Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα δώδεκα ονόματα της θάλασσας και τα τρία κακά της μύρας μας

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2022


Η ανορθογραφία στο τέλος του τίτλου είναι εσκεμμένη, αλλά θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να εξηγηθεί.

Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί στο ελληνικό Φέισμπουκ ένα κείμενο για τα «12 ονόματα της θάλασσας στα αρχαία ελληνικά». Ένα εντελώς ανόητο κείμενο, θα έπρεπε να προσθέσω, που όμως, επειδή χαϊδεύει τ’ αυτιά μας κι επειδή τις αναλήθειές του τις διατυπώνει με βεβαιότητα, κερδίζει αφειδώς επιδοκιμασίες και κοινοποιήσεις.Μου το έστειλαν τρεις-τέσσερις φίλοι -ο τελευταίος το είδε ν’ αναδημοσιεύεται σε μια ομάδα του Φέισμπουκ όπου συζητούν σκίπερ και πληρώματα τουριστικών σκαφών. Οπότε, αποφάσισα να αφιερώσω το σημερινό άρθρο σε μια προσπάθεια ανασκευής της θαλάσσιας μπαρούφας, αν και χωρίς μεγάλες ελπίδες για τη δύναμη πειθούς ενός μοναχικού άρθρου, ιδίως απέναντι σε ευχάριστα παραμύθια.

Και ξεκινάω με το επίμαχο κείμενο (διατηρώ ορθογραφία και σύνταξη):
Τα 12 ονόματα της θάλασσας ανάλογα με τους ανέμους.
Η ελληνική γλώσσα είναι οντως η γλώσσα του θεού.
Τα ονόματα της θάλασσας στην αρχαία Ελλάδα ανάλογα της καταστάσεώς της από την επίδραση του ανέμου στην επιφάνειά της.
* Με άνεμο 0 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Γαλήνη».

* Με άνεμο 1 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Αλσάλος».

* Με άνεμο 2 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν » Θάλαττα ή Θάλασσα».

* Με άνεμο 3 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Μύρα» έτσι γεννιούνται οι λέξεις Λατ. Ιταλ: Mare, Γαλ: Mer, Ισπ. Πορτ.: Mar, Γερ: Meer, Ρωσ.: Mope, Φινλ.: Meri, Σλοβάκ.: Mora, Σλοβέν.: Morje, αλλά και Marin, Marina, Miror…. αλλά και Μαίρα (Νηρηίδα), από αυτή και το εβραϊκό Μυριάμ = κυρα τής θάλασσας. Σαν αντιδά­νειο, το όνομα Μαρία η συλλογική μνήμη το μετέτρεψε νεότερα σε «Μαίρη», που είναι και ό αστέρας Σείριος. Μαρία, Μαρίνα, = θάλασσα. Από την ίδια λέξη και ρίζα της «Μύρα”, έχουμε τις » Μύριοι» πολλοί όπως η θάλασσα, αλλά και «Μυρμιδόνες».

* Με άνεμο 4 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πέλαγος» έτσι έχουμε τις ονομασίες «Πελασγός» = πελαγίσιος, ταξιδευτής, Πελαγονία, Πελαγονική Χερσόνησος …….

* Με άνεμο 5 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόρος», από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» = διαπερνώ, μεταβαίνω απέναντι, περνώ θάλασσα. Αλλά με τι περνώ την θάλασσα; Με πλωτό «Μέσον” Ναῦς… Από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» έχουμε και τις «Πειρατής» «Πειρατεία». Πόροι Αλός» λέγονται οι θαλάσσιοι δρόμοι. Όποιος ήταν μέσα στον «Πόρο» (στο πέρασμα, στον θαλασσινό δρόμο) και η πρόθεση που το δηλώνει αυτό είναι το «εν» (εντός) ήταν «έν-πορος».»έμπορος» Από εκεί ξεκινά το εμπόριο. Γινόταν «Εύ-Πορος» πλούσιος δηλαδή ή αν δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την θάλασσα ήταν «Ά-πορος» δηλ. χωρίς τα πλούτη που προσφέρει η θάλασσα. Σε μια αρχαιοτάτη καταγραφή στις πινακίδες της Γραμμικής Β’ (Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.) εντοπίζουμε την λέξη «ΤΑ «- «ΛΑ»- «ΣΟ» – «ΠΟ» – «ΡΟ». Εναλλαγή των Του – Δου – Θου οδοντικών άηχων συμφώνων, είναι ο «Θαλασσοπόρος».

* Με άνεμο 6 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόντος» έτσι έχουμε το «Ποντο-Πόρο» πλοίο, Πόντιους….

* Με άνεμο 7 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Κλύδων» έτσι έχουμε τον κλυδωνισμό…..

* Με άνεμο 8 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Άχα». Το Χάος (>χάfος), κατά τους Στωικούς εκ του Χέω = χύνω, άχα. Έτσι λοιπόν ταξιδεύει η λέξη και γίνεται Σουηδ. Δαν.: hav, Λατιν.: Aqua

* Με άνεμο 9 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Ρόθιον»

* Με άνεμο 10 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Δόν – Δάν». Δόν -Δάν = Δόνησις. Ταξιδεύει και αυτή η λέξη και έχουμε την Τούρκ.: deniz , αλλά και εκ της «Σείσεως» συνώνυμο της «Δονήσεως» έχουμε Αγγλ.: «Sea», Ολλανδ.: «Zee», Νορβ.: Sjø

* Με άνεμο 11 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύξ»

* Με άνεμο 12 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύχα» αυτός που ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν «Υπό Βρύχα» έτσι έχουμε το υποβρύχιο κλπ.

Όσο και αν καταστρέφουμε την ομορφότερη και πληρέστερη γλώσσα του κόσμου, ευτυχώς υιοθετήθηκε και από αλλοδαπούς και μας θυμίζει πάντα πως είναι η καλλίτερη μάνα και παιδαγωγός.»

Και μόνο η ιδέα ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υπόψη τους την κλίμακα Μποφόρ, η οποία επινοήθηκε από τον Ιρλανδό ναύαρχο σερ Φράνσις Μπιούφορτ (ή όπως αλλιώς προφέρεται το Beaufort) το 1806, θα αρκούσε για να πετάξουμε το κείμενο στο καλάθι των αχρήστων, αλλά ας υποθέσουμε ότι ο συντάκτης του εννοούσε «με άνεμο τέτοιον που αντιστοιχεί σε 0, 1, 2, 3 κτλ. μποφόρ». Στο κάτω κάτω, θα πείτε, και ο Μπιούφορτ, όταν επινόησε την κλίμακα, τη βαθμονόμησε ανάλογα με την επίδραση που έχει ο άνεμος στα πανιά μιας φρεγάτας -στο 12 είναι άνεμος με δύναμη «που κανένα καννάβινο πανί δεν μπορεί ν’ αντέξει».

Θα δούμε λοιπόν μία προς μία τις λέξεις αυτές. Στο 1 μποφόρ έχουμε το πρώτο μαργαριτάρι, που δείχνει πόσο ανεύθυνα διαδίδονται κοπιπάστε τέτοια κείμενα. Μας λένε λοιπόν οι σκιτζήδες που κατάρτισαν αυτόν τον κατάλογο ότι με 1 μποφόρ ο αρχαίος έλεγε «αλσάλος». Φυσικά τέτοια λέξη δεν υπάρχει. Ο πρώτος που έφτιαξε τον κατάλογο, αντιγράφοντας από κάποιο λεξικό, είδε το «αλς, αλός» (ονομαστική, γενική), δεν του θύμιζαν τίποτα τα σπασμένα περσικά, οπότε τα μπέρδεψε, τα ένωσε κατά λάθος και φαντάστηκε πως είναι μία λέξη, εξίσου ακατανόητη!

Στα 2 μποφόρ έχουμε τη λέξη Θάλασσα, που μάλλον είναι προελληνική όπως λένε τα ετυμολογικά λεξικά, και στα 3 μποφόρ ο συντάκτης της θαλασσομπαρούφας τοποθετεί τη λέξη «μύρα» από την οποία παράγει το λατινικό mare και τα αντίστοιχα πολλών νεότερων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Το λήμμα αυτό είναι ένα αριστούργημα παραεπιστήμης, καθώς αφενός αγνοεί την άποψη των γλωσσολόγων που όλοι δέχονται την ινδοευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι παράγουν τη λατινική λέξη από ινδοευρ. θέμα και, αφετέρου και χειρότερα, κατασκευάζει μια λέξη από το πουθενά. Λέξη «η μύρα» δεν υπάρχει στην αρχαία ελληνική γραμματεία, δεν θα τη βρείτε σε κανένα λεξικό -υπάρχει μόνο ο πληθυντικός, τα μύρα της λέξης «μύρον» που είναι βέβαια το ελαιώδες άρωμα, που πολύ το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι.

Υποψιάζομαι ότι ο αρχικός συντάκτης κατασκεύασε την ανύπαρκτη μύρα από τη ρίζα «μυρ» που σύμφωνα με μια θεωρία (όχι ομόφωνα αποδεκτή) βρίσκεται στο ρήμα «μύρομαι» (κλαίω) και στο «μυρίος» (αρχική σημασία αναρίθμητος, πιθανώς όπως τα κύματα της θάλασσας), ίσως και στην «πλήμυρα» (πλημμύρα που λέμε και γράφουμε σήμερα).

Στα 4 μποφόρ έχουμε το Πέλαγος, που κακώς συνδέεται με τους Πελασγούς. Αν ήθελε ο συντάκτης να κάνει ετυμολογική εξέταση, θα μας έλεγε πως το πέλαγος δηλώνει όχι βέβαια τη θάλασσα με αέρα μέτριας έντασης, αλλά μια πλατιά και επίπεδη επιφάνεια, και θα συνέχιζε λέγοντας πως από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pela- προέρχονται λέξεις όπως παλάμη, πλατύς, πλάκα, κτλ. όπως και τα ομόρριζα λατινικά palma (παλάμη), planus (επίπεδος) κτλ.

Στα 5 μποφόρ έχουμε τη λ. Πόρος. Εδώ ο συντάκτης ανακατεύει μερικά σωστά με λάθη (πρέπει να έχει δανειστεί υλικό από πονήματα της μακαρίτισσας της Άννας Τζιροπούλου, της ηγερίας του ελληναράδικου πορτοκαλισμού). Η βασική ένσταση είναι ότι η λέξη «πόρος» σημαίνει απλώς «πέρασμα» και με κανένα τρόπο δεν συνδέεται με την ένταση του ανέμου. Ο πόρος είναι πάντοτε πέρασμα, είτε με ήρεμα νερά είτε με ταραγμένα!

Περαιτέρω, η λέξη πόρος συνδέεται πράγματι με το ρήμα «πείρω», αλλά ο συντάκτης κάνει γκάφα όταν μας λέει ότι ο πειρατής προέρχεται από το ρήμα «πείρω» (διαπερνώ, κάνω κάτι να περάσει, π.χ. περνάω τα κομμάτια κρέας στη σούβλα). Όχι, ο πειρατής (και η πείρα) προέρχεται από το ρήμα «πειράομαι», απ’ όπου η απόπειρα κτλ. Ο πειρατής δηλαδή, που είναι λέξη ελληνιστική, σημαίνει αυτόν που αποπειράται να κάνει κάτι κακό, και δεν συνδέεται απαραίτητα με τη θάλασσα.

Στα 6 μποφόρ, ο Πόντος. Ήταν πράγματι μια από τις λέξεις για τη θάλασσα, αλλά είναι χονδροειδής διαστρέβλωση της σημασίας να συνδέεται η λέξη με τη δύναμη του ανέμου. Το κύριο χαρακτηριστικό του πόντου, λένε τα λεξικά και όχι τα πατσαβούρια, είναι ότι χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει θάλασσες που χρησιμεύουν ως θαλάσσιες οδοί, όπως Ελλήσποντος, Αιγαίος πόντος, εύξεινος/άξεινος πόντος.

Στα 7: Κλύδων ήταν το κύμα, η θαλασσοταραχή. Όχι η θάλασσα. Εξού και υπήρχαν φρασεις όπως «πόντιος κλύδων» (στον Αισχύλο), πελάγιος κλύδων και θαλάσσιος κλύδων (στον Ευριπίδη).

Στα 8: Άχα, μας λένε. Τα λεξικά δεν ξέρουν τέτοια λέξη, ούτε τη βρίσκουμε στα σώματα κειμένων του TLG. Ποιος και από πού την κατασκεύασε δεν ξέρω. Όχι λιγότερο ευφάνταστη ειναι και η παραγωγή του λατινικού aqua από την ανύπαρκτη άχα, αντί της ινδοευρ. ρίζας *akwa.

Στα 9: Υπάρχει λέξη ρόθιον, συνήθως στον πληθυντικό, ουσιαστικοποιημένο από το επίθ. ρόθιος, και αυτό από το ουσιαστικό ρόθος, ο ήχος των κυμάτων. Ρόθια λοιπόν ήταν τα κύματα.

Στα 10: Δον δεν υπάρχει πουθενά στα λεξικά ή στα σώματα κειμένων, το δονώ είναι άγνωστης ετυμολογίας σύμφωνα με τα λεξικά. Η παραγωγή του τουρκ. deniz από τη δόνηση ή του αγγλ. sea από τη… συνώνυμή της, τη σείση, θα έκαναν τον Γκας Πορτοκάλος να πρασινίσει απο τη ζήλια. (Το sea παράγεται από παλαιογερμανική ρίζα, που δεν είναι σίγουρα ινδοευρωπαϊκή και που δεν είναι βέβαιο ότι δήλωνε θάλασσα αρχικά ή απλώς λίμνη).

Στα 11 και 12 μποφόρ έχουμε ουσιαστικά την ίδια λέξη, που είναι όμως αμάρτυρη. Εξηγούμαι: στα αρχαία παραδίδεται η λέξη «βρύχιος» που σημαίνει βαθύς και χρησιμοποιήθηκε για τη θάλασσα, ενώ ήδη στον Όμηρο εμφανίζεται το επίρρ. «υπόβρυχα» (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Αυτό πράγματι προϋποθέτει ένα ουσιαστικό βρυξ, βρυχός, την βρύχα αλλά οι τύποι αυτοί δεν εμφανίζονται στα κείμενα.

Τελειώσαμε τη δωδεκάδα. Όπως βλέπουμε ο συντάκτης για να καταρτίσει τον δωδεκάλογό του πήρε μερικές λέξεις που είχαν οι αρχαίοι για να δηλώνουν τη θάλασσα (θάλασσα ως γενικό όρο, και αλς, πόντος, πόρος), έβαλε και μερικές λέξεις που είχαν για τα κύματα, πρόσθεσε και μερικές δικές του (μύρα, άχα, δον) για να συμπληρωθεί ο αριθμός και… καθάρισε.

Φυσικά, η διαβάθμιση που υπάρχει στον κατάλογο είναι πλάσμα της φαντασίας του συντάκτη -δεν προκύπτει από λεξικά ή από κείμενα ότι, ας πούμε, ο πόντος (6 μποφόρ!) είναι αρκετά πιο ταραγμένος από τη θάλασσα (2 μποφόρ). Βασικά, θάλασσα είναι ο γενικός όρος, είτε έχει νηνεμία είτε θαλασσοταραχή.

Να επιστρέψουμε στην επιστήμη. Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από μια νεότατη έκδοση στην οποία αξίζει να αφιερώσω και θα αφιερώσω ειδικό άρθρο, εννοώ το Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, του Πιέρ Σαντρέν, που μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά από το ΑΠΘ και από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σε επιμέλεια Γιώργου Παπαναστασίου και Δημήτρη Χρηστίδη.

Αντιγράφω από το λήμμα «θάλασσα»:

Το θέμα που εμφανίζεται στο λατ. mare και αλλού με φωνηεντική βαθμίδα o, ιρλ. muir, ουαλ. mor, γοτθ. marei, τέλος π.σλαβ. παράγωγο morje, έδωσε στη δυτική ινδοευρωπαϊκή το όνομα της θάλασσας. Τίποτε παρόμοιο δεν υπάρχει στην ελληνική, η οποία σχημάτισε λέξεις αποκλειστικά δικές της: αλς «στοιχείο με αλάτι», πόντος «δρόμος», πέλαγος: «μεγάλη ανοιχτή έκταση» (βλ. στα λ.). Ο συχνότερος όμως και ταυτόχρονα γενικότερος όρος είναι θάλασσα, που παραμένει ιδιαίτερα ασαφής. Χωρίς να προσδιορίζονται περισσότερες λεπτομέρειες, έχει συνδεθεί με αυτόν η «γλώσσα» δάλαγχαν· θάλασσαν (Ησύχ.), που θεωρήθηκε μακεδονική. Έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, πρβ. W. Steinhauser, στο Gedenkschrift Kretschmer 2, 152-154. Κριτική των πελασγικών θεωριών στον D.A.Hester, Lingua 13, 1965, 354. Σύμφωνα με τον Lesky, Gesammelte Schriften 468-478, πρόκειται για δάνειο που αρχικά σήμαινε «θαλασσινό νερό».

Αυτό είναι το κακό των επιστημονικών απόψεων -όταν υπάρχει αβεβαιότητα, δηλώνεται. Ενώ ο κομπογιανίτης βγάζει κάτι από την κοιλια του και το πλασάρει με ύφος, με αποτέλεσμα να πείθει το πόπολο. Είναι κι αυτός ο Μπραντολίνι στη μέση, που διαπίστωσε ότι η προσπάθεια που χρειάζεται για ν’ ανασκευάσεις μια μπαρούφα είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την προσπάθεια που χρειάζεται για να την κατασκευάσεις ή, όπως λέει η παροιμία, ρίχνει ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να τηνε βγάλουν.

Ίσως όμως αυτή την κοτρόνα, για κάποιους τουλάχιστον, να τη βγάλαμε από τη μέση.

 

 

146 Σχόλια προς “Τα δώδεκα ονόματα της θάλασσας και τα τρία κακά της μύρας μας”

 1. Θρασύμαχος said

  Επίσης από την ονομασία των 10 μπωφόρ προέρχονται ο Δον Ζουάν, ο Δον Κιχώτης και ο Ήρεμος Ντον

 2. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Πλάκα έχει το κείμενο τους. Αλλά μάλλον τα θαλάσσωσαν. Και μια απλή ερώτηση στα πόσα μποφόρ η πικροκυματούσα;

 3. Pedis said

  Μπα, πείραμα ήταν. Έγιναν μετρήσεις, πόσοι το χάφτουν. (~ 1 στους 2, μου είπαν). 😝

  Σήμα κατατεθέν.

  Η ελληνική γλώσσα είναι οντως η γλώσσα του θεού.

  Όποιος διαβάσει παρακάτω, μπαίνει στις μετρήσεις. ☺️

 4. Νέο Kid said

  Πω,πώωω!… πάει η μαλακία γόνα! (βασικά για να γράψω για τον Δον Κορλεόνε μπήκα… αλλά αφού με πρόλαβε ο Θράσος είπα να κάνω ένα γενικό σχόλιο…)

 5. Κιγκέρι said

  Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο μεγάλος μου πήγαινε στην πρώτη λυκείου, γύρισε μια μέρα από το σχολείο και μου είπε, ευτυχώς με κάποια δυσπιστία το παιδί, για την άλλη κοτσάνα με την επίκληση στον Ήλιο που κρύβεται στο αλφάβητο, που τους την ανέλυσε η φιλόλογος (!!!) στα αρχαία και που έχει συζητηθεί κι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/12/alphabet-2/

  Ευτυχώς φέτος τελείωσε κι ο μικρός το σχολείο και δεν κινδυνεύω πια να μην ξέρω από πού θα μου ’ρθουνε οι κοτρόνες!

 6. ΓΤ said

  Με ένα τάμπλετ υπό μάλης
  θα σου πω για τον «αλσάλο»
  μην κοιτάς τα στήθη άλλης
  κοίτα με που κάνω σάλο

  Με τα γράμματα που ξέρω
  από Διαδικτύου νήματα
  και τη Β’ Γραμμική
  είπανε πως σφόδρα εισφέρω
  στης βλακείας τη λοιμική

  Μα εγώ δεν τους ακούω

  Ποιος είναι ο Σαραντάκος
  που θα με αμφισβητήσει;
  Θα πατήσω το [ΕφΠέντε]
  και θα ψάξω για την «τίσι»

  Τι μου λέτε για Ινστιτούτο
  Νεοελληνικών Σπουδών;
  Εγώ ξέρω άλλο τοιούτο
  περιποίησης γοφών…

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Το ότι τέτοιες μπαρούφες τις διαδίδουν και φιλόλογοι είναι το πιο αποκαρδιωτικό.

 8. basmag said

  Πάλι καλά που δεν προχώρησε ο συντακτης της κλίμακας στα 13 μποφόρ διότι εκεί θα έπρεπε να αναφερθεί και στον μακαρίτη τον Γκουζγκούνη

 9. Καλημέρα

  Διαβάζοντας τον τίτλο σκέφτηκα πως δέκατη τρίτη λέξη θα ήταν το λάσαλα που έλεγε το αμερικανάκι ανήψι μου όταν την έβλεπε. Μετά είδα πως πρόκειται για αρχαίες λέξεις αλλά με το πρώτο…μποφόρ (αλσαλός) είπα εδώ είμαστε και το ελληνικό DNA μίλησε μέσα από την αμερικάνικη ανατροφή !!!! 🙂

  Τι να πω, φταίει το στιγμιαίο που καθένας γράφει ό,τι του κατέβει γιατί ξέρει πως θα κριθεί με επιείκεια ; Η κατάργηση του μαθήματος της Λογικής στα σχολεία ;

  Απορία : το αρθρο είναι ανυπόγραφο ;

 10. basmag said

  π.χ. Γκουζγκούνειος σάλος

 11. Christos said

  Πώς και δεν έβαλε στο 10 και άλλα στοιχεία που μας κρύβουν οι ανθέλληνες; Για παράδειγμα τα ονόματα ποταμών που περιέχουν το Ντον: Ντον, Δούναβης, Δνείπερος, Δνείστερος και δε συμμαζεύεται…

 12. Christos said

  Φοβάμαι ότι αυτά που γράφω θα τα δω σε επαυξημένη εκδοχή της μπούρδας 😦

 13. ΓΤ said

  5@ Κιγκεράκι

  «Ευτυχώς φέτος τελείωσε κι ο μικρός το σχολείο και δεν κινδυνεύω πια να μην ξέρω από πού θα μου ’ρθουνε οι κοτρόνες!»

  Κι ακαρτέρει η Κιγκέρι
  το καμάρι της να είπει
  φιλολόγου του λαλιά,
  μόλις άκουσε για Ήλιο
  ένα εκτύπαε τ’ άλλο χέρι
  από την απελπισιά.

 14. atheofobos said

  Νομίζω πως το κείμενο είναι κατασκευή από κάποιον που έχει κάποια σχέση με την γλώσσα για πλάκα, επειδή ξέρει πως θα είναι πολλοί αυτοί που θα το χάψουν αλλά και πως οι στοιχειωδώς νοήμονες όχι.
  Μόνο ο Κ.Τσάτσος με το αριστοτεχνικά κατασκευασμένο κείμενο του «Οξυρρύγχειοι Πάπυροι» κατάφερε για χρόνια να ξεγελάσει τους πάντες!

 15. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Διασκεδαστικό το κείμενο, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως κάποιος το έγραψε στα σοβαρά. Κλίνω στην άποψη του Πέδη (μισοσοβαρά-μισοαστεία, υποθέτω) πως κάποιος το έγραψε για πλάκα και βρέθηκαν κάποιοι να το διαδώσουν ως απόσταγμα γνώσης.

  5,7β δε μπορώ να θυμηθώ ποιο μύθο άκουσα να λέει η φιλόλογος των παιδιών μου στο Γυμνάσιο, μάλλον κάτι από το Λερναίο.

  Θεωρώ πως πρέπει να διδάσκεται το βιβλίο με τους γλωσσικούς μύθους στα πανεπιστήμια, ή τουλάχιστον να είναι υποχρεωτικό σε όσους πρόκειται να διδάξουν να το έχουν διαβάσει και να πέφτουν ερωτήσεις στον ΑΣΕΠ.
  Ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι, όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο, αν αυτά δεν τα σκοτώσεις μικρά μετά δεν τα πιάνει τίποτε…

 16. sarant said

  12 Πάντα αυτός είναι ο φόβος

  14 Τα κατασκευασμένα δεν φτάνουν τα αυθεντικά.

 17. Christos said

  ΓιώργοςΜ: Δυστυχώς, η διάδοση των γλωσσικών μύθων δεν είναι θέμα γνώσεων ή μεθοδολογίας, αλλά προπάντων θέμα ιδεολογίας. Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να τους πιστέψουν θα τους διαδίδουν, ακόμα κι αν ενημερωθούν για το ότι είναι μπαρούφες.

 18. Χαρούλα said


  Τι μου έκαναν πρωινιάτικα!😀🥹😠😡

  Συγχωρέστε με, που πια δεν μπορώ να ασχοληθώ σοβαρότερα με κάτι τέτοια!

 19. Κιγκέρι said

  Εν τω μεταξύ, αν και απουσιάζει από τον κατάλογο, είναι κυρίαρχη η τρικυμία!

 20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Διαμαρτύρομαι ἐντόνως, ἐπειδὴ ὁ Θρασύμαχος (#1) εἶχε τὸ θράσος νὰ παραλείψει τὸ ΔονΜῆτσος ἀπὸ τὰ 10 μπωφόρ.

  Ἀποθρασυνθήκαμε! 🙂

 21. LandS said

  Ξέχασες τον Ντον Κορλεόνε Θρασύμαχε.

 22. LandS said

  Με άνεμο 7 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Κλύδων» έτσι έχουμε τον κλυδωνισμό…..

  Έχουμε και τον Κλείδονα (;) που λένε οι γριές βρομόλογα το σούρουπο.

 23. nikiplos said

  Καλημέρα! Εύγε Νικοκύρη, γιατί θα μπορούμε να παραπέμψουμε κάπου, όταν θα γράψουμε:
  «μην διαδίδετε βλακείες» σε εκείνον που έμπλεος εθνικής υπερηφάνειας κι έπαρσης θα μας στείλει το κείμενο…

 24. ΓΤ said

  8 Ιουνίου
  Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

 25. Όταν έχεις καταξιωμένους αρχαιολόγους όπως ο Ντούμας να αμφισβητούν τις ΙΕΡΟ ετυμολογίες και να υποθέτουν ότι «ότι η λέξη «αλς» ξεκίνησε από ένα επιφώνημα, με το οποίο αυτός που δοκίμασε να σβήσει τη δίψα του, με γάργαρο πεντακάθαρο νερό σε μιαν ακρογιαλιά στη θάλασσα, εκδήλωσε την απέχθειά του για την αλμυρή γεύση»… https://neostipoukeitos.wordpress.com/2009/09/06/%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b3%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%b5%cf%84%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b5%ce%bd/#comment-851

 26. *τις ΙΕ (ινδοευρωπαϊκές) ετυμολογίες, βέβαια..

 27. leonicos said

  Διερωτώμαι

  πώς τολμάς και απορρίπτεις τις εν λόγω πληροφορίες

  ο θαλασσινότερος εδώ μέσα είναι ο Τζι και τον έχω ακούει με τ’ αφτιά μου να λέει
  «πάω για ψάρεμα, με ΄άλσαλο’ πιάνεις αλσατόψαρα»
  «και πως έρχονται τ’ αλσατόψαρα στο Γαλαξείδι;»
  «με τον αέρα».

  Μιαν άλλη φορά βγήκαμε με τη βάρκα του. «Τι καιρό κάνει;» ρωτάω
  «Μάλλον Ρόθιον, αλλά μη φοβάσαι, σε λίγο θα πέσει σε Αχά»
  Και πραγματικά, άμα είσαι θαλασόλυκος (τί τα θες τα δύο σίγμα;) ξέρεις τους καιρούς, το έριξε σε Αχά, άντε στον Κλύδωνα, άντε στον πόντο, ΄ντε στον πόρο…. όταν ξαφνικά μας ρίχνει ένα Δόν, μετά βρύχο, και μας σήκωσε ψηλά, και μας στριφογύριζε
  Αλλά ο Τζι ατάραχος ‘τσιμπαει’ μου λέει ‘τσιμπάει’.
  Όταν πέσαμε πάλι στην επιφανεια, όντως τσίμπησε μια παντόφλα.
  Γυρίσαμε, πήγαμε στην ταβέρνα, ο Τζι παϊδάκια κι εγώ φάβα από την προχθεσινή

 28. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Με άνεμο 10 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Δόν – Δάν».
  Πφφφ, προχειροδουλειά. Ο συντάκτης του κειμένου αγνόησε την προφανή προέλευση της ονομασίας «Δαρδανέλια».

 29. ΣΠ said

  σερ Φράνσις Μπιούφορτ (ή όπως αλλιώς προφέρεται το Beaufort)
  Μπόφορτ https://el.forvo.com/word/francis_beaufort/#en

 30. Βασίλης Φίλιππας said

  Ευχαριστούμε!
  Δεν αντέχω, όμως, και προσθέσω κι εγώ ατιμολογικά λήμματα: Ο Μποφόρ έκλεψε όχι μόνο την ομώνυμη κλίμακα αλλά ακόμη και το όνομα του από τους αρχαίους μας προγόνους. Συγκεκριμένα από τον Βοωφόρο, βεβαίως-βεβαίως, που ήταν αξίωμα της διονυσιακής λατρείας. Όσο περισσότερο οίνο έπινε ο βοωφόρος τόσο ανέβαιναν και τα βοωφόρια του… Στο δωδέκατο στάδιο γινόταν βρύχιος… Το ανύπαρκτο άχα φυσικά ετυμολογείται από το άχα-χα-χα που συναντούμε και σε πινακίδες της γραμμικής Β’ που δεν έχουν βρεθεί ακόμη ή σκόπιμα μας αποκρύβουν οι ανθελληνικοί μηχανισμοί… Ο συντάκτης του κειμένου για τα μποφόρια τα έκανε θάλασσα όνομα και πράμα…

 31. Avonidas said

  Καλημέρα, οθντκ…

  Αλσάλλα αντ’ άλλων σήμερα, ρόθοι, γρόθοι και καυτά εξάσφαιρα 🙄

  Εδώ πάντως έχουμε τα 7 κακά της πλημ-μύρας μας.

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @29. σερ Φράνσις Μπιούφορτ (ή όπως αλλιώς προφέρεται το Beaufort)

  Prettystrong, στὰ ἐγγλέζικα. 🙂

 33. Μαρία said

  25
  Όπου και το ντεμπούτο του Νεσταναίου Νικ 🙂

 34. 33 Καταλάθος ΝικΝικ 😉

 35. leonicos said

  25 Δύτη
  Ασφαλώς η θέση του Ντούμα είναι ανυπόστατη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποια στιγμή που οι ΑΟΠ (Αρχαίοι όλων πρόγονοι) διαπίστωσαν τη διαφορά μεταξύ γλυκου και αλμυρού νερού, και ο τότε πρόγονος των προγόνων να εκδήλωσε την απέχθειά του, η οποία παγιώθηκε με αυτόν τον τρόπο.
  Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση ότι βρέθηκαν μπροστά στη θάλασσα, για την οποία δεν είχαν τίποτα ακουσει, το αλμυρό το ξέρει κανείς και από τον ιδρώτα και από τα δάκρυα.

  Αλλά έχω πάθει κάτι ανάλογο με τη λέξη ‘κυριος’. Τελικά έγκυρος είναι αυτός που έχει κυρ-ος, και από αυτό το ‘κυρ’ μπορεί να παραχθεί το κύριος

  Όλες οι αντιρρήσεις για την προέλευση της λέξης αλς και της λέξης ήλιος είναι σωστές. Αλλά εξηγούν μέχρι το η/αλ-. Η κατάληξη -ιος παραμένει σκανδαλωδως παραγωγική

  ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν υποστηρίζω καμιά άποψη ούτε το παίζω ετυμολόγος. επισημάνσεις κάνω

 36. Αγγελος said

  Πραγματικά αναρωτιέται κανείς αν είναι τόσο άσχετος ο δράστης (αλλά δεν αρκεί η ασχετοσύνη, χρειάζεται και καμποση φαντασία…) ή αν πρόκειται πράγματι για σάτιρα των παρόμοιων ανοησιών που κυκλοφορούν 🙂 Πού τα βρίσκεις πάντως κι εσύ, Νικοκύρη, και πού βρίσκεις τον καιρό να τα ανασκευάζεις!

 37. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 38. Spiridione said

  Είναι διασκευή ενός άλλου άρθρου που έχει κυκλοφορήσει το 2020
  https://etymo-logiki.blogspot.com/2020/03/blog-post_57.html

 39. Λεύκιππος said

  Κείμενο επιπέδου καφενείου, δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, πόσο μάλλον να ψάξει να βρει στοιχεία και σημεία διάψευσης του.

 40. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα. Πρωτοτύπως διασκεδαστικό ως παρά θίν’αλλιώς το άρθρο !
  Να συμπληρώσουμε βεβαίως ότι εις τους επαΐοντες της ανωτάτης Πορτοκαλικής είναι γνωστό εδώ και αιώνες πως ο αντιδάνειος τεχνικός όρος Μπιούφορτ/Μποφόρ προήλθε από το γαλλοτραφέν (κλεψίτυπο) τοπωνύμιο Beaufort που ανάγεται στο ελλ. «λάμπος+φωρ»(= “ο κλέπτων λάμψη, ο έκπαγλος φυλασσόμενος τόπος”, όπως “σεντερφόρ=κεντροφώρ, ο προσωκεντρικός που κλέβει τη μπάλα για να την κρύψει στα δίχτυα”), τουτέστιν παρήχθη από το la-Bofor, με αποχωρισμό του “άρθρου” la και συνακόλουθη σοβινιστική παρετυμολόγηση βάσει beau(ωραίος, ευγενής <Λατ.bellus)+fort(οχυρό, φρούριο), παραπέμποντας εννοιολογικά στο παρεμφερές (ελληνικό) Ωραιόκαστρο και (με ευρύτερη σημασία) στο πρόγραμμα Καλλικράτης.
  Ομοίως, η Μύρα είναι αντιδάνειο από το αραβικό al-Mira(<ελλ.Αλμύρα<αρχ.ελλ.ἅλμη, βλ και φράση «Θάλασσα μάνα, αρμύρα μου εσύ γαλάζια μοίρα»)
  Σημειωτέον επίσης ότι δοθέντος πως με «άνεμο 6 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν “Πόντος” έτσι έχουμε το “Ποντο-Πόρο”», αποδεικνύεται ότι έτσι προέκυψε και η παροιμιώδης φράση «α-Πορία Πόντου, Βρύξ»
  Λιγότερο γνωστό ίσως είναι ότι ο αριθμός 13, έμεινε στη συλλογική μνήμη ως γρουσούζικος διότι, άνω των 12 μποφόρ, ο Πόντος όλα τα ποντίζει, τα κάνει δηλαδή (μόνον) θάλασσα η οποία λεγόταν ως εκ τούτου και «Αλίμονον»

 41. dimopal said

  Ιδέα προς την παρέα που σπάει πλάκες….Ανάλογα με την θερμοκρασία , από που προήλθαν οι 100 λέξεις για το άσπρο στους … Πόλους , .η ανάλογα με το μήκος τις λέξεις για τις 50 αποχρώσεις του γκρί.

 42. mitsos said

  Μπράβο Νίκο .
  Εξαιρετικό κείμενο ανασκευής του σύγχρονου μύθευματος και κριτικής στις ψευδοεπιστημονικές αρλούμπες.
  Νά σαι πάντα καλά και αγωνιστής
  Τίποτα δεν παέι χαμένο και η μόνη μάχη που είναι χαμένη είναι αυτή που δεν δώσαμε.

 43. Κιγκέρι said

  Άσχετο, αλλά επειδή δεν είναι τρανή γιορτή και μπορεί να σας ξέφυγε, αν έχετε καμιά Καλλιόπη, γιορτάζει σήμερα.

 44. Μυλοπέτρος said

  Είδες που τίποτα δεν είναι τυχαίο;
  Λες για παράδειγμα κάπου στην αρχή «καταρτίζουν».
  Τι σημαίνει όμως το ρήμα αυτό; Από πού βγαίνει καλύτερα.
  Είναι από το κατάρτι.
  Αρματώνω δηλαδή ένα πλοίο ώστε να είναι αξιοποιησιμο. Του βάζω πανιά άρμπουρα, σκοινια και ο,τι χρειαζεται.
  Που τοποθετούνται όλα αυτά τα απαραιτητα; Στο κατάρτι.
  Τι κάνω λοιπόν στο πλοίο; Το καταρτίζω.
  Ό. Ε. Δ. που λέγαμε κάποτε. Απλά πράγματα που δεν χρειάζονται γνώσεις. Λίγο μυαλό και φαντασία φτάνουνε…

 45. Μαρία said

  38
  Άρα να περιμένουμε κι αυτό https://etymo-logiki.blogspot.com/2020/03/1.html#comments

 46. faltsos said

  Όπως βλέπουμε ο συντάκτης για να καταρτίσει τον δωδεκάλογό του πήρε μερικές λέξεις που είχαν οι αρχαίοι για να δηλώνουν τη θάλασσα (θάλασσα ως γενικό όρο, και αλς, πόντος, πόρος), έβαλε και μερικές λέξεις που είχαν για τα κύματα, πρόσθεσε και μερικές δικές του (μύρα, άχα, δον) για να συμπληρωθεί ο αριθμός και… καθάρισε.
  Νομίζω έπεσες έξω Νικοκύρη, ενώ πέτυχες διάνα λίγο πριν που έγραφες
  (πρέπει να έχει δανειστεί υλικό από πονήματα της μακαρίτισσας της Άννας Τζιροπούλου, της ηγερίας του ελληναράδικου πορτοκαλισμού)

  Και όχι μόνο για τον «Πόρο» αλλά για το συνολικό κατασκεύασμα.

  Το κείμενο για τα 12 ονόματα της θάλασσας φαίνεται να στηρίχθηκε σε αντίστοιχο με τιτλο «ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΟΣ» στη σελίδα «Ετυμολογική / Ιστότοπος ανθρωπιστικών επιστημών/τεχνών» του Facebook. Ο συντάκτης (ή η -τρια) του κειμένου είχε την τιμιότητα να προσθέσει στο τέλος:
  «Αντλήθηκαν πληροφορίες για τα περισσότερα έτυμα από τα βιβλία της σπουδαίας φιλολόγου κ. Α. Τζιροπούλου <> και <> και από το λεξικό LIDELL-SCOTT.
  Δεν διεκδικώ κανένα δικαίωμα επί του περιεχομένου αυτών.»

  Σκόπιμα δεν έβαλα λινκ για να αποφύγω τη διαφήμιση και τα πολλά κλικ, αλλά με την βοήθεια του Google όποιος θέλει βρίσκει.

 47. # 27

  Λεωνικε, μη τα μαρτυράς μισά… εκτός από φάβα έφαγες και ραπανάκια !

 48. Τα 11-12 μποφόρ δεν είναι για μπρίκια…

 49. 25: http://web.archive.org/web/20111212143117/http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_14/02/2010_390437

 50. 49 Το πρωτότυπο είχε και εικονογράφηση, έναν αρχαίο που δοκίμαζε το νερό της θάλασσας και φώναζε με αηδία «αλς»!

 51. geobartz said

  (α) Πολλοί …μερακλήδες καταγίνονται με τα ετυμολογικά. Συνήθως τα …καλλιεργούν ηχοποιητικώς και κατά βούλησιν. Μεταξύ αυτών και ένας φίλος, βαρέως σοσιαλίζων. Δεν ξέρω αν τον ξεπερνά ο σημερινός …θαλασσογράφος. Σε κάθε περίπτωση επαληθεύεται το ρηθέν «η ημιμάθεια χειροτέρα της αμαθείας».

  (β) «Στα 8: Άχα, μας λένε. Τα λεξικά δεν ξέρουν τέτοια λέξη, ούτε τη βρίσκουμε στα σώματα κειμένων του TLG. Ποιος και από πού την κατασκεύασε δεν ξέρω. Όχι λιγότερο ευφάνταστη ειναι και η παραγωγή του λατινικού aqua από την ανύπαρκτη άχα, αντί της ινδοευρ. ρίζας *akwa».
  # Ο πολυγραφότατος μακαρίτης Γ. Καφταντζής (και …εξέχων σύντροφος), κάπου στο τρίτομο έργο του για την Ιστορία των Σερρών, ασχολείται με το όνομα της πάλαι ποτε λίμνης του Αχινού (της Κερκινίτιδος του Αρριανού). Και, μεταξύ άλλων εκδοχών, αναρωτιέται μήπως ο φθόγγος «αχ» σημαίνει νερό σε κάποια χαμένη γλώσσα (θρακικά ή παιονικά κλπ), μνημονεύοντας και τις ονομασίες Αχελώος, Αχέροντας κ.ά.

 52. 20, … ὁ Θρασύμαχος (#1) εἶχε τὸ θράσος νὰ παραλείψει τὸ ΔονΜῆτσος ἀπὸ τὰ 10 μπωφόρ. …

  Σοβαρή έλλειψη,
  αναφανδόν

 53. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι πολλοί αυτοί που υποβάλλονται από τις πληροφορίες ενός δημοσιευμένου κειμένου για το λόγο και μόνο επειδή είναι τυπωμένο και δέχονται ως αληθή αυτά που γράφει. Τους διαφεύγει όμως το…στοιχειώδες: Πίσω από το κείμενο υπάρχει κάποιος που το έγραψε. Επομένως, είναι εγγενώς υποκειμενικό και σε ποικίλο οπωσδήποτε βαθμό υποκειμενικότητας και αξιοπιστίας.

  Τείνω λοιπόν να συμφωνήσω ότι υπάρχει το στοιχείο της γλωσσικής φάρσας για τα … δώδεκα ονόματα της θάλασσας

  Με την ευκαιρία αυτή, θυμίστε μας το μέγα σούσουρο με τη στημένη τάχα επιστημονική, εργασία που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό πριν κάμποσα χρόνια. Μια προβοκάτσια μεγάλου μεγέθους, στην Γαλλία αν θυμάμαι καλά.

 54. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Σχόλια δεν μπορώ να κάνω για τη σαχλαμάρα που ανασκευάζεται στο άρθρο.
  Γράφω μόνο για να πω πόσο μου άρεσε ο Βωοφόρος του σχ. 30.

 55. 53 https://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair

 56. GeoKar said

  Με κοτζάμ 9 μποφόρ το Ροθιον δεν μας δίνει κάτι? Κρίμα…

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πολλά μπαρουφόρ σήμερα!

  Χίλια μύρια κύματα και τρικυμία εν κρανίω.

  Και η «μεγάλη πράσινη» σημαίνει θάλασσα, χμ αυτή η κατάληξη -αλη στη μεγάλη, τυχαίο; 🙂

  Εγώ, 12 ονόματα για την ακροθαλασσιά έχω βρει (ισχύει 🙂 ) . Βραδυνό τεστάκι , όταν …θαλσαλώσουμε λίγο

  6,
  ΓΤ μικρέ μου εωσφόρ,
  -βλακείας τα τρίψηλα μποφόρ
  (κάνουνε ρίμα με ροκφόρ)
  Σαλός και σαλαμούρας σάλια
  απ΄ αλμυρούτσικα μασάλια
  και με τα κείνα με τα τούτα
  μπεδρεύτηκαν τα ινστιτούτα
  άλλα για γλώσσα άλλα για μπούτια 🙂

 58. Nestanaios said

  9. «Απορία : το άρθρο είναι ανυπόγραφο ;».
  Έτσι φαίνεται.

  46. Όταν αναφερόμαστε στην μακαρίτισσα θα πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Οι αοριστολογίες σίγουρα δεν την μειώνουν.

 59. faltsos said

  Τα τρία ονόματα της θάλασσας κατά Αλμαδοβάρ

  Η ταινία: Julieta (2016)
  Στον πίνακα βλέπουμε γραμμένα: thalassa, hals, pontos
  Η καθηγήτρια (Adriana Ugarte) εξηγεί:
  -Αυτές οι 3 λέξεις, σημαίνουν «θάλασσα» στα ελληνικά .»Πόντος» είναι η ονομασία. Και αναφέρεται στη θάλασσα, ως είδος περιπέτειας. Ως εκ τούτου, ο Οδυσσέας
  ως ναυτικός υπερέχει. Για παράδειγμα, όταν ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί της Καλυψώς, εξουθενωμένος από το ναυάγιο, η νύμφη Καλυψώ, που ήταν όμορφη…
  -Μάρκος, ποια γυναίκα κατά τη γνώμη σου είναι όμορφη;
  -Εσύ.
  -Εγώ δεν πιάνομαι, επειδή είμαι η καθηγήτρια σου

  Η συνέχεια επί της οθόνης …

 60. aerosol said

  Χα! Τόσα ξέρετε, τόσα λέτε, εβραιοχριστιανούληδες αναρχομπολσεβίκοι μασωνοδιεθνισταί σχολιαστές! Αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται πλέον. Ο πεφωτισμένος συντάκτης του κειμένου (ο Θεός να μου κόβει μικροδευτερόλεπτα και να του τα δίνει δεκαετίες) λέει πράγματα βγαλμένα απ’ τη ζωή. Κι επειδή προκλήθηκα… προβαίνω σε αποδείξεις:

  Ε όχι και δεν υπάρχει λέξη Αχά, κύριε Σαραντάκο! Τότε πώς εξηγείτε το διεθνές επιφώνημα «Α χα!», που χαρακτηριστικά λέμε για να εκφράσουμε έκπληξη 8 μποφόρ? Μας περνάτε για ανιστόρητα κορόιδα; Οι Βίκινγκς δεν έχουν ξεχάσει αυτή την πανάρχαιη γνώση που έλαβαν από εμάς, εξ ου και η Νορβηγική ορχήστρα ελαφράς μουσικής A-ha, με γνωστότατες επιτυχίες, όπως το «Αεί ο Ήλιος λάμπει επί της τηλεοράσεως». Σας καλώ να ανασκευάσετε άμεσα, ειδάλλως θα γίνει προφανής η εμπλοκή σας σε σχέδιο αφελληνοποίησης της Σκανδιναβίας*.
  [*: το μέρος που σκάει η δίνη της βίας, λόγω της αγριότητος του εκεί χειμώνος.]

  Εκ του Ρόθιον προκύπτουν οι Ρόθτσιλντ, τα Τέκνα του Κύματος, που ταράζουν την οικονομική και ΕΛΛ-ηνική ειρήνη εδώ και αιώνες, φέρνοντας τρικυμία που θαλασσοπνίγει τους λαούς. Αναλόγως, ο Φίλιππος Ρόθιος έφερε 9 μποφόρ στην τελματωμένη Αμερικάνικη λογοτεχνία, και ο Ουλρίκος Ρόθιος ήτο βασικός υπεύθυνος για τα κύματα κιθαριστικής εντάσεως στο ελληνόψυχο In Trance των Τευτόνων Σκορπιών.

  Στα 10 μποφόρ έχουμε τις ιδιαίτερες δον-ήσεις του Δον και Δαν. Το τελικό ν οξυγονώνει τον εγκέφαλα ως δυνατός θαλάσσιος άνεμος, αλλά δεν είναι τυχαίο που και οι καμπάνες ηχούν «δαν, δαν», που βαρβαρικώς μετατρέψαμε σε νταν, νταν. Και ο δανεικός (δαν + εικός) σημαίνει την ένταση 10 μποφόρ που λογικά και αναμενόμενα μας πιάνει όταν καταλάβουμε πως δεν έχουμε να αποπληρώσουμε τα χρωστούμενα. Τυχαίο;

  Είναι γνωστό τοις πάσι πως «Μαίρη» λέμε τον αστέρα Σείριο. Νώντα αποκαλούμε τον Αλδεβαράν -ονομασία που καταδεικνύει πως οι Έλληνες, αντίθετα με τους Πέρσες, δε βαράν την αλς, την θάλασσα. Τον Μπετελγκέζ τον αποκαλούμε Βαγγέλη. Είναι κρίμα, αυτά οφείλουμε να τα ξέρουμε από τον παιδικό σταθμό!

 61. Θρασύμαχος said

  Με την ευκαιρία, ξέρει κανείς αν ο Francis Beaufort της κλίμακας μέτρησης ανέμων έχει καμμιά συγγενική σχέση με το Δούκα Francois Beaufort http://iscreta.gr/2016/07/το-μνημείο-του-δούκα-του-μποφώρ-και-των/ που έχει δώσει το όνομά του σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου;

 62. Θρασύμαχος said

  Συναφής και η γέφυρα Eiserner Steg επί του Μάιν στη Φραγκφούρτη:

 63. faltsos said

  58 Όταν αναφερόμαστε στην μακαρίτισσα θα πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Οι αοριστολογίες σίγουρα δεν την μειώνουν.

  Ώπα, δεν τολμάμε να τα βάλουμε με τον Σαραντάκο (της ηγερίας του ελληναράδικου πορτοκαλισμού), αλλά σε ένα φάλτσο τα χώνουμε.
  Ποιες αοριστολογίες; Συγκεκριμένη σελίδα στο φεισμπουκ, αναφέρει ως πηγή του, την Α. Τζιροπούλου. Το μόνο πιο συγκεκριμένο που έχω να προσθέσω είναι τα ονόματα των βιβλίων της Α. Τζ, που επικαλείται και παραδόξως δεν κοπιπαστώθηκαν αρχικά:
  <> και <>
  (με κοπιπειστ χωρίς ορθογραφικές παρεμβάσεις)

 64. ΣΠ said

  61
  Μάλλον όχι.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_de_Vend%C3%B4me,_duc_de_Beaufort
  https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Beaufort

 65. faltsos said

  Τελικά, το WordPress δεν δέχεται το κοπιπειστ. Φαίνεται ότι η γραμματοσειρά ειναι παράξενη. Λοιπόν τα βιβλία της Α. Τζιροπούλου που δεν φαίνονται στο 46, ούτε στο 63 είναι:
  «Ο εν τη λέξει λόγος» και «Έλλην Λόγος»

 66. ΣΠ said

  63
  Λινκ στην σελίδα έβαλε ο Spiridione στο 38. Οι τίτλοι των βιβλίων δεν φαίνονται με το κοπιπάστε επειδή είναι μέσα σε <>.

 67. Faltsos said

  66 Ευχαριστώ!

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τι λεξεικων και μαλακίες ρε, οι τύποι είναι διαγαλαξιακοί λέμε, τι να φτουρήσω ο μαύρος?

 69. Nestanaios said

  63, 65. Επιμένεις με αοριστολογίες.

 70. Κική said

  Κάνένας δεν σκέφτηκε να την πει » Ηλίας » στα δωδεκα μποφόρ . Απο το ήλιος ☀️ και as που σημαίνει σαν . Μπορει να το πούμε margaret
  Aπο το mar , το γαρ και το et
  Tαπεινα
  Χαμομηλάκι .( Σας έλειψά αναρρωτιέμαι)

 71. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  25-26 Εμ….

  29 Α, ευχαριστώ!

  38 Αυτο πρέπει να προηγήθηκε και ο άλλος το προσάρμοσε στην κλίμακα των Μποφόρ 🙂

  59 Α, δεν την έχω δει!

  70 Είχε κρατηθεί από το σύστημα, καλώς επανήλθατε!

 72. Η λέξη αχα με τη σημασία «ύδωρ» πρωτοαναφέρθηκε στο ιστολόγιο πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον σχολιαστή NIKOS-NIKOS (a href=»https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/23/plataros/#comment-524796″>389, τέλος). Εκείνος επέμενε ότι από εκεί ετυμολογούνταν τα τοπωνύμια Αχαΐα, Αχελώος, Αχέροντας και Aachen, ενώ εγώ θεωρούσα πιθανότερη την αναγωγή στο αχαχούχα.

 73. 389

 74. Επειδή δεν αναφέρθηκαν τα τρία κακά της…μύρας μας, να τα ονομάσω : πυρ, γυνή και θάλασσα και κακιά γυναίκα !

  # 51

  και Αραχθος, Αξιός, αλλά και ωκεανός, ωγήν, δλδ μια ρίζα που αποδίδεται στα ελληνικά με ένα φωνήεν α ή ω (Αττική αλλά και Ωττική) και ενα συμφωνο με χ, γ, κ δηλαδή ουρανικόληκτο

 75. ΣΠ said

  59
  Στο 22:50
  https://vww.123-movies.club/julieta-2016/watching/

 76. sarant said

  72 🙂

  75 Α μπράβο!

 77. Αυτό το «αλσάλος» έγραψε! (Φαίνεται κι από τα νόστιμα στιχουργήματα που ενέπνευσε).

  60.
  Να ‘σαι καλά βρε Aerosol- μου έλυσες πολλές απορίες σήμερα! (δεν έμαθα και πολλά στο σχολείο…)

 78. Spiridione said

  Επειδή το θέμα είναι ανάλαφρο σήμερα, να ευθυμήσουμε λίγο

 79. … μύρα από τη ρίζα «μυρ» … πιθανώς όπως τα κύματα της θάλασσας), …

  Γνωστή, εξ άλλου, ήταν και η ονομασία του Ποσειδώνα ως
  Μυροβλύτη,
  για τις αναδύσεις του από την μύρα
  με την τρίαινα στο χέρι
  (προστάτης των ψαροντουφεκάδων)
  σύμβολο για τα τρία κακά της μύρας.

 80. Alexis said

  #60: Δεν είμεθα όλοι αστοιχείωτοι κάφροι κ. Αεροζόλ!
  Θα επανέλθω μεταμεσονυχτίως και θα σε κατατροπώσω!

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  78, ευθέως όμοιο, με τον Μπένι (εν τη δόξη του) στις Πρέσπες να (του) παίζει ο Ξαρχάκος και να (σιγο)τραγουδάει με τους άλλους συνλιανοπασόκους » Άπονη ζωή μάς πέταξες στου δρόμου την άκρη,μας αδίκησες».

 82. leonicos said

  Και η αλσατοί από τα άλση δεν έρχονται;

  Όταν σε κυνηγούν και καταφεύγεις σ’ ένα άλσος, βρίσκεις άλσυλο = άσυλο

  οι ασσύριοι είναι αλσύριοι, σύριοι των αλσών

 83. stratosbg said

  Reblogged στις a hairless ape.

 84. leonicos said

  to 82 γράφτηκε κοντά στο 27
  αλλά πιάστηκε στη μαρμάγκα της αφηρημάδας
  Δεν το δημοσίευσα

  και χάθηκε τόση γνώση!

 85. sarant said

  82-84 Άργησε αλλά έγραψε 🙂

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …βραβεύσιμη και βραβευτέα μια σχολή, ο λίντερ της οποίας, ο κ. Γεωργιάδης (όχι ο Λεωνίδας, αυτός διδάσκει Φιλοσοφία), κηρύσσει το εξής φαιδρό: Η θάλασσα λεγόταν «αλς» στα αρχαία «επειδή σκάει το κύμα στη φουσκοθαλασσιά, κάνει αλς, αλς, αλς, αλς. Με την ίδια λογική, βγήκε απ’ το πλουτς πλουτς και ο πλους».
  https://www.kathimerini.gr/opinion/1085994/aristeias-egkomion/

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  79#…και στην τρίαινα καρφωμένη μια μύραινα (=σμέρνα).

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68 Θαλασσάκι

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>….το ουσιαστικό ρόθος, ο ήχος των κυμάτων
  Ρόχθος συνήθως (θόρυβος νερών).
  Στον Παπαδιαμάντη το θυμάμαι και
  ρόχτα (τα) , νομίζω, αν δεν με γελά εντελώς το μυαλό μου, στην Παναγιά τη Γοργόνα του Μυριβήλη.

 90. leonicos said

  Αλλά ταύτα μέν εισι ληρήματα των νεωτέρων και πλάσεις των αλλήλους ερωτημάτων και των εξ Ομήρου παραβεβλημένων επών και υπ εκείνου δηθεν ρηθέντων

  Από τον Πρόκλο. Σχόλια στον Ησιοδο

 91. nikiplos said

  30@ Εξαιρετικό! Το μποφόρ λοιπόν από τον Βωοφόρο! Όλα από μας τα πήραν!

 92. Και την θάλασσα με 13 μποφόρ, πώς την έλεγαν οι ΑΗΠ; Με αυτή την απορία θα πεθάνω…

 93. leonicos said

  Εχει και πρώτους διδάξαντας ο άνθρωπος

  Ωκεανός γαρ ο ορίζων λέγεται από του ωκέως νάειν

  προφανώς εννοει ‘ναίειν’αλλά γράφει ‘νάειν’

  από: Τοῦ σοφωτάτου καὶ λογιωτάτου κυροῦ Ίωάννου Διακόνου, τοῦ Γαληνοῦ, «Εἰς τὴν Ἡσιόδου Θεογονίαν Ἀλληγορίαι» (στον στ 293)

 94. leonicos said

  κατά την νυκτός δέ τοι οξυτέρη Φρήν

  γι να καταλάβουν κάποιοι /κάποιες γιατί ξενυχτάω διαβάζοντας

 95. loukretia50 said

  Αναγγελία θυέλλης

  – «Στο δωδεκάρι το κοντέρ κι η θάλασσα βρυχάται.
  Ο πλους της προβληματικός.
  Δικαίως εκτιμάται
  πως είν΄μεγάλη αποκοτιά χωρίς μπρατσάκια η βουτιά.
  ( Λεώ και Τζι με το κανό, σε σας το επικοινωνώ!
  Και μη στραβοκοιτάτε!)

  Κι ο κώδικας ο ναυτικός, σαφής και εμβληματικός :
  «Για τσίπουρα να πάτε».

  Αν πιάσουν τα πολλά μποφώρ, να βρείτε στέγη και κομφόρ
  και πια μη χολοσκάτε
  για του Αιόλου τον ασκό…

  Ρε μάγκες, μη βαράτε!

  Ε, ναι, κι εγώ με τους εξπέρ!

  Και τα παράπονα στο σερ
  που είναι πάντα ανεκτικός!

  Πάμε πάλι :
  «Υπό τα βρύα βρυχηθμός, ως τζούφιος μαρτυράται…»
  ΛΟΥ
  Θαλασσινό είν’ το ντεκόρ, κι εγώ μπουκάρω στο βαπόρ’!
  (τη σκόνη μου θα φάτε!)

 96. ΣΠ said

  88

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  «Άχα … Ποιος και από πού την κατασκεύασε δεν ξέρω.»

  Δεν ξέρεις Νίκο, επειδή δεν μελετάς την επιστημονική βιβλιογραφία.
  Εδώ ο μάστορας έχει βρει ποταμούς που ξεκινούν από Αχ-, Ακ-, Αγκ- κ.λπ., και τους βάφτισε τι προέρχονται από το πρωτοελληνικό «Αχ»…

  Τέτοια αυτοσχεδιαστική παπαρολογία δεν έχει ξαναγίνει:

 98. loukretia50 said

  (συνέχεια από σχ. 95)

  Μα στα 40 κύματα, με χίλια μύρια λήμματα
  ο νους μας αποσπάται
  με εννοιών διλήμματα,
  Λερναία αποκυήματα – Τρολιές, αν προτιμάτε!
  σ΄ένα ταξίδι μυθικό.

  Ο Σερ , στις λέξεις του πιστός, στο είδος του ξεχωριστός
  κινεί όλα τα νήματα
  σ΄αρχαίων πάντα βήματα
  και νέα παραστρατήματα
  υφάδι πλέκουν μαγικό

  Κι αν το θεριό βρυχάται
  Σε πίνακα στατιστικών του Stazy * αναρτάται!
  *Ταξινομεί τα βλήματα που φθάνουν κατά κύματα
  σε κλίμακα με βάθος και πνίγει ευθύς το λάθος

  Αμείλικτα μεθοδικός
  στα βάθη που πλανάται,
  ιστολογίου ειδικός, στα ζόρια αποφασιστικός.
  Κανέναν δε λυπάται!

 99. Ριβαλντίνιο said

  Προφανέστατα αυτό το «αχ» ή «αχα» που λένε συνδέεται με τα γνωστά ινδοευρωπαϊκά που αναφέρουν οι επιστήμονες , αλλά αυτοί τους δίνουν την «ελληνικεντρική» τους χροιά.

  Έχουν προταθεί διάφορες ετυμολογίες για το όνομα Αχαιοί, αλλά επικρατέστερη θεωρείται αυτή που το ανάγει στην νδοευρωπαϊκή ρίζα akw- «νερό», γιατί είναι η μόνη που επιδέχεται σημασιολογική επιβεβαίωση. Αυτό συνάγεται και από συγκεκριμένα στοιχεία πανάρχαιων παραδόσεων όπως το γεγονός ότι μια πηγή στην Μεσσηνία λεγόταν Αχαΐα και ένας ποταμός που χύνεται στον ανατολικό Εύξεινο Πόντο ονομαζόταν Αχαιοῦς. Αλλά και γενικότερα η ρίζα αχ- απαντά σε πολλά ονόματα ποταμών: Αχ-ελώος, Ίν-αχ-ος, Αχ-άμας, Αχ-άτης, Αχ-έλης, Αχ-άρδεος. Ο Αχιλλεύς επίσης αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα μια παμπάλαια θεότητα του υγρού στοιχείου και πέρα από τις μαρτυρίες για λατρείες του Αχιλλέως ως θεού σε διάφορα μέρη της κυρίως Ελλάδος, σε μερικές αποικίες του Ευξείνου Πόντου τιμούσαν ως θεό τον Αχιλλέα Ποντάρχη. Όπως έχει διευκρινισθεί «…Η ρίζα akw- στην ελληνική θα είχε δώσει απ- ή ατ- (ανάλογα με τα φωνήεντα που θα ακολουθούσαν και ανάλογα με την διάλεκτο). Από την άλλη μεριά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι :
  α) το προελληνικό ινδοευρωπαϊκό υπόστρωμα μετέτρεψε το kw- σε κ
  β) μια τουλάχιστον γλώσσα ή διάλεκτος αυτού του υποστρώματος μετέτρεψε το κ σε χ. Αυτή η γλώσσα θα ήταν λοιπόν εκείνη που κληροδότησε στους Έλληνες τα ονόματα Αχαιοί, Αχιλλεύς, Αχελώος, Αχάμας, Αχάτης, Αχέλης, Ίναχος.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/26/arimaspi-18/#comment-404015

 100. loukretia50 said

  Διστάζει ο Spyridione
  αν έμπλεος αποριών
  πρέπει να κολυμπήσει
  στη θάλασσα των ορισμών .
  Υφίσταται καταιγισμόν
  Λερναίων και ιμιτασιόν ρητών για κάθε χρήση.

  Βυθίζεται αναπολών
  – υπό το βάρος των πολλών πηγών πού’χει κομίσει –
  παπύρους εξ ανατολής που σε απόσταση βολής
  έχει εξοβελίσει.

  Στου ίντερνετ την εποχή, θολούρα κάθε νέα αρχή.
  και πώς να εκτιμήσει ,
  αν αποκύημα τρελών, ή συρραφή υπερβολών
  είναι η κάθε ρήση?

  «Υπό τα βρύα βρυχηθμός, ως τζούφιος μαρτυράται…»

  – Ρε μπας κι είν’ ο Αεροζόλ? Ή μας δουλεύει κανα τρολ?
  Πας λέκτωρ θα λαλήσει.
  Να τόγραφε ο Κουκουλές? – που είναι σ΄όλα μέσα?
  Οι ανακρίβειες πολλές
  Κι η πόρσε η μπαμπέσα…

  (to be continued)

 101. Nestanaios said

  99. Όταν ο άνθρωπος εξαργυρώσει τα γράμματα με γλωσσικά στοιχεία, τότε ίσως καταλάβει τι εστί λόγος και μεταφορά λόγου.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89, τα ράχτα όχι ρόχτα στο Μυριβήλη και μάλλον είναι οι όχθες.

  95,98 Μπράβο βρε Λου. Από πολλές ώρες σκεφτόμουν να σε παρακινήσω να ξομπλιάσεις τίποτε σήμερα που είναι
  οι ρίμες πρίμες /π.χ. αλσάλος, σαλός και σάλος,
  και τόσο αστείες οι σοφιστείες…

 103. Ριβαλντίνιο said

  @ 11 Christos

  Και αυτό προφανέστατα από τα σχετικά ινοδευρωπαϊκά το πήραν και του έδωσαν ελληνoκεντρική κατεύθυνση.

  Έλληνες : Δαναός, Δανάη, Δαναϊδες
  Ιρανοί : εθνικό όνομα Danawo
  Ινδοί : θεοί Danu και Danawa
  ρίζα dan – σχετική με το νερό : Δάνουβις ( Δούναβις ), Δνείστερος ( Δάναστρις ) , Δνείπερος ( Δάναπρις ) , Δον ( Τάναϊς ) , ποταμός Τάναος στη Λέρνα , Δαναός – > αδελφός του Νείλου, Δαναϊδες – > πηγές

 104. leonicos said

  Nα μην ξεχνάμε και τον Αλιρρόθιοτου, του Περιήρους και Αλκυόνης, πατέρα του Σήρον και Αλάζυγου
  κατά τον σχολιαστή του Πινδάρου, που τον αποδίδει στον Ησίοδο (σπαράγματα)

  Schol Pindari Olymp Χ 83 ένιοι δε γράφoυσι Σηρος Αλιρροθίου ου μέμνηται Ησίοδος ήτοι ο μεν Σηρον και Αλάζυγον υιέας εσθλούς ήν δε ο Σήρας του Αλιρροθίου του Περιήρους και Αλκυόνης

 105. aerosol said

  #77
  Πώς φαίνεται πως είσαι μυαλωμένο κορίτσι, Εύα… Εκτιμάς την ενημερωτικιά και ελληνικιά αδούλωτη φωνή!
  [Κλίκαρε και ζήτα από την Γραμματεία μας να σου αποστείλει, εντελώς δωρεάν, στο χώρο σου, το πολύτομο έργο «Η Αληθινή Ετυμολογία Που Δεν Θέλουνε Να Μάθετε!» -δεμένο με αυθεντική υπερπολυτελή δερματίνη.]

  #80
  Επανέλα και +ΚΑΤΑΤΡΟΠΩCΟΝ+

  #82
  Πσσσσσσς! Λεώ, σπέρνεις αλήθειες.

  #95, 98, 100
  You’ve got bars, fam!

 106. loukretia50 said

  (more)
  Ο Κιντ από την Αραπιά
  με γρίφους στέλνει σήματα – Πυθαγορείων σχήματα
  στου Αβονίδα τη σκοπιά
  – όπου πετούν πολλά παπιά! –
  κι όταν φυσάει αγανακτεί:
  Κοράκια, τρόλια, ποτέ πια!

  και κάνει ασκήσεις ύφους,
  με Οβελίξ και Φλαμπαλά – οι πειλατές αλιστελά!
  και στέλνει δείγμα ήθους
  με γκόσιπ και πολλά Κουλά,
  στο φάρο του ερευνητή, μοναχικού ταξιδευτή
  – ( ω, σπάνια μας θυμάται!
  Mon Dieu! Τι συλλογάται?
  Tο μυστικό τον κωδικό του κτήνους** αναλύει?

  ** όχι του δικού μας!

  ή πίκρα τον κωλύει?)

  με tips για θαλασσόλυκους
  που δάμασαν τα κύματα
  σε αμμοθάλασσα βαθειά, κραδαίνοντας μικρά σπαθιά
  σαν το θεριο κοιμαται!

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μα ο Βλόγιος ελάλησε
  παλιά κιτάπια εσκάλισε
  και ηύρε τους ατσίδες
  του γλωσσομπαταχτσήδες
  που σέρβιραν πως τάχα
  νερό δηλοί το άχα
  Οπότε, αχάτης – μύρα
  κι αχάπαρος πλημύρα
  τί λετε ρε, αχαχα,
  μπείτε είναι ρηχά!

  Αδίσταχτοι αερολόγοι
  αρχαιοπαπαρολόγοι

  100,106 Εύγε Λου,
  μα θα καληνυχτίσω επί τόπου γιατί νυστάζω αισχρά. Κουρασμένη.

 108. Alexis said

  #105:Επανέλα και +ΚΑΤΑΤΡΟΠΩCΟΝ+

  Ε, αφού πας γυρεύοντας διακόπτω την σιωπή μου και καταθέτω συντριπτικά στοιχεία για την προέλευση των Ελλήνων. 😆

 109. 99: Aυτό ναι, Ριβαλντίνιο. Στο άλλο νήμα, όμως, ο σχολιαστής είχε διαβάσει ότι το Άαχεν ανάγεται στην λέξη aha και αισθάνθηκε δικαιωμένος, παραβλέποντας τη λεπτομέρεια ότι η λέξη αυτή δεν ήταν ελληνική αλλά… παλαιογερμανική: «[…] λέει από το μεσαιωνικό γερμανικό τάδε, που προέρχεται από το παλαιογερμανικό δείνα, το οποίο με τη σειρά του ανάγεται στο λατινικό aquae, συγγενές του παλαιογερμανικού −και όχι ελληνικού, έλεος!− aha. […] Το να μετατρέπετε, όμως, μια παλαιογερμανική λέξη έτσι απλά σε… ελληνική ξεπερνά τα όρια του συγγνωστού. Το λέω όσο ευγενικότερα μπορώ.»

 110. loukretia50 said

  Και πάνω σε βουνοκορφή, προσγειωμένη μια μορφή :
  Ο Λάμπρος με σεντόνι
  Σε μάντρα (πέτρινη) εντρυφεί , πνευματική ζητάει τροφή
  κι ανάστημα ορθώνει,
  ενώ σε μια αναλαμπή πατάει μυστικό κουμπί
  και φωναχτά δηλώνει :

  «- Ρε, μη μασάτ΄από κοντέρ,
  μια φούσκα μας κυκλώνει
  Θα σκάσει κι είναι απειλή, για καθενός μας τη βολή
  και θα χαθούμε μόνοι.

  Με τραπεζίτες – σαμποτέρ και εκπαιδευτικούς εξπέρ
  το σύστημα φιμώνει κάθε φωνή που ενοχλεί.
  .
  Δουλειά κι εκπαίδευση κακή το νου σας βάζουν φυλακή
  Δεν έχει η βία λογική κι ο πόλεμος ζυγώνει.
  Μα η ζωή είναι καλή, το άγχος σας σκοτώνει.

  Μονάχα μία μετοχή από του κόσμου την αρχή
  σα θάλασσα ενώνει.
  Και σ΄ένα κόσμο μαγικό σας προσκαλώ με ιαχή :
  Το σεξ ελευθερώνει !

 111. loukretia50 said

  – Αχά! Λέει μια περαστική
  Μια λέξη διαχρονική, μια λέξη που δεν έχει Νι
  το νου οξυγονώνει!
  (Το άβαταρ με αδικεί – για τη μορφή μου δεν αρκεί
  Κι η πόρσε με αγχώνει!)

 112. aerosol said

  #108
  Γίγα! Είδα όντως πώς ήρθαν οι Έλληνες στη Γη. Βλέπεις τι δείχνει το βελάκι; Ε… κάνει λάθος ο συγγραφεύς, δεν είναι ιπτάμενος δίσκος…. 😉

 113. loukretia50 said

  Ενώ ο Μπλογκ μονολογεί :
  – Αφόρητη αυτή η γη, τον ουρανό κοιτάτε.
  Αμάθεια, κρυφή πληγή. Το τέλος ευτυχώς αργεί
  Τον πειρασμό νικάτε.

  Μην κολυμπάτε στα βαθειά.
  Καρδιά του σκότους, αρμαθιά
  δεινών που εσείς τραβάτε
  Κι αν η μισή είναι εδώ, η άλλη του οξαποδώ
  στην Κίνα προσμετράται.

  Μην ξεγελιέστε απ΄το κακό, κι ας μοιάζει σαν ιδανικό,
  αυτό που λαχταράτε.
  Μια αυταπάτη η χαρά, και σας αρπάζει απ΄την ουρά
  Και στο χαμό σας πάτε.

  Αντισταθείτε ηρωικά, η αρετή πάντα νικά
  Προς τις κορφές κοιτάτε.
  Η πίστη σας να’ναι βαθειά.
  (κι όχι όπως λέει η κάθε θεια,
  «κι ας κλαίω, να με τραβάτε»)

  Μη φοβηθείτε τη φωτιά, θα κάψει εχθρών μας τη γητειά
  Η πίστη μας ενώνει.
  (Κι αν πειρασμός καραδοκεί… ε, αν η πίστη δεν αρκεί…
  …δε γίναμε ευζώνοι!)

 114. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα και να με συμπαθάτε για την απουσία, είχα δίωρη και πήγα στο Ηρώδειο να δω τον Ριγολέτο

  97 Εμ, με πιάνεις αδιάβαστο στην… επιστημονική βιβλιογραφία

  99 Το μυστικό είναι, ακριβώς, ότι αντί για τις ΙΕ ρίζες βάζουν ελληνικές λέξεις

  113 και πριν: Μεγάλη ρέντα σήμερα η Λου, μερσί τα μάλα!

 115. Alexis said

  #112: 😂👍

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  113: 🙂

  99: Φαίνται πως υπάρχουν αυτοί που αρνούνται εντελώς τα περί ινδοευρωπαϊκής, αλλά και αυτοί που σκέφτονται πιο πονηρά και σου λένε ότι «εμείς είμαστε με τους επιστήμονες», μόνο που ελληνοποιούν την ινδοευρωπαϊκη θεωρία. Αυτή η τακτική γενικά υπάρχει και σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. υπάρχουν εκείνοι που απεχθάνονται τον χριστιανισμό ως «εβραιοχριστιανισμό», αλλά και εκείνοι που για να μην έρθουν σε ρήξη με την πλειοψηφία ελληνοποιούν τον Χριστό. Επίσης το κάνουν και για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ήρωες του 1821 που αν και χριστιανοί, τους έχουν ως ηρωικά πρότυπα. Βεβαίως υπάρχουν και εκείνες οι ομάδες που υποτιμούν τον ρόλο της ορθόδοξης πίστης στα 1821, φυσικά κάτι τέτοιο είναι δυσκολότερο και από αδύνατον.

 117. Νέο Kid said

  Blog: Από δω το πας, από κει το πας…
  όλο στο «..οποίο σκουλίκι» το γυρνάς! 🙂

  (Είπα να ψιλοψευτοριμάρω κι εγώ , γλυκιά μου Λου!)

 118. Προσπαθώ από χτες να το στείλω.

  htροσtps://i.imgur.com/VfwBw6q.jpeg

 119. Κάτι έκανα λάθος

 120. Ριβαλντίνιο said

  Ετυμολογία που δίνεται για το «Καρα» του Καραϊσκάκη σε ένα άρθρο του παλιού περιοδικού «Ελληνόραμα» του Βελόπουλου :

  Κατά γενικήν παραδοχήν το ως άνω συνθετικόν «καρά» είναι λέξις τουρκική σημαίνουσα το μέλαν ( μαύρον ). Τούτο είναι λεληθότως αληθές διότι η προέλευσις της λέξεως δεν είναι τουρκική , αλλά Πελασγική ( Ιάκωβος Θωμόπουλος , «Πελασγικά» ). Ήτο δε εν χρήσει από πολλάς επιχωρίους διαλέκτους εν τη Μικρά Ασία και κατά τους ιστορικούς χρόνους. Εις το λεξικόν του Ησυχίου του Αλεξανδρέως Κάρ = ο θάνατος , τό φθείρον , και προφανώς η λέξις διαιωνίζεται εις την ελληνικήν ως «Χάρων». Οι τούρκοι εισελθόντες εις την Μικράν Ασίαν , απλώς την υιοθέτησαν.

  ——————————-

  @ 116 β) BLOG_OTI_NANAI

  Συνήθως οι αντινδευρωπαϊστές , αντιφοινικιστές κ.λπ. είναι δεξιοί. Υπάρχουν όμως και αριστεροί που ασπάζονται ελληνομπαρούφες . Πλειοδοτούν σε εθνικισμό όπως η Αριστερά ή η 17 Νοέμβρη έκανε με το κυπριακό , τα ελληνοτουρκικά κ.λπ. Ένα παράδειγμα απ’ τον Ριζοσπάστη. https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/23/papanastasiou/#comment-505225

  Τι να πει κανείς για τους αντιχριστιανούς. Δεν έχουν καταλάβει πως κατά 99% η Επανάσταση του ’21 ήταν χριστιανοί vs μουσουλμάνοι. ( Μην ακούσω βλακείες για τους ελάχιστους μουσουλμάνους σαν τον Γκέκα Μουσταφά ή τους νεοφώτιστους που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων ). Ή μάλλον το ξέρουν, αλλά τα πολυπολιτισμικά πρότυπα που τους έρχονταi απ’ τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ τους επιβάλλουν να τα παραβλέπουν. Και λυπάμαι τις γυναίκες. Θέλουν να αγνοούν αυτό που γνώριζαν οι προγιαγιάδες τους. Την εποχή της Επανάστασης του ’21 ήταν κοινός τόπος πως οι μουσουλμάνες περνούσαν χειρότερα απ’ τις χριστιανές. Γράφει το Εκτελεστικό το 1822 :

  … να περιορισθή κατά το παρόν εις μόνην των 12 ετών την ηλικίαν το βαπτίζεσθαι τους Οθωμανούς και όχι εις μεγαλειτέραν , ουδέ δι’ εγγυήσεως Χριστιανού, και τούτον πάλιν δια την ηθικήν του έθνους νηπιότητα, εκτός των γυναικών, εις τας οποίας ας συγχωρηθή κατά πάσαν ηλικίαν, διότι αι γυναίκες έπεται να είναι ευχαριστημέναι εις την ελληνικήν ελευθερίαν μάλλον ή εις την τουρκικήν ισόβιον φυλάκωσιν.

  Nαι , αγωνιστείτε να συνεχίσουν οι μουσουλμάνες να διατηρούν την μαντήλας τους , την κελεμπία τους και την στολή δύτη στη θάλασσα. Αυτό είναι το προοδευτικό …

 121. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  116 Iσχύει

  119 Ωραίος! Κάτι τέτοιο θα γινόταν 🙂

  120 Θέλει χωριστή συζήτηση η μαντιλα κτλ.

 122. […] Η ανορθογραφία στο τέλος του τίτλου είναι εσκεμμένη, αλλά θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να εξηγηθεί. Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί στο ελληνικό Φέισμπουκ ένα κείμενο για τα “12 ονόματα της θάλασσας στα αρχαία ελληνικά”. Ένα εντελώς ανόητο κείμενο, θα έπρεπε να προσθέσω, που όμως, επειδή χαϊδεύει τ’ αυτιά μας κι επειδή τις αναλήθειές του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/08/alsalos/ […]

 123. ΣΠ said

  121γ
  Την έχουμε κάνει
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/28/hijab/
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/24/burkini/

 124. loukretia50 said

  122. Yπάρχει κι αλλού, αδύνατον όμως να το βρω, συζήτηση με αφορμή το εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό με τη νεαρή που εξελέγη εκπρόσωπος φοιτητών και φορούσε μπούρκα – κάπου 2018 ή 2019

  Α, Μπονζουρ!

 125. loukretia50 said

  Εύρηκα !
  Ήταν μαζί με άλλα https://sarantakos.files.wordpress.com/2018/05/capture_decran_2018-05-24_a_15-02-23.jpg
  Αντισημιτικές γελοιογραφίες, ισλαμοφοβικές γελοιογραφίες
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/29/cartoons/

 126. Spiridione said

  95. κτλ.
  Γεια σου Λου μερακλού.

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Να επισημάνουμε κάτι εξαιρετικά σοβαρό που έχει να κάνει και με τα γνωστά χειροκροτήματα σε εταιρείες…
  Καθώς μοναδικός σκοπός μιας εταιρείας είναι η κονόμα, βλέπουμε εδώ την απόδειξη πως αν θεωρούν πώς θα τους φέρει λεφτά η προώθηση του σεξισμού και της πατριαρχίας, θα το κάνουν.
  Στις πραγματικά εμετικές σελίδες της σαπουνοεταιρείας, που μότο της είναι τάχα η συμπερίληψη με βάση τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, διαφημίζουν τα σύμβολα της καταπίεσης και της υποταγής της γυναίκας του Ισλάμ, σαν να πρόκειται απλώς περί… διαφορετικότητας!

  Αφού η εταιρεία κονομά από το Ισλάμ, αποφάσισε ότι ορθά μπορεί να προωθεί στις καμπάνιες της τα σύμβολα της υποταγής στην πατριαρχία, του σεξισμού, της κατωτερότητας της γυναίκας και την απουσία επιλογών στον τρόπο που θα ντυθεί, όντας υποχρεωμένη να καλύπτεται από την κορφή έως; τα νύχια, αλλιώς θα υποστεί βία, θάνατο και στην καλύτερη περίπτωση αποπομπή από την οικογένεια της.

  Και οργανώσεις ξεπλύματος του σεξισμού, ονομάζουν τα σύμβολα υποταγής και κατωτερότητας της γυναίκας ως ΕΠΙΛΟΓΗ της, όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχει επιλογή η γυναίκα.
  Αντίστοιχα, διαφημίσεις εταιρειών, παρουσιάζουν τη γυναίκα με δήθεν «φεμινιστικό τσαμπουκά», την ώρα που έχει επάνω της τα σύμβολα της υποταγής της στην πατριαρχία…

  Η ορθή λεζάντα είναι ότι το να επιβάλλεται στη γυναίκα να ντρέπεται για το σώμα της, δεν είναι ούτε επιλογή της, ούτε διαφορετικότητα. Είναι σεξισμός.
  Και όποιος δεν κάνει εμετό με τη γελαστή γυναίκα της σαπουνοεταιρείας που φέρει τα σύμβολα του ρατσιμού, του σεξισμού, της κατωτερότητας και της υποταγής στην πατριαρχία, προφανώς δεν έχει καν επαφή με τις έννοιες της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

  Θα ήταν περιττό να ξαναπούμε ότι το σκέπασμα της κεφαλής ξεκινά από την ΠΡΟ-χριστιανική αρχαιότητα και ήταν σύμβολο αγνότητας, καθώς συχνά οι ελευθεριάζουσες γυναίκες είχαν τα μαλιά λυτά. Να προσθέσουμε ότι είναι τραγική επιλογή απολογητικής του ισλαμικού σεξισμού, να λέμε ότι ότι η υποταγή της γυναίκας περιορίζεται στη… μαντήλα! Η γυναίκα ακόμα και το καλοκαίρι κυκλοφορεί ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ από την κορφή μέχρι τα νύχια διαφορετικά κινδυνεύει πραγματικά.

 128. Alexis said

  Να κάνω μια σχολαστική παρατήρηση για το τυπικό της υπόθεσης.
  Τα ονόματα της θάλασσας στο ελληναράδικο άρθρο δεν είναι δώδεκα αλλά δεκατρία αφού περιλαμβάνεται και το όνομα που υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στα 0 μποφόρ.
  Άρα και το σαραντάκειο άρθρο έπρεπε κανονικά να τιτλοφορείται «Τα δεκατρία ονόματα της θάλασσας και τα τρία κακά της μύρας μας»

 129. aerosol said

  #127
  Δεν είναι τόσο απλό -δυστυχώς. Άσχετα με τις εταιρίες (που μου είναι αδιάφορες) το ζήτημα είναι πως νέες, πιο δυναμικές και ελεύθερες γυναίκες όντως επιλέγουν αυτή την ενδυμασία. Συχνά όχι μόνο άνευ καταπίεσης αλλά και παλεύοντας να την υιοθετήσουν. Εδώ και κάποια χρόνια είναι αρκετά έντονη η τάση στον Ισλαμικό κόσμο οι νεώτερες γενιές να υιοθετούν αυστηρότερους κανόνες ευπρέπειας από την προηγούμενη. Η μητέρα να κυκλοφορεί με ελεύθερο το μαλλί (ή να το έκανε μέχρι πριν λίγα χρόνια) και η κόρη με καλυμμένο. Σε πολλά μέρη οι νέοι θεωρούν πως ήταν υπερβολικά χαλαρή και ελαφρώς μπασταρδεμένη η «ελευθεριότητα» των γονιών και παππούδων, και πως δεν συνάδει με τον «σωστό» ισλαμικό τρόπο. Αυτή είναι η τάση -και μιλάω για τα μέρη που δεν πέφτει έξωθεν βούρδουλας.

  Συνεπώς όλη η Δύση αντιδρά αμήχανα, καθώς η πιο περιοριστική ενδυμασία γίνεται ολοένα όλο και πιο επιθυμητή από τις ίδιες τις γυναίκες. Συνεπώς από απελευθέρωση μετατρέπεται όντως σε καταπίεση η τυχόν απαγόρευσή της. Δε μου αρέσει όλο αυτό αλλά είναι γεγονός, και δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για το πώς το χειρίζεσαι. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αντίληψη για την ελευθερία και τα δικαιώματα γίνεται μονόδρομος να επιτρέπεται η ενδυματολογική προτίμηση των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου δεν πρόκειται για προτίμηση αλλά για καταπίεση.

 130. 121γ. 123 127

  Η συζήτηση αυτή πράγματι φαίνεται να μην κλείνει ποτέ και όποια απάντηση κι αν δώσει κανείς νιώθει ότι προδίδει κάποιες αξίες, οπότε κάθε μονοσήμαντη ανάλυση αναγκαστικά παραγνωρίζει ουσιώδη σημεία τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά.
  Με την ευκαιρία διάβασα τα παλαιότερα άρθρα για το θέμα – που αναγνωρίζουν, κατά τη γνώμη μου, και σέβονται τη συνθετότητα του πράγματος- και προτείνω την παρακάτω ανάλυση που, τουλάχιστον, αποφεύγει τις φανατικές αφέλειες και τους απλουστευτικούς συμψηφισμούς…

  Click to access teyxos-7small_delphy.pdf

 131. Δεν είχα δει το σχόλιό σου, Aerosol – όπως βλέπεις συμφωνώ μαζί σου σε αυτή την στάση αμηχανίας και (πώς να το πω) «εκκρεμότητας», σαν να κάνεις βήματα σε ναρκοθετημένο πεδίο!
  Ας πούμε, προφανώς έχεις παρατηρήσει ότι η μαντίλα επενδύεται πια -εξαιτίας της απαγόρευσης- με έναν αντικομφορμιστικό χαρακτήρα, ειδικά για τα νεαρά κορίτσια, άρα αντί να γίνει εχθρός ο σεξισμός και η πατριαρχία, «στήνεται» ένας άλλος πολύ πιο βολικός (συναισθηματικά, ψυχολογικά) και σχετικά μαχητός – δεν απαιτεί τη σύγκρουση με την οικογένεια την παράδοση την ιστορία τη θρησκεία (άσε που δίνει διέξοδο και σε άλλα απωθημένα χρόνιας καταπίεσης από τις προνομιούχες κοινωνικές ομάδες!)
  Μύλος!

 132. … * Με άνεμο 12 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύχα» αυτός που ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν «Υπό Βρύχα» έτσι έχουμε το υποβρύχιο κλπ. …

  Εξ ου και
  Το Ποντίκι που Βρυχάται
  ποντικός (ιδέ 6 μποφόρ) μυς,
  ναυαγισμένος υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

 133. sarant said

  123-125 Την έχουμε κάνει ξανά αυτή τη συζήτηση, και το θυμόμουν, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και υπάρχουν νέες εξελίξεις ενώ κι εμείς μπορεί να έχουμε αλλάξει άποψη. Συμφωνώ με όσα λέει ο Αεροζόλ στο 129.

 134. Alexis said

  129-133: Όντως δεν είναι απλό το θέμα. Και το πόσο «ελεύθερη» είναι αυτή η επιλογή ή προϊόν υποσυνείδητης πλύσης εγκεφάλου που έχουν υποστεί οι γυναίκες από πολύ νεαρή ηλικία, είναι επίσης ένα ζήτημα που σηκώνει πολλή συζήτηση.
  Πώς το λέει ο Λάμπρος; (και τον κράζουμε ενίοτε 😄)
  «Οι άνθρωποι διαλέγουν μόνοι τους τη φυλακή τους και νοιώθουν ευτυχισμένοι μέσα σ’αυτή»
  ή κάπως έτσι τέλος πάντων…

 135. aerosol said

  #131, 133, 134
  Όχι πως έχω πλήρη εικόνα, αλλά έτυχε προχτές να διαβάσω σχετικές μαρτυρίες από την Ινδονησία. Σε τέτοια μέρη δεν ισχύει καν η μαχητική/ριζοσπαστική αίσθηση που μπορεί να έχει μια γυναίκα στην Γαλλία, ας πούμε, που νιώθει πως μάχεται κάποιο κατεστημένο φορώντας τη μαντίλα. Εκεί απλά παρατηρείται η σταδιακή συντηρητικοποίηση του Ισλάμ (που συμβαίνει κι αλλού), όπου οι νεότεροι σνομπάρουν την χαλαρότητα στην οποία μεγάλωσαν οι γονείς τους και αποκτούν αίσθηση ταυτότητας από μια νέου τύπου «ορθοδοξία». Συχνά είναι άνθρωποι με σπουδές, σχετική ανεξαρτησία, ενδιαφέροντα, ίντερνετ. Μου ήρθε αυθόρμητα στο νου η γενιά των εργασιομανών γιάπηδων της Δύσης του ’80 που κάπως χλεύαζε του χίπιδες γονείς της.

  Πιστεύω πως οι βαθύτερες αιτίες είναι πάντα πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, και πως πηγάζουν μάλλον από την συνολική συμπεριφορά της Δύσης προς τις Ισλαμικές χώρες, και δη στην Μέση Ανατολή, των τελευταίων δεκαετιών. Εικάζω πως σταδιακά διαμόρφωσε γενιές που αναζητούν ταυτότητα πέρα από τις Δυτικές αξίες (που νοούνται κάπως σαν αξίες των επικυρίαρχων), και η θρησκεία είναι ένα από τα κλασικά εργαλεία διαμόρφωσης ταυτότητας και στάσης ζωής -όπως και η συσπείρωση σε κάθε αυστηρή ορθοδοξία. Το παρατηρούμε εδώ και χρόνια και στην Τουρκία, όπου τυχαίνει να εξυπηρετεί και την πολιτική ατζέντα του Ερντογάν, και συμπίπτει με εξωτερική πολιτική που ενοχλεί τους παλιούς στενούς συμμάχους, τις ΗΠΑ.

 136. Ριβαλντίνιο said

  Για να δούμε , η επιστροφή στο ορθόδοξο και παραδοσιακό ισλάμ των νέων και τεχνολογικά προοδευμένων μουσουλμάνων θα είναι σε όλα τα επίπεδα ; Αντιγράφω απ’ το βιβλίο Θρησκευτικών που έκανα στην Β΄ Λυκείου :

  Οι άντρες εξουσιάζουν τις γυναίκες επειδή ο Αλλάχ τους έκανε ανώτερους από τις γυναίκες και επειδή ξοδεύουνε τα αγαθό τους για να τις συντηρήσουν. Οι καλές γυναίκες είναι υπάκουες. Κρύβουν τα απόκρυφα μέρη τους επειδή ο Αλλάχ τα έχει κρύψει. Αυτές δε που φοβάστε πως είναι ανυπάκουες, να τις συμβουλεύετε, να τις στέλνετε σε χωριστά κρεβάτια και να τις χτυπάτε. Έπειτα αν σας υπακούσουν, να μην κάνετε καμία άλλη πράξη εναντίον τους. Ο Αλλάχ είναι ανώτερος, υπέρτατος.
  (Κοράνιο, Γυναίκες).

  Περιμένω μετά την ελεύθερη επιλογή τους στο μπουργκίνι να επιλέξουν – τελείως ελεύθερα πάλι εννοείται – το ξύλο των αρρένων που συναναστρέφονται.

 137. 135
  Ακριβώς έτσι είναι!
  Και επειδή ανήκουμε σε ένα πολύπλοκο σύστημα όπου κανείς και τίποτα πια δε μένει ανεπηρέαστο (είτε λόγω των πολυπολιτισμικών κοινωνιών είτε λόγω της παγκοσμιοποίησης), πηγαίνουν προς τα πίσω και οι δυτικές κοινωνίες σε σχέση με τη διατήρηση πατριαρχικών αντιλήψεων και των έμφυλων κυριαρχικών σχέσεων.
  Όπως αναφέρεται στο άρθρο που ανέφερα στο παραπάνω σχόλιο, η πατερναλιστική λογική της απαγόρευσης οδηγεί στην «κατασκευή μιας εικόνας του «κόσμου έξω από τα προάστια» σαν ένα ελντοράντο: έναν τόπο όπου η πατριαρχία έχει εξαλειφθεί. Αυτή η κατασκευή έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις καμπάνιες των φεμινιστριών ενάντια στο σεξισμό στην κοινωνία «γενικά». Αλλά είναι αντίθετη και με τους ίδιους τους σκοπούς του φεμινισμού, που είναι όχι μόνο η ανάδειξη του σεξισμού όπου κι αν βρίσκεται, αλλά και η εναντίωση στην πατριαρχική άποψη ότι ο σεξισμός μπορεί να απουσιάζει από κάποιους χώρους, από κάποιες σχέσεις, ότι είναι με λίγα λόγια εντοπισμένος και άρα μπορούμε να του ξεφεύγουμε…»

  Click to access teyxos-7small_delphy.pdf

 138. sarant said

  137 Ευχαριστώ για το λινκ

 139. 138.

  Αν έχεις χρόνο, και το παρακάτω είναι ενδιαφέρον

  https://bestimmung.blogspot.com/2016/09/blog-post_49.html

 140. aerosol said

  #136
  Το λες σχεδόν χαιρέκακα. Λες και δε σε νοιάζει αν θα γίνει ακόμα πιο χάλια ο κόσμος, αρκεί να βγει «καλύτερη» η δικιά σου επιλογή. Και να φάνε τις μάπες τους οι μουσουλμάνες.
  Εγώ δεν πολυχαίρομαι, γιατί αυτά είναι κακά μαντάτα για όλους μας.

  #137
  Είχα την αίσθηση πως η Δύση στρέφεται (ΟΚ… επιφανειακά έστω) σε λιγότερο συντηρητικές αντιλήψεις περί φύλων. Μόλις μπορέσω θα τσεκάρω το άρθρο.

 141. spyridos said

  140 α
  Είναι και πιστός της θρησκείας της Αγάπης.

  Ζώντας περίπου 35 χρόνια σε μια δυτική χώρα με μουσουλμανική μεταναστευτική μειονότητα, παρατηρώ μόνο τα τελευταία μια στροφή στο συντηρητικό Ισλάμ.
  Μια διαδικασία που άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική και την εμφάνιση των κατά τόπους στόκων που πήραν μέτρα κατά των μουσουλμάνων ή εφάρμοσαν διακρίσεις στην καθημερινή ζωή.
  Ετσι δημιουργήθηκε μια αυτοεπαληθευόμενη προφητεία προς τέρψιν τον ένθεν και ένθεν φανατικών.

  Όσο για τη μαντήλα για την οποία μας έχουν πρήξει τα κάκαλα οι διάφοροι χριστιανοταλιμπάν ήταν κάτι σχεδόν άγνωστο στις μουσουλμάνες στην Ολλανδία τη δεκαετία το 80 και κάτι συνηθισμένο στις εγγονές τους τώρα.
  Εγγονές τους στην κυριολεξία, με πολλά παραδείγματα από την καθημερινή μου ζωή.
  Τέλος της δεκαετίας του 80 ζούσα στη Javastraat της Ουτρέχτης. Η Εβρίτισα (χριστιανή) σπιτονοικοκυρά μου ήταν η μόνη με μαντίλα στο δρόμο μας. Τη γειτόνισά μας, Τουρκάλα από το Ικόνιο δεν την είχα δει ποτέ με σκεπασμένο κεφάλι και σχεδόν καμιά από τις συγγένισσές της.
  Τώρα οι εγγονές της, γεννημένες και μεγαλωμένες Ολλανδία, φοράνε όλες.
  Αυτό από μόνο του δεν θα έλεγε κάτι αν δεν περίμεναν έτοιμες τη στιγμή που κάποιος από τους συγγενείς θα κάνει μια παρατήρηση για το θέμα για να τον στήσουν στον τοίχο.

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 140 α) Aerosol

  Δεν χαίρομαι. Αγωνιώ για τα χειρότερα.

  @ 141 Spyridos
  Εξαιτίας της θρησκείας της αγάπης βρίσκεται η Ευρωπαία σε καλύτερη θέση απ’ τις άλλες γυναίκες του κόσμου. Ο χριστιανισμός που ήταν πάντα μπροστά απ’ την εποχή του γιατί οι αξίες του είναι πανανθρώπινες και διαχρονικά αιώνιες. Κοίτα κείμενο 1700 χρόνια πριν .

  Συζυγικές προτροπές του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου :

  «Δεν θέλησα να πάρω άλλη γυναίκα, και μάλιστα πλουσιοκόρη ή αρχοντοπούλα. Προτίμησα εσένα για τον καλό σου χαρακτήρα, τη σεμνότητα, την πραότητα, τη σωφροσύνη. Γιατί έχω μάθει να περιφρονώ τον πλούτο σαν κάτι τιποτένιο, κάτι που αποκτούν οι ληστές, οι ανήθικοι και οι απατεώνες. Εμένα με σαγήνεψε η αρετή της ψυχής σου, που την προτιμώ από κάθε πλούτο. Ένα συνετό κορίτσι, που ζει με ευσέβεια, αξίζει όσο όλη η οικουμένη. Γι’ αυτό σ’ αγάπησα, σ’ αγαπώ και πάνω απ’ τη ζωή μου σε βάζω. Τίποτα δεν είναι η παρούσα ζωή. Προσεύχομαι, λοιπόν, και παρακαλώ τον Θεό και κάνω ο,τι μπορώ για ν’ αξιωθούμε τη ζωή μας έτσι να την περάσουμε, ώστε και στη Βασιλεία των Ουρανών να είμαστε μαζί. Γιατί η παρούσα ζωή και σύντομη και προσωρινή είναι· αν όμως αξιωθούμε να την περάσουμε ευαρεστώντας το Θεό, και μαζί και με το Χριστό θα είμαστε αιώνια, μέσα σε απερίγραπτη ευφροσύνη. Εγώ πάνω απ’ όλα βάζω την αγάπή μου για σένα, και τίποτα δεν θα μου είναι τόσο δυσάρεστο και βαρύ όσο το να τα χάσω και πάμφτωχος να γίνω και σε μεγάλο κίνδυνο να βρεθώ και ο,τιδήποτε να πάθω, όλα υποφερτά και ανεκτά θα μου είναι, φτάνει οι σχέσεις μου μαζί σου να είναι καλές. Είναι, όμως ανάγκη να κάνεις κι εσύ τα ίδια. Ο Θεός θέλει να είμαστε δεμένοι αμοιβαία και αδιάσπαστα με το δεσμό της αγάπης. Άκου τι λέει η Γραφή: “Θα εγκαταλείψει ο άνδρας τον πατέρα του και τη μητέρα του, για να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του”. Ας μην έχουμε, λοιπόν, καμιά μικρόψυχη πρόφαση. Δεν πάν’ να χαθούν τα χρήματα, οι υπηρέτες και οι τιμές ! Εγώ πάνω απ’ όλα βάζω την αγάπη μου για σένα.»

  Από πόσα πλούτη, από πόσους θησαυρούς δεν θα είναι ποθεινότερα τα λόγια τούτα στη γυναίκα! Να της λες ότι την αγαπάς, χωρίς να φοβάσαι μήπως κάποτε το πάρει πάνω της και το εκμεταλλευθεί. Οι άσεμνες γυναίκες, που πηγαίνουν με τον ένα και με τον άλλο είναι φυσικό να το παίρνουν επάνω τους με τέτοια λόγια. Μία καλή κοπέλα, όμως όχι μόνο δεν θα ξιπαστεί, αλλά και θα ταπεινωθεί. Δείξε μάλιστα ότι σου αρέσει πολύ να μένεις μαζί της, ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για χάρη της, παρά να βρίσκεσαι με τους φίλους σου. Να την τιμάς περισσότερο από τους φίλους σου, περισσότερο ακόμα κι από τα παιδιά σας. Και αυτά για χάρη της να τ’ αγαπάς. Αν κάνει κάτι καλό, να την παινεύεις και να την θαυμάζεις. Αν πέσει σε κάποιο σφάλμα, να τη συμβουλεύεις και να τη διορθώνεις με καλό τρόπο.

  «Να την συμβουλεύεις με καλό τρόπο». Αχαχα . Δεν ήξερε ο καημένος πως το κοράνι λέει να την δέρνεις !

  Η Εκκλησία ερχόταν πάντα σε αντίθεση με τα κακά της κοινωνίας. Π.χ. για τον θεσμό της προίκας. Όχι πως δεν υπήρχαν και προχριστιανικά φωτεινά μυαλά. Αλλά η Εκκλησία έδωσε τον νεότερο αγώνα.

  Πλούταρχος , Σόλων

  τῶν δ᾽ ἄλλων γάμων ἀφεῖλε τὰς φερνάς,ἱμάτια τρία καὶ σκεύη μικροῦ νομίσματος ἄξια κελεύσας, ἕτερον δὲ μηδὲν ἐπιφέρεσθαι τὴν γαμουμένην. οὐ γὰρ ἐβούλετο μισθοφόρον οὐδ᾽ ὤνιον εἶναι τὸν γάμον, ἀλλ᾽ ἐπὶ τεκνώσει καὶ χάριτι καὶ φιλότητι γίνεσθαι τὸν ἀνδρὸς καὶ γυναικὸς συνοικισμόν.
  ( Από δε των άλλων γάμων αφαίρεσε τα προικία διατάσσοντας μόνο 3 ιμάτια , κάποια σκεύη μικρής αξίας και τίποτε άλλο να μην φέρει η νύφη. Γιατί ήθελε ο γάμος να μην είναι μισθωτός ούτε αγοραστός , αλλά να ζουν μαζί ο άνδρας και η γυναίκα για την αγάπη και την τεκνοποιία . )

  Παπαδιαμάντης , Φόνισσα

  Λοιπὸν ὅλοι αὐτοὶ οἱ γονεῖς, ὅλα τὰ ἀνδρόγυνα, ὅλαι αἱ χῆραι, ἀνάγκη πᾶσα καὶ χρέος ἀπαραίτητον, νὰ ὑπανδρεύσουν ὅλας αὐτὰς τὰς κόρας ― καὶ τὰς πέντε, καὶ τὰς ἕξ, καὶ τὰς ἑπτά! Καὶ νὰ δώσουν εἰς ὅλας προῖκα. Πᾶσα πτωχὴ οἰκογένεια, πᾶσα μήτηρ χήρα, μὲ δύο στρέμματα ἀγρούς, μ᾽ ἕνα πενιχρὸν οἰκίσκον, ταλαιπωρουμένη, ξενοδουλεύουσα ―εἴτε κολλήγισα ἄλλων εὐπορωτέρων οἰκογενειῶν εἰς τὰ κτήματα, εἰς τὰς συκᾶς καὶ τὰς μορέας― συλλέγουσα φύλλα, παράγουσα ὀλίγην μέταξαν ― ἢ τρέφουσα δύο ἢ τρεῖς αἶγας ἢ ἀμνάδας ― γινομένη κακὴ μὲ ὅλους τοὺς γείτονας, πληρώνουσα πρόστιμα διὰ μικρὰς ζημίας ― φορολογουμένη ἀσπλάγχνως, τρώγουσα κρίθινον ἄρτον ποτισμένον μὲ ἱδρῶτα ἁλμυρόν ― ὤφειλεν ἐξ ἅπαντος «ν᾽ ἀποκαταστήσῃ» ὅλα τὰ θήλεα ταῦτα, καὶ νὰ δώσῃ πέντε, ἕξ, ἢ ἑπτὰ προῖκας! Ὦ Θεέ μου!

  Καὶ ὁποίας προῖκας, κατὰ τὰ νησιωτικὰ ἔθιμα. «Σπίτι στὰ Κοτρώνια, ἀμπέλι στὴν Ἀμμουδιά, ἐλιώνα στὸ Λεχούνι, χωράφι στὸ Στροφλιά». Ἀλλὰ κατὰ τοὺς τελευταίους χρόνους, περὶ τὰ μέσα τοῦ αἰῶνος, εἶχε κολλήσει καὶ ἄλλη ψώρα. Τὸ «μέτρημα», ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον εἰς Κωνσταντινούπολιν ὠνομάζετο «τράχωμα» , συνήθειαν τὴν ὁποίαν, ἂν δὲν ἀπατῶμαι, εἶχεν ἀφορίσει ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία. Ὤφειλεν ἕκαστος νὰ δώσῃ καὶ μετρητὴν προῖκα. Δισχιλίας, χιλίας, πεντακοσίας, ἀδιάφορον. Ἄλλως, ἂς εἶχε τὰς κόρας του νὰ τὰς καμαρώνῃ. Ἂς τὰς ἔβαζε στὸ ράφι. Ἂς τὰς ἔκλειε στὸ δουλάπι. Ἂς τὰς ἔστελνε στὸ Μουσεῖον.

  Πατριάρχη Σαμουήλ Χαντζερή , Λόγοι πατριωτικοί απλοσύνθετοι για τη σκλαβιά της γυναίκας και για το χαλασμό του γένους. Στηλιτευτικοί της προίκας και του εμπορικού γάμου. 1767

  Άνθρωπε, γυναίκα ζητείς και δεν ερωτάς πολιτείαν ; Δεν εξετάζεις ανατροφή ή συναναστροφή ; Δεν ερευνάς ήθος , προαίρεση , αλλά πραγματεύεσαι άσπρα ; Ένα μουλάρι θέ να πάρεις και το διαλέγεις , μια κατζίκα και την στοχάζεσαι . Και γυναίκα παίρνεις εις το στρώμα σου και δεν εξετάζεις ; Και πώς να μην απατηθείς , να μην γελαστείς ; Τι ταράττεσαι λοιπόν ύστερον ; Τι μελαγχολείς ; Τι οργίζεσαι ; … Ένα παλικάρι παίρνει τώρα , λόγου χάριν , πέντε πουγγία διά ένα κορίτζι , ή και παραπάνω. Αμή , αν γεννήσει πέντε κόρες , χρεωστεί κατά αναλογίαν να δώσει εις πέντε , από πέντε εις κάθε μίαν , εικοσιπέντε.

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 β – Συζυγικές προτροπές καμίας αγίας έχεις Ρίβα; Έτσι για ξέρουμε και την γυναικεία άποψη επί του θέματος, ή δεν τους πέφτει λόγος.😎
  Και για νάχουμε καλό ερώτημα, το σεξ για ευχαρίστηση με προφυλακτικό, το ευλογεί η θρησκεία της αγάπης; Για να ξέρω πόσες αμαρτίες έχω κάνει.😂
  Πατριαρχία κι άγιος ο θεός!

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 143 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Αφού δεν μπορείς να είσαι εγκρατής θα προσαρμόσουμε το κήρυγμά μας μπας και σωθεί και μια αμαρτωλή ψυχή σαν την δική σου. 😛

 145. loukretia50 said

  Εμφανίστηκε ο Ρίβα
  με μαντίλα στα βραχάκια.

  Άνοιξαν τα πηγαδάκια,
  ναυαγήσαν τα στιχάκια

  Τι να κάνω η έρμη ντίβα!

  Φόρεσε το νήμα μπούρκα
  και μου έμεινε η φούρκα!

  (θα σας δω στο πλοίο!)

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Εγώ εγκρατής είμαι, (ρωτά και τον εφημέριο της γειτονιάς 😂) η άλλη είναι κακομαθημένη από μικρή (την κακόμαθα τότε βλέπεις😊) και με παρασέρνει στην ακολασία και δεν ξέρω τι να κάνω, γιατί όταν διαμαρτύρομαι πως είναι αμαρτία, μου λέει πως ορκίστιηκα ενώπιον Θεού και ανθρώπων να είμαι σωστός στα συζυγικά μου καθήκοντα, αλλιώς θα πάω στην κόλαση.

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή, κι αφού την κόλαση δεν γλυτώνω ας πάω τουλάχιστον ευχαριστημένος.😂

  Δεν μου απάντησες όμως.😎

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: