Δευτερογιουλιάτικα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 2 Ιουλίου, 2022
Δεν έβρισκα τίτλο για το σημερινό μας πολυσυλλεκτικό άρθρο. Ύστερα είδα ότι σήμερα έχουμε 2 Ιουλίου, και βρήκα εκεί σανίδα σωτηρίας. Όμως, τον τίτλο «δευτεροϊουλιανά» τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει, πριν από 6 χρόνια, σε αντίστοιχο άρθρο, κι έτσι είπα να νεολογίσω -βέβαια, αφού σε κάποιες διαλέκτους τον Ιούλη τον έλεγαν «Δευτερογιούλη» (και «Πρωτογιούλη» τον Ιούνιο), ο όρος «δευτερογιουλιάτικος» αντιστοιχεί στον «ιουλιανός».
Και ξεκινάω με ένα ορντέβρ, έναν τίτλο είδησης, που μου τον έστειλε φίλη του ιστολογίου.
Η καημένη η αράχνη, αφού τσίμπησε τον αγρότη νοσηλεύεται (στην πτέρυγα των εντόμων, μάλλον) και δηλώνει ότι πονάει σε όλο της το σώμα!
Αυτό τουλάχιστον το νόημα βγαίνει από τον τίτλο. Και παρόλο που η ανάγκη για οικονομία στους τίτλους είναι υπαρκτή, κάπως αλλιώς έπρεπε να το διατυπώσουν.
* Ένα μεταφραστικό από το tvxs σε άρθρο για τα οικονομικά της Ρωσίας, ειδικότερα για τη χρεοκοπία της. Ο αγγλικός όρος είναι default, που θα πει κατά λέξη «αθέτηση» (πληρωμών). Όμως default, ειδικά στην πληροφορική (και σε άλλα συμφραζόμενα ενδεχομένως) είναι η ρύθμιση που ακολουθείται αν ο χρήστης δεν ορίσει κάτι άλλο, η προεπιλεγμένη, όπως λέμε, ρύθμιση.
Και ενώ στον τίτλο, όπως και σε διάφορα σημεία του κειμένου, ορθά γίνεται λόγος για χρεοκοπία (ή έστω «χρεωκοπία», υπάρχει ορθογραφικός πλουραλισμός), ξαφνικά διαβάζουμε:
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων παρενέβη για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση για εμάς και η προεπιλογή είναι πλέον μπροστά μας.
Και πιο κάτω:
Κατά κάποιο τρόπο, η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε προεπιλογή. Μια επιτροπή παραγώγων έκρινε ότι συνέβη ένα «πιστωτικό γεγονός» σε ορισμένους από τους τίτλους της, αφού δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει πληρωμή 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε τόκους για μια πληρωμή που είχε καταβληθεί στις αρχές Απριλίου.
Όχι παιδιά, άλλο default είναι αυτό!
* Φίλος πήγε να ψωνίσει και στέλνει την απόδειξη που πήρε από το σουπερμάρκετ. Όπως βλέπετε, μπορεί να σχολιάσει κανείς (γλωσσικά) ακόμα και μια απόδειξη από ψώνια.
Πέρα από τα επισημασμένα με κίτρινο, αναρωτιέμαι τι είναι το δεύτερο είδος. Όσο για το τρίτο από το τέλος, πρέπει να είναι Υφαντή Φουαντρέ Ζαμπόν αλλά το «ΚΑ.» δεν ξέρω σε τι αντιστοιχεί.
Ο φίλος που το έστειλε κιτρίνισε τρεις λέξεις:
– αφενός τη «μπύρα», που βέβαια είναι μια από τις γνωστότερες και πιο ανθεκτικές περιπτώσεις εμμονής του παλαιότερου τύπου (φυσικά, έχουμε γράψει σχετικά)
– πάνω πάνω, τα «χαρτομάνδηλα», που βέβαια κυρίως στο δασμολόγιο γράφονται έτσι, ή από όποιον θέλει επισημότητες (με χαρτομάντιλα)
– και στο τέλος, το «μανδολάτο», που κανείς πια δεν το γράφει έτσι -προπολεμικά μόνο μπορεί να το βρίσκαμε έτσι γραμμένο (αν και θα ήταν «μανδολάτον» μάλλον).
Ή, κατά το κλισέ, ευπρεπισμός από τα Λιντλ.
* Σε άρθρο της μετά τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, η Καθημερινή παρουσιάζει τρεις αριστούχους που εξηγούν το πρόγραμμα που είχαν για τη σημαντική αυτή δοκιμασία.
Και διαβάζω:
Αριστούχοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο και με ανοιχτά τα social; Και όμως γίνεται, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις του Αντώνη, της Χριστίνας και της Μυρτούς οι οποίοι κέρδισαν με το «σπαθί» τους μια θέση στις σχολές των ονείρων τους.
Όλα καλά, και μπράβο στα παιδιά, και θα μου επιτρέψετε να δώσω τα πιο θερμά συγχαρητηρια στη Μυρτώ, που πέρασε στη σχολή Χημικών Μηχανικών, που κάτι μου θυμίζει από τα νιάτα μου.
Αλλά «της Μυρτούς»; Μυρτού τη λένε την κοπέλα; Κι άλλος ευπρεπισμός σε ένα όνομα που, αν και έχει αρχαία την καταγωγή, δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο ιστορικό πρόσωπο, όπως η Σαπφώ.
(Που και πάλι, στην περίπτωση της ποιήτριας, θα δεχόμουν τον τύπο «της Σαπφούς», μόνο γι’ αυτήν, αλλά για σημερινά πρόσωπα με το ίδιο όνομα θα έλεγα «οι ρόλοι της Σαπφώς Νοταρά». Αλλά, οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται. Και αν ο Αγαπητός Τσοπανάκης, στη μετάφραση του Λέσκι, πολύ σωστά επέλεξε να γράψει «της Σαπφώς», «του Πλάτωνα» κτλ. για τους αρχαίους, οι τωρινοί νεοκαθαρευουσιάνοι επιλέγουν «της Σαπφούς» για τους νεότερους).
* Aγγελία σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Συνήθως βλέπουμε «ανεξαρτήτου φύλου» (αντί για «ανεξαρτήτως»), αλλά εδώ είχαμε παραλλαγή.
Όσο για το «άσχετο φύλλο», εγώ ξέρω ότι είναι όταν έχεις, για παράδειγμα, Ρήγα, Ντάμα, Βαλέ και 10 και περιμένεις άσο ή εννιάρι για να κάνεις κέντα και σου έρχεται εφτά.
* Φίλος στέλνειο απόσπασμα από κακομεταφρασμένο άρθρο της Γκάρντιαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία:
Κορυφαίο πρόβλημα επίσης για την Ουκρανία, σύμφωνα με το think tank, είναι η έλλειψη αεράμυνας. Οι επανδρωμένοι φορητοί πύραυλοι της Ουκρανίας κατασκευάστηκαν στη Ρωσία.
Ο φίλος μου ρωτάει δύο πράγματα. Το πρώτο:
Όμως, όταν εγώ διαβάζω «επανδρωμένος πύραυλος» φαντάζομαι πως κάποιος άνθρωπος βρίσκεται μέσα στον πύραυλο και όχι ότι τον κρατάει και τον χειρίζεται. Κάνω λάθος;
Εγώ ειδικός με τα στρατιωτικά δεν είμαι, αλλά με τη γενική αίσθηση που έχω ως μεταφραστής δίνω δίκιο στον φίλο μου. Φοβάμαι μάλιστα ότι εδώ το κακό βρίσκεται στο πρωτότυπο. Πράγματι, η Γκάρντιαν γράφει manned portable missiles ενώ απ’ όσο ξέρω, η κανονική ονομασία των όπλων αυτών είναι man-portable missile, διότι τους πυραύλους αυτούς τους έχει ένας πολεμιστής στον ώμο, σημαδεύει και ρίχνει (δεν είναι δηλαδή μεταφερόμενοι πχ σε καρότσα φορτηγού). Νομίζω πάντως ότι τους λέμε σκέτα «φορητούς πυραύλους». Αντιαρματικούς βεβαίως -και όχι ανθαρματικούς διότι η δασεία έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό.
Το δεύτερο που ρωτάει ο φίλος μου:
Και επί τη ευκαιρία: Γίνεται να αλλάξουν αυτά τα «επανδρωμένη πτήση» «επανδρωμένο διαστημόπλοιο» τώρα που όλο και περισσότερες γυναίκες ταξιδεύουν στο διάστημα;
Στις εταιρείες, οργανισμούς κτλ εύκολο είναι να πούμε «στελέχωση» αντί «επάνδρωση». Σε διαστημόπλοια και γενικώς αεροσκάφη δύσκολα θα λεγόταν. Άλλες ιδέες;
* Κι άλλη μια περίπτωση τίτλου όπου η ανάγκη για οικονομία προκαλεί ή μπορεί να προκαλέσει παρανόηση.
To σουπεράκι της ΕΡΤ είναι διπλό:
52χρονη ζούσε επί 42 χρόνια αποκομμένη από την κοινωνία.
Σε ασφαλές μέρος και υπό την προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Εδώ έβαλα τελείες στο τέλος κάθε πρότασης, αλλά στα σουπεράκια η στίξη σπανίζει, οπότε εύκολα μπορεί να διαβαστεί ως μία πρόταση, ότι η 52χρονη ζούσε αποκομμένη από την κοινωνία σε ασφαλές μέρος και υπό την προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών (που δεν είναι και καθαρά οξύμωρο).
Βέβαια, στην πραγματικότητα ζούσε αποκομμένη και κλεισμένη κάπου παρά τη θέλησή της, ενώ τώρα βρίσκεται σε ασφαλές μέρος υπό την προστασία κτλ.
* Σε σχέση με το φιάσκο για το Τουρκαιγαίο, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης:
Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Ωστόσο, αυτή η σύνταξη δεν στέκει στα ελληνικά. Στα ελληνικά λέμε: α) ποτέ δεν υπήρξε ενημέρωση, ή β) ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης θέλησε να ευπρεπίσει το κείμενό του για να του προσδώσει επισημότητα, κι έτσι αντικατάστησε το ποτέ, ίσως επειδή του φάνηκε πεζό, με το «ουδέποτε» -κι έπεσε στη λούμπα.
Θα δούμε παρακάτω και κάτι άλλο για το ίδιο θέμα.
* Μια φωτογραφία που στέλνει φίλος, δείχνει τα γραφεία της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Πλατύ της Ημαθίας.
O φίλος σχολιάζει:
Η ακλισιά είναι από το Πλατύ Ημαθίας, γνωστό για τα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ (Βλάχας) και της ΕΒΖ (ζαχάρεως) που δυστυχώς έκλεισαν.
Το Πλατύ ανήκει με τον Καλλικράτη στον Δήμο Αλεξάνδρειας, ενώ πριν με τον Καποδίστρια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατέος, του πρώην Δήμου ΠΛΑΤΕΟΣ του Νομού Ημαθίας.
Άρα ΚΟΒ – Κομματική Οργάνωση Βάσης Πλατέος δεν θα ήταν το σωστό; (όπως ΚΟΒ Περισσού)
Δεν θα συμφωνήσω.
Καταρχάς, τα επίθετα αυτά σε -ύς κλίνονται με τρεις τρόπους: αρχαιόπρεπα (του βαθέος, ας πούμε, ή του πλατέος), ομαλοποιημένα (του βαθιού, του πλατιού), ή μένουν άκλιτα (του άντρα του πολλά βαρύ). Ανάλογα με το επίπεδο ύφους, θα διαλέξουμε. Θα γράψουμε, ας πούμε «βαρέος τύπου» (και όχι «βαρέως τύπου»!) αλλά δεν θα πούμε «πολύ με εκνευρίζει αυτό το στιλ βαρέος πεπονιού του φίλου σου». Ή θα αποφυγουμε τη γενική, ή θα πούμε «βαριού πεπονιού», «πλατιού ποταμιού», «βαθιού σκοταδιού».
Το Πλατύ, είτε όταν ήταν ξεχωριστός δήμος είτε τώρα, ασφαλώς στις επίσημες χρήσεις κλινόταν αρχαιοπρεπώς: Δήμος Πλατέος, Γυμνάσιο Πλατέος κτλ.
Αλλά σε πιο ανεπίσημη χρήση θα ήταν κωμικό να πούμε «έχει μαγαζί στον κεντρικό δρόμο του Πλατέος».
Οπότε, ΚΟΒ Πλατύ μάλλον παρά ΚΟΒ Πλατιού.
Αλλά ας μας γράψει και κανένας από εκεί, πώς το λένε οι ντόπιοι (οι Πλατιώτες;)
* Φίλη στέλνει την οθονιά που βλέπετε, από μια παρουσίαση της νέας σεζόν της σειράς Borgen.
Έχω ακούσει για τη σειρά αυτή, αλλά δεν την έχω δει -δεν είμαι σειράκιας. Λοιπόν, η πρωταγωνίστρια, η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας «βρίσκεται διαρκώς σε ένα ετοιμόρροπο σκοινί».
Δεν λέγεται αυτό. Ένα σκοινί μπορεί να είναι φθαρμένο, σάπιο, λιωμένο, έτοιμο να κοπεί. Ετοιμόρροπα είναι τα κτίρια.
Κι έπειτα, πώς «βρίσκεται» «σε ένα σκοινί» η υπουργός; Κανονικά λέμε «περπατάει πάνω σε τεντωμένο σκοινί», μια εικόνα πολύ παραστατική που ταιριάζει και στην προκειμένη περίπτωση.
* Κι από παρουσίαση σειράς σε κριτική-παρουσίαση ταινιών.
Μου γράφει φίλος:
Πριν γίνω αυστηρός, πρέπει να αναγνωρίσω και να επαινέσω το γεγονός ότι η κριτική δεν είναι γεμάτη με ονόματα στα Αγγλικά.
Όμως κάπου τους ξέφυγε κατιτίς:
Κάποιο κρυφό κομμάτι της εμπειρίας μου ως μητέρας, ως εραστή, ως γυναίκας στον κόσμο, (…)
Όχι πως είναι μεμπτό να παίζει κανείς οποιοδήποτε ρόλο στην ερωτική του ζωή, αλλά μάλλον δεν εννοεί αυτό ο ποιητής.
Είναι δυσκολάκι όμως, όχι; Το εράστρια δεν ακούγεται σωστό (εγώ δεν το έχω συναντήσει), το ερωμένη έχει παθητική κάπως έννοια, της μετρέσας ενίοτε.
Συμφωνώ ότι είναι δυσκολάκι -ίσως όμως χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο. Πάντως, τελευταία βλέπω ολοένα και συχνότερα τον τύπο «εράστρια», τόσο για μεταφορικές όσο και για κυριολεκτικές χρήσεις. Και ασφαλώς δεν συμφωνώ με τη μπούρκα του «ως μητέρας, ως εραστή».
* Και κλείνω με ένα μαργαριταράκι του Άδωνη Γεωργιάδη. Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Τουίτερ για το φιάσκο του Τουρκαιγαίου, γράφει και τα εξής:
Θέλοντας να πουλήσει επίσημο ύφος δεν προτίμησε τα απλά «πολύ περισσότερο» κτλ. Όμως «πολλώ μάλλον» (και ακόμα καλύτερα: πολλώ δε μάλλον). Το «πολλών μάλλον» είναι αστείο.
Θα μου πείτε: έτσι κάνεις για ένα λαθάκι που μπορεί να είναι και του κορέκτορα; Αλλά εδώ δεν έχουμε ένα πρόχειρο τουίτ, έχουμε εκτενέστατη ανακοίνωση, ολοφάνερα προσεγμένη.
Και γενικότερα, επειδή έγινε και σχετική συζήτηση στο Φέισμπουκ, νομίζω ότι η κριτική στα γλωσσικά αστοχήματα του Άδωνη ειδικώς (και όχι τόσο π.χ. του Τσίπρα ή του Κυριάκου ή του Χατζηδάκη ή του Κατρούγκαλου ή του Ανδρουλάκη) νομίζω ότι όχι απλώς συγχωρείται αλλά και επιβάλλεται για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι ο Άδωνης έψεξε από το βήμα της Βουλής τον Τσίπρα για αμορφωσιά, παρουσιάζοντας διάφορα υπαρκτά ή ανύπαρκτα γλωσσικά και πραγματολογικά λάθη του. Οπότε, είναι καλό να δει ότι το ραβδί έχει δυο άκρες.
Δεύτερον, και πιο ουσιαστικό, ο Άδωνης είναι ο μόνος βουλευτής που καπηλεύεται την αρχαία ελληνική για να προωθεί την καριέρα του και να βγάζει λεφτά, παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της ελληνικής γλώσσας από το τσαρλατανείο που έχει ιδρύσει και διαδίδοντας ένα σωρό αντιεπιστημονικές απόψεις.
Όσο για την ουσία, φίλος που ξέρει από δημόσια διοίκηση παρατήρησε:
Να πει κάποιος στον υπουργό ότι οι ΕΔΕ δεν διατάσσονται, κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, «όχι κατ’ ανάγκη για να τιμωρηθεί κάποιος αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία και να το διορθώσουμε » αλλά όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πειθαρχικού παραπτώματος υπαλλήλου. Οι ΕΔΕ δεν υποδεικνύουν διαδικαστικά σφάλματα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα.
«Φεγγάρι της Σαπφώς, ναι· Σελήνη του Αρμστρονγκ, όχι»· της Σαπφώς, λοιπόν, και για τον Ελύτη, τον πιο ευαίσθητο ίσως ποιητή μας ως προς τη γλώσσα.
LandS said
Ή, κατά το κλισέ, ευπρεπισμός από τα Λιντλ.
ΛΙΝΔΛ
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα και καλό μήνα
Για να μην υπάρχουν απορίες: «Υφαντή Φουαντρέ Ζαμπόν «ΚΑ.»» Καπνιστό βεβαίως,
Το άλλο είναι Χωρίς γλουτένη αλλαντικό, ε, τα παρακάτω ας τα πει αυτός που το πήρε 🙂
Μαρία said
Διόρθωσε:
νομίζω ότι η κριτική στα γλωσσικά αστοχήματα του Άδωνη ειδικώς (…) νομίζω ότι όχι απλώς ΔΕΝ συγχωρείται αλλά και επιβάλλεται
Γιάννης Κουβάτσος said
2: Γιατί όχι ΚΟΒ Πλατιού; Καλύτερο και σωστότερο μού ακούγεται από το ΚΟΒ Πλατύ. Στη Σάμο δεν λένε «το Βαθύ-του Βαθιού»; Συνάδελφος και φίλη που είναι από κει έτσι το λέει. Και γιατί να μη στελεχώνονται τα διαστημόπλοια και τα αεροπλάνα όπως στελεχώνονται οι εταιρείες; Στα πληρώματά τους υπάρχουν και γυναίκες εδω και πολλά χρόνια, οπότε… μια χαρά.
Αν ο Γεωργιάδης ήταν υπουργός του ΣΎΡΙΖΑ, πάρτι θα έκαναν κάθε μέρα με τις κοτσάνες του τα πετσωμένα ΜΜΕ. Τώρα…αιδήμων σιωπή.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Πολύ εύστοχο αυτό με τον Ελύτη!
2 🙂
3 Ναι μωρέ, στραβομάρα μου
4 Α, εμείς οι δυο έχουμε διαφωνίες για τα «δεν». Εδώ λέω: η κριτική στον Άδωνη συγχωρείται. Και οχι μόνο (απλώς) συγχωρείται, αλλά και επιβάλλεται.
Γιατι να βάλω «δεν»;
Θρασύμαχος said
Δεν βλέπω κανένα «φιάσκο για το Τουρκαιγαίο». Η γείτων ανέκαθεν βρέχεται από το Αιγαίο, ακριβώς όπως και μεις. Επίσης από δεκαετίες διαθέτει Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπως και μεις), Στρατιά Αιγαίου (μπρρρ) κλπ. Περισσότερο φοβάμαι αυτούς που αντέδρασαν για την κατοχύρωση της επωνυμίας, παρά εκείνους που αμέλησαν ν’ αντιδράσουν εγκαίρως.
Όχι, ΕΔΕ δεν διατάσσονται μόνον «όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πειθαρχικού παραπτώματος υπαλλήλου». Κυρίως σε τέτοιες περιπτώσεις, πράγματι, όμως ενίοτε γίνονται και in rem, δηλαδή για διερεύνηση σοβαρών προβλημάτων και όχι κατ’ ανάγκην σε βάρος κάποιου. Στην προκειμένη περίπτωση, θα προτιμούσα μιάν ΕΔΕ σε βάρος των πατριδοκάπηλων που αντέδρασαν λες και τα σύνορά μας ξαναγυρίσανε στο Δομοκό.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Πριν να διαβάσω τα μεζεδάκια σας βοηθήσω λίγο στο τέλμα το σχετικό με την τιτλοφορηση. Θα μπορούσες Νίκο να κοιτάς το Σαν σήμερα, και από τα γεγονότα που έχουν συμβεί παλιότερα να έβγαινε ένας τίτλος.
Π.χ. σήμερα θα μπορούσαν να λέγονται «μεζεδάκια του Βιετνάμ», αφού το 1954 γίνεται η Ένωση του Βόρειου και του Νότιου Βιετνάμ σε μία ενιαία δημοκρατία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> ( στην πτέρυγα των εντόμων, μάλλον)
στην εντοματική
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>μια απόδειξη από ψώνια
ήθελα από καιρό να ρωτήσω κι όλο ξεχνούσα. Σε κάποιο/α καταστημα/τα τροφίμων πάνω στην απόδειξη γράφει το όνοματεπώνυμό μου (ή μάλλον το ανάλογο της κάρτας που κάνω την πληρωμή). Το έχετε κι εσείς προσέξει; Τί νέο κόλπο ειν΄ αυτό;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>μανδολάτο…ευπρεπισμός από τα Λιντλ.
Λιδλ! 🙂
Μαρία said
6
Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Μου καρφώθηκε οτι αντικείμενο της συγχώρεσης δεν ήταν η κριτική αλλά τα λάθη!
Γιάννης Κουβάτσος said
Παρεμπιπτόντως, η αράχνη δεν είναι έντομο. Θα πρέπει να τη βάλουν σε άλλη πτέρυγα του νοσοκομείου. 😊
Costas X said
Καλημέρα !
@ 5. Συμφωνώ απόλυτα με το «ΚΟΒ Πλατιού», ειδικά από κομμουνιστές, με παράδοση στον δημοτικισμό. Όπως έχω ξανασχολιάσει, ακούω και διαβάζω τοπωνύμια, που έκλινε ο κόσμος για αιώνες, τελευταία να αναφέρονται άκλιτα, όπως π.χ. στην Κέρκυρα «του Βίδο», αντί «του Βίδου», «του Σαρόκο», αντί «του Σαρόκου», και από τους λογιώτερους(!) «του Σαν Ρόκκο» !
Πάνος με πεζά said
Στο παραπάνω σχόλιο μου ένα «σας» διορθώνεται σε «ας». Δυστυχώς από τη βαρεμάρα του γραψίματος, πήγαμε στην πληκτρολόγηση και ξεχάσαμε να γράφουμε, και από τη βαρεμάρα της πληκτρολόγησης πήγαμε στη φωνητική πληκτρολόγηση, και ξεχνάμε να διορθώνουμε… Απροπό, να δώσω πολλά ένσημα σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς, πού από συγκεχυμένα μηνύματα του κορέκτορα, καταλαβαίνουν το πραγματικό νόημα! … 🙂
Μαρία said
Κιγκέρι said
Καλημέρα! Δεν τα διάβασα ακόμα, αλλά μόλις είδα κι εγώ ένα μεζεδάκι – σε εξώφυλλο βιβλίου κιόλας! – κι είπα να σας το κεράσω!
https://www.athensvoice.gr/culture/book/764112-prodimosieysi-oraies-koimomenes-ton-stephen-king-owen-king
Δύτης των νιπτήρων said
Όπως τα λέει ο Θρασύμαχος στο #7: το Αιγαίο βρέχει και τις τουρκικές ακτές. Αλλιώς θα μας βρομάει και το Λιβυκό Πέλαγος ξερωγώ.
Η γκάφα με το default μου θυμισε μια πολύ ωραία ταινία κινουμένων σχεδίων με το Νησί των θησαυρών. Εκεί που ο Λονγκ Τζον Σίλβερ παραλαμβάνει τη μαύρη βούλα, που γράφει ανορθόγραφα (τι περιμένεις από πειρατές) ότι τον καθαιρούν (deposed) , στέκεται και διαβάζει στη μεταγλώττιση: «Παρακαταθήκη;!» (deposit)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
2 ΛαδλS,!
σόρι βιάστηκα και δεν σ΄είδα 🙂
>>Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO)
Το ξέρω ότι έτσι μεταφράζεται, Διανοητικής, αλλά κάθε που το συναντώ, ξαφνιάζομαι. Μου έχει μείνει η «Πνευματική ιδιοκτησία» του Γιώργου Κουμάντου (μας διανεμήθηκε στη νομική, αλλά καλά καλά δεν εξεταστήκαμε-τότε ξεκινούσε η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων-των δικαιωμάτων του δημιουργού κλπ)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
17 Κίγκε, χαίρε!
Μπράβο, γερές ανδένες
πιάσαν τις …κοιμωμένες !
ΣΠ said
Καλημέρα.
Η οικονομία του τίτλου διατηρείται αν γραφεί:
Αράχνη «Μαύρη Χήρα» τσίμπησε αγρότη στις Σέρρες, που νοσηλεύεται.
sarant said
9 Καλό!
17-20 Και σε τίτλο; Θα το σκέφτηκαν πριν το βάλουν αλλά με ξενίζει.
18 Χαχά!
Μαρία said
17
Σαν τις περισπωμένες, τις προϊσταμένες και τις συνισταμένες.
leonicos said
21
Kαι ακόμα καλύτερα, ὀ οποίος νοσηλεύεται’
Ο Ελισσαίος Γιαννίδης, ένας πό τους αξιοσέβαστους δημοτικιστές, είχε υποδείξει ότι για λόγους σαφήνειας, το ὀποίος’ δεν αντικαθίσταται πάντα από το που
leonicos said
Με τόση διαφήμιση που κάνετε του Άδωνη (παρντόν Άδωνι), θα τον ψηφισω στο τέλος και το κρίμα το λαιμό σας
Πέπε said
> …ή μένουν άκλιτα (του άντρα του πολλά βαρύ)
Ο άντρας ο πολλά βαρύ; Δε νομίζω.
Αυτό δεν είναι ακλισιά, είναι εναλλακτική κλίση. Νομίζω ότι είναι σπάνια, αν π.χ. ακούσω «του μακρύ» ή «του πλατύ» ο νους μου πάει κυρίως σε επώνυμα, δηλ. του Μακρή / Πλατή.
Αλλά έστω και σπάνια, αφορά τα αρσενικά. Αν την περάσουμε και στα ουδέτερα, εκεί θα είναι όντως ακλισιά, αλλά δε συμβαίνει. Δε λέμε «του πλατύ ποταμιού, του βαρύ κουτιού, του παχύ παιδιού». Και να είχαμε κάποια παρόρμηση να το πούμε, μας αποτρέπει νομίζω η διαφορετική κατάληξη του ουσιαστικού.
Πέρα όμως απ’ όλα αυτά, το τπν Πλατύ δεν είναι επίθετο, είναι ουσιαστικό. Η γενική του είναι είτε Πλατέος, είτε όπως το λένε οι ντόπιοι. Όπως κι αν το λένε, θα πάμε υποχρεωτικά πάσο.
(Όπως έχω ξανααναφέρει, υπάρχει το Βαθύ – του Βαθιού στη Σάμο και ο Βαθύς – του Βαθύ στην Κάλυμνο. Εδώ η τοπική ιδιωματική γραμματική δεν προβλέπει τίποτε διαφορετικό από την ΚΝΕ. Αν στους Καππαδοκομακεδόνες της Ημαθίας ισχύει το ίδιο, έχει καλώς. Αν ισχύει κάτι άλλο, πάλι έχει καλώς.)
ΣΠ said
Μια πτήση επανδρώνεται και με γυναίκες, όπως ένας άνδρας παντρεύεται ή ένα κορίτσι υιοθετείται. Είναι καθιερωμένα στην γλώσσα και δεν υπάρχει λόγος να τα αλλάξουμε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
13 Α! αρθρόποδο λέει!
Γλήγορα στην αρθροποδική! 🙂
Αγγελος said
Πέστε το, Χρυσόστομοι! Ούτε εμένα μου φαίνεται άτοπο να διαφημίζεται ως Turkaegean η τουρκική ακτή του Αιγαίου, που πώς να το κάνουμε, υπάρχει!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
19β, ΕΦΗ
Μόνο ξαφνιάζεσαι με το «Διανοητικής ιδιοκτησίας»!
Μήπως πρέπει να ‘σιχτιρίσομε’ και κάποιους αρμοδίους – αν αυτή είναι η επίσημη ελληνική μετάφραση του Υπουργείου για το EUIPO (=European Union Intellectual Property Office);
Το Oxford Advanced Learner’s Dictionary, έχει χωριστό λήμμα για το:
intellectual property, noun (law): an idea, a design, etc. that somebody has created and that the law prevents other people from copying.
Αν αυτό δεν είναι «πνευματική ιδιοκτησία» τότε τι είναι; 🙂
Παναγιώτης Κονιδάρης said
Αλλατίνη χωρίς γλουτένη θα είναι αυτό στην απόδειξη, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το Φ.Τ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
21. >>Αράχνη «Μαύρη Χήρα» τσίμπησε αγρότη στις Σέρρες, που νοσηλεύεται.
Πάλι όμως μπορεί η αράχνη να νοσηλεύεται (που=όπου;)
Νοσηλεύεται αγρότης στις Σέρρες, που τον τσίμπησε αράχνη.
leonicos said
Διερωτώμαι
ένας τοσο ελληνοπρεπής ελληνογΛώστης έλληνας
πώς αντέχει να έχει σημιτικής αρχής όνομα.
Εγώ θα το είχα τουλάχιστον αλλάξει.
Αλλά πώς να το κάνει; Απόλλωνας, ο χιττιτικός Απαλούνια, Άρης, είναι ο Mars, Ηφαιστος, κουτσός, Διόνυσος, θρακιώτης και αμφίβολης προέλευσης, Ποσειδώνας, δεν έχει το μπόι, Ερμής, θυμίζει πτηνό, Ζευς, μην το παρακάνουμε. Μόνο Πλούτων θα μπορούσε να ονομαστεί. υποχθόνιος και πλούσιος
Triant said
Καλημέρα.
2,18,29: Ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, το προτιμάω από το σκέτο Αιγαίο το οποίο όλοι (Έλληνες και ξένοι) έχουμε ταυτίσει με τα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, με την αντίδρασή μας γινόμαστε γραφικοί και αυτό συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες διαμαρτυρίες μας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
26>>υπάρχει το Βαθύ – του Βαθιού στη Σάμο
Ναι! :
το ’46 γίνεται Α΄ γραμματέας της ΚΟΒ Βαθιού.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2320963
από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Άνω Βαθιού «Καπετάν Λαχανάς»
https://www.902.gr/eidisi/koinonia/67649/samos-poreia-eirinis-diorganothike-savvato-16-mai-foto?page=1
Πουλ-πουλ said
7,18,29,34
Αν προσθέσω και τη δική μου συμφωνία, φτιάχνουμε φράξια;
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα.
Εναλλακτικά, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο (βλ. και σχ.27), αντί του “επανδρωμένη (π.χ. πτήση)”, θα μπορούσε ίσως να δοκιμαστεί το “εμπρόσωπη” (η έχουσα πρόσωπα εντός, η συνιστάμενη/εκτελούμενη από ανθρώπους πρβλ. “πολυπρόσωπη αποστολή”, “έμφορτο πλοίο”). Περαιτέρω, θα μπορούσε να παραχθεί και ρήμα “εμπροσωπεύω” (βάζω τα κατάλληλα πρόσωπα/άτομα κάπου) και εξ αυτού ουσιαστικό “εμπροσωπεία”, με σημασία “εξειδικευμένο πλήρωμα/προσωπικό, σύνολο καταρτισμένων μελών/στελεχών”.
LandS said
7 «Η γείτων ανέκαθεν βρέχεται από το Αιγαίο, ακριβώς όπως και μεις. Επίσης από δεκαετίες διαθέτει Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπως και μεις), Στρατιά Αιγαίου (μπρρρ) κλπ.»
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Τουρκία επισήμως πλέον ονομάζεται διεθνώς Türkiye και όχι Turkey. Γνωστός αιώνες τώρα, ο εκνευρισμός του επίσημου Τουρκικού κράτους στο ονομα Constantinople. Ομοίως με Smyrna, Ephesus, Nicea, Nicomedia κοκ. Δεν είναι ασύνηθες σε εκδόσεις κειμένων στα Αγγλικά εντός Τουρκίας, να διορθώνεται το Istambul σε İstanbul. Το ίδιο και με το Aegean, με τη διαφορά να γίνεται μερικές φορές αποδεκτό όταν πρόκειται για Ελληνικά παράλια. Και θα συμφωνήσετε ότι εύλογη ανησυχία προκαλείται, όχι τόσο από την επίσημη υιοθέτηση του Turkaegean, όσο για τους συνειρμούς που προκαλούνται στην απέναντι πλευρά, κάτω από το φως των όλο και κλιμακούμενων αμφισβητήσεων σε βάρος της κυριαρχίας των Νησιών.
Απλοϊκα, Το Ege, Ege αλλά να πούμε Turkaegean το κοντινό μέρος του Aegean μπας και γίνει συνήθειο. Χαζομάρα; μπουνταλάδικο; Ναι και μάλιστα μεγάλη χαζομάρα και πολύ μπουνταλάδικο.
Όσο για τους «πατριδοκάπηλους που αντέδρασαν» μη τους φοβάστε. Ούτε υστερίες υπήρξαν, ούτε περικεφαλαίες φορέθηκαν, ούτε σάρισσες και ασπίδες κουβαλήθηκαν, ούτε κώλοι επιδείχτηκαν.
Κανένας Δήμαρχος δεν τραυματίστηκε από επίθεση χούλιγκαν. Σε κανενός βουλευτή το σπίτι δεν έβαλαν γκαζάκι, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έλαβε απειλητικές επιστολές με σφαίρες. Μόνο γισ ένα μαλάκα, αποδεδειγμένα πατριδοκάπηλο δεν βρίσκει χρόνο από την φουλ-τάιμ απασχόλησή του στα καναλοπαράθυρα να κάνει τη δουλειά του.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σε συνέδριο που διοργάνωσε τουρκικό πανεπιστήμιο στις 9 Σεπτεμβρίου (2021) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαμπαντσί της Σμύρνης με τίτλο “Θάλασσα των νήσων και οι σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα”, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ένα μήνυμα γεμάτο προκλητικές εκφράσεις. Με βιντεοσκοπημένη ομιλία αναφέρθηκε για δεύτερη φορά στην αυθαίρετη “μετονομασία” του Αιγαίου πελάγους σε “Θάλασσα των Νήσων” (Adalar Denizi). Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.
(…) με την δικαιολογία πως «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” επειδή έχει ελληνική ρίζα»
https://slpress.gr/ethnika/pos-oi-toyrkoi-metonomasan-to-aigaio-se-quot-thalassa-ton-nision-quot/
leonicos said
26 Πέπε
Θα έλεγα ότι ‘του άντρα του πολλά βαρύ’ είναι ιδιόλεκτο που χωράει μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, του τραγουδιού, και από το κατά βάση σκωπτικό ύφος του. Δεν μιλάει πραγματικά για τον άντρα τον πολλά βαρύ. Επομένως δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε μορφολογικά.
Κάπου γράφω ‘το αρύ πανί’ (αραιό), και γελούσα μέσα μου ότι έκανα άλλο ενα επίθετο αυτού του τύπου, χωρίς αρχαίο πρόγονο. Αλλά δεν βρήκα άλλη χρήση.
Φυσικά λέμε ο παχύς άντρας του παχιού άντρα. αλλά το μακρύς και παχύς, τα πιο συνηθισμένα, ανέπτυξαν ένα δευτερο τύπο, παχουλος, μακρουλός, που παρά την ‘υποκοριστική’ τους χρήση, ξεπερνάνε το πρόβλημα. του παχουλού του μακρουλού
Δε λέμε «του πλατύ ποταμιού, του βαρύ κουτιού, του παχύ παιδιού»
Ασφαλώς δεν το λέμε. Αλλά ΕΜΕΙΣ δεν το λέμε. Το έχω ακούσει, έχω ενοχληθεί και σε δεύτερη σκέψη έχω αναρωτηθεί αν έχω δίκιο.
Δεν το λέμε επειδή γνωρίζουμε τη μορφολογική γραμματική. Αλλά ο ‘τάδε τύπος’ που θα το πει, δεν σκεπτεται έτσι. Του ‘παχύ παιδιού’ ΔΕΝ είναι γενική του ‘το παχύ παιδί’. Είναι ανεξάρτητο μόρφημα της στιγμής: του+παχυ(εφόσον δεν έχει σιγμα είναι εντάξει) +παιδιού
Θρασύμαχος said
# 38 «θα συμφωνήσετε ότι εύλογη ανησυχία προκαλείται …»: λυπάμαι, ΔΕΝ θα συμφωνήσω.
sarant said
23 Σα νάχεις δίκιο
26 Βλακεία έγραψα, δεν είναι άκλιτο «του βαρύ»
38τέλος: Είναι κι αυτό.
LandS said
19
2€ για τη λογοκλοπή και 3€ για τη λάθος αναγραφή του ονόματος. Είναι ΛάνδΣ. 😊
Υ.Γ.
Δεκταί και καρδούλαι ❤️
jesus said
νομίζω ότι η ιδιόλεκτος του αδώνιδος (σικ) κ του πλεύρη (του πατρός, όχι του θάνου, αυτός δεν μιλάει καλά-καλά) αξίζει σοβαρή ανάλυση. είναι ένα επίπονο και συνεχές πήγαινέλα ανάμεσα σε δημοτική και καθαρεύουσα με όσες ελληνικούρες κατάφεραν να συγκρατήσουν.
το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του πήγαινέλα είναι ότι δεν έχουν απολύτως κανένα σύστημα κ καμία εσωτερική λογική: θα βάλουν στην ίδια πρόταση τύπο όπως «η εξαφάνισις» με δημοτική κλήση σε άλλο ουσιαστικό, πχ «η εξαφάνισις των δέντρων από το κέντρο της πόλης», κ όχι «… της πόλεως» όπως θα απαιτούσε η ύπαρξη στοιχειώδους γραμματικής συνοχής. ή μπορεί κ όταν θυμηθεί ότι στα αρχαία η πόλη λέγεται η πόλις, όπως η εξαφάνισις, γενική της πόλεως να το πει και έτσι. όπως βολέψει κατά περίπτωση.
εις τας τυποποιημένας εκφράσεις όμως, όπως «η άλωσις της κωνσταντινουπόλεως» έχουμε 100% ελληνικούρα γιατί, λόγω τυποποίησης, δεν χρειάζεται να σκεφτεί.
εν ολίγοις πρόκειται για καραβανάδικα ελληνικά ημιμορφωμένου με τρικυμία εν κρανίω (αλλά και ο πολύδωρας το ίδιο έκανε) τα οποία νομίζω αξίζουν ένα άρθρο
Δύτης των νιπτήρων said
38 Μα το Istambul είναι τελείως λάθος σε κάθε γλώσσα. Μόνο οι Γάλλοι έχουν το Stamboul, και αυτό αρχαΐζει πια.
LandS said
45
Ναι, βρίσκονται και δίπλα δίπλα. (Ξέρω, δικαιολογία του κώλου 😊)
Διορθώνω Istanbul σε İstanbul (Εσύ τουλάχιστον διακρίνεις τη διαφορά). Το İ το έγραψα και στο 38.
Triant said
39:
Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.
(…) με την δικαιολογία πως «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” επειδή έχει ελληνική ρίζα».
Άρα, μήπως το Turkaegean μας έρχεται μιά χαρά; Χωρίς να είμαι βέβαιος, πάντως.
SearchPeloponnese said
0.
«Στις εταιρείες, οργανισμούς κτλ εύκολο είναι να πούμε «στελέχωση» αντί «επάνδρωση». Σε διαστημόπλοια και γενικώς αεροσκάφη δύσκολα θα λεγόταν. Άλλες ιδέες;»
Τσουρμωμένο (από το τσούρμο);;;
phrasaortes said
38. Όμως το τουρκικό Αιγαίο είναι πραγματικότητα εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας δημιουργεί συνειρμούς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και όχι του τουρκικού κράτους. Το ότι η ΝΔ και η ακροδεξιά έχουν επιδείξει μεγαλύτερη έφεση στην πατριδοκαπηλία δεν δικαιολογεί την τυχοδιωκτική στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον το αντίθετο. Ακόμα και κυνικά να το δούμε, προσωπικά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα τους βλάψει αυτή η τακτική (όπως συνέβη με την Κύπρο και το μακεδονικό), καθώς ο εθνικιστής ψηφοφόρος στην τελική θα επιλέξει τους ορίτζιναλ υπερπατριώτες κι όχι τους γιαλαντζί.
rogerios said
@30: Ο όρος διανοητική ιδιοκτησία περιλαμβάνει τόσο τη βιομηχανική (εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σχέδια, υποδείγματα) όσο και την πνευματική (δικαιώματα δημιουργού, συγγενικά δικαιώματα). Οι αρμοδιότητες του EUIPO καλύπτουν όλο το φάσμα της δ.ι. Εν προκειμένω, άλλωστε, επίμαχο είναι ένα εμπορικό σήμα, κάτι δηλαδή που υπάγεται στη βιομηχανική ιδιοκτησία. Δεν έχει κανένα πρόβλημα, επομένως, η απόδοση της ονομασίας του ενωσιακού γραφείου.
BLOG_OTI_NANAI said
Καλημέρα, συχνά και «δευτερογιούν(ν)ης» ο Ιούλιος:
BLOG_OTI_NANAI said
ΓΤ said
Οι αποστολές της NASA είναι (un)manned (παλαιότερα) και σήμερα, συνηθέστερα, (un)crewed.
Ο Κριμιζής συνηθίζει να μιλάει για «πτήση με πλήρωμα».
Με την ευκαιρία, να πούμε ότι https://www.cosparathens2022.org/
geobartz said
(α) Τί …με κόβει εμένα για την ΚΟΒ στο Πλατύ? Αν ήταν «ακτίνα» μάλιστα! Στοιχηματίζω ότι πρόκειται για φράξια!
(β) Έχει απόλυτο δίκιο ο «φίλος που ξέρει από δημόσια διοίκηση», ότι «οι ΕΔΕ διατάσσονται, κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πειθαρχικού παραπτώματος υπαλλήλου». Όταν παρατηρούνται διαδικαστικά σφάλματα, γίνονται ενημερωτικές υπηρεσιακές συσκέψεις κλπ, κλπ.
Ριβαλντίνιο said
@ 38 LandS
Να δεις τι μάχη είχε δοθεί στην αγγλική wikipedia στον τομέα συζήτησης των λημμάτων Ίμβρος και Τένεδος. Οι Τούρκοι είχαν πρήξει τους ξένους πως πρέπει να γράφονται με τα τουρκικά τους ονόματα.
SearchPeloponnese said
Ψηφίζω κι εγώ «ΚΟΒ Πλατιού», με την αίρεση της τοπικής εκδοχής.
———————————-
Ο «άντρας ο πολλά βαρύς»: Θα έλεγα ότι είναι ιδιωματικός τύπος και θα έβαζα τελεία.
———————————-
Άσχετο, αλλά ο Πλεύρης πατήρ μίλαγε και έγραφε άριστα την καθαρεύουσα. Δικηγορίστικη καθαρεύουσα ίσως (επουδενί καραβανίστικη), αλλά σωστή, στρωτή και ενιαία (= χωρίς ανάμιξη δημοτικής κλπ και χωρίς άσχετους αρχαϊσμούς και αττικισμούς).
Αν του έχετε βρει λάθη, θα είναι ενδιαφέρον να τα δούμε.
Δύτης των νιπτήρων said
46 Α ΟΚ, τώρα κατάλαβα.
Stazybο Hοrn said
Υπήρχε σχέδιο, μην μπερδεύεται κανείς με το Αιγαίο των γαλοπούλων (ή των γαλοπουλών).
BLOG_OTI_NANAI said
Εκτός από τον άντρα που παντρεύεται, δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ούτε ο θηλυκός τύπος ως συμπεριληπτικός στη φράση «η τάδε είναι η πρώτη ή η καλύτερη» όπου οι άντρες εννοούνται χωρίς να αναφέρονται, ούτε επίσης χρειάζεται να αλλάξει η διατύπωση «με τον σύντροφό μας» / «ο σύντροφός μας» που θα μπορούσε να εννοήθεί φραστική επίθεση προς την ταυτότητα φύλου των αντρών (ή αλλιώς των ετεροφυλόφιλων αντρών). Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η διατύπωση δεν λαμβάνει υπόψη την ταυτότητα φύλου μου, όμως την αποδέχομαι στο αρσενικό.
Ας είμαστε γενικά σοβαροί, ενάντια στις ακρότητες. Έχω πει 100 φορές ότι όλη αυτή η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία 100 χρόνια στα φεμινιστικά ζητήματα, συντελέστηκε χωρίς οποιαδήπτοε μεταβολή σε έμφυλους τύπους. Για τους οποίους κανείς δεν έχει αντίρρηση, αρκεί να μην γίνονται βεβιασμένα και να μην γίνεται προσπάθεια να επιβάλλονται.
Επειδή οι κινήσεις όταν ονομάζονται γίνοτναι ευκολότερα αντιληπτές, να ξέρουμε ότι οι επιτηδευμένοι γλωσσικοί ακτιβισμοί εκτός ότι αποτελούν δείγμα επίδειξης και άρα αγκίστρι για οπαδούς, επιπλέον, γίνονται με όρους ρεβανσισμού, γεγονός που πολλοί δεν κατανοούν ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα.
Όποιος πιστεύει ότι ο επιθετικός ρεβανσισμός της πολιτικής ορθότητας δεν έχει σχέση με την απόφαση για τις αμβλώσεις και άλλες που θα ακολουθήσουν, προφανώς ζει στο διάστημα.
Ριβαλντίνιο said
@ 56 γ) SearchPeloponnese
Δες εδώ μήπως βρούμε κανένα. Είναι απ’ τα πιο δύσκολά του αποσπάσματα που έχω διαβάσει . Βρίσκεται στο παλιό βιβλίο του «Σκόπιμα Λάθη». Τα έχει βάλει με τον Μπαμπινιώτη και άλλους που του λένε τι πετιέσαι σαν τσουτσού αφού δεν είσαι ειδικός.
Τα βάζω έτσι ώστε να μην υπάρχει το png στο τέλος για να μην φανούν στο ιστολόγιο.
https://postimg.cc/LhjPWTx3
https://postimg.cc/VdRCfNQS
https://postimg.cc/ts4VYHpB
https://postimg.cc/mPp196rB
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
7 >>ΕΔΕ δεν διατάσσονται μόνον «όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πειθαρχικού παραπτώματος υπαλλήλου». Κυρίως σε τέτοιες περιπτώσεις, πράγματι, όμως ενίοτε γίνονται και in rem, δηλαδή για διερεύνηση σοβαρών προβλημάτων και όχι κατ’ ανάγκην σε βάρος κάποιου.
Πράγματι αλλά στη χώρα των Κουλο-τσιμενδώνηδων δεν προβαίνουν ούτε σε υποχρεωτική/ με ρητά προσδιορισμένα τα αδικήματα, πειθαρχική παραπομπή όταν έχει υποκείμενο προστατευόμενούς τους. Βάζουν τον φάκελο, ανενεργό, στο ψηλό ράφι να σκονίζεται καιρούς (οι παραγραφές αγαπούν τη σκόνη) και τον ανασύρουν χμ, με το ζόρι, μόνον όταν τα πράματα στενεύουν για τον υπεύθυνο/αρμόδιο κρατικό λειτουργό, σα δεν έχει βο(υ)λευτική ασυλία για τυχόν μελλοντική δίωξή του για παράβαση καθήκοντος (καθήκον παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επί του προκειμένου).
https://kosmodromio.gr/2022/07/01/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%ac-%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b8%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80/
dimosioshoros said
Για το default ξέρω και το προτερότιμος. Μου αρέσει επειδή είναι πιο ουδέτερο από το προεπιλεγμένος …σαν θεόσταλτο κάτι.
Stazybο Hοrn said
Και της σχωρεμένης της Αλαγιάννη, πάντως, μουστάκια της φορέσανε οι περισσότεροι:
Did you mean: «αλαγιάννη» «συνθέτης»
ΣΠ said
60
Στο πρώτο: όντως -> όντες, και κάποια λάθος κόμματα.
Stazybο Hοrn said
του βαθέος κράτους…
Γιάννης Κουβάτσος said
Συμφωνώ γενικώς για τις (και) γλωσσικές ακρότητες της πολιτικής ορθότητας, αλλά ειδικά το στελεχώνω είναι καθιερωμένο πλέον ως εναλλακτικό του επανδρώνω και δεν είναι και καθόλου ενοχλητικό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
43 Ωχ, ναι, ΛανδΣ, θέλει και ν, με πλάνεψε ο Δόναλδ
❤️
BLOG_OTI_NANAI said
66: Φυσικά, το στελεχώνω μια χαρά είναι, αναφέρομαι σε ένα με το ζόρι π.χ. «επιγυναικώνω».
Επίσης, έχει πλάκα ότι θα διαβάσει κανείς 500 κείμενα γλωσσικού ακτιβισμού που θα φωνάζουν για τις «υποτιμητικές συνδηλώσεις» των συσχετισμών με τη γυναίκα, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τον άντρα, ενώ έχουμε πλήθος αρνητικά φορτισμένών όρων που αποδίδονται κυρίως στο αρσενικό:
Ο σάτυρος,
Ο δολοφόνος,
Ο νονός / Ο μαφιόζος
Ο πρεζέμπορος,
Ο εγκληματίας
Ο φασίστας
Ο δικτάτορας
Ο σατράπης
Ο ψυχοπαθής,
Ο δυνάστης.
και αμέτρητες άλλες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
68
Ο σατυρος /ε δεν έχει θυληκό! 🙂
Ο//η δολοφόνος,
Ο νονός / Ο μαφιόζος//η μαφιόζα
Ο πρεζέμπορος,//πρεζεμπόρισσα
Ο//η εγκληματίας
Ο φασίστας//φασίστρια
Ο/ δικτάτορας// δικτατόρισσα (πού ΄ναι τη;)
Ο σατράπης//η σατράπισσα-που αγάπησα 🙂
Ο//η ψυχοπαθής,
Ο δυνάστης//η δυνάστρια
τί, όχι;
Κιγκέρι said
68: Στο θηλυκό γίνονται τραγούδια! 🙂
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Στην εντοματική πρέπει να δώσει βάση το ιστολόγιο, καθώς υπάρχει αμφισημία. Το σχετικό λήμμα πρέπει να έχει δύο σκέλη 1.εντατική θεραπεία εντόμων, 2.περίοδος ζωής μέσα στη ντομάτα.
Η δε αρθροποδική μπορεί να αναφέρεται σε αρθρόποδα αλλά και σε άρθρα γραμμένα στο πόδι. Ας γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.
Κιγκέρι said
70: +
GeoKar said
#7, 18, 29, κ.ά.: μήπως το Turkaegean μάς συμφέρει αφού οι αγαπητοί γείτονες αναγνωρίζουν ευθέως την -γνωστή τοις πάσι ως ελληνική- ονομασία Αιγαίο (κ όχι κάποια «γαλάζια Τούρκοθάλασσα») όπου, προφανώς, έχουν κι εκείνοι ακτές κ πρόσβαση – λέω, μήπως?
Κι όσο για το «ετοιμόρροπο» σκοινί της -πολύ καλής- σειράς Borgen μήπως, εκτός από το προφανές «τεντωμένο», θα ταίριαζε κ το «(πολύ) λεπτό»?
Costas Papathanasiou said
Συγκεκριμένα λήμματα του βικιλεξικού για τις κάτωθι (πολύσημες) λέξεις είναι:
●Στέλεχος= το βασικό ή ηγετικό μέλος οργανωμένου συνόλου ανθρώπων
●Πλήρωμα=:το προσωπικό, το σύνολο των ατόμων που χρησιμοποιείται σε ένα μεταφορικό μέσο εάν κατά τη μετακίνησή του χρειάζεται τουλάχιστον πάνω από ένα άτομο // (ειδικότερα) το προσωπικό εκτός από τον επικεφαλής (καπετάνιο, κυβερνήτη κλπ)
Κατά τα ως άνω οριζόμενα, είναι λοιπόν δυνατόν να προκύψει σχετικό πρόβλημα εκφραστικής επάρκειας(βλ.και σχ.53), δοθέντος ότι το σύνολο των μεταφερομένων π.χ. με ένα αεροπλάνο (πλήρωμα και επιβάτες, ανεξαρτήτως φύλου και σκοπού μεταβάσεως), μάλλον δεν αποδίδεται μονολεκτικά και επακριβώς με τον όρο η “στελέχωσή” του- λαμβανομένου επιπροσθέτως υπόψη ότι ένα σκάφος θεωρείται “επανδρωμένο” αν κινείται έστω και με ένα πλοηγό.
Μαρία said
65
Εγκαινιάστηκε ήδη.
https://www.kranosgr.com/%CE%AE%CF%81%CE%B8%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-military-bar-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C/
Το νέο all day, καφέ Μπιστρό, που ξεκινά αύριο το πρωί τη λειτουργία του χωρίζεται σε δύο μέρη. Την ημέρα θα λειτουργεί ως lounge cafe και το βράδυ σε dance ρυθμούς, ως νεανικό μπαρ.
Τα εγκαίνια του νέου Club, αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις όρεξη για δουλειά και προσφορά στα στελέχη και τις οικογένειές τους!
Pedis said
Ε ρε τιμές και το Λιδλ! Αυτά που φαίνονται στην απόδειξη αντιστοιχούν περίπου στο 5% του κοινού ελληνικού μισθού με το οποίο αγοράζεις σκατουλάκια και τρίχες κατσαρές.
—
«Διάβασα το κείμενο το οποίο επεγράφη μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. Είναι ένα αρκετά γενικό κείμενο που θέλω να πω ανοιχτά ότι η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις. Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε καμιά δυσκολία να το αναγνωρίσουμε»!
Κούλης
https://www.imerodromos.gr/apisteuth-athliothta-mhtsotakh-kata-tou-kourdikou-laou/
———
«Ό,τι περνούσε έσπαγε· χέρια, πόδια, είδα ακόμα και κεφάλι να ανοίγει σαν καρπούζι και να τον μαζεύουν δύο μετά. Του δίναμε να καταλάβει στα κατσιβέλια. Τις πρώτες μέρες όλοι γουστάραμε στον φράχτη, μετά από λίγο κουραζόμασταν όμως να φοράμε συνεχόμενα πόσες ώρες τις αντιασφυξιογόνες, αλλά δόξα τω Θεώ μας άφηναν εκεί όσο έπρεπε, όχι παραπάνω»
… η αρρωστημένη χαρά των στελεχών που πηγαίνουν για εποχούμενο περίπολο στο ποτάμι και η διαστροφική επιθυμία τους να πετύχουν στη διάρκεια του περιπόλου κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη ή ακόμα καλύτερα, να χρειαστεί να εμπλακούν και να κάνουν χρήση των όπλων, μαχαιριών ή πτυσσόμενων γκλομπ τους· οι «κατασχέσεις» προσωπικών ειδών των συλληφθέντων που μεταφέρονται κυριολεκτικά ως λάφυρα στο τέλος του περιπόλου.
Το πόσοι περιμένουν να πάνε περίπολο για να κατασχέσουν κάτι και να το κάνουν «δώρο» στα παιδιά ή τις γυναίκες τους σε κάποια γιορτή (τις περισσότερες φορές κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και μαχαίρια).
Ή ακόμα χειρότερα, το «πανηγύρι» που στήνεται κάποιες φορές όταν συλλαμβάνεται κόσμος να περνάει τα σύνορα, στο οποίο περίπολα του Ε.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. από τη γύρω περιοχή, ακόμα και αν το περιστατικό δεν είναι στον τομέα ευθύνης τους, για να συμμετάσχουν: να χτυπήσουν, να ξεγυμνώσουν, να εξευτελίσουν και ποιος ξέρει τί άλλο.
https://info-war.gr/martyria-fantaroy-gia-fonoys-kai-via-en/
phrasaortes said
Δύσκολοι καιροί για υπάτους, αλλά λαμπρές ευκαιρίες για τους κήνσορες της ορθογραφίας:
https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/thessaloniki-ntropi—akurothike-metamosxeusi-upatos-sto-ippokrateio-logo-elleipsis-anaisthisiologon/
Μιχάλης Νικολάου said
5, 26, 35,
Και η περίπτωση του Βαθιού Αυλίδας
dimosioshoros said
Ε… ύπαρ/ύπατος όπως ύδωρ/ύδατος…
Μιχάλης Νικολάου said
35, … του Άνω Βαθιού …
Οξύμωρο?
Μαρία said
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
50.
Ευχαριστώ, Ρογήρε!
Αν κατάλαβα καλά, έχουμε να κάνουμε με μια γραφειοκρατικής φύσης διεύρυνση της σημασίας/-σιών του ελληνικού ‘διανοητικός’, που (ώστε να) περιλαμβάνει και τη βιομηχανική ιδιοκτησία κ.λπ.
Γιατί όμως ο γνωστός μας όρος ‘πνευματική ιδιοκτησία’ να μην καλύπτει –ίσως νομικά διευρυνόμενος- και τα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας; (που περιλαμβάνονται στον intellectual property).
Δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος, αλλά το ‘διανοητικής ιδιοκτησίας’ χτυπάει άσχημα, όπως και το κάνουμε… (Έχει περάσει ο όρος σε κάποιο λεξικό μας;)
dimosioshoros said
@ 76 Pedis
Το μόνο χρήσιμο από την ιστορία είναι το εξής: Όταν ο ΟΒΑΣ (ΝΑΤΟ) κοιτάξει προς τις ρωσικές μειονότητες ώστε να διασπάσει το αχανές ρωσικό έδαφος θα μπορέσουμε να επικαλεστούμε την εθνική-δουλική μας θέση για τις τουρκικές μειονότητες.
Stazybο Hοrn said
82:
Η πνευματική ιδιοκτησία (ή πνευματικά δικαιώματα, copyright) προστατεύει κυρίως έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, λογισμικό, αλλά και τα συγγενικά δικαιώματα για τις ηχογραφήσεις, τις εκτελέσεις και παραστάσεις έργων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.
Η βιομηχανική ιδιοκτησία περιλαμβάνει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (εφευρέσεις), τα υποδείγματα χρησιμότητας, τα δικαιώματα επί φυτικών ποικιλιών αλλά και τα σήματα, τα βιομηχανικά σχέδια και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προελεύσεως.
ΓΤ said
83@ ΔΧ
«Όταν ο ΟΒΑΣ (ΝΑΤΟ) […]»
Μάλιστα… Ώστε έχεις κουζίνα ΓΕΗ και οδηγάς Άκου
Ριβαλντίνιο said
@ 64 ΣΠ
Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν είμαι σε θέση να επισημάνω λάθη. Ήμουν της θετικής κατεύθυνσης στο σχολείο. Ας πουν οι άλλοι φίλοι.
Α. Σέρτης said
Να πει κάποιος στον «φίλο που ξέρει από δημόσια διοίκηση» ότι σωστή ήταν η διατύπωση του υπουργέος.
Μια ΕΔΕ, είτε οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη του εμπλεκόμενου υπαλλήλου είτε δεν οδηγήσει σε δίωξη και τεθεί στο αρχείο, διερευνά σε βάθος τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά και τις περιστάσεις υπό τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν που κίνησε την ΕΔΕ. Εννοείται ότι μια ΕΔΕ πολύ πιθανόν να αναδείξει ενδοϋπηρεσιακές διαδικαστικές αστοχίες –είτε έφταιξε ο διωκόμενος υπάλληλος είτε δεν έφταιξε.
Αν είναι αθώος ο διωκόμενος, μπορεί κάτι να πηγαίνει στραβά με τη διαδικασία, κάτι που θα αναδειχθεί από την ΕΔΕ
Αν είναι ένοχος ο διωκόμενος, μπορεί είτε να είναι παντελώς «αθώα» η διαδικασία είτε να είναι λιγουλάκι «ένοχη» και η διαδικασία, κάτι που θα αναδειχθεί από την ΕΔΕ
Σε κάθε περίπτωση, θα περάσει φορσέ από κρησάρα και η διαδικασία, και είτε θα «αθωωθεί» και αυτή είτε «θα δούμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία»
Τι διαβάζουμε οι άνθρωποι…
dimosioshoros said
@ 85 ΓΤ
E… βέβαια, να τα εξελληνίζουμε… 🙂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
52 Προπολεμικά, όπως λέω και στο άρθρο
53 Με πλήρωμα, μάλιστα
63 Ναι. Και τι κακό έχει το «συνθέτρια»;
71 🙂
77 Υπάρχει «ύπαρ ύπατος» αλλά δεν μεταμοσχεύεται εύκολα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
» λόγω της απουσίας του κλιματισμού τη στιγμή εκείνη, ο καβγάς άναψε »
εμ απουσίασε κι αυτός απάνω στην ώρα!
https://www.cretalive.gr/kriti/flert-metaxy-nearon-gynaikon-ekane-ano-kato-aerodromio?utm_source=notification&utm_campaign=web&utm_medium=onesignal
ΓΤ said
90@ Έφη
Φταίω εγώ τώρα για το λογοπαίγνιο «ξαναμμούνες»;
ΓΤ said
@89ε
Καθ’ ύπαρ και κατ’ όναρ
έχεις ωραίο σόναρ
Ριβαλντίνιο said
Μιας και ανέφερε στο 81 η Μαρία τον Νικολακόπουλο με το πολύ ωραίο βίντεο ( δείτε το, ειδικά απ’ το 51:14 και μετά ) , ο Νικοκύρης έχει γράψει ένα πολύ ωραίο και διαφωτιστικό άρθρο για τις εκλογές του 1920 παραπέμποντας στον Νικολακόπουλο. Και τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου πολύ ωραία. Αξίζει να διαβαστεί :
«Σκόρπιες σκέψεις για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920»
https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/ekloges1920/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
2 Ιουλίου εορτάζει λέει (και) ο
Άγιος Λάμπρος ο νεομάρτυρας εκ Σαμοθράκης,
Λάμπρε, κερνάς, κυρίως επειδή είστε κοντοπατριώτες 🙂 !
91 κλιματι(στι)κή υπερθέρμανση ! 🙂
Costas X said
Καλησπέρα, μου μυρίζει μεζεδάρα :
Πολλοί ελληνικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι αναπαράγουν την είδηση «Το σκάφος Doomed Fujing βυθίστηκε περίπου 186 μίλια νότια από τις ακτές του Χονγκ Κονγκ».
Πιθανότατα είναι μετάφραση του «The doomed ship Fujing 001 sank about 186 miles south off the Hong Kong coast» από αγγλόφωνους ιστότοπους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
95 🙂
250 μίλια λέει εδώ
https://www.newsit.gr/kosmos/xongk-kongk-dramatiki-diasosi-naytikon-ploiou-pou-kopike-sti-mesi-kai-vythistike/3555549/
ΓΤ said
@95
https://www.fleetmon.com/vessels/fu-jing-001_0_9350659/
SearchPeloponnese said
60. (περί Πλεύρη πατρός)
Πράγματι, ζόρικο κείμενο. Η πρώτη «περίοδος» πιάνει ενάμισι λιγκ.
Ολυμπιακός* πάσο.
————
* Η λέξη «πάω» είναι κακόηχη και γι’ αυτό αντικαθίσταται σε κάθε περίπτωση από τη λέξη »Ολυμπιακός».
sarant said
93 Σκέφτομαι να το ξαναβάλω αυτό το άρθρο, τώρα που έχουμε τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.
Γιάννης Κουβάτσος said
98: Οπότε αντί για πάω για κατούρημα τι λες; Ολυμπιακός για κατούρημα; Καλό και ακριβές. 😉
Λεύκιππος said
Default μια λέξη που ποτέ δεν έμαθα ούτε πως προφέρεται ούτε τι σημαίνει. Ούτε πρόκειται να μάθω στο μέλλον.
SearchPeloponnese said
100.
Ομολογουμένως, το «pao ya katourima (κλπ)» είναι καλύτερο και ακριβέστερο… 🙂
SearchPeloponnese said
Βέβαια, παίζει και η φράση «Ολυμπιακός και ΑΕΚ σ’ ένα λεπτό».
Aghapi D said
«Το εράστρια δεν ακούγεται σωστό (εγώ δεν το έχω συναντήσει)»
Και το έχω ακούσει κάμποσο και το χρησιμοποιώ
BLOG_OTI_NANAI said
69: Δεν εννοώ αν μπορεί να φτιαχτεί θηλυκός τύπος. Στα πάντα μπορεί αν φτιαχτεί. Και «η νονά» μπορούμε να πούμε. Η φόρτιση και η έως τώρα βασική συσχέτιση όμως αφορά τους άντρες, άρα δεν είναι όλα «καλά καμωμένα» με τους έμφυλους τύπους στο αρσενικό. Να προσθέσω ότι «η σατράπισσα» δεν εμπεριέχει ούτε στο ελάχιστο την κακή φόρτιση του σατράπη (αυταρχικός, σκληρός, βίαιος).
Νέο Kid said
https://scontent.fruh5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/291835395_10227848463462083_5997749061965196057_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=3Ct_pP1kpuEAX-fPLue&_nc_ht=scontent.fruh5-1.fna&oh=00_AT9J03hrf0wFkLy2PkRLNhYnHDoGCKJKLy0H_nfsAqsugw&oe=62C68CF4
Μια ερώτηση στη συλλογική σοφία του ιστολογίου.
Είναι αυτό απόφευγμα ή όντως ο Πλάτωνας το γράφει ; (υποθέτω στην Πολιτεία)
Νέο Kid said
106. » Man is a prisoner who has no right to open the door of his prison and run away. A man should wait, and not take his own life until God summons him» Plato
Ακριβές ; ή bullshit ?
ΛΆΜΠΡΟΣ said
94 ΧΑ, τώρα το είδα, για σένα κοπελιά δεν χρειάζεται γιορτή για κέρασμα, πάρε το κοπέλι σου κι ελάτε όποτε θέλετε.👍😍
Ριβαλντίνιο said
@ 107 Νέο Kid
Απ’ τον Φαίδωνα του Πλάτωνα :
Man is a prisoner who has no right to run away; and he is also a possession of the gods and must not rob his masters.
I admit the appearance of inconsistency in what I am saying; but there may not be any real inconsistency after all. There is a doctrine whispered in secret that man is a prisoner who has no right to open the door and run away; this is a great mystery which I do not quite understand. Yet I too believe that the gods are our guardians, and that we men are a possession of theirs. Do you not agree?
Yes, I quite agree, said Cebes.
And if one of your own possessions, an ox or an ass, for example, took the liberty of putting himself out of the way when you had given no intimation of your wish that he should die, would you not be angry with him, and would you not punish him if you could?
Certainly, replied Cebes.
Then, if we look at the matter thus, there may be reason in saying that a man should wait, and not take his own life until God summons him, as he is now summoning me.
https://en.wikisource.org/wiki/Phaedo_(Jowett)
Νέο Kid said
109. Μερσί!
sarant said
105 Αυτό είναι αντανάκλαση του γεγονότος ότι ως τώρα οι άντρες απεικονίζονταν με τέτοιους ρόλους. Οι γυναίκες ήταν «πόρνες, ελευθεριων ηθών, εύκολες, ψυχικάρες» κτλ.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
107+109
Καλημέρα!
Αρχαίο κείμενο: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0169%3Atext%3DPhaedo%3Asection%3D62b
(+62c+62d)
Εδώ και σε μετάφραση: http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/7048/1874_platophaedo.pdf
«Πράγματι, είπε ο Σωκράτης, μια τέτοια ιδέα φαίνεται παράλογη• ίσως όμως
διαθέτει μια λογική βάση. Η θέση που υποστηρίζεται για το ζήτημα σε κείμενα όχι επίσημα ότι εμείς οι άνθρωποι τελούμε υπό φρούρηση και ότι απαγορεύεται να απαλλαγούμε από αυτήν και να αποδράσουμε μου φαίνεται σκέψη εξαιρετικά βαθιά και όχι εύκολη στην κατανόηση της. Εν τούτοις νομίζω το εξής, Κέβη, λέγεται ορθά, ότι οι θεοί είναι οι προστάτες μας και εμείς οι άνθρωποι είμαστε ένα από τα κτήματα των θεών. Δεν έχεις και εσύ την ίδια γνώμη;
Ναι την ίδια, απάντησε ο Κέβης.
Και εσύ με τη σειρά σου, συνέχισε ο Σωκράτης, δεν θα θύμωνες εάν κάτι από
το βιός σου αφαιρούσε μόνο του τη ζωή του χωρίς εσύ να κατανεύσεις στον θάνατο του και, εάν ήταν στο χέρι σου να το τιμωρήσεις, δεν θα το τιμωρούσες;
Ασφαλώς, είπε αυτός.
Φαίνεται πως η άποψη ότι ο άνθρωπος απαγορεύεται να αφαιρέσει τη ζωή του
προτού ο θεός με τον τρόπο του το επιβάλει δεν στερείται κάποια λογική βάση, αυτό άλλωστε δείχνει η περίπτωση μου.»
Νέο Kid said
112. Ευχαριστώ!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
108, 😉 Να σου πω,ιδιαίτερες πληροφορίες για Σαμοθράκη (εγώ δεν έχω πάει και ξέρω μόνο καταβόθρες και πράουστα) που θα πάνε τα παιδιά μου σε λίγες μέρες;
ΛΆΜΠΡΟΣ said
114 – Δεν έχει μυστικά από μένα η Σαμοθράκη κρι κρί μου. Εκεί ξεκίνησε τις πρώτες του «διακοπές» σε διάφορα νησιά ο πατέρας μου στα 12 του.
Εγώ πήγα πρώτη φορά το 1978 με την πρώτη μου κοπέλα, κι έχω πάει άλλες τρείς φορές, την τελευταία πριν 20 χρόνια με την σούπερ μπέμπα μου και τα κορίτσια μας.
Είναι ένα από τα τρία πιο λατρεμένα μου νησιά, τα άλλα δύο είναι ακατοίκητα, είχα πάει με ελικόπτερο όταν ήμουν φαντάρος για μια άσκηση, είναι μικροί παράδεισοι και δεν τ’ αποκαλύπτω.
Την Σαμοθράκη, ή θα την λατρέψεις ή θα την μισήσεις, δεν έχει μέση κατάσταση.
Αν θέλουν να περάσουν ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΑ, να βγάλουν από το μυαλό τους ό,τι ξέρουν για ΟΛΑ τα υπόλοιπα νησιά, αυτό να πεις στα παιδιά σου.
Να περάσουν και να περνάτε καλά, εμείς έχουμε κρούσμα, κόλλησε η Παπέν.
Είναι σκληρό και γυμνασμένο παπί όμως και θα το ξεπεράσει, άλλωστε έχουμε εμπιστοσύνη στα επιστημονικά μέτρα της κυβέρνησης.😂😂😂
Pedis said
Δεν πάει άσχημα για δέκα+ χρόνια μνημονιακή φτωχοποίηση.
Η Αθήνα θα το φάει το Παλέρμο που στο κάτω-κάτω έχει λόγους από την εποχή των ντ’ Αντζό.
Costas Papathanasiou said
106 κλπ: Είναι όντως παραμορφωμένο απόσπασμα από τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη, συγκεκριμένα από τον διάλογο Κέβητος (και Σιμμία εν συνεχεία) με τον φυλακισμένο Δάσκαλό τους, όπως τον μεταφέρει ο Φαίδωνας και τον καταγράφει ο Πλάτων (βλ. 58-65 στο http://www.physics.ntua.gr/mourmouras/greats/platon/faidonperipsyxhs.html )
[62]…Καὶ ὁ Κέβης ἠρέμα ἐπιγελάσας, Ἴττω Ζεύς, ἔφη, τῇ αὑτοῦ φωνῇ εἰπών.
Καὶ γὰρ ἂν δόξειεν, ἔφη ὁ Σωκράτης, οὕτω γ᾿ εἶναι ἄλογον· οὐ μέντοι ἀλλ᾿ ἴσως γ᾿ ἔχει τινὰ λόγον. ὁ μὲν οὖν ἐν ἀποῤῥήτοις λεγόμενος περὶ αὐτῶν λόγος, ὡς ἔν τινι φρουρᾷ ἐσμεν οἱ ἄνθρωποι καὶ οὐ δεῖ δὴ ἑαυτὸν ἐκ ταύτης λύειν οὐδ᾿ ἀποδιδράσκειν, μέγας τέ τίς μοι φαίνεται καὶ οὐ ῥᾴδιος διιδεῖν· οὐ μέντοι ἀλλὰ τόδε γέ μοι δοκεῖ, ὦ Κέβης, εὖ λέγεσθαι, τὸ θεοὺς εἶναι ἡμῶν τοὺς ἐπιμελουμένους καὶ ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους ἓν τῶν κτημάτων τοῖς θεοῖς εἶναι. ἢ σοὶ οὐ δοκεῖ οὕτως; Ἔμοιγε, φησὶν ὁ Κέβης.
(Σε ελέυθερη απόδοση: Και ο Κέβης ηρεμώντας γέλασε με αυτά και είπε. Ας είναι μάρτυς και ο Ζευς στη γλώσσα του μιλώντας. Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει παράλογο αυτό είπε ο Σωκράτης, αλλ’ ίσως κρύβει όντως λογική , κάτι “απόρρητο” που λέμε, ο λόγος για όλα αυτά, πως είμαστε οι άνθρωποι σαν μέσα σε μια φυλακή απ’όπου δεν πρέπει να λυτρώνουμε εαυτόν ούτε και να το σκάμε, λόγος που φαίνεται σε μένα σοβαρός και μάλλον όχι ευκόλως εννοούμενος. Όπως και νά’χει, μωρε Κέβη, μου φαίνεται πως οι Θεοί φροντίζουν για τους άνθρωπους αφού δικά τους κτήματα είμαστε, ή μήπως κάτι άλλο εσύ φρονείς; Έτσι είναι είπε ο Κέβης.)
Σημειωτέον, χάριν ορθής ερμηνείας του ανωτέρω, ότι στο Φαίδωνα, ο Σωκράτης, με τη γνωστή λεπτή του ειρωνεία, διδάσκει μεταξύ άλλων και την αναπόφευκτη, άρρηκτη σύνδεση ευχάριστων και δυσάρεστων (ηδέος-λυπηρού):
“Ὡς ἄτοπον, ἔφη, ὦ ἄνδρες, ἔοικέ τι εἶναι τοῦτο ὃ καλοῦσιν οἱ ἄνθρωποι ἡδύ· ὡς θαυμασίως πέφυκε πρὸς τὸ δοκοῦν ἐναντίον εἶναι, τὸ λυπηρόν. Τὸ ἅμα μὲν αὐτὼ μὴ ἐθέλειν παραγίγνεσθαι τῷ ἀνθρώπῳ, ἐὰν δέ τις διώκῃ τὸ ἕτερον καὶ λαμβάνῃ, σχεδόν τι ἀναγκάζεσθαι ἀεὶ λαμβάνειν καὶ τὸ ἕτερον, ὥσπερ ἐκ μιᾶς κορυφῆςἡμμένω δύ᾽ ὄντε.”
(Πόσο παράξενο πράγμα φαίνεται να είναι, φίλοι μου, αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν ευχάριστο! Πόσο περίεργη είναι η φύση του σε σχέση με αυτό πιστεύεται το αντίθετό του, το λυπηρό. Και τα δύο αυτά ποτέ δεν θέλουν να συντρέχουν ταυτόχρονα στον άνθρωπο, όταν όμως κανείς κυνηγήσει και πιάσει το ένα, είναι σχεδόν πάντοτε αναγκασμένος να πιάσει και το άλλο, σαν να ’ναι αυτά τα δυο δεμένα από την ίδια κορυφή.*)
…Επίσης για την αθανασία της ψυχής (την οποία δεν πρέπει να ξεπουλάς ούτε αυτοκτονώντας, ούτε προδίδοντας τις αρχές σου) νοούμενης και ως πνευματικό έργο. Μουσική-ποίηση-φιλοσοφία (όθεν στο κάτωθι απόσπασμα κάποιος θα μπορούσε να διακρίνει και τις απαρχές της.. σόουλ):
“Πολλάκις μοι φοιτῶν τὸ αὐτὸ ἐνύπνιον ἐν τῷ παρελθόντι βίῳ, ἄλλοτ’ ἐν ἄλλῃ ὄψει φαινόμενον, τὰ αὐτὰ δὲ λέγον· «Ὦ Σώκρατες», ἔφη, «μουσικὴν ποίει καὶ ἐργάζου.» Καὶ ἐγώ, ἔν γε τῷ πρόσθεν χρόνῳ, ὅπερ ἔπραττον, τοῦτο, ὑπελάμβανον αὐτό μοι παρακελεύεσθαί τε καὶ ἐπικελεύειν, ὥσπερ οἱ τοῖς θέουσι διακελευόμενοι, καὶ ἐμοὶ οὕτω τὸ ἐνύπνιον ὅπερ ἔπραττον τοῦτο ἐπικελεύειν, μουσικὴν ποιεῖν, ὡς φιλοσοφίας μὲν οὔσης μεγίστης μουσικῆς, ἐμοῦ δὲ τοῦτο πράττοντος.»…”
(Πολλές φορές στην περασμένη μου ζωή είδα το ίδιο όνειρο, που μου εμφανιζόταν με άλλη όψη κάθε φορά, αλλά πάντοτε με την ίδια προτροπή: «Σωκράτη», μου έλεγε, «να καταπιαστείς με τη μουσική, αυτή πρέπει να είναι η εργασία σου.» Και εγώ νόμιζα ότι το όνειρο με προέτρεπε και με παρακινούσε σ’ εκείνο ακριβώς που έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια.Όπως ενθαρρύνουν τους δρομείς, έτσι κι εγώ νόμιζα ότι το όνειρο με ενθάρρυνε να επιμένω σε ό,τι έκανα, να συνθέτω δηλαδή μουσική. Δεν είναι αλήθεια η μέγιστη μουσική η φιλοσοφία;»)-*μετάφραση Ευ. Παπανούτσος και Χ. Ταμπάκης.
Οπότε, εν κατακλείδι, η φράση “Man is a prisoner who has no right to open the door of his prison and run away. A man should wait, and not take his own life until God summons him», είναι μια κακοποιητική εκχριστιανισμένη εκδοχή της σωκρατικής διδασκαλίας που δεν συνιστά απόφθεγμα/απόφταιγμα, αλλά απόσταγμα/απόσφαγμα.(τουτέστιν αμερικανιστί: bullshit)
nikiplos said
Αλλά ας μας γράψει και κανένας από εκεί, πώς το λένε οι ντόπιοι (οι Πλατιώτες;)
Εικάζω με το παλιό του όνομα: Σκυλίτσι, ή και σκλύτσ, όπως μάλλον θα το λέν οι καθιαυτού. 😅
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
115 Ω γαμώτο! Περαστικά και γρήγορα στην καλή σου Λάμπρο! Η μεγάλη-μεγάλη πλειονότητα το περνάει πραγματικά σαν γρίπη, αλλά μια στο τόσο, στραβώνει. Δεν είναι ώρα να λέμε τέτοια αλλά έχουμε τώρα έναν άνθρωπο (62,δίχως υποκείμενα) από τον κύκλο μας που κόλλησε όλο το γραφείο του, και το πέρασαν ελαφρά, αυτός χρειάστηκε εντατική. Ξου και φτου!
Πες ρε κάτι πιο συγκεκριμένο για Σαμοθράκη. Αυτό τούς είπαν, ότι είναι ξεχωριστή και πάνε. Μάλιστα θα το κάνουν με δημόσιο μέσο ως Αλεξ/πολη κι από κει θα νοικιάσουν αυτοκίνητο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
118 , Πλατύ Ημαθίας:
Πλατέος και Πλατιώτες
(…)φωτογραφίες από τη χτεσινή συναυλία διαμαρτυρίας που έγινε στην αυλή του Γυμνασίου Πλατέος… και στην οποία δεκάδες Πλατιώτες ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην απόφαση της Ε. Χριστοφιλλοπούλου να καταργήσει το Γυμνάσιο μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του.
http://parinthem.blogspot.com/2011/08/blog-post_8445.html
Triant said
115: Λάμπρος:
τα άλλα δύο είναι ακατοίκητα, είχα πάει με ελικόπτερο όταν ήμουν φαντάρος για μια άσκηση, είναι μικροί παράδεισοι και δεν τ’ αποκαλύπτω.
Μιας και έχουν περάσει 35 χρόνια, πιστεύω οτι δεν δεσμεύομαι πιά 🙂
Το 1987, βρέθηκα για 2 μήνες στο 3ο γραφείο της τότε Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων ως δακτυλογράφος αφού λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τους υπολογιστές έγραφα στην γραφομηχανή πιό γρήγορα από όσους είχαν περάσει από εκεί (συνήθως βύσματα που έγραφαν με το ένα δάκτυλο). Προκειμένου μάλιστα να μπορώ να βλέπω όλα τα έγγραφα, πήρα την υψηλότερη (εκεί) διαβάθμιση (ΕΤΝΑ ακρως απόρρητο ειδικού χειρισμού).
Το πιό ενδιαφέρον έργο που μου ανατέθηκε ήταν να μαζέψω και να καταγράψω σε ένα βιβλίο όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου που ήταν τότε στον τομέα ευθύνης των Ειδικών Δυνάμεων. Μέσα στα στοιχεία που έψαξα και έβαλα ήταν φωτογραφίες που βρήκα στο αρχείο των αεροφωτογραφιών. Απίστευτα μέρη. Κάτι μικρά νησάκια με τρομερούς όρμους και ονειρεμένες παραλίες. Δυστυχώς, λόγω της πολύ υψηλής διαβάθμισης, δεν μπόρεσα να πάρω ένα, Μάλιστα, έλεγα στον Επιτελάρχη μεταξύ σοβαρού και αστείου πως δεν έπρεπε να το βγάλουμε σε 11 μόνο αντίτυπα που ήταν η διαταγή, αλλά να το τυπώσουμε σαν τουριστικό οδηγό, να γεμίσουν τα νησάκια σκάφη με τουρίστες και να μήν τολμούν οι Τούρκοι να κάνουν τίποτα. Δεν ψήθηκε 🙂
Προφανώς σε αυτά τα (βραχο)νησάκια πήγες.
π2 said
Όσοι αντέχετε ένα χυδαίο ξέπλυμα, θαυμάστε το πώς το «με άκριτο τρόπο» έγινε «με άπλυτο τρόπο» και οι αερολογίες έγιναν αραιολογίες.
https://www.in.gr/2022/07/03/greece/dimitris-lignadis-o-adelfos-tou-spaei-ti-siopi-tou-kai-mila-gia-tis-katigories-se-varos-tou/
Μαρία said
122
Χα, χα, έχουν μείνει μόνο στο βίντεο για τους κουφούς που βλέπουν τηλεόραση.
Στο κείμενο του ιν.γρ ο άπλυτος διορθώθηκε, ενώ οι αερολογίες εξαφανίστηκαν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
119 – Κοίτα, πλέον όλες οι πληροφορίες είναι στο κινητό, αυτό που μπορώ να πώ, είναι πως είναι άγριο νησί κι απ΄όσο ξέρω, έχει αλλάξει ελάχιστα από τον τουρισμό που (ευτυχώς για μένα) είναι λίγος κι έχει κρατήσει τον χαρακτήρα του.
Αμουδερές παραλίες δεν έχει εκτός από την Παχιά άμμο που όμως απέχει πολύ από το όνομά της.😂
Έχει κάποιες μικρές με ψιλή άμμο που είναι προσβάσιμες με βάρκα, οι υπόλοιπες είναι με μεγάλα χοντρά βότσαλα έξω και μέσα, οπότε, αν έχουν στο μυαλό τους τις απέραντες οργανωμένες αμουδερές παραλίες, ΔΕΝ!🤔
Αν είναι τύποι σαν κι εμένα και απεχθάνονται τον πολύ κόσμο, το βουητό και τις αμμουδιές, τους αρέσει ο βυθός, το ψάρεμα – ψαροντούφεκο, η περιπέτεια, η ορεινή ανάβαση, τα φαράγγια, το κολύμπι στα κρύα νερά του Φονιά, και η μικρή καλή παρέα, τότε θα βρούν τον παράδεισο. Τα πλατάνια φτάνουν μέχρι την ακτή, στα Θέρμα έχει ιαματική πηγή και ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ωραία εμπειρία.
Το φαγητό είναι (ήταν τουλάχιστον) καλό, πολύ και φτηνό, η δε θέα από την κορυφή του Σάος, ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ!
Αν δεν έχουν κλείσει εισιτήρια με αεροπλάνο, να πάνε με τραίνο, είναι ταξίδι εμπειρία ζωής. Μιά καλή πρόταση, είναι να μείνουν και μερικές μέρες στην Αλεξανδρούπολη, είναι ωραία πόλη, έχει ωραίες παραλίες (και οργανωμένες) ωραίο και φτηνό φαγητό, κι ακόμη πιο ωραίους ανθρώπους (ένα αξιόπιστο δείγμα, είναι η δικιά μας Χαρούλα, γειά σου συντρόφισσα👍😊).
Μπορούν επίσης να πάνε να θαυμάσουν το Δέλτα του ποταμού και μια εκδρομή στην μαγευτική Δαδιά.
Με αυτόν τον συνδυασμό, πιστεύω πως θα γίνουν ονειρικές οι διακοπές τους.
121 – Το ένα είναι εκεί Τriant, το άλλο νοτιοδυτικά. Βασικά δεν ήταν άσκηση, 16 υπαξιωματικοί κι από τις δύο Μ.ΑΛ, κάναμε δεκαπενθήμερη περιήγηση με το Σινούκ σε όλα τα νησιά και τα μεγάλα βουνά της Ελλάδος για τόπους διαφυγής σε περίπτωση κατοχής και δημιουργία αντάρτικου. Σε πολλά από αυτά τα μέρη υπάρχουν όπλα τρόφιμα και τρόφιμα ρούχα.
Εγώ σαν γνήσιο κομάντο😂 τον επόμενο χρόνο βούτηξα ένα ναυτικό χάρτη από την τορπιλάκατο που μας πήγαινε στον άγιο Ευστράτιο για Παρμενίων. Μετά από μερικά χρόνια, πήγαμε με φίλους με Φουσκωτό και μείναμε 10 μέρες. Τελευταία φορά, πήγαμε στο νοτιοδυτικό πρίν 28 χρόνια, ήδη είχαν αρχίσει να παχαίνουν και αν αποβλακώνονται με το ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, μετά ήρθε και το διαδίκτυο και χαθήκαμε στην μετάφραση,😂 κι έμεινα μόνος και στα ψηλά και στα βαθιά, αν και τώρα έχω και τις κόρες μου. Πάντα όμως θα έχω εμένα κι αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει.😊
Μαρία said
Πλήρης ημερών https://www.francetvinfo.fr/culture/spectacles/theatre/peter-brook_4294603.html
Δευτερογιουλιάτικα μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Δεν έβρισκα τίτλο για το σημερινό μας πολυσυλλεκτικό άρθρο. Ύστερα είδα ότι σήμερα έχουμε 2 Ιουλίου, και βρήκα εκεί σανίδα σωτηρίας. Όμως, τον τίτλο “δευτεροϊουλιανά” τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει, πριν από 6 χρόνια, σε αντίστοιχο άρθρο, κι έτσι είπα να νεολογίσω -βέβαια, αφού σε κάποιες διαλέκτους τον Ιούλη τον έλεγαν “Δευτερογιούλη” (και “Πρωτογιούλη” τον Ιούνιο),… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/07/02/meze-539/ […]
Πέτρος Κ. said
13.
Πολύ σωστά. Με προλάβατε.
Πράγματι, η αράχνη δεν είναι έντομο.
sarant said
Λάμπρο περαστικά και γρήγορα!
127 Καλώς ήρθατε, το σχόλιο είχε κρατηθεί επειδή δεν είχατε ξανακάνει
Μαρία said
125
Πολλοί θάνατοι σήμερα
https://left.gr/news/efyge-apo-ti-zoi-o-gerasimos-notaras
https://www.news247.gr/politismos/pethane-i-ntina-konsta.9685272.html
Δύτης των νιπτήρων said
129 Το Νοταρά τον γνώρισα στην κηδεία της Βέτας Ζαχαριάδου. Μας έλεγε για τις βόμβες που έβαζε με τη Δημοκρατική Άμυνα 🙂
sarant said
129 Ναι ρε γμτ….
Μαρία said
130
Τον έχω πετύχει κι εγώ σε κηδεία.
Ριβαλντίνιο said
Καταπληκτική ηθοποιός Ντίνα Κώνστα.
– Μαρούσκα σε παρακαλώ βρες μου ένα καλό μέρος να κρυφτώ. (…) Αχχχ ! Κάποτε κρυβόμασταν απ’ τους κομμουνιστές και τώρα τους παρακαλάμε να μας κρύψουν !
Γιάννης Κουβάτσος said
133: Το καλύτερο ξέχασες 😊☘️💚:
ΛΑΜΠΡΟΣ said
128 – Ευχαριστώ Νίκο.
Μαγδαληνή said
119 Έφη-Έφη, αν το δεις…
φαντάζομαι τα παιδιά τώρα πια τα βρίσκουν όλα και εύκολα. Τις πληροφορίες για έναν τόπο εννοώ. Απλά να προσθέσω στα όσα πολύ ωραία έγραψε ο Λάμπρος στο 124. Σαμοθράκη σημαίνει κατασκήνωση. Μια καλή περίπτωση το ελεύθερο κάμπινγκ του Δήμου (πας, καθαρίζεις χώρο, έχει νερό, βρύσες, ντουζ μπουνιά (παγωμένο νερό), κάποιος μαζεύει σκουπίδια και αδειάζει κάδους, έχει τουαλέτες (που εγώ τις καθάριζα και μόνη μου πριν πάω…), τώρα βλέπω ότι μες στον χώρο έγινε και ένα κυλικείο-καφέ. Αλλιώς πιο αυθεντικά μένεις κατά μήκος του ποταμού, ανεβαίνοντας από τα Θερμά.
Καλά παπούτσια για περπάτημα, απαραίτητα. Θα περάσουν καταπληκτικά!
Μαρία said
Περίπου 80 άτομα έσωσαν οι Αρχές της χώρας από εκκλησίας, στην οποία τους είχαν πείσει πάστορες να αποκλειστούν περιμένοντας τη Δευτέρα Παρουσία και την ανέλιξή τους στους ουρανούς. https://www.efsyn.gr/kosmos/afriki/350769_nigiria-77-anthropoi-perimenan-ti-deytera-paroysia-se-ypogeio-ekklisias
Ο μεταφραστής μάλλον σκέφτηκε την ανάληψη.
One of the pastors had «told the members that Rapture will take place in April but later said it has been changed to September,» the statement said.
Αυτός τα φταίει όλα 🙂
ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα, καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα. http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG%20KeimenoMetafrasi/KD/13.%20ThesA.htm
Μαρία said
137
https://ewn.co.za/2022/07/03/nigeria-police-rescue-dozens-including-children-held-in-church
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
124, 136
Ευχαριστώ Λάμπρο, ευχαριστώ Μαγδαληνή!
Να, αυτά, τα εξ εμπειρίας εννοούσα, που δε γράφουν τα σάιτ και οι οδηγοί ή που επιβεβαιώνουν ότι ισχύουν, αν τα γράφουν 🙂 .
Μαρία said
139
Και για μάσα εδώ https://www.evros-news.gr/2019/04/04/%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84/
Μάρτυς μου κι ο Πιδύος, που του την είχα συστήσει.
Μαρία said
Μέσα στο γενικό κλίμα χαλάρωσης, όταν μοιράζονται λεφτά αδιακρίτως, και σε φοροφυγάδες (αποσυνδέοντας τις ενισχύσεις από τον δηλωμένο τζίρο και δίνοντάς τες ως βοήθεια για ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, λειτουργικά έξοδα), όταν χαρίζονται 6 δισ. ευρώ (πολλά από τα οποία έγιναν καταθέσεις, πολυτελή αυτοκίνητα και αγορές ακινήτων) και παρέχονται κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να δανειοδοτήσουν μαγαζιά που δεν θα τα δάνειζε καμία τράπεζα στον κόσμο (παρεμπιπτόντως, αν αυτά τα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν σηκωθεί οι πέτρες όλης της επικράτειας να τον πλακώσουν…), ε, τότε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν στέκει να είναι σε πρώτο ή δεύτερο πλάνο – δεν ταιριάζει με το περιβάλλον. https://www.kathimerini.gr/opinion/561938134/yparchei-dimosionomikos-choros/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
140 Σημαντική πληροφορία κι αυτή! 🙂 . Μερσί Μαρία.
sarant said
141 Εξ οικείων
Γιάννης Κουβάτσος said
141: Γράφτηκαν αυτά στην Καθημερινή; Φανταστείτε αν ήταν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι να γράφουν την πραγματική άποψή τους, τι θα διαβάζαμε για τα πεπραγμένα αυτής της «κανονικής» κυβέρνησης.
Μαρία said
Ο ψηλός ο παναθηναϊκάκιας.
https://www.kathimerini.gr/society/561940003/o-isidoros-ntogiakos-neos-eisaggeleas-toy-areioy-pagoy/
Γιάννης Κουβάτσος said
Έκανα βόλτα σήμερα στης Πλάκας τα στενά και περί την Ακρόπολη και ξάφνου με σταματάει έξω από το Ηρώδειο ένας αστυνομικός. Ευγενέστατα μού ζητάει ταυτότητα. Του τη δίνω και ζητάει εξακρίβωση από το κέντρο μέσω ασυρμάτου. Αφού τελείωσε η διαδικασία, πάντα ευγενέστατα πέταξε, υπό μορφή αδιάφορου σχολίου, πώς και μου ήρθε να τριγυρνάω τόσο μακριά από το σπίτι μου. Ξαφνιάστηκα, αλλά τον ρώτησα πού θα έπρεπε να κάνω βόλτα, στην Αχαρνών; Χαμογέλασε και με χαιρέτησε, πάντα ευγενέστατα.
Συμπέρασμα : Μην τριγυρνάτε σε μέρη «τουριστικά», γιατί μπορεί να θεωρηθείτε δυνάμει κλέφτες και ληστές. Αν τριγυρνάτε, να έχετε μαζί σας ταυτότητα και σιγουρευτείτε ότι έχετε λευκό ποινικό μητρώο. Εναλλακτικός τρόπος για να περνάτε την ώρα σας είναι να πυροβολιέστε με όποιους δεν χωνεύετε στις γειτονιές της Αθήνας, όπου δεν υπάρχει φόβος να ενοχληθούν οι τουρίστες.
Μαρία said
Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα. https://sea1891.gr/blog/2022/07/04/gia-tin-psifiaki-karta/
sarant said
146 ??!!
Γιάννης Κουβάτσος said
148:Νόμος και τάξη, Νικοκύρη μου. Εννοείται πως ταυτότητα έχουν να μου ζητήσουν από πιτσιρικάς που σύχναζα στα μπιλιαρδάδικα της Κυψέλης. 😊
Μαρία said
149
Μήπως δεν ήσουν ευπρεπώς ενδεδυμένος;
Μαρία said
Τώρα στην ερτ3 μιλάει ο πρόεδρος συνεταιρισμών παραγωγών Ημαθίας … απ’ τη Σαϊγκόν όπου βρίσκεται προς αναζήτηση εργατικών χεριών!
Γιάννης Κουβάτσος said
150: Σαν τουρίστας ο καημένος… Με τη βερμούδα μου, το μακό μου φανελάκι, το γυαλί ηλίου, το μπουκάλι το νερό στο χέρι, κύριος. Αλλά μοιάζω με Έλληνα, δυστυχώς… 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
Μήπως χρειάζεται άρθρο, Νικοκύρη;😊
https://www.efsyn.gr/nisides/350586_symperilipsi
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ἅν κάθονταν ἀπρόσεκτα ἡ Μπούλα Μπούμπα στήν καφετέρια καί φαίνονταν τό βρακί της, θά τό ξέραμε σήμερα ὅλοι, ἀπό ὅλα τά πρωτοσέλιδα ὅλων τῶν ΜΜΕ καί ἱστοτόπων. Γιά τόν θάνατο ἑνός κορυφαίου ἱστορικοῦ πού μᾶς ἔμαθε ΚΑΙ πῶς γράφεται (Λεηλασία φρονημάτων) καί πῶς προσλαβάνεται ἡ Ἱστορία, τό μάθαμε ἀπό σπόντα..
https://www.mynews.gr/apth-efyge-o-kathigitis-istorias-ioannis-koliopoylos/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δίχως κανένα προμο πριν τη συναυλία αλλά και σήμερα ,μετά, άχνα από τα μέσα (χαχα, πού να πούνε τί έγινε και τί ακούστηκε) για τον Σαλονικιό τυπά/χιπχοπά ΛΕΞ που συγκέντρωσε 25.000 νεολαίους στη συναυλία του χθες, περισσότερους κι απ΄τον Ίγκι Ποπ!
https://www.neolaia.gr/2022/07/04/lex-neolaia-gr-n-smyrni-raper/
Θράκας said
ΕΦΗ-ΕΦΗ,διακοπες στη Σαμοθράκη.Όχι μόνο το συνιστώ μα νομίζω ότι δεν γίνεται να μην απολαύσει κάποιος την μοναδική εμπειρία 2-3 διανυκτερεύσεων στις πηγές.Σε υψόμετρο περίπου 1200 μ. δίπλα στις πηγές των χειμάρρων του νησιού,που κατηφορίζοντας το βουνό σχηματίζουν τις περιβόητες βάθρες.Φυσικές πισίνες, με πεντακάθαρο παγωμένο νερό.Αλλά δεν είναι οι βάθρες και οι καταράκτες αυτό που ήθελα να πω,αυτές τις βρίσκουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού.Αυτό που είναι μοναδική εμπειρια είναι η διανυκτέρευση στις πηγές.Εκει μπορεί να συναντηθείς με καμμιιά νύμφη της πηγής ή ξαπλωμένος τη νύχτα στον υπνόσακκο να απλώσεις το χέρι σου και να κόψεις ενα απο τα αστέρια που κρέμονται πάνω απο το κεφάλι σου και να το πάρεις μαζί σου για ενθύμιο.
Μαρία said
μαρμάγκα
Μαρία said
γκαντεμιά
Μαρία said
Spiridione said
Γιάννης Κουβάτσος said
Τον Μητσοτάκη αποδοκίμασαν και το σύστημα που στις μέρες μας πλασάρεται σαν δημοκρατικό. Πώς λέγαμε παλιά «σύστημα ΠΑΣΟΚ»; Ε, τώρα έχουμε το «σύστημα ΝΔ», πολύ χειρότερο από το άλλο. Αυτό αποδοκιμάζει ο κόσμος, όποτε βρίσκει την ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα.
Μαρία said
https://www.avgi.gr/politiki/419068_papatzides-paroysiasan-foititiki-ergasia-toy-2008-gia-kybernitiki-meleti
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μαρία said
Α χα χα Τζάμπα το Κολάμπια.
Μαρία said
165
ΣΠ said
165
Μαρία said
167
Έπιασε τόπο η γραμμή Πατέλη που επιδείκνυε το Μακελειό.
Τον χαρακτήρισε η Αυγή κι η Δημοκρατία αυλοκόλακα και τσανακογλείφτη!
sarant said
Πράγματι, τζάμπα το Κολάμπια
Μαρία said
Απροπό διάβασα στο βιβλίο του Ψαρρά- κι όχι στο κεφάλαιο για την πολυδιαφημισμένη πτυχιακή του – οτι παραπέμπει σε άρθρο του Νίκολας Γκέιτζ με ανύπαρκτο παράθεμα, επικριτικό για τον Ανδρέα Παπ. που φαίνεται να έβγαλε απ’ την κοιλιά του. Χώρια που τον αναφέρει ως Nikolas αντί Nicholas.
sarant said
170 Σοβαρά; Τώρα που θα κατέβω θα πάρω και το βιβλίο.
Μαρία said
171
Το παράθεμα «ειδικός στις τεχνικές της δημαγωγίας και του πολιτικού λαϊκισμού» στο N. Gage, The paradoxical Papandreou, The New York Times Magazine, 21.3.1982
O Ψ. , που κοίταξε τη διαδικτυακή έκδοση, γράφει οτι παρόμοια φράση δεν υπάρχει, ο Γκ. δεν αναφέρει καν τον όρο «λαϊκισμός», ενώ οι χαρακτηρισμοί του για τον Παπ. δεν είναι καθόλου επιθετικοί.
Μαρία said
Επιβεβαιώνουν οι κνίτες του ιστολογίου;
«Η φωτογραφία του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τα πρωτοσέλιδα των δύο εφημερίδων στα χέρια (που στην αρχή μου φάνηκε για φωτοσοπική τρολιά αλλά δυστυχώς είναι αληθινή) μου θύμισε το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ το 87 (αν θυμάμαι καλά) όπου ένας συνδικαλιστής του ΚΚΕ-ΜΛ οταν του την έπεφταν οι Κνίτες έβγαζε από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του τον Ριζοσπάστη (με σχετικό πρωτοσέλιδο) και περήφανα τους «αποστόμωνε» χρησιμοποιώντας τα δημοσιεύματα της εφημερίδας.
Μετά γινόταν χαμός στο αμφιθέατρο από την καζούρα. Προφανώς ο σύμβουλός του πρωθυπουργού ήταν στο συνέδριο και ξεπατήκωσε την μέθοδο.
Ομως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως συνδικαλιστής σε φοιτητικό αμφιθέατρο».
Γρ. Γεροτζιάφας στο φουμπού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μόλις πληροφορήθηκε πως εργάζεται για το Euractiv, που το πρωί δημοσίευσε αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον δημοσιογράφο:
» Γράφετε σαχλαμάρες» του είπε, ενοχλημένος, ενώπιoν όλων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού στον συνάδελφό τους επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ. Ο Σαράντης Μιχαλόπουλος του επεσήμανε: «Με προσβάλλετε κύριε πρωθυπουργέ» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν πειράζει, θα το αντέξετε».
Προσβεβλημένος ο δημοσιογράφος επιχείρησε να σηκωθεί από τη θέση του για να αποχωρήσει μετά την προσωπική επίθεση και μόλις ο πρωθυπουργός το αντιλήφθηκε σηκώθηκε εκείνος πρώτος, είπε πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ερώτηση από άλλον δημοσιογράφο και αποχώρησε από την αίθουσα.
https://www.news247.gr/politiki/mitsotakis-afoy-diepseyse-provlima-me-eleytheria-typoy-ta-evale-me-dimosiografo-epithesi-eyrokoinovoylio.9687626.html
Αναξιότατος!
Μαρία said
174
ΕΦΗ2 μια που σε πετυχαίνω.
Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα κρητικού ενδιαφέροντος. https://alexandria-publ.gr/shop/apo-ton-lipotakti-ston-antarti/
https://www.avgi.gr/tehnes/417806_gia-na-doyme-nifalia-paron-prepei-na-spasoyme-tis-siopes-tis-istorias
Μαρία said
Ο τύπος είναι μεγάλος μαλάκας.
sarant said
176 Πράγματι. Με εκπλήσσει.
Μαρία said
Κι άλλο κελεπούρι.
ΣΠ said
165

Και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το μετέφρασαν «συκοφάντης». Στο 15:40
https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.202569-2100-deltio-eideseon-deutera-04-iouliou-2022
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
175 Α! Σ΄ευχαριστώ Μαρία! Δεν το είχα πάρει χαμπάρι! Αδιάβαστη η χάρτινη Αυγή :).
Κι έχω και παραπάνω λόγους. Ξέρω καλά τους Βαφείς (γονείς) . Μπράβο του Νικόλα, είναι καλός, ξετρυπώνει θέματα. Αύριο κιόλας θα το πάρω το βιβλίο. Και πάλι σ΄ευχαριστώ
Μαρία said
181
Τελικά το είδες εδώ, ενώ σου το επανέλαβα και στο σημερινό. Είχα διαβάσει και το άλλο του για τους Γιαγιάδες. Κι αυτό διαβάζεται απνευστί κι είναι και φθηνό.
sarant said
181 Nα τα προτείνετε και στο άρθρο που θα έχουμε τη Δευτέρα με βιβλία για το καλοκαίρι.
ΣΠ said
Από το τηλεπαιχνίδι The chase. Νόμιζα ότι είναι τουρκικής ετυμολογίας.

Μαρία said
184
Χάιντε (μπακαλούμ) το τούρκικο.
Η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη γέμισε τη μισή σαββατιάτικη πιατέλα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
185 κουνάμενα σινάμενα
μυστήρια λεγάμενα
-στην ψήφο πόστα-πάτσι-
είπε πως θα μας κάτσει
σ΄ειδώλια, φυσικά,
θου κύριε, φαλλικά;!
ΣΠ said
185
Άιντε μπακαλούμ έλεγε η γιαγιά μου. Άιντε λένε και οι Σέρβοι. Όλα αυτά είναι άσχετα μεταξύ τους ή προέρχονται από το ελληνικό;
sarant said
184-185-186 Ο Μπαμπι στο ετυμολογικό λέει ότι το άντε προέρχεται από το άγετε. Στο γενικό λεξικό του, στη νέα εκδοση, έχει το λήμμα άντε, άιντε, άμε και λέει ότι ή από εκεί ή από το τουρκ. haydi.
Το ΛΚΝ λέει: [ nt > nd] · συμφυρ. άι (δες α 2) & άντε ή < τουρκ. haydi < (;)]
Η τουρκική προέλευση φαίνεται λογική.
Spiridione said
185. Έχουμε πλούσιο πριβιού για τα ερχόμενα μεζεδάκια
Γιάννης Κουβάτσος said
Διότι δεν συνεμορφώθη…
https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/351238_apolysi-ekpaideytikoy-gia-tis-politikes-ideologikes-toy-antilipseis
Μαρία said
187
Κι η δικιά μου χωρίς να είναι τουρκόφωνη.
188
Αλλά απ’ το άμε, άμετε στο ΛΚΝ. https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%AC%CE%BC%CE%B5&dq=
Μαρία said
Μαρία said
ΣΠ said
Πείτε μου, είναι σωστό αυτό; Νόμιζα ότι η σωστή απάντηση είναι η Β.

Μαρία said
194
Σωστό. Κρυμμένα ονόμασαν τα ανέκδοτα.
https://ikarosbooks.gr/61-apokirygmena.html
Γιάννης Κουβάτσος said
194:Μόνο που δεν είναι νεανικά του και τα 37.
ΣΠ said
195, 196
Μάλιστα, ευχαριστώ. Εδώ πάντως έχει 27, όχι 37.
https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=9#colabbr02
spyridos said
Γιάννης Κουβάτσος said
197: Σωστά, 27 είναι.
ΒΑΚΧΙΚΟΝ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΑ
ΚΤΙΣΤΑΙ
ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΗ
ΣΑΜ ΕΛ ΝΕΣΙΜ
ΑΟΙΔΟΣ
VULNERANT OMNES, ULTIMA NECAT
ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙΜΟΛΑΟΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ
Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ
ΦΩΝΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑΙ
ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
ΩΡΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ
Ο ΟΙΔΙΠΟΥΣ
ΩΔΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ
ΠΛΗΣΙΟΝ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
ΕΝΑΣ ΕΡΩΣ
ΜΝΗΜΗ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΑΚΙΤΟΥ
ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΦΑΕΘΟΝΤΟΣ
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΜΕΝΙΔΩΝ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
ΦΩΝΗ ΑΠ’ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΟΙ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ
Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΠΗΔΟΝΟΣ
phrasaortes said
Στον ΑΝΤ1 δημοσίευσαν φωτογραφίες του υπόπτου για την δολοφονία του Άμπε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είχε πάθος με τον Τσε Γκεβάρα. Όμως ο εικονιζόμενος είναι ο γνωστός σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Χιντέο Κοτζίμα που καμμία σχέση δεν έχει με τον φόνο.
phrasaortes said
Γκάφα μου, λάθος βίντεο:
Μαρία said
200
Το ίδιο κι ένας φασιστοειδής υποψήφιος με το Ζεμούρ συμπεραίνοντας οτι «η άκρα αριστερά σκοτώνει».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μηδείαμα
https://www.efsyn.gr/tehnes/theatro/351428_niki-gia-toys-ergazomenoys-tis-mideias-nomimi-i-stasi-ergasias
eva matenoglou (@evamaten) said
200, 202
Άλλη μια επιτυχία του ΑΝΤ1! Ωραία και έγκυρη πηγή βρήκε. Και με το απαραίτητο ηθικό δίδαγμα…
Μαρία said
Αν την παράγγειλε agle … , λογικό να τη φάει κρύα.
sarant said
205 !!!
Μαρία said
ΓΤ said
@205, 206
τιμές για να πάρεις στο σπίτι
Σε λίγο ανοίγουν και στην Πάρο
Click to access giacomo_delivery_4_22.pdf
Μαρία said
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
@htheoharis
Σαν είν’ ο τράγος δυνατός δεν τόνε σταίνει η μάντρα, ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα.
Ο Μητσοτάκης (και) «τράγος δυνατός»!
https://www.imerodromos.gr/o-mhtsotakhs-kai-tragos-dunatos/
σσ
ο τράγος πηδάει τη μάντρα με την ορμή να πηδήξει τα γίδια.
Ακούτε γίδια;
Μαρία said
211
Τι σημαίνει μοκλαστοί;
Μαρία said
σερβική – τουρκική – δομινικανική
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
212 >>μοκλαστοί
αδύναμοι, αχαμνοί, βερεμιάρηδες
https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/15/tsekouri/#comment-394947