές τον ΧΡΟΝΟ επιτρεπόταν να κάνουν μπάνιο…
  Είναι προφανές ότι η σκέψη μπετόν αρμέ δυσκολεύεται να κατανοήσει αρχαία πρότυπα άσκησης που θεωρούσαν τα συχνά λουτρά ως τρυφηλότητα…

  3) Να προσθέσω τέλος για τη σλαχλαμάρα, «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗΣ» ότι σε ένα σημαντικότατο δογματικής φύσεως κείμενο που λέγεται Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ο Μέγας Αντώνιος δεν μνημονεύεται καθόλου ενώ αντιθέτως μνημονεύονται ο Μ. Βασίλειος, ο Ιω. Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος Θεολόγος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Μέγας Φώτιος, ο Ιω. Δαμασκηνός, και άλλοι, όλοι τους άνθρωποι βαθιάς ελληνικής παιδείας, πρόσωπα που στην εποχή τους οι γνώσεις τους έφταναν στο καραίο όριο μόρφωσης που θα μπορούσε να καταντήσει κανείς.

  Βεβαίως, ο αθεόφοβος έχει ένα μπλοκ όπου δεν ντρέπεαι να διαφημίζει την ασχετοσύνη και την ιδεοληψία του. Του έχω πει 100 φορές να με ρωτάει όταν θέλει αν μάθει κάτι, αλλά είναι προφανές σε ποιους απευθύνονται όσα γράφει.

  Και τέλος, θεωρώ τουλάχιστον γελοίο, να αναφέρει τον Κων/νος Ε΄ και επεισόδια με μοναχούς, και να αποκρύπτει ότι δολοφονούσε τους μοναχούς με τρόπους φριχτούς και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως Κοπρώνυμος.

 126. Aπό το γραφικό San Antonio, Texas στον Άγιο Αντώνιο του Αττικού μετρό,
  χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  125: Λόγω ταχύτητας διορθώνω: «στο ΑΚΡΑΙΟ όριο μόρφωσης που θα μπορούσε να κατακτήσει κανείς.»

 128. SearchPeloponnese said

  125.
  Αυτό με τους Λακεδαιμόνιους μου κάνει εντύπωση. Διασταυρώνεται και από αλλού;

  Θα μπορούσαν να σκέφτονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους αρχαίους ημών προγόνους, αλλά από όσο ξέρω γνώριζαν (οι αηπ γενικώς) ότι η καθαριότητα μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης των τραυμάτων, γι’ αυτό και συνήθιζαν να πλένονται πριν τις μάχες, πριν και μετά τους αγώνες κλπ. Οι Λακεδαιμόνιοι, με τις τακτικές τους πολεμικές ασκήσεις και τους συχνούς τραυματισμούς που συνεπάγονταν αυτές, θα πρέπει να φρόντιζαν την καθαριότητά τους.

  Αναφέρεται ότι «λούζονταν στον Ευρώτα» (και όχι σε διαμορφωμένα και ζεστά λουτρά), ότι πλύθηκαν πριν από την μαχη των Θερμοπουλών κλπ.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126 Απ το πρωί ήθελα να το γράψω
  Γραμμή 2 του Μετρό:
  Άγιος Αντώνιος / Aghios Antonios ~~~ Άγιος Δημήτριος /Aghios Dimitrios
  Οι Άγιοι στα άκρα 🙂

 130. spyridos said

  Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.
  Πολλά ερημικά εκκλησάκια του Αγίου Αντωνίου στη Κρήτη.
  Τώρα το συνειδητοποιώ. Κι ένα πολύ ωραίο πέτρινο σε παραλία της Σούγιας. Πάνε και γιορτάζουν τον Άγιο εκεί οι Κουστογερακιώτες.
  Και υπάρχουν και μπόλικοι Αντώνηδες στο χωριό.
  Ο γιατρός άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο Άγιος Αντώνιος της Πάδοβας, που γιορτάζει στις 13 Ιουνίου. Όχι ο σημερινός που είναι ο Γκράντε.
  Προς τιμή του Παδοβιανού η Καθολική εκκλησία στο Ρέθυμνο.
  Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας κτλ που έχουν ιδρυθεί από Φραγκισκανούς είναι συχνά αφιερωμένα στον Αγιο Αντώνιο.
  Έτσι και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της επαρχίας της Ουτρέχτης με 5-6 παραρτήματα.
  Στο ολοκαίνουργιο παράρτημα της Ουτρέχτης, είχα την την «τύχη» να νοσηλευτώ μερικές μέρες μέσα στη Πανδημία και έχουν φέρει το άγαλμα του Αγίου από το παλιό νοσοκομείο του 1900 στη κεντρική είσοδο.

 131. odinmac said

  74 Nikiplos
  Αυτή η «κάθοδος» στο πηγάδι, στην σπηλιά, στο υπόγειο, ( καμιά φορά και στην σοφίτα, χώρος «σκοτεινός, με «ιστορία» ), είναι συμβολική. Είναι όταν το άτομο στρέφει την ματιά του στον εσωτερικό του κόσμο, στο ασυνείδητο. Εκεί, φεύγοντας από το «φως» της συνείδησης, «βυθίζεσαι» στο «σκοτάδι» του ασυνείδητου, ένα «τοπίο» από το οποίο «αναβλύζει» η γνώση (ό,τι είναι τώρα συνειδητό, πριν ήταν ασυνείδητο). Εξάλλου αυτό κάνουν και οι ψυχολόγοι, προσπαθούν να μας φέρουν σε επαφή με τον «εσωτερικό μας κόσμο», τουλάχιστον κάποιες σχολές, Ψυχοδυναμική (Φρόυντ), Αναλυτική (γιούνγκ) κ.α.
  Εκεί στηρίζεται και το «γνώθι σ’αυτόν» υπό την έννοια ότι «ολόκληρο» το άτομο δεν είναι μόνο η συνείδησή του, πχ στον Φρόυντ που είναι και ο γνωστότερος, ο άνθρωπος είναι τρία μέρη: το «εγώ» το «αυτό» και το «υπερεγώ» (το δεύτερο είναι το ασυνείδητο και το τρίτο βρίσκεται στο «κατώφλι» ας πούμε, μεταξύ των δύο).
  Έτσι εξηγείται η «γνώση» ή και η «αλλαγή του ανθρώπου» στα παραδείγματα που δίνεις.

  Υγ 1 Σκέψου μόνο πως το πτηνό που συμβολιζει την γνώση είναι πουλί της νύχτας , «ζει» στο σκοτάδι, όχι εκεί που «κινείται» η συνέίδηση ( στο «φως» )

  Υγ 2 συγνώμη για τα πολλά εισαγωγικά

 132. sarant said

  126-129 Ναι, τον Άγιο Αντώνιο έπρεπε να τον αναφέρω διότι ήταν για πολλά χρόνια αφετηρία/τέρμα γραμμής. Νομίζω πως τώρα πια δεν είναι.

 133. Πέπε said

  128 κ.σχετ.

  Ζητήματα προσωπικής υγιεινής ας τα σκεφτόμαστε ανεπηρέαστοι από τις σημερινές συνήθειες και αντιλήψεις, που έχουν διαμορφωθεί μέσα σε σπίτια με τρεχούμενο ζεστό νερό, έτσι;

 134. Βάγια said

  123. Πολύ ενδιαφέρον και μαζί τραγικό αυτό που λέτε! Δεν το ‘ξερα, παρότι είμαι Θεσσαλονικιά.

 135. Pedis said

  # 124 – Ο Παντοβάνος είναι απλό μέντιουμ, ο γιατρός είναι ο άλλος. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον Μπλογκ που τα ξέρει όλα να σου πει. 😛

 136. Βάγια said

  Α, ναι, είμαι η ίδια σχολιάστρια με την Bagia Stavrinou πιο πάνω, παρακαλώ να γίνει διόρθωση του πιο πάνω με το σκέτο Βάγια.

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ειδικά στον δικό μας Antonislaw.

 138. ΣΠ said

 139. loukretia50 said

  Antonioni και Tonino Guerra, γόνιμη συνεργασία σε Κόκκινη έρημο


  ==============

  και η Αγαπημένη Τόνι Μόρισον https://www.catisart.gr/images/2021/02/agapimeni-Morrison-beloved-cover-1.jpg πολύ αξιόλογη συγγραφέας

 140. sarant said

  136 Δεν πειράζει, στο εξης κρατήστε το σκέτο Βάγια.

 141. ΣΠ said

  Και αυτός ο Tony. Μόνο που το πραγματικό όνομά του ήταν Bernard Schwartz.

 142. SearchPeloponnese said

  133.
  Το ερώτημά μου είναι αν οι Λακεδαιμόνιοι είχαν την ίδια άποψη για την καθαριότητα που είχαν και οι υπόλοιποι αηπ.

  Η μακαρίτισσα η μητέρα μου μου έλεγε πως η γιαγιά μου ζέσταινε νερό στο τσουκάλι και την έπλενε μπροστά στο τζάκι (προφανώς χωρίς τη «μπανιέρα» που βλέπουμε σε κάποιες ταινίας – τα νερά πήγαιναν σε κάποια λεκάνη, προσεχτικά). Υποθέτω πως κάπως έτσι θα πλένονταν και οι αηπ.

  Από εκεί και πέρα, είναι αναμενόμενο οι Λακεδαιμόνιοι να απόφευγαν το ζεστό νερό και το τζάκι και να πλένονταν μόνο στο ποτάμι. Άλλο αυτό.

 143. SearchPeloponnese said

  Με δύο λόγια, υποθέτω ότι όταν λέμε «λούομαι τον παίδα», όλοι καταλαβαίνουμε ότι «τον βάζω σε μια λεκάνη και ρίχνω ζεσταμένο νερό πάνω του» (και πράσινο σαπούνι).

 144. Αγγελος said

  Βlog (125), αν «ενήστευε γαρ αεί» σημαίνει ότι απείχε σπό λάδι, κρασί και ζωικές τροφές, να το πιστέψω — κι άλλοι το κάνουν, ακόμα και σήμερα. Αν πάλι σημαίνει πράγματι ότι δεν έτρωγε καθόλου, ε, αυτό, μετά συγχωρήσεως, δεν το πιστεύω 🙂

 145. Πέπε said

  142

  Ακόμη και από σημερινούς ανθρώπους, κάποιας ηλικίας αλλά όχι και εκατό ετών, που μεγάλωσαν χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα στο σπίτι, έχω ακούσει περιπτώσεις που απλά δεν έκαναν μπάνιο. Μέχρι να κουβαλήσεις όλα τα σταμνιά από τη βρύση, να ζεστάνεις όλο το νερό κλπ., και να είναι και πολυμελής η οικογένεια, και την άλλη μέρα τα παιδιά να είναι πάλι μες στη λάσπη και οι μεγάλοι… μες στη λάσπη κι αυτοί (του χωραφιού), ε, μπορώ να το καταλάβω. Θα έκαναν κανένα Πάσχα ξερωγώ, κάτι τέτοιο.

  Με όλα αυτά ως δεδομένα, και η περίπτωση που βουτάς στο ποτάμι χωρίς βέβαια σαπούνι μπάνιο θεωρείται (πάλι άπλυτος βγαίνεις, αλλά σημαντικά λιγότερο λασπωμένος!)

  Μετά: αν το κανονικό μπάνιο προϋποθέτει τόση μανούρα (και το αποτέλεσμα ποιο είναι; να μοσκομυρίζεις σαν τίποτα κολεγιόπαιδα. Ου ρε φλώροι!), είναι λογικό να θεωρείται μία πολυτέλεια που απάδει σε ασκητικούς τύπους όπως οι Λακεδαιμόνιοι.

 146. Pedis said

  # 139 – Antonioni ! 😅

  Αμέτρητα τα εξαιρετικά σενάρια του μεγάλου Tonino Guerra, κι εγώ πίστευα ότι το βαφτιστικό του ήταν κανονικά από το Antonino …

  —-

  Μην ξεχαστεί κι ο

  Antonio Griffo Focas Flavio Ducas Comneno Porfirogenito Gagliardi De Curtis di Bisanzio,altezza imperiale,conte palatino,cavaliere del sacro Romano Impero,esarca di Ravenna,duca di Macedonia e di Illiria,principe di Costantinopoli,di Cilicia,di Tessaglia,di Ponte di Moldavia,di Dardania,del Peloponneso,conte di Cipro e di Epiro,conte e duca di Drivasto e Durazzo

  κοινώς

  Totò (Antonio De Curtis).

 147. Pedis said

  146 -> … ήταν κανονικά από το Antonino.

 148. loukretia50 said

  Και ο Αντόνιο, ο Έμπορος της Βενετίας που ο χασάπης ήθελε να τον σφάξει σα γουρούνι.

 149. Pedis said

  Ελα τώρα που πήραμε φόρα Λουκρητία

 150. loukretia50 said

  149. …κι έλεγα ότι θυμάμαι κάτι πιο χαρακτηριστικό με Αντόνιο και σίγουρα δεν ήταν ο Μπαντέρας!

  ==================
  Δεν είδα επαρκή εξήγηση για τη σχέση του Αγίου με τα συμπαθή γουρουνάκια, ούτε γιατί θεωρείται προστάτης τους και τον συνοδεύει συχνά ένας εκπρόσωπος του είδους σε γνωστούς πίνακες.
  Το γεγονός ότι – όπως εκείνος- δε διαθέτουν τη μισή αρχοντιά του κάθε πουρίστα, ουδόλως επηρεάζει τις δραστηριότητές τους.
  Βρήκα μερικές πληροφορίες εδώ :
  https://www.porkopolis.org/art-museum/exhibitions/st-anthonys-swine/

  This pig is on fire
  https://www.leidenmedievalistsblog.nl/articles/this-pig-is-on-fire-a-late-medieval-pig-in-leidens-pieterskerk

  Κι εδώ αναφέρεται η πιο γνωστή βερσιόν του μύθου για ένα ταξίδι στην κόλαση με το γουρουνάκι, που αποδείχτηκε πολύτιμος σύντροφος και βοήθησε τον άγιο να φέρει τη σπίθα της άσβεστης φωτιάς στους ανθρώπους.
  https://www.cariani.it/en/the-pig-and-the-art
  Μετά είδα ότι είναι ιστοσελίδα βασικά για μαγειρική και συναφή, αλλά βαρέθηκα να ψάξω περισσότερο!

  ΥΓ Ελπίζω να μην περάσω τη νύχτα στη μαρμάγκα, είμαι και ευπαθής!

 151. Pedis said

  Antonello da Messina, Ecce Homo (1/4) 14τόσο

 152. SearchPeloponnese said

  145.
  Το θέμα δεν είναι τι υποθέσεις κάνουμε, αλλά τι ξέρουμε ότι συνέβαινε.

  Θα σημείωνα επίσης ότι οι Λακεδαιμόνιοι δεν ήταν «ασκητικοί τύποι», αλλά γεροδεμένοι στρατιώτες. Φρόντιζαν το σώμα τους με τον δικό τους τρόπο.

  Τέλος θα έλεγα, γιατί να υποθέσουμε ότι το πλύσιμο (με όποιον τρόπο πλενόντουσαν) το θεωρούσαν πολυτέλεια και όχι μέρος της εκπαίδευσής τους. Θα ήταν παράλογο μετά από τις ασκήσεις να υπήρχε επιθεώρηση, όπου έπρεπε να παρουσιαστούν καθαροί και τακτοποιημένοι, («γυαλισμένοι», όπως θα λέγαμε σήμερα), με τα όπλα τους συντηρημένα κανονικά;

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα πέρασε η γιορτή των Αντώνηδων, μπήκαμε πλέον στους Τανάσηδες 🤩 σήμερα (καμιά 10αρία βλέπω, περιστασιακά σχολιάζουν οι περισσότεροι. ένας «Θανάσης» όμως, με εξαίρεση το 2015, συνεχώς από το 2009, έστω και με 5-10 σχόλια ετησίως).

  Και σ΄ αυτούς λοιπόν οι ευχές μας και χρόνια τους πολλά.

  ΥΓ: Οι Ανέστηδες/Αναστασίες κλπ. παράγωγα ονόματα, από Σάββατο 🙂 🙂

 154. Τζιανκάρλο Αντονιόνι και στην εθνική Ιταλίας που πήρε το Μουντιάλ του ’82.

 155. freierdenker said

  Φαντάζομαι οτι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Antonioni και το Antognoni (το δεύτερο όπως ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ιταλίας).

 156. atheofobos said

  125
  Ο BLOG_OTI_NANAI έχει αυτοανακηρυχτεί σε μεγάλο γκουρού των θρησκευτικών θεμάτων και με την μετριοφροσύνη που τον διακρίνει, ως μέγας λογοκριτής, γράφει πως μου έχει « πει 100 φορές να τον ρωτάω όταν θέλω να μάθω κάτι».
  Ντρέπομαι βεβαίως που δεν το έκανα!
  Ταυτόχρονα δε μου απονέμει και τον τίτλο του «Μέγα Λιακόπουλου» ! γιατί προφανώς είναι φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του και επεκτείνει έτσι τις θρησκευτικές του γνώσεις με τις επιστολές του Ιησού που πρόσφατα αυτός κατ΄ αποκλειστικότητα δημοσίευσε!
  Βέβαια δεν τόλμησε να διαψεύσει κανένα από τα γραφόμενα μου, που βασίζονται όλα σε όσα έχει γράψει για τον Άγιο Αντώνιο ο βιογράφος του Άγιος Αθανάσιος!
  Όσο για το ότι δεν έτρωγε ποτέ την απάντηση την έχει δώσει ο Άγγελος στο 144.
  Άλλωστε, όπως γράφω, καθώς ήταν και αγράμματος και ανεπίδεκτος μαθήσεως, γιατί «γράμματα μὲν μαθεῖν οὐκ ἠνέσχετο, βουλόμενος ἐκτὸς εἶναι καὶ τῆς πρὸς τοὺς παῖδας συνηθεία»ς δεν έμαθε ούτε να γράφει ή να διαβάζει στην μητρική του γλώσσα τα κοπτικά και βέβαια ούτε στα ελληνικά, όπου θα μπορούσε να μάθει από την ελληνική γραμματεία για διάφορα φαγητά και γεύσεις.
  Έτσι το μόνο πρότυπο του ήταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος που «ἡ δὲ τροφὴ αὐτοῦ ἦν ἀκρίδες καὶ μέλι ἄγριον» (Ματθαίος 3,1-5)
  Σίγουρα λοιπόν ούτε το αν πλένονταν οι Σπαρτιάτες θα ήξερε και ίσως ούτε καν την ύπαρξη τους!
  Το άσχετο δε που γράφει ότι στο Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ο Μέγας Αντώνιος δεν μνημονεύεται καθόλου, δεν αποκλείεται να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι με παιδεία μάλλον περιφρονούσαν τον αγράμματο Αντώνιο.
  Τέλος η αναφορά μου στον Κωνσταντίνο Ε΄ έγινε γιατί η εξάπλωση του μοναχισμού στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αρχίσει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις το καλοκαίρι του 766 και γι αυτό αυτός που θεωρούσε «το μοναχικό ράσο «ένδυμα του σκότους» συνέλαβε μοναχούς και τους υποχρέωσε να παρελάσουν στον Ιππόδρομο κρατώντας μια γυναίκα από το χέρι ενώ το πλήθος τους χλεύαζε.»
  Βεβαίως και ο Κοπρώνυμος έκανε εγκλήματα και ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλους εγκληματίες αυτοκράτορες η εκκλησία δεν τον αγίασε!
  1-ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΙΑΣΑΝ Μέγας Κωνσταντίνος και Θεοδόσιος Α΄ ο Μέγας.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/04/1.html

  2-ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΙΑΣΑΝ Θεοδόσιος Β’ ο Μικρός, Μαρκιανός, Ιουστινιανός Α’, Κωνσταντίνος Δ’, Ιουστινιανός Β’ Ρινότμητος
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/05/2.html

 157. Γιάννης Ιατρού said

  152: Ε;iχαν κι άλλους τρόπους καθαρισμού παλιά, λάδια, ξύστρες κλπ. ¨Όχι μόνο νερό…

 158. Μαρία said

  155
  Μικρή διαφορά στην προφορά. Ο ποδοσφαιριστής προφέρεται όπως προφέρουμε εμείς το σκηνοθέτη 🙂
  Ο σκηνοθέτης όπως περίπου το ιό στο Ιόνιο.

 159. Pedis said

  # 155 – Μικρή διαφορά, αλλά διαφορά, στην προφορά, στο Ιταλικό Βορρά. Πιο νότια, όχι. Αν και πολλές από τις λεπτές βαριέσιονς που δυσκολεύουν στην ορθογραφία τους Βόρειοιταλούς, τα διπλά σύμφωνα κι άλλα αντιστοιχούν πιο πολύ (και ιστορικά) στην Τοσκανική προφορά.

  Και τα δύο επώνυμα έχουν την ίδια καταγωγή. Σόγια με κάποιο Αντόνιο αρχηγό της φαμίλιας.

 160. Pedis said

  Το #159, βέβαια, ΚΑΙ στο #158.

 161. Pedis said

  Να συμπληρώσω για να είναι σαφέστερο: Όταν λέω «Πιο νότια, όχι.», εννοώ ότι κάτω από τον Βορρά η διαφορά στην προφορά του «n+i» από το «gn» είναι εντονότερη.

 162. Ισμήνος said

  Σχολιαστά΄Αθεόφοβε (156), εξαιρετικά τα άρθρα σου για τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες που ενώ ήσαν στυγνοί δολοφόνοι, η Εκκλησία μας τούς έκανε Αγίους για έναν και μόνο λόγο: Επειδής εξολόθρευσαν την Πατρώα Θρησκεία και τους ειδωλολάτρες οπαδούς της. Άμα τα διαβάσει τα άρθρα αυτά ο Blogotinanai, θα σου βάλει χέρι ότι ο Ιουστινιανός ο Α΄ δεν άγιασε, διότι κάποια συναξάρια αναφέρουν (από τυπογραφικό λάθος) ότι στις 14 Νοέμβρη γιορτάζει ο αγράμματος θείος του, Ιουστίνος ο Α΄και όχι ο Ιουστινιανός.

  Θα σού πώ κάτι που αγνοείς παντελώς, σχολιαστά Αθεόφοβε, και δείχνει περίτρανα πόσο Μεγάλη Απάτη είναι η Θρησκεία των Γαλιλαίων: Χθές 17 Γενάρη, μαζί με τον Μέγα Αντώνιο γιόρταζε και ο εγκληματίας Αυτοκράτοράς μας, Θεοδόσιος ο Α΄, που κατήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες (διότι είχανε γίνει μπουρδέλο κατά τους Μεταλληνιστές, στην κλίκα των οποίων ανήκουν και οι δικοί μας σχολιασταί Theo + Blogotinanai…) και εκοιμήθη στις 17 Ιανουαρίου του 395. Σαράντα μέρες αργότερα, τον Φλεβάρη του 395, ο Επίσκοπος Μεδιολάνων Αμβρόσιος εξεφώνησε λατινιστί στην Ρώμη (λίγο πριν μεταφερθεί στην Ιστανμπούλ η σορός του Μ. Θεοδοσίου) την περίφημη ομιλία του «De Obitu Theodosi» (= Εις τον θάνατον του [αυτοκράτορος] Θεοδοσίου) που είναι γραμμένη στα Λατινικά. Εκεί, για πρώτη φορά στην Παγκόσμιο Ιστορία, γίνεται λόγος για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την πρώην ΠΟΡΝΗ (σ.σ.: έτσι την αποκαλεί ο Αμβρόσιος στην εν λόγω ομιλία του) Βασιλομήτορα Αγία Ελένη!..

  Σημειωτέον ότι ο βιογράφος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ευσέβιος Καισαρείας, που καταγράφει ακόμα και το πότε πήγαινε να χέσει ο Ιδρυτής του Χριστιανισμού και η Αγία Μητέρα του, ΑΓΝΟΕΙ παντελώς ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της ανευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, και δεν γράφει λέξη!.. Μάλιστα, οι ιστορικοί του Πρώϊμου Χριστιανισμού διαφωνούν, μέχρι σήμερα, αν η παρεμβολή για την Ελένη και την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού στον επικήδειο ενός Επισκόπου για έναν Αυτοκράτορα είναι όντως του Αμβροσίου Μεδιολάνων ή είναι ΕΜΒΟΛΙΜΗ από χριστιανούληδες παραχαράκτες, προκειμένου να θεμελιώσουν τον Μύθο της Ανευρέσεως του Τιμίου Ξύλου!.. Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε ότι είναι έγκυρη, πώς εξηγείται ότι η η πρώτη μνεία της ανευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη γίνεται 67 ολόκληρα χρόνια μετά το υποτιθέμενο γεγονός; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…,

  Τελειώνω μεταφέροντας τι γράφει στα Απομνημονεύματά του ο γνωστός καραμανλικός πρέσβης και μεταφραστής του Ηροδότου, Άγγελος Βλάχος: ««Όποιος διαβάσει το χρονικό (απόκρυφο υποθέτω) της ανακαλύψεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, φρικιά από τα απάνθρωπα βασανιστήρια που μεταχειρίστηκε η αγία για να αναγκάσει τρεις Εβραίους να της αποκαλύψουν το μέρος. Τρεις μέρες τους βασάνιζε κάνοντας το χριστιανικό της καθήκον….τους θανάτωσε όταν της είπαν την αλήθεια αφού τους είχε σπάσει τα κόκκαλα και τους είχε παντοιοτρόπως τσουρουφλίσει…». »

 163. Μου αρέσουν οι ιστορικοί καβγάδες που στηρίζονται σε «έγκυρα» αρχεία που γράφουν διαφορετικά πράγματα ή καλύπτονται από θρησκόληπτες μανίες θείας φώτισης. Ακριβώς όπως τσακώνονται οι αθλητικές φυλλάδες αν ήταν πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟΚ ή όχι… το χέρι ήταν σηκωμένο οι μεν, ναι αλλά πρώτα κτύπησε η μπάλλα στο πόδι οι δε, Οι ιστορικοί μπορούν να τεκμηριώσουν τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις των πολιτικών για την ανάληψη των αγώνων του 2004 ανάλογα με το ποιό κόμμα θα είχε την κουτάλα το κρίσιμο χρονικό διάστημα ή στα βιδδεάκια του Μπουμπούκου όταν αγωνιζότανε σέντρεφόρ στην ομάδα του Λάος.
  Εμείς , οι Κυψελιώτες παλιάς κοπής, ουδέποτε κρυφτήκαμε πίσω από ένα αρχείο για να ουρλιάζουμε πως την έχουμε πιο μεγάλη, όπως τα πιτσιρίκια. Αντίθετα, την βγάζαμε και την κτυπάγαμε τρεις φορές -παρουσία πλήθους- στο τσίγκινο τραπεζάκι του Σελέκτ, εκεί στην λιμνούλα και παίρναμε και τα στοιχήματα που είχαν μπει. 🙂 🙂

 164. Πέπε said

  152

  > οι Λακεδαιμόνιοι δεν ήταν «ασκητικοί τύποι», αλλά γεροδεμένοι στρατιώτες. Φρόντιζαν το σώμα τους με τον δικό τους τρόπο.

  Ναι, δεν ήταν ασκητικοί, λάθος λέξη έβαλα. Τη σκληραγωγία εννοούσα. Έχω την εικόνα ότι φρόντιζαν ώστε οτιδήποτε σωματικώς ευχάριστο (νόστιμη και μπόλικη τροφή, απουσία πόνου κλπ.) να μην το έχουν ανάγκη, να μην τους είναι καν προσφιλές, ώστε τελικά όποτε δεν το είχαν να μην τους είναι αυτό εμπόδιο.

  > γιατί να υποθέσουμε ότι το πλύσιμο (με όποιον τρόπο πλενόντουσαν) το θεωρούσαν πολυτέλεια και όχι μέρος της εκπαίδευσής τους

  Πού ξέρω εγώ; Μπορεί κι έτσι…

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Δεν το πιστεύεις γιατί είσαι άπιστος Θωμάς και κακώς σε βαφτίσαμε Άγγελο.😂
  Αληθινός πιστός δεν είναι αυτός που πιστεύει πως ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, αλλά αυτός που πιστεύει πως ανατέλλει από την δύση, κάτι που είναι εντελώς παράλογο.
  Αν ήταν να χρησιμοποιούν την λογική οι πιστοί, θα είχαν κλείσει πρό πολλού όλα τα ιδεολογικά μαγαζιά.😂

  Καλημέρα

 166. Πέπε said

  152, 164

  Μετά από λίγο περισσότερο καφέ, ξανασκέφτομαι αυτό με την επιθεώρηση:

  Σύμφωνοι, άμα δε γνωρίζουμε εικάζουμε ό,τι θέλουμε. Έστω όμως και σ’ αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι η ιδέα της στρατιωτικής επιθεώρησης εντάσσεται σε μια γενικότερη αντίληψη περί «στρατιωτικής ζωής» που έχουμε σήμερα και που δεν ανάγεται πιο πίσω από την αρχαία Ρώμη. Οι Σπαρτιάτες δε μου φαίνονται οι τύποι που θα διόριζαν κάποιον αρμόδιο να τους ελέγξει, μάλλον θα αυτοεπιθεωρούνταν πιστεύω. Ο ανώτερός τους θα ήλεγχε βέβαια για νεκρούς και άλλα τέτοια χοντρά, αλλά μέχρις εκεί.

 167. leonicos said

  Μια και δεν έχει ακόμα ξεμυτίσει το σημερινό

  Όταν επέτρεψα από το Αγροτικό, 1973 περίπου, βρέθηκα για μερικούς μήνες στο Νοσοκομείο των Παπάδων στα Άνω Πατήσια, μια πρώην κλινική που το είχαν χαρίσεισ την Εκκλησία.

  Νοσηλεύαμε μια μοναχή μ καρκίνο της μήτρας, που είχε πεκταθεί στους βουβωνικούς λεμφαδένες και είχε ανοίξει (νεκρωθεί). Δεν δέχτηκε να πλυθεί η περιοχή με τίποτα. Ήταν ‘τάμα’ της ή κέτι άλλο η απλυσιά ολοζωής.

 168. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  166 και πριν: Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν μελέτες και πηγές για το θέμα αυτό -την καθημερινή λειτουργία του σπαρτιατικού στρατού.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  168: μια σύνοψη έχει το NG, εδώ: https://www.nationalgeographic.com/history/history-magazine/article/sparta-military-greek-civilization
  Αλλά μάλλον εννοείς κα΄τι σαν βιβλίο, άρθρο σε αναγνωρισμένα περιοδικά κλπ.

 170. ΣΠ said

  169
  Υπάρχουν τρία βιβλία στον κινέζο:
  http://library.lol/main/874BE3AFC3CA24B7A8CB0872CD03B113
  http://library.lol/main/30DE3B4B22F2D7809D79021EFAFD7584
  http://library.lol/main/54E1382C99B238727D2999CA7BE57856

 171. Γιάννης Ιατρού said

  169, 170: Νίκο, εκτός αυτών στο 170, σου έστειλα σχετικά …

 172. ΣΠ said

  171
  Νομίζω ότι αυτά που συζητάμε υπάρχουν κυρίως στο Nicholas Sekunda, Richard Hook, «The Spartan Army», Osprey Publishing (1998).

 173. SearchPeloponnese said

  169.
  Μάλιστα, το λέει κι ο Πλούταρχος, λοιπόν… «and knew little of baths»

 174. Spiridione said

  128. Αναφέρεται ότι «λούζονταν στον Ευρώτα» (και όχι σε διαμορφωμένα και ζεστά λουτρά), ότι πλύθηκαν πριν από την μαχη των Θερμοπουλών κλπ.
  Ο Θουκυδίδης λέει οι Σπαρτιάτες ήταν οι πρώτοι που αλείφονταν με λάδι όταν γυμνάζονταν.
  ἐγυμνώθησάν τε πρῶτοι καὶ ἐς τὸ φανερὸν ἀποδύντες λίπα μετὰ τοῦ γυμνάζεσθαι ἠλείψαντο·
  Ε, όταν αλείφεσαι με λάδι, δεν γίνεται να μη πλυθείς μετά.

  Τα ζεστά λουτρά θεωρούνταν από πολλούς στην αρχαία Ελλάδα κακό πράγμα, εκφυλισμός, που δεν ταίριαζε σε άντρες.
  Το περίεργο είναι ότι οι Ρωμαίοι ονόμασαν το πυριατήριον, δηλ. το χαμάμ, laconicum (sudatorio)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Laconicum

 175. 144, … «ενήστευε γαρ αεί» σημαίνει ότι απείχε σπό λάδι, κρασί και ζωικές τροφές, …

  Έτρωγε μόνο
  fast food

 176. Δηλαδή η άποψη πως προέρχεται ως αντιδάνειο από τα λατινικά ( από Άδωνις<Adonis κλπ) δεν ευσταθεί καθόλου;

 177. sarant said

  171 Ευχαριστώ!

  176 Όχι, άλλωστε άλλο είναι το d και άλλο το nt.

 178. 168, … 166 και πριν: Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν μελέτες και πηγές για … την καθημερινή λειτουργία του σπαρτιατικού στρατού. …
  169, … 168: μια σύνοψη έχει το NG, εδώ: …

  Λακωνική, μάλλον

 179. freierdenker said

  158-161, ευχαριστώ.

  Μνημονικός κανόνας, ο σκηνοθέτης θέλει ελαφρά πιο εξεζητημένη προφορά από τον ποδοσφαιριστή. Το αντίθετο θα ερχόταν λίγο αφύσικο.

 180. Pedis said

  # 179 – Εξαρτάται, πάντως, από την ιδιαίτερη καταγωγή του Έλληνα ποιο από τα δύο του έρχεται πιο φυσικό …

  Ο σκηνοθέτης προφέρεται όπως λέμε ξερωγώ
  αν-ι-ώ(ν) κι ο ποδοσφαιριστής περίπου (χμ) σαν το «νιονιό» αλλά μαρσάροντας λίγο πάνω στο «νιο». Εκτός ίσως από τους Μπολον-ι-έζους που θα το προφέρουν ν-ι-ον-ι-ο (κάτι σαν την προφορά τους στο «son-i-o» για το sogno, το όνειρο).

  (Δεν είχαμε κι έναν Ιταλοτραφή «Χρίστο» στο ιστολόγιο, να μας πει κι αυτός; Πού είναι;)

 181. Μαρία said

  Κι ένας Αντόνιου. Εργάρα που τα λυκόπουλα είδαμε το 70κάτι. Για την προφορά του ονόματος του σκηνοθέτη στο forvo 🙂

 182. voulagx said

  #180: Ακου τι λέει η γούγλη: https://translate.google.gr/?hl=el&sl=auto&tl=el&text=Michelangelo%20AntonioniGiancarlo%20Antognoni&op=translate

 183. antonislaw said

  Καλησπέρα σας! Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο για τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες.
  Ευχαριστώ επίσης για τις ευχές σας όλους και ιδιαιτέρως τους Alexis,ΣΠ, Νικοκύρη,κ Κατσέα, Χαρούλα, Δημήτρη Μαρτινο,Triant,κ Καραγιώργη και Λάμπρο.
  Παλιότερα με είχε απασχολήσει η ετυμολογία του ονόματος καθώς τα τότε λεξικά σταματούσαν στο μυθικό γιο του Ηρακλή Άντωνο. Το ωμέγα με προβλημάτιζε, δηλαδή να προέρχεται το ελληνικό ονομα από το λατινικό, δεν θα έπρεπε να είναι αντόνιος; Ψάχνοντας λίγο στο λεξικό μήπως βρω καμία λέξη των αηπ που να αντωνοφέρνει θυμάμαι κατέληξα στο ρήμα «αντωνέομαι-ούμαι»: αντ-ωνέομαι, παρατ. -εωνούμην, αποθ., 1. αγοράζω αντί άλλου, σε Ξεν. 2. προσφέρω μεγαλύτερη τιμή, αλλήλοις, σε Λυσ.· ο αντωνούμενος, ο αντίπαλος αγοραστής, σε Δημ.» ή νομικα τον υπερθεματιστή.
  Έτσι μου φαινόταν δικαιολογημένο το ω.
  https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddell-scott/search.html?lq=%E1%BC%80%CE%BD%CF%84-%CF%89%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9&full_lemma=true
  Προφανώς πρόκειται για πορτοκαλισμό αλλά η εννοια του πλειοδότη -υπερθεματιστή αντωνούμενος=αντώνιος μου ταίριαζε στα εφηβικά ματια μου
  Η κλασική ατάκα στον Αντώνη είναι βεβαια ότι Αντώνη, Αντώνη ο κ@λος σου ξεντώνει(τεντώνει).και η απάντηση:Κι ο δικός σου καπαρώνει!(που νομίζω σημαίνει κοκκινίζει). Αντωνιό,το, το χαϊδευτικό και στην Κρητη χρησιμοποιειται αδιακρίτως και για τον Αντωνάκη και για την Αντωνίτσα. Επίσης στη Ρόδο θυμαμαι το υποκοριστικό «Ντωνιό,το». Άλλο υποκοριστικό Ντώντος(έχω ακούσει και τα Αντωνίλος και Ντωντόκος).

 184. Η Βικιπαίδεια δείχνει Ετρουσκική ρίζα για το Antonio.

 185. antonislaw said

  Του Αγίου Αντωνίου είναι η γιορτή που παραδοσιακά συνδέεται με την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

  Χρόνια πολλά και στους άλλους Αντώνηδες του ιστολογίου και στους Θανάσηδες και τις Αθανασίες που γιορτάζουν σήμερα.

 186. antonislaw said

  185
  Αυτό το ωμέγα στο όνομα στα ελληνικά πού να βρέθηκε? Θα μου πείτε όπου και το ωμέγα στο Κωνσταντίνος από το Constantinus

 187. sarant said

  186 Χρόνια πολλά για χτες.
  Θα ήταν μακρό στα λατινικά.

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  144: Ε, καλά, σχήμα λόγου, αφού λέει «νήστευε», δηλ. ελάχιστο φαγητό αλλά για μια ζωή.

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  162: Βατμαν, πάλι για τον Σταυρό έχεις γράψει, σου απάντησα με κατεβατά από πηγές ότι ήταν γεγονός πανθομολογούμενο στις πηγές, πάλι για τον Ιουστινιανό ταπώθηκες και τα ίδια ισχύουν για τον ψεκασμένο αθεόδοβο, φυσικά πουθενά δεν λέει ο Αμβρόσιος ότι ήταν πόρνη αλλά απλά σημειώνει ότι ήταν χαμηλής κοινωνικής τάξης, αλλά αν την χαρακτήριζε «πόρνη» βρε τσιμεντόμυαλε, δεν θα έγραφε ότι ήταν εξαιρετικής ηθικής…

 190. Yiannis KYRiakides said

  A, κι εγώ που νομιζα οτι ο Αντώνης εχει σχεση με τον Άδωνης (Adonis)…

 191. BLOG_OTI_NANAI said

  156: Ήθελα να ήξερα σε ποια κατάντια θα οδηγηθείς ακόμα, όταν δεβ ντρέπεσαι να αντιγράφεις τις ηλιθιότητες των νεοπαγανιστών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που θα έλεγα τα περισσότερα από ΄σοα γράφεις τα έχω απαντήσει ήδη εδώ, με αφορμή τον βατμαν με τον οποίο βλέπω έχετε ιδεολογική συγγένεια.
  Έχουμε ξαναπεί και παραθέσει με εικονίτσες για γκαβούς για τον Κρίσπο και την Φαύστα, άλλη μια απόδειξη ότι είσαι άσχετος, έχουμε ξαναπεί για τον Ιουστινιανό, έχουμε ξαναπεί περί Υπατίας και Κυρίλλου, πάλι διάψευσα τις νεοπαγανιστικές ανοησίες, πάλι μιλήσαμε περί Θεοδοσίου, η καταστολή μιας μεγάλης εξέγερσης αποτελεί υποχρέωση του αυτοκράτορα και βεβαίως, υπάρχει η μετάνοια του και επιπροσθέτως, την απάντηση στις γελοιότητες περί «αγιοποίησης» την έχω ξαναδώσει, λέγοντας ότι είναι μεγάλος αριθμός ορθοδόξων αυτοκρατόρων που δεν βρίσκονται στο αγιολόγιο, και έτσι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός των ψεκασμένων ότι έμπαιναν εκεί απλά επειδή ήταν αυτοκράτορες.

  Αλλά σε ποια βαθμό ασχετοσύνης βρίσκεσαι, όταν γράφεις ότι επέβαλε «ποινή θανάτου στους εθνικούς», ενώ το μεγαλύτερο ειδωλολατρικό κέντρο ήταν ανοιχτό ακόμα, για πάνω από έναν αιώνα μέχρι το 529, και όταν ο Λιβάνιος γράφει στον Θεοδόσιο ότι ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ γίνονταν οι τελετές προς τους παγανιστικούς θεούς από πρόσωπα της ελίτ που ήταν παγανιστές; Ευτυχώς που τα μαρτυρούν οι ίδιοι οι ειδωλολάτρες που το κράτος τους είχε υπαλλήλους με μισθό, τόσο τους δίωκε!

  Όσο για την προστασία της Εκκλησίας προς τους φτωχούς ειδωλολάτρες τα έχουμε ξαναγράψει, τα ομολογεί ο Ιουλιανός, τις διώξεις των παγανιστών προς τους χριστιανούς μέχρι και τον 5ο αιώνα, με χριστιανικό καθεστώς δηλ. πάλι τα έχουμε γράψει, και για τις περιορισμένες πράξεις εκδίκησης που υπάρξαν, αυτές είναι τουλάχιστον αυτονόητες, όταν οι ειδωλολάτρες επί 3 αιώνες έσφαζαν και έκαιγαν ζωντανούς τους χριστιανούς χωρίς λόγο!
  Το γεγονός ότι αστυνομεύθηκαν οι ειδωλολάτρες μετά από 3 αιώνες εγκλημάτων κατά των χριστιανών, ήταν κοινή λογική και για σήμερα, πόσο μάλλον για τον 4ο αι.

  Σοβαρέψου επιτέλους που έχεις ένα μπλογκ όπου έχεις συλλέξει κάθε νεοπαγανιστική ανοησία που υπάρχει και πας να μου κάνεις τον πονηρό…

 192. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Αθεόφοβος γράφει: «οι άνθρωποι με παιδεία μάλλον περιφρονούσαν τον αγράμματο Αντώνιο»

  και ο ΙΔΙΟΣ, μέσα στο κωμικό κείμενο που έχει αναρτήσει, γράφει ότι βιογράφος του ήταν ο… Μ. Αθανάσιος, πέα από το γεγονός ότι τον «μακάριο» ή τον «μέγα ασκητήν» Αντώνιο τον μνημονεύουν όλοι οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας!

  Τι ζούμε…

 193. Pedis said

  # 182 – Μου ζητάει πολλά και περίεργα για πρόσβαση και βαριέμαι να τη ψάξω. Σόρρυ.

  Ο Σκηνοθέτης (σε μία προφορά στανταρντ)

  https://www.comesipronuncia.it/pronuncia/michelangelo-antonioni-2686

  Ο παικταράς π.χ. a’ la agnonese

  https://www.dizionario-italiano.it/dizionario-italiano.php?lemma=AGNONESE100

 194. ΣΠ said

  193
  Michelangelo Antonioni https://el.forvo.com/word/michelangelo_antonioni/#it
  Giancarlo Antognoni https://el.forvo.com/word/giancarlo_antognoni/#it

 195. Γιάννης Ιατρού said

  191: «…οι ειδωλολάτρες επί 3 αιώνες έσφαζαν και έκαιγαν ζωντανούς τους χριστιανούς χωρίς λόγο!…»

  Να συμπληρώσω πως αργότερα και οι χριστιανοί έκαιγαν ζωντανούς άλλους χριστιανούς (και αυτόχθονες στην Αμερική), προφασιζόμενοι λόγους🤔😥 Προ ημερών τα συζητούσαμε για την ιερά εξέταση…
  Γενικώς, όταν πρόκειται για επιβολή συμφερόντων ή για την εδραίωση/προστασία της εξουσίας, το κάψιμο είναι στην πρώτη ζήτηση. Μέχρι κι αυτοκίνητα εν κινήσει αναφλέγονται, όταν θίγονται συμφέροντα🙄

 196. Pedis said

  # 194 – Το δεύτερο το είχα βρει. Η φωνή τής κοπελιάς ακούγεται βέρα Ιταλική αλλά ήθελα να βάλω κάτι από σάιτ που να είναι πιο εγγυημένα Ιταλικό.

 197. ΣΠ said

  196
  Νομίζω η αναλογία στα ελληνικά είναι τα «έννοια 1» και «έννοια 2» στο ΛΚΝ:
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1&dq=

 198. Ισμήνος said

  Εκλεκτέ χριστιανέ λόγιε, κύριε Blogotinanai (189),

  1) Αμφισβητείς ότι η πρώτη μνεία της ανευρέσεως (328 μ.Χ.) του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη είναι τον Φλεβάρη του 395 από τον Αμβρόσιο Μεδιολάνων στην ομιλία του κατά το 40νθήμερο Μνημόσυνο στον Μέγα Θεοδόσιο; Όχι βέβαια!.. ΣΕ ΡΩΤΩ: Γιατί επί 67 ολόκληρα χρόνια ουδείς χριστιανός ιστορικός (ούτε κάν ο λαλίστατος βιογράφος του Μ. Κωνσταντίνου, Ευσέβιος Παμφίλου) φιλοτιμήθηκε να μνημονεύσει την κοσμοϊστορική αυτή ανεύρεση στην οποία στηρίχτηκε όλο το παραμύθι των Γαλιλαίων;

  ΑΝ διαβάσεις την εισαγωγή που κάνει το αγγλικό βιβλίο που ανήρτησα στο σχόλιο 162 στον «De Obitu Theodosi» Λόγο του Αμβροσίου Μεδιολάνων, θα δείς για ποιόν λόγο ο Αμβρόσιος σκάρωσε όλο αυτό το παραμύθι με την Αγία Ελένη και την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, 67 χρόνια μετά το υποτιθέμενο γεγονός… Στο εξηγώ επιγραμματικά: Οι αρειανοί διεκδικούσαν για δικό τους τον Μ. Κωνσταντίνο (που ως γνωστόν βαπτίστηκε από τον αρειανό επίσκοπο Νικομηδείας Ευσέβιο και εξόρισε τον Μέγα Αθανάσιο) και οι ορθόδοξοι ανέδειξαν το άστρο της Αγίας Ελένης ως αντίπαλο δέος στους αρειανούς!

  2) Αν διαβάσεις το πρωτότυπο λατινικό κείμενο του Αμβροσίου Μεδιολάνων στο «De Obitu Theodosi» θα δείς ότι όντως αποκαλεί «πόρνη» την Αγία Ελένη. Απλώς οι Άγγλοι μεταφραστές στηνν φωτοτυπία που ανήρτησα μιλάνε για κοπριά για να μη σοκαριστούν οι Αγγλικανοί που τιμούν ως αγία την Ελένη. Αν με προκαλέσεις, θα αναρτήσω το πρωτότυπο λατινικό κείμενο και θα πάθεις την νίλα του Δράμαλη. Άλλωστε (το γράφει ο Κ. Σάθας στην «Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη» του) ο ίδιος ο θείος της Ελένης, άγιος Ευσίγνιος αποκαλεί την ανεψιά του «ευτελή πόρνη»

  3) Για τον Μέγα Αντώνιο: Δεν φαντάζομαι να αμφισβητείς ότι η μοναδική σύγχρονη μαρτυρία που έχουμε για τον Μεγάλο αυτό Ασκητή της Ερήμου είναι η όντως αριστουργηματική βιογραφία του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος και γράφει πως ο Αντώνιος ήταν αγράμματος, ανελλήνιστος κλπ. Αυτή την βιογραφία διάβασε και ο Φλωμπέρ και έγραψε τον «Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου». Αυτή την βιογραφία διάβασαν και όλοι οι μεταγενέστεροι Πατέρες που αποδίδουν στο Γεροντικό τόσες σοφές κουβέντες στον αναλφάβητο Μέγα Αντώνιο.

  Δές εδώ μερικές από αυτές τις σοφίες του Μ. Αντωνίου που έχει συγκεντρώσει ο Άγιος Πρόκλος και πές μου αν μπορούσε ποτέ να τις σκεφτεί ένας αναλφάβητος και ανελλήνιστος μοναχός. ΑΝΑΡΤΩ την πιό σοφή απ’ όλες που είναι ταυτισμένη με τον Μέγα Αντώνιο:

  «έπαρον τους πειρασμούς και ουδείς ο σωζόμενος»!..

  Τουτέστιν αν καταργηθούν οι πειρασμοί που μάς στέλνει ο Διάβολος για να μάς δοκιμάσει, ουδείς εξ ημών θα σωθεί!.. Ομολογουμένως πολύ σοφή κουβέντα, που διδάσκει ότι ο πραγματικός ευεργέτης των ανθρώπων είναι ο Διάβολος με τους πειρασμούς που μάς στέλνει…

 199. Pedis said

  # 197 – Ναι, φέρνει. Αλλά στο gn το «νι» … «πατιέται» για περισσότερο χρόνο.

  Άκου τον giorgiospizzi στο

  https://it.forvo.com/word/cognome/

  πώς προφέρει cognome (επώνυμο).

 200. Μαρία said

  199
  Σου φαίνεται οτι πατιέται, γιατί προφέρει το ουρανικό νι έρρινο. Φοβερός συνδυασμός. κον-νιόμε.

 201. Pedis said

  Δεν είναι ότι μου φαίνεται. Έτσι το προφέρουν στη νοτιοκεντρικη Ιταλία, ενώ στη Βόρεια είναι πιο ελαφρύ. Τέλος πάντων. Πολύ μεγάλη σημασία δώσαμε, μου φαίνεται, για ελληνικό ιστολόγιο …

 202. Μαρία said

  201
  Την περιγραφή σου αμφισβήτησα όχι την προφορά του Ιταλού.

 203. Πέπε said

  200

  Ναι, είναι δύο φθόγγοι, το γ του άγχους και το gn το κλασικό. [koŋɲome]

 204. Pedis said

  # 202 – Κακώς. Μεταφορικά το έγραψα για να γίνει κατανοητό. Τι λες, θα το καταλάβει καλυτερα κάποιος για τον οποίον ο ήχος τού είναι εντελώς ξένος αν του γράψεις, στα πλαίσια μιας άλλης «μεταφοράς» δηλαδή, ότι πρόκειται για «ουρανικό νι έρρινο» ή «ν-ν» ?

  (Πωπώ το κουράζουμε χωρίς λόγο.)

 205. atheofobos said

  189,191
  Αρχικά στο 125 μου απένειμες τον τίτλο του «Μέγα Λιακόπουλου», και στο 189, προφανώς σε σύγχυση και εκνευρισμένος, με γράφεις αθεόδοβο και μάλιστα ψεκασμένο! Ελπίζω να μην με ψέκασες με αγιασμό από αυτόν που ο Αμβρόσιος θεράπευε τον κορονοϊό!
  Προσωπικά όπως έχεις διαπιστώσει αποφεύγω πάντα τους χαρακτηρισμούς σε όσους διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από μένα, αλλά σε διαβεβαιώ αν ανατρέξει κανείς στην χριστιανική γραμματεία μπορεί να βρει άφθονους και ζουμερούς!
  Απολαμβάνω δε το πως η χριστιανική μυθολογία καλύπτει τα εγκλήματα των χριστιανών, όταν γράφεις «περί Θεοδοσίου, η καταστολή μιας μεγάλης εξέγερσης αποτελεί υποχρέωση του αυτοκράτορα και βεβαίως, υπάρχει η μετάνοια του» , [«την σκότωσα αλλά μετάνιωσα δήλωσε ο γυναικοκτόνος που έπνιξε την γυναίκα του, μπροστά στα παιδιά του»]
  ή το ανεπανάληπτο:
  για «τις περιορισμένες πράξεις εκδίκησης που υπήρξαν, αυτές είναι τουλάχιστον αυτονόητες, όταν οι ειδωλολάτρες επί 3 αιώνες έσφαζαν και έκαιγαν ζωντανούς τους χριστιανούς χωρίς λόγο!
  Το γεγονός ότι αστυνομεύθηκαν οι ειδωλολάτρες μετά από 3 αιώνες εγκλημάτων κατά των χριστιανών, ήταν κοινή λογική και για σήμερα, πόσο μάλλον για τον 4ο αι.»
  Δεν φαίνονται να είναι πολύ «περιορισμένες πράξεις εκδίκησης» όταν το 381 με τον Θεοδοσιανό Κώδικα καταδικάζονται σε θάνατο όσοι προσφέρουν θυσίες στο 12θεο και τους κατάσχεται η περιουσία!
  Είναι κλασσική δε μέθοδος διαστρέβλωσης γραφομένων αυτό που κάνεις στο 192 μεταφέροντας την φράση μου «οι άνθρωποι με παιδεία μάλλον περιφρονούσαν τον αγράμματο Αντώνιο» χωρίς ολόκληρη την απάντηση σε αυτό που έγραφες στο 125:
  «σε ένα σημαντικότατο δογματικής φύσεως κείμενο που λέγεται Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ο Μέγας Αντώνιος δεν μνημονεύεται καθόλου»
  Και σχολίασα:
  Το άσχετο δε που γράφει ότι στο Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ο Μέγας Αντώνιος δεν μνημονεύεται καθόλου, δεν αποκλείεται να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι με παιδεία μάλλον περιφρονούσαν τον αγράμματο Αντώνιο.
  Άλλα για να μην μακρηγορώ, περιμένω να διαψεύσεις τα γραφόμενα μου, στο ποστ μου, που βασίζονται όλα σε όσα έχει γράψει για τον Άγιο Αντώνιο ο βιογράφος του Άγιος Αθανάσιος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: