Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ευλογια από τους πιθήκους

Posted by sarant στο 27 Μαΐου, 2022


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε προχτές στο ηλεπεριοδικό 2020magΌπως θα ξέρετε, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, 19 ως τώρα. Εδώ έχω κάνει καναδυό μικρές προσθήκες. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Ευλογια από τους πιθήκους

Κι ενώ με απόφαση των κυβερνήσεων, στην Ευρώπη τουλάχιστον, σφυρίχτηκε η λήξη της πανδημίας του κορονοϊού (τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο και τα πρώτα κρύα) κι ετοιμαζόμαστε αύριο μεθαύριο να απαλλαγούμε και από το τελευταίο φύλλο συκής, τις μάσκες, μια άλλη είδηση υγειονομικού χαρακτήρα ήρθε να μας αναστατώσει: τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ακόμα λιγοστά, αρκετά πάντως για να κάνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναζητούν εμβόλια και τα κανάλια να πλειοδοτούν σε τρομολαγνία.

Θα μπορούσαμε χαριτολογώντας να πούμε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού η ευλογιά των πιθήκων, το λέει δα και τ’ όνομα, δεν είναι κανονική ευλογιά, είναι ευλογιά μαϊμού· κι αφού η κανονική ευλογιά έχει εξαλειφθεί από το 1980 απ’ όλον τον κόσμο, γιατί να μας φοβίσει η ερζάτς;

Αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να αποφανθούμε περί δημόσιας υγείας, εμείς λεξιλογούμε -οπότε θα λεξιλογήσουμε για την ευλογιά.

Ή μήπως και για την ευλογία; Διότι βέβαια η ευλογιά, μια από τις πιο θανατηφόρες αρρώστιες που γνώρισε ο άνθρωπος, ονομάστηκε έτσι ακριβώς από ευφημισμό· οπότε, η λεξιλογική αλυσίδα ξεκινάει από την ευλογία, ή πιο σωστά από το ρήμα ευλογώ, όπου αναγνωρίζουμε το επίρρημα ευ και τον λόγο.

Ευλογώ στην κλασική αρχαιότητα σήμαινε επαινώ, τιμώ και στη συνέχεια «εξυμνώ τους θεούς», και στα ελληνιστικά χρόνια, με υποκείμενο πλέον τον Θεό, «παρέχω τη θεία χάρη» π.χ. «και Κύριος ευλόγησεν τον Αβραάμ κατά πάντα» στη Γένεση, στη μετάφραση των Εβδομήκοντα.

Κατ’ αναλογία, η ευλογία αρχικά σήμαινε τον ωραίο λόγο, την περίτεχνη έκφραση, στη συνέχεια το εγκώμιο, τον έπαινο, και τον έπαινο προς τον Θεό, ενώ ήδη από τους Εβδομήκοντα και πολύ περισσότερο με τον ερχομό του χριστιανισμού παίρνει σημασίες παρόμοιες με τις σημερινές. Ευλογία ονομάστηκε επίσης, στην εκκλησιαστική και μοναστική χρήση, ο μισθός ή το σιτηρέσιο του μοναχού ή η ελεημοσύνη, ή η άδεια του ηγούμενου προς τους μοναχούς να κάνουν κάτι.

Για να κάνω και μια μεταφραστική παρένθεση, αν δείτε σε αγγλικό κείμενο τον όρο eulogy δεν εννοεί βεβαίως την ευλογιά, αλλά ούτε και την ευλογία, που είναι blessing· πρόκειται για τον επικήδειο λόγο. H ευλογιά, η ασθένεια, στα αγγλικά είναι smallpox, σε αντιδιαστολή με την great pox, που ήταν η σύφιλη. Η ευλογιά των πιθήκων λαϊκά λέγεται monkeypox. Κλείνω την παρένθεση.

Καθώς οι άνθρωποι πίστευαν πως οι επιδημίες, σαν την ευλογιά, αλλά και οι άλλες συμφορές, ήταν θεόσταλτες τιμωρίες, η λοιμώδης εξανθηματική νόσος που θέριζε κόσμο στον μεσαίωνα ονομάστηκε επίσης ευλογία κατ’ ευφημισμό. Σε ένα κείμενο του 7ου αιώνα, που αφηγείται τα θαύματα του αγίου Αρτεμίου διαβάζουμε για μια άρρωστη ότι είχε βγάλει μαύρα στίγματα: ἀνεφύησαν γὰρ κατὰ παντὸς τοῦ σώματος αὐτῆς τὰ μηνύοντα θάνατον, παραπλήσια λοιμικῆς, τὰ λεγόμενα μαῦρα· οἱ πολλοὶ δὲ καλοῦσιν αὐτὰ εὐλογίαν.

Στους επόμενους αιώνες εμφανίστηκε, με ευφωνική συνίζηση για αποφυγή της χασμωδίας, και ο τύπος «ευλογιά», τόσο για την αρρώστια όσο και για την κυριολεκτική ευλογία, του Θεού ή των ανθρώπων· δηλαδή ο διαχωρισμός που κάνουμε σήμερα, όπου ευλογία είναι η πράξη του ρήματος ευλογώ ενώ ευλογιά η ασθένεια, δεν υπήρχε στον Μεσαίωνα, ούτε στα μεταβυζαντινά χρόνια. Με αποβολή του αρχικού φωνήεντος εμφανίστηκε και ο τύπος «βλογιά», και για τις δυο σημασίες της λέξης.

Κι επειδή η ευλογιά προκαλεί αυτά τα χαρακτηριστικά στίγματα, στο σώμα και στο πρόσωπο, από τα οποία έμεναν διά βίου ουλές, έχουμε και το επίθετο «βλογιοκομμένος» για όποιον έχει στο πρόσωπο τέτοια στίγματα, της ευλογιάς ή σαν της ευλογιάς.

Να πούμε εδώ ότι δεν ήταν αυτός ο μοναδικός ευφημισμός με τον οποίο οι άνθρωποι του λαού προσπάθησαν να εξευμενίσουν την αρρώστια που θέριζε. Στο Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας βρίσκω επίσης τους τύπους: αργυρή, βλογημένη, γλυκαμένη, γλυκιά, μελιτάτη.

Πιο αποτελεσματικό όπλο όμως από τον ευφημισμό φάνηκε ο εμβολιασμός· από την αρχαιότητα κιόλας οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Ανατολής είχαν αναπτύξει μεθόδους για πρόκληση ανοσίας στην ευλογιά. Στη μεταλαμπάδευση των γνώσεων αυτών στη Δύση έπαιξαν κεφαλαιώδη ρόλο δυο Έλληνες γιατροί, ο Εμμανουήλ Τιμόνης και ο Ιάκωβος Πυλαρινός, που έκαναν, το 1714 και το 1716, ανακοινώσεις στην περίφημη Royal Society του Λονδίνου, 80+ χρόνια πριν από τον Τζένερ για τον ευλογιασμό, δηλαδή την εισαγωγή στον οργανισμό στελεχών του ιού της ευλογιάς.

Ο ευλογιασμός (variolation) εξαπλώθηκε περαιτέρω όταν η Λαίδη Μοντάγκιου, σύζυγος του Βρετανού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, ευλογίασε τον μικρό γιο της και μετά επέστρεψε στο Λονδίνο και διέδωσε τη μέθοδο. Ο ευλογιασμός γινόταν με εισαγωγή ξυσμάτων από ουλές ασθενούς, είτε με τομή στο δέρμα είτε με φύσημα από τη μύτη. Είχε θνησιμότητα 0,5-2% αλλά η ευλογιά σκότωνε σε ποσοστό 30%. Τον Τιμόνη και τον Πυλαρινό δεν τους έχει τιμήσει το νεοελληνικό κράτος, ενώ σε ξένες πηγές μπορεί να δείτε να αναφέρονται ως Ιταλοί ή Βενετοί ή ως Οθωμανοί.

Όπως είπαμε, η ευλογιά των ανθρώπων έχει εξαφανιστεί και αυτό είναι μεγάλος επιστημονικός θρίαμβος και απτή απόδειξη της αξίας των εμβολίων. Αφού στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα, η φονική αρρώστια δαμάστηκε και έχει πια κηρυχτεί ξεριζωμένη. Στην Ελλάδα το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε το 1951 στη Μάνδρα της Αττικής, παγκοσμίως στη Σομαλία το 1977. Το 1980 σταμάτησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ιός της ευλογιάς μόνο σε δυο αυστηρότατα φυλασσόμενες ερευνητικές εγκαταστάσεις, μιαν αμερικανική και μια ρωσική.

Αλλά, θα πείτε, εμάς μας ανησυχεί η ευλογιά των πιθήκων. Θα έλεγα όμως πως υπάρχουν πολύ σοβαρότεροι λόγοι να ανησυχεί κανείς: ο κορονοϊός, που μπορεί να μην έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του, η ενεργειακή κρίση και μαζί της η επαπειλούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μπορεί βέβαια κάποιοι να είδαν αυτή τη νέα εξωτική απειλή σαν θεόσταλτη ευλογία και να τη χρησιμοποιούν για να ψαρέψουν τηλεθεατές ή κλικ, ή για να κεντρίσουν τα συντηρητικά ανακλαστικά της κοινής γνώμης, αλλά μόνο κακό θα κάνετε στον εαυτό σας αν αγχωθείτε· πολύ πιο αποτελεσματικό, από άποψη προφύλαξης, θα είναι να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα σε (κάποιους) εσωτερικούς χώρους και μετά την 1η Ιουνίου.

Για να θυμηθώ και τα τελευταία ανδραγαθήματα του πρωθυπουργού μας, θα έλεγα ότι πρέπει να το βλέπει κανείς πολύ… ολιστικά το πράγμα για να ανησυχεί σοβαρά για την ευλογιά των πιθήκων!

Advertisement

157 Σχόλια προς “Ευλογια από τους πιθήκους”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η τρομολαγνία είναι λάθος ή ακτιβισμός που δεν κατάλαβα;

 2. ΓιώργοςΜ said

  (…) λαϊκά λέγεται monkeypox.(…)
  και chickenpox η ανεμοβλογιά

  ευφωνική συνίζηση: λειτουργιά στο χωριό (προφανώς κι αλλού) είναι τα πρόσφορα.

 3. ΓΤ said

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/

 4. Για την ανεμοβλογιά δεν περίσσεψε μια λεξούλα 🙂

 5. Κιγκέρι said

  2: Και ειρωνικά «νερό για λειτουργιά» αυτός που παριστάνει τον αθώο.
  (Μας το έλεγε η μαμά μου όταν, μικρά, μαλώναμε τα αδέρφια και πήγαινε ο ένας να της κάνει παράπονα για τον άλλον!)

 6. Ωχ τώρα είδα το #2!

 7. Κάπου κάπου ακούμε (διάβαζε: διαβάζουμε) «ευφλογία». Το κοκκίνισμα του προσώπου και τα στίγματα στο πρόσωπο ταιριάζουν με αυτό τον όρο.

 8. LandS said

  Σχετικά με τα μπερδέματα στον τονισμό.
  Ακόμα και τώρα διαβάζω τίτλο σε εφημερίδα «ευλογία των πιθήκων» ενώ το καημένο το έντυπο το έχει γράψει σωστά «ευλογιά των πιθήκων». Αμέσως βέβαια το διορθώνω ή διορθώνεται μόνο του.
  Σκεφτόμουν λοιπόν πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας και γράφαμε την αρρώστια εβλογιά και ας είχαμε να αντιμετωπίσουμε επιτιμητικές «διορθώσεις» του κάθε ετυμολάγνου μπαμπινιωτιστή.

 9. Spiridione said

  Κάποιος είπε ‘ευλογια των πιθήκων’ είναι ωραίος τίτλος για ταινία.

 10. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρες!

  Ο τύπος «ευφλογία», που συναντάμε συχνά σε κείμενα του 19ου+20ου αιώνα, πρέπει να είναι μια επιστημονικοφανής-καθαρευουσιάνικη απόδοση της ευλογιάς. Ή μήπως άλλη ασθένεια; (δεν νομίζω!)
  ==+==
  >>Για να θυμηθώ και τα τελευταία ανδραγαθήματα του πρωθυπουργού μας, θα έλεγα ότι πρέπει να το βλέπει κανείς πολύ… ολιστικά το πράγμα για να ανησυχεί σοβαρά για την ευλογιά των πιθήκων!

  Ωραίο κλείσιμο! Αλλά μάλλον δεν θα είναι τα τελευταία ανδραγαθήματά του… 

 11. Εμείς οι πιο μεγάλοι, λέει, δεν κινδυνεύουμε γιατί εμβολιαστήκαμε στο δημοτικό σχολείο ψηλά στο χέρι με το εμβόλιο της ευλογιάς. Με φρίκη θυμάμαι τα αποτελέσματα: ψηλός πυρετός, φούσκωμα με υγρό στο σημείο, φαγούρα ατελείωτη… Μάλιστα στο σχολείο μου δοκιμάστηκε μια χρονιά (στην τάξη της αδερφής μου, δυο χρόνια μεγαλύτερης) στα κορίτσια να γίνει ο εμβολιασμός ψηλά στο πόδι. Το σκεπτικό να μην έχουν σημάδι στο χέρι, ενώ στο πόδι δεν θα φαινόταν. Βλέπεις τα ρούχα δεν ανέβαιναν πολύ ψηλά και τα σορτσάκια δεν ήταν μάλλον συνηθισμένα. Πού να ξέραν… Η ιδέα σταμάτησε την επόμενη χρονιά, γιατί ακούστηκε και δεν ξέρω αν αληθεύει, ότι υπήρξε κορίτσι που κουτσάθηκε ή κάτι τέτοιο.

 12. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γιατί ευφλογία ρε παιδιά? Νταξ τη φλόγα την καταλαβαίνω, αλλά το ευ- πόθεν? Δεν είναι όλος ο κόσμος ευειδείς κούκλοι σαν και μένα 🤣

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Γιατί λάθος; Παράγεται από τον τρομολάγνο, όχι από το τρομολαγνεύω 🙂


 14. Σας φέραμε την ευλογια από τα Ιεροσόλυμα!

 15. leonicos said

  Καλημέρα

  Πολύ διαφωτιστικό άρθρο το σημερινό

  Μόνο που
  α) η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι εντελώς μαϊμού. Είναι ευλογίτσα που αν εξαπλωθεί θα φάει 10-20% του κοσμάκη που θα την πάθει

  β) οποτε ορθώς οι κυνερνήσεις επείγονται για εμβόλια

  γ) η κανονική ευλογιά δεν εξαλείφθηκε τόσο πολύ, όλο και κάποιο κρουσμα εμφανίζεται κυρώ στην αφρική, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι εμβολιασμένοι και διαρκεί. Δεν απαλείφεται η ανοσία πριν το 90ο έτος, όπως και της ιλαράς

  δ) όσοι έχετε περάσει το 85 ετος καλό είναι να εμβολιαστείτε για την ιλαρά, γιατί είναι κακή αρρώτι στις μεγαλες ηλικίες. έφαγε πολλούς γηγενείς αμερικανους εισαχθείσα από τους ισπανούς τότε παλιά

  ε) Δεν εινα σαφές αν το εμβόια της ευλογιάς καλύπτει και αυτή των πθήκων, αι να μν ξεχνάμε ότι οι ιοί κάνουν παιχνδάκια που λέγονται μεταλλάξεις. Όλες οι μεταλλάξεις δεν ξεφεύγουν (έχουν διασταυρουμενη ανοσία) αλλα κάποιες μπορεί και να ξεφύγουν

  ς) Δεν θ απάθετε ευλογιά ούτε των πιθήκων ούτε καμιά άλλη, αν δεν έτ=ρθερε σε επαφή με εκκρίμματα, και ισιαίτερα οπό από τις εκθήσεις των αρρώστων. Δεν είναι ούε σεξουαλικά μεταδιδόμενο ουτε μεταδίδεται με την απλή επικοινωνία. Μορεί όμως να μεταδίδεται με σταγονίδια σαλιου

  ζ) δεν είναι γνωστό πόσο επιβιώνει εκτος. Αλλά εφόσον δεν είναι σεξυαλικά μεταδιδόμενο, αυτό σημαίνει ότι έχει κάποια αντοχή.

  η) Ωε γνωστόν η ευλογιά στην ευλογιά εν πάει, και γι’ αυτό ο Τζι δεν κινδυνεύει

  Γειά σου Τζι άτρωτε και από την ευλογιά των πιθήκων

 16. ΓΤ said

  7@ ΔΧ

  Ακολουθώντας το λινκ του #7, παρατηρούμε την «ευφλογία» να σκάει μύτη και στο ημερολόγιο του παππού του Δημόσιου Χώρου, ενός «ενδιαφέροντος πατριωτικού έργου»
  (Όπου εκεί, στις Ευχαριστίες του ΔΧ, ο Σαραντάκος χαρακτηρίζεται «επηρεαστικός».)
  Βεβαίως στη σελ. 33 διαβάζουμε την επισκόπηση του έτους 1900, και ταυτόχρονα η κεφαλίδα μάς λέει ότι βρισκόμαστε στο 1907.
  Παίζουν μπαούλα γρόσια, τσουβάλια ζάχαρη, καταγραφές που έφτασαν να δώσουν τη σκυτάλη στον εγγονό, τον Δημόσιο Χώρο, να γίνει αναδιφητής στον κύβο. Γαμάτη δουλειά. Θα τη διαβάσω σφαίρα στο ημίχρονο του Λίβερπουλ-Ρεάλ.

 17. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Η ευλογία με την κυρίως θρησκευτική της έννοια είναι λίγο περίεργη. Ευλογείτε τον Κύριο, δηλαδή τιμάτε τον, δοξάζετέ τον, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος ο Θεός είναι αυτός που κατεξοχήν μάς ευλογεί, και δευτερευόντως ένας άγιος, η Εκκλησία, ένας παπάς, ή και ένας κοινός ιδιώτης (η μάνα μας π.χ.), δηλαδή μάς δίνει – δεν ξέρω τι ακριβώς, τη θεία χάρη, κάποια ιερή προστασία; Προφανώς αυτό το νεφελώδες οξύμωρο ανάγεται σε πολύ πιο συγκεκριμένες, διαφορετικές μεταξύ τους, σημασίες που έχει λάβει κατά περιόδους η λέξη, όπου όμως η μετάβαση από τη μία στην άλλη άφησε και κάποιες χρήσεις της παλιότερης.

  > Ευλογία ονομάστηκε επίσης, στην εκκλησιαστική και μοναστική χρήση, […] η άδεια του ηγούμενου προς τους μοναχούς να κάνουν κάτι.

  Αυτό, για παράδειγμα, είναι μια ειδική έννοια που -τουλάχιστον εκτός μοναστηριών- δεν είναι γνωστή σήμερα. Εξηγεί όμως πάρα πολύ ωραία γιατί λέμε ότι κάτι έγινε π.χ. με τις ευλογίες της κυβέρνησης: πολύ απλά, με την άδειά της.

  ______________________

  «Ευλογείτε»: το έχω ακούσει ως χαιρετισμό προς παπάδες, αντί καλημέρα ή χαίρετε.

 18. atheofobos said

  Υπάρχουν ακόμα στην ζωή άνθρωποι βλογιοκομμένοι που όμως τα σημάδια τους δεν οφείλονται στην ευλογιά αλλά στην ανεμοβλογιά γιατί έξυσαν κάποιο από τα εξανθήματα της, λόγω της μεγάλης φαγούρας που προκαλούν. Παρά τις έντονες συστάσεις που μου είχαν γίνει, είχα ξύσει ένα από αυτά τα εξανθήματα και έτσι απέκτησα την αντίστοιχη ουλή στο μέτωπο.
  Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1984.

  Μπορεί ο Άγιος Αρτέμιος να είχε θεραπεύσει κάποιον από την ευλογιά αλλά αν διάβαζες χριστιανικά ιστολόγια θα ήξερες ότι «ο λαός μας από τήν πείρα του καί από τήν μακρόχρονη Παράδοσή μας, έχει δώσει στούς Αγίους καί κάποιες «ειδικότητες» όπως ακριβώς συμβαίνει καί μέ τούς εν ζωή γιατρούς!»
  Έτσι η ασχολούμενη με την ευλογιά είναι η Αγία Βαρβάρα, όπως γράφω στο
  OΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΓΙΟI ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/03/o-i.html

  Βέβαια υπάρχουν και μερικοί άπιστοι που την θεωρούν ως ανύπαρκτη!
  Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/05/blog-post_13.html

 19. Με την ευκαιρία, εικόνες ευφλογίας και πλούτου από την οθωμανική Πρέβεζα:

  22 Οκτωβρίου 1905 – Σάββατον
  Ακόμη και σήμερον εξακολουθεί να βρέχη. Οι γεωργοί παραπονούνται δια την σποράν.
  Κρούσματα ευφλογίας έχομεν δύο. Οι άνθρωποι τρέχουσιν σωρηδόν και εμβολιάζονται, αλλά δυστυχώς το Δημαρχείον δεν έχει σωλήνας [= σύριγγες].
  Αι εισπράξεις ανήλθον σήμερον εις Γρόσια 6.411.

  23 Οκτωβρίου 1905
  Σήμερον ετελώνισα περί τα 100 σακκία ζάχαρη και άλλα διάφορα εμπορεύματα, έμβασα δε εις Τεργέστην εκατόν είκοσι ναπολεόνια.
  Ο καιρός: έπαυσεν να βρέχη προς χαράν των γεωργών.

  [Από το Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, 1868-1933]

 20. ΓιώργοςΜ said

  13 Στο λεξικό βλέπω λαγνεία (είπα μήπως είχα φυράνει τελείως και το έψαξα!)

 21. ΓΤ said

  19@ ΔΧ

  Βέβαια, η 22.10.1905 ήταν Κυριακή.

 22. ΓΤ said

  20@

  θρησκΕΙα
  ανεξιθρησκΙα

 23. nikiplos said

  Από το λίκνο του 3@:
  Women from the Caucasus, who were in great demand in the Turkish sultan’s harem in Istanbul because of their legendary beauty, were inoculated as children in parts of their bodies where scars would not be seen. These women must also have brought the practice of variolation to the court of the Sublime Porte.

  Από τότε Ρωσίδες έπαιρναν οι Τούρκοι στα χαρέμια…

 24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  23# Γεωργιανές, νομίζω.

 25. ΓΤ said

  (Το ΜΙΤ πάντοτε μας εκπλήσσει https://cmsw.mit.edu/lupe-fiasco-mit-2022-2023/)

 26. 23-25 Τσερκέζες (Κιρκάσιες)

 27. ΓΤ said

  >>Βέβαια, η 22.10.1905 ήταν Κυριακή.

  Έγραφε δυο – τρεις μέρες μαζί, οπότε κάπου κάπου έκανε λάθος. Σε μερικά έχουν γίνει αποκαταστάσεις.

 28. Καλή η Ευλογία, δεν λέω, αλλά προτιμώ την Ευλαμπία !

 29. sarant said

  19 Και αναύξητο το έμβασα, μπράβο ο παπούς 🙂

  20-22 Ακριβώς, έχουμε και άρθρο για αυτό το βάσανο. Βέβαια, τα λεξικά δεν ομοφωνούν ως προς τα σύνθετα.

 30. odinmac said


  Artist not known, Blue Monkeys (before c 1627 BCE), fresco, dimensions not known, Prehistoric Museum of Thira, Santorini, Greece. Image by Bernard Gagnon

  Το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα πιθήκων στην ευρωπαϊκή τέχνη είναι αυτή η τοιχογραφία με μπλε πιθήκους που βρέθηκε στα ερείπια της Θήρας. Ο κυκλαδικός πολιτισμός καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη περίπου το 1627 π.Χ., επομένως αυτό το έργο είναι άνω των 3.500 ετών.

 31. Πέπε said

  @30

  Η Ίσκια (ιταλ.: Ischia, αρχ. ελλ.: Πιθηκοῦσαι, λατ.: Aenaria) είναι το όγδοο μεγαλύτερο ιταλικό νησί […] στο βόρειο άκρο του Κόλπου της Νάπολης, περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από την πόλη της Νάπολης. Στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. οι Ευβοείς ίδρυσαν στην Ίσκια αποικία με το όνομα Πιθηκούσσες. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%B1

  Για να το είπαν Πιθηκούσσες, θα είχε πιθήκους. Σήμερα πίθηκοι αυτοφυείς σε ευρωπαϊκό έδαφος υπάρχουν μόνο στο Γιβραλτάρ.

 32. odinmac said


  Jan Brueghel the Younger (1601–1678), Allegory of Tulipmania (c 1645), oil on panel, 30 × 47.5 cm, Private collection.

  Όταν η Ολλανδία πλούτισε τη Χρυσή Εποχή, πολλά από τα κέρδη στοιχηματίζονταν σε λουλούδια τουλίπας, κατά τη διάρκεια αυτού που έγινε γνωστό ως Tulipmania ή Tulipomania. Οι βολβοί των ποικιλιών που ήταν σε ζήτηση έπιασαν μεγάλες τιμές, τις οποίες η κερδοσκοπία οδήγησε σε φούσκα. Όταν η «πραγματικότητα» επέστρεψε στην αγορά, οι τιμές κατέρρευσαν και οι περιουσίες χάθηκαν.

 33. Spiridione said

  Και στα κινέζικα μάλλον υπάρχει ευφημισμός
  https://en.wiktionary.org/wiki/%E5%A4%A9%E8%8A%B1#Chinese

 34. ΓΤ said

  32@ Odinmac

  Άσε που υπάρχει και σύνδεση τουλίπας με Όλμποργκ 😉

  https://www.themart.gr/konserba-tulip-luncheon-meat-200g-2111309900019.html

 35. @ 16 ΓΤ

  🙂

 36. odinmac said

  Υπήρχαν βέβαια και πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι είτε αποτύπωσαν στα έργα τους, είτε και χτυπήθηκαν και πέθαναν από ιούς ή και πανδημίες


  Michiel Sweerts (1618–1664), Plague in an Ancient City (c 1652-1654), oil on canvas, 118.7 x 170.8 cm, Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles, CA.

  Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να καταγράφουν ιστορία, οι επιδημίες ήταν μια κύρια αιτία θανάτου και περιλάμβαναν βουβωνική πανώλη, χολέρα, κίτρινο πυρετό, ευλογιά και φυσικά γρίπη. Ο πίνακας του Michiel Sweerts με την Πανούκλα σε μια Αρχαία Πόλη περίπου το 1652-54 πιστεύεται ότι δείχνει την Αθήνα κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επιδημίες, ίσως αυτή του τυφοειδούς πυρετού το 430-426 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ετοιμοθάνατοι και οι νεκροί στους δρόμους, η κανονική ζωή έχει καταρρεύσει.

 37. odinmac said


  Egon Schiele (1890–1918), Four Trees (1917), oil on canvas, 110 x 140.5 cm, Österreichische Galerie Belvedere, Vienna, Austria.

  Το Four Trees (1917) είναι ίσως ο καλύτερος πίνακας τοπίων του Schiele και ένας από τους πιο σημαντικούς των αρχών του εικοστού αιώνα.

  Είναι ηλιοβασίλεμα το φθινόπωρο. Τέσσερις νεαρές καστανιές στέκονται σε μια γραμμή δίπλα σε ένα μονοπάτι που ελίσσεται απαλά στον καμβά. Τα φύλλα τους έχουν ήδη γίνει εντελώς κόκκινα και στο ένα έχουν πέσει σχεδόν όλα. Οι κυλιόμενοι λόφοι στη μέση απόσταση αποκαλύπτουν πολύ κακοτράχαλα βουνά και τα σύννεφα κυλούν σε παράλληλες όχθες, χρωματισμένα από τον ήλιο που δύει.


  Egon Schiele (1890–1918), The Family (1918), oil on canvas, 150 x 160.8 cm, Österreichische Galerie Belvedere, Vienna, Austria.

  Την άνοιξη του 1918, η σύζυγος του Σίλε, Έντιθ, έμεινε έγκυος. Ο πατέρας, σίγουρα αυτοπροσωπογραφία, κοιτάζει κατευθείαν τον θεατή. Η γυναίκα του, που δεν μοιάζει με την Έντιθ, κοιτάζει ελαφρώς λυπημένη προς τα δεξιά. Τα χείλη και οι θηλές της δεν είναι βαμμένα με έντονο ροζ όπως αυτά των γυμνών μοντέλων του. Το μικρό παιδί τους κοιτάζει από τα πόδια της μητέρας του, σαν να κοιτάζει προς τα δεξιά ένα αντικείμενο.

  Όταν η πανδημία της γρίπης έφτασε στη Βιέννη το φθινόπωρο, η Έντιθ, τώρα έξι μηνών έγκυος, αρρώστησε στις 19 Οκτωβρίου και πέθανε εννέα μέρες αργότερα. Ο Έγκον Σίλε άντεξε άλλες τρεις μέρες, προτού πεθάνει από τον ιό, στις 31 Οκτωβρίου 1918. Ήταν μόλις 28 ετών.

 38. odinmac said


  Eilert Adelsteen Normann (1848-1918), Northern Norway, Midnight Sun (date not known), further details not known. The Athenaeum

  Τον χειμώνα του 1918-19, η πανδημία της γρίπης έφτασε στη Νορβηγία. Ο Normann ήταν τότε 70 ετών και πέθανε από αυτήν στο Όσλο στις 26 Δεκεμβρίου 1918.

 39. ΓΤ said

  36@ Odinmac

  Ωμο_λογώ ότι, με την υπορρήτως στερρή παιδεία σου, περίμενα περισσότερο να συνδέσεις τον λοιμικό θάνατο με τον Ιερώνυμο Μπος. Αλλά έρχεται Σαββατοκύριακο, μην κεραστούμε, ρε μαν, δυσμορφία και τέρμα ζόφο.

 40. odinmac said


  Albin Egger-Lienz (1868–1926), War Women (1918-22), oil on canvas, 124 x 247 cm, Museum Schloss Bruck, Lienz, Austria.

  Ο Albin Egger-Lienz ήταν ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που αποτύπωσαν τις συζύγους και τις μητέρες που έπρεπε να εργαστούν στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο και την πανδημία που ακολούθησε. Το έργο του War Women δείχνει μια ομάδα γυναικών που έχασαν, όπως τόσες πολλές, τους άντρες τους, είτε από τη σφαγή του πεδίου της μάχης είτε από τη γρίπη.

 41. theopeppas said

  Καλημέρα…οντως, στην κοινότητα, τελευταίο τελευταίο κρούσμα, παγκοσμίως, ήταν ένας μάγειρας νοσοκομείου που λεγόταν Ali Maow Maalin, στην Merca της Σομαλίας τον Οκτώβριο του 1977…..
  Το τελευταίο κρούσμα και ταυτόχρονα το τελευταίο θύμα της νόσου, όμως, ήταν γραφτό να καταγραφεί στο Δυτικό κόσμο. Η Janet Parker, μία σαραντάχρονη υπάλληλος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στο τμήμα ιατρικής φωτογράφησης, νόσησε στις 11 Αυγούστου 1978 και η αρχική διάγνωση του οικογενειακού γιατρού ήταν «λοιμώδης μονοπυρήνωση με φαρμακευτικό εξάνθημα»
  Επιδεινώθηκε και τελικά διεγνώσθη με ευλογιά….από τον Λοιμωξιολόγο Geddes και η επιβεβαίωση από τον κατεξοχήν ειδικό, Καθηγητή Henry Bedson ο οποίος ήταν υπεύθυνος το ερευνητικό εργαστήριο ευλογιάς. Ο ο Bedson έκατσε σιωπηλός στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο καμίλητος και αναστατωμένος καθώς από πριν ήξερε τι θα έβλεπε…και αισθανόταν απόλυτα ένοχος και υπεύθυνος…το παράθυρο στο εργαστήριό του ήταν ακριβώς έναν όροφο πάνω από το παράθυρο της Μις Πάρκερ….
  Στις 6 Σεπτεμβρίου 1978, ο Henry Bedson αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του. Έκοψε το λαιμό του στο υπόστεγο του κήπου και πέθανε στο νοσοκομείο Ατυχημάτων του Μπέρμιγχαμ λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που πέθαινε, κατά τραγική σύμπτωση και η Janet Parker. Το σημείωμα αυτοκτονίας του Μπέντσον έγραφε: «Λυπάμαι που δεν δικαίωσα την εμπιστοσύνη που έδειξαν τόσοι πολλοί φίλοι και συνάδελφοί μου σε εμένα και στο έργο μου.»

 42. odinmac said

  Εντάξει ρε μαν. Να, πάρε ένα μαϊμουδάκι να τρώει φρούτα:


  Clara Peeters (fl 1607-1621), Still Life of Fruit, Dead Birds and a Monkey (1615-20), oil on panel, 47.4 x 65.6 cm, Private collection.

  (ναι, έχει και λίγη νέκρα)

 43. odinmac said

  το 42 στο 39

 44. loukretia50 said

  Ας μείνουμε στην ευλογία της ομορφιάς, εν προκειμένω στην (επιλεκτική ) ευλογία της τουλίπας, τον πυρετό που έκαψε πολλούς

  Tulip Fever

  (αν με προλάβατε, σόρυ!)

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>η φονική αρρώστια δαμάστηκε και έχει πια κηρυχτεί ξεριζωμένη.
  Δαμαλϊάστηκε , αφού ! 🙂

  >>αν δείτε σε αγγλικό κείμενο τον όρο eulogy δεν εννοεί βεβαίως την ευλογιά, αλλά ούτε και την ευλογία, που είναι blessing· πρόκειται για τον επικήδειο λόγο.
  Λοιπόν*, στα μέρη μου ‘βλογούμαι επίσης σημαίνει στεφανώνομαι (το μυστήριο).
  Έλεγε ο πατέρας μου «το Μάη επαντρευτήκαμε (αρραβωνιαστήκαμε) και τον Αύγουστο ευλοηθήκαμε».
  *χαχα -αναφορικά με τον επικήδειο των άγγλων και τους …γαμοκαμένους 🙂

  Μια τρίπαλια μαντινιάδα:

  Ε κοπελιά βλοήσου με
  ή δαχτυλίδωσέ με
  ή βγάλε από τη μέση σου
  μαχαίρι σκότωσέ με

 46. odinmac said

  39
  Έλα, πάρε και λίγο χρώμα να ανοίξει η καρδιά σου:


  Abraham Teniers (1629–1670), Barbershop with Monkeys and Cats (date not known), oil on copper, 24 x 31 cm, Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria


  David Teniers the Younger (1610–1690), A Monkey Encampment (1633), oil on copper, 33 x 41.5 cm, Private collection.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  42 Μπράβο Οdin! , κι ό,τι ετοιμάστηκα να σου γράψω αν έχεις κανένα …βλογημένο μαϊμούνι! 🙂

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Με αποβολή του αρχικού φωνήεντος εμφανίστηκε και ο τύπος «βλογιά»,
  Όπως το όνομα ‘Βδοκιά, που ακούω στην Αρκαδία. Έχουμε θεια-Βδοκιά (Ευδοκία) στην οικογένεια.

 49. odinmac said

  ΓΤ πού ‘σαι; Να εδώ ένας συμβολικός πίνακας (συμβολικός ναι, αφού η μαϊμού προστατεύει το ουΐσκυ μας):


  Serhiy Kolyada (b 1972), The Theory of Origins (2012), ballpoint pen on paper, dimensions and location not known. Courtesy of and © Serhiy Kolyada

  Η εξήγηση του πίνακα από τον καλλιτέχνη:

  A painting monkey perhaps a commentary of contemporary art? Protective of its bottle of Teacher’s whisky and looking over its shoulder at a naked Teacher pointing to the supposed “cradle-of-civilization” Africa on a world map; both Teachers providing pupils with an escape? Or knowledge? An Egyptian pyramid, Stonehenge, Mount Kailish, the Temple of Tibet, a UFO and dinosaur, Sator Arepo and yin-&-yang all tease but fail to appease. Puzzles, a Bible, equations and runes add to the confusion, offering no real explanation except to say: Maybe Origin Theories are a mess and human beings have no idea, in fact, of their origins on this planet.

 50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το παλιό, προφανούς προέλευσης «βάλαμε βλογητός» (ευλογητός)=ξεκινήσαμε μια δουλειά, το είπαμε?

 51. odinmac said

  47 Ο Φον Μαξ αγαπούσε πολύ τις μαϊμούδες. Εδώ, μάλλον η κόρη του, κρατάει ένα μαϊμουδάκι:


  Gabriel von Max (1840–1915), Go to Sleep! (1900), oil on canvas, dimensions not known, Private collection.

 52. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Περί ευφημισμού και πιθήκων ομιλούντες, αξίζει να θυμηθουμε και την τετραπλή ονοματική αναβάθμιση που διέπραξε ο τελευταίος(;) “ιδιοκτήτης του (υπηρέτου) πιθήκου Ξουθ, ο φερόμενος ως τυπικό δείγμα ανερχόμενου νέου στην Αθήνα της δεκαετίας του 1840”, τουτέστιν ο Κώλιας, γιος του Γιάννη του Αγωγιάτη από΄την Τραπεζούντα (που “πλούτησε ανελπίστως κατά την Ελληνική επανάσταση”):
  «Ο Κώλιας λοιπόν του Γιάννη αγωγιάτου Τραπεζουντίου, κατά την εν τη πεφωτισμένη Ευρώπη περιήγησιν αυτού, ενόμισε κατάλληλον να μεταβάλη επί το ευγενικώτερον το μέν Κώλιας, εις το Καλλίστρατος, το δε Γιάννη, εις το Ευγενίδης, το δε αγωγιάτου, εις το αγωνιστού και το Τραπεζούντιος εις το Τραπεζίτης και ούτως εσφυρηλάτησε θαυμασίως το ωραίον αυτού όνομα. Καλλίστρατος Ευγενίδης Αγωνιστής και Τραπεζίτης• υπό δε το όνομα τούτο υπήρχε γνωστός εις όλον τον εντός και εκτός του κράτους κόσμον, και υπό τούτο το όνομα εξυμνούν οι εφημεριδογράφοι της πρωτευούσης τας πατρογονικάς σπανίας αυτού αρετάς, οσάκις επλήρωνεν ανά 30 λεπτά τον στίχον εις μετρητά και τακτικώς την εξαμηνιαίαν αυτού συνδρομήν.»(βλ. http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2700/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_A-Lykeiou_html-empl/indexE8.html )
  Παλι καλά λοιπόν που στον αιώνα μας, υπ’ ακοήν φιλελεύθερης λαλιάς πλέον, ουδείς ευλογούμενος, ψευδεπίγραφος Άρχων προΐσταται εν Ελλάδι και κανείς βλογιοκομμένος σπουδαστής του δεν καταδικάζεται να τον υπηρετεί, και έτσι, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δεν κινδυνεύουμε από μαϊμουδοβλογιά.

 53. Nestanaios said

  15. Αν τα πράγματα είναι σοβαρά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Το υποχρεωτικό οφείλει να υπηρετείται και να παρέχεται στους πολίτες. Καμία δοσοληψία με τις ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες. Ο στρατός υπάρχει για να μας προστατεύει από τους εχθρούς και ο εχθρός εδώ είναι ο ιός.

 54. sarant said

  41 Φοβερή ιστορία….

  50 Α μπράβο!

 55. odinmac said

  Οι πίνακες του Bonington από τη δεκαετία του 1820 είναι καταπληκτικοί. Αλλά όταν ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα η υγεία του είχε ήδη επιδεινωθεί. Στις αρχές Ιουλίου ήταν σωματικά ανίκανος και τον Σεπτέμβριο οι γονείς του τον έβαλαν να μετακομίσει στο Λονδίνο για ιατρική φροντίδα και πέθανε εκεί ως αποτέλεσμα πνευμονικής φυματίωσης στις 23 Σεπτεμβρίου 1828, ένα μήνα πριν κλείσει τα 26 του χρόνια.


  Richard Parkes Bonington (1802–1828), Corso Sant’Anastasia, Verona (1828), oil on millboard set into panel, 60 x 44.2 cm, Yale Center for British Art, New Haven, CT.

 56. odinmac said

  Μέχρι το 1884 η υγεία του Bastien-Lepage κατέρρεε γρήγορα. Μια επίσκεψη στο Αλγέρι για να προσπαθήσει να ανακάμψει αποδείχθηκε ανεπιτυχής, έτσι επέστρεψε στο Παρίσι, όπου πέθανε τον Δεκέμβριο, ενώ σχεδίαζε ακόμη μια νέα σειρά αγροτικών έργων ζωγραφικής. Κατά μια περίεργη και πιο τραγική σύμπτωση, η φίλη και μαθήτριά του Μαρί Μπασκίρτσεφ, Ουκρανή, είχε πεθάνει λίγο περισσότερο από δύο μήνες νωρίτερα, επίσης από φυματίωση.

  Εδώ είναι ένα από τα πολλά ευαίσθητα πορτρέτα που έκανε για τους φτωχούς, στην περίπτωση αυτή ένα αγόρι πολύ φτωχό για να ασφαλίσει τις μπότες του με κορδόνι.


  Jules Bastien-Lepage (1848–1884), Pas Mèche (Nothing Doing) (1882), oil on canvas, 132.1 x 89.5 cm, Scottish National Gallery, Edinburgh, Scotland.

 57. odinmac said

  Εδώ ένας πίνακας της Μαρί Μπασκίρτσεφ:

  Marie Bashkirtseff (1858–1884), A Meeting (1884), oil on canvas, 193 x 177 cm, Musée d’Orsay, Paris.

 58. odinmac said

  Και επειδή δεν ξέρω αν κουράζω, ας βάλω και ένα τελευταίο έργο, άλλης τεχνοτροπίας, του Lacombe, ο οποίος αρρώστησε από φυματίωση κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και πέθανε ως αποτέλεσμα αυτής το 1916, σε ηλικία μόλις 48 ετών:


  Georges Lacombe (1868–1916), Oaks and Blueberry Bushes (1905), oil on canvas, 54 x 72.4 cm, Indianapolis Museum of Art, Indianapolis, IN. The Athenaeum.

 59. odinmac said

  Επανέρχομαι από την βαθιά σιωπή μου για να αναφέρω και την περίπτωση τού Μοντιλιάνι, ο οποίος προσβλήθηκε από φυματίωση σε ηλικία δεκαέξι ετών. Είχε γνωρίσει τη νεαρή και όμορφη φοιτήτρια τέχνης Jeanne Hébuterne, που φαίνεται στο πορτρέτο, την Άνοιξη του 1917. Ήταν ήσυχη, ντροπαλή, και ζούσαν μαζί σε ένα διαμέρισμα. Όταν έφυγαν από το Παρίσι και έμειναν στη Νίκαια, έφερε στον κόσμο την κόρη τους, που ονομαζόταν επίσης Jeanne.

  Στις 24 Ιανουαρίου 1920, ο Μοντιλιάνι, πέθανε στο νοσοκομείο στο Παρίσι από φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Μόλις δύο μέρες αργότερα, η Jeanne Hébuterne, αυτοκτόνησε πέφτοντας από ένα διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου ενώ ήταν έγκυος στο 2ο παιδί τους


  Amedeo Modigliani (1884–1920), Portrait of Jeanne Hébuterne (1919), oil on canvas, 92.3 x 54.5 cm, Ohara Museum of Art 大原美術館, Kurashiki, Japan

 60. theopeppas said

  36 έως και 58, 59 Στα όσα ακριβέστατα γράψατε, επιτρέψτε μου να προσθέσω από ζωγραφους σε πανδημίες τους Περουτζίνο που πέθανε από πανώλη, Ο ίδιος κύκλος της επιδημίας θέρισε στην Βενετία τον Βερονέζε (Paolo Calliari, 1528-1588 ) [2,3] και τον Τισσιανό, που πέθανε σε ηλικία περίπου 90 ετών. H πανώλη, όμως, δεν χτυπούσε μόνο στην Ιταλία. Ο Χανς Χολμπαϊν ο νεώτερος (1497-1543) Γερμανός , ευνοούμενος πορτραιτίστας στην αυλή του Ερρίκου του 8ου της Αγγλίας, είχε την ίδια μοίρα στις 29 Νοεμβρίου του 1543, στο Λονδίνο, κατά την διάρκεια της επιδημίας στην ζοφερή ατμόσφαιρα μιάς πόλης χτυπημένης από την επιδημία, με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια και τους νεκρούς να συλλέγονται κατά εκατοντάδες από τους δρόμους και να καίγονται

 61. ΣΠ said

  20 ΓιώργοςΜ
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/23/eiaia/

 62. ΣΠ said

  21 ΓουΤου
  Με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, η 22-10-1905 ήταν Σάββατο.

 63. theopeppas said

  15 Λεώνικε κρούσμα ευλογιας ΔΕΝ εχει καταγραφει από τον WHO μετα το 1980. Ο ιός των πιθηκων μεταδιδεται ως αλυσιδα (chain transmission) και δεν ειναι πρακτικά δυνατο να κανει επιδημια ή πανδημια. Τωρα για σεξουαλική μετάδοση…ισως υπάρξουν κάποια νεα δεδομενα…

 64. odinmac said

  @60

  Το 1562, ανατέθηκε στον Βερονέζε να ζωγραφίσει ένα μεγάλο έργο για την τραπεζαρία του μοναστηριού των Βενεδικτίνων του San Giorgio Maggiore στη Βενετία. Η κεντρική του αφήγηση είναι ένα επεισόδιο της διακονίας του Χριστού όπως καταγράφεται στα ευαγγέλια. Εδώ, ο Χριστός και οι μαθητές του προσκλήθηκαν σε ένα γαμήλιο γλέντι στην Κανά της Γαλιλαίας. Προς το τέλος του, το κρασί άρχισε να τελειώνει και τον ρώτησαν τι να κάνουν. Κατηύθυνε τους υπηρέτες να γεμίσουν κανάτες με νερό το οποίο στη συνέχεια μετέτρεψε σε κρασί.


  Paolo Veronese (1528–1588), The Marriage Feast at Cana (1562-3), oil on canvas, 667 × 994 cm, Musée du Louvre, Paris.

  Τισσιανό. Ο Έρωτας (με το βέλος του, κάτω δεξιά) και οι amorini του (βοηθοί):


  Titian (Tiziano Vecelli) (1490–1576), The Worship of Venus (1518-19), oil on canvas, 172 x 175 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid.

 65. odinmac said

  @60


  Pietro Perugino (1448–1523), Tezi Altarpiece (Virgin and Child, Saint Nicholas of Tolentino and Saint Bernardino of Siena) (1500), media and dimensions not known, Galleria Nazionale dell’Umbria, Perugia, Italy.

 66. @ 62 ΣΠ

  Καλό.

 67. odinmac said

  @60


  Hans Holbein der Jüngere : Los embajadores [Jean de Dinteville und Georges de Selve (Die Gesandten)] / 1533

 68. ΣΠ said

  Το pox στις ασθένειες smallpox, monkeypox, chickenpox είναι εναλλακτική γραφή του pocks, που είναι τα σημάδια, οι ουλές που προκαλούνται.

 69. atheofobos said

  67
  Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι υπάρχει στο εξαιρετικό αυτό έργο του Hans Holbein der Jüngere
  ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOLBEIN
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/01/holbein.htmlΈ

 70. Spiridione said

  Και η ιλαρά ευφημισμός δεν είναι;

  Απόσπασμα από το (πολύ ενδιαφέρον) άρθρο της Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ‘Η προσωποποίηση ασθενειών, Φόβος, πανικός και αντιμετώπισή τους»:
  Oι ασθένειες με ευρεία διάδοση, όπως η ευλογιά, η χολέρα και η πανώλης, προσωποποιούνταν ως γυναίκες που έσπερναν το θάνατο και την ερήμωση και η αναφορά τους και μόνο προκαλούσε φόβο και συλλογικά πανικό. Σύμφωνα με τις ευρύτατα διαδομένες παραδόσεις, «η μία απ’ αυτές
  κρατεί ένα μεγάλο κατάστιχο. Η άλλη ένα ψαλίδι κοφτερό και η τρίτη ένα σάρωμα. Μπαίνουν μαζί στα σπίτια που έχουν να πάρουν ανθρώπους. Η πρώτη γράφει στο χαρτί της κείνους που θα πάρουν, η δεύτερη τους λαβώνει με το ψαλίδι, και η τρίτη τους σαρώνει». Η ευλογιά ή βλογιά, μονοβλογιά, μελιτάτη, ή γλυκιασμένη έχει αδερφές την οστρακιά και τον κεχρίτη ή την πανούκλα και τη χολέρα, τα μεγάλα θανατικά, με τα οποία γυρίζει χώρες και χωριά. Αλλά και χωριστά η βλογιά, όπως και οι αδερφές της, παρουσιάζεται όχι ως μία μόνη γυναίκα αλλά ως τριάδα γυναικών με άσπρα ή μαύρα φορέματα και από εκεί προκύπτουν οι εκφράσεις πανικού: «περπατούν οι βλογιές», «ήρθαν οι πανούκλες», «οι χολέρες» κ.λπ. Όπως και οι Μοίρες, είναι συνήθως φόβητρα, «τρεις γριές με μεγάλα δόντια, και περβατούν πάντα μαζί κουκλωμένες» ή «τρεις αδερφάδες που κατοικούν στην άκρη του κόσμου».
  Η ευλογιά υπήρξε μία από τις πιo φοβερές παραδοσιακές αρρώστιες. Δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα. Ενδεχομένως εμφανίζεται από τον 11ο και 12ο αιώνα. Mεταδίδεται εύκολα και γι’ αυτό η εμφάνισή της για ολόκληρους αιώνες προξενούσε πανικό. Στον ελληνικό χώρο οι
  θάνατοι από ευλογιά ήταν πολλοί. Αρκούσε ένας μολυσμένος για να μoλύνει όλο το χωριό. Γι’ αυτό, όταν κάποιος εμφάνιζε συμπτώματα, τον έδιωχναν από τον οικισμό. Έδεναν τα χέρια των ασθενών για να μην ξύνονται ώστε να μη μείνουν σημάδια. Βλογιοκομμένος είναι ο σημαδεμένος από τα έλκη της ευλογιάς και συνεκδοχικά ο άσχημος.
  «Η βλουγιά είναι γυναίκα ασπρουφόρα, που της αρέσουν τα γλυκά και τα μαλακά. Γι’ αυτό δεν πατούν μπαμπάκι στα σακκιά, γιατί η βλουγιά που τσ’ αρέσουν τα μαλακά μπουρεί νά ’νι μέσα στα μπαμπάκια, κι αν πατηθή, θυμών’ πουλύ, κι οι αρρώστ’ γίνουντι χειρότιρα. Oύτε τα σκουτιά είνι καλό να ζιουματίζουν ή να κουπανίζουν, γιατί η βλουγιά θυμών’. Oύτε τα γουρούνια, ούτε τα πρόβατά τους σφάζουν όταν είναι βλουγιά. Κι τα σκυλιά, τα ’χουν δεμένα κι δεν τ’ αφίνουν απουλυτά, γιατί αυτά βλέπουν τη βλουγιά κι αλυχτούν, κι αυτό τη θυμώνει παραπουλύ. Μόνον βάνουν στις πόρτις του σπιτιών σαν είνι βλουγιά αγγειά και μέλι, για να βρη αν έρθη κι να τα φάγη να φχαριστηθή κι να περάση γλήγουρα» (μαρτυρία από τα Λακκοβίκια Μακεδονίας).
  Στη Σιγή Βιθυνίας, της Αγίας Βαρβάρας, προστάτριας των παιδιών από την ευλογιά, όταν ήταν επιδημία και ιδιαίτερα όσοι είχαν μικρά παιδιά «έκαναν μελόπιττα για χάρη της αγίας Βαρβάρας, για να μη βγάλουν τα παιδιά την ευλογιά κι αν τη βγάλουν να τη βγάλουν γλυκειά. Κι όταν μιλούν για ευλογιά δε λένε τ’ όνομά της, παρά λένε: η… μέλι, γάλα στ’ αχείλι της. Κι αν το πουν λένε η ευλογημένη, μέλι γάλα στ’ αχείλι της… Στον καιρό που είναι η ευλογημένη επιδημία μοιράζουν όλο γλυκά και στο σπίτι που έχουν άρρωστο δεν τηγανίζουν, δεν ψήνουν κρέας παρά όλο βραστά φαγιά».
  Σύμφωνα με μαρτυρία από την Αθήνα (την αναφέρει ο Ν. Πολίτης), «το 1882, που ήταν βλογιά, ένας αμαξηλάτης περνούσε τα μεσάνυχτα από την οδό Αθηνάς. Εκεί κοντά που είναι χωσμένο το εκκλησάκι της αγιά Μαύρας τον εσταμάτησε μια γυναίκα μαυροφόρα και του είπε να τραβήξη στο φανάρι του Διογένους. Όταν έφτασαν είδε πως στο αμάξι δεν ήταν μια μόνο γυναίκα, αλλά τρεις, μαυροφόρες, και από τον τρόμο του μόλις κατέβηκαν εχτύπησε τ’ άλογα κι έφυγε χωρίς να γυρέψη το αγώγι του. Την άλλη μέρα ακούστηκε βλογιά στην Πλάκα, γύρω στα σπίτια που κατέβηκαν οι μαυροφόρες. Άλλοι είδαν τότε τις βλογιές νύχτα στη Σπηλιά του γέρου, παρακάτω από το Αστεροσκοπείο. Μια γριά είδε τον ίδιο καιρό σ’ εκείνο το μέρος δυο γυναίκες ασπροφόρες, όχι μαυροφόρες, και συζητούσαν αναμεταξύ τους ποιο δρόμο να πάρουν, και ύστερα ετραύηξαν κατά την Κασσίδα. Εσυμπέρανε πως θα ήταν η Βλογιά και η Χολέρα, γιατί δεν πέρασαν πολλές ημέρες κι ακούστηκε βλογιά, σ’ εκείνη τη συνοικία. Και άλλες γυναίκες είδαν τότες άλλες μια, άλλες τρεις μαυροφόρες γυναίκες».

  Click to access 104-6.pdf

 71. odinmac said

  70 δεν υπάρχει η σελίδα

 72. # 63

  Το οτι δεν καταγράφτηκε δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν κρούσματα , έχω ένα υπ όψιν μου το 87 περίπου, όπως μου ίχε πει ο παιδίατρος

 73. sarant said

  62 Xμ, σωστα

  71α Καλά λες.

 74. Βλογιομμένος ήταν και ο Λέμμυ Κώσιον (όλα σικ), ο ήρωας που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας Peter Cheyney και ενσάρκωσε ο Eddie Constantine που τον υποδυόταν μέχρι και λίγα χρόνια πριν το θάνατό του. Περιπέτειές του διαβάζαμε στη ΜΑΣΚΑ.

 75. Αιμ said

  Γιώργο, δεν νομίζω ότι ισχύει. Κάποτε (τον προηγούμενο αιώνα) λέγανε ότι είχε επικυρηχθεί η εύρεση κρούσματος ευλογιάς

 76. Costas X said

  Καλησπέρα !

  Δικό μου…
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=5675753495785572&set=gm.585248816144770

 77. 17, … «Ευλογείτε»: το έχω ακούσει ως χαιρετισμό προς παπάδες, αντί καλημέρα ή χαίρετε. …

  Πράγματι, το έχω ακούσει και στο σήκωμα του τηλεφώνου (αντι, Ναι, Εμπρός, κλπ) σε μοναστήρι.

 78. Στην Πρέβεζα είχαμε μια χειρονομία, στοιχείο της συμπεριφοράς μας, όταν βλέπαμε έναν ιερέα, αμέσως να χτυπάμε ελαφρά τον διπλανό μας, π.χ. στον ώμο, στο στήθος, λέγοντας «παπάς». Αυτό (ποιο; να «δώσεις τον παπά») έπρεπε να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα πριν και ο άλλος αντικρύσει τον παπά και τον δώσει. Το ξέρουμε και σε άλλα μέρη;

 79. theopeppas said

  73 H ευλογιά ειναι φοβερά μεταδοτική…δεν θα ηταν ποτέ μόνο ενα, μεμονωμένο

 80. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Να πούμε και για την ευλογιά των (αιγο)προβάτων (Sheeppox – Variola ovina). Ασθένεια κι αυτή δύσκολη στην αντιμετώπισή της, με υψηλή μεταδοτικότητα και σημαντική θνησιμότητα.

  – Και για την ευλογία των προβάτων, έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο κυρίως στην ΑσήΓωνιά των Χανίων, αλλά και σε άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης, με διάφορες μορφές.
  https://www.mesaralive.gr/post/anabiwnei-kai-fetos-to-ethimo-ths-eulogias-twn-probatwn-sthn-krhth/world/1128

  – Πάντως ο τύπος ‘ευφλογία’ φαίνεται να επιβιώνει μέχρι και τη δεκαετία ‘70s. Εδώ π.χ. η Σκότλανδ Γυάρδ κυνηγάει την …ευ(φ)λογία! 🙂
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=71807&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASdASeASTASXASLASHASJ&CropPDF=0

 81. ΚΑΒ said

  Η Αρπαγή της γυναίκας του Διγενή

  στ.23 Βιτσιά δίνει του μαύρου του και στα βλοΐδια φτάνει

  Ο σκλάβος

  στ. 25 αύριον την γυναίκα σου την ευλογούσι μ’ άλλον.
  -Πες μου να ζήσεις, καλοργιά , πλακώνω στο βλοείτε;
  -Αν είν’ ο μαύρος γλήγορος πλακώνεις στο βλοείτε,
  αν είν ‘ο μαύρος σου αργός, θε να ‘νε ευλογημένοι.

 82. aerosol said

  #79
  Στην Αθήνα στα 80ς, ίδιο πράγμα, αλλά λέγαμε «πάρ’τον παπά».

 83. ΚΑΒ said

  Η αγία Βαρβάρα και η αγία Μαύρα θεωρούνται προστάτισσες κατά της ευλογιάς.

 84. sarant said

  79-83 Ε, ναι. Λέγαμε «πάρ’τον» ή «πάνω σου». Και ο άλλος για άμυνα έπρεπε να πιάσει τ’απαυτά του (τα δικά του, όχι του παπά), οπότε ήταν γειωμένος.

  Και το ίδιο έθιμο το ήξερε και το εφάρμοζε κι ο πατέρας μου στη Μυτιλήνη ως έφηβος.

 85. ΚΑΒ said

  Η αρρώστια από οργή κάποιου θεού

  Οδύσσεια ε 395 κ.ε.

  Πόση χαρά τα τέκνα νιώθουνε τον κύρη τους θωρώντας,
  που σε βαριάν αρρώστια κοίτεται και λιώνει χρόνια τώρα
  μέσα στους πόνους, τι τον χτύπησε κάποιος θεός που οργίστη,
  και τέλος οι θεοί τον γλίτωσαν, κι είναι τρανή η χαρά τους

  Ιλιάδα Α 8 κ.ε.

  Ποιος τάχα απ’ τους θεούς τους έσπρωξε να μπούνε σ’ έτοια αμάχη;
  του Δία και της Λητώς τους έσπρωξε ο γιος που με τον ρήγα
  χολιάζοντας κακιά εξεσήκωσεν αρρώστια και πεθαίναν
  στρατός πολύς

 86. atheofobos said

  72
  Στο λινκ προστέθηκε από τον δαίμονα του ιστολογίου ένα ξεκάρφωτο Ε και γι΄αυτό δεν άνοιγε,
  Επαναλαμβάνω το σωστό

  67
  Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι υπάρχει στο εξαιρετικό αυτό έργο του Hans Holbein der Jüngere
  ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOLBEIN
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/01/holbein.html

 87. Πέδη, αυτό που λένε παραπάνω με το «παρ’ τον παπά» έχει κάτι παρόμοιο και στην Ιταλία ή κακοθυμάμαι και το μπερδεύω με κάτι άλλο?

 88. Ναι, ναι το θυμάμαι και με την έκφραση «πάρ’ τον παπά» ή «πάρ’ τον». Η πλήρης έκφραση σε μας θα ήταν «παπάς, πάρ’ τον».

 89. Costas Papathanasiou said

  79,83,89:Παίζανε κι εδώ τα αλάνια (της Θεσσαλίας) το ασεβές “παρ’ τον παπά”, χωρίς να είναι πασιφανές γιατί τον “έδιναν” μουλωχτά στον διπλανό τους: Για να τον θάψει ή για να τον “ευλογήσει”(:οπότε εκεί θα μπορούσε να κρύβεται και ένα σκανδαλιστικότερο “σκύψε…ευλογημένε!”) ;
  Σε πρώτη ερμηνεία, σαφώς το πρώτο, νοούμενο ως πείραγμα χοντρό, παραπλήρωμα του “δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη” ή “μακριά από μένα κι ας είναι σε αδελφό” , σήμα κατατεθέν αυτεπιβεβαιωτικής ζωντάνιας, της άμεσης απόκρουσης του αόριστου τέλους, αλλά και της αλαζονικής νιότης η οποία, σφριγώσα, διασκεδάζει εωσφορικά με την ιδέα του θανάτου.
  Σε τελική ανάλυση οπωσδήποτε(:δηλ. κι έτσι κι αλλιώς) το δεύτερο, εάν διευρύνουμε εννοιολογικά τον “καλό λόγο” και με τον ομογενή όρο eulogy.

 90. sarant said

  90 Εθεωρείτο ότι φέρνει γρουσουζιά.

 91. Αγγελος said

  G (73), μου φαίνεται πολύ απίθανο. Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός σταμάτησε γύρω στο 1980, έστω και ένα κρούσμα ευλογιάς θα ήταν τρομακτική είδηση, και ο γιατρός που θα το διαπίστωνε θα έπρεπε να κάνει ΠΟΛΥ ντόρο. Μήπως ήταν απλώς μια ιδιαίτερα βαριά περίπτωση ανεμοβλογιάς;
  Αφετέρου, το 1987 όλοι οι άνω των 10 ετών ήταν ήδη εμβολιασμένοι. ΑΝ το παιδάκι ήταν μικρό και ανεμβολιαστο, αλλά δεν ερχόταν σε επαφή με αλλά παιδιά (δεν πήγαινε π.χ. σχολείο), θα ήταν δυνατόν να πάθει ευλογία και να μην τη μεταδώσεις. Αλλά από πού διάβολο να είχε αρπάξει τον ιό;
  Τέλος πάντων, εμείς οι γέροι πρέπει να είμαστε προστατευμένοι από την ευλογιά των πιθήκων, λόγω του εμβολιασμού μας κατά της ανθρώπινης — ή όχι, γιατροί;

 92. Πέπε said

  79
  Αυτό το θυμήθηκες επειδή γινοταν λόγος για μεταδοτικές ασθένειες; Κι ο παπάς είναι μεταδοτικός. Γλιτώνεις αν τον δώσεις κι εσύ σε άλλον, αρκεί να μην προλάβει να σταυρώσει τα δάχτυλά του (καταπληκτικό έτσι; ο σταυρός σε προστατεύει από τον παπά). Αν δεν έχεις πουθενά να τον δώσεις, πεθαίνεις.

  Το άλλο που λέει ο Νίκος #85 το ξέρω σε άλλο πλαίσιο: απλώς όταν συναντήσεις παπά στον δρόμο πιάνεις τ’ αρχίδια σου για να μη σε πάει γρουσουζιά. Ανεξάρτητα από το αν είσαι μόνος ή με παρέα.

  Προφανώς πιο παιδικό το πρώτο, πιο ενήλικο το δεύτερο.

  Το οποίο δεύτερο καλό είναι να εφαρμόζεται προληπτικά και με την αστυνομία. Οι μπάτσοι δε σε σταματάνε ποτέ αν δεν έχει μπάτσους εκεί που είσαι. Αν όμως έχει, καλύτερα να μη σε σταματήσουν, γιατί είναι βέβαιο ότι κάτι θα σου βρουν.

 93. Costas Papathanasiou said

  91:..και μάλιστα γρουσουζιά που αρκούσε για…πεντέξι..

 94. theopeppas said

  93. Συμφωνώ απόλυτα στο απίθανο…θα προσέθετα και το «απολύτως». Οχι μόνο θα δημοσιευόταν αμέσως σε οποιοδήποτε ιατρικό περιοδικό αλλά θα ήταν εγκληματικό να μην ειδιοιήσει αρμόδια υπηρεσία ώστε να θέσει το ενδεχόμενο -έστω και απλά υποπτο-κρούσμα και τις επαφές του σε καραντίνα. Το ότι ήταν παιδίατρος δεν μου λέει τίποτα…οποιαδήποτε ειδικότητα μπορεί να κάνει λάθος στην διάγνωση…αλλά παιδίατρο αδιάφορο δεν εχω γνωρίσει. Για το ερώτημα -ναι, δυο εμβόλια για την που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μπορούν να προφυλάξουν χορηγουμενα τωρα εναντι ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν είναι η εκταση τετοια που να δοθει ως γενικη οδηγια. Υπερήλικες, προηγουμένως εμβολιασθέμτες είναι, ενδεχομένως, προστατευμένοι, αλλά οχι σε ποσοστό 100%

 95. # 76

  Ηρακλης Γιαννακοπουλος, παιδίατρος, πλατεία Κυψέλης, με εξαιρετική φήμη στην περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, την πρόλαβε πριν εκδηλωθεί από το χαρακτηριστικό σχήμα των πόρων του δέρματος όπως όταν κρυώνει έντονα κάποιος ενώ ήταν καλοκαίρι. Ισως επειδή την πρόλαβε δεν την ανέφερε, εγώ δεν είμαι γιατρός να ξέρω, απλά μεταφέρω.

 96. SearchPeloponnese said

  Πάλι καλά που δε σου πούλησε θεραπεία για τον καρκίνο…

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νικοκύρη, ἀπ’ ὅτι βλέπω «κατέβηκες» καλά προετοιμασμένος γιά τά ἱστορικοϊατρικά τοῦ θέματος (Τιμόνης, Πυλαρινός, Τζένερ κλπ)

  [Γιά ὅσους ἐνδιαφέρονται γιά περισσότερα στοιχεῖα, ἀνεβάζω δύο συνδέσμους ἀπό σχετικές
  ἀνακοινώσεις τοῦ ἀγαπητοῦ φίλου Δημήτρη Καραμπερόπουλου:

  http://www.karaberopoulos.gr/el/arthra-anakoinwseis/emboliasmos-laiki-iatriki-eulogiasmos/

  http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/26.asp

  σέ ἕνα σημεῖο ὅμως [ευλογιασμός (variolation)] θά μπορούσαμε νά ἁπλωθοῦμε ἐπωφελῶς λίγο περισσότερο στά τῶν ὁρολογιῶν γιά νά ὑπενθυμίσουμε τόν οίκεῖο -στούς περισσότερους- «δαμαλισμό» καί νά ποῦμε ὅτι ὁ γενικός πλέον (γενικεύθηκε ἀπό τόν Παστέρ)/ ἀγγλικός/ παγόσμιος ὅρος
  «vaccination»

  ἀπό ἐκεῖ ξεκινᾶ τήν ἐτυμολογική διαδρομή του: vaccine < λατινικό vaccinus < vacca /ἀγελάδα

 98. Triant said

  95: Υπερήλικες!!!
  Αλλά βέβαια, θα μου πεις, όταν στον στρατό ένα καλόπαιδο με είχε πει (28 χρονών) ηλικιωμένο 🙂

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μην αστειεύεστε με την ΕΥΛΟΓΙΑ των πιθήκων, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.🤔

  file:///C:/Users/User/Downloads/IMG-ccb21d046c1187ce96f52bdd1063999e-V.jpg

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κάτι έκανα λάθος κι είμαι εξπέρ στους υπολογιστές γμτ,😂 Α ρε Γιάννη πού είσαι, εσύ πάντα με ξελάσπωνες.😢

  Ρε συ Triant για βρές άκρη και δημοσίευσέ το μπάς και σωθεί η ανθρωπότης.😂

 101. # 96

  Να προσθέσω ακόμη πως ήταν έμπειρος γιατρός, στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, και σπανίως έγραφε φάρμακα, ΄ήταν των ήπιων λύσεων.

  # 97

  δεν ζήτησε αμοιβή, μη κριτικάρεις ο,τι δεν ξέρεις και δεν καταλαβαίνεις

 102. ΣΠ said

  98
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/04/19/vaccines-2/

 103. SearchPeloponnese said

  102.
  Καλά…

 104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (..συνέχεια ἀπό @98)
  Ἐκεῖνο τό «θεόσταλτη ευλογία» πῶς σοῦ ἦρθε, εὐλογημένε;;; 🙂

  Πάντως, κάτι τέτοια κελεπούρια δέν τά χρησιμοποιοῦν μόνο γιά νά ψαρέψουν τηλεθεατές ἤ κλίκ, ἤ γιά νά κεντρίσουν τά συντηρητικά ἀνακλαστικά τῆς κοινῆς γνώμης.
  ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!
  (Πεθύμησα ἐκεῖνον τόν ψυχοπαθάκια ἀπό Θεσσαλονίκη πού δέν ἄφηνε κάμερα γιά κάμερα, χωρίς νά «προειδοποιήση» γιά τό πανωλέθριο Κακό καί ἐκεῖνον τόν Ἀθηναῖο «ἀνοιχτομάτη» πού δέν πρόλαβε νά ὀργανώση τά Τάγματα Ἐφόδου πού ὀνειρεύονταν..)

 105. odinmac said

  87β

  Ενδιαφέρων πίνακας όντως, βέβαια το όλο σκηνικό μου φέρνει στον νου Μασονία, αρκετά από τα σύμβολα, ακόμα και το κράτημα του σπαθιού από την λαβή, σχεδόν δεν αφήνουν αμφιβολία.
  (Μου έκανε εντύπωση ότι ο Επίσκοπος, δεξια με τα μαύρα, πέθανε 33 ετών).

 106. ΓΤ said

  @16, @27 Δημόσιος Χώρος, @62 ΣΠ

  Βεβαίως, Σταύρο, και ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Δικό μου λάθος να μη «δω» το Ιουλιανό, ενώ ήταν προφανές.
  Αλλά υπήρχε και ένα άλλο στοιχείο, από το οποίο ασφαλώς τεκμαίρεται ότι η 22.10.1905 τότε ήταν Σάββατο: είναι αυτή καθεαυτήν η προσωπικότητα του παππού του Δημόσιου Χώρου.

  Επιχειρώ εν τάχει να τον ανατάμω (γιατί σε λίγο θα γίνει της πουτάνας στη Β’ Ιρλανδίας, κι αν δεν έρθουν οι μπρο_βλέψεις μας, πάμε Κορυδαλλό)

  Ο παππούς του Δημόσιου Χώρου κατέγραφε τα πάντα, ήταν ο Μέγας Άρχων Νταταμπάνκης της Ήπειρος
  Με διψήφιους παρονομαστές, έπαιζε το γρόσι και το απειρόκλασμα αυτού.

  Μετρούσε και κατέγραφε
  φορτία στάχυα και άγανα
  ‘πό ‘δώ μέχρι τα Άδανα
  και κάθε κόκκο ζάχαρη
  ακόμα κι αν η ζήση ήταν άχαρη

  Και θα του ξέφευγε ότι η 22.10.1905 ήταν Σάββατο;

  Σχετικά λοιπόν με το ημερολόγιο του Ιωάννου Ρέντζου του Παλαιών Καταγραφών

  Πρέπει να φιλοξενηθεί σε προθήκη
  γιατί ο τύπος ήταν πρώιμη Βικηθήκη
  μάστορας στο καταγράφι
  εξού κι ο εγγονός ΔΧ στο πολεογράφι
  που δεν άφησε τον κόπο τον παλιό
  να πάει στράφι

  Αυτά ο λαός πρέπει να βλέπει
  κι όχι τα ρυτά του Μητσοτάκη
  ο γιος του οποίου έπινε προχτές… σαλέπι
  στους θώκους του ΝΒΑ στη Βοστόνη
  οποία ανεμελιά, οποία ραστώνη
  με της αμερικανιάς το καπελάκι*

  * https://www.avgi.gr/parapolitika/415820_eide-agona-nba-sti-bostoni-hamos-sto-twitter

 107. odinmac said

  106 συνέχεια…
  μου έκανε εντύπωση και το πολύεδρο ηλιακό ρολόι, φαίνεται σαν να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε η κάθε του πλευρά να δείχνει την ώρα από διαφορετική παράλληλο.

 108. ME TO ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ (περίπου) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ

  Το σήκωμα στο μπατζάκι στο ένα πόδι του Αιτόρ οφείλεται σε ανερχόμενα ρεύματα αέρα μέσα από γρίλιες εδάφους όπως τότε με την φούστα της Μέρυλιν. Μην τυχόν και πάει ο νους σας στα δάκτυλά του που ακουμπούν το σορτσάκι, τότε είσαστε ακατάλληλοι για ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς ( τουλάχιστον στις εποχές που ζούμε)

  Απαλλάχθηκε ο Αϊτόρ: «Δεν υπήρξε άσεμνη χειρονομία» απεφάνθη ο εισαγγελέας
  Εξ αλλου φαίνεται και από την έκφραση του στόματος και την γλώσσα του σώματος. Κακώς τον παρεξήγησαν οι αλήτες της κερκίδας, το…ευγενής παιδί !!

  Οχι πως υπήρχε εχέφρων άνθρωπος που περίμενε κάτι άλλο με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που έχουμε, είπαμε μόνο ο Πέλκας όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ έχει τιμωρηθεί από τους δεκάδες που έχουν πανηγυρίσει έτσι, το γιατί παραμένει μυστήριο, μάλλον γιατί δεν τα έπιασε αλλά τα έδειξε δια της κατακορύφου !

 109. Αγγελος said

  G, με κίνδυνο να μου πουν ότι επιμένω όπως κάποιοι 🙂 με τα ποδοσφαιρικά, η ευλογιά δεν «προλαβαίνεται», ούτε επιδέχεται θεραπεία, πλην συμπτωματικής, όσο έγκαιρα κι αν την υποπτευθεί κανείς. Προλαμβάνεται βεβαίως, και αποτελεσματικότατα, με τον εμβολιασμό — αλλά μόνο προτού την αρπάξεις!
  Εξακολουθεί να μου φαίνεται απίστευτο σοβαρός γιατρός να σου είπε τέτοιο πράμα.

 110. SearchPeloponnese said

  Μα, τι λες τώρα, αγαπητέ μου; Αμφισβτείς τον ΠΑΟΚ-τζη;

 111. Triant said

  101: Ρε συ Λάμπρο, πού να την βρω μες στον δίσκο σου;

  Ή ανέβασέ την εκεί που τις ανεβάζουν όλοι (εκτός από μένα που έχω δικό μου χώρο) ή πήγαινε στη σελίδα που τη βρήκες (στο διαδίκτυο εννοώ), πάτησε δεξί κλικ πάνω της, ‘αντιγραφή συνδέσμου’ (ή κάπως έτσι, δεν έχω Ελληνικά Windows) και μετά στο σχόλιό σου πάτησε επικόλληση. Κι άμα δουλέψει σφύρα μου 🙂

 112. sarant said

  Διαγράφτηκε ημερολογιακό σχόλιο, κατόπιν επιθυμίας του συντάκτη του 🙂

 113. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @109. Τζῆ, δέν παρακολούθησα τίς ποδοσφαιρικές λογομαχίες σας, ἀλλά ἄν ὑπάρχη κάποιος πού ἀμφισβητεῖ τό τί κάνει ἐδῶ στήν φωτογραφία αὐτός ὁ ἀληταρᾶς (καί τί προκάλεσε τήν ἄλλη ΑΛΗΤΙΚΗ ἀντίδραση τῆς παοκτσίδικης κερκίδας..) τότε δέν ἔχεις κανένα περιθώριο ἔντιμης συζήτησης μέ τούς συνομιλητές σου.

  (Σταμάτησε τήν ἀνώφελη διαμάχη καί πιές τά τσιπουράκια σου.. 🙂 )

 114. # 110

  Κοίταξε Αγγελε, ανεμοβλογιά δεν ήτανε, επειδή για να επιμένεις κάτι θα ξέρεις πιθανολογώ μήπως είπε πως ήταν οστρακιά και με τα χρόνια το ξέχασα. Τα συμπτώματα ήταν όπως στα έγραψα και μάλιστα μου έίχε δώσει συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητα που γλύτωσε το παιδί από ένα μπελά
  Πέρασαν 35 χρόνια, πολλά ξεθωριάζουν.

 115. # 114

  Αγαπητε, έχω σταματήσει προ πολλού την διαμάχη στο άλλο νήμα λόγω έλλειψης εντιμότητας και λογικής και γι αυτό ανέβασα εδώ ελπίζοντας να μην το κάνουν μπάχαλο οι …αντικειμενικοί

 116. Πέπε said

  @87 &σχετ.

  Όχι πως ξέρω πολλά από ζωγραφική, αλλά ο πίνακας του Χολμπάιν στο #67 ήταν από αυτούς που συνέβαινε να ξέρω κι από πριν. Το παρακάτω λοιπόν δεν ξέρω λοιπόν αν αναφέρεται σε κανένα λινκ που να δώσατε, αλλά εδώ στη συζήτηση μάλλον δεν το είδα:

  Τι είναι αυτό το παράξενο πράγμα που πετάει λοξά εκεί κάτω, σαν μεγάλος δίσκος ή σαν… δεν είναι κι εύκολο να το περιγράψεις;

  Βλέποντας την εικόνα στον υπολογιστή δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση. Σε βιβλίο, μεγάλου σχήματος, κάπως καλύτερα. Αλλά μάλλον πρέπει να βρεθεί κανείς εκεί όπου εκτίθεται ο ίδιος ο πίνακας, κι αφού τον αποκαμαρώσει, και φεύγει για να επισκεφτεί τις επόμενες αίθουσες, σταματάει για μια στιγμή στην πόρτα που, ας υποθέσουμε, βρίσκεται δεξιά του πίνακα και ρίχνει μια τελευταία ματιά λοξά πίσω του.

  (Πάντως εγώ από βιβλίο τον ξέρω, δεν τον έχω δει στ’ αλήθεια.)

 117. Μαρία said

  Τα κρούσματα λέπρας τα πήρατε είδηση; https://www.ethnos.gr/greece/article/209383/leprahkatastashthsygeiasthsasthenoyssthnpatrakaioiektimhseistoneidikon
  https://eody.gov.gr/enimerosi-toy-koinoy-schetika-me-peristatiko-tis-nosoy-hansen-lepra/

 118. Μαρία said

  ξεβλογερός: παρατσούκλι προχουντικού βλογιοκομμένου δήμαρχου Σερρών.

 119. Σβέλτος said

  Το άρθρο του κ. Σαραντάκου περί Ευλογιάς είναι επιεικώς απαράδεκτο. Κάνει «μπάμ» από μακρυά ότι πρόκειται για γονατογράφημα, λαϊκιστί… «ξεπέτα», που ο παραδόπιστος κύριος Νίκος παρέδωσε για δημοσίευση στο 2020mag, επειδή σταμάτησαν να τον πληρώνουν οι μπολσεβίκοι ιδιοκτήτες του.

  Είναι πολύ λυπηρό το πάλαι ποτέ ξακουστό Σαραντάκειο Ιστολόγιο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του ανέδειξε έναν Γιάννη Ιατρού, έναν Βατ@λο, έναν Αρ@ουτ, έναν νεαρό Ριβαλντίνιο κι έναν χριστιανό λόγιο του επιπέδου του Blogotinanai, να αναρτά παρόμοια κείμενα που παραπλανούν τον ανυποψίαστο αναγνώστη.

  ΕΡΩΤΩ τον κ. Σαραντάκο: Είναι δυνατόν, κύριε Νίκο μου, να γράφετε για την Ευλογιά και να μήν αναφέρετε τα όσα λέει ο μέγας Νικόλαος Πολίτης για το ζήτημα αυτό στον 1ο τόμο των «Λαογραφικών Συμμείκτων» του (Αθήναι 1920); Τα αναρτώ για το ξεστράβωμα όλων μας:


  Όπως αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης, ο Νικόλαος Πολίτης γράφει σαφώς ότι ο ευφημισμός «ευλογιά» για την λοιμική νόσο είναι ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ από τα Αραβικά και τα Τούρκικα!.. Το ίδιο γράφει και ο Κοραής στα «Άτακτά» του. ΚΙ ΟΜΩΣ: Ο αγαπητός μας κύριος Νίκος δεν το έχει πάρει ακόμα χαμπάρι στα εξηνταφεύγα του, αλλά ούτε και βρέθηκε κάποιος γνώστης αναγνώστης για να του το «σφυρίξει» στις 13 ώρες που είναι ανηρτημένο το άρθρο.

  Είναι πράγματι λυπηρό πόσο δραματικά έχει πέσει το επίπεδο του παρόντος Ιστολογίου μετά την κοίμηση του αλησμόνητου Γιάννη Ιατρού και τις αδικαιολόγητες αποβολές κάποιων επιφανών σχολιαστών. Είναι ευτύχημα που δεν υπάρχει πλέον η Alexa για να το καταγράψει

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – 😂😂😂

  Για να δοκιμάσω πάλι, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

  https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=3abecd0e33&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r859718539922538387&th=18106b49c1482c6a&view=fimg&realattid=18106b45c0f1bc61bf1&disp=thd&attbid=ANGjdJ8a1rrFT3HHyFSVfXTnMvXEyBPy1u94Lws7X2Icsk_bkm5Gv-IXjEnzcSmTOrVUd8xB_IXaf1t3vOr6CRqL3nUCp1sxmxw-352_lMyP5WZupBDrotgxx5uOt44&ats=2524608000000&sz=w1022-h608

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Φρουράαααα, σβέλτα την σκούπα.😂

 122. SearchPeloponnese said

  115.
  Κρίμα! Χάσαμε την αποκλειστικότητα…

 123. dryhammer said

  Ο άνωθεν …αφρούρητος μου θύμισε μια αγαπημένη έκφραση του ολιγογράμματου θείου [με αίσθηση γλώσσας, που έλεγα τις προάλλες] «Ε ρε ξύλο που πάει χαμένο… Πόσα δάση καίγουνταίνε…»

 124. odinmac said

  117

  Ναι, πρέπει να δεις τον πίνακα από την δεξιά πλευρά για να … αποκαλυφθεί το ανθρώπινο κρανίο. Στο 87β αναφέρεται, και έχει και ένα σχετικό βίντεο με μια εικόνα που δείχνει τον πίνακα από δεξιά.

 125. Υπόθεση εργασίας: αν τώρα κάποιος έμπαινε στον πειρασμό να απαντήσει στα άσχετα 109, 114 και 116, φαντάζομαι θα ήταν ο κακός. Εκείνοι που τα έγραψαν, όμως, τι ακριβώς περιμένουν να συμβεί; Προφανώς δεν αρκεί να ελπίζουμε στωικά πως αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας διακόψει, όταν εμείς δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος, για να συμβεί το αντίθετο.

 126. @ 107 ΓΤ

  Μόλις γύρισα από το PREVEZA JAZZ FESTIVAL (20ή χρονιά) και διάβασα τα ωραία. 🙂

 127. sarant said

  120 Σβέλτο μπαν. Και κρίμα, διότι η συνεισφορά είναι ουσιαστική, αλλά ο πρότερος βίος καταδικάζει.

 128. SearchPeloponnese said

  109.
  «Οχι πως υπήρχε εχέφρων άνθρωπος που περίμενε κάτι άλλο με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που έχουμε»

  Για πείτε μου κι εμένα να καταλάβω: Η «Εξυγίανση» δεν εξυγίανε το άθλημα; Τι στα κομμάτια μας φάγατε τ’ αυτιά τόσα χρόνια μ’ αυτήν…

 129. ΛΆΜΠΡΟΣ said

  126 – Είναι τόσο απλό να προσπερνάει κανείς τα σχόλια των σχολιαστών που δεν μπορεί να συνεννοηθεί ή τον ενοχλούν, ΜΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ! Υπάρχει κι ένα κολπακι για να μην τα βλέπει καθόλου.
  Όλα είναι ζ

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όλα είναι ζήτημα θέλησης. (κι αν βγάλω εγώ ποτέ άκρη με το τάμπλετ.😂😂😂).

 131. Πέπε said

  130

  Αυτό στον στρατό το λέγαμε «Σπάζεσαι, νέος; Αναβολή!». Αλλά δεν πάει έτσι. Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, Λάμπρο, μία η ώρα τα μεσάνυχτα, κάποιος γείτονας μεράκλωσε κι έχει βάλει τα κρητικά τέρμα. Είναι ζήτημα θέλησης να κλείσω το παράθυρο και/ή να βάλω ωτοασπίδες, τόσο εγώ όσο και όλοι οι άλλοι στη γειτονιά, αλλά αυτός ο φασισμός δεν είναι υφέρπων, είναι ορθοβαδίζων και με την παντιέρα.

  Όσο για το να καταστήσω αόρατους αυτούς που μ’ ενοχλούν τα σχόλιά τους, δε θα δουλέψει με αυτούς που δε μ’ ενοχλούν όλα τα σχόλιά τους αλλά μόνο ίσως ένα στα δέκα. Μ’ αυτούς τι κάνω; Διαβάζω το κάθε σχόλιο, και αν πέσω στο ενοχλητικό, τότε δεν το διαβάζω.

  ΕΓΩ οφείλω να μη σου τη σπάω, όχι εσύ να μη σπάζεσαι.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Πέπε είναι ατυχεστατο το παράδειγμα σου και το ξέρεις.😊 Εδώ το πράγμα είναι απλό, παλιοί και νέοι, ολοι έχουμε το στίγμα μας, οπότε είναι εύκολο να ξεδιαλύνουμε γρήγορα με ποιούς θα επικοινωνούμε, είναι κάτι που εφαρμόζω από τα πρώτα χρόνια μου εδώ, γι’αυτό και δεν έχω πρόβλημα με κανέναν.
  Έχω ξεχωρίσει με ποιους θα συνομιλώ, ποιους θα διαβάζω, και ποιούς θα αγνοώ ανεξαρτήτως το τι γράφουν.

  Τέλος. – Όχι δεν πάει ακριβώς έτσι, οφείλω να σε σέβομαι στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών του ιστολογίου, το αν σου τη σπάω ή όχι, είναι καθαρά δικό σου θέμα. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους και δεν χρειάζεται.
  Αν σου αρέσω επικοινωνούμε, αν όχι, με αγνοείς, είναι ζήτημα καλής θέλησης και μόνο.😊
  Καλημέρα

 133. @ 93 Πέπε

  Χαχα… το θυμήθηκα από το προηγούμενο (78) του Μιχάλη Νικολάου και είδα πως το ξέρουμε πολλοί.

 134. Πώς είναι ουσιαστική η συνεισφορά του πολυώνυμου, όταν δεν καταλαβαίνει ότι ο Ζ’ αιώνας είναι προγενέστερος του δέκατου;

  Και ένα λάθος του Πολίτη (ή,έστω,τυπογραφικό): μουμπαρέκ και όχι μουμπαρέκ η τουρκική λέξη.

 135. *και όχι μπουμπαρέκ

 136. Spiridione said

  Στον Αγ. Ανθεμιο η γυναίκα που αρρώστησε, η Ευφημία, προφανώς είχε πανούκλα, «βουβώνος κατά της μασχάλης αυτής αναφυέντος», λέει παραπάνω, το χαρακτηριστικό της πανώλους. Μετά λέει εμφάνισε σημάδια σε όλο το σώμα «παραπλήσια της λοιμικής», παρόμοια με της λοιμικής και τα σημάδια αυτά τα λένε μαύρα και ο λαός τα λέει ευλογία (τα σημάδια). Λοιμική σε κείμενα έχω δει να λένε την ευλογιά, ίσως και άλλες παρόμοιες αρρώστιες. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι αρχικά έλεγαν ευλογία τα σημάδια στο σώμα από αρρώστια.
  https://books.google.gr/books?id=ycf9fopn6V8C&pg=PA178&lpg=PA178&dq=%22%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%22&source=bl&ots=ES3Ubgg_7N&sig=ACfU3U2tvEOI6ZFFP7968PdJ3InjIz60Dg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjE_IiSyIH4AhWDi_0HHdTjAGEQ6AF6BAgSEAM#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1%20%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%22&f=false

 137. theopeppas said

  96. 102. 115 Δεν αμφισβητει κανεις το «έμπειρος» ή το «καλή φήμη» που λέτε, αλλά αυτά δεν αποκλείουν το λάθος. Τα επιχειρήματα του Αγγελου στο #110 με τα οποία συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ, αλλά και αυτό που εγραψα αρχικά, ρωτον οτι θα ειχε γεμίσει ο τόπος και δευτερο πως όφειλε να ενημερώσει αρμόδιες αρχές ισχυουν. Δεν είναι προσωπική γνώμη αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν παίρνει κανεις τόσο ελαφρά στην ιατρική…όπως το να πει «διέγνωσα ευλογιά και την πρόλαβα….» Το λάθος είναι ανθρώπινο-ίσως και η ηλικία, τι να πω; Δεν του αποδίδω ταπεινά αίτια, ουτε τον ξέρω τον άνθρωπο, αλλά λ α θ ο ς ειναι

 138. Spiridione said

  Μια από τις πρώτες περιγραφές της ευλογιάς που έχουμε είναι στον επιτάφιο που έγραψε ο Μιχαήλ Ψελλός για την κόρη του που θεωρείται ότι περιγράφει αυτήν την αρρώστια (λοιμική την λέει)

  Click to access 179.pdf

  και εδώ ολόκληρο το κείμενο του Ψελλού
  https://books.google.gr/books?id=gLjyBgAAQBAJ&pg=PA78&lpg=PA78&dq=%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF+%CE%B3%CE%B1%CF%81+%CF%8E%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%AC%CF%82+%CE%BC%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD&source=bl&ots=Y5Sx2_cuCO&sig=ACfU3U0JTChNfUTbutCmoLzfU3nGlMSR5A&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjz5vPMzoH4AhWkiv0HHSL7AnIQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CE%B3%CE%B1%CF%81%20%CF%8E%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%AC%CF%82%20%CE%BC%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD&f=false

 139. theopeppas said

  139 Διαμαντάκι, θαυμάσιο, η παραπομπή σας, αλλά στο Λοιμό των Αντωνίνων (165-180 μΧ) θεωρείται αίτιο η ευλογιά με βάση την περιγραφή αυτη του Γαληνού (για το λόγο αυτό η εν λόγω πανδημία λέγεται και Λοιμός του Γαληνού) ««Σε ορισμένα εξανθήματα ο εξωτερικός φλοιός έπεφτε ενώ το υπόλοιπο τμήμα ήταν υγιές και μετά από μία ή δύο μέρες επουλωνόταν. Στα σημεία που δεν ήταν εξελκωμένα, το εξάνθημα ήταν τραχύ και όταν έφευγε γινόταν επούλωση.» (Littman, R. J. and Littman, M. L. «Galen and the Antonine Plague.» The American Journal of Philology, 3 / 94 / Autumn, 1973, pp. 243-55.).

 140. sarant said

  135 Μα, αναφέρει και την ίδια μνεία του 7ου αιώνα. Αλλά κάτι προσφέρει, έστω και καρυκευμενο απεχθώς. Αν δεν ήταν τα άλλα, θα ήταν ανεκτός.

  137 Σωστό

  139 Μπράβο

 141. Πέπε said

  134

  > Όχι δεν πάει ακριβώς έτσι, οφείλω να σε σέβομαι στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών του ιστολογίου, το αν σου τη σπάω ή όχι, είναι καθαρά δικό σου θέμα. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους και δεν χρειάζεται.

  Οκέι, το διατύπωσα λίγο έντονα για μεγαλύτερη σαφήνεια. Από δική μου παραξενιά μπορεί να μ’ ενοχλεί οτιδήποτε που δεν μπορείς να φανταστείς (η ορθογραφία σου ξερωγώ) και που δεν έχεις καμία υποχρέωση να αλλάξεις, είναι δικό μου πρόβλημα. Αλλά οπωσδήποτε το «άμα δε σας αρέσουν μην τα διαβάζετε» μετακυλίει την ευθύνη από αυτόν που το κάνει σ’ αυτόν που το λούζεται.

 142. Avonidas said

  Τους 12 πιθήκους του Terry Gilliam τους ανέφερε κανείς;

 143. odinmac said

  @143
  Ναι, νάτοι εδώ και οι δώδεκα (εν τω μεταξύ η έγκυος πιθηκίνα γέννησε και προστέθηκε ένα μέλος):


  Gabriel von Max (1840–1915), Monkeys as Judges of Art (1889), oil on canvas, 85 x 107 cm, Neue Pinakothek, Munich, Germany.

 144. dryhammer said

  Ευλογια από τους πιθήκους

  και η ερμηνεία της
  https://www.quora.com/What-does-it-mean-when-a-monkey-blessed-me-in-my-dream

 145. Νέο Kid said

  Πρέπει να ξεχωρίζουμε τις μαϊμούδες απ τα πιθήκια. Ό,τι έχει ουρά είναι μαϊμού (monkey). Ό,τι δεν έχει ,είναι πίθηκος (ape). (των ημετέρων αφεντομουτσουνάρων συμπεριλαμβανομένων…)

 146. odinmac said

  Ναι βρε Kid, να τα ξεχωρίζουμε, αλλά έλα βρες μου όμως εσύ τώρα 12 πιθήκια (+1, ντάξει) σε πίνακα για να αστειευτώ και ‘γω (απευθυνόμενος) στο 143. Χιουμοριστική αδεία λέγεται αυτό!

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 τέλος – Και πάλι όχι Πέπε, είναι μια φράση που την έχω πει πολλές φορές σε κάποιους που δυσανασχετούν με αυτά που γράφω, ακόμη και σε σένα.😂
  Από τη στιγμή που τα όποια γραπτά δεν παραβαίνουν τις αρχές του ιστολογίου, το «αν δεν σας αρέσουν μη τα διαβάζετε» είναι απολύτως σωστό, και το πιο εύκολο κι απλό για να αποφεύγονται οι ανούσιες αντιπαραθέσεις (όχι πως υπάρχουν και ουσιώδεις 😂), αλλιώς δεν θα εκφράζουμε τις όποιες απόψεις μας, αλλά την γραμμή του «κόμματος».😂😂😂

  Γι’αυτό επιμένω, όλα είναι ζήτημα καλής θέλησης. Υπάρχει;😂

 148. Πέπε said

  148
  Δεν είσαι ο πρώτος που αναφέρει την παραβίαση ή όχι των αρχών του ιστολογίου.

  Δηλαδή αν δεν τραβήξει αφτί ο δάσκαλος δεν τρέχει τίποτα; Και δη ο δάσκαλος ο συγκεκριμένος που αντί να τραβάει αφτιά προτιμάει να τα βρίσκουμε μόνοι μας σαν πολιτισμένοι άνθρωποι; Συγγνώμη αλλά εγώ αυτό το ζήτημα το βλέπω ακριβώς ανάποδα: αφού το αφτί δε θα μου το τραβήξει έτσι κι αλλιώς, πρέπει να προσέξω διπλά μην ενοχλήσω. Αυτή είναι η καλή θέληση.

 149. Georgios Bartzoudis said

  Μπαίνοντας καθυστερημένα, λόγω εδικών συνθηκών, έχω να προσθέσω ότι Μακεδονιστί η αρρώστια καλείται αυλουϊά [αβ-λου-ιά].

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – Πέπε δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, απλά σου δείχνω και την άλλη πλευρά (εν προκειμένω την δική μου) που ενώ ακολουθεί κάποιος-α τις αρχές του ιστολογίου, δέχεται επίθεση και ατομικές ειρωνείες και προσβολές, από κάποιους-ες που ενοχλούνται από τα γραπτά του.
  Έχει συμβεί πολλές φορές σε μένα, (όπως και σε άλλους και άλλες) παρ΄όλο που δεν έχω στραφεί ΠΟΤΕ εναντίον κανενός, απλώς κάποιοι ενοχλούνται από τα γενικά θέματα που στηλιτεύω, και με ειρωνεύονται, λοιδορούν, και βρίζουν με έως και χυδαία (εκ του ασφαλούς φυσικά, γιατί μπροστά μου δεν τους παίρνει😂) βγάζοντας τ΄ απωθημένα τους.
  Το θέμα είναι πως υπάρχουν αρκετοί άλλοι που όχι μόνο δεν ενοχλούνται, αλλά επικροτούν αυτά που λέω, εγώ τώρα τι πρέπει να κάνω για να μη σου την σπάω «εσένα»;
  Τι καλύτερο από το «άμα δε σας αρέσουν μην τα διαβάζετε» όπου βλέπεις ΛΑΜΠΡΟΣ, φύγε μακριά, προσπέρασέ το, μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, εκτός κι αν είναι τόσο μίζερη η ζωή σου και δεν μπορείς.😊

  Εννοείται πως δεν αναφέρομαι σε σένα προσωπικά έτσι; 😂

  Καλημέρα

 151. Πέπε said

  Λάμπρο, εξακολουθείς την καραμέλα με την τήρηση των όρων του ιστολογίου, λες και δεν καταλαβαίνεις ότι δεν είναι κανενός δουλειά η τήρηση των όρων παρά μόνο για τον εαυτό του. Δε μου πέφτει κανένας λόγος αν εσύ τους τηρείς, ούτε αντιστρόφως, γιατί υπάρχει άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά. Άρα αυτό το βγάζουμε από τη μέση.

  Επίσης, διαχωρίζεις σαφώς τον εαυτό σου και τα σχόλιά σου από την αντίδραση που τυχόν ενεργοποιούν. Εγώ πέταξα την πέτρα στο νερό, τώρα άμα του νερού του κάπνισε να κάνει κύκλους τι με κόφτει;

  Σ’ αυτό που επισήμανα, ότι κάθε σχολιαστής που γράφει αδιάφορα ή ενοχλητικά πράγματα είναι πιθανόν να γράφει και άλλα ενδιαφέροντα και αξιανάγνωστα, και άρα δεν έχει νόημα να τον αποφεύγω συνολικά, την πάπια.

  Ας το δούμε αλλιώς:

  Εδώ σου απαντάω στο #152, που απευθύνθηκε προσωπικά σ’ εμένα. Το #151 συνεχίζει έναν προσωπικό διάλογο που ξεκίνησε από το #130. Το #130 ήταν δικό σου, αλλά δεν απευθυνόταν σ’ εμένα, μπήκα εγώ στη μέση και το σχολίασα κι έτσι ξεκινήσαμε. Κανονικά όμως απαντούσε στον Κώστα, #126, που έγραφε « αν τώρα κάποιος έμπαινε στον πειρασμό να απαντήσει στα άσχετα 109, 114 και 116…». Από αυτά τα τρία, τα δύο τελευταία δεν είναι ακριβώς άσχετα, γιατί κι αυτά απαντάνε στο πρώτο, το #109.

  Πάνε τώρα δες τι είναι το #109:
  α) Δεν απαντάει σε τίποτε απολύτως, πέφτει από τον ουρανό. (Κάνε την αντίστροφη πορεία από οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, ζωγραφικό, μαγειρικό κλπ., να δεις αν συμβαίνει συχνά αυτό: 9/10 η αρχική πηγή του… κακού βρίσκεται στην ανάρτηση, άρα δεν είναι άσχετα σχόλια).
  β) Ξεκινάει μ’ ένα ντισκλέιμερ του τύπου «συγγνώμη αν κλάσω, αλλά πρόκειται να κλάσω»
  γ) Έρχεται καπάκι μετά από το χάλι που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη (σε μια προηγούμενη τέλος πάντων) ανάρτηση, με τα 200 περίπου σχόλια που επί τριήμερο είχαν γεμίσει τον κοινόχρηστο αυτό χώρο όχι απλώς με ποδόσφαιρο αλλά με τη χειρότερη καφρίλα ποδοσφαιρικής αφορμής, και καπάκι επίσης μετά από την έντονη συζήτηση που είχε ξεκινήσει από τις διαμαρτυρίες γι’ αυτή την κατάχρηση.
  δ) Δεν αντιπαρέρχεται απλώς αγέρωχα το γεγονός ότι ακριβώς πριν είχαν γίνει όλα αυτά, αλλά επιπλέον τη λέει προληπτικά σε όσους τυχόν ενοχληθούν από αυτή την καινούργια καταχρηστικά καταχρηστική επανάληψη της κατάχρησης.
  ε) Είναι γραμμένο από τον ίδιο σχολιαστή ο οποίος παράλληλα συμμετείχε και σε μια άλλη συζήτηση στην ίδια σελίδα (αυτήν που είμαστε), για τα κρούσματα ευλογιάς, η οποία είχε προκύψει εντελώς φυσικά από την ανάρτηση, είχε κινήσει το ενδιαφέρον ορισμένων άλλων σχολιαστών, και άρα αναιρεί αυτόματα τη λογική «άμα δε σ’ αρέσουν όσα γράφει ο Τάδε αγνόησέ τον»: όποιον τον ενοχλούν τα σχόλια περί ευλογιάς δε θα είχε καν βρεθεί να διαβάζει μια ανάρτηση για την ευλογιά.

  Λοιπόν, σ’ όποιον αρέσει να περνάει τον μισό του καιρό εδωμέσα παίζοντας μπάλα και τον άλλο μισό να την πέφτει σε όσους λένε «παίχτε λίγο παραπέρα ρε παιδιά, είναι το τρίτο τζάμι που μου σπάτε», καλυπτόμενος πίσω από το ότι ο δάσκαλος δεν του τράβηξε τ’ αφτί, τουλάχιστον ας μην απορήσει για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει.

  Γεια χαρά.

 152. Πέπε said

  διορθ.:

  > Εδώ σου απαντάω στο #152, που απευθύνθηκε προσωπικά σ’ εμένα. Το #151 συνεχίζει έναν προσωπικό διάλογο

  => #151 και τις δύο φορές

 153. Άσχετα με το θέμα της ανάρτησης, εννοούσα, Πέπε.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – Πέπε σου εξήγησα την άποψη μου και δεν κάνω την πάπια πουθενά.
  Ο καθένας μας, έχει το στίγμα του εδώ, και προσωπικά, έχω ξεκαθαρίσει με ποιούς θα επικοινωνώ, ποιούς θα διαβάζω, αλλά επικοινωνώντας σπανίως, και ποιούς θα αγνοώ αδιαφορώντας το τι γράφουν, ας είναι και όλα αξιοανάγνωστα, ΔΕΝ Μ’ ΕΝΔΙΦΕΡΟΥΝ, μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά.

  Υπάρχουν 7,8 σχολιαστές που έχω να διαβάσω σχόλιο τους από το 15, ενώ είναι αποδεκτοί από τους περισσότερους εδώ, εμένα δεν μου κάνουν, παρ’ όλα αυτά, δεν έχω κανένα πρόβλημα συνύπαρξης (δεν ξέρω γι’ αυτούς😊). Όταν μπαίνω στο ιστολόγιο, μετά το άρθρο βλέπω τα ονόματα στα σχόλια και πατάω σ’ αυτό-α που μ’ ενδιαφέρουν, αν τύχει κάποιο δικό τους από κάτω, το προσπερνώ, το ίδιο κάνω και με όσα δεν μ’ ενδιαφέρουν από αξιανάγνωστους σχολιαστές όπως εσύ πχ😊, αλλά και με νήματα που έχουν ξεφύγει τόσο απλά.

  Όπως σου έδειξα (αλλά αρνείσαι να δείς) και με μένα, που θεωρώ πως τηρώ τις υποχρεώσεις μου ως σχολιαστής, είναι ΑΔΎΝΑΤΟΝ να είμαστε αρεστοί σε όλους, αλλά και δεν χρειάζεται. Τι μένει; Η τήρηση των άγραφων κανόνων από μέρους μας, η ειδοποίηση και το μπαν από το Νοικοκύρη σε όποιους θεωρεί πως ξεφεύγουν, (δικό του το ιστολόγιο, εμάς δεν μας πέφτει λόγος) ή η δική μου απλή τακτική, κι όλα καλά.😂

  Το σημαντικό ρε φίλε, είναι να περνάμε καλά κι όχι να χαλάνε τις καρδιές μας, τι έχουμε να χωρίσουμε; Δεν σου κάνω μη με διαβάζεις και το αντίθετο, όλα τ’ άλλα, είναι……..ας μη το γράψω καλύτερα.😂😂😂

 155. 143, …12 πιθήκους του Terry Gilliam …

  Και τον Τρίτο Χιμπατζή του Τζάρεντ Ντάιαμοντ.

 156. Α. Σέρτης said

  152
  «Πάνε τώρα δες τι είναι το #109:» κλπ κλπ

  Γεια στο πληκτρολόγιό σου. Τα είπες όλα.

  Μην περιμένεις να αλλάξει το παραμικρό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: