Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγιοθοδωρίτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Μαρτίου, 2022


Που τα λέω έτσι επειδή σήμερα είναι των Αγίων Θεοδώρων. Βέβαια εμείς το σχετικό εορταστικό άρθρο το είχαμε χτες, ακριβώς επειδή σήμερα Σάββατο είθισται να βάζουμε το πολυσυλλεκτικό μας άρθρο με τα στραβά και ανάποδα της γλωσσικής κυρίως επικαιρότητας, τα κοινώς λεγόμενα μεζεδάκια, που και σε καιρό πολέμου συνεχίζονται.

Αφού λοιπόν ξαναπούμε χρόνια πολλά στον φίλο μας τον Τριάντ που γιορτάζει σήμερα, στον Θόδωρο Πέππα επίσης και σε όσες και όσους ακόμα μας διαβάζουν και γιορτάζουν, ξεκινάμε.

Και ξεκινάμε με ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι σε σχέση με τον πόλεμο ή ακριβέστερα με τις συνέπειες του πολέμου στις τιμές των καυσίμων.

Η οθονιά (σκρίνσοτ, που λέει ο κ. Μπαμπινιώτης) αριστερά είναι από το λάιβ της Καθημερινής, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω λινκ αφού διαρκώς τόσο προστίθεται υλικό στη συγκεκριμένη σελίδα.

Όπως βλέπετε, το the price of gas at the pump που αναφέρεται στο τουίτ του Λευκού Οίκου έχει αποδοθεί «η τιμή του φυσικού αερίου».

Ναι, το gas μπερδεύει. Οπωσδήποτε χρωστάμε άρθρο για τα καύσιμα (αν και έχουμε γράψει παλιά για το γκάζι και το χάος), ωστόσο ας πούμε τώρα ότι ενώ στη Βρετανία και στον υπόλοιπο κόσμο gas σημαίνει αέριο, στην Αμέρικα το gas είναι σύντομη μορφή του gasoline, δηλαδή εννοεί τη βενζίνη.

Ωστόσο, ο συντάκτης που έκανε τη γκάφα δεν έχει δικαιολογία, διότι στο τουίτ λέει καθαρά «at the pump», παναπεί «στην αντλία» δηλαδή στην αντλία του βενζινάδικου. Οπότε, έπρεπε να το προσέξει.

* Μια και αναφέραμε και το βενζινάδικο, ένα ευφυολόγημα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, είναι ότι το βενζινάδικο ετυμολογείται από τις λέξεις «βενζίνη» και «άδικο».

Έχω δει και μιμίδια με τον Μπαμπινιώτη (στη γνωστή φωτογραφία με το βιβλίο) να προτείνει αυτή την ετυμολογία.

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό σχετικό με τον πόλεμο.

Στην αφίσα της Διεθνούς Αμνηστίας διαβάζουμε ότι «Οι αδιάκριτες επιθέσεις αποτελούν έγκλημα πολέμου».

Η φιλη που το στέλνει σχολιάζει «Ήξερα αδιάκριτες ερωτήσεις, έχουμε και αδιάκριτες επιθέσεις;»

Πράγματι, εδώ έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα της γλώσσας μας. Αδιάκριτος, βάσει των λεξικών, είναι εκείνος που χαρακτηρίζεται απο έλλειψη διακριτικότητας, που δεν έχει λεπτότητα και ανακατεύεται απρόσκλητος στα προσωπικά μας, κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις για προσωπικά θέματα κτλ. Αντιστοιχεί στο αγγλικό indiscreet.

Όμως δεν έχουμε επίθετο που ν’ αντιστοιχεί στο αγγλικό indiscriminate, για κάτι (κακό) που γίνεται χωρίς διάκριση, χωρίς επιλογή, πάνω σε μαχόμενους και σε άμαχους, σε δικαίους και αδίκους.

Στο επίρρημα η… διάκριση γίνεται (αν και είναι αραχνοΰφαντη). Λέμε «αδιάκριτα» για το indiscreetly, με κοίταξε αδιάκριτα, ενώ για το indiscriminately θα πούμε «αδιακρίτως» πχ ο μανιακός βγήκε στο μπαλκόνι και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους περαστικούς.

Στην ευρωπαϊκή μεταφραστική υπηρεσία όπου δουλεύω, συχνά έχουμε να μεταφράσουμε indiscriminate χτυπήματα, επιθέσεις, πλήγματα. Μια λύση είναι να στρίβουμε διά του επιρρήματος, μια άλλη να λέμε «τυφλό» χτύπημα.

Αλλά δεν ξέρω αν οι νεότεροι εξακολουθούν να θεωρούν ακατάλληλο το «αδιάκριτος» ως απόδοση του indiscriminate. Τι λέτε, ω νεότεροι;

* Kι ας απομακρυνθούμε για λίγο από τα πολεμικά για να δούμε μια γκάφα ολκής που συνέβη εις Παρισίους ή έστω στο Μίσιγκαν.

O υπεύθυνος πολυμορφίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έβγαλε ανακοίνωση για το στρατηγικό σχέδιο του πανεπιστημίου στον τομέα της πολυμορφίας και της συμπεριληπτικότητας, όπου αναφέρει:

If we are to become a more diverse, equitable and inclusive University, we must continue our journey and renew our commitment to this work, which includes the advancement of anti-racism, anti-ableism, anti-Semitism, gender equity and building a climate resistant to sexual misconduct

Πρέπει λοιπόν το πανεπιστήμιο να προωθήσει τον αντιρατσισμό, την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρία (ή όπως αποδίδεται το anti-ableism) και… τον αντισημιτισμό!

Αυτά παθαίνει κανείς όταν τις επίσημες ανακοινώσεις δεν τις κοιτάζει ένα δεύτερο (κι ένα τρίτο) μάτι. Κυκλοφόρησε η ανακοίνωση, πρόσεξαν κάποιοι τη γκάφα, την αναμετάδωσαν στο Τουίτερ, κάγχασε ο κόσμος κι ο ντουνιάς.

Τελικά ο κ. Σέλερς (έτσι λέγεται ο υπεύθυνος) έβγαλε διορθωτικό, ζήτησε συγγνώμη, η δε αναδιατύπωση προσθέτει και κάτι ακόμα:

If we are to become a more diverse, equitable and inclusive University, we must continue our journey and renew our commitment to this work, which includes the advancement of anti-racism, anti-ableism, gender equity, dismantling antisemitism, and building a climate resistant to sexual misconduct.

Eυτυχώς που έγινε το λάθος, θα έλεγε κανείς, διότι τώρα θα οικοδομηθεί (εκτός όλων των άλλων) και κλίμα ανθεκτικό στις σεξουαλικές παρεκτροπές.

* Διάβασα πάντως ότι το πανεπιστήμιο είχε κάμποσα στραβοπατήματα σε θέματα διακρίσεων στο παρελθόν. Και θυμήθηκα κι ένα ανέκδοτο, που λέγανε κάποιοι στην Ελλάδα, τον παλιό καιρό, πριν πάρει το κουτάλι μας νερό, τότε που το Michigan το διαβάζαμε Μίτσιγκαν -και λέγαμε ότι το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δεν δέχεται τσιγγάνους φοιτητές.

* Θα θυμάστε τότε με τον πόλεμο στο Ιράκ, που κάποιοι Αμερικανοί εστιάτορες, χολωμένοι από την έλλειψη αλληλεγγύης των Γάλλων στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου ενάντια στα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, μετονόμασαν τις τηγανιτές πατάτες από French fries σε freedom fries.

Kάτι ανάλογο γίνεται τώρα για ενα άλλο φαγητό που επίσης έχει τηγανιτές πατάτες. Υπάρχει μια σπεσιαλιτέ του Κεμπέκ που λέγεται poutine, πουτίν: όπως είδα είναι πατάτες τηγανιτές με λιωμένο τυρί από πάνω και διάφορα άλλα ίσως. Στα γαλλικά όμως και ο Πούτιν γράφεται Poutine και προφέρεται πουτίν, οπότε διάφορα εστιατόρια, είτε καναδογαλλικά είτε γαλλικά, ή μετονόμασαν την poutine ή εν πάση περιπτώσει έδωσαν εξηγήσεις (δείτε εδώ, ας πούμε).

* Μια περίεργη αγγλική λέξη είναι το επίθετο highfaluting, που συχνά γράφεται και highfalutin, και που σημαίνει υπερφίαλος.

Ένας φίλος το έβαλε στο google translate και πήρε τη μετάφραση «υψηλή φαλουτίνη»!! Λες και είναι κάποια ουσία η φαλουτίνη, που σε μεγάλες δόσεις σε κάνει ψηλομύτη!

Το αστείο είναι ότι αν γράψουμε τη λέξη «κανονικά», highfaluting, τότε το μηχανάκι τη μεταφράζει σωστά, «πομπώδης».

Προφανώς δεν έχει μάθει ότι υπάρχει και ο παράλληλος τύπος. Και τα καινούργια μεταφραστήρια, όταν συναντάνε μια λέξη που δεν την ξέρουν, προσπαθούν να συμπεράνουν τι σημαίνει, ενώ στην αρχή αρχή τα πρώτα μεταφραστήρια άφηναν αμετάφραστες τις «άγνωστες» λέξεις.

* Κι ένα αστείο λάθος -και όχι μόνο ένα- σε άρθρο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

Η οθονιά είναι από άρθρο στην iefimerida. Μου την έστειλε φίλος, που γέλασε με το «στην ταινία του Αϊνστάιν» -διότι βέβαια είναι του Αϊζενστάιν η ταινία. Δεν γέλασε μονάχα ο φίλος μου όμως, αλλά και άλλοι πολλοί, οπότε το διόρθωσαν, όπως θα δείτε αν κλικάρετε στο λινκ πιο πάνω.

Διόρθωσαν όμως μόνο αυτό, ούτε καν την αβλεψία «τους γκριμάτσες του».

Προσέξτε τώρα πόσα λάθη μπορεί κανείς να βρει σε μια προτασούλα 13 λέξεων. Εννοώ την πρόταση:

Οι μανιέρες του κακού σκακιστή που μαθήτευσε στη σχολή του πολέμου της KGB

Διά γυμνού οφθαλμού δεν φαινονται πολλά, ίσως -αλλά το πρωτότυπο είναι:

Ses manœuvres de mauvais joueur d’échecs apprises à l’école de feu le KGB.

Για ν’ αρχίσουμε, οι μανιέρες δεν είναι μανιέρες, είναι μανούβρες, πιο καλά ελιγμοί.

Έπειτα, ο Λεβί δεν λέει ότι ο Πούτιν μαθήτευσε στη σχολή αλλά ότι έμαθε τους ελιγμούς στη σχολή.

Και όχι στη σχολή πολέμου. Ο συντάκτης είδε école de feu le KGB και σκέφτηκε «école de feu», σχολή του πυρός, άρα σχολή πολέμου.

Αλλά αν ήταν έτσι θα έγραφε l’école de feu du KGB. Εδώ έχουμε την έκφραση feu le KGB, που τη λέμε για κάποιον που έχει πεθάνει, σαν το αγγλικό the late. Επομένως, μεταφράζουμε:

Οι ελιγμοί του κακού σκακιστή, που τους έμαθε στη σχολή της μακαρίτισσας της KGB ή ίσως, αφού ο Μπερνάρ έχει και στιλ, «στη σχολή της αλήστου μνήμης KGB».

* Ειχαμε και τη Μέρα της Γυναίκας τη βδομάδα που μας πέρασε. Και σε δελτίο τύπου για εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, διαβάζουμε ότι «Κεντρικός ομιλητής θα είναι η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κα. Νίκη Κεραμέως….» Και μετά μου λέτε για έμφυλους τύπους…

* Σχετικό με το θέμα αυτό. Φίλος εκπαιδευτικός μού έστειλε τη βεβαίωση αποδοχών του για το 2021, όπου στο τέλος υπάρχει η τυποποιημένη ένδειξη «Ο βεβαιών», η αναφορά της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Π.Ε. και το όνομα του υπαλλήλου που υπογράφει, της υπαλλήλου μάλλον, διότι γυναίκα υπογράφει, γυναίκα είναι «ο βεβαιών».

Κάποτε έβαζαν μπροστά Ο/Η να διαγράψεις ή τελείες να συμπληρώσεις. Αυτός που έκανε την τυποποίηση σε ηλεκτρονική μορφή, δεν σκέφτηκε ότι πρέπει να μεταφέρει αυτή τη διαδικασία;

* Κι άλλο ένα σχετικό με την εκπαίδευση. Ιστότοπος που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και θέλει, λέει, να τους ενδυναμώσει, δεν ξέρει πώς γράφονται τα οφέλη:

* Kι ένα μαργαριτάρι σε άρθρο σχετικό με τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ -αλλάζει και το όνομα, γίνεται ΔΥΠΑ, Δημόσια ΥΠηρεσία Απασχόλησης.

Διαβάζουμε:

Αρχικά, η εκκαθάριση του μητρώου αφορά κυρίως μακροχρόνιους ανέργους, που υπολογίζονται στις 30 με 40 χιλιάδες και βάσει του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος-άνω των 20.000 ευρώ, δεν έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού. Όλοι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια, ενίοτε και την αδράνεια του συστήματος, λάμβαναν επί χρόνια το επίδομα, χωρίς προφανώς να το δικαιούνται.

Προφανώς εννοεί «την ανοχή». Αυτό το λάθος το είχαν κάνει και οι Γκόιν Θρου σε ένα τραγούδι τους, που έλεγαν ότι στο στρατό πρέπει να έχεις μεγάλη ανέχεια (δηλ. να ανέχεσαι πολλά).

Προσέξτε επίσης ότι παντού λένε για «μακροχρόνιους άνεργους». Αυτό κανονικά είναι «μακροχρόνια άνεργοι» όχι «μακροχρόνιοι άνεργοι». Η τάση να αντικαθιστούμε το επίρρημα με επίθετο (π.χ. ανεξαρτήτου ηλικίας) καλά κρατεί.

* Μια ακλισιά από το λάιβ της Καθημερινής, που το είδαμε και πιο πάνω:

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν, επίσης, τις εισαγωγές βότκα και χαβιάρι από τη Ρωσία, ενώ απαγόρευσαν τις εξαγωγές μιας σειράς πολυτελών προϊόντων, σε μία προσπάθεια να πλήξουν περαιτέρω του Ρώσους ολιγάρχες.

Η βότκα και το χαβιάρι άκλιτα; Επειδή είναι ξένες λέξεις τάχα ή επειδή έρχονται από τη Ρωσία;

* Και κλείνω με μια ένα αριστούργημα που θα το ζήλευε και ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

Φίλος, που ασχολείται με το τρέξιμο, μου στέλνει την απάντηση ενός αθλητικού συλλόγου στα παράπονα που εξέφρασε μια αθλήτρια. Επειδή δεν μπορώ να την αντιγράψω (ίσως έχουν απενεργοποιήσει το copy, ίσως κάτι μου διαφεύγει) τη μεταφέρω σε σκρίνσοτ:

Οχτώ αράδες ανακοίνωση, χωρίς τελεία πουθενά, και ειλικρινά χωρίς να βγαίνει νόημα. Και εδώ που τα λέμε αδικώ τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, ο οποίος τουλάχιστον τα μπέρδεψε σε προφορικό λόγο, απροετοίμαστος. Ενώ η ανακοίνωση του ΓΣΗ είναι γραπτή, είχαν χρόνο να τη συντάξουν. Αλλά όταν δεν μιλάς του μπαμπά σου τη γλώσσα….

Advertisement

246 Σχόλια προς “Αγιοθοδωρίτικα μεζεδάκια”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σάν τούς παρουσιαστές εἰδήσεων πού «σέ εὐχαριστοῦμε Μαρία γιά τίς πληροφορίες. Γιά ὁτιδήποτε νεώτερο, θά εἴμαστε σέ συνεχῆ ἐπικοινωνία» καί ὁ τηλε-θεατής ξέρει ὅτι ὁ ρεπόρτερ ἤδη τήν ἔχει κάνει τρέχοντας καί -φυσικά- δέν θά ξανακούση τίποτε νεώτερο ἀπό αὐτόν. Γιά τό «χρωστάμε άρθρο για τα καύσιμα» λέω 🙂 🙂
  Καλημέρα σας. Χρόνια σας πολλά Θεόδωροι καί Θεοδῶρες!

 2. BHL πρωινιάτικα; Ε όχι!
  Και φυσικά δεν κατάλαβε την ταινία του… Αϊνστάιν. Μπερδεγουει, τον παραλληλισμό (μάλλον τιμητικό για τον Πούτιν) έκαναν κι άλλοι:
  https://www.kathimerini.gr/opinion/sketches/561754210/skitso-toy-dimitri-chantzopoyloy-09-03-22/

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Το μονοτονικό φταίει για το χάλι της ανακοίνωσης του ΓΣΗ. Αυτό κατέστρεψε τη γλώσσα. 😊
  Μόνο τα «αδιάκριτα» πλήγματα θεωρεί έγκλημα πολέμου η Διεθνής Αμνηστία; Με τα στοχευμένα όλα καλά; Ο ίδιος ο πόλεμος, δηλαδή, είναι ένα ευγενές σπορ, αρκεί να τηρείται το fair play;

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ποτέ μη λες ποτέ (για τα χρέη, λέω)

  2 Α, δεν το είχα δει.

  3 Τα στοχευμένα πλήγματα, όταν γινονται σε στρατιωτικούς στόχους δεν είναι έγκλημα πολέμου, υποθέτω.

 5. sarant said

  Θα τα πούμε το βραδάκι μάλλον. Να προσέχετε τον Φίλιππο.

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  4:Αν μπεις στη λογική του πολέμου, ναι. Αλλά θα ανέμενε κανείς από τη Διεθνή Αμνηστία να απορρίπτει συλλήβδην αυτή τη λογική, αντί να διαμαρτύρεται μόνο για τους «κακούς» βομβαρδισμούς.

 7. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον πρώην Θ. τον άπιστο και νυν Τριάντ.

  περίεργο όνομα το Θόδωρος, σαν Θεοδωράκης παραπέμπει σε μελωδίες, σαν Θεοδωρίδης (θεός σχωρέστον) σε παρωδίες. Νομίζω μαζί με τον νάργυρο, τονΤαξιάρχη και ίσως άλλους που δεν μούρχονται τώρα στο μυαλό είναι οι μόνοι ποι γιορτάζουν σε…πληθυντικό αριθμό : (της μεγαλειότητας ;; )

 8. Νέο Kid said

  Νομίζω ότι η καλύτερη μονολεκτική απόδοση του indiscriminate θα ήταν το «τυφλό». Τυφλά χτυπήματα, τυφλοί βομβαρδισμοί, τυφλή δικαιοσύνη, τυφλοί άνθρωποι…
  (Να συστήσω σε όποιον δεν το έχει διαβάσει το «Περί τυφλότητας» του Σαραμάγκου! Μπορεί να μην έχει παραγράφους ,αλλά διαβάζεται απνευστί! )

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πώς γίνεται ένας μεγάλος οργανισμός, που μεριμνά για τα δεινά της ανθρωπότητας και όντως το κάνει, να ζητά χρήματα μόνο από τους πολίτες οι οποίοι είναι αποδέκτες των επιπτώσεων αυτού του πολέμου και μπορούν να διαθέσουν μόνο από το υστέρημά τους, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν τεράστια κεφάλαια εκατομμυρίων;»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lavart.gr/ti-symvainei-me-ti-diethni-amnistia/&ved=2ahUKEwjZw9mjksD2AhUHr6QKHfvtAw8QFnoECCsQAQ&usg=AOvVaw2-L6881CuDFljXBv4Be7ww

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Ο κύριος Τρομπέτας φαίνεται πως τα έγραψε…συνθηματικά για χρήση του ΔΣ. Αλλά πρέπει να υπάρχει η διαφάνεια. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια .. 🙂

 11. Costas X said

  Καλημέρα, ωραία και τα σημερινά μεζεδάκια !

  Μία ερώτηση προς τη συλλογική σοφία του παρόντος ιστολογίου :

  Υπάρχουν στην Κέρκυρα δύο φράσεις που χαρακτηρίζουν χιουμοριστικά κάτι πολύ παλιό, ή περασμένης εποχής και μόδας, συνήθως αντικείμενο ή ρούχο.
  1) «Από τον καιρό της Κριμαίας» (αναφέρεται στον Κριαμαϊκό πόλεμο του 1853).
  2) «Από τον καιρό του Σέτε» (άγνωστο σε ποιό εφτά ή χρονολογία αναφέρεται).
  Π.χ. «Τα σκουτιά που φορεί είναι από τον καιρό τση Κριμαίας / του Σέτε».

  Έχει ακούσει κανείς αυτές τις φράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα;

  Υ.Γ. Ο πρόεδρος Τρομπέτας έχει κάποια συγγένεια με τον ιατρό, κόμη Τρομπέτα, συγγραφέα του έργου «Η τέχνη του πορδίζειν»; Ήρεμα ρωτάω! 🙂

 12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δέν ξέρω τί θά ποῦν οἱ νεώτεροι γιά τό «αδιάκριτος» (πού βέβαια ἔχει καί ἀρκετές ἄλλες σημασίες..) ως απόδοση του indiscriminate», ἀλλά νομίζω πώς ὅποιος ἔχει μιά στοιχειωδῶς καλή σχέσι μέ τήν γλῶσσα μας, δέν θά δυσφορήση γιά τήν χρῆσι της μέ τήν ἔννοια τοῦ «τυφλός». Γιατί νά πάη σέ μιά μεταφορά, ὅταν ἔχη μιά εὐνόητη κυριολεξία;

 13. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Πολλές απουσίες έχω, αλλά δε βλέπω και τον απουσιολόγο. Ελπίζω να είναι καλά.
  Δεν ξέρω αν κάποιος το έβαλε στο άρθρο της Δευτέρας, αλλά ας το βάλω εδώ, που έχουμε, όπως συχνότατα συμβαίνει, αναφορά στα γλωσσικά μουστάκια:
  https://www.news247.gr/sunday-edition/einai-i-elliniki-glossa-sexistiki.9555181.html

  8τέλος: Παραπλανητικό το σχόλιο! Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, μόνο απνευστί διαβάζεται! 😛 😛 😛

 14. ΓιώργοςΜ said

  11 (ΥΓ): Δεν έχω υπόψη μου το έργο, μήπως είναι εγχειρίδιο χρήσης της κλανιόλας; Φοριόταν πολύ στα Επτάνησα, μου έχουν πει… 🙂

 15. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αντί «οι αδιάκριτες επιθέσεις» θα έγραφα «οι χωρίς διάκριση επιθέσεις».

 16. theopeppas said

  Θερμες ευχαριστίες για τις ευχές
  11. προσθέτω στο ..σάλπισμα του Τρομπέτα πως σταρ» του είδους ήταν
  ο Ρολάνδος ο Πορδιστής στα αγγλικά φέρεται: Roland the Farter και στα γαλλικά: Roland le Fartere, Roulandus le Fartere ή, Roland le Petour, Αυτός ήταν γελωτοποιός και πορδιστής στην υπηρεσία του βασιλιά Ερρίκου Β´ της Αγγλίας και ανάμεσα στα καθήκοντα του ήταν, όπως γράφει ένα χρονικό του 12ου αιώνα, να εκτελεί «ένα σάλτο, ένα σφύριγμα και μια πορδή» (Unum saltum et siffletum et unum bumbulum, λατινοπρεπέστατα!) για τον βασιλιά και τους καλεσμένους του κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

 17. Παναγιώτης K. said

  Το αντίθετο του «κατά διάκρισιν» είναι το «αδιακρίτως», κοινώς «τσουβάλιασμα».
  Πριν μερικά χρόνια άκουσα τον συντοπίτη μου Κ. Ζουράρι (τι έγινε αυτή η ψυχή; Δεν ακούγεται…*) να χρησιμοποιεί κάποια Πατερικά λόγια λέγοντας: «Μείζων πασών των αρετών η διάκρισις».

  *Μήπως υπάρχει κάποιος άγραφος πολιτικός κανόνας που λέει στους ανθρώπους του προσκηνίου όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση, διακριτικά να περάσουν στο…περιθώριο και να αρκεσθούν στα προνόμια της βουλευτικής ιδιότητας;

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ξέχασε» να πει πράμα για τον τουρμποκαπιταλιστικό οδοστρωτήρα ο κυρ Τάκης· αλλά όταν χωρίζεις τον κόσμο στις δυνάμεις του Καλού και στις δυνάμεις του Κακού, θα φλερτάρεις λίγο και με τον Προκρούστη:
  «Με τα προβλήματά του, τις δυσπλασίες του, όμως βιώσιμος για τα μεσαία στρώματα των κοινωνιών της, κοινώς για τη δημοκρατία της. Τα απειλεί ο θρησκευτικός φανατισμός του Ισλάμ και ο ασιατικού τύπου ολοκληρωτισμός της πουτινικής Ρωσίας.»
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561756865/metaxas-i-zelenski/

 19. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > Πράγματι, εδώ έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα της γλώσσας μας. Αδιάκριτος, βάσει των λεξικών, είναι εκείνος που χαρακτηρίζεται απο έλλειψη διακριτικότητας, […] Όμως δεν έχουμε επίθετο που ν’ αντιστοιχεί στο αγγλικό indiscriminate.

  Κανένα πρόβλημα. «Χωρίς διάκριση», μια χαρά είναι. Λέει κανένας νόμος πως ό,τι λένε οι άλλοι με μία λέξη πρέπει να το λέμε κι εμείς με μία; Ή σάμπως θα ιδρώσουμε να λέμε δύο ολόκληρες λέξεις; (Κι ο κακομοίρης ο Άγγλος, συνηθισμένος στα μονοσύλλαβα, που αναγκάζεται να πει όλο αυτό το μακρινάρι , in-dis-cri-mi-nate, ποιος θα τον συμπονέσει;)

  Συγκεκριμένα δε για τα (πολεμικά) χτυπήματα, ωραιότατο και το «τυφλά».

 20. Costas X said

  @ 14. Ανεπίτρεπτον κύριε να μην έχετε διαβάσει το βιβλίον «Η Τέχνη του πορδίζειν, ή το εγχειρίδιο του ύπουλου πυροβολικού», παρά του ιατρού, κόμητος Τρομπέτα* !
  Ασφαλώς είναι σφόδρα κατά της χρήσεως κλανιόλας ! 🙂

  * ψευδώνυμο του Σαλβαδόρ Νταλί

 21. Πέπε said

  11
  Εγώ πάντως δεν τα ήξερα. Συνήθως λέμε από τον καιρό του Νώε, προλατακλυσμιαίο, ή, σε πιο μετριοπαθέ (εξομάλυνση), προπολεμικό.

  Ο Κορτώ χρησιμοποιεί μια πολύ ωραία ατάκα, αλλά θα έπρεπε να την έχει πει μόνο μία φορά, με τις πολλές την καίει: από τον Μάη του ’68 (π.χ. χρωστούσε κοινόχρηστα από…)

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για την υποκριτική ευαισθησία σχετικά με τα «αδιάκριτα» πληγμάτα:

  «Στους πολέμους δεν υπάρχει «προστασία αμάχων», όσα «έξυπνα όπλα» κι αν επινοηθούν. Το ξέρει άλλωστε και ο στρατάρχης Πούτιν ότι τους πολέμους τούς κερδίζουν οι άμαχοι. Αν σπάσουν, αν πανικοβληθούν και μεταδώσουν τον πανικό τους στους μαχητές, όλα τελειώνουν. Πώς σπάνε; Με «κατά λάθος» πλήγματα κατά νοσοκομείων, σχολείων, λαϊκών αγορών, ναών ή αυτοκινητοπομπών σε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους διαφυγής». Λες μετά ένα «συγγνώμη», στην καλύτερη περίπτωση, ή, στη χειρότερη, τη συνηθισμένη, κατηγορείς τον αντίπαλο ότι πλαστογραφεί την πραγματικότητα και κατασκευάζει εικόνες επιθέσεων κατά αμάχων, για να κερδίσει στο μέτωπο της προπαγάνδας.»
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561756652/egklimata-dichos-timoria/

 23. ΣΠ said

  Την γκάφα με τον αντισημιτισμό την είχε κάνει και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Μιλώντας για τον εαυτό του είχε πει «είμαι αντιρατσιστής, αντισημίτης…».

 24. Νίκος said

  #3 Υπάρχουν κοινώς αποδεκτά κριτήρια για την αιτία, τον τρόπο, τα μέσα, την ένταση και τον σκοπό σχετικά με τον πόλεμο που αν δεν πληρούνται συνιστούν έγκλημα. Είναι ο λόγος που ο αμυνόμενος χρησιμοποιεί συχνά πολιτικές «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις ως αποτρεπτικό μέσο, πχ νοσοκομεία, σχολεία κλπ προσδοκώντας ότι αν πληγεί σε τέτοια σημεία, τουλάχιστον θα το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά παρουσιάζοντάς το ως έγκλημα πολέμου. Από την άλλη μεριά ο επιτιθέμενος μπορεί να δικαιολογήσει την προσβολή πολιτικών στόχων καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές δυνάμεις και μπορεί ταυτόχρονα να προσχωρήσει σε προειδοποίηση προσβολής του με σκοπό να μην μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα.

  Παρομοίως υπάρχουν κριτήρια διάκρισης των εμπόλεμων μέσων και ανθρώπων. Είναι έγκλημα πολέμου να στοχοποιούνται πολιτικά οχήματα και πολίτες με πολιτικά ρούχα, αλλά και εγκληματική πρακτική να χρησιμοποιούνται παραπλανητικά πολιτικά οχήματα και πολίτες με σκοπό μα πλησιάσουν στρατιωτικές δυνάμεις και να τις επιτεθούν εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους εμφάνιση, γιατί αυξάνει την πιθανότητα να στοχοποιηθούν αμέτοχοι του πολέμου και πραγματικοί πολίτες και πολιτικά οχήματα.

  Οι στρατιωτικές συγκρούσεις γίνονται για κάποιο πολιτικό σκοπό για την προστασία του οποίου η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει στον επικοινωνιακό πόλεμο με τη σχετική προπαγάνδα, επιχειρώντας να μην χαρακτηριστούν δικές της ενέργειες ως εγκληματικές και ταυτόχρονα να προβάλλει ως τέτοιες της άλλης πλευράς.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Τι μπορεί να σημαίνει το 68;
  Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι… παρά ένα 69. 🙂

  Δείτε τι μου έστειλαν που το μοιράζομαι μαζί σας.
  Μας χρειάζεται και το χαμόγελο!
  Έναρξη Α΄ΠΠ. 27/08/1914 27+08+19+14=68
  Έναρξη Β΄ΠΠ. 01/09/1939 01+09+19+39=68
  Εισβολή στην
  Ουκρανία 24/02/2022 24+02+20+22=68

  Ρωτάνε με νόημα οι…ευφάνταστοι:
  Τι πρέπει άραγε να περιμένουμε;

 26. geobartz said

  (α) «Κεντρικός ομιλητής θα είναι η Υπουργός…..»
  # Βεβαίως, όλοι οι κεντρικοί ομιλητές δεν είναι αρσενικοί (ή, …περί όνου σκιάς).

  (β) «εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια, ενίοτε και την αδράνεια του συστήματος…»
  # Ανέχεια=φτώχεια (Μακεδονιστί)

 27. Περαστικός said

  Καλημέρα!

  Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποιο ρήμα που παράγεται από ή είναι ομόρριζο με το ουσιαστικό «διάτρηση»; Βρίσκω τα «τετραίνω και τετράω και τίτρημι», ωστόσο έχω την εντύπωση πως χρησιμοποιείται κάποιος νεολογισμός (μαζί με το «δια») που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Το έχετε συναντήσει;

 28. Πέπε said

  Τελικά με λίγο ψάξιμο προκύπτει τι κυρίως θέλει να πει ο πρόεδρος Τρομπέτας: εύχεται καλή συνέχεια. Δε λέει σε ποιον, αλλά από τα συμφραζόμενα στην ανάρτηση καταλαβαίνω ότι μάλλον στην παραπονύμενη αθλήτρια. Αν αυτό είναι σωστό, τότε καταλαβαίνω επίσης ότι η αθλήτρια, μετά από 7 χρόνια συνεργασίας, αποχώρησε. Τα λινκ δεν τα άνοιξα, φαντάζομαι ότι θα το ξεκαθαρίζουν περισσότερο.

  Δηλαδή τελικά μάλλον εκείνη έφυγε βροντώντας την πόρτα και ο πρ. Τρομπέτας τής λέει «σοτο καλό και να μας γράφεις».

  Επίσης έχει κρεμάσει από δω κι από κει και διάφορες άλλες λέξεις, για διακόσμηση, όπως «να μεριμνά».

 29. Πέπε said

  27

  Όχι. Το πολύ πολύ να έχεις συναντήσει στους στιγμιαίους χρόνους «διέτρησε, έχει διατρήσει, διατρήθηκε». Ακόμη κι αν αυτά γίνουν δεκτά, ενεστώτας δεν υπάρχει.

 30. ΣΠ said

  Χθες κάνοντας ζάπιγκ έπεσα πάνω σε ένα τηλεπαιχνίδι στο Μέγκα. Μια από τις ερωτήσεις ήταν «πόσα λ έχει το ρήμα κατέβαλ(λ)α;», έτσι χωρίς συμφραζόμενα. «Δύο» λέει ο παίκτης, «ένα» τον διορθώνει η παρουσιάστρια. Στο 32:37 του βίντεο.
  https://www.megatv.com/gtvshows/622611/epeisodio-55-7/

 31. ΣΠ said

  Πριν από ακριβώς δύο χρόνια είχαμε τον πρώτο νεκρό από κόβιντ στην Ελλάδα.

 32. ΣΠ said

  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καυτό θέμα διαφωνίας το αν υπάρχουν περισσότερες πόρτες ή ρόδες παγκοσμίως.
  https://www.today.com/news/news/wheels-doors-need-know-twitter-debate-rcna19324

 33. Παναγιώτης K. said

  27,29. Διαβάζω σχετικά στου Δημητράκου:
  Διατιτραίνω, δ.τ. του διατετραίνω.
  Διατιτρώ, μτγν.του διατετραίνω.
  Διατετραίνω,διατρυπώ

 34. leonicos said

  11 Costas X

  ‘ H Tέχνη του πορδίζειν’ είναι μεζεδάκι καθεαυτο.

  Το ρήμα είναι πέρδομαι και όχι πέρδω

  Επομένως έπρεπε να γράψει » Η Τέχνη του Πέρδεσθαι’.

  Αλλά όταν δνε μιλάς τη γλώσσα του μπαμπά σου…. τέτοια λάθη κάνεις

 35. Pedis said

  Αδιάκριτα χτυπήματα ή κτυπήματα?

  Δεν είναι και τόσο άσχημο το αδιάκριτα … με λίγη επανάληψη και επιμονή από τα μμε θα κάτσει καλά.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάζω: «Υποκριτές Αμερικάνοι» και παρατίθενται μερικά από τα «έργα και τις ημέρες» τους…
  Αν μεν αποσκοπεί ο χαρακτηρισμός στη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος τότε ορθώς αναφέρεται και ο υποκριτικός ρόλος των ΗΠΑνων.
  Με λύπη όμως παρατηρώ ότι η πλευρά αυτή, που αγανακτεί με την υποκρισία των Αμερικανών, δεν αγανακτεί για το υπαρκτό γεγονός της εισβολής, της καταστροφής των υποδομών της χώρας, με το ξεσπίτωμα των ανθρώπων, με τους νεκρούς και από τις δυο πλευρές και τόσα άλλα.
  Το έγραψα και σε άλλο σχόλιο πριν μέρες.
  Εμένα τον πολίτη δεν με αφορά ο υποτιθέμενος πολιτικός ρεαλισμός ή αλλιώς κυνισμός. Τον αφήνω στους πολιτικούς που αποδεινύονται ανίκανοι να λύσουν τα προβλήματα των κοινωνιών και καταφεύγουν στην πολεμική βία.

  Πάντως είναι απορία μου γιατί ένας απλός πολίτης βλέπει τα ζητήματα ως οπαδός.
  Μόνο με ψυχαναλυτικούς όρους μπορούμε να εξετάσουμε αυτές τις συμπεριφορές.

 37. Costas X said

  @ 34. Πολύ σωστά, το είχα παρατηρήσει όταν είχα δει το βιβλίο, αλλά ο μεταφραστής μάλλον έφτιαξε λόγιο απαρέμφατο από το «πορδίζω» !

 38. ΣΠ said

  34
  Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:
  πορδίζω ρ. αμετβ. {πόρδισα} πέρδομαι, αφήνω πορδές ΣΥΝ. κλάνω.

 39. spyridos said

  6
  Η Διεθνής Αμνηστία τάχθηκε υπέρ ΟΛΩΝ των βομβαρδισμών στη Σερβία.
  Τότε έπαψα να είμαι μέλος της.
  Μια δεκαετία αργότερα έβγαλαν μια ψόφια ανακοίνωση συγνώμης για τα λάθη τους.
  Την έστειλαν και σε πρώην μέλη τους.
  Τελειωμένοι πλέον και με πολιτικούς καθοδηγητές στη διεύθυνση.

 40. spyridos said

  Χρόνια Πολλά σε Θοδώρες και Θόδωρους.

 41. Κιγκέρι said

  27: Στην ιατρική χρησιμοποιείται ο όρος «διατιτραίνον τραύμα», αλλά εκτός από το δύσχρηστο διατιτραίνω, υπάρχει και το διατρυπώ, ανάλογα με το τι θέλεις να πεις:

  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%85%CF%80%CF%8E

 42. spyridos said

  Λίγη στανταπ από τον κύριο Ζελένσκι πριν γίνει πρόεδρος.
  Το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (τουίτερ) το έσβησε και σβήνει όποιον λογαριασμό το ανεβάζει.
  Απολαύστε.
  https://gab.com/RevolverNews/posts/107933547571530279

 43. Περαστικός said

  Πέπε (29), Παναγιώτη Κ. (33), Κιγκέρι (41), ευχαριστώ πολύ!

  Όντως, όπως είπε ο Πέπε, οι στιγμαιοί χρόνοι χρησιμοποιούνται σε κάποια contexts (είχα τη φιλοσοφία κατά νου όταν ρώτησα) και μάλλον από αυτούς είχα την αίσθηση ότι υπάρχει νεολογισμός με τύπους σε όλους τους χρόνους. Και συμφωνώ επίσης ότι το «διατρυπώ» που βρήκε ο Παναγιώτης και πρότεινε και η Κιγκέρι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Νά ΄στε καλά!

 44. spyridos said

 45. Pedis said

  https://www.lagazzettadelmezzogiorno.it/news/home/1332616/canfora-salvini-sbaglia-ma-lucraina-pure-veneziani-evidente-l-irrilevanza-della-politica.html

  Επειδή ο Canfora χάλασε τη ΜΟΝΟφωνία, προσπαθώντας ουσιαστικά να πει το στοιχειώδες, σε μία πιθανώς κακοποιημένη στη μεταφορά της συνέντευξη, έχουν πέσει να τον φάνε.

  Για τα Ιταλικα μμε αυτός είναι ο μοναδικός πόλεμος των τελευταίων 20-30 ετών που έχει προκαλέσει πρόσφυγες. Καταστροφή, πόνο και θάνατο. Ο μόνος εισβολέας, δε, που είναι απάνθρωπος. Δεν σέβεται διεθνείς συνθήκες. Βάρβαρος. Αξιοτιμώρητος. Εχθρός.

 46. BLOG_OTI_NANAI said

  Σπάνιες αλλά υπάρχουν κάποιες «αδιάκριτες επιθέσεις»:

 47. Να ενημερώσω ότι εθεάθη ο Καλόψυχος Ιατρού (στο τουίτερ) για όσους ανησυχούσαν 🙂

 48. Νέο Kid said

  Είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι (γενικά μιλώντας. Ως λαός) δεν είναι καλοί άνθρωποι. Είναι πολύ ψυχροί και βάρβαροι και -το χειρότερο!- με Παντελή έλλειψη χιούμορ. Και το να «κερδίσεις» ως λαός σ´αυτο το τελευταίο τους Γερμανούς (να ζεις δηλαδή με ακόμη λιγότερο χιούμορ κι απ τους Γερμανούς) είναι από μόνο του κατόρθωμα!
  Ας μην ξεχνούμε βέβαια ότι δεν είναι ευρωπαίοι , αλλά μια περίεργη μίξη ευρωπαίων και Ασιατών που δεν πέρασαν Διαφωτισμό!

 49. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  11.Η φράση «Από τον καιρό του Σέτε» , φαίνεται πως αναφέρεται στην Αγγλορωσική Συνεννόηση, το 1907, που -με την έκρηξη του Α’Παγκοσμίου Πολέμου- μετεξελίχτηκε στην “Τριπλή Αντάντ”, με την οποία-αμέσως μετά τη Ρωσική Αυτοκρατορία- συνασπίστηκαν Σερβία και Βέλγιο, αργότερα δε, η Ιαπωνία (1914), η Ιταλία (1915), η Ρουμανία (1916), οι Η.Π.Α. (1917) και η Ελλάδα (Ιούνιος 1917) . Άρα η φράση σημαίνει “απ’τον καιρό του Μεγάλου Πολέμου” (δηλαδή “προπολεμικά”-του Β’Παγκοσμίου- που λέει κι ο Πέπε στο σχ.21)
  27,29,33, 43-Υπάρχει και το “διατρύω” που χρησιμοποιείται, περιστασιακά, ως απόδοση των “bore, drill” αλλά και (με την έννοια “διεισδύω, ενδοσκοπώ, βυθομετρώ”) για το “sonder”.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Λουτσιάνο Καμφορα : Κριτική της δημοκρατικής ρητορείας.
  Για μένα, ένα αξιόλογο βιβλίο (136 σελίδες).
  Δεν υπογραμμίζω τα βιβλία που διαβάζω.Στο περιθώριο βάζω μια τελεία με μολύβι. Είναι εύκολο και είναι ισοδύναμο με τις υπογραμμίσεις.
  Το ξαναείδα μετά από χρόνια. Πολλές τελείες στα περιθώριά του!
  Να ένα κριτήριο, όχι και το μοναδικό, για να πω ότι ένα βιβλίο είναι καλό: Να συναντώ στις γραμμές του τις ιδέες που έχω για το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο και μάλιστα όταν ο συγγραφέας του θεωρείται επαΐων.

 51. Pedis said

  Λόγω των περιστάσεων δεν αναφέρεται μέχρι τώρα, αλλά το πολύ ένα 10-20% των Ουκρανών είναι αριοποιήσιμοι.

 52. Pedis said

  # 47 – Γκουντ νιουζ! 😃

 53. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @49. Ἔχω ἱδρώσει γιά νά μαζέψω αὐτήν τήν ἐννοιολογική ὁμάδα, ἀλλά τό διατρύω (ὄχι τό τρύω!) δέν τό βρῆκα πουθενά. 🙂 Σέ ποιό λεξικό ὑπάρχει;

 54. Α. Σέρτης said

  53
  Στη «Συναγωγή» του Κουμανούδη

 55. 47 Άντε επιτέλους.

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  50:Πολύ διαφωτιστικό βιβλίο, Παναγιώτη, πραγματι. Ένα απόσπασμα:
  Οι δημοκρατικές πλειοψηφίες διαμορφώνονται μέσα από «μια απίστευτη, συστηματική και αποτελεσματική αποεκπαίδευση των μαζών, που την καθιστά δυνατή στις λεγόμενες προηγμένες ή σύνθετες κοινωνίες η ισχύς -απεριόριστη σήμερα- των μέσων επικοινωνίας και χειραγώγησης του νου» (σελ. 23).

 57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @54. Εἶναι δηλ. νεοελληνικῆς γλωσσο- κατασκευῆς; Χρησιμοποιήθηκε σέ νεώτερα κείμενα μέ τήν ἔννοια τοῦ «διεισδύω, ἐνδοσκοπῶ»;

 58. Costas X said

  @ 49. Η φράση «Από τον καιρό του Σέτε» είναι παλιότερη από το 1907. Πιθανότατα αναφέρεται στη συνθήκη ειρήνης του Τιλσίτ, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 1807 και είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Κερκυραίους, καθώς, με το δεύτερο μυστικό άρθρο της, τα Επτάνησα τέθηκαν υπό γαλλική κυριαρχία: «η Α.Μ. ο αυτοκράτωρ Ναπολέων ως απόλυτος κτήτωρ και κυρίαρχος θα κατέχει τις Επτά Ιονίους νήσους».

 59. BLOG_OTI_NANAI said

  53: Ο δημιουργός της λέξης είναι αυτός:

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Κουμανούδης σε αυτή τη λέξη έχει αφιερώσει ίσως το πιο εκτενές σημείωμα του έργο του:

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν ξέρω βέβαια ποια γνώμη θα είχε ο Κουμανούδης για αυτό:

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  Και άλλο ένα, του 1924, από τα ελαχιστότατα που υπάρχουν:

 63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @59, 60. BLOG_ σέ φοβήθηκε τό μάτι μου! Εἶσαι μοναδικός! 🙂

 64. BLOG_OTI_NANAI said

  63: 🙂

  (βεβαίως, τον κουμανούδη τον ανέφερε πρώτος ο Α. Σέρτης στο 54)

 65. ΚΩΣΤΑΣ said

  https://postimg.cc/30xTDZ9t/eacd09da

  Ελπίζω να μην έκανα καμιά… και να βγει σωστή η εικόνα!

 66. GeoKar said

  Μήπως «επιθέσεις αδιακρίτως»?

  Ν(ο)ικοκυρη σε ικετεύω: αυτό το «ανεξαρτήτου» (ηλικίας) δεν αντέχω ούτε να το ακούω (απο τους μισούς, τουλάχιστον, εκφωνητές) ούτε να το βλέπω, ιδιαίτερα σε δικό σου άρθρο, ακομη κ ως αντιπαράδειγμα!

  Τέλος, γελάμε ακομη με το …χωρίς τσιγγάνους Michigan – να είσαι καλά κι εσυ που το θυμήθηκες κ όλοι/ες οι εορτάζοντες κ εορταζουσες!

 67. Costas Papathanasiou said

  57. Το βρίσκουμε μ’ αυτή τη σημασία σε νεότερα λεξικά, ως απόδοση του (γαλλ.) forer / sonder βλ. “New MEGA Dictionary Rosgovas French-Greek and Greek-French”, στο:
  https://www.free-word.org/en/sonder-en-grec-sonder-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-sonder-in-greek-sonder-en-griego/
  58. Αν είναι καταχωρισμένη πριν το 1907, προφανώς θα αναφέρεται στο 1807 (κάθε επικυρωμένη φαινομενική ή δήθεν ειρήνη είναι αξιομνημόνευτη)

 68. Νέο Kid said

  Γιατί όμως η διάτρηση και το διάτρημμα γράφονται με ητα και το διατρυπώ με ύψιλον;

 69. 47# Του μίλησα σήμερα, έχετε χαιρετισμούς. Όλα καλά.

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει και αυτό:

 71. BLOG_OTI_NANAI said

 72. BLOG_OTI_NANAI said

 73. Μαρία said

  Μια που πιάσατε τα ιατρικά
  Την Πέμπτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού στο πεντάλεπτο για την υγεία στο ράδιο του κόκκινου η δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε αμετροεπή κατανάλωση φαρμάκων. Η νεφρολόγος πάλι χρησιμοποίησε το επίρρημα ενδεχομένα.

 74. Μαρία said

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @60. Ἔκανα προηγουμένως τήν ἐρώτησι γιά τό δια-τρύω ἐπειδή εἶχα διαβάσει ὅτι γιά τό τρύω (πού ἀνάγεται στήν ΙΕ ρίζα ter- τρίβω, τρυπώ) -και τόν παράλληλο τύπο τρύχω- δίνεται στά λεξικά κατά βάσιν ἡ σημασία «βασανίζω, ταλαιπωρώ», ἐνῶ μέ τό δια- ἀποκαθίσταται ἡ πρωτογενής σημασία τῆς ρίζας ter- «τρυπῶ». Τιμή στόν Ραγκαβῆ! 🙂

 76. Μαρία said

 77. 0 >> λέγαμε ότι το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δεν δέχεται τσιγγάνους φοιτητές.

  Τώρα έχει χειροτερέψει το πράμα. Διαβάζω πως η Δύση έχει οχιρώσοι πανεπιστήμια, τέχνη και νοσοκομεία.

 78. … σπεσιαλιτέ του Κεμπέκ που λέγεται poutine, πουτίν: … Στα γαλλικά όμως και ο Πούτιν γράφεται Poutine …

  Εξ ου και η παροιμία,
  όπως είχαμε αναφέρει,
  The proof of Poutine,…

 79. Spiridione said

  Έρχεται και ο κύριος πρέσβης

 80. Α. Σέρτης said

  «Η οθονιά (σκρίνσοτ, που λέει ο κ. Μπαμπινιώτης)»

  Πέρα από την αυτεπίστροφη ειρωνεία που έχει γίνει πια σήμα κατατεθέν εδώ όσον αφορά τον Μπαμπινιώτη, ας δώσω τον λόγο σε έναν μοτοσεκλέτη να σχολιάσει το «οθονιά» ως αρμόζει:

  «Μια οθονιά.
  παίρνουν μια οθονιά.

  Να γιατί γκρικλις……
  Πήρε λέει οθονιά…

  εντάξει , το ξέρουμε ότι το συγκρότημα δεν πάει καλά,
  αλλά ρεπςτμ, προσέλαβαν τίποτα επαλίτες να τους γράφουν τα άρθρα ?????

  οθονιά ,γαμώ τον καργιόλη που το έγραψε, οθονιά….

  θα προτιμούσα να φάω μπουνιά στα μούτρα, παρά που τα μάτια μου είδαν αυτή τη λέξη…..

  οθονιά γμτνπνμ, οθονιά……..

  λιβ γιορ μύθ ιν γκρις……»

  https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=152251&page=3

 81. Κιγκέρι said

  65: ΚΩΣΤΑ,

  επιλέγεις αυτό που λέει Direct link και τελειώνει σε .jpg

 82. Spiridione said

  76. Πηγαίνουμε στα Σόφια. Έτσι το λέτε κει πάνω;

 83. ΓΤ said

  79@

  Πω, ρε μαν, τι έρχεται… Αν του φορέσεις σκούφο αυτού του βαψομαλλιά, είναι γκανιάν μπούλης μάγειρας σε πατσατζίδικο της Αχαρνών…

 84. … Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 σεντς …

  Εν τω μεταξύ, κι αυτό ισχύει (στο περίπου) με την τιμή 4-5 USD/1000 scf (1000 standard cubic feet, κυβικά πόδια χωρίς πλατυποδία)

 85. … Η βότκα και το χαβιάρι άκλιτα; …

  Και το χαβιάρι,
  για να ξεχωρίζει τους
  χαβς απ’ τους χαβνοτς
  (πολλοί εισίν οι κλιτοί)

 86. Και μια που τ’ αναφέραμε:

  (Στους Θόδωρους ευχήθηκα στο χτεσινό, αλλά ας το επαναλάβω κι από δω, εξάλλου η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως λένε στα σκολειά 🙂
  Χρόνια πολλά και καλά στους Θόδωρους του ιστολογίου και μη και στις Θοδώρες που γιορτάζουν σήμερα (αλλά και σ’ αυτούς που δεν γιορτάζουν 🙂 )

 87. Χαρούλα said

  Στο κείμενο της διαφήμισης του loop project, τα οφέλη γράφονται διαφορετικά από την …επικεφαλίδα(?). Αναποφάσιστοι!😊
  Αλλά και το συνολικό κείμενο, μόνο σε μένα φαίνεται ασύντακτο και ανακυκλούμενο; Μεγαλοστομίες χωρίς ειρμό; Αλήθεια τι εννοεί ως συγκροτήματα σχολείων;
  Ή χρειάζομαι σιέστα🤔, ή δεν διάβασαν τι έγραψαν☹️.

 88. Μαρία said

  79
  Έχει κυκλοφορήσει κι η ακρόασή του για τη Νορβηγία, όπου και ρεζιλεύτηκε.

  82
  Πρωτάκουστο με επίδραση απ’ τα Σκόπια. Ας πει κάποιος Δραμινός.

 89. Μαρία said

  88

 90. Όταν για πρώτη φορά έγινε εισαγωγή των μαθημάτων φυσικής και χημείας στο τριετές γυμνάσιο (1965), ο γνωστός συγγραφέας σχολικών βιβλίων φυσικής, χημείας και γεωγραφίας Αλκίνοος Μάζης είχε χρησιμοποιήσει για το… «φυσικό αέριο» τον όρο «γαιαέριο» (από το γερμανικό Erdgas). Δυστυχώς έχει επικρατήσει το βλακώδες «φυσικό αέριο». Τα άλλα αέρια τι είναι; Τεχνητά;

 91. Μαρία said

  Τυλιχτό σουβλάκι ο γύρος.

 92. Pedis said

  # 89 – Δεν ξέρω αν είναι άριστος σαν τους εγχώριους, αλλά ομορφόπαιδο, εεε?

 93. Pedis said

  # 77 – η Δύση έχει οχιρώσοι 👏👏 👏πανεπιστήμια, τέχνη και νοσοκομεία.

 94. ΓΤ said

  90@

  Το γαιαέριο είναι υπερσύνολο. Ένα υποσύνολο αυτού είναι το φυσικό αέριο, άλλο είναι το συνθετικό φυσικό αέριο κ.λπ. κ.λπ. Στις αράδες του Αλκίνοου Μάζη έκανε παρέλαση η αβελτηρία μάζης. Η δε οξύληκτη τοποθέτηση ότι ο όρος «φυσικό αέριο» είναι «βλακώδης» λυπεί διότι προέρχεται από άτομο ηπιόφρον και ουχί νηπιόφρον, και εάν δεν προερχόταν από τον Δημόσιο Χώρο, που τον αγαπάμε, θα είχε φτάσει να γελά μέχρι κι ο Ερμής του Πραξιτέλη κι από τας δύο παρειάς.

 95. ΓΤ said

  @90, 94

  Να συμπληρώσουμε ότι πίσω από το «φυσικό αέριο» υποδηλώνεται και η άμεση αποληψιμότητα αυτού, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα γαιαέρια. Οπότε καθορίζεται σαφώς ποιο από τα γαιαέρια θα φτάσει στου καθενός τη στρούγκα.

 96. Mitsi Vrasi said

  Γεια σας. Χρόνια πολλά σε …δωρους/δωσίες/δοσίες/δόσιους και τα σχετικά, κυρίως σε όλες τις θεές-θεούς.

  Του Κουμανούδη όμως, είναι ένα αριστουργηματάκι, ε;

  Αυτός ο πρέσβης ο καινούργιος. Συνήθως έρχονταν σκληρά καρύδια γιατί αυτοί/ες οι παλιοαριστεροί/ες ξεσήκωναν κόσμο, γίνονταν διαδηλώσεις, επεισόδια κ.ά. Τώρα που είμαστε δικοί τους με τη βούλα, γιατί να μη στείλουν ένα καλό παιδί να παίζει με τις κούκλες του; Ρωτάω και μ

 97. Mitsi Vrasi said

  Αναρωτιέμαι, δλδ. (διαγράφονται 2 λέξεις κι ένα «μ», από το 96

 98. spyridos said

  96
  ναι, κάπως έτσι το είδαν.

  94
  Ναι και γιαυτό παλιά φτιάχναμε συνθετικό αέριο, στο Γκάζι για παράδειγμα.
  Άλλη μια ευκαιρία για να προτείνω τις θαυμάσιες φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου.

  https://nikosmarkou.com/gasworks/

 99. Triant said

  Δεν άντεξα έεε ν’ ακούσω έεε πάνω από τρία έεε λεπτά (έεε). Ρήτορας λέμε. Και το κατέχει το θέμα. Βέβαια, λόγω των σχέσεών του με την εκκλησία θα έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα δικά μας.

 100. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία, είχα πεζοπορία, 30 χιλιόμετρα έκανα.

  11 Όχι, καμιά από τις δύο φράσεις δεν τις έχω ακούσει

  15 Ειναι μια λύση που τη χρησιμοποιούμε επίσης

  27 Παλιά (τότε που είχαμε διάτρητες καρτελες) λέγαμε «να διατρήσω» και απο εκεί υποχωρητικά ενεστώτας «διατρήω» (δεν έχει πάρει iso)

  30 !!

  31 Και σκεφτόμουν να τον αναφέρω, πριν από μερικές μέρες, αλλά τελικά μου ξέφυγε….

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  Όντως στη δεκαετία του ’60 και μετά στα σχολικά βιβλία κυριάρχησε το γαιαέριο. Πάντως ο όρος «φυσικό αέριο» υπάρχει από πολύ παλιά:

 102. Triant said

  Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσους μου ευχήθηκαν και να τους βεβαιώσω πως θα υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους με όλες μου τις δυνάμεις (καμιά θέση πρεσβευτή και για μένα ρε παιδιά;).

 103. sarant said

  Και συνεχίζω

  45 Θαρραλέος

  47 Α μπράβο!

  49 Μωρε μπράβο!

  59 Εύγε Μπλογκ!
  Ώστε ο Ραγκαβής

  66 Δεν το υιοθετώ, πάντως 🙂

 104. Μαρία said

  Πέθανε ο Κριβίν. Τώρα μαθαίνω οτι κατάγονταν απο οικογένεια Εβραίων της Ουκρανίας, που μετανάστευσαν στη Γαλλία στα τέλη του 19ου αι. για να γλιτώσουν απ΄τα πογκρόμ.
  https://www.lemonde.fr/politique/article/2022/03/12/alain-krivine-ancien-leader-de-la-ligue-communiste-revolutionnaire-est-mort_6117262_823448.html?utm_campaign=Lehuit&utm_medium=Social&utm_source=Twitter&fbclid=IwAR0AhXlnNcr6yh-vBufaU1a9Y-AQNjtVapiiOQ2GSB779AVMCDOq_-qZcv8

 105. 80 Φοβερό επιχείρημα ο μοτοσυκλετιστής, σκόνη τον έκανε το Σαραντάκο και όλους όσοι 🙂 μιλάνε για οθονιές.

 106. sarant said

  Και συνεχίζω

  74 Γμτ, αυτό το είχα δει και δεν το σημείωσα… Και μετά διαμαρτύρεται όταν τους λένε βοθροκάναλα 🙂

  77 !

  79 Και μονο απο τη φατσα του φαίνεται

  81 Α μπράβο!

  85 🙂

 107. Ρε παιδιά, εκεί στο δεύτερο κείμενο του #101, τι είναι αυτό που λέει «αναπτύσσουν θερμότητα ίσην 8,000 θαλπ»? Τι σόι μονάδα μέτρησης είναι εφτούνη?

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  107: θαλπωρή 🙂

 109. Α. Σέρτης said

  63
  (βεβαίως, τον κουμανούδη τον ανέφερε πρώτος ο Α. Σέρτης στο 54)

  Όπου και τα περί Ραγκαβή, βεβαίως βεβαίως… αλλά κρύβε λόγια και πάμε στη Φορουμάρα να σε απολαύσουμε!

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν λέγεται «μας έπρηξες, κουκλίτσα μου, ξεκόλλα επιτέλους!»· λέγεται «έχετε μια προκατάληψη κατά του μονοτονικού, κυρία Φλέσσα». Πώς την αντέχει ο φουκαράς, κάθε εβδομάδα το ίδιο βιολί… 😊 Τα παιδιά δεν διαβάζουν Δημαρά και Τσάτσο, επειδή δεν καταλαβαίνουν το πολυτονικό. Αλλιώς θα ξενυχτούσαν για να τελειώσουν τους» Διαλόγους σε μοναστήρι».

 111. Α. Σέρτης said

  105
  Μοτοσεκλέτης που σου χρειάζεται κι εσένα κατ’ εξοχήν… άκου ουδέτερο («το Σαραντάκο») φρίξον ανθήλιε ένα πράμα…

 112. BLOG_OTI_NANAI said

 113. Α. Σέρτης said

  110
  Που λες μάστορα, όταν είχα δώσει στον τελειόφοιτο Λυκείου γιο μου ένα μυθιστόρημα του Τερζάκη, το ξεφυλλίζει και μου λέει: «Ρε μπαμπά, αυτά είναι αρχαία!»
  Είδε το πολυτονικό κι έτζασε μαύρο δρόμο το καψερό…

 114. 112# Μάλιστα, ευχαριστώ. Προφανώς είχε να κάνει με τη θαλπωρή αλλά δεν ήξερα πως οι θερμίδες/calories είχαν κάποτε αποδοθεί έτσι. Ρε τι έμαθα πάλι σήμερις ου πουστ’ς…

 115. Μαρία said

  112, 114
  Και ποιος το ΄ξερε!
  Ωραία τα βόλτια αλλά γιατί περιφρόνησαν τα τζουλ ελληνικά τζάουλ;
  Μπλογκ, δώσε συγγραφέα και χρονολογία του 2ου, αν τα βλέπεις.

 116. Κιγκέρι said

  110: Κα Φλέσσα, αυτό εδώ το βιβλίο…Να γιατί την ανέχεται!

 117. sarant said

  112 Δεν το ήξερα ότι τις είχαν αποδώσει έτσι!

  113 Κι άλλα παιδιά έχουν στραβώσει βλέποντας πολυτονικό, ενώ εμείς δεν δίνουμε σημασία στα σημαδάκια. Γι αυτό, παιδιά, επανεκδόσεις σε μονοτονικό.

 118. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Για το δεύτερο η τεκμηρίωση είναι:

 119. 111 Πωωω, σκόνη με έκανε πάλι. Πάω να βρω μια τρύπα να κρυφτώ.

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω και αυτό:

 121. sarant said

  119 Μα κι εσύ να με εξουδετερώνεις έτσι άσπλαχνα!

 122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @113. Ἀκριβῶς τό ἴδιο (μέ τά ἴδια λόγια!) ἔζησα κι ἐγώ μέ ἕναν ἀπό τούς γιούς μου!! 🙂

 123. loukretia50 said

  Θαλπ? Άλλο και τούτο!

  Aν όλη μου η θαλπωρή κι η κάψα μου δε φτάνει,
  στα πόσα μεγαθαλπ, σκληρέ, η καρδιά σου θα ζεστάνει?

 124. # 90

  Eχω την εντύπωση πως ο Μάζης συνήθως χρησιμοποιούσε γαλλικά βιβλία. Στα λυσάρια του υπήρχαν κι ασκήσεις που είχαν κοπεί από τα βιβλία ! Τώρα δεν ξέρω αν χρησιμοποιούσε γι αυτό μαθητές όπως ο Τόγκας για τις ασκήσεις των μαθηματικών που τις έδινε για λύση σε καλούς μαθητές

 125. Costas Papathanasiou said

  90,94: Κατά την διακριτική υπόδειξη του δαιμόνιου ΓΤ, έψαξα για ώρα πολλή μήπως και βρώ μονόλεξο του τύπου “γελαέριο” ή “γελασίνιο(<γελασίνος)”,η χρήση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλλει αμυντικώς στη βιωφελή μείωση των συνταγματικών μονάδων “αέριο γέλιου”/ “ιλαρυντικό αέριο”, κοινώς και χημικώς “Αζώτου-υποξείδιο/ή μονοξείδιο(Ν2Ο)”, γνωστού όντος και ως επιταχυντικού αλλα-Γής κλιματικής καθότι “Είναι επίσης κύριο αέριο του θερμοκηπίου και αέριος ρύπος. Σε χρονικό διάστημα 100 ετών, έχει 310 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά μονάδα μάζας (δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης) σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με την EPA” (βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%B6%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85 ).
  Εις μάτην! —Όπερ μπορεί και να σημαίνει ότι θα παραμένουμε για γέλια (και για κλάματα), “ζώντας” για μια ζωή σε ατμόσφαιρα αζωτούχα (κατά 78,08 %: η ακρίβεια μάς μάρανε, διττή τη σημασία) και έναν βίο αβίωτα , ως έμβια, δυνάμει προς βοράν και αλληλοσπαραγμόν, υπό την βία και το κράτος γελοίων και κρύων ηγετών με ακράτεια, που κάθε τόσο θα μας δείχνουνε τα δόντια τους σαν “Ψεύτης Ήλιος” βορινός, να μην τολμάει να σκάσει το χειλάκι μας, να δεί ο ένας τ’ άλλου άσπρο δοντάκι ανθρώπίνο.
  Εκτός και αν χυμήξει κάποτε ένα πνεύμα Μαζικό, το υπέρ Νοός πνευμόνων χυμικό και οξυ-γονικό., καθαρτικό απαερίων, μέσω γεννήτριας υδρογόνου για βροχούλα δροσερή, ποτιστική.,(βλ. και σχ.111,112,119,121)

 126. # 124

  Μου είχε δώσει διήμερη αποβολή γιατί δεν σηκώθηκα όταν μπήκε στην τάξη (δεν τον είδα). Δευέρα Γυνασίου πήγαινα και μιλημένος από τους πιο παλιούς δεν διαμαρτυρήθηκα καθόλου και σε λίγο την αναίρεσε όπως έκανε πάντοτε. Αν μίλαγα θα έφτανα σε 5-6 μέρες. Λεπτομέρεια οι αποβολές από τους απλούς καθηγητές δεν γραφότουσαν στο ποινολόγιο, ούτε σε εδιωχναν από τα μαθήματα, ο Μάζης ήταν ο πρώτος από τους τρεις διευθυντές κι ερχόταν στο βαρβάκειο τρεις μέρες την βδομάδα γι αυτό κι έριχνε 5ή 6 ώστε να επιστρέψει ο μαθητής όταν θα ήταν παρών. Τις αλλες μέρες πήγαινε σε ιδιωτικό νομίζω στου Χατζηδάκι,

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  113: Αλλιώς θα το ξεκοκαλιζε, μάστορα, θα ξέχναγε να φάει και να πιει… Διότι, ως γνωστόν, ο Τερζάκης και η Λέιντι Γκάγκα είναι οι αγαπημένοι της νεολαίας. 😂

 128. @ 101 BLOG_OTI_NANAI
  Επιβεβαιώνεται, πράγματι, η αγγλόφωνη προέλευση του «φυσικού».

  @ 124 Gpointofview
  Είναι πιθανότατο τότε να είχε γαλλικά βοηθήματα αλλά η αντιστοιχία Erdgas (γερμ.)/γαιαέριο είναι φανερή. Άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρηθεί αναγκαστικά δικός του ο ωραίος αυτός ελληνικός όρος.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δώστε τους σε μονοτονικό κι αν τα διαβάσουν, σφυρίξτε μου κλέφτικα. Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει, δεν θέλουμε να καταλάβουμε, ότι και όσα παιδιά διαβάζουν λογοτεχνία, προτιμούν τη σύγχρονη ή την ξένη κλασική, κάναν Ντοστογέβσκι, ας πούμε, κι αυτόν στο τσακίρ κέφι. Δεν θα διαβάσουν Παπαδιαμάντη, Βιζυηνό ή Τερζάκη, δεν τους λένε τίποτα η θεια Αχτίτσα, ο Μοσκόβ Σελίμ ή η Ιζαμπώ. Δεν τους φταίει το πολυτονικό, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι παιδιά της οθόνης, του πληκτρολογίου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 130. Και μια παρατήρηση του Άγγελου για το γαιαέριο.

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  81 Κιγκέρι, ευχαριστώ!

  119 Δύτη, με την ευκαιρία που σε βρίσκω εδώ. Άναψα φωτιές σε ιστορικό ομιλητή για τις σφαγές της Θεσσαλονίκης. Λόγω κόβιντ ανέβαλε την ομιλία του, του πέταξα έναν Χαϊρουλάχ και τρέχει και δεν φτάνει, λίγο πριν την κάνει, ετεροχρονισμένα. Εντυπωσιάστηκε…

  Χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν σήμερα.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παρεμπιπτόντως, τα βιβλία των μόνων ποιητών που διαβάζουν αρκετοί νέοι και, κυρίως, νέες, της Δημουλά και του Ελύτη (το «Μονόγραμμα», ας πούμε) είναι σε πολυτονικό. Κι αυτό δεν αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάγνωσή τους, επειδή το περιεχόμενό τους κάτι τους λέει, τους αφορά.

 133. 131 Χαίρομαι!

 134. sarant said

  132 Ενδιαφέρουσα παρατήρηση Γιάννη.

 135. ΓΤ said

  132@

  Γιάννη, θέλω να δω εικοσάρη να διαβάζει Βάρναλη…

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  135:Δεν είναι πια υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τα κνιτόπουλα; 😊

 137. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως το «γαιαέριο» το αναφέρουν η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, το ΜΗΛΝΕΓ και ο Μπαμπινιώτης. Κατά τα άλλα, ο όρος αυτός εμφανίζεται πολλαπλές φορές στα σχολικά βιβλία γεωγραφίας με συγγραφείς τον Αλκίνοο Μάζη ή τον Ευάγγ. Σταμάτη. Από εκεί και πέρα μία χρήση βρήκα στο παρακάτω απόσπασμα από αφιέρωμα στο Τσέρνομπιλ:

 138. 79 Και πριν προχωρήσω πολύ στα σχόλια (μιας κι άλλοι αναφέρθηκαν στον νέο πρέσβη) ιδού τα προσόντα του όπως παρουσιάστηκαν στο γνωστό σάιτ αλφαβήτα (εντάξει, εκεί τα είχαν χύμα, εγώ τα έβαλα με αρίθμηση).
  1. «Παιδί» της Ελληνικής Ομογένειας
  Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης.
  2. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο,
  3.συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν
  4. ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής.
  Αυτή τη στενή σχέση με την εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα την διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του
  5.καθώς είναι μέλος α) του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής
  β) του Faith and Leadership 100
  γ) του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)
  δ) και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).
  Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

  Επιπλέον, ο κ. Τσούνης 
  6, έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).
  7. Έχει πολιτικές διασυνδέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.
  8. Με μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν
  στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν»
  9. γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και
  10. απολαμβάνει τη πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία.

  Θέλετε κι άλλα;

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σέρτης, Κατσέας, ΓΤ… κλπ

  Είμαι τώρα παρέα με την κόρη μου που έχει επαφή με την νεολαία λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Μεταφέρω την εμπειρία της.

  Η νεολαία δεν διαβάζει γενικά βιβλία. Όπου πολυτονικό το χαρακτηρίζει αυτόματα αρχαία. Έχει μια καλή επαφή μόνο με τα κόμικ. Ασχολείται κυρίως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρωτίστως με το ίνσταγκραμ.

  Αν και προσωπικά στεναχωριέμαι, δεν τους παρεξηγώ. Έτσι ήμασταν κι εμείς στα νιάτα μας έναντι των παλαιότερων γενιών.

  Κι ένα παρήγορο. Όταν κάπως μεγαλώσουν, γυρίζουν προς τα πίσω. Της στέλνουν μηνύματα παλιοί μαθητές ότι για πράγματα που όταν τα διδάσκονταν στο σχολείο τα βαριόντουσαν, τώρα έχουν άλλη γνώμη και τα εκτιμούν. Π.χ Γώγου, Δημουλά, Καβάφη… Αν και για τον Καβάφη ξέρουν από πιτσιρικάδες τα ιδιαίτερά του…

 140. 91 Ο γύρος με πίτα κοινώς πιτόγυρο (που όμως αντί για γύρο μπορεί νάχει και σουβλάκι και μπιφτακάκι κλπ)

 141. @ 137 BLOG_OTI_NANAI

  Ωραία (όπως πάντα) τεκμηρίωση.
  Πάντως παιδαγωγικά / διδακτικά ο όρος «γαιαέριο» είναι προτιμότερος.

 142. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Είναι και ωραία λέξη και μονολεκτική διατύπωση.

 143. sarant said

  138 E, αφού έχει τόσα προσόντα…!

 144. Mitsi Vrasi said

  104 Ο Κριβίν πέθανε.Τον διάβαζα (ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ). Είχε έρθει στην Αθήνα το 1976 νομίζω. Το είχα μαγνητοφωνήσει, και απομαγνητοφωνήσει μετά. Λόγια κατανοητά, και γλυκός άνθρωπος.
  113-122-129 Είχα σχολιάσει σε προηγούμενο νήμα ότι ο εγγονός μου δε διάβαζε με όλες αυτές τις περικοκλάδες, και πήγαν και αγόρασαν το βιβλίο σε μονοτονικό. Διαβάζει όμως. Το μαχαίρι στην πλάτη μου μπήκε όταν τα παιδιά μου πέταξαν στα σκουπίδια τον Ιούλιο Βερν! Τους διάβαζα την ώρα του βραδινού φαγητού, κι ύστερα διάβαζε ό,τι ήθελε ο καθένας στο κρεβάτι. Διβάζουν.
  Ας είμαστε αισιόδοξοι. Σήμερα διαβάζουν από ρίντερ, τάμπλετ, από βιβλία κι ας αδιαφορούσαν για τον Ιούλιο. Όσοι/ες θέλουν.

 145. ΅Ενα σατανικό σενάριο μπορεί να προκύψει αύριο αν χάσει ο Αρης από τον ΟΣΦΠ, ισόπαλος ο ΠΑΟ με την ΑΕΚ κι ένα διπλό στην Τούμπα από τον ΠΑΣ που έτσι θα μπει αυτόματα στο κυνήγι τετράδας ή και τριάδας.
  Το διπλό του ΠΑΟΚ ενισχύεται συμπτωματικά μια που αύριο θα ξαναπαίξει μετά από μήνες ο Ζίφκο Ζίφκοβιτς τερματοφύλακας όπως και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και θα είιναι πάλι ο ίδιος διαιτητής της πρεμιέρας ! Ασε που δεν θα πάει στο γήπεδο ο προπονητής του ΠΑΣ με παράδοση για τον ΠΑΟΚ όποτε ο αντίπαλος έπαιξε χωρίς προπονητή ( Ατρόμητος, Αρης, ΑΕΚ ) να μην κερδίζει !!

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  139: Η επιβίωση του βιβλίου πιστεύω θα βασιστεί αναγκαστικά στις σπουδές, αλλά και αν υπάρχει παράδειγμα στο σπίτι. Αυτό το τελευταίο θα ήθελα να είναι μονόδρομος, αλλά δεν είναι. Εμένα π.χ. στον ελεύθερο χρόνο τους μπορούν και διαβάζουν π.χ. αστυνομική λογοτεχνία που τους αρέσει, με βιβλία ακόμα και 500 σελ. χωρίς να «φοβούνται» το πολυσέλιδο μέγεθος, αλλά ξέρω φίλο που είναι επίσης βιβλιοφάγος, αλλά τα δικά του παιδιά δεν διαβάζουν καθόλου, μόνο κινητό.

 147. @ 142 BLOG_OTI_NANAI

  Ναι και με πληροφοριακό περιεχόμενο.

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  131: Κώστα για πες περισσότερα. Αφού ανέβαλε, που τα είπατε; Διαδικτυακά; Πάντως αναφορές για σφαγές στη Θεσ/νίκη υπάρχουν, προγενέστερες της πλαστής πηγής του Παπάζογλου.
  Πάντως, κι εγώ είχα μιλήσει με καλό και πολυγράφο ιστορικό για το θέμα αυτό και έδειξε ενδιαφέρον και ούτε το γνώριζε, ούτε είχε υποψιαστεί την πλαστότητα.
  Ήταν σημαντική η προσφορά του Δύτη, καθώς στην εποχή μας τα περιθώρια για τόσο σημαντικές ανακοινώσεις έχουν στενέψει αρκετά. Τα περισσότερα τα είχαν βρει οι παλιοί. Όμως, η άγνοια της τουρκικής αλλά κυρίως η τριβή με την οθωμανική σκέψη, περιβάλλον, νοοτροπία έριξε τους παλιούς στην παγίδα.

  Να προσθέσω ότι όπως είχα πει και στον Δύτη, τότε είχα ερευνήσει το κατά δύναμη το θέμα και θα είχα σταματήσει την έρευνα και τη συζήτηση προ πολλού αν είχα βρει εκείνα τα στοιχεία που βρήκε ο Δύτης για υποψίες αναξιοπιστίας του Παπάζογλου (διότι είχα βρει θετικές απόψεις για τον Παπάζογλου). Τα περί αναξιοπιστίας του Παπάζογλου όμως εξηγούσαν πολλά για τον λόγο που ήταν αδύνατο να βρεθούν ίχνη για πράγματα που περιέγραφε το κείμενο του Παπάζογλου.

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  148: Διόρθωση: «κυρίως η έλλειψη τριβής». Ο Δύτης με μια ανάγνωση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με το κείμενο.

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  148
  Μπλόγκ… ο συγκεκριμένος ομιλητής είναι φίλος μου και συνεργάτης στα των Αμπελοκήπων. Δεν είναι ιστορικός κατ’ επάγγελμα, ασχολείται όμως με την ιστορία της Θεσσαλονίκης γενικότερα και τον καλούν σε κανάλια και κάνει και ομιλίες για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης.

  Βρεθήκαμε για καφέ και συζήτηση περί τα δικά μας (τοπική ιστορία Αμπελοκήπων) και μου είπε και για την αναβληθείσα ομιλία του που σκέφτεται να την πραγματοποιήσει σύντομα, τώρα που τα πράγματα φαίνονται να βελτιώνονται σχετικά με την πανδημία.

  Ε, θυμήθηκα κι εγώ το θέμα με τον Χαϊρουλάχ, του το πέταξα, ξαφνιάστηκε, του έδωσα το άρθρο, εντυπωσιάστηκε, το θεώρησε σοβαρό και αξιόπιστο και άρχισε να ψάχνεται. Αναμένω, όταν αποκρυσταλλώσει γνώμη, να μου πει τα συμπεράσματά του.

 151. sarant said

  148 Μπράβο

 152. Μαρία said

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  144:Διαβάζουν, αλλά τι διαβάζουν ; Κυρίως αστυνομική και σύγχρονη λογοτεχνία. Το τονικό σύστημα δεν παίζει κανέναν ρόλο στην επιλογή των βιβλίων, γνώμονας είναι η θεματολογία και τι κατά πόσον ενδιαφέρει τους νέους. Είτε πολυτονικό, είτε μονοτονικό, είτε στην καθαρεύουσα, είτε στη δημοτική, η παλαιότερη ελληνική πεζογραφία δεν διαβάζεται από τη σύγχρονη νεολαία.

 154. BLOG_OTI_NANAI said

  150: Πολύ καλά έκανες και του το είπες ώστε κάποια στιγμή αυτό το «οδοιπορικό» που δήθεν «ανακάλυψε» και «μετέφρασε» ο Παπάζογλου να πάψει να θεωρείται πηγή.

 155. freierdenker said

  Ο πλήρης τίτλος του Σέλερς του Μίσιγκαν είναι νομίζω υπεύθυνος πολυμορφίας, ισότητας και συμπεριληπτικότητας. Το ακρωνύμιο DEI είναι αρκετά καθιερωμένο (diversity, equality, inclusion). αλλά συναντάται και στην μορφή EDI.

  Το λάθος ήταν χοντρό, αλλά υπάρχει και ένα λεπτό ωραίο σημείο (ελαφρά σουρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου) εκεί που Σέλερς ζητάει συγνώμη για τα τραύματα που προξένησε:

  On a personal level, I would like to apologize to all members of our community for this error and for the harm it has caused.

 156. sarant said

  155 Καλά λες για τον τίτλο του.
  Μάλλον είναι τυποποιημένη πρόταση αυτή όταν ζητάνε συγγνώμη.

 157. Mitsi Vrasi said

  153 Σ’ αυτό δεν μπορώ ν’ απαντήσω ακριβώς.
  Πόσοι άνθρωποι διάβαζαν στο παρελθόν βιβλία; Υπήρχαν στατιστικές κάποτε.

  Πάντως υπάρχει πολύ καλή αστυνομική λογοτεχνία (άσε που διαβάζουν και Χάμετ), και η σύγχρονη έχει περίφημα βιβλία και σπουδαίους συγγραφείς.
  Κουβεντιάζουμε εδώ για τον Αστερίξ. Τα δικά μου τεύχη είναι σχεδόν ετοιμόρροπα, και ξεχώρισε τις προάλλες το εγγόνι μου αυτά που ήθελε, γιατί του έλειπαν. Οι γονείς του το μετέδωσαν.
  Άμα ένα σπίτι έχει βιβλία στα κομοδίνα, στα τραπέζια, στις βιβλιοθήκες, υπάρχει στη ζωή των νέων ανθρώπων, βίωμα πια.

  Το θέμα είναι να διαβάζουν, κι ας μη διαβάσουν την Ιζαμπώ, τι να γίνει. Θα υπάρξουν άλλες.

  Σκόρπιες σκέψεις.

 158. Pedis said

  Σε ποιον αιώνα? λέει η Θοδώρα?

  (Η μαλακία και το σανό πάνε γόνα.)

 159. Μαρία said

  Πλευρίτιδα

 160. Μαρία said

  Τον είδα τις προάλλες και τώρα ανέβηκε και το βίντεο.

  https://www.valentinschneider.eu/el-biografiko
  Προσκεκλημένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με ένα πρόγραμμα με τίτλο «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» και πλήρη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας / Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα / Γερμανοελληνικό ταμείο για το μέλλον.

 161. ΣΠ said

  125
  Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ΝΟ.

 162. ΣΠ said

  119
  Πες και συ ότι το γράφεις έτσι από ακτιβισμό να σ’ αφήσει ήσυχο.

 163. Μαρία said

  162
  Έτσι το έμαθε στο σχολείο αφού. Άλλο αν το άλλαξαν πρόσφατα.

 164. J. Iatrou said

  Όντως αναρρώνω αλλά μου είναι ακόμα δύσκολο να γράψω. Από Δευτέρα ίσως μπορώ να σηκωθώ. Σας ευχαριστώ

  Triant: ευχές και τα δέοντα 😁

 165. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  162: Όντως. Και κακώς δασκαλεμένο, πολεμοχαρές, αγράμματο παιδί του χαζοχαρούμενου μπαμπά του; malus υπό μηλέαν κακό, δέσμιο του αρνητισμού του ως ΝΟ, με συμπλεγματική εμμονή να κάνει σκλαβάκια τα οξυγόνα μας για να ΄χολοσκάμε, καταπώς λέει και H σχετική παρα-πομπή του (τονίζοντας πως η πολλή ακρίβεια μας μάρανε).

 166. Costas Papathanasiou said

  164. Γεια σου Γιατρέ! Μας έλειψες και όλο μεγαλώνει η τρύπα στην στιβάδα του όζοντός μας.

 167. 163 Και πράγματι, έτσι το είχα μάθει στο σχολείο και μου βγαίνει απολύτως φυσικά. Φαίνεται σε άλλα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους Παλαιους Δασκάλους, ενώ σε άλλα ήταν αγράμματοι… Εγώ άλλο δεν κατάλαβα, γιατί πρέπει να φρίξει ο ανθήλιος, ο ήλιος δεν φτάνει;

 168. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @164. Γιάννη, περαστικά!

 169. Costas Papathanasiou said

  167: Δυσαπάντητο το ερώτημα! Ίσως διότι το ήλιον διατίθεται πλέον αποκλειστικά και μόνον για τα μπαλόνια ή τα ανοίκεια, ζωοβόρα, άψυχα τηλεπτέρυγα που στοχοποιούν τους χρυσόμαλλους κριούς (ή άλλα τέτοια οικόσιτα κτήνη), έναν εκ των οποίων μας άρπαξε ο προδότης Φρίξος ο οποίος “έδυσε” το τσανάκι την αδελφή του (που τόλμησε να φέρει αντιρρήσεις στον πιλότο, εν πτήσει) στο Τσανακαλέ και έτσι αναγκαστήκαμε όλοι εμείς οι εχέφρονες ορθόδοξοι να κάνουμε κοτζάμ εκστρατεία για να πάρουμε πίσω το χρυσάφι που -βάσει διεθνούς δικαίου- μας ανήκει, όπως και όλα όσα από εμάς τα πήρανε, διορθώνοντας έτσι αυτό το εγκληματικό λάθος εις βάρος του Ελληνισμού (το οποίο δυστυχώς επαναλήφθηκε με τον ύπουλο τορπιλισμό της Έλλης και η συνέχεια επί της…οθόνης). Οπότε το σίγουρο είναι ότι, διορθώνοντας τα λάθη μας, θα πρέπει να μάθουμε επιτέκους οι αμαθέστατοι πως δεν πρέπει να τρώμε το Ν (=Άζωτο) και να εμπεδώσουμε άπαξ και διά παντός ότι “Δεν υπάρχει οθονιά!/ Μόνο οικίας κλειδωνιά-και όπου ανθήλια γειτονιά,/ παγωνιά και απονιά”(βλ. και σχ.121).

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  164
  Γιάννη μας, καλέ μας, από καρδιάς τάχιστη ανάρρωση, και γρήγορα κοντά μας, μας λείπεις!

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Έτσι είναι, συμφωνώ. Διαβαζουμε αν θέλουμε, όσο θέλουμε κι ό,τι θέλουμε. Η κόρη μου, ας πούμε, διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη· κι εγώ, μέσα στα άλλα διαβάσματα, διαβάζω και αστυνομικά μυθιστορήματα. Η ανάγνωση της λογοτεχνίας πρέπει να προσφέρει απόλαυση, αλλιώς καταντάει αγγαρεία και ψυχαναγκασμός. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ενοχοποιουμε άσχετους παράγοντες, όπως το τονικό σύστημα ή την «ανεπαρκή» διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, επειδή οι νέοι δεν διαβάζουν συγγραφείς και βιβλία, που περιλαμβάνονται σε κάποιον Κανόνα.

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλόψυχε συνονόματε, σιδερένιος. Κι αυτό θα περάσει. Ο Κούλης μόνο δεν βλέπω να περνάει. 😊

 173. voulagx said

  Η άρνηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι απόλυτα σωστή, αφού διαφορετική αντίδραση θα μας έφερνε πολύ πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου. Παράλληλα όμως δείχνει και τα όρια της αμερικανικής αυτοκρατορίας όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο ισχυρούς αντιπάλους και όχι με ανίσχυρα κράτη όπως το Ιράκ, η Σερβία και η Λιβύη. Δυστυχώς για εμάς, το αντίπαλο δέος είναι εξίσου καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό και αιμοδιψές.

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  Περαστικά Γιάννη!

 175. Εν αναμονή του σημερινού… 🙂

 176. Γιάννης Ιατρού said

  Σας ευχαριστώ πολύ, θα επανέλθω,δεν την γλυτώνετε 😉😁😁😁

 177. # 176

  Αντε και με το καλό το…φύλλο πορείας !!

 178. Παναγιώτης Κ. said

  Η κανονικότητα και η…διαταραχή της!
  Καλημέρα.

 179. Καλημέρα,
  164 Άντε επιτέλους. Παραπέρασε καιρός. Περαστικά κι οριστικά.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – «Πάντως είναι απορία μου γιατί ένας απλός πολίτης βλέπει τα ζητήματα ως οπαδός.
  Μόνο με ψυχαναλυτικούς όρους μπορούμε να εξετάσουμε αυτές τις συμπεριφορές.»

  Δεν θέλει και βαριά φιλοσοφία, γιατί έτσι μεγάλωσε, οπαδικά, όχι μόνο οικογενειακά (ως προς την κατευθυνόμενη επιρροή) και κοινωνικά, αλλά και μέσα στην ίδια του την οικογένεια, κυριαρχούν ο ανταγωνισμός κι η αντιπαράθεση, έρχεται μετά και η υποχρεωτική εκπαίδευση να τελειώσει το έργο. Μοιραία αυτό βγαίνει και στην «ενήλικη» συμπεριφορά του.
  Τι και ποιούς εξυπηρετεί αυτό, είναι εύκολο βρεθεί, απλή κριτική σκέψη χρειάζεται μόνο.😉
  Αν δεν ανήκεις στον εαυτό σου, θα πρέπει να ενταχθείς και να ανήκεις κάπου για να είσαι κάτι.

  Καλημέρα.

 181. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..καί σοῦ τό’πα Νῖκο μου! Νά πῆς ὅτι δέν σοῦ τό’πα;; Σοῦ τό’πα!
  Τριάντα χιλιόμετρα ΔΕΝ εἶναι γιά μᾶς! 🙂 🙂

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι έγινε; Πού οφείλεται η καθυστέρηση; Βομβαρδίζει το ιστολόγιο ο Πούτιν; 😊

 183. LandS said

  176
  Καλώς να μας επανέλθεις

 184. sarant said

  181-2 Λάθος του αυτόματου πιλότου. Θα αντικατασταθεί.

  164 Γιάννη, σιδερένιος και γρήγορα, μας λείπεις!

 185. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΠΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-ΚΑ κ. Ιατρού! Γρήγορα γερός, κοντά στους δικούς σου και σε μας!

  153, 157 κε.
  >>Διαβάζουν, αλλά τι διαβάζουν; Κυρίως αστυνομική και σύγχρονη λογοτεχνία.

  Πράγματι, οι δυο μεγαλύτερες εγγονές μου, αστυνομικά κυρίως διαβάζουν!
  Αλλά: Δεν ξέρω για άλλα συσχολιάζοντα …λυκόπουλα, εγώ πάντως από 11-20 χρονών είχα ‘ξεσκίσει’ τη ΜΑΣΚΑ και το ΜΥΣΤΗΡΙΟ! (χώρια Μικρό Ήρωα, Υπεράνθρωπο, Ελ Γκρέκο κ.λπ.) 🙂
  Ωστόσο, είχαμε και μια ‘Λέσχη Νεολαίας’ (ή κάτι τέτοιο…) της ‘ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ’ που είχε μια σχετικά πλούσια Βιβλιοθήκη. Εκεί πρωτοδιάβασα – γυμνασιόπαις, απ’ όσο θυμάμαι- Καββαδία, Λουντέμη, Κονδυλάκη κ.ά.

  21, 11.
  Συναφής έκφραση: ‘από τον καιρό που βγήκαν οι λάσπες…’
  ===+===
  Μικρή συμβολή στα …τετρυμένα 🙂 (Από το «Λεξικό ρημάτων αρχαίας ελληνικής», ΠΑΤΑΚΗΣ-ΤΖΙΡΑΚΗΣ, 1984)

 186. 181 Έτσι. Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα 🙂 Αλλά βλέπεις θέλει ν’ απολαύσει ό,τι δεν πρόλαβε πριν εγκαταλείψει 🙂 🙂 🙂

 187. ΣΠ said

  125
  Το υποξείδιο του αζώτου Ν2Ο το είχα μάθει ως ιλαρόν αέριον. Θα μπορούσαμε να το πούμε μονολεκτικά ιλαέριο.

 188. Χρίστος said

  Ίσως να αναφέρθηκε, δεν το είδα. Μονοξείδιο του διαζώτου κατά IUPAC. Μας θυμίζει και που βρίσκονται οι δεσμοί.

 189. ΓΤ said

  187@

  Καλύτερα όχι. Να αφήσουμε τη μοναδικότητα του χαμόγελου στην Ιλάειρα Διονυσοπούλου.

 190. ΣΠ said

  189
  Είμαι σίγουρος ότι θα το μετανιώσω που ρωτάω, αλλά σε ποιο ριάλιτι είναι πάλι τούτη;

 191. Νέο Kid said

  190. Ιιι! Δεν ξέρεις την Ιλάειρα και τον Μαυρίκιο το βαφτισιμιό του Νίκαρου;; Εξωγήινος είσαι ρε φίλε;
  (Άμα ρωτήσεις και ποιος είναι ο Νίκαρος, πας κατευθείαν για κρεμάλα! …)

 192. ΣΠ said

  190
  Εντάξει, τον Νίκαρο τον ξέρω από σένα. Τους άλλους του γκούγκλαρα, αλλά δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε να τους ξέρω.

 193. ΓΤ said

  @189, 190, 191

  Αναφέρομαι σε ένα καλό όνομα του χώρου των γραμμάτων.

 194. ΓΤ said

  192@

  Γιατί, ρε μαν, έχεις δείξει ότι απολαμβάνεις την καλλιγευσία των αράδων…

 195. Νέο Kid said

  192. Σταύρο, μάλλον δεν πολυβλέπεις τηλεόραση ( γεγονός που λέει από μόνο του a thing or two σχετικά με το ποιόν σου!…😊) . Υπάρχει ένα μαθηματικό θεώρημα που λέγεται Fixed Mauricio’s point theorem που λέει ότι όποιο κυπριακό ή ελληνικό κανάλι ,όποια μαμημένη μέρα και να ανοίξεις , θα υπάρχει μία τουλάχιστον αναφορά κατά τη διάρκεια της ημέρα στον Μαυρίκιο και την Ιλάειρα…

 196. spyridos said

  Περαστικά κύριε Ιατρού

 197. ΣΠ said

  194
  Με παρέσυρε ο Κιντ και γκούγκλαρα «Ιλάειρα και Μαυρίκιος». Τώρα βλέπω ότι έχει κάνει μεταφράσεις. Δεν την ήξερα. Ζητώ συγγνώμη που την συνέδεσα με ριάλιτι.

 198. ΣΠ said

  195
  Ναι, Κιντ, από την τηλεόραση βλέπω μόνο απ’ ευθείας αθλητικές μεταδόσεις, την πολύ καλή μουσική εκπομπή «Μουσικό Κουτί» και το έπος Φλέσσα-Μπαμπινιώτη (Σε προσκυνώ γλώσσα). Το τελευταίο είναι my guilty pleasure.

 199. Χαρούλα said

  Τι έγινε; Κι ο Ιατρού χρειάστηκε τον ιατρό του;;;
  Γρήγορη επαναφορά και γιατρούς να βλέπουμε εδώ μέσα μόνον!

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164
  Γιάννη μας, Γιάννη μας, καλέ κι αγαπημένε, περαστικά κι ογλήγορα!
  Δεν πας πουθενά, εδώ θα μείνεις, έχεις τα κλειδιά! 🙂


  21,11,185 >> «Από τον καιρό της Κριμαίας» κλπ
  Από τον καιρό του Κάι, έλεγε η λαλά μου.
  Εδώ έμαθα (ατάκα από ταινία;) και λέω καμιά φορά «από τον καιρό που ήταν η Ακρόπολη οικόπεδο»
  (εκτός από το » όχι και σαν την Ακρόπολη» για σιτεμένες υπάρξεις, νομίζω ατάκα της Βασιλειάδου) 🙂

 201. ΣΠ said

  200
  Από τον Αυλωνίτη λίγο διαφορετική η ατάκα.

 202. dryhammer said

  11,21,185,200
  Για τα παλιότερα χρησιμοποιώ το «(απ’) τον καιρό της προβιάς και του ρόπαλου» και για τα πιο πρόσφατα «επί γέρο-Πρίαμου»

 203. sarant said

  195 !!! 🙂

 204. Μαρία said

 205. William T. Riker said

  Η είδηση είναι τραγική και εννοείται ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε στα γλωσσικά, αλλά εδώ τι να πεις κανείς:
  https://tinyurl.com/yckw8p8j
  «Τα αδικήματα ποικίλουν από τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες έως την υιοθέτηση «αποκλίνων πεποιθήσεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.»
  Eπίσης κι αυτή η διατύπωση στην πρώτη πρόταση δε μου κάθεται καλά: «Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 άνδρες, μεταξύ των οποίων επτά Υεμενίτες και έναν Σύρο το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών…». Μάλλον «… ένας Σύρος …» θα έγραφα

 206. ΣΠ said

  195
  Μου θύμησες έναν διάλογο από την ταινία Politically Correct Party Animals (1994):

  – What’s he doin?
  – He’s finishing his senior thesis. Pigman is trying to prove the Caine-Hackman theory. No matter what time it is, 24 hours a day, you can find a Michael Caine or Gene Hackman movie playing on TV.
  – That’s his thesis?
  – Yes! That’s the beauty of college these days, Tommy! You can major in Game Boy if you know how to bullshit.

 207. Πέπε said

  205
  Ένας Σύρος, αν θεωρήσουμε ότι εννοείται κάποιο ρήμα (συγκαταλέγονταν ή κάτι παρόμοιο). Αλλιώς, ομοιόπτωτο, έναν Σύρο (εκτέλεσαν).

 208. Μαρία said

  κοίτη 🙂

 209. Μαρία said

  Ανήκω/άνηκα άρα συνάπτω/σύνηψα. Και είναι και κάποιας ηλικίας η κυρία Φερονίκη. Το νικώ + γεν. το παραβλέπω 🙂

 210. Triant said

  Γιατρέ μου σε ευχαριστώ πολύ αλλά προτιμάω να μου τα πεις από κοντά. Σιδερένιος.

 211. 163, 167, κλπ.: Μόνο ένας ηλίθιος λαθοθήρας θα σε έψεγε για ουδέτερο Σαραντάκο, τη στιγμή που προηγείται αρσενική αντωνυμία τον.

 212. sarant said

  209 Σύναψε τότε. Που εγώ το λέω.

 213. Μαρία said

  212
  Κι επισύναψε όλος ο κόσμος.

 214. https://www.topontiki.gr/2022/03/14/kiriakos-mitsotakis-thetikos-ston-koronoio-o-prothipourgos/

 215. Μαρία said

 216. Μαρία said

 217. Α. Σέρτης said

  211 («Μόνο ένας ηλίθιος λαθοθήρας θα σε έψεγε για ουδέτερο Σαραντάκο, τη στιγμή που προηγείται αρσενική αντωνυμία τον.»)

  Μόνο ένας αδήλωτος βλακομπέμπελος θα έγραφε ό,τι αντιγραμματικό τού καπνίσει, αρκεί να μην προσκρούει στα συμφραζόμενα

  [Μπο μπο μάστορα, από αξημέρωτα σκάσαν μύτη οι ερασίμολποι ανθυλακτούντες και υπόβλητοι του ουδετεροτραφούς αναποδύτου…]

 218. sarant said

  217 Κύριε Ζουράρι, εσείς;

 219. Α. Σέρτης said

  218
  Ε…ναι
  Κι εσείς ουρολόγος;

 220. […] Που τα λέω έτσι επειδή σήμερα είναι των Αγίων Θεοδώρων. Βέβαια εμείς το σχετικό εορταστικό άρθρο το είχαμε χτες, ακριβώς επειδή σήμερα Σάββατο είθισται να βάζουμε το πολυσυλλεκτικό μας άρθρο με τα στραβά και ανάποδα της γλωσσικής κυρίως επικαιρότητας, τα κοινώς λεγόμενα μεζεδάκια, που και σε καιρό πολέμου συνεχίζονται. Αφού λοιπόν ξαναπούμε χρόνια πολλά στον… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/12/meze-523/ […]

 221. Μαρία said

  Το κατα Μητσοτάκη πάτερ ημών https://www.youtube.com/watch?v=00ra_ugrmu4 Πού να το ΄λεγε κι απέξω!
  Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷΝ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸςΕ ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφΕλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴΝ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.

 222. Θα κατέγραφα όρους για να πλουτίσω το φτωχό μου λεξιλόγιο αλλά βαριέμαι. Ο αναποδύτης ωστόσο μ’ άρεσε, για να είμαι ειλικρινής.

 223. 222# Όποιος βαριέται καταντάει αρνησίμολπος ανθυπίλαρχος, αυτό ξέρω εγώ.

 224. ΣΠ said

  217 Μόνο ένας αδήλωτος βλακομπέμπελος θα έγραφε ό,τι αντιγραμματικό τού καπνίσει, αρκεί να μην προσκρούει στα συμφραζόμενα

  Όπως κάνεις εσύ με το «στο» αντί του γραμματικά σωστού «σ’ το»;

 225. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/335560_i-gkafa-toy-mitsotaki-me-tin-istanbul

  Γιατί γκάφα;

  Αν συναντούσε πουχού τον Ματταρέλλα στο Palermo, Italy, τι θα έπρεπε να γράψει, Πάνορμος, Italy?

  Να πάρω και μια φορά το μέρος του Κούλη, για ξεκάρφωμα. 😜

 226. Μαρία said

  225
  Βλακείες του Κανελόπουλου.

 227. Μαρία said

  https://www.amazon.com/azov-battalion/s?k=azov+battalion

 228. Πέπε said

  225
  Αγγλικά δεν έγραφε; Νομίζω ότι η ονομασία της σημερινής πόλης στα αγγλικά είναι Istanbul. Ειδάλλως, γιατί να αφήσουμε ασχολίαστο και το Turkey? Δηλαδή αναγνωρίζει την άλωση ως γεγονός τετελεσμένο; Ντιπ ψυχή δεν έχει μέσα του, κοτζάμ πρωθυπουργός της Ελλάδας;

  Ωστόσο, νομίζω ότι το αρθρίδιο είναι ειρωνικό, και εστιάζει στο ότι η ανάρτηση κατέβηκε μετά από λίγες ώρες (άρα ο ίδιος ο ΚΜ τη θεώρησε λάθος!).

 229. Μαρία said

  228
  Το αρχικό τουΐ δεν ήταν ειρωνικό, απλώς επανήλθε σχολιάζοντας το σβήσιμο.

 230. Pedis said

  # 228 – Λες; Μπορεί. Δεν έχει και την καλύτερη πένα.

 231. Μαρία said

 232. Μαρία said

 233. Μαρία said

  Έγγραφο ΕΟΔΥ «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες». https://www.avgi.gr/politiki/410274_eggrafo-bomba-16519-oi-nekroi-apo-koronoio-ektos-meth
  Πλευρική ερμηνεία: Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. https://www.avgi.gr/politiki/410297_eisai-ashetos-eprepe-idi-na-eheis-paraitithei

  Μ’ άλλα λόγια η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι κάτι κανονικό!

 234. Αυτά που κοροϊδεύεις, θα τα λουστείς, λέει ο λαός.

 235. Μαρία said

  234
  https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2123948/to-eurogroup-psalidizei-to-ellhniko-paketo-energei.html

 236. Μαρία said

  234
  Μάλλον το κατέβασαν μετά την πατάτα ακριβείας.

 237. sarant said

  236 Μάλλον, γι’ αυτό δεν το βρίσκω,

 238. Μαρία said

 239. Μαρία said

 240. Μαρία said

 241. spyridos said

  Τι έγινε εδώ;
  Είναι της σχολής Μενδώνη;

 242. Μαρία said

  241
  Όχι. Επιπλέον ο τύπος είναι πιο ακροδεξιός κι απ’ τη Λεπέν. Αν δεις τι αρτάρει, θα σου φύγει το καφάσι.

 243. Μαρία said

  «Στην ομιλία μου ως εισηγητής για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ στη Βουλή ανέφερα επί λέξει: Η Δύση «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της μιας πλευράς, του αμυνόμενου. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κοστίσει η εισβολή και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Ρωσία. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την πλήρη ρήξη των σχέσεων Δύσης -και ειδικά της Ευρώπης- με τη Ρωσία. Αλλά δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου και της εισβολής».

  Ο συντάκτης του ΑΠΕ πρόσθεσε απλώς μια λεξούλα, το «δυστυχώς». «Δυστυχώς πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της μιας πλευράς, του αμυνόμενου κλπ κλπ».
  https://www.avgi.gr/politiki/410477_orgi-gia-ti-montaziera-toy-ape-athliotita-na-paraitithoyn-oi-ypeythynoi

 244. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στουρνάρας: «τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα»

  Γιατί, φυτρώνει κάτι στα δέντρα εκτός, ας πούμε, από τα παράσιτα;

 245. spyridos said

  Δεν ξέρω το γιατί, ούτε το έχω παρακολουθήσει αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Ζήτω η Pfizer.

 246. 245# Έπαθε λέει λύκο μετά τη δεύτερη δόση. Βρε το φουκαρά το λύκουλα τι του ‘μελλε να πάθει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: