Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Ενδέχεται

Posted by sarant στο 14 Μαΐου, 2022


Και βάζω αυτόν τον τίτλο διότι σήμερα βρισκόμαστε στη μέση του μηνός Ενδέχεται, συγκεκριμένα στις 14 Ενδέχεται.

Ποιος είναι ο μήνας Ενδέχεται; Δείτε εδώ τη σελίδα της Κοσμοτέ, αν και βέβαια αυτό το μήνυμα είναι παλιότερο, είναι από τις 7 του Ενδέχεται, από το περασμένο Σάββατο.

Εντάξει, ο Μάιος είναι, που είναι May στα αγγλικά, και έχουν γίνει πολλά λογοπαίγνια, ιδίως τότε που ήταν πρωθυπουργός στην Αγγλία η Τερέζα Ενδέχ… η Teresa May.

Αλλά και παλι, είναι περίεργο αν η Κοσμοτέ μεταφράζει από τα αγγλικά στα ελληνικά τα μηνύματά της, όπως επίσης και ότι μια τόσο μεγάλη εταίρεία χρησιμοποιεί αυτόματη μετάφραση και μάλιστα τόσο κακής ποιότητας -διότι και η «περιορισμένη κλήρωση» δεν στέκει και τόσο καλά.

* Συνηθισμένο λάθος είναι να βάζουν κάποιοι απόστροφο στο «εξ» (που δεν χρειάζεται, αφού δεν χάνεται κάποιο γράμμα). Πιο εξεζητημένο είναι αυτό που κάνουν άλλοι, να βάζουν απόστροφο στο «εν» -απόστροφο του μανάβη, που λένε οι Άγγλοι.

Τις προάλλες, το in.gr έβαλε τίτλο:

Προκλητικός και πάλι ο Ακάρ εν’ όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν

αλλά το διόρθωσαν (πάλι καλά) κι έτσι το λαθάκι έμεινε μονάχα σε ιστότοπους που είχαν αναδημοσιεύσει την αδιόρθωτη εκδοχή.

* Αναρχία στη Ναυτεμπορική. Φίλος μου στέλνει λινκ προς άρθρο, στο οποίο έχει επισημάνει την εξής παράγραφο:

«Από το ακροφύσιο της μηχανής του πυραύλου, το αποκαλούμενο «λοφίο εξάτμισης» διαρρέονται αέρια τα οποία εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από το εσωτερικό του μηχανισμού σε αυτή που εκτίθονται όταν βγαίνουν στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη φωταύγεια στην αυγή της ημέρας παίρνουν ένα επιμήκες σχήμα που λάμπει στον ακόμη σκοτεινό ουρανό.»

Και παρακάτω, την εξής απροσεξία:

«Η εκτόξευση παρήγαγε το φαινόμενο της διαστημικής μέδουσας και το καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ…»

Αφού το διαρρέω έχει γίνει μεταβατικό, ήταν θέμα χρόνου ν’ ακουστεί και το «διαρρέονται» (και έχει βέβαια ξανακουστεί, το έχω αποδελτιώσει στον Ευαγγελάτο πριν ακόμα ανοίξω το ιστολόγιο).

Το «επιμήκες» θα το πούμε εξομάλυνση (ή μήπως λέτε «αύθαδες»;) όπως εξομάλυνση είναι και το «εκτίθονται» αν και καλύτερο θα ήταν «εκθέτονται».

* Άχρηστα εισαγωγικά, συνέχεια αριθ. 17564.

Παβλοφικά κάποιοι, μόλις δουν έστω και υπόνοια μεταφορικής σημασίας βγάζουν το κουτάκι με τα εισαγωγικά. Βέβαια, αν είναι έτσι, ίσως έπρεπε να γράψουν «στο δρόμο». Αλλά είναι εντελώς περιττά τα εισαγωγικά.

* Ωστόσο, το επόμενο κρούσμα (έχουμε πολλά σήμερα) ήταν ακόμα πιο εξωφρενικό, αλλά χαίρομαι που διορθώθηκε.

Η Αυγή είχε βάλει τίτλο: Πολωνία: «Έριξαν» κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρεσβευτή στη Βαρσοβία, όπου δεν υπάρχει ούτε ίχνος σκιάς υπόνοιας ψήγματος μεταφοράς. Όμως ευτυχώς το διόρθωσαν. (Έχω κρατήσει σκρίνσοτ, αν προκληθώ θα το παρουσιάσω).

* Ακλισιά σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, για συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρέσβη του Μαρόκου. Ακλισιά αλλά και πλουραλισμός.

Όπως βλέπουμε, στον τίτλο έχει «Βασιλείου του Μαρόκο». Στην πρώτη παράγραφο, έχουμε τον Πρέσβη «του Βασιλείου του Μαρόκο» αλλά στον επίτιμο πρόξενο «του Μαρόκου»! Στη δεύτερη και στην τρίτη παράγραφο, το Μαρόκο κλίνεται κανονικά.

* Πρωτότυπο ορθογραφικό λαθάκι σε δημοσίευση αθλητικού ιστοτόπου για κάποια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κάποιος πολίτης ζητάει

«Να καταναίμονται δίκαια οι πρόσφυγες σε όλες τις χώρες της ΕΕ»

Λέτε να είναι έλξη από το αίμα;

* Πολύ γέλασα με μια περίεργη ακλισιά ή στραβοκλισιά στον τίτλο είδησης από την Κρήτη:

Ηράκλειο: Ο φονικός μικροφύκους του Μαλιακού Κόλπου σκότωσε τα ψάρια στον Αποσελέμη

Ποιος είναι ρε παιδιά ο φονικός μικροφύκους; Δεν ακούγεται σαν μονομάχος σε περιπέτεια του Αστερίξ;

Αν διαβάσουμε το άρθρο, μαθαίνουμε ότι:

Στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella οφείλεται η θανάτωση των ψαριών που βρέθηκαν νεκρά την περασμένη Κυριακή (8/5) στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη της Χερσονήσου, προκαλώντας «συναγερμό» σε κατοίκους, δήμο, περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς.

Και μετά:

Αυτό που μένει να εξακριβωθεί πλέον είναι το πού οφείλεται η αύξηση της παρουσίας του φονικού μικροφύκους

Να δείτε που τελικά δεν είναι ο μικροφύκους αλλά το μικροφύκος! 🙂

* Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει κανείς περισσότερες απαιτήσεις.

Φίλος εκπαιδευτικος μού στέλνει την εξής οθονιά από σελίδα του ΙΕΠ.

Όπως βλέπετε, ο υπεύθυνος του ΙΕΠ κήρυξε διωγμό στα τελικά ν: τη περίοδο, το τύπο, τη τάξη, τη κλήρωση!

Τι να πω, εγώ αυτά τα βρίσκω εντελώς μα εντελώς αφύσικα.

* Λάθη κάνουν όλοι, και οι πιο έγκυροι. Στη Γκάρντιαν διαβάζουμε αφιέρωμα στο Λίβερπουλ, και ανάμεσα στα άλλα:

Greek poet Peter Cavafy, who lived here, wrote about the joy of entering a new harbour for the first time.

Πράγματι έζησε στο Λίβερπουλ η οικογένεια Καβάφη, όταν ο ποιητής ήταν παιδί, και πράγματι έγραψε για τη χαρά να «μπαίνεις σε λιμένας πρωτοϊδωμένους» (στην Ιθάκη) αλλά βέβαια δεν λεγόταν Peter, Πέτρος! Όταν τον γράφουμε «Κ.Π.Καβάφη», το Π. είναι Πέτρος, αλλά είναι πατρώνυμο.

* Φίλος μου στέλνει μια σειρά απο τρεις οθονιές (σκρίνσοτ που θα έλεγε ο κ. Μπαμπινιώτης) από μια εκπομπή του Μέγκα με αποκλειστική συνέντευξη της Ορθούλας Παπαδάκου -θα πρόκειται ασφαλώς για τη δημοσιογραφική επιτυχία της χρονιάς.

Στο πρώτο σουπεράκι έχουμε προσπάθεια για οικονομική διατύπωση, αλλά και πάλι «το πρόβλημα υγείας που βγήκε νικήτρια» δεν είναι και ό,τι καλύτερο. («που ξεπέρασε», γιατί όχι; )

Στο δεύτερο στιγμιότυπο μαθαίνουμε ότι η κ. Παπαδάκου «είναι ευθύς». Δεν έχω ακούσει τη βαρυσήμαντη συνέντευξη κι έτσι δεν ξέρω μήπως είπε κάτι σαν «είμαι ευθύς χαρακτήρας», που θα ήταν ολόσωστο.

Στο δε τρίτο, το «έχω να κάνω αγωγή από το 2017», αν έτσι ειπώθηκε, μπερδεύει λίγο -αγωγή κάνουν οι δικηγόροι ή οι πολίτες μέσω δικηγόρων.

* Δεν υπάρχει λάθος, αλλά διασκέδασα πολύ με ένα απόσπασμα από το άρθρο ενός φιλοκυβερνητικού δημοσιογράφου, που προσπαθεί να αποδομήσει την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα η οποία κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου:

Ηταν το κρεσέντο ενός κωμικού τεχνάσματος διακοσμημένου με τα φύκια σαν κορδέλες μιας φενάκης.

Κρεσέντο, πράγματι!

* Κι ένα μουστακάκι. Σε ρεπορτάζ για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βόρεια Μακεδονία, όταν η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί τη χώρα στη φετινή Γιουροβίζιον πέταξε τη σημαία κάτω, διαβάζουμε ότι:

Θα εξεταστούν επίσης όλες οι πιθανές νομικοί οδοί για την αυστηρότερη των ποινών για αυτό το σκανδαλο στους υπεύθυνους της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό»

Δεν είναι παχύ μουστάκι, δεν λέει «όλοι οι πιθανοί νομικοί οδοί», είναι μουστακάκι.

* Έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απάντηση μιας παίκτριας στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Εκατομμυριούχος» -που εξακολουθεί να ονομάζεται έτσι παρόλο που το ανώτατο βραβείο δεν είναι πια εκατομμύριο, αλλά μόλις εκατό χιλιάδες, όπως μου λένε.

Στην ερώτηση «Τι είναι ο ινστρούχτορας;» η παίκτρια, η οποία είχε ήδη χρησιμοποιήσει τις βοήθειες που είχε στη διάθεσή της, προτίμησε να σταματήσει, μη δίνοντας απάντηση, και να κατοχυρώσει τα κέρδη της.

Όταν όμως ο παρουσιαστής, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, τη ρώτησε τι θα απαντούσε αν συνέχιζε, εκείνη απέκλεισε τα Α και Γ και τελικά έδωσε το Β, Θηλαστικό της Βόρειας Αμερικής.

Διαβάζω ότι ο Αρναούτογλου τη ρώτησε στη συνέχεια τη «πώς μπορεί να μοιάζει αυτό το ζώο και αν θα μπορούσε να έχει προβοσκίδα».

Αυτό δείχνει ότι ο Αρναούτογλου δεν άκουγε Σαββόπουλο τον καιρό που δεν ήταν υποχρεωτικό ακρόαμα, όπως είναι τώρα. Διότι αν άκουγε Σαββόπουλο, θα ήξερε ότι ο ινστρούχτορας έχει και προβοσκίδα αλλά και λευκό φτερό.

* Και κλείνω με μια τουριστική είδηση από τας Σέρρας. Το ρεπορτάζ ακούγεται πολύ δελεαστικό και πάντοτε ήθελα να πάω στο σπήλαιο της Αλιστράτης, τώρα όμως έχω έναν ακόμα λόγο, διότι διαβάζω:

Μετά τη βόλτα με το τρενάκι, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Σπήλαιο Αλιστράτης, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να ξεναγηθούν από το ρομπότ Περσεφόνη, που μπορεί να μιλά σε 33 γλώσσες και σε αρχαία Ελληνικά.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μιλήσουμε αρχαία ελληνικά με την Περσεφόνη. Όποιος πάει και της πιάσει κουβέντα, ας μας πει.

* Αυτές τις μέρες θα ταξιδεύω, οπότε η παρουσία μου στο ιστολόγιο θα είναι κάπως συμβολική. Άρθρα όμως θα ανεβαίνουν, μην ανησυχείτε.

126 Σχόλια προς “Μεζεδάκια του Ενδέχεται”

 1. Faltsos said

  Καλημέρα
  Περίμενα να ανοίξει το μαγαζί για να προσφέρω φρέσκο πράμα πρωινό. Κρίμα να το αφήσουμε μέχρι το άλλο Σάββατο να μπαγιατεψει.
  Άλλο ένα θύμα της προσπάθειας για σύντομους και ταυτόχρονα εντυπωσιακους τίτλους:
  «ΜΠΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ»
  Ποιος; τί; ποιόν;
  Χρειάζεται να διαβάσουμε το κείμενο της είδησης για να ξεκαθαρίσουμε ότι ο σκύλος ενός 42χρονου δάγκωσε έναν 54χρονο, ο οποίος πήρε την καραμπίνα του με σκοπό να πυροβολήσει το ζώο. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον 54χρονο, ο 42χρονος μπήκε μπροστά και δέχθηκε τον πυροβολισμό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

  https://www.voria.gr/article/thessaloniki-mpike-mprosta-gia-na-min-pirovolisi-ton-skilo-tou-ke-dechthike-ta-skagia

 2. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο!

  Θα τα πούμε το βράδυ από άλλη πόλη, διάσημη για την πορσελάνη της.

 3. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 4. Παναγιώτης K. said

  0. Ευρώπη; Δεν…ανησυχούμε για σένα… 🙂

 5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα, καλοστραθιές Νικοκύρη! 🙂

  >>του ιχθυοτοξικού μικροφύκους
  ονομαστική: το ιχθυοτοξικό μικροφύκος! 🙂
  Αυτό ναι, όχι «Ο φονικός μικροφύκους» .
  φύκος ουδέτερο
  (λόγιο) άλλη μορφή του, φύκι
  → δείτε και τον ταξινομικό όρο Φύκη
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%82

  Άλλο ο φύ(ι)κος κι άλλο το φύκος

 6. π2 said

  Ένα κυπριακό μεζεδάκι (από μια τραγική είδηση):

  Ολοκληρώθηκε η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της Δεκανέα ΣΥΟΠ Νάταλυς Νεοφύτου, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.

  H γενική Νάταλυς με εντυπωσίασε. Το να το είχαν κάνει δευτερόκλιτο (η Νάταλη, της Νάταλης), θα το καταλάβαινα, αλλά μια γενική -υς δεν τους χτύπησε στο μάτι.

  Α προπό, το νενομισμένη αντανακλά μια γλωσσική αναντιστοιχία κυπριακών και ελλαδίτικων ελληνικών. Πολλές λέξεις που εμείς θεωρούμε πολύ καθαρευουσιάνικες, μοιάζει να χρησιμοποιούνται κανονικότατα στα κυπριακά.

 7. π2 said

  Ξέχασα το λινκ: https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/ti-katedeixe-i-nekrotomi-epi-tis-soroy-tis-natalys

 8. Καλημέρα
  Τα Σέρρας είναι Νικοκύρη, όχι τας Σέρρας 🙂 Ας πούνε κι οι ντόπιοι…

  (Καλά ταξίδια)

 9. atheofobos said

  Διότι αν άκουγε Σαββόπουλο, θα ήξερε ότι ο ινστρούχτορας έχει και προβοσκίδα αλλά και λευκό φτερό.

  Βέβαια υποχρεωτικό ακρόαμα για μια ολοκληρωμένη αισθητική απόλαυση είναι ο Σαββόπουλος μόνο σε μάς, του 60 τους εκδρομείς.
  Το φτερό δε στο «Για τα παιδιά που ‘ναι στο κόμμα» δεν είναι λευκό αλλά ασημένιο ή στιλπνό.

  Έβγαλες ουρά και προβοσκίδα
  κρύφτηκες πίσω από μια εφημερίδα
  κάνεις πως διαβάζεις και δε μας χαιρετάς,
  έβγαλες στο δέρμα σου ραβδώσεις
  τρέχεις με ομάδες κι οργανώσεις
  κι όλο το ρολογάκι σου κοιτάς.
  Κι όμως μες στης κόλασης τις λαύρες,
  μέσ’ σε δακρυγόνα και περίπολα και αύρες
  λάμπεις σαν το πιο πολύτιμο ορυκτό,
  ναι, σαν ασημένιο υψώνεσαι φτερό
  τούτη τη στιγμή που σπάζεις τον κλοιό.
  Λευκέ, γαλάζιε ποντικέ μου
  που χρόνια τώρα σ’ αγαπώ
  εκείνη τη φτερούγα σου άνοιξέ μου
  κι άσε με λίγο να την δω.
  Έλα, χωρίς πολιτικούρες
  με το φτερό σου να πετάει
  όχι στων μανιφέστων τις κλεισούρες
  αλλά σε κείνο εκεί το μπαρ που ξενυχτάει.
  Ξέρω, ήδη έχεις αντιρρήσεις,
  μα ούτε εγώ σου λέω να χωρίσεις
  λέω με δυο λόγια μόνο σ’ αγαπώ
  λόγια ηθοποιού για τον αγώνα,
  λόγια σαν βιολί σε αρραβώνα
  μα ό,τι ως τώρα μάχεται λειψό.
  Τώρα έχεις χρέη και πιστώσεις,
  τρελαίνεσαι και για πολιτικές εκδόσεις
  αύριο να δούμε ποια πόρτα θα χτυπάς
  αφού κι αυτό το αύριο το αλάνι,
  όργανο του κόμματος το έχεις κάνει
  ποιον θα περιμένεις και ποιον θα τυραννάς.
  Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη,
  τι θα πάει να πει στην δικαιοσύνη
  να το δικαστήριο υψώνεται από δω
  όχι μοναχά για το στιλπνό σου το φτερό
  αλλά και για την προβοσκίδα σου θαρρώ

 10. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Διόρθωση: Theresa May

 11. 6 Εγώ βλέπω συχνά «της Βίκυς» ας πούμε, πάντως.

  Ο ινστρούχτορας, ωστόσο, δεν κατονομάζεται ως τέτοιος από τον Σαββόπουλο. Βλέπετε και τους στίχους στο σχόλιο του Αθεόφοβου (#9).

 12. Teo McSpan said

  Πολύ μου άρεσε η ψηφιακή Περσεφόνη στο σπήλαιο, και πάτησα το λινκ να διαβάσω και άλλα. Μέσα σε όλα τα άλλα, λέει για τοιχογραφίες στο σπήλαιο που δημιουργήθηκαν «πριν 2500 χρόνια». Το προσπέρασα, σκεπτόμενος ότι έγιναν το 2500πΧ, μέχρι που η σύζυγός μου παρατήρησε ότι 2500 χρόνια πριν χτίζανε τον Παρθενώνα, οπότε οι τοιχογραφίες αυτής της εποχής θα ήταν μαλλον σαν γκραφίτι.

 13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2. Της πορσελάνης την πόλη, την καταλάβαμε.
  Αλλά την του (χθεσινού ταξιδιού) ποδοσφαίρου;
  Ένα σωρό πόλεις με ομώνυμη ομάδα αλλά να την μάθαμε εξ αιτίας αυτής; Χμ, είπε η Μαρία για σταυρόλεξο… με πόσα γράμματα; Υποψιάζομαι με δύο, αλλιώς μια με …τρία Αλφα 🙂

 14. Costas X said

  Καλημέρα !

  Μάλλον τα «αρχαία ελληνικά» του ρομπότ Περσεφόνη θα είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης από την «Ελληνική Αγωγή» !

  @2. Μάλλον στην Φαγιάνς πάει ο Νικοκύρης! Το ξέρω επειδή οι γιαγιάδες, όπως έλεγαν τα καλά γυαλικά «μουράνα», έλεγαν και τις καλές πορσελάνες «φαγιάντζες»!

 15. Πέπε said

  > Το «επιμήκες» θα το πούμε εξομάλυνση (ή μήπως λέτε «αύθαδες»;)

  Προφανώς λέμε αύθαδες. Μπορεί κάποιος να μην το ξέρει, αλλά ποιος ο λόγος να λέει αυθάδες όποιος έτυχε να του πουν ότι είναι αύθαδες;

 16. Καλημέρα

  τον….Μάϊο, τον ήξερα «μπορεί» αλλά μετά την κατάργηση του «ίσως» από το πιο πιασσάρικο » ενδεχομένως» που έχουν καθιερώσει όλοι οι αθλητικογράφοι (δημοσιογράφους δεν ακούω, ούτε διαβάζω) θάγινε κι αυτό …»ενδέχεται»
  Στοιχηματίζω την ημίσειαν περιοσίαν μου πως αν ρωτήσουν αυτούς με το ενδεχομένως τι είναι το…ενδεχόμενο, οι περισότεροι δεν είναι σε θέση να απανήσουν (τσεκαρισμένο)

 17. π2 said

  8: ταΣέρρας, όλο μαζί. «Είσαι απ’ ταΣέρρας;»

 18. # 13, 14

  Είναι μια ανερχόμενη ομάδα του Λουξ. Ντεντιλάνς, Ντεκαντάνς , κάτι τέτοιο. Για πορσελάνες…Λιμόζ

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  11. Αμ (η, της) Ναταλί Χατζηαντωνίου λένε/και γράφουν στο Κόκκινο.
  Μια τόσο καλή, άξια και αγαπητή (ελληνίδα) δημοσιογράφος, «Ναταλί»; Ναταλή ή Ναταλία
  Ουφ το είπα!
  Ναταλί, εξηγήσου! ή σου χρωστώ βαφτιστικά! 🙂
  σσ Μπορεί να είναι γονεϊκή/οικογενειακή «σφραγίδα» αυτό το Ι που παραμένει ως καθιέρωση, σαν το γιώτα του Χατζιδάκι ξερωγώ.

  Μου χει μείνει από τα παιδικά μου οι «δίδυμες» κουκλίτσες, η μελαχρινή Ναταλί και η ξανθιά Νιόβη,
  Εμένα, μόνο τη Ναταλί μου ΄φερανε 🙂 . Είχε αέρα ντίβας εκείνο το λί στο τέλος,(νομίζω εξ έλξεως-ξύνει το ξου, εκείνης του …Ντελόν! )

 20. spyridos said

  18
  Μάλλον το γύρο της Γαλλίας κάνει ο Νικοκύρης, δυο μήνες νωρίτερα απ τον καθιαυτού και με αυτοκίνητο.

 21. ΣΠ said

  13

 22. Πουλ-πουλ said

  «Όπως βλέπετε, ο υπεύθυνος του ΙΕΠ κήρυξε διωγμό στα τελικά ν: τη περίοδο, το τύπο, τη τάξη, τη κλήρωση!»
  Από το ντιβάνι του Φρόυντ: Η απώθηση του «ν» οφείλεται στο ασφυκτικό σύνδρομο της αντιοξυγόνωσης.

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 🙂 Ταξίδεψε εκτός Λουξ. Ή Αζ ή Άλκμααρ 🙂 .
  Σήμερα Λιμόζ πριν φτάξει ο λιμόζ.
  σ.σ. Διαβάζω ένα βιβλίο-και το πάω σιγά σιγά σαν μπαίνει αργά στις φλέβες η κατάσταση:
  Αντρέι Κούρκοφ
  Γκρίζες μέλισσες
  https://www.kastaniotis.com/catalog/product/view/id/16081/s/gkrizes-melisses/

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  13 Χαχα! Πέσαμε όλοι έξω!

 25. Παυλοφικά θα μπορούσες να γράψεις, προς την τιμήν του Βούδα πρώην ΠτΔ.

  13: https://www.facebook.com/nikos.sarantakos/posts/10160438411718984

  Και της πορσελάνης με μπάσκετ θα μπορούσε να την έχει συνδέσει.

 26. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Πολύ ωραία τα μεζεδάκια!
  «Όταν τον γράφουμε «Κ.Π.Καβάφη», το Π. είναι Πέτρος, αλλά είναι πατρώνυμο.»
  (οι πιο κακοήθεις έδιναν άλλη ερμηνεία στο Π.» …)

 27. LandS said

  Βρίσκω σχεδόν συγχωρητέο το λάθος του αρθρογράφου της Γκάρντιαν.
  O George Bernard Shaw, και ο φίλος του ο John Maynard Keynes έμειναν στην Ιστορία ως Μπέρναρντ Σω και Μέιναρντ Κέυνς αντίστοιχα.
  O James Harold Wilson, έμεινε στην Ιστορία ως Χάρολντ Γουίλσον.

  Δεν συνηθίζουν οι Εγγλέζοι κλπ. να βάζουν το πατρώνυμο στην υπογραφή τους και, αν το πρώτο όνομα είναι κάπως συνηθισμένο, χρησιμοποιούν το μεσαίο που συνήθως είναι πιο posh*.
  Οι τρεις τους υπέγραφαν ως G. Bernard Shaw, J. Maynard Keynes και J. Harold Wilson.

  *Εξαίρεση ο Anthony Neil Wedgewood Benn, ο οποίος από Yποκόμης του Stansgate, με τη θέλησή του κατάντησε σταδιακά στο λαϊκό Τόνι Μπεν.

 28. leonicos said

  έχω να κάνω αγωγή από το 2017

  αγωγή κάνουν και οι χρονιως ασθενείς, συνήθς ψυχοπαθείς και καρκινοπαθείς

  Δεν είναι βέαια σύνηθες νετο λέει έτσι ο ΄διος ο άρρωστος, συνήθως λάνε ‘θεραπεία’ αλλά δεν είναι και απαγορευτικό

  Αυτό είναι άλλο ζήτημα και άλλο το τι μας νοιάζει η Ορθούλα παπαδάκου. Την αγνοω

 29. ndmushroom said

  25
  Ναι, αυτό ετοιμαζόμουνα να γράψω κι εγώ. Μεγάλη (κάποτε) μπασκετική ομάδα η Λιμόζ, το είχε σηκώσει και στην Αθήνα αν δεν κάνω λάθος. Ένας λόγος παραπάνω να την ξέρουμε!

 30. π2 said

  18: F91 Dudelange. Μια άλλη ομάδα του Λουξεμβούργου είναι, εχμ, ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς γενικός κουμανταδόρος είναι ένας Έλληνας, ο Μάνθος Πουλινάκης, με ειδικότητα να αναλαμβάνει ομάδες και να τις γεμίζει χρέη (ρωτήστε στον ΟΦΗ), και προφανώς κάποια σχέση με τον Μαρινάκη (πέρυσι είχε δυο δανεικούς από τον Ολυμπιακό και φέτος ο Ολυμπιακός έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο σε έναν παγκοσμίως άγνωστο παίκτη της).

 31. π2 said

  Ξέχασα την ομάδα, Jeunesse Esch.

 32. leonicos said

  Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι αντυπωσιακό. Θέλει πόδια και ηρεμία, διότι η υγρασία προκαλεί ήπια δύσπνια

  Το ρομπότ λέει κάτι λογάκια και περπατάει για λίγο, αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι πέραν του εντυπωσιασμού.

  Θατο χαρακτήριζα τουριστική σαχλαμαρίτσα. Δεν χαλάει την απόλαυση του σπηλαίου πάντως.

 33. LandS said

  11
  Άμα είναι Βικτωρία ή Βιτόρια και όχι Βασιλική.

 34. Πέπε said

  @8, 13

  Φυσικά είναι «τα Σέρρας», δε χρειάζεται να είσαι ντόπιος. Το ότι προφέρεται όλο μαζί, άρθρο και λέξη, δε σημαίνει τίποτα, πάντα έτσι γίνεται με οποιαδήποτε έναρθρη λέξη. Το θέμα είναι πώς είναι η ονομαστική:
  -Ποια είναι αυτή η πόλη;
  -Τασέρας.
  Άρα, τα Σέρρας.
  Φυσικά, μπορεί και να σου απαντήσουν «οι Σέρρες», άλλο αυτό. Αν όμως έστω και μία φορά ακούσεις «τασέρας» σε ονομαστική, έληξε.

 35. # 32

  Είχα την εντύπωση πως μόνο οι άνθρωποι των σπηλαίων απολάμβαναν το σπήλαιό τους, αλλά μπορεί να πέφτω έξω, δεν θάναι η πρώτη φορά !

 36. LandS said

  Δεν λέμε ούτε αυθάδες ούτε αύθαδες. Λέμε αυθάδικο. Επιμήκικο λοιπόν. 😁

 37. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Μυρίζει το άριστον η υποψήφια μυριούχος, καθότι είναι γνωστόν, στους ομιλούντες την Πορτοκαλικήν, πως ο Ινστρούχτορας προκύπτει από παραφθορά του “Οιστρέκτωρ” (γνωστό της αρχαιότητας φανταστικό θηλαστικό, το έχον οίστρο … Έκτορος, αν όχι και αλέκτορος).
  ΥΓ1-(5:)Το μικροφύκος είναι (ελληνοπρεπέστερο) συνώνυμο με την “άλγη”
  ΥΓ2:ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  Στις Δεκαπέντε Ενδέχεται/ (τη μέρα που αύριο έρχεται)
  ψηφίζεται ένας μπράτιμος
  Στο ρεύμα να γενεί σασμός,/ να επιστραφεί ο λογαριασμός
  πού’ναι βαρύς και άτιμος.

 38. Θυμάμαι έναν τίτλο στην προδιδακτορική ΑΥΓΗ, «Η ΕΡΕ ΥΠΟΔΙΚΗ», και, με βάση κάποια «μεγαλειώδικη» κ.ά., βάλθηκα να σκέφτομαι τι σημαίνει «υπόδης / υπώδης». Μετά κατάλαβα το λάθος μου.

 39. rogerios said

  Πόλη Φαγιάνς στη Γαλλία φυσικά και δεν υπάρχει. Το υλικό παίρνει το όνομά του από την ιταλική Φαέντσα, η οποία βρίσκεται στην Εμίλια Ρομάνια. Για να φτάσει από τη Βουργουνδία ο Νικοκύρης θα έπρεπε να οδηγεί σαν πιλότος φόρμουλας 1.
  Συνήθως συγχέουμε τα υλικά, αλλά φαέντσα/φαγιάνς και πορσελάνη διαφέρουν. Η δεύτερη είναι ακόμη πιο φίνα και γυαλιστερή (και χαράζει πιο δύσκολα). Φυσικά η πρώτη είναι παλαιότερη της δεύτερης (9ος αιώνας με 12ο, για την Κίνα, ή 18ο-19ο για τη δυτική Ευρώπη).
  Ψηφίζω κι εγώ Λιμόζ, επομένως. Ο Νικοκύρης θα μπορούσε να τη δηλώσει κι ως πόλη που έγινε γνωστή από την ομάδα μπάσκετ της (αλλά, βέβαια, οι πορσελάνες προϋπήρχαν). 🙂 Φυσικά, μπορεί απλώς να πηγαίνει και στις Σέβρες και να μας ρίξει όλους στον κουβά.

 40. Πέπε said

  36
  Λέμε επίσης «μια γλώσσα πέντε πήχες» (αύθαδες) και σκέτο «πέντε πήχες» (επίμηκες).

 41. Που λέει ο λόγος…
  (ΚΟΥΙΖ: Πού είναι αυτό μνημείο;

 42. Κιγκέρι said

  αύθαδες/αυθάδες, επίμηκες/επιμήκες:

  Και μόλις λαθράκουσα κάποιον που μιλούσε στο κινητό του να λέει: «Είμαι εργαζομένο νιάτο».

 43. ΣΠ said

  Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λιμόζ στο μπάσκετ ακόμα με πληγώνει, όταν το σκέφτομαι. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ, που χάθηκε.

 44. Christos said

  Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Συριζα, χτες στις ειδήσεις του Κοντρα:
  «Συμμαχία, νομίζω ότι η ίδια η ετυμογορία (sic) της λέξης σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κερδίζουν κάτι για την ασφάλειά τους: συμμαχία, πολεμάμε μαζί»
  (στο 2:37 του https://www.youtube.com/watch?v=F9F1mzu6elc )

  Η ετυμολογία του (προσωπικού μου) δικαστηρίου: Άριστοι οι μεν, άχρηστοι οι δε, δε μας σώζει τίποτε σ’ αυτόν τον τόπο.

 45. Christos said

  «Συμμαχία, νομίζω ότι η ίδια η ετυμογορία (sic) της λέξης σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κερδίζουν κάτι για την ασφάλειά τους» σκέτο

 46. Πάνος με πεζά said

  Το σουπεράκι έχει μεταφράσει ακριβώς τα λόγια της Ορθούλας, που λέει «έγω να κάνω αγωγή». Εκείνο που σου φαίνεται αταίριαστο στο γραμμένο, είναι ότι μοιάζει καλύτερο το «έχω να λ ά β ω
  αγωγή» – και πιθανώς και στο Μίλητο δηλαδή. Βεβαίως η Ορθούλα έχει έντονη ελληνοαμερικανική διατύπωση, και ίσως δεν θα περίμενε κανείς να το πει. Από την άλλη, ο σουπεράς, αν γράφει εκείνη την ώρα, δεν προλαβαίνετε να κάνει και κάτι καλύτερο…

 47. Πέπε said

  Μα «κάνω αγωγή» λέγεται πολύ συχνά. Τυπικά είναι λίγο σόλοικο, αλλά άτυπα είναι και διαδεδομένο και κατανοητό.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41

  Για την ομώνυμη πορσελάνη να είπε (για να μας μπερδέψει) ο ταξιδευτής Νικοκύρης; 🙂 ενώ κοτζαμάν συνθήκη;

 49. π2 said

  47: Πρώτη φορά το ακούω. Ακολουθώ αγωγή λέμε συνήθως.

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 51. GeoKar said

  Κάτι ακόμα απο το -ενδιαφέρον- Σερραϊκό ρεπορτάζ: αν ο ποταμός Αγγιτης έχει βάθος 80-100 μ. (βλ. 4η παράγραφο), θα πρέπει να είναι το βαθύτερο ποτάμι στην Ελλάδα κ ένα απο τα βαθύτερα στον κόσμο – ή μήπως πρόκειται για το φαράγγι? 😉

 52. GeoKar said

  Και μιας κ ο λόγος για ποτάμια: μήπως ο Ν(ο)ικοκυρης μας περιοδεύει στα σατώ του Λίγηρα που, παρεμπιπτόντως, είναι απο τα ελάχιστα θηλυκά?

 53. Χρίστος said

  50 ΕΦΗ – ΕΦΗ. Μικρή τεχνική διόρθωση στο τουί του συναδέλφου σε μιαν άλλη ζωή.
  Δεν είναι φουγάρα – καπνοδόχοι – Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν παράγουν καπνό. Είναι πύργοι παραβολικού προφίλ που μεταφέρουν ατμό. –

 54. #43

  Ας όψεται ο αχαρακτήριστος Φασούλας, άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ με την λάθος πάσα χωρίς πίεση στα τελευταία δευερόλεπτα. Αργότερα ολοκλήρωσε την προδοσία του δίνοντας τα αγωνιστικά πλάνα του ΠΑΟΚ στον Ιωαννίδη του ΟΣΦΠ ώστε να ξέρει πως να παίξει. Οι άμυαλοι γάβροι τον βγάλανε και δήμαρχο Πειραιώς.

 55. aerosol said

  #53
  Μια που κανείς δεν θα έγραφε «στο βάθος οι πύργοι παραβολικού προφίλ από τον πυρηνικό σταθμό της Μπελβίλ», νομίζω πως δεχόμαστε πως οποιοδήποτε τσουνί τεραστίων διαστάσεων δεσπόζει πάνω από ένα εργοστάσιο (ή κάτι σχετικό) με σκοπό να εκλύεται κάτι από εκεί μέσα, θα το πούμε φουγάρο. 😉

 56. skom said

  Εγώ μαντεύω Delft
  πχ
  https://royaldelft.com/en/

 57. 55: Τους ατμιστές να λέμε ότι ατμίζουν σαν πύργοι παραβολικού προφίλ, ντε…

 58. Χρίστος said

  55. Aerosol
  Έχεις ένα δίκιο.Όμως μια που εδώ λεξιλογούμε, βρήκα την ευκαιρία να αναφέρω το σωστό. Στο κάτω κάτω μπορεί να έχουμε πολλά να πούμε για τα πυρηνικά, όχι όμως να σκεφτόμαστε ότι ρυπαίνουν εκλύοντας ουσίες σχετικές με τον άνθρακα.

 59. Alexis said

  Πολύ γέλασα με το 7 Ενδέχεται, 2022.
  Μεγαλειώδες μαργαριτάρι!
  Μου θύμισε το «καυτά κορίτσια χρονολογείται» που είχα δει παλιά σε πορνοσάιτ «γνωριμιών»

 60. Χαρούλα said

  Τέτοια ώρα δεν είναι για μεζέ. Κερνάω επιδόρπιο,λοιπόν.

 61. Χαρούλα said

  #19 ΕΦΗ-ΕΦΗ, που τις θυμήθηκες…! Και τι όμορφα μύριζαν! Ταξίδι στην παιδικότητα!🫠


  Μόνο που τώρα μου φαίνονται «άσχημες»🥺

 62. Πουλ-πουλ said

  53, 55, 57, 58.
  Πύργοι ψύξεως (cooling towers) λέγονται κατά την τεχνική ορολογία, και η επιφάνεια τους στερεομετρικά χαρακτηρίζεται ως μονόχωνο υπερβολοειδές εκ περιστροφής (φατσούλα-χωνί).

 63. Μαρία said

 64. Diataxis said

  Η απάτη με τις δωροεπιταγές και τα 500ρικα ή 800ρικα είναι από τις πιο συνηθισμένες στο διαδίκτυο, στις περισσότερες περιπτώσεις από αλλοδαπούς scammers με αυτόματη μετάφραση.
  Αποκλείεται να ήταν πραγματικά από τη σελίδα της Cosmote, ακόμα κι αν η «διαφήμιση» ήταν γραμμένη από φιλόλογο.

 65. sarant said

  Καλησπέρα από τη Λιμόζ και μπράβο σε όσους τη βρήκαν. Από τη Λιμόζ είναι και η λιμουζίνα, ίσως σηκώνει άρθρο. Χμμμ…..

  Τρέχω όμως οπότε το βράδυ τα υπόλοιπα.

 66. ΣΠ said

  53
  Για την ακρίβεια είναι πύργοι ψύξης. Τα ανερχόμενα θερμά αέρια ψύχονται με καταιονισμό και εξάτμιση νερού.

 67. Triant said

  Υπάρχει και αυτή η Λιμουζίνα

 68. Pedis said

  «Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός. Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου».

  (Τους έχουν και δικαίως για μπίτι γίδια τους ψηφοφόρους τους. Γνωστό. Μικρή παρηγοριά, επειδή διοικούν μία χώρα, ότι τα πετάνε αλλά δεν τα πιστεύουν .. Λες? 🧐)

 69. Μαρία said

 70. Spiridione said

  64. Ναι, εδώ το ίδιο κόνσεπτ

  https://www.sklavenitis.gr/anakoinoseis/

 71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69# Δε γκαταλαβαίνω γιατί γελάτε. Όλο το μητσοτακέικο κληρονομικά δεν εκλέγεται?

 72. Alexis said

  #34: -Ποια είναι αυτή η πόλη;
  -Τασέρας.

  Λέγεται αυτό; Δεν το έχω ακούσει ποτέ. Εγώ νομίζω ότι είναι τύπος μόνο στην αιτιατική. Και κυρίως στην τυποποιημένη έκφραση «είμαι από τα Σέρρας»
  Αλλά ας πει και κανας Σερραίος. ‘Η Νιγριτιανός ξερωγώ… 🙂

 73. Faltsos said

  Αφού τόσος λόγος έγινε για τα Σέρρας και επειδή ακόμη και τα προφανή για τους πολλούς μπορεί να είναι απορίες για κάποιους άλλους, ας το αναλύσουμε.
  Το όνομα της πόλης ήταν: αι Σέρραι, γενική των Σερρών, αιτιατική τας Σέρρας.
  – Από πού είσθε;
  – Από τας Σέρρας
  Ε, φαίνεται ότι το ομοηχο ουδέτερο τα Σέρρας είναι πιο ευκολοχώνευτο.
  Το μόνο που χρειάζεται διευκρίνιση είναι αν το καθιέρωσαν οι ίδιοι οι Σερραίοι ή οι παλιοί ντόπιοι το έλεγαν σωστά όπως παραπάνω αλλά οι συνομιλητές τους το καταλάβαιναν στραβά.

 74. # 65

  Εγώ πίνω μόνο Παπαγάλο, τον Μπράβο δεν ττον πάω !

 75. Νέο Kid said

  Μια ερώτηση στη συλλογική Σοφία του ιστολογίου:
  Το κάτωθι αποδίδεται στον Πλούταρχο :

  “The mind is not a vessel to be filled, but a fire to be kindled”
  (Το μυαλό (ή ο νους ξέρω γω) δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει. Είναι φωτιά που πρέπει να ανάψει)
  Είναι κανονικό ρητό ή μουσαντένιο;
  Αν είναι κανονικό, ποιο είναι το πρωτότυπο (κι από πού;)
  Μερσί Ιν ατβάνς , που λέμε στα χωργιά μας στη Ρούμελη!

 76. Μαρία said

  72, 73
  Το λέμε.
  https://www.serres.gr/index.php/istoria/praktika-diethnon-epistimonikon-synedrion-serron-2/giati-serras-kai-oxi-serres

 77. Costas Papathanasiou said

  75(Neo Kid):“Οὐ γὰρ ὡς ἀγγεῖον ὁ νοῦς ἀποπληρώσεως ἀλλ´ ὑπεκκαύματος μόνον ὥσπερ ὕλη δεῖται, ὁρμὴν ἐμποιοῦντος εὑρετικὴν καὶ ὄρεξιν ἐπὶ τὴν ἀλήθειαν”. Αγγλιστί: the mind is not a vessel that needs filling, but wood that needs igniting — no more — and then it motivates one towards originality and instills the desire for truth. (“Περὶ τοῦ ἀκούειν”, Πλούταρχος, Ηθικά, βλ. τελευταία παράγραφος στο https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9%CE%BD. Επίσης https://quoteinvestigator.com/2013/03/28/mind-fire/ )

 78. Χαρούλα said

  Δηλαδή από Τας Αθήνας να λέμε. Από Τα(σ) Σέρρας περίεργο!🤨🤔

 79. Παναγιώτης K. said

  @75. Εγώ πάντως το άκουσα για πρώτη φορά από τον Χρήστο Τσολάκη.

 80. Παναγιώτης Κ. said

  Το #77 είναι η πλήρης απάντηση.
  Ως δάσκαλος των Μαθηματικών, θα το σημειώσω για να το λέω στα Αρχαία και στα Αγγλικά.

 81. Costas Papathanasiou said

  80: Θα μπορούσαμε να σκαρώσουμε και μία παροιμιώδη νεοελληνική απόδοση, λόγου χάριν:
  «Δεν είν’ ο νούς νερού βαρέλι:/ προσάναμμα, σαν ξύλο, θέλει
  να καίει με ορμήν ευρετική και όρεξη για τ’ αληθή»

 82. Καλησπέρα,
  Απορία: Γιατί Ωσέρ κι όχι Οσέρ;

  Το ερωτηματολόγιο της Κοσμοτέ προφανώς είναι σε ξένο σάιτ που μεταφράζεται αυτόματα. Κι έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως δεν χρησιμοποιούν όλοι αυτόν του Γκούγκλη που μαθαίνει σιγά σιγά. Κι είναι πολύ πιθανό αυτό που λέτε πως δεν είναι της Κοσμοτέ αλλά βάζει το όνομα κι όποιος τσιμπήσει.

  28 Λεώ εγώ ξέρω παίρνω αγωγή ή κάνω θεραπεία. Αλλά για να το λες εσύ ότι λέγεται, κάτι περισσότερο θα ξέρεις

 83. Πέπε said

  76
  Εδώ που τα λέμε, άμα το παράδειγμα δεν είναι στην ονομαστική δε βγαίνει συμπέρασμα. Και στο λινκ τα περισσότερα είναι σε αιτιατική. Έχει όμως και δύο σε ονομαστική, και μάλιστα είναι τα δύο που έχουν και προσδιορισμό / κατηγορούμενο σε ενικό (όλον τα Σέρρας / τα Σέρρας οπού είναι μεγαλήτερον), που βέβαια σχολιάζεται στο κείμενο.

  Κάτι τόσο ιδιόρρυθμο δεν μπορεί παρά να είναι σωστό, κανείς δεν κάνει τόσο χοντρά λάθη. (Lectio difficilior potior, μια πανέξυπνη αρχή με πάρα πολλές εφαρμογές πέρα από την κλασική φιλολογία όπου ανήκει.)

 84. Costas-X said

  @ 39. Μπορεί να το είπα χιουμοριστικά, ενθυμούμενος τις «φαγιάντσες» της γιαγιάς, αλλά πόλη Φαγιάνς/Φαϊέντσα υπάρχει στη Γαλλία.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fayence:
  Fayence (French pronunciation: ​[fajɑ̃s]; Occitan: Faiença) is a commune in the Var department in the Provence-Alpes-Côte d’Azur region in southeastern France.

 85. Νέο Kid said

  81. ! 👍

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  75. Αυτό το διάβασα, να το λέει (δίχως αναφορά στον Πλούταρχο) σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία πριν από 25 χρόνια ο Ρένος Χαραλαμπίδης. Μιλούσε ως νεαρός / φλογερός δάσκαλος για τα μυαλά των παιδιών/υποδοχές ν΄ανάψεις τη φωτιά (ω πού ΄σαι νιότη…) .

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 –> «Μιλούσε ως νεαρός / φλογερός δάσκαλος για τα μυαλά των παιδιών/υποδοχές ν΄ανάψεις τη φωτιά (ω πού ΄σαι νιότη…)»

  Έχω ακούσει, ως συμβουλή, από τον αείμνηστο Χρίστο Τσολάκη το παρακάτω:

  «το μυαλό του παιδιού δεν είναι δοχείο για το γεμίσεις μόνο με γνώση, αλλά σπίρτο που περιμένει να το ανάψεις»

  Δεν ξέρω αν ήταν δική του (προσωπική) ρήση ή το είδε αλλού και το υιοθέτησε.

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  75
  Συγγνώμη Κιντο, τώρα είδα και το δικό σου. Ισχύει η απάντηση που έδωσα και στην ΕΦΗ.

 89. Μαρία said

  82
  Εγώ τη γράφω Οσέρ, ενώ ο Νικοκύρης, δεν ξέρω γιατί, μεταγράφει αλα παλαιά το au σε ω. Την πόλη κάποιοι την προφέρουν και Οξέρ. Την ίδια διπλή προφορά έχουν και οι Bruxelles.

 90. Μαρία said

  83
  Εκτός απ’ τα γραπτά παραδείγματα έχεις κι εμένα τη φυσική ομιλήτρια.

 91. Μαρία said

  90
  Τα Σέρρας που έφυγαν https://epiloges.tv/ta-serras-poy-efygan-odos-merarchias-arches-dekaetias-toy-30-foto/

 92. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  64 Μπορεί να έχετε δικιο

  75 Θα το έχω ξαναπεί, ειναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιήσεις αρχαία χωρία με βάση αμερικάνικο γνωμικολόγιο. Αν και τούτο εδώ δίνει τουλάχιστον λαβές.

  77 Α μπράβο

  81 !

  82 Σωστά, Οσέρ

  89 Έτσι, Στσ μέρη τα δικά μας, εννοώ Λουξ, το κρασί το λένε Οξερουά

 93. Πέπε said

  84
  Μα δεν αμφισβητώ αυτό που είπα εγώ ο ίδιος. Αφού εσύ, αν και μας βεβαιώνεις ως ντόπια, ωστόσο επικαλείσαι επιπλέον και γραπτά παραδείγματα, εγώ επισημαίνω ειδικότερα ότι απ’ όλα τα παραδείγματα αυτά που κυρίως μας φωτίζουν είναι όσα είναι σε ονομαστική.

 94. Faltsos said

  76 και επόμενα από Μαρία
  Πολύ ενδιαφέρον το λινκ του δήμου Σερρών. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν καταγραμμένες αναφορές στον ουδέτερο τύπο τα Σέρρας από τόσο παλιά.
  Ωστόσο έχει σοβαρά προβλήματα που μειώνουν την αξιοπιστία του. Πρώτα δεν ξεχωρίζει το σωστό γραμματικά «τας Σέρρας» από το ιδιότυπο «τα Σέρρας». Για μένα εκεί βρίσκεται το ενδιαφέρον. Πότε από το ένα περάσαμε στο άλλο. Ξεκινάει την καταγραφή γράφοντας:
  1. Ο τύπος «τα Σέρρας» βρίσκεται κατά πρώτο σε έναν αγιορείτικο κώδικα της ιεράς μονής Δοχειαρίου. «Επαρέλαβαν οι Τούρκοι τας Σέρρας εν έτει (1383) μηνί Σεπτεμβρίω ιθ…»

  Το επόμενο απόσπασμα φοβάμαι ότι χωράει στην πιατέλα με τα μεζεδάκια:
  7. Σε χειρόγραφο κώδικα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στα 1775, διαβάζουμε: «…Εις το 1849 Ιουνίου 29 έγινεν πυρκαϊά και εκάησαν όλο τα Σέρρας…»
  Ο κώδικας του 1775 γράφει για πυρκαγιά που έγινε το 1849! Θαύμα παιδί μου, θαύμα!

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81, δώσατε το μαρς για στιχοποιία

  Μη γίνει ο νους μας αποθήκη
  και σε κασόνια η γνώση εντός
  να ΄ναι πυριτιδαποθήκη
  και μπουρλοτιέρης του παντός

 96. Πέπε said

  93 > 90, όχι 84
  Αυτό που λέει ο Φάλτσος για τις χρονολογίες δεν το είχα προσέξει! όσο για την υπόθεση ότι «τα Σέρρας» προέκυψαν από το «τας Σέρρας» μπορεί και να μη στέκει (πράγματι κανείς δεν είπε π.χ. «τα Σπέτσας»), αλλά αυτό δε μειώνει την (όποια) αξία των τεκμηρίων.

 97. Πέπε said

  94
  > δεν ξεχωρίζει το σωστό γραμματικά «τας Σέρρας» από το ιδιότυπο «τα Σέρρας»

  Ακουστικά όντως δεν ξεχωρίζει, αλλά αν εννοούσε «τας Σέρρας», πώς του κατέβηκε να το γράψει έτσι περίεργα; Ένας, θα έλεγες ότι του ξέφυγε, αλλά είναι αρκετοί.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87
  Μη γίνει ο νους τους* αποθήκη
  να μπει τσουβάλια η γνώση εκεί
  μα πρέπει μπαρουταποθήκη
  κι η γνώση σπίθα μυστική

  *των παιδιών

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61,Χαρούλα τη Ναταλί μου τη θυμάμαι λίγο αλλιώς, είχε μαύρα μάτια κι ίσως ανοιγόκλειναν και πιο σκούρα μαλλιά. Πιο …καλαίσθητη. Μπας και είχε «σειρές» ; 🙂

  84
  Φαγιάνς (ή φαγιάντσα) λέω κι εγώ τα κεραμικά σκεύη, λίγο καλύτερα/πιο ψημένα, πιο γυαλιστερά από τα απλά πήλινα, όμορφα κι αυτά αλλά σε απόσταση φινέτσας και ποιότητας από την πορσελάνη.
  Βλέπω τώρα ότι αυτό πράγματι είναι η φαγιάνς
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%82

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα γράμμα φιλόλογου για τα «μεζεδάκια» (αντιγράφω)
  «ανά παν(!) στιγμή» και «αυτόπτων(!) μαρτύρων»
  https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561859978/tsakizei-kai-t-aytia-i-kakopoiisi/

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100 Ίσχυσε ο νόμος του Μέφρι; 🙂
  π.χ. «ακούσθηκε»;

 102. sarant said

  101 Mπα, σκόπιμα το γράφει έτσι, είναι πολύ συντηρητικός ο κ. πρόεδρος των φιλολόγων.

 103. Πέπε said

  101
  > Αυτόπτης = αυτός που είδε κάτι με τα ίδια του τα μάτια (αυτός + ορώ – όψομαι – όπωπα), πρβλ. επόπτης, υπερόπτης.

  Έτσι ετυμολογείται βέβαια, αλλά είναι διατύπωση φιλολόγου αυτή; Και πού κολλάει η ετυμολογία με το ότι δεν είναι σωστό το «αυτόπτων»; Και όλη η δομή της επιστολής, με πρόλογο σχετικά με το «πας», κύριο θέμα σχετικά με το «πας», μετά λέει «παρόμοια, σ’ ένα άλλο επίπεδο…» και περιμένει κανείς να πει πάλι κάτι σχετικό με το «πας», πλην, φευ, το πάει αλλού.

 104. mitsos said

  Καλη…μέρα.

  Προφανώς το ΙΕΠ δεν βρίσκεται εις της Κύπρον …και δεν χρειάζεται οξυγόνωση μέσω ένρινων 🙂

  Όμως (όπως διαβάζω στην Ευβοϊκή Γνώμη)
  : Τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ευρεία κυκλοφοριακά μέτρα ο ΔΟΑΠΠΕΧ
  Όπως λέμε : οι ευρείοι – οι ευρείες – τα ευρεία. Μ αρέσει !

  https://tinyurl.com/2p8nrp2w

  Καλή Κυριακή σε όλους.

 105. Καλημέρα

  Ο πρόεδρος των φιλολόγων… ένας τρόπος να βγαίνεις από την αφάνεια (να υποθέσω με δημοκρατικέςε διαδικασίες ή α λα χούντα ; )

  Θυμάμαι πως μια χρονιά, μόλις είχα πάρει μετάθεση , χηρεύει μια θέση υποδιευθυντού κι όπως έκανα καμάκι σε μια ωραιοτάτη των Καλών Τεχνών, την ρώτησα αν θα με ψήφιζε- αν έβαζα υποψηφιότητα και στην καταφατική απάντησή της κοτσάρω μια κόλλα αναφοράς γράφοντας μόνο » Επιθυμώ να πάρω την θέση του υποδιευθυντού» την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι κατέβαζαν φακέλλους και ντοσιέ με τα προσόντα τους.
  Χαμός, «θράσος, ακόμα δεν ήρθε, θέλει και θέση» , «δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά, εμείς τι κανουμε τόσα χρόνια ; » κ.λ.π.
  Με ρωτάει η διευθύντρια :
  – Γιατί θέλετε να είστε υποψήφιος ;
  – Για να έχω την τιμή να πάρω την ψήφο μας εκλεκτής συναδέλφου !
  – Μα …
  – Εμένα μου αρκεί !

  Ακόμα ψάχνω ποιοί ήταν οι άλλοι τρεις που με ψήφισαν !

  Ετοιμάζω κάθοδο
  πίσω στην Αθήνα
  έχω μια εξέταση (ιατρική)
  από μια γιατρίνα

 106. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὑπάρχει ἄραγε σήμερα κάποιος πού νά ὑπονοῇ ταύτησι ἤ σχέσι ἤ συνάφεια τῆς ἔννοιας «πρόεδρος τοῦ Α ἐπιστημονικοῦ σωματείου» μέ τήν ἔννοια τοῦ «καλοῦ, ἐπαρκοῦς ἤ διακεκριμένου Α ἐπιστήμονα»; Στόν ἰατρικό χῶρο -τουλάχιστον ἐδῶ καί καμμιά σαρανταριά χρόνια πού τόν ζῶ- πιθανώτατα καί στόν ἐκπαιδευτικό, ἐκλέγονται σχεδόν κατ’ ἀποκλειστικότητα πρόσωπα πού σέ κάνουν νά κλαῖς γιά τήν κατάντια τοῦ κλάδου σου..
  Καί παραπέρα: Πρίν ἀπό πολλά χρόνια (ὅταν ὁ λαός κατέλαβε γιά πρώτη φορά τήν ἐξουσία 🙂 ), ἐργαζόμουν σέ ἕνα νοσοκομεῖο ὅπου ἐξέλεξαν ὡς πρόεδρο τοῦ Ἐπιστημονικοῦ Συμβουλίου (!!!!!) κάποιον πού κατά τίς ἐφημερίες του τόν καθοδηγοῦσαν/ἔλεγχαν οἱ εἰδικευόμενοί του (!!). Τό μόνο του προσόν ἦταν ἡ κομματική του ταυτότητα..

 107. Απεχθής μεν αλλά ποδοσφαιρικά σοφός ο Μπέος, προέβλεψε την νίκη του Αρη αλλά μίλησε και για το ταλέντο κάποιου Τσαούση, παίκτη της ΠΑΟΚ Β’ και τσουπ νάτος ενδεκαδάτος στο ντέρμπυ με τον ΟΣΦΠ απο το πουθενά !
  Βέβαια δεν μου άρεσε που είπε πως θα πετάξι 2-3 κατοστάρικα στον ΠΑΟ για τον τλικό κυπέλλου ΑΝ δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε κι ελπίζω να αλλάξει !!
  Βέβαια για τους φίλους της ΑΕΚ η κατρακύλα οφείλεται στην συνειδητή προσπάθεια παραποίηση της αλήθειας με το γκολ του Βαρέλα και την άρνησή της να το δεχθεί και ννα συνεχίσει το ματς προτιμώντας να το πάρει στα χαρτιά που οδήγησε στην αρρωστημένη κατάσταση να μην μπορούν πια να σκεφτούν και να πράξουν ποδοσφαιρικά.
  Το ότι δυο φορές, μια με τον ΠΑΟΚ και χθες με τον Αρη δεν προσπάθησαν να πάρουν το ματς στα χαρτιά, δεν τους αθωώνει όσο αρνούνται ναπαραδεχτούν την αλήθεια τα γεγονότα της Τούμπας και να ζητήσουν συγγνώμη αντί να μιλάει ο πρόδρός τους για μάο-μάο.

 108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στά ποδοσφαιρικά, ὁ Τζῆ εἶναι ἰδιοφυΐα. Τέρμα! 🙂

  Καλημέρα σας!

 109. Κιγκέρι said

  65: Υπάρχει και ράτσα αγελάδας της Λιμόζ που λέγεται Λιμουζίν. Ο πατέρας μιας φίλης μου, γεωπόνος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, ήταν αυτός που μελέτησε και οργάνωσε την εισαγωγή της ράτσας στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν ταξίδευαν οικογενειακώς και τύχαινε να δει τέτοιες αγελάδες, αναγάλλιαζε από καμάρι: «Αχ, οι λιμουζινούλες μου!»

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Limousin_cattle

 110. Pedis said

  Σε αντίθεση με διάφορους άλλους παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν την κατά καιρούς κρατική πολιτική στο Μακεδονικό (και είτε παρέμειναν εσαεί καθηλωμένοι σε μια αναχρονιστική πρόσληψή της είτε εκτέθηκαν με ανεξήγητες φαινομενικά κωλοτούμπες), ο ίδιος διακρίθηκε για την πρωτοφανή προσαρμοστικότητά του ως προς τη διαχείριση όσων θεωρούσε πολιτικοϊδεολογικό απλώς περιτύλιγμα του βασικού πυρήνα της εθνικής στοχοθεσίας· προσαρμοστικότητα τυπικά μακεδονική, που σημάδεψε τόσο το υπηρεσιακό όσο και το επιστημονικό έργο του, καθιστώντας αυτά τα δυο απολύτως αξεδιάλυτα.

  Μ’ ένα φλογερό άρθρο του στο «Βήμα» (25/6/2003), ο Κωφός δεν δίστασε τότε να κινδυνολογήσει, ως εκφραστής της θεσμικής μνήμης του βαθέος κράτους, πως η επιστροφή των υπέργηρων αγωνιστών στις εστίες τους ισοδυναμούσε με «αυθαίρετο εποικισμό αλλογενούς εθνικιστικής μειονότητας στις παραμεθόριες περιοχές». Τα ΜΜΕ ξεσάλωσαν στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε κι οι προγραμμένοι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ καταδικάστηκαν οριστικά να σβήσουν στην ξενιτιά.

  Να πλήρωσαν άραγε, άθελά τους, εκείνη την αθυρόστομη προκήρυξη του μακρινού 1945;

 111. Georgios Bartzoudis said

  «Σε ρεπορτάζ για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε …όταν η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί τη χώρα στη φετινή Γιουροβίζιον πέταξε τη σημαία κάτω».

  # Τί τσιούντο ήταν αυτό που έκανε η Σκοπιάνσκα Γιουροβιζιόνσκα! Άραγε, πόσες χιλιάδες ψήφους-παρουσίες θα στερηθεί το συνέδριο του Σύριζα από την Βόρεια …Τσιπρεία! Αν «πιάσει» λιγότερους από το ΠΑΣΟΚ, αυτή θα φταίει, με τα αχρείαστα τσιούντα της!

 112. sarant said

  109 Ισχύει. Πολύ καλές οι καημενούλες.

 113. Pedis said

 114. Πάνος με πεζά said

  Φίλος μου που έκανε καθηγητής στις Σέρρες, έδινε καθημερινό αγώνα για να μη γράφουν τα παιδιά «Η Σέρρες», «στη Σέρρες» κλπ. Τα παιδιά, δεν είχαν το ποντιακό, αλλά είχαν αυτό…

 115. https://www.news247.gr/kosmos/oykrania-katakermatistike-o-rosikos-stratos-sti-machi-gia-ti-gefyra-sto-severski-ntonets.9632777.html
  «Κατακερματίστηκε» = μάλλον, αποδεκατίστηκε…

 116. […] Και βάζω αυτόν τον τίτλο διότι σήμερα βρισκόμαστε στη μέση του μηνός Ενδέχεται, συγκεκριμένα στις 14 Ενδέχεται. Ποιος είναι ο μήνας Ενδέχεται; Δείτε εδώ τη σελίδα της Κοσμοτέ, αν και βέβαια αυτό το μήνυμα είναι παλιότερο, είναι από τις 7 του Ενδέχεται, από το περασμένο Σάββατο. Εντάξει, ο Μάιος είναι, που είναι May στα αγγλικά,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/05/14/meze-532/ […]

 117. sarant said

  115 Δεν το εχω ξαναδεί αυτό!

 118. Μαρία said

  Τελικά δεν τον πιστεύει κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε ο επίσημος διερμηνέας του. Ετσι, τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός έλεγε προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες» («Neo imperial fantasies belong to other centuries») ο διερμηνέας μετέφραζε: «Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις και φαντασίες ανήκουν σε άλλους αιώνες».
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/344274_o-prothypoyrgos-hamenos-sti-metafrasi-binteo

 119. Μαρία said

  Αριστούργημα.

 120. Spiridione said

  Δεν είναι τρολιά 🙂

 121. Spiridione said

 122. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  119# Μαρία, τι? Καλά τα λέει. Πρώην Βούλγαρος που έγινε Ρουμάνος.

 123. ΣΠ said

  121
  Και με βίντεο.

 124. Αγγελος said

  (121-123) Γλῶττα λανθάνουσα…

 125. Αγγελος said

  (122) Αν ήταν από τη Σιλίστρα, μπορεί. Η περιοχή (Νότια Δοβρουτσά, γνωστή και ως Καντριλατέρ) περιήλθε αρχικά στη Βουλγαρία, κατακτήθηκε από τη Ρουμανία με τον Β’Βαλκανικό Πόλεμο και επανήλθε στη Βουλγαρία το 1940 με γερμανική διαιτησία, την οποία δεν ανέτρεψαν οι Σύμμαχοι μετά.

 126. Μαρία said

  125
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Sorin_Oprescu

  Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του ΕΚ η Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Την έκθεση, υπερψήφισαν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην μιας μειοψηφίας ακροδεξιών ευρωβουλευτών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.
  Το ΕΛΚ καταψήφισε επίσης τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και αφορούν στην αποκάλυψη των «κρυμμένων» περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι Ρώσοι ολιγάρχες σε φορολογικούς παραδείσους που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. https://left.gr/news/eyrovoyli-me-tin-akrodexia-syntahthike-i-nd-apenanti-stin-entaxi-tis-voreias-makedonias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: