Και πάλι για τον Ισοκράτη και τους «μετέχοντες της ημετέρας παιδείας»
Posted by sarant στο 22 Ιουλίου, 2022
Δυο ρητά του αρχαίου ρήτορα Ισοκράτη εμφανίζονται τακτικά στη δημόσια συζήτηση. Το ένα είναι το «απόφευγμα», όπως τα λέμε εδώ στο ιστολόγιο, για τη «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται», για το οποίο έχουμε επανειλημμένα γράψει -σας παραπέμπω σε παλιότερο άρθρο μας.
Το άλλο είναι το απόσπασμα από τον Πανηγυρικό περί ελληνικής παιδείας. Ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, επειδή το ανέφερε ο αποπεμφθείς από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Κώστας Μπογδάνος, αντιπρόεδρος πλέον του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Δημιουργία (που έχει ιδρύσει μαζί με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη), στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία.
Εκεί είπε, ανάμεσα σε άλλα:
Πουθενά δεν δηλώνει ο μεγάλος ρήτωρ ότι όποιος παίρνει ελληνική παιδεία γίνεται αυτομάτως Έλληνας· ας παύσουν λοιπόν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του λογογράφου του κ. πρωθυπουργού, να χρησιμοποιούν το «της ημετέρας παιδείας μετέχοντες», το οποίο ως φράση δεν υπάρχει και πουθενά στο πρωτότυπο, για να μας πείσουν ότι Έλληνας δήθεν γίνεσαι με λίγα χρόνια σε ένα ελληνικό σχολείο … Αν κάποιοι λοιπόν φιλοδοξούν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος με Αφρικανούς ή με Πακιστανούς ας βρουν άλλο πρόσχημα, όχι τον Ισοκράτη. Αυτά, από έναν τριτοδεσμίτη.
Αναφέρεται στον λογογράφο του πρωθυπουργού, αλλά, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να επικαλέστηκε τη ρήση του Ισοκράτη. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να την έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατα σε άλλη ευκαιρία. Και πράγματι είναι σωστό αυτό που λέει ο κ. Μπογδάνος ότι η φράση «της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» δεν υπάρχει «πουθενά στο πρωτότυπο», αλλά απλώς για δημιουργία εντυπώσεων το λέει, διότι ο Ισοκράτης έλεγε «περί ημετέρας παιδεύσεως». Δεν είναι Κώστας, είναι Κωνσταντίνος.
Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε τη ρήση του Ισοκράτη -και τις ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από διαφόρους που αμφισβητούν την ερμηνεία της. Προειδοποιώ ότι παίρνω αφειδώς υλικό από παλαιότερα άρθρα του ιστολογίου.
Λοιπόν, στον Πανηγυρικό του (παράγρ. 50), ο Ισοκράτης είπε/έγραψε:
Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.
Ας δούμε και μια αγγλική μετάφραση:
So far has Athens left the rest of mankind behind in thought and expression that her pupils have become the teachers of the world, and she has made the name of Hellas distinctive no longer of race but of intellect, and the title of Hellene a badge of education rather than of common descent.
Και η δική μου προσπάθεια:
Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να φανερώνει όχι πλέον τη φυλή αλλά τη διάνοια, με αποτέλεσμα περισσότερο να αποκαλούνται Έλληνες αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία παρά στην κοινή καταγωγή.
Και για να μη μεγαλοπιάνομαι, μια έγκυρη παλιότερη μετάφραση:
«Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή». (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 1940.)
Γύρω στο 2000, πολλοί κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας εξεγέρθηκαν όταν μαθεύτηκε ότι ο αριστούχος μαθητής Οδυσσέας Τσενάι, αλβανικής βέβαια καταγωγής, επρόκειτο να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, τασσόμενος υπέρ του να είναι σημαιοφόρος ο αριστούχος Αλβανός, είχε πει ότι «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης». Επισημάνθηκε τότε, από ελληνοκεντρικούς σχολιαστές που ήθελαν να κρατηθεί η σημαία μακριά από χέρια αλλοδαπών, ότι ο πρόεδρος διαστρέβλωσε τον Ισοκράτη.
Στο ίδιο θέμα, ο πρωην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής είχε προσπαθήσει να «ερμηνεύσει» το ισοκρατικό χωρίο παρερμηνεύοντας τις σημασίες των «πεποίηκεν» και «δοκείν είναι», ως εξής:
Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας η Αθήνα τους άλλους ανθρώπους, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων. Και το όνομα των Ελλήνων δημιούργησε την πεποιημένη (:πλαστήν) εντύπωση να φαίνεται ότι είναι (:δοκείν είναι) χαρακτηριστικό όχι του γένους, αλλά της διανοίας. Και να αποκαλούνται (καλείσθαι και όχι καλείν) από τους άλλους όχι από μάς, Έλληνες μάλλον οι μετέχοντες της ημετέρας εκπαιδεύσεως και όχι της κοινής καταγωγής.
Εδώ πιάνουμε τον πρώην υπουργό στα πράσα, να χαλκεύει τη μετάφραση! Υποκείμενο του ρήματος πεποίηκεν (το οποίο δεν έχει υποχρεωτικά την απόχρωση της πλαστότητας, όπως θα δούμε πιο κάτω) είναι η πόλις ημών, όχι το όνομα των Ελλήνων. Το όνομα των Ελλήνων είναι αντικείμενο του ρήματος πεποίηκεν, άρα ο κ. Παπαθεμελής ή δεν ξέρει πού παν τα τέσσερα από αρχαία ή ξέρει και το μαγείρεψε, για να μπορέσει να στριμώξει την πεποιημένη εντύπωση που δεν υπάρχει στο κείμενο του Ισοκράτη. Εξίσου εκ του πονηρού είναι και η προσθήκη «από τους άλλους όχι από μας» στο καλείσθαι. Η όλη προσπάθεια θυμίζει πολύ κάποιες μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης, που είναι σχεδόν διπλάσιες από το πρωτότυπο, διότι ο θεολόγος μεταφραστής κρίνει σκόπιμο να σουλουπώσει ιδεολογικώς το ιερό κείμενο, μην πάει αλλού ο νους του αναγνώστη.
Όμως, όσο κι αν προσπαθεί ο Παπαθεμελής εδώ (κι άλλοι αλλού) να βγάλουν ξίγγι από τη μύγα, το ποιώ σημαίνει απλώς «κατασκευάζω, φτιάχνω». Διότι, για να σημαίνει το ποιώ ‘μιμούμαι, παριστάνω, δημιουργώ πεποιημένη εντύπωση’, πρέπει να συντάσσεται με κατηγορηματική μετοχή. Για παράδειγμα, ποιώ τινα γελώντα, παριστάνω κάποιον που γελάει. Ενώ με απαρέμφατο όπως έχουμε εδώ, το ποιώ σημαίνει απλούστατα κάνω: ποιώ τινα γελάν, κάνω κάποιον να γελάει.
Και άλλοι ελληνοκεντρικοί τονίζουν το «δοκεί» που σημαίνει, λένε, φαίνεται αλλά δεν είναι. Όμως, το «δοκώ» με απαρέμφατο έχει ακριβώς τη σημασία «νομίζομαι, θεωρούμαι», όπως λέει το Λίντελ Σκοτ (λ. δοκέω, ΙΙ.5) οι δοκούντες είναί τι = άνθρωποι που θεωρείται ότι είναι κάτι. Και πιο καθαρά, όταν λέει ο Δημοσθένης οι δεδογμένοι ανδροφόνοι εννοεί «οι ευρεθέντες ένοχοι ανθρωποκτονίας», όχι «αυτοί που φαίνονται φονιάδες αλλά δεν είναι», όπως θα ήθελε ο Παπαθεμελής!
Άλλοι πάλι σχολιαστές, όπως ο μακαρίτης πια πρώην ΠτΔ Χρήστος Σαρτζετάκης, στήριξαν την αποδομητική τους επιχειρηματολογία στο «καλούνται». Έγραψε ο Χ.Σ. σε κάποιο περιοδικό: «Δεν λέγει, λοιπόν, ο Ισοκράτης ότι ‘Ελληνες «είναι» οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες, όπως, κατά διαστροφήν του κειμένου, διατείνεται ο αρθρογράφος σας, αλλά ότι αυτοί «καλούνται» έλληνες όπως κατά την σύγχρονον εποχήν – πρόκειται περί του ιδίου φαινομένου – αποκαλούμε «αμερικανάκια» αυτούς, οι οποίοι, χωρίς να είναι Αμερικανοί, ομιλούν την γλώσσαν των και μιμούνται αμερικανικά πρότυπα ζωής».
Προσπερνώ το ότι ο χαρακτηρισμός «αμερικανάκια» ήταν (και είναι) πάντοτε μειωτικός και έρχομαι στο ρήμα «καλούμαι», αντιγράφοντας παλιό σχόλιο του φίλου Τιπούκειτου:
Είναι αλήθεια ότι στα νέα ελληνικά το «(απο)καλούμαι» κάποτε λειτουργεί ως αντώνυμο, σχεδόν, του «είμαι»: σημαίνει δηλαδή «είμαι Χ μόνο κατ’ όνομα», «αποκαλούμαι Χ αλλά δεν είμαι στην πραγματικότητα». Ωστόσο, στα αρχαία ελληνικά το «καλούμαι» όχι μόνο δεν αντιδιαστέλλεται προς το «ειμί», αλλά συχνότατα χρησιμοποιείται σχεδόν σαν συνώνυμό του! Ιδού λίγα, ελάχιστα παραδείγματα:
1. Οδ. η 313: ἐμὸς γαμβρὸς καλέεσθαι: δεν πρόκειται βέβαια για κάποιον που απλώς αποκαλείται γαμπρός του ομιλητή, αλλά για κάποιον που είναι πράγματι γαμπρός του.
2. Αισχ. Πέρσ. 1-2: τάδε μὲν Περσῶν τῶν οἰχομένων | Ἑλλάδ’ ἐς αἶαν πιστὰ καλεῖται. Με το «τάδε μὲν … καλεῖται» ο Χορός των περσών συμβούλων αναφέρεται στον εαυτό του. Όταν λένε λοιπόν ότι «οι δώδεκα γέροντες που βλέπετε, αγαπητοί θεαταί, ονομάζονται πιστά (δηλ. πιστοί σύμβουλοι) των Περσών», δεν υπαινίσσονται βέβαια ότι αποκαλούνται απλώς και ότι δεν είναι στην πραγματικότητα πιστοί σύμβουλοι!
3. Ἰλ. Δ 61: οὕνεκα σὴ παράκοιτις κέκλημαι· Γ 138 φίλη κεκλήσῃ ἄκοιτις· Ὀδ. ζ 244 αἲ γὰρ ἐμοὶ τοιόσδε πόσις κεκλημένος εἴη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η συγγενική σχέση (παράκοιτις, ἄκοιτις, πόσις) είναι πραγματική· η χρήση του «καλείσθαι» δεν τη θέτει υπό αμφισβήτηση!
Έτσι λοιπόν και στο απόσπασμα του Ισοκράτη, η χρήση του «καλείσθαι» δεν κρύβει κανέναν πονηρό υπαινιγμό, δεν αμφισβητεί υπόρρητα τον ελληνισμό όσων της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχουσιν. Κάθε άλλο: λέει ότι όσοι μοιράζονται τη δική μας παιδεία ονομάζονται αλλά και είναι Έλληνες. Ή μάλλον ονομάζονται Έλληνες επειδή είναι Έλληνες. Τόσο απλά.
Αυτό ακριβώς λέει ο Ισοκράτης. Και παρατηρώ ότι όσοι οργίλοι καταγγέλλουν για διαστρέβλωση της ισοκρατικής ρήσης, δεν πρόσεξαν, ή πρόσεξαν αλλά προτίμησαν να συγκαλύψουν, την τελευταία φράση του χωρίου: μάλλον… ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας.
Τι λέει εδώ ο Ισοκράτης; Ότι πιο άξιοι να καλούνται Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας παρά όσοι έχουν ελληνική καταγωγή. Επομένως, κύριε βουλευτή, ο αλλοδαπός που έχει πάρει την ελληνική παιδεία αξίζει περισσότερο ν’ αποκαλείται Έλληνας απ’ ό,τι ο εκ φύσεως Έλληνας που την αγνοεί. Παναπεί, ο αριστούχος Αλβανός είναι απόλυτα άξιος να αποκαλείται Έλληνας και επομένως να φέρει την ελληνική σημαία, εφόσον το επιθυμεί. Έτσι λέει ο Ισοκράτης. Πιο άξιος μάλιστα από τα βλαστάρια μας που είναι σκράπες. Ο Ισοκράτης το λέει.
Όσο για τον Οδυσσέα Τσενάι, δυο φορές νομίζω ότι στερήθηκε την τιμή να είναι σημαιοφόρος, μία στο γυμνάσιο και μία στο λύκειο. Οι οργισμένοι γονείς και κηδεμόνες της Μηχανιώνας κατάφεραν τον σκοπό τους, και ο λαμπρός νέος έφυγε από την Ελλάδα και είναι τώρα καθηγητής κάποιας βαθμίδας σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Το δε δημογραφικό, της Ευρώπης γενικά αλλά και πολύ περισσότερο της Ελλάδας ειδικότερα, δεν θα λυθεί χωρίς συστηματική πολιτική για την αποδοχή, ένταξη και πολιτογράφηση μεταναστών -και παράλληλα, με την οικοδόμηση σύγχρονου κράτους. Δεν αρκεί η παροχή κινήτρων στα νέα ζευγάρια, αλλιώς επιδοτούμε απλώς την οικονομία της Γερμανίας και των άλλων πλούσιων χωρών.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
dimosioshoros said
Προς το παρόν, παρών. Συνεχίζω την ανάγνωση.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Επειδή ζούμε στην εποχή της εικόνας, το έχουν πει και με ταινία 🙂
dimosioshoros said
>> Η όλη προσπάθεια θυμίζει πολύ κάποιες μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης, που είναι σχεδόν διπλάσιες από το πρωτότυπο…
Έχουμε κάνει καμιά ανάλυση εδώ;
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Καλημέρα!
Πολύ φοβάμαι ότι, απορροφώντας το ποσοστό του Βελόπουλου αλλά και από κάποιους άλλους, θα τους έχουμε στην προσεχή Βουλή. Και χάνω τον ύπνο μου.
dimosioshoros said
Καλό. Τα λέει σε μερικούς πολύ καλά.
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Αμάν πια με όλους αυτούς τους τριχοσχίστες. Έχουν υπόψη τους τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές και μη χώρες; Με απογόνους πρόσφατων μεταναστών να φτάνουν στα ύπατα αξιώματα. Μέχρι και ο Ντε Γκώλ είχε Ιρλανδή γιαγιά για να μη μιλήσουμε για τον υποψήφιο πρωθυπουργό Μ Βρετανίας.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Μετά από πόσες γενιές, άραγε, ο απόγονος ενός μετανάστη (π.χ. σλάβου) θεωρεί τον εαυτό του ότι γίνεται καθαροαιμότατος Έλληνας;
Alexis said
Καλημέρα.
Ωραίο και κατατοπιστικό!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4 Όχι, δεν έχω γράψει
8 Ο Έβερτ, ας πούμε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα. Επειδή αναφέρθηκε ο Τσενάι, γι αυτόν τον Ισοκράτη έχουμε παραπάνω στοιχεία? Μπας κι ήταν από κάνα Λιόπεσι, Κριεκούκι, Χασιά, Μαρκόπουλο? Για Αλβανό τον κόβω.
Costas X said
Καλημέρα !
Να θυμηθούμε και το ότι για πολλούς αιώνες οι Χριστιανοί αποκαλούσαν «Έλληνες» όλους τους ειδωλολάτρες, ανεξαρτήτως εθνικότητας !
ΘΝΣ said
Αναρωτιεμαι ποια ειναι η αποψη των Μπογδανίστας για την «ελληνικοτητα» των φυλων που εχουν μεταναστευει ανα τους αιωνες στον Ελλαδικο χωρο -Αρβανιτες, Μικρασιατες, Βλαχοι, κ.λπ. Ποσο «ελληνικο» ειναι ας πουμε το «Μπογδανος»?
Pedis said
Γενικά μιλώντας, γιατί να μας νοιάζει τόσο πολύ τι έβρισκε σωστό ή όχι ο Ισοκράτης; Κι επειδή ο Ισοκράτης έβρισκε σωστή και δικαιολογημένη τη σφαγή στη Μήλο, τι συμπέρασμα θα βγάλουμε για τη ζωή μας και την πολιτική στάση μας σήμερα; 😜
—
Μπράβο, Νικοκύρη, για μια ακόμη φορά.
sarant said
13 Μπορεί να δηλώνει και αυτόν που ήρθε από τη Βλαχομπογδανία, βέβαια.
ΓιώργοςΜ said
14 Επειδή(ς) οι αρχαίοι είχαν το DNA το γνήσιο και το αίμα τους ήταν ιχώρ άκρατο, το σημερινό το νερώσανε τόσες επιμειξίες. Μεταλαμβάνουμε τα νάματα τα αρχαία για να ξαναφτιάξουμε τη ράτσα και να ξανακατακτήσουμε τον πλανήτη (το ηλιακό σύστημα, το γαλαξία κλπ). Και για να ρίξουμε και καμιά γκόμενα που ψάχνει να βρει τίποτις γνήσιοι Έλληνοι.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τι μπράβο ρε Πέδη να πούμε, να τον διαβάσει τον Νικοκύρη ο Χαϊκάλης με το αμιγώς αλβανικό επώνυμο (αυτός που δήλωσε πως Έλληνας δεν γίνεσαι αλλά γεννιέσαι) και να γίνει χαημός εδωμέσα…
gpointofview said
Καλημέρα
Το μόνο σίγουρο είναι πως για τυς περισσότερους πολιτικούς μεγαλύτερη σημασία έχει η εντύπωση που προκαλεί μια ρήση τους, παρά η αλήθεια της. Εξ άλλου φροντίζουν δια της προσφερόμενης παιδείας ο απλός λαός να μην είναι σε θέση να διακρίνει την αλήθεια μια φράσης και μένει με την εντύπωση.
Τα πάντα θέμα παιδείας, η παιδεία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια κ.λ.π. κ.λ.π
Ενα 5% του πληθυσμού μορφώνεται πάντα ανεξαρτήτως συνθηκών, το 95% περιμένει από το κράτος.Η χούντα κι ο συνεχιστής της «εθνάρχης» κύριοι υπεύθυνοι γι αυτό το χάλι, εξαφάνισαν την λαϊκή απαίτηση για το 15% των δαπανών για την Παιδεία, την «προσάρμοσαν ‘ στο 3%
Αλήθειες που έχυν σβηστεί από το μυαλό των πολιτικών μας και των ψηφοφόρων τους.
Και α πακέτα Ντελόρ ια την Παιδεία, αντί να γίνουν υποδομές φαγώθηκαν κυρίως από «ημέτερους» συνδικάλες σε υπέρογκες αμοιβές ενημερωτικών μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορεί ναλέει ο Πάγκαλος «Μαζί τα φάγαμε»
dimosioshoros said
Πάντως, κάθε συζήτηση για λέξεις/έννοιες τέτοιες όπως παιδεία, εκπαίδευση, μόρφωση, κατάρτιση, κουλτούρα (και μάλιστα πολιτισμός) πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει επικάλυψη και σύγχυση. Οπωσδήποτε, κάποιοι επωφελούνται από αυτή τη σύγχυση.
Και η παίδευση ανάμεσά τους.
Προσωπικά δεν την ξέρω ούτε τη χρησιμοποιώ.
Και θα χαιρόμουν να ακούσω έναν φίλο εδώ να μου πει μια χρήση της λέξης αυτής σε φράση που αυτός έτυχε να πει.
Μία αρκεί.
ΘΝΣ said
15 …και εγινε κραταιος σημαιοφορος…
Christos said
«Το δε δημογραφικό… δεν θα λυθεί χωρίς συστηματική πολιτική για την αποδοχή, ένταξη και πολιτογράφηση μεταναστών». Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Η πολιτογράφηση μεταναστών δε θα λύσει καμιά από τις αιτίες της πληθυσμιακής μας μείωσης. Με την απλοϊκή ανάλυση που φτάνει το μυαλό μου, ο κύριος λόγος είναι οικονομικός. Η Ελλάδα όμως αδυνατεί να ταΐσει τα ίδια της τα παιδιά. Ας μην ξεχνούμε ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έφυγαν από τη χώρα μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην πιο αποδοτική τους ηλικία, επειδή δεν μπορούσαν στην πατρίδα τους να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, ή ακόμα και απλώς να επιβιώσουν. Αν κάνουμε μια μετάγγιση εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ανθρώπων, πραγματικά δε βλέπω τον τρόπο που αυτοί ο άνθρωποι θα μπορούν να επιβιώσουν εδώ, πόσο μάλλον να ριζώσουν.
Ας θυμόμαστε επίσης, ότι οι μετανάστες / πρόσφυγες δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, την οποία βλέπουν ως ένα καθαρτήριο για τον παράδεισο της Δυτικής Ευρώπης. Το πιθανότερο σενάριο είναι, μόλις αποκτήσουν την ελληνική – κοινοτική υπηκοότητα, να κινήσουν για άλλες χώρες, γιατί εκεί (πιστεύουν ότι) θα ζήσουν ως άνθρωποι κι όχι ως δουλοπάροικοι. Μια μαζική πολιτογράφηση όχι μόνο δε θα βοηθούσε την πληθυσμιακή μας αύξηση, αλλά πολύ πιθανό να προκαλούσε αρνητική νομοθέτηση ή άλλες αντιδράσεις στις χώρες προς τις οποίες θα κατευθυνθούν οι πολιτογραφηθέντες.
Πρέπει επομένως να σκεφτούμε τις συνέπειες της μαζικής εισροής στο επίπεδο διαβίωσης. Με απλά -και πάντα απλοϊκά- λόγια: θα μπορέσει ο μορφωμένος, πτυχιούχος πολιτογραφηθείς να συνεισφέρει στην αύξηση του εθνικού πλούτου; Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες ένταξης, κυρίως τις γλωσσικές και να προσφέρει αυτά που μπορεί; Γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα υποχρεωθεί να κάνει δουλείες (sic) του ποδαριού για να τα βγάλει πέρα. Κι εκεί που τώρα ο (θντκ) εργοδότης λέει «Σου δίνω 300 ευρώ για δέκα ώρες, κι αν δε σου αρέσει έχω εκατό πίσω από την πόρτα που παρακαλάνε», μάλλον οι εκατό θα γίνουν χίλιοι και τα 300, 200.
Η λύση μπορεί να είναι μόνο η οικονομική ισχυροποίηση του πληθυσμού μας, αλλιώς θα ήταν σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τη λευχαιμία με μετάγγιση αίματος. Και λύση (και του δημογραφικού) θα έρθει μόνο αν η χώρα σταματήσει να είναι τσιφλίκι μιας χούφτας ανθρώπων. Στο απλοϊκό μου μυαλό πάντα.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
8, 10. Ο Μπόγκνταν, ημιελληνιστί, Μπόγδαν…
Πέπε said
Λες κι αν ο Ισοκράτης είχε πει απερίφραστα «όξω οι ξένοι» θα άλλαζε κάτι σήμερα… Πραγματικά δηλαδή, τι τόνε νοιάζει τον Μπογδάνο τι εννοούσε ο Ισοκράτης; Άμα θες να πεις όξω οι ξένοι, βασικά άμα θες να πεις σχεδόν οτιδήποτε, θα βρεις και κάποιο αρχαιοελληνικό πάτημα. Κι αν δε βρεις, δεν πειράζει, σημασία έχει ότι τώρα πρέπει να πούμε όξω οι ξένοι επειδή… / ωπ! εδώ σε θέλω κάβουρα! Για επιχειρηματολόγησε να σε καμαρώσουμε!
Πουλ-πουλ said
«Επισημάνθηκε τότε, από ελληνοκεντρικούς σχολιαστές»
Επειδή ο όρος «ελληνοκεντρικός» έχει βαριά ιστορία πίσω του, από τη γενιά του 30, μήπως για αυτούς τους σχολιαστές να χρησιμοποιούσαμε μια διαφορετική λέξη; Ας τους πούμε ελληνοφυλιστές (παρηχεί και τους Φιλισταίους).
gpointofview said
# 8
Ας πούμε πως ξέρει τους πργόνους του 5-10 γενιές πίσω… ποιός εγγυάται πως κάποια προ-προγιαγιά του δεν πήγαινε το γράμμα;
gpointofview said
Λίγο παλιό το περιστατικό αλλά μήπως μπορεί ο κ. Κατσέας λόγω ντοπιότητας να μας διαφωτήσει περισσότερο.;; Τυχαίνει αυτές τις μέρες να επισκέπτομαο νοσοκομεία της επαρχίας και πολλές απορίες μου έχυν δημιουργηθεί για την πολιτική που ασκούν σε διάφορα περιστατικά
https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/987117_apisteyto-peristatiko-sti-thessaloniki-edioxan-egkyo-giati-elige-i
Γιάννης Κουβάτσος said
Θα γράψω από μνήμης κάτι που είχα διαβάσει παλιά σε ένα δοκίμιο του δάσκαλου Παπανούτσου και με είχε συγκινήσει. Καθόταν σε ένα επαρχιακό καφενείο, όταν μπήκε μέσα ένας ντόπιος τσιγγάνος. Μόλις τον είδαν κάποιοι θαμώνες, άρχισαν να τον πειράζουν αμφισβητώντας την ελληνικότητά του· προφανώς ήταν το μόνιμο θύμα τέτοιων πειραγμάτων. Ο τσιγγάνος/Ρομά «τσίμπησε» και άρχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας πως είναι πιο Έλληνας από αυτούς. Τότε ο Παπανούτσος, καμαρώνοντας, όπως γράφει, τη λεβεντιά του, τον ρωτάει:
-Νιώθεις Έλληνας.
-Ναι!
-Ε, τότε είσαι Έλληνας!
Και πάλι για τον Ισοκράτη και τους «μετέχοντες της ημετέρας παιδείας» « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Δυο ρητά του αρχαίου ρήτορα Ισοκράτη εμφανίζονται τακτικά στη δημόσια συζήτηση. Το ένα είναι το “απόφευγμα”, όπως τα λέμε εδώ στο ιστολόγιο, για τη “δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται”, για το οποίο έχουμε επανειλημμένα γράψει -σας παραπέμπω σε παλιότερο άρθρο μας. Το άλλο είναι το απόσπασμα από τον Πανηγυρικό περί ελληνικής παιδείας. Ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/07/22/isocrates/ […]
LandS said
12 «οι Χριστιανοί αποκαλούσαν «Έλληνες» όλους τους ειδωλολάτρες, ανεξαρτήτως εθνικότητας !»
Συμβατό με τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη.
τῆς παιδεύσεως […] ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας
sarant said
17 Θύμισέ μου τι θα πει χαϊκάλης
21 Τότε γιατί κόβονται στην πολιτογράφηση κατά συρροήν Αλβανοι που ζουν 30 χρόνια εδώ; Και φυσικά η πολιτογράφηση δεν αρκεί -αλλά το παράδειγμα των χωρών της Εσπερίας δείχνει ότι η μαζική και συστηματική εισροή μεταναστών είναι ευεργετική οικονομικά για τη χώρα.
Πέπε said
@12
> να θυμηθούμε…
Πειράζει αυτή τη φορά να μην το θυμηθούμε; Το ‘χουμε στραγγίξει αυτό το θέμα. (Αν και άργησα, βλ. #29…)
LandS said
25 Ας πούμε πως ξέρει τους πργόνους του 5-10 γενιές πίσω
Ας πούμε ότι, χωρίς να έχω ποτέ στη ζωή μου βγει για ψάρεμα, έχω πιάσει μεγαλύτερες ψαριές από εσένα.
Για να ξέρεις τη γενιά σου 5-10 γενιές πίσω ή σκυλί θα είσαι, ή άλογο κούρσας ή Εγγλέζος ευγενής
Θράκας said
Εαν ο Ισοκράτης το είπε με τη θετική του έννοια,ότι το όνομα Έλληνας είναι συνώνυμο της πνευματικής ανύψωσης και πολιτιστικά/πολιτικά εξελιγμένου ανθρώπου,το άλλο πιά «πάς μη Έλλην βάρβαρος»,αυτό κι αν δεν ήταν μια μεγαλοφυής αυθάδεια,που δείχνει τον βαθμό αυτοσυνείδησης στους μετέχοντες του πολιτισμού των τότε Ελλήνων.
Ωραίο και το σημερινό.Μπράβο στα κουράγια.
Γιάννης Κουβάτσος said
Προφανώς και είναι γελοίο, εκτός από ρατσιστικό, να συζητάμε περί εξ αίματος ελληνικότητας. Οπότε αυτό το κεφάλαιο το αφήνουμε στην άκρη, για να ‘χουνε να παίζουνε και να ηδονίζονται οι ελληναράδες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει συνεχώς να ψαχουλεύουμε τι είπαν και τι δεν είπαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (😊), προκειμένου να χαλυβδώσουμε τα επιχειρήματά μας και να αποστομώσουμε τους διαφωνούντες. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιοι δικαιούνται να είναι Έλληνες πολίτες, χωρίς να ψαχουλεύουμε τα αρχαία κιτάπια, όπως ψαχουλεύουν οι φονταμενταλιστές τη Βίβλο, το Κοράνιο και την Τορά; Προσωπικά, επειδή εδώ και πολλά χρόνια οι μαθητές μου είναι σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί, θα ήμουν υπερήφανος και πιο βέβαιος για το μέλλον, αν αυτά τα παιδιά παρέμεναν στη χώρα μας, σπούδαζαν, εργάζονταν και δημιουργώντας οικογένειες εδώ ως Έλληνες πολίτες. Θα είναι τεράστιο, τεράστιο το ξαναλέω, το κέρδος για όλους μας, από όλες τις πλευρές.
Γιάννης Κουβάτσος said
34: και δημιουργούσαν οικογένειες, διορθώνω.
LandS said
Λοιπόν ξέρετε ότι, αν αληθεύουν στο μισό οι μύθοι για την καρπερότητα του Ατίλα, όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε ξαδέρφια;
Γιάννης Κουβάτσος said
Στο λινκ, με αφορμή τις ανοησίες του Χαϊκάλη, ο Σμερδαλέος ξετινάζει το θέμα της εξ αίματος ελληνικότητας.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://smerdaleos.wordpress.com/tag/%25CF%2587%25CE%25B1%25CF%258A%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2582/&ved=2ahUKEwjAtLCzkYz5AhXVQvEDHVunD9EQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3VZphDcPyhfy8tAvfJ_2lr
eva matenoglou (@evamaten) said
23.
Συμφωνώ. Και μου φαίνεται ότι η αρχαιολατρία, για μια ακόμα φορά, γίνεται χρυσόσκονη για να πασπαλίσουν τη μαυρίλα της ιδιαίτερης νοητικής τους κατάστασης (δεν θέλω να χαραμίσω λέξη «σκέψη»).
Νομίζω ότι με όλη αυτή τη φιλολογική «ανάλυση» προσπαθούν να δώσουν επιστημονικοφανές κύρος στο ρατσιστικό σύνθημα «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι». (Έχω την εντύπωση ότι το «καλείσθαι» του Ισοκράτη αντιστοιχεί περισσότερο σε αυτό που «ονομάζεται» ακριβώς επειδή «έγινε» κάτι (ας πούμε καλείται σύζυγος). Αντί, λοιπόν, να δούν -οι φασίστες- ότι αυτό ακριβώς λέει ο Ισοκράτης, δλδ ότι γίνονται οι Έλληνες μέσω της παιδείας (το τι σημαίνει αυτή η παιδεία είναι μια τεράστια και δύσκολη κουβέντα που φτάνει μέχρι τις διαδικασίες πολιτογράφησης), προσπαθούν να ανακαλύψουν τις δικές τους προθέσεις αμφισβήτησης και αποκλεισμού στον αρχαίο ρήτορα!
(Για να μην (ξανα)πιάσουμε και την -αυτονόητη- γελοιότητα του «γεννιέσαι» Έλληνας!)
Christos said
30 Νίκο, δε νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, ούτε καν με το Βέλγιο τη Γερμανία του ’50. Αυτές δεν ήταν φτωχές χώρες που τις έκανε πλούσιες η μετανάσταστευση. Ήταν ήδη ισχυρές χώρες που πρόσφεραν από την αρχή στους μετανάστες συνθήκες που στις πατρίδες τους ούτε καν τις είχαν ονειρευτεί. Η Ελλάδα δε βλέπω να μπορεί να το κάνει αυτό, και φυσικά δεν είναι στην ίδια αφετηρία με τις χώρες που ανέφερα.
leonicos said
Ποσο «ελληνικο» ειναι ας πουμε το «Μπογδανος»?
Όσο και το Τσεϊλἀνογλου
Μπόγδανος, θεόδοτος σημαίνει ή κάτι κέτοιο (σλάβικο)
Ο παλιος said
Σε λιγο ένας Ινδός θα είναι (ισως;)πρωθυπουργός της Αγγλίας..λες;
sarant said
37 Ωραίος
39 Υπάρχει το θετικό προηγούμενο των Αλβανων μεταναστων.
41 Μάλλον δεν θα βγει, αλλά δείτε και τον δήμαρχο του Λονδίνου.
Alexis said
#34: Εγώ πραγματικά συγκινούμαι όταν βλέπω μη-Έλληνες στην καταγωγή να χειρίζονται με άνεση την ελληνική γλώσσα.
#23: Έτσι είναι. Για ο,τιδήποτε μπορείς να επιχειρηματολογήσεις στηριζόμενους στους αρχαίους, στα ρητά τους και στα πεπραγμένα τους.
Να θυμίσω ότι μπορεί ο Ισοκράτης να τα έλεγε αυτά για τον ελληνικό πολιτισμό και το πνευματικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας, αλλά οι ίδιοι οι σύγχρονοί του Αθηναίοι ήταν ιδιαίτερα «σφιχτοί» με την πολιτογράφηση μη Αθηναίων στην καταγωγή.
Το να γίνεις Αθηναίος πολίτης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο εάν δεν ήσουν γεννημένος από Αθηναίους γονείς.
Παρομοίως, η οργάνωση και τα πεπραγμένα της άλλης μεγάλης δύναμης της κλασικής αρχαιότητας, της Σπάρτης, έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως πρότυπα και ιδανικά από κάθε είδους εθνίκια, στρατόκαυλους έως και ακραίους φασίστες και ναζιστές.
Χαρούλα said
Δεν έχω διαβάσει ακόμη.
Απλά μια ανταπόκριση από Εβρο😥
https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/deyterh-hmera-sth-maxh-me-tis-floges-gia-na-sw8ei-to-dasos-dadias-leykimhs-soyflioy-fwto-video/post47116
Αγγελος said
«Ινδός» γεννημένος στην Αγγλία από γονείς γεννημένους στην Αγγλία, και φυσικά πλήρως «της σφετέρας παιδεύσεως μετέχων». Ο Σαρκοζί ή ο Μπερεγκοβουά περισσότερο Γάλλοι ήταν; Αλλά κανείς, ούτε ο/η ΛεΠέν, δεν διανοήθηκε να τους αμφισβητήσει γι’ αυτό το λόγο!
ΓιώργοςΜ said
30, 21 Γεγονός είναι πως οι εκάστοτε μετανάστες συνήθως προέρχονται από συνθήκες απείρως χειρότερες από αυτές που συνήθως αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι. Γι΄ αυτό είναι πρόθυμοι να υποστούν δουλειές που οι ντόπιοι δεν καταδέχονται. Αυτό ίσχυε και για την εσωτερική μετανάστευση μεταπολεμικά και εν μέρει ισχύει ακόμη (εν μέρει, επειδή δεν είναι τόσο ακραίες οι ανισότητες με βάση τον τόπο).
Επίσης, όποιος μπαίνει στην περιπέτεια της μετανάστευσης, συνήθως ανήκει στο πιο δραστήριο μέρος του πληθυσμού απ’ τον οποίο προέρχεται, οι πιο συντηρητικοί (στους οποίους βάζω και τον εαυτό μου, δε θέλω να παριστάνω το παλικάρι) μένουν πίσω και καταλήγουν σαν το γάιδαρο του Χότζα.
Όντως φεύγει κόσμος που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, όταν μπορεί. Αν υπήρχε μια υγιής οικονομία που να προσφέρει θέσεις εργασίες και σε ποσότητα και σε ποιότητα επαρκείς, λιγότεροι θα προσπαθούσαν να φύγουν.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο πληθυσμός μειώνεται. Τόσο η υπογεννητικότητα, όσο και η προσπάθεια μετανάστευσης των παιδιών που μεγαλώνουν, έχουν αποτέλεσμα να μένουν πίσω όλο και πιο γερασμένο κομμάτι του πληθυσμού, σε μεγάλο βαθμό οικονομικά μη ενεργό, και να δημιουργείται φαύλος κύκλος: Μικρή αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους>υψηλές κρατήσεις και φορολογία>μετανάστευση>ακόμα μικρότερη αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους>….
Γιατί να μείνει ένας νέος εδώ, που πρέπει (σύμφωνα με μια μελέτη για την οποία άκουσα χτες) να δουλεύει περίπου μισό χρόνο για να πληρώνει φόρους και κρατήσεις και τον άλλο μισό για να φάει;
Είναι γεγονός επίσης πως το ΙΚΑ κατάφερε να επιπλεύσει τη δεκαετία του 90 και μετά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μεροκάματα των μεταναστών στον κατασκευαστικό κλάδο-χρειαζόταν να καλύψουν κάποια ένσημα για την άδεια παραμονής.
Δε λύνεται με πολύ απλά μαθηματικά το πρόβλημα, θεωρώ.
Αγγελος said
Σκέφτομαι μήπως λέγοντας «της ημετέρας παιδεύσεως» ο Ισοκράτης εννοούσε «της αθηναϊκής παιδείας», και όχι ευρύτερα της ελληνικής. Θα μπορόυσε να το ερμηνεύσει κανείς και πιο στενόμυαλα: «άμα δεν ξέρετε από Αισχύλο και Πλάτωνα, δεν λογίζεστε για Έλληνες, κι ας λατρεύετε π.χ. τον Δωδωναίο Δία»!
Από την άλλη, η άρχουσα τάξη των Μακεδόνων είχε σαφώς ενστερνιστεί την αθηναϊκή παιδεία, και ακριβώς αυτό, υποθέτω, ήθελε, εγκωμιάζοντας την Αθήνα, να περάσει ο Ισοκράτης: «Έλληνες είναι κι αυτοί, συνταχθείτε μαζί τους!»
Ανδρέας Τ said
Αναρωτιέμαι ποια είναι η γνώμη του Μπόγδανου για την «ελληνικότητα» των Ελλήνων βασιλέων. Και του κάθε Μπόγδανου. Κι έτσι για τη πλάκα. Θα δίναμε ελληνική υπηκοότητα στο Μάρκο Μπότσαρη που έγραψε το πρώτο γαλλοαλβανικό λεξικό;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
30α
Θα επανέλθω αμέσως μόλις βελτιώσω τα αλβανικά μου 🙂
Πέπε said
34
> Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει συνεχώς να ψαχουλεύουμε τι είπαν και τι δεν είπαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (😊), προκειμένου να χαλυβδώσουμε τα επιχειρήματά μας και να αποστομώσουμε τους διαφωνούντες.
Πολύ σωστά. Ας ξεκολλήσουμε πια από τους αρχαίους, υπάρχει και ο σημερινός σοφός λαός (άλλως «στο χωριό μου» ή «η γιαγιά μου» ή με άλλες ισοδύναμες διατυπώσεις).
Τι λέει λοιπόν ο σοφός λαός;
-Το γοργό και χάρην έχει. (Δεν υποστηρίζω το «χάριν»)
-Ναι, αλλά λέει και κάλλιο αργά παρά ποτέ.
-Ναι, αλλά λέει και βάστα Τούρκο να γεμίσω.
-Ναι, αλλά λέει και το καλό το πράμα αργεί.
-Ναι, αλλά λέει και το πρωινό πουλί τρώει το σκουλήκι.
Το συμπέρασμα είναι ηλίου φαεινότερον: έλυνας γενιέσσε, δε γύναισε.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@26. Τζῆ, ἐκτός ἀπό τά νοσοκομεῖα Ἀθηνῶν, Θεσσαλονίκης καί 5-6 ἄλλων μεγάλων πόλεων, τά ὑπόλοιπα (ὅπως τό δικό μου) ἐφημερεύουν ὅλες τίς ἡμέρες καί ὅλες τίς ὧρες τῆς ἡμέρας καί ἑπομένως, δέν ἔχουμε ἐκεῖ τέτοιες ἱστορίες. Πάντως, τά πράγματα δέν εἶναι τόσο ἁπλᾶ, ὅσο θέλει νά τά ἐμφανίση ὁ λαϊκισμός τοῦ Πλεύρη
Δύτης των νιπτήρων said
47 Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω, της αθηναϊκής παιδείας.
Georgios Bartzoudis said
«Επομένως …ο αλλοδαπός που έχει πάρει την ελληνική παιδεία αξίζει περισσότερο ν’ αποκαλείται Έλληνας απ’ ό,τι ο εκ φύσεως Έλληνας που την αγνοεί. Παναπεί, ο αριστούχος Αλβανός είναι απόλυτα άξιος να αποκαλείται Έλληνας και επομένως να φέρει την ελληνική σημαία, εφόσον το επιθυμεί».
# Νομίζω ότι εδώ μπερδεύεται η έννοια «παιδεία», όπως την ξέρουμε σήμερα, με την έννοια της εκπαίδευσης. Αν ένας αλλοδαπός πήρε με άριστα το απολυτήριο Λυκείου, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι ενστερνίζεται τις αξίες της ελληνικής παιδείας. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια! Ένας Τούρκος μπορεί να έρθει και να πάρει απολυτήριο Λυκείου με άριστα αλλά να μην ενστερνίζεται τις αξίες της ελληνικής παιδείας!
# Πέραν αυτού, ένας Αλβανός αριστούχος μπορεί να μη θέλει, όχι να κρατά την ελληνική σημαία αλλά ούτε καν να παρίσταται σε τελετές (όπως αυτές της 28 Οκτωβρίου) όπου εκ των πραγμάτων γίνονται αναφορές για σύμπραξη Αλβανών με τους φασίστες εισβολής. Επ’ αυτού, δεν αρκεί η αίρεση «εφόσον το επιθυμεί». Δεν πρέπει να ωθούμε τα παιδιά να επιλέξουν αν επιθυμούν ή όχι να αισθάνονται Έλληνες, ή έστω να στρέφονται εναντίον της πατρίδας τους. Ας βγάζουν με το καλό το σχολείο και ας αισθάνονται ότι θέλουν. Ειδικά για τη σημαία, όταν είναι αλλοδαποί πρέπει να ρωτιούνται αν θέλουν να την κρατήσουν σε συγκεκριμένες τελετές. (υποθέτω ότι οι δάσκαλοί μας κατατοπίζουν τα παιδιά για την όποια σημασία αυτών των τελετών).
# Δεν ξέρω αν οι «αρμόδιοι» είχαν ρωτήσει σχετικά τον Οδυσσέα Τσενάι. Τον ρώτησε όμως ένας ζουγκλό-δημοσιογράφος: Έχοντας την άποψη που σήμερα προβάλλει ο νοικοκύρης, τον ρωτούσε σε μια στιγμή αν αισθάνεται Έλληνας, περιμένοντας …εναγωνίως καταφατική απάντηση. Έμοιαζε σαν εκβιασμός «ον κάμερα», και ήμουνα έτοιμος να …μπω μέσα στην τηλεόραση και να χαστουκίσω τον Οδυσσέα αν του έκανε τη χάρη. Ευτυχώς ο Οδυσσέας απάντησε ξερά, «είμαι Αλβανός»!
# Συμφωνώ για «συστηματική πολιτική για την αποδοχή, ένταξη και πολιτογράφηση μεταναστών». Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι μοναδικός τρόπος για να «λυθεί» το δημογραφικό είναι η ένταξη μεταναστών, και μάλιστα με μια νοοτροπία «περάστε κόσμε»!
ΓΤ said
ξίΓΓι —> ξίΓΚι
«Οι οργισμένοι γονείς και κηδεμόνες της Μηχανιώνας κατάφεραν τον σκοπό τους, και ο λαμπρός νέος έφυγε από την Ελλάδα»
Όχι, είχε ήδη επιλέξει να μη δώσει πανελλήνιες, είχε ήδη τα σχιπροκονέ ώστε να πάει απευθείας στο Boston College.
sarant said
45 Λοιπόν τον Μπερεγκοβουά τον είχα ξεχάσει.
Γιάννης Κουβάτσος said
Στον «Πανηγυρικό», που γράφτηκε το 380 π. Χ., ο Ισοκράτης εκθειάζει τα επιτεύγματα και την προσφορά της Αθήνας και καλεί όλους τους Έλληνες να ενωθούν για μια εκστρατεία κατά των Περσών με ηγέτες τους Αθηναίους. Αυτό δεν συνέβη και ύστερα από χρόνια οι ελπίδες του στράφηκαν προς τον Φίλιππο, τον οποίο προέτρεψε με τη γνωστή επιστολή το 346 π. Χ. να οργανώσει και να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας. Άρα, στον «Πανηγυρικό» δεν είχε στον νου του τους Μακεδόνες ως ηγέτες της εκστρατείας.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όταν η σημαία επί ΣΥΡΙΖΑ δινόταν με κλήρωση και όχι βάσει αριστείας ή «αριστείας», στην παρέλαση του 2016 για την 25η Μαρτίου ο κλήρος έπεσε σε έναν μαθητή μου με καταγωγή από χωριό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Μετά το τέλος της παρέλασης, ήρθε και με βρήκε ο πατέρας του, μου έσφιξε το χέρι συγκινημένος και μου είπε ότι ο γιος του ήταν ο πρώτος από το χωριό που είχε αυτήν την τιμή. Ένιωσα πολύ ωραία και σκέφτηκα πόσο εύκολο θα ήταν για το ελληνικό κράτος να βρει τρόπους για να αφομοιώνει και να μην αποθαρρύνει όσους θέλουν να είναι Έλληνες.
sarant said
54 Από την 3η γυμνασίου το είχε επιλέξει; Γιατί νομίζω πως δύο φορές είχε γίνει θέμα.
ΓιώργοςΜ said
56 Τώρα εγώ γιατί έκανα το συνειρμό πως, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία από τότε που ξέπεσε και μετά ξεχαρμανιάζει τον ιμπεριαλισμό της σαν κολαούζο των ΗΠΑ, έτσι κι οι Αθηναίοι με τους Μακεδόνες (κατά Ισοκράτη); Μεγάλη φαντασία έχω…
ΓΤ said
@58
Ναι
aerosol said
Χαίρομαι που όλοι συμφωνούμε για την ανυπαρξία της εξ αίματος ελληνικότητας. Τελικά να που υπάρχουν κάποιες «ιερές» αλήθειες, και δεν είμαστε πολύ πρόθυμοι να συνδιαλλαγούμε με όσους τις πολεμούν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
61# Μη χαίρεσαι. Μία να ρίξουνε στο ιστολόγιο θα μας φάνε όλους μαζί. Αντιθέτως οι κουνημένοι είναι πολλοί και διάσπαρτοι και πρέπει να τους κυνηγάς έναν-έναν, όπερ κουραστικόν και ψυχοφθόρον.
Γιάννης Κουβάτσος said
61:Μη βιάζεσαι. Δεν μίλησαν όλοι. 😊 Και καλόν είναι να μην μπερδεύουμε το βόλεϊ με το τρόλεϊ, επειδή απλώς ομοιοκαταληκτούν. Θα είχε, λοιπόν, πολύ ενδιαφέρον να εμφανιστούν κάποιοι σχολιαστές και να υποστηρίξουν ότι το αίμα είναι το μόνο κριτήριο για την ελληνικότητα. Θα βλέπουμε πόσοι θα συζητούσαν με επιχειρήματα μαζί τους, πόσοι θα αδιαφορούσσν και πόσοι θα άρχιζαν τα μπινελίκια και τις γνωστές χοντράδες. 😉 Απλώς για να τεστάρουμε για άλλη μια φορά αν εδώ μέσα είναι χώρος συζητήσεων ή πεδίο μάχης για την υπεράσπιση των όσιων και ιερών, όπως τα εννοεί ο καθένας.
Πέπε said
Αν είναι να εστιάσουμε ειδικά στους σημαιοφόρους των σχολικών παρελάσεων, ας ξεκινήσουμε με το ότι πρόκειται για θεσμούς (ο σημαιοφόρος και η ίδια η παρέλαση) που θεσπίστηκαν σε άλλες εποχές, με άλλα δεδομένα, και απλώς διαιωνίζονται από αδράνεια. Ήταν χρόνια που όχι απλώς το έθνος και τα εθνικά σύμβολα περιβάλλονταν από ένα διαφορετικό συναισθηματικό φορτίο σε σχέση με σήμερα, και μάλιστα πολύ πιο μονοσήμαντο σε σχέση με όλες τις ποικιλότατες σημερινές προσλήψεις τους, αλλά επιπλέον ο πληθυσμός ήταν πολύ αμιγέστερος: μειονοτικοί φυσικά και υπήρχαν, μετανάστες όμως όχι, ή ελάχιστοι.
Καλό θα ήταν να μην υπήρχε ολωσδιόλου παρέλαση σήμερα αλλά κάποιος άλλος τρόπος να τιμώνται οι εθνικές επέτειοι, πιο σύγχρονος. Αφού αυτό δεν συμβαίνει, ας αποσυνδεόταν τουλάχιστον η βαθμολογική επίδοση από τον σημαιοφόρο (πράγμα που συνέβη για λίγο διάστημα – ημίμετρο μεν, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση).
Προσωπικά στη δασκαλική μου καριέρα δεν έτυχε να εμπλακώ με σημαιοφόρους. Πολύ συχνά όμως επέλεξα να εμπλακώ με σχολικές εθνικές εορτές. Πάντοτε εξηγούσα όσο καλύτερα μπορούσα στους μαθητές που συμμετείχαν, που περιελάμβαναν βέβαια και μεταναστόπουλα, το ιστορικό πλαίσιο των εορταζόμενων γεγονότων και το νόημα του κάθε σκετς, κειμένου κλπ. της γιορτής, επέμενα ότι δε συμμετέχει κανείς αν δεν έχει καταλάβει και συναινέσει συνειδητά, αν δεν τον εκφράζει η κάθε λέξη που λέει ή τραγουδάει, και, ειδικά για τον εθνικό ύμνο, τόνιζα ότι επειδή είναι ο ύμνος της πατρίδας Μας δεν υποχρεούται να τον πει κανείς αν δε νομίζει, αν δε θέλει να νομίζει, ότι είναι και δικιά του πατρίδα. Πάντοτε όσο θυμάμαι όλοι το ήθελαν διακαώς, αλλά το θεωρώ χρέος μου να ρωτώ: αν ο άλλος στην τελική δε γουστάρει να είναι Έλληνας, δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε. Κυρίως δε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αλλάζουμε το «μπράβο, είσαι άξιος» ή «μπράβο, είσαι καλός μαθητής» με το «μπράβο, είσαι πολύ Έλληνας». Έλληνας δεν είναι τίτλος τιμής, είναι τελείως άλλο πράγμα.
ΣΠ said
Οι μετακινήσεις και οι επιμιξίες είναι πλέον τόσο εύκολες και εκτεταμένες που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανόητο να μιλάει κανείς για φυλετική καταγωγή του πληθυσμού οποιασδήποτε χώρας.Τι μένει λοιπόν να τον χαρακτηρίζει; Μα φυσικά η παιδεία. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, οι διαμορφωμένες συνήθειες. Δεν χρειαζόμαστε τον Ισοκράτη να μας το υποδείξει.
Οι μπογδανοκέφαλοι ας ρίξουν μια ματιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται αυτές τις μέρες, να δουν ποιοι αθλητές εκπροσωπούν ποιες χώρες.
Γιάννης Κουβάτσος said
64:Στο δημοτικό πάντως όποιος μαθητής δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις παρελάσεις, στις εθνικές εορτές και στο μάθημα των θρησκευτικών, το δηλώνει και απαλλάσσεται. Και, εννοείται, στην κλήρωση για τη σημαία συμμετείχαν όποιοι ήθελαν. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιλογή ως σημαιοφόρων των μαθητών με την υψηλότερη βαθμολογία. Υπάρχει πάντα το δικαίωμα της άρνησης χωρίς επιπτώσεις. Τώρα, αν βρεθεί κάποιος εκπαιδευτικός και του το «φυλάξει» του παιδιού, τι να πω…
Γιάννης Κουβάτσος said
65:Και, σε τελευταία ανάλυση, όποιος θέλει να έχει συμπατριώτη μόνο τον Μπογδάνο και όχι και τον Αντετοκούνμπο, ας σηκώσει το χέρι. 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
67 >>όποιος θέλει να έχει συμπατριώτη μόνο τον Μπογδάνο και όχι και τον Αντετοκούνμπο, ας σηκώσει το χέρι.
και τον Κούγια και τον Λιγνάδη, που για την αποφυλάκισή του ως την έφεση αλλά και για την αθώωσή του για το τρίτο βιασμό και τις πολύ χαμηλές ποινές, μόλις ακούστηκε ότι ασκήθηκε έφεση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
68. Χμ, άσκησε έφεση η Εισαγγελία Εφετών και ναι μεν η δίκη θα ξαναγίνει εξ αρχής (και για τους τρεις βιασμούς και το ύψος των ποινών) αλλά ως τότε ο Λ. παραμένει εκτός φυλακής
Χαρούλα said
(14:40): Υπήρξε αναζωπύρωση σε σημείο όπου είχε σβήσει εστία φωτιάς κοντά στο δάσος της Δαδιάς.
Από την έστω μικρή εμπειρία ζωής μου, όταν ακούω κάποιον να τονίζει ότι είναι Έλληνας, Χριστιανός, αριστερός κλπκλπ, του αφαιρώ αξιοπιστία. Όταν είσαι, δεν χρειάζεται να πείσεις.
Πέρα από αυτό, για μένα υπάρχουν μόνο καλόψυχοι ή κακόψυχοι. Τα άλλα είναι νεροκουβαλητές του «διαίρει και βασίλευε». Όσο διαφωνούμε ενισχύουν την θέση τους οι ηγήτορες.
Πέπε #64 συμφωνώ για τις παρελάσεις. Επίσης θεωρώ πως η σημαία είναι σύμβολο, δεν είναι βραβείο ή τιμή. Ίδιο για όλα. Θα προτιμούσα λάβαρο κάθε σχολείου.
Χαρούλα said
#68,69 ΕΦΗ, ή όποιος ξέρει νομικά,
αυτό το «η δίκη θα ξαναγίνει εξ´αρχής» μπορεί να οδηγήσει και σε …αθώωση;;; Λέω τώρα. Σύστημα και Κούγιας είναι αυτά!😥😠 Έχει φοβηθεί το μάτι μου!
BLOG_OTI_NANAI said
61: Είναι αδύνατον, άνθρωπος που κινείται με βάση τη στοιχειώδη κοινή λογική, να ισχυρίζεται πως «όλοι συμφωνούμε για την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ της εξ αίματος ελληνικότητας», διότι έτσι κινείται σε αντίστοιχους νεφελώδεις κόσμους με αυτούς που είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ για την ύπαρξη «εξ αίματος ελληνικότητας»…
Θα έλεγα, ότι και τα δύο συμπεράσματα δεν έχουν καμία σχέση με την κοινή λογική, παρά μόνο με ευσεβείς πόθους που έχουν σχέση όχι με την επιστήμη αλλά με την ιδεολογία/ιδεοληψία του καθένα.
Όπως έχω πει 100 φορές, είναι παράλογο να λέει κάποιος «Έλληνας μόνο γεννιέσαι», εξαιτίας της μίας και μοναδικής βεβαιότητας που μπορούμε να έχουμε και αυτή είναι ο γενεαλογικός αγνωστικισμός. Είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γνωρίζουμε.
Γι’ αυτό και οι δύο ακραίες ιδεολογικές ομάδες, έχω ξαναπεί, συναντιούνται σε πεδία βιολογικού φονταμενταλισμού, και οι μεν ακροδεξιοί λένε «Έλληνας μόνο γεννιέσαι» διότι για κάποιον λόγο πιστεύουν ότι μπορούν να γνωρίζουν κάτι τέτοιο, και οι μεν ακροαριστεροί, πάλι λένε, «Έλληνας μόνο γεννιέσαι» και βλακωδώς, ονομάζουν π.χ. «Αλβανούς» και «μή Έλληνες» τους Αρβανίτες!
Για να γνωρίζουμε ότι ο παραλογισμός δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, παρά μόνο με ιδεοληψίες.
Το ελληνικό έθνος δομήθηκε σταδιακά σε όλη την Τουρκοκρατία με μέλη που ανεξαρτήτως καταγωγής (ελληνικής, σλαβικής, αλβανικής, βλάχικης, τουρκικής κ.λπ.), βασίζονταν σε συναίσθημα μετοχής σε μια ιστορικοπολιτισμική κληρονομιά, συναίσθημα τόσο ισχυρό, ώστε να θεωρούν δεδομένο ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος και να υιοθετούν ακόμα και τον ελληνικό μύθο καταγωγής. Όπως οι Αρβανίτες μας, ήταν Ρωμαίοι/Έλληνες και θεωρούσαν προγόνους τους τους αρχαίους Έλληνες.
Έτσι δομείται το ελληνικό έθνος, και τα εγγόνια ή δισέγγονα των μεταναστών του 1990, θα θεωρούν αυτονόητο ότι είναι Έλληνες.
Αλλά οι αριθμοί των μεταναστών πρέπει να είναι μικροί για να αφομοιωθούν, και όσοι δεν βλέπουν τα πανευρωπαϊκά κλειστά σύνορα και τους κοινωνικούς πολέμους που ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη, από την ηλίθια πολιτική μπάτε όλοι μέσα, για να βρούμε δούλους να εκμεταλευόμαστε στα εργοστάσια, προφανώς πρέπει να μπουν στο ιδεολογικό περιθώριο. Αν θεωρεί κάποιος ότι θα φέρουμε 1εκ μετανάστες από το σκληρό Ισλάμ, ανθρώπους που περιφέρονται στους δρόμους με το κομμένο κεφάλι της γυναίκας που δεν υπάκουσε σε εντολές, ανθρώπους που επιβάλουν την υποτγή στη γυναίκα, επιβάλουν την ντροπή για την ίδια της την ύπαρξη απαιτώντας να είναι σκεπασμένη ΟΛΟΚΛΗΡΗ (η αναφορά μόνο της μαντίλας, είναι αισχρός, μισογυνικός λαϊκισμός).
Γενικά, ό,τι κι αν λέει κάποιος (βλ. Λιάκουρας κ.λπ. «προοδευτικοί») που με τον λαϊκίστικο όρο «ισλαμοφοβία», θάβει κάτω από το ιδεολογικό του χαλί τους κανόνες ολοκληρωτικής ταπείνωσης της γυναίκας, οφείλουμε να τον πολεμάμε όπως κάθε υπέρμαχο του ολοκληρωτισμού, έστω και σε λανθάνουσα μορφή.
Πουλ-πουλ said
65. ΣΠ
Επιτέλους, έστω και δια της πλαγίας οδού, κάποιος αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός των ημερών, το παγκόσμιιο πρωτάθλημα στίβου!
BLOG_OTI_NANAI said
Τρεις μεταφράσεις του εδαφίου, Κάκτος, Γεωργιάδης, Μπαζάκου-μαραγκουδάκη. Η τρίτη, έχει διαφορά με άνω τελεία. Μην ξεχνάμε, ότι η επίκληση του εδαφίου, υποχρεωτικά θέτει uber alles ως την ανώτερη δυνατή τάξη πνευματικών αγαθών το ελληνικό πνεύμα, αυτό που διαχωρίζει Έλληνες και Βάρβαρους. Είναι άλλες εποχές αυτές του ισοκράτη, ο οποίος φυσικά υιοθετούσε τον διαχωρισμό αυτό, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους ασιάτες Πέρσες .
Γιάννης Κουβάτσος said
72:Και ο σύζυγος της άμοιρης δασκάλας τριγυρνούσε με το κομμένο κεφάλι της στο ένα χέρι και με το ματωμένο μαχαίρι στο άλλο, πριν από δεκαπέντε χρόνια στη Σαντορίνη. Και ήταν Έλληνας Χ.Ο. Δεν είναι κανόνας στο ισλάμ ο αποκεφαλισμός των γυναικών. Δεν υποτιμώ πάντως τους κινδύνους που εγκυμονεί το αστόχαστο και δήθεν φιλάνθρωπο «ανοίξτε τα σύνορα, ώστε να εισέρχεται όποιος γουστάρει χωρίς κανέναν έλεγχο». Το θέμα της μετανάστευσης είναι και πολύ σοβαρό και εξαιρετικά πολύπλοκο, κάτι που σημαίνει ότι οι κραυγές περί ορθάνοιχτων συνόρων και κατάκλειστων συνόρων δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά στη συζήτηση. Αυτό που δέχομαι ανεπιφύλακτα είναι ότι τα παιδιά που είτε γεννιούνται εδώ είτε μεγαλώνουν και πηγαίνουν σχολείο στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα. Μας συμφέρει, άλλωστε, έχουμε τεράστια ανάγκη από νέο αίμα.
freierdenker said
Όπως το βλέπω, υπάρχουν δυο διαφορετικές ερμηνείες του αποσπάσματος. Κατά την πρώτη (Στεφανόπουλος), ο Ισοκράτης μιλάει το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Κατά την δεύτερη (Σαρτζετάκης), αναφέρεται στις σημασίες της λέξης Έλληνας, κυρίως στους μη Έλληνες.
Η δεύτερη ερμηνεία μου φαίνεται πιο δόκιμη. Το απόσπασμα επιχειρεί να αναδείξει την λαμπρότητα του ονόματος Έλλην, όχι να βοηθήσει τους ακροατές να στοχαστούν πάνω σε ζητήματα ταυτότητας και καταγωγής. Αυτά αποσχολούν εμάς, τώρα, και κατά κάποιο τρόπο η δεύτερη ερμηνεία μου φαίνεται πολύ μοντέρνα. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αμφιβάλλω αν υπήρχε καν τέτοια ερμηνεία πριν ας πούμε το 1990, πριν δηλαδή αρχίσει το τρέχον κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα.
Ένας παραλληλισμός με την πρόσφατη απόφαση του SCOTUS για τις αμβλώσεις. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς το νομικό σκέλος της υπόθεσης αν αγνοεί τα βασικά της φιλοσοφίας του Δικαίου. Υπάρχουν π.χ. οι textualists, που λένε οτι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν γράφει πουθενά για δικαίωμα στις αμβλώσεις, τέλος συζήτησης. Υπάρχουν οι originalists, που λένε οτι σημασία έχει πως καταλάβαιναν οι νομοθέτες (το 1876) τον όρο privacy (ιδιωτικότητα/ατομικότητα), και σίγουρα δεν πίστευαν οτι οι αμβλώσεις συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Άλλοι πάλι (ίσως οι περισσότεροι) βλέπουν το Σύνταγμα σαν ζωντανό κείμενο, η ερμηνεία του οποίου εξελίσσεται με την κοινωνία.
Ο λόγος του Ισοκράτη μπορεί να μην είναι ζωντανό κείμενο (όπως το εν ισχύ Σύνταγμα των ΗΠΑ), αλλά δείχνει τώρα τελευταία περίεργα σημάδια ζωής. Οπότε δεν είμαι εξ αρχής αρνητικός σε μια μοντέρνα ερμηνεία από κάποιον που πιστεύει οτι το κείμενο έχει ακόμα κάτι να μας πει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σωστά, ξεκινώντας από μια εξήγηση του τρόπου προσέγγισης του κειμένου. Κατά τα άλλα το textualism του σημερινού άρθρου δεν με έπεισε (αγνοεί το συνολικό νόημα του αποσπάσματος), και ίσως να κάνω λάθος, αλλά μια originalist προσέγγιση νομίζω οτι θα έδινε περισσότερο δίκιο στον Σαρτζετάκη παρά στον Στεφανόπουλο.
GeoKar said
#34: συγγνώμη, αλλά με το συμπάθιο που λένε, τι δεν καταλαβαίνετε? Αρχαιολάγνοι αρχαιοφυλακες είμαστε κ ελλείψει σύγχρονων αναφορών, επαφιέμεθα στα …αναμνηστικά αποφθέγματα κ αποφεύγματα διάσημων προγόνων.
Ως προς δε την ελληνικότητα Αλβανών, Νιγηριανών κ.ά. προσφύγων, αν (ειναι να) φέρνουν χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδες, το ΝΒΑ ή … αναγνωρίζονται πάραυτα ως Έλληνες από κοινό, δημοσιογράφους κ πολιτεία.
Πουλ-πουλ said
73.
Και επειδή σφίξανε οι ζέστες, με την ανοχή σας, συνεχίζω τα παράσιτα. Σήμερα μετά τις 10.00 θα βρίσκομαι σε αδυσώπητο δίλημμα, να συνεχίσω να βλέπω στίβο, ή την ταινία «Τέλος διαδρομής» στην ΕΡΤ2, για τον σπαρακτικό λογοτέχνη-διαμάντι, Ντέιβιντ Φόστερ Ουάλας.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
65 Πολύ καλό το «μπογδανοκέφαλοι», παραπέμπει και σε άλλα με το ίδιο β’ συνθετικό.
Γιάννης Κουβάτσος said
79:Εμένα, δεν ξέρω γιατί, μου θύμισε αυτό από το «Άξιον εστί» :
«Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν
σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κ’ ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον!»
gpointofview said
# 70, 71
Σωστά γράφεις πως πίσω από ένα προφίλ μπορεί κάποιος να φαίνεται προοδευτικός ανοιχτόμυαλος κ.λ.π. χωρίς να είναι στην πραγματικότητα αν και η προσεκτική ανάλυση όσων γράφει πολλές φορές ανακαλύπτει αντιφάσεις και κωλοτούμπες …
Βασική τακτική του Κούγια είναι να γίνεται η δίκη με πρόεδρο της αρεσκείας του όπως έγινε και με τον Λιγνάδη αλλιώς το γυρίζει σε ατέλειωτες αναβολές. Προφανώς αυτό που πέτυχε ήταν να βγει από την φυλακή λόγω της στάση της προέδρου, πρέπει να ήταν το μέγιστο που μπορούσε να πετύχει. Η έφεση θα αργήσει, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα έχει ατονήσει και όντως η δίκη θα γίνει από την αρχή αλλά με άλλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μπορεί και να βγάλει αθώωση ή να περάσει αυτή η εικόνα έξω, όπως έγινεε με την υπόθεση Μαρινάκη-Σισέ που είχε δυο σκέλη, για το ένα ο Μαρινάκης αθωώθηκε για το άλλο καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση, ποινή που δεν εκτελέσθηκε λόγω του νόμου Παρασκκευόπουλου(;) περί αποσυμφορήσεως των φυλακών και παραδόθηκε λευκός στην κοινωνία, αθώος έγραψαν οι φυλλάδες που ελέγχει.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα.
Να μνημονεύσουμε και τα λόγια ενός άλλου Κωνσταντίνου: «(…)Ιουδαίοι καλοί, Ιουδαίοι αγνοί, Ιουδαίοι πιστοί — (…) και της ελληνικής λαλιάς ειδήμονες·/ και μ’ Έλληνας και μ’ ελληνίζοντας/ μονάρχας σχετισμένοι — πλην σαν ίσοι, και ν’ ακούεται./(…)» [Κωνσταντίνος Καβάφης “Αλέξανδρος Ιανναίος, και Αλεξάνδρα” ,1929]
(Τα οποία θα μπορούσαν ίσως να συμπτυχθούν εν προκειμένω και στη ρίμα «Ισοκράτη ή Σωκράτη/ εάν διαβάζεις, το ίσο κράτει»).
Και πορευόμενοι έπειτα, κοιτώνταςκαι για μια παρεμφερή επαναλήθευσή τους, ας αναγνώσουμε και τα:
« (…)Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών/ —εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι, αυτός συναλλάσσεται—/ Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως/ —εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν—/ Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής / Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές // Η Ελλάς των Ελλήνων.» (Μανόλης Αναγνωστάκης “Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ” )
gpointofview said
# 51
Ευχαριστώ για την απάντηση ( ο Πλεύρης που αναφέρεις είναι υπουργός υγείας ; ειλικρινά αγνοώ τα στελέχη της κυβέρνησης πλην της «αγίας τριάδας» Μητσοτάκη-ΓεΟργιάδη-Αυγενάκη, που καλύπτουν τα πάντα )
Η απορία μου προκύπτει από τις εμπειρίες μου το 93, όταν ο πατέρας μου, μαύρα μεσάνυχτα, έβγαζε ξαφνικά αίμα πό πάνω και κάτω και στην απελπισία μου πήγα στην παρακείμενη ιδιωτική κλινική από όπου ήρθε κάποιος γιατρός να φοντίσει ώσπου νάρθει το ασθενοφόρο.
Ηταν ιδιωτική κλινική επαναλαμβάνω γιατί μου φαίνεται αδιανόητο σε δημόσιο νοσοκομείο να διώχνουν περιστατικά, όπως προσπάθησαν και με μένα να με απομακρύνουν πρόσφατα, αλλά δεν μάσησα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
71 Έτσι κι αλλιώς στην έφεση θα ξανακρινόταν η ενοχή του. Γι΄αυτό λένε (οι άθλιες φωνές) ότι, παρά την πρωτοβάθμια καταδίκη τάχα (πρέπει να) λογίζεται αθώος μέχρι τελεσιδικίας. Τώρα όμως θα κριθεί ξανά μαζί και ο τρίτος βιασμός (για τον οποίο αθωώθηκε) και το χαμηλό -το κρίνει σε σχέση με το κατηγορητήριο η εισαγγελέας, ύψος των ποινών.
Αλλά νομίζω αν έκανε αναίρεση ο Α.Π. θα φυλακιζόταν ως τη δίκη.
Δεν είναι τελείως άστοχο το θέμα με το νήμα διότι μέσα στον βρώμικο υποστηρικτικό ορυμαγδό από ορισμένα ΜΚΔ, γράφτηκε κι ότι ο Λ. πήγαινε με ξένους! Μπορεί να ήταν τίποτα χρυσάβγουλα ή προβοκάτορες ή εντεταλμένοι διαμορφωτές του κοινού αισθήματος δικαίου, αλλά γράφτηκε.
Λάμπας said
80. Σελτζούκοι ροπαλοφόροι και Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι πάντως, στη «βάρβαρη» Ανατολή παραπέμπουν.
Γιάννης Κουβάτσος said
85: Να συνεχίσω με Ελύτη, λοιπόν :»«Κάθε καιρός κι ο Τρωικός του πόλεμος / Κάθε καιρός κι η Ελένη του» (Από τη Μαρία Νεφέλη)…
Κάθε εποχή και οι Σελδζούκοι της, κάθε εποχή και οι ορνεοκεφαλοι ροπαλοφόροι της, κάθε εποχή και οι βάρβαροί της. Άλλοτε από την Ανατολή, άλλοτε από τη Δύση.
Χαρούλα said
Μπορεί και να σας κουράζω, αλλά μπορεί κάποιος να θέλει να ενημερώνεται. Ακόμη και τα δυο τοπικά κανάλια ντοκυμαντέρ και βιντεοκλίπ απο χθες βράδυ!🤨😤😠
(16:40): Νέα αναζωπύρωση και «άπλωμα» της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Δαδιάς. Αυτή είναι η εικόνα αυτήν την ώρα από τη φωτιά που καίει εδώ και περισσότερο από 24 ωρες το δάσος της Δαδιάς και τα πέριξ.
Αν και η κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων είναι πάρα πολύ μεγάλη δυστυχώς η πύρινη λαίλαπα φαίνεται να μην υπολογίζει κανέναν και τίποτα.
Τα δυσπρόσιτα σημεία δυσχεραίνουν το έργο των δεκάδων πυροσβεστών.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Όποιος μπορεί να δεί στην φωτογραφία το μεγαλείο της πατρίδας και του έθνους του, δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται, οι υπόλοιποι, είναι απλώς ηλίθιοι.
8 – «Μετά από πόσες γενιές, άραγε, ο απόγονος ενός μετανάστη (π.χ. σλάβου) θεωρεί τον εαυτό του ότι γίνεται καθαροαιμότατος Έλληνας;»
Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο γεννιούνται άνθρωποι, το πατριαρχικό σύστημα και η υποχρεωτική εκπαίδευση τα κάνει εθνικά ζώα, οπότε δεν είναι θέμα του απογόνου.
21 τέλος – » Στο απλοϊκό μου μυαλό πάντα.» Το μυαλό σου, είναι λογικό, απλοϊκό είναι όσων υποστηρίζουν το αντίθετο, τα βλέπουν όλα απλοϊκά και κοντόφθαλμα ενώ με μιά απλή ματιά στον κόσμο, θα δούν πως δεν ισχύει αυτό που λένε, αλλά το μυαλό όταν δεν είναι σε λογική και συναισθηματική ισορροπία, «βλέπει» ότι του επιτρέπει η συναισθηματική νοημοσύνη.
61 – «Χαίρομαι που όλοι συμφωνούμε για την ανυπαρξία της εξ αίματος ελληνικότητας. Τελικά να που υπάρχουν κάποιες «ιερές» αλήθειες, και δεν είμαστε πολύ πρόθυμοι να συνδιαλλαγούμε με όσους τις πολεμούν.»
Αυτή είναι απλή αλήθεια, ιερή, είναι η εξ αίματος ελληνικότητα αυτών που φαντάζονται πως είναι απόγονοι του Περικλή και του Μ. Αλέξανδρου (όλως τυχαίως, κανείς από αυτούς δεν είναι απόγονος του Ηράκλειτου, του Διογένη ή του Σωκράτη), συνεπώς, δεν υπάρχουν ιερές αλήθειες παρά μόνο στην φαντασία των διαφόρων δογματικών βλαμμένων. Το θέμα, είναι πως είναι κατά πολύ περισσότεροι.
sarant said
81 Ναι, αυτό θα επιδιώξει ο Κούγιας. Να δούμε.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
87 – Χαρούλα μη τρελαίνεσαι κι αν δεν κινδυνεύεις εσύ ή άλλοι άνθρωποι, μη βλέπεις ειδήσεις (ακόμη καλύτερα κλείσε την τηλεόραση😊) γιατί θα αρρωστήσεις. Η φωτιά σβήνει μόνο στο ξεκίνημά της, από τι στιγμή που θα αποκτήσει μια συγκεκριμένη θερμική δυναμική, θα σβήσει αφού κάψει ότι «βοηθάει» αυτή την δυναμική, όλα τα άλλα έχει αποδειχθεί πως είναι παραλογισμός.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός της μέσω δικτύου δρόνων, και περιπολιών δασοφυλάκων, και άμεση αποστολή τριών τεσσάρων αεροπλάνων, αλλά προφανώς δεν συμφέρει.
Νίκος Κ. said
Σε μια πιο πρόσφατη … έκδοση (04.02.2021), η κ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα «Βουλευτής Ν. Τρικάλων της ΝΔ, Εισηγήτρια του επίμαχου Νομοσχεδίου & Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής» αναφέρει πως το ανύπαρκτο ρητό το είπε ο Σωκράτης:
https://www.protothema.gr/blogs/katerina-papakosta-palioura/article/1091594/dimokratia-den-simainei-asudosia/
(Ήταν εισηγήτρια του Νόμου 4777/2021 του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την Πανεπιστημιακή αστυνομία).
Faltsos said
Η πρωινή συζήτηση για την ελληνικότητα του ονόματος του Μπογδάνου (δηλωτική καταγωγής;) με έκανε να το ψάξω. Η Βίκι γράφει:
Bogdan or Bohdan (Cyrillic: Богдан) is a Slavic masculine name that appears in all Slavic countries as well as Romania and Moldova. It is derived from the Slavic words Bog/Boh (Cyrillic: Бог), meaning «god», and dan (Cyrillic: дан), meaning «given». The name appears to be an early calque from Greek Theodore (Theodotus, Theodosius) with the same meaning.[1] The name is also used as a surname.
Να κι άλλος ένας Μπογδάνος, πιο διάσημος:

Богдан Богдановић
gpointofview said
#90
Λάμπρο, καλά τα λες, η φωτιά έτσι κι ανάψει σταματάει μόνο όταν δεν βρει να κάψει !
γι αυτό (θα έπρεπε να) υπάρχουν δασικές ζώνες χωρίς δένδρα αλλά η λογική του νεοέλληνα είναι κι αν δεν πιάσει φωτιά γιατί να υπάρχουν και ΚΥΡΙΩΣ ,με μελέτη προς τα που θα πάει η φωτιά, βάζουν οι πυροσβέστες μια ελεγχόμενη φωτιά ώστε όταν φτάσουν εκεί οι φλόγες να μη βρούνε τίποτε να κάψουν και να σβήσουν. Αυτό βέβαια θέλει ΔΥΟ σκέψεις, δλδ υπερβαίνει τις πνευματικές ικανότητες των διοικούντων, άσε που δεν υπάρχουν περιθώρια για μίζες από αγορές, ενοικιάσεις πυρσβεστικών αεροπλάνων
sarant said
91 Aυτή αποκεφάλισε τον Ισοκράτη!
92 Η προέλευση του ελληνικού επωνύμου Μπογδάνος δεν είναι υποχρεωτικά απευθείας από το σλαβικό όνομα, λέω. Μπορεί (και το θεωρώ πιο πιθανό) να προέρχεται απο τη Μπογδανία.
Nestanaios said
11. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα Λιόπεσι και Κριεκούκι και Χασιά. Όσο για το Μαρκόπουλο θέλει πολλή συζήτηση. Η γνώση απαιτεί περεταίρω έρευνα.
14. Αν ήξερε ο Ισοκράτης ότι η Αφροδίτη θα κρυβόταν μέχρι να δραπετεύσει στον Λούβρο, θα άλλαζε γνώμη για τη Μήλο.
76. Ούτε το σύνταγμα της Αμερικής, ούτε τα λόγια του Ισοκράτη θα έπρεπε να έχουν σημασία, αλλά η βούληση του λαού.
rogerios said
@94 (και προηγούμενα): όπου Μπογδανία (ή και Βλαχομπογδανία) η ιστορική περιοχή της (ρουμανικής) Μολδαβίας, εκ του Μπογκντάν Α΄ (1307-1365), ουσιαστικά ιδρυτή της ηγεμονίας. Ο εν λόγω Μπογκντάν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως άρχοντας/ηγεμόνας (κνεζ) του Μαραμούρες/Μαραμάρος, αλλά μετακινήθηκε στη Μολδαβία (όπου ηγεμόνευσε αφού εκτόπισε τον προκάτοχό του) προκειμένου να «απογαλακτισθεί» από τον ως τότε επικυρίαρχό του, δηλαδή τον βασιλιά της Ουγγαρίας.
sarant said
96 Α μπράβο!
ΛΆΜΠΡΟΣ said
93 τέλος -😂😂😂
Το 1987 αγοράσαμε με τον αδερφό μου την πρώτη μηχανή μας για τον αετό μας. Μετά από μερικούς μήνες πτήσεων, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε μια ομάδα εναέριας περιπολίας για φωτιές το καλοκαίρι. Είχαν προηγηθεί οι φωτιές του 81,81,86 στην Πεντέλη. Μαζευτήκαμε από την λέσχη 8 άτομα, φτιάξαμε το πλάνο των περιπολιών κι άλλο ένα για το πώς μπορούσε να γίνει σε πανελλήνια κλίμακα σε συνεργασία με τις κατά τόπους λέσχες αιωροπτεριστων.
Το κόστος σε σύγκριση με τα αεροπλάνα και ελικόπτερα, ήταν μηδαμινό, μόνο τα καύσιμα κι ένα στοιχειώδες (κυριολεκτικά) πόσο για την δίωρη περιπολία του καθενός, πρακτικά τα έξοδα κίνησης, το πήγαινε έλα που λέμε.
Τα πλεονεκτήματα του αετού, είναι η μικρή ταχύτητα και το πολύ χαμηλό ύψος πτήσης, άρα καλύτερη ορατότητα, ενώ η επικοινωνία με το κέντρο θα γινόταν με τον ασύρματο.
Ακόμη περιμένουμε απάντηση.😂😂😂
Θα σου πω από κοντά τι είπε ένας υπεύθυνος στον Σάκη (έχει την Αερολέσχη στ Κάστρο Βοιωτίας. Όπως συμβαίνει και με άλλους για άλλα θέματα, είναι αυτό που λέμε, ξέρεις αλλά δεν μπορείς να το αποδείξεις, αλλά ακόμη κι αν μπορείς δεν σε πιστεύει κανείς και σε βγάζουν τρελό, πέρα από νομικά προβλήματα. Οπότε συμβιβάζεσαι να ζείς με την γνώση μέσα στην παράνοια, γελώντας για να μη σαλταρεις.😂
Υ.Γ – Εννοείται πως σήμερα με την υπάρχουσα τεχνολογία ανίχνευσης και τους πάμθηνους δρόνους που μπορούν να πετούν και τη νύχτα, το κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο από τους αετούς με αντίστοιχα καλύτερη παρατήρηση- ανίχνευση.
Τριβωνιανός said
Με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που έχω προς τον φίλτατο κύριο Σαραντάκο, θα το πώ δημοσίως: Δεν είμαστε όλοι αγράμματοι κάφροι σε αυτό το Ιστολόγιο, αγαπητέ μου κύριε Νίκο, για να μή ξέρουμε ότι ο αθηναίος ρήτωρ Ισοκράτης ήταν το μεγαλύτερο «εθνίκι» της εποχής του. Στον ίδιο αυτό «Πανηγυρικό» (380 π.Χ.) όπου τάχα καταργεί τον φυλετικό ορισμό του Έλληνος (σ.σ.: κατά τους δικαιωματάκηδες) λέει και το εξής ρατσιστικό απευθυνόμενος προς τους Σπαρτιάτες ( παράγρ. 63 ):
«οὐ δή που πάτριόν ἐστιν ἡγεῖσθαι τοὺς ἐπήλυδας τῶν αὐτοχθόνων, οὐδὲ τοὺς εὖ παθόντας τῶν εὖ ποιησάντων, οὐδὲ τοὺς ἱκέτας γενομένους τῶν ὑποδεξαμένων.»
Μετάφραση Στέλλα Μπαζάκου – Μαραγκουδάκη (ΟΕΔΒ 1967):
«δεν είναι πατροπαράδοτη συνήθεια των Ελλήνων να διευθύνουν οι ξενοφερμένοι τους αυτόχθονες, ούτε και όσοι ευεργετήθηκαν τους ευεργέτες τους, ούτε και αυτοί που έπεσαν στα γόνατα θερμοπαρακαλώντας όσους τους δέχτηκαν με καλοσύνη και ανθρωπιά.»
ΕΡΩΤΩ: Γιατί δεν μάς είπε ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο ότι ο Ισοκράτης θεωρούσε τους Αθηναίους ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ και πίστευε ότι είναι αδιανόητο να ηγούνται οι επήλυδες των αυτοχθόνων; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…
2) ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: Ο κ. Σαραντάκος ποτέ δεν θα πεί στους αδαέστατους αναγνώστες του τι ρατσιστικά πράγματα γράφει ο Ισοκράτης στο «Προς Φίλιππον» και στις Επιστολές προς Φίλιππον. Μεταξύ άλλων, καλεί τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου να κάνει τους βαρβάρους ΔΟΥΛΟΥΣ των Ελλήνων!.. Για παράδειγμα, στην 3η Επιστολή του Προς Φίλιππον, γράφει επί λέξει ο Ισοκράτης:
«…τους βαρβάρους αναγκάσης ειλωτεύειν τοις Έλλησι»!..
Δηλαδή, ο τάχα ανθρωπιστής Ισοκράτης καλεί τον Φίλιππο να κάνει τους βαρβάρους δούλους των Ελλήνων, πράγμα που ούτε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή τόλμησε ποτέ να το πεί φόρα – παρτίδα δημοσίως!.. Κατά τα άλλα, ο πανθομολογουμένως ακροδεξιός Ισοκράτης έχει γίνει το ίνδαλμα των Αντιρατσιστών, εξαιτίας της προκρούστειας ερμηνείας της παραγράφου 50 του «Πανηγυρικού» του λόγου. Υπόψιν ότι το εν λόγω απόσπασμα του Πανηγυρικού 50 το αγνοούσαν επί αιώνες οι Ρωμιοί. Βάζω στοίχημα ότι κι ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος ποτέ δεν το διδάχτηκε στα 6 χρόνια που πήγαινε στην Ιωνίδειο (1971-77). Όλοι οι ειδήμονες συμφωνούν πως το Ισοκράτειο απόσπασμα του Πανηγυρικού 50 έγινε πανελληνίως γνωστό επειδή το έγραψαν με μεγάλα οι Αμερικανοί στην προμετωπίδα της εισόδου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης του Κολωνακίου, οδός Σουηδίας 61…
3) Θα τελειώσω με τον περίφημο Νόμο «εξ αμφοίν άστοιν» του Περικλέους, όπως τον καταγράφει ο Αριστοτέλης στην «Αθηναίων Πολιτεία», ο Πλούταρχος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς. Ως γνωστόν, το καθεστώς του πολίτη στην αρχαία Αθήνα ήταν παραδοσιακά θέμα φυλετικής καταγωγής και όχι τόπου γέννησης ή διαμονής ή παιδείας. Ένας μετανάστης και οι απόγονοί του δε γίνονταν ποτέ πολίτες, αν δεν αποφάσιζε η πόλη να τους δώσει αυτό το καθεστώς επειδή είχαν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες (όπως π.χ. κάναμε εμείς στην περίπτωση Αντετοκούνμπο) .
Το 451 π.Χ., επί άρχοντος Αντιδότου, ο δημοκράταρος Περικλής έπεισε τους Αθηναίους να ψηφίσουν των περί νόθων νόμο, που αφαίρεσε τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη από τους μητρόξενους, όσους δηλ. είχαν μόνο πατέρα αθηναϊκής καταγωγής, και τους κατέστησε μετοίκους διαγράφοντάς τους από τα μητρώα των πολιτών. Τουτέστιν, ο Μέγας Περικλής ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ τον ορισμό του Αθηναίου πολίτη μόνο σ’ αυτούς που είχαν αμφοτέρους τους γονείς Αθηναίους. Γι’ αυτό και αργότερα ο γιός που απέκτησε από την Ασπασία (Περικλής ονομαζόταν κι αυτός) δεν μπόρεσε να γίνει Αθηναίος πολίτης εξαιτίας του «ρατσιστικού» αυτού νόμου του πατρός του, με αποτέλεσμα να πέσει σε κατάθλιψη και να καταλήξει εκδιδόμενος κίναιδος, όπως μάς λέγει ο έγκυρος Πλούταρχος
Γράφει επί λέξει ο Αριστοτέλης στην «Αθηναίων Πολιτεία» (26,3)
:«ἐπὶ Ἀντιδότου διὰ τὸ πλῆθος τῶν πολιτῶν Περικλέους εἰπόντος ἔγνωσαν μὴ μετέχειν τῆς
πόλεως, ὃς ἂν μὴ ἐξ ἀμφοῖν ἀστοῖν ᾖ γεγονώς.».
ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: Επί άρχοντος Αντιδότου, εξαιτίας του πλήθους των πολιτών, με πρόταση του Περικλή αποφάσισαν να χάσουν το δικαίωμα του αθηναίου πολίτη όσοι δεν είχαν γεννηθεί από γονείς που ήσαν αμφότεροι αθηναίοι
Κατά τα άλλα, ο Ισοκράτης και ο Περικλής ήσαν… αντιρατσιστές και ο αγαπητός μας δημοδιδάσκαλος κύρ Γιάννης Κουβάτσος τους διδάσκει ως πρότυπα δημοκρατικότητος στα αλλοδαπά μαθητούδια του. Ε, ρε γλέντια!..
Λεύκιππος said
Θέλω το 100ό σχόλιο.
ΛΆΜΠΡΟΣ said
100 – Αφού το θέλεις τόσο πολύ να σου το δώσουμε.😂
Λεύκιππος said
Ευχαριστώ πολύ 😂😂😂😂😂
Χαρούλα said
(20:20) Aυτή είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Δαδιάς αυτή την ώρα και είναι απογοητευτική.
Καθώς πέφτει το σκοτάδι τα εναέρια μέσα σταματούν με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα.
Δεν υπάρχουν δρόμοι για τις επίγειες δυνάμεις για να προσεγγίσουν αφού η περιοχή είναι εθνικό πάρκο.
Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν και δυστυχώς, κάτοικος του χωριού Λύρα αναφέρει πως η φωτιά έρχεται προς το χωριό και τώρα είναι στο φράγμα.
Ήρθαν ο Στρατηγός από την Θεσσαλονίκη, ο Στρατηγός Ηπείρου, ο Στρατηγός Στερεάς και ο Υπαρχηγός με ελικόπτερο.
Και το παράλληλο σύμπαν που ζουν κάποιοι…
(21:15) Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.
Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Καληνύχτα δάσος…🥺😢🥲
sarant said
103 Κρίμα ρε γαμωτο
99 Το μπαν που λέγαμε προχτές.
Μαρία said
Μιχάλης Ρουμελιώτης said
Συγγνώμη, αλλά σε ό,τι αφορά τό ισοκράτειο τσιτάτο, τό αληθές είναι ότι δεν λέει, ούτε τό ένα, ούτε τό άλλο. Ούτε πως Έλληνες καλούνται, χωρίς να είναι, οι μετέχοντες τής ελληνικής παιδείας, ούτε πως Έλληνες καλούνται, επειδή είναι, οι μετέχοντες τής ελληνικής παιδείας. Εκείνο που όντως λέει ο Ισοκράτης εδώ, στό πρώτο, τό προφανές νοηματικό επίπεδο, είναι ότι τό όνομα τών Ελλήνων, η λέξη «Έλλην», μοιάζει να υπέστη μια κάποια αλλαγή σημασίας – πράγμα καθαυτό ενδιαφέρον, νομίζω, από τήν οπτική γωνία κάποιου που ενδιαφέρεται γι’ αυτού τού είδους τίς γλωσσικές εξελίξεις, και που θα ήταν δόκιμο πρώτα πρώτα να αντιμετωπίσουμε με τόν ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζαμε οποιαδήποτε μη ιδεολογικά φορτισμένη γλωσσική αλλαγή. Εκείνο που όντως λέει ο Ισοκράτης είναι ότι περισσότερο έφτασε τό όνομα Έλληνες, η λέξη, να εννοεί αυτούς που μετέχουν τής ελληνικής παιδείας, παρά (αυτό που θα ήταν τό αναμενόμενο) να εννοεί αυτούς που μετέχουν στήν κοινή τών Ελλήνων φύση. (Φύση, εκ τού «φύομαι», φυτρώνω. Υπονοείται (από τίς λέξεις· όχι επειδή προσπαθεί σώνει και καλά να τό πει ο Ισοκράτης) ότι, όπως φυτρώνουν τά φυτά στό οικείο έδαφος, από τούς σπόρους που πέφτουν σ’ αυτό, έτσι και οι άνθρωποι από τούς γονείς τους.) Και αυτή τήν αλλαγή σημασίας τήν προβάλλει ως βροντώδες επιχείρημα εκθειασμού τής πόλεως τών Αθηνών, ότι η ρητορική και η φιλοσοφία εκεί και τότε έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, που κατέληξε και σ’ αυτήν ακόμη τή γλωσσική αλλαγή.
Τό αν ο Τσενάι αξίζει ν’ αποκαλείται Έλληνας, δεν τό ξέρω. Δεν τόν ξέρω τόν άνθρωπο, δεν ξέρω καν αν ο ίδιος τό θέλει, όπως σωστά επεσήμαναν άλλοι. Μπορεί κάλλιστα να τό αξίζει, κι αυτός και όποιος άλλος. Αυτό όμως δεν είναι συνάρτηση τού τί είπε ο Ισοκράτης τότε, και μ’ ενοχλεί η χρήση τού τσιτάτου τού Ισοκράτη, είτε προς τή μία, είτε προς τήν άλλη κατεύθυνση, όπως πάντα με ενοχλούν τά σοφίσματα που τέτοια είναι συχνά τά επιχειρήματα ex auctoritate, ή οι διαστρεβλώσεις τών λόγων για να ταιριάζουν με τό ιδεολόγημα που θέλει ο ομιλών. Και να δεχτούμε, που θα δεχτούμε, ότι ήδη τότε ξεκινά μια παράδοση βαθιά ριζωμένη σχετικά με τό ποια είναι η ελληνική ειδικά ταυτότητα, δεν αναιρεί αυτή η παράδοση τήν αντίθετή της, που επίσης υπάρχει και επίσης είναι βαθιά ριζωμένη στήν ταυτότητα τού ανθρώπου ως ζώου κοινωνικού που ανήκει σε μια ομάδα.
Για να τεθεί τό ερώτημα αν ένας μετανάστης, ή γιος μετανάστη, αξίζει ν’ αποκαλείται Έλληνας, προηγείται η αμφιβολία περί τού αν είναι Έλληνας. Η οποία αμφιβολία είναι κατ’ αρχήν η ίδια με τήν αμφιβολία περί τού αν ένας εξ Ελλάδος μετανάστης στήν Αμερική είναι, μετά από 10; 20; 30; ή πόσα; χρόνια Αμερικανός. Η αμφιβολία αυτή εντάσσεται στό ότι, όπως πάντα στίς έννοιες, έτσι και στά ονόματα τών εθνών, υπάρχουν οι κεντρικές περιπτώσεις στόν πυρήνα, υπάρχουν και οι αμφίβολες στήν περιφέρεια.
Είτε μιλάμε για μετανάστη στήν Αμερική, είτε μιλάμε για μετανάστη στήν Ελλάδα, ο εγκατεστημένος μετανάστης υφίσταται από τή μια τό ότι είναι ξένος, σε κάποιο βαθμό δεν ανήκει ούτε στήν ομάδα τών εκεί απ’ όπου ήρθε, ούτε στήν ομάδα τών εδώ όπου βρίσκεται, και από τήν άλλη έχει τήν επιλογή τού πού και πόσο θέλει να (προσπαθήσει να) ανήκει. Τό να θέλει να ανήκει εδώ είναι βέβαια τό ένα κομμάτι· τό άλλο είναι τό να τόν δεχτούν οι άλλοι που ήδη ανήκουν. Κι αυτό θα τό κάνουν αν και στόν βαθμό που τόν θέλουνε και αυτοί.
Τό ίδιο και όταν, μετά από πολλά πολλά χρόνια, πει να επιστρέψει στή χώρα προελεύσεως. Όταν επιστρέψει στήν Ελλάδα, θα είναι «ο Αμερικάνος», ή «ο Μπρούκλης», για παράδειγμα. Ακόμα και αυτές οι δηλώσεις προδίδουν τό ότι εν μέρει μόνο ανήκει πια, εν μέρει μόνο εντάσσεται.
Αυτό είναι και μειονέκτημα και προτέρημα συνάμα.
Συγγνώμη και πάλι για τό σεντόνι.
greggan193 said
Reblogged στις THE BROOM.
Nestanaios said
106. Περί Τσενάι
Μη ξεχνάμε ότι ήταν μεγαλύτερος κατά ένα ή δύο χρόνια από τους συμμαθητές του. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με παιδιά της ίδια ηλικίας.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
106 Στη Γαλλία γιοι μεταναστών, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο, θεωρήθηκαν άξιοι για το ανώτατο αξίωμα, του Προέδρου ή έστω για ΠΘ (ο Σαρκοζί και ο Μπερεγκοβουά), όπως και ο Δουκάκης στις ΗΠΑ.
π2 said
Ο Μπογδάνος να ρωτήσει πρώτα τους επιχειρηματίες, που πανικοβάλλονται μπροστά στο ενδεχόμενο να λείψουν οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί.
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3648656/mas-pairnoun-tous-pakistanous
ΣΠ said
106
Στις ΗΠΑ αρκεί να γεννηθείς εκεί για να είσαι Αμερικανός. Η σημερινή Αντιπρόεδρος είναι κόρη Τζαμαϊκανού και Ινδής.
Nestanaios said
110. Οι καλοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα θα το είχαν αυτοί που επιδοτούν την ανεργία.
ΣΠ said
Καλημέρα.
Δεν έχει δίκιο ο φίλος που λέει ότι πιλοτάρεις αεροπλάνο αλλά όχι πλοίο. Σύμφωνα με το ΛΚΝ:
πιλοτάρω [pilotáro] -ομαι Ρ6 : 1. είμαι πιλότος, κυβερνώ ένα σκάφος (ιδ. αεροσκάφος). 2. (για πλοία) πλοηγώ.
ΣΠ said
113
Λάθος νήμα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
111. «δίκαιο του εδάφους» παράλληλα με το «δίκαιο του αίματος».
Με την τελευταία πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία, μετά εκκλησιαστικών ευχών, από τους Νουδίτες, τούς και πολύ μπατριώτες κατά τ΄άλλα, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για το δίκαιο του χρήματος.
Αλήθεια, απάντησαν στη Βουλή για το θέμα;
SearchPeloponnese said
«Το δε δημογραφικό, της Ευρώπης γενικά αλλά και πολύ περισσότερο της Ελλάδας ειδικότερα, δεν θα λυθεί χωρίς συστηματική πολιτική για την αποδοχή, ένταξη και πολιτογράφηση μεταναστών»
Είναι κάτι που γράφει συχνά ο Νικοκύρης. Και ναι μεν το πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά τα προβλήματα των μεταναστών μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο;
Δηλαδή, όταν ο Αφρικανός νεαρός σκέφτεται «Εδώ υπάρχει πόλεμος, φτώχεια. Δουλειά δεν μπορώ να βρω, τι να κάνω…», είναι απάντηση το «Πήγαινε στην Ευρώπη (με τον σκυλοπνίχτη) που έχει δημογραφικό πρόβλημα (κι αν φτάσεις ζωντανός, έφτασες)»;
Μήπως πρέπει να δούμε και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις για τα προβλήματα των ίδιων των μεταναστών;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έβγα να δούμε τα καμένα
καμένα μέχρι την αυλή σου
πουλιά και πεύκα συλλογίσου
ενός καμένου παραδείσου
δέντρα που ήτανε φαντάσου
πράσινο και δροσιά κοντά σου
Έβγα και ούρλιαξε μαζί μου
δε φτάνει μόνο η φωνή μου
Με τα παιδάκια μας στον δρόμο
-δεν μας αφήσαν άλλο νόμο.
Πήραν αντί πυροφυλάκους
παπάδες και χωροφυλάκους
Όπως «Στα Καμένα» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας/ Μιχάλης Γκανάς
Πάνος said
Το θέμα είναι αν η παιδεία είναι ελληνική (στοιχείο: δεν είναι, είναι χριστιανική). Άρα, ούτε ο Τσενάι ούτε οι υπόλοιποι μαθητές είναι Έλληνες. Εδώ που τα λέμε το 99,9% των Νεοελλήνων δεν είναι Έλληνες.
Stazybο Hοrn said
Αν τελικά δεν το είδες, θα μείνει στο Έρτφλιξ για κάμποσο καιρό
https://www.ertflix.gr/vod/vod.205371-telos-diadromes-1
Stazybο Hοrn said
Για το 78 ε΄ίναι το 119.