Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στον τουρισμό;

Posted by sarant στο 27 Απριλίου, 2022


Εδώ και μέρες συζητιέται το θέμα αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η βαριά βιομηχανία της χώρας, εννοώ τον τουρισμό, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ, πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών.

Πολλή δημοσιότητα δόθηκε σε μια άποψη που εξέφρασε στο Τουίτερ ο Α. Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, του συνδέσμου των εργοδοτών στον κλάδο του τουρισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας, παρά το ότι οι αμοιβές που προσφέρονται είναι σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι ο «ποιοτικός» μας τουρισμός κινδυνεύει διότι είναι ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Η τοποθέτηση αυτή ερχόταν ως απάντηση σε ανάρτηση στην οποία υποστηριζόταν ότι εργαζόμενοι που δούλευαν «σεζόν» τα προηγούμενα χρόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αρνούνται τώρα να εργαστούν παρά το ότι οι απολαβές τους είναι, υποτίθεται, καλύτερες. 

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, και στο σημερινό άρθρο θα μπορούσαμε να λεξιλογήσουμε για τον όρο «σεζόν», που έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία στην ορολογία των εργαζομένων του τουρισμού -αλλά αφήνω τα λεξιλογικά για άλλο άρθρο. Στο σημερινό θα περιοριστώ να δώσω τον ορισμό του όρου «δουλεύω σεζόν».

Δουλεύω σεζόν στον τουρισμό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δουλεύει σε κάποιο τουριστικό μέρος, για τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, που μπορεί να είναι 6 μήνες στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο ή σε άλλα πολύ τουριστικά μέρη ή 4 μήνες στα λιγότερο τουριστικά.

Σε αυτό το εξάμηνο (ή τετράμηνο) ο εργαζόμενος δουλεύει χωρίς ρεπό, 7 μέρες την εβδομάδα, με ωράρια που συχνά ξεπερνούν το 12ωρο. Τη στέγη και την τροφή την προσφέρει ο εργοδότης, αλλά στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα περάσει το καλοκαίρι σε ένα άθλιο κατάλυμα, κάποτε σε κοντέινερ, οι τυχεροί σε δωμάτιο μαζί με άλλους 3 εργαζόμενους, με τους οποίους δεν γνωρίζονται -κάποτε μάλιστα χωρίς να υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο για τις γυναίκες. Στο τετράμηνο ή εξάμηνο αυτό, ο εργαζόμενος ξεχνάει την οικογένειά του -παύει να είναι γιος ή πατέρας, σύζυγος, κόρη ή μητέρα. Παύει να είναι πολίτης, ουσιαστικά: οι περισσότεροι νέοι που δούλευαν σεζόν στις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019 δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Οπότε, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες, ο ισχυρισμός ότι οι αμοιβές που προσφέρονται είναι «σημαντικά πάνω» από τις κλαδικές συμβάσεις χάνει την ισχύ του. Ονομαστικά μπορεί να είναι ανώτερες οι αμοιβές, αλλά στην πράξη να είναι πολύ κατώτερες αν συνυπολογιστεί το ωράριο, η ένταση της εργασίας και η απουσία ρεπό.

Πιο πάνω είδαμε την άποψη των εργοδοτών, που φρίττουν μπροστά στην αχαριστία και την πλεονεξία των εργαζομένων ενώ, για πρώτη φορά, δεν φαίνεται να τους αρέσει το αόρατο χέρι της αγοράς. Υπάρχει όμως και η άποψη των εργαζομένων. 

Ο φίλος Στράτος Σαφιολέας ανθολόγησε σχόλια από τη συζήτηση στο Τουίτερ, όπου διάφοροι σχολιαστές απαντούν στο ερώτημα του τίτλου, γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στον τουρισμό. Όπως λέει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Φέισμπουκ, θα ήταν ωραίο αν υπήρχε ένα μέσο που θα έκανε ρεπορτάζ και θα έβγαζε αυτές τις φωνές σε podcast. 

Ελλείψει αυτού, αναδημοσιεύω τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε. Δεν διορθώνω ορθογραφία και στίξη.

Μου πρόσφεραν 1200€ με μισά ένσημα στη Μύκονο, 12 ώρες τη μέρα(«και αν βγει καμία διαδρομή παραπάνω εντάξει μωρέ»), 7/7 ως οδηγός σε VIP van και διαμονή με 3-4 άτομα το πολύ!

Το να κονοματε βάζοντας 5 και 6 άτομα σε ένα δωμάτιο ή μικρό σπίτι πλέον δεν είναι η λύση. Το να δουλεύει κάποιος για 12-13 ώρες και να πληρώνετε τις 8 , δεν είναι η λύση. Πολύ καλά κάνει πλέον ο κόσμος και μακάρι να το έκανε νωρίτερα.
Φιλη μου που δουλευε σαιζον (Πασχα με Σεπτεμβριο) μαγειρισα (στη Παρο) αγανακτησε και δουλευει τωρα στην Αυστρια, σε πιο ανθρωπινες συνθηκες, με τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ λεφτα. Για ποιο λογο να δουλεψει κανεις γαλερα με 3,5€ την ωρα?
* Πες της να γυρίσει γρήγορα πίσω να βγάζει 30 ευρώ τη μέρα μαύρα και να δουλεύει 12 ώρες 7 μέρες.
Δεν χάνονται αυτές οι ευκαιρίες.

Εκανα την πρακτικη μου σε ξενοδοχειο, στην Λεπτοκαρια Πιεριας. Β κατηγοριας. Δουλευα 17 ωρες τη μερα..
Με 800€ στην καλύτερη το μήνα,7ημερη εργασία, 10-12ωρες την ημέρα κ ένσημα 4ωρου.
Δωδεκαωρα σπίτια τρώγλες στρες και πίεση όσο δεν πάει και μισθο της πλάκας χωρίς να πληρώνει υπερωρίες Κυριακές τίποτα !!! 475 μισθό σε κατω των 25 και δωδεκάωρο !
Υπερωρίες απλήρωτες , τα 12 ώρα και η 14 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα επί 6 κ 7 μήνες σερί είναι πλέον κλασική εργασιακή εκμετάλλευση. Μία ειδικότητα 10 διαφορετικές εργασίες και η κούραση δεν έχει τελειωμό, ωράριο όποτε γουστάρω σε φέρνω στην δουλειά με σπαστά ωράρια επί καθημερινής βάσεως. Ρεπό 0 άδειες 0 , απολύεται ο υπάλληλος και τέλος της σύμβασης λέτε ότι παίρνει την άδεια που δικαιούται , ενώ στην ουσία εργάζεται μέχρι την ημέρα της απόλυσης μαύρα και εσείς έχετε καταθέσει στο Εργάνη άδεια για να μην αναγκαστεί η επιχείρηση να πληρώσει την άδεια του. Νυχτερινός μισθός 0 , όλοι δουλεύουν μέχρι αργά τα ξημερώματα στα εστιατόρια σάς και οπουδήποτε και το νυχτερινό είναι μέρας το μεροκάματο.
Γενικά οι υπάλληλοι κατάλαβαν μάλλον ότι είναι λίγο παράλογο να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, μέσα στον ήλιο, ασταμάτητα για 1500 ευρώ τον μήνα σε ένα νησί της Ελλάδας όταν το μαγαζί κάνει εξωφρενικούς τζίρους
πηγαίνετε να δουλέψετε σε επιχείρηση του ΧΧΧΧ 500€ το 12ωρο.Εγω φέτος επέλεξα την Ιρλανδία παίρνω παραπάνω λεφτα απο οτι στην Μύκονο με 2 ρεπό την εβδομάδα και εννοείται 8ωρο (το ξενοδοχείο έχει μηχάνημα με δακτυλικο αποτύπωμα για τις ώρες….)
4ωρη απασχόληση και δουλεύεις 10ωρο. Περνεις πάνω απο το βασικό μισθό και πας Μύκονο η Σαντορίνη η σε άλλα νησιά για σεζόν και θες 1500 ευρώ για ενοίκιο και φαγητό. Έχεις το κάθε » πλουσιο» να ξεσπάει πάνω σου.
Οι τιμές στα ξενοδοχεία σάς είναι ίδιες με του εξωτερικού.Οι μισθοί στα ξενοδοχεία σας γιατί είναι 3 φορές πιο κάτω; Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από τον κλάδο της εστίασης στα ξενοδοχεία προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό!
Δουλεύω στο ίδιο ξενοδοχείο τα τελευταία 8 χρόνια. Προσφέρει σωστούς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει ελλείψεις στο προσωπικό, ούτε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι «παλιοί». Προσεχείς και σε προσέχουν, τόσο απλά…
Οποιος ειχε την ατυχια να δουλεψει σεζον στα πενταστερα ξενοδοχεια της χωρας ξερει το γιατι… σεβαστειτε τα νεαρα παιδια, τους μαθητες των σχολων, δεν ειναι μονο τα λεφτα κυριοι. Ειναι ο σεβασμος και οι ανθρωπινες συνθηκες εργασιας, χωρις μπινελικια και εξαντλητικα ωραρια.
Ποιος δεν θέλει να δουλεύει σπαστό για 850 ευρώ χωρίς ρεπό και να μένει με άλλους δύο τρείς σε μια τρύπα μέσα; Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν θέλουν οι νέοι να δουλέψουν.
Προτείνω να δουλέψετε μια σεζόν στην κουζίνα 12 με 14 ώρες 7 μέρες για να σας λυθούν οι απορίες γιατί ψάχνετε για προσωπικό στον επισιτισμο.
Ευτυχώς έφυγαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και σώθηκαν, ο γιος μου εργάζεται σαν chef εδώ και δυόμισι χρόνια στις Μπαχάμες με εξασφαλισμένη διαμονή και διατροφή και πολύ καλό μισθό και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στην Ελλάδα
7 μήνες δουλειά χωρίς ρεπό,ένσημα μόνο τους 4 κ από Οκτώβριο ανεργία,μισθό 900€ (τα 300€ μαύρα ίσως να μην τα πάρεις) σε νησί που είναι όλα ακριβά διαμονή σε κλουβί με συγκάτοικο χωρίς A/C προοπτική για θέση Hotel Manager.
Πάνε δούλεψε εσύ σεζόν με μηδέν ρεπό, με 18 ώρες δουλειά την ημέρα, με λεφτά της πείνας και μετά έλα να συζητήσουμε γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού!!!!
Στην Κρήτη 5 μήνες χωρίς ρεπο 14ωρα δηλωμένοι ημιαπασχόληση 800 ευρώ.
Στο ΧΧΧΧ έκανα την πρακτική μου. Κοιμομουν στο υπόγειο και το πρωί άδειαζα τις τσέπες από τις κατσαρίδες.
Την επόμενη χρονιά πήγα για δουλειά κανονικά. Εκει πήρα προαγωγή σε ένα κελί που οι τοίχοι δεξιά αριστερά ήταν οι τοίχοι των ψυγείων. Αυτό τίποτα άλλο.
Μια βόλτα από Μύκονο – Σαντορίνη θα σου δώσει πολλές απαντήσεις. Απλήρωτες υπερωρίες , διαμονή άθλιων συνθηκών , ρεπό ούτε για δείγμα..μη σου πω για τα ντόπια ρεμάλια που ζητάν 10Κ για στούντιο ημιυπόγειο χωρίς κλιματισμό,ολα μπροστά κ ολα μαύρα.
Να πάω για 900ευρω..να φύγω από το σπίτι μου..να πάω να μείνω μαζί με 7ατομα. Να δουλεύω 12ωρες 7 μέρες. Να τρώω μακαρονια…1:30 το βράδυ. Και να μου περνούν τα φιλοδοριματα οι «μετρ».
6ημερο 12 ωρο με 1300το μήνα ενώ ο άλλος πληρώνει 880 ευρώ για ένα τραπέζι και τον 3χεις να κοιμάται σε τρώγλη χωρίς αιρκοντισιο.
7 μήνες χωρίς ρεπό χωρίς άδεια με 750 ευρω 12ωρα και να είναι σούζα!
Ήμουν demi chef de partie με προϋπηρεσία σε ξενοδοχεια 5 αστέρων. Από τη στιγμή που μετακόμισα στο εξωτερικό(Καραϊβική) μέσα σε 3 μήνες έγινα chef de partie και τώρα είμαι junior sous chef. Δεν βλέπω κανένα λόγο να δουλεύω στην Ελλάδα χωρίς να εξελισσομαι.
Εργάστηκα έξι χρόνια εφτά μήνα στη Ρόδο προσωπική ζωή μηδέν , χαμενος από ολους δωδεκαωρα.
Οταν με 800 ευρω (και πολλα λεω) θελεις ρεσεψιονιστ,καμαριερα,γκρουμ (γιατι τι σημαινει οτι εισαι γυναικα,θα κουβαλησεις και βαλιτσες),προγραμματιστη και γραμματεα και δινεις 1 ρεπο την βδομαδα (κι αυτο με το ζορι), η αλλη παει στην δουλεια στις 7 το πρωι και γυρναει μετα απο 10 ωρες αν ειναι τυχερη και ενσημα δεν κολλας και δεν σε πειραζει ανθρωπος γιατι λαδωνεις εφορια,επιθεωρηση εργασιας και τα παντα ολα.
Κατάστημα στο γνωστό μεγάλο εμπορικό κέντρο των ΒΠ υποχρεώνει τις υπαλλήλους που εχει προσλάβει σαν πωλήτριες να παραμένουν όρθιες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ψυχή μέσα, ακόμη και αν τους πονάν η μέση και τα γόνατα ή είναι αδιάθετες. Άδεια λόγω ασθένειας δεν νοείται, εκτός αν τις πάρουν με το φορείο. Τις παρακολουθούν με κάμερες από τα κεντρικά όλη μέρα και, μετά το κλείσιμο, τις υποχρεώνουν να σφουγγαρίζουν όλο το κατάστημα, να ξεσκονίζουν, να καθαρίζουν την τουαλέτα, να ξεσαβουριάζουν τις άπειρες κούτες των παραλαβών (που, φυσικά, γίνονται εκτός ωραρίου), να βάζουν ετικέτες σε εκατοντάδες προϊόντα και να πετάνε τα σκουπίδια. 3 σε 1. Δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια (9.00-21.30) λόγω σκουπίσματος-σφουγγαρίσματος-κλεισίματος ταμείου-παραλαβών ή και ξεκάρφωτων δήθεν meetings της κακιάς ώρας, που κρατάνε μέχρι τις 22.30 τουλάχιστον (να μην ξεχάσω την απογραφή Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί). Μ. Εβδομάδα και Διακαινήσιμο δεν δικαιούνται διάλειμμα ούτε φαγητό, δεν θα έχουν ρεπό ούτε θα πάρουν τα επιπλέον χρήματα που δικαιούνται γιατί δούλεψαν την Κυριακή. Επιπλέον, τις υποχρεώνουν να υπογράψουν ένα κ@λόχαρτο περί δήθεν συναινετικής υπερεργασίας τους για όλες αυτές τις ημέρες του πανικού, ενώ η εταιρεία-ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ψευδώς στην Εργάνη ότι θα τις απασχολήσει λιγότερες από τις νόμιμες ώρες, προκειμένου να μην τους δώσει ούτε τα ρεπό που δικαιούνται.

102 Σχόλια προς “Γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στον τουρισμό;”

 1. nikolatetios said

  Προσπάθησα να ‘ποστάρω’ το άρθρο στο fb και δέν με άφησε (ως spam). Ανησυχητικώτατο…

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Όλες οι μαρτυρίες είναι ουσιαστικές. Χάριν του διαλόγου ξεχώρισα δύο.

  «Οι τιμές στα ξενοδοχεία σας είναι ίδιες με του εξωτερικού. Οι μισθοί στα ξενοδοχεία σας γιατί είναι 3 φορές πιο κάτω;»

  «Κατάστημα στο γνωστό μεγάλο εμπορικό κέντρο των ΒΠ υποχρεώνει τις υπαλλήλους που έχει προσλάβει σαν πωλήτριες να παραμένουν όρθιες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ψυχή μέσα.»

  Καθώς διάβαζα, αναρωτήθηκα αν υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες της άλλης πλευράς.

  Έχω σχετική εμπειρία από τον χώρο της εστίασης.
  Περιορίζομαι να σας πω ότι ενώ τα διάφορα…καλούδια είναι στη διάθεσή σου για να τα απολαύσεις, δεν τα αγγίζεις. Η τρομερή κούραση σου αφαιρεί την όρεξη.

 3. nikiplos said

  Καλημέρα χρόνια πολλά (καθυστερημένα) και Χριστός Ανέστη σε όλους! Ιδιαίτερα χρόνια πολλά στους Αναστάσιους και στις Αναστασίες, τους Γιώργηδες και τις Γεωργίες, φανερούς και κρυφούς που μας διαβάζουν.

  Ως προς την ανάρτηση, άλλος ένας μύθος κατέρρευσε, η περιβόητη «τουριστική βιομηχανία» (τουπίκλην «βαριά βιομηχανία του Τουρισμού» κι άλλες βλακώδεις εκφράσεις που ξεστομίζουν οι αμετροεπείς πολιτικοί μας).

  Εφόσον εδώ και δεκαετίες το κράτος κάνει πλάτες στο ανεξέλεγκτο ιδιωτικό «επιχειρείν» που εν μία νυκτί βαφτίζεται «τουριστικό», τι να θίξει και για ποιό ακριβώς πράγμα να μιλήσει κανείς. Που λόγος για ελέγχους από το του αρμοδίους. Το μπραβιλίκι στα «μεγάλα» νησιά Μύκονο και Σαντορίνη δίνει και παίρνει. Μαφία, νονοί της νύχτας, με προσωπικό Αστυνομικούς συνήθως στις «πόρτες των κλαμπ» (προσωπική γνώση) αλωνίζουν και δίνουν και παίρνουν. Σε αυτά τα «μεγάλα νησιά» είναι αστείο και να σκεφτεί κανείς τη λέξη νομιμότητα:

  -οδηγούν κυρίως μεθυσμένοι
  -οδηγούν νοικιασμένα οχήματα συνήθως σε άθλια μηχανολογική κατάσταση (αυτοκίνητα, γουρούνες, μοτοποδήλατα)
  -παρκάρουν παράνομα κατά κύριο λόγο.
  -Η ηχορύπανση των clubs είναι μνημειώδης. Φίλος που μένει μόνιμα σε ένα τέτοιο έχει ξοδέψει 20.000€ σε δίκες και έφθασε ένα βήμα πριν τον φόνο ή το ψυχιατρείο. Ευτυχώς το πούλησε και ησύχασε. Live your myth in Greece.
  -Η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή είναι ο κανόνας.
  -Η μαύρη εργασία είναι ο κανόνας
  -Το μαύρο χρήμα είναι ο κανόνας.

  Ωστόσο θέλοντας να δώσω και το αισιόδοξο μήνυμα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα φέρουν πάλι και φέτος ό,τι παραβαλκάνιο υπάρχει (κι ας μην γνωρίζει Αγγλικά, κι ας κλέβει ή «βουτάει» από συναδέλφους). Σαν εκείνον τον Ολλανδό, που είχε βιάσει το κοριτσάκι και δεν δικάστηκε ποτέ, ούτε ο ίδιος, ούτε ο επιχειρηματίας.
  Όλα καλά δηλαδή.

 4. atheofobos said

  Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι περιγραφές των περισσοτέρων εργαζομένων για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής είναι πραγματικές. Ακόμα δε χειρότερες είναι των ξένων μεταναστών σε εποχιακές εργασίες στην ύπαιθρο πχ στις φράουλες.
  Καταλαβαίνω επίσης πως είναι εύλογο όταν βρίσκουν καλοπληρωμένη δουλειά στο εξωτερικό να φεύγουν για να δουλέψουν εκεί.
  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως όταν υπάρχουν 50.000 θέσεις εργασίας ακάλυπτες η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11,9% στους δε νέους στο 31,1%.
  Στο ποσοστό αυτό προφανώς ανήκουν όλοι όσοι αρνούνται να εργαστούν σε αυτές τις εργασίες και η. απορία μου είναι πως συντηρούνται όλοι αυτοί. Η δουλεύουν λοιπόν με «μαύρα» ή τους συντηρούν οι οικογένειες τους γιατί όποιος δεν έχει κανένα εισόδημα δυστυχώς δεν έχει και μεγάλες επιλογές για να αποφύγει τους εκμεταλλευτές εργοδότες.

 5. Διάβαζα κάποτε ένα βιβλίο του Όργουελ (Down and out in Paris and London) με τις εμπειρίες του, μεταξύ άλλων από ξενοδοχείο, την εποχή που ήταν θεοφτωχος. Ολοταχώς πίσω πάμε.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Εδώ και δυο χρόνια το ιστολόγιο είναι αποκλεισμένο από το ΦΒ. Εγώ το παρακάμπτω δίνοντας το λινκ του Τουίτερ, δηλαδή:

  Αυτό θα το δεχτεί το ΦΒ

  3 Αυτό με τον Ολλανδό που βίασε μού έχει ξεφύγει

  5 Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου νομίζω πως είναι ο ελληνικός τίτλος. Το έχω στα υπόψη για διάβασμα εδώ και… 40 χρόνια.

 7. Πάνος με πεζά said

  O εμποροϋπάλληλος ήταν από χρόνια το χειρότερο επάγγελμα, φαίνεται ότι ο εργαζόμενος στον τουρισμό το ξεπέρασε… Αυτό με την ορθοστασία το έχω ακούσει από γίλο μου που δούλευε΄σε γνωστή αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας, τουλάχιστον 15 χρόνια πριν… Όταν πήγαινε να ακουμπήσει (όχι να καθίσει) κάπου, ο προϊστάμενος του έλεγε «Κουράστηκες, μπάρμπα;» Και σκέψου μιλάμε για εποχή Ολυμπιάδας, με τα Μηνομόνια ούτε καν κατά διάνοια…
  Τα τελευταία χρόνια, τέτοια παράπονβα μου εκφράζουν και οι υπάλληλοι των S/M – και μιλάω για τους «κυριλλέ» υπαλλήλους, αυτούς που γνωρίζουμε, που είναι στους πάγκους των τυριών ή στα μανάβικα, όχι τους φορτοεκφορτωτές ή τους καροτσάδες…
  Η αίτια για όλα αυτά, τουλάχιστον όσον αφορά τον τουρισμό; Μα φυσικά, η ανταγωνιστικότητα… Ότα στον Έλληνα δίνεις το δωμάτιο 50 ευρώ, και στο ξένο τουριστικό γραφείο 7, από κάπου πρέπει να βγει αυτό…

 8. Ξέρω από πρώτο χέρι μια περίπτωση δώ στην Αθήνα, μικρή επιχείρηση με 5 εργαζόμενους απέδιδε 10 000 μηνιαίως, 5 το αφεντικό και από 1000 οι εργαζόμενοι.
  Το αφέντικό ξεκίνησε και μια δεύτερη επιχείρησε που έμπαινε μέσα 2 000 τον μήνα, τις οποίες κάλυπτε π΄την πρώτη επιχείρηση που έτσι έβγαζε 8 οοο τώρα. Το αφεντικό εξακολουθούσε να παίρνει 5 000και έδινε πλέον από 600 στους 5 εργαζόμενους, λες και φταίγανε αυτοί !
  Εννοείται πως φύγανε και οι 5

  Μπουρδέλο κράτος είμαστε, με αδίστακτους πολιτικούς που ψηφίζει ο…κυρίαρχος λαός, λόγω νεκρής παιδείας το 95 % είναι πρακτικα αμόρφωτο, αρκείται στο (ε)π(ι)τυχίο

 9. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, αν είχαμε ένα σοβαρό κράτος, όπως θέσπισε το ειδικό εισπρακτικό χαράτσι πάνω στις τιμές διανυκτέρευης, έτσι θα μπορούσε και να εξασφαλίσει κάποια ελάχιστα (αλλά πολύ πάνω του ελαχίστου, μια που είμαστε τουριστική χώρα), εργασιακά δικαιώματα…

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Να θυμίσω την πρωθυπουργάρα μας, που είδε θετικά το παράπονο των επαγγελματιών του κλάδου στα Δωδεκάνησα πριν καναδυό χρόνια, «μη μας στέλνετε την επιθεώρηση εργασίας κάθε τόσο»… Η ήδη ξεδοντιασμένη από πολλά χρόνια επιθεώρηση εργασίας, καταργήθηκε.
  Δεν είναι μόνο η σεζόν, δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Σε γνωστότατο εμπορικό κατάστημα που δουλεύει συγγενής μου, εκτός από την αναγκαστική ορθοστασία (αφαιρέθηκαν από παντού τα καθίσματα) οι παλιοί υπάλληλοι (ειδικά από κάποια ηλικία και μετά) μετατίθενται από υποκατάστημα σε υποκατάστημα της αλυσίδας, ώστε να δηλώσουν παραίτηση και να προσληφθούν πιτσιρίκια με τον υποβασικό μισθό κλπ κλπ…

 11. nikiplos said

  Επιτρέψτε μου, ως παρέκβαση να διηγηθώ μια προσωπική ιστορία. Η εξαδέρφη μου εργαζόταν για πολλά χρόνια (20+) σε μια μεγάλη αλυσίδα ενδύματος. Κορμί λαμπάδα, σχεδόν μοντέλα, έφθασε να συν-διευθύνει το κατάστημα. Ώσπου 40ρησε κι άρχισαν τα προβλήματα υγείας. Γόνατα, αστράγαλοι, γάγγλια που εξέρχονται, σύνδεσμοι, μηνίσκοι κλπ. «Ψυχοσωματικά» έλεγαν οι δικοί της. «Ορθοπ@δικά» κλασσική περίπτωση βλάβης της πωλήτριας έλεγαν οι Ιατροί. Έκανε το πρώτο χειρουργείο, όλα καλά. Το δεύτερο το καθυστέρησε όσο μπορούσε για να μην στενοχωρήσει τους ιδιοκτήτες. Δεν κοιμόταν από τους πόνους, χαπακωνόταν κλπ. Όταν έφθασε στο μη περαιτέρω, έκανε το χειρουργείο. Μαζί με την Αναρρωτική ήρθε και η Απόλυση. Με νομικά τερτίπια η αποζημίωση κουρεύτηκε γουλί. Τσατισμένη έκανε το λάθος και πήγε να ζητήσει την αποζημίωσή της δικαστικά φυσικά.

  Εκτός του γεγονότος ό,τι την πήρε τελικά, μπήκε σε black list. Και το λέω αυτό γιατί. Ώσπου να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια πέρασαν 3 χρόνια. Τα 2 από αυτά έκανε δική τους δουλειά, αλλά δεν ευόδωσε γιατί ήταν συνεταιριστική κλπ. Τον τρίτο χρόνο βρήκε εργασία σε άλλη αλυσίδα. Εργάστηκε εκεί 2 μήνες χωρίς πρόβλημα, τσακωμούς ή προστριβές. Καθώς είχε μόλις γεννηθεί η κόρη μου, είχα αγοράσει από εκεί εξοπλισμό νεογέννητου, η ιδιοκτήτρια μου την παίνευε. Τα δικαστήρια τελεσιδίκησαν Πέμπτη. Η εξαδέλφη μου εργάστηκε κανονικά την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο ήταν το ρεπό της. Εκείνο το ΣΚ έμαθε πως απολύθηκε. Οι συναδέλφισσές της, της ειπαν πως «έπεσε σύρμα» κλπ.

  Περιττό να πω, πως έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ξαναβρεί δουλειά. Μια συγγένισσά της που ήταν συνέταιρος σε επιχείρηση/francize της είπε για «άνωθεν» εντολές. Με την άγρια κρίση που ρήμαξε τη χώρα όλη τη δεκαετία του 10′ που λόγος για συνδικαλισμό ή συμπαράσταση ή μια απλή έστω παράσταση κάποιων κάπου. Νάδας.

 12. Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος" και σχολίασε
  Μερικά για την σεζόν-ατμομηχανή της οικονομίας μας. Διαβάστε τα.

 13. nikiplos said

  Δεν ξέρω ποιόν ενδιαφέρει, αλλά σε μια παραθαλάσσια καφετέρεια που σύχναζα ένα καλοκαίρι, είχα γνωρίσει το ένα και μοναδικό γκαρσόνι που είχαν. Είχαμε υπολογίσει πως έκανε 15-20Km περπάτημα ημερησίως. Τόσο τον έβγαζε ένα έξυπνο ρολόϊ που είχε και μετρούσε τα βήματα. Εντάξει να το κάνεις μια σεζόν. Αλλά πως να αντέξεις να το κάνεις για χρόνια? Πόσο θα αντέξει η σωματική καταπόνηση?

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ονειρεύομαι τη μέρα που θα δούμε το ghoulı και το χατζηδάκι σε 15ωρα καταναγκαστικά έργα ξενοδοχειακής μονάδας.
  Ονειρεύομαι μαλακίες, το ξέρω, αλλά τα όνειρα είναι σαν τα σάντουιτς. Ό,τι θέλεις βάζεις μέσα.

 15. Νέο Kid said

  Εφταήμερο (!) δωδεκάωρο-δεκατετράωρο δεν δουλέυουν ούτε οι «σκλάβοι»* στις Αραπιές!…
  Αίσχος!

  * με τον όρο νοούνται οι third countries nationals (TCN, σικ ρε!) κυρίως από Ινδία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ ,ανειδίκευτοι εργάτες.
  Φαίνεται ότι η εργατική σκλαβιά στις αραπιές ειναι καλύτερη απ την «τουριστική» στας προηγμένας μεσογειακάς ευρώπας…

 16. Πέπε said

  Αδιανόητη φρίκη.

  Αν ισχύει αυτό με τις 50.000 ακάλυπτες θέσεις, αν δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, 50.000 άτομα είπαν «πλύν’ τα πιάτα μόνος σου» (ή στρώσε τα κρεβάτια, σέρβιρε, μαγείρεψε, οδήγα, σφουγγάρισε κλπ.) είναι κάπως ευχάριστο. Είναι κάπως ευχάριστο επίσης ότι γίνεται ντόρος. Εκτός από τα ΜΚΔ και την εναλλακτική ενημέρωση, στα παραδοσιακά ΜΜΕ έχει φτάσει καθόλου αυτό;

 17. sarant said

  11 Αχ!

  13 Ωραίος!

  16 Αυτοί που έχτισαν τα στάδια στο Κατάρ, ας πούμε, ε;

 18. Νέο Kid said

  16. Η καινούργια «μόδα» στις αραπιές (για τα «στελέχη») είναι το «μπλοκάκι» (όλα απο μάς τα πήρανε κι αυτοί!) , το freelancing!
  Eίσαι και καλά freelancer . Που σημαίνει: χωρίς ιατρική κάλυψη/ασφάλιση, χωρίς sick leave, κάθε μέρα ή άδεια απ τη δουλειά ΔΕΝ πληρώνεται, χωρίς end of service benefits (ένας πολύ παλιός θεσμός σε όλες τις αραβικές χώρες του Κόλπου, που εξασφάλιζε κάποια «σύνταξη». Εφάπαξ Ν-1 μισθοί για Ν χρόνια υπηρεσίας. Σημαντικότατο ποσό ,για όσους έμεναν πολλά χρόνια). Τώρα με το φρηλανσεριλίκι…πάπαλα!

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το διαβόητο αόρατο χέρι της αγοράς που χαϊδεύει πάντα τους ίδιους λίγους και μαστιγώνει πάντα τους ίδιους πολλούς. Κι όταν τα χάδια του και τα μαστιγώματά του δεν επαρκούν, τότε παρεμβαίνει το κακό κράτος να τα ενισχύσει αμφότερα. Όλοι υποθέτω, γνωρίζουμε ανθρώπους που δουλεύουν σεζόν στον τουρισμό και ξέρουμε σε τι γαλέρες τραβάνε κουπί κάθε χρόνο. Αλλά περί ειλώτων και εργασιακών κατέργων δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε τίποτα στα πετσωμένα ΜΜΕ.

 20. Νέο Kid said

  18. Nαί Νίκο. Ακόμα κι αυτοί οι ταλαίπωροι μια μέρα την εβδομάδα ξεκουράζονται .

 21. Πέπε said

  Στα σταχυολογήματα του άρθρου να προσθέσουμε και μια βασική ιδέα που είδα να αναφέρεται αλλού (λινκ δεν έχω πρόχειρο): ότι δουλεύοντας μια εδώ μια εκεί, χωρίς γνωριμίες συναδέλφων εκτός από πρόσκαιρες, και μαύρα, δεν υπάρχει και καμία ευκολία να συνδικαλιστούν και να διεκδικήσουν συλλογικά.

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  16, 18τέλος

  Κάτι διάβαζα πρόσφατα για 15 χιλ νεκρούς σε εργατικά «ατυχήματα» στο Κατάρ(αμενο).

 23. ndmushroom said

  Όπως γράφτηκε κατά κόρον στο twitter, όταν έκλεισαν τα πάντα λόγω κόβιντ οι συνήθεις εργαζόμενοι στον τουρισμό αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλη εργασία, είτε σε άλλο κλάδο είτε (κυρίως) στο εξωτερικό. Έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον ότι οι συνθήκες δουλείας (γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει στον τουρισμό στην Ελλάδα) δεν είναι μονόδρομος, δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να επιστρέψουν σε αυτές.
  Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ήδη ζητήσει να «εκπαιδευτούν» οι «φιλοξενούμενοι» στα στρατόπεδα συγκ… συγγνώμη, «κέντρα υποδοχής» πρόσφυγες ώστε να αναλάβουν αυτοί τη διάσωση του κλάδου, αποκομίζοντας πολύτιμα βιώματα (και μόνο). Σου λέει «φυλακισμένοι είναι, λίγη καταναγκαστική εργασία δε θα τους πειράξει, και να τους πειράξει αυτούς εμάς σίγουρα δε θα μας πειράξει».

 24. LandS said

  4
  Παίρνω τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ*.
  Φλεβάρης 2022. Μη εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα: Απασχολούμενοι 4.096χιλ, Άνεργοι 642χιλ, ποσοστό 13,6% και Μη ενεργοί 3.104χιλ. Εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα: 4.119χιλ,603χιλ, 12,8%, 3.120χιλ αντίστοιχα.
  Έτσι, αν καλύπτονταν αυτές οι 50χιλ θέσεις, ο αντίκτυπος στο συνολικό ποσοστό της ανεργίας μπορεί και να μη ξεπεράσει τη μονάδα.

  *Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει στοιχεία από έρευνες που βασίζονται ερωτήσεις του είδους «εργαστήκατε με αμοιβή παραπάνω από τόσες ημέρες/ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε ένα ή περισσότερους από ένα εργοδότη»; Αυτό έχει αποτέλεσμα να υπάρχει μια προς τα κάτω απόκλιση από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ της τάξης του μισού εκατομμυρίου. Βεβαίως πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι να εργάζονται «μαύρα», αλλά αυτό είναι μάλλον φάουλ του εργοδότη που δεν τους ανακοινώνει στο ΕΡΓΑΝΗ για να τους κατήσει «μαύρα».

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  22: Υπάρχει η ΠΟΕΕΤ.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.poeet.gr/&ved=2ahUKEwiDyOOa5rP3AhWQOOwKHY9cBNYQFnoECDgQAQ&usg=AOvVaw21D4fWuzERsWCzBW8o3fwP

 26. stratosbg said

  Reblogged στις a hairless ape.

 27. sarant said

  19 Ναι ρε, αλλά είσαι φρη!

  22 Ετσι ακριβώς.

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  Αντί τα σόσιαλ μίντια να κάνουν «κάνσελ» για κάθε μαμακία που υπάρχει στον κόσμο, ας ασχοληθούν με τις εταιρείες κρετίνων που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να στέκονται διαρκώς όρθιοι καταστρέφοντας την υγεία των ανθρώπων.
  Διότι όλα τα όρθια δίποδα στα σόσιαλ μίντια ασχολούνται με τις γάτες και τα σκυλιά, και δεν ασχολούνται με την υγεία των παιδιών τους.
  Οφείλουν πλέον να γίνουν από το κράτος ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ οι καρέκλες σε όλες τις δουλειές αυτές, και αν δεν υπάρχουν να υποβάλλονται πρόστιμα στους εργοδότες για κακοποίηση των υπαλλήλων.
  Δεν θέλω να βλέπω υπαλλήλους να στέκονται όρθιοι όταν δεν έχουν δουλειά (και εννοείται, θέλουν να καθίσουν), σε «γκούντις» και κάθε φαστ φουντ, σε καταστήματα ρούχων ή οτιδήποτε άλλο.
  Να τελειώνει οριστικά η κακοποίηση των υπαλλήλων.

 29. BLOG_OTI_NANAI said

  29: να *επιβάλλονται* πρόστιμα

 30. leonicos said

  Έλλειπα όπως ειχα πει
  και λυπήθηκα που έχασα πολλά ωραία άρθρα.

  Χτες μου έβγαλε το τηλέφωνο το πριν από 5 χρόνια!

  Είχαμε πάει στην Ελευσίνα, μας είχε κανε τραπέζι ο Τζι και άλλα σχετικά.
  Φωτογραφίες ανακατεμένες, με τη Φωτεινή όρθια να μιλάει, στου Τζι το σπίτι προφανώς, μαζεμένοι στο χολάκι πριν πάμε στον χωρο της Ελευσίνας (που εγώ και κάποιος άλλος δεν ήρθαμε για ιατρικούς λόγους)
  Αλλά ήταν εκεί και ο Ιατρού και ο Γς.

  Δεν ξέρω πώς μπορώ να τις στείλω σε καποιον, να τις ανεβάσει.

 31. leonicos said

  Ανηψιά της Φωτεινής δουλεύει στα Lıdl στο Λονδίνο. Ούτε σκεψη να επιστρέψει, μολονότι ο λόγος που πήγε ήταν για να ειναι με την κόρη της που σπούδαζε. Η κόρη επέστρεψε, η μαμά έμεινε. Εδώ θα την προσλάμβαναν 4-ωρο και με τέταρο των εκεί απολαβών

 32. # 31

  Στείλτες στον Γιάννη τον Μαλλιαρό να κάνει διανομή αν μπορεί !

 33. Spiridione said

 34. Spiridione said

  Έχουμε και τη λ. σεζονίστας ή σεζονίστες
  https://www.2020mag.gr/themata/4933-otan-i-eleytheri-agora-kremaei-epi-ksylou-tis-touristikes-epixeiriseis
  https://www.naftemporiki.gr/story/1740914/anazitontas-tous-sezonistas

 35. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα. Εύστοχο, επίκαιρο άρθρο.
  «Η βαριά βιομηχανία της χώρας, εννοώ τον τουρισμό, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ, πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών»
  Σεζόν (ή μήπως σε θανόν;), λέγεται και ο (εποχικός) κύκλος επεισοδίων τηλεσειρών, Το δε πολύ της τηλοψίας μετ’ αναλώσεως διαφημίσεων, συχνά μας κάνει στο ίδιο έργο θεατές-απόμακρους, τουρίστες-λες- παθητικούς.
  Σχετικά και μία ποιητική εικόνα τουρισμού αλλοδαπής, οιονεί βωμός ιερών και οσίων, μες στο χαλκείο του εμπορίου βεβαμμένος(και αυτός), βαριά ντυμένος με μια μπίχλα ένδειας εκδιδόμενης:
  «Τοιχογραφίες του Τζιότο· σκάλες, τουρισμός· πλακόστρωτοι δρόμοι. / Ο στάβλος που γεννήθηκε ο Άγιος Φραγκίσκος. Μπήκαμε/ στο δωρικό ναό της Θεοτόκου. Μαύρες πανύψηλες κολόνες./ Μεγάλη, σκοτεινή σιωπή. Η μυρωδιά μιας ανθοδέσμης/ από σαρκώδη ολόλευκα κρίνα ανακατεύονταν μ’ εκείνη την άλλη / μυρωδιά σάπιου ξύλου, κεριού και μεταχειρισμένων χάλκινων νομισμάτων. (…)» [Γιάννης Ρίτσος, “Στην Ασσίζη”, «Το Άγαλμα στη Βροχή»,1980]
  ..Και η συμπάσχουσα Μάνα Ελλάς, ξένια, ξενύχτισσα και αποξενωμένη, σε μια νωπογραφία ωραία,λαϊκή και ..Σαραντένια:
  (…)Στην Ελλάς του δυο χιλιάδες/ γίναν όλοι βασιλιάδες,/λαϊκοί τραγουδιστάδες.
  Στη δικιά μας κοινωνία/ζούσαμε άλλη αγωνία,/μην πας στη Γερμανία.//
  Πες μου τι θα κάνεις τώρα/ έτσι που σε καταντήσαν/ πατρίδα σερβιτόρα.
  Στα σκυλάδικα χορεύεις/ μες στη νύχτα ταξιδεύεις/ ταυτότητα γυρεύεις. (…)
  (“Στην Ελλάς του δυο χιλιάδες” –Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος, Σύνθεση: Αντώνης Βαρδής, Ερμηνεία: Βαρδής, Καζαντζίδης, Κατσιμιχαίοι, 1985)

 36. nikiplos said

  Κι ένα τελευταίο σχόλιο, γιατί παραφλυάρησα σήμερα, αλλά είναι σχετικό με όμοια των παραπάνω. Η ανηψιά μου, ζει αποκλειστικά από τον Τουρισμό. Εκπαιδεύτηκε, τελείωσε σχετική σχολή κι αφού εργάστηκε εδώ καμία 4ετία, και σε πολύ καλές μεγάλες ξενοδ.επιχειρήσεις, πήρε τον ομματιόν της και έφυγε. Τώρα εργάζεται στο Τουμπάει. Από γονείς ζει ένας όστις την παρακαλάει να γυρίσει. Ωστόσο το δέλεαρ του να μείνει και να συνεχίσει να εργάζεται εκεί, εκτός των ανθρώπινων συνθηκών διαμονής (είναι πολύ σημαντική και η διαμονή, μην το ξεχνάμε), νορμάλ ωραρίων εργασίας κλπ είναι και οι εκπαιδεύσεις/πιστοποιήσεις που της δίνουν οι εκεί εργοδότες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί στο μέλλον να τσακωθείς ή να σε διώξει για έτερους λόγους ο εργοδότης σου, ωστόσο δεν μπορεί να ανακαλέσει τις πιστοποιήσεις/βεβαιώσεις που έχει εκδώσει (τώρα αυτό με ωμέγα γράφεται?).

  Κανείς δεν ξέρει το μέλλον του, ούτε πρόκειται να γίνουμε όλοι πυρηνικοί επιστήμονες, αλλά το να εργάζεσαι μαύρα, χωρίς βεβαίωση/πιστοποίηση και να χάνεις μια 5ετία είναι καταστροφικό για έναν νέο άνθρωπο. Ιδίως αν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την καριέρα. Άλλη μια παράμετρος που πολλοί παραβλέπουν.

 37. Εποχική δουλειά στη Ρόδο που προ πανδημίας γινόταν από δύο άτομα, με κοντά 900 ευρώ, πλήρη ασφάλιση, συνεχές ωράριο, υπηρεσιακό όχημα, βενζίνες και τα συναφή πληρωμένα, σήμερα βγαίνει από ένα άτομο, το οποίο παίρνει λίγο πιο πάνω από τα μισά, δουλεύει σπαστό ωράριο, χρησιμοποιεί το δικό του όχημα και επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστος των καυσίμων. Είπατε τίποτα; Η μεγαλύτερη όμως ξεφτίλα είναι σοβαρές, υποτίθεται, εταιρείες, να μετακυλίουν το κόστος και την ευθύνη της μεταφοράς προσωπικού ή πεντάστερων πελατών σε… άλλους εργαζόμενους, αντί να βάλουν το χέρι στη τσέπη οι αλμπάνηδες…

 38. Αγγελος said

  Λεώνικε (31), τη θυμάμαι την εκδρομή μας στην Ελευσίνα. Τότε, νομίζω, σε γνώρισα. Ούτε εγώ μπορούσα να πάω στον αρχαιολογικό χώρο, κι έτσι μείναμε στο καφενεδάκι απέναντι και κουβεντιάσαμε καμποση ώρα. Ωραίο θα ήταν να βάλεις κάπου τις φωτογραφίες να τις δούμε!

 39. […] Εδώ και μέρες συζητιέται το θέμα αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η βαριά βιομηχανία της χώρας, εννοώ τον τουρισμό, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ, πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών. Πολλή δημοσιότητα δόθηκε σε μια άποψη που εξέφρασε στο Τουίτερ ο Α. Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, του συνδέσμου των… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/04/27/sezon/ […]

 40. sarant said

  32 !!

  35 Να το θυμάμαι όταν βάλω το λεξιλογικό άρθρο.

 41. π2 said

  11: Δεν κινδυνεύουν μόνο σε περίπτωση προβλημάτων υγείας οι πωλήτριες στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ρούχων. Είναι κοινό μυστικό ότι, από μια ηλικία και μετά, υπάρχει γραμμή να χάνουν τη δουλειά τους, για να έρχονται πιο νεαρές (άρα και με μικρότερο κόστος). Με εξαίρεση ελάχιστες που θα απορροφηθούν στα κεντρικά της αλυσίδας, οι υπόλοιπες, ακόμη και αυτές που είναι αντικειμενικά (με μετρήσιμα αποτελέσματα στις πωλήσεις δηλαδή) εξαιρετικά επιτυχημένες στη δουλειά τους, θα φύγουν και το ξέρουν.

 42. Χαρούλα said

  Μπα;;;;
  Ξαφνικά ΟΛΟΙ ενδιαφερθήκαμε για τους εργαζόμενους; Τώρα που μίλησαν τα αφεντικά, είδαμε όλα(;) τα προβλήματα;
  Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
  Όταν τρώμε, πίνουμε, κοιμόμαστε, δεν σκεφτήκαμε που και πως κοιμούνται, τι τρώνε, ποσο δουλεύουν. Παρεξηγηθήκαμε που δεν χαμογελούσε. Που άργησε στην εξυπηρέτηση. Και τότε, ούτε που σκεφτήκαμε τους Ανδρεάδηδες. Μέχρι παράπονο κάναμε στον προϊστάμενο του.
  Για μας είναι κάτι πιτσιρικάδες που βγάζουν έναν δεύτερο μισθό από τα φιλοδωρήματα. Που κάνουν κάτι που δεν χρειαζεται εκπαίδευση. Αν ήταν «καλοί μαθητές» σερβιτοροί θα γινόταν;
  Όχι όμως δεν ειναι μόνον αυτοί. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι των αφεντικών. Και αυτούς τους βρίσκουν πάντα. Έλληνες ή ξένους.
  Οι άλλοι, που το επέλεξαν, το σπούδασαν(ναι!), που είναι γλωσσομαθέστατοι, μπορούν όμως να αποφύγουν την γαλέρα. Να διαλέξουν θέση και επιχείρηση, να καλοπληρωθούν στο εξωτερικό. Έξω είναι αναγνωρισμένοι. (Ο κΑνδρεάδης το ζει στο Ikos της Ισπανίας, που τους επέλεξε ως προϊσταμένους στους εμφανώς «λιγότερους» Ισπανούς.) Μην αποθεώνουμε όμως το εξωτερικό. Ο ξεν/λος, πουθενά δεν εχει καρέκλα, παντού μένει σε υποβαθμισμένα δωμάτια με συγκατοίκους και κοινόχρηστα μπάνια. Ο επαγγελματίας το ξέρει και το έχει αποδεχτεί. Αλλά ΩΣ… Οι δικοί μας ξέφυγαν. Συνθήκες απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς. Δεν ειναι τωρινό. Στο Porto Carras από ιδρύσεως τα δωμάτια προσωπικού είχαν το όνομα του χείριστου.
  Την ιστορία τώρα την ανακίνησαν τα αφεντικά γιατί; Για να τρέξουν κι αλλα «παιδάκια», εκεί που έχει δουλειές. Για να δικαιολογήσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Και αυτό που με τρομάζει; με την βοήθεια του νόμου Χατζιδάκη να επισημοποιήσουν-νομιμοποιήσουν τις συνθήκες αυτές.
  Ναι να φωνάξουμε. Να διαμαρτυρηθούμε. Αλλά κυρίως ως κοινωνία, να δώσουμε την αξία που πρέπει, σ´αυτούς τους Επαγγελματίες. Που δυσκολεύονται (σωματικά) να φτάσουν σε σύνταξη. Κι αυτό σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως.
  Συγγνώμη για το σεντόνι, και για τα πικρά που ανέφερα.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  3τέλος Νίκι, θυμάσαι πριν λίγα χρόνια(δεκαετία;) εκείνη την περίπτωση/φάμπρικα που μέσω ενός ΤΕΙ (Σερρών νομίζω) είχαν πετύχει μια διακρατική σύμβαση με αντίστοιχες ρωσίδες φοιτήτριες τουριστικών επαγγελμάτων που έρχονταν εδώ για πρακτική/μαθητεία και τις εξαντλούσαν στα ωράρια χωρίς πληρωμή ή με κάτι ελάχιστο;

  Μια Ουκρανή μαθητευόμενη είχε πεθάνει (βρίσκω τώρα, στη Ζάκυνθο) από υπερκόπωση.
  Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «όπως είναι γνωστό, με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με «εισαγόμενους» εργαζόμενους από άλλες χώρες, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου».
  Αυτά το 2015, τώρα χειροτέρεψε.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/34993_oi-filoi-tis-fysis-gia-thanato-tis-19hronis-sti-zakyntho

 44. ΓΤ said

  https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/04/27/watch-emmanuel-macron-pelted-tomatoes/

 45. Χαρούλα said

  Πείτε μου πως ο πελτές που έλεγε η γιαγιά την σάλτσα ντομάτας, έχει σχέσει με τις pelted tomatos(στον Μακρόν)!!!!😲🤔🧐🥲😂🤣

 46. Μαρία said

  43
  Πες τα, χρυσόστομη.

  46
  Χαρούλα, του πέταξαν την ποικιλία ντομάτα κεράσι γαλλιστί https://fr.wikipedia.org/wiki/Tomate_cerise
  https://www.francetvinfo.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-a-cergy-un-commercant-jette-des-tomates-cerises-sur-la-foule-pendant-la-visite-presidentielle_5105746.html

 47. ΓΤ said

  @46 Χαρουλάκι

  κι έγινε η ομπρέλα πέλτη εναντίον του πελτέ

 48. Χαρούλα said

  Μαρία(#47) και ΓΤ(#48) τι είστε σεις;;;!!!;🥺
  Να μην αφήσετε άνθρωπο να χαρεί που ετυμολόγησε λέξη! Απ´την χαρά μου, μέχρι και την σχέση, ρήμα την έκανα😂! Αμάν πχιά!😀😇

 49. Konstantinos said

  Από τον ετερο δοξασμένο κλαδο των μεταφορων

 50. Γαλαξίδι

  (του ανταποκριτού μας)

  Μεγάλη μέρα αύριο εδώ, προβλέπεται αθρόα προσέλευση κόσμου και λαού για την κηδεία του δολοφονηθέντος Γιάννη Σκαφτούρου στον γνωστό πόλεμο των μαφιών

 51. ΣΠ said

  51
  Στιχουργός κι αυτός;

 52. Χριστόφορος Φωτιαδης said

  Εγω εχω εστιατοριο σε νησι και πληρωνο τους εργαζομενους με την ωρα δινω 6ευρο φαγητο κανονικο οχι αποφαγια η χαλασμενα και τους ασφαλιζω κανονικα οχι 4 ωρα. παντα τα παιδια που εργαζονται σε εμενα ειναι ευχαριστημενοι και ξαναερχονται την επομενη χρονια.το μαγαζι
  εχει πολυ δουλεια και ξερω οτι την καλυτερη διαφημηση την κανουν οι εργαζομενοι. παντα τους εχω αξιοπρεπει σπιτι ,βεβαια στα νησια τα καλα τα νοικιαζουν σε τουριστες. τα τελευταια χρονια δεν μπορω να βρω σπιτι γιατι ολα σιγα σιγα γινονται αιρ μπι εντ μπι οποτε δινω το σπιτι που μενω εγω που ειναι ευτυχως μεγαλο στα παιδια και μενω σε σκηνη στο κτημα γυρο απο το σπιτι.ξερω οτι συντομα οπως γινεται με ολα τα σπιτια στα νησια και οχι μονο θα μου πει η σπιτονοικοκυρα να φυγω γιατι θα γινει και αυτο αιρ μπι μπι σε αυτη την περιπτωση θα αφησω και το μαγαζι και θα φυγω.οταν μιλαω με καποιο παιδι για δουλεια δεν με πιστευουν γιατι δυστυχως ο κλαδος μου εχει κανει κακο ονομα. πητε ομως κατι και για αυτο δεν νομιζω οτι οι ολοι οι εγοδοτες θελουν να εκμεταλευωνται τους εργαζομενουσ τους αλλα πλεον δεν εχουν τουλαχιστων στο θεμα της διαμονης λυσεις. Τα νησια εχουν και στο μελλον ακομα περισοτερο σοβαρο προβλημα με την στεγη. το ιδιο υσχιει και με τους εκπαιδευτικους,τους γιατρους και γενικα ανθρωπους που δεν ειναι ντοπιοι και πρεπει να δουλεψουν εκει.

 53. sarant said

  47 Είναι κι ακριβές αυτές

  53 Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο. Το πρόβλημα που λέτε για τα νησιά το ξέρω κι εγώ από εκπαιδευτικούς.

 54. # 43

  Για μας είναι κάτι πιτσιρικάδες που βγάζουν έναν δεύτερο μισθό από τα φιλοδωρήματα.

  Στο καζίνο τα φιλοδωρήματα στους γκρουπιέρηδες μπαίνανε σε κουμπαρά και το 90% το έπαιρνε η επιχείρηση

  Στον Πόρο τέλος της δεκαετίας του 70, στα ζαχαροπλαστεία της πλατείας εκεί που δένανε τα καράβια, τα γκαρσόνια μόνο σερβίριζαν, γι την πληρωμή έρχονταν τα αφεντικά καθότι οι τουρίστες άφηναν χοντρά πουρμπουάρ

  Τελευταία μου είπανε να μην αφήνω φιλοδώρημα γιατί καταλήγει στην τσέπη του επιχειρηματία

 55. Μαρία said

  49
  Εγώ αναφέρθηκα απλώς στην ποικιλία της ντομάτας 🙂 Ντοματίνια δεν τα λέμε εμείς;

  Αφήνω εδώ το θρεντ, για να δείτε τα σχόλια που ακολουθούν. Έχει μερικά ορέα.

 56. ΓΤ said

  Νιώθω πως έχει έρθει η ώρα της Φρουράς…

 57. Χαρούλα said

  #55 Τζι
  Το μοίρασμα στα φιλοδωρήματα(τιπς,πουρμπουάρ) έχει διάφορες εκδοχές. Πρώτα-πρώτα άλλο τα ξενοδοχεία, άλλο οι αυτόνομες επιχειρήσεις.
  Στις αυτόνομες είναι καθαρά θέμα ιδιοκτήτη. Συνήθως αδικεί πολύ το …παιδί.
  Στα ξενοδοχεία είναι πιο πολύπλοκο. Οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουν. Μπαίνουν όλα σε κοινό ταμείο. Παλαιότερα μόνο για το προσωπικό σάλας, αλλά την τελευταία δεκαετία και το προσωπικό κουζίνας. Αφού πληρωθούν οι φθορές-ζημιές(μην παίρνετε τα χαριτωμένα αλατοπίπερα😅), γίνεται το μοίρασμα. Σπανιότατα ισόποσα. Συνηθέστερα ανάλογα με την ιεραρχία. Τα ποσοστά είναι διάφορα. Πάντοτε όμως οι χαμηλότερες και πιό κουραστικές θέσεις παίρνουν τα λιγότερα.

  Το έγραψα στο #43, ως άποψη των πελατών, που όμως δεν ισχύει.

 58. Χαρούλα said

  Συνέχεια για τα φιλοδωρήματα!
  α.Συχνά ξεχνάμε τις βαρύτερα εργαζόμενες. Τις καμαριέρες. Ας αφήνουμε ελνα ευχαριστώ στο δωμάτιο.
  β.Ότι αφήνουμε συνολικά στην υποδοχή, μπορεί και να μην φτάσει ποτέ στο προσωπικό. Μόνο το …ακουμπά η reception! Αποφεύγουμε.

  Τα χρηστικά αντικείμενα και ευχαριστούν και δεν μπαίνουν σε κουτιά!🤣😂🤣🤭

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρε Βάτμαν εργατοπατέρα, τι έγινε, σου πνίγηκε η ορθογραφία σε κάποια παραλία του νησιού; 😂

 60. Μαρία said

  58
  Ανήκουστο αυτό για τις φθορές, να πληρώνει τη νύφη το προσωπικό.
  59
  Σε κάποιες χώρες το φιλοδώρημα που αφήναμε στις καμαριέρες ήταν σε είδος.

 61. Χριστόφορος Φωτιαδης said

  Και οι πελατες και τα αφεντικα τους συμπεριφερομαστε απιασια ιδιαιτερα στα τουριστικα μερη που ειναι γεματα και τρεχουν σαν τρελοι.
  Ειναι απιστευτο το κομπλεξ που βγαζουμε και απαιτουμε να συνεχως να χαμογελανε και να συμφωνουνε σε οτι μ…….α τους ζηταμε γιατι ο πελατης εχει παντα δικιο και το αφεντικο ειναι ο παντογνωστης επειδη τους πληρωνει… τωρα ομως που απεχουν θα αλλαξουν πολλα.

 62. sarant said

  57-60 Μπα…

 63. Πέπε said

  Συγγνώμη να ρωτήσω κάτι; Παίρνω έναν καφέ και φεύγοντας. αφού πληρώσω, αφήνω στο τραπέζι πουρμπουάρ. Προφανώς το μαζεύει αυτός που με εξυπηρέτησε, ιδίως αν έχω παρατηρήσει ότι αυτός είναι που ασχολείται με όλη την περιοχή μου ή ότι είναι ο μοναδικός.

  Πού ακριβώς πάει αυτό το πουρμπουάρ;

  Άλλη ερώτηση: Δεν το αφήνω στο τραπέζι, αλλά στον ειδικό κουμπαρά δίπλα στο ταμείο (στα τεϊκαγουέικα συνήθως). Τώρα, πού πάει;

  Και τρίτη ερώτηση: το πουρμπουάρ στον ντελιβερά, που του το δίνω στο χέρι;

 64. Χαρούλα said

  Πέπε(#64), Στα ξενοδοχεια όπου κι αν το αφήσεις. Ακόμη και στο χέρι να το δώσεις, 90ο/ο, τίμια θα μπει στο κοινό.
  Δεν είναι ενάντια σ´αυτό οι εοαγγελματίες. Στα ποσοστά διαφωνούν. Έχει συναδελφική αλληλεγγύη το κοινό ταμείο. Όλοι κάθε μέρα δεν έχουν τα καλά πόστα, που γεμίζουν πρώτα και συνέχεια. Ούτε τις ίδιες βάρδιες. Βραδυνά αφήνουν περισσότερα. Για προσωπικούς λόγους κάποιοι είναι λιγότερο αποδοτικοί ή με περισσότερες «φθορές» κάποιες μέρες.
  Η κουζίνα δεν συναντάει τον πελάτη, αλλά δικά της έργα συμμετέχουν στην ευχαρίστηση του πελάτη. Κοινό ταμείο λοιπόν. Αλληλοστηρίζονται.

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το πολύ σε δέκα χρόνια θα λυθεί δια παντός το πρόβλημα των εργοδοτών.

 66. Μαρία said

  Στα οξύμωρα της σύσκεψης καταγράφεται η σπουδή του πρωθυπουργού για τους εργαζόμενους του κλάδου, με τον κ. Μητσοτάκη να κουνάει το δάχτυλο στους εργοδότες, προκειμένου να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας, παρότι επί των ημερών του καταργήθηκαν ή απαξιώθηκαν σχεδόν όλοι οι κρατικοί θεσμοί προστασίας των εργαζομένων κι ενώ βοά ο κόσμος για τις εργασιακές συνθήκες τύπου «γαλέρας» στον κλάδο. «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού: ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Αυτό δε σημαίνει μόνο καλύτερες απολαβές, σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης της ισχύος του εργοδότη εις βάρος των εργαζόμενων στον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς φυσικά να πείθει. https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/341586_panigyrikos-prothypoyrgoy-gia-alogisto-anoigma-toy-toyrismoy

 67. sarant said

  64-65 Έτσι ξέρω κι εγώ. Του ντελιβερά όμως μάλλον το παίρνει ο ίδιος, όχι;

 68. Πέπε said

  65

  Άρα με την καλή πίστη, έτσι; Μαζεύει π.χ. ένα ευρώ από το τραπέζι, και βάζει ένα ευρώ στο κοινό ταμείο.

  Αυτό είναι δίκαιο για τα πόστα που δεν έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες, όμως δεν αφήνει τον πελάτη να εκφράσει με το πουρμπουάρ τις ευχαριστίες του για την ιδιαίτερα καλή εξυπηρέτηση, έτσι δεν είναι; Κι ακόμα χειρότερα, στην περίπτωση που η εξυπηρέτηση δε σε εμπνέει για πουρμπουάρ, ή δε σε εμπνέει για γενναίο πουρμπουάρ, την πληρώνουν κι οι άλλοι παραμέσα.

 69. Παναγιώτης K. said

  @66. Δηλαδή;

  «Τελευταία μου είπανε να μην αφήνω φιλοδώρημα γιατί καταλήγει στην τσέπη του επιχειρηματία».
  Τι μας λες!
  Θα το ψάξω.
  Πάντως η κόρη μου που είχε δουλέψει πριν καμιά δωδεκαριά χρόνια στο Σάνι Χαλκιδικής ως ναυαγοσώστρια, το φιλοδώρημα ήταν όλο δικό της. Εκείνη με ευαισθητοποίησε σχετικά με το φιλοδώρημα.

 70. freierdenker said

  Ένας ξενοδόχος ή ένας ταβερνιάρης που θα διαβάσει το σημερινό άρθρο μπορεί να νιώσει κάποια δυσφορία. Κατά την γνώμη μου, ένα γκαρσόνι ή μια καμαριέρα μπορεί να νιώσει ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία. Ίσως για αυτό και να μην υπάρχει κανένα σχόλιο από αυτήν την πολυπληθή κατηγορία ανθρώπων.

  Είναι νομίζω στην φύση του ανθρώπου να μην του αρέσει να ακούει από ξένους πόσο χάλια είναι η ζωή του. Οτι δηλαδή ζει σαν τρωγλοδύτης, τρώει αποφάγια, και το μαφιόζικο αφεντικό τον έχει κάτσε-σήκω, σήκω-κάτσε. Δεν είναι ακριβώς ζήτημα περηφάνιας, στυλ δεν θέλω την συμπόνια κανενός, αλλά οτι για κάποιο λόγο τέτοια τα πράγματα όταν λέγονται από ξένους ενοχλούν. Εμένα τουλάχιστον θα με ενοχλούσαν.

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Τα καλύτερα γκαρσόνια της Ευρώπης έχουν διδακτορικό»
  περσινό άρθρο , λίγο φλύαρο,με λάθη κι όχι τόσο δυνατά «επί των τύπων των ήλων» όσο το άρθρο μας αλλά προσπαθεί να περιγράψει την εργασιακή κόλαση.
  «…έχουμε «άριστους» επιχειρηματίες στην εστίαση να ζητούν το δώρο του Πάσχα και τα χρήματα από τις αναστολές, και τηλεαστέρες να εντοπίζουν ότι ο κόσμος αν ήθελε θα δούλευε… »
  https://parallaximag.gr/ta-kalytera-gkarsonia-tis-evropis-echoun-didaktoriko-110535

  56α >>τα ντοματίνια
  υποποικιλίες -ντοματίνια βελανίδια

  -ντοματίνια μαύρο κεράσι

 72. Χρήστος said

  Εγώ έχω πάει σε δουλειά το οίκο στην Κέρκυρα ένα δωμάτιο χάλια

 73. Χρήστος said

  Καταρχήν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον άλλονα Πού αλλού σε δίπλα σου

 74. Χρήστος said

  Το βασικό Ο νόμος είναι 8 ώρες για δουλειά

 75. sarant said

  71τέλος Χμμμ…. Εχει βάση αυτό που λες.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την Παρασκευή, 15 Απριλίου σε ώρα αιχμής για κατάστημα εστίασης, παρουσίας πελατών, η εργοδότρια τραμπούκισε την σερβιτόρα της βάρδιας με φωνές και τραβήγματα από το χέρι, ώστε να ελέγξει την ποδιά της, κατηγορώντας την ότι «έκλεψε» φιλοδώρημα αξίας 1 ευρώ, καθώς το κατάστημα έχει ως πολιτική να παρακρατεί μέρος των φιλοδωρημάτων.
  https://parallaximag.gr/ergodotria-trampoykise-servitora-sti-thessaloniki-138225

  Στη Μύκονο τους/τις ψήνουνε
  «ξυπόλυτοι οι σερβιτόροι στην καυτή άμμο για το …concept»
  https://www.topontiki.gr/2019/07/28/mikonos-ipochreotika-xipoliti-i-servitori-stin-kafti-ammo-gia-to-concept-photos/

 77. Παναγιώτης Κ. said

  Το να μπαίνουν σε κοινό ταμείο τα φιλοδωρήματα δεν με…χαλάει.
  Το να τα παίρνει ο εργοδότης το θεωρώ απόλυτη ξεφτίλα για τον εργοδότη.

  Γενικώς στον κόσμο του επιχειρείν η αντίφαση δηλαδή η κατάργηση της λογικής είναι συνηθισμένη κατάσταση.
  Έλεγα σε φίλο έμπορο:
  Όταν ας πούμε ο ετήσιος τζίρο σου (με τζίρο μετράνε την πρόοδό τους, για κέρδη δεν μιλούν) μεταβάλλεται κατά +10% τότε το προσμετράς στην…αξιοσύνη και στις επιλογές σου.
  Όταν όμως είναι -10% τότε σου φταίνε οι άλλοι. Επιπλέον γκρινιάζεις και στο προσωπικό ότι δεν βγαίνεις και διάφορα τέτοια μελοδραματικά!
  Επειδή είναι…φίλος μου 🙂 και με…αριστερό προσανατολισμό τα δέχεται χωρίς συγκατάβαση.

  Όσα χρόνια έχω συνείδηση πραγμάτων στην κοινωνία δεν άκουσα έμπορο να λέει «δόξα τω θεώ». Πάντα στην γκρίνια. Αναρωτιέμαι μήπως είναι προληπτικοί.

  Εργαζόμενη για πολλά χρόνια πήγε στο αφεντικό να ζητήσει αύξηση.
  -Τι αύξηση Μαρία ζητάς; Δεν βλέπεις ότι περνάμε δύσκολα;
  -Τι δύσκολα κύριε Γιώργο; Άλλαξες την παλιά BMW με καινούργια καλύτερη από την προηγούμενη.
  -Σε παρακαλώ Μαρία! Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες!

 78. ΓΤ said

  21.05.2022> Τελικός Κυπέλλου: ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

 79. https://www.facebook.com/photo/?fbid=386450266681015&set=a.117685063557538

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  79:Με γάβρο θα παίζαμε ούτως ή άλλως, οπότε… ✌️🏆☘️

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 – Δεν θα τους έχουν ανάγκη.

  Αλλάζει πολύ γρήγορα ο κόσμος, κι οι μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αδύνατον να τον ακολουθήσουν, τους είναι πιο βολικό να μένουν στην σιγουριά του παρελθόντος και να τον εξηγούν με τις αναμνήσεις τους. Όμως δεν ισχύει τίποτα στον σημερινό οικονομικό κόσμο, απ’όσα έμαθαν έζησαν και γνώρισαν, ΤΙΠΟΤΑ!
  Αλλά, είναι ίδιον του ανθρώπου να κρίνει και να ερμηνεύει τον κόσμο από το δικό του οπτικό πεδίο, που συνήθως είναι πέντε μέτρα γης.

 82. Παναγιώτης Κ. said

  «Δεν θα τους έχουν ανάγκη»
  Δηλαδή ποια μορφή θα πάρει η κοινωνία;

 83. sarant said

  82 Έτσι κι αλλιώς δύσκολο είναι.

 84. freierdenker said

  76, έτσι όπως το βλέπω, το φυσικό είναι κάποιος να θέλει να αισθάνεται και να τον βλέπουν οι άλλοι σαν μάγκα, και όχι σαν κακομοίρη. Όταν διαμαρτύρεσαι για τις συνθήκες εργασίας, τα χώνεις στα αφεντικά, και αυτό είναι μαγκιά. Οι συνάδελφοι σου προφανώς δεν προσβάλλονται.

  Δεν είναι το ίδιο όταν κάτι τέτοιο έρχεται από έξω. Κάποιοι, λόγω ιδεολογικής συνάφειας, θα το δουν σαν αλληλεγγύη. Οι περισσότεροι όμως θα νώσουν οτι τους βλέπουν σαν κακομοίρηδες και θα ενοχληθούν.

 85. Missing Ink said

  45-47
  Le temps des tomates cerises, λοιπόν;

  46, 49
  Εμένα η ετυμολόγηση του πελτέ απ’ το pelted tomatoes μ’ έψησε να ’ούμε. Για τους άλλους δεν ξέρω, αλλά εγώ είμαι μαζί σου ρε μάγκα. Καθάρισα (…Λίγοι τα πιάνουν τα νοήματα, Αρτέμη!)

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  84 – Μακάρι να ήξερα 😊 αυτό το καθορίζουν αυτοί που την κατευθύνουν, δηλαδή μια μικρή μειοψηφία, όπως γινόταν πάντοτε.
  Εγώ μόνο σχετικά βάσιμες εικασίες μπορώ να κάνω ερμηνεύοντας τα δεδομένα που παρατηρώ.
  Αν τα ερμηνεύω σωστά, πάμε για μια ψηφιακή και τεχνολογική κοινωνία πλήρως ελεγχόμενη από την οικονομική ελίτ που δεν θα βασίζεται στην πληρωμένη παραγωγικότητα (ούτε τώρα βασίζεται, οπότε;).
  Η οικονομική ανισότητα θα μεγαλώσει δραματικά με την συρρίκνωση έως εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η ταξική δικτατορία θα βγάλει το αχρείαστο πια δημοκρατικό προσωποίο, και οι μυριάδες νεολούμπεν, θα κάθονται φρόνιμοι συμβιβασμένοι με το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα που θα τους παρέχει μεγαλόψυχα η οικονομική ελίτ.
  Η δοκιμή λειτούργησε πολύ καλά άλλωστε.

  Ελπίζω να κάνω λάθος.😕

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Προσωπείο φυσικά, αλλά δε βαριέσαι.😂

 88. Από την εποχή που αναπτύχθηκε ο τουρισμός με θέρετρα στην Φλόριντα και καζίνα στο Ελ Εϊ,η μαφία ανέλαβε την εκμετ΄λλευση. Ως γνωστόν το αμερικάνικο μοντέλο έρχεται με κάποια καθυστέρηση στις «σύμμαχες» χώρες, στην Ελλάδα, στον Πόρο το «μοντέλο» υπήρχε από τέλη του 70 μια που οι κτουαζιέρες της μιας μέρας με εκατοντάδες επιβάτες σταμάταγαν το μεσημέρι για φαγητό εκεί και το πρώτο πράγμα που μου είπανε στο στρατόπεο ήταν να μη φάω στο εστιατόριο της πλατείας-η τροφική δηλητηείαση ήταν εκ των ουκ άνευ.
  Την ίδια εποχή στο Γαλαξίδι ο Μπάρμπαθύμιος έκλεινε το καφενείο του μόλις έβλεπε πούλμαν ,τόχε μόνο για ψαράδες και φίλους πσαράδες, ενώ στην Κέρκυρα, στο Ερμονες μπίτς με μπούκιν στο Μόναχο και σύνθεση πελατών 1490 γερμανοί, 9 αυστριακοί και ένας έλληνας-εγώ τα γκαρσόνια της εστίασης έβγαζαν ΄να μισθό στην βάρδια από το κρασί ,το μόνοπου πλήρωναν εξτρα οι πελάτες, ένα δεμέστιχα με χρεώση 120 δρχμ και στα χαρτονομίσματα των γερμανώ (από κατοστάρικο και πάνω, συνήθως πεντακοσάρικο) ρέστα δεν δίνονταν – όπως στις εκκλησίες.
  Αθώος στην σκέψη τότε, νόθζα πως τα γκαρζόνια πήρωναν για να δουλέψουν εκεί !
  Σήμερα που στα κεντρικά καταστήματα της Αθήνας η προστασία γίνεται με πόντους στην επιχείρηση αντί μετρητών, ενώ η αγνή τουριστική επαρχία με τις οικογενειακές επιχειρήσεις προστατεύεται από την «οικογένεια», με τα γνωστά ατυχήματα σε ενδοοικογενειακούς καυγάδες, η κηδεία στις 10.30
  Ζούσε-λένε- στο σπίτι-φρούριο εδώ, ασφαλής παρότι στο Γαλαξίδι δεν υπάρχει αστυφύλακας, μόλις όμως ξεμύτησε, τον φάγανε με καμιά 30αριά σφαίρες, 6 νομάτοιι

 89. konstantinos said

  Από τον κλάδο του τουρισμού δεν έχω εμπειρία, αλλά με τουριστικά μέρη έχω μπλέξει λόγω δουλειάς με κατασκευές.
  Το πρόβλημα της στέγασης είναι πολύ μεγάλο. Και δεν είναι όλα τα τουριστικά μέρη ίδια.
  Υπάρχουν τα απλά τουριστικά μέρη που εκτός σεζόν βρίσκεις έυκολα και μπορεί να το κλείσεις και για όλο το χρόνο.
  Υπάρχουν τα μεγάλα και σημαντικά τουριστικά μέρη που έχουν διευρυμένη περίοδο λειτουργίας (Ρόδος, Κέρκυρα, λίγα μέρη στην Κρήτη) αλλά επειδή είναι μεγάλα, κάτι βρίσκεις.
  Υπάρχουν τα μικρά και σημαντικά τουριστικά μέρη (Πάρος, Μύκονος κλπ) που είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
  Και στην κορυφή της αλητείας και της δυσκολίας είναι τα νησάκια για τους σκαφάτους (Σύμη, Παξοί κλπ). (όταν τύχαίνει και με ρωτάει κάποιος για το πως είναι αυτά τα 2 νησιά καθώς ενδιαφέρεται να πάει διακοπές του απαντάω ότι η λύση είναι να τα βουλιάξουμε με πυρηνικά)

  Εννοείται ότι οι ιδιοκτήτες θέλουν μαύρα και εμείς που κάναμε δημόσια έργα κηνυγούσαμε τα τιμολόγια με το ντουφέκι για να μπαίνουν στα έξοδα (όλα τα έσοδα είναι άσπρα οπότε θέλεις και άσπρα έξοδα).

  Υπήρχαν φορές που νοικιάσαμε σπίτια το χειμώνα υποτίθεται για όλο το χρόνο με μαύρα (γιατί δεν βρήκαμε τίποτα άλλο) και όταν ήρθε το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες μας πέταξαν έξω… Τους έχω σιχαθεί τόσο που αν ξανατύχει έργο σε νησί θα προτιμήσω να στήσουμε καμπ με κονταίνερ στο έργο παρά να μπλέξουμε με τους αλήτες.

  Είχα δει τα σχέδια από μαγαζί με φρουτάκια του ΟΠΑΠ σε νησί των κυκλάδων. Στο ισόγειο τα φρουτάκια. Στο υπόγειο, χωρίς παράθυρα, σε κάτι δωματιάκια σκάρτα 2×2 ήταν κουκέτες για 2 εργαζομένους. Χωρίς παράθυρα. Με 1 μπάνιο για καμιά 10αριά ανθρώπους. Ο κατασκευαστής χρειάστηκε να τσακωθεί με τον ιδιοκτήτη για να προσθέσει κάποιες απολύτως απαραίτητες υποδομές (αερισμό με ανεμιστήρες για να φέρνουν φρέσκο αέρα, σωστό φωτισμό, κλιματισμό κλπ). Δεν ξέρω αν στη λειτουργία τους είχε κλειδωμένους μέσα όλο το 24ωρο ή αν τους άφηνε να βγούνε μισή ώρα την ημέρα έξω από το σπίτι-δουλειά-φυλακή.

  Τέος είναι και το τοπικό κόστος ζωής που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους ακόμα κι αν έχουν λίγο ελευθερο χρόνο να απολάυσουν κάτι από το μέρος που βρίσκονται για δουλειά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα πράγμα (μια σκούπα , μια βίδα κλπ) που κάνει 1 ευρώ στην Αθήνα, κάνει 2-3 στις κυκλάδες και 10 στους Παξούς-Σύμη.

 90. # 85

  Καλημέρα

  Χθες πάντως έγινε συναραστικό παιχνίδι, μάλλον γιατί Παπασταθόπουλος έκανε το παιχνίδι της ζωής του και ο διαιτητής χαρίστηκε στον κιτρινισμένο Σισέ όταν τα έβαλε με τον Λουτσέσκου (!) εκτός φάσης, περιορισθείς σε νουθεσίες και απειλές ενώ ήταν απ’ ευθείας κόκκινη !

  Τόχαμε ξαναπεί πως τον τελικό όποιος προηγηθεί το σηκώνει, αλλά φέτος με τις ανατροπές που έκανε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά με ΑΕΚ και ΟΣΦΠ και να προηγηθεί ο ΠΑΟ θα ελπίζω !

  Από την άλλη πολλά θα κρίνουν οι τραυματιμοί των παικτών αφού του ΠΑΟΚ οι παίκτες είναι ξεζουμισμένοι παίζοντας συνέχεια Πέμπτη-Κυριακή για 10 μήνες, οι δε του ΠΑΟ έχουν δύσκολα παιχνίδια φέτος στα πλέηοφφς για να εξασφαλίσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο

 91. ΓιώργοςΜ said

  Βρήκα αυτό, ψάχνοντας να τεκμηριώσω κάτι που ήξερα από χρόνια για τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες στέγασης στη Σαντορίνη. Τα παραδείγματα που ήξερα αφορούσαν τους εργαζόμενους πχ στο ΕΚΑΒ, όπου υπήρχε μια λογική «εφτά νομά σ’ ένα δωμά», στην καλύτερη περίπτωση, παλιά πληροφορία όμως.
  Υπάρχει λοιπόν νόμος του 2017 που επιτρέπει την παροχή στέγης και σίτισης σε ένα σωρό κατηγορίες υπαλλήλων (πρέπει να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ή η διοίκηση του εκάστοτε οργανισμού). Για να γίνεται όμως η διαμαρτυρία, μάλλον δεν εφαρμόζεται.
  Και μιλάμε για τους «προνομιούχους» εργαζόμενους, με τυπικούς μισθούς και ένσημα, ε;

 92. nikiplos said

  86@ Θίγεις ένα δύσκολο θέμα. Πράγματι όταν σου συμβαίνει κάτι και θεωρείς ότι αδικείσαι, δεν επιθυμείς ή σε στενοχωρεί αφάνταστα να επισημαίνεται αυτό από τους άλλους γύρω σου. Σε τελευταία ανάλυση όλοι θέλουμε έναν παρηγορητικό λόγο κι όχι κάτι του στυλ: «κοίτα τι μαλάκας και κακομοίρης που είσαι!» Και μετά την κρίση η ανεργία έχει δείρει άγρια τον τόπο μας. Πάρα πολλοί καθόλα ακέραιοι επαγγελματίες/εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Μια δουλειά στην οποία ήταν άριστοι, είχαν επενδύσεει χρόνια από τη ζωή τους κι έβλεπαν ή ονειρεύονταν το μέλλον τους εκεί. Και τώρα όπως είπε ο Λάμπρος παραπάνω αλλάζει ο κόσμος. Και πάει στο διάβολο να έχεις έγνοια «μόνο το δικό σου το τομάρι», πάει κι έρχεται. Να έχει κανείς παιδιά να μεγαλώσει τότε και στα κάτεργα θα πάει και στα σκ@τ@ θα κολυμπήσει και ανάσκελα και μπρούμυτα και θα κάνει και μακροβούτια… Και ναι, όταν το κάνεις δεν σου αρέσει να στο επισημαίνουν.

  Ωστόσο βρε αδερφέ, η μόνη σωτηρία σε όλο αυτό δεν είναι η αλληλεγγύη? Δεν είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας? Δεν είναι το «κράταμε να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό?». Πάντως συμφωνώ να γίνει με γάρμπος…

 93. nikiplos said

  Λίγο, ας προσθέσω την οπτική γωνία του «επάρατου» αφεντικού…

  Μια εποχή για λόγους οικογενειακής υποχρέωσης/ανάγκης κράτησα τα κλειδιά μιας ταβέρνας για έναν μήνα. Δεν έχω κάνει χειρότερη δουλειά ποτέ μου. 24/7 είναι η απαίτηση της δουλειάς αυτής. Ούτε αργία, ούτε γιορτή ούτε σχόλη. Δεν λέω, μπορεί να προσαρμόζεσαι, να συνηθίζεις, να γίνεται η ζωή σου τελικά, αλλά μην την θεωρούμε εύκολη ή καλή δουλειά. Σταχυολογώ λίγα που θυμάμαι γιατί έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια:
  Σπας τα @@ σου με τους προμηθευτές, να μην σε ρίχνουν σε ποιότητα και να αναβάλλεις για 4ήμερα τις πληρωμές. Συνήθως στα φέρνουν στο μαγαζί ώρα αιχμής και παρόλα αυτά πρέπει πριν τα βάλεις στα ψυγεία να τσεκάρεις βάρος/ποσότητες/ποιότητα χονδρικά. Να προσέχεις με μάτια 14 εκείνους που τα φορτώνουν, γιατί όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, η βουταρία είναι Εθνικό Σπορ. Να υπολογίζεις στις ποσότητες τη «χασούρα» από τα υλικά που θα κλέψουν οι μάγειροι, γιατί «έτσι έχτισαν σπίτι, αν περίμεναν από το μισθό». Να τα έχεις καλά μαζί τους, γιατί μόνο το λάδι να χύσουν στο νεροχύτη, σε έβαλαν μέσα. ή να σερβίρουν σκάρτο πιάτο, ενώ έχουν ειδοποιήσει τον έλεγχο. Να φαίνεται ότι τους φροντίζεις αλλά να έχουν το φόβο σου. Αν δεν υπάρχει δικός σου άνθρωπος στην κουζίνα, κλείστο καλύτερα. Να είσαι κέρβερος στα ψυγεία ώστε να παίρνουν τα παλαιότερα υλικά (κρέας/κοτόπουλο) και να μένουν εκεί τα πιο φρέσκα. Να τους δίνεις το βράδυ τα περισσεύματα (λάδι, λεμόνια, ξύδι, ασκός κρασιού, τυριά, μαγιονέζες κλπ). Εκεί που ήμουν εγώ, ο αρχιμάγειρας κάθε βράδυ έφευγε με καρότσι Σ/Μ. Πρέπει να το έχεις υπολογισμένο κάπως.

  Να φροντίζεις να τρώνε οι σερβιτόροι, όχι αποφάγια, αλλά καλές μερίδες και κρέας που δεν θα δοθούν. Να δίνεις δώρο στους ίδιους και τις οικογένειές τους, «πεσκέσια» από τους προμηθευτές. Να υπολογίζεις ταυτόχρονα πόσο κοστίζει ένα τραπέζι, γιατί αν βασιστείς στην τιμιότητα/ακεραιότητα/νηφαλιότητα του σερβιτόρου, το έχασες, θέλεις τράτα με δίχτυα να σε τραβήξει από εκεί που θα βουλιάξεις. Και βέβαια να είσαι κέρβερος στην ταμειακή μηχανή. Να έχεις πάντα «εντάξει» την αποθήκη, τα ψυγεία κλπ, γιατί οι έφοροι ειδοποιημένοι ή μη, μπορεί να έρθουν ό,τι ώρα τους καπνίσει και φυσικά αν δεν είσαι εντάξει (που ποτέ δεν θα είσαι), σου κόβουν πρόστιμα, ανάλογα με το πόσο διατεθειμένος είσαι να βάλεις το χέρι στην τσέπη… Και όλοι οι γύρω σου, όσο κι αν παριστάνουν πως σε αγαπάνε κλπ, θέλουν το κέρασμα, την περιποίηση, να είναι ξεχωριστοί. Μην κάνεις καμία μλκ και κεράσεις τον τάδε κι όχι τον δείνα.

  Δεν ξέρω. Είναι μια δουλειά που θα προτιμούσα να μην κάνω ποτέ…

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πληροφορία λίγης ώρας από φίλη που μιλήσαμε για ευχές μετά το Πάσχα, που και τα δυο παιδιά τους, καλοσπουδαγμένα , με διδακτορικά εδώ, Πολυτεχνείο και Γεωπονική, δουλεύουν και ζουν 10 χρόνια έξω -χωριστά (Αγγλία και Δανία). Το ένα που δουλεύει στο Λονδίνο σε τεράστια πολυεθνική (διεθνή συμβόλαια εταιριών -δεν έχω καλά καλά καταλάβει) τελευταία, που με την πανδημία δούλευαν τηλεργασία, όταν επέστρεψαν στους χώρους/γραφεία δουλειάς, βρέθηκαν στο εξής: Σε έναν απέραντο ενιαίο χώρο υπήρχαν μόνο αριθμισμένα γραφεία-πάγκοι με υπολογιστές κλπ και οι εργαζόμενοι πήγαν στον αριθμό που τους είχε αποσταλεί στο μέιλ τους την παραμονή. Όσοι δεν πήραν μνμ, σήμαινε απλώς ότι …απολύθηκαν! 😦 . Κάθε μέρα τους κατευθύνουν σε άλλον υπολογιστή!
  Έχω κερώσει.

 95. Nestanaios said

  60. Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που βλέπεις φαντάσματα. Ή μήπως ξέρω;

 96. Nestanaios said

  64. Είναι απλό. Το φιλοδώρημα επιστρέφεται στους πελάτες. Αν ο λογαριασμός είναι 102 ευρώ εισπράττονται τα 100 και χαμογελώντας ευχαριστούμε τον πελάτη που μας προτίμησε. Στην περίπτωση του ντελιβερά το φιλοδώρημα είναι για το καύσιμο και τις φθορές.

 97. https://www.news247.gr/skitsa/to-skitso-tis-imeras-28-04-2022.9613391.html

 98. GeoKar said

  #77: αυτόπτης μάρτυς παρόμοιου περιστατικού μεταξύ προϊσταμένης κ ταμια σε ταχυφαγείο γνωστής αλυσίδας στη γειτονιά μου, έστειλα σχετική αναφορά / επιστολή προς τα κεντρικά της εταιρίας ζητώντας τους να λάβουν μέτρα υποδεικνύοντας, μάλιστα, κάποια απο αυτά. Δεν ξέρω τι ακριβώς έκαναν, πάντως κ ευγενική απαντητική επιστολή έλαβα κ την συγκεκριμένη προϊσταμένη δεν ξανασυνάντησα στο κατάστημα αυτό.

 99. 99:

 100. Pedis said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: