Ένα παιδί δεκατριώ χρονώ
Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2022
Ποιο παιδί, θα ρωτήσετε, τουλάχιστον όσοι δεν θυμάστε ανάλογους τίτλους από προηγούμενες χρονιές. Παιδί δικό μου, αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια -παιδί πνευματικό.
Όμως δεν γιορτάζω μόνος μου, γιορτάζουμε. Βλέπετε, σήμερα έχουμε γενέθλια: το ιστολόγιο κλείνει τα δεκατρία χρόνια του, μια κι έκανε τα πρώτα του βήματα στις 16 Φεβρουαρίου του 2009: εννιά και δεκατρία μας κάνουν είκοσι δύο. Οπότε, παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου.
Όμως θα συμφωνήσετε μαζί μου, πιστεύω, πως για ένα πλάσμα δεκατριώ χρονώ η μέρα των γενεθλίων του είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό, που αξίζει να γιορτάζεται. Βέβαια, δεν είναι ίδια όλα τα δέκατα τρίτα γενέθλια. Το δεκατριάχρονο παιδί έχει πια μπει στην εφηβεία και περνάει πρωτόγνωρες δοκιμασίες. Από την άλλη, τα δεκατριάχρονα ιστολόγια μάλλον έχουν περάσει στην τρίτη ηλικία τους -αιωνόβια θα τα λέγαμε με ανθρώπινα μέτρα. Άλλωστε, είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα ιστολόγια που λειτουργούν αδιάλειπτα από το 2009 (ή και παλιότερα) ως τα σήμερα· βέβαια, δύο από αυτά τα αιωνόβια ιστολόγια ανήκουν σε φίλους του ιστολογίου μας, και εννοώ τον Αθεόφοβο (το δικό του είναι αρχαιότερο, κατά τρία χρόνια θαρρώ) και τον Δύτη (νεότερο κατά ένα μήνα). Πάντως, αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλά ιστολόγια σαν το δικό μας, που να δημοσιεύουν καθημερινώς καινούργιο άρθρο.
Στα 13 λοιπόν χρόνια που είμαστε μαζί, έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο συνολικά 4791 άρθρα (με το σημερινό) στις 4749 μέρες ζωής του. Στη δέκατη τρίτη χρονιά του ιστολογίου (από τις 17.2.2021 έως σήμερα, που θα μπορούσαμε να την πούμε και δεύτερη κορονοχρονιά) δημοσιέψαμε ένα άρθρο κάθε μέρα (και δυο μέρες είχαμε και δεύτερο άρθρο), χωρίς ποτέ να διακοπεί το σερί -αλλά αυτό είχε συμβεί και τις προηγούμενες έξι χρονιές, αφού το σερί της καθημερινής δημοσίευσης βαστάει αδιάλειπτο από τις 29.1.2014.
Συνολικά μέσα στη 13ετία έχετε κάνει 795.000 σχόλια, ενώ το ιστολόγιο έχει δεχτεί κάπου 27.760.000 επισκέψεις. Κάποτε τα εκατομμύρια (των επισκέψεων, να εξηγούμαστε) τα πρόσεχα και τα επισήμαινα, αλλά μετά σταμάτησα.
Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν οι τακτικοί και οι λιγότερο τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, που πολλοί από αυτούς ήταν ή έχουν γίνει φίλοι, ενώ αρκετοί έχουν γραφτεί και “συνδρομητές” (ο μετρητής μου λέει 24.800 άτομα), οπότε ειδοποιούνται με ηλεμήνυμα ή με άλλον τρόπο κάθε φορά που ανεβάζω καινούργιο άρθρο. Άλλοι πάλι ειδοποιούνται για τις δημοσιεύσεις από το Φέισμπουκ, υπάρχουν όμως και οι αναγνώστες που φτάνουν στο ιστολόγιο εντελώς τυχαία μέσω γκουγκλ, έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση. Με όποιο τρόπο και να έρχεστε, η συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας αυξάνουν κατακόρυφα την αξία των άρθρων -και σας ευχαριστώ πολύ!
Γενέθλια έχουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ας πούμε μερικά πράγματα για τον αριθμό 13, τα χρόνια που συμπληρώνουμε σήμερα. Βέβαια κι εδώ κλέβω, αφού το υλικό θα το πάρω από ένα προηγούμενο άρθρο αφιερωμένο στον αριθμό 13, που όμως είχε δημοσιευτεί στο ιστολόγιο στις 13/3/13, πριν από σχεδόν 9 χρόνια, οπότε δεν θα το καλοθυμάστε όλοι!
Λοιπόν, ο 13 είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή διαιρείται μόνο με το 1 και με τον εαυτό του. Είναι ακόμα ο μικρότερος τώρπος αριθμός -τη λέξη αυτή μόλις την έπλασα, για να αποδώσω το αγγλικό emirp, όπως λέγονται οι πρώτοι αριθμοί που άμα τους αντιστρέψεις προκύπτει πάλι πρώτος αριθμός (αφού θέλουμε ελληνική απόδοση, δεν θα αντιστρέψουμε όλη τη λέξη, σοτωρπ, μόνο το θέμα της). Το όνομά του, δεκατρία, δείχνει ολοκάθαρα την προέλευση, τρία και δέκα, και αυτό φαινόταν ακόμα πιο καθαρά στα αρχαία ελληνικά, που ήταν «τρισκαίδεκα». Πιο σωστά, στα αρχαία της κλασικής εποχής, γιατί και το δεκατρία αρχαίο είναι, εκτός αν δεν θεωρείτε βεριτάμπλ αρχαίους τον Πλούταρχο, τον Γαληνό και τους άλλους της ελληνιστικής εποχής.
Στα αγγλικά λένε thirteen και ο σχηματισμός είναι ίδιος με τον αρχαίο (τρία-δέκα), που φαίνεται πιο καθαρά στο γερμανικό dreizehn, που αποτελεί απλή συνένωση των δυο αριθμητικών για το τρία και το δέκα. Από το λατινικό tredecim το ιταλικό tredici, το γαλλικό treize, το ισπανικό trece και τα υπόλοιπα λατινογενή. Αν ξέρετε καμιά γλώσσα όπου το όνομα του αριθμού 13 να μην προκύπτει από το 10 και το 3, θα με ενδιέφερε αν την ακούσω. [Προσθήκη: Μου λένε ότι τα ινδικά είναι μια τέτοια γλώσσα: στα ινδικά 3=τιν, 10=ντας, 13 = τέρα(χ)] .Παρατηρώ πάντως ότι η Εσπεράντο βάζει πρώτο το δέκα (dek tri), όπως και τα νέα ελληνικά ή και τα τούρκικα (on üç, όπου on το δέκα).
Όπως ξέρουμε, ο αριθμός 13 θεωρείται ο κατεξοχήν γρουσούζικος αριθμός, τόσο που πολλές αεροπορικές εταιρείες (ή όλες;) δεν έχουν στα αεροπλάνα τους σειρά καθισμάτων με τον αριθμό 13, από τη 12 πάνε κατευθείαν στη 14. Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ στα ψηλά κτίρια, όπου είτε παραλείπεται ο αριθμός 13 στο ασανσέρ είτε υπάρχει ο 12Α. (Αναρωτιέμαι αν γίνεται το ίδιο στην Ελλάδα, δεν πρόσεξα ποτέ). Στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι το 85% των αμερικάνικων κτιρίων δεν έχουν όροφο που να ονομάζεται 13ος όροφος.
Αυτός ο φόβος για το 13 ονομάζεται triskaidekaphobia στα αγγλικά, λέξη καινούργια, ελληνογενής, πλασμένη τον εικοστό αιώνα (το 1911 είναι η πρώτη ανεύρεσή της, βρίσκω κάπου). Η ελληνική Βικιπαίδεια το αποδίδει «τρισκαιδεκαφοβία», που δεν μου αρέσει, όχι μόνο επειδή είναι δυσκολοπρόφερτο αλλά και επειδή μπορεί να παραπλανήσει κάποιους να σκεφτούν ότι υπήρχε τέτοια δεισιδαιμονία και στην αρχαιότητα. Δεν υπήρχε. Η πρόληψη για το 13 και η δεκατριοφοβία στον δυτικό κόσμο είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, των τελευταίων αιώνων. Μην πιστεύετε αυτό που λέει η ελληνική Βικιπαίδεια, ότι στον κώδικα του Χαμουραμπί παραλείπεται ο 13ος νόμος, και αυτό είναι ένδειξη πανάρχαιης δεκατριοφοβίας, είναι μύθος. Δεν είναι απίθανη η εξήγηση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος επειδή στον Μυστικό Δείπνο συμμετείχαν 13 πρόσωπα, αλλά απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις δεκατριοφοβίας τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, παρά πολύ αργότερα. Βέβαια, στα επίσημα δείπνα προσέχουν να μην υπάρχουν 13 συνδαιτυμόνες στο τραπέζι.
Φυσικά, η γρουσουζιά του 13 δεν φτάνει στο σημείο να θεωρηθεί δυσοίωνο το δεκατριάρι στο προπό. Και βέβαια, τα 13α γενέθλια ποτέ δεν μπορεί να είναι γρουσούζικα, ούτε και τα δικά μας.
Οπότε, επιστρέφουμε στα δικά μας δέκατα τρίτα γενέθλια για να κλείσουμε το σημερινό άρθρο με έναν απολογισμό των δημοφιλέστερων άρθρων αυτής της δεκατριετίας.
Αυτά είναι τα 20 πιο πολυδιαβασμένα άρθρα της δωδεκαετίας, με το έτος δημοσίευσης του καθενός σε παρένθεση.
H κατάταξη είναι σχεδόν ίδια με εκείνη που είχα δημοσιεύσει πέρυσι. Σημειώθηκαν κάποιες ανακατατάξεις θέσεων, με σημαντικότερη την εναλλαγή ανάμεσα σε 3η και 4η θέση, ενώ και το άρθρο «Πόσο μάλλον ή πόσω μάλλον;» από 17ο ανέβηκε 10ο. Μόνη νέα παρουσία στην εικοσάδα το «Αφορά το ή αφορά στο;», που βρέθηκε στη 17η θέση. Δεν είναι εντελώς καινούργιο άρθρο -είναι του 2018.
Όταν ξεκινήσαμε, το 2009, τα ιστολόγια βρίσκονταν στην ακμή τους αν και είχαν ίσως αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα. Δεκατρία χρόνια μετά, άλλες πλατφόρμες έκφρασης κυριαρχούν -Φέισμπουκ και Τουίτερ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, άλλα όπως Ίνσταγκραμ ή Τικ Τοκ για τους νεότερους.
Οπότε σήμερα το ιστολόγιό μας μάλλον φαντάζει από μιαν άποψη σαν δεινόσαυρος, απομεινάρι μιας άλλης εποχής ως προς τη μορφή, αλλά πάντοτε ζωντανό κι ακμαίο, ένας χώρος όπου συζητάμε για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τ’ άλλα, προσπαθώντας να κρατάμε το γούστο μας, το χιούμορ και την ψυχραιμία μας, μια ηλεκτρονική συντροφιά που κάποτε μετατρέπεται και σε συνάντηση φίλων στην πραγματική ζωή, όσο κι αν η πανδημία μάς εμπόδισε να βρεθούμε τόσο όσο θα θέλαμε τη χρονιά που μας πέρασε.
Τόσα χρόνια που είμαστε μαζί, έχουμε χάσει για πάντα μερικούς αξέχαστους φίλους (την Κρονοπιούσα, τον Σπάιραλ, τον Αυγουστίνο, τον Γς). Άλλοι φίλοι απλώς σταμάτησαν να γράφουν εδώ, αν και κάποιοι μας διαβάζουν ακόμα -και ελπίζω ότι κάποτε θα επανέλθουν.
Στο αντιστοιχο προπέρσινο άρθρο ο αείμνηστος φίλος μας ο Σπάιραλ είχε σχολιάσει «Τιμή και δόξα λοιπον στους δεινόσαυρους του διαδικτύου, σε αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση των σόσιαλ». Λοιπόν, εύχομαι ολόψυχα του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι μαζί.
Και καθώς σήμερα το ιστολόγιο μπαίνει στον δέκατο τέταρτο χρόνο της ζωής του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε τακτικά, που σχολιάζετε περιστασιακά ή που απλώς μας διαβάζετε για την τόσο σημαντική καθημερινή σας συνεισφορά και παρουσία – ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε!
Jago said
Καλημέρα, χρόνια πολλά!
Κουνελόγατος said
Αν έπαιζε ποδόσφαιρο, θα ήταν στην Κ-14. Να τα χιλιάσεις τα χρόνια και 1 εκατομμύριο άρθρα και….
Παναγιώτης Κ. said
Κατά πρώτο χρόνια πολλά!
Τι περίεργο πράγμα! Άλλη η πρωινή διάθεση (ενθουσιώδης) και άλλη η μετά το μεσημέρι (συγκρατημένη).
Δεν έχω όμως τον καιρό για να εκφράσω τον ενθουσιασμό, λόγω υποχρέωσης.
Θα δω πως θα πάει το πράγμα μετά το μεσημέρι!
Κώστας said
Πολύχρονο!
Κιγκέρι said
>>…Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ στα ψηλά κτίρια, όπου είτε παραλείπεται ο αριθμός 13 στο ασανσέρ είτε υπάρχει ο 12Α. (Αναρωτιέμαι αν γίνεται το ίδιο στην Ελλάδα, δεν πρόσεξα ποτέ)
Για ορόφους δεν ξέρω, δεν νομίζω να έχω μπει σε τόσο ψηλό κτήριο στην Ελλάδα, όμως μπορώ να βεβαιώσω ότι στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όπου νοσηλεύτηκε η μητέρα μου την άνοιξη, πρόσεξα ότι όντως η αρίθμηση των δωματίων ήταν 312, 312Α, 314.
Καλημέρα και χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και στους συντελεστές του!
athinaika said
Κατόρθωμα, φίλε. Εύγε και μακάρι ανάλογα στατιστικά και την ερχόμενη δεκατριετία. Δημήτρης Φύσσας
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα, χρόνια πολλά!
Και στα εκατοστά να είμαστε όλοι εδώ και να σχολιάζουμε! Προτείνω σ’ εκείνο το επετειακό άρθρο να ορίσουμε τη θεματική του δεύτερου αιώνα του ιστολογίου. Δεν πρέπει να αφήσουμε θέματα ακάλυπτα, ίσως μετά τα 200 χρόνια να βαρεθούμε.
ΓΤ said
Αφού λοιπόν από τον περσινό τίτλο «12 χρονών» πηγαίνουμε στον σημερινό «δεκατριώ χρονώ», θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα έχουμε ένα κλείσιμο ματιού προς τη «Μικρή πράσινη θάλασσα» του Ελύτη 😉
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια!
7 Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε από τα 80ά γενέθλια, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή.
leonicos said
Παιδί δικό μου, αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια -παιδί πνευματικό.
επειδή είναι ‘πνευματικό’, δεν είναι δικό σου με την κυριολεκτική έννοια (διάβαζε σημασία);
Κύριε ελέησον!
Ντάξει, ξέρουμε ότι σ’ αυτό το παιδί δεν συνέλαβε η γυναικα σου, δεν κοιλοπόνεσε και δεν ‘συνελήφθη’ στο κρεβάτι σου. Μέχρις εκεί… το καταλαβαίνουμε και από μονοι μας
Divolos said
Χρόνια πολλά. Εύχομαι να συνεχίσει με την ίδιο ρυθμό και την ίδια ζωντάνια για πολλά χρόνια ακόμη κι εμείς να είμαστε καλά για να το χαιρόμαστε και να το απολαμβάνουμε.
leonicos said
ΔΙΟΡΘΩΣΗ
σ’ αυτό το παιδί δεν συνέβαλε η γυναικα σου,
leonicos said
Να σου κάνουμε και μπαρ μιτσβά, γιορτή της ενηλικίωσης
Ραββίνο θα βρούμε
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και χρόνια πολλά !

Πολύ σπουδαία η προσφορά του ιστολογίου αναμφίβολα, κι είμαστε όλοι κοντά του, περισσότερο ή λιγότερο, προϊόντος του χρόνου και των εξελίξεων της ζωής… Και φυσικά, θυμόμαστε πάντα κι αυτούς που αναπόδραστα δεν μπορούν να είναι πλέον μαζί μας…
Για το 13άρι του ΠΡΟΠΟ έχω την αίσθηση ότι δημιουργήθηκε μετέπειτα και επίτηδες, για να «ξορκίσει» τον αριθμό, αφού στο ξεκίνημά της το Μάρτιο του 1959 η στηλη είχε 12 αγώνες.
Αυτό σημαίνει ότι τη «γρουσουζιά» του 13, αρχίσαμε να την πιστεύουμε «επισήμως» από το 1960 και μετά; Το αφήνω ως ερώτηση…
Κιγκέρι said
Σίγουρα συμβάλλει και η Νικοκυρά στο ιστολόγιο, τόσα χρόνια υπομονή κάνει η γυναίκα! 🙃
ΓΤ said
(Αναμένονται 13 σχόλια-επαναληπτική καραμπίνα από συγκεκριμένο σχολιαστή.)
Πάνος με πεζά said
Εδώ επίσης, το αυτοκίνητο του Ντόλαλντ Ντακ, με τον αριθμό 313, ενώ θυμίζω ότι και η διεύθυνσή του ήταν «Ατυχίας 13». 🙂

sarant said
14 Βρε καλώστον -ώστε αυτό ήταν το πρώτο δελτίο;
15 Πες το ψέματα!
LandS said
Πάρα πολύ ωραία!
Άντε και για τα 113α όταν πια η ανθρωπότητα θα έχει ξεπεράσει τα πληκτρολόγια, τι λέω… τη φωνητική υπαγόρευση κειμένου που ακόμα κάνει τα πρώτα βήματα.
Έχω την εντύπωση ότι εμείς του ιστολογίου κουβαλάμε τα ίδια μυαλά από το 2009 (εγώ από το 2010 – νομίζω)
ΚΩΣΤΑΣ said
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο 13/χρονο πνευματικό σου παιδί, Νικοκύρη, και να τα εκατοστίσει! 😀
Χωρίς ίχνος κολακείας, σε θεωρώ ήρωα, αφού επί 13 συναπτά έτη έχεις την δύναμη να ανεβάζεις καθημερινά άρθρο, κάποιες λίγες φορές και δύο την ημέρα.
Παρακαλώ τα καλά ψαχτήρια του ιστολογίου να δουν αν υπάρχει άλλη τέτοια παρόμοια περίπτωση στο διαδίκτυο ή ακόμη και σε χρονογράφους σε εφημερίδες. Υποψιάζομαι ότι έχεις μια θέση ρεκόρ κρατημένη στο βιβλίο Γκίνες.
Να είσαι γερός, να συνεχίζεις αδιάκοπα, να σε χαιρόμαστε και να μας χαίρεσαι ή και να μας ανέχεσαι κι εσύ! 🙂
leonicos said
שְׁלוֹשׁ עֶשׂרֵה shalosh ‘asre (το εβραϊκό επί τα λαιά) τρία-δέκα
Γεωργιανά (Kartulad) ცამეტი, tsamet’i, σύνθετο από τα სამი, sami, τρία ათი ati δέκα. Παρά την κάποια φωνητική μεταβολή, είναι κανονική σύνθεση με τους καρτουλικούς κανόνες.
gpointofview said
Καλημέρα…
(γράφει ο ήλιος με χρυσάφι, στης Αθήνας μόλις βγει τον ουρανό… ανοίγεις το παράθυρο και τον οράς μουντό !!)
Να ζήσεις ιστολογιάκι και χρόνια πολλά, μεγάλο να γίνεις κ,λπ,
Δεν είδα ηλετούρτα με ηλεκεράκια όμως και απορούσα πως θα γίνει το ηλεφύσημα…με ντιλίτ ;
Χρόνια πολλά και πάλι και πάω να φ’υγω πριν με πιάσει στο στόμα του ο (και πάλι ηττημένος) λεώ
dryhammer said
Χρόνια Πολλά!
Με το καλό να φτάσουμε από δεινόσαυροι να γίνουμε τριλοβίτες των ιστολογίων
leonicos said
Τα γεωργιανά (κάρτουλαδ) διαβάζονται επί το ευθύ, από τα αριστερά, όπως τα ελληνικά
leonicos said
Τζι ο νικητης
Δοξάστε τον!
Λεύκιππος said
13 η καλύτερη, πιστεύω, ηλικία.
Γιάννης Ιατρού said
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο ιστολόγιο Νίκο, κι ευχαριστούμε πολύ!👍
sarant said
23 Θα χρειαστεί και λίγη δίαιτα.
ΓΤ said
14@
Απλώς ο ΟΠΑΠ, πηγαίνοντας από τους 12 αγώνες στους 13, κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 1965, θέλησε να αυξήσει τον βαθμό δυσκολίας, αφού μέχρι τότε, ως το μοναδικό παιχνίδι που ήταν, έπαιζε και «κουτσή Μαρία», οπότε τα κέρδη ήταν, αναλογικά, χαμηλά, πλην των σπάνιων «εκρήξεων». Ο βαθμός δυσκολίας έγινε ακόμα μεγαλύτερος, με την εισαγωγή 14ου αγώνα τον Μάρτιο του 2006.
atheofobos said
Τα σημερινά γενέθλια δίνουν ιδιαίτερη χαρά σε όλους όσους διατηρούν εν ζωή από αμνημονεύτων χρόνων ένα ιστολόγιο και ιδίως σαν αυτό του Νικοκύρη που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα.
Όσοι διατηρούν από χρόνια ιστολόγιο μπορούν να εκτιμήσουν επίσης , πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους, το πόσο δύσκολο, χρονοβόρο και εξουθενωτικό είναι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να βρίσκεις και να γράφεις ένα ενδιαφέρον και διαφορετικό θέμα.
Το δεύτερο σημαντικό που έχει πετύχει ο Νίκος είναι το γεγονός πως άσχετα από το εκάστοτε θέμα, πάντα υπάρχουν ενδιαφέροντα σχόλια που προσθέτουν σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν συχνά ευκαιρίες για σχολιασμό και συζήτηση άλλων, με ενδιαφέρον, τελείως άσχετων με το αρχικό δημοσίευμα θεμάτων.
Έτσι στην ουσία το ιστολόγιο γίνεται ένα ξεχωριστό αλλά ανοικτό φόρουμ ιδεών.
Εκτός από τις αυτονόητες ευχές μου για μακροημέρευση, θα ήθελα να προσθέσω από το εορταστικό ποστ που είχα αναρτήσει το 2019 για τα 13 δικά μου γενέθλια τα εξής:
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να αγοράσω διαμέρισμα πολυκατοικίας με αριθμό 13 και όπως αποδείχτηκε η επιλογή μου ήταν πολύ καλή.
Σε αντίθεση με αυτούς που έχουν Triskaidekaphobia υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν τον αριθμό 13 τυχερό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Colgate University το οποίο ιδρύθηκε το 1819 από 13 άνδρες με 13 δολάρια, 13 προσευχές και 13 άρθρα ! Το campus του βρίσκεται στο 13 Oak Drive στο Hamilton της Νέας Υόρκης.
13 ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!
https://atheofobos2.blogspot.com/2019/05/13.html
leonicos said
Σίγουρα συμβάλλει και η Νικοκυρά στο ιστολόγιο, τόσα χρόνια υπομονή κάνει η γυναίκα!
Μιλάμε γι α τη γέννα. Όχι για το μεγάλωμα! 🙃
Κουνελόγατος said
7 Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε από τα 80ά γενέθλια, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή.
Διακρίνω μια απαισιόδοξη ειρωνεία ή είναι ιδέα μου;
Για τους βάζελους του ιστολογίου, ξέχασες τη θύρα 13.
voulagx said
Χρόνια Πολλά στο μικρό!
Και πως να μην θεωρούν οι αμερκανοί γρουσούζικο το 13 μετά το apollo 13
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Τό 13 γιά Μητσοτάκη τό πήγαινες, ἀλλά ἀκόμη δέν σοῦ προέκυψε Ἰατροῦ γιά τό ἐναρκτήριο λάκτισμα καί ἀγωνιᾶς, ἔτσι; 🙂
Χρόνια σου πολλά!
Ρήγας said
Εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Σαραντάκο που υπάρχετε και μας κάνετε σοφότερους (μαζί με τους τακτικούς σχολιαστές σας, βέβαια)! Σας διαβάζω πολλά χρόνια τώρα και συχνά χρησιμοποιώ χρήσιμα στοιχεία από το ιστολόγιό σας στο μάθημα. Το έχω συστήσει και σε όλους τους μαθητές μου και δεν είναι λίγοι αυτοί που σας διαβάζουν έστω και περιστασιακά.
Να είστε γερός και να συνεχίσετε να γράφετε για πολλά χρόνια ακόμα!
Υ.Γ. Διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού άρθρου μου ήρθε στο μυαλό το εξαιρετικό ποίημα του Ελύτη: «Μικρή πράσινη θάλασσα» (Ήταν κι αυτή δεκατριώ χρονώ)!
LandS said
14
Ο λόγος ήταν μάλλον συμφεροντολογικός. Έριξαν τη θεωρητική πιθανότητα της επιτυχίας α΄ κατηγορίας, στο 1/3.
Ταυτόχρονα αύξησαν την δυνατότητα «εκπλήξεων»
leonicos said
30 Αθεόφοβε
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να αγοράσω διαμέρισμα πολυκατοικίας με αριθμό 13 και όπως αποδείχτηκε η επιλογή μου ήταν πολύ καλή.
Το σπίτι μου στους Αμπελοκήπους είναι Αμαλιαδος 13.
όταν το αγοράσαμε, το μακρινό 1971, 800.000 δραχμές = 2.160 ευρώ (ας πούμε), απόρησα που δεν το σχολίασε η μάνα μου
Και δεν το σχολίασε κανείς
ΓΤ said
35@
βλ. #8
leonicos said
30 Αθεόφοβε
υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν τον αριθμό 13 τυχερό
είχα μια συμμαθήτρια, αλλά είχα την εντύπωση πως ήταν πόζα
sarant said
Ευχαριστω για τα νεότερα!
35 Να είστε καλά, αγαπητέ!
30 Εδώ που τα λέμε, σχεδόν σε κάθε οδό (εκτός από τις πολύ μικρές) υπάρχει αριθμός 13.
ΓΤ said
Είναι κι εδώ μια «αγορά», όπου ασφαλώς διαμορφώνεται μια «πολιτεία» Σαραντάκου.
Αγαπάμε.
Πάνος με πεζά said
Υπάρχει και τίτλος ελληνικής ταινίας του 1970, «Να’τανε το 13 να’πεφτε σε μας !» Βαζω αυτό το βιντεάκι, που έχει και Αμπελόκηπους, που διάβασα παραπάνω…
Πέπε said
> Φυσικά, η γρουσουζιά του 13 δεν φτάνει στο σημείο να θεωρηθεί δυσοίωνο το δεκατριάρι στο προπό.
Κάτσε να σκορπίσουμε λίγη ποιότητα εδώ πέρα.
> Στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι το 85% των αμερικάνικων κτιρίων δεν έχουν όροφο που να ονομάζεται 13ος όροφος.
Των κτιρίων με 13 ορόφους και άνω, ή όλων γενικά των κτιρίων;
* * * * *
Στα αρχαία σίγουρα ήταν τρισκαίδεκα; Τρεις φορές και δέκα; Μήπως ήταν τρεισκαίδεκα / τριακαίδεκα; Μπα, το τριακαίδεκα δε μου θυμίζει τίποτα. Ίσως σχιζολεκτικά, τρία και δέκα. Και έτσι υποθέτω ότι θα κλινόταν κιόλας: τριών και δέκα, τρισί και δέκα, δεν πιστεύω να έλεγαν τριωγκαίδεκα.
Πέπε said
> Στο αντιστοιχο προπέρσινο άρθρο ο αείμνηστος φίλος μας ο Σπάιραλ είχε σχολιάσει «Τιμή και δόξα λοιπον στους δεινόσαυρους του διαδικτύου, σε αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση των σόσιαλ». Λοιπόν, εύχομαι ολόψυχα του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι μαζί.
Πάλι όλοι μαζί με τον Σπάιραλ; Το χοντρύνανε με την πανδημία ή έγινε τίποτα άλλο που το έχασα;
Πέπε said
(πάντως ταιριαστή δεκατριάρικη ευχή…)
LandS said
43 Των κτιρίων με 13 ορόφους και άνω, ή όλων γενικά των κτιρίων;
Καλό 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὸ ἱστολόγιο, στὸν Νικοκύρη, σὲ ὅλους τοὺς σχολιαστές καὶ ἀναγνῶστες.
Ἡ ἀδιάλειπτη δεκατριάχρονη παρουσία τοῦ ἱστολογίου ἀποτελεῖ πραγματικὸ κατόρθωμα, ὄχι μόνο γιὰ τὰ ἄρθρα ποὺ δημοσιεύονται καθημερινά, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὶς ἀπαντήσεις ποὺ δίνει ὁ Νικοκύρης σὲ σχόλια ποὺ ἀφοροῦν διαφορετικὰ ἄρθρα, κάποια δημοσιευμένα πρὶν ἀπὸ χρόνια.
Πραγματικά ἕνα τεράστιο ἔργο ἀπὸ μόνο ἕναν ἄνθρωπο, ἐργαζόμενο καὶ μὲ τόσες παράλληλες ἀσχολίες.
Νικοκύρη, σοῦ εὔχομαι νὰ εἶσαι γερός, δυνατὸς καὶ πάντα δημιουργικός.
dryhammer said
28. Ποιος (νομίζει πως) θα γλιτώσει τη δίαιτα;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
47 Νάσαι καλά Μήτσο!
41 Καλό.
sarant said
43α Μάλλον το δεύτερο
43β
Από Λίντελ Σκοτ
τρεισκαίδεκα, οἱ, αἱ, τριακαίδεκα, τά, first as three words, later as one,
thirteen: gen. τριῶν καὶ δέκα Th.2.97, IG12.372.87, etc.: dat. τρισὶ καὶ δέκα Th.8.108, D.9.25, IG22.1673.7, etc.: acc. neut. τριακαίδεκα (or τρία καὶ δέκα) Hdt.1.119, Ar.Pl.194,846, Pax990:—sts other words are interposed, τρεῖς τε καὶ δ. Pi.O.1.79, but μέν follows τρισκαίδεκα in B.10.92 and δέ in Th.3.79 (s. v. l., δέ om. codd. BM):— the form τρισκαίδεκα (acc. masc. and fem.) is found in codd. of Hom. Il.5.387, Od.24.340 (in Od. τρεισκαίδεκα, διὰ διφθόγγου γράφουσι τὰ τῶν ἀντιγράφων ἀκριβέστερα Eust. ad loc.); also of Pi.Fr.135 (v. l.), B. l. c. (Pap.), Ar.Ra.50, X.HG5.1.5, Th.3.69,79, 8.88 (τρεῖς καὶ δέκα cod. B); τρισκαλδεκα as gen., Hp.Mul.2.133 (τρεις- cod. D), Is.8.35; as dat., Th.8.22 codd.:—early Inscrr., however, never have τρισκαίδεκα, but τρεῖς [τρε̄ς] καὶ δέκα ἡμέραι IG12.295.11 (v B. C.); στατῆρας τρεισκαίδεκα SIG241 B101 (Delph., iv B. C.); τρε[ισκαί]δεκα πόλεων ib.368B1 (iii B. C.); λίθων τρεισκαίδεκα IG7.3073.134 (Lebad., ii B. C.); so that τρισκαίδεκα should be corrected in all early texts (in spite of Choerob. in An.Ox.2.267) either to τριῶν καὶ δ., etc., or to τρεισκαίδεκα: the same applies to the following compds.: v. τρεισκαιδέκατος.
Δύτης των νιπτήρων said
Ο Δύτης (ως Δύτης) χρωστά τη γέννησή του στο δεκατριάχρονο. Αν δεν γλυκαινόταν με την παρέα και τις κουβέντες εδώ, θα παρέμενε απλός περιηγητής του διαδικτύου. Ως εκ τούτου, χρόνια πολλά στον μεγάλο αδελφό αλλά και συγχρόνως στον τρόπο τινά πατέρα ή τέλος πάντων πατρική φιγούρα! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Βρε και θυμόμουνα να μην το ξεχάσω που πλησιάζουμε στα γενέθλια, αλλά μήπως κατάλαβα ότι σήμερα έχουμε 16/2 ;
Στο ιστολόγιο που ‘ρθαμε ,
σχόλιο να μη ραγίσει
και χίλια χρόνια η συντροφιά
να ζει να συνεχίσει
Χρόνια πολλά μας λοιπόν!
>>Στο αντιστοιχο προπέρσινο άρθρο ο αείμνηστος φίλος μας ο Σπάιραλ είχε σχολιάσει «Τιμή και δόξα λοιπον στους δεινόσαυρους του διαδικτύου, σε αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση των σόσιαλ». Λοιπόν, εύχομαι ολόψυχα του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι μαζί.
και δεν ήταν πια ο ακριβός μας 😦 ,
και το κατάλαβα και από αυτό το σχόλιο ότι έφτασαν τα ζόρικα στο θέμα υγείας του.
Stazybο Hοrn said
Μεγάλη γιορτή σήμερα, ας δώσουμε δυο τόμους Σαραντακοπαίδεια, δίχως κουπόνια: 2011 και 2012.
Αν δεν τους είχατε προλάβει, οι προηγούμενοι ήταν το 2009 εδώ και το 2010 εδώ.
Νέο Kid said
Οι αριθμοί «σοτώρπ» είναι καθιερωμένη ορολογία για τους αριθμοθεωρητικούς.
Πολύ ενδιαφέρον βέβαια έχουν οι καρκινικοί (ή παλίνδρομοι) πρώτοι , δηλαδή οι περιπτωσεις όπου «πρώτος»=«σοτώρπ» , όπως το 131 το 151 το 353 κλπ.
Είναι ακόμη άγνωστο αν οι παλίνδρομοι πρώτοι είναι άπειροι …
Προβληματάκι: Όλοι οι παλίνδρομοι πρώτοι (εκτός απ το 11) έχουν περιττό αριθμό ψηφίων. Γιατί;
Αντώνης said
Χρόνια πολλά και μακροημέρευση κι από μένα.
@14 Παρατηρώ ότι τα παλιά δελτία του ΠΡΟ-ΠΟ είχαν μόνον 2 δυνατότητες προβλέψεων (1 – 2 😉 και όχι τις συνηθισμένες 3 (1 – 2 – Χ).
EΦΗ - ΕΦΗ said
8. >>θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα έχουμε ένα κλείσιμο ματιού προς τη «Μικρή πράσινη θάλασσα» του Ελύτη
Να το τραγουδήσουμε κιόλας 🙂 Πα μαλ
Stazybο Hοrn said
55: Δεν ισχύει

Αντώνης said
@55 Δείχνει πόσα χρόνια έχω να παίξω ΠΡΟ-ΠΟ 😉
ΓΤ said
54@
Τώρα παίζεις μπάλα με το κριτήριο διαιρετότητας με τον 11.
Και αφού εκτός από Kid έχουμε και Χτήνος,
να δώσουμε και τον Xτηνωδώς Πρώτο Παλίνδρομο, τον Πρώτο του Βεελφεγώρ, δηλαδή τον 1000000000000066600000000000001, δηλαδή τον 666 που τον αγκαλιάζουν ο 10000000000000 και ο κατοπτρικός του 😉
ΓΤ said
@55, 57, 58
Απλώς τότε, στα πρώτα δελτία, είχες τη δυνατότητα συμπλήρωσης μόλις 2 στηλών/δελτίο.
suncleft said
Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και καλή δύναμη για τη συνέχεια…
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Να είμαστε καλά και στο 100, Νικοκύρη!
(Ώστε έτσι ο Γς, ε; Λυπάμαι)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα, πολύχρονο το τέκνο Νικοκύρη!
(και καμιά μάζωξη δεν θα έπεφτε άσκημα, λ.ε.τ.)
___________
59# Άσε, μη μου θυμίζεις πόσα πλήρωσε το ξαδερφάκι μου για τον αριθμό του. Τον πιάσανε μαλάκα και ντρέπεται…
Και του το ΄λεγα, πάμε ρε να τον πάρουμε μαύρο, χωρίς ΦΠΑ. Το ‘χω ξαναπεί πως μου ήρθε 537,09 και κάτι ψιλά (τους πούστηδοι, 24% στα είδη βασικού εξοπλισμού).
nikiplos said
Καλημέρα! Να τα χιλιάσει Νικοκύρη! Κι εσύ να είσαι γερός και δυνατός και δημιουργικός ώστε να το κρατάς πλησίστιο…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Κίντο, το ξέρεις αυτό με το 1089?
Μάχη Χατζηγιάννη said
Πολύχρονο το ιστολόγιο!!! Το απολαμβάνω σχεδόν καθημερινά (εκτιμώ πολύ το χιούμορ σας και μαθαίνω τόσα!!!). Από τα λίγα καθημερινά αναγνώσματα που διαβάζω με ευχαρίστηση.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Χρόνια πολλά !
Με το ιστολόγιό σου μάθαμε πολλά.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Εν πρώτοις χρόνια πολλά. Γερός νάσαι να το μεγαλώνεις και να το καμαρώνεις.
Εν δευτέροις κι εγώ παλιός (πια) μπλογκίστας. Το ξεκίνησα το Γενάρη του 2010. Απλά είναι σε δυο μέρη, βλέπεις στο ξεκίνημα ήταν θεματικό. Στην τριετία παρέδωσε τη σκυτάλη. Και τελευταία ανεβάζω κάθε δεύτερη μέρα (πάλι – μετά από απ’ τις ιδέες που μου μπήκαν από δω, βεβαίως βεβαίως 🙂 )
nwjsj said
Καλημέρα & Χρόνια Πολλά με ακόμα περισσότερα ρεκόρ!
Γέλασα πολύ με τη δεκατριοφοβία και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ κάνουν σαν να μην υπάρχει ο 13ος όροφος, μετά θυμήθηκα όμως αυτό το τραγουδάκι των Τρυπών:
Πέρα από τις γνώσεις που προσφέρει το ιστολόγιο αυτό, μου αρέσει επειδή έχει πιστούς φίλους (και εχθρούς), οι οποίοι εμπλουτίζουν με τα σχόλιά τους τα άρθρα, συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες και, ορισμένες φορές, τζερτζελέδικες συζητήσεις.
Εύχομαι το μεράκι του Νικοκύρη και των σχολιαστών να εξακολουθήσει να ζωοδοτεί το ιστολόγιο, δίνοντάς μας κάθε χρόνο αφορμή να γιορτάζουμε την ύπαρξή του και να χαιρόμαστε που το έχουμε σημείο συνάντησης με τη γνώση και τον προβληματισμό.
Να είστε όλες και όλοι καλά και να προσέχετε τις εαυτές και τους εαυτούς σας!!!
antonislaw said
Χρόνια πολλά, να τα εκατοστήσει το πιο ενδιαφέρον και επιδραστικό ιστολόγιο στο ελληνόφωνο διαδίκτυο!
Νικοκύρη μας, αγαπητέ Νίκο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα έχω μάθει, για όσους ανθρώπους διά ζώσης και μέσω του ιστολογίου έχω γνωρίσει, για εμένα το ιστολόγιο είναι η πρώτη σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ!
Πραγματικά θεάρεστο και τεράστιο το έργο σου και άξιο θαυμασμού το πώς, με τι κόπους και θυσίες, κατορθώνεις να δημοσιεύεις ένα πολύ σημαντικό άρθρο κάθε ημέρα για δεκατρία συναπτά έτη! Καλή δύναμη να συνεχίσεις και να καταρρίπτεις όλο και νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων αλλά κυρίως ποιότητας, αξιοπιστίας και νηφαλιότητας!!!
Εγώ και όλοι σου είμαστε υπόχρεοι!!!
«Οι λέξεις πάντα είχανε δική τους ιστορία
ο Σαραντάκος γράφει την για έτη δεκατρία.
Αυτό το ιστολόγιο να έχει πάντα πιένες
συμφορουμίτες μα και μη να πιάνουμε κουβέντες
για θέματα των λέξεων, πολιτική και μπάλα
φίλε Σαραντονικολή εύχομαι έτη κι άλλα!!!»
ΚΑΒ said
Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Ευχόμαστε το τέκνο να αυξηθεί, να ανδρωθεί και να συνεχίσει το έργο του παρέχοντας την πραγματική γνώση σε όσους την αποζητούν.
Γιάννης Μαλλιαρός said
40β Δοσίου 13, το σπίτι μου στα Γιάννενα για τα τελευταία δυο χρόνια
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
69# Νταξ, αλλά κι εσύ μη χάνεσαι 🙂
ΣΠ said
Καλημέρα. Πολύχρονο το ιστολόγιο και ο Νικοκύρης.
Το 13 μπορεί να θεωρείται γρουσούζικος αριθμός αλλά για τους μαθηματικούς είναι και lucky και Fortunate και happy.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
69 nwjsj
Καλώς την! Λείψατε!
χωρίς άρθρα νομίζω 😉
Γιάννης Ιατρού said
73: Έτσι 👍😏
34α: Γιώργο, έχουμε απεριόριστη συμπόνια για τους ξενύχτηδες 🙂 🙂
Avonidas said
Καλημέρα, Χρόνια Πολλά!
Να τα χιλιάσουμε! :-D
ΣΠ said
Το 13 μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο τετραγώνων 13 = 2²+3², που ισχύει για όλους τους πρώτους αριθμούς της μορφής 4n+1.
sarant said
51 Καμαρώνω!
53 Α μπράβο! Αν κάθε χρόνο δίνουμε δυο χρονιές σε μερικά χρόνια θα εξαντληθεί το απόθεμα (και θα δινουμε μόνο την περσινή χρονιά).
63 Καλά λες
66 Νάσαι καλά!
68 Δεν θυμόμουν ότι είσαι τόσο παλιός
69 Καλώς την!
kyrosnl said
Χρονια πολλα ,Κυριε Νικο και σ ολη την παρεα. σας ευχαριστω ολους σας .
Stazybο Hοrn said
79β: Απ’ τα Νικολοβάρβαρα ως τώρα, δώσαμε τέσσερις…
ΣΠ said
τώρπος αριθμός -τη λέξη αυτή μόλις την έπλασα, για να αποδώσω το αγγλικό emirp
Δεν την έπλασες τώρα αλλά στο παλιό άρθρο για το 13.
Και η προσθήκη λίγο πιο κάτω στο παλιό άρθρο είχε γίνει.
antonislaw said
53,81
Στάζιμπε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τους τόμους της Σαραντακοπαίδειας! Χορταστικότατες!
Είδα ότι ήσουν και από τους σχολιαστές του πρώτου άρθρου τη δεύτερη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του! Αν είδα καλά την πρώτη μέρα 16-2-2009 είχε μόνο τρία σχόλια! Πού τα σημερινά εκατοστάρια! (βέβαια από τη δεύτερη μέρα είχε πολλά σχόλια και το πρώτο άρθρο. Μεταξύ των σχολιαστών του πρώτου άρθρου τη δεύτερη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του και ο αλησμόνητος φίλος μας cyrus , o Αυγουστίνος-ελπίζω να μην είχε άλλος τότε το νικ και κάνω γκάφα αλλά λογικά ο Αυγουστίνος πρέπει να ήταν: » «cyrus (2009-02-17 06:28:23)
Καλωσόρισες. Καιρός ήταν – όχι τίποτ’ άλλο, αλλά η ιστοσελίδα δεν είχε rss feed, και ήταν δύσκολο να
παρακολουθεί κανείς εγκαίρως τα νεότερα κείμενα…» «
Γιάννης Ιατρού said
53: 👍🤗🎈 Νά ΄σαι καλά
Παναγιώτης Κ. said
Έχουν πει ότι μαθηματικός Weierstrass έκανε τις διάφορες μαθηματικές επεξεργασίες χωρίς αναφορά στην εποπτεία. Χρησιμοποιούσε μόνο αναλυτικές σχέσεις. Ο Weierstrass υπήρξε μέγας μαθηματικός!
Το να σου δημιουργούνται συναισθήματα για ανθρώπους που συνήθως δεν τους ξέρεις κατ΄όψιν, το βρίσκω συναρπαστικό. Μπορεί να δημιουργηθούν στέρεες σχέσεις έστω και με αυτό τον τρόπο (σαν τα γερά Μαθηματικά του Weierstrass).
Ερέθισμα για το παραπάνω σχόλιο πήρα από την αναφορά στον Σπάιραλ…
Μιχάλης Νικολάου said
… Παρατηρώ πάντως ότι η Εσπεράντο βάζει πρώτο το δέκα (dek tri), όπως και τα νέα ελληνικά ή και τα τούρκικα (on üç, όπου on το δέκα).. …
Και τα γιαπωνέζικα —
Για την ακρίβεια 11, 12, 13,… είναι δέκα ένα (τζου ιτσι), δέκα δύο (τζου νι), δέκα τρία (τζου σαν),…
(οι αριθμοί είναι στις
μετρημένες γιαπωνέζικες λέξεις που (πιστεύω πως) ξέρω)
Μιχάλης Νικολάου said
12, … Αν έπαιζε ποδόσφαιρο, θα ήταν στην Κ-14 …
Στον εκπαιδευτικό χώρο με το δεκατριάρι έχει ήδη ξεπεράσει το Κ-12 (κέι θρου τουέλβ),
οπότε και εις ανώτερα!
Παναγιώτης K. said
Διακινδυνεύω την εξής εκτίμηση:
Στο ιστολόγιο κατά έναν ανεπαίσθητο τρόπο λειτουργούν… «ειδικά φίλτρα» 🙂 (θετικό στοιχείο αυτό) και οι…αγεωμέτρητοι 🙂 αποφεύγουν να εισέλθουν. Αν συμβεί να εισέλθουν κάποιοι, συνήθως δεν μένουν για πολύ.
BLOG_OTI_NANAI said
Πολύχρονο να είναι το ιστολόγιο και ακούραστος ο ιστολόγος!
Η παλαιότερη «τρισκαιδεκαφοβία» που βρίσκω είναι του 1904. Η παλαιότερη δεκατριοφοβία είναι του 1982. Παραθέτω και ένα άρθρο, δεν ξέρω τηγν εγκυρότητα του:
Αιμ. Παν. said
Τις καλύτερές μου ευχές στο ιστολόγιο κι ακόμη περισσότερες και καλύτερες στον Νίκο Σαραντάκο μαζί με άπειρα ευχαριστώ και συγχαρητήρια…!
Μιχάλης Νικολάου said
«…κι εγώ ήμουν μόλις μικρή
στα δεκατρία.»
(Επ’ ευκαιρία, στον αμέσως προηγούμενο στίχο θα έλεγα
«είχε αριθμό που τέλειωνε σε τρία» αντί «…στα τρία»)
GeoKar said
Θαυμα το ιστολόγιο, θαυμα κι οι σχολιαστές του κι ο Ν(ο)ικοκυρης του κι αυτό να τα εκατόστήσουν 🎂🎂🎂 Ακαταπόνητος κ πάντα δημιουργικός ως τα 113 χρόνια του ιστολογίου 👏👏👏
sxoliastis2020 said
Πολύχρονο το ιστολόγιο!
Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα χαρακτηρισμού των ταινιών: Rated PG-13: Parents strongly cautioned – Some material may be inappropriate for children under 13.
Για μας όχι πια! Τώρα πλέον μπορούμε να συζητάμε και θέματα κατάλληλα για παιδιά (!) άνω των 13 ετών!
😉
ΓΤ said
«[…] στις 4729 μέρες ζωής του […]». —-> 4.749 ημέρες
sarant said
94 Ωχ ναι, δίκιο έχεις, το διόρθωσα
93 Σωστό κι αυτό!
83 Ναι, ο Αυγουστίνος ήταν -είχαμε γνωριστεί από πριν ανοίξει το ιστολόγιο, εννοώ στη μπλογκόσφαιρα.
aerosol said
Χρόνια πολλά, να μας ζήσει!
Μπράβο στο κουράγιο του Νικοκύρη να το ποτίζει καθημερινά για να θεριεύει.
[Έζησα 13 χρόνια σε διεύθυνση με 13. Καλά ήταν!]
ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said
Πολύχρονο το ιστολόγιο!
Και πολλές ευχαριστίες στον Στάζιμπο για τους τόμους!
KaterinaG said
Τρελός άθλος μου φαίνεται όλο αυτό. Και θαυμάζω που καταφέρνετε, παρά τον όγκο της εργασίας, να κρατάτε μια ωραία ισορροπία σε όλα τα επίπεδα: θεματολογία, ανάπτυξη, έκφραση, αναφορές, ακόμα και στο πως συμμετέχετε στο σχολιασμό. Χρόνια πολλά λοιπόν, ευχαριστώ πολύ που διατηρείτε ανοιχτή για όλους μας αυτή την επικοινωνία.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα και χιλιόχρονο και το νού σας στο παιδί!
“Πνεύμα και γράμμα/ λέξεις και Συν-λαβές/ για Λόγο-δώρο: Να’σου άρθρα ως θάμα/ σε δεκατρι-ετές/ ιστιοφόρο”
Δεκατρι-σύλλαβο και το κύμα με το οποίο πότισε κι ο Παλαμάς ανθηρά μελισσοτρόφα δεκατετράστιχα(κοινώς σονέτα), υπέρ πάντων συν-ποντοπόρων του :
«(…)Και η τέχνη που ερωτεύτηκες, Μαβίλη, / και ο Πήγασος που κράτησες, Γρυπάρη,
κι η δωρική σου, Έρμονα*, Μούσα, — ω φίλοι, /
με ξυπνάν πλάστη νέας ωδής, γιορτής· / και δάσκαλος εγώ και μαθητής. /
Χορός του εντεκασύλλαβου το βήμα / κι εσύ, δεκατρισύλλαβε, το κύμα./
Και τα Δεκατετράστιχα είναι γάστρες/ και μέλισσες τριγύρω ανθοβυζάστρες. » (14στιχο υπ’αρ.2)
*«Έρμονας» ο Πέτρος Βλαστός σύζυγος Αζίζας κόρης Αλέξανδρου Πάλλη που πάλεψε και ως Δημοτικιστής.
Αξιομνημόνευτη (από σπόντα, αλλά και λόγω των πατρώων φιλοβαρναλικών καταβολών του ιστολογίου) και η “γυμνή Μούσα”, δηλαδή το βαρβάτο (πριαπικό) γαϊδούρι στο “τραγούδι” “Θυσία”, όπως αυτό αποκαλείται από τον ποιητή του Βάρναλη στο από 4-7-2010 γράμμα του προς Γιάννη Κασιμάτη. Ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη “Νέα Ζωή”, διότι αυτή, ως έρμαιο παλαιών αρχών, σκανδαλίστηκε από το εν λόγω ποίημα και δεν το δημοσίευσε. Έτσι, ένα είδος “γαϊδουρινής” συμπεριφοράς φαίνεται πως οδήγησε και στην ίδρυση του περιοδικού “Γράμματα της Αλεξάνδρειας” στο οποίο συναντήθηκαν ως συνεργάτες (μεταξύ άλλων) και οι Ελλαδίτες συνονόματοι Βάρναλης και Παλαμάς με τον εξ Ινδιών Πέτρο Βλαστό.
(βλ. σσ 17-18, 62 ΜΑΡΙΑ Σ . ΡΩΤΑ “ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (1911 – 1919)”
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ, Αθήνα 1994)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Nα πάει όσο πιο μακριά μπορεί χρονικά το ιστολόγιο, πάντα με την ποιότητα και την δημοκρατική του λειτουργία που το διακρίνουν.
Να είσαι πάντα υγιής και τρελαμένος με αυτό που κάνεις Νικοκύρη, πραγματικά, είσαι ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, είναι τόσο όμορφο που υπάρχεις.
Να περνάς καλά.
Αυτό το τραγουδάκι, νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα του ιστολογίου και πολλών σχολιαστών. 😊
Κόκκινος πλανήτης said
Πολύχρονο το εφηβάκι! Δεν πρόσεξα αν ειπώθηκε το 13= Baker’s Dozen
Aghapi D said
Ευχαριστώ που υπάρχεις
Χρόνια πολλά
Χαρούλα said
Χρόνια πολλά! Δημιουργικά! Ακάματος Νικοκύρη! Γεροί όλοι μας να σβήνουμε κάθε χρόνο τα κεράκια!
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές, με κατασυγκινείτε.
99 Θα άξιζε ένα άρθρο για το επεισόδιο αυτό της Θυσίας.
Triant said
Θυμάμαι τη φορά που βρεθήκαμε. Είχα έρθει σε μια παρουσίαση όπου γνώρισα τον Άγγελο, τον Γς και τον Τζή. Όταν είπαν να πάμε για κανένα τσίπουρο, ‘θα έρθει κι Νίκος’, γέλασα και είπα ‘σιγά μην έχει χρόνο και για τσίπουρα’. Που νά ‘ξερα 🙂 (ούτε τώρα ξέρω είναι η αλήθεια).
Πολύχρονοι κι εσύ και το παιδί σου. Πάντα δημιουργικός και πάντα με την τριαντάωρη ημέρα σου.
Χαρούλα said
Το ..13 αποφεύγεται και στην αρίθμηση των δωματίων ξενοδοχείου. Γίνεται ..12β. Αν και μετά το 90 έχει ατονίσει.(αντίθετα αυξάνεται η μη χρήση του 420 στις ΗΠΑ)
Κάποτε πέρναμε όλοι 13ο μισθό!
Η Φρ.Μπιούμπι έγραψε «13 φεγγάρια μετά» για τον φίλο της Billy Bo.
Είδαμε την τρίτη της σειράς «Συμμορία των δεκατριών»
Και κάποιοι την πολλά υποσχόμενη, μάλλον άδικα ταινία “thirteen”
Χαρούλα said
Τον μισθό τον παίρναμε. 🥲
Θράκας said
Εμένα μου θυμίζει κάπως τα φιλολογικά ευρωπαικά σαλόνια.Η μόδα αλλά και η ανάγκες των εποχων συνέβαλαν να επιζήσει αυτό το φαινόμενο επικοινωνίας καπου 3 αιώνες.Στη δεκαετία του 30 λειτουργούσαν και καποια στην Ελλάδα.Σαν καποιο απο εκείνα τα θρυλικά σαλόνια με νέα μορφή.Το γοητευτικό των σαλονιών ήταν εκείνη η δημιουργία μια ιδιαίτερης ατμόσφαιρας ιμιδημόσιου η ιμιιδιωτικού χωρου,όπου οι καλεσμένοι και άνετα ένοιωθαν σαν στο σπιτι τους αλλά και σαν να βρισκόταν σε καποιον επίσημο δημόσιο χωρο,όπου έπρεπε ανάλογα να συμπεριφερθούν.Κεντρικό ρόλο για το εαν ένα σαλόνι ήταν περιζήτητο και επιτυχημένο έπαιζε πάντα η προσωπικότητα του Νοικοκύρη.Νικοκύρη,συγχαρητήρια και καλό κουράγιο.
sarant said
105 Tην πρώτη φορά, εννοείς 🙂
106-7 Στην πλήρη έκδοση του άρθρου για τα δεκατριάρια, το 2013, έγραφα:
Υπήρχε κι ένα περίεργο αρχαίο έθιμο με τον αριθμό 13, για το οποίο βρίσκουμε μερικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία, αν και οι απαρχές του χάνονται μέσα στην αχλή του μύθου. Πρόκειται για τον λεγόμενο «δέκατο τρίτο μισθό». Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το αντικείμενο αυτού του θεσμού, πάντως ήταν κάτι που προκαλούσε μεγάλη χαρά στους (πολύ) αρχαίους προγόνους μας.
108 Νάσαι καλά!
gpointofview said
# 105
Ξέρει κάτι κόλπα από τον Ορφέα αλλά τα βαστάει μυστικά ο Νικοκύρης !
# 109
Αν θυμάμαι καλά στην δεύτερη παρουσιάστηκε κι ο Λάμπρος
gpointofview said
Σχετικά με τα παγκόσμια δρώμενα, μια παρέμβαση Κούλη ανέτρεψε όπες τις θεωρίες γνωστού οικονομικού σχολιαστή !! Ο πόλεμος όπως και το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτα πράματα !!
mitsos said
Επειδή αυτό το τέκνο σου που πολύ αγαπήσαμε θέλουμε ζωντανο και ακμαίο να μας συντροφεύει καθημερινά ….
και επειδή η ζωή αυτού του ιστολόγιο απαιτεί μάλλον συνεχή προσφορά Σαραντάκειου vis vitalis…
να είσαι καλά Νικοκύρη και να τα εκατοστήσεις τα χρόνια, υγιής και δραστήριος
( Ελπίζω δε να διαπιστώσω ιδιοίς όμασι [ ! 🙂 ] ότι έπιασες τα εκατό χρόνια – ή γιατί όχι;- και τα 18500 άρθρα)
mitsos said
@ 112 Διορθώνω
ιδίοις όμμασι
βεβαίως
Γιάννης Ιατρού said
111: έχουν σαλέψει σου λέω!
Γιάννης Ιατρού said
111: το επιτελείο με πληροφορεί πως πιθανόν να είναι (πετυχημένη) τρολιά, π.χ. έχει διαφορετική γραμματοσειρά κλπ. Μάλλον…
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Νικοκύρη μας, υγεία, δύναμη και κουράγιο για να το δούμε και με …άσπρα μαλλιά αυτό το δεκατριάχρονο όμορφο, πολύχρωμο, ολοζώντανο δημιούργημά σου! 🌸
30, Atheofobos
Προσυπογράφω και με τα δυό μου χέρια! (Ωραίες και οι φωτό σου, γενικώς…)
Και σε μένα το 13 είναι τυχερό/τυχερή μέρα: 13 τα ‘φτιάξαμε’ με τη μετέπειτα γυναίκα μου, 13 πέρασα το τελευταίο μάθημα για το δίπλωμα κ.ά.
53, Stazybο Hοrn
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν αυτοί οι θησαυροί. Ευχαριστούμε! (Τους κατεβάζω, πάραυτα!)
Μαρία said
115
Φυσικά και είναι τρολιά. Θα γίνει πάλι του αδωνοϋπουργείου 🙂
Με υγεία απο αύριο που θα ξεπεράσουμε το γουρσούζικο 13. Σπάσαμε σήμερα το ρεκόρ των 25.000.
sarant said
112-116 Nα είστε καλά!
Μαγδαληνή said
Υγεία και κουράγιο σε σένα Νικοκύρη, ψυχή της όλης προσπάθειας. Γιατί προσφέρουν και οι σχολιαστές και τα τρολ και τα υπόγεια και οι γνώστες της πληροφορικής και όλων των άλλων επιστημών που προσθέτουν, αλλά χωρίς το καθημερινό άρθρο, τον κόπο γραφής και παρακολούθησής του, τίποτα απ’ όλα τ’ άλλα δεν θα γίνονταν. Πολλές ευχές, λοιπόν, για μακροημέρευση!
Πουλ-πουλ said
Πολύαρθρος, έστω και καθυστερημένα!
Τι κακό έχει το 13; Με το 13 στην πλάτη έπαιζα μπάλα μέχρι τα πενήντα μου, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.
Και για να πάρω τη δουλειά του νεαρού ΓΤ, που δεν θυμάται τους παλιούς, πέθανε η Μποτίνα η τρελή (ή νευρικιά).
gpointofview said
# 115
Τι εννοείς ; πως οι πρωτοβουλίες ήταν του Λάμπρου ;; 🙂 🙂
Mitsi Vrasi said
Ευχαριστώ για το κέφι, τη δύναμη, την έμπνευση, την αφοσίωση, την αγάπη, μαζί και όσες/όσους σχολιάζουν που, τι να πω, αλληλεπίδραση μόνο. Κύριε Νικοκύρη μας, και κυρίες και κύριοι σχολιάστριες/ές, ευχαριστώ. Και στα χίλια δεκατρία, θα το γράψει η ιστορία.
Mitsi Vrasi said
122
(χρόνια). Θα χαλούσε η ρίμα.
avadistos said
Αν δεν σας αρέσει (όπως εμένα) το φεϊσμπουκ και το τουϊτερ, αν δεν είστε ωραίοι (όπως εγώ δεν είμαι) για να έχετε ίσταγραμ, η μόνη ελπίδα για να υπάρχετε είναι να γράφετε που και που (όπως εγώ) στου Σαραντάκου.
Πολύχρονος και Πολύχρονο!
Τατιάνα Καποδίστρια said
Είναι υπέροχο -κάποιες φορές και ψαρωτικό- που αντέχεις/ καταφέρνεις/ πειθαρχείς να μας γράφεις όλα αυτά τα ενδιαφέροντα, οξυδερκή και διασκεδαστικά ΚΑΘΕ μέρα. Είμαι αργοπορημένη φαν, ακριβοθώρητη κι εσωστρεφής σχολιάστρια, αλλά το χαίρομαι πολύ το ιστολόγιο. Άμποτε hasta siempre (ή ό,τι εγγύτερο). Σ’ ευχαριστούμε.
Κουτρούφι said
Και στα εκατό!
Σχετικά με την παροιμία «ανάποδος χρόνος, δεκατρείς μήνες» που αναφέρθηκε στο άρθρο του 2013, καταγράφεται επίσης και το «ανάποδος χρόνος, δεκατρία φεγγάρια».
sarant said
Σας ευχαριστώ όλες και όλους πολύ, τι ωραίες ευχές!
sxoliko said
124: Στου σαραντάκου αδελφές μου, στου σαραντάκου
που καμιά φορά μέσα στο χάος του δικτύου φαντάζει όαση.
111: Προφανώς είναι πειραγμένο.
gpointofview said
# 115
Το κείμενο μου άρεσε
κι αν άλλαξαν λιγάκι
μόνο την γραμματοσειρά
(δικό σου)
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Οι ευχές μου για το ιστολόγιο φτάνουν πολύ μακριά!

ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Στα Σέρβικα το δεκατρία είναι trinaest ενώ το δέκα είναι deset. Ίσως και σε άλλες σλάβικες γλώσσες.
Christos D. Tsatsaronis said
Εις πολλά ακόμη ιστολογικά έτη!
Ευχαριστούμε.
Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
http://www.badsadstories.blogspot.gr
http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr
venios said
Νικοκύρη, καλή συνέχεια!
Kyrk said
Κύριε Σαραντάκο χρόνια πολλά και παραγωγικά όπως τα πρώτα δεκατρία….Δεν έχω σχολιάσει ποτέ αλλά έχω αποκομίσει απίστευτα πολλές πληροφορίες, σημαντικότατες γνώσεις πάνω σε γλωσσολογικά θέματα και έχω γελάσει πάρα πολλές φορές, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια που γνώρισα και διαβάζω το ιστολόγιό σας. Σας ευχαριστώ θερμά για όσα μας προσφέρετε και εύχομαι να είστε για πολλά ακόμα χρόνια το ίδιο ακμαίος,παραγωγικός και ευφυέστατα χιουμοριστικός.
Μιχάλης+Νικολάου said
130,
«… και δεκατρείς αιώνες άνεργος γυρεύει …»
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
130 Άψογος!
MA said
Χρόνια πολλά για τον έφηβο και τον πατέρα του!
Περιττό (;) να πω πόσο μ εντυπωσιάζει η ακάματη παρουσία σου και το κέφι σου και η καλή διάθεσή σου και ο τρόπος που προσεγγίζεις το οποιοδήποτε θέμα. Πολλά ευχαριστώ!
Καλή συνέχεια Νικοκύρη μας!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
126
Εξ ου και η ταινία του Φασμπιντερ Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια.
Γιάννης Ιατρού said
Ακόμα δεν είδα ένα γράφημα για την πορεία στην Αλέξαινα 🙂 🙂 🙂 τα χρόνια αυτά, τουλάχιστον από τότε που βγήκε στο κουρμπέτι ο γνωστός σχολιαστής ο ασχολούμενος (και) με την στατιστική… Εδώ σε θέλω κάβουρα
Γιάννης Ιατρού said
139 (συνέχεια) δεν έβαλα το άσμα που ήθελα να αφιερώσω για το θέμα της Αλέξαινας…
ΣΠ said
139
Στην Αλέξαινα δεν πάμε καλά.
https://www.alexa.com/siteinfo/sarantakos.wordpress.com
sarant said
137 Νάσαι καλά!
139-141 Χωρίς τον πολυώνυμο, πατώσαμε…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Του χρόνου θα βάλω Σαββόπουλο, για τα ιστολόγια που ‘χουν γίνει δεκατέσσερα χρονώ.
Γιάννης Ιατρού said
141 (142β): Μπα, ακόμα λειτουργεί η Αλέξαινα; Νόμιζα πως είχε κλείσει. Μάλλον προσεχώς…
Μιχάλης Νικολάου said
144,
Κάποιος να πατήσει το κουμπί
dimosioshoros said
Εγκάρδιες ευχές !
Ήμουν απών εχθές.
Εκφράζω θαυμασμό.
Σε σένα ασπασμό.
🙂
ΣΠ said
144
Λέει πάνω-πάνω από 1/5/2022.
Alexis said
Ευχές και από μένα για τα γενέθλια του ιστολογίου!
Να είσαι καλά να συνεχίσεις για πολλά χρόνια ακόμα και να μας κρατάς καθημερινή συντροφιά σ’ αυτή την ιδιότυπη διαδικτυακή παρέα!
David Herrera said
Είναι μεγάλη χαρά και πλούτος αυτό το παιδί!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
143 Επειδής 🙂 το κελί* το σκέφτηκα, (αλλά λέω μακριά από μας καλού κακού στους Κουληκους καιρούς που ζούμε), κλείνω από τώρα για του χρόνου, Το κορίτσι που δουλεύει στην Ομόνοια , 3ος όροφος γραφείο 14! 🙂
και του παραχρόνου την Περιμπανού και στα γλυκά 16, σας @αμώ τα λύκεια 🙂 Στα 17, βρες άλλο, ξουτ ο Ταχυδρόμος, τα 18 του χρόνια σαν ανοιξιάτικο λουλούδι, το 19, δικό σου 🙂 .
Για το ΄20 έχει πολλά, πάρα πολλά, δεν τα μαρτυρώ… όπως και τα 40!
* όπως και το 91 και το 135 του Μιχάλη 🙂
Πάνος με πεζά said
Αν θυμάμαι καλά κι από την Παλαιά ή Καινή διαθήκη, υπήρχε και το φραγγέλιο με τις τρείς πέτσινες λωρίδες. Σε κοπανούσαν δεκατρείς φορές με αυτό, κι οι βουρδουλιές έβγαιναν οι «παρά μίαν τεσσαράκοντα». Για κάποιο λόγο δεν έπρεπε να ξεπεραστεί το 40.
dimosioshoros said
@ 151 Πάνος Με Πεζά
Ναι, ναι, φρόντιζαν να είναι συνολικά μόνο 39 επειδή αν τους ξέφευγε καμιά 41η θα έπρεπε να υποστεί ο χειριστής του βούρδουλα την ποινή. Έτσι μας το είχε εξηγήσει ένα θεολόγος. Θα εννοούσε απλό βούρδουλα.
sarant said
Kαλημέρα και από εδώ!
151-2 Αυτο ξέρω κι εγώ, ότι δεν έπρεπε να ξεπεράσουν τις 40
149 Να είστε καλά!
143 Ε, ναι
alexisphotο said
Χρόνια πολλά κ πάντα δημιουργικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς που κάθε μέρα παίρνουμε και μια τζούρα από τη σοφία του ιστολογίου.
καλημέρα
Georgios Bartzoudis said
Ένα χθεσινό ευχετήριο σχόλιό μου το …κατάπιε βίρος. Το επαναλαμβάνω, όπως το θυμάμαι για να δω αν …χόρτασε η μαρμάγκα ή αν πεινά ακόμα. Λοιπόν: Να τα υπερδεκατριπλασιάσει το ιστολόγιο, και να τα υπερεκατοστήσουμε όλοι οι υπόλοιποι, χωρίς να γίνουμε Μαθουσάλες
sarant said
155 Eυχαριστώ πολύ, δεν ξέρω τι απέγινε το χτεσινό σχόλιο αλλά το σημερινό μια χαρά είναι!
loukretia50 said
ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ !
Σαράντα κύματα περνούν για χρόνια δεκατρία,
με μια πορεία συνεχή,
χιλιάδες νήματα
– φασόν! δεν έχει η έμπνευση πλαφόν! –
και γράφουν ιστορία,
με λέξεις που είχαν χαθεί ,
σπαράγματα χωρίς ψυχή, μετά την ένδοξη αρχή.
Το θαύμα ποιός θα πιστωθεί?
Δεν είναι συγκυρία,
οι λέξεις έχουν πια σωθεί σε αγκαλιά περιπαθή!
Μια νέα αποκτούν πνοή και δεύτερη ευκαιρία,
για το ταξίδι που μπορεί,
σε μια παράξενη εποχή,
απλόχερα να δώσει,
στη γλώσσα τούτη την κοινή – που κάποιοι θεωρούν φτωχή,
την ξεχασμένη γνώση.
Κι αν είναι δύσκολοι καιροί,
το γκρίζο έχει απλωθεί, τη μνήμη έχει θολώσει,
κι είν΄η χαρά μας μισερή
κι έχει η φωνή μας βουβαθεί,
υπάρχει κάποιος που μοχθεί ν΄αναζητά τη γνώση
κι απλόχερα θα μοιραστεί
τη φλόγα απ΄άσβεστο κερί – κρυφή μαγείας δόση.
Και έργο χτίζει θαυμαστό, με νήματα ως τον ουρανό,
ενώ αράχνης μελανό, ορθότητας δίχτυ πλαστό,
μας έχει αποξενώσει,
και βήμα δίνει ν΄ακουστεί ελεύθερα κάθε φωνή*
* (ή σχεδόν! )
και τόνο να υψώσει.
Μια όαση αληθινή για μια παρέα ζωντανή
αγνώστων, σ΄ένα ταιριαστό
σ΄αταίριαστους χώρο γνωστό,
έχει καθιερώσει.
Και καφενείο ζωντανό
κερνάει αψέντι αληθινό
πριν η καρδιά παγώσει.
Κι ο Αμφιτρύων μας θωρεί για χρόνια δεκατρία!
Αναμφισβήτητο σερί!
Με πάθος πάντα επιχειρεί
στις λέξεις δίνοντας φωνή
να γίνει δώρο η γνώση,
κι απ΄ της αράχνης τον ιστό
παρακινεί κάθε πιστό
φτερά να ξεδιπλώσει
ΛΟΥ
Του Νικοκύρη το σερί ποθεί να συμπληρώσει
σχολιαστών – «συλλογική ιστολογίου» – γνώση
===================
Ατέρμονη μοιάζει η ροή – με τη δική του ανοχή,
Κι η λογική φυλλορροεί
η γκρίνια σαν φουντώσει.
Αντέχει απίστευτα μποφώρ, δεν ξέρω αν πάει για ρεκόρ,
μας έχει όμως ενώσει!
Χαλκέντερος πάντα Νικοκύρη! Σ΄ευχαριστούμε!
sarant said
157 Νάσαι καλά Λου, με συγκίνησες πολύ!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
158
Μπράβο βρε Λου! Μπράβο!
Η περίσταση το ζητούσε το ποίημά σου. Έλειπε,πώς να σου το πω!
Μου ερχόταν να σου το ζητήσω ή να σε συδαυλίσω, και γι΄αυτό ξεκίνησα το πρωί με δυο στροφές πάνω στου Λογό (όταν συμβαίνει να χουμε λεξιγραφία σε ιστολόγιο για χρόνια δεκατρία… τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, πάει το πράμα για σαράντα χαλαρά ), κάπως έτσι, αλέγρα. Έπειτα …δρόμο άλλαξε ο αέρας, με πήραν άλλες μέριμνες…
loukretia50 said
ΕΦΗ – ΕΦΗ
Σ΄ευχαριστώ πολύ μελίρρυτη!
Είναι ακόμα η ζωή μου σε pause!
Δε μπαίνω συχνά, αλλά δε σας ξεχνάω!
avno13 said
Το 13 σε ποιες άλλες ηπείρους θεωρείται ‘ιερό’ με την έννοια της γρουσουζιάς/γκαντεμιας?
Ιαπωνία (και πιθανώς Κορέα&Κίνα) ο αριθμός 4 έλειπε ω(λείπει ακόμα) από ορόφους και τουλάχιστον ως σειρά σε αεροπλάνα μιας Ιαπωνικής εταιρείας. Η «εξήγηση» ότι το ιδεόγραμμα του είναι ομοηχο με το ιδεόγραμμα του θανάτου.
Ίσως η απουσία του 4 από τα αεροπλάνα να εξασφαλίζει την μη πτώση τους?
Ο 13ις μισθός μου θύμισε την τρόικα, τότε που φάνηκε παράξενο ότι οι δημόσιοι έπαιρναν και 13ο για 12 μήνες «εργασίας» από ένα μπατιρισμένο δημόσιο. Απόρησα που οι αρμόδιοι δεν σκεφτήκαμε να «δικαιολογήσουν» το αδικαιολόγητο λέγοντας ότι απλά ως ε αντιγράφουμε τις ΗΠΑ (μπας και γίνουμε σούπεργκριξ κάποτε), όπου ως «γνωστόν» οι μισθωτοί πληρώνονται κάθε φορτναιτ (=2 εβδομάδες», όπερ μεταφράζεται σε 13 μήνες τον χρόνο.