Το μέταλλο των Νίκων
Posted by sarant στο 18 Αυγούστου, 2022
Όπως ξέρετε πολλοί, σε μιαν άλλη ζωή ήμουν χημικός μηχανικός. Τώρα πια λεξιλογώ μόνο, και τη χημεία την έχω αφήσει ν’ αραχνιάζει, αν και στο ιστολόγιο έχουμε γράψει μερικά άρθρα (όχι πολλά) για χημικά στοιχεία, από γλωσσική βεβαίως άποψη εξετασμένα.
Και το σημερινό άρθρο θα είναι αφιερωμένο σ’ ένα μέταλλο, όχι πολύτιμο καθαυτό αλλά που τελευταία αποκτά στρατηγική σημασία, ένα μέταλλο που το θυμήθηκα χτες το μεσημέρι, καθώς είδα μια διαφήμιση στο καθαριστήριο της γειτονιάς (εδώ στο Λουξεμβούργο). Θα μπορούσα να είχα γράψει νωρίτερα άρθρο για το μέταλλο αυτό, θα έλεγε κανείς πως το χρωστούσα, αφού είναι το μέταλλο των Νίκων.
Για να μην με πείτε μυστικοπαθή, βάζω τη φωτογραφία του, κι αν δεν το αναγνωρίσατε αμέσως θα σας το φανερώσω, είναι το νικέλιο.
Το χημικό στοιχείο Νικέλιο είναι μέταλλο, με ατομικό αριθμό 28 και σύμβολο το Ni. Ειναι σκληρό, πιο σκληρό από τον σίδηρο και, όπως δείχνει η φωτογραφία, έχει χρώμα αργυρόλευκο και αν στιλβωθεί λάμπει έντονα.
Το νικέλιο είναι ανθεκτικό στην οξείδωση και γι’ αυτό μια από τις πιο γνωστές χρήσεις του είναι η νικέλωση ή επινικέλωση, που είναι η κάλυψη ενός μεταλλικού αντικειμένου με ένα λεπτό στρώμα από νικέλιο, ώστε το αντικείμενο να μην οξειδώνεται εύκολα. Έχουμε επινικελωμένα σκεύη, έχουμε και τα νίκελ του αυτοκινήτου -διότι τα (επι)νικελωμένα εξαρτήματα λέγονται και νίκελ, όπως νίκελ λέγεται και το ίδιο το νικέλιο.
Ο παππούς μου, ο Νίκος Σαραντάκος ή Άχθος Αρούρης, ερασιτέχνης χημικός (σόι πάει το βασίλειο) είχε μαζί με τα αδέρφια του ανοίξει ένα επινικελωτήριο στη δεκαετία του 1930, αν και το εγχείρημα αποδείχτηκε βραχύβιο διότι με το κίνημα του 1935 έκοψαν οι δουλειές, επιστρατεύτηκε ο ένας αδελφός και, τελικά, ο παππούς επέστρεψε στην υπαλληλία.
Η νικέλωση είναι η πιο παλιά χρήση του νικελίου, όμως δεν είναι πολύτιμο γι’ αυτό το λόγο το μέταλλο, κι ας δίνει εντυπωσιακή στιλπνότητα στα διάφορα μαραφέτια. Χρησιμοποιείται βέβαια και σε νομίσματα, αλλά, πολύ περισσότερο, στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και σε άλλα κράματα. Επίσης σε μαγνήτες, μια που είναι ένα από τα τέσσερα σιδηρομαγνητικά μέταλλα -με το κράμα AlNiCo, με αλουμίνιο και κοβάλτιο. Και τώρα που οι μπαταρίες πάσης φύσεως αποκτούν καίρια σημασία, το νικέλιο προβλέπεται να έχει τεράστια ζήτηση, γι’ αυτό και παγκοσμίως ανεβαίνει η τιμή του.
Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε -δεν θα λεξιλογήσουμε για το νικέλιο;
Φυσικά.
Η λέξη λοιπόν, στα ελληνικά, είναι δάνειο από το γερμανικό Nickel. Το νικέλιο το ονομάτισε, o Σουηδός μεταλλειολόγος Axel von Cronstedt (1722-1765), το 1754, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα είχε κατορθώσει να απομονώσει το μέταλλο σε ένα κοίτασμα που βρισκόταν σε ορυχείο κοβαλτίου στη Σουηδία.
Το ονόμασε kopparnickel στα σουηδικά, Kupfernickel στα γερμανικά, σύνθετη λέξη, το πρώτο συνθετικό της οποίας είναι ο χαλκός ενώ το δεύτερο, το Nickel, ήταν το όνομα ενός διαολάκου, ενός ξωτικού της μεσαιωνικής βορειοευρωπαϊκής μεταλλουργίας, που είναι χαϊδευτικό του Nikolaus, Νικολάκης σαν να λέμε. Οι Γερμανοί μεταλλωρύχοι έβλεπαν το κοίτασμα αυτό που είχε κόκκινο χρώμα και νόμιζαν ότι περιέχει χαλκό -προσπαθούσαν λοιπόν να βγάλουν χαλκό αλλά δεν τα κατάφερναν, διότι στην πραγματικότητα ήταν αρσενίδιο του νικελίου (NiAs). Οπότε, την αποτυχία τους την απέδωσαν στις ενέργειες του διαολάκου.
Από το Kupfernickel προέκυψε το Nickel, πρώτα στα γερμανικά, και ο όρος έγινε διεθνής και πήρε και άλλες σημασίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το νόμισμα των 5 σεντς ονομάστηκε, ήδη από τον 19ο αιώνα, nickel, καθώς κατασκευαζόταν απο κράμα χαλκού και νικελίου. Στις αρχές του 20ού αιώνα Nickelodeon ονομάστηκε ο κινηματογράφος, επειδή το εισιτήριο ήταν φτηνό, ένα νίκελ -το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι δάνειο από το ελληνικό «ωδείον». Καμαρώνουμε. Σήμερα λέγεται έτσι ένα αμερικανικό καλωδιακό κανάλι με κινούμενα σχέδια και άλλη παιδική ύλη.
Στα γαλλικά, πάλι, nickel σημαίνει «πεντακάθαρο, άψογο», τζάμι που λέγαμε στο στρατό (το λένε άραγε ακόμα;)
Aυτή είναι η ρεκλάμα που είδα χτες και που μου έδωσε το έναυσμα για το σημερινό άρθρο. Ο νεαρός της φωτογραφίας, πανευτυχής, έχει δώσει στο καθαριστήριο τη μπουγάδα του, και την παραλαμβάνει πλυμένη και σιδερωμένη, και αναφωνεί όλο χαρά: Mon linge nickel, η μπουγάδα μου/ τα ασπρόρουχά μου άψογα, κι έχω και το απόγευμά μου ελεύθερο (αντί να κάθεται να σιδερώνει).
Η σημασία nickel = πεντακάθαρο, άψογο προκύπτει από τη γυαλιστερή εμφάνιση που έχουν τα νικελωμένα αντικείμενα.
Βεβαίως για τους παροικούντες τη διαδικτυακή Ιερουσαλήμ, Nickel είναι επίσης το χρηστώνυμο του φίλου Νίκου Λίγγρη, του διαχειριστοκράτορα της Λεξιλογιας -παλιά είχαμε κάνει κάμποσα λογοπαίγνια με τον Nickel και τον διαολακο των μεταλλωρύχων.
Είπαμε πιο πάνω πως το νικέλιο αποκτά στρατηγική αξία καθώς οι μπαταρίες θα παίζουν πια ρόλο καθοριστικό στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει μια μεγάλη βιομηχανία σιδηρονικελίου, την ιστορική ΛΑΡΚΟ, αλλά και τα μοναδικά στην ΕΕ κοιτάσματα νικελίου, τόσο στην Εύβοια όσο και αλλού. Βέβαια, τα κοιτάσματα της Εύβοιας είναι φτωχά σε νικέλιο (είναι λατερίτες, που έχουν 1-2% περιεκτικοτητα) και η μέθοδος παραγωγής είναι ενεργοβόρα, ενώ η ΛΑΡΚΟ, με τρικυμισμένη ιστορία και με σημαντικούς εργατικούς αγώνες, σε λίγες μέρες αναμένεται να πουληθεί -έχουν ήδη απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι και έχουν επαναπροσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις έως να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Προηγήθηκαν ανίκανες διορισμένες διοικήσεις, ίσως με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διοίκηση Σκρέκα. Ήταν ένας βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, πατέρας του σημερινού υπουργού (το επάγγελμα είναι κλειστό), που διορίστηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή πρόεδρος του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ και, όπως γράφτηκε, έσπευσε να αυξήσει τις αποδοχές του σε 9000 το μήνα και να προσλάβει τη νύφη του και τον συμπέθερό του με παχυλές αποδοχές.
Όμως η ΛΑΡΚΟ έχει πλούτο -έχει στην ιδιοκτησία της και άλλα κοιτάσματα, πέρα από αυτά που εκμεταλλεύεται, ενώ οι μεταλλειολόγοι λένε ότι αν επενδύσει θα μπορεί να διαχωρίζει και το κοβάλτιο, ένα ακόμα μέταλλο σπάνιο στην ΕΕ και με καθοριστική στρατηγική σημασία για το μέλλον (αξίζει κι αυτό άρθρο, διότι έχει ενδιαφέροντα λεξιλογικά).
Οι πρόσφατες κρίσεις, πανδημική και ενεργειακή, έδειξαν την αφροσύνη της εκποίησης πόρων. Δυστυχώς, αυτό θα γίνει και με τη ΛΑΡΚΟ. Εκτός αν βάλουν το χέρι τους τα διαολάκια.
Δύτης των νιπτήρων said
Μια χαρά το λένε και σήμερα οι Γάλλοι το nickel με τη σημασία «άψογα, τζάμι».
Θρασύμαχος said
«Nickelodeon ονομάστηκε ο κινηματογράφος, επειδή το εισιτήριο ήταν φτηνό, ένα νίκελ»: δηλαδή όπως περίπου προέκυψαν η Dreigroschenoper, τα Μιάς Πεντάρας Νιάτα κλπ
atheofobos said
κι έχω και το απόγευμά μου ελεύθερο (αντί να κάθεται να σιδερώνει).
Μάλλον να τα πλένει.
Λγς said
Επίσης το νίκελ προκαλεί σε πολλούς αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Κακό πράμα.
ΓΤ said
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2147634/h-ora-ths-krishs-gia-th-larko.html
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Παρεξήγηση. Η ερώτηση «το λένε άραγε ακόμα;» δεν αφορά το nickel, που φυσικά το λένε, αλλά το φανταρίστικο (και αργκοτικό) «τζάμι».
3 Ε, δεν θα τα πλένει στο χέρι.
atheofobos said
Ένα εκτεταμένο πρόσφατο άρθρο για την πορεία της ΛΑΡΚΟ από την κερδοφόρο επιχείρηση του Μποδοσάκη μέχρι την σημερινή κατάσταση.
Η ΛΑΡΚΟ και ο «κρυμμένος θησαυρός» της: Τα σενάρια σωτηρίας και η εξυγίανση που δεν ήρθε
https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/i-larko-kai-o-krymmenos-thisayros-tis-ta-senaria-sotirias-kai-i-exygiansi-poy
Αγγελος said
Και το κοβάλτιο από κάποιο διαβολάκο δεν έλκει το όνομα;
sarant said
8 Aκριβώς, Kobold = στοιχειό, φάντασμα
dimosioshoros said
Αν δεν κάνω λάθος μια πλατιά ομάδα του περιοδικού συστήματος έχει τα Fe, Co, Ni, το ένα δίπλα στο άλλο. Θα το κοιτάξω τώρα για επαλήθευση. Ως γνωστό στο πρόγραμμα υπήρχε ο σίδηρος όχι όμως το κοβάλτιο και το νικέλιο.
Αγγελος said
Οι γαλλοτραφείς ας θυμηθούν και τη συμμορία των Pieds nickelés, κόμικ που έβγαινε από το 1908 ως το 1988 (!) και έχουν γίνει προσπάθειες να αναβιώσει και έκτοτε.
dimosioshoros said
Απλώς είναι γειτονικά και πρώτο τραπέζι πίστα στο περιοδικό σύστημα. 🙂
miltos86 said
Ωραίο άρθρο, περιμένουμε εναγωνίως και το κοβάλτιο!
Μια ίσως εξίσου ή και περισσότερο σημαντική εφαρμογή του νικελίου από ότι στις μπαταρίες είναι η χρήση του ως καταλύτη σε πληθώρα χημικών αντιδράσεων.
Costas X said
Καλημέρα !
1. Ήδη το νικέλιο ήταν περιζήτητο εδώ και δεκαετίες, για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCad), μέχρι που αντικαταστάθηκαν από τις υδριδίου του μετάλλου (NiMH), και τις λιθίου (Li+κάτι).
2. «…τζάμι που λέγαμε στο στρατό (το λένε άραγε ακόμα;)»…
«Aυτή είναι η ρεκλάμα που είδα χτες…» : το λένε ακόμα το «ρεκλάμα» ;
3. Άσχετο, σημερινό μεζεδάκι από το in.gr, σε άρθρο περί του ρώσικου στόλου στην Αδριατική :
«…τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός…» ! Τελικά οι Ρώσοι κατάφεραν το ταξίδι στον χωροχρόνο ! 🙂
ΓΤ said
@12 Δημόσιος
Μάλλον θυμάσαι κρίκους από την ηλεκτροχημική σειρά μετάλλων (με το συνοδό «ποιηματάκι» απομνημόνευσης)
Κ Ba Ca Na Mg Al Mn Zn Cr Fe Co Ni …
Και ΒάΣαΝα Μάγκας Αλήτης Μάνα Ζητάω Χρήμα Φέρε Κόσμο Νίκο 😛
Αγγελος said
Όχι, σωστά τα θυμάται ο Δημόσιος Χώρος. Στη μέση του περιοδικού πίνακα υπάρχει μια τρίστηλη ομάδα (η VIII) με τρεις σειρές στοιχείων: Fe-Co-Ni, Ru-Rh-Pd, Os-Ir-Pt.
Πουλ-πουλ said
Μετα από τόσες εξυγειάνσεις δεκαετιών, η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να έχει πρηστεί από υγεία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
οι ορυκτοί πόροι λατεριτικών σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας υπερβαίνουν τους 240 εκατομμύρια τόνους και είναι εξαπλωμένοι κυρίως σε τρεις μεγάλες περιοχές στους νομούς
Εύβοιας
Βοιωτίας
Καστοριάς
http://www.larco.gr/el.nickel.php
Avonidas said
Καλημέρα.
Nickel, ήταν το όνομα ενός διαολάκου, ενός ξωτικού της μεσαιωνικής βορειοευρωπαϊκής μεταλλουργίας, που είναι χαϊδευτικό του Nikolaus, Νικολάκης σαν να λέμε.
Αυτός πρέπει να ειναι ο Old Nick ή Old St. Nick των αγγλοσαξώνων.
«…τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός…» ! Τελικά οι Ρώσοι κατάφεραν το ταξίδι στον χωροχρόνο ! 🙂
Εκτός από νικέλιο και λίθιο, θα πρέπει να βρήκαν και διλίθιο 😉
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
08 Μαρ 2022
Νικέλιο:Πρωτοφανής άνοδος 250% παγώνει τις συναλλαγές στο LME (Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου)
https://m.naftemporiki.gr/story/1839858/nikelio-protofanis-anodos-250-pagonei-tis-sunallages-sto-lme
24 Μαρ 2022
Διαδοχικά limit up για το νικέλιο – Ξεπέρασε τα 37.000 δολάρια η τιμή του
https://www.newmoney.gr/roh/agores/diadochika-limit-up-gia-to-nikelio-xeperase-ta-37-000-dolaria-i-timi-tou/
17/08
ΣΜΕ* Νικελίου 1.878,0
https://gr.investing.com/commodities/nickel
*συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης
ΓΤ said
@20 Έφη
Πάρνωνας, άρωμα από φαγάτσι στον ξυλόφουρνο, κηπάκι, πότισμα, λουλουδάκι ευωδιά, γιαουρτάκι με φρούτο, τσιμπολόι, σαμιαμίδι ευγενικό και περίεργο τρουπώνει σε κόχη, αργομπουκιά ψίχας ζυμωτού ψωμιού, φιλοπερίεργες μέλισσες
και να ασχολείσαι με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης νικελίου…
πυροβολιέμαι
ΓιώργοςΜ said
15 και βάσανα μεγάλα μάνα, Ζήνων Κροφεκονης το θυμάμαι εγώ
sarant said
14.2 Τouché!
21 Ωραίος είσαι.
Γιάννης Κουβάτσος said
21: Έτσι ακριβώς, φίλε. 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
20:Και λίγος Βέλτσος για την Έφη :
«… Κοιτάζω τους ανθρώπους της στεριάς
τις ναυτικές ιδιοτροπίες μου αφήνω
Βλέπω πως δεν αξίζει η συναναστροφή με τη γοργόνα
Ασύγκριτο το στιβαρό του αλετριού
από της σκότας το παιχνίδισμα στο χέρι
Από τον άνεμο, τη γη την προτιμώ
τη χθόνια χαρά της ησυχίας
το ρίζωμα στα χαμηλά καλύβια των νεκρών
στα μαντριά σε υψίπεδο του Πάρνωνα
με τα σουραύλια του Πανός και τα οστά του Άρη
Βρήκε το μάτι μου αυτί
και άκουσε τα χρώματα των ήχων
Πώς κελαηδά το βιολετί στη διάνοια!
Πώς ξεχωρίζει το κλουβί για να φωλιάσει!
Ο τζίτζικας πώς παραιτείται
όταν σκιαχτεί από το φως του φθινοπώρου!
Βρήκε το σώμα μου τους εαυτούς
Τους μάζεψε δεξιά κι αριστερά
Τους είπε: «Εγώ είμαι εδώ. Κοπιάστε»…
dimosioshoros said
ΓΤ + Αγγελος
Να είστε καλά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
21, στα, στα, μην…
Και τούτο ποιείν και τ΄άλλο …ποιείν 🙂
Στο χωριό φίλε είναι ατέλειωτος ο χρόνος! Ξεκινάει βαθύ χάραμα και τελειώνει βαθύ βαθύ μεσάνυχτο. Τα χωράει όλα!
>>σαμιαμίδι ευγενικό, … φιλοπερίεργες μέλισσες
Πεταλούδες επίσης, υπέροχες, 4-5 ειδών και χρωμάτων πεταλούζες (με ζ -εκ νηπίου) κι ένα αλόγατο πράσινο χλωρό, της Παναγίας λεγόμενο, βολτάρει στον τοίχο του χαγιατιού που κάθομαι και πληκτρολογώ.
Σαν τον ήρωα του 15αύγουστου προχτές, μπορώ να αραδιάσω σειρά και τ΄ανάποδα, σφήγκες, σκνίπες, επίμονα κουνούπια, φλομώνω στο κατολ -σταθερά κάτω απ΄το τραπέζι και τη μέρα, νερό αγοραστό αφού η υπεροικοδόμηση (με τί βόθρους στις πλαγιές;) δεν θα έχει επηρεάσει τα υδροφόρα στρώματα; και δεν συνεχίζω για αδιάκριτους, χύμα, περαστικούς απ΄το σοκάκι μπρος στο σπίτι (Α ήρθατε; μπλα μπλα…) και τις χαχανίζουσες στης νύχτας τη σιγαλιά, γηραιές γειτόνισσες, αθηναίισες, φερμένες για τις μέρες, που στ΄από πάνω χαγιάτι παίζαν παιχνίδι «τα 10» π.χ. 10 παν/μια των ΗΠΑ, στις 2 το πρωί!
σσ και κόλλησαν στα 9, χωρίς να πουν το Κολάμπια ρε φίλε! 🙂
Έχει μια λάλα σήμερα, φυσολογά ζεστά ως κι εδώ !
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα.
Σχετική με τη Μεταλλουργική ΛΑΡυμνα ΚΟμπανυ και η Λάρυμνα του Θ.Μπακαλάκου
«Στη Λάρυμνα μαύρος, μαύρος ουρανός, / στη Λάρυμνα μαύρη, μαύρη η μέρα.
Μαύρη σκόνη μας θολώνει τον αέρα,/τα φουγάρα μας σκοτώνουν κάθε μέρα…»
(βλ. https://www.youtube.com/watch?v=Q8mtXZ8_zQM Βασίλης Παπακωνσταντίνου | Vasilis Papakonstantinou – Larimna )
ΓΤ said
@28
«ΛΑΡυμνα ΚΟμπανυ»
Κι έγινε η Λάρυμνα Κομπάνι…
sarant said
29 Λοιπόν, δεν το είχα σκεφτεί πως βγαίνει από εκεί!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
25 Πολύ ωραίο! και τουδεπόιντ 🙂 . Ευχαριστώ!
Κι έπεσα προ ημερών σε μια ανάρτηση του Βέλτσου για τη Μύκονο, που όλο και μου τη φέρνουν ξανά στο νου έμμεσα οι αναρτήσεις εδώ, από τις γιαλούδες και το βιβλίο προχθές του Κουσαθανά, ως το ποίημα σήμερα! Κλείνω την παρέκκλιση από τα νικέλινα, με αυτό. Συγγνώμη για την λοξοδρόμηση -πέστε καλοκαιρινό-αυγουστιάτικο:
«Γιατί η Μύκονος ανήκει πια στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Πάει και τέλειωσε! Αλλά δεν τελειώνεις με τα φαντάσματα. Ο Ασημομύτης, ο Ρουσουνέλος, ο Ξυδάκης, ο Θεοχάρης, ο Κουσαθανάς, εγώ, επανερχόμαστε, παρ’ ότι η Μύκονος υπήρξε πάντα ένα φασματικό νησί από την εποχή που ο Καραγάτσης, ο Ελύτης, ο Μενουχίν περπατούσαν στα ίδια χνάρια με τις γιαλούδες και τα ξωτικά.
https://www.oinoxoos.net/prosopa/10649/To-BIOMA-tis-Mukonou
ΓΤ said
@31 Έφη
«[…] ο Θεοχάρης, ο Κουσαθανάς, εγώ, […]»
Άμα δεν χώσει τον εαυτό του στο κάδρο, θα σκάσει.
Ο Βέλτσος προσπαθεί φυσιογνωμικά να συνδυάσει το μέτωπο του Πόε με το τσουλούφι του Μποντλέρ. Ασφαλώς καταρρέει μέσα στην ίδια τη μαύρη τρύπα του στόμφου του και την αυτοφαγική πόζα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τρία εργατικά ποιήματα για τον (διαρκή) αγώνα στη ΛΑΡΚΟ
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11642004
32, χαχα, ναι, το πρόσεξα, τον ξέρω και λιγάκι, πριν χρόνια σε παρέες, όπως τα λες. Φιγούρα. 🙂
ΓΤ said
Τα νέα της Όπερας
https://operawire.com/audio-tapes-reveal-placido-domingo-linked-to-the-criminal-sect-villa-crespo/
Γιάννης Κουβάτσος said
Όταν διαβάζω κείμενα τόσο δυσνόητα όσο του Βέλτσου, καταλαβαίνω ότι έχω να κάνω με ναρκισσιστή. Αν και μερικά του ποιήματα είναι καλά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στη ΛΑΡΚΟ η ζωή μου
Στα έγκατα της γης της
να ήμουν εργάτης
στις Μίνες στα σκοτάδια
στις εγκαταστάσεις
Το μέταλλο να βγάζω
που λάμπει ! Απ΄την πέτρα
και χάλυβας να είμαι
στου Καυκάσου τα μέτρα
Και τώρα του Κράτους
οι νόμοι του ΔΙΑ
με δένει Προμηθέα
σε δεσμά με την ΒΙΑ
μου παίρνει (δουλειά)
την Εστία και Οικία
μου στέλνει και το ΟΡΝΙΟ
απ΄τα υπουργεία
Όχι θ’ αντέξω
και θα σε παλέψω
ήρθαν μαντάτα
απ’ τα συνδικάτα
είμαι εργάτης
και μπαίνω στη μάχη
Στη ΛΑΡΚΟ η ζωή μου !!!
Κι εσύ ο Παραβάτης
Σταύρος Δικ. Φονικάκος
εργάτης παραγωγής στην Χαλυβουργία Ελλάδας και απεργός το 2011
LandS said
ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΕΡΤ
Λοιπόν, στα διόδια της Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα, εκεί που είναι τα αυτόματα με μετρητά, έχει δυο ταμπέλες.
Α. ΜΟΝΟ CARS
B. I.X. ONLY
Ήμουνα στην αμέσως διπλανή και δεν είχε καθόλου ουρά για να προλάβω να φωτογραφίσω. Πλίιζ, πλίιζ αν τύχει και περάσει κανείς ή κάποιος από κει κοντά να έκανε ένα κόπο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
θα ήθελα να σας αναφέρω έτσι για να με γνωρίσετε καλύτερα, ότι εκτός από τον μπαμπά μου, σε αυτό το εργοστάσιο ήταν εργάτης και ο παππούς μου για πάνω από 30 χρόνια και πέθανε από καρκίνο. Από καρκίνο της ΛΑΡΚΟ! Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω, όσο κι αν σας ενοχλεί, να αγωνίζομαι για τη μνήμη του παππού μου και για την εργασία του πατέρα μου με υψωμένη ΓΡΟΘΙΑ, κατανοώντας πλήρως το συμβολισμό αυτής της χειρονομίας. ΓΡΟΘΙΑ ψηλά λοιπόν, που δηλώνει την αγωνιστική ενότητα όλου του λαού που αγωνίζεται μαζί μας. Εγώ κύριοι δημοσιογράφοι τόσα καταλαβαίνω!
http://www.katiousa.gr/politika/ergatiki-taksi/akouste-loipon-kyrioi-dimosiografoi-kapoia-pragmata-o-mathitis-tis-larko-apanta-sto-livelografima-ton-neon/
ΣΠ said
14
Να βάλουμε και το λινκ https://www.e-radio.gr/post/215688/poytin-rwsikoi-lykoi-enantion-nato-sta-nera-tis-adriatikis
Προσπαθώ να μαντέψω τι ήθελαν να πουν με το «κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός». Τρεις φορές ποια ταχύτητα; Ούτε του ήχου θα μπορούσε να είναι.
miltos86 said
@37 Δε χρειάζεται να πάμε ως τη Θήβα, υπάρχει και στους χάρτες του Google 😉
Πάντως δε φαίνεται να είναι λάθος, είναι απλά μια πινακίδα χωρισμένη στη μέση. Διαβάζοντας στην ευθεία βλέπεις:
ΜΟΝΟ Ι.Χ.
CARS ONLY
Υπάρχει κι αλλού:
https://images.app.goo.gl/fBypEHqfhm8wVysk9
ΣΠ said
37
Αν οι πινακίδες είναι τοποθετημένες η μία πάνω από την άλλη, διαβάζονται από πάνω προς τα κάτω.
Κόκκινος πλανήτης said
Kupfernickel, ωραίο. Υπάρχει και επίθετο Χαλκοδαίμονας στην Λέσβο.
Ξωμαχος said
Στα γαλλικά, πάλι, nickel σημαίνει «πεντακάθαρο, άψογο», τζάμι που λέγαμε στο στρατό (το λένε άραγε ακόμα;)
Εμεις στη λιβαδεια θα πουμε τοκανα φιλντισ-ι-
Stazybο Hοrn said
«This is about downtown Los Angeles, on 5th St. All the winos affectionately refer to it as «the Nickel» – so this is kind of a hobo’s lullaby»
Γιάννης Κουβάτσος said
38: «κατάργηση της παιδικής αθωότητας» (!), «ενσωμάτωση παιδιών στο κομματικό οικοδόμημα, όπως έκαναν και τα φασιστικά σχήματα» και δείγμα «σταλινισμού»
Σωστά, θα έπρεπε να χαίρεται την παιδική του ηλικία παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ψηφίζοντας σε τηλεριάλιτι και παίζοντας ξύλο στις πλατείες για την «ομαδάρα».
ΣΠ said
Θυμήθηκα ότι έχω μια δημοσίευση με τον τότε Διοικητή της ΛΑΡΚΟ Δ. Παπαμαντέλλο.
G. N. Angelopoulos, S. Pavlou, D. C. Papamantellos, Simplified model of the electro reduction furnace process for the production of ferronickel from laterite ores, Erzmetall: Journal for Exploration, Mining and Metallurgy, 42(3), 107-113 (1989).
greggan193 said
Στα σουηδικά είναι kopparnickel, Νίκο.
Πουλ-πουλ said
28.
Ο μαύρος ουρανός από τα φουγάρα είναι αβανταδόρικος και χιλιοτραγουδισμένος. Αναζητείται ο ποιητής της ερυθράς θάλασσας.
https://tvstar.gr/2017/10/08/kokkini-laspi-sti-thalassa-tis-larymnas-exaitias-diarrois-apo-ti-larko/
Νίκος Κ. said
0: [το Nickel, ήταν το όνομα ενός διαολάκου, ενός ξωτικού της μεσαιωνικής βορειοευρωπαϊκής μεταλλουργίας, που είναι χαϊδευτικό του Nikolaus, Νικολάκης σαν να λέμε].
Αν κατάλαβα καλά, οι Σουηδοί στο χαϊδευτικό μικραίνουν τη λέξη: Nikolaus -> Nickel
Εμείς τη μεγαλώνουμε: Νίκος -> Νικολάκης
sarant said
47 Δίκιο έχεις Γρηγόρη, διορθώνω!
42 Καλά λετε
Γιάννης Μαλλιαρός said
49 Νικόλας – Νικολάκης. Νίκος – Νικάκης (συνήθως το Νικάκι). Όχι; (ότι μεγαλώνουν, πάλι μεγαλώνουν).
sarant said
51 Η γιαγιά μου Νικάκη μ’ έλεγε (ή Νικάκι, δεν είχα μάθει να γράφω τότε).
theopeppas said
και το γερμανικό ψωμί Pumpernickel, υπόξινο γλυκίζον μαυρο ψωμί από προζύμι και σίκαλη ή από αλεύρι σίκαλης και δημητριακά ολικής αλέσεως πήρε το όνομά του από το pumpern, παλαιογερμανική λέξη για τον μετεωρισμό και το …πέρδεσθαι συν τον διαολάκο που τον λένε Νικολάκη!
Spiridione said
Το Kupfer-Nickel προυπήρχε στα γερμανικά απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Ο Cronstedt στη δημοσίευση του χρησιμοποιεί την γερμανική ονομασία για το ορυκτό, και ο ίδιος εισάγει τη νέα ονομασία nickel.
Εδώ είναι στα σουηδικά η αρχή του άρθρου του (1754)
I sista Quartalet af Kongl. Academiens Handlingar för år 1751, år något infôrdt om denna Malm; och som jag sedermera vid tilfållen ytterligare undersökt den samma, har jag trodt mig bỏra göra det bekant, at underkastas andras vidare granskning.
Kupfer-Nickel år den malm, som har största halten af den förr beskrefne och utgifne halfmetallen, hvaraf jag tagit mig anledning, at behålla samma namn för des regulus, eller för mera vighets skul, kalla honom Nickel, til dess bevisas kan, at det icke annat år, ån en composition af förr bekanta Hela eller Halfva Metaller.
https://books.google.gr/books?id=NHdJAAAAcAAJ&pg=PA38&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Αυτό το ορυκτό που τότε έλεγαν Kupfernickel σήμερα το λένε Nickeline (Νικελίνης), ενώ cupronickel, copper-nickel ή Kupfernickel σήμερα λέγεται ένα κράμα (CuNi) που στα ελληνικά λέμε χαλκονικέλιο.
Alexis said
#49: Όχι πάντα.
Νικόλαος-Νίκος
Κωνσταντίνος -Κώστας
Αλέξανδρος – Αλέκος
sarant said
53 Σωστά
54 Μπράβο. Κι εγώ έτσι καταλαβαίνω, ότι προϋπήρχε. Το ξεκαθαρίζεις ωραία.
Alexis said
Είχα πάντα την απορία με ποια μέσα και με ποιες γνώσεις οι άνθρωποι του 2000 και του 1500 π.Χ. μπόρεσαν να απομονώσουν τα μέταλλα και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούν.
Και πώς ακριβώς ανακαλύφθηκαν τα μέταλλα; Ποιος ήταν αυτός που παρατήρησε πρώτος ότι μέσα στα πετρώματα υπάρχει κάτι που μπορεί να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί αλλιώς;
SearchPeloponnese said
Χμμμμ… πάλι σε θέμα ορισμών σκοντάψαμε, χεχε!
Ο Νικόλαος γίνεται Νίκος (απλοποίηση; ) και Νικολάκης (υποκορισμός).
Ο Johannes γίνεται Hans και Hanschen (με Umlaut που δεν τα ‘χω πρόχειρα).
Costas Papathanasiou said
30: Kατά το ιστορικό της, η LarCo, ιδρύθηκε το 1963 με συνδρομή της Γαλλικής SLN (Société “Le Nickel”).
“Στα γαλλικά, πάλι, nickel σημαίνει «πεντακάθαρο, άψογο», τζάμι που λέγαμε στο στρατό”:
(…)Άνοιξη κρύσταλλο και νίκελ/ Άνοιξη παραπάτημα των κήπων/ Άνοιξη «Μήνιν άειδε…», άδει στμφώνως, με ερωτική, σχεδόν εμπειρίκεια, διαύγεια και ο Ελύτης στο ποίημα “Ψαλμός και ψηφιδωτό για μιαν άνοιξη στην Αθήνα”( «Τα ετεροθαλή»-1939)
Ενώ, ο Ρίτσος, προετοιμασμένος για τη στεγνή παραθεριστική εκδρομή της παρέας του, αντιμετωπίζει την επακόλουθη ναυτία με δυο νικελέ γουλιές αντιδότου (ισοδυνάμου, πιθανώς, με δραμαμίνη): « Στυφό βράδυ / στυφό πρόσωπο /είχες μια κιθάρα / μάζευες τη βροχή / γέμιζες τα ποτήρια / κανένας δεν έπινε. /Στο γυρισμό απ’ την εκδρομή / όλοι μύριζαν ψάρι / μύριζαν πεύκο και ναυτία / το ’ξερες από πριν / έτσι εξοικονομούσες / μια μικρή διφορούμενη νίκη /δυο νικελένια κουταλάκια. ( Αθήνα, 19. IV. [19]76 [Στυφό βράδυ…]-”Ρόπτρο”).
«A nickel and dime/ make a good rhyme…», λένε οι αγγλομαθείς, “νικελίου, σιδήρου ήχος- πενταροδεκάρας στίχος”, θα μπορούσαμε να υπερθεματίσουμε και εμείς προτείνοντας επιπλέον για Νόμπελ Χημείας+Λογοτεχνίας εκείνους που συνέθεσαν το μέγα οξύμωρο “Νικελίου Ηττα”(Χημικός τύπος:NiH) για τη ΛΑΡΚΟ.
Σε περαιτέρω ετυμολόγηση, το διαολάκι Nikkel, φαίνεται ότι μπορεί να σημαίνει και δαίμονα νερού αναγόμενο στην ΙΕ *neigʷ (πλένω) και έτσι να συγγενεύει με τα ελλ. νίπτω/νίζω (βλ .https://en.wikipedia.org/wiki/Nixie_(folklore) , https://en.wiktionary.org/wiki/n%C3%B8kk )
Από την άλλη πλευρά, ο γνωστός ρευματικός του συνεργάτης, το Κάδμιο, μπορεί, μέσω του δρακοκτόνου ιδρυτή της Θήβας, να φέρει σημασία “Ανατολίτης” αναγόμενο στο πρωτο-σημιτικό *q-d-m ( προηγούμαι) και έτσι να υποδηλοί τους Χαναανίτες/Φοίνικες, εμπόρους του εκ Τύρου Πορφυρού, λεγόμενου αλλιώς και “φοινικούν”, λέξη που ίσως πετάει με το φλογόφτερο πτηνό του Μύθου σε ρίζα αιγυπτιακή (: bnw =Φοῖνιξ, Bennu=πουλί) ή πάει στο χρώμα του αίματος ως συγγενές με το “φοινός”, που είναι του “φόνου”ταίρι εκ του “φένω=σκοτώνω”(βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%BF%E1%BF%96%CE%BD%CE%B9%CE%BE , https://en.wikipedia.org/wiki/Bennu και https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BF%E1%BF%A6%CF%82 ).
Κι έτσι ίσως δένουν θαυμαστά με Συν και Πλην στη μπαταρία του Πλανήτη μας, στοιχεία ετερώνυμα ,Ύδωρ και Πυρ, Δύση και Ανατολή, καθώς πτερόεις βουτά στη νιπτική του θάλασσα ο ‘Ηλιος και όλο αναγεννιέται και είθε πάντοτε να αρκεί η δική του χρώση για βασίλεμα και αυγή χωρίς να συμπληρώνεται με το αίμα των ανθρώπων.
Βάγια said
Εγώ θυμάμαι ότι είχα διαβάσει πρώτη φορά για το νίκελ ως νόμισμα μικρής αξίας (προφανώς φτιαγμένο απ’ το ομώνυμο μέταλλο) στο βιβλίο «ένα δέντρο μεγαλώνει στο μπρούκλιν».
Αγγελος said
Ώστε «κρύσταλλο και νίκελ» λέει κι ο Ελύτης; Μάλλον από τον Λόρκα το πήρε: y el óxido sembró cristal y níquel, λέει κάπου στο Θρήνο για τον Ιγνάτιο Σάντσεθ Μεχίας, και ποτέ δεν κατάλαβα (όχι πως το πολυέψαξα) τι εννοούσε ο ποιητής 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@52. Ἕνα ἀσυνήθιστο ὑποκοριστικό τοῦ Νίκου εἶναι τό Νικολέλι (σε θαυμάσια σπονδυλωτή ταινία του ’58 καί σέ ἕνα ἀπό τά τρία μέ σενάριο φτιαγμένο ἀπό διήγημα τοῦ Καστανάκη) πού μοῦ μυρίζει νησιωτική προέλευσι. Καί μουσική Χατζιδάκι..
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
60, Βάγια >>νίκελ ως νόμισμα μικρής αξίας
Ουφ! ναι! κι αναρωτιόμουν πού ξέρω το νίκελ ως ψιλό νόμισμα. Γκούγκλισα μερικές φορές νίκελ-νόμισμα αλλά δεν διαφωτίστηκα και είναι απ΄αυτό το βιβλίο. Ευχαριστώ!
…
Η διάσταση των σπάνιων γαιών
(…) Την ώρα λοιπόν που η Ευρώπη στρέφει την οικονομία της προς την ηλεκτροκίνηση επιδοτώντας ή και δανείζοντας χώρες-πελάτες όπως η Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή και τη στιγμή που η εξόρυξη, μεταλλουργία και παραγωγή των υλών μπαταρίας καθίστανται στρατηγικής ευρωπαϊκής σημασίας, εμείς απαξιώνουμε και ιδιωτικοποιούμε με τον ν. 4664 μοναδικές πανευρωπαϊκά και «σπάνιες» βιομηχανίες όπως η ΛΑΡΚΟ, η οποία παράγει σιδηρονικέλιο, το οποίο περιέχει νικέλιο και κοβάλτιο.
https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1647652/lukos-larko-pos-o-dimosios-ploutos-vgainei-sto-sfuri/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
61, «κρύσταλλο και νίκελ» λέει κι ο Ελύτης; Μάλλον από τον Λόρκα το πήρε: y el óxido sembró cristal y níquel, λέει κάπου στο Θρήνο…
Ο Θρήνος είναι γεμάτος από βίαιες και μακάβριες εικόνες· το πληγωμένο σώμα περιγράφεται με ιατρικούς όρους που ανασυνθέτουν την κλινική διαδικασία πριν από τον θάνατο του Ιγνάθιο, όπως φανερώνουν οι αναφορές στο «ιώδιο», τη «γάγγραινα», το «αρσενικό», και το «οξείδιο». Ακόμη, το χυμένο αίμα, το κρανίο και το διάτρητο σώμα ανακαλούν φρικιαστικές εικόνες θανάτου και στοιχειώνουν όλο το ποίημα του Λόρκα. Αλλά και ο Ελύτης ακολουθεί τη βίαιη παρουσίαση του νεκρού σώματος. Ζοφερές εικόνες εμφανίζονται στο Άσμα, στις ενότητες Γ’ και Δ’:
https://24grammata.com/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-1/
Costas Papathanasiou said
61,64: Όντως σαφής παραπομπή στο Λόρκα (στο βαθμό που Έροντας-Αχέροντας πηγαίνουν χέρι-χέρι)
“…Θάνατος τ’ άλλα, θάνατος μονάχα/πέντε η ώρα που βραδιάζει.
Ψηλά παίρνει ο αγέρας τα βαμπάκια/πέντε η ώρα που βραδιάζει.
Το οξείδιο σπέρνει κρύσταλλο και νίκελ/πέντε η ώρα που βραδιάζει.
Παλεύει η περιστέρα με το αγρίμι/πέντε η ώρα που βραδιάζει…”
…Δια στόματος Κατράκη, σε μετάφραση Γκάτσου και μουσική Ξαρχάκου
(βλ.https://www.youtube.com/watch?v=OqpkQp95Sic Το χτύπημα και ο θάνατος, La cogida y la muerte—, “Llanto por Ignacio Sánchez Mejías”,1935)
Γιάννης Κουβάτσος said
62: Ναι, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωκράτη Καψάσκη, του μεταφραστή του «Οδυσσέα» του Τζόις.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://ikarosbooks.gr/935-ta-agoria-toy-nikel.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
66, Σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού ο Σ.Κ.
Με τη συλλογή ταινιών του Σωκράτη Καψάσκη ξεκίνησε το «Studio-Παράλληλο Κύκλωμα», φτηνή ή και δωρεάν διανομή ταινιών στις κιν/κές λέσχες, πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις κλπ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
57 >>πώς ακριβώς ανακαλύφθηκαν τα μέταλλα;
Στη φύση καθώς ζούσαν, η παρατήρηση θα ήταν διαρκής. Ο χρυσός μάλλον , λόγω της λαμπεράδας του ξερωγώ θα ήταν απ΄τα πρώτα. Η φωτιά ήταν εκείνη που πήγε παραπέρα το πράμα, λέω τώρα.
Λέει εδώ:Τα πρώτα μεταλλικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν από αυτοφυή μέταλλα, όπως χρυσό (Αίγυπτος, Μεσοποταμία), χαλκό (Περσία, Μεσοποταμία, Αίγυπτος) και λευκόχρυσο (Αίγυπτος, Ίνκας), ή από σίδηρο που οι άνθρωποι έβρισκαν μόνον σε μετεωρίτες (Εσκιμώοι της Γροιλανδίας).
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1
66 Ερωτικές ιστορίες (1958)
https://www.avgi.gr/entheta/280280_erotikes-istories-toy-sokrati-kapsaski
Γιάννης Κουβάτσος said
68:Αυτός δημιούργησε και το Στούντιο, το σινέ τέχνης κάτω από την πλατεία Αμερικής.
ΓΤ said
@46 ΣΠ
Έκανες και πέιπερ
με τον θείο στη ΛΑΡΚΟ
βγήκες και στη σύνταξη
κίνησες για μπάρκο
πάλεψες με κὐματα
ρούφηξες αλμύρα
μα σ’ έριξε η Μοίρα
σ’ ιστολόι με λήμματα
βρήκες το δωμάτιο
τρύπωσες γουστέρα
ταπεινό ιμάτιο
και σεμνή γαστέρα
γιατί πάντα ήξερες
η κοιλιά βαρέλι
δεν σημαίνει πνεύμα
άκουσες το τέλι
σου έκανα το νεύμα
έβλεπες και βίδεο
ταινίες σινεμά
τάπωσες ανίδεο
μια μούρη Χαλιμά
από λόγια πιάστηκες
του μέγα Αυλωνίτη
μα εσύ δεν βιάστηκες
να αποστομώσεις
θαρρείς…
«μυοκτονίαι – απεντομώσεις,
Σταύρος ο Πατρών»
near Φιλιατρών
να είν’ η επιχείρηση
με σοφή διαχείριση
είχες και το «Υπόγειο»
πάντα υπό μάλης
άφηνες τον άλλονε
να είναι «μπακάλης»
δεν είμαι ο Αλέξης
μα ξερνώ τις λέξεις
μέσα στην παράνοια
προτού να πάθω άνοια
για τον μαν τον Σταύρο
ας φάω λίγο γαύρο
σε υπόγειο ανήλιο
θα βράσω λίγο τίλιο
θα πέσω να πεθάνω
να βρω την ησυχία μου
και όταν σεις το μάθετε
γαμήστε τα αρχεία μου!
😛
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
70 Ναι, ναι, το στοιχειό του ιστορικού αυτού κινηματογράφου τέχνης.Σε ανάμνηση και το όνομα Studio-Παράλληλο Κύκλωμα, αμέσως μετά.
sarant said
67 Όπου εδώ το Νίκελ είναι αναμορφωτήριο, που ίσως το ίδρυσε κάποιος Νίκελ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
73, Α, ευχαριστώ, κι αναρωτιόμουν, επειδή λέει ιστορία/ες από αναμορφωτήριο/κολαστήριο που λειτούργησε όντως, αν σήμαινε/συμβόλιζε κάτι το Νίκελ (δεν έχω το βιβλίο).
Χαρούλα said
Το Νίκελ επίσης και πόλη, αποτέλεσμα διασυνοριακών χρόνιων καυγάδων.
Το Nikel (ρωσικά: Ни́кель, λιτ. nickel· φινλανδικά: Nikkeli) είναι μια αστική τοποθεσία (οικισμός αστικού τύπου) και το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Pechengsky της περιφέρειας Murmansk, Ρωσία,που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Kuets-Yarvi. 196 χιλιόμετρα (122 μίλια) βορειοδυτικά του Μούρμανσκ και 7 χιλιόμετρα (4,3 μίλια) από τα νορβηγικά σύνορα στον Ε105.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikel
Alexis said
#71: Αυτό γίνεται ωραίο χιπ χοπ 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ερασιτεχνική επινικέλωση μετάλλου
miltos86 said
@57 Αυτό που είχα διαβάσει μικρός (δε θυμάμαι καθόλου πού και δεν έχω κάποια πηγή) είναι ότι τα πρώτα μέταλλα παρατηρήθηκαν στην προσπάθεια να φτιάξουν κεραμικά, καθώς δηλαδή προσπάθησαν να ψήσουν χωμάτινες κατασκευές παρατήρησαν ένα λαμπερό καυτό υγρό που όταν κρύωνε γινόταν ιδιαίτερα σκληρό κι ανθεκτικό. Ακούγεται αρκετά λογικό.
Τα πρώτα μέταλλα (χαλκός, σίδηρος) τα διαχώριζαν και τα δούλευαν με τη θερμότητα. Αργότερα (πχ για την εξόρυξη του χρυσού) ανέπτυξαν εμπειρικές γνώσεις χημείας, ορισμένες μάλιστα πολύ εντυπωσιακές, αν δεν κάνω λάθος αναφέρει μερικές λεπτομέρειες κι ο πατήρ Σαραντάκος σε βιβλία του.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό.

sarant said
79 Xαχαχά! Θα το δούμε κι αύριο αυτό
ΣΠ said
71
Ρε μπρο, σ’ ευχαριστώ για το έμμετρο πόνημα, αλλά δεν τα έπιασα αυτά που γράφεις. Μετά τον τρίτο στίχο χάθηκα.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Νικοκύρη, δεν έχει φάει πρωινό η μαρμάγκα; 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα!
Εν αναμονή του σημερινού, μερικά ληξιαρχικά του νικελίου.
Με τη σύγχρονη γραφή, πρώτη φορά (ίσως) σε λεξικό το 1837 εδώ
ενώ σε επιστημονικό κείμενο το 1840 εδώ
Αλλά ως ‘νίκελον’ το αναφέρει ο μέγας Κ. Κούμας, ήδη από το 1808. εδώ.
sarant said
Καλημέρα απο εδώ!
82-83 Τα σχόλια με πολλά λινκ τα πιάνει καμιά φορά.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
60 (63) Μα το λέει το άρθρο: «το νόμισμα των 5 σεντς ονομάστηκε, ήδη από τον 19ο αιώνα, nickel,» Μάλλον η λατινογραφή φταίει 🙂
62 Το Νικολέλι παραπέμπει σε Μυτιληνιό υποκοριστικό, αλλά στη συγκεκριμένη ταινία, εκτός απ’ το όνομα του νεαρού (που το επαναλαμβάνει συχνά η μάνα-κουράγιο του ελληνικού σινεμά, η Ελένη Ζαφειρίου) τίποτα άλλο δεν θυμίζει Μυτιλήνη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλημέρα!
85α τα σχόλια αφορούσαν στο συναπάντημα/ξάφνιασμα (γι΄αυτό και μας έμεινε), στην πρώτη ηλικία όταν βρήκαμε να αναφέρονται ως νίκελ τα ψιλά.
Για ποιον χτυπάει η μπαταρία; - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] από λίγο καιρό, στο άρθρο που είχαμε για το νικέλιο, αναφέραμε ότι ο λόγος που το μέταλλο αυτό έχει γίνει […]