Φλεγόμενα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 23 Ιουλίου, 2022
Όχι φλαμπέ και τέτοιες γκουρμεδιές, όχι φλεγόμενα από πάθος ή άλλο έντονο συναίσθημα. Φλεγόμενα σαν τα δάση που καίγονται, από την Πεντέλη και τα Μέγαρα ίσαμε την Ηλεία και τη Δαδιά, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή -και πού να βρεις τη βάτο την φλεγομένη και μη καιομένη, να την βάλεις στις αναδασώσεις.
Και ξεκινάω με ένα εξαιρετικό δείγμα κωμικού ευπρεπισμού από την Κύπρο, που το εντόπισε φίλος που ζει εκεί.
«Δεν επιτρέπεται η έλευση ποτών προς κατανάλωση» λέει η πινακίδα, που ο συντάκτης της, για πιο επίσημο ύφος ίσως, προτίμησε την ονοματική σύνταξη αντί της ρηματικής.
Αυτό που ήθελε να πει η σεβαστή διοίκηση των ΕΘΑ Φούτσαλ είναι: «Δεν επιτρέπεται να φέρνετε δικά σας ποτά προς κατανάλωση στον χώρο των ΕΘΑ». Αν θέλετε να φάτε και να πιείτε, θα αγοράσετε από την καντίνα μας, εννοεί -μια πρακτική ενοχλητική αλλά καθιερωμένη και συνηθισμένη σε πολλά μέρη.
Αντί όμως να γράψει αυτό το στρωτό και σαφές, ο υπεύθυνος του Φούτσαλ αναζήτησε την ονοματική σύνταξη -και εκεί τα έκανε θάλασσα, διότι η έλευση είναι ο ερχομός κάποιου, που έρχεται βεβαίως με δικά του μέσα και δική του πρωτοβουλία, σαν την ελευση του Μεσσία ή εστω ύστερα από πρόσκληση (Ελθέ, ποτόν, ελθέ -έγραψε κάποιος).
Βέβαια, η λέξη «έλευση» είναι αδιαφανής γι’ αυτό δεν ενόχλησε τον συντάκτη του κειμένου και τους άλλους που το είδαν -ενώ, ας πούμε, αν έγραφε «απαγορεύεται η είσοδος ποτών» θα τον έκραζαν οι άλλοι: Ποδαράκια θα βγάλουν τα ποτά ρε συ; Και να’ναι και Τζόνι Γουόκερ, πάει κι έρχεται, αλλά τα άλλα;»
Όσο για το Φούτσαλ, έτσι λέγεται το ποδόσφαιρο σάλας ή Futsal. Μην αναζητείτε φούτσαλα στη λίμνη.
* Κάτι από την Ουκρανία και τη συμφωνία για τα σιτηρά. Διαβάζουμε ότι:
«Ουκρανικά πιλοτικά πλοία θα καθοδηγούν εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα σιτηρά προκειμένου να πλοηγηθούν στις ναρκοθετημένες περιοχές γύρω από την ακτογραμμή»
Και επίσης:
«Άρα από την Ουκρανική άποψη, δεν πρόκειται να βγάλουν αυτές τις νάρκες. Αλλά αυτό που πρόκειται να κάνουν είναι να πιλοτάρουν πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μέσα από ασφαλείς διόδους»
Ο φίλος που το στέλνει, σχολιάζει:
Όμως -από ότι γνωρίζω- πιλοτικό είναι κάτι που εφαρμόζεται δοκιμαστικά και όχι ένα πλοίο που δείχνει τον δρόμο σε ένα άλλο πλοίο. Κι επίσης πιλοτάρεις αεροπλάνο αλλά όχι πλοίο.
Δεν είμαι καλός στην ναυτική ορολογία αλλά τα καταφέρνω κάπως καλύτερα στο γκουγκλάρισμα. Κι έτσι βλέπω πως τα Pilot Boats και τα Pilot Vessels τα λένε «πλοηγίδες».
Νομίζω πως στην πιάτσα τη ναυτική τα λένε και πιλοτίνες αυτά τα πλοία. Όχι όμως πιλοτικά πλοία.
* Ένα μαργαριτάρι που εντόπισε ο Θείος Θανάσης στο Τουίτερ.
O συντάκτης που εφημέρευε είδε ότι θα πάρει εκπομπή στον Σκάι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και διάλεξε τη φωτογραφία του πρώην υπουργού -όμως εκπομπή πήρε ο συνονοματεπώνυμος δημοσιογράφος.
Στο άρθρο διορθώθηκε η φωτογραφία, στο τουίτ δεν υπάρχει δυνατότητα για διορθώσεις.
* Μια είδηση από την Ουκρανία σχολιάστηκε αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τίτλο της ή μάλλον για τη διατύπωση του τίτλου της και όχι για το περιεχόμενό της:
Ο Ζελένσκι αποκεφάλισε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον γενικό εισαγγελέα!
Σχολιάζει κάποιος:
Ρε βόδια, το ρήμα «αποκεφαλίζω» (σε αυτή τη μεταφορική σημασία) παίρνει ως αντικείμενο την υπηρεσία και όχι τον …επικεφαλής.
Δίκιο έχει, και έτσι το βλέπαμε στην αρχή, συνήθως στο πιο λόγιο, «καρατόμησε». Ωστόσο, εδώ και καιρό βλέπω συνεχώς «καρατόμησε τον τάδε» (που είναι βέβαια επικεφαλής κάποιου φορέα) -και δεν αναφέρονται σε παλιότερα καθεστώτα, όπου η αλλαγή αξιωματούχων κάποτε γινόταν και με κυριολεκτική καρατόμηση, αλλά σε σημερινές καταστάσεις.
* Κι ένα γεωγραφικό μαργαριτάρι από το Όπεν, σε χάρτη για τη διαδρομή που θα έκανε το μοιραίο Αντόνοφ:
Αλλά βέβαια το Αμαν, ωχ αμάν, δεν βρίσκεται στην άκρη της αραβικής χερσονήσου. Eκει κοντά το Άντεν βρισκεται, και πιο πέρα, κοντινό ηχητικά, το Ομάν. Το Αμάν όμως είναι η πρωτεύουσα της Ιορδανίας -καμιά σχέση!
* Τουρκομαθής φίλος βλέπει τον τίτλο της εικόνας και σχολιάζει:
Αν όντως αναφέρει την Ξάνθη ως Iskese τζάμπα πλήρωσαν τον μεταφραστή, διότι το σωστό είναι Iskeçe.
Όμως, το άρθρο δεν θεωρεί βέβαια «αδιανόητο» το λάθος στην τουρκική ονομασία, αλλά το ότι σε διαφημιστικό σποτ του Δήμου Ξάνθης, που κυκλοφόρησε στην τουρκική γλώσσα, η Ξάνθη αναφέρεται με το τουρκικό όνομά της.
Προσωπικά βρίσκω αδιανόητη -ή έστω, εντελώς άστοχη, τη διαμαρτυρία. Καταρχάς, ο Δήμος Ξάνθης έχει και τουρκόφωνους κατοίκους. Κατά δεύτερο λόγο, όπως σε ένα σποτ στα αγγλικά η Αθήνα θα αποκληθεί Athens και όχι Athina, έτσι και στο τουρκικό σποτ, που αποβλέπει στην προσέλκυση τουριστών από τη γειτονική χώρα, η Ξάνθη προφανώς Iskeçe πρέπει να αποκληθεί.
* Μου γράφει φίλος, και μεταφερω κοπυπαστηδόν διότι μου αρέσει και το πώς το γράφει:
Σε ένα κατά τα άλλα στενάχωρο άρθρο, ο συντάκτης ή η συντάκτρια ξέχασε να μετατρέψει τους Φαρενάιτ σε βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να βράσει ωά (για να μην μπούμε στη συζήτηση αυγά/αβγά) στον αέρα της Αριζόνα (ή της Αριζόνας;):
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στο Scottsdale της Αριζόνα, στα περίχωρα του Φοίνιξ, ξεπέρασαν τους 110 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και οι θερμοκρασίες εκεί ξεπερνούν τους 100 σχεδόν κάθε μέρα για περισσότερο από ένα μήνα, ανέφερε το NBC News.
Δίκιο έχει βέβαια ο φίλος, οι 100 βαθμοί Φαρενάιτ είναι θερμοκρασία πυρετού (37.8 Kελσίου για την ακρίβεια) ενώ οι 110 είναι 43 και κάτι.
Κι εγώ γράφω και λέω «της Αριζόνας», είτε με καύσωνα είτε όχι.
(Αλήθεια, γιατί γράφουμε Φοίνιξ την αμερικανική πόλη; Ελληνική λέξη είναι;)
* Φίλη στέλνει την εξής διαφήμιση, που αν δεν κάνω λάθος αφορά εκείνα τα κρεμαστάρια που βγάζουν μελωδίες.
Δεν ξέρω πώς είναι το πρωτότυπο, αλλά η απόδοση «Οι ανεμοδαρμοί της Νορθλάνδης» δείχνει ότι μια μέρα τα μηχανάκια θα φτιάχνουν και ποιήματα, που θα περνάνε το τεστ του Τιούρινγκ με «ιπτάμενα χρώματα» (with flying colours, που θα έλεγε και ο κ. Μπαμπινιωτης).
Υστερογραφικώς, Northland είναι η εταιρεία που φτιάχνει τα κρεμαστάρια.
* Φίλος επισημαίνει λάθη σε άρθρο για τη Μπριζίτ Μακρόν, με βάση την έκθεση του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες της προεδρικής συζύγου.
Έχει διάφορες παροχές η Μπριζίτ Μακρόν, αλλά οπωσδήποτε δεν διαθέτει δικό της «υπουργικό συμβούλιο», όπως διατείνεται το άρθρο. Έχει όμως συμβούλους (conseillers υποθέτω στο γαλλικό άρθρο).
Επίσης διαβάζουμε ότι: Τέλος, η Μπριζίτ Μακρόν είναι μια δημοφιλής Πρώτη Κυρία. Λαμβάνει κατά μέσο όρο 60 επιστολές την ημέρα (21.500 το 2021, 25.000 το 2020), η επεξεργασία των οποίων κινητοποιεί 6 πράκτορες από το τμήμα επικοινωνίας του Μεγάρου Ελιζέ.
Πράκτορες; Στα γαλλικά θα ήταν agents, δηλαδή υπάλληλοι. Όσο κι αν κι ο Τζέιμς Μποντ λέγεται agent sécret/secret agent, δηλαδή την ίδια λέξη, στα ελληνικά τη λέξη «πράκτορας» την έχουμε για άλλες δραστηριότητες από τον υπάλληλο ή τον ατζέντη.
* Τίτλος είδησης:
Kαρχαρίες γίγαντες εντόπισαν επιστήμονες
Οπότε σκεφτόμαστε τους γιγαντιαίους καρχαρίες σκυμμένους πάνω από τα ραντάρ και τα άλλα όργανά τους να ανακαλύπτουν τις κρυψώνες των επιστημόνων.
Βέβαια, ο υπότιτλος ξεκαθαρίζει, με τη βοήθεια της κλιτικής διαφοροποίησης, ότι τους καρχαρίες τους βρήκαν οι επιστήμονες, και όχι το αντίστροφο.
Ή αλλιώς, όπως λέμε στο ιστολόγιο, «Βρέφος δάγκωσε σκυλάκι».
(Ο αμφίσημος τίτλος συζητήθηκε στο Φέισμπουκ σε παρέα γλωσσολόγων και άλλων επιστημόνων, οπότε κάποιος σχολίασε: Ωχ, μετά τους ριβιούερ θα έχουμε και τους καρχαρίες; )
* Διαβάζω για μια μεγάλη πυρκαγιά σε προάστιο του Λονδίνου, που κατέστρεψε αρκετά σπίτια (και που ο συντακτης τα παρομοιάζει, κάπως άκομψα, με τα σπίτια στις πόλεις της Ουκρανίας).
Λοιπόν, ο απολογισμός είναι:
Δύο σειρές σπιτιών με ταράτσα, άλλα τέσσερα σπίτια, 12 στάβλοι και πέντε αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την κόλαση στο Γουένινγκτον, κοντά στο Ντάρτφορντ Κρόσινγκ, ανατολικά του Λονδίνου.
Σπίτια με ταράτσα δύσκολα θα βρείτε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο. Ο Έλληνας συντακτης έπεσε θύμα ενός ψευτοφίλου. Το αγγλικό έλεγε two rows of terraced houses, αλλά το terraced houses δεν είναι σπίτια με ταράτσα, είναι μονοκατοικίες στη σειρά, με μεσοτοιχία ανάμεσά τους.
* Και κλείνουμε με ένα μεταφραστικό λάθος, σε άρθρο για τον Ηλιογάβαλο. Εκεί διαβάζουμε:
Ο συγγραφέας Κάσσιους Ντίο, ανέφερε ότι ο Ηλιογάβαλος έβαφε τα μάτια του, ξύριζε τις τρίχες του σώματός του, χρησιμοποιούσε καλλυντικά για να βελτιώσει την εμφάνισή του και φορούσε περούκες, προτού βγει απ’ το παλάτι και πάει στις ταβέρνες και τους οίκους ανοχής της Ρώμης «για να εκπορνευθεί».
Ο Κάσσιους Ντίο θα μπορούσε να είναι πυγμάχος ή τραγουδιστής μέταλ συγκροτήματος. Αλλά ο αρχαίος συγγραφέας λεγόταν Δίων Κάσσιος.
π2 said
Κάσσιος Δίων είναι το σωστό, κι ας συνηθίζεται στα ελληνικά το Δίων Κάσσιος. Κάσσιος το όνομα γένους, Δίων το cognomen.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
π2 said
Όχι μόνο στα ελληνικά, και στα αγγλικά Dio Cassius είναι συνηθέστατο. Αλλά είναι λάθος.
avno13 said
Νόμιζα ότι η (δυτικόλαγνη) Ουκρανία έχει ανάγκη για όπλα και για αυτό τα επαιτεί. Τώρα τα εξάγει στο Μπαγκλαντές? Τέλειωσε ο πόλεμος κ δεν τα χρειάζεται πια? Πόσα επεισόδια «έχασα»?
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Δεκτό
4 Η Σερβία ήθελε να εξάξει τα πυρομαχικά. Ουκρανική ήταν η ιδιωτική εταιρεία που είχε το αεροπλάνο.
Λάμπας said
Ένα άσχετο μεταφραστικό: το όνομα του κόμματος Fratelli d’Italia της (ωραιότατης) Τ. Μελόνι αποδίδεται στα ελληνικά ως
» Αδέλφια/ Αδελφοί της Ιταλίας». Στέκει η συγκεκριμένη απόδοση; Αν καταλαβαίνω καλά, το νόημα είναι πως οι Ιταλοί είναι αδέλφια μεταξύ τους, και όχι ότι η Ιταλία έχει κάποια αδέλφια. Συνεπώς, δε θα έπρεπε να αποδίδεται ως «Αδελφωμένοι Ιταλοί» ή κάπως έτσι τέλος πάντων;
ΣΠ said
Καλημέρα.
Δεν έχει δίκιο ο φίλος που λέει ότι πιλοτάρεις αεροπλάνο αλλά όχι πλοίο. Σύμφωνα με το ΛΚΝ:
πιλοτάρω [pilotáro] -ομαι Ρ6 : 1. είμαι πιλότος, κυβερνώ ένα σκάφος (ιδ. αεροσκάφος). 2. (για πλοία) πλοηγώ.
sarant said
Σχόλιο από το Τουίτερ, σχετικό με ένα μεζεδάκι του άρθρου
Στην «Ανατομία ενός σκανδάλου» (νετφλιξ) ο μεταφραστης αποδιδει το QC (Queen’s counsel : δικηγόρος, που μπορεί να παρίσταται σε δίκες) ως «σύμβουλο της βασίλισσας»
Δύτης των νιπτήρων said
Τα κρεμαστάρια κάπου είδα ότι τα λένε μελωδούς. Δεν ξέρω πόσο καθιερωμένο είναι.
Για το ουκρανικό εμπόριο ή λαθρεμπόριο όπλων, μόλις διάβασα αυτό: https://www.news247.gr/sunday-edition/to-antonov-stin-kavala-kai-to-lathremporio-oplon-sti-nigiria.9704117.html
Λάμπας said
» …κοιμήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει.» Ν. Καββαδίας
sarant said
6 Ωραιότατη; Γούστα είναι αυτά. Ο τίτλος του κόμματος είναι από τον ιταλικό εθνικό ύμνο. Και οι Άγγλοι το αποδίδουν Brothers of Italy
sarant said
7-10 Δεν έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος αλλά ένα δίκιο το έχει. Ο καρχαρίας που πιλοτάρει βρίσκεται στην πιλοτίνα, στο μικρό πλοιαράκι που καθοδηγεί το μεγάλο.
Costas X said
Καλημέρα !
«two rows of terraced houses» :
Με είχε προβληματίσει κι εμένα το «terrace» και το «row», κάποτε που είχα πάει στο Λονδίνο, όπου ολόκληροι δρόμοι ονομάζονται «Τάδε row» ή «Τάδε terrace», και τότε δεν είχαμε ίντερνετ στα κινητά για να το ψάξω !
LandS said
8
Εδώ υπάρχει κάποιο μπέρδεμα. Οι QC και όπου να ‘ναι οι KC, αφενός διορίζονται από τη Βασίλισσα με βάση κάποιες προϋποθέσεις, αφετέρου αναλαμβάνουν σημαντικές δίκες, φοράνε ειδική μεταξωτή τήβεννο και έχουν ιδιαίτερο χώρο στην αίθουσα.
Λάμπας said
11. Σύμφωνοι, αλλά στα Ελληνικά δυσκολεύομαι να βρω παραδείγματα στα οποία η γενική που συνοδεύει το «αδελφός/αδελφή» να δηλώνει κάτι άλλο εκτός απ’ τη συγγένεια. Μόνο το «αδελφή του ελέους» μού ‘ρχεται, που σύμφωνα με το λεξικό είναι μεταφραστικό δάνειο.
phrasaortes said
Τσαπατσούλικη γεωπολιτική ανάλυση στο πρόταγκον. Ο κ. Γιαννακίδης σχολιάζει δηκτικά την συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, δηλαδή του Πούτιν, του Ερντογάν και του «Χαμενέι». Όμως ο Χαμενεΐ (ο τόνος πάει στην τελευταία συλλαβή) είναι ο Ανώτατος Ηγέτης. Πρόεδρος της δημοκρατίας είναι ο Ιμπραήμ Ραΐσι, ο οποίος όντως απεικονίζεται στην φωτογραφία.
https://www.protagon.gr/apopseis/i-plevra-pou-dialegoume-44342547024
Γιάννης Κουβάτσος said
Ωραία είναι η Μελόνι αλλά μόνο εμφανισιακά. Πολιτικά είναι τέρας ασχήμιας.
Λάμπας said
11. Μόλις κοίταξα τον ιταλικό εθνικό ύμνο. Αν καταλαβαίνω καλά, το Fratelli d’Italia είναι προσφώνηση. Δεν είναι πιο σωστό να αποδίδεται «Αδέλφια, Ιταλοί»;
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως ο Νάγκελ Χάρμπορ πιλότος ήταν. Κάτι ξέρει παραπάνω ο Καββαδίας. Τι ωραίο ποίημα…
Ο πιλότος Νάγκελ
του Νίκου Καββαδία
Ο Νάγκελ Χάρμπορ, Νορβηγός πιλότος στο Κολόμπο,
άμα έδινε κανονική πορεία στα καράβια
που φεύγαν για άγνωστους και μακρινούς λιμένες,
κατέβαινε στη βάρκα του βαρύς, συλλογισμένος,
με τα βαριά τα χέρια του στο στήθος σταυρωμένα,
καπνίζοντας ένα παλιό χωμάτινο τσιμπούκι,
και σε μια γλώσσα βορινή σιγά μονολογώντας
έφευγε μόλις χάνονταν ολότελα τα πλοία.
Ο Νάγκελ Χάρμπορ, πλοίαρχος σε φορτηγά καράβια,
αφού τον κόσμο γύρισεν ολόκληρο, μια μέρα
κουράστηκε κι απόμεινε πιλότος στο Κολόμπο.
Μα πάντα συλλογιζόταν τη μακρινή του χώρα
και τα νησιά που ‘ναι γεμάτα θρύλους, τα Λοφούτεν.
Όμως μια μέρα επέθανε στην πιλοτίνα μέσα
Ξάφνου σαν ξεπροβόδισεν το Steamer Tank «Fjord Folden»
όπου έφευγε καπνίζοντας για τα νησιά Λοφούτεν…
LandS said
15
Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεται επίκληση στον πατριωτισμό φωνάζοντας «εμπρός αδέρφια»
«Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του
ομπρός, ομπρός, κι η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!»
Αγγ. Σικελιανός.
Χαρούλα said
#7 ΣΠ πιλότος είναι και ο οδηγός στην formula νομίζω. Δεν ξέρω γιατί.
Πολύχρονος, δημιουργικός και πάντα τόσο ακριβής και γρήγορος. Ο πολύτιμος μας.
Ποιος κάνει έξωση από που;
Avonidas said
Καλημέρα.
Υστερογραφικώς, Northland είναι η εταιρεία που φτιάχνει τα κρεμαστάρια.
Αγεωγράφητο σε βρίσκω, Νικοκύρη! Μα, δεν γνωρίζεις την επαρχία της Νορθλάνδης, στα βόρεια της Νομανσλάνδης, και την ομώνυμη γειτονική της χώρα Νορθλάνδη; Η τελευταία μάλιστα προσφάτως μετονομαστηκε σε «Βόρεια Νορθλάνδη» κατόπιν διμερούς συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι μια διαμάχη που κρατούσε δεκαετίες 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
21: Οι δημοσιογράφοι που περιγράφουν τους αγώνες F1 πρωτοχρησιμοποίησαν αυτόν τον χαρακτηρισμό τη δεκαετία του ’90. Ο Λάουντα ήταν οδηγός, ο Σουμάχερ αναβαθμίστηκε σε πιλότο.😊 Πήραν την ιδέα από τους Σικελούς που αποκαλούσαν πιλότους τους οδηγούς αγώνων στο διάσημο ράλι Targa Florio, επειδή έτρεχαν σαν παλαβοί στους δρόμους του νησιού.
Πέπε said
9
> μελωδοί
Μελωδός είναι αυτό με τις κρεμαστές σωλήνες από μέταλλο ή καλάμι, που καθώς σείονται με το αεράκι καμπανίζουν. Δεν παίζουν ακριβώς μουσική, είναι ευχάριστοι μουσικοί ήχοι αλλά σε τυχαία διάταξη. Από τη φτγρ δεν καταλαβαίνω αν πρόκειται περί αυτού, γιατί «κρεμαστάρια που παίζουν μουσική» είναι και τα κουρδιστά μόμπιλα για τα μωρουδιακά κρεβάτια. Εκεί ένας μηχανισμός τύπου μουσικού κουτιού (σαν να λέμε μίνι λατέρνας) παίζει επαναλαμβανόμενα μια μελωδία, και παράλληλα ένα μόμπιλο με κρεμαστά παιχνίδια/στολίδια γυρίζει γύρω γύρω. (Πολύ κοινό πράγμα αλλά διαπιστώνω, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ότι θες πολύ και ιδιαίτερο λεξιλόγιο για να το περιγράψεις! Όποιος δεν το ‘χει δει, δεν ξέρω αν κατάλαβε τι λέω…)
Η βιομηχανία παιδικών ειδών θα έχει οπωσδήποτε βρει μια τυποποιημένη ονομασία γι’ αυτά τα δεύτερα. Πάλι «μελωδοί» ή κάτι άλλο;
Αιμ. Παν. said
Ολα από μας τα πήρανε…
https://www.etymonline.com/word/pilot#etymonline_v_14994
sarant said
19 Ακριβώς, ηταν πλοίαρχος και ξέπεσε σε πιλότο.
22 🙂
25 Εκκρεμεί άρθρο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καρβουνιασμένα μεζεδάκια.
24 >>Μελωδός είναι αυτό με τις κρεμαστές σωλήνες από μέταλλο ή καλάμι, που καθώς σείονται με το αεράκι καμπανίζουν.
Αυτά τα …κρεμαντόνια (κάποια από λεπτά όστρακα/φύλλα φίλντισι, ακόμη υπεροχότερα/»ήχο και φινέτσα») τα λέμε ονειροπαγίδες-μελωδούς ή διακοσμητικές ονειροπαγίδες, ανάλογα αν τραγουδούν μόνο ή τσακώνουν τα όνειρα …σιωπηλά, με την ομορφιά τους 🙂 .
Κρεμαστό στην κούνια, μουσικό νάνι, (έχει και σε πορτατίφ) κάπως έτσι το περιέγραφα (έχω καιρό ν΄αναζητήσω -για δώρο πια), αυτό που τώρα βλέπω να λένε μόμπιλε κούνιας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πιλοτική δίκη, για ομοειδείς υποθέσεις ευρέος ενδιαφέροντος
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>έλευση ποτών
» Ήρθαν τα ποτά» λέμε όμως ! 🙂 🙂
Από τον κανονισμό της Λίμνης Βουλιαγμένης,(όπου πρόσφατα είχαν εμπειρία κάποιες φίλες που κρατούσαν, εμφανώς -ανα χείρας, θερμός με φρέσκους χυμούς και υποχρεώθηκαν να αδειάσουν)
Δεν επιτρέπεται (…)
3.Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που δεν έχουν αγοραστεί από το εστιατόριο – καφέ που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων της Λίμνης.
Click to access %CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf
Pedis said
Ωραία η πιατέλα και σήμερα!
—
# 29 – Και γιατί πάνε εκεί;
Από την άλλη, αν έχουν να δώσουν 12 Ε για την είσοδο για ένα μπάνιο, μπορεί να έχουν κι όλο το πενηντάρικο για να πάρουν ένα σάντουιτς με νερό … 🤪
ymalliaros said
Μη μείνουμε κι εμείς πίσω
ΓΤ said
@27
«μουσικό νάνι»
πολύ τρυφερό, ό,τι πρέπει για Χαρούλα 🙂
Χαρούλα said
Μελωδούς τα λένε Πέπε. Και υπάρχουν για κάθε …τρέλα😊!

ΕΦΗ για την λίμνη της Βουλιαγμένης νόμότυπη η απαγόρευση(απαράδεκτη η συμπεριφορά).Σε όσες επιχειρήσεις ξενοδοχεία, εστιατόρια πωλούνται τρόφιμα και είναι περιορισμένος-ιδιωτικός ο χώρος, μπορούν να απαγορευτούν για λόγους Υγιεινής και Ασφάλειας. Να μπορεί να ελεγχθεί τί καταναλώθηκε και πότε.
(Στις ανοιχτές παραλίες όχι.) Αρκετοί επαγγελματίες δεν το κυνηγάνε. Παίρνουμε σνακς απ´έξω, τούρτες κλπ. Αλλά σε νερά και αναψυκτικά, χυμούς, καφέδες, σκεφτόμενοι το κέρδος και .κάνουν παρατηρήσεις, όπως και σε τροφιμα που δημιουργούν εστίες μόλυνσης(πχ καρπούζι).
gpointofview said
H αδελφή έχει διάφορες κατηγορίες και με και χωρίς γενική…
αδελφή ψυχή ( ακόμα την ψάχνω)
αδελφή εκ γενετής (το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον )
αδελφή νοσοκόμα (αν κάνει εντριβές, σώθηκα)
αδελφή του ελέους (καλόγρια)
αδελφή …φτερού ( απελθέτω το ποτήριον τούτο )
αδελφοί Καραμαζόφ ( δεν το έχω διαβάσει )
Α, Δελφοί (τουρίστρια μόλις είδε την κασταλία πηγή )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
31
Ναι,,
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά – Εκκενώνεται ο οικισμός
https://www.imerodromos.gr/lesvos-megalh-fotia-sta-vatera-ekkenonetai-o-oikismos/
geobartz said
22, Avonidas said: «…. δεν γνωρίζεις την επαρχία της Νορθλάνδης, στα βόρεια της Νομανσλάνδης, και την ομώνυμη γειτονική της χώρα Νορθλάνδη; Η τελευταία μάλιστα προσφάτως μετονομαστηκε σε «Βόρεια Νορθλάνδη» κατόπιν διμερούς συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι μια διαμάχη που κρατούσε δεκαετίες»
# Μή μου …τα τσίπρα τάραττε! Και όσοι …τσιπρίζουν νομίζοντας ότι με το προδοτικό τσιπροξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας στους κλεπταποδόχους ΒουλγαροΣκοπιανούς «τερματίστηκ μια διαμάχη που κρατούσε δεκαετίες», πλανώνται πλανην οικτράν!
Χαρούλα said
#32 ΓΤ χαίρομαι που με συνδέεις με μουσική. Γιατί είμαι εντελώς φάλτσα και «άμουση». Φαίνεται εκτίμησες τις προσπάθειες μου(ή με περιπαίζεις😂😘)
Stazybο Hοrn said
Εγώ πάλι κόλλησα στο Ε.Θ.Α. 🙄
Ένωσις Θυέλλης Αναγεννήσεως
ΓΤ said
(φ)λεγόμενα
ΣΠ said
21
Ευχαριστώ, Χαρούλα, για τις ευχές.
Πέπε said
33
Χαρούλα, αυτά σίγουρα είναι μελωδοί. (Μάλιστα ένα τουλάχιστον είναι και θηλυκό, βλέπω: ακουστική μελωδός!!!). Για τα άλλα, τα μουσικά νάνια, η απορία.
ΓΤ said
@40
ΣουΠου:
αιώνιος έφηβος νερντ σέρτσερ
μπάλα παλιά, σαν Γκίντερ Νέτσερ,
και με ακρίβεια ραπιντογράφου
σερβίρει ατάκες κινηματογράφου
τον βρίσκω σε έγχρωμο
ντριμπλάρει στο ασπρόμαυρο
αειθαλής στα πιάτα του
τα ζεύγνει με ξινόμαυρο
Πολυτεχνίτης, μούρη εγγύηση
κρυφοκουρνιάζει απά’ στην ποίηση
ευθυβολία και διαπίδυση
τι να τα λέμε
σιγά την… είδηση
aerosol said
#27
Και τα δυο κρέμονται και είναι όμορφα αλλά δεν είναι ίδιο πράγμα, Έφη. Οι ονειροπαγίδες δεν βγάζουν ήχους και δεν έχουν την τρισδιάστατη δομή των μελωδών. Είναι, ας πούμε, φτιαγμένοι για να κρεμιούνται άνετα πάνω σε τοίχο, οπότε είναι σχετικά πλακέ, δισδιάστατοι. Πάντα στην κορυφή βρίσκεται ένα κυκλικό (ή περίπου) σχήμα, με πλεγμένη μέσα της μια μάνταλα, και από κάτω κρέμονται σχοινιά, κρόσια, υφάσματα, χάντρες, πούπουλα και άλλα πολύχρωμα υλικά. Οι κλασικές ονειροπαγίδες απηχούν μια ινδιάνικη αισθητική, αν και πλέον υπάρχουν πολλών ειδών.
Κιγκέρι said
Μουσικό κουρδιστό περιστρεφόμενο κούνιας / Κατηγορία: παιχνίδια νανουρίσματος. Χίλιες φορές καλύτερο το μουσικό νάνι τής Έφης!
https://www.e-jumbo.gr/paichnidia/vrefika-proscholika-paichnidia/vrefika-paichnidia/paichnidia-nanourismatos/mousika-paichnidia-peristrefomena/mousiko-kourdisto-peristrefomeno-kounias-melisses_331353/
dimosioshoros said
Με το «πιλοτικός» είχα στενοχωρηθεί όταν το πρωτάκουσα να προσδιορίζει κάποια ουσιαστικά με ορολογική αναγνώριση όπως πρόγραμμα, σχέδιο ή δίκη (σχόλιο 28 από ΕΦΗ – ΕΦΗ). Δεν ξέρω αν ομιλητής και ακροατής καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα όταν χρησιμοποιούν το δάνειο αυτό. Βλ. και ΛΚΝ.
Εξίσου κουφό είναι και το πρότζεκτ. Για άλλους έργο και για άλλους σχέδιο.
ΣΠ said
42
Τι έγραψες, ρε μπρο; Νάσαι καλά.
Κιγκέρι said
Pilot και το δοκιμαστικό επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς.
ΣΠ said
Αυτές τις μέρες παρακολουθώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Έχετε προσέξει την εκνευριστική συνήθεια των εκφωνητών αθλητικών γεγονότων να μιλάνε με αναφορικές προτάσεις; Π.χ., αντί να πουν «ο Χ έχει την καλύτερη φετινή επίδοση», λένε «ο Χ, που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση».
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
38 Μπράβο που το βρήκες, είχα αναρωτηθεί τι είναι το ΕΘΑ
48 Και το αφήνουν ξεκρέμαστο, το που; Χωρίς να συμπληρώνουν, ξερωγώ, ….ειναι από τα φαβορί ;
Γιάννης Κουβάτσος said
48: Οι εκφωνητές αθλητικών μεταδόσεων κάθε είδους είναι οι πιο εκτεθειμένοι γλωσσικά επαγγελματίες, αφού πρέπει να μιλάνε με τις ώρες, να περιγράφουν, να γεμίζουν κενά του προγράμματος, χωρίς να τύχει κατάλληλης γλωσσικής εκπαίδευσης και έχοντας συνήθως καφενειακή αίσθηση του χιούμορ. Ιδίως οι μπασκετικοί, με την ακατανόητη για τους μη ειδικούς ξενόγλωσση ορολογία του αθλήματος, ανταγωνίζονται τη Βίκυ Καγιά σε αμερικανικούρες σε σημείο αφόρητο. Αφήνω και όσους από κάποιου είδους γλωσσικό ναρκισσισμό, σαν τον Αλέξη Σπυρόπουλο π.χ.
Γιάννης Κουβάτσος said
50:»δεν έχουν τύχει», «όσους πάσχουν», διορθώνω.
ΣΠ said
49β
Ναι, έτσι. Χωρίς κύρια πρόταση.
Γιάννης Μαλλιαρός said
35 Ξέρω, ξέρω από πρώτο χέρι. Μας ήρθε και μήνυμα από το 112.
Φλεγόμενα μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Όχι φλαμπέ και τέτοιες γκουρμεδιές, όχι φλεγόμενα από πάθος ή άλλο έντονο συναίσθημα. Φλεγόμενα σαν τα δάση που καίγονται, από την Πεντέλη και τα Μέγαρα ίσαμε την Ηλεία και τη Δαδιά, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή -και πού να βρεις τη βάτο την φλεγομένη και μη καιομένη, να την βάλεις στις αναδασώσεις. Και ξεκινάω με… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/07/23/meze-542/ […]
Spiridione said
25. 26.
Για το μελλοντικό άρθρο
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το pedota/pilota προέρχεται από αμάρτυρο βυζ. *πηδώτης (πηδόν, πηδάλιον κτλ.)
Εδώ ο Κριαράς λέει προέρχεται από υπαρκτό ποδότης/ποδότας με την ίδια σημασία
(κυρίως σελ. 111)
http://online.cretica-chronica.gr/article.aspx?id=12&artid=1355&l=En
Χαρούλα said
Πόσο σωστή είναι αυτή η άποψη;
Πιλότος ή πηλώτος
Λοιπόν, το ιταλικό «piloto», προέρχεται από το δημώδες λατινικό «pedota», που, για κοίτα, είναι το μεσαιωνικό ελληνικό “πηδώτης”, δηλαδή τιμονιέρης, αυτός που χειρίζεται το “πηδόν”, το τιμόνι, τον οίακα των αρχαίων σκαφών. Από τη λέξη “πηδόν” παράγεται και το πολύ γνωστό μας πηδάλιο, το τιμόνι. Συνεπώς, η λέξη πιλότος, που θα μπορούσε να γράφεται «πηλώτος», είναι ένα αντιδάνειο – το δώσαμε εμείς στους Λατίνους, και το ξαναπέρνουμε από τους γλωσσικούς τους διαδόχους.
sarant said
55-56 Για την ετυμολογία της λέξης έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες ανάμεσα στις οποίες και αυτές οι δύο.
Χαρούλα said
#41 αχ Πέπε δεν το κατάλαβα. Βρήκα πως τα λένε ελληνικότατα μόμπιλε!😊😠


Της Μηχανής Ραψίματα said
27 ΕΦΗ ΕΦΗ
Όντως mobile (μόμπιλε) είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε για ν΄ αναφερθούμε σε όλα αυτά τα κρεμαστά. Τα βρίσκουμε όμως και ως εξής, βρεφικό κρεμαστό, κρεμαστό μπεμπέ, κρεμαστό νανάκι, μουσικό περιστρεφόμενο (αν έχει μηχανισμό), συνήθως όλα αυτά είναι για κούνια, που κουμπώνουν στο βρεφικό κρεβατάκι για να νανουρίζουν τα βρεφάκια. Υπάρχουν και σπαστά, που αφαιρούνται δηλαδή, για να τα βάζεις σε πορτ μπεμπέ-καροτσάκια-γυμναστήρια κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και κρεμαστά με φως για το βράδυ με μουσική ή άνευ μουσικής.
Τα πιο αγαπημένα μου είναι τα απλά με φιγούρες από τσόχα ή ποπλίνα, περισσότερο αυτά έραβα παλαιότερα που ασχολιόμουν με μπεμπέ !!!
Πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια είναι και τα μουσικά μενταγιόν ή κολιέ εγκυμοσύνης που μέσα σε αυτά βρίσκεται ένα μικροσκοπικό μεταλλόφωνο ή ξυλόφωνο που παράγει χαλαρωτικούς, ανεπαίσθητους ήχους όταν η μαμά κινείται. Απ΄ όσο ξέρω είναι ένα παλιό έθιμο που προέρχεται απ΄ το Μεξικό, τα φορούσαν οι εγκυμονούσες οι οποίες κι έφτιαχναν ένα μακρύ κολιέ που έβαζαν μέσα μια μπαλίτσα τη λεγόμενη (Bola) η οποία έφτανε μέχρι το ύψος της κοιλιάς. Ο έρευνες λένε (δε γνωρίζω αν είναι τεκμηριωμένο αυτό), πως ο ήχος που παράγεται απ΄το μενταγιόν είναι τόσο απαλός και χαλαρωτικός, που μεγαλώνοντας το μωρό τον συνηθίζει και χαλαρώνει. Ακόμη και μετά τη γέννα, μόλις θα ακούει τους ήχους αυτούς θα τους θυμάται και θα ηρεμεί.
Χαρούλα said
Και για να δικαιώσω τον ΓΤ, μουσικό πιλοτικό διάλειμμα Καββαδιακό
Spiridione said
56. Απλά μια επισήμανση, ο πηδώτης που λέει το άρθρο δεν μαρτυρείται σε πηγές, είναι υποθετικό.
O Μπάμπι στο τσακ ήταν να προτείνει γραφεί πηλώτος (αντί πιλότος), αλλά ευτυχώς σωθήκαμε γιατί δεν υπάρχουν μαρτυρίες.
Σε μεσαιωνικές πηγές υπάρχει ο ποδότας, για το οποίο λέει ο Κριαράς ότι πρέπει να προέχεται από τύπο ποδότης. Ο ποδότης απ’ ό,τι κατάλαβα δεν μαρτυρείται σε παλιές πηγές, αλλά καταγράφεται σε ιδιώματα (δηλ. μπορεί να είναι και μεταγενέστερος, να προέρχεται από το ποδότας, και άρα ο ποδότας μπορεί και να προέρχεται από το ιταλ. pedot(t)a)
https://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/em_kriaras/scanned_new/index.html?start=2&id=120&lq=58&show=1
Ο Κριαράς στο άρθρο του λέει ότι «αν εξάλλου είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε ελληνική λέξη για να ετυμολογήσουμε το ιταλικό pedot(t)a, η λέξη αυτή δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι η υποθετική *πηδώτης που δε μαρτυρείται πουθενά, αλλά η λέξη ποδότης».
Δηλ. αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί το pedot(t)a να ετυμολογείται και από τα ιταλ/λατ. (προφανώς από το pes/pedis).
Και για το πως ιταλικά από το pedota έγινε και παράλληλος τύπος pilota υπάρχουν επίσης διάφορες θεωρίες.
Λ said
Έχουμε δάσος με το όνομα Αδερφοί (του Μαχαιρά)
Θράκας said
43 Aerosol.πολύ ωραία περιέγραψες τις ονειροπαγίδες,μόνο που κάπου διάβασα μια κωμική εκδοχή της καταγωγής αυτού του μπιμπελό.Λεει λοιπον,κάποιος ολλανδός χίπης ανέπτυξε το σχετικό ντιζάιν,το βάφτισε ονειροπαγίδα,έλεγε ότι είναι παλιά ινδιάνικη παράδοση και παγιδεύει τα άσχημα όνειρα.Πουλούσε τις χειροποίητες ονειροπαγίδες στα διάφορα φεστιβάλ και είχε η πραμάτειά του πέραση. Το μπιμπελό επειδή μοσχοπουλιόταν,διαδόθηκε παντού σε όλη την ευρώπη με πολλούς κατασκευαστές,παραγωγούς.Κάποτε έφτασε η μόδα και στην Αμερική,το ψιλιάστηκαν κάποιοι ινδιάνοι και το παράγουν πλέον και οι ίδιοι σαν παραδοσιακό ινδιάνικο μπιμπελό αποδεχόμενοι και το περιτύλιγμα του ωραίου μύθου.
sarant said
61 Οπότε καταλαβαίνεις γιατί τόσα χρόνια διστάζω να γράψω κάτι
Παναγιώτης said
@7 Ο πιλότος ή πλοηγός είναι αυτός που αναβαίνει στο πλοίο για να το καθοδηγήσει ώστε αν μπεί σε εάν λιμάνι ν =α περάσει μια διώρυγα Τα ποία τον περιμένουν στα ανοιχτά και πάει με την πιλοτίνα ένα πλοιάριο που έχει μι ασπρη και κόκκινη σημαία.
@10 Μάλλον παρομοιάζει τον καρχαρία με πιλοτίνα που περιμένει να πάρει τον πιλότο
Χαρούλα said
ΕΦΗ στο #27 εσυ το έγραψες το μόμπιλε, δεν το πρόσεξα και …ανακάλυψα θησαυρό! Χαζή! Ας είναι καλά η ραπτομηχανή που μου άνοιξε τα μάτια!
Και η ανταπόκριση της ημέρας
(14:52) H φωτιά αυτή τη στιγμή ειναι ακριβώς έξω από τον πυρήνα που ειίναι οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών κοντά στις ταϊστρες.
Οι επίγιειες και οι εναέριες δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν για την κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς.
(13:25) Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα από το πρωί κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.
Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.
Χαρούλα said
Άρχισαν τα όργανα… Μήπως δάσκαλε και στην Λέσβο;
Ολόκληρο άρθρο με φωτό, πως μπορεί να μπήκε φωτια αποο λαθρομετανάστες, για να καταλήξει στην τελευταία παραγραφο, πως δεν έχουν σχέση!!!
https://www.evros-news.gr/2022/07/22/%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%b4%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%af%ce%bc%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bd-%ce%bb/
…κάποιος ας με σταματήσει σήμερα!😂 σας μπούκωσα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
(Νόμιζα το ανάρτησα, αλλά βλέπω όχι)
ΣΠ, ΣΠολάτη!
χίλια, χαρούμενα στην πλάτη 🙂
…
‘Οταν συμβεί στα πέριξ φωτιές να καίνε… κανείς δε γλεντάει 😦
Δαδιά
Βατερά
Πεντέλη
https://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/1000×563/crop/both/14/143b68e75f8f4b7f8b3aff11ddf482a3.jpg?quality=85&404=default&v=8
Μέγαρα
Αμφισσα/Δελφοί
Μαρία said
Ταμάμ για τη Δαδιά.
eva matenoglou (@evamaten) said
67.
Αισχρό ε; Φοβερή αποκλειστικότητα!
Μάθαμε ποιος τους εντόπισε ( τους λαθρο- μην ξεχνιόμαστε- μετανάστες), ποιος τους ακινητοποίησε, ποιος τους συνέλαβε, είδαμε ποιοι είναι, αλλά , τελικά δεν έχουν σχέση ! (συμπτωματικά- κανονικά θα έπρεπε!)
(Φουρφούρι έγινα, κάνει και ζέστη!)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έβγα να δούμε τα καμένα
καμένα μέχρι την αυλή σου
πουλιά και πεύκα συλλογίσου
ενός καμένου παραδείσου
δέντρα που ήτανε φαντάσου
πράσινο και δροσιά κοντά σου
Έβγα και ούρλιαξε μαζί μου
δε φτάνει μόνο η φωνή μου
Με τα παιδάκια μας στον δρόμο
-δεν μας αφήσαν άλλο νόμο.
Πήραν αντί πυροφυλάκους
παπάδες και χωροφυλάκους
Όπως «Στα Καμένα» / Λαυρέντης Μαχαιρίτσας/ Μιχάλης Γκανάς
EΦΗ - ΕΦΗ said
67, Εμετική δημοσιοκαφρία ! Μ΄έπιασε μαζί με την οργή μια τεράστια λύπη με τη φωτό.
Βγάλαν στη σέντρα έξι κυνηγημένους ανθρώπους! Σταδγιαλα δέκα φορές σιχάματα.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ὥστε γενέθλια Σταῦρε; Χρόνια σου πολλά! Ἡ ἐδῶ παρουσία σου ὀμορφαίνει τό ἱστολόγιο.
sarant said
72 και πριν: Και σχολιάζουν και καναδυό….
Μαρία said
Πολύχρονος, Σταύρο.
Α. Σέρτης said
1/3/5
Ο μέγας Ασώπιος περί του Κάσσιος Δίων/Δίων Κάσσιος:
«ει μεν το Κάσσιος Δίων ως παρά τινων ο ιστορικός γράφεται, είναι ορθόν, κατά τον ρωμαϊκόν, το Δίων Κάσσιος είναι ουδέν ήττον ορθόν, κατά τον ελληνικόν τρόπον, αφ’ ού μάλιστα και παρά Ρωμαίοις δεν λείπουσιν ελληνικής τάξεως παραδείγματα, αυτού του Κικέρωνος καλούντος αυτόν Δίωνα Κάσσιον, ώς και αντιστρόφως παρ’ Έλλησι και παρ’ αυτώ τω Δίωνι απαντάται λατινική τάξις των ονομάτων, οίον, Μέτελλος ο Νέπως, Τίτος ‘Αννιος Μίλων, κτλ»
https://books.google.gr/books?id=H9FLAAAAcAAJ&pg=PA222&dq=%22%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%94%CE%AF%CF%89%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjsksGmp4_5AhWSYPEDHahIAVEQ6AF6BAgKEAI#v=onepage&q=%22%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%94%CE%AF%CF%89%CE%BD%22&f=false
ΣΠ said
68 ΕΦΗ, 73 Γιώργο, 75 Μαρία
Σας ευχαριστώ πολύ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Παλιότερα τις φωτιές τις «έβαζαν» οι νοσταλγοί της δικτατορίας («Γιατί κάθε 4η Αυγούστου καίγεται η Ελλάδα;»), Τούρκοι πράκτορες και αναρχικοί. Σε εποχές που δεν είχα γεννηθεί, υποθέτω πως θα τις «έβαζαν» οι κομμουνισταί. Τώρα τις «βάζουν» οι λαθρομετανάστες. Δεν έχει δράκο πια αυτό το παραμύθι, παραπάλιωσε…
Δύτης των νιπτήρων said
Χρόνια πολλά ΣΠ!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Μικρή συνεισφορά στη σημερινή –εξαιρετική- πιατέλα:

Από πρόσφατη συναυλία-αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, με τον Μαν. Μητσιά κ.α., στο Ηράκλειο. (Ενταγμένη στις –κατά τα άλλα αξιόλογες- εκδηλώσεις «Μουσικός Ιούλιος» της Περιφ. Κρήτης)
Όπου ο Βίρβος πήρε τη θέση του Ελύτη και ο Ελύτης τη θέση του Σεφέρη… (Ίσως μου ξέφυγε και κάποιο άλλο!)
Εντάξει, ένας απρόσεκτος τα κατασκεύασε (το κοπιπαστώνειν θέλει προσοχή…), αλλά δεν βρέθηκε δεύτερος «αρμόδιος» να ελέγξει/διορθώσει! 👿 👎
66, 75 κα
Η (μη) αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ δάσος της Δαδιάς, είναι μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας του «επιτελικού» κράτους μας! (Ξανά 👿 👎 εις την -ν-…)
sarant said
Σταύρο, χρόνια πολλά ρε συ!
sarant said
80 Λογικά, κάποιο τραγούδι του Βίρβου θ’ αποδίδεται στον Σεφέρη 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
82. Πιθανότατα, γιατί το «Νανούρισμα» του Βίρβου περιλαμβανόταν στη συναυλία! 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@82. Μήν τό γελᾶς! 🙂
-(Καζαντζίδης -Βίρβος)
Δε με θαμπώνουν οι ουρανοξύστες,
-(Σεφέρης)
Οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης δε θα γνωρίσουν ποτέ τη δροσούλα που κατεβαίνει στην Κηφισιά
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Μια που τα μεζεδάκια έχουν και γιγάντιους καρχαρίες, διάβαζα πριν μέρες το βιβλίο «Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται» (αφορά τον Β’ Π.Π.) στη σελίδα 197 αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια περιπολίας με το Ινδικό πλοίο Agra μεταξύ Ινδιών και Κεϋλάνης στον κόλπο manmar είδαν έναν τεράστιο καρχαρία, τον μέτρησαν και ήταν 24 μέτρα! Βρήκα ότι ο μεγαλύτερος καρχαρίας που υπήρξε ήταν ο μεγαλόδοντας που έφτανε το πολύ τα 20 μέτρα. Τι στο καλό μέτρησαν αυτοί;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Χρόνια πολλά Σταύρο!
85
Μάλλον πόδια, δλδ περίπου 7-8 μέτρα. Καρατεράστιος λέμε.
gpointofview said
Χρόνια πολλά στον ΣΠ και ΄λίγο καθυστερημένα στην χαρούλα γιατί είδα πως το χθεσινό ποστ μου δεν ανέβηκε, μάλλον θα ξέχασα να πατήσω δημοσίευση-μου συμβαίνει συχνά
Nestanaios said
Η πυρομανία είναι ψυχική ασθένεια ανθρώπων και συμφερόντων και για τον λόγο αυτό πρέπει να σταματήσει η προβολή της φλόγας από τα ΜΜΕ.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
86 Δεν νομίζω να το ανέφερε αν ήταν τόσο μικρός, ούτε εγώ θα το σημείωνα αν έγραφε πόδια.
Χαρούλα said
Εεε, θέλω ν´αγιάσω και δεν μ´αφήνετε. Ειπα να μην ξαναγράψω σήμερα.
Αλλά Τζι πολλα-πολλά ευχαριστώ.
ΜΙΚ_ΙΟΣ δεν μπορώ να πώ πως δεν προσπάθησαν στην Δαδιά. Φωτιά να πέσει να με κάψει. Ήταν πανευρωπαικός θησαυρός. Και λίγο ταρακουνήθηκαν. ΑΛΛΑ αργααααά! Έτσι μπορώ να τους κατηγορήσω για τα πριν. Από νομοθεσία και φορείς διαχείρησης μέχρι έργα πυροπροστασίας και παρέμβασης. Εκεί μπήκε η φωτιά!😪😤 Στο πριν….
Της Μηχανής Ραψίματα said
Να τα χιλιάσεις Σταύρο (ΣΠ)!!! Πάντα γερός και δυνατός! 🎂🎂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
ΣΠ, χρόνια πολλά, να είσαι καλά και να ομορφαίνεις το ιστολόγιο με την παρουσία σου.
Ελπίζω σε κάποια σύναξη να μπορέσεις να έρθεις, (κι ας λέει το αερικό η Λου 😊) μου είσαι πολύ συμπαθής και θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω από κοντά.
Στην φαντασία μου αυτό το τραγούδι σου ταιριάζει, στο αφιερώνω.
eva matenoglou (@evamaten) said
Χρόνια πολλά ΣΠ!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
90 – Βρε Χαρούλα θ΄αρρωστήσεις, κλείσε την τηλεόραση. Είπαμε καλή μου, αν φουντώσει η φωτιά θα σβήσει μόνη της αφού κάψει ότι μπορεί, τα πυροσβεστικά μέσα δεν μπορούν να κάνουν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, π.χ Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία κλπ.
Οικονομικοπολιτικό παιχνίδι να γίνεται και ντόρος στο αποχαυνωτήρι. Όπως και σε όλα, η λύση βρίσκεται στην πρόληψη και στην άμεση αντιμετώπιση. Είδες τόσες δεκαετίες να γίνεται κάτι εκτός από μεγαλόστομες εξαγγελίες; Το σημαντικό, είναι να μένουν οι πολίτες αδρανοποιημένοι και αποχαυνωμένοι, κι ο στόχος αυτός, έχει επιτευχθεί προ πολλού!
Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, είναι γενικό παγκοσμίως.
Χαλάρωσε λίγο και σκέψου πόσες μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει πολύ πρίν τον άνθρωπο, κι όμως η ζωή και τα φυτά είναι ακόμα εδώ!
Δεν υπάρχει ωραίο δάσος, ούτε ωραία θάλασσα, ωραία λίμνη, ωραία βουνά κι ωραίο φυσικό περιβάλλον, αυτή είναι ανθρωποκεντρική οπτική.
Κάθε μέρα και κάθε στιγμή, σε όλα αυτά τα ωραία γίνεται ο θάνατός σου η ζωή μου, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη τρώει τον άλλο μισό για να επιβιώσει.
Δεν ζούμε σε ένα κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο Χαρούλα, από τη στιγμή που δεν έχεις ευθύνη και δεν μπορείς να κάνεις κάτι να το σταματήσεις, χαλάρωσε να το απολαύσεις σαν το Νέρωνα.😂
Πέρα από πλάκα, φυσική και λογική συνέπεια είναι ότι συμβαίνει Χαρούλα, σκέψου το.
Αυτό για σένα για να ηρεμίσεις.😂
ΚΩΣΤΑΣ said
Χαρούλα και Σταύρο, χρόνια σας πολλά! 🙂 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Χρόνια πολλά και καλά στον Σταύρο, τον πιο αθόρυβο αλλά και σοβαρό σχολιαστή του ιστολογίου. Πώς είναι δυνατόν με αυτές τις ιδιότητες να είναι Μπαοκτζής, δεν μπορώ να το καταλάβω. 😊
Χαρούλα, χρόνια πολλά, καλά και πυρίμαχα. 😊
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
89
Χάρχας 7-8 μέτρα είναι σπάνιας τιτανοτεραστιότητας, όχι «τόσο μικρός».
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
97 Δίκιο έχεις μάλλον έγινε λάθος στην εκτύπωση ή στην μεταγραφή από σημειώσεις και κάνανε τα πόδια μέτρα.
Κουτρούφι said
#61
Στη Σίφνο υπάρχει επώνυμο Ποδότας (προφέρεται Ποδότθας). Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το επώνυμο αυτό εμφανίστηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα αντικαθιστώντας προηγούμενο επώνυμο. Δεν ξέρω όμως αν σχετίζεται με τον μεσαιωνικό τύπο του Κριαρά.
Μαρία said
2020
Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου επλήγη χθες, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμης. Η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το WWF Ελλάς, η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζει την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε.
Ελπίζουμε ότι η σημερινή πυρκαγιά θα λειτουργήσει παραδειγματικά, τόσο για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, όσο και για την παραδειγματική εφαρμογή -τουλάχιστον από την πολιτεία και τους φορείς της- μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας.
https://parallaximag.gr/to-wwf-gia-tin-pyrkagia-sto-dasos-tis-dadias-92156
sarant said
Ευχαριστω για τα νεότερα!
99 Και τι καταλαβαίνετε στο νησί ότι σημαίνει η λέξη;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Κουτρούφι έχω διαβάσει πως ατσονάρια σημαίνει γερά μπράτσα, ποντίκια, και πως το επώνυμο Ατσόνιος παναπεί μπρατσωμένος. Ισχύει?
Κουτρούφι said
#101. Δεν ξέρω να έχει άλλη χρήση πλην του επωνύμου και η σημασία που δίνει ο Κριαράς δεν ξέρω αν υπήρχε ποτέ στη Σίφνο.
#102. Το Ατσόνιος είναι το πιο κοινό επώνυμο στη Σίφνο. Το «ατσόνι» (με διάφορες ορθογραφίες) έχει συνδεθεί με τα μπράτσα αλλά και με την κνήμη. Από την άλλη βρίσκω και το ιταλικό επίθετο «Azzoni». Ούτε για αυτό ξέρω να υπάρχει άλλη χρήση πλην του επωνύμου. Το Ατσονάριος είναι παρατσούκλι που προήλθε μάλλον από το Ατσόνιος.
ΣΠ said
Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές:
79 Δύτη
81 Νικοκύρη
86 Χτήνε
87 Τζη
91 Ραπτομηχανή
92 Λάμπρο. Και εσύ μου είσαι πολύ συμπαθής. Ευχαριστώ και για το υπέροχο τραγούδι. Ο Στέλιος Φωτιάδης είναι από τους πιο υποτιμημένους συνθέτες.
93 Εύα
95 Κώστα
96 Γιάννη. Άμα κάποιος έχει δει τον Κούδα και τον Σαράφη να παίζουν πώς να μη γίνει ΠΑΟΚ.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ευχαριστώ Κουτρούφι.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
103 Ατζί , το καλάμι του ποδιού και η γάμπα, στην Κρήτη.
Μαρία said
Εντολή επείγουσας εκκένωσης δόθηκε για το χωριό Δαδιά στον Έβρο. Προς Γιαννούλη και Σουφλί πήραν εντολή να κινηθούν οι κάτοικοι του οικισμού, με μήνυμα που εστάλη από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Οι κάτοικοι απομακρύνονται με λεωφορεία ή δικά τους μέσα.
https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/se-exelixi-i-fotia-sti-lesvo-apeileitai-i-dadia-evroy-adiakopi-machi-me-tis-floges/
Nestanaios said
Υπάρχει ένας τρόπος για να σβήσει η φωτιά πριν τα κάψει όλα. Πρέπει να αντιστρέψει ο «Δίας» τον άνεμο. Ο βοριάς να γίνει νοτιάς, ο ανατολικός δυτικός και η φωτιά θα πρέπει να επιστρέψει να κάψει τα καμένα με αποτέλεσμα να σβήσει. Και άλλος ένας τρόπος είναι μια βροχή αλλά ποτέ δεν ακολουθεί βροχή μετά την φωτιά. Το έχουν μελετήσει οι ψυχοπαθείς.
Nestanaios said
Ετυμολογία του «ποδοτας»,
Ποδ-οτας. Αυτός που έχει τα πόδια στα αυτιά. Ο γρήγορος. Αυτός που τρέχει γρήγορα. Πώς και δεν το έχουν δει οι λεξικογράφοι?
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@104/96. Πές του τα! 🙂
Καλημέρα σας!
Alexis said
Καθυστερημένα χρόνια πολλά και από μένα στον Σταύρο!
Alexis said
«Απαγορεύεται η μεταφορά ποτών και φαγητών προς κατανάλωση…» θα μπορούσε να γράφει η κυπριακή πινακίδα.
Βέβαια και πάλι η ρηματική σύνταξη είναι προτιμότερη και πιο στρωτή.
Κώστας Γιαννακόπουλος said
Δεν ξέρω πώς έγινε το λάθος με τη διαδρομή του Αντόνοφ προς Αμμάν που θα έπρεπε να είναι Ομάν – αν και το δείχνει στην Υεμένη, αλλά στα Αραβικά το Ομάν και το Αμμάν γράφονται με ακριβώς τους ίδιους χαρακτηρες
Alexis said
Ο Ζελένσκι αποκεφάλισε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον γενικό εισαγγελέα!
Η πλάκα είναι ότι βάζουν λανθασμένα ένα σωρό αχρείαστα εισαγωγικά και εδώ που ήταν απαραίτητα δεν έβαλαν…
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
113 Ακριβώς!
106 Και η πανελλήνια άντζα. Αλλά δεν μοιάζει να έχει σχέση με το σιφνέικο.
Alexis said
«Πιλότος» λέγεται συνήθως στην ορολογία των ναυτικών το άτομο που οδηγεί το πλοίο υπό ειδικές συνθήκες, π.χ. για να περάσει μια επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή.
Συνηθισμένο είναι, ας πούμε, να ανεβαίνει τέτοιος πιλότος στα πλοία που περνάνε τον Ισθμό της Κορίνθου, για να τα οδηγήσει με ασφάλεια.
Στην Πρέβεζα πιλότος ανεβαίνει στα πλοία που περνάνε τον δίαυλο στην είσοδο του Αμβρακικού, λόγω αβαθών.
ΣΠ said
111
Ευχαριστώ, Αλέξη.
Και κάποιος άλλος είχε γενέθλια.
sarant said
116 Να το δείτε το βιντεάκι, να θυμηθείτε μερικά μαγικά που έκανε ο Γκάλης.
Πάνος με πεζά said
«Απαγορεύεται η προσκομιδή ποτών», θα ήταν η σωστή μονολεκτικά φράση, και θα μάθαινε και πέντε ελληνικά παραπάνω σε κανένα φουκαρά…
Γιάννης Κουβάτσος said
104:Ναι, αλλά όταν την ίδια εποχή έβλεπε Δομάζο και Καμάρα στον δρόμο προς το Γουέμπλεϊ, ε, δεν υπήρχε θέμα επιλογής. 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/353146_enas-mythos-ma-poios-mythos
Dong-ho Spiros Merimanis said
η φράση «Kαρχαρίες γίγαντες εντόπισαν επιστήμονες» δεν είναι λάθος, στα ελληνικά τα ουσιαστικά κλίνονται, το υποκείμενο είναι στην ονομαστική και το αντικείμενο στην αιτιατική, το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι καί στα τρία ουσιαστικά της φράσης αυτές οι δυο πτώσεις ταυτίζονται στον πληθυντικό
ο συντάκτης του κείμενου δεν είναι υποχρεωμένος να βρει τρόπο για να τα ξεχωρίσει γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι καρχαρίες δεν εντοπίζουν τους ανθρώπους και ότι τα βρέφη δεν δαγκώνουν τα σκυλιά, θα υποχρεωνόταν όμως στη φράση «πρόσφυγες εντόπισαν στρατιώτες»
εύκολα όμως μπορούμε να διορθώσουμε αυτή τη σύγχυση:
τους καρχαρίες γίγαντες εντόπισαν οι επιστήμονες
γιγάντιους καρχαρίες εντόπισαν οι επιστήμονες
γιγάντιους καρχαρίες εντόπισαν επιστήμονες
αν ήταν άλλο ψάρι δε θα υπήρχε πρόβλημα:
σολομούς εντόπισαν επιστήμονες, γιγάντιους τόννους εντόπισαν επιστήμονες
dimosioshoros said
@ 121 Dong-Ho Spiros Merimanis
Σωστό. Όμως πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα και το ζήτημα της επαγγελματικής διαστροφής. Ο συντάκτης του τίτλου προτάσσει τη λέξη «καρχαρίες» επειδή, λόγω της θερινής κολυμβητικής περιόδου, αυτός είναι ιδιαίτερα πληροφοριακός («πιασάρικος» που θα λέγαμε). Δηλαδή αποφεύγει την πιο φυσική ακολουθία ΥΡΑ (*) «Επιστήμονες εντόπισαν καρχαρίες γίγαντες» επειδή, εκτιμώ, η λέξη «επιστήμονες» είναι μάλλον αντιεμπορική. Καλή Κυριακή.
_____________________
Υποκείμενο – Ρήμα – Αντικείμενο.
dimosioshoros said
@ 115 Alexis
Α… δεν ήξερα πως υπάρχουν ακόμα. Καλημέρες σου.
P said
Και σιμουλτανέ χαζογελάει σαν καθυστερημένος όπου και να βρεθεί, ό,τι και να συμβεί.
Pedis said
«Αν σήμερα συμβή ένα επεισόδιον όπως εκείνο του Πολυτεχνείου, ή άλλο ανάλογον, δεν θα βοηθήσουν 15.000 άτομα αλλά 150.000 άτομα, και έπειτα από ολίγους μήνας 500.000 άτομα διαφόρων προελεύσεων και στάσεων», προειδοποιούσε λ.χ. στις 20.01.1974 με υπόμνημά του τον χουντικό πρόεδρο Φαίδωνα Γκιζίκη ο «γεφυροποιός» Ευάγγελος Αβέρωφ … […] Διολισθαίνομεν προς τα αριστερά, προς ένα είδος αναρχισμού» (Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, «Στοιχειώδες καθήκον», Αθήναι 1975, σ. 120 & 123. Στις 15.02.1974, το ίδιο υπόμνημα διαβιβάστηκε, μέσω του Αμερικανού πρέσβη Χένρι Τάσκα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
[…] Σόλων Γκίκας: «Ο αριστερισμός νομίζω ότι διογκούται ιδία μεταξύ των νέων. Το χειρότερον είναι ότι έχει δημιουργηθή πνεύμα ανοχής των αστών έναντι των κομμουνιστών και το πνεύμα αυτό είναι φυσικόν να σταθεροποιήται εφ’ όσον παρατείνεται η δικτατορία. […] Η ανακοπή του αριστερισμού και της αντιπαθείας προς τους αξιωματικούς είναι δύσκολον να επιτευχθή άνευ μεταβάσεώς μας εις την ομαλότητα, ήτις θα παρουσιάση και προβλήματα, δεδομένου ότι αι νεώτεραι κλάσεις ψηφοφόρων είναι επηρεασμέναι από σοσιαλιστικάς ιδέας και είναι εμποτισμέναι με μίσος κατά της δεξιάς ως υπευθύνου της δικτατορίας» (Αρχείο Καραμανλή, τ. 7ος, σ. 339).
Ακόμη κι ο Μακαρέζος, σε συνομιλία του με τον Αμερικής Ιάκωβο (11.04.1974), προβλέπει ότι το ερχόμενο φθινόπωρο «δεν αποκλείεται επανάστασις, αυτή την φοράν προερχομένη εκ του λαού», θεωρώντας μάλιστα βέβαιο πως, «εάν κληθούν ο στρατός και τα τανκς να την πατάξουν, θα ευρεθούν αυτήν την φοράν αλληλέγγυοι με τους επαναστάτας» (στο ίδιο, σ. 340).
Η ίδια ανησυχία διαπερνούσε και τις εσωτερικές ζυμώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών. «Αν οι πληθωριστικές τάσεις εξακολουθήσουν (όπως φαίνεται πιθανό), είναι μόνο ζήτημα χρόνου ώσπου η αντιπολίτευση στη νέα δικτατορία να γίνει εμφανής με τους φοιτητές και κάποια εργατικά στοιχεία στην πρωτοπορία», εκτιμούσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα μέσα Φεβρουαρίου 1974, ενώ τον Απρίλιο ένα μνημόνιο της CIA αποφαινόταν πως «οι φοιτητές κι οι εργάτες θα απολαύσουν τη λαϊκή συμπάθεια, αν όχι ανοιχτή υποστήριξη, έτσι κι αναμετρηθούν ξανά ανοιχτά με το καθεστώς» («Foreign Relations of the United States. Greece; Cyprus; Turkey, 1973-1976», Ουάσινγκτον 2007, σ. 33 & 62).
[… ] μια αδημοσίευτη επιστολή του πτέραρχου Χαράλαμπου Ποταμιάνου (ανακτορικού υπουργού Αμυνας κατά τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961) προς τον προσωπικό του φίλο, Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ (27.03.1974), που ο γράφων εντόπισε στο αρχείο του τελευταίου (f. 334.14): «Οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος αισθάνονται ήδη εδώ και καιρό τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, ένα γενικευμένο μίσος για τη στρατιωτική δικτατορία και την κυβέρνησή της συσσωρεύεται σταθερά. […] Κατά τις ταραχές του Νοεμβρίου 1973, αμέσως πριν από το τελευταίο πραξικόπημα, όταν σκοτώθηκαν πολλοί διαδηλωτές, φημολογούνταν ότι τα θύματα ανέρχονταν σε εκατοντάδες κι αυτό προκάλεσε ισχυρά αισθήματα αποστροφής για τον στρατό και την αστυνομία. Στην περίπτωση νέου ξεσπάσματος ταραχών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα στρατεύματα κι η αστυνομία θα υπακούσουν στην εντολή να πυροβολήσουν κατά του πλήθους».
Την αποστομωτικότερη απόδειξη για την καθοριστική συμβολή του Πολυτεχνείου στην κατάρρευση της χούντας και την άνευ όρων παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς, μόλις τα στελέχη της συνειδητοποίησαν πως ο εξοπλισμός του λαού με τη γενική επιστράτευση περιόρισε δραματικά τη δυνατότητά τους να καταστείλουν αποτελεσματικά ένα νέο Πολυτεχνείο (σε συνθήκες, μάλιστα, οξύτατης οικονομικής κρίσης κι εθνικής καταστροφής), την παρέχουν όμως τα δημοσιευμένα απομνημονεύματα του ίδιου του Μαρκεζίνη. Οταν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 1974 οι συντηρητικοί πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν από τον «πρόεδρο» Γκιζίκη για να συναποφασίσουν τι έμελλε γενέσθαι, με το κέντρο της Αθήνας πλημμυρισμένο από χιλιάδες λαού, διαβάζουμε, οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ξεκαθάρισαν στους συνομιλητές τους «ότι δεν ημπορούμεν να φύγωμεν πριν είμεθα εις θέσιν να είπωμεν ότι εσχηματίσθη κυβέρνησις. Εις εμέ τουλάχιστον έδιδον θλιβεράν εικόναν πανικού. Είχον παραλύσει αισθανόμενοι δέος προ του συγκεντρωμένου πλήθους, του οποίου η ηρεμία –και εις αυτό ορθώς εξετίμησαν– υπήρχε κίνδυνος να μεταβληθή εις αγριότητα εάν αντί κυβερνήσεως τους εδίδετο η πληροφορία περί νέας αναβολής. Δηλαδή δεν υπήρχαν περιθώρια» («Αναμνήσεις 1972-1974», Αθήναι 1979, σ. 572).
Η δημοκρατία επανήλθε λοιπόν στην Ελλάδα με τη χουντική στρατιωτική ηγεσία τρομοκρατημένη από την ανάμνηση της πρόσφατης εξέγερσης του Νοέμβρη και το ενδεχόμενο μιας αποφασιστικότερης, νικηφόρας επανάληψής της.
Κοτζάμ καθηγητής του Παντείου, ο υφυπουργός Παιδείας τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει πάρει άραγε χαμπάρι;
sarant said
118 Μόνο που η προσκομιδή έχει εκκλησιαστική σημασία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
118 Προσκόμιση (παλιά το γράφανε κάποιες φροές,τώρα γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά, «προσκομιδή», αντί προσκόμιση, κάποιου δικαιολογητικού σε διάφορες προκηρύξεις/συναλλαγές με το δημόσιο)
Γιάννης Κουβάτσος said
«Από το κεντροδεξιό αφήγημα οι λαϊκές κινητοποιήσεις απουσιάζουν εντελώς, υποβαθμίζονται ή θεωρούνται στοιχεία αρνητικής εξέλιξης. Είναι συζητήσιμο όμως αν η δικτατορία θα είχε καταρρεύσει, με τον τρόπο που κατέρρευσε, χωρίς την αντίσταση και το Πολυτεχνείο, που άνοιξαν ένα τεράστιο καθολικό χάσμα ανάμεσα σ’ αυτήν και την πλειοψηφία και την απονομιμοποίησαν στην Ευρώπη.
Η αντίσταση εξάλλου δεν εκφράστηκε μόνο με πολιτικά μέσα. Τείνουμε να υποτιμούμε την πολιτισμική αντίσταση στη δικτατορία, που εκδηλώθηκε στις εκδόσεις και στα διαβάσματα, στο θέατρο, στη μουσική, στις νοοτροπίες, στο γούστο. Η «σύντομη άνοιξη του ’60» και τα Ιουλιανά, η αντίσταση και οι καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, καθώς και η κουλτούρα αμφισβήτησης της Μεταπολίτευσης αποτελούν ένα συνεχές με διαφορετικές φάσεις. Τέλος, χωρίς τα κινήματα διαμαρτυρίας και τους λαϊκούς αγώνες της εποχής εκείνης -τους οποίους τείνουμε να τους βλέπουμε κάπως φολκλορικά σήμερα- η Μεταπολίτευση δεν θα μπορούσε να διευρυνθεί σε ένα κίνημα εκδημοκρατισμού που ήταν αδιανόητο να αναστραφεί. Ακόμη και η δημόσια εμφάνιση των κομμουνιστικών κομμάτων προηγήθηκε της νομιμοποίησής τους. Αδιανόητη θα ήταν, χωρίς αυτούς, η ενδυνάμωση και η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 -η πρώτη φορά Αριστερά- που βάθυνε τη Μεταπολίτευση. Ας μην ξεχνούμε ότι με το ίδιο πρόγραμμα ο Ανδρέας το 1965-67 είχε θεωρηθεί αιτία της δικτατορίας.»
https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/353097_metapoliteysi-kai-istoria
ΣΠ said
Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τη δίωξη της μοιχείας
Θρασύμαχος said
Σε θρησκευτικές ιστοσελίδες διακινείται ευρέως ανέκδοτο αποδιδόμενο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη https://www.exapsalmos.gr/2022/07/24/eisilthan-eis-to-koureion-ierefs-astynomikos-kai-vouleftis/ https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/01/blog-post_732.html https://melissoules.com/2022/01/19/κατάλαβες-γιατί/ που θα έβαζα στοίχημα πως είναι πλαστό, αλλ’ ας το δει και κανας άλλος!
Γιάννης Κουβάτσος said
Πλαστό, εννοείται, αν και έχει πλάκα. Εκείνο το «πατρίδαΝ» βγάζει μάτι. 😊
Alexis said
127: Προσκόμιση ναι, λέγεται, αλλά και πάλι δεν στέκει πολύ καλά να πεις «απαγορεύεται η προσκόμιση ποτών…»
Προτιμότερη κτγμ η μεταφορά και ακόμα καλύτερη η ρηματική σύνταξη.
ΓΤ said
@130, 131
Μα γίνεται η Εκκλησία να μην είναι μαστόρισσα στη διακίνηση ψεύδους;
Γιάννης Κουβάτσος said
Και την «γενειάδαΝ». Αλλά την «κοινωνία» χωρίς ν τελικό. 😊 Πώς τους ήρθε και το φόρτωσαν στον Παπαδιαμάντη, απορώ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
132 Η κατανάλωση, μάλλον το λύνει. Αν έχεις το μπουκάλι ή τα μπισκότα ξερωγώ στην τσάντα, ε δεν σε ψάχνουν κιόλας.
Θρασύμαχος said
##118/127/132: προσκόμιση και μόνο προσκόμιση, αδιαλείπτως επί δύο αιώνες λόγιας γραφειοκρατικής νεοελληνικής. Προσκομίζω έγγραφο – προσκόμιση εγγράφου, τελεία και παύλα. Η «προσκομιδή» έχει μόνον εκκλησιαστική χρήση, σε κάποια στροφή της λειτουργίας που δεν έχω επαρκή εξοικείωση ώστε να την εξειδικεύσω. Μόλις τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, τα χρόνια του «άνδρου» και της «Μυρτούς», άρχισε να εμφανίζεται η «προσκομιδή» σε εξωεκκλησιαστική χρήση και στη θέση της προσκόμισης, ακόμη ένα σημείο των καιρών.
sarant said
130 Βγάζει μάτι ότι είναι πλαστό. Σα δε ντρέπονται!
Θρασύμαχος said
#136: https://www.minedu.gov.gr/news/19317-06-04-16-diefkriniseis-gia-tis-eggrafes-ton-mathiton «προσκομιδή δικαιολογητικών» (αυτά κάνει η συνένωση αντιθέτων προτεραιοτήτων σε ένα υπουργείο)
Pedis said
(Σε νεγρο-Εβραίο δεν φέρνει ο Ρώσος στρατιώτης, σύμφωνα με τον Ουκρανό καρτουνίστα, ή μου φαίνεται; )
Χαρούλα said
Πάντως η χρήση μπορεί να απαγορευτεί. Όχι η προσκόμιση. Δηλαδή απαγορεύεται να έρχομαι με ψώνια από το σουπερμάρκετ απευθείας;;;!
Ως θρησκευτική ορολογία
Προσκομιδή (από το ρήμα προσκομίζω) ή Πρόθεση είναι η προετοιμασία των Τιμίων Δώρων, δηλαδή του άρτου και του οίνου, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας.
Η ακολουθία της Προσκομιδής και η όλη προετοιμασία γίνεται σε ένα ειδικό τόπο που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του Ιερού και καλείται και αυτός Προσκομιδή. Συνήθως είναι μία μικρή κόγχη η στην απλούστερη περίπτωση ένα μικρό τραπέζι. ……………………………….
Στην Προσκομιδή παλαιότερα συμμετείχε και ο λαός. Αφού έφευγαν οι Κατηχούμενοι από τον Ναό, έπαιρναν οι πιστοί τα δώρα τους (το πρόσφορο και το κρασί) Και τα «προσεκόμιζαν» εκείνη την ώρα στον επίσκοπο η τον ιερέα, για να προσφέρει αυτός κατόπιν την Ευχαριστία στον Θεό.
https://paroutsas.jmc.gr/project/religion/mass/mas%20(2).htm
dimosioshoros said
@ Pedis
>>Σε νεγρο-Εβραίο δεν φέρνει ο Ρώσος στρατιώτης, σύμφωνα με τον Ουκρανό καρτουνίστα, ή μου φαίνεται;
Πράγματι. Φαίνεται πως το νεγρο-εβραϊκό είναι universal πρότυπο του εχθρού, σε πολλούς «ανώτερους» «καθαρούς» «πολιτισμούς». Εμείς και οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες το γνωρίζουμε καλά.
Θρασύμαχος said
##118/126/127/132/136/138/140: προσκομιδή από προσκομίζω, συγκομιδή από συγκομίζω, διακομιδή από διακομίζω, ανακομιδή από ανακομίζω και πάει λέγοντας. Η διαφορά είναι πως η «προσκομιδή» είχε πολύ νωρίς (ήδη στη βυζαντινή παράδοση) καπαρωθεί από την εκκλησιαστική ορολογία, οπότε η νεοελληνική γραφειοκρατική ορολογία επέδειξε ευελιξία εφευρίσκοντας την «προσκόμιση» για κάθε κοσμική χρήση. Δύο αιώνες μετά, η εκκλησιαστική χρήση απειλεί να καταπιεί την κοσμική.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
33 Χαρούλα >>μπορούν να απαγορευτούν για λόγους Υγιεινής και Ασφάλειας.
Θεωρούσα ότι τα απαγορεύουν απλώς για να πουλούν τα δικά τους. Αλλιώς αν είναι για να μην λερωθεί/μολυνθεί ο χώρος, το νερό κλπ, το ίδιο κινδυνεύουν να λερώσουν/μολύνουν και τα δικά τους φαγώσιμα και ποτά οπότε δεν θα έπρεπε καθόλου κατανάλωση παρά μόνο νερό, όπως μέσα στα θέατρα κ.α. Θα επιτρέπανε πχ τα τυποποιημένα προϊόντα αλλιώς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Από το μακρινό 2004, (λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων; για τους χρήστες παραξενεύομαι…) :
«Στη γνωστή απαγορευτική ταμπέλα με τον κόκκινο κύκλο βάζει το υπουργείο Πολιτισμού τσιγάρα, ποτά, τρόφιμα και ψηλά τακούνια. H απαγόρευση αφορά τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων και δεν υπάρχει χώρος για ανυπακοή. Το ορίζει ο νέος αρχαιολογικός νόμος, ετοίμασε μάλιστα ειδική ρύθμιση η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, και όπως φαίνεται δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά. (…)
Απαγορεύει την είσοδο ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους (εξαιρούνται τα σκυλιά – οδηγοί των τυφλών),την είσοδο σε όσους κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών … »
https://www.kathimerini.gr/culture/173189/apagoreyseis-me-nomo-se-archaiologikoys-choroys/
sarant said
139 Λιγάκι ναι, εδώ που τα λέμε
142 Όπως είπες, είναι λόγω της ειδικότητας
Alexis said
Πιάστηκα στη μαρμάγκα δις! 😡
Χαρούλα said
#143 ΕΦΗ, προβλέπεται για να μπορεί να εντοπισθεί άτομο και προϊον σε περίπτωση πχ δηλητηρίασης, μόλυνσης κ.α. Και για την συσχέτιση με άλλους, αλλά και για να γλυτώνουν αποζημιώσεις. Τους δίνεται ως δυνατότητα. Δεν το τηρούν συχνά. Έχουμε πάει όλοι μας τούρτα σε ταβέρνα. Συχνά όμως ρωτάμε πρώτα.
Τώρα στα ξενοδοχεία συχνά μπορεί να κόψουν καρπούζι στο δωμάτιο(να τηγανίσουν μελιτζάνες! Ω! Ναι!) Έως να καθαριστεί ο χώρος, πάρτυ τα μηρμύγκια.
Συνήθως οι κανονισμοί είναι σκληροί για να κερδίζονται οι δίκες. Πρακτικά δεν τηρούνται πολλά.
Μαρία said
Μπατσική απόφαση «… ενάντια στην πατριαρχία και την έΚφυλη βία».
Click to access 22072022apofasidaa.pdf
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
148 Χαχα! την άκουσα την έκφυλη χθες στο ράδιο, μα δε μπόρεσα να την εντοπίσω!
Της εκφύλου το κάγκελο.
Λιγναδισμοί :
«…ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (λαμβάνοντας υπόψη την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας) στο άρθρο 497 επιτρέπει- κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- κάτι τέτοιο μέσω του θεσμού του «ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης». »
«λαμβάνοντας υπόψη την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας»; Όχι κύριε καθηγητά, βασικά, το αν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέου εγκλήματος (πρέπει να) λαμβάνεται υπόψιν.
…
«Και θα ήθελα να τονίσω, ότι η έφεση που ασκήθηκε την Παρασκευή από την Εισαγγελία Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης είναι ένα παρήγορο γεγονός, γιατί θα επανεξεταστεί η υπόθεση συνολικά από την αρχή …»
Όχι δα! ασκήθηκε έφεση που προσθέτει ακόμη μια κατηγορία βιασμού κι επίσης για τις πολύ χαμηλές ποινές και είναι παρήγορο; Παρήγορο, ας πούμε, θα ήταν η αναμονή της έφεσης που υπέβαλε ο συνήγορος όπου οι ποινές θα όφειλαν να είναι, σε περίπτωση νέας καταδίκης, τουλάχιστον ίσες ή μικρότερες με την πρωτόδικη απόφαση.Τώρα όλα είναι ανοιχτά.
(Ανεξάρτητα από το τί θα μηχανευτούν-βολική σύνθεση κλπ. κι ως πού θα φτάσουν την καταρράκωση των κανόνων της δίκαιης δίκης.)
https://www.in.gr/2022/07/24/apopsi/ypothesi-lignadi-apla-logia/
Γιάννης Κουβάτσος said
Ε, καλά, και κοτζάμ αντιπεριφερειάρχης είναι κατά της έΚφυλης βίας 😊:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://iliavoice.gr/%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BD%25CF%2589%25CE%25BD%25CE%25AF%25CE%25B1/%25CF%2587-%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2582-%25CF%2587%25CF%2581%25CE%25AD%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2582-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25B8%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25B9/&ved=2ahUKEwi1jZiTxJL5AhXbQvEDHXOnDrAQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw0MnoME9OPeUAs3HVz4rm6h
Μαρία said
151
Το σάιτ είναι έκφυλο. Δεν ανήκει στη δήλωση η εκφ. βία.
Δες π.χ. εδώ https://www.thebest.gr/article/643726-to-minuma-tou-ch-mponanou-gia-tin-pagkosmia-imera-enantia-sti-bia-kata-ton-gunaikon
Alexis said
Αυτοί οι έκφυλοι νομίζω ότι έχουν πέσει θύμα του κορέκτορα.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.
(Νικοκύρη μήπως βρίσκονται στη βαθιά μαρμάγκα δύο σχόλια δικά μου από χτες το βράδυ; )
Alexis said
#140: Άμα γράψουν όμως σκέτο «χρήση» πάλι μπερδεμένο είναι.
«Απαγορεύεται η χρήση ποτών και φαγητών εντός του χώρου…»
Απαγορεύεται γενικώς να φάω και να πιώ; Όχι δα!
Η «μεταφορά προς χρήση» ή η «μεταφορά προς κατανάλωση» λύνουν το πρόβλημα.
#142: Ναι αλλά και μετακόμιση από μετακομίζω.
Το δήθεν ανέκδοτο του Παπαδιαμάντη νομίζω ότι το είχε πει κι ο Λαζόπουλος κάποτε. Ωραίο, παρ’ όλα αυτά.
sarant said
147,154 –> 155 Συγγνώμη, τώρα το είδα!
Πάνος με πεζά said
(με καθυστέρηση, περί προσκομιδής)
Δεν ξέρω, εγώ πάλι νομίζω -όπως ειπώθηκε- ότι προσκομιδή είναι η σωστή λέξη. Όπως διακομιδή (και όχι διακόμιση ή μετακόμιση) είναι η μεταφορά ενός ασθενούς.
Αν η Εκκλησία διέσωσε το νόημα, όπως πολύ καλά μπορεί να κάνει με τη δομή και λειτουργία της, δε σημαίνει ότι η λέξη -λέω εγώ τώρα- είχε αποκλειστικά εκκλησιαστική χρήση. «Απαγορεύεται η προσκομιδή…» μια χαρά μου κάθεται με το νόημα «απαγορεύεται να φέρεις μαζί σου στο χώρο…». Το «Απαγορεύεται η πρόσκόμιση…» πάλι, με την αλλοίωση που το έχει δημιουργήσει, θα το καταλάβαινα «Μή μας φέρνετε εσείς ποτά, έχουμε τα δικά μας»
Θρασύμαχος said
#157: δεν (νομίζω να) πάει έτσι, αυτά δεν διέπονται από αφηρημένη ορθολογική τάξη. Αν (όταν προσκομίζουμε δικαιολογητικά ή αποδείξεις) το «σωστό» είναι προσκομιδή η προσκόμιση, η απάντηση δεν πηγάζει από κάποιον ενιαίο κανόνα ομού με τη διακομιδή κλπ. Σημασία έχει μόνο το πώς έβγαινε, απαράλλαχτα επί δεκαετίες, το ουσιαστικό του προσκομίζω για όλες τις άλλες χρήσεις πλην της εκκλησιαστικής. Όχι όπως μας αρέσει ή μας φαίνεται συνεπέστερο, παρά μόνον όπως λεγόταν και γραφόταν στην πράξη. Κάθε άλλο κριτήριο, φοβούμαι πως οδηγεί σε κανονιστικά τέρατα όπως ο αίολος και το τσηρώτο.
π2 said
«Τα δάση, από την ίδρυσή τους πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη γη, καίγονται».
Ποια ίδρυση μωρέ, μη σου πω τίποτε για την Ἑλληνικὴ Ἀγωγή σου;
Μαρία said
Α. Σέρτης said
137
«Η «προσκομιδή» έχει μόνον εκκλησιαστική χρήση, […] Μόλις τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, […], άρχισε να εμφανίζεται η «προσκομιδή» σε εξωεκκλησιαστική χρήση και στη θέση της προσκόμισης, ακόμη ένα σημείο των καιρών.»
Μια χαρά λέξη ήταν, είναι και θα είναι η «προσκομιδή» (εγγράφων, αποδείξεων, εμπορευμάτων κλπ κλπ) Πώς εξαπίνης τη βγάλανε κάποιοι «εκτός νόμου» δεν είναι και πολύ αδιάγνωστο…
Προσκομιδή (εξωεκκλησιαστική): διαχρονική η χρήση της λέξης (π.χ. 1889, 1893, 1905, 1908, 1931, 1942, 1957, 1963, 1974, 1979, 1985, 1992, 1998, 2014, σταματάω εδώ γιατί βαρέθηκα να βρίσκω την τάχα ανομιμοποίητη λέξη, που είναι λέει μόνο εκκλησιαστικού συγκειμένου…)
sarant said
161 Πάντως τα λεξικά λένε (εκκλ.)
Πχ το ΛΚΝ
προσκομιδή η [proskomiδí] Ο29 : (εκκλ.) ΣYN πρόθεση 4. 1. η τελετή της προετοιμασίας των Tιμίων Δώρων, για να τελεστεί η Θεία Ευχαριστία: Ευχή της προσκομιδής. 2. μέρος στο Άγιο Bήμα, συνήθ. κόγχη, όπου τοποθετούνται τα Tίμια Δώρα, για να γίνει η τελετή της προσκομιδής.
ΣΠ said
Σχόλιο στο Λεξικό Μπαμπινιώτη.
κομίζω – κομιδή. Από το αρχ. ρ. κομίζω «φέρω, μεταφέρω» πλάστηκε ως
αντίστροφος σχηματισμός (όνομα από ρήμα αντί ρήμα από όνομα) το αρχ.
ουσ. κομιδή. Μόνα τους τα κομίζω και κομιδή δεν χρησιμοποιούνται
σήμερα, αλλά σώζονται ως σύνθετα. Ειδικότερα, το αποκομιδή δηλώνει
μεταφορά (πραγμάτων) μακριά από τον τόπο τού ομιλητή (π.χ.
απορριμμάτων, εξορυχθέντων μεταλλευμάτων κ.ά.), ενώ η προσκομιδή
σημαίνει, αντίθετα, τη μεταφορά στον τόπο τού ομιλητή, την προσαγωγή,
την προσφορά, έχοντας μάλιστα περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά στην
εκκλησιαστική χρήση, στην «προσκομιδή των Τιμίων Δώρων», στην
«πρόθεση» ή «προσφορά» (των Τιμίων Δώρων), δηλ. στη διαδικασία
προετοιμασίας τού μυστηρίου τής Θείας Ευχαριστίας και στον τόπο (κόγχη)
τού Αγ. Βήματος όπου επιτελείται αυτή η διαδικασία. Ομοίως, τα
ανακομιδή και μετακομιδή έχουν προσλάβει ειδική σημασία· το ανακομιδή
δηλώνει «τη μεταφορά των οστών νεκρού από τον τάφο στο οστεοφυ-
λάκιο», ενώ το μετακομιδή και, λιγότερο, το ανακομιδή δηλώνει τη
«μεταφορά λειψάνων αγίων από έναν τόπο σε άλλον» (η μετακομιδή τής
κάρας, των λειψάνων, τού σκηνώματος τού Αγίου…). Αντίθετα προς τα
προσκομιδή, ανακομιδή και μετακομιδή που έχουν αποκτήσει ειδική
σημασία, περιορισμένη στη γλώσσα τής λατρείας ή στις αναφορές σε ιερού
περιεχομένου έννοιες (λέξεις ταμπού), τα διακομιδή και συγκομιδή (όπως
και το αποκομιδή) διατηρούν την καθημερινή σημασία τους. Το διακομιδή
σημαίνει και μεταφορά (ιδίως με τη χρήση μεταφορικών μέσων), τη
μετακίνηση από έναν τόπο σε άλλον (η διακομιδή τραυματιών από το
μέτωπο στα μετόπισθεν – διακομιδή ασθενούς στο νοσοκομείο). Τέλος, το
συγκομιδή σημαίνει τη συλλογή, το μάζεμα, ειδικότερα τη μεταφορά και
συγκέντρωση προϊόντων τής γης σε γεωργικές αποθήκες, το σόδιασμα και
τη σοδειά που ακολουθεί τον αμητό, τη συγκομιδή καρπών μετά τον
θερισμό. Σήμερα, όταν πρόκειται να τονιστεί περισσότερο η πράξη ή η
ενέργεια τής μεταφοράς (παρά το αποτέλεσμα) χρησιμοποιούνται συχνά
παράγωγα τού κομίζω: μετακόμιση, διακόμιση, προσκόμιση, αποκόμιση
κ.λπ. με κυριολεκτική ή μεταφορική σημασία, που συνήθως διαφέρει από
τη σημ. των συνθέτων τού κομιδή
Πέπε said
163
> Μόνα τους τα κομίζω και κομιδή δεν χρησιμοποιούνται σήμερα
Δε χρησιμοποιείται το κομίζω;;;
> Τέλος, το συγκομιδή σημαίνει τη συλλογή, το μάζεμα, ειδικότερα τη μεταφορά και συγκέντρωση προϊόντων τής γης σε γεωργικές αποθήκες, το σόδιασμα και τη σοδειά που ακολουθεί τον αμητό, τη συγκομιδή καρπών μετά τον θερισμό.
Η συγκομιδή σημαίνει το σόδιασμα και τη σοδειά που ακολουθεί τη συγκομιδή καρπών…
> Σήμερα, όταν πρόκειται να τονιστεί περισσότερο η πράξη ή η ενέργεια τής μεταφοράς (παρά το αποτέλεσμα) χρησιμοποιούνται συχνά παράγωγα τού κομίζω: μετακόμιση…
Χρησιμοποιούνται συχνά άλλα παράγωγα του κομίζω, δηλαδή πέρα από την κομιδή και τα σύνθετά της (αφού και η κομιδή παράγεται από το κομίζω). Και για την ακρίβεια παρασύνθετα (δεν υπάρχει σκέτη κόμιση), οπωσδήποτε όμως άλλα. Αλλιώς: «χρησιμοποιούνται συχνά σύνθετα σε -κόμιση».
Pedis said
Κάτι τέτοια ακούμε και τα αυτιά μας θα πάθουν μετακομιδή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το εισκομίζω να προσθέσουμε στην οικογένεια κομίζω
https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CF%89
Εισκομιδή/εισκόμιση Η λ. εισκόμισις μαρτυρείται από το 1875 στον Εμμ. Κόκκινο
https://greek_greek.en-academic.com/42541/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7
«Εισκόμιση γάλακτος»: Είναι η δήλωση από τους αγοραστές γάλακτος, των στοιχείων παραγωγών γάλακτος (αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) με τις παραδοθείσες ποσότητες και την αντίστοιχη αξία τους, ανά είδος γάλακτος. Η εισκόμιση γάλακτος αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μπορεί να καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
http://www.opengov.gr/ypaat/?p=1574
Α. Σέρτης said
162
Πράγματι, τα λεξικά λένε
Ας δούμε ένα εμβληματικό παλαιότερο:
Δημητράκος (μτγ., μσν., νεώτ. και δημ.) η πράξις του προσκομίζω (βλ.λ. προσαγωγή)
Ας δούμε κι ένα εμβληματικό σύγχρονο:
Χρηστικό (σπάν. επίσ.) προσκόμιση
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μια εταιρεία που συστάθηκε από την Τρ.Πειραιώς, η ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε με μετοχικό κεφάλαιο 6.000 ευρώ «αγόρασε» το Ντινάν έναντι 110 εκατομ. ! Ίδρυμα που πέρασε σε ιδιώτες…
Παλιό το έργο -και το σκάνδαλο.
Μαρία said
https://www.tovima.gr/2021/11/10/society/paremvasi-eody-gia-epithesi-s-sapouna-se-a-linou-ton-kalei-se-ypiresiako-elegxo/
Μαρία said
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/353472_spane-ola-ta-rekor-oi-metaklitoi-tis-nd
Stazybο Hοrn said
Ας βάλω κι αυτό, κι ας βγει μεγάλο:

Μαρία said
171
Είναι του αρπαχτικού.
Μαρία said
«Ελιωσε» από τις βροχοπτώσεις ο Τύμβος Καστά https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/353228_eliose-apo-tis-brohoptoseis-o-tymbos-kasta
Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/353533_o-tzitzikostas-karfonei-yp-politismoy
Μαρία said
ΣΠ said
Αν δεν σε λένε Λιγνάδη…
https://www.news247.gr/koinonia/aporrifthike-to-aitima-apofylakisis-toy-apergoy-peinas-gianni-michailidi.9709701.html
Μαρία said
175
Χτες ο δικηγόρος του https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/420922_o-giannis-mihailidis-diekdikei-mia-haramada-stin-eleytheria
Μαρία said
Spiridione said
177.
Μαρία said
178
Γνωστό https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/352192_o-governor-tis-ead-mpinis-paei-bryxelles
Spiridione said
179. Όχι όμως Βρυξέλλες γενικώς κι αορίστως, εσωτερικός έλεγχος στη Frontex (μαθεύτηκε μετά αυτό).
Μαρία said
180
Σωστά. Έχει την τεχνογνωσία αφού.
Μαρία said
Γνωστό κελεπούρι.
Μετά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει για νέα διαβούλευση τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
https://www.avgi.gr/koinonia/421021_megali-itta-kanei-piso-gia-tis-periohes-natura
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η αστυνομία του Κούλη είναι :
Φύγε Κλέων θα σε…παρενέβη άλλος άνδρας των ΜΑΤ που συγκράτησε τον συνάδελφο του και του είπε: «τι πας να κάνεις; είναι βουλευτής».
https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/353741_matatzis-fyge-kleona-tora-den-fygeis-tha-se
Μαρία said
183
Η φάση
Μαρία said
Μαρία said
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Βρε τον Στήβεν Κινγκ…
https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/353650_apo-mikro-ki-apo-farser-mathaineis-tin-alitheia
Μαρία said
Γιάννης Κουβάτσος said
188:Δηλαδή, όταν λέει πως ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ κάνουν τέτοιες ξεμπροστιαστικές φάρσες και σε Ρώσους, τι εννοεί; Έχουν φτάσει μέχρι επίπεδο Πούτιν και Λαβρόφ, ας πούμε, ή μόνο μέχρι τον επάρατο Γκορμπατσόφ; Για να είναι ακόμα στη θέση τους και να συνεχίζουν να εκπληρώνουν την αποστολή τους, μάλλον όχι, ε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
190
Το θέμα δεν είναι η ανύπαρκτη δημοκρατία της Ρωσίας. Το θέμα είναι το υπόβαθρο και οι στόχοι της υπαρκτής Δυτικής «δημοκρατίας». Όταν ομολογούν η Αγγλία και η Αμερική αυτά που ομολογούν, η απάντηση δεν μπορεί να είναι πως ο Πούτιν είναι κακός και πως οι δυο φαρσέρ είναι πρακτόρια.
Spiridione said
sarant said
192 Κι έλεγα, τι μου θυμίζει αυτό το γκάλοπ….
ΣΠ said
Αναστέλλει την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@194. Οἱ δικαστικές ἀρχές, Σταῦρε, κάτι ξέρουν ἀπό λαϊκούς ἀγωνιστές..
https://www.avgi.gr/arheio/312968_anastellei-tin-apergia-peinas-o-d-koyfontinas
Γιάννης Κουβάτσος said
Το θέμα, όμως, δεν είναι αν έχουν τα κότσια να φτάσουν μέχρι τα άκρα τον αγώνα τους οι απεργοί πείνας, αλλά το κατά πόσον αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος ή είναι ένας απλός εκβιασμός. Εν προκειμένω, δεν νομίζω πως η περίπτωση του Μιχαηλίδη είναι ίδια με του Κουφοντίνα. Αν ήταν «ημέτερος» ο Μιχαηλίδης, θα είχε ήδη αποφυλακισθεί (αν, δηλαδή, είχε καν φυλακιστεί).
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Γιάννη, τό ἄν εἶναι δίκαιος ἤ ὄχι δέν θά τό κρίνουν οὔτε οἱ ἀγαναχτισμένοι ἀλληλέγγυοι, οὔτε τά ἀκροαριστερά τρόλ τοῦ διαδικτύου, οὔτε ἡ efsyn. Συντηρητικός ἄνθρωπος εἶμαι καί πείθομαι (καί ὑπακούω) μόνο στά νόμιμα ὄργανα τῆς συντεταγμένης Ἑλληνικῆς Πολιτείας.
Καί βέβαια, ἔχω θετική γνώμη γιά τήν Πρόεδρο τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας 🙂
https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/353442_san-polla-den-mazeyontai-me-tin-proedro-tis-dimokratias
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ε δεν θα το φανταζόμουν γιατροί να ειρωνεύονται απεργούς πείνας.
Γιάννης Κουβάτσος said
197:Γιατρέ μου, κι εγώ, όπως θα έχεις ίσως αντιληφθεί, ένας καθημερινός νομοταγής πολίτης είμαι, που δεν έχει πάρει ποτέ ούτε κλήση. Αλλά έχω καταλάβει, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, πώς λειτουργεί αυτό το κράτος. Δεν λειτουργεί δίκαια, ούτε εφαρμόζει ισονομία και ισοπολιτεία και αυτό ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Γι’ αυτό και μπορεί να υπακούω εξ ανάγκης, αλλά δεν σέβομαι εκ προοιμίου τις αποφάσεις των οργάνων του. Όταν θεωρώ, σωστά ή λανθασμένα, ότι είναι άδικες, τότε τέσσομαι, έστω μόνο ψυχικά και πνευματικά, με το μέρος των αδικουμένων.
Μαρία said
Γιάννης Κουβάτσος said
197: Και να σου πω και κάτι προβοκατόρικο:αν ζούσαμε σε καμιά σοβιετία, θα σεβόμασταν εκ προοιμίου τις αποφάσεις των κρατικών οργάνων; Θα υπακούαμε (αλλιώς, ξέρεις… 😊), αλλά θα τις σεβόμασταν; Και μην πούμε τώρα ότι εκεί δικτατορία κι εδώ δημοκρατία, γιατί η δημοκρατία έχει ποιοτικές διαβαθμίσεις και σ’ αυτό το θέμα η δικιά μας είναι σε χαμηλά σκαλιά, δυστυχώς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
201 Από το ύψος (τον πάτο) της 108 βαθμίδας στην ελευθερία του τύπου, μιλάμε 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@201. Ἐκεῖ, Γιάννη μου δέν θά τίς σεβόμασταν. Θά ὑπακούγαμε ὑποταγμένοι (ἤ θά μᾶς ἐξαφανίζανε 🙂 ). Αὐτό ὅμως τό ἀποφύγαμε, ἐδῶ μποροῦμε νά προβάλλουμε δημόσια γνῶμες ἤ ἀντιρρήσεις χωρίς νά μᾶς χτυποῦν τά μεσάνυχτα τήν πόρτα καί οἱ ἀπείρως περισσότεροι ΔΕΝ νιώθουμε τήν ἀνάγκη νά ἐκφραζόμαστε μέ τόξα, περίστροφα, ρουκέτες, ληστεῖες καί μολότωφ, οὔτε νιώθουμε τήν ἀνάγκη νά ὑπερασπιστοῦμε αὐτούς τούς καταδικασμένους φαρμακοχέρηδες..
https://www.skroutz.gr/s/160798/%CE%95%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B7%CF%84%CF%84%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9.html
(Γιάννη, προτείνω νά τήν σταματήσουμε ἐδῶ αὐτήν τήν συζήτησι γιατί προβλέπω ὅτι ὅπου νά’ναι θά φανῆ κανένας καπετάν Ὀρέστης μέ τζιπάκι.. 🙂 )
Μαρία said
197
Συντηρητικός άνθρωπος και ανανήψας κομμουνιστής. Κάνω λάθος;
eva matenoglou (@evamaten) said
200.
Τι άλλο πια να πει ο άνθρωπος αυτός! Τα έχει πει όλα, τόσον καιρό, και είναι σαν να μην τρέχει τίποτα! Για να δούμε τώρα τι θα γίνει…
Γιάννης Κουβάτσος said
203: Εντάξει, αλλά μια αναγκαία επισήμανση, για να μην υπάρξει παρεξήγηση: άλλο πράγμα είναι να μη συμφωνούμε με τις πράξεις ενός καταδικασθέντος και άλλο να αδιαφορούμε για τα δικαιώματά του ως κρατουμένου. Έτερον εκάτερον. Θεωρώ επικίνδυνους εμμονικούς τους αυτόκλητους «σωτήρες» και «τιμωρούς», ό,τι κι αν προφασίζονται για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, αλλά, από τη στιγμή που συλλαμβάνονται και καταδικάζονται, έχουν νόμιμα δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Στην περίπτωση του Κουφοντίνα, πήρα θέση κατά, γιατί, πρώτον, δεν θεώρησα δίκαιο το αίτημά του και, δεύτερον, επειδή έβλεπα πως πάρα (μα πάρα) πολλοί από τους υποστηρικτές του συμφωνούσαν, ρητά ή συγκεκαλυμμενα, με την τρομοκρατική του δράση. Στην περίπτωση του Μιχαηλίδη, ο οποίος δεν είναι καν δολοφόνος, νομίζω πως είναι δίκαιη η αγανάκτηση για τη μη αποφυλάκισή του.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
205 Ό,τι γουστάρει θα λέει και θα κάνει, κι αυτός κι όλοι τους.Αυτή είναι η (παρούσα, του Κούλη) δεξιά.

Έβαλε υπουργό που ορίζει ζωή και θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αυτόν που συμμετείχε σε πορείες της X.A (εδώ διαδήλωση των νεοναζί) με συνθήματα «Ο λαός δεν ξεχνά, τους προδότες τους κρεμά»,
https://www.avgi.gr/politiki/368805_otan-diadilone-mazi-me-toys-nazi-tis-hrysis-aygis
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
P.G. Papanikolaou
@PGPapanikolaou
·
18 ώ
Πολύ θετικό που σταμάτησε την απεργία πείνας ο Μιχαηλίδης. Έξτρα μπόνους το δωρεάν γέλιο που θα ρίξουμε στο τουΐτερ τώρα που θα αρχίσουν τις ειρωνείες οι Γενναίοι που χρησιμοποιούν ακόμα τα κωλόχαρτα που είχαν στοκάρει το 2015.
dryhammer said
Όλοι οι πιλότοι (πλοηγοί) πρέπει να έχουν δίπλωμα πλοιάρχου και νάχουν καπετανέψει