Με λένε Νίκο
Posted by sarant στο 20 Ιουλίου, 2022
Θα μου πείτε ότι λέω αυτονόητες αλήθειες, που κανείς δεν τις αμφισβητεί, λαπαλισάδες που τις έχει πει κι ο Γιώργος Κεντρωτής (αν έχετε άγνωστη λέξη, δείτε εδώ).
Ή ίσως σκεφτείτε ότι, σαν ξενιτεμένος, κάνω κι εγώ μια δήλωση ταυτότητας, όπως στη σουηδική ταινία Με λένε Στέλιο, βασισμένη σε σενάριο του Θοδωρή Καλλιφατίδη.
Ωστόσο, ενώ σε ένα επίπεδο είναι αυτονόητο ότι με λένε Νίκο, το λέει δα στην προμετωπίδα του το ιστολόγιο που διαβάζετε, αφού αυτοχαρακτηρίζεται «Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου», σε ένα άλλο επίπεδο, στο επίπεδο των σχέσεών μου με το ελληνικό κράτος, δεν με λένε Νίκο. Με λένε Νικόλαο.
Η αστυνομική μου ταυτότητα γράφει Νικόλαος Σαραντάκος, το ίδιο και το διαβατήριό μου, και η σελίδα μου στο Τάξις, και όπου αλλού έχω παρτίδες με τη δημόσια διοίκηση. Ταυτόχρονα, οι φίλοι μου με φωνάζουν Νίκο, συστήνομαι ως Νίκος, στα βιβλία που βγάζω υπογράφω ως Νίκος Σαραντάκος, και το όνομα Νίκος χρησιμοποιώ σε όλη μου την κοινωνική και δημόσια ζωή. Σε αυτό δεν υπάρχει καμιά αντίφαση, όλοι και όλες που έχουμε μεγάλώσει σε αυτή τη χώρα ξέρουμε ότι η επίσημη μορφή του ονόματος είναι Νικόλαος, και Νίκος η καθιερωμένη συντομομορφή.
[Χρησιμοποιώ τον όρο «σύντομη μορφή» ή «συντομομορφή» για τα Νίκος, Γιάννης, Γιώργος και όχι τον όρο «χαϊδευτικό» που θα τον κρατούσα για τύπους όπως Γιαννάκης, Γιωργάκης κτλ. Ο Τακης είναι και τα δύο, σύντομη μορφή και χαϊδευτικό. Αν έχετε διαφορετική άποψη, σας ακούω].
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πάρα πολλά άλλα ονόματα: ο Γιάννης επισήμως λέγεται Ιωάννης, ο Γιώργος Γεώργιος και πάει λέγοντας. Τον τελευταίο καιρό έχω ακούσει μπαμπάδες και μαμάδες να φωνάζουν το βλαστάρι τους με το πλήρες όνομά του, αλλά αυτή η τάση είναι περιθωριακή νομίζω (όχι και ανύπαρκτη, πάντως: θυμάμαι σε ένα ξενοδοχείο, στο πρωινό, μια επεκτεταμένη οικογένεια, γιαγιαδες, παππούδες, νεαροί γονείς, ξαδέρφια και παραξαδέρφια, να συζητάει διαρκώς για τα κατορθώματα ενός μπόμπιρα που όλοι τον αποκαλούσαν «Μιχαήλ», και του φέρονταν λες κι ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου τουλάχιστον).
Όταν η αντιστοιχία δεν είναι τόσο προφανής, ίσως χρειάζεται επεξήγηση -αυτό το βλέπουμε, για παράδειγμα, στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις εκλογές, όταν ένας υποψήφιος που είναι γνωστός με τη σύντομη μορφή του ονόματός του, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει την επίσημη, οπότε, αν θέλει, βάζει τη σύντομη μορφή σε παρένθεση. Παράδειγμα, η Λιάνα Κανέλλη, που φέρεται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ ως Κανέλλη Γαρουφαλιά (Λιάνα), ενώ έτσι εμφανίζεται και στη σελίδα του ιστοτόπου της Βουλής (όπου βλέπω ότι το βιογραφικό της δεν έχει ανανεωθεί μετά το 2009).
Για να συνεχίσω με τους βουλευτές, βλέπω ότι αρκετές και αρκετοί έχουν δηλώσει σε παρένθεση μια σύντομη μορφή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή δεν είναι αυτονόητη («Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)») ή η αντιστοιχία με την επίσημη μορφή του ονόματος δεν είναι αμφιμονοσήμαντη (ας πούμε «Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)» ή «Θεοδωρικάκος Παναγιώτης (Τάκης)»). Υπάρχουν βέβαια και τα βαφτιστικά ονόματα που δεν έχουν διαφορετική (διαδεδομένη) σύντομη μορφή: Μαρία, Όλγα, Σταύρος, Παύλος, Θωμάς ας πούμε.
Πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές δεν δηλώνουν σύντομη μορφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τσίπρας θέλει να τον αποκαλούν «Αλέξιο», απλώς ότι θεώρησε περιττή τη διευκρίνιση (υποθέτω πως απ’ όλους μόνο ο Μπογδάνος επιμένει να τον αποκαλούν Κωνσταντίνο). Και παρατηρώ ότι ο επικεφαλής του Μέρα25 φέρεται επισήμως ως «Γιάνης Βαρουφάκης» -επομένως έχει αλλάξει την επίσημη μορφή του ονόματός του. Πάντως, και στην περίπτωσή του, η αλλαγή που σχολιάστηκε ήταν στην ορθογραφία από Γιάννης σε Γιάνης και όχι από Ιωάννης σε Γιάννης, που σωστά θεωρείται αυτονόητη.
Αυτονόητα, βέβαια, είναι όλα αυτά για τους Έλληνες. Όταν εγώ πήγα στο εξωτερικό, μια και δεν είχα δοσοληψίες με το ελληνικό κράτος, αφελώς δήλωνα πως ονομάζομαι Nikos, παρόλο που το διαβατήριό μου βέβαια έγραφε Nικόλαος/Nikolaos. Aργότερα, η ανακολουθία εντοπίστηκε κι έτσι επισήμως και στο εξωτερικό φέρομαι ως Nikolaos. Ωστόσο, το αρχικό Nikos επιβιώνει σε μια-δυο περιπτώσεις. Ας πούμε, η επαγγελματική μου διεύθυνση ημέιλ, αντί να είναι Nikolaos.Sarantakos@…. είναι Nikos.Sarantakos@…. επειδή βασίστηκε σε κάποια στοιχεία που είχα δώσει στην αρχή, που δεν επικαιροποιήθηκαν έκτοτε.
Και επειδή ταξιδεύω συχνά με τη Λουφτχάνσα και τη Σουίς, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, στην κάρτα συχνού ταξιδιώτη που έχω φέρομαι πάλι ως Nikos, διότι έτσι το είχα δηλώσει πριν από 30 χρόνια. Οπότε, όταν βγάζω εισιτήρια από τον ιστότοπο της Λουφτχάνσα, φορτώνω το προφίλ μου αυτό, κι έτσι τα εισιτήρια εκδίδονται στο όνομα Nikos Sarantakos, ενώ το διαβατήριο λέει φυσικά Nikolaos Sarantakos. Αν επιχειρήσω να αλλάξω όνομα στο εισιτήριο, το σύστημα καταλαβαίνει ότι βγάζω εισιτήριο για κάποιον άλλον -οι υπολογιστές δεν ξέρουν από σύντομες μορφές αν δεν τους το πει κάποιος. Επιχείρησα να αλλάξω το όνομα στο προφίλ μου, αλλά δεν ήταν απλό και τα παράτησα.
Εξάλλου, δεν είχα ποτέ πρόβλημα, τόσα χρόνια που ταξιδεύω, με την ανακολουθία ανάμεσα στο όνομα που εμφανιζόταν στο εισιτήριο και σε εκείνο στο διαβατήριο, οπότε γιατί να σκοτίζομαι;
Τις προάλλες, που είχα πάλι να ταξιδέψω προς Ελλάδα, επειδή άκουγα για ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις, πήγα νωρίτερα απ’ το συνηθισμένο στο αεροδρόμιο. Η ουρά στο τσεκ-ιν της Λουφτχάνσα ήταν ένα φίδι με έξι δίπλες (ή να το πούμε «κάτια»; Δεν την ξέρουν όλοι τη λέξη). Δίπλα η Ετζίαν είχε πολύ λιγότερο κόσμο, αλλά επειδή το εισιτήριό της ήταν πανάκριβο είχα προτιμήσει τη σπαστή πτήση.
Όταν με τα πολλά έφτασα στη θυρίδα, είδα την υπάλληλο να στραβομουτσουνιάζει: άλλο είναι το όνομα στο εισιτήριο και άλλο στο διαβατήριο, μου λέει. Επιστράτευσα όλη μου τη δικολαβική δεινότητα για να την πείσω ότι είναι το ίδιο, ότι στην Ελλάδα τα ονόματα συντέμνονται, ότι τόσα χρόνια που ταξιδεύω ουδέποτε είχα πρόβλημα, αλλά εκείνη δεν πειθόταν -ο κανονισμός, έλεγε, επιτρέπει έως και δύο χαρακτήρες απόκλιση στο όνομα κι εσείς έχετε τρεις: Niko[lao]s. Η Luxair, έλεγε, και η Ετζίαν είναι πιο ανεκτικές, αλλά όχι η Λουφτχάνσα.
Με τα πολλά, πήγε να διαβουλευτεί με τον προϊστάμενό της και επέστρεψε σκουπίζοντας τα χέρια: Εγώ σας αφήνω, αλλά αν σας σταματησουν στον έλεγχο διαβατηρίων δεν θα ταξιδέψετε, είπε και δέχτηκε τη βαλίτσα μου. Η θεωρητική αυτή δυνατότητα, που θα προκαλούσε αρκετό μπέρδεμα μια και η βαλίτσα μου είχε περάσει μαζί με τις άλλες, δεν υλοποιήθηκε, μεταξύ άλλων επειδή, καθώς είχα πια πολύ καθυστερήσει, ήρθαν και με πήρανε, μαζί με άλλους, από την ουρά του ελέγχου διαβατηρίων (φιδάκι με τρεις δίπλες) κι έτσι περάσαμε τον έλεγχο στα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες και ταξίδεψα χωρίς άλλα απρόοπτα.
Οπότε, με λένε Νίκο πάντοτε, αλλά θα φροντίσω πια ν’ αλλάξω το προφίλ μου σε Nikolaos.
Κουνελόγατος said
Πού να δεις με τον Μιχαήλ Άγγελο τι γίνεται…
nikiplos said
60ς μέχρι και 80ς, που ήταν οι δεκαετίες των χαϊδευτικών, πολλοί έκαναν τα ονόματα Άκης ή Λάκης ακόμη κι αν το βαφτιστικό δεν παρέπεμπε… Ένας Σταύρος το είχε κάνει Ρούλης, αλλά μάλλον ήταν σπάνιο… Εγώ πάντως δεν έχω χαϊδευτικό…
Ο πατέρας μου, Νικόλαος κι αυτός, δεν ταξίδευε σχεδόν ποτέ ώστε να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο – και αυτό ήταν λίγο παράξενο- πρόλαβε και μου ζήτησε αν του φτιάξω τάφο, να γράφει επάνω Νίκος κι όχι Νικόλαος. Μια επιθυμία που μπόρεσα να του ικανοποιήσω βέβαια, εις μάτην ήκιστων αντιρρήσεων της οικογένειας.
Κουνελόγατος said
Οπότε, με λένε Νίκο πάντοτε, αλλά θα φροντίσω πια ν’ αλλάξω το προφίλ μου σε Nikolaos.
Λες;;;
ndmushroom said
Καλημέρα!
Όσοι μεγαλώνουμε οικογένεια στο εξωτερικό είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Άλλοι προτίμησαν να κρατήσουν την «ελληνική» μορφή (Konstantinos, Nikolaos, Ioannis, Dimitrios, Aikaterini κλπ.), άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τη συντομομορφή, που θα διευκολύνει τη ζωή των παιδιών τους στη χώρα όπου μεγαλώνει. Κι εγώ τη δεύτερη επιλογή ακολούθησα για τα παιδιά μου. Φυσικά δημιουργούνται προβλήματα (από Έλληνες και μόνο), αλλά η ψηφιοποίηση έχει κάνει σαφώς ευκολότερη την κατάσταση, αφού σπανίως μεσολαβεί ιδιόχειρη παρέμβαση υπαλλήλου που θεωρεί ότι ξέρει καλύτερα πώς λέγεται ένα παιδί από το ίδιο το παιδί, τους γονείς ή τα επίσημα έγγραφά του.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Αυτό το Georgios/Giorgos μού έφαγε μια δημοσίευση κάποτε 😛
Οι νέοι επιστήμονες ας το λάβουν υπόψη και να έχουν σταθερό ονοματεπώνυμο. Δε χρειάζεται ληξιαρχείο, ευτυχώς, αλλά άλλο Costas, άλλο Kostas, άλλο Constantine, άλλο Konstantinos…
Costas X said
Καλημέρα !
«…ενός μπόμπιρα που όλοι τον αποκαλούσαν «Μιχαήλ»…λες κι ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου»
Πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπος με το φαινόμενο ήταν πριν κάποια χρόνια, όταν η γυναίκα του κρεοπώλη, μη βλέποντας κάπου το παιδάκι της, πετάχτηκε έντρομη φωνάζοντας «Μιχαήλ Άγγελε» !
ndmushroom said
Μιλώντας για Έλληνες και εξωτερικό, μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε και η τυποποίηση της μεταγραφής ελληνικού-λατινικού αλφαβήτου. Ο πατέρας μου είχε ανοίξει, φοιτητής ακόμα, λογαριασμό σε αγγλική τράπεζα, χρησιμοποιώντας την (τότε) επικρατούσα λατινική γραφή του επωνύμου του. Όταν, κοντά σαράντα χρόνια αργότερα, επιχείρησε να κλείσει το λογαριασμό, διαπίστωσε με τρόμο ότι, καθώς η (τυποποιημένη, πλέον) γραφή του επωνύμου του, που εμφανίζεται στο διαβατήριο και τα λοιπά επίσημα έγγραφα, ήταν διαφορετική, για να αποδείξει ότι είναι το ίδιο άτομο έπρεπε να προσκομίσει ένα σωρό (αγγλόφωνες) βεβαιώσεις από (ελληνικές) τράπεζες, συμβολαιογράφους και πρεσβείες. Περιττό να πω ότι τα χρήματά του παραμένουν απρόσιτα και γεμίζουν τα ταμεία της βρετανικής (τραπεζικής) αυτοκρατορίας.
greggan193 said
Μην βάζεις ιδέες, Νίκο…
avno13 said
Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία (παρά τις εκάστοτε “τοπικές|” βελτιώσεις”) εξακολουθεί να εμφανίζζεται “δύσκαμπτη”, “παραδοσιακή (συντηρητική)” και “ενδελεχής”, μάλλον γιατί πιστεύει ότι εφαρμόζοντας το “γράμμα” θα τηρήσει (σιγά μην εκφράσει κιόλας) το “πνεύμα”. Όσο περισσότερο οι “υπήκοοι” ακολουθούν το “γράμμα” των (ουκ ολίγων) διατάξεων, τόσο πιο επιτυχής “θα αποδειχθεί” (σελφ-foolfilling πρόφεση) το “νέο” παιχνίδι (ΑΙ) που θα “σκέφτεται” από εμάς, για μας (όσον αφορά τα “διαδικαστικα”). Η δημιουργική διάθεση θα περιοριστεί στους καλλιτέχνες και η κριτική σκέψη στους εκάστοτε “αντι-πολιτευόμενους” (πάντα εντός κάποιων ορίων που θα αναμένεται να διευκρινιστούν). Οι υπόλοιποι θα είμαστε “χαλαροί” αφού όλα θα δουλεύουν “ρολόι”. Κάτι σαν χάπι-τάιμ στις pubs. Welcome στον “απω-ανατολίτικο” παράδεισο της κοινωνικής “αρμονίας” (“συζυγίας”?).
geobartz said
# Πιτσιρικάδες που τους φωνάζουν Μιχαήλ και Κωνσταντίνο είδα, αλλά Νικόλαο και Γεώργιο κ’είδα. Ίσως γιατί δεν υπήρξαν ελληναράδες αυτοκράτορες Νικόλαοι και Γεώργιοι, παρά μόνο βασιλείς!
# Σε μια τελετή απονομής τίτλου σε πανεπιστήμιο της Αλβιώνος, περίμενα να ακούσω το όνομα ενός γνωστού μου Νίκου. Και σε μια στιγμή άκουσα τον μπάρμπα να τραυλίζει: Νικολάους…. [το …σκότωσε ο μπαγάσας!]
avno13 said
@4 Δύο «γενιές» «πίσω» ο «Κωνσταντίνος/Κώστας» μεταγραφόταν ως «Gus», σε συγκεκριμένη χώρα. Στην ίδια χώρα (μία γενιά πίσω) ο «Xiao» (κάτι σαν Σσιάο) μεταγράφηκε σε «Eddie» για να έχει το «κεφάλι του ήσυχο».
ΓΤ said
20 Ιουλίου 1974
Δεν ξεχνώ
ndmushroom said
9
Νομίζω ότι σας ξέφυγαν λίγα εισαγωγικά 😋
Γιάννης said
Έχω την εντύπωση πως η χρήση (συχνά απαίτηση) του επίσημου ονόματος στα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από περιθωριακή. Μαζί με την έγνοια να ξεχωρίσει ή να πρωτοτυπήσει το μικρό (πλουσιοπάροχη δε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία), σε μερικές περιπτώσεις ακούω συχνότερα το επίσημο παρά το καθημερινό. Περιπτώσεις: Ιωάννης, Γεώργιος, Αθανάσιος, Κωνσταντίνος, Ευάγγελος, Δημήτριος -και τα αντίστοιχα θηλυκά.
Costas X said
Πολλά (επίσημα) συντομευμένα ονόματα συνάντησα σε Βορειοηπειρώτες υπηκόους Αλβανίας, λατινογραμμενα ως Niko, Nitsa, Kosta, Kostaqi(sic) κ.λ.π. Μου είπε κάποιος ότι «έτσι έλεγαν τους παππούδες», άλλοι ότι το έκαναν για να μην φαίνονται πολύ χριστιανικά ή ελληνικά.
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Πιο πολύ στη Βόρεια Ελλάδα ο Ρούλης και ο Νούλης
3 Εννοώ στην αεροπορική εταιρεία, όχι στο ΦΒ
6 !!
7 !!
14 Μπορεί και να έχεις δίκιο
basmag said
να προσθέσουμε και τα σύνθετα θηλυκα ή μηπως χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο; (μάλλον χρειάζεται)
atheofobos said
Το πρόβλημα που αναφέρεις είναι κατά βάση αποτέλεσμα δικής σου ευθύνης του τι δήλωσες . Εκεί όμως που πρέπει να τρέχεις να διορθώσεις λάθη άλλων είναι όταν σε δημόσια έγγραφα σου αλλοιώνουν κατά λάθος το επώνυμο.
Μόλις προχθές διαπίστωσα πως σε έγγραφο του Κτηματολογίου το πατρικό επώνυμο της γυναίκας μου έχει γραφτεί κατά ένα (κα) συντομότερο, ένα συχνό λάθος που την ταλαιπωρεί από την εποχή του Πανεπιστημίου. Το ίδιο και τα αδέλφια της. Η αδελφή της ευτυχώς το διαπίστωσε μόλις παρέλαβε το νέο της διαβατήριο!
Δεν τις λένε έτσι, αλλά για να γίνει κατανοητό τι γράφω αν πχ σε λένε Σαμπατακάκη το συχνό λάθος είναι να σε γράφουν Σαμπατάκη!
7
Το συχνό επίσης λάθος που γινόταν παλιότερα ήταν αν το επώνυμο είχε γκ. Το μετέφραζαν τότε εδώ ,όπως συχνά ακούγεται, ως ng!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Τι Μ είναι αυτό που ξεπετάχτηκε ;;?
Ο ΜΙΚ_ΙΟΣ είμαι!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εγώ σας τα ‘ πα με την ώρα μου: Δήλωσα αμέσως (έξω που γεννήθηκε) το παιδί, Νικόλα* (Nikolas), όπως και τον φωνάζουμε και κακώς δεν επέμενα όταν πήγε και το διόρθωσε ο μπαμπάς του, μην και χαθεί η…παράδοση, ενώ και τον παππού, μπαρμπα Νικόλα ή μπαρμπα Νίκο τον φώναζαν και ποτέ, φυσικά, Νικόλαο!
*όχι για να «αστίζει», απεναντίας το θεωρώ λαϊκότροπο: ‘Αι Νικόλας, μπάρμπα Νικόλας, καπετάν Νικόλας, μαστρο Νικόλας.
…
Όσο για το δικό μου…δε θέλετε να ξέρετε
(με δίφθογγο μέσα που, άλλοτε, στο πρώτο διαβατήριο,αλλιώς αποδιδόταν από τον ελοτ εποχής). Είπα θα τ΄αλλάξω όταν πεθάνει ο νονός μου, αλλά …ζει ακόμη! 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Έχω ένα παρόμοιο πρόβλημα όχι με το όνομα (δεν έχω και υποκοριστικό), αλλά με το επώνυμο. Όταν το χρησιμοποιώ στο εξωτερικό επαγγελματικά, ας πούμε, υιοθετώ μια φωνητική ορθογραφία, και όποτε εμπλέκεται γραφειοκρατία πρεπει να θυμάμαι να ειδοποιώ για τη διαφορετική μεταγραφή στο διαβατήριο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
12 (βόις όβερ, δεξιά) Ναι, σε δυο μέρες είναι η επέτειος «Μάτι» 😦
Παναγιώτης said
Όσοι Νίκοι χουν δουλέψει σε αρβικές χώρες χρησιμοποιούσαν την επίσημη μορφή του ονόματος ή έστω Νικόλας.Γιατί η κλητική Νίκο μοιάζει με το αραβικό νίκου (κάπως έτσι) που εν δεν κανω λάθος έιναι η λέξη για τη συνουσία. Οπότε για να αποφέυγουν παρεξηγήσεις προτιμούν την κλητική Νίκόλα.Δεν ξέρω αν ο Νεο Κιντ έχει να προσθε΄σει κατι
Για τη μεγαλομανάι να χρησιμοποιούν την επίσημη μορφή του ονόματος: σε παραλία ακούω «Αικατερίνη βγες έξω» και ενώ περιμένω να δω τουλάχιστον την Αικατερίνη των Μεδίκων αν άχι τη Μεγάλη Αικατερίνη να βγάινει από τη θαλασσα είδα ενα κοριτσάκι .οχι μεγαλύτερο από εξι χρονών )
miltos86 said
Ζώντας στο εξωτερικό έχω το ίδιο πρόβλημα, πάντα δίνω το Miltos και τελευταία ενδιδω και στον πειρασμό να συστήνονται ως Milton που τους είναι και λίγο ευκολότερο ακόμα.
Πότε βέβαια σε αεροπορικά εισιτήρια, όπου πρέπει να δηλώνεται το πλήρες όνομα. Κι επειδή οι συντμήσεις κάθε άλλο παρά ελληνική πατέντα είναι (πχ Elizabeth-Beth, Rebecca-Becca, Charles-Charlie) είχα γνωστό που έμπλεξε ομοίως, σε αεροδρόμιο αγγλόφωνης χώρας επειδή η εταιρεία του είχε κλείσει αεροπορικό εισιτήριο με μικρό όνομα Bill, ενώ το διαβατήριό του έγραφε William. Όσο αυτονόητο κι αν είναι, παραβαίνει τους κανονισμούς
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Οι Κωσταντίνοι είναι πλέον τόσο διαδεδομένοι που έχει αρχίσει να αφομοιώνεται μάλλον και ξεχνά να εναντιωθεί αυθόρμητα το κάτι στο κεφάλι μου, όπως συμβαίνει (ακόμη) με τους Μιχαήλ και Αναστάσιο που λέει μια δασκαλίτσα στο φιλικό περιβάλλον τα παιδιά της. Παναγία μου ευτυχώς που δεν γέννησε κορίτσι και θα το ΄λεγε Αικατερίνη!
Κάνω πλάκα σε μιαν άλλη φίλη που έχει δίδυμα εγγόνια και τον ένα τον φωνάζουνε Κωνσταντίνο αλλά τον άλλο …Λευτέρη μα εγώ τον λέω Ελευθέριο κι αυτόν ή άλλη φορά λέω ο Κωστής και ο Λευτέρης 🙂 .
Μαγδαληνή said
Με φίλο που συνταξιδεύαμε το Georgios του διαβατηρίου με το Giorgos του εισιτηρίου του στοίχισαν ένα καινούριο εισιτήριο και μάλιστα πολύ πιο ακριβό από το αρχικά αγορασμένο. Έλεγε θα τους πάει στα δικαστήρια, αλλά δεν νομίζω ότι το προχώρησε.
Κώστας said
Καλημέρα!
Ως προς τις αμφιμονοσήμαντες αντιστοιχίες, μην θεωρείς το Παναγιώτης Τάκης δεδομένο. Τον πατέρα μου τον έλεγαν Δημήτρη, και όλο του το σόι (μόνο) τον φώναζε Τάκη. Νομίζω όμως ότι έχεις γράψει κιόλας γι’ αυτήν την περίπτωση (Δημήτρης => Τάκης).
leonicos said
«χαϊδευτικό» που θα τον κρατούσα για τύπους όπως Γιαννάκης
τα λέμε και υποκοριστικά άμα λαχει
leonicos said
όπου βλέπω ότι το βιογραφικό της δεν έχει ανανεωθεί μετά το 2009
Δεν χρειάζεται. Μόνο η ηλικία της έχει αλλάξει
leonicos said
Τι να πει ο Σάββας, που κανονιά θα ήταν Σαπεθάι;
Κώστας said
25: Ισχύει. Κι εγώ που πάντα «διόρθωνα» ευγενικά όποιον με φώναζε έτσι (το βλέπετε εξάλλου και στην πρώτη γραμμή του σχολίου), τώρα σιγα – σιγά έχω αρχίσει να παραιτούμαι.
leonicos said
Εγώ από Λεών, επίσημα είμαι Λεώνικος
άρα έχω παρεκτεταμένη μορφή
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
16 >>Πιο πολύ στη Βόρεια Ελλάδα ο Ρούλης και ο Νούλης
και ο Βούλης
(ο Κούλης πάλι, επιχωριάζει στην Κυνουρία -παρά τα …φαινόμενα 🙂 )
ΓΤ said
20:00> Μακάμπι Χάιφα-ΟΣΦΠ [2,75-2,95-2,45]
αύριο
20:00> Λέφσκι Σόφιας-ΠΑΟΚ [3,20-3,15-2,07]
21:00> Άρης-Γκόμελ [1,15-6,00-13,50]
leonicos said
Σκέψου να ήθελα ν’ αλλάξω το προφίλ μου σε Αριέ (ο Ουρίας των Ο΄) τί θα πάθαινα
leonicos said
Τον γιό μου το λένε Σαμουήλ και τον φωνάζουμε Σάμη
ΓΤ said
«Τι να πει ο Σάββας, που κανονιά θα ήταν Σαπεθάι;»
Σάββας Μιχαήλ
Σαμπεθάι μπεν Μάτσας
gpointofview said
Για μένα είναι λεπτό ζήτημα σεβασμού να αποκαλώ τον άλλο όπως θέλει, ανεξάρτητα του πως ονομάζεται επισήμως. Αυτό νομίζω πως έχει την ρίζα στην (όχι χρήσιμη) συνήθεια να δίνουν οι γονείς στον γιο και την κόρη τα ονόματα γιαγιάδων και παπούδων δυσαρεστώντας πολλές φορές τα παιδιά και αν είναι λίγα τα παιδιά , όσους δεν …ακούσθηκαν.
Στην ιστορία της οικογένειάς μου δεν υπήρχε αυτή η συνήθεια πλην όμως εγώ έδωσα στον γιό μου το όνομα του πατέρα μου (Κρέων) απλά γιατί το θεωρώ εύηχο και εξαιρετική επιλογή, με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας του, Και η κόρη μου δεν πήρε όνομα γιαγιάς. Και στα δυο παιδιά μας δώσαμε κι ένα δεύτερο όνομα για την περίπτωση που δεν τους άρεσε η επιλογή μας αλλά ποτέ δεν τα φωνάξαμε με το δεύτερο όνομα ή ακόμα χειρότερα με αυτό το διπλό » Βλάσση-Εμμανουήλ, έλα εδώ»
Σε μια οικογένεια η σχέση πεθεράς-νύφης ήταν η συνηθισμένη κι έτσι ενώ η γιαγιά ήταν Αρτεμησία, η εγγονή βγήκε συμβιβαστικά …Αρτεμις. Το καϋμένο το κορίτσι κόντευε να τρελλαθεί αφού η μάνα του και το σόι της την φώναζε Μπέμπα, ο πατέρας κι η γιαγιά Αρτεμησία, το σόι του πατέρα που δεν χώνευε την γιαγιά, Αντα (!) και μόνο ο αδερφός της κι οι φίλες της την έλεγαν Αρτεμη
gpointofview said
# 23
Κάποιο πρόβλημα έχει και ο Ντίνος στην Ρωσία που τον φωνάζουν οι Ρώσοι…Ντίνα !!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το όνομά μου είναι Νίκος
Απ’ το ενενηνταένα ακόμα αντέχω
leonicos said
Άλλο καζίκι η μεταγραφή
Καλαχώρας σε Kalachoras. Και εμείς, στα λαντίνο το διαβάζουμε Καλατσόρας. Αλλά ποιανού να το πεις και ποιος να σε καταλαβει
leonicos said
39 Τζι
Αλλά τον γράφουν με ο.
Πουλ-πουλ said
Διάλογος από την εποχή που οι κοπέλες φορούσαν φουστάνια.
Νέα γνωριμία
-Πώς σε λένε;
-Σίβυ
– Και από πού βγαίνει αυτό το Σίβυ. Από το Χαρίλαος;
– Όχι, από το Σταυρούλα.
sarant said
23 Ναι, αυτό με τους Νίκους το λέγανε και οι επικεφαλής των γκρουπ
24-26 Ώστε συμβαίνουν και αλλού
34 Οι λευκορώσικες ομάδες τελικά δεν τιμωρήθηκαν, ε;
39 Και ο Αλέξανδρος –> Σάσα
Γιάννης Κουβάτσος said
Τι περιθωριακή αυτή η τάση, Νικόλαε; 😜 Έχεις ακούσει κάνα πιτσιρίκι να το λένε Κώστα; Όλα Κωνσταντίνοι είναι (για Πορφυρογέννητοι δεν ξέρω). Καμιά Γιάννα έχεις ακούσει; Όλες οι πιτσιρίκες Ιωάννες πλέον. Από τότε που ο Μελισσανίδης πήγε στους ολυμπιακούς της Άτλαντας Γιάννης και γύρισε χρυσός Ιωάννης, έγινε μόδα το πράγμα. Τόλμησα να πω Κώστα το παιδί ενός συναδέλφου (μπαρμπα-Κώστα λέγαμε τον παππού του μικρού) και με έβαλαν στη θέση μου οι γονείς του: Κωνσταντίνος! Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι.
Κώστας said
45: Νομίζω πως η μόδα ξεκίνησε με την «Αναστασία» (το σίριαλ).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μα είμαι φτωχός και ταπεινός,
ένας Αλέξανδρος σημερινός,
Αλέκο με φωνάζουνε
και δε με λογαριάζουνε
Λεύκιππος said
Ισως το έχω ξαναπεί, αλλά σε μαμά που φώναζε τον 5 ή 6 χρονών γιο της Ευάγγελο, της είπε κάποιος νλικιωμένος, «τι Ευάγγελος κυρία μου, παιδί είναι δεν είναι μητροπολίτης».
Και πριν πολλά χρόνια, η μαμά φώναζε την κορούλα της Σίναμμον, αντί του βαφτιστικού της Κανέλα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
45 >>Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι.
Ελαφριά παραλλαγή περιοχής Δωδώνης:
Τί σου λείπει διακονάρη
σκούφια με μαργαριτάρι
Κώστας said
48 β: Επ’ αυτού έχω ένα ωραίο παράδειγμα από το ΕΜΠ. Μία Κυριακή που το είχε κάνει Σάντυ 🙂
ΣΠ said
Με Λένε Γιώργο
Με λένε Πόπη (σαν την γιαγιά μου την Καλλιόπη)
Κώστας said
Όσο για το nikos.sarantakos@… έχω να πω ότι είσαι πολύ τυχερός. Εγώ δεν τους πρόλαβα στην δουλειά, και μου έφτιαξαν το konstantinos.kladis@xxxxxxxxxxxxxxx.com (όπου ο αριθμός των x αντιστοιχεί σε ακριβή αριθμό γραμμάτων) και μου βγαίνει η πίστη κάθε φορά που συμπληρώνω φόρμες σε κινητές συσκευές (χωρίς φυσικό πληκτρολόγια δηλαδή).
Κουνελόγατος said
3 & 16: Αλλού πάει το μυαλό μου. 🙂
Της Μηχανής Ραψίματα said
16. Sarant επιβεβαιώνω κι εγώ το χαϊδευτικό Βούλης στη Βόρεια ελλάδα το πρόσθεσε εξάλλου και η αγαπητή μου ΕΦΗ-ΕΦΗ στο 33.
38. GpointofView συμφωνώ απόλυτα με το ζήτημα σεβασμού που επισήμανες!
Εγώ φώναζα τα παιδιά μου με το πλήρες όνομά τους μόνο όταν έκαναν αταξίες ώστε να με παίρνουν στα σοβαρά, έπιανε πάντως 🤣🤣
Γενικώς μεγάλο θέμα έθιξες σήμερα Νικοκύρη μας, έχω μεγάλο καημό με το όμορφο ονοματάκι μου. Πόσα χρόνια προσπαθούσα να πείσω οικογενειακό και φιλικό κύκλο να με αποκαλούν με το ωραιότατο βαφτιστικό μου όνομα και να τους διορθώνω όταν ξέφευγαν, μα δυστυχώς δε τα κατάφερα. Και δε φτάνει που με φώναζαν με το απαισιότατο χαϊδευτικό μου, κατά καιρούς με φώναζε ο καθένας κατά πως τους βόλευε ακόμη και στο επαγγελματικό μου περιβάλλον, έλεος. Τώρα είμαι πια σε μια ηλικία που δε προσπαθώ καν να διορθώνω κουράστηκα.
Τουλάχιστον παίρνω το αίμα μου πίσω μέσω του διαδικτυακού κόσμου, όπου συστήνομαι ως Αναστασία χωρίς ν΄αναφέρω εννοείται ποτέ το κύριο χαϊδευτικό μου, το οποίο είναι και εντελώς άσχετο με όσα μπορείτε να φανταστείτε 🤣🤣
Να σημειώσω όμως και μια «νίκη» που είχα πρόσφατα σχετικά με αυτό και πολύ το εφχαριστήθηκα περίπου 20 χρόνια αργότερα 😁😁
Σε μια πρόσφατη έκθεση που στήσαμε με την ομάδα μου κάπου στο κέντρο της Αθήνας, πέρασε εντελώς τυχαία απ΄τον χώρο ένας παλιός μου εργοδότης, που σώνει και καλά ήθελε στο γραφείο να με φωνάζει Νατάσα. Είχαμε ρίξει άπειρους τσακωμούς γι΄αυτό το θέμα, που φαίνεται πως τους θυμήθηκε και δε τόλμησε μπροστά στους υπόλοιπους να με φωνάξει κατά πως συνήθιζε παλαιότερα 😁😁
Κώστας said
#52: Υπάρχει και αυτό 🙂
Alexis said
#45: Νομίζω ότι η τάση αυτή είναι πιο έντονη στα γυναικεία ονόματα. Έχει γεμίσει η Ελλάδα με Ιωάννες, Ελευθερίες, Αθανασίες, Αναστασίες κλπ.
Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, ο πατέρας μου αποκαλούσε για πλάκα την αδερφή της μάνας μου «Αναστασία» κι αυτή του απαντούσε «Δημήτριε».
Πού να ‘ξερε ο φουκαράς ότι κάποτε θα ήταν «μέινστριμ» το «Αναστασία»
Λάμπας said
Στις μικρές ηλικίες σπανίως συναντάς πλέον Ντίνους, Αλέκους, Αλέξηδες, Γιάννες κ.λπ. Η τάση ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90 και γιγαντώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Συνδέεται άμεσα, νομίζω, με τη γενικότερη εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας τη συγκεκριμένη περίοδο: εύκολος και αεριτζίδικος (ή αεριτζήδικος;) πλουτισμός, μαζική είσοδος εξαθλιωμένων μεταναστών, που επέτρεψε σε ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να αισθάνονται «αφεντικά», έξαρση του εθνικισμού κ.λπ. Και ο τελευταίος έβλεπε τον εαυτό του ή το γιο του σαν απ’ ευθείας απόγονο κοσμοκρατόρων ή αυτοκρατόρων.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
46, >>Νομίζω πως η μόδα ξεκίνησε με την «Αναστασία» (το σίριαλ).
Εννοείς να βαφτίζουν Αναστασίες; Αλλιώς, Αναστασία, στο ολόκληρο το όνομα, λέγαμε από παλιά, στο χωριό, μια θεια του πατέρα μου αλλά και τη νονά του αδελφού μου, Ανεστασία μάλιστα.Όμως κι εδώ, στην Αθήνα, προ σήριαλ, είχα εξ αγχιστίας ξαδέλφη και κουμπάρα.
Από τον Ιωάννη Μελισσανίδη, που είπαν παραπάνω ,μου φαίνεται άρχισε αυτή …καθαρευουσιάνικη εκδοχή και ίσως από τους Ολυμπιακούς του 2004 και δώθε να κόρωσε η αρχαιολατρία στα ονόματα. Λέω τώρα.
51, τα πρώτα που σκέφτηκα, αλλά τ΄άφησα να πει κι άλλος 🙂
και το υπέροχο Δεν ξέρω ποιο είναι τ΄όνομά σου Άννα,Μαρία ή Λαμπρινή
54 Τ΄ όνομά σου Αναστασία 🙂
Alexis said
#57: Αλέξη βεβαίως και συναντάς, και πρέπει να συναντάς, αρκεί να είναι ο καθιαυτού «Αλέξιος» και όχι ο γιαλαντζί «Αλέξανδρος»
Ευτυχώς δηλαδή που ξανάγινε της μόδας το «Αλέξανδρος» ως βαφτιστικό όνομα για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι! 😆
Κιγκέρι said
Α, κι ο γιος μου είχε ανάλογη εμπειρία: συμπληρώνοντας κάπου διαδικτυακά τα στοιχεία του έγραψε first name: Thanasis, κι όταν χρειάστηκε να σκανάρει και την ταυτότητα, το σύστημα δεν τον ταύτιζε με το Athanasios!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
59 Οι Αλέξηδες γιορτάζετε 17 Μάρτη, ενώ οι Αλέξανδροι, 30 Αυγούστου, όλα κι όλα 🙂 .
Άσε που ο Αλέξης δεν γίνεται ποτέ Αλέκος, νομίζω; 🙂
atheofobos said
Στενή και αγαπητή μου φίλη από το Πανεπιστήμιο την γνωρίσαμε ως Τούλα. Ο άνδρας της για πλάκα άρχισε να την φωνάζει Αρχοντία, που ήταν το όνομα της και αν ήθελε να την πειράξει Αρχόντω! Τελικά σχεδόν όλοι σήμερα την φωνάζουμε Αρχοντία παρά Τούλα!
Stazybο Hοrn said
Έχουμε και τα διεθνή…
Δύτης των νιπτήρων said
54 «Εγώ φώναζα τα παιδιά μου με το πλήρες όνομά τους μόνο όταν έκαναν αταξίες ώστε να με παίρνουν στα σοβαρά, έπιανε πάντως 🤣🤣»
Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν θαρρώ το ονοματεπώνυμο για τον ίδιο λόγο. COME HERE AT ONCE, CHARLIE BROWN!
Alexis said
#61: Έτσι ακριβώς.
Μακριά κι αγαπημένοι με τους «Αλέκους» 😄
Απλώς οι Αλέξανδροι επειδή δεν γούσταραν το «Αλέκος» σφετερίστηκαν το δικό μας ωραίο ονοματάκι 😂
Αλέξανδρος ο Αλέξανδρος λοιπόν και Αλέξης ο Αλέξιος, για να ‘ναι όλοι ευχαριστημένοι.
Κιγκέρι said
Για τους άλλους Αλέκους δεν ξέρω, πάντως ο αδερφός της μητέρας μου απαίτησε να τον φωνάζουμε Αλέξανδρο στα 65 του, εξαιτίας του γνωστού σλόγκαν «Έλα, Αλέκο» από τη διαφήμιση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
defterin said
Ευτυχώς στην Κύπρο είναι κοινή πρακτική το επίσημο όνομα να είναι το πραγματικό όνομα. Δηλαδή οι Νίκοι είναι Νίκοι, οι Γιάννηδες είναι Γιάννηδες, οι Χάρηδες είναι Χάρηδες. Αν το θέλουν οι γονείς τουλάχιστον, ή το ίδιο το άτομο μετά τα 18 του. Δεν υπάρχει κάποια πίεση το επίσημο όνομα να είναι η «πλήρης μορφή».
Με εκνεύρισε πιο πολύ απ’ ότι περίμενα όταν χρειάστηκε να δω έλληνα γιατρό στην Γερμανία και «πλήρες όνομα» με ανέβαζε, «πλήρες όνομα» με κατέβαζε, λες και ήταν ο παπάς που με το ζόρι μας εξομολογούσε στο δημοτικό. Φαντάζομαι ο άνθρωπος δεν έξερε κάτι διαφορετικό, αλλά για μένα η πλήρης μορφή έχει μόνο αρνητικές συνδηλώσεις και τελοσπάντων *δεν* είναι το όνομά μου και έχω τα έγγραφα να το αποδείξω.
dimosioshoros said
@ 33 ΕΦΗ – ΕΦΗ
Φαινόμενα ή ακροώμενα;
Κιγκέρι said
63: Έβελυν από Ευαγγελία, Βίβιαν από Παρασκευή, Πάντζυ από Παναγιώτα, Λίλιαν από Ελένη, Άντυ από Κωνσταντίνα, Ντεμίνα από Δήμητρα, Δορμίνα από Θεοδώρα, είχαμε στη Λάρσα απ’ τα ογδόνταζ – όλες γνωστές μου!
Κιγκέρι said
Και να πω ότι πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ τη νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης που εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει το βαφτιστικό της, Συραγώ, γιατί ξέρω ότι στο σχολείο τη φωνάζανε Σοράγια.
Κώστας said
#58 α: Όχι να βαφτίζουν, να φωνάζουν. Ή τέλος πάντων η πρώτη φορά που εγώ άκουσα ένα πλήρες όνομα, που δεν είχα ξανακούσει (γενικότερα πλήρη ονόματα) μέχρι τότε, και με ξένισε, ήταν μία Αναστασία, το 1993.
Επίσης, και ο Βασίλειος Κωστέτσος 🙂
Alexis said
#69: Αααα πολύ μπροστά οι Λαρισαίες! 🤣
Κώστας said
Και η ΠτΔ που έχει ζητήσει να αναφέρονται σε αυτήν ως Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Πέπε said
Αρκετά ελληνικά ονόματα -σαφώς όχι όλα- έχουν μια επίσημη μορφή που είναι αποκλειστικά και μόνο επίσημη. Για γραφειοκρατική χρήση και για αγίους και ιστορικές προσωπικότητες. Γρηγόριος, Δημήτριος, Βασίλειος κλπ. Νομίζω αυτό συμβαίνει λιγότερο με τα θηλυκά, αφού π.χ. ανέκαθεν υπήρχαν Ιωάννες και Αναστασίες που τις φώναζαν Ιωάννα και Αναστασία.
Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: Γιατί υπάρχουν αυτές οι επίσημες μορφές; Γιατί να «σε λένε» Δημήτριο όταν κανείς ποτέ δε σε έχει πει Δημήτριο; Γιατί να μην καταχωρείται ως επίσημο το πραγματικό όνομα, π.χ. Δημήτρης;
Έχουν αρχίσει κάποιες οικογένειες να κάνουν αυτή την επιλογή. Ξέρω μερικά παιδάκια που είναι γραμμένα (συνήθως χωρίς να έχει γίνει θρησκευτική βάφτιση) «Δημήτρης». Η τάση είναι ακόμα στο στάδιο του περιθωριακού, αλλά μου φαίνεται εύλογη η πιθανότητα ότι σταδιακά θα επικρατήσει. Μάλιστα έχει πλάκα να παρατηρήσει κανείς ότι στην πραγματικότητα συνταιριάζεται αρμονικά με την άλλη τάση, την εκ πρώτης όψεως διαμετρικά αντίθετη, να σε φωνάζουν Ιωάννη και Μιχαήλ: στην πρώτη περίπτωση (Δημήτρης) όπως σε φωνάζουν έτσι είσαι γραμμένος, στη δεύτερη (Μιχαήλ) όπως είσαι γραμμένος έτσι σε φωνάζουν. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο: μια στοιχειώδης συνέπεια.
Περιθωριακά ξεκίνησαν και οι τάσεις να μη γίνεται ούτε θρησκευτικός γάμος ούτε θρησκευτική βάφτιση. Θα έλεγα ότι σήμερα είναι απλώς σπανιότερο, όχι όμως περιθωριακό. (Στη χώρα μας. Σε άλλες είναι στάνταρ.) Ελπίζω, αλλά το θεωρώ και ρεαλιστικό, ότι σταδιακά κι αυτά θα κοπούν τελείως, και ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο ευλογημένο σημείο όπου όποιος θέλει απλά θα επιλέγει να γίνει μέλος της ΧΟ ή οποιασδήποτε άλλης εκκλησίας, τηρώντας τα τυπικά της επειδή έτσι νιώθει κι όχι για λόγους εθιμικούς. Και που όταν γιορτάζει ο κάθε άγιος Φούφουτος δε θα θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση όλης της γειτονιάς ν’ ακούει τις καμπανοκρουσίες μες στ’ αφτιά της.
Αυτό όμως θ’ αργήσει, καθώς παράλληλα έχουμε διεθνώς και διαθρησκευτικώς και μια τάση αναζωπύρωσης της κουτής, ταλιμπανίστικης θρησκοληψίας. Αναμένουμε εναγωνίως πότε οι κοινότητες των αληθινών, συνειδητών πιστών θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί οι οπισθοδρομικοί θεούσηδες είναι εναντίον τους, και πότε θα τους ρίξουν πάγο και θα διαχωρίσουν τον εαυτό τους από κείνους, ώστε ο κόσμος να προχωρήσει και σ’ αυτό το ζήτημα.
Πέπε said
70
Όχι πως έχει την παραμικρή σημασία, αλλά αν με ρώταγε κανείς πάνω στο λεξιλόγημα -εν κενώ δηλαδή, όχι σε σχέση με ανθρώπους που να φέρουν αυτά τα ονόματα- θα έλεγα ότι Σοράγια είναι κιτς και φέρει φορτίο παραπλανημένης μεγαλομανίας του τύπου ονειρεύομαι να γίνω λαϊκή ντίβα στην εθνική οδό και να μου σπάνε σωρούς τα πιάτα, ενώ Συραγώ είναι κομψό, καλαίσθητο, αρμονικό, σεμνό και περήφανο.
Πέπε said
74
> Γιατί υπάρχουν αυτές οι επίσημες μορφές;
Να συμπληρώσω με άλλο ένα ρητορικό ερώτημα: Πόσοι σκέφτονται ότι ο λόγος που τον άγιο ή τον αυτοκράτορα τον έλεγαν Βασίλειο και όχι Βασίλη είναι επειδή τότε, πριν από ένα σωρό αιώνες, το όνομα λεγόταν πράγματι έτσι; Και ότι σήμερα το όνομα λέγεται αλλιώς; Και ότι, συνεπώς, το να δηλώνουμε επισήμως ότι θέλουμε ένα όνομα στη μορφή που χρησιμοποιόταν τότε (αλλά όχι τώρα, και ούτε εμείς έχουμε πρόθεση να τη χρησιμοποιήσουμε ποτέ) είναι άτοπο;
aerosol said
Η επίσημη ονομασία ήταν λίγο πιο συνηθισμένη σε γυναικεία ονόματα («η Αναστασά πέρα στη Χασά») σε σύκριση με τα αντρικά -αν και όχι διαδεδομένη. Πρώτα γνώρισα Ιωάννα, ως παιδάκι, και μετά Γιάννα. Και το Ελευθερία δε νομίζω πως έκανε εντύπωση. Όντως το σήριαλ Αναστασία καθιέρωσε αυτό το όνομα που ως τότε φαινόταν άκομψο, ενώ τώρα δεν μας φαίνεται. Ο πρώτος Ιωάννης που άκουσα στην σύγχρονη εποχή ήταν ο Μελισσανίδης, και έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Νομίζω όχι άδικα. Πάντως η μεγαλομανία το έκανε κι αυτό να πιάσει.
Νομίζω ο στοιχειώδης σεβασμός απαιτεί να φωνάζεις τον άλλο με το όνομα που προτιμά, και να το αλλάζεις μόνο για λόγους οικειότητας που ξέρεις πως τον βρίσκουν σύμφωνο. Οι όποιες αντιρρήσεις μας μπορεί να αφορούν νοοτροπία γονέων αλλά το όνομα είναι η ταυτότητα: δεν μπορούμε να περιφρονούμε το πώς ονομάζει ο άλλος τον εαυτό του, την πιο ριζική του ταυτότητα, επειδή έχουμε… ιδεολογικές ενστάσεις.
Για κάποιο λόγο -μάλλον η λογοτεχνία και το θέατρο-με έκανε να μου αρέσουν όλα τα ρώσικα χαϊδευτικά. Δεν τα σκέφτομαι στα ελληνικά (ούτε και το Σάσα) αλλά, ας πούμε, στα ρώσικα. Για την Αναστασία, πέρα από το Νατάσα έχω συναντήσει από πολύ παλιά και το Νάστια -και τα δυο μ’ αρέσουν.
Alexis said
#74: «θεούσηδες» πληθυντικός του «θεούσος»;
Όχι «θεούσοι»;
Α. Σέρτης said
«Μόνο Σταύρο, με λένε. Μόνο Σταύρο…»
Πέπε said
78
«Θεούσης»: το άκουσα σ’ ένα τραγούδι και μου άρεσε καλύτερα από το σχετικώς καθιερωμένο θεούσος. Έχει κι ένα άρωμα μαστίχας και χιώτικου μανταρινιού! 🙂 (Αηγιωργούσης, Νενητούσης…)
gpointofview said
# 69
Φαίη από…Θυμιούλα, δεν είχατε ;;;;
Κιγκέρι said
81: Από Θυμιούλα όχι, από Φωτεινή. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
64: Οι Αμερικάνες μαμάδες το κάνουν κυρίως αυτό, αν αποτυπώνουν την πραγματικότητα οι ταινίες, και μάλιστα λένε και το επώνυμο. «Κάτσε καλά, Ντόναλντ Τζον Τραμπ, γιατί θα βγάλω την παντόφλα!“
Stazybο Hοrn said
Ας θυμηθούμε και την απαίτηση και καθιέρωση από την πρώτη μέρα της Προεδρίας της, του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντί του Αικατερίνη. Ομοίως υπογράφει και στα ΦΕΚ. Πιθανόν να το έχει έτσι και στα μητρώα.
gpointofview said
# 77 τέλος
Νατιούσκα !
Γιάννης Κουβάτσος said
83: Το middle name, που λένε κι αυτοί. 😊
Alexis said
Το μέγα λεξιλογικό ερώτημα για το πώς ο Δημήτρης έγινε Μήτσος έχει απαντηθεί σ’ αυτό το ιστολόγιο; 🙂
antonislaw said
Καλημέρα σας!
Νομίζω ότι όντως υπάρχει μια μόδα σε νέους γονείς να αποκαλούν τα παιδιά τους με το όνομά τους στη μη συντετμημένη μορφή τους. Υπάρχει και περίπτωση που είναι μάλλον δικαιολογημένη, όπως πχ παιδάκι που το λένε Ιωάννη Γιάννη. Ε, αυτό δικαιολογημένα δεν μπορούν να το φωνάζουν Γιάννη Γιάννη (θυμάστε ένα αναγνωστικό της δευτέρας δημοτικού το 1981 που ο ήρωάς του λεγόταν Σώτος Σώτος;)
Κοίταξα λίγο στη Νόμος να δω αν οι δύο Αντώνηδες υπουργοί (Μανιτάκης και Ρουπακιώτης) που είχαμε στην αλήστου μνήμης κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αρχικά) εκεί στα 2012 υπέγραφαν ως Αντώνης ή Αντώνιος. Μπα, ως Αντώνιος υπέγραφαν (πχ στο νόμο 4142/2013)
Για να θυμηθούμε και άλλα πρόσωπα εκείνης της κυβέρνησης από τις υπογραφές του νόμου αυτού:
«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ,
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ,
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ,
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ.
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 5 Απριλίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ»
Νομίζω από όλους αυτούς με το μη συντετμημένο όνομά τους μόνο τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αποκαλούν έτσι-και τον Κάρολο (Παπούλια) βέβαια.
ΣΠ said
67
Ισχύει ότι στην Κύπρο μπορεί να είναι επίσημο όνομα (ταυτότητα, διαβατήριο) το υποκοριστικό; Π.χ. ο υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.
gpointofview said
# 82
Ευθυμία –.> Εφη –> Φαίη, ο φωκικός δρόμος …
είχα δυο-τρεις μαθήτριες στην Αμφισσα το 84 …
antonislaw said
20 Όσο για το δικό μου…δε θέλετε να ξέρετε
(με δίφθογγο μέσα) »
Έφη δεν έχεις δίκιο, κάποιο όνομα με εύ- θα κρύβεται, από τα ωραία, θα κάνω μια μαντεψιά: Ευθυμία, Ευανθία, Ευμορφία, Ευφημία 😀
Πάνος με πεζά said
antonislaw said
66 # «Για τους άλλους Αλέκους δεν ξέρω, πάντως ο αδερφός της μητέρας μου απαίτησε να τον φωνάζουμε Αλέξανδρο στα 65 του, εξαιτίας του γνωστού σλόγκαν «Έλα, Αλέκο» από τη διαφήμιση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.»
Υπήρχε και η φράση «φτου σου Αλέκο» με την έννοια «πω πω τι έπαθα», που είναι πολύ παλιότερη.
Θυμάμαι σε φροντιστήριο Μαθηματικών τη δεκαετία του ογδόντα, να λύνει ο μαθηματικός, ο οποίος ήταν γνωστός μόνο με το επώνυμο, να μην την κάνει σωστά μια καλή μαθήτρια, και να αναφωνεί :
-Φτου σου Αλέκο!
-Άμα σε πιάσω εγώ θα σου πω!, απαντάει ο καθηγητής
-Ωχ, Αλέκο σας λένε; Δεν το ήξερα!
Κάτω η τάξη από τα γέλια…
Κιγκέρι said
87: Αλέξη, δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί ξανά εδώ το Δημήτρης – Μήτσος, πριν από χρόνια όμως άκουσα έναν γνωστό μου, Βορειοηπειρώτη, να φωνάζει χαϊδευτικά «Πέτσο» έναν Πέτρο και τότε σκέφτηκα μήπως σ´ εκείνα τα μέρη το σύμπλεγμα τρ γίνεται κάποιες φορές τς, οπότε καλύπτεται κι ο Δημήτρης – Μήτρος – Μήτσος.
ΣΠ said
Ισχύει ότι, όταν βγάζεις διαβατήριο, μπορείς να ζητήσεις να λατινογραφεί το όνομά σου με συγκεκριμένο τρόπο;
dimosioshoros said
Συχνά τα υποκοριστικά, όταν τα χρησιμοποιούν τρίτοι ως προς το άτομο και την οικογένειά του, εκφράζουν περιφρόνηση ή και μίσος. Κραυγαλέο και λυπηρό παράδειγμα το τρέχον «Κούλης» για τον έλληνα πρωθυπουργό.
dimosioshoros said
Εγώ έχω διπλό όνομα και είχα κατά καιρούς κάποια μπλεξίματα, Ιωάννης Χριστόφορος. Στα παλιά διαβατήρια είχαν τη μετάφραση στα γαλλικά, Jean-Christophe. Μου άρεσε, όταν ήμουν στη Γαλλία, αλλά οι φίλοι μού ζητούσαν το ελληνικό, «Γιάννης, Yannis».
antonislaw said
Εμένα πάλι ο τίτλος του σημερινού άρθρου μου θύμισε την αξέχαστη σκηνή του Χάρρυ Κλυνν από το «Αλαλούμ»1982, σκηνοθεσία Γιώργος Αποστολίδης, Γιάννης Σμαραγδής, Γιάννης Τυπάλδος και σενάριο Χάρρυ Κλυνν και Γιάννη Κακουλίδη.
Με λένε Αρτέμη
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε,
4 Δίκιο, δίκιο. Τα έχω περάσει με τον γιο μου που είναι Δημήτρης αλλά οι διάφοροι γνώστες τον έγραφαν Δημήτριος (και δεν ήθελαν να το διορθώσουν).
Το άλλο θέμα του είναι που έχει δυο ονόματα και δυο επίθετα και στα χαρτιά πρέπει να φαίνονται όλα. Πάντως, σε γενικές γραμμές δέχονται κι ένα συνδυασμό αυτωνών (κι ο μπαγάσας το εκμεταλλεύεται και κυκλοφορεί με διάφορα ονοματεπώνυμα 🙂 ).
Όσο για τα Μιχαήλ και Ιωάννης και λοιπά της μοδός, στα νεαρά άτομα είναι πιο πολλά απ’ ό,τι φαντάζεστε. Στο σχολείο το είχα ζήσει (με τρόμο).
Stelios Kornes said
Στο χωριο της μητερας μου ημουν το Στελούδ’. Στην οικογενεια του πατερα μου με φωναζαν του Στιλάκ(χ)’. Το Στυλιανος ευτυχως δεν το χρησιμοποιουσε κανεις, κι αν κανω λαθος δε φταιω: δεν θα απαντησα κι ουτε το προσεξα.
Το πιο ωραιο ομως εγινε με τη μητερα μου, που την ελεγαν Δήμητρα. Ο αστυνομικος που ηταν υπευθυνος για την ταυτοτητα της, δηλωσε με στομφο πως το ονομα της βγαινει απο τον Αγιο Δημήτριο, κι επομενως την εγραψε Δημητρία. Η ταυτοτητα δε συμφωνουσε με τη ληξιαρχικη πραξη γεννησης, μια ολοκληρη ζωη τρεχαματα και προβληματα επειδη εκεινος ο στούρνος δεν ειχε ξανακουσει ποτε του τη θεα Δήμητρα…
ΣΠ said
87, 94
Ναι, το Μήτσος μάλλον είναι αρβανίτικο.
spyridos said
7 , 95
Μόνο αν έχεις καταχωρηθεί με την παλιά λατινογράφηση πριν βγει το καινούργιο ISO.
Το καινούργιο σύστημα λατινογραφεί αυτόματα το επώνυμό σου (τώρα και στις παλιού τύπου ταυτότητες) και το αλλάζει στο καινούργιο.
Άντε μετά να εξηγήσεις ότι είναι όντως το παιδί σου αυτό που πήγες στο γιατρό ή ότι οι λογαριασμοί ή ακόμα και τα πτυχία είναι δικά σου.
Εχει βγει οδηγία που εξηγεί στους μπάτσους ότι πρέπει να λατινογραφούν με τον παλιό τρόπο εφόσον υπάρχουν προηγούμενα έγγραφα με διαφορετικό τρόπο γραμμένα. Αυτοί που δουλεύουν στα τμήματα διαβατηρίων το έχουν γενικά εμπεδώσει. Οι άλλοι στα κατα τόπους ΑΤ που βγάζουν ταυτότητες σε σταυρώνουν σαν τον Χριστό κάθε φορά που βγάζεις ταυτότητα. Ετσι κι εμένα ο Νίκος Τ. δεν ήθελε να μου το γράψει αλλιώς εκείνη την μεγάλη Παρασκευή πριν 3 χρόνια.
Μπλόκαρα κι εγώ το σύστημα από τις 9 η ώρα το πρωί ώσπου να αποφασίσουν από το ΥΠΕΣ ότι έχω δίκιο.
Παραλίγο να βγάλουμε τον επιτάφιο εκεί μέσα.
Τελικά η λύση είναι μισερή γιατί το όνομα γράφεται με τον παλιό τρόπο στα στοιχεία αλλά με τον καινούργιο στον κωδικό που έχουν τώρα τα διαβατήρια στην κάτω μεριά και διαβάζεται από ΗΥ.
nikiplos said
Το εχω ξαναπεί εδώ, αλλά ας το υπενθυμίσω για λόγους πληρότητας. Δυό γυναικεία ονόματα που είναι παράξενα ήταν οι μητέρες δυό φίλων μου:
η πρώτη Αμερινή. την φωνάζαμε κυρ-Αμερική, αλλά χαϊδευτικά το έκανε Ρίνα
η δεύτερη Βιλελμίνη. Βούλα την ήξερε όλος ο κόσμος.
Ευτυχώς ο πόντιος φίλος δεν έκανε κόρη, να της δώσει το όνομα της μάνας του: Κουζηνία. Ξέμεινε με Χαράλαμπο και Ιορδάνη, δλδ Χάμπο και Δάνη.
nikiplos said
74@ Γνωρίζω Λούη που βαφτίστηκε έτσι ακριβώς. Ο ΑΧΕΠάνος παππούς το ήθελε κι ο παππάς, δεν του χάλασε το χατήρι.
defterin said
89.: Γίνεται, όντως. Νομίζω μια καλή πηγή για το θέμα είναι τα δείγματα ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές. Εκεί αναγράφονται τα νομικά ονόματα των υποψηφίων, και σε παρένθεση τα παρατσούκλια με τα οποία τους αναγνωρίζει ο κόσμος.
http://www.elections.gov.cy/moi/elections/elections21.nsf/elections03_el/elections03_el?OpenDocument
Βρίσκεις εκεί νομικά επίσημα ονόματα όπως: Κούλλης*, Λευτέρης, Χάρης, Γιάννος, Νίκος, Παντελίτσα*, Μιχάλης, Κική*, Χριστάκης*, Ξενής, Αλέξης, Αγριππινούλλα*, Γιαννάκης*, Κατερίνα, Δημήτρης, Σούλης*, Σάβια, Μίνα, Αποστολάκης*, Πόλα, Σπύρος, αυτά μόνο από το ψηφοδέλτιο Λευκωσίας, και με αρκετές επαναλήψεις για ονόματα όπως Χριστάκης.
Με αστερίσκο σημειώνω αυτά που αντιλαμβάνομαι ως χαϊδευτικά με την στενή έννοια, χωρίς αστερίσκο όσα στην Κύπρο τα θεωρούμε κανονικές μορφές του ονόματος αν και στην Ελλάδα ίσως θεωρούνται ανεπίσημες.
Πέπε said
Όσο το σκέφτομαι, βρίσκω ότι οι τρέχουσες τάσεις για τα ονόματα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ αντρικών και γυναικείων. Όσο περισσότεροι Κωνσταντίνοι και Μιχαήλ αγιοποιούνται με το να τους φωνάζουν με το επίσημο βαφτιστικό τους, άλλες τόσες Ευαγγελίες γίνονται Έβελυν και δεν ξέρω τι άλλο. Επίσης, στα κορίτσια δίνουν και παίρνουν οι ιδιοκατασκευές σύνθετων ονομάτων, Μαριτέτοια, Μαριπείξα, Μαριδείξα (κυρίως με το Μαρία αλλά όχι μόνο, έχει π.χ. και Ευηάννα), γενικώς επικρατεί ένα κλίμα ελεύθερης δημιουργικότητας, ενώ στα αντρικά υπάρχει η αντίθετη τάση, η προσήλωση στο τυπικό και επίσημο.
Στα κορίτσια είναι πιο κοινό παρά ποτέ να έχουν ξένα ή ξενοπρεπή άκλιτα ονόματα, ενώ κανένα αγόρι δεν το φωνάζουν Τζων, Τζιμ κλπ. (άλλο σε ευκαιριακές χαϊδευτικές προσφωνήσεις). Εδώ βέβαια τη διαφορά την κάνουν οι Αλβανοί, που ενώ σπανιότατα έχουν ονόματα που να δείχνουν κανονικά αλβανικά, αντιθέτως πολύ συχνά λέγονται π.χ. Έλβις (και λέω «Αλβανοί» για συντομία, στην πραγματικότητα εννοώ παιδιά αλβανικής καταγωγής από οικογένειες πληρέστατα ενσωματωμένες, με ρέοντα ελληνικά κλπ.).
Εκεί που οι τάσεις για τα δύο φύλα συναντώνται είναι όταν επιλέγονται, ως αρχικά βαφτιστικά, όλο και περισσότερα σπάνια αρχαία ονόματα, Ορφέας, Νηρέας, Σεμέλη, Ίριδα κλπ. (το ρεκόρ μεταξύ των όσων έχω ακούσει το κρατάει ένας Μορφέας!), αλλά αυτό δεν ανήκει στο κέντρο της σημερινής μας θεματολογίας.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Στα του εξωτερικού: Οι θείοι μου στην Αυστραλία κράτησαν το αρχικό από το όνομά τους και άλλαξαν το υπόλοιπο. Ο Σοφοκλής έγινε Σάμη κι ο Φώτης Φρεντ. Για να μην ξεχωρίζουν πως είναι Έλληνες.
36 Είχα στο πανεπιστήμιο συμφοιτητή Σαμουήλ που όλοι Σάμη τον λέγαμε.
27 Δούλευα σε εταιρία που την είχε ο Τάκης (Παναγιώτης) και χρησιμοποιούσαμε το αυτοκίνητο του αδερφού-του Τάκη (Δημήτρη). Κι είναι κι ένας τρίτος Τάκης που ξεχνάω τώρα από πού.
48 – 50 Κι ένα Κυριάκος Ντομινίκ 🙂
Πάντως, ένα λόγος για τα Κωνσταντίνος, Αικατερίνη κλπ είναι αυτό που λέει ο Τζι. Να δώσουμε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς αλλά όχι και να το λέμε κιόλας. Οπότε χρησιμοποιούμε το ασύντμητο και είμαστε μια χαρά. Η προγιαγιά Κατίνα, έγινε Κατερίνα κι αυτή Αικατερίνη κι ήρθε κι έδεσε.
Ποδηλάτης said
Νίκο, Νικόλαε, Νικολή, αντί για
σύντομη μορφή ονόματος, επίσημη μορφή ονόματος, χαϊδευτικό
βάζω για συζήτηση τα
όνομα, βυζαντινή μορφή ονόματος, χαϊδευτικό.
Το «Νίκος» δεν χρειάζεται καμία διευκρίνση, είναι αυτό που απαντάς στην ερώτηση «Πώς σε λένε», με ελάχιστες εξαιρέσεις. Άρα όνομα.
Συμπληρωματικά, αν το πεις «σύντομη μορφή», ο Τρύφωνας, ο Πλάτωνας και μερικοί ακόμα θα νιώσουν άβολα.
Το «Νικόλαος» το επιβάλλει το κράτος, συνεπικουρούμενο από και διαπλεκόμενο με την εκκλησία. Τα λέει μια χαρά ο Πέπε στο #74 . Προτείνω λοιπόν τον όρο «βυζαντινή μορφή», ο οποίος νομίζω είναι και ιστορικά σωστός. Δηλαδή, όλα τα ονόματα στους βυζαντινούς χρόνους είχαν την μορφή με την οποία τα γράφουν σήμερα στις ταυτότητες.
nikiplos said
Να πω και πως είτε με τα διπλά ονόματα (Ευάγγελος Παναγιώτης, Κωσταβασίλης, Γεωργιάννα κλπ) είτε με τα αρχαιοπρεπή (Κίμων, Σωκράτης, Ίριδα, Νεφέλη, Μελίνα ) λιγοστεύουν και τα … συμβατικά. Κοινό διπλό είναι το Μαριλένα, από το Μαρία Ελένη. Το Άννα σαν δεύτερο συνθετικό είναι τόσο κοινό πια, που αναγκάζομαι να διορθώνω πάντοτε όσους γράφουν την μικρή μου (Σοφιανή) με δύο ν, ενώ χωρίς να με ρωτήσουν συχνά την γράφουν Σοφιάννα…
(είτε από το Σοφία και Άννα είτε από το Σοφία και Ιωάννα).
-Με ένα νι παιδιά, δεν θέλουμε περισσή οξυγόνωση του εγκεφάλου!
-Μα υπάρχει τέτοιο όνομα?
-Ναι καλό μου. Είναι βυζαντινό και παλιό…
Πέπε said
103
> Αμερινή
Τι καταγωγής;
Αμερινός είναι στα καλύμνικα ο αυγερινός (εκ του δωρικού αμέρα=ημέρα!! τ’ άστρο της αυγής > τ’ άστρο της ημέρας). Οι Καλύμνιοι κι οι Καλυμνιές έχουν πολλά σπάνια τοπικά ονόματα, αλλά το συγκεκριμένο δεν το έχω ακούσει. Αν είναι απ’ αλλού, μπορεί να έχει τελείως άλλη ετυμολογία.
nikiplos said
110@ Νομίζω Μεσσηνιακή Μάνη ήταν η καταγωγή της.
spyridos said
«Πιο πολύ στη Βόρεια Ελλάδα ο Ρούλης και ο Νούλης»
Στο δήμο Ναυπλιέων από Κατσίγκρι ως Χαϊντάρι οι μισοί αρσενικοί ονομάζονται Νούληδες (Αδριανοί).
Τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην Αργολίδα γίνονται στις 25 Αυγούστου παραμονή του Αγίου.
Στο Ναύπλιο επίσης το εστιατόριο Νούλης (το όνομα του ιδιοκτήτη και μάγειρα), το μόνο εστιατόριο του Ναυπλίου που προτείνεται από τον οδηγό της Μισελέν, εδώ και 20+ συνεχόμενα χρόνια.
loukretia50 said
Mπονζούρ!
σα να με φώναξαν μου φάνηκε!
Θυμάμαι τουλάχιστον δύο ακόμα άρθρα με ενδιαφέροντα σχόλια για ονόματα, υποκοριστικά, κλίση (Γωγούς, Αργυρούς…) και περιπέτειες με διαβατήρια.
Μόνο αυτό εντόπισα :
Παλιά ονόματα και υποκοριστικά (μια συνεργασία του Άρη Γαβριηλίδη)
https://sarantakos.wordpress.com/2020/09/28/onomata-2/
(Και ψάχνω χωρίς επιτυχία μια ωραία παράφραση του Νεοκίντ σ΄ένα γατο -ποίημα του Έλλιοτ, για τα τρία ονόματα)
ΣΠ, μήπως θα μπορούσες να βοηθήσεις?
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
75 >>Συραγώ
Στα κρητικά συραγώ (ρήμα και πολυχρησιμοποιούμενο) σημαίνει πηγαίνω αργά, σιγά-σιγά.
Η Συραγώ μου φέρνει στο νου την καλή ηθοποιό Σύρμω Κεκέ ! Κανένα σύμπλεγμα!
91. Άστα σου λέω 🙂 Ευθαλία, Ευτέρπη ,Ευστρατούλα, Ευφροσύνη … είναι πολλά (πάντως ντιπ «κόντρα ρόλος» που λέμε)
103 >>Αμερινή
Ωραίο όνομα! και Αμερινός (είχαμε στην Κρήτη), που στα Δωδεκάνησα είναι ο Αυγερινός, την μέρας τ΄άστρο.
Με το φεγγάρι περπατώ
με τ`άστρι κουβεντιάζω
Κι αμερινός μ`αρώτησε
τι έχω κι αναστενάζω
Γιάννης Μαλλιαρός said
62 Τη μια ξαδέρφη μου την φώναζαν Τζένη (στην Αυστραλία). Όταν παντρεύτηκε ο άντρας της επέμενε στο αρχικό, Δήμητρα. Μπορεί να χώρισαν, αλλά σήμερα ελάχιστοι χρησιμοποιούμε το Τζένη. Το Δήμητρα ήρθε κι έμεινε.
Αντίθετα άλλη ξαδέρφη θέλησε να γυρίσει το Ντόρα σε Θεοδώρα. Αμ δε. Κι έτσι συμβιβάστηκε ν’ ακούει και στα δυο (γιατί κάποιοι που τους συστήθηκε Θεοδώρα, έτσι τη φωνάζουν. Εγώ αν το θυμηθώ τη λέω Θοδώρα).
Αγγελος said
Ειδική περίπτωση στην Ελλάδα αποτελούν οι Εβραίοι. Στον περισσότερο κόσμο έχουν ένα εβραϊκό όνομα, που το παίρνουν (οι άντρες) όταν περιτέμνονται, μια βδομάδα μετά τη γέννηση, και ένα κοσμικό, που βεβαίως αυτό γράφεται στο ληξιαρχείο όταν δηλώνεται η γέννησή τους και που μ´αυτό κυκλοφορούν• και συνήθως, αλλά όχι υποχρεωτικά, τα δυο αυτά ονόματα αρχίζουν από το ίδιο γράμμα, π.χ. Μωρίς/Μωυσής ή Αλμπέρτος/Ααρών. Στην Ελλάδα, που συνηθίζουμε τα παιδιά να δηλώνονται κατά τη γέννηση τους χωρίς μικρό όνομα και να το αποκτούν μόνο με τη βάφτιση, οι Εβραίοι βρίσκονται πολύ συχνά να έχουν ως επίσημο όνομα το εβραϊκό τους, παρόλο που κυκλοφορούν με το κοσμικό!
Αγγελος said
(112) Ο μόνος Νούλης που ξέρω είναι επισήμως Νώε 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
106:Οι Αλβανοί δεν έχουν την παράδοση να δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα των παππουδογιαγιάδων τους και, γενικά, ονόματα των σογιών τους. Είχα μαθητή Ρομάριο, επειδή έτσι λεγόταν ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής του πατέρα του, μαθήτρια Μιρέλα, γιατί η μαμά της ήταν μουσικός. Όταν, δε, εξελληνίζουν τα ονόματά τους, προτιμούν το Κώστας. Το Κώστας το βρίσκω πια μόνο σε Αλβανούς. 😊
Δύτης των νιπτήρων said
117 Μπράβο, πάντα μου έκαναν εντύπωση τα ισπανόφωνο ονόματα των Εβραίων θείων μου (Αλμπέρ, Εβλίνα, Φερνάντη – υπήρχαν βέβαια Ισαάκ, Ιακώβ κλπ). Η θεία μου η Φρίντα, πάντως, στο Ισραήλ λεγόταν Σουλαμίτ που νομίζω ως ομόρριζο της Ειρήνης συσχετίστηκε με το Friede.
Αγγελος said
(89) Και ο Κίκης Καζαμίας έτσι εμφανιζόταν στα εγγραφα της ΕΕ, είτε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε ως υπουργός οικονομικών της Κύπρου. Συνάδελφός μου μάλιστα, βλεποντάς τον λατινικά γραμμένο, είπε «για δες άλλο ένα από αυτά τα λιθουανικά ονόματα που μοιαζουν ελληνικά!»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
96 >> το τρέχον «Κούλης» για τον έλληνα πρωθυπουργό.
Όχι. Να το ξαναπούμε: Το Κούλης είπε πρώτος ο πατέρας Μητσοτάκης στην τηλεόραση, τον άκουσα εγώ η ίδια (για τότε, επί δικτατορίας που έφυγε μέσω Τουρκίας για Παρίσι) και «έμεινε πίσω η Μαρίκα με τον Κούλη» και τότε δεν μου κανε προσωπικά ιδιαίτερη εντύπωση διότι ήδη στην Κυνουρία είχα κάνει εξ αγχιστείας συγγενή, καθόλα σεβαστόν και αγαπητόν που τον λέγαν όλοι Κούλη (κι όχι έναν μόνον) .
Μάλλον με τον βίο και πολιτεία του (βλ. βιβλίο «Η καριέρα» και την θητεία του μες το ψέμα και την ανακολουθία) το κατέστησε υποτιμιτικό/δηλωτικό του ολίγιστου.Ποιος του φταίει;
110 κι όσο να τα γράψω όλα και να διαλέξω ποιον αμερινό να βάλω (με την βελούδινη Αιμιλία Χατζηδάκη ή με την τόσο εκφραστική Μάρθα Φριτζήλα), πρόλαβες 🙂 .
Πριν μια ώρα για έκτακτο λόγο (ευτυχώς τίποτα σπουδαίο ) επισκέφτηκα έναν γιατρό, τον κοντινότερο απ΄το σημείο που βρισκόμουν και η πινακίδα του έγραφε Νίκος Κυριάκος Χειρούργος Οφθαλμίατρος. Μάλλον το Νίκος είναι το επώνυμο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
68 >> Φαινόμενα ή ακροώμενα;
Ειδικά τώρα δυο μέρες. από χθες με την πυρκαγιά ούτε οράται ούτε ακούεται 🙂 .
Δεν έχω βέβαια τηλεόραση αλλά λέω κι απ΄το ράδιο κάτι θ΄ακουγα.
Επ΄ ευκαιρία, πού είναι, τί λέει κι αυτός ο κύριος που φέραμε από την Κύπρο να μας θωρακίσει απ΄τις πυρκαγιές, οεο; !
Ακούστηκε και μου τον κρύβουν τα μέσα που ακούω και διαβάζω;
atheofobos said
Όταν μια κυρία μου συστήθηκε ως Θέλξη Τάδε, βλέποντας την απορημένη φάτσα μου μόνη της ,μου είπε πως είναι το υποκοριστικό της Θελξιόπης!
Ηλιάνα με Η ήταν η επιτυχής ονομασία ξαδέλφης μου μιας και τον παππού τον έλεγαν Ηλία και την γιαγιά Ιωάννα.
antonislaw said
114 # «91. Άστα σου λέω 🙂 Ευθαλία, Ευτέρπη ,Ευστρατούλα, Ευφροσύνη … είναι πολλά (πάντως ντιπ «κόντρα ρόλος» που λέμε)»
Κόντρα ρόλος Έφη; μήπως σε λένε … Ευσταθία τότε; 😀 αλλιώς θα σε λένε Ρουμπελστίτσκιν δεν εξηγείται! 😀
antonislaw said
Λίγο άσχετο αλλά σχετικό με τα κύρια ονόματα:
περιδιαβάζοντας κάτι παλιά έγγραφα χθες έπεσε το μάτι σε ένα κύριο όνομα που δεν το είχα ματασυναντήσει: Μακρυγιάννης. Πάει μαζί με το Κανάρης που έχω ακούσει, και το Καΐρης. Αυτή η μόδα να δίνουν ως κύρια ονόματα επώνυμα μεγάλων επιφανών ανδρών έχει μάλλον εκλείψει, ε; θυμάμαι στην Κρήτη παλιά είχα κάποιους φίλους Βενιζέλους(κύριο όνομα).
ndmushroom said
@95, spyridos
Στο διαβατήριο όχι, δεν μπορείς να ζητήσεις διαφορετική γραφή. Προς μεγάλη μου έκπληξη, μπορείς (μάλλον) να ζητήσεις αν βγάζεις για πρώτη φορά νέου τύπου ταυτότητα. Όταν έβαλα τη δικιά μου πριν 5-6 χρόνια, ο αξιωματικός υπηρεσίας που άκουσε τη γκρίνια μου για το Ch που αντικαθιστά βάσει ΕΛΟΤ το Χ και που έχει ταλαιπωρήσει ουκ ολίγους απόδημους, μου είπε «τώρα είναι η ευκαιρία σου να το αλλάξεις αν θέλεις». Μετά την αρχική έκπληξη, το σκέφτηκα. Για περίπου δύο δευτερόλεπτα. Έχοντας διαβατήρια, συμβόλαια εργασίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, ενοικιαστήρια και ένα σωρό άλλα δημόσια έγγραφα (και ένα -τότε- παιδί, πού το βάζεις αυτό;) με ch, αναγκάστηκα να αποδεχτώ τη μοίρα μου και να ψελλίσω «δεν πειράζει, γράψτο όπως οι άλλοι». Όχι ότι αυτό με σταμάτησε από το να γκρινιάζω βέβαια… 😋
Μιχάλης Νικολάου said
… ο κανονισμός, έλεγε, επιτρέπει έως και δύο χαρακτήρες απόκλιση …
Προσπάθεια συμβιβασμού σε περίπτωση
ασυμφωνίας χαρακτήρων
Spiridione said
87. 94. 101.
Ναι, το έχουμε ξανασυζητήσει.
Μπορεί να είναι αρβανίτικης ή σλάβικης προέλευσης.
Η τροπή τρ-τς δεν είναι συνηθισμένη, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα βαφτιστικά ονόματα είναι ιδιαίτερα εύπλαστα και μπορούν να παρουσιάσουν πολλές τροποποιήσεις. Π.χ. δεν είναι μόνο το Μήτρος, Μήτσος, αλλά π.χ. και Μήτλης (τροπή ρ-λ), Μήρτος (αλλαγή θέσεων ρ-τ) και Μήρτσος (με ουράνωση του τ) αλλά και σκέτο Μήτος υπάρχει. Μέσα σε αυτή την πανσπερμία δεν είναι απίθανο να προέκυψε ο Μήτσος χωρίς σλαβική προέλευση. Εδώ έχει κάποια πράγματα ο Μπούτουρας
https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/5/4/a/metadata-02-0000563.tkl&do=188344_w.pdf&pageno=81&width=121&height=736&maxpage=239&lang=en
Κώστας said
#121 γ: Όπως και ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας, οπού το όνομα είναι το Μελέτης και το επώνυμο το Ηλίας.
Νέο Kid said
89. Οι Κύπριοι βαφτίζονται (!) : Γιαννάκης, Στέλλα, Κάτια , κλπ,κλπ. Οπότε φυσικά ισχύει! 😊
( εδώ ο άλλος βάφτισε το παιδί του ( τον -μπρρρ…!- μελλοντικό πρόεδρο ) Αβέρωφ! )
Πάλι καλά βέβαια . Αν ήταν Ακελικός θα μπορούσε να το έχει βαφτίσει Ποτέμκιν…)
Μιχάλης Νικολάου said
121γ,
Elton John
Της Μηχανής Ραψίματα said
58. ΕΦΗ-ΕΦΗ
αχ αυτό το σήριαλ κατέστρεψε ολοκληρωτικά πια, την δεύτερη προσπάθεια μου στο Λύκειο για να απαλλαγώ απ΄το μισητό χαϊδευτικό μου. 😡😡
64. Δύτης Των Νιπτήρων
Aλήθεια;;;; Το άκουγα σε ταινίες ή σειρές, ειδικά εποχής, αλλά δεν είχα δώσει την ανάλογη σημασία 😁😁
69. Κιγκέρι
Aπ΄το Παναγιώτα πριν 20 χρόνια πολύ διαδεδομένο το χαϊδευτικό Πέννυ, Πέγκυ και τα τελευταία χρόνια το Νάγια!
Ήμαρτόνε που λέει κι ένας φίλος 😁😁
dimitriskai said
Καλημέρα.
Πρώτο σχόλιο για το γραφειοκρατικό του θέματος.
Έμαθα από πολύ μικρός να μην αλλάζω το Dimitrios του διαβατηρίου με το Δημήτρης. Κοστίζει χρόνο και χρήμα.
Δεύτερο σχόλιο για την χρήση της επίσημης μορφής του ονόματος, πχ Δημήτριε μην πας στα βαθιά.
Δεν ξέρω, λένε πως τ’ όνομα σε καθορίζει, είναι παραπάνω ταυτότητα απ’ όσο νομίζουμε.
Φαντάζομαι πως ήμουν Δημήτριος αντί Δημήτρης θα ήταν η ζωή μου διαφορετική για πολλούς λόγους.
Η εμμονή μου σε μια στομφώδη εκδοχή θα επηρέαζε την συμπεριφορά των άλλων απέναντί μου αλλά και η ανατροφή μου από γονεις που επέμεναν να τονίζουν την φόρμα του επίσημου ονόματος θα ήταν… κάπως.
Εδώ που βρίσκομαι το Dimitris μοιάζει ρώσικο και με πειράζουν ρωτώντας με τι κάνει ο ξάδερφός μου ο Πούτιν.
Με φωνάζουν Ντίμι και το έχω συνηθίσει. Πρόσφατα γνώρισα έναν Ντιτζέι πουμου συστήθηκε σαν Micho. ειλικρινά μια ζήλεια την ένιωσα…
Πάκος said
Υπάρχει και το παλιό ανέκδοτο: Σε ένα σχολείο, στην Κρήτη, ο καινούριος δάσκαλος συστήνεται με τους μαθητές. Ρωτάει το όνομα του μαθητή στο πρώτο θρανίο κι αυτός του απαντά «Μιχαλιός». Ο δάσκαλος τον διορθώνει, «Μιχαήλ!». Ο μαθητής επιμένει ότι τον λένε Μιχαλιό με αποτέλεσμα να εκνευρίσει τον δάσκαλο που τον χτυπά με τον χάρακα. Το ίδιο συμβαίνει με τον επόμενο μαθητή που από «Μανωλιός» τις τρώει για να γίνει «Εμμανουήλ». Έντρομος από το ξύλο των προηγούμενων, ο τρίτος μαθητής απαντά στην ερώτηση: «Πετρουήλ με λένε κύριε, Πετρουήλ!»
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα! Έλειψα ώρες, ήμουν και στο πλοίο
132-133-134 Συγγνώμη που τα σχόλιά σας κρατήθηκαν
132 Καλώστην, χαθήκαμε!
aerosol said
#85
Αν βάλουμε και τα υποκοριστικά θα προσθέσω και τα Ναστυόνα, Ναστιούσκα, Νάστενκα, Ναστάζια (όπως η Κίνσκι). Μ’ αρέσουν όλα -χμ, ίσως όχι το δεύτερο, δεν κυλάει εύκολα στη γλώσσα.
sarant said
45 Σα νάχεις δίκιο
47 Αλέκος τη σήμερον ημέρα; Ο νεότερος είναι ο Αλαβάνος, φοβάμαι
54 Καλό!
66 Ναι, έκανε ζημιά αυτή η διαφήμιση
69 Πάντζυ;;;!
74 Εχω συνάδελφο στην Εσπερια που ονοματοδότησε τον γιο της Kimonas, Κίμωνας
77 Και το Γεωργία είναι πολύ συχνότερο από τα υποκοριστικά του. Βέβαια, η γιαγιά μου η Αιγενήτισσα είχε επιπλήξει μια συμφοιτήτρια Γεωργία, γιατί δεν τη λένε Γιούλα ή \Γωγω, διότι τοις γυναιξί το βραχύ του ονόματος κόσμον φέρει.
84 Αν υπογράφει στα ΦΕΚ ως Κατερίνα μάλλον θα το έχει επισημοποιήσει
95 Νομίζω ότι τώρα πια ισχύει
sarant said
Και συνεχίζω
100 !!!! Και ο Δημήτριος ο πολιορκητής από τον άγιο τάχα να βγαίνει; 🙂
105 Ωραίοι οι κουμπάροι
106 Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, ελληνοαλβανός βραβευμένος συγγραφέας, έχει πει ότι έμαθε πως λέγεται (και) Αρμάντο όταν πήγε να δώσει πανελλήνιες.
112 Οκ. Θα το επισκεφτούμε
113 Καλώστην!
119 🙂 Καλό αυτό με τους Κώστηδες
125 Βενιζέλος Ανυφαντάκης, έπαιζε στον Εργοτέλη
133 Πράγματι, Ντιμίτρι κτλ είναι σπάνιο στη Δυτική Ευρωπη. Υπαρκτό αλλά πολύ σπάνιο.
aerosol said
#125
Και όχι μόνο στην Κρήτη. Είχα γνωρίσει Βενιζέλο από τη Μακεδονία -δεν ζει πλέον, παλιά γενιά.
gpointofview said
Δεν μετέχω στο κουίζ από ποιό όνομα προέκυψε το Εφηέφη έτσι κι αλλιώς για μένα αυτό είναι το όνομά της στα σχόλια που ανταλλάσσουμε, απλά θα παρατηρήσω πως η ύπαρξη διφθόγγου έχει πολλές εκδοχές όπως π.χ. Φούλα, Φοίβη (ήταν νομίζω κάποια από τα Φιλαράκια που έβλεπε ο γιός μου στην τηλεόραση), Φαίδρα, Φρειδερίκη , Σοφούλα ,κ.λ.π./
Ηξερα μια Λίνα εκ του Κοντοσταβλίνα
Σε κάποιο εφηβικό καρέ υπήρχε κάποιος Ικος και ζήτησε να βρούμε από που βγαίνει. Σολομών του είπα και το πέτυχα( ήταν το μόνο εβραϊκό όνομα που μούρθε_
dimopal said
ο ανεψιός μου (γεννημένος και μόνιμος κάτοικος Λονδίνου) στην ταυτότητα και διαβατήριο είναι … Nikolakis
dimosioshoros said
Υπάρχει και μία συμπαθής Παναγιώτα ή Πάττυ. Μετεωρολόγος της ΕΡΤ, η κ. Σπηλιωτοπούλου.
Alexis said
#140 τέλος: Το κουφό θα ήταν να λεγόταν Νίκος από το Σολομών 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Έχουμε και τους γιους του Ρένου Αποστολίδη :Ήρκος ο ένας από το Ηρακλής και Στάντης ο άλλος από το Κωνσταντίνος.
Γιάννης Μαλλιαρός said
74 κε Λίγοι ξέρουν – συνειδητοποιούν ότι το όνομα στην Ελλάδα ΔΕΝ δίνεται την ώρα της βάφτισης. Το όνομα το έχει το νήπιο απ’ την ώρα που μπαίνει στον πρόναο και του γίνεται η κατήχηση (εκεί που διά στόματος νονού αποτάσσεται το σατανά και λέει το πιστεύω). Με το όνομά του το καλεί ο παπάς. Αλλά αυτή τη διαδικασία την προσπερνούν συνήθως, λίγοι δίνουν σημασία. Ενώ την ώρα της βάφτισης όλοι κοιτάνε στην κολυμπήθρα (κι ο παπάς απαιτεί προσοχή). Κι η εκκλησία δεν το ξεκαθαρίζει αυτό (εντελώς τυχαία) και το όνομα το λένε βαφτιστικό.
Είναι παλιά συνήθεια να «ακούγεται» το όνομα στη βάφτιση. Και παλιότερα, στο χωριό, τα παιδιά έτρεχαν στο σπίτι που ήταν η λεχώνα να της αναγγείλουν το όνομα (μιας και λόγω μεγάλης περιγεννητικής θνησιμότητας η βάφτιση γινόταν τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση).
Η προγιαγιά μου η Χρυσανθώ τόχε καημό που κανένα παιδί της δεν έβγαλε το όνομά της παρόλο που όσα από τα 8 παιδιά της απέκτησαν παιδιά, από μια Χρυσάνθη έβγαλαν. Κι αυτό γιατί το βαφτιστικό της ήταν Στυλιανή! https://gevseis.blogspot.com/2016/03/marigo.html
Η ονοματοδοσία πριν (ή χωρίς) τη βάφτιση είναι δυνατή (κι ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν βαφτίζονται όλα τα παιδιά). Μόνο που είναι μια προαιρετική διαδικασία (απλή, απαιτεί την παρουσία των δυο γονιών στο ληξιαρχείο) και το ελληνικό δημοτολόγιο εκδίδει βεβαιώσεις που στη θέση όνομα έχει το χαρακτηρισμό «αβάπτιστο» (και δημιουργεί πρόβλημα σε μερικές περιπτώσεις).
95 Το ονοματεπώνυμο στο διαβατήριο μπορεί να αποδοθεί με λατινική γραφή διαφορετικά από το πρότυπο ΕΛΟΤ μόνο αν υπάρχει ειδικός λόγος – να έχει δηλαδή ήδη χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό μια διαφορετική απόδοση (π.χ. σε πτυχίο). Αλλιώς όχι (εκτός κι αν με κάποιο τρόπο πείσεις τον αρμόδιο – πρέπει να του επιδείξεις απόδειξη για τη διαφορετική απόδοση, άρα μπορεί να ισχυριστεί πως το είδε κι ας μην υπάρχει).
132 τέλος Παναγιώτα Πένη και Νάγια ξέρω, Πέγκη μόνο στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» (γιατί -υ-; εγώ τους βάζω -η-).
Στα παράγωγα του Γιάννης και το Νάκος (κατά Ήπειρο μεριά)
gpointofview said
# 141
Και εγώ χρόνια νόμιζα πως ο Ιταλός φίλος μου λεγότανε Luigi, αλλά επισήμως λέγεται … Luigino
Νίκος Κ. said
Να θυμηθούμε και τον μικρό Νικόλα

dimosioshoros said
Νάκος Σιωμόπουλος λεγόταν στην Πρέβεζα ο δημοσιογράφος οικονομικών ζητημάτων Ιωάννης Σιωμόπουλος, πατέρας του επίσης γνωστού δημοσιογράφου Ντίνου Σιωμόπουλου.
dimosioshoros said
Υπάρχει και ο Βάκης για το Σταύρος. Μία εμφάνιση, ο Ξαρχάκος.
dimosioshoros said
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα.
Νίκος είναι και η συντομομορφή με την οποία καταγράφονται συνήθως και οι δι’αυτής συνονόματοι ποιητές. Ανάποδο, τρόπον τινά, παράδειγμα είναι ο Νικόλαος Κάλας (ή Νικήτας Ράντος ή Μ. Σπιέρος ή Nikolas Kalas, κατά κόσμον Νικόλαος Καλαμάρης) ο οποίος καταγράφεται τελικά ως ποιητής με συντετμημένο το επώνυμο και πλήρες το βαφτιστικό και έτσι, το 1938, στο Παρίσι, όπου θα συμπλεύσει με τον υπερρεαλιστικό ρεύμα και τον Μπρετόν, θα εκδώσει στα γαλλικά το καλλιτεχνικό του μανιφέστο “Foyers d’ incendie” («Εστίες πυρκαγιάς *», βλ. εκδ. Gutenberg,μετ. Γιάννα Σαββίδου, πρόλογος Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, 1997):
«Η εξέγερση, στην ψυχική της ουσία, είναι ο έρωτας. Ο εξεγερμένος είναι το κοινωνικό πρόσωπο του τέλειου ερωτευμένου. Α γ α π ώ σημαίνει ε ί μ α ι ε π α ν α σ τ ά τ η ς. Ο έρωτας είναι η κατεξοχήν ηθική μορφή της επανάστασης. Η πολιτική θα εξαφανιστεί όταν θα έχει εξαφανιστεί το κράτος, ο έρωτας θ’ αναπτυχθεί ελεύθερα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι επαναστάτες, γιατί η εξέγερση δε θα τελειώσει με τη διάλυση του οιδιπόδειου συμπλέγματος, που θα συμβεί με την κατάλυση της πατρικής εξουσίας· αντίθετα, τότε θα γίνει η εξέγερση τρομερότερη».
Και ένα ποιητικό του αυτόγραφο:
“Περιπέτεια φόβου και τόλμης./ Το Σαράντα ξεκίνησα από την Λισσαβώνα./ Μα τι συμβαίνει στην Λισσαβώνα;/ Ραγίζονται τοίχοι, συσσωρεύονται λέξεις/ πλουτίζεται η ρητορική/ στο ταξίδι των σελίδων χορεύει η σκέψη/ αστράφτει η τύχη και βροντοφωνεί/ mare tenebrosa! Η ιστορία δαμάζει/ τον ωκεανό με τριήρεις και πετρελαιοφόρα/ θησαυροί Κνωσού και Ινδιών/ τόλμη θαλασσοπόρων/ κύματα του πληθυσμού/ ποιητική σύλληψη και κατάληψη της εξουσίας”[Νικόλαος Κάλας, “Υπενθύμισα στον εαυτό μου”: Ποίημα που ίσως είναι και υπόμνηση για κάθε μαχόμενο καλαμαρά, ότι η πένα/ο λόγος είναι εντέλει όπλο νικηφόρο]
(*)Δημιουργικές και όχι καταστροφικές αυτές
geobartz said
(α) 12, ΓΤ said: «20 Ιουλίου 1974. Δεν ξεχνώ»
# Είσαι ο μόνος μέχρι στιγμής! [ξεχάσαμε ότι το μαρτύριο της Κύπρου έφερε τη Δημοκρατία σε μας].
(β) 100, Stelios Kornes said: « Στο χωριο της μητερας μου ημουν το Στελούδ’….».
# Αν το χωριό της μητέρας σου ήταν στη Μακεδονία, θα σε λέγαν Τσέλιο.
(γ) Όσο για την «ευώνυμη» Αναστασία, στη Μακεδονία θα την έλεγαν Τασούδα, ή Τασίτσα, ή Τασιά.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
0+10.
Πάντως, έναν θείο της γυναίκας μου τον αποκαλούσαν όλοι, συγγενείς τε και φίλοι, Νικόλαο. Θείε-Νικόλαε από ‘δω, κύριε Νικόλαε από ‘κει. Στην αρχή με παραξένευε, αλλά το συνήθισα…
(Το αρχικό σχόλιο το κατάπιε -εντελώς- η μαρμάγκα φαίνεται… 🙂 , λόγω Μ)
114.
Και το γνωστό (με κακούς συνειρμούς…) επώνυμο Σειραγάκης.
σειραγώ, κατά τα λεξικά μας, από το σειρά+άγω.
Της Μηχανής Ραψίματα said
123. Atheofobos
Καλά που είπες για Ηλιάνα και θυμήθηκα να ευχηθώ στην κόρη μιας φίλης που γιορτάζει σήμερα και την βάφτισαν Ήλια, λόγω παππού Ηλία που δυστυχώς πέθανε πολύ νέος 🥲
132. Εδω είμαι κι εγώ, σας διαβάζω πάντα αλλά δε προλαβαίνω να σχολιάσω χι,χι. Σας ακολουθώ στο Twitter και μαθαίνω νέα σας!
ΕΦΗ-ΕΦΗ να τολμήσω να μαντέψω το βαφτιστικό σου;;; Σε τρία ονόματα πάει το μυαλό μου, Ευσταθία, Ευανθία και Ευλαμπία. Δε διάβασα όλα τα σχόλια μήπως κάποιος το βρήκε 🤔
Εγώ αποκαλύφθηκα σχετικά με το βαφτιστικό μου όνομα, αν θέλετε όμως να μαντέψετε το μισητό μου χαϊδευτικό καλοδεχούμενοι. Θα δυσκολευτείτε λίγο αλλά για να σας βοηθήσω θα σας δώσω δυο-τρεις βοήθειες. Είναι αρκετά διάσημο, το έχουν άντρες και γυναίκες ανά τον κόσμο και ήταν πολύ διάσημο στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄70 🤣🤣
Χαρούλα said
Η μητέρα φίλου κΓκλόρια. Μεγαλωμένη στις ΗΠΑ, βαφτισμένη Ευδοξία!
Γνωστοί, Νούλης από Στέφανος, Ρούλης από Ρήγας… κρίμα τα ονόματα.
Ο έχοντες Χ στο όνομα, έχουμε σίγουρα ζήσει διαφωνίες για την λατινική γραφή Ch ή απλά H. Τελευταία είδα στην χρεωστική κάρτα και το Χ!!!
Αυτό που με ενοχλεί πολύ με τα υποκοριστικά, είναι όταν επιλέγουν οι άλλοι, με την πρώτη γνωριμία πως θα σε αποκαλούν. Ιδιαίτερα αν έχεις ήδη κάποιον λόγο να αποφεύγεις την επιλογή τους, αυτοί εκεί, να σου φορτώσουν όνομα που σε φορτίζει.
Μηχανή με τα ραψίματα που χάθηκες; Λείπεις. Σε πρωτοθυμάμαι από τις φωτιές στο Μάτι και την προσπάθεια σου για βοήθειες. Μην εμφανίζεσαι κάθε φορά με φωτιά!
Χαρούλα said
Να πω καλησπέρα στην Αναστασία-Σάσα;;;;
Και μιά ακόμη για την Εριφύλη από την Κρήτη;;;
Έτσι για να πω και γω την μαντεψιά μου, για τα αγαπημένα μας κορίτσια!😍
ΓΤ το ράδιο-Χαρούλα, θυμάται πολύ καλά την 20η Ιουλίου. Αυτή του 1962, ήταν η σημαντικότερη μιάς ζωής.🤩
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Με λένε Στέλιο,
Με λένε Αρτέμη.
Με λένε Νίκο,
Με λένε Μάνο: https://www.youtube.com/watch?v=MjDblJwV8OA
Της Μηχανής Ραψίματα said
155. Καλησπέρα γλυκιά μου Χαρούλα, παρεμπιπτόντως πάλι σε ομάδες συντονισμού είμαι από χθες αλλά όχι δια ζώσης, δουλεύω απ΄ το σπίτι καθοδηγώντας τηλεφωνικά και διαδικτυακά. Κάποια στιγμή έκανα ένα διάλειμμα να φύγει η υπερένταση και τσουπ νάτη η ενημέρωση απ΄ τον Νικοκύρη για νέο αρθράκι και είπα δε γράφω κι εγώ τον καημό μου 😁 ;;;;
Μη νομίζεις σας διαβάζω σχεδόν κάθε φορά αλλά δε προλαβαίνω να σχολιάζω πάντα.
Η μαντεψιά σου ήταν ολόσωστη, δυστυχώς Σάσα με φωνάζουν από μικρή 😡
Το Εριφύλη για την αγαπητή ΕΦΗ ΕΦΗ ούτε που μου πήγε στο μυαλό, πολύ καλό!!!
Καλό βράδυ σε σένα και στο όμορφο παρεάκι εδώ 🥰
Κιγκέρι said
Βάκης, Βούλης, στο σόι μου, από το Παρασκευάς.
Χαρούλα, λέμε να τα εκατοστήσεις;
Alexis said
#156: Γενέθλια λοιπόν σήμερα Χαρούλα;
Χρόνια πολλά!
Ευσταθία θα έλεγα κι εγώ για την αγαπητή ΕΦΗ ΕΦΗ.
Χαρούλα said
Κιγκέρι και Alexis, ναι. Ευχαριστώ πολύ!
Χαρούλα said
#158 νάσαι καλά, να κάνεις αυτά που εμείς στηρίζουμε αλλά δεν κάνουμε🫣🤫
Αχρείαστα να είναι, για να σε βλεπουμε συχνότερα. Ιερή όμως η απασχόληση που έχεις.
Αγγελος said
(95) Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 3021/22/10 (ΦΕΚ Β΄932/6.7.2005, σελ. 13233) «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου».ορίζει ρητώς τα εξής:
«Το επώνυμο, το όνομα και το όνομα του πατέρα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, με μεταγραφή σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. 743, που καθορίζεται από την ΔΙΕΜ Φ. 06.5/Α 12167 από 28-9-1983 απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης (Β΄- 579). Τα ανωτέρω στοιχεία, αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες κατά παρέκκλιση του προτύπου αυτού, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερομένου, με βάση τη διαφορετική εγγραφή που υφίσταται σε ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής το οποίο υποχρεούται να επιδείξει. Φωτοαντίγραφο του εγγράφου αυτού τηρείται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.»
Οπότε το ζήτημα αυτό, που κόσμο και κοσμάκη ταλαιπώρησε αφότου έγινε υποχρεωτικό το πρότυπο ΕΛΟΤ 743, έχει λυθεί όσον αφορά τα διαβατήρια. Στοιχειώδης κοινή λογική θα υπαγόρευε την ίδια διευκόλυνση για τις ταυτότητες, αφού και αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι δεν έχει ληφθεί ρητή πρόνοια περί τούτου 🙂
Αγγελος said
«Εγώ σας αφήνω, αλλά αν σας σταματησουν στον έλεγχο διαβατηρίων δεν θα ταξιδέψετε, είπε»
«καθώς είχα πια πολύ καθυστερήσει, ήρθαν και με πήρανε, μαζί με άλλους, από την ουρά του ελέγχου διαβατηρίων (φιδάκι με τρεις δίπλες) κι έτσι περάσαμε τον έλεγχο στα γρήγορα»
Καλά, γίνεται ακόμα έλεγχος διαβατηρίων; Στη χώρα του Σένγκεν; Εμ φυσικά έχει ουρές με δίπλες, αν είν’ έτσι! Τι τους έπιασε;
Alexis said
Έχει γεμίσει το ΦουΜπού με φωτογραφίες του Τζίμη Πανούση και το μότο «καίω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες»
Και πολλοί το γράφουν και λάθος: «καίω τα δάση…»
Έγινε επίκαιρος πάλι ο Τζιμάκος με το «Νεοέλληνα».
Έχω ξαναγράψει ότι ο Γιάννης Καλαμίτσης είχε κάνει μια καταπληκτική παρωδία του Νεοέλληνα, για τις «πρωινές χειρηλασίες» του, με πολύ ωραίους και ευρηματικούς στίχους.
Δυστυχώς δεν θυμάμαι τίποτα, το μόνο δίστιχο που έχω συγκρατήσει είναι το «κάνω βουτιές σε κρατικά ταμεία, μου λές πεινάω σου λέω ψυχραιμία»
Όποιος μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί κάτι καλοδεχούμενος.
Χαρούλα said
Alexis αυτό θέλεις;
Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες
φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες
θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος,
μ’ αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος
Έλληνας νεοέλληνας
Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Ποταμιά.
Κι η παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδεύει δώρο συσκευή
σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο
Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δεν βγάζω άχνα.
Καίω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες
θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
σ’ ένα κλουβί γραφείο σαν αγρίμι
παίζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι.
Έλληνας νεοέλληνας
Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.
Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδέυει δώρο συσκευή
σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο
Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δεν βγάζω άχνα.
Φάκα adidas μου ‘πιασε τη φτέρνα
μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα.
πάνω απ του τάφου μου το κυπαρίσσι
μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει
Έλληνας νεοέλληνας
Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Ποταμιά.
Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδεύει δώρο συσκευή
σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο
Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δε βγάζω άχνα.
spyridos said
163
Τα δύο συστήματα (ταυτοτήτων και διαβατηρίων) έχουν πλέον ενοποιηθεί.
Ισχύουν τα ίδια και για τις ταυτότητες και η απόφαση έχει σταλθεί από τότε σε όλα τα ΑΤ.
Απλούστατα οι περισσότεροι κάνουν του κεφαλιού τους και εμένα μου έφυγε η πίστη για να κάνω τον μπάτσο (σίγουρα δεν ήταν αστυνομικός) να διαβάσει την κοινοποίηση της απόφασης που είχε ήδη λάβει.
Πάσχα του 2019 αυτό. Τελικά τον έκραξαν από τα κεντρικά και κάθισε και την διάβασε, αφού μου έβγαλε πρώτα το λάδι.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όπα κι άργησα με τις δουλειές να μπω, κι είναι κι αργά.
Περί του ονόματός μου, Έφη και τελείωσε- όπως είπε κι ο Τζη 🙂
Εριφύλη αν μ΄έλεγαν,πάντως, δεν θα το ΄κοβα 😉
Στην Κρήτη λένε Ερωφίλη βέβαια και τη φωνάζουν ΄Ρωφίλη – έχω φίλη 🙂
Λοιπόν σημείωνα κατά καιρούς διάφορα ιδιαίτερα ονόματα και μιας κι άρχισε η συζήτηση :
Ευδόκιμος, Υπερμαχία, Σωζήτα, Περίκλεια, Μόδεστος, Γνωσούλα, Μυρώδης, Αντωνίνη, Βελίσσα, Ματθούλα, Μελαχρινός, Αφαία
Τα έχω γράψει μαζί με τα επίθετα και ποιοι είναι 🙂
Alexis said
#166: Όχι, αυτό είναι το κανονικό εγώ ψάχνω τους στίχους της διασκευής του Καλαμίτση.
Αν μπορούν να βρεθούν, που δεν…
Της Μηχανής Ραψίματα said
145 Γιάννης Μαλλιαρός
Στον φιλικό μου κύκλο γνωρίζω τρεις με το όνομα Πέγκυ και οι 3 με -υ το γράφουν. Επίσης γνωρίζω και μια Πέννυ πάλι με -υ αλλά και με δυο ν, ίσως γιατί και τα δυο είναι αμερικάνικα ονόματα και γράφονται ακριβώς έτσι με λατινικούς χαρακτήρες!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κάλλιω, Θυμίγια, Πανάγιω, Μυγδάλω, Ρίκα, Λίκα, Λιούφω, Μηλιούσω, Λάμπρω, μερικές από τις γυναίκες που ιστορεί ο Σωτήρης Δημητρίου στο τελευταίο βιβλίο του που μ΄΄εχει συναρπάσει.
Στη λαλιά της βαθειάς Ηπείρου, Λιούφω να ΄ναι η Ελευθερία; Λίκα η Αγγελική; ποιος ξέρει;
Της Μηχανής Ραψίματα said
162. Να τα χιλιάσεις Χαρούλα μου, πάντα γερή και δυνατή να ΄σαι!!!!! 🥳🥳🎂🎂
Κώστας said
Έχετε ακούσει πιο κουφό όνομα, αν και όχι τωρινό, από το Κροκόδειλος; (Κλαδάς)
Πέπε said
173:
Ετοιμαζόμουν να απαντήσω «όχι, αλλά έχω ξανακούσει το ίδιο: Κροκόδειλος Μπούας». Καλό δε θα ήταν, ε, ε; Αλλά μ’ ένα επιπόλαιο γκουγκλάρισμα βρίσκω ότι ήταν δική μου σύγχυση, πρόκειται για τον Θεόδωρο Μπούα ο οποίος σχετίζεται με τον δικό σου Κροκόδειλο Κλαδά…
gpointofview said
# 171
Ηξερα μια Επιστήμη και μια …Τσάντα, από Αλεξάνδρα !!
Η θειά μου- δεύτερη μάνα μου, όλα τα καλοκαίρια κι ένα χειμώνα μαζί, σαν παιδάκι- ήτανε Κρίσσυ (από Χριστίνα-Χρυσάφω, ελληνοαμερικάνα) αλλά και Κρίσση λόγω εντοπιότητας !! (Κρίσσα, Κρισσαίος κόλπος)
gpointofview said
Στα ποδοσφαιρικά ο ΟΣΦΠ σώθηκε χθές από τύχη, διαιτητή, τύχη, Β’αλτσικ και…τύχη.
Αν μπορέσει να βάλει μισή ώρα μαζί Βαλμπουενά και Ελαραμπί θα βάλει 2-3 γκολ γιατί οι της Μακάμπι στην άμυνα μπάζουν, μόνο ο Πλάνιτσ ήταν σταθερός. Αλλιώς, δύσκολα θα περάσει και στην ρεβάνς
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
175 Και Επιστήμη και Γραμματική. Καλά, τα παλιά και σπάνια ονόματα εδώ στο χωριό έχουν εξαφανιστεί πια. Αλλιώς θάχα να γράφω 🙂
170 Κι εγώ αυτήν που ξέρω Πέννυ το γράφει, αλλά εγώ δεν συμφωνώ και τη γράφω Πένη. Γιατί το ένα είναι κάτι άσχετο με τα Ελληνικά (πώς θα ήταν η γενική; σε ποιο κλιτικό σύστημα θα ταίριαζε; ) ενώ το άλλο είναι μια χαρά κι ας είναι παράξενο. (Πέρα από το ότι αν ακολουθήσουμε τους κανόνες μεταγραφής θάπρεπε να είναι Πένι).
Απόψεις.
Χαρούλα χρόνια καλά και πολλά. Να απολαμβάνεις όσα θέλεις.
Κιγκέρι said
Σαν τη φιλενάδα της γιαγιάς μου, την Τζοβαχέρ’, δεν νομίζω να ξέρει άλλος!
Αντώνης said
Όταν προσλήφθηκα στις (τότε) Ευρωπαϊκές Κοινότητες, γράφτηκα βέβαια με το «επίσημό» μου όνομα. Και όταν απέκτησα αρκετή οικειότητα με τους αλλοδαπούς συναδέλφους μου και απευθυνόμαστε ο ένας στον άλλο με το μικρό μας χρειάστηκε πολλές φορές να τους εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να με προσφωνούν “Antonios” (“Bonjour, Richard”, “Bonjour, Antonios”).
Aghapi D said
7 Και ο εγγονός τής περιπτερούς μας Μιχαήλ Άγγελος βαφτίστηκε. Περιτό να πούμε τί τραβάει στον παιδικό σταθμό από τα άλλα παιδάκια – άσε που οι γονείς του ήξεραν τον Μιχαήλ Άγγελο αλλά μόνον έναν από τους άλλους εξ ίσου σπουδαίους καλλιτέχνες τής εποχής του 🙂
sarant said
Kαλημέρα απο εδώ!
149 Υπάρχει όμως και ως επώνυμο, όπως ο φίλος Αλέξης Βάκης, ο μουσικός
154-158 Ωραίο αίνιγμα, αλλά ήταν διάσημο στη δεκ 1970 το Σάσα;
156 Χαρούλα, πολύχρονη!
164 Γινεται έλεγχος διαβατηρίων, μάλλον τυπικός, αλλά οι ουρές είναι διότι ακολουθεί ο πιο χρονοβόρος έλεγχος των χειραποσκευών, όπου βγάζεις ζώνες, κέρματα, λάπτοπ, κινητά
168 Στον στρατό είχα έναν Μόδεστο, που ο μόνιμος λοχίας τον φώναζε Αιμόδεστο. Μόδης για τους φίλους. Γνώρισα κι έναν φίλο της κόρης μου. Κι οι δυο από τη Χαλκιδική.
174 Μερκούριος Μπούας επίσης
175-177 Η Επιστήμη έχει χασάπικο εδώ στην Αίγινα
179 Μόνιμο πρόβλημα αυτό με τους ξένους
Aghapi D said
Ο Δημήτρης είναι Μήτσος αλλά και Μήτρος.
Γνωρίζω Δήμητρα που τη φωνάζουν Μήτσα
nikiplos said
168@ Έφη, η προγιαγιά μου λεγόταν Ευφημία. Ωστόσο ποτέ δεν άκουσε σωστά το όνομά της, όλοι Ευθυμία την έλεγαν…
Οπότε καλύτερα Έφη!
nikiplos said
Όταν στο ΕΜΠ, έφτιαχνα ταυτότητες βιβλιοθήκης, θυμάμαι μια κοπέλα που λεγόταν
Ράλλη Ιωάννα, όνομα πατρός Μαλιάκας…
(δεν κάνω πλάκα… απλά τότε δεν είχαμε κινητά να το φωτογραφήσουμε)
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Διάλειμμα ἀπό τό ἰατρεῖο, γιά κάτι σπαρταριστό.
Μητέρα ἁπλοϊκή- ὄχι μικροαστικό ψώνιο- στό παιδάκι της..
-Σοῦ εἶπα νά μήν κάνεις φασαρία, Μιχαήλ Ἄγγελε!
Καλημέρα σας!
Γιάννης Μαλλιαρός said
164 – 181 Η πτήση από Λουξεμβούργο ήταν μέσω; Αν μέσω χώρας Σέγκεν έλεγχος διαβατηρίων δεν γίνεται. Αν όμως μέσω τρίτης χώρας ή αν το αεροπλάνο έχει τελικό προορισμό τρίτη χώρα (π.χ. Βερολίνο – Αθήνα – Σιγκαπούρη που χρησιμοποίηση το πρώτο κομμάτι) τότε είναι πτήση εκτός Σέγκεν άρα με έλεγχο διαβατηρίων.
Με λένε Νίκο « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Θα μου πείτε ότι λέω αυτονόητες αλήθειες, που κανείς δεν τις αμφισβητεί, λαπαλισάδες που τις έχει πει κι ο Γιώργος Κεντρωτής (αν έχετε άγνωστη λέξη, δείτε εδώ). Ή ίσως σκεφτείτε ότι, σαν ξενιτεμένος, κάνω κι εγώ μια δήλωση ταυτότητας, όπως στη σουηδική ταινία Με λένε Στέλιο, βασισμένη σε σενάριο του Θοδωρή Καλλιφατίδη. Ωστόσο, ενώ σε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/07/20/nikos-4/ […]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λίγο μπεγλέρισμα ακόμη με τα ονόματα:
Σκεφτείτε έναν Κροκόδειλο να τον είχανε παντρέψει με τη θεια-Φειδούλα απ΄το Ωραιόκαστρο και το επώνυμο να ήταν Φειδοπιάστη. Βέβαια και ο Δράκος που ακόμη βαφτίζονται στην Κρήτη, δεν πάει πίσω. Αν σκεφτούμε όμως τον Φειδία ως αρσενικό της Φειδούλας, αυτόματα αλλάζει το πράμα, καθότι μέγας και ξακουστός ο Φ. 🙂
Συμπέρασμα, εμείς κάνουμε τα ονόματα κι όχι τα ονόματα εμάς, αλλά, ε, να μη χρειάζεται να επεξηγείς μια ζωή ή να μας δυσκολεύει στις πρακτικές του βίου, πράγμα που καθώς βλέπουμε δεν αποφεύγεται ακόμη και με απλά ονόματα σαν του Νίκου, που ξεκινήσαμε 🙂
Τελικό: «Ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί» 😉
177, Μαζί με την Επιστήμη και τη Γραμματική ξέρω μια Νομική, εβρίτισσα.
183, Ευθυμία,κλασικά!Υπάρχει κι αυτόνομο. Η παλιά ηπειρώτισσα Θυμίγια πρέπει να είναι και η Ευφημία και η Ευθυμία, Θύμιω και Θυμιούλα αλλού.
182>>Ο Δημήτρης είναι Μήτσος αλλά και Μήτρος.
Γνωρίζω Δήμητρα που τη φωνάζουν Μήτσα
και Μητσούλα, σε κάποιο σήριαλ. Ευτυχώς όχι και…Μήτρα!
Ο Χρήστος πάλι που είναι Κίτσος;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
156 Χαρούλα, χαρουμενοχιλιόχρονη! Κάθε καλό στο δρόμο σου!
Μπερδεύτηκα όπως το είδα γραμμένο σε αναφορά με τον ΓΤ, μην ήταν τα δικά του γενέθλια αλλά σήμερα ξαστέρωσα ότι εκείνος είναι …τζοβενότερος (χμ…τον προξενεύουμε, μην τον μεγαλώνουμε… 🙂 🙂 )
ΣΠ said
156
Χρόνια πολλά, Χαρούλα. Πολύ κοντά τα γενέθλιά μας.
ΓΤ said
@156
Χαρουλάκι, πάντα ολόδροση κι απλή! 🙂 🙂 🙂
Χαρούλα said
Καλημέρα! ευχαριστώ για τις ευχές! Να είμαστε όλοι γεροί και χαρούμενοι! Τι νόημα έχει ένας μόνος του να είναι καλα;;;! Χρειαζόμαστε καλά και τους γυλρω μας.
ΣΠ δίνω θερμές ευχές τώρα. Ή άργησα ή βιάστηκα!
ΕΦΗ ναι αυτά τα ονόματα Γραμματική, Νομική κλπ, ειναι συνήθη στον Έβρο. Αλλά κυριαρχούν τα φυτά. Λεμονιά, Νερατζιά, Γαρουφαλλιά, Μηλίτσα, Κερασούδα, …, …, κ.α. Τα σβήνει όμως σιγά-σιγά η μόδα των ποιητικών, αριστοκρατικών. Νεφέλη, Θαλασσινή, Μελίνα … Επίσης το Μόδεστος (προστάτης των ζώων) ήταν διαδεδομένο στους κτηνοτρόφους,, αλλά γινόταν Δήμος ή Μάκης. Και αφού εχουμε τα φυτά στις γυναίκες, έχουμε και το Μόσχος για τους άνδρες. Μαζί φυσικά με τον Στέργιο(ο αλλού Στέλλιος). Και ως νησί η Σαμοθράκη έχει τον Δούκα αλλά και την Δουκινέττα του!
ΓΤ said
Βρε τι μου θυμίσατε με το όνομα «Επιστήμη»…
Δεκαετία 1970, Μαρούσι.
Τέρμα φακλάνα, σύζυγος ιατρού, μύτη στο ταβάνι.
Φρόντιζε τις γάτες της γειτονιάς με έναν απλούστατο τρόπο.
Πέταγε από τον τρίτο σακούλα με γαυροκέφαλα, αυτή άνοιγε καρφί μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας, έτοιμο το γεύμα. Πού να κατεβαίνεις στο ισόγειο…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κυρά Επιστήμη, η μάνα στην Τιμή και το Χρήμα του Κ. Θεοτόκη (και ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη)
Πέπε said
Τη Θεολογία ξεχάσατε.
Ανακεφαλαιώνω:
-Επιστήμη
-Γραμματική
-Νομική (και Νομικός, στην Κάλυμνο > Μικές)
-Θεολογία
Από πρώτη δέσμη (φυσικομαθηματικά) νιξ.
SearchPeloponnese said
Αγαπητέ Νικοκύρη, δε είναι δουλειά μου να παριστάνω τον εισαγγελέα ή τον κήνσορα, αλλά… την ταλαιπωρία της υπαλλήλου δεν τη σκέφτηκες;
Περιγράφεις το σκηνικό στο αεροδρόμιο με την τεράστια ουρά και την υπάλληλο να… πρέπει να ρίξει τα χαρτιά, αν το Nikos και το Nikolaos είναι το ίδιο. Μπες στη θέση της, να βλέπει την τεράστια ουρά μπροστά της, να προσπαθεί να θυμηθεί τι λέει ο κανονισμός, να σηκώνεται να ρωτήσει τον προϊστάμενο… και όλα αυτά για ένα «Νίκος»…
Ούτε η υπάλληλος σου φταίει σε τίποτα, ούτε οι υπόλοιποι που περίμεναν στην ουρά. Ως άνθρωπος με αριστερή συνείδηση, για χάρη των εργαζομένων και μόνο, γράφε «Νικόλαος» και «Nikolaos» παντού. 🙂
(Μου ‘χε τύχει μια «Shelly» κι έπρεπε εγώ να καταλάβω ότι «Michelle» και «Shelly» είναι το ίδιο…)
Σωτήρς said
Πριν δέκα χρόνια στη Σουηδία ταξίδευες εντός της χώρας χωρίς έλεγχο ονόματος. Θυμάμαι σε γκρουπ του πανεπιστημίου που πωλούνταν εισιτήρια αεροπορικά αρκεί να μην πήγαινες σαν Σωτήρης και έλεγε το εισιτήριο Κλαούντια.
Εμένα πάντως μόνο η μητέρα μου καμιά φορά να με φωνάξει Σώτο. Επίσης στη Φωκίδα η Ευθυμία γίνεται Θυμία και η Αλτάνα Άλτα.
Το πιο αξιοπερίεργο έως τώρα αντρικό όνομα είναι το Παρνασσός (παππούς του 17Ν Αλ. Γιωτόπουλου). Άλλο μικρό όνομα από βουνό ή ποτάμι; Μόνο η Ταϋγέτη μου έρχεται.
Της Μηχανής Ραψίματα said
181. Βεβαίως και ήταν διάσημο, οι περισσότερες Αναστασίες γεννημένες ’75-’85, είχαν χαϊδευτικό το Σάσα 🤣
Ο μπαμπάς μου αγαπούσε πολύ την χορεύτρια της ΕΛΣ Σάσα Ντάριο (Αναστασία Πρωτονοτάριου), η οποία μετέπειτα έγινε πολύ γνωστή και μέσω της τηλεόρασης ως κριτικός νέων ταλέντων στην εκπομπή «Να η ευκαιρία».
Έπειτα ήταν και η Σάσα Μανέττα η παρουσιάστρια της ΕΡΤ, μα νομίζω πως το βαφτιστικό της όνομα ήταν Σταματία, αυτή ήταν δική μου αγαπημένη και ως παρουσιάστρια μου άρεσε και ως στιχουργός.
Φυσικά υπήρχε και η Σάσα Καστούρα (Αναστασία κι αυτή) πολύ γνωστή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου .
Με το επίθετο της τελευταίας υπήρχε κι ένα, ας το πούμε αστείο εκείνη την εποχή. Δεν υπήρχε κοπέλα με το όνομα Σάσα που να μην την είχε πατήσει στο σχολείο ή στο παιχνίδι, εγώ πολύ μανούριαζα με αυτό 😡 Ίσως κι απ΄ αυτό το δήθεν αστείο να σιχάθηκα το χαϊδευτικό μου δε ξέρω 🤣
sarant said
186 Μέσω Ζυρίχης.
197 Πρέπει να υπάρχει και Όλυμπος, αλλα βαριέμαι να ψάξω
198 Επαιζε στη Γειτονιά η Σάσα Κ.
sarant said
199 Ναι, υπάρχουν κάμποσοι στον κατάλογο του ΟΤΕ με μικρό όνομα Όλυμπος
ΣΠ said
197
Από ποτάμια, Ιορδάνης και Νείλος.
ΣΠ said
192
Ευχαριστώ, Χαρούλα. Και τα δικά μου γενέθλια είναι σε μια θλιβερή επέτειο. Της φωτιάς στο Μάτι.
antonislaw said
195,201
Καλημέρα σας!κι από ασυνήθιστα ονόματα , από ηπειρους γνωρίζω μία Ευρώπη(μικρασιατισσα η γιαγιά της) , νομούς μία Ροδόπη, και πόλεων το συνηθισμένο Πάτρα, Πατρούλα
Χαρουλα χιλιόχρονη!!!
Χαρούλα said
Ευχαριστώ πολύ Antonislaw! Να είσαι καλά!
Και μια συλλογή από παραξενα. Ένα 20ο/ο τα έχω ακούσει. Τα υπόλοιπα, δεεεν!
https://www.flash.gr/greece/1437845/ta-pio-paraxena-baftistika-onomata
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Κι από μένα πολύχρονη και καλόχρονη Χαρούλα, έστω και αργά.
EΦΗ - ΕΦΗ said
197,200
Στα βουνίσια ονόματα η Μαλεβίτσα.
Μαλεβός τοπική ονομασία του Πάρνωνα, όπου υπάρχει η Μονή/Παναγία Μαλεβή, εξ ου και το όνομα/τάξιμο στη χάρη Της. Συμπτωματικά συνάντησα μια Μαλεβίτσα στην Ιεράπετρα, τάμα από τη μαμά-που άργησε να κάνει παιδί σ΄ αυτήν την Παναγία!
gpointofview said
# 203
Στις συγκεντρώσεις του ιστολογίου μερικές φορές μετέχει και κάποια Ροδόπη. Κατά σύμπτωση έχει σπουδάσει στην Κομοτηνή !
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ονόματα πόλεων : Μόσχα, Βενετία, Αταλάντη, Ερμιόνη, Θεσσαλονίκη (να υπάρχει ακόμη;), Άρτα (από Αρτεμισία μόνο; έχει πάντως και χωριό Αρτεμισία) , Πάτρα (μόνο από Κλεοπάτρα;),
Χωρών/περιοχών: Ελλάδα , Αγγλία (μία στα μέρη μου τη βάφτισε ο Λη Φέρμορ), Ευρώπη, Μακεδονία
(να ονομάτισαν και καμιά Κρήτη;Μπορεί τίποτα μετανάστες, στα ξένα)
Κιγκέρι said
Ροδόπη ονομαζόταν η μεγαλύτερη αδερφή του Καραγάτση, άρα Ροδόπη Ροδοπούλου! (Παντρεύτηκε τον διευθυντή της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Φιλοποίμενα Τζουλιάδη – είναι η κυρία διευθυντού στο βιβλίο του Καραγάτση «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)
Κιγκέρι said
208: Ξέρω και μια Φλωρεντία!
ΣΠ said
208
Και Ελβετία.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
208# Βαφτισμένη Κρήτη ξέρω, στην Κρήτη βέβαια. Σήμερα θα ‘ναι γύρω στα 80.
Πέπε said
Α, και Αμβέρσα τώρα που το θυμήθηκα.
(Το σχόλιο μετά το #211 περιμένει έγκριση, τι είπα πάλι ο μαύρος; Όταν εμφανιστεί ένα που λέει για Ευρώπη, Κρήτη, Αταλάντη κλπ. τοποθετήστε το νοερά στο #212 μη και χάσετε τη ροή της υπόθεσης.)
Πέπε said
208
Ναι, έχω δει μια Κρήτη. Και Ευρώπη έχω γνωρίσει.
Νομίζω ότι η Αταλάντη και η Ερμιόνη ήταν πρώτα γυναίκες και μετά πόλεις.
Αλλά ΑΤΑΛΑΝΤΗ ρε παιδί μου; Και να σου βγει ξερωγώ ηθοποιός, τραγουδίστρια;
Εδώ παραπάνω μένει μια κυρία Δημοκρατία. Είχε κι ένα σκύλο, μας έχει αφήσει χρόνους τώρα πια, αλλά όσο ζούσε ήταν γνωστή φιγούρα της γειτονιάς. Λέγαμε «ο σκύλος της Δημοκρατίας» κι εγώ σκεφτόμουν το πουλί της χούντας!
sarant said
213 –> 214
208 Βενετία είχα συνάδελφο -Βάνα τη φωνάζαμε. Η Μόσχα βέβαια συμπίπτει με το όνομα της πόλης.
Χαρούλα said
Χτήνος μου σ´ευχαριστώ.
Τα ονόματα έχουν και μόδες-εποχές.
Ξέρω Λαοκρατία βαφτισμένη άραγε ποοοότε;😊;
Λευτέρηδες, Ανδρέηδες στην ακμή των γνωστών πολιτικών.
Όταν αγιοποιήθηκε ο Νεκτάριος, πλήθος.
Μετά ήρθε η μόδα του Ραφαήλ στην Μυτιλήνη.
Τώρα Αρσένιοι, Παϊσιοι, Πορφύριοι. Και τα θηλυκά τους.
Πως λέμε τι θα φορεθεί φέτος; Εεε, σε όνομα,😂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
215 Η Βένα Γεωργακοπούλου είναι Βενετία
Είχα συμμαθήτρια Βενετία, έτσι τη φωνάζαμε. Βενέτω στου Σωτ. Δημητρίου την ντοπιολαλιά.
…
Βούλα μπρε!
Μαρία said
216
Πολύχρονη, Χαρούλα. Διαβάζω οτι καίγεται η Δαδιά.
Το όνομα Νίκος το τίμησαν δεόντως κι οι πολιτικοί μας πρόσφυγες αλλά μέχρι το ’56 🙂
Χαρούλα said
Μπράβο Μαρία! Νίκος! Κοινό αλλά συμβολικό-ηρωικό, γιαυτούς.
Σ´ευχαριστώ πολύ! Ολοι να είστε γεροί.
Ναι δίπλα στην Δαδιά έχουμε και μεις πρόβλημα. Ευτυχώς ο αέρας λογικός. Πριν λίγο ακούστηκε ιπτάμενο μέσον. Ελπίζω να τα καταφέρουν γρήγορα. Να καμαρώσουν κάποιοι με το δίκιο τους.
https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/synagermos-sthn-pyrosbestikh-pyrkagia-sth-lyra-ebroy-sth-dadia-fwto-video/post47113
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λυδία
…
216, Χαχα, για να δούμε.Τίποτε καλλιτεχνικό δεν λάμπει τώρα (όπως Αλίκη, Μελίνα που είπαμε)
Ήταν και μια φάση (πριν 30-35 χρόνια) με Δανάες , Φοίβες, Ιάσονες, Οδυσσείς
Φλασιά, έχουμε όμως την …υπέρκομψη! λες; Η Κεραμιδέως είπε ότι το παιδί της πρωτοείπε μαμά,μπαμπά, Κυριάκος, ε μπορεί μες την πολλή γλειφτουριά και το πέτσωμα να δούμε …Μαρεβάκια. Βρε τί ανώμαλα άρχισα να σκέφτομαι.
Μα βλέπω (218) δαδί και στη Δαδιά και στην Ήλιδα πάλι κι εποκουζουλάθηκα.Φτου σου γκαντέμη …κακόκαιρε… Οι φωτιές φωτιές, μα με τέτοιες τραγικές ελλείψεις στην πυροσβεστική θα γίνει της Αποκαλύψεως.
Aghapi D said
219 Πολύχρονη 🙂
Την ηθοποιό Ταΰγέτη τη μνημονεύσαμε;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Από χθές το πρωί που με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος στην Ανθούσα που καιγόταν το σπίτι του για βοήθεια, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι μαζί με άλλους 6 που φτιάξαμε μια ομάδα βοήθειας, έτρεχα σε διάφορα σπίτια στις φωτιές.
Έχει μαυρίσει η καρδιά μου από την απόγνωση των ανθρώπων που την μια μέρα κοιμόντουσαν στο σπίτι τους και την άλλη ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στον δρόμο, κυρίως όμως από την αναλγησία και την ηλιθιότητα των ανεύθυνων υπευθύνων.
Δεν θέλω να μαυρίσω και την δικής σας, και πιο πολύ, θέλω να ξεφύγω λίγο από αυτές τις σκέψεις, θα πώ μόνο πως βλέπαμε τους καπνούς από την βεράντα μας για τρείς τουλάχιστον ώρες χωρίς να βλέπουμε ΚΑΝΕΝΑ ιπτάμενο πυροσβεστικό μέσο, σήμερα μας ζαλίσανε τ΄αρχίδια τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούσαν χωρίς λόγο και αιτία (συγγνώμη για την αθυροστομία, μιλάω φορτισμένα).
Και μέσα στον γενικό χαμό, να σας πώ πως κάηκε ολοσχερώς και το σπίτι της Ελένης Γερασιμίδου (κόντά στο μουσικό γυμνάσιο) που διαβάσαμε το τόσο όμορφο διήγημά της την Κυριακή. Στον δρόμο κι αυτή εμ τον άντρα της.
Τέλος.
Χαρούλα από χθές τώρα μπήκα στο ιστολόγιο και είδα πως είχες γενέθλια. Να τα εκατοστίσεις πατρίδα με υγεία και να έχεις πάντα αυτό το όμορφο ανοιχτό μυαλό!
Χρόνια πολλά συντρόφισσα, και κυρίως, ΤΡΕΛΑΜΕΝΑ!😂
Να σκέφτεσαι υπερβατικά.
Αφιερωμένο!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«Ταυτόχρονα, οι φίλοι μου με φωνάζουν Νίκο, συστήνομαι ως Νίκος, στα βιβλία που βγάζω υπογράφω ως Νίκος Σαραντάκος, και το όνομα Νίκος χρησιμοποιώ σε όλη μου την κοινωνική και δημόσια ζωή.»
Ξέχασες το Νικοκύρη, ντροπή σου!😂 Αλήθεια ξέρεις ποιός-ά και πότε σε «βάφτισε» έτσι;😊
Εγώ με το όνομά μου αρχικά είχα ένα θεματάκι γιατί μέχρι και τα δώδεκα μόνο στο αναγνωστικό βιβλίο και της ιστορίας το έβλεπα. Μεγαλώνοντας άρχισα να το εκτιμώ περισσότερο λόγο του ότι δεν είχε υποκοριστικό, μόνο το Λαμπρούκο που όπως και αν το δεί κανείς, είναι ωραίο.😊
Βέβαια, όταν μεγάλωσε λίγο η μικρή μου κόρη η Δανάη, στα έξι νομίζω, άρχισε να μου βγάζει διάφορα υποκοριστικά, κάθε φορά που άλλαζα ζώο μου άλλαζε και το όνομα, Λιοντάρι, Λάμπρουκα, σκύλος, Λούμπρεγκα, βάτραχος, Λουμπρεγκέκα, κόκορας, Γκεκουλίνα, γουρούνι (τα τελευταία 10 χρόνια, πολύ με βόλεψε😊) Λίνα, έγινε επίσημο πλέον, Λίνας Γουρουνάκης😂 (γιατί πάντα είμαι μικρός, λιονταράκι, βατραχάκι, σκυλάκι κλπ, και μικρότερος από αυτές) γνωστότερος στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και πολιτικό κόσμο ως LINAS GURU!😂
Το καλύτερο γυναικείο όνομα που έχω ακούσει, είναι μακράν αυτό της επιστάτριας στο σχολείο της ανιψιάς μου στο Μαρούσι, Υπακοή! ΤΕΛΕΙΟ;😂
54 – «Γενικώς μεγάλο θέμα έθιξες σήμερα Νικοκύρη μας, έχω μεγάλο καημό με το όμορφο ονοματάκι μου. Πόσα χρόνια προσπαθούσα να πείσω οικογενειακό και φιλικό κύκλο να με αποκαλούν με το ωραιότατο βαφτιστικό μου όνομα και να τους διορθώνω όταν ξέφευγαν, μα δυστυχώς δε τα κατάφερα.»
Εντάξει δεν λέω, είναι πρωτότυπο και μοναδικό, αλλά σε βρίσκω λίγο υπερβολική με το ωραιότατο, εγώ τουλάχιστον, όσο κι αν προσπάθησα, δεν είδα κάποια ομορφιά στο όνομά σου, Της Μηχανής Ραψίματα. Ο νονός σου τι καλό είχε πιεί;😂
199 – Υπάρχει, γνώρισα έναν πέρυσι στη Ν. Πεντέλη που του επισκεύασα το σπίτι. Οι γονείς του ήταν ορειβάτες κι όταν ανέβηκαν πρώτη φορά στον Όλυμπο ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που όταν γεννήθηκε ο γιός τους του έδωσαν το όνομα του θεϊκού (πραγματικά όμως!) βουνού.
Θα έλεγα να οργανώσουμε καμιά ανάβαση στην κορυφή του (έχει εύκολη πρόσβαση) αλλά φοβάμαι μήπως τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια από την αναγγελία του εγχειρήματος, αφανίσουν το 90% των σχολιαστών!😂😂😂
Εσένα σου συνιστώ να το επιχειρήσεις, είναι εμπειρία ζωής ο Μύτικας. Εντάξει για σένα λίγο πιο κάτω, η κορυφή έχει αρκετή δυσκολία και κίνδυνο.
Αφιερωμένο στην Της Μηχανής Ραψίματα, ελπίζω να μη το πήρε στραβά το αστείο.😊
Χαρούλα said
Aghapi ευχαριστώ για την αγάπη.
ΛΑΜΠΡΟ, Λάμπρο με το σπάνιο όνομα. Αλήθεια πως τους ξέφυγες;. Εδαπάν, Πασχάληδες τς λεν. Λάμπροι ιέρχοντι απ´τα κάτ τα μέρ…😅
Σ´ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την αφιέρωση. Αλλά αν παίξεις στοίχημα, μην ποντάρεις πολλά στο ανοιχτό μου μυαλό! Έχω και γώ κάτι κολλλλήματα!!!🫣😩
Αααα! Και για τον Μύτικα μην με μετρήσεις! Έχω κάτι υποχρεώσεις εκείνη την μέρα!😂😅😂
Μια αισιόδοξη ευχή για καληνύχτα, να σώθεί το δάσος στην Δαδιά. 😔
ΛΆΜΠΡΟΣ said
224 – Τον παππού μου (από πατέρα μεριά) τον έλεγαν Λυμπέρη κι έτσι θα με βαφτίζανε, αλλά ο παπάς το βρήκε παλιομοδίτικο (ευτυχώς 😂) και τότε δύσκολα πήγαινε κανείς κόντρα σε παπά. Λαμπρό θα το βγάλετε το παιδί, χριστιανικό όνομα και θα γιορτάζει την Λαμπρή. Που να ήξερε πως το Λάμπρος είναι αρχαίο όνομα.😂
Κολλήματα έχουμε όλοι, έχω μάθει να ξεχωρίζω τα ανοιχτά μυαλά από τα κολλημένα και σε πολύ λίγους εδώ έχω πει πως έχουν ανοιχτό μυαλό.😊
Εμ γι’ αυτό μίλησα για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.😂 Εδώ όλοι είναι φαν του αθλητισμού και τον εξτρίμ σπορ……..από την τηλεόραση.😂😂😂
Το σημαντικό, είναι να περνάμε καλά, γι’ αυτό λέω πως καλό, είναι αυτό που μας ευχαριστεί χωρίς να κάνουμε κακό σε άλλους.
Να περνάς καλά βρε.👍 😊
Της Μηχανής Ραψίματα said
223. ΛΆΜΠΡΟΣ
Να ΄σαι καλά έσκασα στα γέλια 1:30 τα ξημερώματα, το χρειαζόμουν αυτό.
Πολύ βαριές μου κάτσανε οι τελευταίες μέρες μια με τη φωτιά προχθές κοντά στη γειτονιά μου, μια σήμερα στο άκουσμα της φωτιάς που καίει το αγαπημένο μου δάσος της Διαδιάς 🥲🥲 Ουφ πια, κάθε καλοκαίρι τι είναι και τούτο 😡😡
Ο νονός μου Θρακιώτης ήτανε, Μαλαματίνα θα ΄χει πιει τι άλλο 🤣🤣
Βασικά στη Γερμανία βαφτίστηκα άρα μπύρες θα ΄χε πιεί, σιγά μην κάνανε εξαγωγή Μαλαματίνα τότε που να τις έβρισκε 🤣🤣
*** Την αφιέρωση δεν την άκουσα, δεν ανοίγει το βίντεο δε ξέρω γιατί, ευχαριστώ πάντως!!!!!!
224. Χαρούλα μου τι γίνεται στα μέρη μας σφίγγεται η καρδιά μου, δεν είναι καλά τα νέα 🥲🥲
Πέπε said
226
Χαιρετίζουμε την ποίηση απ’ όπου κι αν προέρχεται:
Πολύ βαριές μου κάτσανε οι τελευταίες μέρες
μία με τη φωτιά προχθές κοντά στη γειτονιά μου,
μιά σήμερα στο άκουσμα… / μέχρι εδώ, και μετά πάλι:
τι γίνεται στα μέρη μας σφίγγεται η καρδιά μου
Μαρία said
227
Μάλιστα γὰρ λεκτικὸν τῶν μέτρων τὸ ἰαμβεῖόν ἐστιν· σημεῖον δὲ τούτου, πλεῖστα γὰρ ἰαμβεῖα λέγομεν ἐν τῇ διαλέκτῳ τῇ πρὸς ἀλλήλους.
Κιγκέρι said
227:
…μια σήμερα με τη φωτιά μες στης Δαδιάς το δάσος…
ή ίσως
…μια σήμερα που καίγεται και της Δαδιάς το δάσος…
Χαρούλα said
Καλη(;)μέρα Ανταπόκριση
Παρασκευή 22.07.2022 (06:50) Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στην μεγάλη πυρκαγιά της Λύρας Σουφλίου.
Οι φλόγες το βράδυ έφτασαν στο ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.
Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σωθεί τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Η κύρια ελπίδα μας είναι πως επειδή ειναι διεθνώς αναγνωρισμένος βιότοπος, σχετίστηκε και με wwf, θα νοιαστούν λίγο περισσότερο. Λέω εγώ τώρα..
Alexis said
#199-200: Ο ιδιόρρυθμος προπολεμικός γιατρός και υγιεινιστής, συγγραφέας βιβλίων για την υγιεινή διατροφή, Ηλίας Πέτρου, είχε βαφτίσει τα παιδιά του Πίνδος και Όλυμπος.
#216: Να μνημονεύσουμε και τις αρκετές Ελληνίδες, ηλικίας 60+ σήμερα, που φέρουν το όνομα Φρειδερίκη, προς τιμήν (;) της τότε βασίλισσας.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
192 Και στη Μυτιλήνη οι Δουκαίοι είναι πολλοί (και βγαίνουν και σε επίθετο άμα λάχει). Πρώτος και καλύτερος 🙂 ο πατέρας μου.
Κι έτσι βρέθηκε και άγιος Δούκας, ο Μυτιληναίος βεβαίως!
Από άλλα ονόματα η Αγορίτσα.
Γιάννης Μαλλιαρός said
231 τέλος Και Άννα-Μαρία ένα φεγγάρι (μετά τα διπλά παράγιναν μόδα και βρίσκονται και σήμερα κοριτσάκια με τέτοιο όνομα που όμως βγαίνει από άλλες διαδρομές, μη βασιλικές).
Της Μηχανής Ραψίματα said
226. Πέπε & 229. Κιγκέρι είστε φοβεροί 😁😁
230. Χαρούλα μου ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, έχω συνονιστεί με τοπικό σταθμό μέσω διαδικτύου και ακούω κι από κει ανταποκρίσεις, γιατί εδώ δεν λεν τίποτα, μόνο απλές αναφορές 🥲
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
227 Πολύ βαριές μου κάτσανε οι τελευταίες μέρες
μία με τη φωτιά προχθές κοντά στη γειτονιά μου,
229 μια σήμερα που καίγεται και της Δαδιάς το δάσος
και μόλις έπιασε κι εδώ της Ελευσίνας τ΄άλσος
Της Μηχανής Ραψίματα said
235. Έφευγα απ΄το πατρικό μου και έβλεπα τη φωτιά μπαίνοντας στην εθνική, γύρισα ευθύς απ΄το αεροδρόμιο να δω τι γίνεται και να καλέσω πυροσβεστική. Ευτυχώς είναι εκεί κοντά πάντα σε επιφυλακή και την έσβησαν αμέσως τα παιδιά!
Και πριν λίγες μέρες πάλι στο ίδιο σημείο είχε πιάσει, μάλλον δεν είναι τυχαίο, τι να πω τίποτα δε θα μείνει στο τέλος 😡😡
ΛΑΜΠΡΟΣ said
226 – Εβρίτισα είσαι κι εσύ; γι΄αυτό είσαι χαλαρή και χαμογελαστή.👍😊
236 – «Και πριν λίγες μέρες πάλι στο ίδιο σημείο είχε πιάσει, μάλλον δεν είναι τυχαίο, τι να πω τίποτα δε θα μείνει στο τέλος.»
Μη τρελαίνεσαι και μη βλέπεις τα πράγματα ανθρωποκεντρικά, τα φυτά είναι αρχέγονα, κατά πολλά εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα των θηλαστικών και θα βρούν τον τρόπο να επιβιώσουν.
Το ότι οι άνθρωποι θεωρούν και βλέπουν την Γή σαν ιδιοκτησία τους, είναι απλά μιά από τις πολλές ηλιθιότητες που κουβαλάει το πιο έξυπνο όν του πλανήτη. Η ζωή και ο πλανήτης έχουν τους δικούς τους κανόνες που υπερβαίνουν τους ανθρώπους.
Πώς το έλεγε ο Ράιχ, μόνο φασαρία κάνεις ανθρωπάκο, τι κάνουν οι περισσότεροι; 70,80 χρόνια φασαρία.😂
Δεν ξέρω γιατί δεν το δείχνει κι είναι ωραίο τραγούδι. Δεν πειράζει, θα σου βάλω ένα παλιό του Χατζηγιάννη που ακούω τώρα, ελπίζω να σου αρέσει.😊
Να χαμογελάς, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.😊
Είναι διαχρονικό, το έλεγε κι ο Δημήτρης Σαραντάκος.😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
231 Πανδώρα και Αφαία ονόμασε τις κόρες του ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος.
Χαρούλα said
#234 μέσα από τους καπνούς να που βγήκε και κάτι ευχάριστο. Πατρίδα λοιπόν! Το χάρηκα γιατί σε ειχα εκτιμήσει εδώ. Να είσαι πάντα δημιουργική, δυναμική, πολυπράγμων!🌹
Της Μηχανής Ραψίματα said
237. ΛΑΜΠΡΟΣ
ευχαριστώ για την αφιέρωση και τις συμβουλές να ΄σαι πάντα καλά !! 🤗
239. Χαρούλα
ευχαριστώ για τις ευχές, ανταποδίδω !! 🌺
Καλό μας ξημέρωμα
Φώτης said
Αρκετά σημαντικό το πρόβλημα που αναφέρει ο νοικοκύρης, για όσους μένουν στο εξωτερικό.
Εγώ έχω την «τύχη» εκτός από όνομα που έχει συντομομορφή, να έχω και μεσαίο όνομα, το οποίο τείνει να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρό παιδί και έκανα τα πρώτα μου μαθήματα αγγλικών, η δασκάλα μου μου είχε προτείνει το όνομά μου να μην το γράφω «Fotis» αλλά «Photis». Ευτυχώς που δεν το έκανα γιατί το μπέρδεμα τώρα θα ήταν μεγαλύτερο…
ΣΠ said
Εθνική Μπάσκετ: Γιατί το «Αντετοκούνμπο» γράφεται διαφορετικά στις φανέλες Γιάννη, Θανάση και Κώστα
sarant said
242 Ισως αξίζει άρθρο, ίσως έχει γραφτεί και δεν το θυμάμαι.