Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πόλεμος

Posted by sarant στο 25 Φεβρουαρίου, 2022


Μαύρη μέρα ήταν η χτεσινή, καθώς ξημέρωσε με γενικευμένη ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν έχει νόημα να ανακεφαλαιώσω εδώ τις μέχρι τώρα ειδήσεις από το μέτωπο, αφού άλλωστε η κατάσταση θα αλλάξει ώσπου να δημοσιευτεί το άρθρο και να το διαβάσετε εσείς. Πάντως, φαίνεται ότι η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, πέρα από τις δυο επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ/Λουγκάνσκ, πλησιάζει στο Κίεβο, με πιθανό σκοπό να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι συνέπειες της χτεσινής απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα θα σημαδέψουν την εποχή μας σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και μόνο καλές δεν θα είναι, για τους απλούς ανθρώπους στην Ουκρανία, τη Ρωσία και στην Ευρώπη.

Η οποία Ευρώπη είναι η μεγάλη ηττημένη της σύγκρουσης καθώς κινδυνεύει να βγει βαριά τραυματισμένη, με το κύρος της εξαερωμένο και βυθισμένη σε ενεργειακή και οικονομική κρίση -ενώ οι Αμερικανοί, που σε μεγάλο βαθμό εξώθησαν τα πράγματα ως εδώ, θα βρουν αγορές για το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους που θ’ αντικαταστήσει το ρωσικό.

Πρώτη φορά ήχησαν βόμβες στην Ευρώπη μετά το 1945, είπαν πολλοί, λησμονώντας τη διπλανή μας Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του 90 και ειδικά το 1999 (ή και την Κύπρο το 1974). Όχι, δεν ήταν χτες η πρώτη φορά. Αλλά οι χτεσινές εξελίξεις εγκυμονούν κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης ανάφλεξης και πολύ πιο εκτεταμένων συνεπειών.

Αντιγράφω από τον τοίχο του φίλου Χρήστου Κανελλόπουλου στο Φέισμπουκ:
Με τη στήριξη της Κίνας στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας σε ανεξάρτητο κράτος, ο κόσμος που ξέραμε, τελείωσε. Αρκεί να θυμόμαστε πως αυτή η διεθνής τάξη πραγμάτων που ανατρέπεται τώρα, δεν είναι αυτή που φτιάχτηκε το 1945, αλλά εκείνη που στήθηκε μετά το 1990, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν αναθεωρητική δύναμη πολύ πριν γίνει και η Ρωσία. Μια ευκαιρία που δόθηκε τότε στην Ευρώπη, να φτιάξει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στη βάση του ΟΑΣΕ, που να περιλαμβάνει την τότε αδύναμη και ταπεινωμένη Ρωσία, όπως είχαν υποσχεθεί στον Γκορμπατσόφ, ποδοπατήθηκε για να πλάσει η υπερφίαλη υπερδύναμη τον κόσμο όπως ήθελε.

Όταν εκατομμύρια διαδηλώναμε το 2003 ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, δεν αντιδρούσαμε μόνο σε ένα πόλεμο, με μονομερή πρωτοβουλία των ΗΠΑ, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, κατά μιας στυγνής δικτατορίας. Καταλαβαίναμε ή διαισθανόμασταν, ότι φτιάχνεται ένας κόσμος όπου οι ισχυροί θα επιτίθενται στους αδύναμους επειδή μπορούν, θα ανατρέπουν κυβερνήσεις με βίαια μέσα και θα αλλάζουν ακόμα και σύνορα κρατών, όπως έκαναν με την απόσχιση και ανεξαρτησία του Κοσόβου. Σε αυτή μάλιστα την πρωτοφανή αλλαγή συνόρων (που η Ελλάδα ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει), είχε ρητά αναφερθεί ο Πούτιν σαν «πολύ κακό προηγούμενο που θα το βρουν μπροστά τους» το Φεβρουάριο του 2008, λίγο πριν ο μοιραίος Τζορτζ Μπους και το ΝΑΤΟ ανακοινώσουν στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου μια ακόμα επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και σε πρώην σοβιετικές χώρες, με τη μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, θα πείτε. Ε, να λεξιλογήσουμε για τη λέξη του τίτλου. Πόλεμος, αρχαία λέξη, στον Όμηρο και στην επική γενικά ποίηση απαντά και με τον τύπο «πτόλεμος». Μάλιστα, στο Α της Ιλιάδας βλέπουμε και τους δυο τύπους σχεδόν πλάι πλάι:

οὔτε ποτ᾽ εἰς ἀγορὴν πωλέσκετο κυδιάνειραν
οὔτε ποτ᾽ ἐς πόλεμον, ἀλλὰ φθινύθεσκε φίλον κῆρ
αὖθι μένων, ποθέεσκε δ᾽ ἀϋτήν τε πτόλεμόν τε.

Ή, στη μετάφραση του Πολυλά:

δεν πήγαινε στην σύνοδον, όπου δοξάζοντ᾽ άνδρες,
ούτε στον πόλεμον, και αυτού βαρύλυπ᾽ η καρδιά του
ελαχταρούσε την βοήν, την φλόγα του πολέμου.

Ο τύπος με πτ- επιβιώνει και σε ονόματα: Νεοπτόλεμος, Πτολεμαίος, και σε ένα Po-to-re-ma-ta μυκηναϊκό (Πτολεματάς). Η εναλλαγή π/πτ που τη βρισκουμε και στο πόλις/πτόλις δεν έχει εξηγηθεί ικανοποιητικά και οι σχετικές θεωρίες είναι αρκετά μπλεγμένες οπότε τις παραλείπω.

Στον Όμηρο η σημασία της λέξης μπορεί να είναι και «μάχη», ακόμα και «μεμονωμένη συμπλοκή», αλλά μετά τον Όμηρο η λέξη παίρνει τη σημερινή σημασία. Ξέρουμε άλλωστε ότι μπορει να νικήσει κάποιος σε μια μάχη αλλά να χάσει τον πόλεμο.

Ανάμεσα στ’ άλλα, στον Όμηρο βρίσκουμε τα εξής επίθετα για τον πόλεμο:

ἄγριος, αἱματόεις, ἀργαλέος, ἀλίαστος, δακρυόεις, δήϊος, δυσηλεγής, δυσηχής, κακός, λευγαλέος, ὀϊζυρός, ὀκρυόεις, ὀλοός, ὁμοίιος, πευκεδανός, πολυᾶϊξ, πολύδακρυς, στυγερός, φθισήνωρ (από τα 19 τα τρία διατηρούνται και σήμερα, ακόμα 3-4 τα μαντεύουμε εύκολα, πάντως κανένα δεν είναι καλό).

Στα λατινικά ο πόλεμος ήταν bellum, αλλά οι νεότερες ρωμανικές γλώσσες στράφηκαν σε μια γερμανική ρίζα κι έτσι έχουμε τις λέξεις guerre/ guerra, από την οποία προέρχεται και το αγγλικό war, διότι ήθελαν να αποφύγουν την ομοιότητα του bellum με το bello -ο πόλεμος ποτέ δεν είναι όμορφος.

Η ελληνική λέξη δεν πέρασε σε ξένες γλώσσες απευθείας, αλλά από παράγωγά της. Έτσι, και τα αγγλικά και τα γαλλικά έχουν όρους όπως polemic/polemique. Εκείνος που αρέσκεται να προκαλεί αντιπαραθέσεις στη δημόσια σφαίρα με τις αιχμηρές τοποθετήσεις του λέγεται polémiste στα γαλλικά, που δεν μπορούμε βέβαια να τον πούμε «πολεμιστή» στα ελληνικά, παρόλο που η γαλλική λέξη από τον πολεμιστή προέρχεται. Στα ελληνικά, θυμάμαι, ο Τάκης Σπετσιώτης είχε σε μια ενότητα του βιβλίου του για τον Λαπαθιώτη εξετάσει τον «Λαπαθιώτη ως πολεμίστ» (ίσως το έγραφε στα γαλλικά, polémiste).

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι υποψήφιος, και σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις διεκδικητής της δεύτερης θέσης, ο Ερίκ Ζεμούρ, δοκιμιογράφος και τηλεπερσόνα, που αντλεί ψήφους από τη δεξιά και την άκρα δεξιά. Πολύ συχνά, όταν γίνεται λόγος για τον Ζεμούρ, τον χαρακτηρίζουν le polémiste (π.χ. το άρθρο της γαλλικής Βικιπαίδειας ξεκινάει: Éric Zemmour, né le 31 août 1958 à Montreuil … est un journaliste politique, écrivain, essayiste, chroniqueur et polémiste français, généralement classé à l’extrême droite de l’échiquier politique français). Δύσκολο να βρούμε ελληνική μονολεκτική απόδοση.

O πόλεμος σχηματίζει πάμπολλα δίλεκτα. Για παράδειγμα, ανάλογα με τα μέσα με τα οποία διεξάγεται, ο πόλεμος μπορεί να είναι συμβατικός, ατομικός / πυρηνικός, χημικός, βιολογικός, ηλεκτρονικός, ψυχολογικός, οικονομικός, Είχαμε για πολλά χρόνια τον ψυχρό πόλεμο. Ανάλογα με την εμβέλειά του μπορεί να είναι τοπικός ή παγκόσμιος, ανάλογα με το είδος του μπορεί να είναι εμφύλιος, κατακτητικός, αποικιακός, αμυντικός ή επιθετικός, απελευθερωτικός / εθνικοαπελευθερωτικός, θρησκευτικός ή ιερός. Μπορεί να είναι αστραπιαίος, μπορεί να είναι (ή μάλλον ήταν κάποτε) πόλεμος χαρακωμάτων. Στις μέρες μας μπορεί να είναι και υβριδικός.

Ακόμα, η λέξη μπορεί να σχηματίσει σύνθετα -είτε ως πρώτο συνθετικό, όπως πολεμοχαρής, πολεμοκάπηλος, πολεμοφόδια (παλιά ήταν πολεμεφόδια) είτε, συνηθέστερα, ως δεύτερο συνθετικό: σε επίθετα, πχ φιλοπόλεμος, ετοιμοπόλεμος, εμπειροπόλεμος, απόλεμος -και ουσιαστικά: χιονοπόλεμος, μαξιλαροπόλεμος, πετροπόλεμος, κλεφτοπόλεμος, ανταρτοπόλεμος, μεσοπόλεμος, χαρτοπόλεμος, ψευτοπόλεμος. Ειρηνοπόλεμος είχε ονομαστεί, το 1885, η τακτική της κυβέρνησης Δηλιγιάννη να κάνει επιστράτευση και φιλοπόλεμες δηλώσεις μήπως αποσπάσει κάτι, αλλά χωρίς να κηρύσσει πόλεμο -η λεγόμενη και ένοπλος επαιτεία.

Το αντίθετο του πολέμου είναι η ΕΙΡΗΝΗ.

265 Σχόλια προς “Πόλεμος”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα. Για τον Zemmour, προκρίνω τη μονολεκτική απόδοση «ερειστικός». Μετά και τη γνωστή δήλωση του Μίκη νομίζω ότι ταιριάζει γάντι. 😉

 2. Καμία αναφορά στην «πολεμική»; Συγγενεύει και απευθείας με τον polémiste!

 3. gbaloglou said

  Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ’ αυτόν.

 4. Λοζετσινός said

  Καλημέρα
  Πόλεμος πατήρ πάντων, έτσι έλεγαν οι ΑΗΠ, αλλά για να ρωτήσουμε και τα ορφανά να δούμε τι θα μας πουν.

 5. Καλημέρα κι από δω (πες, πες, κάτι θα μείνει)
  Για το αέριο πρόλαβα και τόγραψα κι εγώ πιο νωρίς https://sarantakos.wordpress.com/2022/02/23/ukraine/#comment-796840
  Που ειρήσθο εν παρόδω, η τιμή του ήδη είχε εκτοξευτεί πολύ περισσότερο απ’ του πετρελαίου. Αλλά η κουβέντα γίνεται για το πετρέλαιο κι αν θα περάσει τα 100$ το βαρέλι κι όχι για το αέριο. Γιατί για το πρώτο βλέπουμε τις τιμές να τραβάν την ανηφόρα στα βενζινάδικα ενώ για το δεύτερο το βλέπουμε στο λογαριασμό όποιοι το δούμε.
  Αλήθεια, κάποτε το βαρέλι ήταν στα 150. Έπεσε στα 30 (ή και παρακάτω) αλλά η βενζίνα από 1,8€ πήγε στο 1,4. Τώρα πούναι στο κατοστάρι πέρασε (ή περνάει) το δίφραγκο. Γιατί; (Ρητορική η ερώτηση).

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Εριστικός, αλλά είναι επίθετο.

 7. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Δεν αναφέρθηκε ο πόλεμος νεύρων.

 8. LandS said

  7
  Αυτός δεν είναι πόλεμος, είναι τέχνη.

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Και ο ψυχολογικός πόλεμος και ο πόλεμος φθοράς.

 10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
  Μουσική: Λίνος Κόκοτος
  Νίκος Ξυλούρης
  ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ*

  Τον πόλεμο τον κάνουνε

  Τον πόλεμο τον κάνουνε
  μόνα τους τα κανόνια
  κανείς δεν τα σταμάτησε
  εδώ και χίλια χρόνια

  Τα κανόνια πολεμάνε
  και οι άνθρωποι πεθαίνουν
  τα κανόνια τραγουδάνε
  μα οι έμποροι σωπαίνουν

  Και αν τα κανόνια γέρασαν
  καινούρια πολεμάνε
  φωτιά τον κόσμο πέρασαν
  και ακόμα τραγουδάνε

  Τα κανόνια πολεμάνε
  και οι άνθρωποι πεθαίνουν
  τα κανόνια τραγουδάνε
  μα οι έμποροι σωπαίνουν

  * Όποιος άλλος έχει το δίσκο, ας πει ποιο τραγούδι απ΄όλα είναι το καλύτερο,
  Ο μικρόςστρατιώτης, Δεν είναι για τον πόλεμο, δεν είν για την ειρήνη, Μια φορά στον κόσμο ήρθα, Εγώ την είχα στην καρδιά βροχούλα την αγάπη, Ο χάρος έχει σκαλωσιές και χτίζει κάθε νύχτα…

  Ποιος το τραβάει το σκοινί και σκοτεινιάζει ο κόσμος,
  σα μαριονέτα στην καρδιά χοροπηδάει ο πόνος

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Μεγάλη η θλίψη (μου) για το κατάντημα των ανθρώπων…

  Κάποιος πριν από πολλά χρόνια είπε ότι οι διάφορες τέχνες έχουν δώσει αριστουργήματα στην ανθρωπότητα και η τέχνη της πολιτικής έδωσε τέρατα.

  Βιώνουμε μια αποτυχία της πολιτικής. Η απόλυτη αποτυχία και ας αφήσουμε στην άκρη τα διάφορα… κλαουζεβιτσικά (;) ότι ο πόλεμος είναι η πολιτική με άλλα μέσα κ.λπ

 12. Pedis said

  .. Μια ευκαιρία που δόθηκε τότε στην Ευρώπη, να φτιάξει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στη βάση του ΟΑΣΕ, που να περιλαμβάνει την τότε αδύναμη και ταπεινωμένη Ρωσία, όπως είχαν υποσχεθεί στον Γκορμπατσόφ, ποδοπατήθηκε για να πλάσει η υπερφίαλη υπερδύναμη τον κόσμο όπως ήθελε. …

  Μα τι γράφει ο καθένας, μέρες πούναι? Πού τα πουλάνε? (Σε ποιον άλλον; 🙄)

  Κοιτάζω αναλύσεις σε διεθνή μέσα και είναι η μία πιο τρίβιαλ, ψεύτικη, άνευ δεδομένων, με τα πιο χιλιοχρησιμοποιημένα στερεοτυπικά σχήματα λόγου και μέιν στριμ από την άλλη. Κι όλοι τους ειδικοί! 🥱

 13. Αυτό που έχουμε είνι μια μάχη, καμιά σχέση με πόλεμο. Αν ήταν πόλεμος θα ανακατευότουσαν κι άλλοι που, όπως βλέπουμε, κάνουν την πάπια. Ολόιδιο με ό,τι έγινε στο Ιράκ

  Χαράς ευαγγέλια για τους έλληνες εφοπληστες, που λες και τόξεραν (ή μήπως τόξεραν !! ) βρέθηκαν με τάνκερ για διπλές μπίζνες, από την μια να μεταφέρουν νόμιμα υγροποιημένο αέριο από ην Αμερική κι από την άλλη να πουλάνε παράνομα το λαθραίο αέριο του Πούτιν σπάζοντας το εμπάργκο, στα ιστορικά χνάρια του Μιαούλη.

  Ακριβώς όπως τα γράφει ο Πούτζο στον Νονό για την δράση της μαφίας !!! (προβλέπω μέχρι νόμπελ…Ειρήνης να δώσουνε στον Πούτιν όταν καθίσει η σκόνη …

 14. Από αυτό το bellum δεν είναι και το casus belli;

 15. sarant said

  7 To είχα στο νου μου και το ξέχασα

  14 Ναι για!

 16. Pedis said

  Έτσι, και τα αγγλικά και τα γαλλικά έχουν όρους όπως polemic/polemique.

  polemico: εκείνος που δεν είναι μόνο μαχητικός στις αντιπαραθέσεις, αλλά τις προκαλεί, τη βρίσκει.

 17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>O πόλεμος σχηματίζει πάμπολλα δίλεκτα. Για παράδειγμα, ανάλογα με τα μέσα με τα οποία διεξάγεται, ο πόλεμος μπορεί να είναι συμβατικός, ατομικός / πυρηνικός, χημικός, βιολογικός, ηλεκτρονικός, ψυχολογικός, οικονομικός,

  και ο ερωτικός
  Αυτός δεν είναι πόλεμος;
  να πολεμούν τα μάτια
  δίχως μαχαίρια και σπαθιά
  να γίνονται κομμάτια

  >>Ψυχρός Πόλεμος ,ταινια(ρα)

  8 Λουλούδι εσωτερικών χώρων

 18. leonicos said

  να νικήσει κάποιος σε μια μάχη αλλά να χάσει τον πόλεμο.

  Αυτό το είπε ο Ντε Γκωλ νομίζω, αλλά ανάποδα:
  Nous avons perdu un combat mais n’avons perdu la guerre

 19. sarant said

  16 Nαι, έτσι και στα γαλλικά ο polemiste.

 20. leonicos said

  οι νεότερες ρωμανικές γλώσσες στράφηκαν σε μια γερμανική ρίζα κι έτσι έχουμε τις λέξεις guerre/ guerra,

  οι νεότερες ρωμανικές γλώσσες (εκτός της ρουμανικής και της ιταλικής) μόνο κατ επίφαση είναι ρωμανικές Το μεγαλύτερο μέρος του ΚΟΙΝΟΥ λεξιλογίου τους είναι γοτθικο,

 21. Jago said

  Και ο πόλεμος των ρόδων έχει καταντήσει σχεδόν παροιμιακή έκφραση.

 22. Georgios Bartzoudis said

  «πλάγχθη επεί Τροίης ιερόν πτολίεθρον έπερσεν»: Φαίνεται να έχει σχέση το πτολίεθρον με τον «πτόλεμον». Και σήμερα, το πτολίεθρον δεν λέγεται Τροία αλλά Κίεβο. Άκουσα πάντως έναν πρώην υπουργό των …συριζανελέητων να εγκωμιάζει (περίπου) τον …Αχιλλέα του Βορρά!

 23. Λεύκιππος said

  4. Το πόλεμος πάντων πατήρ των ΑΗΠ, είχε μεταφορική σημασία, με την έννοια ότι με την σύγκρουση δημιουργούνται καινούργια πράγματα, γεννιούνται νέες καταστάσεις.

 24. Λ said

  Ασύμμετρος πόλεμος

 25. Alexis said

  #22: Ετσ’, ετσ’, οι τσιπρολαθρέμποροι φταίνε για όλα, και για το ουκρανικό βεβαίως…

 26. Κιγκέρι said

  Si vis pacem, para bellum, το λατινικό ρητό το δεύτερο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για μοντέλα όπλων.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum

 27. Alexis said

  Στυγνός και απροκάλυπτος φασισμός η επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία.

  Πολύ ανησυχητικό νέο της τελευταίας στιγμής: αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν στην περιοχή γύρω από τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

 28. Λ said

  Γυναικοπόλεμος (κάπου το έχω δει)

  Και εμπόλεμος

  Ελπίζω σύντομα να έχουμε άρθρο για την ειρηνη

 29. Κιγκέρι said

  «Ψευτοπόλεμος του Σταυρού» είναι ο τίτλος ποιήματος του Σουρή. Το βρήκα στη Βικιθήκη με ημερομηνία: Δεκέμβριος 1885. Αναφέρεται σ’ αυτήν την επιστράτευση του Δηλιγιάννη άραγε; Το ποίημα το έχω δει στην ποιητική ανθολογία του Περράνθη, όπου έχει νομίζω και το ιστορικό πλαίσιο, αλλά δεν την έχω κοντά μου.

  Ψευτοπολέμου φοβεροῦ ἀκούεται ἀντάρα,
  στοὺς ἁμαξάδες δίνονται γιὰ τὸ Σταυρὸ κατάρα,
  καπνίζουν σιδηρόδρομοι τῆς Ἀττικῆς-Λαυρίου,
  καὶ γίνεται συντέλεια καὶ χαλασμὸς Κυρίου.
  Βρίσκουν δουλειὰ οἱ ρήτορες καὶ οἱ σουλατσαδόροι,
  καὶ τρέχουν καβαλλάρηδες καὶ τρέχουν ὁδοιπόροι.

  Κανόνια ἐκτοπίζονται, μοιράζονται φυσέκια,
  μὲ λάδι ξεσκουριάζονται καὶ ξίφη καὶ τουφέκια,
  γυαλίζονται χρυσᾶ κουμπιά, λαμποκοποῦν σπαλέταις,
  βροντοῦν ταμποῦρλα μὲ βοή, σημαίνουν ἡ τρουμπέταις,
  πέρνουν καὶ δίνουν προσταγὰς κλητῆρες κι’ ἀστυνόμοι,
  τρέχει μὲ τὴν ὀμπρέλλα της καὶ ἡ Ροζοῦ ἀκόμη.

  Ἑτοιμασίαις βιαστικαῖς καὶ τελειωμὸ δὲν ἔχουν,
  γαϊδούρια, κάρρα κι’ ἅμαξαις ἀπὸ ρυτῆρος τρέχουν,
  χιλιμιντρίζουν τἄλογα, τραβοῦν κλωτσιαῖς οἱ μοῦλοι,
  γαυγίζουν τὰ λαγωνικὰ τοῦ κυνηγοῦ Σταμούλη,
  ἀφρίζουν γιὰ τὸν πόλεμο οἱ νέοι πολεμάρχοι,
  ἀπ’ ἄκρη σ’ ἄκρη χαλασμός… κρεμοῦν τὸν Πατριάρχη.

  Ἀλλ’ ἔξαφνα μὲς στὴ βοὴ γενναῖο παλληκάρι
  καβάλλα σὲ μοναστηριοῦ ἀβάστακτο μουλάρι,
  ὡς τὸν ἀρχαῖον ἄγγελον τοῦ Μαραθῶνος τρέχει
  κι’ εἰς τοῦ Σταυροῦ τοὺς μαχητὰς φωνάζει ὅτι βρέχει.
  Βροχὴ καὶ λάσπη πλάκωσε… κρῖμα καὶ πάλι κρῖμα…
  κάτω ἀμέσως τἄρματα, μὴν προχωρῆτε βῆμα.

  Ἔτσι φωνάζει στὸ Σταυρὸ αὐτὸ τὸ παλληκάρι
  καὶ χάνεται σὰν ἀστραπὴ μαζὶ μὲ τὸ μουλάρι
  ἡ δὲ φωνή του ἀντηχεῖ εἰς ἄντρα καὶ εἰς ὄρη,
  γυρνοῦν τοξόται, πελτασταί, οὑσσάροι, λογχοφόροι,
  κι’ οἱ πρόγονοι ἀπ’ τοῦ Σταυροῦ φωνάζουν τὸ βουνό:
  λάσπη κι’ ὁ ψευτοπόλεμος σὰν τὸν ἀληθινό!

 30. Λ said

  Οι ιαχές του πολέμου

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προς Χρήστο Κανελλόπουλο

  Με τη διαφορά ότι οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, αυτοβούλως ζήτησαν να μπουν στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Να μην παραβλέπουμε και την θέληση των λαών.

  Και μια ερώτηση. Μήπως πρέπει να υπάρξει και κάποια ειδική μέριμνα για την τότε αδύναμη και ταπεινωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία; τώρα που η Τουρκία έγινε κι αυτή αναθεωρητική δύναμη;

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἄν εἶχα τό μέηλ τοῦ Ζελένσκι, θά τοῦ τό ἔστελνα καί θά τοῦ ζητοῦσα νά μήν τό ἀγνοήση αὐτήν τήν φορά …
  «..δυνατὰ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»

  (Βρέ πουλάκι μου, μέ τόν λαό σου εἴμαστε. Ὅλη ἡ Εὐρώπη εἶναι μαζί σας. Κανείς δέν μπορεῖ νά αἰσθάνεται ἄνετα μέ ἕναν ρωσσοχιτλερίσκο. Ἄλλά θά πεθάνω μέ αὐτό τό ἀναπάντητο ἐρώτημα: Τό ΝΑΤΟ, τί σ#@&@ τό ἤθελες κάτω ἀπό τά ρουθούνια τῆς ἀρκούδας;)

 33. Avonidas said

  Καλημέρα, οθντκ.

  Βιώνουμε μια αποτυχία της πολιτικής.

  Για να μιλήσει κανείς για αποτυχία, πρέπει πρώτα να καταλάβει ποιος ήταν ο επιδιωκομενος στόχος, και ποιοι είναι οι παίκτες. Λοιπόν, αυτό που συνέβη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ΑΝ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιωκαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε βάρος της επέκτασης της σφαίρας επιρροής τους. Το επιδιωξαν; Κάθε άλλο. Οι ΗΠΑ, ως συνήθως, συμπέραναν ότι από μακριά όλα ειναι ωραία, και γαία πυρί μιχθήτω, τα φράγκα να ναι καλά. Η ΕΕ θα *προτιμούσε* να αποφύγει τον πόλεμο στο κατώφλι της, αλλά ανάμεσα στο να πατήσει πόδι στις ΗΠΑ και στο να κάνει το φρόνιμο σκυλάκι προτιμάει σαφώς το δεύτερο, με περιστασιακά λυπημένα κλαψουρογαυγίσματα. Η Ρωσία στα τέτοια της, ο Πουτιν έχει εφεδρειες και τον πληθυσμό του τον ελέγχει καλα, δεν χρειάζεται ν ανησυχεί για την καρέκλα του. Οπότε…

 34. Έχουμε και τον Αραβοχιπί, που μαθαίναμε στο στρατό: Ατομικός, Ραδιολογικός, Βιολογικό, Χημικός Πόλεμος. Και έδειχναν κάτι μάσκες.

 35. antonislaw said

  Καλημέρα σας-όσο μπορεί να είναι δηλαδή όταν πέφτουν μπόμπες στη γειτονιά μας.

  Μήπως μπορείς Νικοκύρη να αναρτήσεις τον λίκνο για το άρθρο στο τουίτερ για να μπορούμε να το αναρτήσουμε στο φατσοτέφτερο;

  Από τα πολύ εύστοχα ταχυολογώ:

  «Η οποία Ευρώπη είναι η μεγάλη ηττημένη της σύγκρουσης καθώς κινδυνεύει να βγει βαριά τραυματισμένη, με το κύρος της εξαερωμένο και βυθισμένη σε ενεργειακή και οικονομική κρίση -ενώ οι Αμερικανοί, που σε μεγάλο βαθμό εξώθησαν τα πράγματα ως εδώ, θα βρουν αγορές για το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους που θ’ αντικαταστήσει το ρωσικό.»

  Με δεδομένη την τεράστια διαφορά πολεμικής ισχύος μεταξύ των εμπολέμων μου ήρθαν αυθόρμητα ένα απόσπασμα από το δημοτικό τραγούδι για τη μάχη-πόλεμο του Ξωπατέρα με τους Τούρκους στη Μονή Οδηγήτριας στο νότο του Ηρακλείου Κρήτης το 1828:
  «Αυτή δεν είναι αντρειά, μονό ‘ναι ποτανάτο,
  σήμερο ένας Ξωπαπάς σας έκαμε άνω -κάτω.
  Δεν είναι τούτη αντρειά, μονό ‘ναι πουστουλούκι,
  να πολεμούνε έναν παπά εφτά χιλιάδες Τούρκοι.»

  https://www.cretanmagazine.gr/to-tragoudi-tou-xopatera/

 36. Λ said

  Πολέμιος

 37. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Η ανάλυση του Κανελλόπουλου που παραθέτει ο Νικοκύρης είναι σωστή κι απαισιόδοξη. Και καλά για όσους από μας έχουμε φάει τα ψωμιά μας. Γυρνάμε σε σχεδόν μεσαιωνική εποχή με τους κρατούντες να επιτίθενται σε όποιον δεν μπορεί να αμυνθεί. Κι ο φίλος μας ο Ταγίπ καταδικάζει τη ρωσική επέμβαση ίσως γιατί δεν έχει μερίδιο όπως στη Λιβύη ή την Αρμενία. Μοναχοφάης ο Βλαδίμηρος.

 38. Alexis said

  #30: Πολύ της μόδας τελευταία στα κανάλια είναι και τα «τύμπανα του πολέμου»

 39. Λ said

  Επίσης μακροπτόλεμος (τηλέμαχος),φερεπτόλεμος (αυτός που τον προκαλεί), και μενεπτόλεμος (αυτός που δεν εγκαταλείπει τη μάχη)

  Και Blitzkrieg για τους σκακίστες

 40. Για την Σμυρνιά γιαγιά μου, το ρήμα πολεμώ ήταν συνώνυμο του εργάζομαι, δουλεύω. Χαρακτηριστικό το περιστατικό:
  Όντας ειδική στα στραμπουλίγματα, μια μέρα, αφού φρόντισε το πόδι κάποιου, του είπε «τώρα, πώς θα πας να πολεμήσεις αύριο;», εννοώντας πώς θα πας στην δουλειά.
  Εκείνος αγνοώντας φυσικά την διττή έννοια απάντησε «εγώ πολέμησα, γιαγιά! Ας πάει τώρα να πολεμήσει και κανένας άλλος!»

 41. Λ said

  Και ένας νεολογισμός δικής μου έμπνευσης, δρονοπόλεμος (οι Ουκρανοί έχουν δρόνους Μπαϊρακτάρ. Και οι Ρώσοι έχουν δρόνουςαλλά δεν ξέρω πως τους λένε

 42. spyridos said

  «Όταν εκατομμύρια διαδηλώναμε το 2003 ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, δεν αντιδρούσαμε μόνο σε ένα πόλεμο, με μονομερή πρωτοβουλία των ΗΠΑ, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, κατά μιας στυγνής δικτατορίας. Καταλαβαίναμε ή διαισθανόμασταν, ότι »

  Ετσι ακριβώς. Κι έρχονται τώρα διάφορες αρσακειάδες που δηλώνουν θλίψη για το κατάντημα του κόσμου, που μόλις μυρίστηκαν.
  Οι «μακριά από τον κώλο μου κι ας είναι κι ένα μέτρο».
  Βρε άει κατουρήστε τα μπούτια σας.

  Οπως κλαίγαμε τότε που οι Αμερικάνοι σκότωναν άμαχους επί δύο δεκαετίες σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
  ή όταν βομβάρδιζαν και πυροβολούσαν αμάχους στη Γιουγκοσλαβία ακόμα και συμβολικά τη Μεγάλη Βδομάδα.
  ή όταν υποστηρίζαμε τους πεινασμένους που πνιγόντουσαν στο Αιγαίο και ο Βρέντζος τραγουδούσε το «μικρό στρατιώτη» για εκείνους και εσείς χαιρόσαστε με τα «παλικάρια» που έσπρωχναν εγκύους στη θάλασσα.
  Ετσι κλαίμε και τώρα για τους αμάχους, για τους αβοήθητους, για τους μοναχικούς που με μια μισή και κουτσή πίστη διαδηλώνουν ΜΟΝΟΙ τους στη κόκκινη πλατεία.

  Με διαφορά ο μικρός στρατιώτης το καλύτερο του δίσκου για σήμερα ΕΦΗ ΕΦΗ.

 43. @ 34
  Όχι αραβΙχιπι; (Βέβαια, τα ο και ι είναι γειτονικά στο πληκτρολόγιο 🙂 )

 44. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα. Ωραιότατο το άρθρο!
  Ως πατήρ πάντων « …ο Πόλεμος δεν τέλειωσεν ακόμα/ Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!» επαναλαμβάνει ο Ηράκλειτος και σε “μετάφραση” Μανώλη Αναγνωστάκη στo ομότιτλο ποίημα από τη συλλογή «ΕΠΟΧΕΣ» στην οποία όμως προστίθεται συμπληρωματικά και η μαρτυρία από έναν “Λόχα”, (φανταριστί:“Μάνα του Λόχου”), για το πώς ο καιρός του Αλληλοσκοτωμού μπορεί να εξισώσει φύλα, ηλικίες, εποχές και λαούς συγχωνεύοντάς τα σε μία κλαίουσα μητρική αγκαλιά:
  «(…)Σ’ ένα λεφτό πρέπει πια να μας δώσουν το σύνθημα
  Μια λεξούλα μικρή μες στη νύχτα, που σε λίγο εξαίσια θα λάμψει.

  (Κι εγώ που ’χω μια ψυχή παιδική και δειλή
  Που δε θέλει τίποτ’ άλλο να ξέρει απ’ την αγάπη
  Κι εγώ πολεμώ τόσα χρόνια χωρίς, Θε μου, να μάθω γιατί
  Και δε βλέπω μπροστά τόσα χρόνια παρά μόνο τον δίδυμο αδερφό μου).
  II
  «Σε τούτη τη φωτογραφία ήμουνα νέος κοντά 22 χρονώ· εδώ είναι η γυναίκα π’ αγαπούσα: η γυναίκα μου
  Τη λέγανε Μάρθα· έσφιγγε το γιο μου με λαχτάρα στην αγκαλιά της
  Δε μου ’πε: «χαίρομαι που πας να πολεμήσεις».
  Έκλαιγε σαν ένα μικρό κοριτσάκι.
  Κι εδώ κάποιο σπίτι παλιό μ’ έναν κήπο στη μέση και μ’ άνθη…
  …Θυμάσαι όταν ήμασταν παιδιά είχαμε ένα ξύλινο άλογο και μια γυαλιστερή τρομπέτα
  Τα βράδια ξαγρυπνούσαμε στα βιβλία με τις αρχαίες ηρωικές ιστορίες
  Τον αθώο μας ύπνο τυράννησαν οι αντίλαλοι των φημισμένων πολεμιστών
  Ύστερα τα ξεχάσαμε όλα αυτά σε μια γωνιά γελώντας για τα παιδιάστικα καμώματα.
  Ίσως αύριο μια τόση τρυπίτσα μού χαράξει το μέτωπο
  Ω μια τρυπίτσα που χωρά όλο τον πόνο των ανθρώπων
  Ποιός είμαι; Πού βρίσκομαι; Σκίστε τα ρούχα μου εδώ μπροστά στο στήθος
  Ίσως θα βρείτε ακόμα τ’ όνομά μου σκαλισμένο. Ποιός το θυμάται;
  Ψάξτε τα ρούχα μου ακόμα… Εδώ ήμουνα νέος 22 μόλις χρονώ
  Κι εδώ μια γυναίκα που σφίγγει με λαχτάρα ένα παιδί στην αγκαλιά της.

  (Έκλαιγε αλήθεια όταν έφευγα σαν ένα μικρό κοριτσάκι).»
  [ Μ.Αναγνωστάκης, “Ποιήματα που μας διάβασε ένα βράδυ ο Λοχίας Otto V..”, συλλογή: ΕΠΟΧΕΣ]

 45. spyridos said

 46. Nestanaios said

  Τώρα ξέρουμε γιατί μεγάλα συμφέροντα ψυχοπαθών δεν ήθελαν τον Τράμπ στο Λευκό Οίκο.

 47. Αυτό με την ομοιότητα πόλη/πόλεμος και πτόλις/πτόλεμος παραμένει αίνιγμα. Κρίμα.

 48. venios said

  Le petit commerce, Boris Vian;

 49. Δημήτρης Φύσσας said

  Ωραίο ποστ για «βαρύ» θέμα.
  # 3. Ακριβώς: «Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ’ αυτόν». Δ. Φύσσας

 50. nirevess said

  Το ‘εριστικός’ νομίζω είναι το καλύτερο δυνατό, και το ότι είναι επίθετο δεν είναι πρωτοφανές για απόδοση ξένων λέξεων που τελειώνουν σε (αγγλ/γαλλ) -ist/iste ή σε -ician/icien π.χ. dialectician/icien διαλεκτικός, esthéticien αισθητικός. Ωστόσο δεν έχει τύχες, γιατί συνηθίζουμε να ξεπατικώνουμε (σκλαβικώς) τη ρίζα των ξένων λέξεων ελληνικής ετυμολογίας και όχι να αποδίδουμε το περιεχόμενό τους.

  Τα π και πτ του πολέμου και της πόλης, ασχέτως του πώς προέκυψαν, που το αγνοώ ως θέμα, στον Όμηρο μπορεί να είναι σε γειτονικούς στίχους γιατί βολεύουν στο μέτρο, καθώς το πτο, λόγω του διπλού συμφώνου του, εκτείνει (δηλ. κάνει ‘θέσει μακρά’) την προηγούμενη συλλαβή, ακόμη και αν το φωνήεν ετούτης είναι φύσει βραχύ. Στο παράδειγμα που παρατέθηκε, το ‘τε πτόλεμον’ μετρικά γίνεται ‘τεπ-τολεμον’, και η πρόσκτηση αυτή του ‘π’ κάνει τη συλλαβή ‘τεπ’ θέσει μακρά, πράγμα που εξασφαλίζει τη διατήρηση του μετρικού ρυθμού (μακρό-βραχύ-βραχύ).

  Η ρήση του Ηράκλειτου περί πολέμου είναι μεν μεταφορική ως προς το ‘πατήρ’, αλλά κυριολεκτική ως προς το ‘πόλεμος’, αφού συνεχίζει λέγοντας ότι αυτός καθιστά τους μεν σκλάβους, τους δε ελεύθερους.

  Αν θέλουμε πλήρη λίστα από το 1945 και μετά, μήπως να προσθέσουμε κι ένα 1956 κι ένα 1968;

 51. spyridos said

  φου φου φουοου

  Νικοκύρη μπούκωσε. Η μαρμάγκα

 52. # 37

  δεν γυρνάμε τώρα, γυρίσαμε όταν επετέθηκε η Αμερική στον Σαντάμ ! Εξ άλλου τα πράγματα τα εξώθησε εκεί η μαφία της ενέργειας που ελέγχει τον μπάιντεν, με τον Τραμπ δεν την έπαιρνε.

 53. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Τα 48-49 τα είχε πιάσει η μαρμάγκα

  29 Νομίζω ναι, γι’αυτό είναι

  35

 54. Nestanaios said

  Ο πόλεμος είναι και πλουτοδότης. Δίδει πλούτο σε μερικούς μερικούς. Πλούτο βαμμένο με αίμα, πολύ αίμα.

 55. sarant said

  51 Περίεργο, δεν βρισκω τίποτα άλλο στη μαρμάγκα

  50 Τότε «εριστής»;

  41 Τους είδα κι εγώ τους Μπαϊρακτάρ. Τουρκικοί είναι;

 56. Avonidas said

  #3. Και μαζί το βραβείο άχρηστων εισαγωγικών της χρονιάς:
  Το θέατρο ευχαρίστησε επίσης την Κοβάσκαλγια για το «κουράγιο» της.

  Ας μου πει κάποιος ΤΙ δουλειά έχουν εδώ τα εισαγωγικά! 😐 Εκτός κι αν εννοούν ότι αυτή ήταν ακριβώς η λέξη που χρησιμοποίησαν (λες και θα μπορούσε να είναι και καμιά άλλη).

 57. Avonidas said

  #55. Τότε «εριστής»;

  Αγκιτάτορας, ίσως; Και να με συγχωρεί η τρισχιλιετής.

 58. Pedis said

  Αλλά για πότε γίνεσαι πρόσφυγας … σε ντετέ, αγαπητέ …

  λαθρομετάναστες – πάρτε τους σπίτι σας – δεν χωράμε όλοι – να μείνουν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν – να τα βάλουν με κείνους που τους έδιωξαν όχι με εμάς – δίκιο μπορεί να έχουν αλλά εμείς τι φταίμε και μας φορτώνονται – θα μας αλλοιώσουν την κουλτούρα …

  που θα βρεθεί να πει σε κάθε (κωλο)χώρα κι απόνας (σκατό)παπας …

 59. Alexis said

  #45: Ωραίο… και πικρό μαζί…

  #46: Κι ο καθένας με τον πόνο του βέβαια…

 60. Κιγκέρι said

  Polemonta, το ντοκυμαντερ του Δ. Μαυρίκιου για τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας.

 61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  34# Όχι με κεφαλαίο άλφα. Ουδεπώποτε ενεπλάκησαν Άραβες με χίπηδες, τα λέω εδώ χαρτί και καλαμάρι:
  https://www.slang.gr/definition/28294-araboxipi

  __________________

  Κατά τα λοιπά, όπως τα λέει ο Αβονίδας στο #33.

 62. spyridos said

  55α ευχαριστώ έφυγαν

  55γ Ναι τουρκικοί. Με αυτούς βομβάρδιζαν οι Αζέροι του Αρμένιους πριν λίγο καιρό

 63. ΚΩΣΤΑΣ said

  Α! ξέχασα και κάτι. Θυμάμαι τα κλάματα και τις διαδηλώσεις των ευαίσθητων προφητών, όταν την δεκαετία του 1980 οι Ρώσοι (ΕΣΣΔ) είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν.

 64. ΓΤ said

  57@

  Για τον «αγκιτάτορα» έχουμε τον «δημεγέρτη» 🙂

 65. antonislaw said

  Μην ξεχάσουμε βέβαια και το «Θέρος, τρύγος, πόλεμος (στασιό δεν περιμένουν)»!

  53 Ευχαριστώ για το λίκνο του τουίτερ Νίκο! Θα μπορούσαμε γενικά να το καθιερώσουμε να μας δίνεις το λίκνο των άρθρων μέσω τουίτερ εδώ για όσους δεν έχουμε τουίτερ αλλά χρησιμοποιούμε το φέις;

 66. Spiridione said

  Μερικές παροιμίες
  Όντας αναφτ’ ο πόλεμος πάν’ ο Μπέης να χέση
  Ο πόλεμος καλός είν για πέντ’ έξη!
  Ο πόλεμος θέλει τ’ άρματα κ’ η νίκη τα τραγούδια!
  Θέρος, τρύγος, πόλεμος
  Ο πόλεμος εύκολ’ αρχίζει, αλλά δύσκολα τελειώνει!
  Και το σπαθί στο χέρι του κι ο πόλεμος ‘δικός του
  Μη στον πόλεμο προσμένης να τροχίσης το σπαθί σου
  Εις τον πόλεμο, τζεπχανές δεν δίδεται
  Πάει στον πόλεμο με αδειανό ντουφέκι!
  Όταν λέγουν για πολέμους, πλειότερα είν’ τα ψώματα
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/1/discover?rpp=10&etal=0&query=%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82&group_by=none&page=1

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Το αντίθετο του πολέμου είναι η ΕΙΡΗΝΗ
  και όχι το μη πόλεμος 🙂

 68. Pedis said

 69. […] Μαύρη μέρα ήταν η χτεσινή, καθώς ξημέρωσε με γενικευμένη ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία. Δεν έχει νόημα να ανακεφαλαιώσω εδώ τις μέχρι τώρα ειδήσεις από το μέτωπο, αφού άλλωστε η κατάσταση θα αλλάξει ώσπου να δημοσιευτεί το άρθρο και να το διαβάσετε εσείς. Πάντως, φαίνεται ότι η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, πέρα από τις δυο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/02/25/ptolemos/ […]

 70. sarant said

  65 Πιο απλά, βέβαια, μπορείς να βρίσκεις στο προφίλ μου στο ΦΒ (Nikos Sarantakos) κάθε πρωί το λινκ του Τουίτερ.

  66 Α μπράβο

  67 Α, το θυμήθηκες 🙂

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/FMWplS6WQAEFYRA?format=jpg

 72. antonislaw said

  67 >>Το αντίθετο του πολέμου είναι η ΕΙΡΗΝΗ
  και όχι το μη πόλεμος

  «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώνουμε την ένταση σε σχέση με την Τουρκία και να προσπαθούμε να αποφευχθεί η σύγκρουση, αυτό που είχα ονομάσει «Μη Πόλεμο». Γιατί, ειρήνη σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση, αλλά δυστυχώς η πρόθεση υπάρχει και διαφωνώ με ορισμένους σχετικά τον ρόλο της Τουρκίας σήμερα και αύριο». Ανδρέας Παπανδρέου, 3-1990

  https://www.news247.gr/afieromata/andreas-papandreou/o-ischyros-andr-e-as-toy-aigaioy.6435027.html

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>μπορει να νικήσει κάποιος σε μια μάχη αλλά να χάσει τον πόλεμο
  Ο κάθε δυνατός σεβντάς
  χαλάλι όπως και νάχει
  κι αν έχασες τον πόλεμο
  εκέρδισες τη μάχη

 74. odinmac said

  «le polémiste»… πολεμοχαρής ίσως;

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66
  >>Όταν λέγουν για πολέμους, πλειότερα είν’ τα ψώματα
  στον πόλεμο το πρώτο που σκοτώνεται είναι η αλήθεια

 76. ΓΤ said

  Το… μήνυμα της UEFA προς Πούτιν
  Αλλαγή έδρας του φετινού Τελικού του CHL: Αγία Πετρούπολη —> Παρίσι

 77. 40 Με την ίδια έννοια και σε μας «πού τα πολεμάς αυτόν τον καιρό;» (πού δουλεύεις;) Το «τώρα, πώς θα πας να πολεμήσεις αύριο;» μπορεί να το πάρεις και κυριολεκτικά, το λέμε κι έτσι.

 78. Νίκος said

  https://sotiriosdemopoulos.blogspot.com/2022/02/2005.html

 79. gbaloglou said

  40 Όχι λιγότερες από 6 πλήρεις σελίδες καταλαμβάνει η συζήτηση του «πολεμώ» στο Λεξικό Κριαρά! Εβδεικτικά … στην αγαπημένη Διήγηση Τετραπόδων εμφανίζεται 5 φορές με 3 έννοιες: και ο χοίρος χρησιμοποιεί το δόντι του «όταν εχθρός τον πολεμή αδίκως να τον φάγη» (407), και οι άνθρωποι στους ξυλόπυργους του ελέφαντα «πολεμούσιν ισχυρώς πάντας τους εναντίους» (912) — πρώτη έννοια (‘συνήθης’) — και τον χοίρο «πολεμούσι τον πηκτήν» (377) μετατρέποντας το κρέας του σε πηκτή, και του αλόγου το δέρμα «πολεμούν το τζάγγας» (793) μετατρέποντας το σε μπότες — δεύτερη έννοια — και η αλεπού «πολεμεί μέγα κακόν» (192) στους πτωχούς με τις κλεψιές της — τρίτη έννοια. [Να είσαι καλά αείμνηστε Παπαθωμόπουλε (2010) με το λεξιλόγιο σου!]

  Η χρήση της Σμυρνιάς γιαγιάς σχετίζεται, νομίζω, με την δεύτερη χρήση παραπάνω, καθώς η μετατροπή προϋποθέτει εργασία, πως λέμε «την δουλεύει την πέτρα» ή, κάπου κάποτε. «την πολεμάει την πέτρα». (Θα ήθελα να το ψάξω περισσότερο αλλά δεν έχω χρόνο.)

 80. Λευτέρης said

  Για την ετυμολογία της λέξης «πόλεμος» δεν διαβάσαμε κάτι. Ισχύει αυτό που λέει ο Beekes ότι προέρχεται από το ομηρικό «πελεμίζω» (αναταράσσω, πάλλω) και έχει σχέση με το «πάλλω»;

 81. atheofobos said

  Διαβάζοντας το κείμενο του φίλου σου από το ΦΒ, που μιλάει απλά για παράνομη επίθεση στην Ουκρανία (προφανώς θεωρεί νόμιμες τις προηγούμενες επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την Αρμενία) ένιωσα μεγάλο θυμό για τους Αμερικάνους που ανάγκασαν τον Πούτιν να εισβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα. Οπότε τώρα δεν μας μένει παρά να οργανώσουμε μια πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, με το να εξωθούν δημοκρατικούς ηγέτες να αναγκάζονται να καταλαμβάνουν ξένες χώρες!

 82. sarant said

  40-79 Πολύ ενδιαφέρον. Λέμε και σήμερα, άλλωστε, «πολεμάω ώρες να διορθώσω τη μηχανή»

  80 Το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη αναφέρει πρώτη την άποψη από το «πελεμίζω» αλλά με κάποια δυσπιστία, ενώ αναφέρει επίσης την προέλευση από ΙΕ ρίζα *plt, ενώ επίσης «εικάζεται περαιτέρω σύνδεση με το παλαίω».

 83. nikiplos said

  Να προσθέσουμε και τον «τσουτσουνοπόλεμο», όχι από τίποτε ροζ ιστορίες, αλλά από τις φρικαλεότητες ένθεν κακείθεν στον πόλεμο της Γιουκοσλαβίας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου έκοβαν με ξυράφια τα τσουτσούνια επιλεγμένων αιχμαλώτων (κυρίως συμμορίες μουζαχεντίν, Αφγανοί, Πακιστανοί, Σαουδάραβες κλπ) με αργό τρόπο και μετέδιδαν τα ουρλιαχτά των υποκειμένων από μικροφωνικές εγκαταστάσεις για κάμψη του ηθικού του αντιπάλου.

 84. ΣΠ said

  40, 60, 77
  Polemonta στην γλώσσα των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας σημαίνει «δουλεύοντας».

 85. nikiplos said

  76@ Αγαπητέ ΓΤ, θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον σε μια συγκυρία διαβολικών συμπτώσεων να υπάρξει κάποιου είδους μπλέξιμο / εμπλοκή, καθώς τα κομποδέματα των στουμπωμένων της FIFA στις Offshore, συχνά διαπλέκονται και στηρίζει/νίβει το ένα το άλλο, με εκείνα των Ρώσων Μαφιόζων…
  Οι ιθύνοντες / διοικούντες της FIFA δεν ήταν, που για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαν συλληφθεί από το Αμερικανικό FBI σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης στην Ελβετία? 🙂

 86. antonislaw said

  Ξεχάσαμε τον εν Πάτραις σοκολατοπόλεμο στο πλαίσιο του καρναβαλιού! Μάλιστα υπάρχουν και σύλλογοι σοκολατοριχτών:

  Από συνέντευξη τύπου το 2018 στην Αγορά Αργύρη: Τα σωματεία Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας «Σοκολατορίχτες», Club Σοκολατοπόλεμος Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατομαχίες», Ένωση Πατρινών Σοκολατοριχτών «Σοκολατοδρομίες», Όμιλος Σοκολατομαχητών Πατρινού Καρναβαλιού«Σοκολατομανίες» και Σύλλογος Σοκολατοπαικτών Πατρινού Καρναβαλιού και «Σοκολατο-παίκτες»

  Διαβάζουμε: «Στις 15/07/1991, κάνει επίσημα την εμφάνισή του στο Πατρινό Καρναβάλι ένας παράξενος Σύλλογος που επικυρώνεται από το Πρωτοδικείο με την ονομασία Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας και τον διακριτικό τίτλο «Σοκολατορίχτες». Λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου του καταλαμβάνει στη συνέχεια περίοπη θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες! Από τότε ο Σοκολατοπόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση αφού τα μέλη του φροντίζουν να βομβαρδίζουν ανελλιπώς την Πάτρα με τα σοκολατένια βόλια τους υπερασπιζόμενοι το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο.

  Μέχρι τότε ο Δήμος Πατρέων είχε την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση και ρίψη των σοκολατένιων «πολεμοφοδίων». Σε αυτή την προσπάθεια όλα έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ομαδική προσπάθεια θα συνεχιστεί, με κάποιους ακόμη που έχουν τη διάθεση, το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο για το λειτούργημα που ασκούν να συνεισφέρουν στη διατήρηση και προβολή του.

  https://www.patrasevents.gr/article/552725-patra-oi-sokolatorixtes-siblironoun-30-xronia-drasis

 87. Αγγελος said

  Εριδογράφος; Εριδοκάλαμος; (για το polémiste)

 88. Pedis said

  Ανάλογα με την εμβέλειά του μπορεί να είναι τοπικός ή παγκόσμιος, ανάλογα με το είδος του μπορεί να είναι εμφύλιος, κατακτητικός, αποικιακός, αμυντικός ή επιθετικός, απελευθερωτικός / εθνικοαπελευθερωτικός, θρησκευτικός ή ιερός. Μπορεί να είναι αστραπιαίος, μπορεί να είναι (ή μάλλον ήταν κάποτε) πόλεμος χαρακωμάτων. Στις μέρες μας μπορεί να είναι και υβριδικός.

  και

  πόλεμος επιβίωσης, επαναστατικός πόλεμος, πόλεμος θέσεων, ακήρυκτος πόλεμος, παράξενος πόλεμος (-> 1939-1940), πόλεμος των αιθέρων, αλλά και η χουντική σαπουνόπερα, ο άγνωστος πόλεμος …

  Δεν βλέπω ακόμη ανθολόγηση αποφ(θ)ευγμάτων από Σουν Τζού, Κλαούζεβιτς, Μακιαβέλλι, Θουκυδίδη, Πολύβιο, Τάκιτο … άιντε ντε, ξεκουνηθείτε! 😛

 89. Alexis said

  #81: …ένιωσα μεγάλο θυμό για τους Αμερικάνους που ανάγκασαν τον Πούτιν να εισβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα.

  Μα δεν λέει πουθενά ότι τον ανάγκασαν. Μάλλον ότι του έδειξαν το δρόμο με τις προηγούμενες δικές τους επεμβάσεις.

  Οπότε τώρα δεν μας μένει παρά να οργανώσουμε μια πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία…

  Το ΚΚΕ πάντως οργανώνει σήμερα στις 6:30 συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία και πορεία προς την αμερικάνικη.
  Προλαβαίνεις να πας 🙂
  «ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ» που λέγαμε παλιά; Ε, αυτό…

 90. sarant said

  87 Ο εριδογράφος θυμίζει ραπιδογράφο 🙂

 91. Λ said

  40, 79, 82 εμεις λέμε μάχουμαι αντί πολεμώ. Υπάρχει και η αγαπημένη ρήση του πατέρα μου. Άλλοι ψυχομαχούν κι άλλοι καυλομαχούν δηλ σε κάποιους βγαίνει η ψυχή ενώ άλλοι διασκεδάζουν

  Προχθές άκουσα τη λέξη υλικοπόλεμη, δηλ γυναίκα στρατιωτικός που ανήκει στο σώμα υλικού πολέμου

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  40 >>το ρήμα πολεμώ ήταν συνώνυμο του εργάζομαι, δουλεύω. Kαι
  84 >>Polemonta στην γλώσσα των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας σημαίνει «δουλεύοντας».
  Ναι , κι ακόμη στην Κρήτη σημαίνει προσπαθώ.
  – Ίντα κάνεις
  -επαέ πολεμώ να φυτέψω δυο πατάτες (να ασπρίσω τον τοίχο, να μαγειρέψω, να καθαρίσω τα χόρτα) κυρίως για ασχολίες/δουλειές που απαιτούν κάποια προσπάθεια, συγκέντρωση)

 93. Alexis said

  #83: Δεν το ήξερα αυτό, έχει συμβεί στ’ αλήθεια;
  Μιλάμε για απίστευτη φρίκη!

 94. Alexis said

  Ο Ρασούλης πάντως το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο:

  «Αμάν βαριά φιλοσοφία
  ας πούμε κάτι πιο απλό
  καλές οι ΗΠΑ κι η Ρωσία
  μα έχω το δράμα μου κι εγώ»

 95. ΓΤ said

  85@

  A, δηλαδή τώρα δεν διοικούν οι Υπεράμωμοι;
  Εγώ, Νικιπλουά, λέω να ξεκινήσουμε από τον δικό μας Ρώσο φιόζο…

 96. Stelios Kornes said

  Ας προσθεσουμε και το διασημο Πολεμο των Αστρων.

  Και θυμηθηκα την παρακατω εξαιρετικη στιχομυθια σε ενα παλιο αντιπολεμικο τηλεοπτικο σηριαλ, που λεγοταν M*A*SH, αναμεσα σε ενα γιατρο και εναν ιερεα:

  Hawkeye: War isn’t Hell. War is war, and Hell is Hell. And of the two, war is a lot worse.
  Father Mulcahy: How do you figure that, Hawkeye?
  Hawkeye: Easy, Father. Tell me, who goes to Hell?
  Father Mulcahy: Um, sinners, I believe.
  Hawkeye: Exactly. There are no innocent bystanders in Hell, but war is chock full of them – little kids, cripples, old ladies. In fact, except for a few of the brass, almost everybody involved is an innocent bystander.

  M*A*S*H – Episode: Season 5, Episode 20. “The General’s Practitioner.”

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Καταλαβαίναμε ή διαισθανόμασταν, ότι φτιάχνεται ένας κόσμος όπου οι ισχυροί θα επιτίθενται στους αδύναμους επειδή μπορούν, θα ανατρέπουν κυβερνήσεις με βίαια μέσα και θα αλλάζουν ακόμα και σύνορα κρατών»
  Δεν φτιάχνεται ένας κόσμος τέτοιος, απλώς συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέχρι το όποιο μέλλον, πολύ φοβάμαι. Η φράση του Θουκυδίδη εξακολουθεί να είναι γραμμένη σε ακατάλυτο μάρμαρο :
  «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» («Οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς ξυγχωρούσιν»)

 98. ΓΤ said

  Πέθανε ο Τσοβόλας

 99. Κιγκέρι said

  >>…Εκείνος που αρέσκεται να προκαλεί αντιπαραθέσεις στη δημόσια σφαίρα με τις αιχμηρές τοποθετήσεις του λέγεται polémiste στα γαλλικά, που δεν μπορούμε βέβαια να τον πούμε «πολεμιστή» στα ελληνικά..

  Στα ελληνικά νομίζω πως αυτό το νόημα αποδίδεται περιφραστικά χρησιμοποιώντας το επίθετο «εμπρηστικός», το «εριστικός» που προτάθηκε παραπάνω δεν μου ταιριάζει τόσο.

 100. Πέπε said

  @40

  > Για την Σμυρνιά γιαγιά μου, το ρήμα πολεμώ ήταν συνώνυμο του εργάζομαι, δουλεύω.

  Ακριβώς αυτό ισχύει και στην κατωιταλιώτικη διάλεκτο. Το «δουλεύω», ως απλή κυριολεξία (όχι «σκίζομαι στη δουλειά» ή τίποτε παρόμοιο), λέγεται με το ρήμα polemo.

 101. sarant said

  98 Ναι ο καημένος

  96 Και ταινία ήταν, και βιβλίο.

 102. Παναγιώτης Κ. said

  98. Πολεμούσε με την επάρατο.
  Έτος γενν. 1942

 103. dryhammer said

  40,92. Και στη Χίο έχομε το πολεμώ = δουλεύω, εργάζομαι και πολεμώ = προσπαθώ. Για περισσότερο επίπονες ή/και χρονοβόρες ασχολίες (συχνά με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας), έχομε το «βολοδέρνω»
  «Μιαν εβδομάδα ηβολόδερνε να φτιάξει το φράχτη, ηχάλασένε κι εφτόνε πούχενε και στο τέλος ηφώναξεν το μάστορη»

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο πόλεμος της πατάτας
  (και της τηγανιτής πατάτας)

  ο Μεγάλος πόλεμος, Ιερός πόλεμος, Πελοποννησιακός κλπ

  Πόλεμος εντύπωσεων, χαρακωμάτων, συμμοριών

  Πολεμολάγνος, πολέμαρχος

  79, Α ειπώθηκε κι εδώ, τώρα ειδα, συγγνώμη.

 105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  93 -> 83

  Έχει αποτυπωθεί και κινηματογραφικώς, στα όμορφα χωριά που όμορφα καίγονται.

 106. antonislaw said

  Τίτλο «Ο πόλεμος» είχε και βιβλίο με ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου («Τα σκίτσα φιλοτέχνησε η Μελισσάνθη. Αθήναι: Τυπογραφικά καταστήματα Ανδρ. Ματαράγκα, 1935, 32σ.
  (Απευθύνεται στους ευγενείς Αφιερώνεται στα θύματα Αναφέρεται στους δυνατούς»).Το βιβλίο είχε την «τύχη» να οδηγηθεί στην πυρά από το καθεστώς Μεταξά.

  Πηγή Εκεβι, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102, και είχε χειρουργηθεί από καρδιά. Μυστήριο πράμα, μια σύμπτωση, έχω προσέξει ότι πάρα πολλοί που χειρουργούνται από καρδιά, εντέλει πεθαίνουν από καρκίνο.

 108. ΓιώργοςΜ said

  107 ΚΚΕ οι κύριες αιτίες θανάτου (καρδιά, καρκίνος, εγκεφαλικό, μακριά από μας όλα). Όποιος γλιτώσει από ένα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάει από τα υπόλοιπα.

 109. antonislaw said

  106
  Διαβάζω στο «Ρίζο» σχετικά με το κάψιμο του «Πολέμου» του Βρεττάκου:

  ««Ο πόλεμος» οδηγείται στην πυρά από τη μεταξική δικτατορία ως «επικίνδυνο». «Συγκέντρωσαν λοιπόν σε σωρούς τα απαγορευμένα βιβλία και τους έβαλαν φωτιά έξω από το Πανεπιστήμιο, ενώ «άνδρες» της Ασφαλείας, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, έστηναν κανιβαλικούς χορούς γύρω από τις φλόγες. Κοίταζα αυτές τις σκηνές, σταματημένος λίγο μακρύτερα… Δεν ξεχώρισα όμως τίποτα, οι φλόγες ήτανε όλες ομοιόμορφες και το μόνο που είδα ή ήξερα ήταν ότι μαζί με τις άλλες ιδέες καιγότανε και ο δικός μου χριστιανισμός…», θα γράψει στην «Οδύνη»».
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11320256

 110. Κουτρούφι said

  Αλφα, αστράφτει και βροντά
  εκεί στα σύνορα κοντά
  φαίνεται καπνός ανέμου,
  το σημείο του πολέμου

  Βήτα, βοά τούτη η γη,
  κρυφά την έχει την πληγή
  και η γιατρειά της στέκει
  στο σπαθί και στο τουφέκι

  Γάμα, γιατί περιπλοκάς
  Ευρώπη και μας αδικάς
  Την υπογραφή σου πίσω
  ειδεμής θα πολεμήσω
  Από Σιφνέικα κάλαντα της εποχής των Βαλκανικών πολέμων.

  #40 και τα σχετικά.
  Και στη Σίφνο πολεμώ: δουλεύω, ασχολούμαι ή προσπαθώ.

  #92: Και εμείς: ίντα πολεμάς;

  Από γλέντι, πριν 30 χρόνια περίπου, το κάτωθι αυτοσχέδιο, αναφερόμενο σε κάποιον Χ από την παρέα:
  Και ο Χ πολεμά, Σιφνιά όμως τηνε θέλει
  και όχι να ’ναι ξενικιά και να ’ναι και μαδέρι

  Πολεμώ: προσπαθώ και υπονοείται ότι ο Χ προπαθεί να βρει γυναίκα να παντρευτεί.
  Μαδέρι: μεταφορικά, ο δύστροπος άνθρωπος.

 111. Το σπάσιμο των καρυδιών μετριέται πλέον όχι με κιλά αλλά με τσουβάλια…

  Η εσωτερική πληροφόρηση που έχει τακτικός σχολιαστής του ιστολογίου για την δράση της ρώσικης μαφίας στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι εκπληκτικού επιπέδου. ενώ αδυνατεί να δει τι συμβαίνει με Μπακογιάννη -Αλαφούζο και κακό συναπάντημα όπου με λεφτά του κράτους θα κτίσουν γήπεδο ιδιοκτησίας Αλαφούζου (Μουδούλας) με αντάλλαγμα να δώσει ο ΠΑΟ το φιλέτο της Λεωφόρου στην οικογένεια Μητσοτάκη (Νουδούλας), τα καλύπτει το ενδοοικογενειακό της Νουδούλας και το πράσινο χρώμα του κουτιού της βαζελίνης…
  Βέβαια εσωτερική πληροφόρηση είχε και προ καιρού όταν τον πληροφόρησε (η ελληνική ή η ρώσσική μαφία άραγε ; ) πως ο ΠΑΟΚ θα έχανε το αήττητό του στα Γιάννινα αλλά πήρε το π(τ)ούλεθρον και έκτοτε ρίχθηκε στο κυνήγι παντός ελληνορώσσου- όλοι μαφιόζοι είναι
  Μεγάλε Θερβάντες (αποφεύγω το μικρό όνομα), πόσους Δον Κιχότες (σικ) θα έγραφες αν είχες Γουτουάουα στην εποχή σου, να παίρνει αγκαζέ τους ομόμυαλους και να ξεχύνεται στους ανεμόμυλους της ρώσσικης μαφίας…

  τραγουδάκι ;

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θε μου πώς την ανατριχιώ τη στράτα του Ρεθέμνου
  γιατ΄είναι στράτα χωρισμού και στράτα του πολέμου

 113. ΣΠ said

  Αποκριάτικο από το Ηράκλειο το 1924.
  ανθοπόλεμος, αυγοπόλεμος, χαρτοπόλεμος.

 114. antonislaw said

  107

  Και εμένα ο θείος μου παρομοίως: τον ετοιμάζαμε για μπαλονάκι στο Ωνάσειο και διαπιστώνεται από τις εξετάσεις ότι έπασχε και από καρκίνο στους πνεύμονες. Δεν πρόλαβε να εγχειριστεί στην καρδιά… Συμπτωματικά φανατικός οπαδός του Τσοβόλα -και του Γεννηματά- έπινε τον καφέ του σε φλυτζανάκι με τον πράσινο ήλιο και διάβαζε μόνο Αυριανή, τσιγάρο Καρέλια κασετίνα. Στα τελευταία του έβγανε το τσιγάρο από την κασετίνα, το χτυπούσε πάνω στο πακέτο και το κράταγε στο χέρι, σβηστό.

  112
  Έφη ωραία μαντινάδα, δεν την έχω ακουστά. Τι να σημαίνει, μου είναι κάπως δυσνόητη; μιλάει για Ηρακλειώτη που κοιτάει προς τα Ρεθεμνιώτικα και επομένως αν πάρει τη στράτα του Ρεθέμνου σημαίνει ότι φεύγει; και του πολέμου;

 115. avno13 said

  Πόλεμος, εισβολή, ή «περίπατος» (σαν εκείνον της «άνοιξης» (Αύγουστος λέει η Βίκυ) του 1968? Από ότι φαίνεται (μέχρις στιγμής) μόνο οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν «βελούδινο διαζύγιο», οι άλλοι…… (Σε μερικούς (οπαδούς των “ζωτικών ζώρων”) μπορεί και να θυμίσει τον “αμυντικό” (;!) πόλεμο των ΗΠΑϊνών στο Βιετνάμ.) (Σε άλλους μοιάζει πεισσότερο με ουκρανικό εμφύλιο (ανταρτοπόλεμος?).
  «Μάγος» o S.H. του «https://en.wikipedia.org/wiki/Clash_of_Civilizations» ? «προφήτης»? Ή μήπως «είδε» κάτι «μέσα μας» («μέσα» σε όλους τους ανθρώπους) και έτυχε να το περιγράψει πιο απλά από άλλους αναλυτές;
  Happy analyzing……

 116. Πέπε said

  111

  Μπορεί τέτοιου είδους σχόλια να μη συγκαταλέγονται στην 0ή χιλιάδα λόγων που παρακολουθώ το ιστολόγιο, αλλά το «πήρε το π(τ)ούλεθρον» το χαιρετίζω με ενθουσιασμό. Α, το σωστό σωστό.

 117. antonislaw said

  113 Πολύ ενδιαφέροντα!!!

  Και ο τουρτοπόλεμος βέβαια.
  Χαρακτηριστικός ήταν σε ταινία ΘΒ που όπως είχε πει ο Βέγγος χρησιμοποίησε πραγματικά γλυκά και μάλιστα από καλό ζαχαροπλαστείο. Κάπου είδα ότι στην Αμερική γίνεται και τουρτοπόλεμος για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως και στις γαμήλιες συνεστιάσεις.

  https://www.tovima.gr/2010/02/28/world/toyrtopolemos-gia-kalo-skopo-stis-ipa/

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114 Τρίπαλια η μαντινάδα. Έχει τα δυο πιο δυνατά στοιχεία, τον έρωτα και το θάνατο.

  Οι Ρεθεμνοχανιώτες,(θεωρούνται ότι είναι οι πιο) γεροί πολέμαρχοι. Ε βάνουν και την ερωτική συνθήκη και απογειώνεται

  Εμείς από ανατολικά, οι …λαχανόκωλοι οι λασιθιώτες έχουμε σκέτη την ερωτιά δίχως πόλεμο 🙂
  Όλοι μου λεν ν’ απαρνηστώ
  του Λασιθιού το δρόμο
  μα εγώ θα πιαίνω να ‘ρχομαι
  για ένα χατίρι μόνο.

  Όλοι μου λεν να απαρνηστώ
  του Λασιθιού τη στράτα
  μα εγώ τσι λέω τσι καρδιάς
  βάστα καρδιά μου βάστα.
  (όμορφες εκτελέσεις από Χαρούλη , Βάρδα, Μαρτσάκη)

 119. Μαρία said

  29
  Η υποσημείωση.
  Μετά την επιστράτευση, που έγινε ύστερα απο την κατάληψη της Ανατολικής Ρωμυλίας απ’ τους Βουλγάρους, διατάχθηκαν μεγάλα γυμνάσια του στρατού στη θέση Σταυρός (έξω απο το προάστειο της Αγίας Παρασκευής). Με το φιλοπόλεμο πνεύμα που επικρατούσε τότε στην Αθήνα το ενδιαφέρον για τις ψευτομάχες κορυφώθηκε κι όλη η Αθήνα έσπευσε να το παρακολουθήσει. Αλλά η ραγδαία βροχή που έπεσε είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους.
  Η Ροζού που αναφέρει ο 12ος στίχος ήταν κόρη του αγωνιστού Παλάσκα και σύζυγος του Γάλλου προξένου, περίεργα ντυμένη και με κλίση στην πολιτικολογία. Γνωστός τύπος, βουλευτής και κυνηγός, ήταν και ο Σταμούλης του 16ου στίχου.

 120. 113 Μωρέ μπράβο οι Καστρινοί! Ωραίο τσίγκλισμα. Ευχαριστούμε!
  Για το καρναβάλι της Πάτρας:
  Οι χρονιές µέχρι και το 1909, θεωρούνταν σηµαντικές για το καρναβάλι στο οποίο
  αρχίζει να λαµβάνει µέρος κόσµος απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τότε καθιερώνεται
  και ο αυγοπόλεµος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συµµετέχοντες πετούσαν από τα
  µπαλκόνια των σπιτιών κέρινα αυγά γεµάτα κοµφετί. Σήµερα ο αυγοπόλεµος έχει
  χαθεί ως έθιµο, ωστόσο θεωρείται ότι αποτελεί την εξέλιξη του σηµερινού
  σοκολατοπόλεµου.
  https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/4574/katsampoulasa_patras.pdf?sequence=3

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113. κι εδώ:
  Από το νερατζοπόλεμο των Ενετών, στους αυγοπόλεμους της νυχτερινής διασκέδασης του 1924, κι από τα πρώτα καρναβάλια στο ακόμα τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο μέχρι τα ξέφρενα γλέντια της δεκαετίας του ’60, η Καστρινή Αποκριά έχει τεράστια παράδοση… στο Θέατρον Πουλακάκι έπαιζαν αυγοπόλεμο, ανθοπόλεμο και χαρτοπόλεμο μετά την παράσταση.
  https://www.ntore.gr/gr/past/apokries-sto-irakleio-sto-perasma-ton-xronon-1

 122. Κιγκέρι said

  119: Α, ωραία, ευχαριστώ!

 123. ΣΠ said

  Κάποιες φορές ένας πόλεμος ονομάζεται από την διάρκειά του: εκατονταετής, ογδοηκονταετής, τριακονταετής, εννεαετής, επταετής, των δέκα ημερών, των έξι ημερών, των 100 ωρών.

 124. Costas Papathanasiou said

  Αξιομνημόνευτα και τα δυο συγκυκλοφορήσαντα αφηγήματα του Νίκου Καββαδία (1η έκδοση: Άγρα, 1987-1997)- α)”Στο άλογό μου” (Κούδεσι, Μάρτης 1941): «(…)Και τώρα, η νύχτα στο βουνό με τη λάσπη: βαρυφορτωμένοι, κατάκοποι προχωρούσαμε. Είν’ αφάνταστη η λύπη κι η κακομοιριά που δοκιμάζεις σαν αισθάνεσαι να’ σαι και να βλέπεις ανθρώπους και ζώα και τα πάντα μες στη λάσπη.(…)», και β) “Του πολέμου”(3.1.1969 πρωί-3.1.1969 απόγευμα):
  «(…)Δώσαμε τα χέρια. Γύρισε τις πλάτες κρατώντας το κόνισμα και χάθηκε πίσω από τα δέντρα. Έσυρα τα χαλινάρια και ξεκινήσαμε. Μπροστά, στο ένα τσιγκέλι του σαμαριού, κρεμόταν ένα ταγάρι γιομάτο κριθαρίσια παξιμάδια.
  Πήρα δύο κι άρχισα να τραγανίζω…
  Πού αρχινάει ο μύθος, πού φτάνει την αλήθεια, πού η αλήθεια κόβει το μύθο … πού τελειώνει … πού ξεπερνάει …
  Με τέτοιο τροπάρι στις δύο είχα φτάσει στο Δέλβινο».
  Κοντά σε αυτά, ανθρωπινότατο,. “Το άλογο του πολέμου”(War Horse, 2011) του ωραίου SS (δηλαδή:Στίβεν Σπίλμπεργκ ), από το ομότιτλο βιβλίο(1982) του ΜΜ(:Michael Morpurgo), όπως επίσης και ο συγκινητικός “μικρός καουμπόυ” από Μέσχο-Μαυρουδή: “…Προτιμώ να’ μαι βοσκός με τα γελάδια/ Όλη μέρα, / βρέχει χιονίζει/ στο δάσος…” (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=8qKu8MNpHA0 «Αξιωματικός», άλμπουμ: “Χάρτινο Καράβι”, 1995 -Μουσική: Νότης Μαυρουδής/ Στίχοι: Μάρκος Μέσχος/ Ερμηνεία: Στέργιος Νταουσανάκης – Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου).
  ΥΓ:Ωραία παράγωγα και τα “πολεμίστρα“ καθώς και “ (το μικρὸ Βλαχόπουλο,) ο καστροπολεμίτης”, ενώ
  απ’ευθείας από το “Πολεμική(ουσ.)=η πολεμική, οξεία, έντονη, επιθετική κριτική που ασκείται με λόγο ή με κείμενο”, θα μπορούσε να παραχθεί και το “πολεμικάριος”, ως απόδοση του διαπρύσιου polémiste (βλ. και σχ. 2)

 125. Μαρία said

  103
  β. καταβάλλω μεγάλες, έντονες προσπάθειες, αγωνίζομαι να πετύχω κτ., πασχίζω, μοχθώ για κτ.: Πολεμούσε ώρες να διορθώσει τη μηχανή. Πολεμάει (για) να επιβιώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να πολεμάς για τις ιδέες και τα ιδανικά σου. γ. καταγίνομαι, ασχολούμαι με κτ.: Tι πολεμάς εκεί πέρα;
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%8E&dq=

 126. ΓΤ said

  116@

  Για αναμασήσεις βλ. ιδίως #139|28.01.2015, #191|27.04.2018

 127. ΓΤ said

  @124

  O «πολεμικάριος» ανήκει στο ιδιόλεκτο των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας για να περιγράψει αυτούς που προέρχονται από την αντίστοιχη πολεμική.

 128. Μαρία said

  Στην Οδησσό το 1994, όταν έγιναν τα εγκαίνια του παραρτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, είχε οργανωθεί μια πολύωρη παράσταση με θέατρο, μουσικές, χορούς και ομιλίες στο ιστορικό θέατρο της πόλης. Παρακολουθούσαμε με μια γηραιά κυρία, Ελληνίδα της Οδησσού. Μπουχτισμένη από τις συνεχείς αναφορές στην Ουκρανία, γύρισε κάποια στιγμή και μου ’πε: «Μα ποια Ουκρανία; Στην Οδησσό κατοικούσαν Ρώσοι, Εβραίοι και Έλληνες». Θυμάμαι αυτή τη φράση κάθε φορά που έρχεται ο λόγος για τις ρωσο – ουκρανικές διαφορές.
  https://www.avgi.gr/politiki/408859_istoriko-plaisio-tis-roso-oykranikis-krisis

 129. Κιγκέρι said

  Να πούμε και το «κάνω πόλεμο»:

  Αχός βαρύς ακούεται, πολλά τουφέκια πέφτουν.
  Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι;
  Ουδέ σε γάμο ρίχνονται ουδέ σε χαροκόπι.
  H Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια.
  Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο:
  «Γιώργαινα, ρίξε τ’ άρματα, δεν είναι εδώ τo Σούλι.
  Eδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων».
  «Το Σούλι κι αν προσκύνησε, κι αν τούρκεψεν η Κιάφα,
  η Δέσπω αφέντες Λιάπηδες δεν έκαμε, δεν κάνει».
  Δαυλί στο χέρι άρπαξε, κόρες και νύφες κράζει:
  «Σκλάβες Τούρκων μη ζήσωμε, παιδιά μαζί μου ελάτε».
  Kαι τα φυσέκια ανάψανε, κι όλοι φωτιά γενήκαν.

 130. sarant said

  112 Tι ωραία μαντινάδα, με το μεταβατικό «ανατριχιώ»

  113 Και «σερπαντεν»!

 131. odinmac said

  Να και ένας γνωστός πολέμιος του Πούτιν από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του (είχε μπει και φυλακή μάλιστα εξαιτίας κάποιας διαδήλωσης εναντίον του πριν πολλά χρόνια αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες ούτε τον χρόνο να ψάξω)
  Εδώ προτείνει και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν- οικονομικό εμπάρκο, σταμάτημα εισαγωγών αερίου και κατάργηση πρεσβειών

  https://www.pbs.org/wnet/amanpour-and-company/video/what-is-putins-end-game-garry-kasparov-on-russias-attack-4v0/

 132. ΣΠ said

  Ντοματοπόλεμος

 133. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @99. Ἄν δέν ἔχασα κάποια σχετική ἀνάρτησι: φιλόνεικος

 134. ΓΤ said

  131@ Odinmac
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7110910.stm

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 Φίλερις

 136. SearchPeloponnese said

  Να κάνω και την ερώτηση που σκοτώνει: Στη φράση «Bella gerant allii…» το ρήμα είναι πρωτόκλιτο ή τριτόκλιτο; Γιατί παντού το βρίσκω τριτόκλιτο, αλλά εδώ έχει κατάληξη πρώτης κλίσης!?

 137. Costas Papathanasiou said

  127: Τότε «πολεμικάρης/πολεμικάντης» (κατά τα «ψυχικάρης΄πολιτικάντης»), μη μας βομβαρδίσουν και σαν κλέφτες…

 138. Κιγκέρι said

  133, 135: Φίλερις, φιλόνικος, εριστικός είναι αυτός που καβγαδίζει ο ίδιος, ενώ ο polémiste, αν κατάλαβα καλά το νόημα της λέξης, είναι αυτός που προξενεί αντιπαραθέσεις, χωρίς όμως να συμμετέχει υποχρεωτικά σ’ αυτές, απλώς βάζει φιτίλια, γι’ αυτό πρότεινα κάποια περίφραση με το επίθετο «εμπρηστικός», πχ: «οι εμπρηστικές δηλώσεις τού Χ. προκάλεσαν αναταραχή», ή, ξερωγώ, «ο Χ. έχει εμπρηστική δημόσια παρουσία».

 139. odinmac said

  134 ΓΤ

  Roger

 140. Spiridione said

  29. Σήμερα ο Μητσ. θα τον έψεγε, αφού κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας.
  119. Επειδή δεν είχαμε τότε τακτικό στρατό κάναμε συχνά τότε επιστρατεύσεις (επιστρατείες), ιδιαίτερα δαπανηρές, που διαρκούσαν μήνες πολλούς. Ο Τρικούπης πρώτος στις 24-7-1880 κήρυξε επιστράτευση, μετά τη συμφωνία του Βερολίνου που μας παραχωρείτο η Θεσσαλία και η Ήπειρος, με σκοπό να καταλάβουμε τις περιοχές αυτές, γιατί η Τουρκία δεν τις παραχωρούσε οικειοθελώς. Απ’ τη μια πλευρά είχε κατηγορηθεί ως πολεμοχαρής τότε, και απ’ την άλλη ως άτολμος αφού δεν προχώρησε σε στρατιωτικές ενέργειες. Κράτησε πολλούς μήνες, μάλλον μέχρι την Άνοιξη του 1881, όταν μας παραχωρήθηκε η Θεσσαλία (αλλά όχι η Ήπειρος), αλλού έχω δει ότι έληξε τον Απρίλιο του 1882. Είχαν πολλοί άνθρωποι εγκαταλείψει τις δουλειές τους και τα χωράφια τους επί μήνες και ήταν σε στρατόπεδα, χωρίς να γίνεται καμία πολεμική ενέργεια. Έτρεχαν σε υπηρεσίες και δικαστήρια να βγάλουν άδειες για να πάνε στις δουλειές τους. Από μια ομιλία του Κερκυραίου βουλευτή Ζερβού Τσουτσουνάτου (τον έχει σατιρίσει ο Σουρής για την απλοικότητά του): «Ούσης απούσης της βουλής, η προκάτοχος κυβέρνησις μάς έβγαλε απ’ τα χωράφια μας, απ’ τις εληαίς μας, απ’ τους στάβλους μας και μας έκανε στρατιώτας. Τι θα ειπή αυτό; Να καταφεύγωμεν κύριοι εις δικαστήρια επί δικαστηρίων, εις νομαρχεία επί νομαρχείων και εν γένει εις αρχεία επ’ αρχείων; Ο ελληνισμός κύριοι, οιστρηλατείται, διότι του το δίδει το δικαίωμα της μεγάλης ιδέας, η οποία μεγάλη ιδέα είναι να φάμε την πόλι. Και εγώ θέλω να την φάγω, κύριε Τρικούπη, αλλά πού χρήματα πού στρατός, που μας κάνατε όλους στρατιώτας και μας αφήσατε χωρίς ψωμί χωρίς εληές χωρίς βρακί; Αυτό το ρεπούμπλικον που βλέπετε εις το κεφάλι μας το έσωσα από το χαράτσωμα ».
  Ο Σουρής είχε γράψει πολλά ποιήματα για την επιστρατεία αυτή
  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82:%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82#%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1

 141. ΚΑΒ said

  Τα ρήματα έχουν συζυγίες, όχι κλίσεις. Το gerant (του Οβιδίου) είναι υποτακτική.

 142. dryhammer said

  130α
  Ο Διγενής ψυχομαχεί κι’ η γή τονε τρομάσσει
  Κι’ η πλάκα τον ανατριχιά πώς θα τονε σκεπάσει
  πώς θα σκεπάσει τον αετό τση γής τον αντρειωμένο
  γιατί από ‘κειά που κείτεται λόγια αντρειωμένα λέει:
  — Νά χεν η γής πατήματα κιο ουρανός κερκέλια
  να πάθιουν τα πατήματα νά ‘πιανα τα κερκέλια
  να ανέβαινα στον ουρανό να διπλωθώ να κάτσω
  να δώσω σείσμα τ’ουρανού να βγάλει μαύρα νέφη
  να βρέξει χιόνι και νερό!

 143. ΚΑΒ said

  Bella, horrida bella !

 144. ΓΤ said

  137@

  Το ‘να με πάει στον Διοματάρη
  τ’ άλλο δε στον ντιλετάντη
  κάλλιο να πιω το γιοματάρι
  και ν’ ασχοληθώ με Δάντη

 145. Μαρία said

  138
  Όχι, είναι αυτός που γράφει κείμενα πολεμικής, δηλαδή επιθετικός και όλα τα συνώνυμα έως και λιβελογράφος.

 146. SearchPeloponnese said

  141.
  Μου λύθηκε απορία ετών!
  (Τώρα… συζυγίες / κλίσεις είναι σα να λέμε αριθμήσεις / μετρήσεις / καταμετρήσεις κι αν το μηδέν είναι ακεραιος, φυσικός, πραγματικός ή πρώτος αριθμός… 🙂 )

  Να ρωτήσω και κάτι ακόμα, ο Οβίδιος πού κολλάει; Η φράση αναφέρεται σε συμβάντα του 15ου – 16ου αιώνα (με τη συμβατική αρίθμηση).

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Δυο-τρεις σκόρπιες σκέψεις.
  – Ισχυρές είναι, κτγμ, οι ενδείξεις ότι αυτή η αναμπουμπούλα προκλήθηκε και εκδηλώθηκε, επειδή εξυπηρετεί μεσο-μακροπρόθεσμα και τους δυο (ή και τους τρεις) μεγάλους…
  – Υπάρχει περιθώριο και πιθανότητα να εκδηλωθούν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της δικτατορικής Ρωσίας του Πούτιν;
  – Είναι η ιδέα μου ότι τα περί ‘πρώτης φοράς στην Ευρώπη’, ‘πρωτοφανούς προκλητικότητας’ κ.τ.ό. εκπορεύονται κυρίως από φιλοαμερικανούς δεξιούληδες τηλεπερσόνους; (αλλά όχι μόνο…)
  ===+===

  10, 29, 44.
  Να είστε καλά, για τις αντιπολεμικές ποιητικο-τραγουδιστικές αναρτήσεις σας!
  Ας θυμηθούμε και αυτό:

 148. Costas Papathanasiou said

  144: Πολύ σωστός και στη γεια μας, ώς και στο σώσμα!
  -Ποτέ μην παντρευτείς με λέξεις
  γιατί δεν ξέρεις πού θα μπλέξεις.

 149. 145# Τα γραφτά του δαγκώνουν. Τα γράφει με σκυλογράφο.

 150. ΓΤ said

  Ετοιμάζεται να κάνει μαμ Σουηδία και Φινλανδία
  https://politic.gr/diethni/zacharova-i-souidia-kai-i-finlandia-echoun-epilexei-na-einai-oudeteres-kai-gi-afto-den-echoun-entachthei-sto-nato/#.YhkJWThBy70

 151. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @138. Ἡ ταπεινότης μου ἀπό πουθενά δέν κατάλαβε ὅτι ὁ polémiste εἶναι αὐτός «που προξενεί αντιπαραθέσεις, χωρίς όμως να συμμετέχει υποχρεωτικά σ’ αυτές, απλώς βάζει φιτίλια» γι’ αὐτό καί πρότεινα τό φιλόνεικος. Ἄν, ὅμως εἶναι ἔτσι, τότε μᾶλλον χρειάζεται πρόσθετος προβληματισμός καί ὅ,τι μοῦ ἔρχεται στό μυαλό (γι αὐτόν πού βάζει φιτίλια ἀλλά «τήν κάνει») δέν λέγεται δημοσίως 🙂

 152. ΚΑΒ said

  tu felix Austria nube Η φράση του Οβίδιου από τις «Ηρωίδες» χρησιμοποιήθηκε συμπληρωμένη για τους γάμους των Αψβούργων τον 15ο αιώνα.

 153. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @110β. Κουτρούφι said:

  » … #40 και τα σχετικά.
  Και στη Σίφνο πολεμώ: δουλεύω, ασχολούμαι ή προσπαθώ.

  Τὸ ἴδιο καὶ στὰ Θερμιά, πατριώτη.

  Ἐπιπλέον στὰ Θερμιὰ τὸ χρησικοποιοῦσαν καὶ ὡς μεταβατικὸ μὲ σεξουαλικὴ ἔννοια.

  Τόνε πήρανε χαμπάρι ποὺ τὴ πολεμοῦσε.

 154. Αγγελος said

  SearchPeloponnese (146),
  = συμβατικά, τα κλιτικά μοντέλα των ονομάτων λέγονται κλίσεις (declinationes) και των ρημάτων συζυγίες (conjugationes),
  = το περίφημο δίστιχο «Bella gerant alii: tu, felix Austria, nube : Nam quae Mars aliis, dat tibi regna Venus» (ας κάνουν άλλοι πόλεμο·, εσύ, ευτυχισμένη Αυστρία, παντρεύου· τα βασίλεια που δίνει σε άλλους ο Άρης, εσένα σου τα δίνει η Αφροδίτη), άγνωστου συγγραφέα, που αφορά φυσικά την επέκταση της Αυστρίας με γάμους και προίκες στον ΙΕ’ αιώνα, παραπέμπει στο στίχο των Ηρωίδων του Οβιδίου «bella gerant alii, Protesilaus amet» (=πόλεμο ας κάνουν άλλοι, ο Πρωτεσίλαος να αγαπά»).

 155. 29, … γυαλίζονται χρυσᾶ κουμπιά, …

  Ο Πόλεμος των Κουμπιών είναι κλασική ταινία των 60ζ όπου κουμπιά είναι τα λάφυρα σε παιδικούς πολέμους ανάμεσα σε αντίπαλες παρέες.
  H σουρεαλιστική ειρωνεία είναι ότι με τον κυβερνοπόλεμο ο πόλεμος των κουμπιών έχει μεταφερθεί σε άλλη σφαίρα.

 156. ΚΑΒ said

  Παρά την προτροπή της συζύγου του Λαοδάμειας, τελικά ο Πρωτεσίλαος ήταν ο πρώτος νεκρός στην Τροία.

 157. Costas Papathanasiou said

  138,151: Polémiste είναι αυτός που ασκεί “Πολεμική”, δηλαδή δριμεία πολεμοχαρή κριτική , που εκφράζει σθεναρές έως εμπαθείς αντίθετες απόψεις για ένα θέμα, βλ. https://fr.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A9miste και ως τέτοιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αναφέρεται ο σκεπτικιστής Τίμων ο Φλιάσιος βλ.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%A6%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82, Με την ευρύτερη έννοια, είναι ένα “πνεύμα αντιλογίας” ένας “εναντιολόγος”, οπότε όντως το “φιλόνεικος” είναι κοντινότερό του εννοιολογικώς, απ’ ό,τι το “εμπρηστικός, φιτιλιάρης κλπ”.

 158. ΚΑΒ said

  οὐ πόλεμος πολέμῳ, εἰρήνῃ δὲ διαφοραὶ ἀπραγμόνως παύονται,

  έτσι γράφει ο Θουκυδίδης: οι πόλεμοι δεν σταματούν με πόλεμο, αλλά ειρηνικά και χωρίς ταλαιπωρίες.

  βέβαια αλλού γράφει άλλα, αλλά εδώ, αυτό συμφέρει.

 159. SearchPeloponnese said

  154α
  Ναι, βέβαια, αλλά να μην κάνουμε ζήτημα τις λεπτομέρειες (αλλιώς θ’ αρχίσουμε πάλι να λέμε για δεκαετίες κλπ).
  (Άσχετο: Κάποτε έβαλα τις φωνές στην Τράπεζα της Ελλάδας γιατί μου έκαναν ζήτημα ότι είπα το κέρμα νόμισμα. Ναι μεν όλοι ξέρουμε τη διαφορά, αλλά τα ψιλά στην τσέπη μας νομίσματα τα λέμε στην καθημερινή γλώσσα.)

  Κατά τα άλλα, ευχαριστώ. Δεν ήξερα ότι η φράση ήταν καλκαρισμένη (< calque). 🙂

  ———————–

  Κι ακόμα πιο άσχετο: Κάποτε ψάχναμε πατώματα για το σπίτι με τη μητέρα μου. Κλασική γυναίκα η μακαρίτισσα ήθελε να τα δει όλα ένα προς ένα. Κάποια στιγμή της λέω "έλα να δεις αυτό, είναι βελανιδιά" (οι συσκευασίες γράφανε ό,τι γράφανε στα Αγγλικά).
  Έρχεται η μάνα μου. αλλά… βλέπω και τον μαγαζάτορα να τρέχει ανήσυχος. Κοιτάει προσεχτικά αυτά που έδειχνα και… με μεγάλη ανακούφιση μου λέει: "Δεν είναι βελανιδιά, είναι ΔΡΥΣ!"

 160. mouzes said

  Ας ελπίσουμε δεν έγιναν όλα για να διασπαστεί η Ουκρανία σε δυτική, που θα μπεί στην ΕΕ. Και σε ανατολική που θα είναι στην κυριαρχία της Ρωσίας. Όλοι οι μεγάλοι θα είναι ευχαριστημένοι έκτος από τον λαό, εξάλλου πάντα έτσι δεν γίνεται πρώτα παίζεται το παιχνίδι και μετά το μαθαίνει ο λαός.

 161. 154, … στο στίχο των Ηρωίδων του Οβιδίου «bella gerant alii, Protesilaus amet» (=πόλεμο ας κάνουν άλλοι, ο Πρωτεσίλαος να αγαπά»). …

  Πόσο παλιά η απαρχή του
  Make Love, not War

 162. Α. Σέρτης said

  Polémiste: αυτός που ασκεί πολεμική/επιθετικός/εριστικός/λιβελογράφος
  (ΠΑΤΑΚΗΣ-LAROUSSE, Γαλλοελληνικό Λεξικό)

 163. Costas Papathanasiou said

  161: Στην Μεσοποταμία (~5 χιλιετίες προ Πούτιν) ήταν πολύ πιο προχωρημένοι: Είχαν εφεύρει θεά που να κάνει και Έρωτα και Πόλεμο, και Sex and Politics και Έλεγχο του Διεθνούς Δικαίου (βλ. Inanna, https://en.wikipedia.org/wiki/Inanna )

 164. Πέπε said

  154

  > συμβατικά, τα κλιτικά μοντέλα των ονομάτων λέγονται κλίσεις (declinationes) και των ρημάτων συζυγίες (conjugationes)

  Βέβαια στα ελληνικά έχουμε μια ασυνέπεια, γιατί λέμε «κλίνω» τόσο για τα μεν όσο και για τα δε. Στα λατινικά και όπου χρησιμοποιούνται οι λατινογενείς όροι άλλο είναι το ρήμα για την κλίση ρημάτων (με πρόσωπα, χρόνους κλπ.) και άλλο για την κλίση όλων των υπολοίπων (με πτώσεις). Θα μπορούσαμε να λέμε «κλίνω ένα ουσιαστικό – συζευγνύω ένα ρήμα».

  Αλλά γιατί συζευγνύω -conjugare- άραγε; Ίσως επειδή αλλάζοντας πρόσωπα το συζευγνύουμε, συνδέουμε, με διαφορετικά υποκείμενα; Έτσι κι αλλιώς αυτοί οι όροι έχουν κάτι το μυστηριώδες. Κλίνω (γέρνω); Από πού κι ως πού; Πτώσεις (πεσίματα); Αλλά πάντως έτσι τα λέμε, από τον καιρό, υποθέτω, των πρώτων αδέξιων προσπαθειών να διερευνήσουν οι Έλληνες τον κόσμο της γραμματικής.

 165. 160 Πριν λίγο το σκεφτόμουνα…

  Πάντως, μην στεναχωριέστε με τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι καλοί πελάτες (που τάχουνε) δεν θα στερηθούν τα προϊόντα πολυτελείας που συνήθισαν.

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και συγκόψουσι τας μαχαίρας αυτών εις άροτρα, και τας
  ζιβύνας αυτών εις δρέπανα. Και ου λήψεται έθνος επ’ έθνος
  μάχαιραν, και ου μη μάθωσιν έτι πολεμείν.
  ΗΣΑΪΑΣ Κεφ. Β’
  Ο Πολέμης έγραψε τα Ειρηνικά
  Και συ, Τυρταίε βροντόφωνε, Τυρταίε μεγάλε,
  και συ την πολεμόχορδη σύντριψε λύρα
  κι’ άρπα δαυιτική κρατώντας αίνους ψάλλε.

  http://www.hellenicaworld.com/Greece/Literature/IoannisPolemis/gr/Eirinika.html

 167. Georgios Bartzoudis said

  25, Alexis said: « 22: Ετσ’, ετσ’, οι τσιπρολαθρέμποροι φταίνε για όλα…»
  27, Alexis said: « Στυγνός και απροκάλυπτος φασισμός η επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία».
  # Έτσι μπράβο! Να θυμάσαι κάπου-κάπου ότι ο τσιπρολαθρέμπορός σου αποπειράθηκε να ξεπουλήσει τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους ΒουλγαροΣκοπιανούς. Να προσέχεις όμως μην σκοντάψεις τρέχοντας: Μέσα σε έξη λεπτά, από συνήγορος του «πουτινικού» πρώην υπουργού των συριζανελέητων μεταπήδησες στον «απροκάλυπτο φασισμό» του Πούτιν. Είπαμε κωλοτούμπες αλλά όχι και ..Ολυμπιονίκης της κυβίστησης!

 168. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @138, 157, 162. Τό ἱστολόγιο μᾶλλον δέν προσφέρεται γιά φιλοσοφικές παρεκβάσεις 🙂 ἀλλά μιά πού τό ‘φερε ἡ κουβέντα, ἄς ποῦμε ὅτι οἱ ἐριστικοί καί ἡ ἐριστική δέχθηκαν ἀκατάσχετο bullying 🙂 ἀπό τήν πρυτανεύσασα πλατωνοσωκρατική φιλοσοφία. Συνέπεια αὐτοῦ τοῦ ὑποβιβασμοῦ νομίζω πώς εἶναι καί ἡ σημερινή (καί ὁριστική, ὅπως φαίνεται) σημασία τοῦ ὅρου «έριστικός»..

 169. loukretia50 said

  «Το κύρος της Ευρώπης εξαερώθηκε…»

  Το πλήγμα ήταν καίριο
  στο φυσικό αέριο…

  Κυρώσεων η απαρχή
  είναι η μη συμμετοχή
  σε μπάλα και τραγούδι

  Και κλάάμα το αρκούδι!

 170. Costas Papathanasiou said

  168:Αληθώς! Βοήθησε προφανέστατα και το ότι, εκ γενετής, ο Πλάτων είχε γερές πλάτες.
  169. Δωρικώς και δορατικώς άψογο και εύστοχο.

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144 >>
  κάλλιο να πιω το γιοματάρι
  και ν’ ασχοληθώ με Δάντη,

  -Ασταυτά, σου ήρθε γάντι! 🙂
  ….

  Πόλεμοι ως έκφραση για απειλή καυγά: Θα γίνει της Κορέας, ο Τρωικός πόλεμος, ο Β ππ, δε θυμάμαι για κάποιον άλλο.

 172. avno13 said

  Πόλεμος, εισβολή, ή «περίπατος» (σαν εκείνον της «άνοιξης» (Αύγουστος λέει η Βίκυ) του 1968? Από ότι φαίνεται (μέχρις στιγμής) μόνο οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν «βελούδινο διαζύγιο», οι άλλοι…… (Σε μερικούς (οπαδούς των “ζωτικών ζώρων”) μπορεί και να θυμίσει τον “αμυντικό” (;!) πόλεμο των ΗΠΑϊνών στο Βιετνάμ.) (Σε άλλους μοιάζει πεισσότερο με ουκρανικό εμφύλιο (ανταρτοπόλεμος?).
  «Μάγος» o S.H. του «https://en.wikipedia.org/wiki/Clash_of_Civilizations» ? «προφήτης»? Ή μήπως «είδε» κάτι «μέσα μας» («μέσα» σε όλους τους ανθρώπους) και έτυχε να το περιγράψει πιο απλά από άλλους αναλυτές;
  Happy analyzing……

 173. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα ταξίδι και να με συμπαθάτε

  137 Δεν είναι κακό το «πολεμικάντης»

  154 Στο παιχνίδι Civilization V, η ξεχωριστή ικανότητα της Μαρίας Θηρεσίας, της ηγέτριας της Αυστρίας είναι ότι επεκτείνει την αυτοκρατορία της με διπλωματικούς γάμους.

  172 Εμεινε ώρες κρατούμενο, συγγνώμη

  157 Και το «εναντιολόγος» μου αρέσει

  169 Γεια σου Λου!

 174. Πέπε said

  28

  > Γυναικοπόλεμος (κάπου το έχω δει)

  Ποιος είδε τέτοια λυγερή, ποιος είδε τέτοια κόρη
  να περιζώνεται σπαθί, να σφίγγει το λουρίκιο (=θώρακα),
  να κατεβαίνει στο γιαλό, να σμίγει τα φουσάτα;
  Γυναίκειος είν’ ο πόλεμος μ’ αντρίκια πολεμούσι.
  Κι από τον όχλιο τον πολύ κι απ’ την πολλή τη μάχη
  έσπασε το λουρίκιο της κι εφάνη το βυζί της,
  ένα κομμάτι μάλαμα, ένα κομμάτι χιόνι.
  Το είδ’ ο ήλιος κι ήστραψε και το φεγγάρι κι ήψε,
  κι ένας κοντός κοντούτσικος το βλέπει και γελάει.
  -Τι ‘χεις μωρέ κοντούτσικε, τι είδες και γελάεις;
  -Είδα τον άσπρο σου λαιμό, τα μαρμαρένια στήθη,
  ένα κομμάτι μάρμαρο, ένα κομμάτι χιόνι.
  -Σώπα μωρέ κοντούτσικε και μη με μερτυρήσεις
  και θα σε κάμω βασιλιά εις τη Μακεδονία
  να ‘ρίζεις τα Βλαχόπουλα, τ’ άξια τα παλικάρια.
  Και θα σε πάρω κι άντρα μου και αγαπητικό μου
  να μαγειρεύω να δειπνάς, να στρώνω να κοιμάσαι
  και να σφιχταγκαλιάζεσαι τα μαρμαρένια στήθη.

 175. Pedis said

  Νικοκύρη, δεν κάνεις κάνα θετικό σχόλιο για την απόφαση αυτή του «αλγορίθμου», μπας και σου ξεμπαναρίσουν το ιστολόγιο;

  https://info-war.gr/facebook-prasino-fos-sto-nazistiko-tagma-azo/

 176. Κώστας said

  164: «Βέβαια στα ελληνικά έχουμε μια ασυνέπεια, γιατί λέμε «κλίνω» τόσο για τα μεν όσο και για τα δε.»

  Οπότε τουλάχιστον ας τα κλίνουμε, Πέπε, και όχι να τα.. κλείνουμε! 😊

  «Αλλά γιατί συζευγνύω -conjugare- άραγε; Ίσως επειδή αλλάζοντας πρόσωπα το συζευγνύουμε, συνδέουμε, με διαφορετικά υποκείμενα;»

  Απ’ ότι γνωρίζω, επειδή συνδέουμε το ρηματικό θέμα με την εκάστοτε κατάληξη.

  «Στα λατινικά και όπου χρησιμοποιούνται οι λατινογενείς όροι […]»

  Πράγματι: και στα γερμανικά τα ρήματα τα κάνουμε konjugieren, ενώ όλα τα άλλα deklinieren. Όμως όλα μαζί μπορούμε να τα flektieren ή και beugen… 🙂

 177. Πέπε said

  176
  > Απ’ ότι γνωρίζω, επειδή συνδέουμε το ρηματικό θέμα με την εκάστοτε κατάληξη.

  Λογικό μεν, αλλά και στα πτωτικά το ίδιο κάνουμε.

 178. sarant said

  175 !

 179. Pedis said

  Μωρέ τι σκατοσκατίλα υπάρχει στη ΝΔ?! 😩

 180. Μαρία said

  164
  Και στα ελληνικά χρησιμοποιούμε την έννοια της συζυγίας για τον τρόπο που κλίνεται ένα ρήμα. Απλώς οι Ρωμαίοι γραμματικοί, αφού μετέφρασαν τον όρο στα λατινικά, έκαναν και ρήμα.

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπογραφή – συμπαράσταση στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς :
  https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/ekpaideutikoi_somateia_sullogikotetes_keimeno_sumparastases_stous_diokomenous_apergous_ekpaideutikous/?fbclid=IwAR3iF8LRyQYEEO-YSpN2lFvEVueEyFiNBCbVcp00iJFO85kmzeHQBwx47xQ

 182. Για τα αυριανά μεζεδάκια, λίγο αργά:

 183. Alexis said

  #167: Ό,τι να ‘ναι… Πραγματικά…
  Ποιος υπερασπίζεται ποιόν;
  Μην τρως βαριά τα βράδια γιατί σε χαλάει. Βλέπεις παντού εφιάλτες και λαθρέμπορους.

 184. 182# O ανταποκριτής μένει στο ξενοδοχείο Χοτέλ.

 185. Μαρία said

  181
  Εννοείται οτι υπέγραψα. Αλλά αν συμμετείχαν μόνο 114, είναι λυπηρό http://ergasianet.gr/2022/02/25/%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-114-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9/

 186. Μαρία said

 187. Μαρία said

 188. Σταύρος Τζίμας said

  Στα Ρωσικά η λέξη война σημαίνει πόλεμος και είναι θηλυκού γένους. Το αντίθετο της είναι η λέξη мир και είναι αρσενικού γένους.

 189. 163, … θεά που να κάνει
  και Έρωτα και Πόλεμο,
  και Sex and Politics …

  Θα μπορούσε να είναι και η προέλευση του
  All is fair in
  love and war

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  185:Αρκετές χιλιάδες σχολεία αναρτούν τα φασόν κείμενα της ΔΟΕ, σαμποτάροντας νομότυπα την αξιολόγηση. Μεσοβέζικη λύση με σκοπό την αποφυγή κυρώσεων. Εννοείται ότι οι 114 διευθυντές είναι αυτοί που λένε το μεγάλο Όχι. Το ακόμα πιο λυπηρό, όμως, είναι ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που αρνούνται να τους συμπαρασταθούν έστω και με μια απλή υπογραφή.

 191. ΣΠ said

  164 κλπ.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html

  ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
  Το Ρηματικό Σύστημα
  Το Ονοματικό Σύστημα

 192. Νίκος said

  Όσο δεν πέφτει το Κίεβο κι ειδικά ο (δημοκρατικά εκλεγμένος) πρώην κωμικός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει εθνικός ήρωας κατά λάθος. Ο Πούτιν δεν έστειλε κατά λάθος τις επίλεκτες δυνάμεις ισλαμιστών Τσετσένων, απεναντίας χρειάζεται τη βαρβαρότητα και το μίσος τους έναντι στα άπιστα χριστιανικά σκυλιά ως φόβητρο για τη κάμψη του ηθικού αλλά και για να τους φορτώσει όλα τα εγκλήματα πολέμου σε αυτούς. Η επιλογή του όμως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό λάθος καθώς μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα, να συσπειρώσει τους Ουκρανούς και να τους αναγκάσει σε πόλεμο μέχρι εσχάτων για την πατρίδα τους, ή ακόμα χειρότερα να τους πεισμώσει και να τους οδηγήσει σε ένα πόλεμο φθοράς κι αντάρτικο διαρκείας. Οι Ουκρανοί όπως πολλά έθνη της πρώην ΕΣΣΔ έχουν μίσος απέναντι στη Ρωσία και το σοβιετικό παρελθόν της, απέναντι σε εκείνους που τους κατέστρεψαν τη Γη, τις οικογένειες, τους ανάγκασαν να τρώνε ποντίκια και νεκρούς.

 193. Πέπε said

  191

  Κλίση είναι το να κλίνεις οποιαδήποτε λέξη. Κλίση είναι επίσης μια ομάδα λέξεων με παρόμοιες καταλήξεις, αλλά μόνο για τα πτωτικά. Συζυγία είναι η αντίστοιχη ομάδα για τα ρήματα. Κάθε άλλος γραμματικός όρος, παράγωγος από το κλίνω (κλιτό, άκλιτο, κλιτικό παράδειγμα κλπ. καθώς και το ίδιο το ρήμα κλίνω), αφορά την πρώτη σημασία και επομένως όλα τα κλιτά μέρη του λόγου.

 194. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 195. Παναγιώτης Κ. said

  @160! Λες;
  Δεν φαίνεται πάντως εξωπραγματικό.

 196. dryhammer said

  190. Έγινε αφορμή να σκεφτώ πόσα ίδια αρχικά αλλά με τελείως διαφορετικές σημασίες έχομε. πχ ΔΟΕ των Ολυμπιακών αγώνων και ΔΟΕ των δασκάλων [που πέρασα τη δεύτερη για την πρώτη και ξαναδιάβασα για να καταλάβω – αυτομεζεδόθηκα δλδ] ή ΑΦΜ της εφορίας και ΑΦΜ (Ατομικό Φύλλο Μεταβολών) του στρατού κι άλλα που δεν μού’ ρχονται τώρα

 197. Νίκος said

  Όσοι προσπαθούν να ξεπλύνουν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου με τη στρατιωτική ισχύ και με την απειλή χρήσης πυρηνικών, δικαιολογώντας απαιτήσεις αποστρατιωτικοποίησης κι αποναζιστικοποίησης πρέπει να λάβουν υπόψη ότι απολυταρχικά καθεστώτα τύπου Πούτιν είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτα χωρίς εσωτερικούς μηχανισμούς περιορισμού, λογοδοσίας κι ελέγχου. Ο ζωτικός χώρος, η αποστρατιωτικοποίηση, η φινλανδοποίηση των γειτονικών κρατών που επιδιώκει ο Πούτιν, είναι κοινό χαρακτηριστικό αυταρχικών καθεστώτων όπως της Κίνας και της Τουρκίας. Αν αυτή η πρακτική μείνει ατιμώρητη κι επιβραβευθεί θα είναι νίκη αποτελεσματικότητας του αυταρχικού έναντι του δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης. Ήδη η Σουηδία και η Φινλανδία απειλήθηκαν στρατιωτικά με το κίνδυνο να έχουμε το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Να οδηγηθούν στο ΝΑΤΟ λόγω της ωμής απειλής.

  Ως προς τον παραλληλισμό με την κρίση στη Κούβα και το αν η Ρωσία δικαίως διαμαρτύρεται για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος επιλογών που μπορεί να συμφωνηθεί. Θα μπορούσε η Ρωσία να διεκδικήσει τη μη εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή και πυρηνικών στις όμορες χώρες, όπως έγινε στη κρίση της Κούβας με την αμοιβαία απομάκρυνσή τους από Κούβα και Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί το δικαίωμα να εισβάλει στα άλλα κράτη για να τοποθετήσει μαριονέτες όπως στη Λευκορωσία επειδή κάποτε άνηκαν στην ΕΣΣΔ. Την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιεί και η Κίνα και ο Ερντογάν.

 198. Nestanaios said

  197.
  Κατά την γνώμη μου έπρεπε να έχει επέβη στην Χιλή πριν 49 χρόνια και να έχει αποκαταστήσει την εκεί Δημοκρατία και τον πρόεδρο Allende. Μη ξεχνάς ότι στη Ρωσία έχουν Δημοκρατία. Διαφέρει από τις άλλες δημοκρατίες επειδή εκεί κυβερνούν πατριώτες και στις άλλες δημοκρατίες κυβερνούν οι τραπεζίτες.

 199. ΣΠ said

  196
  ΕΟΚ
  Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
  Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

 200. Nestanaios said

  Αυτά παθαίνει κανείς ελλείψει ετυμολογικών αρχών. Η ετυμολογία δεν ασχολείται με απόδοση σημασίας. Η απόδοση σημασιών είναι συνεκδοχική θεμάτων που αποκαλύπτει η ετυμολογία. Και η σημασιολογία είναι άλλη επιστήμη. Η σημασιολογία παίρνει την σκυτάλη από την ετυμολογία.

  ΝΑΙ, ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΖΥΓΙΕΣ.

  Οι παλαιοί είχαν 13 συζυγίες.
  Οι νέοι δεν τις κατάλαβαν ποτέ και τις μείωσαν σε τρείς. Σιγά σιγά γίνονται δύο και στην πορεία μία που θα την συγκρίνουν με την κλίσεις των ονομάτων και θα υποστηρίξουν πως τα ρήματα δεν κλίνονται αλλά συζητούνται και όλοι αυτοί θα πληρώνονται για να διδάξουν τα παιδιά μας την ελληνική γραμματική.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  198: Στη Ρωσία έχει δημοκρατία. Τ’ ακούσαμε κι αυτό… 😂

 202. # 192

  Πάντως όλοι οι…δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες στα δυτικά κράτη ή έχουν κάνει πριν την εκλογή τους ένα ταξιδάκι προς τον Λευκό Οίκο ή ξηλώνονται συντόμως με αποστασία ή όπλα. Στα ανατολικά κράτη δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες.

 203. Νίκος said

  # 202

  Ξηλώνονται σύντομα με αποστασία κι όπλα οι κυβερνήσεις στα δυτικά κράτη; Ούτε ο Κιμ δεν λέει τέτοιες ανοησίες.

 204. spyridos said

  98
  Τώρα το διαβάζω για το θάνατο του Τσοβόλα.
  Έτσι σαν μνημόσυνο ας πω ότι ο Κούλογλου είναι μεγάλος καριόλης και από τις μεγαλύτερες πουτάνες της «δημοσιογραφίας».

 205. # 203

  Για κάποιον Γεώργιο Παπανδρέου έχεις ακούσει τίποτις ; Αν όχι, ρώτα τον Κιμ !!

 206. spyridos said

  205
  για τι δεν πας στα πρόσφατα στο Γιωργάκη τον Παπανδρέου.
  Ξηλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αντικαταστάθηκε με κυβέρνηση δοτών που έκαναν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο.

 207. Γιάννης Κουβάτσος said

  203: Αν ο πρόεδρος του Μπάοκ ήταν Ουκρανός μικροολιγάρχης, θα διαβάζαμε εκ διαμέτρου αντίθετα σχόλια από γνωστό για τα κριτήριά του σχολιαστή· ή, μάλλον, για το ένα και μοναδικό κριτήριό του.

 208. Γιάννης Κουβάτσος said

  203:Αν προλάβαινε να σχολιάσει, δηλαδή, αφού ολημερίς και ολονυχτίς θα διαδήλωνε ενάντια στην εισβολή, κουνώντας ουκρανική σημαία έξω από τη ρωσική πρεσβεία.

 209. spyridos said

  Νικοκύρη
  το κτίριο της φωτογραφίας έπαθε ζημιά από έκρηξη αερίου πριν μερικά χρόνια
  και επίσης εδώ για την ηθοποιό της φωτογραφίας.

  Θα γίνει μεγάλο πάρτυ.
  Εχθές όλα τα δυτικά μέσα έγραφαν για τους 13 ηρωικούς υπερασπιστές του νησιού των φιδιών.
  Αλλος χόακας αυτός.

 210. spyridos said

  https://www.theguardian.com/world/2022/feb/25/ukraine-soldiers-told-russians-to-go-fuck-yourself-before-black-sea-island-death

  Οπως έγινε γνωστό οι 82 στρατιωτικοί του νησιού παραδόθηκαν στους Ρώσους. Δεν υπήρξαν νεκροί.

  Το γκόου φακ γιορσέλφ δίνει άλλη διάσταση στην υψηλή «δημοσιογραφία».

 211. Νίκος said

  # 210 Πηγή;

 212. avno13 said

  201. Εγώ που άκουσα για την δημοκρατία της (αρχαίας) Σπάρτης από ιστορικό-αρχαιολόγο? …. @#%??? Μάλλον και η δημοκρατία έχει γίνει/καταντήσει/καταλήξει της … δημοκρατίας. Ίσως μία (ακόμα) έννοια εν εξελίξει.

 213. odinmac said

  Ουκρανικά τοπία:


 214. odinmac said

  213 Και οι καλιτέχνες (με την σειρά που τα ποστάρισα):

  Ivan/Hovhannes Aivazovsky (1817–1900), Crimean Coast by Moonlight Побережье Крыма в лунную ночь (1853), oil on canvas, 40 x 56 cm, Private collection. Wikimedia Commons.

  Ivan/Hovhannes Aivazovsky (1817–1900), Broad Landscape with Settlers Широкий пейзаж с поселенцами (1856), oil on canvas, 93 x 145 cm, Private collection. Wikimedia Commons.

  Ivan/Hovhannes Aivazovsky (1817–1900), Sunset over Yalta Закат в Ялте (1861), oil on canvas, 67 x 89 cm, Private collection. Wikimedia Commons.

  Arkhip Ivanovich Kuindzhi (1841-1910), Red Sunset on the Dnieper (1905), oil on canvas, 134.6 x 188 cm, Metropolitan Museum of Art, New York, NY. Wikimedia Commons.

  Pyotr Alexandrovich Nilus (1869-1943), Autumn (1893), oil on canvas, dimensions and location not known. Wikimedia Commons.

  Volodymyr Orlovsky (1842–1914), Harvest (1882), oil on canvas, 62 x 100 cm, National Art Museum of Ukraine Національний художній музей України, Kyiv, Ukraine. Wikimedia Commons.

  Volodymyr Orlovsky (1842–1914), Harvest in Ukraine (1880), oil on canvas, 80.6 x 171 cm, location not known. Wikimedia Commons.

  Ilya Yefimovich Repin, Barge Haulers on the Volga (1870-3), oil on canvas, 131.5 x 281 cm, State Russian Museum, Saint Petersburg. WikiArt.

  Taras Hryhorovych Shevchenko (1814-1861), Почаївська лавра зі сходу (Pochaiv Lavra from the east) (1846), watercolour on paper, dimensions not known, Taras Shevchenko National Museum, Kyiv, Ukraine. Wikimedia Commons.

  Ivan Maksymovych Soshenko (1807-1876). Selling Hay by the Dnieper (date not known), media and dimensions not known, National Art Museum of Ukraine Національний художній музей України, Kyiv, Ukraine. Wikimedia Commons.

 215. odinmac said

  «Καλλιτέχνες» βέβαια 😊

 216. # 207

  Μη γράφεις βλακείες ρε Κουβάτσε, ούτε με τον Μπατατούδη ήμουνα και επί Αναστασιάδη προπονητή θα θυμάσαι πως είχα δηλώσει πως μπαίνω σε κατάψυξη γιατι δεν πάω τους χριστιανοχουνταίους. Ο Σαββίδης μεγάλωσε τον ΠΑΟΚ κι έχουν λυσσάξει όλοι οι «αντικειμενικοί». Εχουν περάσει απατεώνες και απατεώνες από τα τμήματα του ΠΑΟΚ, κανείς τους δεν βρήκε στήριξη, ακόμα κι ο Ζαγοράκης την λαδιά του την έκανε-φιλαράκι του Βρύζα, τι περιμένεις ;

  Κατά βάθος όλοι θέλανε να έχουν ένα Σαββίδη στην ομάδα τους αλλά βλέπεις διαφορετική γοητεία ασκεί ο ΠΑΟΚ. Βολέψου τώρα με τον Αλαφούζο, συνηθισμένος σε Βαρδινογιάννη και αχυρανθρώπους του.
  Αλλά πας γυρεύοντας να τ΄ακούσεις άλλη μια φορά και για τον Κίτσιο που κληρονόμησε τον ΠΑΟ από την χούντα και συ ποτέ δεν ενοχλήθηκες, όπως και πολλοί άλλοι και σε άλλα θέματα, επί χούντας και μετά την χούντα να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα. Κάποτε θα καταλάβεις πως αυτοί που επέβαλαν την ανοχή σε όσους υπηρέτησαν την χούντα και όσοι το αποδέχθηκαν με την ψήφο τους είναι υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια της χώρας και του πολιτικού της κόσμου.

  ( για το μπάσκετ του ΠΑΟ στα είχα πει προ τριετίας, δεν έχεις παράπονο )

 217. rogerios said

  213-215: Ευχαριστούμε πολύ για τους όμορφους πίνακες.

  – Ο ένατος πίνακας μας θυμίζει ότι ο Ταράς Σεφτσένκο εκτός από ποιητής ήταν και ζωγράφος.
  – Οι πίνακες του (αρμενικής καταγωγής) Αϊβαζόφσκι έχουν όλοι θέματα από την Κριμαία, όπου είχε γεννηθεί.
  – Ο πίνακας του Ρέπιν μάλλον δεν έχει θέση εδώ (ο Βόλγας δεν περνά από την Ουκρανία). Ο συγκεκριμένος πίνακας φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ρέπιν στο Σιριάγεβο, στην περιφέρεια της Σαμάρας (Μέσος Βόλγας).
  – Ο Αρχίπ Κουίντζι ή Άρχιππος Κουγιουμτζής είχε γεννηθεί κοντά στη Μαριούπολη και ανήκε σε κοινότητα Ουρουμλάρ, Ελλήνων της Κριμαίας που είχαν εκτουρκισθεί εν μέρει πολιτισμικά. Ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά τουρκόφωνοι. Για την ακρίβεια, η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των Κιπτσάκ τουρκικών γλωσσών (και είναι συγγενική των ταταρικών της Κριμαίας). Παλαιότερα την έγραφαν με ελληνικούς χαρακτήρες.

 218. odinmac said

  217
  Ωραίος

 219. Χαρούλα said

  #213,214,217 Odinmac, Rogerios να είστε καλά! Ευχαριστώ.

 220. sarant said

  209 Σπύρο μόλις ετοιμαζόμουν να το γράψω -και τη φωτογραφία, να ξέρεις, την πήρα απο BBC!

  213-4-7 Mπράβο!

 221. Georgios Bartzoudis said

  183, Alexis said: « 167: Ό,τι να ‘ναι… Πραγματικά… Ποιος υπερασπίζεται ποιόν; Μην τρως βαριά τα βράδια γιατί σε χαλάει. Βλέπεις παντού εφιάλτες και λαθρέμπορους».

  # Τον Τσιπρολαθρέμπορο που ξεπούλησε τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, ΔΕΝ τον είδες, ή σου …χαλάει την διάθεση να τον «βλέπεις»;;
  # Τον πρώην υπουργό των συριζανελέητων που, που εξυμνεί την «Άρκτο», δεν τον υπερασπίστηκες ή …δεν κατάλαβες τί έγραψες;;
  # Ε! Να μην γράφεις «ό,τι να ΄ναι»! Σου γυρνούν σαν εφιάλτες!!

 222. Alexis said

  #221: Δεν υπερασπίστηκα κανέναν υπουργό ούτε πρώην ούτε τωρινό.

  Αυτό που είπα είναι ότι σε κάθε κουβέντα, σε κάθε θέμα που συζητάμε, επαναλαμβάνεις σταθερά και μονότονα, σα χαλασμένη πλάκα γραμμοφώνου, το ίδιο τροπάριο με τους τσιπρολαθρέμπορους, συριζανέλ κλπ. κλπ.
  Είπα επίσης ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι στυγνός και απροκάλυπτος φασισμός.
  Βλέπεις καμιά αντίφαση σ’ αυτά τα δύο;

  Ξέρω πολύ και τι λέω και τι γράφω.
  Εσύ δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, ή μάλλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.

 223. Alexis said

  #222: «Ξέρω πολύ καλά…«

 224. 183# Ναι ρε συ Αλέξη να πούμε, αν δεν έχεις ακουστά τον μπούτλεγκερ τον τσιπουρολαθρέμπορο, τουλάχιστον δεν έχεις ακούσει για τη μακεδονική γλώσσα? Που αποτελείται από μισά ελληνικά, μισά σλάβικα και μισά τούρκικα? Είναι το μοναδικό σύνολο στο γνωστό σύμπαν που αποτελείται από τρία μισά ρε συ Αλέξη να πούμε.

 225. Νίκος said

  Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί συναγωνίζονται στο ξέπλυμα Πούτιν. Δήθεν δημοκράτες που δεν τους καίγεται καρφί για τη δημοκρατία και ναζί που υποστηρίζουν κάποιον που κάνει εισβολή με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση. Συναγωνισμός υποκρισίας και ηλιθιότητας από εκείνους που αποτελούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους γνωστούς αντιεμβολιαστές και κάθε είδους αρνητές.

  Ο Τρίπρας μετά από μερικά 24ωρα βγήκε και ψέλλισε κάτι μισόλογα μην τυχόν και δυσαρεστήσει τη μαφία.

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – «Όσοι προσπαθούν να ξεπλύνουν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
  Τι είναι το διεθνές δίκαιο, τι σημαίνει και πια αρχή το επιβάλει;

  225 – «Δήθεν δημοκράτες που δεν τους καίγεται καρφί για τη δημοκρατία»
  Τι εννοείς δημοκρατία, ποιές είναι οι βασικές αρχές της και σε ποιά χώρα υπάρχει;

  222 – Αλέξη τι προσπαθείς να αποδείξεις;😂

 227. Νίκος said

  # 226

  – Το Διεθνές Δίκαιο θα έλεγα ότι είναι οι γενικά αποδεκτοί κανόνες που εκφράζουν αρχές δικαίου και ρυθμίζουν τις, αναπόφευκτα ανταγωνιστικές, σχέσεις των κρατών. Λόγω του σεβασμού στην εθνική κυριαρχία του κάθε κράτους δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής όπως στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών, παρά μόνο μπορούν να ληφθούν μέτρα όπως οι οικονομικές κυρώσεις που λειτουργούν σε κάποιο βαθμό αποτρεπτικά. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των διεθνών συνθηκών, της ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών, η απειλή και η μη χρήση στρατιωτικής βίας είναι κοινώς αποδεκτοί κανόνες που εκφράζουν αρχές δικαίου. Ο κάθε Πούτιν κι ο κάθε Ερντογάν όταν νοιώθει πανίσχυρος εσωτερικά και τόσο ισχυρός διεθνώς που το κόστος των επιπτώσεων είναι αποδεκτό έναντι των υπαρκτών ή φανταστικών οφελών που προσδοκάει, τότε εύκολα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική ισχύ για να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού με πρόσχημα ως μια ελάχιστη νομιμοφανή βάση εύκολα κατασκευάζεται με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, τους χρήσιμους ηλίθιους και τις προβοκάτσιες.

  – Δημοκρατία εννοώ την αστική δημοκρατία, με τα όσα κουσούρια μπορεί να έχει, τουλάχιστον επιτρέπει στο λαό να δοκιμάζει και να αλλάζει κυβέρνηση. Όταν δεν υπάρχει επιλογή καταλήγεις με Πούτιν ή Ερντογάν επί δεκαετίες που στο τέλος τη βλέπει ο ένας Τσάρος κι ο άλλος Σουλτάνος.

 228. sarant said

  225 Συγκέντρωση στη ρώσικη πρεσβεία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

 229. Νίκος said

  228 Το καθυστερημένο τιτίβισμα σχολίασα.

  227 Διορθώνω: η μη απειλή στρατιωτικής βίας και η μη χρήση στρατιωτικής βίας

  Ukraine On Fire 2016 Oliver Stone

 230. sarant said

  229 Δηλώσεις είχε κάνει πολύ νωρίτερα.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν είχαν μπουκάρει στην Ουκρανία ή όπου αλλού οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, μάλλον οι διαδηλώσεις θα ήταν πολύ πιο δυναμικές και πολυπληθείς. Όπως και να ‘χει, όμως, διαδηλώσεις έγιναν και μάλιστα με πρωτοβουλία των αριστερών κομμάτων. Διαδηλώσεις οργανωμένες από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν είδαμε. Γιατί, άραγε;

 232. Παναγιώτης Κ. said

  Η πολυσυλλεκτικότητα ως προς τη θεματολογία που χαρακτηρίζει την ανάρτηση και τα σχόλια του Σαββάτου μου επιτρέπει να κάνω μια επισήμανση που την θεωρώ πολύ σημαντική δηλαδή με πολλές προεκτάσεις. Διάβασα ότι ο πρόεδρος του Σύριζα πρότεινε,
  όποιο μέλος προβαίνει σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο.

 233. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ξεχασμένο σχόλιο από προχθές: 🙂
  Το ‘πολεμώ’ εκτός από όσα αναφέρθηκαν (Gbaloglou, ΕΦΗ, Μαρία κ.ά), έχει εδώ -κυρίως στα δυτικά- και τη σημασία του ‘φροντίζω’ (με κόπο): «Πολεμά τον άντρα τζη πού’ναι αρρωστάρης», «επολέμα ν-τονε καλά δυό βδομάδες, μα στην υστεργιά εψόφησε ο γάϊδαρος!»
  ===+===
  Αξιοσημείωτη και η «τριγωνική’ συγγένεια: πολιορκία – πόλις – πόλεμος.

 234. Παναγιώτης K. said

  Λάθος έκανα. Δεν είμαι στην ανάρτηση του Σαββάτου.
  Μικρό το κακό!

 235. ΚΑΒ said

  Επειδή δεν προφταἰνω να διαβἀζω ὀλα τα σχόλια, δεν ξέρω αν γράφτηκε:

  Si vis pacem, para bellum.

 236. Νέο Kid said

  Ορθόδοξες βόμβες;; Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας ρε πστ μου!…

 237. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ;

 238. Georgios Bartzoudis said

  222, Alexis said: «221: Δεν υπερασπίστηκα κανέναν υπουργό ούτε πρώην ούτε τωρινό. Αυτό που είπα είναι ότι σε κάθε κουβέντα, σε κάθε θέμα που συζητάμε, επαναλαμβάνεις σταθερά και μονότονα, σα χαλασμένη πλάκα γραμμοφώνου, το ίδιο τροπάριο με τους τσιπρολαθρέμπορους, συριζανέλ κλπ. κλπ. Είπα επίσης ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι στυγνός και απροκάλυπτος φασισμός.
  Βλέπεις καμιά αντίφαση σ’ αυτά τα δύο; Ξέρω πολύ και τι λέω και τι γράφω. Εσύ δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, ή μάλλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις».

  # Μην παριστάνεις την …οσία Μαρία: Στο ΠΡΩΤΟ σχόλιο, ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑ ότι ένας πρώην υπουργός των Συριζανελέητων ΕΞΥΜΝΕΙ τον Αρκτικό εισβολέα. ΕΣΥ όμως εξέτρεψες την κουβέντα στους ΤΣΙΠΡΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ! Όπως κάναν οι παλιογκαιρίσιοι «δικολάβοι», υπερασπιστές! [και επ’ αυτού πράγματι ήξερες πολύ καλά τί έγραφες!]
  # Αμέσως μετά, σε 6 λεπτά, καταδίκασες την Άρκτο (και καλά έκανες). Άφησες όμως στο απυρόβλητο (μέχρι και τώρα!) τον φιλοπόλεμο πρώην υπουργό των Συριζανελέητων!
  # Το «τροπάριο με τους τσιπρολαθρέμπορους» θα το ακούς κάθε φορά που «ξύνεσαι», όσο ΥΠΑΡΧΕΙ το ντροπιαστικό ξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, και εσύ και οποιοδήποτε … «γλωσσολόγος» ΣτοΔγιαλοΧτηνος (σχόλιο 224). Πέστα αυτά και στον «σύντροφο» ΛΑΜΠΡΟΣ (σχόλιο 226) που ψάχνει για …αποδείξεις.

 239. skom said

  Η πρώτη πρώτη δημοσίευση του CraigEvans αυτήν την στιγμή.

  Μας προειδοποιεί για τον «τεκτονικό κίνδυνο»!? Με την γνωστή τακτική του να μην το λέει ανοιχτά αλλά με ένα κλείσιμο του ματιού.

 240. Νέο Kid said

  240. Άλλη μια περίπτωση πανηλίθιας αποφαίνιας (apophenia)

 241. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σίγουρο ότι όλοι οι ομογενείς που σκοτώθηκαν ήταν ορθόδοξοι; Μήπως ανάμεσά τους ήταν τίποτα άθεοι, τίποτα αγνωστικιστές, τίποτα σαϊεντολόγοι ξέρω γω… Για να μη σπαταλάμε άδικα τα ορθόδοξα δάκρυά μας, δηλαδή…

 242. skom said

  CraigEvans είναι ο κάτοχος του λογαριασμού twitter που χρησιμοποιήθηκε ως παραπομπή στο 209 . Να άλλη μια πρόσφατη «άποψη» του:

  Η προσφυγή στην αυθεντία (argumentum ab auctoritate) λειτουργεί πάντως αλλιώς.

 243. voulagx said

  #237,238: Σύντροφοι Δύτη και ΝιουΚιντ, γι’ αυτό κι εγώ ως ορθόδοξος μαοϊκός θεωρώ ιστορική αναγκαιότητα την ίδρυση του ορθοδοξομαοϊκού τόξου «Ελλάς, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Μογγολία, Κίνα» με αιχμή του δόρατος δυτικά τους ορθόδοξους αδελφούς Μακεδόνες και Σέρβους και ανατολικά τον σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ουν.

 244. Νέο Kid said

  244. Αυτό δεν είναι τόξο ρε! Είναι σάρισσα με νουντσάκου και καραμπίτ ,ομού! 🤪

 245. jamavous said

  ;όχι στον πόλεμο .

 246. voulagx said

  #245: Πολυ μ’ αρεσε αυτο που ειπες αλλά δεν κανεις και κανα τρανσλέιτ για να το καταλάβω; 🙂

 247. ΣΠ said

  247
  σάρισα

  νουντσάκου

  καράμπιτ

 248. voulagx said

  #247: Θενκς! Ενας Τζένγκις Χαν μας λείπει. 🙂

 249. ΣΠ said

  Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα σάλας της Σαχτάρ ξέχασε παίκτες της κατά τη διαφυγή της

 250. sarant said

  250 Κι έλεγα, τι άθλημα είναι η σάλα.

 251. Νίκος said

  Invasion of Ukraine: Tracking use of Cluster Munitions in Civilian Areas

  https://www.bellingcat.com/news/2022/02/27/ukraine-conflict-tracking-use-of-cluster-munitions-in-civilian-areas/

  Το ξανθό γένος δεν κάνει τέτοια εγκλήματα βέβαια και θα ζητάνε αποδείξεις ρωσολάγνα τρολ, βαξεβάνηδες, κασιδιάριδες και καμμένοι.

  Απαράδεκτη η ρωσική πρεσβεία, απόδειξη του τι πραγματικά είναι και τι πραγματικά πρεσβεύει. Η αντίστοιχη αμερικανική που εκτός από τις εκατοντάδες διαμαρτυρίες και καταγγελίες μετρά και νεκρούς και πάλι δεν έβγαλε ποτέ τέτοιου είδους, και τέτοιου ύφους ανακοίνωση.

 252. 250-251 Τι είναι τελικά αυτή η ομάδα σάλας;

 253. ΓΤ said

  253@

  Χύμα «σάλα», ω Δύτα, λέμε το «ποδόσφαιρο σάλας», το λεγόμενο και «φούτσαλ», ρε μαν

 254. Ε πρώτη φορά το ακούω αυτό.

 255. Αγγελος said

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο

 256. Νίκος said

  Σύριζα και ΧΑ, ξέχασαν Μερα25, Ελληνική Λύση

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/11/17/the-european-parties-accused-of-being-influenced-by-russia/

 257. Νίκος said

  257 Τελικά δεν τα ξέχασαν, είναι παλιό άρθρο του 2017.

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – «Το Διεθνές Δίκαιο θα έλεγα ότι είναι……….!» Με συγχωρείς αλλά εγώ σε ρώτησα τι είναι το διεθνές δίκαιο κι όχι τι θα έλεγες εσύ πως είναι. Αλλά έστω πως είναι όπως το λές, πρακτικά, είναι ανύπαρκτο αφού δεν υπάρχει αρχή επιβολής.

  Επειδή βλέπω πως επικεντρώνεσαι στην Ρωσία για την (ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) καταπάτησή του, έχεις υπόψιν σου άλλες χώρες που το έγραψαν στα παπάρια τους και να τους επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις που λές;
  Εγώ έχω μία χώρα κατά νού, την Σ.Αραβία που από το 2015 έχει επέμβει στην Υεμένη σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, κι έχει αποκλείσει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες από λιμό και αρρώστιες, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΟΥΣΤΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν έχει ιδρώσει μέχρι τώρα, όπως και δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές κι αριστεροί στις ανεπτυγμένες χώρες και ειδικά στην ευαίσθητη Ευρώπη που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υποκρισία πάντα περίσσευε στους χορτάτους! Βέβαια, από την άλλη, αυτοί είναι φτωχοί, αράπηδες και μουσουλμάνοι, καλά να πάθουν.

  οι γενικά αποδεκτοί κανόνες που εκφράζουν αρχές δικαίου και ρυθμίζουν τις, αναπόφευκτα ανταγωνιστικές, σχέσεις των κρατών. Λόγω του σεβασμού στην εθνική κυριαρχία του κάθε κράτους δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής όπως στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών, παρά μόνο μπορούν να ληφθούν μέτρα όπως οι οικονομικές κυρώσεις που λειτουργούν σε κάποιο βαθμό αποτρεπτικά. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των διεθνών συνθηκών, της ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών, η απειλή και η μη χρήση στρατιωτικής βίας είναι κοινώς αποδεκτοί κανόνες που εκφράζουν αρχές δικαίου. Ο κάθε Πούτιν κι ο κάθε Ερντογάν όταν νοιώθει πανίσχυρος εσωτερικά και τόσο ισχυρός διεθνώς που το κόστος των επιπτώσεων είναι αποδεκτό έναντι των υπαρκτών ή φανταστικών οφελών που προσδοκάει, τότε εύκολα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική ισχύ για να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού με πρόσχημα ως μια ελάχιστη νομιμοφανή βάση εύκολα κατασκευάζεται με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, τους χρήσιμους ηλίθιους και τις προβοκάτσιες.

  «Δημοκρατία εννοώ την αστική δημοκρατία, με τα όσα κουσούρια μπορεί να έχει, τουλάχιστον επιτρέπει στο λαό να δοκιμάζει και να αλλάζει κυβέρνηση. Όταν δεν υπάρχει επιλογή καταλήγεις με Πούτιν ή Ερντογάν επί δεκαετίες που στο τέλος τη βλέπει ο ένας Τσάρος κι ο άλλος Σουλτάνος.»

  Αυτό εννοείς δημοκρατία; Αυτό, είναι ελεγχόμενη – ήπια δικτατορία. Αλλά έστω πως είναι δημοκρατία, ποιές είναι οι βασικές αρχές της (απ΄όσο ξέρω, η βάσεις της δημοκρατίας, είναι η πλειοψηφία και η ισονομία, μπορεί όμως να κάνω λάθος) και σε ποιά χώρα λειτουργεί;

  Επειδή βλέπω πως έχεις μια εμμονή με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, να σου θυμίσω πως είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι πέραν πάσης αμφιβολίας, και ειδικά η Τουρκία, είναι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε ποτέ η συμμαχία της ελευθερίας και της ειρήνης να έχει μέλος της ένα δικτατορικό καθεστώς; Αν είναι δυνατόν!
  Είναι εντυπωσιακή η ευκολία που βαφτίζετε πολλοί, εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες ηγέτες, δικτάτορες, μόνο και μόνο γιατί έτσι λένε τα ΜΜΑ, και κλείνετε τα μάτια σε εκλογικές απάτες όπως στις ΗΠΑ στην δεύτερη θητεία Μπούς του Β΄(λάκα) και πέρυσι που ψήφισαν και τα δέντρα (όλα από μας τα πήρανε😉) για να ξηλώσουν τον φασίστα τραμπάκουλα και να έρθουν στην εξουσία οι «δημοκράτες» (και βλέπουμε τα χαϊρια τους), για να μη πώ για την ανατροπή του Γιωργάκη μέσα σε μια νύχτα από το τραπεζικό ιερατείο της Ε.Ε, και την επιβολή του τραπεζολαμόγιου Παπαδήμου.

  «Στις 31 Οκτωβρίου 2011, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα Δανειακή Σύμβαση.[14] Το προτεινόμενο δημοψήφισμα συζητήθηκε στη σύνοδο των G20 στις Κάννες την 1η Νοεμβρίου 2011 με έντονες διαφωνίες και εμφανή άρνηση των υπόλοιπων αρχηγών κρατών, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, ενώ ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είδε στο δημοψήφισμα μία ευκαιρία εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.[15][16][17][18] Στο ίδιο άρθρο οι FT αποκάλυψαν την πρόταση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την αντικατάσταση της κυβέρνησης Παπανδρέου με μία τεχνοκρατική κυβέρνηση με ηγέτη τον Λουκά Παπαδήμο.[16][17] Το δημοσίευμα των FT και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα αφήνουν να εννοηθεί ότι όσα ακολούθησαν ήταν εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.»

  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ!

  Αλήθεια, ο Ντράγκι της Ιταλίας, με πόσο της % εκλέχθηκε;

  Υ.Γ – Για τον Σίσι της Αιγύπτου με 95% μια άλλη φορά.😂

 259. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  259 – Από λάθος δεν έσβησα το κείμενο του 227 κι από σεντόνι, βγήκε τρικούβερτο!😂

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν πάνε τρείς μέρες που έλεγα εδώ στον φίλο μου τον Κώστα, – «δεν φαντάζεσαι πόσο έχει βολέψει τις ΗΠΑ αυτή η εισβολή, τόσο πολύ που περνάνε διάφορα συνωμοτικά από το μυαλό μου, αλλά θα περιμένω τις εξελίξεις για αν βγάλω συμπέρασμα.» – και πρίν αλέκτωρ γκαρίξει, ορίστε η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου https://www.euro2day.gr/news/world/article/2121473/rihnei-100-dis-eyro-sth-germanikh-amyna-o-solts.html μιλάμε για ΧΟΝΤΡΗ μπάζα για τον θείο Σάμ γιατί από πού θα ψωνίσει όπλα και ΕΙΔΙΚΑ αεροπλάνα η Γερμανία; Βάλτε τώρα με το νού σας κι όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, (πλήν Γαλλίας) ιδίως τις νεόκοπες που μέχρι τώρα παίρνουν τζάμπα υλικό, και βγάλτε συμπέρασμα.

  Εδώ μπορείτε να δείτε τον ορισμό του παραμυθιάσματος για παραγωγικότητες, μεταρρυθμίσεις κι άλλες οικονομικές παπαριές που μας γανώνουν το μυαλό τόσες δεκαετίες. Μετρήστε πόσα τάνκς έχουν οι Γερμανία, Μ.Β, Γαλλία, Ισπανία, αλλά και ΟΛΕΣ οι άλλες χώρες της Ευρώπης πλήν Ρωσίας, και πόσα η Ελλάδα – https://www.news247.gr/viral/chartis-ta-tanks-stin-eyropi-ana-chora-posa-echei-i-ellada.6530389.html , και μετά μετρήστε στα πόσα πρέπει να φτάσουν τώρα με τον ρωσικό μπαμπούλα.

  Εμένα όμως άλλο με ανησυχεί, παρ΄όλο που συνολικά οι άμεσοι και μελλοντικοί εξοπλισμοί, είναι μεγάλο κομπόδεμα, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ, είναι πολλά τα ρημάδια τα τρις που θέλει η χρεοκοπημένη Αμερική κα με φοβίζουν.
  Στο μυαλό μου τριγυρνάει από χθές που διάβασα την είδηση, πως για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μετά τον β΄π.π, η Γερμανία θα εξοπλιστεί βαριά.
  Το γενικό σκηνικό, μοιάζει απίστευτα με τα μέσα του 30, τότε που Αμερικανοί και Άγγλοι (και Γάλλοι αν δεν κάνω λάθος) εξόπλιζαν τον Χίτλερ και μέσα σε έξι χρόνια, έφτιαξε εκείνη την φοβερή πολεμική μηχανή που αιματοκύλησε την Ευρώπη.
  Πόσο μακριά είναι η δημιουργία γερμανικού (και ανατολικοσυμμαχικού) αντίπαλου δέους στην Ρωσία; ασχέτως αν οι Ρώσοι δεν θέλουν αλλά ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να καταλάβουν και να ηγεμονεύσουν στην Ευρώπη.
  Το πιθανότερο είναι να κάνω λάθος, αλλά ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα ξέρουμε.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.😂

  Καληνύχτα

 261. Alexis said

  Βρε τι κάθομαι και ασχολούμαι με τον καθιαυτού, ο άνθρωπος είναι απλά ένας γραφικός που έχει μια εμμονή με τη «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».
  Εδώ υπάρχουν άλλοι περισσότερο γραφικοί και με πολύ περισσότερες εμμονές.
  Που περνιούνται επιπλέον και για ειδικοί επί παντός επιστητού… 😦 😡

 262. Θα έλεγα πως ένας είναι ο Λάμπρος αν δεν είχε προϋπάρξει ο Κωνσταντάρας !!!

 263. Γιώργος said

  Πάντως η φωτογραφία που διαλέξατε να βάλετε στο άρθρο είναι από όσο φαίνεται ΚΑΙ ΑΥΤΗ (όπως τόσες ακόμα φωτογραφίες/ βίντεο/ ειδήσεις από το μέτωπο της Ουκρανίας) hoax/fake news…
  https://t.me/FCB_D3CODE/19207 Προσέξτε το φουλάρι της κυρίας (που ευτυχώς μάλλον δεν τραυματίστηκε, απλά είναι crisis actor!!!)

 264. Γιώργος said

  Μάλιστα η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο σε αρκετές φυλλάδες του δυτικού τύπου (πχ the sun, mirror) με τεράστιο τίτλο «Her blood on his hands» εννοεί φυσικά στα χέρια του Πούτιν. Πόσο μας κοροϊδεύουν! Και πόσο εύκολα αναπαράγεται ένα ψέμα, ακόμα και μέσα από ένα ιστολόγιο για λέξεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: