Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δύσπιστα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 29 Ιανουαρίου, 2022


Τα ονομάζω έτσι, θα το καταλάβατε, επειδή καθώς θα τα διαβάζετε θα εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση -αυτός είναι ο επίσημος όρος, κι ας λέμε πολλές φορές «πρόταση μομφής».

Θα μπορούσα να τα ονομάσω και «Μεζεδάκια δυσπιστίας», αλλά τον τίτλο αυτό τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι του 2018 για ανάλογη πρόταση δυσπιστίας (ή ίσως αντίθετη, αφού τότε την πρόταση την είχε καταθέσει ο σημερινός πρωθυπουργός).

Σκέφτηκα επίσης να βάλω κι έναν τίτλο «Μεζεδάκια μετά την Ελπίδα», αλλά καλύτερα να μη θυμίζω οικεία κακά σε όσους έμειναν 20 ώρες στο αυτοκίνητο ή πέντε μέρες χωρίς ρεύμα. (Κι ένας άλλος τίτλος, που πιο πολύ θα ταίριαζε σε άλλου είδους άρθρο: Μεταξύ ελπίδας και δυσπιστίας).

Πάντως, αφού η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας άρχισε χτες το βράδυ, τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας δεν είναι αντλημένα από τη συζήτηση στη Βουλή. Μερικά όμως προέρχονται από την περιπέτεια με την Ελπίδα, όπως αυτό με το οποίο ξεκινάμε. Μια περίπτωση γραμματικής μπούρκας.

Σε εκπαιδευτικόν ιστότοπο, διαβάζουμε ότι «Γυμναστής γλίστρησε στο παγωμένο προαύλιο του σχολείου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Αν όμως διαβάσουμε παρακάτω, συνειδητοποιούμε ότι θύμα ατυχήματος έπεσε μια γυμνάστρια, όχι γυμναστής.

Είναι εντυπωσιακή η επιλογή του συντάκτη, διότι δεν έχουμε κάποιο από τα επαγγελματικά ουσιαστικά όπου είναι καθιερωμένος ή έστω συνηθέστερος ο επίκοινος τύπος (π.χ. γιατρός, υπουργός, ή βουλευτής, δικαστής). Ο τύπος «γυμνάστρια» είναι απόλυτα καθιερωμένος. Κι όμως…

Και βέβαια, όταν διαβάζουμε «γυμναστής γλίστρησε στο παγωμένο προαύλιο» όλοι σκεφτόμαστε έναν άντρα να γλιστράει, και πολύ λογικά, αφού ο τύπος «γυμναστής» κανονικά δηλώνει άντρα.

Σκεφτείτε όμως, αν υποθέσουμε ότι ο τίτλος ήταν «Βουλευτής γλίστρησε στο παγωμένο προαύλιο» ή «Γιατρός γλίστρησε στο παγωνμένο προαύλιο» διαβάζοντάς τον τι θα σκεφτόσασταν; Άντρα ή γυναίκα να γλιστράει; Στοιχηματίζω άντρα.

Γι’ αυτό λέω πως οι επίκοινοι τύποι κρύβουν τη γυναίκα -είτε όταν γλιστράει στο παγωμένο έδαφος είτε όταν κερδίζει επαίνους και βραβεία.

Ή δεν έχει σημασία η δήλωση του φύλου;

* Προχωράμε σε ένα φωτογραφικό μαργαριτάρι.

Η φωτογραφία που βλέπετε δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στη Lifo, σε ένα άρθρο για διάσημες φωτογραφίες του φωτογράφου Στιβ Σαπίρο.

Bλέπουμε τον Ντέιβιντ Μπάουι να κρατάει ένα βιβλίο, και να κρύβει με τα δάχτυλά του τα πρώτα γράμματα του τίτλου. Βλέπουμε ATON, μαντεύουμε κι ένα Ε στην αρχή, άρα ΕΑΤΟΝ.

Κι έτσι ο συντάκτης της Lifo υπέθεσε ότι πρόκειται για βιβλίο για τον φωτογράφο Σέσιλ Μπίτον (Cecil Beaton), χωρίς να δώσει σημασία στη φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο.

Αλλά η φωτογραφία είναι αρκετά γνωστή. Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι τρομερός σινεφίλ αναγνωρίζω τον Μπάστερ Κίτον (Keaton).

Να πούμε ότι, αφού επισημάνθηκε το μαργαριτάρι στο Τουίτερ, οι υπεύθυνοι του ιστότοπου έσπευσαν να κάνουν τη διόρθωση -αν και υποθέτω πως η έντυπη έκδοση θα έμεινε με το λάθος.

Βλέπετε ότι τα σόσιαλ λειτουργούν και σαν συλλογικοί διορθωτές των ιστότοπων -αφού οι άλλοι, οι κανονικοί διορθωτές σπανίζουν. Αλλά να μη λέω πολλά, γιατί κι εγώ κάνω πολλά λάθη και με διορθώνετε.

* (Παρωνυχίδα: Στη λεζάντα λέει «ο Μπάουι με το βιβλίο του Σέσιλ Μπίτον», ενώ βέβαια το βιβλίο είναι για τον Σέσιλ Μπίτον. Καμιά φορά βέβαια το λέμε κι έτσι).

* Σχόλιο φίλου:

«Επαναλαμβάνω την απολογία της πολιτείας προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία τους», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Με Κύπριο υπουργό, τρώμε και τους αγγλισμούς των αδελφών Κυπρίων στη μάπα. Απόλοτζις…

* Λαθάκι, μικρό μεν αλλά υπουργικό. Από ανάρτηση της κ. Κεραμέως διαβάζουμε για «σειρά πολύ ενδιαφέρουσων ερωτήσεων». Φυσικά, ο τόνος κατεβαίνει -αλλά βλέπουμε γι’ άλλη μια φορά ότι αυτές οι μετοχές (όπως και οι «πληγεισών περιοχών», «ζωσών γλωσσών») είναι αχώνευτες.

Θα πείτε, πάλι καλά που δεν έγραψε «ενδιαφερόντων ερωτήσεων» (το οποίο, παρέμπ, γκουγκλίζεται σε άρθρο… των εκπαιδευτηρίων Γείτονα).

Εγώ πάλι, θα έγραφα «μια σειρά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις».

Και όχι, δεν είναι κακή υπουργός επειδή έκανε αυτό το λαθάκι η κ. Κεραμέως. Είναι κακή υπουργός για άλλους λόγους, που δεν είναι του παρόντος.

* Συμβαίνουν και εις Παρισίους, ή έστω εις Μαγχεστρίαν.

Φίλος που είναι λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου, μου στέλνει ένα άρθρο για τα μεταγραφικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο μεταξύ άλλων λέει ότι έναν παίκτη θα τον ήθελε η νεοβαθύπλουτη Νιουκάσλ, αλλά οι φήμες ότι προσφέρει 10 εκατομμύρια «are wide of the mark».

Όπως ξέρουμε, το σωστό είναι wide off the mark. Ο φίλος μού λέει ότι το λάθος το βλέπει αρκετά συχνά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Τι έλεγα πιο πανω, ότι κάνω λάθη και με διορθώνετε; Όπως υπέδειξε πρώτος ο φίλος Νεοκίντ στο σχόλιο 4 αλλά και άλλοι στη συνέχεια, ο ποδοσφαιρόφιλος φίλος μου κι εγώ έχουμε λάθος. Μια χαρά είναι το wide of the mark, άλλη έκφραση, ίδιας σημασίας, θα ήταν το (way, widely) off the mark. Oπότε, καλώς το βλέπει «αρκετά συχνά» ο φίλος μου, διότι σωστό είναι!

* Μαγχεστρία είναι βέβαια το Μάντσεστερ -πριν από εκατό χρόνια, η Γκάρντιαν (τότε The Manchester Guardian) αναφερόταν ως «Ο Μαγχεστριανός Φύλαξ».

* Λέγαμε τις προάλλες για τον τίτλο «Λήστεψαν ηλικιωμένη μαϊμού υπάλληλοι της ΔΕΗ» και με την ευκαιρία αυτή είπαμε για την αντιστροφή της σειράς των όρων της πρότασης.

Όταν και το υποκείμενο και το αντικείμενο είναι ουδέτερο, έχουμε φαινομενικά γκροτέσκους τίτλους όπως «Μωρό δάγκωσε σκυλάκι». Στο πιο πρόσφατο εύρημα, «60 ξενοδοχεία θέλουν να αγοράσουν αδέρφια από το Ισραήλ», δεν υπάρχει κανονικά αμφισημία, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν αγοράζουν ανθρώπους (παρά μόνο τις υπηρεσίες τους) -αλλά και πάλι, ο αναγνώστης κοντοστέκεται.

Τελικά βέβαια, πρόκειται για μια εταιρεία που ανήκει σε (δυο, νομίζω) αδέρφια, Ισραηλινούς, που θέλει να αγοράσει ξενοδοχεία.

* Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, συνεχίζεται η αγωνία με το φαλαινάκι (αν είναι φάλαινα) που έχει εξωκείλει κοντά στη γειτονιά μου, στον Άλιμο.

Σε ένα άρθρο διαβάζω ότι «αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν συχνά πάνω σε προπέλες πλοίων».

Προφανώς ο συντάκτης μπέρδεψε το κήτος με την κοίτη.

Και δυστυχώς οι προβλέψεις για τον ζιφιό, το φαλαινάκι που λέγαμε, δεν είναι αισιόδοξες.

* Το είδα σε μια ομάδα του Φέισμπουκ, όπου για κάποιο λόγο είχαν σβήσει το όνομα του συντάκτη (δηλαδή, αποκαλύπτουμε ηλικίες κυριών αλλά όχι ονόματα συντακτών ή συντακτριών;)

Της δημοφιλής σειράς, ένα ακόμα παράδειγμα εξομάλυνσης λέω εγώ.

* Πολλαπλά μεταφραστικά λάθη, με παρανοήσεις ή αντιστροφές νοήματος, σε άρθρο του Πρόταγκον. Ευτυχώς δίνουν το λινκ προς το πρωτότυπο της Γκάρντιαν. Το άρθρο μιλάει για κάτι πολύ παράξενες μέδουσες.

Λοιπόν, το πρωτότυπο λέει experts warn people should look but not touch. Η μετάφραση: με τους ειδικούς να έχουν συστήσει στους κατοίκους όχι μόνο να μην τις αγγίζουν, αλλά ούτε καν να τις κοιτάζουν.

Μπράβο πλειοδοσία! Και τι θα πάθουν αν τις κοιτάξουν;

Μας το έχουν πει αμέσως πιο πάνω:

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η μέδουσα εκτοξεύει το δηλητήριό της σε όποιον την κοιτάζει από κοντά και έχουν υπάρξει περιστατικά όπου το δηλητήριο έφτασε στα μάτια των ανθρώπων που θέλησαν να την παρατηρήσουν.

Είναι έτσι; Το πρωτότυπο λέει: There have also been cases where young children stomped on the animals and the venom has splashed into the eyes of someone watching.

Δηλαδή, παιδιά πάτησαν πάνω στη μέδουσα και το δηλητήριό της πετάχτηκε κι έφτασε μέχρι τα μάτια κάποιου που παρακολουθούσε. Και πάλι διαστρέβλωση του νοήματος.

Και αλλού: Οι μέδουσες αυτές παράγουν μια βλέννα η οποία καλύπτει τις κεραίες τους και τις καθιστά αόρατες αλλά και μη αισθητές στην αφή.

Ενώ το πρωτότυπο: Bluebottles excrete a microscopic mucus on their tentacles that is invisible and cannot be felt when touched.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

* Βρίζουν οι πρόεδροι; Βρίζουν, ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμα κι ένας σεβάσμιος πρεσβύτης όπως ο Τζο Μπάιντεν.

Τις προάλλες λοιπόν ο κ. Πρόεδρος χρησιμοποίησε υβριστικό χαρακτηρισμό για κάποιον δημοσιογράφο που του έκανε μια ενοχλητική ερώτηση, αλλά είχε το μικρόφωνό του ανοιχτό κι έτσι τον άκουσαν.

H ΟΠΠΕ (εννοώ φυσικά την Ομάδα Παρακολούθησης Πρωτοσέλιδων Εστίας) αλίευσε το απόσπασμα που βλέπετε αριστερά, όπου η Εστία μεταφέρει το επεισόδιο. Και όπως βλέπετε, η σεμνοτυφία που έχει γίνει καθεστώς τον τελευταίο καιρό, κάνει τον συντάκτη να κρύβει και τις δύο λέξεις αφήνοντας μόνο τα αρχικά τους. «Τι η… μπ….»

Τι εννοεί ο ποιητής;

Ημιυπαίθριο μπάρμπεκιου;

Ημιάγριος μπολσεβίκος;

Ηλιόλουστο μπιτσόμπαρο;

Ηλεκτρονικός μπουμπούνας;

Όπως θα διαβάσατε ίσως, ο Μπάιντεν είπε «stupid son of a bitch». Κι αν υποθέσουμε ότι το «μπάσταρδος» δεν ταιριάζει για τις στήλες μιας σεβάσμιας υπεραιωνόβιας όπως η Εστία, το «ηλίθιος» γιατί να λογοκριθεί;

(Στον αγγλόφωνο τύπο βλέπω ότι συνήθως μεταφέρεται αυτολεξεί η βρισιά, αν και κάποιοι καταφεύγουν στο ακρώνυμο («stupid SOB») που είναι καθιερωμένο, ενώ είδα και κάποια «stupid son of a b***»).

Σε αλλον ελληνικό ιστότοπο είδα την απόδοση «τι χαζός σκύλας γιος». Δεν νομίζω ότι το λέμε τόσο πολύ στα ελληνικά το «σκύλας γιος». Όπως ξέρουμε, το αμερικάνικο son of a bitch είναι κοινότατη βρισιά, ευρύτατα διαδεδομένη, καθημερινή.

Πώς θα το λέγατε; Κάτι με καθίκι ίσως (καθοίκι με την επίσημη ορθογραφία). Κάπου είδα να προτείνεται και το «πουτάνας γιος» αλλά ούτε αυτό το πολυλέμε στα ελληνικά, αν και βρίζουμε μανάδες με άλλο τρόπο.

* Από κατάλογο εταιρείας διαβάζω για κάτι θυρίδες:

Όπως βλέπετε, οι θυρίδες αυτές παρέχουν «προστασία από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας». Πρέπει να είναι πολύ επικίνδυνα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδίως σε χώρους με υψηλή υγρασία!

(Και πάλι, φταίει το «από», που εδώ ο συντάκτης του κειμένου το ήθελε να πηγαίνει όχι σε αυτό που μας απειλεί αλλά σε αυτό που μας προστατεύει. Αν δεν ήθελα να αλλάξω πολύ τη φράση, θα έβαζα απλώς «με»).

* Μου γράφει φίλος:

Διαβάζουμε για τη νέα γυναικοκρατούμενη (14 στα 24 μέλη) κυβέρνηση της Χιλής:

Το πρόταγμα της δωρεάν παιδείας είναι και το πιο εμφανές πρόταγμα -χωρίς -λόγια, στη νέα κυβέρνηση, που μάλιστα επέλεξε ως δημόσιο πρόσωπό της την διασημότερη συνδικαλίστρια του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή, την Καμίλα Βαγιέχο, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, το “πρόταγμα-χωρίς-λόγια” δεν στέκει, όπως ίσως και το  “δημόσιο πρόσωπό της” (μάλλον θα σημαίνει κυβερνητική εκπρόσωπο). Προσωπικά απορώ  αφού όλοι στην κυβέρνηση είναι (προφανώς) δημόσια πρόσωπα.

Παρεμπιπτόντως, ο φίλος βρήκε τη φωτογραφία της στο gettyimages το οποίο μάλιστα γράφει: “Camila Vallejos current deputy when he was a student leader in 2012 in Santiago, Chile

* Κλείνω με την αποκατάσταση μιας αδικίας. Έχουμε αποδελτιώσει πολλά γλωσσικά αστοχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και του Αλέξη Τσίπρα. Όμως ως τώρα δεν έχουμε φιλοξενήσει κανένα μεζεδάκι του New kid on the block, και δεν εννοώ τον φίλο μας τον Νεοκίντ αλλά τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα πρώτα δείγματα γραφής που έδειξε φανερώνουν μια τάση προς την κοινοτοπία -έως λαπαλισάδα, θα έλεγε κανείς.

Στο τουιτ αυτό τον βλέπουμε να μέμφεται τον πρωθυπουργό ότι ζητά συγγνώμη «κατόπιν εορτής». Θα μπορούσε βέβαια να ζητά κάποιος συγγνώμη προκαταβολικά, όπως βλέπουμε στις ανακοινώσεις όσων κάνουν έργα, που μας ζητούν συγγνώμη για την ενόχληση που ίσως θα μας προκαλέσουν, αλλά σε γενικές γραμμές το συγγνώμη το ζητάμε αφού κάνουμε κάτι που βλάπτει κάποιον.

* Προτού σας αποχαιρετήσω, να προσέξουμε την ημερομηνία. Σήμερα έχουμε 29 Ιανουαρίου. Δεν είναι κάποια κοσμοϊστορική επέτειος, αλλά το ιστολόγιο που διαβάζετε δημοσιεύει ένα άρθρο κάθε μέρα, βρέξει χιονίσει, είτε με χιονοθύελλα είτε με καύσωνα, από τις 29 Ιανουαρίου 2014 μέχρι σήμερα -ή αλλιώς, η τελευταία μέρα που δεν δημοσιεύτηκε άρθρο του ιστολογίου ήταν η 28η Ιανουαρίου 2014, από τότε επί 8 χρόνια, παναπεί περισσότερες από 2500 μέρες έχουμε ένα άρθρο την ημέρα, κάθε πρωί, συνήθως στις 10 παρά 20 ώρα Ελλάδος, σαν φρέσκο ψωμί από τον φούρνο (μερικά είναι επαναλήψεις, αλλά μην το πείτε παραέξω).

Ως πότε θα πάει αυτό; Ποιος ξέρει; Πάντως αύριο θα έχουμε άρθρο, ελπίζω.

Advertisement

340 Σχόλια προς “Δύσπιστα μεζεδάκια”

 1. Κουφό …γυμναστικό είναι και το «να παρέχει» αφού το σωστό θα ήταν «να παράσχει».

 2. Καλημέρες μια και είμαι πρώτος.

 3. theopeppas said

  Καλημέρα και θυμάμαι πως με αφορμή το Μαγχεστρία που είχα δει (σε εγκυκλοπαίδεια; σε εφημερίδα που ειρωνευόταν την Εστία;) ενημέρωνα τους λοιπούς φίλους του αγγλικου ποδοσφαίρου ότι «επίκειται σύρραξις Μαγχεστρίας Ηνωμένης και Δυτικού Χοιρομερίου-ήτοι manchester United v West Ham. Μετά,επιρροή Κεντρωτή ενδεχομένως, εγένετο Εβόρακον-Ολυμπιακός Λούγδούνού για το (φανταστικό) York-Olympic Lyonnais το Lyonnais είναι επίθετο, στα λατινικά θα ηταν λοιπόν καλύτερα στη γενική, Lugdunensis

 4. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Προσοχή στο κενό μεταξύ off the mark (ή way off the mark) και wide of the mark, που είναι σωστότατο
  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/be-wide-of-the-mark

 5. LandS said

  Καλημέρα και σήμερα.
  Στην Ελληνική τηλεόραση η απολογία έχει αντικαταστήσει την συγνώμη εδώ και καιρό.

 6. Καλέ, και με σωστή βορειοϊδιωματική προφορά «Νίκη Κεραμέους» (Niki Kerameus) στη φωτογραφία.

 7. atheofobos said

  συνήθως στις 10 παρά 20 ώρα Ελλάδος,

  Εγώ το βλέπω στις 10 παρά 10.

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Της δημοφιλής σειράς, ένα ακόμα παράδειγμα εξομάλυνσης λέω εγώ.»
  Για κλείνε το εξομαλυντικά (ή εξομαλιστικά), βρε Νικοκύρη μου, για να δούμε πώς είναι αυτή η περιβόητη εξομάλυνση· και στα τρία γένη, ει δυνατόν. 😊

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  8:Για κλίνε το, διορθώνω το μεζεδάκι μου. 😊

 10. Λεύκιππος said

  0. ……δεν είναι κακή υπουργός επειδή έκανε αυτό το λαθάκι η κ. Κεραμέως. Είναι κακή υπουργός για άλλους λόγους, που δεν είναι του παρόντος.

  Δεν είναι του παρόντος, ή δεν είναι της παρούσης; Έλα ντε. Αααα, και καλημέρα.

 11. Costas X said

  Καλημέρα !

  Το πρόβλημα αναγνώρισης του φύλου είναι βαθύτερο από τους επαγγελματικούς επίκοινους τύπους. Όταν ακούμε τις φράσεις «Είδα έναν άνθρωπο…» ή «Πέρασε ένα παιδί…», το μυαλό μας πάντα πάει σε αρσενικό, παρότι άνθρωποι είναι και οι γυναίκες, παιδιά και τα κορίτσια.

 12. Πέπε said

  @6:

  Kerameus! Το είναι πάλι αυτό; Μπορείς να γράψεις Cerameus, παραδοσιακή ιστορική λατινική μεταγραφή του αρσενικού, που αποδέχεσαι ότι δεν αποδίδει την προφορά. Keramefs, φωνητική απόδοση του αρσενικού. Kerameos, φωνητική απόδοση του θηλυκού. To Kerameus δεν αποδίδει τίποτε: ούτε την προφορά, πλην ΒΙ 😉 , ούτε την παραδοσιακή ελληνολατινική αντιστοιχία γραμμάτων, ούτε πώς λένε τη γυναίκα.

 13. Costas X said

  Δεν μπορούσε να μην μιλήσει κι ο Τσάντος περί μομφής…

  «Ο Τσάντος κι ο παρτσινέβελος» (131)
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=5340372379323687

 14. Κουνελόγατος said

  Ως πότε θα πάει αυτό; Ποιος ξέρει;

  Ούτε να το σκέφτεσαι.

 15. Πουλ-πουλ said

  Εγώ πάλι, θα έγραφα «μια σειρά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις».
  Αμάν μ’ αυτές τις σειρές ρε σειρά, το απλό «πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις» δεν μας κάνει;

 16. @ 11 Costas X

  Βέβαια, και τα παιδιά του Πειραιά τα φανταστήκαμε ποτέ δυο αγόρια και δυο κορίτσια; 🙂

 17. Κουνελόγατος said

  κι εγώ κάνω πολλά λάθη και με διορθώνετε.

  Ουδείς άσφαλτος όπως είπε ή δεν είπε η λαίδη.

 18. Νέο Kid said

  Και γιατί είναι λαθος το wide of the mark? Ο ιδιωματισμός δεν αναφέρεται σε «απόσταση» οπότε θα είχε όντως ground(σικ ρε!) το off, αλλά αναφέρεται «στη μεριά του mark” οπότε μια χαρά είναι το απλό of!

 19. Νέο Kid said

  18. Α τώρα είδα το 4. Έτσι είναι.

 20. Κιγκέρι said

  >>…Της δημοφιλής σειράς, ένα ακόμα παράδειγμα εξομάλυνσης λέω εγώ.

  Πώς ακριβώς γίνεται αυτή η εξομάλυνση; «Η δημοφιλή – της δημοφιλής – την δημοφιλή», ή «η δημοφιλής – της δημοφιλής – την δημοφιλής»;
  Αυτό δεν είναι εξομάλυνση, είναι μπάζωμα! 😛

 21. @ 12 Πέπε

  Δυστυχώς για την υπουργό το υπόδειγμα του ΕΛΟΤ 743 οδηγεί στο KERAMEFS.

 22. Spiridione said

 23. Γιώργος Σιώμος said

  Ακαταπόνητος

 24. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  12: Πέπε, Kerameus κατά το Perikleus😋, βεβαίους-βεβαίους 😋😎

  Επιφυλάσσομαι για το βιντεάκι (μη νομίσετε πως παρακολουθώ, όχι, μόλις μου μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή):
  …. Ο (γνωστός) Αυτιάς αποκάλεσε την Ακρόπολη σύμβολo Χριστιανισμού !! 🙂 🙂

 25. Νέο Kid said

  18. Η λεπτή διάκριση είναι το wide. Αν ήταν ας πούμε far off the mark τότε μιλάμε καθαρά για απόσταση (μετρούμενη απο το mark) displacement ,οπότε θέλει off.
  Wide of the mark σημαίνει ότι υπήρξε απόκλιση από το στόχο . (Ποσοτική ή ποιοτική, αλλά όχι καταναγκην σε terms απόστασης- μήκους )

 26. Υστερότοκος said

  Χρόνια πολλά για τα 8 χρόνια σας

 27. ΣΠ said

  4
  Έτσι είναι. Ή θα πούμε wide of the mark ή θα πούμε widely off the mark. Το wide off the mark είναι λάθος.

 28. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-18-25 Λοιπόν, έχετε δίκιο, παρασύρθηκα. Λάθος μου, διορθώνω.

  23-26 Να είστε καλά!

  8-9 Ο διεθνής, του διεθνή. Η διεθνή, της διεθνής. Ουδέτερο, όπως τώρα.

  10 Και τα δύο δεκτά είναι.

 29. LandS said

  3
  Βέβαια το ham στο West Ham ή στο Newham, Tottenham, Nottingham κλπ μάλλον προέρχεται από το (παλαιο)γερμανικής προέλευσης hamm = έδαφος ανάμεσα σε δύο ποτάμια ή ελώδεις περιοχές ή από το σαξονικό (κι αυτό γερμανικό) hamlet = μικρό χωριό (χτισμένο σε ένα τέτοιο τόπο; ρωτάω εγώ)
  Αλλά και το ham=χοιρομέρι προέρχεται από γερμανική λέξη hamm=κνήμη η οποία με τη σειρά της έρχεται από την ίδια ΠΙΕ ρίζα με την δική μας κνήμη.

 30. ΣΠ said

  Εσείς πώς μασάτε το βάρος σας;
  Πώς επηρεάζει ο τρόπος που μασάμε το βάρος μας;

 31. Κιγκέρι said

  1: Αμ το «γλίστρησε στο παγωμένο προαύλιο του σχολείου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κάκωση μαλακών μορίων» είναι ελληνικά, από ανακοίνωση εκπαιδευτικών κιόλας;

  Εν τω μεταξύ, όλο το πνεύμα της ανακοίνωσης μού θυμίζει μια ιστορία που λέει η μάνα μου για έναν παππού, ο οποίος ζούσε με την οικογένεια του γιου του, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί τον έβαζαν να κάνει μικροθελήματα του σπιτιού κι αυτός δεν ήθελε και δυσανασχετούσε. Μια φορά λοιπόν, κάποια δουλειά τον έστειλαν να κάνει, τον έπιασε βροχή στο δρόμο, συναχώθηκε και μετά γκρίνιαζε: «Βράθ’κα, κρύωσ’, αρρώστ’σα, να τώρα!»
  (όπου, το βράθ’κα, λέει η μητέρα, είναι βέβαια το βράχηκα, που θα έπρεπε να γίνει βράχ’κα, αλλά επειδή το σύμπλεγμα -χκ δεν προφέρεται εύκολα, αντικαθίσταται από το ευκολότερο -θκ.)

 32. avadistos said

  Για μια άλλη χρήση των «ετερόφυλων» γενικών έχω αφήσει σχόλιο εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/15/thenton/#comment-790117
  πριν μερικές μέρες.
  Βέβαια αυτές δεν είναι τυχαίες αβλεψίες….

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Γι αυτό το άκρως επιστημονικό και παιδαγωγικό συμπέρασμα της «Ελληνική εταιρείας προγεννητικής αγωγής» που προωθεί η Kerameus στα γυμνάσια, θα πούμε κάτι; (άν ειπώθηκε ήδη σε άλλο νήμα/αλλού και μου διέφυγε, συγνώμη..)

 34. sarant said

  32 Δεν το είχα δει

  33 Ωχ, τι’ναι τούτο πάλι; (Και σε πολυτονικό!)

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ή δεν έχει σημασία η δήλωση του φύλου;»
  Αν θέλουμε να συνεννοούμαστε, έχει και μάλιστα τεράστια.

  28: Ας τα αφήσουμε όπως είναι τα τριγενή και δικατάληκτα, Νικοκύρη, κι ας φροντίσουν να τα μάθουν όσοι δεν τα ξέρουν. 😊

  Η σεμνοτυφία όντως έχει γίνει καθεστώς, με κωμικά αποτελέσματα. Σε ελληνικές σειρές με υπότιτλους για τους κωφούς, ας πούμε, λέει ο ηθοποιός «Μην είσαι μαλάκας», «Μη είσαι βλάκας» στους υπότιτλους· «Ρε, άντε πηδήξου» ο ηθοποιός, «Ρε, άντε χάσου» στους υπότιτλους· «Τετοια κοτσάνα ούτε η Κεραμέως» ο ηθοποιός, «Τέτοια κοτσάνα ούτε η υπουργός Παιδείας» στους υπότιτλους. Προφανώς οι ακούοντες δεν σκανδαλίζονται, μόνο οι κωφοί έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αιδούς. 😊

 36. LandS said

  16
  Αποκλείεται. Η Μελίνα το τραγούδαγε έχοντας στο χέρι μια μικρή έγχρωμη αφίσα με τη ομάδα του Ολυμπιακού (Ρωσσίδη, Υφαντή, Στεφανάκο, Μπέμπη και άλλους μεγάλους).
  Είχαμε και εμείς μια τέτοια σπίτι. Πολλά χρόνια πριν τη ταινία. Την είχε φέρει ο κατά εφτά χρόνια μεγαλύτερός μου αδερφός. Ήταν τόσο γαύρος που με τη καταπίεση που ένοιωθα πήγα και έγινα Παναθηναϊκός. Βοήθησε βέβαια και το σερί πρωταθλημάτων τις πρώτη δεκαετία και βάλε από την ίδρυση της Εθνικής Κατηγορίας.
  Άμα βγάζεις όλο το Δημοτικό πρωταθλητής έχεις αποκτήσει κάποιο κύρος ρε παιδί μου.

 37. ΣΠ said

 38. Δυο μεζεδάκια συνεισέφερα σήμερα στο τσιμπουσι βλέπω. Θα ζητήσω ποσοστά!

  Τη συγγνώμη κατόπιν εορτής, αν θυμάμαι καλά, την παρατήρησε και ο κυρ-Τακης.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  31:Συγγνώμη, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Γιατί αν ήταν ανύπαρκτος ο κίνδυνος να πέσεις και να σπάσεις οτιδήποτε στην αυλή ή στα σκαλιά του σχολείου, δεν θα τα έκλειναν για πέντε μέρες. Η γυμνάστρια χτύπησε, επειδή προσπάθησε να είναι συνεπής στα καθήκοντά της, πηγαίνοντας σε έναν χώρο εργασίας κλειστόν επισήμως για λόγους ασφαλείας.

 40. ΣΠ said

  36
  Πώς ξέρεις ότι η αφίσα ήταν έγχρωμη αφού η ταινία ήταν ασπρόμαυρη;

 41. faltsos said

  Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών καταγγέλλει ότι «μέλος της συνθέσεως δικαστηρίου , ήτοι δικαστικός λειτουργός , αρνείται να φορέσει μάσκα στην έδρα» «η εν λόγω δικαστής από την έναρξη της κρίσης προκλητικά παραβιάζει τα μέτρα της πανδημίας και παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας , τυγχάνει ανοχής, όπως φαίνεται, από τα ανώτερα κλιμάκια της δικαιοσύνης»

  Η περί ής ο λόγος (καλά το είπα;) δικαστίνα σε άρθρο της έγραφε μεταξύ άλλων: «Οι μασκοφόροι “σωτήρες” που μας επέβαλαν τη μάσκα (ίσως για να μην είναι οι μοναδικοί) εκλιπαρούν “ανυπτόποδες και χαμαιευνοί” την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να υπάρξει ειδική “νομοθετική πρόβλεψη περί ασυλίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού”…».

  Τι σημαίνει “ανυπτόποδες και χαμαιευνοί”; Αρχικά η αναζήτηση στο ιντερνετ δεν με βοήθησε. Έδινε μόνο την είδηση και το άρθρο της δικαστίνας. Ετοιμαζόμουν να ζητήσω τη βοήθεια των ειδημόνων του ιστολογίου. Αλλά με λίγη επιμονή βρήκα την απάντηση και σκέφτηκα να μη την κρατήσω, αλλά να τη μοιραστώ μαζί σας. Αν κάνω λάθος δεν πειράζει, θα με διορθώσετε.

  Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ορθογραφικό λάθος. Ανιπτόποδες, με άπλυτα πόδια χαρακτηρίζει αυτούς που παίρνουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Γιώτα αντί για ύψιλον.
  Στην Ιλιάδα του Ομήρου, αναφέρονται οι Σελλοί ως ερμηνευτές των εντολών του Δία, «ανιπτόποδες χαμαιεύναι».
  Δεν έπλεναν τα πόδια τους (ανιπτόποδες) και κοιμόνταν καταγής (χαμαιεύναι ), για να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με τη γη , απ’ όπου αντλούσαν τη μαντική τους δύναμη.

  Ζήλεψε τον Ζουράρι, η δικαστίνα των Σερρών;

 42. Αντώνης said

  @29:

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  33: Το παράθεμα είναι από κάποια Ιωάννα Μαρή.
  Απ’ ότι ξέρω, εκτός από ένα ποσοστό γονιδιακής συμμετοχής, είναι άγνωστο ποιοι ακριβώς περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν στην ομοφυλοφιλία:

  E:\Downloads\Annotation 2022-01-29 112600.jpg

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  33: Βλέπω ότι αυτή η εταιρεία τρώει απόρριψη και από εκκλησιαστικούς κύκλους. Το ξέρει αυτό η Κεραμέως;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.impantokratoros.gr/A043B501.el.aspx&ved=2ahUKEwjJ7cH90db1AhWHHewKHfFmDrcQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw2I4wtw3Z3sNGz6P-cY6v-h

 45. BLOG_OTI_NANAI said

 46. sarant said

  41 Της Αργυρούς!

 47. nikiplos said

  33@ τέτοια ουρανομήκη αντιεπιστημονική μλκ είχα χρόνια να διαβάσω, το ομολογώ… Το επόμενο βήμα είναι να θέσουν ζητήματα αμαρτίας, του πατέρα ή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, ή και πριν από αυτήν (γιατί όχι ρε αδερφέ? πληρώνουν που λένε τέτοιες μαλακίες? όχι βέβαια δωρεάν τις λένε…)

 48. LandS said

  40
  Είπαμε είχαμε την ίδια και σπίτι.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  33, 34β εδω περισσότερα… Οι εκπαιδευτικοί εδωμέσα θα τα ξέρουν…
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/369355_i-theoria-toy-agennitoy-paidioy-sta-sholeia-me-sfragida-toy-ypoyrgeioy-paideias

 50. Γιάννης Ιατρού said

  49 (συνέχεια): Το βιβλίο της προέδρου της εταιρείας <a href´Ähttps://www.whoiswhogreece.com/mari-ioanna/Ä :Ιωάννας Μαρή σε πιντιεφι εδώ (ίσως κι αλλού).
  Σχετικό άρθρο στο tvxs εδώ

 51. ΓΤ said

  έχει εξΩκείλει —> έχει εξΟκείλει

 52. Γιάννης Ιατρού said

  50: διόρθωση Ιωάννας Μαρή

 53. geobartz said

  (α) Γυμναστής-Γυμνάστρια, βέβαια. Είναι φιξαρισμένο «προαιωνίως». Εκεί που …καιγόμαστε είναι όταν ο έμφυλος (τουτέστιν …γυναικοπρεπής) τίτλος, το παρακάνει. Όπως για τους «ανδροπρεπείς» τύπους που εκφράζουν και αξιώματα: Η βουλευτής και όχι η …βουλεύτρια (και ας είναι και ελληνισμός: Έτσι λέγαμε τους νεοφανείς λεξικούς τύπους)
  (β) «Της δημοφιλής σειράς, ένα ακόμα παράδειγμα εξομάλυνσης λέω εγώ».
  # Ένα παράδειγμα …ανωμαλοποίησης λέει ένα άλλο «εγώ».

 54. spyridos said

  Πάντως της καλόγριας της ξέφυγε ότι σε λίγο θα την βγάλουν αιρετική και οι δικοί της.
  «Πρόσφατα έφτασαν στην Ιερά Μητρόπολή μας καταγγελίες ευσεβών πιστών για την ύπαρξη και τη δράση στον Πειραιά παραρτήματος μιάς διεθνούς οργάνωσης με την επωνυμία «Παγ­κό­σμια Ορ­γά­νω­ση των Σω­μα­τεί­ων Προ­γεν­νη­τι­κής Α­γω­γής, ΟΜΑΕΠ». Οι καταγγελίες αναφέρονται σε δοξασίες και πρακτικές της οργάνωσης, αντίθετες με την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη.»
  https://www.impantokratoros.gr/7C0392B6.el.aspx

 55. π2 said

  Άκουσα την ομιλία του Πιερρακάκη στη βουλή. Πιο καλλιεπής και ψαγμένος γλωσσικά και λεκτικά από τον μέσο βουλευτή. Πέρασαν από την ομιλία του Ταλεϋράνδος, Ναπολέων, Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Σαββόπουλος, φαντεζί παρηχήσεις (από ουραγός της Ευρώπης αρωγός του πολίτη). Λες και είχε ένα άγχος να δείξει διαφορετικός.

  Γέλασα, πρέπει να πω, με την έμφαση που έδωσε στη συμφωνία αλήθειας της κυβέρνησης.

 56. π2 said

  Για τα της Κεραμέως έχει μια ειλικρινή πολιτική απορία: όλοι εκείνοι οι φιλελεύθεροι (με την κανονική και όχι με τη σκωπτική έννοια), που στοιχήθηκαν μετά το 2015 στις γραμμές της ΝΔ παρά τις επιφυλάξεις του, όλοι εκείνοι που δήλωναν ότι ήθελαν απλώς μια λειτουργική οικονομία της αγοράς, πρόοδο, σεβασμό ατομικών δικαιωμάτων, σοβαρό κράτος κλπ., πόσο είναι διατεθειμένοι να κλείνουν τα μάτια στην alt-right πραγματικότητα που ζούμε;

 57. Πάντως το «συμπαθής παιδί» παίζει από χρόνια, μεταξύ Μποστ και Τσιφόρου. Φυσικά, τα ηρωικά (συγγνώμη: τα ιστορικά) τριγενή και δικατάληκτα έχουν πολλούς φίλους. Ένας φίλος φιλόλογος μου είχε πει «αν δεν υπήρχαν και αυτά ακόμα αξεχρέωτο θα το είχα το τρίτο διαμέρισμα». Διαβάστε τη σημείωση.

 58. # 36

  Το οποίο σερί Σταύρο ξεκίνησε λίγο «περίεργα», τελευταία αγωνιστική, η ΑΕΚ δυο βαθμούς μπροστα (2-1-0) παίζει στην Ν. Σμύρνη και ο ΠΑΟ με τον ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκη. Αρχίζουν τα παιχνίδια, γκολ η ΑΕΚ, γκολ και ο ΟΣΦΠ, κάνει ανατροπή ο Πανιώνιος και ω του θαύματος κερδίζει και ο ΠΑΟ 4-1. Στο μπαράζ κερδίζει την ΑΕΚ 2-1 και πρωταθλητής. Τον Σεπτέμβρη παίζει τελικό κυπέλλου με τον ΟΣΦΠ (το πρώτο ματς 0-0 ,πάντα παίζανε τουλάχιστον δυο παιχνίδια να κονομήσουν από τα εισιτήρια και περιέργως (;) «ανταποδίδει ο ΠΑΟ την εξυπηρέτηση με ένα μεγαλοπρεπές 3-0 υπερ του ΟΣΦΠ…
  Μετά 3 χρόνια με τον ίδιο περίπου τρόπο έληξε το σερί οταν όντας δυο βαθμούς μπροστά ο ΠΑΟ έχασε 4-2 από τον Εθνικό του «Τσαφ», τον έφτασε η ΑΕΚ και με 3-3 στο μπαράζ βγήκε πρωταθλήτρια με διαφορά τερμάτων.Είχα πάρει 5 εισιτήρια από τον θειο μου που ήταν ταμίας του ΟΣΦΠ και με συμβούλευσε να μην πάω για να μην στενοχωρηθώ, και τον άκουσα γιατί ένας γείτονας που έπαιζε στα τσικό του ΠΑΟ όταν ακόμα ήταν 2 βαθμούς μπροστά έβαζε στοίχημα 10 : 1 πως θα πάρει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα και μου είχε δημιουργήσει απορίες. Αλλο «περίεργο» ήταν που στο μπαράζ επανήλθε στην ενεργό δράση ο …Λινοξυλάκης που είχε κρεμάσει τα παπούτσια του κάτι μήνες πριν…
  Και άλλα πολλά που δεν είναι για γράψιμο, αργότερα έζησα τα στημένα ματς κυπέλλου 0-0 με τα δοκάρια στην Ομόνοια και 3-5 γιατί οι γάβροι βρήκαν ευκαιρία να προκριθούνε με χάλια ομάδα και χάλασαν το στήσιμο όταν προηγήθηκαν 4-3, τα ρεζιλίκια με τον Μπόμπα, μέχρι που έβαλα μυαλό και…ΠΑΟΚ

  Υ.Γ. Να στέλνετε και κανένα λουλούδι στον Ηρακλή τώρα που είναι στις χαμηλές κατηγορίες…

 59. phrasaortes said

  https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/sarose-kai-to-attiko-parko-i-kakokairia-elpis-spania-eidi-poulion-drapeteusan-apo-ta-kloubia-tous/

  «δύο Ευριασιτικοί μπούφοι και 32 Ίβις»

  «να φύγουν περίπου 32 πουλιά, 30 ίβις του Ουάλντραπ »

  Από την ανάρτηση του ζωολογικού πάρκου. «Ίβιδες» δεν είναι το σωστό;

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  49:Πού να προλάβουμε να μάθουμε όλα τα κατορθώματα της ηγετικής παρέας του υπουργείου, βρε συνονόματε; Σαν να παίζεις στο Νου Καμπ με την Μπαρτσελόνα στις καλές εποχές της· κατά κύματα οι επιθέσεις και απανωτά τα χτυπήματα. 35 χρόνια δάσκαλος, με κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, των χρωμάτων και των συνδυασμών, είδα και έζησα πολλά, αλλά τέτοιο μπάχαλο διαρκείας ποτέ. Αλλά ποτέ, όμως…

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δέν ξέρω σχεδόν τίποτε γιά τόν Ἀνδρουλάκη, ἀλλά διαισθάνομαι πώς θά τόν ἔχουμε συχνά στά σαββατιάτικα. (Εὔχομαι νά διαψευσθῶ..)

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  57:Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολα. Ιδίως για ανθρώπους που έχουν βγάλει κι ένα λύκειο. Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις φιλολογία, ούτε να έχεις ψώνιο με τη γλώσσα, για να μη λες «του διεθνές αεροδρομίου». Που θα συνεχίσουν να το λένε και μετά την «εξομάλυνση» που προτείνει ο Νικοκύρης, αφού το ουδέτερο μένει ως έχει.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  56:Πόσοι είναι αυτοί οι γνήσιοι φιλελεύθεροι στην Ελλάδα; Και υπάρχει φιλελεύθερο κοινό στον χώρο της δεξιάς, ώστε να τους στηρίξει, αν υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας; Μην καταστρέψουν και την πολιτική σταδιοδρομία τους οι άνθρωποι. Αν, πάλι, εννοείς τους «διανοούμενους», αυτοί ακόμα είναι στρατευμένοι στον αντισυριζαϊκό αγώνα.

 64. BLOG_OTI_NANAI said

  41: Τέγουτζικ. Δεν ξέρω αν κατάγεται από τις Σέρρες, πάντως είναι επώνυμο γνωστής οικογένειας:

 65. Γιάννης Ιατρού said

  34β: Νίκο σε πολυτονικό γιατί από εδώ (του μέλους της ΠΕΓ =>Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων, ειδικού ερευνητού της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων και εκπαιδευτικού⁉ Ιωαν. Μηλιώνη, …πολυγραφότατος🙄, μερικοί-μερικοί εδωμέσα να τα βλέπουν αυτά, αν θέλουν να πάνε μπροστά στη ζωή τους🤔)

  54α (33, 50α σελ.22 και σελ. 46) Σπύριδε, τα ανωτέρω στο 22:41 🤔😎 του βίδεου😋

 66. phrasaortes said

  44. Λογικό να μην έχουν καλές σχέσεις με την εκκλησία. Αν και υπάρχουν υπερσυντηρητικά στοιχία στο κήρυγμα τους (ομοφοβία, αρχαιολατρία, πορφυρομανία/καυσοκαλυβιτισμός), οι απόψεις τους είναι ουσιαστικά προϊόν της θεωρίας της μνήμης του νερού. Ψευδοεπιστήμη αντίστοιχη της επίπεδης Γης και του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Γι’αυτό και δίνουν τόση έμφαση στην γκαρνταρόμπα των εγκύων:

 67. Κιγκέρι said

  59: Phrasaortes,

  το πρόσεξα κι εγώ αυτό, πρωί-πρωί!

  https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/28/qa-5/#comment-791250

 68. leonicos said

  Εγώ πάλι, θα έγραφα «μια σειρά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις».

  Εδώ μου αρέσει τοο από. Όχι εκεί που το έβαλες χτες!

  «μια σειρά από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις».

 69. Κιγκέρι said

  28γ: >>…Ο διεθνής, του διεθνή. Η διεθνή, της διεθνής. Ουδέτερο, όπως τώρα.

  Δηλαδή το διεθνές, του διεθνές; 😉

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 >>Ο (γνωστός) Αυτιάς αποκάλεσε την Ακρόπολη σύμβολo Χριστιανισμού !!
  Σύμβολο προς καταστροφήν

 71. leonicos said

  58 Gpointofview

  Και τι δεν θά’δινα, να καταλάβω τι λες

 72. mitsos said

  Από άρθρο του CNN gr
  Το υγειονομικό σαμποτάζ
  Παράλληλη επιδίωξη των παρεμβάσεων είναι η αύξηση του βαθμού έκθεσης της ΑλέξηΤσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική επένδυση στην έξαρση της πανδημίας, που καταμαρτυράται από την κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ως τεκμήρια στην πολιτική μομφή θα χρησιμοποιηθούν τα fake news και η πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φθαρεί η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; το της στην πρώτη πρόταση ή την σύνταξη και το περιεχόμενο της δεύτερης πρότασης ;

  https://tinyurl.com/5459d326

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παραμένουμε σε σύνδεση με Βουλή
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιλάει ο επάγγελμα υπουργός Καραμανλής.
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 75. leonicos said

  35 Γιάννης Κουβάτσος

  Δεν ξέρω νοηματική, αλλά έχω μέσα στο σπίτι μου δύο άτομα, την κόρη της Φωτεινής και τον σύζυγό της, που ανηκουν στο μεταφραστικό των ΜτΙ, και κάνουν συνεχώς βίντεο των ομιλιών

  Η νοηματική είνα όντως νοηματική, και δεν έχει δυνατότητες των διακρίσεων που επισημαίνεις.
  Αν ο κωφός αποσκοπεί να βρίσει, το κάνει με τη γλώσσα του σώματος, ‘λέγοντας’ τα ίδια που θα πει και με πιο αποδεκτό τρόπο, εκτός αν νοηματίσει τα γράμματα ένα ένα. Υπάρχει ασφαλώς και αυτή η δυνατότητα.

  Φυσικά υπάρχουν λέκτικές χειρονομίες ταμπού αντίστοιχες με τις εκφερόμενες λέξεις ταμπού, αλλά η ίδια χειρονομία σημαίνει βλάκας και μαλάκας ανάλογα με τη διάθεση και τα περιρρέοντα

 76. Καραγκιόζης said

  Ή θα λέμε «ο διεθνής, η διεθνής, το διεθνές» ή θα λέμε «ο διεθνής, η διεθνή, το διεθνί» κατά το «πολύς, πολλή, πολύ», όπως είχε προτείνει και ο Ψυχάρης.

  Υπάρχει και η τρίτη (αρκετά διαδεδομένη) εκδοχή της ακλισίας, βέβαια: ο/η/το διεθνής ή διεθνές ή διεθνή

 77. leonicos said

  18 Νεοκιδιε

  Και γιατί είναι λαθος το wide of the mark? Ο ιδιωματισμός δεν αναφέρεται σε «απόσταση» οπότε θα είχε όντως ground(σικ ρε!) το off, αλλά αναφέρεται «στη μεριά του mark” οπότε μια χαρά είναι το απλό of!

  Έχω την εντύπωση / αίσθηση ότι χάνει το νόημά του το wide.

 78. leonicos said

  16 Δημοσιόχωρε

  Βέβαια, και τα παιδιά του Πειραιά τα φανταστήκαμε ποτέ δυο αγόρια και δυο κορίτσια;

  Πώς θα γίνουν λεβέντες για ΄χαρη του Πειραιά;

 79. freierdenker said

  4, 25, 28 όπως και με το frustration στο χθεσινό άρθρο, η δυσκολία με το wide (εδώ ορθογραφία, χθες μετάφραση) είναι στην πολυσημία της λέξης. Παρεμπιπτόντως, ίσως οι περισσότερες λέξεις είναι με μια έννοια πολύσημες, εμφανίζονται με περισσότερες από μια ερνηνείες στο λεξικό.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση η δυσκολία επιτείνεται από το γεγονός οτι η χρήση του wide ως φαρδύς/ευρύς είναι η πιο συνηθισμένη και με διαφορά, αλλά και από το γεγονός οτι οι δυο ερμηνείες της ίδιας λέξης σχετίζονται. Aν δεν σχετίζονταν δεν θα μιλούσαμε για πολυσημία, αλλά για homonyms (δεμ ξέρω αν στα ελληνικά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα ομώνυμα και ομόηχα).

  Το λέω αυτό διότι όποιος έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση, ή σε live κάποιας ιστοδελίδας, ποδοσφαιρικό αγώνα με σχολιασμό στα αγγλικά, σίγουρα θα έχει ακούσει ή διαβάσει την έκφραση «and it’s wide». Αλλά η διαφορά μετάξυ των δυο σημασιών του wide είναι αρκετά μικρή για να χτυπήσει καμπανάκι.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>παναπεί περισσότερες από 2500 μέρες έχουμε ένα άρθρο την ημέρα, κάθε πρωί,
  Σαν τι παινάδι να σου πω
  και τί ευχή να στείλω
  που ΄ναι το έργο σου πολύ
  και το μυαλό μου λίγο

  Πάντα γερός και χαρούμενος για το άρθρον ημών το επιούσιον!
  🙂

 81. leonicos said

  18 Νεοκιδιε

  Τελικά έχω ΚΑΙ άδικο

 82. Καραγκιόζης said

  Ίβιες

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Νίκος Βούτσης στο βήμα
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  Το είδα ολόκληρο το βίντεο.

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η γυναίκα που στις πληροφορίες της καλούμαστε να στηριχτούμε, δεν είναι ειδικός.
  Όταν κάποιος δεν είναι ειδικός, οι γενικόλογες τοποθετήσεις «όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν» κ.λπ., δεν πείθουν και ας μην γελιόμαστε, για ιατρικά θέματα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη ο δημιουργός να είναι ειδικός και όχι ένας απλός εκπαιδευτικός.

  Στο βίντεο υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση που όμως εμπεριέχει και κάποιες «φιλοσοφικές» αρχές οι οποίες είναι δύσκολο να μετρηθούν.

  Όσο γνωρίζω, η ολιτιστική προσέγγιση έχει μια βάση καθώς και η ψυχολογική κατάσταση της εγκύου ή του ζευγαριού, η καλή διατροφή, η συγκεκριμένη μουσική κ.λπ. συμβάλουν στην καλή ανάπτυξη του παιδιού. Από την άλλη, αυτό με τα χρώματα φαίνεται υπερβολικό ως μετρήσιμο δεδομένο.

  Βεβαίως, άνθρωποι που ζουν σε σύγχρονες κοινωνίες, στην αγορά εργασίας κ.λπ., δεν μπορούν να έχουν τέλειο συναισθηματικό και ψυχολογικό βίο. Στο βίντεο είναι σαν να βεβαιώνεται ότι τα βήματα Α-Β-Γ οδηγούν πάντα με μαθηματική ακρίβεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, η αναπηρία π.χ. δημιουργεί την ανάγκη να αισθανθεί ένοχος ο γονιός που δεν κατόρθωσε να το αποφύγει;

  Το βίντεο δεν έχει τίποτα σκοταδιστικό, αλλά είναι υπερβολικά απλοϊκό την ώρα που πραγματεύεται ιατρικά θέματα.

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  70: ΕΦΗ μην αντιγράφεις ψεκασμένους…
  Έχει δωθεί μια απάντηση στους ηλίθιους:

 86. Κιγκέρι said

  82: Ίβιδες τις βρήκα εδώ:

  https://www.lexilogia.gr/threads/ibis.3256/

 87. Αγγελος said

  Κύριε ελέησον! Αναβιώνουν σοβαρά π.χ. την πρόληψη ότι το παιδί θα βγει σημαδεμένο επειδή η μάνα, όντας έγκυος, ανέκραξε «ποπό!» και σκέπασε τα μάγουλά της με τα χέρια της;
  Και η κυρία αυτή είναι «Σύμβουλος επικρατείας επ. ψυχολόγος»; Τι θα πει αυτό; Είναι «επίτιμη ψυχολόγος», υπήρξε όντως ανώτατη διακστικός, μέλος του ΣτΕ; Πού ζούμε, Παναγία μου…

 88. freierdenker said

  77, 79 σε σχολιασμό ποδοσφαιρικού αγώνα ακούγεται/γράφεται συχνά και η έκφραση «it’s narrowly wide».

 89. Ένας στίχος του Νίκου Καββαδία που μου αρέσει είναι ο «Ποιος __σκύλας γιος__ μας μούτζωσε κι έχουμε τέτοιο χάλι».

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  85 Ιδέα δεν έχω για το σάιτ, έβαλα αυτό που βρήκα με υπότιτλους.
  ………………
  Δέσποινα Κουτσούμπα
  @dkutsumba
  10m
  Και μόλις ανακαλύψαμε ότι η ημερίδα της Προγεννητικής Εταιρείας έγινε με ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ
  @minfingr
  Ιδού η απόφαση από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο πρόγραμμα «Διοκητική Μεταρρύθμιση»!
  ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΤΑΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

  Η Ντόρα στο βήμα τώρα στη Βουλή. Μπλα μπλα κι όλα καλά. Ζητήσαμε συγγνώμη!!
  Κρίμα της αλλά καλά να πάθουν και οι αριστεροί που το είχαν ψωμοτύρι το «δε ζητούν ούτε μια συγγνώμη». Την έκαναν παντιέρα τώρα και γκώσαμε στις συγγνώμες!
  Ουφ το είπα !
  …………………………..
  Να να κάτι λέει τώρα ο ΜΕΡΑ25 για τον Μποστ
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 91. Μαρία said

  64
  Πολύ γνωστής όπως και η άλλη σε -τζικ που την ξέρετε κι εσείς.

 92. Μαρία said

 93. BLOG_OTI_NANAI said

  91: Ποια, η Νάσιουτζικ;

 94. dryhammer said

  Μιας και πήρα τα μεζεδάκια για μεσημεριανό,

  * 3, 29, 42. Δλδ ο αποξηραντής χοιρομερίου καλείται dryhammer;
  καληώρα ο κύριος εδώ:

  * 35. Κάπου κάποτε είχα ακούσει τον Σταρόβα να λέει: «Εγώ αγγλικά έμαθα από την τηλεόραση. Έλεγε ένας ‘fuck you’ κι από κατω έγραφε ‘Άει στην ευχή’…»

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  84: Ξέχασα να αναφέρω ότι το πλέον μή μετρήσιμο φιλοσοφικό δεδομένο, εκτός των χρωμάτων, είναι και η επιθυμία της μητέρας για το παιδί της, ότι επηρεάζει με έναν μονοσήμαντο τρόπο το πώς το οραματίζεται.

  Καλώς το απέσυρε η Κεραμέως, και όχι φυσικά για την επιχειρηματολογία των ψεκασμένων κουφοντινοειδών επειδή μιλάει για «αγέννητο παιδί», αλλά για όλα τα άλλα που προβληματίζουν στο βίντεο.

 96. dryhammer said

  94α. Πριν σπεύσετε να διορθώσετε, ο αποξηραντήρ χοιρομερίου (το δωμάτιο) είναι Hamdryer

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Όπως ξέρουμε, το αμερικάνικο son of a bitch είναι κοινότατη βρισιά,
  …Στο αυτοβιογραφικό του σενάριο «Ο μπαμπάς τρελαινόταν για Καρούζο» (που δεν γυρίστηκε ποτέ), ο Ντασσέν περιέγραφε πώς έληξε η καριέρα του στο Χόλιγουντ. Ο παντοδύναμος παραγωγός Λούις Μπ. Μάγερ προσπάθησε σε μια συνάντηση να τον νουθετήσει να αποκηρύξει τον κομμουνισμό. Η αντίδραση του Ντασσέν; «Αντε γαμήσου Μάγερ, δεν θα ‘χεις ποτέ τ’ aρχίδια μου», του είπε. «Χάσου από μπροστά μου, κόκκινε γιε σκύλας», ούρλιαξε έξαλλος ο Μάγερ. Οπερ και εγένετο…”.
  Κι επειδή πολύς κόσμος νομίζει ότι ο Ντασέν ήταν Γάλλος, ας σημειώσουμε ότι ο Ζυλ Ντασέν ήταν γιος Ρωσοεβραίου, γεννημένος στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, μεγαλωμένος στο Χάρλεμ και στο Μπρονξ
  https://rembetiko.gr/t/%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%81-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82/7226/6

 98. Πέπε said

  @86, 82 κλπ. (Ίβις):

  Ίβιδες. Το ίβιες είναι προφανώς τυπογραφικό λάθος αντί «ίβεις», που θα μπορούσε να στέκει: σέβεται όλους τους κανόνες της ελληνικής αλλά αγνοεί το θέμα της συγκεκριμένης λέξης, πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί τέλος πάντων συγγνωστό, αφού δεν είναι κι η πιο συνηθισμένη.

  Εντωμεταξύ, καθώς στο λινκ προς Λεξιλογία διαβάζω:

  > Επειδή πρόκειται για πουλί με τεράστια ιστορία, θα πρότεινα να διατηρηθεί η λόγια κλίση: η ίβις, της ίβιδος, (την ίβιδα), οι ίβιδες, των ιβίδων, τις ίβιδες

  και

  > Και η γνωστή αιγυπτιακή θεότητα Θωθ, με μορφή ίβιδος …

  …, θα ήθελα να αναφέρω ότι η τρέχουσα νεοελληνική λέξη (τρέχουσα, τέλος πάντων… όσο τρέχον είναι και το πουλί – πάντως ζει και στην Ελλάδα) είναι τουρλί. Και η γνωστή λοιπόν αιγυπτιακή θεότητα Θωθ, με μορφή τουρλιού.

  @28, 62. 69 κλπ. (διεθνής, πώς να κλίνεται):

  Και στο όγδοο, ξέρετε, ε; Όλοι οι αστενήδες.

  Μαζί τους κι όλοι οι διεθνήδες, κι όλες οι διεθνούδες, κι όλα τα… χμ… ναι, ε, κι όλα τα τέτοια! Και στο ένατο ή κάπου αλλού, όλα τα διαμπερέ διαμερίσματα, μαζί με όλα τα παντοφλέ παπούτσια.

 99. Πέπε said

  92

  Πάλι καλά. Δε θυμάμαι να υπήρξε πολιτικός, είτε υπουργός παιδείας είτε άλλο τι, που να έχει κάνει τόσο πολλές υπαναχωρήσεις. Ντάξει, λέμε (και ορθώς) ότι είναι προς τιμήν κάποιου να παραδέχεται τα λάθη του και να τα επανορθώνει, αλλά άμα η παραδοχή και επανόρθωση λαθών είναι το μόνο που προλαβαίνεις να κάνεις όλη μέρα κάθε μέρα, τότε μάλλον υπάρχει θεματάκι.

  Απροπό:

  @39

  > Γιατί αν ήταν ανύπαρκτος ο κίνδυνος να πέσεις και να σπάσεις οτιδήποτε στην αυλή ή στα σκαλιά του σχολείου, δεν θα τα έκλειναν για πέντε μέρες.

  Αφού ρε Γιάννη δεν είναι αυτός ο λόγος που έκλεισαν. Έκλεισαν και σε μέρη που δεν είχαν τέτοιο κίνδυνο, γιατί το μόνο καιρικό φαινόμενο τοπικά ήταν λίγο παραπάνω κρύο από το σύνηθες. Τα σχολεία κλείνουν με τα κρύα επειδή η εκστρατεία καταπολέμησης του κορωνοϊού εκ μέρους του Υπουργείου Παιδειας συμποσούται στο να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, και άμα από τα ανοιχτά παράθυρα μπαίνει κρύο ψοφάμε.

  (Αν τις υπόλοιπες σχετικά κρύες μέρες κλείνουν τα παράθυρα έστω στις μισές αίθουσες της χώρας, τρύπα μου τη μύτη…)

 100. Μαρία said

  93
  Ναι. Προ ΔΕΗ είχαμε ρεύμα απ’ την εταιρεία τους.

 101. sarant said

  97 Tι ωραίος τίτλος όμως!

  87 Ελα ντε;

  64 Όπου περιέργως το «Σαμουρτσαφλή» δεν γκουγκλίζεται!

 102. theopeppas said

  29, 94 Φυσικα και το ham είναι τοπωνυμίου όπως και εις Cheltenhan, Η ομάδα Dulwich Hamlet είναι ομάδα του Dulwich και hamlet στην παλαια αγγλικη ειναι το χωριό που δεν εχει εκκλησία, ενορία-αν και ο Σαιξπήρος μαλλον ονόμασε τον Δανό ηρωα του από τον γιο του που λεγόταν Anlet -ή αντίστροφα!

 103. theopeppas said

  94. το Dryhammer είναι …ασφαλές, λεξιλογικά….το Drypartite πιό γλαφυρό, όμως, αποδίδει το …Ξηρομερίτης!!!

 104. Γιάννης Ιατρού said

  αχα! Νίκη Κεραμέως / Παίρνει πίσω την «προγεννητική αγωγή» στα σχολεία

 105. Γιάννης Ιατρού said

  104: (92) ξέρω Μαρία… ρεφρές 🙂 🙂 🙂

 106. Καραγκιόζης said

  Δεν είναι τυπογραφικό. Αρχαίο είναι:

  Αἱ δ’ ἴβιες αἱ ἐν Αἰγύπτῳ εἰσὶ μὲν διτταί, αἱ μὲν λευκαὶ αὐτῶν, αἱ δὲ μέλαιναι.

 107. Πέπε said

  106

  Α οκέι, πάσο λοιπόν. Τι είναι αυτό, Ηρόδοτος;

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Υπήρχαν προ ΔΕΗ ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα;

 109. Καραγκιόζης said

  Αριστοτέλης

 110. spyros chamenos said

  Μια μικρή ένσταση για το «πουτάνας γιος». Αν και δέχομαι ότι δεν χρησιμοποιείται τόσο όσο το «son of a bitch», ευδοκιμεί (όπως θα λέγαμε στην γλώσσα της κερκίδας 😂) στα ελληνικά γήπεδα. Εμένα, ας πούμε, δεν μου ακούγεται καθόλου ξένο.

 111. 92, 54τέλος

  Θα ‘θελα να είμαι από μια μεριά να κάνω χάζι το πατόκορφο χέσιμο που πρέπει να έφαγε η Κεραμέως από τα κεντρικά της Εκκλησίας.

 112. Πέπε said

  110

  Ίσως επειδή στα γήπεδα κυριαρχεί η ποιητική έκφραση, πιο πυκνή και πιο λιτή από τον τρέχοντα προφορικό πεζό λόγο. Στην καθημερινότητα λέγονται πολύ διάφορες περιφράσεις, κυρίως με την ίδια τη μάνα ως κέντρο αναφοράς (δηλ. όχι τι γιος είσαι αλλά τι είναι η μάνα σου), που είναι πολύ πιο συνηθισμένες από το επιγραμματικό «πουτάνας γιος».

  Επομένως η εν λόγω έκφραση μπορεί να είναι σχετικά σπάνια στο σύνολο του παραγόμενου λόγου όλων των ειδών, αλλά παραμένει οικεία και άμεσα κατανοητή.

 113. ΓΤ said

  102@

  Hamnet

 114. @ 78 Leonicos

  Ακριβώς! Δεν περιμέναμε μετά το …δέκατο τέκνο (1 + 2 + 3 + 4 = 10) να ακούσουμε το «λεβέντες» για να αντιληφθούμε το φύλο, τουλάχιστον όσοι εννοούμε ως παιδί το σιρκό μόνο.
  Πρέπει όμως να ρωτήσουμε και Αθηναίους να δούμε αν περίμεναν την εξέλιξη του τραγουδιού για να βγάλουν συμπέρασμα για το φύλο τους. Βέβαια υπάρχει και το gender που ταχτοποιεί τα πράγματα.

 115. Παραλειπόμενο από τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Μάρκου [sic] Mazower στην αίθουσα συνεδρίων του Πολεμικού Μουσείου.
  Προσφώνησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «εξοχότατη», ελληνιστί, χωρίς κατέβασμα του τόνου. Δεν είναι κακό.

 116. theopeppas said

  113. Ναι, βεβαια…Hamnet ειναι, είχα διαβασει και το βιβλίο της Ο’Φαρρελ πριν ενα χρόνο…αλλά..lapsus memoriae…όχι digitalis (δεν φταίει ούτε το δάχτυλο, ούτε
  το πληκτρολόγιο, ο, τι χτυπήσεις γραφει (συνηθως!)

 117. Μαρία said

  101
  Τυπογραφικό θα είναι αντί για Σαρμουσακλί (Πεντάπολη)

  108
  Φυσικά. H Αθήνα ηλεκτροδοτούνταν απ’ την Πάουερ.

 118. Πέπε said

  114

  Εμένα παιδιά βασικά το τραγούδι μου δημιουργεί σύγχυση ως προς το πώς τα εννοεί ηλικιακώς τα παιδιά! Ακούς να είχε ένα και δύο κλπ παιδιά, και λες ήθελε να κάνει μεγάλη οικογένεια. Τελικά εννοεί τελείως άλλο. Το αν εννοεί επιπλέον και το ίδιο φύλο που κατάλαβα εγώ εν τη συγχύσει μου ή άλλο, δεν έχει πλέον νόημα ως ερώτημα!

  115

  Έλα τώρα, εμένα χάλια μου φαίνεται το προπαροξύτονο εξοχ(?)τατη! Τι άλλο νόημα έχουν αυτές οι προσφωνήσεις παρά την προσήλωση σε μια εθιμοτυπία; Ε λοιπόν, ή εθιμοτυπείς ή αχτιβίζεις, όχι ταυτόχρονα. Και παροξύτονο και με ωμέγα και μη σου πω και με ψιλή (και να φροντίσεις να ακουστούν όλα αυτά προφορικά) 🙂

 119. 33# Δικαιούμαι να ρωτήσω τι σκέψη και νοητική εικόνα για το κυοφορούμενο παιδί της είχε προγεννητικώς η μάνα της Κεραμέως ή είναι σεξιστική αντχομινιά?

 120. Πέπε said

  118 α

  Ανάποδα τα είπα, μπέρδεψα αυτό που εννοεί με αυτό που νόμιζα ότι εννοεί. Δε θυμόμουν δηλαδή τι νόμιζα. Τέλος πάντων, το αγνοείτε άμα θέλετε…

 121. @ 108 BLOG_OTI_NANAI

  >>Υπήρχαν προ ΔΕΗ ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα;

  Ναι, σε διάφορες πόλεις υπήρχαν ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

 122. sarant said

  110-112 Ναι, σε ποιηματάκια συνήθως 🙂

 123. 108, 117β
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/08/21/mpost60-4/#comment-673541

 124. Γιάννης Ιατρού said

  85: Μπλογκιε έχεις πάρει άσχημο δρόμο κι ό,τι δεν σου ταιριάζει άλλοτε το βαφτίζεις ψεκασμένο, άλλοτε κουφοντινικό και πάει λέγοντας. Για ηρέμησε ή άλλαξε βάρδια.
  Επί του θέματος: Μην πας να δικαιολογήσεις τις κουταμάρες του γελοίου. Μπορεί η Αθήνα επί Βυζαντίου να μην ήταν τόσο άσημη όπως πολλές φορές νομίζεται, και μπορεί ο Παρθενώνας που χρησίμεψε σαν Χριστιανικός ναός και να τον επισκέπτονταν πολλοί να «γνώρισε δόξες» τότε, πιθανώς ακριβώς επειδή δεν ήταν εξ αρχής ιερός τόπος (όπως π.χ. πολλοί τόποι στην Ιουδαία) για τους Χριστιανούς αλλά μετατράπηκε από ειδωλολατρικός ναός σε χριστιανικό. Πιθανώς ο κόσμος να αποζητούσε μιά εναλλαγή από τα γνωστά τετριμμένα και μέσα του να είχε ακόμα κάτι από την λάμψη του αρχαίου, ανοιχτόμυαλού πνεύματος και να τον προσέλκυαν τέτοιοι ονομαστοί τόποι της αρχαιότητας.
  Αλλά σύμβολο του Χριστιανισμού δεν ήταν ποτέ ούτε έμεινε στη συλλογική μνήμη σαν τέτοιο. Το αντίθετο έγινε.
  ΥΓ: Τον Καλδέλη τον διαβάζουμε κι εμείς, και δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο στο βιβλίο του αυτό.

 125. Μαρία said

  108. 117
  To 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα 400 περίπου εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας που φυσικά εισάγονταν από το εξωτερικό.
  Αρκετά νωρίς, το 1956, αποφασίστηκε η εξαγορά όλων των ιδιωτικών και δημοτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης. Σιγά-σιγά, η ΔΕΗ εξαγόρασε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και ενέταξε το προσωπικό τους στις τάξεις της. https://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/omilos-dei-ae/dei-ae

 126. Νίκος Κ. said

  108 [Υπήρχαν προ ΔΕΗ ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα;]

  Το 1925 ιδρύεται η Γενική Ηλεκτρική Εταιρεία, γνωστή ως Power. Αποτελούσε σύμπραξη του δημοσίου, ελληνικών τραπεζών και Άγγλων επιχειρηματιών. Από αυτό το σχήμα δημιουργήθηκαν ακολούθως δύο εταιρείες, η Ηλεκτρική Εταιρεία Παραγωγής και η Ηλεκτρική Εταιρεία Διανομής. Μετά τη συγχώνευση των δύο παραπάνω, δημιουργήθηκε η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ). Τον έλεγχο και τη διοίκηση της ΗΕΑΠ (POWER) είχε ο οίκος HOLDING COMPANY WHITE HALL GROUP του Λονδίνου. Εκτός των παραπάνω εταιρειών υπήρχαν, μέχρις ότου ιδρυθεί η ΔΕΗ, 400 περίπου επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν σχεδόν ισάριθμες πόλεις και κωμοπόλεις. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

 127. ΓΤ said

  115@

  Στην οποία παρουσίαση του βιβλίου του Μαζάουερ, ο Φραγκούλης της «Αλεξάνδρειας» χαρακτήρισε τον Τσίμα «διανοούμενο δημοσιογράφο». Γελάνε κι οι χιονάνθρωποι…

 128. @ 118 Πέπε

  Βέβαια, ο κόσμος μπερδεύει «τέκνο» και «παιδί», αλλά έχει επικρατήσει (όπως και πολλοί εννοούν το παιδί ακαθορίστου φύλου +/- και αποφεύγουν άλλα μπερδέματα φυλογένειας).

  Τι προπαροξύτονο καλέ; Ο Προκόπης δεν ήταν εξοχότατος;

 129. 108 Ε, ναι. Πώς είχαν ρεύμα στα διάφορα μέρη; Ας πούμε στο χωριό μου ρεύμα παίρναμε από ένα στο διπλανό χωριό που είχε ελαιοτριβείο άρα ατμομηχανή και στον κεντρικό άξονα είχαν βάλει και μια ηλεκτρογεννήτρια.

  Στον Άνεργο, στα «κομμάτια και θρύψαλα» του Σκούρτη κάπου λέει «Δεν μ’ έκανε αδερφή η πουτάνα η μάνα μου». Και στο Πανεπιστήμιο έχουμε μια θεατρική ομάδα και διαλέγουμε αυτό το έργο. Κι ο Φώτης που έπαιζε το ρόλο να μη μπορεί με τίποτα να ξεστομίσει την ατάκα. «Δεν μ’ έκανε αδερφή η μάνα μου». Παρατηρήσεις από την σκηνοθέτρια αλλά αυτός τίποτα. Προσπαθούσε να του εξηγήσει πως δεν το λέει για τη δικιά του μάνα αλλά για το ρόλο. Κάποια φορά απ’ το πολύ το ζόρι να το λέει αλλά την επόμενη φορά άντε πάλι. Και φτάνουμε τη μέρα που παρουσιάζαμε το έργο και νάχουμε την απορία θα το πει ή όχι. Τελικά το είπε.

 130. Μαρία said

  124
  Ο Μπλογκ πρέπει να αναφέρεται στο βίντεο, ενώ ο Καλδέλης δείχνει οτι ο Παρθ. στα βυζαντινά χρόνια γνώρισε μεγάλες δόξες και ήταν πιο σημαντικός σαν χριστιανική εκκλησία παρά σαν ναός στην αρχαιότητα.

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  99:Δεν ξέρω στην Κρήτη, αλλά στην Αθήνα έκλεισαν λόγω χιονόπτωσης. Και δεν μιλάω για Β.Π., μιλάω για κέντρο-καράκεντρο. Μέχρι και χτες, όπου δεν έβλεπε ο ήλιος, το χιόνι ήταν παγωμένο και γλίστραγε σα διάολος. Χτες το βράδυ που πήγα για καφέ στη Φωκίωνος, την ψιλοτσουλήθρα μου την έκανα, χωρίς πτώση ευτυχώς. Η μισή αυλή του σχολείου μου ήταν παγοδρόμιο. Άρα, τα σχολεία σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και εδώ στην Αθήνα, παρέμειναν κλειστά λόγω επικινδυνότητας.

 132. sarant said

  129 Καλή ιστορία

 133. Μαρία said

  121
  Εσείς ποια εταιρεία είχατε;

  123
  Ε μα κι εσύ Αύγουστο! 🙂

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98 >> τουρλί (πουλί)
  Τρουλίδα (λόγω τουρλιού ή τρουλιού-λοφίου στο κεφάλι) λέμε τον κορυδαλλό στην Κρήτη.
  Στο Λιθοξόου είδα ποια είναι η ίβις-τουρλί αλλά βρήκα και ποιο είναι το (άγνωστό μου) πεντάμορφο πουλάκι με τουρλάκι στο κεφαλάκι, που μού εμφανίστηκε σήμερα να τσιμπολογά στον πυράκανθο που ξεπροβάλλει στο χιόνι, ένα κουκλάκι!

  https://www.lithoksou.net/2020/11/onomata-poylion.html

  114, 118β
  Με αφορμή και την ταινία του Λάνθιμου:
  Ευνοούμενη /Ευνοουμένη, άλλο νόημα, λένε.

 135. Νίκος Κ. said

  Χρηματοδότηση 30 χιλιάδες ευρώ είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
  https://tvxs.gr/news/ellada/xrimatodotisi-30-xiliades-eyro-eixe-dosei-ypoyrgeio-oikonomikon-stin-etaireia-progenniti

 136. Μαρία said

  Κανονικά αντί για χέβι μέταλ θα έπρεπε να παίξει τη διασκευή Χατζηδάκη https://www.youtube.com/watch?v=EGVPZp7EIbg

 137. Μαρία said

  135
  Όχι το υποικ αλλά ο Δήμος Γλυφάδας.

 138. @ 133 Μαρία said

  >>Εσείς ποια εταιρεία είχατε;

  Αδελφών Καλημέρη.
  Υπάρχει στην Πρέβεζα και «Οδός Καλημέρη» μπροστά από το χώρο του άλλοτε εργοστασίου. Άλλαξε, σε τμήμα της, η «Οδός Κλεμανσώ» επί το τοπικότερο.

  Εγγονός ο Τζώνης Καλημέρης. Ίσως μακρινή συγγένεια και με τον Βοναπάρτη.

 139. Πέπε said

  136

  Νομίζω ότι όποιος Έλληνας προφέρει «hέβι μέταλ» ξέρουμε εκ προοιμίου ότι δεν είναι φαν του είδους. Ας παρατηρήσουμε ωστόσο ότι στη μία περίπτωση μας δίνεται λεπτομερής αναφορά του τι ακριβώς άκουσε το νερό, σχεδόν όπως θα το περιέγραφαν στο Τρίτο (αν και δεν ανέφεραν μαέστρο και χρονιά), ενώ στην άλλη λέει απλώς hέβι μέταλ. Δεν υπάρχει συγκρότημα, δεν υπάρχει κομμάτι; Να ξαναδοκιμάσουμε.

 140. Πέπε said

  Άσε που σ’ ένα επιστημονικό πείραμα οφείλεις να αναφέρεις και σε τι ένταση παίχτηκε η κάθε μουσική, από τι απόσταση και γωνία, τι εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε, τι ρυθμίσεις είχε το εκουαλάιζερ, μια συνοπτική περιγραφή των ακουστικών χαρακτηριστικών του χώρου όπου έγινε το πείραμα, κλπ. Λίγο καλαμπορτζία μου φαίνεται αυτό που λέει η κυρία.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  130: Κι έτσι νά ΄ναι (στο βίδεο), σύμβολο πάντως δεν έγινε, μόνο πολύ κίνηση είχε. Αυτό λέω.
  (Πάντως η αλληλουχία είναι 85 =>70 => 24🙄)

 142. … μαντεύουμε … Beaton …
  Αλλά η φωτογραφία είναι … Μπάστερ Κίτον (
  [Buster] Keaton).
  … οι υπεύθυνοι … έσπευσαν να κάνουν τη διόρθωση …

  Ήτον, ουχ ήττον, Κήτων.
  (Οι υπεύθυνοι got busted)

 143. Μαρία said

  141
  Ναι, ρε συ. Το βίντεο δεν είναι αυτό του Γαβρά με τους καλογέρους που καταστρέφουν το ναό; Αυτό αμφισβήτησε ο Μπλογκ δια του Καλδέλη.
  Το είχαμε συζητήσει το βιβλίο πολύ παλιά επι Χασάπη κι, όταν μεταφράστηκε, το αγόρασα.

 144. … μέδουσες. …
  … τι θα πάθουν αν τις κοιτάξουν; …

  Μπορεί να πετρώσουν, κοιτάζοντας κάποια μέδουσα, όπως είχε εξηγήσει ο Αλεκζάντερ στο Practice and Progress:

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 146. Γιάννης Ιατρού said

  19.584 78+2 583 σήμερα

  Μια ενδιαφέρουσα μορφή παρουσίασης της κατάστασης με την επιδημία στις περιφέρειες

 147. … «Τι η… μπ….»
  Τι εννοεί ο ποιητής;
  Ημιυπαίθριο μπάρμπεκιου;
  Ημιάγριος μπολσεβίκος;
  Ηλιόλουστο μπιτσόμπαρο;
  Ηλεκτρονικός μπουμπούνας; …

  Να η τεράστια χρησιμότητα των πνευμάτων:
  Το «η» ψιλούται, κατά την εικόνα, άρα

  Ἡμιυπαίθριο μπάρμπεκιου; ΄Οχι, πιθανόν όμως
  Ἠλεκτρικό μπάρμπεκιου (ιδέ και μπιτσόμπαρο)

  Ἡμιάγριος μπολσεβίκος; Όχι, πιθανόν όμως
  Ἤπιος μπολσεβίκος

  Ἡλιόλουστο μπιτσόμπαρο; Όχι, πιθανόν όμως
  Ἠλεκτροδοτούμενο μπιτσόμπαρο (ιδέ και μπάρμπεκιου)

 148. ΓΤ said

  Αποκαλύφθηκαν τα 37 νέα emoji που έρχονται στα iPhones, ανάμεσα σε αυτά και έγκυος άντρας…
  https://people.com/human-interest/pregnant-man-biting-lips-among-new-emojis-iphone/

 149. … σαν φρέσκο ψωμί από τον φούρνο
  (μερικά είναι επαναλήψεις, αλλά μην το πείτε παραέξω). …

  Αν όχι φρέσκο ψωμί, οι επαναλήψεις είναι, στο ίδιο μοτίβο, μπισκότα (ψημένα δις) — εξ ίσου λαχταριστά!

 150. Μαρία said

 151. sarant said

  147 Τουσέ Μιχάλη, πολύ εύστοχος!

 152. dryhammer said

  149. https://www.ratpack.gr/buzz/features/story/1758/4-fagita-toy-ellinikoy-stratoy-poy-vriskontai-akomi-sto-stomaxi-soy#:~:text=%C2%A0-,4.%20%CE%94%CE%B9%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82,-%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%BD%20%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9

  Πάντως η γαλέτα είναι πολύ ανώτερη του Wettex στο να απορροφά τα υγρά (καί από το στομάχι) και με φρασκομηλιά και κασέρι ή ελιά, άριστη.*

  * Την τελευταία φορά που είχαν πάρει επίστρατο και είμαστε αραχτοί σε κάτι χωράφια, αφού μάζεψα μια σακούλα φρασκομηλιά, πήγα στο λοχαγό και του γύρεψα αν έχει γαλέτες. Μου είπε πως σπάσανε κάτι 4Β πριν λήξει το ζαμπόν κι έχει μια κούτα γαλέτες που θα τις πετούσε. -Βρε φέρ’ τις εδώ. -Είσαι σίγουρος; Αυτές αν δεν έχουν λήξει ήδη, σε λίγο θα λήξουν. -Δεν είναι σε πακέτα των 6 σφραγισμένα σε κενό; -Εε, ναι! -Άμα δεν έχει ανοίξει το νάυλο να πάρουν υγρασία και δεν τις βλέπει ο ήλιος, μέχρι το 3000 θα τρώγονται και πήρα μια κούτα του ΝΟΥΝΟΥ τίγκα κι έβγαλα όλο το χειμώνα και λίγο απ’ τον επόμενο.

 153. # 146

  Απορία : η Βοιωτία σε ποιά ενότητα βρίσκεται ;;

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Σπίρτζης στη Βουλή, βομβαρδίζει και αποκαλύπτει τα αίσχη και τις ψευτιές τα έργα και ημέρες της ανίκανης και ιδίως αναίσχυντης κυβέρνησης.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  153: Γιώργο, αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η τοποθεσία του ερημητηρίου σου, είναι στη θέση «κεντρική Ελλάδα»

 156. Γιάννης Ιατρού said

  153: σού ‘στειλα το αναλυτικό 🙂

 157. π2 said

  Ο Τσακαλώτος, ασχέτως του τι λέει, είναι από τους ελάχιστους σοβαρούς ομιλητές στη βουλή, δηλαδή από τους ελάχιστους που δεν αρκούνται σε συνθήματα και προτάσεις των πέντε λέξεων, αλλά προσπαθούν να πουν και κάτι επί της ουσίας. Αδικείται κατάφωρα από την προβληματική εκφορά του και τη γενικότερη δυσκολία του στον προφορικό λόγο (και στα ελληνικά).

 158. π2 said

  154: Δεν αντέχω ούτε να τον βλέπω.

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ύστερα από πολύ καιρό, ένα ενδιαφέρον κείμενο του Γιάννη Χάρη :
  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/329769_i-panta-anthiri-glossa

 160. freierdenker said

  136, 140, οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Masuro Emoto, The Hidden Messages in Water.

  Χωρίς να το έχω διαβάσει, μάλλον πρόκειται για ψευδοεπιστήμη, και κατά συνέπεια ο Masuro Emoto ήταν απατεώνας. Αλλά το θέμα είναι πως μπορεί να το αντιληφθεί αυτό ο απλός άνθρωπος.

  Καταρχήν, ο Masuro έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό (το Εxplore του Elsevier) πειράματα που (ισχυρίζεται οτι) δείχνουν οτι οι θετικές σκέψεις ανθρώπων εστιασμένες στο νερό οδηγούν στην δημιουργία αισθητικά ανώτερων κρυστάλλων. Δεν ξέρω πως έγινε και δημοσιεύτηκε, ίσως επειδή σε μεγάλο βαθμό η επιστήμη λειτουργεί με την αρχή, αφήστε 1000 λουλούδια να ανθίσουν, και ότι δεν στέκει επιστημονικά απλά θα ξεχαστεί.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16979104/

  Μετά ας μην ξεχνάμε οτι ο Masuro Emoto δεν εκμεταλλεύτηκε μόνο το κύρος της επιστήμης, αλλά και από το άλλο άκρο του φάσματος, την έλξη που ασκούν στον κόσμο πανάρχαιες, και σχεδόν οικουμενικές, δοξασίες για το πνεύμα του νερού. Αν η συμπαθής σε κάποιους Ιωάννα Μαρή ήταν ας πούμε μια Ινδιάνα Navajo, με παρόμοιες κατά βάση ιδέες ίσως να έβρισκε ένα εντελώς διαφορετικό, πιο νεανικό, κοινό.

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  92
  Άκουσα στις ειδήσεις ότι η Κεραμιδέως με πρωτοβουλία της παίρνει πίσω την «προγεννητική αγωγή» στα σχολεία, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι αυτή η εταιρεία έχει παράδοση από παλιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και επί ΣΥΡΙΖΑ αμειβόταν με ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
  Ξέρει κανείς τίποτα επ’ αυτού;

 162. Μαρία said

  161
  Μπορείς να λινκάρεις τη δήλωση;

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στο ΟΠΕΝ την άκουσα, ως είδηση, δεν μιλούσε η ίδια, ο δημοσιογράφος το είπε. Δες εκεί αν μπορείς, καλύτερα από εμένα τα καταφέρνεις εσύ.

 164. Να εδώ:
  https://www.news247.gr/politiki/apantisi-kerameos-gia-vinteo-gonimotitas-den-nomimopoieitai-o-syriza-na-mas-egkalei-gia-skotadismo.9511595.html

 165. ΚΩΣΤΑΣ said

  162 Βρήκα αυτό:

  «Από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να διερευνηθεί είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ…”.

  https://www.newsit.gr/politikh/niki-kerameos-gia-progennitiki-agogi-sta-sxoleia-to-programma-anaklithike-me-diki-mou-paremvasi/3457284/

 166. Spiridione said

  161. Δεν είπε το Υπουργείο Παιδείας.
  https://www.minedu.gov.gr/news/51264-29-01-22-dilosi-tis-ypourgoy-paideias-kai-thriskevmaton-nikis-kerameos-se-apantisi-tou-proedrou-tou-syriza-aleksi-tsipra
  Υπάρχει μια έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας για πρόγραμμα συμβουλευτικής ζευγαριών το 2013 στον Δήμο Γλυφάδας, που πληρώθηκε το 2017, αλλά είχε εγκριθεί το 2013.
  https://diavgeia.gov.gr/doc/910%CE%98465%CE%A7%CE%998-90%CE%A4?inline=true&fbclid=IwAR378r9UVlHJQjCgKaDN4aiksWMZnXvoRMXC3VQUrbkJ8DJ2rLJPJdzw6C8

 167. Μαρία said

  164
  Αποκλείεται το ΙΕΠ να είχε εγκρίνει τέτοιο πρόγραμμα και να μην γινόταν γνωστό. Λεφτά απο δήμους παίρνει απο παλιά.

 168. Μαρία said

  166
  Σ’ αυτό αναφέρθηκα και πριν αλλά είναι απο δήμο, όπως και απο άλλους δήμους πολύ παλιότερα.

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Γαλάζια γάτα, πράσινη γάτα, κόκκινη γάτα, τόσες γάτες και τα ποντίκια αλωνιζουν ανενόχλητα.😊
  Συμπέρασμα, μόνο με ασπρόμαυρη γάτα (ας πεί κι ο Τζί😊) θα πιαστούν τα ποντίκια.😂

  Είναι λυπηρό πάντως, σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι, να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα δείχνοντας τα στραβά της άλλης πλευράς, δεξιάς ή αριστερής. Και στις επόμενες εκλογές (που θα είναι οι πιο κρίσιμες, το υπογράφω αυτό) τι θα ψηφίσετε; μια από τα ίδια, και με ποιό αξιολογικό κριτήριο;
  Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

 170. 152,
  😀

 171. Θρασύμαχος said

  προΣΣελήνωση!!! https://www.kathimerini.gr/society/561692035/oi-dodeka-koryfaies-theories-synomosias/

 172. ΣΠ said

  155
  Μια από τις περιφέρειες είναι η Στερεά Ελλάδα. Η Κεντρική Ελλάδα είναι ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

 173. ΣΠ said

  171
  Σωστό είναι: https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7&dq=

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Τσίπρας τώρα στη Βουλή, ζήτησε το λόγο μετά τον υπουργό Στυλιανίδη
  «Ζητάτε συγγνώμη αλλά κανείς δεν είπε πού κάνατε το λάθος»
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!tab=playbackopts

 175. Μαρία said

  166
  Κάντε κλικ και για άλλες συνεργασίες.

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λάμπρε μου, να σου εξομολογηθώ κάτι που άρχισα να το σκέφτομαι; Ιδεολογία δεν αλλάζω, κοινωνικός φιλελευθερισμός. Δεν μου φταίει η ιδεολογία, αλλά τα πρόσωπα που εκλέγουμε και δεν την εφαρμόζουν, μας κοροϊδεύουν. Δεν βλέπω όμως και καμιά εναλλακτική λύση, οι άλλοι ακόμη χειρότεροι, κατά τη γνώμη μου.

  Πλησιάζει όμως η ώρα που σκέφτομαι ή να μην πάω να ψηφίσω ή να ρίξω άκυρο, γράφοντας: ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

  Αν συμβεί αυτό, θα είσαι αυτοδίκαια ο μέντοράς μου στην εκλογική διαδικασία!!! 🤣😜😂

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σιγά μην απολογηθούμε κιόλας για το τι ψηφίζουμε…

 178. Μαρία said

  173
  Είναι σαν τα δύο σ του «πρόσσχωμεν» (ας προσέξουμε) που λέει ο διάκος κάθε Κυριακή αλλά όλοι το γράφουν πρόσχωμεν,

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρε τί ΄ν αυτοί! Έβγαλαν πάλι το Μάτι να το λένε ξανά και ξανά στη Βουλή. Και ο Π/Θ αδιάντροπα πήρε τώρα το λόγο για να πει αυτό! Το Μάτι!
  Θα τους βγει όμως αυτή τη φορά το πολιτικό τους μάτι.
  Αμήν
  Το παραχέσανε, συγγνώμη κιόλας.

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166
  Στο σχ. 145 φαίνεται η παρουσία της εταιρείας από το 2009 ακόμη.

 181. sarant said

  171 To έχω ξαναδεί έτσι, προσσελήνωση, και όπως λέει και ο ΣΠ είναι σωστό

  159 Με το «αποντροπιαστικά» που του αρέσει (και όχι άδικα)

 182. (Το σχόλιο που ακολουθεί δεν έγινε ποτέ. Ως εκ τούτου είναι ανύπαρκτο και δεν μπορεί να τεθεί υπόψιν του υπουργού οικονομίας).

  Αν η ζωή ενός ανθρώπου αρχίζει τη στιγμή που η μέλλουσα μητέρα του συλλαμβάνει την ιδέα να τεκνοποιήσει, τότε η φορολόγησή του πρέπει να αρχίσει από τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως κάποια στιγμή στη ζωή του θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει.

 183. ΣΠ said

  171, 181
  Το έχουμε συζητήσει: https://sarantakos.wordpress.com/2019/04/13/meze-370/

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  181:Για το «Πλαθολόγιο» του Καλοβυρνά καλό είναι. 😊

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ, μη το κάνουμε ΚΚΕ μλ, μλ ΚΚΕ ακόμη δεν κατεβήκαμε σε εκλογές.😂

  Το θέμα Κώστα, είναι να αντιληφθείς την πραγματικότητα, ό,τι κι αν πιστεύεις, ό,τι και όποιον κι αν ψηφίσεις, πάντα οι τράπεζες θα κερδίζουν, αυτή είναι και η ΜΕΓΑΛΗ προσφορά του Τσίπραπίτουρα, μετά τις φάπες και την κωλοτούμπα, έδειξε-φανηκε ποιοι εξουσιάζουν πραγματικά.

  Ένα άλλο που είναι πιο επιτακτικό να αντιληφθείς, είναι πως δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑΝ ανάγκη παρά μόνο τον εαυτό σου για να ζήσεις ισορροπημένος κι ευχαριστημένος. Είναι κι ο μόνος που δεν θα σε εγκαταλείψει ΠΟΤΕ! Είναι χαζό να τον εγκαταλείπεις εσύ.😊

  Αυτοεκτίμηση, Αυτοέλεγχο, Αυτοπεποίθηση, στο μέγιστο βαθμό, και με αυτή την σειρά, είναι αυτά που χρειαζόμαστε στην ζωή. Τι διδασκόμαστε από αυτά;
  ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ!😂

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωρέ και τί ακούσαμε!
  πως νύχτα το χιονάκι
  συνήθως πέφτει είπενε
  -γελιέσαι Μητσοτάκη-

 187. Γιάννης Ιατρού said

  169…185 κλπ. ΛΑΜΠΡΟ καμιά υποψηφιότητα θα βάλεις, έστω και στην τοπική αυτοδιοίκηση; Δαγκωτό ρε συ θα σε ψηφήσουμε που μας ανοίγεις τα μάτια 🙂

  175 κλπ. Ένα πάντως είναι το δίδαγμα από αυτά τα βίδεα…

 188. Γιάννης Ιατρού said

  186: ΕΦΗ, σκίζουν τα πτυχία τους οι μετεωρολόγοι τώρα…

 189. Μαρία said

  187
  🙂

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  185 Λάμπρο, δεν άλλαξα, ο εαυτός μου παραμένω. Διορθώνω: ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 😉

  187 Ω, ρε Γιάννη!!! 😉

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Μόνο που το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα μάτια σας Γιάννη μου, γι’ αυτό και τόνισα την αντίληψη στον Κώστα. Δεν έχει σημασία τι βλέπουμε αλλά τι αντιλαμβανόμαστε.😊

 192. @ 176 ΚΩΣΤΑΣ

  Κάν’ την «φυλογενή», αγαπητέ Κώστα, την αυτορρυθμιζόμενή σου και καταφθάνω.

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Είπαμε, το σημαντικό, είναι να είσαι εαυτό σου, κι έχεις πολύ ωραίο εαυτό.👍😊

 194. # 172

  Βάσει του καταμερισμού του ΕΟΔΥ στο # 146 και με την μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής (αν Χ ανήκει στην Πελοποννησο δεν ανήκει στην κεντρική Ελλάδα) η κατά ΕΟΔΥ κεντρική Ελλάδα αποτελείται από τους νομους Φθιώτιδας, Ευβοίας και Βοιωτίας μερ μπαλλαντέρ την Φωκίδα που μάλλον πρέπει να την βάλουμε στην …Δυτική Ελλάδα να μην είναι μόνες η Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία και κλαίνε.

  Καθένας με τους ορισμούς του,όπως βολεύεται…

 195. 185 «Ένα άλλο που είναι πιο επιτακτικό να αντιληφθείς, είναι πως δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑΝ ανάγκη παρά μόνο τον εαυτό σου για να ζήσεις ισορροπημένος κι ευχαριστημένος.»
  Πρόσεχε Λάμπρο κάτι τέτοια έλεγε και η Θάτσερ και πανηγυρίζανε όταν πέθανε!

 196. Μαρία said

 197. ΚΩΣΤΑΣ said

  192 Αν ήξερα τι υπονοεί αυτό το «φυλογενή», αγαπητέ μου Δημοσιοχώρε, μπορεί και να έκανα κάτι. Φυσικά θα ρωτούσα πρώτα και τον μέντορά μου. 🙂

 198. # 169

  Γάτα απρόμαυρη ή τρίχρωμη οι λεγόμενες ταρταρούγες ή όστρακα χελώνας (άσπρο μαύρο ξανθό (προσοχή όχι γκρίζο, μαύρο) είναι οι γάτες-γάτες !

 199. @ 197 ΚΩΣΤΑΣ

  Όταν δίδασκα βιολογία δεν υπήρχε στα βιβλία η λέξη «σικσουαλικιά» (το λέω με τα δικά μου). Υπήρχαν οι λέξεις «φυλογενής» (αναπαραγωγή με τα φύλα) και «γενετήσιος» (σχετικό με την αναπαραγωγή). Μου κάνει εντύπωση που Υπ. Π. δεν επανέφερε αυτές τις λέξεις. 🙂

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Η Θάτσερ δεν είπε αυτό και δεν ξέρω ποιοί πανηγυρίζανε όταν πέθανε και για ποιο λόγο αφού δεν άλλαξε κάτι. Οι ηλίθιοι δεν έλειψαν ποτέ απ’ τον κόσμο.

 201. Μαρία said

  157
  Τώρα τον άκουσα. Ουσιαστικός όπως πάντα https://www.youtube.com/watch?v=WNBWTM2KBOs

 202. ΚΩΣΤΑΣ said

  199 Να τ’ν πούμι καλύτιρα, στα θκά μας, φικι-φικι και με σήμα τον σταυρό, όπως τον σχηματίζουν ο μέσος δάκτυλος και ο αντίχειρας; όπως ευλογούν και οι δεσποτάδες;

  Εξετράπην, αιχρολογία, βωμολοχία… αδολεσχία, ώρα να αποχωρήσω και συγγνώμην απ’ όλους/ες. 😉

 203. freierdenker said

  Η συζήτηση για τα φύλα είναι ναρκοπέδιο. Δεν είδα το video της προγεννητικής, αλλά η συντάκτρια του Marie Claire που λέει οτι το είδε όλο, του προσάπτει

  «μικρές αναχρονιστικές πινελιές μίσους με ζαχαρένιο περιτύλιγμα («H μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση είναι ο έρωτας μεταξύ των δύο φύλων»), που ούτε καν να προσβάλλουν δεν μπορούν, δεν θα έπρεπε ωστόσο ούτε να ξεστομίζει κανείς σήμερα»

  https://www.marieclaire.gr/art-lifestyle/apopsi/vrikolakes-ida-to-vinteo-gia-tin-progennitiki-agogi-ke-gelasa-kakos/

  Αν το όλο επεισόδιο γινόταν από τους εθισμένους στα social media θα βλέπαμε να τρεντάρει το χάσταγκ cancel κάτι. Κατά τα άλλα όμως υπάρχουν τα βασικά χαρακτηριστικά του cancel culture. Ξεκινάει ξαφνικά, δεν ξέρεις από που σε βρήκε, ξεσκονίζουν το παρελθόν σου, και απουσιάζουν το μέτρο, η μετριοπάθεια, η ενσυναίσθηση.

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Σ΄αυτόν τον τομέα είναι όμως αυτός που ξέρει καλά τα κρυφά χαρτιά.

  202 Πού πας, αυτό τόειδες;
  https://parallaximag.gr/featured/polichni-tou-tote-kai-tou-simera-mesa-apo-eikones

 205. Η Θάτσερ είχε μια αγωνία μη και νιώσουν οι άνθρωποι ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον και πως μπορεί να μην έχεις εσύ κανέναν ανάγκη μπορεί όμως κάποιος να έχει την ανάγκη σου.
  Διαβάζω τώρα την Αιολική γη του Βενέζη (σε pdf – πρόοδος!) γράφει:
  «Τότε σιγά ‐ σιγά οι σελίδες του βιβλίου γύριζαν. Γύριζαν, για να μάθει ένα παιδί πως, πέρα
  απ’ τις εξωτερικές ομοιότητες, πέρα απ’ τη χαρά και τη λύπη, ένα άλλο στοιχείο, δυνατό σα
  φωτιά, ένωνε όλους τους ανθρώπους κ’ έκανε να μοιάζουν οι μοίρες τους: το κυνηγητό του
  πάθους, η ανάγκη να βασανίζουνται»
  Μήπως η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ να δει πιο συμπαθηθτικά την ανάγκη για κάποιον πέρα από τον εαυτό σου;

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σήμερα, ο δάσκαλος αντιμετωπίζεται ως χρήσιμος ηλίθιος. Ως πολυεργαλείο του τέλεμαρκετινγκ που τα κάνει όλα και συμφέρει. Δάσκαλος, γιατρός, ψυχολόγος, επιστάτης, καθαριστής/τρια.

  Καλείται να ζει στα όρια της φτώχειας και να λέει κι ευχαριστώ από πάνω.

  Καλείται να τραβολογάει την οικογένεια του από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, να αποκόβει τους δεσμούς του, να ξεριζώνει τα παιδιά του.

  Να μετατρέπει το σπίτι του σε αίθουσα διδασκαλίας.

  Να τσακώνεται με τους γονείς.

  Να τον τραμπουκίζουν οι φασίστες και τα ψέκια.

  Να του κάνουν μηνύσεις του κ@λου οι αντιεμβολιαστές.

  Τον εκπαιδευτικό τον αντιμετωπίζει ως σκουπίδι το Υπουργείο. Ένα Υπουργείο που θα όφειλε να τιμά το λειτούργημα του, να αναγνωρίζει την αξία του και να προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του.»
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/369381_elena-akrita-toys-daskaloys-kai-ta-matia-mas?fbclid=IwAR35YrzE6OTfyN7u5cYy5K7LAmCudufTEL6H7zu2vvRJSwQm82mdIF7imHc

 207. Costas Papathanasiou said

  134,186(ΕΦΗ ΕΦΗ): Όμορφο, διαβατάρικο πουλάκι η Βομβυκίλα(<βόμβυξ) η Φλύαρος ή αμπελίδα (διότι εφορμά στς ρόγες σταφυλιών, όπως οι οχτώ σπουργίτες στο γνωστό τραγουδάκι), Ζει συνήθως στη Βόρεια Ευρώπη και επισκέπτεται τον ελληνικό Νότο τον χειμώνα. Οπότε αυτή που έφτασε στην Κρήτη μπορεί και να το “έσκασε” από… τη Σιβηρία και κινδυνεύει, αν γίνει αντιληπτή από ανευθυνοϋπεύθυνα μάτια, να συλληφθεί και ως η ενσάρκωση της χιονοκαταιγιδοφόρου Ελπίδος, ήτοι ως ενισχυμένη εκδοχή του φαινομένου της πεταλούδας. Περισσότερες και καλύτερα ταξινομημένες πληροφορίες (εν σχέσει με τις αξιολογότατες που παρέχει ο Λιθοξόου) γι’ αυτόν τον ψυχροπολεμικό εχθρό με το ερυθρό λοφίο, που ανορθώνεται όταν θυμώνει, αλλά και για άλλα είδη της οικείας ορνιθοπανίδας, μπορούν να αναζητηθούν και στο https://poulia4.blogspot.com/2013/01/bombycilla.html με αρχική σελίδα στο https://poulia4.blogspot.com/ .

 208. ΚΩΣΤΑΣ said

  204
  Εδώ, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα παλιά είναι ο Νίγδελης με την Νεάπολη. Ακολούθησε ο Βακουφάρης με το Κορδελιο, ο Σπ. Λαζαρίδης με την Σταυρούπολη (Λεμπετ) και γενικότερα με δυτικές περιοχές. Οι Δήμοι Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Μενεμένης εξέδωσαν βιβλία για την περιοχή τους (Χεκίμογλου, Χατζηκυριακίδης, Καραμητοπούλου, αντίστοιχα).

  Ως οργανωμένο ιστορικό σωματείο είμαστε εμείς των Αμπελοκήπων, λειτουργούμε από το 2007.

  Υπάρχουν αρκετοί σήμερα που ασχολούνται με τα παλιά των πρώτων προσφυγικών συνοικισμών. Αυτούς της Πολίχνης δεν τους γνωρίζω, τα μέρη τους όμως πολύ καλά. Και καφέδες και μπουγάτσες και τσιπουράκια και κρασάκια, παλιότερα που σύχναζα εκεί.
  Ζήτησε και από εμένα η Παράλλαξη να τους δίνω κείμενα από δυτικά, αλλά… κουράστηκα τώρα.

  Κι εδώ τα σχόλιά μου αρκετά ελαφριά είναι… 🙂

 209. Καραγκιόζης said

  προσ-γείωση
  προσ-σελήνωση
  προσ-αρείωση

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Κάτι έχεις μπερδέψει, διάβασε πιο προσεκτικά το 185 και θα δεις πως δεν έχει ΚΑΜΊΑ σχέση μ’ αυτό που λές εσύ ή η Θάτσερ.

  Η σεξουαλική αυτορυθμιζόμενη δημοκρατία, δεν είναι κάποια οντότητα για να δεί ή να ακούσει το οτιδήποτε. Είναι η ανθρώπινη φύση, είναι εσύ, εγώ, ο άλλος η άλλη, όλοι μας, κι είναι στην φύση μας να βοηθούμε όποιον έχει ανάγκη, εξ ου κι η αυτορρύθμιση.😊 Οτιδήποτε έξω από αυτή την φυσική λειτουργία, είναι ψυχασθένεια και διαστροφή απόρροια της σεξουαλικής καταπίεσης-πείνας.

  Το πιο δύσκολο πράγμα για τους σύγχρονους ανθρώπους, είναι να βιώσουν την στιγμή, να είναι εντελώς παρόντες απερίσπαστοι, δείγμα του πόσο νευρωτικοί είναι.
  Κλείσε τα μάτια σου χαλάρωσε και προσπάθησε να μη σκέφτεσαι τίποτα απολύτως για ένα λεπτό (βάλε χρονόμετρο) καμία λέξη, καμία συνομιλία, απόλυτη σιωπή για ένα λεπτό μόνο! Πολύ αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρεις, κι ο λόγος είναι πως θεωρείς πιο σημαντικά ένα σωρό πράγματα, από τις αισθήσεις σου και τον εαυτό σου.
  Δεν φταις εσύ, έτσι μας μεγαλώνουν, εγώ απλά λέω πως μπορείς να το αλλάξεις αυτό, το ίδιο μπορεί κι ο καθένας μας.

 211. Αγγελος said

  (146 κλπ.) Εικάζω πως στη γραφική παράσταση του ΕΟΔΥ υπεισήλθε κάποια μετάφραση από (ίσως προς και μετά από) τα αγγλικά. Οι διοικητικές διαιρέσεις είναι οι περιφέρειες, όπως έχουν οριστεί με τον Καλλικράτη. Μία από αυτές είναι η «Στερεά Ελλάς», που περιλαμβάνει, G 🙂 , τη Φωκίδα, αλλά όχι την Αιτωλοακαρνανία, η οποία περιλαμβάνεται στη «Δυτική Ελλαδα» (που πιάνει και την Αχαΐα/Ήλιδα!), που δεν έχει όμως εύλογο αγγλικό όνομα (τι να την πούνε, mainland Greece; θα ήταν όλη η ηπειρωτική Ελλάδα!) κι έτσι τη λένε, μάλλον άστοχα, Central Greece.
  Για να μπερδευόμαστε περισσότερο (στην πραγματικότητα, διότι το κράτος δεν ήθελε να εκκχωρήσει κάποιες αρμοδιότητες εξουσίας σε αιρετά όργανα), η χώρα διαιρείται και σε επτά «αποκεντρωμένες διοικήσεις», που άλλες (π.χ. Αττική) συμπίπτουν εδαφικά με κάποιες περιφέρειες και άλλες συνενώνουν δυο-τρεις (ακραίο παράδειγμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο ολόκληρη, την Αιτωλοακαρνανία και τα Επτάνησα!).

 212. spyridos said

  207 , 134 κτλ
  τρουλίδα και κορυδαλλός είναι το ίδιο τελικά. Είχα ακουστά τα ονόματα αλλά δεν είχα εικόνα.
  Στην Ολλανδία το έχω δει. Εδώ δεν έχει (πολλά) αμπέλια και πέφτουν και λιανίζουν τις τσαπουρνιές.
  Τον μεσαίωνα το σκότωναν στις περιοχές των ολλανδόφωνων, πίστευαν ότι φέρνει την πανούκλα.

  152
  4Β, τι ορολογία μου θύμισες.
  Όταν παίρναμε τα πακέτα στις ασκήσεις, έτρωγα αυτές τις συσκευασμένες γαλέτες, τις σταφίδες και το τυρί κονσέρβα.
  Τα άλλα τα μοίραζα.

  108
  Μου έχει μείνει η Ηλεκτρική Εταιρία του Πόρου γιατί το πέτρινο κτίριό της που είναι βιομηχανικό μνημείο, έχει μείνει άδειο κουφάρι μέσα στο κέντρο. Εκεί έφτασε η ΔΕΗ μετά το 60 και ως τη δεκαετία του 50 είχαν 110 βολτ, με αμερικάνικες πρίζες.

 213. 210 Μου θυμίζεις λίγο τους μοναχούς που μιλάνε για εσωτερικότητα και για τα πράγματα έξω από μας που μας διασπούν την εσωτερίκευση.
  Ναι είναι πολύ δύσκολο να μην σκέφτομαι τα «σημαντικά».
  Πάω για ύπνο.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  196:

 215. Πριν πάω για ύπνο. Και στην κωμόπολη που μένω υπάρχει, ερειπωμένο πια, το κτίριο που στεγαζόταν η εταιρεία ηλεκτροδότησης (ιδιωτική).
  Δούλευε με πετρελαιο τη γεννήτρια, όπως έγραφε κάποιος παλαιότερος (απο πληροφορίες από άλλον μεγαλύτερό του). Φωτογραφία του κτιρίου είχα βρει σε βιβλίο με φωτογραφίες από παλια νεοκλασικά της Ελλάδας, ‘οταν ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
  Καληνύχτα σας (θα προσπαθήσω να κάνω την αυτοσυγκέντρωση που λέει ο Λάμπρος.)

 216. Spiridione said

 217. Μαρία said

  θρεντ

 218. Αγγελος said

  (212γ) Ώστε υπάρχει ακόμα το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρίας του Πόρου; Το έχω εξερευνήσει, μικρό παιδί, παραθερίζοντας εκεί στη δεκαετία του 1960 🙂

 219. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, πάλι έξοδο είχα.

 220. Γιάννης Ιατρού said

  213 : τι εννοείς «σου θυμίζει λίγο τους μοναχούς»…;

 221. Μαρία said

  216
  Μετά το 7:10 https://www.youtube.com/watch?v=xWDY9EcOl68
  Στη Γλασκώβη όπου πήγε με το καμάρι των Τρικάλων Σκρέκα μας θεώρησαν λέει πρωτοπόρους λόγω της ίδρυσης του υπουργείου του.

 222. Μαρία said

 223. Πέπε said

  210

  Βρε Λάμπρο, πώς είναι δυνατόν επί ένα λεπτό με το ρολόι να μη σκέφτεσαι τίποτα; Άμα σκέφτεσαι την ώρα, ή απλώς την προσέχεις, ήδη σκέφτεσαι κάτι. Το να μη σκέφτεσαι πραγματικά τίποτε (που είναι δυσκολότατο) δε γίνεται για προσδιορισμένη διάρκεια, γίνεται μέχρι να σε διακόψει κάτι, εσωτερικό (σκέψη που δεν κατάφερες να αποκρούσεις) ή εξωτερικό.

  Εκτός αν εννοείς να βάλει χρονόμετρο να χτυπήσει, οπότε πάω πάσο.

 224. Γιάννης Ιατρού said

  223: Πώς, γίνεται, γίνεται Πέπε. Τον τηλεκατευθύνει η γνωστή ύποπτη 🙂 Τα μάτια είναι το κλειδί!

 225. Καραγκιόζης said

  Όταν λέει «χώρους με υψηλή υγρασία», εννοεί «χώρους με πολλή υγρασία» (ο γνωστός αγγλισμός) ή «χώρους όπου η υγρασία είναι σε ψηλά σημεία»;

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108
  Ηλεκτρική Εταιρεία Βόλου

  Click to access 132821027.pdf

  Το κτίριο της Ηλ.Εταιρείας Καλαμάτας
  https://www.messinialive.gr/ktirio-proin-ilektrikis-etaireias-kalamatas-egkrithike-epikairopoiimeni-meleti-gia-chrimatodotithei-aksiopoiisi-tou/

 227. Καλημέρα

  Σκόρπια…

  Στο Γαλαξίδι εκεί που σήμερα κάνουν μπάνιο οι κατέχοντες την γνώση του τόπου και το λένε Τσιμεντάκι, παλιά το λέγανε Ηλεκτρική κι έδινε ρεύμα κάποιες ώρες την ημέρα με διάφορες τάσεις αν κρίνω από ένα ογκώδες μηχάνημα που κληρονόμησα. Το κτίριο έχει γκρεμιστεί και στη θέση του κάποιος έφιαξε πέτρινο περίγυρο, έριξε κολώνες προ 20ετίες και το παράτησε με την ταμπέλα «πωλείται»

  Rivalry σήμερα στην Τούμπα γιατί ντέρμπυ είναι (ήταν) ο ΟΣΦΠ-ΠΑΟ. Υπενθυμίζω την αρχική μου δήλωση πως ο ΠΑΟΚ δεν ενδιαφέρεται για πρωτάθλημα φέτος, τα ,ματς με την Μίντιλαντ είναι όλα τα λεφτά. Λογικά και για τον ΟΣΦΠ τα ματς με την Αταλάντα, αλλά λόγω ράνκιν Ουέφα ο ΟΣΦΠ παίζει και για πρωτάθλημα-έξοδο τσουλου

  Κάποιος δεν σκεπτότανε τίποτε για αρκετό χρονικό διάστημα. Μετά ο γιατρός είπε πως έπαθε εγκεφαλικό. Ενας άλλος δεν σκεπτότανε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποδείχθηκε πως τάχε κακαρώσει (σκέφτομαι άρα υπάρχω λέγανε οι αρχαίοι αυτών πρόγονοι, των Ιταλών ) 🙂 🙂

  Στα σοβαρά τώρα, στην Μαχαμπαράτα αναφέρεται η συμβουλή του Κρίσνα στον Αρτζούνα να αδειάσει το μυαλό του ώστε να είναι άτρωτος από τα όπλα των αντιπάλων του. Δεν χρειάζεται ένα λεπτό που λέει ο Λάμπρος, φτάνουν κάποιες στιγμές ώστε να πάρεις στροφές από την αρχή χωρίς κάποια «βαρίδια». Ξεκουράζειπερισσότερο από τον ύπνο.
  Τώρα όσοι δεν τα καταφέρνουνε ας αλλάξουν διατροφή, υπάρχει μια ειδική σούπα από…

 228. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  222 Η Κανέλλη είναι γνωστή τουρκοφάγα, από τότε που έβγαζε τη Νέμεσι.

  225 Με πολλή υγρασία, εύστοχη παρατήρηση

 229. Γιάννης Ιατρού said

  227 (τέλος): Αααα, ο φίλος μας ο Ιωνάθαν !!! 🤩😍😍🏴‍☠️

 230. 227τέλος

  Αυτό με το άδειασμα του μυαλού φαίνεται να παίζει πολύ στην Ανατολή (στο βιντεάκι γύρω στο 02:00).

  Στην επόμενη μάζωξη να τσεκάρουμε τα μάτια του Λάμπρου, μπας κι έχουνε πάρει να στενεύουνε. Μερικές φορές το προκαλεί και το πολύ ρύζι.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  228: Και ήταν στο Δίκτυο 21 μαζί με άλλους τουρκοφάγους του καναπέ.

 232. Pedis said

  # 222 – Ορθόδοξη θεούσα. Στην περίπτωσή της, η βασική αιτία του προβλήματος.

 233. Pedis said

  # 230 – Αν το παρακάνεις με το διαλογισμό, λέει, μετά από λίγο, αν τα καταφέρνεις, δεν σου κάνει κούκου. Το έχεις ακούσει κι εσύ? 😝 Δεν ξέρω, προσωπικά το τρενάρω γι αυτό το λόγο, λέω να μην τον ξεκινήσω πριν από τα 95 μου. Η σεξουαλική δημοκρατία απαιτεί υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες, όχι? 😜 🤪😂 🤣

 234. spyridos said

  222, 228 κτλ

  H Κανέλλη είναι πάνω απ όλα ηλίθια.
  Και μεγάλη ντροπή για το ΚΚΕ που την έχει και τη νταντεύει.

 235. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/329814_tanagra-me-geysi-andrabidas

  «Ενθουσιασμόν προεκάλεσεν η απόκτησις υπό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των νέων αεροσκαφών τύπου Φάντομ Ραφάλ, διά των οποίων ενισχύεται τεραστίως η μαχητική ευρωστία του έθνους.

  … κατά την τελετήν υπεγράμμισεν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία χάρις εις την στερράν εθνικήν υποδομήν της είναι εις θέσιν ν’ αφομοιώνη τας πλέον συγχρόνους τεχνολογικάς και επιχειρησιακάς εξελίξεις και ότι αύτη αναλαμβάνει ήδη νέαν προσπάθειαν δικαιώσεως των προσδοκιών του ελληνικού λαού, της οποίας το βάρος θέλουν επωμισθή δεδοκιμασμένης αξίας θεματοφύλακες των ιστορικών του παραδόσεων.

  Τα νέα αεροσκάφη Φάντομ Ραφάλ, πλαισιούμενα και υπό άλλων μαχητικών αεροσκαφών, επραγματοποίησαν θεαματικήν επίδειξιν η οποία, διεξαχθείσα με απόλυτον επιτυχίαν, εντυπωσίασε και απέδειξε την ταχυτάτην αξιοποίησιν υπό των Ελλήνων χειριστών του τελειοτάτου αυτού οπλικού συστήματος, ως και την δεξιοτεχνίαν και την αρίστην επαγγελματικήν κατάρτισιν των Ελλήνων αεροπόρων».

  Και τα περίφημα Φάντομ που είχαμε χρυσοπληρώσει; Στις 8 π.μ. της 22ας Ιουλίου 1974, ενώ στην Κύπρο ξεκινούσε η κρίσιμη μάχη που κατέληξε στην άλωση της Κερύνειας, δύο σμήνη με οκτώ απ’ αυτά τα φοβερά αεροσκάφη διατάχθηκαν να μετακινηθούν από την Ανδραβίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να χτυπήσουν από εκεί τα τουρκικά αποβατικά σκάφη.

  Το αποτέλεσμα ήταν ισάξιο των καλύτερων φαρσοκωμωδιών του Μπρανκαλεόνε (και της ετοιμότητας του επιτελικού μας κράτους κατά την πρόσφατη θεομηνία).

  Σχεδόν αμέσως διαπιστώθηκε πως η προετοιμασία των Φάντομ για την αποστολή τους, σε συνθήκες προϋπάρχουσας πολεμικής κρίσης, απαιτούσε άλλες 6-7 ώρες. Ακόμη χειρότερα, «κατά την προσγείωσιν εις το αεροδρόμιον Ηρακλείου, έν των αεροσκαφών υπέστη ατύχημα, συνεπεία σφάλματος του χειριστού, επί του διαδρόμου προσγειώσεως, τον οποίον και έθεσεν εκτός λειτουργίας» (απολογιστική έκθεση Παπανικολάου [20/9/1974], «Αρχείο Καραμανλή», τ. 7ος, σελ. 358-9). Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Αραπάκη, το αεροπλάνο «παρασύρθηκε από πολύ ισχυρό ανοδικό-καθοδικό ρεύμα, που παρατηρείται μερικές φορές στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, και λόγω του βάρους, εκ της φορτώσεώς του, υπέστη απώλεια στηρίξεως με αποτέλεσμα να καθίσει απότομα στο διάδρομο και να υποστεί σοβαρές βλάβες» («Το τέλος της σιωπής», Αθήνα 2000, σελ. 224-5).

 236. Καραγκιόζης said

  Γι’αυτό, αν δεν σου κάνει «κούκου» από τον πολύ διαλογισμό, παίρνεις ένα μακρύ στειλιάρι και βαράς τον άλλο κατακούτελα. Δεν ήταν πολύ σέξι η περιγραφή με τα wooden swords;

 237. antonislaw said

  80 «Πάντα γερός και χαρούμενος για το άρθρον ημών το επιούσιον»

  Το άρθρον το επιούσιον καθημερνώς να δίνεις,
  θέματα επικαιρότητας, χαράς μα και οδύνης!

  Σε ευχαριστούμε πολύ Νικοκύρη, καλή δύναμη

  228,234
  Οερί Κανέλλη:
  Θυμαμαι τοτε στην ΚΝΕ στα 1992-1993 που είχε πρωτοπλασαριστεί η Κανέλλη κάποιοι προσπαθήσαμε να εκφράσουμε καποιες ερωτήσεις για το εθνοβαρεμένο της παρελθόν και μας μήνυσαν από την Αλέκα ότι «όποιος χτυπάει τη Λιάνα(αναβαθμίστηκε σε σκέτη Λιάνα αίφνης) χτυπάει εμένα!»

 238. Spiridione said

  217. Κάπου στο facebook μάλλον υπάρχει αυτή η απάντηση:
  «Ονομάζομαι Γιώργος Ιωαννίδης και είμαι ο πρώην Ειδικός Γραμματέας (αυτός του οποίου την υπογραφή φέρει το έγγραφο του Υπ. Οικονομίας που αναρτήσατε). Ως ο άνθρωπος που υπογράφει το παραπάνω έγγραφο, και επειδή έστω και η υπόνοια ότι μπορεί να έχω την οποιαδήποτε σχέση με την σκοταδιστική Εταιρία με θίγει σε υπερθετικό βαθμό, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
  (1) Η εν λόγω απόφαση αποτελεί «Απόφαση Ολοκλήρωσης Πράξης», δηλαδή μια διαπιστωτική διοικητική πράξη που επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και «κλείνει» διαχειριστικά.
  (2) Η «Απόφαση Ένταξης», δηλαδή η απόφαση να πάρει ο συγκεκριμένος φορέας χρήματα για την συγκεκριμένη παρέμβαση είναι του 2013 (20/12/2013). Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αρκετά χρόνια νωρίτερα, στα πλαίσια προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (!!!) που χρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Απασχόληση. Στη συνέχεια, για διαχειριστικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, μεταφέρθηκε το 2013 στο Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα. Όλα αυτά συνέβησαν πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και πριν τοποθετηθώ στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
  Η ύπαρξη της Πράξης αποδεικνύει τους δεσμούς της Εταιρίας με το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας. Ουδεμία σχέση έχει με οτιδήποτε με αφορά ως πρώην Ειδικό Γραμματέα. Με αφορά βέβαια ως πολίτη. Και εγώ, όπως κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, ένιωσα ανατριχίλα και λύπη και αγανάκτηση όταν διάβασα για το σκοταδιστικό πρόγραμμα. Οι γκροτεσκ της «Εταιρίας» θα ήταν για γέλια, εάν δεν έπαιρναν την έγκριση του Υπ. Παιδείας να διδάξουν τις επικίνδυνες γελοιότητές τους στα σχολεία μας.»

 239. Χαίρετε,
  Επί 17 και πλέον ώρας βρίσκεται στον ουρανό του διαδικτύου το σχόλιο 185 του ιδρυτού και προπαγανδιστού της ΣΑΔ όπου αναφέρει τα «ΚΚΕ μλ, μλ ΚΚΕ» Μα ωγαθέ αν δεν γνωρίζεις από ιστορία τι ανακατεύεσαι; Δεν υπήρξαν ποτέ αυτά τα κόμματα. ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ ΚΚΕ ήταν! 🤣

 240. και μάλλον κι εγώ τόγραψα λάθος Μ-Λ ΚΚΕ το σωστό (όπως φαίνεται και στην εικόνα)

 241. Γιάννης Ιατρού said

  239/240: Προ πολλών ετών ένας φίλος και συμμαθητής μου (από το δημοτικό) ήταν με το τότε μικρό κοριτσάκι του στο δρόμο και πέσανε τυχαία πάνω σε μιά εκδήλωση (διαμαρτυρία;). Μεταξύ των πλακάτ ήταν κι ένα από το ΚΚΕ (μ-λ).
  Και το κοριτσάκι του τον ρώτησε:
  – Μπαμπά, αυτό το μ-λ τι σημαίνει; Από μ(ι) έως λ(άμδα);😂

  Πραγματικό γεγονός, ακόμα το θυμόμαστε όταν συναντιέμαι με την Σοφούλα (του)😍, ολόκληρη γυναίκα πλέον…

 242. Και σε κάποια κατάθεση στεφάνων για την εργατική πρωτομαγιά ο εκφωνητής ανακοίνωσε πως τώρα θα καταθέσει στεφάνι το μλμ ΚΚΕ (Γιάννενα, αρχές δεκαετίας 80). Αλήθεια το μλμ λέγεται σήμερα;

 243. Μαρία said

 244. 222,
  Βρέθηκαν στην Βουλή βουλευτές από την Τουρκία;

 245. Μαρία said

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/329911_edo-den-einai-goyntstok-paliogiegiedes

 246. Pedis said

  Προφανώς δεν γλείφουν τον Φρουφρου, που είναι χαζομπουρατινος, μια γελοία μαριονετουλα στη σκηνή της πολιτικής μαφίας. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο μαριονετιστας και γιατί τους κρατάει όλους αυτούς τους γελοίους που κυβερνάνε τη χώρα (από πού το έχουμε καταλάβει).

 247. Γιάννης Ιατρού said

  244: χαχαχα, ακριβώς!
  Όταν η σύνταξη πάει περίπατο… (και είναι της μόδας να αμερικανο-αγγλοφέρνουν και «δεν τα ‘παιρνε τα γράμματα το παιδί, το κάναμε δημοσιογράφο»)

  Έρχεται πάλι χιόνι, προαναγγέλλουν. Μάλλον έχει φοβηθεί το μάτι τους και είναι σ΄ αναμμένα κάρβουνα μετά το φιάσκο…

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στο εσωτερικό του δήθεν φιλελεύθερου κελύφους βρίσκεται μία υπερσυντηρητική, αντιδραστική πολιτικός η οποία με τον τρόπο που πολιτεύεται εδώ και 30 μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει καθημερινά ότι πολύ απλά δεν αξίζει να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση και ότι σε καμία άλλη χώρα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην, ίσως, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας) δεν θα είχε αυτήν την (υπουργική) τιμή»
  News247.gr: Ν. Κεραμέως: Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν θα ήταν Υπουργός Παιδείας. Ισως μόνο στην Ουγγαρία….
  https://www.news247.gr/gnomes/nikos-giannopoylos/kerameos-poythena-alloy-eyropi-den-ypoyrgos-paideias-isos-stin-oyggaria.9511598.html

 249. Y. G. said

  247. «Ας μας εξηγησουν οι αθεοι…. Ερωτημα!»

  Κλαιω απο τα γελια ….

 250. Μαρία said

 251. sarant said

  250 Ακριβώς!

 252. Μαρία said

  248
  Θα θυμάσαι βέβαια οτι η φιλελεύθερη Μ. Γιαννάκου δεν επανεκλέχτηκε το 2007 εξαιτίας του βιβλίου ιστορίας.
  Να της ευχηθούμε και περαστικά.

 253. Μαρία said

 254. Γιάννης Ιατρού said

  252: και στο νομοσχέδιο Τσιάρα (συνεπιμέλεια) είχε αντιπαρατεθεί (μαζί με την Ο. Κεφαλογιάννη) στην ΝΔ, αλλά δεν εισακούστηκε…

 255. Μαρία said

  245
  https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=7673d44a-5aeb-48ea-a244-f17135590b52
  Σπουδές:
  ΓΝΩΣΕΙΣ:
  Λογιστική
  Οργάνωση & Διοίκησης Γραφείου.
  Η/Υ Λειτουργικό σύστημα WINDOWS και λογισμικό πακέτο MS office.

 256. Μαρία said

 257. Nestanaios said

  Αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, πολλές δεκαετίες, και δεν μας συγκινεί πιά.

 258. Γιάννης Ιατρού said

  256: Ευρωβουλευτίνα του ΛΑΟΣ δεν ήταν πριν; Με καταγωγή απ΄το Αϊβαλί… (για να μην νομίζουμε πως…. κλπ.)

 259. 255 Πέσατε να την φάτε. Και όμως, η αεικίνητη δραστηριότητα της κας Ασημίνας είχε ως «αποτέλεσμα την παραγωγή πολύτιμου πολιτικού έργου», όπως διευκρινίζει η ίδια. Να μη δείτε άνθρωπο να προκόβει!…

 260. Γιάννης Κουβάτσος said

  252:Ε, βέβαια… Εξού και το σχόλιο 63.

 261. sarant said

  255 Γκουρού της πληροφορικής, λέμε.

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – «Μου θυμίζεις λίγο τους μοναχούς που μιλάνε για εσωτερικότητα και για τα πράγματα έξω από μας που μας διασπούν την εσωτερίκευση.»

  Λίγο έτσι;😊
  Πάλι όμως δεν κατάλαβες καλά, δεν λέω για εξωτερική απόσπαση αλλά εσωτερική, απ΄όλες αυτές τις συγκεχυμένες πληροφορίες και σκέψεις που είναι παραγεμισμένο το μυαλό μας. Αυτή είναι μια κατάσταση που δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος κι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει κάποιος, είναι ο απλός διαλογισμός που δεν έχει να κάνει με το στερεότυπο που είναι διαδεδομένο, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!

  Η διαδικασία είναι απλή, μπορεί να γίνει οπουδήποτε σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς καμία ειδική στάση, κυριολεκτικά ακόμη και όρθιος. Ακόμη καλύτερα, είναι να είσαι μονίμως σε διαλογισμό, είναι μια εύκολη μέθοδος που ανέπτυξα πρίν 30 χρόνια.
  Φύση άθρησκος δεν μπορούσα να χωνέψω όλη αυτή την θρησκευτικού τύπου διαδικασία και ειδικά την οπωσδήποτε απομόνωση, ήμουν βέβαιος πως μπορούσε να γίνει σε κάθε συνθήκη, κι έτσι πήρα κάποια πράγματα από το Ζέν και κάποια άλλα από το Γιόγκα και τα προσάρμοσα στην καθημερινή δυτική πραγματικότητα, και είδα πως λειτουργούν μια χαρά.
  Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε σωστός ο δάσκαλός μου Τζόν Ελ Κιούρι, οι κάθε λογής γκουρού, είναι για τα πανηγύρια, γκουρού του εαυτού σου, πρέπει να είσαι εσύ (εδώ κολλάει το – δεν έχεις ανάγκη κανέναν για να είσαι ισορροπημένος κι ευχαριστημένος -που παρερμήνεψες).

  Ο διαλογισμός που λέω, είναι σαν την σεξουαλικότητα, στην πραγματικότητα, είναι ταυτόσημα. Απόλαυσε το βάδισμα, το φαγητό, την μουσική, την βροχή, τον ήλιο, τον αέρα, την εργασία σου, τις συζητήσεις, την γυμναστική, τον ύπνο, το σέξ, το νερό, το τρέξιμο, την αναπνοή, την κίνηση, κι ότιδήποτε άλλο συνιστά ζωή. Με λίγα λόγια, απόλαυσε την καθημερινότητα δίνοντας χρόνο στο μυαλό σου, στις αισθήσεις και στον εαυτό σου, μή βιάζεσαι, ακόμη κι όταν πάς γρήγορα, ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ, και μη βιάζεις την ισορροπία σου. Κατέβασε τις αναπνοές σου κάτω από 10 το λεπτό (σε χαλαρή στάση) κι αντιμετώπιζε πάντα με αισιοδοξία όλες τις αντιξοότητες. Η ζωή είναι βιώματα, καλά και άσχημα, εξαρτάται από την δική σου στάση αν θα είναι περισσότερα τα καλά και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμα τα άσχημα. Πάντα να σκέφτεσαι υπερβατικά.

  «Ναι είναι πολύ δύσκολο να μην σκέφτομαι τα «σημαντικά».»
  Αν τα ασήμαντα είναι πιο σημαντικά από τον εαυτό σου, εσύ τι είσαι;
  Μη γεμίζεις το μυαλό σου με ιδεολογικά και καταναλωτικά σκουπίδια.
  Σημαντικός είσαι εσύ κι όχι η οποιαδήποτε ιδεολογία, θρησκεία, ή ακόμη χειρότερα δουλειά που σε εκμηδενίζουν. Είναι τραγικό το πόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν σημαντική την δουλειά τους, ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ!

  Να περνάς καλά!

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – «Εκτός αν εννοείς να βάλει χρονόμετρο να χτυπήσει, οπότε πάω πάσο.»
  Προφανές δεν είναι;😉
  Όπως και νάχει, το έβαλα για να δείξω πως ούτε για ένα λεπτό δεν μπορεί να ελέγξει το μυαλό του.
  Είμαστε οι σκέψεις μας, κι αναλόγως συμπεριφερόμαστε κι αποφασίζουμε. Όταν επικρατεί τέτοιο χάος στο μυαλό μας, τι σόι αποφάσεις παίρνουμε; Είναι δικές μας ΟΛΕΣ αυτές οι σκέψεις;😂

  240 – Άμα κάνεις λάθος εσύ που ξέρεις ιστορία, εγώ που είμαι αγράμματος, έχω ελαφρυντικά.😂
  Επειδή είναι πολύ έξυπνο, άκυρη η ποινή σου στην επόμενη σύναξη.😂

 264. Pedis said

  Ωπα!

  https://www.avgi.gr/politiki/406697_o-syriza-kanei-simantika-bimata-gia-ena-monterno-anoihto-komma

 265. Πέπε said

  263

  > Είμαστε οι σκέψεις μας, κι αναλόγως συμπεριφερόμαστε κι αποφασίζουμε. Όταν επικρατεί τέτοιο χάος στο μυαλό μας, τι σόι αποφάσεις παίρνουμε; Είναι δικές μας ΟΛΕΣ αυτές οι σκέψεις;😂

  Δεν το ‘χω σκεφτεί σ’ αυτή τη βάση. Όμως πολλές φορές έχω βρεθεί στη φάση όπου προσπαθώ να ξεκουράσω το μυαλό μου, ή μάλλον να ξεκουραστώ εγώ από δαύτο, δηλαδή να μη σκέφτομαι, και να είναι αδύνατον. Ακόμη κι αν προσπαθήσω, σαν άμυνα, να κοιτάω π.χ. τη θάλασσα και να σκέφτομαι «κοιτάω τη θάλασσα» για να μη σκέφτομαι κάτι άλλο, πριν το πάρω χαμπάρι έχω μπλέξει σ’ ένα κομπολόι σκέψεων που ξεκίνησαν από το «κοιτάω τη θάλασσα» και κατέληξαν ποιος ξέρει πού. Και μου ‘ρχεται να φωνάξω «βούλωσ’ το επιτέλους!».

  Το μυαλό, τουλάχιστον το δικό μου, είναι φλύαρο. Χρήσιμο κάποτε, αλλά και λίγο μέτρο! Αγαπώ γριά να κλάνεις, μα να μην το παρακάνεις.

  Από την άλλη πλευρά βέβαια, το ‘χω πετύχει μερικές φορές (να μη σκέφτομαι) χωρίς να το προσπαθήσω. Και χωρίς να το αντιληφθώ φυσικά, παρα μόνο εκ των υστέρων.

 266. Spiridione said

  η Κεραμιδέως έμαθα, δεν το ήξερα, επανέλαβε τη δήλωσή της για χρηματοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής από τον Σύριζα και στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Η χάρη της έφτασε στα ellinika hoaxes.
  Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν τηλεφωνικά και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, κ. Ιωάννα Μαρή. Η κ. Μαρή δήλωσε ότι τα υπό εξέταση έγγραφα αφορούν δύο προγράμματα που υλοποιήθηκαν το 2013, οι συμμετέχοντες των οποίων πληρώθηκαν λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν συμμετείχαν σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα μετά το 2013. Επίσης, τόνισε ότι δεν απευθύνθηκε σε κάποιο Υπουργείο για χρηματοδότηση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ακόμη μας δήλωσε τα ακόλουθα αναφορικά με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΙΕΠ:
  “Όταν επί Νέας Δημοκρατίας απευθύνθηκα στο Υπουργείο Παιδείας, η κ. Κεραμέως με παρέπεμψε στην κ. Ζαχαράκη, η οποία με ξέρει πολύ καλά. Η Ζαχαράκη αγάπησε πολύ το θέμα της προγεννητικής αγωγής και το θεώρησε πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά. Αφού συντάξαμε το πρόγραμμα, το στείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο το έστειλε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για γνωμοδότηση. Το ΙΕΠ έκανε θετική γνωμοδότηση, το έστειλε πίσω στο Υπουργείο Παιδείας, το ενέκρινε και προχώρησε η πράξη έγκρισης. Αυτό έγινε για το εκπαιδευτικό έτος 2020-21. Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά 2021-22. Χρήματα γι’ αυτό το έργο δεν πήραμε. Τα μόνα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ ήταν δυο, το 2012, και η εκταμίευση έγινε τότε.”
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2022/01/31/fact-check-elliniki-etaireia-progennitikis-agogis-syriza/

 267. Γιάννης Ιατρού said

  266: Κεραμίδα… αλλά αυτή δεν πτοείται από τίποτα, έχει ακράδαντη πίστη, σιγά τα ell_hoax τώρα, αφού έχουν διαβρωθεί τα πάντα! Πάντως κάτι ταχτοποιήθηκε το 2017, ίσως μόνο λογιστικά/στα χαρτιά, από εκείνα τα παλιά, του 21012/2013. Φαίνεται κι από το έγγραφο στη διαύγεια που κυκλοφορεί.

  Πάντως γενικά απορώ με το απύθμενο ΘΡΑΣΟΣ τους, όχι μόνο της Κεραμέως, γενικά, και του ΠΘ, κι άλλων στις χθεσινές τους ομιλίες. Αρνούνται να παραδεχθούν εκεί που όχι μόνο είναι εμφανές κάτι, ακόμα και δικά τους έγγραφα, φωτό, τηλ. συνδιαλέξεις, γενικά, ό,τι δεν τους ταιριάζει, δεν το δέχονται, λες κι είμαστε τυφλοί.

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – Κοίτα, δεν τίθεται θέμα αδειάσματος του μυαλού ή καμίας σκέψης, είναι αδύνατον, γιατί όλες οι πληροφορίες από την στιγμή της γέννησής μας, σημαντικές και ασήμαντες, ό,τι έχουμε δεί κι ακούσει εκούσια κι ακούσια, υπάρχουν και δεν γίνεται να διαγραφούν.
  Το πρόβλημα, είναι πως δεν είναι αρχειοθετημένες και περιφέρονται άναρχα και χαοτικά στο μυαλό μας, κι όση περισσότερη πληροφόρηση, (πόσο μάλλον η υπερπληροφόρηση της εποχής μας) τόση μεγαλύτερη η σύγχυση που προκαλεί στο νού.

  Φαντάσου το γραφείο σου χωρίς βιβλιοθήκη και συρτάρια με όλα τα βιβλία και τα χαρτιά που έχεις από μικρός, ανακατεμένα σε ένα μεγάλο σωρό στο κέντρο που καθημερινά μεγαλώνει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον εγκέφαλό μας, κι ο λόγος, είναι που δεν διδασκόμαστε πώς να χειριζόμαστε σωστά τον εγκέφαλό μας και να διαχειριζόμαστε τον χώρο του, παρ΄όλο που είναι πολύ απλό.

  Πρακτικά, με τον διαλογισμό οποιασδήποτε βαθμίδος, αυτό που κάνουμε, είναι να αρχειοθετούμε τις πληροφορίες ή πιο απλά, να τις βάζουμε σε μια τάξη για να μπορούμε να τις ελέγχουμε.
  Σε πρώτη φάση διαχωρίζουμε τις σημαντικές που τις βάζουμε σε «ένα μέρος», από τις ασήμαντες που τις ρίχνουμε στο «κάδο απορριμμάτων» κι έτσι αδειάζει ο χώρος του μυαλού μας και ηρεμούμε. Είναι στην φύση μας η τάξη γι΄αυτό και γαληνεύουμε στην θέα μιάς ήρεμης θάλασσας, μιάς όμορφης μέρας, ενός όμορφου δειλινού, κλπ ενώ τα αντίθετα μας προκαλούν δυσφορία.

  Σε δεύτερη φάση, μπορούμε να αρχειοθετήσουμε τα σημαντικά με διαβάθμιση σημαντικότητας, 1,2,3 κλπ, ή ακόμη καλύτερα χρωματικά, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, ασπρόμαυρα😂 κλπ, ώστε να μπορούμε να ανακαλέσουμε άμεσα όποια σημαντική πληροφορία θέλουμε.
  Δεν έχουμε πρόβλημα αδύνατης μνήμης με τον πέρασμα των χρόνων, αλλά γενικού εγκεφαλικού κομφούζιου που μεγαλώνει εκθετικά.😂

  Αφού έχουμε τακτοποιήσει τον χώρο κι αποκτήσει τον έλεγχο, τότε μπορούμε να εξερευνήσουμε και να λειτουργήσουμε τον εγκέφαλό μας σε άλλο επίπεδο.
  Αν ποτέ το αποφασίσεις, σου εγγυώμαι πως θα σε συγκλονίσει η εμπειρία, τόσο της ανακάλυψης των ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΩΝ δυνατοτήτων του, όσο και της ομορφιάς που μπορεί να σου προσφέρει.

  «Το μυαλό, τουλάχιστον το δικό μου, είναι φλύαρο.» Όλα το ίδιο φλύαρα είναι, για τον λόγο που είπα.😊
  Είναι μύθος τα ξεχωριστά έξυπνα μυαλά, όλα τα υγιή μυαλά, έχουν τις ίδιες δυνατότητες, την διαφορά την κάνουν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες, ακόμη και οι πιο ελάχιστες, κάτι σαν την ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες της θεωρίας του χάους.😊

  «Αγαπώ γριά να κλάνεις, μα να μην το παρακάνεις.»
  Καλό, δεν το ήξερα.👍😂😂😂

 269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  267 – » λες κι είμαστε τυφλοί.»
  Γιατί δεν είστε; Στην προκειμένη περίπτωση βλέπετε εσείς, αλλά δεν βλέπουν οι άλλοι, κι όταν βλέπουν αυτοί, δεν βλέπετε εσείς.
  Γι΄αυτό και το διαιωνιζόμενο απύθμενο θράσος, δεξιά κι αριστερά.

 270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  268 Η παροιμία
  https://www.slang.gr/lemma/23941-s-agapo-kyra-na-klaneis-alla-min-to-parakaneis

 271. […] Τα ονομάζω έτσι, θα το καταλάβατε, επειδή καθώς θα τα διαβάζετε θα εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση -αυτός είναι ο επίσημος όρος, κι ας λέμε πολλές φορές “πρόταση μομφής”. Θα μπορούσα να τα ονομάσω και “Μεζεδάκια δυσπιστίας”, αλλά τον τίτλο αυτό τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/29/meze-517/ […]

 272. Πέπε said

  268

  > Φαντάσου το γραφείο σου χωρίς βιβλιοθήκη και συρτάρια με όλα τα βιβλία και τα χαρτιά που έχεις από μικρός, ανακατεμένα σε ένα μεγάλο σωρό στο κέντρο που καθημερινά μεγαλώνει.

  Το γραφείο μου είναι ως εξής: ράφια και συρτάρια κλπ όπου το καθετί έχει μια πολύ αυστηρά προσδιορισμένη θέση. Όταν όμως το βγάλω από τη θέση του για να το δω, αργώ πολύ να το επιστρέψω, και διαστρωματώνεται σε μια μεγάλη άμορφη μάζα που καλύπτει όλο το πρώτο πλάνο.
  Και για το νοερό μου γραφείο λοιπόν κάτι παρόμοιο θα έλεγα. Απ’ όσα πράγματα ξέρω καλά, όχι μόνο γνώσεις-πληροφορίες αλλά και σκέψεις, τα περισσότερα είναι ταξινομημένα άψογα στα κουτάκια τους (άψογα για μένα τέλος πάντων – άλλωστε αυτό μετράει), εκτός από κάμποσα που είναι εκτός του άψογα ταξινομημένου κουτιού τους!

 273. Μαρία said

  266
  Κι εγώ σήμερα έμαθα για τη βουλή.
  «Η Ζαχαράκη αγάπησε πολύ το θέμα της προγεννητικής αγωγής και το θεώρησε πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά.
  Το ΙΕΠ έκανε θετική γνωμοδότηση.»

 274. Μαρία said

  266
  Και παρακαλείται, η κα. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να καταθέσει, για την ενημέρωση της Βουλής, τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΙΕΠ για την έγκριση του παραπάνω προγράμματος (Αριθ. 60/04/11/2021) όσο και για την απόσυρσή του κατόπιν των αντιδράσεων.
  https://www.syriza.gr/article/id/121282/Erwthsh-kai-AKE-boyleytwn-SYRIZA-PS:-Antiepisthmoniko-anorthologiko-kai-kata-twn-gynaikwn-to-ekpaideytiko-programma-Seksoyalikothta-Gonimothta-Goneikothta-mia-adiachwristh-enothta-me-egkrish-toy-Ypoyrgeioy-Paideias.html

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – Τότε θα είναι πιο εύκολο για σένα.😊

 276. Μαρία said

  274
  Σπ. Γεωργάτος
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/406797_shizofreniko-yliko-toy-programmatos-tis-ellinikis-etaireias-progennitikis
  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το υλικό εξετάστηκε και παρότι δεν συμφώνησαν, το ενέκριναν. Αυτό είναι προφανώς ψευδές, γιατί, αν το είχαν δει, θα το είχαν απορρίψει, καθώς πρόκειται για ένα πρόχειρο υλικό, διανθισμένο με ψευδοεπιστημονικές απόψεις.

 277. Γιάννης Ιατρού said

 278. Μαρία said

  277
  Η φάση σε βίντεο https://left.gr/node/377683

 279. # 269,

  Λάμπρε, κόψε ταχύτητα, άλλο τυφλός και άλλο κλείνω τα μάτια όταν δεν θέλω να δω, το τελευταίο το κάνουν ΟΛΟΙ όταν θέλουν να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ. πρόσφατοι τελικοί κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ) 🙂 🙂

  # 275 & # 272

  Μια αγελάδα που βόσκει στο χορταριασμένο λειβάδι την ηλιόλουστη μέρα και μυρηκάζει το βράδυ στο παχνί της, έχει τακτοποιημένα τα πάντα στο μυαλό της (δρομολόγιο στάβλος-λειβάδι, για το σεξ φροντίζει ο γελαδάρης να της βρει ταύρο και γιατρό αν αρρωστήσει. Είναι όμως ή απλά δείχνει στα μάτια μας ευτυχής ;;

  Πάνω από το δικό μου γραφείο υπάρχει αναρτημένο το σημείωμα (σιχαίνομαι τα καδράκια) :

  Οι αναποδιές, τα μπερδέματα και οι παραλήψεις κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία τη ζωής μας, ο προγραμματισμός και η ταξινόμηση κάνουν πιο εύκολη την εικονική πλευρά της. Ιστορία χωρίς αναποδιές είναι μόνο τα παραμύθια για νανούρισμα, να μην προκαλούν ενδιαφέρον, κάτι σαν τους τίτλους του ΟΣΦΠ…

 280. # 279

  Μια μετάθεση στα η και υ, παρακαλώ, στραβομάσησε το γελάδι !

 281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  279 – α) Όχι Γιώργο, δεν κλείνουν επιλεκτικά τα μάτια, δογματική τύφλωση είναι, δεν μπορούν να δούν πέρα από το δόγμα – πίστη. Υπάρχει εξήγηση γι΄αυτό το φαινόμενο και την έχω αναρτήσει. Δεν έχει σημασία τι βλέπουν τα μάτια αλλά τι αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος!😊
  Για τους τελικούς δεν έχω γνώμη γιατί δεν τους είδα. Πέρα από μερικά τηλεοπτικά αποσπάσματα στο πλαίσιο του χαβαλέ, εδώ και 40 χρόνια δεν αφιερώνω χρόνο για το ποδόσφαιρο. Οτιδήποτε υποτιμά την νοημοσύνη μου, το απορρίπτω, και τα εκατομμύρια που διακινούνται στο ποδόσφαιρο, (και όχι μόνο) ακριβώς αυτό κάνουν. Η όποια ενημέρωσή μου, έχει άλλο στόχο, επενδυτικό κι όχι τυφλό οπαδικό, αυτόν τον αφήνω γι΄αυτούς που έχουν λυμένα τα οικονομικά τους προβλήματα και αναλώνονται σε συζητήσεις για το ποιός πλούσιος πρόεδρος, είναι πιο τίμιος και ανιδιοτελής!😂

  β) Μπερδεύεις κάποια πράγματα, ο υπολογιστής που γράφεις τα σχόλια, αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα, αν δεν μπούν σε μια τάξη, δεν πρόκειται να λειτουργήσει, ακόμη κι έτσι όπως είναι όμως, μπορεί για κάποιο λόγο να χαλάσει, αυτή η βλάβη είναι το απρόβλεπτο της ζωής, αυτό που λές εσύ, είναι προβλέψιμο χάος.😂
  Να στο πώ κι αλλιώς με τον υπολογιστή σου, αν δεν είχε ετικέτες ταξινόμησης, θα είχες όλες τις πληροφορίες που έχεις και τώρα, αλά δεν θα ήξερες που είναι ποιά, όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η ζωή έτσι, πρέπει να παραδεχτείς πως είναι τουλάχιστον προβληματική.😂

  Πάω στο γυμναστήριο.

  Καλημέρα ✨😉

 282. Καλημέρα
  267 «Αρνούνται να παραδεχθούν εκεί που όχι μόνο είναι εμφανές κάτι, ακόμα και δικά τους έγγραφα, φωτό, τηλ. συνδιαλέξεις» Οι πιστοί κάθε θρησκείας δεν ψάχνουν τέτοια ποταπά πράγματα ( έγγραφα, φωτό, τηλ. συνδιαλέξεις). Όταν πει ο αρχηγός (και οι λοιποί φωτισμένοι) κάτι τότε αυτό ισχύει. Τέλος. (Θρησκεία είναι ό,τι κάποιος πιστεύει, όχι μόνο ό,τι έχει σχέση με θεούς – μπορεί να είναι πολιτικό κόμμα, ομάδα, η θεωρία της επίπεδης γης κλπ).
  (Ανα)Δημοσιεύεται μια περίεργη είδηση. Πόσοι ψάχνουν να βρουν την πηγή για να δουν αν είναι έτσι;

 283. # 281

  O υπολογιστής είναι για να με εξυπηρετεί και όντως οι υπηρέτες φροντίζουν για την τάξη τω πραγμάτων, όχι τα αφεντικά τους, οι άνθρωποι που ΔΕΝ είναι υπολογιστές για να τους συγκρίνεις μταξύ τους. Με τάξη ζεις ζωή υπολογιστού, εικονική (σταματώ να μην το χοντρύνω άλλο),ο άνθρωπος έχει αίμα όχι καλώδια, γελάει και κλαίει, χαίρεται και λυπάται, λερώνεται και πλένεται, χάνει και κερδίζει, ΖΕΙ !!

  Τζιμάκος : Γερμανίδες τουρίστριες που διψάνε για σπέρμα, γιαπωνέζοι βρυκόλακες με καλώδια στο αίμα …

 284. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα, ο Άη Τρύφωνας βοήθειά μας

  ……………………………………………………..
  278 από το λινκ
  @KostasVaxevanis
  Να απαντήσουν Φρούραρχος της Βουλής και Πρόεδρος, ποιος είναι αυτός που τραβάει παράνομα μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων βίντεο με βουλευτές και διακινεί το περιεχόμενο. Ο δράστης μπορεί να βρεθεί από το σύστημα καταγραφής. Αν όχι, οι βουλευτές θα γυρνάνε από αύριο με μια κάμερα
  και από πρωινό ακροατή
  Το προεδρείο έκλεισε
  τον ήχο στον Πολάκη
  κι όλοι μαζί φωνάζουμε
  δικό σας

 285. # 281, τέλος

  …Πάω στο γυμναστήριο…

  Νους Υγιής εν σώματι υγιεί, κλασσικό παράδειγμα, το μεγαλύτερο μυαλό της εποχής μας, ο Στήβεν Χόκινγκ !!!

  (φυσικά δεν το είπαν οι ΑΗΠ )

 286. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ‘Εκλεισαν το μικρόφωνο
  -δεν είναι μεζεδάκι-
  σε βουλευτή μες τη Βουλή
  δικό σας

 287. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – Ό,τι σε ευχαριστεί Γιώργο μου, από τα 20 πήρα την απόφαση να αλλάξω τον εαυτό μου και να αφήσω τον κόσμο στην ησυχία του. Όλοι αποδεκτοί από μένα, πλήν φασιστών.😂

  285 τέλος – Και δεν σημαίνει αυτό που υπονοείς και νομίζουν οι περισσότεροι!

 288. # 287

  Καλό θα ήταν να ανοίξεις τα ματιά των τυφλών και να μας πεις τι ακριβώς σημαίνει η φράση που δεν σημαίνει αυτό που υπονοούμε (και που ξέρεις εσύ τι υπονοούμε εμείς !!!!!!!!!! )

  Εποίσης επειδή τα γραπτά (και τα χόλια) μένουν μην γράφεις πως δεν σε ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο γιατί όταν η ΑΕΚ κουνιότανε και πήρε ένα χάρτινο σε ενδιέφερε και σχολίαζες πως είναι οφφσάιντ το γκολ του Ενρίκε και βγήκες να πανηγυρίσεις την κλοπή ενός πρωταθλήματος. Τώρα βέβαια με τα χάλια που έχουν κίτρινοι και πράσινοι σταμάτησε κι ο Κουβάτσος ακόμα να πετάει μπηχτές για τον Σαββίδη, είδες πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά ;

 289. 272, … Το γραφείο μου είναι ως εξής: ράφια και συρτάρια κλπ όπου το καθετί έχει μια πολύ αυστηρά προσδιορισμένη θέση. Όταν όμως το βγάλω από τη θέση του για να το δω, αργώ πολύ να το επιστρέψω, και διαστρωματώνεται σε μια μεγάλη άμορφη μάζα που καλύπτει όλο το πρώτο πλάνο.

  Και αν κάποιος προσπαθήσει, αυτοβούλως και καλοπροαίρετα (λέμε τώρα…) να βάλει τάξη σ’ αυτό το οργανωμένο χάος — απόντος του οργανωτή του — ταχτοποιώντας («κρύβοντας») κάποια αντικείμενα «για να μην είναι μέσ’ τη μέση, φάτσα φόρα», κατέστρεψε όλο το οικοδόμημα, και κάθε «ταχτοποιημένο» αντικείμενο θα ανακαλυφθεί σε απροσδιόριστο χρόνο, μετά από χρόνια…

 290. Γιάννης Ιατρού said

  Αμα δεν έχεις μια τάξη στα πράγματά σου, μετά άντε να τα βρεις όταν τα χρειαστείς… 😇😋🏴‍☠️😎

 291. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  290 Αυτός που ζει σ΄ένα κόσμο όπου όλα είναι αυστηρά τακτοποιημένα δεν είναι τόσο νορμάλ όσο νομίζει 🙂

 292. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτός τα έχει ΧΑΛΑΡΑ τακτοποιημένα, μην παιδευτεί να τα ξεκρεμάσει…. 😂

  Εδώ, μια άποψη της δημιουργικής τάξης στο γνωστό υπόγειο 😎

 293. Μαρία said

  Παπαδάκου
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/406876_o-k-mitsotakis-edose-grammi-stoys-proahthentes-apo-tin-kybernisi-dikastes

 294. 290,
  😀

 295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί το θες το σουγιαδάκι
  δικό σας
  https://www.avgi.gr/parapolitika/406873_toy-ekanan-doro-soygiades-gia-otan-den-kathontai-kala-tsipras-kai-polakis
  Στη Μηχανιώνα σουγιαδάκια
  στη Χαριλάου δρεπανάκια
  https://www.news247.gr/koinonia/dolofonia-19chrono-sti-thessaloniki-vrethike-to-foniko-drepani-tis-epithesis.9515097.html

 296. Μαρία said

  Λάμψιας εδώ : https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/30/ppd-13/#comment-792101

 297. Θρασύμαχος said

  «έγινε δεκτός με ποντιακές λίρες» https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-episkepsi-trapezoynta-pontiakes-lires – κέρματα δηλαδή του πετάξανε του ανθρώπου;;;

 298. Μαρία said

  297
  🙂
  Με αφορμή το συγκρότημα δίνουν συνταγές για κόλλυβα https://www.takvim.com.tr/guncel/2022/02/01/kolivanin-anlami-nedir-koliva-nedir-ne-demek-koliva-grubu-uyeleri-kimlerdir-koliva-grubu-ne-zaman-kuruldu/4
  Εδώ μετά το 48:10 https://www.youtube.com/watch?v=saOHw1ol6Pg
  Στο βίντεο ο κεμεντζές εμφανίζεται ελάχιστα.

 299. Μαρία said

 300. Spiridione said

  299. Το πρώτο σε μια σειρά από σχεδιαζόμενα ρεπορτάζ για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
  https://www.reportersunited.gr/7579/poios-ftaiei-gia-tin-energeiaki-akriveia-stin-ellada/

 301. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τηλεπαιχνίδι γνώσεων The chase στο Μέγκα. Σε ποιο διήγημα του Παπαδιαμάντη είναι ηρωίδα η γρια-Λούκαινα; Ύστερα από δισταγμό, ο παίκτης επιλέγει το σωστό :Το μοιρολόι της φώκιας. Λάθος του λένε: η Μαυρομαντηλού είναι το σωστό. Ό,τι να ‘ναι…

 302. ΓΤ said

  301@

  Και ο Ν Δ Τριανταφυλλό φούνταρε…

 303. Γιάννης Ιατρού said

  300: Για το θέμα της αγοράς εξισορρόπησης από καιρό προωθούνται λύσεις αφενός ενδιάμεσης τοπικής αποθήκευσης ενέργειας όταν υπάρχει οικονομικά συμφέρουσα προσφορά (ή/και αυτοπαραγωγή, π.χ. ΦΒ ή άλλες πηγές στο σπίτι), έτσι ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον ένα μέρος των αναγκών σε περιόδους διάθεσης ηλεκτ. ενέργειας με υψηλό κόστος και αφετέρου, παράλληλα, αλλαγή της πηγής κάποιων ενεργοβόρων χρήσεων (π.χ. μαγείρεμα, κλιματισμός/θέρμανση, ζεστό νερό κλπ.) από ηλεκτρική ενέργεια σε φυσικό αέριο ή άλλες πηγές.
  Όμως η ενδιάμεση αποθήκευση (π.χ. συσσωρευτές με βάση το Li κλπ.) είναι και ακριβή/περιορισμένη σε ποσότητα αποθήκευσης και το όλο θέμα προϋποθέτει υποδομές τεχνολογικά προηγμένες (δίκτυα) και με ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο (real time), έτσι ώστε τα συστήματα να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις (αποθήκευση, ίδια κατανάλωση, προσφορά στο δίκτυο κλπ.).
  Οι λύσεις αυτές δεν είναι πανάκεια, γιατί ακόμα κι αν φτάσουμε σ΄ αυτό το τεχνολογικό επίπεδο (χαιρέτα μου τον πλάτανο προς το παρόν σ΄ εμάς, βλ. χωριά, επαρχία, νησιά κλπ.) , θα υπάρχουν ακόμα κι άλλα σημεία που επηρεάζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και επίσης, που θα βρεθούν τα κεφάλαια (η απόσβεση είναι γίνεται σχετικά αργά…), εδώ δεν έχει ο κόσμος να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα, να μειώσει καλά τα σπίτια του κλπ.

 304. Μαρία said

  Μου ήρθε ο πρώτος τσουχτερός λογαριασμός φυσικού αερίου.

 305. voulagx said

  Δεν είναι η πόλη του έρωτα η Θεσσαλονίκη. Ας τελειώσουμε με τα παραμύθια.

 306. Μαρία said

  305
  Άξιο τέκνο της Κοζάνης η Αθηνά αλλά κάτοικος της φασιστομάνας Σαλονίκης.

 307. voulagx said

  #306: Οργισμενη και μπαϊλντισμενη τη βλεπω.
  #304: Για ναχουμε καλο ρωτημα ποσο τοις εκατο η αυξηση;

 308. Μαρία said

  307
  Για την ίδια χρονική περίοδο πέρσι 118,42 ευρ. ενώ φέτος 321,50. Καλό τσιβί. Το αν είχα την ίδια κατανάλωση θα το δώ, μόλις μου έρθει ο χάρτινος τις επόμενες μέρες. Σήμερα ενημερώθηκα απλώς στο κινητό.

 309. voulagx said

  #308: 321,50/118,42=2,71=e, η βαση του φυσικου λογαριθμου κι ομως αφυσικη αυτη η αυξηση.

 310. Γιάννης Ιατρού said

  305: Πάντως γεγονός είναι πως τα τελευταία 5-10 χρόνια (;) άλλαξε πολύ, αυτό εννοούσα στο άλλο νήμα χθες🤔

  308: Χρήση ΦΑ; Θέρμανση, Ζεστό νερό, μαγείρεμα;

 311. Γιάννης Ιατρού said

  303 (τέλος): μειώσει ==> μονώσει😉

 312. Μαρία said

  309
  Η ΖΕΝΙΘ πάντως μας προετοίμασε εγγράφως για την αύξηση, δεν έχουμε παράπονο.

  310
  Όχι μαγείρεμα.
  Περιμένω τώρα και το τσιβίκωμα της ΔΕΗ.

 313. spyridos said

  303
  Ακούω τραγικές ιστορίες από Ελλάδα. Ήταν όλοι στα όρια με θέρμανση (ποια θέρμανση) και ηλεκτρικό, τώρα δεν ξέρω πως θα αντεπεξέλθουν.
  Ολλανδία πλήρωνα για μια μονοκατοικία όγκου 300 κυβικών περίπου, 140 ευρώ το μήνα για ηλεκτρικό και γκάζι μαζί, 1700 το χρόνο περίπου.
  Θέρμανση (αναμμένη 8 μήνες το χρόνο), ζεστό νερό και μαγείρεμα με γκάζι.
  Ηρθε το εκκαθαριστικό της χρονιάς στις 15 Ιανουαρίου και ήταν μία η άλλη. Μου κράτησαν λοιπόν σταθερή την πρόβλεψη της κατανάλωσης και έβγαλαν το νέο μηνιαίο ποσό, με τις τωρινές τιμές στα 260 ευρώ το μήνα. 85% αύξηση.
  Με μοντέρνα μόνωση από το 2016. Η πλειοψηφία με παλιότερες μονώσεις πληρώνει παραπάνω.
  Στην Ελλάδα μου λένε τιμές 200-300 ευρώ μόνο για το ρεύμα. Αφού δεν βγήκαν ακόμα στους δρόμους, καλά είναι.

 314. ΓΤ said

  @309, 312

  Να περιμένεις μια «λογική» χρυσή τομή, και να σου σκάσει νεπέριος…

  ΖΕΝΙΘ, μαγείρεμα κ.λπ.> Αύξηση στο ζενίθ μετά από «μαγειρέματα»…

  Δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει να θρηνήσουμε για τους κρυπτοεξορυκτάκηδες…

 315. sarant said

  Κι εγώ περιμένω ακόμα τις λυπητερές…..

 316. Spiridione said

  Σε φίλο μου που του ερχόταν το ρεύμα 200-300 ευρώ, του ήρθε τώρα εκκαθαριστικός 2.000 ευρώ. Και εγώ περιμένω την εκκαθάριση

 317. Γιάννης Ιατρού said

  312: Μάλιστα… Το μαγείρεμα πάντως είναι σχεδόν το 50% (ανάλογα βέβαια με το νοικοκυριό) της κατανάλωσης σε ρεύμα.
  313: Το θέμα της σωστής θερμομόνωσης (==> στην πράξη κέλυφος+κουφώματα) είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Και το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Αλλά κοστίζει (εκτός του ότι χρειάζεται μια κάποια τεχνογνωσία για να γίνει σωστά) και ο κόσμος πολλές φορές προτιμά να βάλει ένα ακριβό πλακάκι κι άλλα φτιασίδια από το να δώσει σε τέτοια πράγματα τα λεφτά του (άαααν τα έχει βέβαια, που αυτό είναι το πιό κύριο πρόβλημα).

 318. Γιάννης Ιατρού said

  315, 316: Για σύγκριση, και φέτος καταναλώσαμε περίπου 16% λιγότερο (προσέχουμε… κλπ.)

 319. ΚΩΣΤΑΣ said

  312
  Σας ενημέρωσε η ζενιθ, ε; μάλλον εξ αιτίας μου. Ήμουν στη ζενίθ, μου έκανε υπέρογκες αυξήσεις (ΟΤΣ) στο ρεύμα, έφυγα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προσέφυγα στον Συνήγορο του Καταναλωτή, κι αναγκάσθηκε μου επιστρέψει περί τα 150. Ένα από τα σημεία που της επεσήμανε ο ΣτΚ ήταν ότι δεν με ενημέρωσε προκαταβολικά για τις επικείμενες αυξήσεις.

 320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  306 – Eίναι βέβαιο πως έβγαλε πολλαπλάσια κέρδη στα παράγωγα ποντάροντας στην πτώση, αλλά τι να περιμένεις από μουρόχαυλους λαϊκιστές σαν τον Πολάκη.
  Οι Ζούκερμπεργκ κλπ, τους έχουν για τα @@ τους! Άμα ερχόταν η Facebook να κάνει επένδυση στην Ελλάδα τότε που ήταν «κυβέρνηση» (τρομάρα τους) οι συριζαίοι, θα κατέβαζαν τα βρακιά τους, όπως έκανε κι ο «πρωθυπουργός» χθές για την JP Morgan.

  313 τέλος – Εδώ δεν βγήκαν στους δρόμους με την εφαρμογή των φασιστικών και δολοφονικών μνημονίων από τις σοσιαλδεξιοαριστερές «κυβερνήσεις» θα βγούν τώρα για μια ψωροαύξηση 150% στο ρεύμα και στο αέριο; ΣΟΒΑΡΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!😂
  Έκανε καλή δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ στην διάλυση των αριστερών ψευδαισθήσεων του λαού, έπιασαν τόπο τα λεφτά της ελίτ, να τα λέμε αυτά.😂
  Δεν είναι τυχαίο που ξανα»κυβερνούν» οι καραγκιόζηδες και παρά τα τραγικά καραγκιοζιλίκια τους, δεν έχουν αντίπαλο.

 321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  315-316-318 – Θέλει αρετήν και τόλμην η έξυπνη επιβίωση σε δεξιοφασιστικό περιβάλλον! 😂
  Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ!😂

 322. Γιάννης Ιατρού said

  Προφανώς η πρωινή γυμναστική βλάπτει σοβαρά την υγεία ευπαθών ομάδων… 🙂 🙂 🙂

 323. voulagx said

  Άγνωστη πάντως στο Twitter η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» της Ελλάδας

 324. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  322 – Η πρωϊνή (και όχι μόνο) γυμναστική, διευρύνει τον οπτικό και πνευματικό ορίζοντα πέρα από την δογματική μύτη, οπότε είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ για τον υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο κι εχθρός των κομμάτων και της θρησκείας! 😂

 325. Πέπε said

  Πες μωρέ Λάμπρο κι εσύ μια φορά «κάνω γυμναστική (ή οτιδήποτε άλλο) γιατί μου κάνει κέφι»! Όλα πια να στηρίζονται σε απόλυτες πλην κρυμμένες αλήθειες;

 326. Γιάννης Ιατρού said

  324: καλά, κατάλαβα

 327. Γιάννης Ιατρού said

 328. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  325 – Εγώ το έχω πει πολλές φορές, ό,τι κάνω το κάνω για το κέφι μου, ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ, ούτε για επίδειξη όπως μου καταλόγισες κάποια φορά, ούτε για να μου πουν μπράβο ούτε τίποτε. Ελάχιστοι φίλοι μου και συγγενείς μου γνωρίζουν τα χόμπι μου, κι αυτοί μόνο από κουβέντα που προέκυψε, ό,τι έχει γίνει κι εδώ (κι εδώ πιο πολύ μήπως βρώ κανένα «συναγωνιστή»😀 αλλά πού, μια από τα ίδια με έξω😂).

  Όπως έχω πει, η φιλοσοφία μου στην ζωή, είναι τρεις λέξεις, ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ (εννοείται, χωρίς να κάνεις κακό στους άλλους 😀). Ό,τι κάνω δεν είναι τίποτε σπουδαίο και δύσκολο και είναι προσιτό σε όλους, ποσο πιο απλά να το πω, οπότε για ποιες απόλυτες κρυμμένες αλήθειες μου λες!

  Αν τα βλέπετε εσείς όπως θέλετε, απλώς απαντάω, όπως έκανα και στον εξστρεμιστή προβοκάτορα της Μαγκουφάνας.😂😂😂

 329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  326 – 😂😂😂👍👍👍 Γι’ αυτό σε πάω.😍😍😍

 330. voulagx said

  #327: Τη μια πραξη αρχειοθετησης την βρηκα εδω: https://www.docdroid.net/F3mFo3h/porisma-arxeiothetisis-novartis-pdf#page=35
  η άλλη που ειναι; Βόηθα ρε Κακοψυχε.

 331. Γιάννης Ιατρού said

  330: Ωπ, τώρα σε είδα, ήμουν σε άλλο μήκος κύματος 🙂

  Αυτό που παραθέτεις είναι αυτό που έχει δημοσιεύσει και Η ΑΥΓΗ, εδώ (το πιντιέφι, στο τέλος):
  https://www.avgi.gr/politiki/406894_olokliro-porisma-arheiothetisis-toy-georgiadi

  και όπως γράφει στην 12η σελίδα, επάνω, είναι αυτό που κατέθεσε ο Γεωργιάδης στα πρακτικά της Βουλής.
  Θα ψάξω να δω αν υπάρχει και η άλλη «έκδοση» και θα επανέλθω 🙂

  Μέχρι τότε δες κανένα βιντεάκι (από την προσωπική συλλογή)😉 να περάσει η ώρα

 332. Γιάννης Ιατρού said

  331: διόρθωση: «…στην 1η σελίδα…»

 333. Γιάννης Ιατρού said

  331: Εδώ οι δύο «εκδόσεις» με τις διαφορές (κατά τα άλλα είναι ίδια, προφανώς, τα έγγραφα)

 334. Γιάννης Ιατρού said

  333 (συνέχεια)
  Στις… δύο τελευταίες σελίδες η υπογραφή του εισαγγελέα, αν και φαίνεται πως προέρχεται από το ίδιο πρόσωπο, είναι διαφορετική, όπως διαφορετική είναι και η γραμματοσειρά. Παράλληλα, στην πρώτη εκδοχή εμπεριέχεται η φράση «εάν συντρέξει περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως» (ο Γεωργιάδης κάτι ανέφερε επ΄αυτού σαν δικαιολογία, πως την σειρά αυτή «…την έφαγε το φωτοτυπικό…» 🙂 🙂 . Επίσης στη δεύτερη εκδοχή έχει προστεθεί ένα «δε» στη συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έχει διαμορφωθεί ως εξής: «…εάν συντρέξει ΔΕ περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως…».

 335. Μαρία said

  319
  Τώρα σε είδα. Η ΖΕΝΙΘ για το φυσικό αέριο, για το ρεύμα παραμένω στη ΔΕΗ.

 336. voulagx said

  #334: Εκτός αυτών το τέλος της προτελευταίας σελίδας δεν ταιριάζει με την αρχή της τελευταίας. Αντιγράφω:

  «Λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στην μείζονα σκέψη της παρούσης,κρίνουμε επί της ουσίας της υποθέσεως, ότι με τα προκύψαντα πραγματικά περιστατικά, οι

  πρώην υπουργού υγείας Αδώνιδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδη του Αθανασίου και ως εκ τούτου…»

  Μυστήρια πράμματα! Θενξ ενυγουέη.

 337. Μαρία said

  Σκρέκας: η οικογένεια που έδωσε τη χαριστική βολή στη ΛΑΡΚΟ.

 338. Γιάννης Ιατρού said

  337: Ο Σκρέκας διορίστηκε το 2008 πρόεδρος στη ΛΑΡΚΟ με7000€/μήνα (αναπροσαρμόστηκε σε 9000/μήνα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ). Μετά διόρισε συγγενείς του κλπ.

  Αύριο το πρωί στις 8:30 περίπου (Σαβ. 5 Φεβρουαρίου) στο «105.5 Στο Κόκκινο» έχει σχετική συζήτηση για τη τη ΛΑΡΚΟ με πολλές από τις πτυχές της υπόθεσης… («Με καφέ διπλό και μάτι ανοιχτό» Διονύσης Ελευθεράτος)

 339. Μαρία said

  338
  Ο μπαμπάς του. Αλλά η μεγάλη ζημιά είχε πιο μπροστά https://left.gr/news/g-stathakis-protovoylies-gia-tin-exygiansi-tis-larko
  Αλίμονο στον κόσμο που θα ξεσπιτωθεί.

 340. Γιάννης Ιατρού said

  339: όχι μόνο θα ξεσπιτωθεί, αλλά και μέσα σε ένα μήνα τους λένε να έχουν φύγει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: