Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το κερεβίζι της οργής

Posted by sarant στο 28 Ιουλίου, 2022


Μπορεί να έχετε μιαν αγνωστη λέξη στον τίτλο, αν και οι Κρητικοί ίσως την ξέρουν -στα σχόλια θα μου πείτε αν ξέρετε τι είναι το κερεβίζι, αλλά αν δεν ξέρετε δεν θα σας το κρατήσω μυστικό: είναι το σέλινο.

Τη λέξη την είχαμε συναντήσει σε ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, τότε που παρουσιάσαμε το λεξικό του φίλου μας του Βασίλη Ορφανού για τις λέξεις τουρκικής προέλευσης που υπάρχουν στο κρητικό ιδίωμα.

Γράφει στο λεξικό του ο Ορφανός:

κερεβίζι, το [t∫erevízi] (Παπ., Πάγκ., Πιτ., Ξανθιν., Γαρ., Ροδ., Ιδομ., Αποστ., Τσιρ., Κριτσ., Κασσ.) : το φυτό Apium graveolens, κοινώς σέλινο. Αστείο δίστιχο: «– Ίντα ψήνεις και μυρίζει; – Κεντανέ και κερεβίζι {= πράσα με σέλινο}» (Πιτ.).
[< kereviz (Παπ.)] (كرويز ٬ كرفس )
{Ο Ιδομενέως και ο Αποστολάκης έχουν τη γραφή: κερεβύζι. Στα λεξικά η λ. κερεβίζι φαίνεται να χρησιμοποιείται μόνο στο παραπάνω δίστιχο, αλλά εγώ την άκουγα από τον πατέρα
μου (1904-1995) ως κανονική λ. για το σέλινο.}

Eγώ πάλι τη λέξη «κερεβίζι» την έμαθα ως φοιτητής, από μια καλή φίλη, Κρητικιά, που μου διηγόταν ότι, μόλις είχε πρωτοέρθει στην Αθήνα, σε ηλικία 12 χρονών, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, και την έστειλαν στο μανάβικο της γειτονιάς για ν’ αγοράσει κερεβίζι, που φυσικά ο μανάβης δεν το ήξερε -αλλά ένας πελάτης, από την Πόλη, τους βοήθησε να συνεννοηθούν.

Στο γκουγκλ θα βρείτε το κερεβίζι κυρίως σε συνταγές πρασόρυζου, ακριβώς χάρη στο αστείο δίστιχο που λέει για τον «κεντανέ με κερεβίζι» (ας πούμε εδώ).

Τώρα, το λαχανικό της φωτογραφίας, που το πήρα από το λήμμα kereviz της τουρκικής βικιπαίδειας, είναι σέλινο με ρίζα, ενώ συνήθως στο σουπερμάρκετ βρίσκουμε το σέλινο σε ματσάκια, μόνο τα φύλλα. Υπάρχει και το άλλο είδος, ποικιλία κι αυτό του Apium graveolens, του εύστοχα ονομασμένου «βαρύοσμου» σέλινου, που το λέμε στα ελληνικά «σέλερι» και συνεννοούμαστε. Αλλιώς, θα το πούμε κι αυτό σέλινο και μπορεί να μη συνεννοηθούμε.

Άρθρο για το σέλινο (και για το σέλερι) θα βάλω κάποτε, έχει αρκετό ενδιαφέρον, αλλά όχι σήμερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για το κερεβίζι. Το κερεβίζι, όπως είπα, της οργής.

Ποιας οργής; Δεν την είδατε, διότι το σχετικό σχόλιο κρατήθηκε στη μαρμάγκα, όπως λέμε εδώ στο ιστολόγιο. Είναι ένας σχολιαστής, Παντελής ας πούμε, γιόρταζε κιόλας χτες, με κρητικοφανές επίθετο, που σχολιάζει απο Αυστραλία, όχι στο άρθρο της ημέρας αλλά σε παλιότερα άρθρα, πάντοτε με ετυμολογικές παρατηρήσεις που θυμίζουν έντονα, πρέπει να το πω, τις προσπάθειες του αείμνηστου Γκας Πορτοκάλος.

Επειδή με την Αυστραλία έχουμε διαφορά ώρας, τα σχόλια του Παντελή τα έβλεπα πάντοτε, κρατημένα στη μαρμάγκα, πολλές ώρες μετά. Και παρόλο που τα ελευθέρωνα, για κάποιον περίεργο λόγο και τα επόμενα σχόλια τα έπιανε η μαρμάγκα -συμβαίνει αυτό με (ευτυχώς πολύ λίγους) σχολιαστές.

Όμως, επειδή τα σχόλια του Παντελή γίνονταν σε εντελώς ανεπίκαιρα άρθρα, πολλές φορές γραμμένα πριν από πεντέξι χρόνια, κι επειδή το περιεχόμενό τους ήταν ελαφρώς παραληρηματικό, κάποια στιγμή βαρέθηκα και σταμάτησα να τα ελευθερώνω και τα άφηνα πιασμένα στη μαρμάγκα.

Προχτές, ο Παντελής έκανε δύο σχόλια στο άρθρο μας του 2014 για τις λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα. Δυο τουλάχιστον σημεία του άρθρου προκάλεσαν την οργή του. Θεώρησε ότι τον προσβάλλουν.

Το πρώτο:

Είπατε: νεφέσι: ρουφηξιά καπνού (τκ. nefes) [ΝΣ: που μου θυμίζει το ρεμπέτικο «Ο λουλάς και το νεφέσι μ’ έφεραν σ’ αυτή τη θέση»]

Κύριε Σαραντάκο…… Τίποτα δεν σας θυμίζει το ΝΕΦΟΣ εδώ?
Ο καπνός με τη ομοιάζει αναρωτηθήκατε ποτέ?

Μάς προσβάλεται τό καταλαβαίνετε?

Το νεφέσι λοιπόν, δηλ. τη ρουφηξιά καπνού, τζούρα κατά το πανελληνίως λεγόμενο, που ο φίλος Βασίλης Ορφανός το ετυμολογεί απο το τουρκ. nefes (نفس), στον φίλο μας θυμίζει το νέφος. Δεν θα διαφωνήσω, υπάρχει ηχητική ομοιότητα. Αν αρκούσε η ηχητική ομοιότητα τότε το Μάτα Κίτε Ράνι, τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα, θα ήταν ελληνικής προέλευσης, Μάτια που Κοιτάνε τον Ουρανό (ναι, δίνω ιδέες).

Κι έτσι ο Παντελής θεωρεί ότι τον προσβαλλω, αυτόν και κάμποσους ακόμα, επειδή παραθέτω άρθρα που υποστηρίζουν ότι η λέξη «νεφέσι» του κρητικού ιδιώματος είναι τουρκικής ετυμολογίας.

Το πώς ακριβώς προσβάλλεται ίσως το καταλάβουμε από το δεύτερο σχόλιό του, που αφορά, θα το μαντέψατε, τη λέξη κερεβίζι.

Κάνει (λέει) καλό στα μάτια το σέλινο, “Φροντίζει την όραση” Πώς όμως θα το πούμε (φροντίζει τήν όραση Δωρικά? Θα πούμε CARE = φροντίδα, και Vision = όραση. δηλαδή Carevision και οι Κρήτης τί λένε? Λένε….Cerevision ή cerevisi καί απλώς Κερεβύζι Ιωνικά…. (σήμερα μιλούμε Ιωνική διάλεκτο. Βλέπετε? το Ιώτα εδώ στο Visi αλλάζει και γείνετε ύψιλον στην Ιωνική διάλεκτο να μας δείξει τήν δύναμη και τήν ποσότητα της φροντίδας που μας παρέχει στην όραση το κερεβύζι….
Κοιτάχτε τί μας γράφει ένας διακεκριμένος που κάνει ότι κατέχει αλλά στην ουσία κάνει ζημιά….

(…..Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα
κερεβίζι: το σέλινο, tk, kereviz. Και αστείο δίστιχο: Ίντα ψήνεις και μυρίζει; Κεντανέ και κερεβίζι! Κεντανές είναι τα πράσα (επίσης στο λεξικό).
Εμένα όμως με προσβάλει αυτό… Εγώ τόν είπα ποτέ Τουρκοσπορο?
Αυτός όμως αυτό κάνει, ονομάζει τους Κρήτες τουρκοσπορους με αυτά που λέει…..
πού είναι γραμένα αυτά?
Στό ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου

Άρα, επειδή έγραψα ότι η λέξη κερεβίζι προέρχεται από το τουρκ. kereviz (όπως λένε όλα τα λεξικά) και όχι από το δωρικό Care vision, ονομάζω τους Κρήτες τουρκόσπορους, έτσι με κατηγορεί ο Παντελής.

Είναι εύκολο να κάνουμε πλάκα με τον Παντελή, αλλά δεν ξέρω πώς να καταπιαστώ σοβαρά με την τοποθέτηση αυτή. Έχει άραγε νόημα να δείξω την εσωτερική ετυμολογία της τουρκικής λέξης από το περσικό karafs (εδώ δείτε τον Νισανιάν), που αποκλείει την ελληνική προέλευση; Αυτό θα είχε νόημα αν ο Παντελής υποστήριζε κάποιαν υποθετική ελληνική προέλευση π.χ. από το κηρός και βίος (κηρόβιον, κηροβίδιον ξερωγώ). Αλλά η… ετυμολογική αλυσίδα «το σέλινο ωφελεί την οραση –> cares for vision –> κερεβίζιον» με κάνει να σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Βέβαια, αδικώ τον Παντελή διότι δεν έχω παρουσιάσει προηγούμενες ετυμολογικές πραγματείες του, στις οποίες έχει «αποδειξει» ότι τα αγγλικά είναι δωρική διάλεκτος, κι έτσι πάντα οι ετυμολογίες του είναι ελληνοαγγλικές. Πριν τον καταδικάσουμε, να σκεφτούμε ότι η ξενιτειά είναι ο πιο μεγάλος καημός.

Κλείνω με μια ακόμα ετυμολογία, του κουραμπιέ, σε σχετικά πρόσφατο σχόλιο που επίσης κρατήθηκε. Εφόσον είναι σχόλιο που γράφτηκε για να δημοσιευτεί, δεν νομίζω ότι είναι λάθος η δημοσιοποίηση -αντίθετα, ικανοποιεί τη βούληση του συντάκτη.

Κούρος, Κουράδι, Κουραμπιές…Κουρέας «Και γαρ ο Κρής τάς οίας κουράδια καλών, Η λέξη Κουραμπιές είναι Καθαρώς Δωρικής γραφής και προφωράς αλλιώς δεν θα καταλάβουμαι το νόημα…. δηλαδή: ΚUΡΑΒΙΥΕ… Κουραμπιές που εμείς σήμερα λέμε είναι Ιωννική διάλεκτος και γείνεται το μπέρδεμα….. KUROS Δωρικά, και Κούρος, Ιωννική διάλεκτος είναι ένα από τα πολλά προσωνυμία του δημιουργού, έτσι έχουμε: CURE και CARE στην Εγγλέζικη προφορά, = θεραπεία και φροντίδα, Κουρέας = βελτιώνουμε την εμφάνιση μας, Επίσης κούροι = τα αρχαία Αγάλματα σημαίνει εικόνα του θεού… CURE δωρικα και νύν στήν Εγγλέζικη ομιλία, = Βελτίωση…. όμως, στην Ιωννική καθομηλούμενη, γείνεται Κουρά, (ΚΟΥΡΑΡΩ = Βελτιώνω) δηλαδή: Βελτιώνει την κατάσταση της συνηθισμένης καθημερινής κουλτούρας βελτιώνη την ατμόσφαιρα… Άρα, KURΑ = Βελτίωση + bi* = δύο φορές + ye = έτος (year) = Kurabiye Όμως αυτά, στη Δωρική διάλεκτο…. Στην Ιωννική, λέμε Κουραμπιές, = το γλύκισμα που αλλάζει και βελτιώνει την καθημερινή μας διάθεση, ρουτίνα, και ατμόσφαιρα πότε? (ΒΙ=δύο) φορές το ye = Χρόνο (year) = χρόνος δηλαδή, Πάσχα και Χριστούγενα…. *Bi…. Bi-nary star = Δυαδικός Αστέρας

129 Σχόλια προς “Το κερεβίζι της οργής”

 1. Πώς φαίνεται η καλοκαιρινή ραστώνη!
  Nefes, κανονικά, είναι η ψυχή. Συνεκδοχικά η ζωή, η ανάσα κλπ αλλά και (μιας και αναφέρθηκε η Κρήτη, όπου Νεφς Αμάρι = «το ίδιο το Αμάρι, το καθαυτό Αμάρι» δηλ. η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας) ο εαυτός.

 2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Παντελή μου σ’ αγαπάω σ’ εκτιμάω σε σέβομαι αλλά εδώ θα σφαχτούμε:
  Ο κουραμπιές είναι από ιταλ. cura = φροντίδα + γαλλ. αρχής ελλην. αμπιγέ = ντυμένος. Γι αυτό οι χλεχλέδες φλώροι κουραμπιέδες είναι όλο φρουφρού κι αρώματα.

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δύτη πρόσφατα έπεσα πάνω στη λέξη τεκνεφέζικο (χαρακτηρισμός υποζυγίου). Το εύκολο είναι να υποθέσουμε προέλευση από το tek nefes, αλλά δε μπορώ να το συνδέσω. Ξες τπτ?

 4. Τσου! Τεκνέ είναι η βάρκα, βέβαια, οπότε αν της φορέσεις φέσι ίσως και να γίνει γαϊδούρι, δεν το έχω δοκιμάσει.

 5. Χμ! Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να έλειπε…

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

  1 Μάλιστα, δεν ήξερα ότι το Καθιαυτού Αμάρι είναι ομόρριζο με το νεφέσι.

 7. 1 Ξέχασα να σημειώσω και την παντέλειο ορθογράφηση Νευς Αμάρι (κυκλοφορεί μια παλιά φωτογραφία ενός υπεραστικού λεωφορείου).

 8. Πέπε said

  Νεφέσι δεν είναι η εισπνοή καπνού (που άλλωστε δε μοιάζει τόσο με νέφος όσο η εκπνοή καπνού), είναι η εισπνοή ή μάλλον η ανάσα-πνοή γενικά. Σε καπνιστικό συμφρραζόμενο μπορεί να εννοεί και την εισπνοή καπνού.

  Όσο για το κερεβίζι, το έχω ακούσει, όπως και το στιχάκι, αλλά πρέπει να τείνει προς εγκατάλειψη. Ενώ ο κεντανές λέγεται αρκετά (κι αυτός όμως όχι στον ίδιο βαθμό με τα δέσπολα, π.χ., που τα γράφουν ακόμα και στις ετικέτες του σουπερμάρκετ).

  Το ότι κάθε αγγλική λέξη είναι αυτόχρημα δωρική είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό μεθοδολογικά. Γλιτώνεις περιττές εξηγήσεις. Κρίμα που κυκλοφορεί η άποψη ότι η «τσαέρα» του πολύπαθου κυπριακού λαού (=καρέκλα) δεν είναι από το δωρικό chair αλλά, λέει, από κάποια παλιογαλλική λέξη. Γύρισε ποτέ Κύπριος να μας πει ότι είμαστε Φράγκοι; Και για τον κάττη (γάτο) τα ίδια…

 9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  4# Μπορείς και ν’ αρχίσεις τη βάρκα με το μπαλτά και να την κάνεις πριονίδι, και πάλι δε βγάζει νόημα.
  https://www.osmanlicaturkce.com/?k=fes&t=%40

 10. sarant said

  7 Όταν μάθαινα γεωγραφία στο σχολείο (προτού γεννηθείς εσύ) το έγραφαν Νευς Αμάρι

 11. Κιγκέρι said

  Ο Νίκος Μαμαγκάκης στο βιογραφικό «Μουσική ακούω, ζωή καταλαβαίνω», έχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Το Νεφέσι», όπου μιλάει για μια κοπέλα, που όταν ήταν έφηβοι στο Ρέθυμνο, του ζητούσε ένα νεφέσι, μια τζούρα απ’ το τσιγάρο του, κι όταν την ξανασυνάντησε, πολλά χρονιά μετά, του είπε (περίπου, γιατί δεν το θυμάμαι καλά και δεν έχω το βιβλίο κοντά μου): «Με γνωρίζεις ποια είμαι; Το νεφέσι!»

 12. Ναι, νεφέσι είναι και η τζούρα – και για να τελειώνω με τη νεφεσολογία, είναι επίσης (μεταφράζεται ως «πνοή») ένα είδος έμμετρης προσευχής των Μπεκτασήδων δερβίσηδων.

 13. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  11# Κι ο Γιάννης Μανούσακας στην Ακροναυπλία έλεγε για έναν ασφαλίτη που βασάνιζε γυναίκες τραβώντας τα νεφέσια του και ακουμπώντας την καύτρα εκεί που υποψιάζεσαι, μπρρρ.

 14. Costas X said

  Καλημέρα !

  Κάποτε με προσκάλεσε ένας φίλος στην ομάδα «Ετυμολογία» του φέισμπουκ. Τα ήθελε και μένα ο κώλος μου, πολύ σύντομα τους τα έχωσα και πάτησα «Αποχώρηση». Είχα κρατήσει μια οθονιά λίγο πριν αποχωρήσω, αφού σχολίασα ανάρτηση του κ. «Δημητρίου Ολυμπίου» που αποδείκνυε ότι τα Σανσκριτικά προήλθαν από τα Ελληνικά (!). Δείτε το παραλήρημά του μετά από το σχόλιό μου ! 🙂

 15. atheofobos said

  Όταν ο σοβαρός μελετητής της γλώσσας Παντελής σε κατηγορεί ότι ονομάζεις τους Κρήτες τουρκόσπορους κάνει ένα σφάλμα γενίκευσης.
  Σύμφωνα με τις προσωπικές μου μελέτες στην Μεγαλόνησο, μόνο στην Κεντρική Κρήτη είναι τουρκόσποροι ενώ στην δυτική οι κάτοικοι είναι απόγονοι Ενετών, και στην Νότια Σαρακηνών. Η ξανθή Χανιώτισσα σύζυγός μου δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στην παρατήρηση αυτή, αλλά όταν την ανέπτυξα ανατολικότερα με κυνήγησαν με τις κατσούνες τους!
  Η ανωτέρω επιστημονική παρατήρηση είναι αντίστοιχη με τον συσχετισμό της λέξεως κουράδι, με την πανελλήνια σημασία της με τους κουραμπιέδες γιατί από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστό πως στον αποφρακτικό ίκτερο τα κουράδια που βγάζουμε είναι λευκά!

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ρε Μιστόκλη, δε μας φτιάνεις ένα νεφέσι; Είπε στραφείς προς τον καφεπώλην. Άιντε, να ξεχάσουμε κομμάτι τα ντέρτια. […] Μετά πέντε λεπτά, ο Θεμιστοκλής εκόμισε ναργιλέν χωρίς μαρκούτσιˑ και έκαστος των εταίρων ερρόφησε κατ’ επανάληψιν δύο ή τρεις μεγάλας εισπνοάς καπνού εκ του χαλκίνου σωληναρίου. Με’ ολίγον δε το δωμάτιον επληρώθη αχλύος και βαρείας οσμής χασίς.»

  (Ι. Κονδυλάκη, «Οι άθλιοι των Αθηνών», 1895, σελ. 621-622)

 17. Κιγκέρι said

  3,4 :
  Τεκνεφέζικος βλέπω εδώ σε ένα θρακιώτικο γλωσσάρι ότι είναι ο ασθματικός και προκειμένου για υποζύγιο, αυτό που «φουσκώνει».
  (Δεν το ήξερα, το γκούγκλισα)

  https://porpiotis.com/%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B9/

 18. Κιγκέρι said

  Κεντανέ και κερεβίζι, πρώτη φορά τα είδα, όμως το πρασοσέλινο το ξέρω και μ’ αρέσει.

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17# Α μπράβο, τώρα βγάζει νόημα. Αδύναμο ψοφάλογο χωρίς αντοχές.

 20. sarant said

  11 Ωραίο!

  14 Από την ομάδα αυτή με διαγράψανε και με μπλοκάρανε

  15 🙂

  16 Μπράβο, ωραίο εύρημα

  17 Δηλαδή που έχει (μόνο) μιαν ανάσα;

 21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  20ε
  Ναι, το tek nefes που υπέθεσα παραπάνω.

 22. Κιγκέρι said

  17ε: Ίσως επειδή η δύσπνοια στο άσθμα είναι εκπνευστική, δλδ ο ασθενής παίρνει ανάσα, αλλά δεν μπορεί να βγάλει τον αέρα για να εισπνεύσει ξανά.

 23. Κιγκέρι said

  22: Ουχ, 20ε ήθελα να πω.

 24. Πάνος με πεζά said

  Ο Δήμος Ανατολικού Σελίνου, έδρα της ομώνυμης επαρχίας στην Κρήτη, διαμαρτύρεται έντονα για τη γλωσσική παραποίηση που επιχειρείται με το σημερινό κατάπτυστο άρθρο ! 🙂
  Το προϊόν, που παραγόταν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή αυτή, μεταφερόταν και αποθηκευόταν με το ομώνυμο μικρό πλοιο στη…Γαύδο !

 25. Costas X said

  20. -> 14. Με είχαν μπλοκάρει κι εμένα, και διέγραψαν όλες τις αναρτήσεις μου. Αυτή είναι η τελευταία πριν πατήσω το «Αποχώρηση». Την έσβησαν μετά από καμιά ώρα, αλλά η πλάκα είναι ότι πριν την σβήσουν είχε πάρει πάνω από 160 like και καρδούλες, από τα μέλη της ομάδας !

 26. Μερικές γλώσσες μας κάνουν «ματιές».
  Με την ομοιότητα της ελληνικής και της μαλαισιανής λέξης για το μάτι ασχολείται και ο σημαντικός γλωσσολόγος του 20ου αι. Leonard Bloomfield στο περίφημο βιβλίο του Language, σελ. 297, χωρίς να καταλήγει σε συμπέρασμα για την ομοιότητα των δύο λέξεων. Αναφέρω (και πόσο περίεργο!) επίσης ότι το μάτι λέγεται me ή ma στα Ιαπωνικά (γράφεται 目, σε χιραγκάνα め) και met ή mad και mata στα μαλαισιανά. Ας υπενθυμίσουμε πως το μαλαισιανό ψευδώνυμο της Ολλανδέζας κατασκόπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μάτα Χάρι σήμαινε «μάτι της ημέρας», δηλαδή «ήλιος».

 27. LandS said

  Σέλινο: Πετάς τα κοτσάνια, τρως τα φύλλα.
  Σέλερι: Πετάς τα φύλλα, τρως τα κοτσάνια.
  Αν θυμάμαι καλά.

 28. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  26# Ναι ρε γμτ, οι λαθραλιείς με τα μονόξυλα, αυτά τα καγιάκ πωσταλένε, έχουνε ρημάξει τα ψάρια με τα δυναμίτια.
  Kayaku στα γιαπωνέζικα το μπαρούτι 🙂

 29. Κιγκέρι said

  Αυτό το έχετε δει; (και συγνώμη κιόλας!)

  «ΠΑΝΤΟΎ ΕΛΛΆΔΑ,
  ΠΑΝΤΟΎ Ελληνικά !!!

  Λέγεσαι Αμερική αλλά δεν λέγεσαι Αμερική, καθ ότι ο Αμέρικο Βεσπούτσι ήταν βαφτισμένος Όμηρος. Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο και παραποιήθηκε σε Αμέρικο.
  Η συμπαθέστατη Γερμανία. Αυτοί αυτοαποκαλούνται Deutschland. Το πρώτο συνθετικό είναι το Deus δηλαδή Δίας, και το δεύτερο είναι land από την λέξη λας= πέτρα από όπου και το λατομείο. Τουτέστιν η Γερμανία είναι η χώρα του Δία.
  Η φιλτάτη Αγγλία, εκείνο το British που προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος, ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες. Από αυτού βγαίνει και το Αγγλικό virgin από όπου και η πολιτεία της Αμερικής Virginia προς τιμήν της Βασίλισσας που ήταν παρθένος.
  Ιταλία, είναι ‘’εις άλω’’, εις την θάλασσαν, πιστεύω πως έχετε δεί πως μπαίνει η Ιταλία ορμητικά μέσα στην Μεσόγειο.
  Ισπανία. Ο ι ίδιοι λένε την πατρίδα τους Espana , και σωστά την αποκαλούν έτσι αφού η χώρα λόγω των πολλών βροχών έχει πολλά δάση και ήταν αφιερωμένη στον κακόμορφο Έλληνα θεό των δασών Πάνα. Εις τον Πάνα λοιπόν.
  Αίγυπτος, είναι χαρακτηρισμένη έτσι επειδή βρίσκεται υπτίως του Αιγαίου. Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός. Οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά και το SUEZ διαβάζεται ως ΖΕΥΣ.
  Η Ινδία. Ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία.
  Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.
  Για πάμε και στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’.
  Ολόκληρη η Ήπειρος Ασία πήρε το όνομά της από τον αδελφό της Εκάβης Άσιο που σκότωσε στην Τροία ο Αίας ο Τελαμώνιος .
  Και η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την μεγαλομάτα Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσσας, εγγονής του Ποσειδώνα.
  Ευρώπη ηταν η κόρη του Αγηνόρα, βασιλιά της Φοινίκης, Το όνομα της ίσως σημαίνει «ανοιχτομάτα» (ευρύς +ωψ) ή προέρχεται από την ακκαδική λέξη erebu(δύω).
  Ήταν ένα όμορφο, νεαρό κορίτσι που μια μέρα βγήκε στην εξοχή να μαζέψει λουλούδια και εκεί συνάντησε τον Δία με την γνωστή αδυναμία στις όμορφες κοπέλες. Φυσικά, δε του πέρασε απαρατήρητη
  Φιλιππίνες, Πολυνησία, Ιρλανδία ( εκ τής Ίριδος), Δανία (εκ τών Δαναών, Ποσει- Δα-ών), Γαλλία εκ τού Γαλάτη γυιού τού Ηρακλέους καί πολλά άλλα… Ακόμη καί η κατάληξις στάν εις όλα τά κράτη τής Ανατολής είν’ εκ τού Ίστημι καί παραπέμπει εις αυτό πού στέκεται ως Κράτος. Ελληνικά Όλα ! κι ουχί ελληνοποιημένα εξ ελληνολάγνων. Όσον κι εάν τούς Πονάει. Τό παρεδέχθησαν άπαντες εκ τής υφηλίου. Totum grecorum est – » Τ’ άπαντα είναι τών Ελλήνων» .

  -Κικέρων
  » Ο κόσμος είναι η διαστελλομένη Ελλάς . Η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος».

  – Βίκτωρ Ουγκώ
  Η Ελλάδα είναι μία παγκοσμιότητα γεωγραφική και ιστορική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να την γνωρίσουμε και να την αναγνωρίσουν..!!»

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  29 >> ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες

  -Γιατί υπάρχουν τόσοι ομοφυλόφιλοι στην Αγγλία?
  -Έχεις δει τις Αγγλίδες?
  (παλιό)

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Για πάμε και στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’
  Τώρα δικαιώνεται ο καημένος ο Έβερτ που ο καθηγητής του Ρένος Αποστολίδης τον έκραξε δημοσίως επειδή έγραφε» η Απωνία». 😊

 32. LandS said

  Μπροστά σε όσα διαβάσαμε σήμερα, το Λερναίο μοιάζει σοβαρή διατριβή.

 33. ΓΤ said

  Ρε Νικοκύρη, απορώ με το στομάχι σου…

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «– Ίντα ψήνεις και μυρίζει; – Κεντανέ και κερεβίζι {= πράσα με σέλινο}» (Πιτ.)

  Δεν το λέγαμε το κερεβίζι στα μέρη μου, στις μέρες μου κι επίσης κι άλλο πάσο, λέγαμε «κελντανέ» το πράσο (+λ) , αλλά είναι παν-νόστιμο αυτό το φαγητό. Η μάνα μου, ορεινότερη, ήξερε και «ξέτρεχε» (ξετρύπωνε) αγριοσέλινα (κι έτσι τα έλεγε) στις δροσιές του ποταμού και του μεγάλου καταπότη/τσιμενταύλακου που περνούσε από χωράφια μας και «ήμπρει» (έσταζε) μόνιμα λίγο νερό και κρατούσε υγρασίες. Αγριοσέλινα που τα μαγείρευε με χοιρινό, αλλά και γιαχνί!

 35. sarant said

  29 Aυτό ούτε επίτηδες να το έγραφε, για παρωδία.

 36. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Ώστε celery στα ελληνικά είναι… σέλερι. Πριν από χρόνια είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα ένα ζευγάρι Αμερικανών φίλων και τους κάναμε το τραπέζι. Το φαγητό περιείχε σέλινο και η κυρία του ζεύγους με ρώτησε τι είναι. Της απάντησα celery και σχολίασε ότι πρέπει να είναι άλλο είδος celery, διαφορετικό από το δικό τους. Είχα μείνει με την απορία που λύθηκε σήμερα. Τώρα όμως έχω άλλη απορία. Πώς λέγεται το σέλινο στα αγγλικά, αν όχι celery;

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα για παρωδία μού φαίνεται. Ειδικά ο μικρός Ομέρικος… 😂

 38. antonislaw said

  Καλημέρα σας!
  Τη λεξη κερεβιζι την ακουω πρώτη φορά(Ρεθεμνιωτης). Και τον κεντανέ η μανα μου τον ακουσε πρώτη φορά ως δασκάλα οταν υοηρέτησε στο Οροπέδιο Λασηθιου. Πιστεύω ότι ειναι λέξεις που απαντώνται στο ανατολικό κρητικό ιδίωμα, ίσως και στα Λασηθιώτικα κυρίως.

  Οι παρετυμολογοι είναι μάστιγα, γιατί οχι μόνο διαδιδουν μπαρούφες αλλά κατασυκοφαντούν και την υπέροχη γλωσσολογική επιστήμη υποβιβάζοντάς την σε μια ψυχαναγκαστική διαδικασία, η γνώμη μου είναι οτι δεν πρέπει να αφηνν

 39. antonislaw said

  38 δεν πρέπει να αφήνονται αναπάντητατα ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά που διαδίδουν!

 40. ΣΠ said

  29
  Υπάρχει άρθρο. https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/09/atlas/

 41. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα σε όλους.
  Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω, και από το να γελάσω με συγκρατεί η σκέψη ότι μπορεί ο κύριος Παντελής να έχει πραγματικό πρόβλημα.
  Απλά να βοηθήσω διορθώνοντας μια αβλεψία: Στη φράση «Προχτές, ο Παντελής έκανε δύο σχόλια στο άρθρο μας του 2014 για τις λέξεις τουρκικής προέλευσης στο τουρκικό ιδίωμα» το τουρκικό ιδίωμα μάλλον είναι κρητικό;

 42. Georgios Bartzoudis said

  (α) Στα care κλπ, να προσθέσω και τη μακεδονική λέξη «κουρήτα». Είναι μικρή δεξαμενή, δίπλα σε κάθε βρύση ή σε οικιακό πηγάδι, στην οποία ποτίζουν αλλά και περιποιούνται τα ζώα (ξυστρί=χτένισμα, κλπ, ιδίως το καλοκαίρι).

  (β) 3- ΣτοΔγιαλοΧτηνος, 4- Δύτης των νιπτήρων , 17- Κιγκέρι said…
  # Τεκνεφέζικος [και τεκνεφέζης (ο) τεκνεφέζου (η)] λέγεται στα Μακεδονικά το ζώο ή ο άνθρωπος που έχει ανίατη ασθένεια. Η λέξη χρησιμοποιείται συχνά και μεταφορικώς.

 43. leonicos said

  Κι έτσι ο Παντελής θεωρεί ότι τον προσβαλλω, αυτόν και κάμποσους ακόμα, επειδή παραθέτω άρθρα που υποστηρίζουν ότι η λέξη «νεφέσι» του κρητικού ιδιώματος είναι τουρκικής ετυμολογίας

  Προσβάλλεις και τους απανταχού εβραίους και άραβες, διότι η λέξη είναι σημιτική, σημαίνει ψυχή

  λέει για τον Αδαμ bayehi nefesh Khayah και έγινε ψυχή με ζωή

 44. sarant said

  36 Νομίζω λέγεται leaf celery

  41 Ωχ ναι!

  43 Κι αυτό από το νέφος θα είναι

 45. leonicos said

  26 Dimosioshoros

  Ψάχτηκε πολύ για να βρει οψ > (οπ-μα) όμμα > ομμάτιον > ομμάτιν > μάτι; πρβλ δυικός ὄσσε (< ὄπσε)

 46. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Σίγουρα ο κυρ-Παντελής δεν κάνει -ετυμολογικά μαύρη- πλάκα;; Αν όχι, πραγματικά είναι «βαρεμένος» στο έπακρο!

  3, 17 κε
  τεκνεφές, κεκνεφέσης, τεκνεφεσιάρης: Τα περιλαμβάνει ο Βασ. Ορφανός στα ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Εδώ, σελ.322.

  Click to access 660-29-90740-1-10-20201013.pdf

  8.
  Συμφωνώ για την μειούμενης συχνότητας χρήση των λέξεων κερεβίζι – κεντανές – δέσπολα. 🙂

  38.
  Πρέπει να ήταν σε παγκρήτια χρήση. Ο Ξανθινάκης π.χ. στο «Λεξικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος» περιλαμβάνει το ‘κερεβίζι’ με την ένδειξη: (Χαν.)

 47. Κιγκέρι said

  40: Και ήταν και πάλι Ιούλιος!

 48. ΓΤ said

  Ας δούμε κάτι πραγματικά απολαυστικό…

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχω υποψία ότι η σελινόριζα προέρχεται από τρίτο είδος , ούτε σέλερι , ούτε (κοινό) σέλινο.
  Και ναι, https://www.mistikakipou.gr/selino-kalliergeia/

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αν οι γυναίκες ξέρανε το σέλινο τι κάνει,
  τους άντρες θα ποτίζανε,
  κι όλη τη γη θα ψάχνανε
  να βρουν τέτοιο βοτάνι

  Αν ξέρανε οι άντρες
  του σέλινου το μυστικό,
  μια σκάφη θα γιομίζανε
  και πιότερο από αυτό

  (το άρθρο έχει κάμποσα ενδιαφέροντα για το/τα σέλινο/α)
  https://www.agriamanitaria.gr/apium-graveolens-%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%87%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82/

 51. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  O ελληνοπρεπέστατος Κος Παντελής, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσει ότι, τόσο από γεωπονική όσο και από γλωσσολογική άποψη, ένας τουρκό-(ή αλλό-)σπορος που θα φυτρώσει σε ελληνικό έδαφος γίνεται αυτομάτως ελληνόσπορος (ή ό,τι άλλο, αλλού), καλλιεργείται μετά χαράς γιατί υπάρχει σχετική ανάγκη, συνιστά πλούτο και όχι προσβολή και προάγει, εμμέσως πλην σαφώς, την βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων και -εν μέτρω- του βίου, ενθυμούμενος με όση περηφάνεια θέλει και την όποια καταγωγή του.
  Κατά τα άλλα, σε περαιτέρω ετυμολογική αναγωγή το ελληνικό «κερεβίζι», μέσω του τουρκικού Kereviz, εξ αρχικής ευρύτερης έννοιας «εδώδιμο λαχανικό», συγγενεύει και με το Arabic كَرَفْس‎ (karafs, “σέλινο”) και το εβραϊκό כַּרְפַּס‎ (karpás), που μπορεί να μας πάει στο Σανσκριτικό(≠”σαν-σε-κρητικό”) कर्पास (karpāsa, “βαμπάκι”), εκ του οποίου και το επίσης βιβλικό-ελληνικό (μέσω εβραϊκής) «κάρπασος(λινάρι, βαμπάκι)»
  (βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/%DA%A9%D8%B1%D9%81%D8%B3, https://en.wiktionary.org/wiki/%D7%9B%D7%A8%D7%A4%D7%A1#Hebrew, https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek ).Ομώνυμο και ίσως συγγενές με αυτά και το αρχαίο όνομα ‘Κάρπαθος”, παρότι, κατά έναν πρόγονο του Πορτοκάλος, η ονομασία της “ανεμόεσσας”νήσου οφείλεται στο ότι οι πρώτοι κάτοικοί της αγαπούσαν τόσο πολύ τον τόπο τους, που απήγαγαν(άρπαξαν) τους Ολύμπιους θεούς και τους φέραν με το ζόρι για συντοπίτες, ονομασθέντες ως εκ τούτου Αρπάθεοι, όνομα που εξελίχθηκε σε Καρπάθεοι, εξ ών το νυν τοπωνύμιο.-βλ. https://ngradio.gr/blog/foivos-piompinos-blog/proeleusi-onomaton-nisionn-dodekanisou/
  (Εδώ οφείλουμε να διευκρινίσουμε, μετά φόβου και άνευ πάθους, ότι οι ομόηχο Carpathians είναι διαφόρου ετύμου και ουχί (σ)ελληνόσποροι, ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα να προσβληθεί ο Δράκουλας των Καρπαθίων και να’ ρθει, οργίλος, να μας πιει το αίμα-βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/Carpathians ) .
  Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε βεβαίως να επισημάνουμε και ότι το αγγλικό «celery» προκύπτει μέσω της λατινικής από το, αγνώστου ετύμου, προελληνικό «σέλινιον»-βλ https://en.wiktionary.org/wiki/celery

 52. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε ελληνογαλλικό λεξικό του 1846 υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι είναι το σέλινο:

 53. antonislaw said

  46 @»38.
  Πρέπει να ήταν σε παγκρήτια χρήση. Ο Ξανθινάκης π.χ. στο «Λεξικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος» περιλαμβάνει το ‘κερεβίζι’ με την ένδειξη: (Χαν.)»

  Ο Κοντοσόπουλος στο αντίστροφο λεξικό της κρητικής διαλέκτου λέει ότι είναι κυρίως στο νομό Χανίων. Αυτό εξηγεί γιατί εγώ στο Ρέθυμνο δεν το είχα ακούσει ποτέ από γονείς, παπουδογιαγιάδες και γειτόνους στο χωριό. Ενώ για τον κεντανέ λέει νομός Ηρακλείου » Με κερεβίζι ήψησες τον κεντανέ σου πάλι, μα τσίκνωσε και χάλασες το πήλινο τσικάλι»

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  48: Φοράνε και πράσινα…

 55. antonislaw said

  52 επειδή τώρα το κοίταζα, Σκαρλάτος Βυζάντιος » Κερεβίζι (σέλινον με χονδραίς ρίζαις),φ.Σέλινον (το κηπαίον ή παχύρριζον), ιπποσέλινον, Σίσαρον. chervis
  https://books.google.gr/books?id=S5YZAAAAYAAJ&pg=PA331&lpg=PA331&dq=%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%AF%CE%B6%CE%B9&source=bl&ots=bqxGM956Lr&sig=ACfU3U0ISSkYyjUqkqVXQiCnX6daMmT9aA&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj39e_NvJv5AhUGX_EDHddfBhUQ6AF6BAgUEAM#v=onepage&q=%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%AF%CE%B6%CE%B9&f=false

 56. antonislaw said

  54,48
  https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-07/3563974.jpg?itok=MPIrwvG3

  Μπράβο στους Μακκαβαίους!

 57. Λάμπας said

  42. «Κορίτος» στη Γορτυνία. Ξύλινη σκάφη που χρησιμεύει ως ποτίστρα η ταΐστρα για τα ζώα. Συνώνυμο της ακαθαρσίας, οπότε χρησιμοποιείται και μεταφορικά, ακόμη και για χαρακτηρισμό προσώπου. Σλαβικής προέλευσης λέει το βικιλεξικό.

 58. 36, 44 Η σελινόριζα λέγεται celeriac

 59. Α. Σέρτης said

  Σέλινον: κερεφίς, κερεβίζ
  (Αλεξανδρίδου, «Λεξικόν πρόχειρον της γραικικής και τουρκικής διαλέκτου, 1812)

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  55: Ωραία, άρα είναι μια μορφή σέλινου, ίσως όχι ακριβώς αυτό που βλέπουμε εμείς στον μανάβη. Στα 1852 ο Βυζάντιος γράφει:

 61. Θράκας said

  To Brasil, βγαίνει απο το βράζει ο ήλιος,εξού και Βραζιλία.Μου το είχε εξηγήσει κάποτε και πολλά άλλα τέτοια κάποιος καθηγητης μαθηματικών μέσης εκπαίδευσης,ένα καλοκαίρι στη Σαμοθράκη.Βαρούσε στο κεφάλι,δεν χάριζε ο ήλιος της Σαμοθράκης.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άντε, να δευτερώσει σήμερα το καλό 😊:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://bnr.bg/el/post/100102778/-&ved=2ahUKEwil4eWDxZv5AhU7YPEDHWpbBdAQFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw0px-H4AyF8JGOqfkjeidJJ

 63. ΓΤ said

  @62

  Δύσκολο. Βιεϊρίνια θα αυγόψει Λέφσκι Ψόφιας…

 64. ΓΤ said

  63@

  (αυγοκόψει)

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Θα τους πνίξει ο Τσουνάμι. 😊

 66. Α. Σέρτης said

  tıknefes

  1 General tıknefes puffy adj.
  2 General tıknefes shortbreathed adj.
  3 General tıknefes shortwinded adj.
  4 General tıknefes pursy adj.
  5 General tıknefes short of breath

  https://tureng.com/en/turkish-english/t%C4%B1knefes

 67. Α. Σέρτης said

  Στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑÏΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ) διαβάζουμε διαρκώς εδώ και χρόνια για «κερεβίλι»:

  Από τα λαχανικά που περιλαμβάνονται στη διάκριση αυτή μπορούν να αναφερθούν:
  1. οι διάφορες ποικιλίες μπάμιας (Hibiscus esculentus)·
  2. κολοκύθια, κολοκυθάκια και κολοκύθες (π.χ. Cucurbita maxima και Cucurbita pepo, εξαιρουμένης της Cucurbita pepo L.
  convar. citrullinia Greb. var. styriaca και Cucurbita pepo L. var. oleifera Pietsch)·
  3. το ρεβέντι (ή ραβέντι)·
  4. η ξινήθρα ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa)·
  5. η οξαλίδα (Oxalis crenata)·
  6. το κερεβίλι ή σίον το σίσαρον (Sium sisarum)·

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Sium sisarum https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Sium_sisarum_L._%28AM_AK356213%29.jpg

 69. Κιγκέρι said

  Βγήκαν οι βάσεις, μας ήρθε μήνυμα!

 70. Κιγκέρι said

  Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑ.ΠΕΙ.

 71. GeoKar said

  Από μικρό κι απ’Αυστραλό μαθαίνεις την αλήθεια 🤪🤪🤪

 72. Χαρούλα said

  Κιγκέρι μπράβο! 🍾 Ελπίζω να το ήθελε και να ανταμείφθηκαν οι κόποι του;της;⭐️🌟💫🌟⭐️
  Εύκολα να έρχονται όλα στην οικογένεια εύχομαι.💝

 73. ΓιώργοςΜ said

  69 να κεράσουμε μαζί τον καφενέ, να μας έρθει φτηνότερα; 😛

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69 Κίγκε,73 ΓιώργοςΜ, συγχαρητήρια! Καλό δρόμο τους.

 75. ΓιώργοςΜ said

  Νικοκύρη, σπαμακόπιτα για όλους!
  Και τσιπ(cheap)ουρα!

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συγχαρητήρια και καλή πρόοδο στα παιδιά. 👍

 77. Χαρούλα said

  Γιωργο Μ. μπράβο και σε σας! 👏🏻 Γερά να είναι και καλότυχα όλα τους. Να πάρουν πίσω τους κόπους τους, οπως και όλη η οικογένεια.🌹

 78. ΓιώργοςΜ said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
  (Ουφ! Τέλος οι πανελλαδικές, τριτοβάθμια άγχη μόνο)

 79. SearchPeloponnese said

  Μωρέ! Να χαρώ εγώ φιλάθλους!
  (Να υποθέσω ότι με την πεντάρα του Άρη… δε μιλιόσασταν; )

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήτοι είναι σελινόριζα το εικονιζόμενον! 🙂 🙂
  Τα τρία είδη

 81. […] Μπορεί να έχετε μιαν αγνωστη λέξη στον τίτλο, αν και οι Κρητικοί ίσως την ξέρουν -στα σχόλια θα μου πείτε αν ξέρετε τι είναι το κερεβίζι, αλλά αν δεν ξέρετε δεν θα σας το κρατήσω μυστικό: είναι το σέλινο. Τη λέξη την είχαμε συναντήσει σε ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, τότε που παρουσιάσαμε το λεξικό… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/07/28/kereviz/ […]

 82. Κιγκέρι said

  Σας ευχαριστώ για τις ευχές! Γιώργο Μ., συγχαρητήρια!

 83. Μπράβο, μπράβο, συχαρίκια!

 84. SearchPeloponnese said

  Ένας μπάρμπας μου, μακαρίτης πια, «περιπτωσάρα» περίπτωση, μου ‘λεγε κάποτε ότι στο χαρτί (στην τράπουλα) μαθαίνεις τον άλλον ποιος πραγματικά είναι. Βγάζει όλα τα σώψυχά του.

  Και το θέμα βέβαια δεν είναι πού βγάζει ο καθένας τα σώψυχά του, στο χαρτί, στο ποδόσφαιρο ή οπουδήποτε αλλού, το θέμα τι έχει τελικά μέσα στην ψυχή του (κι ας κρατάει και καλά «επίπεδο» στα υπόλοιπα).

 85. Αγγελος said

  (14) Ο Δημήτριος Ολύμπιος έχει γράψει κι εδώ, κυρίως ως Δημήτρης Κατσέρης.

 86. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  50 Καλό!

  55 Πραγματι, είδα και το «σίσαρον» κάπου

  59 Αυτό το κερεφίς έτοιμο για εξελληνισμό είναι (της κερεφίδος)

  62 Θα χάσει η Ελλάδα τους πόντους όμως

  67 Ωχ, τάιπο

  70-73 Συγχαρητήρια και στους δύο!

  80 Το είχε κρατήσει η μαρμάγκα

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  79: Τις νίκες του Άρη και της ΑΕΚ στην Ευρώπη προσωπικά τις χαίρομαι πολύ.

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  84: Και κάτι ακόμα ειδικά για σένα :έχεις ενα ειρωνικό υφάκι, που προφανώς το θεωρείς φλεγματικό βρετανικό χιούμορ. Δεν είναι. Κακοκρυμμένη ξινίλα είναι. Από καιρό ήθελα να στο πω.

 89. Costas Papathanasiou said

  52,67,68 : Το “Sium sisarum”(ιταλ. sisaro/pastinaca, ελλ.σίσαρο), λεγόμενο και ισπ. la escaravíale, γαλλ. Chervis, αγγλ. Skirret, λέξεις που μπορούν να αναχθούν στα ολλ.suikerwortel/γερμ.Zuckerwurzel (κατά λέξη: “ζαχαρόριζα”), είναι όντως ένα άλλο εδώδιμο κονδυλόριζο της οικογένειας των σκιαδοφόρων (βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/skirret , https://en.wikipedia.org/wiki/Sium_sisarum, https://www.foodforest.garden/2016/01/05/growing-and-eating-skirret/ ), που -καταπώς φαίνεται- τυχαίνει να ομοηχεί (ως “κερεβίλι”) και με το τουρκογενές “κερεβίζι” που είναι προφανώς άλλο είδος φυτού.

 90. ποδοσφαιρικό σχόλιο

  Είδα τα πρώτα ματς ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ όπου και οι δυο ήτν για κλάματα κι περίμενα χθες ο Μάρτινς να αλλάξει τακτική (π,χ, Βαλμπουρενά, Ελ Αραμπί και αντ’ αυτού είδα την ίδια ουσιαστικα ενδεκάδα και τα εξής «περίεργα» στο πρώτο λεπτό τον Βατσλίκ να ντριπλάρει αντίπαλο πάνω στην γραμμ΄η του τέρματος χωρίς λόγο ααλλά η ντρίπλα έπιασε, φοβερό ρίσκο χωρίς λόγο. Στο 4 κάνει φάουλ εκτός φάσης ένας αμυντικός του ΟΣΦΠ σε πολύ κλή θέση,, το εκτελεί ο Σερί, φαίνεται πως θα το πιάσει ο γκολκήπερ αλλά περιέργως γκολ.
  Στο στοίχημα αυτό λέγεται ποιός θα πετύχειπρώτος γκολ, πρέπει να είχε καλή απόδοαη. Η υπόθεση θα πιβεβαιωθεί αν επακολουθήσει μεταγραφή ποδοσφαιριστή μεταξύ των δύ ομάδων λ’οπως φημολογείται, δεν δίνουν επιταγές, παλιά τακτική του ΠΑΟ,όταν έπαζε Ευρώπη με μοια ουγγρικήέχανε 5-0, μείωσε στο τέλος 5-2, πέρασε στη ρεβάνς και αγόρασε το σέντρεφόρ της ουγγρικής που κατέληξε στον Πανιώνιο…

  Με τεράστια έκπληξη διαπίστωσα πως και ο Λουτσέσκου κατεβάζει την ίδια σύνθεση του πρώτου αγώνα, αυτούς πδεν αλλάζανε όχι δεύτερη, ούτε πρώτη μπαλιά μεταξύ τους, τόσο άγνωστοιήτανε απλά παίζει τώρα ο Λύρατζης μπακ. μυστήρια πράγματα, θα δείξει σε λίγο.

 91. Alexis said

  #90: Στημένο λες; Και το 0-4 πρέπει να πλήρωσε πολύ καλά. Αλλά η χασούρα της ομάδας που δεν προχωράει στο Τσου Λου είναι μεγάλη.

 92. Alexis said

  #87: Χαίρομαι με όλες τις ελληνικές ομάδες που νικάνε στην Ευρώπη πλην του ατατονόμαστου.
  Η «ομάδα» αυτή είναι η μάστιγα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 93. Costas Papathanasiou said

  89:(αντιβίωση πληκτρολογικου ιού) …ισπ. la escaravía, γαλλ. le chervis…

 94. sarant said

  90-91 Γιατί όμως να είναι στημένο; Και στο πρώτο ματς τα χάλια τους είχαν.

 95. SearchPeloponnese said

  88.
  «84: Και κάτι ακόμα ειδικά για σένα :έχεις ενα ειρωνικό υφάκι, που προφανώς το θεωρείς φλεγματικό βρετανικό χιούμορ. Δεν είναι. Κακοκρυμμένη ξινίλα είναι. Από καιρό ήθελα να στο πω.»

  Δεν το θεωρώ φλεγματικό βρετανικό χιούμορ, ούτε προσπαθώ να το κρύψω. Σκέτη ξινίλα είναι.

  Άλλοι προαπαθούν να πουλήσουν «επίπεδο», όχι εγώ. Όπως έγραφα και παραπάνω, (προσπαθώ να) παρουσιάζομαι όπως είμαι και να μην χρειάζονται «ειδικές συνθήκες» (τζόγος, ποδόσφαιρο) να να με καταλάβει κανείς…

 96. SearchPeloponnese said

  Επίσης, άλλοι νομίζουν ότι η ξινίλα είναι ένα είδος χιούμορ (οι Βρετανοί). Να τα λέμε κι αυτά…

 97. antonislaw said

  Κιγκέρι,ΓιώργοςΜ, συγχαρητήρια πολλά για τα παιδακιασας!Καλή πρόοδο να εχουν!!!

 98. Νέο Kid said

  Εντάξει , τώρα είδα ότι ο θρήνος διεσύρθη απ τη Μακάμπι , όχι μεγάλη συμφωνία! (που λέγαμε τις προάλλες …) αλλά απ τη Χάιφα;;! Ούτε καν Τελαβίβ; 🤪

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κιγκέρι και Γιώργο Μ, συγχαρητήρια για την επιτυχία των παιδιών σας, καλή πρόοδο και τύχη να έχουν.

 100. Χαρούλα said

  Γειά σου ΚΩΣΤΑ! Ευτυχώς είσαι ευγενής άνθρωπος, και σε διαβάζουμε στις ευχές σου!
  Να περνάς καλά και να περνάς και λίγο περισσοτερό κι από δώ!

 101. 94: Eπειδή Εβραίοι, Κόκκαλης, μασόνοι, Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, κρυφές βιβλιοθήκες, «αυτοί» και γενικώς ζουν ανάμεσά μας… Γι’ αυτό!

 102. # 90

  Και τώρα η συνέχεια,,,

  με τέτοια σύνθρση είναι φως-φανάρι πως ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ Θέλει να προκριθεί (Μη ξεχνάμε πως και οι 4 της Ευρώπης ελέγχονται από την Νουδούλα λόγω προέδρων) .
  Στο ονλάΙν στοίημα του ΟΠΑΠ είχε στα 8,90 το διπλό, 4,5 τοχ και 2,75 την διπλή ευκαιρία Χ2, την οποία και επέλεξα με το μικρότερο ρίσκο αφού σε περίπτωση αποκλεισμού του ΠΑΟΚ που ήταν το πρρογνωστικό μου θα έχανα μόνο μενίκη του ΠΑΟΚ με έενα γκολ διαφορά δηλαδ΄λ ρόχα 22στις τρεις να κερδλισω και με απόδοση 2,75 δλδ σαφως καλοπλρωμένο. Βουρ !
  Στο ματς τώρα μια που μου αρέσεει το θέατρο…
  Ολο το πρώτο ημίχρονο 20 ποδοσφαιριστες παίζανε το πολύ σε 10 μέτρα απόσταση από την γραμμή της σέντρας και η μεν Λέφσκο έκανε μπαλιές πίσω από την πλάτη των αμυντικών ενώ ο ΠΑΟΚ με τους γρήγορους κυνηγούς αρνιότανε πεισματικά. Σε μια των Βουλγάρων ο Λύρατζής που με γυμνό μάτι έβλεπες πως δεν ήταν σε θέση να παίξει έδωσε κατά λάθος αόστ στον Βούλγαρο για το 0-1. Ηταν η μόνη τελική της Λέφσκι στο ημ’ιχρονο, ο ΠΑΟΚ είχε δύο ‘ενα σουτ α[‘π 30 μέτρα και μια φάση στο 46
  Οπως ήταν φυσικό ο Λουτσέσκου ΕΠΡΕΠΕ να κάνει αλλαγές κι έβγαλε τον Λύρατζη βάζοντας το εξτρεμ Ζίφκοβιισ και τον Ανύπαρκτο Κουλουάτα ή κάτι τέτοιο και βάζοντας Βεϊρίνια-Μπίσεσβαρ. Αμέσως το γήπεδο έγειρε και σε λίγο έγινε το 1-1. Η ανατροπή ψαιντανε θέμα χρόνου, ο Λουτσέσκοι έβγαλε τον σέντερμπάκ Κάργα βάζοντας στην θέση τιου το επιθετικ΄χαφ Σβάμπ ελπίζοντας να φάει γκολ αφού έπιζε με δυο μπακ μόνο αλλά οι Βούλγαροι δεν …
  Και τότε φάνηκε η μεγαλοφυία του Λουτσέσκου, μυστηριωδώς όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτύρονταν στον διαιτητή, οι κίτρινες έπεφταν σαν βροχή, στο 72 αποβλήθηκε ο Αουγκούστο στο 80 ο Βείρίνια αλλά ακόμα και με 9 παίκτες υπήρχε το ενδεχόμενο να χάσω το στοίχημα αλλά ευτυχως δεν έκατσε

  Η μόνη λογική εξήγηση είναι πως ο Λουτσέσκου δεν θέλει δυο καρπούζια στην μασχάλη του, αφού η καινούργιαομαδα του θέλει πολλή δουλειά ή τ΄τοια εντολή έπεσε από την μαφία πθυ διοικεί το ποδόσφαιρο

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 104. Κιγκέρι και ΓιώργοΜ συγχαρητήρια στα παιδιά σας! Μακάρι οι επιλογές τους να τους φανούν ενδιαφέρουσες στην πραγματικότητα και να γουστάρουν που σπουδάζουν αυτό που σπουδάζουν!

 105. # 91

  Δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζεις άσε που αυτή η ομάδα και να παίρναγε την Κύπρο στα πλέη οφφς ήταν χαμένη από χέρι. Με καλή πορεία στο ουέφ ή στο κόνφερενς που πολύ δύσκολα θα φτάσουν στους ομίλους ο Αρης και ο ΠΑΟ ο μόνος ΟΣΦΠ παίρνει όλο το πουλ δλδ περίπου τα 2/3 από τα θεωρητικά του τσουλου

  # 92

  Νίκο, είναι απλό, κι οτελευταίος φίλαθλος ήξερε πως έπρεπε να παίξουν αλλιώς ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ, μόνο οι προπονητές του δεν το είδαν και ξανάβαλαν τους ίδιους !! Είναι περισσότερα τα κέρδη από το στοίχημα από τα λεφτά της πρόκρισης
  Κι από την άλλη Μαρινάκης-Αλαφούζος- Καρυπίδης-Αλαφούζς ελέγχονται από την Νυδούλα κι ο Σαββίδης κάνει το καλό παιδί για να προχωρήσει η Τούμπα αλλιώς δεν κουνιέται φύλο. πολύ πιο εύκολα εξηγείται η πολιτικά από το ποδόσφαιρο, θα τα θυμάσαι μετον ΠΑΟΚ και το Συριζα

  Και κάτι που είναι ανάποδο απ΄ότι φαντάζεσθε, στις 10ιπποδρομίες με πάνω από 6 άλογα που στήνουνε οι μισές τουλάχιστον φέρνουνε άλλο αποτέλεσμα από το ποθούμενο λόγω των αλόγων. Αντίθετα το μόνο στημένο μαατς που δεν έκατσε που ξέρω ήταν ένα παιχνίδι Ηρακλής -ΠΑΟ 1-1 γιατί ο πειραώτης διαιτητής σφύριξε ληξη στο 85-86 μόλις ισοφάρησε ο Ηρακλής μια επίθεση να έκανεο ΠΑΟ θάβαζε δεύτερο, όπως έχει συμβεί πολλές φορές τ ο στήσιμο που χαλάει στο ρτέλος να «διορθώνεται» στην τελευταία φάση
  Και δεν είναι ηπρώτη φορά που δίνω σήμα πως ο ΠΑΟΚ δεν πάει για κούρσα κινδυνεύοντας να εκτεθώ αλλά βγαίνω αφρό, ρώτα και τον ψυχάκια τον ΓΤ που όταν με πρωτογνώριζε μεέταγε την Γ’ Σουαζιλάνδης να βγλ]άλει σίγουρα …

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πού να μπλέκεις τώρα με Ευρώπες και κατακτήσεις τριτοκλασάτων κυπέλλων σαν το Κόνφερενς… Έχει χορτάσει η Μπαοκάρα από τέτοια. Πολύ κακό για το τίποτα. Τράβα έναν αποκλεισμό, για να έχεις δυνάμεις για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στη σουπερλίγδα (αν κι αυτό ψιλοαπίθανο φαίνεται) . 😂

 107. ΓιώργοςΜ said

  Αφού ευχαριστήσω για τις πολλές ευχές, να επιβεβαιώσω και το τεκνεφέζικο=ασθματικό, φθισικό υποζύγιο. Θυμήθηκα το πείραγμα της μάνας μου (συνήθως προς τη μια αδελφή της) όταν λαχάνιαζε: «Πώς κάνεις έτσι μαρή, σα φοράδα τεκνεφέζα;»
  Τη ρώτησα για επιβεβαίωση, κι έμαθα επιπρόσθετα πως όταν ήταν μικρή, στο χωριό, είχαν αγοράσει μια φοράδα που είχε αυτό το πρόβλημα, κι όταν την κούρασαν λίγο παρέδωσε το πνεύμα, έσκασε κοινώς. Έτσι μάλλον πέρασε στην οικογενειακή αργκό η έκφραση.

 108. Pedis said

  https://thepressproject.gr/ti-akrivos-perimenoun-apo-tin-apergia-peinas-tou-michailidi/

  Όσο ανατριχιαστικό κι αν είναι, καθώς γράφουμε για μια ανθρώπινη ζωή που κρέμεται από μία κλωστή, χρειάζεται πιστεύω να καταλάβουμε ακριβώς τι γίνεται. Ακόμη και ένας θάνατος, ακόμη και εκτεταμένα επεισόδια στη συνέχεια, είναι για την κυβέρνηση όχι απλώς διαχειρίσιμα, αλλά μια πολύ καλή ευκαιρία για να μη συζητάμε πράγματα για τα οποία φταίει, που έχουν δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών.

  Μπορεί να ανεχτεί το κόστος να ζυγίσει μια τέτοια διευκόλυνση, έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, βάζοντας από την άλλη μία ανθρώπινη ζωή; Νομίζω, πάρα πολύ εύκολα. Η κυβέρνηση δεν έχει στενοχωρηθεί για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, για τα θύματα της διαχείρισης της πανδημίας. Το μόνο που έκανε ήταν να χαρτζιλικώνει δημοσιογράφους να λένε ότι όλα έγιναν καλά.

  Ζούμε σε μια χώρα που θα ανεχτεί το βάρος να έχει νεκρό απεργό πείνας; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να έχει τέτοιες απορίες. Έχουμε τεκμηριωμένα επαναπροωθήσεις στα σύνορά μας, έχουμε συμπεριφορά συμμορίας από την αστυνομία και το λιμενικό και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Βεβαίως και δεν τους ενοχλεί να προστεθεί ένας νεκρός απεργός πείνας σε αυτή τη λίστα εγκλημάτων. Ο πρωθυπουργός θα ερωτάται για το ζήτημα και θα απαντά «you have not been to Samos».

  Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος. Ο Μιχαηλίδης είναι αναρχικός. Ως γνωστόν, η ιδιότητα του αναρχικού δημιουργεί για το κράτος ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης, όπου ό,τι και να πάθουν αυτοί οι άνθρωποι καλώς το παθαίνουν. Βασανιστήρια; Ατιμωρησία της αστυνομίας για τα βασανιστήρια; Παραβίαση δικαιωμάτων; Καταδίκες χωρίς στοιχεία; Μήνες ή και χρόνια στη φυλακή χωρίς στοιχεία, για αθώους ανθρώπους; Κανένα πρόβλημα. Έχουμε στην καλύτερη περίπτωση διαπρύσιους κήρυκες της νομιμότητας που θα τρίβουν τα χέρια τους και θα λένε «ας μην ήταν αναρχικός».

  Ασχετο?;

  Cadaveri eccelenti, F. Rosi από το ομώνυμο μυθιστόρημα του L. Sciascia.

  (η λύση του δικαστή: αποδεκατισμός …)

 109. Pedis said

  + 108 τέλος: έχει αγγλικούς υπότιτλους.

 110. Pedis said

  διόρθωση: eccelenti -> eccellenti, για θα μου την (μ)πει ο Χτήνος …😛

 111. βρε Γκουβάτσε,αν δεν κάτσεις να δεις τα παιχνίδια (χωρίς βαζελίνη στα μάτια) έχεις τόση σχέση με την πραγματικότητα όση κι αυτός που πάει να ψηφίσει χωρίς να ξέρει τι εκπρσωπεί το κόμμα που ψήφισε. Ψηφίζεις π,χ, Σύριζα βγαίνει κυβέρνηση με τσόντα το ΑΝΕΛ, δεν αφήνει τα μεγαλοστελέχη να κάνουν τα σκάνδαλα που αναλογούν στους σταυρούς που πήρανε και η Ζωάρα με τον Λα(φα)ζάνια αποχωρούν , οι Φίλης και Κοντονής καρατομούνται γιατί ενοχλούσαν, κιο Τσίπρας συμβιβάζεται να βγάλει την τετραετία, να κάνει ήπια αντιπολίτευση και να περιμένει στον πάγκο όπως ο Αντωνάκης, ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης και οι λοιποί συγγενείς σαν «χρυσες εφεδρείες» κι όταν σου γράφω για αποχή πετάς ειρωνικά σχόλια γιατί τι θα πει λέξη σκέψη ή επιχείρημα δεν έμαθες και ούτε είσαι σε ηλικία να μάθεις.

  Διάβασε τώρα τι γράφει ο γκουρού των ασπρόμαυρων δημοσιογράφων, που διαμορφώνυν την «κοινή γνώμη'»

  «Επιλέγει τον Νάρεϊ για φορ, στερεί από την ομάδα του τον μοναδικό πλάγιο που μπορεί να ζητήσει μπάλα στον χώρο, δεν τον αλλάζει όταν δεν του βγαίνει, η ομάδα βάζει γκολ και βγάζει τον Λύρατζη για να κάνει μπακ με ανάποδο πόδι τον Ζίφκοβιτς, ενώ μπορεί απλά να τον πάει αριστερά τουλάχιστον και να φέρει δεξιά τον Άντρε. Φέρνει τον Σβαμπ μέσα στο παιχνίδι ως στόπερ (;) και στη πρώτη φάση ο Αυστριακός κάνει το λάθος που φέρνει την κόκκινη του Αγκούστο. Ο οποίος βέβαια πάλι δέχεται κοροϊδίστικη πρώτη κάρτα.
  (δική μου συμπλήρωση, ο καλύτερος παίκτης του πρώτου αγώνα ο πιτσιρικάς Κωνσταντέλιας, έκανε προθέρμανση στο ημίχρονο και έμεινε μ’ αυτήν, δεν μπήκε)
  Πραγματικά ήταν ένα κάκιστο βράδυ του Ράζβαν. Ένα ξεκάθαρο δείγμα πως χάλασε το μυαλό του από την πίεση που του έβαλαν τα ζητούμενα του πρότζεκτ, αλλά κυρίως τις μη επιλογές.»

  Φυσικά ούτε μια νύξη για λάθη σκοπιμότητας, ούτε μια νύξη πως αντίθετα με την Χάϊφα η Λέφσκι σαν ομάδα, ούτε στην Β’ Εθνική θα πρωταγωνιστούσε.

  Το ματς ήταν ευρωπαϊκύ ενδιαφέροντος -όπως και του ΟΣΦΠ- άρα «υπεράνω πάσης υποψίας» και τσουπ όλοι στην λούμπα, ειδικά όσοιπήγαν να ρεφάρουν την χασούρα από τον ΟΣΦΠ

  Το «ξέπλυμα» ξεκίνησε

 112. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  111 Ισως όμως η Λέφσκι και η Μακάμπι να ήταν πιο έτοιμες ομάδες.

 113. Alexis said

  #108: Δυστυχώς, δυστυχέστατα, έτσι είναι… 😡

 114. ΓΤ said

  @102
  «στα 8,90 το διπλό, 4,5 τοχ και 2,75 την διπλή ευκαιρία Χ2»

  Αυτό δεν στέκει. Όταν οι αποδόσεις δύο σημείων είναι αντίστοιχα α1, α2, τότε η «διπλή ευκαιρία» είναι πάντοτε α1α2/(α1+α2). Άρα, στην περίπτωση που περιγράφεις, Χ2—> 2,99.
  Βεβαίως, στεκόμαστε στο γεγονός ότι τοποθετήθηκες «εναντίον» της ομάδας σου. Επιτέλους! Πρώτα ο Γιώργος, μετά ο ΠΑΟΚ…

  @105
  «ρώτα και τον ψυχάκια τον ΓΤ που όταν με πρωτογνώριζε μελέταγε την Γ’ Σουαζιλάνδης να βγάλει σίγουρα…»

  Κι εσύ, δηλαδή, πίστευες ότι εγώ μελετούσα Γ’ Σουαζιλάνδης…

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Gee, όπως για όλα συνήθως, τα πράγματα είναι πολύ απλά, όπως σου είχα πεί και πρό τίτλων, ο Σαββίδης δεν ενδιαφέρεται να κάνει μεγάλη ομάδα τον ΠΑΟΚ, όπως όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα με άλλες ομάδες, τον χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στις μεγάλες μπίζνες της χώρας (με άγνωστη μέχρι τώρα χρηματοδότηση χωρίς να είναι το μείζον αυτό).

  Βαρδινογιάννης, Μελισσανίδης, Κόκαλης, Μαρινάκης, Αλαφούζος, ακριβώς αυτόν τον δρόμο ακολούθησαν, που ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, πλήν του «αγνού» αεκτζή😂 έχουν στην κατοχή τους ΜΜΑ όπως κι ο Σαββίδης, τι σε κάνει να πιστεύεις πως ο τελευταίος εμφορείται μόνο από αγνά παοκτσίδικα αισθήματα;

  Τότε μου είχες πεί, «εμένα σαν οπαδό δεν μ’ ενδιαφέρει που βρήκε τα λεφτά, αρκεί να επενδύει στην ομάδα» όμως όλοι οι οπαδοί γενικώς, έτσι λειτουργούν, κανείς δεν ελέγχει τα οικονομικά των «ηγετών τους» κάτι που τους εξυπηρετεί αφάνταστα.
  Όλα τα κόμματα είναι χρεωμένα στις τράπεζες (που ποιοί τις έχουν είπαμε;😂) αλλά οι οπαδοί τους σταθεροί κι ακλόνητοι στις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, τα ψηφίζουν χωρίς τέτοια ανόητα ερωτήματα.

  Ό το ως σου είχα πεί και τότε, ένας επιχειρηματίας αυτού του βεληνεκούς, θα έφτιαχνε εύκολα ένα αξιοπρεπές «μαγαζί» αντ’ αυτού, έβαλε περισσότερα χρήματα στον OPEN που λειτουργεί συνεχώς παθητικά και λιγότερα από τα μισά στον ΠΑΟΚ που με τις πωλήσεις παικτών, (χωρίς ανάλογη αντικατάσταση) είναι κερδοφόρος.

  Μία από τα ίδια θα έχει κι ο Ολυμπιακός μια κι ο Μαρινάκης ανοίχτηκε στον ωκεανό της πρέμιερ λίγκ, εκεί τα λεφτά είναι υπερπολλαπλάσια, ομοίως και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ενδιαφέρει τους προέδρους όλων των ομάδων με αγνά αισθήματα.😂

  Ειλικρινής απορία.
  Απέχεις (σωστά) από τις εκλογές, γιατί γνωρίζεις πως είναι στημένες. Γιατί δεν κάνεις το ίδιο και με το ποδόσφαιρο αφιύ λές ξεκάθαρα πως τα παιχνίδια στήθηκαν;

  Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τα ποδοσφαιρικά.

  Καλημέρα

 116. # 114

  κοίτα, αποφάσισα να στοιχηματίσω μόνο όταν έμαθα την σύνθεση του ΠΑΟΚ κι ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος, το Χ2 που επ΄λεξαα ήταν τα 2,75 τώρα αν τα άλλα είχαν αλλάξεισε κάτι ψιλά ή δεν τα θυμάμαι ακριβώς, δεν ξέρω, στις (ανούσιες) λεπτομέρειες εσύ είσαι απλησίαστος.
  Αμα βρεθούμε να σου δείξω τον λογαριασμό μου με το πλην στο ΟΣΦΠ-Χάιφα που σαν βλάκας έπαιξα άσσο χωρίς να κοιτάξω συνθέσεις κι όταν άρχισε το ματς ήξερα πως είχα χάσει και το συν του ΠΑΟΚ-Λέφσκι

  Οπως όταν είπα Γ’ Σουαζιλάνδης χωρίς να κυριολεκτώ- δηλαδή αν ήταν Νορβηγία ή Εσθονία τι θα άλλαζε ; -, θυμάμαι που είχες ένα κάρο χαρτιά για μελέτη και σου ίπα να παίξεις ένα δίδυμο στον ιππόφρομο ια να δεις πόσο απλή είναι η ζωή, είμαι πονόψυχος βλέπεις.

  # 115

  Λάμπρο, ο Σαββίδης άλλαξε από τότε που θέλησε να κανει γήπεδο και αναγκάσθηκε να υπομένει τα μύρια όσα, ( συνιδιοκτησία, κοροίδιλίκι σε τοποθεσίες και χρόνους) προκειμένου να επενδύσει τα λεφτά του
  Ειδικά με Νουδούλα όπου οι κάθε φύσεως μαφίες έχουν επιβάλει τον τρόπο τους σε όλους σχεδόν τους τομείς, δεν είναι να κτυπάς με γροθά το μαχαίρι, ο Ιβάν λόγω Πούτιν αλλού θα τον γδύνανε, εδώ κάνει το καλό παιδί και επιβιώνει κονομώντας κιόλας.
  οπως λες και συ η τύφλα των ασχολουμένων με το ποδόσφαιρο είναι απίστευτη, οι δυο κατά τεκμήριον καλύτεροι προπονητές, βλέπουν τα χάλια των ομάδων τους στο πρώτο παιχνίδι και εντελώς «συμπτωματικά’ ξεκινάνε με την ίιδια ενδεκάδα το δεύτερο !!!

  Από τις εκλογές δεν έχω απολύτως τίποτε να κερδίσω, από το ποδόσφαιρο με το να ασχολούμαι, στις 5-10 ευκαιρίες τον χρόνο βγάζω το χαρτζηλίκι μου και κάνω και την πλάκα μου μ’ αυτούς που παίζουν καθημερινά ή πιστεύουν στην δύναμη της φανέλας της ομάδας τους
  Λάμπρο όπως όποιος δεν ασχοληθεί με χρηματιστήριο δεν παιρνει πρέφα τι γίνεται με τα οικονομικά, έτσι και όποιος δεν έχει ιπποδρομιακή παιδεία δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται στους τζόγους. θυμάμαι αρχές του 90 που ασχολήθηκα με το χρηματιστήριο, στην αίθουσα της Σοφοκλέους ήταν όλοι οι σοβαροί αλογομούρηδες και μπούκηδες !
  Απλά το χρηματιστήριο είναι ανθυγιεινό και ψυχοπλακωτικό για μένα, γι αυτό και το παράτησα, ενώ με τον ιππόδρομο ή το ποδόσφαιρο ξεδίνεις πιο όμορφα αν δεν είσαι εθισμένος

 117. ΓΤ said

  @116

  Αλίμονο εάν οι μαθηματικοί τύποι ήταν ανούσιοι…

  «θυμάμαι που είχες ένα κάρο χαρτιά για μελέτη»
  Περίεργο, διότι πάντα κάνω ανάποδη ανάγνωση μόνο τις «Προβλέψεις»…

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Ξέρουμε κι οι δύο πως εκλογές και ποδόσφαιρο, είναι για να κάνεις πλάκα αν δεν έχεις άμεσο οικονομικό όφελος.😂 Το ποδόσφαιρο βέβαια είναι πιο ενδιαφέρον, όμως άλλα είναι τα σημαντικά στην ζωή, και παρ όλο που όλοι το αναγνωρίζουν, ελάχιστοι το εφαρμόζουν.😂

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το κερβίζι της οργής και ο πανωλεθρύλαμβος

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κατά τα άλλα, αποκλείστηκε οικειοθελώς. 😂

  «Ο αποκλεισμός από τη Λέφσκι προκάλεσε μια ανεπανόρθωτη ζημιά για τους «ασπρόμαυρους», τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

  Η περσινή παρουσία του «Δικεφάλου» στο νεοσύστατο Europa Conference League τού απέφερε πάνω από 10.000.000 ευρώ, μαζί με τα εισιτήρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και το οποίο φέτος δεν πρόκειται να μπει στο ταμείο του.»
  https://www.gazzetta.gr/football/europa-conference-league/2138287/paok-klotsise-ta-10-ekatommyria-tis-eyropis

 121. ΓΤ said

  @120

  Γιάννη, για όλα υπάρχει πάντα μία δυνάμει προσαρμοζόμενη εξήγηση.

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  120:Πάντα θα βρίσκονται συνωμοσιολογικές εξηγήσεις για τις αποτυχίες του Μπάοκ.

 123. ΓΤ said

  @122

  Ο Λουτσέσκου χτίζει σπίτι…

  https://www.frontpages.gr/d/20220729/63/MetroSport

 124. SearchPeloponnese said

  …και γύρισε η συζήτηση στο ποιος κατέχει καλύτερα τον τζόγο… Άει, καλά…

 125. ΔονΚιχώτης και Σία

  Θυμάστε την διαφήμιση «τόβλεπες ! Τόπαιξες !!

  Τι να δειτε εσείς βέβαια με δυο τόνους βαζελίνη στα μάτια

  Εγώ γράφω ΠΡΙΝ και μπορεί να εκτεθώ και σεις ΜΕΤΑ εκ του ασφαλούς σαν γυναικούλες βρίσκετε προσαρμοζόμενες και συνωμοσιολογικές

  εξηγήσεις.

  Θλιβεροί κααι τρισάθλιοι,ούτε την περιφρόνηση δεν αξίζετε…

 126. 44, … 36 Νομίζω λέγεται leaf celery …

  Ναι, ή chinese celery στα σούπερ μάρκετ που ψωνίζω.

 127. 108.
  Έτσι είναι, δυστυχώς, Πέδη! Είδα και τα σχόλια από κάτω – τους «διαπρύσιους» στο τουίτερ – και απογοητεύτηκα περισσότερο…
  Ωραία και η ταινία σου (και αυτή) – μπράβο! (Το αφιέρωμα στον ιταλικό πολιτικό κινηματογράφο της δεκαετίας ’70 συνεχίζεται! Αχ, είχαμε κάποτε καλή λέσχη εδώ στη Ρόδο, αλλά έκλεισε – πάνω από δέκα χρόνια πέρασαν από τότε, τι κρίμα!)

 128. Pedis said

  # 127 – Χαίρομαι που σ’ άρεσε.

  Έψαχνα να δω αν το βιβλίο του Σάσα έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (ναι!) και πρέπει να διορθώσω μια πατάτα που έκανα. Ο τίτλος του είναι «Il contesto», στα ελληνικά «Πολιτικές δολοφονίες».

  https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=9095&return_url

  Και να φανταστείς ότι πρώτα διάβασα το βιβλίο κι έπειτα είδα την ταινία, αλλά στο μυαλό μου μού κόλλησε ο τίτλος της ταινίας. Το βιβλίο είναι καφκικό σε ύφος (σικελικής) παραίτησης και απογοήτευσης. Η ταινία έχει και σαφείς τόνους διαμαρτυρίας (Ρόζι, γαρ).

 129. Τατιάνα Καποδίστρια said

  Είναι ο ανάποδος θρίαμβος του Ιονέσκο αυτοί του οι ψυχεδελικά δομημένοι συλλογισμοί/ ετυμολογικές αναλύσεις για τις λέξεις. Είναι και ένας ύμνος στην αυθαιρεσία και την παπάντζα, βέβαια. Αλλά αυτό ο υμνητής τους δεν το ξέρει καν… Γέλασα, όμως, διαβάζοντάς τον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: