Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποναζιστικοποίηση, όρος ψευδεπίγραφος

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2022


Ασφαλώς η εννιασύλλαβη αυτή λέξη ακούστηκε πολύ τις τελευταίες σαράντα μέρες -αν θα συνεχίσει να ακούγεται κι αν θα διακριθεί στην ψηφοφορία για τις Λέξεις της χρονιάς δεν το ξέρω, αφού κανείς δεν ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει το 2022.

Την πρώτη κιόλας μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ότι στόχος ήταν όχι η κατοχή της Ουκρανίας αλλά η αποστατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίησή της. Στη συνέχεια, ο στόχος αυτός άρχισε να ακούγεται λιγότερο, μεταξύ άλλων επειδή η εξέλιξη στο πεδίο της μάχης δεν εξελίχθηκε όπως υπολόγιζαν οι Ρώσοι, αφού η περικύκλωση του Κιέβου καθηλώθηκε και στη συνέχεια τα ρωσικά στρατεύματα αναδιπλώθηκαν και τώρα επικεντρώνονται στο Ντονμπάς, ενώ οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι, στις περιοχές που επανακτούν, βρίσκουν πτώματα δολοφονημένων αμάχων και ομαδικούς τάφους.

Ο όρος «αποναζιστικοποίηση» είναι διεθνής και, φυσικά, σχηματίστηκε για τους αληθινούς Ναζί, πρώτα στα αγγλικά, denazification, περί το 1943, όταν άρχισε να τίθεται το ζήτημα της τύχης της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. Μετά τη νίκη των Συμμάχων, άρχισε έμπρακτα η διαδικασία που είχε στόχο να εκκαθαρίσει από τη ναζιστική ιδεολογία την κοινωνία, το δικαστικό σώμα, την εκπαίδευση και την πολιτική ζωή στη Γερμανία και την Αυστρία. Στη φωτογραφία βλέπουμε έναν εργάτη του δήμου να αλλάζει τις πινακίδες στους δρόμους, στο κοντινό μου Τρίερ στις 12 Μαΐου 1945, έτσι ώστε η οδός Αδόλφου Χίτλερ να μετονομαστεί σε οδό Σταθμού.

Eνώ η διαδικασία αποναζιστικοποίησης (Entnazifizierung στα γερμανικά και Денацификация στα ρωσικά) ξεκίνησε ορμητικά και με μεγαλόπνοους στόχους, πολύ γρήγορα ανέκρουσε πρύμνα, τόσο επειδή ο αριθμός των Γερμανών που θα έπρεπε να ελεγχθούν ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια (μόνο το ναζιστικό κόμμα είχε 8,5 εκατ. μέλη), όσο και διότι, ήδη από το 1946 και την χαραυγή του ψυχρού πολέμου, δεν ήταν πλέον πολιτικά χρήσιμη η διαδικασία για τους Αμερικανούς και τους Άγγλους.

Έτσι, στη Δυτική Γερμανία πολύ γρήγορα η διαδικασία αποναζιστικοποίησης πέρασε στη δικαιοδοσία των γερμανικών αρχών, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στις θέσεις τους πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί στην αρχή της αποναζιστικοποίησης. Αργότερα μάλιστα (το 1951) μπήκε και ποσόστωση, ότι τουλάχιστον το 20% των υπαλλήλων κάθε υπουργείου έπρεπε να προέρχεται από παλαιούς υπαλλήλους επί ναζισμού, που είχαν κριθεί κατάλληλοι για υπηρεσία. Έτσι, τελικά, η κρατική μηχανή της Δυτικής Γερμανίας στελεχώθηκε από παλαιά μέλη του ναζιστικού κόμματος: το 1957, το 77% των ανώτερων στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν πρώην μέλη του NSDAP.

Στη σοβιετική ζώνη κατοχής, που μετεξελίχθηκε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, η αποναζιστικοποίηση ήταν πολύ πιο έντονη και διαρκής, αφού ο αντιφασισμός ήταν ο θεμελιώδης λόγος ύπαρξης του σοσιαλιστικού γερμανικού κράτους, η ηγεσία του οποίου μάλιστα αδιάκοπα κατηγορούσε το δυτικό γερμανικό κράτος ως συνεχιστή του ναζισμού αναφέροντας ονόματα παλαιών ναζιστών που τώρα κατείχαν υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της ΟΔΓ.

Αυτά, τότε. Στην Ουκρανία, από το 2014 που η «πορτοκαλί επανάσταση» (ή πραξικόπημα) ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Γιανούκοβιτς και οδήγησε στο ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στα νότια και τα ανατολικά της χώρας, η ρωσική πλευρά και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές διατύπωσαν έντονες κατηγορίες για ναζιστικά στοιχεία στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ενώ απέδωσαν σε ναζιστές εγκλήματα όπως τον εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό, με πολλές δεκάδες νεκρούς.

Πράγματι, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εξέχουσες προσωπικότητες του ουκρανικού εθνικισμού όπως ο Στεπάν Μπαντέρα και ο Ρομάν Σουχέβιτς (αν προφέρεται έτσι) συνεργάστηκαν με τους Ναζί όπως και οι ουκρανικές εθνικιστικές οργανώσεις, που έδρασαν στο κατεχόμενο από τους Ναζί έδαφος της ΕΣΣΔ και της Πολωνίας, όπου όχι μόνο είχαν ως έργο να πολεμούν τους αντάρτες αλλά και βαρύνονται με μαζικούς φόνους Εβραίων και ιδίως με την εθνοκάθαρση εναντίον των Πολωνών στη Βολυνία. Γι’ αυτό άλλωστε η Πολωνία επανειλημμένα διαμαρτυρήθηκε για την αποκατάσταση του Μπαντέρα και του Σουχέβιτς από την ουκρανικη κυβέρνηση μετά το 2014.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ εκλέχτηκε με σημαία την πάταξη της διαφθοράς και τη συνεννόηση με τους ρωσόφωνους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ/Λουχάνσκ, στην πορεία υποχώρησε στις πιέσεις και τίμησε ακροδεξιούς εθνικιστές. Και ενώ είναι επίσης αλήθεια ότι στις ουκρανικές εκλογές τα ναζιστικά κόμματα είχαν ελάχιστη απήχηση της τάξεως του 2% (η Ελλάδα ασφαλώς δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο, έχοντας τη Χρυσή Αυγή μέχρι και τρίτο κόμμα), το ναζιστικό τάγμα Αζόφ είχε έντονη φονική δράση στη Μαριούπολη και την περιοχή της όλα αυτά τα χρονια.

Όμως αυτά προφανώς καθόλου δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό συλλήβδην της Ουκρανίας ως ναζιστικής χώρας ή της ουκρανικής κυβέρνησης ως ναζιστικής ή του Ζελένσκι ως ναζιστή -απόψεις που εκπορεύονταν όλα αυτά τα χρόνια από τη ρωσική πλευρά και που έχουν σε ένα βαθμό γίνει αποδεκτές και στην Ελλάδα.

Όμως η επιλογή του όρου «αποναζιστικοποίηση» από τον Πούτιν δεν νομίζω ότι στοχεύει μόνο ή κυρίως στη διεθνή κοινή γνώμη. Εξίσου ή και περισσότερο πρέπει να αποσκοπεί στο εσωτερικό μέτωπο, όπου ο απόηχος του μεγάλου πατριωτικού πολέμου είναι πάντοτε ισχυρός. Το ίδιο και οι ονομασίες «Λαϊκή Δημοκρατία» για τα κρατικά μορφώματα του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ/Λουγκάνσκ, αφού αναφέρονται στο σοβιετικό παρελθόν που προφανώς έχει αίγλη, και όχι άδικα, στη Ρωσία.

Ωστόσο, η χρήση του όρου είναι ένα ψέμα, που έμμεσα σπιλώνει και τον αντιφασιστικό-αντιναζιστικό αγώνα τόσο των παλαιών αγωνιστών όσο και τον τωρινό. Παρά τις ανόητες παρομοιώσεις κάποιων δυτικών, το καθεστώς του Πούτιν δεν έχει καμιά σχέση με τους μπολσεβίκους, τους οποίους άλλωστε και ο ίδιος κατηγορεί για τη δημιουργία και την επέκταση των εδαφών της Ουκρανίας. Το καθεστώς Πούτιν είναι ένα εθνικιστικό αυταρχικό καθεστώς, που η εσωτερική του ρητορική ταιριάζει ταμάμ με τον λόγο της δικής μας ακροδεξιάς. Ο Τάσος Κωστόπουλος στην Εφ.Συν δίνει δείγματα γραφής από το κατάντημα του σκηνοθέτη Νικήτα Μιχαλκόφ: «Οι φιλελεύθερες, λεγόμενες, ιδέες έφαγαν τα ψωμιά τους. Με το μεταναστευτικό πρόβλημα να κορυφώνεται, πολλοί παραδέχτηκαν πως η πολυπολιτισμική πολιτική δεν είναι αποτελεσματική κι ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα του κεντρικού πληθυσμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες προϋποθέτουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν, να λεηλατούν και να βιάζουν ατιμώρητα, επειδή τα δικαιώματά τους ως μεταναστών πρέπει να προστατεύονται. Τι είδους δικαιώματα είν’ αυτά; Οι φιλελεύθερες ιδέες έχουν λοιπόν καταστεί απαρχαιωμένες. Ερχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού».

Αποτροπιαστική είναι η χρήση του όρου «αποναζιστικοποίηση» σε πρόσφατο άρθρο του Τιμοφέι Σεργκέιτσεφ, που δημοσιεύτηκε πριν απο 4 μέρες στον ιστότοπο του Ρία Νόβοστι, με τον τίτλο «Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία». Εκεί, η διαδικασία της αποναζιστικοποίησης (στη νικημένη πια Ουκρανία) περιγράφεται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια (εδώ το ρωσικό άρθρο, εδώ σε αγγλική μετάφραση που υποθέτω ότι είναι ακριβής) που δεν θέλω καν να μεταφράσω αποσπάσματα.

Είναι τόσο κυνικές οι περιγραφές της διαδικασίας εθνοκάθαρσης που προτείνεται, και τόσο άκαιρες αφού στο πεδίο της μάχης η προοπτική της πλήρους καθυπόταξης της Ουκρανίας ολοένα και απομακρύνεται στη σφαίρα του ανέφικτου, που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο Tιμοφέι Σεργκέιτσεφ είναι προβοκάτορας, αλλά φοβάμαι πως πρέπει να θεωρήσουμε πως όσα λέει τα λέει ειλικρινά -χωρίς βέβαια να ξέρω την απήχηση που έχουν οι θέσεις του. Δείχνει πάντως αυτό το άρθρο πόσο ανήθικα χρησιμοποιείται ο όρος αποναζιστικοποίηση από τη ρωσική πλευρά.

Τις ίδιες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια και οι ανατριχιαστικές εικόνες και αφηγήσεις για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, μια κωμόπολη από την οποία αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι κατήγγειλαν για σκηνοθεσία την υπόθεση, και ζήτησαν έρευνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Νιου Γιορκ Τάιμς παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν πτώματα στους δρόμους της πόλης τον Μάρτιο κι έτσι αποκρούουν τον ρωσικό ισχυρισμό ότι τα πτώματα τοποθετήθηκαν μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού. Βέβαια, η Νιου Γιορκ Τάιμς δεν είναι ουδέτερη και θυμόμαστε ότι πριν από τον πόλεμο του 2003 είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ -ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από το αναγνωστικό της κοινό το 2004. Και πάλι όμως, όσα ακούμε προκαλούν αποτροπιασμό.

Και πάντως δεν περιμένουμε την ετυμηγορία για τη Μπούτσα για να καταδικάσουμε τη ρωσική εισβολή. Η εισβολή καταδικάζεται έτσι κι αλλιώς. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, όμως κάθε μέρα που περνάει φέρνει όλο και πιο μακριά το ενδεχόμενο αυτό. Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμιά ικανοποιητική λύση στον κοντινό ορίζοντα, ούτε για την Ουκρανία, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Ρωσία. Αν εσείς βλέπετε στα σχόλιά σας, θα χαρώ να σας ακούσω.

 

Advertisement

252 Σχόλια προς “Αποναζιστικοποίηση, όρος ψευδεπίγραφος”

 1. Για να μη σπαμάρω θα αντιγράψω κάποια τουίτς που είχα γράψει (πάλι σπαμάρω δηλαδή κατά κάποιο τρόπο αλλά τέλος πάντων):
  Είναι εντυπωσιακή η επιβίωση του φαντασιακού του Β΄ΠΠ στο παρόν. Τόσο η ουκρανική όσο και η ρωσική πλευρά χρησιμοποιούν κατά κόρον το λεξιλόγιο και τα σύμβολα του πολέμου, από την «αποναζιστικοποίηση» του Πούτιν μέχρι τα νεοναζιστικά ουκρανικά τάγματα. Η δικαίωση του Μπαντέρα συνυπάρχει με την υπεράσπιση του Μπάμπι Γιαρ, και η ένδυση του ρωσικού ιμπεριαλισμού με τον «αντιφασιστικό» αγώνα οδηγεί στην καταστροφική πολιορκία εμβληματικών πόλεων του Β΄ΠΠ όπως το Χάρκοβο ή η Οδησσός. Και αν για την πρώην ΕΣΣΔ ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος έπαιξε ρόλο ιδρυτικού μύθου, ώστε τώρα κάθε εθνικισμός να παίρνει το μανδύα του (συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές στους SS των Βαλτικών δημοκρατιών…), είναι ενδιαφέρον ότι το ίδιο φαντασιακό χρησιμοποιείται και από τη λεγόμενη Δύση, όπου παίρνουν και δίνουν οι συγκρίσεις με τον Χίτλερ, τον κατευνασμό και το Μόναχο ή τη Σουδητία. Με τον ίδιο τρόπο το «στρατηγικό βάθος» ή ξερωγώ το buffer zone βαφτίζεται πολύ εύκολα «ζωτικός χώρος», ενώ δεν έχει καμία σχέση με το ναζιστικό Lebensraum, ενώ οι κατηγορίες για γενοκτονία -ο νέος όρος πασπαρτού- δίνουν και παίρνουν εκατέρωθεν. Προσθέστε τώρα και την ουσιοκρατική εθνοψυχανάλυση, τους αναλυτές που μιλούν για τη ρώσικη ψυχή ή τις ευρωπαϊκές αξίες, και έχετε τη ρώσικη σαλάτα, στην πηχτή μαγιονέζα της οποίας χάνουμε κάθε δυνατότητα ανάλυσης.
  Γενικά είναι πιο έντονη από ποτέ η τάση για ιστορικές συγκρίσεις, κυρίως με τον Β΄ΠΠ αλλά προσφάτως και με την Ελληνική Επανάσταση (!), αρχής γενομένης από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Στάθη Καλύβα (δεν αποκλείεται να ακούσουμε τον παραλληλισμό και σήμερα δια στόματος Ζελένσκι). Αν πρέπει ντε και καλά να κάνουμε έναν ιστορικό παραλληλισμό, εγώ θα πρότεινα τον πόλεμο της Κορέας, όσον αφορά όχι τις λεπτομέρειές του αλλά το ρόλο του στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου.

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμιά ικανοποιητική λύση στον κοντινό ορίζοντα, ούτε για την Ουκρανία, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Ρωσία
  Ούτε εγώ, αλλά έχω πολύ καιρό να πάρω ταξί 🙂

 3. Όσον αφορά το τέλος του πολέμου, εγώ το βλέπω όχι πολύ μακριά, στη βάση των ντε φάκτο συνόρων πριν τον πόλεμο και της επίσημης ουδετερότητας της Ουκρανίας. Μαζεύω το σχετικό υλικό εδώ (να που σπάμαρα τελικά): https://twitter.com/dytistonniptir1/status/1500894249000345607 με τελευταίο (και θαμμένο στην ειδησεογραφία) αυτό: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/04/5/7337317/

  Τελειώνω με ένα άρθρο του Χρήστου Χατζηιωσήφ που κατά τη γνώμη μου αποτελεί την πιο ψύχραιμη, σχεδόν κλινική ανάλυση της κατάστασης: https://www.epohi.gr/article/42871/fileleytheros-kapitalismos-enantion-aytarhikoy-kapitalismoy

 4. greggan193 said

  Τι να πει κανείς, Νίκο… Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος και δεν κάτσουν κάτω να τα βρούνε, όπως τα βρούνε, να κάνουν αμφότεροι υποχωρήσεις και να συμφωνήσουν, θα πεθαίνει κόσμος. Αλλά, όπως φαίνεται, και ο Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι ανένδοτοι. Δεν ξέρω τι μπορεί να χάσει ο Πούτιν αν δεν καταφέρει όσα θέλει, αλλά ο Ζελένσκι μάλλον παίζει ακόμη έναν ρόλο, οπότε αν χάσει, αγνοημένος κάπου στη Δύση θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Υποθέσεις βέβαια, γιατί ο πόλεμος είναι από τα πιο απρόβλεπτα φαινόμενα. Καλημέρα.

 5. 4 Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν είναι λιγότερο ανένδοτοι απ’ όσο φαίνεται. Για τον Ζελένσκι, δες το δεύτερο λινκ που δίνω στο #3. Για τον Πούτιν, πώς η «αποναζιστικοποίηση» από αλλαγή κυβέρνησης έγινε σταδιακά εκκαθάριση του Ντονμπάς από το Αζόφ (και να μην το καταφέρουν, θα το διαφημίσουν) αφήνοντας στο τραπέζι μόνο την ουδετερότητα (που είχε ντε φάκτο επισημοποιηθεί με τη σώφρωνα απόφαση του ΝΑΤΟ να μην επέμβει άμεσα) και το εδαφικό (κανείς δεν περιμένει να επιστραφούν στην Ουκρανία Κριμαία και Ντονμπάς, αφού μάλιστα είναι εντελώς απίθανο να τελειώσει ο πόλεμος με σαρωτική ήττα της Ρωσίας).

 6. Καλημέρα

  Ασχετο μεν, αλλά κκαταπληκτικό σκίτσο

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3α Και το Ντονμπάς;

  3β Πολύ καλό άρθρο

  5 Κανείς δεν περιμένει να επιστραφούν; Να το δούμε.

 8. 6 Το έχω δει πολλές φορές αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι είναι αντιγραμμένο από σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή…
  7 Μπορείς να φανταστείς λήξη του πολέμου με επιστροφή του Ντονμπάς στην Ουκρανία; Μόνο με σαρωτική ήττα της Ρωσίας ή με κάποιου είδους ομοσπονδιοποίηση, που προϋποθέτει σαρωτική ήττα της Ουκρανίας. Δεν βλέπω κανένα από τα δύο ενδεχόμενα.

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Κατατοπιστικότατη η σημερινή ανάρτηση!
  Παρόλη την πίκρα για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, πήρα την ικανοποίηση διότι είδα σε αυτή πολλές από τις απόψεις μου.
  Τις σκέψεις μου, με αφορμή τα όσα διάβασα, ίσως τις γράψω μετά το μεσημέρι…

 10. phrasaortes said

  Νομίζω υπάρχουν σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές δικαιολογίες για την εισβολή στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αφορμή είναι το πνεύμα ανοχής ή ακόμα και συνεργασίας που επιδεικνύουν οι αρχές στις σχέσεις τους με εξτρεμιστικές οργανώσεις (Τάγμα του Αζώφ και Αλ Κάιντα). Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ζελενσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν. Επίσης, η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους δεν είναι συγκρίσιμη, τουλάχιστον στην κοινή γνώμη, με την εθνικιστική και αφομοιωτική πολιτική της Ουκρανίας και τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

 11. atheofobos said

  Μόνο συγχαρητήρια μπορώ να δώσω για το σημερινό απόλυτα αντικειμενικό σου κείμενο.
  Είμαι σχεδόν σίγουρος πως το έγραψες αμέσως μετά που είχες διαβάσει το ανατριχιαστικό άρθρο του Τιμοφέι Σεργκέιτσεφ, που φοβάμαι πως λίγο πολύ εκφράζει την ιδεολογία της περί τον Πούτιν νομενκλατούρας.
  Πρόσφατα έχω γράψει για το θέμα.
  ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2022/03/blog-post_21.html
  Επίσης έχω μεταφέρει στο μπλογκ ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Μητσού σχετικά με τις απόψεις των Ρώσων πολιτών για την εισβολή:
  Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ -Άγνοια, αφέλεια, φόβος – ή αδιαφορία;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2022/04/blog-post.html
  Τέλος στο:
  Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2022/03/blog-post_29.html
  προσπαθώ να εξηγήσω την φιλορωσική στάση αρκετών συμπατριωτών μας.

 12. sarant said

  8 Οπότε θα μείνουν οι Λαϊκές Δημοκρατίες σε λίμπο, όπως η Αμπχαζία και η Υπερδνειστερία;

 13. stratosbg said

  Reblogged στις a hairless ape.

 14. Πολύ καλή ανάλυση για τη λυπηρή κατάσταση.
  Πάντα, πάντως, πρέπει να υπενθυμίζουμε και τον κίνδυνο να αναδυθούν στη Ρωσία φιλο-νατοϊκά εθνοτικά εδάφη ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της κυριαρχίας του ρωσικού χώρου (θεωρία Mackinder).

 15. spyridos said

 16. 12 Έτσι το κόβω. Πιθανόν και να τις προσαρτήσει η Ρωσία τα επόμενα χρόνια, εκτός αν υπάρξει ρητός όρος στη συνθήκη ουδετερότητας ξερωγώ…

 17. spyridos said

 18. spyridos said

 19. Alexis said

  Εξαιρετικό το σημερινό άρθρο, συγχαρητήρια!
  Ψύχραιμη και αντικειμενική ανάλυση όλων των πτυχών της ουκρανικής κρίσης και έντεχνο «ξεγύμνωμα» όλης της προπαγάνδας που γίνεται ένθεν κακείθεν για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
  Οι απόψεις του άρθρου, σε συδυασμό και με το καταπληκτικό σχόλιο 1 του Δύτη, μπορώ να πω ότι εκφράζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την δική μου άποψη για το θέμα.

 20. 19 [φατσούλα που κοκκινίζει]

 21. gbaloglou said

  10 Πράγματι. Προσωπικά θα ήθελα να δω μία ‘αποστασιοποιημένη’ περιγραφή (σε ανύποπτο χρόνο που λέμε) της δράσης του Τάγματος Αζόφ, άρθρα Ελληνικών/διεθνών εφημερίδων ‘η/και μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών/μεταναστών του 2021 και νωρίτερα πχ

 22. Georgios Bartzoudis said

  «Ο Τάσος Κωστόπουλος στην Εφ.Συν δίνει δείγματα γραφής από το κατάντημα του σκηνοθέτη Νικήτα Μιχαλκόφ».

  #(α) Ατυχώς, ο υπόψη «σύντροφος» …συνελήφθη κλέπτων οπώρας, και δη «κατ’ εξακολούθησιν». Με δυο λόγια, παραπλανά τους αναγνώστες του με ΨΕΥΔΕΙΣ παραπομπές, τουτέστιν είναι ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ. Για του λόγου το αληθές, θυμίζω τις ψευδείς παραπομπές του στην ανάρτηση (του Νοικοκύρη) με τίτλο «Γενοκτονίες και ποινικοποίηση». Αλλά και, σχετικώς προσφάτως, εντοπίστηκε παραπλανητική παραπομπή του σε ανάρτηση (επίσης του Νοικοκύρη), όπου ο «σύντροφος» χρησιμοποιεί και πάλι παραπλανητική παραπομπή, εξογκώνοντας αλλά και στρεβλώνοντας μια αναφορά σε κείμενο του καλόγερου Σμυρνάκη (Το Άγιον Όρος, 1903).
  #(β) Επί της ουσίας των αναφερομένων στη σημερινή ανάρτηση, παρατηρώ ότι οι δύο εμπόλεμοι αλληλοκατηγορούνται ως ναζιστές. Επίσης, επιφυλάσσομαι για όσα ακούγονται από την εν πολλοίς μονόπλευρη ενημέρωση.
  #(γ) Είμαι υπέρ οιουδήποτε μέτρου (ή μη μέτρου) που θα οδηγήσει στο σταμάτημα του δράματος του Ουκρανικού λαού.

 23. spyridos said

  8
  Κάνεις λάθος ο αρχικός στόχος της Ρωσίας ήταν η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η προστασία της μειονότητας με ένα ειδικό στάτους για Ντόμπας και Λουχάνσκ.
  Τώρα πήρε δύο ακόμα.
  Την στρατηγική καταστροφή του Ουκρανικού στρατού, και μια μεγάλη παράλια ζώνη.
  Οι ναζιστικές οργανώσεις εμπόδιζαν τον Ζελένσκι στο να είναι διαλλακτικός. Τώρα η Ρωσία τον βοηθά καταστρέφοντάς τις στρατιωτικές δομές τους.
  Που όπως αποδεικνύεται ήταν καλύτερες κι από εκείνες του Ουκρανικού στρατού.

 24. spyridos said

  10
  » Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ζελενσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη »
  Αυτό το 75% του Ζελένσκι όταν οι φαιοχίτωνες του (και μάλιστα με ονόματα όπως Sturmabteilung και Schuterei) δρούσαν σε ολόκληρη τη χώρα είναι δημοκρατικότατο. Δεν θυμίζουν καθόλου ναζισμό. Δεν είμαστε όλοι χρυσόψαρα αγαπητέ μου.
  Και μην έρθει κανείς με το ηλίθιο. «Ναι και ο Πούτιν είναι λαοκράτης κομμουνιστής.»
  Κι ο Τσώρτσιλ ήταν καπιταλιστής, ιμπεριαλιστής, δολοφόνος και ρατσιστής. Στη δράση του εναντίον του ναζισμού δεν έχω αντιρρήσεις.
  Το παράκανε λίγο στη Δρέσδη και Λειψία όταν έκαψε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους για πλάκα, αλλά τι να κάνουμε παράπλευρες απώλειες.

 25. skol said

  0: Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμιά ικανοποιητική λύση στον κοντινό ορίζοντα, ούτε για την Ουκρανία, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Ρωσία.

  Για την Αμερική βλέπεις κάτι;
  Να κάτι που διάβασα πρόσφατα στη Καθημερινή (και νόμισα ότι ήμουν στο left.gr)
  Η Ουάσιγκτον πέτυχε να εξάγει LNG στην Ευρώπη διαρρηγνύοντας τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία, επιτυγχάνοντας έτσι έναν στόχο που είχε επί πολλά χρόνια η Ουάσιγκτον.
  https://www.kathimerini.gr/economy/international/561796135/i-strofi-tis-eyropis-sto-lng-echei-megalo-kostos/

 26. Καραγκιόζης said

  Βλέπω μετά λύπης ότι σε κάποιες παρεμβάσεις ταιριάζει πολύ περισσότερο το παρατσούκλι μου…

 27. Alexis said

  #21: Εγώ θα ήθελα να εκφράσω την εξής, απολύτως ειλικρινή, απορία:
  Όλοι αυτοί που από τις 24/2/2022 και μετά «σκοτώνονται» για να μας ενημερώσουν για τα εγκλήματα των ναζιστών και των παραστρατιωτικών στην Ουκρανία, πού ήταν κρυμμένοι τόσα χρόνια;
  Θα ήθελα πολύ να ξέρω αν υπήρχαν και σε ποια έκταση, δημοσιεύματα και «καταγγελίες» σε ελληνικά μέσα την περίοδο 2014-2022 για εγκλήματα παραστρατιωτικών και ναζιστών στην Ουκρανία.
  Πολύ περισσότερο θα με ενδιέφερε αυτό τη στιγμή που ισχυρίζονται ότι θύματα αυτής της βίας υπήρξαν και έλληνες ομογενείς.
  Το επιχείρημα ότι τα ελληνικά ΜΜΕ είναι δυτικόφιλα και ελεγχόμενα προφανώς και δεν πείθει, αφού μετά τις 24/2/2022 όχι απλά βρήκαν τρόπο και βήμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το διαδίκτυο με αυτές.

 28. sarant said

  17 Αυτό έχει εποσημανθεί για φέικ

  25 Η Αμερική κερδίζει από αυτό το μπάχαλο, μεταξύ άλλων με τον τρόπο που λες.

 29. Alexis said

  #24: Εντάξει, ο Ζελένσκι είναι φασίστας και βγήκε με βία και νοθεία.
  Πες μας τώρα για το ίνδαλμά σου, με ποιον τρόπο εκλέχτηκε και με ποιον αγγελικό τρόπο κυβερνά τη Ρωσία από το 2000 μέχρι σήμερα.

  Επίσης, συμφωνώ με όσα γράφεις για τον Τσώρτσιλ, αλλά ο βρετανικός λαός τον έστειλε σπίτι του στις επόμενες εκλογές.
  Έχεις διανοηθεί ποτέ το ενδεχόμενο ο ρωσικός λαός να στείλει σπίτι του τον Πούτιν; (πολλές φατσούλες με γλυκόπικρα γέλια)

 30. Καραγκιόζης said

  Λέτε να αποκαλυφθεί ότι ο Πούτιν είναι όργανο των Αμερικάνων; Οι οποίοι, αφενός, ήθελαν αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και, αφετέρου, να βγάλουν και κάποιο κέρδος πουλώντας το ελεντζί τους; Μεγαλοφυές!

 31. skom said

  @spiridos
  Schuterei ??

 32. Alexis said

  #17, 28α: Κατάντια…
  Υποτιμά τη νοημοσύνη μας το συγκεκριμένο βίντεο.
  Ούτε ένα μικρό παιδί δεν θα το πίστευε για αληθινό.

 33. ΓΤ said

 34. sarant said

  33 To καημένο το παιδί…

 35. ndmushroom said

  Πολλοί την «αποστρατιωτικοποίηση» την κάνουν «αποστρατικοποίηση». Ο Νικοκύρης όμως πρωτοτύπησε, τρώγοντας μόνο ένα ρώ! 🙂
  (στη δεύτερη σειρά)

 36. spyridos said

  Το βίντεο του 18 (και πολλά ακόμα) σίγουρα δεν είναι φέικ και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το λάβει σε πμ.
  Με το ποστάρισμα το τουίτερ ή ΥΤ σε κλείνει.

  29
  Εγώ δεν έχω κανένα ίνδαλμα.
  Ινδαλμα σου είναι ο Μπάμιας που αιματοκύλισε την μέση ανατολή και πήρε και νόμπελ ειρήνης.
  Οταν έγραφα στο άρθρο του Νικοκύρη ότι με την επανεκλογή Μπάιντεν γυρίζουμε εκεί που σταματήσαμε με τους πολέμους ήμουν γραφικός.
  Αλλά εσύ σαν χρυσόψαρο δεν θυμάσαι τίποτα απ όλα αυτά.

 37. antonislaw said

  Μιλάει τώρα ο Ζελένσκι στη Βουλή: δύο σημεία: άρχισε με αναφορά ότι επί πενήντα χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί αντίστοιχο συμβάν στην Ευρώπη, μη κάνοντας καμία αναφορά σε Κύπρο και Σερβία, και έβγαλε να μιλήσει μέλος του τάγματος Αζόφ από τη Μαριούπολη. Μάλλον δίκιο είχε ο Βαρουφάκης που είχε πει ότι θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με τον Ζελένσκι και όχι μονόλογος μέσα στη Βουλή…

 38. spyridos said

  31
  Ναι σε κάθε χωριό και ένα Schutterei κατά τα ναζιστικά πρότυπα. Μάυδες.

 39. Triant said

  30: Εμμέσως είναι. Οι Αμερικάνοι είναι οι μεγάλοι (και μόνοι) νικητές από όλο αυτό. Την Ρωσία την αδυνατίζουν, την Ευρώπη την διαλύουν, πουλάνε τα όπλα και το αέριό τους. Αλλά (μεγάλο αλλά) αυτό μπορεί να γυρίσει άσχημα εναντίον τους με την ενίσχυση του Σινορωσικού άξονα που φαίνεται στον ορίζοντα.

 40. Αγγελος said

  Δυσκολεύομαι κι εγώ να πιστέψω πως το βίντεο του (17) είναι αληθινό.
  Φυσικά πολλοί Ουκρανοί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στον Πόλεμο. Και δεν είναι περίεργο, μετά από όσα είχαν υποστεί από τους Μπολσεβίκους λίγα χρόνια πρωτύτερα. Φυσικά ο Μπαντέρα έσφαζε αθρόα Πολωνούς, κυρίως για να αποτρέψει την επάνοδο της πολωνικής κυριαρχίας στη Δ. Ουκρανία. Αλλά ΣΗΜΕΡΑ να εκτίθεται η χιτλερική σημαία σ’ενα εμπορικό κέντρο πολυτελείας, που θέλει εξ ορισμού να προσελκύει πελάτες όλων των φρονημάτων, σε μια χώρα που τόσα υπέστη από τους χιτλερικούς και που ο πληθυσμός της έχει γαλουχηθεί με τις διηγήσεις του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», ε, πάει πολύ!

 41. phrasaortes said

  24. Ο Ζελένσκυ πήρε 73/100 στον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο πήρε 30/100. Επίσης, ο αντίπαλος του ήταν ο εν ενεργεία πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος όχι μόνο αναγνώρισε την ήττα του, αλλά καυχήθηκε μάλιστα για τις διαφανείς και αδιάβλητες εκλογές που οργάνωσε.

 42. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εξαιρετικό και αντικειμενικότατο άρθρο το σημερινό. Φοβάμαι, όμως, να σου πω συγχαρητήρια, Νικοκύρη, γιατί άμα σε παινεύουν «οι εχθροί σου», μπορεί να ξεσηκωθούν οι φίλιοι σου. 😉

  Προσυπογράφω και τα σχόλια του Αλέξη, του Αθεόφοβου, του Δύτη, … κλπ, εν μέρει ή εν όλω, κατά περίπτωση.

 43. spyridos said

  40
  Μπορώ να σου στείλω πολλά τέτοια.

 44. spyridos said

  40
  Εχουν ακούσει κάτι οι νεότεροι των 40 από Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο;
  Οι σημερινοί σαραντάρηδες στην Ουκρανία ήταν 6 χρονών όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.

 45. spyridos said

  41
  «Στον πρώτο πήρε 30/100.»
  όσο κι ο Χίτλερ όταν οι παρακρατικοί του ήταν σε πλήρη δράση.

 46. spyridos said

  41
  Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα συγχαρητήρια των Σ/Δ στον Χίτλερ και την προδοσία τους στον Τέλμαν.

 47. Καραγκιόζης said

  Σοβαρά τα πιστεύεις αυτά που στέλνεις ή προσπαθείς να ξεπεράσεις το πολυώνυμο τρολ του ιστολογίου;

 48. spyridos said

  » Οι Ρώσοι κατήγγειλαν για σκηνοθεσία την υπόθεση, και ζήτησαν έρευνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Νιου Γιορκ Τάιμς παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν πτώματα στους δρόμους της πόλης τον Μάρτιο κι έτσι αποκρούουν τον ρωσικό ισχυρισμό ότι τα πτώματα τοποθετήθηκαν μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού. Βέβαια, η Νιου Γιορκ Τάιμς δεν είναι ουδέτερη και θυμόμαστε…»

  Η ΝΥΤ παραποίησε τις δορυφορικές φωτογρφίες αποδεδειγμένο, απλώς άλλαξαν την ημερομηνία. Γνωστό εδώ και μέρες.
  Με ανάλυσή τους (θέση σκιας κτλ) από τον Gonzalo Lyra (αν δεν έχουν σβήσει και το σάιτ του) φαίνεται ότι είναι φωτο που βγήκαν στις 1 Απρ. στις 12:00.
  Οι δημοσιογραφίσκοι της ΝΥΤ δεν είχαν ακούσει ποτέ για ηλιακά ρολόγια.
  https://twitter.com/agitpapa/status/1511469996286877699

  Επιπλέον δεν έχει ξαναγίνει χώρα που κατηγορείται για παραβιάσεις του διεθνους δικαίου να ζητά την άμεση έρευνα και οι κατήγοροι να βάζουν βέτο. Εντελώς για τα πανηγύρια.

 49. Καραγκιόζης said

  Le monde à l’envers!

 50. sarant said

  Πάντως αυτό με τον Έλληνα αζοφίτη που έβγαλε στο βίντεο ο Ζελένσκι δεν μου άρεσε. Όχι επειδή ήταν προσβολή της Βουλής, αλλά επειδή ξεπλένει επίμονα το Αζόφ

 51. Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο αλλά η αιτία του πολέμου είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ η απόφαση του Πούτιν να μην συναλλάσσεται με δολλάρια και ο πόλεμος εκεί θα κριθεί, τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση και παράπλευρες απώλειες. Προφανώς ο Πούτιν για να πάρει τέτοια απόφαση -casus belli- έγινε πλέον ισχυρός στρατιωτικά, προφανώς δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει ο πόλεμος-που θα μπορούσε να τον τελειώσει γρήγορα-, προφανώς ούτε οι αμερικάνοι (ποιοί ουκρανοί ; ) δεν ενδιαφέρθηκαν να διαλύσουν την ακινητοποιημένη φάλαγγα και θα ψευτοπολεμάνε μέχρι να βρεθεί η καινούργια οικονομική ισορροπία. Τα ρωσσόφωνα τμήματα της ουκρανίας έτσι κι αλλιώς θα περιέλθουν στην Ρωσσία, ποτέ δεν ήτανε ουκρανικά αλλά με την διάλυση της Σ.Ε. και την ίδρυση της Ουκρανίας τα ακροδεξιά αποβράσματα είχανε κάνει την ζωή των ρωσσόφωνων δύσκολη, οι πρώτοι πρόσφυγες από Ουκρανία που ήρθαν Ελλάδα ήταν όλοι ρωσσόφωνοι.

 52. gbaloglou said

  50 Περί Αζόφ γενικώς δείτε εδώ και εδώ — σαφές συμπέρασμα ΔΕΝ έχω βγάλει (όσον αφορά την έκταση των εγκλημάτων τους, την επιρροή τους στον πληθυσμό, την σχέση τους με τους ομογενείς μας, κλπ)

 53. spyridos said

  Η φωτογραφία του 43, Ιούλιος 2021.
  Owners of Ukraine cafe in former synagogue say Nazi SS logo a ‘font’ mistake
  https://www.timesofisrael.com/owners-of-ukraine-cafe-in-ex-synagogue-say-nazi-ss-logo-a-font-mistake/

 54. ΚΩΣΤΑΣ said

  51 –> οι πρώτοι πρόσφυγες από Ουκρανία που ήρθαν Ελλάδα ήταν όλοι ρωσσόφωνοι.

  Και γιατί δεν πήγαν στη Ρωσία;

 55. rogerios said

  Το συμβάν που καταγράφεται στο βίντεο του σχολίου 17 ανάγεται στον Φεβρουάριο του 2019. Από σύντομη έρευνα βάσει ουκρανικών και ισραηλινών πηγών προκύπτουν τα εξής: 1. Η εικόνα δεν είναι μονταρισμένη (όπως αρχικά νόμισα). 2. Η εταιρία που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Χοροντόκ δήλωσε ότι κάποιοι χάκαραν το σύστημα πληροφορικής που ελέγχει τι εμφανίζεται στους χώρους του κέντρου με φωτισμό LED. 3. Ζητήθηκε συγγνώμη και από την ως άνω εταιρία και από την Ουκρανική Κυβέρνηση. 4. κύκλοι της δεύτερης υποστήριξαν ότι το χακάρισμα ήταν ρωσική προβοκάτσια προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι Ουκρανοί ως φιλοναζί.

  Σχετικό-άσχετο περιστατικό, μπας και ξεγελάσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα. Έτρωγα χθες σε ένα ιταλικό εστιατόριο σε εμπορικό κέντρο της πόλης μου. Ο σερβιτόρος πάει στο διπλανό τραπέζι και ανακοινώνει στον πελάτη » Voici votre pizza SS» («Ορίστε η πίτσα Ες Ες που παραγγείλατε»). Με λούζει κρύος ιδρώτας. Τι του έφερε του ανθρώπου; Πίτσα με νεκροκεφαλή και σχεδιασμένους αγκυλωτούς σταυρούς; Γυρίζω διακριτικά και βλέπω ότι ο τύπος τρώει μια πίτσα με ιταλικό λουκάνικο (σαλσίτσα) και σπανάκι (pizza salsiccia e spinaci). Η καρδιά μου πάει στη θέση της… προσωρινά τουλάχιστον.

 56. sarant said

  55 Aρα ο σερβιτόρος (νεαρός;) αλλά και ο πελάτης δεν έκαναν τον συνειρμό με τα Ες Ες.

 57. spyridos said

  52
  Αν αντέχεις κατέβασε την έκθεση της Ρωσίας που έχει κατατεθεί στη Γενεύη. Μόνο για την περίοδο 2014/15.
  Οι επιτροπές ακόμα συνεδριάζουν. Ισως μονόπλευρο αλλά καμία πλευρά δεν τα έχει αρνηθεί τα γεγονότα της έκθεσης.
  https://geneva.mid.ru/en_US/web/geneva_en/donbasstragedy

  Με εκπλήσσει που οι Ρώσοι περίμεναν τόσα χρόνια και δεν μπήκαν αμέσως.

 58. Alexis said

  Πραγματικά αρνούμαι να μπω στη λογική του σχολιασμού «τεκμηρίων» σαν αυτά του σχολίου 43. Ειδικά αυτό με το καφέ είναι για γέλια.

  #55: Πες μας το όνομα των ιδιοκτητών του εστιατορίου να τους καταγγείλουμε για σκληρούς ναζιστές με παραστρατιωτική δράση. 😆

 59. Καραγκιόζης said

  54. «Και γιατί δεν πήγαν στη Ρωσία;»

  Έλα ντε; Καταπληκτικό ερώτημα!

 60. leonicos said

  Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, όμως κάθε μέρα που περνάει φέρνει όλο και πιο μακριά το ενδεχόμενο αυτό.

  Αυτό είναι το σωστό.

  Όσο για το ποιος έχει δίκιο….. δυστυχώς την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε.

 61. Alexis said

  #58: Με εκπλήσσει που οι Ρώσοι περίμεναν τόσα χρόνια και δεν μπήκαν αμέσως.

  Κάλλιο αργά παρά ποτέ βρε… Τώρα θα τους «απελευθερώσουν» για τα καλά…

 62. Alexis said

  #59: Ε, είπαμε, ρωσόφωνοι ήταν, δεν ήταν μαλάκες.

 63. Mitsi Vrasi said

  54 «και γιατί δεν πήγαν στη Ρωσία;»

  Οι διάδρομοι διαφυγής ήταν δεδομένοι, και κανείς δεν οδηγούσε στα ρωσικά σύνορα.

 64. antonislaw said

  56,55
  Δεν ξέρω αν είναι θετικό ή αρνητικό που σε δύο νέους ανθρώπους η λέξη «ες ες» δεν παραπέμπει αυτονόητα στους ναζήδες. Το ξεπεράσαμε, το ξεχάσαμε ή το …ξεπλύναμε;

 65. # 54, 59

  Αφελής τουλάχιστον ερώτηση !

  Αντίστοιχα θα μπορούσα να ρωτήσω γιτί οι Αλβανοί ήρθαν στην Ελλάδα και δεν πήγαν στο Κόσσοβο !!

  Με την κατάρρευση της Σ.Ε.που θα πήγαιναν και που θα βρίσκανε δουλειά, κι από την Ρωσσία φεύγανε μετανάστες. Οι Ρώσσοι της ουκρανίας φεύγανε από φόβο για την ζωή τους, το ίδιο έγινε και με τους ρομά της Ουκρανίας. Τόε είχα μάνα κατάκοιτη εδώ, θεια κατάκοιτη στο Γαλαξίδι και δυο μικρά παιδιά και χρησιμοποιούσα μετανάστες από εκεί, οι άλλοι ήρθαν αργότερα, όλες τις ίδιες ιστορίες μου λέγανε για το τι τραβάγανε από τουςναζίδες μόλις άλλαξε το καθεστώς

 66. spyridos said

  63
  Στην Ρωσική έκθεση που έστειλα αλλά και στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ 2014-19 (https://reliefweb.int/report/ukraine/humanitarian-access-eastern-ukraine-overview-situation-enuk) είναι ξεκάθαρο ότι όσοι προσπάθησαν να πάνε προς Ρωσία σφάζονταν.
  Αλλά εντάξει τι περιμένεις από άτομο που δεν συμφωνούσε μαζί μου σε μια πολιτική μου άποψη και με ρώτησε (σε ανύποπτο χρόνο, πριν 5-6 χρόνια) γιατί δεν πήγα στη Ρωσία;
  61
  Εσύ αυτό κατάλαβες βλέποντας στο 57 τα σφαγμένα παιδιά του Ντόνετσκ;
  Ναι λοιπόν θα τους απελευθερώσουν και θα ξεσκίσουν τους τους ναζιστές και τους υποστηρικτές τους.

 67. nikiplos said

  Το φάουλ του πρωθυπουργού κατά τη γνώμη μου είναι δομικό κι όχι αισθητικό. Αν πάω με το στρατόπεδο των Ουκρανών, δεν μπορώ ούτε δικαιούμαι να γκρινιάζω για τους Ναζί του Αζοφ, όπως κι αν πάω με το στρατόπεδο των Ρώσων, δεν μπορώ να γκρινιάζω για τους Τσετσένους του Καντίροφ.

  Το φάουλ του ΠΘ, με τον κίνδυνο να αποδειχθεί ιστορικά ως εγκληματικό τέτοιο, θα μπορούσε να εντοπιστεί, στην βιασύνη να προσδέσει τη χώρα σε ένα Στρατόπεδο:
  – χωρίς να ρωτήσει τη χώρα (τυπικά)
  – χωρίς να έχει τις αυξημένες εξουσίες να το κάνει
  – χωρίς να έχει εγγυήσεις και λοιπά εργαλεία που απαιτείται να έχει κάποιος όταν αποφασίσει από το ντα κάπο και τα κοκτέηλς, να πάει στη γεωστρατηγική
  – χωρίς να έχει μια καλή εικόνα αντιμετώπισης της κρίσης που πιθανώς να επισύρει μια worst case εξελιξη του πολέμου, στον οποίο παμε να ανακατευτούμε

  όλα αυτά απροετοίμαστα, χωρίς σχέδιο, μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να γίνουμε αγαπητοί στους αφεντάδες μας. Χωρίς καν υπολογισμό του τιμήματος.

 68. antonislaw said

  67 Προσυπογράφω Νίκιπλε! υπάρχει -σε επίπεδο πολιτικής τουλάχιστον- σαφές έλλειμμα εξουσιοδότησης.
  Εκείνο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που έλεγε να θεσμοθετήσει η νυν κυβέρνηση τι έγινε άραγες;

 69. Πουλ-πουλ said

  Πολύ καλά τα λες Νικοκύρη. Συγχαρητήρια, έχω όμως με μια μικρή ένσταση: Με την έκπτωση των εννοιών, ο χαρακτηρισμός «αυταρχικό» για το καθεστώς Πούτιν μου φαίνεται υπερβολικά ήπιος.

 70. takis#13 said

  67. Και εγώ νομίζω ότι δεν το χειρίζονται καλά το θέμα …. Αλλά που να βρουν και χρόνο να ασχοληθούν ….

 71. ΣΠ said

  Τόση κουβέντα για αν έκανε καλά ο Πούτιν και εισέβαλε στην Ουκρανία και δεν λέμε για την εθνικιστική τραγωδία που συμβαίνει. Για τους άμαχους που σκοτώνονται, τραυματίζονται, χάνουν τα σπίτια τους. Ακόμα και για τους στρατιώτες που στέλνονται να σκοτωθούν σε ένα πόλεμο που αποφάσισαν άλλοι. Αυτοί που οι ίδιοι δεν πρόκειται να ρίξουν ούτε μία σφαίρα.

 72. ΓΤ said

  55@ Rogerios
  «Voici votre pizza SS»

  https://hu-hu.facebook.com/photo/?fbid=134657635330053&set=ecnf.100063574510939

 73. freierdenker said

  Η πορτοκαλί επανάσταση ήταν το 2003 και αμφισβήτησε την νίκη του Γιανουκόβιτς στις εκλογές, οι οποίες επαναλήφθηκαν και νίκησε ο Γιουσένκο.

  Το 2014 ήταν το ευρωμαϊντάν.

 74. Dimsinel said

  Αν το περιστατικό στη βουλή μείνει αναπάντητο, τότε όντως θα έχουμε ξέπλυμα των ναζί Αζόφ, αλλά όχι από τον Ζελένσκι, αλλά από την Ελληνική κυβέρνηση (και την Βουλή). Για τον Ζελένσκι είναι κάτι τις παραπάνω: είναι απόδειξη συνεργασίας, άρα πραγματικού και βαθιού εκφασισμού του κράτους. Νομίζω ότι η περίοδος «αυτά προφανώς καθόλου δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό συλλήβδην της Ουκρανίας ως ναζιστικής χώρας ή της ουκρανικής κυβέρνησης ως ναζιστικής ή του Ζελένσκι ως ναζιστή» χρειάζεται ριζική αναθεώρηση με αντικατάσταση του «καθόλου δεν» με κάτι λιγότερο απόλυτο. Γιατί αν και όντως είναι «απόψεις που εκπορεύονταν όλα αυτά τα χρόνια από τη ρωσική πλευρά» κλπ, από την άλλη αποδεικνύεται ότι τελικά υπάρχει ταυτόχρονα και ένας κόκκος αλήθειας σε αυτά. Κανένας δεν απαγόρευσε ποτέ στην προπαγάνδα να χρησιμοποιεί, εκτός από ψεύδη και την αλήθεια.

 75. sarant said

  63 Αυτό είναι

  73 Σωστά, τα μπέρδεψα.

 76. 34 Είχα μαθητές τα δυο το ανήψια (του Λεωνίδα). Ο νέος, ίδιος ο θείος. Φανφαρόνος, και το τι ‘μαι ‘γω ‘δω πέρα. Η αδερφή του ένα εξαιρετικό παιδί. Μέρα με νύχτα. (Ονόματα δεν θέλετε να ξέρετε, Διπλά, το ένα αρχαιοπρεπές το άλλο σύγχρονο).

 77. ΓΤ said

  76@

  Ο Άδωνις έχει τρία ανίψια από τον Λεωνίδα, τον Φοίβο-Αθανάσιο, την Ελευθερία-Ίριδα και τον Κωνσταντίνο-Ιάσονα.

 78. Πριν λίγο καιρό προτάθηκαν στα εδώ σχόλια δυο ταινίες σχετικές με την περιοχή του πολέμου. Η μια νομίζω λέει πολλά γιατί είναι σαν ντοκιμαντέρ, η άλλη είναι πιο ταινία δράσης (ας το πω έτσι). Θυμίζω λοιπόν την ταινία Ντονμπας https://tainio-mania.online/load/tain_e_toy_2018/-donbass-2018/36-1-0-24572 Η διάρκειά της είναι κάτι λιγότερο από δυο ώρες, αλλά λέει πολλά για το ποια ήταν η κατάσταση εκεί. Όποιος δεν την είδε, μπορεί να την παρακολουθήσει (με ελληνικούς υπότιτλους).

 79. 77 Είπα να μην τους κατονομάσω. Είχα τους δυο πρώτους. Τον τρίτο δεν τον πέτυχα 🙂 (Αλήθεια είναι Κωνσταντίνος-Ιάσονας κι όχι Ιάσονας Κωνσταντίνος; Περίεργο).

 80. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Αποναζιστικοποίηση στη Σαλονίκη; Χμ, ας το ξανασκεφτούμε

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/338910_kakos-allaxe-onoma-i-odos-hrysohooy-poy-apodothike-epi-hoyntas

 81. gbaloglou said

  65 Ενδιαφέρουσα μαρτυρία, δώσε και άλλα στοιχεία αν έχεις χρόνο.

 82. aerosol said

  Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη σε φάση παρακμής. Προσπαθεί να αναχαιτίσει το ανερχόμενο τόξο Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και κάποιων μικρότερων. Εδώ και χρόνια εξελίσσεται οικονομικός πόλεμος, που δυστυχώς πάει πακέτο με αποσταθεροποιήσεις μεγάλων περιοχών και με «μικρούς» περιφερειακούς πολέμους. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση και, ως τώρα, φέρεται ηλίθια και ενάντια στα ίδια της τα συμφέροντα. Η ίδια η ΕΕ αποσταθεροποιήθηκε με την -κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ- μαζική αποδοχή ως μελών πολλών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες κυριαρχούνται από Αμερικανική και όχι Ευρωπαϊκή επιρροή.
  Η υπόθεση του αμερικάνικου φυσικού αερίου και, ακόμα περισσότερο, η επίθεση Πούτιν κατά δολαρίου, είναι πράγματα που κυοφορούνται πολλά χρόνια τώρα και δείχνουν τις πραγματικές αιτίες αυτών που ζούμε. Την προσπάθεια επαναμοιρασμού της υφηλίου, μια που το διαφημισμένο… Τέλος της Ιστορίας ήταν παπαρδέλες για μια γενιά απολιτίκ που μεγάλωσε με φαντασιώσεις. Η προβολή και εργαλειοποίηση από τις ΗΠΑ παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις χώρες του αντίπαλου τόξου (Ουκρανία προ του παρόντος πολέμου, Θιβέτ, Ουιγούροι) δεν είναι παρά επικοινωνιακά όπλα σε αυτόν το άτυπο πόλεμο. Που σκληραίνει κι αρχίζει να γίνεται πραγματικός. Κι ο Μανιτού να μας φυλάει…

  Το να καθόμαστε να μαλώνουμε για το ποιός είναι «καλός» και και ποιός «κακός» σε αυτή την ιστορία είναι ταυτόχρονα αστείο και τραγικό. Δεν υπάρχει καλή πλευρά. Αν παίζει κάποιο πρακτικό ρόλο, πιστεύω πως η «ομάδα» στην οποία ντε φάκτο ανήκουμε, η Ευρώπη, δείχνει αμήχανη και ελλειπώς προετοιμασμένη να δράσει προς όφελός της.

  #1 & 3
  Μερσί Δύτη.

  #27
  Θα μιλήσω μόνο για όσους θεωρώ χρήσιμους, όχι για διάφορους υστερικούς:
  Δεν είχαμε πόλεμο και ασχολούνταν με άλλα θέματα ή την ζωή τους. Όπως, ας πούμε, δεν μιλάει κανείς για το τι γίνεται στην Κίνα με τους Ουιγούρους και πώς το χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, επειδή δε μας αφορά άμεσα και το μεγάλο κοινό δεν έχει ιδέα. Αν γίνει στραβή με την Κίνα (που δύσκολο το βλέπω προς το παρόν), όσοι το παρακολουθούν θα γίνουν πιο ενεργοί. Πάντως δεν ήταν όλοι «κρυμμένοι». Παρακολουθώ γραφιάδες που μέσα στα χρόνια αναλύουν το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, από την εποχή που όλη η Δύση πανηγύριζε τις πορτοκαλί επαναστάσεις και τη Μαϋντάν. Όπως αναλύουν και αραβικές περιοχές, που τις ξεχάσαμε αφού ενθουσιαστήκαμε με την Αραβική Άνοιξη.

  #71
  Ο λόγος που δεν λέμε πολλά τέτοια είναι πως μερικά δικά μας ιντερνετικά σχόλια δεν πρόκειται να αλλάξουν τον πόνο του κοσμάκη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε απο εδώ είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να καταλάβει για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό που συμβαίνει.

 83. Ierotheos said

  Ο ρωσοφασισμός στη μεγαλειότητα του, όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνοδικαιολογίες:

  https://www.newyorker.com/news/dispatch/collecting-bodies-in-bucha?utm_source=nl&utm_brand=tny&utm_mailing=TNY_Daily_040622&utm_campaign=aud-dev&utm_medium=email&utm_term=tny_daily_digest&bxid=5be9e4013f92a40469fa72f6&cndid=31856406&hasha=388368875ce3590f0c68fd7ffff7bf49&hashb=1e9629195876e32e52c1d06acc2d16bd32e61816&hashc=448248067a4241beb3e0048ccb32b511951085b57b76d50abb41546e14619287&esrc=AUTO_OTHER&mbid=CRMNYR012019

 84. ΣΠ said

  Μια γλωσσική παρατήρηση. Αντί «αποναζιστικοποίηση» δεν είναι προτιμότερο το «αποναζιστοποίηση»;

 85. spyridos said

  Εδώ το θαυμάσιο άρθρο του Ρογήρου από το μακρινό 2014.

  Στο μεϊντάνι της σύγχυσης: σημειώσεις για την Ουκρανία (του Ρογήρου)
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/02/24/maydan/

  Αναφέρεται εκεί μέσα ο Ρογήρος εκτενώς στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας που δεν είχε ακόμα υπογραφεί, είχε ήδη καθυστερήσει 1,5 χρόνο. Δυό χρόνια αργότερα δεν είχαν πέσει ακόμα οι υπογραφές. Μια από τις χώρες που το καθυστέρησαν πολύ ήταν η Ολλανδία.
  Στις 6 Απρ του 2016 έγινε τελικά δημοψήφισμα, όπου οι Ολλ. πολίτες αποφάσισαν σε ποσοστό 61% να απορρίψουν τη συμφωνία σύνδεσης.
  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός που είχε πάρει το νόου χάου από τον Τζίφρα αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης το Δεκ του 2016 και να ξεκινήσει μια διαδικασία κατάργησης των δημοψηφισμάτων, ας πρόσεχαν τι ψήφιζαν.
  Πρόσθεσε ένα Addendum στην υπογραφή της συμφωνίας για να μειώσει τις αντιδράσεις, addendum που τώρα αποδεικνύεται κωλόχαρτο.

  The Dutch government established several main points that in their opinion were the reason for the vote against the treaty. The government negotiated with the other EU member states about an addendum and clarification to the treaty to remove these objections.[57] It was concluded in December 2016 by all EU member states with the following points:[4]

  no establishment of EU candidate status to Ukraine through this agreement
  no guarantees of military aid or security guarantees to Ukraine
  no freedom of Ukrainians to reside or work in the EU
  no increases of bilateral financial support to Ukraine based on the agreement
  the goal to work towards reduction of corruption in Ukraine, and (as a last resort) to suspend the Agreement if not enough progress is made.

 86. Αιμ. Παν. said

  Εντωμεταξύ… εδώ στο χωριό, εκκαθαριστικός ΔΕΗ με σύνολο 938+€ έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 839+€… και εγώ με εισόδημα 360€ χατζιδάκειο προκαταβολή σύνταξης.
  Μια χαρά είναι ο καυγάς για τις τσέπες των μαφιόζων…
  Να χαιρόμαστε τον Κούλη μας…
  😛 😛 😂 😂

 87. Mitsi Vrasi said

  85. Μπορώ να στείλω το άρθρο σε μέιλ ως συνημμένο, όπως και τα δικά σου σχόλια; Όχι σπαμ, μόνο σε ένα άτομο και χωρίς να αναφέρονται πρόσωπα και πράγματα. Για εκπαιδευτικούς λόγους. Αναμένω και από τους Ρογήρο, Νικοκύρη.

 88. # 81

  Με αυτές τις κοπέλλες δεν είχα πολλές συζητήσεις λόγω γλωσσικών εμποδίων και μετά από κάποια χρόνια έπεσα στο «λαχείο», την Τατιάνα από το Λουγκάνσκ που μίλαγε σχεδόν τέλεια ελληνικά κι ερχόταν στην Ελλάδα από τότε που έχασε τον άντρα της στο δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. Μου είχε δείξει φωτογραφίες από την έπαυλη που έμενε και του γιού της που είχε γίνει γιατρός αλλά δεν ήθελε να γυρίσει πίσω, κακές μνήμες από το ατύχημα. Δεν είχε τόσο ανάγκη να δουλέψει, μορφωμένη, μου λέγανε όλοι έκπληκτοι «η κυρία που είναι μαζί σου, είναι οικιακή βοηθός ;» Η Τατιάνα κάθισε μαζί μου δυο χρόνια και ήθελε γάμο για να μην αναγκάζεται να πηγαίνει κάθε έξη μήνες Ουκρανία για καινούργια βίζα, δεν ήταν ο τύπος που θα τριγυρνούσε παράνομα όπως τόσες και τόσοι άλλοι. Εγώ αρνήθηκα τον γάμο, βρήκε κάποιον και παντρεύτηκε και βλεπόμαστε μια δυο φορές τον χρόνο όταν ερχότανε στην Αθήνα από την επαρχία που ζούσε μαζί του. Οταν πέθανε ο άντρας της πριν λίγο καιρό ξαναήρθε στην γειτονιά μου αλλά ήταν ανήσυχη γιατί με τις εξελίξεις είχε βρεθεί χωρίς πατρίδα, ήταν από τις περιοχές που ανεξαρτοποιηθήκανε κι έπρεπε να πάει εκεί να βγάλει διαβατήριο που το αναγνώριζε μόνο η Ρωσσία και μ΄αυτό να πάει Μόσχα να βγάλει ρώσσικο διαβατήριο για να ξανάρθει. Πέρισυ τέτοια εποχή ετοιμαζότανε να ξεκινήσει, από τότε δεν έχω νέα της.
  Ελπίζω να είναι καλά, από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει

 89. Πέπε said

  88

  Συγγνώμη, το καθεστώς που αποκτάει ένας ξένος πολίτης με τον γάμο το χάνει με τη χηρεία; Ή για άλλον λόγο χρειάστηκε ρώσικο διαβατήριο;

 90. Νίκος Κ. said

  82 (Aerosol): Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και για αυτό αντιγράφω και επαναλαμβάνω αυτό που γράψατε: «Το να καθόμαστε να μαλώνουμε για το ποιός είναι «καλός» και και ποιός «κακός» σε αυτή την ιστορία είναι ταυτόχρονα αστείο και τραγικό. Δεν υπάρχει καλή πλευρά».

  Εν τω μεταξύ ο Ζελένσκι μας κουβάλησε τους νεοναζιστές του Αζόφ μέσα στην ελληνική Βουλή. Τουλάχιστον είχε την ειλικρίνεια να μας δείξει ποιός είναι.

  Και κάτι ακόμη: Γνωρίζουμε αν ισχύει ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι κατάργησε το δικαίωμα των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους; (ανάμεσα σε αυτές τις γλώσσες αναφέρονται και τα ελληνικά)
  https://www.lifo.gr/now/world/oykrania-neonazistes-stin-exoysia-apagoreyoyn-tin-elliniki-glossa

 91. Πέπε said

  90

  Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά έτσι ακριβώς όπως είναι γραμμένο στη Λάιφο (που δεν είναι και ό,τι πιο έγκυρο) δεν πείθει: δηλαδή τι ακριβώς απαγορεύτηκε; Να μιλάνε οι Έλληνες ελληνικά μεταξύ τους; Το να υπόκειται βέβαια κάποιος πυρήνας αληθείας (να διδάσκονταν π.χ. οι μειονοτικές γλώσσες στα σχολεία των αντίστοιχων περιοχών και αυτό κόπηκε), θα μπορούσε να ισχύει.

 92. Παναγιώτης K. said

  Διάβασα τον…οδηγό για το πως καθυποτάσσουμε έναν λαό ( δεν χρησιμοποιεί τον όρο λαός αλλά τον όρο μάζες) που τον έχουμε κερδίσει στρατιωτικά.
  Ένα ανατριχιαστικό κείμενο που αν μη τι άλλο δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει σπουδαία βήματα παρόλη την εμπειρία δύο παγκοσμίων πολέμων.
  Προβοκάτορας δεν είναι έστω και αν το κείμενο του Σεργκεϊτσεφ μπορεί να αξιοποιηθεί από την αντίπαλη πλευρά για να την πορώσει.
  Δείχνει πως σκέφτεται μια μερίδα ανθρώπων.
  Παραπέμπει ευθέως σε ναζιστικές αντιλήψεις και πρέπει να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει τουλάχιστον με έναν τμήμα Ρώσων.

 93. Καραγκιόζης said

  Η υπεράσπιση του δικαιώματος να σκοτώνεις μαζικά ανθρώπους, πραγματικά δείχνει ότι δεν έχουμε κάνει σπουδαία βήματα παρά τους δυο παγκόσμιους πολέμους

 94. Mitsi Vrasi said

  90. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ουκρανικά από το 2019. Όλος ο δημόσιος τομέας υποχρεώνεται να μιλάει ουκρανικά, όλα τα ΜΜΕ, όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, και δε θυμάμαι τι άλλο.

 95. gbaloglou said

  88 Ενδιαφέρουσα περίπτωση, αλλά δεν ενέχει στοιχεία κακομεταχείρισης από το Αζόφ. (Υπάρχει πάντα και η πιθανώς βίαιη συμπεριφορά των αυτονομιστών έναντι των Ουκρανοφρόνων, λογικά έχουμε να κάνουμε με έναν φαύλο κύκλο που πηγαίνει πίσω στην εποχή του Γολοντομόρ (Λιμού, που κανείς δεν αναφέρει εδώ) τουλάχιστον…)

 96. # 89

  Δεν τα ξέρω Πέπε, δεν νομίζω πως έχει σχέση αυτό που λες, με την ανεξαρτοποίηση των περιοχών τα ουκρανικά διαβατήρια των περιοχών αυτών έληξαν και δεν ανανεώθηκαν ή καταργήθηκαν από την Ουκρανία και όπως έγραψα τα καινούργια μόνο η Ρωσία τα αναγνωρίζει, αυτό κατάλαβα. Τα περί γάμου ισχύοντα αλλάξανε αρκετές φορές, δεν τα ξέρω, εδώ δεν ξέρω τα ελληνικά ισχύοντα, τους δικηγόρους γιατί τους έχουμε ;. Εχω ξαναγράψει πως δεν γεμίζω το μυαλό μου με πληροφορίες.που μπορώ εύκολα να τις βρω όταν τις χρειαστώ, θυμάμαι όμως που έχει λυθρίνια και που γυαλιστερές (χταπόδια έχει παντού) και αγαπάω το μυαλό μου, πολύς κόσμος δεν το αγαπάει και το κουράζει.

 97. aerosol said

  #90
  Ευχαριστώ, αλλά θα ήθελα και να αποσαφηνίσω πως μιλώ για τις πλευρές της παγκόσμιας διαμάχης που περιγράφω.
  Στο συγκεκριμένο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ό,τι κι αν πιστεύω για όσους την κυβερνούν τόσα χρόνια (ή για το ποιών πιόνια είναι), δεν έχω επιλογή από το να συμπονώ τον αμυνόμενο λαό, που δέχεται την εισβολή και τον θάνατο στο σπίτι του. Γεωπολιτικά μιλώντας -και μόνο!- μπορεί να έχω την πολυτέλεια να κρατώ ίσες αποστάσεις. Μπορεί να πω πως ο Πούτιν ωθείται εδώ πολλά χρόνια να μπει σε πολεμο και πως ως τώρα το είχε αποφύγει (διότι δεν το ήθελε). Αλλά μπήκε, πήρε τον ρόλο του θύτη, είναι δικός του ο στρατός που μπαίνει σε ξένη γη. Το τεράστιο θύμα είναι ο Ουκρανικός λαός και εύχομαι να κρατήσει την χώρα του, όποιο ρόλο κι αν την έχουν να παίζει οι εκατέρωθεν «μεγάλοι».

 98. Νίκος Κ. said

  Χωρίς αναφορά στην τουρκική εισβολή η ομιλία Ζελένσκι στην Κύπρο
  Ζήτησε συμπαράσταση της Κύπρου χωρίς αναφορά στην τουρκική εισβολή και με αναφορές σε «χρυσά» διαβατήρια
  https://www.tanea.gr/2022/04/07/world/xoris-anafora-stin-tourkiki-eisvoli-i-omilia-zelenski-stin-kypro/

  Το ΑΚΕΛ, μετά από όσα συνέβησαν στην ελληνική Βουλή, απείχε από τη συνεδρίαση:
  «Μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη»

 99. Mitsi Vrasi said

  90 ξανά: Δηλώνεις ποια είναι η δεύτερη γλώσσα. Απ’ όσο ξέρω, (διορθώστε με όποιοι/ες) το μεγαλύτερο ποσοστό των ντόπιων ελλήνων είναι ρωσόφωνοι. Κάνοντας υποθέσεις, πιστεύω ότι θα δήλωσαν τα ρωσικά για δεύτερη γλώσσα. Ίσως τα ελληνικά να είναι σε σχολική εκπαίδευση ή σε πανεπιστήμια σαν ξένη γλώσσα. Υποθέσεις κάνω, ξαναλέω. Ρωτήστε τον Στ. Ελληνιάδη, ξέρει καλά.

 100. rogerios said

  @87: Από εμένα υπάρχει ελεύθερο. 🙂 Αυτονόητο είναι αυτό. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε πρωτοδημοσιευθεί στα Ενθέματα της Αυγής και υπάρχει και σε ένα από τα ιστολόγιά μου («Ρογήρος επί παντός επιστητού»). Για το ίδιο θέμα είχα γράψει και άρθρο-συνέχεια, πάλι για τα Ενθέματα . Υπάρχει και εδώ με μια μικρή συμπλήρωση. Από το 2014, βέβαια, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.

 101. # 97

  Το απέφευγεόσο δεν είχε στρατιωτική ισχύ. Τώρα που έχει τον χρησιμοποιεί γι αυτά που θέλει δλδ αυτό που έχω γράψει αλλού:

  Ο πόλεμος είναι για τα μάτια του κόσμου, ούτε η Ρωσία ενδιαφέρεται να κατακτήσει την Ουκρανία, ούτε η Αμερική με την Ευρώπη να την σώσουνε, τα ρωσόφωνα τμήματα που θέλει η Ρωσία θα τα πάρει έτσι κι αλλιώς.
  Η Ρωσία πιέζεται και πιέζει ζητώντας ρούβλια για τα (απαραίτητα στην Ευρώπη) προϊόντα της.
  Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει η Ρωσία είναι να μπει κι αυτή στην «παγκοσμιοποίηση» δηλαδή να τυπώνει ρούβλια χωρίς να υποτιμάται το νόμισμά της όπως γίνεται με ΗΠΑ και ΕΕ, δλδ να μη χάνει χρήμα τώρα που έχει στρατιωτική ισχύ, πιο απλά ψάχνει την οικονομική
  Μετά από αυτό αν γίνει, ο πόλεμος θα λήξει αμέσως το μπαλάκι θα πάει στην Κίνα, πιο μακριά από μας…

 102. Mitsi Vrasi said

  100. Ευχαριστώ. Άλλαξαν πολλά, αλλά Ιστορία αποκομμένη; Ε, ας βρούμε άλλη λέξη. Αστειεύομαι, ευχαριστώ.

 103. aerosol said

  #101
  Δεν έχει αλλάξει η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας από ότι πριν 3 ή 5 χρόνια. Εξαρχής το ζητούμενο είναι η δημιουργία οικονομικού πόλου εκτός δολλαρίου και οι εμπλεκόμενοι (όχι μόνο η Ρωσία) προτιμούν να το πετύχουν χωρίς το κόστος πολέμων. Αλλά αυτό αλλάζει ριζικά την παγκόσμια ισορροπία και οι ΗΠΑ δεν θα κάτσουν να το φάνε χωρίς αντίδραση. Η αντίδραση στην Ευρώπη είναι να τσιγκλάνε τη Ρωσία με χώρες-πιόνια στα σύνορά της και διαταράσσοντας τις σχέσεις της με ΕΕ.
  Στην Κίνα δεν έχουν ίδιο πάτημα, οπότε εκεί αντιδρούν επικοινωνιακά (Χονγκ Κονγκ, Θιβέτ, μειονότητες), με δασμούς, και μια σειρά άλλων οικονομικών κινήσεων (πχ, αποκλεισμός της Huawei από την δυτική τηλεπικοινωνιακή αγορά). Ρωσία και Κίνα απαντούν με ανάλογους τρόπους, εμφανείς ή υπόγειους. Ως τώρα δεν είχε φτάσει το πράγμα σε πολεμική εμπλοκή κάποιου «μεγάλου».

  Δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη πως και οι δυο πλευρές είναι τόσο γάτοι που να ελέγχουν επακριβώς τα πράγματα ή πως θα αποφύγουν κλιμάκωση. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πως μπορούν να διατηρήσουν το business as usual με μόνους χαμένους τους φουκαράδες της Ουκρανίας, αν και το ελπίζω. Οι σούπερ εγκέφαλοι των σούπερ αναλυτών τους έχουν αποδειχθεί άχρηστοι πολλές φορές στην ιστορία.

 104. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  84 Καλή ερώτηση, αλλά όταν αποναζιστικοποιείς πχ τη δημόσια διοίκηση την κάνεις να μην είναι ναζιστική.

  86 Ωχ… αυτά είναι

  87 Προφανώς, δημόσιο άρθρο είναι. Ευχαρίστως μάλιστα.

  103 Θα δούμε κι άλλα, πράγματι.

 105. # 103

  Κοίτα δεν έχω στρατιωτικές πηγές για τις δυνάμεις κάθε κράτους και να είχα δεν θα τις εμπιστευόμουνα γιατί απλά η στρατιωτική ισχύς επηρεάζει άμεσα την πολιτική της χώρας, άρα θεωρώ πως τώρα έχει αυξημένη ισχυ, αν την είχε πριν από 3-5 χρόνια τι περίμενε ; να ενισχυθούν και οι άλλοι ; δεν θα το ρίσκαρε . Κάθε χωρα πολιτεύεται ανάλογα με την ισχύ της

 106. Ατυχώς γι το ελληνικό ποδόσφαιρο η Σλάβια πήρε 3-3 εκτός έδρας με την Φέγιενορντ (Ελλάς και Τσεχία διεδικούν την 13ηθέση του λινκ της Ευρώπης στην εκκίνηση της επόμενης περιόδου )Με ίδια αποτελέσματα ΠΑΟΚ και Σλάβιας, ευνοείται η Ελλάδα

 107. Πέπε said

  104>84

  Ναι, ενώ θεωρητικά αποναζιστοποίηση θα ήταν να πάρεις έναν συγκεκριμένο ναζί και να τον κάνεις να μην είναι πια ναζί (να τον κάνεις άνθρωπο). Αλλά δε νομίζω να σκέφτεται κανείς τόσο σχολαστικά, οπότε μάλλον απλώς επιστρέφουμε τη συλλαβή που χρωστούσαμε από την αποστρατικοποίηση!

 108. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Εμπεριστατωμένη, αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση στο σημερινό!

  82α+97.
  Επικροτώ και χειροκροτώ!

  64.
  >>Δεν ξέρω αν είναι θετικό ή αρνητικό που σε δύο νέους ανθρώπους η λέξη «ες ες» δεν παραπέμπει αυτονόητα στους ναζήδες. Το ξεπεράσαμε, το ξεχάσαμε ή το …ξεπλύναμε;

  Η πραγματικότητα:
  – SS: συντομογραφία για τους ανοξείδωτους χάλυβες (Stainless Steel). Παρά το ότι επισήμως οι περισσότεροι κατασκευαστές / έμποροι την αποφεύγουν.
  – Και διάφορα άλλα SS (Group, Industries…), συν την 🙂 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/ce/S.S._Lazio_badge.svg/330px-S.S._Lazio_badge.svg.png

  ====+====
  Κυβερνητικός εκπρόσωπος:
  »Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή…Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση…
  Ανάρτηση Τσίπρα:
  «Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη.
  Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.»
  Ό. Γεροβασίλη:
  «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.»

  Τι δεν θέλει να καταλάβει ο κ. Οικονόμου; Δεν βρήκε κάτι άλλο να πει (ή να μην πει); Φτωχότατη έως ανόητη η …αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, επιπέδου επαρχιακού καφενείου (των οποίων τους θαμώνες μάλλον αδικώ…)

 109. freierdenker said

  Η λέξη αποναζιστικοποίηση είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και την εποχή του πολέμου στο Ιρακ. Παραθέτω ένα απόσπασμα από τα πρακτικά της Γερουσίας των ΗΠΑ κατα την συζήτηση της εξουσιοδότησης της χρήσης στατιωτικών μέσων.

  Providing police protection and preventing reprisal killings; denazification of Baathist officials and security services; aiding in the formation of a new government;

  Ομιλητής είναι νομίζω ο Biden (το κείμενο είναι σεντόνι, αλλά πηγαίνοντας προς τα πάνω ο τελευταίος που παίρνει τον λόγο είναι νομίζω ο Biden, γερουσιαστή τότε). Αυτό βέβαια μπορεί απλά και να σημαίνει οτι το «denazification of Baathist officials and security services» ήταν σαρδάμ, αλλά από την άλλη το debaathification ήταν επίσημη πολιτική που επίσημα αναγνώριζε την αποναζιστικοποίηση ως το ιστορικό της πρότυπο.

  Δηλαδή, και η λέξη αποναζιστικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί διασταλτικά (ψευδεπίγραφα ή όχι είναι άλλο θέμα). Όχι βέβαια και οτι μπορεί να συναγωνιστεί την χρήση της λέξης ναζί σε διασταλτικότητα.

 110. mouzes said

  Πάντως έαν δούμε το πώς πολεμάει η Αμερική που μένει για χρόνια στις χώρες που επιτίθεται, τότε μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ουκρανία. Αν και εδώ μιλάμε για Ευρώπη και θα είναι διαφορετικά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

 111. sarant said

  109 Ευχαριστώ, πολύ ενδιαφέρον.

 112. Μαρία said

  90
  Για τη γλωσσική πολιτική αναλυτικά εδώ https://www.axl.cefan.ulaval.ca/europe/ukraine-3valorisation-ukrainien.htm
  Για μυρουδιά https://www.lemonde.fr/international/article/2021/02/16/en-ukraine-la-bataille-des-langues_6070135_3210.html
  Είχα διαβάσει οτι κι ο Ζελένσκι έκανε μαθήματα ορθοφωνίας.
  94
  Και στους υπαλλήλους πέφτει και πρόστιμο.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για το άρθρο δεν έχω να πώ κάτι, μάλλον νερόβραστο είναι με ευσεβείς πόθους, απλά θα μείνω σε τρία σημεία.
  1) » Η εισβολή καταδικάζεται έτσι κι αλλιώς.»
  Ποιός το λέει αυτό κι από ποιούς καταδικάζεται; Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού πάντως αν δεν την καταδικάζει, σίγουρα αδιαφορεί, έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί, όπως π,χ πώς θα επιβιώσει μέχρι αύριο, κι αύριο μέχρι μεθαύριο και πάει λέγοντας, μια και το 20% του έχει στερήσει κάθε πόρο για να ζήσει, όχι αξιοπρεπώς, αλλά χωρίς εξαθλίωση.
  Οπότε ποιοί την καταδικάζουν; Φυσικά αυτό το 20% η λεγόμενη διεθνής κοινότητα.😜😜😜 που κι αυτή δεν είναι συμπαγής, αν εκφραζόταν ελεύθερα (στις δυτικές δημοκρατίες, σε τέτοιο επίπεδο δεν επιτρέπονται τέτοια πράγματα φυσικά!) σκάρτα θα ήταν η μισή.😂
  https://katohika.gr/diethni/i-diethnis-koinotita-gia-tin-opoia-akous-na-legetai-synecheia/

  «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει»
  ΓΙΑΤΙ; Τι παλαβομάρα είναι πάλι αυτή. Εντάξει, καταλαβαίνω ως ένα βαθμό τις βολικές μικροαστικές ανησυχίες, αλλά βρε αδερφέ πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά. Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων στον κόσμο, που άμεσα ή έμμεσα, βγάζουν το ψωμάκι τους και μεγαλώνουν τα παιδάκια τους από την στρατιωτική βιομηχανία, χωρίς πόλεμο αυτοί τι θα γίνουν, πώς θα ζήσουν;
  Δηλαδή ο Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φράνς, δεν έχουν δικαίωμα στην ΔΟΥΛΕΙΑ;
  Και για νάχουμε καλό ρώτημα, πότε σταμάτησε ο πόλεμος στον κόσμο τα τελευταία 3,000 χρόνια;
  Ευτυχώς δεν πρόκειται να σταματήσει ο πόλεμος, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Νίκο!

  Υ.Γ – Δεδομένου πως πέρα από γενικότητες του τύπου, για το χρήμα, για την μεγάλη ιδέα, για ζωτικό χώρο, ψυχασθένεια κλπ, δεν γνωρίζουμε ουσιαστικά γιατί γίνεται ο πόλεμος, θα πρότεινα ένα άρθρο, «για ποιούς λόγους δεν γίνεται ο πόλεμος». Σ΄αυτό νομίζω πως σκεπτόμενοι λογικά, (πράγμα πολύ δύσκολο βέβαια) μπορούμε δια της αφαιρέσεως λογικών πιθανοτήτων, να φτάσουμε πιο κοντά στον πραγματικό λόγο.

 114. aerosol said

  #105
  Περίμενε να προωθήσει τα συμφέροντά του χωρίς να χρειαστεί να πάει σε ολικό πόλεμο. Είχε και ευκαιρίες και προκλήσεις εδώ και χρόνια και, κατ’ εμέ, εμφανώς το απόφευγε. Οικονομικά του κοστίζει πολύ, και οι ιστορίες περί ημίτρελου πολεμοχαρή με στεροειδή είναι σαχλαμάρες για μαζική κατανάλωση. Δεν τον βγάζω λάδι ούτε του πλέκω εγκώμιο. Είναι κι αυτός μια ιμπεριαλιστική κουφάλα που παίζει το δικό της παιχνίδι. Μέχρι τώρα έχει δείξει πως θα ήθελε να το παίζει προσεκτικά, με το μίνιμουμ κόστος.

 115. «Το 2014 ήταν το ευρωμαϊντάν»
  Ακόμα θυμάμαι τις τηλεοπτικές εικόνες έξω από το κοινοβούλιο στο Κίεβο. Κάτι τύποι (μερικές εκατοντάδες όλοι κι όλοι) που μάλλον τους μάζεψαν από τα γύρω μπιλιαρδάδικα να χαζολογάνε και οι δημοσιογράφοι να παρουσιάζουν μια λαϊκή επανάσταση. Η δύναμη των ΜΜΕ σε όλο της το μεγαλείο, ούτε η εικόνα δεν χρειαζόταν να υποστηρίζει την είδηση.

 116. Pedis said

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  6 – EΛΕΪΝΟ!
  Κατά τ΄άλλα έχουμε δημοκρατία που λέει κι ο φίλος μου ο Κώστας, τόση δημοκρατία, που δικάζει και καταδικάζει ο όχλος και τα ΜΜΑ πρίν από τους δικαστές και ΚΥΡΙΩΣ, πρίν κάν να απολογηθεί η κατηγορουμένη.

  Δώστε αίμα στον λαό.

  54 – «Και γιατί δεν πήγαν στη Ρωσία;» Κώστα μην είσαι τόσο κυνικός, δεν σου πάει και με στενοχωρείς, εκτός κι αν σ΄εχω ψυχολογήσει τόσο λάθος που δε νομίζω.

  Ξέχασες ποιός ήταν τότε πρόεδρος της Ρωσίας; το αγαπημένο παιδί των δυτικών «δημοκρατιών»; Ο Γέλτσιν που έδωσε τα «κλειδιά» της χώρας στις δυτικές εταιρείες και στα εγχώρια αρπακτικά, σπρώχνοντας στην απελπισία και στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους τα επόμενα χρόνια (ο Ρογήρος θα ξέρει καλύτερα ίσως).
  Ο Πούτιν ήταν φυσικό επακόλουθο της άκρατης απληστίας των δυτικών «δημοκρατών» όσο κι αν δεν μας αρέσει. Το ίδιο περίπου ήταν κι ο Ερντογάν στην Τουρκία, οι απελπισμένοι πάντα ψάχνουν σανίδα σωτηρίας, ας είναι και φύρερ! Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πρίν τους καταδικάσουμε λαούς και δικτατορικούς ηγέτες, είναι για ποιό λόγο είναι απελπισμένοι. Εσύ ξέρεις;

 118. sarant said

  114 Ασφαλώς του κοστίζει οικονομικά και ο πόλεμος και οι κυρώσεις. Όμως το ρούβλι που είχε πέσει στα Τάρταρα μετά τις κυρώσεις, τώρα έχει επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα. Βέβαια, υπήρξαν κι άλλοι παράγοντες.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Κώστα για δές αυτό και πές μου μετά την γνώμη σου για τις δυτικές δημοκρατίες.
  Εννοείται πως δεν κάνω συμψηφισμό εγκλημάτων με το ορθόδοξο φασισταριό, απλά μ΄ενοχλεί (όχι η δική σου, γενικά) η υποκρισία και η επιλεκτική ευαισθησία για τον ανθρώπινο πόνο.
  https://fair.org/extra/we-think-the-price-is-worth-it/

  Στο είπα από την αρχή φίλε μου, δεν υπάρχουν καλοί σ΄αυτή την ιστορία, μόνο κακοί, κορόϊδα και αθώα θύματα. Όποιον παίρνει θέση υπέρ της μιάς ή της άλλης πλευράς, τον θεωρώ (για να το πώ όσο πιο ευγενικά μπορώ) ανόητο, είναι μακριά νυχτωμένος, κοιμάται όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο.

  Καληνύχτα

 120. Μαρία said

  «Το Τάγμα Αζόφ έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις. Έχετε το κουράγιο να έρθετε με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Μαριούπολης; Είναι και δικοί σας άνθρωποι. Βοηθήστε να σωθούν!» ανέφερε μεταξύ άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεταφραστής στο βίντεο που προβλήθηκε στη Βουλή δεν έκανε αναφορά στην επίμαχη φράση για το Τάγμα Αζόφ.

 121. Spiridione said

 122. sarant said

  121 Μαθεύτηκε το νέο

 123. atheofobos said

  90
  Σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και με την δήθεν απαγόρευση της.
  Ελληνική παρουσία υπάρχει σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας: στην Κριμαία, στην Οδησσό, στη Νίζνα, στο Ντνιεπρό, στο Χάρκοβο, στο Κίεβο, στο Λβιβ κ.α. Τα τελευταία χρόνια, διδασκαλία ελληνικών υπάρχει σε όλα αυτά τα μέρη. Στο σύνολο, τα σχολεία όπου υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα των Νέων Ελληνικών είναι περίπου 60, τα οποία είναι κατανεμημένα κυρίως σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό. Το ένα τρίτο από αυτά τα σχολεία βρίσκεται σε χωριά δίπλα ή μέσα στη γραμμή όπου διεξάγονται εχθροπραξίες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους φιλορώσους αυτονομιστές.
  Αντίθετα τον Μάιο του 2008, το δημοτικό συμβούλιο του Ντονέτσκ απαγόρευσε τη δημιουργία νέων σχολείων στην ουκρανική γλώσσα στην πόλη όπου το 80% είναι σχολεία ρωσικής γλώσσας Δεν γνωρίζουμε τι έγινε με τα ελληνικά εκεί.
  https://www.tanea.gr/2020/01/07/greece/oi-ellines-tis-oukranias-mathainoun-nea-ellinika/

  Όσο για τον έλληνα που πολέμησε με τους Αζόφ από την μετάφραση των όσων είπε δεν μου φαίνεται και πολύ ναζιστής, όταν τους μόνους που κατηγορεί και χαρακτηρίζει σαν ναζιστές είναι τους Ρώσους εισβολείς!
  “Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.
  Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.
  Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
  Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε“.

 124. Xρηστος Π. said

  Η Γερμανία απέκτησε και πρόεδρο Δημοκρατίας (Βαϊστζέκερ), ο πατέρας του οποίου ήταν υπουργός του Χίτλερ και έφαγε λίαν επιεικώς 10 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου. Δεν πιστεύω στην οικογενειακή ευθύνη αλλά ο νεαρός τότε δικηγόρος, κατοπινός αρχηγός του κράτους, είχε υπερασπισθεί με πάθος τις ενέργειες του πατέρα του. Ο άλλος γιός, αδελφός του δικηγορου, είναι ο φυσικός που δούλευε στην ατομική βόμβα του Χίτλερ. Είχε ταξιδέψει μαζί με τον Χάιζενμπεργκ στη Κοπεγχάγη στη διάσημη συνάντηση με τον Μπορ. Ο αριθμός μελών του ναζιστικού κόμματος ήταν υποεκτίμηση των Γερμανών με τέτοιες ιδέες. Ο Χάιζενμπεργκ δεν ήταν πχ μέλος του κόμματος αλλά είχε παρόμοιες αντιλήψεις. Ακόμα και στον αμερικανό πράκτορα που του είχαν ρίξει για λίγο δίπλα οι σύμμαχοι, επανέλαβε μετά το πόλεμο φιλοναζιστικές αντιλήψεις αν και δεν συμπαθούσε το Χίτλερ προσωπικά. Οι μορφωμένοι και αριστοκράτες Γερμανοί συμμερίζονταν τις ναζιστικές ιδέες αλλά ήθελαν κάποιον καλύτερο από τον αμόρφωτο και κομλεξικό δεκανέα που τους έτυχε. Είχαν και μια οργάνωση μερικοί από αυτούς (νομίζω αυτοαποκαλούνταν «χιμπατζήδες»). Στο κύκλο τους ανήκαν και 1-2 από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.

  Εντυπωσιακό είναι ότι κατά τις δίκες και εκτελέσεις γερμανών εγκληματιών πολέμου (κυριως από στρατόπεδα συγκέντωσης), έγιναν και κάποιες διαδηλώσεις γερμανών πολιτών που διαμαρτύρονταν για τον αριθμό των εκτελέσεων. Κατάφεραν να ματαιώσουν κάποιους απαγχονισμούς που είχαν αποφασίσει αμερικανικά στρατοδικεία. Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να εθελοτυφλούμε. Όλοι ξέρουμε ότι ο ευρωπαϊκός ναζισμός, συμπεριλαμβανομένου και του Κασιδιάρη, υποστηρίζει τον Πούτιν και τον αυταρχισμό του. Οι Ουκρανοί ναζί προφανώς προτιμούν τη πατρίδα τους και οι ακροδεξιοί και αριστεροί ψεκασμένοι έκαναν το τάγμα Αζόφ που πολεμάει στη Μαριούπολη κεντρικό ζήτημα. Ξέρουμε ότι όλα τα αυταρχικά ακροδεξιά κινήματα όπως η Λεπέν που φόρεσε πιο δημοκρατικό μανδύα από το πατέρα της χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία. Ποιός πιστεύει ότι ο Βελόπουλος, ο Χίος, οι βαρεμένοι θρησκόληπτοι των ΜΜΕ, κλπ έγιναν δωρεάν, από ψεκασμένοι ακροδεξιοί οπαδοί της αποναζιστικοποίησης των κοινωνιών με Ρωσική καθοδήγηση;

  ‘Οσο για τις αριστερές σαχλαμάρες πως ο φιλελευθερισμός καταρρέει, θα ήταν ωραία αστεία αν δεν θύμιζαν τα ίδια ακριβως κυρίαρχα λόγια των καφενείων, των πεζοδρομίων, αλλά και της διανόησης (έξω από τις αγγλοσαξωνικές χώρες που έχουν παράδοση ελέυθερίας), της δεκαετίας του 20 και 30. Με τη γνωστή κατάληξη.

 125. spyridos said

  123
  α
  Οπώς ξέρουν οι δάσκαλοι και κάποιοι εδώ έχουν κάνει και σε ΤΕΓ ή Ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη,
  το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.), έχει βγάλει 4-5 σειρές βιβλίων για εκμάθηση των Ελληνικών από παιδιά ομογενών.
  Μια για Αμερική – Αυστραλία, μια για Ρωσία κτλ. Αν και τώρα έλεγαν για μια νέα σειρά γι όλους, δεν τα παρακολουθώ πια.
  Τα βιβλία στις φωτο των Νέων είναι αυτή της Ρωσίας. Στη σελίδα του ΕΔΙΑΜΜΕ υπάρχουν μάλιστα όλα σε pdf για κατέβασμα.
  2010-2016 ήμουν στο σύλλογο του ΤΕΓ Ουτρέχτης. Μάρτιο του 2016 πήγα για τελευταία φορά στο ετήσιο συνέδριο ΤΕΓ – Ελληνικών σχολείων στις Βρυξέλλες. Είχαν έρθει και δύο εκπαιδευτικοί από Ουκρανία που μίλησαν στις σύντομες παρουσιάσεις. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν τότε. Η μη αναγνώριση της γλώσσας σαν μειονοτικής συνεπάγεται μείωση ωρών διδασκαλίας ή και κόψιμο σχολείων με λιγότερα παιδιά.
  β
  «δεν μου φαίνεται και πολύ ναζιστής»
  όπως λίγο έγκυος.

 126. spyridos said

  124
  Εδώ η αρχή της αποναζιστικοποίησης της Ιρακινής κοινωνίας, πριν το 1,5 εκ νεκρούς.
  Ολοι οι τριτοκοσμικοί ξέρουν πολύ καλά τι εστί «φιλελευθερισμός» και γελάνε τώρα.
  Ο πόνος θα είναι μεγάλος όταν αρχίσουν να φεύγουν από τη βάρκα του δολαρίου.
  Εχθές το ΝΑΤΟ απέιλησε την Ινδία και προχθές την Κίνα. Το ρούχο της δημοκρατικότητας ξηλώνεται, ήταν μη φύγει η πρώτη κλωστή.

 127. Xρηστος Π. said

  126 Σιγά… Ένα από τα λίγα συγκεκριμένα πράγματα στα οποία συμφωνώ με τον νεο-κεϋνσιανό Πωλ Κρούγκμαν, είναι ότι ακόμα και αν έπαυαν όλοι να χρησιμοποιούν το δολλάριο σαν μέσο διεθνών συναλλαγών, η επίπτωση στο αμερικανικό ΑΕΠ θα ήταν κάποια δέκατα ανάπτυξης του ΑΕΠ. Φυσικά για μια περίοδο.

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Το ότι συμφωνείς με έναν ηλίθιο δεν είναι για να το φωνάζεις. Ο άνθρωπος δεν έχει σταυρώσει πρόβλεψη από τότε που του έδωσαν το Νόμπελ, και είναι η απόδειξη της αντικειμενικότητας και της αξίας αυτού του βραβείου.

 129. Πέπε said

  123

  > Όσο για τον έλληνα που πολέμησε με τους Αζόφ από την μετάφραση των όσων είπε δεν μου φαίνεται και πολύ ναζιστής

  Συμμερίζομαι κι εγώ αυτή την επιφύλαξη. Διαβάζοντας από δω κι από κει δεν βρήκα να υπάρχει κάτι άλλο δεδομένο και σίγουρο πέρα από το ότι το τάγμα Αζόφ υποθάλπει ναζιστικά στοιχεία. Από αυτό μεχρι τη βεβαιότητα ότι ο συγκεκριμένος είναι ναζί, όπως βλέπουμε σε άρθρα και τίτλους, υππάρχει κάποια απόσταση που δεν αντιλήφθηκα να την καλύπτουν τα λόγια του -δεν ξέρουμε και τίποτε άλλο γι’ αυτόν πέρα από όσα είπε ο ίδιος-, ούτε κάποια άλλη τεκμηρίωση. Εντωμεταξύ, τα βέβαια στοιχεία που αναδεικνύουν το σκανδαλώδες φιάσκο του Μητσοτάκη επαρκούν (στο μεταξύ προέκυψε ότι ο δεύτερος με τη μάσκα είναι κι αυτός Αζοφίτης). Το να προσθέτει κανείς σ’ αυτά και αναπόδεικτες πιθανότητες, σαν να ήταν βεβαιότητες, υποσκάπτει την εγκυρότητα των άρθρων. Άσε που καίει κι έναν άνθρωπο χωρίς (ενδεχομένως) λόγο.

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  117… κλπ
  Λάμπρο μου, απλά διαφωνούμε σε μερικά πράγματα, αυτό δεν είναι και κακό.
  Καθένας ας πιστεύει ό,τι νομίζει σωστότερο. Το μόνο που κατόρθωσα στην ζωή μου είναι να μην νιώθω μίσος για τους συνανθρώπους μου. Μόνο αγάπη, αλλά διαβαθμισμένη. Εσύ είσαι καταταγμένος σε υψηλή θέση. Γι’ αυτό δεν σε αποκήρυξα, όπως με παρακαλούσε ο Τζη σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης! 😅🤣😂

 131. nikiplos said

  Πριν τον πρώτο παγκόσμι πόλεμο, διεθνούς φήμης αναλυτές, διεθνείς οικονομολόγοι, διεθνείς αναλυτές της γεωστρατηγικής έγραφαν άρθρα, για το πόσο ΔΕΝ συμφέρει την Ευρώπη ένας πόλεμος. Το επεισόδιο Fashoda, η επιτυχημένη διαίρεση του Κογκό, η Διευθέτηση του Αιγυπτιακού, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν επιφέρει επικερδείς ισορροπίες. Οι ατμομηχανές είχαν αρχίσει πάλι να δουλεύουν στο φουλ. Οι παραγγελίες δεν προλάβαιναν να ικανοποιηθούν και έδιναν φασόν και σε περιφερειακές θνησιγενείς χώρες όπως η δική μας καληώρα.

  Βέβαια η Γερμανική οικονομία είχε φορτωθεί όλα τα σαπάκια ομόλογα της Αιγύπτου, τα αντίστοιχα του Γαλλικού Κογκό και εγγυούταν για φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Οι Γερμανοί, αψίκοροι, έκαναν ό,τι πάντα ήξεραν: Μπουρλότο όλα!

  Ακόμη κι όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες, όλοι πίστευαν πως επρόκειτο απλά για κάποια επεισόδια, παρεμπίπτοντα που θα διευθετούταν όταν έπρεπε. Τώρα ο κυρίως ειπείν πόλεμος γινόταν στις «αποικίες» και εις το όνομα αυτών. Ωστόσο υπήρχαν περιτυλίγματα για το πόσο βαρβαροι ήταν οι Οθωμανοί, για το πόσο κακοί οι Ινδοί κλπ. Λίγο πριν και τη γενίκευση του πολέμου, πάλι οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για «τεχνητή παράταση» και για το γεγονός ότι ο πόλεμος έχει ουσιαστικά λήξη. Στην Ευρώπη θρηνούν τους 100.000 νεκρούς της Καλλίπολης (με κροκοδείλια δάκρυα) και το σύνθημα είναι «σταματίστε τις μπουλσιτς». Και μετά ξαφνικά έχουμε το Βερντέν το 1916. Η Ευρώπη αλληλοεξοντώνεται μέχρι τελικής πτώσεως. Κι αν δεν έβγαιναν και οι Μπολσεβίκοι το 17, δεν θα σταματούσαν έτσι εύκολα…

  Σήμερα υπάρχουν πολλοί αναλυτές που εκ των υστέρων και με την άνεση της γνώσης του τι έγινε, αιτιολογούν το ένα, το άλλο, την μία δράση την άλλη δράση κλπ. Η Ουσία πάντως για μένα εδράζεται στα εξής:

  α. Η Καλλίπολη δεν κατελήφθη εξαιτίας ενός ηλιθίου Λοχαγού που πήρε το κρίσιμο στρατηγικό σημείο και μετά το εγκατέλειψε.
  β. Το Βερντέν προκλήθηκε από έναν ηλίθιο στρατηγό του Μίλερ που ήθελε να εξοντώσει βιολογικά τους μισητούς Γάλλους. Δεν εξέφραζε την κυρίαρχη άποψη του Γερμανικού Στρατού, ούτε φυσικά και των πολιτικών της εποχής.

  κ.α. παραδείγματα υπάρχουν στην Ιστορία που δείχνουν την αδυναμία των ανθρώπων, των ειδικών, των αναλυτών να ερμηνεύσουν τα σύγχρονα γεγονότα στον καιρό που εξελίσσονται.

 132. nikiplos said

  129@ Όπω προείπα και πιο πάνω, δεν βλέπω προσωπικά κάτι μεμπτό εδώ. Αυτός που πολεμάει και με τον διάβολο θα συνεργαστεί, προκειμένου να ανακτήσει και λίγα μέτρα έδαφος. Το μεμπτό και επικίνδυνο είναι εκείνο που έγραψα στο @67.

 133. ΣΠ said

  126
  Τις ομοιότητες αυτές να τις σκεφτούν όσοι καταδίκαζαν τότε τους Αμερικανούς και υποστηρίζουν τώρα τον Πούτιν.

 134. ΣΠ said

 135. sarant said

  129 Το βέβαιο είναι ακριβώς αυτό, ένα μεγάλο αυτογκόλ.

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Δεν μετράω τους ανθρώπους με το αν συμφωνούν μαζί μου Κώστα, σε θεωρώ ένα από τα λίγα ανοιχτά μυαλά του ιστολογίου, και γι΄αυτό ενοχλούμαι από την μετεμφυλιακά επηρεασμένη ματιά σου στα γεγονότα της Ουκρανίας, δηλαδή ό,τι κάνουν κι οι περισσότεροι εδώ μέσα (αλλά και έξω). Δεν με πειράζει να διαφωνούμε σε μερικά ή σε πολλά πράγματα, αρκεί να συμφωνούμε στα ουσιώδη που για μένα, είναι η ανεμπόδιστη σεξουαλικότητα, η ελευθερία έκφρασης, η ικανοποίηση των αισθήσεων και η δημιουργικότητα που είναι το αντίθετο της παραγωγικότητας.

  Εσύ λές πως οι δυτικές δημοκρατίες, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε από τα χειρότερα που υπάρχουν στον κόσμο, κι εγώ απλά σου δείχνω με παραδείγματα και αποδείξεις, πως δεν ισχύει αυτό, το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού, ζεί εις βάρος των υπολοίπων. Αυτό το λές δημοκρατία;
  Κοινός εχθρός όλων μας (ακόμη κα της οικονομικής ελίτ) είναι το χρήμα, μια παρανοϊκή ανθρώπινη κατασκευή που καταδυναστεύει τις ζωές μας. Όλοι ζούν κι αναπνέουν γι΄αυτό και όλα επίσης γι΄αυτό γίνονται. Είναι τόσο μεγάλη η επιβολή του επάνω μας, που έχει κυριαρχήσει στην σκέψη μας. Προσπάθησε να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς χρήματα οποιασδήποτε μορφής, και θα δείς πως θα σου είναι αδύνατον. Κι όμως, η ιστορία του σε σχέση με την ανθρώπινη, είναι μηδαμινή, πώς γίνεται και πιστεύουν έτσι τυφλά οι άνθρωποι στο χρήμα;😉
  Η απάντηση μας δείχνει και γιατί χειραγωγούνται τόσο εύκολα.

  Λέω πως ό,τι κι αν πιστεύεις για τα διάφορα γεγονότα, αν δεν βάζεις στην εξίσωση το χρήμα, θα είσαι λάθος.

  Ας το ξαναπώ για πολλοστή φορά. Από δημοσίευση της ΒIS, η παγκόσμια μόχλευση στα παράγωγα (μόνο, αν βάλουμε μετοχές κι άλλα εξωτικά «καλούδια», χάνεται το τόπι) είναι υπερδεκαπλάσια του παγκοσμίου ΑΕΠ (70 τρις στρογγυλά)
  με μια μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια, αυτή είναι η επισήμως μετρήσιμη στα χρηματιστήρια, μόνο που αποτελεί το 30% των συναλλαγών, το 70% γίνεται εκτός χρηματιστηρίων για να γλυτώνουν τον φόρο οι φουκαράδες που παλεύουν για το μεροκάματο.😂 Στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει πόση είναι η μόχλευση και οι συναλλαγές, αλλά και μόνο αυτό φτάνει για να κατανοήσεις το μέγεθος της παράνοιας.

  Το χρήμα έχει εγγενή την αδικία, αν εξακολουθείς να πιστεύεις σε κακούς Πούτιν και καλούς δυτικούς δημοκράτες, δεν μπορώ να κάνω κάτι, ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ λέει ο λαός, κι εγώ αυτό κάνω.😊

  Καλημέρα

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  136
  Τώρα, Λάμπρο, αυτοπαγιδεύτηκες και αυτοδιαψεύστηκες μόνος σου. Λες: «αρκεί να συμφωνούμε στα ουσιώδη που για μένα, είναι η ανεμπόδιστη σεξουαλικότητα, η ελευθερία έκφρασης, η ικανοποίηση των αισθήσεων και η δημιουργικότητα που είναι το αντίθετο της παραγωγικότητας.» Και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρόσθετα εγώ.

  Για σκέψου τώρα, ποιο από τα εν λειτουργία πολιτικά συστήματα ανταποκρίνεται περισσότερα στα παραπάνω λεχθέντα σου; Η κατηραμένη Δύση θα απαντούσα εγώ, κατά την γνώμη μου!

  Όπερ έδει δείξαι…

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Μα πώς το κάνει αυτό, σπομυζώντας τα 6/7 του παγκόσμιου πληθυσμού και πατώντας στα πτώματά τους, αυτό λεω και σου δείχνω και σε ξαναρωτάω, είναι δημοκρατία αυτό;

  Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 110%,της Ρωσίας κάπου στο 30% (πρίν τον πόλεμο αυτά) και η ισοτιμία δολαρίου ρουβλίου ήταν 1 προς 70, τέλειο; Ανήγαγε το σε όλο τον κόσμο αυτό και βγάλε συμπέρασμα για την δημοκρατία σου.

  Υ.Γ – Η βασική δημοκρατική αρχή της ισονομίας, ισχύει στην ευλογημένη Δύση;

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  138 Λάμπρο, απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε. Ας κρατήσει ο καθένας μας τις απόψεις του και ας το αφήσουμε εδώ το θέμα.

  Τα λέμε για ποιο ελαφριά και ενδιαφέροντα θέματα. Θα έχουμε ευκαιρίες. 😉

 140. Spiridione said

  Από Θ. Καμπαγιάννη
  Περάσαμε μια δεκαετία που είχαμε τους νεοναζί στους δρόμους και στη Βουλή. Το 2012 ήταν ήδη τραγικό να λέμε ότι δεν ξέρουμε, τώρα είναι ασυγχώρητο. Οι λέξεις έχουν αξία όταν νοηματοδοτούν κάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τις καρφώνουμε με πρόκες. Λοιπόν:
  Ο Ζελένσκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ. Η λέξη “ναζί” έχει ένα συγκεκριμένο νόημα, γι’ αυτό δεν την εξαπολύουμε ως ύβρη (παρομοίως ο Μητσοτάκης δεν είναι “χούντα”, κλπ κλπ). Ο Ζελένσκι δεν ανέβηκε στην κυβέρνηση ως κομμάτι ενός πολιτικού σχεδίου οικοδόμησης ταγμάτων εφόδου με στόχο την διάλυση κάθε δημοκρατικού θεσμού. Ο Ζελένσκι είναι ένας δεξιός Μπέπε Γκρίλο: πάτησε πάνω στη ρηχότητα του ουκρανικού πολιτικού συστήματος και εκφράζει εκείνα τα κομμάτια της κυρίαρχης τάξης της Ουκρανίας που κοιτάνε προς τη Δύση. Επειδή το καθεστώς του είναι εμφυλιοπολεμικό, χρησιμοποιεί όλον τον φασιστικό και ναζιστικό συρφετό, όπως το τάγμα Αζόφ, που έχει ενταχθεί και επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο το 2014. Το ίδιο είχαν κάνει και οι Αμερικάνοι όταν συνεργάζονταν με τους ισλαμιστές μαχητές του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενάντια στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Το ίδιο, κατ’αναλογίαν, κάνουν και τα κεντροδεξιά (κατά βάση) κυβερνητικά κόμματα της ΕΕ που συνεργάζονται με τους ακροδεξιούς, την ίδια στιγμή που ασκούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τίποτα το περίεργο εδώ.
  Το Τάγμα Αζόφ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ-ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ. Είναι παραστρατιωτική μιλίτσια που ιδρύθηκε από ανοιχτούς νεοναζί, φασίστες και ρατσιστές, με αναφορά στη λευκή φυλή, σύμβολα και βίαιη δράση. Το γεγονός ότι εντάχτηκε στο οργανόγραμμα του ουκρανικού στρατού και πολεμάει αυτή τη στιγμή ενάντια στην εισβολή των Ρώσων ουδεμία αλλαγή προκαλεί στη φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης. Μέχρι και η Αμερικάνικη Βουλή είχε μπλοκάρει τον εξοπλισμό του τάγματος Αζόφ το 2015 θεωρώντας το τρομοκρατική οργάνωση. Όσοι σήμερα δυσκολεύονται να τους χαρακτηρίσουν ναζί, μην τυχόν και “χύσουν νερό στον ρωσικό μύλο”, φτάνουν να αναπαράγουν τα γνωστά χρυσαυγίτικα επιχειρήματα: “δεν είναι ναζιστές, είναι Ουκρανοί εθνικιστές”, “δεν ειναι ναζιστικά σύμβολα, είναι προγενέστερα”, “η λυκοπαγίδα ειναι βαλμένη ανάποδα”, “οι παππούδες τους όμως πολέμησαν τους ναζί”. ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ! Σαν να μη ζούμε στη χώρα που τα ακούσαμε όλα αυτά, ένα προς ένα, από τους Χρυσαυγίτες.
  Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη που έγινε σήμερα οικοδεσπότης ενός μέλους αυτού του νεοναζιστικού τάγματος στη Βουλή, ντύνοντάς τον μάλιστα με τον μανδύα της “ελευθερίας”. Τα κάνανε βέβαια αυτά οι συνεργάτες των ναζί τη δεκαετία του 40, όταν μετά το 1945 για να αποφύγουν τις δίκες σε βάρος τους δήλωναν απόντες, γιατί “ο κατηγορούμενος πολεμάει για την ελευθερία στον Γράμμο”. Αλλά να μας το τρίβουν στη μούρη μέσα στη Βουλή, ε αυτό πάει πολύ.
  Υστερόγραφο: Προσωπικά, δεν με νοιάζουν όσοι θα μου την πέσουν γιατί “ξεπλένεις τον ναζί Ζελένσκι”, ούτε αυτοί που θα πουν “αν λες τους Αζοφίτες ναζί ξεπλένεις τον Πούτιν”. Έχω εμπιστοσύνη στις αντιφασιστικές μάχες που δώσαμε, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, μάχες που δημιούργησαν μια σημαντική μειοψηφία ανθρώπων που ξέρουν να ξεχωρίζουν το νόημα των λέξεων γιατί τις κάρφωσαν με δάκρυα, ιδρώτα και αίμα.
  Και να μην ξεχνιόμαστε: Να σταματήσει τώρα αυτός ο βάρβαρος και άδικος πόλεμος στην Ουκρανία. Να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, να σταματήσει η ΝΑΤΟϊκή κλιμάκωση. Να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου. Να τσακίζουμε τον φασισμό, όπου και αν σηκώνει κεφάλι.

 141. Spiridione said

  The Azov Battalion is an extreme-right nationalist paramilitary organization based in Ukraine. Founded in 2014, the group promotes Ukrainian nationalism and neo-Nazism through its National Militia paramilitary organization and National Corps political wing. It is notable for its recruitment of far-right foreign fighters from the U.S. and Europe as well as its extensive transnational ties with other far-right organizations. In 2022, the group came to prominence again for fighting against Russian forces in Kyiv, Kharkiv, and Mariupol.
  https://stanford.app.box.com/s/7ocm1tlvp2uydbki04qiuph4oa5j8tg9

 142. Pedis said

  # 140 – Καλά τα λέει, μα …

  Ο Ζελένσκι είναι ένας δεξιός Μπέπε Γκρίλο …

  Δηλαδή, στην Ελλάδα ο Γκρίλλο περνιέται για αριστερός?! 😛 😝

  Κοίτα που έχει πείσει κόσμο η αυθεντία του Λιάκου … 🤣

 143. aerosol said

  #140
  Σωστά μιλάς!

 144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  140# Ο Ζελένσκι δεν είναι ναζί. ΟΚ. Έχει όμως πάρει αγκαλιά τους Αζοφικούς. Ο Σαμαράς δεν είναι ναζί. ΟΚ. Είχε όμως τον Μπαλτάκο για σύνδεσμο με τη ΧΑ.
  Σηκώνω τα μπροστινά μου πόδια ψηλά, ας πουν οι φυσικοί του ιστολογίου για τα συγκοινωνούντα δοχεία, εγώ της Παντείου είμαι.

  (Όλα αυτά πολύ βιαστικά από μια λοξή ματιά στα τελευταία σχόλια, ούτε το χτεσινό δε διάβασα, κόρρο ε νον αρρίβο που λένε και στο χωριό του Πέδη 😜 Οπότε άμα λέω μαλακίες αναγνωρίστε μου κάνα ελαφρυντικό)

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Δεν γίνεται να κλείσουμε την κουβέντα διαφωνώντας, γι’ αυτό θα συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε.😂

  Υ.Γ – Επειδή είσαι φίλος, σε ενημερώνω πως σε λίγο καιρό επίκειται αύξηση επιτοκίων από την FED 0,50% και μέχρι τέλους το 22, θα έχει κι άλλη ισόποση.
  Δεν θες να ξέρεις τι σημαίνει αυτό για τα δάνεια ανά τον κόσμο, αλλά και την ακρίβεια γενικά, και ειδικά στα τρόφιμα, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τον τρίτο κόσμο.
  Απλά να έχεις υπόψιν σου πως για τις επικείμενες ταραχές και εξεγέρσεις σ’ αυτές τις χώρες, δεν θα φταίει ο Πούτιν.
  Μη λες μετά ότι δεν ήξερες.😂

  Τα λέμε σε ελαφρύτερο νήμα.👍😁

  144 – Υπονοείς κάτι για τον Κούλη μας που έχει τρεις ναζιστές υπουργούς ρε αναρχοαπλυτε κομμουνιστοσυμμορίτη;👽

 146. skol said

  Επειδή η διατύπωση στο 25 μου φάνηκε κάπως, πώς να το πω, απροκάλυπτη, έψαξα να βρω το πρωτότυπο και όπως βλέπω στην Καθημερινή μεταφράζουν πολύ ελεύθερα (ή δεν μασάν τα λόγια τους)

  Washington has been offering liquefied natural gas to help Europe break its Russian energy links, a longstanding goal of some American politicians.
  https://www.kathimerini.gr/economy/international/561796135/i-strofi-tis-eyropis-sto-lng-echei-megalo-kostos/
  Η Ουάσιγκτον πέτυχε να εξάγει LNG στην Ευρώπη διαρρηγνύοντας τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία, επιτυγχάνοντας έτσι έναν στόχο που είχε επί πολλά χρόνια η Ουάσιγκτον.

 147. sarant said

  146 Ετσι που το λέει η Καθημερινή, δεν ξέρουμε ποιος διέρρηξε τους δεσμούς με τη Ρωσία

 148. Νίκος said

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακόμα κι αν ο Ζελένσκι και όλοι οι Ουκρανοί μαζί ήταν ναζιστές, αυτό πως νομιμοποιεί ή δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή; Είναι ανεξάρτητη χώρα ή δεν είναι η Ουκρανία; Έδειξε ποτέ επιθετικές τάσεις έναντι της Ρωσίας; Πώς θα μπορούσε, θα μου πείτε, να επιτεθεί ο Δαυΐδ στον Γολιάθ; Επειδή τον νίκησε στην Παλαιά Διαθήκη με τρίποντο από το σπίτι του, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί. Άρα, πώς δικαιολογείται η εισβολή; Και να τα λένε αυτά οι Ρώσοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, πες ότι το καταλαβαίνω. Αλλά οι μη Ρώσοι τι ζόρι τραβάνε; Παραδοσιακή ελληνική ρωσοφιλία, θαυμασμός για τον ηγεταρά Πούτιν, κλασικός αντιδυτικισμός, νοσταλγία για τα σοβιετικά μπουκαρίσματα, τι;

 150. spyridos said

 151. spyridos said

 152. spyridos said

  Εντελώς προσωπική απάντηση.
  Κάθε φορά που τρώει ξύλο ένας φασίστας, ας είναι κι από άλλον φασίστα ηδονίζομαι, οπορτουνιστικά.

  14.00 νεκροί
  500.000 ξεσπιτωμένοι
  Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 απειλή άμεση από τον Ζελένσκι ότι η Μόσχα κινδυνεύει.
  Νόμιζε ότι θα τον προστατέψουν τα Αμερικανά το ντουγάνι.
  Και πολύ άργησαν να επέμβουν.

 153. # 149

  Ρε Κουβάτσε θυμίζεις πικραμένο ΑΕΚτζή που ψάχνει κάτι να σταθεί, σοβαρέψου.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  153:Λυπάμαι που δεν μπορώ να συμμεριστώ την «αρρώστια» σου και λυπάμαι που και το πιο σοβαρό θέμα το κυλάς στον βούρκο της οπαδίλας. Δεν σου φτάνουν τα οπαδικά σάιτ, για να ξεχαρμανιάζεις;

 155. Χρήστος Π. said

  128 Δεν έχεις δίκιο. Ούτε εγώ είμαι ενθουσιασμένος με τις προβλέψεις του Κρούγκμαν, αν και δεν έχουν βέβαια το μπάχαλο των νεομαρξιστών με τις εκτιμήσεις τους για το διεθνές εμπόριο. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως είμαι βέβαιος πως έχει δίκιο, όχι γιατί απλώς επικαλείται οικονομετρικές μελέτες αλλά και διότι συμφωνώ απόλυτα με την οικονομική λογική του επιχειρήματος. Όσο για το βραβείο Νόμπελ, παρά τη συμβολή του σε θέματα οικονομικής «γεωγραφίας» που επικαλέστηκε η επιτροπή, συμφωνώ κι εγώ με την άποψη ότι ήταν βράβευση «τραβηγμένη» από τα μαλλιά. Υπάρχουν άλλοι που θα το άξιζαν και δεν το έχουν πάρει ακόμα για διάφορους λόγους, αλλά αυτά είναι άλλες μεγάλες ιστορίες.

 156. Χρήστος Π. said

  153 Οι ΑΕΚτζήδες δεν θα πέσουν σε επίπεδο ενασχόλησης με βλακώδεις χυδαιότητες, που διαφημίζεις για την εγκληματική οργάνωση των αλητών, παρακρατικών, νονών, δολοφόνων, και ναρκομανών, του συμμορίτη Ιβάν και της σιχαμερής οικογένειάς του. Τριτάντζες.

  Αυτές οι μέρες του Απριλίου θυμίζουν σε όλους μας τις δύσκολες και ηρωικές ημέρες της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα θυμόμαστε την μορφή ενός μεγαλου, αδικημένου και συκοφαντημένου εθνικού ήρωα από την Τραπεζούντα, ενός θρυλικού ΑΕΚτζή. Του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου που αρνήθηκε να ορκίσει κατοχική κυβέρνηση, καταδικάζουσα μάλιστα τον Βασιλέα αλλά και τη συνέχιση του αγώνα στη Κρήτη. Την ώρα της κανονισμένης ορκωμοσίας ο Χρύσανθος δεν ήταν φυσικά εκεί. Λίγοι γνωρίζουν όμως πού ήταν. Ο Χρύσανθος βρέθηκε στη κηδεία ενός φίλου του. Ενός άλλου μεγάλου Έλληνα ΑΕΚτζή. Του Προέδρου της ΑΕΚ Σπανούδη. Η ψυχή του επέλεξε να φύγει πριν δει την Ελλάδα υπόδουλη. Σκληρή μοίρα ανέθεσε στο Χρύσανθο το θλιβερό καθήκον να ψάλλει τον αγαπημένο φίλο του. Χιλιάδες ΑΕΚτζήδες βρέθηκαν στη κηδεία με Ελληνικές σημαίες και Αυτοκρατορικά σύμβολα.

 157. Πέπε said

  μη χειρότερα…

 158. Μαρία said

  Κι ακόμα χειρότερα 🙂 https://www.grandlodge.gr/xrysanthos-w-41094.html

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  155 – Έλα βρε Χρήστο σοβαρέψου, απλή λογική είναι, αν πάψει το δολάριο να είναι παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα, οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν σε μια νύχτα, απλά σκέψου καθαρά και λογικά και θα το καταλάβεις.
  Για ποιο λόγο έγιναν οι π.π τον 20ο αιώνα, για την δόξα ή για να νικηθεί ο φασισμός.😂😂😂
  Για ποιο λόγο γίνεται της Ουκρανίας το κάγκελο, για να μη καταλάβει ο Πούτιν την Ευρώπη;

  Όλοι οι οικονομολόγοι σαν τον Γκρούγκμαν, τον Στίγκλιτς τον Ρουμπινί κλπ, είναι η χαρά των traders, πάρτυ κάνουν κάθε φορά που κάνουν βαρυγδουπες δηλώσεις. Τα άτομα, είναι για τα πανηγύρια, δεν ξέρουν καν τι είναι πραγματικά το χρήμα, γι’ αυτό κι ο Τραμπ τους είχε στο φτύσιμο.
  Όπως και οι φίλοι σου οι νεομαρξιστές😂 είναι αδίστακτα λαμόγια που εξυπηρετούν αυτούς που τους πληρώνουν για να λένε τέτοιες μαλακίες στα άλλα αδίστακτα εξυπηρετικά λαμόγια που κάνουν τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς και να παίρνουν τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα γιατί ΤΙΝΑ κάνουμε.

  Μένει να βρούμε ποιοί τους πληρώνουν, έχεις καμία καλή ιδέα;😄

  Υ.Γ – Να ξέρεις ένα πράγμα, έτσι και συνδέσει ο Πούτιν το ρούβλι με χρυσό, την επόμενη μέρα θα πέσουν πυρηνικές βόμβες. Σ’ αφήνω να βρεις ποιοί θα τις ρίξουν πρώτοι.😄

 160. Βρε Κουβάτσε, το σύμπαν γνωρίζει πως αν ο Ιβάν ήταν ουκρανός, θάγραφες τα ανάποδα, νομίζεις πως καμουφλάρεσαι ή στηρίζεσαι πως οι πιο νέοι στο ιστολόγιο δεν ξέρουν τι έγραφες πριν λίγα χρόνια ; Εγώ σε κανένα οπαδικό σάιτ δεν σχολιάζω, ούτε συχνάζω, ούτε φανατίζομαι όπως εσύ που μας παίζεις καθημερινά τον πρόξενο της Ουκρανίας και αμολάς ερωτήσεις για την Ουκρανία σε στυλ Μπουμπούκου νομίζοντας πως έχεις δίκιο επειδή δεν σου απαντά κανείς.
  Κυρίαρχο κράτος η Ουκρανία, δικαίωμά της να έχει ναζί στον στρατό της,ναι ; Τότε βρε αχαρακτήριστε, κυρίαρχο κράτος ήταν και η Τουρκία όταν έδιωχνε ή σκότωνε τους Κωνσταντινοπολίτες ή νομίζεις πως οι Ουκρανοί κερνάγανε πιροσκί τους ρωσσόφωνους που βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος επειδή έτσι κάπνισε κάποτε του Κρούτσεφ ; ;

  Δες το παραλήρημα-απάντηση για την απύθμενη βλακεία κάποιων χουλιγκάνων στο # 156 μήπως συνέλθεις.

 161. Νίκος Κ. said

  Σίγουρα, από θέση αρχής, πρέπει να είναι κανείς εντελώς αντίθετος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  Παρατηρώ όμως πως δεν σχολιάστηκε καθόλου η πρόκληση του Ζελένσκι να μιλήσει στο κυπριακό κοινοβούλιο και να μην κάνει ούτε την ελάχιστη αναφορά (ούτε καν έμμεση) στην τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου (40%, δεν το λες και λίγο) και στη διχοτόμηση της πρωτεύουσας στην οποία μίλαγε.

  Αλήθεια, πώς έχει την απαίτηση να αποδεχόμαστε να συμμετέχουμε σε έναν οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, να οδηγούνται μεγάλα τμήματα (και) του ελληνικού πληθυσμού στην οικονομική απόγνωση για να υπερασπιστούν το δίκιο του, να θέλει να του στέλνουμε μέχρι και όπλα και αυτός να μην αρθρώνει ούτε μισή κουβέντα για τη διχοτομημένη Λευκωσία; Αν είμαστε πρόθυμοι να τα δεχτούμε όλα αυτά, τότε καλή μας τύχη.

  Και κάτι ακόμη: Όταν η πρόεδρος της κυπριακής Βούλης μίλησε για την Τουρκική εισβολή «έπεσε η σύνδεση του Ζελένσκι από τεχνικό πρόβλημα» (σε καμία άλλη ομιλία του δεν του έτυχε «τεχνικό πρόβλημα»). https://www.youtube.com/watch?v=yuHjKrauqg8&ab_channel=SKAI.gr
  Στην ελληνική Βουλή δεν υπήρξε κανένα τέτοιο πρόβλημα καθότι η κυβέρνησή μας φρόντισε να μην υπάρχει καμία αντιφώνηση. Των φρονίμων τα παιδιά …

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η συμπαράσταση είναι στον ουκρανικό λαό, όχι στον Ζελέσνι. Είναι σε αυτούς που σκοτώνονται, που ξεσπιτώνονται, που καταστρέφονται. Αν είχαν εισβάλει οι Ουκρανοί στη Ρωσία, η συμπαράσταση θα ήταν στους Ρώσους συνανθρώπους μας, όχι στον Πούτιν. Τουλάχιστον από όσους Έλληνες αντιτίθενται στις εισβολές σε ξένες χώρες, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο εισβολέας και ποιο το θύμα του.

 163. gbaloglou said

  161 Θα έπρεπε να του είχε ζητηθεί αναφορά στο Κυπριακό εξ αρχής, όταν γίνονταν οι διερευνητικές επαφές για την ομιλία του, και αν είχε αρνηθεί να μην είχε υπάρξει ομιλία, θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Αυτά τα γράφω καταλαβαίνοντας πολύ καλά την θέση του(ς), αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η παρουσίαση των Αζοφιτών, αυτή μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί, ποιο ακριβώς ήταν το κίνητρο του, δεν γνώριζε τις Ελληνικές ευαισθησίες επί του θέματος;! Ήθελε απλώς να μας πείσει ότι οι Αζοφίτες δεν είναι κατά των ομογενών μας; Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να ενημερώσει εκ των προτέρων τους οικοδεσπότες του; Αν το έκανε, εμείς γιατί δεν αντιδράσαμε; (Αυτά τα γράφω εγώ που θεωρώ ότι ο ρόλος του Τάγματος Αζόφ έχει παραφουσκωθεί από την Ρωσική και Ρωσόφιλη προπαγάνδα — δεν είναι μόνο η ακριβής φύση του Αζόφ, είναι η ίδια η κίνηση του να παρεμβάλει τρίτους στην ομιλία του.)

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να θυμίσω ότι και στους Παλαιστινίους συμπαραστεκόμαστε ανέκαθεν ως λαός, χωρίς να εξετάζουμε αν μας συμφέρει οικονομικά και πολιτικά αυτή η συμπαράσταση. Και έτσι πρέπει. Και συμπαραστέκονται και όσοι τώρα ψάχνουν για ναζιστές στην ντουλάπα του Ζελέσνι, προκειμένου να βρουν μιαν αφορμή για να μην καταδικάσουν μια κατάφωρη όσο και βάναυση παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αν δεν ήταν οι ναζιστές, θα ήταν κάποια άλλη δικαιολογία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν καταδικάζουν απερίφραστα την εισβολή εξαιτίας κάποιου ή κάποιων από τους λόγους που αναφέρω στο σχ. 149.
  (Όσο για τον οικονομικό πόλεμο και τα άλλα αντίποινα κατά της Ρωσίας, δεν νομίζω ότι ερωτήθηκε κανένας λαός. Αποφασίζουν μόνοι τους οι κυβερνώντες, εφαρμόζοντας και αυτοί δύο μέτρα και δύο σταθμά· ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούν, άλλοτε παριστάνουν τα λιοντάρια και άλλοτε τα γατάκια. Μήπως αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους; Εμείς θα τις υποστούμε.)

 165. Alexis said

  #149: Και να τα λένε αυτά οι Ρώσοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, πες ότι το καταλαβαίνω. Αλλά οι μη Ρώσοι τι ζόρι τραβάνε;

  Το ίδιο ζόρι που τραβάγανε χρόοοονια πριν, να σπεύσουν να δικαιολογήσουν και να εξηγήσουν «θεωρητικά» ό,τι εκπορευόταν από τον μεγάλο Σοβιετικό θείο.
  «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» δεν το ‘μαθες στα αμφιθέατρα; 🙂
  Εννοείται ότι ιμπεριαλιστές είναι μόνο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. όλοι οι υπόλοιποι είναι απελευθερωτές 😡

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  155:Ε, πώς δεν το ‘μαθα; Τόσες δεκαετίες ζω σ’ αυτήν τη χώρα.😊 Αλλά στα αμφιθέατρα ήταν πιτσιρικάδες και ανώριμοι. Τώρα είναι μεγάλα παιδιά και, υποτίθεται, ώριμοι. Είναι δυνατόν να έχουν μείνει ακόμα στους «καλούς» και στους «κακούς» που πάντα είναι οι ίδιοι; Δεν θα έπρεπε να έχουν διαμορφώσει κάπως πιο σύνθετο τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων; Ακόμα καμπόηδες και Ινδιάνοι, κλέφτες κι αστυνόμοι;

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλλά κι αυτός ο Ζελέσνι ντιπ χαζός είναι; Ηθοποιός της τηλεόρασης ήταν πριν γίνει ηθοποιός της πολιτικής, δεν ξέρει ότι, με αυτή τη σκατόφατσα του Αζόφ που έβγαλε στην οθόνη, θα πάθει επικοινωνιακή πανωλεθρία; Σαν χουλιγκάνος επιδρομέας στη Μασσαλία ήταν. Έλεος, ρε μάστορα!😂

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλο Ζελέσνι και Ζελέσνι τον γράφω τον Ζελένσκι. «Απ’ την αγάπη που σου ‘χω, μάτια μου, ξέχασα τ’ όνομά σου». 😊

 169. Κουβάτσε και Αλέξη τα πράγματα είναι απλά και αναμφισβήτητα : όταν την δεκαετία του 50 οι Τούρκοι καταπίεζαν τους Κων/λίτες η μαμά Ελλάς ήταν αδύνατη, αν ήταν πιο δυνατή από τους Τούρκους θα είχαμε ορμήσει να πάρουμε την Πόλη και κανένας από τους δυό σας δεν θα ήταν ενάντια στους εισβολείς. Οταν οι Ελληνοκύπριοι καταπίεζαν το 74 τους Τουρκοκύπριους οι Τούρκοι σαν ισχυρότεροι μπούκαραν κι όπως είδαμε δεν κουνήθηκε φύλλο.
  Με την ίδια συνταγή η ισχυρότερη από την Ουκρανία, Ρωσσία μπούκαρε να γλυτώσει τους καταπιεζόμενους ρωσσόφωνους.
  Το πως εδώ μπλέχτηκε η Αμερική δεν έχει καμιά σχέση με ηθική και δίκαιο αφού στις άλλες περιπτώσεις έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο. Το γιατί ερμηνεύεται πιο εύκολα από τους έλληνες εφοπληστές με επικεφαλής τον στιχουργό που αρκετά ΠΡΙΝ αρχίσει το πανηγύρι είχαν επενδύσει σε τάνκερ για μεταφορά υγροποιημένου αερίου και κατασκευές αποθήκευσης σε λιμάνια, είχανε φαίνεται…ενόραση !
  Οι κραυγές πόνου για την Ουκρανία του Μαρινάκη θα κορυφωθούν στο ημίχρονου του φιλικού αγώνα του ΟΣΦΠ με την Σαχτάρ » υπέρ του ουκρανικού λαού »

  Η βασική αιτία του πολέμου που είναι η αμφισβήτηση του δολλαρίου σαν μέσο συναλλαγών περνάει στα ψιλά, βέβαια, όπως και οι ληστρικά αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

  Να παρακολουθούμε και τις τιμές του σανού, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και συντόμως προβλέπεται έλλειψη στην αγορά

 170. ΛΆΜΠΡΟΣ said

  165 τέλος – Μέχρι στιγμής πάντως, αυτοί είναι οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το συμβούλιο ασφαλείας, τον ΟΗΕ, τον Π.Ο.Ε, τον Π.Ο.Υ, το Δ.Δ της Χάγης, την Διεθνή κοινότητα, ερμηνεύουν όπως θέλουν το διεθνές δίκαιο, γράφουν στα παπάρια τους τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Σ.Α όταν δεν τους βολεύουν, κι έχουν απλωμένα τα αεροπλανοφόρα τους σε κάθε γωνιά της Γης.
  Οι υπόλοιποι, δεν απαραίτητα απελευθερωτές, σίγουρα όμως, είναι αμυνόμενοι απέναντι τους, δεν χρειάζεται καμία βαθιά γεωπολιτική ανάλυση για να το διαπιστώσει κανείς, μια απλή αδογμάτιστη μάτια, είναι αρκετή.

  Βάση του δ.δ, η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα και έχει κάθε δικαίωμα να είναι σε όποιο διεθνές μπλοκ θέλει, αναρωτιέμαι αν η Κούβα περιλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 166 στο 165. Κάποιος είχε πει πώς βλέπουμε τα νούμερα των σχολίων στο σμάρρφον, αλλά το ξέχασα. 😊

 172. 171 Στις τρεις τελείες πάνω δεξιά -> «για υπολογιστή»

 173. Παναγιώτης Κ. said

  Με την εισβολή στην Ουκρανία ίσως επιβεβαιωθεί το «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Όχι μόνο κατάκτηση τμήματος μιας άλλης χώρας αλλά και αντιπερισπασμός για να μετριαστούν οι αντιδράσεις της Δύσης από αυτό που πάει να γίνει.Το ρούβλι παράλληλο νόμισμα στις συναλλαγές.
  Σε αυτή όμως την υπόθεση δεν ξέρω τον ρόλο της Κίνας.

  Η απορία μου ωστόσο είναι διαχρονική. Ενώ παίζονται μεγάλα παιχνίδια με το νόμισμα, εν προκειμένω το δολάριο, εντούτοις, δεν αποτελεί θέμα στον δημόσιο διάλογο. Και όταν γίνονται σχετικές συζητήσεις, υπάρχει ένα πέπλο συνωμοσιολογίας που σκεπάζει την πραγματικότητα.

  Τελικώς, δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε γι΄αυτό που συμβαίνει.
  Και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας συμβαίνουν πράγματα αλλά οι παθογενείς πλευρές τους ελάχιστα θίγονται.
  Παράδειγμα η Εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη, η λειτουργία των κομμάτων, του συνδικαλισμού, της Βουλής, του Τύπου, της Εκκλησίας, του Στρατού, της Τ.Α , η έγκαιρη απόδοση των συντάξεων κ.λπ, κ.λπ.
  Σε όλα αυτά η υποκείμενη προς διερεύνηση πλευρά είναι το χρήμα.
  Πλευρά που ουδόλως αγγίζουμε!

 174. Νίκος said

  #169 Με την ίδια συνταγή η ισχυρότερη από την Ουκρανία, Ρωσσία μπούκαρε να γλυτώσει τους καταπιεζόμενους ρωσσόφωνους.

  Αυτό είναι δικαιολογία της επιβολής του δικαίου του ισχυρού και όχι ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων. Αν θέλει κάποιος να μην δικαιολογεί το νόμο της ζούγκλας κι αν θέλει να επικρατεί η ηθική της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης και όχι η ηθική όπως την αντιλαμβάνεται ο ισχυρός, ειδικά σε μια χώρα που έχουμε έναν ισχυρό αναθεωρητικό γείτονα, τότε δεν μπορεί να μην καταγγέλλει και να δικαιολογεί την στρατιωτική εισβολή και την καταστροφή μιας χώρας κι εκατομμυρίων ανθρώπων με πρόσχημα την όποια καταπίεση.

  Ο Πούτιν θα μπορούσε πολύ πιο αθόρυβα και κυρίως πολύ περισσότερο αναίμακτα και οικονομικά για τη χώρα του και γενικά για τον κόσμο να ενθαρρύνει, να υποστηρίξει ακόμα και να ενσωματώσει τις ρωσόφωνες περιοχές. Ο Πούτιν όμως δεν έκανε το προφανές, ούτε ήθελε απλά τόσο απλή και σχεδόν έτοιμη λύση. Η δυσανάλογα σκληρή επιλογή που διάλεξε και οι προοπτικές και το δείγμα προθέσεων είναι που τρόμαξε την ΕΕ και δικαίωσε την πάγια πολιτική των ΗΠΑ που δεν επιθυμούσαν ρωσική ενεργειακή εξάρτηση κι ομηρία ως όπλο επιβολής διεκδίκησης ευρέως ζωτικού χώρου που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την έκταση του πρώην ανατολικού μπλοκ. Είναι αδιάφορο αν ήταν κακός υπολογισμός του Πούτιν και τον επιτελών του και αν θεώρησαν πως θα ξεμπέρδευαν σε 5 μέρες με ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης. Επίσης αδιάφορο αν κακώς θεώρησαν ότι ήταν ικανοί παρά την αρχική αποτυχία να επιβάλουν την ανατροπή με στρατιωτική βία. Στο τέλος δεν αποκλείεται να καταφέρουν να κερδίσουν την αυτονομία – προσάρτηση των ανατολικών επαρχιών που εξαρχής θα μπορούσαν να το καταφέρουν με πάρα πολύ απλούς πολιτικούς τρόπους πχ ανακήρυξης ανεξαρτησίας – απόσχισης και προσάρτησης με την όποια στρατιωτική εμπλοκή περιορισμένα σε εκείνες τις περιοχές και κανείς δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει το δίκαιο στον αυτοπροσδιορισμό και σίγουρα δεν θα μπορούσε κανείς να σκέφτεται τις κυρώσεις και το κόψιμο των εμπορικών δεσμών και συνεργασιών με τη Ρωσία. Για τους λόγους αυτούς πρέπει η πολιτική επιλογή Πούτιν να αποτύχει.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  174: Να επαναλάβω ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τους Σέρβους, επικαλούμενο την υπαρκτή καταπίεση των Αλβανών του Κοσόβου από το σερβικό κράτος και με αποκορύφωμα τη σφαγή του Ρετσάκ. Είχαν προηγηθεί πολλών χρόνων συστάσεις, αλλά οι Σέρβοι τον χαβά τους. Οι ευρωπαϊκοί λαοί επικροτούσαν τους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας, αλλά εμείς οι Έλληνες όχι. Και πολύ καλά κάναμε. Δεν εξοντώνεις έναν λαό, για να βάλεις μυαλό στην κυβέρνησή του.
  Τώρα συμπεραίνω ότι η στάση πολλών Ελλήνων που διαδήλωναν κατά των βομβαρδισμών ήταν υποκριτική. Δεν τους ενδιέφερε ο σερβικός λαός και τα δεινά του, τους ενδιέφερε να αντιταχθούν στους νατοϊκούς για πολιτικοκομματικιύς λογους. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Σκασίλα τους για τον ουκρανικό λαό· σιγά μην ενώσουν τη φωνή τους αυτοί οι πούροι επαναστάτες με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Να είναι παπαγαλάκια, όμως, του πολεμοκάπηλου εισβολέα Πούτιν, δεν τους ενοχλεί καθόλου.

 176. # 174

  Το (τι είναι) δίκαιο και την δικαιοσύνη τα ορίζει ο θεός, εταξύ των ανθρώπων διαχρονικά δίκαιο είναι ο νόμος του ισχυροτέρου.

  Ωραία τα λες, φαντάζομαι πως όταν ο Αμερικάνος ορμούσε στο Ιράκ να βουτήξει τα πετρέλαια-δεν είχε αμερικανόφωνους εκεί- θα έγραφές τα ίδια για τις ΗΠΑ …

  Μήπως έχεις πάρει είδηση πως το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί σ’ όλο το ρωσσικό υπογάστριο και συ μιλάς πως τρόμαξε η Ευρώπη από την ρωσσική απειλή

  Αλλά τι κάθομαι και γράφω αφού δεν κατάλαβες πως η Ουκρανία προκάλεσε την εισβολή για λογαριασμό των ΗΠΑ ώστε να φανεί κακός ο Ρώσος τώρα που σφίξανε τα πράγματα για το δολλάριο με την απόφαση να μην το δέχεται στις συναλλαγές. Το πως αν είχε σκοπό να καταλάβει την Ουκρανία θα τόχε κάνει σε τρεις μέρες είναι ηλίου φαεινότερον αλλά και χωρίς νόημα, η οικονομία διατάζει, δεν παίζουνε τις κουμπάρες

 177. Χρήστος Π. said

  159 Λαμπρο λες πράγματα που δεν έχουν οικονομική λογική. Θα μπορούσα να καταλάβω μια διαφωνία μας για τη σημασία που έχει το δολλάριο σαν μέσο διεθνών συναλλαγών για την οικονομία των ΗΠΑ. Να βλέπεις εσύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι εγώ. Αλλά να λες ότι χωρίς το διεθνή ρόλο θα καταρρεύσει η οικονομία των ΗΠΑ (!) είναι τελείως εξωπραγματικό. Καμμια οικονομία δεν καταρρέει επειδή το νόμισμά της δεν είναι μέσο διεθνών συναλλαγών. Και καμμιάς -έχει δίκιο εδώ ο Κρούγκμαν- η παραγωγικότητα ή και η ανταγωνιστικότητα δεν θα καθορισθεί και μάλιστα ριζικά από αυτό.

  Αν μου έλεγες πως το κίνητρο για τις ΗΠΑ είναι η πολιτική και γεωστρατηγική επιρροή θα το καταλάβαινα αν και πάλι δεν θα ήταν το μόνο ή προαπαιτούμενο όπλο των ΗΠΑ. Όμως μια καθαρά οικονομική λογική συντήρησης και πλουτισμού της αμερικάνικης οικονομίας μέσω του διεθνούς ρόλου του δολλαρίου, δεν υφίσταται. Δεν στέκει δηλαδή. Υπήρχε ανάπτυξη και διόγκωση της αμερικάνικης οικονομίας και πριν αυτό το ρόλο του δολλαρίου. Άλλες ισχυρές οικονομίες δεν έχουν νομίσματα με τέτοιο ρόλο.

  Ο λόγος για μένα -που είμαι νεοκλασικός και σε βασικά θέματα μονεταριστής- ο Κρούγκμαν έχει δίκιο εδώ, είναι ότι σε θεωρητικά θέματα διεθνών συναλλαγών έχει απόψεις λογικότερες από αυτές σε θέματα μακροοικονομικής γενικότερα. Το βλέπει ο καθένας αυτό. Στο εκλαϊκευτικό βιβλίο του πχ «Pop Internationalism» εκφράζει λογικές απόψεις και καταρρίπτει ακόμα και μύθους για το ρόλο τηςδιεθνούς ανταγωνιστικότητας στο διεθνές εμπόριο. Έστω και με επιχειρήματα γνωστά σε ειδικούς οικονομολόγους.

  Τέλος, μιας και μιλάμε βλέπω πάλι για ιμπεριαλισμούς, για διεθνείς οργανισμούς τους οποίους οι αριστεροί οριοθετούν και αντιλαμβάνονται μέσα από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και παραμορφωτικούς φακούς τους. Ποτέ δεν ήσαν αυτοί οι οργανισμοί φίλοι της εκτεταμένης ελευθερίας των αγορών και του περιορισμένου κράτους. Δεν δημιουργήθηκαν καν από πολιτικούς που πίστευαν στο μικρό κράτος. Αν θέλεις ήταν και η μόδα της εποχής. Ακόμα στο ΔΝΤ βασιλεύουν οι κεϋνσιανοί. Αντίθετα η «Σχολή του Σικαγό» είχε ζητήσει εξ’ αρχής τη κατάργησή του. Πόσω μάλλον όταν κατέρρευσε το σύστημα σταθερών ισοτιμιών και έτρεξαν όλοι οι κρατιστές, σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες να ανακαλύψουν τους νέους ρόλους του. Άλλες στρεβλές εποχές. Ακόμα και οι συντηρητικοί διαφήμιζαν τις κρατικοποιήσεις τους.

  Ακόμα δε και οι υπερόπτες ειδικοί της τρόικας στην Ελλάδα, οι επιβλέποντες και σύμβουλοι, σαν τον ξερόλα καθηγητή Μπλανσάρ (που επικαλέστηκε λάθος στους πολλαπλασιαστές του), κεϋνσιανοί είναι και κάνουν καριέρα στο Χάρβαρντ και ΜΙΤ δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα με σενάρια αμετάβλητων τιμών! Θεωρητικά πάντα, βασισμένοι στη… «βραχυχρόνια περίοδο». (Η δικαιολογία που έχουμε για να διδάσκουμε στη Μακροοικονομική όποια μαψιλακία θέλουμε ανεξέλεγκτα). Αληθινός λόγος βέβαια, ότι οι Κεϋνσιανοί που ανέλαβαν να σώσουν το καπιταλισμό κάποτε δεν έχουν καν μια θεωρία προσδιορισμού τιμών (οι ίδιοι δεν το παραδέχονται στα πανεπιστήμια και στους φοιτητές, αλλά ευτυχώς φρόντισε να το γράψει ο ίδιος ο Κέυνς στη Γενική Θεωρία του…).

  Για τον πολιτικό ρόλο αυτών των οργανισμών δεν μπαίνω σε συζήτηση γιατί βλέπω τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Αρκεί να πω ότι ο καπιταλισμός όπως πολλά πράγματα, πέφτει στα χέρια των πολιτικών θύμα της επιτυχίας του.

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ρε, να μην είναι Ουκρανός ο Σαββίδης… Θα ‘χανε έναν οπαδό ο Πούτιν και θα τον κέρδιζε ο Ζελέτσκι. Όταν το κεφάλι σου έχει αποκτήσει το σχήμα ασπρόμαυρης ποδοσφαιρικής μπάλας, είναι επόμενο και οι απόψεις σου να κινούνται στο επίπεδο του γρασιδιού.

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Κι όταν κάποιος τολμήσει και αγγίξει αυτά τα ζητήματα, πέφτουν όλοι να τον φάνε.
  Το σύστημα είναι τέλεια δομημένο, αυτοτροφοδοτούμενο και αυτοσυντηρούμενο και ΚΥΡΊΩΣ, αυτοελεγχόμενο, οτιδήποτε διαταράσσει την ισορροπία του, αποβάλλεται ή εξοντώνεται.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Χρήστο, καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, δεν υπάρχει οικονομική λογική, το χρήμα είναι εγγενώς παράλογο, σκέτη παράνοια, κι όλη αυτή η ακατάσχετη μπουρδολογία όλων αυτών των επιφανών οικονομολόγων τα τελευταία 200 χρόνια, (ανεξαρτήτως ιδεολογίας) πέρα από την ανείπωτη καταστροφή που έχουν επιφέρει στις λαϊκές μάζες, στόχο έχουν ακριβώς την παραπλάνηση των μαζών από την πραγματική αιτία των δεινών τους, που είναι το ίδιο το χρήμα που ελέγχεται ΑΠΟΛΥΤΑ από την οικονομική ελίτ, και ΚΥΡΙΩΣ, το χρηματιστήριο, όπου παίζονται οι ζωές τους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στα ζάρια, μιλάμε για εκατοντάδες τρις που δεν φαίνονται ΠΟΥΘΕΝΑ, και δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ γι΄αυτά!
  Μπορούν να μου λύσουν με οικονομική λογική αυτοί οι νομπελίστες Μπαρουφάκηδες, την απορία που έχω από τα 25μου που το πρωτοαντιλήφθηκα, ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ κι έχει 73δις ΑΕΠ; (είναι κι άλλες χώρες φυσικά, αλλά μου αρκεί αυτό). Μήπως ξέρεις εσύ;
  Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, οποιαδήποτε συζήτηση για οικονομία και πολύ περισσότερο για λογική, είναι ανούσια, μόνο για κολλημένους και χασομέρηδες κάνει.

  Από κεί και πέρα, ό,τι λέω, είναι δημοσιευμένο από έγκυρους αναλυτές (υπό την έννοια πως επαληθεύονται σταθερά οι αναλύσεις τους) και στηρίζεται στα χρηματιστηριακά δεδομένα, που είναι προσιτά σε όλους, το μόνο που έχεις να κάνεις δηλαδή, είναι να τα δείς και θα καταλάβεις αμέσως αν έχω δίκιο ή άδικο όπως λές. Κοίτα όμως πρώτα εκεί που δείχνω και κυρίως ΔΕΣ.

  «Καμμια οικονομία δεν καταρρέει επειδή το νόμισμά της δεν είναι μέσο διεθνών συναλλαγών. Και καμμιάς -έχει δίκιο εδώ ο Κρούγκμαν- η παραγωγικότητα ή και η ανταγωνιστικότητα δεν θα καθορισθεί και μάλιστα ριζικά από αυτό.»

  Μήπως να έριχνες μια ματιά στην Τουρκία, με δημόσιο χρέος περίπου στο 50% και υγιή δομική οικονομία, με ποιά λογική έχει 70% πληθωρισμό; Αν ήταν η λίρα παγκόσμιο νόμισμα, απλά θα διοχέτευε τον πληθωρισμό της σε όλο τον κόσμο, και παράλληλα θα δανειζόταν δωρεάν από όλο τον κόσμο, μια και τα ομόλογά της θα ήταν στο νόμισμά της, ό,τι κάνουν και οι ΗΠΑ δηλαδή. Αντέστρεψε τις χώρες και βγάλε συμπέρασμα.

  Ανά πάσα στιγμή, οι ΗΠΑ μπορούν να πληρώσουν την Κίνα που έχει στην κατοχή της που υπερβαίνουν το 1τρις$, πατώντας απλά ένα κουμπί μια και το δολάριο δεν αντιστοιχεί σε ΤΙΠΟΤΑ.

  «Αν μου έλεγες πως το κίνητρο για τις ΗΠΑ είναι η πολιτική και γεωστρατηγική επιρροή θα το καταλάβαινα αν και πάλι δεν θα ήταν το μόνο ή προαπαιτούμενο όπλο των ΗΠΑ.»

  Δεν είναι το μόνο, έχει και την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να το επιβάλει, ό,τι έκαναν όλοι οι ισχυροί ιμπεριαλιστές του κόσμου ανα τους αιώνες, από την Μυκηναίους ακόμη ή και πιο πρίν.

  «Όμως μια καθαρά οικονομική λογική συντήρησης και πλουτισμού της αμερικάνικης οικονομίας μέσω του διεθνούς ρόλου του δολλαρίου, δεν υφίσταται. Δεν στέκει δηλαδή.»
  Όπως σου δείχνω πιο πάνω, στέκει και παραστέκει ή μάλλον, ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΣΤΕΚΕΙ, δεν ξέρω μόνο αν θα το δείς.😊

  «Υπήρχε ανάπτυξη και διόγκωση της αμερικάνικης οικονομίας και πριν αυτό το ρόλο του δολλαρίου.» Πότε πρίν τον α.π.π;

  «Άλλες ισχυρές οικονομίες δεν έχουν νομίσματα με τέτοιο ρόλο.» Για βρές μου μία, εκτός ΗΠΑ, Ε.Ε, Μ.Β και Ιαπωνίας κλπ, που είναι το ίδιο.

  ‘Τέλος, μιας και μιλάμε βλέπω πάλι για ιμπεριαλισμούς, για διεθνείς οργανισμούς τους οποίους οι αριστεροί οριοθετούν και αντιλαμβάνονται μέσα από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και παραμορφωτικούς φακούς τους.»

  Στο είχα πεί και παλιά, αν θές να συζητούμε, μη μου ανακατεύεις αριστερούς, δεξιούς και διάφορες δογματικές ιδεολογίες, δεν με αφορούν, δεν μ΄ενδιαφέρουν κι έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψή μου γι΄αυτές, είναι εφεύρημα της οικονομικής ελίτ για την διάσπαση της λαϊκής συνοχής. Εγώ, ό,τι λέω, αναλύω και συμπεραίνω, βασίζεται στα δεδομένα που βλέπω, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, αν κάνω λάθος να το συζητήσουμε, αλλά με μπουρδολογικές κατασκευασμένες φαντασιώσεις, δεν μπλέκομαι, έχω πολλά όμορφα πράγματα να κάνω στην ζωή μου, π.χ σεξ με την Παπέν!😂

  «Ποτέ δεν ήσαν αυτοί οι οργανισμοί φίλοι της εκτεταμένης ελευθερίας των αγορών και του περιορισμένου κράτους.»
  Μα αυτό δεν λέω τόσα χρόνια, πως δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ελεύθερη αγορά, είναι μια φαντασιακή κατασκευή της οικονομικής ελίτ που την πλασάρει εντέχνως στο άμοιρο πόπολο που δεν ξέρει τι του γίνεται με το χρήμα, μοιραία δεν ξέρει κι από πού του έρχονται οι «αναποδιές» και το μαθαίνει από τα ΜΜΑ που είναι ιδιοκτησία της οικονομικής ελίτ.😂

  «Δεν δημιουργήθηκαν καν από πολιτικούς που πίστευαν στο μικρό κράτος.»
  Σου είπα να σοβαρευτείς😂 αν ήταν να αποφασίζουν οι πολιτικοί, θα είχε κλείσει προ πολλού το μαγαζί. Αυτοί είναι για το, ΕΜΕΙΣ, ΕΣΕΙΣ, για να τρέχουν τα οικονομικά κορόϊδα δεξιά κι αριστερά, χωρίς να βλέπουν ΠΟΤΕ το ταμπλό, δηλαδή την αιτία της οικονομικής σκλαβιάς τους και της δυστυχίας τους!

  «Για τον πολιτικό ρόλο αυτών των οργανισμών δεν μπαίνω σε συζήτηση γιατί βλέπω τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Αρκεί να πω ότι ο καπιταλισμός όπως πολλά πράγματα, πέφτει στα χέρια των πολιτικών θύμα της επιτυχίας του.»

  Δεν υπάρχει καπιταλισμός ρε φίλε (όπως τον εννοείς) μόνο παγκόσμια Σοβιετία, για να μη πώ ακόμη πιο ακραίος κρατισμός. Αλήθεια τώρα, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ;

  Καλημέρα

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB_%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8E%CE%BD

  https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%B5%CF%80+%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BE%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85&rlz=1C1GCEA_enGR886GR886&oq=%CE%B1%CE%B5%CF%80+%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BE&aqs=chrome.1.69i57j0i512.6578j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  https://www.bankingnews.gr/index.php?id=424893

 181. Νίκος said

  #175 Οξύμωρο δεν είναι να αναφέρεσαι σε δυτικούς ιμπεριαλισμούς ενώ στη Σερβία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν σκοπό προσαρτήσεις εδαφών από κάποιον, όπως ακριβώς επιχειρεί να κάνει η Ρωσία. Οι ιμπεριαλισμοί είναι κακοί μόνο αν είναι δυτικοί ε; Η ειρωνεία είναι που καταγγέλλεις κι όλας για παπγαλάκια και υποκρισία.

  #176 Μακάρι να είχα κι εγώ τη δική σου σιγουριά στην ερμηνεία πως στο Ιράκ οι αμερικανοί μπήκαν για να βουτήξουν τα πετρέλαια. Υπογάστριο ε; Περίεργο που δεν βλέπεις ότι νότια της Ρωσίας δεν είναι υπογάστριο με κάτι πυρηνικές δυνάμεις και κράτη πολλαπλάσια ισχυρότερες από την κάθε Ουκρανία. Θα φταίει μάλλον που νομίζεις ότι δεν τις φοβάται η Ρωσία κι ότι τις θεωρεί φιλικές. Έτσι νομίζεις, δεν είναι απαραίτητα έτσι. Το οξύμωρο όμως είναι πως τα γράφεις αυτά στο ίδιο σχόλιο που μιλάς για το δίκαιο του ισχυρού αγνοώντας μια άλλη ερμηνεία που θα ήθελε να κάνει ότι κάνει ο Πούτιν επειδή απλά νόμιζε ότι θα μπορούσε να επιβάλει το νόμο του ισχυρού.

  Το πρόβλημα για τον κάθε Πούτιν, τον κάθε Σαντάμ, Καντάφι, Μιλόσεβιτς κοκ είναι πως δεν αρκεί πόσο ισχυροί πιστεύουν, αλλά πόσο πραγματικά είναι.

  Αλλά τι κάθομαι και γράφω αφού δεν κατάλαβες πως η Ουκρανία προκάλεσε την εισβολή για λογαριασμό των ΗΠΑ ώστε να φανεί κακός ο Ρώσος

  Α, ώστε έτσι, προκλήθηκε ο κακομοίρης ο Πούτιν να δείξει πόσο κακός είναι, ε κι αυτός, δεν είχε επιλογή και το απέδειξε. Φταίει η κοντή φούστα και το βαθύ ντεκολτέ, προκλήθηκε ο κακομοίρης να δείξει πόσο άντρας είναι. Τα γράφεις στα σοβαρά αυτά τώρα; Νομιμοποιείς εισβολή, καταστροφή χώρας, εκατομμυρίων ανθρώπων, βιασμούς κι ανθρώπινο πόνο επειδή προκλήθηκε κι αυτός αναγκάστηκε να δείξει ότι πράγματι είναι κακός και στέλνει καλούς ναζί να σκοτώσουν κακούς ναζί και τους κακούς υποστηρικτές τους και να βιάσουν και τα κακά κορίτσια, τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους.

  Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα σωστά; Επικαλείται ο κάθε Πούτιν και τη δήθεν αποναζιστικοποίηση ως αναγκαίο κακό και ξεπλένει το έγκλημα μαζί καθησυχάζοντας φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές της φασιστικής πολιτικής του.

 182. Χρήστος Π. said

  180 Λάμπρο εσύ μπορεί να μην θέλεις να το δεχτείς, αλλά υπάρχει οκονομική λογική, πάντα υπήρχε και αν κάποιος διαφωνεί με αυτή, είναι γιατί έχει κάποια άλλη οικονομική λογική. Αλλιώς είναι παράλογος. Το ότι πολλοί οικονομολόγοι τα έχουν κάνει μαντάρα είμαι ο πρώτος που το λέω (και μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, κλπ, ομοίως). Το λες και εσύ, αλλά το ποιούς θεωρούμε λάθος και ποιούς σωστούς είναι άλλο θέμα. Πάντως το κεϋνσιανό κατεστημένο στους διεθνείς οργανισμούς το έχω καταγγείλει και παλαιότερα, εδώ στο μπλογκ. Το ίδιο και τη κυρίαρχη αυτή τάση στη διδασκαλία της μακροοικονομικής στα περισσότερα πανεπιστήμια, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της μικροοικονομικής που επίσης διδάσκεται. Δεν θεωρώ θέσφατο ότι λέει κάποιος και απόδειξη οι διφωνίες μου και με τον Κρούγκμαν.

  Επιμένω πως είσαι υπερβολικός αν πιστεύεις ότι θα καταρρεύσει ο γίγαντας της αμερικανικής οικονομίας με την υψηλή παραγωγή και παραγωγικότητα, αν πάψει να αγοράζει μια τρίτη χώρα από μια άλλη προϊόντα σε δολλάρια και αποταμιεύει για το λόγο αυτό και σε δολλάρια. Ναι εδώ έχει δίκιο ο Κρούγκμαν ότι κάποια δέκατα στο ρυθμό ανάπτυξης θα επηρεαστούν και αυτά για ένα διάστημα. Δεν χάλασε ο κόσμος ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για τη Τανζανία αν το νόμισμά τους δεν είναι το καθιερωμένο διεθνές μέσο συναλλαγών. Δεν καταλαβαίνω πώς εσύ και ενδεχομένως άλλοι, πιστεύετε θα γίνει συντέλεια στην Αμερική, δεν βλέπω καμιά οικονομική λογική, αυτό λέω.

  Έρχομαι στα άλλα τώρα που λες και συχνά ακούγονται εύκολα, λαϊκίστικα, εντυπωσιακά, αλλά έχουν διαφορετική, εύκολη και λογική εξήγηση. Τι ακριβώς σε εντυπωσιάζει ή δεν καταλαβαίνεις στο ΑΕΠ του Λουξεμβούργου; Είναι συγκεκριμένος ο ορισμός του ΑΕΠ, με συγκεκριμένες αρχές μέτρησης στη θεωρία από την πλευρά των εισοδημάτων ή της τελικής ζήτησης, και στη πράξη είναι συγκεκριμένη η διαδικασία που ακολουθείται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ΑΕΠ). Πρόκειται για προϊόν (εισόδημα) που παράγεται, δημιουργείται αποκλειστικά μέσα στο Λουξεμβούργο, από εγχώριες δραστηριότητες. Αν υποννοείς ότι πρόκειται για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κέρδη από αυτές, γιατί εισρέουν κεφάλαια και υπάρχει ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες το καταλαβαίνω, αλλά πρόκειται πάλι για κανονική, πραγματική παροχή υπηρεσιών, όχι κάποια εικονική πράγματικότητα. Εισορές κεφαλαίων που δεν αποτελούν εισόδημα δημιουργηθέν, παραχθέν μέσα στο Λιουξεμβούργο ΔΕΝ αποτελούν στοιχεία του ακαθάριστου ή καθαρού εγχώριου προϊόντος. Είναι σε κάθε χώρα στοιχεία εθνικού (καθαρού ή ακαθάριστου) προϊόντος (εισοδήματος).

  Αν ευνοείται από ζήτηση και δημιουργία τραπεζικών υπηρεσιών το Λουξεμβούργο όπως και η Κορέα από ζήτηση των ηλεκτρονικών της ΟΚ, δεν ξέρω τι ανακάλυψη θεωρείς ότι έγινε εδώ. Μπόρεσε και πήρε συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό το Λουξεμβούργο και αυτό πουλάει καλά και κερδοφόρα. Προϊόν όμως, και δημιουργία πραγματικού εισοδήματος ασφαλώς υπάρχει. Αλλιώς δεν υπάρχει ΑΕΠ. Όλα λοιπόν πραγματικά είναι στο Λουξεμβούργο, το μυαλό μας κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες. Δεν είναι επαναλαμβάνω, η απλή εισροή κεφαλαίων και τα εμβάσματα ως τέτοια, στοιχείο «εγχωρίου» προϊόντος.

  Για την Τουρκία πάλι δεν βγάζει νόημα αυτό που λες. Τι εννοείς με την ερώτηση που κάνεις, και τι ακριβώς θέλεις να συμπεράνεις; Η Τουρκία έχει μεν δημόσιο χρέος γύρω στο 50% του ΑΕΠ της και καλύπτει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα με έκδοση νέου χρήματος. Κοινώς, το μηχανάκι τυπώνει και ο πληθωρισμός ξεφεύγει. Τι δεν καταλαβαίνεις εδώ; Σε μεγάλο βαθμό αυτό έκανε και η Ελλάδα παλιότερα όταν είχε μεγάλο πληθωρισμό και χαμηλό σχετικά δημόσιο χρέος (πχ τέλη δεκαετίας 70). Ο πληθωρισμός είναι ανάθεμα μεν -ειδικά για μένα που είμαι μονεταριστής- και θα αναγκαστείς να τον συμμαζέψεις αργά ή γρήγορα με κόστος. Όμως ποιός σου είπε ότι εξαφανίζει τη παραγωγική δραστηριότητα και τις επενδύσεις; Υπάρχει λόγος για να μην έχεις ποτέ και ανάπτυξη με πληθωρισμό; Τίποτα αφύσικο δεν βλέπω στη Τουρκία, έχει την αναπτυξιακή δυναμική της τώρα, και παράλληλα ξοδεύει και αυτή περσσότερο απ’ ό,τι παράγει.

  Ναι φυσικά, δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία αγορών, χαίρω πολύ. Εγώ δεν έγραφα παλιότερα στο μπλογκ για τη «Σοβιετία» και στον ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί σαν εργολάβος, λήπτης επιδοτήσεων και χορηγήσεων, και εκτελεστής του κρατικού τομέα; Μια πολιτική που στρεβλώνει όπως έλεγα το που κατευθύνονται οι πόροι της αγοράς και προκαλεί αναποτελεσματικότητα στο σύστημα (χωρίς να παραβλέπω την αναγκαιότητα κάποιων αληθινά δημόσιων αγαθών). Ειδικά για τη «σωτηρία» του τραπεζικού τομέα είχα γράψει πολλά κι εκεί.

  Από την εποχή των κλασικών όμως (Σμιθ, Ρικάρντο, Μαρξ, κπ), όταν αναλύουμε και θέλουμε να καταλάβουμε τη λογική ενός συστήματος βασισμένου στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, εξετάζουμε πάντα αφαιρετικά με την υποθεση της πλήρους ανταγωνιστικότητας και ελεύθερης αγοράς. Πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα θα χτίσεις τη μελέτη της νέας πργματικότητας. Αλλιώς δεν θα καταλάβεις τι οφέλη και τι στρεβλώσεις, τι αναποτελεσματικότητες φέρνει η παραβίαση αυτής της ελευθερίας που τώρα σου φαίνεται όνειρο απατηλό. Ούτε θα δεις τα διαφορετικά είδη κρατικών παρεμβάσεων, τι διαφορετικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν.

  Πριν πολυκατηγορήσεις πάντως τους οικονομολόγους σκέψου ότι ο νόμος προσφοράς-ζήτησης, μια άποψη δηλαδή για το προσδιορισμό τιμών, είναι προϊόν του 20ου αιώνα! Άντε τέλη 19ου, σε μια υποσημείωση του μεγάλου Μάρσαλ. Ή σκέψου ότι και η φυσική εκτός από περιγραφές (διαφορετικές σε διαφορετικές διαστάσεις και πάντα προσεγγιστικά) δεν ερμηνεύει τελικώς και οριστικώς απολύτως τίποτα για το σύμπαν μας. Υπάρχουν και χειρότερα…

  Τώρα για το wikipedia, τα Νόμπελ, και το in.gr τα λέμε στη συνέχεια.

 183. Νίκος said

 184. Χρήστος Π. said

  158 Τελικά βρέθηκε και άλλο κοινό μεταξύ των ψεκασμένων της αριστεράς και της ακροδεδεξιάς, πέραν του ηλίθιου Πούτιν που τα υπολόγισε όλα λάθος, και θα κανει τεράστια ζημιά στη πατρίδα του. Καταδιώκονται … και από Μασώνους! Μασωνική συνωμοσία και ο Χρύσανθος. Βέβαια Μασώνοι ήσαν και οι περισσότεροι Βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί πολιτικοί, ακόμα και όσοι έφτασαν σε σημείο αλληλοξοντώσεως, αλλά η συνωμοσία της κοινής εβραιμασωνοκρατίας καλά κρατά στα ψεκασμένα κεφάλια. Μασώνος ήταν και ο Χρυσόστομος Σμύρνης που έμεινε πίσω να θυσιαστεί αντί να αφήσει το ποίμνιό του. Προτιμώ ένα Μασώνο τέτοιο από χίλιους ψεκασμένους σαν και εσάς. Δεν ξέρω μάλιατ αν η επιλογή της Μασωνίας ως επιχείρημα κατά του Χρυσόστομου έγινε μόνο από ψεκασμό και πολιτική ανοησία ή ενοχλεί ο ρόλος του στην ΑΕΚ και η ίδια τη ΑΕΚ γιατί περί αυτού τόλμησα να ομιλήσω. Αντιμετωπήστε τα κόμπλεξ σας και περαστικά (Άσχετο αλλά εξηγώ. Δεν είμαι μασώνος).

 185. Χρήστος Π. said

  183 Το είδα στο twitter κι εγώ. Αυτά είναι μεν τρομερά πράγματα για όσους τα ζουν και τα υφίστανται από τους εισβολείς -που ήδη διαβάζουμε έγιναν οι αθώοι παρά τη θέλησή τους εισβολείς- αλλά έρχεται και σε εμάς το τρομερό. Εάν οι ψεκασμένοι που χρηματοδότησε ο Πούτιν και αγκαλιάζει ο Όρμπιν κερδίσουν τις εκλογές στη Γαλλία, φοβάμαι αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη επικίνδυνα. Θα αντιμετωπίσουμε νέα πράγματα ενδεχομένως. Ήδη Γερμανία, Ουγγαρία, και Ιταλία, προσπαθησαν να ρίξουν στα μαλακά τη Ρωσία όταν συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θυμόμαστε τα οργισμένα λόγια του Τουσκ πχ γι αυτό.

  Η Γερμανία φέρει τεράστια ευθύνη για ό,τι συνέβη και δεν ήταν μόνο οικονομικό το κίνητρο του NordStream2. ΄Ηταν μέρος της ευρύτερης Γερμανικής στρατηγικής για άξονα Βερολίνου-Μόσχας-Άγκυρας, αναβάθμισης της Γερμανίας και ανταγωνισμού προς τις ΗΠΑ. Δυστυχώς, αργώντας όπως πάντα να ξυπνήσουν οι ΗΠΑ, φρόντισαν τουλάχιστον να πιέσουν τη Γερμανία-Ιταλία να αλλάξουν στάση. Η αποτυχία του Πούτιν και κυρίως οι Αμερικανικές πιέσεις άλλαξαν τη πολιτική της Γερμανίας και σήμερα τα γουρούνια στο Βερολίνο απλώς φαίνονται εξανθρωπισμένα.

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  181α)Μάθε να καταλαβαίνεις τι διαβαζεις κι όχι μόνο να σκρολάρεις στην αγωνία σου να προλάβεις να μας παραδώσεις ταχύρρυθμα μαθήματα δυτικολατρίας. Δεν θ’ ανοίξω κουβέντα και με σένα τώρα, μου φτάνουν οι άλλοι.

 187. sarant said

  168 Ζελέζνι δεν είναι το σίδερο ή ο σιδερένιος;

 188. ΣΠ said

  168, 187
  Εγώ αυτόν τον Ζελέζνι ξέρω: https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%BDelezn%C3%BD

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  188:Προφανώς αυτόν τον γίγαντα είχα ασυνείδητα στον νου μου, όταν έγραφα για τον ηθοποιό πρόεδρο. Παιχνίδια της μνήμης 😊

 190. odinmac said

  184 Καλά, το ότι ήταν Μασόνος ο Χρύσανθος, το οποίο είναι στα θετικά του βέβαια, είναι γνωστό. Αλλά και ΑΕΚτζής; Μωρέ μπράβο!

 191. spyridos said

  183
  Κάθε μέρα που η καταστροφή για τους ναζίδες του Αζοφ γίνεται μεγαλύτερη θα εμφανίζονται τέτοιες καρικατούρες του κώλου.
  Γελοία προπαγάνδα.
  Εδω προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους Ρώσους στο σιδηροδρομικό σταθμό.
  Δεν πειράζει το τέλος τους πλησιάζει.
  Βλέπω καθημερινά να γίνεται έλεγχος ανάμεσα στους αιχμαλώτους Ουκρανούς (εκατοντάδες καθημερινά).
  Όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου οδηγούνται στο δικαστικό μέγαρο της Μαριούπολης τους απαγγέλλεται κατηγορία και πάνε σε κελιά για εγκληματίες. Χρησιμοποιούν προγράμματα αναγνώρισης προσώπου.
  Το ωραιότερο έπιασαν ένα από τους ναζί προχθές. Είχε γίνει γνωστός από βίντεο όπου κακοποιούσε Ρώσους αιχμαλώτους.
  Κρίμα που δεν τον παρέδωσαν στους μαχητές του Λουχάνσκ.
  Εδώ για τον Ουκρανικό πύραυλο που κατακρεούργησε τους Ρώσους στο σταθμό.

 192. Eva Matenoglou said

  Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα μια νέα μόδα στα ΜΜΕ – ως μεμονωμένο γεγονός θα το αγνοούσα. Η τάση να παραλληλίζεται η ρωσική εισβολή με «βιασμό» και η απόδοση οποιασδήποτε (υπαρκτής η ανύπαρκτης) ευθύνης στην άλλη πλευρά ως victim blaming! Εκτεταμένο παράδειγμα της τάσης αυτής έχω διαβάσει στην Καθημερινή (αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω το λινκ-νομιζα πως ήταν του Τσιντσινη, αλλα μπορεί να κάνω λάθος) και πιο σύντομη αναφορά της αναλογίας από τον Μανδραβελη και πολλούς άλλους. Πώς είναι δυνατόν – διερωτάται κανείς- να γίνεται τέτοια κατάχρηση ενός ευαίσθητου θέματος μόνο και μόνο επειδή «πουλάει» στις μέρες μας κατά τη γνώμη τους; Πώς μπορεί κανείς να παραλληλίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ενός σώματος με το εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα της αυτοδιάθεσης λαών, αλλά ακόμη και κρατών (αν λάβει κανείς υπόψη το πλέγμα των ιστορικών/ εθνολογικών/διπλωματικών/πολιτικών/ κοινωνικών/ θρησκευτικών διαστάσεων της αυτοδιάθεσης αυτής); Και, για να μην παρεξηγούμαστε, η αναλογία ως προς τον βιασμό- εισβολή είναι κατανοητή και αποδεκτή, αλλά το victim blaming που κολλάει; Ξεχώρισα κι εγώ το άρθρο του Ρογήρου , μαζί με τις μεταγενέστερες προσθήκες και τα ενσωματωμένα άρθρα, όπως και το άρθρο της Εποχής – όλα, δηλ. οσα δείχνουν πόσο αφελής είναι ο μανιχαϊσμός της παραπάνω αναλογίας… Και το κερασάκι: Αυτοί είναι οι ίδιοι «φωτισμένοι» που κατηγορούν τους πιο σκεπτικους ως απλοϊκούς, με τους αιώνια «καλούς» και «κακούς» τους…

 193. skom said

  Πάντως συνονόματε Spyridos δύο tweets πριν από αυτό που βάζεις εδώ οι Russians with attitude χαρακτηρίζουν τον Ζιρινόφσκι «legendary Russian politician».
  Τι να πω; Πολύ επιλεκτικός στις πηγές σου δεν είσαι.

 194. spyridos said

  194.
  Η μόνη μου επιλογή είναι η δική μου κρίση για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μηνύματος.
  Η φωτογραφία που έδωσε η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ συγκρίνεται με δύο ακόμα φωτογραφίες πυραύλων που έδωσε στο παρελθόν η ίδια κυβέρνηση και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός.
  Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν πλέον και από ειδησεογραφικά πρακτορεία και από άλλους, αλλά το συγκεκριμένο είναι το ποιο συμπυκνωμένο και περιεκτικό που βρήκα. Για να μην κλέβω, ο πρώτος που είδα να κάνει την σύγκριση των σειριακών αριθμών ήταν ο Ολλανδός δημοσιογράφος Max van der Werff.
  Αγαπητέ Σκομ όταν κάποιος δεν απαντά στο περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία του αγγελιοφόρου, πως λέγεται;

 195. spyridos said

  193
  Βρήκα το μήνυμα.
  Τα αγγλικά δεν είναι η γλώσσα τους (πρόκειται για ιντερνετική ομάδα) και το legendary σίγουρα δεν είναι αυτό που ήθελαν να πουν ρώσικα.
  Στο βίντεο χαρακτηρίζουν τον Ζιρινόφσκι «a radical Russian fasist» και «Mussolini look alike»….

 196. spyridos said

  fascist

 197. spyridos said

  Ο Ζιρινόφσκι ήταν Ναζί και Εβραίος ταυτόχρονα.
  Ο άλλος Ζ..σκι δεν έχει την πατέντα.

 198. Νίκος said

  Thanks to this terrorist, we witnessed a Russian war crime in Ukraine. Kadyrovets says that his own people released a TNT rope for demining at residential buildings, in which they were hiding along with civilians. Screams and women’s crying are also heard in the background.

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – «Λάμπρο εσύ μπορεί να μην θέλεις να το δεχτείς, αλλά υπάρχει οκονομική λογική
  πάντα υπήρχε και αν κάποιος διαφωνεί με αυτή, είναι γιατί έχει κάποια άλλη οικονομική λογική. Αλλιώς είναι παράλογος.»

  Καταρχάς δεν υπάρχει σε μένα το να μη θέλω να δεχτώ, οτιδήποτε αποδεικνύεται το δέχομαι αμέσως κι ας είναι αντίθετο στα μέχρι τότε στέρεα πιστεύω μου, δεν έχω ιδεολογικά και γενικά κολλήματα. Ας μου αποδείξει π.χ κάποιος πως υπάρχει θεός, κι αμέσως θα γίνω πιστός, απόδειξη όμως, όχι συγκινησιακά πιστεύω.

  Για να μη γενικολογούμε και χαθούμε παράλογα στις διάφορες οικονομικές λογικές😂 μιλούμε για την οικονομική λογική βασισμένη στο χρήμα, όπως την παρουσιάζουν διάφοροι προφεσόροι όλων των ιδεολογιών στις κοσμοθεωρίες τους από τον 19ο αιώνα και μετά, σωστά; Για βρές μου ΜΙΑ (1) με καθολική ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ισχύ, γιατί εγώ όσο κι αν έχω ψάξει εδώ και 42 χρόνια, δεν έχω βρεί ΚΑΜΙΑ!
  Όλες ανεξαιρέτως, είναι βουτηγμένες στην αντίφαση και στους ευσεβείς πόθους, και επίσης όλες, ήταν και είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ακριβώς γιατί βασίζονται στον παραλογισμό του χρήματος (αν απορρίψουμε πως έχουν δόλο και σχεδιάστηκαν για εξυπηρέτηση της οικονομικής ελίτ) που έχει χαοτικές μη προβλέψιμες ιδιότητες.
  Μία από τις βασικές μου αρχές στην ζωή, είναι πως ότι παρακάμπτει την φυσική λογική, είναι παράλογο και άμεσα ή έμμεσα, έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
  Φέρε μου αποδείξεις Χρήστο κι εγώ θα τις δεχτώ.

  «Το ότι πολλοί οικονομολόγοι τα έχουν κάνει μαντάρα είμαι ο πρώτος που το λέω…….!»
  Αυτή η παράγραφος αποδεικνύει αυτό που λέω, αντίφαση, παραλογισμός και καμία απόδειξη οικονομικής λογικής.😂

  «Επιμένω πως είσαι υπερβολικός αν πιστεύεις ότι θα καταρρεύσει ο γίγαντας της αμερικανικής οικονομίας με την υψηλή παραγωγή και παραγωγικότητα, αν πάψει να αγοράζει μια τρίτη χώρα από μια άλλη προϊόντα σε δολλάρια και αποταμιεύει για το λόγο αυτό και σε δολλάρια.»

  Σου είπα, δεν πιστεύω τίποτε, ό,τι λέω βασίζεται σε αναλύσεις έγκυρων αναλυτών και στα χρηματιστηριακά δεδομένα, που εσύ κι ο περί ου ο λόγος προφέσορας (αλλά κι όλοι οι «μεγάλοι» Μπαρουφακολόγοι) δεν λαμβάνετε υπόψιν. Δεν είναι θέμα πίστης αλλά λογικών ενδείξεων, π.χ όταν ο ουρανός είναι γεμάτος από βαριά μαύρα σύννεφα, περιμένω τουλάχιστον πως θα βρέξει, μπορεί φυσικά και μη βρέξει, μένει να αποδειχτεί.

  Για την υψηλή παραγωγή και παραγωγικότητα του γίγαντα σου έχω νέα, πρακτικά, όλη βασίζεται εκτός ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδία, Βιετνάμ, Ταϊβάν και ειδικά στην Κίνα, αυτό είδε ο «γίγας» Τράμπ (δεν έχει πολιτική χρειά αυτό) και τράβηξε τα αυτιά των διαφόρων κατασκευαστών, (μέχρι που το βαθύ κράτος του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια και ήρθαμε όλοι στα ίσα μας, μέσα σε ένα χρόνο, τσούπ, Ουκρανία).
  Μετά από αυτά τα στοιχεία (μπορείς να τα βρείς εύκολα) ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το γιατί χωρίς το δολάριο, κινδυνεύει με κατάρρευση.

  «Ναι εδώ έχει δίκιο ο Κρούγκμαν ότι κάποια δέκατα στο ρυθμό ανάπτυξης θα επηρεαστούν και αυτά για ένα διάστημα.»
  Από πού αποδεικνύεται πως έχει δίκιο, και πόσο είναι αυτό το χρονικό διάστημα;
  Για άλλη μια φορά, λέει αναπόδεικτες μπούρδες.

  «Δεν καταλαβαίνω πώς εσύ και ενδεχομένως άλλοι, πιστεύετε θα γίνει συντέλεια στην Αμερική, δεν βλέπω καμιά οικονομική λογική, αυτό λέω.»
  Δυστυχώς, πέρα από αυτά που σου γράφω, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να το καταλάβεις.

  «Τι ακριβώς σε εντυπωσιάζει ή δεν καταλαβαίνεις στο ΑΕΠ του Λουξεμβούργου;»
  Ρώτησα ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ, οι υπηρεσίες, δεν είναι παραγωγή, είναι αέρας κοπανιστός.
  Ποιά από τις οικονομικές θεωρίες βασίζεται στις υπηρεσίες;

  «Είναι συγκεκριμένος ο ορισμός του ΑΕΠ, με συγκεκριμένες αρχές μέτρησης στη θεωρία»
  Καλά άστο, πολύ πονεμένη ιστορία, ο ορισμός της ρεμούλας και της απάτης, στην πράξη, οι ισχυροί τον ερμηνεύουν όπως τους βολεύει.

  «Προϊόν όμως, και δημιουργία πραγματικού εισοδήματος ασφαλώς υπάρχει.»
  Πλάκα μου κάνεις; ποιό είναι το αντικειμενικό προϊον; μπορώ να το φάω, να το μεταφέρω, να το αποθηκεύσω για μετά μήπως; Αέρας φίλε μου, αέρας και μάλιστα ούτε αυτός είναι αντικειμενικός, εικονικός είναι.

  «Αλλιώς δεν υπάρχει ΑΕΠ.» Στην εικονική πραγματικότητα που ζούμε, αποδεικνύεται πως μια χαρά μπορεί να υπάρχει, απλά αυτό το ΑΕΠ, δεν είναι για όλες τις χώρες και τους ανθρώπους, μόνο για τους ανώτερους που ελέγχουν το χρήμα.

  «Η Τουρκία έχει μεν δημόσιο χρέος γύρω στο 50% του ΑΕΠ της και καλύπτει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα με έκδοση νέου χρήματος. Κοινώς, το μηχανάκι τυπώνει και ο πληθωρισμός ξεφεύγει. Τι δεν καταλαβαίνεις εδώ;»

  Εσύ τι δεν καταλαβαίνεις, το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ που είναι φαλιρισμένες και επίσημα, αφού το χρέος τους υπερβαίνει το 110% και σε αστρονομικό βαθμό μάλιστα, πάνω από 10τρις$ την τελευταία διετία, αλλά το γαμημένο το δολάριο αντί να υποτιμάται υπερτιμάται, κι ο πληθωρισμός που θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιος της Τουρκίας, είναι μονοψήφιος. Πώς γίνεται αυτό το μαγικό; Πολύ απλά, λόγο του δολαρίου, αυτόν τον πληθωρισμό τον μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ΚΑΙ στην Τουρκία, γι΄αυτό έχουν πάει στον θεό οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα κι όχι επειδή ο Πούτιν κάνει πόλεμο με νύφες και μ΄ αγγόνια που μας γανώνουν το μυαλό τα ΜΜΑ.

  «Τίποτα αφύσικο δεν βλέπω στη Τουρκία, έχει την αναπτυξιακή δυναμική της τώρα, και παράλληλα ξοδεύει και αυτή περισσότερο απ’ ό,τι παράγει.»
  Και οι ΗΠΑ το ίδιο κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό και με πολύ μικρότερη αναπτυξιακή δυναμική, παρ΄όλα αυτά…..!

  «Από την εποχή των κλασικών όμως (Σμιθ, Ρικάρντο, Μαρξ, κπ), όταν αναλύουμε και θέλουμε να καταλάβουμε τη λογική ενός συστήματος βασισμένου στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, εξετάζουμε πάντα αφαιρετικά με την υποθεση της πλήρους ανταγωνιστικότητας και ελεύθερης αγοράς.»

  Μα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο πράγμα είπαμε ρε φίλε, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ στην πραγματικότητα, μόνο στην φαντασία τους.

  «Πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα θα χτίσεις τη μελέτη της νέας πραγματικότητας.»
  Η πραγματικότητα, είναι πως ενώ όλες αυτές αλλά και οι επόμενες θεωρίες βγήκαν μετά την δημιουργία της Wall street, καμία δεν λαμβάνει υπόψιν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που ειδικά στον αιώνα μας, έχουν ξεφύγει τελείως ακόμη κι από την πιο τρελή φαντασία.

  «Πριν πολυκατηγορήσεις πάντως τους οικονομολόγους σκέψου ότι ο νόμος προσφοράς-ζήτησης, μια άποψη δηλαδή για το προσδιορισμό τιμών, είναι προϊόν του 20ου αιώνα! Άντε τέλη 19ου, σε μια υποσημείωση του μεγάλου Μάρσαλ.»

  Δεν κατηγορώ κανέναν, διαπιστώσεις κάνω και πάντα με αποδεικτικά στοιχεία. Τον Μπαρουφάκη π.χ δεν τον είπα έτσι το 2012 όταν αρθρογραφούσε στο Ποντίκι για να τον κατηγορήσω, αλλά γιατί έλεγε μπαρούφες, όπως και αποδείχτηκε όταν έγινε υπουργός οικονομίας με την ΠΦΑ. Πολλοί ακόμη τον εμπιστεύονται, όπως κι εσύ αυτούς που μου λές, τι μπορώ να κάνω εγώ γι΄αυτό!

  «Ή σκέψου ότι και η φυσική εκτός από περιγραφές (διαφορετικές σε διαφορετικές διαστάσεις και πάντα προσεγγιστικά) δεν ερμηνεύει τελικώς και οριστικώς απολύτως τίποτα για το σύμπαν μας. Υπάρχουν και χειρότερα…»

  Μόνο που η φυσική, με τις θεωρίες της δεν καταστρέφει χώρες και δεν σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως, όποιος θεωρητικός φυσικός δεν αποδείξει την θεωρία του, στην καλύτερη μένει στην αφάνεια, με τους οικονομολόγους σαν τον Κρούγκμαν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ βρε, ο Βαρουφάκης μπήκε στην βουλή με δικό του κόμμα.😂

  «Τώρα για το wikipedia, τα Νόμπελ, και το in.gr τα λέμε στη συνέχεια.»
  Τις πληροφορίες σου έδειξα κι εσύ είδες το δάχτυλο.🤔

  Χρήστο για να το κλείσουμε, μια κι εσύ ερμηνεύεις τα πράγματα ιδεολογικά κι εγώ χρηματιστηριακά, δύσκολα θα συνεννοηθούμε. Έχε μόνο υπόψη σου πως το χρηματιστηριακό άνοιγμα σε εξωτικά «εργαλεία» (έτσι λένε τώρα τη νόμιμη κλοπή της παραγόμενης υπεραξίας των χωρών😂) των κεφαλαιούχων, με λογικούς υπολογισμούς υπερβαίνει τα 4 τετράκις $ αλλά στην πραγματικότητα, ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει.
  Αυτό και μόνο, είναι αρκετό για να καταρρεύσουν όλες οι οικονομικές θεωρίες σ΄αυτή την μαύρη τρύπα, αλλά και για να κατανοήσει κανείς τι περίπου γίνεται στον κόσμο. Οτιδήποτε άλλο, είναι λόγια καφενείου ή ιδεολογικά κολλήματα.
  Οι 10 πρώτες εταιρείες στην Wall street, έχουν περίπου ίση ή και μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από το ΑΕΠ της Ε.Ε, (το φαντάζεσαι;) ποιός οικονομολόγος και ποιά οικονομική θεωρία το προβλέπει αυτό και πού το βασίζει;
  Τι φώναζαν οι Έλληνες φαντάροι το 40; ΑΕΡΑΑΑΑΑ!😂

  Άμα έρθεις στην επόμενη σύναξη, θα τα πούμε από κοντά και πιο κατανοητά, στο γράψιμο δεν είμαι καλός.

  Καληνύχτα

  Αυτό που ακούω τώρα για σένα.

 200. skom said

  Η μάνα του Ζιρινόφσκι ήταν ρωσίδα.
  Διαβάζω για τον Ζιρινόφσκι ότι είχε την εξής προσέγγιση για τον πατέρα του. «He rhetorically asked, «Why should I reject Russian blood, Russian culture, Russian land, and fall in love with the Jewish people only because of that single drop of blood that my father left in my mother’s body?» «My mother was Russian and my father was a lawyer».
  Αυτά για το πόσο εβραίος ήταν.
  Για το αν είναι ναζί είναι ο ουκρανός μην νομίζεις ότι συμφωνούν και πολλοί μαζί σου. Επειδή το λες δεν τελείωσε η συζήτηση. Νομίζω ότι χρησιμοποιείς τον όρο με ευκολία.
  Εγώ πχ ούτε τον Πούτιν λέω ναζί. Δολοφόνο ναι. Εθνίκι που δεν διστάζει να βάλει σε πόλεμο τον λαό του αλλά και λαό -τους Ουκρανούς- που χαρακτηρίζει ξαδέλφους ναι. Δεν
  Και να μην ξεχνάμε ότι δεν δυσκολεύεται να απειλήσει την ανθρωπότητα με πυρηνικό πόλεμο. Ο τύπος που κορόιδευε -ο ίδιος- όλο τον κόσμο ότι δεν επίκειται εισβολή. Ε να ακούω τους αφελείς η πληρωμένους (δεν εννοώ εσένα) να προσπαθούν να με πείσουν με serial numbers πυραύλων τι να πω; Εσύ είχες excel στο σπίτι σου και ξέρεις ότι είναι ουκρανικοί; Πες μου λοιπόν
  «Αγαπητέ Σκομ όταν κάποιος δεν απαντά στο περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία του αγγελιοφόρου, πως λέγεται;»
  Πως λέγεται;
  ΟΚ ξεκινάω.
  «Κάθε μέρα που η καταστροφή για τους ναζίδες του Αζοφ γίνεται μεγαλύτερη θα εμφανίζονται τέτοιες καρικατούρες του κώλου.»
  Οι «ναζίδες» του Αζόφ που είδα στο ελληνικό κοινοβούλιο έβριζαν και αυτοί τους ναζί. Για τα γούστα μου είναι περίεργοι ναζί.
  «Εδω προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους Ρώσους στο σιδηροδρομικό σταθμό.»
  α) Και γιατί είναι Ρώσοι αυτοί που σκοτώθηκαν; β) και Ρώσοι να είναι, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το καθεστώς της σημερινής Ρωσίας έχει σοβαρό πρόβλημα να σκοτώσει και 50 αθώους Ρώσους αν το συμφέρει; Τα φαντάρια του δεν το νοιάζει να πεθαίνουν πάντως.
  «Δεν πειράζει το τέλος τους πλησιάζει.» Για να δούμε.
  «Βλέπω καθημερινά να γίνεται έλεγχος ανάμεσα στους αιχμαλώτους Ουκρανούς» στο ιντερνετ φαντάζομε. Ε, τότε είναι σίγουρο.
  «Το ωραιότερο έπιασαν ένα από τους ναζί προχθές. Είχε γίνει γνωστός από βίντεο όπου κακοποιούσε Ρώσους αιχμαλώτους.»
  Ενας που κακοποιεί αιχμάλωτους είναι καταδικαστέος. Ακόμα και ναζί να μην είναι. Ακόμα και «δημοκράτης» να είναι και να κακοποιεί ναζί. Αλλά έτσι είναι ο πόλεμος. Αποκτηνώνει τους εμπλεκόμενους. Νομίζω είναι χαρακτηριστική η διαφορά με την αρχή του πολέμου που οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναστολές (από ότι κατάλαβα από την τηλεόραση) και φαντάζομε και διαφορετικές διαταγές.
  «Κρίμα που δεν τον παρέδωσαν στους μαχητές του Λουχάνσκ.»
  Αναρωτιέμαι αν ο πόλεμος δεν αποκτηνώνει μόνο τους εμπλεκόμενους

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  192:Δεν νομίζω ότι ο Μανδραβέλης και η Καθημερινή ενδιαφέρονται για την Ουκρανία, τους Ουκρανούς και τα βάσανά τους. Αν τους βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ, υποθέτω ότι δεν θα μιλούσαν για «βιασμό», αν κρίνουμε από τη στάση που τήρησαν στους βομβαρδισμούς εναντίον των Σέρβων. Η συμπαράστασή τους έχει πολιτικά κίνητρα, όχι ανθρωπιστικά, και σ’ αυτό μοιάζουν με τους ιδεολογικούς αντιπάλους τους, τους αντιδυτικούς.

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  200 – Δεν αποκτηνώνει ο πόλεμος τους ανθρώπους, ήταν από πρίν αποκτηνωμένοι, αυτός απλώς τους φανερώνει σε μεγάλη κλίμακα.

 203. spyridos said

  Βάζουμε το μίνιο στα σίδερα για τη σκουριά.
  Όλος ο λεγόμενος πολιτισμός μας, η κουλτούρα, οι σπουδές, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό τι ψιλούτσικο στρωματάκι.
  Από κάτω παραφυλάει η σκουριά.

 204. Νίκος said

  #200 Η επιχειρηματολογία «δεν έχουμε τέτοιους πυραύλους» μόλις εμφανίστηκαν βίντεο που έδειχνε ότι υπήρχαν στις δυνάμεις τους από Λευκορωσία μεριά, άλλαξε σε επιχειρηματολογία σχετικά με το s/n κι ότι δεν είναι δικό τους. Λες και δεν θα μπορούσε να είναι λάφυρο. Λες και δεν λένε ψέματα γενικά. Το ψέμα όσο πιο μεγάλο τόσο πιο πιστευτό.

  Ο Πούτιν ονειρεύεται να ανασυστήσει αυτοκρατορία και το σχεδιάζει εδώ και χρόνια. Την προσάρτηση θα την έκανε έτσι κι αλλιώς, κι αυτό επιχειρεί να κάνει με το μεγαλύτερο εδαφικό κέρδος πια αφού απέτυχε παταγωδώς ο αρχικός τρόπος με τον οποίο επιχείρησαν να το παίξουν σύγχρονος στρατός αλά αμερικάνα. Στην καθημερινότητά μου διαπιστώνω με τρόμο ότι τα περισσότερα γνωστά ψέκια κι αντιεμβολιαστές είναι και φιλοπουτινικοί και στα των ΗΠΑ τραμπικοί. Να υποθέσω ότι αυτοί οι ίδιοι θα υποστηρίζουν και Λεπέν! Στο μυαλό τους φαντάζει ως ευκαιρία αποδιοργάνωσης κι ανατροπής του συστήματος…

 205. skom said

  Λάμπρο δεν έχω αναφέρει πόσο μου αρέσουν οι μουσικές επιλογές που κατά καιρούς βάζεις.

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τελικά, μπερδεύτηκα, όπως το φοβόμουν: ποιος είναι ο εισβολέας; Ποιος μπούκαρε στη χώρα του άλλου; Ποιος παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο; Ποιοι βομβαρδίζουν; Ποιοι καταστρέφουν τις πόλεις του άλλου; Ποιοι διώχνουν ποιους από τα σπίτια τους και τους αναγκάζουν να γίνονται πρόσφυγες; Οι Ρώσοι τους Ουκρανούς ή οι Ουκρανοί τους Ρώσους; Γιατί ασχολούμαστε με Αζόφ και λοιπές δικολαβίστικες και εκ του πονηρού τρίχες και δεν κοιτάμε τι γίνεται μπροστά στα μάτια μας: ένας σταλινογενής νεοτσάρος μάς γυρίζει ογδόντα χρόνια πίσω και μας αναγκάζει να παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις εικόνες που θυμίζουν ντοκιμαντέρ του Β’Π.Π. Ας το συνειδητοποιήσουμε μήπως και ξυπνήσουμε από τον δογματικό μας λήθαργο.

 207. Χρήστος Π. said

  182 Λάμπρο, ξεκινάω την απάντησή μου στα καθαράμ οικονομικά θέματα που θίγεις και μετέφερα τα άλλα περίν οικονομικής επιστήμης στο τέλος.

  «Επιμένω πως είσαι υπερβολικός αν πιστεύεις ότι θα καταρρεύσει ο γίγαντας της αμερικανικής οικονομίας με την υψηλή παραγωγή και παραγωγικότητα, αν πάψει να αγοράζει μια τρίτη χώρα από μια άλλη προϊόντα σε δολλάρια και αποταμιεύει για το λόγο αυτό και σε δολλάρια.»
  «Σου είπα, δεν πιστεύω τίποτε, ό,τι λέω βασίζεται σε αναλύσεις έγκυρων αναλυτών και στα χρηματιστηριακά δεδομένα, που εσύ κι ο περί ου ο λόγος προφέσορας (αλλά κι όλοι οι «μεγάλοι» Μπαρουφακολόγοι) δεν λαμβάνετε υπόψιν. Δεν είναι θέμα πίστης αλλά λογικών ενδείξεων, π.χ όταν ο ουρανός είναι γεμάτος από βαριά μαύρα σύννεφα, περιμένω τουλάχιστον πως θα βρέξει, μπορεί φυσικά και μη βρέξει, μένει να αποδειχτεί»

  Άρα πιστεύεις κάτι, ότι θα καταρρεύσει όπως είπες και στο προηγούμενο μήνυνά σου, ότι θα καταρρεύσει η αμερικάνικη οικονομία, γιατί δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν πράγματα που τα λαμβάνεις εσύ. Σου επαναλαμβάνω ότι κάνεις λάθος και δεν θα κατέρρεε όχι η αμερικάνικη αλλά καμμιά οικονομία για τους λόγους που επικαλείσαι. Πού το στηρίζεις και σε τι αξιόπιστες μελέτες μου είναι άγνωστο.

  «Για την υψηλή παραγωγή και παραγωγικότητα του γίγαντα σου έχω νέα, πρακτικά, όλη βασίζεται εκτός ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδία, Βιετνάμ, Ταϊβάν και ειδικά στην Κίνα, αυτό είδε ο «γίγας» Τράμπ (δεν έχει πολιτική χρειά αυτό) και τράβηξε τα αυτιά των διαφόρων κατασκευαστών, (μέχρι που το βαθύ κράτος του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια και ήρθαμε όλοι στα ίσα μας, μέσα σε ένα χρόνο, τσούπ, Ουκρανία).
  Μετά από αυτά τα στοιχεία (μπορείς να τα βρείς εύκολα) ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το γιατί χωρίς το δολάριο, κινδυνεύει με κατάρρευση».

  Πάλι τα ιδια. Οι τρόποι που έχουμε να μετράμε παραγωγή είναι συγκεκριμένοι. Πάνω κάτω, έστω με ψιλο-διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι συγκεκριμένοι και για τη παραγωγικότητα. Όλα δείχνουν ότι είναι στις κατατάξεις γίγαντας η Αμερική, έστω και αν υπάρχουν και άλλοι γίγαντες. Το τι έκανε ο Τραμπ, τι ήθελε πολιτικά και τι αυτάκια τράβηξε λίγο ενδιαφέρει τη λογική ανάλυση. Δεν μπορεί με τίποτα να καταρρεύσει η Αμερική αν πάψει το δολλάριο να είναι το κυρίαρχο μέσο διεθνών συναλλαγών. Θα λειτουργήσει μια χαρά με το νόμισμά της όπως όλες οι οικονομίες.

  «Ναι εδώ έχει δίκιο ο Κρούγκμαν ότι κάποια δέκατα στο ρυθμό ανάπτυξης θα επηρεαστούν και αυτά για ένα διάστημα.»
  «Από πού αποδεικνύεται πως έχει δίκιο, και πόσο είναι αυτό το χρονικό διάστημα;
  Για άλλη μια φορά, λέει αναπόδεικτες μπούρδες»

  Απλή μακροοικονομική θεωρία Λάμπρο, ποσοτική έρευνα, και ναι στοιχειώδης λογική. Σκέφτομαι διαφορετικά από αυτόν, αλλά εδώ έχει απόλυτο δίκιο.

  «Δεν καταλαβαίνω πώς εσύ και ενδεχομένως άλλοι, πιστεύετε θα γίνει συντέλεια στην Αμερική, δεν βλέπω καμιά οικονομική λογική, αυτό λέω.»
  «Δυστυχώς, πέρα από αυτά που σου γράφω, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να το καταλάβεις».

  Το αντιλαμβάνομαι…

  «Τι ακριβώς σε εντυπωσιάζει ή δεν καταλαβαίνεις στο ΑΕΠ του Λουξεμβούργου;»
  «Ρώτησα ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ, οι υπηρεσίες, δεν είναι παραγωγή, είναι αέρας κοπανιστός».

  Κάνεις λάθος, οι υπηρεσίες είναι παραγόμενο προϊόν, δημιουργούν δηλαδή εισόδημα, είναι καθαρότατο
  άυλο προϊόν όπως και το κούρεμα στο κουρέα σου, και υπολογίζεται στο ΑΕΠ.

  «Ποιά από τις οικονομικές θεωρίες βασίζεται στις υπηρεσίες»;

  Όλες. Ήδη είναι ο κλάδος με το πιό αυξανόμενο μέρος του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες με πραγματικό
  αντίκρυσμα σε αυαξανόμενη απασχόλη και εισόδημα. Τι είναι για σένα πραγματικό;! Δεν εφαρμόζει κανείς στο
  κόσμο αυτά που μου λες. Δική σου πατέντα είναι όλα.

  «Είναι συγκεκριμένος ο ορισμός του ΑΕΠ, με συγκεκριμένες αρχές μέτρησης στη θεωρία»
  «Καλά άστο, πολύ πονεμένη ιστορία, ο ορισμός της ρεμούλας και της απάτης, στην πράξη, οι ισχυροί τον ερμηνεύουν όπως τους βολεύει.

  Όπως και να ερμηνεύσεις οτιδήποτε, όσο ρεμούλα και μαυρίλα και να έχεις, όπως και αν κατανέμεται το ΑΕΠ, ορίζεται και μετράται με συγκεκριμένους τρόπους».
  Εσύ με ρώτησες για το ΑΕΠ του Λουξεμβούργου και της Τουρκίας και σου είπα κανονικό ΑΕΠ είναι, μετρούμενο με τα στοιχεία της κάθε οικονομίας.

  «Προϊόν όμως, και δημιουργία πραγματικού εισοδήματος ασφαλώς υπάρχει.»
  «Πλάκα μου κάνεις; ποιό είναι το αντικειμενικό προϊον»;

  Το τελικό προϊόν για το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί αγαθών και υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο, ελεύθερα από τους πελάτες τους. Μπορείς να
  το μετρήσεις και σαν άθροισμα κερδών, μισθών, φόρου κερδών και μισθών, ως εισόδημα. Έτσι μετράται το προϊόν. Απλούστατα πράγματα.

  «μπορώ να το φάω, να το μεταφέρω, να το αποθηκεύσω για μετά μήπως»;

  Το προϊόν του εστιατορίου το τρως, Το κούρεμα προφανώς όχι. Ούτε και τα λεφτά στο παρκαδόρο. Αλλά είναι προϊόν που το πλήρωσες.

  «Αέρας φίλε μου, αέρας και μάλιστα ούτε αυτός είναι αντικειμενικός, εικονικός είναι».

  Δεν υπάρχει αέρας στο ΑΕΠ, ό,τι προϊόν μετράται, μπαίνει μέσα (το πρόβλημα είναι ότι βάζουμε και λιγότερα με τις παρανομίες που έχεις κατα νοουν)

  «Αλλιώς δεν υπάρχει ΑΕΠ.»
  «Στην εικονική πραγματικότητα που ζούμε, αποδεικνύεται πως μια χαρά μπορεί να υπάρχει, απλά αυτό το ΑΕΠ, δεν είναι για όλες τις χώρες και τους ανθρώπους, μόνο για τους ανώτερους που ελέγχουν το χρήμα».

  Όχι είναι μαθηματικώς αδύνατο να υπάρχει προϊόν που δεν δημιουργείται, στο ΑΕΠ. Όσο για τους ανώτερους που ελέγχουν το χρήμα και τα μπατηράκια τους κατώτερους, δεν έχει σχέση αυτό με το αν υπάρχει και πόσο ΑΕΠ ή όχι στη μέτρηση. Το ΑΕΠ μετράει όγκο πραραγωγής/εισοδήματος σε μια οικονομία. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ μια μέση εκτίμηση ανά κάτοικο. Τίποτα όμως δεν λένε αυτά, για το πώς κατανέμεται το ΑΕΠ. Για τέτοια μελέτη υπάρχουν άλλοι δείκτες ανισότητας. Γενικά πάντως οι φτωχότερες χώρες μεχαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, έχουν μεγαλύτερη ανισότητα.

  «Η Τουρκία έχει μεν δημόσιο χρέος γύρω στο 50% του ΑΕΠ της και καλύπτει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα με έκδοση νέου χρήματος. Κοινώς, το μηχανάκι τυπώνει και ο πληθωρισμός ξεφεύγει. Τι δεν καταλαβαίνεις εδώ;»
  «Εσύ τι δεν καταλαβαίνεις, το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ που είναι φαλιρισμένες και επίσημα, αφού το χρέος τους υπερβαίνει το 110% και σε αστρονομικό βαθμό μάλιστα, πάνω από 10τρις$ την τελευταία διετία, αλλά το γαμημένο το δολάριο αντί να υποτιμάται υπερτιμάται, κι ο πληθωρισμός που θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιος της Τουρκίας, είναι μονοψήφιος. Πώς γίνεται αυτό το μαγικό;»

  Σου εξήγησα και επιμένεις. Κοίτα πόσο χρήμα τύπωσαν οι ΗΠΑ για το μέγεθος της οικονομίας τους, πόσο από αυτό έπεσε στην αγορά (πολύ έμεινε στις τράπεζες και δεν μπαίνω ακόμα σε αυτό), κοίτα και πόσο τύπωσαν οι Τούρκοι και θα καταλάβεις γιατί ξέφυγε τόσο πολύ ο ένας πληθωρισμός σε σχέση με τον άλλο. Το χρέος άστο τώρα, είναι πληθωρισματικό αν το αποπληρώνεις με νέο χρήμα. Τι ακριβώς θέλεις να πεις για το μαγικό, για πες μου. Ότι επειδή έχει ζήτηση το δολλάριο ως μέσο διεθνών συναλλαγών δεν ανεβάζει η νέα προσφορά τον πληθωρισμό;;; Καλά αυτό τον κρατάει στο 8% τώρα αντί για το 60% της Τουρκίας; Έλεος!

  «Πολύ απλά, λόγο του δολαρίου, αυτόν τον πληθωρισμό τον μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ΚΑΙ στην Τουρκία, γι΄αυτό έχουν πάει στον θεό οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα κι όχι επειδή ο Πούτιν κάνει πόλεμο με νύφες και μ΄ αγγόνια που μας γανώνουν το μυαλό τα ΜΜ»
  Μάλιστα τυπώνει δολλάρια η Αμερική και ως αποτέλεσμα πηγαίνει ο πληθωρισμός στη Τουρκία και ανεβαίνουν οι τιμές εκεί σε λίρες. Αυτό που λες μόνο ως θαύμα η Παναγία μπορεί να το κάνει!

  «Τίποτα αφύσικο δεν βλέπω στη Τουρκία, έχει την αναπτυξιακή δυναμική της τώρα, και παράλληλα ξοδεύει και αυτή περισσότερο απ’ ό,τι παράγει.»
  «Και οι ΗΠΑ το ίδιο κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό και με πολύ μικρότερη αναπτυξιακή δυναμική, παρ΄όλα αυτά…..!»

  Κοίτα όπως είπα πόσο αύξησε το νέο χρήμα ο καθένας. Θα πάρεις μια χαρά την απάντησή σου.

  «Από την εποχή των κλασικών όμως (Σμιθ, Ρικάρντο, Μαρξ, κπ), όταν αναλύουμε και θέλουμε να καταλάβουμε τη λογική ενός συστήματος βασισμένου στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, εξετάζουμε πάντα αφαιρετικά με την υποθεση της πλήρους ανταγωνιστικότητας και ελεύθερης αγοράς.»
  «Μα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο πράγμα είπαμε ρε φίλε, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ στην πραγματικότητα, μόνο στην φαντασία τους».

  Πάλι τα ίδια! Ναι δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΟ τίποτα, την υποθέτεις είπαμε στα αφαιρετικά σου υποδείγματα για να βρείς τις βασικές οικονομικές δυνάμεις του καπιταλισμού και μετά εμπλουτίζεις όπως θέλεις το υπόδειγμα. ΟΛΕΣ οι σχολές σκέψεις το κάνουν αυτό. Ακόμα και τώρα στη θεωρητική έτρευνα ξεκιναμε με διάφορες αφαιρέσεις. Ποιός δεν το κάνει; Όλοι ηλίθιοι είναι; Για σοβιετική οικονομία δεν θα το έκανες χαίρω πολύ.

  «Πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα θα χτίσεις τη μελέτη της νέας πραγματικότητας.»
  «Η πραγματικότητα, είναι πως ενώ όλες αυτές αλλά και οι επόμενες θεωρίες βγήκαν μετά την δημιουργία της Wall street, καμία δεν λαμβάνει υπόψιν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που ειδικά στον αιώνα μας, έχουν ξεφύγει τελείως ακόμη κι από την πιο τρελή φαντασία».

  Μα τι λες τώρα; Πέρα από τον κλάδο της χρηματοοικονομικής ειδικά, υπάρχει και η ενσωμάτωσή του στη βασική μακροοικονομική ανάλυση. Κανένας δεν αγνόησε τίποτα, καμιά επιστήμη δεν δουλεύει έτσι ούτε οι κοινωνικές.

  (σβήνω τα άλλα γιατί είναι παρόμοια)

  Έρχομαι στα περί οικονομικής τώρα. Μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν θέλεις να καταλάβεις τα επιχειρήματά μου. Σου μιλάω για τη ύπαρξη οικονομικής λογικής, έστω και διαφορετικής στο καθένα, και μου απαντάς:

  «Καταρχάς δεν υπάρχει σε μένα το να μη θέλω να δεχτώ, οτιδήποτε αποδεικνύεται το δέχομαι αμέσως κι ας είναι αντίθετο στα μέχρι τότε στέρεα πιστεύω μου, δεν έχω ιδεολογικά και γενικά κολλήματα. Ας μου αποδείξει π.χ κάποιος πως υπάρχει θεός, κι αμέσως θα γίνω πιστός, απόδειξη όμως, όχι συγκινησιακά πιστεύω».

  Μα εγώ δεν απαίτησα να δεχτείς τη δική μου λογική, συζήτηση κάνουμε, αλλά υποστηρίζω πως το ότι γενικώς δεν έχουν ή δεν υπάρχει κάποια οικονομική λογική στις σχολές οικονομικής σκέψης, είναι λάθος. Δεν είναι άχετες με την οικονομική λογική του καθενός οι θέσεις του και δεν είναι αποσπασματικές και κατά περίπτωση δηλαδή άσχετες μεταξύ τους, οι ερμηνείες διαφορετικών οικονομικών φαινομένων. Αν πχ χρησιμοποιείες αντικρουόμενες λογικές για να ερμηνεύσεις οικονομικά φαινόμενα είσαι παράλογος. Αν δεν αρνείσαι την ύπαρξη οικονομικών λογικών όπως κατάλαβα, και κάνω εγω λάθος, ΟΚ συγγνώμη.

  «Για να μη γενικολογούμε και χαθούμε παράλογα στις διάφορες οικονομικές λογικές😂 μιλούμε για την οικονομική λογική βασισμένη στο χρήμα»

  Αυτό τι σημαίνει τώρα;;!! Χωρίς χρήμα θα άλλαζαν οι αρχές της οικονομίας ή της όποιας οικονομικής θεωρίας;; Λάθος κάνεις. Τα ίδια θα έλεγαν κατ’ ουσία οι διάφορες οικονομικές θεωρίες. Δεν θα συμπεριελάμβαναν κεφάλαια για τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του χρήματος ως μέσου ανταλλαγής, τους τρόπους προσφοράς του και τα χαρακτηριστικά της ζήτησής του. Δεν θα είχες ούτε στη πράξη φυσικά εγχρήματες τιμές (όρους ανταλλαγής) αλλά οι άνθρωποι δεν θα έπαυαν να παράγουν και να ανταλλάσσουν, με τα ίδια ακριβώς κίνητρα.
  Όπου δεν χρησιμοποιήθηκε χρήμα λόγω ανωτέρας βίας, ακόμα και σε πιο κοντινά χρόνια και διάφορα μέρη της γης, αυτό αρκριβώς έγινε όπως γινότανε και πριν επινοηθεί το χρήμα. Είμαι νεοκλασικός πχ, λες εσύ να αναιρούνται οι βασικές αρχές της νεοκλασικής θεωρίας χωρίς χρήμα; Όχι φυσικά. Απλώς θα μιλάγαμε για κοινωνίες υπανάπτυκτες με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη αξιόπιστου μέσου συναλλαγών.Γι αυτό και είναι από τις παλιιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου.

  «όπως την παρουσιάζουν διάφοροι προφεσόροι όλων των ιδεολογιών στις κοσμοθεωρίες τους από τον 19ο αιώνα και μετά, σωστά;»

  Ναι σωστά! αν και δεν είναι προφεσσόροι όλοι οι καλοί οικονομολόγοι, και προτιμώ το οικονομική θεωρία από το «κοσμοθεωρία». Αν κάποιοι εντάσσουν σε καθολικά ιδεολογικά συστήματα οικονομικές απόψεις, αυτό δεν αναιρεί την ανθρώπινη ανάγκη, την ακαδημαϊκή αν θέλεις επιθυμία να κατανοηθεί η οικονομία και η λειτουργία της. Κι εσένα στο κάτω κάτω αυτό δεν σε τρώει; Όπως ακριβώς η ανάγκη να κατανοήσουμε το σύμπαν. Θα ζητήσουν συγγνώμη όσοι μελετούν οικονομικά γιατί δεν σου έφεραν στο πιάτο λύσεις που γουστάρεις; (Υποψιάζομαι θα απέρριπτες και λογικές λύσεις που δεν γουστάρεις). Δεν γνωρίζω επιστήμη που απαντάει σε όλα. Γιατί να απαντήσει μια νέα όπως η σύγχρονη οικονομική η οποία αναλογικά θα έλεγα δεν απάντησε και σε λίγα.

  Δεν σπουδάζουμε άλλωστε οικονομικά ως σωτήρες ψωνάρες για να σώσουμε την ανθρωπότητα, αλλά γιατί θέλουμε να μάθουμε, να σκεφθούμε, να κατανοήσουμε, και όπου μπορούμε να προτείνουμε κάτι με επιτυχία όπως έγινε όχι πολλές, άπειρες φορές. Φαινεται να έχεις άγνοια. Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία πχ που επινοήθηκαν για την απορρόφηση ρίσκου στις διεθνείς συναλλαγές έδωσαν τεράστια ώθηση στη παραγωγή και εμπόριο, δηλαδή στην ανάπτυξη. Δεν έχουν προσφέρει λίγα οι οικονομολόγοι παρά τις γκάφες και τα λάθη τους, (ποιό επάγγελμα δεν κάνει;) που συχνότα και πάλι, άλλοι συνάδελφοί τους τα υποδείκνυαν. Πολλά από τα λάθη άλλωστε καταστροφικής πολιτικής δεν έγιναν από οικονομολόγους. Τα μεγαλύτερα λάθη που ξέρω δεν έγιναν από αποφάσεις και γνώμες τεχνοκρατών οικονομολόγων. Έγιναν από πολιτικούς που δεν ήσαν οικονομολόγοι ή οικονομολόγους που ήσαν πολιτικοί. Περισσότερο για παθογένειες του πολιτικού συστήματος πρέπει να ψάξεις για όσα λές, παρά την ακαδημαϊκή ανεπάρκεια των οικονομολόγων. Κατά τα άλλα κανείς δεν είναι ασφαλτος.

  «Για βρές μου ΜΙΑ (1) με καθολική ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ισχύ, γιατί εγώ όσο κι αν έχω ψάξει εδώ και 42 χρόνια, δεν έχω βρεί ΚΑΜΙΑ!»

  Τώρα με κολάζεις 🙂 Σε ποια επιστήμη το έχεις δει αυτό; Δεν θα υπήρχε επιστημονική έρευνα αν τα ξεραμε όλα. Αν εννοείς γενικά τη ΜΙΑ προσέγγιση που και εκεί έχουμε διαφορές σε άλλες επιστήμες τι να σου πω. Κοινωνική επιστήμη είναι, αν θέλεις διαλέγεις, αλλιώς πας στο γήπεδο.. Με βάση τη σχολή σκέψης που εγώ ανήκω σου λέω… ότι με λάθος τρόπο έψαξες! Ναι η ευρέως αποδεκτή νεοκλασική μικροοικονομική θεωρία και τα εργαλεία της, είναι πολύ σωστή προσέγγιση, έχει ερμηνεύσει και ερμηνεύει πολλά πράγματα στον οικονομικό κόσμο χωρίς αντιφάσεις, κάνει τρομερές ανακαλύψεις, θεωρητικές και ποσοτικές με την επιστημονική έρευνα, επιβάλλει τη προσέγγισή της και στη Μακροοικονομική παρά τη τυπική κυριαρχία εκεί των νεοκεϋνσιανών. με αποτέλεσμα να δούμε δραματικές βελτιώσεις και εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύει η επιστημονική έρευνα, ότι δεν μελετάμε νέα πράγματα, άλυτα ζητήματα, αμφισβητούμενες απόψεις. Αν εσύ επιλέγεις άλλη σχολή και τρόπο σκέψης επίσης δικαίωμά σου. Όση όμως δυσκολία στη ανακάλυψη μιας αλήθειας και όση υποκειμενικότητα και να βλέπεις στις κοινωνικές επιστήμες γενικά, είναι πολύ μεγάλη η σημασία τους για να μην τις σπουδάζουμε και να μην βγάζουμε οικονομολόγους.Αν αποφάσιζε παράλογα η κοινωνία να μην απασχολεί οικονομολόγους πάλι αυτοί θα υπήρχαν. Από αγάπη στο αντικείμενο, όπως οι φιλοσοφοι, οι ζωγράφοι και οι ποιητές.

  Η σημασία που έχει η οικονομία και οι γνώσεις γι αυτήν, κάνει πολύ κόσμο αυστηρό στις κρίσεις για τους οικονομολόγους. Ακριβώς γι αυτό πρέπει να τη μελετάμε επιστημονικά, είτε σου έλθει ΜΙΑ άποψη για όλα στο πιάτο είτε όχι. Πρόσεξέ το αυτό γιατί είναι μια επιφανειακή και ακαδημαΪκά λαϊκίστικη αντίδραση. Οι οικονομικές γνώσεις με τις αποδείξεις τους που εσύ δεν βλέπεις ποτέ, πλούτισαν τον κόσμο μας και δεν είναι τυχαίο που χρηματοδοτείται τόση έρευνα από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλιώς θα επέλεγαν όποια «αντίφαση» και όποιο λάθος γούσταραν όπως έκριναν κατά περίπτωση. Όπως έλεγε και ο αγαπητός μου Μίλτον Φρίντμαν, οι οικονομολόγοι σηκώνουν πολύ σκόνη γιατί μιλάνε περισσότερο γι αυτά που διαφωνούν παρά γι αυτά που συμφωνούν. (Αυτό το λέω γιατί θα ήταν μικροψυχία να ξεχνάμε επιτευγματα και ανακαλύψεις άλλων σχολών σκέψης που εμπλουτίζουν και τις δικές μας. Έτσι πρέπει να δουλεύει η επιστήμη.)

  «Όλες ανεξαιρέτως, είναι βουτηγμένες στην αντίφαση και στους ευσεβείς πόθους»

  Λάθος όπως σου είπα. Αν εννοείς αντίφαση τα διαφορετικά αποτελέσματα κάτω από διαφορετικές υποθέσεις και σενάρια, ή ποσοτικές έρευνες με διαφορετικά εργαλεία αυτό είναι λογικό, δεν είναι αντίφαση στην ίδια θεωρία. Από εκεί και πέρα σε κάθε επιστήμη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και επιστημονική έρευνα. Σου είπα τι σκέφτομαι για τη κατάσταση και στη φυσική. Μάλλον όταν λυθούν κάποια από τα σημερινά άλυτα θα ανατραπούν (πάλι) όλα τα οικοδομήματα. Πριν μπω στο μπλογ και δω τι έγραψες παρακολούθησα μια διάλεξη του Τονγκ για κβαντικά πεδία. Τελείωσε με 3 τρόπους που όλα θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ή να ανατραπούν μόλις μπορέσουμε…. Τι άλλο να σου πώ ρε φίλε για τους «καταστροφικούς» οικονομολόγους;; Δηλαδή για πες μου με το χέρι στη καρδιά, από τα περιστατικά που βλέπουν οι νευρολόγοι τι ποσοστό θεραπεύουν; Ισχυρίστηκε κανείς ότι δεν χρειαζόμαστε νευρολόγους ή γνώση του νευρικού συστήματος για να βελτιώσουμε όποτε και όταν μπορέσουμε τη ζωή μας; Όχι βέβαια. Εάν ένας οικονομολόγος σου έδινε σωστές λύσεις με ίδιο ποσοστό επιτυχίας όμως, θα τον έλεγες άχρηστο. Ακριβώς γιατί η οικονομία αγγίζει όλους άμεσα, και όχι μόνο αυτόν με Πάρκινσον ή ALS, και διότι ως κοινωνική επιστήμη κουβαλάει στη πλάτη της και το ιδεολογικό φορτίο του καθενός.

  «Το ότι πολλοί οικονομολόγοι τα έχουν κάνει μαντάρα είμαι ο πρώτος που το λέω…….!»
  Αυτή η παράγραφος αποδεικνύει αυτό που λέω, αντίφαση, παραλογισμός και καμία απόδειξη οικονομικής λογικής.😂

  «Αυτό τι είναι τώρα; Επειδή τα έκαναν μαντάρα μηχανικοί και χειρουργοί θα ακυρώσουμε ή θα κλείσουμε πολυτεχνεία και ιατρικές;; Ωραία ξέχνα τα περί σημασίας της οικονομικής επιστήμης και ας μείνουμε να συζητάμε μια χαρά οικονομικά θέματα όπως παραπάνω με τις απόψεις μας, δεν μας χαλάει αυτό.

  (Στις συνάξεις δυστυχώς δεν έρχομαι γιατί έχω πάρει απειλητικό μήνυμα από το Σαραντάκο και τους μπράβους του ότι αν με δει θα μου κόψει λέει τα πόδια).

 208. sarant said

  207τέλος Διαψεύδω!

 209. Eva Matenoglou said

  201. Α, καμία αμφιβολία για τα κίνητρά τους! Η διαστροφή μου είναι να παρακολουθώ πως εξελίσσουν και εκλεπτυνουν (χοντραινουν) τα επικοινωνιακά τους εργαλεία -με αυτό το εξυπνακιστικο/ρηχό/δολοφονικό για τη διαφορετική άποψη ύφος τους , με το οποίο φωτίζουν τους αναγνώστες τους αυτοί οι φάροι της αστικής δημοσιογραφιας (με κορυφαίους μάστορες Τσιντσινη και Θεοδωρόπουλο- ο Μανδραβελης δίπλα τους φαντάζει… ευπατρίδης!)

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Οικονομολόγος είσαι βρέ; Πώς είχα την εντύπωση ότι ήσουν στο ίδιο πεδίο με τον συγχωρεμένο κοινό φίλο μας! Εμ τώρα εξηγούνται εύκολα όλα😂 λέω κι εγώ, τόση δογματική σκέψη σε απλά μετρήσιμα πράγματα!

  Δεν θα συνεννοηθούμε Χρήστο μου, εσύ μιλάς με δογματική πίστη και ευχολόγια κι εγώ με δημοσιευμένα στοιχεία από της παρατηρήσεις που κάνω. Μερικές επισημάνσεις θα κάνω μόνο και τέλος.

  «Άρα πιστεύεις κάτι, ότι θα καταρρεύσει όπως είπες και στο προηγούμενο μήνυνά σου,»
  Εγώ δεν είμαι δογματικός, σου είπα αυτό – Δεν είναι θέμα πίστης αλλά λογικών ενδείξεων, π.χ όταν ο ουρανός είναι γεμάτος από βαριά μαύρα σύννεφα, περιμένω τουλάχιστον πως θα βρέξει, μπορεί φυσικά και μη βρέξει, μένει να αποδειχτεί» – όπως βλέπεις(;) αφήνω ανοιχτό ένα έστω μικρό ενδεχόμενο να μη συμβεί, γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε αντίστοιχο ιστορικό φαινόμενο, μια και αυτού του τύπου η οικονομία δεν έχει υπάρξει πρίν τον 19ο αιώνα και η μετάβαση από την αγγλική λίρα στο δολάριο, ήταν εκ των ουκ άνευ, αφού και τα δύο νομίσματα πρακτικά ελέγχονται από την Ττ Α.
  Εσύ όμως, είσαι απολύτως βέβαιος για το αναπόδεικτο της μη κατάρρευσης.

  «Οι τρόποι που έχουμε να μετράμε παραγωγή είναι συγκεκριμένοι.»
  Είναι συγκεκριμένοι αλλά δεν τηρούνται συγκεκριμένα παρά όπως βολεύει κάθε φορά τους ισχυρούς, με αποτέλεσμα την στρέβλωση της όποιας θεωρίας. Εσύ λές τι πρέπει να γίνεται θεωρητικά, κι εγώ λέω ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ στην πράξη που είναι αυτό που μετράει στην τελική για τον απλό κόσμο.
  Και ο κομμουνισμός αυτά που λέει, θεωρητικά είναι σωστά, τα είδες πουθενά να εφαρμόζονται στην πράξη; Τον κρίνεις όμως (σωστά) αρνητικά, γιατί; Λογικά κρίνοντας από το εφαρμοσμένο αποτέλεσμα, όχι; Γι΄αυτό σου λέω πως αυτά τα ωραία που λές, υπάρχουν ΜΟΝΟ στην φαντασία των οικονομολόγων που τα βγάζουν, έστω με σκέψη και επιστημονική προσέγγιση, δεν θα τα χαλάσουμε σ΄αυτό, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και δυστυχώς τραγική για την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, αν δεν το βλέπεις αυτό, δεν μπορώ να κάνω κάτι, ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ είναι πάντως!

  «Απλή μακροοικονομική θεωρία Λάμπρο, ποσοτική έρευνα, και ναι στοιχειώδης λογική. Σκέφτομαι διαφορετικά από αυτόν, αλλά εδώ έχει απόλυτο δίκιο.»
  Καμιά απόδειξη υπάρχει;

  «Μάλιστα τυπώνει δολλάρια η Αμερική και ως αποτέλεσμα πηγαίνει ο πληθωρισμός στη Τουρκία και ανεβαίνουν οι τιμές εκεί σε λίρες.»
  Ε ναί, αφού το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα εμπορικών συναλλαγών κι η λίρα εντελώς παράλογα, υποτιμάται αγρίως έναντι του δολαρίου, άρα όλες οι εισαγωγές της είναι ακριβότερες, εισαγόμενος πληθωρισμός δεν είναι; Αν ήταν 1-1 η ισοτιμία τους, θα είχε τέτοιο πληθωρισμό;

  «Αυτό που λες μόνο ως θαύμα η Παναγία μπορεί να το κάνει!» Είναι γνωστό πως η Παναγία δεν συμπαθεί τους μουσουλμάνους.😂

  «Κοίτα όπως είπα πόσο αύξησε το νέο χρήμα ο καθένας. Θα πάρεις μια χαρά την απάντησή σου.»

  Πού να κοιτάξω; Εγώ σου έβαλα στοιχεία για το δημόσιο χρέος των δύο χωρών, εσύ γιατί δεν βάζεις για το πόσο αύξησαν το νέο χρήμα η κάθε μία; (κορόιδο είσαι;😂)
  Για κάνε μια προσπάθεια και δημοσίευσέ την να γελάσουμε.😂😂😂

  «Μα τι λες τώρα; Πέρα από τον κλάδο της χρηματοοικονομικής ειδικά, υπάρχει και η ενσωμάτωσή του στη βασική μακροοικονομική ανάλυση. Κανένας δεν αγνόησε τίποτα, καμιά επιστήμη δεν δουλεύει έτσι ούτε οι κοινωνικές.»
  Κλασική απάντηση οικονομολόγου που δείχνει την πλήρη άγνοια της χρηματιστηριακής λειτουργίας και πόσο επηρεάζει χαοτικά τις οικονομίες των χωρών. Για άλλη μια φορά δικαιώνονται οι traders σαν τον Κοστολάνι, τον Μπάφετ, και πρόσφατα τον Ταλέμπ για τους οικονομολόγους.

  «Αν δεν αρνείσαι την ύπαρξη οικονομικών λογικών όπως κατάλαβα, και κάνω εγω λάθος, ΟΚ συγγνώμη.»
  Σου εξήγησα πως υπάρχουν πολλές λογικές προσεγγίσεις, οποιαδήποτε προσέγγιση που βασίζεται στο χρήμα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι λογική, γιατί το ίδιο το χρήμα, είναι παράλογο, και είναι παράλογο γιατί δεν βασίζεται σε καμία φυσική λογική, είναι τεχνητό ανθρώπινο τερατούργημα που εξυπηρετεί την πατριαρχία για να ελέγχει τους ανθρώπους εύκολα, και τα καταφέρνει περίφημα. Μπορείς να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς χρήματα; Αδύνατον! Γρήγορα θα μπλοκάρει η σκέψη σου και θα γυρίσει στην συναισθηματική σιγουριά, δικαιολογώντας παράλληλα με διάφορα ευφυολογήματα τον χρηματικό παραλογισμό ως λογικό.

  «Αυτό τι σημαίνει τώρα;;!! Χωρίς χρήμα θα άλλαζαν οι αρχές της οικονομίας ή της όποιας οικονομικής θεωρίας;;» Προφανέστατα!

  «Δεν θα είχες ούτε στη πράξη φυσικά εγχρήματες τιμές (όρους ανταλλαγής) αλλά οι άνθρωποι δεν θα έπαυαν να παράγουν και να ανταλλάσσουν, με τα ίδια ακριβώς κίνητρα.»
  Είναι το ίδιο να σου δίνω πορτοκάλια που παράγω και να μου δίνεις πατάτες που παράγεις, και το ίδιο να σου δίνω χρήματα και να παίρνω αυτό που παράγεις; Και ναι μεν θα μπορείς με αυτά τα χρήματα να πάρεις τα μήλα που θέλεις, αλλά όχι από μένα, κι εδώ είναι το πρόβλημα, ΕΓΩ ΤΙ ΠΑΡΑΓΩ; ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ; Μπορώ να έχω όσα χρήματα θέλω χωρίς να έχω παράξει τίποτε στην ζωή μου ναί ή όχι;
  Ανάλογα την ποσότητα των χρημάτων μου, μπορώ να ζώ μια χαρισάμενη υλική ζωή χωρίς την παραμικρή προσπάθεια ναί ή όχι;
  Μπορώ να καταναλώνω ό,τι καλύτερο υπάρχει και να έχω όσα σπίτια αυτοκίνητα αεροπλάνα και καράβια θέλω, κι ένα σωρό ανθρώπους να με υπηρετούν, ναί ή όχι;
  Κι όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ, ναί ή όχι;
  Δεν δημιουργεί ανισορροπία στο οικονομικό σύστημα αυτό; Με ποιά οικονομική λογική συμβαίνει, ποιά θεωρία το προβλέπει, πού το στηρίζει και πώς προκύπτει συλλογική δικαιοσύνη;

  Οι 10 εταιρείες που σου είπα, (και τις έκανες γαργάρα) πώς έχουν την ίδια κεφαλαιοποίηση με το ΑΕΠ της Ε.Ε; Μισό δις άνθρωποι στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, παράγουν λιγότερο πλούτο από αυτές; Μάλλον θα έβαλε το χεράκι της η Παναγία!
  Η TESLA πουλάει γύρω στα 400,000 αυτοκίνητα, (πέρυσι για πρώτη φορά ήταν κερδοφόρα) κι έχει πάνω από 1τρις κεφαλαιοποίηση, περισσότερο από τις Φορντ, Τογιότα, και VW γκρούπ μαζί, που πουλάνε εκατομμύρια, πώς γίνεται αυτό; σε ποιά οικονομική λογική στηρίζεται;
  Σε ΚΑΜΙΑ λεώ εγώ, διαβάζω όμως διάφορα ευχολόγια διαφόρων οικονομολόγων που δικαιολογούν αυτόν τον παραλογισμό. Είναι γνωστό πως η πίστη κάνει θαύματα, ειδικά άμα πληρώσεις τους θαυματοποιούς!😂

  ««Αυτό τι είναι τώρα; Επειδή τα έκαναν μαντάρα μηχανικοί και χειρουργοί θα ακυρώσουμε ή θα κλείσουμε πολυτεχνεία και ιατρικές;;»
  Όχι βρε, δεν λέω να κλείσουν οι οικονομικές σχολές, χρειάζονται οι άνθρωποι, κάποιος πρέπει να γράφει τα παραμύθια για τον λαό που τα έχει τόση ανάγκη για να εξηγήσει την δυστυχία του. Γιατί δηλαδή, οι πολιτικοί και οι παπάδες είναι καλύτεροι, κι αυτοί παραμύθια πουλάνε στους εθελοντές οικονομικούς σκλάβους.

  «Ωραία ξέχνα τα περί σημασίας της οικονομικής επιστήμης και ας μείνουμε να συζητάμε μια χαρά οικονομικά θέματα όπως παραπάνω με τις απόψεις μας, δεν μας χαλάει αυτό.»εν θα εμφανιστεί δημόσια.
  lampros.61@gmail.com
  Όνομα (απαιτείται)
  ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ιστότοπος
  Ειδοποίηση μέσω mail για νέα σχόλια.

  Να ειδοποιούμαι μέσω mail για νέα άρθρα.

  « Για τα συνδικάτα (απεργιακό άρθρο)Ασθενής και οδοιπόρος, ούτε ωδιπόρος, ούτε διπόρος! »

  Blog στο WordPress.com.
  :)Συνδεθείτε με τα στοιχεία ενός από αυτών των
  ΚΑΘΟΛΟΥ!😊

  «(Στις συνάξεις δυστυχώς δεν έρχομαι γιατί έχω πάρει απειλητικό μήνυμα από το Σαραντάκο και τους μπράβους του ότι αν με δει θα μου κόψει λέει τα πόδια).»

  Μπά, έχει ο Σαραντάκος μπράβους; δεν το έχω αντιληφθεί τόσα χρόνια. Η αλήθεια, είναι πως έρχονται αρκετοί ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ, αλλά μπράβους δεν τους λές, άσε που με μιά μπριζόλα, ακόμη και μ΄ένα χάμπουργκερ τους εξαγοράζεις εύκολα.😂
  Έλα εσύ και μη φοβάσαι, θα σε προστατεύσω εγώ, τους έχω όλους για πρωϊνή γυμναστική.😂😂😂

  Καλημέρα.

  208 – Έλα βρε συ που τσίμπησες αμέσως με τον προβοκάτορα.😂

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν, να σου αφιερώσω όλο το άλμπουμ τότε.😊

  Καλή ακρόαση.

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι έγινε στο 210 κι έβγαλε αυτά τα παλαβά στο τέλος; Η Παναγιά θα το έκανε, θα έμαθε φαίνεται πως είμαι άθρησκος.😂
  Για να δούμε τώρα.

  Ωραία ξέχνα τα περί σημασίας της οικονομικής επιστήμης και ας μείνουμε να συζητάμε μια χαρά οικονομικά θέματα όπως παραπάνω με τις απόψεις μας, δεν μας χαλάει αυτό.»
  ΚΑΘΟΛΟΥ!😊

 213. Χρήστος Π. said

  207 Λάμπρο οικονομολόγος είμαι, αλλά δεν μεγαλοποιώ ούτε το τι μπορεί να κάνει η οικονομική επιστήμη σήμερα, ούτε φυσικά ωραιοποιώ τους οικονομολόγους. Με ενδιαφέρει η οικονομία, τα οικονομικά θέματα, θέλω να μελετάω και να μαθαίνω. Δεν παριστάνω ούτε τον άσφαλτο ούτε το θεό. Εσύ μάλιστα φρόντισες να με βγάλεις υπεροπτικά, άσχετο (!) με τα χρηματιστηριακά θέματα -ευτυχώς οι μετοχές μου δεν το ξέρουν 🙂 . Λέγοντας εξωγήινα πράγματα που δεν στέκουν πουθενά, πράγματα που δεν συμφωνούν με καμιά οικονομική λογική, ούτε με βασικούς ορισμούς οικονομικών μεγεθών όπως το ΑΕΠ. Επιμένεις πχ να μην θέλεις, ούτε να καταλάβεις ούτε να μάθεις τι δείχνει και πώς μετράται το ΑΕΠ. ΔΕν σου αρέσει η αλήθεια, άρα η αλήθεια είναι άλλη.

  Ναι είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι η Τουρκία έχει 60% πληθωρισμό και οι ΗΠΑ 8% επειδή η Αμερική εξάγει το … πληθωρισμό της στη Τουρκία!! (Γιατί όχι στο Καζακστάν ή στη Νέα Ζηλανδία;) Δεν μεταφέρεται ένας πληθωρισμός στο εξωτερικό επειδή το νόμισμα της χώρας που τυπώνει είναι διεθνές μέσο συναλλαγών! Υποτιμάται το νόμισμα της χώρας με το μεγαλύτερο πληθωρισμό. Αν η Τουρκία δεν τύπωνε χρήμα κάργα ΔΕΝ θα είχε πληθωρισμό ό,τι και να έκανε η Αμερική στο δικό της νόμισμα, είτε είναι μέσοι διεθνών συναλλαγών . Δεν υπάρχει μηχανισμός, ούτε λογική για να συμβούν αυτά που λες. Τέλος. Δεν θέλεις να συμφωνήσεις, μην συμφωνείς. Έχει για την οικονομία και την έννοια της απόδειξης τελέιως επιφανειακές απόψεις και να δεις απόδειξη δεν θα την καταλάβεις γιατί μπλέκεις τα αίτια ενός φαινομένου με τα αποτελέσματά του.

  Στην καφενειακή και συνωμοσιολογική οικονομική λογική σου περί συμφερόντων που βάζουν ή δεν βάζουν ό,τι θέλουν στο ΑΕΠ, μπλέκεις και εμένα φυσικά που σου κρύβω αποδείξεις και δεν τις φέρνω εδώ για να στηρίξω τα επιχειρήματά μου. Πόσο χρόνο έχω να σου κάνω φροντιστήριο νομίζεις; Αν θέλεις να δεις όσα λέμε και ποιός έχει δίκιο πχ, ας έμπαινες στις ιστοσελίδες των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Τουρκίας, να δείς τις ποσοστιαίες μεταβολές στο Μ1, Μ2, Μ3, Μ4, στη νομισματική βάση και να καταλάβεις γιατί έχω δίκιο και λες κοτσάνες περί πληθωρισμού. Συζήτηση κάνουμε όχι ιδιάιτερα.

  Ο ρόλος του χρήματος σαν μέσο συναλλαγών, το πώς μπορείς να τυπώνεις χρήμα και να αλλάζεις τιμές και σχετικές τιμές χωρίς να μεταβάλλεται η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η διαφορά μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών μεγεθών, η διαφορά μεταξύ «παράγω προϊόν» και «τυπώνω χρήμα» επίσης δεν σου είναι κατανοητά. Πού να μπω και στις σχέσεις αυτών των δύο, κάτι που είναι σημείο τριβής μεταξύ μονεταριστών και κεϋνσιανών….

  Για τον Κρούγκμαν, μήπως θέλεις να σου φέρω και τα επιστημονικά άρθρα; Τα μαθηματικά οικονομικά μοντέλα; Τις διαφορικές εξισώσεις; Τις στατιστικές και οικονομτερικές αναλύσεις; Βρες τα εσύ ή βρες αυτά που αποδεικνύουν το αντίθετο! Μιας και χρειάζεσαι αποδείξεις δηλαδή, αφού η οικονομική λογική σού λείπει παντελώς. Βλεπεις να καταρρέουν οικονομίες γιατί δεν έχουν το νόμισμά τους μέσο διεθνών συναλλαγών ή είδες την αμερικανική οικονομία να μην γιγαντώνεται την εποχή που το δολλάριο δεν ήταν τέτοιο μέσο; Θα καταρρεύσει τώρα με τη παραγωγική βάση και παραγωγικότητα που έχει;

  Θέλεις να πιστεύεις ότι μια οικονομία σαν το Λουξεμβούργο ή τη Ζιμπάμπουε ή τη Νιγηρία, ζει με αέρα πατέρα και αυτό είναι δυνατό να συμβαίνει εσαεί μάλιστα; Θεωρείς αέρα την επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών είτε είναι τραπεζικές υπηρεσίες, είτε είναι κούρεμα στη γειτονιά σου; Θεώρησέ το.Πίστευέ το. Έχεις λάθος, ζεις σε φανταστικό κόσμο. Μπορεί να πιστεύεις και στους ερπετόμορφους Ρότσιλντ που ελέγχουν την οικονομία μας, και αυτό διδάσκεται από άσχετους ψεκασμένους λαϊκιστές στο διαδίκτυο με παρόμοια υπεροψία και κριτική στους πουλημένους οικονομολόγους.

  Δεν σε βασανίζω άλλο. Είσαι παντού λάθος. Ούτε η Παναγία ούτε ο Αλλάχ σε σώζουν… Οτιδήποτε λες για οικονομία κυμαίνεται από λαϊκισμός έως πλήρη άγνοια. Πίστευε κι εσύ το ίδιο για μένα, όλοι θα ζήσουμε.

  ΥΓ (Αν πριν 3 περιπου χρόνια που σας είχα γράψει έρχεται μεγάλος πληθωρισμός αγοράστε χρυσό, με είχες ακούσει, κάτσε και υπολόγισε με λίγα χρήματα τι κέρδη θα είχες. Έτσι για να δεις και μια λάθος πρόβλεψη από μένα 🙂 🙂 🙂 Ακόμα δε, δεν επιβεβαιώθηκα πλήρως. Ο πληθωριοσμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ανέβει και αλλο, και χωρίς πόλεμο. Η νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε για να σωθούν τα κρατικά ομόλογα και δημόσια χρέη θα δημιουργεί πληθωρισμούς).

 214. Xρηστος Π. said

  208 🙂 🙂 Μου αρέσει που κρίθηκε σκόπιμη η διάψευση 🙂

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – Mια χαρά απαντάς χωρίς να απαντάς, το έχω δεί πολλές φορές το έργο από μικρός ακόμη στα συνδικάτα. κι έμαθα. Εγώ πάντως σου παρουσίασα στοιχεία δεν σ΄ έβαλα να ψάξεις.😊

  «Αν η Τουρκία δεν τύπωνε χρήμα κάργα ΔΕΝ θα είχε πληθωρισμό ό,τι και να έκανε η Αμερική»
  Εγώ σου το έφερα παράδειγμα, γιατί και Αμερική, αναλογικά κόβει κατά πολύ περισσότερο χρήμα, χωρίς να έχει την αναπτυξιακή δυναμική της Τουρκίας, αλλά έχει το 1/10 του πληθωρισμού της. Εσύ ονόμασέ το όπως θέλεις αυτό, εγώ το λέω οικονομική απάτη και στρατιωτική επιβολή.
  Είναι τόσο βολικό να ονομάζουμε δικτάτορες όσους δεν μας κάνουν, κι ας εκλέγονται με καλύτερες συνθήκες από τις ΗΠΑ που πρόσφατα ψήφισαν και τα δέντρα.
  Όλα από μας τα πήραν οι πούστηδες.😊

  «Αν πριν 3 περιπου χρόνια που σας είχα γράψει έρχεται μεγάλος πληθωρισμός αγοράστε χρυσό, με είχες ακούσει, κάτσε και υπολόγισε με λίγα χρήματα τι κέρδη θα είχες.»

  Εγώ αυτό το είχα γράψει από το 14, (ρώτα και τον Gee) και δεν είμαι οικονομολόγος. Τότε ή τον επόμενο χρόνο, ήταν που έλεγα πως θα γίνει π.π γιατί δεν βγαίνει αλλιώς η χρηματιστηριακή φούσκα, κι από τότε άρχισαν να με λένε γραφικό. Τώρα το λένε και οι μεγάλοι γραφικοί του κόσμου, αλλά δεν τους λένε έτσι αυτοί που έλεγαν εμένα,😂 θα δείξει.

  Λοιπόν ΤΕΛΟΣ από μένα. Σε περιμένω στην σύναξη, έλα και μη φοβάσαι τους μπράβους του Σαραντάκου, δεν είναι από την γυμναστική φουσκωτοί.😂

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Έχεις λάθος, ζεις σε φανταστικό κόσμο. Μπορεί να πιστεύεις και στους ερπετόμορφους Ρότσιλντ που ελέγχουν την οικονομία μας, και αυτό διδάσκεται από άσχετους ψεκασμένους λαϊκιστές στο διαδίκτυο με παρόμοια υπεροψία και κριτική στους πουλημένους οικονομολόγους.»😂😂😂

 217. ΣΠ said

  215 εκλέγονται με καλύτερες συνθήκες από τις ΗΠΑ που πρόσφατα ψήφισαν και τα δέντρα.

  Λάμπρο, εσύ, που επιμένεις στις αποδείξεις, έχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό;

 218. Παναγιώτης Κ. said

  @206. Όταν συμφωνούμε πολύ με κάποιον που μιλάει λέμε «να αγιάσει το στόμα σου»
  Πρέπει να το διευρύνουμε και να λέμε ή να γράφουμε: «να αγιάσει το χέρι σου» που πληκτρολόγησε ! 🙂

 219. Παναγιώτης K. said

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον διάλογο.
  Τον παρακολουθώ διότι φλέγομαι από την επιθυμία να καταλάβω τι είναι τελικά το χρήμα.
  Είμαι πεπεισμένος ότι πάνω σε αυτό το χαρτί που λέγεται χαρτονόμισμα «αποτυπώνεται» πίστη δηλαδή πεποίθηση ότι μπορεί μέσω αυτού να πετύχουμε κάποια πράγματα εξυπηρετικά για τον ανθρώπινο βίο. Η ίδια η πράξη μας βεβαιώνει ότι επιτυχώς παίζει αυτό τον ρόλο.
  Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια ευφυή σύλληψη του ανθρώπου.
  Όταν όμως πτώχευσε η LB και βγήκε τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αν θυμάμαι καλά έδωσε 400 δις από το ταμείο του κράτους (κάπως έτσι το είχα καταλάβει) τότε άρχισα να μου δημιουργούνται απορίες.
  Όπως απορίες μου δημιουργούνται και τώρα. Με δημόσιο χρέος 120% επί του ΑΕΠ η Ελλάδα χρεοκόπησε. Τώρα που είναι 200% τι συμβαίνει;
  Το δημόσιο χρέος όλων των χωρών αυξάνει ακαταπαύστως.
  Είναι φυσιολογική κατάσταση αυτή;
  Ο Πούτιν αξιώνει να τον πληρώνουν σε ρούβλια για αυτά που πουλάει. Παραφρόνησε; Δεν νομίζω.
  Προσπαθώ να καταλάβω γιατί π.χ η Βρετανία όταν ήταν στην ΕΕ δεν είχε νόμισμα το ευρώ.
  Οι ισοτιμίες των διαφόρων νομισμάτων πως καθορίζονται.
  Να μη νομισθεί ότι τα ερωτήματα αυτά δεν τα έθεσα στους καθ΄ύλην αρμόδιους δηλαδή σε οικονομολόγους.
  Τα έθεσα αλλά ακόμα περιμένω.
  Απαντήσεις μάλλον δεν πρόκειται να πάρω.
  Το πολύ-πολύ κάποιος θα μου πει : Μη ρωτάς τι είναι χρήμα. Να αρκεστείς σε αυτά που κάνει το χρήμα.
  Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι αν…ο Στουρνάρας ξέρει…

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  218:Χαίρομαι, Παναγιώτη, επειδή σε εκτιμώ πολύ. 😊

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 – Όχι, μου είπαν πως θα βγούν μετά τις αποδείξεις για επέμβαση του Πούτιν στις εκλογές του 16, και μετά τις αποδείξεις για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μέχρι τώρα, οι μόνες αποδεδειγμένα ανόθευτες εκλογές, ήταν της Αιγύπτου που πήρε ο Σίσι 92%, ούτε δικτάτορας να ήταν, αλλά φυσικά, εκεί έλαμψε η δημοκρατία, ο κυρίαρχος αιγυπτιακός λαός, έκανε την εκλογή του.

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – «Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια ευφυή σύλληψη του ανθρώπου.»
  Εξαρτάται πώς ορίζεις την ευφυία, αν είναι ως επιβολή ελέγχου στους πολλούς από μιά χούφτα ανθρώπους χωρίς βία, είναι ευφυέστατη.

  «Όπως απορίες μου δημιουργούνται και τώρα. Με δημόσιο χρέος 120% επί του ΑΕΠ η Ελλάδα χρεοκόπησε. Τώρα που είναι 200% τι συμβαίνει;»
  Έλα μου ντέ; Θα ξέρει η Παναγιά η οικονομολόγα.😂

  «Το δημόσιο χρέος όλων των χωρών αυξάνει ακαταπαύστως.
  Είναι φυσιολογική κατάσταση αυτή;» Φυσιολογικότατη!

  «Ο Πούτιν αξιώνει να τον πληρώνουν σε ρούβλια για αυτά που πουλάει.Παραφρόνησε;»
  Απ΄ό,τι λένε τα δυτικά ΜΜΑ, έχει παραφρονήσει, ε για να το λένε, έτσι θα είναι.

  «Προσπαθώ να καταλάβω γιατί π.χ η Βρετανία όταν ήταν στην ΕΕ δεν είχε νόμισμα το ευρώ.»
  Γιατί οι Άγγλοι ελέγχουν τον κόσμο, δεν είναι ηλίθιοι.

  «Οι ισοτιμίες των διαφόρων νομισμάτων πως καθορίζονται.’
  Με θεϊκή παρέμβαση.😂 Μπές στο Forex των νομισμάτων να δείς πώς. Της τρελής το σύστριγγλο γίνεται κάθε στιγμή, μέρα νύχτα για 24 ώρες χ 5 μέρες την εβδομάδα. 1,5τρις συναλλαγών την ημέρα μόνο εντός χρηματιστηρίων (γιατί όπως είπα κι έχω αναρτήσει ίσα με 4 φορές από παλιά την δημοσιευμένη έκθεση της Ε.Ε, ΤΟ 70% των συναλλαγών, γίνεται εκτός) κι ας λέει ο Χρήστος για μονεταριστικά και κεϋνσιανά οικονομικά μοντέλα, στο χρηματιστήριο καταρρέουν όλα τα οικονομικά συστήματα και το ξέρει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, αλλά σαν δογματικός, αρνείται να το παραδεχτεί, γι΄αυτό και προσπέρασε τα 4 τετράκις που είπα, την γνωρίζει πολύ καλά αυτή την μαύρη τρύπα, αλλά αν την παραδεχτεί, αναιρεί την σχολή του και φυσικά τον εαυτό του.

  «Να μη νομισθεί ότι τα ερωτήματα αυτά δεν τα έθεσα στους καθ΄ύλην αρμόδιους δηλαδή σε οικονομολόγους.»
  Εγώ να δείς σε πόσους τα έχω θέσει από το 1980 που ασχολούμαι με το χρηματιστήριο, μέχρι που διάβασα το 94 τον Κοστολάνι (δεν υπήρχε και το διαδίκτυο τότε, άντε να βρείς πληροφορίες) και πήρε στροφή το μυαλό μου και μετά το κάζο του 99 εδώ και σ΄όλο τον κόσμο, έπαψα να τους λαμβάνω υπόψιν για τις συναλλαγές μου.

  «Τα έθεσα αλλά ακόμα περιμένω.» Μην είσαι ανυπόμονος, σε καμιά 500ριά χρόνια θα πάρεις απάντηση.😂
  Απαντήσεις μάλλον δεν πρόκειται να πάρω.

  «Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι αν…ο Στουρνάρας ξέρει…» Άμα δεν ξέρει αυτός, τι ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ είναι.😂

  Να ξεκαθαρίσω κάτι αν και είναι γνωστό, δεν υποτιμώ τους οικονομολόγους γενικά, (και ειδικά τον Χρήστο που τον συμπαθώ κι ας είναι βασιλόφρον😂) ως άσχετους που είπε ο Χρήστος, όπως και κανένα επιστήμονα κι εσύ το ξέρεις πολύ καλά αυτό. Απλά, μετά από 40 χρόνια ενασχόλησης και 30 ενεργά με το χρηματιστήριο, γνωρίζω πολύ καλά μερικά πράγματα, κυρίως για τις μετοχές αλλά και τα παράγωγα.
  Το 2007 αντιλαμβανόμενος την φούσκα που είχε δημιουργηθεί πάλι στο Χ.Α, πούλησα όλες τις μετοχές μου (τυχαία) 15 μέρες πρίν το πρώτο κράχ στις ΗΠΑ βγάζοντας 150,000 σε τρείς μήνες. Μετά τα χρηματιστήρια πήραν τον μεγάλο κατήφορο κι εγώ απείχα. Το 2008 είχαν αρχίσει να φυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες για διαδικτυακό forex, και είπα να δώ τι είναι αυτό. Μέχρι το 2010 έκανα 5 σεμινάρια, τα δύο τα πλήρωσα από 500 ευρώ, σ΄αυτά τα δύο μου έδειξαν τον χαμό που γινόταν στον κόσμο, και τότε κατάλαβα τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

  Αυτό είναι καλό για όποιον θέλει να επενδύσει, αλλά ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ για τις ευάλωτες οικονομίες, γιατί μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν από τα μεγάλα φάντς, ανεβάζοντας τις τιμές των μετοχών άρα και την οικονομία, μόνο που με την απότομη απόσυρσή τους, η οικονομία εύκολα καταρρέει, κάτι που έγινε με την ανατολική Ασία το 1997 και μετά στην δύση το 1999. Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, είναι εξαρτημένες από το χρηματιστήριο, τα κεφάλαια που διακινούνται σ΄αυτά, στην πλειονότητά τους, ανήκουν σε δυτικά φάντς και σε δυτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που είναι τα μεγαλύτερα φαντς μια και επενδύουν πάνω από 30 τρι$.
  Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι της δύσης εν αγνοία τους, υπονομεύουν τους εργαζόμενους του υπόλοιπου κόσμου. Μετά οι κομμουνιστές περιμένουν ταξική συνείδηση.😂
  Το απόλυτο χάος όμως, το είδα στο trade των παραγώγων και του συναλλάγματος, κι όταν άρχισα να ψάχνω, είδα πως η Nτόυτσε μπάνκ, ήταν βουτηγμένη στα παράγωγα 60τρις, (όπως κι άλλες δυτικές τράπεζες) 15 φορές το γερμανικό ΑΕΠ, αυτός ήταν κι ο λόγος που έσφαξαν την Ελλάδα κι έστειλαν άψαλτο τον Γιωργάκη όταν είπε για δημοψήφισμα για το ευρώ (λές και ζούμε σε δημοκρατία στην Ε.Ε) και δεν την έσωσαν. Δεν ήταν πρόβλημα το χρέος, αλλά οι επενδυτικές «αγέλες» μυρίστηκαν «αίμα» στο ευρώ (ό,τι έκανε ο Σώρος με την στερλίνα) κι αν δεν έπιναν το αίμα της Ελλάδας, θα έπιναν της Ε.Ε που θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος.
  Για να μη μακρυγορήσω άλλο, αυτός ήταν λόγος που μας ξέσκισαν κι όχι για τις μαλακίες που λέγανε οι περισσότεροι οικονομολόγοι, πως ξοδεύαμε περισσότερα απ΄όσα παράγαμε και το μοσχαροβούβαλο με το ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.

  Από οικονομία δεν ξέρω τίποτε και δεν θέλω να μάθω, απαντήσεις στα παράδοξα που παρατηρώ (όπως αυτά που ρώτησα τον Χρήστο) απάντηση δεν πήρα ΠΟΤΕ.

  Για μετοχές και trade όμως, ξέρω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, όποιος νομίζει πως δεν ξέρω, εδώ είμαι.😊

 223. ΣΠ said

  221
  Δεν έχεις αποδείξεις λοιπόν. Άρα και συ κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς τους άλλους. Δογματίζεις.

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – Δεν ξέρω μπορεί, εγώ νομίζω πως όχι, αλλά για να το λες εσύ, έτσι θα είναι.

 225. Πέπε said

  113 > Για το άρθρο δεν έχω να πώ κάτι, μάλλον νερόβραστο είναι με ευσεβείς πόθους
  136 > σε θεωρώ ένα από τα λίγα ανοιχτά μυαλά του ιστολογίου, και γι΄αυτό ενοχλούμαι από την μετεμφυλιακά επηρεασμένη ματιά σου στα γεγονότα της Ουκρανίας, δηλαδή ό,τι κάνουν κι οι περισσότεροι εδώ μέσα (αλλά και έξω).
  αυτ. > αν εξακολουθείς να πιστεύεις σε […], δεν μπορώ να κάνω κάτι, ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ λέει ο λαός, κι εγώ αυτό κάνω.
  159 > Να ξέρεις ένα πράγμα […] Σ’ αφήνω να βρεις […]
  170 > δεν χρειάζεται καμία βαθιά γεωπολιτική ανάλυση για να το διαπιστώσει κανείς, μια απλή αδογμάτιστη μάτια, είναι αρκετή.
  180 > Όπως σου δείχνω πιο πάνω, στέκει και παραστέκει ή μάλλον, ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΣΤΕΚΕΙ, δεν ξέρω μόνο αν θα το δείς.
  αυτ. > Στο είχα πεί και παλιά
  αυτ. > Μα αυτό δεν λέω τόσα χρόνια
  αυτ. > Σου είπα να σοβαρευτείς
  αυτ. > Αλήθεια τώρα, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ;
  210 > Οικονομολόγος είσαι βρέ; […] Εμ τώρα εξηγούνται εύκολα όλα😂 λέω κι εγώ, τόση δογματική σκέψη σε απλά μετρήσιμα πράγματα!
  αυτ. > Κλασική απάντηση οικονομολόγου που δείχνει την πλήρη άγνοια της χρηματιστηριακής λειτουργίας και πόσο επηρεάζει χαοτικά τις οικονομίες των χωρών.
  αυτ. > Σου εξήγησα…
  222 > Εξαρτάται πώς ορίζεις την ευφυία, αν είναι ως επιβολή ελέγχου στους πολλούς από μιά χούφτα ανθρώπους χωρίς βία…
  αυτ. > Να ξεκαθαρίσω κάτι αν και είναι γνωστό, δεν υποτιμώ τους οικονομολόγους γενικά, (και ειδικά τον Χρήστο […])

  Κι ένα ακόμα που δεν το βρίσκω, θα είναι σε άλλη ανάρτηση: «στην επόμενη σύναξη θα σου εξηγήσω…»

  Τι ζούμε ρε πστ!

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 τέλος – Τα καλύτερα, μακράν τα πιο συναρπαστικά αναγνώσματα για την τουαλέτα.😄 Αλλά, σαν πολλές φορές δεν πηγαίνεις; Τι τρώς ρε μεγάλε;😂

  Καλημέρα

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  225: Χαρά στην υπομονή σου, ρε φίλε! Πρωτον, να τα διαβάσεις προσεκτικά και, δευτερον, να αποδελτιώσεις τα πιο «κουφά». Ήρωας! 🏋️🏆😂

 228. Φώτης said

  Γενικά το να λέμε ότι το Αζόφ και οι Ουκρανοί έχουν σχέση σήμερα με Ναζί είναι περίπου τόσο γραφικό όσο και αυτό που έλεγαν μερικοί παλιότερα ότι η κυβέρνηση Συριζα ήταν ακροδεξιά επειδή συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
  Αυτού του είδους η προπαγάνδα ακούγεται μόνο στη Ρωσία και στην Ελλάδα. (Στην ακροδεξιά Αμερική φερειπείν λένε άλλα οπως πχ ότι ο Πουτιν είναι προστάτης του χριστιανισμού και ότι στη Ρωσία δεν έχει ομοφυλόφιλους – αυτά τους αρέσει να ακούν εκει πέρα).
  Το ότι τα «ναζιστικά» ακούγονται μόνο στην Ελλάδα οφείλεται στο πόσο βαθιά χωμένη είναι η ρωσική πρεσβεία και οι πράκτορές της στα ελληνικά κοινωνικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά δίκτυα.
  Αυτό εξηγεί και το γιατί η Ζαχάροβα φαίνεται να εκνευρίστηκε ειδικά για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελληνική κυβέρηση. Προφανώς της χάλασε η προπαγανδιστική σούπα.

  https://www.kathimerini.gr/world/561799129/to-tagma-azof-kai-i-ithiki-anavlitikotita-tis-dysis/
  https://www.protagon.gr/themata/oi-apelaseis-rwswn-kataskopwn-exoun-paraskinio-44342478174

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  228:Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολύ κόπο η ρωσική πρεσβεία, προκειμένου να προπαγανδίσει τις ρωσικές θέσεις στη χώρα μας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας είναι ανέκαθεν ρωσόφιλο, από τις εποχές ακόμα του «ξανθού γένους» και του Ρωσικού κόμματος, του κόμματος που είχε ευρύτερη λαϊκή βάση από το Αγγλικό και το Γαλλικό κομμα. Άλλη μία ελληνική «ιδιαιτερότητα»η ρωσοφιλία.

 230. Φώτης said

  229 – Ναι συμφωνούμε!
  Απλά ήθελα να καταδείξω τα εξής:

  – Ότι η ρωσική προπαγάνδα ειναι στοχευμένη. Εδώ πασάρουν τα περι «αποναζιστικοποίησης» γιατί αυτό θέλουν να ακούσουν τα ευήκοα ώτα.
  Στους αλτ-δεξιούς ημιπαράφρονες των ΗΠΑ που βλέπουν ΦΟΞ και ΟΑΝ πασάρουν άλλα. Αλλιώς η συνταγή της προπαγάνδας δε θα δούλευε τόσο καλά.

  – Ότι το γεγονός ότι η Ρωσία αντέδρασε έντονότερα στις άπελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα οφείλεται ίσως στο ότι τα δίκτυα πρακτώρων τους που υπάρχουν εδώ ήταν/είναι πιο πυκνά

 231. ΣΠ said

  224
  Το λένε τα πράγματα, όχι εγώ. Εγώ απλώς τα περιέγραψα.

 232. # 229

  Μόλις διορίστηκε ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στομιστολόγιο, βέβαια, άκουσε ου-κρανία και σου λέει εδώ είμαστε !

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  231 – Ε τότε θα είναι έτσι όπως το λένε τα πράγματα, αυτά ξέρουν καλύτερα.

 234. Παναγιώτης Κ. said

  Έχω την εντύπωση ότι συχνά-πυκνά ο πολιτικός λόγος, οποιασδήποτε απόχρωσης, παίρνει διαζύγιο από τη λογική. Το μείζον εξομοιώνεται με το έλασσον και το ισχυρά ενδεχομενικό με το ασθενώς ενδεχομενικό.
  Η συνωμοσιολογικού τύπου υποθέσεις επειδή συνήθως είναι προσωπικού χαρακτήρα, γίνονται «παιδιά» του συνωμοσιολογούντος ο οποίος τα «αγαπάει» και τα «υπερασπίζεται». Συμπερασματικώς, πίσω από διάφορες στάσεις οπαδικού χαρακτήρα κρύβεται η άγνοια των γεγονότων, κρύβεται ένα «αν» καθώς και παρωχημένες ερμηνευτικές θεωρίες . Εκεί κοντά βρίσκονται και οι κάθε λογής φανατισμοί.
  Δεν θα κουραστώ να το λέω: Ο πολίτης δεν έχει λόγους να σύρεται πίσω από τον πολιτικό και να διακινεί την κομματική αντζέντα. Να είναι…εκλεκτικιστής. Αυτό νομίζω ότι είναι το συμφέρον του ως πολίτης. Υπογραμμίζω το πολίτης.
  Το γεγονός ότι ψηφίζουμε κάποιο κόμμα δεν αποτελεί λόγο να «φορτωθούμε» και τα ανομήματά τους. Άλλη είναι η δική τους δουλειά και άλλη η δική μας!
  Παρατηρώ συζητήσεις σε συντροφιές όπου ο άλλος αν δεν σε ξέρει, προσπαθεί να σε κατατάξει και να βάλει μετά εναντίον της ιδεολογίας που θεωρεί ότι έχεις. ( είναι σαν αυτό που έχουμε αναφέρει και γελάμε… «το οποίο σκουλήκι»…)
  Οι παραπάνω γενικές σκέψεις μου γεννήθηκαν καθώς διαπιστώνω την ευκολία με την οποία εκτοξεύονται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εναντίον όποιου δεν μας αρέσει. Και δεν μας αρέσει γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες!
  Αρχίζουν μετά τα διάφορα του τύπου, ναζιστής, σταλινικός, φασίστας, νεοφιλελεύθερος ( αυτό ως απαξία το έχω αντιληφθεί) και πολλά άλλα…
  Ένα πατέρας στην παρέα, γεμάτος καμάρι παίνεψε το γιό του ότι είναι «αντίφα». Ευτυχώς όμως η μαθηματική ιδιότητα του πατέρα τον έκανε να το σκεφτεί όταν κάποιος της παρέας του είπε πολύ ήρεμα: Ο γιός σου διαθέτει κάποια…ανώτερη συνείδηση οπότε ανεβάζει τον εαυτό του στο βάθρο του κριτή;
  Καλής προαίρεσης και οι δύο συνομιλητές.
  Ο πατέρας δεν ξαναμίλησε για το…προσόν του γιού του.

 235. gbaloglou said

  Ενδιαφέρον πάντως ότι ο εδώ Ισραηλινός αναλυτής … δεν λέει τίποτα περί Τάγματος Αζόφ ή (απο)ναζιστικοποίησης της έρμης της Ουκρανίας…

 236. Πέπε said

  229

  > Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας είναι ανέκαθεν ρωσόφιλο, από τις εποχές ακόμα του «ξανθού γένους» και του Ρωσικού κόμματος…

  Δηλαδή από τις εποχές που κανείς δεν ήξερε τους Ουκρανούς ως κάτι διαφορετικό. Εποχές οι οποίες φτάνουν μεχρι αρκετά πρόσφατα. Εγώ είχα προγόνους από την παροικία στην Οδησσό οι οποίοι πάντα ανέφεραν Ρωσία και Ρώσους, ποτέ δεν είχε γίνει λόγος για κάτι άλλο.

 237. ΣΠ said

  235
  Ουσιαστικά λέει το αυτονόητο. Ότι κάθε χώρα (πρέπει να) παίρνει θέση σε κάθε τέτοια περίπτωση ανάλογα με τα συμφέροντά της χωρίς να την απασχολεί το «ηθικό» μέρος. Αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα για τους πολίτες ως άτομα.

 238. Παναγιώτης Κ. said

  235. «Μανιφέστο» εθνικής επιβίωσης…

 239. Αγγελος said

  Παναγιώτη Κ (219), στο ερώτημα «γιατί η Βρετανία όταν ήταν στην ΕΕ δεν είχε νόμισμα το ευρώ» η απάντηση είναι μάλλον απλή: η Βρετανία δεν ήθελε, καλώς ή κακώς, να απεμπολήσει τη νομισματική της κυριαρχία — και αυτό βέβαια ταιριάζει με την όλη της νοοτροπία, του απομονωμένου νησιού, που θέλει μεν κατ’αρχήν παγκοσμίως ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ελεύθερο εμπόριο, δύσκολα όμως δέχεται να εκχωρήσει σε ευρύτερη οντότητα οποιοδήποτε στοιχείο της ανεξαρτησίας της — γι’ αυτό και τελικά, είχε δεν είχε, έφυγε από την ΕΕ, αφού φρέναρε όσο μπορούσε οποιεσδήποτε προσπάθειες (π.χ. Σένγκεν) στενότερης ένωσης.
  Η δική μου απορία είναι γιατί η Δανία, που έτσι κι αλλιώς είχε νόμισμα προσδεδεμένο στο μάρκο, εξασφάλισε από την αρχή, και όντως άσκησε και ασκεί ως τώρα, το δικαίωμα να μη συμματάσχει στη Νομισματική Ένωση, επωμιζόμενη έτσι εξ ολοκλήρου το βάρος της στήριξης του νομίσματός της.

 240. Αγγελος said

  Πέπε (236), νομίζω πως η Οδησσός ποτέ δεν ήταν ουκρανική. Εξαρχής ήταν νεορωσική — πόλη που ιδρύθηκε από τη Μ. Αικατερίνη σε εδάφη που είχαν πρόσφατα κατακτηθεί και που κατοικήθηκε από πληθυσμούς από όλα τα μέρη της Αυτοκρατορίας αλλά και από πάρα έξω, ρωσικούς φυσικά κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο (π.χ. την ανθηρή ελληνική παροικία).
  Αυτό φυσικά δεν δικαιολογεί τις όποιες σημερινές ρωσικές βλέψεις επ’ αυτής!

 241. Παναγιώτης Κ. said

  @239. «δεν ήθελε, καλώς ή κακώς, να απεμπολήσει τη νομισματική της κυριαρχία».
  Μα ακριβώς τη νομισματική κυριαρχία έχω υπόψη μου την οποία δεν ήθελαν να απεμπολήσουν όπως πολύ σωστά έγραψες. Άρα, κάτι ξέρουν και κάτι καταλαβαίνουν περισσότερο από… μένα για το πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα να μπορεί να κόβει νόμισμα.

  Δεκαετία του ΄70 σε παρέα.
  -«Κόβει» δραχμές η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τρέχοντα πιεστικά οικονομικά προβλήματα.
  -(εγώ) Μα αυτό δεν σημαίνει άνοδο του πληθωρισμού;
  -Όχι διότι αυτό το …αυθαίρετο χρήμα μπορεί να το μαζέψει σε ένα μήνα, να το καταστρέψει και…ούτε γάτα ούτε ζημιά!

  Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι μπορώ να…κατακτήσω σε αυτή τη φάση της ζωής μου τις διάφορες οικονομικές θεωρίες και λειτουργίες.
  Μπορώ όμως να καταλάβω αν στο ζήτημα του χρήματος μου πούνε…πέντε βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία του.
  Αφού π.χ καταλαβαίνω ότι » ένα αξιωματικό σύστημα πρέπει να είναι συνεπές, πλήρες και ανεξάρτητο» γιατί να μην υπάρχει κάτι ανάλογο και για αυτή τη θεμελιώδη λειτουργία των κοινωνιών.
  Ζητάω πολλά; 🙂

 242. gbaloglou said

  237 Ναι, και υπεραμύνεται της απόφασης της Ισραηλινής κυβέρνησης να μην υποστηρίξει αναφανδόν την Ουκρανία … παρά την προς αυτήν υποστήριξη του λαού: ο λαός του Ισραήλ, οι Εβραίοι του Ισραήλ, υπέρ ενός ‘ναζιστικού’ καθεστώτος;;;

 243. Νίκος said

  #230 Για τα δίκτυα αυτά θα μάθουμε τις επόμενες βδομάδες. Κάποιοι είναι ήδη σε πανικό γιατί γνωρίζουν ότι θα αποκαλυφθεί ο λόγος που ενεργούσαν αποσταθεροποιητικά και δεν είναι απλά ή αποκλειστικά ιδεολογικός.

  #234 Να αγιάσει το πληκτρολόγιό σου.

 244. Yiannis Nakos said

  Όσο εξακολουθεί ο παραλογισμός του πολέμου, όλο και πιο αδύναμος εμφανίζεται ο μηχανισμός αποτροπής εγκληματικών ενεργειών… Άραγε πόσο ακόμα φίλε μου θα πνέει στον άνεμο η απάντηση ; Θα ακουστεί επιτέλους το μήνυμα του Bob Dylan, των Kansas, Pink Floyd, του «Άνθρωπε Αγάπα»;;;
  Αναμένουμε με ταπεινότητα και θυμό!!! Απλώς μου βγήκε κάπως … τραγουδιστά! https://www.youtube.com/watch?v=ZE80WrutnKQ

 245. skol said

  Θέλουμε τη δανειακή σύμβαση, αλλά όχι το μνημόνιο. Είμαστε με την Ουκρανία, αλλά όχι με τους «Αζόφ».
  Εδώ το «Αζόφ» από πρόφαση για τους ισαποστάκηδες(δογματικούς, πουτινάκια κλπ) αναβαθμίζεται σε φάρμακο ελευθερίας. Λίγο πικρό αλλά θα το πιούμε για το καλό της Ουκρανίας.

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποψιάζομαι ότι οι Ντράγκιδες θα το έχουν αναμμένο το δικό τους κλιματιστικό· το δικό μας θα είναι σβηστό. Είναι εξοργιστικοί αυτοί οι τύποι της ελίτ, όταν χρησιμοποιούν πρώτο πληθυντικό πρόσωπο αναφερόμενοι σε θυσίες. Και ακόμα πιο εξοργιστικοί εμείς, που τους ακουμε αδιαμαρτύρητα και συντασσόμαστε μαζί τους, λες και έχουμε κοινά συμφέροντα.

 247. Παναγιώτης K. said

  Ας έχουν αναμμένο το κλιματιστικό τους οι Ντράγκιδες. Φτάνει να παίρνουν σωστές αποφάσεις.
  Εδώ που τα λέμε, αν κρυώνει ή σκάει από τη ζέστη ή πεινάει αυτός που δουλειά του είναι να οδηγεί σωστά το…καράβι, δεν είναι ό,τι καλύτερο για να το πηγαίνει σωστά.

 248. Παναγιώτης K. said

  Ο λαός είπε: Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

 249. Γιάννης Κουβάτσος said

  247: Μα αν παίρνανε σωστές αποφάσεις, Παναγιώτη, τότε δεν θα αντιμετωπίζαμε εν έτει 2022 τέτοιες καταστάσεις. Εκτός αυτού, ο ηγέτης θα πρέπει να μοιράζεται την τύχη των πολιτών, αφού μάλιστα οι δικές του επιλογές ή παραλείψεις είναι υπεύθυνες εν πολλοίς γι’ αυτήν την τύχη. Θυμάμαι τον Αλέξανδρο και τον Καραϊσκάκη να χύνουν το νερό, επειδή δεν έφτανε για όλους. Τι συγκρίνω, θα μου πεις… Τουλάχιστον, αυτοί οι νάνοι ηγέτες ας μην προκαλούν, όταν μιλούν για θυσίες που αυτοί δεν πρόκειται να υποστούν.

 250. Παναγιώτης Κ. said

  Ιστορικά πάντως, οι ηγέτες δεν δοκιμάζονταν εξίσου με τους στρατιώτες.
  Για αυτό και οι ηγέτες προστατεύονται, για αυτό και όταν θέλουν να πλήξουν τον αντίπαλο, επιδιώκουν την εξόντωση των αρχηγών.
  Όσο για τον Αλέξανδρο (για τον Καραϊσκάκη δεν το διάβασα)
  να μη ξεχνάμε ότι οι ηγέτες κάνουν διάφορα (ορθώς) για να εδραιώνουν τη θέση τους.
  Τηρουμένων των αναλογιών παρομοίως ενεργεί ο διδάσκων. Κάνει διάφορα που δεν προβλέπονται από τα διδακτικά πρωτόκολλα για να κερδίσει την προσοχή των μαθητών, να εξασφαλίσει την ηρεμία εντός της τάξης. Για αυτό και υπάρχουν καλοί δάσκαλοι, λιγότερο καλοί ή…

 251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ένας φίλος που συζητούμε διευρυμένα για την οικονομική κατάσταση και προς τα πού θα πάει το πράμα, μου έστειλε αυτό το λινκ με τον Βαρουφάκη. Είχα να τον ακούσω από το 2014 και με χαρά μου, είδα πως μετά τις σφαλιάρες του 15, έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του από τότε, αλλά ενώ το γυροφέρνει (στις ερωτήσεις – απαντήσεις) δεν λέει σε τι πραγματικά αντιστοιχεί το χρήμα.

  Το σκέφτηκα πολύ αν πρέπει να το βάλω, δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα, γιατί ουσιαστικά λέει ό,τι έλεγα κι εγώ στον διάλογό μου με τον Χρήστο Π κι ό,τι λέω τόσα χρόνια.
  Φυσικά δεν λέω πως είμαι οικονομολόγος, ποτέ δεν το ισχυρίστηκα, ούτε καν οικονομικός αναλυτής που κάποιοι με έχουν βαφτίσει αυθαίρετα, χρηματιστηριακός ναι θα μπορούσε να είμαι. Απλά ανακάλυψα πως δεν είμαι μόνο εγώ λάθος, δεν ξέρω τι μου γίνεται και ζω σε φανταστικό κόσμο, είναι κι ο Βαρουφάκης, που όσο νάναι, κάτι παραπάνω ξέρει στα οικονομικά από μένα τον οικοδόμο.😂

  Πάντως αξίζει να το δεί κάποιος ανεξαρτήτως τι πιστεύει γι΄αυτόν.

 252. Yiannis Nakos said

  Από την έλλειψη σχολιασμού του 244 βίντεο που παρέθεσα, αντιλήφθηκα το μέγεθος του ενδιαφέροντος του συμμετέχοντος ακροατηρίου … Άκουσα στην συνέχεια με μεγάλη προσοχή τον Γιάνη Βαρουβάκη στο παραπάνω βίντεο χωρίς να διαφωνώ πουθενά στα λεγόμενά του ιδιαίτερα στο χειρισμό των απαντήσεων των θεατών. Ευχαριστώντας τον Λάμπρο που το ανέβασε, θυμήθηκα άλλο ένα τραγουδάκι μου που εξηγούσε διερωτώμενο «που είναι τα λεφτά΄» ωστόσο «έχουμε αρκετά!» δείτε το :https://www.youtube.com/watch?v=cbNuLD32s7o , ενώ θα χαρώ να σχολιάσετε και το προηγούμενο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: