Κάγκελα παντού
Posted by sarant στο 20 Ιανουαρίου, 2022
Τις προάλλες, το σαμπουάν Pantene ξεκίνησε μια καινούργια διαφήμιση με την εικόνα που βλέπετε και με το σύνθημα #HairHasNoGender, τα μαλλιά δεν έχουν φύλο θα λέγαμε.
Το διαφημιστικό βιντεάκι (το βλέπετε εδώ) άρεσε σε πολλούς και έγινε ιότροπο. Η πρωτοτυπία του βρίσκεται στο ότι πρωταγωνιστούν σε αυτό πέντε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάτι που θα ήταν αδιανόητο σε διαφημίσεις πριν από λίγα χρόνια (αλλά όχι πια). Βλέπουμε κι ένα ομοερωτικό φιλί (κάτι για το οποίο παλιότερα είχε επιβληθεί πρόστιμο σε σίριαλ από το ΕΣΡ).
Θετικό το βρίσκω να προβάλλεται η διαφορετικότητα στις διαφημίσεις, όσο κι αν ξέρουμε καλά ότι αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι pinkwashing από μεριάς της εταιρείας (το σαμπουάν Pantene ανήκει στην πολυεθνική P&G), δηλαδή προσχηματικός ενστερνισμός της διαφορετικότητας για λόγους προβολής, που γίνεται εκ του ασφαλούς.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ενοχλήθηκαν από το σποτάκι της Pantene, από θέσεις που θα τις έλεγα ομοφοβικές -και, όπως συνηθίζεται, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ. «Τέρμα το Pantene για μένα, αρνούμαι αυτή τη μονόπλευρη πλύση εγκεφάλου», έγραψε ένας. «Μποϊκοτάζ σε κάθε εταιρεία που προωθει την ανωμαλία και τον εκφυλισμό», κάποιος άλλος.
Βγήκε μάλιστα και σχετικό hashtag, #cancel_pantene.
Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θέλω να πω δυο λόγια για το πρώτο σκέλος του hashtag, το cancel, και για τη λεγόμενη cancel culture, που είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο.
Όπως λέει η αγγλική Βικιπαίδεια, η cancel culture («κουλτούρα της ακύρωσης» στην ελληνική Βικιπαίδεια) είναι μια σύγχρονη μορφή οστρακισμού, κατα την οποία κάποιος αποβάλλεται από κοινωνικούς ή επαγγελματικούς κύκλους, είτε στον κυβερνοχώρο και στα κοινωνικά μέσα είτε στην πραγματική ζωή. Αυτοί που υφίστανται τον οστρακισμό λέγεται ότι have been cancelled, ότι φάγανε άκυρο θα λέγαμε.
Σύμφωνα με το Dictionary.com, το cancel εδω έχει τη σημασία «σταματάω να υποστηρίζω ένα δημόσιο πρόσωπο (ή μια εταιρεία ή άλλο φορέα) επειδή είπε ή έκανε κάτι επιλήψιμο ή προσβλητικό». Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2014 και αρχικά είχε συχνά τον χαρακτήρα προσωπικής δήλωσης, αλλά σταδιακά το cancellation λέγεται κυρίως για την οργισμένη μαζική διαδικτυακή κατακραυγή μιας προκλητικής δημόσιας τοποθέτησης.
Να πούμε όμως και δυο λόγια για την ετυμολογία της λέξης. Το αγγλικό ρήμα cancel ανάγεται, μέσω γαλλικών, στο λατινικό cancellare, το οποίο προέρχεται από το cancelli, πληθυντικό του cancellus. Σας θυμίζει τα κάγκελα; Καλά κάνει και σας τα θυμίζει.
Στα δικαστήρια της αυτοκρατορικής εποχής, η έδρα του δικαστή χωριζόταν από το ακροατήριο με ένα καφασωτό πλέγμα, το οποίο ονομαζόταν cancelli, που είναι υποκοριστικό του cancri. Σε κάθε πλευρά αυτού του χωρίσματος στεκόταν ένας δικαστικός κλητήρας, που μεταβίβαζε τις εντολές του δικαστή, γνωστοποιούσε τις αποφάσεις κτλ. Αυτός ο κλητήρας λεγόταν cancellarius, λέξη που πέρασε στα ελληνικά της ύστερης ελληνιστικής εποχής ως καγκελλάριος, ενώ στις ευρωπαϊκές γλώσσες ο όρος εξελίχθηκε έτσι που να δηλώνει διάφορους υψηλούς αξιωματούχους. Από εκεί φυσικά προέρχεται και το κοινό «κάγκελο». Αλλά να μην ξεστρατίζω, αυτά τα έχουμε ξαναπεί σε παλιό άρθρο.
Στα ύστερα λατινικά, όταν κάποιος διέγραφε ένα κομμάτι κειμένου, τραβώντας οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές, έτσι που να μοιάζει με το πλέγμα των cancelli, το είπαν cancellare. Κι έτσι το ρήμα cancellare πήρε τη σημασία «διαγράφω», και σταδιακά αυτό επεκτάθηκε στις σημερινές σημασίες (ακυρώνω κτλ.)
Η cancel culture, η καγκελοκουλτούρα -δεν προτείνω στα σοβαρά αυτόν τον όρο!- είναι λοιπόν ένα νέο φαινόμενο του κυβερνοχώρου. Κάποιοι το θεωρούν αρνητικό, μορφή λογοκρισίας και ενάντιο στην ελευθερία του λόγου. Από την άλλη, η άσκηση κριτικής είναι επίσης μέρος της ελευθερίας του λόγου και μάλιστα από τα πιο βασικά.
Συμβαίνει βέβαια πολλές φορές η μαζική κατακραυγή να ξεφεύγει σε παρεκτροπές -αν και γενικά οι αυθόρμητες μαζικές εκδηλώσεις, αν τις δει κανείς με το μικροσκόπιο, ποτέ δεν είναι ανεπίληπτες και τέλειες σε όλα.
Οπότε, δεν θα καταδικάσω ούτε θα επιδοκιμάσω εκ προοιμίου τη μια ή την άλλη εκστρατεία «ακύρωσης», θα δω πρώτα τον στόχο που επιδιώκει.
Ενδιαφερον είναι πάντως ότι η συγκεκριμένη εκστρατεία «ακύρωσης» του σαμπουάν Pantene δεν φάνηκε να έχει μεγάλη απήχηση, έστω κι αν την ενστερνίστηκε η ακροδεξιά πολιτεύτρια της ΝΔ που θέλει να μας πείσει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ είναι κακοί πατριώτες, ενδοτικοί (δεν έχει ακούσει για τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων, που ήταν ζευγάρια ερωμένων, νιώθω τον πειρασμό να πω).
[Σκέφτηκα πριν ανεβάσω το τουίτ της κυρίας, μήπως έτσι της κάνω διαφήμιση. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ίσως προέχει η αποδοκιμασία, ώστε να σκεφτεί το κόμμα της ότι θα έχει κόστος να την εντάξει στα ψηφοδέλτιά του].
Το ότι η τοποθέτηση της κυρίας αποδοκιμάστηκε και από αρθρογράφους της Καθημερινής είναι ευχάριστο. Ακόμα κι αν η διαφήμιση είναι ξεπλυματική, πάντα είναι καλό πράγμα να βλέπεις τους ομοφοβικούς να τρώνε άκυρο!
Κουνελόγατος said
Στη φάση που είναι η χώρα, ακόμη και το υποκριτικό είναι πρόοδος. Νομίζω.
Κουνελόγατος said
Και καλημέρα δεν είπα ο αγενής.
Πέπε said
Καλημέρα.
Ενδιαφέροντα τα λεξιλογικά, ενδιαφέρον ίσως -με επιφυλάξεις όπως αυτές που ήδη εκφράζει η ανάρτηση- και το ΛΟΑΤΚΙ άνοιγμα της διαφήμισης, αλλά μην ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές το να πάρεις θέση για μια διαφήμιση προϊόντων για τα μαλλιά είναι δουλειά για όσους έχουν λύσει Όοοοοοολα τους τα προβλήματα.
Κάνσελ Παντέν; Έλεος, άλλη δουλειά δεν έχουμε;
_____________________
Το «κάγκελα παντού» προέρχεται αρχικά από τον Πανούση και πέρασε στα γήπεδα, ή αντιστρόφως; (Υποθέτω από τα γήπεδα αλλά δεν ξέρω κιόλας.)
gpointofview said
Αχ, Τζιμάκο …
Πουλ-πουλ said
Η ζωή είναι μικρή, ο χρόνος μας λίγος, ας μην τον σπαταλάμε λοιπόν ασχολούμενοι με κούφιες κυρίες.
dryhammer said
Στο λεξιλογικό της υπόθεσης, στα βαπορίσια όπου η πίεση λέγεται πρέσα και ο watchman βατσιμάνης, το ρήμα καν(τ)σελλάρω είναι σε χρήση για αναστολή, ακύρωση κλπ.
B. said
3: εννοείται προηγήθηκε μερικά χρόνια το γηπεδικό σύνθημα (που τραγουδιέται σε ρυθμό «Τρίγωνα-κάλαντα») και ακολούθησαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες
Κουνελόγατος said
3. & 7. Πρέπει να ακούστηκε στα γήπεδα αρχές δεκαετίας 80, πιθανότατα 1982 ή 1983.
atheofobos said
Και οι φαλακροί την περιφερειακή τους τριχοφυΐα με σαμπουάν την πλένουν. Δεν θα έπρεπε λοιπόν η διαφήμιση να έχει και .ένα φαλακρό ΛΟΑΤΚΙ;
Όλοι λοιπόν οι φαλακροί στηρίζουμε το #cancel_pantene !
ΓΤ said
Ζω για τη στιγμή:
Μπαρτζούδης, πτώμα απ’ την Ταφρολεκάνη, χωμένος στη μικρή κουζίνα του, έχει καταφύγει σε ταπεινό τραχανά. Και σκάει στην τηλεορασίτσα του απέναντι, τη Λέβε Όπτα με το σεμέν που είναι τίμια σταυροβελονιά από το περιοδικό «Αλέξια», λοάτκι Παντέν για άλλα γούστα, και να ακούγεται ο Πρόεδρος, με οργή βούβαλου Κερκίνης, μέχρι τη Φαμαγούστα!
Πω, ρε μαν, δεν πλήττουμε ποτέ!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
Κι εγώ για γηπεδικό το ξέρω το σύνθημα αρχικά.
6 Πρέσα ή πρέσο;
dryhammer said
11. Πρέσα (η), που έλκεται κι από την πρέσα που (συμ)πιέζει. [Το πρέσο είναι υπερβαπορισμός* σαν τα ψευτοχωριάτικα των έργων]
* 6+ εκ.
skom said
υπερβαπορισμός! Πολύ μου άρεσε.
Κιγκέρι said
>>…σχετικό hashtag, #cancel_pantene.
Μου φαίνεται κάπως αστείο ότι και το σύμβολο #, κάγκελο το λέμε!
ΓΤ said
14@
H «δίεση» είναι σε ύφεση.
geobartz said
10, ΓΤ said: ….
# Εδοξάσθης κρυπτόμενος, εξευτελίσθης εμφανιζόμενος [τάδε έφη κάποιος προ δεκαετιών τινων. Εγώ θα πω, Κρίμα στο…μπόι σου!]
sarant said
12-13 🙂
Εχω ακούσει, για την εργασιακή πίεση, τον φόρτο δουλειάς δηλαδή, «άσε, πέφτει πολύ πρέσο αυτές τις μέρες»
gpointofview said
Εχουμε και το κάγκελο της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός…
Δύτης των νιπτήρων said
18 το οποίο φυσικά είχε συζητηθεί δια μακρών προ δεκαετίας, όπως και άλλα κάγκελα https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/22/cancelli/
Α. Σέρτης said
Από τον Βάρναλη στον Μπαρτζούδη μια απρόκλητη και ανέξοδη παπαριά δρόμος…
Δημήτρης Φύσσας said
Σωστός, Νίκο.
Χρίστος said
Προς 12 Dryhammer:
Το πρέσο εκτός από υπερβαπορισμός !!!, μήπως είναι από το μαΪμπρέσο ;
Nestanaios said
Όλες οι εξουσίες πρέπει να πηγάζουν από τους λαούς. Τα ΜΜΕ είναι εξουσία αλλά πρέπει να εξετασθεί αν αυτή η εξουσία πηγάζει από τον λαό ή το χρήμα που έχουν μερικοί. Όλοι οι δημοσιογράφοι και όλοι οι παρουσιαστές έχουν το δικαίωμα της ελευθέριας του λόγου από ένα βήμα που δεν μπορεί να έχει ο υπόλοιπος κόσμος για να ασκήσει την δική του ελευθερία του λόγου. Τόλμησε κάποτε ένας υπουργός (Ιωαννίδης) να ασκήσει την δική του ελευθερία του λόγου από αυτό το βήμα και τον αφάνισαν. Είναι η δεν είναι αυτό ρατσισμός;
sarant said
19 Προ ενδεκαετίας και βάλε
21 Καλώστον, χαθηκαμε!
antonislaw said
Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και διαφωτιστικό το άρθρο, προσωπικά δεν γνώριζα ούτε την «καγκελοκουλτούρα»😀 ούτε το pinkwashing, νομίζω ότι ειδικά το πρώτο η κουλτούρα του αποκλεισμού ως καμπάνια είναι σύμφοιτο αν όχι απόρροια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Για το θέμα του ομοερωτικού φιλιού της σειρας του Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια» το ΣτΕ με την ιστορική του απόφαση του Δ Τμήματος 3490/2006 διατύπωσε πολύ σημαντικές σκέψεις :
Επειδή, με βάση τα εκτεθέντα στις προηγούμενες σκέψεις, κατ΄ ορθή, κατ΄ αρχήν, ερμηνεία και εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, έκρινε το ΕΣΡ, ότι η επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή, ως περιέχουσα χυδαιολογίες και προστυχολογίες, δεν έχει την απαιτούμενη από την εν λόγω διάταξη ποιοτική στάθμη. Στο μέτρο όμως, που μεταξύ των πολλών επιμέμπτων σκηνών της εκπομπής, το ΕΣΡ, προκειμένου να επιβάλει διοικητική κύρωση, συμπεριέλαβε και συνεξετίμησε μαζί με τις υπόλοιπες ως άνω σκηνές – και πέρα από αυτές – και την σκηνή, στην οποία δύο άνδρες φιλιούνται, η προσβαλλόμενη πράξη, έχουσα το προαναφερθέν περιεχόμενο, δεν αιτιολογείται νομίμως. Τούτο δε, διότι αυτή καθ΄ εαυτήν η παρουσίαση σκηνής, με την οποία εκφράζεται απλώς και η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεπτη. Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μίας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μία κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μία ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από την συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας), ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξ άλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπολοίπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας. Περαιτέρω, με δεδομένο ότι η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε στις 22.45΄, σε ώρα δηλαδή που, σύμφωνα με το άρθρο 3Α και 3Δ της υπ΄ αριθμ. 6138/Ε/17.3.2000 (ΦΕΚ 345Β) απόφασης του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης («Κατάταξη και σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων»), μεταδίδονται εκπομπές, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για ανηλίκους κάτω των 15 ετών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η σκηνή, παρουσιάζοντας ένα φιλί, δεν είχε πορνογραφικό περιεχόμενο, δεν μπορεί να γίνει λόγος περί παραβιάσεως, μέσω της μεταδόσεως της επίμαχης σκηνής, τω ορίων που επιβάλλει η συνταγματική επιταγή της προστασίας της νεότητας. Με βάση τα προεκτεθέντα, η προσβαλλόμενη απόφαση, που επέβαλε διοικητική κύρωση για το σύνολο της εκπομπής, συμπεριλαμβανομένης και της σκηνής του φιλιού, την οποία το ΕΣΡ εθεώρησε ως παράβαση της δεοντολογίας των τηλεοπτικών εκπομπών, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη, μεταξύ των λοιπών νομίμων στοιχείων κρίσεως, και ένα μη νόμιμο, δεν αιτιολογείται κατά τούτο νομίμως. Εξ άλλου, δοθέντος ότι εν προκειμένω, για το σύνολο των καταλογισθεισών παραβάσεων των κανόνων δεοντολογίας επιβλήθηκε, κατά συνεκτίμηση τούτων, μία διοικητική κύρωση προστίμου, είναι άδηλο τι κύρωση θα επέβαλε το ΕΣΡ στην αιτούσα ασκώντας την περί τούτου διακριτική του εξουσία, αναφορικά με τα λοιπά, επίμεμπτα σημεία της εκπομπής, αν δεν συμπεριλάμβανε τη συγκεκριμένη σκηνή μεταξύ εκείνων, οι οποίες καταλογίσθηκαν με την προσβαλλόμενη πράξη στην αιτούσα. Πρέπει, συνεπώς, για τον λόγο που εξετέθη ανωτέρω, ο οποίος προβάλλεται βασίμως, καθ΄ ερμηνεία του δικογράφου της αιτήσεως ακυρώσεως, να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να αναπεμφθεί δε η υπόθεση στο ΕΣΡ, προκειμένου αυτό να ασκήσει την διακριτική του ευχέρεια για την επιβολή κυρώσεως αναφορικά με τα προαναφερθέντα υπόλοιπα τμήματα της εκπομπής που συνιστούν παράβαση των κανόνων δεοντολογίας κατά το άρθρο 3 του ν. 2328/1995. Κατά την ειδικότερη, όμως, γνώμη της Συμβούλου Ε. Νίκα, η προσβαλλόμενη πράξη όντως δεν αιτιολογείται νομίμως, όχι, όμως, για τους προαναφερθέντες λόγους αλλά διότι, ναι μεν η προβολή ερωτικών σκηνών, οι οποίες, ως εκ του περιεχομένου τους, κρίνονται από το Συμβούλιο, βάσει των κρατουσών κοινωνικών αντιλήψεων, ως ακατάλληλες γι΄ ανηλίκους, δύναται να αποτελέσει νόμιμο έρεισμα για την επιβολή κυρώσεως σε τηλεοπτικό σταθμό, κατ΄ επίκληση του δημοσίου σκοπού της προστασίας της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, εφ΄ όσον η εκπομπή, που τις περιλαμβάνει, δεν έχει την αναγκαία κατά νόμο σήμανση (ακατάλληλο), πλην όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η προσβαλλόμενη πράξη συνεξετίμησε για την επιβολή της επίδικης κυρώσεως και την ακατάλληλη γι΄ ανηλίκους ερωτική ομοφυλοφιλική σκηνή, δίχως, παράλληλα, να βεβαιώνει την έλλειψη σχετικής σημάνσεως, ενώ μάλιστα η ώρα προβολής της επίμαχης εκπομπής τοποθετείται σε ζώνη, κατά την οποία είναι επιτρεπτή η μετάδοση εκπομπών, που δεν είναι κατάλληλες για ανηλίκους κάτω των 15 ετών. Μειοψήφησε η Πάρεδρος …, η οποία υποστήριξε την γνώμη ότι ανεξαρτήτως του ότι αυτή, καθ΄ εαυτήν, η παρουσίαση μιας σκηνής φιλιού μεταξύ ομοφυλοφίλων στο πλαίσια μίας τηλεοπτικής σειράς, που αποτελεί προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας, δεν δύναται να θεωρηθή ότι συνιστά παράβαση της τηλεοπτικής δεοντολογίας, εν τούτοις είναι δυνατόν μία τέτοια σκηνή, εκτιμωμένη εντός του όλου πλαισίου, εντός του οποίου αυτή εντάσσεται, δηλαδή εντασσομένη σ΄ ένα σύνολο σκηνών χαμηλού επιπέδου και αισθητικής, να συνιστά και αυτή, ως αναπόσπαστο στοιχείο του συνόλου της εκπομπής, στοιχείο που επισύρει τον χαρακτηρισμό της εκπομπής ως χαμηλής ποιοτικής στάθμης και να δικαιολογεί ως εκ τούτου την κρίση περί παραβάσεως της τηλεοπτικής δεοντολογίας. Εν προκειμένω δε, όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη πράξη, η επίδικη κύρωση επεβλήθη, διότι όπως εκρίθη, οι διάλογοι, εκφράσεις και σκηνές που παρουσιάσθηκαν σ΄ αυτήν, όπως ειδικώτερα περιγράφονται στην προσβαλλόμενη πράξη, «υποβάθμισαν την όλη εκπομπή» η οποία (όλη εκπομπή), όπως περαιτέρω εκρίθη, «είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με την χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη». Όπως δε διευκρινίζεται περαιτέρω δια του 1191/26.1.2005 εγγράφου του ΕΣΡ (έκθεση άρθρου 23 πδ 18/1989), η επίδικη κύρωση επεβλήθη κατ΄ εκτίμηση του όλου περιεχομένου του συγκεκριμένου επεισοδίου της ανωτέρω τηλεοπτικής σειράς …, που περιείχε «πληθώρα υβριστικών διαλόγων και εκφράσεων που σε συνδυασμό με τις προκλητικές σκηνές που τις συνόδευαν δημιουργούσαν ένα αρνητικότατο συνολικό αποτέλεσμα». Υπό τα δεδομένα αυτά, νομίμως αιτιολογείται, κατά την μειοψηφήσασα αυτή γνώμη, η προσβαλλομένη πράξις και είναι απορριπτέα τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα.»
Το ΣτΕ δεχόμενο την αίτηση ακύρωσης του τηλ.σταθμού ακύρωσε την 371/11.11.2003 απόφαση του ΕΣΡ και την ανέπεμψε σε αυτό για νέα νόμιμη κρίση με βάση το σκεπτικό της απόφασης.
Με βάση ομως δημοσιεύματα της εποχής το ΕΣΡ επέμεινε στο πρόστιμο των 100.000 ευρώ αλλάζοντας όμως και περιορίζοντας την αιτιολογία του «ανεπίτρεπτες χυδαιολογίες» και μη επικαλούμενο πλεον ότι προβολή ομοερωτικού φιλιού δεν εχει αυτό καθαυτό πορνογραφικό περιεχόμενο.
Δημήτρης Φύσσας said
Kι ένα ΥΓ.: «πολιτική» συμφωνία ναι, αισθητική όχι. Αλλά έτσι κι αλλιώς η αισθητική του 99% των διαφημίσεων μού είναι απεχθής.
Δημήτρης Φύσσας said
24. Με ξεμπλοκάρησα με χίλια ζόρια. Τώρα ΟΚ. Καλώς σε/σας ξαναβρήκα.
dryhammer said
22, Με το «μαΪμπρέσο» μήπως εννοείς το βαϊμπρέσιο (εκ του vibration) δλδ τους κραδασμούς – δονήσεις από τη μηχανή του πλοίου;
btw
loukretia50 said
Μήπως είναι λίγο πασέ να γκρινιάζετε για τρίχες?
Χρίστος said
28. Ακριβώς, μόνο που έκανα πλάκα με τις παραφθορές που γίνονται στα βαπορίσια.
Βέβαια καλύτερος ο Marley!!!
sarant said
25 Ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!
26 Ε, ναι.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
26# Προσυπογράφω χερσί τε και ποσί. Οι εθισμένοι στη γκλαμουριά πρέπει να σφαγιάζονται ανηλεώς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Εναλλακτικά μπορώ να συζητήσω τις προτάσεις της εκδοράς, της σταύρωσης ή της εξ απαλών ονύχων πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας.
Γιάννης Κουβάτσος said
Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Φύσσα στο 26. Είδα τη διαφήμιση, αισθητικά δεν μου πολυάρεσε, αλλά συμφωνώ πολιτικά : στην κοινωνία αυτή χωράμε όλοι με τις ομοιότητές μας και με τις διαφορές μας. Όποιοι έχουν μείνει ακόμα στους «ανώμαλους» και στα «σύκα, καλέ, σύκα!», τι να πω, περαστικά και καλά μυαλά… Όσοι καλοπροαίρετοι βρίσκουν υπερβολική και προκλητική την πρόταξη της ιδιαιτερότητας εκ μέρους των μειονοτήτων, έχουν ένα δίκιο, αλλά νομίζω πως η εξήγηση είναι απλή και ανθρώπινη : όποιος περιθωριοποιείται εξαιτίας της στενόμυαλης δυσανεξίας της πλειονότητας, ή κρύβεται για να σωθεί ή αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, προβάλλοντας το στοιχείο της ταυτότητάς του που είναι η αιτία της άδικης περιθωριοποίησής του. Όταν εξαφανιστούν οι προκαταλήψεις, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να προβάλλεται και η ιδιαιτερότητα.
antonislaw said
Και για τον χορό καγκέλι,καγκέλια,καγκελάρης υποστηριζεται ότι αναγεται μεσω βλάχικων και λατινικών στο cancellium
«καγκέλι σημαίνει δίπλα (χορευτική δίπλα),στροφή (χορευτική στροφή
Λα Κâνγκεάλι «Στα Καγκέλια»: Κâνγκέλιου στα βλάχικα και καγκέλι σε ελληνικά ιδιώματα σημαίνει «ανηφορικός δρόμος με στροφές».
(Βλάχικα τοπωνύμια του Ξηρολιβάδου)»
https://arvanitika.blogspot.com/2017/09/blog-post_19.html?m=1
ndmushroom said
Νικοκύρη, δε σε είχα για τόσο αφελή. Ποιο ακριβώς είναι το «κόστος» που θα έχει η ΝΔ αν την εντάξει σε ψηφοδέλτιο; Θα χάσει τις ψήφους των αριστερών που την αποδοκιμάζουν, και που υπό διαφορετικές συνθήκες θα σκέφτονταν πολύ σοβαρά να ψηφίσουν ΝΔ;
Αν κάποιοι του κόμματός της έχουν ακόμα την αξιοπρέπεια και το θάρρος να την αποδοκιμάσουν, ας το κάνουν. Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης όπως οι σημερινές, κάθε αποδοκιμασία από τον «αντίπαλο» λογίζεται ως παράσημο και απόδειξη της αξίας του αποδοκιμαζόμενου από τους «δικούς του». Ακριβώς το ίδιο έγινε και με τον Μπογδάνο, ακριβώς το ίδιο είχε γίνει με τον Μπουμπούκο πιο πριν, ακριβώς το ίδιο έχει γίνει με πολλά μικρότερης εμβέλειας ανθυποτρόλ που καταλήγουν σε ψηφοδέλτια (εθνικά, περιφερειακά ή τοπικά)
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Pedis said
Δηλαδή, τώρα, επειδή έχει στήσει σκηνικό το σκατοφασιστοτσόγλανο, πρέπει να μπούμε στη μέση και αναγκαστικά, εκ των πραγμάτων και αντικειμενικά να υποστηρίξουμε την αισθητική και τους σκοπούς της διαφήμισης;
Με άλλα λόγια πώς βολεύει τους διαφημιστές να καταναλώνει ο κόσμος, όπως έχουν πετύχει από δεκαετίες να βάλουν τις πιο πολλές γυναίκες χοντρά στο παιχνίδι του λάιφ στάιλ, της μόδας και της εμφάνισης, ανεξάρτητα πλέον από το πως το κάνει ο καθένας;
Μα’ιστα!
ΣΠ said
Ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης έχει αντιρρήσεις που αφορούν την Pantene.
antonislaw said
34
Λάθος,cancellum το σωστό
Alexis said
Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού
και τα μυαλά στα κάγκελα του …. του θεού
ήταν το γηπεδικό σύνθημα, όπου …. έμπαινε το όνομα της αγαπημένης ομάδας (ΠΑΟ, Θρύλος, ΠΑΟΚ, Άρης κ.ό.κ)
και ο Πανούσης άλλαξε την τελευταία φράση σε «αόρατου εχθρού»
Νομίζω ότι είχε προηγηθεί το γραπτό (σε πανό, τοίχους κλπ.) «Και τα μυαλά στα κάγκελα» που πρέπει να το πρωτοέγραψαν οι ΠΑΟΚτζήδες. «ΠΑΟΚ και τα μυαλά στα κάγκελα» όπως λέμε «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί»
antonislaw said
29
Θα συμφωνήσω, ντεπασέ, ντεπασαδούρα(που θα έλεγε κι ο Κραουνάκης) να γινεται διαφήμιση για μαλλιά και φύλο το 2022. Δηλαδή μόνο τα μαλλιά δεν ειναι στόχος κατακτησης για τα queer ατομα, αλλα το να κανουμε που το παντέν ειναι σαμπουαν. Δηλαδή αν κατασκεύαζε παντελόνια θα έκανε καμπανια σήμερα για το δικαίωμα των γυναικών να φορούν παντελόνια;
sarant said
35 Τον Μπογδάνο θα τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια ή θα αναγκαστεί να μην τον βάλει;
Κύριλλος Μεθόδιος said
Αφού έγινε αναφορά στα καγκέλια, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση του παρακάτω βίντεο:
Γιάννης Μάττος, Μεταφραστής, Στοκχόλμη said
Και πληροφοριακά, αυτό που λέμε στον τηλεφωνητή Πατήστε Δίεση, στην Κύπρο το λένε Πατήστε Κάγκελο!
dryhammer said
40 τέλος. Θυμάμαι σαν τώρα που, όταν πήγα (το ’82) να γραφτώ στο ΑΠΘ το σύνθημα στον τοίχο της γραμματείας: «ΠΑΟΚ με τα μυαλά στα κάγκελα και τ’ άντερα στα χέρια»
geobartz said
20 Α. Σέρτης said….
# Πουλύ σέρτ’ς είσι φιλαράκο. Αλλά, Ναι. Η παπάρα τρώγιτι μι την παγουνιά!
ndmushroom said
42
Ο Μπογδάνος βρέθηκε στα ψηφοδέλτια ακριβώς επειδή αναδείχθηκε μέσω της δικής μας αποδοκιμασίας. Διαγράφηκε για εσωτερικούς λόγους, όπως θα θυμάσαι, σε συγκυρία που μάλλον εξυπηρετούσε, γιατί όλα έδειχναν πως η αντιεμβολιαστική ακροδεξιά έτρωγε ψήφους από τη ΝΔ και έτσι έπρεπε επειγόντως να βρεθεί ένα καινούριο μαντρί για να μην της φύγουν τελείως. Το αν θα επιστρέψει πριν τις εκλογές ή μετά θα κριθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς της στιγμής, το αν μπορεί ή όχι η ΝΔ να ξανακαπαρώσει το ακροδεξιό της κοινό και το αν θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να περιορίσει την απώλεια προς τα αριστερά, σε κάθε περίπτωση όμως όχι από το αν αριστερά ακάουντ αποδοκίμασαν το Μπογδάνο στο τουίτερ.
Spiridione said
Και μερικά γλωσσολογικά: Επειδή αναφέρεται συχνά το ετυμολογικό λατ. λεξικό Ernout-Meillet (1959), το πλέον σύγχρονο ετυμολογικό λεξικό των λατινικών είναι του Michiel Arnoud Cor de Vaan, Etymological Dictionary of Latin and the Other Italic Languages (vol. 7 in the series «Leiden Indo-European Etymological Dictionary»). Leiden/Boston: Brill, 2008.
https://bmcr.brynmawr.edu/2009/2009.11.27/
Εκεί λοιπόν το cancelli είναι παράγωγο του cancer κάβουρας, πληθ. canceres, cancri.
https://books.google.gr/books?id=ecZ1DwAAQBAJ&pg=PA86&lpg=PA86&dq=the+latin+word+can+only+be+connected+with+evidencw+outside+italic&source=bl&ots=jBhSkhmCuy&sig=ACfU3U1PL3QCK54twHDmYAq0GtPwfuyFFA&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjzsoCOnMD1AhW_gf0HHbPTA6sQ6AF6BAgHEAM#v=onepage&q=the%20latin%20word%20can%20only%20be%20connected%20with%20evidencw%20outside%20italic&f=false
Από την ίδια ινδοευρ. ρίζα είναι και το carcer – carceris = φυλακή.
https://books.google.gr/books?id=ecZ1DwAAQBAJ&pg=PA92&lpg=PA92&dq=carcer+latin+etymology&source=bl&ots=jBhSkhmvzx&sig=ACfU3U21acaecCuRqfosO4mWgWhcTJlckQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjwj_3XmcD1AhXbg_0HHd3JDOgQ6AF6BAgyEAM#v=onepage&q=carcer%20latin%20etymology&f=false
antonislaw said
47,42
Σκέφτηκα πριν ανεβάσω το τουίτ της κυρίας, μήπως έτσι της κάνω διαφήμιση. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ίσως προέχει η αποδοκιμασία, ώστε να σκεφτεί το κόμμα της ότι θα έχει κόστος να την εντάξει στα ψηφοδέλτιά του].
Πάντως οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι τα μκδ εχουν εργαλειοποιηθεί από άτομα που δημιουργουν εκ του κοινωνικού μηδενός κοινοβουλευτική καριερα, 1.διατυπώνω μια αντίδραση ομοφοβική-ρατσιστική,2.με μαθαίνουν οι αντισοιχοι,3.εκτιμουν το γεγονος οτι τα λεω δημόσια γιατι οι ίδιοι οι ρατσιστες είναι και δειλοί,4. Σιγα σιγα με παιζουν και μμε λόγω της απηχησης μου, 5.επιλεγομαι απο δεξιο κομμα για μαντρωμα των ακροδεξιών, 6.εκλέγομαι
dryhammer said
48.

Γιάννης Ιατρού said
χαιρετώ,
..μια σύγχρονη μορφή οστρακισμού, κατα την οποία..
δεν έχω εντρυφήσει στο σημερινό, μόνο το άρθρο, φευγαλέα (μπορεί να προλάβω να επανέλθω το βράδυ😎), αλλά ρε Νίκο, όχι και «σύγχρονη» 😉

Εδώ υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα!😜
Γιάννης Κουβάτσος said
Με τουίτ σαν της Λατινοπούλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μπαίνεις. Στης ΝΔ μπαίνεις, αφού μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της υποθέτω βάσιμα ότι εγκρίνει το περιεχόμενό του. Ξέρει τι κάνει η κυρία.
gpointofview said
Ερχεται κακοκαιρία … elle pisse…λέει !
nikiplos said
Βλέποντας τη διαφήμιση, πουθενά δεν είδα πως υποτίθεται πως αποδέχεται το διαφορετικό. Το αντίθετο μάλιστα, επιχαίρει την περιθωριοποίησή του. Βλέπω μια παρέα από Ντράγκ κουήνς και κυρίως Queers, που παρελαύνουν ωσάν σε μια πασαρέλα. Επειδή δεν είναι κάτι που το βλέπω στο δρόμο, η αυτόματη σκέψη μου, είναι πως βρίσκομαι (ως παρατηρητής) σε ένα γκέϊ μπαρ, ένα μπαρ με drag queens ένα μη φυσιολογικό μέρος. Βλέπω όλη την ντεκαντάνς αυτού του μέρους σε όλη τη μεγαλοπρέπειά της. Προβάλλεται ανοιχτά από την διαφήμιση. Έχει και έναν αξύριστο αλλά με κραγμένη κινησιολογία και δυό λεσβίες που φιλιούνται. Εξακολουθεί να μην με εκπλήσσει. Σε ένα χαμαιτυπείο, που μάλλον θα ευρίσκομαι (ως παρατηρητής πάντα) δεν είναι παράδοξο να βρεθούν ένα τέτοιο αγόρι και δυό λεσβίες.
Έτσι πουθενά δεν βλέπω αποδοχή του διαφορετικού. Μια τέτοια αποδοχή, θα την έβλεπα, αν μου έδειχναν μια οικογένεια σε ένα οικογενειακό τραπέζι όπου κάποιος εκ των συνδαιτημόνων είναι queer, αλλά για τους υπόλοιπους είναι το παιδί τους, αδερφός τους, φίλος ή σύντροφος. Θα μου την πρόβαλλαν εάν μου έδειχναν μια παρέα φίλων, στην οποία αποδέχονται τον διαφορετικό ως προς τη σεξουαλική προτίμηση πάντα, γιατί καμία νύξη δεν είδα στην διαφήμιση για τον διαφορετικό ΑμΕΑ, φτωχό, εξαθλιωμένο, έγχρωμο μετανάστη κλπ.
Το λέω αυτό γιατί είμαι βέβαιος πως αυτοί που έφτιαξαν την διαφήμιση ακριβώς ήταν πολύ προσεκτικοί ως προς αυτό.
ΥΓ> Στο στρατό, θυμάμαι την ντροπή στα μάτια, των γονέων δύο ή τριών τραβεστί, που είχαν έρθει να καταταγούν. Τα σεξιστικά ομοφοβικά σχόλια σνάμεσα στην φανταρία, καραβανάδες, έδιναν και έπαιρναν. Κατέγραψα τα στοιχεία εγώ, με βάση την αστυνομική ταυτότητα. Ένας πατέρας ήρθε και παρέστεκε στον γιό του. Κάποια στιγμή ήθελε να αναφερθεί στο υποκείμενο και σκάλωσε:
-«Στο παιδί σας!» του είπα κι αυτός αμέσως μετά συμφώνησε.
Τα συγκεκριμένα παιδία ήταν παρέα, ήρθαν 3 μαζί, ένας από αυτούς έκανε και πλακίτσα στο κράξιμο, όχι ότι αποδεχόταν τον ρόλο που του απέδιδε η φανταρία. Τους βάλαμε σε διαφορετικό μέρος που θα τους απομονώναμε, κυρίως για προστασία των ίδιων. Μετά έφυγαν για το στρατιωτικό νοσοκομείο, ώστε να διαπιστωθεί από τους ιατρούς πως ήτο κίναιδοι και συνεπώς ανίκανοι να υπηρετήσουν την πατρίδα.
Αγγελος said
Δεν είχα δει τη διαφήμιση, αλλά τώρα που την είδα, έφριξα. Έτσι κι αλλιώς, χρησιμοποιώ Head and Shoulders εδώ και 40+ χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα με προσέλκυε ώστε να χρησιμοποιήσω Pantene!
Μαρία said
Για το ξέπλυμα ροζ και πράσινο το κείμενο του Λορντόν, απόσπασμα απ’ το τελευταίο του βιβλίο.
https://monde-diplomatique.gr/se-poion-agona-na-stratefthoume/
Γιάννης Ιατρού said
54: …Μετά έφυγαν για το στρατιωτικό νοσοκομείο, ώστε να διαπιστωθεί από τους ιατρούς πως ήτο κίναιδοι και συνεπώς ανίκανοι να υπηρετήσουν την πατρίδα.…
Με το συμπάθιο, αλλά αυτά είναι γενικά βλακείες, ιατρική του κώλου και προκαταλήψεις. π.χ. γιατί μπορούν να υπηρετούν γυναίκες κι απορρίπτονται οι ομοφυλόφιλοι; Και ο Λόρδος Βύρων τέτοιος ήταν και τον έχουν για ήρωα του 1821 κλπ. κλπ.
Νίκιπλε, δεν πιστεύω να είναι και η δική σου γνώμη αυτή!
nikiplos said
57@ Γιάννη Ιατρού, όχι φυσικά! Γι’ αυτό κι επίτηδες χρησιμοποίησα την επικρατούσα ορολογία. Εγώ απλά έγραψα τι είχε συμβεί. Ακόμη και αυτό, δλδ το να πάρουν το χαρτί απαλλαγής έπρεπε να πάνε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σε διάφορες συνεδρίες, να υποστούν εκτεταμένες ψυχιατρικές και άλλες τέτοιου τύπου εξετάσεις. Δεν θυμάμαι τώρα, αλλά νομίζω πως μετά από μήνες έπαιρναν το χαρτί απαλλαγής.
William T. Riker said
Μιας και μιλάμε για την cancel culture, θυμήθηκα το περιστατικό της απομάκρυνσης της ηθοποιού (ας την πούμε έτσι) Gina Carano από την σειρά The Mandalorian και την Disney γενικά για ομοφοβικά, ρατσιστικά και άλλα τραμπικού τύπου παραληρήματα. Αυτό που με είχε ξενίσει τότε δεν ήταν η ουσία του θέματος, αλλά η φρενίτιδα εκατέρωθεν, των μεν να την παρουσιάσουν ως εχθρό της δημοκρατίας κλπ και των δε ως οσιομάρτυρα.
Κάγκελα παντού « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Τις προάλλες, το σαμπουάν Pantene ξεκίνησε μια καινούργια διαφήμιση με την εικόνα που βλέπετε και με το σύνθημα #HairHasNoGender, τα μαλλιά δεν έχουν φύλο θα λέγαμε. Το διαφημιστικό βιντεάκι (το βλέπετε εδώ) άρεσε σε πολλούς και έγινε ιότροπο. Η πρωτοτυπία του βρίσκεται στο ότι πρωταγωνιστούν σε αυτό πέντε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάτι που θα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/20/cancel/ […]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
15 🙂 κ σε πίεση: » πατήστε δίεση» !
51 Με σερτ΄ς το πέτ’χες; 😉
Pedis said
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ίσως προέχει η αποδοκιμασία, ώστε να σκεφτεί το κόμμα της ότι θα έχει κόστος να την εντάξει στα ψηφοδέλτιά του.
Ναι, καλά …
sarant said
44 Bρετιμαθαίνει κανείς!
48 Ομολογώ πως δεν το ήξερα αυτό το νεότερο. Υπάρχει άραγε πουθενά να το αξιολογήσουμε;
51 Χαχαχά!
56 Α, ενδιαφερον.
59 Κι άλλο επεισόδιο που μου ξέφυγε.
Spiridione said
63
https://archive.org/details/MichielVaanEtymologicalDictionaryOfLatin/mode/2up
GeoKar said
Ιότροπο, pink washing, κάγκελοκουλτούρα, ξεπλυματική: ομολογώ πως σήμερα εμπλούτισα το λεξιλόγιο μου 😊
Αλλά κ μια απορία, αν κ δεν εχω δει την διαφήμιση: η παντεν δεν -ενδιαφέρεται να- απευθύνεται κ στο υπόλοιπο κοινό που, υποθέτω, αποτελεί την πλειονότητα της δυνητικής πελατοδεξαμενής της?
leonicos said
Με ξεπερνάτε
Δεν ξέρω από κάγγελα, μόνο ότι οι Φωτεινή φωνάζει σε όσους έχουν μικρά παιδιά, ότι είναι χαμηλά, να προσέχουν.
Δεν ξέρω από Παντέν. Η Φωτεινή τη χρησιμοποεί και πριν τη διαφήμιση, και θα συνεχίσει και μετά.
Ξ’ερω και τη Σβαρτζκοπφ. Εγώ χρησιμοποιώ Φαμιλυ, 3 ευρώ τα 2 λίτρα. Καθημερινά και τα μαλλιά μου είναι στη θεση τους
Όταν παρουσιάστηκα στο στρατό ήταν και ένας δηλωμενος ομοφιλόφυλος. Έκανε φασαρία γιατί ήθελε ν’ απαλλαγεί του τύπου ‘βάφτηκα λίγο. δεν το έκανα επίτηδες, αλλά είχαμε ένα γυρισματάκι’. Έλεγε και άλλα προκλητικά του τύπου ‘θα λύσουν το σεξουαλικό ρπόβλημα της μονάδας μ’ έμένα;’
Αργότερα, στο Αμύνταιο, αποκαλύφθηκε από την αλληλογραφία του, ένας έφεδρος λοχίας. Τον χειρίστηκε ο Επίατρος (εγώ ημουν οπλίτης γιατρός, βαθμό είδα μετά από 15 χρόνια και τον έχω ακόμα. Θα με καλέσουν στο ΚΙΧΝΕ της Κω) και δεν ξέρω τι απέγινε. Μάλλον τον μετακίνησαν και ίσως τον ξύλωσαν.
Έχω φλους ομοφιλόφυλους γιατρούς. Όταν λέω φίλους, δεν εννοώ γνωστούς. Εντάξει. Κι η Φωτεινή εντάξει είναι μαζί τους. Δεν κανουν μπροστά μας εκδηλώσεις αγάπης. Έχω γράψει κι άλλοτε για το μπαρ ΛΟΩΕ που ήταν στον ίδιο δρόμο με το σπίτι μου και δεν το είχα παρει χαμπάρι. Έτσι που ήταν, ούτε με Τσίμπαμε κι εσύ δεν το έβρισκες
Το βίντεο μου φάνηκε σαν μπαρ.
Νομίζω πως το νόημα της διαφήμισης είναι: Αρχίζουμε από το Κέντρο και επεκτεινόμαστε καιρπος τις δύο κατευθύνσεις.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37# Όχι ρε, δεν πρέπει να μπείτε στη μέση. Απλώς να περάσετε απ’ το 26 και το 32 και να κάνετε κάνα λάικ 😃
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Νικοκύρη και Νουδουμανίταρο: Το θέμα δεν είναι το όνομα και το φύλο του κάθε φασιστοειδούς που προσδοκά να φυτέψει τον κώλο του σε κάνα έδρανο. Το θέμα είναι πως η «κυριλέ» δεξιά και η ναζιστική ακροδεξιά ήταν από πάντα συγκοινωνούντα δοχεία, κι αυτό αποτυπώνεται βεβαίως και στις απόψεις της ψηφοδεξαμενής τους. Ακόμα κι αν μείνουν στην απόξω τα λατινομπόκτανα, υπάρχουν στρατιές ολόκληρες έτοιμες να ξεσκίσουν Ζακ, να ανάψουν κερί στους ταγματαλήτες του Μακρυγιάννη ή να πετάξουν κομμουνιστές από το ελικόπτερο.
sarant said
64 Υποκλίνομαι!
antonislaw said
51
Γιάννη, απίθανο το όστρακο😂😂😂
Γιάννης Ιατρού said
63b, (48) κι εδώ:

Avonidas said
Καλησπέρα.
Αυτού του είδους η προβολή των ΛΟΑΤΚΙ και των μειονοτήτων με προβληματίζει για τρεις, κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η αισθητική, όπως ανέφεραν κι άλλοι σχολιαστές. Ο δεύτερος, όπως επισήμανε ο Νικοκύρης, είναι η ανειλικρίνεια· αυτή η προβολή δεν αντανακλά κάποια γνήσια εξέλιξη των απόψεων στην κοινωνία. Όσοι έχουν ενστάσεις σκέφτονται «να μιλήσω, ή θα βρω κάνα μπελά;» – και τελικά κατά παράδοξο τρόπο εκφράζονται ευκολότερα οι φανατικές απόψεις υπέρ ή κατά, με τους μετριοπαθείς να τρώνε σφαλιάρες κι απ’ τα δύο στρατόπεδα
Φυσικά, για να είναι επικερδές να προβάλει μια πολυεθνική τους ΛΟΑΤΚΙ θα πρέπει να έχει υπάρξει σε κάποιο βαθμό μια εξέλιξη, μια δεκτικότητα του κοινού σε τέτοια μηνύματα. Αλλά ο κόσμος των ΜΚΔ *δεν* είναι ένα αμερόληπτο δείγμα της κοινωνίας στο σύνολό της – θα έλεγα ότι τα πιο προβεβλημένα κομμάτια της είναι παρυφές φανατικών.
Και ο τρίτος λόγος είναι τα στερεότυπα που προωθούνται. Διότι όπως οι υποστηρικτές αυτών των μηνυμάτων δεν είναι ένα αμερόληπτο δείγμα, το ίδιο δεν είναι κι οι ΛΟΑΤΚΙ πρωταγωνιστές τους. Προβάλλονται κυρίως ηθοποιοί, καλλιτέχνες, μοντέλα, αθλητές, διασημότητες, τηλεπερσόνες – άτομα από το χώρο του λάιφστάιλ, της μόδας και του θεάματος. Κάποιες δεκαετίες πριν, οι ΛΟΑΤΚΙ ήταν στη συλλογική αντίληψη ένα λούμπεν περιθώριο· τώρα πάνε να γίνουν μια γκλαμουράτη ελίτ.* Κι αυτό είναι κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, γιατί οι ΛΟΑΤΚΙ ανήκουν σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα και σ’ όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Στην πράξη, στρέφουν τον μέσο άνθρωπο εναντίον τους, παρουσιάζοντάς τους ως προνομιούχους – ενώ μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό τους είναι. Το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί αυτή η τακτική το είδαμε επί προεδρίας του Τραμπ (και νομίζω ότι μπορεί μόνο να χειροτερέψει επί προεδρίας Μπάιντεν, για τους γνωστούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις καλές προθέσεις).
* Δεν θυμάμαι τώρα σε ποια συγκεκριμένα παλιά ελληνική ταινία, αλλά ήταν ένας κομμωτής που έλεγε ότι σ’ αυτή τη δουλειά αν δεν σε θεωρούν οι άντρες κουνιστό δεν σου εμπιστεύονται τις γυναίκες τους για κόμμωση. Ό,τι χειρότερο δηλαδή· η ταινία δεν τολμούσε καν να δείξει έναν γκέι χαρακτήρα, παρά κάποιον που προσποιείται ότι είναι γκέι.
Μαρία said
Στην Α Θεσσαλονίκης είναι σκληρός ο ανταγωνισμός. Η Λατινοπούλου σε έδρανο δεν πρόκειται να κάτσει. Μέχρι και το άλλο νούμερο ο Καραγιαννακίδης την πέρασε σε σταυρούς.
https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/districts/6/
Γιάννης Ιατρού said
72: Ο Σταύρος Παράβας έπαιζε αυτούς τους ρόλους, χωρίς ο ίδιος να είναι γκέϊ
Νίκος said
72 Έξοχο σχόλιο. Ναι συμπληρώσω πως οι ΛΟΑΤΚΙ εκφράζουν κάτι πολύ ευρύτερο από την ομοφυλοφιλία και όπως σε κάθε ζήτημα η υπερβολή παράγει νέα ή και άλλου είδους προβλήματα. Την περασμένη περίοδο συζητώντας με το γιό μου για μια ομαδική σχολική εργασία σχετικά με ΛΟΑΤΚΙ, χαρακτήριζε ως φυσιολογική τέτοιου είδους σεξουαλική προτίμηση / έκφραση / προσανατολισμό / απόκλιση; Η αλήθεια είναι ότι τα χρειάστηκα λίγο, και δεν ήξερα πως να ξεμπλέξω από το «φυσιολογικό» γιατί φυσιολογικό δεν είναι να συμπεριφέρεται ένας άντρας ως γυναίκα και το αντίστροφο. Το τι σεξουαλικές προτιμήσεις έχει ο καθένας, πως αυτοπροσδιορίζεται και εν τέλει τι κάνει στο κρεβάτι του, λίγο με απασχολεί και δεν πρέπει να απασχολεί και κανέναν ως «κακό».
Το θέμα είναι πως να διαχειριστείς τέτοιου είδους συζήτηση και διαφωνία με έναν έφηβο. Αυτόματα εμένα μου βγήκε η ερώτηση, «τι εννοείς φυσιολογικό;» που σημαίνει πως η συζήτηση πλέον γινόταν πάνω στην ερμηνεία του «φυσιολογικού». Περιττό να πω ότι δεν είχα ποτέ πρόβλημα με κάποιον λόγω ομοφυλοφιλίας.
Avonidas said
#74. Δεν ήταν όμως ο Σταύρος Παράβας στον συγκεκριμένο ρόλο, αν και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος ηθοποιός ήταν. Σε κάποιες ταινίες υποδυόταν τον σκηνοθέτη· φορούσε συνήθως χοντρά γυαλιά.
Avonidas said
#74. Ο Τάκης Μηλιάδης
Γιάννης Κουβάτσος said
72:»η ταινία δεν τολμούσε καν να δείξει έναν γκέι χαρακτήρα,»
Οι ελληνικές ταινίες έδειχναν γκέι χαρακτήρες, αλλά καρικατουρίστικους σαν τον Φίφη του Παράβα και τους «γυναικωτούς» του Μηλιάδη και του Εξαρχάκου. Με ανάλογο τρόπο παρουσίαζε και τους ποιητές ως γραφικά ψώνια.
Μαρία said
76
Ο Τάκης Μηλιάδης;
Μιχάλης Νικολάου said
… hashtag …
Για τηλεφωνικό σύστημα, ξέρεις(?) ότι ίσως χρειάζεται κάποιον εκσυγχρονισμό όταν το αυτόματο μήνυμά του λέει
Press the pound key για το #
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι γκέι χαρακτήρες στον «παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο» :
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lifo.gr/culture/vivlio/oi-gkei-haraktires-ston-elliniko-kinimatografo%3Famp&ved=2ahUKEwjOyobt0cD1AhWbiv0HHWdlBIIQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw0IhKrkzcc_xosZqT28gpV8
Γιάννης Κουβάτσος said
Κι εδώ :
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://xekinima.org/omofulofilia-kai-omofobia-ston-ellin/&ved=2ahUKEwjOyobt0cD1AhWbiv0HHWdlBIIQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw0-L8e5HbII7Bx8IujGP78N
Γιάννης Ιατρού said
76: πιθανώς ο Τάκης Μηλιάδης
Pedis said
# 67 – Στο 26 να δώκω, στο 32, γιατί; Δεν κατάλαβα … 😛
Γιάννης Ιατρού said
83… ρεφρές, είπαμε 😉 (στο « Η Εύα δεν αμάρτησε» ;;)
Μιχάλης Νικολάου said
55,
Pantene για κάγκελο,
Head και (σικ) Shoulders για Άγγελο
sarant said
73 To θέμα είναι να μη μπει στο ψηφοδελτιο.
ΣΠ said
Τι λένε οι πρωταγωνιστές της διαφήμισης: https://www.msn.com/el-gr/news/other/h-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-pantene-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BF/ar-AASU2fV
Μιχάλης Νικολάου said
Η πολυχρωμία της διαφήμισης της Pantene
μού θύμισε την Pantone,
χρωματολογικό στάνταρ
— όπου βλέπω και Το Χρώμα της Χρονιάς από το 2000.
Avonidas said
#75. Το «φυσιολογικό» είναι πηγή ατέλειωτων παρανοήσεων, γιατί εννοούμε τουλάχιστον 3 διαφορετικά πράγματα μ’ αυτή τη λέξη: το «ηθικό» (αν δηλαδή μια συμπεριφορά είναι αποδεκτή ή ενάρετη), το συνηθισμένο (αν ακολουθείται από την πλειοψηφία), ή το ωφέλιμο/υγιές (αν ωφελεί αυτόν που την ακολουθεί, ή έστω δεν τον βλάπτει). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατ’ εξοχήν σημασία είναι το «σύμφωνο με τη φύση», αλλά αυτός θα ήταν ένας κυκλικός ορισμός – κάθε τι που παρατηρούμε να συμβαίνει είναι εξ’ ορισμού σύμφωνο με τη φύση, και η φύση είναι γεμάτη αντιφάσεις κι αντιμαχόμενες τάσεις.
Για να φέρω ένα παράδειγμα: όλοι πιστεύω θα συμφωνούσαν ότι η όρθια βάδιση είναι φυσιολογική για τους ανθρώπους. Κι όμως, τα σώματά μας δεν είναι κατά καμιά έννοια σχεδιασμένα (βελτιστοποιημένα) για να περπατούν στα δύο. Εξελιχθήκαμε από τετράποδα πλάσματα που βάδιζαν στο έδαφος, κι αργότερα από προγόνους που κρέμονταν στα δέντρα· το γεγονός ότι υιοθετήσαμε την όρθια βάδιση για να ελευθερώσουμε τα χέρια μας για άλλες χρήσεις – συν ότι χάσαμε τις ουρές μας – το πληρώνουμε, αργά ή γρήγορα, στη ζωή μας, με ποικίλλα ορθοπεδικά προβλήματα 🙂
Avonidas said
#89. United colors of μπαίνε τον 😀
dimosioshoros said
Καλό κομμάτι.
Αυτό («που ήταν ζευγάρια ερωμένων») δεν το ήξερα. Μια ερώτηση. Το «ερωμένων» το καταλαβαίνουμε «αρρένων»; Εννοείται ή υποδεικνύεται γραμματικά;
Τη διαφήμιση της Pantene δεν την βρήκα κακή. Μια πρωτότυπη ιδέα. Με ενόχλησε όμως η αφίσα της Calvin Klein (π.χ. στις στάσεις των λεωφορείων πριν είκοσι ημέρες) με την άφθονη δερματοφάνεια του αναποδογυρισμένου κοριτσιού.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα,
Μιας κι αναφέρθηκαν τα καγκέλια, η δική μου αγαπημένη εκδοχή 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
54 και μετά: Δεν θυμάμαι, θαρρώ πως το έχω ξαναδιηγηθεί, αλλά αν όχι ας σας πω κάτι παρόμοιο:
Θήβα 1983. Παρουσιάζομαι για κατάταξη. Είμαστε κάμποσοι στην αράδα που φτάσαμε με το ίδιο τρένο. Κάποιοι σουλατσάρουν στο προαύλιο και κάποια στιγμή αποφασίζουμε να πάμε προς τα ενδότερα. Είμαστε καθισμένοι ο ένα δίπλα στον άλλο σ’ ένα πεζούλι και προχωράμε κάθε λίγο μερικές θέσεις μέχρι να φτάσουμε για την καταγραφή που κάνουν «παραμένοντες» από την προηγούμενη Σειρά. Είναι πεντέξι που ο καθένας συμπληρώνει κάποια στοιχεία κι ο πρώτος είναι γνωστός, συμφοιτητής. Πιάνουμε ψιλοκουβέντα αν και δεν μας παίρνει για πολλά, είπαμε έχει ουρά. Αλλά δεν προλαβαίνω να προχωρήσω στον δεύτερο. Μας σταματάνε. Μπαίνει μια κοπέλα μέσα. Έκπληξη. Τη συνοδεύουν εκτός σειράς. Όνομα τη ρωτάνε. «Τσιμπουκίδης Ευάγγελος» η απάντηση με ιδιαίτερα μπάσα φωνή. Συνέχισε κατευθείαν προς τα ενδότερα (τη διαδικασία δεν την ήξερα ούτε την έμαθα, απλά πως θα πήγαινε κατευθείαν για απαλλαγή ειπώθηκε διακριτικά.
Μαρία said
92
Ζευγάρια εραστών και ερωμένων είναι η ακριβής διατύπωση, «εραστών τε και παιδικών» όπως λέει ο Φαίδρος στο πλατωνικό Συμπόσιο.
ΣΠ said
Για την εταιρεία η διαφήμιση είναι απόλυτα επιτυχημένη. Όσο περισσότερο θόρυβο κάνει μια διαφήμιση τόσο πιο πετυχημένη είναι.
Πουλ-πουλ said
90.
Οι άνθρωποι διαιρούνται σε 2 κατηγορίες, σ’ αυτούς που τους πονάει η μέση, και σ’ αυτούς που θα τους πονέσει η μέση.
Avonidas said
#3. αλλά μην ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές το να πάρεις θέση για μια διαφήμιση προϊόντων για τα μαλλιά είναι δουλειά για όσους έχουν λύσει Όοοοοοολα τους τα προβλήματα.
Κάνσελ Παντέν; Έλεος, άλλη δουλειά δεν έχουμε;
Της κοντής αυτής τα μαλλιά της φταίνε 😉
ΣΠ said
86
Διαφήμιση με την Μαρί Κωνσταντάτου, μετέπειτα σύζυγο του Μίνωα Κυριακού.
Spiridione said
81. 82. Και αυτό
http://gaynewsingreek.blogspot.com/2018/11/blog-post_96.html
Είναι απ’ αυτό το καλό βιβλίο
https://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8895
dimosioshoros said
@ 95 Μαρία
Ζευγάρια εραστών και ερωμένων, που σημαίνει ζευγάρια αντρών και γυναικών που αγαπιούνται; Βέβαια έχουμε και τη λέξη «ερωμένος» που τονικά θα ήταν σωστότερη «ερώμενος» ή όχι;
Μαρία said
101
Έλα, ρε συ Γιάννη, για τα παιδικά μιλάμε, τι δουλειά έχουν οι γυναίκες. Εραστής ο ενήλικος, ερώμενος το τεκνό.
Πάρε το Συμπόσιο σε μετάφραση Συκουτρή στην έκδοση της Ακαδημίας που έχει καλή εισαγωγή.
sarant said
90β-97 Αυτό φταίει λοιπόν που με πονάει η μέση μου…
dimosioshoros said
@ 102 Μαρία
Ναι, καλέ Μαρία, αλλά λέω σε νεοελληνικές λέξεις. Δεν κατάλαβα ότι ο Νίκος κάνει χρήση αρχαίων λέξεων.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
103 – Όχι, οι υπεργυμνασμένοι προκοιλιακοί και οι αγύμναστοι ραχιαίοι φταίνε.😂
Σε γενικές γραμμές, για όλα τα ορθοπ*δικά😂 (και όχι μόνο) προβλήματα, φταίει η σωματική αδρανοποίηση που είναι απόρροια του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου ζωής.
Το μίνιμουμ που πρέπει να περπατάει ένας άνθρωπος την ημέρα, είναι 5.000 μέτρα, πόσοι τα περπατούν σε μια βδομάδα; Ελάχιστοι! 😊 Καλά για να τα τρέξουν δεν το συζητάμε.😂
ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ, ΕΣΤΩ 2, 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΥΓΙΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ.
Υ.Γ – Και με συν μια ωρίτσα διαλογισμό την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουμε πέρα.👍😂
Γιάννης Μαλλιαρός said
105 Λάμπρο, το γυμναστήριο δεν φτάνει. Εξαρτάται πόσο γυμνάζεις τους προκοιλιακούς. Άμα τους καλογυμνάζεις καθημερινά, όσο και να τρέχεις στα γυμναστήρια δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο πόνος στη μέση…
Γιάννης Κουβάτσος said
Θα συμφωνήσω με τον Λάμπρο. Εκγύμναση κοιλιακών και ραχιαίων συν απώλεια περιττού βάρους είναι το αντίδοτο στους πόνους της μέσης. Το περπάτημα καλό είναι,αλλά πάντα σε συνδυασμό με την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος.
Κιγκέρι said
Ααχ!
dimosioshoros said
@ 105 ΛΑΜΠΡΟΣ
>>Το μίνιμουμ που πρέπει να περπατάει ένας άνθρωπος την ημέρα, είναι 5.000 μέτρα,
Εννοείται (με -αι) και κάποιο ισότιμο σε βήματα; Πόσα βήματα;
ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ said
56
Ήταν ο Γουόρεν Μπίτι στο Shampoo.
Triant said
Καλό το περπάτημα, αλλά στο (μαλακό) χώμα. Αυτό το ‘κάθε βήμα και τράνταγμα’ στο πεζοδρόμιο ή στην άσφαλτο δεν πρέπει να είναι και πολυ καλό.
mitsos said
Άντε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και την συμπερίληψη ( ινκλούσιβ που θα έλεγε και ο Μπαμπινιώτης ) . Ακόμα ο όρος συμπερίληψη δεν έχει υιοθετηθεί από κάποιο Ελληνικό Λεξικό, αλλά οσονούπω …
https://tinyurl.com/yvpbmh4d
Καλό βράδυ
Λεύκιππος said
105 Και με συν μια ωρίτσα διαλογισμό την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουμε πέρα…
Σοβαρά τώρα, στη διάρκεια του διαλογισμού, τι σκεπτόμαστε, πως περνάει η ώρα;
Μιχάλης Νικολάου said
97, 103
Εξ ου και
μεσήλιξ
gpointofview said
# 111
Ακόμα πιο καλό είναι να περπατάς ξυπόλητος γενικά, στο χώμα είναι δύσκολο και και προβληματικό σε τραυματισμούς από πέτρες, αλλά ειδικά στην άμμο είναι ποδοθεραπεία !
gpointofview said
Στοιχηματίζω την μισή μου περιουσία πως ένα ζεστό ποδόλουτρο κάθε βράδυ (ακούγοντας αντάρτικα ή Ντύλαν) είναι πιο καλό από τον διαλογισμό !!
sarant said
105κε Μακάρι να αρκούσε το περπάτημα -5 τη μέρα δεν κάνω κάθε μέρα, αλλά σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να κάνω 30.
Πέπε said
113
Απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
106 – Εννοείται βρε Γιάννη, το γυμναστήριο σε γυμνάζει και η δίαιτα – σωστή διατροφή, σε αδυνατίζει ή σε συντηρεί στα σωστά κιλά, και τα δύο μαζί σε κρατούν υγιή σωματικά, και με το διαλογισμό είσαι υγιής και πνευματικά.
Τώρα που πήρες την σύνταξή σου, βάλτα και τα τρία στο καθημερινό σου πρόγραμμα γιατί έχεις πάρει τον κακό δρόμο.😂
Y.Γ – Το σέξ δις-τρίς εβδομαδιαίως είναι πλεονασμός να το αναφέρω έτσι;👍😂
108 – Ισχύει μόνο για τους «πεθαμένους».
109 – Περίπου 7-7.500 βήματα, εξαρτάται από τον διασκελισμό. Σε μία ώρα με φυσικό κούνημα των χεριών, είναι μια πολύ καλή άσκηση για το κυκλοφορικό, την καρδιά και το αναπνευστικό συν διατάσεις χεριών και ποδιών στο τέλος.
Το καλύτερο, είναι να συνδυάζεται με γυμναστήριο 2,3 φορές την εβδομάδα γιατί εκεί γυμνάζονται όλοι οι μύες. Έχε υπόψη σου πως αντίθετα απ΄ ότι είναι διαδεδομένο, σε οποιαδήποτε ηλικία οι μύες αναπλάθονται και αναπτύσσονται. Δεν θα γίνεις πρωταθλητής βέβαια, αλλά ο πρωταθλητισμός, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!
Τίποτε πιο ωραία από την καλή φυσική κατάσταση.
111 – Με σχετικά καλά αθλητικά παπούτσια, μιά χαρά είναι το περπάτημα και το τρέξιμο στον δρόμο, σχεδόν 50 χρόνια το κάνω και δεν είχα ΠΟΤΕ πρόβλημα.
Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, είναι πολύ πιο επικίνδυνα τρελό αγόρι.😂
116 – Άλλος Βάτμαν μας προέκυψε.😂 Επειδή είσαι φίλος, σε συμβουλεύω να μη το βάλεις γιατί θα το χάσεις, εκτός κι αν βγάλεις τον Ντύλαν απ΄το πακέτο.😂😂😂
117 – Ποιός είπε ότι αρκεί; Ακολούθησε το πρόγραμμα που πρότεινα στον Γιάννη (μαζί με το υστερόγραφο😂) και τα ξαναλέμε το Πάσχα.
Αφιερωμένο σε όλα τα τρελά αγόρια και κορίτσια του ιστολογίου!😍
ΛΑΜΠΡΟΣ said
113 – Εξαρτάται τι θές να πετύχεις και πού θές να φτάσεις. Αν θές να πετύχεις κάτι, αφού χαλαρώσεις και μπείς βαθιά στο μυαλό σου, σκέφτεσαι αυτόν τον στόχο, αν θές να φτάσεις σε πολύ βαθιά χαλάρωση πχ επίπεδο Δ, δεν σκέφτεσαι τίποτε, ακολουθείς την ροή που είναι απερίγραπτα όμορφη. Όσο για την ώρα, όταν θα επανέλθεις (με μια κάποια δυσαρέσκεια που θα βγείς από αυτή την ωραία κατάσταση) θα νομίζεις πως πέρασε σκάρτα ένα τέταρτο!
Εκπαιδευόμαστε να ζούμε μέσα στην παράνοια και να μας φαίνεται φυσιολογικό.
Κάποιους συμφέρει αυτό, σίγουρα όχι εμάς πάντως.😊
Πέπε said
Άμα περπατήσω λίγο παραπάνω μια βδομάδα, επιτρέπεται να κάνω λιγότερο σεξ; 😉
Γιάννης Ιατρού said
Ο Λάμπρος δεν σας είπε όμως πως έχει επενδύσει ό,τι είχε και δεν είχε (ιδίως το τελευταίο…) σε γυμναστήριο και γι αυτό πηγαίνει εκέι καθημερινά, να επιβλέπει τις «εισπράξεις»😂😇
ΛΑΜΠΡΟΣ said
113 – Αυτό είναι ένα βοήθημα για να μάθεις να χαλαρώνεις το μυαλό σου, μπορείς να το ακούς όταν διαβάζεις, γράφεις ή κάνεις οποιαδήποτε δουλειά, αλλά και αν θέλεις να απλώς να χαλαρώσεις.
Κάθισε ή ξάπλωσε αναπαυτικά και χαλαρά, κλείσε τα μάτια σου (τουλάχιστον το 95% των πληροφοριών, είναι οπτικές) και κοίταξε ελαφρά πάνω από την μέση, πές, – θα μετρήσω από το 10 ως το 1, κάθε φορά που θα μετράω, (με τον ρυθμό της αναπνοής σου, χαλαρής πάντα) θα πηγαίνω σε βαθύτερο επίπεδο, – όταν φτάσεις στο ένα, πές, – είμαι σε πολύ βαθύ επίπεδο – χαλάρωσε τα μάτια σου κι άσε όλη αυτή την χαλάρωση να απλωθεί σε όλο σου το σώμα μέχρι να την αισθανθείς στα ακροδάχτυλά σου.
Από κει και πέρα, είναι δικό σου θέμα τι θα κάνεις, ή θα βάλεις κάποιο στόχο ή θα αφεθείς να πάς ακόμη πιο βαθιά στην χαλαρότητα.
Κάνε αυτά και τα ξαναλέμε, απλά μην απογοητευτείς αν δεν πετύχει με την πρώτη, μη ξεχνάς πως λειτουργούμε μονίμως στην τσίτα (εντάξει εγώ όχι😊) θέλει λίγη υπομονή αλλά σε βεβαιώ πως το πολύ σε μια εβδομάδα, θα φτάνεις άνετα στην κατάσταση που θα αισθάνεσαι όμορφα, και με τον καιρό (όχι πολύ, περίπου έξι μήνες) θα φτάσεις σε απίστευτα όμορφη κατάσταση.
Είναι πολύ ωραίο να μην έχεις άγχος για τίποτα. Η ζωή, είναι λειτουργική όχι παραγωγική.
Υ.Γ – Όση ώρα σου γράφω, ακούω αυτή την μουσική, συνολικά 19 λεπτά, ούτε που το κατάλαβα πως πέρασαν.😂 Εννοείται πως δεν χρειάζεσαι ΚΑΜΙΑ μουσική για να διαλογιστείς, έτσι για αρχή μόνο και για τους λόγους που λέω πιο πάνω.
Γιάννης Ιατρού said
123: Ναι, καλά… Ρε Λάμπρο, θυμάσαι που ήσουν στο γυμναστήριο εκεί δίπλα σου κι έκανες τις ασκήσεις σου όπως κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και γυμναζόσουνα, όταν… μπήκε μέσα εκείνη η κουκλάρα… κι επειδή σε αγνόησε τελείως, ρώτησες με αγωνία τον φίλο και προπονητή σου: «Ρε συ Κώστα, ποιό μηχάνημα να χρησιμοποιήσω να την εντυπωσιάσω λίγο;» κι εκείνος, χωρίς δεύτερη σκέψη, σου συνέστησε αυτό…😋
ΛΑΜΠΡΟΣ said
121 – Ό,τι σ΄ευχαριστεί κάνε, το σημαντικό, είναι να περνάς καλά με τον εαυτό σου, όλα τα άλλα, είναι δευτερεύοντα.
122 – Τα λεφτά είναι λεφτά, η ζωή δεν είναι λεφτά!😍
ΛΑΜΠΡΟΣ said
124 – Εγώ φίλε μου βρήκα αυτό που ήθελα στο παπάκι μου που με την κατάλληλη (αλλά πούχρονη😒) εκπαίδευση, έγινε γυπαετός, και δεν της φαινόταν, ούτε της φαίνεται😊 οπότε μοιραία, τις κουκλάρες τις κοιτάζω όπως η αγελάδα το τραίνο που περνάει.😂
Μετά την Παπέν το χάος, μαζί ως το τέλος, ΠΑΠΕΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.😍😍😍
To χορεύαμε όταν γνωριστήκαμε με την Παπέν στην Ντιβίνα στην Κηφισιά.
sarant said
122 🙂
freierdenker said
Η συγκεκριμένη χρήση του cancel πάει πιο πίσω από το 2014. Λέγεται οτι εμφανίστηκε το 1981 με το τραγούδι «Your Love Is Cancelled», έπιασε σταδιακά στο Αφροαμερικάνικο σλανγκ, και το big bang έγινε το 2014 με το Black Lives Matter. Αυτό το big bang στην χρήση, συνοδεύτηκε και από μια αντίστοιχη διαστολή της ένοιας.
Παρά την διαστολή, και παρόλο που το παράδειγμα του άρθρου είναι με την Λατινοπούλου, το cancel υποτίθεται οτι γίνεται από αριστερούς/προοδευτικούς/δικαιωματιστές/woke, και δημιουργείται νομίζω μια συναίνεση οτι, ως cancel culture, είναι πρόβλημα.
Η διαφορά είναι ότι οι μεν συντηρητικοί, αλλά πολλοί καλλιτέχνες/διανοούμενοι, λένε οτι το cancel culture καθευατό είναι η απειλή για την ελεύθερη έκφραση. Οι αριστεροί λένε οτι οι συντηρητικοί το εκμεταλλεύονται για να φοβίσουν τον κόσμο, δηλαδή οτι κινδυνολογούν, και οτι οι πραγματικές συνέπειες για την ζωή ενός στόχου είναι συνήθως ελάχιστες, και όταν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες είναι δίκαιες (π.χ. Harvey Weinstein). Μια γλαφυρή περιγραφή αυτής της άποψης (στα αγγλικά):
Taken in bad faith, however, “cancel culture” becomes an omniscient and dangerous specter: a woke, online social justice mob that’s ready to rise up and attack anyone, even other progressives, at the merest sign of dissent. And it’s this — the fear of a nebulous mob of cancel-happy rabble-rousers — that conservatives have used to their political advantage.
Πέρα όμως από το ποιος φταίει, το πρόβλημα αντικειμενικά υπάρχει. Διότι η έκφραση φιμώνεται από τον φόβο, και αν ο φόβος είναι δικαιολογημένος ή όχι είναι ένα διαφορετικό και σε πολλές περιπτώσεις προσωπικό ζήτημα. Ο καθένας τα βλέπει διαφορετικά, και ο καθένας επιλέγει τι ρίσκα θέλει να πάρει.
gpointofview said
Λάμπρο, μη λες πολλά γιατί ακούγονται σαν προπέτασμα καπνού, τώρα που θα βγούνε οι λίστες με τις κρατήσεις στα πολυτελή ξενοδοχεία της Σαλονίκης. Και δυνατότητες για σουίτες και βαθυ οργασμό μόνο εσύ (λες πως) έχεις εδώ μέσα, αν θέλουμε σε πιστεύουμε όταν λες Παπέν και ξερό ψωμί, δεν είσαι δα και ΠΑΟΚτσής να είμαστε σίγουροι για το ξερό ψωμί 🙂 🙂
Λεύκιππος said
Ευχαριστώ Λάμπρο.
Κιγκέρι said
«Coming Home should be beautiful»: Η αμερικανική διαφήμιση της Pantene, λιγότερο προκλητική και περισσότερο μελό από την ελληνική, στο πνεύμα μάλλον που εννοούσε ο Νίκιπλος στο σχ. 54.
nikiplos said
90@ Αβονίδα, σήμερα η θεωρία ότι κάποτε μπήκαμε στο νερό (έτσι χάσαμε το τρίχωμα) ευσταθεί κι επιβεβαιώνεται από πολλές εξελικτικές παρατηρήσεις. Αυτό άλλωστε έκανε και τα πόδια μας μεγαλύτερα. Δεν λέω ότι κολυμπήσαμε ή γίναμε ψάρια, αλλά ότι βρισκόμαστε μέσα στο νερό αρκετές ώρες και περπατούσαμε σε βαλτώδη εδάφη… Στην Αφρική βέβαια όλα αυτά…
nikiplos said
72@ (τέλος) Έχω ξαναγράψει εδώ για έναν οικογενειακό φίλο του πατέρα μου, κορνιζάς στα Πευκάκια στην Αθήνα. Οικογενειάρχης με δυό παιδιά…Όταν ήρθε ένας συγγενής από τα Φάρσαλα, μας είπε να προσέχουμε γιατί ο κύριος αυτός είναι κίναιδος. Τελικά τη λύση την έδωσε ο ίδιος στον Πατέρα μου:
Στα χρόνια της άγριας ανεργίας (50ς) που όλοι έφυγαν μετανάστες (ελάχιστες σειρές έμειναν εδώ), αναγκαζόταν να δουλέψει σε κουρείο. Φυσικά δεν πληρωνόταν, μόνο τα πουρμπουάρ. Μετά πήγε σε κομμωτήριο, και για να μείνει εκεί (και να μάθει την τέχνη ώστε να βιοπορίσει) έπρεπε να το παίξει γκέουλας. Θηλυπρέπιζε ώσπου αφού πάντρεψε τις αδερφές του κατέβηκε στην Αθήνα. Στα 60ς οι δουλειές είχαν ανοίξει και μεγάλος πια, ασχολήθηκε με ξυλουργική και κορνίζες. Κάνοντας και οικογένεια απέβαλε σιγά σιγά την επίκτητη θηλυπρέπεια που είχε.
Δράττομαι της ευκαιρίας για ένα ακόμη anecdote. Για χρόνια (16 περίπου) είχαμε στο γραφείο μας έναν γκέη. Δεν το καταλάβαινες ότι είναι τέτοιος. Ούτε θηλυπρέπιζε ούτε τίποτε. Μας έμαθε πολλά προϊόντος του χρόνου, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο δικτύωσής τους κλπ. Όταν ήταν η σύζυγος έγκυος κι έπρεπε να περπατήσουμε λίγο, την πήγα βόλτα στο Μοναστηράκι. Εκεί είδα τον συνάδελφο με μια τεράστια αντροπαρέα. Ήταν οι φίλοι εκδρομείς από την Κρήτη. Κάτι άντρακλες μέχρι εκεί πάνω με μουστάκες κλπ. Την άλλη μέρα στο γραφείο εγώ:
-Ρε σύ αυτοί ήταν από την παρέα σου!
– Καλά ρε δεν το κατάλαβες?
Η σύζυγος ακόμη επιμένει πως τερατολογώ… 🙂
Νίκος said
#90 Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σχετικά με το «φυσιολογικό». Κι εγώ θυμάμαι ότι στη συζήτηση που ανέφερα με το γιο μου και τη σχετική σχολική εργασία, προσπαθώντας να μην εκδηλώσω το άγχος και τους φόβους ενός πατέρα, κατέληξα σε ερμηνεία που αφορούσε το αν είναι το φυσικό και το συνηθισμένο όπως ανέφερες κι εσύ, και στον αναμενόμενο αντίλογο του μικρού σχετικά με το ότι εφόσον υπάρχει, είναι φυσικό κι εφόσον μας απασχολεί συχνά δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο, έθεσα το θέμα της εποχής και της κουλτούρας. Κατά πόσο αποδεκτό είναι κάτι, σε ποιο βαθμό κι αναλόγως της κοινωνίας και της ιστορικής περιόδου που μιλάμε, αφού ομοφυλοφιλία υπήρχε πάντα, από την αρχαιότητα ακόμα και σε στρατεύματα όπως ο Ιερός Λόχος, αλλά δεν ήταν αποδεκτή η θηλυπρέπεια, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο η ομοφυλοφιλία είναι αδίκημα με ποινή το θάνατο. Η υπερβολή φέρνει πολλές φορές αχρείαστα αντίδραση και όχι σπάνια τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
107 (και 119) Εγώ τους προκοιλι-ακούς γυμνάζω σε καθημερινή (σχεδόν) βάση 🙂 . Και δυο φορές τη βδομάδα γυμναστήριο για τα βασικά. Η μέση δεν με πονάει πια (το 2002 ένα γιατρός μου είπε διάλεξε τι θα κάνεις: ή θα πας γυμναστήριο ή θα πονάς) αλλά έχουμε τόσες αρθρώσεις που πάνω που σταματάει η μια πιάνει μια άλλη…
gpointofview said
# 135
Για τις αρθρώσεις κόψε ο,τιδήποτε το λιπαρό, κυρίως τα τυριά. Σύντομα θα δεις μεγάλη βελτίωση.
Γιάννης Μαλλιαρός said
136 Και με τι θα γυμνάζω τους προκοιλιακούς μετά;
nikiplos said
136@ 137@ για τις αρθρώσεις δοκιμάστε τις γλυκοζαμινη και χονδροιτινη.
Είναι φυσικές ουσίες.
Εγώ ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων έχω σωθεί. Βέβαια βοηθάει να είναι κανείς γυμνασμένος, αλλά ακόμη κι αν πλάσεις τον μυϊκό όγκο, πάλι θα έχεις ανάγκη. Ηλικίας γαρ.
BLOG_OTI_NANAI said
Εξαιρετική η φωτογραφία που παραθέτει ο Νίκος καθώς αποδομεί πλήρως κάποιες ΛΟΑΤΚΙ αμπελοφιλοσοφίες περί «στερεοτύπων» και «non-binary».
Όπως βλέπουμε καθαρά στις εικόνες, το γεγονός ότι κάποιος δεν ταυτίζεται με έναν έμφυλο πόλο δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχει ακόμα και στα πιο τυπικά έμφυλα πρότυπα/στερεότυπα και στο σαφώς δυαδικό πλαίσιο που αυτά κινούνται.
Ούτε η επίκληση της μερικής ταύτισης -σαν μια πυξίδα που δείχνει μή πολικά σημεία-, ούτε η εξ ημισείας ταύτιση, ούτε η εναλλαγή πόλων, ρόλων, ποσοστών ταύτισης κ.λπ. θεμελιώνουν κάτι «νέο» εκτός δυαδικού πλαισίου, λες και θα μπορούσαμε να επικαλούμαστε δεδομένα που προέρχονται από τους εξωγήινους.
Όσο κι αν μερικοί ακραίοι προσπαθούν να κατασκευάσουν μια ουτοπία έμφυλης συμπεριφοράς/εικόνας/ερωτισμού/σεξουαλικότητας, ουσιαστικά τίποτα δεν υπάρχει εκτός του δυαδικού έμφυλου πλαισίου και τίποτα δεν υπάρχει που να αποτελεί μια δήθεν «καινοφανή πραγματικότητα» κάποιων τάχα «απροσδιόριστων» συμπεριφορών.
Ειδικά στην εικόνα βλέπουμε πως ΛΟΑΤΚΙ λατρεύουν π.χ. τα θηλυκά -υβριζόμενα ως- «στερεότυπα», όπου στα πλαίσια επαναπροσδιορισμού φύλου υιοθετείται ένα τυπικότατο στερεότυπο ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑΣ, με φορέματα, μακιγιάζ, χρώματα, πλαστικότητα κινήσεων, κόμμωση κ.λπ.
Με λίγα λόγια, τίποτα «non-binary» δεν υπάρχει σε τούτη τη γη που την πατούμε, ούτε φυσικά «κακά στερεότυπα». Υπάρχει μόνο η επιλογή κοινή λογική ή αέρας κοπανιστός. Το σύνολο μιας εμφάνισης που εμπίπτει είτε στη θηλυκότητα, είτε στην αρρενωπότητα όχι μόνο δεν είναι ένα «κακό στερεότυπο», αλλά αποτελεί αναγκαία μή λεκτική επικοινωνία που όπως βλέπουμε είναι αναγκαία και για τους ΛΟΑΤΚΙ όπως και για κάθε άνθρωπο.
Η θηλυκότητα και η αρρενωπότητα ορίζουν ένα απόλυτα δυαδικό πλαίσιο δυνατοτήτων μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί κάποιος, άσχετα αν υιοθετεί τα πρότυπα αυτά ως πόλους, ως εναλλαγή, ως σύνθεση ή ως μερική ταύτιση.
Επιτέλους, η λογική δεν θα ηττηθεί ποτέ από τους παράλογους και τους ακραίους.
Avonidas said
#132. Αβονίδα, σήμερα η θεωρία ότι κάποτε μπήκαμε στο νερό (έτσι χάσαμε το τρίχωμα) ευσταθεί κι επιβεβαιώνεται από πολλές εξελικτικές παρατηρήσεις.
Από όσο ξέρω, αυτή η υπόθεση (AAH – Aquatic Ape Hypothesis) θεωρείται απολύτως περιθωριακή από τους περισσότερους ανθρωπολόγους.
BLOG_OTI_NANAI said
Έχει κατά κάποιο τρόπο μια φαιδρότητα το όνομα που επέλεξαν οι μαφιόζοι που χτύπησαν τον καθηγητή. Λέγονται «Αναρχικοί/Αναρχικές» χωρίς το ηλίθιο «παπάκι» από το email και χωρίς το εξευτελιστικό ουδέτερο. Το αρσενικό και το θηλυκό, χωρίς κόμπλεξ και πολιτικά ορθές δυσανεξίες, όπου το αρσενικό μπορεί να είναι συμπεριληπτικό για όλες τις κατηγορίες, π.χ. «ιντερσέξ ή κουίρ αναρχικοί» κάνοντας εντελώς περιττό το «παπάκι» ή το ουδέτερο.
Άλλωστε το «παπάκι» ή το ουδέτερο οφείλει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, ως μία ακόμα απόπειρα στη μακραίωνη ιστορία μας χειραγώγησης της γλώσσας για ιδεολογικούς σκοπούς, σαν όλη αυτή τη σειρά από καραγκιόζηδες αρχαιολάτρες και δημοτικιστές φανατικούς που προσπαθούσαν να επιβάλλουν τον τρόπο γραφής και ομιλίας του «λαουτζίκου»…
Nestanaios said
141. Πολύ καλό.
«από καραγκιόζηδες αρχαιολάτρες και δημοτικιστές φανατικούς που προσπαθούσαν να επιβάλλουν τον τρόπο γραφής και ομιλίας του «λαουτζίκου»».
Γιάννης Κουβάτσος said
Για τις αρθρώσεις των γονάτων βοηθάει να έχει κανείς ισχυρούς τετρακέφαλους και να μην κουβαλάει παλιούς τραυματισμούς.
Στεπ said
Ωραίο το καγκελοκουλτούρα!!!
Αντί για #cancel_whatever να γίνει #sta_kagela_whatever
«Η cancel culture, η καγκελοκουλτούρα -δεν προτείνω στα σοβαρά αυτόν τον όρο!- είναι λοιπόν ένα νέο φαινόμενο του κυβερνοχώρου.»