Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2022

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2022


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τρ 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Τε 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Πε 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Πα 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Σα 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Κυ 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Δε 7 Καρόλου Ντίκενς και Λουκιανού Κηλαηδόνη του μοναχικού καουμπόη τελευτή
Τρ 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Τε 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού. Και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Πε 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Πα 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Σα 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Κυ 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ και θανή Ιωάννου Καλαϊτζή του δαιμονίου γελοιογράφου
Δε 14 Έρωτος του ανικήτου
Τρ 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Τε 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Πε 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Πα 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Σα 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Κυ 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων.
Δε 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Τρ 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Τε 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Πε 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Πα 25 Γενέσιον Καρόλου Γολδόνη
Σα 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Κυ 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA. Και τελευτή Άλκης Ζέη
Δε 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον υγιό τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σοποτό Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει». Και μια άλλη παροιμία: “Απ’ τα μέσα του Φλεβάρη, χτυπάει τ’ αλόγου το ποδάρι”, διότι τ’ άλογα ένιωθαν την άνοιξη να έρχεται και ζωήρευαν.

Είναι πάντως γεγονος ότι στα μέρη τα δικά μας ο Φλεβάρης πράγματι μυρίζει καλοκαίρι, και οι λιακάδες του είναι καλοδεχούμενες αφού προαναγγέλλουν την άνοιξη. Γράφει ο Βάρναλης στους Σκλάβους Πολιορκημένους:

Στης αμυγδαλιάς τα χιόνια,
στις λιακάδες του Φλεβάρη,
στου Μαρτιού τα χελιδόνια
και στ’ Αυγούστου το φεγγάρι
είχες μου, καρδιά, σπαρτάρει.

Αντίθετα, όπως μας ενημέρωσαν πριν από μερικά χρόνια οι ανταποκριτές μας, στα Πολωνικά ο Φλεβάρης είναι Luty, που σημαίνει κάτι σαν «μεγάλη παγωνιά», ενώ στα σουηδικά η λαϊκή ονομασία του είναι göjemånad, ο μήνας του χιονιού.

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του, αν και κοντεύει να ξεχαστεί. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά: τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου.

Να μην είμαστε όμως αθηνοκεντρικοί. Υπάρχουν και τα Φεβρουαριανά του Βόλου, η μεγάλη διαδήλωση στις 15.2.1921, μια απο τις πλέον σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος προπολεμικά

Αντιγράφω από το περιοδικό Εν Βόλω, αριθ.30, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2008:

Οι εργάτες του Βόλου είχαν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερή την τιμή του ψωμιού με μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και πρωτοποριακές ενέργειες, όπως την ίδρυση φούρνου της Πανεργατικής Ένωσης Βόλου ΠΕΒ. Στις αρχές του 1921 η τιμή του ψωμιού ανέβηκε λόγω των σκανδαλωδών επιπλέον εξόδων εκφόρτωσης ενός μεγάλου φορτίου αλεύρων. Συγκεκριμένα ο λιμενάρχης με ψευδή βεβαίωση ότι το πλοίο ΝΙΣΚΙ ΝΟΒΟΓΟΡΟΔ δεν μπορούσε να προσδέσει στον λιμενοβραχίονα, επέτρεψε σε εργολάβο να μεταφέρει το αλεύρι με τις μαούνες του. Προκαλείται έτσι αγανάκτηση και η ΠΕΒ κάλεσε συλλαλητήριο για τις 15.2 με ομιλητές τους Αβραάμ Μπεναρόγια, Θωμά Αποστολίδη και Σπύρο Σταυράκη, μέλη του ΣΕΚΕ. Περίπου 12 με 15.000 άτομα συμμετείχαν. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία κατά την οποία κάποιοι έσπασαν τζάμια στο μακαρονοποιείο Σκαρίμπα και στο Ακταίο και άλλα κέντρα επί της παραλίας. Η αστυνομία παρότι παρούσα δεν επεμβαίνει. Καλεί όμως σε βοήθεια τον στρατό για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική στάση. Έτσι δύο λόχοι πεζικού κατέλαβαν την πόλη όταν οι ταραχές είχαν πλέον σταματήσει και η αστυνομία συνέλαβε τους συνδικαλιστές ηγέτες οι οποίοι πλέον …κοιμούνταν. Συνελήφθησαν όλοι όσοι είχαν κατά καιρούς εκλεγεί σε διοίκηση σωματείου και οι γνωστοί κομμουνιστές, εκατοντάδες άτομα. Τα 15 εξ αυτών παρέμειναν προφυλακισμένα δύο χρόνια.

Ο Φεβρουάριος είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Βρίσκω ότι το επώνυμο Φλεβάρης εντοπίζεται κυρίως στη Ρόδο, ενώ το Φλεβαράκης στο Σταυροχώρι Λασιθίου και στη Σητεία.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε δεκατρία χρόνια, ζωή να ‘χουμε.

Και ο φετινός Φλεβάρης είναι σημαδιακός και από μιαν άλλη άποψη, ότι κλείνουν δύο χρόνια από τον ερχομό της πανδημίας στα μέρη μας και στη ζωή μας. Θυμίζω ότι το πρώτο κρούσμα στη χώρα βρεθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και η πρώτη απαγόρευση ήταν η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις 28-29 Φεβρουαρίου (ηταν δίσεκτο το 2020, καραδίσεκτο) και 1 Μαρτίου. Οι νεκροί και τα λοκντάουν ήρθαν τον Μάρτη. Στο περσινό αντίστοιχο άρθρο μας, μια φίλη είχε ευχηθεί του χρόνου να μη συζητάμε για το κακό, εννοώντας να έχει φύγει από τη ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως το συζητάμε λιγότερο, αλλά επειδή το’χουμε συνηθίσει.

Συνηθίζω τα μηνολόγια να τα κλείνω με τραγούδι, που βέβαια αναφέρεται στον εκάστοτε μήνα. Ο Φεβρουάριος, φυσικά, έχει στο όνομά του τον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος, του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, έναν από τους σημαντικούς δίσκους του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Όπως έχει εξιστορήσει ο Μάνος Ελευθερίου, ο ίδιος είχε προτείνει τίτλο με τον Άγιο Στέφανο, αλλά ο Μούτσης ήθελε οπωσδήποτε να αρχίζει το όνομα από Φ.

Ωστόσο, έχουμε βάλει άλλη φορά τραγούδια από τον σημαντικότατο αυτό δίσκο, και θα ξαναβάλουμε στο μέλλον. Σήμερα όμως θα βάλω ένα τραγούδι για έναν συγκεκριμένο Φλεβάρη, τον Φλεβάρη του 1848. Με τη Μαρία Δημητριάδη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους Άλκη Αλκαίου. Τι έγινε τον Φλεβάρη του 1848; Ένα φάντασμα πλανήθηκε πάνω από την Ευρώπη.

Advertisement

117 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2022”

  1. Νέο Kid said

    Τόσα χρόνια μηνολόγιο…πρώτη φορά τράβηξε την προσοχή μου το « Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου» στις 3 Φεβράρη.
    Το πρώτο γήινο αντικείμενο που έκανε touch down στο moonάκι ήταν το σοβιετικό «ρομποτάκι» Luna 2 το Σεπτέμβρη του 59. Ξέρεις μήπως Νικοκύρη πού αναφέρεται η επέτειος που γράφει ο πατέρας σου;

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, καλό μήνα!
    Ωχ, δεκατρία χρόνια και με πρωθυπουργό τον τρέχοντα;
    Ας αναλάβουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ευχέλαια, ξεματιάσματα, ξόρκια, τελετές εξαγνισμού…

  3. 1 On 3 February 1966, the Luna 9 spacecraft became the first spacecraft to achieve a survivable landing on a celestial body. https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_9

  4. 1, 3 γιατί το Λούνα-1 απλά συνετρίβη στην επιφάνεια, το 9 όμως επέζησε και έστειλε και εικόνες.

  5. Λούνα-1 > 2, συγγνώμη… και καλό μήνα!

  6. Κιγκέρι said

    Νικοκύρη, μην αφήσεις να με φάει η μαρμάγκα για πρωινό!

  7. Κιγκέρι said

    1:

    Στη Βίκη έχει λίστα με ημερομηνίες .Κάτι έχει στις 3 Φεβρουαρίου 1963, με τον Σπούτνικ 25, αλλά στην τελευταία στήλη γράφει Result: Failure.
    (πρόσεξα και ότι λέγοντας «προσεδάφιση – προσεδάφισις, έστω – επί της σελήνης» αποφεύγει κανείς το δίλημμα προσσελήνωση/προσελήνωση 🙂)

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Moon_landing

    Να πούμε κι ότι σήμερα είναι του Αγίου Τρύφωνα.

  8. […] Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/02/01/february-10/ […]

  9. sarant said

    Kαλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6—>7

    7 Οπότε, χρόνια πολλά στον φίλο μας τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη.

    1 –> 3, 4 Πριν από μένα για μένα και καλύτερα από μένα.

  10. 7 Και μένα με μπέρδεψε αυτή η λίστα: οι ημερομηνίες αναφέρονται όμως σε απογειώσεις, όχι προσεδαφίσεις.

  11. Καλό μήνα!

  12. sarant said

    11 Πολύ καλό!

  13. Νέο Kid said

    10. (Και προηγούμενα σχετικά) . Άρα , μάλλον πρέπει να αλλάξει (διά το τυπικόν της ακριβολογίας) η διατύπωση στην εγγραφή στο μηνολόγιο σε: « Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου σκάφους (ή διαστημοπλοίου)» . Γιατί το πρώτο γήινο «αντικείμενο» ήταν αναμφισβήτητα το Luna 2 το 59. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα ως προς τί θεωρείται spacecraft και τι όχι… Για μένα και το Luna 2 spacecraft ήταν.

  14. leonicos said

    Να βάλουμε και το κυπριακό Φεβράλης;

  15. leonicos said

    22 Φεβρουαρίου: Επέτειος γάμου Λεώνικου και Φωτεινής.

    Να δω ποιοι από εδω μσα θα το θυμηθούν

    Αν και αποκλείεται να το δω αυθημερόν. Κύριος οίδε πού θα μ’ έχει πάει

  16. leonicos said

    Το γιορτάζει κι όλας η ανόητη!

    Θα μου πεις… τί το συζητώ; Αφού με πήρε….

  17. leonicos said

    Καλά, ρε! Τη είπα: όλα τα βλέπεις, τα προσέχεις, τα μελετάς…. Κλείνεις τα μάτια και παντρεύεσαι;

    Έλεος!

    Και όμως το έκανε.

    Θα μου πεις όμως: Εδώ ο Αδάμ και η Εύα έκαναν λάθη, που ήσαν τέλειοι. Να μην κάνει και η Φωτεινή;

    Εκείνων, του Αδάμ και της Εύας, τους κόστισε ολόκληροπαράδεισο.

    Της Φωτεινής τής κοστίζει….. ου! Πολύ μεγάλο κόστος!

    Πάντως, σας συνιστω να μη της στείλετε συλλυπητήρια.

  18. ΚΑΒ said

    Καλό μήνα.

    Λεώνικε, να είστε καλά και να μη μαλώνετε!

  19. Τε 16 Ιστολογίου ίδρυσις

    Να το γιορτάσουμε το σάιτ, σίγουρα ναι
    να τον δοξάσουμε το φίλο σίγουρα ναι…

    Καλό μήνα σε όλους.

  20. leonicos said

    όσο για τη Σελήνη, μην κοιτάτε ποιος προσεδαφίστηκε πρώτος αλλά ποιος θα την εποικίσει

    Και θα είναι η Κίνα

  21. leonicos said

    18 ΚΑΒ Ευχαριστώ

    Λεώνικε, να είστε καλά και να μη μαλώνετε!

    όχι κι έτσι! Θες να πλήξουμε και ν’ αρχίσουμε βιαιοπραγίες και ενδοοικογενειακή βία εκατέρωθεν

    Το καλό το καβγαδάκι
    δίνει άλλο αεράκι
    φέρνει έπειτα φιλάκι
    διορθώνεται στο κ

    (ξέχασα τι ήθελα να γράψω!)

    Συμπληρώστε ρε!

  22. sarant said

    20 Xμμμ… δεν αποκλείεται καθόλου.

    Οπότε θα σε πηγαίνει εκεί η Φωτεινή να γιορτάζετε τις επετείους σας.

  23. Νέο Kid said

    Τώρα βέβαια σε δουλειά να βρισκόμαστε…(αλλά έτσι κι αλλιώς , τι άλλο κάνουμε εδώ μέσα;) αλλά ίσως η «προσεδάφιση» ως λέξη, να εμπεριέχει αναγκαστικά το στοιχείο της «επιτυχούς» προσεδάφισης. Αυτό που οι επικυρίαρχοι λένε safe landing. Οπότε το Luna 2 ,ως συντριφθέν, δεν πιάνεται για «προσεδάφιση».

  24. ΓΤ said

    22.02 Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης…

  25. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλό μήνα σε όλους και χρόνια πολλά στους Τρύφωνες.

    11 – Είσαι απίθανος ρε φίλε, ΤΑΛΕΝΤΑΡΑ! 👍😊

  26. geobartz said

    # Καλό μήνα!

    # Να τα εκατοστήσει το ιστολόγιο και να τα υπερεκατοστήσει ο …ιστολογέας!

    # «Τρ 1, † Ζαχαρίου Παπαντωνίου»
    Και Τρύφωνος του κλαδευτή, προστάτη των αμπελουργών. Και Χρόνια Πολλά στους Τρύφωνες!

    # «Δε 21, Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης»
    Συμπεριλαμβανομένης και της Μακεδονικής, και της ΒουλγαροΣκοπιανής!

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλό μήνα!
    Αφού απέχει ο Theo, ας βάλω εγώ Σαχτούρη. Τheo, καιρός να επιστρέψεις, δεν θα φορτώνομαι εγώ τη δουλειά σου… 😊

    Αιχμή Φεβρουαρίου -ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

    Κακή μητέρα με τα καρφιτσωμένα μάτια
    μ’ ένα μεγάλο καρφωμένο στόμα
    με τα εφτά σου δάχτυλα
    πιάνεις το βρέφος σου και το χαϊδεύεις
    ύστερα απλώνεις τ’ άσπρα χέρια σου μπροστά
    κι ο ουρανός τα καίει με τη χρυσή βροχή του.

  28. Aghapi D said

    15 Και στη χιλιοστή σας επέτειο να σας ξαναευχηθούμε 🙂

  29. Νέο Kid said

    Δεν βλέπω καμία πρακτική χρησιμότητα ούτε κάποια ωφέλεια μέσο-μακροπρόθεσμη απ τον εποικισμό της Σελήνης , οπότε γιατί να το κάνουν ( γιατί καν να το σκέφτονται-θέλουν δηλαδή) οι Κινέζοι ;

  30. sarant said

    27 Ναι, να επιστρέψει ο Τheo!

  31. ΓΤ said

    29@

    Γιά πέρνα από το Black Salami κι άσε τις ερωτήσεις που θα μείνουν αναπάντητες 🙂

    https://www.sciencealert.com/a-harvard-mathematician-has-solved-an-epic-150-year-old-chess-problem

  32. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    Ρομαντικό αποκούμπι της ανεμοδαρμένης Μυγδαλιάς, κατά τον Παλαμά, ο βροχερός Φλεβάρης, στέκει ανάμεσα στον Βορεάδη Ιανουάριο (βαφτισιμιό διπρόσωπου θεού) και στον κυκλοθυμικό -και εν δυνάμει χιονοχώστη-Μάρτιο:
    (…) Εκεί ο Γενάρης κάθεται, στο Χιόνι τρέχει ο νους του -7
    και στο Βοριά, στους ακριβούς του,
    εκεί ο Φλεβάρης, που άγρια τα κύματα κυλάει,
    γέρνει στης Μυγδαλιάς το πλάι,
    κι ο Μάρτης ο πεντάγνωμος, λιοντάρι όταν θυμώνει,
    και όταν γελάσει, χελιδόνι. -12 (…)
    (Κωστής Παλαμάς, «Οι Μήνες»- συλλογή:Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ-1904)
    Πολλή και η “ασάλευτη ζωή” (σχετική η ωραία ταινία: «Still Life-2013») που παρήγαγε ο Γενάρης κατά τη θητεία του(πράγμα που αποτιμήθηκε ακριβώς και νικοκυρικά), ορθόν κατά συνέπεια να εμφανίζεται εν είδει ανάπαυλας ο άγιος Φεβρουάριος, σαν ο εντρυφών εις άνθη αναγεννητικά, ελέω Τρύφωνος και Ουαλεντίνου , κόντρα στον πρώτο στίχο του παλαμικού αποσπάσματος που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει αφορμή για το εξής νεοπαροιμιώδες: «Η Ελπίδα του Γενάρη/ έχει μητσοτάκεια Χάρη»

  33. Faltsos said

    «για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον υγιό τον κανακάρικό μου
    Για την κόρη δεν είχε ξόρκι;

  34. leonicos said

    Να βάλω μια τρελή προσθήκη στο Μηνολόγιο;

    2 Φεβρουαρίου Γεννήθηκε η Viva Katherine Wainwright Cohen, εγγονή του Leonard Cohen από την κόρη του Lorca Cohen και τον Rufus Wainwright.

    Ερευνητής σκέτος γεννήθηκα ο μπαγάσας!

  35. leonicos said

    29

    Δεν βλέπω καμία πρακτική χρησιμότητα ούτε κάποια ωφέλεια μέσο-μακροπρόθεσμη απ τον εποικισμό της Σελήνης , οπότε γιατί να το κάνουν ( γιατί καν να το σκέφτονται-θέλουν δηλαδή) οι Κινέζοι ;

    Επειδή το είπα εγώ εδώ, πρέπει να το κάνουν αυτοί;

    Αλλά ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ελπίζω να έχουντην ευαισθησία ν’ αποδώσουν τα εύσημα στο Ιστολόγιο

  36. sarant said

    33 Σιγά που θα έλεγε και για την κόρη

  37. Μια ερώτηση.
    ‒ Τελευτή
    ‒ κοίμησις
    ‒ θανή
    διαφοροποιούνται νοηματικά;

  38. sarant said

    37 Μάλλον όχι.

  39. leonicos said

    33 Faltsos

    Έχω δυο γιους και τρεις κόρες με το συμπάθειο!

    (Δεν είναι από το βιογραφκό μου. Παράδειγμα φέρνω)

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήπως πρέπει να προστεθεί κι αυτό στο μηνολόγιο Φεβρουαρίου, Νικοκύρη; 😊☘️💚

    Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 ο φοιτητής Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, την πρώτη ονομασία του Παναθηναϊκού.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.trifilara.gr/tag/idrysi-3-fevrouariou-1908/&ved=2ahUKEwinuc7Ttt71AhURSfEDHaOBA3gQFnoECDEQAQ&usg=AOvVaw2KBOayi15YBkQhyyOjO3Y5

  41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα, καλό μήνα.
    Να κάνω κι εγώ την προσθήκη μου: Σαν αύριο είχαμε σημείο καμπής, έληξε η μάχη του Στάλινγκραντ.

  42. leonicos said

    22 Νομίζω ότι έκλεισε ήδη για το 2044 να γιορτάσουνε τα 100στά γενάθλιά μου

  43. Faltsos said

    Λίγες ακόμη πληροφορίες, χρήσιμες για την κατανόηση του σημερινού τραγουδιού (Φλεβάρης 1848).

    Ο Μανουέλ Ντουάρτε, δικηγόρος και θεωρητικός λογοτεχνίας, υπήρξε ο βασικός εκφραστής του κινήματος του παν-αφρικανισμού στο Πράσινο Ακρωτήρι από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Αυτή η θέση ερχόταν σε αντιπαράθεση με την επίσημη πολιτική των πορτογάλων αποικιοκρατών που ενθάρρυνε την αποστασιοποίηση των υποτελών τους από οποιαδήποτε παν-αφρικανική ιδέα.

    Ο Ελμπέρτο Κόμπος, συνδικαλιστής και γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου του Παναμά, υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της χώρας του έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξαιτίας της διώρυγας, ο Παναμάς υπήρξε «προνομιακός» στόχος της αμερικάνικης διπλωματικής και στρατιωτικής δράσης.

    Τέλος ο Ναΐμ Αλ Ασχάμπ υπήρξε ηγέτης του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της μετεξέλιξής του, του Παλαιστινιακού Λαϊκού Κόμματος. Όπως πολλοί παλαιστίνιοι αγωνιστές της γενιάς του, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές της Ιορδανίας και του Ισραήλ.

    Οι πληροφορίες από εδώ: https://korinthia.net.gr/2020/02/01/8232/ μαζί με άλλες αναφορές.
    Μια από αυτές αφορά το σημερινό μηνολόγιο, αφού αναφέρεται σε μια ακόμη «Φεβρουαριανή» Επανάσταση, μια δεύτερη Γαλλική Επανάσταση, όπως λέει, στις 22 Φεβρουαρίου 1848.

  44. Faltsos said

    Για να είμαστε σωστοί οι πληροφορίες του 43 προέρχονται από άρθρο του Ηρακλή Οικονόμου «Το ιστορικό σύμπαν του Άλκη Αλκαίου» (15 Δεκεμβρίου 2012)
    https://www.mousikaproastia.gr/2012/12/blog-post_15.html
    Δυστυχώς, όπως γίνεται πολύ συχνά, αναπαράχθηκαν από πολλούς χωρίς αναφορά στην προέλευση.

  45. sarant said

    41 Ισχύει, σωστά

    43-44 Α μπράβο!

  46. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
    >>Τε 23: … Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
    Οι στίχοι του ύμνου, με μια μαρτυρία του Χριστοφ. Μηλιώνη, στο ‘7 ημέρες’ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (το 2001)

    >> Φλεβάρης 1848.
    Μετά από δεκαετίες, το ξανάκουσα!

    15 κε, Leonicos
    Κατά παράδοση στην Κρήτη: Οι γάμοι που γίνονται τον Φλεβάρη θεωρούνται ευτυχείς! 🙂

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φρίξος Πρωτογερέλλης: Η περιπετειώδης διαφυγή από τη Μυτιλήνη το Φλεβάρη του 1942
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/frixos-protogerellis-i-peripeteiodis-diafygi-apo-ti-mytilini-to-flevari-toy-1942/

  48. 20, … όσο για τη Σελήνη, μην κοιτάτε ποιος προσεδαφίστηκε πρώτος αλλά ποιος θα την εποικίσει
    Και θα είναι η Κίνα…

    22, … Οπότε θα σε πηγαίνει εκεί η Φωτεινή να γιορτάζετε τις επετείους σας. …

    Θα περιλαμβάνει και Σελήνη ένα ταξίδι
    σε Πεκίνο και επέκινα

  49. Aghapi D said

    Καλησπέρα ξανά
    Κάποιοι άλλοι θα το έχουν αναφέρει, αλλά δέν είμαι και βέβαιη:

    Η 1η του Φλεβάρη ,η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα είναι κατεξοχήν αγροτική γιορτή. Θεωρείται ο άγιος των αγρών γιατί προστατεύει τα χωράφια και τα αμπέλια από τα τρωκτικά και τις κάμπιες. Λένε πως έζησε κοντά στη φύση βόσκοντας χήνες και η λατρεία του είναι πολύ διαδεδομένη, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Στις εικόνες συχνά παριστάνεται με κλαδευτήρι στο χέρι ή με σταφύλια. Οι αμπελουργοί και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν κλαδεύουν και δεν μπαίνουν μέσα στ αμπέλι αυτή τη μέρα. Οι οικογένειες επίσης των γεωργών δεν έστρωναν τραπέζι αν δεν είχαν βάλει κάποιο γλύκισμα ή φαγητό με προϊόντα του αμπελιού. Κερνούσαν μουστοκούλουρα, ζύμωναν σταφιδόψωμα ή κουλουράκια με πετιμέζι. Σ΄ άλλα μέρη κρέμαγαν στην εικόνα αμπελόφυλλα ή τα πρώτα σταφύλια που έδεναν και ποτέ δεν ξεχνούσαν όταν άνοιγαν τα βαρέλια τους να κεράσουν όλους τους πιστούς έξω από την εκκλησία σε ένδειξη ευχαρίστησης στον Άγιο.

  50. Χαρούλα said

    Καλό μήνα! Με το υπέροχο

    Και άλλα φλεβαριάτικα
    https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/10-tragoydia-gia-ton-fevrouario

  51. Χαρούλα said

    Και σε μας, στην άλλη άκρη από Κρήτη, λέμε «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

    Ααα Λεώνικε, 22 που είναι παγκόσμια μέρα της σκέψης οι γάμοι;!!! Ωραία επιλογή! Γεροί να είστε, γεροί και ευτυχισμένοι!

  52. BLOG_OTI_NANAI said

    Αν και δεν φαίνεται περίεργο, η λέξη «προσεδάφιση» δεν βρίσκεται στον 19ο αι. Αρχίζει να εμφανίζεται με τον 20ο αι. και αρχικά αφορά τα αερόπλοια και κατόπιν τα αεροπλάνα.
    Η κοντινότερη και αρκετά σπάνια λέξη στον 19ο αι. είναι αυτή:

  53. Spiridione said

    Καλό μήνα.
    Σήμερα ξεπεράσαμε τη Ρωσία και το Η.Β. σε νεκρούς ανά εκατομμύριο από την αρχή της πανδημίας. Είμαστε στην 30η θέση παγκοσμίως (28η αν αφαιρέσουμε Γιβραλτάρ και Σαν Μαρίνο), και στην 20η στην Ευρώπη (18η αν αφαιρέσουμε τις δύο μικρές χώρες). Είμαστε τρίτοι στη δυτ. Ευρώπη πίσω από Βέλγιο και Ιταλία, που αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί σε περίπου ένα μήνα θα τις έχουμε ξεπεράσει.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

  54. Μαρία said

    53
    Τη Ρωσία απο χτες, Σπύρο, όταν είχε 2.269 κι εμείς 2.272.

  55. sarant said

    53 Ωχ….

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    49. Ναι, «το τσαπράζι τ΄Αη Τρύφωνα» ζητιέται στην αγορά, αυτό το ιδιαίτερο μαχαιράκι με το οποίο απεικονίζεται και είναι επιτήδειο για κλάδεμα αλλά και για μπόλιασμα. Ρηχή καμπύλη και μικρή αλλά κοφτερή μύτη

    Οι τρεις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου λέγονται «Συμόγιορτα» από την εορτή του Αγίου Τρύφωνα (1η του μηνός), ο οποίος θεωρείται άγιος των αμπελιών, της Υπαπαντής του Κυρίου (2/2), που εορτάζεται με αργία από του αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση, και του Αγίου Συμεών (3/2), τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες, καθώς αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία, από φόβο μήπως το παιδί γεννηθεί «σημειωμένο», «με σημάδι».
    sansimera.gr

  57. 56# Συμνιωμένο, που λέει κι ο Μυριβήλης.

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 συνέχεια
    Τὴν Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 1902 δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα στὴν ἐφημερίδα «Ἀκρόπολις» τοῦ Βλάση Γαβριηλίδη, μὲ τὴν ὁποία συνεργαζόταν ὁ Ἀλέξανδρος Μωραϊτίδης, ‒καθὼς διατηροῦσε καὶ στενὴ προσωπικὴ σχέση μὲ τὸν ἐκδότη‒[5] τὸ χρονονογράφημά του «Ὁ Κουτσοφλέβαρος».[6] Καταχωρίζεται στὴ στήλη «Ἀπὸ τὸ μηνολόγιον τῶν παρατηρήσεων» καὶ συγκροτεῖται ἀπὸ πέντε ἐπιμέρους ἑνότητες, ἐνῶ ὡς ὑπότιτλοι στὴν ἀρχὴ τοῦ ἄρθρου σημειοῦνται:
    Οἱ προλήψεις τοῦ λαοῦ ‒ Ἡ πονηρία τῶν χωλῶν – Θερμάστρα μπέρτα καὶ ἀμυγδαλῆ – Ὁ ἅγιος Τρύφων ‒ Ἀστυφύλακες, φρουροὶ καὶ σαλεπιτζῆδες ‒ Ὁ θάνατος τῆς ἀμυγδαλῆς
    Ὁ Ἀλ. Μωραϊτίδης ὑπογράφει τὸ ἄρθρο ὡς «Ὁ ταξειδιώτης»· μὲ τὸ πλέον σύνηθες τῶν δημοσιογραφικῶν του ψευδωνύμων.[7] Σχολιάζει, μὲ τὸν χαριτολογικὰ σκωπτικὸ του λόγο,[8] τὰ ἰδιαίτερα λαογραφικὰ χαρακτηριτικὰ τοῦ μηνὸς Φεβρουαρίου ὅπως αὐτὰ σώζονται στὴν παράδοση τῶν προλήψεων καὶ παροιμιακῶν ἐκφράσεων, ποὺ παραδίδονται μέσα ἀπὸ τὶς λαϊκὲς δοξασίες, τοὺς μύθους, τὰ ἤθη, τὰ ἔθιμα καὶ τὴν ὀρθόδοξη πίστη καὶ παράδοση, τὶς καιρικὲς ἰδιαιτερότητές του καὶ πῶς αὐτὲς ἐπηρεάζουν τὸ φυσικὸ περιβάλλον καὶ τὴν καθημερινότητα στὴν πρωτεύουσα τοῦ ἑλληνικοῦ βασιλείου. Ἡ γλώσσα τοῦ χρονογραφήματος εἶναι ἁπλὴ καθαρεύουσα μὲ ἔνθετα δημώδη στοιχεῖα, ‒κυρίως στὰ διαλογικὰ μέρη‒ συνήθης στὸν γραπτὸ λόγο τῶν ἐφημερίδων τῆς ἐποχῆς.

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    59συνέχεια
    Ο ΚΟΥΤΣΟΦΛΕΒΑΡΟΣ

    Αἱ προλήψεις τοῦ λαοῦ. — Ἡ πονηρία τῶν χωλῶν. —Θερμάστρα μπέρτα καὶ ἀμυγδαλῆ. —Ὁ ἅγιος Τρύφων. —Ἀστυφύλακες φρουροὶ καὶ σαλεπιτζῆδες. —Ὁ θάνατος τῆς ἀμυγδαλῆς.

    Ὑπάρχει πρόληψις παρὰ τῷ λαῷ ὅτι αἱ σωματικαὶ ἐλλείψεις τοῦ ἀνθρώπου ἐπαυξάνουσι τὰς ψυχικὰς αὐτοῦ δυνάμεις εἰς βαθμὸν ἐκπλήσσοντα.
    Ἐγνώρισα τυφλόν, ὅστις διὰ τῆς ἀφῆς μόνον διέκρινε τὰ διάφορα χρυσᾶ νομίσματα τῶν ἐθνῶν ἐπιψαύων αὐτὰ ἐλαφρῶς, μετὰ γνώσεως τελειοτάτης.
    — Αὐτὸ εἶναι ναπολεόνι![17] ἔλεγε.
    — Καὶ τοῦτο πάλιν εἶναι κότσος, ἀπήντα ψαύων τὴν ἀγγλικὴν λίραν.[18]
    Γνωρίζω καὶ τυφλήν, ἡ ὁποία διακρίνει πότε εἶναι φαιδρὸς κανεὶς καὶ πότε μελαγχολικός. Ἀντιλαμβάνεται πάραυτα, ἐὰν τὸ δωμάτιον εἰς ὃ εἰσέρχεται εἶνε μικρὸν ἢ μέγα, ἂν εἶνε καλῶς ἐπιπλωμένον ἢ πενιχρόν.

    *

    Ἀλλ’ ἡ πονηρία εἶνε τὸ φυσικὸν προτέρημα τῶν χωλῶν.
    — Μωρὲ τὸν κουτσούλιακα!
    Ἀπόδειξις τρανὴ εἶνε ὁ Κουτσοφλέβαρος, ὅστις μέσα εἰς τὰς ὡραίας ἐκείνας τοῦ Ἰανουαρίου ἡμέρας, τὰς ἡλιολούστους καὶ θερμὰς προέβαλε μὲ τὰς κολοβὰς ἡμέρας του, δριμὺς καὶ παγετώδης.
    — Πάει ὁ χειμῶνας! ἔλεγεν ἔμψυχα καὶ ἄψυχα τὴς προάλλαις.
    Κ᾿ ἔβλεπες τὴν φύσιν ἔξω νὰ πρασινοβολῇ καὶ ν᾿ ἀνθίζῃ. Κ᾿ ἔβλεπες τοὺς ἀνθρώπους μέσα νὰ πετοῦν φανέλλας καὶ σκεπάσματα, προσαναμένοντες πλέον τὴν ἄνοιξιν.
    — Μᾶς ἀφάνισε πλειὰ αὐτὴ ἡ θερμάστρα! Ξύλα καὶ ξύλα! ἔλεγεν ἡ οἰκονόμος οἰκοδέσποινα, ἀποκαμοῦσα νὰ πληρώνῃ 4 λεπτὰ τὴν ὀκὰ τὰ ξύλα.
    — Ἔσκασα πλειά! Εἶπε καὶ ἡ φιλάρεσκος, ἀνυπομονοῦσα νὰ φορέσῃ τὸ ἁπλοῦν ποκαμισάκι της ἀντὶ τῆς ὀγκώδους καὶ βαρείας μπέρτας.
    — Νὰ κ᾿ ἐγώ! Εἶπε καὶ ἡ ἀμυγδαλῆ τὰς τελευταίας ἐκείνας ἡλιοφεγγεῖς ἡμέρας καὶ παρουσίασε μὲ ἀνυπόμονον παιδικὴν χαρὰν τὰ λευκοπόρφυρα ἄνθη της, εὐμορφοστολισμένους κλώνους, γαρνιρισμένους μὲ τὰ καταπράσινα φύλλα της, τὸ πρῶτον χαρμόσυνον τοῦ ἔαρος χαιρέτισμα.
    Οἱ κλαδευταὶ ἔσπευσαν νὰ κλαδεύσουν τὶς κρεβαταριὲς μὴ ἀρχίσῃ τὸ δάκρυ τῆς ἀνοίξεως, καὶ ὁ ἅγιος Τρύφων, ὁ ἔφηβος καλλιεργητής, μὲ τὸ κλαδευτεράκι του, ὁποῦ εἶνε ‘‘γιὰ τὰ τρυφερά’’, εὗρεν ἀμπέλους καὶ περιβόλια ὅλα κλαδευμένα…
    **
    — Ἔτσι λέτε σεῖς; Νὰ κ᾿ ἐγώ, εἶπε καὶ ὁ Κουτσοφλέβαρος, ὁ μισερὸς καὶ παμπόνηρος μῆνας, καὶ ἐπέπνευσεν ἐπὶ τῆς γῆς σκληρὸς καὶ ξηρός, ἀγριώτερος καὶ ἀπὸ τὸν Δεκέμβριον.

    Ἐν τῇ θαλάσσῃ μαίνεται ἡ ἀγριωτέρα τρικυμία αὐτὰς τὰς ἡμέρας ἐν δὲ τῇ πόλει μετὰ βιαίας δυνάμεως ἐξεγείρεται ὁ κονιορτὸς τῶν ὁδῶν πρὸς τὰς παγωμένας πνοὰς τοῦ ἀνέμου, ὅστις μετὰ συριγμῶν ἀδιακόπων κατέρχεται ἀπὸ τῆς Πάρνηθος, τυλιγμένης ὅλης μέσα εἰς τὸν ἀσπροκίτρινον πυκνόν της μανδύαν, ὡς φρουρὸς τῶν φυλακῶν τοῦ Παλαιοῦ Στρατῶνος, ὅλος ἀκίνητος ἐπάγωσεν ἐν τῇ σκοπιᾷ του, ὄγκος ἄμορφος μέσα εἰς τὴν βαρείαν καὶ ξηρὰν τεφρὰν κάππαν του.

    ***
    Τὸ ψῦχος εἶναι ἐπαισθητόν, ἰδίως τὴν νύχτα, οἱ δὲ σαλεπιτζῆδες ἔγειναν ἄφαντοι, καταλιπόντες τὰς γωνίας καὶ τὰ τρίστρατα καὶ μόνον παρὰ τὰς εἰσόδους τῶν νυκτερινῶν καφῳδείων, τρυπωμένοι πίσω ἀπὸ τὴν πόρτα, ἀνευρίσκοντας καὶ εἰς τοὺς σιδηροδρομικοὺς σταθμούς, ζαρωμένοι εἰς τὰ σκουτιά των. Αἱ ὁδοὶ εἶνε ἔρημοι διαβατῶν τὴν νύκτα, τὴν ὁποίαν καὶ αὐτοὶ οἱ ἀστυφύλακες ἐγκατέλιπον χωμένοι κάτω εἰς τὰ ὑπόγεια καφε-σαντάν, τῶν μεγάλων κέντρων.
    Τὰ λάχανα μαραμμένα κομίζονται εἰς τὴν ἀγοράν, χωρὶς δροσερότητα καὶ χωρὶς φρεσκάδα. Τὰ δὲ ἀρνάκια καὶ τὰ μεγάλα τεμάχια τοῦ βῳδινοῦ ἀποξηραμένα παρατίθενται εἰς τὰ κρεωπωλεῖα, στεγνὰ καὶ ζαρωμένα ὡς γηράσαντα σώματα.
    Καὶ τὰ κάρρα τῶν Νευροσπάστων καὶ τῶν φασουλήδων ἐξηφανίσθησαν καὶ αὐτά, διότι οἱ διαβάται παρέρχονται σπεύδοντες μὲ μελανιασμένα ἀπὸ τὸ ψῦχος πρόσωπα.

    ***
    — Ὁ Κουτσοφλέβαρος! Λέγουν τώρα ὅλοι παραπονούμενοι διὰ τὴν αἰφνιδίαν αὐτὴν ἐξαπάτην, ἥτις δὲν εἶνε καὶ ἀπροσδόκητος, ἐν σχέσει πρὸς τὴν γνωστὴν τοῦ χωλοῦ μηνὸς πονηρίαν.
    Ὅλοι ὅμως θὰ προλάβουν νὰ προφυλαχθοῦν, ὅσοι γνωρίζοντες αὐτὴν ἦταν ἐπιφυλακτικοί, γέροντες τῆς πείρας διδάσκοντες τοὺς νεωτέρους:
    — Μὴ βιάζεσθε!
    Ἐκεῖνοι ὅμως ὁποῦ δὲν ἤκουσαν τῆς φρονήσεως τὰς συμβουλὰς κ᾿ ἐξανοίχθησαν ἀπατηθέντες ἀπὸ τὰ ἄνθη καὶ τὰ φύλλα τῆς ἀμυγδαλῆς, ἐκεῖνοι θὰ δοκιμάσουν τὰ πικρὰ τοῦ χωλοῦ μηνὸς ἀποτελέσματα παραγγέλοντες νέα κάρρα καυσοξύλων, εἰς τὰ σκεπάσματά των προσθέτοντες νέα βαρύτερα καὶ εἰς τὰ ἱμάτιά των ἐπανωφόρια ἄλλα.
    Καὶ μόνον ἡ καϋμένη ἡ ἀμυγδαλῆ, μόνον αὐτὴ δὲν θὰ μπορέσῃ νὰ κρύψῃ τὸν ἀποκαλυφθέντα εὐώδη πλοῦτόν της ἀπὸ τὰς φθονερὰς τοῦ χωλοῦ μηνὸς θωπείας, ὅστις, ὅ,τι ὡραῖον καὶ νεαρὸν ἐγγίσῃ τὸ ἀπονεκρώνει διὰ παντός…

    Ὁ ταξειδιώτης

  61. Triant said

    52,54,55: Την τελευταία εβδομάδα έχουμε ημερήσιο μέσο όρο 108 νεκρών. Δηλαδή πάνω από 10 στο εκατομμύριο. Όταν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν 2-3.
    Το βρήκαν όμως το (επικοινωνιακό) κόλπο. Ανακοινώνουν και τις ηλικιακές ομάδες των θυμάτων, σε στυλ ‘έλα μωρέ τώρα, τα ειχαν φάει τα ψωμιά τους’.
    Που να μη σώσουν οι αχρείοι!

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 κ.ε./ συνέχεια & τελος

    http://ellinomouseionagrafon.blogspot.com/2019/02/1850-1929.html

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    61, Ναι οι άθλιοι! Το ξανάγραψα προχθές:
    το είπε στη Βουλή ένας -ούτε θυμάμαι πώς λεγόταν, δεξιός βουλευτής, το Σάββατο το βράδυ αργά, μετά τα μεσάνυχτα. Κάπως : «Λένε για τους πολλούς θανάτους, αλλά κανείς δεν λέει ότι οι πιο πολλοί είναι άνω των 60 (ή 65-δεν είμαι βέβαιη) και με υποκείμενο νόσημα . Είμαστε μια χώρα γερόντων. » Το άκουσα και χοροπήδησε το μυαλό μου απ τη σύγχυση.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    63:Έφη μου, αυτές οι ανατριχιαστικές απόψεις από επίσημα χείλη περνούν στο ντούκου από τα ΜΜΑ. Τα βοηθάει και ο «φίλος» μας ο Πολάκης με τα σόου του σε αυτό.

  65. sarant said

    58-59-60 Ευχαριστούμε!

    61 Στο Τουίτερ λένε επίσης «δεν είναι θάνατοι, είναι αυτοκτονίες, αφού δεν εμβολιάζονται»

  66. Μαρία said

    61
    Τα στοιχεία για τα έτη 2020 και 2021 συγκέντρωσε και σχολιάζει ο Γιώργος Τρελλόπουλος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. https://www.avgi.gr/koinonia/406784_sto-60-i-thnitotita-ton-diasolinomenon-asthenon-covid-ektos-meth

  67. Πέπε said

    @56

    > του Αγίου Συμεών (3/2), […] μήπως το παιδί γεννηθεί «σημειωμένο», «με σημάδι». / sansimera.gr

    Συμιωμένο, με συμάδι. Sansymera.gr

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    46 τέλος >>Οι γάμοι που γίνονται τον Φλεβάρη θεωρούνται ευτυχείς!
    Προφανώς, για να ΄ναι τόσο ανεβάσταγοι να παντρευτούν μες τα καταχείμωνα, παναπεί καλός οιωνός, όμως εδώ έχει αντίθετη παροιμία (όπως συμβαίνει συχνά στη λαϊκή παράδοση): «Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς».

    Εχει επίσης κι άλλη εκδοχή αν ξεχαστεί κι αγριέψει ο μήνας
    «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, κι αν ξεχάσει και ξεφλεβίσει
    του γαϊδάρου την πέτσα θα μαδήσει».
    https://www.willowisps.gr/main/-/28/2/2018

    Λεώνικε, και πλατινένιος ο γάμος!

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 🙂 Συμεία και τέρατα


    Σχέδιο του μήνα Φεβρουαρίου (Mensis Februarius) με βάση το Ημερολόγιο του Φιλόκαλου (354 μ.Χ.), με λεζάντα που εξηγεί ότι επειδή οι περιπλανώμενες χαίτες ή οι ψυχές των νεκρών μπορούν να διαποτίσουν τη γη αυτόν τον μήνα, «οι σκιές» (φαντάσματα) τιμούνται με αναμνηστικές τιμές [1]

    Πάνελ Φεβρουάριος από το μωσαϊκό των μηνών του 3ου αιώνα στο El Djem , Τυνησία ( Ρωμαϊκή Αφρική )
    https://wblog.wiki/el/February_%28Roman_month%29
    ………………………………………………………
    Φεβρουάριος-Φλεβάρης
    4.2.2001/ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
    https://1library.org/document/yrd778oq-imeres-kathimerini.html

  70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν είδα να βάζει κανείς την δυσάρεστη είδηση οπότε την βάζω εγώ. Πέθανε ο Νίκος Αντύπας.
    Ένας σημαντικός συνθέτης που έφερε κάτι διαφορετικό στην ελληνική δισκογραφία με τις καταπληκτικές ενορχηστρώσεις του και μερικά πολύ σπουδαία τραγούδια.
    Αρκετοί εδώ θα τον θυμούνται και ως ντράμερ των Sokrates.

  71. Alexis said

    Καλημέρα.

    Καλό μήνα.

    Δεν έχω παρακολουθήσει τα 3 τελευταία νήματα και δεν ξέρω αν σχολιάστηκε. Για μένα η πιο συγκλονιστική είδηση των τελευταίων ημερών είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του 19χονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.
    Πρόκειται για μια αδιανόητη ΚΤΗΝΩΔΙΑ, ένα τυφλό και παράλογο έγκλημα από κάποια ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ που θέλουν να λέγονται άνθρωποι.
    Δεν λέω άλλα γιατί αν συνεχίσω η οργή που αισθάνομαι είναι τέτοια που θα προχωρήσω σε ολισθηρούς δρόμους… 😡

  72. Alexis said

    Σε άλλα νέα, ένα πολύ «ενδιαφέρον» άρθρο με τίτλο Είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουμε τρελαθεί δημοσίευσε προσφάτως η «Καθημερινή»
    «Ενδιαφέρον» γιατί θίγει ένα θέμα που έχει συζητηθεί επανειλημμένα εδώ στο ιστολόγιο, το θέμα της λογοκρισίας στο Facebook. Και έχουν εκφραστεί και εδώ απόψεις παρόμοιες με αυτές του κ. Δρυμιώτη.
    Παρακινούμενος από το εμφανές αντισυριζαϊκό του μένος ό κ. Δρυμιώτης λέει μισές αλήθειες μισά ψέμματα, αλλά κυρίως «ξεχνάει» να μας πει το σημαντικότερο: πώς και γιατί μπλοκάρει λογαριασμούς το FB. Ξεχνάει να μας πει ότι δεν υπάρχει καμία δεοντολογία πίσω από όλο αυτό (όπως αφήνει να εννοηθεί) αλλά αποκλειστικά και μόνο ένας αλγόριθμος που μπλοκάρει λογαριασμούς με βάση τις αναφορές των χρηστών και μόνο.
    Χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς κανέναν έλεγχο ούτε πριν ούτε μετά το μπλοκάρισμα…

  73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    72# Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος δε γουστάρει το φβ να πάει στο τουίτερ. Εκεί μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς φόβο λογοκρισίας. Παράδειγμα το τουίτερ της σαλονικιώτικης Eneth με την ωραία προμετωπίδα. Δε βάζω λυγξ, όλα από μένα πχιά?

  74. Alexis said

    #73: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Βεβαίως.
    Επίσης:
    «Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα»
    «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»
    «Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της»
    «Της κοντής ψωλής τα μαλλιά της φταίνε»…
    … … …
    κλπ. κλπ. κλπ. 😅

  75. sarant said

    72-73 Αμ και το Τουίτερ ρίχνει λογαριασμούς -και ενώ είχε μια λογική ό,τι έκανε και δεν έκανε, έριξαν πχ τον Ζαραλίκο.

  76. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα κι απ΄εδώ,

    να θυμίσω για την σημερινή ημερομηνία (2 ΦΕΒ) την νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Στάλινγκραντ το 1943.
    Μέχρι και το Netflix το παίζει (Greatest Events of WW2), στο μηνολόγιο δεν είδα καμιά αναφορά.

  77. Γιάννης Ιατρού said

    Πάει ο Σωτήρης, το φαλαινάκι, ο τζιφιός…😥
    Χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι…😡👎

  78. 75# Νικοκύρη δεν πιάνεις τον σαρκασμό μου και με στεναχωρείς. Είδες σε τι σόι λογαριασμό που δεν ρίχνουν αναφέρομαι? 🙂

    76# Άσε μας ρε ταβάριτς Ιατρόφσκι, το είπα χτες στο μηνολόγιο, σχόλιο σαραντατόσο 😃

  79. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    100 χρόνια ἀπό τήν ἔκδοσι τοῦ «Ὀδυσσέα». Ἀλλά τό πῶς τέλειωνε τούς ἑορτασμούς τῶν γενεθλίων του ὁ Τζόϋς, δέν θά μποροῦσα ποτέ νά τό φανταστῶ..

    https://www.kathimerini.gr/culture/books/561699592/odysseas-100-chronia-apo-tin-ekdosi-toy-diasimoy-mythistorimatos-toy-tzeims-tzois/

  80. ΣΠ said

    79

  81. sarant said

    78 Οκ

    80 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  82. Μαρία said

    78
    Αν ο Νικοκύρης και άλλοι τουϊτεράδες κάνουν ριπόρτ π.χ για το τελευταίο σχόλιο σε ρεπορτάζ της ερτ3, μπορεί να τους ρίξουν.
    «ΡΕΠΟΡΤΑΖ.
    Δεν έχουμε ουδεμία σχέση με το ξυλοδαρμό προσφυγοπούλου.
    Επικροτούμε την ενέργεια για διάφορους λόγους. Αλλά δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ σχέση. »

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μόνο ένας άνθρωπος που έγραψε τόσο δυσκατανόητα κείμενα, θα μπορούσε να κατανοήσει και να αγαπήσει τους νεοέλληνες. 😊

  84. 82 καλή ιδέα

  85. Μαρία said

    Νικοκύρη, ο Σάμης https://alterthess.gr/fonaxa-aischos-dimarche-otan-o-k-zervas-xekinise-tin-omilia-toy-stin-plateia-eleytherias/

  86. Για όσους δεν το είδαν, να πω ότι η προμετωπίδα τους γράφει «ο αντιφασισμός κάνει κακό στα κόκκαλα». Πόσο πιό ευθεία απειλή πρέπει να διατυπώσουν για να πάνε για μπάνιο?

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η επικρότηση βίαιων και ρατσιστικών πράξεων δεν είναι ποινικό αδίκημα;

  88. Γιάννης Ιατρού said

    78β: Ντάξ 🙂 🙂

  89. Alexis said

    Γι’ αυτό είπα ότι είναι τελείως παράλογο όλο αυτό. Αυτοί που διασπείρουν το μίσος και τη χυδαιότητα είναι συνήθως οι ίδιοι που συσπειρώνονται και κάνουν ριπόρτ για να ρίξουν λογαριασμούς «αντιφρονούντων».
    Σπάνια θα βρεθούν χίλιοι ή δυο χιλιάδες σοβαροί άνθρωποι να μαζευτούν και να κάνουν ριπόρτ στους φασίστες.

  90. Alexis said

    #87: Φυσικά. Κι όμως κάποιοι εξακολουθούν να αναμασάνε το επιχείρημα «μην ασχολείστε, ιδιωτική επιχείρηση, ας κάνει ό,τι θέλει»
    Και το «Μακελειό» και ο «Στόχος» ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι. Αλλά υπάρχουν και νόμοι. Και ενίοτε πρέπει να εφαρμόζονται…

  91. BLOG_OTI_NANAI said

    Άκου «επικροτούμε τον ξυλοδαρμό»! Επικίνδυνοι…

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    Μπήκα τώρα στο τουίτερ που βάζει ο Δύτης, και βλέπω δεξιά υπάρχει θέμα «Αλβανός» σχετικά με τον δολοφόνο του Άλκη όπου λένε ότι ο μαχαιροβγάλτης δήλωνε και… «αντιφά»!

  93. Μαρία said

    90
    Στο πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Μακελειού «ο τάδε γαμούσε παιδάκια»!

    91
    Δυσνόητο ρήμα το επικροτώ.

  94. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ρε παιδιά, τι λέμε τώρα? Η ίδια η προμετωπίδα του λογαριασμού τους (#86) τα λέει όλα, και αρκεί.

  95. BLOG_OTI_NANAI said

    Άλλο χαμπέρι από την tv: η Γεωργία, ο φαρμακοποιός και η απόδειξη λέει ότι πήγε μόνη της να πάρει ουροσυλλέκτες, και η αστυνομία σε ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση λέει προφανώς ψέματα ότι «της χορηγήθηκαν»!!!
    Καλά κρασά…

  96. Μαρία said

    95
    Την άλλαξαν σήμερα για ξεκάρφωμα και διέγραψαν το επίμαχο τουί. Άφησαν μόνο τα τιτιβίσματα του 2020 απ’ τον αντιμασκικό τους αγώνα.
    Ένα σωρό φασιστικοί λογαριασμοί υπάρχουν τελικά με πρώτο και καλύτερο του Κασιδιάρη.

  97. ΓΤ said

    94α@

    Να δούμε αν θα πάει φυλακή ο Χίος ή ο «τάδε»…

  98. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    97# Φυσικά. Είδες την απάντηση του τουίτερ στον Δύτη. Δεν παραβίασαν τπτ λέει οι μάγκες. Σάπια η γέφυρα και οι κροκόδειλοι από κάτω κόβουνε βόλτες. Και κρατική αβάντα στον Κασιδιάρη για να κάνει ανεμπόδιστα επικοιν παιχνίδι από μέσα.

  99. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    97# Εγώ τη βλέπω ακόμα.

    https://twitter.com/EnethSkg?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

  100. Μαρία said

    100
    Έχεις δίκιο. Προηγουμένως είχα δει τον άλλο τους λογαριασμό: Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονικης @DefendSalonica

    Να σημειωθεί οτι κάποια μπουμπούκια τέτοιων ομάδων που δέρνουν στα ΕΠΑΛ των δυτικών συνοικιών είναι και συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ. Τέτοιοι έκαψαν και τη Libertatia αλλά έχουν επιτεθεί και σε αντιφασίστες της θύρας 4.

  101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://www.imerodromos.gr/kataggelia-dolofonia-19chronoy-den-einai-opadikes-diafores-einai-fasistes/

  102. Μαρία said

    https://www.avgi.gr/athlitika/406994_poli-ton-fantasmaton-xana

    https://thesstoday.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81/

  103. Μαρία said

    https://left.gr/news/pethane-o-hristos-sartzetakis
    Μητσοτάκ
    ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών
    Τσίπρας-Συριζα
    παρακράτος της Δεξιάς
    ΚΙΝΑΛ
    η ύπαρξη ενός παρακράτους

  104. Spiridione said

  105. Μαρία said

    105

  106. ΓΤ said

    105@

    Γιά φύγετε απ’ το ΜΙΤ και ελάτε στην Ψιλικών Χαλβάλεϊ…

  107. Γιάννης Ιατρού said

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    Το παραταξιακό/ιδεολογικό ξέπλυμα πρέπιε να έχει και ένα όριο. Πιστεύω ότι οι Αλβανοί τρίτης και περισσότερο τέταρτης γενιάς πιθανότατα θα νιώθουν πολύ κοντά στο να είναι Έλληνες, αλλά να βάζεις στη σαπουνάδα του ξεπλύματος έναν 23χρονο Αλβανό και να συχετίζεις την οπαδική δολοφονία με τον… ελληνικό εθνικισμό, καταντάει χυδαίο, πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος δήλωνε φιλο-αντιφά. Όμως, προσωπικά δεν χάβω την ιδεολογική οπαδίλα του τουίτερ. Η συμμετοχή τους σε βίαιες ενέργειες είτε με ομάδες εθνικιστών, είτε με ομάδες αντιφά, αποδεικνύει απλώς ότι πρόκειται για φασιστικές ομάδες που η βία τους ελκύει άτομα που για διάφορους λόγους βρίσκονται κάτω από την επιρροή κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εγκληματικότητα.

  109. Μπλογκ, εσύ πρώτος είσαι δύσπιστος με ό,τι βλέπεις στο τουίτερ, όπως λες, πόσο μάλλον όταν δεν ξέρεις τα χούγια του. Η σελίδα με τους αντιφά ήταν αλλουνού (θα ψάξω το σχετικό, αν και δεν ξέρω πώς…), και απ’ ό,τι φαίνεται ο τύπος ανήκει σε ομάδα που συμμετείχε στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας και μετά τα έσπαζε σε στέκια αναρχοκλπ., που έδερνε πρόσφυγες και ΚΝίτες στα σχολεία κ.ο.κ.

  110. Πέθανε η Μαριανίνα Κριεζή 😦

  111. Σαμποτάζ

  112. sarant said

    Πολύ στενοχωρήθηκα……

  113. Κιγκέρι said

  114. Πέθανε ο Αλέξανδρος Ίσαρης.

  115. Μαρία said

    116
    Ναι, απο κορονοϊό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: