Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επικός, μια επέκταση σημασίας

Posted by sarant στο 3 Ιουνίου, 2022


Σύμφωνα με το λεξικό, επικός είναι αυτός που αναφέρεται στο έπος (επικός ποιητής, ας πούμε) ή αυτό το έργο τέχνης που χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρεπές ύφος, υψηλά νοήματα ή/και μεγάλη έκταση, ή μια πράξη που χαρακτηρίζεται από ηρωισμό, που αξίζει να εξυμνηθεί.

Αυτά που έγραψα πιο πάνω είναι σύνθεση από τους ορισμούς του ΛΚΝ και του Λεξικού Μπαμπινιώτη, αλλά και το νεότερο ΜΗΛΝΕΓ ή το Χρηστικό Λεξικό δεν διαφοροποιούνται.

Ωστόσο, τις προάλλες διάβασα τον τίτλο άρθρου από κάποιο κουτσομπολίστικο σάιτ: Επικός διάλογος ανάμεσα σε Καινούργιου και Αλεξανδρή. Και γκουγκλίζοντας λίγο, πάντα με πρόσφατα παραδείγματα: Επικός Λάκης Γαβαλάς: Δεν χρειαζόταν να περάσω τέτοια τιμωρία και βία από το ελληνικό κράτος. Λίβερπουλ: Επικός Τσιμίκας τρόλαρε τους συμπαίκτες του. Επικός καβγάς της Χ με την Ψ. Επικός Αντετοκούνμπο: Πώς σχολίασε ένα τσουχτερό δείπνο στο Λος Άντζελες. Αν περιηγηθείτε τα βιντεάκια στο Γιουτούμπ, θα βρείτε αμέτρητα «επικά» παραδείγματα.

Ασφαλώς ο διάλογος της τάδε σελέμπριτης με τον τάδε ή το σχόλιο του Αντετοκούνμπο για τον τσουχτερό λογαριασμό στο εστιατόριο δεν αναφέρονται φυσικά στα έπη, αλλά ούτε και χαρακτηρίζονται από ηρωισμό. Θα έλεγα ότι έχουμε λοιπόν μιαν επέκταση σημασίας, έστω κι αν κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο ορισμός «πράξη που αξίζει να εξυμνηθεί» θα μπορούσε, με το κατάλληλο τέντωμα βέβαια, να καλύψει και την τοποθέτηση του Λάκη Γαβαλά για την άδικη τιμωρία του.

Στα αρχαία ελληνικά, έπος ήταν ο λόγος, η ομιλία, αλλά και η λέξη. Ήταν τα λόγια σε αντίθεση με τις πράξεις, με το έργο, μιαν αντίστιξη που τη βρίσκουμε πολλές φορές στα αρχαία κείμενα, ανάμεσά τους και στην παγιωμένη έκφραση «αμ’ έπος αμ’ έργον», το’πε και το’κανε δηλαδή. Θυμόμαστε ίσως το ομηρικό «ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων», ποιος λόγος δηλαδή ξέφυγε από τον φράχτη των δοντιών σου, όπως και την έκφραση «έπεα πτερόεντα», λόγια που πετάνε, χωρίς δηλαδή μεγάλη βαρύτητα. Τα «έπεα» (ή έπη) στον πληθυντικό δήλωναν επίσης την επική ποίηση ως είδος (σε αντιδιαστολή προς τα «μέλη»). Αρχαία λέξη είναι και ο επικός, με τη σημασία του σχετικού με την επική ποίηση, με τα έπη.

Από το λατινικό epicus, που βέβαια είναι δάνειο από το «επικός», έχουμε το γαλλ. épique και το αγγλικό epic. Tης αγγλικής λέξης η αρχική σημασία ήταν επίσης «ο σχετικός με το έπος» και στη συνέχεια πήρε και τη σημασία «μεγαλοπρεπής, ηρωικός».

Στα ιντερνετικά χρόνια, ο πήχης χαμηλώνει. Στα αγγλικά, στην καθομιλουμένη, το epic σημαίνει πλέον extending beyond the usual or ordinary, δηλ. κάτι που ξεπερνάει τα συνηθισμένα, με παραδειγματικές φράσεις όπως The after-prom party was truly epic ή You made an epic mistake. Να σημειώσουμε και την έκφραση epic fail, επική αποτυχία κατά λέξη, που δηλώνει την ολοκληρωτική αποτυχία σε περιστάσεις όπου δεν θα ήταν τόσο δύσκολη η επιτυχία. Παταγώδη τη λέγαμε πιο παλιά.

Αυτή ακριβώς η σημασία περνάει και στα ελληνικά, τώρα που το διαδίκτυο έχει εκμηδενίσει αποστάσεις στην (μονόδρομη ωστόσο) κυκλοφορία των όρων. Ο επικός καβγάς του τάδε με την τάδε ή η επική απάντηση του Λάκη Γαβαλά ή το επικό σχόλιο του Αντετοκούνμπο στην πραγματικότητα είναι, απλώς, ένας αξιομνημόνευτος καβγάς, ένα αξιοπρόσεκτο σχόλιο, μια καλοδιατυπωμένη και αιχμηρή ατάκα.

Τα γενικά λεξικά δεν έχουν, όπως είπαμε, καταγράψει τη σημασία αυτή, όμως τη βρίσκουμε στο slang.gr. Βέβαια, ο ορισμός που δίνεται (Επίθετο που φανερώνει ότι κάτι είναι μοναδικό στο είδος του και ως εκ τούτου θαυμαστό, όπως μοναδικά και θαυμαστά είναι και τα ομηρικά έπη) δεν αντιστοιχεί ακριβώς στη σημερινή σημασία («αξιομνημόνευτο») αλλά αφού έχει γραφτεί πριν από 12 χρόνια μπορούμε να σκεφτούμε ότι πριν από 12 χρόνια ο πήχης ήταν λιγάκι ψηλότερα.

Πέρα από το επίθετο, επικός, και το ουσιαστικό «έπος» έχει ανάλογες χρήσεις -μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «έπος» ένα καλογραμμένο, εύστοχο σχόλιο, ας πούμε.

Και ενώ η σημερινή σημασία, αν την αναγνωρίσουμε για ξεχωριστή και άξια λεξικογράφησης, φαίνεται δάνειο από τα αγγλικά, κάποιον ρόλο θα έπαιξε, σκέφτομαι, και η αθλητικογραφία, που δεν τσιγκουνεύεται ηρωικούς χαρακτηρισμούς, γίγαντες, τιτάνες και ημίθεους. Ήδη το ΜΗΛΝΕΓ, στη σημασία επικός = κάτι που έχει χαρακτήρα ηρωικό και υπεράνθρωπο και αξίζει να εξυμνηθεί, δινει την παραδειγματική φράση: Πήραμε τη νίκη με επική ανατροπή, μετατρέποντας το 0-2 σε 3-2 μέσα σε είκοσι λεπτά.

Και βέβαια, τα καινούργια έπεα, της Καινούργιου και του Λάκη Γαβαλά, έρχονται να συναντήσουν τα αρχαία αν σκεφτούμε πως είναι, και αυτά, πτερόεντα: οι αδηφάγοι καταναλωτές στιγμιοτύπων θα τα ξεχάσουν πολύ γρήγορα. Κάθε έπος τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις.

 

 

 

Advertisement

85 Σχόλια προς “Επικός, μια επέκταση σημασίας”

 1. Κατευθείαν από τα αγγλικά. Πιθανόν η αρχική σημασία να είναι άγνωστη σε πολλούς. Πού να θυμούνται Οδύσσειες κι Ιλιάδες…

 2. Επικό το άρθρο σου σήμερα Νικοκύρη! Αξίζει να το αναφέρουμε.

 3. Κιγκέρι said

  >>…Επικός καβγάς της Χ με την Ψ

  Στο ίδιο πνεύμα πάντως λέμε – και λέγαμε δηλαδή και παλιότερα, χωρίς αυτό να μας ξενίζει – «ομηρικοί καβγάδες», ε, το ίδιο είναι, έπη έγραψε κι ο Όμηρος!

 4. Έπος και επικό με τη σημασία του καταπληκτικού/ασυνήθιστου ακούγονταν ήδη από τις αρχές των ενενήνταζ, σίγουρα χωρίς την επίδραση του ίντερνετ. Από τον συγκάτοικό μου τα έμαθα.

 5. Κιγκέρι said

  >>..Να σημειώσουμε και την έκφραση epic fail, επική αποτυχία κατά λέξη, που δηλώνει την ολοκληρωτική αποτυχία σε περιστάσεις όπου δεν θα ήταν τόσο δύσκολη η επιτυχία. Παταγώδη τη λέγαμε πιο παλιά.

  Η σωστή λέξη είναι «πανωλεθρίαμβος». 🙂

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  4# Έτσι. Ο κόσμος υπήρχε και μιλούσε και προ ίντερνετ.

 7. leonicos said

  Eπική ψαριά: του Τζι

  επική ήττα, όπως του ΠΑΟΚ

  επικός θρίαμβος, πχ η ΑΕΚ (Αθλητική Ενωση Κουκουβαούνων)

 8. leonicos said

  ΑΕΚ κατά ΑΟΚ 1-1

  Αθλητική Ενωση Κουκουβαούνων κατά Αθλητικού Ομίλου Κοπρισιάς

 9. leonicos said

  έπεται έπος

 10. Pedis said

  # 7 – Επικό! 😛

  Υπάρχει και η «επική σκηνή» σε σλανγκ και μάλιστα προ ιντερνετ!

  Για το επικό θέατρο, κουβέντα στο άρθρο?! 😎

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Νομίζω ότι στα αθλητικά, είχε αρχίσει να ακούγεται από λίγο παλιότερα. Μετά το «έπος του Γουέμπλεϊ», που γράφτηκε σε πάμπολλα άρθρα έτσι, διαβάσαμε πολλούς, πάμπολλους τίτλους, όχι για επικές νίκες, όπως γράφτηκε παραπάνω, αλλά για «επικές ανατροπές». Σκορ και παιχνίδια και τίτλοι που έμοιαζαν χαμένα, αλλά τίποτα δεν τελειώνει πριν να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη…

 12. Πάνος με πεζά said

  Α…το γράφει το άρθρο…κλαψ… !

 13. Πάνος με πεζά said

  Οπότε, ας «κλέψω» με το επικό τρίποντο του Διαμαντίδη από το μπάσκετ !

 14. miltos86 said

  Τολμώ να πω ότι δε βλέπω επέκταση της σημασίας.

  Τα έπη καταγράφουν αξιομνημόνευτα γεγονότα του παρελθόντος (επιλέγω επίτηδες το αξιομνημόνευτα από το ηρωικά).

  Η προβολή αυτής της έννοιας στο μέλλον είναι ακριβώς ο τρόπος που χρησιμοποιείται σήμερα. Γεγονότα που αξίζει να συζητηθούν και δε θα ξεχαστούν εύκολα (όπως και τα ομηρικά έπη, τα οποία διακινούνταν προφορικά για αιώνες πριν περάσουν σε γραπτή μορφή)

 15. Πουλ-πουλ said

  Δεν βαριέστε, μόδα είναι. Όπως ήρθε, έτσι θα φύγει. Όλο και κάποια άλλη έκφραση πασπαρτού θα την αντικαταστήσει.

 16. leonicos said

  επική βαριεμάρα

  όταν όλο σκέφτεσαι κάτι να γράψεις αλλά βαριέσαι να το αρχίσεις

  Ο καλύτερος τρόπος να μην τελειωσεις κάτι ποτέ, είναι να μην το αρχίσεις

  Η ανακάλυψη δική μου. Μη την υποκλέψει κανένας Τζι

 17. Κιγκέρι said

  Τα σημερινά θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Καλή επιτυχία στα παιδιά μας!

  Click to access them_nea_gel_220603.pdf

 18. # 7a

  Καλημέρα Λεώνικε, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις !!

  # 7b

  όλες οι ήττες του ΠΑΟΚ είναιι επικέςς γιατί (αποδεδειγμένα) κερδίζει αλλού !!

 19. Tasos said

  Υπάρχει και το επικό μέταλ (για τους φίλους σκέτο έπικ) , υποείδος του χέβι μέταλ με στίχους για μάχες ή επηρεασμένους από βιβλία λογοτεχνίας του φανταστικού.

 20. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Είναι χαρακτηριστικό της αργκό των νέων η καθ’ υπερβολήν επέκταση της σημασίας επιθέτων, συνήθως υπό την επίδραση των αγγλικών, για να δηλώσουν κάτι αξιοσημείωτο. Παλαιότερα παραδείγματα: φοβερό, τρομερό, φανταστικό, κ.ά.

 21. Καλημέρα
  Καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές (από χτες άρχισαν δηλαδή, για να μην αφήνουμε κάποια απ’ έξω). Θα μου πείτε τι σχέση έχει με το άρθρο; Μα επική μάχη δίνουν τα παιδιά αυτά – και μακροχρόνια. Σκεφτείτε: συζήτηση ανάμεσα σε δυο παιδιά του δημοτικού που το ένα λέει στο άλλο: Αν τέτοιο είναι το γράψιμό σου, τι θα κάνεις στις Πανελλαδικές (πραγματικό γεγονός Ε’ δημοτικού).

 22. # 16

  Αστα αυτά, εγώ τάχω γράψει πρώτος από το 17 !!

  Απελπις προσπάθεια
  «Θέλει προσπάθεια να μη προσπαθήσεις, απλά τις περισσότερες φορές δεν το συνειδητοποιείς»

  Εξύπνησα ένα πρωΐ όπως συνήθως πτώμα
  γυρνώ και λέω μέσα μου «Τι προσπαθείς ακόμα ;»
  Αμέσως αποφάσισα τίποτα να μη κάνω
  να μείνω μόνο ξαπλωτός στο καναπέ επάνω

  Γι’ αυτά που σου χρειάζονται πρέπει να προσπαθήσεις
  αυτά που θέλεις δυστυχώς ποτέ δεν θ’ αποκτήσεις
  μόνο στιγμές τα χάρηκες και ίσως ξανά χαρείς
  μα δεν τα κάνεις κτήμα σου όσο κι’ αν προσπαθείς

  Κοίτα τι σου χρειάζεται και με αυτό βολέψου
  πως θα τη βγάλεις καθαρή, αυτό μονάχα σκέψου.
  Αυτό που θέλεις έρχεται σαν δεν το περιμένεις
  δεν εξαρτάται από σε, όσο κι’ αν επιμένεις

  Γιά ό,τι σου χρειάζεται μόνο να ενδιαφερθείς
  όσα αντιβαίνουν το σκοπό να τα περιφρονείς.
  Να μην ακούς τους θόρυβους, μη βλέπεις, μη μυρίζεις
  το φαγητό του γείτονα, πρόσκληση μην ελπίζεις

  Ούτε ραδιόφωνο ν’ ακούς, φυλλάδες μη διαβάζεις
  στο Σαραντάκειο το μπλογκ γιά άλλα μη τυρβάζεις
  Τον εαυτό μου πίεσα όλα αυτά να κάνω
  το βράδυ από τη κούραση, νόμιζα θα πεθάνω.

 23. Πάνος με πεζά said

  Αντίστοιχη έκφραση που δρα παράλληλα, στην ίδια κατηγορία, είναι τα διάφορα «θεϊκά», με αιχμή του δόρατος, όσο κι αν είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Θεός δεν υπήρξε ατακαδόρος, τη «θεϊκή ατάκα»… Άλλα παραδείγματα, το θεϊκό λουκ, διάφορα θεϊκά ενδύματα (γόβες κλπ.), κ.ο.κ.

 24. ΣΠ said

  Στα αγγλικά epic είναι και ουσιαστικό και επίθετο, δηλαδή είναι και το έπος και ο επικός.

 25. ΣΠ said

  Δεν αναφέρθηκε η εποποιία.

 26. ΣΠ said

  Εις επήκοον επικών επιεικών εποίκων.

 27. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – (επικός) …μπορούμε να σκεφτούμε ότι πριν από 12 χρόνια ο πήχης ήταν λιγάκι ψηλότερα.
  Στα σημερινά παραδείγματα θα ταίριαζε καλύτερα το επίθετο «επικοειδή» (6 εκ.+ 🙂 ), αφού –ας πούμε…- μοιάζουν με επικά.

  – Και τα …επικά 🙂 «Έπεα πτερόεντα» του ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ.

 28. 27 Ναι, μπράβο, κάτι θυμόμουνα από Ρομάντσο αλλά δεν ήμουνα σίγουρος

 29. Nestanaios said

  «Στα αρχαία ελληνικά, έπος ήταν ο λόγος, η ομιλία, αλλά και η λέξη.».

  Εγώ θα διαφωνήσω. Η λέξη έχει θέμα και ετυμολογείται. Τρία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το θέμα και συλλαμβάνουν (συν λαμβάνουν) μια έννοια εν μια συλλαβή.

  «ΕΠΟ» είναι το θέμα. Επί «Τρωικού Πολέμου» ο λόγος και το «ο» είναι ο λόγος.
  Ο «επικός» θα μπορούσε να γράφεται «εποικός».

 30. Ρενέ said

  23. Μπράβο, είναι το νέο «θεϊκό», αλλά ακόμα πιο ενοχλητικό γιατί το καταπίνουμε αμάσητο από τα αγγλικά. Παλαιότερα (θα) λέγαμε «θρυλικό».

  Άρθρο για την Τουρκίγιε θα γράψετε;

 31. ΓΤ said

  @0, 11

  επική ανατροπή

  Μέσα στον βούρκο των στοιχημάτων και της ευθείας μπαλαδόγλωσσας ασφαλώς δεν λέμε «επική ανατροπή», αυτά είναι για τους κονδυλοφόρους και των λεξικών τα ερμηνεύματα. Στην περίπτωση που ξεστομίσεις «επική ανατροπή» σε προπάδικο, το πιθανότερο είναι κάποιος να σου πει «άσε, ρε καθηγητή, με το «επική»».

  Η «επική ανατροπή» γδύνεται γλυκά και αρθρώνεται ως «ανατροπέλα», και όταν η μαγκιά στάξει λίγδα, τότε η γλώσσα γίνεται γυαλόχαρτο, τέρμα θρασεία, και έχουμε την «ανατρόπα».

 32. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Επική (μεγαλειώδης) και η κραυγή του Παλαμά ο οποίος την αισθάνεται σνα θρέφει και να παρακινεί ένα άλογο για ποιητές, έρωτες και κινδύνους, σαν και τον Μαύρο, το πρωτινό δικό του άτι:
  “Στη φαντασία μου επική, και ύμνων κραυγή και θρήνων,/ τ’ άλογο θρέφω των ποιητών, τ’ άλογο των ερώτων, / το πολεμαρχο άλογο του αιμάτου, των κινδύνων./ Μαύρε, κι εσέ ρομαντικέ, των χρόνων μου των πρώτων!”(«Στροφές για το άλογο», 1930/ Μέρος – Γ’, συλλογή ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ αφιερωθείσα: “Στο φίλο μου Γεώργιο Κ. Κατσίμπαλη-με τη συγκίνησή μου για την αγάπη του προς το έργο μου και περισσότερο για την προσοχή που δίνει στο κοίταμά του”).
  Το ίδιο επική θα μπορούσε να είναι, κατά τον νεαρό Ρίτσο, και η πορεία της Γερμανίας πάνω στη στράτα πρωτοπόρων συντρόφων: «Σου χάραξαν η Λούξεμπουργκ κι ο Λίμπκνεχτ την πλατιά /στράτα με το εύφορο αίμα τους για μια επική πορεία· /στα μάτια σου έμπηγε έμπιστος ο χρόνος τη ματιά /κι ήσουν απάντηση εύηχη στου νου την απορία.» (Γερμανία, “Μεγάλη Ώρα”, συλλογή: «ΤΡΑΚΤΕΡ», 1930-1934).
  Εκ τούτων δε, θα μπορούσε να τεκμαρθεί, συναρτήσει και του τρέχοντος άρθρου, και ένα Νικοκυρίσιο, με ενισχυμένη σημασία, προσωνύμιο: «Επίκουρος»=φρουρός και φροντιστής νυν επικών και επόμενων επών
  ΥΓ:22,31-Όμορφα γεωργήματα.

 33. Πάνος με πεζά said

  Επίσης συνεκφορά τωνβ καιρών είναι και το «επικό τρολάρισμα». π.χ. «Επικό τρολάρισμα στα social media για την ολιστική αντιμετώπιση»…

 34. SearchPeloponnese said

  Το τραγικό, το εικονικό κλπ…

 35. ΓΤ said

  Πέθανε άνθρωπος των γραμμάτων μας

 36. Κιγκέρι said

  «Επικών διαστάσεων» λέγαμε επίσης παλιότερα. Ίσως η σημερινή χρήση τού «επικός» να προέρχεται και από εκεί και να μην είναι μόνο δάνειο από τα αγγλικά.

 37. Prince said

  24. Opus δεν είναι το έπος στα Αγγλικά; (και αλλού)

 38. Ρενέ said

  37. Opus είναι έργο. Άλλη ΙΕ ρίζα.

 39. Μαρία said

  20
  Είμαι της γενιάς του απίθανου. Μετά ήρθε το φανταστικό = αφάνταστο.

 40. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @20. Αὐτά τά «φοβερό, τρομερό, φανταστικό» μᾶς δείχνουν τόν μισοσκότεινο δρόμο τῆς σημασιολογικῆς κατολισθήσεως (=νά καταντᾶ μιά λέξι νά ἔχη ἐλάχιστη μέχρι ἀντίθετη σημασία ἀπό τήν ἀρχική), ἡ σημερινή ὅμως θά μποροῦσε νά ἔχη διαφορετική μοῖρα. Ὁ Νικοκύρης λέει ὅτι «στα ιντερνετικά χρόνια, ο πήχης χαμηλώνει», ἀλλά ἔχω τήν ἐντύπωσι ὅτι πλέον περνᾶμε -ὡς γλωσσική κοινότητα- κάτω ἀπό τόν πῆχυ. Τά ἐπος/ἐπικός ἔχουν ΑΛΛΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΡΙΖΩΝ, ΑΛΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ καί ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ἀπό τά φοβερός κλπ. Νιώθω ὅτι δουλευόμαστε (καί ἀνεχόμαστε μιά γλωσσική κακοποίησι) ὅταν ἀκούω ὅτι ὁ δεῖνα κομμωτής ἔδωσε μιά ἐπική ἀπάντησι στά πειράγματα τοῦ Μαστροπαναγιώτη..

 41. Χαρούλα said

  Κατά Βίκτωρα Ουγκώ
  Η πρωτόγονη εποχή ήταν λυρική, η κλασική επική και η σύγχρονη δραματική.

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41# Και όλες μαζί κωμικές.

 43. […] Σύμφωνα με το λεξικό, επικός είναι αυτός που αναφέρεται στο έπος (επικός ποιητής, ας πούμε) ή αυτό το έργο τέχνης που χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρεπές ύφος, υψηλά νοήματα ή/και μεγάλη έκταση, ή μια πράξη που χαρακτηρίζεται από ηρωισμό, που αξίζει να εξυμνηθεί. Αυτά που έγραψα πιο πάνω είναι σύνθεση από τους ορισμούς του ΛΚΝ και του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/03/epic/ […]

 44. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μέ τσίγκλισες Νῖκο καί κοίταξα.. Δόξα σοι ὁ Θεός, τό ΛΚΝ ΔΕΝ…..

  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE&dq=

 45. Τριβωνιανός said

  Υπαρχει και το ἐπικόπᾰνον: τό, ξύλον ἐφ᾿ οὗ οἱ μάγειροι κόπτουσι τὸ κρέας, κρεατοσάνιδον, «ἐπίξηνον, τράπεζα μαγειρική, ἣν οἱ νεώτεροι ἐπικόπανον· ἔστι δὲ τοὔνομα παρὰ Μενάνδρῳ ἐν Μεσσηνίᾳ, ῾ἡγεῖταί μ᾿ ὅλως ἐπικόπανόν τι᾿» Πολυδ. Ιʹ, 101. (Λίντελ-Σκότ)

  Υπάρχει και το Ἐπικωμάσαι: ὀρχεῖσθαι, ἢ λαλῆσαι αἰσχρά. πολλαὶ ταῖς ἐκκλησίαις ἐπεκώμασαν ταραχαί. (Σουΐδας)

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επικό έπος
  «Η επικότερη φωτογραφία που έχουν δει τα μάτια μας»
  Πέρα από το βασιλιά των λιονταριών, η μάχη για την επιβίωση ανάμεσα σε δύο λιοντάρια είναι δεδομένο πως θα είναι επική. Στην Κένυα δύο εξ αυτών αιχμαλωτίστηκαν από το φακό να παλεύουν με μανία και το αποτέλεσμα ήταν επικό.
  https://www.ratpack.gr/i-d/bucket/story/12253/h-epikoteri-fotografia-poy-exoyn-dei-ta-matia-mas

 47. sarant said

  Kαλησπέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τρίτα σχόλια. Έλειπα από το πρωί, είχα ταξίδι.

  3 Καλά λες, έπρεπε να αναφέρω το «ομηρικός» -που, πάντως, ήταν περιορισμένο στους καβγάδες και στα γέλια.

  4-6 Το σημειώνω

  22 Καλό!

  23 Σωστά

  25 Σωστα επίσης

  27 Που χρονολογείται, λόγω των αναφορών, περί το 1971

  30 Πρέπει να το κοιτάξω το θέμα, πάντως για την Τουρκία έχουμε γράψει

  33 Ισχύει

  45 🙂

 48. ΣΠ said

  39
  Κι εγώ της ίδιας γενιάς είμαι. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια λίστα με τις οι 50 αποχρώσεις του αξιοσημείωτου.

 49. sarant said

  48 Το σημειώνω, αρκεί να μην το ξεχάσω.

 50. ΚΑΒ said

  Όσο για το νήπιο κανείς δεν ξέρει αν μιλά ή φωνάζει· ενί έπει, ουδέν έπος.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  48. Σκεφτόμουν κι εγώ ότι μακρύς ο κατάλογος για τέτοιους εμφατικούς προσδιορισμούς καθώς έψαχνα , να πετύχω τίποτα επικό μουσακά, επική τυρόπιτα κλπ και βρήκα διάφορα ανάλογα (κορυφαίο, γαμάτο, ονειρεμένο, θαυμαστό, θεϊκό), τελικά μια επική σοκολάτα και μια επική σούπα πέτυχα 🙂

 52. Θράκας said

  Μήν ξεχνάμε και το Έπος του ’40.

 53. Αυτό το # 45 δεν είναι …επικό σχόλιο …επικού σχολιαστή ;; Εχει όλες τις προϋποθέσεις για μπανάκι, πριν επανέλθει δριμύτερος νομίζω και νομιώ !

 54. Costas Papathanasiou said

  51:Μπορούμε να σερβίρουμε μετ’ αυτών και την “περιβόητη επική μακαρονάδα του Frank Sinatra” που πάει και με “Τα μακαρονόδεντρα. Η επική φάρσα του BBC “

 55. sarant said

  53 Θα φανεί.

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  46# Μεταξύ μας, τα χάλια τους έχουν τα γατιά σου 🙂
  Τα αρκούδια μου όμως είναι στην πένα.

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό προλαβαίνει τα αυριανά μεζεδάκια? Στο βίντεο ο κρανιόκενος και οι κρανιοφόροι.
  https://www.2020mag.gr/politics/5367-xydaia-yponooymena-mitsotaki-gia-ton-foititi-pou-xtypithike-apo-ta-mat-sto-apth-video

 58. epic πάνω, epic fail κάτω, και βλέπετε ότι το δεύτερο αφήνει τη διάδοσή του στο διαδίκτυο, απ’ όπου εικάζω ότι προέρχεται η γενική χρήση της δεύτερης αυτής σημασίας του epic, και η αντίστοιχη άνοδος της χρήσης της. Το επικό στραπάτσο μάλλον δεν έπιασε στα ελληνικά πολύ, αλλά η δεύτερη αυτή σημασία του επικού, χάρη στο διαδίκτυο, ναι. Η δε επική ποδοσφαιρική / αθλητική ανατροπή είναι κατευθείαν από το έπος.
  Για την ιστορία του Epic Fail με αρκετά κενά, κι εδώ

 59. geobartz said

  Και στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει ένα έπος:

  https://drive.google.com/file/d/1CPjTPoM8COYmV_2Ol3oDYbZ3yLGw7oTc/view?usp=sharing

 60. sarant said

  57 Στο τσακ πρόλαβε!

  58 Ά, μπράβο!

  60 Καλοτάξιδο!

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56 🙂
  Λέω, λες να λένε και επικά φουστάνια, παπούτσια ξερωγώ. Και ναι
  » βρήκαν τον τρόπο να φτιάχνουν τα πιο επικά sneakers «! (δε βάνω λινκ)

 62. Alexis said

  #22: Έπος!

  #42: Επικό σχόλιο!

 63. Alexis said

  #14: Θα συμφωνήσω.

  #15: Ήδη το επικός αρχίζει και παλιώνει. Τώρα κάνουν θραύση τα «εμβληματικός» και «εμφατικός»
  Και το παντός καιρού «θεϊκός» βέβαια…

 64. Alexis said

  Υπήρξαν και άλλα παρόμοια αργκοτικά παλιότερα που έπιασαν για λίγο και μετά ξεχάστηκαν.
  Όπως το «καλυτερότερος» του Λαζόπουλου.

 65. mitsos said

  Παίζει λέτε να αναρτήσει ο Νικοκύρης και άρθρο για τους αναγραμματισμούς της λέξης έπος ;
  Μπά, έχει γίνει σεμνός τελευταία και δεν ασχολείται με οπές και …

  Πέρα από την πλάκα το σημερινό μπορεί να μην ήταν επικό αλλά εγώ το βρήκα πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό με τις επεκτάσεις της σημασίας.

  Καληνύχτα σας

 66. 39,
  Είναι και το έκτακτο, τώρα ανεβαίνει το απίστευτο, νομίζω

 67. Alexis said

  Υπάρχει και η αμερικάνικη δισκογραφική Epic Records.
  Οι παλιοί λάτρεις του βινυλίου σίγουρα τη θυμούνται.

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67
  στην παντοκρατορία της εικόνας
  👍

 69. sarant said

  64 Ομως αυτά που λες δεν έχουν περάσει στον προφορικό λόγο, είναι δημοσιογραφικά, ενώ το επικός έχει περάσει.

 70. Αιμ said

  66. Στους οποίους αναγραμματισμούς περιλαμβάνεται κ το γαστρονομικό ποσέ 🙂

 71. Χαρούλα said

  #65 Alexis, το καλυτερότερο το είχε πρωτοπεί η κόρη της Μαλβίνας(ομάδα του Κλικ). Συζητήθηκε για μέρες, και μετά χρησιμοποιήθηκε από πολλούς με χιουμοριστική πάντα διάθεση.

  #67 Μιχάλη, το έκτακτο το θυμάμαι από κάποιες πολύ «καθωσπρέπει» κυρίες εκεί στα σέβεντις! Οι πιο «λαϊκοί», δεν θυμαμαι να το έλεγαν

  Και βρήκα κι άλλο epic, που ούτε που καταλαβαίνω τι είναι!😂🫣🥺

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και οι Epica (band)

  (Αυτές τι μέρες έρχονται στο Φάληρο, στις καλοκαιρινές συναυλίες-ακούω στο ράδιο τη διαφήμιση)

 73. ΓΤ said

  @73

  Έρχονται στο Φάληρο
  και θα χεστούν στο τάλιρο

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74 ή που θα φαληρίσουν (ο μη γένοιτο-δε μου έκαναν τιποτα 🙂 )
  ….

  Κουβαράς και Άνω Βούλα
  Κερατέα και Λαύριο
  καίγονται -γεια σου Νουδούλα-
  τώρα εκεί, παρέκει αύριο

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @60. Συγχαρητήρια Γιῶργο Μπαρτζούδη!

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅταν εἶσαι ταπεινός καί μετριόφρων, ἔχεις καί κάποιες ἀμφιβολίες γιά τίς ἐπικοσυγγραφικές σου δυνατότητες..
  «Σχεδόν ἔπος» τοῦ Γ. Μπλάνα (..μετά συγχωρήσεως..)

  Σημ. Στά θεατρικά τοῦ καλοκαιριοῦ τῆς Θεσσαλονίκης νομίζω πώς φέτος ἔχουμε ΜΟΝΟ τέσσερις παραστάσεις ἀρχαίου δράματος σέ μετάφρασι Γ. Μπλάνα. Μιά ἀνεξήγητη πτῶσι.. 🙂 🙂

 77. sarant said

  77 Παλιότερες παραγωγές ή καινούργιες;

 78. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @78. Κούφια ἡ ὥρα πού τ’ ἀκούει, Νῖκο! Νομίζω πώς εἶναι παλιότερες..
  Πάντως (γιά νά φύγουμε ἀπό τά «καρφιά»..) ξανανεβαίνει καί ἡ Ἑλένη σέ μετάφρασι τοῦ Μπουκάλα, κι αὐτό βέβαια εἶναι καλοδεχούμενο..

 79. ΓΤ said

  76@

  Γιά ρίξε μια προσεκτικότερη ματιά, γιατρέ της καρδιάς μας, στο μπαρτζούδειο πόνημα.

  Στα Προλογικά, σελ. 6, αράδα 10, διαβάζουμε για «εθνική παλιγγενΑσία». Και λίγο πιο κάτω: «Άλλωστε, και τα 200 χρόνια που «γιορτάσαμε» συμπληρώνονται στις 25 Μαρτίου 2022″. Μπαρδόν; Μάλλον χάνω λάδια και δεν καταλαβαίνω.
  Να δεις την «ΕπανάσταΣΣη» του Μαμαλάκη (σελ. 71, σημ. 165)
  Για τον Αναστάσιο Παπά, μαθαίνουμε στη σελ. 90, ότι «προεπαναστατικά διέμενε στο AugsHurg».
  Στη σελ. 91 μαθαίνουμε για τον μεγάλο Γερμανό φιλέλληνα ΘΕρσιο…
  Η Κυρά του Εμμανουήλ Παπά χαρακτηρίζεται στη σελ. 103 «Αφέντρα». Σκέψου, ρε μαν, να έπαιζε από τότενες τίποτε «στραπόν» και «πέγκιν» φάση…
  Το ήξερες το «διιάστημα»; Σελ. 115, σημ. 262.

  Έπος…

 80. geobartz said

  61, 76
  #Ευχαριστώ πολύ

 81. geobartz said

  80 Ευχαριστώ για τις (στρουθοκαμηλιόθεν) διορθώσεις

 82. ΚΩΣΤΑΣ said

  # 60
  Μπράβο! κι από εμένα, Γιώργη, αξιέπαινη προσπάθεια. Καλοτάξιδο.

  *Τώρα το πήρα χαμπάρι, από τα σχόλια…

 83. ΣΠ said

  80
  Από χθες διάβασες και τις 120 σελίδες, ρε μπρο; Είσαι επικός!

 84. ΓΤ said

  84@

  Ασφαλώς όχι. Βέβαια, είμαι ταχυαναγνώστης, το σάρωσα πριν από λίγο διαγώνια, ήξερα «πού» να κοιτάξω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: