Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αναθεωρητής, μια νέα σημασία

Posted by sarant στο 4 Μαρτίου, 2022


Ένας όρος που ακούστηκε αρκετά κατά τον σχολιασμό του πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία, καθώς σήμερα κλείνουμε μια βδομάδα απο τη ρωσική εισβολή, ειναι και ο όρος αναθεωρητής -ή, για να το εξετάσουμε πιο σφαιρικά, η οικογένεια όρων: αναθεωρητής – αναθεωρητισμός – αναθεωρητικός (ιδίως αναθεωρητική δύναμη).

Για παράδειγμα, σε άρθρο του Ευτύχη Βαρδουλάκη στη Lifo: Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. Η επίθεση του Πούτιν είναι η πιο ωμή αναθεωρητική πρωτοβουλία της σύγχρονης εποχής. Αν δεν καταδικαστεί απόλυτα και εμφατικά, αν δεν αποτύχει, τότε θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλους αναθεωρητές και αυτό δεν είναι καλό για εμάς. (Στο ίδιο άρθρο εμφανίζεται, ίσως υποχρεωτικά, το κλισέ για τη σωστή μερια της ιστορίας, στο οποίο αφιερώσαμε το χτεσινό μας άρθρο).

Στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι «Ο κ. Πούτιν δεν αμφισβητεί απλά το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, αλλά υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας», αλλά παράλληλα τόνισε πως «αναθεωρητική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση. Είναι και η Τουρκία. Και το έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα … ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που το 2017, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάννης, είχε δηλώσει ότι “όταν αλλάζουν τα πάντα, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε”»

Μιλώντας πρόσφατα στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε: “Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο, αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας”. Ο ίδιος, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, τόνισε: ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αλλά και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι χρειάζονται, στον διάλογο με την Τουρκία, «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για απαράδεκτες διεκδικήσεις όπως η αποστρατικοποίηση [σικ, αλλά το άρθρο για την απλολογία είναι άλλο] των νησιών και ο αναθεωρητισμός για τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Με βάση τα παραπάνω παραθέματα και άλλα που βρίσκονται εύκολα σε κείμενα της τελευταίας περιόδου, βλέπουμε ότι ως «αναθεωρητισμός» νοείται εδώ η προσπάθεια για αλλαγή συνόρων με χρήση στρατιωτικής βίας, γενικότερα η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών και συμφωνιών και η ανατροπή της ισορροπίας στις διεθνείς σχέσεις. Αναθεωρητής είναι ο πολιτικός ηγέτης που επιδίδεται σε αναθεωρητισμό, αντίστοιχα δε αναθεωρητική δύναμη χαρακτηρίζεται η αντίστοιχη χώρα.

Η σημασία αυτη απουσιάζει από τα λεξικά, όπου καταγράφονται άλλες σημασίες αυτής της οικογένειας λέξεων. Πράγματι, όσοι έχουμε περάσει από την κομμουνιστική αριστερά μετά τη μεταπολίτευση, θυμόμαστε ότι «αναθεωρητές» αποκαλούσε το ΚΚΕ τα στελέχη και τους οπαδούς του ΚΚΕ εσωτερικού, κατηγορώντας τους ότι έχουν αναθεωρήσει τις βασικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Με αυτή τη σημασία, ο αναθεωρητισμός είναι λεξικογραφημένος κανονικά, πλάι στο συνώνυμό του, ρεβιζιονισμός.

Πράγματι, ο αναθεωρητισμός είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλ. révisionnisme ή/και από το ρωσικό Ревизионизм, αλλά στην κομμουνιστική ορολογία είχε εισαχθεί και ο γαλλικός/ρωσικός όρος ως κανονικό δάνειο, ως ρεβιζιονισμός. Πάντως, ενώ οι σοβιετικοί κατηγορούσαν για ρεβιζιονισμό τους ευρωκομμουνιστές ή νωρίτερα τους τιτοϊκούς, από τη δεκαετία του 1960 και μετά δέχτηκαν κι εκείνοι αντίστοιχες μομφές από τους κινέζους κομμουνιστές ή από τα μαοϊκά κινήματα. Όπως τα θυμάμαι, στην Ελλάδα το ΚΚΕ χρησιμοποιούσε κυρίως, στην επίσημη φρασεολογία του, τον όρο «αναθεωρητές» ενώ για «ρεβιζιονιστές» μιλούσαν περισσότερο οι ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το ΕΚΚΕ και το ΚΚΕ μ-λ κυρίως. Ο ρεβιζιονισμός συχνά πήγαινε χέρι χέρι με τον ρεφορμισμό αλλά κανονικά υπάρχει διαφορά ανάμεσά τους,

Και βέβαια, το ΚΚΕ για μεγάλο διάστημα, απαντώντας και στο συκοφαντικό «ΚΚΕ εξωτ.» με το οποίο το αποκαλούσαν οι σύντροφοι της άλλης πλευράς, χρησιμοποιούσε τον μειωτικό όρο Α.Ο. (Αναθεωρητική Ομάδα) για να αναφέρεται στο «εσωτερικό». Καθώς όμως η ανανεωτική αριστερά άντεξε την εκλογική ήττα του 1981 και αργότερα έπαψε να διεκδικεί στον τίτλο της την κομμουνιστική ιδιότητα (τουλάχιστον η πλειοψηφία της), ΚΚΕ και ΕΑΡ προσέγγισαν τις θέσεις τους στον ενιαίο Συνασπισμό και έπαψε να χρησιμοποιείται ο όρος «αναθεωρητές».

Αλλά αναθεωρητές δεν υπάρχουν μόνο στο κομμουνιστικό κίνημα. Όταν άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μετάφραση, εκτός από μεταφράσεις έκανα και θεωρήσεις μεταφράσεων -τότε ήταν σχεδόν υποχρεωτικό, στους περισσότερους εκδοτικούς οίκους. Η θεώρηση της μετάφρασης πιάνει και λάθη πληκτρολόγησης, πιάνει και θέματα τυποποίησης, ορθογραφικής και γλωσσικής, αλλά κυρίως εστιάζεται σε θέματα ύφους, μεταφραστικής ακρίβειας και ευστοχίας, πιάνει παρανοήσεις, μεταφραστικά λάθη, ορολογική ασυνέπεια κτλ.

Όταν όμως άρχισα να δουλεύω σε μεταφραστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, διαπίστωσα, με ένα μικρό σοκ, ότι αυτό που η πιάτσα στην Ελλάδα ήξερε ως «θεώρηση μετάφρασης» στην ορολογία της ΕΕ ήταν γνωστό ως «αναθεώρηση μετάφρασης» και μάλιστα υπήρχε και θέση εργασίας (και αντίστοιχος βαθμός στην ιεραρχία) «αναθεωρητής» -αποδόσεις των γαλλικών révision και réviseur. Στην αρχή οι διακρίσεις ήταν άκαμπτες, δηλαδή μόνο οι αναθεωρητές, παλαιότεροι συνάδελφοι δηλαδή, εμπειρότεροι και κατά τεκμήριο καλύτεροι, έκαναν αναθεώρηση μετάφρασης. Στη συνέχεια, καθώς πολλαπλασιάστηκε ο φόρτος εργασίας, άρχισαν όλοι να αναθεωρούν όλους, αλλά και να μην αναθεωρούνται όλα τα κείμενα, παρά μόνο τα σημαντικότερα. Πρόλαβα πάντως, στις αρχές, τη διαδικασία της χειρόγραφης (ανα)θεώρησης, με το χαρτί να γεμίζει μουτζούρες και κοκκινάδια, τόσο ως (ανα)θεωρητής όσο και ως (ανα)θεωρούμενος. (Κάποιος συνάδελφος, την πρώτη φορά που αναθεώρησε μετάφρασή μου, για να μην πάρω αέρα ίσως, γέμισε κοκκινίλες το κείμενό μου, διορθώνοντας το «ακόμα» σε «ακόμη» και άλλα τέτοια καίρια. Τη δεύτερη φορά δεν διόρθωσε τίποτα).

Αλλά αναθεωρητές υπάρχουν και στον δικαστικό κλάδο: στη στρατιωτική δικαιοσύνη έχουμε Αναθεωρητικό Δικαστήριο, που επανεξετάζει τις αποφάσεις των στρατοδικείων, ένα είδος Εφετείου για ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα υπάρχουν και βαθμοί, Αναθεωρητής Γ’ που αντιστοιχεί στον ταξίαρχο, Αναθεωρητής Β’ στον υποστράτηγο, Αναθεωρητής Α’ στον αντιστράτηγο. Παρόλο που έχω διατελέσει αναθεωρητής με την πολιτική και με την επαγγελματική σημασία, το χατ τρικ μου ξέφυγε, μόνο αν υπάρχει μετεμψύχωση το προλαβαίνω.

Πάντως, και η δικαστική σημασία καταγράφεται στα λεξικά -και αποτελεί υποθέτω γαλλική επιρροή επίσης, αφού ο Καποδίστριας είσαξε (ας επιδοθώ κι εγώ σε αναθεωρητισμό) στην ελληνική έννομη ταξη τον γαλλικό στρατιωτικό κώδικα.

Έχουμε βέβαια και την αναθεώρηση του Συντάγματος, που γίνεται από Αναθεωρητική Βουλή -αλλά αυτή η αναθεώρηση, η συνταγματική, δεν έχει παράξει (και μ’ εκατό στη φυλακή και με τα χίλια μέσα) όρο «αναθεωρητής (Συντάγματος)» απ’ όσο ξέρω.

Η σημασία όμως που μας απασχολεί στο σημερινό άρθρο απουσιάζει από τα λεξικά -μόνο το Χρηστικό Λεξικό κάπως την πλησιάζει, όταν στη σημασία «που προβαίνει σε αναθεώρηση» δίνει τον όρο «αναθεωρητής της ιστορίας».

Κι εδώ πάντως έχουμε μεταφραστικό δάνειο -δείτε πόσα άρθρα κατηγορούν τον Πούτιν και τη Ρωσία για revisionism. Στη γαλλική πολιτική ορολογία, δεν εννοώ εδώ τη μαρξιστική, ο revisionnisme έχει μακρά ιστορία -ας πούμε αναφέρεται στα αιτήματα αναθεώρησης της Συνθήκης των Βερσαλλιών στον μεσοπόλεμο. Δεν αποκλείω, αλλά δεν το έχω ψάξει, να είχε εμφανιστεί από τότε ο όρος «αναθεωρητισμός» στα ελληνικά.

Αν όμως, όπως είπε ο πρωθυπουργός «ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται», αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια για βίαιη αλλαγή συνόρων και καθεστώτων είναι καταδικαστέα όχι μόνο όταν προέρχεται από τον Πούτιν ή από τον Ερντογάν αλλά και, ας πούμε, από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κόσοβο ή στη Λιβύη ή στην Υεμένη, ή (επισυνάπτεται κατάλογος των χωρών του πλανήτη).

Θα ήταν όμως λάθος, ίσως και εθνικώς ύποπτο, να ερμηνεύσουμε έτσι την πρωθυπουργική ρήση. Πρέπει να την κατανοήσουμε υπό το πρίσμα της «σωστής πλευράς της ιστορίας». Όταν ο αναθεωρητισμός προέρχεται από τη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν είναι καταδικαστέος -ίσως μάλιστα δεν είναι καν αναθεωρητισμός. Από την άποψη αυτή, η απάντηση στο ασεβές ερώτημα που είχε θέσει προ καιρού ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης («Είναι η Ελλάδα αναθεωρητική δύναμη στο Αιγαίο;») είναι ένα βροντερό όχι. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, επομένως δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική δύναμη.

Όπερ έδει δείξαι.

 

 

Advertisement

119 Σχόλια προς “Αναθεωρητής, μια νέα σημασία”

  1. Το ερώτημα (πότε εμφανίζεται η σημερινή σημασία) είχε τεθεί στο τουίτερ πριν από μερικές μέρες, χωρίς απάντηση, και όπως βλέπω ούτε εδώ έχουμε (ακόμα) την απάντηση.

  2. Κουνελόγατος said

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi9m4jY-qv2AhW6QvEDHdcxAxAQyCl6BAgGEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DFsARxBxpO8g&usg=AOvVaw1B8jtb5NWuGPvzjSxRcJP2

    Υπάρχει και αυτός ο ρεβιζιονιστής. Καλημέρα σας.

  3. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Μάλιστα, άλλος ένας όρος που προσπαθεί να ελαφρύνει το σημαινόμενο. Γιατί χοντρά χοντρά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αναθεωρήσεις είναι η εισβολή σε ξένη χώρα με σκοπό την κατάκτησή της, η ένοπλη εξέγερση μιας περιοχής με σκοπό την απόσχισή της από τη χώρα όπου ανήκει, κλπ.

    Καμιά πρόταση για αντικατάσταση του όρου πόλεμος; Κάτι σαν «επιχείρηση» ίσως; Πάντως στην ορολογία των στρατιωτικών ασκήσεων (των κοινών, που έκανα στη θητεία μου όπως όλος ο κόσμος) το «σκοτώνω» λέγεται «εξουδετερώνω».

  4. Α. Σέρτης said

    1
    Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, τουλάχιστον, συναντάμε στα ελληνικά αυτή την έννοια, αλλά τα λεξικά καθεύδουν…

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Δεν ειχα δει την εκεί συζήτηση. Θα έλεγα, στον μεσοπόλεμο (στα γαλλικά).

    3 Μη ειρήνη 🙂

  6. Νίκος said

    #3 Μα ο Λαβρόφ και ο Πούτιν σε ειρηνευτική επιχείρηση και σε επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης αναφέρονται, όχι σε πόλεμο.

  7. Κατά μία έννοια και η επανεπίσκεψη μπορεί να είναι αναθεωρητική ! Ακόμη και στο αμερικάνικο γιουσουρούμ.

    «I got forty red, white and blue shoe strings
    And a thousand telephones that don’t ring
    Do you know where I can get rid of these things?»

  8. Κιγκέρι said

    Τι σημαίνει «και μ’ εκατό στη φυλακή και με τα χίλια μέσα»; Δεν θυμάμαι να το έχω ξανασυναντήσει. Από πού βγαίνει;

  9. # 3

    πλιάτσικο (κυριολεξία)

  10. Pedis said

    Γιατί σας φαίνεται καινούρια η σημασία του όρου?

    Με βάση τα παραπάνω παραθέματα και άλλα που βρίσκονται εύκολα σε κείμενα της τελευταίας περιόδου, βλέπουμε ότι ως «αναθεωρητισμός» νοείται εδώ η …

    GDLI (Grande dizionario della lingua italiana)

  11. ndmushroom said

    3
    Στη Ρωσία (με επιφύλαξη, όπως όλα αυτές τις μέρες) η αναφορά σε «πόλεμο» για τα γεγονότα στην Ουκρανία συνιστά «παραπληροφόρηση» και τιμωρείται. Δεν υπάρχει πόλεμος, «επιχείρηση» υπάρχει, και δη στοχευμένη. 🙄

  12. Pedis said

    # 10 -> 1 (ξέχασα να σημειώσω)

  13. sarant said

    10 Ε, αυτή η σημασία δεν υπάρχει στα ελληνικά λεξικά. Στα ιταλικά υπάρχει διότι στο μεσοπόλεμο ήθελαν να αναθεωρηθεί η ΣυνθΒερσαλλιών (προφανώς ο Μουσολίνι)

    8 Παροιμία που σημαίνει ότι αφού ήδη έκανα ένα αμάρτημα/παράβαση/τόλμημα, ας κάνω ακόμα ένα αφού έτσι κι αλλιώς φυλακή θα με πάνε. Παρόμοια και η «αν αρτυστείς να είν’ αρνί, κι αν κλέψεις να’ν κριάρι»

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Ρεβιζιονισμός και ρεφορμισμός υπάρχει διαφορά. Μεγάλη;

    Έχω δύο βιβλία στη βιβλιοθήκη μου.
    Το ένα: Μεταρρύθμιση ή επανάσταση;
    Το άλλο: Ετεροδοξία ή επανάσταση;
    Νομίζω ότι οι έννοιες αυτές αποτελούν ενότητα αν θελήσει κάποιος να τις μελετήσει σε βάθος.

    «Γηράσκω αεί αναθεωρών». Το έγραψε ο Ν. Μπίστης παλιά και μου έκανε εντύπωση.

    Και μια ερώτηση στην ομήγυρη.
    Υποθέτω πως τα Πολιτικά τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας κατεξοχήν ασχολούνται με το πολιτικό φαινόμενο.
    Η ορολογία αυτή που κυρίως την συναντούμε στα αριστερά κείμενα, είναι μέρος του αντικειμένου των Πολιτικών Επιστημών;
    Θυμήθηκα τον νεαρό εαυτό μου που εντυπωσιαζόταν από την αριστερή φρασεολογία και παράλληλα διαπίστωνε την υστέρησή του…
    και γελάω για το τότε…

  15. Κιγκέρι said

    Όχι που δεν θα ’βρισκα τραγούδι με τη λέξη «αναθεώρηση»!

    Επιθεώ θεώ θεώ, Θεό δεν έχει η αθεό-
    επιθεώ κι επί λαώ επιθεώρηση
    Που ανεβάζει επί σκηνής, τους οδοιπόρους κι ασθενείς
    που της φωνάζουν της ζωής : αναθεώρηση.

  16. nikiplos said

    Καλημέρα κι από εδώ. Έτσι όπως πάμε, σε 10-15 χρόνια από σήμερα, θα έχουν εισαχθεί στην επίσημη πολιτική ορολογία, όλοι οι «κουμουνιστικοί» όροι των 80ς. 🙂

  17. Pedis said

    # 13 – Δηλαδή και τις τρεις σημασίες του αναθεωρητισμού τις έχουμε πάρει απέξω.

    Αλλά η δική μας απόδοση της λέξης είναι πιο χάι. Revisione στα Ιταλικά σημαίνει, μεταξύ δεκάδων σημασιών και χρήσεων, και τον έλεγχο από KTEO.
    Φαντάζεσαι ποτέ να πας να πεις στον γκαραζέρη, «Γεια σας, ήθελα ένα ραντεβού για αναθεώρηση. «?😁

  18. Κιγκέρι said

    13β: Α, κατάλαβα. Πάντως το παράξει το συνήθισα (έχω δε την εντύπωση ότι το είχα δει παλιότερα και σε μία επιγραφή στο ΚΠΙΣΝ, την οποία κακώς δεν φωτογράφισα), στο εισάξει ακόμα στραβομουτσουνιάζω, εκείνο το εξάξει όμως δεν καταπίνεται με τίποτα!

  19. LandS said

    Αναθεωρητισμός είναι ένας άλλος -ισμός που φτιάχτηκε για να εντυπωσιάζει θύματα της προπαγάνδας για να μη αντιστέκονται σε ενέργειες που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν ενστάσεις, αμφιβολίες, ακόμα και πέρα για πέρα ισχυρή αντίσταση. Το ίδιο και το «σωστή» πλευρά της Ιστορίας.

    Να το πεις Εντροπία, είπε ο Φον Νόιμαν στον Σάνον, επειδή έτσι λέμε τον ίδιο τύπο στην Θερμοδυναμική και επειδή κανείς δεν ξέρει τι στο διάολο είναι αυτό το πράγμα, θα έχεις το πλεονέκτημα σε κάθε σου επιχείρημα. (Κάπως έτσι, δεν ήμουνα μπροστά)

    Δεν συμφέρει να λέμε «όχι αλλαγές στα σύνορα που διαμορφώθηκαν στο τέλος του ΒΠΠ» ή «όχι στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις» και λέμε Αναθεωρητισμός ή Σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έτσι βάζουμε το μεγάλο Αντιπολεμικό Κίνημα του τέλους της δεκαετίας του 60, την Όστπολίκ, τη Ντετάντ, τη μείωση των Πυρηνικών, τον Αφοπλισμό, ακόμα και τις πολιτιστικές ανταλλαγές στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.
    Δεν έχει και τέλος αυτή η ρουφιάνα

  20. ΓΤ said

    Πέθανε ο ιδρυτής του «Ποντικιού», Κώστας Παπαϊωάννου.

  21. ΓΤ said

    «[…] καθώς σήμερα κλείνουμε μια βδομάδα απο τη ρωσική εισβολή […]».

    Πάντως σήμερα είμαστε στην 9η ημέρα…

  22. Καλημέρα
    13 Εγώ το ξέρω «με τα πολλά στη φυλακή και με τα λίγα μέσα» Χειρότερο μου φαίνεται!

  23. Πέπε said

    18

    Κι ακόμα δεν έπιασες τις οριστικές: πάραξα, είσαξα, έξαξα, έναξα (δικανικός όρος, πρβλ. εναγόμενος), πρόσαξα (στο τμήμα), μέταξα (τον φυλακισμένο σε άλλη φυλακή)…

    Και μετά, ουσιαστικά: η πάραξη, εισάξεις-εξάξεις, πρόσαξη υπόπτων, μέταξη κρατουμένων, πρόαξη σε ανώτερο βαθμό.

    Και επίθετα: παραχτικός, εισαχτικά «», προαχτικές εξετάσεις.

  24. ΓΤ said

    14@

    To «Γηράσκω αεί αναθεωρών» είναι γνωστός στίχος του Μανόλη Αναγνωστάκη.

  25. Pedis said

    (Χωρίς να παραβιαστεί η ιδιωτικότητα με δημοσιοποίηση λεπτομερειών από κανέναν κουτσομπόλη) από μέρες θέλω να ρωτήσω για τον Ντοκτέρ διότι έχουν χαθεί τα ίχνη του.

  26. sarant said

    17 Και στα γαλλικά, revision το λένε το ετήσιο σέρβις

    20 Κρίμα

    21 Χτες το έγραφα και κλείναμε βδομάδα.

  27. Πουλ-πουλ said

    (Ανα)θεώρηση ή επιμέλεια κειμένου είναι ο δόκιμος όρος;
    Πάντως το ουσιαστικό επιμελητής μου φαίνεται καλύτερο από το ιστορικά βεβαρυμένο αναθεωρητής.

  28. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Ποια είναι διαφορά ρεβιζιονισμού και ρεφορμισμού;

  29. ΓΤ said

    25@

    Έχω την αίσθηση ότι ο Ντοκτέρ έχει πάει να ελέγξει το πυρηνικό του καταφύγιο. Βάσει όσων θυμάμαι από προηγούμενα έτη, εκτιμώ ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται σε γνωστό σπίτι για ελαφρύ γεύμα.

  30. spyridos said

    Καλημέρα

    14
    «Η ορολογία αυτή που κυρίως την συναντούμε στα αριστερά κείμενα, είναι μέρος του αντικειμένου των Πολιτικών Επιστημών;
    Θυμήθηκα τον νεαρό εαυτό μου που εντυπωσιαζόταν από την αριστερή φρασεολογία και παράλληλα διαπίστωνε την υστέρησή του…»

    Παρομοίως.
    Χρόνια αργότερα κατάλαβα ότι αυτή είναι μια αργκό που πολιτικοί και κοινωνικοί «επιστήμονες» κυρίως κοματόσκυλα ή κρατικοδίαιτοι πολυλογάδες είχαν επιβάλει στην Ελληνική πολιτική και επιστημονική κοινότητα με σκοπό τη διαιώνιση του στάτους τους.
    πχ Βέλτσος , Φίλιας κτλ

    Οι κορυφαίοι πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες μιλούν και γράφουν απλά και κατανοητά και είναι χαρά να τους ακούς και να τους διαβάζεις.
    Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτά που λένε.

  31. ΓΤ said

    26γ

    Γνωστός ο χρόνος που έγραφες το κομμάτι σου, αλλά υπάρχει αυτό το «σήμερα», που δεν παύει να είναι και το «σήμερα» του αναγνώστη 😉

  32. Πέπε said

    31

    Θυμάσαι ΓΤ τις προάλλες, στο Μηνολόγιο, που κάτι σχολιάστηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ασκαύλων; Την πρώτη χρονιά που καθιερώθηκε, μας είχε ο Λιάβας σε μια εκπομπή για τις τσαμπούνες, στο Αλάτι της Γης. Η εκπομπή ήταν να παιχτεί μετά την Παγκόσμια (10/3), αλλά τα γυρίσματα ήταν πριν. Οπότε έγινε και το σχόλιο «έμαθα ότι γιορτάσατε και την Παγκόσμια Ημέρα» -«ναι, ναι, τη γιορτάσαμε!». Μας είχε προειδοποιήσει βέβαια να μην κομπλάρουμε και χρειαστεί να το ξαναγυρίσουμε…

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άρα υπάρχουν καλοί «αναθεωρητές» (ΚΚΕεσωτ.) και κακοί «αναθεωρητές» (Πούτιν, Ερντογάν). 😊

  34. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Καίριο και το σημερινό άρθρο. Εγώ θα προέκτεινα τη συζήτηση για την αναθεώρηση και στο θέμα της «αυτοδιάθεσης». Η Ουκρανία ακούγεται στα ΜΜΕ έχει δικαίωμα της αυτοδιάθεσης έναντι της Ρωσίας και είναι εύλογο. Ποια είναι η έκταση του δικαιώματος αυτού στο διεθνές δίκαιο; Δηλαδή εν ολίγοις έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης και οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας καθώς και οι μειονότητες που διαβιούν σε άλλες κρατικές οντότητες; Πάντως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μιλάει για αυτοδιάθεση «λαών», όχι κρατών . Νομίζω η απάντηση δεν είναι τόσο νομική όσο είναι πολιτική. Όπως πολιτική είναι η θέση για το αν υπάρχει καλή και κακή αναθεωρητική στάση, όπως και το αν και ποια είναι η καλή ή κακή πλευρά της ιστορίας (αλήθεια όταν μιλάμε για την επιστήμη της ιστορίας θα πρέπει να γράφουμε με κεφαλαίο το «Ι» για να μην υπάρξει σύγχηση με την άλλη έννοια της ιστορίας ως αφήγησης ή δεν είναι απαραίτητο;)

    Καταστατικός Χάρτης ΟΗΕ: «Άρθρον 1.- Σκοποί των Ηνωμένων Εθνών είναι οι εξής : 2. Να αναπτύσσωσι φιλικάς σχέσεις μεταξύ των Εθνών βασιζομένας εις τον σεβασμόν προς
    την αρχήν της ισότητος των δικαιωμάτων και της αυτοδιαθέσεως των λαών και να λαμβάνωσι
    άλλα κατάλληλα μέτρα προς ενίσχυσιν της παγκοσμίου ειρήνης.»

  35. leonicos said

    διορθώνοντας το «ακόμα» σε «ακόμη» και άλλα τέτοια καίρια. Τη δεύτερη φορά δεν διόρθωσε τίποτα).

    Τί του έκανες εν τω μεταξυ;

  36. ΓΤ said

    32@

    -Πού πας έτσι, παντρεύεσαι; (είπε αποσβολωμένη η γειτόνισσα βλέποντας τον ΓΤ με κοστούμι)
    -Αφήστε καλύτερα… Πάω σε γύρισμα εκπομπής θα προβληθεί την Πρωτοχρονιά.

  37. ΓΤ said

    36@

    (που) θα προβληθεί

  38. leonicos said

    Από την άποψη αυτή, η απάντηση στο ασεβές ερώτημα που είχε θέσει προ καιρού ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης («Είναι η Ελλάδα αναθεωρητική δύναμη στο Αιγαίο;») είναι ένα βροντερό όχι. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, επομένως δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική δύναμη.

    Όπερ έδει δείξαι.

    Έχει αναφερθει κανείς στους Βαλκανικούς Πολέμους;

    Πρόσφατα έπεσε πολύ κλάμα με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Ο ελληνικ΄ςο αναθεωρητισμός δεν την προκάλεσε;

  39. leonicos said

    Αλλά τότε δεν ήταν εισβολή. Ήταν απελευθέρωση του Βυζαντίου

  40. leonicos said

    Ο ένας θέλει να ελευθερώσει το Βυζάντιο και ο άλλος ν΄αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

    Και οι δυο από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αλλά μόο στα μάτια τους

    Κια δυστυχώς, όλη η Ιστορία από μια σειρά Αναθεωρητισμών γράφτηκε

  41. ΣΠ said

    25
    Είχε προαναγγείλει την απουσία του.
    https://sarantakos.wordpress.com/2022/02/22/eikosidyo/#comment-796330

  42. sarant said

    35 Θεώρησε ότι μου είχε δώσει καλές συμβουλές

    28 Ρεφορμιστικά είναι τα εργατικά/σοσιαλιστικά κόμματα της Β’ Διεθνούς, πχ το αγγλικό εργατικό κόμμα ή τα αντίστοιχα συνδικάτα. Ρεβιζιονιστικά είναι τα κομμουνιστικά κόμματα της Γ’ Διεθνούς που (κατά τη γνώμη των κατηγόρων τους) αναθεωρούν τις βασικές αρχές.

  43. ΓΤ said

    #0 ακόμα/ακόμη

    Με αφορμή αυτή τη διόρθωση που λέει ο Νικοκύρης, να πούμε ότι εδώ και κάποια χρόνια, δεν θυμάμαι από πότε, σε μερικούς εκδοτικούς οίκους ακολουθείται η εξής διάκριση, που ενδεχομένως δεν πρέπει, για να σημάνει τη διαφορετική «διάσταση» ανάμεσα στο χρονικό και το ποσοτικό. Μάλιστα, σε γνωστότατο εκδότη είναι και χαρακτηριστικό σουσούμι του (κυρίως στις μεταφράσεις εννοώ, σε «συμπαγή» κείμενα, απουσία διαλόγων). «Ακόμα» για το ποσοτικό πρόσωπο του επιρρήματος, αντίστοιχα «ακόμη» για το χρονικό. Νεότερος λοιπόν σε εκείνο τον οίκο, είχα ξαφνιαστεί όταν μου πρωτοείπαν ότι έπρεπε να τηρώ αυτή τη διάκριση. Οπότε ο νους του γκάβακα, για να μην μπερδεύεται, πήγαινε στο γνωστό παλιό τραγούδι «Ακόμα ένα ποτηράκι», που μου έδειχνε έτσι τον δρόμο…

  44. Pedis said

    # 28 – Ο Λούθηρος ήταν και τα δύο.

    Ο Μπέρνσταιν λ.χ. ήταν αναμφίβολα το πρώτο …

    Races that are hostile to or incapable of civilisation can not claim our sympathy when they revolt against civilisation … even the proletariat has a legitimate interest in a reasonable geographical expansion of the nation.

    # 41 – Αντερ κοντρολ. Γουντ. Θενκς! Δεν το είχα προσέξει.

  45. Αιμ. Παν. said

    Ενδιαφέρον άρθρο σε ενδιαφέρον ιστολόγιο…

    Σχετικό και με την επικαιρότητα, εφάπτεται και της σημερινής συζήτησης περί αναθεώρησης…

    https://classicalstudies.org/scs-blog/christopher-stedman-parmenter/blog-you-will-never-visit-snake-island

  46. ΓΤ said

    Πέθανε ο Χρόνης Μπότσογλου.

  47. antonislaw said

    46 Και ο Παπαϊωάννου και ο Μπότσογλου έφυγαν σήμερα… να είναι ελαφρύ το χώμα

  48. Georgios Bartzoudis said

    Αναθεώρηση των γραπτών (των εξετάσεων) ζητούσαν οι μαθητές Γυμνασίου της δεκαετίας του ’50. Είναι λέξη καθαρά ελληνικής «παραγωγής», όπως και η παράγωγός της «αναθεωρητισμός». Ο αντίστοιχος κομμουνιστικός όρος «ρεβιζιονισμός», «έπαιζε» πιο μπροστά από τον αναθεωρητισμό, αλλά τα συστατικά του «αναθεωρώ», «γεννήθηκαν» σε χρόνο ίδιο ή παλιότερο από το λατινικό vision κλπ. Σε ότι αφορά τις καταχωρήσεις (ή μη) στα διάφορα λεξικά, είναι σημαντικές αλλά όχι καθοριστικές. Η γραπτή ή προφορική χρήση των λέξεων είναι κριτήριο υπέρτερο παντός άλλου.

  49. Νίκος said

    Όταν ο αναθεωρητισμός προέρχεται από τη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν είναι καταδικαστέος -ίσως μάλιστα δεν είναι καν αναθεωρητισμός. Από την άποψη αυτή, η απάντηση στο ασεβές ερώτημα που είχε θέσει προ καιρού ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης («Είναι η Ελλάδα αναθεωρητική δύναμη στο Αιγαίο;») είναι ένα βροντερό όχι.

    Απαλλαγμένα από ιδεοληψίες ποια διεκδίκηση πράγματι είναι αναθεωρητική; Αυτή που βάσει Διεθνών Συνθηκών έχει δικαιώματα και δικαιούται να τα επεκτείνει με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της δικαστικής επίλυσης ή εκείνη που επιδιώκει την αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών από τις οποίες απορρέουν τα υπάρχοντα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας κι ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο με τρόπο που να απαγορεύει τα νησιωτικά δικαιώματα δικαιοδοσίας και επέκτασης χωρικών υδάτων;

    Στο ρητορικό ερώτημα ποιος έχει 100% δίκιο η απάντηση είναι προφανής αλλά ταυτόχρονα κι υποκριτική καθώς σε περίπλοκα ζητήματα ερμηνείας ασαφών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις, για αυτό κι όταν αναλύονται έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά πολλών κι αλληλένδετων διεκδικήσεων που αφορούν όχι μόνο θέματα δικαιοδοσίας, αλλά και εθνικής κυριαρχίας. Τον τελευταίο καιρό πλέον η τουρκική διεκδίκηση ομολογεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που πολλοί δεν πίστευαν, ή δεν ήθελαν να πιστεύουν για το ποιος ακριβώς είναι ο απώτερος σκοπός των διεκδικήσεων:

    Αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών παραχώρησης των νησιών στην Ελλάδα με πρόσχημα τις στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν παρόλο που δεν έχουν ικανότητα και δυνατότητα απόβασης και κατάληψης της Τουρκίας. Εξάλλου αρκετές φορές από πολύ παλιά με τον πιο επίσημο τρόπο με δηλώσεις του Ερντογάν έχει γίνει λόγος για ιστορικές αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Πολλές φορές σε επισκέψεις του στα μικρασιατικά παράλια έχει δηλώσει το πόσο άδικο είναι τα νησιά που είναι τόσο κοντά, κολλητά πάνω στις ακτές και να έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Για την τουρκική εκφρασμένη διεκδίκηση δεν τίθεται θέμα δίκιου, ούτε διεθνούς δικαίου, αλλά η γεωγραφία, το μέγεθος και η ισχύς.

    Οι απλές απαντήσεις ευνοούν τον νόμο του ισχυρού και την υποκρισία.

  50. Φοβερλό σχόλιο !!

    Στελέχη της ΟΥΕΦΑ με ελληνικό DNA, στηρίζουν τις Φιλιππινέζες των φίλων τους !

  51. phrasaortes said

    Σύμφωνα με την έρευνα της Πιου, η ελληνική κοινωνία διαπρέπει στον αναθεωρητισμό:

  52. Alexis said

    #51: Πολύ ενδιαφέρον!

  53. Alexis said

    #51: Οι Ούγγροι τι χαλεύουν με 67%;

  54. 25 και μετά: Σε αναμονή. Όταν όλα είν’ εντάξει θα σκάσει μύτη. Προς το παρόν, πολλές ευχές του στέλνουμε αυτό να γίνει σύντομα.

  55. BLOG_OTI_NANAI said

    Για τον Ηρακλείδη έχουμε ξαναπεί. Πάντα σε μια τοποθέτηση υπάρχει ένα σημείο κλειδί από το οποίο κατανοείς που κρύβεται η απάτη. Στον Ηρακλείδη η απάτη κρύβεται πίσω από την «αθώα» λεξούλα «διαφορές», καθώς μιλάει για τις «διαφορές μας με την Τουρκία». Φυσικά δεν υπάρχει καμία «διαφορά» μας με την Τουρκία, αλλά αποκλειστικά μονόπλευρες διεκδικήσεις.

    Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είναι η μόνη αναθεωρητική δύναμη/τσαμπουκάς στην περιοχή, διότι προβάλλει μονόπλευρες διεκδικήσεις.
    Ο Ηρακλείδης με τη χρήση της πλαστής λεξούλας «διαφορές», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είμαστε εμείς η αναθεωρητική δύναμη, πράγμα εντελώς γελοίο με τα τουρκικά F-16 να παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο χώρο.

    Έχουμε και τους αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας, βλ. Λιάκος.

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    53:Ανασύσταση της (αυστρο)ουγγρικής αυτοκρατορίας. Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί κατά 7% πιο βλαμμένοι από μας. 😂

  57. phrasaortes said

    53. Είναι ακόμα ενοχλημένοι με την Συνθήκη του Τριανόν. Όντως οι όροι της ήταν πολύ αυστηροί για την Ουγγαρία και εν μέρει άδικοι (ειδικά σχετικά με την διανομή του Βανάτου), αλλά έχουν περάσει 100 χρόνια. Καιρός είναι να το αποδεχθούν.

  58. Κιγκέρι said

    53: Μάλλον την Τρανσυλβανία.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%9F%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

  59. π2 said

    Αν άκουσα καλά στο ραδιόφωνο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι επικίνδυνος και πρέπει να τον αναθεωρήσει. Η αναθεώρηση του αναθεωρητισμού μας πηγαίνει άραγε στον θεωρητισμό;

  60. Pedis said

    (κάπως έτσι θα είναι η πραγματική στρατιωτική κατάσταση)

  61. Πέπε said

    51
    Άρα τελικά η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη. Εκτός αν η ακριβώς αντίθετη δήλωση (#αρχή ανάρτησης) εννοεί ότι είμαστε αναθεωρητές αλά αδύναμοι.

  62. Pedis said

  63. Spiridione said

    59. Πράματι.
    Όπως σας είπα πριν, αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό.
    https://primeminister.gr/2022/03/03/28803

  64. Revise/Revision είναι πάγιοι όροι στην διαδικασία αποδοχής ενός επιστημονικού κειμένου για δημοσίευση στην διεθνή (αγγλόφωνη) βιβλιογραφία.

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για το Κοσσυφοπέδιο, σε Έκθεσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η επέμβαση ήταν παράνομη αλλά θεμιτή.
    Είναι ή όχι αναθεωρητική στάση αυτή;
    Και ναι και όχι, και εντός και εκτός και επί τα αυτά.
    😦

  66. ΓΤ said

    Ανα_θεώρηση

    Αυτός: ασπρόμαυρο πάνινο πατούμενο με νεκροκεφαλές, κόκκινες κάλτσες μπαγκσμπάνικες, ροζ παντελόνι λεπτή γραμμή στο ύψος της κάλτσας, όλα τα νύχια βαμμένα από εκτενή γκάμα, γένια δειλοξεθάρρευτα, μοβ σκουφί.
    Αυτή: όλα μαύρα. Ασορτί και τα νύχια ιέρακος.

    Σηκώνουν χοντρό μαρούλι από το ΑΤΜ. Δευτερόλεπτα μετά, αυτή συνειδητοποιεί ότι έχει λυμένο κορδόνι.

    -Ρε μαλάκα, δέσε το κορδόνι μου, λύθηκε!

    Κι όμως, εν έτει 2022, εννέα αιώνες μετά τον Αρθουριανό Κύκλο, υπάρχουν ιππότες: Σκύβει και, χωρίς να λυπηθεί τη ροζ «εξάρτυση», ακουμπά στο πεζοδρόμιο το γόνυ και της δένει το κορδόνι. Είναι φορές λοιπόν που τα ΑΤΜ δεν έχουν «θησαυρούς» απλώς στα σπλάχνα τους. Βρίσκουν τα μάτια-κουρσάροι και έξω από αυτά.

    Συνέχισα να τους θωρώ ακίνητος, να τρέχει ο λογισμός μου…

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Οταν ο διάσημος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Βρετανία, Philippe Sands, έγραφε το εμβληματικό βιβλίο του «Lawless World» (Ανομος κόσμος) το 2006, είχε στόχο τους Μπους και Μπλερ. Οχι τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναφερόταν στην πολυεπίπεδη και αχαλίνωτη ανομία τους με την εισβολή στο Ιράκ. Αλλά και τις βίαιες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οταν δύο ιστορικές Δημοκρατίες λειτουργούν με τον τρόπο αυτό, τούτο σηματοδοτεί την ισχυρή πιθανότητα, η ανομία να εξαπλωθεί. Αποτελεί λοιπόν την αρχή ενός «κακού». Διότι τους άνομους δημοκράτες, θα ακολουθήσουν άνομοι δικτάτορες. Που είναι φυσικά πιο επικίνδυνοι. Πιο αδίστακτοι. Επίσης όσο αυξάνονται οι κρίκοι της άνομης συμπεριφοράς διεθνώς, αλλά και εντός των κοινωνιών, οι αυταρχικοί ηγέτες πολλαπλασιάζονται. Και σκληραίνουν. Τούτο ακριβώς συμβαίνει με τον Πούτιν τώρα. Καθώς, σε αντίθεση με άνομους πολιτικούς σε δημοκρατικές χώρες, οι οποίοι έχουν κάποιους περιορισμούς, ένας δικτάτορας με απέραντες εξουσίες, ένας «ισχυρός άνδρας» τύπου Πούτιν, είναι ανεξέλεγκτος. Δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα.»
    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/334504_i-proseggisi-poytin-oti-pio-anomo-se-enan-anomo-kosmo

  68. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43 Κοίτα να δεις! Ακόμα τα πιστεύουν αυτά; 🙂

    46-47 Κρίμα…

    59-63 Χαχά! Αναθεωρήστε τον αναθεωρητισμό!

  69. aerosol said

    Μπορώ να καταλάβω την έννοια της αναθεώρησης συγκεκριμένων ιστορικά αποφάσεων, όπως μια συνθήκη. Είναι καταγεγραμμένη, συμφωνημένη, εφαρμόστηκε, αλλά κάποια στιγμή ένας ενδιαφερόμενος θέλει να την θέσει υπό αμφισβήτηση και επανεξέταση.
    Δυστυχώς, η «επαναχάραξη των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας» δεν έλλειψε ποτέ από την ανθρωπότητα, συνεπώς δεν βλέπω πως είναι αναθεωρητισμός αυτή η βίαιη πρακτική. Αναθεωρητισμό (θετικότατο) θα θεωρήσω την τήρηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

    #6
    Και γιατί να περιοριστούμε εκεί;
    «Επιτακτική προσπάθεια αφαίρεσης εξτρεμιστικών πυρήνων αποσταθεροποίησης της ειρήνης, και ενδυνάμωση αειφόρα ειρηνοποιών πολιτικών δυνάμεων», ας πούμε.
    Ελάτε ρε παιδιά, μπορούμε και καλύτερα!

  70. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Καίριο ξανά το άρθρο!
    « (..)Μια γυναίκα, Ελληνίδα, κομμουνίστρια, που τα παράνομα αγωνιστικά της χρόνια, μέσα σ’ έναν ορίζοντα που τον στοιχειώνουν όχι μόνον το ΚΚΕ, η ΕΠΟΝ και η χούντα, αλλά, σαν να πρόκειται για γεγονότα της πλησιέστερης γειτονιάς, ο Φράνκο, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και το στρατόπεδο στην Κολύμα της Σιβηρίας, υποχρεώνεται σε μιαν «αναθεώρηση» χωρίς να ευθύνεται καθόλου η ίδια γι’ αυτήν. Μιαν αναθεώρηση όμως συναισθηματικής τάξεως, καθώς τα επαναστατικά της χρόνια εκβάλλουν σε μια κοινωνικοπολιτική καθημερινότητα απόμακρη και ξένη, με συνέπεια να ανακρούεται μέσα της αυτή η ξεθεμελιωτική αλλαγή, ως ένας προσωπικός εθνικός ύμνος ή σαν μια προσευχή.(…)» Θανάσης Θ. Νιάρχος- κριτική για τα «Σπανιόλικα παπούτσια» της Άλκης Ζέη

    Με αφορμή το παραπάνω χαρακτηριστικό(και εν μέρει επίκαιρο) απόσπασμα, μπορούμε να πούμε ότι κάθε αναθεώρηση έχει καταρχήν θετική σημασία, νοούμενη ως θαρραλέα ανανεωτική/αντι-πωρωτική αλλαγή, αφού η ψηλαφητή πορεία όλων ημών των όντων προς το αόρατο μέλλον, δεν γίνεται άνευ δοκιμής και σφάλματος, την αναγνώριση όποιου λάθους μας (εάν επιβιώσουμε απ’ αυτό- εξ ου και η ανάγκη αυτοθυσίας και δημιουργίας ηρώων) και συναφή διόρθωση πορείας ωσότου αυτή βελτιστοποιηθεί βιωφελώς (βλ. ενδεικτικά σχ. 14, 15, 24).
    Κατά συνέπεια, ως τέκνο της, ο αναθεωρητισμός θα έπρεπε να έχει κι αυτός πρόσημο θετικό, έλα όμως που αυτή η κατάληξη «-ισμός», τον καθιστά αμφίσημο καθότι εξαιτίας της γλιστράει εύκολα προς ιδεολογική αγκύλωση, φανατισμό, στοχοπροσήλωση άνευ δυνατότητας επίγνωσης του σφάλματος, του οποίου η εμμονική επανάληψη, αντί βήμα προόδου, γίνεται εντέλει παραπάτημα αλαζονείας και μέθης και αντί για εξέλιξη επιφέρει αυτοκαταστροφή.( βλ. και σχ.30)
    Η αναθεώρηση λοιπόν, ως πράξη ατελής επιχειρούμενη από έναν ξεροκέφαλο που δεν ξέρει τί ‘ναι η ξέρα κι ας εξοκείλει πάνω της και ξεραθεί με όσα ξεράδια τον ακολουθούν., θα καταντήσει και επικίνδυνος αναθεωρητισμός ελλείψει αυτοκριτικής και λόγω Εγώ που αυταπατάται ως αλάθητο. Κάτι από το οποίο πάσχει προφανέστατα ο κρετίνος «Χριστιανός» που βάλθηκε να «αναθεωρήσει» εκ βάθρων την Ουκρανία κάνοντάς την «κρανίου τόπο», αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες που υφίσταται και ο ίδιος, βέβαιος πως το σωστό πλευρό της Ιστορίας είναι αυτός και άλλος κανένας, ενώ όποιος φέρνει αντιρρήσεις δεν είναι παρά ένα ζαβό παΐδι για τσάκισμα και τραγάνισμα.(βλ. σχ.67)
    Αντίστοιχα, το γεγονός πως μόλις πρόσφατα, εν Ελλάδι, ο “αναθεωρητισμός” υιοθετείται πλέον και με σαφές αρνητικό εννοιολογικό περιεχόμενο, σημαίνει μάλλον και ότι,.η Χώρα μας, βίωνε ως τώρα τον ρου της ιστορίας της κυρίως ως επανορθωτικό και -δυστυχώς- ελάχιστα ως καταστροφικά αναθεωρητικό και σφαλερό.(βλ. και σχ.38, 49, 51, 61)
    Επιπροσθέτως, κατ΄ επέκταση και κατά τα ανωτέρω, φαίνεται ότι ίσως θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε με σημασία πρωτίστως θετική τους “αναθεωρητές”(<αναθεώρηση) διακρίνοντάς τους από τους “αναθεωρητιστές” (<αναθεωρητισμός)-βλ. σχ.33..
    Και έτσι θα μπορούμε να εννοούμε, για παράδειγμα, ως αναθεωρητή ή αναθεωρητιστή.(αναλόγως του καλού ή κακού αποτελέσματος του αναθεωρητικού του έργου) τον κ.Κατρούγκαλο (βλ.https://www.syntagmawatch.gr/genika-nea/2020/06/03/ergastirio-siggrafis-syntagmatos-oi-idiaiterotites-tou-syntagmatikou-keimenou-i-anatheorisi-stin-praxi/ ) και ως πιθανώς “κακό”, μη-αναθεωρητή τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (βλ. “ Στηριζόμενοι στη θέση τής τότε Αντιπολίτευσης και τώρα Κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρούμε ζωτικής σημασίας την αναθεώρηση της σύμβασης…” στο https://potha.gr/2017/04/11/blog-post_11-3/ ), αναγνωρίζοντας, σε κάθε περίπτωση και κατ΄αναλογία , ως ευμενείς ή δυσμενείς αναθεωρητικές δυνάμεις, και πάμπολλα Κρατικά ή Εθνικά Κέντρα/Ιδρύματα/Οργανισμούς κτλ, αλλά και κάποιες ΜΚΟ ανά την υφήλιο αναθεωρώντας ανταποδοτικά τη γνώμη μας γι’ αυτά.(βλ.και σχ.34,68γ, 69).

  71. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Εξαιρετικό άρθρο, ενδιαφέροντα σχόλια!

    – Φαίνεται ότι ο Α. Σέρτης έχει δίκιο (#4), αφού και νωρίτερα εμφανίζεται η έννοια της λέξης (-ων) που συζητάμε σήμερα.
    Εδώ, απόσπασμα από συνέντευξη –γραπτή- του Μάρκου Αυγέρη στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ, Γενάρης-Φλεβάρης 1966.

    53-56 κε
    Δηλ. οι Ούγγροι εποφθαλμιούν την Αυστρία; 🙂
    Νομίζω όμως (πέρα από πλάκα) ότι τη Βοϊβοντίνα …χαλεύουν.

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    71: Αν σκεφτούμε ότι με τη συνθήκη του Τριανόν έχασαν το 72% των εδαφών που κατείχαν στο πλαίσιο της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, μάλλον θέλουν κάτι παραπάνω από τη Βοϊβοντίνα. 😊

  73. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    73. Έ, να προσθέσουμε και το ‘και’! 🙂

  74. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    -> 72 εννοείται!

  75. Μαρία said

    71
    Στις ιδέες και αξίες αναφέρεται ο Αυγέρης κι όχι στην αναθεώρηση συνθηκών.

  76. Εδώ είναι που αναρωτιέσαι πως έτρεχε με το δωδεκάποντο τακούνι !!

    ( από τις ειδήσεις )

    Η Άμφισσα στο επίκεντρο μετά τα όσα έγιναν πριν από λίγες ώρες, σε περιφερειακό δρόμο. Όταν ένας οδηγός είδε το οτοστόπ μπροστά του και αποφάσισε να σταματήσει. Τα λεπτά που ακολούθησαν όμως, ήταν εφιαλτικά για τον ίδιο.
    Το περιστατικό σημειώθηκε στον περιφερειακό δρόμο της Άμφισσας, στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης (03-03-2022). Σύμφωνα με πληροφορίες, φορώντας γυναικεία περούκα και ρούχα, ο δράστης έκανε οτοστόπ σε ένα αυτοκίνητο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σταμάτησε και όταν ο δράστης επιβιβάστηκε, τον απείλησε βάζοντας άγνωστο αντικείμενο στην μέση του και λέγοντας «θα σε καθαρίσω».

    Ταυτόχρονα του ζήτησε τα χρήματα που είχε πάνω του. Ο οδηγός του έδωσε 380 ευρώ και ο δράστης άνοιξε την πόρτα και εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με το tvstar.gr, προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας Δελφών.

  77. Θράκας said

    51#Phrasaortes ,μήπως γνωρίζεις πώς ορίζει αυτό το ίδρυμα την έννοια του αναθεωρητισμού?Τι σημαίνει συγκεκριμένα το νούμερο 60 για την Ελλάδα όσον αφορά τις αναθεωρητικές αντιλήψεις των πολιτών? Γίνεται κάπως πιό λιανά να καταλάβουμε και εμείς οι αδαείς.

  78. Νίκος Κ. said

    Τη λέξη «αναθεωρώ» τη χρησιμοποιούν συχνά και στα οικονομικά όταν πέφτουν έξω οι προβλέψεις τους. Αντί να παραδεχτούν ότι απέτυχαν στις προβλέψεις, λένε «αναθεωρήθηκαν» και συνήθως η αναθεώρηση είναι προς το χειρότερο

    Π.χ. 5/5/2021
    Από την αρχή ξαναέγραψε το οικονομικό επιτελείο τον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς, με τις ελπίδες να εστιάζονται πλέον στο να μην παραστεί η ανάγκη εκ νέου αναθεώρησης των βασικών προβλέψεων.
    https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1722239/anatheoreitai-o-proupologismos-tou-2021

  79. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  80. EΦΗ - ΕΦΗ said

    Αναθεώρηση δεν λέγαμε και την αναβαθμολόγηση στα γραπτά εξετάσεων;

  81. Α. Σέρτης said

    «Αναθεωρητική δύναμη», μια παλιά σημασία:

    «Η Ρωσία ενεφανίζετο εις τα όμματα των Βουλγάρων ως η μεγάλη αναθεωρητική Δύναμις , η οποία μαζί με την Γερμανίαν θα απήλλασσαν την πατρίδα των από τας συνεπείας της ήττης κατά τον Πρώτον Παγκόσμιον Πόλεμον» (Σ. Κωνσταντόπουλου, «Η Ρωσία και το Όχι του σαράντα», 1973)

  82. freierdenker said

    Όπως έγραψαν και άλλοι σχολιαστές, υπήρχε ήδη η έννοια του αναθεωρητισμού ως προσπάθεια αλλάγης Διεθνών Συνθηκών, και τώρα χρησιμοποιείται διασταλτικά ως προσπάθειας αλλαγής του status quo. Επειδή είναι διασταλτική η ερμηνεία του όρου, και όχι νέα, τελικά καταλαβαίνουμε τι περίπου θέλουν να πουν, αλλά όχι και ακριβώς.

    Αυτή η διασταλτική χρήση του όρου εις βάρος της ακρίβειας του λόγου, γίνεται νομίζω εσκεμμένα. Προσπαθούν δηλαδή να συσκοτίσουν το γεγονός οτι το status quo στην περιοχή για την οποία μιλάμε διαμορφώθηκε πριν 30 και βάλε χρόνια, την στιγμή ακριβώς του απόλυτου θριάμβου της Δύσης. Έκτοτε, οι παγκόσμιοι συσχετισμοί των δυνάμεων έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

    Νομίζω οτι η όλη φιλολογία εδώ στη Δύση (ΕΕ, ΝΑΤΟ) ενάντια στον αναθεωρητισμό, σημαίνει οτι χάνουμε. Θυμίζει λίγο το «Stop the count!» του Τραμπ την νύχτα των εκλογών, όταν τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται εις βάρος του.

  83. odinmac said

    66 ΓΤ
    Χμμ.. φέρνει στον νου σκηνή από ταινία αδελφών Κόεν ή Ταραντίνο, είσαι σίγουρος ότι δεν ήσουν μέσα στο πλάνο;
    Κανόνισε να σε δούμε στην επόμενη ταινία τους, συλλογιζόμενο στην άκρη του πεζοδρομίου να θωρείς το ζευγάρι, ως φιγούρα ενός ανάποδου Θεάτρου του Παραλόγου.

  84. sarant said

    81-2 Υπάρχει, αλλά όχι στα λεξικά.

  85. Δημήτρης Καραγιώργης said

    Καλησπέρα.
    Για τον αναθεωρητισμό των Ούγγρων. Η εποχή 1918 – 1922 είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη με την κατάρρευση των Αυτοκρατοριών, Τσαρικής, Αυστροουγγρικής και Γερμανικής και με την ανάδυση των εκεί εθνικισμών. Όλοι εναντίων όλων κυριολεκτικά. Οι πιο χαμένοι, στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, βρέθηκαν οι Ούγγροι. Με το τέλος του πολέμου έχασαν περιοχές της σημερινής Σλοβενίας και Κροατίας μαζί με το τμήμα της Τεργέστης της σημερινής Ιταλίας. Δόθηκαν προίκα στην Ιταλία και το νέο κράτος της Γιουγκοσλαβίας. Επί πλέον οι Σέρβοι, ως ανταμοιβή για τις απώλειες τους στο Α ΠΠ, πήραν και τη σημερινή Βοϊβοντίνα (καθαρά ουγγρική). Το νέο κράτος της Τσεχοσλοβακίας (σημερινή Σλοβακία) πήρε κι αυτό το κατιτίς του, αφού όλοι έπαιρναν, δώσε κι εμένα μπάρμπα. Το χειρότερο απ όλα για τους Ούγγρους ήταν η Ρουμανία με την οποία πολέμησε λυσσαλέα από τον Οκτώβρη του 18 μέχρι και τον Αύγουστο του 19. Στο καπάκι, από τον Μάρτη του 19 ανέλαβε την εξουσία στη Βουδαπέστη το Μπολσεβίκικο κίνημα του Μπέλα Κουν που συνέχισε τον πόλεμο με τους Ρουμάνους. Οι Ρουμάνοι είχαν την αμέριστη βοήθεια από του Γάλλους, πόλεμος δι αντιπροσώπου δλδ. Μην ξεχνάμε και την Κριμαία εκείνη την εποχή που είχε και Ελληνικά στρατεύματα μαζί με τους Αγγλογάλλους. Κι έχασε η Ουγγαρία. Μπήκαν τον Αύγουστο τα Ρουμανικά στρατεύματα στη Βουδαπέστη και κατέρρευσε η Σοβιετική εξουσία. Οι Ρουμάνοι πήραν σχεδόν την μισή παλιά Ουγγαρία. Στη σημερινή φουσκίτσα της Ρουμανίας, όλο το βορειοδυτικό της κομμάτι είχε Ουγγρικό πληθυσμό κατά πλειοψηφία. Α, είχε και Ουγγρικό πληθυσμό η Ρουθηνία, σημερινή Δυτική Ουκρανία, και την οποία πήρε η Πολωνία. Όλα αυτά μέχρι το 1945 που η Σ. Ε. έσπρωξε τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ακόμη πιο Δυτικά. Και γιατί η μαμά Σοβιετική Ένωση δεν ικανοποίησε τη Λ Δ της Ουγγαρίας; Μα γιατί θα δυσαρεστούσε όλες τις άλλες Λ Δ. Άλλωστε οι Ούγγροι είχαν διαλέξει πάλι λάθος πλευρά ιστορίας. Μετά το διάλειμμα της Σοβιετικής εξουσίας το 19, ανέλαβε δικτάτορας ο Ναύαρχος Χόρτυ που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Κι από που κι ως που είχε Ναύαρχο η Ουγγαρία; Από τη λίμνη Μπάλατον; Από τον παλιό ναύσταθμό της Τεργέστης στην κραταιά Αυστρουγγαρία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να το χωνέψουν οι σημερινοί Ούγγροι.
    για περισσότερα:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian–Romanian_War
    Υπάρχουν κάτι χρονολογικά λάθη πχ το έτος 1916 που αναφέρει ο σύνδεσμος είναι 1918

  86. Δημήτρης Καραγιώργης said

    …εναντίΟν όλων…

  87. Nestanaios said

    Μεγάλοι ηγέτες είναι αυτοί που κερδίζουν μάχες χωρίς πόλεμο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας από αυτούς και άλλος ένας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

  88. Νίκος said

    #82 «Προσπαθούν δηλαδή να συσκοτίσουν το γεγονός οτι το status quo στην περιοχή για την οποία μιλάμε διαμορφώθηκε πριν 30 και βάλε χρόνια, την στιγμή ακριβώς του απόλυτου θριάμβου της Δύσης. Έκτοτε, οι παγκόσμιοι συσχετισμοί των δυνάμεων έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Νομίζω οτι η όλη φιλολογία εδώ στη Δύση (ΕΕ, ΝΑΤΟ) ενάντια στον αναθεωρητισμό, σημαίνει οτι χάνουμε.»

    Ο απόλυτος θρίαμβος της Δύσης είναι θρίαμβος της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Η ΕΣΣΔ ως μοντέλο διακυβέρνησης, διοίκησης κι οργάνωσης εκ των πραγμάτων απέτυχε. Όλοι οι λαοί και οι κρατικές οντότητες που τη συγκροτούσαν έχουν τόσο καλές αναμνήσεις από το σοβιετικό μοντέλο που τρέχουν να προστατευθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ η μία μετά την άλλη. Δεν τρέχουν να τα βρούνε με τη Ρωσία και τον Πούτιν και σε αυτό αποκλειστικός υπεύθυνος είναι το σοβιετικό παρελθόν. Κι επειδή ακριβώς τρέχουν μακριά από τη Ρωσία, φέρνοντας τη Δύση στα ρωσικά σύνορα, βλέπουμε την αντίδραση του Πούτιν που επιδιώκει να επιβάλει αποστρατιωτικοποιημένο ζωτικό χώρο και να προσπαθεί να αποκαταστήσει ιστορικές αδικίες.

    Η επιτιθέμενη, ειδικά η απολυταρχική, δύναμη έχει πάντα πλεονέκτημα έναντι μιας δημοκρατίας με πρώτο και κύριο το υψηλό ανεκτό κόστος θυσιών και την απουσία λογοδοσίας. Το ιστορικό παράδειγμα στην Ευρώπη δείχνει όμως ότι οι δημοκρατίες στο τέλος νικούν.

  89. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    75.
    Έχεις δίκιο, αλλά το έβαλα επειδή χαρακτηρίζει τον πόλεμο αναθεωρητικό.

  90. kanapes said

    Θα περίμενα να το έχει ήδη βάλει κάποιος..

  91. Ωραίο (και σωστό) που στα γαλλικά τον Ревизор του Γκόγκολ’ [αποστροφάκι για το ουρανικό λ] τον έχουν μεταφράσει Le Revizor.

  92. Στο ίδιο μαγαζί εμένα μου είχαν αναθεωρήσει το «Επιτροπή Ενέργειας» που είχα έτσι αποδώσει και το έκαναν «Επιτροπή Ενεργείας» και ανέφεραν και αρμοδίως το λάθος μου…

  93. Αγγελος said

    (85) Σχολαστικές διορθώσεις:
    = η Τεργέστη ανήκε στην Αυστρία. Στην Ουγγαρία ανήκε το Φιούμε/Rijeka της Κροατίας. Ο Γιάνος Κάνταρ ήταν από κει,
    = o στρατός και το ναυτικό της Αυστροουγγαρίας ήταν ενιαία. Ως εκ τούτου, δεν ήταν τόσο περίεργο να είναι Δουνάβαρχος 🙂 ο Χόρτυ,
    = η υποκαρπαθιακή Ρουθηνία περιήλθε στην Τσεχοσλοβακία, όχι στην Πολωνία μετά τον Α’ Π. Π. Την ξαναπήραν για λίγο οι Ούγγγροι με τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και την προσάρτησε η ΕΣΣΔ μετά τον Β’ Π. Π., εντάσσοντάς της στην Ουκρανία.

  94. Χαρούλα said

    #90 Kanapes😂😅 το ίδιο με σένα σκέφτηκα, αλλά ως να το βρώ πρόλαβες!

  95. Νίκος said

    Ο Πούτιν αναθεώρησε τη δυνατότητα των πολιτών του να χρησιμοποιούν FB και Twitter. Ανακοίνωσε επίσης σκληρές ποινές φυλάκισης 15 ετών για όσους μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση η οποία βρίσκει απροσδόκητες δυσκολίες προέλασης γιατί τους δρόμους πλημμυρίζουν ενθουσιώδη πλήθη που τρέχουν να υποδεχθούν τους σωτήρες μοιράζοντας τρόφιμα, ποτά και δώρα στους απελευθερωτές, σε κάθε πόλη υπάρχει θερμή υποδοχή και τα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό. Ένας στρατιώτης αντιμετώπισε στομαχικές διαταραχές από το φαγοπότι και επέστρεψε στη μονάδα του.

  96. Αγγελος said

    (13α) Δεν φαντάζομαι να ήθελε ο Μουσολίνι να αναθεωρηθεί η Συνθήκη των Βερσαλιών ή το όλο σύμπλεγμα των συνθηκών που ακολούθησαν τον Α’ Π. Π. και από τις οποίες ωφελήθηκε ουσιαστικότατα η Ιταλία, παίρνοντας το Νότιο Τιρόλο, την Τεργέστη, την Ιστρία, κάποια δαλματικά νησιά, τη Ζάρα… Αλλά ο révisionnisme των ηττημένων ήταν θέμα που απασχολούσε όλη την Ευρώπη, και ιδίως την Κεντρική, στο Μεσοπόλεμο, οπότε ήταν φυσικό να υπάρχει μ’αυτή τη σημασία η λέξη στα ιταλικά λεξικά.

    (28) Ρεβιζιονισμός/αναθεωρητισμός είναι η εντός των πλαισίων του σοσιαλιστικού κινήματος αναθεώρηση ορισμένων βασικών θέσεων του μαρξισμού. Ρεφορμισμός είναι η αντίληψη ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να επιτευχθεί με σταδιακές ειρηνικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς αναγκαστικά βίαιη επανάσταση.

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    88: Έτσι αλαζονικά τα έγραφε και ο Φουκουγιάμα. Νόμιζα ότι αυτή η θριαμβολογική μονομερής οπτική είναι ξεπερασμένη και έχει θέση μόνο σε προεκλογικά τηλεπαράθυρα.

  98. Νίκος said

    #97 Κυνικά. Ποια μονομερής οπτική και προεκλογικά λέτε τώρα, όλα τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ θέλουν να μπουν στην ΕΕ και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τη Ρωσία να τους ελέγχει υπό καμία έννοια, γιατί έχουν πολύ καλές αναμνήσεις από το σοβιετικό παρελθόν και δεν ζηλεύουν καθόλου το τωρινό ρωσικό επίπεδο, κι ειδικά τις προοπτικές του. Αν εσείς έχετε άλλη οπτική ευχαρίστως να τη διαβάσω.

  99. Δημήτρης Καραγιώργης said

    93 (Αγγελος) <– Δεκτές 🙂

  100. Pedis said

    # 96 – Λαϊκίστικα, ήθελε να εφαρμοστεί. Το ίδιο λαϊκίστικα ήθελε να αναθεωρηθεί γενικά, αλλά να μην αλλάξουν τα σύνορα στην κεντρική Ευρώπη…🙄 Με το Ανσλους τα χρειάστηκε, αλλά όντας τζερεμες και ξερολας, και κατά κύριο λογο πονηρός μαθητακος της μακράς Ιταλικής παράδοσης δηλ. της προσκολησεως στο νικητή και του καιροσκοπισμου, τα’κανε σκατα.

  101. Alexis said

    #56: :sile: 🙂 🙂

    Εντάξει, δεν θα έλεγα «βλαμμένοι». Μας έχουν μεγαλώσει με παχιά λόγια για «το μεγαλέιο της φυλής» και για χαμένες πατρίδες…

  102. Alexis said

    Κλισεδούρες είναι και ο αναθεωρητισμός και «η σωστή πλευρά της ιστορίας» που αναφέρθηκε χθες. Ευφημισμοί και κούφια λόγια για να ‘χουνε να λένε οι πολιτικοί.
    Ο «καλός» αναθεωρητισμός (εντός πολλών εισαγωγικών) λέγεται αλυτρωτισμός: Ναι επιζητούμε αλλαγή συνόρων όχι επειδή είμαστε πολεμοχαρείς και βαρβάροι, αλλά για να ελευθερώσουμε τα σκλαβωμένα αδέλφια μας που ζούνε έξω από τα σύνορά μας και καταπιέζονται από τους «κακούς».

  103. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    101: Αυτά μας φάγανε.

    Νά η Ελλάδα! Αρσακιώτισσα δασκάλα,

    με λογιότατους παραγιομισμένη.
    Κι ο Ρωμιός; Αφερίμ! Μυαλό; Κουκούτσι.
    Από τον καφενέ στην Πόλη μπαίνει,

    του ναργελέ κρατώντας το μαρκούτσι.
    (Σατιρικά γυμνάσματα, Κωστής Παλαμάς)

  105. rogerios said

    Οι απορίες των σχολίων 53 και 56 ως προς τις διεκδικήσεις της Ουγγαρίας απαντήθηκαν στο σχόλιο 71, του κυρίου Κουβάτσου, και, αναλυτικότατα, στο σχόλιο 85 του κυρίου Καραγιώργη. Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα με περισσότερες χαμένες πατρίδες από ό,τι η Ουγγαρία.
    Στο πλαίσιο της Διπλής Μοναρχίας, η Ουγγαρία ήλεγχε 65 νομούς, Μετά το Τριανόν έμεινε με τους 19 που έχει και η σύγχρονη Ουγγαρία. Χάθηκε ολόκληρη η Τρανσυλβανία, μαζί με το Μαραμάρος, το Κέρεσβίντεκ (που περιλάμβανε το Νότζβαροντ/ Οράντεα και το Άραντ, την πόλη των 13 Μαρτύρων) και το Βανάτο που τα πήρε η Ρουμανία. Χάθηκε ολόκληρη η σημερινή Σλοβακία μαζί με την Υπερκαρπάθεια Ρουθηνία (με κύρια πόλη το Ούνγκβαρ, σημερινό Ούζχοροντ) που έμεινε στην Τσεχοσλοβακία ως το 1938 και σήμερα ανήκει η Ουκρανία. Χάθηκε η Βοϊβοντίνα. Και φυσικά χάθηκε το Βασίλειο Κροατίας και Σλαβονίας, το μόνο που δεν κλαίνε και τόσο οι Ούγγροι, μια και είχε ακόμη και τότε μεγάλο βαθμό αυτονομίας από τη Βουδαπέστη.
    Θυμάστε το χάρτη της Κύπρου με τα ματωμένα κατεχόμενα και το μόττο «Δεν Ξεχνώ»; Έ, στην Ουγγαρία θα βρείτε και σήμερα χάρτες με όλα τα εδάφη του Στέμματος του Αγίου Στεφάνου σε ό,τι μορφή θέλετε.

  106. Κουτρούφι said

    #64.
    To ρεβίζιον/ριβάιζ είναι λέξεις της αργκό των ερευνητών και ακαδημαϊκών των θετικών επιστημών στο Ρωμέικο και χρησιμοποιούνται αμετάφραστα. Δηλαδή, αυθόρμητα, θα πουν «η εργασία θέλει (μάινορ ή μέιτζορ) ρεβιζιον» και όχι «(μικρή ή μεγάλη) αναθεώρηση».

  107. dryhammer said

    105. …Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα με περισσότερες χαμένες πατρίδες από ό,τι η Ουγγαρία…

    Φτου! και σ’ αυτό δεύτεροι… όχι ρε πστ!

  108. Alexis said

    #105, 107: Πέρα από την πλάκα εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι υπάρχει σοβαρό ιστορικό υπόβαθρο που εξηγεί τα ποσοστά του χάρτη του #51.
    Να μην τσουβαλιάζουμε δηλαδή συλλήβδην τους λαούς με μεγάλα ποσοστά ως εθνικιστές, φασίστες, βλαμμένους (όπως είπε ο Γ.Κ. πιο πάνω) ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
    Και το 58% των Τούρκων επίσης αναμενόμενο με βάση το παρελθόν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα εδάφη στα οποία ήταν διεσπαρμένοι παλιότερα τούρκικοι πληθυσμοί.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    108:Δεν τσουβαλιάζουμε, Αλέξη. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που, εν έτει 2022, νοσταλγούν (και εποφθαλμιούν) «χαμένες πατρίδες» βυζαντινών και αυστροουγγρικών και άλλων αυτοκρατοριών, εδάφη, δηλαδή, που συνήθως αλλάζουν χέρια ανάλογα με το αποτέλεσμα πολέμων και διπλωματικών ταχυδακτυλουργιών, εδάφη παλαιών προγόνων, ε, να μην τους πω βλαμμένους, αφού είναι βαρύς χαρακτηρισμός, αλλά και στα σοβαρά δεν μπορώ να τους πάρω. Τον καημό του ξεριζωμένου πρόσφυγα του 1922 τον καταλαβαίνω, αλλά την εθνικιστική και «αναθεωρητική» (😊) λόξα του σύγχρονου Ελληνάρα δεν μπορώ να τη συμμεριστώ.

  110. avadistos said

    Εμείς πάντως αν δεν εμποδίζαμε την προφητεία με συρματόσκοινο, το ξανθό γένος θα είχε πάρει για πάρτι μας τη Πόλη!
    https://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/prospathoyn-me-syrmatosxoino-na-anasteiloun-tin-ekplirosi-tis-profiteias-tou-agiou-kosma-tou-aitoloy-foto/

  111. dryhammer said

    108. Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι λαοί σε κάποια περίοδο της ιστορίας τους ήταν εξαπλωμένοι σε μεγαλύτερη έκταση από κείνη του κράτους (εθνικού ή όχι) όπου ανήκουν σήμερα. Άμα το πάμε έτσι, χρειαζόμαστε μια Γη με τη διπλάσια επιφάνεια ξηράς, αλλά με τους πολέμους που θα πρέπει να γίνουν για να επανέλθουν όλοι στα σύνορα «εκείνα», θα πέσει ο πληθυσμός κάτω από τα μισά και με τους τραυματίες, ανάπηρους κλπ κλπ θα πέσει ο ενεργός κάτω από το 1/3… [Βρε λές…;]

  112. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε και στον χώρο της ιστοριογραφίας για τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, την «αναθεωρητική» σχολή.
    Πιο συγκεκριμένα:Τα επιστημονικά έργα χωρίζονται σε τρεις διακριτές (χρονολογικά και θεματολογικά) σχολές σκέψης – την «παραδοσιακή», την «αναθεωρητική» και τη «μεταναθεωρητική».
    Χοντρικά, η «παραδοσιακή», είναι η ιστοριογραφία των νικητών του Εμφυλίου από το τέλος του έως το 1974.
    Και πάλι χοντρικά «αναθεωρητική» είναι η ιστοριογραφία από το 1974 έως το 1990 (κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ) γραμμένη επί το πλείστον από αριστερούς ιστορικούς, για να ακολουθήσει η «μεταναθεωρητική». Οι ιστορικοί αυτής της κατηγορίας έγραψαν και με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από το άνοιγμα αρχείων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
    Για περισσότερα , στο https://www.epikentro.gr/?book=1041.

  113. sarant said

    110 Αυτοί δεν είναι που έχουν κάνει αγωγή στον Τατσόπουλο;

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    111:Και πρόσεξε: στα εδάφη που, κάποια στιγμή, εξαπλώθηκαν οι εξαπλωμένοι(😊), κατοικούσαν κάποιοι άλλοι, που κι αυτοί είχαν εξαπλωθεί εις βάρος κάποιων άλλων, που κι αυτοί… και το πράγμα δεν έχει τέλος. Ώρες είναι να αναζωπυρωθεί και ο «αναθεωρητισμός» των Μογγόλων και να θελήσουν να ανασυστήσουν την αυτοκρατορία του Τζενγκίς Χαν ή των Ιρανών και να έχουμε τίποτα σύγχρονους μπελάδες στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα. Βάσει τέτοιων παλιών ιστοριών δεν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ στα εδάφη των Παλαιστινίων με τις γνωστές και διηνεκείς συνέπειες;

  115. avadistos said

    113 : Ναι αυτοί είναι….

  116. π2 said

    112. Αυτή η ορολογία δεν είναι ούτε ακριβής, ούτε ουδέτερη. Επιστημονική ιστοριογραφία από την οπτική γωνία των νικητών υπήρξε ελάχιστη. Υπήρξαν πολλά έργα στρατιωτικής ανάλυσης (πολύτιμα ως πηγή) και πολλά έργα, ας πούμε, πολιτικού φρονηματισμού. Η «κανονική» ιστοριογραφία για τον Εμφύλιο γράφτηκε, εν πολλοίς, με συμπάθεια (αν όχι πολιτική στοίχιση) για τους ηττημένους. Εξού και όταν εμφανίστηκαν στον αιώνα μας ο κύκλος Καλύβα και Μαραντζίδη στην ιστοριογραφία του εμφυλίου χαρακτηρίστηκαν ευρέως ως αναθεωρητές. Ακριβώς για να αποσείσουν την αρνητική στάμπα που είχε πάντοτε η έννοια αναθεωρητισμός στην ιστοριογραφία, χτίστηκε σταδιακά ο όρος μεταναθεωρητική σχολή.

  117. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν είμαι βέβαιος ότι γενικώς στον χώρο των ιστορικών σπουδών μπορεί να υπάρξει ακριβής και ουδέτερη ιστοριογραφία.
    Πάντα θα προβάλλεται αντίλογος ακόμη και στον πιο επιστημονικά έντιμο ιστορικό.
    Προσωπικώς δεν με ενοχλεί το γεγονός αυτό.
    Δεν…υποφέρουμε γιατί δεν έχουμε μια…»αντικειμενική» ιστορία προς μελέτη. Το πρόβλημα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπατριωτών μας είναι ότι δεν διαβάζουν ιστορία. Θεωρούν ως ιστορική γνώση τον δημοσιογραφικό λόγο ή τον οπαδικό-συνθηματολογικό τοιούτο.

    Έβαλα το αντικειμενική σε εισαγωγικά διότι πολλές φορές σε συζητήσεις περί ιστορίας ακούω την κοινοτοπία που βγαίνει από τα χείλη ανιστόρητων με ερωτηματικό τρόπο: Υπάρχει αντικειμενική ιστορία;
    Σχολιάζω τότε λέγοντας: Κατάλαβα! Δεν διαβάζεις ιστορία γιατί δεν βρήκες ακόμη την…αντικειμενική!
    (Btw, η ίδια κατηγορία συνηθίζει να λέει και την άλλη κοινοτοπία: Αυτό που λες δεν είναι απόλυτο…. Ό,τι και να πεις θα επισημάνει την …σχετικότητα για τα πράγματα…
    Ταιριάζουν σε αυτή την περίπτωση οι διάλογοι του Πήτερ Σέλερς στην ταινία «Να είσαι εκεί κ. Τσανς»)

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Το πρόβλημα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπατριωτών μας είναι ότι δεν διαβάζουν ιστορία.»
    Ακριβώς. Σε μια συζήτηση για τα κοκτέιλ μολότοφ, με αφορμή το ουκρανικό, διαπίστωσα ότι η παρέα δεν ήξερε ποιος είναι ο Μολότοφ.

  119. Νίκος said

    Η ‘αναθεώρηση’ είναι θετική έννοια. Σημαίνει τη νοητική διεργασία ενός ανθρώπου που ερευνά, σκέφτεται και μπορεί να αλλάξει τις απόψεις ή τις προτιμήσεις του (πχ το ΚΚΕ εσ). Είναι κρίμα που κατάντησε κλισέ με μόνο αρνητική σημασία, ένα κλισέ που υποκαθιστά την ανάλυση. Πολύ πιο σαφείς είναι οι περιφράσεις: καταπάτηση ή παραβίαση ή επανεξέταση των συνθηκών κτλ. Οι κοινοτοπίες καταντούν ανούσια συνθήματα, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία έξυπνα άρθρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: