Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για τα συνδικάτα (απεργιακό άρθρο)

Posted by sarant στο 6 Απριλίου, 2022


Σήμερα, 6 Απριλίου, έχει κηρυχθεί γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, πολλά εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Αίτημα ειναι η αύξηση των μισθών και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας, που βέβαια πρώτιστα πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Λοιπόν, απεργούν εργάτες, απεργούν υπάλληλοι, κάνουν στάσεις εργασίας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, απεργούν υγειονομικοί, καθηγητές και δάσκαλοι, θα απεργούσαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αλλά η απεργία τους κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική -τα ιστολόγια όμως; Απεργούν τα ιστολόγια; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αδιανόητο, ας πούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ίσως για κάποιο πρόβλημα της μπλογκόσφαιρας, όπως είχε κάνει παλιά η ιταλική Βικιπαίδεια για να διαμαρτυρηθεί για ένα σχεδιαζόμενο μέτρο -που τελικά αποσύρθηκε. Αλλά συμμετοχή στην απεργία του «πραγματικού κόσμου»; Και με ποιο τάχα αίτημα –και σαν πίεση προς ποιον;

Επειδή δεν είναι προφανείς οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, το ιστολόγιο συνηθίζει, σε τέτοιες μέρες, να μην απεργεί αλλά να δημοσιεύει «απεργιακό άρθρο». Συνήθως, το απεργιακό αυτό άρθρο είναι αφιερωμένο, ακριβώς, στη λέξη «Απεργία» (εδώ βλέπετε την τελευταία δημοσίευση αυτού του άρθρου, πρόπερσι).

Φέτος όμως σκέφτηκα να σπάσω την παράδοση και να δημοσιεύσω, ως απεργιακό άρθρο, ένα άλλο παλιό άρθρο του ιστολογίου, που είχε δημοσιευτεί πριν από σχεδόν 13 χρόνια, αλλά τώρα το αλλάζω αρκετά -ένα λεξιλογικό άρθρο για τη λέξη «συνδικάτο». Επίκαιρο κι αυτό, αφού συνδικαλιστικές οργανώσεις κήρυξαν τη σημερινή απεργία.

Εμείς θα λεξιλογήσουμε όμως. Το συνδικάτο λοιπόν, σωματείο εργαζομένων που αποσκοπεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του, είναι ένα ακόμα αντιδάνειο από τα πολλά που έχει η ελληνική γλώσσα. Αντιδάνειο, επειδή ναι μεν είναι δάνειο από τα γαλλικά, αλλά η απώτερη αρχή της γαλλικής λέξης είναι μια λέξη ελληνική, ο σύνδικος.

Σύνδικος (σύνθετο από το συν και δίκη) στην αρχαιότητα ήταν ο συνήγορος στα δικαστήρια ή ο δημόσιος επίτροπος με δικαστικές αρμοδιότητες. Ειδικά την περίοδο μετά τους Τριάκοντα τυράννους, ονομάστηκαν σύνδικοι οι δικαστές με αρμοδιότητα να κρίνουν τις υποθέσεις δημευμένης περιουσίας. Η λέξη έχει αναβιώσει και στο σημερινό νομικό λεξιλόγιο, όπου σύνδικος πτωχεύσεως είναι ο διορισμένος από το δικαστήριο εκπρόσωπος που διαχειρίζεται την περιουσία εταιρείας ή ατόμου που πτώχευσε.

Η αρχαία ελληνική λέξη περνάει στα λατινικά ως syndicus όπου σημαίνει τον αξιωματούχο μιας πόλης που ενεργεί ως εκπρόσωπός της, δηλαδή τον πολίτη που ταξίδευε στην έδρα του αυτοκράτορα ή του τοπικού άρχοντα για να προωθήσει και να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πόλης του. Από τα λατινικά η λέξη περνάει στις ρωμανικές γλώσσες, στα δε γαλλικά το syndic στην αρχή εξακολουθεί να σημαίνει τον εντολοδόχο εκπρόσωπο μιας περιοχής, ιδίως στη Νότια Γαλλία, αλλά μέσα στους αιώνες παίρνει διάφορες άλλες σημασίες που πάντοτε έχουν κάποια σχέση με τη συλλογική δράση και την εκπροσώπηση –στη μεσαιωνική Γενεύη, οι τέσσερις εκλεγμένοι αστοί που διαχειρίζονταν τις υποθέσεις της πόλης είχαν τον τίτλο του syndic, ενώ τον ίδιο τίτλο (sindic, στα καταλανικά) έχει στη σημερινή Ανδόρρα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου· στα σημερινά γαλλικά, ο syndic, κάπως άδοξα, είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας. Εξάλλου, στα ιταλικά, síndaco είναι ο δήμαρχος, σημασία πολύ κοντινή στην αρχική του syndicus. Αλλά και στο Ταλμούδ, ο νονός του παιδιού λέγεται sandik ή sandikus, που κατά την επικρατούσα άποψη είναι δάνειο από το σύνδικος.

Η λέξη syndicat στην αρχή ήταν η δραστηριότητα του syndic, αλλά μετά σήμαινε το σύνολο των syndic μιας περιοχής, οπότε γεννήθηκε η έκφραση faire syndicat που σήμαινε «ενώνομαι για την υπεράσπιση κοινών συμφερόντων». Έπρεπε όμως να φτάσουμε στο 19ο αιώνα (και συγκεκριμένα στο 1839) για να παρουσιαστεί η σημερινή σημασία του επαγγελματικού, και ιδίως εργατικού, σωματείου. Όμως, η ίδια λέξη χρησιμοποιήθηκε επίσης για κάθε είδους κοινοπραξία ή συνεταιρισμό φυσικών προσώπων και εταιρειών, έτσι δεν είναι περίεργο ότι η πρώτη καταγραφή της λέξης «συνδικάτον» στην ελληνική γλώσσα δεν αφορά τα εργατικά σωματεία, αλλά, στα τέλη του 19ου αιώνα, το «συνδικάτον των χρηματιστών», δηλαδή την κερδοσκοπική κοινοπραξία τραπεζιτών, οι οποίοι την άνοιξη του 1884 επιδόθηκαν σε χειραγώγηση της μετοχής της Εταιρείας Λαυρίου.

Την ίδια εποχή, και με αναφορά σε αυτό το συγκεκριμένο συνδικάτο, πλάστηκαν οι λέξεις «συνδικατικός» και «συνδικατιστής», που δεν ευδοκίμησαν, αφού σε εργατικά συμφραζόμενα έχουμε τους όρους «συνδικαλιστής» και «συνδικαλιστικός», που είναι δάνειο από τα γαλλ. syndicaliste, syndical.

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, η λέξη «συνδικάτο» χρησιμοποιείται στα ελληνικά για διάφορες κοινοπραξίες κεφαλαιούχων, για μονοπώλια (το συνδικάτον της σταφίδας) ή για συμπράξεις (το Συνδικάτον του Τύπου), όμως με τους πρώτους οργανωμένους αγώνες της εργατικής τάξης, η λέξη «συνδικάτο» παίρνει και τη σημασία του εργατικού σωματείου, αρχικά στον Ριζοσπάστη, σημασία που δεν αργεί να γίνει κυρίαρχη.

Εκτός από συνδικάτο, χρησιμοποιούμε επίσης τον όρο «σωματείο», ιδίως για τα πρωτοβάθμια σωματεία. Στην Κύπρο λένε για «συντεχνίες», όχι μειωτικά όπως το λέμε εμείς (συντεχνιακά αιτήματα, ας πούμε) αλλά εντελώς ουδέτερα και θετικά.

Στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης, όταν οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος είχαν εξελιχτεί σε πολυπλόκαμους οργανισμούς που έλεγχαν τεράστια οικονομικά μεγέθη, εμφανίστηκε και ο όρος crime syndicate. Να σημειωθεί ότι στην αγγλική γλώσσα τα εργατικά σωματεία λέγονται trade unions ή σκέτο unions, επομένως το syndicate είχε μόνο την ιδέα της κοινοπραξίας και ποτέ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αυτό το crime syndicate αποδόθηκε στα ελληνικά «συνδικάτο του εγκλήματος», στις μελοδραματικές αφηγήσεις των εφημερίδων πριν και μετά τον πόλεμο για τα κατορθώματα του Αλ Καπόνε και των διαδόχων του. Πάλι στα αγγλικά, όταν κάποιος δημοσιογράφος γράφει μια στήλη η οποία δημοσιεύεται σε πολλές εφημερίδες, μέσω πρακτορείου, αυτή λέγεται syndicated column.

Είναι της μόδας να λοιδορούν πολλοί τον συνδικαλισμό και τα συνδικάτα, π.χ. με το απαξιωτικό λογοπαίγνιο «συνδικαληστές», να τα θεωρούν υπεύθυνα για την οικονομική κακοδαιμονία της Ελλάδας (οι δεξιοί) ή ξεπουλημένα κάποιοι άλλοι. Και βέβαια εργοδοτικά σωματεία υπάρχουν, όπως και εργατικές ομοσπονδίες συμβιβασμένες, όμως τα συνδικάτα είναι απαραίτητα, ιδίως όταν τα πράγματα σφίγγουν όπως τώρα.

Τις προάλλες έβλεπα στο Τουίτερ ένα μιμίδιο που αντιπαρέβαλλε χιουμοριστικά τις συνθήκες εργασίας σε Ευρώπη και σε Αμερική, ιδίως όσον αφορά τις άδειες. Μου τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι είχε πολλές εκατοντάδες σχόλια και, καθώς περίμενα το τραμ, βάλθηκα να τα διαβάζω. Οι περισσότεροι Αμερικανοί που σχολίαζαν υπερθεμάτιζαν, διεκτραγωδώντας την κατάστασή τους ή αφηγούμενοι ιστορίες φρίκης, όπως ότι εξαναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά την επόμενη μέρα από σοβαρή εγχείρηση ή αποβολή. Κι ένας κύριος έγραψε: Έχω τόσες μέρες άδεια τον χρόνο, δεν είναι σαν την Ευρώπη αλλά δεν παραπονιέμαι, είμαι σε unionized κλάδο.

Και πράγματι, κάποτε είχα δει μια στατιστική από την οποία πρόκυπτε ότι στις ΗΠΑ, στις επιχειρήσεις που έχουν συνδικάτο οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερες αποδοχές από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδικάτο, ενώ αντίστροφα οι τσέοι εισπράττουν λιγότερα. Όπως έλεγε και το επίσης λοιδορημένο τραγούδι του Φώντα Λάδη και του Μάνου Λοΐζου με τον Στράτο, χρειάζεται το συνδικάτο.

88 Σχόλια προς “Για τα συνδικάτα (απεργιακό άρθρο)”

 1. Κουνελόγατος said

  Χωρίς Θωμά Μπακαλάκο, καλημέρα.

 2. Κουνελόγατος said

  Με τον Στράτο;

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απεργία σήμερα και συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις· δεν έχει νόημα να απεργείς και να κάθεσαι σπίτι σου ή να ασχολείσαι με ιδιωτικές υποθέσεις. Σε κάποια πράγματα πρέπει να είμαστε «παλιομοδίτες».

  Μπ. Μπρεχτ, «Το τραγούδι της απεργίας»

  “Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε

  Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι

  Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή

  Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!

  Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

  Να περιμένεις άλλο πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

  Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη

  Την αλληλεγγύη!

  Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και

  Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!

  Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις

  Όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!

  Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

  Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

  Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη

  Την αλληλεγγύη!”

 4. dryhammer said

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82

 5. nikiplos said

  Να θυμηθούμε και τον Λεχ Βαλέσα, συνιδρυτή του ιστορικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», στην Πολωνία…

 6. nikiplos said

  Στις ΗΠΑ, δυό μουσικά συγκροτήματα είχαν το όνομα «The Dream Syndicate». Ένα αρχές των 60ς κι ένα πιο γνωστό, αρχές 80ς.

 7. Anasto said

  Καλημέρα σας

  Υπάρχει περίπτωση το πολύ κοινό μουσουλμανικό όνομα (εγώ σε Πακιστανούς το έχω συναντήσει) Sadiq, που τώρα βλέπω ότι σημαίνει φίλος, έμπιστος, αληθής κ.λπ. να έρχεται επίσης από τον σύνδικο;

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Προσπαθώ να θυμηθώ αν ο Α.Παπανδρέου είχε πει ότι τα βάθρα της δημοκρατίας είναι το Κοινοβούλιο, η Δικαιοσύνη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα.

 9. Αγγελος said

  Anasto (7), πολύ απίθανο. Πρεπει να είναι αρχαιότατη σημιτική λέξη, αφού υπάρχει και στα εβραϊκά ως τσαντίκ = δίκαιος, άγιος (πρβ. Μελχισεδέκ).

 10. Πέπε said

  Λοιπόν, στο κείμενο αυτό που εξηγεί τη λέξη συνδικάτο ενφανίζονται ακόμη οι εξής λέξεις: σωματείο, συντεχνία, σύμπραξη, κοινοπραξία, συνεταιρισμός, (να βάλουμε και τη συμμορία;), ενώ στο ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχουν ακόμη οι λέξεις ένωση, σύνδεσμος, ομοσπονδία, συνομοσπονδία, συνασπισμός και σίγουρα πολλές άλλες.

  Η γενική σημασία όλων αυτών των λέξεων είναι κοινή: ας πούμε πολύ χονδρικά, πολλοί μαζί ενώνονται για να κάνουν αυτό που έκαναν και μόνοι τους αλλά λιγότερο αποτελεσματικά. Η στενότερη σημασία της καθεμιάς είναι βέβαια διαφορετική, έστω και αν ορισμένες έχουν αλληλεπικαλύψεις. Υποθέτω πως οι περισσότερες προσπαθούν να αποδώσουν μια έννοια που ήδη υπάρχει διαθνώς και αποδίδεται στις περισσότερες άλλες γλώσσες.

  Το θέμα είναι πως αν δεν ξέρεις ότι σωματείο σημαίνει μόνο αυτή την περίπτωση και σύνδεσμος μόνο εκείνην, η ίδια η λέξη δε σου το λέει. Από την άλλη, για να ορίσεις ακριβώς τι σημαίνει η καθεμιά είναι ανάγκη να ανατρέξεις σε ορισμένες από τις υπόλοιπες, θεωρώντας άρα δεδομένο ότι εκείνες είναι γνωστές. Εντωμεταξύ, πολλές από αυτές τις λέξεις έχουν μακρά και πολυκύμαντη ιστορία, όπως ακριβώς είδαμε στην περίπτωση του συνδικάτου εδώ – μια ιστορία που επ’ ουδενί δεν προεξοφλούσε ότι η λέξη θα έφτανε να έχει «αυτήν» και όχι την παραδίπλα ειδικότερη σημασία…

 11. ΓΤ said

  Αυτή την «ένωση» (για την υπεράσπιση κοινών συμφερόντων) τη βλέπουμε επίσης και στα αγγλικά των λοταριών. Ακριβώς όπως στα ελληνικά έχουμε «ομαδικό δελτίο», και ο καθένας από όσους συμμετέχουν παίρνει στα χέρια του το απόκομμα «μερίδιο», έτσι έχουμε και το «syndicate ticket».

 12. ΓΤ said

  7@

  Αλησμόνητος με το πέρασμά του από τη Βουλή και ο Αχμέτ Σαδίκ…

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7-9 Με πρόλαβε ο Άγγελος. Απίθανο.

  10 Βάλε και στον σύλλογο ή την αδελφότητα.

 14. atheofobos said

  Έχω μπερδευτεί σε ποια πλατεία να πάω!

 15. Άγγελος Σέρτης said

  «η πρώτη καταγραφή της λέξης “συνδικάτον” στην ελληνική γλώσσα δεν αφορά τα εργατικά σωματεία, αλλά, στα τέλη του 19ου αιώνα, το “συνδικάτον των χρηματιστών’, δηλαδή την κερδοσκοπική κοινοπραξία τραπεζιτών, οι οποίοι την άνοιξη του 1884»

  Ποια πρώτη καταγραφή τέλη του 19ου αιώνα στα ελληνικά;

  Στα 1826 σε λήμμα του Κ. Κούμα, («Λεξικόν διά τους μελετώντας τας των παλαιών Ελλήνων συγγράμματα») διαβάζουμε: «Εκδικία: φαίνεται ότι σημαίνει και το λεγόμενον συνδικάτον εις τας γερμανικάς πόλεις»
  Στη συνέχεια, στο «Εγχειρίδιον Γεωγραφίας, εμπορικής και βιομηχανικής» του Ησαϊου, στα 1860, αναφέρεται το «συνδικάτον της χρεωλυσίας» (σελ. 85)
  κλπ κλπ τα επόμενα χρόνια…

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  14:Το θέμα είναι να πας κάπου, να μην κάτσεις σπίτι σου περιμένοντας να σου λύσουν τα προβλήματα (που εν πολλοίς οι ίδιοι δημιούργησαν) ο Μητσοτάκης και το παρεάκι του. Προσωπικά, βρίσκομαι στο διόλου ευάριθμο μπλοκ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρέα με τους απεργούς συναδέλφους μου.

 17. ndmushroom said

  Για τους φίλους των τυχερών παιγνίων, syndicate είναι επίσης η ομάδα που αγοράζει από ένα λαχείο/δελτίο/ξυστό κλπ. για να μοιραστεί τα κέρδη. Υπήρξε και σχετική σειρά, καλούτσικη.

 18. ΓΤ said

  16@
  Και πάμε σε μια απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και διαβάζουμε στο τέλος του κειμένου «να επιτύχουμε την επίτευξη των στόχων». Γιάννη, γιά βάλ’ τους καμιά φωνή…

  http://doe.gr/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%84/

 19. Anasto said

  Ευχαριστώ Άγγελε! Από το Sandik του Ταλμούδ που έγραψε ο Νικοκύρης μού ήρθε η φαεινή ιδέα. Κάποιος πρέπει να κάνει και τον Πορτοκάλο της ομήγυρης όμως, πώς θα γίνει; 🙂

 20. ndmushroom said

  Φτου, με πρόλαβε ο ΓΤ στο 11! 🙂

 21. sarant said

  15 Α, μάλιστα, ευχαριστούμε. Προφανώς ο Κουμανούδης δεν είχε google books. Αυτή την εκδικία έχω περιέργεια να τη δω.

 22. ΓΤ said

  20@

  Μέσα απ’ το βούρκο του τζόγου σού γράφω, ρε μαν 🙂

 23. Spiridione said

  μαρμάγκα

 24. antonislaw said

  «Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, η λέξη «συνδικάτο» χρησιμοποιείται στα ελληνικά για διάφορες κοινοπραξίες κεφαλαιούχων, για μονοπώλια (το συνδικάτον της σταφίδας) ή για συμπράξεις (το Συνδικάτον του Τύπου), όμως με τους πρώτους οργανωμένους αγώνες της εργατικής τάξης, η λέξη «συνδικάτο» παίρνει και τη σημασία του εργατικού σωματείου, αρχικά στον Ριζοσπάστη, σημασία που δεν αργεί να γίνει κυρίαρχη.»

  Καλημέρα σας! πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό άρθρο.
  Με μια μικρή αναζήτηση στη νομοθεσία είδα ότι το 1925 αλλά και το 1931 η λέξη συνδικάτο αναφέρεται (και) σε εργοδοτικές συμπράξειςσυνδικάτον πχ των «Τραπεζών της Ελλάδος», το
  «Συνδικάτον Μελετών και Επιχειρήσεων» «το εν Αθήναις συνδικάτο Διευθυντών Εφημερίδων»:

  «Αρθρ.1. (***Κυρούται καθ` όλα αυτής τα μέρη η μεταξύ του Ελληνικού
  Δημοσίου αφ` ενός και του Συνδικάτου Μελετών και Επιχειρήσεων και της
  εταιρείας THE POWER AND TRACTION FINANCE COMPANY LTD, αφ` ετέρου
  συναφθείσα σύμβασις)
  Αρθρ.1.- Διά της παρούσης και υπό τους εν αυτή αναγραφομένους όρους
  το Κράτος παραχωρεί εις το συνδικάτον των Τραπεζών της Ελλάδος, το
  συσταθέν υπό την επωνυμίαν «Συνδικάτον Μελετών και Επιχειρήσεων» και
  την Πάουερ εκ Τράκσιον Φινονς Κόμπανυ (THE POWER AND TRACTION FINNANCE
  COMPANY LTD), αίτινες ενς τοις επομένοις θέλουσιν ονομάζεσθαι ομού» οι
  ανάδοχοι», διά περίοδον αρχομένην από της χρονολογίας της παρούσης και
  λήγουσαν την 31 ΔΕκ. 1985, α) Το αποκλειστικόν δικαίωμα της παραγωγής
  μεταφοράς, μετασχηματισμού και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος προς
  πώλησιν εντός της περιοχής ακτίνος 20 χιλιομέτρων από της εν Αθήναις
  πλατείας της Ομονοίας. β) Το δικαίωμα, αλλ` ουχί και το αποκλειστικόν
  τοιούτο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν συμφωνίας μεθ`
  οιασδήποτε εντοπίας αρχής, εταιρείας ή ατόμου εν Ελλάδι έξω της ως άνω
  περιοχής. γ) Το αποκλειστικόν δικαίωμα της εγκαταστάσεως και
  εκμεταλλεύσεως υπηρεσίας τροχιοδρόμων και το δικαίωμα, ως καθορίζεται
  εν άρθρ. 4 της παρούσης, της εγκαταστάσεως και εκμεταλλεύσεως υπηρεσίας
  λεωφορείων, επί τη βάσει οιουδήποτε είδους ή συστήματος έλξεως, εντός
  ακτίνος 20 χιλιομέτρων από τηε εν Αθήναις πλατείας της Ομονοίας. δ) Το
  αποκλειστικόν δικαίωμα της εκμεταλλεύσεως του απ` Αθηνών εις Κηφισίον
  σιδηροδρόμου. ε) Το αποκλείστικον δικαίωμα της εκμεταλλεύσεως του
  απ`Αθηνών εις Πειραιά σιδηροδρόμου…»

  «ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ της 5/8 Δεκ.1931 (ΦΕΚ Α’ 410)
  Περί συστάσεως Ταμείου Ασφαλίσεως τυπογράφων,
  λιθογράφων, βιβλιοδετών και εν γένει εργατών
  τύπου.

  1. Το Ταμείον διοικείται υπό επταμελούς διοικητικού συμβουλίου
  αποτελουμένου:

  3. Εκ των δύο αντιπροσώπων των εργοδοτών ο εις λαμβάνεται εκ
  καταλόγου τριών προσώπων υποβαλλομένου εις το Υπουργείον παρά του εν
  Αθήναις Συνδέσμου ιδιοκτητών τυπογράφων, ο δ` έτερος εξ ομοίου
  καταλόγου υποβαλλομένου παρά του εν Αθήναις Συνδικάτου Διευθυντών
  Εφημερίδων. Εκ των τριών αντιπροσώπων των ησφαλισμένων οι δύο μεν δέον
  να είναι στοιχειοθέται τυπογράφοι και ο εις λινοτύπης ή λιθογράφος ή
  βιβλιοδέτης. Οι αντιπρόσωποι των ησφαλισμένων λαμβάνονται εκ καταλόγου
  περιέχοντος τριπλάσιον αριθμόν των διοριστέων υποβαλλομένου υπό της
  Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος.»

 25. ΣΠ said

  18
  Αυτό, μπρο, λέγεται σύστοιχο αντικείμενο. 🙂

 26. antonislaw said

  24 (συνέχεια)
  Το «συνδικάτο εργατών τύπου» εμφανίζεται σε νόμο του 1949 (Α.Ν. 871 της 14 / 15 Ιανουαρίου 1949 (Α 12)) αλλά φαίνεται να έχει ιδρυθεί από το 1912

  «…ίδρυση το 1900 του (Συνδέσμου Εν Ελλάδι Λιθογράφων Εργατών) με μεικτή μορφή στην οποία συμμετείχαν εργάτες και εργοδότες μαζί οι γνωστές (συντεχνίες).

  Το 1912 πήρε τη μορφή εργατικού σωματείου μέλους του εργατικού κέντρου Αθήνας και της ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου συμμετείχε στις εξελίξεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας που είχε κορύφωση τις μεγάλες απεργίες της 10ετίας του 1930-40…»
  http://panelladiki-enosi-lithografon.blogspot.com/p/blog-page_17.html

 27. ΓΤ said

  25@

  Ναι, αλλά είναι πρήχτικο 🙂

 28. Κιγκέρι said

  >>…στα λατινικά ως syndicus όπου σημαίνει τον αξιωματούχο μιας πόλης που ενεργεί ως εκπρόσωπός της,…
  …Εξάλλου, στα ιταλικά, síndaco είναι ο δήμαρχος, σημασία πολύ κοντινή στην αρχική του syndicus.

  Δηλαδή ο Πέτρος Συνδίκας, ένας από τους πρώτους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, είχε και το όνομα και τη χάρη!

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82

 29. Spiridione said

  24. Ν. 2612/1921 περί ιδρύσεως συνδικάτου τραπεζών
  Με το δολάριο να έχει ξεπεράσει το τριπλάσιο ως προς το άρτιο τον Μάιο του 1921 (μέση τιμή μηνός: 17,012 δρχ), με τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και με τις πολεμικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται, έγινε ακόμη μια απόπειρα ελέγχου του συναλλάγματος. Αυτήν την φορά ανατέθηκε στο «Συνδικάτο Τραπεζών» που συστήθηκε με ειδικό νόμο και μέσω του οποίου θα γινόταν κάθε αγοραπωλησία συναλλάγματος με το εξωτερικό.
  https://fekyou.info/post/2576

  Το νομοσχέδιο ‘’περί μονοπωλήσεως του εξωτερικού συναλλάγματος υπό συνδικάτου των Τραπεζών’’ προκειμένου να παταχθεί ‘’η ασύστολος κερδοσκοπία’’ σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό, καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν κερδίσει ή καλύτερα, κερδοσκοπήσει.
  ΑΘΗΝΑΪΚΗ
  ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  «Διότι ως το περίφημον νομοσχέδιον έχει διατυπωθή εις τας λεπτομερείας αυτού, ουδένα περιορισμόν επιφέρει εις την κερδοσκοπίαν, αντιθέτως δε μονοπωλεί ταύτην κατά τρόπον σκανδαλώδη υπέρ των κερδοσκοπουσών Τραπεζών»
  ΠΑΤΡΙΣ
  Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
  «Η Κυβέρνησις διά του νομοσχεδίου της προστατεύει τους κερδοσκόπους από τα αποτελέσματα της ιδίας ανοησίας των, αλλά δεν πράττει διά του συνδικάτου των Τραπεζών ΤΙΠΟΤΕ αποτελεσματικόν και ανακουφιστικόν υπέρ του Λαού και της μαχομένης Ελλάδος. […] Το μαγικόν χόρτον, από το οποίον θ’ ανακτήση η Ελλάς την οικονομικήν της υγείαν, λέγεται ΧΡΥΣΟΣ. Τα συνδικάτα ή τα κονσόρτσιουμ –ή οιαιδήποτε άλλαι ελληνόγλωσσοι ή ξενόγλωσσοι μεταφράσεις των λέξεων τούτων δεν είνε φάρμακα δραστικά, αλλά χλιαρά έμπλαστρα επί κοιλίας πεινώσης»
  https://www.ertnews.gr/anadromes/akrivos-prin-apo-enan-aiona-paraskeyi-30-aprilioy-1921/

 30. […] Σήμερα, 6 Απριλίου, έχει κηρυχθεί γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, πολλά εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Αίτημα ειναι η αύξηση των μισθών και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας, που βέβαια πρώτιστα πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους οικονομικά ασθενέστερους. Λοιπόν, απεργούν εργάτες, απεργούν υπάλληλοι, κάνουν στάσεις εργασίας τα μέσα μαζικής… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/04/06/syndic-2/ […]

 31. Spiridione said

  Κάτι Περί Συνδικάτου Θέματος Σπουδαιοτάτου
  https://books.google.gr/books?id=n1foAAAAMAAJ&pg=PA13-IA34&dq=%22%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi1oNnsiv_2AhXnhf0HHQEpBuQQ6AF6BAgDEAI#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%22&f=false

 32. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  23 –> 32
  Σουρής λοιπόν για το Συνδικάτο του Λαυρίου (των κεφαλαιούχων), Ιούλιος 1884

  29 Πολύ σπουδαίο νέο αυτό

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σπουδαίο νέο αλλά και κατάντια: πανηγυρισμοί που εν έτει 2022 εργαζόμενοι κατάφεραν να συστήσουν σωματείο. Βρισκόμαστε, δηλαδή, πριν από το 1886.

  «Επειτα από αγώνες μιας δεκαετίας που οι εργαζόμενοι του κολοσσού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις, συλλήψεις, συκοφαντίες και πληθώρα άλλων εμποδίων που η εργοδοσία ύψωσε απέναντί τους, κατάφεραν να νικήσουν και «αν η Amazon, το νούμερο ένα, μπορεί να ηττηθεί, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηττηθεί».
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/338378_kai-egeneto-syndikato-tis-amazon%3Famp&ved=2ahUKEwiU04fSmv_2AhXXt6QKHe8mB6wQ0PADKAB6BAgFEAE&usg=AOvVaw0c_0PJa8XVaTX0ShMIiOj4

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  18: Ασ’τα, φίλε μου… Και να πεις ότι γράφουν τις ανακοινώσεις όπως-όπως σε κανένα οδόφραγμα στην άψη της μάχης.. 😊
  Για πες μου, ομως, ρε μαν, εσύ που είσαι του χώρου, και μάλιστα από τους μερακλήδες του χώρου : στο βιβλίο των Καλύβα-Μαραντζίδη «Εμφύλια πάθη» (εκδόσεις Μεταίχμιο) σκόνταψα δύο φορές πάνω στο ενσκήπτω με τη σημασία του εγκύπτω. Η επανάληψη του λάθους φανερώνει άγνοια. Πώς γίνεται, λοιπόν, δύο άριστοι(😜) πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και συγγραφείς τοσων βιβλίων και άρθρων, μία διορθώτρια τυπογραφικών δοκιμίων, μία επιμελήτρια έκδοσης και όποιος άλλος εγγράματος το διάβασε πριν εκδοθεί, πώς γίνεται, λέω, να μην ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο ρήματα;

 35. dryhammer said

  28. Ιδέ και 4.

 36. ΓΤ said

  35@

  Μα μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται… 🙂

 37. ΣΠ said

  Αυτό το crime syndicate αποδόθηκε στα ελληνικά «συνδικάτο του εγκλήματος»

  Με τον τίτλο «Το Συνδικάτο του Εγκλήματος» παίχτηκε στην Ελλάδα η ταινία The Enforcer (1951) με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

 38. ΣΠ said

  Αύριο, διάλεξη του Φοίβου Παναγιωτίδη με θέμα που ενδιαφέρει το ιστολόγιο:
  https://poulantzas.gr/event/vouleftries-metanasta-i-otan-ego-niotho-charoumeno-theoritiki-glossologia-kai-glossikos-aktivismos-dialexi-foivou-panagiotidi/

 39. Παναγιώτης K. said

  10. Να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο και την «αδελφότητα».

 40. 34 Αυτό δείχνει πόσο είναι το συνδικάτο καρφί στο μάτι της εργοδοσίας. Αν δεν τους ένοιαζε δεν θα έκαναν όλον αυτόν τον αγώνα για να μην στηθεί το σωματείο.

 41. Παναγιώτης Κ. said

  40. Δεν το είχα δει που το έγραψε ο Νικοκύρης στο #13.

 42. # 40

  Γνωρίζω μόνο των καφεπωλών από ταμπέλα στο ιστορικό καφενείο Πατησίων και Αγίου Μελετίου, γωνία, φοβερή γειτονιά πριν κάμποσα χρόνια.

 43. Παναγιώτης K. said

  Είχαμε διαβάσει παλιά σε ανακοίνωση κάποιου συνδικάτου την φράση: Κάτω η αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Τα αιτήματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

 44. aerosol said

  Οι εργασιακές σχέσεις σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ είναι τόσο μεσαιωνικές που οι λεπτομέρειες κάνουν ακόμα και τον Έλληνα να ανατριχιάζει. Όμως τα αμερικάνικα συνδικάτα δεν είναι δημοφιλή -ή τουλάχιστον δεν ήταν για πολλά χρόνια, τώρα το κλίμα ίσως δείχνει άλλες τάσεις. Η αιτία είναι ακριβώς η διαφθορά που υπήρξε σε κάποια μεγάλα απ’ αυτά, τα οποία βρέθηκαν να ελέγχονται από τη Μαφία. Ασφαλώς αυτό είναι κάτι που υπερτονίζεται ακόμα και τώρα από τους συντηρητικούς, καθώς βολεύει τους εργοδότες ο εργαζόμενος να βλέπει με στραβό μάτι τα σωματεία.

  Η μάχη της Άμαζον εναντίον της δημιουργίας σωματείου ήταν και είναι καταιγιστική και χυδαιότατη. Εκτός από απολύσεις και κάθε είδους τρομοκρατία των εργαζομένων, μόνο το 2021 διέθεσαν 4,3 εκατομμύρια δολλάρια σε εταιρίες και συμβούλους που ειδικεύονται στην αποτροπή δημιουργίας σωματείων! Μια από τις δράσεις των συμβούλων (που ενίοτε αμοίβονται με έως και 3200 δολλάρια την ημέρα…) είναι η εξαναγκαστική παρουσία των εργαζομένων σε αντι-συνδικαλιστικά λογίδρια. Οι αντιδράσεις της εταιρίας αγγίζουν τα όρια της υστερίας, αν σκεφτούμε πως κυκλοφόρησε το νέο πως σχεδιάζει app για ενδοεταιρικό τσατ, στο οποίο θα απαγορεύονται λέξεις όπως σωματείο, αύξηση, αποζημίωση, ηθική, ρομπότ κ.α. Βέβαια αυτό δείχνει και την γνώριμη απομόνωση από την πραγματικότητα των «κοστουμιών» της εταιρίας, αφού είναι μάλλον απίθανο οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν τέτοιο app για οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για τα θέματά τους.

  Στο μεταξύ εκκρεμούν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα(ς), τα οποία αμφισβητούνται σε μια λυσσαλέα μάχη ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους. Και σε λίγες μέρες ακολουθεί ανάλογη ψηφοφορία σε άλλη αποθήκη του Στάτεν Άιλαντ.

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  41:Ακριβώς, Γιάννη. Αυτό να το βλέπουν πολλοί εργαζόμενοι στη χώρα μας που, αφελώς και σαν αθέλητα παπαγαλάκια της εξουσίας, απαξιώνουν τον συνδικαλισμό, γενικεύοντας βλακωδώς και αποκαλώντας «Φωτόπουλους» συλλήβδην τους συνδικαλιστές. Εξυγίανση χρειάζεται ο συνδικαλισμός, όχι απαξίωση και κατάργηση. Εξυγίανση και αποκομματικοποίηση. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά και όχι να σχετλιάζουμε εξ αποστάσεως.

 46. Πουλ-πουλ said

  45. «είναι η εξαναγκαστική παρουσία των εργαζομένων σε αντι-συνδικαλιστικά λογίδρια».
  Ζήλεψαν φαίνεται από τον ελληνικό στρατό, όπου ήταν (είναι ακόμη;) υποχρεωτική η παρουσία στις διάφορες γελοίες ΕΗΔ, τις οποίες συχνά οι καραβανάδες τις χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν τα εσώψυχα τους. Δωρεάν υποχρεωτικό ακροατήριο, αντίρρηση καμμία, και γλιτώνεις και την αμοιβή του ψυχίατρου..

 47. sarant said

  45 Σε ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση.

  46 Έτσι!

 48. Μαρία said

  45
  https://monde-diplomatique.gr/giati-ta-amerikanika-syndikata-ittithikan-apo-tin-amazon/

 49. Παναγιώτης Κ. said

  47. Θητεία. Δεκαετία του ΄70 μετά την μεταπολίτευση.
  ΕΗΔ. Θυμάμαι να γίνεται μόνο στην Κόρινθο στο Κέντρο Κατάταξης.
  Πολιτικοποιημένοι εμείς τότε και έτοιμοι να…πυροβολήσουμε τους διαφόρους προπαγανδιστές. Παρακολουθούσα λοιπόν για να ακούσω τι μας λένε. Αντικομουνισμός; Όχι. Μας μιλούσαν επιμόνως για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ. Για αυτό δηλαδή που έγινε δυο χρόνια αργότερα.
  Δεν δίναμε σημασία καθότι «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

 50. Πουλ-πουλ said

  47.
  Την ίδια δεκαετία, 25 μηνάκια κωλοφάνταρο, εκ των οποίων τα περισσότερα σε παραμεθόριο τάγμα μηχανικού, έχω ιδία αντίληψη των όσων γράφω.

 51. Πουλ-πουλ said

  Ωχ, το 51 απαντάει στο 50 του Παναγιώτη Κ.

 52. Γιάννης Μάττος, Μεταφραστής, Στοκχόλμη said

  Ξέχασες να αναφέρεις το κλασικό ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!!

 53. Θρακας said

  Μου εχει τ’υχει πολλες φορες ,ανθρωποι,εργαζομενοι,να απαξιωνουν τον ρολο των συνδικατων φερνοντας το επιχειρημα,να,οι ταδε η οι δεινα εργατοπατερες περασαν απο την αλλη πλευρα του συστηματος,πολιτευτηκαν με το α η β κομμα και γινηκαν βουλευτες.Τωρα υποστηριζουν το δικαιο του κομματος και οχι πλεον το δικαιο του εργατη.Οποτε ξεχασε τα τα συνδικατα.Ειναι αναξιοπιστοι οργανισμοι.

 54. ΓΤ said

  «Δις νόου. Καπούτ. Γκόου νάου».
  (Απεύθυνση σερβιτόρου στη Φωκίωνος Νέγρη προς Ιταλό μετά τον έλεγχο πιστοποιητικού εμβολιασμού)

 55. Κιγκέρι said

  Ρέμπραντ – Οι σύνδικοι της συντεχνίας των υφασματεμπόρων

 56. sarant said

  49 Ωραία!

  53 Σωστά

 57. Κιγκέρι said

  36: Dry, αν σου πω ότι τώρα σε είδα; Δεν είχα ανοίξει το λινκ του 4! Σόρυ…

 58. Κιγκέρι said

  https://docplayer.gr/8960207-Aris-stoygiannidis-ta-sinafia-glossologiki-ereyna-gia-ta-syndikata-ta-isnafia-tis-syntehnies-kai-ta-kollegia-aenaon.html

 59. ΓΤ said

  59@

  «εξώφυΛο»…

 60. Μαρία said

  76 νεκροί

 61. Μια πλευρά της συνδικαλιστικής δράσης θα μπορούσε να αφορά την κοινωνική λογοδοσία εκ μέρους των συνδικαλιστικών φορέων με ανάλογη, εννοείται, συμπερίληψη του σχετικού ζητήματος στους στόχους/σκοπούς της ίδρυσης του κάθε σωματείου. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε ως προς το αίτημα αυτό, της κοινωνικής λογοδοσίας, και άλλες συλλογικές οργανώσεις και εταιρείες, όπως π.χ. οι ιατρικοί σύλλογοι κ.λπ.

  Οι εκπαιδευτικοί που έχουν πολυπληθή και δυνατά συνδικάτα και που γενικά «δασκαλεύουν» θα μπορούσαν να κάνουν το ξεκίνημα για την ιδέα της κοινωνικής λογοδοσίας ως θεμελιώδους οργανωτικού στοιχείου.

 62. Η λειτουργία (ή μη) των labor unions στις ΗΠΑ παραμένει πολύπτυχη, με συχνές συζητήσεις για το θέμα right to work, την δυνατότητα δηλαδή να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή/συνεισφορά σε εργατικό σωματείο. Πού, πώς, και τι ακριβώς νόμοι ισχύουν αποτελεί μωσαϊκό που αποτυπώνει, μερικά, πολιτικές τάσεις στην προσπάθεια εξισορρόπησης εργατικών δικαιωμάτων και προσέλκυσης επενδύσεων.

  Για την ειρωνεία του θέματος σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, από τον Bruce Springsteen:

  «…And for my nineteenth birthday
  I got a union card and a wedding coat»

 63. 7, 9
  Ίδια απορία (και μάλλον παρόμοια απάντηση για σύμπτωση) σχετικά με το επώνυμο Santikos.

  Το γράφω στα αγγλικά γιατί έγινε γνωστό από ομώνυμη αλυσίδα κινηματογράφων που ιδρύθηκε από Έλληνα μετανάστη στο Τέξας.

 64. sarant said

  63 Μπράβο, ένας ακόμα αμερικανισμός είναι το labor union αντί trade union. Ίσως είναι ακριβέστερος ο όρος.

 65. Χαρούλα said

  Συνδικάτο, 50η επέτειος της ομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων serie, circa 1999

  (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης)
  Χρόνια μαύρα και πικρά
  γίναμε άνω κάτω
  τα κοράκια κάνουν κρα
  μες στο συνδικάτο…………..

 66. Μην ξεχάσουμε και το δήμαρχο Σαντίκ, του Λονδίνου.

 67. antonislaw said

  67
  Αραγε να έχει σχέση με το σύνδικο κσι το συνδικατο και ο Χρήστος Σαντικάι,μια που ερχεται και Πασχα.Ο Σαντικάι ειχε παρουσιαστεί το μακρινό 2006 σαν παιδί τραγουδιστής σε χριστιανικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους.Διαβαζω οτι εχει καταγωγή από Αλβανία.

 68. https://www.rednblack.gr/diethni/etsi-nikisame-tin-amazon-mia-synentefxi-me-tin-antzelika-malntonanto/

 69. sarant said

  66 Τι ακριβώς συνδικάτο είναι αυτό δεν ξέρω

 70. ΓΤ said

  Εσπευσμένα στον «Ευαγγελισμό», με πνευμονική εμβολή, ο Κοντοζαμάνης

 71. Χαρούλα said

  #70 Νικοκύρη Γερμανική Συνομοσπονδία συνδικάτων

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Conf%C3%A9d%C3%A9ration_allemande_des_syndicats

 72. freierdenker said

  Υπάρχει και το ρήμα συνδικαλίζομαι, και το πιο σπάνιο συνδικαλίζω.

  Το τελευταίο έχει και μια ακόμα πιο σπάνια χρήση (ιδιωματική θα έλεγα μεταξύ ατόμων του αριστερού χώρου) που σχετίζεται με το αρχικό σύνδικος. Συνδικαλίζω με την έννοια του μιλάω δικολαβίστικα, στρεψοδικώ, αοριστολογώ, γενικολογώ, αλλάζω θέμα συζήτησης, παραποιώ τα λεγόμενα του άλλου. Ίσως ένας connoisseur των ελληνικών πολιτικών ιδιωμάτων να μπορεί να δώσει πιο ακριβή ορισμό.

  Μερικά παραδείγματα από το διαδίκτυο:

  Γιατί το λέω αυτό; Το λέω διότι, είτε επειδή γράφεις στο πόδι, είτε επειδή ‘‘συνδικαλίζεις’’, αλλάζεις τα πραγματικά δεδομένα τής κουβέντας και μου εισάγεις άλλα, φανταστικά και ανύπαρκτα.

  Κατα τα αλλα, συνδικαλιζεις ακατασχετα. Να μας κανει μαθημα λενινισμου ο μενσεβικος παει πολυ.

  Προβοκάρεις συνομιλητές, συνδικαλίζεις και από σήμερα τρολάρεις ασύστολα.

  Με συνδικαλιές, ατάκες ή λογικά άλματα δεν πείθουμε.

  Μπορείς να βάλεις όσα ‘α λα’ θέλεις και να συνεχίσεις να συνδικαλίζεις σαν *** *** που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να υπερασπιστεί την ομάδα του.

  δεν μου αρέσει να “συνδικαλίζω”. Ο Μαρξ ειδε εμπειρικά συγκεκριμένες περιπτώσεις και τις παρουσίασε, επαληθεύοντας το νόμο του, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ.

 73. Να κι η Νίκη στο συνδικάτο: Europe’s Duty to Ukraine’s Education Sector by Niki Kerameus – Project Syndicate

 74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Απεργία, το κατάντημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να είσαι εθελοντής οικονομικός σκλάβος, και να απαιτείς λίγο καλύτερες συνθήκες σκλαβιάς από τον αφέντη σου!

  Συνδικάτα, ο ορισμός του ελέγχου του κοπαδιού προς όφελος των αφεντών των σκλάβων, και της ρεμούλας. Ακόμη κι οι λίγοι εργατοπατέρες με αγνές προθέσεις, θάβονται σε λίγο χρόνο από τα λαμόγια που λυμαίνονται τον χώρο, αλλά καί από τους εθελοντές οικονομικούς σκλάβους που υπακούουν τυφλά τους κομματικούς αρχηγίσκους τους.

  Για το συνδικάτο στην Άμαζον, το αργότερο σε ένα χρόνο η ηγεσία του θα έχει διαφθαρεί. Στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, ελάχιστοι αντιστέκονται, κι όπως είπα πιο πάνω, θάβονται από τα λαμόγια αλλά και τα σκλαβάκια. Ποιός θέλει άλλωστε ανεξαρτησία και ελευθερία, αυτά έχουν ατονική ευθύνη.

  Ας θυμηθούμε χωριανοί, απόψε τον («αγωνιστή») Βαλέσα.

 75. sarant said

  72 Βασικά, εννοούσα το συνδικάτο που λέει ο Γκάτσος στο τραγούδι 🙂

  74 Μπράβο, χρήσιμη προσθήκη. Να αναφέρουμε και τις συνδικαλιές (Άσε τις συνδικαλιές, λέμε σε κάποιον που «συνδικαλίζει»)

 76. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας πω κι εγώ κάτι, μην αφήσω τον φίλο μου τον Λάμπρο να αγωνίζεται μόνος του! 😉

  Ο συνδικαλισμός και τα συνδικάτα είναι απαραίτητα και θεσμικά πρέπει να αποτελούν βάθρο της δημοκρατίας. Συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

  Με την έως τώρα ύπαρξή τους έχουν προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Εντάξει, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία στη δράση τους, αλλά στο γενικό σούμα υπερτερεί η προσφορά, κυρίως σε παλαιότερες εποχές.

  Στα νεότερα χρόνια φαίνονται να έχουν αποδυναμωθεί, να έχουν παρακμάσει ή και εμμέσως πλην σαφώς, σε λίγες περιπτώσεις, να παίζουν τον ρόλο «του ελέγχου του κοπαδιού» όπως λέει και ο Λάμπρος.
  Ευχής έργο θα ήταν να ανανήψουν, να ανασυνταχθούν και να ξαναβρούν το πραγματικό τους ρόλο, ακομμάτιστα.

  Κι κάτι πρωτότυπο και ασυνήθιστο που συνέβη στην πατρίδα μου την Λάρισα. Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είχε και αντιπολεμικό περιεχόμενο με πορεία και επίδοση ψηφίσματος στην πύλη της 1ης Στρατιάς, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λάρισας.

  https://www.larissanet.gr/2022/04/06/apergiaki-kai-antipolemiki-poreia-stous-dromous-tis-larisas-fot1/

 77. # 79

  «Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είχε και αντιπολεμικό περιεχόμενο με πορεία και επίδοση ψηφίσματος στην πύλη της 1ης Στρατιάς, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λάρισας.»

  Οταν θα κυβερνήσω θα σε κάνω υπουργό Α/Α (Αφέλειας και Αισιοδοξίας), φτάνει να αποκηρύξεις τον Λάμπρο !! 🙂 🙂 🙂 🙂

  Οι πιο πετυχημένοι συνδικαλΗστές του εκπαιδευτικού κλάδου (υποτίθεται μορφωμένοι ) πρόδωσαν αγώνες για ένα βουλευτικό θώκο ή μια διευθύνουσα θέση σε ΔΕΚΟ, εντελώς ΛΟΓΙΚΟ αφού όργανα κόμματικών συμφερόντων ήταν και όχι εκπρόσωποι του κλάδου. Τα ονόματα, γνωστά.
  Και πως θα γινότανε γνωστή μια πραγματικά ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση, ποιός θα δημοσίευε τις θέσεις της, ο γνωστός εύσωμος στιχουργός που ελέγχει τον τύπο ; Αν συνεχίσεις την λογική ανάλυση θα φτάσεις (μονόδρομος είναι) στο στιγμιαίο του Καραμαν-αλή που εδραίωσε την κοινοβουλευτική δικτατορία σαν συνέχεια της απριλιανής. Οπως το ποντίκι βλέπει μόνο το τυρί κι όχι την φάκα, έτσι κι ο λαός βολεύτηκε με την δύναμη της ψήφου και δεν κατάλαβε ποτέ γιατί όταν ο Καραμαν-αλής το έπαιζε Ευρώπη ο ζιβάγκος φώναζε » ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» ενώ κυβέρνησε μετά μια χαρά «μέσα» στην τότε ΕΟΚ. και γλέντησε και την πολιτιστική πρωτεύουσα σαν Ρωμαίος αυτοκράτωρ της…αλλαγής ! Είδες ο μακεδονομάχος του ιστολογίου τι χολή χύνει για τον Σύριζα της ΠΦΑ που εφάρμοσε στις Πρέσπες τις προ δεκαετίας θέσεις της Νουδούλας ;
  Πως να καταλάβει ο μέσος έλληνας τα στημένα παιχνίδια όταν κερδίζει η «ομάδα» του ; στο ποδόσφαιρο γίνεται η…προπόνησή του και στην πολιτική ( και στον συνδικαλισμό ) ο …αγώνας.

 78. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  45 Είδα ένα σχετικό θέμα:

 79. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Συνδικάτα και …σκουλαρίκια.

  Στα χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη (και όχι μόνο), οι συντεχνίες / αδελφάτα των επαγγελματιών –κυρίως- λέγονταν σκ(ου)όλες. (Η λ. αναφέρεται και από τον Γερ. Βλάχο).
  Πριν κάμποσο καιρό, που έψαχνα κάτι σχετικό, έπεσα στον συσχετισμό/προέλευση των ‘σκο(υ)λαρικιών’ από τις ‘σκουόλες’.
  Κατά Μπαμπινιώτη πρόκειται για αντιδάνειο: μεσν. σκο(υ)λαρίκιον <… <ελνστ. σχολάριος «μέλος τάγματος αυτοκρατορικών φρουρών» (… φορούσαν εντυπωσιακά ενώτια)… < λατ. schola («τάγμα / λόχος φρουράς») < αρχ. σχολή..
  Κάθε σκόλα είχε και το πινέλο της (έμβλημα) 🙂

 80. Παναγιώτης K. said

  Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνδικαλιστές κατηγορήθηκαν ότι επιδιώκουν «συνδιοίκηση» χωρίς παράλληλα να έχουν την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης.

  Σε κάθε περίπτωση ο συνδικαλισμός, είναι ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας είτε αρέσει αυτό είτε δεν αρέσει σε κάποιους.

 81. sarant said

  82 Λογική ετυμολογία

 82. @ 79 ΚΩΣΤΑΣ
  >>Ο συνδικαλισμός και τα συνδικάτα είναι απαραίτητα και θεσμικά πρέπει να αποτελούν βάθρο της δημοκρατίας. Συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

  Ναι, ναι, αλλά είπαμε (βλ. 62) περιμένουμε να συμπεριλάβουν την ιδέα της κοινωνικής λογοδοσίας ως απαραίτητο οργανωτικό τους στοιχείο.

 83. ΚΩΣΤΑΣ said

  80 Τζή, το σχόλιό σου μου άρεσε πολύ ως λογοτέχνημα, καλογραμμένο.
  Επί της ουσίας, αν δεν υπήρχε η δημοκρατία του Καραμαν… (και όλων μεταπολιτευτικά), ίσως δεν θα είχες σήμερα ούτε καν την δυνατότητα να γράψεις αυτό το σχόλιο. 😉

  85 Δημοσιοχώρε, ναι, μου άρεσε πολύ το 62 σχόλιό σου, είχα στο μυαλό μου να γράψω και γι’ αυτό κάτι, αλλά μου διέφυγε. Δέξου εκ των υστέρων και την δική μου συμφωνία στα λεγόμενά σου. 🙂

 84. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα, αν και χθεσινό το ποστ, κι επειδή μερακλώθηκα με τη χθεσινή συγκέντρωση στη Σαλονίκη, να βάλω κι εγώ δυο κλασικά τραγούδια για την εργατική αλληλεγγύη και τα πρώτα θύματα συνδικαλιστών από την εργοδοσία. Εκείνη την παλιά ρομαντική και άγρια περίοδο του Αμερικανικού Εργατικού Κινήματος, τέλη 19ου αρχές 20ου με τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου και τον παρολίγον ΗΠΑνο πρόεδρο Γιουτζήν Ντέμπς

 85. Nestanaios said

  Ο συνδικαλισμός είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών. Οι μεγάλοι αγώνες γίνονται την ημέρα των εκλογών. Ψηφίζουμε τους ίδιους δοκιμασμένους τυχοδιώκτες και μετά δημιουργούμε συνδικάτα για παρηγοριά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: