Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με σαγιονάρες

Posted by sarant στο 30 Ιουλίου, 2022


Με σαγιονάρες, στον απόηχο του χτεσινού άρθρου και, γενικότερα, του περιστατικού στη δεξίωση της περασμένης Κυριακής. Αλλά με σαγιονάρες επίσης επειδή είναι καλοκαίρι, καύσωνας και ραστώνη, και δεν στείλατε κι εσείς πολύ υλικό γι’ αυτό και η σημερινή πιατέλα θα είναι λειψή.

Και αφού όσοι μπορούν φεύγουν για διακοπές, στελνω μια φωτογραφία που μου έστειλε φίλος που πήρε το πλοίο για νησί του Βορείου Αιγαίου.

Σε κάποιο σημείο του πλοίου, μπροστά σε μια κλειστή πόρτα, υπάρχει η προειδοποιητική πινακίδα που βλέπετε.

Παρακαλούμε μην εισέρχεστε μέσα

(Έξω όμως μπορείτε να εισέρχεστε).

Η αγγλική πινακίδα περιορίζεται στο do not enter χωρίς να προσδιορίζει inside.

* Χτεσινό από ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση για ένα πρόγραμμα διδακτικής της τουρκικής γλώσσας καταλήγει ως εξής:

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 και λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Αλλά βέβαια η «ημερομηνία έναρξης» της υποβολής των αιτήσεων δεν αρχίζει στις 15/9 ούτε λήγει στις 31/10. Η ημερομηνία δεν είναι χρονικό διάστημα, είναι χρονική στιγμή. Η ημερομηνία έναρξης είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2022.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31/10/2022. Ή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την 15/9/22 έως την 31/10/22.

Λεπτομέρειες, ίσως, αλλά με την τωρινή διατύπωση υπάρχει ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων αλλά όχι ημερομηνία λήξης. Αν πάει κανείς να υποβάλει αίτηση τα Χριστούγεννα θα γίνει άραγε δεκτός;

* Λάθος σε πινακίδα ή λογοπαίγνιο;

Η πινακίδα υπόσχεται φρέσκα χοιροποίητα donuts.

Από χοιρινό κρέας, άλλωστε;

Ή μήπως είναι «χηροποίητα», αν τα έφτιαξε κάποιος χήρος ή κάποια χήρα;

* Και με όλο το θάρρος, θέλω να επισημάνω ένα λαθάκι σε πρόσφατο κείμενο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο πρόσφατο άρθρο του για το βουλευμα σχετικά με την υπόθεση Νοβάρτις (π.χ. εδώ στην Καθημερινή, διότι το πρωτότυπο στα Νέα διατίθεται μόνο σε συνδρομητές) ο μεγαλύτερος πολιτικός που έβγαλε η Θεσσαλονίκη μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο (έτσι τον λέει ο Θεόφιλος Σιχλετίδης) γράφει:

Σε αυτή τη μοναδική διάσκεψη, που ας υποθέσουμε ότι είχε πολύωρη διάρκεια, αξιολογήθηκε μια τεράστια σε όγκο δικογραφία, η άκρως επιμελής και επίπονη δικανική εργασία της αρεοπαγίτη – ανακρίτριας κας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου που διήρκησε πολλούς μήνες….

Παρωνυχίδα ασφαλώς, αλλά το «διήρκησε» είναι λάθος, έστω κι αν το κάνουν αρκετοί. Ο αόριστος του «διαρκώ» μπορεί να είναι «διάρκεσε» (δεν είναι υποχρεωτική η εσωτερική αύξηση), μπορεί να είναι «διήρκεσε», αλλά όχι «διήρκησε». Δεν λέμε «*έχει διαρκήσει» αλλά «έχει διαρκέσει». (Στο TLG βέβαια βρίσκω πέντε «διήρκησε/διήρκησεν» πλάι σε καμιά διακοσοπενηνταριά «διήρκεσε/διήρκεσεν»).

* Στο ίδιο απόσπασμα και σε σχέση με τον τίτλο της δικαστικού, προσέξτε το «της αρεοπαγίτη-ανακρίτριας», όπου το ένα σκέλος του είναι έμφυλο και το άλλο επίκοινο. Να δούμε ποιο σκέλος θα τραβήξει το άλλο, κι αν κάποτε θα καθιερωθεί ο τύπος «της αρεοπαγίτισσας».

* Ο φίλος μας ο Ακίνδυνος, μανιώδης εφημεριδοπόντικας, ξέθαψε το εύρημα που βλέπετε, από το όχι και πολύ μακρινο παρελθόν, πριν από καμιά πενηνταπενταριά χρόνια (και βάλε), όταν η τότε κυρίαρχη γαλλοφωνία αντιμετώπιζε τις πρώτες επιδρομές της αγγλοφωνίας στα φέουδά της.

Μάρτιος 1966, και το δημοφιλέστατο «ντουέττο» του Σιμόν και του Γκαρφονγκέλ παρουσιάζει το «Δε σάουντ οβ σιλάνς».

Σιλάνς, που έλεγε και ένας καθηγητής γαλλικών όταν κάναμε θόρυβο.

* Φίλος στέλνει μέιλ και μου λέει:

Στο άρθρο «Το σπίτι ως μη αυτονόητο» στις Νησίδες της ΕφΣυν, ο «Ζορζ Ουσμάν» [sic]  συγκαταλέγεται στους μεγάλους πολεοδόμους που επέφεραν «κοινωνικές αλλαγές ωφέλιμες για τους πληθυσμούς».

Όμως, αν θυμάμαι καλά, λέει ο φίλος, η βασική έγνοια του βαρώνου Οσμάν [Haussmann] ήταν πώς θα κανονιοβοληθούν καλύτερα οι πληθυσμοί σε περίπτωση εξέγερσης, και γενικώς πώς θα είναι ευκολότερη η καταστολή της (φαρδιοί δρόμοι που ευνοούν το ιππικό και αποτρέπουν τα οδοφράγματα κλπ).

Έτσι που τα λέει ο φίλος μου είναι. Κι αν το παιχνίδι της μεταγραφής κάνει τον Haussmann να μοιάζει με οθωμανό, έτσι που γίνεται Οσμάν, δεν θα τον πούμε «Ουσμάν» ούτε Χάουσμαν.

Όσοι διάβαζαν Ιζνογκούντ, θα θυμούνται ότι κάποιος από τους αρχιτέκτονες του χαλίφη της Βαγδάτης είχε τ’ όνομα Μπουλβαροσμάν, που δείχνει ότι και οι Γάλλοι έχουν επίγνωση της ανατολίτικης χροιάς του ονόματος.

* Και ένα απόκομμα που φαίνεται να προέρχεται από το παρελθόν αλλά είναι προχτεσινό. Το εντόπισε, στο Τουίτερ, η ΟΠΠΕ, η Ομάδα Παρακολούθησης Πρωτοσέλιδων Εστίας.

Λοιπόν, η ρεπόρτερ «παρητήθη», με υπογεγραμμένη στο η της εσωτερικής αύξησης, κάτι που δεν το βλέπαμε, απ’ όσο θυμάμαι, στα καθαρευουσιάνικα κείμενα της δεκαετίας του 60.

Αλλά λείπει η «δασεία» (κορωνίδα) στο ρο της ρεπόρτερ και με στενοχωρεί -βεβαια, αφού είναι δάνειο και δεν είναι rheporter ίσως η κορωνίδα δεν έχει θέση. Για ένα παρεμφερές ζήτημα, άλλωστε, αν θέλει δασεία ή όχι η Υόρκη, είχαν σφαχτεί πριν από 100 χρόνια ο Καβάφης με τον Λαγουδάκη στην Αλεξάνδρεια -είδατε τι πανηγύρια χάσαμε από τότε που η δρακα των επίορκων βουλευτών κατάργησε τα αλεξανδρινά σκουληκάκια;

* Kι ενώ το google translate δίνει γενικώς ευπρόσωπα αποτελέσματα, το μεταφραστήρι του Φέισμπουκ δεν αποφεύγει τα αστεία λάθη .

H οθονιά φαίνεται ότι προέρχεται από τη σελίδα του Ροναλντίνιο στο Φέισμπουκ.

Αγενέστατος δεν είναι να αποκαλεί «πρεζόνια» τους θαυμαστές του;

Στα Υπογλώσσια, που κάποιος επισήμανε τη μεταφραστική γκάφα, αναρωτήθηκε κάποιος άλλος μήπως το αγγλικό κείμενο έλεγε these users.

Πήγα όμως στη σελίδα του Ροναλντίνιο και εκεί λέει, στα βραζιλιάνικα, ή έστω στα πορτογαλικά της Βραζιλίας:

Um prazer encontrar estes craques!!! Sucesso na temporada meus amigos

που αυτομάτως μεταφράζεται όπως βλέπετε στην οθονιά.

Αλλά το μεταφραστήρι δεν ξέρει το craques και ίσως λόγω του ναρκωτικού κρακ το μεταφραζει «πρεζόνια». Διότι τα καινούργια μεταφραστήρια, για ν’ αντεπεξέλθουν στα ενδεχόμενα λαθάκια του πρωτοτύπου, όταν δεν ξέρουν μια λέξη προσπαθούν να βρουν τι σημαίνει. Κι έτσι, πρεζόνια.

Το Google Translate το μεταφράζει σωστά. Ο Ροναλντίνιο στην πραγματικότητα εξέφρασε τη χαρά του που γνώρισε «αυτά τα αστέρια».

* Διαβάζουμε σε άρθρο του γνωστού πρώην υπουργού Ανδρέα Ανδριανόπουλου:

Εκεί η Ρωσία παράγει εξαιρετικά πολύτιμα προϊόντα απαραίτητα για την κατασκευή αεροσκαφών, συστατικά στοιχεία μικροϋπολογιστών καθώς και για τις ανατροφοδοτούμενες μπαταρίες – νίκελ, πλατίνη, τιτάνιο και σκάντιο – που είναι απόλυτα αναγκαίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για κάθε σχεδόν είδος που συμβάλλει στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Ο φίλος που το στέλνει είναι χημικός και λέει, με το δίκιο του:

Όμως εγώ τα στοιχεία τα γνωρίζω ως νικέλιο (και όχι νίκελ), πλατίνα ή αλλιώς λευκόχρυσο (πάντως όχι πλατίνη), σκάνδιο (και όχι σκάντιο).

Και συνεχίζει: Μάλιστα ο διορθωτής κειμένου αγνοεί το σκάνδιο (αλλά και το σκάντιο). Ως χημικός το θεωρώ σκανδαλώδες.

Υπάρχει μάλλον κι ένα άλλο λάθος, που δεν το εντόπισε ο φίλος μου, οι «ανατροφοδοτούμενες» μπαταρίες, που μάλλον είναι «επαναφορτιζόμενες»

* Τα λάθη του τυπου αυτού περιμέναμε να τα βρούμε σε μεταφρασμένα κείμενα, είπα στον φίλο μου. Και μου λέει ο φίλος μου:

Και ποιος σου είπε ότι δεν είναι μετάφραση;

Πράγματι, αν συγκρίνουμε το ελληνικό κείμενο του Ανδρ. Ανδριανόπουλου με ένα αγγλικό άρθρο στο Wilsoncenter.org, θα δουμε ομοιότητες.

Στο επίμαχο απόσπασμα, το αγγλικό κείμενο γράφει:

A third market where Russia could manipulate prices is that for the metals used in the production of aircraft, semiconductors, and rechargeable batteries—nickel, platinum, titanium, scandium—some of which are necessary to derive energy from renewable sources. Together with China, Russia could simply paralyze this metals market.

Και το άρθρο του Α. Ανδριανόπουλου:

Υπάρχει βέβαια και ο τομέας των μετάλλων. Εκεί η Ρωσία παράγει εξαιρετικά πολύτιμα προϊόντα απαραίτητα για την κατασκευή αεροσκαφών, συστατικά στοιχεία μικροϋπολογιστών καθώς και για τις ανατροφοδοτούμενες μπαταρίες – νίκελ, πλατίνη, τιτάνιο και σκάντιο – που είναι απόλυτα αναγκαίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για κάθε σχεδόν είδος που συμβάλλει στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». … Η Ρωσία μαζί με την Κίνα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση την παγκόσμια αγορά μετάλλων.

Όπως βλέπουμε, πράγματι οι «ανατροφοδούμενες» μπαταρίες ειναι rechargeable, δηλαδή επαναφορτιζόμενες.

* Μια και λέγαμε για ομοιότητες μεταξύ κειμένων, φίλος από τις Σέρρες μού γράφει:

Κρατήστε για το Σάββατο τους παρακάτω συνδέσμους, είναι ίδιοι στο περιεχόμενο, ο ένας αντιγράφει τον άλλον.

Η αρχική πηγή, άρθρο για τις ζημιές στον λόφο Καστά.

Μετά, αντίγραφο της πηγής, με επέμβαση στον τίτλο.

Και δεύτερο αντίγραφο από τον προηγούμενο αντιγραφέα.

Τα μαργαριτάρια είναι πολλαπλά, σε κάθε γραμμή κειμένου, και η αιτία πρέπει να είναι ότι χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα μετατροπής ήχου σε κείμενο. Χαρακτηριστική είναι η κατακλείδα του κειμένου:

Τέλος τονίζεται ότι η ανακάλυψη του Τύμβου κάστα είναι η σημαντικότερη την τελευταία δέκα αιτία

Η δεκαετία διαβάζεται «δέκα αιτία»!

Αλλά οι Σερραίοι δεν είναι χάπατα, κι έτσι στον δεύτερο ιστότοπο κάποιος ανώνυμος επισκέπτης ξετινάζει ένα προς ένα τα λάθη του κειμένου και καταλήγει:

την τελευταία δέκα αιτία, θερμά συγχαρητήρια στον ρεπόρτερ για την υπομονή του, «Να φωτίσω τις (δέκα) αιτίες που μ’ αφήνουνε μισό.».

* Κι ένα λαθάκι που θα το λέγαμε ασήμαντο, αλλά, όπως γράφει ο φίλος που το στέλνει, από Θεσσαλονίκη:

Δεν είναι κανά τρομερό λάθος, αλλά το Αριστοτέλειο Θέατρο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο.

Πράγματι δεν είναι τρομερό -αλλά αναρωτιέμαι πώς γράφτηκε το «χώρος στάθμευσΕΙς».

* Και κλείνω με κάτι που δεν το άκουσα ο ίδιος, αλλά είδα να σχολιάζεται αρκετά.

Από ραδιοφωνική συνέντευξη του Άδωνη Γεωργιάδη:

«Τα δάση από την ίδρυσή τους πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη καίγονται και αναγεννώνται. Η πυρκαγιά είναι κομμάτι της φύσης.»

Τι εννοεί ο ποιητής «από την ίδρυσή τους»; Ιδρύονται τα δάση; Νομίζω ότι ήθελε να πει «από καταβολής κόσμου» ή κάτι τέτοιο.

Το κακό είναι ότι εδώ και αρκετές μέρες έχει ιδρυθεί πολλή ζέστη και, παρόλο που από χτες ιδρύθηκε ένα ευχάριστο μελτεμάκι, το σαββατοκύριακο προμηνύεται καυτό. Να είστε καλά και να προσέχετε!

 

Advertisement

285 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με σαγιονάρες”

 1. Θρασύμαχος said

  https://www.oasa.gr/blog/δημιουργία-προσωρινής-λεωφορειακής-2/ «… και συγκεκριμένα στην εσοχή της Ιερά Οδού (κατεύθυνση προς Αθήνα) …»

 2. Κουτρούφι said

  Καλημέρα!
  Στην παράγραφο από το κείμενο του Ανδριανόπουλου, οι «semiconductors» (ημιαγωγοί) έγιναν «συστατικά στοιχεία μικροϋπολογιστών».

 3. Αν είναι να πούμε για ομοιότητες κειμένων, θα πρότεινα αυτές εδώ:

 4. Christos said

  Αφού δεν είναι γεμάτη η πιατέλα, το ΠΑ.ΤΣΑ.Σ -Παρατηρητήριο Τσαπατσουλιάς ΣΚΑΪ- θα συνεισφέρει το κατιτίς του: στο χτεσινό δελτίο του ΣΚΑΪ, άλλα λέει η Αναλένα Μπέρμποκ κι εντελώς άλλα γράφει ο υποτιτλιστής του καναλιού· η υπουργός λέει ότι «Das wird deswegen auch meine Botschaft heute Nachmittag in Istanbul sein» (κι αυτό θα είναι το μήνυμά μου σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη), και στους υπότιτλους διαβάζουμε «για το Διεθνές Δίκαιο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα κι όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, κάποια ζητήματα να είναι πάρα πολύ σαφή». Στα ζητήματα αυτά προφανως δεν συγκαταλέγεται η μετάφραση.

  https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/ta-nea-tou-ska-stis-2000/2022-07-29-19

  στο 1:51

 5. Πουλ-πουλ said

  4.
  Στο 2:51.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Χαχαχά!

 7. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Για τα χοιροποίητα donuts σας διέφυγε ότι μπορεί να παρασκευάζονται με χοιρινό λίπος…

 8. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 9. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Χθεσινό μεζεδάκι από τον Δένδια:
  «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας».

  Εννοεί: υπάρχει κίνδυνος ή απειλούν. Πρέπει να το έχουμε ξανασυζητήσει.

 10. atheofobos said

  Αυτό το σιλάνς μου θύμισε ότι το φωνάζε η γεροντοκόρη με εξόφθαλμο που μας έκανε γαλλικά στο Γυμνάσιο, «η γαλλικού» όπως ήταν το αρχικό παρατσούκλι της ενώ αργότερε ονομάστηκε η Γλαυκώπις Αθήνη, όταν ακούσαμε στα αρχαία ότι χαρακτήριζαν έτσι την Αθηνά !
  Το φώναζε όταν ακουγόταν στην τάξη ένα περίεργο βζίννν!
  Ο ακαθόριστης προέλευσης ήχος, προερχόταν από ένα ξυραφάκι που είχε στερεώσει κάτω από το θρανίο του ένας συμμαθητής μου.
  Το ωραίο ήταν ότι αυτόν που είχε το ξυραφάκι, επειδή ήξερε μερικά γαλλικά λόγω ιδιωτικών μαθημάτων που έκανε, τον έβαζε συχνά να διαβάζει ένα κείμενο.
  Έτσι βζίννν το ξυραφάκι, σιλάνς η καθηγήτρια και αμέσως μετά στον δράστη: lire plus bas!

 11. Costas X said

  Καλημέρα !

  9. Ναι, το άκουσα χθες, «…τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.»

  Καλά λέει ο πατριώτης μου κ. Δένδιας, ίσως κινδυνεύουν και τα υποβρύχια, γιατί είχα ακούσει ότι τα γερμανικά γέρνουν! 🙂

  Εδώ, στο 4:57 :

 12. sarant said

  9 Στα γαλλικά, ισως και στα αγγλικά, λέγεται κανονικά, Ces sousmarins risquent de…

  Οπότε ίσως είναι αγγλογαλλισμός

 13. BLOG_OTI_NANAI said

  Η Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα σε μια έξυπνη ιδέα ώστε το Haussmann να παραμείνει γαλλικό, το γράφει με «ω»:

 14. ΣΠ said

  12
  Όμως το risque/risk σημαίνει «διακινδυνεύω».

 15. Dong-ho Spiros Merimanis said

  «Όπως βλέπουμε, πράγματι οι «ανατροφοδούμενες» μπαταρίες ειναι rechargeable, δηλαδή επαναφορτιζόμενες»

  το σωστό είναι επαναφορτίσιμες ή ξαναφορτίσιμες, δηλαδή μπαταρίες που μπορούμε να ξαναφορτίσουμε
  η ενεργητική μετοχή του ενεστώτα δεν αποδίνει την έννοια της λέξης rechargeable που είναι επίθετο

  rechargeable στα γαλλικά κατασκευάστηκε το 1964 από το recharger που υπήρχε από το 1538 με την έννοια ξαναφορτώνω ξαναφορτίζω ή επαναφορτώνω επαναφορτίζω
  νομίζω ότι η εγγλέξικη λέξη είναι παρμένη απ’ τα γαλλικά

 16. ΣΠ said

  Και κλείνω με κάτι που δεν το άκουσα ο ίδιος, αλλά είδα να σχολιάζεται αρκετά.

  Αν θες να το ακούσεις.

 17. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Atheofobos είχες τον Άδωνη συμμαθητή;;;!(εκ του βζζζζιν ορμώμενη😂)

  Με αφορμή το καραβίσιο «εισέρχεστε μέσα», να ρωτήσω. Πριν κάποια χρόνια εδώ σε συζήτηση θεωρήθηκε αποδεκτό το: ανεβαίνω πάνω(& κατεβαίνω κάτω). Επειδή και αυτά με ενοχλούν, το θυμάμαι έντονα. Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση του πλεονασμού, ή αλλάξαμε με τα χρόνια;;;🥹😉😅

 18. ΣΠ said

  17
  Χαρούλα, και «μπαίνω μέσα» και «βγαίνω έξω» λέμε, αλλά όχι «εισέρχομαι μέσα».

 19. Αγγελος said

  (18) Ακριβώς. Είναι μεν κατά μία έννοια πλεονασμοί, αλλά απολύτως καθιερωμένοι. Αντίθετα, με τα λόγια «εισέρχομαι», «εξέρχομαι», «ανέρχομαι» («άνελθε πάνω» 🙂 ) κλπ. ηχούν τελείως φάλτσα.
  Εξάλλου, τo καθιερωμένο ελληνικό ισοδύναμο του Do not enter είναι «απαγορεύεται η είσοδος» — ούτε «μη μπαίνετε μέσα», ούτε «μη(ν) εισέρχεσθε»!

 20. Dong-ho Spiros Merimanis said

  12 Sarant
  στα γαλλικά risquer de (με απαρέμφατο) όταν το υποκείμενο είναι πράγμα έχει την έννοια «μπορεί» κάποτε ή με κάποιον τρόπο

  νά το κείμενο από το Petit Robert
  4 RISQUER DE (et infinitif) …. (sujet chose) Pouvoir quelque jour ou en quelque façon, en tant que possibilité dangereuse ou fâcheuse. Il risque de pleuvoir = μπορεί να βρέξει

  στα ελληνικά δεν υπάρχει αυτή η έννοια, θα γράψουμε λοιπόν:
  τα υποβρύχια μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία …

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> «εισέρχεστε μέσα»
  από πάνω σακάκι, από κάτω …σαγιονάρα 🙂 🙂
  Αν και το σακάκι έχει και μια …λαδιά, νομίζω εισέρχεσθε (το «καθαρό»), και εντός ο πλεονασμός 🙂

 22. ΣΠ said

  Κάτι πολύ περίεργο με το google translate. Την φράση του Ροναλντίνιο χωρίς τα θαυμαστικά ή με ένα θαυμαστικό την μεταφράζει πράγματι «Χαίρομαι που γνωρίζω αυτά τα αστέρια». Με δύο ή τρία θαυμαστικά την μεταφράζει «Χαίρομαι που γνωρίζω αυτούς τους παίκτες».
  https://translate.google.com/?sl=auto&tl=el&text=Um%20prazer%20encontrar%20estes%20craques!!!&op=translate
  Πώς γίνεται ο αριθμός των θαυμαστικών να επηρεάζει την μετάφραση;

 23. Στα καθημάς φωκικά η σιγή γαλλιστί λέγεται…σιωπηλάνς !!

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Σιλάνς, που έλεγε και ένας καθηγητής γαλλικών όταν κάναμε θόρυβο.
  και η μαντάμ Σουσού «σιλάνς Παναγιωτάκη»

  Της σαγιονάρας καμώματα, πάει και στο σημερινό και στο χθεσινό.
  Μια παντόφλα στο κρεβάτι

  βάσανα που ΄χει η αγάπη

 25. sarant said

  16 Μερσί

  18 Έτσι!

  20 Εγώ αυτό θα το έλεγα «Υπάρχει κίνδυνος να βρέξει», όχι «Μπορεί να βρέξει» γιατί δεν είναι ουδέτερο, είναι φορτισμένο αρνητικά

  22 Με τα σώματα κειμένων ίσως υπάρχει εξήγηση. Αλλά είναι πράγματι πολύ παράξενο.

 26. Pedis said

  «Ή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις …»

  Νικοκύρη, άμα την πατάς κι εσύ, πρέπει να μου δώσεις δίκιο όταν λέω ότι κάτι τέτοια που είναι τη μία διπλά και την άλλη μονά στο ιδιο ρήμα, τα διατηρούν στη «ορθο»γραφία κομπλεξικοί φελόλογοι για να νομίζουν ότι ασκούν εξουσία. 😂

  —-

  Ωραία η πιατέλα, κι ας είπες ότι θα είναι λειψή για να την κάνεις να φανεί μεγαλύτερη, αφού τα έχει τα μεζεδάκια της.

  Δηλαδή ο γίγας της πολιτικής, της οικονομίας και της Ηγεσίας αντιγράφει και μάλιστα μπαναλιτέ και με ένα μήνα διαφορά; Συκοφαντίες! 🤩

 27. atheofobos said

  17
  Μακάρι να τον είχα γιατί τότε θα ήμουνα αρκετά νεότερος!

 28. ΓΤ said

  Βέβαια, έμεινε κομματάκι ασχολίαστο και το «εξαμερικανισμένο» donut.

 29. phrasaortes said

  Το κείμενο τουλάχιστον τεσσάρων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων (ιν, Πρώτο Θέμα, Ρήαλ και Σκάι) για τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ είναι πανομοιότυπο. Άραγε ποια να είναι η αρχική πηγή;

 30. ΣΠ said

  26
  Δεν την πάτησε. Σωστό είναι.

 31. Νίκος Κ. said

  Αντιγράφω από τον νόμο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες:

  Άρθρο 197
  Πειθαρχικά παραπτώματα

  2. Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:
  α) η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων,
  β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας
  κλπ. κλπ.

  Άρθρο 198
  Πειθαρχικές ποινές
  1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, είναι οι εξής:
  α) έγγραφη επίπληξη,
  β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,
  κλπ. κλπ.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Για φοιτητές λέει, όχι για δημοσιογράφους, πρώην υπουργούς σπουδαγμένους στα Πανεπιστήμια του Κεντ και του Κέμπριτζ.

  Μην μπερδευτούμε κι όλας!

 32. Pedis said

  # 30 – Ντάξει. Εγώ δεν ξέρω από αυτά … εμπειρικός είμαι, φαινομενολόγος 😅, εφαρμόζω τεχνικές ζωολογίας στην ελληνική ορθογραφία με διαστροφή φιλοτελιστή, έτσι, παρακάτω βλέπω να έχει ένα λάμδα.

  «Αν πάει κανείς να υποβάλει αίτηση …»

 33. Spiridione said

  Μπορούμε να τον πούμε επίορκο αυτόν τον αστυνομικό; Νομίζω ότι έχει δίκιο ο Καιδατζής.

 34. ΓιώργοςΜ said

  Χαιρετισμούς από το ερημητήριο!
  Από χοιρινό κρέας, άλλωστε;
  Μήπως «Από χοιρινό κρέας, άραγε;»

 35. ΓιώργοςΜ said

  32 κι αυτό σωστό είναι.
  Στην πρώτη περίπτωση οι αιτήσεις υποβάλλονται (διαρκώς) για ένα χρονικό διάστημα, στη δεύτερη κάποιος υποβάλει την αίτηση (μια φορά)

 36. Pedis said

  Ας υποθέσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος από μαζοχισμό γουστάρει να κάνει από μια αίτηση την ημέρα και για αυτό παίρνει κρεντιτ άλλο ένα λάμδα. Τότε, το συμπέρασμα του 26α νομίζω ότι ισχυροποιείται.

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  33:Ο όρκος του αστυνομικού:

  Ελληνική Αστυνομία
  Ηγεσία
  Οργανόγραμμα
  Ανθρώπινο Δυναμικό
  Προσλήψεις Προσωπικού
  Εκπαίδευση
  Αστυνομική Ακαδημία
  Εξέλιξη
  Οικονομικές Παροχές
  Γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία
  Ειδικοί Φρουροί
  Συνοριοφύλακες
  Βαθμοί Ελληνικής Αστυνομίας
  Αντιστοιχία βαθμών
  Ειδικές Υπηρεσίες
  Λοιπές Υπηρεσίες
  Τύπος και Μ.Μ.Ε.
  Οδηγός του Πολίτη
  Στατιστικά Στοιχεία
  Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί
  Αστυνομική Ακαδημία
  Κοινωνικές δράσεις
  Περιοδικό «Αστυνομική Ανασκόπηση»
  Υλικό Αρχείου

  Ο όρκος του Αστυνομικού Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
  «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα,

  υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

  Να υπερασπίζω με πίστη και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μου τις σημαίες. Να υπακούω στους ανωτέρους μου και να εκτελώ πρόθυμα τις διαταγές τους.

  Να εκπληρώ ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να διάγω γενικά ως πιστός και φιλότιμος Αστυνομικός.»
  Και να διάγω γενικά, λέει… Άρα αφορά και τη συμπεριφορά του εκτός υπηρεσίας. Ας μην ξεχνάμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα της μονιμότητας, αλλά ό,τι επιλήψιμο κάνουν στην προσωπική τους ζωή επηρεάζει άμεσα και την επαγγελματική τους εξέλιξη, κάτι που δεν συμβαίνει ή συμβαίνει λιγότερο στα άλλα επαγγέλματα.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  37:Βγήκε μακρινάρι, με πολλά περιττά, αλλά έχει και τον όρκο. 😊

 39. ΓιώργοςΜ said

  Φρέσκα κουλούρια!

  προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.
  Όταν το observatory μεταφράζεται φυλάκιο 🤣🤣🤣
  Πάλι καλά που δεν είμαι φαντάρος να με βάλουν εκεί γερμανικό νούμερο. Όπως αλλάζει συνεχώς η ώρα με τις περιστροφές, άντε να συνεννοηθούμε ΠΕ το 4-6 πότε θα γίνει αλλαγή.

  https://www.news247.gr/kosmos/syntrimmia-pyrayloy-endechetai-na-pesoyn-sti-gi-sti-zoni-pithanis-proskroysis-i-ellada.9711729.html

 40. @ 13 BLOG_OTI_NANAI

  Όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί επινόηση του Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα αφού μέχρι τη μεταρρύθμιση του 1976 το AU αποδιδόταν ως -ο–. Παράδειγμα Ζαν Πωλ Σάρτρ.

 41. ΓιώργοςΜ said

  *με το 4-6

 42. ΓιώργοςΜ said

  36 😅 Μόνο μια φορά;
  Όχι μόνο από μαζοχισμό. Από σαδισμό, μπορεί να υποβάλλει κάθε μισή ώρα μια φωτοτυπία της αίτησης, κι ο υπάλληλος να τρώει ένα τέταρτο να πρωτοκολλεί την κάθε μία 😛

 43. Pedis said

  Σωστά τότε βάζεις διπλό λάμδα στο πρωτοκολλει, άμα θέλει τόσο πολύ χρόνο.😄

 44. ΣΠ said

  39
  Λέει επίσης για το πού είναι πιθανό να προσγειωθούν τα συντρίμμια.

 45. sarant said

  26-30 Aς κάνουμε το τεστ της αντικατάστασης.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δίνουν αιτήσεις από 15/9 έως 21/10

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν αιτήσεις από 15/9 έως 21/10

  Νομίζω ότι ο πληθυντικός ευνοεί την πρώτη πρόταση, άρα: υποβάλλουν

  Αλλά σε κάθε περίπτωση, κανένα από τα δύο δεν είναι λάθος.

 46. Pedis said

  Παραδίνομαι. Ό,τι πει η επιστήμη της ορθογραφίας.

 47. Χαρούλα said

  ΣΠ(#17) και Άγγελε(#18), ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

 48. Πέδη, να στο κάνω λιανά:

  υποβάλουν = άπαξ.
  υποβάλλουν = εξακολουθητικά.

 49. π2 said

  H Περιστέρη γκρινιάζει επειδή ξέρει ότι οι πραγματικοί ιθύνοντες νόες της ανασκαφής και του νταβαντουριού δεν θα της κάνουν το χατίρι που περίμενε, με κάποια θεσούλα σε κάποιον οργανισμό που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον τύμβο Καστά (αυτό ήταν το αρχικό της πλάνο). Θα χρειαστεί να αρκεστεί στο ήσσονος σημασίας πόστο στην Περιφέρεια του Τζιτζικώστα και στο coffee-table βιβλίο για το μνημείο που ετοιμάζει (με λεφτά της Περιφέρειας υποθέτω).

 50. Αντώνης said

  #48 Μνημονικός κανόνας:
  1 λάμδα (υποβάλω) = 1 φορά
  2 (πολλά) λάμδα (υποβάλλω) = πολλές φορές

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ
  ΣΤΟ Κόκκινο 105.5 τώρα, Εδώ Λιλιπούπολη, με επεισόδιο με Δήμαρχο Χαρχούδα φακελωτή σε λίγο, βλ.τα νεο φακελώματα του Αβέρωφ το 1979, βλ. σύγχρονες παρακολουθήσεις

 52. ppan said

  Αυθεντικό με τον Οσμάν -λέω αυθεντικό γιατί θα μπορύσε να είναι επινοημένο, τόσο κλισεδούρα είναι: κάνω ξεναγηση σε ένα γκρουπ Κυπρίων στο Παρίσι, στα Μεγάλα Βουλεβάρτα κάνω την απαραίτητη αναφορά στον βαρόνο Οσμάν που διαμορφωσε το σημερινό Παρίσι. Σχόλιο σκανδαλισμένης κυρίας: -Τούρκος το έκανε το Παρίσι;

 53. Pedis said

  # 48 – Δεν ανέχομαι να με υποβά*εις σε αυτό το μαρτύριο. Αλήθεια, πόσα λάμδα έχει ανάγκη για να εκφραστεί ο σαδισμός σου;

 54. Pedis said

  Τουλάχιστον, να σ’ ακούω να τα προφέρεις τα διπλά, να έχουν διάρκεια, να καταλάβω τις προθέσεις σου.

 55. 52 Βρε, βρε σαν τα χιόνια!

 56. sarant said

  52 Βρε καλώστην! Εξαιρετικό αυτό με τον Οσμάν. Έπρεπε να της πεις Δενθυμάστε το τραγούδι Ενας Τούρκος στο Παρίσι; Γι’ αυτόν γράφτηκε!

 57. 53# Τι λλλλε ρε σαδιστής και βλλλακείες, δηλλλαδή οι Σαλλλονικιοί τι είναι?

 58. Μαρία said

  52
  Ça fait un bail 🙂

 59. 35.
  «στη δεύτερη κάποιος υποβάλει την αίτηση (μια φορά)»: υποβάλλει (δυστυχώς!) 🙂
   (ο κανόνας «μία φορά/ πολλές φορές» ή «στιγμιαία/ εξακολουθητικά» ισχύει για τους περιφραστικούς ρηματικούς τύπους με να, αν, ίσως, θα – δλδ μέλλοντα και υποτ. αορίστου)

 60. 53, 57.
  😂😂😂

 61. Νικολέττα said

  Άλλο λευκόχρυσος, άλλο πλατίνα. Ο λευκόχρυσος είναι κράμα χρυσού με κάποιο άλλο μέταλλο που δίνει λευκότερες αποχρώσεις, π.χ.ασήμι. Η πλατίνα είναι υψηλότερης αξίας μέταλλο, πιο σκληρή και δύσκολη στην επεξεργασία της αλλά με πιο όμορφο αποτέλεσμα και αντοχή.

 62. Pedis said

  # 59 – κάποιος υποβάλει την αίτηση (μια φορά)»: υποβάλλει (δυστυχώς!) 😁

  Δεν θέλλω (γενικά) να βάλλω (-> βάζζω/βάννω) ιδέες, αλλά χρειάζζονται (γενικά) και τα διπλά σύμφωνα λ.χ. στα είμαι, έχω, ανάλογα με το νόημα της φράσης … 🤪

 63. sarant said

  61 Τι να σας πω, τα λεξικά και η χημεία που είχα μάθει λένε ότι πλατίνα είναι ο λευκόχρυσος (επίσημη ονομασία).

 64. 61 Νομίζω το έχουμε ξανακουβεντιάσει εδώ. Άλλο ο λευκόχρυσος το χημικό στοιχείο (Pt), γνωστό και ως πλατίνα, και άλλο ο λευκόχρυσος στην ορολογία των χρυσοχόων, το κράμα δηλαδή που λέει η Νικολέττα.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82#%CE%A4%CE%BF_%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1_%C2%AB%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82%C2%BB

 65. Νέο Kid said

  52. Καλά σού ξηγήθηκε η κουμπάρα! Να μάθουν οι Γάλλοι να μην κάνουν τους Γερμανούς (Χάουζμαν) Τούρκους! (Οζμάν) . Γεια σου Ππάν! ( στεναχωρήθηκα στην Ολυμπιάδα με μια θεωρητική νούλα με τα πιόνια ζ και θ και πύργους που πριν λίγο την έχασε μια κοπέλα…) 😊

 66. @ 62 Pedis

  Όμως το ζήτημα είναι πως αυτό δεν υποστηρίζεται από την προφορική απόδοση.

  Κάτι τέτοιο χρειάζεται με τα ρήματα σε -άρω: «Τον είδα όταν πάρκαρε» δεν βγάζει νόημα. Πότε; Κατά τη διάρκεια της στάθμευσης ή όταν είχε τελειώσει; Οι δύο διαφορετικές μορφές θα ήταν «Τον είδα όταν παρκάριζε» και «Τον είδα όταν παρκάρισε».

 67. Πλατίνα, όπως σύμπτωμα. Συμπτωματική θεραπεία. Στα κουτουρού… 🙂

 68. sarant said

  64 Οκ

 69. … πράγματι οι «ανατροφοδούμενες» μπαταρίες ειναι rechargeable, δηλαδή επαναφορτιζόμενες. …

  Guilty as charged

 70. … Ιδρύονται τα δάση; …

  Τα δρύινα; Ούτε!

 71. 52: Καλώς την!

 72. Κιγκέρι said

  Υποβάλλω/υποβάλω:

  Συμπτωματικά σήμερα το μεσημέρι είχαμε μια συζήτηση περί μηχανογραφικών και υποβολής και δώστου υποβολής, ε, αμόλησε ο μεγάλος μου ένα «υποβολείται το μηχανογραφικό», αγκάλιασα τη φιλόλογο μαμά μου και κλάψαμε παρέα! 😢

 73. Κιγκέρι said

  >>…αναρωτιέμαι πώς γράφτηκε το «χώρος στάθμευσΕΙς».

  Φως φανάρι, φταίει το ότι καταργήθηκε η τρίτη κλίση! 🙂

 74. Μαρία said

  72
  Άψογος 🙂

 75. Μαρία said

  Για τους φίλαθλους του μπλογκ.

  https://www.tanea.gr/2022/07/27/politics/otan-enas-astynomikos-deksionetai-sto-gkolf-tis-glyfadas-ton-ypourgo-tou/
  Όταν ένας αστυνομικός δεξιώνεται στο Γκολφ της Γλυφάδας τον Υπουργό του
  Τα ερωτήματα που γεννά μια δεξίωση στο Γκολφ της Γλυφάδας από τον «αστυνομικό» Λεωνίδα Λεωτσάκο και τιμώμενο πρόσωπο τον προϊστάμενό του, υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τί τολμᾶ καί λέει αὐτό τό κάθαρμα τῆς πολιτικῆς, ὁ ἀληταρᾶς, ὁ ἐξώλης καί προώλης Λαφαζάνης; (Συνιστῶ νά διαβάσετε ὅλη τήν συνέντευξί του στήν ἐφημερίδα, γιά νά φρίξετε..)

  https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1206081/panagiotis-lafazanis-sta-parapolitika-imoun-upourgos-tou-suriza-kai-me-parakolouthousan/

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: https://youtu.be/2FzsguI7a6I

 78. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @63. Πάντως Νῖκο, ἄν ἀκούσεις σέ ἰατρικό περιβάλλον «τῆς δίνει πλατίνα», μήν πάει τό μυαλό σου σέ ἀκριβά δῶρα πρός ἐρωμένη 🙂 Ἔτσι λέγεται (ἁπλοποιημένα) καί μιά κατηγορία ἀντινεοπλασματικῶν

 79. Nestanaios said

  Λάθη έχουν γίνει πολλά.

  Φέρω, φέρσω, έφερσα.
  Οιω, οισω, ᾖσα (εοισα).

 80. 62.
  Αχ καλέ μου Πέδη, τι σου κάναμε σήμερα! (ήρθα κι εγώ να τα περιπλέξω περισσότερο, λες και χρειαζόταν! Νομίζω ήταν η χαριστική βολή!😁)
  72.
  Τι ωραίο!🙂

 81. 80# Α, εγώ δεν έκανα τπτ. Μπήκα, πείραξα τον Πέδη κ βγήκα. Αλλά δεν παρεξηγεί, είναι φίλος.

 82. aerosol said

  #76
  Πρώτα μ’ έφτιαξες καλά καλά, και μετά λινκάρεις πράμα δυόμιση παραγραφούλες μόνο; Αυτό είναι clickbait κύριε Κατσέα μας! Εξηπατήθην!

 83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καί λίγα λέω! Πῶς διανοήθηκε αὐτό τό ἀπόβρασμα νά καταλογίση τέτοιες ἐνέργειες σέ μιά προοδευτική κυβέρνηση; Ἀπό ποιόν εἶναι βαλτός; Τί ἄνομους στόχους ἐξυπηρετεῖ; 🙂

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Γιατρέ μου, όχι ότι με ενδιαφέρει να δικαιολογήσω την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, αλλά μην πολυπαίρνεις στα σοβαρά τον Λαφαζάνη. Έχει μία εμμονή με τις παρακολουθήσεις😊:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/482882/elas-se-lafazani-pantelos-avasimoi-ta-peri-parakoloythisis-ton-tilefonon/amp&ved=2ahUKEwjvx_-YoaH5AhUaXvEDHVKOBicQFnoECC0QAQ&usg=AOvVaw0g78R6wcDIx2DtAHm1jcRb

 85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἡ ἀνακοίνωσι τῆς (ΣΥΡΙΖΑικῆς) ΕΛΑΣ, Γιάννη.

  «Οι ισχυρισμοί του κυρίου Παναγιώτη Λαφαζάνη σε χθεσινή συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα περί παρακολούθησης των τηλεφώνων του, είναι παντελώς αβάσιμοι και σε ουδεμία περίπτωση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σχολίασε η ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα.

  Μήπως πρόσεξες ὅτι δέν ἐξέδωσε παρόμοια ἀνακοίνωσι καί ἡ ΣΥΡΙΖΑική Ε.Υ.Π.; (Ὅχι βέβαια πώς ἄν τό ἔκανε θά ἀποδείκνυε κάτι! 🙂 )

 86. sarant said

  69-70 Γεια σου Μιχαλη!

  78 Ισχύει, αυτά είναι κάτι με σις, έτσι; Όπως το σις κεμπάπ ας πούμε.

 87. Κιγκέρι said

  86β: Ναι, αλλά όχι απ’ το κεμπάπ, απ’ την ισομέρεια. 🙂

 88. Αντώνης said

  #86: https://en.wikipedia.org/wiki/Cisplatin#:~:text=Cisplatin%20is%20a%20chemotherapy%20medication,by%20injection%20into%20a%20vein.

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  85:Γιατρέ μου, δυσκολεύομαι να πάρω στα σοβαρά τον Λαφαζάνη. 😊 Μπορεί να έχει δίκιο, δεν ξέρω, και σίγουρα οι μυστικές υπηρεσίες δεν περνούν την ώρα τους πλέκοντας πουλόβερ. Αλλά τύπους σαν τον Λαφαζάνη, μονίμως τσιτωμένους, μονίμως καταγγέλλοντες, μονίμως…κομμουνισμένους, τύπους, δηλαδή, που πιστεύουν ακράδαντα πως τους τρέμει το «σύστημα», ε, τους θεωρώ γραφικούς. 😊

 90. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τί μοῦ κάνεις βραδιάτικα, Γιάννη; (Νά δεῖ κανένας γνωστός πώς ὑπερασπίζομαι τόν Λαφαζάνη καί νά σκιαχτῆ!) Μέ τόν Λαφαζάνη καί τούς ὁμοίους του βρισκόμαστε πολιτικά στά διαμετρικά ἀντίθετα ἄκρα, ἀλλά τόν σέβομαι ἐπειδή α)δέν ξεχνῶ τήν στάσι του κατά τήν Δικτατορία, β)δέν ξεχνῶ τήν ἀτομική του -πανθομολογούμενη- ἀκεραιότητα καί γ)ἐπειδή δέν πιστεύω ὅτι αὐτά πού κατήγγειλε ἦταν -ἐντελῶς- ἀβάσιμα, κάτι σάν πολιτική ψευδαίσθησι

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  90: Σαν άνθρωπο κι εγώ τον σέβομαι για τους λόγους που αναφέρεις, παρόλο που, αν έπαιρνε την εξουσία ως γενικός κουμανταδόρος, θα μετανάστευα στο εξωτερικό. 😊 Αλλά είναι τόσο φανατικός και τόσο δογματικός που χρειάζομαι αποδείξεις για να τον πιστέψω. Μπορείς να πάρεις σοβαρά έναν πολιτικό που κυκλοφορεί τέτοια αφίσα :

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.reader.gr/politiki/421427/panagiotis-lafazanis-ymnitis-toy-poytin-ebgale-afisa-me-symbolo-z-ki-egine-thema%3Famp&ved=2ahUKEwj54K7AqqH5AhUcXvEDHZTfCMQQFnoECDUQAQ&usg=AOvVaw1k8_sXzMQqAx0HowNs7QzD

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη. Δάκτυλος του Λαφαζάνη. 😊

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82 από ποιο μέσο (της μυλωνούς) ζητάς κι εσύ … καλλιγραφία 🙂

 94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἄσ’ τους νά λένε, Νικοκύρη! Ἐπειδή συμμετεῖχα παλαιότερα σέ κάποια συνέδριά τους (λόγῳ καρδιο-ογκολογικοῦ ἐνδιαφέροντος) καί εἶδα πῶς καί τί τρῶνε στά διαλείμματα, εἶμαι σχεδόν βέβαιος ὅτι τό σιςπλατίν καί τό σίςκεμπάπ εἶναι ὁμόρριζα.. 🙂

 95. Pedis said

  # 81 – Aπό την Εύα βα μπενίσσιμο, του λόγου σου νάσαι σεβαστικός. 😛 Όπως τ’ αλογάκια.

 96. 95# Καλώς, στο εξής θα υποβάλλω αιτήσεις δεόντως χαρτοσημασμένες 😜 🤪

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ναι, ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρεβρέθη στο Φεστιβάλ της Νεολαίας Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας!
  https://www.ieidiseis.gr/politiki/157104/apokalypsi-politico-ti-ithele-o-sxoinas-sto-festival-tis-akrodeksias-meloni-stin-italia

 98. Μαρία said

  μαρμάγκα

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99
  https://www.ieidiseis.gr/kosmos/157102/italia-straggalise-nigiriano-pou-epaitoyse-gia-xrimata-prosoxi-sklires-eikones

 100. @ 73 Κιγκέρι

  Μονάχα η τρίτη κλίση καταργήθηκε;
  Εδώ το «μαγιό» μένει άκλιτο και για μαγιά σε στέλνουν σε φούρνο…

 101. Μαρία said

  97
  9 Δεκεμβρίου
  “Fronte d’Europa. Viaggio al confine tra solidarietà e sicurezza nell’era delle grandi migrazioni”

  Introduce: Alberto Balboni (senatore FdI, vicepresidente Commissione Giustizia Senato)

  Partecipano: Margaritis Schinas* (vicepresidente della Commissione Europea per la promozione dello stile di vita europeo), Raffaele Fitto (deputato europeo FdI, co-presidente gruppo ECR), Leonardo Tricarico (generale, già Capo di Stato Maggiore dell’Aeronautica Militare), Mario Giordano(giornalista, direttore Strategie e sviluppo informazione Mediaset), Nello Musumeci (presidente Regione Siciliana)

  Modera: Gian Micalessin (giornalista Il Giornale) https://www.barbadillo.it/102079-destre-la-festa-di-atreju-il-natale-dei-conservatori-a-roma/

 102. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ

  98 –> 102

  92 –> 91 (το είχα ελευθερώσει σιωπηρά)

 103. Κιγκέρι said

  101:

  Αμ, μήπως είναι αφιερωμένη στο μαγιό η Μέρα Μαγιού; 🙂

 104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δέν τήν πρόλαβα τήν πιατέλα. Ἑστία:
  «..δέν ἀξίζουν συγχαρητηρίων»;

 105. @ 104 Κιγκέρι

  Ναι, ναι. Θέλει ψάξιμο. Καθώς ανεβαίνουν οι μέσες θερμοκρασίες, κάποια μέρα του Μάη θα αρχίζουν και τα μαζικά μπάνια στη θάλασσα. Μέρα μαγιού > Μάης 🙂

 106. 99, 100
  Δεν μπορεί! Απίστευτο!

 107. sarant said

  104 Πολύ καλό!

 108. 97, 102.
  Το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη βιτρίνα της μετριοπάθειας (που είχες σχολιάσει μια φορά Έφη, το πόσο θεαματικά καταρρέει!)
  Με την ευκαιρία, έψαξα λίγο για το όνομα της συγκεκριμένης ακροδεξιάς εκδήλωσης Atreju (που πρωτο οργανώθηκε από τη Μελόνι το 1998). Παραπέμπει, λοιπόν στον ήρωα του Μ. Έντε (Atreiu), που, βέβαια, καμία σχέση δεν έχει ούτε με τις ιδέες (αποκλεισμού) ούτε με τα (βίαια) μέσα που υπερασπίζονται οι φασίστες. Μάλιστα, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες για τον σφετερισμό του ονόματος αυτού από την πλευρά φίλων και κληρονόμων του συγγραφέα, που λένε ότι ο ίδιος δεν θα το επέτρεπε ποτέ. (Πιθανολογείται ότι οι εμπνευστές (και σφετεριστές) του ονόματος γνώρισαν μόνο μια αλλοιωμένη εικόνα του αρχικού ήρωα, που εμφανίζεται σε παιδική ταινία να έχει πολεμοχαρή χαρακτήρα!)
  https://ilmitte.com/2021/12/perche-la-destra-italiana-usurpa-il-nome-di-atreju-gli-eredi-di-michael-ende-strumentalizzazione-illegittima/

 109. 109 Και δεν ξέρουν ότι στο βιβλίο ο Ατρέγιου είναι πρασινόδερμος;

 110. 109
  Διορθώνω απρόσεκτη και προβληματική διατύπωση😊
  Μάλιστα, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες από την πλευρά φίλων και κληρονόμων του συγγραφέα για τον σφετερισμό του ονόματος αυτού, σύμφωνα με τις οποίους ο ίδιος δεν θα επέτρεπε ποτέ μια τέτοια αθέμιτη και παραπλανητική χρήση.

 111. Pedis said

  # 109 – παραβρέθηκε όλο το δημοκρατικό τόξο στην εκδήλωση της σοβαρής χαβγής.

 112. 110.
  Ολοφάνερα όχι, Δύτη! Θα ανέβαζα σχετικές φωτογραφίες από τον γούγλη (αν μπορούσα). Πάντως, όπως βλέπεις το χρώμα είναι το τελευταίο που θα λέγαμε ότι διαφέρει!

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προς τι η έκπληξη για τον Μαργαρίτη Σχοινά; Αν είχε γίνει υπουργός, θα καθόταν δίπλα-δίπλα με τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη. Ποια η διαφορά;

 114. freierdenker said

  Η ανάπλαση του Παρισιού την εποχή της Αυτοκρατορίας, είναι τεράστια συζήτηση, και θα έλεγα και πάρα πολύ επίκαιρη. Ίσως η πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα που η πρόοδος και η ανάπτυξη ήρθαν με μπουλντόζα γκρεμίζοντας ότι ήταν μπροστά τους, με όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες.

  Το να πούμε ότι ο βασικός στόχος της ανάπλασης ήταν στρατιωτικός, άσε το ο μόνος στόχος, περιορίζει απελπιστικά την οπτική. Για λόγους ισορροπίας, από ότι διαβάζω, ο Haussmann έγραψε ότι το στρατιωτικό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο πρότζεκτ του, απλώς το ανέφερε μια δυο φορές σε ομιλίες του για περισσότερη πολιτική υποστήριξη.

  Η συζήτηση είναι τεράστια, αλλά υπάρχει και μια πιο ευχάριστη εισαγωγή σε αυτήν, το Curee του Ζολά. Βέβαια η ανάπλαση του Παρισιού είναι το φόντο, και ο Ζολά τελικά αναπτύσει ανθρώπινους χαρακτήρες και ανθρωπολογικούς τύπους. Αλλά θα έλεγα ότι ζωγραφίζει πολύ επίκαιρα πράγματα, απληστία, απάτη, διαπλοκή κράτους και εργολάβων, αλλά και την υπόσχεση της προόδου, που σήμερα θα λέγαμε σήμερα ότι ως ένα βαθμό, και ανάλογα με την οπτική γωνία, εκπληρώθηκε.

 115. Pedis said

  Υπερβολές. Πήγαν όλοι, δεν θα πήγαινε το συγγενές κόμμα;

 116. Χαρούλα said

  ΕΘΝΟΣ σήμερα
  Γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Κάνει δοκιμαστικές πλοές ενώ δεν έχει εκδοθεί Navtex για γεωτρήσεις – Σε ετοιμότητα η Αθήνα
  δοκιμαστικές πλοές!!!

 117. sarant said

  117 Πλοές;! Αλλο πάλι και τούτο!

 118. defterin said

  Η Καθημερινή Κύπρου μας ενημερώνει ότι βρίσκονται «σε ιστορικό ακμής οι σχέσεις Λευκωσίας-Βελιγραδίου» σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σερβίας (https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/diplomatia/se-istoriko-akmis-oi-sxeseis-leykosias-beligradioy).

  Είναι και άπαξ λεγόμενο: https://www.google.com/search?q=%22%CF%83%CE%B5+%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE%CF%82%22

  Historical high, υποθέτω. Κουράστηκα να δικαιολογώ τις κυπριακές εφημερίδες όταν για πάνω από τρία χρόνια μας σερβίρουν είτε κείμενα που βγήκαν κατευθείαν από το Google Translate (Φιλελεύθερος, Καθημερινή), είτε αφού βγήκαν από το Google Translate μετά απαγγέλθηκαν τηλεφωνικά και μεταγράφτηκαν από μαθητή γυμνασίου με αδυναμίες στην ορθογραφία (Sigmalive).

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποτε οι καθηγητές μας μάς σύστηναν να διαβάζουμε εφημερίδες, για να βελτιώνουμε τις γλωσσικές μας γνώσεις. Τώρα υποθέτω ότι οι καθηγητές συστήνουν ακριβώς το αντίθετο.

 120. aerosol said

  #100
  «πολλοί κάτοικοι της Τσιβιτανόβα τράβηξαν την σκηνή με τα κινητά τους τηλέφωνα, κανείς δεν παρενέβη για να σταματήσει την δολοφονική βία του 32χρονου.»

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ο πατέρας του παιδιού είχε κάνα ψαροντούφεκο μαζί του και ξάπλωνε κάτω το κτήνος, θα χάλαγαν τον κόσμο οι ζωοφιλικές οργανώσεις. Όταν η «ζωοφιλία» μεταλλάσσεται σε άλλη μία επικίνδυνη μόδα.

  «Σε τεράστιο πρόβλημα και μάλιστα δυσεπίλυτο έχουν εξελιχθεί οι καθημερινές πλέον επιθέσεις σκύλων σε παιδιά αλλά και ενήλικες, με τις Αρχές να αδυνατούν να βάλουν τάξη και να περιορίσουν το φαινόμενο.»
  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/989710_epitheseis-skylon-tha-timorithei-epiteloys-kapoios

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο ελληνάρας μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσε τα σπιτικά σκυλιά…»παιδιά» ως κομμάτι μιας σουσουδίστικης κολωνακιωτικης νοοτροπίας σε στιλ «Μεν και Δεν». Τώρα έχουμε από τη μία τους ανύπαρκτους κτηνολάτρεις του διαδικτύου, που φυσικά η σχέση τους με τα ζώα περιορίζεται σε φαλφλατάδικη νοοτροπία και ρητορική μίσους, αφού τα αδέσποτα όλο αυξάνονται. Αν οι μισοί διαδικτυακοί σκυλόφιλοι και γατόφιλοι ήταν πραγματικοί, δεν θα υπήρχαν αδέσποτα… Άρα, είναι πλαστοί σαν καπλπικες δεκάρες.

  Ο ελληνάρας «ζωόφιλος» πριν γίνει αμερικανάκι και αρχίσει να παριστάνει στο ιντερνετ τον «έχω περίσευμα αγάπης για τον κόσμο»…

  Επιπλέον, έχουμε μια «ζωοφιλική» ρητορική που μου ακούγεται πολύ άρρωστη: λένε «να μην έχεις σκύλο/γάτα αν δεν τους θεωρείς… μέλος της οικογένειας»! Τι λες βρε ξεδιάντροπε; Κατανοείς τι λες; Αν το παιδί σου και ο σκύλος σου κινδύνευαν και μπορούσες να αφήσεις ένα να πεθάνει, θα είχες αμφιβολίες ποιο από τα δύο θα σώσεις, που τολμάς να ονομάζεις τα σκυλιά «μέλη της οικογένειας» σου; Αν ναι, τότε θα πρέπει να σε έχει υπόψη η αστυνομία γιατί ακούγεσαι επικίνδυνος.

  Παρόμοια και η περίπτωση των παλιανθρώπων που ούρλιαζαν με ευχαρίστηση «θα σας κλείσουμε», όντας διατεθειμένοι για χάρη του χιμπατζή, να αφήσουν στο έλεος της οικονομικής καταστροφής τους εργαζόμενους με τις οικογένειες και τα παιδιά τους! Εγώ δεν είμαι με κανέναν χιμπατζή, αλλά μόνο με τοιυς εργαζόμενους. Αν το πάρκο είναι παράνομο, να ελεγχθεί. Αν είναι νόμιμο να μείνει. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει ποτέ επιχείρηση τέτοιας μορφής που να μην γίνει λάθος, διότι λάθη θα γίνονται πάντα όπου υπάρχουν άνθρωποι. Εδώ έγινε λάθος φριχτό στο Χαμόγελο του Παιδιού, και τότε δεν χάθηκαν χιμπατζήδες, αλλά ένα μικρό παιδάκι.

  Ο ελληνάρας «ζωόφιλος» του διαδικτύου: «Ρεεεε, μίλα γιατί θα σου σπάσω τα πόδια, είσαι ζωόφιλος ή όχι»; Αφού μερικές ζωοφιλικές οργανώσεις τους έχουν πάρει χαμπάρι και στα δελτία τύπου επισημαίνουν ότι στις περιπτώσεις κακοποίηση ζώων δεν χρειάζονται κατάρες και ευχές θανάτου…

 123. 122 >> Αν ο πατέρας του παιδιού είχε κάνα ψαροντούφεκο μαζί του και ξάπλωνε κάτω το κτήνος

  Λίγο προσοχή με το θέμα της οπλοφορίας, τάχουμε πει πολλές φορές. Έχω κι εγώ ψαροντούφεκο, κι αν κατέληγε η φάση φαρ ουέστ κι ο πατέρας στην εντατική μετά θα λέγανε όλοι το χτήνος έτσι και το χτήνος γιουβέτσι.

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  Και τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε μερικές ράτσες σκυλιών τόσο επικίνδυνες να απαγορευτούν;

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  124:Ένα παράδειγμα έφερα, είμαι άσχετος από αυτά. Απλώς έχει παραγίνει το χάλι των σκυλολατρών, που ξεχνούν ότι μένουν κι αυτοί και τα ζωντανά τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και όχι στο μικρό σπίτι στο λιβάδι. Εδώ στα Καμένα Βούρλα όλη μέρα ακούω γαβγίσματα… Μα όλη τη μέρα, όμως… Από δίπλα, από απέναντι από όλες τις μεριές. Και τα αφεντικά τους στην κοσμάρα τους. Αν αυτό λέγεται υγιής ζωοφιλία, τι να πω…

 126. sarant said

  126 Γαβγισματα από θερινά διαμερίσματα; Από εξοχικά;
  Σήμερα πήγα το πρωί μια μεγάλη βόλτα και από κάθε σπίτι με αυλή που περνούσα με γάβγιζε ο σκύλος.

 127. Μαρία said

  125
  Φίλοι που έχουν σκυλιά μου έχουν πει οτι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες αλλά επικίνδυνοι ιδιοκτήτες.
  126
  Λοιπόν σήμερα έμαθα την ύπαρξη αυτής της συσκευής https://defenceandprotection.gr/product/ultrasonic-doghaser-html/ απο γνωστούς που την έχουν εγκαταστήσει στο εξοχικό τους, όχι επειδή φοβούνται τα σκυλιά αλλά επειδή οι γείτονες τα έχουν αμολυτά και τους καταέχεζαν την αυλή, χώρια το γάβγισμα.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  128:Προφανώς οι ιδιοκτήτες φταίνε, αυτό δεν σηκώνει συζήτηση. Αλλά και στο θέμα αυτό παρατηρείται η συνήθης νεοελληνική αφασία, που έχει καταντήσει στερεότυπη. Στην Αθήνα γαβγίζουν από τα μπαλκόνια στον ακάλυπτο και λόγω της αντήχησης ο ήχος γίνεται ανυπόφορος, αλλά χάρη στα διπλά ηχομονωτικά τζάμια το πρόβλημα μειώνεται. Εδώ όμως στα Καμένα Βούρλα που τα ‘χουμε όλα ανοιχτά, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Κι όταν αρχίζει να γαβγίζει ένα, τότε ξεκινούν όλα μαζί, κανονική σκυλοχορωδία. Μα είναι πράγματι τόσο φιλόζωοι οι ιδιοκτήτες τους, που να μην τους ενοχλούν η φασαρία, οι υποχρεωτικές βόλτες όποτε θέλει να κάνει το ζωντανό την ανάγκη του, οι φθορές στα έπιπλα, τα διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα διατροφής, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, κομμωτηρίου κλπ; Μπράβο τους, τι να πω, αλλά ας σκέφτονται λίγο και τους φουκαράδες τους περίοικους.

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  128: «επικίνδυνοι ιδιοκτήτες»

  Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ροντβάιλερ είναι επικίνδυνοι. Και τυχαίνει όσοι έχουν Μαλτέζ όχι; Διότι δεν έχω ακούσει από μαλτέζ να κινδυνεύσει άνθρωπος.
  Διαβάζοντας άρθρα εκπαιδευτών σκύλων, προσωπικά βλέπω πολλά ασόβαρα πράγματα. Ουσιαστικά για να προταστέψουν τη φήμη όλων των σκυλιών, τα ρίχουν στους ιδιοκτήτες. Αλλά όποιος διαβάζει τα άρθρα στο σύνολο τους, βλέπουν ότι καταλογίζουν πολλά και σε φυλή ή κληρονομικότητα του σκύλου. Το ζήτημα όμως είναι ότι αν έχεις ένα παχύδερμο 50-60 κιλά, με τεράστιο μυικό σύστημα και σαγόνια τανάλια, μήπως τελικά είσαι τομάρι που έχεις έναν εν δυνάμει δημόσιο κίνδυνο; Διότι από εκπαιδευτή σκύλων έχω ακούσει ότι ΠΟΤΕ και με ΚΑΜΙΑ εκπαίδευση δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι θα θαφτούν τα βαθύτρα ένστικτα ενός σκύλου. Και ο σκύλος δεν την ποικιλία τρόπων να εκδηλωθεί όπως οι άνθρωποι. Αν έχει κάποια ξαφνική ασθένεια αυτό το κτήνος των 60 κιλών και τρελαθεί από τον πόνο, ποιος θα το βαστήξει;
  Άρα, πιθανόν ένα όριο στο μέγεθος του ζώου μαζί με μια καταμέτρηση επικίνδυνων περιστατικών ανά φυλή.
  Εγώ πάντως βλέπω λίστα με πιο επικίνδυνα σκυλιά:

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η ζωή μου σώθηκε από θαύμα». Από θαύμα, όχι σαν από θαύμα. Αλαζονεία ακόμα και σε τόσο δύσκολες στιγμές… Πώς να νιώσει κανείς ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινη συμπόνια;
  https://www.sport24.gr/epikairothta/koygias-echo-karkino-stoys-lemfadenes.9712713.html

 131. Μαρία said

  130
  7 κινέζικο, σε θηλυκό είχε μια φίλη στην Αθήνα πριν πολλά χρόνια. Πιο αγαθό σκυλί δεν έχω δει.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  132:Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όμως. Μπορεί να αγριέψει, αν νιώσει παρσμελημένο και δεν ανέχεται άλλα ζώα στο περιβάλλον του. Από φίλη τα ξέρω κι εγώ. Πάντως εγώ τα πάω καλά μαζί του. 😊

 133. Pedis said

  Φίλοι που έχουν σκυλιά μου έχουν πει οτι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες αλλά επικίνδυνοι ιδιοκτήτες.

  Τότε να προβλέπεται, τουλάχιστον, υποχρεωτικό πιστοποιητικό για τους ιδιοκτήτες ότι είναι εντάξει στα μυαλά τους και ότι οι σκύλοι τους (από τις ράτσες που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τα κοπάδια και τους τσοπαναραίους στους αγριότοπους, όχι στις κατοικημένες περιοχές, από τους λύκους και τις αρκούδες) είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι από ειδικό εκπαιδευτή για το αστικό και ημιαστικό περιβάλλον. Και την ευθύνη να την παίρνει ο εκπαιδευτής.

  Εμπειρικά έχω να πω ότι σε κοινωνίες που οι άνθρωποι ζουν πιο διακριτικά, ας πούμε τις πιο πολιτισμένες, συμβαίνουν πολύ συχνά τα εξής.

  Σκύλος και αφεντικό είναι πάντα δεμένοι με λουρί, όταν βρίσκονται στο δημόσιο χώρο. Αν σε τυχαία συνάντηση με τον σκύλο, εκεί που κάθεσαι ή περπατάς, ο σκύλος του άλλου για κάποιο λόγο νιώσει την περιέργεια και θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα, το αφεντικό του σου ζητάει αμέσως συγνώμη και μαλώνει το κτήνος. Αν περνάς έξω από την περίφραξη του χώρου που βρίσκεται ο σκύλος ή κάτω από το μπαλκόνι και ο σκύλος αρχίζει να γαβγίζει, το αφεντικό τού φωνάζει να σκάσει, διότι ενοχλεί τον κόσμο. Σκυλόσκατα δεν υπάρχουν στα πεζοδρόμια.

  Γενικά, σκυλιά συντροφιάς υπάρχουν πολλά σε διάφορες ράτσες και είναι όμορφα, συμπαθητικά και καλά. Τα κτήνη έχουν φτιαχτεί για άλλη αποστολή, όχι για συντροφιά.

 134. Μαρία said

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132 >>Πιο αγαθό σκυλί δεν έχω δει.
  Αυτή τη φράση την έχω ακούσει πολλές πολλές φορές, μα κάποιες ακουλουθήθηκε από τη φράση «τί το έπιασε τώρα, δεν ξέρω..»
  Όντως υπάρχουν μόνο επικίνδυνοι ιδιοκτήτες, σ΄αυτούς οι λάθος επιλογές (γομαρόσκυλα στα διαμερίσματα κλπ) και λάθος επανάπαυση (τα σκυλιά παραμένουν ζώα)

 136. Pedis said

  Έτσι παν’ αυτά.

 137. 131: Ε, εδώ υπερβολικό το βρίσκω, Γιάννη, να συνάγεται αλαζονεία από την παράλειψη του σαν. Κι εγώ τις περισσότερες φορές έτσι το λέω, και είμαι άθεος. Τώρα για το δεύτερο σκέλος, προσωπικά κάθε πρόβλημα υγείας που απειλεί τη ζωή ενός ανθρώπου, δεν με αφήνει ασυγκίνητο. Το επόμενο θύμα άλλωστε κάλλιστα μπορεί να είμαι εγώ ή κάποιος δικός μου.

 138. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  137# Δε διαβάζεις λογοτεχνία και με στεναχωρείς. Ο μπαρμπα-Λουντέμης το είχε πει καθαρά: Στη φυλακή έχουμε κρίμιναλς και κόκκινους. Οι κρίμιναλς τα περνάνε φάιν, οι κόκκινοι σα σκυλιά κι ακόμα χειρότερα.

 139. Pedis said

  # 139 – Στη φυλακή έχουμε κρίμιναλς και κόκκινους. Οι κρίμιναλς τα περνάνε φάιν, οι κόκκινοι σα σκυλιά κι ακόμα χειρότερα.

  Ψέμματα και διαδόσεις των αναρχοκουμουνιστών. Γι αυτό, καλά να πάθουν.

 140. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  140# Έτσι. Αφού τα ξέρεις, τι με παιδεύεις?

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  138:»Ως εκ θαύματος» είναι η σωστή έκφραση. «Σαν από θαύμα», αν δεν γουστάρουμε τις καθαρευουσιάνικες εκφράσεις. Άλλο «σώθηκα σαν από θαύμα» και εντελώς άλλο «σώθηκα από θαύμα». Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να κουβεντιάσουμε γιατί ο Θεός αγαπάει εσένα και σε σώζει κατ’ εξαίρεσιν και δεν αγαπάει, ας πούμε, το εξάχρονο, αφού το εγκαταλείπει άσπλαχνα στα σαγόνια του κτήνους. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αλαζονεία και τον ναρκισσισμό του Κούγια, υποψιάζομαι ότι η παράλειψη του μορίου «σαν» στην ανακοίνωσή του υπονοεί θεϊκή εύνοια προς την αφεντομουτσουνάρα του.

 142. Κι όμως: τουλάχιστον στη δημοσιογραφική γλώσσα αλλά και στην κοινή καθομιλουμένη το σαν συχνότατα παραλείπεται, χωρίς να υπονοείται κάποια θεϊκή παρέμβαση. Διαβάζουμε και ακούμε εξίσου συχνά «ως εκ θαύματος γλίτωσε», «σαν από θαύμα γλίτωσε» αλλά και σκέτο «από θαύμα γλίτωσε», ενώ πουθενά δεν βρίσκω «σαν από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα». Αυτό που θέλω να πω είναι ο Κούγιας μπορεί να είναι χίλια δυο, όμως όχι κατ’ ανάγκη επειδή παρέλειψε το σαν. Και επίσης, γιατί να μη νιώσει κανείς στοιχειώδη ανθρώπινη συμπόνια;

 143. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  143 >> Και επίσης, γιατί να μη νιώσει κανείς στοιχειώδη ανθρώπινη συμπόνια;

  Επειδής που πρόκειται περί Κούγια.

 144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αμερικανιά που μόλις εισέβαλε στα δύσμοιρα αυτιά μου από τηλεφώνου: Θα επιστρέψουμε σε σας (=we ‘ll get back to you).

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  143: Δεν ξέρω, Κώστα, ποτέ οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν ότι το σαν περιττεύει. Ίσως από τότε που συνειδητοποίησαν ότι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων χρειάζεται τόνωση και αποδύθηκαν στον αγώνα τον καλό. Επιμένω, λοιπόν, πως η διάκριση ανάμεσα στις δύο εκφράσεις δεν έχει τυπική σημασία αλλά πολύ ουσιαστική, για τους λόγους που εξήγησα στο προηγούμενο σχόλιο. Όσο για την ανθρώπινη συμπόνια, λυπάμαι, αλλά αδυνατώ να συμπάσχω με ανθρώπους σαν τον Κούγια, ξέροντας, βέβαια, ότι η δική μου τύχη μπορεί να είναι πολύ χειρότερη, αφού άνθρωποι είμαστε και δεν ξέρουμε τι μας μέλλεται.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  143:Θα έχεις προσέξει, υποθέτω, ότι μετά από κάθε φυσική καταστροφή, με νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές, η κάμερα θα δείξει και κάποια εκκλησία που «από θαύμα δεν έπαθε τίποτα», όπως θα μας ενημερώσει με το ανάλογο ευλαβές ύφος ο ρεπόρτερ. 😊

 147. sarant said

  142 κε Δεν έχεις άδικο.

 148. Alexis said

  #143: Συμφωνώ. Το «γλύτωσα από θαύμα» είναι στερεότυπη έκφραση και δε νομίζω ότι υπονοεί αλαζονεία ή θεϊκή παρέμβαση.
  Και δεν είναι κατασκεύασμα των δημοσιογράφων. Είναι γνήσια λαϊκή έκφραση που την πήραν οι δημοσιογράφοι και την έκαναν κλισέ τους.
  Το τυπικά σωστό αν μεταφέρουμε επί λέξει το «ως εκ θαύματος» στη δημοτική είναι «σαν από θαύμα», αλλά το «σαν» συχνότατα παραλείπεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει νόημα η έκφραση.

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο τυφλός του ευαγγελίου βρήκε την όρασή του από θαύμα, ο Κούγιας σώθηκε από θαύμα… Οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται, να δούμε τι θα μείνει στο τέλος για να συνεννοούμαστε. Κάτι lol και κάτι omg, προβλέπω. 😊

 150. Spiridione said

  Κάπου το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό

 151. sarant said

  151 Και είχαμε πει ότι μάλλον δεν, ε;

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Eμένα υπερφίαλο μου κάνει και το ότι λέει ότι σώθηκε, λες και ο καρκίνος είναι μια λακούβα που αφού κατάφερες να την πηδήξεις και να μην πέσεις μέσα εκείνη τη στιγμή, σώθηκες. Ας έλεγε ότι έχει καλή πρόγνωση, τα υπόλοιπα είναι Κούγιας.

 153. ΣΠ said

  151, 152
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/02/20/tsitselikis/#comment-796511

 154. ΣΠ said

  …τον Τζέι Εκ Κέι Κένεντι και τον Ρόμπερτ Εφ Κέι Κένεντι…
  https://www.sport24.gr/basket/mpil-rasel-o-epanastatis-poy-pige-kontra-sto-reyma.9712735.html
  Προφανώς πρόκειται για τους Τζον Φ. Κένεντι και τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

 155. Μαρία said

  135
  Πώς ο «παναθηναϊκάκιας» έγινε βαμμένος «γαύρος» https://www.efsyn.gr/politiki/354067_pos-o-panathinaikakias-egine-bammenos-gayros

 156. aerosol said

  #130
  «Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ροντβάιλερ είναι επικίνδυνοι. Και τυχαίνει όσοι έχουν Μαλτέζ όχι;»
  Ένα ποσοστό από ανθρώπους (σχεδόν πάντα άντρες) που επιλέγουν ροτβάιλερ ή πιτ μπουλ ή κάποια άλλη από τις ράτσες που φημίζονται για δύναμη, δάγκωμα ή κάποιο βίαιο χαρακτηριστικό, τα επιλέγουν ακριβώς για να εκτονώσουν μια δική τους επιθετικότητα και να προβάλλουν μια κομπλεξική αντρίλα. Εννοείται πως τέτοιοι τύποι δεν θα πάρουν μαλτέζικο ή κανίς, όπως δεν θα φόραγαν ροζ φουστίτσα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν ένα ήρεμο ζώο που να τα πάει καλά με ανθρώπους και άλλα ζώα. Θέλουν κάτι να αποπνέει ισχύ και κίνδυνο, κάτι απειλητικό. Δεν «τυχαίνει», το επιλέγουν και το κάνουν έτσι, συνειδητά ή ασυνείδητα.

  Υπάρχουν ράτσες με δυσκολότερο χαρακτήρα ή συγκεκριμένες ανάγκες διαβίωσης, και είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να το κοινωνικοποιήσει σωστά και να το προσέχει. Αν είναι ογκώδες, ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη προσοχής. Όμως ισχύει πως με την σωστή φροντίδα και εκπαίδευση δεν υπάρχει ράτσα που να είναι «επικίνδυνη» και ως τέτοια να πρέπει να απαγορευτεί. Το βασικότερο και πρώτο λάθος είναι το να επιλέγουμε ζώο με πολλή ενέργεια και ανάγκη εκτόνωσης ενώ η ζωή μας το αναγκάζει να μένει χωρίς παρέα, βόλτα και παιχνίδι, σε ένα μικρό χώρο (ακόμα και μπαλκονάκι…). Δεν είναι επικίνδυνα εξ ορισμού, είναι επικίνδυνο να τα παλαβώσεις κρατώντας τα όλη μέρα σε 10 τετραγωνικά με υποτυπώδη βόλτα 10 λεπτών -όπως θα παλαβώναμε κι εμείς οι ίδιοι.

  Η λίστα που βάζεις δεν ξέρω με τι κριτήρια συντάχτηκε αλλά την βρίσκω ενδεικτική του προβλήματος των ανθρώπων, όχι των σκύλων. Οι Μεγάλοι Δανοί είναι γνωστοί και ως «ευγενείς γίγαντες», είναι φιλική και τρυφερή ράτσα, φιλικότερη από κάποια μικροσκοπικά του καναπέ . Αλλά είναι πελώρια! Αν τα έχεις τσιτωμένα μπορεί να κάνουν σοβαρή ζημιά, ενώ ένα τσιτωμένο μαλτέζικο… τι θα κάνει; Τρίτο στη λίστα βλέπω το ιδανικότερο, ίσως, σκυλί για εκπαίδευση, τον Γερμανικό Ποιμενικό. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει πιο πειθαρχημένο ζώο αν το φροντίζεις σωστά και το εκπαιδεύσεις. Αλλά αν το πάρεις γιατί γουστάρεις να τα βλέπεις σε ταινίες να ξεσκίζουν αντίπαλους… έχεις εσύ το πρόβλημα. Δεν θα ξέρεις καν τις ανάγκες του, θα το κάνεις επιθετικό και σαν τα μούτρα σου.

  Τα μεγάλα σκυλιά μπορούν να κάνουν κακό. Όμως ανάλογες ανοησίες κάνουμε και με τα μικρά -απλώς χωρίς δραματικά αποτελέσματα. Όλοι έχουμε συναντήσει την μεσήλικη ή και γριά, με το μικρό σκυλάκι του καναπέ που δεν το βουλώνει με τίποτα, όλη τη μέρα. Οι πιο άτυχοι το έχουμε πετύχει σε γείτονες… Γρυλίζουν, γαυγίζουν, λυσσάνε. Συχνά τα έχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για τις ανάγκες τους, τους φέρονται σαν να είναι κούκλες και ζωντανά αξεσουάρ. Τα Γιόρκσαϊρ (κλασικός μπελάς σε πολυκατοικίες) είναι γλυκά και έξυπνα. Αλλά δημιουργήθηκαν για να ξετρυπώνουν και να σκοτώνουν αρουραίους σε ορυχεία, όχι να κάθονται ακίνητα όλη μέρα σε κάποιας ανήμπορης και αδαούς κυράς την αγκαλιά. Θέλουν παρέα, τρέξιμο, παιχνίδι και ήρεμη επαφή με καινούριους ανθρώπους και καταστάσεις μέχρι να συνηθίσουν.

 157. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  132# Αγαθό ή όχι, ένα τέτοιο μιανού γνωστού μου που το είχε χρόνια, στα καλά του καθουμένου όρμηξε και του έκοψε κομμάτι από τη γάμπα. Βαθύ τραύμα που τον ταλαιπώρησε καιρό και του άφησε άσκημη ουλή. Εννοείται πως το έστειλε πάραυτα.

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  157: Αυτά που γράφεις, με βάζουν σε σκέψεις… Διότι τα ζώα στη ζούγκλα και στην άγρια ζωή γενικά, κόβουν κομμάτια με τους πιο «φριχτούς» τρόπους τα πιο όμορφα και αθώα μικρά ζωάκια για να τα φάνε, και αφού τα διαμελίσουν και είναι ακόμα ζωντανά, τα τρώνε ενώ σπαρταράνε. Δεν έχουν ανάγκη κάποιον άνθρωπο να τα εξαγριώσει.

  Άρα, είτε είσαι αντισπισιστής, είτε εξίσου επίφοβος με αυτούς που ανατρέφουν επικίνδυνα ζώα και είναι έτοιμοι όταν αυτά θα σκοτώσουν άνθρωπο να πουν ότι έφταιγαν κάποιοι άνθρωποι και ποτέ τα ζώα. Μπορούν να κατηγορήσουν ιδιοκτήτες, περαστικούς που τα εκνεύρισαν, την «κακή αύρα» κάποιου κακού ανθρώπου που «τον κατάλαβαν» ότ είναι κακός και γι’ αυτό του επιτέθηκαν, και δεν ξέρω ποιον άλλο.

  Δεν ήξερα ότι έχουμε στη λίστα άτομο που είναι ικανό να βλαστημήσει κάθε άνθρωπο που δεν γνωρίζει ως εν δυνάμει επικίνδυνο γα τα… ζώα, και όχι να αναγνωρίσει τα άλογα ένστικτα των ζώων!
  Βλέπουμε άτομο που είναι ικανός να υπερασπιστεί ζώα που δεν έχουν κανέναν «κόφτη» βίας, κανένα κόφτη γαυγίσματος, μπορούν και χέζουν όπου βρουν, να αναπαράγονται στους δρόμους, να μυρίζουν σκατά και σκουπίδια, όμως ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ για όσα κάνουν…

  Προφανώς στην καλύτερη περίπτωση είσαι ψεκασμένος και δεν το έχεις καταλάβει…

 159. Πέπε said

  Λίγοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει ή ζήσει βέβαιο θαύμα, δηλαδή να γίνεται κάτι από αυτά που δε γίνονται (περπάτημα σε νερό κλπ.). Αλλά η λέξη θαύμα είναι πολύ συχνή, άρα προφανώς χρησιμοποιείται ως σχήμα λόγου και για κάτι που δεν είναι αδύνατο να συμβεί αλλά έχει λίγες πιθανότητες. Επομένως δε βλέπω ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο «από θαύμα» και στο «σαν από θαύμα».

  Εκτός αν κανείς υποστηρίξει ότι το σκέτο «από θαύμα» (όταν δεν πρόκειται για κυριολεξία) δε λέγεται ή δε λεγόταν μέχρι πρόσφατα. Αυτό θα το δεχόμουν ως επιχείρημα, όμως δε νομίζω να ισχύει. Δεν είναι συχνή έκφραση;

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  157, 159: Το «είσαι ψεκασμένος», δεν αντιπροσωπεύει την άποψη που έχω για σένα, δεν είχα καταλάβει ότι είσαι τέτοια ακραία περίπτωση. Στο λυντσάρισμα του καθηγητή που μαχαίρωσε το σκύλο, ήσουν, ή θα επιθυμούσες να είσαι; Πιθανόν, για να μπορείς να βρίζεις έτσι τους συνανθρώπους σου, από μια υποψία και μόνο ότι είναι οι μοναδικοί φταίχτες για τη βία των ζώων…
  Φίλε, έχεις πρόβλημα, και μεγάλο μάλιστα…

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φέτος, κι ενώ κάναμε τον επιβεβλημένο έλεγχο των σελφ τεστ στην είσοδο του σχολείου, φέρνει μια μάνα το παιδί της σέρνοντας κι ένα ζωηρό σκυλί από το λουρί. Κάποια στιγμή, ο σκύλος της το σκάει και μπουκάρει στην αυλή του σχολείου κι αρχίζει να τρέχει από παιδί σε παιδί. Τα περισσότερα το πήρανε στην πλάκα, κάποια άλλα όμως φοβήθηκαν και έβαλαν τα κλάματα. Η μαντάμ, ατάραχη, χασκογελούσε και καμάρωνε. «Αγαπάει πολύ τα παιδάκια», μας καθησύχαζε. «Μπείτε μέσα, κυρία μου, και μαζέψτε το, μην έχουμε ιστορίες», εμείς. «Καλά, μην κάνετε έτσι, παίζει, δεν κάνει τίποτα», η κυρία με το σκυλάκι.
  Αυτό με ενοχλεί πάνω απ’ όλα με τους κάθε είδους λάτρεις : θεωρούν ότι όλοι πρέπει να συμμερίζονται τη μανία τους και ότι είναι παράξενοι και μυγιάγγιχτοι όποιοι εκφράζουν αντιρρήσεις και εκδηλώνουν ενοχληση.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  όμως ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ για «όσα κάνουν…»
  Ε, ναι, βρε Μπλογκ, μόνο οι άνθρωποι φταίνε. Το ζώο ζώο είναι, τι ευθύνη να του ζητήσεις; Φταίει ο σκύλος που μια χαρά άγριος ήταν στη φύση και κυνηγούσε για τον επιούσιο, επειδή ο άνθρωπος αποφάσισε να τον «εξημερώσει», για να τον έχει κοντά του φύλακα και υπηρέτη; Φταίει το σκυλί, αν το κλείνουν στα διαμερίσματα, αν το έχουν στα μπαλκόνια χειμώνα – καλοκαίρι, αν το αναγκάζουν να ζει παρά φύση οι βαρεμένοι «φιλόζωοι»; Τα ζώα κάνουν ό,τι τους υπαγορεύει η φύση τους, η συμπεριφορά τους είναι πέραν του καλού και του κακού. Οι άνθρωποι φταίνε που τα υποδουλώνουν και τα αποξενώνουν από το φυσικό τους περιβάλλον.

 163. Πέπε said

  162
  Κάτσε όμως. Πολλοί φοβούνται τα σκυλιά απλώς από φοβία, ανεξάρτητα από τον αντικειμενικό κίνδυνο να τους δαγκώσουν. Πρέπει όλοι οι άλλοι, και κυρίως ο «κάτοχος» του σκύλου (και ο φουκαράς ο ίδιος ο σκύλος) να προσαρμοστούν σ’ αυτή την ιδιορρυθμία του καθενός; Κι αν ο άλλος έχει φοβία για το χρώμα που διάλεξες να φορέσεις σήμερα;

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  160:Ούτε εγώ έχω γίνει μάρτυρας θαύματος (εκτός ίσως από το ότι ο Αλαφούζος αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σ’ αυτά, οπότε θεωρώ πως η διάκριση ανάμεσα στο θαύμα και σε κάτι που μοιάζει με θαύμα, είναι χρήσιμη. Όταν π.χ. λέει κάποιος ότι σώθηκε από θαύμα, τι πρέπει να καταλάβουμε; Ότι στάθηκε πολύ τυχερός ή ότι τον έσωσε ο Θεός ή κάποιος άγιος; Θα πρέπει να ζητήσουμε διευκρινίσεις. Ενώ η διάκριση μεταξύ του «από θαύμα» και του «σαν από θαύμα» μάς το ξεκαθαρίζει εξ αρχής. Ψιλολογήματα θα μου πεις, αλλά εδώ λεξιλογούμε, άρα και ψιλολογούμε. 😊

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  164:Μα εννοείται ότι ευθύνη του αφεντικού είναι να μην αφήνει τον σκύλο του νσ πλησιάζει όποιον να ‘ναι αδιακρίτως. Το χρώμα του ρούχου σου δεν δαγκώνει, ο σκύλος δαγκώνει.

 166. ΣΠ said

  165
  Όταν ακούω «σώθηκε από θαύμα» καταλαβαίνω «σώθηκε σαν από θαύμα» επειδή απλούστατα δεν πιστεύω ότι γίνονται θαύματα.

 167. Pedis said

  # 158 – Ω ρέ καλά του ‘κανε και τονε δάγκασε, για να μάθει. 😆

  Ο Πίππο, που λες, εντάχθηκε στο ευρύτερο περιβάλλον μου, παρμένος από κυνοτροφείο, σε ηλικία ενός έτους, όπου είχε αποκτήσει τις κακές συνήθειες του ορφανοτρφείου+αναμορφωτηρίου. Κάπου τριανταπέντε κιλά βάρος, δυνατούλης, με πεντιγκρί μακεδονική σαλάτα από δεν ξέρω ποιες ράτσες από σκυλιά φύλακες. Πλήρωσαν αδρά, τον πήγαν και για μπάτσελορ και για μεταπτυχιακά, αλλά καλούς τρόπους δεν έγινε δυνατό να μάθει. Στη θέα αρσενικού, τράβαγε πάντα σαν δαιμονισμένος. Έριξε τη μαμά των «γονιών» του κάτω που τον πήγαινε έξω για μεσημεριανά τσίσα (έξι μήνες ΚΟ η κυρία). Δάγκωσε στο πόδι γειτόνισσα. Έπνιξε δεν ξέρω πόσα από αγριοκούνελα, σκιουράκια, πάτησε κάτω μια γατούλα που μπήκε στην περίφραξή του, ένα άλλο σκυλάκι στη βόλτα. Ευτυχώς, οι «γονείς» του του είχαν κάνει ασφάλιση και δεν έμπλεκαν πολύ. Το χάϊδευες, σε γνώριζε, εντάξει. Πού και πού, από μαλακία, τα δόντια θα στα έδειχνε, χωρίς λόγο. Τέλος πάντων, ήταν καρδιακός και γλυτώσαμε από τον Πίππο.

  Τώρα, λυπάμαι τον Αεροζόλ που γύρισε και τον δάγκωσε ο Μπλόγκ. Αλλά, κι αυτός όπως ο Πϊππο δεν παίρνει από εκπαίδευση. 🤣

  Εγώ, ό,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα στο #134.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  165:Ναι, αλλά αν το λέει κάποιος που πιστεύει; Τι θα καταλάβεις ότι εννοεί; Τόσο δύσκολο είναι να τηρούμε κάποιες διακρίσεις, ώστε να μη δυσχεραίνεται η συνεννόηση;

 169. 137, 141
  Έτσι. Γι’ αυτό θα πάω στην Πολισμανία (είπα να σπάσω την ανία…)
  168.
  ΄Ελεος, Πέδη! 😂

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  169:Δεν εννοώ, βέβαια, ότι όντως σώθηκε από θαύμα, αλλά τι πιστεύει αυτός στη δεδομένη στιγμή. Διότι δεν είναι απαραίτητο πως ακόμα κι ο πιστός εννοεί ότι γίνονται όλη την ώρα θαύματα. Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να σου πει ότι η μπάλα από θαύμα δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος και ότι από θαύμα σώθηκε σε ένα τροχαίο ατύχημα. Εννοεί και στις δύο περιπτώσεις ότι υπήρξε θεϊκή παρέμβαση;

 171. 168# Εγώ πάλι δεν τον λυπάμαι τον Αεροζόλ γιατί είναι ψεκασμένος επίφοβος αντισπισιστής με μεγάλο πρόβλημα και καλά του έκανε και τον δάγκωσε ο Μπλογκ.

 172. ΣΠ said

  171
  Τι σημασία έχει τι πιστεύει; Τόσοι και τόσοι επικαλούνται τον Θεό όλη την ώρα. Οι φράσεις έχουν τυποποιηθεί, δόξα τω Θεώ, να δώσει ο Θεός, με την βοήθεια του Θεού, πρώτα ο Θεός, θέλημα Θεού κλπ. Πόσοι πιστεύουν πραγματικά ότι ο Θεός επεμβαίνει;

 173. 147: Εδώ, Γιάννη, φοβάμαι πως πέφτεις θύμα της προκατάληψης επιβεβαίωσης. Διότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που ανέφερες, μπορεί μεν να ευνοούν την άμεση σύνδεση με το στοιχείο της θεϊκής παρέμβασης, στην πραγματικότητα όμως, όπως προανεφερα, τη φράση από θαύμα τη συναντάμε σε ευρεία χρήση και σε άλλα, άσχετα με την πίστη συγκείμενα. Η προσωπική μου αίσθηση, λοιπόν, είναι ότι είναι επισφαλές να υποστηρίζουμε πως στη ζωντανή χρήση της γλώσσας τεκμηριώνεται κάποια διάκριση μεταξύ των διαφορετικών εκδοχών. Ενδιαφέρον δε έχει η παρατήρηση ότι ο τύπος με το σαν, που υποτίθεται πως δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένος και δεν υπονοεί θεϊκή παρέμβαση, συναντάται ακόμα και εκεί, όπου κατά τα λεγόμενά σου, το μόριο παραλείπεται. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που αλίευσα:

  (1) Άθικτη έμεινε η Αγία Τράπεζα σαν από θαύμα
  (2) Σαν από θαύμα, η φωτιά σταμάτησε πίσω στο ιερό χωρίς να το αγγίξει
  (3) Εκεί στην εκκλησία του Αγίου Θωμά που σαν από θαύμα έμεινε ανέπαφη απ’ τη αδηφάγο μανία της φωτιάς
  (4) όσο για την Εκκλησία η φωτιά που έβαλαν στο κοινοτικό κατάστημα εφαπτόμενο στην Εκκλησία σαν από θαύμα σταμάτησε σε ένα δοκάρι
  (5) Το εκκλησάκι ως εκ θαύματος είχε μείνει ανέπαφο!!! Σαν από θαύμα, ενώ γύρο του όλα είχαν γίνει κάρβουνο αυτό δεν το άγγιξε σπίθα!

  Άλλοτε πάλι οι δύο διαφορετικοί τύποι εναλλάσσονται σε άρθρο και επικεφαλίδα ελεύθερα, κάτι που αποκλείει την εφαρμογή οποιασδήποτε διάκρισης από την πλευρά του συντάκτη: Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ.

 174. Μαρία said

  173
  Άγιο είχε.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  174:Μα εννοείται πως υπάρχει σύγχυση, όταν κάποιος λέει ότι η Αγία Τράπεζα σώθηκε «ως εκ θαύματος» και εννοεί με θεϊκή παρέμβαση.😊 Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση της διάκρισης, αρκεί, βέβαια, να ξέρουμε πότε νσ χρησιμοποιούμε τη μία έκφραση και πότε την άλλη. Γνωρίζω , βέβαια, ότι στην καθημερινή χρήση της γλώσσας όλα αυτά τα ψιλολογήματα δεν υφίστανται, όπως και οι περισσότερες λεπτές διακρίσεις. Σ’ αυτό συμφωνούμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης.

 176. ΟΚ, για να επιστρέψουμε όμως και πάλι στο σημείο εκκίνησης της κουβέντας μας, άλλο να υποψιάζεται κανείς πως ο Κούγιας θεωρεί εαυτόν τον εκλεκτό του Κυρίου (σχ. 142) και άλλο να το συνάγει ως αβίαστα τεκμαιρόμενο από την παράλειψη του μορίου (σχ. 131). Αυτό χαρακτήρισα υπερβολικό.

 177. Πέπε said

  166
  Ναι, είναι ευθύνη του. Στο συγκεκριμένο περιστατικό η κυρία είναι φάουλ κατά το ότι τον σκύλο σου δεν τον φέρνεις μέσα στο σχολείο, κι αυτή έστω και κατά λάθος τον έφερε. Άλλο αυτό όμως κι άλλο ρωτώ εγώ. Η ιδέα ότι ο σκύλος δαγκώνει έτσι απλώς επειδή υπάρχει είναι ιδέα εκείνων που έχουν φοβία (κι αν «φοβία» δεν είναι εδώ ο ακριβής όρος, πάντως εκείνων που φοβούνται αδικαιολόγητα). Δεν φοβούνται το αντικειμενικό ενδεχόμενο επίθεσης, απλώς βλέπουν σκύλο και φοβούνται.

  Συγγνώμη αλλά κάθε φορά που βλέπω σκυλάδες, πιο υπεύθυνους από την κυρία εκείνη τη στιγμή, να φέρονται στον σκύλο τους με τρόπο που ορίζεται από τη φοβία που ενδέχεται να έχει (δεν το ξέρουμε καν) ο κάθε περαστικός, λυπάμαι τον σκύλο.

 178. Πέπε said

  Γιατί ρε παιδιά να επέμβει ο θεός όταν το να μην καεί η άγια τράπεζα εξηγείται και από τους φυσικούς νόμους; Την ώρα που η φωτιά πλησίαζε εκεί, αλλαξε ξερωγώ ο άνεμος. Αν η άγια τράπεζα έβγαζε φτερούγες και μεταμορφωνόταν σε πυροσβεστικό αεροπλάνο, εκεί θα ήταν θαύμα. Κάθε άλλη περίπτωση είναι εντυπωσιακή σαν θαύμα.

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  «λυπάμαι τον σκύλο.»
  Εγώ γενικά λυπάμαι τον σκύλο και όλα τα εξημερωμένα ζώα. Ξέρεις τι είναι να έχεις άνθρωπο για αφεντικό;

 180. Αγγελος said

  Blog, με εκπλήσσεις λίγο μ´αυτά που λες. Αν σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, δεν φταίει ο σκύλος… που είναι σκύλος, φταίει ο κύριός του που δεν φρόντισε να τον έχει δεμένον ή περιορισμένον ή να τον μάθει να μη δαγκώνει. Μπορεί φυσικά να φταίει και το θύμα, αν πείραξε το ζώο ή αν μπήκε σε ξένο χώρο όπου δεν έπρεπε. Και υπάρχουν ράτσες που είναι αντικειμενικά πιο επικίνδυνες από άλλες, ίσως και τόσο επικίνδυνες που να πρέπει να απαγορευτούν, είτε γενικά είτε υπό ορισμένες συνθήκες (π.χ. σε πυκνοκατοικημένες περιοχές).μ

 181. Πάντως προ ετών που είχε γίνει ένας σεισμούλης, εκεί στον Κολωνό στην Παναγίτσα έπεσε το καμπαναριό. Ή έλειπε ο θουκύργιος την ώρα του σεισμού ή τον έπιασε το φαλλοκρατικό του και ήθελε να της δείξει ποιος κάνει κουμάντο εδωχάμω ναούμ και της τόκανε το μαγαζί λαμπόγυαλο.

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  177: Αν το έλεγε ένας «καθημερινός» άνθρωπος, δεν θα το ανέφερα καν. Αλλά ο Κούγιας, αν θυμάμαι καλά, έχει αλαζονευτεί δημοσίως για το πόσο προσεκτικά είναι τα ελληνικά του. Οπότε συμπέρανα πως συνειδητά διάλεξε τη συγκεκριμένη έκφραση και μάλιστα σε γραπτό κείμενο.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Γιατί ρε παιδιά να επέμβει ο θεός όταν το να μην καεί η άγια τράπεζα εξηγείται και από τους φυσικούς νόμους;»
  Για πες το και παραέξω αυτό… Στους 100 που θα ρωτήσεις, πόσοι λες να σου πουν για φυσικούς νόμους, συμπτώσεις και τα τοιαύτα; 😊 Αλλά η ουσία της συζήτησής μας δεν είναι το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά το τι εννοεί ο άλλος όταν αναφέρεται σε θαύμα.

 184. 179: «Την ώρα που η φωτιά πλησίαζε εκεί, αλλαξε ξερωγώ ο άνεμος.»

  Ναι, αλλά γιατί ειδικά εκείνη τη στιγμή ν’ αλλάξει κατεύθυνση; Οέο;

 185. 177: Μην το λες – έχω δει βιντεάκι με τον Μπαμπινιώτη να ξεκινά την απάντησή του λέγοντας «καταρχήν» εκεί που ο «προσεκτικός ομιλητής» θα έλεγε «καταρχάς»! Καιρό τώρα ψάχνω να το ξαναβρώ, αλλά άφαντο… 🙂

 186. Πέπε said

  185
  Και γιατί όχι;

  (πω πω τι του είπα τώρα)

 187. sarant said

  183 Νομίζω ότι έχω πιάσει κάμποσα λαθάκια στον Κούγια, αν και δεν θυμάμαι κανένα. Θα τα ρίξει στους συνεργάτες ίσως.

 188. Κι εγώ στο 183 απαντούσα και όχι στον εαυτό μου!

 189. 187: Έλα ντε… 😀

 190. Πέπε said

  188
  Ηθικά, δικονομικά, ή γλωσσικά;

 191. Περί θαυματικής διεργασίας…

 192. aerosol said

  #159
  Ίσως να είσαι ο μόνος εν ζωή γνώστης ελληνικών που να διάβασε αυτά που έγραψα και κατάλαβε αυτά που λες. Πού κολλάει η ζούγκλα; «Μόνο οι άνθρωποι φταίνε»; ¨Κακή αύρα»; Αντισπισιστής;
  Ειλικρινά… δεν μπορώ να σε κατάλαβω. Κάτι με ξεπερνά εδώ. Ελπίζω να είσαι καλά.

 193. Alexis said

  #164: Όχι Πέπε, δεν είναι ιδιορρυθμία. Το γεγονός ότι κάποια σκυλιά δαγκώνουν κατά καιρούς ανθρώπους μου δίνει όλο το δικαίωμα να μην θέλω να με πλησιάσει για κανέναν λόγο.
  Άσε πια το εντελώς ηλίθιο «μην φοβάστε θέλει να παίξει» που λένε συνήθως σ’αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες.
  Με ρώτησες εμένα κύριε αν θέλω να παίξω με το σκύλο σου;

 194. Πέπε said

  194
  Άρα πού καταλήγουμε; Να μην υπάρχουν ολωσδιόλου σκύλοι ή να είναι αιωνίως δεμένοι και να τους τραβάς κάθε στιγμή από το λουρί; Το πρώτο είναι αφύσικο -είναι καλό να υπάρχουν κάπου στο περιβάλλον μας ζώα, έστω και υπό τη μορφή του περαστικού σκύλου του αλλουνού- και επιπλέον ουτοπικό. Το δεύτερο είναι βάναυσο. Ο σκύλος έχει το δικαίωμα, κάποιες στιγμές, να μπορεί να τρέξει λυτός κάμποσα μέτρα. Κλασική η εικόνα σε πάρκα με σκύλους που τους έβγαλαν βόλτα και σκύλους αδέσποτους: οι πρώτοι τρέχουν σαν τρελοί επειδή τώρα μπορούν, όλη μέρα δεν μπορούσαν. Οι δεύτεροι τους χαζεύουν αραχτοί, γιατί δεν τους έχει λείψει.

  Τέλος, δεν ξέρω αν θα συμβάλει ιδιαίτερα στην κουβέντα αυτό που θα πω αλλά μ’ ενοχλεί ιδιαίτερα το «μη φοβάστε παίζει» προς ανθρώπους που δείχνουν ολοφάνερα ότι δε φοβούνται και ότι αποδέχονται, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι του σκύλου. Γιατί δείχνει ότι τη λογική «κάποιοι σκύλοι κάποιες φορές έχουν δαγκώσει, άρα κάθε σκύλος πιθανόν να δαγκώσει εμένα τώρα» ο άλλος την έχει επεκτείνει και στους ανθρώπους: κάποιοι άνθρωποι κάποιες φορές ενοχλούνται από τους σκύλους > κάθε άνθρωπος είναι πιθανόν να ενοχλείται τώρα από τον σκύλο μου. Όπως μ’ ενοχλεί και η απαγόρευση γαβγίσματος: όλη μέρα μιλάς, γιατί να μην πει κι ο σκύλος σου ένα γαβ κάποια στιγμή;

 195. Αγγελος said

  Χειρότερο από το «μη φοβάστε, παίζει» είναι το «μη φοβάστε, είναι ευνουχισμένος» — που σηκώνει την απάντηση «Μα δεν φοβάμαι μη με …, μη με φάει φοβάμαι!»

 196. loukretia50 said

  Μπονζούρ!
  Κατ΄εικόνα και ομοίωση?
  Dogville (1929-1931)
  The Controversial History of Metro-Goldwyn-Mayers’ «Barkie» films

  Μάλλον όχι ! Οι άνθρωποι υπερέχουν σε βίαια ένστικτα, φροντίζουν να εκδικούνται
  Dogville (διαχρονικό)

  Καλό μήνα !

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  181: Άγγελε, είμαι απλά ενάντια στις μανιχαϊστικές λογικές, δεν έχει σχέση αυτό που λες.
  Δηλαδή, για να γίνει με πιο απλά όγια κατανοητό, ακόμα αν δεχτούμε τις ανοησίες των εκπαιδευτών, και δεχτούμε ότι από το 2022 όλα τα αφεντικά σκύλων θα είναι τέλεια, σύμφωνα με το ιδανικό πρωτόκολλο των εκπαιδευτών για κάθε ράτσα, και πάλι, ο σκύλος είναι ΖΩΟ.
  Τίποτα και ποτέ δεν θα σου εγγυηθεί α) την εξαφάνιση των ενστίκτων του, και β) ότι δεν θα γίνει λάθος χειροσμός, διότι δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία άνθρωπος που δεν θα κάνει λάθη. Και αν το ζώο είναι ένα τέρας 60 κιλών, και είτε φταίξει ξαφνικά το ένστικτο του, ή γίνει λάθος, οι ηλίθιες εγγυήσεις των εκπαιδευτών δεν θα σημαίνουν τίποτα αν φάει το παιδί σου ή σε αφήσει ανάπηρο.

  Ένα απλό παράδειγμα, θα διαβάσεις πλήθος άρθρα ότι ακόμα και εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν την τάση να κυνηγούν οχήματα. Αυτή η τάση που είναι φυτεμένη στο ένστικτο τους, δεν φεύγει ποτέ ακόμα και αν είναι ελεγχόμενη, υπάρχει ως τάση και δηλώνει ακριβώς το βαθύ ένστικτο της αντίληψης ότι το θύραμα τρέχει και ο θηρευτής το κυνηγά.
  Αυτό σημαίνει ΖΩΟ. Δεν τίθενται όλα σε μια μανιχαϊστική λογική, «ο σκύλος τέλειος, τα αφεντικά χάλια».

  Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός:
  1) Ένστικτο που δεν εξαλείφεται
  2) Πιθανό λάθος στην εκπαίδευση
  3) Πιθανό λάθος από τον ιδιοκτήτη

  επιβάλει την απαγόρευση ακόμα και δεσποζόμενων ζώων που σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές ειδικών θα κριθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στο κοινωνικό σύνολο.
  Και επιβάλει να θεωρούμε επικίνδυνες τις επιπόλαιες «ζωοφιλικές» νοοτροπίες που εξετάζουν μανιχαϊστικά και μονοδιάστατα το πρόβλημα.

 198. Alexis said

  #195, 196: Ωραία σκυλοκουβέντα ανοίξαμε!
  Πού καταλήγουμε;
  Δεν ξέρω. Μήπως ότι ήταν στρατηγικό λάθος η εξημέρωση του σκύλου από τον άνθρωπο 10000 χρόνια πριν; 😆

  Για να σοβαρευτούμε: τα περιστατικά θανάτων και σοβαρών τραυματισμών ανθρώπων από σκυλιά δεν είναι αμελητέα ποσότης, είναι πολλά κάθε χρόνο και σταθερά επαναλαμβανόμενα. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Γιατί όλοι θα συμφωνήσουμε νομίζω προέχει η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων έναντι ο,τιδήποτε άλλου. Και ειδικά των μικρών παιδιών που αντικειμενικά αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι σ’ ένα εξαγριωμένο γομάρι 30-40 κιλών.
  Εγώ πιστεύω ότι η σκυλοκατοχή 🙂 πρέπει να ιδωθεί από την πολιτεία εξαρχής από μηδενική βάση. Με αυστηρές προϋποθέσεις, περιορισμούς και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
  Δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουν σκύλους κάθε είδους και μεγέθους παντού.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όπως μ’ ενοχλεί και η απαγόρευση γαβγίσματος: όλη μέρα μιλάς, γιατί να μην πει κι ο σκύλος σου ένα γαβ κάποια στιγμή;»
  Δεν μιλάμε για «ένα γαβ κάποια στιγμή». Μιλάμε για συνεχή γαβγίσματα συνήθως παρατημένων σε μπαλκόνια ή σε αυλές σκύλων. Όταν ενα σκυλί από ένα διαμέρισμα ή από μια αυλή γαβγίζει συνέχεια, τότε καταλαβαίνουμε ότι το αφεντικό του είναι εντελώς ακατάλληλο για να έχει ζώο. Και πάλι, δηλαδή, υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος και όχι ο φουκαράς ο σκύλος, που προφανώς διαμαρτύρεται με το γάβγισμά του για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσής του. Αν ο άλλος θέλει να έχει σκύλο, επειδή αισθάνεται μοναξιά ή επειδή θέλει κάποιον να διατάζει ή επειδή είναι μόδα, τι φταίνε τα ζωντανά να βασανίζονται και οι περίοικοι να ενοχλούνται ή και να κινδυνεύουν;

 200. Πέπε said

  200

  Οκέι, μαζί σου Γιάννη. Εγώ αναφερόμουν στην περίπτωση του όντως μεμονωμένου γαβ, που πατάσσεται είτε επειδή το αφεντικό ενοχλείται (ας έπαιρνες από καμιά βουβή ράτσα μεγάλε!), είτε επειδή τρέμει μήπως ενοχληθούν οι άλλοι.

 201. 197.
  Λου, έγραψες πάλι!
  Πιο κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση από την υπέροχη αυτή ταινία δεν θα μπορούσες να βρεις!
  (Τι βάσανο αυτό το φινάλε- να παρακολουθείς την πιο φρικτή συνειδητοποίηση και ήττα της ηρωίδας- ήττα ατιμωτική καθόσον ακυρωτική για την υποτιθέμενη αναπαλλοτρίωτη «ανθρωπινότητα» των ανθρώπων!)

 202. 201: Στην ευρύτερη οικογένεια έχουμε πέντε σκύλους και μια ντουζίνα στρέμματα περιφραγμένο χώρο για να ζουν ελεύθερα. Τα σκυλιά, λοιπόν, τα αγαπάμε. Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι το συνεχές γάβγισμα πραγματικά μπορεί να τρελάνει κάποιον. Μισή ώρα γάβγισμα για τα κοράκια που πέρασαν από πάνω τους· άλλη μισή για τη γάτα που τα στραβοκοίταξε· γάβγισμα για να απαντήσουν σε κάποιον άλλο σκύλο της περιοχής – γάβγισμα, γάβγισμα, γάβγισμα. Όπως και να το κάνουμε, είναι πρόβλημα.

 203. 200, 201.
  Έτσι είναι. Στα τριάμισι χρόνια που έχω τη σκύλα μου (θείο δώρο!) δεν περνά μέρα που να μη σκεφτώ, να μη ζυγιάσω, να μην αμφιβάλω αν κάνω το σωστό. Γιατί απόλυτοι κανόνες δεν υπάρχουν, και κάθε φορά αναζητούμε την πιο ισορροπημένη αντίδραση, που να τους σέβεται όλους, όσο γίνεται…
  (Πάντως, δεν αποφεύγω πάντα και τα λάθη που έλεγες παραπάνω, Πέπε, δυστυχώς)

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα ζευγάρι συναδέλφων έχει ένα σκυλάκι, τον Σπάρκι, ένα χαριέστατο ζώο και καλό μου φιλαράκι.😊 Πρόσφατα πέρασε περιπέτεια με την υγεία του εξαιτίας ενός πολύποδα στο αφτί. Όλη αυτή η ιστορία στοίχισε στα αφεντικά του πάνω από 1.000 ευρώ. Έδωσαν αυτό το ποσόν, που ξέρω καλά ότι δεν τους περίσσευε, για έναν σκύλο 14 ετών. Τι φανερώνει αυτό; Ότι έχουν σκυλί στο σπίτι τους, έχοντας συγχρόνως συναίσθηση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η κτήση ενός ζώου. Υποχρεώσεων και προς το ζώο και προς τους άλλους. Αυτό θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να αγοράσουν ένα ζώο: ότι δεν αγοράζουν ενα λούτρινο παιχνίδι, με το οποίο θα παίζουν όταν έχουν όρεξη και ύστερα θα το αποθέτουν στο ράφι.

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197 Α μπράβο. Κι πως διάβαζα για ευγενείς, αγαθές κλπ ράτσες σκύλων, μου ήρθε, ακριβώς, να κάνω τον παραλληλισμό με «ευγενείς ράτσες» ανθρώπων που διέπραξαν τα χειρότερα. Παράδειγμα, μέρες συνεχών γυναικοκτονιών που ζούμε, θυμάστε τον αστό, καθηγητή μουσικής σε καλό σχολείο, γόνο ψυχικιώτικης οικογένειας (καθηγητής Πανμίου ο πατέρας) που σκότωσε με το σίδερο τη γυναίκα του, την έθαψε/ξέθαψε/διακόμισε νύχτα με χειράμαξα και τσιμέντωσε στο πάρκο (παρακεί απ του Πικιώνη) ;
  Απροπό, αυτός αποφυλακίστηκε ήδη και προσδοκεί κι επικοινωνία με τα παιδιά του, που τα ορφάνεψε σε νηπιακή ηλικία μ΄αυτόν τον αποτρόπαιο φόνο.

 206. Μπορεί να φαίνομαι απόλυτος αλλά το σπίτι είναι για γάτες και σκυλιά σαλονιού (μαλτεζ, κουκούνια, τσιάουα κ.λ.π. Το λέω αυτό γιατί τα οικόσιτα ζώα θέλουν μόνιμα την παρουσία του ανθρώπου κι ένα μέτριο έστω σκυλί είναι πρόβλημα γι αυτό το βγάζουν στο μπαλκόνι ή στην αυλή όπου ξεροσταλιάζει μοναχό του,. Βλέπω την γάτα μου που έρχεται μόνιμα σε όποιο δωμάτιο είμαι ή φυλάει την πόρτα του μπάνιου όταν είμαι μέσα, θέλει να νοιώθει την παρουσία μου !

 207. sarant said

  196 🙂
  Και «Να σας μυρίσει θέλει μόνο»

 208. 206.
  >Μέρες συνεχών γυναικοκτονιών: Ζόφος που δε γνωρίζει ταξικές διακρίσεις (και με κάνει να νιώθω τύψεις που δεν μιλάω μόνο γι’ αυτό…)

 209. aerosol said

  #200
  Δυστυχώς αυτό είναι πολύ συχνό.

  #195
  Να σου πω.. το προτιμώ από αυτούς που δεν δίνουν σημασία αν κάποιος νιώθει άβολα ή φοβάται. Μπορεί να μην πέφτουν μέσα αλλά δείχνουν να νοιάζονται για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση τον άλλο.

  #196
  Να κάτι που δεν έχω ακούσει!

  #206
  Αυτά είναι ανθρωπομορφισμοί. Όταν περιγράφουμε μια ράτσα ή ένα σκύλο, πάντα έχουμε στο νου μας πως είναι ανθρωποκεντρικές έννοιες που κάπως χρησιμοποιούμε για να δείξουμε χαρακτηριστικά κάποιου άλλου είδους ζωής. Μια «ευγενική» ράτσα σημαίνει απλώς πως, στατιστικά, όταν έχει καλλυμένες τις βασικές ανάγκες φέρεται ήρεμα, φιλικά και δεν δημιουργεί προβλήματα στο «κοπάδι» με απροσδόκητη συμπεριφορά. Δεν μεταφέρει κάποια ηθική κρίση. Μιλάμε για ζώα, τα σεβόμαστε ως τέτοια, τα περιγράφουμε ως τέτοια. Κι αν για τον κροκόδειλο πούμε πως είναι δολοφόνος, αυτό δεν περιέχει ηθική κρίση: είναι αρχαίο αρπακτικό, αυτή είναι η φύση του, έτσι επιβίωσε, και πρέπει να φυλαγόμαστε. Δεν είναι κακός ούτε καλός, δεν θα περάσει ανθρώπινο δικαστήριο, δεν θα πάμε να τον νουθετήσουμε ούτε θα αναρωτηθούμε τι λάθη έκαναν οι γονείς του. Είναι και λογικά εσφαλμένο και πρακτικά κακό να μπερδεύουμε τα σετ κριτηρίων, απλά και μόνο επειδή χρησιμοποιούμε ανθρώπινες λέξεις.
  [Κάτι που νομίζω πως συνέβει πιο πάνω, όλως παραδόξως, σε κάποιο σχόλιο.]

 210. Μαρία said

  25/7 – 31/7 νεκροί 377
  Νεκροί Ιουλίου: 1.145 (Ιουνίου 387)

 211. Γιάννης Κουβάτσος said

  «δεν θα περάσει ανθρώπινο δικαστήριο»
  Τωρα ναι, αλλα στον μεσαίωνα δικάζονταν κανονικά τα ζώα. Δεν υπάρχει τίποτα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, που να μην το έχουμε συναντήσει ή να μην το συναντούμε σε ανθρώπινες κοινωνίες. Ακόμα και αυτό :

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://enallaktikidrasi.com/2016/06/dikastirio-zoon/&ved=2ahUKEwjswIn9mKj5AhX5QfEDHUXQA6AQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3n0LvYidtaE-tl_EfELRXe

 212. Θράκας said

  Υπάρχει και το άγαλμα του Χάτσικο στο Τόκιο.Ο Χάτσικο και το αφεντικό του,μια υπέροχη ιστορία σχέσης και αφοσίωσης μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.Ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα απτά παραδείγματα για να μας θυμίζουν την γοητευτική και μακρόχρονη φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ναι και ναι, όπως τα λες και προσωπικά, μέσα μου αντιδρώ κι ας μην το λέω φωναχτά, για όλες τις «ανθρωπομορφικές» που είπες, εκφράσεις για τα ζώα. Για μένα μια γάτα π.χ. ψοφά (δεν πεθαίνει), αρρωσταίνει (δεν έχει προβλήματα με την υγεία της), έχει το γατάκι της, αρσενικό, θηλυκό, (όχι το παιδάκι της ,ούτε το γιο της ή την κόρη της), κάνει γατόσκατα, αν και αυτές είναι καθαρούλες, τα παραχώνουν και δε χρειάζεται να το πεις έτσι,νευριασμένα ,όπως των σκυλιών* κι όχι «την ανάγκη της» …

  *αν θα μου έλεγαν όταν ήμουν παιδί στο χωριό ότι θα ζήσω σε μια εποχή που οι άνθρωποι θ΄ακολουθούν τον πισινό του σκύλου για να μαζεύουν με τη (γαντοφορεμένη έστω) χούφτα τους τα κακά του, θα το το θεωρούσα κακό αστείο (που χειρότερό του βέβαια είναι να τ΄αφήνουν αμάζευτα, να γλιστράς στο πεζοδρόμιο -μπλιαχ)

 214. aerosol said

  #217
  Εκεί ίσως μπαίνει το θέμα προσωπικού γούστου. Θα τύχει να πω κάποια φορά γιος ή κόρη αν χρειάζομαι να δείξω φύλλο -δεν θεωρώ πως αφαιρεί κάτι από την ανθρώπινη εμπειρία και εικάζω πως ο ακροατής θα αντιληφθεί και το παράδοξο της χρήσης. Το «ψοφά» για μένα έχει κάτι στην καλύτερη απόμακρο, στην χειρότερη ικανοποιημένο από τον θάνατο κάποιου. Οπότε δεν μου βγαίνει να το πω ούτε για ζώο (ενώ θα το έλεγα για τον θάνατο ενός φριχτού βασανιστή) επειδή δεν έχω λόγο να αντιπαθώ το ζώο. Αλλά σε καταλαβαίνω. Τα κακά, τα σκατά, η «ανάγκη», μου φαίνεται πως μάλλον καθορίζονται από την ευαισθησία προς τέτοιες λέξεις γενικά, παρά από το αν ταιριάζουν σε άνθρωπο ή ζώο. Οι ακαθαρσίες είναι πιο ταιριαστές για ζώο, οπότε μάλλον αυτό χρησιμοποιώ συχνότερα.
  Αυτό που με ενοχλεί είναι να ακούω ο γιος μου, η κόρη μου ή το παιδί μου, για ζώα. Ακόμα και ως ημι-χιουμοριστικό, θεωρώ πως μετατρέπει σε συναισθηματική σούπα όλες τις σχέσεις αγάπης μας και ψευτίζει την πολυπλοκότητα της σχέσης γονιού με παιδί.

  Στο παράδοξο αστικό τοπίο που ζούμε οι περισσότεροι, πολλά βρισκόμαστε να κάνουμε -άνθρωποι και ζώα!- που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούσαμε αδιανόητα. Το τι είναι πια «περιβάλλον» έχει αλλάξει δραματικά. Δυστυχώς; Ευτυχώς; Ούτε που ξέρω τι θα έβγαζε η πλήρης σύγκριση του τότε και του τώρα. Ξέρω πως συχνά μας αφήνει πιεσμένους και δυστυχείς.

 215. aerosol said

  Ε ναι, απαντούσα στην Εφη του 214, καθώς το 217 είναι του μέλλοντος, και δεν έχω ακόμα προφητικές ικανότητες!

 216. aerosol said

  #212
  Όντως. Και θρησκευτικές ποινές με ζώα που αφορίστηκαν (συνήθως ποντίκια ή ακρίδες, λόγω καταστροφής που έφεραν σε μια κοινότητα). Μάλιστα υπήρξαν και περιστατικά μέχρι και τον 20ο αιώνα με ζώα να περνούν δικαστήριο. Διάβασα πως το 2008 καταδικάστηκε στη Βόρεια Μακεδονία αρκούδα που έκλεψε μέλι από παραγωγό! Και ο θρύλος θέλει τον Ξέρξη να μαστιγώνει τη θάλασσα. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι κωμική ώρες ώρες.

 217. sarant said

  211 Φατριές λέει το μαγιορκίνι.

 218. Μαρία said

  218
  Ο αδερφός του https://twitter.com/DreamWalker1976/status/1547657851337748480

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μην εισέρχεστε μέσα.»
  Τώρα που εδώ εις τας εξοχάς ξανάπιασα τον Βιζυηνό, βλέπω στο «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας» ένα «εξήλθον έξω της πόλεως». 😊

 220. Πέπε said

  208
  Μη φοβάστε, να σας δαγκώσει θέλει μόνο.
  Μη φοβάστε, μόνο παιδάκια δαγκώνει.

 221. 221# Σαν την παλιά πλακατζήδικη αγγελία:
  Χαρίζεται σκύλος, πολύ φιλικός, τρώει τα πάντα, ιδιαίτερη προτίμηση στα παιδιά.

  Και δυο ακόμα που θυμήθηκα:
  Ενοικιάζεται κρασί χύμα.
  Πωλούνται περσικά χαλιά παραγωγής μας.

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  http://sapsalis.gr/asteio/5644647548321792

 223. Αντώνης Λιάκος για τον πρόσφατο διπλό κανιβαλισμό:

  Ο Αϊνστάιν έγραφε κάποτε στον Φρόιντ ότι εκείνο που τον ανησυχούσε περισσότερο ήταν ο φανατισμός των μεσοαστών. Πότε; Λίγο πριν ανέβει ο ναζισμός. Αυτό το πνεύμα των μεσοαστών είναι πολύ πιο επικίνδυνο από οποιονδήποτε οπαδισμό, χουλιγκανισμό, οχλοκρατία. Η διακωμώδηση του θανάτου του άλλου δείχνει μια βαθιά διάβρωση των κοινωνικών αξιών. Ενας απεργός πείνας, έπειτα όχι από δύο μέρες, όχι από δύο εβδομάδες, αλλά έπειτα από δύο μήνες μπρος στον θάνατο είναι homo sacer. Άνθρωπος εκτός κοινότητας, απογυμνωμένος από κάθε ιδιότητα, αλλά ιερός, ιερός ως ετοιμοθάνατος, με τον τρόπο που το λέει ο ρωμαϊκός όρος. Γιατί αυτή η μοχθηρία; Τι σημαίνει και τι μας επιφυλάσσει;
  […]
  Ούτε βέβαια συνέκρινα τον απεργό πείνας με τον Παναγούλη, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που θα επευφημούσαν τον Παπαδόπουλο αν τον τουφέκιζε. Αυτούς τους ίδιους συνέκρινα με τη χούντα και αν ξαναδιαβάσουν το «Πιστεύω» του Παπαδόπουλου, θα δουν σαν σε καθρέφτη όσα γράφουν και υποστηρίζουν σήμερα.

  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/354378_mohthiria-kai-istorikes-ekkremotites

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  224: Ας θυμηθούμε κιόλας πως ο Μιχαηλίδης και οι άλλοι «Πυρήνες» κακοποιήθηκαν άγρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην ασφάλεια ενώ ο Κορκονέας όχι (και πολύ σωστά).

 225. 225.
  πολύ σωστά τι;

 226. Myriolis said

  224
  Ευχαριστούμε για το λίνκ. Είναι να απορείς πώς χωράει τόση κακοψυχιά μέσα τους.
  Η διευθύντρια του Β’ προγράμματος τον χαρακτήρισε και τρομοκράτη, κι ας μήν το δέχτηκε το δικαστήριο.

 227. 227.
  Είναι υπεράνω της δικαστικής ετυμηγορίας η κυρία (κι ας προσπάθησε να τα μαζέψει μετά) και ξέρει καλά πώς να ενεργοποιήσει τα ευαίσθητα αντανακλαστικά των μεσοαστών που λέει ο Λιάκος (και των μικροαστών νοικοκυραίων, βέβαια, αλλά πράγματι εντυπωσιάζει η αποκάλυψη του αληθινού προσώπου κάποιων καθωσπρέπει μορφωμένων και «πολιτισμένων»…)

 228. 225# Δεν κακοποιήθηκαν απλώς, αμέσως μετά τη σύλληψή τους για τη ληστεία στο Βελβενδό τους σαπίσανε στο ξύλο και ανέβασαν φωτογραφίες των δαρμένων, μέχρι που έπεσε άγριο κράξιμο και τις φωτοσοπάρανε.
  Ουσιαστικά αυτό που θέλανε να πούνε είναι πως θα γαμάμε και θα δέρνουμε, λογαριασμό δε θα δίνουμε και θα σας τα δείχνουμε κι από πάνω κατάμουτρα για να μαθαίνουν οι επόμενοι υποψήφιοι για την υπόγα. Αστυνομική «Δημοκρατία».
  Οι διαμαρτυρίες για τον όποιο Μιχαηλίδη, Κουφοντίνα ή Καρέλι δεν αφορούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αφορούν τους πάντες. Αφορούν το τι είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε στους κυβερνήτες να κάνουν.

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  226: Πολύ σωστά δεν κακοποιήθηκε. Όχι ότι υπήρχε και περίπτωση.

 230. Γιάννης Κουβάτσος said

  229: Είχε κάνει και σχετική ανάρτηση ο Νικοκύρης. Ο Δένδιας είχε δηλώσει ότι έγινε φώτοσοπ στις φωτογραφίες τους, ώστε να μπορεί να γίνει αναγνώρισή τους. Φαντάσου πώς τους είχαν καταντήσει απ’ το ξύλο.

 231. 231# Βρες μου τώρα και μία (αρ. 1) φωτογραφία ακρο/δεξιού που να έχει βασανιστεί από την αστυνομία.

 232. Γιάννης Κουβάτσος said

  232:Πιο εύκολο να σου βρω την Κιβωτό της Διαθήκης με το Άγιο Δισκοπότηρο μέσα για μπόνους. 😂

 233. sarant said

  232-3 Τι λέτε; Εδώ υπήρχαν και νεκροί μακονομάχοι στη διαδήλωση στο Πισοδέρι. (Σοβαρά, είχε κυκλοφορήσει τέτοια φήμη).

 234. Γιάννης Κουβάτσος said

  225: Να διορθώσω μόνο το ότι οι συλληφθέντες του Βελβενδού δεν ήταν τελικά μέλη των Πυρήνων.

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  234: Ναι, ναι, κι ο Βελόπουλος απειλούσε με Γουδί. Συγγνώμη, με Γουδή έγραφε. 😊

 236. 234# Έλα ρε Νικοκύρη, έλεος να πούμε. Χαλάστρα πάνω στην κρισιμότερη στιγμή. Πάνω που θα τον έψηνα να μου συμπληρώσει το σερβίτσιο, και με μπόνους Κιβωτό (θα ταιριάζει στο σαλόνι, χωρίς αμφιβολία. Στην τελική την κάνω σκάφη, ή κοτοφωλιά).

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  232, 233 Βρε εδώ λέει λένε για τον βιαστή προπονητή αστυνόμο της Λέσβου, τον συριζοφάγο και μπατριώτη και καλό χρισθιανό, ότι ήταν γοητευτικός και τρέλαινε τα ανήλικα, τί να τον χτυπήσουν αυτόν οι συνάδελφοι; Κρυφή ζήλεια θα έχουν πολλοί απ΄αυτούς, οι ανωμαλάρες…

 238. 229.
  Έχεις απόλυτο δίκιο, Χτήνε, διαβάζοντας σχόλια κάτω από αναρτήσεις για τον Μιχαηλίδη ή για τον Λιάκο ή για τα pushbacks (και ό,τι άλλο) το μήνυμα είναι ακριβώς αυτό : πάρτε το χαμπάρι αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων- από κει και πέρα χλευασμός ( χαιρεκακία) και αλαζονεία…
  (Καλά που μας λες κανα ωραίο και γελάμε λίγο ενδιάμεσα!)

  230
  Καλά λες, εννοείται…

  234-238
  Γενικά, περαστικά μας έτσι όπως μπλέξαμε!

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  239:Αυτοί, όμως, που γράφουν αυτά τα σχόλια, αν δεν είναι τρολ, είναι μέρος της νέας τάξης πραγμάτων; Ή είναι τίποτα κακοπληρωμένοι μισθωτοί που περιμένουν κάνα από τα pass για να ψευτοβγάλουν τον μήνα;

 240. 240# Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ που ξεκοιλιάζανε εγκύους και μετά τσακίζανε τα κρανία των εμβρύων στο ντουβάρι ήταν τίποτα καλοπληρωμένες στελεχάρες?

 241. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, αυτοί βρήκαν ευκαιρία να εκδηλώσουν τον σαδισμό τους… Αλλά αυτοί οι πειναλέοι τύποι, που τρέμουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, σε τι αποσκοπούν; Τι ελπίζουν ότι θα τους προσφέρει η νέα τάξη πραγμάτων; Γιατί για αφιλοκερδείς ιδεολόγους δεν τους κόβω. Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι τάζανε δουλειές, αποτελεσματικότητα (τα τρένα στην ώρα τους) και εθνική υπερηφάνεια στους εργάτες και τους μικροαστούς. Αυτή η κοινωνικά διαλυτική νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων τι ακριβώς τους «πουλάει»;

 242. sarant said

  240 Αρκετοί είναι τρολ. Ή είναι γιατροί κτλ. Ή θέλουν να γίνουν βολεμένοι.

 243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  242# Τα πάντα μπορεί να τους πουλήσει. Από Μακονία μέχρι Κόκκινη Μηλιά. Από τη μικρούλα σιγουριά του ψωρομεροκάματου μέχρι την ανύπαρκτη ελπίδα να πιάσουνε την καλή. Η εξαθλιωμένη εργάτρια που είχα πριν χρόνια δει στον Κολωνό, ρακένδυτη και γερασμένη πριν την ώρα της, που φώναζε περήφανα πως ψηφίζει ΝΔ, σε τι αποσκοπούσε?
  Δεν πιστεύω πως ειδικά στη Γερμανία υπήρχαν τόσες μυριάδες σαδιστών που περίμεναν την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Ο άνθρωπος γίνεται ό,τι τον κάνεις.

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  244: Ο άνθρωπος γίνεται ότι τον κάνεις μέχρις ενός ορίου και ανάλογα με την ποιότητα του καθενός. Στη διαβόητη μεραρχία «Εντελβάις» π.χ. υπήρχαν αυτοί που σκότωναν μωρά, αλλά υπήρχαν κι αυτοί που τα έκρυβαν για να τα σώσουν, με κίνδυνο να παραπεμφθούν στο στρατοδικείο και να εκτελεστούν οι ίδιοι. Γνωρίζω την αποβλακωτική επίδραση του οπαδισμού, αλλά ψάχνω και για το προσωπικό όφελος που μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

 245. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  245# Το όφελος που τους παρέχεται είναι ανάλογο του ορίζοντα και των προσόντων του καθενός. Άλλος γίνεται Ραντόμσκι, άλλος Άιχμαν, άλλος Γκέμπελς. Σε πιο χαμηλό επίπεδο, το όφελος μπορεί να είναι απλά η εύνοια του επιλοχία ξερωγώ.

 246. 240κε
  Νομίζω ότι είναι και οι δυο κατηγορίες – καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Όπως λέει και ο Χτήνος, τα πάντα μπορεί να τους πουλήσει: και εθνικό μεγαλείο (αντίδοτο στη μιζέρια* και το αίσθημα ανεπάρκειας), και την ψευδαίσθηση του ανήκειν στην «επιτυχημένη» πλευρά της κοινωνίας, που έχει πιάσει την καλή (ή ελπίζει να) αλλά, κυρίως, νομίζω, πουλάει φόβο, ανασφάλεια – που πατάει μια χαρά πάνω στη δαιμονοποίηση! (αυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό οπαδισμό)
  Για τα υπόλοιπα έχετε δίκιο: οι άνθρωποι «γίνονται» μεν – οι «συνηθισμένοι άνθρωποι» οι βασανιστές της χούντας που μίλησαν στη Μίκα Φατούρου και τόσα άλλα παραδείγματα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα «γίνουν» όλοι ή θα γίνουν το ίδιο- κι εκεί ακριβώς φαίνεται (και φάνηκε για τα καλά) η ποιότητα του καθενός…

  *Α, δικαιούμαστε κι εμείς (νομίζω;) να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, που την έχουν πια οικειοποιηθεί (μας έπρηξαν πια ότι είμαστε μίζεροι σε κάθε άσκηση κριτικής!)

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μιλάω για αποβλακωτικό οπαδισμό, επειδή, έχοντας το βίτσιο να ρίχνω ματιές στα σχόλια αναγνωστών των αθλητικών ιστότοπων, βρίσκω πολλά κοινά σημεία : φανατισμό, συνωμοσιολογικό τρόπο σκέψης και ζωτική ανάγκη να υπάρχουν οι «άλλοι», ώστε να έχουν κάποιους να μισούν και να μπορούν να τους το εκφράζουν με κάθε τρόπο.

 248. # 248

  Να ρίξεις και καμιά ματιά στα παλιά σου σχόλια όταν πρωταγωνιστούσαν ομάδες που δεν χώνευες και τις έλεγες ομάδες δημοσίου και άλλα καθόλου φανατικά και συνωμοσιολογικά και μετά να το παίξεις υπεράνω, σ’ αυτούς βέβαια που δεν σε ξέρουν καλά.
  Επρεπε να ζει ο αξέχαστος Ιατρού με τα ψαχτήρια του γιατί πολύ επιλεκτική μνήμη έχεις.
  Αντε μπράβο

 249. 247.
  Διόρθωση διατύπωσης : «κάτι πολύ περισσότερο από τον απλό οπαδισμό» (ή από απλός οπαδισμός)
  248.
  Μου θυμίζεις ένα λακωνικό σχόλιο του Νικοκύρη που διάβασα τον πρώτο καιρό στο ιστολόγιο και γέλασα πολύ:
  «Θα λείψω μερικές ώρες. Μη μαλώνετε.»

 250. 250=>249

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  250β) 😊👍

 252. rogerios said

  Με όλο τον σεβασμό, αλλά το κείμενο προς το οποίο γίνεται παραπομπή στο αριθ. 212 σχόλιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακατέματος στερεοτύπων και προσπάθειας εντυπωσιασμού (με κερασάκι στην τούρτα τη λαθροχειρία της εικονογράφησης). Οι δίκες ζώων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιδιαιτερότητα του Μεσαίωνα, εάν εξαιρέσουμε τους αφορισμούς (που δεν είναι δίκες) είναι σπάνιες, η «κρίσιμη» γνωμοδότηση νομομαθούς ανάγεται στον 16ο αι. (που κανονικά είναι λαμπρότατη Αναγέννηση) και, βεβαίως, κανένα τέλος δεν έδωσε στην παράξενη πρακτική η Γαλλική Επανάσταση (με ποιαν άραγε νομοθετική πράξη;), μια και ειδικά για τη Γαλλία η τελευταία δίκη ζώου (εν προκειμένω, ενός σκύλου) διεξάγεται στο Παρίσι… το 1845. Αλλού, έχουμε παραδείγματα και κατά τον 21ο αι. 😉
  Δύο επιπλέον στοιχεία: 1. κατά τον Μεσαίωνα, η πρακτική αφορά πρωτίστως τα γουρούνια. Και μια εξήγηση είναι ότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής τα ζώα αυτά (μαζί με τις αρκούδες και τους πιθήκους) ήταν τα πιο συγγενή προς τον άνθρωπο από άποψη διανοητικών ικανοτήτων, οπότε χωρεί καταλογισμός αξιόποινων πράξεων.
  2. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης συμβαίνει το εξής «ωραίο»: τον Απρίλιο του 1974 προσάγονται σε δίκη ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου ένα ζεύγος κι ο παπαγάλος τους, ο οποίος είχε την ατυχή συνήθεια να λέει «Ζήτω ο βασιλεύς»! Το ζεύγος καταδικάζεται σε θάνατο και περνά από τη γκιλοτίνα. Ο παπαγάλος τη βγάζει σχετικά καθαρή, διότι το δικαστήριο αναθέτει την επιμέλειά του σε μια πολίτη «ορθών» πολιτικών φρονημάτων η οποία αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να τον μάθει να λέει «Ζήτω η Δημοκρατία» και «Ζήτω το Έθνος».

  Αν, τέλος θέλετε μια μεσαιωνική ιστορία με όλες τις καλές και κακές ιδιαιτερότητες της νοοτροπίας της εποχής, να σας προτείνω τον άγιο Γκινφόρ .

 253. Βρε σεις, πάτε καλά? Πόσες φορές έχουμε πει πως δεν πειράζουμε ποτέ τον Μεσαίωνα του Ρογήρου? Θα γίνει σφαγή εδωμέσα κι εγώ, ξηγημένα πράματα, αίματα δε σφουγγαρίζω, είμαι κομμάτια απόψε.

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  253:Ε, καλά, κείμενο του Καμπουράκη είναι, άρα εξ ορισμού ύποπτο ως προς την ακριβολογία του και την εγκυρότητα των στοιχείων του. Το είδα κατόπιν εορτής. 😊🤷‍♀️

 255. sarant said

  253-255 Όπως τα λέει ο Ρογήρος με εξαίρεση το 1974 που είναι λάπσους φυσικά.

  Ο Βάρναλης έχει χρονογράφημα για τις Δίκες ζώων, ίσως κάποτε το βάλουμε.

  Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχανε ξεχωριστό δικαστήριο, το «επί Πρυτανείω», που δίκαζε τα ζώα, και τα άψυχα αντικείμενα ή φονικά όργανα: βόδια, μουλάρια, μαχαίρια, ξύλα, πέτρες, κτλ. Τα άψυχα αντικείμενα τα καταδικάζανε σε υπερορία: τα βγάζανε έξω από τα σύνορα της Αττικής κι εκεί τα ρίχνανε ως πράγματα καταραμένα. Την προεδρία αυτού του δικαστηρίου την είχε ο βασιλεύς.
  Οι Ρωμαίοι, όπως θεωρούσανε ζώα ιερά τις χήνες, γιατί με τις φωνές τους ξυπνήσανε την φρουρά του Καπιτωλίου κι έτσι σώσανε την Ακρόπολη της Ρώμης από την νυχτερινή έφοδο των Γαλατών, όμοια θεωρούσανε καταραμένα ζώα τα σκυλιά, επειδή τη νύχτα εκείνη της γαλατικής εφόδου δεν… γαβγίσανε. Και γι’ αυτό κάθε χρόνο σέρνανε ένα σκυλί δεμένο στους δρόμους με μεγάλη πομπή και στο τέλος το σταυρώνανε για να τιμωρήσουν το έγκλημα των προγόνων του.
  Ο μωσαϊκός νόμος όριζε: «εάν δε κερατίση ταύρος άνδρα ή γυναίκα και αποθάνη, λίθοις λιθοβοληθήσεται ο ταύρος και ου βρωθήσεται τα κρέα αυτού» (Έξ. ΚΑ΄) . Ο μέγας Ινδός νομοθέτης Μανού κάνει το αντίθετο: προστατεύει τα ζώα εναντίον των… ανθρώπων. Όποιος σκοτώσει γελάδα, οφείλει να ξουρίσει το κεφάλι του και να τρώγει επί ένα μήνα κριθάρι και να γυρίζει στο λιβάδι μαζί με το κοπάδι τα βόδια κουκουλωμένος το τομάρι της γελάδας, που τη σκότωσε…

  Και για τον Μεααίωνα στέκεται στους αφορισμούς.

 256. rogerios said

  @257: Μερσί, Νικοκύρη! Ωραίες και οι προσθήκες από Βάρναλη. Τρελό λάπσους το 1974, εννοείται ότι ήθελα να γράψω 1794, αλλά το κρίμα στη Σλάβια και τον Μπυκέ. 🙂
  Στο καμπουράκειο κείμενο, το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα στοιχεία (ένα προς ένα είναι σωστά), αλλά ο τρόπος παρουσίασης, οι ισχυρισμοί και τα συμπεράσματα.
  Με την ευκαιρία, να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Κουβάτσο, έναν από τους πλέον ευγενείς και κόσμιους σχολιαστές του ιστολογίου, για το επιθετικό ύφος μου. Τέσπα, είχαμε κοινή πίκρα χτες…

 257. Γιάννης Κουβάτσος said

  257: Ποιο επιθετικό ύφος, Ρογήρε;😊 Μακάρι να είχαμε όλοι την ευγένεια και την κατάρτισή σου. Και λέγε με Γιάννη, τι συμβάζελοι πικραμένοι είμαστε… Αν και το χτεσινό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός μίκρυνε πολύ σε όλα του στα χέρια του Αλαφούζου και αντιμετωπίζει πια σαν μεγαθήρια ομάδες που άλλοτε τις κέρδιζε άνετα μέσα-έξω. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και στις άλλες ελληνικές ομάδες, αλλά αυτές δεν ήταν ποτέ Panathinaikos.

 258. sarant said

  257-8 Μας έσφαξε ο μεσιέ Λε Κορμπό!

 259. rogerios said

  @258: Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!
  ΟΚ, χθες αρχίσαμε με ένα σημαντικό πρόβλημα, τις απουσίες Σχένκεφελντ και Αλεξανδρόπουλου που ήταν απαραίτητοι για το συγκεκριμένο ματς, και πράγματι η μορφή του αγώνα αλλάζει ριζικά με την ακατανόητη απόφαση του διαιτητή. Όμως, δεν είναι δυνατό μια διαιτητική απόφαση να αποσυντονίζει σε τέτοιο βαθμό μια ομάδα. Εδώ ο ΠΑΟ δεν ξαναμπήκε ποτέ στο ματς: έφαγε το πρώτο γκολ στη χειρότερη χρονική στιγμή κι όταν αποκαταστάθηκαν οι αριθμητικές ισορροπίες αντί να βελτιωθεί πελάγωσε χειρότερα. Όλα αυτά είναι δείγματα ομάδας εντελώς άπειρης σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, ομάδας που δεν μπορεί να κάνει ούτε στοιχειώδη διαχείριση αγώνα. Αλλά άμα έχεις πέντε χρόνια να βγεις από τα σύνορα, τι περιμένεις; Αφήνω στην άκρη άλλα θέματα (πελαγωμένο κοουτσάρισμα, έλλειψη βάθους στο ρόστερ). Αναρωτιέμαι, μόνο, το εξής απλό: αν είχες ως σοβαρό στόχο την Ευρώπη γιατί κάνεις πάλι τελευταία στιγμή τις κρίσιμες μεταγραφές σου (και η μία από αυτές δεν έχει καν δικαίωμα συμμετοχής πριν από τη φάση των ομίλων);

 260. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλοι γι’ αυτό αναρωτιόμαστε, Ρογήρε. Τα παπαγαλάκια στα αθλητικά σάιτ γράφουν διάφορες δικαιολογίες, αλλά εμείς ξέρουμε ότι ιδιοκτήτης και προπονητής συναποφάσισαν να στείλουν την ομάδα ανέτοιμη στον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς. Γιατί για εμάς, θεωρώ, ότι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι τα σημαντικά, αυτά καταξιώνουν διεθνώς έναν σύλλογο, τα ντερμπάκια με τον Ολυμπιακό είναι για τους Τσουκαλάδες.

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεζεδάκια της παραίτησης, αλλά μέχρι να το γράψω(προλάβω γι΄αύριο), έγιναν δύο οι παραιτήσεις, του Κούλικου Γραμματέα και του άριστου ΕΥΠτζή.
  Το ψέμα έχει κοντ(ολεοντικ)ά ποδάρια

  ή Μεζεδάκια των παρακολουθήσεων;

 262. 260.
  Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κι εύκολο το εγχείρημά σου, Ρογήρε, να αποκαταστήσεις στρεβλές νοητικές αναπαραστάσεις για τον Μεσαίωνα που οδηγούν σε απλουστευτικές αξιολογικές κρίσεις (που μετά γίνονται φίλτρο για την επεξεργασία κάθε ιστορικού ευρήματος).
  Είναι κάπως αστείο να υποδυόμαστε τους ιστορικούς του 15ου ή του 16ου αι.(που είχαν κάθε λόγο οι άνθρωποι να δαιμονοποιούν τον Μεσαίωνα, έτσι όπως βρέθηκαν στη μεταιχμιακή εποχή, στην κόψη του ξυραφιού, και πολεμούσαν να μορφοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν μια καινούργια ουμανιστική ευρωπαϊκή ταυτότητα). Ήταν η «αντίθεση» στην προηγούμενη «θέση» και ήταν λογικό να μιλούν ως «νεοφώτιστοι», αφού ήταν πράγματι τέτοιοι. Αλλά, στην εποχή μας, να το παίζουμε ακόμη και… Πετράρχες – τι να πω!
  Γενικά πάσχουμε από την έλλειψη της διαλεκτικής σκέψης και μας αρέσει να βλέπουμε τις (πιασάρικες, κάπως) ασυνέχειες, αγνοώντας τις συνέχειες στην ιστορική εξέλιξη. Λες και θα γεννιόταν η νέα ταυτότητα του αναγεννησιακού ανθρώπου χωρίς όλο το ασταμάτητο πηγαινέλα – χάρη στη lingua franca, τη μελέτη των κλασικών, τα σχόλια των σχολαστικών (το αίμα που κυκλοφορούσε σε αυτές τις φλέβες που ήταν τα εκκλησιαστικά δίκτυα του Μεσαίωνα), τους λόγιους από το Βυζάντιο και όλα τα άλλα μεσαιωνικά πράγματα…
  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιλέγουμε να καλλιεργούμε ως ταυτοτικά στοιχεία μας (ατομικά ή συλλογικά) τις κατακτήσεις που υπήρξαν σε συγκεκριμένες εποχές, με την προϋπόθεση να μην τα αποδίδουμε σε παρθενογένεση και να μην αγνοούμε τα στοιχεία που ταυτίζουμε ως «μεσαιωνικά» και στη σύγχρονη εικόνα μας.
  Πάντως η ιστορία με τον σκύλο, όπως και οι περισσότερες από αυτές που αναφέρθηκαν από τον Νικοκύρη έχουν το κοινό στοιχείο ότι τα ζώα θεωρούνται ιερά, επομένως ξεφεύγουν από ηθικού τύπου κρίσεις για την αντιμετώπισή τους. Το να περνάνε, πάλι, από δίκη ζώα που και στην εποχή μας εξοντώνονται καθημερινά (χωρίς δίκη) δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω! 🙂

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γενικά πάσχουμε από την έλλειψη της «διαλεκτικής σκέψης και μας αρέσει να βλέπουμε τις (πιασάρικες, κάπως) ασυνέχειες, αγνοώντας τις συνέχειες στην ιστορική εξέλιξη.»
  Δεν ξέρω αν μας αρέσει, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολο. Ας μην ξεχνάμε ότι εξ απαλών ονύχων διδασκόμαστε την ιστορία ως συρροή σημαντικών πολεμικών γεγονότων και πέραν τούτων ουδέν. Κι εδώ που τα λέμε, η διαλεκτική σκέψη από μόνη της απλώς σού δείχνει τη σωστή κατεύθυνση. Από κει και πέρα, όμως, απαιτείται σκληρή μελέτη, επαγγελματικού επιπέδου θα έλεγα, για να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις και κυρίως για γεγονότα που δεν είναι πρόσφατα. Είδαμε πριν από λίγο καιρό το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το κατά πόσο το Πολυτεχνείο συνέβαλε στην πτώση της χούντας. Ακούσαμε και διαβάσαμε κυρίως κραυγές αγανάκτησης ή επιδοκιμασίας απέναντι σε όσα είπε ο Συρίγος, αλλά πόσοι έκατσαν να μελετήσουν το θέμα βάσει της διαλεκτικής σκέψης; Προσωπικά, μόνο από κάποια κείμενα του Λιάκου και του Κωστόπουλου φωτίστηκα. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι «ειδικοί» ακόμα δεν έχουν ομοφωνήσει ακομα σχετικά με το ποια ήταν τα αίτια του Α’ ΠΠ ή σχετικά με το πόσο ή πώς επηρέασε μακροπρόθεσμα την πορεία του κόσμου ο Μάης του ’68.

 264. 262.
  Αυτά που περίμενε ο Κουκάκης. Και με κρότο καταρρέουν τα ψέματα, Εφη – είμαι περίεργη να δω πώς θα τα κουκουλώσουν οι σχολιαστές! Έχουμε να φάμε μπόλικη «τοξικότητα» στη μάπα σήμερα… (κριτική = τοξικότητα και μιζέρια)

 265. sarant said

  262 Εχω βάλει άσχετο τίτλο γιατί άρχισα να τα γράφω νωρίς…

 266. sarant said

  262-266 Αλλά τελικά δεν άντεξα κι επικαιροποίησα τον τίτλο.

 267. Pedis said

  Περιμένουμε αύριο στου Σαραντάκος τα Μεζεδάκια του Κοντολέων.

  Κοντολέω, Κοντολέου, Κοντολιόνταρου ξερωγώ.

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267 Επισυνδεμένα μεζεδάκια 🙂

  Χαχα, «νομιμη επισύνδεση» το λένε τώρα! Η παρακολούθηση θυμίζει οικεία κακά!
  Τοξεσταβριτουσμέσα, λέρες.

 269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  265 Είναι μάστορες, άκουσα σήμερα τον όρο μίρορινγκ, να κάνεις τη γουρουνιά και να τη φορτώνεις -αυτήν ακριβώς- στον αντίπαλο (αυτό που κάνουν διαρκώς, τα τέρατα που μας κυβερνούν).
  Πριν ένα χρόνο είχα ακούσει(και μετά διάβασα) από τον Άρη Χ΄΄στεφάνου για τα συστήματα υποκλοπών
  https://www.efsyn.gr/themata/infowar/297143_o-labyrinthos-toy-pigasoy
  και πριν λίγες μέρες, διαβάζω αυτό
  https://www.ieidiseis.gr/kosmos/156728/peplo-parakolouthiseon-kai-kataskopeias-stin-evropi-pos-leitourgoyn-predator-kai-pegasus

  Στο μεταξύ, πριν αρκετό καιρό είχε ειπωθεί ότι ο ανιψιός δραστηριοποιείται/νταλαβερίζεται θα πω, με εταιρείες που σχετίζονται με κατασκοπικά λογισμικά (νομίζω στα πόθεν έσχες των πολιτικών έπεσε η πρώτη σπόντα, όταν φάνηκε η αγοραπωλησία εταιρείας την οποία αγόρασε προς 1 και πούλησε προς 160) και κυρίως τον εγκαλούσαν ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι νομικά ασυμβίβαστες με τη θέση του.

 270. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι θα γίνει με τον Μπακογιάννη; Πόσο ακόμα θα καρναβαλοποιήσει το κέντρο της Αθήνας; Μα δεν του λέει κανείς τίποτα, εντελώς ασύδοτος είναι;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbreak.gr/ellada/364416/nekrotafeio-mpakogianni-stin-plateia-syntagmatos/&ved=2ahUKEwiiwtSN37D5AhWmX_EDHY_gCQMQ0PADKAB6BAgFEAE&usg=AOvVaw2e2teK3jPKsHrYnJVvUH1C

 271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  271, Γιάννη, απ το πρωί ήθελα να το γράψω επιστρέφοντας από «το σημείο», αλλά πέσαμε στα άλλα χαϊρια, του θείου, είχα και πολλή δουλειά και…πάει. Βρέθηκα νωρίς το πρωί για μια δουλειά στην Όθωνος και τρελάθηκα με το θέαμα αυτό. Λες και το έκανε επίτηδες ο μπαγλαμάς! Στη σειρά αυτά τα ξεραυλά δεντρουλάκια στην Πλατεία Συντάγματος! Στην απέναντι από την έξοδο του μετρό «όχθη» της πλατείας! Έτριβα τα μάτια μου,έβγαλε τις λινάτσες (που τί διάολο κάνανε τόσο καιρό) και αποκαλύφθηκε αυτό το θαύμα!

 272. Γιάννης Κουβάτσος said

  272:Ας του δώσουν άλλο παιχνιδάκι η μαμά του και ο θείος του… Δεν βαρέθηκε να καταστρέφει την Αθήνα; Αφήνω το τεράστιο κόστος… Νισάφι πια, το αστείο κατάντησε αηδία.

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η (μη) δόση από Ταμείο Ανάκαμψης , θα είναι νομίζω το πέρασμα της Κασσάνδρας τους.
  Ίσως δεν μπορέσουν να γλιτώνουν τις άμεσες εκλογές. Χωρίς δόση τον Αύγουστο, με τα πόμολα φαγωμένα και με ανοιχτά στομάχια (των υμέτερων) να το περιμένουν;

 274. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  267 Το μάντεψες, περίπου

 275. EΦΗ - ΕΦΗ said

  265, >>πώς θα το κουκουλώσουν
  Δες το προ(κ)ταγκον, τί ωραία σερβίρει ως ηθικό τον Κούλη που κάνει κάθαρση (χαχα κάθαρμα ο ανιψιός, τί να σκεφτεί κανείς) και κεντροαριστερό τον Ανδρουλ. (κεντροδεξιά είναι η δεξιά πχ Λατινοπούλι και δεξιά τα μπογδάνια;), όσο για τον Τσίπρα; ε αυτός, υπονοείται,είναι ακραίος αριστερός, πιο άκρα κι από το κκε, μη σου πω εξωκοινοβουλευτική αριστερά! Φτου φτου στον κόρφο μας.Τί άλλο;!
  (Μιλάμε δεν παίζεται το όλο πατσοβολημένο σύστημα, αλλά όσο στρίβει να κρυφτεί η μαϊμού, τόσο φαίνεται ο κώλος της- με το συμπάθειο)

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  276 Πετσοβολημένο σύστημα

 277. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κυριάκος είναι μεγαλωμένος σε άλλου είδους κουλτούρα; Αλήθεια;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.koutipandoras.gr/article/christos-mavrikis-i-parakolouthisi-ton-tilefonon-den-stamata-pote/amp/&ved=2ahUKEwjB4eKihLP5AhU5VfEDHZqkCZoQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw0S16aoc7-kDBZGmjRaw55g

 278. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  271, 272

 279. 229+
  Η κατάληξη της υπόθεσης Ιλί Καρέλι:
  https://www.kathimerini.gr/society/561608983/ypothesi-kareli-se-poines-fylakisis-me-anastoli-katadikastikan-12-sofronistikoi-ypalliloi/

 280. Χαρούλα said

  Κι άλλα σανδάλια! Μόδα πιά!
  Όταν έρχεσαι «τουρίστας» στην Αλεξανδρούπολη…!😇😳😤
  [url=https://postimg.cc/YLjJB9bF][img]https://i.postimg.cc/YLjJB9bF/3-E7-EAB2-B-9859-4-A15-B6-FC-F74386-E279-F5.jpg[/img][/url] [url=https://postimg.cc/47fDwwcB][img]https://i.postimg.cc/47fDwwcB/6-F5-BAA4-B-2-B2-D-4197-9-E38-B082-D0-EE5-BEA.jpg[/img][/url]

 281. Χαρούλα said

  Επανάληψη. Ελπίζω να μην παρέμβει πάλι θείος Σαμ😂🤣😂

 282. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  282 >>Κι άλλα σανδάλια! Μόδα πιά!
  Σαγιονοροσάνδαλα 🙂 🙂
  Μόδα, απ’ την Αλεξανδρούπολη ως το Καρπενήσ!

 283. sarant said

  282 Αυτή τη φορά πάντως δεν ποζάρει μπροστά από ταβέρνα.

 284. Χαρούλα said

  Ακόμη στο αεροδρόμιο είναι😹
  Αν και δεν πήγε σε ταβέρνα. Σε εστιατόριο έφαγαν. Καλό αλλά όχι κάτι προς σχολιασμό.
  Γενικά κινήθηκε στην σκιά Μενέντεζ. Αυτός έφερε τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς😢😭. (Ενώ ο Μπερνς δούλευε αυτοπροσώπως.)

  ΕΦΗ μου είχε διαφύγει το Καρπενήσι. Δεν είχαμε μόνον εμείς την τιμή δηλαδή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: