Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Εικοσαύγουστου

Posted by sarant στο 20 Αυγούστου, 2022


O σημερινός τίτλος μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες. Τα προηγούμενα μεζεδάκια τα βαφτίσαμε «του Δεκατριαύγουστου» και τώρα τούτα εδώ «του Εικοσαύγουστου»; Θα πάει μακριά η βαλίτσα; θα αναρωτηθούν πολλλοί. Τα επόμενα θα τα πούμε τάχα «του Εικοσιεφταύγουστου»;

Εντάξει, δίκιο έχετε. Από την άλλη, αυτά τα δυο σαββατοκύριακα, τούτο εδώ και το προηγούμενο, οροθέτησαν (ή οριοθέτησαν) την περίοδο της Μεγάλης Θερινής Χαλάρωσης. Από Δευτέρα όλο και κάποιοι κατεργάρηδες θα αρχισουν να επιστρέφουν, σιχτιρίζοντας, στους πάγκους τους.

Τέλος πάντων, ξεκινάμε με υπότιτλο. Δυστυχώς δεν σημείωσα από ποια ταινία (ή σειρά) είναι η οθονιά.

Η κοπέλα που μιλάει μας διαβεβαιώνει ότι δεν πάει στην εκκλησία, το ορκίζεται κιόλας, και επίσης ότι κάνει σεξ με παράξενους άντρες, αλλά δεν μας λέει σε τι έγκειται η παραξενιά τους.

Είναι όμως έτσι; Μήπως δεν το ορκίζεται;

Βασικά, το αγγλικό πρωτότυπο έλεγε: I don’t go to church, I swear and I have sex with strange men.

Δηλαδή, Δεν πάω στην εκκλησία, βρίζω, και κάνω σεξ με αγνώστους. Μπορεί να είναι και παράξενοι, αλλά μπορεί να είναι και εντελώς συνηθισμένοι τύποι.

* Τη φωτογραφία τη στέλνει φίλος του ιστολογίου που παραθερίζει στη Σύρο.

Διαγλωσσικό λογοπαίγνιο σε τοπική εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, που παίζει με το όνομα του Μάρκου Βαμβακάρη και το αγγλικό car, αξιοποιώντας τον χρωματισμό για να δείξει τον εγκιβωτισμό των λέξεων: vamvacari.

Θα του άρεσε του Μάρκου το λογοπαίγνιο; αναρωτιέται ο φίλος μου. Τι να πω, μπορεί και να τον κολάκευε -και να’γραφε κάτι ανάλογο με το «Μπουζούκι μου δεν το’λπιζα σε τέτοια μεγαλεία»

* Φίλος μου στέλνει άρθρο, το οποίο έχει ενδιαφέρον, για το πώς αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης το σκάνδαλο των υποκλοπών. Διαβάστε το, όμως σήμερα είναι Σάββατο κι έτσι εστιαζόμαστε στα μεζεδάκια. Λοιπόν, η κατακλείδα του κειμένου είναι:

Η επίδραση του Σκανδάλου των Υποκλοπών στην πολιτική σκηνή είναι καταλυτική, τόσο ώστε είναι αδύνατο να εξοβελιστεί από την επικαιρότητα. Οι τάσεις υποβάθμισής του στο mediaκο σκηνικό καταγράφθηκαν όμως. Αποτελούν ένα ακόμη σημείο προβληματισμού για την λειτουργία των δημοκρατικών πυλώνων. Αν υποθέσουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αποτελούν έναν από αυτούς.

Μου χτυπάει πολύ άσχημα, λεει ο φιλος που το στέλνει, αλλά μάλλον γεροντοπαραξενεύω.

Ε, έχεις παρέα, φίλτατε. Και σε μένα χτυπάει πολύ άσχημα αυτή η τραγελαφική ανάμιξη των αλφαβήτων. Γιατί να μην γράψει «μιντιακό σκηνικό», που ξεκαθαρίζει κιόλας πώς προφέρεται ο τραγέλαφος; (Προσέξτε επίσης ότι η λέξη mediaκο έχει μείνει άτονη). Τι πουριτανική/ρατσιστική λογική είναι αυτή, να διακρίνονται πάση θυσία τα «ξένα» στοιχεία; (Αλλά έχουμε γράψει ειδικό άρθρο για το θέμα, νομίζω).

* Και συνεχίζω με ένα μαργαριτάρι επίσημο, της δημόσιας διοίκησης.

Το έγγραφο που βλέπετε αριστερά (έχω κόψει το κάτω μέρος της σελίδας για να κοντύνει λίγο) το υπογράφει ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο οποίος, αντί να βρει για ποιο λόγο παραιτούνται οι γιατροί που τοποθετούνται σε νησιά (ας πούμε, επειδή ο μισθός δεν φτάνει για το νοίκι ή επειδή δεν βρίσκουν κατάλυμα) προσπαθεί να εμποδίσει τις παραιτήσεις τους.

Πέρα από την ουσία, το κείμενο είναι κακογραμμένο, κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτά είναι γούστα. Πάντως το «καθισχύει παντός νόμου», προς το τέλος, είναι μαργαριτάρι. Κατισχύει, κύριε Αλεβίζο μας, δεν έπαιρνε δασεία ο ισχυρός.

* Και μια παρωνυχίδα από τα ρεπορτάζ για τους μεταναστες στον Έβρο.

Σε κάποιες (όχι πολλές) ελληνικές ιστοσελίδες δημοσιευτηκε μεταφρασμένο ένα ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο διαβάζουμε: «ένα παιδί πέθανε στη νησίδα, η οποία βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη Λαβάρα»

Και το αγγλικό πρωτότυπο πράγματι γράφει near the Greek town of Lavara.

Συζητιέται αν θα τα χαρακτηρίσουμε πόλη, κωμόπολη ή χωριό, αλλά δεν είναι Λαβάρα και δεν είναι γένους θηλυκού. Είναι τα Λάβαρα. Θα τα έλεγα κωμόπολη, ή και χωριό, αφού έχουν κάπου 1000 κατοίκους. Το παλιό όνομα, Σαλτίκιοϊ, σε χωριό παραπέμπει, έστω κεφαλοχώρι. Πάντως οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κατηγορίες αυτές δεν είναι φτιαγμένες από γρανίτη.

Να κρατήσουμε πάντως ότι το αγγλικό town μπορεί να δηλώνει σχετικά μικρό οικισμό: larger than a village and generally smaller than a city, είναι ο ορισμός του λεξικού. Οπότε, δεν το μεταφράζουμε αυτόματα «πόλη».

* Γουστόζικο λαθάκι στο in.gr για την παράσταση στην Επίδαυρο: Ιφιγένεια εν Αυλίδη. Στο μεταξύ το διόρθωσαν, αλλά ο φίλος που το στέλνει είχε πάρει οθονιά:

«P

«Ποιος να’ ναι αυτός ο Αυλίδης»; αναρωτιέται ο φίλος που το στέλνει.

Εγώ πάλι θυμήθηκα τον Μποστ και την αμίμητη Ιφιγένεια εν Παυλίδη, τότε που είχαν βρεθεί ποντίκια σε ζαχαροπλαστεία. Την έχουμε βάλει στο ιστολόγιο, αλλά τώρα δεν τη βρίσκω.

* Κι άλλη μια φωτογραφία που στέλνει φίλος που παραθερίζει.

Θα μπορούσα να το βάλω και κουίζ, από ποιο μέρος της Ελλάδας είναι η πινακίδα, που γράφει τόσο περίεργα τον Νοέμβριο. Διότι να χάνεται το μι συμβαίνει συχνά, Νοέβρης, αλλά το β πολύ δύσκολα.

Και θα το βρίσκατε πολλοί διότι η 11η Νοεμβρίου είναι η μέρα της απελευθέρωσης της Χίου -η φωτογραφία είναι από το Πυργί. Απλό λαθάκι, αλλά σε ταμπέλα του δρόμου χτυπάει στο μάτι.

* Και πάλι σε σχέση με τους πρόσφυγες στον Έβρο, θα προσέξατε ίσως στις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Μηταράκη ότι είπε πως θα γίνουν ενέργειες «μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου». Μπορείτε να ακούσετε το στιγμιότυπο, στο 1.25 περίπου του βίντεο.

* Πιο πάνω είδαμε τον Νοέμριο, αλλά έχουμε κι άλλη μία περίπτωση που το συμφωνικό σύμπλεγμα «μβρ» κακόπαθε, στον τίτλο του άρθρου της ert.gr:

Ανοβρία λοιπόν, τόσο στον τίτλο όσο και στο κυρίως άρθρο. Εδώ που τα λέμε, η απλοποίηση του μβρ σε βρ είναι απόλυτα λογική, άσχετο αν στις λόγιες λέξεις δεν γίνεται.

* Είχαμε και τις μεγάλες επιτυχίες αθλητών μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο. Τον Τέντογλου πολλοί τον περίμεναν, επειδή το έχει ξανακάνει. Κι έτσι, όταν πέρασε από τον προκριματικό στον τελικό, σε κάποιο άρθρο γράφτηκε ότι:

Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 7,94μ. βαδίζει προς ολοταχώς προς το repeat, καθώς προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του μήκους 

Το σωστό βέβαια είναι «πρόσω ολοταχώς», από το ναυτικό παράγγελμα που έχει βρει μεταφορική χρήση. Επειδή όμως αυτό το «πρόσω» δεν είναι και τόσο συχνή λέξη, δεν είναι σπάνιο να το παρανοήσει κανείς και να γράψει «προς ολοταχώς», όπως εδώ, ή «μπρος ολοταχώς» που, αν μη τι άλλο, βγάζει και νόημα!

* Και η τελευταία εκδρομική φωτογραφία του άρθρου, από φίλο που είχε πάει στη Φαλάσαρνα.

Mετά από τέσσερα συνεχόμενα «Απαγορεύεται», η πέμπτη εντολή επηρεάστηκε και γράφτηκε «Διατηρείται» το περιβάλλον καθαρό, αντί «Διατηρείτε».

Όμως μικρό το κακό. Και το αγγλικό κείμενο, συνεχίζει ο φίλος που στέλνει τη φωτογραφία, παρά την περίεργη σύνταξη στα 1 και 2, δεν έχει χοντρά λάθη.

Ο φίλος απογοητεύτηκε από τις πολλαπλές σειρές ξαπλώστρες που είδε (είχε καιρό να πάει στη μαγευτική αυτή παραλία) και από τις γουρούνες που όργωναν την άμμο για να φέρνουν παραγγελίες σε vip πελάτες.

Εγώ είχα πάει στη Φαλάσαρνα («στα Φαλάσαρνα» λένε πολλοί) το 2008 και το 2009, οπότε μάλλον δεν θα ξαναπάω, ώστε να κρατήσω την ανάμνηση. Ή θα πάω Νοέμβρη. Ή Νοέμρη.

* Κι ένα μυστικό όπλο των Ρώσων που αποκάλυψαν δαιμόνιοι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Διαβάσαμε στο in.gr:

Σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός και μπορούν να πλήξουν τους στόχους τους από απόσταση 500 χιλιομέτρων.

Δεν φτάνει που ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, που μόνο σε έργα επιστημονικής φαντασίας έχει ξεπεραστεί, παρά έφτασαν και στο τριπλάσιό της;! Μα τότε θα έχουν φτάσει και σε μακρινούς πλανήτες -πώς και δεν το μάθαμε;

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γράφει το (ιταλικό, ίσως) πρωτότυπο που να οδηγήσει τον συντάκτη του in.gr σε μια τέτοια ουρανομήκη μπαρούφα. Ούτε την ταχύτητα του ήχου μπορούν να ξεπερνούν τα πλοία.

Στο μεταξύ, επειδή η μπαρούφα συζητήθηκε κάμποσο στα σόσιαλ (και εδώ στο ιστολόγιο τη σχολιάσαμε), το διόρθωσαν -αλλά επειδή μάλλον δεν ήξεραν τι έπρεπε να βάλουν, απλώς κούρεψαν τη γκάφα:

«Σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα και μπορούν να πλήξουν τους στόχους τους από απόσταση 500 χιλιομέτρων.»

* Και κλείνω με έναν ακόμα «αμφίσημο» τίτλο.

Σε νοσοκομείο της Πάτρας ο πυροσβέστης που δάγκωσε φίδι ενώ έσβηνε φωτιά.

Ενώ κρατούσε τη μάνικα ο πυροσβέστης, είδε μπροστά του το φίδι, το ορέχτηκε φαίνεται και του έκοψε δαγκωματιά.

Όμως το ερπετό, εκτός από venomous ήταν, όπως φαίνεται, και poisonous -το λεξικό μου τα αποδιδει και τα δύο ‘δηλητηριώδης, φαρμακερός’, αλλά, όπως λέει και ένα αστείο μιμίδιο, venomous είναι εκείνο που σε δαγκώνει και σου ρίχνει δηλητήριο, ενώ poisonous είναι εκείνο που το τρως και δηλητηριάζεσαι. Το πρώτο θα το πούμε «ιοβόλο» αν θέλουμε να τα ξεχωρίσουμε.

Να επιστρέψουμε όμως στον πυροσβέστη. Φυσικα, δεν δάγκωσε το φίδι. Το φίδι τον δάγκωσε. Όμως ο τίτλος δεν είναι τόσο αμφίσημος όσο κακοδιατυπωμένος ή ίσως λανθασμένος.

Στα ελληνικά, αν θες να πεις ότι τον πυροσβέστη τον δάγκωσε φίδι, θα πεις:

Στο νοσοκομείο ο πυροσβέστης που τον δάγκωσε το φίδι.

Η επανάληψη του αδύνατου τύπου της αντωνυμίας είναι υποχρεωτική, κατά τη γνωμη μου, όταν έχουμε «που». Μπορούμε βέβαια να γράψουμε: Στο νοσοκομείο ο πυροσβέστης τον οποίο δάγκωσε το φίδι….

* Αυτά για σήμερα -και να προσέχετε τον καύσωνα!

 

 

Advertisement

157 Σχόλια προς “Μεζεδάκια του Εικοσαύγουστου”

 1. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 2. ndmushroom said

  Καλημέρα.
  Πάντως και με το «που τον δάγκωσε φίδι ενώ έσβηνε φωτιά» υπάρχει (αν έχεις όρεξη) αμφισημία. Εγώ προσωπικά θα το δικαιολογούσα το φίδι. Δεν είναι κι εύκολο να πετάγεται μπροστά σου πυροσβέστης ενώ σβήνεις τη φωτιά! 😋
  Μια παθητική φωνή θα έλυνε το πρόβλημα: στο νοσοκομείο ο πυροσβέστης που δαγκώθηκε από φίδι ενώ έσβηνε φωτιά.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Επίσης ο κύριος Αλεβίζος με το ύφος το πολλά βαρύ (σημείο των κυβερνητικών καιρών) προφανώς θεωρεί τη γλώσσα ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας μπορεί να βάζει ή να μη βάζει κόμμα στο ότι. Ο ίδιος δεν βάζει, παρόλο που το χρησιμοποιεί ως αναφορική αντωνυμία.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Γιατί όχι μεζεδάκια της αποραστώνισης; Έχουμε στόχους (6εκ) να πιάσουμε, το ότι είναι καλοκαίρι δεν είναι λόγος για ολιγωρίες!

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να αναφέρω και έναν τίτλο που με παραξένεψε και τον βρίσκω μάλλον κακόγουστο και ατυχή : «Η εθνική πήρε το Ακρόπολις μετά από σκυλομαχία». Προφανώς θεωρούν κλισέ το τιτανομαχία και το γιγαντομαχία και είπαν να πρωτοτυπήσουν. Πολλά γαβ γαβ στην εθνική μας, λοιπόν, για την επιτυχία της.
  https://www.sport24.gr/basket/ellada-toyrkia-89-80-o-kostas-egine-giannis-kai-i-ethniki-pire-to-akropolis-meta-apo-skylomachia.9729906.html

 6. Νέο Kid said

  Στα καλά έργα επιστημονικής φαντασίας η ταχύτητα του φωτός δεν ξεπερνιέται ποτέ! Υπάρχουν και σκουληκότρυπες για να κάνουμε τη δουλειά μας! 🙂
  (πάντως, λέει «σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα» . Καμιά προπαγάνδα ποτέ δε φημίστηκε για την επιστημονική της ακεραιότητα και πιστότητα… 😆 )

 7. LandS said

  Συγνώμη αλλά είναι πολύ χοντρά τα λάθη της μετάφρασης την μπιτσοταμπέλας.
  Πρώτα από όλα τι σκ.. είναι αυτό το rules of beach. Και ρήμα να ήταν το beach θα έπρεπε να γράφει beaching (I’m bitching, I know).
  Μετά, αυτό το επαναλαμβανόμενο it is forbidden θα έκανε και τον πιο χαζό και πειθήνιο Εγγλέζο να ανατριχιάσει. Επειδή έχουν να ζήσουν δικτατορία κάπου τέσσερις αιώνες εκεί (και στις Αποικίες) χίλια πράματα δεν επιτρέπονται αλλά κανένα δεν απαγορεύεται. Όπου εμείς λέμε «απαγορεύεται το παρκάρισμα» αυτοί λένε No Parking και ξεμπέρδεψαν.
  (Still bitching)

  Λείπει ένα «ώστε να» μεταξύ του «απαγορεύεται να πετάμε σκουπίδια στη παραλία» και του «διατηρείται το περιβάλλον καθαρό». Έ;

 8. Νέο Kid said

  5. Ήθελαν να τονίσουν το σκληρό (έως αντιαθλητικό σε κάποιες φάσεις , ειδικά απ τους δικούς μας για να λέμε την αλήθεια…) παιγνίδι. Είναι γεγονός ότι Ιωάννου Ανδενδοκούμβου απόντος, χρειάστηκε να ρίξουμε ξύλο και λίγο λαδάκι στους «γκρί» για να φάμε τα μεμέτια… (που έχουν καλή ομάδα)

 9. LandS said

  Δεν φτάνει που ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, που μόνο σε έργα επιστημονικής φαντασίας έχει ξεπεραστεί, παρά έφτασαν και στο τριπλάσιό της;! Μα τότε θα έχουν φτάσει και σε μακρινούς πλανήτες -πώς και δεν το μάθαμε;

  Δεν το μάθαμε γιατί έφτασαν στους μακρινούς πλανήτες τόσο πολύ στο παρελθόν που αυτοί (οι πλανήτες) δεν υπήρχαν ακόμα.

 10. atheofobos said

  ..χάριν του Δημοσίου Συμφέροντος που καΘισχύει παντός νόμου και διάταξης.
  Πολύ σωστός ο υποδιοικητής που είναι υπεράνω νόμων και διατάξεων!
  Μόνο το ΚΚΕ θα είναι υπεράνω των νόμων, όταν φωνάζει το -Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη;

 11. Βασίλης Λουζιώτης said

  Στο κείμενο της «ανοβρίας» υπάρχει, νομίζω, και άλλο λάθος, πιό σημαντικό: Φέτος έχουμε μεγαλύτερη ανομβρία, επομένως το κείμενο θα έπρεπε να λέει «άγγιξε ιστορικά ΥΨΗΛΑ». Έτσι όπως είναι μας λέει ότι είχαμε λίγη ανομβρία!

 12. LandS said

  2.
  Και εγώ τη παθητική φωνή θα διάλεγα

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  8:Σιγά το σκληρό παιχνίδι… Έχουν δει αυτά τα πιτσιρίκια Γιώργο Σιγάλα και παλιούς, καλούς Ντιτρόιτ Πίστονς; 😊

 14. Με το Vamvacari να θυμηθούμε και τα καρβάσια…

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  10: Πολύ σωστά. Πολύ φορτσάτος ο κύριος Αλεβίζος.

 16. atheofobos said

  Στο ποστ μου
  Ο ΜΠΟΣΤ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΡΙ-ΓΛΑΣΕ !
  http://atheofobos2.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html
  είναι δημοσιευμένη η γελοιογραφία του Μποστ με την Ιφιγένεια εν Παυλίδη! (Παυλίδη ήταν η στοά που στην γωνία της ήταν το ζαχαροπλαστείο Τσίτα)

 17. ΓιώργοςΜ said

  Δεν είναι ακριβώς μεζεδάκι, αλλά ως φόρος τιμής στο ραστόνι που φεύγει και στο αξεπέραστο ελληνικό κιτς:

 18. Πάντως και το «καθισχύει» χαριτωμένο μου φαίνεται. Μακάρι να δασυνθούν και άλλες λέξεις. Παράδειγμα: ανθευρωπαίος, ανθαμερικανός, κατά το ανθέλλην! Το είχαμε τόσο πολύ λουστεί αυτό το λουλουδάτο εθνικοφρονικό.

 19. 5 Δεν είναι μετάφραση του dogfight;

 20. ΓιώργοςΜ said

  Για τα πραγματολογικά των πλοίων, μάλλον αφορούν οι αναφορές πυραύλους που αυτά φέρουν. Hypersonic, δηλαδή με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου, είναι πολύ τής μίσος (σικ, ρε) τελευταία.

 21. atheofobos said

  Βεβαίως η στοά Νικολούδη δεν λεγόταν Παυλίδη όπως λανθασμένα έχω γράψει στο 16. Το Ιφιγένεια εν Παυλίδη, προέκυψε, όπως γράφω και στο ποστ :
  επειδή σατιρίζει τα αποτελέσματα που είχε μετά λίγες μέρες ένας άλλος έλεγχος στην σοκολατοποιία Παυλίδου όπου βρέθηκαν 2691 κιλά σοκολάτας και καραμελών με σκουλήκια.

 22. Costas X said

  Καλημέρα !

  Με ταχύτητα «τρείς φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός», δεν φθάνεις απλά σε μακρινούς πλανήτες, λέει η θεωρία, αλλά και σε άλλες χωροχρονικές διαστάσεις! 🙂 Εδώ το σχόλιο που είχα κάνει προχθές (το 3.): https://sarantakos.wordpress.com/2022/08/18/nickel/#comment-829019

  Και τα «εισαγωγικά της ημέρας», πάλι από το in.gr, έτσι για το «καλημέρα» (έβαλα κι εγώ μπόλικα) 🙂 :
  «Καυγάδισε και «έδωσε» τέλος στη ζωή του πηδώντας από το μπαλκόνι»
  Έδωσε ή δεν έδωσε ;

 23. Teo McSpan said

  Η Ρωσική προπαγάνδα μήπως αναφερόταν στους νέους υπερηχητικους αντιπλοϊκους (καλά το λέω;) πυραύλους, και όχι σε πλοία;
  Οι νέοι πύραυλοι λένε εκτοξεύονται σε ομαδες, που εναλλασουν θέση και υψόμετρο ώστε να ανιχνεύονται πιο δύσκολα, εξ ου και το «κοπάδι λυκων».

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  19:Αυτό δεν είναι αερομαχίες μαχητικών αεροσκαφών εκ του συνεγγυς; Πάντως πρώτη φορά βλέπω αυτήν την έκφραση στα ελληνικά ως χαρακτηρισμό αθλητικού αγώνα.

 25. ΓιώργοςΜ said

  20 της μοδός, επιχείρησα να γράψω…

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

  2 Γιατί όμως υπάρχει αμφισημία στο «που τον δάγκωσε φίδι ενώ…» ;

  3 Καλά λες

  11 Δεν έχετε και άδικο.

  16-21 Μπράβο, αυτό έψαχνα! Ναι, είχαν βρεθεί σοκολάτες ακατάλληλες

  23 Μπορεί και να έχετε δικιο, οπότε είναι ακόμα χειρότερο το λάθος

 27. Αγγελος said

  Κι εμένα, πέραν του γλωσσικού μαργαριταριού,μ´έκανε ν´ανατριχιάσω η νοοτροπία του «χάριν του Δημοσίου Συμφέροντος που καΘισχύει παντός νόμου και διάταξης». Είπαμε, salus patriae suprema lex, αλλά όταν όντως κινδυνεύει! Παπαδοπουλίσκος επικίνδυνος μοιάζει ο κ. Υποδιοικητής…
  Και οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου γιατί να εξαιρούνται από τον γενικό κανόνα; Αυτοί δηλαδή είναι εντάξει να εγκαταλείπουν το πόστο τους με μια απλή ειδοποίηση;

 28. Pedis said

  # 0 – Σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός και μπορούν να πλήξουν τους στόχους τους από απόσταση 500 χιλιομέτρων.

  Οι πύραυλοι (όπως αναμένεται) κινούνται με υπερχητικές ταχύτητες, όχι τα πλοία με υπερφωτεινές.

  L’incrociatore “Varyag” è il gemello del “Moskva” affondato dagli ucraini il 14 aprile: è una delle navi più potenti della flotta di Putin, con sedici missili a lungo raggio P-1000 Vulcan progettati per distruggere le portaerei americane, agendo insieme – secondo la propaganda russa – “come un branco di lupi che si avventa sulla preda”. Possono colpire a 500 chilometri di distanza, viaggiando a tre volte la velocità del suono. Rispetto alla “Moskva”, il “Varyag” disporrebbe di difese contraeree e radar più avanzati.

  Κάκιστη και ηλίθια μετάφραση ενός από τα αμέτρητα φιλοπολεμικά άρθρα της Repubblica των τελευταίων μηνών.
  https://www.repubblica.it/esteri/2022/08/14/news/cos_la_flotta_russa_ha_bloccato_il_mediterraneo-361557062/

 29. Καλημέρα,
  Νόστιμα τα μεζεδάκια και σήμερα. Για το vamvacari Δεν ξέρω αν λογοπαίζει με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη ή αν αυτός (ή αυτή) που έχει την εταιρία λέγεται Βαμβακάρη(ς).

 30. ΣΠ said

  6
  Κιντ, δεν έχεις ακούσει για τα ταχυόνια;

 31. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Για τα αγγλικά της πινακίδας, και μόνο επειδή αναφέρθηκε ότι δεν έχουν σοβαρά λάθη:
  Οι κανόνες 3 και 4 έχουν σωστή σύνταξη «It is forbidden to …». Οι 1 και 2 με το «It is forbidden parking» και «bringing» όχι. Θα έπρεπε να είναι «… to park» ή «Parking is forbidden».
  Για την ιστορία, μια και το κοίταγα πρόσφατα, τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται σε οργανωμένες παραλίες μόνο αν τα επιτρέπει ο φορέας διαχείρισης της παραλίας – εκτός αν η παραλία έχει γαλάζια σημαία, οπότε απαγορεύονται πάντα. Από την απαγόρευση εξαιρούνται ζώα συντροφιάς για ιατρικούς λόγους, ας πούμε σκύλοι τυφλών. Σε μη οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται.
  Και μια απορία: Αναρωτιέμαι ποια είναι η πανίδα της παραλίας (κανόνας 3).

 32. sarant said

  27 Ε, ναι

  28 Α μπράβο!

  29 Να σου πω, αυτό δεν το σκέφτηκα

 33. Voyageur autour de la chambre said

  Συνέχεια στο 31 (λίγο άσχετη με το κείμενο)
  Για να γελάσουμε λίγο: Ποιον θα καλέσεις αν σε παραλία που απαγορεύονται οι σκύλοι κάποιος έρθει με το σκύλο του;
  Λοιπόν, αν ο σκύλος είναι μες στη θάλασσα και κολυμπά αρμόδιο είναι το Λιμενικό, μια και η παραβίαση της νομοθεσίας είναι στη θάλασσα. Αν ο σκύλος περπατά στη παραλία, αρμοδιότητα έχει η Αστυνομία.

 34. babis1510 said

  «Τα προηγούμενα μεζεδάκια τα βαφτίσαμε «του Δεκατριαύγουστου» και τώρα τούτα εδώ «του Εικοσαύγουστου»; Θα πάει μακριά η βαλίτσα; θα αναρωτηθούν πολλλοί. Τα επόμενα θα τα πούμε τάχα «του Εικοσιεφταύγουστου»;»

  Αυτό ακριβώς σκόπευα να γράψω όταν ειδα τον τίτλο, μου την έσπασες δεν είσαι εντάξει 😛

 35. sarant said

  33 Κάποιοι μεθυσμένοι στην Αιγινα, λέει το ανέκδοτο, περπατούσαν φωνασκώντας στην προκυμαία. Ο αστυφύλακας δεν μπορούσε να τους συλλάβει διότι η προκυμαία είναι αρμοδιότητας Λιμενικού. Ο λιμενάρχης δεν ήθελε, διότι ήταν στην παρέα.

 36. babis1510 said

  «Από Δευτέρα όλο και κάποιοι κατεργάρηδες θα αρχισουν να επιστρέφουν, σιχτιρίζοντας, στους πάγκους τους.»

  Ίσως είμαι ο μόνος κατεργάρης που δεν σιχτιρίζει. Από Δευτέρα μπαίνω σε νέο πάγκο μετά από κάποιους μήνες ανεργίας και αφραγκίας.

 37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καίτοι κάργα Αύγουστος της ραστώνης, καθόλου νηστίσιμη η πιατέλα. Ευχαριστούμε!

  >> εκτός από venomous ήταν, όπως φαίνεται, και poisonous –
  Φίδι φαρμακερό, φίδι φαρμακωμένο
  (λέω τώρα) -και τα δυο στη λαϊκή λαλιά σημαίνουν ότι το φίδι έχει φαρμάκι.

  >> Mετά από τέσσερα συνεχόμενα «Απαγορεύεται»,
  Προσωπικά έχω μια αποστροφή στο «απαγορεύεται»;
  Προτιμώ , όταν χρειάζεται, το «δεν επιτρέπεται»
  (απαγορεύεται το απαγορεύεται-κατά το γνωστό σύνθημα 🙂 )

 38. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ακούω εδώ «μρε», που έχει προκύψει στο ιδίωμα (κυρίως των Ανωγειανών, αλλά όχι μόνο) από το ’’μωρέ’’ ή το ’’μπρέ’’!

  – Πρωτοφανές τα πλοία να κινούνται με ταχύτητα! Εντυπωσιακό, πράγματι! 🙂
  4.
  Ωραίο! 👍
  Εμένα πάντως η ραστώνισή μου ξεκινά από την άλλη ‘βδομάδα… 😉

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το κείμενο για τις «Αιφνίδιες παραιτήσεις υπαλλήλων» στάζει (στείρα) αυταρχικότητα, μνησικακία, δεσποτισμό και γενιτσαρισμό μαζί (θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη). Αυτά τα κεφαλαία στο Δημόσιο Συμφέρον και μόνο θα μπορούσε κανείς να τα κάνει βελάκια να δείχνουν την αφεντιά* του. Στοιχημάτισα μέσα μου ότι δεν είναι γιατρός ο υπογράψας και ναι!
  Φαρμακοποιός «παρατασιούχος» στη θέση:
  11 Οκτωβρίου 2019
  Αυτοί είναι οι νέοι Υποδιοικητές των ΥΠΕΕ:
  2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)
  Περικλής Αλεβίζος
  (όπου είχε ξανά διοριστεί το 2012)
  Ο κ.Αλεβίζος είναι είναι Πτυχιούχος Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία. https://www.healthreport.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85/

  * για τους Υποδιοικητές των ΥΠΕ δεν απαιτείται έγκριση από τη Βουλή όπως συμβαίνει με τους Διοικητές

 40. ndmushroom said

  26
  Το εξηγώ αμέσως μετά. «Που τον δάγκωσε φίδι ενώ έσβηνε φωτιά».
  Ποιος έσβηνε τη φωτιά; 😉
  Είπαμε, πρέπει να έχεις όρεξη για να τη βρεις. Νοηματικά είναι σαφές, συντακτικά όχι.

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  34:Και ποιος θα τολμήσει να κάνει τέτοια καταγγελία; Ποιος αντέχει να αντιμετωπίσει το μπούλινγκ των σκυλολατρών; 😊

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «ένα παιδί πέθανε στη νησίδα, η οποία βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη Λαβάρα»
  ονομαζόταν Σαλτίκιοϊ, που σημαίνει χωριό όπου κατασκευάζονται τα «σάλια», πλατιές βάρκες με επίπεδη καρίνα, με τις οποίες γίνονταν η μεταφορά των προϊόντων στον ποταμό Έβρο.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1_%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85

  >>Εμένα πάντως η ραστώνισή μου ξεκινά από την άλλη ‘βδομάδα…
  ραστωνίσου…με το καλό! 🙂

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 41 στο 33.

 44. aerosol said

  #36
  Μπράβο, καλή αρχή!

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και στον προπονητή της Ναπολέων Κεγαλόπουλο😊…

  https://www.sport24.gr/stivos/eyropaiko-stivoy-sygklonistiki-xana-i-apithani-ntrismpioti-chryso-metallio-kai-sta-20-chlm-vadin.9730287.html

 46. SearchPeloponnese said

  0.
  «Η επανάληψη του αδύνατου τύπου της αντωνυμίας είναι υποχρεωτική, κατά τη γνωμη μου, όταν έχουμε «που». Μπορούμε βέβαια να γράψουμε: Στο νοσοκομείο ο πυροσβέστης τον οποίο δάγκωσε το φίδι….»

  Εγώ λέω ότι η επανάληψη είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις:
  «Στο νοσοκομείο ο πυροσβέστης τον οποίο τον δάγκωσε το φίδι…»
  Εφόσον βέβαια ξεπεράσουμε τον «φόβο της επανάληψης του αναφορικού», ανάλογον με τον «φόβο της διπλής άρνησης».

  (Παρεμπιπτόντως, αγαπητέ Νικοκύρη, συλλαμβάνεσαι με τέσσερα αποσιωπητικά. 🙂 )

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  39:Γεμάτη η δημόσια διοίκηση από δικτατορίσκους, πολύ χειρότερους από πολλούς διάσημους δικτάτορες…

 48. Georgios Bartzoudis said

  «Και μια παρωνυχίδα από τα ρεπορτάζ για τους μεταναστες στον Έβρο…. Και πάλι σε σχέση με τους πρόσφυγες στον Έβρο».
  # Μεγάλος σιαματάς αυτές τις μέρες στα (συριζοβαρεμένα) ΜΚΔ και στα πάσης φύσεως συριζόπληκτα ΜΜΕ: Ο λόγος για «μετανάστες» όπως λέγονται συριζιστί οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Εναλλακτικά τους λένε και «παράτυπους μετανάστες», όπως μετέφρασαν οι …συριζολόγοι αυτούς που οι κουτόφραγκοι ονομάζουν «παράνομους μετανάστες» ή, αν προτιμάτε, ανώμαλους μετανάστες (irregular immigrants). Καθότι, ελληνιστί, ο «παράτυπος» δεν είναι ούτε παράνομος ούτε …ανώμαλος. Είναι ο κατ’ ουσίαν νόμιμος, τον οποίο για επουσιώδεις τυπικούς λόγους, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ τινες δημόσιοι υπάλληλοι μπερδεύουν με τους παράνομους. Πάντως, η επίμονη …παρατυπίτιδα έχει μολύνει μέχρι και τον συριζομίσητο Θεοδωρικάκο!
  # Βέβαια, οι συριζοπαθείς, συχνά πυκνά «προάγουν» τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ σε πρόσφυγες. Μεγάλη η γενναιδωρία τους, όταν δεν αγγίζει …τη τζέπη τους!
  # Μεγάλη συριζοφασαρία έγινε και για ένα παιδάκι, για το οποιο οι συριζοειδησεις είναι ασαφείς. Δεν διευκρινίστηκε αν τελικά διασώθηκε, ή αν πέθανε και πού, η αν οι συριζαίοι …εύχονταν να πεθάνει!
  # Και για μια νησίδα του Έβρου έγινε πολύς λογος. Οι Συριζαίοι φέρονταν να είχαν ταχθεί με την ερντογανικη άποψή ότι η νησίδα είναι μέσα στα ελληνικά σύνορα, και άρα οι …μητσοτακικοί όφειλαν να προστρέξουν και να υποδεχθούν τους λαθρομετανάστες με σημαίες και …λάβαρα! Άραγε, υπάρχει κανένας συριζοπαθής της ηγετικης ή προπαγανδιστικής ομάδας που να ξέρει πώς καθορίζονται τα σύνορα στον παλιό Έβρο, που ο αφιλότιμος αλλάζει κοίτη κάθε τόσο, δημιουργώντας ή καταργώντας νησίδες? Αλλά, μπαρντόν, ξέχασα. Δεν υπάρχουν σύνορα ούτε στη θάλασσα ούτε στις παλιές κοίτες. Το είπε ο μεγάλος συριζαρχηγός!

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αν οι συριζαίοι …εύχονταν να πεθάνει!»
  Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωση αυτού του ανθρώπου. Το έχω πει πολλές φορές ότι κάποιοι είναι πολύ χειρότεροι από τον Βάτμαν.

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γι’ αὐτόν πού ἀναρωτιέται «Ποιός εἶναι αὐτός ὁ Αὐλίδης;» ἀπαντῶ: Εἶναι ὑπαρκτό πρόσωπο (δέν εἶμαι βέβαιος γιά τήν σχέσι του μέ τίς Ἰφιγένειες..), ἐξαιρετικός σαλονικιός συγγραφέας καί Ψυχίατρος, φίλος ἀγαπητός ἀπό τό Πειραματικό, πού τόν πλάνεψε ἡ Ἀθήνα σας.. 🙂
  Διαβάστε τον!

  https://www.protoporia.gr/suggrafeas-aylidhs-petros-967825/

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Τον Τέντογλου πολλοί τον περίμεναν, επειδή το έχει ξανακάνει.
  Τεντόγλου!
  Τεντόμα ολότελα τον είπε προχθές στο Κόκκινο ράδιο, ο κ. Ν. Καραχάλιος (που Τεντόμας Χρ. ήταν πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ – Δ. Αθηναίων που έβαλε την παράνομη ρόδα κάποια Χριστούγεννα στο Σύνταγμα και τον παραιτήσανε- και ξαναείναι μού φαίνεται πάλι κάτι στο Δήμο/ αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής μπρε, βλέπω, αλλά έτερον εκάτερον)
  Στο 16:48
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/422374_ehoyme-enan-kypatzi-prothypoyrgo-arhizei-na-ginetai-epikindynos-gia-tin

 52. Πλούσια η πιατέλα και πάλι, ευχαριστούμε.
  37. Πολύ δυσάρεστο το απαγορεύεται και συνήθως δημιουργεί αρνητική διάθεση.
  Προτιμώ τις φράσεις με ρήματα θετικής διάθεσης, δουλεύουν καλύτερα σε όλους και στα παιδιά.
  Πχ. Φεύγοντας θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας τα σκουπίδια σας.
  Εδώ στο ερημητήριο είναι συχνός φόβος να μην ανάψουν οι κατασκηνωτές φωτιές για να ετοιμάσουν φαγητό. Είδαμε ότι πήγε καλύτερα όταν σε ταμπέλες γράψαμε : «απολαύστε το φαγητό που φέρατε μαζί σας» ή «δοκιμάστε το ωραίο φαγητό που έχουν τα ταβερνάκια «.

 53. ΓΤ said

  @40
  «Που τον δάγκωσε φίδι ενώ έσβηνε φωτιά».

  εξαιρετικός 15σύλλαβος

 54. ΓΤ said

  (Με την προσθήκη ενός «το») 🙂

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  49
  Μπαρτζουδοαριστεροπάθειας κρεσέντο. Ο άνθρωπας πάσχει εμφανώς. Επικίνδυνος για τον εαυτό του, θα πάθει κανά εγκεφαλικό με τόσο τυφλό μίσος. Τον τρελαίνει το ιστολόγιο αλλά, εκεί, τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Άκου «εύχονταν να πεθάνει…», σαν τα αισχρά τρόλια ρε φίλε.

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Ντρισμπιώτη με το δεύτερο χρυσό, κάνει (ακόμη πιο)* αλησμόνητο το δύσκολο επώνυμό της/σπάνιο με τις δυο τριάδες συμφώνων!
  Μπράβο και ξαναμπράβο!

  *το ξέρω γραμματικά μη ορθό αλλά εδώ…της καρδιάς 🙂

 57. ΓιώργοςΜ said

  52 συνήθως οι παραινέσεις είναι αποδοτικές σε εκείνους που δεν τις χρειάζονται
  Σήμερα, καθώς ετοιμαζόμουν για το τελευταίο μπάνιο της σεζόν (στο ησυχαστήριο τουλάχιστον) είδα κάτω απ’ το αρμυρίκι ένα μισοφαγωμένο αχλάδι, πεντέξι γόπες (αποτσίγαρα, όχι ψάρια 😛) και αλλά υπολείμματα τροφών που έλκυσαν την πανίδα της παραλίας (μυρμήγκια, ζώα είναι κι αυτά). Τι ταμπέλα να βάλεις; Παρακαλούνται τα γαϊδούρια που αφήνουν πίσω αποφάγια να μην το κάνουν, επειδή τα γουρούνια τής περιοχής είναι οικόσιτα; Χαμένη θα πάει η πινακίδα…

 58. Νίκος Κ. said

  48: [… που να ξέρει πώς καθορίζονται τα σύνορα στον παλιό Έβρο, που ο αφιλότιμος αλλάζει κοίτη κάθε τόσο …]

  Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν καθορίζονται πια από το πώς αλλάζει ο ρους του Έβρου.
  Για αυτό υπάρχουν κάποια ελληνικά μέρη πέραν του Έβρου (όπου δηλαδή ο Έβρος βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος) αλλά και κάποια τουρκικά μέρη πέραν του Έβρου (όπου δηλαδή ο Έβρος βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε τουρκικό έδαφος):
  https://www.google.gr/maps/dir///@40.8800192,26.2025255,12.56z?hl=el&ucbcb=1

 59. aerosol said

  #49 & 55
  Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

 60. Δροσιστικά τα μεζεδάκια
  στη κάψα του καλοκαριού
  να τα διαβάζεις μ΄ενδιαφέρον
  στη σκια ομπρέλας του γιαλού

  # 46, 56

  Ωχ, κατόπιν τούτου, στοιχηματίζω την ημίσειαν περιουσίαν μου πως άμα τη επιστροφή της, θα φωτογραφηθεί μαζί της ο γλειώδης υφυπουργός Αθλητισμού !!
  Φωτογραφήθηκε και με την εθνική μπάσκετ στην απονομή του κυπέλλου Ακρόπολις λες και είναι πρόεδρος ή ίδιοκτήτης της ομάδας, ο γελοίος.

 61. Πουλ-πουλ said

  Προσέξατε ότι το μικρό όνομα του 2ου Σουηδού στα 20χλμ. βάδην είναι Perseus; Αλλά ας μην βάζουμε ιδέες….

 62. Avonidas said

  #48. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται το irregular στα καθιαυτού, αλλά στα ελληνικά έχει, ανάλογα με τα συμφραζόμενα, την έννοια του ασυνήθιστου, του παράτυπου, του αντικανονικού, του ακανόνιστου, αλλά πάντως όχι του ανώμαλου, όταν μιλάμε για ανθρώπους.

  Για τα υπόλοιπα: διαβάζοντας το σχόλιο, το μυαλό μου πάει σε irregular regulars — ανώμαλους θαμώνες, όπως θα λέγαμε και στη μπαμπά μας γλώσσα.

 63. Δημήτρης Βογιατζής said

  Στο νοσοκομείο από δάγκωμα φιδιού. Ονοματική πρόταση και διαλύεται η παρανόηση.

 64. ΝΙΚΟΣ said

  Καλησπέρα σας κ. Σαραντάκο και λοιποί

  μια απορία:

  Διάβασα χθες ένα άρθρο σχετικά με τον Μίλτο Τεντόγλου. Ο αρθρογράφος στις πρώτες γραμμές έγραψε <>

  Ερώτηση: κανονικά τα εμπρόθετα άρθρα την\τη\την δεν θα έπρεπε να είναι σε γενική πτώση – της -, δεδομένου ότι το ρήμα απολαμβάνω

  στην νέα ελληνική συντάσσεται με γενική πτώση και όχι με αιτιατική ; ;

 65. Χαρούλα said

  Καλησπέρα
  Αυτή η ιστορία με τις πινακίδες(τους καταλόγους κ.α.) ατέλειωτη!
  Σε μια χώρα που λέει πως η βιομηχανία της ειναι ο τουρισμός, δεν θα έπρεπε το Υπ.Τουρισμού να το έχει φροντίσει; Ένας, ένας, μόνον ένας αγγλόφωνος υπάλληλος και ένας υπολογιστής. Και δημιουργεί το αρχείο. Το 80ο/ο είναι κοινά θέματα. Για ιδιαίτερες περιπτώσεις θα λειτουργεί σε συνεργασία. Τώρα να μιλήσω και για άλλες γλώσσες είναι υπερυπερυπερβολή!
  Τι περιμένω όμως; Αφού για να πάρεις το υπουργείο αρκεί να έχεις πετάξει με αεροπλάνο, να έχεις κοιμηθεί σε ξενοδοχείο και το σημαντικότετο να είσαο όμορφος-η! Δίνει πρόσθετο βάρος στην βιομηχανία!😤

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  «και το σημαντικότετο να είσαο όμορφος-η!»
  Καλά, αυτό, αν δούμε τους διατελέσαντες υπουργούς, δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε ανεπιφύλακτα παρά μόνο στις περιπτώσεις της Όλγας, της Κουντουρά, άντε και του άρχοντα Αβραμόπουλου. 😊

 67. Πουλ-πουλ said

  Αυτό το «προς ολοταχώς» ακουστικό ραμόνι δεν θα το λεγαμε;
  Αρπάζει το αυτί σου μιαν έκφραση, που δεν έχεις δει ποτέ γραμμένη, και έχεις το θράσος να την αναπαράγεις γραπτώς, κατά τη σοφή γνώμη σου.
  Πώς το ‘λεγε ο Ροίδης για τους διάφορους δημοσιολογούντες: χωρίς να ανοίγουν βιβλίο, κατεβάζουν τα πάντα εκ της σοφής τους κεφαλής (δεν βάζω εισαγωγικά, γιατι δεν θυμάμαι την ακριβή διατύπωση).

 68. ΝΙΚΟΣ said

  ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΑΝ ΟΛΑ

  Καλησπέρα σας κ. Σαραντάκο και λοιποί

  μια απορία:

  Διάβασα χθες ένα άρθρο σχετικά με τον

  Μίλτο Τεντόγλου. Ο αρθρογράφος στις

  πρώτες γραμμές έγραψε: δεν θυμάμαι ποτέ

  Ελληνα αθλητή τέτοιου βεληνεκούς να

  απολαμβάνει ΤΗΝ αποδοχή, ΤΗ συμπάθεια και

  ΤΗΝ αγάπη που απολαμβάνει ο Μίλτος ο

  Τεντόγλου

  Ερώτηση: κανονικά τα εμπρόθετα άρθρα

  την\τη\την δεν θα έπρεπε να είναι σε

  γενική πτώση – της -, δεδομένου ότι το

  ρήμα απολαμβάνω

  στην νέα ελληνική συντάσσεται με γενική

  πτώση και όχι με αιτιατική ; ;

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να απολαύει της αγάπης κλπ είναι το τυπικά σωστό και απολαμβάνει μια παγωμένη μπίρα.😊 Αλλά στην πράξη το απολαμβάνει πήρε τη θέση του απολαύει και συντάσσεται με αιτιατική: απολαμβάνει την αγάπη, την εμπιστοσύνη κλπ. Έτσι δεν είναι, ειδήμονες; 😊

 70. aerosol said

  #68
  «δεδομένου ότι το ρήμα απολαμβάνω στην νέα ελληνική συντάσσεται με γενική πτώση και όχι με αιτιατική»
  Το απολαμβάνω συντάσσεται με αιτιατική, η σύνταξη με γενική είναι λάθος.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  70:Έτσι.
  68:Πληροφορίες για το θέμα :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ngradio.gr/blog/foivos-piompinos-blog/ta-rimata-apolamvano-kai-apolavo/&ved=2ahUKEwj-oeDLyNX5AhXhQuUKHWQlAfoQFnoECBsQAQ&usg=AOvVaw2-foSCQxakfx78g8Z8uRdJ

 72. ΝΙΚΟΣ said

  69,70

  Τα ρηματα απολαυω και απολαμβάνω έχουν διατηρήσει την παλιά σύνταξη που είναι με γενική πτώση

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …η σύνταξη του ρήματος απολαμβάνω με γενική, φαίνεται μεν επίσημη αλλά στην πραγματικότητα δεν στέκει.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/24/apolaf/

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το «απολαμβάνω» συντάσσεται με αιτιατική και στη νέα ελληνική, όπως και στην αρχαιότητα.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νίκο, γι΄αυτό αγαπούμε το ιστολόγιο, γιατί μας μαθαίνει ή ξαναμαθαίνει 🙂 , πάντα με τόνο συμπάθειας και διόλου ξερολισμού.

 76. ΝΙΚΟΣ said

  Ουδέποτε το έπαιξα φωστήρας ΕΦΗ
  Ο,τι γράφω το έχω διαβάσει από βιβλια σχετικά με τη χρήση της γλώσσας

 77. Faltsos said

  16 Ιφιγένεια εν Αυλίδη/Παυλίδη

  Χάρη στον Αθεόφοβο διαπιστώνουμε ότι το in.gr ξεπέρασε και τον Μποστ. «Ιφηγένια εν Παυλίδι» έγραφε ο δάσκαλος της ανορθόγραφης γραφής, αποφεύγοντας να πειράξει το γιώτα της δοτικής.😉

 78. Η τηλεοπτική σειρά που αναφέρει ο Νικοκύρης είναι «Ο Καλός Γιατρός» (“The Good Doctor”), στην οποία ο Shaun (πώς το λέμε κιαι γράφουμε αυτό στα Ελληνικά, για να θυμηθώ το χθεσινό άρθρο; ) , ένας νεαρός με αυτισμό, αλλά και «σύνδρομο σοφού» (“savant syndrome”), πτυχιούχος ιατρικής, προσλαμβάνεται ως ειδικευόμενος χειρουργικής σε ένα νοσοκομείο. https://www.tvfanatic.com/quotes/i-dont-go-to-church-i-swear-and-i-have-sex-with-strange-men-your/

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  76:Καλοί είναι οι οδηγοί χρήσης της γλώσσας, αλλά μόνο αν συμβαδίζουν με την εξέλιξη της γλώσσας. Έχω διαβάσει κι εγώ 5-6 από αυτούς, ωφελήθηκα σε πολλά, αλλά η απολυτότητά τους σε κάποιους κανόνες (τούτο το λέμε, ενώ σε εκείνο πιπέρι στο στόμα) δεν μου άρεσε καθόλου. Εν προκειμένω, έχεις πει ποτέ «απολαμβάνω της μακαρονάδας μου»;

 80. Faltsos said

  Αφού μιλάμε για τον Παυλίδη, να και μια παλιά ΤΣοκολάτα του

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  76 Μα ναι, ούτε λόγος! μπορεί να βρεθούν τέτοιες χρήσεις και σε επίσημα έγγραφα (φεκ, αποφάσεις κλπ) – το καλύτερο του ιστολογίου, να ανατρέπει λαθεμένες χρήσεις, λεξιλογικούς κ.α. μύθους 🙂

 82. ΝΙΚΟΣ said

  79

  Συνήθως τα απολαύω και απολαμβάνω συντάσσονται με γενική όταν πρόκειται για διάκριση. Στο άρθρο για τον Τεντόγλου , ο συντάκτης το χρησιμοποιεί με την εννοια της τιμητικής διάκρισης. Το παράδειγμά σου με την μακαροναδα είναι διαφορετικό, εδώ αναγκαστικά θα συνταχθεί με αιτιατικη πτώση

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 84. aerosol said

  #72
  Εφόσον επιμένεις, δε μου μένει παρά να σκεφτώ πως τα βιβλία σχετικά με τη χρήση της γλώσσας που συμβουλεύτηκες (και καλά έκανες) δεν ήταν αξιόπιστα.
  Αλλά αντί για τρία σχόλια θα ήταν απλούστερο να κάνεις αυτό που έκανα κι εγώ πριν απαντήσω -αν και θυμόμουν πως υπήρξε και σαραντάκεια ανάρτηση, ήθελα να σιγουρευτώ. Έψαξα στο γκουγκλ. Και τα τρία λεξικά που βρήκα χρησιμοποιούσαν σύνταξη με αιτιατική σε όλα τα παραδείγματα χρήσης του ρήματος. Και εντόπισα και δυο λινκ όπου εν συντομία αναλυόταν το γιατί είναι λάθος η γενική. Όλα αυτά μου πήραν κάπου δέκα λεπτά, ίσως λιγότερο.
  Αλλά και γενικότερα συνήθως προκρίνω την εύλογη παρατήρηση: κανένα «συνηθισμένο» και καθημερινό ρήμα (δηλαδή που δεν αποτελεί λόγιο απομεινάρι που κάνει μπαμ στο λόγο) δεν συντάσσεται με γενική στη νέα ελληνική. Ας πούμε τα άπτομαι και βρίθω δεν είναι συχνής και μαζικής χρήσης. Το απολαμβάνω είναι.

 85. sarant said

  Eυχαριστω πολύ για τα νεότερα!

  36 Καλοριζικος ο πάγκος!

  40 Α, ναι, καλά λες!

  45 Μπράβο και στον… Ναπολέων

  46 «τον οποίο τον δάγκωσε το φίδι», υποχρεωτικά; Παράξενο μου φαίνεται. Τι λένε οι αλλοι;

  50 Ώστε υπάρχει;!

  64 Αχ, οτιδήποτε βάζετε ανάμεσα σε γωνιώδεις αγκύλες χάνεται διά παντός

  68 Το απολαμβάνω το συντάσσουν (και) με αιτιατική όλα τα λεξικά, ο Μπαμπινιώτης μάλιστα λέει ότι είναι λάθος το απολαμβάνω με γενική.
  -αλλά βλέπω ότι με πρόλαβαν

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  77, 16
  Δεν είχα δει το 16! Συγγνώμη
  Από εδώ το 83 μου…
  https://provocateur.gr/archive/5551/mpost-ekeinos-poy-edwse-zwgrafies-stis-lekseis-kai-antistrofa

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  82:Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το απολαύω, όχι το απολαμβάνω. Απολαύει της εμπιστοσύνης, όχι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ο οποίος Ναπολέων κάνει και του Ναπολέου (μια χαρά -στην ίδια την οικογένεια που έχει Ν.) 🙂

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άσχετο, παιδιά είχα 4 χρόνια να ρθω στο ορεινό χωριό του Πάρνωνα. Πριν, ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι, μα και ενδιάμεσα. Δεν ξέρω τί γίνεται με την κλιματική αλλαγή αλλά τέτοια ζέστη δεν τη θυμάμαι ποτέ εδώ. Ναι μεν ξερικό κλίμα, φυσολογά προς το βράδυ, αλλά γενικά φέτος πολλή ζέστη, μπάτης λένε δω οι πιο ντόπιοι.Άκουσα την απέναντι να λέει στο τηλέφωνο, ούτε στο Λιβυκό να είμαστε! (Συμπτωματικά έχει κάποιους συγγενείς στη νότια Κρήτη).
  Με περιβολή παραλίας στο χαγιάτι. Στα 5 μέτρα η παλιά συκιά, μισή άσπρα, μισή μπουλαφάτα σύκα, παρηγορητική!
  Ξαφνικά προσγειώθηκε, φρουστ, τώρα δα στις πέτρες της αυλής κι ένας τσαλαπετεινός κι ομόρφυνε πολύ τη στιγμή…

  Τζη, τώρα ανθίζει η μολόχα στην κάτω αυλή (τις πολλές τις πελεκήσανε όταν καθάρισαν τ΄αγριόχορτα, νωρίς το καλοκαίρι). Έχει ένα δυνατό μωβ χρώμα, νομίζω ήθελες κόκκινη ε; Δεν υπόσχομαι για φέτος, αλλά θα δω αν πετύχω σε τίποτε βόλτες να χει απομείνει άνθος και σπόρος.

 90. … τρία … πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων…»,
  κινούνται με ταχύτητα
  τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη
  του φωτός …

  Προφανώς
  λυκόφως
  (Το κάθε πλοίο κινείται με c,
  άρα τα τρία πλοία με 3c)

 91. Νοικιάζουν και βανάκια

 92. sarant said

  89 Mάλιστα…. ζεστη κι εκεί ψηλά λοιπον

  91 Καλό!

 93. Λεύκιππος said

  Απολαμβάνω τον μεσημεριανό ύπνο με αιτιατικη, γιατί με γενική μένω ξάγρυπνος

 94. sarant said

  Με πληροφόρησαν από τη Σύρα, ότι ο άνθρωπος που έχει την εταιρεία λέγεται Βαμβακάρης, που είναι κοινό επώνυμο στο νησί -άρα δεν κάνει λογοπαίγνιο με τον Μάρκο, λάθος μου.

 95. Κι ο Καρβάσης επώνυμο είναι αλλά πάει και για CARWASH…

 96. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δέν εἶναι μόνον ἡ (ἐκπληκτική καί ἀπρόσμενη) νίκη τῆς Ἀντιγόνης. Εἶναι ἡ αἴσθησι Πατρίδας, ἡ Σημαία γύρω ἀπό τό σῶμα της, ὁ Ἐθνικός Ὕμνος στά χείλη της, οἱ Καρδιτσιῶτες (..καί οἱ Γρεβενιῶτες, καί οἱ Ἡπειρῶτες καί οἱ νησιῶτες καί.. καί.. καί..) πού μᾶς ξελασπώνουν στά γήπεδα, στά γράμματα καί στίς τέχνες.

  https://www.iefimerida.gr/spor/aponomi-metallioy-stin-antigoni-ntrismpioti

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..σύν τό ὅτι μᾶς διδάσκουν ΗΘΟΣ..

  https://www.news247.gr/athlitika/i-stefanidi-apotheose-tin-ntrismpioti-echo-parei-4-metallia-se-eyropaika-apo-to-2014-kai-pire-2-se-mia-evdomada.9730462.html

 98. ΣΠ said

 99. ΣΠ said

  Δεν μπορώ να συνηθίσω το NTRISMPIOTI. Ευτυχώς στην Wikipedia την γράφουν Drisbioti.

 100. # 89

  Στην διαδρομή Δεσφίνα-Ιτέα-Γαλαξίδι, υπάρχουν στα πλαϊνά του δρόμου πάρα πολλές αλλά όλες ροζ δενδρομολόχες. Για άλλα χρώματα έχει φροντίσει να με προμηθεύσει με σπόρους άλλο εκλεκτό μέλος του ιστολογίου, που θα φυτεύσω φεύγοντας για του χρόνου, αλλά εννοείται πως πάσα προσφορά δεκτή και με ευχαριστίες.
  Το δυνατό μωβ είναι επιθυμία μου, όσο για το κίτρινο…καλύπτομαι από τις μπάμιες που καλλιεργώ !!

  Τραγουδάκι για όσα ψάxνουμε από τα παλιά που το χορεύω με μια καλή φίλη σε πιο μοντέρνα εκτέλεση

 101. ΓΤ said

  Νικοκύρη, περιμένω έγκριση…

 102. ΓΤ said

  @96

  «O ένας σηκώνει 200 κιλά. Έρχεται ο άλλος και σηκώνει 210 κιλά. Και λοιπόν;»
  (Κωστής Παπαγιώργης)

 103. ΓΤ said

  Κατάλαβα γιατί περιμένω έγκριση. Έγραψα κάτι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όνομα που ταυτίζεται με ένα από τα 6.547 χρηστώνυμα του ΘΧ…

 104. Georgios Bartzoudis said

  49, Γιάννης Κουβάτσος said: «… ‘αν οι συριζαίοι …εύχονταν να πεθάνει!’. Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωση αυτού του ανθρώπου. Το έχω πει πολλές φορές ότι κάποιοι είναι πολύ χειρότεροι από τον Βάτμαν».
  # Δάσκαλε, καταλαβαίνω τα σταλινικά σου απωθημένα, και τα όμοια της ΕΦΗ – ΕΦΗ (σχόλιο 55), και του aerosol (σχόλιο 59). Αλλά εγώ την κριτική μου για τον Σύριζα (και για οποιοδήποτε κόμμα, όταν υπάρχει θέμα), δεν πρόκειται να την περιορίσω για να ικανοποιήσω αμαρτωλά απωθημένα. Οι έμμεσες προτάσεις σας για λογοκρισία, απλώς αποκαλύπτουν τα υπόψη αμαρτωλά απωθημένα! [το τυφλό μίσος και τα παρελκόμενά τα επιστρέφω στη συντρόφισσα Έφη. Τις πάνε πολύ, εσχάτως].

  58, Νίκος Κ. said: «48: [… που να ξέρει πώς καθορίζονται τα σύνορα στον παλιό Έβρο, που ο αφιλότιμος αλλάζει κοίτη κάθε τόσο …]. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν καθορίζονται πια από το πώς αλλάζει ο ρους του Έβρου. Για αυτό υπάρχουν κάποια ελληνικά μέρη πέραν του Έβρου (όπου δηλαδή ο Έβρος βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος) αλλά και κάποια τουρκικά μέρη πέραν του Έβρου (όπου δηλαδή ο Έβρος βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε τουρκικό έδαφος)».
  # Αμ, καλά κατάλαβα ότι υπάρχει ΑΓΝΟΙΑ για τα σύνορα, και ελπίζω να μην είναι …πανσυριζαϊκή! Τα εν λόγω σύνορα ορίζονται, σύντροφε Νικολάκη, από την θέση της (παλιάς) κοίτης, αυτής που είχε ο Έβρος εν έτει 1923, και η οποία σε πολλά μέρη είναι μακριά από τη (νέα) διευθετημένη κοίτη. Επιπλέον, και η παλιά κοίτη έχει ροή, που αρκετά συχνά «τρωγει» ή επεκτείνει την (παλιά) όχθη, δημιουργεί ή καταργεί νησίδες κλπ.

  62, Avonidas said: «48. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται το irregular στα καθιαυτού, αλλά στα ελληνικά έχει, ανάλογα με τα συμφραζόμενα, την έννοια του ασυνήθιστου, του παράτυπου, του αντικανονικού, του ακανόνιστου, αλλά πάντως όχι του ανώμαλου, όταν μιλάμε για ανθρώπους….».
  # Εν πολλοίς καλώς! Μόνο «του παράτυπου» είναι όχι απλώς λάθος αλλά …άκρατος συριζαϊσμός, μετά ή άνευ αμάθειας»! [Για τον ΑΝΩΜΑΛΟ, τα είπαμε. Δεν το διάβασες?? Πάντως, υπάρχουν δυστυχώς και ανώμαλοι άνθρωποι!].

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Ε, όχι μηδενιστικό «και λοιπόν;» από τον Παπαγιώργη, που δεν έχανε αγώνα της Πανάθας… Φαντάζεσαι να του έλεγε κανένας, ενώ έβλεπε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, «Και λοιπόν, και τι έγινε αν χάσουμε από τον γαύρο, ρε Κωστή;» 😊

 106. ΓΤ said

  @89 Έφη@Πἀρνωνας

  «Με περιβολή παραλίας στο χαγιάτι».

  Έσκασες ‘πά΄ στο χαγιάτι
  να πετροβοσκάει ο λίβας
  βλάχος εδίψαε για μάτι
  είδε κορμάρα θεάς, ντίβας

  Δαχτυλίδωσες τη μέση
  Αθηναία με «φλαμίνγκο»
  Πέρασε τότε ο Βάγγος
  (στο ποτάμι για να χέσει)
  πόθησε τρελά της φύσης
  το αγριοτρύφερο το μπίνγκο

  «Βγάλ’ το δάχτυλο απ’ τη μύτη»,
  η της Έφης ωρυγή,
  «κοίτα μόνο το βρακί σου
  ίσαμ’ αύριο την αυγή,
  κι άμα ξαναεκκινήσεις
  να χαλβαδιάσεις το κατώι
  νεκρό θα σε δούνε στις Ειδήσεις
  το δακρύλαλό σου σόι!»

  Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει
  είδε τις ξερολιθιές
  ανεκπλήρωτος ο πόθος
  «κλάψες, άλυσες, φωνές»

  «Δυστυχής παρηγορία»
  έκλαψε πικρά ο Βάγγος
  «όχι» η ετυμηγορία
  εξορία λοιπόν στο Λάγκος…

 107. 49, 55
  Δηλητήριο σκέτο. Καθιαυτού σκατόψυχος. (Όχι, όχι πια γραφικός…)

 108. sarant said

  101-103–> 106 :Συγγνώμη, ρε συ.

  98 Α μπράβο. Υπάρχει κι άλλο ένα, με το ποντίκι που διορθώνει το φίδι «Δεν εισαι poisonous, είσαι venomous» και το φίδι το κάνει μια χαψιά

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  107: Απ’ ολα τα είδη έχει η πανίδα του ιστολογίου. Και ιοβόλα. 😊

 110. Georgios Bartzoudis said

  107, eva matenoglou (@evamaten) said: «Δηλητήριο σκέτο. Καθιαυτού σκατόψυχος. (Όχι, όχι πια γραφικός…)»
  # Καλό κορίτσι, μην βάζεις στο στόμα σου τέτοιες …ουσίες, διότι βρωμάνε και θα σε αποφεύγει ο σύντροφός σου! Άσε που μπορεί και να τον …δηλητηριασεις! Καλά θα κάνεις να συμβουλεύεσαι και κανέναν …σπινθηροβόλο δάσκαλο, που ξέρει όλα τα …βολικά (σχόλιο 109)

 111. ΣΠ said

  109
  Η μάνα μου έλεγε «κάθε σπίτι έχει τον καμπινέ του».

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Βάλε και την Ελίνα Τζένγκο, γιατρέ, τη χρυσή μεταναστοπούλα δεύτερης γενιάς. 😊

 113. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @112. Αὐτήν καμαρώνω τόσην ὥρα, Γιάννη! 🙂

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Χααα!
  Το αξιοσημείωτο στο ημερολόγιο βουνού, απόψε, είναι που μόλις έπεσε καλά καλά ο ήλιος (η άπνοια συνεχιζόταν και πού να πας με το κάμα -τώρα σήκωσε λιγάκι αέρι) πήγα μεγάλη βόλτα στην πάνω πάνω στράτα και σε μια στροφή αντάμωσα μια κυρά αλεπού, μεγαλόσωμη, σαν μέτριος σκύλος, περπατούσε νωχελικά στην άκρη του δρόμου και μόλις με πήρε χαμπάρι έστριψε ίσα λίγο μέσα στη φυλλωσιά. Να πω την αμαρτία πήρα πέτρα κι έριξα πριν περάσω από μπροστά κι άκουσα το θόρυβό της που πήρε κάτω τη λαγκαδιά. Σπάνια να επιτεθεί η αλεπού σε άνθρωπο, αλλά πολύ άφοβη μου φάνηκε, αν είχε παρέκει μικρά; άσε καλού κακού…
  Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου, ζω δω πέρα 🙂

  Χρυσό στο ακόντιο για την Ελλάδα με την Τζένγκο !
  112, βλέπω πριν πατήσω,το πρόλαβες Γιάννη, και πώς θα το καταπιούν -που να τους κάτσει- το ακόντιο οι μεταναστοφάγοι ! 🙂

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  114:Ξυδάκι,Έφη. Η Ελίνα, πάντως, είναι καθιαυτού Μακεδονοπούλα, από τη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. 😉

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115 Σε μια συνέντευξή της πριν 2 χρόνια
  Υποσχέθηκα στη μαμά μου να σταματήσει να καθαρίζει σπίτια (…)
  Θέλω να γραφτεί το όνομά μου παντού! Σε όλες τις κατηγορίες. Το έκανα στο Κ18, το έκανα στο Κ20, πιστεύω ότι θα συνεχίσω έτσι. Είμαι πολύ αποφασισμένη σε αυτό που κάνω.
  https://www.fosonline.gr/sports/stivos/article/103750/tzengko-sto-fos-yposxethika-sti-mama-moy-na-stamatisei-na-katharizei-spitia

 117. Boban said

  Ρε παιδιά αυτό το κοπάδι λύκων δεν σας χτυπάει άσχημα; μάλλον είναι συνώνυμα αλλά αγέλη λύκων δεν λέμε συνήθως;

 118. sarant said

  116 Μπράβο της!

  117 Τώρα που το λες….

 119. Νίκος Κ. said

  104: [Τα εν λόγω σύνορα ορίζονται, σύντροφε Νικολάκη, από την θέση της (παλιάς) κοίτης, αυτής που είχε ο Έβρος εν έτει 1923, και η οποία σε πολλά μέρη είναι μακριά από τη (νέα) διευθετημένη κοίτη. Επιπλέον, και η παλιά κοίτη έχει ροή, που αρκετά συχνά «τρωγει» ή επεκτείνει την (παλιά) όχθη, δημιουργεί ή καταργεί νησίδες κλπ.]

  Ξαφνικά «ανακαλύψατε» αυτό που σας έγραψα!!! (δηλ. ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν καθορίζονται πια από το πώς αλλάζει ο ρους του Έβρου). Δεν γνωρίζω αν πράγματι δεν καταλαβαίνε ή αν κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, λίγη σημασία έχει.
  Δεν σας ξέρω, δεν με ξέρετε, αλλά η ειρωνική σας «προσφώνηση» προς εμένα προφανώς και αντικατοπτρίζει το επίπεδό σας. Ως εκ τούτου δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί σας.

 120. Αντώνης said

  (65)
  Χαρούλα, μην ξύνεις πληγές («Σε μια χώρα που λέει πως η βιομηχανία της είναι ο τουρισμός»). Πάγιο παράπονό μου είναι η έλλειψη Γραφείων Τουριστικών Πληροφοριών στην Ελλάδα. Στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο που γνωρίζω λίγο, κάθε πόλη έχει ένα τέτοιο γραφείο με πολύγλωσσους και εξυπηρετικούς υπαλλήλους και με εκατοντάδες χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια για τα αξιοθέατα της περιοχής κλπ. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα, το μόνο τέτοιο Γραφείο που συνάντησα ήταν στην Καβάλα. Αντίθετα, ύστερα από λίγες μέρες βρέθηκα στην Ξάνθη· σύμφωνα με τον Guide Vert του Michelin, το Γραφείο βρίσκεται στο Δημαρχείο. Όταν ρώτησα εκεί, με παρέπεμψαν στο … γραφείο του Δημάρχου όπου μια ευγενική κυρία μού έδωσε έναν στοιχειώδη χάρτη της πόλης απολογούμενη γιατί ήταν «από τον προηγούμενο Δήμαρχο». Έτσι οργανώνεται η «βιομηχανία»;

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106, ΓουΤούλιεμ
  (Τώρα που δε μας ακούει κανείς 😉 )
  Του βουνού και του …Βάγγου

  >>
  «Δυστυχής παρηγορία»
  έκλαψε πικρά ο Βάγγος
  «όχι» η ετυμηγορία
  εξορία λοιπόν στο Λάγκος…

  Μα πριν πάρει το βαπόρι
  ο ιππότης του διφράγκου
  μες τ΄αρκαδικά τα όρη
  έχτισε χωριό και μένει
  να το ξέρει η οικουμένη
  τ΄όνομά του ακόμη «Βάγγου»!
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100 Τζη, ευχαριστώ! άκουσα το άσμα κι από άλλες εκτελέσεις, όντως κεφάτο-χαρμολυπικό, χορευτικό!

  ΓΤ ,103 χαχα, κι εμένα μ΄έχαψε η μαρμανξ (για τον ίδιο λόγο 🙂 )

 123. sarant said

  122 Αλλά σε απελευθέρωσα αμέσως –>121

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  123 Α! ευχαριστώ! Αργούν,δεν ξέρω γιατί, να φανούν σ΄εμένα οι αναρτήσεις κι έγραφα στη …χαραμάδα.

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Τα επόμενα (μεζεδάκια) θα τα πούμε τάχα «του Εικοσιεφταύγουστου»;
  Διαγγελματικά μπορεί,λμτ (που θα τα ΄χουμε ξαναπεί-με τόσα «ΠΘδιαγγέλματα», άλλη δουλειά δεν κάνει και φόντο δεν αλλάζει) αλλά και
  κανείς δεν ξέρει, ο χρόνος τί θα φέρει
  και πιο άλλο λάθος του Κούλη μας το πάθος

 126. aerosol said

  Προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε της πτώσεως υπερηφάνεια.

 127. Πολιτικοποδοσφαιρικό σχόλιο

  Ενα μεγάλο μπράβο στον Λουτσέσκου που στις δηλώσεις του πρώτου φετεινού αγώνα δεν δίστασε να αναφερθεί στην κλοπή του τελικού κυπέλλου και στην πίεση της κυβερνητικής πολιτικής να δοθεί ένας τίτλος στον ΠΑΟ για τους γνωστούς λόγους του γηπέδου με κρατική χρηματοδότηση. Είναι οι ίδιοι λόγοι που ανάγκασαν την διοίκηση του ΠΑΟΚ στην «σιωπή των αμνών» προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση γηπέδου Τούμπας με ιδιωτική χρηματοδότηση, μια σύγκριση που αγγίζει τα όρια της παράνοιας !!
  Δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την μπάλα που ξέρουμε ο Αυγενάκης, ο Κλάτενμπεργκ κι ο Λάοθ !!!!

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Για μένα κυπελλούχος είναι ο ΜΠΑΟΚ» 😂 Μια ζωή γελοίοι κλαψιάρηδες και συνωμοσιολόγοι νηπιακού επιπέδου.

 129. 94,
  Και θυγατρική ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής:
  Βαμβαρκάρη

 130. Καλά ο τύπος προσφέρει άφθονο γέλιο! Πού τους βρίσκουνε όμως…

 131. «[…] αλλά για εμένα ξανά η πρώτη ομάδα στην βαθμολογία είναι ο ΠΑΟΚ.» (Αλλά στην πραγματικότητα πρώτη ήταν η ΑΕΚ…)

  «Ο πραγματικός πρωταθλητής ήταν ο ΠΑΟΚ.» (Αλλά στην πραγματικότητα ήταν η ΑΕΚ…)

  «Τα τελευταία χρόνια κατακτήσαμε δύο φορές το νταμπλ. Την πρώτη φορά ήταν αυτή η ιστορία με τις επιτροπές, αλλά μας έκλεψαν τον τίτλο, αυτή είναι η ιστορία! Ήταν νταμπλ!» (Αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν νταμπλ…)

  «Για μένα δεν έφυγα ποτέ!» (Αλλά στην πραγματικότητα είχε φύγει…)

  Αυτό που λέμε, δηλαδή, εικονική πραγματικότητα…

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα θα τους μάθουμε, βρε Κώστα; Μια ζωή τέτοιοι είναι και βάζουν στο κλίμα του ξανθοπουλικού μπαοκισμού και τους ξένους υπαλλήλους τους. 😂

 133. ΓΤ said

  @ Δάσκαλος Θ13 και Κώστας

  Ξεκίνησαν με κλάψα από την Day 1… 🙂 🙂 🙂 🙂

 134. Καλημέρα,
  120 Το1998 βρέθηκα στο Τεκίρνταγκ (παλιά Ραιδεστό) απογευματάκι. Εκεί υπήρχε ένα γραφείο τουρισμού που έδινε φυλλάδια όχι μόνο της περιοχής. Ένα απ’ αυτά μούκανε μεγάλη εντύπωση και το κράτησα σχεδόν 20 χρόνια μέχρι που κατάφερα και πήγα στο Παμούκαλε.
  Σε κάθε ξενοδοχείο δε που πάω στο εξωτερικό συνήθως θα πάρω από τη ρεσεψιόν έναν χάρτη της πόλης (που θα μου πει κι ο υπάλληλος κάποια βασικά) κι ας έχω ηλεκτρονικούς καθοδηγητές διάφορους (εκτός απ’ τους χάρτες της Γκουγκλ χρησιμοποιώ κι άλλα βοηθήματα).

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  133: Και ύστερα από νίκη. Φαντάσου τι κλαψοπλημμύρα θα μας πνίξει μετά την πρώτη ήττα· γαρνιρισμένη με την απαραίτητη συνωμοσιολογία, βέβαια, αφού, ως γνωστόν, η Μπαοκάρα στα ίσα δεν χάνει ούτε από τη μεικτή Σύμπαντος. 😂

 136. Georgios Bartzoudis said

  111, ΣΠ said: «109 Η μάνα μου έλεγε «κάθε σπίτι έχει τον καμπινέ του».
  # ΣΠιτόγατε, άργησες πολύ να βγεις από τον καμπινέ. Φαίνεται ότι έχεις …πολλή δουλειά μέσα εκεί!

  119, Νίκος Κ. said: «… Ξαφνικά ‘ανακαλύψατε’ αυτό που σας έγραψα!!! (δηλ. ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν καθορίζονται πια από το πώς αλλάζει ο ρους του Έβρου). Δεν γνωρίζω αν πράγματι δεν καταλαβαίνε ή αν κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, λίγη σημασία έχει.
  Δεν σας ξέρω, δεν με ξέρετε, αλλά η ειρωνική σας ‘προσφώνηση’ προς εμένα προφανώς και αντικατοπτρίζει το επίπεδό σας. Ως εκ τούτου δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί σας».
  # Καλό παιδί, μην ξαναασχολείσαι μαζί μου. Τσιακ μαρμαρή, λέμε Μακεδονιστί». Προς το παρόν όμως θα σου ξαναπώ αυτό που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να καταλάβεις! Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1923, καθορίζει τα σύνορα. Θέλεις κατάλαβε, θέλεις μην καταλαβαίνεις. Και επίσης θα ξαναπώ: Ελπίζω η ΑΓΝΟΙΑ να μην έχει …πανσυριζαϊκή διάσταση!

 137. ΓΤ said

  @135 Δάσκαλος Θ13

  Νομίζω είναι πολύ κοντά η πρώτη τους ήττα

 138. Παύλος said

  36 Τσιακ μαρμαρή, λέμε Μακεδονιστί.
  Οι ξένες γλώσσες που λέγαμε.

 139. ΣΠ said

  136
  Δεν απευθύνθηκα σε σένα. Εσύ γιατί απευθύνθηκες σε μένα; Αναγνώρισες τον εαυτό σου σε αυτό που έγραψα;

 140. Νίκος Κ. said

  136: Θα σας ζητήσω για μια τελευταία φορά να ζητήσετε συγνώμη και να σταματήσετε να προσβάλετε. Αλλιώς (προσωπική μου άποψη) είναι πως πρέπει να αποκλεισθείτε άμεσα από τη λίστα.

 141. Χαρούλα said

  #140 Συγγνώμη που παρεμβαίνω αγαπητέ Κώστα.
  Κάποιος με ευγένεια και αγωγή δεν θα μιλούσε έτσι. Με ποιά ικανότητα λοιπόν τώρα, θα μπορέσει να ζητήσει και συγγνώμη; Οι παππούδες μας έλεγαν, να μην περιμένεις καλλιγραφία από την μαϊμού.

  Γενικά επειδή τις τελευταίες μέρες που βάρεσε και η ζέστη, για ποιό λόγο προσπαθούμε να συνεννοηθούμε; Αφορμές παίρνει να γίνεται χειρότερος. Μήπως να τον αφήναμε να τραγουδάει σε άδειο μαγαζί; Λέω μια σκέψη!
  Ναι! Εσάς λέω! Το καταλάβατε! Θα προσπαθήσετε να με υποτιμήσετε, αλλά δεν έχετε εσείς τόση αξία για να το κάνετε. Το μνμ απευθύνεται αποκλειστικά στους αξιόλογους και ευγενείς συνσχολιαστές.

 142. 141 Χαρούλα, η μόνη λύση ο μη σχολιασμός σχολίων που είναι μόνιμα στο ίδιο κλίμα και που αν ο σχολιαστής τους δεν έχει τον τελευταίο λόγο (του φαίνεται πως) κάτι θα πάθει. Ο καθένας μας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Αλλά ξέρουμε το στιλ του καθενός (παλιού εδώ) σχολιαστή. Αν δεν υπάρχει απάντηση σε εριστικούς σχολιαστές, αυτοί δεν θάχαν με ποιον να τσακωθούν. Αλλά είναι κάποιοι που τους αρέσει. Διαλέγεις τακτική.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σήμερα, η Ντρισμπιώτη είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πιο ψηλά από τις μεταγραφές, δέχεται αναρίθμητα συγχαρητήρια από όλον τον πολιτικό κόσμο και βλέπει το όνομά της παντού στα social media, στα ποσταρίσματα των υπερήφανων Ελλήνων πανηγυρτζήδων, που καμαρώνουν για τις επιτυχίες της, όπως κάνουν πάντα, δίχως ίχνος ντροπής, σαν να είναι «εθνικές» ή ακόμα χειρότερα «δικές τους». Μαντέψτε. Η επιτυχία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, και της κάθε «Αντιγόνης» του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, είναι δική της και μόνο δική της, μακριά από ευκαιριακές και εθνικές κορώνες άκρατου λαϊκισμού. Παραπάνω από τους μισούς, που πανηγυρίζουν ξεδιάντροπα μαζί της τώρα, δεν την ήξεραν καν, όπως δεν ήξεραν πέρυσι τον Ιακωβίδη και τον Ντούσκο, και την Κορακάκη το 2016!»
  https://www.sport-fm.gr/article/Nikosrallis/uperifanoi-ellines-panigurtzides/4318949

 144. Georgios Bartzoudis said

  139, ΣΠ said: «136Δεν απευθύνθηκα σε σένα. Εσύ γιατί απευθύνθηκες σε μένα; Αναγνώρισες τον εαυτό σου σε αυτό που έγραψα»;
  # Αν κατάλαβα λάθος, τότε τσιορ-τσιοπ (πάντοτε Μακεδονιστί)

  140, Νίκος Κ. said: «136: Θα σας ζητήσω για μια τελευταία φορά να ζητήσετε συγνώμη και να σταματήσετε να προσβάλετε. Αλλιώς (προσωπική μου άποψη) είναι πως πρέπει να αποκλεισθείτε άμεσα από τη λίστα».
  # Οκ σύντροφε. Υπακοή στα καθιερωθέντα από τον πατερούλη Στάλιν!! [και …για την ταμπακιέρα, όλα καλώς!]

  141, Χαρούλα said: «#140 Συγγνώμη που παρεμβαίνω αγαπητέ Κώστα. Κάποιος με ευγένεια και αγωγή δεν θα μιλούσε έτσι. Με ποιά ικανότητα λοιπόν τώρα, θα μπορέσει να ζητήσει και συγγνώμη; Οι παππούδες μας έλεγαν, να μην περιμένεις καλλιγραφία από την μαϊμού. Γενικά επειδή τις τελευταίες μέρες που βάρεσε και η ζέστη, για ποιό λόγο προσπαθούμε να συνεννοηθούμε; Αφορμές παίρνει να γίνεται χειρότερος. Μήπως να τον αφήναμε να τραγουδάει σε άδειο μαγαζί; Λέω μια σκέψη! Ναι! Εσάς λέω! Το καταλάβατε! Θα προσπαθήσετε να με υποτιμήσετε, αλλά δεν έχετε εσείς τόση αξία για να το κάνετε. Το μνμ απευθύνεται αποκλειστικά στους αξιόλογους και ευγενείς συνσχολιαστές».
  # Ναι.Κάπως έτσι είναι στα …μαϊμουδίστικα!

  142, Γιάννης Μαλλιαρός said: «141 Χαρούλα, η μόνη λύση ο μη σχολιασμός σχολίων που είναι μόνιμα στο ίδιο κλίμα και που αν ο σχολιαστής τους δεν έχει τον τελευταίο λόγο (του φαίνεται πως) κάτι θα πάθει. Ο καθένας μας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Αλλά ξέρουμε το στιλ του καθενός (παλιού εδώ) σχολιαστή. Αν δεν υπάρχει απάντηση σε εριστικούς σχολιαστές, αυτοί δεν θάχαν με ποιον να τσακωθούν. Αλλά είναι κάποιοι που τους αρέσει. Διαλέγεις τακτική».
  # Σωστά. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σε «εριστικούς σχολιαστές». Το άλλο άκρο είναι: Πετάει ο γάιδαρος? /Ναι. Μαζί με το σαμάρι του!

 145. 144 Ποιος σι μλα τσι μλιέσι, ποιος σι κνα τσι κνιέσι; Ποιος σι τζιγ τσ ακμπιέσι;

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και να ‘χεις στο κεφάλι σου και τους διάφορους καρεκλοκένταυρους να μιλάνε για ξέφραγα αμπέλια…

  «Με πρώτο μισθό που κατά μέσον όρο κυμαίνεται στα 850 ευρώ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούνται να αντεπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια, το πανάκριβο κόστος ζωής, τα αυξημένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, τους «εκτοξευμένους» λογαριασμούς ΔΕΚΟ, την πανάκριβη βενζίνη κ.λπ. κ.λπ., όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρης Παπαδημητρίου.

  Υπό αυτές τις συνθήκες οι αναπληρωτές ουσιαστικά είναι σαν να είναι «χορηγοί» της εκπαίδευσης, αφού τα χρήματα που παίρνουν πάνε όλα σε εισιτήρια και έξοδα διαβίωσης (ενοίκια, φαγητό κ.λπ.). Για αρκετούς χωρίς το «επίδομα» από τη μητέρα και τον πατέρα ή τη δεύτερη «μυστική» δουλειά δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης.»
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/356303_o-diarkis-basanismos-ton-nomadon-tis-ekpaideysis

 147. π2 said

  Παραμονεύω τον Μουμτζή να δω μήπως ζητήσει συγγνώμη για την περί Έβρου καφρίλα του. Σιγά και μη. Αλλά πέτυχα χαριτωμένο τυπογραφικό λάθος: de gustibus et coloribus non est disputanadum. Τι τα θες τα λατινικά χωρίς διορθωτή μωρέ;

 148. defterin said

  Μετά το mediaκό σκηνικό, συνάντησα και κάτι *microπράγματα* για το σχολείο, που περίμενα ότι θα ήταν λογοπαίγνιο (π.χ. με microcontrollers ή microcomputers όπως τα Arduino που χρησιμοποιούνται στην διδασκαλία προγραμματισμού) αλλά τελικά όντως το έγραψαν στα σοβαρά.

 149. defterin said

  Ξέχασα το λινκ: https://www.openbook.gr/1000-micropragmata/

 150. Θρασύμαχος said

  Συγγνώμη, αλλά δεν άντεχα να περιμένω μέχρι το επόμενο Σάββατο: https://www.iefimerida.gr/ellada/lamia-nearos-esose-gynaika-apo-ta-dontia-pitmpoyl Νεαρός έσωσε γυναίκα από τα «δόντια» πίτμπουλ … (φαίνεται ότι κάπως αλλιώς την απειλούσε και όχι να την δαγκώσει, εξ ου τα εισαγωγικά) … με αποτέλεσμα να αποκομίσει και ο ίδιος γρατσουνιές από το ζώο (δεν διευκρινίζεται πώς τις απεκόμισε τις γρατζουνιές, μάλλον θα τις πήρε σπίτι του).

 151. sarant said

  150 Ηταν ψεύτικα τα δόντια, γι’ αυτό τα εισαγωγικά

 152. michaeltz said

  75. Έφη-Έφη
  Εμένα μαθαίνει και τα παιδιά μου! 🙂

 153. ΣΠ said

  Απίστευτος.

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152 >>Εμένα (το ιστολόγιο) μαθαίνει και τα παιδιά μου
  Ε, ναι! …πίετε εξ αυτού πάντες! 🙂

 155. ΓΤ said

  @154 Έφη

  Κερνάμε και ξίδι όταν πρέπει. 😛

 156. sarant said

  153 Τωρινό είναι αυτό; Διότι το έχει ξαναπεί αυτό νομίζω.

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155, άμα λάχει, κατά τη …χολή! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: