Χρόνια πολλά στη Θεοδώρα και στον Θόδωρο!
Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2022
Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο , στον Θανάση και στον Σταύρο, ενώ παλιότερα στον Θωμά, στον Στέφανο, στον Χαράλαμπο, στην Παρασκευή και τον Παρασκευά. Τελευταίο άρθρο της κατηγορίας αυτής είχαμε τον Γενάρη, για τον Αντώνη και την Αντωνία.
Σήμερα θα τιμήσουμε με το άρθρο μας τα ονόματα Θεοδώρα και Θεόδωρος -η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, βέβαια, είναι αύριο, που είναι Σάββατο. Είναι κινητή γιορτή, πέφτει το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά αφού το Σάββατο είναι μέρα αφιερωμένη στα μεζεδάκια είπα να δημοσιεύσω το άρθρο σήμερα. Έχω κι έναν ακόμα λόγο γι’ αυτό, διότι και σήμερα γιορτάζουν κάποιες Θεοδώρες, αφού σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας, της πολιούχου αγίας της πόλης. Αυτή η γιορτή είναι σταθερή βέβαια και είναι απλώς σύμπτωση ότι πέφτει μία μέρα πριν από την πανελλήνια των Αγίων Θεοδώρων.
Για να είμαι ακριβέστερος, σήμερα, δηλαδή το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, τιμάται το θαύμα με τα κόλλυβα που έκανε ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων τον καιρό του Ιουλιανού. Ο άγιος αυτός λέγεται έτσι επειδή είχε καταταγεί νεοσύλλεκτος (tiro στη στρατιωτική ορολογία των Ρωμαίων) και μαρτύρησε για την πίστη του, κάηκε ζωντανός στην πυρά το 307. Το θαύμα το έκανε 55 χρόνια μετά, όταν εμφανίστηκε στον ύπνο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του έδωσε οδηγίες. Υπάρχει όμως και άλλος άγιος Θεόδωρος, ο Στρατηλάτης, συντοπίτης κατά σύμπτωση του Τήρωνος, και γι’ αυτό συχνά τους μπερδεύουν. Ο καθένας από τους δυο τους έχει και άλλη γιορτή, τον Φεβρουάριο και στις 12 Μαΐου, αλλά οι περισσότεροι Θόδωροι που ξέρω, όπως και οι Θεοδώρες (εκτός αν είναι από την Άρτα γιορτάζουν το Σάββατο. Πολλά είπα και σας μπέρδεψα οπότε σταματάω με τα εορτολογικά, πάντως επειδή είναι δύο οι γνωστοί Θεόδωροι που άγιασαν γι’ αυτό και το αγιώνυμο, σε εκκλησίες και τοπωνύμια, φέρεται συνήθως στον πληθυντικό: Άγιοι Θεόδωροι.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρη Φουνταλή, το ανδρικό όνομα Θεόδωρος είναι μεσαίας συχνότητας: έρχεται στην 13η θέση, ανάμεσα στον Αλέκο και στον Τάσο. Το γυναικείο Θεοδώρα βρίσκεται στην 22η θέση των γυναικείων, ανάμεσα στην Κυριακή και στη Σταυρούλα.
Η ετυμολογία του ονόματος είναι φανερή. Θεόδωρος είναι το δώρο του Θεού -ή των θεών, αφού το όνομα δεν είναι χριστιανικό, υπήρχε δηλαδή και στην κλασική αρχαιότητα. Και η ειρωνεία της ιστορίας το θέλησε ώστε ένας από τους επιφανέστερους Θεόδωρους της κλασικής αρχαιότητας να είναι ο φιλόσοφος Θεόδωρος ο άθεος!
Στα αρχαία ελληνικά υπήρχε και το κατοπτρικό του Θεοδώρου, ο Δωρόθεος (και η Δωροθέα), ακόμα ο Θεοδόσιος και ο Θεόδοτος, αλλά και ειδικά θεοδοτικά ονόματα για επιμέρους θεούς: Διόδωρος, Αρτεμίδωρος, Απολλόδωρος, Ηρόδοτος. Ο Θεοδώρητος, πάλι, έχω την εντύπωση ότι είναι το αντίθετο: δωρισμένος στον Θεό.
Το όνομα είναι διαδεδομένο διεθνώς, αν και, επειδή ο φθόγγος Θ δεν είναι από τους πιο εύκολους, έχει κάποιες αλλαγές. Έτσι έχουμε στα αγγλικά Theodore/Θίοντορ με το χαϊδευτικό Τέντι όπως ο Ρούζβελτ, αλλά σε πολλές γλώσσες Τεοντόρ, είτε γράφεται Th (πχ το γαλλικό Théodore) είτε Τ. Επειδή οι Ρώσοι (και οι Ουκρανοί) δεν μπορούν να πουν το Θ, ο Θόδωρος στις γλώσσες εκείνες λέγεται Φιοντόρ ή Φεοντόρ, όπως ο Ντοστογιέφσκι, ή Φέντια στο χαϊδευτικό. Στα αραβικά το όνομα είναι Tawadros, και έτσι λέγεται ο τρέχων πάπας (δηλ. πατριάρχης) της Αλεξάνδρειας. Στα αμχαρικά είναι Tewodros και υπάρχει και ο τύπος Tedros, που είναι το μικρό όνομα του σημερινού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Tedros Adhanom Ghebreyesus (έχω την εντύπωση ότι το επώνυμο αυτό σημαίνει Υπηρέτης του Ιησού, παναπεί Χριστόδουλος, αλλά μπορεί να λέω κοτσάνα).
Στα ρουμάνικα, το αντίστοιχο όνομα είναι Tudor, αρκετά διαδεδομένο και ως επίθετο. Aυτό θυμίζει βέβαια τη δυναστεία των Tudor στην Αγγλία τον 16ο αιώνα, που τους έχουμε πει Τυδώρ στα ελληνικά. Ωστόσο, πρόκειται για σύμπτωση. Το βρετανικό Tudor είναι ουαλικής προέλευσης και ανάγεται στο γοτθικό Theodoric, τον Θεοδώριχο ή Θευδέριχο. Ο οποίος μόνο επιφανειακά συνδέεται με τον Θεόδωρο και τον Θεό, αφού το όνομά του στα παλιά γερμανικά σημαίνει κυβερνήτης του λαού.
Πέρα από τα απευθείας δάνεια του ονόματος, έχουμε και μεταφραστικά του δάνεια. Στις σλαβικές γλώσσες, όπου ο Θεός είναι μπογκ ή κάπως έτσι έχουμε τα ονόματα Μπογκντάν ή Μποζιντάρ. Σημειώνω επίσης το γαλλικό Dieudonné και το ισπανικό Diosdado.
Επιστρέφοντας στα ελληνικά, ο Θεόδωρος έχει την κοινότατη μορφή Θόδωρος, όπως και Θοδωρής. Υπάρχει βέβαια και ο Θοδωράκης -συνήθως έτσι αποκαλούσαν τον Κολοκοτρώνη. Άλλα χαϊδευτικά είναι το Δώρος και Δώρης, όπως και Θώδος / Θώδης. Στην Ήπειρο υπάρχει ο Σιόζος (ή Σιώζος) αλλά και, βρίσκω, ο Λιόλιος.
Η Θεοδώρα έχει το Θοδώρα, το Ντόρα (όπως η Μπακογιάννη), που μπορεί να εξελιχθεί και σε Ντόλη. Βρίσκω και Θώδη/Θωδούλα.
Αρσενικό Ντόρος δεν ξέρω να υπάρχει, αν και υπήρξε ο Μυτιληνιός λογοτέχνης Ντόρος Ντορής, ψευδώνυμο του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, που κάποιοι μελετητές τον μπέρδεψαν με τον Θεόδωρο Ντόρρο, τον θεωρούμενο πρόδρομο του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, με τη συλλογή «Στου γλιτωμού το χάζι».
Στη φρασεολογία μας ξέρουμε τον Ψευτοθόδωρο, τυπολογικό όνομα με το οποίο αποκαλούμε κάποιον που είναι ψεύτης ή απατεώνας. Στη γνωστή ταινία Ζητείται ψεύτης, του Γιάννη Δαλιανίδη πάνω σε θεατρικό του Ψαθά, ο Ντίνος Ηλιόπουλος παίζει τον Ψευτοθόδωρο, έναν πανέξυπνο ψεύτη. Υπάρχει όμως και άλλη ταινία Ψευτοθόδωρος, με τον Αυλωνίτη. Ο Ψευτοθόδωρος λέγεται ότι ήταν ένας από τους τύπους της παλιάς Αθήνας που έμεινε παροιμιώδης από τα ψέματα και τις φάρσες του.
Στο slang.gr βρίσκω και άλλα τυπολογικά ονόματα: γυναικοθόδωρος, μουγγοθόδωρος, μουνοθόδωρος, αλλά και παστρικοθοδώρα, βιαστικοθοδώρα. Από αυτά μόνο τον μουγγοθόδωρο έχω ακούσει.
Έχουμε ακόμα την παροιμία «Άλλος είν’ ο Θοδωρής, κι άλλος τούτος που θωρείς», ενώ κάποιο στρατιωτικό σάλπισμα οι φαντάροι το έλεγαν: «Θοδώρα, Θοδώρα, πού είν’ ο Θοδωρής; Στο δάσος, στο δάσος, να πας να τονε βρεις».
Υπάρχει κι ένα σχολικό έμμετρο πείραγμα που άρχιζε «Θοδωρή, Θοδωρή, τ’ άλογό σου δεν μπορεί …» αλλά δεν θυμάμαι πώς συνέχιζε.
Τον Κολοκοτρώνη τον ξέρουμε Θεόδωρο από το σχολείο, ενώ ο διασημότερος Θόδωρος μάλλον είναι ο Αγγελόπουλος, ο σκηνοθέτης που έπεσε επί των επάλξεων πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχει και ο γλύπτης Θόδωρος [Παπαδημητρίου]. Θεοδώρα είναι βέβαια η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, η κόρη του αρκουδιάρη, που τόσο την κακολόγησε ο Προκόπιος και που έχει η ζωή της μεταφερθεί πολλές φορές σε βιβλία, ταινίες και στο θέατρο. Για τη Ντόρα Μπακογιάννη είπαμε, ενώ η διασημότερη Θοδώρα αυτή τη στιγμή είναι αυτή που συμμετέχει στο σίριαλ Σασμός.
Από τα τοπωνύμια, ξεχωρίζουν οι Άγιοι Θεόδωροι, όπου είχα πάει πριν από μερικές μέρες για τα Κούλουμα και ανεβήκαμε και στο ηφαίστειο το Σουσάκι. Υπάγεται στον νομό Κορινθίας, αμέσως μετά τα σύνορα με τον νομό Αττικής. Στην Κύπρο πάντως, υπάρχουν και τοπωνύμια Άγιος Θεόδωρος, σε σόλο εμφάνιση.
Κλείνουμε, όπως συνήθως με τραγούδια -Θοδωροτράγουδα. Για τη Θεοδώρα, θα βάλω τη Θοδώρα των Χειμερινών Κολυμβητών
Για τον Θοδωρή, θα βάλω το τραγούδι Ο Θοδωρής, του Μπιθικώτση, σε στίχους Κώστα Βίρβου.
Επειδή όμως αναφέραμε τους Αγίους Θεοδώρους, βάζω κι ένα μπόνους τρακ, την Αγιοθοδωρίτισσα του Βαγγέλη Παπάζογλου, με τον Στελλάκη Περπινιάδη
Χρόνια πολλά λοιπόν, από σήμερα σε όσες γιορτάζουν σήμερα, κι από αύριο στους υπόλοιπους, και πρώτα στον φίλο μας τον Triant, και τις υπόλοιπες!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Με αδιάβαστο το νήμα.
Από την οικογενειακή ανεκδοτολογία:
Ρωτάει ο μικρός τη (θρησκευόμενη) γιαγιά:
-Πόσοι Θεόδωροι ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι;
Kαλημέρα
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Θοδωρή θοδωρή τ’ άλογο σου δεν μπορεί δώστου στάρι και κριθάρι για να γίνει παλικάρι.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> Tedros Adhanom Ghebreyesus (έχω την εντύπωση ότι το επώνυμο αυτό σημαίνει Υπηρέτης του Ιησού, παναπεί Χριστόδουλος
Στην Κρήτη έχουμε Θεοδούλη, ξέρω μια (και Θεόδουλος προφανώς υφίσταται 🙂 )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>γιορτή της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας
στην Άρτα τη Θεοδώρα τη φωνάζουν Λόλα
Πέπε said
> η ειρωνεία της ιστορίας το θέλησε ώστε ένας από τους επιφανέστερους Θεόδωρους της κλασικής αρχαιότητας να είναι ο φιλόσοφος Θεόδωρος ο άθεος!
Δώρον άδωρον…
Πέπε said
Ο Ρώσος Θοδωρής δεν είναι Φιοντόρ, είναι Φιόντορ. Αν και αυτό το -ιο- προέρχεται φυσικά από το -εο- το αρχικού ονόματος, γράφεται με Ε και διαλυτικά, που κανονικά αναπαριστούν ένα ιο που προέρχεται από ιε (δεν είναι ακριβώς διαλυτικά, είναι ουμλάουτ, που δηλώνουν ακριβώς αυτό: άλλο φθόγγο αλλά συγγενή προς αυτόν του σκέτου φωνήεντος), και αυτό το ιο υπάρχει μόνο όταν τονίζεται.
Φυσικά γι’ αυτούς που δεν πάνε βήμα χωρίς να δείξουν πόσα ξέρουν για την προφορά ξένων γλωσσών, δεν είναι ούτε Φιόντορ αλλά Φιόνταρ. Αυτό φυσικά δε μας ενδιαφέρει όσο συζητάμε για μεταγραφές γνωστών ξένων ονομάτων.
Μαγδαληνή said
Καλημέρα και χρόνια πολλά για όσες σήμερα γιορτάζουν και για όσους αύριο.
Όμως αύριο δεν γιορτάζει ο Θανάσης, μάλλον θα ήρθε με κόλληση από άλλο άρθρο.
Πέπε said
Δεν έχω ακούσει κανέναν να τον φωνάζουν Θεόδωρο, λίγους Θόδωρους, πολύ περισσότερους Θοδωρήδες χωρίς να το θεωρούν χαϊδευτικό, αλλά από την άλλη πολλές Θεοδώρες και καμία Θοδώρα.
Τα Λάκης, Λόλα, που τα ‘χουμε ξανασυζητήσει, τα θεωρώ επιστημονικώς ανεξήγητα, κάτι μεταφυσικό παίζει εδώ.
ΓΤ said
Δωροθέα Μερκούρη: δώρο της Φύσης
dimosioshoros said
Μερικές φορές το Фёдор Достоевский γράφεται Федор Достоевский δηλαδή αντί για ё με е. Νομίζω όμως πως οι Ρώσσοι και το Федор θα το προφέρουν Фёдор (φιοντόρ όχι φεντόρ). Οπότε αυτό που βλέπουμε ΦΕΝΤΩΡ θα είναι λάθος, αντί για ΦΙΟΝΤΟΡ/ΦΙΟΝΤΩΡ. http://i.imgur.com/daxRRG2.jpg
dimosioshoros said
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Α μπράβο!
6 Σωστά
7 Ωχ, έμεινε από το άρθρο για τον Αντώνη. Διορθώνω.
phrasaortes said
Συμπτωματικά και οι δύο τωρινοί Πάπες/Πατριάρχες της Αλεξάνδρειας/Αφρικής έχουν πάρει το εκκλησιαστικό όνομα Θεόδωρος Β’. Αρκετά εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το σχίσμα κρατάει από τον πέμπτο αιώνα.
Κιγκέρι said
Άμα τα βάζεις εσύ τρία-τρία τα τραγούδια, Νικοκύρη, εμείς τι θα βάλουμε; 🙂
antonislaw said
«Έτσι έχουμε στα αγγλικά Theodore/Θίοντορ με το χαϊδευτικό Τέντι όπως ο Ρούζβελτ»
Καλημέρα σας! Με τη γνωστή ιστορία που ο Θεόδωρος Ρούσβελτ σε κυνήγι καφέ αρκούδας αρνήθηκε να σκοτώσει ο ίδιος μια δεμένη αρκούδα-που την είχαν δέσει για αυτό το σκοπό- το θεώρησε αντιαθλητικό και είπε όμως να την σκοτώσει κάποιος άλλος για να μη βασανίζεται και έτσι λόγω του θέματος που έγινε στις εφημερίδες έμεινε το όνομα «teddy bear»

Νομίζω ότι σοκαρίστηκα κάπως όταν κάποτε έμαθα ότι η γλυκιά Μπάρμπι ήταν Βαρβάρα και ο τέντυ μπέαρ Θοδωράκης αρκούδος…
Corto said
Καλημέρα!
«Θεοδώρα είναι βέβαια η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, η κόρη του αρκουδιάρη…»
Ας σημειωθεί ότι αυτή η Θεοδώρα δεν ήταν από μόνη της βασίλισσα (αν και ασκούσε ισχυρή επιρροή στα πολιτικά πράγματα), αλλά σύζυγος του Ιουστινιανού. Αντιθέτως πραγματική βασίλισσα ήταν η μεταγενέστερη Θεοδώρα, η αδερφή της Ζωής (11ος μ.Χ. αιώνας).
Ο Άγιος Θεόδωρος αποτελεί το χριστιανικό αντίστοιχο του Εχετλαίου, του μυστηριώδους ήρωα που εμφανίστηκε θαυματουργικώς στην μάχη του Μαραθώνα και συνέβαλε αποφασιστικά στην νίκη των Ελλήνων. Κατ’ αναλογία, σύμφωνα με την αφήγηση του Λέοντος Διακόνου, ένας άγνωστος ιππέας εμφανίσθηκε στην μάχη του Δορύστολου το 971 μ.Χ. βοηθώντας τον βυζαντινό στρατό να κατατροπώσει τους Ρώσους. Εφόσον μετά την νίκη στην Πόλη αποφάνθηκαν ότι ο μυστηριώδης ιππέας ήταν ο Άγιος Θεόδωρος, ο Ιωάννης Τσιμισκής μετονόμασε το Δορύστολο σε Θεοδωρόπολη.
Κι ο Άγιος Θεόδωρος να βάλει το χέρι του να μην έχουμε νέα ντράβαλα με τους Ρώσους – διότι δυστυχώς δεν διαθέτομεν πλέον και Ιωάννη Τσιμισκή…
dimosioshoros said
Ενδιαφέρον παράγωγο τοπωνύμιο είναι και τα Θεοδώριανα Άρτας.

LandS said
Και καλά δεν βρέθηκε κανένας να ρωτήσει τον Φιλόσοφο Θεόδωρο ποιος τον έκανε δώρο;
antonislaw said
Στην ταινία του Βέγγου σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού και σενάριο Ναπολέοντα Ελευθερίου, που βγήκε το Φεβρουάριο του 1966, έχουμε ένα ωραίο διάλογο που παίζει με το Θεόδωρος , Θεοδωράκης κλπ. Ο ψάλτης Δωρόθεος έρχεται να γνωρίσει την αδερφή του Βέγγου για να τη ζητήσει σε γάμο:
«Θανάσης Βέγγος (Πολύδωρος Λαγός): Ώστε ψάλτης κύριε Δωρόθεε;
Δωρόθεος: Ιεροψάλτης και μάλιστα αριστερός.
Θανάσης Βέγγος: Ααα, της ΕΔΑ δηλαδή.
Δωρόθεος: Όχι, των Αγίων Θεοδώρων.
Θανάσης Βέγγος: Το ίδιο κάνει, Θεοδωρακικός!»
Τον Δωρόθεο έπαιζε ο σεμνός και διακριτικός ηθοποιός Στράτος Παχής.
nikiplos said
Καλημέρα! Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν αύριο, είτε άμεσα είτε έμμεσα…
8@ καθόλου παράδοξο. Ένας εξάδελφός μου, Λάκης. Όλοι τον ξέρουν Λάκη. Καθώς είναι μεγαλύτερος από μένα καμία επταετία, ακολούθησε όλη την μόδα τέλη 70ς: Άκης, Τάκης, Μάκης, Σάκης, Ρούλης, Ρούλα, Σούλα, Νίτσα, Ρίτσα κλπ Σήμερα θα ήταν ανεπίτρεπτο, καθώς ακούς μόνο Κωνσταντίνος, Αλέξιος, Αναστάσιος, Αλέξανδρος κλπ.Έναν ανηψιό που τον λέω από καιρόν εις καιρόν Κωστή, με αγριοκοιτάζει η μητέρα του να με σκοτώσει. Στην παιδική χαρά ακούς μόνο τέτοια πλέον.
Κρητικιά φίλη Ρίτσα από Θεόδωρίτσα. Θοδωρίτσα αποκαλούσε την Ντόρα κι ο διάσημος μπαμπάς της.
sarant said
19 Και στο Μιας πεντάρας νιάτα είχε το λογοπαίγνιο με τον αριστερό ψάλτη
– Έλα να σε πάρω αριστερό ψάλτη
– Να τραγουδάω Θεοδωράκη;
nikiplos said
19@ Μεγάλος και δεινός σκακιστής στο καφέ Πανελλήνιον στον πεζόδρομο Κιάφας, πίσω από το καφέ Σίσυφος στα 80ς στην Ακαδημίας.
atheofobos said
Σήμερα μου θύμισες πως έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
http://atheofobos2.blogspot.com/2016/03/blog-post_26.html
Ήταν ένας άνθρωπος που πέρα από την μεγάλη καρδιά του είχε μια καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στο βιντεάκι που είχε φτιάξει για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Γέννημα και θρέμμα του Παλαιού Φαλήρου είχε φτιάξει και ένα εξαιρετικό ωριαίο βίντεο γι αυτό, που ίσως κάποτε το ανεβάσω στο You Tube.
nikiplos said
Φέντια, αλλά αν ακούσεις Ρωσίδα, φέγια ακούγεται… 🙂
Spiridione said
Χρόνια πολλά για αύριο, και στον Τεό.
Ο Τριανταφυλλίδης έλεγε ότι στην Ευελπίδων παλιά Θοδώρα σήμαινε τη διάλυση, προφανώς το σάλπισμα για τη διάλυση, αποχώρηση των στρατιωτών
http://www.komvos.edu.gr/glwssa/odigos/Thema_a9/a_9_popup4.htm
LandS said
4. Και Λούλα. Όχι μόνο στην Άρτα. Θοδωρούλα>Λούλα, καθότι Ρούλα η Σταυρούλα.
Νικοκύρη αδερφάκι μου, τον Θόδωρα γιατί τον ξέχασες;
dryhammer said
8. > …πολλές Θεοδώρες και καμία Θοδώρα.
Για τους γνωρίζοντες από (ελαφρά παλιότερη) Χίο, μία ήταν η Θοδώρα.-
antonislaw said
«Σημειώνω επίσης το γαλλικό Dieudonné »
Στο μεσαιωνικό ελλαδικό χώρο υπάρχει ο Dieudonné de Gozon, μεγάλος μάγιστρος των ιποοτών της Ρόδου (1346-1353), που όταν ήταν παλικαράκι είχε σκοτώσει τον περίφημο δράκο της Ρόδου (μεγάλο κροκόδειλο που έτρωγε τα πρόβατα των ντόπιων) για το οποίο συμβάν έχει γράψει και ο Σίλλερ το 1798 την μπαλάντα «η μάχη με το δράκο» (Der Kampf mit dem Drachen)
Και χρόνια πολλά στους Θόδωρους, στις Θοδώρες και τις Θοδωρούλες!!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και το αποκριάτικό μας:
Με τη θεια μου τη Θοδώρα
(με τον καλό καλλιτέχνη Δημήτρη Σγουρό)
sarant said
25 Μπράβο, αυτό είναι
26 Τον Τριάντ εννοείς; Τον πρόσθεσα στο τέλος. Ή κάτι άλλο;
Για τους παλιούς είναι και ο Θόδωρος του Καραμανλή.
antonislaw said
20
«8@ καθόλου παράδοξο. Ένας εξάδελφός μου, Λάκης. Όλοι τον ξέρουν Λάκη.»
Ναι και εγώ γνωρίζω-αν και έχει αποβιώσει- Θόδωρο στο Τρίκορφο Ναυπακτίας που τον λέγαν όλοι Λάκη. Λάκης από το Θεοδωρουλάκης έχω την εντύπωση. Ο ίδιος έχει αποβιώσει αλλά τα παιδιά του έχουν επεκτείνει την παραδοσιακή ταβέρνα που είχε και την έχουν κάνει πλέον «κτήμα Λάκη Δελημάρη» και εστιατόριο «Λεμονανθός».

ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Ένας παλιός συνάδελφος, Πακιστανός, ο Abdulaziz, μου εξηγούσε κάποτε ότι το όνομά του αποτελείται απο το Abdul (δούλος, αβδουλάς) και το Aziz (θεός), τουτέστιν δούλος του θεού, Θεόδουλος
Georgios Bartzoudis said
Θόδωρης (Μακεδονιστί) ο Θεόδωρος και Θουδώρα, η Θεοδώρα. Και νομίζω ότι οι γείτονες μας οι Βούλγαροι λένε Τουντώρ και Τουντώρκα. Το υποκοριστικό Λόλα, παρ’ ημίν το ζάπωσε μια Βαγγελούδα ή Βαγγελιώ. Όμως Λώλα λέμε και την άμυαλη (ή τον άμυαλο), που έχει λωλαθεί=τρελλαθεί (εννοώντας μάλλον τον χαζό). Όλοι αυτοί βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τον Λώλο Χασεκίδη, τον πάλαι ποτε παιχταρά του πάλαι ποτε Γηραιού!
nikiplos said
Με χαρά είδα ότι το τιμημένο Πανελλήνιον, υπάρχει ακόμη. Έχει αλλάξει διεύθυνση, μάλλον μέσα 90ς και είναι πλέον στη Μαυρομιχάλη 16 στην Αθήνα. Γράφεται πια ως Σκακιστικό Καφενείο. Χαίρομαι που κάποια πράγματα ζουν ακόμη στην Αθήνα και δεν σαρώθηκαν από την μλκ που μας δέρνει.
Κιγκέρι said
Google search: «Θοδώρα σάλπισμα»: Μπίνγκο!
«…Μετά την ορκωμοσία άρχισε να παίρνει και άδειες. Φυσικά άδειες διανυκτέρευσης δεν τις χρειάζονταν. Στην πόλη δεν είχε ούτε φίλους ούτε συγγενείς. Έπαιρνε μόνο άδειες «εξόδου, μετά δημοσίων θεαμάτων», μπορούσε δηλαδή να περιδιαβάζει στην πόλη, να βλέπει καμιά ταινία στη «Σαπφώ» ή στο «Πάνθεον», τους μόνους κινηματογράφους της πόλης και να επιστρέφει στο στρατώνα όταν περνούσε το περίπολο, σαλπίζοντας το ανακλητικό, τη «Θοδώρα»…
https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/14/theia-12/
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Υπάρχει και το ανέκδοτο:
Ρώτησε κάποιος περαστικός τον Κολοκοτρώνη που έβοσκε τα πρόβατά του «από πού, και πού, και πώς και πόσα».
Ο Κολοκοτρώνης, κατάλαβε αμέσως το νόημα του γρίφου και απάντησε: «Απ’ το σπίτι (έρχομαι), στο λιβάδι (πάω), Θόδωρος (το όνομα μου) και πεντακόσα (πρόβατα έχω).
ΓΤ said
34@
Κι απέναντι από το κάδρο με τον Καρπόφ, η ταπετσαρία με το Βυζίτσι. Ο Καρπόφ είχε καθίσει στο καφενείο στις 24.08.1992, κι έγινε ένα σιμουλτανέ με 30 σκακιέρες.
Κιγκέρι said
Λίγη ακόμα Θοδώρα:
Η «Θοδώρα» στην υπηρεσία των μανάδων
Κάθε βράδυ στις 9:00, δύο σαλπιγκτές γύριζαν τους κεντρικούς δρόμους και «βάραγαν» τη «Θοδώρα». Ήταν το σάλπισμα της αποχώρησης, που έδινε τόνο, στη νυχτερινή ζωή της πόλης.
Αμέσως άδειαζαν οι δρόμοι από τα φανταράκια, που σκόρπιζαν κι έτρεχαν στους στρατώνες για το προσκλητήριο.
Το ποδοβολητό των φαντάρων έκανε ν’ αντηχούν οι δρόμοι του «Πλατάνου» και της «Κυρίας των Αγγέλων» και ν’ αντιλαλούν τα γύρω στενοσόκακα από τους ξηρούς κρότους που άφηναν οι «βιδόπροκες» απ’ τις αρβύλες.
Εύρισκαν τότε αφορμή και οι μαμάδες για να υποχρεώνουν τα παιδιά να πηγαίνουν επιτέλους νωρίς για ύπνο…
Σύνηθες και το γλυκομάλωμα:
«Βρε παλιόπαιδα, έπαιξε η Θοδώρα, οι στρατιώτες πάνε για ύπνο και σεις ακόμα όρθια; Στα κρεβατάκια σας γρήγορα…».
https://rethnea.gr/%CF%84%CE%BF-44%CE%BF-%CF%83-%CF%80-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1/
nikiplos said
37@ Από τα γραφόμενά σου, πρέπει να έχεις πάει μαν!

Όλα καλά στην Ορεινή Αρκαδία, Βυζίκι ή βυζίκιον το χωριό… 🙂
Λεύκιππος said
Υπάρχει και κάποιος Θεόδωρος που -εν απουσία του- αναφέρεται ως Θεός, και όχι μόνο ως χαϊδευτικό του Θεόδωρος.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα κι από δω
Να πω ότι στη Μυτιλήνη η γιορτή του πολιούχου της πόλης αγίου Θεοδώρου είναι στις 17 Φλεβάρη. Άγιος Θεόδωρος του Βυζαντίου, στη μητρόπολη (άγιος Αθανάσιος) υπάρχει το «σκήνωμα». Οπότε οι Μυτιληνιοί (απ’ την πόλη) Θόδωροι και Θοδώρες γιορτάζουν τότε.
Πουλ-πουλ said
Ένα σχόλιο που περιμένει έγκριση, ας μην εγκριθεί. Γράψε λάθος.
Θα προσπαθήσω ξανά.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
– Πολλές ευχές σ’ όσες/όσους εορτάζουν, αύριο ή σήμερα!
Επιμορφωτικό το σημερινό! Πολλά λεξιλογικά και πραγματολογικά μού ήταν άγνωστα… Όπως και το ωραίο τραγουδάκι των Χ.Κολ. 👍
– Τοπωνυμικό πρόσθετο: Το νησί ‘Θοδωρού’, απέναντι –πολύ κοντά- από τον Πλατανιά Χανίων, που συνδέεται με κάμποσα ιστορικά γεγονότα (Ακούγεται και ‘τα Θοδωρού’).
– Να θυμηθούμε την αξιόλογη ηθοποιό-συγγραφέα-τραγουδίστρια Ντόρα Γιαννακοπούλου, σ’ ένα τραγούδι με επίκαιρο θέμα… “Ποιος δεν μιλά για τη Λαμπρή’’
Βoban said
Είχα έναν συνάδελφο Ματθαίο και μου είχε πει ότι το όνομά του σημαίνει δώρο του Θεού, δηλ Θεόδωρος στα εβραϊκά
Πουλ-πουλ said
Αφού μιλάμε από σπόντα και για Λάκηδες, να ο διασημότερος «Λάκης ο βουλκανιζατέρ», στο καλύτερο νούμερο επιθεώρησης της τελευταίας 50ετίας.
antonislaw said
38
Κιγκέρι σε πολύ σε ευχαριστώ προσωπικά που μου θύμισες στιγμές από την ιδιαίτερη πατρίδα μου το Ρέθυμνο, αν και οι παππουδογιαγιάδες μου μένανε πιο ανατολικά από τον Πλάτανο ,τη Μικρή Παναγία (Κυρία των Αγγέλων) και τη Σοχώρα που ήταν τότε το στρατόπεδο και δεν έχω ακούσει ζωντανά τη Θοδώρα. Παρεμπιπτόντως το στρατόπεδο 44 συντάγματος πεζικού μεταφέρθηκε αργότερα σε άλλη περιοχή, στον Κουμπέ, εκτός παλιάς πόλης και πήρε το όνομα «Υπολοχαγού Θεοδωράκη». Λογικά θα παίζανε τη Θοδώρα και στο στρατόπεδο Θεοδωράκη αργότερα.
Λοζετσινός said
Καλημέρα σας
Εμείς συνήθως το Θεόδωρο τον λέμε Ράκια ( έχουμε αρκετούς στο Λοζέτσι ). Φυσικά υπάρχει και το Σιώζιος
4. Τη συμμαθήτριά μας Θεοδώρα από τον Αμμότοπο Άρτας τη φωνάζαμε Λόλα
Κι ένα αίνιγμα που μας έλεγαν οι χωριανοί όταν είμαστε μικρά παιδιά:
Άντρας άντερο τραβάει και η Θοδώρα τραγουδάει. Η λύση ήταν η καμπάνα αλλά γιατί Θοδώρα… δεν ξέρω
ΓΤ said
39@
137 χρόνια καφενείο, να μην έχω πάει; Σάντουιτς μπρουτάλ, για οικοδόμους. Φρέντο, φρεντοτσίνο, λάτε: λέξεις άγνωστες. Μπρίκι παίζει
ΓΤ said
Και Ντόρα Μπακοπούλου ασφαλώς, Αίγινα κ.λπ.
Teo McSpan said
Θα συμφωνησω με το 41, εμεις οι Μυτιληνιοι Θοδωρηδες γιορταζουμε με τον πολιουχο της Μυτιληνης, τον νεομαρτυρα (18ος αιωνας) Αγιο Θεοδωρο του Βυζαντιου στις 17 Φεβρουαριου. Αλλα δεχομαι και ευχες τον Μαρτιο απο οποιον μου ευχεται.
Επισης, υπαρχει και ο Αγιος Θεοδωρος Χατζης ο Μυτιληναιος, στις 30 Ιανουαριου, τα λειψανα του οποιου φυλασονται στον Ναο Ζωοδοχου Πηγης Βαρειας, νοτιο προαστιο της Μυτιληνης απο οπου καταγονται τεραστιες προσωπικοτητες οπως ο Κεντερης, ο Ελευθεριαδης/ Τεριαντ, και εγω (εν αναμονη διασημος)!
antonislaw said
Χρόνια πολλά και στη σπουδαία Ντόρα Μπακοπούλου, τη μεγάλη μας πιανίστρια, ιδανική στην ερμηνεία των έργων του Χατζιδάκι, το «Για μια λευκή αχιβάδα» πιστεύω είναι το σάουντρακ της ζωής μου, ίσως και πολλών άλλων.
antonislaw said
51
«Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» βεβαίως, ξέχασα το μικρή
Δύτης των νιπτήρων said
32 αμπντ είναι ο δούλος, το -ουλ- είναι ας πούμε συνδετικό άρθρο (εδώ γενική). Αμπντουλλάχ ο δούλος του Θεού, και το ίδιο με διάφορα θεωνύμια: Αμπντουλαζίζ (δούλος του αγίου), Αμπντουραχμάν (γιος του πολυεύσπλαχνου), κ.ο.κ.
antonislaw said
49
Πιάσε κόκκινο ΓΤ, και οι δύο σκεφτήκαμε σχεδόν ταυτόχρονα τη Ντόρα Μπακοπούλου
ΓΤ said
54@
! 🙂
antonislaw said
«Ψευτοθόδωρο» και «Λασποθόδωρο» θυμάμαι χαρακτήρισε ο Λαλιώτης τον τότε εκπρόσωπο τύπου του Κώστα Καραμανλή…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
38. Ωραίο!
43,51 Ντόρες Μπακοπούλου, Γιαννακοπούλου, μέχρι να πάρει μπρος ο…τηλέγραφος, ειπώθηκαν.
και
Δώρα Μοάτσου, Δώρα Αυγέρη,
Θόδωρος Δερβενιώτης, Θοδωρής Γκόνης, Θοδωρής Βουτσικάκης, Θοδωρής Κοτονιάς
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
οπ, και η Δώρα Στράτου
ΓΤ said
51@
Αυτοί βέβαια έμπλεξαν την αχΗβάδα με τον αχΙνό και την έκαναν αχΙβάδα…
leonicos said
23 Αθεόφοβε
Ήξερα πως έχεις όλες τις καλές ιδιότητες
αλλά όχι σε αυτόν τον εξαιρετικό βαθμό
ΓΤ said
Θεόδωρος Κατσανέβας
Θόδωρος Κατσαδράμης
ΓΤ said
58@
https://digital.mmb.org.gr/digma/handle/123456789/17145
Πέπε said
20
Ναι, αλλά δε λέμε Μάκης από το Βασίλης, Πίτσα από το Χριστίνα. Έστω ένα γράμμα κρατάμε που να παραπέμπει. Γι’ αυτό λέω ότι στον Θοδωρή>Λάκη και τη Θεοδώρα>Λόλα έχει γίνει θαύμα.
leonicos said
Εκτός από τον Θεόδωρο, υπάρχουν και άλλο ‘δώροι’
Διόδωρος, Απολλόδωρος και ο αιγύπτιος (2ος αι πΚΧ) Τρυφιόδωρος, που έγραψε το Ιλίου Πέρσις
Alexis said
Καλημέρα.
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες αύριο!
Στο «Παιδί» του Λουντέμη ο Δακρυτζίκος αποκαλείται «Θωρής» (δεν ξέρω αν λεγόταν ευρύτερα, πάντως δεν το έχω ξανακούσει)
Στο Ξηρόμερο, όπου γενικά αντιπαθούν τα πολυσύλλαβα ονόματα, ο Θεόδωρος είναι κατά κανόνα Λάκιας και η Θεοδώρα Λόλα
Στην Πρέβεζα Ράκιας, όπως λέει κι ο Λοζετσινός στο #47
#4: Από Αρτινιά Θεοδώρα έχω ακούσει και το απρόσμενο «Λίτα» (από το Λολίτα!)
Γιορτάζει αύριο και ο αναστενάρης κάβουρας… 😆
Alexis said
#63: Ο Βασίλης θα μπορούσε να αποκληθεί όμως «Κούλης» από το Βασιλικούλης 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
8.Εμ, δεν προσκυνάς τη γλώσσα παρέα με τη Φλέσσα. 😊 Στην προηγούμενη εκπομπή, η Βικάρα μάς ενημέρωσε ότι η επόμενη γλωσσική απορία ήταν ενός μαθητή, του Θεόδωρου (sic). Ακούει την απορία ο Μπαμπινιώτης και ξεκινάει την απάντησή του λέγοντας «Λοιπόν, Θόδωρε…». Κομψότατο άδειασμα. 😊
spyridos said
64
και σκέτοι Δώροι.
Ευδοκιμούν στην Κύπρο.
Αγγελος said
Εχει η γυναίκα μου μια φίλη Νυμφοδώρα. Ντόρα βέβαια τη φωνάζουν 🙂
ΓΤ said
68@
Δώρος Γεωργιάδης
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Υπάρχει και ο Θάνατος κι ο Θόδωρος, του Καραγάτση.
Απ’ τα ελάσσονα του μείζονος.
ΓΤ said
Ντόρης Μαργέλλος (Σεσίλ κι έτσι)
https://www.newsauto.gr/news/ntoris-margellos-mia-zoi-gemati-apo-ef-zin/
nikiplos said
48@ Οποτεδήποτε είχα δουλειά στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθούσα να περάσω από του Ψυρρή, ώστε να φάω σάντουιτς «του οικοδόμου» από το «Πωγωνήσιο Στέκι», κάπου στην Αγίων Αναργύρων νομίζω… Όχι από το Πανελλήνιο δεν είχα φάει ποτέ…
dimosioshoros said
Νομίζω δεν είπαμε το Σόζος / Σώζος, υποκοριστικό του Θεόδωρος.
Ερμηνεύεται αν λάβουμε υπόψη πως
/σ/ είναι το ψευδισμένο υποκατάστατο του /θ/ και
/ζ/ είναι το ψευδισμένο υποκατάστατο του /δ/ άρα πιο συνηθισμένα από το στόμα των μικρών παιδιών.
Η γραφή με -ω- είναι ανακριβής καθαρευσιάνικη εκδοχή που παραπέμπει στο (Θεός ο) Σώζων.
Κιγκέρι said
63: Ίσως κάποιο νηπιακό ψεύδισμα να δικαιολογεί τα ανεξήγητα. Ο γιος μου, ας πούμε, που τον λένε Θανάση, όταν ήταν πολύ μικρός το έλεγε Τατάνη, μόνο τα φωνήεντα πετύχαινε!
gpointofview said
Μια και ναφέρθηκαν οι Λόλες να βάλω κα γω ην συμπάθεια μου…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
62. Α! Δωρoθέα , σαν τη Μερκούρη σου 🙂 / Δόρα Στράτου. Κάτι τις πάλι μ΄έμαθες 🙂
Δώρα Σιτζάνη (σε ψάχνω μες τ΄ανθρωπομάρκετ το τρελό)
και Θόδωρος Μορίδης (από το θέατρο στο ραδιόφωνο έχω στ΄αυτιά μου την εκφώνηση του ονόματος-πρέπει να έπαιζε σε πολλά)
Θυμήθηκα αίφνης και τον σπουδαίο Θόδωρο Κρίτα, βασικό συντελεστή εκλεκτών μετακλήσεων στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Επί του πιεστηρίου και ο Θοδωρής, ο γιος του ταχυδρόμου ( στ΄αλήθεια κόλλησα κ είναι και βουλευτής 😦 )
ΓΤ said
74@
Πάντως, υπάρχει και ο «Σώσος». «Ο Σώσος μου», έλεγε χαϊδευτικά για τον Ελύτη ο Εμπειρίκος.
odinmac said
Χρόνια Πολλά προκαταβολικά για την αυριανή ονομαστική γιορτή.
Ας βάλουμε τον πιο γνωστό πίνακα ενός άλλου Θεόδωρου, του Théodore Géricault, βασισμένο πάνω σε μία φρικτή ιστορία, αρκετά μακροσκελή για να την γράψω εδώ.
Με λίγα λόγια τον Ιούνιο του 1816, η γαλλική φρεγάτα Méduse (Μέδουσα) έπλευσε ως επικεφαλής μιας μικρής ομάδας για να αποδεχτεί την επιστροφή της Γαλλικής Σενεγάλης από τους Βρετανούς, ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ήταν υπό τις διαταγές του Viscount de Chaumereys, ο οποίος είχε μικρή εμπειρία στη θάλασσα.
Το Méduse προσπέρασε τα άλλα πλοία αντί να πλέει συντροφιά και η κακή πλοήγηση (που αποδίδεται στον καπετάνιο) το οδήγησε σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από την πορεία του, για να προσαράξει σε μια αμμουδιά στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής στις 2 Ιουλίου. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί το σκάφος ελήφθη στις 5 Ιουλίου, αλλά με 400 ψυχές και χωρητικότητα μόνο για περίπου 250 στις βάρκες του πλοίου, τουλάχιστον 146 άνδρες και μία γυναίκα επιβιβάστηκαν σε μια σχεδία που κατασκευάστηκε βιαστικά για το σκοπό αυτό.
Αν και τα σκάφη του πλοίου είχαν αρχικά σκοπό να ρυμουλκήσουν την υπερφορτωμένη και μερικώς βυθισμένη σχεδία, αποκόπηκε μετά από λίγα μόλις μίλια. Οι επιζώντες στη σχεδία δεν είχαν τότε πολλά για να τους κρατήσουν στη ζωή: ένα σακουλάκι με μπισκότα πλοίου (που έτρωγαν την πρώτη μέρα), δύο βαρέλια νερό (χάθηκαν σύντομα στη θάλασσα) και έξι κρασί (δύσκολα κατάλληλα για την πρόληψη της αφυδάτωσης). Τις επόμενες 13 ημέρες, οι περισσότεροι πέθαναν ή σκοτώθηκαν, αφήνοντας μόνο 15 ζωντανούς όταν τους εντόπισε ο Argus, ένας ταξιάρχης από την ίδια ομάδα με προορισμό τη Σενεγάλη.
Μερικοί από τους επιζώντες έγραψαν μια λεπτομερή αναφορά που δημοσιεύτηκε το 1817, και βάθυνε την αμηχανία που προκλήθηκε στη πρόσφατα αποκατασταθείσα γαλλική μοναρχία. Αυτό που θα έπρεπε να ήταν ένα συνηθισμένο βήμα για την αποκατάσταση μιας γαλλικής αποικίας έγινε μόνιμο θέμα ντροπής στον Τύπο και στον δημόσιο διάλογο.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Raft_of_the_Medusa
Ο πίνακας:

Jean Louis Théodore Géricault (1791–1824), Study for The Raft of the Medusa (1819), oil on canvas, 36 x 48 cm, Musée du Louvre, Paris. Wikimedia Commons.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αγία Θεοδώρα της Βάστας (και του Γκίνες)

σσ προσωπικά απ΄αλλού το ήξερα το χωριό (ένα καλλιτεχνικό παραλειπόμενο)
https://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/4034089/to-ekklisaki-me-ta-17-dentra-poy-mpike-sto-vivlio-gkines
ΓΤ said
77@
Ρουσόπουλος
odinmac said
79
Κάποιες από τις προτάσεις του κειμένου τις έκανα κόπυ/πάστε σε μεταφραστήρι και βγήκαν περίεργες αλλά το νόημα δεν χάνεται.
Γιάννης Κουβάτσος said
Έχουμε κι έναν Θοδωρή, που δεν τον χώνευε καθόλου ο Βάρναλης :
«Το καμάρι ο Θοδωρής»
Τούτ’ η κόλα που θωρείς
γράφει μέσα: «ο Θοδωρής
φρονημάτων υγιών
με γυναίκα και υιόν».
Έχει θέση και μιστό
και στομάχι αγέμιστο.
Λεύτερος εδώ κι εκεί
με ξεκούμπωτο βρακί.
Σε κουμούλα σκουπιδιώ
ψάχνει νά βρει με τα δυο
βρομισιά θανατερή
για τα σας, αριστεροί,
και να στείλει κάθε ορνίθι
«εις τον τόπον τον συνήθη»…
Παραπάτησε και μπλουμ!
πέφτει σ’ ανοιχτό λαγούμι.
Χαχανίζει ν’ απορείς
και φωνάζει απανωτά:
—Δε λερώθ’κε ο Θοδωρής,
λερωθήκαν τα σκατά!
(«Οργή λαού»)
Πέπε said
75
Πιστεύω ότι γενικά αυτό με τα νηπιακά πρέπει να παίζει. Ονόματα όπως Κοκός, Λιλή, Φώφη, Νόνη, Μίμης, ή τουλάχιστον κάποια πρώτα που μετά έστρωσαν τον δρόμο στα υπόλοιπα, θα μπορούσαν να έχουν προκύψει έτσι. Το σκάλωμά μου με τον Λάκη είναι ότι όλοι οι -άκηδες κρατάνε το τελευταίο σύμφωνο: (Βασι)Λάκης, (Θω)Μάκης, (Αβραα)Μάκης, (Θανα)Σάκης, έναν φίλο είχα (Σαβ)Βάκη ειδικά για τους γονιούς του, άντε ας πούμε και ο (Δημη)Τ(ρ)άκης, και ο Θοδωρής δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.
65
>Στο «Παιδί» του Λουντέμη ο Δακρυτζίκος αποκαλείται «Θωρής» (δεν ξέρω αν λεγόταν ευρύτερα, πάντως δεν το έχω ξανακούσει)
Έναν Θωρή ξέρω από την Κάλυμνο. Εκεί είναι πολύ λογικό, γιατί στο Θοδωρής πρώτα τρώνε το ενδοφωνηεντικό δέλτα, όπως το κάνουν ούτως ή άλλως, και μετά βαριούνται να λένε ωωωωοοοο. Και όπου αλλού προκύπτουν όμοια φωνήεντα μ’ αυτό τον τρόπο, το ίδιο κάνουν: η εβδομά, ο γάρος (γάιδαρος), το αιί (??εΐ) = γίδι!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
72. >>Ντόρης Μαργέλλος (Σεσίλ κι έτσι)
με την Ηλιοδώρα τους! 🙂
έχει και Ουκρανία/σιτηρά κλπ, πλήρως επίκαιρος ο συχωρεμένος.
Έναν Ντόρη ζωγράφο αγόραζε πριν χρόνια μια κολωνακιώτισσα, ψιλοματαιόδοξη, γνωστή μου (ο άντρας της για την ακρίβεια, μα αγόραζε συνέχεια Ντόρη/ Doris/φαντάζομαι)
81 ακόμη δεν το είχα θυμηθεί! 🙂
ασχετο: Στο Β΄πρόγραμμα η Τάνια Τσανακλίδου, η αλαφροϊσκιωτη
Πέπε said
79
Ελπίζω να μην πει κανείς πάλι ότι για τη Μέδουσα γράφτηκε το Il etait un petit navire (το γαλλικό πρωτότυπο του Ήταν ένα μικρό καράβι)!
Alexis said
#70: Εδώ στην all time classic επιτυχία του, με παντελόνι καμπάνα, θηριώδη φαβορίτα και γραβάτα-παλαμίδα 🤣
Αξιόλογος με σημαντικό έργο, πέρα από την πλάκα…
Spiridione said
Ο Άννινος λέει σε ένα χρονογράφημα του στην Εστία (1890) ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια λόχος σαλπιγκτών από το Φρουραρχείο στην οδό Σταδίου σάλπιζε το εσπερινό σάλπισμα της αποχωρήσεως κάθε βράδυ και αυτό γινόταν και στις επαρχιακές πόλεις. Ότι ο λαός είχε προσαρμόσει στον ήχο του σαλπίσματος δημώδεις στίχους «Θοδώρα, Θοδώρα, το πάπλωμα διπλό», που ήταν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Και έτσι η φράση «εσήμανε η Θοδώρα» σήμαινε ότι ήταν 7 ή 8 ή 9 η ώρα ανάλογα την εποχή.
https://pleias.library.upatras.gr/index.php/estia/article/view/73671/66020
Και ένα στιχούργημα του Σουρή
Πάει τώρα κι η Θοδώρα
https://books.google.gr/books?id=n1foAAAAMAAJ&pg=PT360&dq=%22%CE%98%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjU3-rw9r32AhUG_bsIHVGtC3YQ6AF6BAgCEAI#v=onepage&q=%22%CE%98%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1%22&f=false
odinmac said
0:
«Στα ρουμάνικα, το αντίστοιχο όνομα είναι Tudor, αρκετά διαδεδομένο και ως επίθετο. Aυτό θυμίζει βέβαια τη δυναστεία των Tudor στην Αγγλία τον 16ο αιώνα…»
Η βάση για πολλούς από τους καλύτερους πίνακές του William Frederick Yeames ήταν η περίοδος Tudor και Stuart. Στο Hiding the Priest (1868-74), δείχνει την προσπάθεια να κρύψουν έναν καθολικό ιερέα κατά την διάρκεια των εκκαθαρίσεων που έγιναν υπό την βασιλεία της Ελισάβετ της 1ης.
Το δωμάτιο που εμφανίζεται εδώ, είναι σε ένα αρχοντικό, το Cotehele House του 16ου αιώνα στα σύνορα μεταξύ Ντέβον και Κορνουάλης, στα βόρεια του Πλύμουθ.
William Frederick Yeames (1835–1918), Hiding the Priest (1868-74), oil on canvas, 58.7 × 85.8 cm, location not known. Wikimedia Commons.
odinmac said
86 έχει ειπωθεί αυτό; ιδέα δεν έχω, ενδιαφέρον ακούγεται.
Κιγκέρι said
86: Αστερίξ τουλάχιστον μπορούμε να βάλουμε; 🙂
ΓΤ said
85@
H οποία Ηλιοδώρα σπούδασε στο Yale, στο οποίο Yale…
https://blog.yalebooks.com/2021/05/14/a-tribute-to-theodore-margellos/
Πέπε said
91
Τυλάχιστον επιβάλλεται!
Πέπε said
90
Ε ναι. Στο τραγούδι όταν δεν είχαν πια τι να φάνε ρίξανε τον κλήρο κι ο κλήρος έπεσε στον μούτσο, ο οποίος έντρομος κατέφυγε στο ψηλότερο κατάρτι ενώ οι άλλοι κάτω τσακώνονταν τι συνταγή να τον κάνουν, και μετά έγινε ένα θαύμα και ψάρια από τη θάλασσα άρχισαν να πηδάνε στο κατάστρωμα και ο μούτσος τη γλίτωσε κι έφαγε και ψαρόσουπα. Καθώς λοιπόν στο προεπαναστατικό Ναύπλιο είχε συμβεί η φάση με τη Μέδουσα και με την ανθρωποφαγία που πιθανώς έλαβε χώρα, η σύνδεση κατέστη προφανής.
(Εγώ λέω απλώς ότι πρόκειται για ένα δημοτικό τραγούδι που, όπως και τα δικά μας, μιλάει για ειδεχθή ανομολόγητα εγκλήματα που πάντοτε τρομάζουν τους ανθρώπους, και ψυχαναλυτικώς βγαίνουν έξω στο φως στα παραμύθια και στα τραγούδια για να ξορκιστούν.)
odinmac said
94 Α μάλιστα
(Η πρόταση μέσα στην παρένθεση όλα τα λεφτά!)
Χρόνια πολλά στη Θεοδώρα και στον Θόδωρο! « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/11/theodors/ […]
ΓΤ said
Διασωληνώθηκε ο Χρυσαυγουλιάκος
ΣΠ said
19
Ταινία «Ο Παπατρέχας», στο 53:28.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
33 Ο οποίος Λώλος Χασεκίδης ήταν Θόδωρος
34 Έχω κάτσει αρκετές φορές στο καινούργιο, αν και όχι για σκάκι.
35 Όλα τα έχουμε εδώ, αλλά τα ξεχνάμε…!
42 Οκ
43 Μπράβο, μια φορά που είχα μείνει στον Στάλο το έβλεπα από τη βεράντα
50 Ε, χρόνια πολλά πατριώτη!
57 Δεν υπάρχει Δώρα αυτόνομο όνομα;
69 Η ίδια πρέπει να είναι με την παλιά μου συμφοιτητρια (σε μεγαλύτερο έτος). Αλλά τη λέγανε και Θοδώρα, στα αστεία.
71 Πολύ σωστός χαρακτηρισμός -έχει όμως γούστο.
79 Μπράβο, πολύ γνωστός πίνακας. Και στο τραγούδι του Μπρασένς Les copains d’abord υπάρχει αναφορά.
88 Μπράβο
94 Ρέντα έχουμε 🙂
sarant said
98 Νεότατος ο Παχής…
dimosioshoros said
@ 78 ΓΤ
Καλό.
Stazybο Hοrn said
34: Το Χνάρι, δίπλα, υπάρχει ακόμα; Ακουμπήσαμε ουκ ολίγα για βιβλία κι εκεί.
Βασίλης Ορφανός said
Θεοδώρα / Θοδώρα (χωριό στο Ρέθυμνο)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1_%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82
Δύτης των νιπτήρων said
103 Το Γενί Γκαβέ που λέγαμε τις προάλλες
ΓΤ said
@69, 99η
Παπασιώπη
ΓΤ said
102@
Εγώ δεν θυμάμαι, γιατί, παρακεί θυμάμαι τον Σάμη Γαβριηλίδη, με ούζο και ελιές. Παραδίπλα, αιώνιος φρουρός, ο «δόκτωρ» φωτοτυπάς Κώστας Βαθειάς.
odinmac said
Ας βάλω και δύο θόδωρους ακόμη
Εδώ κλασικά ρωμαϊκά λουτρά
Théodore Chassériau (1819–1856), The Tepidarium (1853), oil on canvas, 171 x 258 cm, Musée d’Orsay, Paris. Wikimedia Commons.
Εδώ ένας ανοιξιάτικος κήπος.
Στο τραπέζι υπάρχουν τα υπολείμματα ενός γεύματος, με ένα εγκαταλελειμμένο καπέλο και μια λευκή ομπρέλα, που θέτει το ερώτημα για το ποιος ήταν εκεί μόλις πριν από λίγο ( Πέπε ξέρεις τίποτα και γι’ αυτό; )
Theodor von Hörmann (1840–1895), Summer in the Garden, Znaim (c 1893), oil on canvas, dimensions not known, Die Sammlung Leopold, Vienna, Austria. Wikimedia Commons.
ΚΩΣΤΑΣ said
Αν ειπώθηκε παραπάνω, συγγνώμη, ένα τάχιστο πέρασμα έκανα σε όλα.
Κάτι λαογραφικό. Σε περιοχές της Θεσσαλίας ισχύει μια παράδοση. Την παραμονή των Αγίων Θεοδώρων τα κορίτσια σκορπούν στο δρόμο σπυριά σιταριού ή από ύψωμα που διαβάζουν στον εσπερινό, λένε μια ευχή, κάπως έτσι την θυμάμαι: «Άγιε Θόδωρέ μου και θαυματουργέ μου, αυτού στον δρόμο που θα πας, κοίτα να βρεις την τύχη μου, πες της το στάρι που έσπειρα έγινε και κιτρίνισε, νά ‘ρθει να το θερίσουμε». Μετά από αυτό,το βράδυ που θα κοιμόντουσαν, περίμεναν να δουν στο όνειρό τους αυτόν που θα παντρευτούν. Αρκετές διατείνονταν ότι τον άντρα που πήραν τον είδαν στον ύπνο τους τ’ αγια Θουδώρ’! 😉
Εγώ μόνο ακουστά τό ‘χω, δεν επιβεβαιώνω τίποτα!
ΣΠ said
atheofobos said
79,91,94
Σχετικά με το ναυάγιο της Μέδουσας, και όσους εμπνεύστηκαν από αυτό το έργο μέχρι τον Banksy.
ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ
http://atheofobos2.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html
Παναγιώτης K. said
@74. Σιώζος ή Σώζος.
Το έγραψε ο Βασίλης στο #47.
odinmac said
110 Ωραίο, αναλυτικό ποστ.
ΓΤ said
108@
Γιά σύνελθε και στρώσου στο ιστολόι, γιατί την έχεις δει αφιλομάθεια τη δουλειά, ρε μαν!
dryhammer said
92. > στο οποίο Yale…
… ως γνωστόν φτιάχνουν κλειδαριές
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
99 >> Δεν υπάρχει Δώρα αυτόνομο όνομα;
Μάλλον ναι, πχ η Μοάτσου, αλλά και πάλι «γιορτάζει»,αν θέλει/ήθελε των Α. Θεοδώρων 🙂
Το όνομα
«Θεόδωρος»
ως όνομα αγίων και μη
Click to access %CE%98%CE%95%CE%9F%CE%94%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%99-%CE%98%CE%95%CE%9F%CE%94%CE%A9%CE%A1%CE%95%CE%A3.pdf
Αγγελος said
Πώς, αλήθεια, η Εκκλησία ανέχεται ονόματα όπως Ισίδωρος και Ζηνόβιος, που παραπέμπουν σε ειδωλολατρικούς θεούς;
ΓΤ said
114@
Για πασπαρτού δουλειές…
theopeppas said
Ως Θεόδωρος ευχαριστώ θερμά…και χαίρομαι που έμαθα πως Θεόδωρος (Θεοδώρου, μάλλον, καθότι επώνυμο) λεγόταν και ο Αλβερτος Dieudonné, Ναπολέων στο κλασσικό αριστούργημα του Αμπέλ Γκανς (1927, βουβό, αλλά αν το βρείτε , δείτε το)
ΣΠ said
Θοδωρής Αθερίδης
ΣΠ said
Και πρωταθλητές Ευρώπης Ζαγοράκης (2004) και Παπαλουκάς (2005).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χαιρετισμοί του Θοδωρή, ανδρός λαοπροβλήτου
με ψαλτικήν περίεργον και τάξιν αλφαβήτου
«Το εκτενέστατο αυτό ποίημα (κάπου 340 στίχοι) το σύνθεσε ο Σουρής μέσα σε ελάχιστες μέρες, αφού τα γεγονότα που περιγράφει έγιναν στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 1892 και το ποίημα τυπώθηκε στο φύλλο του Ρωμηού που κυκλοφόρησε στις 22 του μηνός. Το ποίημα πιάνει όλη σχεδόν την έκταση της εφημερίδας … »
Άγγελος ήλθ’ εκ της Αυλής την Καθαρή Δευτέρα
του Στρατηλάτη Θοδωρή να κόψει τον αέρα,
κι ο Θοδωρής ενόμισε χωρίς κακό να βάνει
πως ο Καλλίνσκης ήρχετο επίσκεψι να κάνει
(…)
Βλέπων ο μέγας Θοδωρής εμπρός τον Γραμματέα
κι ακούσας την παραίτησιν και τ’ άλλα τ’ απευκταία
το τρικαντό επέταξε του πάλαι Βοναπάρτου
και παρευθύς εφόρεσε τον σκούφον του αντάρτου,
(…)
Δύναμις επεσκίασε τον Θοδωράκη τότε,
προσήλθον δε εις την Βουλήν ακμαίοι πατριώται,
και απαρτία έγινε με βουλευτάς ογδόντα
και πρόσωπα καπνοφαντών παρήσαν ωχριώντα,
κι επί το βήμα έδραμε ο Θοδωράκης νήφων
κι εκ της Βουλής εζήτησεν εμπιστοσύνης ψήφον,
κι εκείνοι του την έδωσε κι εσείσθησαν οι θόλοι
και πάλιν αλληλούια οι φίλοι τού’παν όλοι.
(…)
Φως ιλαρόν κοιτάζοντες τα σκότη διαλύσαν
γεραίρομεν την έξαλλον του Θοδωράκη λύσσαν.
Χαίρε που μόλις έσπασε το άσπαστο Κορδόνι
μία δραχμή κατέβηκε και το Ναπολεόνι,
(…)
χαίρε λαμπρέ Θεόδωρε, Θοδώρα, Θοδωράκη,
χαίρε Αριστογείτονος εγγόνι και τσιράκι,
🙂
http://www.sarantakos.com/liter/xairet.html
ΓΤ said
https://www.degruyter.com/document/doi/10.12987/9780300182507/html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
117 Για γέιλια 🙂
voulagx said
#15: Κι ο τεντυ μπόυ ειναι ο θεοδωρος αγόρης.
ΣΠ said
Θόδωρος Μαραγκός
ΓΤ said
120@
Τι μου θύμισες…
Ζαγοράκης, ο… λαλίστατος ευρωβουλευτής. Καμιά δεκαριά χρόνια, κι είχε κάνει δύο ερωτήσεις: μία για τον Ζμπάουγκ και μία για απειλούμενους γαλέους.
Συναγωνιζόταν στην κοινοβουλευτική μογιλαλία τον Πύρρο Δήμα.
Βέβαια, πρώτος διδάξας στη μούγγα το αείμνηστο «ξόανο» Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
116 >>Πώς, αλήθεια, η Εκκλησία ανέχεται ονόματα όπως Ισίδωρος και Ζηνόβιος, που παραπέμπουν σε ειδωλολατρικούς θεούς;
Στο μεταξύ μαρτύρησαν και αγίασαν Ισίδωροι και Ζηνόβιοι (συμπτωματικά στον πληθυντικό και Αυτοί, είδα)
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
126 Ένα κακό σχετικό σχόλιο : Καλύτερα να μην ανοίγεις το στόμα σου και να σε λένε ηλίθιο , παρά να το ανοίγεις κ να το επιβεβαιώνεις
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στο ΘΕΟΤΡΕΛΟ αγόρι μας, τον Triant.😉
Πολύχρονος φίλε.👍😍
Αφιερωμένο εξαιρετικά.
Stazybο Hοrn said
Δεν έχω γνωρίσει Θόδωρο/α που να γιορτάζει σήμερα. Εκπλήσσομαι.
Haris Rigas said
Υπάρχει επίσης και το δημοφιλέστατο αρμένικο και γεωργιανό όνομα Pagrat, από το Παλαιο-ιρανικό Bagadāta («Θεόδοτος»), το οποίο απ’ ότι φαίνεται κρύβεται πίσω από την Βαγδάτη! https://en.wiktionary.org/wiki/%D8%A8%D8%BA%D8%AF%D8%A7%D8%AF#Persian
Μαρία said
131
Ούτε εγώ.
Εκπλήσσομαι επίσης που δεν αναφέρθηκε το φανταρίστικο σάλπισμα στο ρυθμό «Θοδώρα, Θοδώρα, πού ΄ν ο Θοδωρής»
Μιχάλης Νικολάου said
… Θεόδωρος είναι το δώρο του Θεού -ή των θεών, αφού το όνομα δεν είναι χριστιανικό, υπήρχε δηλαδή και στην κλασική αρχαιότητα. …
Στα αρχαία ελληνικά υπήρχε και το κατοπτρικό του Θεοδώρου, ο Δωρόθεος (και η Δωροθέα), ακόμα ο Θεοδόσιος και ο Θεόδοτος, αλλά και ειδικά θεοδοτικά ονόματα για επιμέρους θεούς: Διόδωρος, Αρτεμίδωρος, Απολλόδωρος, Ηρόδοτος. …
… Η Θεοδώρα έχει το Θοδώρα, το Ντόρα …
Dora la Exploradora ήταν ηρωίδα κινουμένων σχεδίων σε περιπέτειες ανά τον κόσμο με αγγλοϊσπανόφωνη χροιά.
Για το όνομα Dora βλέπω ότι πάει πολύ πίσω στον χρόνο:
«the names Theodora and Amphidora are attested in Linear B as 𐀳𐀃𐀈𐀨, te-o-do-ra, and 𐀀𐀠𐀈𐀨, a-pi-do-ra, respectively.
The masculine counterpart of the latter, i.e. Amphidoros, is also found: 𐀀𐀠𐀈𐀫, a-pi-do-ro.[5]»
Μιχάλης Νικολάου said
124, … #15: Κι ο τεντυ μπόυ ειναι ο θεοδωρος αγόρης. …
Αγόρης είναι όντως υπαρκτό επώνυμο (ξέρω τουλάχιστον έναν!)
Costas Papathanasiou said
Καλημερα.
Χρόνια πολλά, πρωτίστως και δικαιωματικά, στη Λουκρητία, την εορτάζουσα σήμερα μετά του Αγίου Ευλογίου,( Επισκόπου Κορδούης το 858 μ.Χ. που έκρυβε τη Χριστιανή Λεωκρητία για να μην πέσει στα χέρια τον μουσουλμάνων που ήθελαν να την αλλαξοπιστήσουν, με συνέπεια να συλληφθούν ομού και ν’ αποκεφαλιστούν ως ένοχοι αντιμωαμεθανισμού).
Σημειωτέον ότι στους αυριανούς ονομαστικώς εορτάζοντες (εκτός Δωροθέας/ΝτόροθυΝτόρας/Δόρας-π.χ. Στράτου- κι άλλων 5-6 Δωρόθεων), μπορούμε να προσμετρήσουμε και 9 διαφορετικές Άγιες/Όσιες Θεοδώρες, με πλέον επίκαιρη την Οσία Θεοδώρα την πριγκίπισσα (την κατά κόσμον ρωσικόν Βάσσα, από το πάλαι ποτέ Πριγκιπάτο της Σουζδαλίας, Περιφέρειας Βλαντίμιρ, που το 1392 υπήχθη στο Πριγκιπάτο της Μόσχας), την εορτάζουσα στις 16 Απριλίου (ημερομηνία καλύτερη ως εκ τούτου και για γιορτή της “γαλαζοαίματης” Theodora Greece- βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1_%CE%93%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%82). Επίσης (βλ.σχ.1) έχουμε και μια ντουζίνα Αγίους ή Οσίους Θοδωρήδες [π.χ. Ο Άγιος Θ. του Τόμσκ (στις 20 Ιανουαρίου.,βλ. και Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων στις 10 Ιουνίου), ο Άγιος Θ. ο Χατζής ο Μυτιληναίος (30 Ιαν.) κ.ά.).
Αξιοσημείωτο λοιπόν που ένας νεοσύλλεκτος φαντάρος (:τήρων=»ψάρακας»), όχι μόνο γιορτάζει ισοτίμως με έναν Στρατάρχη, έκαστο Σαββάτο 1ης βδομάδος Σαρακοστής, αλλά η Σύναξη αυτών των δύο στρατευθέντων συμπαρασύρει, συστρατεύει εντέλει για γιορτή, τόσους πολλούς εθελοντές ομόδοξους, διάσπαρτους στο χώρο και το χρόνο. (Λες , κατά βάθος, νά’μαστε στρατόκαυλοι— που λέει κι η Λουκρητία;βλ. και σχ.38)
Spiridione said
133. Δεν διάβασες το άρθρο και τα σχόλια 🙂
Για τον Ψευτοθόδωρο, τον παλιό τύπο της Αθήνας, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα ονλάιν. Εδώ ένα άρθρο που μάλλον έχει πηγή τον Νατσούλη
https://kerpini.blogspot.com/2016/07/blog-post_28.html
στους Άθλιους των Αθηνών του Κονδυλάκη υπάρχει αναφορά σε Ψευτοθόδωρο που ασχολούνταν με αρχαιοκαπηλεία, πλαστά αρχαία κτλ.
https://books.google.gr/books?id=UMRBAAAAYAAJ&pg=PA200&dq=%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwic1_P7p772AhXS0aQKHXNPC9sQ6AF6BAgCEAI#v=onepage&q=%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82&f=false
Αλλά βλέπω είχε ασχοληθεί με το θέμα και ο νομισματολόγος και αρχαιολόγος Ι. Σβορώνος. Στο περιοδικό που εξέδιδε Journal international d’archéologie numismatique, Τόμοι 20-21, υπάρχει άρθρο με τίτλο Ο δίσκος του Ψευτοθόδωρου
https://books.google.gr/books?hl=el&id=92NIAAAAYAAJ&dq=%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%82+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%85+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89+%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CF%8C%CF%87%CE%B8%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%84%CE%AE%CF%82+%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82+…&focus=searchwithinvolume&q=%CE%A8%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85
Δυστυχώς δεν φαίνεται ολόκληρο.
Πού είναι ο Δύτης που του αρέσουν αυτά να ασχοληθεί;
Και εδώ μια άλλη αναφορά σε βιβλίο νομισματικής
https://books.google.gr/books?id=fHwaAAAAYAAJ&q=pseudothodoros&dq=pseudothodoros&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjnopGbpr72AhXTRfEDHZGSCpMQ6AF6BAgCEAI
Spiridione said
Του Σβορώνου ένα απόσπασμα εδώ
https://books.google.gr/books?id=92NIAAAAYAAJ&q=%CE%B5%CE%BA+%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D+%CE%A8%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85&dq=%CE%B5%CE%BA+%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D+%CE%A8%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjNl6Ghrb72AhW-SPEDHeB3DY0Q6AF6BAgIEAI
Μαρία said
137
Πωω! Το διάβασα αλλά πηδώντας αράδες. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη.
ΓΤ said
136@
-Τι περιμένουνε στην Αγορά Σαραντάκου τόσοι άγιοι συναθροισμένοι;
Eίναι οι βάρβαροι σχολιασταί να φθάσουν σήμερα,
τρισάθλιοι των αράδων βουρλισμένοι,
διψάνε να τα ψάλλουν όχι ανήμερα,
΄τί δεν βαριούνται ευφράδειες και δημηγορίες,
με ιοβόλα βέλη θα τοξεύσουν μύριες κατηγορίες.
Αυτοί οι βάρβαροι σχολιασταί είναι μια κάποια λύσις
ίνα ευδώρως αποφεύγηται του εγκεφάλου η πλύσις.
Sofia said
30.Για τους παλιούς είναι και ο Θόδωρος του Καραμανλή.
Και για τους νεότερους ο Ρουσό- 🙂
ΓΤ said
140@
να τα ψάλουν
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
141. >>30.Για τους παλιούς είναι και ο Θόδωρος του Καραμανλή.
Και για τους νεότερους ο Ρουσό
Και για τον νεονεότερους ο Σκυλακάκης 🙂 εε
κι ο …Θεοδωρικάκος!
130 Το πρωί ,ανοίγοντας και βλέποντας τον τίτλο, πήγα στο ημερολόγιο καθότι κλονίστηκε η βεβαιότητα ότι των Α.Θεοδώρων είναι πάντα Σάββατο 🙂 . Νόμιζα ότι είναι και ψυχοσαββατιανοί, αλλά αυτό δεν το έψαξα 🙂
Μαγδαληνή said
140. Εξαιρετικό à la manière de … ΓΤ. Μπράβο!
Costas Papathanasiou said
140,142: Άψογος!
.Χρήζει σαφώς η οίηση
ιχθύος αγίου και ανάλμου
μία βαρβάτη ποίηση
βαρβάρου εξαψάλμου
BLOG_OTI_NANAI said
Κάποια σύνθετα με το θ(ε)όδωρος (υπάρχουν και αρκετά ακόμα):
Costas Papathanasiou said
145: και διορθώνω τον ¨βαρβαρισμό” μου, ομοίως και …επιμελώς : “οίησις” και “μίας βαρβάτης ποίησης”
Κιγκέρι said
136: Καλέ γιορτάζει σήμερα η Λου; Χρόνια της πολλά!
Triant said
Ευχαριστώ πολύ για αύριο 🙂 (Γειά σου Λάμπρο συγκρατημένε)
Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής:
5: 🙂
26: Αν με πει κάποιος Θόδωρα, ξεκινάει πολύ άσχημα τη σχέση μας.
75: Αυτό με τα φωνήεντα έχει μεγάλη πλάκα. Είδαμε και πάθαμε να καταλάβουμε οτι ο μικρός με το ‘γισιβούλι’ (το οποίο ζήταγε μετ’ επιτάσεως) εννοούσε το γλειφιτζούρι!
Costas Papathanasiou said
148:Έτσι μας λέει η Ορθοδοξία (βλ. https://www.onomatologio.gr/%CE%9F%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AF%CE%B1, και https://www.saint.gr/03/11/index.aspx ). Σπανιόλα μαρτυρήσασα υπέρ πίστεως στην Κόρντοβα, θύμα της μισαλλοδοξίας πολεμοχαρών ισλαμιστών εξ Αραβίας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
148, η γατίσια της περσόνα που βεβαίως χρόνια πολλά πολλά να την έχει να μας γλυκονιαουρίζει γατορίμες, λουμιστές 🙂
149γ Θόδωρας είναι ο Πάγκαλος 🙂
Θοδωρή και καραΘοδωρή ν΄αγαπιόμαστε λοιπόν! 🙂
δ) σισοσίφωνο το θερμοσίφωνο του μικρού μας
Παραλλαγές & Υποκοριστικά
Θόδωρος, Δώρος, Θοδωρής, Θωρής, Θόδης, Θόδος, Θόικος, Τιοτιός, Ρούλης, Φωρής, Χωρής
Θοδώρα, Δώρα, Ντόρα, Ντορέτα, Ντορίτα, Θοδωρούλα, Ρούλα
https://www.onomatologio.gr/
Δύτης των νιπτήρων said
137 Α, κρατάω σημείωση να τα διαβάσω από βδομάδα
sarant said
Eυχαριστω για τα νεότερα!
118 Χρόνια πολλά φίλτατε!
121 Α γεια σου!
131 Οι Θοδωρήδες γιορτάζουν αύριο (και όχι όλοι). Σήμερα μόνο οι αρτινές Θεοδώρες. Αλλά το άρθρο μπήκε σήμερα λόγω μεζεδακιών αύριο.
133 Αναφέρθηκε αφού!
137-8 Ωστε με νομίσματα και πλαστά αρχαία, μάλιστα
146 Μπράβο Μπλογκ.
149 Χρόνια πολλά για αύριο λοιπόν!
Γιάννης Μαλλιαρός said
135 Εγώ Αγορίτσα!
Σχετικά με τα υποκοριστικά και τη μόδα της μη αλλαγής του βαφτιστικού (καθαρευουσιάνικου) ονόματος
Ο γιος μου είναι στα χαρτιά Δημήτρης και μέχρι ν’ αρχίσουν τα ονόματα να υπάρχουν έτοιμα όλο έπρεπε να διορθώνει αυτούς που τον έγραφαν (σε σχολείο, στρατό κλπ).
Έχω μια ξαδέρφη που όλα τα χρόνια την ήξερα Ντόρα. Ξαφνικά μου δηλώνει πως θέλει να τη φωνάζουν Θεοδώρα. Αμ δε. Απ’ τους παλιούς γνωστούς κανένας. Εγώ (αν το θυμηθώ) τη λέω (επίτηδες) Θοδώρα ή ακόμα καλύτερα Θοντόρα. Στην αρχή την ενοχλούσε, μετά άρχισε ν’ ακούει σε όλα 🙂
Η μόδα του να μην αλλάζει το επίσημο όνομα (που λέει και στο #20) έχει διπλή αιτία: αφενός η μόδα κι αφετέρου το γεγονός πως απ’ τη μια βγάζεις το όνομα του πεθερού ή της πεθεράς αλλ’ απ’ την άλλη δεν ακούγεται το ίδιο. Ο παππούς Κώστας γίνεται πια Κωνσταντίνος και διαφοροποιείται (και του τη σπάνε οι άλλοι παππούδες πως δεν βγήκε τ’ όνομά του)! Μούχει τύχει…
Γιάννης Μαλλιαρός said
Απ’ το πρωί θέλω να το γράψω κι όλο το ξεχνώ. Ώστε Θεοδώρου ο Μπογδάνος! Να τον σεβόμαστε 🙂
Χαρούλα said
Προ-ευχές😊😉! Χρόνια πολλά! Γεροί και ευτυχισμένοι οι Θοδωρήδες και οι Θοδώρες της παρέας! Ο Theo μας είπε πέρσι νομίζω πως δεν γιορταλζει γιατί είναι Θεο+κάτι άλλο.
Εμείς στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμε τα: μουγγοθόδωρος και παστρικοθοδώρα. Πάντα με περοπαιχτικό και καλωσυνάτο τρόπο όμως.
Και αφού άργησα, και μου φαίνεται πως τα γράψατε όλα, μια μικρή συνεισφορά(από wiki)
→ Αμχαρικά: ቴዎድሮስ ( tewodros )
→ Αραβικά: تَادْرُس ( tādrus )
→ Γεωργιανά: თევდორე ( tevdore )
→ Λατινικά: Theodorus ( δείτε εκεί για περαιτέρω απόγονους )
→ Παλαιά Αρμενικά: Τεοδωρος ( Tʿēodoros )
⇒ Παλαιά Αρμενικά: Τόρος ( Tʿoros ) ( συντόμευση )
Αρμενικά: Τόρος ( Tʿoros )
→ ⇒ Πολωνικά: Torosowicz
→ Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική: [Όρος;]
→ Βουλγαρικά: Теодор ( Teodor ) , Тодор ( Todor )
→ Μακεδονικά: Теодор ( Teodor ) , Тодор ( Todor )
→ Mordvinic:
Erzya : Кведор ( Kvedor )
Moksha: Кведор ( Kvedor )
→ Ρωσικά: Фёдор ( Fjódor ) , Ѳёдоръ ( Fjódor )
→ Εσθονικά: Φιοντόρ
→ Λετονικά: Φιοντόρ
→ Μάντσου:ᡶᡳᠶ᠋ᠣᠣᡩ᠋ᠣᡵ ( σε καλό ή )
→ Σλοβάκος: Fedor
→ Σερβοκροατικά:
Κυριλλικά: Теодор , Тодор
Λατινικά: Teodor , Todor
→ Ουκρανικά: Федір ( Fedir ) , Теодор ( Teodor )
→ αλβανικά: Todhër , Todhëri
rogerios said
Καλησπέρα! Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες κι εορτάζοντες!
@6, 10: Τα διαλυτικά πάνω από το ρωσικό «е», τα οποία τρέπουν το «ε» σε «ιο», συνήθως δεν γράφονται (όπως κανονικά δεν σημειώνονται ούτε και οι τόνοι). Ο αναγνώστης υποτίθεται ότι ξέρει και θα διαβάσει σωστά. Φυσικά με αυτόν τον τρόπο (και δεδομένων των κανόνων μεταγραφής στο λατινικό αλφάβητο) τα θύματα είναι αμέτρητα. 😉
Ο Γρηγόρης ο Ποτιόμκιν πρέπει να είναι το γνωστότερο, μια και όλοι και παντού τον λένε Ποτέμκιν. Μερικά ακόμη παραδείγματα είναι ο στρατηγός Γεριόμενκο (που τον λέμε Γερεμένκο ή Ερεμένκο), ο βετεράνος μπασκετμπολίστας Στανισλάφ Γεριόμιν (Ερέμιν και σπανιότερα Γερέμιν), ο Ρουμπλιόφ (όχι ο αγιογράφος και ήρωας την ταινίας του Ταρκόφσκι, αυτόν τον μάθαμε σωστά, αλλά ο τενίστας που «Ρούμπλεφ» τον ανεβάζουμε και «Ρούμπλεφ» τον κατεβάζουμε) και οι διάφοροι Κοβαλιόφ που καταλήγουν ¨Κόβαλεφ». Στα καθ’ ημάς μάλλον τη γλίτωσαν Χρουστσόφ και Γκορμπατσόφ (στους Φράγκους, όμως, ακούς και διαβάζεις για Κρούστσεφ και Γκορμπάτσεφ). Σημειωτέον ότι στα ουκρανικά δεν υπάρχει πρόβλημα, μια κι αυτοί γράφουν στις αντίστοιχες περιπτώσεις «ьо» (π.χ. Ковальов).
Δεν μετέγραψα τα ονόματα φωνητικά (πρακτικά που μάλλον ψέγει ο Πέπε στο 6). Μετά από διάφορους πειραματισμούς έχω καταλήξει εδώ και κάποια χρόνια να μεταγράφω ακολουθώντας τον σωστό τονισμό και τα «ё». Τα υπόλοιπα είναι δύσκολα, αν εξαιρέσουμε το άτονο «ο» που ακούγεται σχεδόν σαν «α» (οπότε «Πατιόμκιν» και «Καβαλιόφ» 🙂 ). Πώς όμως να αποδώσεις σε ελληνική γραφή το άτονο «е»; Πώς να αποδώσεις το «т» και το «д» όταν βρίσκονται μεταξύ δύο (συγκεκριμένων) φωνηέντων ή και σε κάποιες ακόμη περιπτώσεις; Πας, επομένως, συμβατικά κι αφήνεις στην άκρη τα φιλόδοξα σχέδια ακριβούς αποτύπωσης της προφοράς.
rogerios said
@156: Χαρούλα, στα πολωνικά ο Θεόδωρος είναι κανονικά Teodor (ο άγιος είναι Święty Teodor), αλλά το όνομα απαντά σπανιότατα έως καθόλου. Bogdan βρίσκεις κάμποσους. Πιο συχνοί ο Δωρόθεος (Doroteusz) και, κυρίως, η Δωροθέα (Dorota).
Πέπε said
157
> Δεν μετέγραψα τα ονόματα φωνητικά
Κανείς δε γράφει φωνητικά. Τα μετέγραψες μια χαρά φωνολογικά, όπως επιδιώκουν να κάνουν και στην αυθεντική τους μορφή τόσο η ρώσικη όσο και η δικιά μας γραφή.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Χρόνια πολλά και καλά στον Triant και σε όλους/ες που γιορτάζουν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
156# Χαρούλα!!! Μακεδονικά??? Πιπέρι!!!
Μαρία said
158
Ντορότα κι η σπουδαία σκηνοθέτρια που είδαμε τις ταινίες της στο φεστιβάλ το 2010 και τη λέγαμε μεταξύ μας Δωροθέα χωρίς να καταφέρουμε να προφέρουμε το επώνυμό της http://www.myfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=19&id=87520
https://en.wikipedia.org/wiki/Dorota_K%C4%99dzierzawska
Να την ψάξετε οι σινεφίλ και να δείτε οπωσδήποτε το Ώρα να πεθάνεις.
AndreasM said
Απ’ όσο πρόσεξα, δεν αναφέρθηκε στα σχόλια: στον χώρο του Ιονίου, επτάνησα και παράλια Αιτωλοακαρνανία τουλάχιστον, η Θεοδώρα γίνεται Λόλα.
sarant said
157 Για τον τενίστα είχαμε μια διαφωνία στο Τουίτερ προ καιρού -και φαίνεται ότι και η παγκόσμια ομοσπονδία Ρούμπλεφ τον προφέρει. Εγώ συμφωνώ μαζί σου πάντως.
rogerios said
Τι διαφωνία, Νικοκύρη; Αφού Ρουμπλιόφ τον λένε, Рублёв . 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
137: Υπάρχουν σκόρπιες αναφορές για τον ψευτοθόδωρο που τον συνδέουν με απάτες σχετικές με αρχαία. Πάντως φαίνεται να κυκλοφορούν πολλά που μάλλον δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων.
Τέλος πάντων, μια ιστορία του ψευτοθόδωρου ενσωματωμένη σε άρθρο σχετικά με απατεώνες Έλληνες στην Αμερική, λέει:
BLOG_OTI_NANAI said
Μια περαστική αναφορά στον ψευτοθόδωρο και καλές ιστορίες με ψέματα από τον Άννινο:
Πέπε said
167
Αυτό το τελευταίο είναι του Μυγχάουζεν. Όχι ένα τρυγόνι αλλά ένα ολόκληρο κοπάδι, που τα διαπέρασε ρίχνοντάς τους με πυροβόλο μια σούβλα.
Χαρούλα said
#161 Χτήνος, όταν το είδα, γελούσα μόνη μου… πάλι πάρτυ θα έχουμε!😂
Δεν νομίζω να ακούστηκε. Ή μου διέφυγε…
ΛΑΜΠΡΟΣ said
149 – Δεν φταίω ρε συ, ο Νικοκύρης φταίει με τον παραπλανητικό τίτλο, πού να ξέρω πότε είναι των αγίων Θεοδώρων άθρησκος άνθρωπος; Είδα φώς και μπήκα, το άρθρο δεν με κατατόπισε αρχικά, (το υπόλοιπο δεν το διάβασα) ήμουν και βιαστικός, δεν είδα τα σχόλια. Δε βαριέσαι, ευχές είναι.😂
Η πλάκα, είναι που πήρα να ευχηθώ και στον κουμπάρο μου τον Θοδωρή, – χρόνια πολλά κουμπάρε – ευχαριστώ αλλά αύριο γιορτάζω – τι λές ρε, σήμερα – τι σήμερα ρε, αύριο, πιωμένος είσαι; – πάς να λουφάρεις το κέρασμα ρε τουρκόγυφτε, σήμερα είναι, έχω έγκυρη πληροφόρηση (το ιστολόγιο 😂) – καλά έλα να σε κεράσω αλλά αύριο γιορτάζω – τότε βάζω τα μεγάλα μέσα, Παπέν πότε είναι των αγίων Θεοδώρων; – αύριο!- @@@@@🤢😂
«Αν με πει κάποιος Θόδωρα, ξεκινάει πολύ άσχημα τη σχέση μας.»
Αν σε πεί Θοδώρα; 😂😂😂
Κι αυτοί οι παλαβοί για σένα.😂
BLOG_OTI_NANAI said
168: Ναι, αν και βλέπω κάποιες διαφορές. Η διαδικασία μαγειρέματος π.χ. είναι πιο πολύπλοκη στον Άννινο. Φαίνεται πάντως ότι την ιδέα την πήρε από εκεί.
ΧριστιανοΜπολσεβίκος said
Κι εδώ (δυτική Αιτωλ/νία) ο Θόδωρος γίνεται Ράκιας (ο Μάκης Μάκιας, ο Τόλης Τόλιας κ.λ.π.
Δεν θυμάμαι γιατί η Δορα Στράτου έγραφε με όμικρον το όνομά της.
sarant said
165 Υποστήριζαν (οι κακοί) ότι προφέρεται Ρούμπλεφ, λέμε.
loukretia50 said
Triant, Χρόνια καλά ! ας είναι κι από σήμερα!
Και ευχές για σας που δε γνωρίζω!
=====================
136. Costas Papathanasiou
Γιορτάζει η περσόνα μου μαζί με τον Ευλόγιο?
Μήπως εξίσου εύλογα να ευχηθώ στον Βλόγιο?
Ευχαριστώ πολύ για το εύρημα, ιδέα δεν είχα, άλλωστε δε μ΄αφήνουν ν΄αγιάσω!
btw,
Οι Λουκρητίες που μου ενέπνευσαν το όνομα είναι τρεις, αν και δεν ταυτίζομαι με καμιά, όλες είναι too much!
– η διαβόητη φαρμακίστη Βοργία , γνωστή κουλτουριάρα,
– η ενάρετη , μέχρις αυτοκτονίας , Ρωμαία, που έγινε μοντέλο μετά θάνατον και λέγεται ότι με κάποιο τρόπο επανέφερε τη δημοκρατία.
– η του Αρκά διαχρονική, νευρωσάρα με θεματάκι
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJ88LcVxSdQtiuM6RoxEZfeNpvby02UcjZWWDBmYyZXWJwMO0Y4EfNMVYIOJhlIXaE1F4&usqp=CAU
Άλλωστε είμαι γάτα, αν και όχι της διπλανής πόρτας!
YΓ : Μια μικρή διόρθωση, το σχόλιο για τους στρατόκαυλους που αναφέρατε πάει στο Εμπάργκο – πού αλλού! – και είναι το 78.
(δικαιούμαι μια αυτοαναφορά, εσείς το ξεκινήσατε!)
https://sarantakos.wordpress.com/2022/03/09/embargo/#comment-799364
Κιγκέρι, ΕΦΗ- ΕΦΗ, μιλ μερσί!
ΓΤ ωραίος!
antonislaw said
103,104
Το χωριό Θεοδώρα ή Θοδωρα στο Ρεθυμνο δεν είναι το Γενί Γκαβέ. Το Γενί Γκαβέ(Νέο Καφενείο) λεγεται από τη δεκαετία του 1960 Δροσιά. Εχει δε το καλύτερο σουβλιστό μωρογούρουνο που εχω φαει ποτέ και προκαλώ οποιονδήποτε παλαιοελλαδιτη που περάσει από τη Γενί Γκαβέ-Δροσιά ,στον παλιό δρομο Ρεθύμνου-Ηρακλειου, να δοκιμάσει για να «ακούσει γερακιού φωνή».
.https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%AC_%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82
https://www.google.com/amp/s/www.tanea.gr/1999/07/30/greece/i-goiteia-krybetai-stin-parakampsi/amp/
Spiridione said
Η παστρική Θοδώρα είναι παλιά παροιμία
Παστρική καλή Θοδώρα το τζαρούχι και το τζουκάλι
https://books.google.gr/books?id=vKcWAAAAYAAJ&pg=RA3-PA251&dq=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiWvMeg_772AhUSgv0HHbJcBEsQ6AF6BAgGEAI#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1&f=false
Και αυτός ο Παρθένιος Κατζιούλης που δεν το ήξερα είχε βγάλει συλλογή παροιμιών τον 18ο αιώνα με παροιμίες στην καθαρεύουσα
Κεκαθαρμένη Θεοδώρα , την εμβάδα εν τρυβλίω
https://books.google.gr/books?id=iSRGAAAAYAAJ&pg=PA124&dq=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjP9PqCgL_2AhVnh_0HHdYgCb8Q6AF6BAgKEAI#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1&f=false
loukretia50 said
Και λόγω της ημέρας…
Θεόδωρος – γλυκός παππούς, και Θεοδώρες δύο
Δώρα θεού στο σόι μας, την κάναμε λαχείο!
Μεγάλη οικογένεια σε μακρινές ηπείρους
Κουλτούρα που μας χάρισε συνδυασμούς απείρους
ΛΟΥ
Εγώ δεν ξενιτεύτηκα, κι ας τόθελα!- ομνύω!
Κι έχω ανηψιό το Θοδωρή, μα τον φωνάζω θείο! *
* Theo – θεούλης!
Συνεχίζω ακάθεκτη λίγο γενικότροπα :
Άγνωστος στο Αμέρικα ο Θόδωρας ο Γρύλλος
που είχε φίνο ουζερί, στην πιάτσα ήταν θρύλος.
Μα ήρθαν δύσκολοι καιροί και έφυγε στα ξένα
Κι αν τον ρωτήσουν πώς περνά, σφυρίζει Μακαρένα
ΛΟΥ
Σερβίρει πίτα με ντονέρ – κι ας έχει βίγκαν κόρη,
Κι οι χωριανοί του αγνοούν πως τον φωνάζουν Ντόρη !
————————————————————-
Και ψιλοάσχετο, για τα ονόματα που αλλάζουν :
Χάθηκε στο Αμέρικα το κλέος , Ηρακλή !
«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο… » ουδόλως ωφελεί
στη χώρα των ευκαιριών – μεγάλη χαρμανιέρα,
Άθλος με λάθος κίνηση να μείνεις στη σκακιέρα
ΛΟΥ
Κι ο Γιαπωνέζος σούπερ μπος θα σε φωνάζει «Λη»
sarant said
175 Συμφωνώ για το γουρουνόπουλο στο Γενί Γκαβέ. Πολύ θέλω να ξαναπάω.
176 Ναι, τον έχει ως πηγή ο Ν. Πολίτης. Και αρχές 18 αιώνα.
Costas Papathanasiou said
Χρόνια πολλά λοιπόν σε Θεοδώρες και Θοδώρους με όλες τις γνωστές παραλλαγές τους!
Να θυμηθούμε ενδεικτικά ως εκ τούτου -μεταξύ πολλών- και κάποιους συνονόματους και συνονομαστούς— τον “Πτωχοπρόδρομο” που στιχουργεί και το Αγιώνυμο σημερινό ζευγάρι, πλάι στο δίδυμο των καβαλάρηδων Δημήτρη-Γίώργη:
«…σὺ βασιλέων βασιλεὺς καὶ πάντων σὺ δεσπότης,/ ρῦσαι με τῆς στερήσεως, ρῦσαι με τῆς πενίας,/ τῶν δανειστῶν μου, βασιλεῦ, λῦσον τὰς ἀπαιτήσεις,/ οὐδὲ γὰρ φέρειν δύναμαι τὰς τούτων κατακρίσεις,/ τοὺς τέσσαρας προβάλλομαι, θεόστεπτε, μεσίτας,/ τοὺς μαρτυρήσαντες στερρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ λόγου,/ Γεώργιον, Δημήτριον, Τύρωνα, Στρατηλάτην,…» (Θεόδωρος Πρόδρομος, ,Ποίημα Γ’, στ. 283-289 )
…“Το χέρι(1923)” του Θόδωρου Σκουρλή (βλ. http://www.katiousa.gr/logotechnia/poiisi/kyriaki-proi-m-ena-poiima-to-cheri-tou-thodorou-skourli/ ):
.«..Ξέρει να ρίξει , ως ήξερε να χτίζει,/ να πλερωθεί το απλέρωτο ψωμί,
Το χέρι ετούτο, εμπόρευμα που αξίζει/ κι έχει ξεπέσει τόσο στην τιμή!…»
..τον μάγιστρο εβδομοτεχνίτη (που μας λείπει) :
[“Ξεχάστε με στη θάλασσα”]
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας
Είμαι επισκέπτης
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά
κι έπειτα δεν μου ανήκει
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει “δικό μου είναι”
Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία
Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε
Ότι δεν έχω καν όνομα
Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο
Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω
Ξεχάστε με στη θάλασσα
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.
(ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982, προ σεναρίου ταινίας “Ταξίδι στα Κύθηρα”)
…τον λεξιλάγνο Θοδωρή Γκόνη:
«(…)Τα κορίτσια απ’ την Καβάλα/ με το λάμδα το παχύ
με ρωτήσανε μες στ’ άλλα/ και αγάπη τι θα πει
Έτρεξα στα λεξικά μου/ τον «Πυρσό» και το «Λαρούς»
άνοιξα το «Δημητράκο»/ ρώτησα τους Κλασσικούς
Όλοι μου `παν μ’ ένα στόμα/ δεν υπάρχει συνταγή
ρώτα την καρδιά σου μόνο/ κάνε εκείνη ό,τι σου πει.»
(Δυο κορίτσια απ’ την Καβάλα – 1994 )
..και το τραγούδι “Όνειρα” σε στίχους/μουσική και συνεκτέλεση (μετά του Μίλτου Πασχαλίδη) Θοδωρή Κοτονιά (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=U2esrwl5cpM&t=2s )
ΣΠ said
176
Παστρική καλή Θοδώρα το τζαρούχι ‘ς το τζουκάλι
ΣΠ said
168
Κοπάδι ή σμήνος;
Μαρία said
181
Και κοπάδι.
Stazybο Hοrn said
131, 133, 153: Στέκομαι διορθωμένος, λοιπόν: ΔΕΝ έχω γνωρίσει Θόδωρο/α που να γιορτάζει σήμερα Σάββατο. Όλοι κι όλες που ξέρω, γιορτάζουν σταθερά με τον Στρατηλάτη. Εκπλήσσομαι. Εσείς οι υπόλοιποι;
Triant said
Ευχαριστώ πολύ για τις φρόνιμες ευχές.
183: Εγώ αντιθέτως, όσοι Θοδωρήδες ξέρω και δεν είναι λίγοι (στο γραφείο μόνο είμαστε τρείς – από τους 15 συνολικά άντρες) γιορτάζουν σήμερα (πια). Μιλάω για Αθήνα και Πελοπόννησο όμως. Παραπάν’, παρακάτ’ και παραδίπλα δεν ξέρω.
Ο (δυστυχώς) συνονόματος έχει καιρό να φανεί. Θα έχει απεργία το επιτελείο (ή το Ληξιαρχείο).
Μαρία said
183
Τώρα βλέπω και στο ημερολόγιο μου την άγνωστή μου Θεοδώρα εν Άρτη. Μια φίλη μου Δώρα γιορτάζει το Φεβρουάριο.
Μαρία said
184
Ε τότε χρόνια πολλά και καλά.
Stazybο Hοrn said
Άλλος ένας διχασμός βορρά-νότου, κατά τα φαινόμενα…
Triant said
186: Ε τότε, ευχαριστώ πολύ 🙂
Μαρία said
188
Τόσο καιρό σε είχα κάτι σε Τριαντάφυλλο.
Triant said
189: Μού ‘κοψες το πουλί μετά συγχωρήσεως (δεν είναι η πιό γελοία έκφραση; Το ‘μετά συγχωρήσεως’ εννοώ. Χειρότερη και από την ‘με το συμπάθειο’)
Triant said
189: Το Triant:
https://sarantakos.wordpress.com/about/#comment-158427
Από τα βάθη της ιστορίας (1980).
Κιγκέρι said
174: >>…Οι Λουκρητίες που μου ενέπνευσαν το όνομα είναι τρεις..
Δηλαδή θες να πεις ότι το Λουκρητία δεν είναι το πραγματικό σου όνομα; Κάτι γκρεμίστηκε μέσα μου…
sarant said
184 Πράγματι, έχουν σταματήσει οι προσπάθειες εισοδισμού -αν και είχαμε μία πριν από 10 μέρες που την απέρριψα εξαρχής.
191 Βρε τι θυμήθηκες! Εγώ τα μέιλ θυμόμουν, αλλά το σχόλιο αυτό το είχα ξεχάσει.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Χρόνια πολλά και καλά στους Θόδωρους του ιστολογίου και στις Θοδώρες που γιορτάζουν σήμερα (αλλά και σ’ αυτούς που δεν γιορτάζουν 🙂 )
Γιάννης Μαλλιαρός said
190
Τα μήκους σημαντικά, τα μεγέθους ενδεικτικά και ο αριθμός τρία συντάσσονται «μετά συγχωρήσεως» 🙂
antonislaw said
Χρόνια πολλά ιδιαιτέρως στον Triant για σήμερα!
Και επειδή αναφέρθηκε ο σημαντικός λαϊκός συνθετης Θόδωρος Δερβενιώτης αλλά δεν αναρτηθηκε νομίζω κανένα τραγούδι του να βαλουμε και να αφιερώσουμε και στους εορταζοντες και στις εορτάζουσες!
Ένας μπαγλαμάς μουρμούρης, στιχοι Κώστα Βίρβου, ερμηνεία Γιώργος Μουφλουζέλης
Myriolis said
0
«Ghebreyesus (έχω την εντύπωση ότι το επώνυμο αυτό σημαίνει Υπηρέτης του Ιησού, παναπεί Χριστόδουλος, αλλά μπορεί να λέω κοτσάνα).»
Ο γιος μου έχει ένα συνάδελφο από την Αιθιοπία που είναι Gebregiorgis (κι αυτός με τη σειρά του έχει ένα φίλο Gebremichail!). Μου έχει εξηγήσει ότι σημαίνει του Γιώργη, δούλος του Γιώργη. Οπότε μάλλον δίκιο έχεις.
ΓΤ said
Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ
MA said
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους/στις εορτάζ-οντες/ουσες
Τον αγαπημένο της Εντιθ Πιάφ δεν τον είδα στα σχόλια:
Κώστας said
#2: Εγώ το έχω ακούσει από την γιαγιά μου στην εξής παραλλαγή:
Θοδωρή θοδωρή τ’ άλογό σου δεν μπορεί δώστου βρώμη και τα(γ)ΐ ( ; ) να πηδάει σαν τρα(γ)ΐ.
ΓΤ said
200@
ταγή
sarant said
198 Σελασιέ όμως δεν είναι (εδώ) ο Χαϊλέ αλλά η Αγία Τριάδα.