Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ για την υπόθεση Κεφαλογιάννη (μια συνεργασία του ΜΙΚ_ΙΟΥ)

Posted by sarant στο 4 Φεβρουαρίου, 2022


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Tο προηγούμενο, δωδέκατο σκίτσο της σειράς το είχαμε δημοσιεύσει πριν από 3 μήνες περίπου -εδώ, κι έτσι το σημερινό είναι το πρώτο με σκίτσα του 1962.

Το σημερινό άρθρο είναι μια συνεργασία του φίλου μας του ΜΙΚ_ΙΟΥ, και έχει θέμα κρητικό, ένα επεισόδιο που έγινε στην Κρήτη το 1962. Μάλιστα, είναι δίκροκο, αφού ο Μποστ είχε αφιερώσει δύο συνεχόμενα σκίτσα στο επεισόδιο. Θα αφήσω τον Μικ_ιο να τα πει, εγώ απλώς κάνω ορισμένες δευτερεύουσες επεμβάσεις.

Θα δούμε σήμερα δύο σκίτσα του Μποστ, αφού το δεύτερο από αυτά, που δημοσιεύτηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια, στις 4-2-1962 στην Ελευθερία, είναι ουσιαστικά συνέχεια του πρώτου, που είχε δημοσιευτεί την αμέσως προηγούμενη Κυριακή 28-1-1962.

Αναφέρονται και τα δύο σε ένα σοβαρό επεισόδιο που είχε συμβεί στις 25-1-1962 στο Ηράκλειο, όταν ο Βαγγέλης Κεφαλογιάννης, αδελφός του βουλευτή της ΕΡΕ (και πρώην υφυπουργού οικισμού, 1958-61) Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχε επιτεθεί μέσα στα γραφεία της εφημερίδας «Αλλαγή» στον διευθυντή της δημοσιογράφο Μανώλη Καρέλλη –μετέπειτα Δήμαρχο Ηρακλείου και αργότερα ευρωβουλευτή. Το γεγονός είχε, φυσικά, πολιτικό αντίκτυπο και τα όσα ακολούθησαν έδειξαν ότι επηρέασε σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Μαν. Καρέλλης (Μ.Καρ. στα επόμενα), με την αρθρογραφία του στην «Αλλαγή», είχε ανοίξει μέτωπο με την οικογένεια Κεφαλογιάννη –και ειδικότερα τον Βαγγέλη (Β.Κεφ.)- με κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου σε διάφορα πεδία, όπως: χασισοκαλλιέργειες, παρανομίες στα χοιροστάσιά τους, παράνομες ρουλέτες, μέχρι και αυθαίρετες κατασκευές εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης σε χωριά! (εξηλεκτρισμός, τότε)

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο παθών αλλά και οι μάρτυρες, ο Β.Κεφ. ‘μπούκαρε’ στο γραφείο του δημοσιογράφου το απομεσήμερο της 25-1-1962, φωνάζοντας κάτι περί «ενταφιασμού» και του επιτέθηκε, τραυματίζοντάς τον στον μηρό, «ανασπάσας μάχαιραν» μήκους 24 εκ. Ακούγοντας τη φασαρία έτρεξαν από το υπόγειο εργαζόμενοι και συγκράτησαν τον δράστη. Το μαχαίρι τού είχε φύγει από το χέρι (ύστερα από κλοτσιά του Μ.Καρ.;), ο Β.Κεφ. τράβηξε και πιστόλι, αλλά οι εργαζόμενοι τον απέτρεψαν από το να το χρησιμοποιήσει (ή δεν πρόλαβε) και τον άφησαν να φύγει (ή τους ξέφυγε).

Ο Μ.Καρ. μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου του έραψαν το τραύμα και βγήκε μετά από 4-5 μέρες.

Στο 1ο σκίτσο (ΝΟΜΙΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ) ο Β. Κεφ., με αμφίεση μεταξύ χωροφύλακα, καουμπόι και (ψευτό-)μάγκα και ύφος «καπετάνιου», ζητά καταφύγιο και νομική προστασία από τον αδελφό του. Στο πηλήκιο γράφει ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, όπως ήταν προσωνύμιο του συγκεκριμένου παράγοντα της πόλης, για ευνόητους λόγους. Τα παράσημα τού είχαν απονεμηθεί –υποθέτω- για την αντιστασιακή του δράση κατά την κατοχή.

Ο Β.Κεφ. μάλλον δεν κρυβόταν στο σπίτι τού και δικηγόρου Μ.Κεφ. (του οποίου, ωστόσο, το δίπλωμα υπογράφει ο Μποστ!). Το κρησφύγετο βρισκόταν –απ’ όσα αργότερα λέχθηκαν- σε συγγενικό του σπίτι στη βορειοδυτική πλευρά του Ηρακλείου (Αγία Τριάδα, ίσως)

Το κείμενο στο ανοικτό σύγγραμμα που συμβουλεύεται ο Μ.Κεφ. (για να μην κουράζεστε), επαναλαμβάνει τον ‘κώδιξ της ΕΡΕ’:

’’ΑΝΑΞΙΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΙ ΝΟΜΙΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ’’.

Μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς το ταλέντο του Μποστ να θίγει, με το γνωστό ύφος και τα λογοπαίγνιά του, θέματα της επικαιρότητας.

Στις ράχες των βιβλίων λογοπαίζει με:

– ΝΕΟΝ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΝ-ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΝ: Ως γνωστόν, η οικογένεια Κεφαλογιάννηδων είχε μεγάλα χοιραστάσια, γι’ αυτό και ο Μ.Κεφ. αποκαλούνταν χλευαστικά ‘χοιροβοσκός’.

– Ο ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ-ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ , αλλά και ΓΕΟΠΟΝΙΚΑΙ ΣΥΝΒΟΥΛΑΙ (στο γραφείο): Μπηχτές,

για την ανάπτυξη χασισοκαλλιεργειών, στην οποία επιδίδονταν ο Β. Κεφ.– σύμφωνα με τον Μ. Καρ. αλλά και τον βουλευτή της Ε.Κ. Μαρή Κων. Είχε γίνει και σχετικό δικαστήριο στα Χανιά 9-8-1961, όπου μάλιστα ο Β.Κεφ. είχε απειλήσει τον Μ.Καρ.

– ΣΤΑΝΤΑΛ / ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ: Προφανής υπαινιγμός για τις ρουλέτες, που ήταν μια ακόμη δραστηριότητα του Β.Κεφ., σύμφωνα με τους κατηγόρους του (στο επόμενο σκίτσο αναφέρεται ξεκάθαρα).

– Στο γραφείο μπροστά επίσης –εκτός από τα προφανή «ΔΙΚΑΙΑ» που υπηρετεί ο Μ.Κεφ.- βλέπουμε ότι ασχολείται και με ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ. Πρόκειται για ειρωνικό σχόλιο στην υπόσχεση του Υπ. Εσωτερικών στη Βουλή, ότι θα προβεί σε λεξικογράφηση των εκλογικών καταλόγων, για να εκκαθαριστούν από πεθαμένους, διπλοεγγεγραμμένους κλπ, που «χρησίμευσαν» στις εκλογές βίας και νοθείας της 29-10-1961.

Στα συννεφάκια:

 • Ρεβόλβερον: Καθαρευουσιάνικη απόδοση, κι όμως ρεβόρ(λ)βορο, πράγματι λέγανε οι παλιοί το μικρό πιστόλι γενικά-στα ηρακλειώτικα, τουλάχιστον. Το οποίον, τελικά, δεν «ήναψεν αυτοφυώς» (καταπληκτική έκφραση!-κτγμ), όπως είπαμε και πιο πάνω.
 • Ευδιάκριτο το λογοπαίγνιο χήρους -> χήρας.
 • … ν’ αποδράς με «Μιγκ» στην Ιταλίαν. Βούλγαρος πιλότος είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση ενός (κατασκοπευτικού 😉 Μιγκ-17 κοντά στο Μπάρι πριν λίγες μέρες.
 • Λεξικογράφησις… Καταλάνοι: Για την λεξικογράφηση είπαμε, οι δε Καταλάνοι είναι οι διαβόητοι αδελφοί Κατελάνοι, μπράβοι που μεσουρανούσαν στη νυχτερινή πιάτσα της Αθήνας την εποχή εκείνη.

Στη μπορντούρα διαβάζουμε:

ΔΟΥΛΕΒΟΥΜΕ ΔΙΑ Ν’ ΑΠΟΚΤΑ ΑΞΙΑΝ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ
ΚΕ ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΥΛΟΝ ΒΟΥΝΟΥ, Τ’ ΑΥΤΟΦΥΗ ΚΑΛΑΜΙΑ
ΚΑΘ’ ΗΝ ΣΤΙΓΜΗΝ ΟΙ ΙΝΟΝΟΥ ΚΙ’ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΒΟΥΛΓΆΡΟΙ
ΖΗΤΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ.

ΚΙ’ ΑΝΤΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΑΙΝΕΣΗ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΕΛΛΗΔΕΣ ΟΙΤΙΝΕΣ ΜΑΣ ΜΟΧΘΟΥΝ
ΛΟΙΠΟΝ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΕ ΦΟΤΙΑ ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΗ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΑ ΗΜΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΟΎΝ.

 • … ΧΟΡΤΑΡΙ… ΑΥΤΟΦΥΗ ΚΑΛΑΜΙΑ (!): Πάλι υπαινιγμοί για χασισοφυτείες στα όρη…
 • … ΟΙ ΙΝΟΝΟΥ ΚΙ’ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΒΟΥΛΓΆΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ.

Αναφορά σε δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας περί της ανάγκης να συνεργαστούν Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία για την αξιοποίηση των ποταμών Νέστου-Στρυμόνα-Έβρου.

 • Υπάρχει και η ωραιότατη ομοιοκαταληξία ΜΟΧΘΟΥΝ – ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΟΎΝ, όπου το ‘μας μοχθούν’ προκύπτει ως υβρίδιο από «μας φθονούν μοχθηρά» (νομίζω).

Και πάμε στο 2ο σκίτσο

Ο δράστης Β.Κεφ. δεν παραδόθηκε παρά μετά από μιαν εβδομάδα, την επόμενη Πέμπτη 1-2-1962. Είχαν προηγηθεί διάφορες διαβουλεύσεις και …όροι – μέχρι και προτάσεις «σασμού» ακούστηκαν.

 • Παρά το ότι ‘μποστική αδεία’ ο Β.Κεφ. δείχνεται να συνοδεύεται από τον Μ.Κεφ., στην πραγματικότητα εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον άλλο του αδελφό Κώστα και τον δικηγόρο του. (Αλλά, πάντως, οι χωροφύλακες αποδίδουν τιμές …«φρουράρχου»!)

Τον σκιτσάρει κάπως πιο περιποιημένο (αφού θα επαρουσιάζετο εις τας Αρχάς…), αλλά και πάλι με πλήρη …εξάρτυση.

Εδώ στα συννεφάκια, έχουμε:

– ’’… όπως γάμον της Σοφίας με πολάς ταβρομαχίας’’: Εκείνην την περίοδο γίνονταν οι προετοιμασίες για τους γάμους Σοφίας-Χουάν Κάρλος, με μέγα ζήτημα  -και πολιτικό- το ύψος της προίκας και τον τρόπο εξεύρεσης της.

– ’’…εις τα ίχνη μιας θυσίας ιεράρχου’’: Είχε υποβληθεί στις 25-1 παραίτηση του μόλις προ 12ημέρου νεοεκλεγμένου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Στο κείμενο παραίτησης αναφέρεται και η έκφραση: «Θυσιάζω και σφαγιάζω εμαυτόν και ρίπτομαι ως ο Ιωνάς εις την θάλασσαν… κλπ». Η κυβέρνηση τον πίεζε να παραιτηθεί, ύστερα από εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εκκλησία (κατηγορίες και μήνυση εναντίον του για «ακατονόμαστες πράξεις», διενέργεια ανακρίσεων κ.λπ)

– ’’…ούτε χοίρους κε φητείας κε ρουλέτας να γυρίζουν’’, με προφανέστατες σπόντες.

– …κε μίαν αμνηστείαν: Τελικά ο Β.Κεφ. έπεσε στα μαλακά (αναμενόμενον γαρ…). Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 μηνών, εξαγοράσιμη προς 120 μεταλλικές δραχμές/ημέρα.

– Και όλο το τελευταίο τετράστιχο με …ισπανικές αναφορές στους πολυδάπανους πριγκιπικούς γάμους.

Η μπορντούρα λέει:

Η ΣΚΕΨΙΣ ΜΑΣ ΕΒΑΝΓΚΕΛΕ, ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΠΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ
ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΕΚΕΙ ΣΙΌΠΗΛΟΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΥΜΠΑΓΕΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΦΝΗΣ ΕΚ ΜΥΡΤΙΑΣ ΤΟ ΜΕΤΟΠΟΝ ΣΤΟΛΙΖΕΙ
ΚΑΘ’ ΗΝ ΣΤΙΓΜΗΝ ΕΙΣ ΙΔΡΗΜΑ ΕΜΒΑΙΝΕΙΣ ΕΥΑΓΕΣ.

Η ΤΟΛΜΗ ΣΟΥ ΕΒΑΝΓΚΕΛΕ ΑΛΑ Κ’ Η ΨΗΧΡΕΜΙΑ
ΝΑ ΑΝΑΣΠΑΣΗΣ ΤΟΝ ΣΟΥΓΙΑ ΕΙΣ ΚΡΙΣΙΜΟΝ ΣΤΙΓΜΗΝ
ΤΗΝ ΟΡΑΝ ΠΟΥ ΤΟ ΟΠΛΟΝ ΣΟΥ ΕΠΑΝΘΑΝΕ ΖΗΜΙΑ –
ΜΟΝΟΝ ΑΦΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΙ’ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΠΥΓΜΗΝ.

ΕΧΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΜΕΤΟΠΟΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΛΑΡΊΣΑΣ –
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΣΟΥ ΚΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ –
ΣΚΟΡΠΙΖΩΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ, ΤΗΝ ΥΠΕΘΡΟΝ ΦΟΤΙΣΑΣ –
ΩΣ ΝΕΟΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ ΚΕ ΙΔΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

ΤΑΣ ΑΡΕΤΑΣ ΣΟΥ ΕΞ ΗΜΩΝ ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΤΑΣ ΞΕΧΑΣΗ –
ΘΑ ΖΗΣ ΣΤΑΣ ΦΛΕΒΑΣ ΟΛΟΝΩΝ, ΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ –
ΚΕ ΟΡΚΙΖΟΜΕΘΑ ΣΚΛΗΡΩΣ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Σ’ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΧΟΡΕΨΟΜΕ «ΤΟΥΪΣΤ» ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΛΗΘΗΣ.

 • Ωραίος ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΦΝΗΣ ΕΚ ΜΥΡΤΙΑΣ!
 • ΝΑ ΑΝΑΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΟΥΓΙΑΝ: Έκφραση από ρεπορτάζ των ημερών.
 • ΙΔΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ο Β.Κεφ., αφού στα ίχνη του βαδίζουν και βουλευτές της ΕΡΕ. Στις 2-2-62 στη Λάρισα κυβερνητικός βουλευτής με δύο μπράβους του επιτέθηκε και ξυλοκόπησε ομόφρονα (!) δημοσιογράφο-διευθυντή εφημερίδας.
 • Η αναφορά στο ΤΟΥΪΣΤ, επειδή μόλις είχε αρχίσει να διαδίδεται και στην Ελλάδα ο νέος χορός. Ο οποίος ξεκινώντας στα μέσα του 1960 από Αμερική, διαδόθηκε στην Ευρώπη όλο το 1961 και από αρχές του ’62 ήρθε να κυριέψει και την Ελλάδα. Εκείνες τις μέρες προβαλλόταν η πρώτη ελληνική ταινία με τουίστ (Λάσκαρη-Ηλιόπουλος), ‘Ο ατσίδας’, που είχε μεγάλη επιτυχία.

Ελευθερία, 26.1.1962

Το θέμα της επίθεσης στον Μ.Καρ. ήρθε στη Βουλή, όπου και δημιούργησε αναμενόμενες αντιπαραθέσεις, ενώ οδήγησε και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οργανωμένη από την Ε.Κ. στο Ηράκλειο στις 31-1-1962. Η συγκέντρωση αυτή –αμφιλεγόμενης επιτυχίας- θεωρήθηκε πάντως προάγγελος της μεγάλης –πραγματικά- συγκέντρωσης της Ε.Κ. στο Ηράκλειο με ομιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου στις 18-3-1962. Αυτή η συγκέντρωση θεωρείται από πολλούς σταθμός στην εξέλιξη του «ανένδοτου αγώνα», που έφερε την αναχώρηση Κ.Καραμανλή, τη νίκη της Ε.Κ. στις εκλογές του Νοεμβρίου 1963 και την άνετη πλειοψηφία της Ε.Κ. στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964.

Advertisement

150 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ για την υπόθεση Κεφαλογιάννη (μια συνεργασία του ΜΙΚ_ΙΟΥ)”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 2. ΓΤ said

  ΣΤΑΝΤΑΛ / ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ —> ΣΤΑΝΤΑΛ / ΤΟ ΜΑBΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ

 3. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα:

 4. Παναγιώτης K. said

  Η μεταλλική δραχμή σε τι διέφερε από την κανονική δραχμή και ποια η σκοπιμότητα χρήσης της;
  Στις αποφάσεις των δικαστηρίων οι χρηματικές ποινές ήταν εκφρασμένες σε μεταλλικές δραχμές.

 5. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Προφητικός ο Μποστ. Σαν το ήξερε γράφει στη μπορντούρα της πρώτης γελοιογραφίας «ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ» τίτλος «Φωτιά και Τσεκούρι» μυθιστορήματος του Αβέρωφ μερικά χρόνια αργότερα.

 6. Πέπε said

  Καλημέρα.

  ΓΤ, δείξε κατανόηση: δεν υπάρχει πιο δύσκολη αντιγραφή από την αντιγραφή ανορθογραφιών! Πολλές ευχαριστίες στον ΜΙΚ_ΙΟ και μόνο γι’ αυτό τον κόπο, πέρα από όλα τ’ άλλα!

  @4 Κι εγώ έχω αυτή την απορία. Η μεταλλική δραχμή αναφερόταν τουλάχιστον μέχρι την εποχή που γράφτηκα στη Σχολή, κάπου μέσα ’90. Ένα από τα έντυπα που συμπληρώναμε για την εγγραφή κάπου την ανέφερε, δε θυμάμαι καθόλου σε τι συμφραζόμενο, μόνο ότι μας είχε κάνει τόση εντύπωση ώστε κατήντησε εσωτερικό αστείο της παρέας.

  Σπουδαίο πράγμα πάντως η καταγωγή.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Οι νομικοί του ιστολογίου σίγουρα ξέρουν τι είναι η μεταλλικοί δραχμή οπότε μπορούν να μας διαφωτίσουν.

  @5. Το «Φωτιά και τσεκούρι» του Αβέρωφ δεν είναι μυθιστόρημα.
  Είναι ιστορικό βιβλίο και αφορά τον Ελληνικό Εμφύλιο.
  Γράφτηκε στα Γαλλικά. Αυτό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι μετάφραση.

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-6 Ήταν, αν θυμάμαι καλά, μικρότερης αξίας από τις κανονικές δραχμές, κάπου 0,9 ή 0,8. Αλλά κάποιος θα μας διαφωτίσει ακριβέστερα.

  3 Α μπράβο!

 9. LandS said

  Νομίζω ότι έχουμε και άλλοτε αναρωτηθεί.
  Υπήρξε στα μεταπολεμικά χρόνια περίοδος χωρίς κάποιον Κεφαλογιάννη στη Βουλή;

 10. raf said

  Καλημέρα Νικοκύρη και παρέα! Συνδέεται ο Δωριεύς με το δόρυ; Έτσι λένε κάποιοι. Να μια ιδέα για άρθρο, ενδεχομένως.

 11. nikiplos said

  Η μεταλλική δραχμή http://moneyingreece.org/metallic-drachma
  μάλλον κάποιο πληθωριστικό νόμισμα, που θα κυκλοφορούσε παράλληλα με τα υπόλοιπα αλλά δεν απευθυνόταν δια πάσα χρήση, αλλά μόνο για να μην χάνουν αξία μερικές συναλλαγές του κράτους. Μια εποχή το άρθρο λέει πως η ισοτιμία ήταν μια μεταλλική δραχμή = 15δρχ.
  Στα 80ς που είχα πάει δικαστήριο για τροχαίο, με είχαν κόψει ένα πρόστιμο 120 μεταλλικές δραχμές. Θυμάμαι πως είχα πληρώσει κάπου 130 ή 140δρχ σε παράβολο φυσικά.

 12. Παναγιώτης Κ. said

  @7. ΜεταλλικΗ δραχμή…

 13. ΓΤ said

  6@

  Καλά, ρε μαν, είναι δυνατόν να αλλοιώνουμε τον Μποστ; Ποιος Σταντάλ; «Μποστ» ο νιος και «Μποστ» ο γέρος… 🙂

 14. LandS said

  Βρήκα αυτό http://moneyingreece.org/metallic-drachma το βιβλίο
  Βάζω τη κατάληξη στο σχετικό κεφάλαιο.

  «Η μεταλλική δραχμή δηλαδή ξεκίνησε ως αναφορά στην φυσική μορφή του νομίσματος, με διαφοροποίηση από τα τραπεζογραμμάτια και χαρτονομίσματα. Σταδιακά όμως, με την κατάργηση των μεταλλικών κανόνων μετατράπηκε σε λογιστική μονάδα της δημόσιας διοίκησης που μπορούσε να έχει πολλαπλές χρήσεις και πολλαπλές ισοτιμίες ανάλογα με το πεδίο αφαρμογής. Έτσι, ουσιαστικά αποτελούσε εργαλείο υλοποίησης δασμολογικών, φορολογικών, εισοδηματικών και άλλων πολιτικών, καθώς μπορούσαν την ίδια στιγμή να ισχύουν διαφορετικές ισοτιμίες μεταλλικής προς κανονική δραχμή, ανάλογα με το προϊόν, το τέλος, το πρόστιμο ή την διατιμώμενη υπηρεσία.

  Ενδεικτική αυτού του χαρακτήρα της μεταλλικής δραχμής είναι η αγανάκτηση των εμπόρων τον Μάιο του 1932 όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Κυβέρνηση θα ανατιμούσε την μεταλλική δραχμή από τις 15 στις 25 δρχ. Το μέτρο θα έκανε ακριβότερες τις εισαγωγές, και οι έμποροι το ερμήνευαν ως «πολιτικὴν προστασίας ὡρισμένων βιομηχανιῶν, ἐντελῶς δασμοβίων καὶ συνεπῶς παρασιτικῶν»15 (τελικά, από τις 20/5/1932, με εγκύκλιο του Κ. Βαρβαρέσσου, η μεταλλική δραχμή αυξήθηκε στις 22 δρχ για τα εισαγόμενα είδη πολυτελείας και στις 20 δρχ για τα υπόλοιπα εισαγόμενα είδη16).

  Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μεταλλική δραχμή χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, αρκετά χρόνια δηλαδή μετά την έλευση του ευρώ. Π.χ. Η ισοτιμία της είχε ορισθεί στα 1,50 ευρώ για την ατέλεια Ιερών Μονών Αγίου Όρους το 2002.17 Για τις αμοιβές δικηγόρων ήταν σε χρήση μέχρι και την ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων το 2013,18 ενώ είναι ακόμη σε χρήση για την παραχώρηση ανταλλαξίμων κτημάτων, με ισοτιμία που ορίζεται βάσει αποφάσεων του Υπ. Οικονομικών· σήμερα η σχετική ισοτιμία είναι στα 2,44 ευρώ.19»

  Υπήρξε και η «πράσινη ισοτιμία» που εξομάλυνε διάφορα πράγματα σε σχέση με την ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων των Χωρών Μελών της ΕΟΚ πριν αυτή γίνει ΕΕ.

 15. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπράβο ΜΙΚ_ΙΕ, εξαιρετικά επιμελημένη ανάλυση των λεκτικών παιγνίων του αγαπητού μας Μποστ.

  Και μια χάρη, ποιος ήταν ο κυβερνητικός βουλευτής εις τας Λαρίσας που επιτέθηκε σε ομόφρονα δημοσιογράφο; Αν έχεις περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός, με ενδιαφέρουν.

 16. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Πολύ καλή η συνεργασία: Ενδελεχής ανασκόπηση και διεξοδική ανάλυση, τουτέστιν «ωραίος τρύγος και ξεΜποστάνιασμα».
  Αξιοσημείωτο το συμβάν για στηλίτευση όχι μόνο της διαχρονικής παρακρατικής ολιγαρχίας αλλά και του θηριώδους ανδρισμού που καλά κρατεί, δυστυχώς, και στις μέρες μας.
  Μπράβο στον ΜΙΚ-ΙΟ!

 17. Μπήκε ήδη για τη μεταλλική δραχμή.
  Το θυμάμαι καλά πως ήταν λογιστική έννοια του δημοσίου με συνεχή αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της με την τότε δραχμή. Και όπως είδα και το ευρώ.

 18. Ανδρέας Τ said

  @7 Ευχαριστώ. Είχα την εντύπωση ότι ήταν μυθιστορία.

 19. leonicos said

  Έξοχα Μίκιε

  Σας φιλώ

 20. LandS said

  Η τελευταία φράση στο 14 είναι δικιά μου. Και δεν είχα δει το 11
  Όχι δεν ήταν «πληθωριστικό νόμισμα». Μάλλον το αντίθετο. Δεν μπορούσες να αγοράσεις ή να πουλήσεις προϊόντα και υπηρεσίες σε μεταλλικές δραχμές ούτε να κάνεις καταθέσεις, αναλήψεις ή να πάρεις δάνειο ή να τις ανταλλάξεις. Δεν ήταν καν νόμισμα. Ήταν λογιστική μονάδα.
  Επίσης κάθε φορά που ήθελε το Κράτος, είτε να βγάλει περισσότερα χρήματα από πρόστιμα, είτε να ευνοήσει κάποιους παίζοντας με τέλη κλπ., αντί να περνάει διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια, καθόριζε την αξία της μεταλλικής δραχμής κατά το δοκούν. Άσε που για το καθένα από τα 6.302.526 τέλη που υπήρχαν τότε 🙂 θα έπρεπε να εκδώσει ξεχωριστή νομοθετική πράξη.

 21. Pedis said

  με κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου σε διάφορα πεδία, όπως: χασισοκαλλιέργειες

  Αυτά στο Ηράκλειο, στα Ζωνιανά δρα το ίδιο κλαν Τεστατζοβάνι ή είναι άλλο;

 22. Πέπε said

  17

  > με συνεχή αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της με την τότε δραχμή

  Δηλαδή με σταθερή τη δικιά της απόλυτη αξία. Αυτό δεν εννοούμε; Ότι δηλαδή στην τάδε περίπτωση θα πληρώσεις 100 μεταλλικές δραχμές, που αναλόγως του πληθωρισμού θα αντιστοιχούν σε τόσες ή τόσες κανονικές δραχμές;

 23. sarant said

  14 Άρα λάθος θυμόμουν ότι ήταν μικρότερης αξίας από την κανονική.

 24. LandS said

  21
  Κλαν και φαμίλιες δεν υπάρχουν στη Κρήτη και, φυσικά, αφού η Μαφία δεν υπάρχει ούτε στη Σικελία/Νέα Υόρκη/Μαϊάμι/Σικάγο κλπ. δεν θα υπάρχει και στη Κρήτη.

 25. Πάντοτε εξ+αιρετικός ο Μποστ, ευχαριστούμε τον ΜΙΚ_ΙΟ για την δουλριά του και τον Νικοκύρη για την δημοσίευση

  Από Κρήτη λίγα πράγματα κατέχω, όταν πάντως αρχές των 80’ς τριγύριζα σαν μέλλων γαμπρος τους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου κάποια φορά είδα στα πλαϊνά του δρόμου κάτι περίεργα δενδρύλια…
  – Α, αυτά είναι του …γιάννη, είπε ο οδηγός μας, δεν τα πειράζει κανείς !
  Επειδή ήμουνα πολύ ερωτευμένος τότε δεν συγκράτησα το πρώτο συνθετικό του επιθέτου…να μη λέμε μόνο για Ηλείους και Μεσσήνιους !

 26. LandS said

  23
  Κάποιες εποχές μπορεί και να ήταν. Εγώ τη θυμάμαι πιο ακριβή.

 27. sarant said

  25 🙂

 28. Pedis said

  # 24 (21) – Είπα κι εγώ.

  Αν στα Ζωνιανά είχαν υποδεχτεί τους αστυνομικούς με καταιγισμό από τρικάκια, θα είχα πέσει καμιά πενηνταριά ισόβια για αρχή…

 29. LandS said

  22
  Βρήκα μια καλύτερη περιγραφή εδώ https://www.kita.gr/arthra/istoria/istoria-tis-draxmis.php
  «Η μεταλλική δραχμή ήταν μια συμβατική νομισματική μονάδα που χρησιμοποιούνταν στη νομική και τελωνειακή ορολογία. Η ανάγκη της δημιουργίας της μεταλλικής δραχμής βρισκόταν στην προσπάθεια του Δημοσίου να καθορίζει τα ποσά από την είσπραξη διάφορων τελών (χρηματικές ποινές δικαστηρίων, δασμοί, προξενικά τέλη) με βάση μια συμβατική νομισματική μονάδα, η οποία δεν επηρεαζόταν άμεσα από τις αυξομειώσεις της αγοραστικής δύναμης της δραχμής. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ η μεταλλική δραχμή καταργήθηκε»

  Δεν ήταν νόμισμα, ήταν λογιστική μονάδα εκτός πραγματικής ή χρηματικής οικονομίας για συγκεκριμένους σκοπούς λειτουργίας του Κράτους. Δεν είχε πουθενά αλλού εφαρμογή.

 30. # 24

  Ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει και σε μια δίκη που έγινε μια εγκληματική οργάνωση η δικαιοσύνη απεφάνθη πως ήταν απλά συμμορία και ουσιαστικά αθωώθηκε.

 31. Εξαιρετική ανάλυση! Συγχαρητήρια Μι_κιε και Νοικοκύρη. Δεν θα υπάρχουν απορίες στα σχόλια, όλα εξηγήθηκαν!

 32. LandS said

  25
  Η Καλαματιανή στο Άμστερνταμ είναι από τις πιο ακριβές, λόγω ανωτέρας ποιότητας.

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  Κατελάνοι:

 34. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στο πρώτο σκίτσο ο Β.Κεφ. έχει πολύ μεγάλα φρύδια συγκριτικά με αυτά που έχει στο δεύτερο σκίτσο. Είναι άραγε υπονοούμενο για τον Καραμανλή;

 35. LandS said

  34
  Μπρε τι πας και προσέχεις!
  Σα να έχεις δίκιο πάντως.

 36. sarant said

  Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι σήμερα έχει γενέθλια ο Δύτης. Βέβαια το έχω βάλει και στο Μηνολόγιο.

  Χρόνια πολλά!

 37. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 38. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αγαπητέ μου Δύτα, δια την ανάδυσίν σου εις τον μάταιον τούτον και καπιταλιστικόν κόσμον, ευχέτης προς Κύριο δια έτη πολλά και όλβια! 😉

 39. venios said

  Η άμυνα του Κεφαλογιάννη για τη χασισοφυτεία ήταν πως το χασίσι ήταν αυτοφυές, και το δικαστήριο το αποδέχτηκε.

 40. @ 22 Πέπε

  Ναι. Όπως θυμάμαι από τα πρόστιμα, π.χ., 100 μεταλλικών δραχμών, ο αφορώμενος [sic, αντί για ενδιαφερόμενος] θα πληροφορού(ν)ταν την τρέχουσα ισοτιμία για να καταβάλει το αντίστοιχο ποσό.

 41. ΣΠ said

  Οι αδελφοί Κατελάνοι μου θύμισαν το τραγούδι από τον δίσκο «Σεργιάνι στον κόσμο» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

 42. ΓΤ said

  Κεντάει με αραβούργημα
  στο νόημα καταδύεται
  σε κάθε βαναυσούργημα
  τη σιωπή ενδύεται

  Αράδα καλλισμίλευτη
  ο των Νιπτήρων Δύτης
  σεμνή κι αξιοζήλευτη
  γλυκός Αποσπερίτης

 43. Pedis said

  # 39 – Η άμυνα του Κεφαλογιάννη για τη χασισοφυτεία ήταν πως το χασίσι ήταν αυτοφυές, και το δικαστήριο το αποδέχτηκε.

  Διαπιστώθηκαν αδιευκρίνιστες φούντες.

 44. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Θερμές ευχαριστίες στον Νικοκύρη για τη φιλοξενία, την εμπιστοσύνη και τη βοήθειά του!
  Και, βέβαια, πολλά ευχαριστώ στους συν-ιστολογούντες φίλους:

  2, ΓΤ. Σωστός! Ίσως να έχουν ξεφύγει και κανα-δυό άλλα παρόμοια.
  Μια και το ‘φερε η κουβέντα, νομίζω ότι ο Μποστ αλλάζει τη σειρά στον τίτλο («Το κόκκινο και το μαύρο» είναι τα κανονικό), αλλά ίσως θυμόταν, όπως αμυδρά θυμάμαι κι εγώ, κάποιους υπαίθριους ρουλετατζήδες να διαλαλούν: ‘Ποντάρετε, κύριοι, μαύρα-κόκκινα πάνε!’

  6, Πέπε. Σωστός, επίσης! 🙂

  3+33. Ενδιαφέρουσες συμπληρώσεις!

  15, ΚΩΣΤΑΣ. Ο βουλευτής της ΕΡΕ κ. Γραμματίδης ήταν. Περισσότερα εδώ:
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=27541&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARnASJASZASRASb&CropPDF=0

  16, Costas Papathanasiou
  19, Leonicos
  25, Τζη
  👍

  19, Μαγδαληνή. Πάντως, όλο και κάτι πρόσθετο βρίσκεται από τα «σαΐνια» -πραγματικά- του ιστολογίου. Δες π.χ. τα περί μεταλλικής δραχμής…

  -ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Δύτα! 🏊🥂💐🎂

 45. ΣΠ said

  Δύτη, χρόνια σου πολλά.

 46. Ευχαριστώ για τις ευχές! Κλείσαμε παρά μία πεντήκοντα.
  Οι Κεφαλογιάννηδες (21) είναι μυλοποταμίτικο κλαν οπότε το έχουν δίπορτο (και επί Οθωμανών ο Μυλοπόταμος υπαγόταν μια στα Χανιά, μια στο Ηράκλειο). Η Όλγα ας πούμε εκλεγόταν στο Ρέθυμνο μέχρι που μεταπήδησε στην Αθήνα.

 47. agapanthos said

  Να πω κάπου εδώ ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο παλιός, που ήταν τότε βουλευτής είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη δημόσια θέση που κατείχε (ήταν υφυπουργός Οικισμού, ό,τι και να σήμαινε τότε αυτό) διότι «είχε ιδιοποιηθεί τον τίτλο του δικηγόρου», παναπεί εμφανιζόταν ως δικηγόρος ενώ δεν ήταν. Αυτά το 1960. Νομίζω ότι την ίδια περίοδο (ή το 1961) είναι και η ιστορία της χασισοφυτείας του Βαγγέλη Κεφαλογιάννη, η οποία αμφιβάλλω αν εκδικάστηκε ποτέ.

 48. antonislaw said

  Καταρχάς πολλά συγχαρητήρια στον Μί-κιο για την εξαιρετική ανάλυση και παρουσίαση και φυσικά στο Νικοκύρη για την επιλογή και τη φιλοξενία!

  Να τα εκατοστήσεις ω Δύτα του ιστολογίου μας, ό,τι ποθείς!

  «Παρά το ότι ‘μποστική αδεία’ ο Β.Κεφ. δείχνεται να συνοδεύεται από τον Μ.Κεφ., στην πραγματικότητα εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον άλλο του αδελφό Κώστα και τον δικηγόρο του.»

  Ο Κώστας Κεφαλογιάννης ή Κουντόκωστας ήταν ο περιβόητος απαγωγέας της Τασούλας και μετέπειτα πατέρας του νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Λογικά θα είχε ασχοληθεί και ο Μποστ με εκείνη τη μυθιστορηματική απαγωγή.

  9 Αν υπήρξε μεταπολεμικά περίοδος της ελληνικής βουλής χωρίς Κεφαλογιάννη;
  Υποθέτω πως όχι, αν και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η κόρη του Όλγα και ο ανηψιός του Γιάννης (βουλευτές Ρεθύμνου άπαντες και άπασες, τελευταία η Όλγα είναι βουλεύτρια Αθηνών) δεν έχουν άμεση συγγένεια με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον ανηψιό του επίσης Μανώλη Κεφαλογιάννη (βουλευτές Ηρακλείου). Ανωγειανοί όλοι βέβαια.

 49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πολύχρονος Δύτη!

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  44 Σε ευχαριστώ πολύ, ΜΙΚ_ΙΕ για τις πληροφορίες.
  Μάλιστα, ο Γραμματίδης. Ήταν βουλευτής της ΕΡΕ, πήγε στην Ε.Κ. μετά, και ξαναγύρισε στη ΝΔ μετά την μεταπολίτευση.

  Η «Ελευθερία», ιστορική εφημερίδα της Λάρισας, εκδίδεται μέχρι σήμερα, αλλά τώρα τελευταία δεν πάει καλά από απόψεως κυκλοφορίας. Την θεωρώ και ως μια από τις καλύτερες από τις επαρχιακές εφημερίδες. Εκδότης της ο Δημητρακόπουλος.

  Δεν ήξερα ότι τότε υποστήριζε την ΕΡΕ, μάλλον προσωπικά τον Ροδόπουλο ή Μοχλό, όπως τον σατίριζε ο Μποστ. Στα χρόνια που την θυμάμαι εγώ, μετά την μεταπολίτευση, ήταν περίπου κεντρώα. Η άλλη εφημερίδα, ο Ημερήσιος Κήρυκας, υποστήριζε την ΝΔ.

  Και πάλι σε ευχαριστώ, μου έδωσες την ευκαιρία να μάθω για τον τόπο μου! 😉

 51. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  48 Ο Μποστ δεν έχει ασχοληθεί διότι αυτό έγινε το 1952 (ή το 1951;) ενώ ο Μποστ άρχισε να κάνει γελοιογραφίες μόλις το 1959.

  Ο Βάρναλης έχει γράψει χρονογραφήματα

  44 Και από εδώ ευχαριστίες!

  44-50 Ο βουλευτής Χρ. Γραμματίδης ήταν παππούς του φίλου Χρήστου Γραμματίδη που χάθηκε τόσο πρόωρα πριν από μερικά χρόνια.

 52. Ευχαριστώ συμπολίτη και Χτήνος!

 53. voulagx said

  Πα 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις

  Κολοκοτρώνης δύεται
  ο Δύτης αναδύεται
  ο ένας χτυπούσε την Τουρκιά
  ο άλλος την αναλύει

  Non fa rima ma è vero

  Χρόνια Πολλά, Δύτη! 🙂

 54. Θυμάμαι το τραγούδι που είχε διαδοθεί
  «Η Τασούλα η Κρητικιά
  πήρε το γΚεφαλόγια…».
  Δεν μπορούσα να βγάλω νόημα…

 55. Μερσί – μπορούσες να παίξεις με το καταλύει 🙂 (πάει καιρός που κάναμε ποιητικούς διαγωνισμούς…)

 56. ΚΩΣΤΑΣ said

  51 τέλος
  Δεν είμαι σίγουρος αν ο Χρ Γραμματίδης ήταν εγγονός του φερώνυμου πρώην βουλευτή. Άκουγα πάντως τότε ότι ήταν ένα νέο και πολύ αξιόλογο άτομο, δικηγόρος στο επάγγελμα.

 57. voulagx said

  #56: Κωστα, ήταν, στο υπογραφω.

 58. @ 50 ΚΩΣΤΑΣ

  >>…ή Μοχλό, όπως τον σατίριζε ο Μποστ…

  …και κύρια τον ζωγράφιζε ο Φωκίων Δημητριάδης. 🙂

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  57 Δεν το αμφισβητώ, απλά τυχαίνει να μην το ξέρω.

  58 😉

 60. ΣΠ said

  56
  Έχει γράψει ο Νικοκύρης: https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/23/gramatidis/

 61. Επειδή συχνά ρωτάμε για τις ΚυΟ (αφού μόνο ΜηΚυΟ ακούμε), για όποια ρωτάει για το ΚΙ_ΟΥ του φίλου ΜΙΚΙ_ΟΥ βάζω αυτό του Kyu: http://www.youtube.com/watch?v=C35DrtPlUbc

 62. dryhammer said

  iyi ki doğdun dalgıç

 63. voulagx said

  #55: Δεκτή η διόρθωση.

 64. ΚΩΣΤΑΣ said

  60 Σταύρο, τώρα διαπιστώνω ότι το αλτσχάιμερ έχει προχωρήσει πολύ. Δεν θυμόμουν ότι εδώ είχα πληροφορηθεί για το παιδί αυτό. Είχα κάποιες μνήμες στο μυαλό μου, αλλά νόμιζα ότι τις άκουσα από άλλους. Δεν πάμε καλά…

 65. BLOG_OTI_NANAI said

  Δύτη, εύχομαι ολόψυχα, Doğum günün kutlu olsun!

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Μπράβο στον ΜΙΚ_ΙΟ για το άρθρο και όλη τη λεπτοδουλειά που έκανε.

 67. Μαρία said

  64
  Τέτοια βλέπω και παρηγοριέμαι. Μη στεναχωριέσαι όμως, αυτό ήταν πρόσφατο. Τα παλιά τα θυμόμαστε καλά 🙂

 68. antonislaw said

  47 «ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο παλιός, που ήταν τότε βουλευτής είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη δημόσια θέση που κατείχε (ήταν υφυπουργός Οικισμού, ό,τι και να σήμαινε τότε αυτό) διότι «είχε ιδιοποιηθεί τον τίτλο του δικηγόρου»»

  Γι’αυτό το δίπλωμα της νομικής φέρει τη σφραγίδα του Μποστ στη γελοιγραφία; αυτό κι αν είναι καζούρα!

 69. Ευχαριστώ και τους δύο τουρκομαθείς 🙂

 70. sarant said

  68 Χαχα, μάλλον

  64 Όλοι ξεχνάμε, φευ….

 71. Fremder said

 72. Fremder said

  Είμαστε πάνω στα τρακτέρ
  φτανουμε σε λιγάκι
  θα ξηγηθούμε για καλά
  …δικό σας αγρότες

 73. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @51α. Ἄχ, πονηρέ Ἀριστερέ! 🙂 Ὁ Μπόστ ἔκανε ἀπό πολύ παλαιότερα γελοιογραφίες (ἀντικομμουνιστικές βέβαια!). Μπορεῖ νά στό ἐπιβεβαιώση καί ὁ φίλος σου ὁ Πάνος! 🙂

  https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/07/03/gcw-291/

 74. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @73 (..συνέχεις..) Καί στήν ὡριμότητά του, ξαναγύρισε στόν φυσικό του χῶρο! 🙂

  «Να νοιαστούμε το σπίτι μας. Να κοιτάξουμε πώς θα βγει η πατρίδα μας από το αδιέξοδο. Να ορθοποδήσει ο τόπος. Αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν αρχίσουμε να τορπιλίζουμε αυτή την κυβέρνηση, που καλώς την ψήφισε το 47% του ελληνικού λαού.» – συνέντευξή του στον Γιώργη Μασσαβέτα («Μεσημβρινή», 10 Δεκεμβρίου 1990)

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @69. Χρόνια σου πολλά κι ἀπό ἐμένα!

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μπράβο ΜΙΚ_ΙΕ! Ὅ,τι εἶναι Μπόστ, ἔχει ἐξασφαλισμένη ἐπιτυχία! 🙂

 77. Pedis said

  Να τα εκατοστήσεις, Δύτη.
  🎂

  Για να γιορτάζεις ακόμη γενέθλια παναπεί ότι ‘σαι κάτω από τριάντα …😋

 78. Ευχαριστώ αμφοτέρους!
  Παρά μία πεντήκοντα, λέμε… Δεν το ήξερα όμως αυτό! Ήξερα αυτό βέβαια:

 79. Μαρία said

  Τώρα κοίταξα τα σκίτσα. Ευχαριστούμε ΜΙΚ.
  Ερώτηση:
  2ο σκίτσο, διεφθηντης φυλακων, 2ος στίχος. Εκείνος ο τύπος ήρους με δασεία είναι συνηρημένος τύπος του ήρωας;

 80. Πέπε said

  79

  Ο ήρως (του ήρωος) > ο ήρος (του ήρου, οι ήροι, τους ήρους)!

  Μποστιστί βέβαια.

 81. Πέπε said

  Χρόνια πολλά κι από μένα Δύτη!

  Το #78 όλοι το ξέραμε. Με το #77 εξεπλάγην. Είναι λέει από εκπομπή στο BBC το ’63. Κάποιοι σχολιαστές στο ΥΤ αμφισβητούν τη γνησιότητα, δεν ταιριάζουν λέει οι φωνές. Οπωσδήποτε δεν υπάρχει σε δίσκο (μπούτλεγκ εννοώ, γιατί σε κανονικό σαφέστατα και δεν υπάρχει) που να κυκλοφορούσε στην Ελλάδα μέχρι το 2000 περίπου. Αλλά εκπομπή το ’63 που είχαν μόλις βγει; Νόμιζα ότι αργότερα άρχισαν αυτές οι εκπομπές – μπορεί να κάνω και λάθος.

 82. ΓΤ said

  Στολή δίχως κουμπότρυπες Φρουράρχου Ηρακλείου
  στραβοχυμένος λουκουμάς τρισάθλιου μεγαλείου
  με ξυλεπίστεγην οφρύν θυμίζουσα Εθνάρχη
  ωραία πένα, δηκτική, για μυσαρό τοπάρχη

 83. sarant said

  71 Αυτο αναρωτιέμαι αν ειναι φωτοσοπιά.

  73 Εννοώ ότι δεν είχε στήλη σε εφημερίδα, ώστε να σχολιάζει την επικαιρότητα.

 84. Πέπε, ευχαριστώ!

  Φωτοσοπιά είναι γιατί έχει εμφανιστεί πολλάκις, αλλά η πρώτη εμφάνιση πρέπει να είναι αληθινή: https://www.lexilogia.gr/threads/your-slip-is-showing-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1.29/post-290275

 85. Μαρία said

  84
  Η παλιότερη εμφάνιση είναι στην εκπομπή του Χατζηνίκου το 2016 και νομίζω οτι η στύση ήταν αυθεντική.
  https://www.athensmagazine.gr/article/social/weird/217399-oi-agrotes-sklhrainoyn-thn-stysh-toys-erxontai-dyskoles-wres-gia-thn-kybernhsh-photo

 86. aerosol said

  #81
  Πρόκειται για επιτυχημένη ραδιοφωνική για την οποία ηχογραφούσαν ζωντανά οι καλλιτέχνες, αλλά δεν παιζόταν live στο ραδιόφωνο. Οι Beatles εμφανίστηκαν συνολικά δέκα φορές εκεί, με το Happy Birthday να μεταδίδεται τον Οκτώβρη του ’63, στα πέμπτα γενέθλια της εκπομπής («Their other appearances were on 16 March, 25 May, 29 June, 24 August, 5 October, and 21 December 1963; 15 February, 4 April, and, finally, 26 December 1964»). Λεπτομέρειες -και επιβεβαίωση- υπάρχουν εδώ, από τον Brain Matthew ο οποίος παρουσίαζε την εκπομπή στα περισσότερα χρόνια μετάδοσής της:
  The Beatles: Saturday Club

 87. Μπράβο Αεροζόλ, άρχισα να το ψάχνω κι εγώ αλλά με πρόλαβες.

 88. Δύτη, χρόνια πολλά αφού επιμένεις να τα γιορτάζεις (εγώ λέω ναρχίσω μετά τα 80, αν βέβαια…)

 89. Τώρα κάτι πιάστηκε στην μαρμάγκα ή τόπιασε η ΕΥΠ…

 90. voulagx said

  #87: Δύτη, αυτό το ήξερες; Helter Skelter (First Version / Take 2)
  Ηξερα μόνο την κλασσική έκδοση
  Αμέρικαν μπαρ θα το κάνουμε για σένα. 🙂

 91. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  39, Venios
  Γι’ αυτό και το ευφυές «αυτοφυώς ανάπτει» του Μποστ!

  47, Agapanthos
  Πρέπει να είναι η μήνυση κατά Β.Κεφ. που εκδικάστηκε 9-8-1961 στα Χανιά , όπου αθωώθηκε (βλ. και #39) και στο τέλος της διαδικασίας εκτόξευσε απειλές κατά Μ. Καρέλλη. (δεν είμαι σίγουρος, όμως, και δυσκολεύομαι τώρα να ψάξω…)
  – Για τον Μ.Κεφ., ως υφυπουργό Οικισμού, έπεσα πάνω σ’ αυτό:
  Λέγεται πως στην Κατοχή οι Γερμανοί πήγαν να επιτάξουν το σπίτι του Παρθένη, στην Ακρόπολη, αλλά σεβόμενοι τον ίδιο και το έργο του, αποχώρησαν. Αυτό το εξαιρετικό σπίτι που γνώρισε δόξες και στέγασε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους «μπήκε στο μάτι» της ανάπλασης της περιοχής, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Πικιώνης, που έπαιζε ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την κατεδάφιση. Ο Παρθένης αρνήθηκε κάθε οικονομική προσφορά και ο υφυπουργός Οικισμού Εμμ. Κεφαλογιάννης αποφάσισε αναγκαστική απαλλοτρίωση και βίαιη έξωση του ζωγράφου. Ο τελευταίος ματαίωσε τα σχέδια, όταν μπροστά στους δικαστικούς κλητήρες και αστυνομικούς, απείλησε να αυτοπυρποληθεί μαζί με τα έργα του. Μετά τον θάνατό του, τα παιδιά του αποδέχτηκαν την απαλλοτρίωση.Εδώ
  (Αν δεν βγουν τα μπλε, βλέπουμε… 🙂 )

  48+68, Antonislaw
  Ευχαριστώ, κοντοχωριανέ! 🙂
  Για τον Κουντόκωστα, έτσι είναι! Άλλη μεγάλη ιστορία της Τασούλας – και με πολιτικές προεκτάσεις!
  Φυσικά, και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης του Ρεθύμνου από την ευρύτερη οικογένεια των Ανωγειανών καταγόταν. Επικρατούσε η αντίληψη ότι ήταν της ‘ήπιας’ Δεξιάς, εντούτοις είχε καταδικαστεί για «απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία». Αναλυτικότερα στην Βίκη.
  – Δίπλωμα – πάπλωμα;; 🙂

  50, ΚΩΣΤΑΣ
  51, Sarant
  61, Dimosioshoros
  66, Blog
  75, Γιώργο Κατσέα
  79, Μαρία (-> #80) 🙂

  Ευχαριστώ σας πολύ ! ✔👍

 92. 88 Ευχαριστώ!
  90 Όχι, δεν το ήξερα! Αν ήθελαν, γίνονταν και Φλόιντ και ό,τι ήθελαν…

 93. aerosol said

  #87
  Α, και φυσικά…
  Χρόνια πολλά και καλά, ω Δύτα! 🙂

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εύγε, εύγε Μικ! Μπράβο κι ένα μικρό μπραβάκι, που έλεγε ο πατέρας μου.
  Ευχαριστούμε! Δεν το κάτεχα ντίπι ! 🙂
  Στον Μανόλη Καρέλη μετά και την αποκάλυψη (επί δημαρχίας του) του Ολοκαυτώματος της Βιάννου (μέσω της ανάδειξης της Έκθεσης Καζαντζάκη-Κακριδή-Καλιτσουνάκη) έχω, έτσι κι αλλιώς, παντοτινή ευγνωμοσύνη και εκτίμηση.

 95. Μαρία said

  91
  Μικ, ο Μποστ έκανε άλλα σκίτσα κρητικού ενδιαφέροντος; Διαβάζω το βιβλίο του Τσέκερη για την καραμανλική τρομοκρατία και έπεσα σε ωραία φάση στα Χανιά στο κέντρο … Χονολουλού τον Ιούνιο του 1960.

 96. antonislaw said

  53,55
  Voulagx,Δύτης
  «Κολοκοτρώνης δύεται
  ο Δύτης αναδύεται
  ο ένας χτυπούσε την Τουρκιά
  ο άλλος την αναλύει»

  Ο εις για την Τουρκιά το ζωνάρι έλυε,
  Ο έτερος την Τουρκιά διά μακρόν ανέλυε.

  82 ΓΤ
  «Στολή δίχως κουμπότρυπες Φρουράρχου Ηρακλείου
  στραβοχυμένος λουκουμάς τρισάθλιου μεγαλείου
  με ξυλεπίστεγην οφρύν θυμίζουσα Εθνάρχη
  ωραία πένα, δηκτική, για μυσαρό τοπάρχη»

  Αφηνοντα παράδοσιν κι αξίους μιμητάς
  στην Έδρα παρερμβαίνοντας δια καλλιεργητάς
  χόρτων ευφορικότατων, αυτυφυών και μη
  και περί ων σεμνύνονται οι κάθε Ζωνιανοί,
  κι αν οι τοιούτοι λόγοι μου επίκραναν λιγάκι,
  δέστε με με συμπάθεια…

 97. Γιάννης Ιατρού said

  83a Η εικόνα περιέχει πληροφορία για επεξεργασία της με photoshop 3.0 (παλιά έκδοση). Δεν δείχνει όμως σημάδια στο επίμαχο μέρος, αυτό μπορεί να προέρχεται και από γενική επεξεργασία, π.χ. δεν αλλοιώθηκε μόνο ένας χαρακτήρας στη φράση, αλλά γράφτηκε ολόκληρη, εξ αρχής (κι έτσι να μην υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ γραμμάτων)

 98. loukretia50 said

  Πολύ καλή δουλειά ΜΙΚΙ-Ε, πάντα επίκαιρος ο Μποστ!
  Ευχαριστούμε!

  =================================================

  για το Δύτη
  Χρόνια καλά!

  κι επειδή σου το χρωστάω…

  Στα άδυτα των Δυτικών νιπτήρων βυθισμένος
  παραμονεύει ποιητής και κολυμπά ασμένως.

  Παιδί της μούσας των δυτών – αγνώστου Νηρηίδας
  Αδημονεί ν΄αναδυθεί, μα όχι σ΄εσπερίδας.

  Σεμνύνεται να εκφρασθεί και εκ βαθέων προωθεί
  περσόνα λίαν απαθή
  σε κόντρας και τσιρίδας.

  Χα!
  Σεμνύνεσαι, δαιμόνιε ερευνητή παπύρων,
  κι αρνείσαι να φανερωθείς ενώπιον μαρτύρων !
  ΛΟΥ
  Ενδεδυμένος σκάφανδρον και πρόποσιν εγείρων
  στο πάνελ να μπαστακωθείς εν μέσω υπεργήρων!
  Ν΄est-ce pas?

  ΥΓ : Μα μη φοβού τους στεριανούς με τα κολλήματά μας
  Και έχουν γνώση οι φύλακες για τα καμώματά μας!

 99. Pedis said

  Κι αν όντως είναι το κοινό του Γεωργιάδη πολύ διαβαστερό; 😎

  Οι εκδ. Πατάκη έχουν λίγο μεγαλύτερο τζίρο από τις εκδ. Παττακού (?! ?!)

 100. Πέπε said

  86

  Ευχαριστούμε Αεροζόλ, δεν το ήξερα. «Το ’63 που είχαν μόλις εμφανιστεί» εννοούσα οι Μπιτλς, όχι η εκπομπή. Έχω μερικούς δίσκους με τέτοια (δηλαδή όλους όσους είχε πάρει το μάτι μου μέχρι κάποια στιγμή που μετατοπίστηκαν αλλού οι αναζητήσεις μου), αλλά δε θυμάμαι πλέον τις χρονιές, οπότε υπέθετα ότι θα είχαν αρχίσει να τους καλούν αφού είχε κάπως εδραιωθεί η παρουσία τους στα μουσικά πράγματα, όχι από την πρώτη χρονιά που σκάσαν μύτη. (Αν δεν απατώμαι, έβγαλαν ένα σιγκλάκι το ’62 και όλα τα υπόλοιπα από το ’63 και μετά.)

 101. Πέπε said

  98

  Λου, προ ελαχίστης ώρας άκουγα στο Τρίτο ανάγνωση του έπους του Βασιλείου Διγενή Ακρίτη.

  Το ‘χεις πολύ το ύφος!

  Όσο για τον Αντώνη #96, κοπέλι κρητικό και να μην μπορεί να βρει μια ρίμα εκεί στο τέλος; Θα σκεφτώ τίποτε προσφυές και… πρωτότυπο να σου προτείνω!

 102. Πέπε said

  @86 (λινκ):

  > The Beatles made their ‘Saturday Club’ debut on 26 January 1962, two weeks after the release of ‘Please Please Me’

  Κάποιο λάθος υπάρχει εδώ. Είτε εννοούν το τραγούδι (σιγκλάκι) είτε το άλμπουμ, κανένα δε βγήκε δυο βδομάδες πριν τις 26.1.62. Απλώς είναι συμμετρική ημερομηνία!

 103. antonislaw said

  96 επί μακρόν βέβαια,όχι διά μακρόν

 104. Ιστορίες της αδερφής του Μεγαλέξανδρου…

  Το παράπονο της γοργόνας !!

  Εκεί, στης Κρήτης την ακτή
  πούτανε φουρτουνιασμένη
  μία γοργόνα εξώκοιλε
  και ήταν δακρυσμένη

  Ενας ψαράς που γύρευε
  μέρος να σιγουρέψει
  την βάρκα του απ’ τον καιρό
  ήρθε κοντά να δέσει

  – Ποιόν άραγε αναζητάς
  σ’ ακρογιαλιές κυρά μου
  – Τον άρχοντα του τόπου αυτού
  να πω την συμφορά μου !

  -Ο άρχοντας του τόπου αυτού
  εδώ, κυρά, δεν μένει
  έχει ένα σπίτι στην Δροσιά
  κι άλλο στην Βουλιααγμένη

  πάει καιρός που διάλεξε
  να μένει στην Αθήνα
  κι εδώ τον χρόνο μια φορά
  έρχεται για ένα μήνα

  – Και που θα βρω το δίκιο μου
  που θάπω τον καϋμό μου
  δυο χρόνια τώρα ψάχνομαι
  να βρώ τον άνθρωπό μου

  Πρόπερσι δεν τον άφηναν
  να βγει, είχε λοκντάουν
  και γω συνέχεια διάβαζα
  Ρίτσο και Εζρα Πάουντ

  Πέρισυ τον περίμενα
  στης Αιδηψούς τα μέρη
  μα έπιασε λέει πυρκαγιά,
  τούπαν να δώσει χέρ
  ι
  μία βδομάδα έκαιγε
  δεν άφησε ούτε δέντρο
  κι ο Ποσειδών με φώναξε
  ξανά πίσω στο κέντρο.

  Φέτος επήρα τα ρεπό
  στα τέλη του Γενάρη
  μήπως τον δω και γιατρεφτώ
  απ’ την δική του χάρη.
  ..
  μα είχε χιόνι φοβερό
  και κλείσανε οι δρόμοι
  κι απέμεινα η δυστυχής
  να περιμένω ακόμη.

  Πες μου λοιπόν που θα τον βρω
  που θα τον δω λιγάκι
  και να του πω τον πόνο μου
  (δικό σας, αναγνώστες)

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53 Με την άδειά σας
  Κολοκοτρώνης δύεται
  ο Δύτης αναδύεται
  ο γ εις τουρκοκαταλυτής
  κι ο άλλος τουρκαναλυτής 🙂

  Χρόνια πολλά, χαίρε ω Δύτη
  διπλή τιμή που δρας στην Κρήτη

 106. sarant said

  84-85 Mάλιστα, ευχαριστώ!

  89 –> 104 Α, πολύ καλό!

 107. aerosol said

  #100
  Τον Οκτώβριο του ’62 έκανε σχετική επιτυχία το Love me do. Γενάρη του ’63 έγινε Νο1 το Please, please me και το ομώνυμο άλμπουμ κυκλοφόρησε δυο μήνες αργότερα με μεγάλη επιτυχία, κάνοντάς τους αστέρια στην Αγγλία. Συνεπώς σε λίγους μήνες έφτασαν ταχύτατα από ανερχόμενοι σε επιτυχημένοι. Επιπλέον, πριν ακόμα κλείσει το ’63 είχαν βγάλει και το άλμπουμ With The Beatles, με πραγματικά καταιγιστική επιτυχία: εδραίωσε την Beatlemania και τους έφερε στη Βόρεια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς όλες τους οι συμμετοχές στο Saturday Club τους βρίσκουν από ήδη γνωστούς έως παγκόσμιο φαινόμενο!

  Ξέρεις, κι εγώ δεν είχα ακριβώς συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα ήρθε η εξέλιξή τους. Βέβαια είχαν προηγηθεί 3 χρόνια σκληρής δουλειάς και αμέτρητων εμφανίσεων σε Λίβερπουλ και Αμβούργο, οπότε ήταν και δεμένη μπάντα και με τοπική αναγνώριση. Αλλά απ’ αυτό μέχρι την εκτίναξη μέσα σε λίγους μήνες…!

 108. voulagx said

  #103: Όχι μόνο επί μακρόν, κι επί ολάντ κι επί σαρκοζί τα ίδια έκανε

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Κοντοβαγγέλης πέθανε το 2016 ,87 ετών

  https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kideftike-sto-irakleio-kritis-o-vangelis-kefalogiannis/

 110. Ευχαριστώ για τις νέες ευχές, πεζές και έμμετρες! Όποιος θέλει να παρτάρει μαζί μου, μπορεί να ακολουθήσει το νήμα: https://twitter.com/dytistonniptir1/status/1489647304340611078

 111. antonislaw said

  98,101α
  Έπος Δυτικού Νιπτηρα ή Νηπτικού Δυτήρα!
  Τέλειο, Λου

  101β Χαχα

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  46 >>Η Όλγα ας πούμε εκλεγόταν στο Ρέθυμνο μέχρι που μεταπήδησε στην Αθήνα.
  Δεν «σήκωνε» άλλο στο Ρέθυμνο.
  άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην Καθημερινή το 2009:
  «Οι Κεφαλογιάννηδες είναι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι στο κέντρο μιας σκοτεινής συνωμοσίας. Έστω κι αν την επομένη των εκλογών, όταν εξελέγη η κόρη του Γιάννη και ανιψιά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, η Όλγα, στη μοναδική έδρα μόλις με 39 ψήφους από τον δεύτερο της Ν.Δ. Κωστή Σχοινά, οπαδοί του τελευταίου διαδήλωναν με πανό «Κάτω οι πάτρωνες». Προσπάθησε ο νεαρός πολιτευτής να τους μαζέψει, αλλά το πληρώνει τώρα. Διότι τώρα (δύο χρόνια μετά) θυμήθηκε η επιτροπή δεοντολογίας της Ν.Δ. υπό τον κ. Κράτσα να τον εγκαλέσει με την απειλή ακόμη και διαγραφής, κρατώντας τον σε πολιτική ομηρία ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
  https://pitsirikos.net/2014/10/%CE%B7-%CF%8C%CE%BB%CE%B3%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85/

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον πρώην υπουργό είχαν καταγγείλει αστυνομικοί της Ειδικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, καταθέτοντας ότι τους είχε ζητήσει να αλλάξουν την κατάθεσή τους εναντίον χασισοκαλλιεργητή 1.500 δενδρυλλίων, προκειμένου να αθωωθεί. …

  …Η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις τρεις μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση και τούτο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της, αλλά και της ιδιότητας των κατηγορουμένων (πολιτικό πρόσωπο και δημόσιος λειτουργός). Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση ο κ. Κεφαλογιάννης είχε προβεί σε ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ότι ο πρώην υπουργός παύει να ασκεί τα καθήκοντα του άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή -θέση την οποία κατείχε μέχρι τότε- έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.
  https://www.kathimerini.gr/politics/343870/katadiki-kai-apo-to-efeteio-gia-i-kefalogianni/

 114. ΣΠ said

  102
  Το τραγούδι Please Please Me βγήκε δύο βδομάδες πριν από τις 26/1/63, στις 11/1/63.

 115. antonislaw said

  112 0 Κωστης Σχοινάς τελικά διαγράφτηκε από τη ΝΔ και μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου διαμένει εως και σημερα(Σικάγο), χωρίς να εχει κάνει γνωστό αν εχει σκεφτεί να επιστρέψει. Για τους λογους που έφυγε άρον άρον για την Αμερική, γιατί δεν εκφραστηκε ανοιχτά για το γεγονός της μη εκλογής του και το γιατί δεν επιστρέφει ίσως αποτελεσει σενάριο για νέο σήριαλ τύπου Σασμό…

 116. antonislaw said

  104
  Άλλο έπος, τέλειο Τζη!!!

 117. ΓΤ said

  Κι ενώ τα έπη γράφονται αλληλοδιαδόχως
  κορδόνι τα εγκώμια πως όλα έχουν «εξόχως»
  η Αστυνομία πάει αργά σε μπάλας στέκια-γιάφκα
  ώστε να έχει για να βρει μόνο χαρτιά τού… ΛΑΦΚΑ

  Γιατί αν είχαν ακούσει τον Ιβάν
  να μορφωθούν με γράμματα
  τότε το κάθε χαϊβάν
  δεν θα ‘σπερνε γύρω δράματα

 118. sarant said

  115 !! Δεν το ήξερα αυτό

 119. Μαρία said

  115
  Αυτός είναι πιο μικρός κι απ’ το δύτη μας και σπούδασε στο Σικάγο.
  Όταν έγραφε πάντως το βιογραφικό, περίμενε την απόφαση του εκλογοδικείου http://www.kgs.gr/kostis/index.php

 120. ΓΤ said

  Πήγανε και ανοίξανε τον ΠΑΟΚ του Ευόσμου
  κι αντί για μπάφους βρήκανε δυο φυλλαράκια δυόσμου!
  Είναι αθώα τα παιδιά, διαβάζουνε Τολστόι,
  αλλά στη ζώνη κρύβουνε μαχαίρι «από σόι»…

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 Τζη, ωραίο!
  Ένα κλείσιμο/απάντηση από τον…ψαρά 🙂

  -Ρώτα κυρά πόσο έφτασε
  η βενζίνα στο βαρκάκι
  κι όταν τον βρεις πες κι από εμέ
  δικό σας αναγνώστες

  π.χ. καλό τριημεράκι 😉

 122. Γιάννης Ιατρού said

  104, 121: Είστε ντουέτο ακτύπητο, πολύ τα φχαριστήθηκα, νά ΄στε καλά 🙂 👍

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά Δύτη των νιπτήρων κι εύχομαι να ξεκινήσεις και καταδύσεις στη θάλασσα, (για νάχω παρέα😊).
  Εκεί στην Δία έχει ένα βυθισμένο αρχαίο λιμάνι και κάπου ανάμεσα με το Ηράκλειο μια ναυαγισμένη γαλλική γαλέρα (;) του 17ου αιώνα, βυθίστηκε τότε με τους Οθωμανούς (εσύ τα ξέρεις καλύτερα) πολύ όμορφη εμπειρία, να την δοκιμάσεις.😊

  Ένα ξεχωριστό και όμορφο τραγούδι, για έναν ξεχωριστό σχολιαστή και πολύ ωραίο τύπο που ομορφαίνει το ιστολόγιο. Πολύχρονος και ουσιώδης.

 124. Ευχαριστώ πολύ Λάμπρο!
  Δύο μου αφιερώσατε μουσικές, και οι δύο πέσατε μέσα στις αδυναμίες μου 🙂

  [μα τι κατάληψη έκανα άθελά μου στο ιστολόγιο σήμερα!]

 125. loukretia50 said

  Αναρωτιέμαι γιατί θυμήθηκα τη φράση :
  «Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα»…

  ====================

  120.
  Δεν είναι τα παιδιά της γαλαρίας, δεν είναι παιδιά, είναι δολοφόνοι.

  -Τρέξτε πιάστε τα παιδιά
  πριν ξεκάνουν την κυρά
  που γυρίζει αργά το βράδυ,
  μην τη φάει μαύρο σκοτάδι.

  Κάτω απ΄το παράθυρό της
  στέκεται ένας πατριώτης
  Και στην πίσω αυλή της μπαίνει
  μια παρέα αφιονισμένη

  – Μα τι φταίνε τα παιδιά?
  Είναι λίγο ζωηρά.
  Κι όταν χάνει η ομάδα
  ρίχνουν μαχαιριές αράδα

  Κι άμα δουν ξανά το γιο της
  που δεν είναι πατριώτης
  απ΄το γήπεδο να βγαίνει …

  «Θράσος που’χουνε οι ξένοι»

 126. ΓΤ said

  124@
  «[μα τι κατάληψη έκανα άθελά μου στο ιστολόγιο σήμερα!]»

  Με τον Μποστ πρήζομαι, με τον Δύτη ποτέ.

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εξαιρετικά όλα τα στιχουργήματα. Μεταξύ ίσων, κατά τα δικά μου γούστα, προεξάρχει ο Τζης, @104.
  Ρε, μαν, εσένα ήθελα να βγάλω πρώτο, αλλά φοβήθηκα μη με πουν ότι μεροληπτώ. 😉

  Εκφράζω παράλληλα και την λύπη μου γιατί ουδείς ανέφερε τον εφευρέτη της τεχνοτροπίας «ο τελευταίος στίχος δικός σας αναγνώστες»

  Για την ιστορία να σας πω πώς έχει το συμβάν. Δωδεκαετής εν τω δημοτικώ σχολείω, μας πήγε ο δάσκαλός μα εκδρομή στον Πλαταμώνα, τότε πρωτοείδα και θάλασσα. Την άλλη μέρα μας έβαλε να γράψουμε έκθεση για την εκδρομή. Η δική μου έκθεση είχε μόνο τούτο το τετράστιχο:
  Επήγαμε στη θάλασσα,
  μαζέψαμε και στρείδια
  και η θάλασσα εφούσκωνε
  κι έφτανε ως τα γόνατα.

  Στις έντονες διαμαρτυρίες των συμμαθητών μου, ανέκραξα φωνή μεγάλη: δικό σας συμμαθητές μου! 😛😜🤪

 128. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  82, ΓΤ
  96τέλος, Antonislaw
  98, Lou
  104, Gpoint
  Μπράβο στα ωραία στιχουργήματα! 👋

  101, Πέπε
  Ο Νομικαντώνης, ακολουθεί τον τρόπο της μαντινάδας:
  «Τέσσερα μήλα έχει η μηλιά, τα δυό ‘ναι καμωμένα
  και τ’ άλλα δυό ακάμωτα, άστα ‘κειά!» 😉

  94+98
  ΕΦΗ και ΛΟΥ, θερμά ευχαριστώ!

  95, Μαρία
  Τα σχετικά με την Κρήτη σκίτσα του Μποστ που ξέρω είναι:
  – Επίσκεψις εις Κνωσόν (του Τσώρτσιλ), το έχει βάλει ο Νικοκύρης στις 24-7-2020
  – Περί ρουλέτας, όπου ακροθιγώς στο τέλος αναφέρει κάτι σχετικό με τα όσα σήμερα συζητάμε (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 27-11-60)
  – Τι είναι κάναβις, με θέμα όπως το προηγούμενο (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 27-11-60)
  – Συγκέντρωση των σταφιδοπαραγωγών στο Ηράκλειο (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 29-7-62)
  – Συνέχεια –μερικώς- του προηγούμενου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 5-8-62)

  Θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα…

  (Κάποιο σκίτσο θυμάμαι με βρακοφόρους κρητικούς, αλλά …δεν θυμάμαι ☺ )

 129. Γιάννης Ιατρού said

  124: ..[μα τι κατάληψη έκανα ..
  κι ήθελα να το αναφέρω προηγουμένως που τα λέγαμε, έκανα μια μικρή έρευνα στο ιστολόγιο και από το 2016 (έως τότε το έψαξα) μέχρι και φέτος, στα άρθρα της εκάστοτε 4/2 δεν εχει αναφερθεί κανείς τα γενέθλιά σου! Τι μας αποκρύπτουν;

 130. ΓΤ said

  127@

  Ρε μαν, το ξέρεις ότι δεν δίνω δυάρα για τις κατατάξεις…

 131. Πάντως και σήμερα, δεν ήμουν εγώ που το ανέφερα!

 132. spyridos said

  Χρόνια Πολλά Δύτη

 133. Χαρούλα said

  Ακόμη 4 έχει ο μήνας. Πρόλαβα!
  ΔΥΤΗ γερός, δυνατός! Δημιουργικός! Ευτυχισμένος πάντα!

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139 Μα ναι! Είμαστε Αξέγνοι Περάτες (Άσπρα πουλιά τση θάλασσας)
  https://www.explorecrete.com/greek/perates-gr.html

 135. Δηλώνω και εγώ Μποστικός!

  Χρόνια πολλά στον Δύτη

 136. Χαρούλα said

  ΜΙΚ_ΙΟΣ Να’σαι καλά! Ευχαριστώ!
  Ότι χρειαζόμουν σήμερα, ήταν η «μασημένη τροφή». Και εσύ την πρόσφερες απλόχερα, καλομασημένη!😉! Ούτε τα μισά δεν θα είχα αντιληφθεί. Γερός να είσαι! Χρειαζόμουν τις εξηγήσεις σου!

 137. Alexis said

  Χρόνια πολλά Δύτη!

 138. Ρε παιδιά, τι ομοβροντία ήταν αυτή! Σας ευχαριστώ, με συγκινήσατε!

 139. Alexis said

  #135: Είσαι μέγιστος!

 140. Alexis said

  #104: Μικρό έπος!

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ενδεικτική η αναλυτική περιγραφή του σχετικού παρασκηνίου από τον Λεωνίδα Κύρκο:

  Στα 1962 κάτω στην Κρήτη – τότε ήμουν βουλευτής Ηρακλείου – ένας διακεκριμένος κεντρώος δημοσιογράφος ο Μανώλης ο Καρέλλης ιδρυτής και διευθυντής τότε της Αλλαγής δέχθηκε μια δολοφονική επίθεση. Ήταν προφανές ποιοι ήταν οι οργανωτές αυτής της
  δολοφονικής επίθεσης, ήταν ο Βαγγέλης ο Κεφαλογιάννης, ο επιλεγόμενος και κάτω στο Ηράκλειο και «φρούραρχός» (…) πήγα καιβρήκα τον Μαρή πρώην υπουργό, που ήταν ο μέγας τοπάρχης του Κέντρου, και του είπα: «Κωστή να διοργανώσουμε μία συγκέντρωση, να αποδοκιμαστεί έτσι κατά κράτος το γεγονός και να απαλλάξουμε και το Ηράκλειο από την τρομοκρατία που ασκούν οι συμμορίες του Κεφαλογιάννη»
  σελ. 75 https://www.didaktorika.gr/eadd/bitstream/10442/27045/1/27045.pdf

 142. sarant said

  135 Φοβερός, όπως πάντα!

 143. sarant said

  128 ΜΙΚ_ΙΕ, να μια ακόμα κρητική του Μποστ, απο την Αυγή (την έχω και σε καλύτερη ανάλυση)

  Μη σώσετε και μας σώσετε

 144. Pedis said

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 120 του μαν το πιο επιτυχημένο. 👍

 146. # 135

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα σε όλους!

  124, ΔτΝ
  Ω Δύτα! Ωραία κατάληψη, όμως! Και μόνο για το φοβερό δημιούργημα (#135) του Χριστιανομπολσεβίκου 👋, άξιζε η «παρεκτροπή»! 🙂

  127, ΚΩΣΤΑΣ
  👍 😃

  109-112-113-141, ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Χρήσιμα συμπληρώματα που βοηθούν σε πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των γεγονότων. Και επαληθεύεις κι εσύ την πρόβλεψη-απάντησή μου στη Μαγδαληνή! (#44)

  136, Χαρούλα
  Χαίρομαι που, όπως φαίνεται, ήταν για σένα ευχάριστη διέξοδος το σημερινό! Ευχαριστώ κι εγώ!

  143, Νικοκύρη
  ΝΑΙ, μάλλον αυτό ήταν που (δεν) θυμόμουν!

 148. Νέο Kid said

  DuQuchmoHjaj qoSlIj Δύτη!

 149. 148 Τι είναι αυτά, Κλίνγκον;

 150. Γιάννης Ιατρού said

  Ετεοκυπριακά 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: