Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με καύσωνα

Posted by sarant στο 18 Ιουνίου, 2022


Ποιον καύσωνα; θα αναρωτηθείτε δικαίως, αφού στην Αττική τουλάχιστον η θερμοκρασία αυτές τις μέρες κινείται στα χαμηλά τριαντάρια. Σωστά, αλλά εγώ αυτές τις μέρες δεν βρίσκομαι στην Αττική αλλά στην Εσπερία -και παρόλο που, κατά κανόνα, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από τη Δυτική Ευρώπη, τις μέρες τούτες συναντάμε την εξαίρεση κι έτσι σε πολλές περιοχές της Γαλλίας περιμένουμε σαραντάρια για σήμερα. Χώρια που, κατά την υποκειμενική μου αίσθηση τουλάχιστον, οι 35 βαθμοί της Αττικής αντέχονται πιο εύκολα από τους 30 της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά διαβάζω ότι σε λίγες μέρες θα έχει και η Αττική καύσωνα, οπότε γίνεται ακόμα πιο επίκαιρος ο τίτλος.

* Και ξεκινάμε με ένα φρέσκο από τον Εκατομμυριούχο, που το ψάρεψε ο φίλος μας ο Σταύρος και που το συζητήσαμε ήδη στα σχόλια προηγούμενου άρθρου, αξίζει όμως ν’ αναβαθμιστεί και να συμπεριληφθεί εδώ για να το δουν κι άλλοι, επειδή κατά κοινή ομολογία η νέα περίοδος του παιχνιδιού αυτού βαρύνεται με λάθη και απροσεξίες, ενώ, απ’ όσο θυμάμαι, στην πρώτη του περίοδο η επιμέλεια των ερωτήσεων ήταν σχεδόν υποδειγματική.

Λοιπόν, σε μια πρόσφατη εκπομπή τέθηκε η ερώτηση «Σε ποια πόλη της Καλιφόρνιας βρίσκεται η κοιλάδα της Σιλικόνης;»

Όμως, όπως έχουμε γράψει κάμποσες φορές (διότι το λάθος είναι συνηθισμένο), η Silicon Valley δεν είναι η κοιλάδα της Σιλικόνης, η οποία στα αγγλικά γράφεται Silicone.

Στη Silicon Valley το silicon σημαίνει πυρίτιο, το χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα τσιπάκια των υπολογιστών, άρα Κοιλάδα του Πυριτίου.

Η σιλικόνη είναι βεβαια παράγωγο του πυριτίου, και γι’ αυτό ονομάστηκε silicone, αλλά έχει άλλες χρήσεις, εκτός πληροφορικής.

Το αστείο είναι ότι  στην Καλιφόρνια υπάρχει και Κοιλάδα της Σιλικόνης (Silicone Valley), η Κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, που θεωρείται το Χόλιγουντ του πορνογραφικού κινηματογράφου (καταλαβαίνουμε πώς ονοματίστηκε έτσι, φυσικά στ’ αστεία και σε αντιδιαστολή με την παλιότερη και γνωστότερη Κοιλάδα του Πυριτίου).

Πιο αστείο είναι ότι η πραγματική Κοιλάδα της Σιλικόνης βρίσκεται κοντά στο Λος Άντζελες, που ήταν μια από τις επιλογές στο ερώτημα που τέθηκε στο παιχνίδι. Οπότε, αν κάποιος παίχτης απαντούσε «Λος Άντζελες» επειδή είχε υπόψη του και την άλλη κοιλάδα, θα έβρισκε ή όχι το δίκιο του; Ευτυχώς στο παιχνίδι ο παίχτης απάντησε «Σαν Φρανσίσκο» που ήταν η «σωστή» απάντηση, τουλάχιστον για την Κοιλάδα του Πυριτίου.

* Ήταν όμως; Καταρχάς δεν μου αρέσει η διατύπωση «σε ποια πολη βρίσκεται» μια κοιλάδα, γενικά μια περιοχή. Ασφαλώς η Κοιλάδα του Πυριτίου βρίσκεται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά υπάρχει και η πόλη του San Jose, όπως κι αν προφέρεται, που δεν είναι και μικρή, που βρίσκεται μέσα στην κοιλάδα.

* Αύριο έχουμε και τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Ελπίζω ο καύσωνας (που όμως θα σπάσει, αφού περιμένουμε καταιγίδα) να μην εμποδίσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ιδίως τους νέους, ώστε η Αριστερά να ολοκληρώσει την πολύ καλή της εμφάνιση του πρώτου γύρου. Εδώ όμως μεζεδολογούμε, κι έχω ένα μεζεδάκι από την Αυγή, σε ρεπορτάζ για τον πρώτο γύρο:

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, με το Εθνικό Ράλι της κέρδισε το 18,74% των ψήφων με προβλεπόμενες 15-30 έδρες, υψηλότερο από τον σημερινό αριθμό των οκτώ. Ο ακροδεξιός ηγέτης, Έρικ Ζέμουρ, αποκλείστηκε από τις εκλογές στον πρώτο γύρο.

Καταρχάς, ξέρουμε ότι οι Γάλλοι τονίζουν στη λήγουσα, άρα ο Έρικ Ζέμουρ είναι λάθος. Ερίκ Ζεμούρ προφέρεται ο αχρείος.

Έπειτα, το Εθνικό Ράλι, στα ελληνικά τουλάχιστον, μόνο για αγώνα ταχύτητας αυτοκινήτων θα ταίριαζε. Οι συντάκτες προφανώς μετέφεραν κατά λέξη το αγγλικό National Rally, αλλά Rally είναι εν προκειμένω η συγκέντρωση, η σύναξη ανθρώπων (και το συλλαλητήριο). Ο γαλλικός τίτλος του κόμματος της Λεπέν είναι Rassemblement National, Εθνικός Συναγερμός στα ελληνικά, απόδοση καθιερωμένη από την εποχή του Ντεγκόλ (και του Παπάγου).

* Και κάτι που το θεωρώ διδακτικό. Φίλος, πολύ νεότερος από μένα, στέλνει οθονιά από το παιχνίδι Ρουκ Ζουκ, όπου παίζουν παντομίμα και ένας προσπαθεί να μαντέψει ποια λέξη σχηματίζουν.

Εδώ, το ζητούμενο ήταν τα Κιάλια, μάλλον εύκολο να την παραστήσεις με παντομίμα (η Αλλοτρίωση θα ήταν λίγο πιο δύσκολο).

Ο φίλος που το έστειλε παραξενεύτηκε πολύ από την ανορθογραφία «κΥάλια» που εμφανίστηκε στην εκπομπή, επειδή, ως πολύ νεότερος, δεν έχει προλάβει την εποχή που αυτή η γραφή ήταν αρκετά διαδεδομένη (παρόλο που δεν έχει αντίστοιχο σε κάποια άλλη γλώσσα, αφού η λέξη ‘κιάλια’ προέρχεται από το ιταλικό occhiali).

Για έναν παλιότερο, η ανορθογραφία δεν είναι τόσο χτυπητή, αφού ο τύπος αυτός εμφανιζόταν παλιότερα αρκετά συχνά -παρόλο που είναι εξίσου ανορθογραφία όσο κι αν έγραφε, έστω, «κηάλια».

* Κι ένα μεταφραστικό από το in.gr -ή γενικά από τον τέως ΔΟΛ διότι η αρχική πηγή είναι ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Λοιπόν, σε άρθρο που εξετάζει τη δυσκολία των νέων στις ΗΠΑ να αγοράσουν σπίτι, διαβάζουμε ότι οι νέοι:

«… θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν σε μια διαφορετική πολιτεία, πιο προσιτή αλλά λιγότερο επιθυμητή περιοχή, ή να κάνουν έκπτωση σε ένα επάνω μέρος για να πετύχουν το όνειρό τους»

Τι καταλαβαίνετε από το «να κάνουν έκπτωση σε ένα επάνω μέρος»; Καταλαβαίνετε κάτι;

Αν αναζητήσουμε την πρωτότυπη πηγή, θα δούμε ότι το αγγλικό κείμενο λέει:

they’d consider relocating to a different state, moving to a more affordable but less desirable area, or taking a discount on a fixer-upper to achieve their dream.

Ομολογώ ότι ούτε εγώ ήξερα τον αμερικάνικο όρο fixer-upper. Μπορεί μάλιστα τα λεξικά να μην τον έχουν. Aλλά στην εποχή μας αυτό δεν είναι δικαιολογία. Το βάζεις στο γκουγκλ και σε λίγα δευτερόλεπτα μαθαίνεις τι είναι. Fixer-upper λοιπόν είναι το παλιό σπίτι που θέλει ανακαίνιση αν και κατοικείται κι έτσι (και που αν το ανακαινίσεις, fix, θα ανέβει η αξία του). Δεν είναι ανάγκη να εφεύρουμε νέο όρο, εύκολα αποδίδεται με περίφραση: «να αγοράσουν με λιγότερα χρήματα ένα σπίτι που θέλει ανακαίνιση».

* Φίλος πήγε σε νοσοκομείο, στο Γεννηματάς, και είδε την πινακίδα που βλέπετε -και τη φωτογράφισε.

Απορεί λοιπόν πώς εξηγείται η γενική «Απαγόρευσης».

Υποψιάζομαι πως δεν είναι γενική, αλλά στραβογραμμένη καθαρευουσιάνικη ονομαστική: Απαγόρευσις παραμονής επισκεπτών.

* «Αυτό δεν είναι απλή γενικομανία», μου λέει φίλος, «είναι, μετά συγχωρήσεως, γενικοεκσπερμάτωση».

Εννοεί τον εξής μεσότιτλο από άρθρο στην iefimerida:

O 29χρονος αντιστάθηκε της σύλληψης του στη Θεσσαλονίκη

(Έτσι, χωρίς δεύτερο, εγκλιτικό τόνο στο «σύλληψής του»).

Δεν θυμάμαι πώς το λέγανε στην καθαρεύουσα και στα αρχαία, αλλά ασφαλώς στα νέα ελληνικά μόνο αιτιατική στέκει.

* Μαργαριτάρι από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Απαντώντας στις κατηγορίες για τις επαναπροωθήσεις, κύκλοι του υπουργείου εξέδωσαν δήλωση στην οποία αναφέρεται:

…σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της

Όμως, όταν αντικαθιστούμε το «ποτέ» με το «ουδέποτε» επιδιώκοντας ύφος και επισημότητα, χρειάζεται προσοχή. Το «δεν έχουν ποτέ διαπιστωθεί» είναι ολόσωστο, αλλά το «δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί» είναι λάθος, επειδή το «ουδέποτε» ανήκει σε άλλη γλώσσα, που δεν ανεχόταν τη διπλή άρνηση. Η νέα ελληνική γλώσσα τη διπλή άρνηση όχι απλώς την ανέχεται, αλλά την χρειάζεται -διότι εξίσου λάθος θα ήταν το «μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί ποτέ έκνομες ενέργειες».

Το αστείο είναι ότι ο ιστότοπος που δημοσιεύει την απάντηση του υπουργείου τρολάρει, χρησιμοποιώντας στον τίτλο του άρθρου τη σωστή σύνταξη: Ουδέποτε έχουν διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες.

Μακάρι να ήταν αυτό το σοβαρότερο λάθος του Υπουργείου και να μη βαρυνόταν για σωρεία παράνομων ενεργειών που έχουν στοιχίσει ζωές, θα πείτε, και θα έχετε δίκιο.

* Κι άλλο ένα από τις γαλλικές εκλογές, επίσης μεταφραστικό. Γράφει η Καθημερινή (πήρα οθονιά):

Ο Μελανσόν, λοιπόν, κατηγορεί τον Μακρόν ότι περισσότερο θέλει «να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις σκληραγωγημένες οικογένειες».

Μονο που αυτός ο παράξενος όρος είναι γέννημα του μεταφραστή. Το πρωτότυπο έγραφε:

With rampant inflation driving up the costs of living and eroding wages, Macron has struggled to build on his re-election in April, with Melenchon casting him as a free-marketeer more intent on protecting the wealthy than hard-up families.

Και βέβαια hard-up families είναι οι οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα, που στερούνται, που δοκιμάζονται, οι χειμαζόμενες οικογένειες, οι εξαρτημένες από τον μισθό τους που λέει και η πρωθυπουργάρα μας (για να θυμίσω το χτεσινό άρθρο).

Εδώ που τα λέμε και το «έχει μεγαλύτερη πρόθεση να…» δεν είναι καθόλου καλή απόδοση. (Προτιμώ κάτι σαν «περισσότερο σκοπεύει να…»).

* Φίλος διαβάζει τον τρίτο τόμο διηγημάτων του Λόβκραφτ από τις εκδόσεις Brainfood, και στο διήγημα «Το χρώμα από το διάστημα» επισημαίνει την πρόταση:

Παρά την υψηλή θερμοκρασία του δείγματος, τα πειράματα έγιναν σε κάμινο με τα συνηθισμένα αντιδρώντα

Αυτά, τουλάχιστον στον καιρό μου, τα λέγαμε «αντιδραστήρια». Στα αγγλικά βεβαίως είναι reactants, οπότε ίσως να έχει αλλάξει η ορολογία.

* Φίλος που ξέρει ότι κάνω συλλογή από λογοπαίγνια σε πινακίδες καταστημάτων μου στέλνει το εξής από του Ψυρή, που ενισχύει το εμπειρικό συμπέρασμα ότι ο κλάδος των ψητοπωλείων – μεζεδοπωλείων δείχνει τη μεγαλύτερη έφεση σε παρακινδυνευμένα λογοπαίγνια.

ΨΥστηΡΗ, δηλαδή Ψηστήρι στου Ψυρή. Δεν ζει πια και ο Θανάσης Νάκας, να μας έλεγε σε ποια κατηγορία κατατάσσεται αυτός ο συμφυρμός (δείτε το προπέρσινο άρθρο μας).

* Σε άρθρο για τα βάσανα της Άμπερ Χερντ, διαβάζουμε:

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο επικεφαλής της DC Films, Walter Hamada, επιβεβαίωσε ότι το στούντιο είχε σκεφτεί για λίγο την αναμόρφωση του χαρακτήρα της Χερντ στο σίκουελ – όχι λόγω των καταγγελιών για κακοποίηση, αλλά λόγω έλλειψης χημείας μεταξύ της Χερντ και του Μομόα, ο οποίος πληρώνει τον Aquaman. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι το στούντιο είχε μειώσει τον ρόλο της στο σίκουελ.

Πληρώνει; Πώς πληρώνει ένας ηθοποιός τον ρόλο που παίζει; Πληρώνεται, αφού!

Ο φίλος που το έστειλε, έσπαγε το κεφάλι του πώς να έγινε το λάθος, μέχρι που έπεσε η δεκαρούλα (που λένε οι αγγλοσάξονες). Ήταν τυπογραφικό λάθος του αγγλικού κειμένου, pays αντί για plays! Και πράγματι, αν ανατρέξουμε στο πρωτότυπο, βλέπουμε ότι στη Γκάρντιαν υπάρχει λάθος: Momoa, who pays Aquaman!

* Να σημειώσουμε κι άλλο ένα λαθάκι στη Γκάρντιαν (what is mezedakia? θα αναρωτηθούν).

Σε άρθρο για τα Ελγίνεια, το οποίο υποστηρίζει την ελληνική θέση περί επιστροφής, διαβάζουμε:

The only issue is whether something can be done to appease the overweaning pride and hoarding instinct of the staff of the British Museum, who have come to regard the marbles as their personal property.

Αλλά το overweaning είναι λάθος. Το σωστό είναι overweening, μια λέξη που δεν θα την ξέρουν και πολλοί Άγγλοι, και που σημαίνει, περίπου, αλαζόνας, υπερφίαλος.

Κατά τα άλλα το άρθρο έχει ενδιαφερον. Προτείνει τους τρισδιάστατους εκτυπωτές ως μια λύση για να μείνουν στο βρετανικό μουσείο πιστότατα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

* Kαι μια ακυρολεξία σε άρθρο για το θέμα της διακοπής τροφοδοσίας με φυσικό αέριο:

Διαβάζουμε:

Η Gazprom υποστηρίζει ότι «η άκαιρη επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή από τη Siemens (Γερμανία)» είναι ο λόγος για τη μείωση της ροής μέσω του Nord Stream.

Όμως «άκαιρη» δεν σημαίνει μη έγκαιρη!

Κι όπως σημειώνει ο φίλος που στέλνει το λινκ, «προβλέπω σε λίγο να τρώμε τα μεζεδάκια ωμά»….

* Και κλείνω με ένα ιερό μεζεδάκι. Διαβάζω στη romfea.gr τοποθέτηση του Γέροντος Γεωργίου, ο οποίος μας λέει ότι:

Όπου διχοστασίες και έριδες, το Άγιο Πνευμα είναι απών

Δεν ξέρω καλά τα θεολογικά, αλλά νομίζω πως το Άγιο Πνεύμα είναι γένους ουδετέρου, οπότε είναι «απόν».

Βρίσκω και μια επιείκια στο άρθρο, αλλά λέω να την αντιμετωπίσω με επιείκεια.

* Και εδώ τελείωσε η σημερινή μας περιήγηση -αν γλιτώσω από τον καύσωνα, τα λέμε αύριο.

124 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με καύσωνα”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Ας μην ξεχνάμε και το Δημοκρατικό Συναγερμό των αδελφών Κυπρίων, το κόμμα του Κληρίδη, που επίσης στα αγγλικά λέγεται Democratic Rally.

  2. ndmushroom said

    Occhiali βέβαια στα ιταλικά σημαίνει γυαλιά, το οποίο πιθανότατα παρέσυρε και την ορθογραφία των κιαλίω… κιαλιώ… από τα κιάλια! 😛

  3. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Μεζεδάκια με καύσωνα
    Καυσωνικά (κάπως μ’ αρέσει η λέξη).
    Κατάλαβα αμέσως πού πήγαινε ο τίτλος, καθώς ήδη είχα δει για τις ακυρώσεις συναυλιών/εκδηλώσεων χωρίς κλιματισμό, και τις υπαίθριες ακόμη, σε κάποιες περιοχές στη Γαλλία .
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/348611_kaysonas-stin-eyropi-apagoreytikan-exoterikes-ekdiloseis-se-periohes-tis

  4. Την εποχή του Χρηματιστηρίου ο Jose είχε την τιμητική του με την φράση : η μάνα του Χοσέ, δεν έκλαψεε ποτέ, για όσους πρόλαβαν να πουλήσουν πριν τους μείνει ο μπουτζούρης το χέρι

  5. atheofobos said

    Δεν ξέρω καλά τα θεολογικά, αλλά νομίζω πως το Άγιο Πνεύμα είναι γένους ουδετέρου, οπότε είναι «απόν».

    Διαβάζω στο περισπούδαστο άρθρο Το Άγιο Πνεύμα είναι «Αυτός», «Αυτή» ή «Αυτό»; Είναι αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο; το εξής:
    Τελικώς, οποιαδήποτε κι αν είναι η θεολογική μας κατανόηση, είναι γεγονός πως ο Θεός χρησιμοποίησε αποκλειστικά όρους αρσενικού γένους ν’ αναφέρονται σ’ Αυτόν και σχεδόν αποκλειστικά το αρσενικό γένος να εκφράζει τις μεταφορές.
    https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-Spirit-gender.html

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Σωστά, καλά λες

    4 Μάλιστα τον έγραφαν και Χωσέ για να συνδέει με το χώνω.

  7. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  8. Κιγκέρι said

    Μεζεδάκια με καύσωνα = Καψομεζεδάκια! 🥵

  9. Babis said

    «Προτείνει τους τρισδιάστατους εκτυπωτές ως μια λύση για να μείνουν στο βρετανικό μουσείο πιστότατα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.»

    Το πρόβλημα του Βρετανικού μουσείου είναι ότι θέλει να έχει τα πρωτότυπα και όχι ότι δεν ξέρει να φτιάξει αντίγραφα.

    Επί της ουσίας, μάθαμε για τους 3d εκτυπωτές και φτιάχνουμε μέχρι και το πιπέρι που βάζουμε στα λάχανα :P. Άσε που δεν είναι πιστότατα, είναι απλώς καλά αντιγραφα.
    Όταν έχεις το πρωτότυπο, τα πιο πιστά αντίγραφα γίνονται με την μέθοδο του καλουπιού. Με τα σημερινά υλικά μπορείς φτιάξης καλούπι σιλικόνης από το πρωτότυπο και να φτιάξεις αντίγραφο από ένα μείγμα εποξικής ρητίνης και μαρμαρόσκονης, ίσως και λίγη χρωστική, που να είναι τόσο πιστό μου μόνο ειδικοί μπορούν να το ξεχωρίσουν.

  10. ymalliaros said

    Καλημέρα,
    Πάμε δυνατά: οι 30 βαθμοί στην Εσπερία υποφέρονται πιο δύσκολα απ’ τους 35 στην Αθήνα.
    Συμφωνώ. Ένας λόγος είναι πως τα σπίτια είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν πρώτιστα από το κρύο. Δεύτερον η υγρασία της ατμόσφαιρας παίζει μεγάλο ρόλο. Επειδή έχω αυτά τα μαραφέτια που δείχνουν τη σχετική υγρασία, στην Αθήνα κυμαίνεται 35 – 45% (με τη ζέστη είναι στα χαμηλά. Εκεί το 60 δεν είναι τίποτα. Με ό,τι σημαίνει αυτό για στέγνωμα ιδρώτα κλπ.

    Κυάλια. Μιας κι είμαι κι εγώ γέρος, δεν κατάλαβα το λάθος. Αν τόγραφα δεν ξέρω ποιον τύπο θα διάλεγα.

    Έρικ Ζεμούρ. Κάτι ελάχιστα Γαλλικά ξέρω. Αλλά φτάνουν να διαβάσω Ερίκ Ζεμούρ. Και χρειάζεται η επισήμανση για να δω το στραβό.

    Συνεχίζουμε το διάβασμα

  11. sarant said

    10 Να βρω μαραφέτι για την υγρασία λοιπόν

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ΨΥστηΡΗ, δηλαδή Ψηστήρι στου Ψυρή*

    τότε και ΑναΨΥκτήΡΗο
    που ένα είναι στου Ψυρρή «Αναψυκτήριο» (που είναι …ψηστήριο 🙂 ) :
    https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/krymmeno-mageireio-stoy-psyrri

    * Ψυρρή, δεν είναι;

  13. Pedis said

    Χώρια που, κατά την υποκειμενική μου αίσθηση τουλάχιστον, οι 35 βαθμοί της Αττικής αντέχονται πιο εύκολα από τους 30 της Δυτικής Ευρώπης.

    Διότι, άλλο τριαντάρι και ολούθε γύρω πράσινο, κι άλλο τριανταπεντάρι περιτριγυρισμένος από ντουβάρια και άσφαλτο.

    Έτσι παράξενα δουλεύει η φυσική επιλογή … αλλιώς δεν θα είχες επιβιώσει από μικρός στην Αθήνα.

    😋

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαχα το κυάλια θα μας έβαζαν … γυαλιά, σε πολλούς! Μπορεί κι εγώ λάθος να το έγραφα.

    Τον γιαλό, για να μην τον γράψω λάθος, ακαριαία ανατρέχω στα γυαλιά-ύαλος, όχι, άρα με ι 🙂

    Κιάλια … είναι και κοίλοι οι φακοί, ένα υ τούς …ταιριάζει (κατά κάποιους, τύπου Αλπινικών σπουδών)

  15. voulagx said

    Σκηνές Σικάγο: Εκτέλεσαν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Γέρακα
    Ακλισιά για λίγο πάψε… κλπ.

  16. sarant said

    12 Ναι, Ψυρρή κανονικά.

  17. vpan said

    Καλά να σε ρωτήσουν για το Silicon(e) Valley. Αν σε ρωτήσουν για το πόσες εκπομπές έχει παρουσιάσει στο συγκεκριμένο κανάλι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής τι κάνεις;

  18. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα, μετ’ ευχών να έχετε την ανταποδοτική επι-οίκεια του Αγίου Πνεύματος και να μη γίνετε Καυσοκαλυβίτες.
    Γιά το hard-up (families), εκτός από τα δόκιμα “χειμαζόμενα νοικοκυριά”, “δοκιμαζόμενες(οικογένειες, επιχειρήσεις κλπ)”, βλ.https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/corpora/search.html?lq=%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82&lemq=%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82 , αλλά και τους ειδικούς όρους “τάξη μισθοσυντήρητων, μισθοσυντήρητο προλεταριάτο”, αν θέλαμε να μεταφέρουμε και κάπως αλλιώς τη συγκεκριμένη σκληρότητα/δυσκολία, θα μπορούσαμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε, επί το λαϊκότερον, το “ζορισμένος” ή, επί το λογιότερον, το “δυσβιοπόριστος”(<βιοπορίζομαι, κατά το "δύσβατος")

  19. Πουλ-πουλ said

    9. Babis
    «Όταν έχεις το πρωτότυπο, τα πιο πιστά αντίγραφα γίνονται με την μέθοδο του καλουπιού.»
    Εκμαγεία λέγονται με μια λέξη (σχολαστική φατσούλα). Όσο για την πιστότητα και το τεχνητό πατινάρισμα, το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, ιδίως όταν τμήματα της ίδιας μορφής είναι διασκορπισμένα. Να ένα παράδειγμα, από την εμπειρία ανασύστασης του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα.
    https://theacropolismuseum.gr/parthenonas-dytiko-aetoma-poseidonas

    Η περίπτωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες, δικαιολογούν το ελληνικό επιχείρημα της «επανένωσης των γλυπτών».

  20. Νέο Kid said

    Παρντόν για το άσχετο, αλλά μήπως θυμάται κάποιος φίλος ή φίλη ποιο ήταν το νήμα που συζητιόταν πρόσφατα περί τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ ρόμποτς , και τέτοια;
    Μερσί ντε προκαταβολουαρμών!

  21. 13: Ά-καιρο σχόλιο, μάλλον…

  22. aerosol said

    Στον Εκατομμυριούχο δεν ξέρουν τον δρόμο για το Σαν Χοσέ!

  23. Κιγκέρι said

    0, 10: Κι ένας ακόμη λόγος είναι ότι είμαστε λίγο πριν το θερινό ηλιοστάσιο και στη Δυτική Ευρώπη αυτές τις μέρες δεν λέει να νυχτώσει, να δροσίσει λιγάκι.
    Βρέθηκα στις Βρυξέλλες με καύσωνα τον Ιούνιο του 2017 και ζεστάθηκα ως κι εγώ, η Λαρισαία!

  24. Κουτρούφι said

    Μια άλλη ερώτηση στον εκατομμυριούχο χθες, αφορούσε ποιος Έλληνας αστροφυσικός ήταν υποψήφιος για Nobel το 2020. Αυτός που είχαν στου νου τους οι οργανωτές του παιχνιδιού είχε απασχολήσει την επικαιρότητα τότε, παραμονές της ανακοίνωσης του βραβείου, τον Οκτώβριο του 2020.
    https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/581803/dimitris-psaltis-o-astrofysikos-poy-apotelei-tin-elpida-tis-elladas-gia-nompel

    Αλλά: Επίσημα, οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Nobel αποκαλύπτονται 50 χρόνια αργότερα (https://www.nobelprize.org/nomination/physics/). Συνεπώς, για το 2020, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ο συγκεκριμένος ήταν πράγματι υποψήφιος. Και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ΔΕΝ ήταν υποψήφιος ένας από τους άλλους τρεις που υπήρχαν ως επιλογή. Ειδικά, το όνομα ενός από αυτούς παίζει κατά καιρούς και δεν αποκλείεται να ήταν στη λίστα και για το 2020.

  25. ΣΠ said

    24
    Ναι, φάουλ κι αυτό.

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες έρευνες (…)για την εξιχνίαση τριών νέων υποθέσεων απατών τύπου “phishing” με θύματα δύο άνδρες από τη Ρόδο και μια γυναίκα από την Λέρο.
    τριών νέων υποθέσεων απάτης, καλύτερα, όχι;
    https://www.dimokratiki.gr/18-06-2022/astynomikes-ereynes-gia-treis-ypotheseis-apaton-phishing-me-leia-79-988-eyro/

  27. Μαρία said

    την ανάγκη ενεργούς και αποτελεσματικής φύλαξης στο 2:49

  28. 11 Το μαραφέτι δεν σε σώζει από τη ζέστη. Πληροφορίες δίνει μόνο.

  29. Babis said

    19 Πουλ Πουλ

    Εμείς οι μαστοράντζες καλούπι το λέμε, δεν ξέρουμε από εκμαγεία και μαγείες.

    Αυτά που δείχνεις είναι γύψινα, εγώ μιλάω για διαφορετικά υλικά πολύ πιο πιστά και φυσικά δεν είναι εύκολο, θέλει μερακλή μάστορα αλλα το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Πάντως και ο γύψος ακόμα είναι πολύ πιο πιστό αντίγραφο από την 3d εκτύπωση.

  30. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23 Ισχύει, ενώ συνήθως τις νύχτες δροσίζει.

    24-25 Σοβαρό φάουλ, να ψαρεύουν ερωτήσεις από μη έγκυρες πηγές.

    26 Προφανώς

    28 Το ξέρω βρε, αλλά να βλέπω τις τιμές

  31. Alexis said

    #30: Νίκο, βάστα μη δούμε στον εκατομμυριούχο καμμιά ερώτηση του στυλ «ποια μεγάλη πολυεθνική συστήνει στα στελέχη της να μάθουν αρχαία ελληνικά» και φρικάρουμε όλοι μαζί παρέα 😆

  32. Χαρούλα said

    2003 Γαλλία, ο πρώτος τους μεγάλος καύσωνας! Και μείς καλότυχοι εκδρομείς!
    Τα βράδακια δεν υπήρχε συντριβάνι χωρίς …κολυμβητές!
    Τα κέρδη μου;🤓
    Ευκαιρία από τα πρωτοσέλιδα να μάθω πως χρησιμοποιούσαν την λέξη shaleur για τον καύσωνα.
    Και να γυρίζω με τις ώρες εκθέσεις και Μουσεία, που είχαν κλιματισμό!
    Από τότε εκτινάχτηκε η εγκατάσταση κλιματιστικών!

    Και γω συνήθως κυαλίτισσα είμαι!

    Από τον Αντώνη Θ. Παπαδόπουλο
    ΤΑ ΚΙΑΛΙΑ
    Είχε ανοίξει με λαχτάρα το κουτί.
    Το δώρο τους ένα ζευγάρι κιάλια
    που τα χάρηκε για καιρό
    παίρνοντάς τα σ’ εκδρομές
    και περιπάτους.
    Με τον καιρό έδειχνε να τα ξεχνά.
    Οι δικοί του είπαν
    πως μεγαλώνοντας τα βαρέθηκε,
    μα αυτός το μόνο που ήθελε πια
    ήταν να βλέπει το κάθε τι
    στις σωστές του διαστάσεις.

  33. Καλησπέρα!

    Silicon λοιπόν είναι το πυρίτιο, εξού και το σύμβολο του, Si (αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή μου, που λέει και ο Νικοκύρης 🙂).

  34. Christos said

    0: οι οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα

    Μήπως «οι οικογένειες που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα»;

  35. Αυτό με την παροιμία για την μάνα του Χωσέ με μπερδεύει:
    «Τα χώνω» σημαίνει επενδύω, πληρώνω, ακριβώς το αντίθετο από το «πουλάω με λογικό κέρδος πριν είναι αργά» (τραβιέμαι εγκαίρως πριν δώσω αφορμή στη μάνα μου να κλάψει για τη χασούρα επειδή τα ‘χωσα λαίμαργα πιο πολύ απ’ όσο έπρεπε). Μήπως εννοεί τους επενδυτές που δεν πανικοβάλλονται σε «διορθώσεις» και τα αφήνουνε μέσα εν αναμονή ανάκαμψης; Κάτι άλλο;
    Κάποια βοήθεια από γλωσσολόγους/επενδυτές;

  36. Πουλ-πουλ said

    29. Babis
    «θέλει μερακλή μάστορα αλλα το αποτέλεσμα είναι φανταστικό»
    Όσο φανταστικό και να είναι, παραμένει μαστορικά κίβδηλο, όταν προσπαθεί να προσποιηθεί το αυθεντικό.
    Η μορφή μπορεί να αντιγραφεί πιστά, η ευγένεια όμως της πρωταρχικής ύλης, δηλ. του μαρμάρου, δεν καλουπώνεται. Γιαυτό άλλωστε, τα τελευταία χρόνια στις αναστηλώσεις χρησιμοποιούνται γλυπτικές μηχανές-παντογράφοι μαρμάρου CNC, με καλά αποτελέσματα.

  37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «…άνηκε στην κληρονομιά από τον παππού Λιγνάδη »

    το άνηκε καθιερώνεται 😦 (εξ έλξεως η αναβίβαση τόνου απ΄άλλα ρήματα είχαν πει εδώ οι ειδικοί )
    https://www.2020mag.gr/themata/5477-oi-martyries-yperaspisis-dionysi-panagiotaki-kai-gianni-lignadi-tis-paraskevis-17is-iouniou
    Κατά τ΄άλλα, φαίνεται οι Λιγνάδηδες έχουν «σύμβαση» διαρκείας με ορισμένους μάρτυρες.

  38. Μαρία said

  39. Νέο Kid said

    35. Εύλογη απορία Μιχαήλ! Να τολμήσω να κάνω την ταπεινή εικασία ότι ίσως ήταν:
    Του Δεν Χωσέ η μάνα … ( ελαφρά παράφρασις του άκαρδου γαιοκτήμονα της πάμπας Δον Jose , α λα μανιέρ ντε τουά!) 😊

  40. Νέο Kid said

    39. Μπορεί βέβαια και το ρητό να ήτο όντως του Χωσέ η μάνα δεν έκλαψε ποτέ , και να το είχαν διασπείρει τρολικώς και εντέχνως στο αδαές και εύπιστο πόπολο οι μάνες των Πασόκων «επενδυτών» Σημίτη Παπαντωνίου και CIA…🤭

  41. ΣΠ said

    20
    Κιντ, στο νήμα για το χταπόδι συζητούσαμε περί ευφυΐας.

  42. Νέο Kid said

    41. Σπύρο, ψάχνω μια πιο παλιά ( όχι πολύ παλιά, σχετικά πρόσφατα) σχετική κουβέντα . Εντάξει , δεν τρέχει και τίποτα και Θενκς ενυγουέη!

  43. Νέο Kid said

    42. 41. Δεν θυμάμαι όλους του πρωταγωνιστές , σίγουρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο Κούρκουλου ο Αβονίδας και στο ρόλο του μικρού Βασιλάκη Καΐλα κλασικά Λάμπρος…

  44. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὑποψιάζομαι ὅτι οἱ «φίλοι πού ΔΕΝ ξέρουν ὅτι κάνεις συλλογή ἀπό λογοπαίγνια σέ πινακίδες καταστημάτων» εἶναι πολύ περισσότεροι ἀπό αὐτούς πού ξέρουν, ἄρα ἰδού πεδίον μεζεδακίων λαμπρό!
    Πρίν ἀπό πολλά χρόνια (δεκαετία ’80) εἶχα ἀρχίσει νά κάνω μιά τέτοια συλλογή, ἄν τήν ξετρυπώσω κάπου θά ἔχουμε νά λέμε, ἀλλά -μέχρι τότε- σοῦ στέλνω τήν καλύτερη, πού τήν θυμᾶμαι ἀπ’ἔξω: Στά μαγαζάκια πού ἔστεκαν ἀπέναντι ἀπό τήν εἴσοδο τοῦ λιμανιοῦ τῆς Θεσσαλονίκης, ἦταν καί κάποιος πού ἔφτιαχνε μπουγάτσα καί στήν ταμπέλα του ἔγραφε «ἡ Ἀγνή τοῦ λιμανιοῦ», μεταχειριζόμενος ἔξυπνα τόν τίτλο τῆς ὁμώνυμης ταινίας τοῦ ’52 (Χατζηαργύρη κλπ, καί τό διαμαντάκι τῆς ταινίας: Ἕνα νεαρό -καμμιά 25ριά χρονῶν- ἀστεράκι πού παίζει πιάνο, ὁ Μάνος Χατζιδάκις!).

  45. 39, 40,

    🙂

  46. LandS said

    38 Ταλαντώσεις;
    Οι γιατροί δεν λένε διακυμάνσεις; Άσε που οι, τέτοιες τέλος πάντων, του καλοκαιριού είναι καραμπινάτες εξάρσεις.

  47. Νέο Kid said

    By the way , κόρες και παλικάρια προσέχτε και φυλαχθείτε !
    Τσίμπησα Covid-19 σε 43 βαθμούς ντάλα … ! 😱😫
    Δεν τελείωσε η ιστορία με τον κορονοϊό δυστυχώς …

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φωτιά στην πλαγιά της Δίρφυς, πλησιάζει κατοικημένη περιοχή
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/348730_fotia-stin-plagia-tis-dirfys-plisiazei-katoikimeni-periohi
    Το ποστάρω και σκέφτομαι την παροιμία
    «πήραν φωτιά τα γένια μου -στάσου ν΄άψω το τσιγάρο μου»

  49. LandS said

    39, 40
    Σε κάθε συναλλαγή ότι κάνει με αυτό που δίνει/παίρνει ο ένας είναι ισοδύναμο με αυτό που δίνει/παίρνει ο άλλος. Έχει λοιπόν μια τραβηγμένη βάση το χωσέ του Τζι.
    Στη περίπτωση όμως, όταν αντιλαμβάνεσαι (φοβάσαι) ότι τα χαρτιά που έχεις θα χάσουν την αξία τους τα σπρώχνεις, τα ξεφορτώνεις ή, πιο παραστατικά, ξαλαφρώνεις από δαύτα (αααχ!).

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47 Φτου, διάολε!
    Περαστικά Κίντο μας! γρήγορα και παλικαρίσια! Δίχως συμπτώματα. Δίνε νεότερα.

  51. Ουμηναλλάχ said

    Κοΐζ 1: στα αρχαία ελληνικά η διπλή άρνηση ισοδυναμεί άλλοτε με άρνηση και άλλοτε με κατάφαση. Ποίος ο κανών;
    Κοΐζ 2: στα νέα ελληνικά, φράσεις σαν τις «δεν ξέρω τίποτε», «δεν βλέπω κανένα» δεν περιέχουν διπλή άρνηση. Διατί;

  52. Κιγκέρι said

    20: Κιντ,

    για δες, μήπως εδώ;

    https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/23/aerosol/

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χώνω
    https://www.slang.gr/definition/4312-i-mana-tou-xose-den-eklapse-pote
    (και λογκάρω)https://www.slang.gr/lemma/18636-longkaro
    σπρώχνω
    https://www.slang.gr/lemma/1107-sproxno

  54. sarant said

    31 Λες να υπάρχει τέτοιος φόβος;

    32 Ο δήμαρχος του Μπορντό, ακούω, διάταξε να μείνουν ανοιχτά και δωρεάν τα μουσεία της πόλης επειδή έχουν κλιματισμό

    34 Το ίδιο δεν είναι περίπου;

    35 Χώνω εδώ σημαίνει «πουλάω τα χαρτιά μου και παίρνω χρήμα». Και συναφής ειναι και η παροιμία «πούλα και μετάνιωνε» που λέγεται σε ανοδικές περιόδους. Να πουλήσεις και να τσεπώσεις ένα κέρδος πχ 20% κι ας μετανιώσεις μετά αν η μετοχή που πούλησες ανέβει άλλα 20%/

    47 Ωχ, περαστικά ρε συ!

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53β https://www.slang.gr/lemma/18636-longkaro

  56. Κιγκέρι said

    20: Κι εδώ έχει πολύ Λάμπρο! 🙂

    https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/26/tvxs/

  57. Περαστικά, Κίντο!

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο «Σε προσκυνώ, γλώσσα» διατυπώθηκε από μαθητή η απορία για το τι συμβαίνει τελοσπάντων με το γνωστό θέμα της Άρτεμης ή της Αρτέμιδος ή της …Άρτεμις κλπ. Ο Μπαμπινιώτης απάντησε ότι είναι προτιμότερο το απλό η Άρτεμη – της Άρτεμης, γιατί,αν πούμε η Άρτεμις, θα πρέπει να ξέρουμε και να το κλίνουμε σωστά στις άλλες πτώσεις. Και εκεί που νόμισα ότι έβαλε σαφώς τα πράγματα στη θέση τους, τον ακούω να λεει πως, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε μόνο στην ονομαστική, τότε μπορούμε να πούμε και η Άρτεμις; Ε; Σπάστα και ξαναρίχτα, κυρ καθηγητά μου, γιατί μπερδεύτηκα.
    (Είδατε; Αν δεν έβλεπα τηλεόραση, πώς θα σας ενημέρωνα τώρα περί τα μπαμπινιωτικά; 😊)

  59. 54δ,
    Εύλογο μ’ αυτήν την ερμηνεία του χώνω.

  60. Κιγκέρι said

    Πολύ κόντρα της πήγε της Φλέσσα σήμερα ο Μπαμπινιώτης!

  61. 50, 53,
    Χώνω και δεν χάνω, λοιπόν!

  62. Λ said

    Ελγίνεια τα λένε οι εγγλέζοι. Εμεις τα λέμε μάρμαρα του Παρθενώνα. Και στο σπίτι, όταν αναφερόμαστε σε αυτά λέμε our marbles

  63. sarant said

    58-60 Xάνω που δεν τα βλέπω, πάντως λογικός ο Μπ. σε ένα βαθμό.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    63: Συμφώνησε όμως με την πρόταση της Φλέσσα να γράφεται το επικεφαλής ως επί κεφαλής, ώστε να μη συγχέεται με τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα, όπως π.χ. ο ειλικρινής, και έτσι να αποφεύγεται η κλίση του. Εδώ που τα λέμε, έχει μια βάση αυτή η πρόταση.

  65. Deja vu said

    Εμείς οι φανατικοί οπαδοί του Σαραντακείου Ιστολογίου γνωρίζουμε καλά πόσο αθεολόγητος και ανελλήνιστος τυγχάνει ο εξαιρετικά αγαπητός μας κύριος Νίκος. Αλλά δεν τον αγαπάμε λιγότερο, γι’ αυτό του το «κουσούρι». Μάλλον περισσότερο τον αγαπάμε: Με τον κ. Σαραντάκο κι εμάς τους οπαδούς του συμβαίνει ό,τι ακριβώς είχε επισημάνει ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Ιερείς των πόλεων και ιερείς των χωρίων» για τον παπα-Νικόλα Πλανά που πήδαγε συστηματικά τις λέξεις κατά την ανάγνωση των Ιερών Ευαγγελίων διότι τις αγνοούσε:

    ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: «Τον εσυνηθίσαμεν, και μας αρέσει. Είναι αξιαγάπητος. Είναι απλοικός και ενάρετος. Είναι άξιος του πρώτου των Μακαρισμών του Σωτήρος…»!

    Δείτε τί συνέβη πάλι σήμερα Σαββάτο στα μεζεδάκια του: Κάθεται ο φίλτατος κύριος Νίκος και ασχολείται με τα ανθυποπταίσματα παγκοσμίως αγνώστων φουκαράδων, αλλά τηρεί σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος για τις δύο κορυφαίες γκάφες της εβδομάδος που θα δούμε παρακάτω. ΕΡΩΤΩ: Ποιό είναι το σημαντικότερο μεζεδάκι που ανεκάλυψε στο σημερινό άρθρο του ο κ. Σαραντάκος; Κατά κοινή ομολογία το «hard-up families» του «Ρόιτερς» που η «Καθημερινή» του φιλαράκου του Παντελή Μπουκάλα μετέφρασε… «σκληραγωγημένες οικογένειες»!.. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, εδώ που τα λέμε…

    ΚΙ ΟΜΩΣ: Στην κυριακάτικη «Καθημερινή» του περασμένου Σαββάτου 11/6 υπήρχαν δύο ιστορικά και άκρως διδακτικά μεζεδάκια, που ο αγαπητός μας κύριος Νίκος δεν αντελήφθη, καθότι αποδεδειγμένα αθεολόγητος και ανελλήνιστος όπως προαναφέραμε….

    1) Το πρώτο ιστορικό μεζεδάκι το διέπραξε ο 82χρονος Κύπριος πληροφορικάριος Ανδρέας Δρυμιώτης στο άρθρο του «Μύρισε Εκλογές» : Παρεμβάλλει στο κείμενό του ένα απόσπασμα από την «Αποκάλυψη» (3, 15-16),νομίζοντας ότι παρεμβάλλει το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, ενώ πρόκειται για την καθαρευουσιάνικη μετάφραση(1850) του Νεόφυτου Βάμβα!..

    Ας δούμε πόσο διαφορετικό είναι το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο της Αποκ. 3, 15-16: «οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός. οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου.»

    ΕΡΩΤΩ τον ακαταπόνητο θεράποντα της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, κ. Σαραντάκο: Πώς θα χαρακτηρίζατε, αγαπητέ κύριε Νίκο, έναν επιφανή αρθρογράφο (ο Α. Δρυμιώτης ήταν επί 30 χρόνια επικεφαλής της «Δέλτα Πληροφορικής» που έκανε τις Εκλογές στο Ρωμέικο) και μιά κορυφαία εφημερίδα (την «Κ») που δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν την καθαρευουσιάνικη μετάφραση του Βάμβα από το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο της Αποκαλύψεως, που είναι 1.700 χρόνια παλαιότερο του Βάμβα;

    Για να λέμε και του στραβού το δίκιο: Στοιχηματίζω την μισή μου περιουσία ότι απ’ όλους τους αναγνώστες του Σαραντακείου Ιστολογίου, μόνο ο εκλεκτός χριστιανός λόγιος κ. Blogotinanai μπορεί να ξεχωρίσει την μετάφραση του Βάμβα από το ελληνικό πρωτότυπο της Βίβλου. Πιθανόν και το αγνό χριστιανόπουλο ο Ριβαλντίνιο να μπορεί, ενώ για τον αγαπητό μας κ. Σαραντάκο επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου αν μπορεί στα 63 του να ξεχωρίσει τον Βάμβα από τον ευαγγελιστή Ιωάννη…

    2) Το 2ο ιστορικό μεζεδάκι της εβδομάδος που δεν αντελήφθη ο κύριος Νίκος (εξαιτίας της ελάχιστης επαφής του με την Ελληνική Γραμματεία) ανήκει στον 87χρονο χριστιανό αμπελοφιλόσοφο, Χρήστο Γιανναρά και συνέβη στο ίδιο φύλλο της κυριακάτικης «Καθημερινής»: Σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ακαδημαϊκή αμετροέπεια» ο υπέργηρος Γιανναράς προέβη σε μιά προκρούστεια «αλητεία», προκειμένου να εμφανίσει τον αποδεδειγμένα αντίχριστο Ηράκλειτο ως προ Χριστού χριστιανό που τάχα είχε εξαγγείλει το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας!..

    Για να το πετύχει αυτό, ο πρώην ομαδάρχης των Κατηχητικών της «Ζωής» αλλοίωσε και περιέκοψε αισχρά μια αμφισβητήσιμη ρήση του Ηρακλείτου που διέσωσε ο Σέξτος Εμπειρικός στον λόγο του « Προς λογικούς » και έχει ως εξής…

    ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: «Διό καθ’ ό τι, αν αυτού της μνήμης κοινωνήσωμεν, αληθεύομεν, ά δε αν ιδιάσωμεν, ψευδόμεθα.»

    ΙΔΟΥ τώρα πώς αλλοίωσε τον ηρακλείτειο λόγο ο χριστιανός αμπελοφιλόσοφος για να παρουσιάσει τον Ηράκλειτο ως προ Χριστού χριστιανό και οπαδό του κοινωνείν προ της Θείας Κοινωνίας…

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: «Ο αφορισμός cogito ergo sum, δεν θα μπορέσει ποτέ να συνταιριάξει με το ηρακλείτειο: καθότι αν κοινωνήσωμεν αληθεύομεν. Η δημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με την res publica.»!..

    Κοντολογίς, ο αμετανόητος Γιανναράς πετσόκοψε την Ηρακλείτεια ατάκα και αφαίρεσε 3 σημαντικες λέξεις («αυτού της μνήμης») που φωτίζουν το νόημά της!.. ΚΙ ΟΜΩΣ: Για τον αγαπητό μας κύριο Νίκο, οι δύο αυτές «αλητείες» των υπερογδοντάχρονων αρθρογράφων της «Καθημερινής», δεν συνιστούν αξια καταγραφής μεζεδάκια!.. Εκτός κι αν (όπως ισχυριστήκαμε στην αρχή του σχολίου) απλώς δεν τα πήρε χαμπάρι, εξαιτίας της ελάχιστης επαφής του με την Χριστιανική Θεολογία και την Ελληνική Γραμματεία…

  66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  67. Μαρία said

    46
    Τον έχω στα κιτάπια μου απο τότε που παρακολουθούσα την καθημερινή ενημέρωση και είχα βρει ενδιαφέρουσα τη γλώσσα του.
    16/10/2020
    Τώρα, όσον αφορά στη σταθεροποίηση, έκανα μια αναφορά, να το επαναλάβω. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα βλέπαμε αρνητικές τάσεις. Δηλαδή, βλέπαμε να μαζεύεται λιγάκι. Αυτή την εβδομάδα είδαμε να ανεβαίνει λιγάκι. Αυτή την στιγμή η Αττική κάνει ώσεις. Δηλαδή, να το πω έτσι, κάνει μια ταλάντευση. (κάνει σχετική χειρονομία)

    Ακολουθεί Χαρδαλιάς: Τέτοιες ταλαντώσεις τις παρατηρούμε και σε άλλες περιοχές και δεν είναι κάτι κρυφό.

  68. Νέο Kid said

    Τι ήταν λέει ο Ηράκλειτος ; Αντίχριστος;;
    Σιγά να μην ήταν και Αντί-ΠΑΟΚ ρε καπετάνιε!

  69. Χαρούλα said

    Σεξ δεν έχει σήμερα; Ούτε κάποιον νεκρό να σπιλώσουμε;
    Αρρωστούλης θα είναι….🥶!

  70. @ 51 Ουμηναλλάχ said

    Δε βλέπω καμία απάντηση και καταθέτω την άποψή μου στο κ*ίζ 2. Η διπλή άρνηση π.χ. στο «δεν ξέρω τίποτε» είναι ισότιμη με απλή άρνηση, «ουδέν γιγνώσκω», θα μας έλεγαν οι δασκάλοι μας. Με χρήση ερωτηματικής επιτόνησης ή ερωτηματικού, το «δεν ξέρω τίποτε;» αντιστοιχεί στο 1) «δεν ξέρω κάτι;» ή στο «ουδέν γιγνώσκω;».

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 >>με το γνωστό θέμα της Άρτεμης ή της Αρτέμιδος ή της …Άρτεμις
    Για τη Δίρφυ στη γενική, που είναι και στην τρέχουσα επικαιρότητα (σχ.48) τί θα έλεγε άραγε;

  72. Babis said

    51 Ουμηναλλάχ

    Να κάνω μια προσπάθεια;
    Οι λέξεις «τίποτα» και «κανένα» έχουν και την έννοια «κάτι», «κάποιον»

  73. sarant said

    64 Είναι και δική του πρόταση, γι’ αυτό

    65 Plus jamais vu

    72 Κάτι κάνεις και σου πιάνει τα σχόλια η μαρμάγκα

  74. ΚΩΣΤΑΣ said

    Το παρακάτω λινκ αποκλειστικά για τον Λάμπρο. Να το δούμε και αν μπορεί να χωρέσει και στο υπό ίδρυση κόμμα της Αυτοδιαχειριζόμενης Σεξουαλικής Δημοκρατίας! 😂​

    https://www.larissanet.gr/2022/06/18/ti-einai-to-tantriko-sex-kai-giati-prepei-na-to-entaxete-sti-zoi-sas-amesa/

  75. ΚΩΣΤΑΣ said

    Περαστικά σου Κίντο, μη μασάς, χαμογέλα!

  76. # 35, 54

    Η εκφραση είναι από την εποχή που το Χρηματιστήριο ήταν για λίγους με όριο ανόδου-καθόδου το 8% και άλλα προστατευτικά μέτρα.
    Τα ‘χώνω’ εκείνη την εποχή σήμαινε μια μετοχή που άνοιξε στα 1000 να την προσφέρεις στα 920 πρακτικά σήμαινε πως θα πουληθεί σίγουρα και γρήγορα αφου θα είχε πρώτη προτεραιότητα πώλησης από άλλες που προσφέρονταν στα 950 π.χ.
    Γενικά τα χώνω σημαίνει παίζω χοντρά είτε πουλώντας είτε αγοράζοντας, σίγουρα όμως ήταν όταν έπαιρνες χρήμα κι όχι χαρτιά εξ ου και η ψυχολογική κατάσταη της μάνας που ανησυχούσε για τον γιό της…
    Μετά το ημερήσιο όριο έγινε 12%, μετά 20%, μετά παράγωγα, μετά μπήκανε κι οι μετανάστες κι η φούσκα έσκασε.

  77. Κ 16 που βάζουν και στην τιβί…

    # 74

    Κώστα, αυτά τα σπορ είναι για τους μη έχοντες και μη έχουσες κοιλίτσα, αλλιώς περιορισμός στα «ζωικά» ιππαστί και α λα πεκορίνα

  78. Alexis said

    «τον γαζωσαν με περισσότερους από 25 κάλυκες»
    Τώρα στην ΕΡΤ1

    Ποιος θα της πει ότι οι κάλυκες δεν γαζώνουν;🤔😠😡

  79. Alexis said

    Και με την ευκαιρία:
    Τη στιγμή που η βαριά εγκληματικότητα σπάει όλα τα ρεκόρ και οι νονοί της νύχτας κάνουν πάρτι, η κυβέρνηση παίζει το πουλί της με την πανεπιστημιακή αστυνομία.
    Ανακοινώθηκε ήδη η πρόσληψη άλλων 600 πανεπιστημιακών μπάτσων.
    Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια τους έφταιξε, δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους…😠😠😠

  80. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    78 Εμ….

    79 Ετσι ακριβώς

  81. ΣΠ said

    58
    Εγώ πάντως έμαθα κάτι που δεν το ήξερα. Ότι υπάρχει μία μοναδική λέξη από υ που επί πολυτονικού έπαιρνε ψιλή.
    Εν τω μεταξύ, η Φλέσσα συζητώντας για ψιλές, δασείες και πολυτονικό κόντεψε να φτάσει σε οργασμό.

  82. nefelim said

    To fixer-upper το είχα πρωτοσυναντήσει στο ομώνυμο τραγούδι από την ταινία animation «Frozen», όπου όμως αναφέρεται στον υποψήφιο σύντροφο που θα μπορούσες να «στρώσεις» στην πορεία, αν αρχικά του βρίσκεις διάφορα ελαττώματα..! Έχει πολύ γέλιο και στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά όπου ο τίτλος είναι «ένα δυο πράγματα αν θα φτιάξει» (he’s just a bit of a fixer-upper»).

  83. sarant said

    81 Ποια ήταν αυτή; Ο υπερίτης;

  84. ΣΠ said

    83
    Η λέξη «ύψιλον».

  85. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ήταν τυπογραφικό λάθος του αγγλικού κειμένου, pays αντί για plays! Και πράγματι, αν ανατρέξουμε στο πρωτότυπο, βλέπουμε ότι στη Γκάρντιαν υπάρχει λάθος: Momoa, who pays Aquaman!

    Ε, μα δεν πληρώνουν προσοχή! 😉

  86. Avonidas said

    Κατά τα άλλα το άρθρο έχει ενδιαφερον. Προτείνει τους τρισδιάστατους εκτυπωτές ως μια λύση για να μείνουν στο βρετανικό μουσείο πιστότατα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Δεν θα έλεγα ότι έχει ενδιαφερον. Θα λεγα μάλλον ότι έχει πλάκα. Με την ίδια έννοια που έχει πλάκα ο Σεφερλής, φερ’ ειπείν.

  87. sarant said

    84 Α!

  88. Αγγελος said

    Αν ήταν ο υπερίτης, με την ίδια λογική θα έπρεπε να είναι και η Υόρκη (όπως υποστήριζε ο καβάφης), και το υτ(τ)έρβιο και το ύτ(τ)ριο 🙂
    Απεναντίας, υπάρχει μία λέξη που κατά κάποιους αρχαίους γραμματικούς είχε δασεία στο εσωτερικό της: ο ταὧς (=το παγώνι)!

  89. Νέο Kid said

    86. Γιατί; Phidias is still around!… 🤪
    https://www.cgtrader.com/3d-print-models/phidias

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Κόκκινο 105.5, το Σ/Κ έχει εκπομπή η Φωτεινή Λαμπρίδη με τραγούδια εμπευσμένα από κάποια τρέχουσα είδηση. Πήρε λοιπόν σήμερα την «ιστορική» αγροτική ενίσχυση των 8.500 ευρώ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργού της αποικίας – Ελλάδας και αγρότη και κερνά διάφορα:

    Κολλήγα γιος του παππού μου ο παππούς

    Αγρότη πολέμα
    σου πίνουν το αίμα

    Τα παιδιά κάτω στον κάμπο

    Κάθε στάχυ κι ένα δάκρυ

    Πικρόγελο.
    https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/erotisi-koylogloy-se-komision-gia-agrotikes-epidotiseis-kai-mitsotaki

  91. aerosol said

    #77
    Ρε συ, όταν ακούω για πεκορίνο ο νους μου πάει σε πιο ταπεινές και λιγότερο γαργαλιστικές απολαύσεις.

  92. Μαρία said

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    81:Ο οποίος γίνεται συγκλονιστικός όταν μιλάει για την τρίτη κλίση. 😊

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Γιατί, βρε αχάριστε γκρινιάρη, ο νόμος για την μούντζα δεν είναι σημαντικό βήμα για την πλήρη εξάλειψη της εγκληματικότητας;

  95. sarant said

    92 Ωχ….

  96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    47 – Περαστικά σου ρε παλλήκαρε! Άντε να δούμε τι θα γίνει από Οκτώβρη, ένα σωρό φίλοι και γνωστοί διπλοτριπλοεμβολιασμένοι κολλάνε το γαμόσταυρο, και ποιός φταίει τώρα, οι ανεμβολίαστοι; Μπά, αυτοί θα ξαναφταίνε τον Οκτώβρη.😉

    56 – 😂😂😂 Πώς το βρήκες βρε Κιγκέρι;

    Μια και το είδα, όσοι θέλετε ρίξτε μια ματιά σ΄αυτό του 2016 για να δείτε σε τι κόσμο ζούμε, αν και πολύ αμφιβάλω πως θα «δείτε» κάτι για να αλλάξετε άποψη, άλλωστε δυό φορές το έχω βάλει και ΔΕΝ!😂
    Ειδικά αυτοί που χάφτουν αμάσητη την προπαγάνδα των ΜΜΑ περί επιθετικότητας και μεγαλομανίας του Πούτιν, ας δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τέλος. Από πιο πρίν τα έλεγα εγώ και με κράζατε αλλά δεν έχει σημασία.😂

    Για όσους πιστεύουν πως οι Τσίπρες, Κούληδες, Πασόκοι, Κεκέδες, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, είναι αυτοί που αποφασίζουν, προσφορά της υπόγειας σοφίτας αυτό του 2013 παρακαλώ. Έχει κάνα δυό ημερολογιακά λαθάκια αλλά δεν αλλάζουν κάτι.

    https://left.gr/news/otan-gyali-ragise-mia-ereyna-gia-nomo-glass-steagall-tin-hrimatopistotiki-krisi

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    92:Αυτό το «πιθανότατα» με τρομάζει. Εδώ «αποκλείεται» σου λένε οι πολιτικοί και τα φερέφωνά τους και εννοούν το αντίθετο. Φαντάσου τώρα με το …μετριοπαθές «πιθανότατα». Άιντε ξανά-μανά με τις κωλομάσκες και δεν θυμάμαι και τους κωδικούς της webbex… 🤔

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    74 – Αχ βρε Κώστα, ακόμα δεν έμαθες να το λές σωστά; Σεξουαλική Αυτορρυθμιζόμενη Δημοκρατία, ρε συ, είσαι και Γάμα Γάμα, έτσι θα πάμε μπροστά;😂

    Όχι φίλε, οτιδήποτε εμποδίζει την φυσική οργασμική λειτουργία, απορρίπτεται ΜΕΤΑ
    ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ, άκου ο άνδρας δεν εκσπερματώνει! ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ!

    Το ελεύθερο και ανοιχτό κόμμα μας άνευ αρχηγού, λέει ναί στην απόλυτη φυσική απόλαυση που είναι το σέξ και ο βαθύς και ανεμπόδιστος οργασμός, χωρίς αυτόν, οποιαδήποτε άλλη ευχαρίστηση, είναι υποκατάστατο και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ψυχοσωματικά.
    Το σέξ και κατ΄επέκτασιν ο οργασμός, είναι το φυσικό εργαλείο για την ενεργειακή και ψυχοσωματική ισορροπία των ανθρώπων. Μέσω του οργασμού εκτονώνεται η πλεονάζουσα εσωτερική ενέργεια της ζωής, όπως κι αν ονομάζεται αυτή. Η μη εκτόνωσή της, γνωρίζουμε πολύ καλά τι προκαλεί.
    Δυό τρείς φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο (συν πλήν, αναλόγως την ηλικία) είναι ό,τι πρέπει για να είμαστε ισορροπημένοι και χαρούμενοι.😊

    Σύνθημά μας, ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ!😂

  99. Nestanaios said

    98. Υπάρχουν χαπάκια που λειτουργούν αποτρεπτικά. Τα γνωρίζουν οι ουρολόγοι και άλλοι γιατροί.

  100. 88, … το υτ(τ)έρβιο και το ύτ(τ)ριο …

    Σχετικά με αυτά τα δύο στοιχεία, διάσημο είναι και το επεισόδιο με την δημοσίευση του ρηξικέλευθου άρθρου για υπεραγωγούς σε «υψηλές» θερμοκρασίες από τον Πωλ Τσου το 1987:
    Επειδή η υποβολή του χειρόγραφου έπρεπε να περάσει από αξιολόγηση πριν την δημοσίευση, και επειδή οι αξιολογητές είναι συνήθως ανταγωνιστές και σίγουρα θα επωφελούνταν από πρώιμη γνώση ανακάλυψης τέτοιου μεγέθους (παρ’ ό,τι τυπικά απαγορεύεται), ο Τσου, πρώτον έβαλε Yb (υττέρβιο) αντί για Υ (ύττριο) παντού στο χειρόγραφο, και δεύτερον δεν κατονόμασε το άτομο (υττέρβιο/ύττριο) πουθενά, περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν δώσει την συγκατάθεσή του στον εκδότη γου περιοδικού για επίσημη δημοσίευση του κειμένου.

    Ενδιαφέρον έχει, επίσης, πως κατά σύμπτωση υπάρχει και Ελληνικό στοιχείο στην ιστορία (ίσως το έχω ξαναβάλει):
    Είχε πριν λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο του Χιούστον μια σειρά από ομιλίες για υπεραγωγιμότητα, όπου ο Πωλ Τσου παρουσίασε το χρονικό που είχε οδηγήσει πριν 30 χρόνια στην σπουδαία ανακάλυψη. Το χρονοδιάγραμμά του (όπου δείχνει και τα Υb/Y) ήταν βασισμένο σε σημειώσεις από το ημερολόγιό του, το οποίο ημερολόγιο ήταν από το παντοπωλείο Andros, της Ελληνικής οικογένειας Kiskinis και του οποίου ο Τσου ήταν τακτικός πελάτης!

  101. Καλά το θυμόμουν! 🙂

  102. sarant said

    100 – 101 Ωραια και η φωτογραφία στο παλιό σχόλιο

  103. Κιγκέρι said

    96β: Λάμπρο,

    με είχε μάθει ο Γιάννης Ιατρού να ψάχνω…

    https://sarantakos.wordpress.com/2021/03/23/k1821-6/#comment-727339

  104. Μαρία said

  105. voulagx said

    Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ με λαδωμένες μπούκλες
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/348882_saranta-sberkoi-bodinoi-me-ladomenes-mpoykles

  106. sarant said

    104 Βραβείο Κούλιτζερ

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – Με μελαγχόλησες τώρα, όποτε είχα τέτοια προβληματάκια, έστελνα μήνυμα στο βάιμπερ, και μετά από λίγο λύνονταν, για τεχνικά θέματα του υπολογιστή, έπαιρνα τηλέφωνο και μου εξηγούσε τι και πώς με Ιώβεια υπομονή (σκράπας γαρ😳) ενώ δύο φορές είχα πάει τον παλιό για φορμάτ στο σπίτι του.
    Μου είναι δύσκολο ακόμη να συνηθίσω την απουσία του, έχω ακόμη το βάιμπερ, το μέηλ και το κινητό του, δύο φορές πήγα να τα διαγράψω και βλέποντας τό όνομα δεν το έκανα.

    Τον ξέρω καλά τον θάνατο, μ’ έχει σπουδάσει στην ζωή, δεν θέλουμε τον ίδιο χρόνο για να συνηθίσουμε την απώλεια προσφιλών ανθρώπων, με τους φίλους χρειαζόμαστε περισσότερο κι ο Γιάννης, ήταν φίλος μου γαμώτο.
    Ξέρω όμως πόσος θα μου χρειαστεί και το διαχειρίζομαι καλύτερα. Σε σκληραίνει πολύ ο θάνατος, από την άλλη, δεν υπάρχει καλύτερος σύμβουλος στην ζωή.

  108. Spiridione said

    104.

  109. Μαρία said

    108
    https://twitter.com/InspRebus/status/153887949429081702

    Είδα οτι ο Νικοκύρης αναρωτιέται αν τα τρώει πριν ή μετά τα πόμολα. Αν είναι χωνευτικά, μάλλον μετά.

  110. Μαρία said

    Ελλάς-Γαλλία συμμαχία
    https://monde-diplomatique.gr/ergolavies-dimosion-ypiresion-otan-to-kratos-plironei-gia-na-exafanistei/
    https://www.consultor.fr/articles/quand-mckinsey-ecrivait-le-projet-de-loi-macron-2

  111. 110.
    Γιαννης κερναει, Γιάννης πίνει…

    https://www.philonomist.com/fr/article/mckinsey-aux-origines-du-scandale

  112. Spiridione said

    92. Τον έχουν πάρει στο ψιλό

  113. Μαρία said

  114. Μαρία said

  115. ΣΠ said

    https://www.oneman.gr/entertainment/oles-oi-gkafes-pou-exoun-xesikosei-to-koino-tou-poios-thelei-na-ginei-ekatommiriouxos/

  116. Μαρία said

  117. sarant said

    Σνικ πριβιού για τα μεζεδάκια του Σαββατου, ε;

  118. ΣΠ said

    Δεν ξέρω αν το παρακάτω αξίζει να μπει στα μεζεδάκια. Είναι από το τηλεπαιχνίδι The Chase. Έτσι που είναι διατυπωμένη η ερώτηση έχω την υποψία πως νομίζουν ότι το «ποιητική αδεία» είναι στην ονομαστική.

  119. […] Ποιον καύσωνα; θα αναρωτηθείτε δικαίως, αφού στην Αττική τουλάχιστον η θερμοκρασία αυτές τις μέρες κινείται στα χαμηλά τριαντάρια. Σωστά, αλλά εγώ αυτές τις μέρες δεν βρίσκομαι στην Αττική αλλά στην Εσπερία -και παρόλο που, κατά κανόνα, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από τη Δυτική Ευρώπη, τις μέρες τούτες συναντάμε την εξαίρεση κι έτσι σε πολλές… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/18/meze-537/ […]

  120. Γουρλίδικο το πέρασμα του Νικοκύρη από την (Ω|Ο)(σ|ξ)έρ. Επιστροφή στην πρώτη κατηγορία στα πέναλτι των μπαράζ με την Σεντ Ετιέν (1-1 και τα δύο ματς), που υποβιβάστηκε. Πολλή τσατίλα οι στεφανουά…

  121. 118: Η οθονιά του Νικοκύρη από την Τετάρτη

    Και το σχόλιο:
    από το 32:09 https://www.megatv.com/gtvshows/691234/epeisodio-126-3/
    Η αδεία, της αδείας,
    καταντάει αηδία…

  122. sarant said

    120 Ναι, μπουκάρισαν στο γήπεδο

  123. Μαρία said

    Τη γεροντική ακράτεια την πλήρωσε ο δήμαρχος 🙂

  124. Μαρία said

    «Η κυβέρνηση το έκρινε εν κρυπτώ ολοσχερώς κατεδαφιστέο και επιτρέπει την πλήρη ισοπέδωση του με βάση άγνωστη ως τώρα υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία υπεγράφη στις 23.4.2021 και αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά» τονίζει ο καθηγητής στο ΕΜΠ, Ν.Μπελαβίλας και προσθέτει: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: όπως σώθηκε το «Χάι-Λάιφ»(ιστορικός κινηματογράφος του Πειραιά) από την καταστροφική μανία των ίδιων κύκλων που μεθόδευσαν την εξαφάνισή του, έτσι θα σωθεί και η ΧΡΩΠΕΙ». https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/349594_katedafizetai-emblimatiko-diatiriteo-ergostasio-tis-hropei-stin-peiraios

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: