Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πασχαλινά μεζεδάκια και για φέτος

Posted by sarant στο 23 Απριλίου, 2022


Πασχαλινά, μια και αύριο είναι Πάσχα. Και «και για φέτος» επειδή κι άλλες φορές έχω χρησιμοποιήσει παρεμφερή τίτλο, μια και συμβαίνει αρκετά συχνά, τόσα χρόνια που έχουμε το ιστολόγιο, το Πάσχα να πέφτει Κυριακή. Πέρυσι και πρόπερσι το αντίστοιχο άρθρο το είχα τιτλοφορήσει «Κορονολαμπριάτικα» και «Κορονοπασχαλινά», αφού οι γιορτές, ιδίως το 2020, σημαδεύτηκαν από την πανδημία, αλλά φέτος η πανδημία έχει λήξει, ή για να το πω πιο σωστά την  έχουμε λήξει επειδή θέλουμε να λήξει. Και όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, μα παντού. Φίλος πανεπιστημιακός μού έλεγε ότι θα ήθελε να δώσει μιαν ανακοίνωση σε ένα συνέδριο στη Γαλλία, αλλά οι διοργανωτές επιμένουν σε αυτοπρόσωπη παρουσία τουλάχιστον ενός από τους συγγραφείς των ανακοινώσεων. Η διαφορά της Γαλλίας και γενικά της Εσπερίας από την Ελλάδα είναι ότι εδώ βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον αριθμό των πρόσφατων απωλειών και μεταξύ των χωρών της παλιάς ΕΕ στον αριθμό των από καταβολής απωλειών. Αλλά, λέει το αφήγημα, φταίει ότι εμείς μετράμε όλες τις απώλειες.

Αυτά όμως θα τα πούμε άλλη φορά. Ξεκινάμε τώρα τα μεζεδάκια μας με μια μνημειώδη γκάφα του Σκάι σε ένα πρόσφατο άρθρο για ένα από τα πιο συζητημένα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας. 

Όπως βλέπετε, το άρθρο υπόσχεται «φωτογραφίες της ρωσικής ναυαρχίδας πριν βυθιστεί». Και πραγματι, στην πρώτη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, βλέπουμε το ρωσικό πολεμικό να έχει γείρει, να έχει πάρει τη μοιραία κλίση.

Αν όμως προσέξουμε καλά την εικόνα, λιγάκι πιο δεξιά από το «ρωσικό θηρίο» βλέπουμε ένα μικρό πραγματάκι. Τι είναι; Μήπως ρυμουλκό ή πιλοτίνα;

Ρυμουλκό είναι, κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι σκάφος. Αν κόβει το μάτι σας, ή αν μεγεθυνετε τη φωτογραφία, θα δείτε ότι είναι… τρακτέρ!

Τι συνέβη; Απλούστατα, η φωτογραφια είναι φωτοσοπημένη.

Στον επικοινωνιακό πόλεμο που διεξάγεται στο Διαδίκτυο, παράλληλα με τον πραγματικό, η βύθιση του Μοσκβά έδωσε λαβή για αμέτρητα αστεία και μιμίδια.

Ας πούμε, κάποιοι έγραψαν ότι το ηρωικό Μοσκβά πήρε προαγωγή σε υποβρύχιο, ή ότι η Operation Z πέρασε σε δεύτερη φάση, Operation Ctrl-Z.  Και ανάμεσα στα μιμίδια εμφανίστηκε και αυτό που βλέπετε, με ένα τρακτέρ να σέρνει τη ναυαρχίδα, σε μίμηση των (πραγματικών) φωτογραφιών που έδειχναν τρακτέρ να σέρνουν αχρηστευμένα ρωσικά τανκς ή θωρακισμένα οχήματα.

Ο συντάκτης του Σκάι, λοιπόν, αντί να πάρει την αυθεντική φωτογραφία, διάλεξε τη φωτοσοπιά, χωρίς να προσέξει ότι η φωτογραφία είναι πειραγμένη! Άλλο ένα θύμα βατραχιάς, λοιπόν!

[Βατραχιά, η: Όταν (οΘντκ) σοβαροί ειδησεογραφικοί ιστότοποι αντλούν ύλη από τρολοσάιτ τύπου Βατράχι, χωρίς να παίρνουν είδηση ότι πρόκειται για πλάκα]

* Και συνεχίζουμε με Αστερίξ.

Πριν από 6 μήνες περίπου, είχαμε παρουσιάσει στο ιστολόγιο, σε… πανελλήνια πρώτη, την καινούργια περιπέτεια του Αστερίξ, ο Αστερίξ και ο γρύπας.

Πριν από μερικές μέρες, η περιπέτεια κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. Δεν το είχα πάρει είδηση, αλλά είδα ανάρτηση φίλου στο Φέισμπουκ, ο οποίος μάλιστα με ταγκάρισε, όπως λένε, αγανακτισμένος από δυο λάθη που είχε βρει στο πρώτο καρέ του κόμικ, που το βλέπετε εδώ.

Για κάποιο περίεργο λόγο, η Χίμαιρα (Chimère στα γαλλικά) γράφεται… Χείμερα, λες και ετυμολογείται από τη χειμερινή περίοδο, αλλά το χειρότερο είναι που η Άρπυια (Harpie στα γαλλικά) έχει αποδοθεί… Χάρπη!!

Όπως είπα στον φίλο, το λάθος είναι αδικαιολόγητο και ακατανόητο. Κρατάω μια πολύ μικρή επιφύλαξη, διότι δεν έχω πρόχειρο το πρωτότυπο, μήπως και υπάρχει κάποιο λογοπαίγνιο ή κάτι ανάλογο, αλλά μάλλον πρόκειται για λάθος, για ανεξήγητο λάθος.

* Κι άλλο μεταφραστικό, που μου το έστειλε φίλος την περασμένη Παρασκευή ενώ είχε κλείσει το άρθρο της περασμένης εβδομάδας. Στους υποτίτλους της ταινίας Ο Πεταλούδας, που προβλήθηκε στην Ερτφλιξ, όπως μου λέει, πρόσεξε δυο μαργαριτάρια.

Το πρώτο: «The bastards gave you life» (=τα καθάρματα σου έριξαν ισόβια) μεταφράζεται «τα καθάρματα σου χάρισαν τη ζωή»!!!

Τέτοια καθάρματα μακάρι να είχαμε πολλά…

Το δεύτερο, πιο ανώδυνο αλλά εξίσου κοτσανοβόλο: «΅Where do these bugs go» (=πού πάνε αυτά τα ζουζούνια, οι κατάδικοι μαζεύουν πεταλούδες) μεταφράζεται «πού πάνε αυτές οι τσάντες»!

* Κι ένα ακόμα σε υποτίτλους ταινίας, ακόμα πιο χοντρό μαργαριτάρι (κοτζάμ Κοχινόρ θα έλεγε κανείς).

Το περασμένο Σάββατο, προβλήθηκε στην Ερτφλιξ (και στην ΕΡΤ2 νομίζω) μια ταινία του 1976, με τη Ρόμη Σνάιντερ, Φιλίπ Νουαρέ, με τίτλο Μια γυναίκα στο παράθυρό της (Une femme à sa fenêtre).

Είδα κι εγώ μερικές σκηνές, και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα διότι έχει υπόθεση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα -και, περιέργως, την αγνοούσα παντελώς.

Λοιπόν, σε ένα σημείο, μου λέει ένας φίλος που είδε την ταινία ολόκληρη, ενώ βρισκόμαστε στη δικτατορία του Μεταξά, ένας αστυνομικός προσπαθεί να ψαρέψει την πρωταγωνίστρια, και της λέει οτι αυτός που καταζητεί (ο κομμουνιστής Μπούντρος) σπούδασε στή Μόσχα μαζί με τον Ζαχαρία Ντες.

Θα το καταλάβατε βέβαια ότι ο φοβερός νομανσλανδιανός κομμουνιστής Ζαχαρίας Ντες δεν είναι άλλος από τον Ζαχαριάδη, Ζακαριαντές στα γαλλικά!

Να είναι σύμπτωση ότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ταινίες της ΕΡΤ;

* Κι ένα επίσημο μαργαριτάρι, θεσμικό.

Η σελίδα του emvolio.gov.gr προτρέπει τους επισκέπτες:

Δείτε ή προγραμματείστε το ραντεβού για τον εμβολιασμό σας….

Όχι όμως. Φυσικά, το σωστό είναι «προγραμματίστε». Και είναι περίεργο να γίνεται το λάθος σε ένα ρήμα σε -ίζω. Συνήθως, οι στραβογραμμένες προστακτικές σε -είστε ανήκουν σε συνηρημένα ρήματα (*Μιλείστε, *ζητείστε, *παρακολουθείστε).

* Κι ένα μπαγιάτικο μεζεδάκι, μάλιστα διπλά μπαγιάτικο.

Το στέλνει η φίλη μας η ΜΑ, που διάβασε το βιβλίο του Μιχ. Τρεμόπουλου «Τα τρία Ε και ο εμπρησμός του Κάμπελ», απ’ όπου και η φωτογραφία που βλέπετε, από τη σελ. 68.

Ο συγγραφέας παραθέτει σχόλιο της εφημερίδας Μακεδονία (21.5.1927) όπου η φίλη μας ψάρεψε αλλεπάλληλες ταλαιπωρημένες μετοχές: … εφημερίδων … επιζητούντων / υπερθεματιζόντων / διακηρυττόντων.

Άλλη μια ένδειξη ότι η λεγόμενη αγραμματοσύνη δεν ήρθε ούτε με την καθιέρωση της δημοτικής ούτε με το… μονοτονικό, όπως λένε κάποιοι όταν βλέπουν σήμερα ανάλογα λάθη (των πληγέντων περιοχών, ας πούμε).

Και αφού το μεζεδάκι αυτό έχει ηλικία 95 ετών, ασφαλώς είναι μπαγιάτικο. Είναι όμως μπαγιάτικο και για έναν ακόμα λόγο: επειδή προερχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, διπλά μπαγιάτικο!

* Κι ένα εκπαιδευτικό μεζεδάκι, από φίλο που είναι χημικός.

Μου λέει ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Χημεία (Γυμνάσιο και Λύκειο) και η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) εξέφρασε σοβαρές (και απολύτως βάσιμες, κατά την γνώμη του φίλου μου) διαφωνίες.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, διαβάζουμε στην ανακοίνωση-ανταπάντηση της ΕΕΧ:

«η ΕΕΧ θεωρεί αντιπαραγωγική την αντισφαίριση απόψεων, όταν αυτή δεν αναδεικνύει επιθυμία συγκλίσεων, αλλά απλή αντιπαράθεση και αποποίηση ευθυνών»

Αυτό το «αντισφαίριση απόψεων» πώς σας φαίνεται;

Μάλλον πρόκειται για ευπρεπισμό κάποιας εκφρασης με πιγκ-πογκ.

* Να βάλουμε και ένα πασχαλινό, μέρες που είναι. Ένα με πασχαλινές ευχές ας πούμε:

O κ. Δήμος Μπουλούκος, αντιδήμαρχος Ζωγράφου, εύχεται σε τοπική εφημερίδα:

Αυτό το Πάσχα μακάρι να φέρει υγεία και αγαλλίαση στις καρδιές όλων. Και συνεχίζει:

Και η Γέννηση του Θεανθρώπου να επιφέρει ειρήνη σε όλο τον πλανήτη.

Βέβαια, η Γέννηση του Θεανθρώπου δεν είναι για τώρα, αργεί ακόμα. Τα μπέρδεψε άραγε ο κ. αντιδήμαρχος ή με έναν καλό δικηγόρο θα απαλλαγεί, υποστηρίζοντας πως οι ευχές του πιάνουν και τα Χριστούγεννα;

Εγώ πάντως πρόσεξα την ευχή να «επιφέρει ειρήνη». Εγώ θα έβαζα «να φέρει ειρήνη» διότι μπορούμε να επιφέρουμε αναστάτωση, καταστροφές, τροποποιήσεις, βελτιώσεις ακόμα, αλλά ειρήνη κομμάτι δυσκολο.

* Κι ένα αναπλιώτικο μεζεδάκι.

Βλέπετε το εκπτωτικό κουπόνι που δόθηκε σε όσους συμμετείχαν στον Μαραθώνιο του Ναυπλίου, την περασμένη Κυριακή. 

Ο φίλος που το έστειλε, που έτρεξε στον Μαραθώνιο, σχολιάζει:

Ακόμα να μάθουμε να προσέχουμε, όταν γράφουμε…

Εννοεί τη φράση: παρακαλείστε να επιδεικνύεται το κουπόνι στην αρχή της παραγγελίας σας

Κανονικά έπρεπε να είναι «να επιδεικνύετε». Βέβαια, ένας πολύ καλός δικηγόρος θα υποστήριζε ότι και η γραφή «να επιδεικνύεται» ταιριάζει, έστω και τραβηγμένη από τα μαλλιά. 

Και ο φίλος μου καταλήγει:

Παρεμπιπτόντως, το κουπόνι δεν είχε αντίκρισμα (οι εστιάτορες δήλωναν άγνοια).

* Και κλείνω με έναν τίτλο που σχολιάστηκε αρκετά στα σόσιαλ, για την ανησυχητική είδηση της νέας αρρώστιας. 

Ο τίτλος είναι: Δεκάδες κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά άγνωστης προέλευσης.

Παιδιά άγνωστης προέλευσης; 

Έχουμε εδώ ένα ακόμα παράδειγμα «ξεκρέμαστου συμπληρώματος», όπως θα μπορούσαμε να το πούμε. Δηλαδή, έχουμε τα κρούσματα ηπατίτιδας, τα οποία αφενός είναι «κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά» και αφετέρου είναι «κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης». Όταν ομως συνδυάζουμε τα δυο, πρέπει να προσέχουμε την ξεκρέμαστη γενική, να μην προκαλεί αμφισημία. Στην προκείμενη περίπτωση, πολύ καλύτερο θα ήταν «Δεκάδες κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά».

* Καλή Ανάσταση να έχουμε!

Advertisement

117 Σχόλια προς “Πασχαλινά μεζεδάκια και για φέτος”

 1. Κουνελόγατος said

  Από την Αθήνα -όπου δεν είχα σκοπό να μείνω- Καλή Ανάσταση, του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και…

 2. Κουνελόγατος said

  Θα μπορούσε να είναι και κουλουριά. Ένα ένα τα βλέπω.

 3. π2 said

  Κι εγώ από την Αθήνα όπου επίσης δεν είχα σκοπό να μείνω, ας συνεισφέρω ένα ντεμί μεζεδάκι.

  Ο φορολογικός οδηγός λέει τα εξής για το ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης:

  Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

  Ήταν τόσο δύσκολο να μπει η παρενθετική πρόταση στο τέλος για να μην υπάρχει σύγχυση; Δυο φορές το διάβασα για να καταλάβω ότι η φράση «αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα» εξαρτάται από το εφόσον και όχι από το ανεξάρτητα.

 4. π2 said

  Καλή ανάσταση σε όλους. Να φάτε, να πιείτε, να γλεντήσετε με τους οικείους σας.

 5. Ένα μεζεδάκι που σου ξέφυγε (εντάξει, λίγο κοινότοπο):

  Από δω: https://www.news247.gr/sunday-edition/tora-o-ioydas-einai-kleftis-poso-anoita-aneparkes-pos-dimioyrgithike-o-iisoys-apo-ti-nazaret.9602011.html

 6. Κουνελόγατος said

  Δεκάδες κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά άγνωστης προέλευσης.
  Όλο κριτική είμαστε. Όποιος ξέρει έστω και ένα από αυτά τα παιδιά, ας μιλήσει τώρα, διαφορετικά να σωπάσει για πάντα.

 7. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Καλή Ανάσταση! Κι εγώ εν Αθήναις ελέω Πανελληνίων.

  Η ΕΡΤ δυστυχώς έχει τελευταία ουρανομήκεις κοτσάνες σε υπότιτλους σειρών. Σε μια που παρακολούθησα πρόσφατα στο έρτφλιξ έψαχνα να βρω αν μπορεί να απενεργοποιήσει κανείς τους υπότιτλους.
  Να σημειώσω όμως πως ο υποτιτλισμός έγινε εξωτερικά, πρέπει το συγκεκριμένο γραφείο να έχει αναλάβει το σύνολο των μεταφράσεων, και οι μεταφραστές εκτός από το λόουερ να μην έχουν κάποια άλλη σχέση με το άθλημα.

  Κουνελόγατε αισθάνομαι λόγους υγείας, περαστικά.

 8. ΓιώργοςΜ said

  Παρεμπίπτουσλυ, η Ρόμη Σνάιντερ είναι ακτιβισμός ή παλιά γραφή; Ρόμι την ήξερα.

 9. ΓιώργοςΜ said

  7τέλος *διαισθάνομαι, φυσικά, λάπσους…

 10. atheofobos said

  Χρόνια πολλά.
  Εκείνη πάντως η αντισφαίριση εμένα μου άρεσε, καθώς στην φαντασία μου δημιουργήθηκε η ζωηρή εικόνα των απόψεων να πηγαινοέρχονται με ορμή, αντί του άτονου ανταλλαγή!

 11. Κουνελόγατος said

  7. Δυστυχώς ναι, ευτυχώς και το κουνέλι κυρίως και εγώ, μάλλον εύκολα, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ο γάτος -αποκλεισμένος και μέσα στα νεύρα- και η κουνελογάταινα αντέχουν ακόμη. Ευχαριστώ ΓιώργοΜ.

 12. Καλημέρα!

  Η Χάρπη και η Χείμερα μου δίνουν την αφορμή για να (ξανα)μιλήσω για την Σεμιραμίδη (< ιταλικά Semiramide, Σεμίραμις) που είχα διαβάσει παλιότερα στο μικυμάου («Αλμανακο» ήταν). Το λέω και το ξαναλέω, πρέπει να ξεθάψω το τεύχος και να βγάλω φωτογραφία το καρεδάκι.

  Και τώρα θυμήθηκα και μια Τχούλε (Thule, Θούλη) από κανονικό μίκυμάου αυτή. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω ανασκαφές.

 13. sarant said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Καλή ανάσταση σε όλες και όλους, είτε είχαν σκοπό να μείνουν στο κλεινόν άστυ (λέμε τώρα) είτε όχι

  2 Το είχα πει «βατραχιά» επειδη κάποιος είχε πάρει θέμα από το Βατράχι.

  5 Λοιπόν, αυτό, αν και με είχες μενσιώσει, μου ξέφυγε!

  8 Έτσι το έγραφε αυτός που το έστειλε. Αλλά γιατί όχι;

 14. Και με την ευκαιρία να ρωτήσω είναι ΟΚ ή κοτσάνα που μετέφρασαν τον τίτλο μιας ταινίας που έπαιξε τώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα «Ο Ιούδας και το τελευταίο δείπνο» αντί «… ο Μυστικός Δείπνος»; Έχω μία επιφύλαξη γιατί δεν έχω δει την ταινία, μπορεί να έπαιζε σημαντικό λόγο φραστικά.

 15. sarant said

  14 Στα αγγλικά είναι Last Supper, ενώ εμείς λέμε Μυστικός δείπνος, Το μετέφρασαν κατά λέξη. Κοτσάνα επομένως.

 16. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ τὰ Θερμιὰ καὶ χρόνια σας πολλά.

  Ξεκίνησα νὰ γράφω ἀγναντεύοντας τὸ πέλαγος ἀπὸ τὸ μπαλκόνι, ἀλλὰ μοῦ χάλασε τὴ διάθεση ἡ μηχανὴ τοῦ λεωφορείου (ποὺ ἀράζει κάτω ἀπὸ τὸ σπίτι) μὲ τὸν θόρυβο καί, κυρίως, μὲ τὸ καυσαέριο.

  Αὐτὰ γιὰ νὰ μή ζηλεύετε ὅσοι μείνατε στὴν Ἀθήνα.

 17. Πουλ-πουλ said

  Μια απορία: Σε πινακίδες που ετοιμάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τα αρχαία λατομεία της Πάρου, το πασίγνωστο παριανό μάρμαρο αναφέρεται ως παριακό. Πως σας φαίνεται;

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα και καλή Ανάσταση.
  Οι υπότιτλοι είναι πλέον ο σημαντικότερος λόγος για να βλέπει κανείς ξένες ταινίες και σειρές. Σκέτο περιβόλι. Τις προάλλες είδα τον εξής διάλογο σε επεισόδιο της σειράς «Μονκ» στο Σταρ :
  -Μήπως είναι κάπως όψιμο;
  -Όχι, είναι απολύτως ώριμο.

 19. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Λοιπόν, εμένα και μόνο του το «κρούσματα σε παιδιά» στην αρχή μού χτύπησε. Φυσικά είναι σωστό: κρούσμα, για τις ασθένειες, είναι το γεγονός ότι κάποιος αρρώστησε. Όμως με τον κορωνοϊό έχουμε συνηθίσει ότι κρούσμα είναι ο ίδιος ο ασθενής!

 20. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11 – Κουράγιο ρε φίλε και περαστικά σας. Δυστυχώς, ο κυβερνητικός παραλογισμός (φασισμός για μένα) συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και κανείς δεν μιλάει. Ποιός να τολμήσει άλλωστε, θα πέσουν όλοι να τον φάνε, από ανεγκέφαλο, μέχρι τραμπικό, φασίστα και ψεκασμένο θα τον βγάλουν οι ΜΜΑποβλακωμένοι. Βλέπεις, φρόντισε η «κυβέρνηση» να βγάλει από νωρίς τα δικά της ούγκανα στον δρόμο, κι όποιος αμφισβητεί την ορθότητα των μέτρων, ταυτίζεται μ΄αυτούς και λοιδορείται.

  Με 100 κρούσματα και 3 νεκρούς έκλεισαν την οικονομία καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες. Τώρα με σταθερά 20,000 κρούσματα και 60 νεκρούς ημερησίως, παρά τον εμβολιασμό του 90% του πληθυσμού, κι ενώ οι εμβολιασμένοι νεκροί υπερβαίνουν το 50%, χαλαρώνουν τα μέτρα, ανοιχτά γήπεδα, ανοιχτές εκκλησίες, ανοιχτή η πληρότητα στα ταξίδια, ακόμη και το στοιχειώδες της μάσκας. Οι ειδικοί ξέρουν ποιοί είμαστε εμείς που θα τους αμφισβητήσουμε.
  Άντε να δούμε τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη.

  Παρ΄όλα αυτά, καλό Πάσχα, κι άλλο κακό να μη σας βρεί.👍😊

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Ο αντιδήμαρχος έρχεται δεύτερος… 🙂
  Πάσχα του 1982 και ο Ανδρέας, στο μικρόφωνο που του ΄πρόβαλε ο ρεπόρτερ, μας ευχήθηκε καλή χρονιά!

 22. ΓΤ said

  @13γ
  Σχετικά με το «ΡόμΗ Σνάιντερ»: «Έτσι το έγραφε αυτός που το έστειλε. Αλλά γιατί όχι;»

  Ευτυχώς που

  «Ρόμι Σνάιντερ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, ή trackback from your own site».

 23. Κουνελόγατος said

  Ευχαριστώ για τις ευχές Λάμπρο. Μέρες που είναι -για τους πιστούς και όχι μόνο- ας μην πως καμιά βαριά κουβέντα γι’ αυτό που μας έλαχε… Και δεν εννοώ την πανδημία μόνον.

 24. odinmac said

  0:
  «The bastards gave you life» (=τα καθάρματα σου έριξαν ισόβια) μεταφράζεται «τα καθάρματα σου χάρισαν τη ζωή»!!!

  Την ταινία δεν την έχω δει αλλά μήπως εννοεί ότι δεν τον καταδίκασαν σε θάνατο;

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή εμείς λεξιλογούμε και στα μικρά…
  Εδώ και κάμποσα χρόνια στα φανάρια και σε σταυροδρόμια από τα οποία περνούν πολλά αυτοκίνητα παρατηρούμε το εξής φαινόμενο:
  Ένας συνήθως νεαρός ή νεαρή που φέρνει για τσιγγάν-ος-α ανοίγει ένα χαρτόνι με τη λέξη στα κεφαλαία ΠΕΙΝΑ Ω με τον ίδιο τύπο γραμμάτων το ΠΕΙΝΑ και το Ω είναι μικρότερο σε μέγεθος.
  Αυτό παρατηρείται σε κάθε τέτοια περίπτωση και όχι σε ένα μόνο σταυροδρόμι και από το ίδιο πρόσωπο που επαιτεί.
  Διαβάσαμε ότι είναι μια οργανωμένη κατάσταση όπου οι επαίτες έρχονται από την Βουλγαρία. Τα πρόσωπα αυτά παίρνουν κάποιο μεροκάματο και τα υπόλοιπα χρήματα τα παίρνουν οι οργανωτές.
  Υποθέτω λοιπόν ότι το τελευταίο Ω γράφεται σκοπίμως με αυτό τον τρόπο. Για να κεντρίσει την περιέργεια των σταματημένων οδηγών στα φανάρια. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο αποβαίνει παραγωγικό!

 26. dryhammer said

  ΄Και γλυκό από Βρώμη Σνάιντερ

  https://www.allrecipes.com/recipe/7268/grandma-snyders-oatmeal-cake/

 27. ΓΤ said

  Δήμος Μπουλούκος, γνωστός αθλητικογράφος, MEGA κ.λπ.
  Ας τον δούμε στους Ολυμπιακούς τους 2012

  «[…] ήρθε κοντά μας ένας μαυριδερός υπάλληλος ασφαλείας […] τους άκουσα έκπληκτος να συνεχίζουν το τροπάριο του μαυριδερού κυρίου […]»

  (πηγή: https://www.gazzetta.gr/olympiakoi-agones-2012/article/313111-o-sekioyritas-kai-efxaristo)

 28. ΓΤ said

  25@

  H λογική του τσιγγάνικου καρπουζιού στις φοβερές Αουτομπάνεν της Ελλάδας που είχαμε από το 1980. Το ακέραιο μέρος του δεκαδικού αριθμού σε μέγεθος σαν το μπόι του ντατσουνάρχη, και το δεκαδικό μέρος, πάντα 99, με ψειρίδια. 2,99…

 29. Κιγκέρι said

  >>…μια και συμβαίνει αρκετά συχνά, τόσα χρόνια που έχουμε το ιστολόγιο, το Πάσχα να πέφτει Κυριακή.

  Ο μικρότερος αδερφός του παππού μου, όταν ήταν εφτά-οχτώ χρονώ, πήρε, λέει, το ημερολόγιο κι έψαχνε το Πάσχα στην περσινή ημερομηνία όμως, οπότε σήκωσε το κεφαλάκι και, όλος απορία και απογοήτευση, είπε:
  – Φέτο, η Πασχαλιά πέφτει Δευτέρα! Και δεν είναι και καμιά γιορτή…

 30. π2 said

  20: Δεν θα σου αλλάξω άποψη φυσικά, κι ούτε το σκοπεύω, αλλά όλα, μα όλα τα δεδομένα σου είναι λάθος.

 31. Αυτό με τις εκπτώσεις που δεν κάνουν οι μαγαζάτορας σε μαραθώνιος και άλλους αγώνες το έχω δει σε χειρότερη μορφή. Να βάζουν το σήμα του αγώνα στο έξω απξ τκ μαγαζί υποτίθεται συμβεβλημενο με τον αγώνα για έκπτωση ψστιυς συμμετέχοντες και να δηλώνουν άγνοια.
  Είναι σαν αυτό που έλεγα όταν σε συλλόγους κ.. λπ. (μέχρι και σε δικτυακά φόρουμ) εμφανιζόταν κάποιος που ζητούσε να βγουν ταυτότητες για τα μέλη. Πάντα έλεγα το ίδιο σχόλιο «πολύ χρήσιμο θα πηγαίνεις στα μαγαζιά θα ψωνίζεις θα δείχνεις την ταυτότητα θα πληρώνεις όσο κανει και τα φεύγεις».
  Η μόνη έκπτωση σε αγώνα είναι στα ακτοπλοϊκά για Αίγινα στον αγώνα Ιωάννης Καποδίστριας βπου γίνεται εκεί κάθε Γενάρη.

 32. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στην προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ γράφει: «… αναλαμβάνοντας συνολικά το ρόλο διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενου…». Τι εννοούν; Το ίδιο πράγμα δεν είναι διαπραγματευτής και διαπραγματευόμενος;

 33. Neo Kid said

  Lambros: «κι ενώ οι εμβολιασμένοι νεκροί υπερβαίνουν το 50%»
  Auto apla shmainei oti to megalytero meros toy plythismou einai emvoliasmeno. Kai einai kalo!
  Ta xoyme xanapei. H pandhmia tha teleivsei otan OLOI oi arvstoi kai oi nekroi einai emvoliasmenoi! Apla mathematics!

  (Sxedon oloi Osoi phgainoun ston odontogiatro plenoun ta dontia tous. Tha eleges oti to plysimo tvn dontivn einai anapotelesmatiko?… h giati den pane mono osoi den ta plenoun?…)

 34. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  32 Εκμεταλλευτής και εκμεταλλευόμενος είναι το ίδιο, θεωρητικά. Άβολα αυτά τα ρήματα

  24 Νομίζω ότι είναι καθιερωμένη έκφραση το gave you life = σε καταδίκασαν σε ισόβια

 35. Neo Kid said

  Δοκιμή

 36. Νέο Kid said

  Δοκιμή- test

 37. Πέπε said

  34
  Ναι, αλλά στη διαπραγμάτευση είναι και πρακτικά! Δύο μέρη κάνουν από κοινού το ίδιο πράγμα: διαπραγματεύνται – δε διαπραγματεύεται ο ένας τον άλλο.

 38. Πέπε said

  37
  Με άλλα λόγια, στο «εκμεταλλευτής και εκμεταλλευόμενος» μπορεί να έχω τις ενστάσεις μου αλλά καταλαβαίνω τι λέει ο άλλος. Στον διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενο δεν καταλαβαίνω.

 39. Νέο Kid said

  32. Δίκιο έχεις βέβαια Grammarly-speaking , αλλά «πρακτικά» διαπραγματευτής είναι το Κεφάλαιο και διαπραγματευόμενος ο εργαζόμενος. 🙂

 40. ΓιώργοςΜ said

  24 θα ήταν spared your life, αλλά επιπλέον γιατί bastards για την πράξη τους αυτή;

 41. sarant said

  38 Σωστό αυτό βέβαια, αν και ο ένας είναι από θέση ισχύος.

 42. Αγγελος said

  H αντισφαίριση των απόψεων πολύ μου άρεσε κι εμένα.
  Για το θέμα του εμβολιασμού, το ´χουμε ξαναπεί: ναι, δυστυχώς δεν εξασφαλίζει πλήρη προστασία• αλλά ΑΝ ήμασταν όλοι ανεξαιρέτως εμβολιασμένοι, το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των ασθενών θα ήταν 100%!
  Επίσης, ο συνολικός (άθροιστικος) αριθμός κρουσμάτων δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Τα μέτρα προφύλαξης, μάσκες κλπ., είναι κυρίως για να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί και δεν επαρκούν τα νοσοκομεία για όσους χρειάζονται πραγματικά νοσηλεία, οξυγόνο κλπ. Αργά ή γρήγορα μάλλον θα περάσουμε Covid όλοι, ας ελπίσουμε (χάρη και στον εμβολιασμό) ελαφρά.

 43. Costas X said

  Χαιρετισμούς και χρόνια πολλά από την Κέρκυρα. Είχα αρκετά χρόνια να έρθω το Πάσχα. Πολύς κόσμος και φασαρία, και τα έθιμα όλο και πιο φολκλόρ. Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου !

 44. odinmac said

  43β Τι να σου πω, δεν έχω κάνει στο Αλκατράζ!

  40 ε είπα ότι δεν έχω δει την ταινία, όσο για το: γιατί καθάρματα, υπό την σκοπιά του κατηγορούμενου: τα καθάρματα οι δικαστές.

 45. odinmac said

  44
  το 43β να γίνει 34β

 46. Χρόνια πολλά να περάσετε όμορφα.

  20, 30, 33, 42
  Απλά μαθηματικά και για μένα, την άσχετη. Ένας ανεμβολιαστος έχει δεκαπλάσιες πιθανότητες να βρεθεί σε ΜΕΘ. Αυτό που ανησυχεί είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα. Νέος 30 χρόνων, γιος φίλου, μετά από δύο μήνες νόσησης και ελαφριάς μάλιστα, βρέθηκε με μηδέν βιταμίνη D3.

 47. Georgios Bartzoudis said

  Καλή Ανάσταση και Ειρήνη Πάσι!!

 48. Νέο Kid said

  46. Μαγδαληνή, η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα! Μπορεί η έλλειψη βιταμίνης D να οφείλεται σε άλλους παράγοντες (π.χ μικρή έκθεση στον ήλιο λόγω εγκλεισμού, κακή διατροφή, …) κι όχι στην ασθένεια καθαυτή.

  Από απλή εμφάνιση αλλά και συσχέτιση (correlation, βαρβαριστί) «παρενεργειών», ΔΕΝ βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα αν όντως πρόκειται για παρενέργειες ή όχι. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μελέτη σε βάθος χρόνου από ειδικούς που κατέχουν από σωστή στατιστική επεξεργασία (δυστυχώς κυκλοφορούν πολλοι «ειδικοί» , που είναι τσομπαναραίοι…)

 49. 48 Στατιστικά δίκιο έχεις Κιντ. Όμως νέος άνθρωπος που δουλεύει και κυκλοφορεί και σε παλιότερες εξετάσεις δεν είχε πρόβλημα, να έχει τώρα μηδέν… Κάτι είναι περίεργο και οι γιατροί (με όση ενημέρωση έχουν) το απέδωσαν στον κόβιντ. Και δεν είναι το μόνο που άκουσα τον τελευταίο καιρό.

 50. LandS said

  Το δεύτερο, πιο ανώδυνο αλλά εξίσου κοτσανοβόλο: «΅Where do these bugs go»
  Γιατί παρακαλώ ανώδυνο; Άλλο bug /bʌɡ/ άλλο bag /bæɡ/
  OK κάνω φιγούρα, αλλά ρε παιδί μου, δεν κοιτάω τι μεταγλωττίζω, ούτε ακούω, ούτε διαβάζω;

 51. LandS said

  Γιατί ρε παιδιά; Το κουπόνι χρειάζεται να επιδειχτεί από κάποιον; Δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του;

 52. ΣΠ said

  38
  Έτσι. Το «εκμεταλλευτής και εκμεταλλευόμενος» διορθώνεται γραμματικά αν αντικαταστήσουμε το δεύτερο με το «υφιστάμενος την εκμετάλλευση» ή το «θύμα της εκμετάλλευσης». Το «διαπραγματευτής και διαπραγματευόμενος» πώς διορθώνεται;

 53. LandS said

  52
  Μα και το αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπάρχει και είναι υπό διαπραγμάτευση (το αντικείμενο)

 54. ΓιώργοςΜ said

  44β αφενός όταν κάποιος χαρίζει κάτι, ειδικά τη ζωή, δύσκολα ταιριάζει να τον πεις κάθαρμα, αφεδύο ιδού η Ρόδος 🙂
  https://www.ertflix.gr/vod/vod.190645-o-petaloudas
  Ανεξαρτήτως μεζεδακίων, αξίζει πραγματικά τον κόπο η ταινία. Κορυφαία αλληγορία πάνω στην αναζήτηση της ελευθερίας και τον φόβο του τιμήματός της.
  Αρκει να μην παίρνει κανείς τους υπότιτλους τοις μετρητοίς…

 55. sarant said

  54 Δεν ήξερα ότι το Ερτφλιξ αφήνει να δεις ταινίες τζάμπα.

  Αλλά, για να κοιτάξω τον γάιδαρο στα δόντια, Papillon γράφει η αφίσα της ταινίας, Pappilon γράφουν στην ιστοσελίδα…

 56. aerosol said

  Ήδη έχουν προκύψει οι πρώτες μελέτες που συζητούν πως στα επόμενα χρόνια θα συζητάμε συχνά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες επιπτώσεις του κόβιντ.
  Οι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι είναι μόνο 1 στους 4 Έλληνες και όμως αυτή τη στιγμή αποτελούν το 55% των διασωληνομένων (και μεγαλύτερο των νεκρών). Για πολύ καιρό ήταν ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό τους. Το να μην καταλαβαίνει κανείς το τι σημαίνει αυτό με εντυπωσιάζει -και με κάνει να αναρωτιέμαι πώς ψωνίζουν στο μανάβη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί κανονική εκατόμβη και ακόμα δεν το έχουν πάρει είδηση. Δεν θα τους αποδώσω χαρακτηρισμούς, απλά είναι τεράστιο κρίμα.

  Επίσης, εδώ και δυο χρόνια έχω υποστεί πολλά λογίδρια και ατέλειωτα email με αντιεμβολιαστικά λινκ. Έχω δει καμπάνιες, πορείες, διαπληκτισμούς, επιθέσεις, φόνους (!) από οργισμένους πολέμιους ακόμα και της ίδιας της ύπαρξης του κοβιντ ως φαινομένου. Φαντάσου να… τολμούσαν να μιλήσουν, δηλαδή!

 57. ΣΠ said

  53
  Αλλά δεν είναι ο διαπραγματευόμενος.

 58. odinmac said

  55 Μα το έρτφλιξ είναι ένα δωρεάν «νετφλιξ», έχει και σειρές και ντοκ, απλώς κοιτάς μέχρι πότε είναι διαθέσιμο αυτό που θέλεις να δεις, και όταν τα αφαιρεί προσθέτει άλλα.

  55 «…αφενός όταν κάποιος χαρίζει κάτι, ειδικά τη ζωή, δύσκολα ταιριάζει να τον πεις κάθαρμα…»
  Ναι καλά, πέστο αυτό στους Ντάλτον!

 59. sarant said

  58 Δεν ήξερα ότι δίνει ταινίες, αυτό λέω.

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ας τα συμβιβάσουμε. Και του χάρισε τη ζωή και του την πήρε.
  http://www.usmm.org/duffygavehimlife.html

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  33 – 42 – 46 – Που κολλάνε τα όποια μαθηματικά σ’ αυτό που λέω, για την τραγική κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα αχαρακτήριστα μέτρα των «ειδικών» και την πλήρη αδιαφορία, αν όχι επικρότηση, των «πολιτών» ;
  Και γιατί μιλάτε υπέρ του εμβολιασμού, προκύπτει από κάπου πως είμαι εναντίον;
  Για την (εσκεμμένη;) παραπλάνηση του κόσμου σχετικά με την αξιοπιστία των εμβολίων λέω (δεν κάνουν σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση αυτό που μας βεβαίωναν στην αρχή οι «ειδικοί») και για τα εγκληματικά μέτρα της «κυβέρνησης».
  Για 30.000 νεκρούς μιλάμε διάολε, σε ποιά επιστημονική μελέτη ή λογική, βασίστηκε η απόφαση της χαλάρωσης των μέτρων, όταν για 3 νεκρούς έκλειναν την οικονομία;
  Δύο χρόνια καλοκαιρινών παλινωδιών με τα ημίμετρα, έχουν φέρει αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, τώρα με την πλήρη άρση ακόμη κι αυτών των μέτρων, κι ενώ η πανδημία είναι (ξανά) σε έξαρση, τι θα προκύψει το φθινόπωρο και ποιοι θα έχουν την ευθύνη;
  Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθείτε αυτό;

 62. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 63. π2 said

  56: Τις πιθανότητες για long covid τις υπολογίζουν σε 5% των λοιμώξεων. Κάθε επαναλοίμωξη αυξάνει λοιπόν την πιθανότητα. Μιλάμε για εκατομμύρια. Και δεν ξέρουμε ακόμη σχεδόν τίποτε γι’ αυτόν.

 64. π2 said

  58: Πολύ συχνά, ακόμη κι αυτά που κατεβάζει τα ξανανεβάζει λίγο μετά.

 65. sarant said

  64 Να το παρακολουθώ λοιπόν, αν και δεν ξέρω κατά πόσον είναι προσβάσιμο και από το εξωτερικό.

 66. Μαρία said

  «Θέλω να τονίσω κάτι το οποίο συχνά το παρανοούμε. Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί με τα μετρά προστασίας και είναι σε θέση να τα ακολουθούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε»

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  66:Ωραία εξήγηση. Θα ήθελα να ισχύει και στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των φόρων κλπ. Εμπιστοσύνη α λα καρτ δεν υπάρχει.

 68. Πέπε said

  56
  > Οι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι είναι μόνο 1 στους 4 Έλληνες και όμως αυτή τη στιγμή αποτελούν το 55% των διασωληνομένων (και μεγαλύτερο των νεκρών).

  Δεν είναι δίκαιο να προσμετρώνται στους ανεμβολίαστους και οι νεκροί, γιατί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Άσ’ τους: αρκεί που καμιά φορά ψηφίζουν, εισπράττουν σύνταξη και γενικώς κάνουν μερικά που τους θυμίζουν τα περασμένα. Κατά βάση όμως, οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους.

  (Λάζαρε, μπορείς να επαναλάβεις αυτό που είπα; Τι ο Ιησούς; Άσε τον Ιησού, για σένα έλεγα.)

 69. ΓΤ said

  @Φωκίωνος Νέγρη@Δημοτική Αγορά@παγκάκια

  Ήρθαν στο διπλανό παγκάκι. Άτομα τρία. Γερμανοί. Κρατούσαν σακούλα από το MarketIn, ποιος ξέρει τι σεντούκι γεύσεων θα άνοιγαν…

  Έκαναν τη μαγική κίνηση. O ένας βγάζει μία σαλάτα. Ο άλλος βγάζει από την τσέπη συσκευασμένα ξυλοπίρουνα. Είναι οικολόγοι οι Γερμανοί.
  Μοιράζει. Ο καθένας κρατάει το πιρούνι του. Ευτυχώς όχι ξιφολογχάτο. Αυτή τη στάση τη δικαιούνται μόνο τα παιδιά μας, όταν αδημονούν για το αγαπημένο τους φαγητό.

  Η κυρία της παρέας βγάζει από την τσέπη υδαρότατο συσκευασμένο ντρέσιν. (Ξέρουν από… προμήθειες οι Γερμανοί.) Σπένδει το πλαστικομάρουλο. Ξεκινούν να τρώνε. Εξηνταβελόνηδες κοινοβιάτες της μπουκιάς.

  Ωραίες εικόνες. Στη διπλανή ψησταριά κοιλιές στενάζουν απ’ τ’ αρνιά, κι εδώ, στο παγκάκι, τα παιδιά των κατά Τσώρτσιλ Ούννων διδάσκουν… αγιορείτικη ταπεινότητα.

  Θέλω να ξυπνήσω μέσα μου το κτήνος, θαρρείς και έπαψα ποτέ να είμαι, αλλά ο νόμος με συγκρατεί.
  Θέλω να τους φορέσω σαν ναζιστόκρανος την πλαστική συσκευασία των πλαστικών λαχανικών, με το ντρέσιν να γράφει παράσημα ενός άσφαιρου πολέμου. Σαν βίαιες μπεκετικές αράδες που κατεβάζουν τον τεπέ μέχρι τα φρύδια, σαν ψαρωτικός πάλιουρας του Ελληνικού Στρατού που έχει το γείσο του τζόκεϊ σφιχτοκατεβατό να κρύβει αμετάκλητα τις προθέσεις του.

  Επιτέλους έφαγαν. Σηκώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, ένα ρομπότ με έξι πόδια.
  Ξεκουμπίστηκαν.
  Να πάτε αλλού να χωνέψετε!

  Η φύση προνοεί και με πραΰνει εκεί που πάω Αίτνα να σκάσω.
  Ήρθε ένα ζευγάρι με το παιδάκι του, που κρατούσε χαρούμενο μπαλονάκι. Νά και άλλο ζευγάρι, από το Μπουρούντι αυτό. Τα παιδάκια πλησίασαν το ένα το άλλο για να παίξουν. Ένα υπέροχο παγωτό, μπαλίτσα κρέμα, μπαλίτσα σοκολάτα!

  Ανέβηκαν το σιδεράκι, και πήγαν και ξάπλωσαν στα μικρά φυτά. Έτσι λουλουδεύει η αθωότητα, όταν το λουλούδι γίνεται προσκέφαλο του αθώου, και τότε δεν χρειάζεται κανένα Πάσχα για την ανθοφορία της ψυχής.

  Ήμουν πλήρης πια για σήμερα, δεν χρειαζόμουν φαγητό. Ήθελα απλώς να πω τι είδα, ένας ησυχεμένος μαρτυριάρης να ψάχνει πληκτρολόγιο για φαρί.
  Γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει… Δεν χρειάζεσαι πια μελάνι για να γράψεις. Αλλά ρεύμα, και μάλιστα από αδίστακτο ενεργειακό πάροχο.

  Μωρή πουτάνα ΔΕΗ, σε πληρώνω.

  Δώσ’ μου ρεύμα για να γράψω
  γιατί δεν μπορώ αλλιώς…

  ——————————————-
  Καλό Πάσχα, ρε μουτράκλες…

 70. 8, … Παρεμπίπτουσλυ, η Ρόμη Σνάιντερ…; Ρόμι την ήξερα. …
  13γ, … Έτσι το έγραφε αυτός που το έστειλε. Αλλά γιατί όχι; …
  22, … Ρόμι Σνάιντερ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. …

  Όλοι οι δρόμοι
  οδηγούν στην Ρόμι;

 71. Πέπε said

  69

  Να πω κι εγώ;

  Στην πλατεία τη λεγόμενη «του Φιξ», που αγνοώ το κανονικό της όνομα, έχει 5-6 καφενεία. Όλα πίτα. Έχει κι ένα που δεν άνοιξε, αλλά είχε τραπεζάκια ωστόσο. Το μοναδικό που μπορούσες να βρεις θέση. Παρέα Ελλήνων, ντόπιων και ξενομπατών, εν οις και ο δούλος σας, έχει κάνει κατάληψη σ’ ένα από αυτά και πίνει καφέδες τεκαγουέικους από το παραδίπλα. Πιάνουν κουβέντα με υπερμεσήλικα τουρίστρια που έχει καταλάβει μόνη της το διπλανό τραπέζι αλλά χωρίς καφέ.
  -Και έχει κάποια γιορτή αυτές τις ημέρες νομίζω;
  -Ναι, είναι Πάσχα. Αύριο είναι.
  -Οου. Αύριο όμως είναι Κυριακή, ναι;
  -Ναι.
  -Δε θα έχει καταστήματα ανοιχτά, ε;
  -Μάλλον όχι πολλά… Αλήθεια, το ξέρετε ότι κι εδώ που καθόμαστε είναι κλειστά;
  -Ναι, ασφαλώς το ξέρω.
  -Και από πού είστε αν επιτρέπεται;
  -Σκωτία!!!

 72. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>αν μεγεθυνετε τη φωτογραφία, θα δείτε ότι είναι… τρακτέρ!
  Άλλο εγώ ξέρω ότι τραβάει καράβι! 🙂

  8,13
  Η Ρόμη, της Ρόμης…

  20, 61 και πριν
  Λάμπρο, μπορεί να τα παρουσιάζεις λίγο ‘φουσκωμένα’ και μη ‘επαρκώς τεκμηριωμένα’ :), αλλά κτγμ, στην τελική, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ! Το ραντεβού τον Σεπτέμβρη δεν προμηνύεται ευχάριστο… (Και η γνώμη πολλών γιατρών της πιάτσας, αυτή είναι). Τα λέγαμε(νε) και πέρσι τέτοιον καιρό…

  Καλή Ανάσταση! (προ παντός, των Ονείρων καθενός…)

 73. aerosol said

  #61
  Ναι Λάμπρο. Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε. Είσαι απολύτως ο μόνος που παρατηρεί τις κυβερνητικές μαλακίες και παλινωδίες. ΟΛΟΙ οι άλλοι δεν καταλάβαμε Χριστό. Μόνος αντιστέκεσαι, μαρτυρικά. Κι εμείς τα πρόβατα σε λέμε τραμπικό. Τι να πω… Δε βαριέσαι, καλή Ανάσταση.

 74. […] Πασχαλινά, μια και αύριο είναι Πάσχα. Και “και για φέτος” επειδή κι άλλες φορές έχω χρησιμοποιήσει παρεμφερή τίτλο, μια και συμβαίνει αρκετά συχνά, τόσα χρόνια που έχουμε το ιστολόγιο, το Πάσχα να πέφτει Κυριακή. Πέρυσι και πρόπερσι το αντίστοιχο άρθρο το είχα τιτλοφορήσει “Κορονολαμπριάτικα” και “Κορονοπασχαλινά”, αφού οι γιορτές, ιδίως το 2020, σημαδεύτηκαν από την… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/04/23/meze-529/ […]

 75. sarant said

  69-71 Καλό Πάσχα ρε σεις!

 76. Χαρούλα said

  -Κώστας Βάρναλης, [Ανάσταση]

  «Άκου τον ξάστερο ουρανό, πώς οι καμπάνες σιούνε.
  Όπου καρδιά, χαρμόσυνες λαχτάρες απαντούνε.

  Ανάστασ’ είναι σήμερα. Παιδιά, γυναίκες, γέροι
  κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι.

  Όσ’ άστρα ναι στον ουρανό, τόσα στον κάμπο κρίνα.
  Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα.

  Της εκκλησιάς φουντώσανε δάφνη πολλήν οι στύλοι.
  Ειρήνη! Ειρήνη! Φιληθήτε οχτροί μαζί και φίλοι.»
  (απόσπασμα από το ποίημα «Γυναίκα», Κ. Βάρναλης, Ποιητικά, εκδ. Κέδρος)

  Και του χρόνου ΟΛΟΙ παρόντες και υγιείς!🐣🐇🌼 🍷
  Καλό βράδυ!🌸🕯🌺

 77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅταν ἄρχισα νά «μυρίζομαι» -σέ πρώιμη προσχολική ἡλικία καί σέ μιά λαϊκή γειτονιά πού δέν προσφέρονταν γιά φιλολογικές ἀπορίες- τό εὐχολόγιο τῶν ἡμερῶν, κολλοῦσα στό Χριστός Ἀνέστη. Ὁ Ἀνέστης ἦταν ἕνα ἀρκετά μεγαλύτερο γειτονόπουλο καί «δέν μπορεῖ! Κάποιο λάθος θά κάνουν ὅλοι αὐτοί πού κοτσάρουν τέτοια μέρα τό ὄνομα τοῦ Ἀνέστη στό ὄνομα τοῦ Χριστοῦ». Χρειάστηκε νά περάση κάποιος χρόνος… 🙂

  Χριστός Ἀνέστη! Χρόνια πολλά σέ ὅλους!

 78. ΓΤ said

  76@

  «Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα».

  Θαρρείς και το Πάσχα δεν μπορεί να πέσει Μάιο…

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Μου παίρνει χρόνο το ψάξιμο στο διαδίκτυο για στοιχεία, και λέω αυτά που έχω δεί δημοσιευμένα κάποια στιγμή από τον δημόσιο φορέα. Ένα 5% + – έχει ουσιαστική διαφορά σ΄αυτό που λέω;

  Να τονίσω για νιοστή φορά, πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, καταφέρομαι εναντίον των μέτρων της «κυβέρνησης» που τα θεωρώ ΑΚΡΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, γιατί δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επιστημονική βάση, και στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση του κόβιντ, κάτι που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ από τα γεγονότα και τα στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια.

  Έχω πεί πολλές φορές πως δεν είμαι κατά των εμβολίων (παρά την περιορισμένη ισχύ τους) είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, η μικρή μου κόρη είχε κολλήσει, ο ξάδερφός μου έχει πεθάνει τον Δεκέμβριο του 20 από κόβιντ, δηλαδή πρίν βγούν τα εμβόλια.
  Είναι γελοίο να μιλάω για τα φασιστικά μέτρα, και να μου λένε για το πόσο πολύτιμα είναι τα εμβόλια, αλλά έχω συνηθίσει πλέον να βλέπουν ό,τι θέλουν και το προσπερνάω.😊

  Για χάρη σου έψαξα και βρήκα αυτά τα στοιχεία, δεν ξέρω πόσο έγκυρα είναι. Δές το τραγικά επαναλαμβανόμενο διάγραμμα, και βγάλε συμπέρασμα τι θα γίνει τον Οκτώβριο μια και για ΠΡΩΤΗ φορά, θα είναι όλα ελεύθερα και ειδικά αυτά που ανέφερα στο 20
  Πέρυσι τον Οκτώβρη στοχοποιήθηκαν φασιστικά οι ανεμβολίαστοι, και οι περισσότεροι εδώ το επικρότησαν, (αν δεν κάνω λάθος, μόνο εγώ είπα πως είναι καθαρός ναζισμός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενηλίκων) φέτος ποιοί θα είναι φταίνε άραγε; όχι πάντως η «κυβέρνηση» που και το ΕΣΥ στελέχωσε όπως είχε εξαγγείλει ο Μωϋσής το 20, και νέες ΜΕΘ έφτιαξε κι όλα τα καλά.
  ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

  https://www.google.com/search?q=%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B9+%CE%B1%CF%80%CE%BF+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BF&rlz=1C1GCEA_enGR886GR886&oq=%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B9&aqs=chrome.1.69i57j0i457i512j0i512l8.4051j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8ά;

  https://www.iatronet.gr/article/108530/posoi-plhros-emvoliasmenoi-ehoyn-pethanei-me-covid-sthn-ellada

  https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker

  https://m.naftemporiki.gr/story/1849332?

 80. ΚΑΒ said

  Και του Σολωμού

  Η ημέρα της Λαμπρής

  Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε
  της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
  σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε
  τ’ ουρανού σε κανένα από τα μέρη·
  και αποκεί κινημένο αργοφυσούσε
  τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ’ αέρι,
  που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:
  γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.

  Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
  όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστείτε·
  μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
  με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε·
  ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
  ομπροστά στους Αγίους και φιληθείτε·
  φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
  πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι.

  Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,
  και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες·
  γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφι-
  σμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες·
  λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
  από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες·
  κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι
  οπού κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.

  Καλή Ανάσταση, όπως την αισθάνεται ο καθένας.
  ___

 81. ΚΑΒ said

  Μας αρέσει να διυλίζουμε συνέχεια τον κώνωπα.

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  73 – Το έχω καταλάβει Αerosol αυτά τα δύο χρόνια, όπως τα λές είναι, αλλά τι να πώ.🤔
  Πρόβατα πάντως ούτε σας είπα ούτε σας θεωρώ, δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις και το ξέρεις. 😢
  Έχω αποδείξει τόσα χρόνια πως σέβομαι όλους τους συνομιλητές μου (εκτός από τους φασίστες) και τους σχολιαστές του ιστολογίου, και πως δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν μαζί μου για να τους εκτιμώ. Με όσους δεν μπορώ να συνεννοηθώ για διαφόρους λόγους, απλά τους ζητάω να σταματήσουμε να συζητούμε μια και δεν βγαίνει νόημα.
  Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνυπάρχουμε σ΄αυτό το υπέροχο δημοκρατικό ιστολόγιο του Νικοκύρη μας. Μερικούς συνεχίζω να τους διαβάζω, (και ενίοτε ανταλλάσουμε καμιά κουβέντα😊) τους υπόλοιπους όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τους υποτιμώ ή δεν θα ήθελα π.χ να έρθουν σε κάποια σύναξη.
  Στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι εδώ μέσα, (και έξω) κι αυτά που μας ενώνουν, είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Λίγο κρασί, τσιπουράκι και μεζεδάκια, είναι αρκετά για να γελάσουμε παρέα και να περάσουμε καλά. Αυτό πιστεύω κι έτσι πορεύομαι στην ζωή μου.

  Καλή ανάσταση και για σένα φίλε μου, κι ελπίζω κάποια μέρα να μας κάνεις την τιμή να έρθεις σε κάποια σύναξη, όλοι θα χαρούν να σε γνωρίσουν από κοντά και περισσότερο εγώ.👍😊

  Αυτό που ακούω τώρα (λόγο της ημέρας😊) για σένα. Να περνάς καλά.

 83. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά Λάμπρο εσύ SUPERSTAR 🙂

 84. Καλησπέρα,
  Να ευχηθώ κι εγώ καλή ανάσταση – αλλά με μικρό -α-, είναι άποψη, ανάσταση όλων μας.

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ για κάποιους/ες, 😉 καλή ανάσταση και ανάταση ψυχής και καρδιάς για όλους/ες. 🙂

 86. Γαλαξίδι, Φωκίδας (λες και υπάρχει κι άλλο , αλλά από την Κοσμοτέ μου είπανε πως είναι στην Αττική)
  του ανταποκριτού μας

  Μόλις κάθισα σε καρέκλα, καθάρισμός κήπου, φύτεμα ζαρζαβατικών, εποσκευή κεραίας, ψωμί στον φούρνο, μαγειρίτσα πριν το αυγόκομα και ετοιμασία κοκρετσίου μου έφαγαν όλο τον χρόνο, αλλά έτσι έχω μάθει να καταλαβαίνω Πάσχα, είμαι…στριμένο άντερο !!

  Καιρός αίθριος, κόσμος πήχτρα στα μαγαζιά, αυτά είναι για τους νέους, οι φίλοι μου κι εγώ την βγάζουμε από σπίτ σε σπίτι. Σε σχέση με άλλες χρονιές οι στρακαστρούκες είναι πολύ λιγότερες στην προθέρμανση κι επειδή θεωρώ πως είναι δύσκολο να βάλουνε μυαλό (χωροφύλακα δεν διαθέτει η πόλη) μάλλον θα ακρίβηναν πολύ, ίσως το μόνο καλό των ανατιμήσεων.

  Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και ειδικότερα στο πουλέν του Μαρινάκη, την κυρία Τσιλιγγίρη που με την ευχετήρια κάρτα της μας πληροφορεί πως εκτός από πρόεδρος του ΣΕΦ, οικονομικός σύμβουλος MSc είναι και πολιτευτής ΝΔ στην Β’ Πειραιώς και γω νόμιζα πως ήταν παοκτσού και αριστερή !!!

 87. sarant said

  77 🙂

  Και καλή ανάσταση ή Ανάσταση!

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χριστός Ανέστη σε όλους!
  Χαρούμενη του καθενός η ανάσταση!
  Κι εμείς «Αθήναζε» . Ο κορονιός επανέκαμψε σε στενό μέλος της οικογένειας, ύπουλα αθόρυβος κιόλας. Τον πιάσανε σε υποχρεωτικό ράπιντ τεστ (για μια ομιλία σε κοινό) και παρά το ότι είχε τρις εμβολιαστεί και νοσήσει πάλι το Δεκέμβρη, χωρίς άλλη διασπορά ανάμεσά μας μέχρι στιγμής.
  Καλά κοψίδια και να πάνε οι κρατούντες
  ως του χρόνου στα τσακίδια
  (πριν μας κάνουνε κι εμάς κοψίδια).

  Έφαε η ΔΕΗ του φτωχού τ΄αρνί, οι κιαρατάδες…

 89. Πέπε said

  Αληθώς.

  Έφη, περαστικά σας. Τριτσιμπημένος και νοσημένος, ελαφρά θα τη βγάλει. Το εύχομαι.

  ___________________________________

  Πάντως ρε παιδιά, ωραία γιορτή δε λέω αλλά πολύ ξεθέωμα. Δεν ξέρω, δεν ήταν έτσι όταν ήμασταν μικροί. Τρώγαμε και αυτό ήταν όλο. Τώρα τα ‘χουν αλλοιώσει τα έθιμα!

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ευχαριστώ Πέπε.
  Όπως λες, πολύ ξεθέωμα και στην κορφή … γλυκάδια *! Για πρώτο με ρακή μπαλκονάτη, θα σετάρει με των λεμονανθών του κήπου τα αρώματα 🙂 . Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα.

  Λάμπρο χρόνια πολλά! Να σε χαίρεσαι κι όσοι σ΄αγαπούμε! 🙂

  *://dinanikolaou.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

 91. avno13 said

  «Μετράμε όλες τις απώλειες» (ως κορωνιο-χασούρα) γιατί η κορωνο-κηδεια είναι δημόσια δαπάνη;
  Κάποια άλλη εκδοχή;

 92. Alexis said

  Καλημέρα.
  Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες!
  Να περάσετε όμορφα με τις οικογένειές σας και με τους ανθρώπους που αγαπάτε!

  Ιδιαίτερα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζοντες!
  Στον Λάμπρο και σε όλους τους Λάμπρους, Πασχάληδες, Λαμπρινές, Αναστάσηδες, Αναστασίες κλπ.

 93. Alexis said

  Άτιμε (και αγράμματε) κορέκτορα!
  Εορτάζουσες βέβαια!

 94. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, με υγεία και ευτυχία!

  Ιδιαίτερα Χρόνια Πολλά σ’ αυτ*ς που γιορτάζουν, με πρώτο-πρώτο τον εκΛΑΜΠΡΟτατο.

  Ε, ας του βάλω κι ένα κομματάκι… Τι μόνο αυτός θα βάζει;

 95. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη (για θρησκευόμενους και μη).
  Να είμαστε γεροί και χαρούμενοι και να τα λέμε εδώ. Να θυμόμαστε κι αυτούς που «έφυγαν»

 96. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ! Εφη Εφη, περαστικά του!

 97. odinmac said

  Έλα βρε Πέπε, σιγά το ξεθέωμα. Να, στην Κέρκυρα, το βράδυ της Αναστάσεως στην Σπιανάδα, σκάρτσα 30000 κόσμο είχε:

  αλλά και στην μικρή Ανάσταση, το πρωί με τους μπότηδες:

  Καλό Πάσχα!

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  79: ΠΡΟΣΟΧΗ στην ενδεχομένως ύποπτη φράση «πλήρως εμβολιασμένοι», επειδή έχω δει με τα μάτια μου την απάτη σε άλλο άρθρο στο Πρώτο Θέμα πριν 2 εβδομάδες περίπου, αλλά δυστυχώς δεν το κράτησα και δεν το βρίσκω τώρα.
  Μιλούσε στον ΤΙΤΛΟ για την αύξηση στις νοσηλείες των «πλήρως εμβολιασμένων», αλλά μέσα στο άρθρο, ερμήνευε τη φράση «πλήρως εμβολιασμένοι» ως «εμβολιασμένοι με… δύο δόσεις»!
  Έτσι, ψεκασμένος γνωστός με παρέπεμψε στο συγκεκριμένο άρθρο που δεν το είχε διαβάσει όμως, και τότε είδα την απάτη. Διότι για τους λογικά σκεπτόμενους, θεωρείται αυτονόητο αυτή τη στιγμή ότι η φράση ΠΛΗΡΩΣ εμβολιασμένοι, δεν μπορεί παρά να εννοεί τρεις δόσεις. Και όταν θα έρθει το πλήρωμα για 4η δόση, τότε αυτονόητα θα κατανοούμε ως ΠΛΗΡΩΣ εμβλιασμένο αυτόν με 4 δόσεις.
  Δεν είναι δυνατόν, να μας λένε ότι χωρίς 3η δόση θεωρείσαι σχεδόν σαν ανεμβολίαστος λόγω των πολύ χαμηλών αντισωμάτων, και να χρησιμοποιεπιται παραπειστικά η φράση ΠΛΗΡΩΣ εμβολιασμένοι μόνο για τις 2 δόσεις.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  98:Έτσι είναι. Τα γνωστά παραπειστικά τερτίπια των ψεκασμένων. Ως προς την τέταρτη δόση και ως πατήσας τα 60 έτη (ας πρόσεχα😊), λέω να την προγραμματίσω για τον Σεπτέμβριο.

 100. sarant said

  98-99 Την έκανα την 4η. Χωρίς παρενέργειες.

 101. AndreasM said

  Είπαμε ότι το Κοχινούρ είναι διαμάντι, και όχι μαργαριτάρι;

 102. Κιγκέρι said

  Πάντως για τους κάτω των 18 δεν ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση. Περιμένω να δω αν σε λίγες μέρες, που θα τα κλείσει ο γιος μου, θα μπορέσει να προγραμματίσει την επαναληπτική.

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά σε όλους.

  83-Ευχαριστώ πολύ Rabbitcat, να είστε όλοι καλά.👍

  90- Τρελό και παλαβό Κρι Κρί μου, ευχαριστώ για τις ευχές και περαστικά του.

  92- Ευχαριστώ Αλέξη, να περνάς καλά.

  94 – Ευχαριστώ Dryhammer για τις ευχές αλλά και για την αφιέρωση, μια και οι Rush είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα.

 104. rogerios said

  @103: Λάμπρο, πολύχρονος! Πάντα με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!
  Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα σε όλες κι όλους!

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – Ευχαριστώ Ρογήρε, να είσαι καλά και να συνεχίζεις να ομορφαίνεις τον κόσμο με το ωραίο ιστολόγιό σου αλλά κι από εδώ.

  Τι θέλουν οι άνθρωποι για να περάσουν καλά; ΤΙΠΟΤΑ!
  Για σένα.

 106. sarant said

  101 Είναι γνωστό αυτό, αλλά όταν μιλάμε για χοντρά μαργαριτάρια (εννοώ λάθη) συνηθίζεται στο ιστολόγιο να χρησιμοποιείται ο Κοχινούρ (ή Κοχινόρ) ως υπερθετικός.

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – «Δεν είναι δυνατόν, να μας λένε ότι χωρίς 3η δόση θεωρείσαι σχεδόν σαν ανεμβολίαστος λόγω των πολύ χαμηλών αντισωμάτων, και να χρησιμοποιεπιται παραπειστικά η φράση ΠΛΗΡΩΣ εμβολιασμένοι μόνο για τις 2 δόσεις.»

  Και είναι δυνατόν να μας λένε στην αρχή πως το εμβόλιο έχει διάρκεια 1,-1,5 χρόνο, με 96% αποτελεσματικότητα, μετά από λίγο, 9 μήνες κι αμέσως μετά 6 για να καταλήξουν πως μετά τους 3 μήνες, πρακτικά δεν προστατεύει και να επιβάλουν την τρίτη δόση και ήδη έχει ξεκινήσει η τέταρτη, κι όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο;

  Ποιά είναι η επιστημονική αλήθεια και ποιό το εμπορικό ψέμα; Γιατί το μόνο μη αμφισβητήσιμο δεδομένο, είναι αυτό. https://m.naftemporiki.gr/story/1849491/oi-ceo-ton-embolion-100-ekat-o-misthos-tis-pandimias
  ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ δεν λέω, αλλά θα μας πεί κανείς έγκυρα, στα πόσα εμβόλια θεωρούμαστε πλήρως εμβολιασμένοι και για πόσο χρονικό διάστημα;

  Γιατί μετά από αυτό θεωρούνται συλλήβδην ψεκασμένοι όσοι εκφράζουν εύλογες αμφιβολίες;
  Ειδικά που ενώ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, τα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως ούτε καν από θάνατο, η «κυβέρνηση» εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και σταθερά 30+νεκρούς ημερησίως, αίρει όλα τα (υποτυπώδη) μέτρα, και θα επανεξετάσουν τον Σεπτέμβριο τι και πώς!
  Μέχρι τότε, ούτε τέστ από τους εισερχόμενους τουρίστες αλλά κι από κανέναν, ούτε μάσκες ούτε ΤΙΠΟΤΕ, και με ναζιστή υπουργό υγείας!

  Κατά τ΄άλλα, τα ΜΜΑ μας δείχνουν τα αυστηρά μέτρα στην δικτατορική Κίνα και πόσο ελεύθεροι είμαστε εμείς (βέβαια δύο χρόνια που έκανε τα ίδια η Αυστραλία, δεν μίλαγε κανείς). Αν αναλογιστούμε την αντίδραση της δύσης στις αρχές του 20 που ήταν ανάλογη με την τωρινή, μπορούμε να συμπεράνουμε τι μας περιμένει το φθινόπωρο.

  Τουλάχιστον εδώ, καλό είναι να πρυτανεύει η κριτική σκέψη κι όχι οι πάσης φύσεως δογματισμοί, αλλά….!

 108. spyridos said

  107
  Πριν ένα μήνα μου ήρθε πρόσκληση να κάνω τέταρτο εμβόλιο.
  Δέκα μήνες δηλαδή μετά το πρώτο.

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Βρε να το κάνεις, αλλά δεν θα πρέπει να γνωρίζεις από τι σε προστατεύει, πόσο % και για πόσο καιρό; Γιατί μέχρι τώρα, μας έχουν πήξει στο «επιστημονικό» ψέμα. Κι αφού ξέρουμε πως μετά το εμβόλιο και κολλάς και μεταδίδεις, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα; Είναι δυνατόν να μη παίρνει κανένα;

  Εντάξει, ψεκασμένοι οι ανεμβολίαστοι κι όσοι τολμούν να έχουν και την παραμικρή αμφιβολία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά του κόβιντ, οι λογικοί τι έχουν να πουν γι’ αυτό τον παραλογισμό;
  Μάλλον πως φταίνε οι ανεμβολίαστοι ή ότι άλλο πουν τα ΜΜΑ!
  Η πλάκα, είναι πως με αυτόν τον ρυθμό εμβολιασμού, δεν θα θεωρηθούμε ποτέ πλήρως εμβολιασμένοι.😂

 110. Μαρία said

 111. Θρασύμαχος said

  Μεταπασχαλινό: όταν η γραπτή δημοσιογραφία απλώς απομαγνητοφωνεί την τηλεοπτική, προκύπτουν χαριτωμένες διατυπώσεις όπως «εγκατέλειψαν τη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού στα βάτα που βλέπετε πίσω μου» https://www.tanea.gr/2022/04/26/greece/astynomika/giannis-skaftouros-giati-edose-repo-stous-somatofylakes/ & https://www.in.gr/2022/04/26/greece/giannis-skaftouros-giati-eixe-dosei-repo-stous-somatofylakes-tou-eno-iksere-oti-theloun-na-ton-skotosoun/ και ο αναγνώστης αναρωτιέται προς τα πού να δει!

 112. sarant said

  Καλό αυτό!

 113. Θρασύμαχος said

  Είπε ο άνθρωπος «αναγνωρίζουμε ότι η νόμιμη μετανάστευση έχει θετικό αντίκτυπο παντού» αλλά πού να καταλάβει ο δημοσιογράφος ότι αυτή η παντελώς άγνωστη λέξη είναι γένους αρσενικού; Σου λέει λοιπόν ουδέτερο θα είναι, κάτσε να βάλω τίτλο «να αναγνωριστεί το θετικό αντίκτυπο της νόμιμης μετανάστευσης» https://www.iefimerida.gr/kosmos/shoinas-thetiko-antiktypo-nomimis-metanasteysis-ee

 114. Spiridione said

  Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από το ΙΝΣ η ελληνική μετάφραση του ετυμολογικού λεξικού των αρχαίων του Chantraine (βασισμένο στο β’ έκδοση του 2009 και εμπλουτισμένο).
  https://www.tovima.gr/2022/03/30/books-ideas/oi-prodromoi-kai-ta-aderfia-tis-glossas-mas/
  Στο φουμπού το ΙΝΣ τις τελευταίες μέρες έχει διάφορα ετυμολογικά σημειώματα
  https://www.facebook.com/insmtrian

 115. sarant said

  114 Το έχω στα γαλλικά, ειναι πολύ καλό.

  113 Ομοίως με το/τον λογότυπο

 116. Μαρία said

  «Πασχαλινό «δωράκι» προσφέρει ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, σε αρκετές εκατοντάδες δημάρχους και νομάρχες ανά την Επικράτεια. Με μια κατάπτυστη εγκύκλιο, που φρόντισε να δημοσιεύσει την Μεγάλη Τετάρτη, τους δίνει εφεξής τη δυνατότητα να λαμβάνουν διπλή σύνταξη! Φρόντισε μάλιστα να το πράξει «στα κρυφά», αφού δεν υπάρχει σχετική διάταξη νόμου που να ορίζει κάτι τέτοιο…
  Πρόκειται για ξεκάθαρη «επίθεση» στο Δημόσιο Ταμείο. Με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ο κ. Τσακλόγλου κάνει ρουσφέτια σε δημάρχους και νομάρχες. Μάλιστα, φρόντισε να τονίσει, στην ίδια εγκύκλιο, ότι παρέχεται δικαίωμα «επανεξέτασης». Άρα, όσοι αιρετοί είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα χορήγησης διπλής σύνταξης κατά το παρελθόν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, εφεξής θα μπορούν να ζητήσουν να επανεξεταστεί η υπόθεσή τους και να καρπωθούν τα όποια οφέλη! Ντροπή, μόνο ντροπή…
  https://www.avgi.gr/koinonia/413696_proeklogiko-roysfeti-se-dimarhoys-me-dipli-syntaxi-sta-kryfa

 117. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: