Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια μεσούσης

Posted by sarant στο 25 Ιουνίου, 2022


Κάτι λείπει από τον σημερινό μας τίτλο, θα πείτε. Ποιας μεσούσης; Ποια χρονική περίοδος ή διαδικασία βρίσκεται στη μέση της;

Ναι, δίκιο έχετε. Αλλά ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου είναι εμπνευσμένος, όπως συχνά συμβαίνει, από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας μας, ένα ιδιαίτερα ζουμερό θα έλεγα.

Γράφουν λοιπόν τα Νέα ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο κύμα κορονοϊού «μεσούσης του καλοκαιριού». Ο συντάκτης προσπάθησε όπως βλέπετε να χρησιμοποιήσει μια λόγια διατύπωση, όμως ξέχασε πως οι μεταξωτές περισκελίδες συνοδεύονται από κάποιες υποχρεώσεις -το «μεσούσης» δεν είναι άκλιτο και για τα τρία γένη, όπως είναι η μετοχή «όντας». Είναι γένους θηλυκού.

Αν λοιπόν ήθελε πράγματι να χρησιμοποιήσει μεταξωτή (λέμε τώρα) σύνταξη, έπρεπε να πει «μεσούντος του καλοκαιριού». Τώρα, αυτό το ανακάτεμα γλωσσικών μορφών είναι έτσι κι αλλιώς ελαφρώς τραγέλαφος, αλλά τουλάχιστον αυτό θα ήταν σωστός τραγέλαφος, ενώ το «μεσούσης του καλοκαιριού» είναι άπλυτος κι αλλήθωρος τραγέλαφος.

Γιατί να θηλυκοποιηθεί το ουδέτερο αντί να φορέσουν μουστάκια στο θηλυκό, όπως γίνεται σε πάμπολλες μετοχές τύπου «πληγέντων περιοχών» και «εγκριθέντων δαπανών»; Ομολογώ πως δεν ξέρω. Ίσως το «μεσούσης» να είναι πιο συχνό επειδή εμφανίστηκε, τα τελευταία χρόνια, σε φράσεις όπως «Μεσούσης της κρίσης…».

Ο φίλος Γιάννης Χάρης, που τα μαζεύει αυτά, ανέβασε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ κι αλλα τρία παλιότερα ευρήματα του «μεσούσης του καλοκαιριού», από άλλους ιστοτόπους (Άθενς Βόις, Αντενα και ένας αθλητικός). Το περίεργο εδώ είναι ότι μόνο με το καλοκαίρι συνδυάζεται ο…. μεσούσης στα ευρήματα. Μήπως επειδή το καλοκαίρι τρώμε πιο πολλά ψαρικά, άρα «με σούσι»;

* Κάποιος φίλος διάβασε την περασμένη βδομάδα ότι κάνω συλλογή από λογοπαικτικούς τίτλους καταστημάτων, και μου στέλνει την παρακάτω πινακίδα από μανάβικο:

H εκκλησιαστική γραμματοσειρά της πρώτης σειράς κάνει βέβαια αντίστιξη, σκόπιμη ή όχι δεν ξέρω, με το υπονοούμενο του τίτλου.

* Μια παράξενη αναφορά στην είδηση ότι βρέθηκε ο Θύμιος Μπουγάς, που τον αναζητούσαν στον Πύργο. Σε πάρα πολλούς ιστοτόπους, πχ στο σχετικό άρθρο του thestival διαβάζουμε: ο 39χρονος Πολωνός Θύμιος Μπουγάς. Δεν αποκλείω βέβαια να είναι όντως Πολωνός ο Θ.Μπ., αλλά ομολογώ πως το όνομα μού φαίνεται ελληνικό. Αν το εβλεπα σε ένα σάιτ μόνο, θα έλεγα πως το σάιτ έκανε λάθος, αλλά το βλέπω σε δεκάδες ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Οπότε;

* Αυτό είναι παλιό, αλλά το είδα στο Φέισμπουκ και μου άρεσε, οπότε το δημοσιεύω τώρα (παρόλο που μπορεί να το έχω δημοσιεύσει ξανά).

Κάποιοι έκαναν έναν κύκλο με προβολές κινηματογραφικών ταινιών, και του έδωσαν τον τίτλο «Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε».

Δεν το έβγαλαν από το μυαλό τους, είναι στίχος του Σεφέρη, ο πρώτος στίχος από το καταπληκτικό ποίημα Θεατρίνοι Μ.Α. (δηλ. Μέση Ανατολή, μιας και το έγραψε στον πόλεμο, το 1943, απογοητευμένος από την κατάσταση στους κύκλους της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης).

Επενέβη όμως ένας γλωσσοδιορθωτής με μαρκαδόρο, ο οποίος έγραψε «αναλφάβητοι», διαφωνώντας με τον τύπο «χαλνούμε», που τον βρήκε λανθασμένο. Κι έτσι, βγήκε αναλφάβητος ο Σεφέρης!

Θα προσέξατε ότι η χειρόγραφη λέξη έχει ψιλή -να πούμε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε γλωσσοδιορθωτές και πολυτονιστές ή είναι μικρό το δείγμα;

* Κι ένα μη μεζεδάκι. Μου γράφει φίλος:

Διαβάζουμε σχετικά με την επάνοδο των αερόπλοιων ως μέσων μεταφοράς:

Τα αερόπλοια, που χρησιμοποιούν ήλιο και ηλεκτρική ενέργεια, θα χωρούν 100 επιβάτες και θα ταξιδεύουν συνήθως σε αποστάσεις 300-400 χιλιομέτρων.

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα το διαβάσουν, μάλλον θα πιστέψουν πως τα αερόπλοια χρησιμοποιούν ηλιακή και ηλεκτρική ενέργεια.

Στα αγγλικά δεν υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, αφού άλλο είναι το helium και άλλο το sun και το solar.

Στον προφορικό μας λόγο υπάρχει διαφοροποίηση στην προφορά (γέμισα με ή-λι-ο, κάθισα στον ή-λιο)

Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο αν έγραφε «Τα αερόπλοια, που χρησιμοποιούν αέριο ήλιο και ηλεκτρική ενέργεια» κλπ. κλπ.

Να πω ότι έχει άδικο; Δίκιο έχει ο φίλος μου. Ένας καλός γραφιάς θα το έγραφε έτσι.

* Mια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική είδηση, πολύ τσαπατσούλικα παρουσιασμένη από τη Μηχανή του χρόνου.

Bρέθηκε σε ανασκαφές στο Ισραήλ αυτή η επιτύμβια επιγραφή, με κόκκινα γράμματα, στα ελληνικά.

Και γράφει, εξυπνακίστικα, ο συντάκτης, μεταφράζοντας από τ’ αγγλικά:

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια προειδοποίηση από έναν άνδρα γνωστό ως Jacob the Proselyte, ο οποίος έζησε πριν από 1.800 χρόνια και πραγματικά δεν ήθελε να μπλέξετε με τον τάφο του….

Και πιο κάτω, ο Jacob και ο Jacob, λες και ήταν κανένας Αμερικανός ο μακαρίτης.

Κι ενώ έχει την επιγραφή φάτσα κάρτα, δεν βλέπει ότι ο άνθρωπος αυτοχαρακτηρίζεται με κεφαλαία κόκκινα γράμματα ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΣ!

Μπορούμε μάλιστα σχετικά εύκολα να διαβάσουμε σχεδόν όλη την επιγραφή, αλλά ο συντάκτης δεν έκανε τον κόπο:

IAKΩΒΟΣ Ο ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΣ ΕΞΟΡΚΙΖΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΤΟΪ ΝΑ ΜΗΔΕΙΣ ΑΥΤΟ ΑΝΥΞΗ. ΕΞΗΚΟΝΤΑ ΕΤΩΝ

Το διαβάζετε διαφορετικά; Εγώ βλέπω «τουτοΐ» και «να», αλλά διαβάζω στα λεξικά ότι το «να» δεν είναι τόσο παλιό. Περίεργο….

* Κι άλλο ένα «εικονικό», αυτή τη φορά από τη Λάιφο. Σε άρθρο για κάποια ταινία, διαβάζουμε:

Ο Χέμσγουορθ, ο πρωταγωνιστής Θορ, έβγαλε τα ρούχα του για μία από τις πιο εικονικές σκηνές στην ταινία.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για το μαργαριτάρι αυτό, που είναι επιρροή από το αγγλικό iconic.

* Γουστόζικη ακυρολεξία από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής, σε παλιότερο άρθρο που ξαναδημοσιεύτηκε:

H οικογένεια, λοιπόν, αφήνει τις μέλισσες «να κάνουν απερίφραστα τη δουλειά τους».

Ολοφάνερα, η επιλογή της λέξης είναι εντελώς λάθος. Ο φίλος που το στέλνει υποψιάζεται ότι ο συντάκτης ήθελε να γράψει «απρόσκοπτα», εγώ από την άλλη σκέφτομαι πιθανότερο το «απερίσπαστες».

Απερίφραστα πάντως, δηλαδή έξω από τα δόντια, δεν δουλεύουν οι μέλισσες!

* Γουστόζικο λάθος πληκτρολόγησης στην είδηση για την καινούργια ταινία της Νία Βαρντάλος.

Ξεκίνησαν τα ξυρίσματα στην Πλάκα

γράφτηκε, αντί για τα γυρίσματα. Ίσως έλξη από το πρώτο Ξ. Ίσως όμως επειδή «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

* Kι ένα μικρομεταφραστικό. Από είδηση στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την ιστορική απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους:

Ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων τα τελευταία 30 χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποχώρησαν λόγω διαφωνίας για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για κινητοποιήσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Αποχώρησαν; Δηλαδή τι; Παραιτήθηκαν; Πήγαν σε άλλη δουλειά; Υποθέτω ότι ο συντάκτης μεταφράζει από το αγγλικό walked out, το οποίο όμως απλώς σημαίνει «απέργησαν, κατέβηκαν σε απεργία».

* Το συζητήσαμε και σε σχόλια ενός άρθρου μέσα στη βδομάδα, αλλά αξίζει να τεκμηριωθεί κι εδώ, ένα μαργαριτάρι σε τηλεπαιχνίδι, το Chase όπως λέγεται ελληνοπρεπώς. Η ερώτηση και οι προτεινόμενες απαντήσεις ήταν:

Πώς λέγεται η ελευθερία του ποιητή να αποκλίνει από τους συμβατικούς κανόνες της γλώσσας;

Α. Ποιητικός οίστρος
Β. Ποιητική αδεία
Γ. Ποιητική άνεση

Η έκφραση βέβαια είναι «ποιητική άδεια». Λέξη «αδεία» στην ονομαστική δεν υπάρχει. Λέμε βέβαια συχνά ότι «το έκανε αυτό ποιητική αδεία«, αλλά αυτό το «ποιητική αδεία» είναι δοτική (τις υπογεγραμμένες τις έφαγε η γάτα).

Και είναι περίεργο, όταν ο θεματοθέτης σύντασσε την ερώτηση και έβαλε στη σωστή πτώση τις εναλλακτικές, οίστρο και άνεση, που τις βρισκω καλοδιαλεγμένες, δεν πρόσεξε ότι κάτι δεν πάει καλά;

* Και κλείνω με ένα ακόμα, που επίσης το συζητήσαμε σε σχόλιο αλλά αξίζει να τεκμηριωθεί κι εδώ. Ο λόγος για το άρθρο κυπριακής εφημερίδας σχετικά με την περίεργη υπόθεση των καταγγελιών εναντίον της Ελληνογαλλίδας Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλεύτριας και νυν υφυπουργού στη Γαλλία.

Δεν θα σχολιάσω εδώ την ουσία της υπόθεσης, πέρα από το μονολεκτικό σχόλιο που ήδη έκανα, αλλά επισημαίνω ένα απόσπασμα από το άρθρο, από την κατάθεση μίας από τις μηνύτριες:

Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”

Οι γιατροί που έχουμε εδώ θα μας πουν αν ο σχετικός ελληνικός όρος είναι «ψηλάφηση» ή «δακτυλική εξέταση» (έχω δει και το «δακτυλοσκόπηση», που δεν σημαίνει μόνο τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων).

Ασφαλώς όμως δεν είναι «ψηφιακή» εξέταση. Προφανώς, το γαλλικό πρωτότυπο έλεγε examen digital, εκτός κι αν ήταν αγγλικό κι έλεγε digital examination.

Στις γλώσσες αυτές, το «δακτυλικός» και το «ψηφιακός» είναι η ίδια λέξη. Και πολύ λογικά. Αξίζει ίσως χωριστό άρθρο, αλλά επειδή τον παλιό καιρό ο κόσμος μετρούσε στα δάχτυλα, οι αριθμοί από το 1 έως το 10 ονομάστηκαν digits, από το λατιν. digitus = δάχτυλο. Στη συνέχεια digit ονομάστηκε το ψηφίο, κι έτσι στα αγγλικά digital ήταν τόσο ο αναφερόμενος στα ψηφία όσο και ο αναφερόμενος στα δάχτυλα. Σήμερα με την πανταχού παρουσία της πληροφορικής, η λέξη digital αναφέρεται σχεδόν πάντα στον ψηφιακό κόσμο -αλλά όχι πάντοτε. Η digital examination ειναι δακτυλική -και… «αναλογική» θα έλεγα.

* Καλό σαββατοκύριακο και χαιρετισμούς στον Μεσούση!

Advertisement

199 Σχόλια προς “Μεζεδάκια μεσούσης”

  1. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Δεν φταίει που οι μετοχές είναι «δύσκολες»· φταίει που το Βήμα και τα Νέα πέρασαν στα χέρια του Μαρινάκη. Από τότε που συνέβη αυτό το θλιβερό γεγονός, το γλωσσικό τους επίπεδο πήρε την κατρακύλα παρέα με το συνολικό επίπεδο των δύο ιστορικών εφημερίδων.

  2. Spiridione said

  3. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  4. Spiridione said

    Ένα άρθρο της Ναυτεμπορικής που δεν διεκδικεί και μεταφραστικές δάφνες.
    Μπορεί οι ελιγμοί στις επιχειρήσεις περικύκλωσης να μειώνονται κάθε μήνα και να επιχείρησαν ανεπιτυχώς πολλαπλές διελεύσεις ποταμών με καταστροφικές απώλειες, όμως η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός και δυνάμεων επέδειξε κάποια βασική ικανότητα και επέτρεψε στις ρωσικές μπαταρίες να καταστρέψουν αργά την ουκρανική άμυνα, επιτρέποντας στα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το έδαφος.
    https://www.naftemporiki.gr/story/1876412?fbclid=IwAR23IA8RNiGVGvNc7EwX5DGWWqS69ViQ-CYeI_9qaZcz1A6xuPlVebYnrv0

  5. Νέο Kid said

    Φτηνά τη γλιτώσαμε μεσούσης της 45άρας ντάλας στη χώρα του προφήτη… μόλις τεσταρίστηκα negative! Αλλά να την προσέχετε την παλιοκορώνα! Ζει!

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Αυτό με την απαγόρευση των αμβλώσεων δυσκολεύομαι να το κατανοήσω. Ίσως γιατί αγνοώ αυτό που ίσχυε πριν από την απόφαση ώστε να κάνω σύγκριση με την νέα κατάσταση.

    Πήγε ο νους μου στην ποτοαπαγόρευση και τις συνέπειες που αυτή είχε.

    Σε αυτή τη χώρα όλα είναι μεγάλα! Και το κακό και το καλό…

  7. Δεν διαβάζω «να», διαβάζω «ίνα».

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Ωχ, αυτό το ξέχασα να το βάλω ενώ το είχα στα υπόψη

    5 Αντε μπράβο!

    6 Ίσως βάλουμε άρθρο

    7 Δηλ διαβάζετε «τούτο ίνα» και όχι «τουτοΐ να».

  9. Costas X said

    Καλημέρα !

    ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΣ : Είχα διαβάσει την είδηση πριν από 10 μέρες στο in.gr, κι ενώ, όπως λέει κι ο Νικοκύρης, μπορούμε οι νεοέλληνες να διαβάσουμε εύκολα την επιγραφή, ο συντάκτης(;) δίνει την ακόλουθη μετάφραση : «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρόνων» ! «Yaakov Ha’Ger» ;

    Υ.Γ. «…ΤΟΥΤΟΪ ΝΑ ΜΗΔΕΙΣ ΑΥΤΟ ΑΝΥΞΗ» : Μήπως ο ανορθόγραφος γραφίστας ήθελε να γράψει «… τούτο, ΙΝΑ μηδείς αυτό ανοίξη» ;

  10. Αγγελος said

    (7) Κι εγώ ΤΟΥΤΟ ΙΝΑ διαβάζω. Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι ο μακαρίτης έβαλε διαλυτικά στο Ι του «ίνα» — και βεβαίως η σύνταξη «εξορκίζει τους ανοίγοντας … ίνα μηδείς αυτό ανοίξη» είναι σαφώς νεοελληνική.
    Τι εποχής, αλήθεια, είναι ο τάφος;

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι ΗΠΑ εκφασίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η εκλογή Τράμπ το απέδειξε περίτρανα. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία τους αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Σίνκλερ Λιούις τα ‘γραφε πριν από τον Όργουελ :
    «Ο ολοκληρωτισμός είναι ανακάλυψη των διαφόρων Χίτλερ, Μουσολίνι, Γουίντριπ και Σια, σύμφωνα με την οποία στη νεωτερική κοινωνία για να ελέγχεις όλες τις εξουσίες, χρειάζεται να επιβάλλεις μια τριπλή διαδικασία. Πρώτον να ελέγξεις τα ΜΜΕ, δεύτερον να εξαρθρώσεις κάθε πολιτική και κοινωνική ένωση που λειτουργεί διαφορετικά από το κόμμα σου και τρίτον να ελέγχεις τον στρατό.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-6090-5&ved=2ahUKEwjv77GYh8j4AhUB_KQKHb9cCS8QFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw1zBH003PFQUTmAQozyeLuo

  12. Παναγιώτης said

    @4 Μου θύμησες ένα μεταλλειολόγο σε ένα εργοτάξιο που έλεγε μπαταριά την γόμωση μέτωπο της σήραγγας ή στις εκσκαφές .

  13. Costas X said

    @10 Ναι, τα διαλυτικά είναι περίεργα, μάλλον τα έβαλε για να μην διαβαστεί «τούτοι».
    Ο τάφος λέει είναι 1800 χρόνων, γύρω στο 200 μ.Χ.

  14. LandS said

    1
    Η υποβάθμιση της επιμέλειας κειμένων στον Τύπο είναι τόσο γενική που τα αποτελέσματά της εμφανίζονται παντού.
    Δεν είναι μόνο ο Μαρινάκης. Δυστυχώς.

  15. Αγγελος said

    (9) Ger εβραϊκά θα πει ξένος, μέτοικος, και κατ’επέκταση προσήλυτος (στον Ιουδαϊσμό). Προφανώς η πηγή του in.gr ήταν κάποιος αγγλόγλωσσος ισραηλινός ιστότοπος 🙂

  16. @8 Ναι

  17. Costas X said

    @15. Ευχαριστώ, μου λύσατε την απορία. Πάντως την τεράστια εικόνα της ελληνικής επιγραφής που συνοδεύει το άρθρο, ούτε που την κοίταξαν !

    https://www.in.gr/2022/06/15/life/moments/israil-anakalyfthike-arxaios-tafos-mia-katara-grammeni-stin-eisodo-min-tolmiseis-na-tin-anoikseis/

  18. theopeppas said

    Καλημέρα…φυσικά και δακτυλική είναι η εξέταση του ορθού, ορθώς εικάζει ο Νικοκύρης!

  19. theopeppas said

    #1 Αν και Ολυμπιακός θα συμφωνήσω απόλυτα. Ναι μεν είναι και γενικό φαινόμενο (και #14 σωστό) αλλά η επίπτωση από σφαλμάτων έως γλωσσικών …ασελγειών είναι πολλαπλάσια στα εν λογω έντυπα. Η δε ιστοσελίδα του in.gr σε λίγο θα θέλει δυο …μεζεδοπωλεία μόνη της κάθε Σαββατο!

  20. Costas X said

    @ 8. => 7. => βλ. 13. …τα διαλυτικά είναι περίεργα, μάλλον τα έβαλε για να μην διαβαστεί «τούτοι».

  21. Costas X said

    Άλλο ένα μπέρδεμα με το «digital» :
    Έχω μία μικρή συλλογή από ρολόγια που γράφουν «digital», αλλά είναι κουρδιστά! Οι φίλοι προβληματίστηκαν, κάποιος είπε «μαϊμού ψηφιακά», μέχρι που τους εξήγησα ότι τότε, τέλη ’60 με αρχές ’70, «ψηφιακό» ρολόι σήμαινε απλά «αυτό που εμφανίζει ψηφία»! Εδώ, ακόμα και στο λινκ της φωτογραφίας υπάρχει μπέρδεμα…
    https://ostalgieruhla.wordpress.com/watches-14/olympus-digital-camera-126/

  22. Διαλυτικά στο ι ανεξαρτήτως πιθανής σύγχυσης με δίφθογγο συναντιούνται συχνά στη βυζαντινή μικρογράμματη.

  23. LandS said

    Η επιγραφή δεν χωρίζει λέξεις με διαστήματα. Τα κενά είναι μάλλον τυχαία. Ξεκινάει ΙΆΚωΒΟ CΟΠΡΟCΉΛΥΤΟC… και εμείς διαβάζουμε ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΣ. Μπορούμε λοιπόν να τα αγνοήσουμε.
    Αν, 1800 χρόνια πριν, ΟΙ=Ι και υπήρχε θέμα να μπερδευτεί το ΤΟΎΤΟΊΝΑ με κάτι άλλο, τότε θα έβαζε διαλυτικά.
    Με το ΤΟΥΤΟΪ βγάζει νόημα η φράση;

  24. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα. Μεσούσης, σαν χιώτικο μου φαίνεται το επώνυμο.

  25. Παναγιώτης Κ. said

    «Τα αερόπλοια, που χρησιμοποιούν ήλιο και ηλεκτρική ενέργεια»
    Το διάβασα ή-λι-ο δηλαδή το γνωστό αέριο.
    Και με την ευκαιρία, έψαξα εν τάχει για να λύσω την απορία για το από που βρίσκουν το αέριο αυτό. Το παίρνουν από το εσωτερικό της γης. Οι χώρες που κατ΄εξοχήν διαθέτουν ή-λι-ο είναι οι ΗΠΑ και η Αλγερία.

  26. Κυριάκος said

    Ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Capital.gr είπε:
    «Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.»
    Προφανώς ο ΠΘ εννοεί πολιτικά συμβαίνοντα και όχι τεκταινόμενα. Πουθενά στο διαδίκτυο δεν είδα να αναφέρεται ότι ο ΠΘ αγνοεί τη σημασία της λέξης.

  27. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    20-22 Υπάρχει στα αρχαία λέξη «τουτοΐ», σημαίνει «τούτο εδώ». Και αφού έχει διαλυτικά η επιγραφή στο Ι, σκέφτηκα αυτή τη λέξη. Μόνο που αυτό που διαβάζω, ΤΟΥΤΟΪ ΝΑ, προσκρούει στο ότι ο τύπος «να» (αντί του «ίνα») εμφανίζεται (λεει το λεξικό) αιώνες αργότερα. Όμως εγώ εξακολουθώ να διαβάζω «ΤΟΥΤΟΪ ΝΑ»

  28. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    Εκτός της δακτυλικής εξέτασης του ορθού (το πόρισμα της οποίας είναι λεξιλογικώς και ένα είδος…ορθο-γραφίας), υπάρχει και η δακτυλική δοκιμή ωοτοκίας (βλ. “βλιμάζω”, https://greek_greek.en-academic.com/searchall.php?SWord=%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CF%89&from=en&to=xx&did=greek_greek&stype= και “αβγολογώ” στα https://greek_greek.en-academic.com/5999/%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8E , https://www.slang.gr/lemma/11423-abgologo ).
    Εξ ων αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το “β(λ)ι(μ)άζειν”, εμπεριέχει προδήλως την έννοια του “βιάζειν”, άρα, ένοχη (χωρίς ελαφρυντικά!) η όπου μέσ’-ούσα ορθοβουλεύτρια-ερευνήτρια για Χρυσούλεια Αβγά.

  29. ΓΤ said

    Δυστυχώς το λογοπαίγνιο «Μ’ ανάβεις» σε οπωροπωλείο είναι πολύ παλιό και συνδεδεμένο με ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα.
    Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Ζωής Δαλακλίδου στην Ξάνθη…

    https://www.protothema.gr/greece/article/246379/ayto-einai-to-kthnos-ths-ksanthhs-/

  30. sarant said

    29 Nα σου πω την αλήθεια, δεν το θυμόμουν.

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    26:Η λέξη τεκταινόμενα ως συνώνυμη του συμβαίνοντα είναι καθιερωμένη πλέον. Αλλά και με την έννοια των αρνητικών συμβαινόντων να τη χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης, και πάλι σωστή είναι. Όλα τα συμβαίνοντα επί των ημερών του αρνητικά είναι.

  32. Τόπαν κι άλλοι, ας το πω…εμμέτρως!!

    Εγινε ΔΟΜ ο ΔΟΛ
    και πάει κατά διαόλ !!

    Το πρόβλημα ήταν να μη βγει ο Κούλης. Οπως διαλαλούσε προεκλογικά ο Μαντούβαλος, με τον Κούλη θα καθάριζε όλες τις δικαστικές διώξειςκαι ασταμάτητος θα απλω’οτανε χειρότερα κι από χταπόδι !

    Τι ψηφίσατε ρε γάβροι και μή ;

  33. ΓΤ said

    Χτες βράδυ, σκάνε δύο 50ρηδες και κάθονται στο διπλανό τραπέζι.
    Μεταφέρω:

    -Τι θα πάρετε;
    -Εγώ ένα τυλιχτό.
    -Εσείς;
    -Εγώ το σκέφτομαι.
    -Απλά να σας ενημερώσω ότι σε λίγο κλείνει η κουζίνα.
    -Καλά. Πόσο έχει μία μερίδα πατάτες;
    -3,20
    -Εντάξει. Μία πατάτες.

    […]

    -Ζήτησα απ’ την bουτάνα τη μάνα της κόρης μου να μου βάλει ένα κατοστάρι. Δεν έστειλε μία.

    Λεπτομέρεια: ήρθαν έχοντας χάσει 1.200 έουρα στα «φρουτάκια»…

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Μήπως επειδή το καλοκαίρι τρώμε πιο πολλά ψαρικά, άρα «με σούσι»;

    Μεσούσης της αθερινής περιόδου

    >>Ζαχαροπουλου
    ή βασανοκούλου; 😦
    Elle exerçait ses fonctions de médecin à l’hôpital Trousseau et à l’hôpital Tenon, à Paris, sous la direction du professeur Emile Daraï, lui-même visé par une information judiciaire, accusé de viols et de violences gynécologiques par 25 patientes.
    https://sarantakos.wordpress.com/2022/06/22/questionmark/#comment-819933

  35. sarant said

    33 Το αποκάλυψαν κι αυτό στην κουβέντα;

  36. ΓΤ said

    @35

    Ασφαλώς.
    O ένας 800 στο Book of Ra…
    https://www.opap.gr/w/book-of-ra

  37. sarant said

    36 Σε προπατζίδικο τα παίζεις αυτά; Βλέπω έχει όριο κέρδους 5000, όριο χασούρας δεν έχει

  38. Pedis said

    # 2 – Η κατάσταση στις διάφορες πολιτείες ΗΠΑ, όσον αφορά το νομικό καθεστώς για τις αμβλώσεις, πριν την χτεσινή απόφαση.

    πράσινο: επιτρέπεται

    κίτρινο: επιτρέπεται με πολλούς περιορισμούς

    πορτοκαλί: απαγορεύεται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις

    γκρί: δεν υπάρχει νόμος

  39. BLOG_OTI_NANAI said

    Νίκο, λόγω λινκς πιάστηκε το σχόλιο στα σπαμ.

  40. Ριβαλντίνιο said

    @ 15 Αγγελος

    Και ο ξένος που δεν είναι προσήλυτος στον ιουδαϊσμό πώς λέγεται ;

    Ας πούμε στα παρακάτω μήπως το προσήλυτος σημαίνει ξένος ;

    καὶ προσήλυτον οὐ κακώσετε, οὐδὲ μὴ θλίψητε αὐτόν· ἦτε γὰρ προσήλυτοι ἐν γῇ Αἰγύπτῳ. ( Έξοδος KB 21 )

    καὶ προσήλυτον οὐ θλίψετε· ὑμεῖς γὰρ οἴδατε τὴν ψυχὴν τοῦ προσηλύτου· αὐτοὶ γὰρ προσήλυτοι ἦτε ἐν γῇ Αἰγύπτῳ. ( Έξοδος ΚΓ 9 )

    Οι Ισραηλίτες δεν ήταν προσήλυτοι στην Αίγυπτο ! Ήταν απλώς ξένοι.

  41. ΓΤ said

    37@

    Σε δύο τύπου μαγαζιά του ΟΠΑΠ. Στα κλασικά προπάδικα, όπου έχεις λίγα VLTs, και στα OPAPPlay, που είναι αμιγείς σάλες κουλοχέρηδων με αβέρτα αλκοόλ κι έτσι, ρε μαν.
    Τι να λέμε, Νικολάκη μ’… Αν βρεθείς ξημερώματα στην Ευελπίδων, έξω απ’ το «φρουτάδικο», της χασούρας το αίμα φτάνει γόνατο, τύφλα να ‘χει η Τριπολιτσά…
    https://www.gamingcommission.gov.gr/index.php/pistopoiiseis/katasthmata-vlts

  42. Ριβαλντίνιο said

    Δεν το περίμενα απ’ την Αλάσκα , την Μοντάνα , την Μινεσότα και τη Νεβάδα. Τους νόμιζα συντηρητικούς.

  43. Μαρία said

    38
    Missouri Attorney General Eric Schmitt issued an opinion that would trigger parts of a state House bill that outlaws almost all abortions in the state, with no exceptions for rape or incest.
    https://www.newsweek.com/missouri-bans-all-abortions-minutes-after-scotus-ruling-overturning-roe-1718967

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Υπάρχουν 13 Πολιτείες σε όλη τη χώρα, όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται «trigger laws» και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτές είναι οι Άρκανσο, Αϊντάχο Κεντάκι, Μισσισσιππή, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουαιόμιγνκ.
    https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/349603_se-theseis-mahis-gia-tis-ambloseis-poies-politeies-tis-apagoreyoyn-kai

  45. ΣΠ said

    τα δικαιώματα των αμβλώσεων
    https://www.oneman.gr/entertainment/to-reversing-roe-sou-exigei-se-90-lepta-pos-ftasame-stin-apagorefsi-ton-amvloseon-stis-ipa/

  46. Pedis said

    Εντωμεταξύ στη Νέα Υόρκη θα γίνει του Τέξας.

    (Που ήταν ασφαλής και ήρεμη πολιτεία …)

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παραδοσιακά οι γιδοπολιτείες στις ΗΠΑ είναι οι νότιες και οι μεσοδυτικές.

  48. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αὐτός ὁ Μεσούσης (πού θέλεις κιόλας νά τόν χαιρετίσουμε!) εἶναι ὁ ἴδιος μέ ἐκεῖνον τόν πολυτραγουδισμένο γυναικοκτόνο ἤ πρόκειται γιά σύμπτωσι; (..ἤ γιά παράκουσμα; 🙂 )

    «Ὁ Μεσούσης, ὁ Μπιρμπίλης κι ὁ Μεμέτ ἀγᾶς….»

  49. GeoKar said

    #8.α(4): Αχχχχ 😉

  50. … ο 39χρονος Πολωνός Θύμιος Μπουγάς. Δεν αποκλείω βέβαια να είναι όντως Πολωνός ο Θ.Μπ., αλλά ομολογώ πως το όνομα μού φαίνεται ελληνικό. …

    Το όνομα φαίνεται
    απολώνιο.

    Θα χρειαστεί
    πολωνοσκόπηση

  51. … Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποχώρησαν …

    Γενικό αποχωρητήριο, φαίνεται

  52. Χαρούλα said

    Η μεσούσα😊
    Νομίζω ότι μάλλον είναι προσπάθεια να πουν στην δημοτική το « μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου».

    Για το ποιητική αδεία που χρησιμοποιούμε συχνά, πόσοι βάζουν τις υπογεγραμμένες;;; Εγώ δηλωνω πως δεν την χρησιμοποιώ πουθενα!

    #29 ΓΤ και γω αμέσως αυτό θυμήθηκα. Τώρα είδα όμως πως επιπλέον διαλαλούσε πως ήταν …σε κρίση!😢😡

  53. … επιλέγει θυμαρότοπους και απόκρημνα βράχια πάνω στη θάλασσα και
    αφήνει τις μέλισσες να κάνουν
    απερίφραστα
    τη δουλειά τους …

    Και απερίφρακτα, μπορεί
    (λόγω δυσκολιών αλλά και μη ανάγκης για περίφραξη,
    όπως προκύπτει από τα
    συμφραζόμενα)

  54. … «μεσούσης του καλοκαιριού». …

    Θα μπορούσε
    «Καταμεσής του καλοκαιριού»
    (πρώτος ξάδερφος του Μεσούση)

  55. Πόσο μ’ ανάβει
    η κόρη του μανάβη

  56. 33, … ήρθαν έχοντας χάσει 1.200 έουρα στα «φρουτάκια»…

    Their investment did not prove fruitful

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε λίγο, όπως πάει το πράγμα, 1.200 έουρα θα χρειάζονται και για τα φρουτάκια στη λαϊκή. Θα είναι το επόμενο pass του Κούλη. Pass(ion) fruit.

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    5 – Mπράβο ρε Κίντο πολύ χάρηκα, αλλά τι εννοείς να προσέχουμε, ακολουθούμε πιστά τα επιστημονικά μέτρα της κυβέρνησης, τι άλλο να κάνουμε;
    Τόσο καιρό που δεν τα ακολουθούσα μ΄έλεγες ανεγκέφαλο, τώρα;

    Πέρα από την πλάκα, μόνο εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειεας φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους, και μερικοί «παράξενοι» (κάπως έτσι μας κοιτάζουν οι περισσότεροι).😂 Το σκεπτικό μου είναι απλό σαν το μυαλό μου, οι άνθρωποι που (υποτίθεται πως) μας κυβερνούν, είναι μαλάκες, (ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑΡΙΣΤΟΗΛΙΘΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;) οπότε κάνουμε το αντίθετο από αυτό που λένε.

    Πραγματικά δεν ξέρω τι μας περιμένει το φθινόπωρο, ή μήπως ξέρω;

    44 – «Υπάρχουν 13 Πολιτείες σε όλη τη χώρα, όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται «trigger laws» και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.»

    Αν μείνεις σ΄αυτή την οπτική «ρεπουμπλικανοί = δεξιοί οπισθοδρομικοί – δημοκρατικοί= αριστεροί προοδευτικοί» δεν πρόκειται να δείς το βάθος του προβλήματος, απλά, δεν ισχύει αυτή η εξίσωση, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά πουθενά στον κόσμο. Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα και η βασική αιτία, ήταν και είναι μία λέξη.

    Καιρό έχω να «χαρίσω» άλμπουμ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό (εκπληκτικό κατά την γνώμη μου), ελπίζω να αρέσει σε κάποιους.
    Καλή σας ακρόαση.

  59. Pedis said

  60. Αγγελος said

    Για όσους τυχόν δεν το έχουν καταλάβει:
    Στις ΗΠΑ, το ποινικό δίκαιο είναι αρμοδιότητα των επί μέρους Πολιτειών. (Υπάρχει και ομοσπονδιακός ποινικός κώδικας, αλλά αφορά παραβάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, π.χ. λαθρεμπόριο ή παραχάραξη του νομίσματος.) Το (ομοσπονδιακό) Σύνταγμα όμως εγγυάται κάποια δικαιώματα, που η νομολογία έχει κρίνει ότι δεσμεύουν και τις Πολιτείες. Έτσι, πριν από 50 χρόνια, το Ανώτατο Διακστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα των ανθρώπων να ορίζουν το σώμα τους υπερισχύει έναντι της εξουσίας των Πολιτειών να προστατεύουν τη ζωή του εμβρύου. Τώρα, το ίδιο Δικαστήριο (αλλά με άλλη φυσικά σύνθεση) έκρινε ότι δεν υπάρχει τέτοιο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και ότι συνεπώς οι επί μέρους Πολιτείες δικαιούνται να απαγορεύουν τις προκλητές αμβλώσεις.
    Ευτυχώς, το Σύνταγμα — και αυτό κανένας δεν το αμφισβητεί — εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να απαγορευθεί ή να τιμωρείται όποια έγκυος πάει σε άλλη Πολιτεία για να κάνει νόμιμη έκτρωση.

  61. Μαρία said

    60

  62. Avonidas said

    #60. Ευτυχώς, το Σύνταγμα — και αυτό κανένας δεν το αμφισβητεί — εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να απαγορευθεί ή να τιμωρείται όποια έγκυος πάει σε άλλη Πολιτεία για να κάνει νόμιμη έκτρωση.

    Μην είσαι και τόσο βέβαιος:
    https://www.theguardian.com/world/2022/may/03/us-abortions-travel-wave-of-restrictions

    Ακόμα και με το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, μια Πολιτεία μπορεί να κάνει παράνομη τη μετακίνηση μιας εγκύου με τεκμηριωμένο σκοπό την έκτρωση, αν συνδέσει το αδίκημα με την έγκυο, κι όχι π.χ. τον γιατρό που θα κάνει την έκτρωση. Κάποιες πολιτείες ήδη περνάνε νόμους που εξισώνουν την έκτρωση με ανθρωποκτονία, ή φόνο. Ακόμα κι αν αποτραπεί αυτό, πάντα μπορείς να διώξεις ως συνεργούς εκείνους που οργάνωσαν/διευκόλυναν/χρηματοδότησαν τη μετακίνηση. Να θυμίσω ότι για πολλές εγκύους στις «κόκκινες» Πολιτείες το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν ν’ αντέξουν το κόστος μιας έκτρωσης – κι αφήνω το επιπλέον κόστος μετακίνησης.

    Είναι βέβαιο ότι θα βρουν νομικά κόλπα για να εμποδίσουν τον «τουρισμό των αμβλώσεων». Προετοιμάζονταν γι’ αυτή τη στιγμή δεκαετίες τώρα. :-/

  63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τζῆ, ἔτσι δέν θά ἔχουμε καμμιά ἀγωνία γιά τήν τελική κατάταξι στό ἑπόμενο πρωτάθλημα..

    https://www.iefimerida.gr/spor/b-marinakis-gia-proedria-tis-super-league

  64. ΓΤ said

    Κωνσταντίνος Τζούμας
    30.08.1944-25.06.2022

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατρέ μου, ο Μαρινάκης είναι άτυπος υπερπρωθυπουργός. Πρόεδρος της σουπερλίγδας έγινε απλώς για να κάνει πλάκα στους τρεις κακομοίρηδες που βλέπουν κάθε χρόνο τις πλάτες του με το κιάλι. 😊

  66. Μαρία said

    62
    Αντίθετα στο Μόντε Κάρλο αποποινικοποίησαν την έκτρωση μόνο για τις έγκυες ευνοώντας τον τουρισμό.
    https://www.radiofrance.fr/franceinter/monaco-l-avortement-depenalise-mais-les-medecins-qui-le-pratiquent-risquent-toujours-la-prison-7415416

  67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @65. Αὐτό πού λέμε «νά τούς γλεντίση..» 🙂

  68. Pedis said

    # 60 – Δεν σε πιστεύω, Άγγελε!

  69. ΣΠ said

    Οι παράνομες αμβλώσεις μου φέρνουν στον νου την σκηνή από την ταινία Love with the Proper Stranger (1963) με την Νάταλι Γουντ και τον Στιβ Μακουίν.

  70. ΓΤ said

    @65 Δάσκαλος Θ13

    Γιάννη, ειδικά το κιάλι το χρειάζεται απαραιτήτως ο Σαββίδης («ο οργανισμός μου δεν έχει αναπτύξει αντισώματα»), αφού μας βλέπει από το Ροστόφ-ον-Ντον

    Ιβάν (μτφρ. από τα ρωσικά):

    Ψηλά ανεβαίνω στη βαρδιόλα
    κι ανοίγω πέρα ως πέρα το κιάλι
    γιατί η μπάλα είναι καριόλα
    μου βάζουν γκολ όλοι οι άλλοι

    Βαγγέλης:

    Βρε θλιβερή καρικατούρα,
    ρωσοζουμπά στο κορακοφώλι,
    γελάμε, να σου πω, μ’ εσένα όλοι!
    Ήρθες εδώ να μας @μήσεις;
    Κατέβα λίγο, και κατούρα…
    Κι όταν σε είδα στις ειδήσεις
    να κάνεις μπούκα αλά Φαρ Ουέστ
    έφτασες μέχρι να ξυπνήσεις
    οργίλο το πνεύμα του Τζορτζ Μπεστ

  71. freierdenker said

    2, το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών γράφει «ακύρωσε τον εμβληματικό νόμο «Ρόου εναντίον Γουέιντ»». Όμως δεν ήταν νόμος, αλλά δικαστική απόφαση.

    Το συνταγματικό κείμενο (14th amendment, 1868) στο οποίο βασιζόταν το Ρόου Γουέιντ λέει:

    nor shall any state deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law

    Η γενικά αποδεκτή ερμηνεία του 14th amendment, είναι ότι βάζει όρια στην νομοθετική εξουσία. Υπάρχουν δικαιώματα τα οποία ο νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει, και μέχρι πριν λίγες μέρες αυτό περιλάμβανε και δικαιώματα στην άμβλωση. Το περίεργο για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι στην πράξη ο Δικαστής βάζει αυστηρά όρια στον Νομοθέτη.

    Η τωρινή απόφαση λέει ότι με το Ρόου Γουέιντ οι δικαστές μπήκαν στα χωράφια του νομοθέτη. Βλέπει δηλαδή το ζήτημα των αμβλώσεων όπως στον περισσότερο κόσμο, ως κάτι που ρυθμίζεται από τον νομοθέτη.

    60, στις ΗΠΑ υπάρχουν και ομοσπονδιακοί νόμοι, υπεράνω των πολιτειακών. Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, δεν νομίζω ότι υπάρχει Συνταγματικό κώλυμα (αυτό βέβαια το αποφασίζει τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο) για έναν ομοσπονδιακό νόμο που θα προστατεύει δικαιώματα στην άμβλωση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, και διότι το ζήτημα διχάζει και διότι θα θεωρηθεί επίθεση στα δικαιώματα των Πολιτειών.

  72. SearchPeloponnese said

    71.
    Να ‘σαι καλά που το ξεκαθάρισες με δύο απλές κουβέντες.
    (Την ουσία την είχαμε καταλάβει, αλλά τι ακριβώς συζητούσε το δικαστήριο… ουγκ…)

  73. # 70

    Εχω γράψει ένα ιστορικοπολιτικό ποίημα, λίγο περισσότερο από 103 000 στίχους και το συνεχίζω ελπίζοντας να ξπεράσω τους 180 000 της Μαχαμπαράτα-ς
    θα δημοσιεύσω σήμερα ΄΄ενα δείγμα και αν προκληθώ θα σκεφτώ αν θα το συνεχίσω..

    Πριν έρθουνε οι πρόσφυγες
    απ’ την Μικρά Ασία
    να φέρουν τον πολιτισμό
    σε πόλεις και χωρία
    τον καμπινέ να φέρουνε
    στο σπίτι, από τον κήπο.
    και άλλα τρισχειρότερα
    που ντρέπομαι να είπω
    Ελλάδα και Αμερική,
    χώρες ιθαγενών
    που χόρευαν για την βροχή
    και μάσαγαν καπνόν
    φυλές αγρίων βάζελων
    αλλά και ινδιάνων
    θύματα ευκολόπιστα
    όλων των τσαρλατάνων
    στο Αμέρικα, Ιροκουά
    υπήρχαν και Απάτσι
    και στην Ελλάδα , δυστυχώς,
    ΓουΤούδες και Γκουβάτσοι

    (η τελευταία λέξη
    -ποιητική αδεία-
    να βγει η επιθυμητή
    ομοιοκατληξία.
    να μην ληφθεί σαν
    ακριβές ιστορικό αρχείο
    μα σαν λαχείο εθνικό
    κρδίζει ένας στου δύο )

  74. Ριβαλντίνιο said

    @ 73 Gpointofview

    Εμένα το αγαπημένο δικό σου είναι «Ο κώνωψ ο ανωφελής».

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    70:Εξασφαλίσαμε την αθανασία, μαν μου. Τη μόνη που υπάρχει, την αθανασία που προσφέρει η μεγάλη τέχνη. Ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας την οφείλουν στον Όμηρο κι εμείς στον Όνειδο.😂

  76. Pedis said

    #61-https://www.euronews.com/2022/06/23/barbaric-maltas-abortion-law-threatens-us-womans
    -life-say-doctors

  77. Pedis said

    https://www.euronews.com/2022/06/23/barbaric-maltas-abortion-law-threatens-us-womans-life-say-doctors

  78. BLOG_OTI_NANAI said

    «τουτο ινα μηδεις» υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις (Χρυσόστομος και Ευστάθιος Θεσσαλονίκης):

    «Μεσούντος του καλοκαιριού» βρίσκουμε μερικά:

  79. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Στην μνημη του Κωνσταντίνου Τζουμα ( συνοδοιπόρου σε πλάκες στην περιοχή Κολονακίου 1978- 1985)

  80. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία!

    39 Και μόλις τώρα το απελευθέρωσα –> 78

    42 Ε όχι και η Μινεσότα

    50κε Γεια σου Μιχάλη!

    55 Ομολογώ δεν το ήξερα

    60 Πάντως ορισμένες πολιτείες έχουν αναγγείλει ότι θα βάλουν περιορισμούς και σ’ αυτό

    62 Έτσι.

    71 Έτσι. Μάλλον θα βάλω άρθρο τη Δευτέρα

    77 Ισχύει

    78 Ευχαριστώ!

  81. Φανταστείτε επίσης την αμερικανική δικαιοσύνη να ζητάει από την Google και την Apple πλήρη στοιχεία των ψηφιακών χαρτών τους για τις διαδρομές Αμερικανίδων που μπορεί να περνούν από κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις.

  82. Avonidas said

    Για όποιον ενδιαφέρεται για το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης Roe vs Wade, εδώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον paper:
    https://lawcomic.net/guide/?p=6822

    Κάποιες παρατηρήσεις, εν συντομία:

    * Μέχρι περίπου το 1900, δεν υπήρχε καμία άξια λόγου εναντίωση στις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, ακόμη κι εκ μέρους του κλήρου. Εκείνοι που τελικά εναντιώθηκαν ήταν οι γιατροί, με το σκεπτικό ότι οι αμβλώσεις ήταν (ακόμη) εξαιρετικά επικίνδυνες – και προωθώντας ως εναλλακτική την αντισύλληψη. Προβλήματα δημιουργούνταν επειδή η αντισύλληψη ήταν παράνομη, ή τα αντισυλληπτικά δυσεύρετα. Αυτή η κατάσταση είχε ουσιαστικά ανατραπεί, και το ζήτημα διευθετηθεί, ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

    * Γύρω στο 1960 ανέκυψαν κάποια νομικά προβλήματα, καθώς ιατρικά συμβούλια ζήτησαν τυπική, νομική κάλυψη που θα τους προστάτευε από τους (από καιρό αδρανείς) πολιτειακούς νόμους κατά των εκτρώσεων. Οι Πολιτειακές αρχές, επίσης εντελώς τυπικά, έκριναν ότι ΔΕΝ μπορούν να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις. Αυτές οι υποθέσεις έλαβαν ευρεία δημοσιότητα, κι έτσι ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις εκτρώσεις στις ΗΠΑ. Περίπου τα 2/3 του πληθυσμού ήταν υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση.

    * Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μια δικηγόρος από το Τέξας, η Sarah Weddington, επιχείρησε να προσβάλει το νομικό καθεστώς του Τέξας κατά των εκτρώσεων (επιτρέπονταν μόνο εφόσον κινδύνευε η ζωή της μητέρας). Υπέβαλε αγωγή κατά του Εισαγγελέα της Περιφέρειας του Ντάλλας, Henry Wade, ουσιαστικά επινοώντας μια υπόθεση (η πελάτισσά της ήταν μια έγκυος γυναίκα που παρέμεινε ανώνυμη, και θα αναφερόταν για τους σκοπούς της αγωγής ως Jane Roe). Η υπόθεση, κατά βάση, ήταν ένα πολιτικό ελατήριο για την προώθηση της Weddington στον πολιτικό στίβο του Τέξας. Ούτε η Weddington ούτε οι συνήγοροι του Wade είχαν υπολογίσει σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβει ομοσπονδιακές διαστάσεις. Ακόμα κι όταν η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα επιχειρήματά τους ήταν συγκεχυμένα, αδύναμα και διάτρητα.

    * Ύστερα από 2 περίπου έτη, τον Ιανουάριο του 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του Τέξας κατά των αμβλώσεων. Απεφάνθη ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, κι ότι οι Πολιτειακές νομοθεσίες δεν επιτρέπεται να το καταστρατηγήσουν, ακόμα κι επικαλούμενες το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή, στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης. Με άλλα λόγια, στο βαθμό που η συνέχιση της κύησης καταστρατηγεί την αυτονομία της μητέρας, είναι δικαίωμά της να τερματίσει την κύηση.

    * Ένα νομικό προηγούμενο είχε τώρα δημιουργηθεί, για όλες τις Πολιτείες, ως αποτέλεσμα ενός πολιτικού παιχνιδιού στο Τέξας. Η διαμάχη σχετικά με τις αμβλώσεις, έχοντας έρθει στο εθνικό προσκήνιο, απέκτησε τους μόνιμους πολιτικούς ταγούς της – υπέρ ή κατά. Τα αντίστοιχα λόμπυ, πολιτικά και θρησκευτικά, έριχναν χρήματα και ισχύ, και ψάρευαν ψηφοφόρους, με την υπόσχεση είτε να προστατεύσουν την απόφαση Roe vs Wade, είτε να προσπαθήσουν να την ανατρέψουν – παίζοντας με τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτό που ΔΕΝ έκαναν – γιατί θα απαιτούσε τιτάνια προσπάθεια για δημιουργία συναίνεσης, και βραχυπρόθεσμα θα κατέστρεφε πολιτικές καριέρες – ήταν να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν στο Σύνταγμα (μέσω μιας Τροπολογίας) το δικαίωμα στην άμβλωση. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ουσιαστικά, το Roe vs Wade ήταν μια ωρολογιακή βόμβα· το ζήτημα δεν ήταν ΑΝ, αλλά ΠΟΤΕ θα ανατρεπόταν. Και στο μεταξύ, ο πολιτικός διάλογος σχετικά με τις αμβλώσεις εκφυλιζόταν στη γνωστή κλωτσοπατινάδα, χωρίς να καλλιεργείται στον πληθυσμό το παραμικρό ίχνος γνήσιου, ηθικού/πρακτικού επιχειρήματος, που θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για μια Συνταγματική Τροπολογία, έστω στο απώτερο μέλλον.

    Το ζήτημα έγινε ένα πολιτικό ντέρμπυ, κι έτσι παρέμεινε. Ε, το ματσάκι γύρισε… 😦

  83. Χαρούλα said

    #66 Μαρία
    ή εγώ πεινάω και βλέπω μεζεδάκι, ή εσύ εισαι αφηρημένη και ξέχασες λέξεις…😊 Εκτός αν άλλαξαν τα πράγματα και γίνονται εκτρώσεις χωρίς εγκυμοσύνη!🤣 Καλό βράδυ Σαββάτου!😘

  84. Μαρία said

    83
    Χαρούλα, αναφέρθηκα σ’ αυτό του Αβο: «αν συνδέσει το αδίκημα με την έγκυο, κι όχι π.χ. τον γιατρό που θα κάνει την έκτρωση.»
    Γι’ αυτό και το «αντίθετα». Στο Μόντε Κάρλο είναι παράνομος ο γιατρός κι όχι η έγκυος, που αναγκαστικά θα βρει γιατρό π.χ. στη γαλλική Νίκαια που είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

  85. spyridos said

    71
    «για έναν ομοσπονδιακό νόμο που θα προστατεύει δικαιώματα στην άμβλωση»
    Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ θα γίνει νόμος.
    Φαντάζομαι θα το φέρει στο Κογκρέσο.

  86. sarant said

    81 Αυτό ήδη αναφέρθηκε σαν ενδεχόμενο

  87. Μαρία said

    1986: Νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ελλάδα – Οι σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ – Τι έγραφαν οι εφημερίδες
    https://www.anatropinews.gr/2022/06/25/1986-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb/
    Η καλυτερότερη τοποθέτηση θεωρώ οτι ήταν του συμπολιτευόμενου Ζίγδη:
    «Εμμέσως δέχεται (το νομοσχέδιο) τις εξωσυζυγικές σχέσεις της συζύγου. Διότι όταν η σύζυγος μπορεί να αποφασίσει μόνη της για μία έκτρωση, χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου, ενός εμβρύου το οποίο συνελήφθη εκτός της συζυγικής παστάδας, βεβαίως κατά κάποιο τρόπο εμμέσως, της αναγνωρίζεται ένα τέτοιο δικαίωμα».

  88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Εκλογές έρχονται, το γέρικο άλογο δεν τραβάει με τίποτα, η φοράδα αποδείχτηκε μουλάρα, ο πληθωρισμός τους έχει λαλήσει όλους και ειδικά τους νότιους, Τέξας μεριά (γεια σου Μιχάλη😊) και περίχωρα που βγάζουν πετρέλαιο και το πληρώνουν πανάκριβα, στην Ουκρανία από το κακό στο χειρότερο (φαινομενικά, πρακτικά όπως τους βολεύει, αλλά αυτό δεν λέγεται) πως θα συσπειρωθούν οι «προοδευτικοί» και ξεχάσει κάπως τα προβλήματα του ο κοσμάκης; Κινδυνεύει η δημοκρατία από τους ρεπουμπλικανούς φασίστες.

    Αν μη τι άλλο, έχουν φαντασία οι δημοκρατικοί φασίστες.

  89. Mitsi Vrasi said

    88 Το Τέξας θα σηκώσει τη σημαία της ανεξαρτησίας για άλλη μια φορά! «Τι λέτε, ρε, που θα μας πάρετε τα όπλα μας, σιγά κι αν καθαρίζουν τρία-πέντε μυξιάρικα», «Τι λέτε, ρε, που δε θα κάνουμε ζάφτι τα γυναικάκια μας!». Νάτος ο εμφύλιος, αλλά τώρα παίζουν και τα πετρέλαια, ε. Δεν είναι κάτι κουρελιάρηδες δούλοι.
    Γεια σου, Λάμπρο. Ρίχνω μεταμεσονύκτιες ιστορίες μυστηρίου.

  90. π2 said

    Την είχα σχολιάσει κι εγώ την επιγραφή.

    Τα διαλυτικά του Ι μη σας μπερδεύουν, είναι συχνό διακοσμητικό σύμβολο στις επιγραφές, ιδίως στο γιώτα, χωρίς φωνητικό αντίκτυπο.

  91. sarant said

    90 A, δεν θυμάμαι να το είχα δει. Μερσί.

  92. 88,
    Γεια σου Λάμπρο!

  93. Ριβαλντίνιο said

    Έκτρωση στο Βυζάντιο

    Στο βυζαντινό δίκαιο συναντάμε διατάξεις που κάνουν φανερή τη διάθεση του νομοθέτη να προστατέψει τον παιδικό πληθυσμό από κάθε επιβουλή εναντίον του. Παρατηρείται αυστηρότητα του νόμου σε όσους διέπρατταν αξιόποινες πράξεις απέναντι σε ανηλίκους, γεγονός που αφήνει να διαφανεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τα παιδιά.

    Η προσπάθεια του νομοθέτη ξεκινά από τις διατάξεις που αφορούσαν την προστασία του εμβρύου. Το έμβρυο αντιμετωπιζόταν ως οντότητα που εξελίσσεται σωματικά και ψυχικά και για το λόγο αυτό διατηρούσε το δικαίωμα στη ζωή. Πολλές φορές ο χρόνος σύλληψης είχε μεγαλύτερη σημασία για τα δικαιώματα του παιδιού απ΄όσο ο χρόνος γέννησής του. Ο Κ. Αρμενόπουλος στο έργο του «Εξάβιβλος», στο κεφάλαιο «Περί ελευθεριών», αναφέρει ότι, «…εἰ ἐλευθέρα συλλάβη, καταδουλωθεῑσα δέ κατά τινας αἰτίας νόμῳ ἐγνωσμένας τέξῃ, ἐλεύθερον ἒσται τό τεχθέν΄ ὁ γάρ κυοφοροὐμενος οὐ βλάπτεται ἐκ τῆς συμφορᾱς τῆς περιστάσης τήν μητέρα» .

    Και στην επόμενη διάταξη, «Εάν τις δούλη, οὖσα κατά τόν καιρόν συνέλαβε τῆς δουλείας καί ἠλευθερώθη, ὀλίγου δέ χρόνου παραδραμόντος πάλιν κατεδουλώθη, εἶτα τέτοκε μετά τήν καταδούλωσιν, κελεύομεν ἐλεύθερον εἶναι τό τικτόμενον΄ ἀρκεῑ γάρ τῷ ὂντι ἐν τῇ γαστρί τό κατά τόν μέσον καιρόν ἐλευθέραν εἶναι τήν μητέρα» .

    Η εγκυμονούσα δεν διωκόταν νομικά και αναστέλλονταν οι καταδίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν συνέβαινε στην οικογένεια κάτι απρόοπτο όπως θάνατος του πατέρα ή διαζύγιο και η σύζυγος εγκυμονούσε, το έμβρυο ετίθετο υπό την προστασία της Πολιτείας η οποία όριζε κουράτορα.

    Αν πάλι η έγκυος μητέρα απεβίωνε, ο νόμος όριζε να γίνει αφαίρεση του εμβρύου, μιας και υπήρχε η πιθανότητα να είναι ζωντανό. Μια τέτοια παράλειψη ισοδυναμούσε με φόνο. Αυστηρός επίσης ήταν ο νόμος με τις γυναίκες που επέλεγαν να προβούν με διάφορους τρόπους στη διακοπή της κύησης. Ήταν φυσικό με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η έκτρωση να θεωρείται φόνος . Πολλές γυναίκες για να διακόψουν την κύηση, πίεζαν την κοιλιά τους ή σήκωναν βάρη. Σε αυτή την περίπτωση ο σύζυγος είχε το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο, ενώ τη γυναίκα τιμωρούσαν με ξυλοδαρμό και εξορία . Άλλες πάλι γυναίκες κατέφευγαν στη βοήθεια του φαρμακοποιού, προκειμένου να τους χορηγηθεί κάποιο σκεύασμα, όπως ο μανδραγόρας.

    Για να ελέγξουν την κατάσταση η Πολιτεία αλλά και η Εκκλησία, λάμβαναν αυστηρά μέτρα. Για τον νόμο, η γυναίκα που προχωρούσε σε άμβλωση καταδικαζόταν σε εξορία, ενώ σύμφωνα με την 31η Νεαρά του Λέοντος του Σοφού, ο άντρας επιτρεπόταν να χωρίσει τη σύζυγό του, «ὃταν δι΄ἀπέχθειαν τὴν πρὸς αὐτὸν ἀμβλώσκουσα φωραθῇ» . Η ποινή τώρα γι΄αυτόν που χορηγούσε το φάρμακο, ήταν ανάλογη της κοινωνικής του θέσης. Εάν επρόκειτο για κάποιον κατώτερο κοινωνικά, τότε η ποινή ήταν εξορία στα μεταλλεία. Εάν το φάρμακο είχε χορηγηθεί από κάποιον επιφανή πολίτη, η τιμωρία του ήταν ο περιορισμός σε κάποιο νησί και η απώλεια της μισής του περιουσίας. Σε περίπτωση θανάτου της γυναίκας από τη χορήγηση του φαρμάκου, στον προμηθευτή επιβαλλόταν η εσχάτη των ποινών .

    Η Εκκλησία από τη δική της πλευρά, θεωρούσε δολοφόνο τόσο τη γυναίκα που χορηγούσε το φάρμακο της άμβλωση, όσο και εκείνη που το λάμβανε. Έτσι απαγόρευε αρχικά σε αυτές, τη θεία κοινωνία δια βίου, ενώ αργότερα η ποινή περιορίστηκε σε δέκα χρόνια και ακολούθως σε τρία .

    Ο νόμος όμως αναφέρεται και σε εκείνους που προκαλούσαν την άμβλωση, τον ιατρό ή τη μαία. Ο Σωρανός ήθελε την μαία: «ἀφιλάργυρον εἶναι, ὡς μὴ διὰ μισθὸν κακῶς δοῡναι φθόριον» . Καταδικάζονταν οι ιατροί και οι μαίες με ποινές ανάλογες με τη βλάβη που προξενούσαν στη γυναίκα, αλλά και σύμφωνα με την κοινωνική θέση του γιατρού. Τα Βασιλικά ορίζουν: «O δεδωκώς πόμα πρὸς φίλτρον ἤ ἀμβλωτρίδιον, κἂν χωρίς δόλου, εὐτελής μὲν ὢν μεταλλίζεται, τίμιος δὲ ἐξορίζεται μετά μερικῇς δημεύσεως. Εἰ δὲ ἀπὲθανεν ὁ πιών, ἐσχάτως τιμωρεῑται». Κανών του αγίου Βασιλείου ορίζει εκκλησιαστική ποινή για τη γυναίκα που δίνει και για εκείνη που δέχεται τα εμβρυοκτόνα δηλητήρια: «Καὶ αἱ διδοῡσαι καὶ αἱ δεχόμεναι τὰ ἐμβρυόκτονα δηλητήρια, ἐν τοῑς ἑκουσίως φονεύουσι καταλογίζονται’ ἐνταῡθα δὲ τὸ τοῡ ἀκουσίου φόνου ἐπιτίμιον τήν δεκαετίαν ἐπιτίθησι ταύταις, οἶμαι παρά τὸ μήπω γεγονέναι τὸ κυοφορούμενον ἐν φύσει, καὶ τὸ μή ἐκ διαθέσεως ἀπανθρώπου μελετηθῇναι τόν φόνον, ἀλλά δι΄αἰσχύνην ἤ φόβον ἀγενῇ, γονέων τυχόν, ἤ δεσπότου, ἤ ἂλλου τίνος, κίνδυνον ἀπειλοῡντος» . Οι ποινές, επομένως, που επιβάλλονταν στην περίπτωση αυτή ήταν ο μεταλλισμός, η εξορία, η μερική δήμευση, ο θάνατος και πνευματική ποινή δεκαετές επιτίμιον. Η μόνη εξαίρεση ήταν η επιβεβλημένη άμβλωση για ιατρικούς λόγους, στις περιπτώσεις δηλαδή εκείνες που κινδύνευε η ζωή της μητέρας και υπήρχαν επιπλοκές.

    Επιπλέον, καταλογίζονταν ευθύνες στη μητέρα και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο νόμος τιμωρούσε τη μητέρα εκείνη που σε καθ΄οδόν τοκετό, έχανε από αμέλειά της το νεογέννητο και εκείνο πέθαινε. Συγχώρεση δινόταν στη μητέρα μόνο εάν ο θάνατος του νεογέννητου, οφειλόταν στην ένδεια . Σύμφωνα με τον Νικηφόρο Κων/λεως οι γονείς, «ἓνεκα μέθης ἐπικαθήσαντες ἐπί τῶν νηπίων καί ἀποπνίξαντες αὐτά ἐθεωροῡντο φονεῑς».

    https://amitos.library.uop.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/5355/%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%89%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  94. π2 said

    82: Το ρεζουμέ για μένα είναι ότι τα περίφημα checks and balances για τα οποία είναι τόσο υπερήφανοι στις ΗΠΑ, στηρίζονται εν πολλοίς σε ισορροπίες ισχύος μη εκλεγμένων αρχών, ενώ οι τροποποιήσεις του συντάγματος είναι πρακτικά αδύνατες.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Την Πέμπτη, λοιπόν, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι πολίτες που παρανόμως δεν ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να κινηθούν νομικά εναντίον των αστυνομικών, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές νομικών θεμάτων θα οδηγήσει στο σταδιακό «ξήλωμα» των δικαιωμάτων Μιράντα. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια σε ορισμένες από τις πιο αντιδραστικές δικαστικές αποφάσεις στην ιστορία του τελευταίου αιώνα με τις οποίες το δικαστικό κατεστημένο στηρίζει το λόμπι της οπλοκατοχής και επιτίθεται στα δικαιώματα των γυναικών.

    Ο Dirty Harry έχει πλέον κάθε λόγο να σφίξει το χέρι των δικαστών, που κάποτε μισούσε, γνωρίζοντας ότι κατέβηκαν στον δικό του, βρόμικο στίβο. Feeling lucky, punk?»
    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/349710_eheis-dikaioma-na-min-xereis-ta-dikaiomata-soy

  96. LandS said

    94
    Δεν είναι απολύτως έτσι. Τα checks and balances αναφέρονται αποκλειστικά στις σχέσεις Εκτελεστικού-Νομοθετικού. Η Δικαιοσύνη (συνταγματικά) είναι ανεξάρτητη.
    Σε Πολιτειακό Επίπεδο οι Δικαστές, όπως και οι Γενικοί Εισαγγελείς, είναι εκλεγμένοι με λαϊκή ψήφο. Σε Ομοσπονδιακό επίπεδο ο Εισαγγελέας διορίζεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του SCOTUS προτείνονται μεν από τον Πρόεδρο αλλά απαιτείται η αποοδοχή τους και από τα δύο ομοσπονδιακά νομοθετικά σώματα. Δεν είναι λοιπόν «ισορροπίες μεταξύ μη εκλεγμένων σωμάτων».
    Μιλάμε για σκληρή διάκριση των εξουσιών προδιαγραφών Διαφωτισμού του 18ου αι.

    Μια μικρή λεπτομέρεια. Τόσο η Ελίζαμπεθ Γουόρεν όσο και η Οκάζιο Κορτέζ (I❤️AOC για πάντα) ισχυρίζονται ότι οι τρεις διορισμένοι από τον Τραμπ εξαπάτησαν το Κογκρέσο δηλώνοντας ότι δεν θα πειράξουν τη παλιά απόφαση ώστε να εγκριθεί ο διορισμός τους. Η προχτεσινή απόφαση ήταν 6-3.

  97. Triant said

    93: Κι αυτό και άλλα πράγματα γίνονταν στον Μεσαίωνα.

  98. Spiridione said

    5-4 ήταν. Κάποιος των ρεπ. ψήφισε αλλιώς.

  99. sarant said

    96 Iσχυει για την εξαπάτηση

    98 Θαρρώ πως ήταν ένα 5-4 και ένα 6-3 αλλά θα το ψάξω

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    89 – Γεια σου Agatha Mitsi😊
    Δε νομίζω πως υπάρχει σοβαρός λόγος για εμφύλιο, αυτά περί κοινωνικού διχασμού κλπ, είναι αστειότητες, δεν είναι αυτός που υποκινεί έναν εμφύλιο, ο διχασμός δημιουργείται εύκολα ανα πάσα στιγμή.

    Αυτό που βλέπω από καιρό (5,6χρόνια αλλά σίγουρα είναι παλιότερο) χρηματιστηριακά πάντα, είναι μια σύγκρουση συμφερόντων στην τάση αλλαγής στην ενέργεια, και δεν μιλώ για ορυκτά καύσιμα και καλή πράσινη και πράσινα γαϊδούρια, αλλά για τον έλεγχο. Η Tesla π.χ, δεν έφτασε να έχει 1τρίς κεφαλαιοποίηση (και συνεχίζει ακάθεκτη κι ας λένε διάφοροι χαζούληδες για φούσκα) επειδή πουλάει 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το μεγάλο παιχνίδι, παίζεται στις μπαταρίες κι εκεί φαίνεται να έχει ΜΕΓΑΛΟ πλεονέκτημα.
    Αντιλαμβάνεσαι τι θα γίνει αν μια μπαταρία έχει διάρκεια 1.500.000 χιλιόμετρα ή το κυριότερο, αν αυτή είναι λειτουργική στα σπίτια που θα φορτίζεται από τα φωτοβολταϊκά κεραμίδια Tesla:
    Ποιοι θίγονται άμεσα; οι πετρελαιάδες φυσικά, κι αυτός είναι ένας καλός λόγος όχι για εμφύλιο, αλλά ακόμη καλύτερα για γ’ π.π! Θα δούμε.😊

    Εσύ φόρεσε το γλυκό σου χαμόγελο και αντιμετώπισε την μέρα και τον κόσμο.😍

    Καλημέρα.

    93 – Ο άντρας δεν βλέπω να έχει κάποια συνέπεια, ωραία και δίκαιη εποχή, όχι όπως τώρα που οι βρωμιάρες τα θέλουν ΟΛΑ δικά τους!
    Όπως είπε κι ο γίγας Τραμπ, ήταν θέλημα Θεού, ποιοί είμαστε εμείς που θα πάμε κόντρα στο θέλημα Του;

  101. # 100

    Βρε Λάμπρο, πάλι με τον ΓΠΠ άρχισες ; Πριν 10+ χρόνια σου εξήγησα πως δεν πρόκειται να γίνει, τίποτε εσύ ! Τότε βέβαια τον έβλεπες » οσονούπω», τώρα μαζεύεσαι κάπως.
    Μάθε λοιπόν πως ΓΠΠ χωρίς Κίνα δεν γίνεται και για να τα βάλουν οι ΗΠΑ με την Κίνα, πρέπει νάχει ΟΛΟΝ τον υπόλοιπο κόσμο μαζί τους πράγμα από αδύνατον μέχρι πολύ-πολύ μακρινό.
    Από το 80 -που δεν με ήξερες ακόμα- το αξίωμα (και μέσα από τον στάβλο η πληροφόρηση) δεν θα το βρεις στα βιβλία που διαβάζεις

  102. Mitsi Vrasi said

    100 Για έναν εμφυλιάκο έγραψα και πήρε πρωτοβουλίες ο Πουαρό κι έφτασε στον γ’ π.π.
    Καλημέρα από Agatha 🙂

  103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Δεν τελείωσα ποτέ για ν’ αρχίσω Gee, και είναι πολλά τα χρόνια που λες, βγάλε τα μισά.😊 Από κει και πέρα η γενική μου άποψη είναι γνωστή, η πραγματικότητα είναι ίδια για όλους, οι ερμηνείες της είναι πολλές.😂
    Καλημέρα.

    102 – Δώσε θάρρος στον χωριάτη…..! 😂😂😂

  104. Dong-ho Spiros Merimanis said

    οι εκφράσεις «μεσούσης» και «ποιητική αδεία» είναι στα τωρινά ελληνικά επιρρηματικοί προσδιορισμοί, δηλαδή άκλιτο μέρος του λόγου, η έννοια μέσα στη φράση φαίνεται άν τις αντικαταστήσουμε μ’ ένα συνώνυμο
    -στο φόρτε της κρίσης ή στη μέση του καλοκαιριού
    -ο συγγραφέας ποιητικά γράφει…

    η δοτική εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια έχει εξαφανιστεί από τη γλώσσα μαζί με την υπογεγραμμένητης και οι περισσότεροι έλληνες κι ελληνίδες από 50 χρονώ και κάτω δεν την έχουν καν ακουστά
    η «μεσούσης» δεν είναι λόγια έκφραση αλλά κανονική καθαρεύουσα και μάλιστα βρικολακιασμένη, η αντίστοιχη ενεργητική μετοχή μαζί με την κλίσητης είχε εξαφανιστεί από τουλάχιστον 50 χρόνια και κάποιος ή κάποια αρχαιόπληκτος την ξέθαψε

  105. Pedis said

    # 96 –

    Προδιαγραφές διαφωτισμού … με τον καθένα να έχει νόμιμα έναν οπλοβαστό στο σπίτι του.

    Διαφωτισμός στην κοινωνική φάση των Νεάντερνταλ …

  106. BLOG_OTI_NANAI said

    97: Να πούμε ότι εξαιτίας όλου του ερμηνευτικού πλαισίου ισότητας ως προς τη ζωή ανδρών-γυναικών, η απαγόρευση των αμβλώσεων και της έκθεσης των ανεπιθύμητων παιδιών που ήταν κυρίως τα κορίτσια στον αρχαίο κόσμο, έφερε ο χριστιανισμός για πρώτη φορά σημαντικότατη δημογραφική άνοδο στις γυναίκες καθώς τα κορίτσια ήταν αυτά που συχνότερα τα πετούσαν στα σκουπίδια. Σχεδόν πάντα ο χριστιανισμός ως φορέας οντολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών, θάβεται είτε λόγω ασχετοσύνης, είτε λόγω αντιθρησκευτικής μόδας (η οποία βεβαίως δεν περιλαμβάνει για κάποιους την… «ισλαμοφοβία»).

    Δεύτερον, η αντιμετώπση αυτή του χριστιανσιμού, είναι η μόνη φιλοσοφικά αποδεκτή και μάλλον η μόνη που έχει σχέση με την κοινή λογική και άρα συνέπεια.
    Διότι με βάση το λαϊκίστικο σύνθημα «είναι το σώμα μου», έχουμε μια λογική ασυνέπεια όπου το παιδί μεταβάλλεται… οντολογικά ανάλογα τη θέση που βρίσκεται, και άρα προστατεύεται μόνο έξω από τη μήτρα!

    Αλλά και μέσα στη μήτρα, έχουμε την εξής αντινομία, διαφορετική οντολογική αντιμετώπιση ανάλογα τις επιθυμίες μας:

    Α περίπτωση
    παιδί μέσα στη μήτρα > επιθυμητή εγκυμοσύνη = συγκίνηση και αναμονή για το «μωρό μας», για το «παιδί μας» αλλά και πένθος για τυχόν θάνατο του.

    Β περίπτωση:
    παιδί μέσα στη μήτρα > ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη = το «μωρό μας» και το «παιδί μας» γίνεται είναι απλά «για πέταμα».

    Το παιδί μέσα και έξω από τη μήτρα είναι οντολογικά άνθρωπος και σε περίπτωση πρόωρης γέννησης, οι ελλείψεις ως προς την αναμενόμενη πληρότητα των χαρακτηριστικών του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναπηρίες. Το να «αποκτά» όμως ο άνθρωπος διά του λαϊκισμού και για λόγους προσωπικούς άλλα οντολογικά χαρακτηριστικά μέσα στη μήτρα και άλλα εκτός, είναι ντροπή για την ιστορία της ανθρώπινης σκέψης.

    Από εκεί και πέρα, όπως έχω ξαναπεί, η παραπάνω σκέψη δεν συμβαδίζει υποχρεωτικά με την απαγόρευση της άμβλωσης. Η παραπάνω σκέψη είναι μια ανακουφιστική σκέψη απέναντι στον λαϊκισμό, που καταδυναστεύει με τα συνθήματα του την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σκέψη.

    Όμως, εφόσον η ανάγκη για έκτρωση δεν θα πάψει ποτέ, είναι επικίνδυνη η απαγόρευση της διότι θα κοστίζει ζωές είτε από γιατροσόφια, είτε λόγω άμβλωσης σε ανασφαλές περιβάλλον.
    Κάθε σκέψη ότι η επιθυμία για άμβλωση θα πάψει ως διά μαγείας, είναι ουτοπία, και δεν επιτρέπεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους να οργανώνουν τη νομοθεσία με βάση μή ρεαλιστικές παραμέτρους. Αλλιώς θα καταντούσαμε σαν τους λοβοτομημένους στο Ιντιμίντια, που θεωρούν ότι υπάρχουν «αυτοοργανωμένες» κοινωνίες άνω του… ενός ατόμου που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς όρια, κανόνες και απαγορεύσεις…

  107. # 103

    Λάμπρο συμφωνώ μία είναι η πραγματικότητα και οι ερμηνείες πολλές και γενικά συμφωνώ με τις θέσεις σου εκτός από ενα φαινόμενο το οποίο μετράς λάθος και συγκεκριμένα με κριτήρια…άλλων εποχών.
    Θα στο κάνω πενηνταράκια :

    Τι είναι (ήταν) ο πόλεμος ; ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ από την εποχή του Γιουντισστίρα που πήγε να κερδίσει στα ζάρια ένα βασίλειο αντί να πολεμήσει κι έχασε τα πάντα. (φυσικά τα ξαναπήρε πίσω κάνοντας ένσταση, αλλά στο πεδίο της μάχης, όχι στα ζάρια)
    Το πλιάτσικο άλλαζε μορφές κάθε τόσο, , κοπάδια, δούλοι, σιτηρά, φόροι υποτελείας κ.λ.π. που στηρίζότανε στο δίπολο νικητής-ηττημένος.

    Στον ΓΠΠ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ, μόνο νικητής, ΑΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αφού δεν θάχει πλιάτσικο !!

    Γι αυτό δεν έγινε όταν έλεγες πως εκεί οδηγεί η τεράστια νομισματική φούσκα προ ετών, γι αυτό δεν γίνεται και τώρα που παίζουν τιςς κουμπάρες ο Πούτιν κι ο ξερωγώ πως τον λένε Ου-κρανός (αν ήξερα πως τον λένε, σιγά μην ασχοληθώ

  108. π2 said

    Όταν βουλευτής ελληνικού κοινοβουλίου α) διαλέγει μια κάπως ανακριβή δημοσιογραφική περιγραφή μιας υπόθεσης που έχει κάνει πάταγο, και β) δεν ξέρει (ή παριστάνει ότι δεν ξέρει) να διαβάζει το ίδιο το κείμενο που παραθέτει (για να μην πούμε για τα δύσκολα, ότι δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την απόφαση του δικαστηρίου, εδώ για όσους ενδιαφέρονται: https://www.supremecourt.gov/opinions/21pdf/19-1392_6j37.pdf).

  109. Μαρία said

    108
    12, 19, 24
    άρθρο 2 https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/n-1609-1989.html
    α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης.
    β) Έχουν διαπιστωθεί, με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες.
    δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης.

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    Στις ΗΠΑ νομίζω ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι επέτρεπαν την άμβλωση σε όλο το διάστημα πριν τη γέννηση.

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάθε φορά που σ’ αυτήν την αλλοπρόσαλλη χώρα, τις ΗΠΑ, ανακύπτει κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, καθαρά εσωτερικό της, εμείς το βάζουμε πάντα πρώτο θέμα στις συζητήσεις μας, λες και δεν έχουμε δικά μας αμεσα και πολύ πιεστικά προβλήματα, όπως είναι η αχαλίνωτη ακρίβεια και το συνεχώς διογκούμενο ελλειμμα δημοκρατίας.

  112. Pedis said

    Abortion is illegal in Germany and punishable by up to three years in prison. But the women and their doctors do not face penalties if the pregnancy poses a health risk to the woman or in cases of rape. Otherwise, an abortion may be carried out within the first 12 weeks of pregnancy (14 weeks since the last period) after mandatory counseling. However, many barriers remain.

    One of the biggest hurdles to obtaining an abortion in Germany was paragraph 219a of the criminal code, which has its origins in Nazi-era social policy. It stated that anyone who publicly «offers, announces [or] advertises» abortion services can face penalties of up to two years’ imprisonment or a fine.

    Although a reform three years ago allowed doctors to state that they perform the procedure on their websites, they were still banned from giving medical detail.

    But on Friday, Germany’s coalition government of the center-left Social Democrats and Greens and neoliberal Free Democrats pushed the motion to scrap 219a through parliament.


    https://www.dw.com/en/germany-moves-to-reform-abortion-law/a-62014740

  113. 111# Και οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, και η νομοθεσία περί αμβλώσεων (ομάδα πίεσης εκείνο το κραγμένο συνέδριο στα Γιάννινα), και η πολιτική ορθότητα, και τα μπαναρίσματα στο φβ και όλα μας έρχονται από ΗΠΑ μεριά. Εφόσον δίνουν γραμμή στον δυτικό κόσμο, παύει να είναι καθαρά εσωτερικό τους πρόβλημα και γίνεται διεθνές.

  114. Pedis said

    # 109 – 9 εβδομάδες στο Ιταλυ με πολλαπλά εμπόδια, με καθυστερήσεις λόγω συνεντεύξεων με μαίες και ψυχολόγους (και πολύ πιθανά επιλεγμένους επειδή ακριβώς είναι θρησκόληπτοι, με σκοπό να σπάσουν τα νεύρα στη γυναίκα και να της δημιουργήσουν ενοχές).

    https://www.salute.gov.it/portale/donna/dettaglioContenutiDonna.jsp?area=Salute%20donna&id=4476&menu=societa

    [Περί τα 2/3 των γυναικολόγων και 1/2 των αναισθησιολόγων έχουν δηλώσει αντιρρησίες συνείδησης και δεν κάνουν εκτρώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας (αρκετοί από αυτούς κάνουν, όμως, ιδιωτικά …)]

  115. Avonidas said

    #110. Κανείς και πουθενά δεν επιτρέπει την άμβλωση «σε όλο το διάστημα πριν τη γέννηση». Και πάντως όχι με βάση το Roe vs Wade. Αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το paper που αναφέρω στο #82, για το ιστορικό της απόφασης – και που, ξαναλέω, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

    Αν όχι, υπάρχει και η Βικιπαίδεια:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Roe_v._Wade

    The Court resolved these competing interests by announcing a trimester timetable to govern all abortion regulations in the United States. During the first trimester, governments could not regulate abortion at all, except to require that abortions be performed by a licensed physician. During the second trimester, governments could regulate the abortion procedure, but only for the purpose of protecting maternal health and not for protecting fetal life. After viability (which includes the third trimester of pregnancy and the last few weeks of the second trimester), abortions could be regulated and even prohibited, but only if the laws provided exceptions for abortions necessary to save the «life» or «health» of the mother.

    (Οι υπογραμμίσεις δικές μου)

    Με άλλα λόγια, το Ανώτατο Δικαστήριο προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της εγκύου στη σωματική της αυτονομία, και το ενδιαφέρον της Πολιτείας (κράτους/κοινωνίας) να προστατεύσει το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή. Και οι διαχωριστικές γραμμές που τράβηξαν είναι δύο, ορίζοντας 3 περιόδους:

    1) Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου – το έμβρυο θεωρείται «δυνάμει» ανθρώπινη ζωή· τα δικαιώματά του δεν προστατεύονται, ή έστω υποχωρούν μπροστά στο δικαίωμα της εγκύου να διαχειριστεί το σώμα της.

    2) Στη διάρκεια του 2ου τριμήνου – μεταβατική περίοδος (νομικά πάντα· βιολογικά δεν υπάρχουν αυστηρές γραμμές, ούτε άλματα). Η ζωή του εμβρύου αρχίζει να βαραίνει στο ζύγι, αλλά και πάλι η Πολιτεία μπορεί να επέμβει και να ρυθμίσει τις αποφάσεις για έκτρωση μόνον για να προστατεύσει τη ζωή της μητέρας

    3) 3ο τρίμηνο – το έμβρυο αποκτά αυτονομία, δηλαδή μπορεί (δυνητικά) να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Τώρα πλέον η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει για να προστατεύσει τη ζωή του· θεωρείται «πραγματική», κι όχι απλώς «δυνάμει», ανθρώπινη ζωή.

    Αυτές οι – αυθαίρετες, αλλά εύλογες – διαχωριστικές γραμμές αποτέλεσαν προϊόν διαβουλεύσεων μηνών. Κι ακόμη κι αν οι δικαστές υπερέβησαν τη δικαιοδοσία τους, ακόμη κι αν δεν ήταν εκείνοι, αλλά οι πολιτειακές αρχές, που έπρεπε να σκεφτούν και να νομοθετήσουν, αυτοί οι άνθρωποι εν έτει 1973 κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να γνωμοδοτήσουν με βάση τη βιολογική πραγματικότητα: ενός εμβρύου που εξελίσσεται από ένα μοναδικό κύτταρο σε ένα αυτόνομο ανθρώπινο ον, με την ικανότητα να επιβιώσει αυτόνομα, μέσα σε 9 μήνες. Προφανώς και δεν γίνεται να νομοθετήσεις μια λύση-πανάκεια σε όλα τα στάδια αυτής της εξέλιξης. Και προφανώς, «λίγο πριν τη γέννα», αυτό που θα κάνεις δεν είναι έκτρωση, αλλά (πρόωρη) γέννα.

    Το ζήτημα είναι σοβαρό, δύσκολο, ακανθώδες, και υπερβαίνει κατά πολύ απλοϊκούς διαχωρισμούς του τύπου μέσα-έξω απ’ τη μήτρα – λες και το έμβρυο είναι απ’ τη σύλληψη ως τη γέννα ένα μωρό που απλώς αποφασίζουμε να το βγάλουμε από μια σακούλα. Αυτό θα ήταν ευχής έργον να το αντιληφθείς. Όπως επίσης καλό είναι να καταλάβεις ότι οι υπερασπιστές των εκτρώσεων* δεν είμαστε τίποτα κανίβαλοι που γουστάρουν να σκοτώνουν μωρά, έτσι από καπρίτσιο, αλλά κάποιοι που μπήκαν στον κόπο να αναλογιστούν τα γεγονότα που υπεισέρχονται σε μια δύσκολη απόφαση.

    Και να διαβάσουν και 5 πράγματα για το τι πράγματι έλεγε και λέει ο νόμος.

    * Και κάμποσοι από τους σοβαρότερους αρνητές τους

  116. Avonidas said

    #111. Αυτή η «αλλοπρόσαλλη» χώρα συμβαίνει να είναι η πρώτη μοντέρνα δημοκρατία. Το πώς λοιπόν έχει δομήσει το πολιτικό και δικαστικό της σύστημα έχει κάποιο ενδιαφέρον για μας τους υπόλοιπους – ίσως μεγαλύτερο από πρακτική άποψη κι από το πώς λειτουργούσε η αρχαία δημοκρατία μας.

    Και πρέπει να πω ότι, αφότου μπήκα στον κόπο να μελετήσω λίγο τους θεσμούς των ΗΠΑ, έχω πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση για το επίτευγμα των ιδρυτών της από εκείνη που είχε ο ανίδεος, αντιαμερικανός εαυτός μου 2 δεκαετίες πριν. 200 χρόνια πριν, και ξεκινώντας από το μηδέν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρακτική εφαρμογή, αυτοί οι άνθρωποι έκαναν μια αρκετά καλή μαντεψιά του τι θεσμούς θα έπρεπε να στήσουν, έτσι ώστε οι μεταγενέστεροι να μπορούν να τους αναμορφώσουν όταν οι ίδιοι δεν θα ήταν πια εδώ. Έπρεπε να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα σ’ ένα Σύνταγμα που αλλάζει με το πρώτο φύσημα του λαϊκιστικού ανέμου (κι είχαμε ένα αρκετά καλό παράδειγμα του τι εστί λαϊκισμός που βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου), κι ένα Σύνταγμα που δεν αλλάζει με τίποτα, ακόμα κι όταν οι αιώνες το ‘χουν από καιρό προσπεράσει.

    Μη με παρεξηγείτε, θεωρώ ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή τα ‘χουνε κάνει μ***ι καπέλο, αλλά ΔΕΝ τους φταίνε γι’ αυτό ο Φραγκλίνος κι ο Μάντισον κι ο Χάμιλτον. Τους φταίει το ξερό τους το κεφάλι· τους φταίει η προσήλωσή τους στις ανάγκες της στιγμής· τους φταίνε τα τερτίπια των τωρινών τους πολιτικών, που μέλημά τους είναι πάντα η άμεση επανεκλογή τους, και που ΠΟΤΕ δεν παραιτούνται από ένα βολικό, αλλά αντιδημοκρατικό εργαλείο, όπως π.χ. το gerrymandering, ή τα αλληλοκλειδώματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, προκειμένου να κάτσουν κάτω και να θεσμοθετήσουν πολιτικές που θα διαρκέσουν. Θυμίζω ότι αυτή η περίφημη απόφαση Roe vs Wade, πάνω στην οποία κατσικώθηκαν για να εξασφαλίσουν αυτό που θεωρούν «θεμελιώδες δικαίωμα», ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής «αρπαχτής», μιας νεαρής δικηγόρου που ήθελε να κάνει καριέρα και βρήκε αυτό τον τρόπο να προωθηθεί.

    Αν είχαν αφήσει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους· αν αυτός ο διάλογος που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε γίνει με τον αργό και δύσκολο τρόπο στις Πολιτείες· αν στους πολίτες είχε δοθεί η ευκαιρία ν’ ακούσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, και να ψηφίσουν, και στις Πολιτείες να νομοθετήσουν με βάση την κοινή τους γνώμη· πιθανότατα η έκτρωση σήμερα στις ΗΠΑ θα ήταν νόμιμη και καθολικά αποδεκτή, με τις απαραίτητες δικλείδες, τα αναγκαία παραθυράκια, και τη νομική πείρα 50 ετών κληροδότημα σε ΟΛΟΥΣ μας.

    Όχι, το ζήτημα μας αφορά κάργα. Κι αφού δεν μάθαμε απ’ το σωστό, ας μάθουμε έστω απ’ το λάθος.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    113:Σωστό μέχρις ενός ορίου αυτό. Αλλά όταν μιλάμε για χρόνια εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, τότε δεν ισχύει. Οι εκτρώσεις, ο ρατσισμός και οι δολοφονίες των μαύρων από την αστυνομία, η οπλοκατοχή και οι παρεπόμενες μαζικές δολοφονίες είναι δικά τους προβλήματα και δεν μας αφορούν. Ας τα λύσουν μόνοι τους. Εμείς έχουμε δικά μας.

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    116:Οχι, το θέμα των εκτρώσεων το έχουμε λύσει στην Ελλάδα. Το θέμα της ακρίβειας, πάλι, και της (αυτο)λογοκρισίας του Τύπου, όχι. Αν έχουμε αποφασίσει να θεωρούμε δικά μας τα προβλήματα των ΗΠΑ, πάσο. Αυτοί πάντως δεν θεωρούν δικά τους τα προβλήματά μας. Βασικά, δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η Ελλάδα.

  119. sarant said

    Κρατήστε τίποτα και για αύριο, πάντως!

  120. Avonidas said

    #119. Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά εγώ αύριο δουλεύω 😛

  121. 117# Οπλοκατοχή. Θεωρείς ότι οι απόψεις μποκτάνου και τζήμερου δεν έχουν να κάνουν με το σχετικό καθεστώς στις ηπα?

  122. Avonidas said

    #118. Πώς ακριβώς το έχουμε «λύσει» με τα συνέδρια για τη γονιμότητα; Γιατί εγώ αν είναι ένα πράγμα που αποκόμισα από την κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι λυμένο όταν απλώς υπάρχει η νομοθεσία· πρέπει να υπάρχει κι η βάση που είναι διατεθειμένη να την προστατέψει.

    Κι αν θέλεις γι’ αυτό ένα παράδειγμα πιο κοντά στις ελληνικές μας σκοτούρες: και το οκτάωρο νομίζαμε πως ήταν κεκτημένο και άπαξ διευθετημένο, αλλά… :-/

  123. 118# Και το οκτάωρο έχουμε λύσει στην Ελλάδα. Ρώτα και τον Κωστή (τον Χατζηδάκη).

  124. Πιάσε κόκκινο Αβο 🙂

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και αύριο με τα προβλήματα των βλαμμένων των ΗΠΑνών θα ασχοληθούμε, Νικοκύρη; Σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις για την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση, μας περιμένει μαύρος χειμώνας κι εμείς θα ασχολούμαστε με τους ιεροεξεταστές δικαστές των ΗΠΑ; Θα ξεσκολίσουμε στο σύνταγμά τους, όταν δεν ξέρουμε πόσα άρθρα έχει το δικό μας; Πολύ δεν καθυστερήσαμε και καμιά διαδηλωσούλα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, γονατιστοί στο ένα πόδι;

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/349722_stoihimatizontas-stin-peina-ton-anthropon

  127. 121+
    Και μη μου πεις πως οι δυο που αναφέρω είναι περιθωριακοί ακροδεξιοί. Μιλάνε στην καρδιά της τεράστιας πλειοψηφίας των οπαδών της ΝΔ, που πιστεύουν τα ίδια.
    Και κάτι άλλοι περιθωριακοί του μηδέν κόμμα κάτι φτάσανε να πάρουν κοντά μισό μύριο ψήφους.

  128. ΣΠ said

    116 ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής «αρπαχτής», μιας νεαρής δικηγόρου που ήθελε να κάνει καριέρα και βρήκε αυτό τον τρόπο να προωθηθεί

    Την αδικείς την Weddington. Από φοιτήτρια ακόμα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών. Και η ίδια για να κάνει έκτρωση είχε αναγκαστεί να πάει στο Μεξικό. Το ενδιαφέρον της ήταν γνήσιο.

  129. ΣΠ said

  130. Χαρούλα said

    #126 Δάσκαλε, χρόνια το θέμα.
    Είχε πριν 15 περιπου χρόνια εκπομπή ο Αυγερόπουλος-Εξάντας για αυτό.
    Ελπίζω να το πέτυχα
    https://archive.ert.gr/77493/

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    130:Ναι,αλλά τώρα πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Ίσως, βέβαια, λιγότερο σημαντικό από το αν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης ή του δημιουργισμού.

  132. ΚΑΒ said

    https://www.kathimerini.gr/world/561928600/dekades-nekroi-metanastes-sta-synora-ispanias-marokoy/

    Σημειωτέων πως τραυματίες υπάρχουν και μεταξύ των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας και των Ισπανών συνοριοφυλάκων.

    Αφού έχουμε δυνάμεων και συνοριοφυλάκων ας προσθέσουμε κι ένα σημειωτέων

  133. Μαρία said

    Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση χαπιών άμβλωσης μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
    και
    Το πρόγραμμα με όνομα «Abortion Delivered», λειτουργεί σαν μία φορητή κλινική για εγκύους, το οποίο θα παρέχει επίσης χειρουργικές αμβλώσεις σε όσες το προτιμούν ή βρίσκονται πολύ μακριά στην εγκυμοσύνη για φαρμακευτική άμβλωση και έχει σχεδιαστεί για να προσεγγίζει γυναίκες από κοντινές πολιτείες όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η η Νότια Ντακότα που γρήγορα απαγόρευσαν την άμβλωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και άλλες πολιτείες όπως η Γιούτα που αναμένεται να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν δραστικά τις αμβλώσεις.
    https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/349776_ragdaia-ayxisi-sti-zitisi-hapion-amblosis-meta-tin-apofasi-toy

  134. Ριβαλντίνιο said

    @ 97 Triant

    Ωραία εποχή ο Μεσαίωνας. Ήρθε η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός και τα κατέστρεψαν όλα. Ευτυχώς ο 19ος και ο 20ος αι. διόρθωσαν κάπως την κατάσταση.

    @ 100β) ΛΑΜΠΡΟΣ

    Φαντάζομαι ο βιαστής θα τιμωρούταν. Ομοίως και ο άνδρας που εγκατέλειπε γυναίκα και παιδί. Βλέπω όμως η νομοθεσία να προβλέπει πως ο άνδρας μπορεί να χωρίζει την γυναίκα που σκοτώνει τα παιδιά του. Σαν τον Πηλέα που χώρισε την Θέτιδα γιατί του σκότωσε 7 γιους με τις μαλακίες της.

    @ 106 BLOG_OTI_NANAI

    Αυτό που η ζωή της γυναίκας θεωρείται πιο σημαντική απ’ του ζυγωτού με ξεπερνάει. Αυθαίρετα έχουν ορίσει το πότε αυτό που κουβαλάει μέσα της η γυναίκα θεωρείται άνθρωπος και πότε όχι. Κι όποιος δεν με πιστεύει να ρωτήσει έναν βιολόγο να του πει.
    Εδώ ο ιός , που είναι ατελής μορφή ζωής , και θέλει να … ζήσει.

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ξέρω αν είδατε την ταινία, αλλά το βιβλίο είναι καλύτερο. Η Ανί Ερνό γράφει για τη συνταρακτική εμπειρία της, όταν στα νιάτα της, σε μια εποχή στην οποία γυρνάνε οι ΗΠΑνοί ολοταχώς, έκανε παράνομη έκτρωση.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9786180329247-ernaux-annie-metaichmio-to-gegonos-338080&ved=2ahUKEwiL0eiy18v4AhVISPEDHfUpBf0QFnoECBwQAQ&usg=AOvVaw14ebcRl5Jfi8EQ7wJ0auKG

  136. Μαρία said

    Τι μυαλό αυτό το παιδί!

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν φταίει αυτός, αλλά το σύστημα που απαιτεί από τους σταρ του επαγγελματικού αθλητισμού να (προσποιούνται πως) έχουν άποψη και κοινωνικές ευαισθησίες.

  138. Alexis said

    Καλά τα λένε ο Χτήνος κι ο Αβονίδας (113, 116). Τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ σαφώς και μας αφορούν όλους.
    Αλλά μην το παραχέσουμε κι όλας. Οι αμβλώσεις έχουν την σπουδαιότητα τους ως θέμα αλλά δεν είναι και ζήτημα…κοσμοϊστορικής σημασίας.

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – Όπως είπα Γιώργο, η πραγματικότητα, είναι ίδια για όλους, οι ερμηνείες της πολλές, απλώς ξέχασα να συμπληρώσω, ό,τι του επιτρέπει το οπτικό και συναισθηματικό πεδίο του καθενός.😉

    «Στον ΓΠΠ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ, μόνο νικητής,» Αυτό είναι μια δική σου αστήρικτη εικασία, θα δείξει.😊

    «ΑΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αφού δεν θάχει πλιάτσικο !!»
    Από τη στιγμή που υπάρχει χρήμα, πάντα θα υπάρχει πλιάτσικο Γιώργο, ΠΑΝΤΑ!

    Να στο κάνω κι εγώ δεκαράκια.😂 Το χρήμα, είναι το μέσο των δυνατών να απομυζούν και να ελέγχουν τους αδύναμους κάνοντας κυριολεκτικό πλιάτσικο στις ζωές τους.
    Μετά δημιούργησαν το χρηματιστήριο και το πλιάτσικο πήρε άλλες, παγκόσμιες διαστάσεις, αλλιώς είναι να απομυζείς τον όποιο λαό κι αλλιώς όλο τον κόσμο κι όχι απλώς εν αγνοία του, αλλά μέσω των ελεγχόμενων «κυβερνήσεων» με την συγκατάθεσή του.😂

    Όλοι εδώ από μικροί δουλεύουμε για χρήματα (οπότε είμαστε βλάκες ή ρολόγια😂) και μάλλον εκτός από μένα, (κι ας έχω μεγαλύτερο εισόδημα από τους περισσότερους) όλοι άλλοι είσαστε ευχαριστημένοι από την δουλειά σας. Όμως αν είχατε γεννηθεί πολυεκατομμυριούχοι, πόσοι θα ακολουθούσατε το επάγγελμά σας; τολμώ να πώ ΚΑΝΕΝΑΣ!
    Άρα, σε πρώτη φάση το πλιάτσικο ξεκινάει από τα πρώτα μας βήματα και αφορά την ίδια μας την ζωή, οι δυνατοί μας την κλέβουν, πάντα όμως με την συγκατάθεσή μας, γιατί αυτό είναι το οπτικό και συναισθηματικό μας πεδίο, που επιβάλλεται στην λογική μας.

    Πάμε σε πιο πεζά πράγματα, π.χ στο πορτοφόλι μας. Όλοι εδώ έχουμε 100 ευρώ μέσα, (στην αρχή του μήνα τουλάχιστον😂) τι αγοράζαμε πέρυσι και τι φέτος με αυτά τα 100 ευρώ; (ας μη πώ τι θα αγοράζουμε τον Δεκέμβρη🤢) Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ!
    Και πάλι όμως με την συγκατάθεσή μας, αντίδραση ΚΑΜΙΑ!
    Ποιός μας φταίει για την ακρίβεια; ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ή όποιος άλλος παπάρας εκτελεί χρέη «πρωθυπουργού», γιατί μέχρι εκεί φτάνει το οπτικό και συναισθηματικό μας πεδίο. Ακόμη κι αν μας δείξουν χειροπιαστές αποδείξεις πως δεν είναι υπεύθυνες αυτές οι καρικατούρες για τα δεινά μας, εμείς τις προσπερνάμε και μένουμε στις προκατειλημμένες απόψεις μας.

    Ήταν το 2016 που είδα πρώτη φορά αυτό το άρθρο (όχι ακριβώς αυτό, αλλά το ίδιο είναι) και παρ΄όλη την ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗ ψυχραιμία μου, έπαθα ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ
    http://www.sytatticabank.gr/19272-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
    Το ανάρτησα κι εδώ αλλά το προσπεράσατε όλοι σα να μην υπάρχει, όπως κι ένα άλλο άρθρο του 2012 για μια επιτροπή της ε.ε που είχε αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για να βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν οι (ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ) εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές των υπερπλουσίων που αγγίζουν το 70% των συνολικών, δηλαδή αυτά τα 600 τρις$ που λέει το άρθρο, είναι το 30%, μιλάμε για τουλάχιστον 2 τετράκις κι αυτά ΜΟΝΟ στα παράγωγα, αν βάλουμε όλες τις συναλλαγές, ξεπερνάμε τα 6 τετράκις (πρακτικά ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει) κι όμως, όλοι και όλα συνέχισαν χωρίς να ιδρώσουν, και μέχρι σήμερα λένε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια με τότε, ρίξε μια ματιά στα σχόλια για επιβεβαίωση!😂

    Πρίν μερικά χρόνια, ο συγχωρεμένος φίλος μας (αχ ρε Γιάννη) μου είπε πως μπερδεύω τα δις με τα τρις, έψαξα να βρώ το άρθρο (βρήκα αυτό που έβαλα) το ανάρτησα, αλλά πάλι το προσπέρασε σα να μην υπάρχει και σε μια κουβεντούλα που είχαμε στο Μαρούσι το 18, μου έλεγε, – εγώ τον πάω τον Αλέξη – τι τον πάς ρε Γιάννη, αφού είναι λαμόγιο – όχι ρε συ προσπαθεί, – κλπ, κλπ 😊 Του είπα κι άλλα που αποδείκνυαν πως οι πολιτικοί είναι υποχείρια του χρηματωπιστωτικού συστήματος, αλλά όπως όλοι,
    βάλτα να τ΄αρμέξουμε. 😂

    Τον Μάρτιο του 20, μετά το αρχικό μούδιασμα με τον κορονοϊό, βλέποντας τις πτωτικές κινήσεις των χρηματιστηρίων, κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά, κι όταν είδα τα ηλίθια και αντιεπιστημονικά μέτρα των δυτικών «κυβερνήσεων» αντιλήφθηκα πως η πανδημία είναι μούφα (ό,τι ο πόλεμος στην Ουκρανία δηλαδή) υπαρκτή και επικίνδυνη μεν, αλλά μέσο για άλλους σκοπούς δε.
    Όταν είπα την άποψή μου εδώ, όλοι ανεξαιρέτως με είπατε ανεγκέφαλο (κάποιοι χαζούληδες, εκ του ασφαλούς εκφράστηκαν με χειρότερα επίθετα, αλλά δε βαριέσαι😂)
    δυόμιση χρόνια μετά, το μακελειό συνεχίζεται, αλλά κανείς δεν μιλάει για τα ηλίθια μέτρα.

    Το ίδιο περίπου έγινε και πέρυσι τον Μάρτη -Απρίλη (;) που βλέποντας την παρανοϊκή αύξηση τον χρηματιστηρίων, είπα πως δεν μπορεί, κάποια στιγμή αυτό θα εκφραστεί σε πληθωρισμό και τότε θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ.
    Τόσα απιθανοεκατομμύρια έχουν «κόψει» μέσα σε δυό χρόνια, ο DJ από τις 29,300 τον Φεβρουάριο του 20, έπεσε στις 17,000 μονάδες (η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του και δεν άνοιξε μύτη) και την Άνοιξη του 21, είχε ξεπεράσει τις 32,000 (έφτασε μέχρι τις 36,500 περίπου) ΥΠΕΡΔΙΠΑΛΣΙΑΣΕ δηλαδή, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.
    ΠΩΣ ΡΕ ΦΙΛΕ;😂

    Από παλιά έχω πεί, να κοιτάτε το χρηματιστήριο του Σικάγου, εκεί γίνεται της τρελής το σύστριγκλο, κι εκεί είναι που παίζονται οι ζωές μας στα ζάρια. Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εμπορίου, (υπερδιπλάσιο από όλα τα υπόλοιπα μαζί) εκεί καθορίζονται οι τιμές όλων των αγαθών, από τρόφιμα μέχρι μέταλλα, νερό, ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε (κοίτα το λογαριασμό της ΔΕΗ 😂) εκεί παίζουν και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ funds με πάνω από 30τρις$ κεφάλαια επενδύσεων (και σιγά μη ξέρουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τι γίνεται) δηλαδή εργαζόμενοι εναντίον εργαζομένων, η ταξική συνείδηση του Μάρξ τώρα δικαιώνεται.😂

    Λοιπόν, (επειδή έγινε κλασικό σεντόνι) αυτό που λέω αυτά τα χρόνια βλέποντας αυτά τα ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ στοιχεία, (και άλλα πολλά) είναι πως δεν βγαίνει το πράγμα χωρίς πόλεμο, μακάρι να πέφτω έξω και να δικαιωθείς εσύ.👍😊

  140. Πέπε said

    Ουτοσί, αυτηί, τουτί. Τουτοΐ δεν υπάρχει. Ούτε και ταυταΐ, πληθ. ουδ., αλλά ταυτί. Όταν η κανονική κατάληξη, πριν το -ί, είναι βραχύ φωνήεν, χάνεται.

    Αντίθετα, υπάρχουν δύο (ακόμα και τρεις) τελείες στο ι που να μη σημαίνουν τίποτε, απλή καλλιγραφία.

  141. Pedis said

    Αλλά μην το παραχέσουμε κι όλας. Οι αμβλώσεις έχουν την σπουδαιότητα τους ως θέμα αλλά δεν είναι και ζήτημα…κοσμοϊστορικής σημασίας.

    Ε, ναι. Ποιους αφορά;

    Τυπικά, κάνα 20% του πληθυσμού προσωπικά και το διπλάσιο-τριπλάσιο αν προστεθούν τα μέλη της οικογένειας τους. (Παρά)Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι …

  142. sarant said

    140 Καλώστον. Τουτοΐ υπάρχει, στο TLG έχει 77 ανευρέσεις, μία στον Αριστοφάνη όπου μιμείται την ομιλία ξένου και οι άλλες 76 σε μεταχριστιανικούς συγγραφείς πχ εδώ στον Επιφάνιο, 4ος αι

    εἰ δὲ κατὰ τὸν τούτου λόγον καταφαγόντες οἱ ἄρχοντες τὴν ψυχὴν ἐποίησαν αὐτῇ δεσμὸν τουτοῒ τὸ σῶμα, πῶς τὴν βεβρωμένην αὖθις ἐγκλείουσιν εἰς σῶμα;

  143. Πού ήσουν, βρε Πέπε;

  144. Πέπε said

    142
    Καλώς, τότε πάμε στο πλαν Β:

    Δεν υπάρχει «να» τόσο παλιά, ενώ δεν υπάρχει ούτε και ιδιαίτερος λόγος να πει ο άλλος «τουτοΐ», ετούτο εδώ, αντί του απλού «τούτο». Αν οι δύο τελείες δεν έμοιαζαν με διαλυτικά, δε θα υπήρχε καμία αμφιβολία για το «τούτο ίνα», αλλά και αυτές εξηγήθηκαν στο #22 και το #90.

    #143
    Είδα τα στατιστικά μου και τρόμαξα, κι είπα να κάνω μερικές μέρες κράτει.

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι αμβλώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά τυχαίνει να το έχουμε λύσει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, αν θέλουμε να ανοίξουμε πληγές, λες και δεν έχουμε πραγματικά κσι φλέγοντα προβλήματα, επειδή στην «πρώτη δημοκρατία του κόσμου» κάνουν ακόμα κουμάντο οι απόγονοι του Μπούφαλο Μπιλ, τι να πω, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  146. 143,
    Ευτυχώς, η απουσία του αποδείχτηκε
    πεπερασμένη

  147. # 139

    Λάμπρο μου, σωστά όσα λες αλλά για την ταμπακιέρα…τίποτε !

    Θα δεχόσουνα μια μονομαχία όπου ο ηττημένος πεθαίνει κι ο νικητής ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ;?;?
    Αμα ανοίξει το κουτάκι ο ηττημένος δεν θα υπάρχει στον χάρτη για πολλά-πολλά χρόνια, δεν θάχει καμιά σχέση με ΑΠΠ καιΒΠΠ που ήταν για να ανοίγουνε καινούργιες μπίζνες, έχει ξεφύγει το πράμα

    Αυτό κριβώς είναι ο ΓΠΠ, γι αυτό δεν έχει γίνει και δεν θα γίνει όσο υπάρχει στοιχειώδης λογική.
    Οσο για λύσεις υπάρχουνε, τόσα μυαλά κάτι θα σκεφτούνε, π.χ. να ‘ επιτρέψουνε στον Πούτιν να κόβει ρούβλια αέρα-πατέρα, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αφού βεβαίως περάσει πρώτα τις «εξετάσεις» της Ουκρανίας. Μετά θα ίναι η σειρά του αραβικού κόσμου και μετά ο τελικός με την Κίνα αφού όλοι οι αλλοι έχουν δει ‘το φως το αληθινο»
    Αρα θέλουμε ακόμα δυο ζωές και βάλε, μέχρι τότε ο Γκουβάτσος θα βλέπει το βίδδεο που δημιουργήθηκε για την πορεία του ΠΑΟ στο κύπελλο όπου πάλεψε με το Αγρίνιο κααι την Αναγέννηση Καρδίτσας και θα το σχολιάζει θετικά με τον Γουτου, με ύφος καρδινάλλιου προαλειφόμενου για Παπα(ρα)
    Σ’ε λα βι για αυτούς, σ’ε λα Βιβή για μένα

  148. BLOG_OTI_NANAI said

    134: «Αυθαίρετα έχουν ορίσει το πότε αυτό που κουβαλάει μέσα της η γυναίκα θεωρείται άνθρωπος και πότε όχι.»

    Ακριβώς, και είναι εξευτελιστικό για την ανθρώπινη σκέψη.

  149. Alexis said

    #145: Γιάννη, το ότι το έχουμε «λύσει» στην Ελλάδα δεν με καθησυχάζει καθόλου. Το πισωγύρισμα που γίνεται αλλού μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει καλό προηγούμενο για κάτι αντίστοιχο και εδώ.
    Γι’ αυτό είπα ότι μας αφορά.
    Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της καθημερινότητάς μας (κι ας ειρωνεύεται ο Pedis στο 141) αλλά είναι σοβαρό…

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    148: Δες και στο σχόλιο 115 την απίστευτη δήλωση «σκεπτόμενου» ανθρώπου, ότι η συνέπεια σκέψης για τον οντολογικό προσδιορισμού του εμβρύου (που σημειωτέο, βρίσκεται σε βιώσιμο περιβάλλον,) είναι ένας… «απλοϊκός διαχωρισμός»! Φυσικά από αυτή την πρόταση του κρατάω το απολαυστικό ότι ουδέποτε ο λαίκισμός θα μπορέσει να υπερισχύσει της συνέπειας, εκτός ίσως από τηλεοπτικό πάνελ ή το τουίτερ…

    Από εκεί και πέρα, η μέθοδος του λαϊκιστή:
    1) Επιλέγει να κινηθεί εκτός της ουσίας της συζήτησης, διότι όπως έδειξα, η επιθυμία ως παράγοντας οντολογικού προσδιορισμού είναι απλώς παραλογισμός, δηλ. έξω είναι μέρα ή νύχτα, ανάλογα τι εξυπηρετεί την σοβαρή ή και μή σοβαρή μου απόφαση…

    2) Προσπαθεί να συνδέσει πράγματα που ήδη τα αποσύνδεσα, δηλ. α) την συνέπεια σκέψης και β) το νομοθετικό δικαίωμα στην άβλωση.

    Και εκεί προσθέτει τα περί «κανιβάλων», διότι όταν προτιμάς να τα ξύνεις αντί αν συζητάς, απαιτείται και ένας αχυράνθρωπος για να μην φανείς τελείως αφελής…

  151. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://tvxs.gr/news/ellada/cancelektroseis-trentarei-i-alt-right-stin-ellada-me-tin-anoxi-tis-kybernisis

  152. sarant said

    144 To Plan B το αναφέρω κι εγώ και το δέχομαι.

  153. Pedis said

    # 151 – Εμείς τη γυναίκα, ρε, την είχαμε πάντα ψηλά, με τα δικαιωματά της, την ελευθερία της και τα ούλα της. Το λέει και η θρησκεία μας. Τόχουμε λυμένο, λέμε.

  154. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    153# Ρε αργυρώνητε και αρνησίπατρη μητραλοία εαμοσλάβε, τζάμπα τις έχουμε τις ομάδες πίεσης? Φίδια λούζουμε εδώ χάμω? Όχι κύριε, παράγουμε εθνικόν και κοινωνικόν έργατον (σήμερον 2 έργα, σεξ με σουσουραδίτσες και καράτε στους οπαδούς των εκτρώσεων).
    Άμα αφήσουμε ξεκαπίστρωτη την κάθε τσαχπινογαργαλιάρα αύριο ποιος θα γυρίσει τους τούρκοι εις την ερυθράν μηλέαν?

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    149:Οι ΗΠΑνοί, Αλέξη, έχουν άλλο κοινωνικό, πολιτισμικό και ιστορικό υπόβαθρο από τους Έλληνες και εν γένει τους Ευρωπαίους. Γι’ αυτό και πολλά από όσα γίνονται εκεί μάς φαίνονται ακατανόητα. Η μανία τους με τα όπλα και τους αλληλοσκοτωμούς π.χ. είναι δική τους παθογένεια, αλλά τη συζητάμε εμείς εδώ, λες και μας αφορά. Το ίδιο και το θέμα των εκτρώσεων. Εκεί δεν έπαψε ποτέ να τους απασχολεί και να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, εδώ όμως όχι. Σε όσες δημοσκοπήσεις, ας πούμε, γίνονται, δεν την είδαμε ποτέ μέσα στα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες.

  156. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    155# Πχ ο Άδωνης πήρε 70 χιλ σταυρούς. Αντίστοιχα οι υπόλοιποι ακροδεξιοί της ΝΔ. Συν το κοντά μισό μύριο της ΧΑ (μπορεί να έπεσε, αλλά το ποιόν των ψηφοφόρων παραμένει το ίδιο). Μια χαρά ομάδες πίεσης προκύπτουν άμα τους αφήσεις να συνεδριάζουν κάτω απ’ τη γιδοπροβιά (υπό την αιγίδα που λέτε κι εσείς οι γραμματιζούμενοι 🙂 ) της Κεραμέως.
    Με την οπλοκατοχή τα ίδια. Οι νικοκυραίοι που αρχές 90ζ βγαίνανε με τις καραμπίνες στα κανάλια για να κυνηγήσουν Αλβανούς είναι πάντα εδώ.
    Όπως είπε και ο Αβό παραπάνω, δε φτάνει η νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει και η βάση που θα στηρίξει την κάθε κατάκτηση.

  157. Pedis said

    # 156 – Καλά, κάθε βδομάδα σένα θάχουμε να μας τα ζαλίζεις, νομίζεις ότι σε διαβάζουν μικρά παιδιά και πρέπει να απαντάς σταυροφορικώς ?!!? 🤪

  158. […] Κάτι λείπει από τον σημερινό μας τίτλο, θα πείτε. Ποιας μεσούσης; Ποια χρονική περίοδος ή διαδικασία βρίσκεται στη μέση της; Ναι, δίκιο έχετε. Αλλά ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου είναι εμπνευσμένος, όπως συχνά συμβαίνει, από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας μας, ένα ιδιαίτερα ζουμερό θα έλεγα. Γράφουν λοιπόν τα Νέα ότι οι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/25/meze-538/ […]

  159. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    157# Σιχτίρ ρε πστ δε γκζαναγράφω 😜 🤪

  160. Alexis said

    #154, 157: Ορίστε, καμαρώστε τους!
    Δεν φτάνει που είναι εθνομηδενιστές και οι δύο, γράφουν και με λατινικό ερωτηματικό, συμβάλλοντας στην καταστροφή της ελληνικής γλώσσας!
    Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο κύριοι! 😋

  161. Avonidas said

    #150. Δες και στο σχόλιο 115 την απίστευτη δήλωση «σκεπτόμενου» ανθρώπου, ότι η συνέπεια σκέψης για τον οντολογικό προσδιορισμού του εμβρύου (που σημειωτέο, βρίσκεται σε βιώσιμο περιβάλλον,) είναι ένας… «απλοϊκός διαχωρισμός»!

    […]
    2) Προσπαθεί να συνδέσει πράγματα που ήδη τα αποσύνδεσα, δηλ. α) την συνέπεια σκέψης και β) το νομοθετικό δικαίωμα στην άβλωση.

    Μας τα έχεις κυριολεκτικά φουσκώσει με τις οντολογικές σου κατηγορίες, κι άλλο τόσο με την έγνοια σου για τη συνέπεια της σκέψης. Δεν είσαι, ούτε πρόκειται να γίνεις, ο νέος Αριστοτέλης.

    Ρωτάω για πολλοστή φορά χωρίς να ελπίζω ότι θα πάρω σοβαρή απάντηση: αν πραγματικά θεωρείς ότι η έκτρωση θα έπρεπε να είναι νόμιμη, και ταυτόχρονα διεκδικείς συνέπεια σκέψης, σε ΤΙ στηρίζεις αυτή την άποψη, και ΠΩΣ συμβιβάζεις αυτές σου τις πεποιθήσεις;

    Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι η επιμονή σου ότι το έμβρυο είναι «οντολογικά» άνθρωπος, είναι πρόσωπο με πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα, από τη στιγμή της σύλληψης και πάει και τέλειωσε σημαίνει ότι η γυναίκα που κάνει έκτρωση διαπράττει φόνο – ή έστω, συνεργεί σε φόνο. Η θανάτωση ενός ανθρώπου με πλήρη δικαιώματα είναι φόνος.

    Και βέβαια, οι πολέμιοι των εκτρώσεων στις ΗΠΑ αυτό ακριβώς λένε, ότι η έκτρωση είναι φόνος. Αλλά γι’ αυτό είναι πολέμιοί τους. Οι υπέρμαχοι, όπως εγώ, λέμε ότι δεν μπορεί να εξισωθεί με φόνο, και γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι νόμιμες – με τις απαραίτητες δικλείδες. Εσύ θέλεις να είναι νόμιμες ενώ ταυτόχρονα θα τις θεωρούμε φόνους; Γιατί;

    Γράφεις, δε, η ανάγκη για έκτρωση. Όχι η επιθυμία για έκτρωση. Αν δεν αναφέρεσαι απλώς σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, αναγνωρίζεις ουσιαστικά ότι εδώ υπάρχει ένα ουσιαστικό δικαίωμα της εγκύου να μην υποστεί 9 μήνες εγκυμοσύνης, αν δεν συναινεί σ’ αυτό. Αλλά σε καμιά άλλη περίπτωση δεν μιλάμε για την «ανάγκη» να σκοτώσεις έναν άλλον άνθρωπο, εκτός αν βρίσκεσαι σε αυτοάμυνα. Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη θανάτωση ενός ανθρώπου που μας ξεβολεύει, που μας είναι αντιπαθής, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουμε. Αν λοιπόν, κατ’ εξαίρεση, θεωρείς ότι πρέπει να επιτρέπεται στις εγκύους να θανατώνουν αυτό που θεωρείς πλήρη άνθρωπο, θα ήθελα πολύ ν’ ακούσω μια «συνεπή» δικαιολόγηση.

    Όπως επίσης θα ήθελα να ξέρω γιατί ξανά και ξανά καταφέρεσαι ενάντια σ’ εκείνους που έχουν την ίδια, υποτίθεται, άποψη με σένα. Ποιο είναι το ζητούμενο εδώ; Να είναι νόμιμες οι εκτρώσεις, αλλά να στηλιτευτούμε ως υποκριτές όλοι, εκτός από σένα, που τις υποστηρίζουμε για τους «λάθος» λόγους;

  162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    160# Ώπα λίγο νεαρέ, για μαζέψου. Αυτός εκεί στο #157 είναι αργυρώνητος κλπ εαμοσλάβος κι Εγώ είμαι αυτός που διώχνει το ερυθρό Κτήνος. Κάτσε πίσω που έχει ποπκόρνια και κοακόλες κι άσε με να κάνω τη δουλειά Μου, άντε μπράβο.

  163. 157-162.
    (Α, εδώ ήσασταν, Χτήνε και Πέδη – τα καλύτερα έχασα! 😂
    Για το 156 σου, θυμάσαι και το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο; Θα τα μαζεύανε άρον άρον αδειάζοντας τον Κυμπουρόπουλο, αν δεν έτρωγαν τόσο κράξιμο;)

  164. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    163# Ε, καλά τώρα κι εσύ, τον αδειάσανε λέει. Μάρτιο του ’21 ο Κυμπ, Ιούνιο του ’21 το συνέδριο στα Γιάννενα. Τον αδειάσανε μέχρι να τον ξαναγεμίσουνε, πώς κάνεις έτσι για ένα τρίμηνο, αμάν πχιά.

  165. Μαρία said

    θρεντάρα

  166. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    165
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kapo

  167. Μαρία said

    Ο διακινητής με περικεφαλαία:
    Σωματώδης και μ’ ένα τατουάζ περικεφαλαίας από την αρχαία Σπάρτη, ο Μάικ ταυτοποιήθηκε τόσο από τους «σκλάβους» όσο και από έναν Έλληνα καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος είπε ότι τον είχε δει να έρχεται στο μαγαζί του με αστυνομικούς.

  168. 166.
    Κι εγώ αυτούς σκέφτηκα αμέσως…
    Απελπισία…

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Στην περίπτωση Κεραμέως περισσεύουν η άγνοια, ένας πρωτόγονος αυταρχικός λόγος γεμάτος κλισέ, μια απωθητική αλαζονεία και μια πρωτοφανής ανεπάρκεια εκφοράς σοβαρών επιχειρημάτων. Αυτή η ιδιαιτερότητα της σημερινής Υπουργού εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ομάδα, σωματείο, συντεχνία, φορέας, θεσμός μέσα στα Πανεπιστήμια που να μην βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της.

    Ο,τι κάνει το κάνει με την ακρότητα, την αμάθεια, τον κυνισμό, την αλαζονεία και το στυλ ενός νεοσύλλεκτου γενίτσαρου, που δεν διστάζει να παρανομεί και να κάνει ό,τι θέλει επειδή απλώς βρίσκεται σε μηντιακή ασυλία. Και επειδή – μέχρι σήμερα – δεν έχει αναδειχθεί σε απολύτως κεντρικό ζήτημα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης η εν γένει πολιτεία της. Ώστε να γίνει το πολιτικό και επικοινωνιακό επίκεντρο της κυνικής δεξιάς διακυβέρνησης.»
    News247.gr: Αφού σκεφτείς τι κάνει η Κεραμέως για σένα, σκέψου τι πρέπει να κάνεις εσύ για την Κεραμέως….
    https://www.news247.gr/paideia/afoy-skefteis-kanei-kerameos-sena-skepsoy-tprepei-kaneis-esy-gia-kerameos.9679788.html

  170. Μαρία said

    Δρακόπουλος για Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό
    https://www.ieidiseis.gr/ellada/152408/drakopoulos-gia-eleftheria-tou-typou-opoios-nomizei-oti-den-yparxei-provlima-xreiazetai-giatro

  171. sarant said

    165 !!!

  172. Μαρία said

    165
    https://www.lemonde.fr/international/video/2022/06/28/comment-des-migrants-sont-utilises-comme-esclaves-par-la-police-grecque-contre-d-autres-migrants_6132282_3210.html#xtor=AL-32280270-%5Bwhatsapp%5D-%5Bios%5D

  173. 170
    Μάλιστα. Ωραίο άλλοθι για ηλίθιους…
    Λες και όλοι εμείς περιμέναμε να ενημερωθούμε από το Μακελειό και καιγόμασταν να μάθουμε για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των πολιτικών προσώπων…
    Και να έρχεται τώρα αυτό το «νεαρό τριζάτο κέρατο» με τη σιγουριά ότι μπορεί να μας εμπαίζει!

    169.
    Ωραία τα λέει ο Β. (αν και ξεχνάει και άλλες «καινοτομίες»), αλλά παίζει με τον πόνο μας – τι άλλο να κάνουμε που τρέχουμε σαν τους παλαβούς όλη τη χρονιά χορεύοντας στον ρυθμό της Κεραμέως! (Έπρεπε να βάλουν κι εκείνο το εμβληματικό ενσταντανέ με τον Ιερώνυμο, που τα λέει όλα…)

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    173:Τα αυτονόητα λέει, αλλά στη σάπια αλυσίδα της κυβέρνησης πώς κατάφερε να διακρίνει ότι ο αδύναμος κρίκος είναι η Κεραμέως; Υπάρχουν, δηλαδή, και δυνατοί κρίκοι; 😊

  175. Πέπε said

    173, 174 κ.σχετ.

    Τα λέει όντως τόσο καλά; Δε λέω, εμένα μου δίνει κάποια χαρά να διαβάζω τα ίδια που έχω σκεφτεί και κυρίως νιώσει κι από μόνος μου. Αλλά ποια άλλη ωφέλεια φέρνει ένα τέτοιο κείμενο; Κουβέντες όπως «Ναι, εφαρμόζει συστηματική πολιτική διάβρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης» έχουν ανάγκη συγκεκριμένης τεκμηρίωσης. Δε μου αρκεί ότι το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Αν ο άλλος δεν το πιστεύει, γιατί ενδεχομένως τού λείπουν δεδομένα, ποιος θα του τα δώσει;

    Το κείμενο προσφέρει κάτι μόνο ως προτροπή προς την ευρύτερη Αντιπολίτευση για συγκεκριμένες πράξεις. Αν ο Βερναρδάκης σκοπεύει να υποστηρίξει όντως αυτή του την προτροπή μέχρι να εισακουστεί, κι όχι απλώς να τη δημοσιεύει στο Ν247, έχει καλώς. Προς το παρόν, πείθει μόνο όσους συμφωνούσαν κι από πριν μαζί του.

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    175: Στις δημοσκοπήσεις, πάντως, πατώνει. Άρα ο κόσμος έχει πειστεί. 😊 Πιο τεκμηριωμένο άρθρο εδώ :
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/380997_ston-pato-i-ahristi-ypoyrgos-niki-kerameos-thlibero-ergo-tis%3Famp&ved=2ahUKEwiroODf39D4AhXAgv0HHSYjAC4QFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw3avlPvsp7i3VmLs8lc0xzx

  177. BLOG_OTI_NANAI said

    161: Επειδή μόνο γκαβός δεν θα έβλεπε τις απαντήσεις μου στις ερωτήσεις σου, άρα δεν ρωτάς επεδή όντως έχεις απορίες, αλλά ρωτάς για να μην φανεί ότι δεν έχεις κάτι να πεις. Διότι οι άνθρωποι που τους έχει κάψει το τουίτερ τον εγκέφαλο με τους ελεγχόμενους μικρόκοσμους στους οποίους τους έχουν παγιδεύσει, δεν κατανοούν την έννοια της κριτικής σκέψης αλλά κατανοούν μόνο στρατόπεδα. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν τα σόσιαλ μίντια, για να δημιουργούν εξαρτημένους από την πόλωση χρήστες που γίνονται όλο και πιο εθισμένοι στη χρήση και μεγαλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων.

    Από εκεί και πέρα, ποιος δεν γνωρίζει ότι κεφαλαιώδους σημασία για την Εκκλησία είναι το «ου φονεύσεις». Πώς όμως αποδέχεται τον πόλεμο όπου ο φόνος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής; Πώς κατανοεί την ανάγκη για πολιτειακούς νόμους και ποινές, παρά το γεγονός ότι εκκλησιαστικές σωματικές ποινές δεν υπάρχουν;

    Βλέπεις τώρα πόσο απλοϊκό και λαϊκίστικο είναι αυτό που με ρωτάς; Από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι ένας νόμος απαγόρευσης των αμβλώσεων, όχι μόνο τις αμβλώσεις δεν θα απαγορεύσει, αλλά θα προξενήσει και περισσότερα θύματα μητέρες, τότε η αναγκαστική αποδοχή του νόμου για το μικρότερο κακό, είναι σαν την αποδοχή του πολέμου, μια ομολογία για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αδυναμία των ανθρώπων. Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον πόλεμο επειδή αρνείται το «ου φονεύσεις». Έτσι κι εγώ, όχι μόνο λόγω πίστης αλλά και λόγω του οντολογικό αδιεξόδου, δέχομαι ότι η άμβλωση είναι φόνος, αλλά όπως κατανοώ την αναγκαιότητα της φρίκης του πολέμου ως τρόπο αποφυγής περισσότερων θυμάτων, έτσι κατανοώ ότι η απαγόρευση της άμβλωσης θα φέρει περισσότερα θύματα.

    Αν εσύ έχεις κατεβάσει τόσο το επίπεδο, ώστε σου χρειάζεται ο… Αριστοτέλης για να μπορέσεις να σκεφτείς κάτι τόσο απλό, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

  178. Triant said

    Ναυτεμπορική:

    Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ένας μοτοσικλετιστής παρέσυρε έναν 65χρονο που διέσχιζε τον δρόμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
    Ποιός τραυματίστηκε θανάσιμα; Σύμφωνα με την σύνταξη ο μοτοσυκλετιστής.
    Μπαμπά μου γλώσσα θα έλεγε:
    Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ένας μοτοσικλετιστής παρέσυρε έναν 65χρονο που διέσχιζε τον δρόμο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

  179. sarant said

    178 Πολύ συνηθισμένο πια αυτό

  180. Μαρία said

    177
    Αποδοχή της άμβλωσης «κατ’ οικονομίαν». 🙂

  181. Avonidas said

    #177. Δεν έχω κάτι επιπλέον να πω. Έχω εξηγήσει και δικαιολογήσει επανειλημμένα την άποψή μου, την οποία επίσης επανειλημμένα έχεις απορρίψει. Επίσης, έχω μελετήσει τα νομικά επιχειρήματα υπέρ και κατά της άμβλωσης, κάτι που εσύ εμφανώς δεν μπήκες στον κόπο να κάνεις.

    Η Εκκλησία αποδέχεται τον πόλεμο για τον εξής πολύ απλό λόγο, ότι δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Ή τουλάχιστον, δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει σαν θεσμός με τα κράτη, αν δεν αποδεχόταν τους πολέμους που εξαπολύουν. Κάνει λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία και δέχεται έναν πόλεμο ως αναγκαίο ή μη, κατά τα γούστα του κράτους που προστατεύει την ύπαρξή της. Αν θέλεις να φαντασιώνεσαι ότι είναι ζήτημα αρχής, πίστευέ το.

    Κι άλλα πράγματα έχει αποδεχτεί η Εκκλησία (με την έννοια ότι σφυρίζει αδιάφορα, κι όχι με την έννοια ότι μπορούσε να τα σταματήσει και δεν το έκανε). Αποδεχόταν π.χ. τη θανατική ποινή, για όσο ήταν νόμος του κράτους. Τώρα δεν είναι (στην Ελλάδα), γιατί κάποιοι έκαναν αγώνες κι αγώνες για να μην είναι. Είμαι βέβαιος ότι οι απόψεις σου για τη θανατική ποινή είναι ευθυγραμμισμένες με το νομικό μας καθεστώς. Είμαι επίσης βέβαιος ότι αν κάναμε αυτή τη συζήτηση μερικές δεκαετίες πριν, όταν η θανατική ποινή ήταν νόμιμη, θα έβρισκες κάποιο τρόπο να την υπερασπιστείς.

    Και ούτω καθ’ εξής. Λυπάμαι μόνο που εσύ κι εγώ δεν θα είμαστε ζωντανοί για να δούμε και τα δικαιώματα των ζώων να παίρνουν κεφάλι – οπότε και θα έκανα γούστο με την πλήρη ανατροπή των δήθεν αμετακίνητων αρχών σου.

    Αυτά.

  182. Spiridione said

  183. Μαρία said

    Προς φιλάθλους ερώτηση: έχει δίκιο ο τουϊτεράς;

  184. Ριβαλντίνιο said

    Για Τζιόλη και Τόργκελε ισχύει. Για Μιχόπουλο δεν μπορώ να πω. Εμένα σαν πιτσιρικά με είχε εντυπωσιάσει. Δεν τον παρακολουθούσα βέβαια και συνέχεια. Προφανώς Μπαογκτζής ο τουιτεράς.

  185. Μαρία said

    Α χα,χα αυτόν θα τον θυμάμαι για κανένα σταυρόλεξο.
    https://www.trifilara.gr/o-torgkele-den-tha-synechisi-to-podosfero/
    Το μοναδικό γκολ του στην Ελλάδα ο Τόργκελε το πέτυχε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στον οποίο έπαιξε αμέσως μετά τον Παναθηναϊκό.

  186. 183.
    Ωραίο!

  187. ΓΤ said

    185@

    Ασφαλώς πέτυχε το μοναδικό του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν πήγε στον ΠΑΟΚ «αμέσως μετά» από τον ΠΑΟ. Φεύγοντας από την Πανάθα πήγε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ.

  188. ΓΤ said

    @187

    αμέσως μετά τον

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βέβαια, ο Τόργκελε, για να είμαστε δίκαιοι, μόνο στην Ελλάδα έπαθε αφλογιστία. Σε Ουγγαρία και Γερμανία (και εθνική Ουγγαρίας) τα έβαζε τα γκολάκια του. Όχι κατά ριπάς, βέβαια, αλλά αξιοπρεπώς. Εδώ τον ματιάσαμε, φαίνεται. 😊

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    187:Σίγουρα, μπρο ; Δεν πήγε κατευθείαν στον ΠΑΟΚ, παρέα με τον Χαραλαμπίδη τον Κύπριο;

  191. ΣΠ said

    Ανάλγητη επίθεση της Ακαδημίας Αθηνών στους βιβλιοθηκονόμους της

  192. ΓΤ said

    @190

    Σίγουρα

  193. 191 Τον ένα από τους δύο τον ξέρω, έχει και ένα πολύ ωραίο μπλογκ: http://vivliothekarios.blogspot.com/

  194. ΓΤ said

    @191

    Αθάνατοι κονομημένοι εναντίον βιβλιοθηκονόμων…

  195. sarant said

    191-194 Οι βιβλιοθηκονομοι πληρώνουν τις κόντρες των ακαδημαϊκών…. Και έκαναν πολύ καλή δουλειά όσο δούλευαν στη βιβλιοθήκη.

    193 Κι εγώ, ειναι πολύ καλός

    190 Υπήρχε και το σύνθημα «Με Τόργκελε, με Τόργκελε και με Χαραλαμπίδη, στ’ αρχίδια μας σε γράφουμε, μαλάκα Σαλπιγγίδη»

  196. nikiplos said

    Άσχετο, αλλά αυτό το κείμενο της Έλενας Ακρίτα το βρήκα καταπληκτικό. Έχω διαφωνίες ως προς τις αιτιάσεις της, τις ιστορικές αναφορές που επικαλούνται το αυτοματοποιημένο πολιτικό θυμικό (πχ Φρειδερίκη κλπ), αλλά και κυρίως ως προς την βεβαιότητα πως η «προθυμία» για μια Ελλάδα – Ντουμπάϊ, τουμπάει μόνο στην παράταξη της ΝΔ. Κατά τα άλλα τροφή για σκέψη.

    Συγγνώμη για το άσχετο.

  197. ΓΤ said

    @191, 195α

    Βλέπω ότι ο Ζερεφός έχει πάρει το Βραβείο Όζοντος
    Όζον το θέμα με τους βιβλιοθηκονόμους

  198. ΣΠ said

    197
    Τι Βραβείο Όζοντος; Εδώ έχει πάρει Βραβείο Νόμπελ.
    https://www.kathimerini.gr/society/322850/nompel-eirinis-se-dyo-ellines-epistimones/

  199. sarant said

    198 Εντελώς παραπλανητικό, βεβαια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: