Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της Eλπίδας

Posted by sarant στο 22 Ιανουαρίου, 2022


Πού τη βρήκαμε την ελπίδα, θα ρωτήσετε, με 100 νεκρούς τη μέρα, αφού η πανδημία δεν λέει να καταλαγιάσει, και την επέλαση της ακρίβειας να φέρνει σε απόγνωση όλο και περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι το θέμα, ότι σαν να μην έφταναν αυτα τα δυο δεινά, ήρθε να τριτώσει το κακό, αφού από σήμερα, αλλά κυρίως στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ενσκήψει η κακοκαιρία, που κάποιος ευφυής την ονόμασε «Ελπίδα», ίσως για να παίξει με τα νεύρα μας. Το μόνο παρήγορο είναι πως η κακοκαιρία γρηγορα θα περάσει, χωρίς θύματα και πολλές ζημιές ας ελπίσουμε, ενώ οι άλλες δυο μάστιγες θα συνεχίσουν να μας βασανίζουν.

Ωστόσο, εμείς εδώ σήμερα βάζουμε μεζεδάκια, και αφού τα τιτλοφορήσαμε και εξηγήσαμε τον τίτλο προχωράμε στο παρασύνθημα.

* Τον τελευταίο καιρό, ο (οΘντκ) υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης ασχολήθηκε πολύ με το ζήτημα της τιμής των τεστ PCR υποστηρίζοντας ότι σε μια σειρά χώρες είναι ακριβότερα από την Ελλάδα. Δεν θέλω να μπω στην ουσία του θέματος σήμερα, αλλά θα παρατηρήσω ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται η δυνατότητα συνταγογράφησης των τεστ και τα τεστ PCR είναι δωρεάν όταν συνταγογραφούνται από γιατρό, ενώ σε πολλές χώρες όταν τα τεστ γίνονται για άλλους λόγους π.χ. πριν από ταξίδι, επιβαρύνουν τον πολίτη. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, δεν υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης κι έτσι ο πολίτης που είναι αναγκασμένος να κάνει τεστ, π.χ. για να επισκεφτεί νοσοκομείο ή επειδή έχει κρούσμα στην οικογένειά του, υποβάλλεται σε δυσβάστακτα έξοδα.

Λοιπόν, ο Άδωνης σε μια στιχομυθία του με δημοσιογράφο του Bloomberg επέμενε ότι τα τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι δωρεάν. Η κουβέντα (εδώ υπάρχουν αποσπάσματα) είχε αρκετή πλάκα, π.χ. εκεί που ο (οΘντκ) υπουργός έγραψε «κυρία μου, μόλις μίλησα με ΗΒ», εδώ όμως θα εστιάσω σε αυτο το τουίτ που βλέπετε, που ο Άδωνης το έγραψε στα αγγλικά, αραδιάζοντας μια σειρά από σοβαρά και λιγότερο σοβαρά λάθη.

Δεν έχω κάνει εγώ τις επισημάνσεις των λαθών. Θα μπορούσα να σημειώσω και άλλα, όπως το «the best price he found» που θα έπρεπε να είναι he could find. Πάντως χτυπάει στο μάτι το payed, διότι παρόλο που σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δει ότι οι αόριστοι εξομαλύνονται (με το teached αντί taught) στη συντριπτική πλειοψηφία (ή πλειονότητα) των περιπτώσεων οι τύποι όπως payed εξακολουθούν να θεωρούνται λαθεμένοι και να ξενίζουν. Χτυπάει επίσης στο μάτι το one friend που μεταφράζει το ελληνικό «ένας φίλος» μπλέκοντας το αόριστο άρθρο με το αριθμητικό. Σε εμάς συμπίπτει και δεν το προσέχουμε, στα αγγλικά όμως διαφέρει.

Λάθη βέβαια βρίσκουμε σε όλους τους πολιτικούς, ιδίως όταν εκφράζονται σε ξένη γλώσσα. Όμως, αφού ο Άδωνης είχε, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, αγορεύσει για τα γλωσσικά αστοχήματα των πολιτικών του αντιπάλων, ερμηνεύοντάς τα μάλιστα ως λάθη αγραμματοσύνης (και όχι, ας πούμε, απροσεξίας), δεν νομίζω ότι θα διαφωνεί όταν η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στον ίδιο.

* Κατά σύμπτωση, για το θέμα της συνταγογράφησης των τεστ είχε τοποθετηθεί πριν από μερικές μέρες και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του με τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου υποστήριξε αρχικά ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ PCR». Προχτές, ο ισχυρισμός αυτός χαρακτηρίστηκε «Ψευδής» από τα Eλληνικά Hoaxes. (Το άρθρο των Hoaxes εξαφανιστηκε λίγη ώρα μετά τη δημοσίευσή του, κάτι που έδωσε σε πολλούς, ανάμεσά τους και σε μένα, λαβή να σκεφτούν ότι υπήρξε ίσως άνωθεν επέμβαση. Τελικά, μια ώρα μετά επανεμφανίστηκε με τροποποιήσεις).

* Ένας αμφίσημος τίτλος:

Ενδελεχής έρευνα για την κακοποίηση 10χρονου από την Εισαγγελία Βόλου

Η Εισαγγελία κακοποίησε τον 10χρονο ή η Εισαγγελία διενεργεί την έρευνα;

Ξέρουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο, αλλά ο συντάκτης εύκολα μπορούσε να αποφύγει τη (θεωρητική, έστω) αμφισημία:

Ενδελεχής έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου για την κακοποίηση 10χρονου

* Σε (εύστοχο κατά τα άλλα) άρθρο για την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, διαβάζουμε:

Στα τέλη του χρόνου η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν παραπάνω από το 2%. Προαλειμμένες οι αποφάσεις.

Η απόφαση για το ποσοστό της αύξησης είναι προαλειμμένη από την κυβέρνηση και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν (σύνταξη εκθέσεων από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, έκφραση γνώμης με υπόμνημα από τους κοινωνικούς εταίρους και προφορική διαβούλευση, σύνταξη πορίσματος από την πενταμελή «Επιτροπή Σοφών», εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό Συμβούλιο για το ύψος της αύξησης), είναι περισσότερο για τους τύπους.

Μάλλον θέλει να πει «προειλημμένες» οι αποφάσεις. Όμως μπορεί να είναι και προαλειμμένες. Με μπόλικο λάδι προπαγάνδας, λέει ο φίλος που στέλνει το εύρημα.

* Βρήκα αστείο αυτόν τον τίτλο, μου φάνηκε σαν να καμαρώνει κρυφά, ότι η «δική μας» καταστροφή ήταν πολύ πιο ισχυρή, οπότε τι μας λένε τώρα οι πτωχοί ιθαγενείς του Ειρηνικού;

* Ορθογραφικά λάθη δεν ανθολογούμε συστηματικά στα μεζεδοάρθρα μας, διότι άλλη δουλειά δεν θα κάναμε. Εξάλλου, υπάρχει κι ο Σπελ Τσέκερ, όσο κι αν πολλοί αρνούνται να τον χρησιμοποιήσουν. Κάνουμε όμως εξαίρεση κυρίως σε δύο περιπτώσεις: όταν το λάθος εμφανίζεται σε επίσημο έγγραφο ή όταν το λάθος είναι ασυνήθιστο (και παρουσιάζει κάποια ενδιαφέρουσα παρετυμολογική συσχέτιση).

Φίλος στέλνει ένα αφήγημα από ηπειρώτικο ιστότοπο, με δυο αξιοπρόσεκτα ορθογραφικά:

Ο παπα-Στέφος λοιπόν, «Στο ένα του χέρι κρατούσε τον Σταυρό και το δεντρολίβανο και με το άλλο προσπαθούσε να κρατήσει το πετραχείλι». Παρετυμολογικά από το χείλι, ίσως. Πάντως, κανονικά είναι «πετραχήλι».

Και πιο κάτω: » Θα έβλεπε στην όμορφη λειτανία…»

Λιτανεία βέβαια.

Το διήγημα έχει και λεξιλογικό ενδιαφέρον. Το μπουχαρί το έχουμε συζητήσει στο ιστολόγιο, ενώ βλέπω τον τύπο «γκαμπράτσι», που δεν νομίζω να είναι λάθος αλλά πρέπει να είναι παράλληλος τύπος του «μπακράτσι», όπως λένε σε πολλά μέρη διάφορα χάλκινα σκεύη με κρεμαστή λαβή, ανάμεσά τους και ένα εκκλησιαστικό σκεύος που χρησιμοποιείται στον αγιασμό των Φώτων. Το έχω δει και «μπρακάτσι», αλλά όχι «γκαμπράτσι», όμως δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι υπαρκτός τύπος.

* Στο ρεπορτάζ για μια ακόμα υπόθεση βιασμού, διαβάζουμε ότι κάποιος «πρόκειται να απολογηθεί για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος της 14χρονης ετεροθαλής αδελφής της φίλης του». Λάθος βεβαια, αφού κανονικά είναι «της ετεροθαλούς». Αλλά και «λάθος» εφόσον εντάσσεται στην τάση εξομάλυνσης που έχει παρατηρηθεί σε άλλα επίθετα της ίδιας κατηγορίας (ο διεθνής του διεθνή, η διεθνή της διεθνής), ιδίως όταν ουσιαστικοποιούνται.

Στο ίδιο άρθρο βλέπουμε ότι ο συντάκτης έχει μια αντιπάθεια στο διπλό λ, λλ, αφού γράφει όχι μόνο «καταγγέλουσα» (αυτό είναι συχνό) αλλά και «αλαντοβιομηχανία» (δεν το έχω ξανασυναντησει). Όμως τα λάθη στην ορθογραφία πολύ πιο δύσκολα θα πάψουν να είναι λάθη.

* Σε σχέση με την άγρα λαθών σε κείμενα πολιτικών αντιπάλων, είχαμε τις προάλλες ένα γουστόζικο επεισόδιο στο Τουίτερ.

Ο κωμικός Σίλας Σεραφείμ σχολίασε ως εξής το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού:

«Tα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και γι’ αυτό το λάθος ποστ».

Υπονοεί ολοφάνερα ότι κακως ο Τσίπρας έγραψε για «θερμά συλλυπητήρια» -είναι πράγματι διαδεδομένη η αντίληψη ότι «δεν υπάρχουν θερμά συλλυπητήρια», μια άποψη που τη θεωρώ αβάσιμη, όπως έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο, όταν την ίδια εκφραση την είχε χρησιμοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλα τα λεξικά δέχονται την έκφραση «θερμά συλλυπητήρια», οπότε παραπάει να τη θεωρούμε λάθος επειδή δεν μας αρέσει.

Μπλέχτηκα κι εγώ στη συζήτηση επειδή με ταγκάρισε (όπως λέμε) ο Σεραφείμ Κοτρώτσος (εδώ ορισμένα πράγματα), ενώ άλλοι υπενθύμισαν στον Σίλα Σεραφείμ ότι και η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός αλλά και ο ίδιος ο Σίλας έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει την επίμαχη έκφραση.

Οπότε, ο Σίλας άλλαξε τροπάρι: το λάθος δεν είναι το «θερμά συλλυπητήρια» αλλά το «παρισινές γκαλερί» το οποίο, λέει, έπρεπε να γράφεται με Π κεφαλαίο! Ο ισχυρισμός αυτός είναι ακόμα πιο αβάσιμος από τον προηγούμενο. Μόνο στα αγγλικά θα ίσχυε κάτι τέτοιο.

Αυτά παθαίνει κανείς όταν προσπαθεί να βρει λάθη εκεί που δεν υπάρχουν.

* Σε ρεπορτάζ για την δίωξη Βαξεβάνη, ένα ακόμα μπέρδεμα του εδωλίου με το ειδώλιο.

Στα ειδώλια δεν καθόμαστε. Μπορεί και να σπάσουν και είναι κρίμα, αν είναι αρχαία.

* Κι ένα γουστόζικο μεταφραστικό λάθος, σε άρθρο για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Διότι, όπως έχει αναφερθεί, μια από τις επιπτώσεις του κόβιντ στους άντρες μπορεί να ειναι και η συρρίκνωση του πέους.

Οπότε: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του “Εθνικού μήνα ανικανότητας” ομάδα Αμερικανών ουρολόγων είχε συστήσει τον εμβολιασμό “προκειμένου να σωθεί το μέλλον των οστών σας”. Πρόσθεσαν ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία σε ορισμένους ασθενείς, αφήνοντάς τους με “Covid dick”.

Να προσέχουμε λοιπόν, αλλά τι σχέση έχουν «τα οστά μας»;

Όπως ίσως καταλάβατε, πρόκειται για μεταφραστικό λάθος. Ολοφάνερα, οι ουρολόγοι έγραψαν «the future of your boners», χρησιμοποιώντας λαϊκή ορολογία, που φαίνεται και στο dick πιο κάτω.

Και βέβαια boner δεν είναι τα κόκαλα (ή τα οστά) αλλά η στύση, που βγάζει νόημα στα συμφραζόμενα αυτά!

* Και μια αλλαγή φύλου που έγινε μεταφραστική αδεία (ή αγνοία), αν και διορθώθηκε τελικά. Σε άρθρο του Πρόταγκον για το φεστιβάλ του Γούντστοκ, διαβάζουμε για την «πολιτική ακτιβίστρια Άμπι Χόφμαν», που όρμησε στη σκηνή και ο Πιτ Τάουνσεντ «τη χτύπησε» με την κιθάρα του.

Να γράφεις για το Γούντστοκ και να μην ξέρεις τον Abbie Hoffman (Κλέψε αυτό το βιβλίο!) είναι ήδη παράξενο, αλλά είναι τόσο εύκολο, στις μέρες μας, να ψάξεις και να βρεις με ένα-δυο κλικ, ποιος (και όχι «ποια») ήταν. Η συντάκτρια του άρθρου όμως, βλέποντας την κατάληξη -ie του ονόματος Abbie, θεώρησε περιττές τις περαιτέρω έρευνες!

* Η ακλισιά της εβδομάδας, σε άρθρο που μας πληροφορεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγους που απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις στην Καπέλα Σιστίνα (ή Σιξτίνα, όπως τη θέλει το άρθρο, που μάλλον αντλεί υλικό από αγγλικό άρθρο, όπου είναι Sixtine Chapel).

Θα μαντέψατε ποια είναι: «οι αξιωματούχοι του Βατικανό». Γιατί άκλιτο; Επειδή είναι ξένο; Μα, είναι τόσο ξένο όσο το Λονδίνο -εννοώ ότι ο τύπος «Βατικανό» εμφανίζεται ειδικά στην ελληνική γλώσσα, στα ιταλικά είναι Βατικάνο, στα αγγλικά και τα γαλλικά δεν έχει -ο στο τέλος. Εδώ και αιώνες λέμε «του Βατικανού», να το αλλάξουμε τώρα επειδή μάθαμε ότι είναι ξένο;

* Είδαμε πιο πάνω έναν ακόμα αμφίσημο τίτλο, αλλά τούτος εδώ είναι σκανδαλώδης.

Ο παπάς λοιπόν κατηγορείται ότι «βίαζε ανήλικη με εντολή Ιερώνυμου»;

Όχι βέβαια. Με εντολή Ιερώνυμου τέθηκε σε αργία, ο παπάς που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικη. Ή, για να διατηρήσω τις λέξεις του τίτλου: Σε αργία με εντολή Ιερώνυμου ο παπάς που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικη.

Μια φίλη, εξοργισμένη από την αμφισημία του τίτλου, έγραψε ότι κανονικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έπρεπε να κάνει μήνυση. Μια άλλη απάντησε ότι εσκεμμένη είναι η διατύπωση, για άγρα επισκέψεων (click-baiting, που θα έλεγε και ο κ. Μπαμπινιώτης), αλλά θυμάμαι τη γενική αρχή ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε στον δόλο ό,τι εξηγείται κάλλιστα με την ανικανότητα (ή, εδώ, την τσαπατσουλιά).

* Κι άλλη μια ανορθογραφία στον Άδωνη, αλλά το αναφέρω επειδή έχει ενδιαφέρον. Γράφει λοιπόν ο Άδωνης σε τουίτ του (δείτε εδώ): … πώς το τόλμησαν τόσο εξώφθαλμα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το λάθος το κάνουν πολλοί. Μάλλον τους μπερδεύει το «εξω-«, αλλά η κανονική ορθογραφία της λέξης είναι «εξόφθαλμος», όχι «εξώφθαλμος».

Και γεννιέται το ερώτημα: γιατί εδώ δεν λειτούργησε ο νόμος της εκτασης εν συνθέσει, του Βακερνάγκελ, όπως στον εξωμότη (εκ+ομνύω); Το συζητούσα προχτές με έναν φίλο και είπαμε πως ίσως η συλλαβή να είναι θέσει μακρά, λόγω των δύο συμφώνων, ίσως να υπάρχει άλλη αιτία -όποιος ξέρει μας διαφωτίζει.

* Και κλείνω με την τελευταία ανακοίνωση της ΟΠΠΕ, της Ομάδας Παρακολούθησης Πρωτοσέλιδων Εστίας -αν και το σημερινό δεν το αλίευσε η παραδοσιακή ηγεσία της Ομάδας αλλά ένα νέο μέλος της:

Το μέλος της ΟΠΠΕ απορεί για το «έγχελυς», που δεν το έχει δει ποτέ ως πολιτικό ή άλλο χαρακτηρισμό και παραξενεύεται από την επιτηδευμένα λόγια διατύπωση, ιδίως σε αντίστιξη με το κοντινό, και βέβαια ειρωνικό, «πλέρια».

Απορώ κι εγώ, αν και νομίζω ότι ο συγγραφέας απλώς εννοεί ότι ο συνάδελφός του διαθέτει προσόντα χελιού, δηλ. είναι καλός στους ελιγμούς, στο να ξεγλιστράει.

Πρόσεξα όμως και τη γαλλικούρα στο τέλος του αποκόμματος. Ο Βασιλιάς Ήλιος, ωγαθέ, είναι Roi Soleil, το Rois είναι πληθυντικός!

* Aλλά δεν μ’ αφήνουν ν’ αγιάσω.

Mου στέλνει φίλος απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού, που μιλούσε για την πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά, στο οποίο λέει ότι έχει περπατήσει πολλές φορές με τον αείμνηστο πατέρα του «στα βουνά των Λευκών Όρων», και πιο κάτω ότι οι Πάχνες είναι «η ψηλότερη κορυφή των Λευκών Όρων».

Για να είμαι δίκαιος, άκουσα το βίντεο, και ο πρωθυπουργός ακούγεται να λέει «των Λευκών Ορέων». Οπότε τον εξέθεσε ο απομαγνητοφωνητής.

* Σαν πολλά να γράψαμε. Να προσέχετε την Ελπίδα!

Advertisement

407 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της Eλπίδας”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα!

  0.> Το μόνο παρήγορο είναι πως η κακοκαιρία γρήγορα θα περάσει

  Μεσοβδόμαδα θα μας πουν πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

 2. Costas X said

  Καλημέρες, μ’ ένα σχόλιο του Τσάντου για την αγορά των «Ραφαλίων», από τη σελίδα μου στο φέισμπουκ…

  Ο Τσάντος κι ο παρτσινέβελος» (128) Εξοπλισμοί…
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=5309597809067811

 3. Ντροπή, πώς ξέφυγε ο εγχελυς και ο Rois από την ηγεσία της ΟΠΠΕ!

  Για τους Λευκούς Ορους, χτες κάπου έδειξε η Μαρία ότι το λάθος είναι της απομαγνητοφωνησης νομίζω.

 4. Νέο Kid said

  When ours politicians were two England, noubody could understand them because of there prounounciation!

 5. Δημήτρης Φύσσας said

  Χαρά στο κουράγιο σου, Νίκο αρχιμεζεκλή.

 6. yannisd said

  Όποιος ονόμασε την κακοκαιρία Ελπίδα είχε κάτι κατά νου; Από χθες στις ειδήσεις υπάρχουν σουπεράκια του τύπου «Η Ελπίδα έρχεται…»
  https://www.syriza.gr/article/id/59821/H-ELPIDA-ERCHETAI.html

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Δεν θα το πιστέψεις, αλλά άκου τι έπαθα. Αφού έγραψα το άρθρο, κι αφού έβαλα και κάτι στο Τουίτερ, μετά είδα, ταυτόχρονα με τη Μαρία, ότι είναι λάθος της απομαγνητοφώνησης. Το έγραψα και στα Υπογλώσσια του ΦΒ, διόρθωσα το άρθρο και ξέχασα να πατήσω το Update.

  Τώρα, το πάτησα 🙂

 8. sarant said

  5 Γεια σου Δημήτρη!

  6 🙂

 9. Κουνελόγατος said

  Πολύ γέλασα -αν και δεν είναι σωστό- με τον Ιερώνυμο, δεν το περίμενα.
  Καλημέρα.

 10. LandS said

  Όντως τον εξέθεσε ο απομαγνητοφωνητής.
  Και οι συνεργάτες Του που διαχειρίζονται την ιστοσελίδα συνεχίζουν να τον εκθέτουν. Δεν το διόρθωσαν.

 11. Κουνελόγατος said

  Το Του έχει να κάνει με την αυτού εξοχότητα;

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Πολλά κακά ενσκήπτουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, πολλά και αλλεπάλληλα και ατελείωτα και δυσβάστακτα. Και πριν ενέσκηπταν, αλλά τότε είχαμε να κάνουμε με παρενθέσεις. Σε καιρούς κανονικότητας επιτρέπεται τέτοιο χάλι, να έχει καταντήσει η χώρα τσίρκο ΜεΝΔράνο;
  «ο διεθνής του διεθνή, η διεθνή της διεθνής»… Μπορεί στο μέλλον αυτοί οι τύποι να θεωρούνται «σωστοί» και καθιερωμένοι· μπορεί. Προς το παρόν, είναι εξαμβλώματα. Γιατί αν αρχίσουμε τα η διεθνή παίκτρια-της διεθνής παίκτριας-οι διεθνές παίκτριες και ό,τι άλλο επιβάλλει η αγραμματοσύνη, η τσαπατσουλιά και η αδιαφορία των δημοσιογράφων και των δημόσιων ομιλητών (πολιτικών, παικτών ριάλιτι, πρωινατζούδων κ.α.), ζήτω που καήκαμε.

 13. dryhammer said

  Ο απομαγνητοφωνητής είναι της σχολής «Ο Άγιος Όρος» κι «Ο Σινικός Τείχος» [Ναι! και όχι τοίχος]

 14. balkou said

  Ένα «(οΘντκ)» πριν το «κωμικός Σίλας» θα ήταν ταιριαστό…

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Στα χωριά της Β.Δ Πίνδου το λένε «γκαμπράτσι».

  Ότι το «θερμά συλλυπητήρια» είναι υπερβολή, πρώτη φορά το διάβασα.
  Πάντως, δεν έχω σκοπό να το αλλάξω.

 16. Α. Σέρτης said

  «εξόφθαλμος»
  Εφόσον είναι εξ+οφθαλμός, πού είναι η απορία περί του «ο»;;

 17. Jago said

  Από το καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ φτάσαμε στον Roi των Λευκών Ωραίων.

 18. miltos86 said

  Μια άλλη απάντησε ότι εσκεμμένη είναι η διατύπωση, για άγρα επισκέψεων (click-baiting, που θα έλεγε και ο κ. Μπαμπινιώτης), αλλά θυμάμαι τη γενική αρχή ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε στον δόλο ό,τι εξηγείται κάλλιστα με την ανικανότητα (ή, εδώ, την τσαπατσουλιά).

  Ε νομίζω είναι ξεκάθαρο clickbaiting εδώ.
  Είναι γενικά στις μέρες μας πολύ σημαντικότερο για το δημοσιογράφο να τραβήξει ο τίτλος ή/και η συνοδευτική φωτογραφία το κλικ του αναγνώστη, παρά να προκύψει κάτι καλογραμμένο. Και η αμφισημία επίσης ευπρόσδεκτη αν είναι να προκαλέσει περισσότερα κλικ.
  Επίσης όταν τα άρθρα γίνονται σύνδεσμοι έχουμε και αποκοπή του τίτλου, η οποία ανάλογα με την εφαρμογή θα έχει διαφορετικό αριθμό χαρακτήρων. Άρα έχει σημασία ο τίτλος να είναι ‘εμπροσθοβαρής’, πχ εδώ να εμφανιστεί τουλάχιστον το ‘σε αργία ο πάπας…’ παρά το βαρετό ‘σε αργία με εντολή…’ που «τραβάει» πολύ λιγότερο.

  Αυτό εξηγεί και το παραπάνω για την ενδελεχή έρευνα για την κακοποίηση του 10χρονου, αλλά και τα περισσότερα από τα μεζεδάκια που έχουν γραφτεί εδώ κατά καιρούς για αμφισημία σε τίτλους ειδήσεων.

 19. 16 Κάποιος δεν διαβάζει προσεκτικά. Την απορία την έχει ο κ. Βακερνάγκελ.
  Η απάντηση, μάλλον, δεν είναι ότι το «ο» είναι θέση μακρό, αλλά ότι «δεν συμβαίνει έκταση του αρκτικού φωνήεντος του β΄ συνθετικού, όταν το α΄ συνθετικό λήγει σε σύμφωνο». https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σημείο των καιρών ότι ένας ασήμαντος από κάθε άποψη τύπος ονόματι Σίλας Σεραφείμ γίνεται σημείο αναφοράς και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως τα τιτιβίσματά του. Αλλά, βλέπετε, ζούμε στην εποχή των για-κάποιον-λόγο-αναγνωρίσιμων και της αμετροέπειας και του ναρκισσισμού των περιβόητων σόσιαλ μίντια.

 21. dryhammer said

  Το σκεύος του παπά, όπως κι ένα παρόμοιο διακοσμητικό που κάποια στιγμή βρέθηκε στο σπίτι, από τη μάνα μου το άκουγα «μπαρκαντζάκι» [τι αντιμεταθέσεις κι άλλες αλλοιώσεις είχε υποστεί, αγνοώ γιατί σήμερα εδώ βρήκα τη λέξη για το μπακιρένιο σικλί]

 22. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Η Ελπίδα ως κυριώνυμο από “Ε”, το επόμενο από το αρκτικό του Διομήδη, και δικαιολογούμενη μάλλον ως ευφημισμός, όπως το (τρικυμιώδες) Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος ή οι νόσοι ιλαρά και ευλογιά.που κάθε άλλο παρά με χαρές και ευλογίες συνδέονται..

 23. sarant said

  14 Ναι, φυσικά. Αλλά το «ο κωμικός Σίλας» έχει κι άλλη ανάγνωση.

  16-19 Το σκέφτηκα αυτό που λες, ότι το α’ συνθετικό τελειώνει σε σύμφωνο, αλλά σκέψου: εξωμότης, προσήνεμος.

 24. antonislaw said

  Καλημέρα σας! Ωραία μεζεκλίκια και σήμερα!

  «αλλά θυμάμαι τη γενική αρχή ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε στον δόλο ό,τι εξηγείται κάλλιστα με την ανικανότητα »

  Μήπως μπορειτε να με παραπέμψετε καπο
  υ για αυτήν την αρχή,θα ήταν χρήσιμη στο πειθαρχικό δίκαιο!

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Βλέπεις που ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη; ΘέσΗ μακρό; Πας γυρεύοντας. 😂

 26. sarant said

  19-23 Επίσης, με άλλο πρώτο συνθετικό: εποφθαλμιώ, πάλι χωρίς έκταση.

 27. Πλάκα πλάκα το payed φαίνεται όμορφο, ιδίως εάν το αγγλικό ρήμα (to pay) προέρχεται από το γαλλικό (payer) αλλά, νομίζω, θα αλλάζει την προφορά, σε μακρό, σε σχέση με το paid. 🙂

 28. Πω πω, «θέση μακρό». Βάζω τα χεράκια μου βγάζω τα ματάκια μου.

 29. LandS said

  11
  Τρισμέγιστος γαρ

 30. Teo McSpan said

  Είχα την εντύπωση ότι ο κανόνας του Βακερνάγκελ εφαρμόστηκε μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο στην αρχαία Ελλάδα και μετά από τους λόγιους του 19ου αιώνα που έφτιαχναν ατραιοπρεπεις λέξεις. Και λέξεις που πλάστηκαν εκτός αυτής της περιόδου δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα (από εσάς πρέπει να το διάβασα, κύριε Νίκο).Μήπως το εξοφθαλμος πλάστηκε σαν λέξη σ αυτές τις περιόδους που σταμάτησαν να εφαρμόζουν τον κανόνα του Βακερνάγκελ;

 31. Χαρούλα said

  Πριν μισή ώρα περίπου η Σίσυ Χρηστίδου στο mega: στην συνέχεια θα ασχοληθούμε με την υπόθεση του βιασμού από τον ιερέα που έσκασε χθες.😳 Άραγε από το βιασμό να έσκασε ο ιερέας;🤨🙂
  Βέβαια τραγικότατο το θέμα.😥Τέρατα!😠

 32. ΣΠ said

  19
  Μάλλον ισχύει αυτό που γράφει στο λινκ που έβαλες: «Δεν παρατηρείται συνθετική έκταση, όταν το αρκτικό φωνήεν τού β΄ συνθετικού ακολουθείται από δύο ή περισσότερα σύμφωνα».

 33. sarant said

  30 Όπως βλέπω, είναι λέξη της κλασικής αρχαιότητας ο «εξόφθαλμος»

 34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καί γιατί δέν σοῦ ἄρεσε ἡ ἐξήγησι «θέσει μακρά συλλαβή;» 🙂

 35. 1) Δεν παρατηρείται συνθετική έκταση, όταν το αρκτικό φωνήεν τού β΄ συνθετικού ακολουθείται από δύο ή περισσότερα σύμφωνα. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η συλλαβή γινόταν θέσει μακρά (λατ. positione longa), λειτουργώντας ουσιαστικά όπως οι συλλαβές που περιέχουν μακρό φωνήεν[11]. Αυτό ερμηνεύει την απουσία συνθετικής έκτασης σε περιπτώσεις όπως τα αρχ. νεο-αρδής, ἐφ-έστιος, ἔν-ορχος, ἐν-αργής, φιλ-άνθρωπος κτλ
  (από το ίδιο λινκ της βίκης)

 36. sarant said

  34-35 Αυτό είναι λοιπόν, όπως είχαμε εξαρχής υποθέσει.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια, το εξόφθαλμος με τη μεταφορική σημασία του ολοφάνερου, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι το καθιέρωσαν στο καθημερινό λεξιλόγιο; Ιδίως η έκφραση «εξόφθαλμο πέναλτι που μόνον ο διαιτητής δεν είδε» κυριαρχεί από το 1997 και μετά.

 38. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Από τις πλουσιότερες, ποιοτικά και ποσοτικά, πιατέλες η σημερινή! (Ή μου φαίνεται;)

  – Καλά, ο Άδωνις δεν έχει κάποιον από τους δεκάδες συμβούλους και παρατρεχάμενούς του να ξέρει στοιχειωδώς αγγλικά!; (Η διάκριση ‘a’ – ‘one’ είναι ερώτηση σε τεστ επιπέδου Νηπιαγωγείου, άντε Α. τάξης…)

  >>…διότι πολλές φορές έχοντας περπατήσει μαζί του στα βουνά των Λευκών Ορέων…
  Τα βουνά καλύτερα δεν θα’ταν να λείπουν; (Σιγά μην περπατούσε στις …πεδιάδες των Λευκών Ορέων!)

  >>… γενική αρχή ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε στον δόλο ό,τι εξηγείται κάλλιστα με την ανικανότητα…
  Αμαρτία εξομολογημένη: Ήμουν έτοιμος να ψάξω για την προέλευση του «εντυπωσιακού» τίτλου, αλλά φρενάρισα! (Κι εγώ γέλασα, Κουνελόγατε… 🙂 )

 39. antonislaw said

  «Όμως, αφού ο Άδωνης είχε, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, αγορεύσει για τα γλωσσικά αστοχήματα των πολιτικών του αντιπάλων, ερμηνεύοντάς τα μάλιστα ως λάθη αγραμματοσύνης (και όχι, ας πούμε, απροσεξίας), δεν νομίζω ότι θα διαφωνεί όταν η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στον ίδιο.»

  Όπως θα έλεγε για την περίπτωσή του ο αισώπειος μύθος:
  «Ο μύθος δηλοί,ότι ο καθ’ετέρου μηχανώμενος καθ’εαυτού την πάγην περιτρέπει» Λέων,Λύκος και Αλώπηξ(C.72.F.233.)Αισώπειοι μύθοι,Ζήτρος,2005

  Δηλαδή όποιος σκάβει το λάκο της στην αγγλική αγραμματοσύνης του αλλου πέφτει ο ίδιος μέσα»

 40. ΣΠ said

  35
  Χαρακτηριστική περίπτωση: εξωμότης με ω, αλλά εξόμνυμι, το ρήμα από το οποίο προέρχεται, με ο.

 41. geobartz said

  «μπακράτσι, όπως λένε σε πολλά μέρη διάφορα χάλκινα σκεύη με κρεμαστή λαβή, ανάμεσά τους και ένα εκκλησιαστικό σκεύος που χρησιμοποιείται στον αγιασμό των Φώτων».
  # Ναι. Αυτό το σκεύος ονομάζονταν μπακράτσ(ι), μόνο που δεν ήταν απαραιτήτως χάλκινο. Μπορεί να ήταν και τσίγκινο, αλουμινένιο κλπ. (οπότε ήταν πολύ ελαφρύτερο, και δεν χρειάζονταν να γανώνεται κάθε τόσο). Σε τέτοιο μπακράτσι έφερνε η μάνα στο χωράφι το ξινό γάλα, περί την δεκάτη πρωϊνή.

 42. Άραγε, από το «μπακιράκι»;

 43. Τελικά ίσως βγάλουμε κανένα ελληνικό creole ή pidgin με τα αγγλικά «μας» που διαδίδονται όλο και περισσότερο.

 44. LandS said

  27. Πρώτον προέρχεται από το Γαλλικό με αρχή στα Λατινικά.
  Δεύτερον η προφορά paid και payed είναι ίδια.
  Πρόκειται για τον αόριστο του pay στη συνήθη έννοια και τη μετοχή αορίστου του ναυτικού pay out = τυλίγω τον κάβο χαλαρά.

 45. Pedis said

  Αυτό με τον Ιερώνυμο δεν σώζεται με ένα κόμμα?

  Σε αργία ο παπάς που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικη, με εντολή Ιερώνυμου.

 46. rogerios said

  @ 41, 42: Υπάρχει και το ουγγρικό bogrács το οποίο δηλώνει προφανέστατα το ίδιο πράγμα με αυτό που συζητάτε… και το οποίο προέρχεται πράγματι από το τουρκικό bakır και, ακριβέστερα, όπως μας λένε στο Wiktionary: «From Ottoman Turkish باقراج‎ (bakrac, “copper bucket”), from باقر‎ (bakır, “copper”)».

 47. Χαρούλα said

  #21 Ντράι εμείς το λέμε μπακιρτζάκι.
  Αλλά (έπκληξη) θα συμφωνήσω με τον μακεδόνα(#41). Η λέξη αφορά διάφορες ποιότητες. πχ είχαμε αυτό(που έκανε takeaway😂 πατσά ο πατέρας μου!).

 48. Είδες για να βαριέμαι να ανοίξω λεξικό!

 49. rogerios said

  @48: Οπότε, ειδικώς για τον φίλο Δύτη, ας παραθέσουμε εδώ και το λήμμα της τουρκικής Βίκης για το μπακράτς. 😉

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Φαίνεται ότι το καθεστώς Μητσοτάκη επιλέγει για το μενού του έναν συνδυασμό πιάτων από Οργουελ και Χάξλεϊ: από τον δεύτερο επιλέγει τον ωκεανό (παρα)πληροφόρησης που πνίγει καθημερινά το αναγνωστικό-τηλεοπτικό-ραδιοφωνικό-διαδικτυακό κοινό, ενώ από τον πρώτο τις καφκικές δίκες-παρωδία ακόμα και χωρίς απολογία, όπως έγινε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Καρότο και μαστίγιο δηλαδή και τούμπαλιν.

  Και έτσι φυσικά η κυβέρνηση πάντα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός βγαίνει «άριστος».»

  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/328578_poia-eleytheria-toy-typoy

 51. 49 Και εδώ ο Νισανιάν, που δεν λέει αυτή τη φορά τίποτα καινούριο: https://www.nisanyansozluk.com/kelime/bakra%C3%A7

 52. Α. Σέρτης said

  25
  «ΘέσΗ μακρό; Πας γυρεύοντας»

  Εφόσον ο Λακάνης μάς έχει ειδοποιήσει ότι το ασυνείδητο είναι δομημένο σα γλώσσα, εγώ εκκλησίες δεν ξανακλέβω…

 53. Είδαμε την εντολή Ιερώνυμου, αλλά όχι την ηλικιωμένη μαϊμού!

 54. 52 Όσον αφορά τον κ. Βακερνάγκελ, πάντως, ο κλέφτης συνελήφθη κλέπτων οπώρας και ουχί εκκλησίας.
  (Η υποφαινόμενη εκκλησία δεν παριστάνει τον λαθοθήρα με το λεξικό στο χέρι, κάνει γκάφες και δεν έχει πρόβλημα να το παραδεχτεί!)

 55. odinmac said

  0: «κάποιος ευφυής την ονόμασε «Ελπίδα», ίσως για να παίξει με τα νεύρα μας»

  Έχω την εντύπωση πως η «Ελπίδα» είναι το γυναικείο όνομα και όχι το ουσιαστικό, κατά την πάγια* συνήθεια των αμερικανών μετεωρολόγων να δίνουν γυναικεία ονόματα, δεκαετίες τώρα, σε τυφώνες, κυκλώνες κτλπ, για να γλυκάνουν ή να απαλύνουν το μένος αυτών των καιρικών φαινομένων.

  *δεν είμαι σίγουρος ότι συνεχίζεται αυτό το συγκεκριμένο σκεπτικό στην ονοματοδοσία τις τελευταίες 1-2 δεκαετίες

  Υγ Βέβαια μπορεί να είναι και το ουσιαστικό, πάνω στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό..

 56. spyridos said

  55
  «γυναικεία ονόματα» όπως ο «Ζορμπάς» πριν μερικά χρόνια που ισοπέδωσε περιοχές της Εύβοιας.

 57. Αυτό με τον δεκάχρονο και την κακοποίηση μια χαρά θα ήτανε αν αντί για Εισαγγελία έγραφε Αστυνομία. Αλλά τότε δεν θα κόλλαγε η ενδελεχής έρευνα.

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «θερμά συλλυπητήρια» το θεωρείς «λάθος» όταν θέλεις με το ζόρι να βρεις κάτι να πεις. Το σχήμα αυτό υπάρχει αμέτρητες φορές σε παλιά και νέα έντυπα.

  – Το «προαλειμμένη απόφαση» μπορεί να σημαίνει «προετοιμασμένη απόφαση»! Υπάρχει αυτή η έννοια, αλλά εδώ η σύνταξη δεν ταιριάζει.

 59. Α. Σέρτης said

  46
  Κάτι είχε ψυλλιαστεί ο Φιλήντας στα 1924: «[…] bograch που από παρετυμολογία του μπακίρι το λέμε: μπακράτσι»

 60. Πέπε said

  55

  Προφανώς είναι όνομα, αλλά και το όνομα προέρχεται από το κοινό ουσιαστικό ελπίδα. Δεν μπορώ να φανταστώ να προτείνει κανείς αυτό το όνομα ακόμη και για άνθρωπο, πόσο μάλλον για… κύμα κακοκαιρίας, χωρίς να του περάσει από το μυαλό η σημασία του ουσιαστικού. Δεν είναι τυχαίο λ.χ. ότι άλλα ουσιαστικά όπως Απελπισία, Απόγνωση κλπ. δε συνηθίζονται ως κύρια ονόματα.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ηλιοβασιλέματα στην Καλντέρα και το τελευταίο μίλι. Το μίλι, το μίλι, έγινε 10 χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσα/ 22.285 νεκροί

 62. 59 Και όμως δεν προέρχεται από το ουγγρικό το μπακράτσι, αλλά προφανέστατα από το τούρκικο bakraç, το οποίο βεβαίως βγαίνει από το μπακίρι.
  Δεν είναι σε φόρμα σήμερα ο κλέφτης των εκκλησιών!

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47. Κουρνέτι, κουρνέτο, κουρνετάκι αυτό το σκεύος σ΄εμάς. Κλασικά για μεταφορά φαγητού στους ελαιώνες, παλιά αυτό, πριν φυτευτούν παντού ελιές (επιδοτήσεις γαρ-τώρα μισοπαρατημένες) κι ανοίξουν χωμάτινους δρόμους-προσβάσεις κι έχουν όλοι αγροτικά οπότε πηγαίνει η κατσαρόλα ολόκληρη ή το ταψί αναλόγως.
  Να τρως βράδυ βράδυ στην επιστροφή προς το σπίτι,πάνω στην καρότσα, με τα τσουβάλια τραπέζι, τα υπόλοιπα μεσημεριανά μπριτζολάκια, δε σου λέω τίποτα.

 64. Αγγελος said

  Μήπως το «Ελπίς» υποκρύπτει λογοπαίγνιο; Ελπίς — elle pisse;
  (Kρύο, το ξέρω…)

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  54:Πιο κοντά στην αλήθεια είναι πάντως το λογοπαίγνιο. 😊

 66. 64 Ουκ έλαβον πόλιν· αλλά γαρ άπασι ουκ ελπίς έφη κακά.
  (Είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις!)

 67. ΣΠ said

  55
  Εδώ για την ονοματοδοσία των ακραίων καιρικών φαινομένων:
  https://politis.com.cy/politis-news/ayta-ta-onomata-tha-echoyn-ta-akraia-kairika-fainomena-gia-to-2021-22-i-athina-o-diomidis-o-zefyros-kai-oi-alloi/
  Τα ονόματα για την περίοδο 2021-22 είναι: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Urania, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.

 68. @ 44 Lands

  Να περιμένουμε και κάποια επεξήγηση; Θα ήταν ενδιαφέρον.

 69. rogerios said

  Οι ίδιοι οι Μαγυάροι χαρακτηρίζουν το έτυμο της δικής τους λέξης ως «ótörök», δηλαδή «παλαιοτουρκικό».

 70. odinmac said

  56 Για τους Αμερικάνους είπα

  60 «Δεν μπορώ να φανταστώ να προτείνει κανείς αυτό το όνομα ακόμη και για άνθρωπο..»
  δεν ξέρεις καμιά Ελπίδα;

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  Πολιτικός και φιλολογικός έγχελυς:

 72. odinmac said

  70β->60
  Τέλος πάντων, αν δεν εννοείς αυτό δες την Υγ στο 60

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> …Ο παπα-Στέφος λοιπόν, «Στο ένα του χέρι κρατούσε τον Σταυρό και το δεντρολίβανο και με το άλλο προσπαθούσε να κρατήσει…
  Κοντοστάθηκα, ώπα, τί προσφυές-μπηχτή, θα διαβάσω παρακάτω στον ηπειρώτικο ιστότοπο καθότι, διαβολεμένα, ο παιδοβιαστής παπάς της επικαιρότητας (στον Αη Δημήτρη των Όπλων-Κ.Πατήσια) και Στέφανος (Β.) είδα λέγεται κι από την Άρτα μάς ήρθε (με βεβαρυμένο λέει παρελθόν)

 74. odinmac said

  72
  δες την Υγ στο 55 εννοούσα

 75. # 61

  Να πάρουν θέση για τα αναφερόμενα στο βιδδεο οι ιατροί-σχολιαστές του ιστολογίου (αν και δεν το βλέπω…)

  Κλέβουν βέβαια εκκλησία με τον θλιβερό ΓεΟργιάδη, φυτευτός τοποτηρητής κάποιας οικογένειας μοιάζει να είναι σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενδεικτικό της «ανεξαρτησίας» ή του…γούστου του πρωθυπουργού ;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα κ.λ.π.

 76. Nestanaios said

  35, 40.
  Στα ελληνικά λέγεται κράση και η κράση είναι ένας εκ των επτά τρόπων του πάθους της συναλοιφής. Φαίνεται ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψη του φίλου Wackernagel το αρχαίο σύγγραμμα του αλεξανδρινού γραμματικού Τρύφωνος «Περί παθών των λέξεων» με αποτέλεσμα να γράψει όλα αυτά που έγραψε. Ο Wackernagel δικαιολογείται που έγραψε όλα αυτά αλλά ένας Έλληνας δεν δικαιολογείται και σίγουρα όχι αυτός που ανέβασε στην Βικιπαίδεια την «συνθετική έκταση» με όλες αυτές τις ανοησίες.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 65 στο 64.

 78. Αγγελος said

  Είναι πάντως αξιοπρόσεχτο πόσες λέξεις τούρκικης καταγωγής υπάρχουν στα ουγγαρέζικα, είτε από τη συμβίωση των Ούγγρων με τουρκόφωνες φυλές στην παλιά τους εστία, είτε από την τουρκοκρατία που γνώρισε η Ουγγαρία επί ενάμιση αιώνα. Π.χ. ο ξεναγός, εκτός από idegenvezető, που είναι κατά λέξη μετάφραση του ξεν-αγός / Fremdenführer, λέγεται και kalauz = κολαούζος!

 79. rogerios said

  @78: Ακριβώς! Κι εδώ έχουμε μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το ουγγρικό «a» χωρίς τονικό σημείο ακούγεται πολύ πιο κοντά στο δικό μας «ο» παρά στο «α». Οπότε η ηχητική ομοιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη (κάποιος γλωσσολόγος ίσως θα μπορούσε να μας εξηγήσει τους ειδικούς όρους τροπής φωνημάτων ανά γλώσσα, μια και η τουρκική λέξη είναι «kılavuz»).

 80. antonislaw said

  47,53
  Εγώ πάλι το σκεύος που παίρνανε όταν πηγαίναμε στις ελιές και κουβαλούσαμε το φαγητό μας το ελεγε η λαλά μου συφερτάσι ή συφερτασί! Να είναι άλλο από το κουνέτο?

  Εκεί σε μια συζήτηση στο φέις αλλοι το λενε κου(ρ)νέτο(Κρήτη),αλλοι μπρακάτσι, άλλοι συφερτάσι, άλλοι σουβέτρο ,άλλοι τέσα κι αλλοι(Κήθυρα)ντέστα!
  https://m.facebook.com/goniasillekti/photos/a.1432281946831343/3198261970233323/?type=3

 81. Πέπε said

  78

  Ωραία λέξη ο κολαούζος! Την είχα πρωτοσυναντήσει σ’ ένα βιβλίο για τη θαλάσσια φύση, νομίζω «Με το γυαλί του ψαρά» του Θ. Ποταμιάνου, στο κεφάλαιο «Η πίνα κι ο κολαούζος της». Ο κολαούζος της πίνας είναι ένα καβουράκι που ζει πάνω της ή μέσα της σε μια αμοιβαία επωφελή συμβίωση. Δε θυμάμαι αν το «κολαούζος» το έδινε ως υπαρκτή ονομασία ή απλώς ως δικό του χαρακτηρισμό, αντίθετα θυμάμαι ότι είχα καταλάβει πολύ σαφώς την έννοια «συνοδός».

  Επόμενο συναπάντημα με τη λέξη ήταν η γνωστή παροιμία, χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει. Εδώ δεν καταλαβαίνω τι είναι ο κολαούζος. Το άκουγα και ως έκφραση για κάποιον που γίνεται της προσκολλήσεως σε παρέες ή άτομα, «ο κολαούζος».

  Και υπάρχει και ο κολαουζέρης στα σφουγγαράδικα καΐκια, αυτός που όταν βουτάει ο μηχανικός (δύτης με σκάφανδρο) ελέγχει τη συσκευή παροχής αέρα, επικοινωνεί μαζί του με κάτι κωδικοποιημένα τραβήγματα, μετράει τον χρόνο και γενικά είναι επιφορτισμένος με την τεράστια ευθύνη να βγει ο μηχανικός σώος και αβλαβής. Διάφορες φριχτές ιστορίες για συνωμοσίες μεταξύ καραβοκύρηδων και κολαουζέρηδων εις βάρος των μηχανικών, ή σφουγγάρι ή τομάρι…

 82. dryhammer said

  71/β’ απόσπασμα. Για τον Βατμαν γράφτηκε;

 83. rogerios said

  @81: Σε ό,τι αφορά την παροιμιακή έκφραση, η εξήγηση είναι προφανής. Για αυτό που το βλέπεις ήδη κι εσύ δεν χρειάζεσαι οδηγό να σου δείξει τον δρόμο. Κατ’ επέκταση, για αυτό που είναι προφανές δεν χρειάζεσαι κάποιον που θα σου το εξηγήσει.

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  Πες το ψέματα…

 85. raf said

  Τον Σίλα τον έβλεπα στην τηλεόραση όταν ήμουν μικρός και διασκέδαζα. Τώρα, όποτε μπαίνω στο Τουίτερ τον βλέπω λαύρο, ακραία στρατευμένο και πολύ ενεργό. Είμαι άσχετος από Τουίτερ, σπανίως μπαίνω και ποτέ δεν ποστάρω, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αν πληρώνονται τέτοιοι άνθρωποι, ειδικά εφόσον γράφουν ως επώνυμοι, ή αν το κάνουν από προσωπική πεποίθηση.

  Πάντως χαρά στα κουράγια σας όσοι αντέχετε το Τουίτερ. Όποτε μπαίνω μαυρίζει η ψυχή μου.

 86. Αντώνης said

  @64
  Αν θυμάμαι καλά, την ίδια απορία είχε και η «Λωξάντρα» της Ιορδανίδου.

 87. Κολαούζο δε λένε και αυτό το καλάθι στο κατάρτι των παλιών μεγάλων ιστιοφόρων, που ανεβαίνει ένας ναυτης για να βλέπει μακριά;

  Παρεμπιπτόντως, αυτόν το ναυτη στο ΠΝ τον λένε οπτήρα. Μου είχε φανεί αστείο όταν το έμαθα, πιο πολυ σε ψήσιμο μου κάνει παρά σε παρατήρηση. Εννοείται δεν ανεβαίνει σε κατάρτι.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  81: κι αυτό που ανοίγεις βόλτες κολαούζοι λέγονται (και μανέλες αυτά πάνω στα οποία στερεώνονται)

 89. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  42 Το μπακράτσι είναι απο το τουρκ. bakrac (με σεντίγι)

  46 Ωπ, με πρόλαβε

  53 Αυτό με την ηλικιωμένη μαϊμού είναι πολύ αστείο.

  62 Προφανώς.

  67 Όπου τα εβραϊκά μου φαίνονται λιγότερα από το ένα τρίτο

  71 Το δεύτερο πρέπει να είναι του Κόντου, προσέξτε βρισιές

  78-79 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  81-83 Παρετυμολογικά σήμερα οι περισσότεροι νέοι καταλαβαίνουν ότι κολαούζος είναι «ο της προσκολλήσεως». Ή όχι;

 90. Γιάννης Ιατρού said

  88: Ωχ, μεγάλη (με το συμπάθιο) βγήκε η εικόνα, σορρυ

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  89στ : Σύγκρουση Κόντος-Βερναρδάκης

 92. 89 (67): Δεν έχουν πρόβλημα, παρά μόνο στην προφορά

 93. Καραγκιόζης said

  Η διαφορά μεταξύ paid και payed δεν είναι ίδια με του taught και teached ή του thought και thinked (1984). Η «ανωμαλία» είναι μόνο ορθογραφική, η προφορά είναι ίδια, όπως προειπώθηκε

 94. Καραγκιόζης said

  Συνδυασμός εβραϊκών και ελληνικών ονομασιών με ολίγες αραβικές για τους «δύσκολους» φθόγγους: wafa και yasmin. Περίεργο που για το b επελέγη ο Μπάλλος και όχι κάποια εβραϊκή λέξη από bet (βήτα). Και αστείο που η «Γένεσις» δεν είναι (άμεσα) από το α’ τεύχος της Πεντατεύχου, διότι στα εβραϊκά λέει «Τζένεσις», ήτοι το γνωστό συγκρότημα

 95. sarant said

  91 Nαι, αλλά αυτά πρέπει να είναι του Κόντου λόγια.

 96. Christos said

  Στο δημοσίευμα για την κακοποίηση του 10χρονου υπάρχει και μια παράλειψη που ίσως σχετίζεται με μια πρόσφατη τάση, την απαλοιφή του οριστικού άρθρου: «Τι δήλωσε μητέρα για τον εφιάλτη του παιδιού της.»

 97. Μαρία said

  7
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/21/batir/#comment-789708

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80 >>συφερτάσι


  εκτός από συφερτάσι το λένε εδώ και σουβέρτο και τσανάκι
  https://m.facebook.com/goniasillekti/photos/a.1432281946831343/3198261970233323/?type=3&_rdr

 99. sefer tası, τάσι εκστρατείας/ταξιδιού

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δικηγόρος ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης: Έγινε μόδα να καταγγέλλουμε βιασμούς
  https://tvxs.gr/news/ellada/dikigoros-ierea-poy-katigoreitai-gia-biasmo-anilikis-egine-moda-na-kataggelloyme-biasmoy?utm_source=onesignal-Desktop&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal-tvxsD-2022-01-22——-
  Ο τίτλος πάλι διφορούμενος (και η ουσία για φτύσιμο: άλλαξε η μόδα, που ήταν να ΜΗΝ καταγγέλλονται! )

 101. ΓΤ said

  100@

  https://www.exapsalmos.gr/2022/01/21/aftos-einai-o-iereas-pou-synelifthi-gia-viasmo-17chronis-tethike-se-argia/
  http://agiosdimitriosopla.blogspot.com/

 102. ΓΤ said

  @100, 101

  με τιτλάρα «Υποδειγματική Θ. Λειτουργία στον Αγίο Δημήτριο Όπλων»…

  https://photos.google.com/share/AF1QipNCf5RYHCJsIdajCVfiRMa7ZqX-ZzANZcNx4hGoE2JVZNXv6ftkDs5iBf4mGupUjQ?key=RnVwNlhOMTFZMTQ3Ynp6aHNaYjJNV2t6bS0yelVR

 103. Πέπε said

  100

  Ο τίτλος δεν είναι τόσο διφορούμενος, όσο κακογραμμένος. Στηρίζεται στο εγγενώς αντιφατικό κόνσεπτ να εκφραζόμαστε τηλεγραφικά δίνοντας συνάμα όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες (ποιος; ο δικηγόρος – ποιος δικηγόρος; ενός ιερέα – ποιανού ιερέα; που κατηγορείται – για ποιο πράγμα κατηγορείται; για βιασμό – βιασμό τίνος; – ε άντε πες τα μόνος σου!).

  Θα μπορούσε να βγει ένας ανθρωπινά συνοπτικός τίτλος αν όλοι ήξεραν, χωρίς ανάγκη διευκρινίσεων, ότι ο εν λόγω δικηγόρος λέγεται φερειπείν Κούγιας, ή έσω ότι ο παπάς λεγόταν Ο παπάς ο Διαμαντής, ή αν δεν ήταν απλά κατηγορούμενος αλλά αποδεδειγμένα βιαστής, ή κάτι τέλος πάντων.

  83

  Αααα! Εμ δεν είναι προφανής η εξήγηση. Προφανές είναι ότι τελικά δεν ήξερα τι είναι ο κολαούζος!

  Πραγματικά πίστευα ότι κατά βάση είναι ο συνοδός, και κατ’ επέκταση αφενός μεν ο της προσκολλήσεως, αφετέρου δε ο οδηγός στη συγκεκριμένη περίπτωση του ξαναγού που είχα μόλις μάθει. Οπότε, ναι Νίκο (#89), αυτό πιστεύουν οι νέοι! 😉 🙂

 104. # 81, 87

  Κάθε πίνα έχει ένα ροζ-διαφανές καβουράκι ή καραβιδάκι, καμιά φορά και δύο ή πιο πολλά που ζούνε μέσα στο όστρακό της.

  Κολαούζος στην ναυτική-ψαρική διάλεκτο είναι ο μόνιμος βοηθός κάποιου μάστορα, π.χ. όταν πιάνανε τα σφουγγάρια με καμάκι, ο βοηθός ήταν αυτός που μάτιζε κι άλλο κοντάρι στο καμάκι αν ήταν αναγκαίο λόγω βάθους ή που έδινε το σκοινί συνενόησης (με τραβήγματα) στον δύτη με το σκάφανδρο ή που τον ανέβαζε όταν τέλειωναν τα μετζαρόλια του, την εφαρμογή του σκάφανδρου και το μέτρημα του χρόνου το έκανε ο μηχανικός ενώ

 105. Triant said

  Δικηγόρος ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης
  Με ένα ‘του’ διορθώνεται:
  Δικηγόρος του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

 106. Πέπε said

  104

  Τουάχιστον στην περίπτωση του δύτη με σκάφανδρο, αυτός που λες κολαούζο είναι αυτός που εγώ λέω κολαουζέρη. Έτσι τον λένε στην Κάλυμνο, απ’ όπου -και μόνο- έχω ακούσει σχετικές αφηγήσεις. Αλλά ο ίδιος έκανε και το μέτρημα του χρόνου:

  Βάστα κολαουζέρη μου καλά τα μαντζαρόλια
  γιατί βουτώ στη θάλασσα σαραντεπέντε χρόνια.

  Μηχανικός δε (στα καλύμνικα πάντα) είναι ο ίδιος ο δύτης, που φοράει της μηχανής το φόρεμα.

 107. 87 Δεν έχω ιδέα πώς μου ήρθε ότι λέγεται κολαούζος η βίγλα του ναύτη, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει. Κόφα, κορακοφωλιά κλπ. https://www.lexilogia.gr/threads/crows-nest-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%AC-top-%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%86%CE%B1.8954/

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Χωρίς χειροπέδες ο (φερόμενος ως) βιαστής παπάς, με χειροπέδες εκπαιδευτικός που (φέρεται ότι) έδειξε γυμνή φωτογραφία σε μαθητές. Ισονομία λέγεται αυτό; Πάντως όχι αυστραλιανού τύπου. Μάλλον βαλκανικού.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.gargalianoionline.gr/%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25AD%25CE%25B2%25CE%25B5%25CE%25B6%25CE%25B1-%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2580%25CE%25AD%25CE%25B4%25CE%25B5%25CF%2582-%25CF%2583%25CE%25B5-%25CE%25B4%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BF-%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25BA/amp/&ved=2ahUKEwjN5e_I3sX1AhUMGuwKHSJxDqAQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw2i5NHbefAXvzWGHVN0BKJc

 109. sarant said

  108 Εμ….

  98-99 Σε πολλά μέρη λέγεται σεφερτάσι, το «συφερτασι» ψιλοπαρετυμολογεί.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102 υποδηγματική
  αυτό όμως μου έφερε γέλια μέσα στον όλο ζόφο
  https://fanaripress.gr/ipeiros/arta-o-iereas-pateras-ierea-poy-synelifthi-viasmo-synelifthi-na-paizei-zaria-se-kafeneio-nikolaoy-skoyfa/

 111. Κουτρούφι said

  80 κλπ. Σουβερτάσι στη Σίφνο. Συνδυάζει το συ(ε)φερτάσι με το σουβέρτο. Σε ποια περιοχή λέγεται σουβέρτο;

 112. Κιγκέρι said

  106: Λοιπόν, ο κολαουζιέρης είναι τόσο επίσημος όρος, που αναφέρεται μέχρι και σε προεδρικό διάταγμα:

  «…2.Στα οστρακαλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται σε υποβρύχια αλιεία προς συλλογή οστράκων από δύτη, χρησιμοποιώντας μόνιμο σύστημα παροχής αέρα (αεροσυμπιεστή) τοποθετημένο στο σκάφος (καταδυτική μηχανή) και τα οποία αλιεύουν σε βάθος θάλασσας μέχρι 10 μέτρα, επιπλέον της σύνθεσης πληρώματος της παραγράφου 1, εργάζονται ένας (01) δύτης και ένας (01) επιτηρητής (κολαουζιέρης). Ο προβλεπόμενος επιτηρητής μπορεί να παραλείπεται στην περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος πληρώματος και λοιπού προσωπικού εκτός του δύτη είναι και κάτοχος πτυχίου επιτηρητή.

  Στην περίπτωση αυτή γίνεται από τον κυβερνήτη εγγραφή στο ημερολόγιο γεφύρας του σκάφους ότι το συγκεκριμένο μέλος εκτελεί και τα καθήκοντα του επιτηρητή. Ως επιτηρητής θεωρείται ο κάτοχος πτυχίου Επιτηρητού Σχολής Δυτών Καλύμνου.»

  https://www.e-nomothesia.gr/kat-naytilia-nausiploia/kat-alieia/proedriko-diatagma-33-2018-phek-66a-12-4-2018.html

 113. ΓΤ said

  O μπαμπάκας στο μπαρμπούτι
  και ο γιος μ’ ανήλ’κο μπούτι
  μα κι οι δυο φορούσαν ράσα
  και επιάστηκαν στα πράσα

  Κούναγε την αγιαστούρα
  σ’ εκκλησιά μες στα Πατήσια
  μα ο νους του στα γαμήσια
  ευαγγέλιο-μαστούρα

  Κούναγε ο άλλος ζάρια
  φράγκα κύλαγαν στην τσόχα
  των παπάδων, βρε, η μπόχα
  θ’ ακουστεί και στα παζάρια

  -Είν’ ανίψι του Βερλέκη,
  τ’ άκουσες, κυρα-Μαρία;
  -Το κακό του το φελέκι
  μου ‘θελε σταυρούς και θεία!

  Έστελνε παντού μηνύματα
  αξέπτ ήθελε στα σόσιαλ
  τρίζουν των νεκρών τα μνήματα
  άγιο το meme του Μόσιαλ’

 114. Alexis said

  https://emvolos.gr/neochori-imathias-apisteyto-vinteo-lykoi-poliorkoyn-spiti-sto-chorio/?fbclid=IwAR3uo0vpF-WTIdzG7n7GPhxt_9vIFhb4P7xiJDd5GEXtxYp3gmN2BkPJXQo

  Έχει γίνει κατανοητό ακόμα και στους πλέον δύσπιστους, ότι αγέλες λύκων έχουν όχι απλώς εμφανιστεί, αλλά επιδρομούν σχεδόν καθημερινά στον κάμπο της Ημαθίας.

 115. voulagx said

  #114: Κάνει λάθος ο συντάκτης, δεν επιδρομούν, απλώς εκδρομούν για να πάρουν λίγο αέρα.

 116. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  21 κε… 111.
  Μια και πιάσατε ονομασίες σκευών:
  Το περί ου ο λόγος σκεύος, εκτός από κου(ρ)νέτο/σεφερτάσι, λέγεται στα μέρη μας και ‘γαλέτο’. Το δε αντίστοιχο του παπά για μεταφορά αγιασμού ‘σιγλί’.
  Όπως συμβαίνει με αρκετά χορταρικά, λουλούδια ή και φαγητά, έτσι και για ορισμένα οικιακά σκεύη υπάρχουν, σε διάφορα μέρη, πολλά ονόματα για το ίδιο σκεύος αλλά και, αντίστροφα, σε πολλά σκεύη αντιστοιχεί το ίδιο όνομα.
  Μια εκτεταμένη παρουσίαση δοχείων αυτού του τύπου/είδους υπάρχει εδώ
  https://www.xalkiadakis.gr/el/yper-x-2021-100
  (σελ. 46 κε)

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  113: Δεν παίζεσαι, μπρο. Πας φιρί-φιρί για αφορισμό. 😂😂😂

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: Τους την βαράει όταν είναι επίδρομος ο Ερμής. 😊

 119. Alexis said

  #115, 118: 😂👍

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Βίκυ Φλέσσα εκφράζει μετ’ επιτάσεως ενα αίτημα στο «Σε προσκυνώ, γλώσσα». Ας βοηθήσουμε, ότι μπορεί ο καθένας, άνθρωποι είμαστε… Άλλωστε δεν ζητάει τίποτα σπουδαίο: να επανέλθουν η τρίτη κλίσις και το πολυτονικό. Ο Μπαμπινιώτης δεν μίλησε, το προσπέρασε με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  120: Ό,τι μπορεί (μην το δει η Βίκυ, προς Θεού).

 122. atheofobos said

  Πάντα είναι χρήσιμο για να σχηματίσεις αντικειμενική γνώμη να ακολουθείς το απόφθεγμα του Φωκυλίδη:
  Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης.
  Η απάντηση του Γεωργιάδη στο 61 https://www.youtube.com/watch?v=SvvUDROR8xg

 123. atheofobos said

  122
  Το βίντεο πρέπει να το γυρίσει κανείς στην αρχή.

 124. mitsos said

  Καλησπέρα

  Ίσως ο νονός της κακοκαιρίας αυτής να μην ηθελε να παίξει με τα νεύρα μας…
  Διότι η μικρή Ελπίδα μπορεί να έμεινε κλεισμένη μέσα στο πιθάρι της Πανδώρας όταν βγήκαν όλα τα κακά το κόσμου
  Διότι έτσι ήθελε ο Δίας
  Αλλά το πιθάρι έφτασε στα χέρια του Ανθρώπου (ή μήπως του Προμηθέα) …και η Ελπίδα απελευθερώθηκε.

  Μήπως ο νονός ήταν καλός γνώστης της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας ; Ίσως να γνωρίζει καλά και τις ικανότητες της Ελπίδας ως απλός οπαδός της Δ.Φ.Α. *
  Επεξηγήσεις αρκτικόλεξων δεν δίδομεν

 125. Καλησπέρα,
  47 Αυτό το εμείς το λέμε αρμεγό (κι αν είναι μικρό, αρμεγάκι) αφού αυτό το χρησιμοποιούμε (ή μάλλον χρησιμοποιούσαμε, τώρα τα πλαστικά δίνουν και παίρνουν) βασικά για το άρμεγμα των γιδοπρόβατων. Για το φαγητό είναι η καστανιά (μεταλλική κι αυτή, πριν βγουν τα διάφορα ταπεροειδή)

  55 – 56 Ανδρικό – γυναικείο όνομα εναλλάξ.

 126. ΓΤ said

  120@

  Με παντιέρα τρίτη κλίση
  γλυκοκανακεύω Μπάμπι
  σκέψη θαλερή που λάμπει
  μα και εγκεφάλου πλύση

  Ω τι ωραία που είν’ η «Νεύσις»
  και ο Παναγιώτης Νούτσος
  το μυαλό μου οργά σαν *ούτσος
  της ορθής γλώττης η πλεύσις

  Τα βλέφαρά μου ανοιγοκλείνω
  στον Καθηγητή της Γλώσσας
  και με τα ελληνικά τής κάθε κλώσας
  δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω

  Φιλοξενώντας Μπαμπινιώτη
  πάντα μένω κεχηνυία
  γιατί του ετύμου η μνεία
  δίδαγμα στην κάθε νιότη

  Είμαι εγώ η Βίκυ Φλέσσα
  με λίγο στρας πάνω στα φρύδια
  κι αν σας σπάω τα ***ίδια
  βολευτείτε με τον… Πλέσσα

 127. ΣΠ said

  125
  Δεν ισχύει πλέον (δες #67).

 128. @ 93 Καραγκιόζης

  >>Η «ανωμαλία» είναι μόνο ορθογραφική, η προφορά είναι ίδια, όπως προειπώθηκε.

  Θα περιμένουμε και καμία τεκμηρίωση;

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  126:😂😂😂😂😂

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113
  Μπλέξανε ζάρια και γένια
  του διαβόλου τα διαγένια
  Κατά κύρη κατά γιό
  όνομα και μη χωργιό

  Τρις λαλούν και δυο βαβίζουν
  και την Άρτα φοβερίζουν
  κι όταν πύκνωσε η κνίσα
  φεύγει ο ένας στα Πατήσα
  στ΄ Άγϊα να πασπατεύει
  και ψυχούλες να κουρσεύει.

  Να ΄χε μέτρο η ανομία
  Να ΄χε δίκιο η κοινωνία
  να ΄χε ο πόνος πληρωμή
  το κακό να ‘χε τιμή
  θα πρεπε να τονε δούμε
  όλοι γύρω να τον φτυούμε
  τον παπά τον σιχαμένο
  απ΄ τα γένια κρεμασμένο

 131. Γιάννης Ιατρού said

  114: Δεν λέω πως δεν προβληματίζει η εμφάνιση μπροστά στα σπίτια του χωριού.🤐
  Όμως βασικά οι άνθρωποι παραβίασαν πρώτοι και παραβιάζουν το χώρο τους και καταστρέφουν ή κυνηγούν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους και μετά έρχονται τίτλοι του τύπου «Θρίλερ». «Σοκ», «Τρόμος» κλπ. 🤔

  Σιγά την αγέλη😂 των 2 λύκων και την «επιδρομή», εκ του μακρόθεν, με την ουρά στα σκέλια. Πεινασμένοι (και φοβισμένοι) είναι και ξέρουν πως στα απορρίμματα πολλές φορές υπάρχουν φαγώσιμα, άσε που πιθανώς να βλέπουν τον σκυλάκο (και ίσως και τα γατιά του χωριού) για μεζέ…
  Και στα μαντριά καλύτερα να πάρουν κανένα ποιμενικό να φυλάει το κοπάδι, αντί για κυνηγόσκυλα που βλέπω πολλές φορές να έχουν, ίσως μετριάσουν τις απώλειες σε ζώα που κάπου-κάπου προξενούν οι λύκοι (νομίζω πως αποζημιώνονται, αλλά με την γραφειοκρατία που υπάρχει, πιθανώς να μένουν με τα χέρια αδειανά).

 132. # 106

  Εγραψα μηχανικός, δλδ αυτός που χειρίζεται τα μηχανήματα,, εδώ την αντλία που στέλνει αέρα στον δύτη. Επίσης το ντύσιμο του δύτη δεν ήταν εύκολη δουλειά γιατί αν πήγαινε αέρας στα μπατζάκια μπορεί να τον γύριζε ανάποδα. Αυτές δεν νομίζω πως ήταν δουλειές που κάνανε οι βοηθητικοί δλδ οι κολαούζοι. Η άποψή σου γι αυτόν που φοράει το φόρεμα(;) της μηχανής δεν μου φαίνεται ναστέκει, δεν είμαι Καλύμνιος βέβαια

 133. dryhammer said

  98. Αυτό (της φωτό) πρέπει να είναι πολύ παλιό. Έχει χαραγμένα και αποσπάσματα από το κείμενο του δίσκου της Φαιστού.

 134. Κιγκέρι said

  125: >>…Αυτό το εμείς το λέμε αρμεγό…

  Στον μπάλο «Ξεκουδουνώσανε τα ζα» της Νάξου λέει:

  …Μα γιάντα και την άνοιες την πόρτα στο μιτάτο
  και μπήκαν μέσα τα σκυλιά και κάναν άνω κάτω

  Τουμπάρανε τον αρμεό και χύσανε το γάλα
  και φάγανε τα ανθότυρα τα δυο τα πιο μεγάλα

 135. odinmac said

  124 Mitsos

  «Ίσως να γνωρίζει καλά και τις ικανότητες της Ελπίδας ως απλός οπαδός της Δ.Φ.Α. *
  Επεξηγήσεις αρκτικόλεξων δεν δίδομεν»

  Εντάξει εύκολο είναι: Δεν Φορώ Αδιάβροχο. 🙂

 136. # 114, 131

  Θυμάται κανείς εκείνη την ομάδα κάπου στα 70’ς με το όνομα Λύκοι που παρά λίγο να κλέψει την ποδοσφαιρική δόξα πριν εξαφανισθεί

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα συγχαρητήριά μου για τα ωραιότατα στιχουργήματα, στο ντουέτο: στον φίλο μου τον μαν (έτσι, σκέτο, μαν, ξέρει αυτός 😘 ) και στην εκλεκτή σχολιάστρια γούμαν ΕΦΗ. 😄

 138. Πολλοί βιασμοί τελευταία αλλά καμιά κουβέντα για τους ηθικούς αυτουργούς… ευτυχώς που γνωστός σχολιαστής που συνιστούσε δισεβδομαδιαίες εκσπερματώσεις δεν είχε αποκλείσει κανένα τρόπο 🙂 🙂

 139. Τα μανιτάρια έριξα
  να γίνουνε στο τζάκι
  κι απά στη στάχτη γράφτηκε
  …..
  βάλε λουκανικάκι.

  (βιωματικό είναι, αληθώς λέγω υμίν)

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 >>δεν μίλησε, το προσπέρασε με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο

  Κι άλλη φορά να λέει κοτσάνα
  ακούστηκε η μικρή σουλτάνα
  και πάλι το ΄παιξε γερο-κουφός
  ο παντογνώστης γλωσοσοφός.
  Χτίζει πια ρόλο σ΄αυτό το είδος
  ως κοροϊδάκι της δεσποινίδος!

 141. Καραγκιόζης said

  Ξέρει κανείς γιατί δίνουν ονόματα στις πάσης φύσεως κακοκαιρίες; Για να νιώσουμε καλύτερα; Οι κάτοικοι της Ορλεάνης ένιωσαν καλύτερα που τους πήρε και τους σήκωσε η «Κατρίνα» και όχι μια οποιασδήποτε φυσική καταστροφή; Αν μας πουν δηλάδη ότι έρχεται κακοκαιρία, αυτό δεν αρκεί για να φυλαχτούμε; Γιατί πρέπει να είναι «ο Διομήδης/η Ελπίδα κ.ό.κ»; Αντιθέτως, θα έλεγα πολλοί θα σκεφτούν, ενδεχομένως, τη θεία τους την Ελπίδα. Υπάρχει σοβαρή απάντηση; Ή είναι άλλη μια αμερικανιά (θα σκεφτεί ο κακόπιστος διαβολάκος);

 142. 127 Κοιτάζοντας τα ονόματα (γιατί στο πώς επιλέγονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες δεν φαίνεται) βλέπω μια ελαφρά υπεροχή των ανδρικών με τα ντουέτα Paris, Raphael και Vion, Xenios. Κατά τα άλλα υπάρχει εναλλαγή. Δεν ξέρω.

 143. leonicos said

  94 Καραγκιόζης

  Η Γένεσις στα εβραϊκά είναι Bereshit = αρχικά, πρώτα πρώτα, rosh= κεφάλι

 144. ΣΠ said

  136
  Α.Σ. Λύκοι Καλοχωρίου 1982-2005.

 145. Νίκος said

  Το έχω δει και «μπρακάτσι», αλλά όχι «γκαμπράτσι», όμως δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι υπαρκτός τύπος.

  Βρήκα αυτό:

  Το καπράτσι: αρχικά ήταν το τσίγκινο δοχείο που έβαζαν φαγητό όταν έφευγαν για τις δουλειές του χωραφιού. Στην συνέχεια απέκτησε ποικίλες χρήσεις ως κουβάς π.χ για άντληση νερού από το πηγάδι. Παράγεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη bakrac (μπακράτσι) με αναγραμματισμό.

  https://www.rodiaki.gr/article/348758/o-koyrkoytablos-to-mpanino-to-kapratsi-to-dwdekanhsiako-mas-lexilogio

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139
  Κάνε το μεμε έγχρωμο
  σήμα και ποιματάκι
  αυτό που σχηματίστηκε
  στη θράκα και στο τζάκι
  πυριφλεγές το σύνθημα
  (βάλε λουκανικάκι)

 147. Στελλα Μοσχονα said

  Σχετικά με τον οΘτνΚ υπουργό, προτείνω να γράφετε το φερόμενο ως όνομά του σε εισαγωγικά, δηλαδή «Αδωνη» και όχι σκέτο Αδωνι. Χάρις στο πιστοποιητικό εμβολιασμού του μάθαμε προ μηνών ότι το ‘»Αδωνις» δεν είναι το πραγματικό του όνομα, είναι σκέτος Σπύρος. Μια και όλοι τον μάθαμε όμως με το ψεύτικο, ας το βάζουμε σε εισαγωγικά, γίνεται που γίνεται αλογιστη χρήση, εδώ τουλάχιστον έχει νόημα.

 148. ΣΠ said

  141
  Είχα διαβάσει την εξήγηση ενός μετεωρολόγου ότι το όνομα δίνεται για να τονιστεί στον κόσμο η σοβαρότητα της κακοκαιρίας, ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Δηλαδή ότι πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι για μια συνηθισμένη κακοκαιρία.

 149. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  112 Κοίτα να δεις ο κολαουζιέρης!

  113 Άξιος, τέκνον μου

  120 Και η βασιλεία, ίσως;

  126 Α, έχεις ρέντα σήμερα!

  130 Τρίτωσε το καλό!

  144 Ένα φεγγάρι ήταν και ΗΛΤΕΞ Λύκοι, προφανώς από χορηγό

  145 Α μπράβο, ενδιαφέρον

  147 Δεν έχετε και άδικο 🙂

 150. Κιγκέρι said

  141, 148:

  Ποιοι και γιατί βαφτίζουν τις κακοκαιρίες:

  https://www.kathimerini.gr/life/environment/1004502/poioi-kai-giati-vaftizoyn-tis-kakokairies/

 151. Eli Ven said

  Αν όχι γενικά στα ροδίτιτα, στα δαματριανά και τα παραδεισιώτικα καπράτσι είναι ο κουβάς με μεταλλικό συνήθως χερούλι

 152. Δημήτρης Καραγιώργης said

  καλησπέρα σε όλους. Για το σκεύος (η αλλιώς το αγγειό) μπακράτσι. Συμφωνώ με 41 (Geobartz) και τη φωτογραφία στο 47 (Χαρούλα). Αυτό ξέρω κι εγώ για μεταφορά υγρών τροφίμων (γάλα, κομπόστα, ίσως καμιά σούπα) γι αυτό και το καπάκι. Κυρίως από αλουμίνιο όπως το θυμάμαι. Για το μικρότερο μέγεθος το λέγαμε μπακρατσούδι. Όμως, το σκεύος που είχε ο παπάς με την αγιαστούρα, δεν είναι το μπακρατσούδι που δεν είναι και βολικό με το καπάκι που έχει. Είναι το μπακίρι ή όπως το λέγαμε: κακάβι. Η χάλκινη χύτρα είτε για μαγείρεμα είτε για μεταφορά νερού με μια λαβή καμπυλωτή διαμετρικά περασμένη σε χαλκάδες. Για το δεύτερο, οι γυναίκες που πήγαιναν στη βρύση της γειτονιάς, έβαζαν δύο κακάβια περασμένα στις δύο άκρες ενός κονταριού, τη δοξάκα που την είχαν στον ώμο τους. Το μικρό κακάβι, χωρητικότητας ενός λίτρου περίπου, ήταν αυτό που κρατούσε ο παπάς με την αγιαστούρα. Ακόμη θυμάμαι τη σκηνή του αγιασμού στο Δημοτικό «Ρεεε σκάστε, έρχεται ο παπάς με το κακαβάκι». Κι επειδή λεξιλογείτε: Εκτός από τ’ αγγειό (κακάβι), είναι και η κακαβιά ψαρόσουπα και το βουνό Κάκαβος σε Χαλκιδική και Λήμνο. Σχετίζονται μεταξύ τους; Πούθε κρατά η σκούφια τους;

 153. mitsos said

  @135 Odinmac
  Μ΄αρέσει η προσπάθεια σου.

  Ελπίζω να μην εννοείς ότι πάρα πολοί έχουν την γνώμη ότι …
  όλοι εμείς οι οπαδοί της ΔΦΑ είμαστε για φτύσιμο …
  οπότε χρειαζόμαστε αδιάβροχο για να κυκλοφορήσουμε.

 154. Καραγκιόζης said

  143. leonicos

  Ναι, Λεώνικε, εξ ού και η κατά λέξη μετάφραση (του Ακύλα, νομίζω) της έναρξης του πρώτου στίχου:
  «Εν κεφαλαίω…», αντί του «Εν αρχή…» των Ο’. Βλέπεις, όμως, ότι στον συγκεκριμένο πίνακα (92.) γράφει «Τζένεσις» στα εβραϊκά

 155. Μαρία said

  152
  Η κακκάβη (άλλοι τύποι κακάβη, κάκαβος) = χύτρα είναι αρχαία, απ’ όπου και το λατιν. caccabus.
  Υπάρχει και μια άλλη κακκάβη = πέρδικα απ’ το ηχομιμητικό κακκαβίζω.

 156. ΣΠ said

  152
  Η κακαβιά ετυμολογείται από το κακάβι:
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%B9&dq=

 157. Καραγκιόζης said

  @ 128. Dimosioshoros

  Συγνώμη, δεν είχα προσέξει την ερώτηση.
  To paid προφέρεται /peɪd/, όπως θα προφερόταν και το *payed, ως «ομαλή» μορφή του παρελθοντικού χρόνου του ρήματος pay με την έννοια του «πληρώνω».
  Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει και το «ναυτικό» pay, το οποίο έχει πράγματι αυτό το past tense (payed) και έχει την ίδια προφορά.
  Τρελίτσες της αγγλικής!

 158. odinmac said

  153 Μήτσο

  Όχι βέβαια. Εννοώ ότι εσείς οι οπαδοί της ΔΦΑ ονομάσατε αυτό το βαρομετρικό χαμηλό «Ελπίς» για να το κατευνάσετε και να μην βρέξει, γιατί έτσι και βρέξει θα γίνετε πιο μούσκεμα και από αχινόσουπα.

 159. Κιγκέρι said

  152: Αυτό το ξύλο που λέτε «δοξάκα», εγώ το ξέρω «γκουμπλίτσα»!

 160. Καραγκιόζης said

  @ 148. ΣΠ
  150. Κιγκέρι

  Μα ναι, σας φαίνεται σοβαρή αυτή η εξήγηση;

  Αν δηλαδή πουν «Έρχεται πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη κακοκαιρία», «Ενσκήπτει τυφώνας», εγώ θα πω «Σιγά την κακοκαιρία! Μπούρδες λένε!» ή, το εντελώς αντίθετο, θα πανικοβληθώ και θα αρχίσω να τρέχω γύρω-γύρω σαν κοτόπουλο;
  Ενώ, αν πουν «Έρχεται η Ελπίδα», θα τα κάνω επάνω μου και θα κλειστώ στο σπίτι; Ή, το αντίθετο, θα ετοιμαστώ μεν, αλλά με ηρεμία και κατάνυξη;

 161. Νίκος said

  160 Νίκος βέβαια! πως διάολο βγήκε sarant;

 162. 157
  Αναρωτιέμαι αν θα υπήρχε δομική αδυναμία για ένα μακρό /peɪɪd/ όπως στο paying / [peɪɪŋ].

 163. Δημήτρης Καραγιώργης said

  155 <– Οκ, άντε από τη χύτρα η κακαβιά. Άντε και τα κοινά τοπωνύμια Χαλκιδικής – Λήμνου (Γομάτι και Κάκαβος). Το βουνό όμως τι σχέση έχει με τη χύτρα; Ή μήπως με τις πέρδικες; (Τότενες που μας τρέχανε εκεί στις "Σκουριές" πού να βρεις χρόνο να κοιτάξεις τι σχήμα έχει το βουνό;)

 164. Και για τη αγγλική εκδοχή pay αναρωτιέμαι (Lands) αν το y έχει γαλλική προέλευση ή είναι όμορφο καταληκτικό γράμμα όπως Henry (αγγλ.) < Henri (γαλλ.) < Heinrich (γερμ.).

 165. Καραγκιόζης said

  @ 155. Μαρία
  156. ΣΠ

  Της δε πέρδικας την (πιθανή) ετυμολογία την έχει ποτέ αναφέρει ο Νικοκύρης του ιστού;
  Που έχει σχέση με τον ήχο που κάνουν τα φτερά της;

 166. odinmac said

  (To) κακάβι στην Ζάκυνθο λένε το καζάνι που βράζουν νερό.
  (Η) κακάβα είναι το μεγάλο κακάβι και ιδιαίτερα το περιεχόμενο που έχει πατσά (από ομώνυμο έργο του Νίκου Καρατζά)

 167. Γιάννης Ιατρού said

  Ενημέρωση για όσους ανεβάζουν εικόνες κλπ. που μετά βάζουν με σύνδεσμο εδώ, στα σχόλιά τους:
  Το γνωστό postimage που χρησιμοποιούν πολλοί μετονομάστηκε σε piXXXels και ο σύνδεσμος έχει το domain piXXXels.cc
  Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν το νέο domain δεν διαφήμιζε πως «…PIXXXELS.cc is an image hosting created specially for erotic and otherwise adult imagery…», εδώ στο https://pixxxels.cc/faq 🤔😎🙄👎

 168. Δημήτρης Καραγιώργης said

  156 (ΣΠ) <- Ευχαριστώ, τώρα βλέπω την εξήγηση.
  159 (Κιγκέρι) <- Ναι! Τέτοια εικόνα έχω από τα παιδικά μου χρόνια με τα κακάβια 🙂 Από αυτό το Καβακλ(ί)(ή) – (Τουπόλοφγκραντ) έχουν καταγωγή οι γονείς της μάνας μου.
  Και τα κακάβια πολύ συχνά έπρεπε να περνιούνται με καλάι (κασσιτέρωση λέγεται;) και περίμεναν τον καλαϊτζή τον Μεχμέτ, τον γύφτο από την Κομοτηνή, να έρθει με την οικογένειά του να κάτσει κάνα μήνα να γανώσει όλα τα χάλκινα σκεύη του χωριού.

 169. Καραγκιόζης said

  @ 162. Dimosioshoros

  Δομική, δεν νομίζω, αλλά δεν υπάρχει ρήμα */peɪɪ/

  164. Σχεδόν σίγουρα έχει γαλλική προέλευση. Η αγγλική αυλή μιλούσε γαλλικά έως τα μέσα του ΙΔ’ αιώνα και οι αλλαγές στην ορθογραφία συμβάδιζαν.

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  111 >>σουβέρτο , τώρα σ’ είδα
  στο λινκ (από FΒ)του σχ.98 το είδα να το λένε.Δεν ξέρω πού. Δεν έχω και ΦΒ κ δε μπορώ να τους ρωτήσω

  125 >>Για το φαγητό είναι η καστανιά (μεταλλική κι αυτή, πριν βγουν τα διάφορα ταπεροειδή)
  Ναι! το χαμηλό μεταλλικό φαγητοδοχείο το λεγε κι ο πατέρας μου καστανιά και καστανάκι

  147 Και το λέει από καιρό ο Σιχλετίδης στο Κόκκινο 105,5 «ο Σπυρίδων με το καλλιτεχνικός Άδωνης» 🙂

  155 Ναι! η πέρδικα κάνει «κάκουβα-κάκουβα» λέμε κάτω.

 171. Μαρία said

  «Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», είναι η παροιμία που είπε ζωντανά η Καμπάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1.
  Αχούρι

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155 /170δ >>κακκάβη,
  Α!με 2 κ , άρα κάκκουβα- κάκκουβα κελαηδεί 🙂

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133 >>πρέπει να είναι πολύ παλιό. Έχει χαραγμένα και αποσπάσματα από το κείμενο του δίσκου της Φαιστού.
  🙂
  https://www.searchculture.gr/aggregator/edm/TositsasFoundation/000040-63569

 174. Νίκος said

  Τα μεζεδάκια ενόχλησαν ετούτον ή είναι σύμπτωση;

  Είδες τον Άδωνι που δεν ξέρει να γράψει τέσσερις γραμμές στα αγγλικά;

  Τα ποτά κερασμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ
  https://www.documentonews.gr/article/ta-pota-kerasmena-apo-ton-syriza/

 175. sarant said

  160 –> 174

  171 Στην παροιμία αναγνωρίζουμε το ahιr = αχούρι, το saray βεβαια, αλλά και το kral = κράλης, βασιλιάς

 176. Νέο Kid said

  https://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/10034261472?profile=original

 177. Νέο Kid said

  176. Γλυκό προβληματάκι : οι αριθμοί είναι οι περίμετροι των τριγώνων. Ποια είναι η περίμετρος του μεγάλου τριγώνου; ( της Ένωσης όλων των τριγώνων, δηλαδή)

 178. Μαρία said

  175
  Και την πληροφορία οτι είναι τσερκέζικη.

 179. Μαρία said

  174
  Κλικάροντας το όνομά σου βλέπω τη φωτογραφία του Νικοκύρη! Τον ρώτησες φαντάζομαι.

 180. Καραγκιόζης said

  175: 160 –> 174 ;;;

 181. 125, 127: Ισχύει, αλλά αρσενικό, θηλυκό, καλύτερα.
  https://ims.gov.il/en/node/1415

 182. Γιάννης Ιατρού said

  179: λες;

 183. Καραγκιόζης said

  The idea is borrowed from the American method of naming hurricanes so that everyone will understand that this is a significant event with a high potential for casualties and property damage.

  😮😕

 184. Μαρία said

  180
  Μάλλον 161.

 185. Pedis said

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ

  Όλη η Αριστερά απορρέει από το ΚΚΕ: κόμμα του εμφυλίου πολέμου και της χωριατιάς με δεδηλωμένο όραμα δικτατορίας.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ψευτο-νεανικό ΚΚΕ που μπορεί να προσελκύσει με θρασύ ύφος την εύπιστη νεολαία. Καλλιεργεί την τεμπελιά και τη μετριότητα, την ήσσονα προσπάθεια.
  😵

 186. venios said

  177: Το άθροισμα των περιμέτρων των δύο μεσαίων τριγώνων είναι 28, το άθροισμα των περιμέτρων των υπολοίπων τριγώνων είναι 62. Σ’ αυτό μετέχουν και όλες οι πλευρές των μεσαίων τριγώνων, άρα η περίμετρος του μεγάλου τριγώνου είναι η διαφορά 62-28=34.

 187. Αγγελος said

  (177) (20+12+9-13)+11+10-15= 34

 188. Μαρία said

  185
  Ο μπαμπάς της φταίει, έχει παιδικά τραύματα.

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η Αριστερά έχασε το κοινό της, την εργατική τάξη, και επικεντρώθηκε στο κοινωνικό περιθώριο»
  Εμ, άδικο έχει;

 190. Η συμμορία των Λύκων ήταν οι κακοί του Μικυμάου, που προσπαθούσαν να βουτήξουν το χρυσάφι του Σκρουτζ ΜακΝτακ

 191. Pedis said

  Λες η Σώτη τελικά να ξεβλαχεύει αριστερούς με επιτυχία? 🥳.

  Πάμε σε πιο ενδιαφέροντα θέματα. 😋

  Άγονος ο πλειστηριασμός για τη villa Ludovisi στο κέντρο της Ρώμης.

  Μαζί με τη βίλα τρία στρέμματα, παίρνεις και τον μοναδικό Καραβάτζο σε (αποκαλυπτική θεϊκή) ελαιοτοιχογραφία:

  και το κυριότερο, την Ηώ του Γκουερτσίνο:

  https://www.rainews.it/photogallery/2022/01/allasta-il-casino-dellaurora-e-i-suoi-capolavori-allinterno-lunico-dipinto-murale-di-caravaggio-9b33e803-0802-4a10-94b9-ba1f6344e6ab.html

  Τιμή εκκίνησης 470 εκ. Τίποτα … 🤑

 192. Ακόμα τούτη την άνοιξη
  ραγιάδες, ραγιάδες,
  τούτο το καλοκαίρι,
  Μοριά και Ρούμελη.
  Όσο να ρθει ο Μόσκοβος
  ραγιάδες, ραγιάδες
  να φέρει το σεφέρι
  Μοριά και Ρούμελη

 193. «Σχέδιο κατοχής του Κίεβο»
  https://www.news247.gr/kosmos/oykrania-sto-paichnidi-kai-i-vretania-katigorei-ti-rosia-gia-schedio-katochis-toy-kievo.9503859.html

 194. 193# Εμ όταν σας τα έλεγα εγώ για τον βομβαρδισμό του Ναγκασακιού εσείς υγρόν αγοράζατε.

 195. dryhammer said

  173. Μέχρι κει πάνω φτάσανε οι Μινωίτες; Μωρέ μπράβο!

 196. LandS said

  @68
  Συγνώμη αλλά μόλις ξαναμπήκα από χτες. Καλημέρα λοιπόν.

  Στο on-line Merriam-Webster είναι η έβδομη και τελευταία έννοια του pay (οι άλλες 6 έχουν να κάνουν με είδη πληρωμής) ως pay out.
  Ως αόριστο δίνει paid [out].
  Στο Grammarly όμως https://www.grammarly.com/blog/paid-payed/ βρίσκω το pay σκέτο σημαίνει στεγανοποιώ τους αρμούς (έχει και μια ωραία φωτό ναύτη με λεζάντα: The sailor was paid well because he payed the the joints of the ship well), με το off σημαίνει γέρνει από τον άνεμο και με away το σούρνει ο άνεμος (κάνει ντριφτ νομίζω λένε οι δικοί μας). Τέλος βάζει και την έβδομη έννοια του Webster’s.

 197. LandS said

  @78
  Στο «Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν» ο Κωνσταντίνος Ζ’ Τούρκους τους λέει.

 198. 169

  Ναι, τα μιλούσε(*) αλλά τη γραφή θα την ανέλαβαν οι λόγιοι.
  ___________________
  (*) Γνωστά και τα ζεύγη του τύπου pig (το ζώο, αγγλικά) / porc (το φαγητό, γαλλικά).

 199. Κουνελόγατος said

  190. Υπήρχαν και οι ΜΙΝΓΚ στον Ποπάι νομίζω.

 200. sarant said

  193 Εκτός αυτού, σχέδιο κατοχής ή κατάληψης;

 201. ΣΠ said

  177
  Έτσι το πρόβλημα είναι πολύ εύκολο. Σκέφτομαι όμως μήπως με δεδομένο το σχήμα μπορούμε να υπολογίσουμε τις πλευρές όλων των τριγώνων. Όλα τα μικρά τρίγωνα είναι 7 και όλα τα ευθύγραμμα τμήματα που είναι πλευρές των μικρών τριγώνων είναι 15. Οπότε θα προκύψει ένα γραμμικό σύστημα 7 εξισώσεων με 15 αγνώστους, που έχει βέβαια άπειρες λύσεις. Όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Όλες οι πλευρές πρέπει να είναι θετικοί αριθμοί και σε κάθε τρίγωνο κάθε πλευρά πρέπει να είναι μικρότερη του αθροίσματος των άλλων δύο. Επίσης, εκεί που συναντώνται τρία τρίγωνα, οι γωνίες πρέπει να έχουν άθροισμα 180°. Μπορεί και με τους περιορισμούς αυτούς οι λύσεις να είναι πάλι άπειρες, οπότε θα μπορούσαμε να περιοριστούμε στις ακέραιες λύσεις, αν υπάρχουν. Εδώ σε θέλω κάβουρα…

 202. π2 said

  185: Έχει το αρρωστημένο ενδιαφέρον της η συνέντευξη. Μ’ ενδιαφέρει ιδίως το σχήμα: αριστερά = πουριτανικός συντηρητισμός / φιλελευθερισμός = ξεχωριάτεμα, που διαγράφει μονοκοντυλιά όλη την ιστορία μετά τα σίξτιζ. Και μιλάμε για ιστορικό.

  Σημειώνω κι έναν αγγλισμό (κατά τη γνώμη μου): «σήμερα το προεπιλεγμένο καθεστώς στην Ευρώπη είναι η σοσιαλδημοκρατία». Εννοεί το default, αλλά μου φαίνεται άστοχη η απόδοση.

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρρωστημένο ενδιαφέρον να διαβάζεις μιαν άλλη άποψη, στην οποία μπορείς να αντιπαρατεθείς με τα επιχειρήματά σου; Γιατί; Η δαιμονοποίηση της Τριανταφύλλου από την αριστερά σε τι διαφέρει ποιοτικά από τη δαιμονοποίηση της αριστεράς από την Τριανταφύλλου; Σε τελική ανάλυση, πολλοί αριστεροί θεωρούν ότι η αριστερά, ελλείψει πλέον επαναστατικού υποκειμένου, το έχει ρίξει στον κινηματισμό και τον δικαιωματισμό και δεν ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται από πλευράς στόχων.

 204. π2 said

  203: Αρρωστημένο ενδιαφέρον όχι γιατί διαφωνώ με τη Σώτη, αλλά γιατί τη θεωρώ ψυχοπαθολογική περίπτωση, και νιώθω λίγο τύψεις να ασχολούμαι με ανθρώπους που θεωρώ ότι έχουν ψυχολογικό πρόβλημα.

 205. Άμα δεν την ενδιαφέρει το περιθώριο και θέλει το λαό, τι την πειράζει η χωριατιά του ΚΚΕ; Ερώτημα!…

 206. π2 said

  203bis: Επί της ουσίας, η φράση της «συνήθως [ενν. η αριστερά] ήταν πιο συντηρητική και πουριτανική» είναι ο ορισμός του ιστορικού αναθεωρητισμού όταν δεν μιλάς π.χ. για τη γενιά του ’30 (και για τότε παίζεται).

 207. Pedis said

  Εμένα, έτσι όπως τα λέει και τα γραφει η Σώτη, μου θυμίζει τον Μπογδάνο όταν κάνει τον πολιτικό φιλόσοφο (όχι τον ποιητή). 😊

  # 202 – Κάτι τέτοια και παρόμοια τα έλεγε με κάθε ευκαιρία ο Μπερλουσκόνι επί είκοσι χρόνια και χωρίς να τα κάνει τόσο δήθεν διανοουμενίστικα.

 208. Pedis said

  Πάλι θα τα λέμε; Εδώ υπάρχουν επιχειρήματα: είστε μεγάλες κομπλεξάρες οι αριστεροί!

  Στην περίπτωση του σημερινού πρωθυπουργού αυτή η έγνοια να εκφράζει αισθητικά και ως τρόπο ζωής το σύνολο της χώρας δεν φαίνεται να υφίσταται. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει «ακομπλεξάριστα» ένα συγκεκριμένο στυλ, είναι ο εαυτός του. Κάπως έτσι, όμως, το κοινωνικό υπόβαθρο του Μητσοτάκη έγινε πολιτικό ζήτημα, δηλαδή στοιχείο της δημόσιας αντιπαράθεσης.

  Ενα τμήμα της κοινωνίας, όχι μόνο το πιο κοσμοπολίτικο ή το πιο εύπορο και κοινωνικά ισχυρό, ενθουσιάζεται με το στυλ του πρωθυπουργού. Θεωρεί πως επιτέλους η χώρα έχει στο τιμόνι έναν μοντέρνο άνθρωπο, τεχνοκράτη, ο οποίος εκφράζει την κοινωνική καταξίωση και τον δυτικό κοσμοπολιτισμό. Αντίθετα, οι αμέσως προηγούμενοι, με τα κακά αγγλικά τους και την «μπολσεβίκικη» ξύλινη γλώσσα τους γίνονται αντιληπτοί, από αυτόν τον κόσμο, ως απαίδευτοι ερασιτέχνες. Ο ίδιος μάλιστα ο Μητσοτάκης, θέλοντας προφανώς να ενισχύσει αυτές τις πεποιθήσεις, δήλωσε προσφάτως πως τον χωρίζει «πολιτιστικό χάσμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561504433/giati-tosoi-anthropoi-niothoyn-na-antipathoyn-ton-prothypoyrgo-prosopika/

  Ξεβλαχέφτε ρε!

 209. BLOG_OTI_NANAI said

  185: Πολύ εύστοχο το σχόλιο «χαζολογάει με κινήματα εναντίον ιστορικών προσωπικοτήτων του παρελθόντος, υπέρ της λεγόμενης συμπεριληπτικής γλώσσας και κατά της ισλαμοφοβίας ή άλλων «φοβιών»«.

  και το «χαζολογάει» σαν ευφημισμός ακούγεται, καθώς αν δεχτούμε ότι όλοι αυτοί οι ψεκασμένοι του τουίτερ έχουν κάποια σχέση με την αριστερά, ουσιαστικά θα έπρεπε να πει πολύ χειρότερα με τόσο θράσος και υποκρισία, να παριστάνεις ότι έχεις δήθεν αντιθρησκευτικό, αντισεξιστικό και φεμινιστικό λόγο και όμως γλύφεις κάθε κοινωνική παθογένεια που πηγάζει από το Ισλάμ, σε σημείο να κατηγορείς τη μουσουλμάνα γυναίκα ότι τα δεινά που υφίστατι λόγω της πατριαρχίας αιώνων αποτελούν επιλογή της.

  Βεβαίως, ακριβώς επειδή όλοι αυτοί είναι απλά κάποιοι τύποι χωρίς καν ιδεολογική συνέπεια, θα έλεγα ότι είναι μια φάρα διαδικτυακών μπαχαλάκηδων και όχι αριστερά. Το μόνο που έχουν αντιγράψει από την αρχαία αριστερά, είναι ο ταξικός σεξισμός: όπως οι σοβιετικοί, καμποτζιανοί κ.λπ. αριστεροί θεωρούσαν τις αστές γυναίκες ως «πόρνες» έτσι και σήμερα αδιαφορούν για την υποτίμηση της γυναίκας, τον βιασμό της, τον σεξισμό εναντίον της κ.λπ., αν θεωρούν ότι αυτή η βία εξυπηρετεί την ιδεολογία τους.

  Κλασικό παράδειγμα οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών από πρόσφυγες-μετανάστες που αποσιωπούνται και ποτέ δεν καταγγέλονται στο τουίτερ, ο χυδαίος σεξισμός κατά της Σάκαρη, μιας γυναίκας που έχει δουλέψει σκληρά και όμως υβρίζεται και υποτιμάται από «προοδευτικούς» επειδή έχει σχέση με τον Μητσοτάκη, η κατάντια να γίνονται παρελάσεις υπέρ της ιδεολογίας του ακροαριστερού φασισμού και του «αποφασίζομεν και δολοφονούμεν» του Κουφοντίνα.

  Όλα αυτά βεβαίως, αν δεχτούμε ότι όλη αυτή η σαπίλα εκπροσωπεί την αριστερά, και αναμένοντας επιτέλους τους πραγματικούς αριστερούς να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη σαπίλα της επιλεκτικής ανοχής και υποστήριξης του σεξισμού, της έμφυλης βίας ή της τρομοκρατικής βίας για ιδεολογικούς λόγους.

 210. Μπλογκ, σκεφτόμουν σήμερα με κάποια αφορμή ότι τουλάχιστον σταμάτησες να βάζεις μπολντ, κάτι είναι κι αυτό. 🙂

 211. π2 said

  208: Είσαι άδικος νομίζω με τον Μαραντζίδη. Περιγράφει την επικοινωνιακή στρατηγική (μάλλον εύστοχα θα έλεγα), δεν επαινεί το πρωθυπουργικό προφίλ.

 212. π2 said

  209: Με (πολύ έμμεση) αφορμή το σχόλιο του Μπλογκ, βρίσκω ενδιαφέρον ότι ο όρος ταξικός έχει περάσει στην αντιαριστερή ρητορική. Θέλω να πω, από κει που η όποια αναφορά σε ταξικότητα ήταν ανάθεμα, γιατί οι ταξικές διακρίσεις έπρεπε οπωσδήποτε να χωθούν κάτω από το χαλάκι, τώρα ο όρος χρησιμοποιείται, τρόπον τινά, θετικά, ή έστω επιθετικά. Όπως είδα εύστοχα να σχολιάζεται, όταν ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της 24χρονης διαμαρτύρεται για «ταξική μεροληψία» στη στάση των ΜΚΔ εναντίον του, στην πραγματικότητα εκφράζει ταξική υπεροψία. Ναι ρε πλεμπαίοι, είμαι πλούσιος, λογαριασμό θα σας δώσω; Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος πλεμπαίοι έγινε ψωμοτύρι της δεξιάς ρητορικής στα ΜΚΔ.

 213. Νίκος said

  τεστ

  Έχει σκαλώσει το gravatar σε προηγούμενο σχόλιο αντί Νίκος έβγαλε Sarant! Για αυτό το σχόλιο στο 161.

 214. Νίκος said

  Οκ ξεσκάλωσε!

  #179 Μάλλον ο Νικοκύρης έκανε αντιγραφή του σχολίου μου που ήταν κανονικά το 160 κι έβαλε Νίκος για μένα. Δεν έγινε αυτό που φαντάστηκες.

 215. Καλημέρα
  167 Εμένα πάντως https://postimages.org/ μου βγάζει το παλιό. Δεν ξέρω αν και πότε θα αλλάξει.

 216. Pedis said

  # 211 – Δηλ. δεν τα γραφει επειδή τα πιστεύει ή γλείφει Culi, αλλά ως αντικειμενικός παρατηρητής;

 217. Χαρούλα said

  Θα σας εξαφανίσωμεν…

 218. BLOG_OTI_NANAI said

  212: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Εγώ αναφέρω πραγματικό παράδειγμα ταξικού σεξισμού κι εσύ αναφέρεις δικηγορικό τέχνασμα…
  Βεβαίως, ο όρος σεξισμός είναι αναδρομικός, όμως αν γράψω «ταξικός αντιφεμινισμός», τότε η έννοια είναι ακριβής, διότι η χειραφέτηση της γυναίκας εμπεριέχεται ρητά στις τότε αριστερές διακηρύξεις. Όμως, η χειραφέτηση δεν εμπεριείχε καμία ελαστικότητα για τις αστές, για τις οποίες υπερίσχυε το ταξικό μίσος σε σχέση με την απουσία δικαιωμάτων λόγω φύλου.

 219. π2 said

  216: Ναι. Δες π.χ. την παρακάτω περιγραφή:

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός, τόσο έκδηλα εκφραστής των αξιών, του τρόπου ζωής και της αισθητικής μιας παγκοσμιοποιημένης φιλελεύθερης ελίτ. Πολιτικός κληρονόμος, με περιουσία πολύ πάνω από τον μέσο όρο και σπουδές, ο ίδιος και η οικογένεια του, σε ιδιωτικά σχολεία και σε ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια, συνιστά έναν σύγχρονο πρίγκιπα. Προβάλλει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ύφος, που παραπέμπει στο «γκλάμουρ» ισχυρών και διεθνώς προβεβλημένων πολιτικών οικογενειών.

  Δεν θα έλεγα ότι είναι στρατευμένη περιγραφή που εκφράζει συμπάθεια, όπως τα απίθανα περί Μωυσή που έχουμε δει αλλού.

 220. π2 said

  218: Φαντάσου δηλαδή να μην έγραφα «πολύ έμμεση αφορμή». Δεν σχολίασα το σχόλιό σου (που δεν μ’ ενδιαφέρει να το σχολιάσω, γιατί ξέρω πού θα πάει η κουβέντα).

 221. Pedis said

  # 219 – Μα το να φαίνονται αυτά σε σένα αρνητικά, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους αναγνωστες της «Κ». Το αντίθετο.

  (Αργότερα, τώρα έχω άλλη δουλεια, θα βάλω αποσπάσματα από ένα άρθρο που σίγουρα θα αρέσει σε σένα και στον Δύτη.)

 222. Pedis said

  Στην Tianjin, πόλη κοντά στο Πεκίνο, βρέθηκαν λέει 20 θετικοί και πέρασαν 11.7 εκατομμύρια από τεστ PCR.

  Τι λέει ο Άδωνης; Γίνονται αυτά; 🤣

 223. Νίκος said

  Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ο ομοιόμορφος κι ενιαίος πολιτικός χώρος σε κάθε πλευρά ώστε να ανταποκρίνεται η περιγραφή δεξιά / αριστερά με την πραγματικότητα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σε κάθε πλευρά, αλλά με πολύ μεγάλες εσωτερικές διαφορές κι αντιφάσεις. Αν ρωτήσει κανείς δέκα απλούς, κι όχι κομματικά φανατικούς, πολίτες από κάθε πλευρά στο πως ορίζει ο καθένας το δεξιά και αριστερά το πιο πιθανό είναι να λάβει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

  #202 Έχει το αρρωστημένο ενδιαφέρον της η συνέντευξη. Μ’ ενδιαφέρει ιδίως το σχήμα: αριστερά = πουριτανικός συντηρητισμός / φιλελευθερισμός = ξεχωριάτεμα

  Δεν είναι αρρωστημένο ενδιαφέρον το να αναζητάς προβληματισμό στην αντίθετη και όχι στη σύμφωνη άποψη, μάλλον στο αντίστροφο είναι. Η στενοκεφαλιά, η προκατάληψη και η παγιωμένη αντίληψη δημιουργούν πολλές φορές την εντύπωση πως η διαφορετική άποψη κι ερμηνεία είναι ανάξια κριτικής κι αντικείμενο ψυχιατρικής εξέτασης. Είναι η αιτία που δεν επιχειρείται καν διάλογος παρά μόνο επικρατεί η χυδαιολογία.

  #209 Κλασικό παράδειγμα οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών από πρόσφυγες-μετανάστες που αποσιωπούνται και ποτέ δεν καταγγέλονται στο τουίτερ, ο χυδαίος σεξισμός κατά της Σάκαρη

  Είναι η λεγόμενη επιλεκτική ευαισθησία υπέρ των ευάλωτων ομάδων που ενώ είναι κατά βάση έχει μια λογική και θα μπορούσε να είναι δίκαιη, καταλήγει σε παράλογη κατάχρηση και αδικία που λειτουργεί εντέλει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, να ενδυναμώνει όσα προσπαθεί να καταπολεμήσει. Στην προκειμένη περίπτωση της εγκληματικότητας και των βιασμών είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα ποσοστά των αλλοδαπών δραστών είναι δυσανάλογα μεγάλο επί του συνόλου, γεγονός που αποσιωπάται από το φόβο ενδυνάμωσης ακροδεξιών και ναζιστικών εκφράσεων. Τέτοιας φύσεως αποσιώπηση νομίζω ότι τελικά πετυχαίνει το αντίθετο, αφενός δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στο να συνεχίζουν να παρανομούν οι προστατευόμενες – ευάλωτες ομάδες κι αφετέρου ρίχνει λάδι στη φωτιά των ναζιστών.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το να αποσιωπάς ή να υπερπροβάλλεις τη βιωμένη αλήθεια, την πραγματικότητα που υφίστανται οι απλοί, καθημερινοί πολίτες, δεν αποφέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκεις αλλά τα αντίθετα. Ο κόσμος θυμώνει όταν βλέπει τη ζωή του και τα προβλήματά του να μην απασχολούν τα κόμματα, δεξιά και αριστερά, παρά μόνο στον βαθμό που μπορούν να τους αποφέρουν πολιτικά κέρδη. Εξού και η επικίνδυνη απαξίωση της πολιτικής.

 225. spyridos said

  «…Στην προκειμένη περίπτωση της εγκληματικότητας και των βιασμών είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα ποσοστά των αλλοδαπών δραστών είναι δυσανάλογα μεγάλο επί του συνόλου, γεγονός που αποσιωπάται από το φόβο ενδυνάμωσης ακροδεξιών και ναζιστικών εκφράσεων. Τέτοιας φύσεως αποσιώ…»

  Το έχουμε γράψει και αποδείξει εκατοντάδες φορές.
  Και τα δύο σκέλη του παραπάνω ισχυρισμού είναι ψέμματα της ακροδεξιάς ιδεολογίας που στις μέρες μας παριστάνει τη νεοφιλελεύθερη.
  Ούτε εγκλήματα αποσιωπούνται. ούτε τα ποσοστά αλλοδαπών δραστών δεν είναι υψηλότερα του γενικού πληθυσμού σε ότι αφορά την εγκληματικότητα.
  Μάλλον πολύ χαμηλότερα είναι.

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Για να τραβήξεις την προσοχή του κόσμου, δύο τρόποι υπάρχουν, η δημιουργικότητα και ο απλός ή καταστροφικός θόρυβος.
  Για ποιο λόγο όμως να θέλει κάποιος την προσοχή του κόσμου; Ο συνηθέστερος λόγος, είναι η μηδενική αυτοεκτίμηση.

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την εγκληματικότητα ημεδαπών και αλλοδαπών :

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/chamiloteri-i-egklimatikotita-ton-allodapon-stin-ellada-lene-ta-stoicheia/&ved=2ahUKEwicoq6UhMj1AhXllP0HHeOaBewQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw2RPran5UPZIiuifM3iRmzA

 228. Νικός said

  #225 Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις μια παραπομπή; Έχει ενδιαφέρον αν καταρρίπτεται ο ισχυρισμός, το θεωρώ γεγονός έχοντας δει πριν κάμποσο καιρό στο tweeter στατιστικά που η αναλογία σε βιασμούς ήταν 40%. Ποσοστό που θα έλεγα αναμενόμενο καθώς είναι παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο και πρόβλημα, αλλά αυτό που καυτηριάζω είναι η υποβάθμιση του προβλήματος. Μερίδιο της ευθύνης έχουν και τα ΜΜΕ, γίνονται δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις αλλά προβάλλονται μόνο αυτές που πουλάνε, αν είναι γνωστός ή πλούσιος κι αν είναι παπάς ή μπάτσος.

 229. sarant said

  214 Nαι, αυτό έγινε

  222 Και δεν έχει και συνωστισμό!

 230. Νίκος said

  225 – 227 Είχα γράψει κι ένα άλλο σχόλιο, αλλά δεν το βλέπω δημοσιευμένο. Σε εκείνο ρωτούσα για κάποια παραπομπή γιατί η εντύπωση που έχω για τους βιασμούς ειδικά είναι αυτή που έγραψα. Στο γράφημα του 227 ακόμα κι οπτικά φαίνεται ότι είναι περίπου ένα 40% επί του συνόλου, δηλαδή σχεδόν οι μισοί βιασμοί προέρχονται χονδρικά από το 1 ως 3% του πληθυσμού. Θα επαναλάβω, ότι το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο και διαχρονικό, δεν είναι το θέμα οι βιασμοί και η παραβατικότητα των αλλοδαπών, αυτό που καυτηριάζω είναι αφενός η αποσιώπηση κι αφετέρου η επιλεκτική καταγγελία των πλούσιων βιαστών. Ο βιασμός, όπως και κάθε παρανομία πρέπει να τιμωρείται ανεξαρτήτως της ιδιότητας του δράστη, αν είναι παπάς ή αλλοδαπός, αν είναι της ΛΟΑΤΚΙ ή όχι, αν είναι μπάτσος ή ενταγμένος Πακιστανός.

 231. odinmac said

  227 Αυτά τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να τα δούμε ποσοστιαία για να βγει συμπέρασμα; οι βιασμοί πχ είναι 122-98 αλλά οι αλλοδαποί-Έλληνες στην Ελλάδα είναι 50-50;

 232. Νίκος said

  229 Σε ευχαριστώ! Είδα που ξεμπλόκαρε και το προηγούμενο σχόλιο.

  225- 227 Για την εντύπωση που είχα, βρήκα τα σχετικά στατιστικά από 2020 και προηγούμενων ετών. Στα στοιχεία του 2020, σελ 48

  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=81&Itemid=73&lang=

  ΒΙΑΣΜΟΙ
  Αλλοδαποί 98 = 45%
  Ημεδαποί 122 = 55%
  Σύνολο 220

  Κομματικά και εμπορικά (τηλεθέαση) δεν πουλάει ή δεν είναι πολιτικά ορθό η αναφορά σε βιασμό από αλλοδαπούς, ειδικά εις βάρος αλλοδαπού κι αυτό είναι υποκρισία. Η επιλεκτική ευαισθησία ενοχλεί.

 233. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως προς τους βιασμούς (και μόνο) , τα στοιχεία φαίνεται ότι σε δικαιώνουν και θα συμφωνούσα μαζί σου και ως προς την επιλεκτική καταγγελία των πλούσιων βιαστών, αν γενικώς δεν ίσχυε το αντίθετο : ότι οι πλούσιοι, όταν εγκληματούν σε χώρες όπως η Ελλάδα, ή δεν συλλαμβάνονται ή πέφτουν κατά κανόνα στα μαλακά. Διότι οι πλούσιοι δεν κάνουν διαρρήξεις και κλοπές αυτοκινήτων, αλλά διαπράττουν τα λεγόμενα εγκλήματα λευκού κολάρου, εγκλήματα που καταστρέφουν κοινωνίες ολόκληρες και μένουν ατιμώρητα.

 234. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 233 στο 230.

 235. Κουτρούφι said

  #111
  Μάλλον, άκυρο το σουΒερτάσι. Μάλλον σουΦερτάσι είναι στη Σίφνο. Δεν ξέρω πώς μου κόλλησε το «β» και το λέω έτσι από τα παιδικάτα μου. Φαντάζομαι ότι λόγω ηχητικής ομοιότητας των συμφώνων «φ» και «β» τα είχα μπερδέψει και έκτοτε με «β» ήθελα να το ακούω κι ας ελεγε ο άλλος σουφερτάσι.

 236. Νίκος said

  233 Ο πλούτος συγκεντρώνει ισχύ, είναι μορφή εξουσίας και οι εξαιρέσεις που τιμωρούνται οι παρανομίες τους επιβεβαιώνουν τον παγκόσμιο και διαχρονικό κανόνα. Η χώρα μας, κράτος και κοινωνία, χρειάζεται βελτίωση σε πολλά πράγματα και η επιλεκτικότητα που καυτηριάζω δεν την ευνοεί, αντιθέτως πολώνει κι ενισχύει ημιπαρανοϊκούς που πρωταγωνιστούν στα κανάλια. Βέβαια, κάποιος μπορεί να υποπτευθεί ότι είναι κομματικά ωφέλιμη αυτή η πόλωση και για αυτό ενισχύεται κι ενθαρρύνεται η επιλεκτικότητα.

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  236: Μην ξεχνάς ότι αυτή η υπερπροβολή, στον βαθμό που υπάρχει, οφείλεται στο ότι τα κανάλια, που δεν τα λες και αριστερά, πετυχαίνουν πολύ μεγαλύτερη θεαματικότητα, όταν ο δράστης είναι πλούσιος και διάσημος και, εννοείται, δεν προλάβει να καλύψει τα ίχνη του, πριν το έγκλημα πάρει δημοσιότητα.

 238. Pedis said

  Η υπόσχεση του #221 😀

  —-

  https://mobile.twitter.com/profmusgrave/status/1464610558569820166

  […]

  One part of Eisenhower’s counteroffensive involved organising the 1959 American National Exhibition in Moscow. Eisenhower bet that showing the ordinary bounties of American living as showcased by the wares of such leading brands as Kodak, General Electric, and Pepsi-Cola would convince the Soviet people that peace was desirable – and, more important, that they would be better off under capitalism.

  The most notable part of the exhibition came with the visit of Eisenhower’s vice president, the anti-communist zealot Richard Nixon, who escorted Soviet leader Nikita Khrushchev on a tour of the pavilion. The two sparred over the relative merits of their systems in front of a media entourage, who broadcast their exchanges.

  Eisenhower’s vision of holding an exhibition that would shake the foundations of communism was a bust. But three other men got what they wanted from the display. Khrushchev demonstrated to his domestic audience that the Soviet Union could excel in peaceful competition. Nixon received a huge poll boost and media plaudits for defending the American system.

 239. Pedis said

  Kendall was the third. In 1999, he recounted that he had told Nixon the night before the visit that some at Pepsi-Cola headquarters viewed participating in the exhibition as a waste of money.

  The next day, Nixon deftly guided the Soviet premier to the Pepsi booth. Pepsi photographers recorded Nixon and Khrushchev drinking the soda together.

  […]

 240. Pedis said

  Kendall was now positioned to repay Nixon for the favour. Nixon needed it. He was then best known as a loser, both in the 1960 race for president to John F. Kennedy and then, humiliatingly, the 1962 California governor’s race.

  Kendall handed Nixon a lifeline: a promise that whatever law firm took the politician on as a partner would also receive Pepsi-Cola’s legal accounts. The prominent New York law firm Mudge, Stern, Baldwin, & Todd leapt at the sweetener. The deal enriched Nixon and gave him excuses to travel around the country and globe as a Pepsi representative. Thanks to Kendall, Nixon was rich and laying the groundwork for a political comeback.

  Kendall’s role as a political sugar daddy paid off when Nixon won the presidency in 1968. The most visible return on Kendall’s investment came when the businessman used his relationship to broker one of the first deals between the Soviet Union and an American firm in the Cold War period. In the 1920s, U.S. companies like Ford Motor Co. had been prominent in the Soviet Union, which idolised American management practices, but they exited the market before World War II.

  […]

 241. Pedis said

  In a 1975 meeting in Geneva, Soviet Foreign Minister Andrei Gromyko wondered why the Soviets had Pepsi but not Coca-Cola. Dobrynin diplomatically observed that it was because «their chairman is more energetic.» Kissinger, more bluntly, said it was because Kendall «was a friend.»

  […]

  Despite those hardships, American brands including McDonald’s, Pizza Hut (also owned by PepsiCo at the time), and even Baskin-Robbins cautiously entered the liberalising Soviet market.

  […]

  Αναδημοσίευση από το «Foreign Policy»:

  https://www.tbsnews.net/features/panorama/doomed-voyage-pepsis-soviet-navy-338401

 242. Νίκος said

  237 Βέβαια! Το ανέφερα στο 232. Διάβασα το εξής ανατριχιαστικό σχόλιο: Το θύμα είναι τυχερό που βιάστηκε από πλούσιο κι όχι από αλλοδαπό.

  Η τάση εκμετάλλευσης και η κατάχρησης εξουσίας είναι δεδομένη και για αυτό υπάρχουν νόμοι και ολοένα και αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου με σκοπό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Από την αντίθετη μεριά όμως, όχι μόνο δεν υπάρχουν αντίστοιχες διαδικασίες που να λειτουργούν αποτρεπτικά, αντιθέτως υπάρχει μια τάση ανοχής και συγκάλυψης υπό το φόβο ακροδεξιάς εκμετάλλευσης.

 243. Καλό, Πέδη!

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  242:Δεν υπάρχει συγκάλυψη και ανοχή για τους αλλοδαπούς ή για τους φτωχούς Έλληνες βιαστές. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι σαφή, ως προς αυτό. Όλοι αυτοί οι συλληφθέντες και καταδικασθέντες τι είναι; Πλούσιοι και διάσημοι; Αλίμονο. Απλώς είναι πιο πιασάρικο για τα ΜΜΕ να προβάλλουν οτιδήποτε, καλό ή κακό, σχετίζεται με την αύξηση της θεαματικότητάς τους. Αυτό το βλέπουμε ακόμα και στις περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων: υπέρμετρη προβολή, όταν το θύμα είναι «επώνυμο», και αναλύσεις επί αναλύσεων επί ημέρες. Είναι κωμικό και μόνο να σκεφτόμαστε ότι το νομικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες αδικεί τους πλούσιους και καλύπτει τους φτωχούς και τους αλλοδαπούς. Η πραγματικότητα το διαψεύδει αυτό. Πόσα μέλη της οικονομικής και των άλλων ελίτ υπάρχουν στις φυλακές;

 245. Pedis said

  Μήπως εννοεί α λά Ιταλικά τι κάνει ο Κούλης στη χώρα;

 246. Νίκος said

  244 Μα δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ανοχή από αστυνομία και δικαιοσύνη, αλλά από κομματικής και δημοσιογραφικής φύσεως εκμετάλλευση!

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  246:Άλλο απονομή δικαιοσύνης και άλλο προβολή του θέματος. Ως προς την εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ, τα είπαμε :ο πλούσιος βιαστής πουλάει περισσότερο από τον φτωχό. Αυτό είναι το κριτήριο. Τα κόμματα έχουν τα δικά τους κριτήρια, δικαίωμά τους, αλλά και δικαίωμά μας να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Ως πολίτες, όμως, πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ισονομία. Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα; Ο πλούσιος και ο φτωχός έχουν ίση αντιμετώπιση;

 248. 238 κ σχετ

  Για την πολύχρονη κυριαρχία της Πέπσι στην ΕΣΣΔ τα λέει ο Tom Standage στην Ιστορία του Κόσμου σε 6 Ποτήρια, απ’ όπου αντιγράφω το μεταπολεμικό παραπολιτικό:

  Κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων για τη διαίρεση της Γερμανίας, ο Αϊζενχάουερ έδωσε στον Ζούκοφ να δοκιμάσει μια κόκα κόλα κι εκείνος ενθουσιάστηκε. Όμως δεν ήθελε να πίνει ανοιχτά ένα προϊόν που ταυτιζόταν τόσο έντονα με τις αμερικανικές αξίες, ιδίως σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων εντεινόταν. Έτσι ζήτησε κάτι ασυνήθιστο: Θα μπορούσε να φτιαχτεί κόκα κόλα χωρίς χρωστικές, ώστε να θυμίζει τη βότκα, το παραδοσιακό ρώσικο ποτό? Το αίτημά του διαβιβάστηε στην εταιρία, που μετά χαράς, και με τις ευλογίες του προέδρου Χάρι Τρούμαν, παρασκεύασε μια άχρωμη εκδοχή, η οποία στάλθηκε στον Ζούκοφ σε ειδικά κυλινδρικά μπουκάλια με λευκό καπάκι και το σοβιετικό αστέρι τυπωμένο στην ετικέτα.

 249. Μαρία said

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/328918_kyrie-gerapetriti-kanate-anapantiti-ston-menio-foyrthioti

 250. 249 Ωστόσο να πούμε ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξει οποιοσδήποτε μια τέτοια οθονιά στο κινητό. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει διάφορες με κλήσεις από τον Μπραντ Πιτ ξερωγώ. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, αναρωτιέμαι τι έχει στο μυαλό του ο Φουρθιώτης (και δεν αποκλείω καθόλου να μιλά όντως με τον Γεραπετρίτη)

 251. Χαρούλα said

  Μόλις στο ΣΚΑΙ ,ανταπόκριση από Εύβοια: Υπήρξε διακοπή ρεύματος.
  Και υπήρχε μια γυναίκα που χρειαζόταν για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ απο 24 ώρες την μέρα,οξυγόνο!
  Ευτυχώς σε λίγες ώρες λύθηκε το θέμα

 252. freierdenker said

  246, όπως είπε και ο Τριανταφυλλόπουλος, η περίπτωση της Γεωργίας έχει προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο κόσμος θέλει να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη, και αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον να αποδοθεί δικαιοσύνη, και δεύτερον να δει ο κόσμος οτι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Εδώ οι δημοσιογράφοι προσφέρουν κοινωνικό έργο με την κάλυψη της υπόθεσης.

  Υπάρχει ένα πολύ γνωστό αγγλικό ρητό που λέει «Justice must not only be done, but must also be seen to be done” και έχει εμποτίσει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε πολλές χώρες. Προέρχεται από μια δικαστική απόφαση του 1924, σε μια υπόθεση μικρής καθευατής σημασίας. Η αρχική διατύπωση, πριν γίνει απόφθεγμα ήταν:

  » … it is not merely of some importance but is of fundamental importance that justice should not only be done, but should manifestly and undoubtedly be seen to be done.»

  https://en.wikipedia.org/wiki/R_v_Sussex_Justices,_ex_parte_McCarthy

 253. Θράκας said

  242 Αποτρεπτικές Πολιτικές.Τα ηλεκτρονικά βραχιόλια λειτουργούν σαν εργαλείο αποτρεπτικά και αποτελεσματικα.Μια απίθανη εφεύρεση πολιτισμένης επιτήρησης .Θεωρείσαι κύριε, σύμφωνα με τις στατιστικές μας επικίνδυνος;Τσάκο το βραχιολακι σου.Όχι περασμένο κάτω στο πόδι,αλλά περασμένο στην τσουτσούνα.Μόλις ξεκινάει μιά διέγερση τσάκ το ηλεκτρικό χτυπηματάκι.Μαθαίνεις για δε μαθαίνεις τότε κόσμια διαγωγή.

 254. sarant said

  248 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  250 Αν ο Φουρθ πλαστοπροσώπησε τον Γεραπετρίτη στις επαφές του, που είναι όντως πανεύκολο, είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα.

  252 Ενδιαφερον!

 255. Μαρία said

  250
  Περιμένοντας αντιδράσεις απ’ το παρατράγουδο το Ρωμανό και το συνεργάτη του Χατζηδάκη Σιγάλα.

 256. Pedis said

  # 248 – Εγώ τηνε θέλω με τη μάρκα της και το γνωστό της χρώμα, να ξέρω τι αγοράζω. Καθαρίζει τέλεια το πουρί της λεκάνης.

 257. Μαρία said

 258. BLOG_OTI_NANAI said

  Ακριβώς τα στοιχεία της ΕΛΑΣ είχα υπόψη και δείχνουν πόσο σοβαρό είανι το πρόβλημα της απόκρυψης ή της υποβάθμισης. Με τη στατιστική του 2011, που αναφέρει 10% αλλοδαπούς, διαπράττουν σχεδόν τα μισά σκληρά εγκλήματα, και εφόσον το θέμα μας είναι ο σεξισμός και η έμφυλη βία, τότε η απόκρυψη ότι το 45% των βιασμών το διαπράττει το μόλις 10% των αλλοδαπών, δεν είναι απλά απόκρυψη, αλλά συνενοχή ως προς την επισήμανση όλων των αιτίων της έμφυλης βίας και του σεξισμού που αυτή συνεπάγεται.

  Πώς είναι δυνατόν η νεολαία μιας κομματικής παράταξης να συμπεριφέρεται έτσι, με αυτή την διανομή φέιγ βολάν κατά των πλουσίων, όταν και οι αποδεδειγμένα πάμφτωχοι έχουν τεράστια συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα κατά των γυναικών. Ασφαλώς, όλοι οι μή έχοντες βγάζουμε σπυριά με το αλλαζονικό υφάκι των πλουσιόπαιδών και της γεμάτης αισθητικές παρεμβάσης μανούλας τους, όμως το έγκλημα αποδεικνύεται ότι έχει πλοκάμια εξίσου και στους φτωχούς, και μάλιστα σε μια ομάδα για την οποία συντελείται ιδεολογικό ξέπλυμα από Αποστολόπουλους και ΣΙΑ, που φυσικά, δεν χρειαζόμουν τα στατιστικά για να καταδείξω την κατάντια τους, μου αρκούν οι δηλώσεις τους:

 259. Γιάννης Κουβάτσος said

  258: Αφού τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε όλους, πώς υπάρχει απόκρυψη; Μήπως συγχέουμε την απόκρυψη με την επιλεκτική τους χρήση από κόμματα και οργανώσεις με σκοπό τη «δικαίωση» ιδεοληψιών και την εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων; Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Άλλωστε η επιλεκτική πρόταξη και υποβάθμιση συμβαίνουν σε όλους τους τομείς και σχετίζονται με τις ίδιες αιτίες. Η ακροδεξιά π.χ. προβάλλει την εγκληματικότητα των αλλοδαπών, η αριστερά τα εγκλήματα κατά των μειονοτήτων, τα κανάλια τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν προβάλλει τα προβλήματα και τη δυσπραγία του δυστυχούς μέσου πολίτη, τον οποίο «θυμούνται» μόνο προεκλογικά.

 260. BLOG_OTI_NANAI said

  259: Το ανέφερα ήδη. Μιλάω για την ιδεολογική χρήση των στοιχείων. Δεν μπορεί ούτε προοδευτικός να αυτοχρακτηρίζεται, ούτε αντισεξιστής, ούτε πολέμιος της πατριαρχίας, όταν ΑΥΤΟΣ αποκρύπτει στα δικά του σχόλια την πραγματικότητα, ή σχολιάζει σαν η πραγματικότητα να είναι διαφορετική, όπως βλέπουμε π.χ. στα πρόσφατα φέιγ βολάν να σκιαγραφείται μια πλασματική πραγματικότητα.

  Δεν έχει σημασία αν τα στοιχεία υπάρχουν. Αμέτρητα στοιχεία υπάρχουν στον Δημόσιο τομέα, ή στην Αστυνομία. Το ζήτημα είναι ότι αυτός που αποκρύπτει στα δικά του σχόλια, στη δική του περιγραφή της πραγματικότητας, στην δική του κριτική, όλα όσα ανήκουν στην ιδεολογική του ατζέντα.

  Αν η κυβέρνηση έχει δικά της κανάλια και κατηγορείται επειδή «αποκρύπτει», θα μπορούσε κι ο άλλος να πει, δεν αποκρύπτουμε τίποτα, ψάξτε να τα βρείτε.
  Δεν πάει όμως έτσι. Και με την ίδια έννοια, όταν προβάλεσαι ως τιμητής μια κατάστασης απόκρυψης στοιχείων ιδεολογικά ημετέρων, τότε έχεις μια ακόμα βαρύτερη υποχρέωση να μην κάνεις κι εσύ το ίδιο.

  Πώς γίνεται αλτρουιστής, αντισεξιστής, αντιπατριαρχικός, ανθρωπιστής, πολέμιος της έμφυλης βίας, να παρουσιάζεις μια πλαστή πραγματικότητα και να εξαφανίζεις από την ΔΙΚΗ ΣΟΥ κριτική, το γεγονός ότι οι ελάχιστοι αλλοδαποί, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στην ιδεολογική σου ατζέντα, πραγματοποιούν τα μισά εγκλήματα βιασμών.

  Αυτό ακριβώς δεν περιγράφει την χυδαιότητα της υποκρισίας; Αυτό ακριβώς δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι δήθεν «προοδευτικοί» όταν λένε «λαμόγια», «γραβατωμένους πλούσιους υποκριτές», «τάχα ηθικούς», κ.λπ. που κρύβουν κάτω από το χαλί ό,τι ενοχλεί την ιδεολογική τους ατζέντα;

  Ακριβώς το ίδο κάνουν λοιπόν κι εκείνοι, άρα;!
  Και να μην πάμε μόνο στους «άλλους». Στα σχόλια εδώ μέσα, που υποτίθεται είμαστε ΟΛΟΙ αντισεξιστές και Δημοκράτες, πόσα σχόλια έχουν γραφτεί για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας του ισλάμ και των μεταναστών/προσφύγων/αλλοδαπών;

 261. Alexis said

  Γιάννη δες λίγο το σχόλιο 225 του Spyridos:

  Ούτε εγκλήματα αποσιωπούνται ούτε τα ποσοστά αλλοδαπών δραστών (δεν) είναι υψηλότερα του γενικού πληθυσμού σε ότι αφορά την εγκληματικότητα.
  Μάλλον πολύ χαμηλότερα είναι.

  (βάζω το «δεν» σε παρένθεση γιατί είναι προφανές λάθος πληκτρολόγησης)

  Υπάρχει ένα αφήγημα της ακροδεξιάς που λέει ότι η σκληρή εγκληματικότητα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στους αλλοδαπούς και ένα αντίθετο αφήγημα της αριστεράς (κάποιων αριστερών για να είμαι ακριβέστερος) που λέει αυτό που έγραψε ο Spyridos πιο πάνω.
  Ο Spyridos μάλιστα λέει ότι «το έχουμε γράψει και αποδείξει εκατοντάδες φορές»
  Με τα στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω αναρωτιέμαι πώς ακριβώς το έχει αποδείξει.
  Θα ήμουν πολύ περίεργος να το έβλεπα αυτό.

 262. sarant said

  258κε Πρέπει όμως να παρθει υπόψη η σύνθεση των δύο ομάδων πληθυσμού. Αν ας πούμε το 95% των βιασμών και το 85% των ανθρωποκτονιών διαπράττονται από άνδρες κάτω των 40 και αν η κατηγορία «άνδρες κάτω των 40» αποτελεί το 25% του γενικού πληθυσμού αλλά το 60% των μεταναστών τότε τα πράγματα αλλάζουν.

  Φυσικά τους αριθμούς τους έβγαλα από το μυαλό μου.

 263. Νίκος said

  #260 Θα σημείωνα τη μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τη σύνθεση αλλοδαπών που είναι μεν το 10% του πληθυσμού, αλλά μεγάλο μέρος αυτού είναι Αλβανικής καταγωγής οι οποίοι δεν διακρίνονται τόσο για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Το 45% των βιασμών γίνεται δηλαδή από ένα μικρότερο μέρος αυτού του 10%, για αυτό αναφέρθηκα σε 1-3%.

  Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι λύση να υιοθετήσεις ακροδεξιές πρακτικές, αλλά δεν είναι και λύση η ακροαριστερή πρακτική που αγνοεί το πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα το καλύπτει και το δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι είναι στην κουλτούρα τους, ότι ακόμα δεν έχουν μπολιαστεί με τις δικές μας αξίες κι ότι είναι ευάλωτοι και δεν πρέπει να στοχοποιούνται. Είμαι της γνώμης ότι, όχι μόνο δεν ωφελεί να γίνονται τα στραβά μάτια λόγω κομματικής ιδεολογίας και για τη δήθεν προστασία ευάλωτων, αλλά απεναντίας καλλιεργεί ένα αίσθημα ανοχής.

  Οι νόμοι είναι χρήσιμοι και λειτουργικοί εφόσον τηρούνται και γίνονται σεβαστοί χωρίς αστερίσκους και χωρίς συμψηφισμούς. Η κουλτούρα σεβασμού αναμφισβήτητα ξεκινάει από το σπίτι και το σχολείο, η απουσία της οποίας αντανακλάται στην καθημερινότητά μας, στη δημοσιογραφία και στην πολιτική. Η κάθε κοινωνία έχει αυτά που της αξίζουν, είναι στο χέρι της να τα διορθώσει ξεκινώντας ο καθένας από την οικογένεια και το σπιτικό του.

 264. Νίκος said

  #262 Εύλογος συλλογισμός. Πρέπει να αναζητηθούν τα σχετικά στοιχεία ανά ηλικία και τη σύνθεσή τους.

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  262: Δεν ξέρω αν βοηθάει ιδιαίτερα τα ποσοστά αυτή η προσέγγιση καθώς μόνο τα 7χρονα δεν συμμετέχουν στα συγκεκριμένα εγκλήματα. Από 13 ετων μέχρι πιθανόν τα 70-80 είναι εν δυνάμει εγκληματίες:

 266. BLOG_OTI_NANAI said

  Και ένα ενδεικτικό στατιστικό για εμάς τους άντρες, που αποδεικνύει ότι η σεξουαλική βία έχει φύλο:

 267. MA said

  Καλημέρα, ξένοι ή ντόπιοι, πλούσιοι ή φτωχοί, καλλιεργημένοι ή άμουσοι είναι καταδικαστέοι

  https://www.efsyn.gr/politiki/infonews/328891_aities-biasmoy

 268. spyridos said

  261
  Αγαπητέ μου. Επειδή το ζητάτε εσείς και θέλω να πιστεύω στην καλή και ειλικρινή σας πρόθεση.
  Αναλύσεις εγκληματικότητας και διαφοράς ανάμεσα σε ντόπιους και αλλοδαπούς έχω κάνει για χρόνια, σε μια περασμένη ζωή
  όταν εργάστηκα στο ίδρυμα Αννα Φρανκ, και στο τμήμα έρευνας και τεκμηρίωσης του υπουργείου δικαιοσύνης (WODC).
  Αυτά για την Ολλανδία φυσικά αλλά χρησιμοποιούσαμε και συγκριτικά στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη και από Αμερικάνικες στατιστικές υπηρεσίες. Αντίστοιχα τα δικά μας στοιχεία τα χρησιμοποιούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο Πανούσης (όχι ο Τζιμάκος, ο άλλος) στο πανεπιστήμιο Θράκης. Δεν θα ψάξω να τα βρω, δεν έχω το χρόνο για κάτι τέτοιο.
  Δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι αλλοδαποί έχουν γενικά μεγαλύτερη συμμετοχή στην εγκληματικότητα από τον ντόπιο πληθυσμό. Το αντίθετο μάλιστα.
  Είχαν κάποιες φορές μεγαλύτερη συμμετοχή σε τμήματα της εγκληματικότητας που είναι μεγαλύτερα στην κοινωνικοοικονομική τους τάξη, ηλικιακή ομάδα κτλ κτλ.
  Θέλω να παρατηρήσω επιπλέον ότι ο «Νίκος» παραθέτει 2-3 εθνορατσιστικά αξιώματα σε κάθε σχόλιό του, χωρίς καμιά τεκμηρίωση ή στην καλύτερη περίπτωση τεκμηρίωση πούτσες-βούρτσες της ελληνικής μπασκιναρίας.

  Ας πάμε σε ένα μέρος της εγκληματικότητας, στο βιασμό.
  Παραθέτω τα στοιχεία βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης της Ολλανδίας από 2015 εως 2020.
  Πρώτος αριθμός, βιασμοί, δεύτερος σεξουαλική κακοποίηση με βία.
  2015: 1265 1720
  2016: 1535 2220
  2017: 1760 2210
  2018: 1940 2385
  2019: 2055 2245
  2020: 2010 1925
  Παρατηρήσεις
  1. Η αύξηση που παρατηρούμε σε αυτά τα 6 χρόνια δεν προήλθε από αλλαγές στο νομικό πλαίσιο αλλά από καλύτερη προστασία και φροντίδα των θυμάτων τα τελευταία χρόνια. Αρχισαν δηλαδή να καταγγέλλουν συχνότερα τον βιασμό τα θύματα.
  2. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδρύματα, πανεπιστήμια, εγκληματολόγοι αλλά και η ολλανδική αστυνομία πιστεύουν ότι οι βιασμοί είναι πολλοί περισσότεροι. Οι παραπάνω αριθμοί είναι χαμηλοί δηλαδή.
  3. Ανάλογους αριθμούς βιασμών έχουμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επειδή υπάρχουν και κάποιες κοινωνικές σταθερές ανάλογες με τις φυσικές σταθερές μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν είναι δυνατό οι βιασμοί στην Ελλάδα να είναι μόνο 200- 300.
  Αναλογικά με τον πληθυσμό πρέπει να είναι ένα ελάχιστο 1200 βιασμών και άλλων τόσων σεξουαλικών κακοποιήσεων το χρόνο.
  Πως είναι δυνατόν να κάνουμε ανάλυση με το 15% (΄η και πολύ λιγότερο) των εγκλημάτων. Μας λείπει το 85%.
  4. Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για το μέρος των βιασμών που παραμένουν κρυφοί.
  Δεν μπορώ να φανταστώ πάντως ότι η μπασκιναρία κρύβει την εγκληματικότητα των φτωχών και αναδεικνύει αυτή των πλουσίων.
  Ούτε ότι κρύβει την εγκληματικότητα των αλλοδαπών και αναδεικνύει αυτή των αυτοχθόνων ημεδαπών.
  Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και στις δυο περιπτώσεις.
  Γιατί αυτό μας λέει η καθημερινή στάση τους που τη γνωρίζουμε όσοι δεν φοράμε τις παρωπίδες του κυρίου «Νίκου» και γιατί αυτό δείχνουν οι διεθνείς στατιστικές όπου οι θύτες βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων είναι σε ποσοστό 90+% μέλη της οικογένειας και όχι οι κακοί Πακιστανοί (στην Ελλάδα του 2020) ή οι κακοί Έλληνες (στη Σουηδία του 1970).

 269. spyridos said

  266
  Οι τελευταίες Ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι ένα 10% των βιαστών είναι γυναίκες.

 270. BLOG_OTI_NANAI said

  268-269: Ακόμα και το 10% πάντως είναι μικρό, όμως ας μείνουμε στη χώρα μας διότι οι αριθμοί που βλέπουμε στις στατιστικές της αστυνομίας είναι συμβατοί για τη δική μας κοινή αντίληψη ως προς την έμφυλη βία.

  Για τα περί Ολλανδίας, να πω ότι είναι άλλη χώρα, και βεβαίως, στη δική μας χώρα οι μεταναστευτικές ροές δημιουργούν ένα ανεξέλεγκτο μπάχαλο, αρκεί κάποιος να δει τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας.
  Έτσι, ιδιωτικές σκέψεις μπορούμε να κάνουμε όλοι.

  Για παράδειγμα, γιατί να μην υποθέσουμε ότι οι βιασμοί από μετανάστες εις βάρος μεταναστριών θα είναι πολλαπλάσιοι από τους καταγεγραμμένους, μια που η παράνομη είσοδος και διαμονή στη χώρα εμποδίζει τις μετανάστριες να προσφύγουν;

  Να προσθέσω και άλλες σκέψεις:
  – Είναι πολύ πιθανόν η απουσία κοινωνικού ελέγχου -εφόσον τα άτομα αυτά έχουν αποκοπεί από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους- να επιτρέπει μεγαλύτερη απελεύθερωση ως προς τις παραβατικές συμπεριφορές.
  – Δεν είναι απίθανο η καταφανής έλλειψη γυναικών να οδηγεί σε πολλαπλάσια σεξουαλικά εγκλήματα (φυσικά, όπως είπαμε, μόνο ο βιαστής φταίει και όχι ασφαλώς η έλλειψη γυναικών).
  – Μην ξεχνάμε επίσης ότι η πατριαρχία στο Ισλάμ, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών προέρχονται από ισλαμικές χώρες, είναι αυξημένο κατά 80% σε σχέση με τις μή ισλαμικές χώρες. Κατά συνέπεια, οι χειραφετημένες ως προς τη συμπεριφορά και την εμφάνιση γυναίκες στις ευρωπαϊκές χώρες είναι δυνατόν να αποτελούν κόκκινο πανί για τους άντρες.

  Θέλω να πω, υποθέσεις μπορούμε όλοι να κάνουμε.

 271. spyridos said

  258
  Μπλογκ
  Το έχω ξαναγράψει αλλά το επαναλαμβάνω.
  Είχαμε έναν καθηγητή αγγλικών που μιλούσε Ελληνικά Βορείου Ιδιώματος και όταν γράφαμε παπαριές μας έλεγε

  Το παιζς το παιζς το παιζς
  Τάτς Λακ

  Δεν ξέρω αν το γράφω σωστά βορειοιδιωματικά βέβαια.

 272. spyridos said

  270
  το σχόλιό μου 271 Χ 10

  Μπλογκ. Διεθνής σταθερά. 90%+ των βιασμών ενδοοικογενοιακοί. Που το βλέπεις αυτό σε αυτά που παραθέτεις.

 273. BLOG_OTI_NANAI said

  271: Καλά που μου τό ‘πες.
  Κάτσε τότε να στο πω κι εγώ, γιατί και τώρα παπαριές γράφεις:

  «Το παιζς το παιζς το παιζς
  Τάτς Λακ
  «

 274. BLOG_OTI_NANAI said

  272: Ούτε ξέρω αν έχει βάση αυτό που λές, αλλά η πλάκα είναι ότι ακόμα και σε αυτό σου απάντησα στο 270…

 275. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως, αν και οι άντρες είναι περισσότεροι, βλέπω σε μια στατιστική πως υπάρχει και πληθυσμός μεταναστριών:

 276. Pedis said

  # 262 – Simpson’s paradox
  π.χ.
  https://select-statistics.co.uk/blog/hidden-data-and-surviving-a-sinking-ship-simpsons-paradox/

  +

  # 268 – Ναι. Ένα σοβαρό πρόβλημα στις αναλύσεις αυτές είναι τα missing (dark) data και οι τρόποι, αν γίνεται τεοια προσπάθεια, να εκτιμηθεί η επίδρασή τους στα φανερά δεδομένα.

 277. Νίκος said

  Spyridos στο 228 σε είχα ρωτήσει αν μπορείς δώσεις παραπομπή γιατί με ενδιέφερε για το αν ίσχυε η εντύπωση που είχα. Αυτό δείχνει επιφύλαξη κι ενδιαφέρον και φάνηκε και στο 264, δεν θα σε ακολουθήσω στην προσβολή και το αλαζονικό ύφος.

 278. Μαρία said

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/328977_oi-thanatoi-sto-agio-oros-eferan-kritiki-stin-politiki-dioikisi
  Πέντε απανωτοί θάνατοι μέσα σε 20 μέρες στη Μονή Φιλοθέου, ενώ 6 με 7 μοναχοί φέρονται να νοσούν βαριά.

 279. Νικός said

  276 Σκέφτομαι ότι αυτό το παράδοξο ισχύει και για τα πανδημίας και το πως παρουσιάζονται από τον καθένα.

 280. Pedis said

  Προφανώς! Η ανάλυση θέλει προσοχή και ακρίβεια γενικά αλλά και όσον αφορά τα δεδομένα τα ίδια…

 281. Pedis said

  Εννοω και επιβεβαίωση των υπαρχόντων δεδομένων, αλλά και υποθέσεις για τα δεδομένα που λείπουν …

 282. BLOG_OTI_NANAI said

  272: «Διεθνής σταθερά. 90%+ των βιασμών ενδοοικογενοιακοί»

  Αυτή η διαπίστωση όσο την κοιτάω, έχει ένα πρόβλημα. Αν αυτό το στοιχείο το δεχτούμε ως πραγματικό και από εκεί και πέρα ως αποκλειστικό, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι την τάση για βιασμό την γεννά η ύπαρξη οικογένειας. Με αυτό τον ισχυρισμό, είναι σαν να λέμε πως αν δεν υπάρχει οικογένεια, τότε δεν πρέπει να υπάρχει και σεξουαλική βία.

  Φυσικά, κάτι τέοτιο δεν ισχύει. Απλώς, αν το στατιστικό ισχύει, θέλει να πει ότι η τάση για σεξουαλική βία, ξεσπά συχνότερα μέσα στα πιο προσιτά θύματα, άρα μέσα στην ευρύτερη οικογένεια. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν υπάρχει οικογένεια, εξανεμίζεται η τάση για σεξουαλική βία. Απλώς θα ξεσπάσει σε άλλα θύματα.

 283. spyridos said

  276
  Εντάξει νταρκ ντατα σε σοβαρές αναλύσεις.
  Εδώ η ΕΛ.ΑΣ παρουσιάζει 200 βιασμούς το χρόνο. Δεν είναι πλέον νταρκ ντάτα αλά θεωρία του χάους.

  Η Ολλανδική αστυνομία αναφερόμενη στους 2000 βιασμούς μιλάει για «κορυφή του παγόβουνου».
  Η Ιταλική αστυνομία παρουσιάζει 5.000 βιασμούς το 2019. Η Γερμανική ομοσπονδιακή 9.000 το 2003 και πολύ περισσότερους τώρα και σε καμία μελέτη δεν βγαίνει μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής από αλλοδαπούς.

  Ενα πολυσυζητημένο άρθρο του Σπίγκελ
  https://web.archive.org/web/20190111100913/http://www.spiegel.de/international/germany/is-there-truth-to-refugee-sex-offense-reports-a-1186734.html

  Πολλά παρόμοια (και δικά μας στην Ολλανδία) ήδη 25 χρόνια νωρίτερα.
  Πολύ ασχολήθηκα. Δεν έχω διαβάσει ακόμα το λογοτεχνικό της Κυριακής μένω πίσω.

 284. Alexis said

  #268: Σ’ ευχαριστώ για την απάντηση.
  Σίγουρα η ανάλυση του θέματος από στατιστικής πλευράς δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και δεν εξαντλείται στην παράθεση κάποιων ξερών αριθμών.
  Πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πολλές παραμέτρους, όπως π.χ. αυτό που γράφει ο Νικοκύρης στο #262, αν θέλει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

 285. Μαρία said

  Παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμού, βιασμοί με θύτες συγγενείς ή φιλικά πρόσωπα σπάνια καταγγέλλονται. Στην καλύτερη περίπτωση λύνονται ενδοοικογενειακά, σπάνια φτάνουν στην αστυνομία.
  Μιλάει η πείρα 🙂

 286. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει πολύ «πλάκα» το νήμα/θέμα, αν δεν ήταν ντροπιαστικό, 4 μέρες προετοιμάζονται, αυτοί που θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα!

 287. […] Πού τη βρήκαμε την ελπίδα, θα ρωτήσετε, με 100 νεκρούς τη μέρα, αφού η πανδημία δεν λέει να καταλαγιάσει, και την επέλαση της ακρίβειας να φέρνει σε απόγνωση όλο και περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι το θέμα, ότι σαν να μην έφταναν αυτα τα δυο δεινά, ήρθε να τριτώσει το κακό, αφού από σήμερα, αλλά κυρίως… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/22/meze-516/ […]

 288. Μαρία said

  286
  Πράγματι. Ελάτε στην ηλιόλουστη Σαλονίκη.

 289. SteliosZ said

  Επειδή χρησιμοποιούνται διάφορα στοιχεία για να συγκριθεί η εγκληματικότητα μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών, νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί ένα επιπλέον στοιχείο: Όλα τα στοιχεία αναφέρονται σε καταδικασμένους. Πιστεύει κανείς πως (με όλες τις άλλες συνθήκες ίδιες – είδος εγκλήματος, τεκμήρια, κλπ.) είναι ίδιες οι πιθανότητες καταδίκης ενός αλλοδαπού και ενός ημεδαπού;

 290. voulagx said

  #288: Να ρθουμε για καφε στη παραλια; Εδω εχουμε ηλιο με δοντια.

 291. sarant said

  285 Προφανώς

  289 Και αυτό

 292. Μαρία said

  Στην προ ημερών εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης πρότεινε τη δαπάνη επικαλούμενη «…το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, που στα 100 χρόνια του Εορτασμού της παλιγγενεσίας στο ίδιο σημείο επιθυμούσε την κατασκευή ανάλογου αγάλματος…». Αλλά το άγαλμα που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός του 19ου αιώνα «δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε λόγο (sic) των οικονομικών προβλημάτων της εποχής του», ενημερώνει η κ. Βιδάλη…
  Ολα αυτά, παρότι ο Χαρίλαος Τρικούπης απεβίωσε… 25 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (30 Μαρτίου 1896).

 293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.2020mag.gr/themata/4023-ksekardistiko-peristatiko-ston-skai-me-to-gnosto-synthima-video

 294. BLOG_OTI_NANAI said

  285: Αλλά Μαρία, τα ίδια ποσοστά βλέπουμε και στις ανθρωποκτονίες. Μήπως και αυτές διευθετούνται ενδοοικογενειακά;

  Επίσης στη «ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΑΡΠΑΓΗ» φόρτωσε η Αστυνομία το 80% σε ημεδαπούς και όχι σε αλλοδαπούς. Διευθετείται αυτό ενδοοικογενειακά;
  Το ίδιο και στην «ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ», παρά το ακροδεξιό κλίμα με χόακες ότι οι μουσουλμάνοι σπάνε σταυρούς κ.λπ., το 100% των αδικημάτων αναφέρονται σε ημεδαπούς και 0% σε αλλοδαπούς. Επίσης τα ποσοστά των αλλοδαπών στις «ΑΠΑΤΕΣ» είναι αρκετά μικρά.

  Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι η εγκληματικότητα έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες. Παίζει ρόλο το περιβάλλον, αν π.χ. σε κάποιον τόπο προέλευσης υπάρχει ή υπήρξε πρόσφατα πόλεμος ή κλίμα βιαιότητας, αυτό μπορεί να μεταφερθεί.

  Επίσης το άρθρο στο 283 αναφέρει και κάποια λογικά πράγματα που συνδέονται με τη μετανάστευση:

  «the number of immigrants suspected of committing such crimes has increased significantly. This trend, Pickert claims, has been visible for five years. «It’s no wonder,» he adds, since more immigrants have arrived during that time. Futhermore, he says, when compared to the German population, immigrants are more frequently young and male and are more likely to live in a large city, lack education, be unemployed and have no income. «These can all be factors that promote criminal behavior.«

 295. Γιάννης Ιατρού said

  288: δηλαδή εσείς εκεί δεν γράφετε πάνω στο χιόνι (π.χ. ..κι έρριξε πολύ χιονάκι… «δικό σας»😜) και γράφετε πάνω στην άμμο;
  Διαβάζω τώρα ότι η Πυροσβεστική ζητά να κλείσουν όλες οι είσοδοι στην Αττική Οδό όπου επικρατεί το χάος, λόγω της κακοκαιρίας… Και πού να είχαν προετοιμαστεί δηλαδή!

  Να βάλουμε και κάτι το λογοτεχνικό ρε σεις, όχι όλο παράπονα για την κυβέρνηση και την περιφέρεια/δήμους:
  Κ’ ἐπάνω εἰς τὴν χιόνα ἔπεσε χιών. Καὶ ἡ χιὼν ἐστοιβάχθη, ἐσωρεύθη δύο πιθαμάς, ἐκορυφώθη (Ο έρωτας στα χιόνια, Παπαδιαμάντης)

 296. Μαρία said

  294
  Εμπειρία απο ανθρωποκτονίες δεν έχω 🙂 Για τους βιασμούς κλπ είναι σίγουρο οτι ένας σεβαστός αριθμός δεν καταγράφεται.

 297. Μαρία said

 298. sarant said

  296-7 Ήμουν προφητικός 🙂

  292 !!

 299. Γιάννης Ιατρού said

  Τα έγκριτα ΜΜΑ αποφεύγουν τις live αναμεταδόσεις και δείχνουν όλο την Φλώρινα (προ 10 ημερών, όταν έγινε ο σεισμός εκεί, ούτε που την ανέφεραν😡), μπας και μας πείσουν ότι όλη την Ελλάδα την έχει καταπιεί ο χιονιάς. Πρωτοφανείς χιονοθύελλες τώρα, παρέλυσε το κράτος με λίγο χιόνι με την προηγούμενη κυβέρνηση. Καλά κάνουν και τους βρίζουν.
  Στον Σκάει σε σύνδεση με εγκλωβισμένους την είπε τη μαντινάδα του ο τύπος, όχι όλη βέβαια; τελείωσε με «..δικό σας τώρα». Κάγκελο η Αντωνοπούλου! 😂😂

 300. Γιάννης Ιατρού said

  299/296: Ρεφρές ρε σεις, ρεφρες! Αλλά που να προλάβεις, είστε πολύ γρήγορα πιστόλια👍😂

 301. BLOG_OTI_NANAI said

  297: Παρά το γεγονός ότι -πράγματι- δεν μου αρέσει να υβρίζεται κανένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός, χαμογελάω 🙂

 302. Από χτες, το «δικό σας συνάδελφοι» έχει παραλλαγή με στίχους που τελειώνουν σε βραδέως, ταχέως, δεν κατέχω γιατί… 🤞

 303. Spiridione said

  Και δεύτερο κρούσμα πάλι στον Σκαι

 304. Μαρία said

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τις 10 το πρωί
  κλειστή η Καλυφτάκη
  Από τις δέκα αρχίσανε…

 306. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  111 νεκροί
  πάλι τα νέα φαρμάκι
  και πώς να μη φωνάζουνε
  (δικό σας και δικό μας)

 307. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η μελέτη των στοιχείων υπάγεται στη δικαιοδοσία της επιστήμης. Η επιλεκτική χρήση στοιχείων υπάγεται στη δικαιοδοσία της πολιτικής σκοπιμότητας. Και, ως γνωστόν, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά τα στοιχεία, μπορούμε να «αποδείξουμε» ό,τι θέλουμε.

  Πώς κάνετ’έτσι, βρε παιδιά
  για τόσο δα χιονάκι;
  Τι να πουν και στη Φλώρινα
  ……………………..

 308. Μαρία said

  113 νεκροί

  Τα ασθενοφόρα πώς κινούνται σήμερα, ρε παιδιά;

 309. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σιγά σιγά θ΄ακούσουμε
  ακόμη και τον Ακη
  να λέει απ το σιχτίρισμα …
  (λήξε το Μητσοτάκη!)
  https://tvxs.gr/news/ellada/egklobismenos-stin-attiki-odo-o-paylopoylos-den-ksero-pos-tha-bgaloyme-ti-nyxta-anthropo?utm_source=onesignal-Desktop&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal-tvxsD-2022-01-24——-

 310. Είναι πια καιρός να εξυψώσουμε τον ποιητικό λόγο σε ανώτερα επίπεδα αφαίρεσης. Γλυτώνουμε τόνους cyberink, ηλεμελάνι που λένε:

  -άκι

  …και τα είπες όλα.

 311. Μαρία said

  310
  Σωστός 🙂

 312. Πέπε said

  304

  Τι σημαίνει διανομέα; Υποθέτω όχι ντελιβερά ή ταχυδρόμο (αυτόν ούτε ο Τριβιζάς δε θα τον έβαζε να ρυθμίσει την κυκλοφορία). Ονομάζεται έτσι κάποιο αστυνομικό πόστο;

 313. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  308β
  Εδώ δεν πήγαν φαγητό στους ασθενείς, από το ένα κτίριο στο άλλο, ακούω τώρα. Απόλυτο φρακάρισμα, π΄ανάθεμά τους.

  310 Το επόμενο επίπεδο από το
  Μητσοτάκη ξέρεις εσύ

 314. Γιάννης Ιατρού said

  Με παρέμβαση στου προσωπικού του ΗΣΑΠ συνελήφθη ο τραμπούκος που επιτέθηκε στις 22/1 στον ηλεκτρικό, δίχως αιτία, σε μετανάστη

 315. Pedis said

  # 310 – μωρέ πέστο Γαμιωτάκη!

  Πλάκα-πλάκα, όταν ο άλλος έφτιαξε κίνημα-κόμμα με κάτι παρόμοια πολιτικό, το V-Day (Vaffanculo-Day), μάλλον έτρωγε ψήφους από τα άλλα κόμματα παρά από τον συνασπισμό κομμάτων του Papi. Κι έτσι και δεν του ‘στηνε το πραξικόπημα η ΕΕ, και πριν από αυτό, δεν είχαν αποφασίσει να βγάλουν με ελεγχόμενο τρόπο στη φόρα τα σκάνδαλα της Λέγκα νο1, ο bunga-bunga ακόμα θα τους έστελνε όλους a fanc …

  Με πιάνεις ή να σε παραπέμψω για φροντιστήριο σε κάνα άρθρο-ανάλυση του Λιάκου για την επαναστατική πολιτική πρόταση των 5 αστέρων? 😝

 316. Νίκος said

  314 Λευκός ραπάς χτυπάει έγχρωμο μετανάστη! Θα φάει καλά αυτός και μέσα κι έξω.

 317. 239, … Nixon deftly guided the Soviet premier to the Pepsi booth. …

  Τον λες και
  Πεψικολαούζο

 318. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/FJ25GGDXMAAX1vu?format=jpg

  ***
  Τώρα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος σαν έκρηξη, προς Κηφισίας μεριά, μου φάνηκε.

 319. Γιάννης Κουβάτσος said

  316:Θα είναι μια δίκαιη τιμωρία για έναν θρασύδειλο φασίστα . Γιατί αν ο μετανάστης ήταν κάνας Νιγηριανός, με τη συνήθη ντουλαπέ κορμοστασιά, ούτε που θα πλησίαζε ο τραμπούκος.

 320. Ή ξερωγώ να γεμίσουν οι τοίχοι των πόλεων με στένσιλ μικράς γαλής.
  Γα(…) (…)τάκι.

 321. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  320 Ναι! η ανηψιά μου φώναζε το σκύλο της Λάκη, τί Λάκη ρε, της λέω. Από σκυλάκι λέει.
  Τον γάτο τον φώναζε Τάκη,
  -από γατάκι δηλαδή της λέω.
  – Όχι από Μητσοτάκη! Ξέρεις τί παλιόγατο είναι;

 322. Νέο Kid said

  Όμορφα είναι έξω εδώ
  ρίχνει πολύ χιονάκι.
  Άντε όμως να φεύγουμε …
  ………..

 323. Γιάννης Ιατρού said

  318: Μάλλον μπουμπουνητό ΕΦΗ, κι εδώ ακούστηκε
  Χιόνι και μπουμπουνητά

 324. Γιάννης Ιατρού said

  322, Εμ εσύ είσαι χειρότερος κι από εμένα, αν είναι δυνατόν 🙂 🙂 🙂 #300

 325. 321# Ε ναι, τι λέμε τόση ώρα? (Από τις 18:46 συγκεκριμένα 🙂 ).Το γατάκι θα μπορούσε αποκτήσει το στάτους που είχε ο πρωτοχριστιανικός ΙΧΘΥΣ.

 326. Γιάννης Ιατρού said

  325: ναι, κι από κάτω να γράφει: …τα πάντα για το ψάρεμα 🙂 🙂

 327. 318 Τι ώρα αυτό; Γιατί η efood έχει ανακοινώσει διακοπή παραδόσεων στην Αττική και άλλες περιοχές (μετά απ’ αυτά που έγιναν πριν λίγο καιρό, παίρνει τα μέτρα της).
  https://www.topontiki.gr/2022/01/24/kakokeria-elpis-i-efood-anastelli-meros-ton-drastiriotiton-tis-logo-tis-chionoptosis/

 328. sarant said

  312 Νομίζω πως εννοούν πολίτη, ντελιβερά ή κάτι τέτοιο

 329. Μαρία said

  328
  Είπε ο άνθρωπος σε ποια εταιρεία δουλεύει αλλά δεν ακούγεται καθαρά στο βίντεο. Κι όταν τον ρώτησε ο ρεπόρτερ σε τι πόστο, απάντησε διανομέας. Ο Πέπε μάλλον πλάκα κάνει.

 330. Μαρία said

 331. Μαρία said

  313
  Μόλις το άκουσα κι εγώ. Στη Σωτηρία.

 332. Γιάννης Ιατρού said

  ΕΦΗ, κακά μαντάτα ακούω για την περιοχή σου, έχτε ρεύμα;

 333. Νίκος said

  Αποπομπή υπευθύνων κι επιστροφή των μισθών τους στο κράτος μπας και στρώσουν οι επόμενοι. Επιβολή προστίμων στην ιδιωτική εταιρεία που παρά τις προειδοποιήσεις δεν μερίμνησε για την ασφάλεια των οδηγών. Αφαίρεση διπλώματος σε όσους βγήκαν χωρίς αλυσίδες παρά τις προειδοποιήσεις. Κάπως έτσι στρώνουν μου φαίνεται, οι προειδοποιήσεις δεν πιάνουν. Τον άλλον τον σταματάνε στα διόδια να βάλει αλυσίδα για την ασφάλεια τη δική του και των υπολοίπων κι αυτός κάνει πλακίτσα με στιχάκια.

 334. voulagx said

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/329095_nea-anartisi-foyrthioti-ekthetei-peraitero-maximoy-kai-gerapetriti
  Πως τους πετσοκοψε ετσι!

 335. Ο υπουργός (Στυλιανίδης) είπε πως θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό (το γατάκι) ν’ αναζητήσει ευθύνες από την εταιρία Χ (για την Αττική οδό). Ο ίδιος απλό παρατηρητής. Θα καθαρίσει (θα το ψάξει) ο μεγάλος!

 336. Spiridione said

  Έγιναν τραγελαφικά πράγματα σήμερα. Ξεκίνησε μια κανοβική εργάσιμη μέρα, εκτός σχολείων, και στις 11.00 12.00 μας έδιωξαν όλους απ τις δουλειές με αποτέλεσμα το χάος. Και μιλάει για αφαίρεση διπλώματος ο άλλος. Εγώ κατέβηκα με το τρένο, έφυγα 11.00, στην Ειρήνη μας κατέβασαν, και το τράβηξα με τα πόδια ως το Μαρούσι.
  Αύριο λέει γενική αργία κ οαντού αλυσίδες σε όλη την Αττική.

 337. Spiridione said

  Α,και ξέχασα, μέσα σ όλα αυτλα ήρθε μην στις 10.30 ότι απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 338. Spiridione said

  Μιλάμε για αλυσίδες κ εδω δεν έχουν αλυσίδες τα κρατικά οχήματα. Όλα τα λεωφορεία αποσύρθηκαν στις 12.00.

 339. Μαρία said

  334
  Έχεις καταλάβει πού το πάει και γιατί τώρα;

 340. Μαρία said

  338
  Δεν είναι πια υποχρεωτικό να έχουμε αλυσίδες; Εγώ αγόρασα το Δεκέμβριο του 2001 υποχρεωτικά, για να κατέβω στην Αθήνα.

 341. voulagx said

  #339: Οχι, ισως να προκειται για ενδοκυβερνητικη κοντρα. Εσυ; Εχεις καμια ιδεα ή διαισθηση;

 342. Spiridione said

  340. Πρώτη φορά το ακούω.

 343. spyridos said

  333
  Άσε που είναι και ανεμβολίαστοι.

 344. Γιάννης Ιατρού said

 345. Alexis said

  Επική ατάκα οδηγού αυτοκινήτου σε ρεπορτάζ του Άλφα στα -τίγκα στο χιόνι- Βίλλια Αττικής (το ρεπορτάζ έγινε μεσημέρι):
  -Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, πρώτα ο Θεός πιστεύω το απόγευμα θα είναι χειρότερα!

 346. Γιάννης Ιατρού said

  340, 342: Κι εγώ, για υποχρεωτικές τον χειμώνα το ξέρω. Ιδίως όταν περιμένεις να έχει κατάσταση με πάγο/χιόνια και υποχρεωτικό να μην ήταν, των φρονίμων τα παιδιά… Να μου πείτε, να κλείνουν κεντρικές αρτηρίες μετά από προειδοποίηση 4-5 ημερών, ε, είναι μεγάλο φιάσκο για τους υπεύθυνους… Κι ο ηλεκτρικός; Καμία πρόβλεψη για εκχιονιστικό;

 347. voulagx said

  Η αμαξοστοιχία 54 θα ρυμουλκηθεί στον πλησιέστερο σταθμό για να παραχθούν οι πρώτες βοήθειες στους επιβάτες».
  Προφανώς πρόκειται για σταθμό παραγωγής πρώτων βοηθειών.

 348. Μαρία said

  341
  Δεν ξέρω, ίσως κάτι σε ροζ.

  346
  Εκείνο το Δεκέμβριο γύρισα περι τα τρία μαγαζιά, για να βρω, τις είχαν σκουπίσει απ’ την αγορά. Καθυστέρησα την αναχώρησή μου, δεν χρειάστηκε να τις φορέσω αλλά φοβήθηκα μη μου κόψει πρόστιμο η τροχαία.

 349. Νίκος said

  #343 Το γελάς;

  Αρνητές αλυσίδας, κολλάνε στο χιόνι, φωνάζουν που είναι το κράτος. 🙄
  Αρνητές πανδημίας, κολλάνε τον ιό που δεν πιστεύουν και μετά φωνάζουν που είναι το κράτος. 🙄
  Αρνητές κακοκαιρίας, 9 μποφόρ λένε, βγαίνει για παραγάδι ο άλλος, σκυλοπνίγεται και φωνάζει που είναι το κράτος. 🙄

  Το κράτος είναι ο καθρέφτης μας κι έχουμε αυτό που μας αξίζει.

 350. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  323, 332 Ευχαριστώ Γιάννη. Μπουμπουνίζει κι αστράφτει! Ιδιαίτερη κατάσταση, συνήθως ισχύει η «σιωπή του χιονιού».
  Εδώ είχαμε μέχρι προ ολίγου διακοπή αλλά για λίγη ώρα. Κάπου αλλού στο Χαλάνδρι έχει λέει πέσει δέντρο κι έκοψε στύλο του ρεύματος κι έχει εκτεταμένη διακοπή.
  Γκαπ γκουπ κάθε τόσο σκάνε όγκοι χιονιού από τα ψηλά, από τέντες γύρω ή από δέντρα, κάποτε μαζί με τα δέντρα ή τα κλαδιά τους
  Το μόνο που φρόντισα,μάζεψα μερικά μπουκάλια νερό για τυχόν διακοπή και νερού. Στον κήπο δεν κατέβηκα. Μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι το μεσημέρι είχε πλακώσει τόσο χιόνι που δεν επιχείρησα να ΄πα τινάξω τίποτα. Ο,τι γίνει.
  Φοβάμαι ότι απόψε θα ξυλιάσουν άνθρωποι εκεί έξω κι όχι οπωσδήποτε άστεγοι 😦

 351. Μαρία said

  344

  350
  Μπουμπουνητά ακούνε και στο Μετς.

 352. Μαρία said

 353. Νίκος said

  Παραφράζοντας τη γνωστή εξυπνάδα, όσο κερδίζουν οι εταιρείες από τις αλυσίδες, θα υπάρχουν χιόνια. 🙄

 354. Γιάννης Ιατρού said

  350: εγώ πρόλαβα και τίναξα τα ξινά, την δάφνη την έσπασε σε δύο χοντρά κλαδιά…

  Για τις διακοπές ρεύματος:
  Το θέμα είναι η εξάρτηση που έχουμε (έχουν πολλοί) από το ηλεκτρικό για να θερμανθούμε (και με καλοριφέρ, π.χ. ο καυστήρας και οι αντλίες θέλουν ρεύμα). Εγώ έχω μια μικρή γεννήτρια, 2 kW, για τέτοια θέματα. Δεν κοστίζει πολλά, γύρω στα 200-250€. Και γενικά είναι χρήσιμη…

 355. Πέπε said

  354

  Εδώ (Ηράκλειο) ακόμα και το νερό τρέχει με ρεύμα. Το νερό του δικτύου, αντί να πηγαίνει κατευθείαν στις βρύσες, πηγαίνει στις στέρνες. Από τη στέρνα στη βρύση το πηγαίνει το πιεστικό. Απ’ ό,τι μου έχουν εξηγήσει, ο λόγος είναι ότι στο δίκτυο δεν υπάρχει συνεχής ροή αλλά μία ναι μία όχι. Δεν είμαι βέβαιος αν ισχύουν όσα μεταφέρω, γιατί δεν τα πλυκαταλαβαίνω ώστε να τα ελέγξω, πάντως όταν δεν έχουμε ρεύμα δε δουλεύει τίποτα στο σπίτι, εκτός από το τζάκι που πιο πολύ διακοσμητικό είναι παρά θερμαντικό.

  Βέβαια τώρα απέχουμε πολύ από το να γίνουν διακοπές λόγω κακοκαιρίας. Σήμερα όσο αντιλήφθηκα δεν έριξε νιφάδα. Χτες έριξε ένα ιδιόρρυθμο τοπικόύ τύπου χαλαζοχιονόνερο για 3-4 πεντάλεπτα μέσα στη μέρα.

 356. Δεν χρειάζεται φως για να δεις έξω μια που τα πάντα είναι κάτασπρα. Δυο δέντρα σπασμένα είδε ο γιος μου πηγαίνοντας για προμήθειες στο σ,μ. Εγώ είδα Ερνάνι με Παβαρότι νάρθω στα ίσια μου και καλοθυμήθηκα αυτόν που έκανε την εγγραφή πριν μήνες…
  Η φωτό χωρίς φλας (από το postimage)

 357. Γιάννης Ιατρού said

  355: Πέπε, σε πολλά μέρη, είτε επειδή η πίεση του δικτύου ύδρευσης, είτε επειδή υπάρχουν διακοπές, υπάρχει δεξαμενή για ενδιάμεση αποθήκευση και μετέπειτα διανομή. Βέβαια εγείρεται θέμα υγιεινής γιατί πρόκειται πλέον για στάσιμο νερό, ιδίως το καλοκαίρι (ενδεικτικά κι όχι αποκλειστικά π.χ.λεγεωνέλλες).
  Ε και για την διανομή αυτή χρειάζεται αντλία (πιεστικό το λένε συνήθως γιατί αναλαμβάνει το δίκτυο διανομέης να έχει και σταθερή πίεση). Κι εδώ, η ύπαρξη μιάς μικρής σχετικά γεννήτριας είναι καθησυχαστική… 🙂

 358. Πέπε said

  > Βέβαια εγείρεται θέμα υγιεινής…

  Κανένα θέμα. Έτσι κι αλλιώς δε θα το πίναμε. Όλο το Ηράκλειο αγοράζει εμφιαλωμένα, εκτός από όσους έχουν βάλει φίλτρο. Και όχι, όπως άλλες παράλιες πόλεις, επειδή δεν έχει καλό νερό, αλλά επειδή δεν έχει καλές σωλήνες.

  Το υπόλοιπο το κατάλαβα, εκτός από το κομβικό σημείο:

  > είτε επειδή υπάρχουν διακοπές

  Μα γιατί υπάρχουν όμως;

 359. Μαρία said

  Ξεφτίλα.

 360. ΣΠ said

  359
  Από σάιτ για ματάκηδες πήραν την φωτογραφία: http://www.carstuckgirls.com/

 361. Γιάννης Ιατρού said

  359/360: Μ΄ αυτή, λιώνουν και οι πάγοι και τα χιόνια 🙂

  358: Συνήθως η απόδοση των γεωτρήσεων ή γενικά των πηγών της ύδρευσης είναι μικρότερη από την ζήτηση/ανάγκες. π.χ. όταν χρειάζεται να ποτιστούν καλλιέργειες διοχετεύεται εκεί το νερό και κόβεται από μιά άλλη περιοχή.
  Αυτό με τις σωληνώσεις είναι όντως σε πολλά μέρη μεγάλο πρόβλημα, π.χ. ακόμα χρησιμοποιούνται σωλήνες «τσιμεντένιοι» που περιέχουν αμίαντο…

 362. 355, 358: Συμπληρωματικά, κάθε πολυκατοικία έχει μία παροχή, ένα ρολόι από τη ΔΕΥΑΗ, για τις δεξαμενές, στις πολυκατοικίες του αιώνα μας υπόγειες, που γεμίζουν όποτε υπάρχει ροή, με χρήση του πιεστικού ή όχι, ανάλογα με την γενική ροή και το υψόμετρο. Και φυσικά, έτσι, κάθε πολυκατοικία γίνεται μεγάλος καταναλωτής. Ρολόγια κατανάλωσης υπάρχουν μετά, ώστε να επιμερίζεται στα διαμερίσματα ο λογαριασμός στα κοινόχρηστα. Παλιότερα δεν υπήρχαν ούτε αυτά, η χρέωση ανά διαμέρισμα/νοικοκυριό γινόταν στα κουτουρού, κατά κεφαλή.
  Υπήρξαν και μια-δυο κερδισμένες δίκες για την υποχρεωτική παροχή ανά διαμέρισμα από την ΔΕΥΑΗ, αλλά δεν ξέρω αν αυτό επιτεύχθηκε κατασκευαστικά σε νεόδμητες ή όχι πολυκατοικίες.

  Κατά τα άλλα, μεταξύ άλλων, ζούμε στο Χάρβαρντ της Μεσογείου. Άσχετο, να, εγώ 500 μέτρα απ’ του Πέπε, έχω 8Mbit downstream, 0.45Mbit upstream, απαγορευτικό για οποιαδήποτε τηλεργασία.

 363. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπαχαλιστάν η Ελλάδα της κανονικότητας. Για γέλια και για κλάματα όπου κι αν κοιτάξεις.

 364. Pedis said

  Τροφή τριημέρου; Σκηνές; Πρόγραμμα υπηρεσιών, σκοπιές, περίπολα, έτοιμα;

  Ή τα γράφει επειδή πιάνουν ή είναι μέρος πειράματος, για να δουν πόσο πιάνουν και πόσους μαλάκες έχει αυτή η χώρα.

 365. Γιάννης Ιατρού said

  362: !!! Καλά, το νερό της βροχής δεν το μαζεύετε; Θα είχατε και οικονομία😜
  Άλλο: με αυτές τις ταχύτητες κατέβασες (wget) τα σχετικά για την στατιστική σου στο τέλος Δεκεμβρίου; Χαρά στο κουράγιο σου, αν έγινε έτσι🤔

  364: εδώ πιό κάτω, προ ολίγου έκανε την εμφάνισή του…

 366. Pedis said

  Μη μου πείτε ότι θέλετε να βρείτε έτοιμο ριγμένο τ’ αλάτι στα πεζοδρόμια μόλις σταματήσει να χιονίζει και παγώσει;

  Να σκεφτείτε να πα να βάλετε ένα χεράκι στην εφημερία, με τίποτα έτσι; Aνεύθυνοι!

 367. Μαρία said

 368. Μαρία said

 369. Πέπε said

  362

  > εγώ 500 μέτρα απ’ του Πέπε…

  Πλάκα κάνεις! Δε θυμάμαι να έχεις αναφέρει ποτέ ότι είσαι Ηράκλειο.

  (Ούτε θυμάμαι να έχω αναφέρει πού ακριβώς στο Ηράκλειο είμαι εγώ, αλλά εδώ ο κόσμος ξέρει τι νούμερο πουκάμισο φορώ, σε ποιο σχολείο πήγα, άρα μάλλον θα τα είπα όλα αυτά σε ανύποπτο χρόνο, άρα ποιος ξέρει πόσα ακόμα…)

 370. Alexis said

  Ο Stazybo Horn μένει στο Ηράκλειο; Οποία αποκάλυψη! 🙂
  Πλάκα-πλάκα είναι αρκετοί οι Κρητικοί, ή έστω «Κρητικοί», του ιστολογίου: Πέπε, ΜΙΚ-ΙΟΣ, Δύτης, Stazybo Horn, Antonislaw, ΕΦΗ-ΕΦΗ… και σίγουρα ξεχνάω κι άλλους…

 371. Νέο Kid said

  Μόλις απεγκλωβιστούν όμως οι πιλότοι απ το χιόνι στην Αττική οδό …τη γάμησαν οι τουρκαλάδες!

 372. ΣΠ said

 373. Alexis said

  Με σύντομη απόδραση στην Αράχωβα αναμένεται να εκμεταλλευτεί την αυριανή αργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 374. Alexis said

  Μπάχαλο!!! Πού είναι το κράτος;
  Εμείς εδώ στα δυτικά που δεν χιόνισε ούτε αργία ούτε τίποτα! 😡🤬🤣

 375. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  369: Πέπε, δεν έχεις ακουστά εκείνο το «ξέρουμε που μένεις»; 🙂
  370: Εξαγωγή πολιτισμού ρε συ😉

  Δύσκολη νύχτα για πολλούς η χθεσινή, αλλά οι σκέψεις όλων μας είναι που ξημέρωσε ο άφαντος (2 ημέρες χωρίς άχνα) Μητσοτάκης. Στο τουίτα μάλιστα, @kmitsotakis, το διάστημα αυξάνεται στις 7 ημέρες!!

 376. Alexis said

  Μπάχαλο απίστευτο φέρνει ο χιονιάς
  κι όλοι οι δρόμοι φρακάρουν με μιάς
  θες να φωνάξεις και βρίζεις, ξεσπάς:
  γ….. ο Θρύλος κι ο Πειραιάς!

 377. Κουνελόγατος said

  376. Σεμνάαααααααααααα.

 378. https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/925925_den-elpizo-tipota-den-fobamai-tipota-eho-epiteliko-kratos

 379. 365: Όχι, ρε! Τις γιορτές που είναι όλοι στο μπουρί, δεν πάει πάνω από 5,0-5,5, παρά μόνο μεταξύ 3 και 7 το πρωί! Αλλά για ντάουνλοντ φτάνει… Κάτσε να βρω μια περσινή εικόνα που είχα κρατήσει.

  Είπαμε ότι με την κακοκαιρία χάνουμε και τα κρατικά κανάλια στην τηλεόραση; Όχι όμως τα ιδιωτικά.

 380. 379 τέλος: εδώ, ή σε μένα τουλάχιστον, το ανάποδο – ένα-δυο χρόνια τουλάχιστον.

 381. 380: Ήθελα να το γράψω κι αυτό

 382. Γιάννης Ιατρού said

  380/381: DIGEA😡 είναι αυτή

  ..για ντάουνλοντ φτάνει…
  (2900MBX8)/(278*60)=1,40 Mbps καθαρά, είχες και περιθώριο για άλλα…🤔🙄 Χλίδα λέμε 🙂 🙂

 383. Καλημέρα κι από δω
  354 – 357 Η γεννήτρια έχει το θέμα πως πρέπει να τη βάζεις ταχτικά μπροστά για να είν’ εντάξει. Είχα μια 5,5 KVA στον Άγιο και την παράτησα (την έβγαλα) γιατί όποτε τη χρειαζόμουνα δεν ήταν εντάξει…

  366 Το αλάτι ΔΕΝ είναι για τα πεζοδρόμια (ή ακόμα χειρότερα για τις αυλές). Ούτε για τους κλειστούς δρόμους. Είναι για το δρόμο που περνάνε αυτοκίνητα. Να το αλέθουν με το χιόνι και να λιώνει (και να μην παγώνει).

 384. Γιάννης Ιατρού said

  383α: Ίσως Γιάννη, εγώ με μιά Kraft LT-3600, 3,5kVA, τετράχρονη, που κάθε 3-4 μήνες την ελέγχω/συντηρώ (10′ λειτουργία, μετά κλείνω το βρυσάκι ντεπόζιτου, αδειάζω σωληνάκια για καρμπυρατέρ => αφήνω να λειτουργεί μέχρι να σωθεί το καύσιμο που έχουν μέσα, μετά μπουζί σκούπισμα, και σκέπασμα), δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Αν σκεφτείς πως είναι η σωτηρία για περίπτωση κακοτοπιάς (και σε πλημμύρες => αντλία νερού και το καλοκαίρι με τις πολλές ζέστες => για τις αντλίες του ηλιακού), αξίζει τον κόπο. Για τις χρήσεις έχω μεταλλάκτη χειροκίνητο (μηχανοστάσιο, μιά εξωτερική πρίζα και μιά πρίζα και 2 φώτα στο σπίτι).
  Που την πέταξες την 5,5 kVA ρε συ 🙂 🙂 🙂 ;

 385. 384 την πούλησα! Στην Αλβανία!!!

  Περί αλυσίδες: Οι αλυσίδες είναι για το χιόνι που δεν έχει παγώσει. Δεν είναι πανάκεια. Κι όταν βγεις από το χιόνι πρέπει να τις βγάλεις κι αν ξαναβρείς να τις ξαναβάλεις, αλλά δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Είχα βάλει αποβραδίς αλυσίδες γιατί το πρωί θα κατέβαινα από Άγιο Στέφανο στον Πειραιά να παραλάβω δέμα απ’ τη μάνα (δεν πειθόταν να μην το στείλει εκείνη τη μέρα, τόχε ετοιμάσει, για). Απ’ τα φανάρια της Κηφισιάς και κάτω στεγνό. Πού να τις βγάζω και να τις ξαναβάζω, άντε δεν είναι και πολύς ο δρόμος, γύρισα με τη μία!
  Στον πάγο πάλι δεν κάνουν οι αλυσίδες. Γιατί αν δεν μπορούν να τον σπάσουν να γαντζώσουν δεν έχουν νόημα. Μόνο τα λάστιχα χαλάνε (και πολύ περισσότερο γλιστράνε).

 386. Γιάννης Ιατρού said

  385: Ο πάγος θέλει spikes που είχαμε παλιά στη Γερμανία, αργότερα τα απαγόρευσαν γιατί χάλαγαν το οδόστρωμα κλπ. Αλλά για τον πάγο, μαζί με M+S (Matsch und Schnee, τα τρακτερωτά δηλ.) ήσαν ακτύπητο ζευγάρι…

 387. Μαρία said

  Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης https://www.infokids.gr/to-minyma-tis-nikis-kerameos-gia-ti-sim/

  Σειρά πολύ ενδιαφέρουσων ερωτήσεων των παιδιών μας όπως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, για τον ρόλο της τηλεκπαίδευσης, για τα νέα βιβλία στο σχολείο.

 388. Γιάννης Κουβάτσος said

  387: Τηλεαριστεία λέμε.

 389. sarant said

  387 Ωχ!

 390. Νομίζω έχουμε μια σοβαρή υποψηφιότητα για τα μεζεδάκια του Σαββάτου:

 391. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σε μια χώρα που τα πάντα καταρρέουν, όπως περίτρανα αποδείχτηκε για άλλη μια φορά, η τηλεκπαίδευση είναι η λύση! Δεν πα να γκρεμίζεται ο κόσμος γύρω; Να εγκλωβίζονται άνθρωποι μέσα στο κρύο; Να γίνονται σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί; Η τηλεκπαίδευση παρούσα και απτόητη θα τα εξομαλύνει όλα! Να έχετε μαζί σας πάντα ένα λαπ τοπ μιας και η WEBEX θα σας σώσει! Γιατί, αν μείνετε 3 μέρες χωρίς αυτή, μπορεί και να πεθάνετε!

  Και όσοι κακοί εκπαιδευτικοί σας τη στέρησαν, να τιμωρηθούν πάραυτα, να μαστιγωθούν, να εκτελεστούν και στην τελική να απολυθούν οι άλλοτε ήρωες!
  Αν αυτό δεν είναι θράσος, τότε τι είναι;

  Λοιπόν εγώ δεν έχω μάθει να κρύβομαι κα. Κεραμέως! Είμαι δασκάλα και δουλεύω στο 3ο Δ.Σ. Βύρωνα. Δεν κατάφερα, χθες, να κάνω τηλεκπαίδευση. Σας αναφέρομαι λοιπόν για να μην κουράζεστε να με βρίσκετε! Είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε. Βεβαίως θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να μάθω τα ονόματα όλων αυτών των ανεύθυνων για τη χθεσινή καταστροφή. Ίσως, τότε, όλοι οι «εγκληματίες» να αντιμετωπιστούμε με τις ποινές που πραγματικά μας αξίζουν!
  Εκτός κι αν με ψάχνετε για να μου χορηγήσετε αυτό που μου χρωστάτε εδώ και δύο χρόνια! Έναν σύγχρονο Η/Υ και πολλά άλλα…»
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/369027_k-ypoyrge-tis-paideias-akoys

 392. Μαρία said

 393. sarant said

  390 Το έχω ήδη βάλει στα υπόψη

 394. 393 Το διόρθωσαν, υπόψιν.

 395. sarant said

  394 Αναμενόμενο ήταν, αλλά υπάρχει και οθονιά

 396. Γιάννης Ιατρού said

  Νεκρός ο 77χρονος στα Μελίσσια που πηγαίνοντας στο φαρμακείο γλίστρησε στον πάγο
  Σε λίγο θα ακουστεί από τον γνωστό έγκριτο παρουσιαστή: Τί δουλειά είχε ο 77χρονος στο φαρμακείο; 😥😡

  392: Μιάς και μέτοχος στην ABACUS είναι και η κυρία ονόματι Καράμπελα (ναι, ναι, η νυν αντιπρόεδρος της ACTIONΑID, που ίδρυσε η κα. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη το 1998), προξενούνται για την δημοσκόπηση σχετικοί συνειρμοί με λαϊκές εκφράσεις 😂

 397. Μαρία said

  396

 398. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  392,396β

 399. Μαρία said

  398
  Πρέπει να έγιναν 2 δημοσκοπήσεις. Η άλλη με 1012 άτομα απο 19-23 Ιανουαρίου.

 400. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  399 Α, αυτό ήταν που άκουσα ότι ξεκίνησαν αλλά έπιασε η «Ελπίδα» και μοίρασαν στα δυο την «δημοσκόπηση»; Δεν πτοήθηκαν από τη χιονολαίλαπα και το χαμό!
  Απάνω που φιλιόμασταν πλακώσανε κι οι γύφτοι. ή Η γριά στο μεσοχείμωνο πεθύμισε πεπόνι.

  ****
  Αυτό μου φάνηκε φοβερό

 401. Γιάννης Ιατρού said

  399:

 402. Μαρία said

  400

  Η μητέρα μου, ογκολογική ασθενής με κινητικά προβλήματα, σήμερα νωρίς το πρωί έπρεπε να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Καλέσαμε ΕΚΑΒ. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι άνθρωποι του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος υγείας, ήταν πρόθυμοι, ευγενέστατοι, συνεννοηθήκαμε από την προηγούμενη ημέρα και ξεκίνησαν να έρθουν στου Ζωγράφου για τη διακομιδή. Με καλούν στο τηλέφωνο από τα μισά της λεωφόρου Παπάγου να μου πουν πως θα καθυστερήσουν διότι η λεωφόρος λόγω των πάγων έχει μποτιλιάρισμα. Περιμένουμε. Ενημερώνω και το νοσοκομείο ότι θα αργήσουμε. Το ΕΚΑΒ φτάνει μέχρι τις αρχές της Κουσίδου, με καλούν και μου λένε πως δεν μπορούν να φτάσουν στο σπίτι που βρίσκεται σε παράλληλο δρόμο. Τους εξηγώ πως η μητέρα μου δεν μπορεί να περπατήσει, πόσο μάλλον στους πάγους».

  Έρχονται λοιπόν οι άνθρωποι, οι άνθρωποι του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος υγείας και σηκώνουν τη μητέρα μου στα χέρια και την κουβαλάνε μέσα στα χιόνια και τους πάγους γλιστρώντας, με κίνδυνο για τους ίδιους και για την ασθενή. Την κουβαλούσαν και στην ανηφόρα για να βγούμε στην Κουσίδου. Το πώς φύγαμε με το ασθενοφόρο από τους αλπικούς δρόμους του δήμου είναι μία άλλη Οδύσσεια, για άλλο ποστ. Πηγή: http://www.rosa.gr

 403. Μαρία said

 404. Μαρία said

 405. Μαρία said

 406. Πέπε said

  404:

  Ναι, έφτασε πια βραδάκι, και; Πάνω στο σασπένς το κόβεις;

 407. Μαρία said

  406
  Κλικ στο κείμενο: Και όλη η πλάση τραγουδά ………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: