Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια χαμένα στη μετάφραση

Posted by sarant στο 4 Ιουνίου, 2022


Που βέβαια τα λέω έτσι από το απίστευτο γεγονός της παραποίησης μεταφρασμένου κειμένου της δικογραφίας για τη Νοβάρτις, όταν από το ελληνικό μεταφρασμένο κείμενο της κατάθεσης ενός μάρτυρα, όπως είχε προκύψει από επίσημη μετάφραση στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, εξαλείφθηκαν οι αναφορές σε πρόσωπα για τα οποία γινόταν λόγος στο αγγλικό πρωτότυπο, όπως Andreas Loverdos, G. Patoulis, Frouzis ή Maniadakis.

 

Το ιστολόγιό μας εύλογα ενδιαφέρεται για κάθε τι το μεταφραστικό, κι έτσι το απίστευτο αυτό γεγονός το σχολιάσαμε ήδη στα σχόλια του προηγούμενου μεζεδοάρθρου μας, οπότε στο σημερινό μας άρθρο δεν θα σταθούμε τόσο πολύ στο γεγονός καθαυτό, όσο στον απόηχό του.

Διότι βέβαια αυτό το τόσο βολικό «μεταφραστικό λάθος» σχολιάστηκε πολύ στα σόσιαλ, και ακούστηκαν πολλά ωραία.

Ξεχώρισα το έξυπνο μιμίδιο που βλέπετε εδώ, που φαντάζεται πώς θα απέδιδε το Google Translate την αγγλική φράση «Andreas Loverdos».

Έγραψα κι εγώ καναδυό σχόλια, ανάμεσά τους και το εξής:

Όπως το «φιλότιμο» δεν μπορεί να μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες, έτσι και το Andreas Loverdos από τα αγγλικά.
Γι’ αυτό και δεν εμφανίστηκε το όνομα του πρώην υπουργού στην επίσημη μετάφραση του ΥΠΕΞ -αυτή είναι η πραγματική αιτία και όλα τα άλλα που λένε, ότι τάχα παραποιήθηκε το κείμενο, είναι συκοφαντίες.

Σχολίασαν και διάφοροι πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο (οΘντκ) υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος όμως δεν απέφυγε ένα ορθογραφικό λαθάκι (από αυτά που ο κορέκτορας δεν τα πιάνει) σε ένα γενικά ασύντακτο τιτίβισμα:


Υπάρχει και η ασυμφωνία στην αρχη (ο τρόπος … είναι εντυπωσιακή) αλλά το μάτι πέφτει αμέσως στο «όντως».

Εκ του μη όντος, όμως, κύριε υπουργέ, παρόλο που και ο τύπος «όντως» είναι υπαρκτός.

Φαντάστηκα μάλιστα τον εξής διάλογο:

— Εκ του μη όντως…

— Με όμικρον κ. Υπουργέ

— Όντος με όμικρον θέλει

— Χμμ… αυτό θέλει ωμέγα, κ. Υπουργέ!

— Βάζω ωμέγα δε θέτε, βάζω όμικρον δε θέτε, τι θέτε επιτέλους;

Και για να κλείσουμε τη λοβερδιάδα, μια παρωνυχίδα στην τελευταία απαντηση του ΥΠΕΞ για το φιάσκο. Προσέχω το εξής απόσπασμα:

Τόσο η Μεταφραστική Υπηρεσία, όσο και ο Μεταφραστής δεν κρατούσαν αντίγραφο ούτε του κειμένου που μεταφράστηκε, ούτε της μετάφρασής του.

Χωρίς να υπάρχει λάθος, δεν μου αρέσει. Εγώ γενικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ το «τόσο… όσο» με αρνητικές προτάσεις, προτιμώντας τις δομές με «ούτε», αν και εδώ υπάρχει και πιο πέρα «ούτε» οπότε δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

Πάντως, εγώ θα έγραφα:

Ούτε η Μεταφραστική Υπηρεσία ούτε ο Μεταφραστής κρατούσαν αντίγραφο του κειμένου που μεταφράστηκε, ούτε της μετάφρασής του.

Και συνεχίζουμε με κάτι καλοκαιρινό, αφού μπήκαμε και στον Ιούνιο.

Σε κάποια σελίδα του Φέισμπουκ, η οικοδέσποινα καλημερίζει τους φίλους της «με αξίες που συναντάς μόνο σε λέξεις ελληνικές… αυτές που ξεχάσαμε: Μεράκι, κέφι, φιλότιμο»

Θα της έλεγα ότι ξέχασε τη μπέσα και το γλέντι. Ίσως και τη λέξη Loverdos, που και αυτή αμετάφραστη είναι.

* Και συνεχίζουμε με ένα ασήκωτο μεζεδάκι, από ένα άρθρο για μια γυναίκα που υποφέρει από γιγαντομαστία:

«Ζυγίζουν δύο πέτρες», είπε επίσης για το στήθος της και ανέφερε ότι κάνει ειδική παραγγελία σουτιέν από τη Πολωνία, τα οποία αγοράζει ανά δύο μήνες, με μόνο το ένα να κοστίζει 100 δολάρια.

Δυο πέτρες; Τι πέτρες; Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Προφανώς οι πέτρες είναι η αγγλική μονάδα βάρους, η stone. Και πράγματι, στα αγγλόφωνα σάιτ βρίσκουμε ότι η κοπέλα παραπονιέται ότι my breasts weigh two stone.

Η μονάδα απηχεί την εποχή που χρησιμοποιούνταν τυποποιημένες πέτρες ως μέτρα βάρους. Ισούται περίπου με 6,35 κιλά. Το περίεργο είναι ότι στον τίτλο του άρθρου δίνεται σωστά, «12 κιλά», το βάρος του στήθους της.

* Τίτλος είδησης του αστυνομικού δελτίου:

Πασίγνωστος Έλληνας τάπερ συνελλήφθη (σικ) με όπλο στο Μπουρνάζι

Ας προσπεράσουμε το διπλό λάμδα στο «συνελήφθη», είναι απλό ορθογραφικό. Αλλά ο τάπερ;

Ο τάπερ βέβαια είναι τράπερ, όπως λέγονται οι καλλιτέχνες που υπηρετούν την τραπ, παρακλάδι της ραπ. Η είδηση σχολιάστηκε με θυμηδία στα σόσιαλ, ειπώθηκαν μάλιστα και μερικά ωραία, όπως ότι «ασφαλώς θα συνελήφθη επειδή έκανε επίδειξη»!

* Διαβάζω την ανακοινωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών εναντίον της Γερμανίας (π.χ. από το real.gr):

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ»

Όπως είναι γραμμένο ή μεταφρασμένο, οι Τουρκοι εμφανίζονται να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την κυριαρχία τους παρενοχλώντας τα αεροσκάφη τους και αγνοώντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ!

Προφανώς ήθελαν να πουν «από την Ελλάδα, που παρενοχλεί … και που αγνοεί».

* Και ένα χαρμόσυνο νέο για μια κολοσσιαία επένδυση που ετοιμάζεται στην Ελλάδα.

Θα έχει ύψος, κρατηθείτε, 1 δισεκατομμύριο εκατομμύρια ευρώ, θα χορτάσει μηδενικά το μάτι μας!

Κάποιοι θα θυμήθηκαν τις παροιμιώδεις «Πεντακόσιες εκατον τριανταπέντε χιλιάδες» του Αλαφούζου.

Πάντως, αν διαβάσετε το άρθρο θα δείτε ότι η επένδυση θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ -που δεν είναι βεβαίως λίγα, αν και θα είναι «σε βάθος δεκαετίας».

Και ενώ ο Μπιλ΄Γκέιτς πράγματι είναι συνιδρυτής (και όχι μόνος ιδρυτής) της Μάικροσοφτ, ομολογώ ότι η σημασία στη λεπτομέρεια με παραξένεψε, πολύ περισσότερο που ο άλλος συνιδρυτής δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

* Και ένα γεωγραφικό.

Φίλος στέλνει λινκ προς νεκρολογία του ηθοποιού Ρέι Λιότα, στην οποία υπάρχει και το εξής απόσπασμα από την περιγραφή ταινίας στην οποία πρωταγωνιστούσε ο εκλιπών.

Ο Ρέι Κινσέλα, αγρότης στην Αϊόουα, ακούει φωνές!

Ο φίλος μου είναι ιδιαίτερα καυστικός για την απόδοση Αϊόουα, παρόλο που βρίσκεται αρκετά κοντά στον τρόπο που προφέρουν οι Αμερικανοί το τοπωνύμιο -αν και το τονίζουν στην πρώτη συλλαβή.

Ωστόσο, συμφωνώ μαζί του ότι είναι προτιμότερη η καθιερωμένη συμβατικότερη απόδοση, που αποτελεί συγκερασμό προφορικού και γραπτού, δηλαδή Αϊόβα (ή Άιοβα).

Βέβαια, η μεταγραφή Αϊόουα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διαγωνισμούς σύνθεσης φράσεων χωρίς σύμφωνα -ας πούμε Οία Ηώ, ω Αϊόουα, αεί ει.

* Και κάτι για το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ.

Ένα ορθογραφικό σε σουπεράκι, που η ασυνήθιστη λέξη γράφτηκε με λάθος το αρχικό /i/, Ηωβηλαίο.

Βέβαια, σύμφωνα με την αρχή της διατηρήσεως των Ήτα έπρεπε να γραφτεί Ηωβιλαιο.

* Μικρά ονόματα και επώνυμα σε συνάρτηση με το φύλο, σε μια είδηση για το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όνομα ή επίθετο; εξαρτάται από το φύλο. Διαβάζουμε:

«Όλγα, Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα στην πρώτη τριάδα – Ποιοί εκλέγονται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Φυσικά, η «Όλγα» είναι η Γεροβασίλη και η «Μαριλίζα» είναι η Ξενογιαννακοπούλου. Ο φίλος που το στέλνει αναρωτιέται:

Αλήθεια, πόσο καλά θα ακουγόταν αν έλεγε «Όλγα, Θανάσης και Μαριλίζα στην πρώτη τριάδα – Ποιοί εκλέγονται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Πάντως, συνεχίζει, μπορούμε να το δούμε και σαν ένδειξη δημοσιογραφικής συμπάθειας προς τις γυναίκες.

* Κι ένα θέμα σχετικό με την πολύκροτη (έτσι δεν λέει το κλισέ;) δίκη Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ.

Σε σχετικό άρθρο – ανασκόπηση της υπόθεσης διαβάζουμε απόσπασμα από ένα άρθρο της Άμπερ Χερντ που καταγγέλθηκε για συκοφαντικό. Εκεί, η ηθοποιός λέει:

είχα το σπάνιο πλεονέκτημα να δω, σε πραγματικό χρόνο, πώς τα ιδρύματα προστατεύουν τους άνδρες που κατηγορούνται για κακοποίηση”.

Ποια ιδρύματα άραγε; Το Ανιάτων; Το Χαμόγελο του Παιδιού; Το ΚΠΙΣΝ;

Βλέπετε, η αγγλική είναι φτωχή γλώσσα κι έτσι έχει την ίδια λέξη, institutions, και για θεσμούς και για ιδρύματα….

* Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε ότι:

Στη Μεγάλη Βρετανία ο νόμος για τη συκοφαντική δυσφήμιση είναι συνήθως πιο ευνοϊκός για τους ενάγοντες. Τόσο που υπάρχει φαινόμενο, το οποίο λέγεται ‘τουρισμός συκοφαντίας’.

Ο αγγλικός όρος είναι libel tourism, και λέγεται για τις περιπτώσεις όπου κάποιος επιλέγει να κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε μια περιοχή δικαιοδοσίας (ας πούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο) όπου εκτιμά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Δεν θα πούμε «τουρισμός συκοφαντίας», αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί οικονομική απόδοση, που να μην είναι μακρινάρι. Λέγεται και «τουρισμός συκοφαντικής δυσφήμισης». Πρόσφατα είχε συζητηθεί στη Λεξιλογία το θέμα, και από τη συζήτηση φαίνονται οι δυσκολίες της απόδοσης.

* Κι ένα μιμίδιο με… απόφευγμα του Μπρεχτ, που με έκανε να γελάσω.

Τι περιμένεις, καημένε Θανάση;

* Επί του πιεστηρίου, προσθέτω ένα πρωθυπουργικό μαργαριτάρι.

Στο βίντεο, στο 0.48 περίπου, θα τον δείτε να λέει για «λίγους κρανιοφόρους».

Κρανοφόροι, πολυχρονεμένε μας. Μη λες για κρανία καλύτερα.

* Και θα κλείσουμε με ένα ακόμα μπέρδεμα ανάμεσα σε ομόηχα.

Σε άρθρο της Καθημερινής για τη νέα μάστιγα του καλοκαιριού, εννοώ τη μοβ μέδουσα, διαβάζουμε τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει:

«Με θαλασσινό νερό καθαρίζουμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια της μέδουσας που μπορεί να έχουν μείνει στο ανθρώπινο σώμα. Τοποθετούμε πάγο πάνω στο σημείο και στη συνέχεια ένα διάλειμμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό, σε αναλογία 1:1. Σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί μοβ μέδουσες καλό είναι να πηγαίνουμε προετοιμασμένοι στην παραλία»

Αν πάτε στη θάλασσα το σαββατοκύριακο, σας εύχομαι τα μόνα διαλύματα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι τα αναψυκτικά που θα πίνετε στα διαλείμματα από τις βουτιές!

 

 

Advertisement

146 Σχόλια προς “Μεζεδάκια χαμένα στη μετάφραση”

 1. atheofobos said

  Τι σόι παραποίηση μπορεί να γίνει σε ένα ήδη γνωστό και δημοσιευμένο από το 2020 στην ΑΥΓΗ, με όλα τα ονόματα, έγγραφο;

  https://tomanifesto.gr/apokalypsi-syriza-kai-skeyoria-novartis-ti-egrafe-to-2020-i-aygi-gia-to-krymmeno-eggrafo-toy-fbi/

 2. dryhammer said

  Ηωβιλαιο, στην αγκαλιά του Τιθωνού.

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Τα δικαστήρια δέχονται μόνο μεταφρασμένα έγγραφα. Η ανακρίτρια της υπόθεσης Τουλουπάκη ζήτησε νέα μετάφραση το 2021. Στη νέα μετάφραση έχουν γίνει παραποιήσεις. Αν δεν γίνονταν αντιληπτές οι παραποιήσεις της μετάφρασης, η Τουλουπάκη θα δικαζόταν με βάση τα μεταφρασμένα έγγραφα.

 4. ndmushroom said

  Καλημέρα.
  Το επί του πιεστηρίου μεζεδάκι του πρωθυπουργού μας δεν είναι καθόλου μεζεδάκι. Αν υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από τα έργα και της ημέρες της κυβέρνησης, είναι ότι μισεί τα (γεμάτα) κρανία.
  Για το libel tourism ο λιβελοτουρισμός μια χαρά μου μοιάζει. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το γενικότερο μεν, αλλά εξίσου ακριβές «δικανικός τουρισμός», κατά τον ιατρικό τουρισμό που αφορά παρεμφερείς καταστάσεις.

 5. dryhammer said

  4. Οι κυνηγοί κάνουν δικαννικό τουρισμό

 6. Κύριλλος Μεθόδιος said

  Παλιά αυτό το λέγαμε forum shopping, εδώ σε θέλω κλπ.

 7. sarant said

  4 Αλλά libel δεν είναι λίβελος

  6 Ναι, αυτό είναι ευρύτερο. Επιλογή δικαιοδοσίας.

 8. # 3

  Καλημέρα

  κάτι δεν πάει καλά, η Τουλουπάκη θα δικαζόταν :::

 9. Costas X said

  Καλημέρα !

  Δύο φράσεις από την τηλεφωνική απολογία του ηθοποιού Αλέκου Συσσοβίτη, στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον»,
  για κάποιο σχόλιο του ότι «οι γυναίκες προκαλούν» :

  «Κανένας άνδρας, γυναίκα, παιδί δεν πρέπει να χαίρει μιας προσβλητικής, κακοποιητικής και εγκληματικής συμπεριφοράς.» (να χαίρει;)

  «Προς Θεού, αν είναι δυνατόν, να τίθεμαι εγώ απέναντι στη βία και δη στη γυναίκα.» (!)

 10. ndmushroom said

  8
  Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Νοβάρτις. Χρόνια τώρα. Πού ζείτε εσείς τα Παόκια;;; 😛

 11. π2 said

  Κοίτα πιένες οι μεταφραστές.

 12. # 8

  αλλά δύσκολα κκάνεις λάθη…

  δλδ δεν είναι η Τουλουπάκη ανακρίτρια ;; δεν παρακολουθώ και πολύ ΜΜΑ

 13. LandS said

  Αλήθεια, πόσο καλά θα ακουγόταν αν έλεγε «Όλγα, Θανάσης και Μαριλίζα στην πρώτη τριάδα – Ποιοί εκλέγονται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ»

  Αλλά τότε θα έπρεπε να δίνεται απάντηση και στην εύλογη ερώτηση «ποιος Θανάσης».
  Όπως και να το κάνουμε η θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν προσδίδει την δημοφιλία της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, της πρώην Υπουργού ή της πρώην Γραμματέα μεγάλου κόμματος, έστω και διαφορετικού από το σημερινό.

 14. Παναγιώτης said

  @8 Ναι ότι τάχα στα έγγραφα του FBI δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα και τα έβαλε η Τουλουπάκη στα πλαίσια σκευωρίας.

  Ενας νομικός μπορεί να μας εξηγήσει το τωρινό αφήγημα του Λοβερδου και της Κυβέρνησης ότι τάχα είναι άκυρο το έγγραφο γαιτί ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε και εδώ και στις ΗΠΑ; Από που απαγορεύεται κάποιος να καταθέσεi δυο διαφορετικές έρευνες;

 15. π2 said

  Στα πολιτικά, η ιστορία της Novartis εξελίσσεται με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ύβρεως που συνεπάγεται το Trump playbook, το οποίο έχει κυριαρχήσει και στα καθ’ ημάς. Δεν αρκούσε το πατροπαράδοτο κουκούλωμα, ήθελαν και εκδικητικές διώξεις. Όχι βέβαια ότι το θράσος της ύβρεως θα φέρει τίσιν, αυτά είναι παλιομοδίτικα πράγματα, ασύμβατα με τον θαυμαστό νέο κόσμο. Αλλά ένα διασκεδαστικό ρεζιλίκι τουλάχιστον προέκυψε.

 16. gpointofview said

  # 10

  Φυσικά ζούμε στον κόσμο μας πανευτυχείς που πήραμε παίκτη που λέγεται Ρικάρντο, όνομα του βασιλιά στην αγαπημένη μου όπερα, άρα τέλειος-για να μην πω επικός- θα είναι !!!

 17. LandS said

  1.
  Το ότι η μετάφραση χωρίς τα ονόματα είναι στη δικογραφία;

 18. sarant said

  15 Μάλλον έτσι που τα λες θα πάει

 19. atheofobos said

  3
  Όπως διαβάζω στην ΑΥΓΗ του 2020, για τα έγγραφα με όλα τα ονόματα:
  Τα δύο έγγραφα που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πανομοιότυπα. Το ένα εστάλη στην Ελένη Ράικου όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, και το δεύτερο εστάλη στη νυν εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις 25 Μαΐου 2017.
  Ήδη δε τα έγγραφα, είχαν κατατεθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής από τον κ.Ι Αγγελή προφανώς μεταφρασμένα.
  Γιατί λοιπόν η κ. Τουλουπάκη από το 2017 που τα είχε στα χέρια της ξαναζητά νέα μετάφραση μετά από 4 χρόνια, τo 2021;

 20. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα, πάντα κέφια, δίχως ένφια, δίχως νέφια.
  Αξίζει να προστεθεί ως γαρνίρισμα πως, για τους μύστες της απόκρυφης πληροφορικής (και όποιους εκλεκτούς τους πληροφοριοδότες), είναι αυτονόητο ότι τo loverDOS, ως ένα αγαπησιάρικο Λειτουργικό Σύστημα Δίσκου με “Random Play”, γίνεται ως εκ τούτου και εξ ορισμού σκανδαλωδώς αόριστο και όνDOS αμετάφραστο.

 21. Παναγιώτης said

  @19 Ζήτησε νέα μετάφραση του εγγραφου η ανακρίτρια που ερευνά ις κατηγορίες ενάντια στην Τουλουπάκη δες λεπτομέρειες εδώ
  https://www.2020mag.gr/politics/5358-fbi

 22. sarant said

  19 Δεν ζήτησε η Τουλουπάκη νέα μετάφραση. Ωπ, με πρόλαβε το 21.

 23. rogerios said

  Πράγματι, ο libel tourism αποτελεί ειδική περίπτωση forum shopping. Ως forum shopping χαρακτηρίζουμε συνήθως την καταχρηστική εκ μέρους του ενάγοντος επιλογή δικάζοντος δικαστηρίου, η οποία υπαγορεύεται από την πιθανολόγηση ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο θα εφαρμόσει ουσιαστικό δίκαιο που είναι ευνοϊκότερο για τα συμφέροντα του ενάγοντος.
  Το forum shopping ευνοείται στην πράξη από δύο δεδομένα: την ύπαρξη εννόμων τάξεων όπου τα δικαστήρια αναγνωρίζουν με ιδιαίτερη ευκολία ότι έχουν διεθνή δικαιοδοσία για την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων. Την ευκολία των ίδιων δικαστηρίων να εφαρμόζουν το δίκαιο της έννομης τάξης τους (lex fori) συχνά χωρίς να μπαίνουν καν στη διαδικασία καθορισμού εφαρμοστέου ουσιαστικού δικαίου βάσει των κανόνων του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
  Δεν είναι πάντοτε εύκολο να καθορισθεί αν μια περίπτωση αποτελεί και forum shopping. Συχνά το δικαστήριο που επιλέγει ο ενάγων υπάγεται σε έννομη τάξη που συνδέεται με την υπόθεση.

  Τέλος, να πω ότι θεωρώ αγγλισμό τον όρο «περιοχές δικαιοδοσίας». Ουσιαστικά μιλάμε για έννομες τάξεις. Θα μπορούσαμε να πούμε κράτη και να ξεμπερδέψουμε, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κρατών με πλείονες έννομες τάξεις (π.χ. στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία αποτελεί και διακριτή έννομη τάξη).

 24. ndmushroom said

  19
  Δεδομένου ότι, όπως γράφτηκε στο 3, την νέα μετάφραση ΔΕΝ τη ζήτησε η Τουλουπάκη αλλά η ανακρίτρια στη δίωξη κατά της Τουλουπάκη, και δεδομένου ότι η πρώτη μετάφραση είχε τα ονόματα ενώ η δεύτερη δεν τα είχε, σου επιστρέφω το (ρητορικό, πλέον) ερώτημα. Γιατί λοιπόν, ενώ οι μεταφράσεις υπήρχαν ήδη, η ανακρίτρια που εξετάζει την κατηγορία ότι η Τουλουπάκη συμμετείχε σε σκευωρία κατά πολιτικών προσώπων, ζήτησε μια νέα μετάφραση του εγγράφου όπου εμφανίζονταν ονόματα πολιτικών προσώπων, από την οποία (ω! τι σύμπτωσις!) απαλείφθηκαν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων;

 25. sarant said

  Η μαρμάγκα κρατάει το εξής σχόλιο που μου φαίνεται ύποπτου γραφικού χαρακτήρα, αλλά με περιεχόμενο που αξίζει να ανακοινωθεί.

  Αν θυμάμαι καλά, είχα διαβάσει παλιά σ’ εσάς ότι είναι ψέμα πως ο Ντεγκόλ ζήτησε από τη Μ. Βρετανία να γίνει Ηνωμένο Βασίλειο για να μπεί στην ΕΟΚ. Χθές η Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε πως αυτό είναι αλήθεια:

  «Χθες ξεκίνησαν τα γιορτάσια. Χαμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ως αποικιοκρατική δύναμη ονομαζόταν Μεγάλη Βρετανία, αλλά όταν έκανε αίτημα να μπει στην ΕΟΚ, μπήκε στη μέση ο Ντε Γκολ (που είχε επιζήσει από τον Μάη του ‘68) και είπε πως «εγώ μόνο μια Βρετάνη ξέρω και αυτή είναι γαλλική».» https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/346641_beta-kai-bagoras

  Μήπως μπορείτε να διευκρινίσετε ποιός από τους δύο έχει δίκιο;

 26. Pedis said

  Έλα ρε, πώς κάνετε έτσι; Τι παραποίησαν, απολυτήριο Δημοτικού!?

  —-

  Από άσχετη συζήτηση

 27. atheofobos said

  21,22
  Το 2020 η κ.Τουλουπάκη επισημαίνει ότι δύο από τα έγγραφα αυτά αποτελούν επίσημες μεταφράσεις εγγράφων της δικογραφίας, ενώ ακόμα το είχε ήδη διαβιβάσει στην Επιτροπή , καθώς δεν φέρει την απαγόρευση χρήσης του από τις αμερικανικές αρχές.
  https://www.in.gr/2020/06/04/politics/proanakritiki-voles-touloupaki-kata-aggeli-gia-ta-eggrafa-tou-fbi/
  Τα έγγραφα αυτά με όλα τα ονόματα ήταν ήδη γνωστά έκτοτε από τις επίσημες μεταφράσεις.
  Ο δε Λοβέρδος σε ανταπάντηση του στον ΣΥΡΙΖΑ λέει:
  Η δική μου ανακοίνωση δεν αφορούσε μεταφράσεις κειμένων και άλλα τέτοια συναφή. Με αυτά είναι προφανέστατο ότι εγώ δεν έχω καμμία ανάμειξη. Ούτε έχω, ούτε θα μπορούσα να έχω. Προσωπικά εστίασα στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόμα του το όνομά μου.
  Στην υπόθεση αυτή το μείζον είναι πως το έγγραφο της 25ης Μαΐου 2017 η τότε εισαγγελέας διαφθοράς το απέκρυπτε συστηματικά και επίμονα από την Βουλή γιατί από αυτό προκύπτει σαφώς πως ο ένας κουκουλοφόρος στην Ελλάδα ήταν κουκουλοφόρος και στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως παρανόμως χαρακτηρίστηκε εδώ ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Το συγκεκριμένο έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και το όνομά μου, το κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ι. Αγγελής. Έκτοτε συμπεριελήφθη σε τρεις τουλάχιστον δικογραφίες: στο Πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, στη δικογραφία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και στη δική μου δικογραφία. Στην τελευταία μάλιστα το κατέθεσα εγώ ο ίδιος στην Ανακρίτρια κυρία Μ.Μπόνζου στις 20 Απριλίου 2020. Έχει, λοιπόν, συμπεριληφθεί με τα ονόματα μέσα τουλάχιστον σε όλες τις ανωτέρω δικογραφίες και έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς.
  https://www.ant1news.gr/Politics/article/637631/novartis-loberdos-entasi-kai-antegkliseis-gia-tin-metafrasi-se-eggrafo

  24 Έλα ντέ, γιατί ζητήθηκε νέα μετάφραση ; Από τα παραπάνω είναι προφανές πως υπήρχε επίσημη μετάφραση με όλα τα ονόματα.
  Ελπίζω να μάθουμε τι έχει γίνει όταν καταλήξει η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για την παραποιημένη μετάφραση.

  .

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  libel tourism, ευνοϊκή δικαιοδοσία

 29. Νίκος said

  Δεν ξέρω αν είναι σωστά όλα όσα αναφέρει, έχουν ενδιαφέρον όμως και τα παραθέτω για σχολιασμό επειδή είδα ότι πολλά άτομα εδώ γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Ράικου πρώην εισαγγ. κατά της διαφθοράς,νυν εισαγγ. Εφετών (από το 2020) είναι σύζυγος γιατρού(νυν μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ) που αναφέρθηκε σε νοβαρτική υπερσυνταγογράφηση (και μούσκεψαν από διαρροή υδραυλικών τα παραστατικά)
  Τα έγγραφα που απέστειλε το FBI στην Ελ. Ράικου προέκυψαν βάσει έρευνας την οποία διεξήγαγε από καταθέσεις των δύο συγκεκριμένων πρώην υπαλλήλων (αναφέρονται συγκεκριμένα αποσπάσματα) και πλήθος στοιχείων που είχαν προσκομίσει. Οι δύο πρώην υπάλληλοι είχαν νευραλγικές θέσεις στην εταιρεία και γι’ αυτό, σύμφωνα με το FBI, βρίσκονταν «σε μια μοναδική θέση να γνωρίζουν και να έχουν πρόσβαση σε βασικά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με δωροδοκίες».

  Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ένας από τους δυο πρώην υπαλλήλους κατήγγειλε στο FBI, που τους κατέστησε μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος αφού πρώτα τους πέρασε από «ψιλό κόσκινο», ότι ήταν αυτός που έπαιρνε τα χρήματα από εταιρείες οι οποίες καταγγέλλονταν πως συμμετείχαν στο ξέπλυμα χρήματος της Novartis και στο σύστημα δωροδοκίας. Στη συνέχεια –όπως είπε ο ίδιος μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος στο FBI– παρέδιδε τα χρήματα στον αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής Κωνσταντίνο Φρουζή. Ο Φρουζής, βάσει των ίδιων εγγράφων, έδινε τα χρήματα στον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκο Μανιαδάκη που χαρακτηρίζεται ως ο «εισπράκτορας του υπουργείου Υγείας», ο οποίος με τη σειρά του «έδινε χρήματα σε αναπληρωτές υπουργούς».

  Στα ίδια έγγραφα υπήρχαν επίσης αναφορές σε εκατομμύρια ευρώ που έδινε η Novartis σε γιατρούς προκειμένου μεταξύ άλλων να προβαίνουν σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων της. Ενα από αυτά ήταν το Diovan, το οποίο αποτελούσε μέρος του προγράμματος «Exactly» της Novartis. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε νευραλγικό παράγοντα ώστε η Novartis να εξαναγκαστεί να καταβάλει 310 εκατ. δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατρός και σύζυγος της Ελ. Ράικου, Λάζαρος Καρνέσης, έλαβε δύο εμβάσματα 1.000 ευρώ έκαστο από τη Novartis, το ένα εκ των οποίων δόθηκε για ερευνητικό πρόγραμμα που αφορούσε το Diovan.
  https://www.anoixtoparathyro.gr/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-novartis-%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85/

 31. Μαρία said

  Καλώς τες τις σοβιετικές αβατάρες. Περιμένω και Λαβρέντι.

 32. Μαρία said

  Η Ανάφη μετακόμισε.

 33. Pedis said

  Ε, κάτι πρέπει να πουν κι αυτοί, για να έχει να πει κι ο κόσμος τους … για να γίνεται φάση όπως με τα ποδόσφαιρα, όπου όλοι έχουν κάτι σημαντικό, ψαγμένο και σωστό και δίκαιο να πουν.
  🤣🤪🥳

 34. P said

  # 33 -> 31

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31# Ναι, ξανάσκασε μύτη στο προηγούμενο μεζεδονήμα. Αφήστε τον, να πάει να λέει στους φίλους του πως οι ζαίοι στου Σαραντάκου δεν τον παίζουνε γτ τους κατατρόπωσε με τα σαρωτικά του επιχειρήματα. Εγώ βαριέμαι πάντως.

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31# Ναι, ξανάσκασε μύτη στο προηγούμενο μεζεδονήμα. Αφήστε τον, να πάει να λέει στους φίλους του πως οι ζαίοι στου Σαραντάκου δεν τον παίζουνε γτ τους κατατρόπωσε με τα σαρωτικά του επιχειρήματα. Εγώ βαριέμαι πάντως.

 37. spyridos said

  Η ρητορική μίσους είναι πλέον η κανονικότητα για το συνονθύλευμα σε πανικό.

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37 Αστυνομία στα Παν/μια και το κοινό εγκλημα οργιάζει.
  Τρίτη φορά ανοίγουν το ίδιο σπίτι συγγενών/ ισόγειο πάνω στη Λένορμαν κι ενώ κοιμούνται μέσα!
  Γαμώ το κράτος σου «ασφάλειας» κουλοκούλη, που να μην σε βρουν σαράντα στην εξουσία. Ανάθεμα τη δεξιά ,ηλίθια, απάνθρωπη νοοτροπία σας. Βλαβεροί και βλαμένοι.

 39. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  » Όπως το «φιλότιμο» δεν μπορεί να μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες, »

  «[ ]
  Η φράση “ the greek pride” ή “ the greek filotimo” μεταφράζεται ως υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη. Η ανθρωπότητα, δεν είχε καταλάβει ότι οι ιδιοκτήτες των γκριζόμαυρων κεφαλαίων ως κάτοικοι εξωτερικού περνούσαν μια σοβαρή υπαρξιακή κρίση. Στο ελβετικό chalet τους, ή στη βίλλα τους στην Κυανή Ακτή οι Ευρωπαίοι φίλοι τους, τους κοίταγαν ειρωνικά με χαμόγελο που σκοτώνει, όταν η γερμανίδα υπηρετριά τους έφερνε μια νέα πανάκριβη σαμπάνια, το ίδιο κι η τσέχα ερωμένη τους, πρώην μοντέλο, την ίδια ώρα που πολλοί φίλοι και γνωστοί τους στην πατρίδα έσβηναν τον πόνο τους με ρετσίνα. Επειδή πολλοί πλησίαζαν τα 65 , ξαφνικά είδαν την ζωή τους σαν κινηματογραφική ταινία :
  Ελλάδα 1955-1960 φτώχεια, γκαζιέρα, ψυγείο πάγου (οι πλουσιότεροι στην κωμόπολη)
  1965-1979 Δικτατορία, Νομική , Πολυτεχνείο, μεταπολίτευση, συνδικαλισμός
  1980 FIAT 128 με παρέα με την φίλη τους και πρώτη σύζυγο σε ταβερνάκια στην Καισαριανή
  1985 ALFA ROMEO οικογενειακή εκδρομή με τα παιδιά στη Ρώμη
  1995 Με JEEP και την Ρωσίδα ερωμένη τους στην Μύκονο.
  2005 Έκαναν ταμείο, είχαν τρεις offshore εταιρείες και χώριζαν με την δεύτερη συζυγό τους.
  Πόσο χρόνος τους έμενε; Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν το τολμηρό βήμα. Με την νομοθετική διάταξη περί επιστροφής και επένδυσης αδήλωτων κεφαλαίων με φόρο συγκέντρωσης 10%, ξαναγύρισαν τα περισσότερα αδήλωτα κέρδη τους στην χώρα κι έτσι σύντομα συγγενείς, παλιοί φίλοι και γνωστοί και τα παιδιά τους άρχισαν πάλι να έχουν δουλειά κι αξιοπρέπεια. Ήταν λοιπόν θέμα “φιλότιμου”, “ελληνικής ψυχής”, θέμα άλλης ειδικότητας…[ ] »
  Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
  http://www.poiein.gr/2010/07/11/aouossooio-oeeyeeciio-dhuo-aai-iadhanaoocea-c-ieeiiiieec-eneoc-oco-unao-iao/

 40. Μαρία said

  35
  Ε ναι. Πρώτα εκεί τον είδα.

 41. sarant said

  Ο Γιώργος Πετρόπουλος της ΕφΣυν έγραψε στο Φέισμπουκ:

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ FBI.
  Για να ξέρετε τι ακριβώς συνέβη με το έγγραφο του FBI παραθέτω τα παρακάτω:
  1. Το έγγραφο αυτό στάλθηκε νομίμως από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας περί δικαστικής συνδρομής που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
  2. Παραδόθηκε στην Τουλουπάκη από τον Νομικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου 2017.
  3. Στο έγγραφο οι Αμερικανοί όριζαν ρητά ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως οδηγός πληροφοριών ώστε η κ. Τουλουπάκη να διευκολυνθεί στις δικές της έρευνες.
  4. Το έγγραφο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε δικαστήριο ως αποδεικτικό υλικό ούτε να δοθεί σε Μέσα Ενημέρωσης, σε άλλη κυβέρνηση, ή σε κάποιο άλλο φορέα. Στο έγγραφο τονίζεται: «Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες έρευνες και να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε πρόσωπα και κυβερνήσεις». Επρόκειτο δηλαδή για ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο μπορούσε να γνωρίζει μόνο η εισαγγελία κατά της διαφθοράς ώστε να προσανατολίσει τις έρευνές της για το σκάνδαλο Novartis.
  5. Το έγγραφο αυτό μαζί με άλλα υπεξαιρέθηκε, όπως έχει καταγγελθεί, από το γραφείο της κ. Τουλουπάκη, από τον αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή.
  6. Ο κ. Αγγελής κατέθεσε το έγγραφο στην Προανακριτική της Βουλής που έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να αποδείξουν πως δεν υπήρχε σκάνδαλο αλλά όλα ήταν σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Την κατάθεση του εγγράφου από τον Αγγελή στην προανακριτική επιβεβαιώνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος με χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι κατέθεσε κι εκείνος το έγγραφο στην προανακριτική. Και προσθέτει: «Το έκρυβαν γιατί αποκαλυπτόταν η παρανομία τους, μάρτυρας στις ΗΠΑ να καταθέτει κουκουλοφόρος στην Ελλάδα».
  7. Άθελά του ο κ. Λοβέρδος λέει την αλήθεια. Γιατί ο Αγγελής και ο ίδιος κατέθεσαν το έγγραφο στη στημένη Προανακριτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Μα για να στηρίξουν την θεωρία της σκευωρίας και να αχρηστέψουν το κατηγορητήριο αχρηστεύοντας έναν μάρτυρα που ήταν προστατευόμενος και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι οι περιγραφές που υπάρχουν στο έγγραφο αποκαλύπτουν τον μάρτυρα χωρίς να αναφέρουν το όνομά του. Για τους εδώ δεν είναι καθόλου δύσκολο να εντοπιστεί ο άνθρωπος που στο έγγραφο αναφέρεται η αρμοδιότητα που είχε στη Novartis σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  8. Δίνοντας το έγγραφο στην προανακριτική- στο υλικό της οποίας είχαν πρόσβαση όλα τα κόμματα και οι εγκαλούμενοι- το κατέστησαν υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση της σκευωρίας που έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  9. Για να κάψουν έναν μάρτυρα, όμως έκαψαν και τον εαυτό τους γιατί αποκάλυψαν τα ονόματα που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές χρηματίστηκαν από την Novartis. Και δεν είναι ένας και δύο. Δώδεκα άτομα χρηματίστηκαν κατά τους Αμερικανούς και ανάμεσά τους είναι και το όνομα του Λοβέρδου.
  10. Η συνέχεια είναι γνωστή. Για να καλύψουν την ζημιά που προκάλεσαν στον εαυτό τους έσβησαν τα ονόματα από τη μετάφραση. Αλλά για να το κάνουν αυτό χρειάζεται μια ισχυρή πολυπλόκαμη εξουσία με διασυνδέσεις και στην κυβέρνηση και στην Δικαιοσύνη. Ένα κύκλωμα ισχυρό με δικούς του ανθρώπους που είναι έτοιμοι να τα κάνουν όλα. Δεν μπορείς να πιάσεις ένα οποιοδήποτε υπάλληλο και να τους ζητήσεις να πλαστογραφήσει έγγραφο. Θα σε στείλει στο διάολο. Αυτός που θα το πλαστογραφήσει πρέπει να είναι δικό μας παιδί και αποδεδειγμένα πιστός στους ανθρώπους από τους οποίους λαμβάνει εντολές.-

 42. @ 26 Pedis

  Τι άσχετη συζήτηση καλέ; Όλα από κει δεν πηγάζουν; Τη διαχείριση του αυτοκινητοπετρελαϊκού κεφαλαίου και τις υπόλοιπες μορφές εκμετάλλευσης.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37 >>επαγγελματίες τραυματίες
  Κοπιάρισε κοτζάμ ΠΘ, από τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» του Κούγια.
  Μπράβο, όχι μπράβο.

 44. Τι τάπερ τις τράπερ…

  Μου συμβαίνει στα αθηναϊκά λεωφορεία να ακούω τραπερικές ομάδες να τραγουδάνε δοκιμάζοντας τα νεύρα μερικών συνεπιβατών. Και ακρίβυνε και η βενζίνα να πάει ο κόσμος με τις κούρσες του.

 45. Αγγελος said

  H ανοησία για τη δήθεν αντίθεση της Γαλλιας στο όνομα Μεγάλη Βρετανία έχει δυστυχώς ακουστεί επανειλημμένα, και από κατά (μαχητό) τεκμήριο έγκυρα στόματα. Την έχει ανασκευάσει μεταξύ άλλων ο Νικοκύρης εδώ.

 46. Αγγελος said

  Εδώ , βρε!

 47. atheofobos said

  Τελικά ίσως η πραγματικότητα σχετικά με τα έγγραφα του FBI να είναι απλή και όλη ιστορία σκοπίμως να έχει δημιουργηθεί, γιατί διαβάζω εδώ:
  Το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017, που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει όντως το όνομα του πρώην υπουργού σε δυο σημεία. Από την μετάφραση του ωστόσο φέρεται να αφαιρέθηκε το όνομα του πρώην υπουργού.
  Στις ελληνικές δικαστικές αρχές όμως είχε φτάσει λίγους μήνες νωρίτερα ένα αντίστοιχο έγγραφο με ημερομηνία 29.12.2016. Το εν λόγω έγγραφο είχε παραληφθεί από την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου και σε αυτό δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, ούτε φυσικά στην μετάφραση του.
  Τα δύο έγγραφα έχουν παρόμοιο περιεχόμενο με τη διαφορά ότι στο έγγραφο του Δεκεμβρίου του 2016 υπάρχουν γενικές περιγραφές, που δεν προσωποποιούνται ενώ στο κείμενο του Μαΐου του 2017 υπάρχουν και οι ονομαστικές αναφορές. Κατά τα λοιπά και τα δύο έγγραφα έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.
  Πρόκειται ωστόσο για ντοκουμέντα που μέχρι σήμερα είχαν μείνει κρυφά και είχε στην κατοχή της μόνο η Ελένη Τουλουπάκη;
  Η απάντηση είναι πως όχι. Και αυτό γιατί τις μεταφράσεις και των δύο αυτών εγγράφων του FBI είχε προσκομίσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που κατήγγειλε την Ελένη Τουλουπάκη ότι απέκρυπτε στοιχεία τόσο από εκείνον όσο και από τη Βουλή, προσκόμισε τις μεταφράσεις των εγγράφων του FBI με παρόμοιο περιεχόμενο και ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία στις 02.06.2020 στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
  Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα, μήπως κάποιοι εμφανίζουν την μετάφραση του 2016 ως αυτή για το έγγραφο του 2017;
  https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1194358/i-alitheia-pou-kruvoun-gia-tin-kataggellomeni-parapoiisi-tis-metafrasis-tou-eggrafou-tis-novartis/

 48. ΓΤ said

  Σχετικά με τον χτεσινό θάνατο ανθρώπου των γραμμάτων μας (#35 | 03.06.2022) περιμέναμε πρώτα να μιλήσουν άλλοι.
  Μίλησαν σήμερα.

  Αντώνης Ζέρβας (1953-2022)

  https://neoplanodion.gr/2022/06/04/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%82-in-memoriam/

  https://el-gr.facebook.com/pages/category/Publisher/%CE%95%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%80%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-202587489764917/

 49. Fremder said

  Τελικά ίσως η πραγματικότητα με την γίδα στην πλάτη να είναι απλή: η γίδα ανέβηκε στην πλάτη χωρίς να ρωτήσει κανένα και τώρα βρήκανε αφορμή για κακόβουλα σχόλια.

 50. π2 said

  47: Πράγματι ίσως είναι απλή η πραγματικότητα: σε κάθε παρόμοια περίπτωση, αποτελεσματικότερη από τη διάψευση είναι η διασπορά αμφιβολιών, που κάνει τον μέσο πολίτη να σταματήσει να τα σκαλίζει γιατί «σιγά μην κάτσω εγώ τώρα να ασχοληθώ αν είναι ένα ή δύο τα έγγραφα».

  (Ο Βαξεβάνης λέει ρητά ότι μιλάει για το ίδιο έγγραφο, αρχικά με ονόματα στη μετάφραση, μετά χωρίς, και όχι για το άλλο που εξαρχής δεν είχε ονόματα.)

 51. sarant said

  48 A τον καημένο, τον ήξερα….

 52. … κάνει ειδική παραγγελία σουτιέν … με μόνο το ένα να κοστίζει 100 δολάρια. …

  Χρειάζεται
  υποστήριξη

 53. … ασήκωτο μεζεδάκι …

  για ποικιλία από το
  συκωτό

 54. Spiridione said

  41, Διαφωτιστικό.
  Η Τουλουπάκη συγκεκριμένα έχει πει ότι ο Αγγελής όταν ήταν επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς είχε ζητήσει όλα τα έγγραφα του fbi, τα παρέδωσε η Τουλουπάκη, αργότερα παραιτήθηκε ο Αγγελής, και κράτησε αντίγραφα ως μη όφειλε, τα οποία (κάποια εξ αυτών δεν ξέρω ποια) κατέθεσε στην προανακριτική.
  47. Διάβασε την αίτηση του δικηγόρου της Τουλουπάκη προς την ανακρίτρια.
  Εντός της ογκωδέστατης δικογραφίας, η οποία εκκρεμεί ενώπιον σας για την ψευδοσκευωρία Novartis, μεταξύ άλλων εγγράφων ευρίσκεται και το από 25.05.2017 έγγραφο του F.B.I. [U.S. Department of Justice, Federal Bureau of Investigation], απευθυνόμενο προς εμένα, υπό την ιδιότητά μου ως Επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (με αριθμό φακέλου 205-ΝΚ-2057320).

  Το ανωτέρω από 25.05.2017 έγγραφο του FBI έχει καταστεί από μέρους σας στοιχείο της άνω δικογραφίας ήδη από την 8-1-2021, ημερομηνία κατά την οποία εισφέρθηκε στη δικογραφία από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ως Σχετικό υπ` αρ. 14, όπως προκύπτει από την έκθεση εγχείρισης επ` αυτού.
  Ακολούθως εσείς, αποστείλατε το ανωτέρω από 25.05.2017 έγγραφο του FBI στην μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση, όπου μεταφράστηκε στα ελληνικά στις 12.04.2021 από την μεταφράστρια κα Δ. Καρατζά και φέρει τον αριθμό Φ092.22/1757
  https://www.avgi.gr/koinonia/416617_zita-na-enimerothei-fbi-gia-tin-parapoiisi-toy-eggrafoy?amp=
  Δεν νομίζω ο δικηγόρος της Τουλουπάκη και η Τουλουπάκη να έχουν μπερδέψει τα έγγραφα, τι λες;
  Το έγγραφο αυτό ήταν πληροφοριακό έγγραφο, το κατέθεσε ο Αγγελής στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, η ανακρίτρια το δέχθηκε και ζήτησε τη μετάφρασή του, έγινε αυτή η παραποιημένη μετάφραση και έτσι έγινε μέρος της δικογραφίας. Μάλιστα, η Τουλουπάκη ζητά, αφού διορθωθεί η μετάφραση, να σταλεί και να προσκομισθεί στη δικογραφία του κατηγορούμενου Λοβέρδου ως αποδεικτικό έγγραφο, αφού έγινε πλέον δεκτό ως τέτοιο.

 55. … υποφέρει από γιγαντομαστία …

  μαστίζεται από γιγαντομαστία

 56. sarant said

  52-53-55 Γεια σου Μιχαλη που έχεις ρέντα όπως πάντα!

 57. … ασήκωτο μεζεδάκι …
  … «Ζυγίζουν δύο πέτρες» … my breasts weigh two stone. …

  The Falling Stones
  (Rock group, but not as big, according to lithology experts)

 58. … τάπερ συνελλήφθη (σικ) με όπλο στο Μπουρνάζι …

  Θα μπορούσαν να αποφύγουν την χρήση όπλου για την σύλληψή του.

 59. … Πασίγνωστος Έλληνας τάπερ συνελλήφθη (σικ) …
  Ο τάπερ βέβαια είναι τράπερ …

  Fell into a trap

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52, Ετσι κι αλλιώς, όλα δεν είχαν μεταφραστεί; Προς τί η ξανα-μανα μετάφραση;

  Ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, δικηγόρος της Γιάννας Παπαδάκου στο – 105,5 Στο Κόκκινο – 3 Ιουνίου 2022 :
  Θα ζητήσουμε
  να ξανανοίξει η ανάκριση για την «σκευωρία» Novartis

  το έγγραφο της 18 Ιανουαρίου 2017 που χρεώθηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ε.Ράικου στον επικ,εισαγγελέα Ελευθεριάνο αναφέρεται σε πληρωμή σε μετρητά σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να πετύχει ευνοϊκές τιμές φαρμάκων (που τιμολογούνται / υπογράφονται μόνο από υπουργούς και αναπλ.υπουργούς)
  Επισημαίνει και μια σόλικη μετάφραση στο αίτημα τού αναπληρωτή νομικού συμβούλου της Αμερ, πρεσβείας και υπαλλήλου-πράκτορα του FBI, Βιετ Ενγκουγέν να βοηθήσει (όχι να είναι χρήσιμος-όπως μεταφράστηκε) την ανακριτική αρχή.
  Από δω: (Ηχητικό)
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/416675_tha-zitisoyme-na-xananoixei-i-anakrisi-gia-tin-skeyoria-novartis

  52 / 55
  μαστίζει και κοστίζει 🙂

 61. Άρχισε και η σαιζόν των εκκενώσεων και φέτος, στο μεταξύ.

 62. sarant said

  61 Ω ναι. Πήραν κάτι φίλοι μου μήνυμα, αρκετά μακριά από το σημείο.

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61 Ναι με τη Βούλα
  (την Άνω 😦 )
  https://www.alfavita.gr/koinonia/383158_fotia-sti-glyfada-energopoiisi-112-gia-ekkenosi-stin-ano-boyla

 64. Μαρία said

  54
  Παραλλαγή γραμμής Κουρτάκη απ’ τον γ.γ. της βουλής.

  61
  Και εκκενώνουμε πια και ανθρώπους κι εμείς.

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64 «Αν» . Αν είχα λοφίο θα ήμουν κότα, και τώρα που δεν έχω πάλι κότα είμαι.
  Μετά από τόσον καιρό στη δικογραφία υπήρχαν αμετάφραστα έγγραφα και τα ΄στειλε η ανακρίτρια για να μεταφραστούν, ύστερα κι απόστερα! τς τς και κοτ κοτ

 66. aerosol said

  #64
  Αν αποδειχθεί πως η γιαγιά μου τελικά είχε όντως ρουλεμάν, τότε θα ανασκευάσουν αυτοί που αρνούνται πως ήταν πατίνι.

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εντωμεταξύ είπα να δω αν έκλεισε ή δεν εκλεισε ο φάκελος δίωξης για τον Λοβέρδα (που κανείς δεν τον ρωτάει-έστω για τα μάτια, αν πήρε τις 20 χήνες). Χαχα παραγραφή;;

 69. atheofobos said

  Τελικά ο αναζητών ανευρίσκει!
  Είναι σαφής πλέον η προσπάθεια εμφάνισης της μεταφράσεως του εγγράφου της 29-12-16 ( έγγραφο νο 5) ως μετάφραση του εγγράφου του 2017 με τα ονόματα.
  Εδώ υπάρχουν όλα τα έγγραφα, που δεν είναι απόρρητα, που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτά βασίζονται σε καταγγελίες μαρτύρων και δεν αποτελούν πραγματικά νομικά συμπεράσματα.
  Οι δε μάρτυρες που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος, είναι στοιχείο που καθιστά αυτομάτως παράνομη την συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές για την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης.
  https://www.protothema.gr/politics/article/1012780/proanakritiki-novartis-nea-eggrafa-fotia-sti-vouli-apo-ton-ioanni-aggeli/

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πυγή

 71. spyridos said

  Να οι καλές πυγές του παρακράτους Λαυρέντης και Πρωκτό Θέμα.

 72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τελικά είναι επιθυμητή ή όχι η αξιοπιστία της πυγής?

 73. Μαρία said

  68
  « εμφιλοχωρούμενη από αγάπη για τη δικαιοσύνη » διατηρεί μεγάλο χρονοντούλαπο https://ende.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%BF/

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72 Στα …εννιάμερα δείχνει

 75. Μαρία said

  68
  Όχι. https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/335868_dikastiko-freno-stin-paragrafi-tis-emplokis-loberdoy-sto-skandalo-novartis
  Να συνεχιστεί κανονικά η ανάκριση διατάζει σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο στην υπόθεση της εμπλοκής του Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο της Novartis, «αδειάζοντας» την ανακρίτρια Διαφθοράς, Γλυκερία – Λουίζα Ιωαννίδου, που πρότεινε την απαλλαγή του πρώην υπουργού, διά της παραγραφής μέσω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73, Ω ρε γαμώ το Άλτσι και το Έμενταλ αντάμα! Σα να το ΄χαμε ξαναπεί;
  Μεζεδάρα αλίπαστη :). Λουίζα και βασιλικό αφέψημα για τη μνήμη.

  75 Το θυμόμουν ότι ο Λοβέρδας δεν έχει καθαρίσει και αυτό έψαχνα αλλά έπεσα πρώτα στη Λουίζα 🙂

 77. ΓΤ said

  69@

  Εξαιρετικά έγγραφα

  Στο Έγγραφο 3, σελ. 3 βλέπουμε τον ΙΟΒΕ στα αγγλικά να είναι ΙΟΒΕ.

  Στην αρχή του Εγγράφου 5, η Πρεσβεία των ΗΠΑ απευθύνεται στην κυρία Ελένη Ράικου, η οποία έχει έδρα στην οδό «Κ. ΛουκάρΩς». Στη σελ. 5 μαθαίνουμε για εταιρείες μέσων «μαζική ενημέρωσης».

  Στο Έγγραφο 6, βλέπουμε τις μεγάλες μπάλες στην έκπλυση χρήματος και στεκόμαστε στην εταιρεία «Ήθος ΜΜΕ» (σελ. 7). Από επωνυμία σκίζουμε… Όσον αφορά το φάρμακο Aclasta, δεν ξέρω αν το παίρνεις και πας aclafta.

  Εξαιρετικά λαδώματα και ονόματα γιατρών στο Έγγραφο 8. Το λάδι το ψώνιζαν στο Μανχάταν. Κρυμμένα φύλλα Excel και cells κάτω από cells…

  O Αγγελής, Αντεισαγγελέας ΑΠ, ούτε σε αυτή την ηλικία έχει μάθει τον παρακείμενο του «υποβάλλω» (Έγγραφο 12, σελ. 1, «είχε υποβάλλει»). Γελάνε και τα τσιμέντα με αυτό τον θείο, ο οποίος, στο ίδιο έγγραφο, σελ. 1, αράδα 5 από τέλος, μιλάει για έγγραφο «αδιαβάθμΙτο». Μας άρεσε πάρα πολύ το «τραπεζάκι χαμηλού τύπου» στη σελ. 6. Στη σελ. 10 ξεραινόμαστε με το «modus operand» και τους «τραπεζικού λογαριασμούς»…

 78. ndmushroom said

  Εγώ πάντως πιστεύω τον Κουρτάκη και το Πρώτο Θέμα. Βέβαια γεννάται το κακοπροαίρετο, κατ’ εμέ, ερώτημα ως προς τη στάση του ΥΠΕΞ και την προσπάθεια να φορτωθεί η παραποίηση (όχι να διαψευστεί, απλά να φορτωθεί) στην άμοιρη τη μεταφράστρια, αλλά είμαι σίγουρος ότι και για αυτό κάποια απλή εξήγηση θα σκεφτούν οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι που έχουν, άλλωστε, αποδείξει περίτρανα ότι δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο Νοβάρτις. Γενικά, τα πράγματα είναι απλά για όσους δεν είναι κρανιοφόροι.;-)

 79. Χαρούλα said

  Κάποιοι σχολιαστές επιλέγουν να χάνονται κατά διαστήματα(μικρότερα ή μεγαλύτερα).
  Αρκετούς από αυτούς τους εκτιμούμε και τους νοιαζόμαστε οι υπόλοιποι.
  Αν θέλουν και μπορούν ας μας παρουσιάζονται που και που, όποτε νομίζουν. Τους παρακαλώ. Theo; Πολύς καιρός…

 80. Καλησπέρα,
  Δυο ζητήματα σχετικά με τα θέματα που μπήκαν χτες στις εξετάσεις για τα νέα Ελληνικά των ΓΕΛ. Δεν τα πήρε το μάτι μου να σχολιάστηκαν.
  Το πρώτο να τραβάς τα μαλλιά σου για την επιπολαιότητα των απαντήσεων της ΚΕΕ όταν στέλνεται κάποιο ερώτημα. Που διευκρινίζει και αλλάζει κάτι αλλά μετά στέλνει νέα αλλαγή. Αν είναι δυνατόν.
  https://www.esos.gr/arthra/78475/panelladikes-diorthosi-epi-tis-diorthosis-esteile-i-kee-sta-exetastika-kentra-sto

  Το δεύτερο σχετικά με τις λέξεις που έκρινε η ίδια επιτροπή πως έπρεπε να εξηγηθούν και την εξήγησή τους. Το «ταγάρι= είδος τσάντας» επικό 🙂 Καλά, το τι θεωρείται άγνωστο έχει ξανασχολιαστεί.
  https://www.esos.gr/arthra/78459/panelladikes-dothike-epexigisi-se-treis-lexeis

 81. Χαρούλα said

  Τοπικά μεζεδάκια! Τα κατάλαβα οοοοόλα! Εσείς; Σαν να είμασταν εκεί!🤣😂🤬

  (14.00) Κατόπιν διερεύνησης και διασταύρωσης των πληροφοριών από αστυνομικές πηγές, δεν πρόκεται για απόπειρα ληστείας σε ψιλικατζίδικο αλλά σε χώρο επί της οδού Καρτάλη και πιο συγκεκριμένα πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό heat radio.
  Ο ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε τους 2 επίδοξους ληστές και αφού πυροβόλησε με την καραμπίνα στον αέρα του καταδίωξε.
  Όλα έγιναν μπροστά στο 5ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες, ο θύτης κυνήγησε με μανία τους δράστες όπου και κατάφερε να πιάσει τον έναν εκ των δύο μπροστά στην οδό Καρτάλη.
  Νωρίτερα ένα ΙΧ αυτοκίνητο παρέλαβε τον πρώτο δράστη και αμέσως μετά και τον δεύτερο ο οποίος μάλιστα διαπληκτίζονταν στη μέση του δρόμου με τον θύτη. Οι τρεις άντρες (ο οδηγός και οι δύο φερόμενοι ληστές) εξαφανίστηκαν και αναζητούνται.

 82. # 77

  (σπέσιαλ αφιέρωση)

  Πάντως ο ΟΣΦΠ τους γκολκήπερ που τον «εξυπηρέτησαν’ τους φροντίζει με συμβόλαια σε φιλικά του σωματεία- τα λες και παραρτήματα αλλά χωρίς συνιδιοκτησίες.
  Μετά τους Κουέστα και Σιαμπάνη που μεγαλούργησαν στην ΠΑΕΟΑΡΗΣ, ο Λοντίγκιν για την εξαιρετική απόδοση του στο πρώτο ματς του ΠΑΣ με τον ΟΣΦΠ ανταμείφθηκε με υμβόλαι στον ΠΑΟ ( ίσως γιατί ψήφισε κατά του Μπαλτάκου όπως ο ΟΣΦΠ )
  μέχρι τον Φλεβάρη του 23 που θα γίνει η δίκη για την εγκυρότητα της συνέλευσης του Ερασ. ΠΑΟ για τον Βοτανικό έχουμε να δούμε πολλά

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΣΚΑΙ για φωτιά: «Ο Υμηττός είναι τρελός και μοιάζει σαν μπακλαβάς…»
  Πέρυσι, ή «γραμμή» ήταν πως μέχρι και η άπνοια είναι «συμμαχος της φωτιάς». Φέτος, αρχίσαμε με τον Υμηττό που… «είναι τρελός».
  https://www.2020mag.gr/themata/5378-skai-gia-fotia-o-ymittos-einai-trelos-kai-moiazei-san-baklavas-video

 84. Μαρία said

  81
  Ωραίο και το πιστόλι χειρός του …θύτη https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/apopeira-lhsteias-me-pyrobolismo-sthn-ale3androypolh/post46733

 85. leonicos said

  και ιδού η απόδειξη
  ότι είμαι σπίτι μου

 86. Μαρία said

  83
  Έτσι εξηγείται

 87. sarant said

  77 !! Ώστε σκράπας ο Αγγελής;

  79 Mπράβο βρε Χαρούλα

  80 Ομολογώ ότι φέτος εντελώς αμέλησα να κοιτάξω τις εξετάσεις Γλώσσας.

 88. Μαρία said

  80, 87
  Τώρα τα είδα. https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2022/panelladikes_2022_iounios/them_nea_gel_220603.pdf
  Η ερώτηση για το ερωτηματικό στο κείμενο του Ραϋμόνδου μου φαίνεται μούφα.
  Είναι δυνατόν να ρωτήθηκε η επιτροπή για τη θέση του ερωτ. στην παρακάτω φράση;
  «Γιατί, κύριε, να πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία; Εμείς κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε στο
  μέλλον».

 89. Μαρία said

  Τι μου θύμισες! Δεκαετία του ’70, στο λεωφορείο της Ηλιούπολης, που έκανε πιάτσα στην Ακαδημίας, ένας τύπος με εμφάνιση λατινοαμερικάνου άναψε … πούρο! Λες να ήταν Ισπανός;

 90. Pedis said

  # 42 (26) – Το φαινόμενο είνα γνωστό στα αγγλικά ως induced traffic.

  Πάλι τα ίδια; Γιατί τόσος πανικός με τις φωτιές;

  Αφού ό,τι είναι πράσινο, κάποια στιγμή θα καεί, που είχε πει και η Κουλάρα.

 91. Μαρία said

 92. Triant said

  89: Και όμως, στα Αστικά επιτρεπόταν όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο και πηγαινοερχόμουν από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Πατήσια (μέχρι να μετακομίσουμε δίπλα στο σχολείο). Δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το ’71. Περιέργως όμως, απογορευόταν στα Τρόλεϋ!
  Θυμάμαι σαν τώρα που φοβόμουν μην μου μπεί το τσιγάρο του διπλανού στο μάτι (άργησα πολύ να ψηλώσω).

 93. Alexis said

  #92: Γύρω στο ’80 είχε απαγορευτεί σίγουρα στα αστικά.
  Στα υπεραστικά δεν θυμάμαι πότε απαγορεύτηκε.

 94. sarant said

  89-92 Μου φαίνεται πως πρέπει να αφιερώσουμε ένα ειδικό άρθρο στην εξέταση του θέματος, ίσως στις 22 Αυγούστου (μόνο να το θυμηθώ) που κλείνω 20ετία άκαπνος

 95. Κιγκέρι said

  Στα υπεραστικά, από το 1986 που θυμάμαι, απαγορευόταν το κάπνισμα. Μου λέει όμως ο άντρας μου ότι μέχρι πρόσφατα, προφανώς πριν τον αντικαπνιστικό νόμο, επιτρεπόταν το κάπνισμα στον κάτω όροφο των διώροφων λεωφορείων, που φυσικά ντουμάνιαζε. Στα τρένα δε, υπήρχαν βαγόνια καπνιστών και μη καπνιστών.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91 εμπυρία σκέτη
  Χθες που πήραν φωτιά 4 σημεία στην Αττική, το Στυλιανοεπιτελείο είχε πάει σε αναπαράσταση πυρκαγιάς στην Ολυμπία.
  Έχουν πρόγραμμα.

 97. dryhammer said

  96 Στην Αττική δε βγάζουν λάδι, προφανώς…

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94
  Ως κίνητρο για την 22η Αυγούστου 🙂

  Υγειονομική Διάταξη 389966/1952 – ΦΕΚ 235/Β/12-11-1952
  Περί υγειονομικών μέτρων επί των πάσης φύσεως μεταφορικών μέσων.
  * Η Υγειονομική Διάταξη 389966/1952 – ΦΕΚ 235/Β/12-11-1952 συμπληρώθηκε με την Αριθ. Ειγ/118 της 22 Δεκ. 1961/22 Ιαν. 1962 (ΦΕΚ Β΄ 19) Υγειονομική διάταξη και την Υγειονομική Διάταξη ΥΙ/Γ.Π./οικ. 76017/2002 – ΦΕΚ 1001/Β/1-8-2002

  Άρθρο 6.
  [Απαγορεύεται το πτύειν εις παν μεταφορικόν μέσον. Επίσης απαγορεύεται το καπνίζειν εντός των τροχιοδρομικών οχημάτων και λεωφορείων αυτοκινήτων.]

  *Το άρθρο 6 καταργήθηκε με την Υγειονομική Διάταξη ΥΙ/Γ.Π./οικ. 76017/2002 – ΦΕΚ 1001/Β/1-8-2002

 99. Pedis said

  Πώς να εξηγηθεί όμως η παράλειψη ακόμη και μεγάλων σχολών στις οποίες υπέστη συντριπτική ήττα, όπως η Φιλοσοφική Αθηνών (όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέσπασε μόλις 5,31%, έναντι 54% της ΠΚΣ και 30% των ΕΑΑΚ); Προφανώς, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αληθοφάνεια του εικονικού της «νέου θριάμβου». Ως μια μικρή πρόγευση, επιπλέον, για όσα πρόκειται να συμβούν κατά τις μελλοντικές «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», που σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 42§2) θα αντικαταστήσουν υποχρεωτικά τις παραδοσιακές φοιτητικές κάλπες.

  https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/346860_panepistimia-krotoy-lampsis

 100. sarant said

  98 Α μπράβο!

 101. Triant said

  Καλημέρα.

  Η διάταξη αυτή ή καταργήθηκε ή δεν εφαρμόστηκε ποτέ (τι έλεγαν οι συμπληρώσεις των 1961-62). Τα λυκόπουλα του ιστολογίου θα θυμούνται τα βαγόνια του Ηλεκτρικού να έχουν επισημότατες ταμπέλες ‘καπνίζοντες» και «μη καπνίζοντες»

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101, προφανώς, ποιος δε θυμάται στα ΚΤΕΛ/υπεραστικά τις μεταλλικές σταχτοθήκες πίσω απ΄όλα τα καθίσματα (συνήθως μπλιχλιασμένες 🙂 ) αλλά τ΄άφησα ενόψει …22ας τ΄Αυγούστου, καλά να είμαστε. Θα το ξεψαχνίσουμε τότε.

 103. ΓΤ said

  101@ Triant

  O ΓΤ (γ. 1968) πρόλαβε τα ξυλοβάγονα του ΗΣΑΠ. Θυμάμαι τα ταμπελάκια «Μη κύπτετε έξω», «Απαγορεύεται το καπνίζειν», «Απαγορεύεται το πτύειν».
  Δεν μπορώ να θυμηθώ μέχρι πότε γινόταν της πουτάνας στη φούμα. Αυτά δεν ήταν βαγόνια, έμπαινες στο Μαρούσι (εκεί κάποτε από μωρό) και έφτανες αμέσως Άουσβιτς. Χαρακτηριστικά θυμάμαι να μπαίνει στο βαγόνι μία κυρία, πολύ πρωί, να θες πριόνι να κόψεις τον καπνό, και να λέει: «Δεν γίνεται, παρακαλώ, να το ελαττώσετε;» Το βρισίδι έπεσε πακέτο με το χάχανο…

  Χρόνια μετά, «συνέδεσα» την απαγόρευση για το πτύειν. Ο Ελύτης, σε κάποιο πεζό του, λέει ότι παλιά, στα αστικά της Αθήνας, υπήρχε κόσμος που έφτυνε στο δάπεδο…
  Ας δούμε «απαγορεύσεις» κ.λπ. στο συγκινητικό βίντεο που ακολουθεί.

  0:31 Απαγορεύεται το πτύειν
  3:24 Απαγορεύεται το καπνίζειν

 104. Theo said

  @79:

  Ευχαριστώ, Χαρούλα.

  Τους τελευταίους μήνες, λόγω long covid που με κρατά κλινήρη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, παρακολουθώ το ιστολόγιο.

  Όμως το επίπεδο κάποιων, έστω λίγων, σχολιαστών, δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στις συζητήσεις (αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε αντεγκλήσεις και διαφωνίες πριν από 5, 10 ή 13 χρόνια, με ύφος τελείως διαφορετικό.) Ο γνωστός τραμπούκος, που χυδαιολογεί επειδή δεν μπορεί να με αντιμετωπίσει αλλιώς, οδηγεί τις συζητήσεις σε ατμόσφαιρα χαμαιτυπείου, κι ο Νικοκύρης προσπαθεί να κρατάει ίσες αποστάσεις (δεν φαίνεται να τον ενοχλούν οι βρισιές και οι τραμπουκισμοί όταν προέρχονται από μία συγκεκριμένη πλευρά, ενώ, πχ, πριν από τέσσερα χρόνια απείλησε τον Ριβαλντίνιο ότι τα σχόλια που περιέχουν τη λέξη ζαίος θα διαγράφονται, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποχωρήσει).

  Όπως, το ξαναέγραψα, δικό του είναι το ιστολόγιο, ό,τι θέλει κάνει, αλλά εγώ που μπήκα σ’ αυτό πριν από οχτώ χρόνια, εκτιμώντας το επίπεδο των συζητήσεων, δεν μπορώ να ανεχτώ άλλους τραμπουκισμούς και βρισιές, ούτε να συμμετάσχω στην ατμόσφαιρα χαμαιτυπείου.
  Κατανοητό;

 105. Theo said

  Το 104 στο 79.

 106. ΓΤ said

  104@ Theo

  Έχεις δίκιο βουνό, αδερφέ, χυδαιολογία με το καντάρι

 107. Theo said

  @106:
  Ευχαριστώ, ΓΤ 🙂

  Σ’ ευχαριστώ γιατί από σένα έμαθα προχθές τα της εκδημίας του Αντώνη Ζέρβα, με τον οποίο είχαμε μια φιλική σχέση αλλά είχαμε χαθεί.

 108. Αγγελος said

  Γιος οικογενειακής μας φίλης, που είχε ζήσει τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό και είχε μόλις μάθει να διαβάζει, διάβασε φωναχτά στο λεωφορείο «Απαγορεύεται το καπνιζείν και το πτυείν».
  — Τι θα πει αυτό, μαμά;
  — Θα πει ότι δεν κάνει να καπνίζουμε και να φτύνουμε.
  — Υπάρχουν άνθρωποι που φτύνουν μέσα στο λεωφορείο;
  — Ναι, δυστυχώς, υπάρχουν.
  — Μα τότε δεν πρέπει να τους το λέει έτσι, γιατί δεν θα το καταλάβουνε!
  (Γεγονός)

  Τα βαγόνια καπνιζόντων του Ηλεκτρικού τα θυμάμαι κι εγώ. Κι εδώ που τα λέμε, λογικό ήταν να υπάρχουν: αρκετοί άνθρωποι κάπνιζαν τότε! Η υγειονομική διάταξη του 1952 που αναφέρθηκε μιλάει άλλωστε για τροχιοδρομικά οχήματα και λεωφορεία, όχι για τρένα.
  Αυτό που ήταν ως ένα βαθμό αστείο ήταν οι θέσεις καπνιζόντων στα αεροπλάνα, λες και δεν αναπνεαμε όλοι τον ίδιον αέρα εκεί μέσα!

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. Theo,
  Περαστικά! κρίμα όμως. Χάρηκα που σε είδα να σχολιάζεις και μπαίνω και απογοητεύτηκα. Εσύ να στέκεσαι ψηλότερα, καθώς σου πάει. Σκέψου ότι δεν ξέρω καν με ποιον τα χεις. Διαγράφω τις οξύτητες. Συνήθως γελάω με τη ματαιότητα των «καυγάδων». Πόσες φορές γελούσαμε με τον Γιάννη τον Ιατρού για τα διάφορα τέτοια. Εκείνος κι αν ήξερε «άπλυτα». Ούτε που μας αγγίζανε. Όλοι παρέα. Ως και ο πολυπρόσωπος όταν δεν ξεφεύγει,(με την άλλη του περσόνα) κάτι συνεισφέρει. Γένου μακρόθυμος, μη συνερίζεσαι.
  Σαν γιαγιά ακούγομαι αλλά θυμήθηκα τον Γιάννη και απόγινα. Τί άνθρωπος ήταν! 😦

 110. sarant said

  104 Τέο, καλά έκανες που έγραψες και περαστικά εύχομαι. Να μας διαβάζεις και να γράφεις κιόλας, μας λείπεις. Το επεισόδιο με τον Ριβαλντίνιο (ο οποίος όπως θα είδες επανέκαμψε) αφορούσε μία λέξη μόνο.

 111. Καλημέρα,
  88 Κι εγώ στην εκδοχή που κατέβασα από την ίδια πηγή, ερωτηματικό δεν υπάρχει. Όμως πιθανά αυτή που ανέβηκε να ήταν μετά από την ενδιάμεση διόρθωση. Δεν ξέρω, δεν πιστεύω να έγινε ρεπορτάζ και σχολιασμός αν δεν έγιναν οι σχετικές διορθώσεις.

  Καπνίζοντες στα υπεραστικά μέχρι αρκετά πρόσφατα. Αποτυπώνεται και σε ταινίες 🙂 Στα αεροπλάνα και στα τρένα (και στα πλοία) βεβαίως. Κάποια εποχή δημιουργήθηκαν οι περιοχές καπνιστών – μη καπνιστών.

 112. Theo said

  @110:

  Ευχαριστώ.

  Το επεισόδιο με τον Ριβαλντίνιο (ο οποίος όπως θα είδες επανέκαμψε) αφορούσε μία λέξη μόνο

  Ενώ για τις περισσότερες από μία βρισιές του Πέδη δεν ίδρωσε το αυτάκι σου.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1. Πα(τα)τούλης , τότε που δίκαζε
  » Επ’ ευκαιρίας, εφ΄όπλου λόγχης …στο 19.00 κ αλλού » «βγήκατε περιφεριάρχης να μας κάψετε.. 20:50 »

  2. Πατατούλης τώρα που πήρε φωτιά ο Υμηττός
  «Δεν σβήνει τις φωτιές η περιφέρεια»
  και τον έχουμε περιφερειάρχη (το δι πάει γάντι)
  https://www.2020mag.gr/politics/5376-giorgos-patoylis-gia-voyla-tis-foties-den-tis-svinei-i-perifereia-yparxei-ypeythyno-ypourgeio-video

 114. 92, … 89: Και όμως, στα Αστικά επιτρεπόταν … Περιέργως όμως, απογορευόταν στα Τρόλεϋ! …

  Για ομοιομορφία:
  Τα αστικά διακινούσαν κάθε είδους καύσιμα,
  τα τρόλεϋ κανένα

 115. 79, … χάνονται κατά διαστήματα …

  Και
  Χαμένοι στο διάστημα
  το λες κάθε φορά

  (Χαριτολογώντας, εννοείται — χαρούμενος που επανέρχονται και συμμετέχω στο καλωσόρισμα)

 116. sarant said

  112 Ούτε για τις βρισιές του Πέδη, ούτε για τις βρισιές προς τον Πέδη. Ξέρεις καλά ότι σε θέματα… παιδονομίας είμαι πολύ χαλαρός.

 117. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @104. Theo, εὔχομαι νά πᾶνε ὅλα καλά στό τέλος. (Καί ἡ μία ἀπό τίς κόρες μου -τριπλεμβολιασμένη καί τρισνοσήσασα!- παιδεύτηκε μ’αὐτό, ἀλλά τό ξεπέρασε).

  Γιά τό ἄλλο θέμα:
  Ἄν ἤμουν «κολλητός» σου καί μέ συμβουλευόσουν, θά σοῦ συνιστοῦσα νά μήν ἐπανέλθης μέ σχόλια. Ἀπ’ὅτι κατάλαβα, εἶσαι πολύ εὐαίσθητος χαρακτῆρας καί θά σέ πληγώνουν πάντα οἰ -λίγες, ἔστω- ἀρρωστημένες ψυχές πού φωλιάζουν ἐδῶ καί τρέφονται ἀποκλειστικά μέ προσβολές καί βρισιές..

  Ἄν χρειαστῆς κάτι ἀπό νοσοκομειακή ὑποστήρηξι, εἶναι εὔκολο νά μέ βρῆς. Στόν ἴδιο νομό πηγαινοερχόμαστε! 🙂 Περαστικά σου καί πάλι!

 118. Theo said

  @116:
  Όταν, όμως, ανέχεσαι τον τραμπουκισμό και τις βρισιές από τη μια μπάντα και προσπαθείς ταχυδακτυλουργικά να εξισώσεις την αντίδραση των υβριζόμενων (όταν το καπάκι έχει ξεχειλίσει πλέον) με τις βρισιές των υβριστών, βλέπεις πώς αποθρασύνονται κάποιοι και πού οδηγούνται οι συζητήσεις το ιστολόγιό σου.

  @117:
  Ευχαριστώ, γιατρέ, και συμφωνώ με τη διάγνωση και τη συμβουλή σου. 🙂

 119. sarant said

  118 Τέο, μεγάλα παιδιά είστε. Γενικά αποφεύγω να παρεμβαίνω. Κι άλλοι έχουν βρίσει από την άλλη μπάντα, εξίσου ή σχεδόν αιχμηρά, και δεν έχω πει τίποτα επίσης.

  Σου εύχομαι πολύ γρήγορα να γίνεις περδίκι αλλά να συνεχίσεις να μας διαβάζεις και τότε και να σχολιάζεις πάλι.

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  «λόγω long covid που με κρατά κλινήρη»

  Εύχομαι ολόψυχα περαστικά και ο Θεός να σου δίνει όλη την δύναμη και την υπομονή για να το ξεπεράσεις. Ευτυχώς δεν έχει τύχει έως τώρα σε κάποιον δικό μου, όμως έχω διαβάσει ότι πρόκειται για μια πολύ εξαντλητική κατάσταση. Κουράγιο.

 121. BLOG_OTI_NANAI said

  108: Είχαμε αναφερθεί στο θέμα, ότι οι ταμπέλες αυτές είχαν μπει στα πλαίσια του αντιφυματικού αγώνα. Η παρουσία πτυελοδοχείων και ο τακτικός καθαρισμός και απολύμανση τους ήταν σημαντικό όπλο και οι γιατροί πρότειναν να μπαίνουν σε κάθε χώρο που συνωστίζονταν άνθρωποι, π.χ. τράπεζες, δημ. υπηρεσίες, Εκκλησίες κ.λπ.

  Και όχι μόνο στην Ελλάδα, εννοείται:

 122. BLOG_OTI_NANAI said

 123. ΚΑΒ said

  Theo, ευχόμενος γρήγορα να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω το του Παύλου: μετά πάσης …πραότητος, μετά μακροθυμίας ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη

 124. dryhammer said

  Theo, εύχομαι από καρδιάς να γίνεις γρήγορα και τελείως καλά, να διαβάζεις και άμα μπορείς και να γράφεις, μια και είσαι μια από τις λογικές και νηφάλιες παρουσίες μέσα εδώ. [Από κάποιον που είναι …αλλού, αλλά όχι …εκεί]
  Στο μεταξύ, αγάντα!

 125. dryhammer said

  Κι ένα φρέσκο μεζεδάκι:
  [μην ανοίξετε το λίκνο, εκτός πια και σας ενδιαφέρει. Ό,τι αξίζει είναι ο τίτλος]

  https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/tzortzia-vaina-pantreytike-i-proin-paiktria-tou-My-Style-Rocks-o-lamperos-gamos-tis-mesa-se-vinteo/1302436/

  Πως παντρεύεται κάποιος ΜΕΣΑ σε βίντεο;

 126. Ριβαλντίνιο said

  Πάντως , μιας και εμείς εδώ λεξιλογούμε, να ενημερώσω πως για τους οπαδούς του κόμματος που κυβερνάει τώρα υπάρχει το Γαλαζαίοι ( Γαλα-Ζαίοι ) . Υπάρχει και το «ΝουΔαίοι» , αλλά δεν το θεωρώ τόσο επιτυχημένο. 🙂

 127. Ne pas se pencher en dehors, έγραφε το ταμπελάκι στο τρένο, ας τόχουν υπ’ όψιν του μερικοί , άμα σκύβεις πού κινδυνεύεις με εκπαραθύρωση σαν και κείνη την τραγική κοπέλλα στο ξενοδοχείο κοντά στην Αγίου Μελετίου (και Ιεροσσωλύμων, Μοσχονησίου, κάτι τέτοιο

  # 109

  Εφη, το ιστολόγιο δεν θα ξαναγίνει εκείνο που ήταν με την παρουσία του Γιάννη. Που και που ξεχνιόμαστε, αλλά …
  Είναι δύσκολο να είσαι σοβαρός στα σοβαρά και αστείος στα αστεία, οι περισσότεροι τα μπερδεύουνε, εξ άλλου δεν είναι και η συνταγή της επιτυχίας.
  Κάθε άλλο αν δεις τους «πετυχημένους» Κούλη και Μπουμπούκο !

 128. Χαρούλα said

  #104 Theo τελικά δεν ξέρω αν χάρηκα ή λυπήθηκα με την εμφάνιση. Σίγουρα σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση και ολόψυχα εύχομαι …ολική επαναφορά στην υγεία σου.

  Μεγάλος, ώριμος, έξυπνος είσαι κατά την αποψή μου. Ξέρεις τι και πολτε το κάνεις

 129. Χαρούλα said

  #115, όπως πάντα ευρηματικότατος!😊

  Από αυτές τις οδηγίες των πινακίδων, έχω δει και το Απαγορεύεται το ουρείν.!!!
  Σε αφωτιστες γωνίες της πόλης.

 130. sarant said

  126 Εχω προσέξει ότι το χρησιμοποιούν κυρίως σε κριτική της κυβέρνησης εκ δεξιών (και βάλε).

 131. skom said

  Εγώ δεν είχα ακούσει -μέχρι τώρα- το Γαλαζαίος.
  Αναζητώντας βρήκα
  https://slang.fandom.com/el/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82
  Η πρώτη φράση είναι: «O γαλάζιος δηλαδή Νεοδημοκράτης που έχει συμπεριφορά που θυμίζει Συριζαίο.»
  Παρακάτω το χρησιμοποιούσε ο Τζήμερος.

  Και το «ζαιος» από εκείνη την φράση του Ρίβα την είχα πρωτοακούσει και δεν πολυκατάλαβα άμεσα τι είχε παιχτεί.

 132. Alexis said

  #104: Περαστικά Theo

 133. Pedis said

  Γιατί «οι Έλληνες»; Όλοι μαζί τους βγάλαμε;

 134. 129 Κι ο πατέρας μου είχε γράψει στον πίσω τοίχο του σπιτιού μας (που δεν φαίνεται κι είχε γίνει η τουαλέτα των γύρω σπιτιών που δεν είχαν τότε) «απαγορεύεται το χέζειν» και τον ειδοποιήσαν από το τιμήμα (σικ ρε, πριν λίγο έβλεπα το «μάθε παιδί μου γράμματα») να το σβήσει διότι ήταν προσβλητικό!

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129, «Απαγορεύεται το ουρείν εντός του σταύλου» είχε γράψει ένας παππούς στην πόρτα του σταύλου του που είχε την κακή τύχη να ανοίγει σε κεντρικό / βολικό σοκάκι.

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ Πολύ πρόσφατα κατατέθηκε
  νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  (…)
  Εντεκα χρόνια πριν, το 2011, τέθηκε σε ισχύ Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού («Καθορισμός προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων») και έξι χρόνια μετά, το 2017, ακυρώθηκε -εν μέρει- με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2355-2361/2017).

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές έκαναν δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των Δήμων Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας, καθώς έκριναν ότι «δεν είχε υποβληθεί σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

  Εξι χρόνια μετά τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο νέο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι νέες ζώνες προστασίας, τα μέτρα προστασίας και οι χρήσεις γης του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων (και η περιβαλλοντική έγκρισή του). (…)

  Μεταξύ άλλων:
  Νομιμοποιούνται οι οικισμοί αυθαιρέτων Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι και προβλέπεται η πολεοδόμησή τους μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. (…)

  Οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του επίμαχου διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εκτελεστούν.

  https://www.ilioupoligiaolous.gr/symvoylio-tis-epikrateias-ti-mporei-na-xtistei-kai-ti-oxi-ston-ymitto

 137. […] Που βέβαια τα λέω έτσι από το απίστευτο γεγονός της παραποίησης μεταφρασμένου κειμένου της δικογραφίας για τη Νοβάρτις, όταν από το ελληνικό μεταφρασμένο κείμενο της κατάθεσης ενός μάρτυρα, όπως είχε προκύψει από επίσημη μετάφραση στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, εξαλείφθηκαν οι αναφορές σε πρόσωπα για τα οποία γινόταν λόγος στο αγγλικό πρωτότυπο, όπως Andreas Loverdos,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/04/meze-535/ […]

 138. michaeltz said

  Αν και πολύ καθυστερημένο σχόλιο, το έγγραφο αναφέρει επί γράμματι: despite the implementation of a money shaving plan put in place by MoH.

  Καλά, τίποτα δεν πάει καλά με την μεταφραστική υπηρεσία; Ή είναι μέλη της συμμορίας/συμμωρίας (κατά Σαμαρά) ακόμα και κουρείς; 🙂

 139. Αγγελος said

  (138) Τι φταίει η ελληνική μεταφραστική υπηρεσία για το αμερικάνικοέγγραφο; Θα είχα όμως περιέργεια να μάθω πώς μετέφρασε το money-shaving plan 🙂

 140. Μη τσιράτε το ποτάμι, έγραφε μια ταμπέλα στις Βρύσες Χανίων.

 141. Μαρία said

  Γιορτάζοντας τον Ελληνισμό στο Pre-Parade Gala στην πόλη της Νέας Υόρκης. Μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είχα την τιμή της βράβευσης μου ως Προέδρου του SDG 17 Greece κ του Όμιλος για την Unesco Βορείων Προαστίων Αττικής από τον Γερουσιαστή κ. Robert Menendez. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κ ρίγη εθνικής συγκίνησης προκάλεσε η συμμετοχή αγήματος Ευζώνων. Ζήτω η Ελλάδα!!!

 142. Μαρία said

 143. Μαρία said

  Ντροπιαστική δικαστική απόφαση με ψευδή στοιχεία «ευλογεί» εντολή Ερντογάν για απόλυση εκπαιδευτικού στην Ελλάδα! Η ΟΙΕΛΕ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την αναψηλάφηση της υπόθεσης και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών
  https://www.oiele.gr/ntropiastiki-dikastiki-apofasi-me-psevdi-stoicheia-evlogei-entoli-erntogan-gia-apolysi-ekpaideftikou-stin-ellada-i-oiele-zita-apo-to-ypourgeio-paideias-tin-anapsilafisi-tis-ypothesis-kai-ton-peitharc/

 144. Μαρία said

 145. Χαρούλα said

  Χαχαχα! Αυτούς θα τους πληρώνουν λιγοστά, αφού θα έχουν σύνταξη ή μισθο;;;
  Και θα κοιμούνται; Στα σπίτια που δεν βρίσκουν ούτε τον χειμώνα που διδάσκουν;;;

  Άντε τα σκέφτονται! Δεν ντρέπονται να τα πουν…
  Πάντως ο σαματάς πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους, έστρωσε τον δρόμο!

 146. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: