Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια υπό παρακολούθηση

Posted by sarant στο 27 Αυγούστου, 2022


Που βέβαια τα τιτλοφόρησα έτσι επειδή γράφτηκαν χτες, ενώ γινόταν στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Στη συζήτηση, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κάνοντας έκκληση για ενότητα και ομοψυχία και ζήτησε να ξεπεράσουμε την τοξικότητα. Και αμέσως μετά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας.

Αλλά σήμερα δεν μπαίνουμε στην ουσία, σήμερα συζητάμε τα γλωσσικά αξιοπερίεργα που συγκέντρωσα την προηγούμενη εβδομάδα -και που δεν αναφέρονται στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή χτες. Και για να το καταδείξω αυτό ακόμα πιο καθαρά, ξεκινάω με ένα παμπάλαιο μεζεδάκι, που το δημοσίευσε όμως χτες στο Τουίτερ ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης. Πρόκειται για δημοσίευμα στο περιοδικό Ταχυδρόμος στη δεκαετία του 1990.

Στη φωτογραφία βλέπουμε, λέει η λεζάντα, την κ. Παπαδοπούλου μαζί με τον μορφωτικό ακόλουθο της ιαπωνικής πρεσβείας, ο οποίος φέρει το όχι και πολύ γιαπωνέζικο όνομα… Κάλτσουραλ Αλτατσέ!!

Λέτε να είναι ο κ. ακόλουθος παιδί μικτού γάμου, και γι’ αυτό έχει δυτικότροπο όνομα όπως είχε πχ ο Λευκάδιος Χερν;

Μπα, ο κ. Αλτατσέ είναι πολίτης Νομανσλάνδης, παιδί όχι μικτού γάμου αλλά αμιγούς τσαπατσουλιάς του συντάκτη, ο οποίος είδε Cultural Attaché (μορφωτικός ακόλουθος), και το στραβοδιάβασε κιόλας, και το πέρασε για κύριο όνομα!

Παλιό το εύρημα, είπαμε, αλλά το βρήκα πολύ γουστόζικο.

Και προχωράω σε κάτι φρέσκο.

* Μια παρωνυχίδα από ανακοίνωση της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Οι θεσπισμένοι κανόνες είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ΄ εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές …»

Ρωτάει ο φίλος που το στέλνει: αφού το υποκείμενο είναι σε πληθυντικό, οι κανόνες, δεν θα έπρεπε να είναι «αφ’ εαυτών»;

Ναι, έτσι θα έπρεπε να είναι. Για να σιγουρευτώ, βρίσκω και νήμα της Λεξιλογίας, που το είχε ξεκινήσει ο φίλος μου ο Θέμης, οπου βρίσκω το «αφ’ εαυτού» να κλίνεται μια χαρά. (Έχει σημασία, διότι το λεξικό του Μπαμπινιώτη μπερδεύει λίγο αφού δίνει την έκφραση ως «αφ’ εαυτού μου»).

* Η οθονιά αριστερά είναι από ιστότοπο οπαδικού χαρακτήρα, και συγκεκριμένα οπαδών του Ολυμπιακού.

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Υπέβει στη θάλασσα και προκαλεί εγκεφαλικά

To «προκαλεί εγκεφαλικά» είναι το υπερχρησιμοποιημένο κλισέ των ιστότοπων που απευθύνονται σε αντρικό κοινό, αλλά το καινούργιο εδώ είναι το περίεργο «υπέβει».

Σε πρώτη ματιά, σκέφτεται κανείς τίποτα με «υπερέβη», βέβαια ανορθόγραφο. Τελικά, είναι ανορθόγραφο, αλλά πιο διεστραμμένο, ιππεύει ήθελε να γράψει ο άνθρωπος -διότι η κοπέλα έβγαλε φωτογραφία πάνω σε ένα άλογο παρά θίν’ αλός.

Κι έτσι τα λογοπαίγνια του Μποστ για τη σφαγή των υποτών ιππό των Τούρκων βρήκαν ακούσιο συνεχιστή!

* Η ακλισιά της εβδομάδας, σε ρεπορτάζ για την απίστευτη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη:

Η πρωταθλήτρια μας νιώθει καλά σωματικά και αποφάσισε μαζί με τον προπονητή της Ναπολέων Κεγαλόπουλο, να πάρει μέρος στον αγώνα, κυρίως για να απολαύσει, δίχως κανένα άγχος, την συμμετοχή της στην απόσταση.

Πέρα από την ακλισιά του… Ναπολέων σκεφτείτε ότι η άλλη πήρε μέρος στον αγώνα σχεδόν για πλάκα, και ήρθε πρώτη, κι έκανε βάδην 55 χιλιόμετρα σε δύο μέρες -που εγώ δεν έχω κάνει τόσα όλο τον μήνα.

* Και παρεμπιπτόντως, πόθεν το ασυνήθιστο επώνυμο Ντρισμπιώτης; Το συζητήσαμε στα Υπογλώσσια και είπαμε ότι μοιάζει να είναι πατριδωνυμικό. Κάποιος είπε ότι υπάρχει ο σαρακατσάνικος οικισμός της Ντρίσμπης ή του Ντρίσμπεη κοντά στον Άγιο Βλάσιο Φθιώτιδας. Σκέφτομαι μήπως ήταν το τσιφλίκι κανενός Ιντρίς Μπέη.

* Δεν τελείωσε το καλοκαίρι, κάποιοι είναι ακόμα σε διακοπές και στέλνουν φωτογραφίες με αξιοπερίεργα. Εδώ ένα απλό λαθάκι, έξω από ζαχαροπλαστείο ή κάτι τέτοιο στη Λήμνο, όπου τα γαλακτοκομικά dairy έγιναν diary.

Τα γαλακτοκομικά της Μπρίτζετ Τζόουνς, που λέει κι η ταινία.

* Και από φούρνο σε γλύκισμα και στη Μαντλέν.

Σε συνέντευξη της ηθοποιού Αμαλίας Αρσένη στην Καθημερινή διαβάζω:

Μετά µια βουτιά στη θάλασσα του χωριού, κουβέντες με τους γείτονες, ξεκινούν οι ετοιμασίες για το μεσημεριανό που, όπως πάντα, έχει κάτι από την παιδική μου ηλικία. Σαν της Μαντλέν του Προυστ κάθε γεύμα που ετοιμάζεται και καταναλώνεται στο νησί μου, με πάει πίσω στον χρόνο όταν ονειρευόμουν όσα ζω σήμερα. Οταν έτρωγα καρπούζι στην παραλία και έλεγα «άραγε θα γίνω ποτέ ηθοποιός;»

Η συνέντευξη έχει μορφή ημερολογίου στο οποίο η ηθοποιός λέει τι κάνει σε διάφορες στιγμές του 24ώρου της. Αλλά εδώ προφανώς έβαλε το χέρι του ο δαίμονας της απομαγνητοφώνησης.

Εικάζω ότι η Αμ. Αρσένη είπε «σαν τις μαντλέν του Προυστ», εννοώντας τα γλυκίσματα που λέγονται madeleines, τα οποία στο μυθιστόρημα του Προυστ φέρνουν στο μυαλό του αφηγητή αναμνήσεις από το παρελθόν (για περισσότερα, δείτε εδώ). Δεν υπάρχει καμία Μαντλέν, είναι οι μαντλέν.

* Κι άλλο ένα υποτιτλιστικό μαργαριτάρι, αλλά δεν ξέρω από ποια ταινία ή σειρά είναι.

Και μόνο που βλέπουμε τον υπότιτλο, καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν πάει καλά, διότι δεν βγάζει νόημα. Τι θα πει «Δεν είναι ό,τι μου ανήκει δίκαιο»;

Στα αγγλικά έλεγε Not everything that I own is fair game, όπου fair game κατά λέξη είναι το νόμιμο θήραμα, όρος που μας πάει πίσω στα χρόνια του Μεσαίωνα, αλλά εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά. Λέει ο άλλος, μάλλον με παράπονο, Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι μπορείς να οικειοποιείσαι/να χρησιμοποιείς (εξαρτάται και από τα συμφραζόμενα) όλα τα δικά μου πράγματα.

* Κι ένα από την Καθημερινή, σε άρθρο με ευτράπελο σχολιασμό για τα στραβά και τα ανάποδα των διακοπών.

Αν δεν δώσατε μάχη με τις μύγες και τις σφίγγες. Αν ο εστιάτορας δεν είχε προνοήσει να βάλει καμένο καφέ στα τραπέζια της σάλας, τότε, με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, περάσατε το 60% του χρόνου σας στην ταβέρνα διώχνοντας έντομα και 40% όντως τρώγοντας (εξαντλημένοι).

Όμως μάχη με τη Σφίγγα έδωσε ο Οιδίποδας. Αν εννοούμε τα έντομα, θα γράψουμε «με τις σφήκες» ή «με τις σφήγκες».

* Και μια τραγική είδηση, αλλά ο σχετικός τίτλος ακούγεται αστείος.

Πώς μπορεί να σε καταπλακώσει το δάπεδο; Το ταβάνι, βέβαια, μπορεί. Μήπως τα μπέρδεψαν;

Όχι. Όπως φαίνεται, το δάπεδο κατέρρευσε και η άτυχη γυναίκα έπεσε στο υπόγειο οπότε έπεσαν από πάνω της τα ξύλα και τα μπάζα του δαπέδου.

* Με ρωτάει φίλος:

Καλησπέρα, στις ειδήσεις του Σταρ πριν από λίγο, δημοσιογράφος ρωτάει την χρυσή πρωταθλήτρια Ελίνα Τζένγκο, αν το έχει χωνέψει! Αν δεν κάνω λάθος, το ρήμα «χωνεύω» έχει μόνο αρνητική έννοια, το σωστό θα ήταν αν το έχει συνειδητοποιήσει, σωστά;

Δίκιο νομίζω ότι έχει ο φίλος, αλλά και τα λεξικά του δίνουν δίκιο, πχ το ΛΚΝ λέει:

δέχομαι κτ. δυσάρεστο ως αναπότρεπτο ή ως τετελεσμένο: Δεν μπορεί να χωνέψει την αποτυχία του.

Το ΜΗΛΝΕΓ βέβαια αφήνει ένα περιθώριο, αφού λέει: Συνειδητοποιώ πλήρως κτ, συνήθως δυσάρεστο, και το αποδέχομαι συμβιβαζόμενος με αυτό.

Από την άλλη, δεν μου φαίνεται η φράση του ρεπόρτερ («το έχεις χωνέψει;») να χτυπάει κάποια βαριά καμπάνα για οξύμωρο ή για αντιφατικό.

Εσείς τι λέτε; Χωνεύουμε και τα (πολύ) ευχάριστα;

* Από τη σελίδα των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, όπου, όπως βλέπετε, όλα τα δικαιώματα είναι «κατωχηρωμένα», και ιδίως το δικαίωμα στις φαντεζί ανορθογραφίες.

Λέτε να υπάρχει κανένα χωριό, τα Κάτω Χηρωμένα;

* Μου στέλνει μήνυμα φίλος :

Ο (τάδε) ξαναχτύπησε: στην είδηση για το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε ότι η εμβέλεια του κοιτάσματος είναι Χ κυβικά.

Προφανώς ο φίλος μου περίμενε να ακούσει κάτι άλλο, δυναμικότητα ας πούμε του κοιτάσματος. Αλλά γκουγκλίζω και βρίσκω ότι λέγεται η «εμβέλεια του κοιτάσματος»

Έχω έναν φίλο μεταλλειολόγο (αν και τα’χει κι αυτός παρατήσει κι έγινε μεταφραστής), μα ξέχασα να τον ρωτήσω. Οπότε, όποιος ξέρει ας μας διαφωτίσει αν είναι δόκιμος ο όρος «εμβέλεια κοιτάσματος».

* Κάτι πολύ αστείο έγινε με τον Alexander Clapp, τον δημοσιογράφο που έγραψε το περίφημο guest essay στη Νιου Γιορκ Τάιμς. Κάποιος πλακατζής διέδωσε πως είναι Έλληνας και βρέθηκαν πολλοί να το πιστέψουν. Είδα στο Φέισμπουκ διάλογο φιλοκυβερνητικών επώνυμων σχολιαστών, όπου γνωστή δημοσιογράφος, συνεπώνυμη πρώην υπουργού, μεταφέρει την είδηση ότι λέγεται Αλέξανδρος Κλάππας και κατάγεται από το Αθαμάνιο της Άρτας (το χωριό του Τσίπρα), προσθέτοντας «δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή μούφα».

* Διαβάζω άρθρο στο Λίμπεραλ:

Στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, γιατί οι συνθήκες αποκτούν τη δική τους δυναμική, και τροχοδρομούν εξελίξεις που αντιβαίνουν προθέσεις, συναισθήματα, σχεδιασμούς.

Τροχοδρομούν εξελίξεις; Είναι και μεταβατικό το ρήμα; Εγώ θα έλεγα «δρομολογούν εξελίξεις» και την τροχοδρόμηση θα την άφηνα για τα αεροπλάνα.

Βλέπω πάντως ότι ο φίλος Νίκος Λίγγρης έχει καταγράψει στη Λεξιλογία τη χρήση (και ως *τροχιοδρομώ) ήδη από το μακρινό 2009, σημειώνοντας βέβαια ότι κάποια από τα παραδειγματα που βρήκε είναι «από φανερά λανθασμένα μέχρι να ξύνεις το κεφάλι σου».

Απο την άλλη, βλεπω στο ΜΗΛΝΕΓ να δίνεται το τροχοδρομώ και ως μεταβατικό, ως συνώνυμο του «δρομολογώ». Οπότε, στέκομαι διορθωμένος, που λένε. Δεν θα το πω, αλλά δεν θα το διορθώσω κιόλας.

* Και κλείνω με ένα υπότιτλο από τη σειρά Outlander, που δείχνει ότι οι υποτιτλιστές της νέας γενιάς έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στοιχεία της ντοπιολαλιάς, κάτι οπωσδήποτε αξιέπαινο.

Όλους τους πρεσβυτεριανοί -όπως έλεγε ένας στο στρατό «τους ανθυπολοχαγοί».

Advertisement

101 Σχόλια προς “Μεζεδάκια υπό παρακολούθηση”

 1. Κουνελόγατος said

  ΟΛΟΙ τελούν υπό παρακολούθηση. Αν προκληθώ, θα καταθέσω συντριπτικά στοιχεία.

 2. Δεν με ξενίζει η θετική έννοια της χώνεψης. Δεν μου είναι και εξαιρετικά οικεία, αλλά θα μπορούσα ίσως να το είχα πει («δεν το έχω χωνέψει ακόμα ότι τα κατάφερα»)

 3. Κουνελόγατος said

  Ή και χωρίς…

 4. Αχ… θα ήταν καλύτερο «Όλ’ τς πρισβυτιριανοί».
  =========================================
  Φαίνεται πως το παλιό λουξεμβουργιανό ανέκδοτο με τα «ημερήσια προϊόντα» πήρε εκδίκηση.

 5. miltos86 said

  Καλημέρα!
  Ρέντα έχει ο Νικοκύρης στο σχολιασμό σήμερα, έκλαψα με τα γαλακτοκομικά της Μπρίτζετ Τζόουνς και τα Κάτω Χηρωμένα

  Φυσικά και όχι χωνέψει αλλά συνειδητοποιήσει που είναι και ωραίο ρήμα.

 6. miltos86 said

  Σαν τα Κάτω Χηρωμένα δεν έχει!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Χμμ… ειδικά γι’ αυτό, το ανέλπιστο καλό, δεν μ’ ενοχλεί καθόλου το «χωνεύω»

  4 Γιά θύμισέ μου το ανέκδοτο

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Ο σταρ της ημέρας είναι ο Κάλτσουραλ Αλτατσέ.😂 Αν ήταν Κορεάτης, θα μπορούσε να ενδιαφέρει μεταγραφικά τον Ολυμπιακό.
  «… που αντιβαίνουν προθέσεις, συναισθήματα, σχεδιασμούς.» Εδώ δεν λείπει κάποια πρόθεση; Αντιβαίνουν σε προθέσεις κλπ;

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Τα Κάτω Χηρωμένα ψηφίζω κι εγώ. Τα οποία ενδεχομένως να είναι Άνω Χήρωτα 😛

 10. atheofobos said

  Είναι καταπληκτική η σύμπτωση, ότι πριν να διαβάσω το κείμενο σου διάβαζα το βιβλίο του Δοξιάδη Το τηλεφώνημα που δεν έγινε, και μόλις είχα διαβάσει το παρακάτω:
  Οι αγγλόφωνοι δανείζονται το όνομα ενός μικρού μπισκότου που σερβίρουν με τον καφέ στον αφηγητή στην αρχή του κατεξοχήν μυθιστορήματος μνήμης, του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Προύστ, και ονομάζουν την ανάμνηση του εντόνου συναισθήματος «στιγμή της μαντλέν».

 11. Αφιερωμένο σε όσους παρακολουθούνται!

 12. sarant said

  8 Ναι, λείπει, καλά λες

  9 🙂

  10 Φοβερή σύμπτωση, πραγματικά!

 13. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Ο Ναπολέων ήταν άκλιτος και στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα. Και λέγεται Κεφαλόπουλος, όχι Κεγαλόπουλος. Βέβαια, το γ είναι δίπλα στο φ στο πληκτρολόγιο.

 14. sarant said

  13 Εμ κι απορούσα τι σπάνιο επώνυμο ο Κεγαλόπουλος!

 15. Καλημέρα !

  Καλή χρονιά φέτος για τα σταφύλια, ο μούστος τριποικιλιακός, τώρα ή κρασί ή ξίδι αρίστης ποιότητας θα βγει, φάρμκα δεν έβαλα ούτε θα βάλω.

 16. Πισμάνης said

  Η Ντρίσμπη ή Ντρίσμπεη είναι ο Άγιος Βλάσιος (5km δυτικά τής Αταλάντης). ΕΔΩ σέ παλιούς χάρτες.

 17. sarant said

  16 Α, ευχαριστώ πολύ για τη διευκρινιση!

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  13:Α, Κεφαλόπουλος… Τότε τον ξέρω, είχε υπηρετήσει για ένα διάστημα ως γυμναστής στο σχολείο μας. Αυτός ο Ναπολέων, λοιπόν. Βρε τον Ναπολέων… 😊

 19. Costas X said

  Καλημέρα, ωραία τα μεζεδάκια !

  Από Κέρκυρα. Η ταμπέλα στον δρόμο, αν υπάρχει ακόμα, ήταν χειρότερη, έλεγε «BAOT TO MOUSE ISLAND».
  Πώς στο διάολο τους ήρθε η ιδέα να το μεταφράσουν, αφού όλοι οι τουρίστες λένε «Pontikonisi» ;
  Υπήρχε κι άλλη ταμπέλα, στην πόλη, που έλεγε «Νικόλαος Τριαντάφυλλος – Κοσμήματα» κι από κάτω «Nick Rose – Jewelry» !

 20. ΣΠ said

  είδε Cultural Attaché (μορφωτικός ακόλουθος), και το στραβοδιάβασε κιόλας, και το πέρασε για κύριο όνομα!

  Μάλλον το στραβοάκουσε. Το Cultural είναι μεταγραμμένο με την σωστή προφορά Κάλτσουραλ, οπότε αυτός που έγραψε την λεζάντα πρέπει να ρώτησε κάποιον αγγλομαθή πώς διαβάζεται αυτό που πέρασε για όνομα.

 21. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Το επίθετο Ντρισμπιώτη, λόγω και του χαρακτηριστικού συμπλέγματος -σμπ-/-ζμπ- , μπορεί να αναχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρωτοσλαβικό družьba (=φιλία, κοινωνική ομάδα, συντροφιά- βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/dru%C5%BEba και https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/dru%C5%BE%D1%8Cba ) και είναι προφανώς πατριδωνυμικό δοθέντος ότι πέραν του σαρακατσάνικου οικισμού Ντρισμπη υπάρχουν και λοιπές ομόθεμες παραλλαγές τόπων, χωριών και πόλεων στα πλαίσια της έντονης κάποτε σλαβικής μετοικεσίας [ βλ. πχ Дружба (=Ντριούζμπα) και https://en.wikipedia.org/wiki/Druzhba ]

 22. Κάλτσουραλ Αλτατσέ; Μορφωτικός ακόλουθος; Τι, δεν είναι το πολιτιστικό συνημμένο;; 🙂

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τα ζητήματα που θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, είναι η ενεργειακή κρίση με 36,7%, η ακρίβεια με 36,3%. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων απασχολεί το 9,7% των πολιτών.»
  Δεν κρίνω, ούτε παριστάνω τον υπεράνω. Αυτή η δημοσκόπηση, όμως, είναι χαρακτηριστική ως προς τις προτεραιότητες των πολιτών. Το σπίτι να είναι ζεστό, το ψυγείο γεμάτο και τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ποιος τα… Έτσι εξηγείται γιατί οι Γερμανοί και οι Ιταλοί ψήφιζαν όπως ψήφιζαν στον μεσοπόλεμο: τα τρένα έρχονταν στην ώρα τους.
  (Εντυπωσιακό είναι ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια την κυβέρνηση λόγω των παρακολουθήσεων. Για όλα τα άλλα την εμπιστεύονται. 😊)
  https://www.efsyn.gr/politiki/356935_dimoskopisi-gpo-6-stoys-10-den-empisteyontai-tin-kybernisi-logo-parakoloythiseon

 24. Pedis said

  Εννοεί ότι είναι ειλικρινείς;

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/356707_tora-emfanizontai-timites-tis-dimokratias-kai-tis-nomimotitas

  Φαίνεται ότι την ίδια χρήση της λέξης προτείνει και ο Τσίπρας με χτεσινή του δήλωση.

 25. ΣΠ said

  23
  Από αυτούς, το 32,9% είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και το 80,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σύνολο 113,3%.

 26. ΓΤ said

  Με τόσες παρακολουθήσεις να θυμίσουμε και το παρακολούθημα ενός ακινήτου, τα παρακολουθήματα μιας πολυκατοικίας, τον παρακολουθηματικό χαρακτήρα των ασφαλιστικών μέτρων, και την παραβίαση του ιδιωτικού βίου ως παρακολούθημα παρακολουθήσεων από πρεδάτορες παραμορφωτικούς παρακόλουθους.

 27. Πέπε said

  4
  Αυτή η κλίση δεν είναι κατ’ ανάγκην βούικη. Αιτιατική σε -οι αντί -ους λένε και στις Κυκλάδες, και έλεγαν και στη Σμύρνη (στη Σμύρνη όμως με άρθρο τσι). Κανονικά μάλιστα θα έπρεπε να παλέψουμε για την πλήρη επικράτησή της, αφού, συγκρίνοντας με όλα τα άλλα κλιτικά πρότυπα, βλέπουμε ότι το να υπάρχει στον πληθυντικό άλλος τύπος ονομαστικής και άλλος αιτιατικής είναι ανωμαλία και ξένο σώμα στην νεοελληνική… (#not)

 28. freierdenker said

  10, πιο σωστό θα ήτανε να έγραφε ο Δοξιάδης «προς το τέλος του κατεξοχήν μυθιστορήματος μνήμης, του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Προυστ», σίγουρα όχι στην αρχή.

  Ίσως κάποιοι να έχουν εκδώσει τον τελευταίο τόμο αυτοτελώς, και ίσως για εμπορικούς λόγους να χρησιμοποίησαν το τίτλο όλου του βιβλίου αντί τον τίτλο του τόμου, κάτι δηλαδή σαν «Ο ξανακερδισμένος χρόνος», Le Temps retrouvé, Time regained στα αγγλικά.

 29. 25# Μην τα μπερδεύουμε, ΦΠΑ είναι (τα γκάλοπ έχουν μειωμένο συντελεστή).

 30. Alexis said

  #19: Α, χα, χα, χα! 😆 😆 😆
  Άπαιχτο!!!
  Άκου Mouse Island το Ποντικονήσι!
  Και Nick Rose ο Νικόλαος Τριαντάφυλλος!

 31. Alexis said

  Δεν περιγράφω άλλο!
  Πάω για μια βουτιά στο Singlestone 😆

 32. Χαίρετε,
  19 Περίμενε το βράδυ θα σούχω κάτι παρόμοιο απ’ τη Μυτιλήνη (το πήρε το μάτι μου προχτές τελευταία στιγμή και είπα να μην κάνω όπισθεν για να το φωτογραφίσω. Αλλά το απόγεμα θα ξαναπεράσω από κει οπότε…)

 33. @ 27 Πέπε

  >>Αυτή η κλίση [«Όλ’ τς πρισβυτιριανοί»] δεν είναι κατ’ ανάγκην βούικη.

  Πράγματι. Εμένα πάντα με ενοχλούσε ‒σκέψου !‒ και ειρωνευόμασταν στην Πρέβεζα το «απου τότι μι τς Ιταλοί κι τς Γιρμανοί».

 34. @ 31 Alexis

  Καλέ δεν ήταν που θα ερχόταν ο καθηγητής Μονόπετρος με υποβρύχιο;

 35. ΣΠ said

  18
  Αυτός είναι.

 36. Πέπε said

  33
  Βέβαια, με ΒΙ φωνηεντισμό (ούλλ τς πρισβυτιριανοί) ή χωρίς αυτό αλλά με το ιδιωματικό άρθρο τσι (ούλοι τσι πρεσβυτεριανοί) το πράγμα ακούγεται αρκετά ομαλό. Χωρίς κανένα από τα δύο παραπάνω, όπως δηλαδή μιλούν στα περισσότερα κυκλαδονήσια, θα έβγαινε «όλοι/ούλοι τους πρεσβυτεριανοί», και τέτοιο πράγμα δεν ξέρω αν λέγεται. Όχι επειδή οι πρεσβυτεριανοί είναι απροσδόκητη λέξη για να ακουστεί σε πλήρως ιδιωματικό λόγο -ένα παράδειγμα έτυχε να είναι- όσο γιατί η ομαλή σειρά από καταλήξεις -οι διακόπτεται από το -ους του άρθρου.

  Ή μήπως σε κανένα κυκλαδονήσι δε λένε «τους»; Δεν έχω τόση εμπειρία των κυκλαδίτικων ιδιωματισμών. Σίγουρα στη Νάξο λένε «τσι» για «τους» (και επίσης για «τις», καθώς και «τση» για «της», όπως δηλαδή και στην Κρήτη), αλλά το ‘χα για τοπική ιδιαιτερότητα. Τσι χώρες και τσι τόποι τση γης (Ναξ.) = τσι χώρες και τσι τόπους τση γης (Κρητ.) = τις χώρες και τους τόποι της γης (λοιπές Κυκλάδες, νομίζω).

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  35:Ναι, με λίγο αρχαιότερη κόμη πια… 😊

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  37:αραιότερη, βέβαια. 😊

 39. ΣΠ said

  37
  Αν θέλεις να τον δεις νεότερο.
  https://www.segas.gr/coaches/napoleon-kefalopoylos/

 40. ΓΤ said

  @39

  «Της Αθανασίας Τσουμελέκας»

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35,37
  Πέρυσι, ενόψει Ολυμπιακών
  Δείτε τον στο 9:25

 42. michaeltz said

  Μια παρωνυχίδα από ανακοίνωση της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων…
  Όχι και παρωνυχίδα, μάλλον ξενύχιασμα είναι! Υποτίθεται ότι οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς έχουν …ξεσκολίσει την καθαρεύουσα, δεν πιστεύω να έχουν μεταγλωττιστεί όλοι οι παλιότεροι νόμοι στην Κοινή νεοελληνική! 🙂

 43. Κιγκέρι said

  >>…Όλους τους πρεσβυτεριανοί

  Λοιπόν, με την πρώτη ματιά το διάβασα όπως το Συριανοί! Με τη δεύτερη κατάλαβα ότι είναι πρεσβυτερϊανοί. Εσείς πώς το λέτε;

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Αυτός. 😊 Και με ακόμα περισσότερα μαλλιά (έρημά μου νιάτα…), το 604:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thebest.gr/amp/article/678648-o-dikos-mas-napoleon-kefalopoulos&ved=2ahUKEwju78aZm-f5AhVWQvEDHUDbC3kQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0tq6syyEvP3ls9Yq1B8uu2

 45. Κουτρούφι said

  #36 κλπ
  «τσι χώρες και τσι τόποι τση γης (Ναξ.) = τσι χώρες και τσι τόπους τση γης (Κρητ.) = τις χώρες και τους τόποι της γης (λοιπές Κυκλάδες, νομίζω).»
  Στη Σίφνο είναι: «τις χώρες και τις τόποι της γης»
  ——————–
  «Τους/τις θέλω». Στη Σίφνο λέμε, είτε «τσε θέλω» είτε «τις θέλω» και για το αρσενικό και για το θηλυκό.

 46. ΣΠ said

  43
  Τα περισσότερα σε -ριανός τα λέω συνιζημένα, αλλά βλέπω στο ΛΚΝ ότι τα περισσότερα είναι ασυνίζητα.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=*%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF*&dq=

 47. Ξωμάχος said

  Ντρισμπιώτης
  Συνηθισμενο επωνυμο στη Δεσφινα Φωκίδας

 48. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Όντως δεν είναι βούικη.

  43-46 Κι εγώ με συνίζηση τα λέω, εκτός βέβαια από αρ(ε)ιανούς.

  47 Ειχε κρατηθεί, συγγνώμη.

 49. ndmushroom said

  25
  Νομίζω ότι είναι λάθος διατύπωσης, όχι λάθος αριθμητικής. Ουσιαστικά εννοεί ότι το 32,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 80,4 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη κλπ. κλπ. Τέτοια λάθη βλέπω συχνά σε περιπτώσεις που αυτός που γράφει το άρθρο δεν έχει ιδέα από δημοσκοπήσεις και από στατιστική γενικότερα. 🙂

 50. ΣΠ said

  49
  Το σκέφτηκα αλλά μου άρεσε η διατύπωση. 🙂

 51. Alexis said

  #40: Έλα ρε μαν κολλάς σε λεπτομέρειες.

  #43: Όπως τους Συριανοί συνιζημένα.

 52. Alexis said

  #44: Ε άμα πήρε πτυχίο ΤΕΦΑΑ το 95 νεούδι είναι ακόμα ο άνθρωπος… 🙂

  #34: Χμμμ… δεν το κατάλαβα Γιάννη, μάλλον δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος στην πρεβεζάνικη μικροϊστορια…

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  49:Δηλαδή, το 19,6% των ψηφοφόρων του ΣΎΡΙΖΑ δεν ενοχλείται από τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης, φαίνεται.😊

 54. freierdenker said

  23, ένα ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο «χώρος των πολιτών» εντός του οποίου έγινε η έρευνα. Διότι το 1% που απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει είναι νομίζω μικρό.

  Μια εξήγηση για αυτό το 1% είναι ότι αυτοί που δεν ψηφίζουν δεν ενδιαφέρονται για εκλογές, κόμματα και αρχηγούς, και δεν απαντάνε στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι λογικό, και φαντάζομαι ότι αν γίνει μια έρευνα για το ποδόσφαιρο ή την ποίηση δεν θα συμμετέχεις αν δεν ενδιαφέρεσαι για αυτά τα πράγματα. Οπότε ένα αποτέλεσμα του στυλ στο 62% αρέσει ο Ελύτης, στο 48% ο Σεφέρης πρέπει να το δούμε στα πλαίσια του πραγματικού δειγματοληπτικού χώρου της έρευνας, όχι του ιδεατού.

  Οπότε, αν υποθέσουμε ότι οι «πολίτες» της έρευνας είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για εκλογές, κόμματα και αρχηγούς, το επόμενο ερώτημα είναι πόσοι είναι αυτοί.

 55. mitsos said

  Καλησπέρα
  Εγώ τούτη την εβδομάδα γέλασα περισσότερο με την ατάκα του Άδωνη Γεωργιάδη για την δική μας «ποιτικότερη κιλοβατώρα» . Την φαντάστηκα μάλιστα με Σημιτική προφορά .

  Όσο για τις παρακολουθήσεις μπορεί να είναι τεράστιο πρόβλημα για την Δημοκρατία αλλά οι παλιότεροι είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την παραβίαση των Δημοκρατικών κανόνων ή όπως τραγουδούσε και ο Μικρούτσικος στην Μπαλάντα για τους ασφαλίτες «…εσείς μόνο τον δικό μου ξέρετε τον πόνο…»

 56. ΓΤ said

  @51α

  Ποτέ, αλλά το μάτι εκεί πρωτόπεσε.
  Α, δεν σου είπα: Στο Ιστορικό του ΣΕΓΑΣ διαβάζουμε ότι «είχαν ενσκήψει προβληματισμοί»…

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  15 >>Καλή χρονιά φέτος για τα σταφύλια, ο μούστος τριποικιλιακός,
  «Αυγουστος άβροχος μούστος άμετρος»

  Καλά κρασά ! Τζη 🙂
  και του χρόνου με υγεία και κέφι!
  Και για κρασί, καλούς φίλους μα και για …ξίδι κάμποσους. 🙂

  Σήμερα έφτιαξα κι εγώ λίγο τριποίκιλο μουστοπετίμεζο, με ολίγη έξτρα από τέταρτη.

 58. Χαρούλα said

  -Η “χρυσή” πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35χλμ. βάδην επέλεξε να μπει και στη μικρότερη απόσταση, προκειμένου να βιώσει μια ακόμη σπουδαία εμπειρία.-
  ….σύμφωνη
  -Η πρωταθλήτρια μας νιώθει καλά σωματικά και αποφάσισε μαζί με τον προπονητή της Ναπολέων Κεγαλόπουλο, να πάρει μέρος στον αγώνα, κυρίως για να απολαύσει, δίχως κανένα άγχος, την συμμετοχή της στην απόσταση.-
  …. την συμμετοχή στην απόσταση, δεν είναι λειψό; Ή για μένα, σωστότερα, εντελώς περιττό;

 59. sarant said

  55 Καλώς τον Μήτσο. Αυτό με την ποιοτική κιλοβατώρα το είπε όντως; Ή είναι τρολιά, όπως άκουσα;

 60. Νεσταναῖος said

  54. Οι δημοσκοπήσεις είναι όργανο των κομμάτων. Θεματοφύλακας των κομματικών συμφερόντων. Βλάπτουν την Δημοκρατία όταν υπάρχει.

 61. @ 52 Alexis

  >> Χμμμ… πρεβεζάνικη μικροϊστορια…

  Δεκαετία ’60, έτυχε να είμαστε πολλοί φοιτητές στο Φυσικό Τμήμα από την Πρέβεζα. Κάποια στιγμή, ενώ δεν ήταν ακόμα προσιτό το Μονολίθι αφού λίγοι είχαν αυτοκίνητα, βγήκε μεταξύ μας το ανέκδοτο πως θα είχε έρθει εκεί ο Einstein…

 62. ΣΠ said

  Ο Γ. Μπαμπινιώτης στην σημερινή (σε επανάληψη) εκπομπή του για τον ορθοπεδικό. Στο 18:26.

 63. ΓΤ said

  @57 Έφη

  μουστοπετίμεζο τριποίκιλο και πολυσυλλαβία
  το χέρι πολυμήχανο, λαλιά αυθορμησία
  οι λέξεις ταινιόδρομος, αράδες του Κορνάρου
  με μαστοριά και σύνθεση σαν σκέψη του Νουάρου

  Μα δεν σου κρύβω πως, Αθηναίος ων,
  διαβάζοντας για μούστους τριποικιλιακούς,
  πόνεσα απ’ τα γέλια μου εκεί στους κοιλιακούς
  κι ακούστηκα στα πέρατα, μέχρι το Κτήμα Θων

  Το ξέρω πως ασέβησα
  στη Φύση την ευσέβισσα
  κι αν δε με συγχωρήσεις
  και μούτρα μού κρατήσεις
  έχω καλο ξιδάκι
  για σένα το Εφάκι 😛

 64. mitsos said

  @59 Καλησπέρα Νίκο.
  Δεν άκουσα διάψευση αλλά αν είναι τρολιά …συγγνώμη που την αναπαρήγαγα . Δεν το έλεγξα.
  Υ/γ …και πάλι … ξαναχαμογέλασα διότι την βρίσκω Α π α ρ ά δ ε κ τ η αλλά πολύ έξυπνη τρολιά του τουίτ…

 65. Alexis said

  #61: Α μάλιστα 🙂

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τι είναι τρολιά και τι όντως έχει πει ο Γεωργιάδης. Τα όρια είναι πολύ ασαφή.

 67. sarant said

  63 Μπράβο ρε!

  64-6 Ακουσα πως είναι τρολιά.

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 ΓΤ
  Εσύ με τσι κοιλιακοί
  κι άλλοι τριπικοιλιακοί 🙂

  Φορτώνουμε… κυριολεκτικά. 🙂
  Αργότερα…

  ….
  Το αδίστακτο ξόανο (καθιαυτού/με την αρχαία έννοια) που (νομίζει ότι) μας κυβερνά, για μια ακόμη φορά ξεκράζεται:
  Το Spiegel διαψεύδει τον πρωθυπουργό για την 5χρονη Μαρία στον Έβρο
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/356985_spiegel-diapseydei-ton-prothypoyrgo-gia-tin-5hroni-maria-ston-ebro

 69. ymalliaros said

  Ιδού λοιπόν. Τ’ αφήνω για κουίζ μέχρι τα μεσάνυχτα. Τι θέλει να πει ο ποιητής μ’ αυτό που έβαλε στην παρένθεση; Βέβαια, μπορεί να βρεθεί από τις άλλες πληροφορίες και με τη βοήθεια του Γκουγκλ, αλλά και πάλι!

 70. Πέπε said

  45
  Α, τις τόποι, μάλιστα. Αυτό μού φαίνεται πολύ πιο λογικό από το «τους τόποι» που είχα υποθέσει.

  Αν τα αρσενικά σε -ος κάνουν αιτ. πληθ. σε -οι, αντί του κανονικού -ους, τότε η μόνη περίπτωση που περισσεύει με κατάληξη -ους είναι το άρθρο. Πώς λοιπόν θα δικαιολογούνταν να είναι το άρθρο τέτοια παράταιρη εξαίρεση;

  Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι, απλούστατα, ούτε το άρθρο είναι «τους». Είδαμε «τσι» στη Σμύρνη και τη Νάξο, βλέπουμε τώρα «τις» στη Σίφνο. Μάλλον κάτι τέτοιο ή πρόμοιο θα γίνεται παντού.

  («Τις» είναι και στην Κάρπαθο το αρσενικό άρθρο αιτ.πλ., αλλά με κανονική κατάληξη στα ονόματα: τις αθρώπους.)

 71. mitsos said

  @69 Υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο:
  Το αντίθετο της Μυτιλήνης ;
  Μα ή Μυ τι δένεις. Ποιος θα την επιλύσει;

 72. rogerios said

  @69: Φαντάζομαι ότι εννοεί την πόλη της Μυτιλήνης, πρωτεύουσα του νησιού (το οποίο για πολλούς ονομάζεται κι αυτό Μυτιλήνη). 🙂
  Το πονηρό στοιχείο βέβαια είναι η Thermi σε συνδυασμό με το σύνθημα του συνδέσμου οπαδών του Άρη Θεσσαλονίκης, του Σούπερ 3. Η λεσβιακή νομίζω ότι είναι οξύτονη (Θερμή), αλλά κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι μιλάμε για τη σαλονικιώτικη Θέρμη και να ψάχνει μήπως υπάρχει κι εκεί οικισμός με το όνομα Μυτιλήνη ή ακόμη και Μανταμάδος. 🙂 🙂 🙂

 73. Πέπε said

  69
  Κι εγώ το ίδιο με τον Ρογήρο νομίζω: ότι εννοεί την πόλη της Μυτιλήνης και το διευκρινίζει. Αλλά δε νομίζω να έχω δει κάτι ανάλογο στη Χίο ή τη Ρόδο, όπου το όνομα της πόλης και του νησιού είναι για όλους, επίσημα και προφορικά, το ίδιο. Ούτε καν στην Κάρπαθο, όπου το όνομα της πόλης είναι Κάρπαθος μόνο για τις πινακίδες και στις υπόλοιπες περιστάσεις όλοι ανεξαιρέτως λένε και γράφουν Πηγάδια.

 74. sarant said

  72-73 Κι εγώ το ίδιο θα σκεφτόμουν -λες να μεταφράζει το Χώρα;

 75. Γαλάζιο Ξωτικό said

  69
  Συνοικισμός!

 76. Κι ήρθ’ η ώρα να το πάρει το ποτάμι (τώρα που γύρισα στο σπίτι).
  Στη Μυτιλήνη, λοιπόν, την πόλη υπάρχει μια περιοχή, μια γειτονιά μια συνοικία που λέγεται Συνοικισμός. Βασικά το πλήρες όνομα ήταν Προσφυγικός Συνοικισμός (ή Συνοικισμός Προσφύγων) για προφανείς λόγους πριν 100 χρόνια αλλά τώρα πια σκέτο Συνοικισμό το λένε. Ε, εκεί πάει ο δρόμος. Πριν λίγα χρόνια φτιάχτηκε ένα κομμάτι που το λέμε βόρεια παράκαμψη της πόλης, που ενώνει τον παλιό (και μοναδικό) δρόμο που ξεκινάει απ’ τη Μυτιλήνη και πάει σ’ όλα τα χωριά με τον βόρειο λιμένα (κοινώς Απάνω Σκάλα). Κι όπως πάει ο καινούριος αυτός δρόμος ένα παρακλάδι του οδηγεί στη Μυτιλήνη μέσ’ απ’ τον Συνοικισμό. Αυτό μετέφρασε το σαΐνι σε Setlement! Τι να μας πει το Mouse Island τώρα….

 77. ymalliaros said

  Και για του λόγου το αληθές

 78. Α! φαίνεται και στον Γκούγκλη: https://www.google.gr/maps/@39.1109065,26.5425409,3a,15y,44h,85.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTDdb5nzyo16lCQsaK9pLPQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=el

  Σωστή η παρατήρηση για τη Θερμή.

 79. 75 Το πέτυχες στο τσακ!!!

 80. Με το συμπάθειο αλλά χτες έγραψα πως είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να δίνουν την ΑΕΚ άχαστη στο παιχνίδι με τον Βόλο κι ας μην είχα δει τον Βόλο, είχα δει την ΑΕΚ να κερδίζει 3-0 ένα παιχνίδι που θα μπορούσε εύκολα να μην το κερδίσει για να μην πω να χάσει. Την έπαιξα Χ και 2 και μου κάθισε το καλό, με όποδοση 12 στο 1
  Χαιρετίσματα στον «γκουρού» του στοιχήματος ΓΤ που ψάχνει την μπόμπα στο ΠΑΟΚ- Ατρόμητος !!

 81. Alexis said

  #76: Και στην Πρέβεζα υπάρχει ο οικισμός Δροσιάς που οι ξενόγλωσσες πινακίδες μεταφράζουν σε «Settlement of Drosia»
  Εντάξει, μπορεί να μην είναι και η πιο εύστοχη απόδοση αλλά δεν είναι και κατηγορίας Mouse Island. Το Mouse Island είναι ανέκδοτο από μόνο του, είναι σα να μεταφράζεις τη Ζαχάρω σε Sugar Town. 🙂

 82. sarant said

  76-77 Πώς μου ξέφυγε! Γερνάω!

 83. Καλημέρα
  82 Μόνο εσύ 😂

 84. Αγγελος said

  To Settlement of Drosia είναι λογικό, αν και υποθέτω ένα σκέτο Drosia θα αρκούσε. Το Settlement για έναν οικισμό που λέγεται απ´όλους (αν κατάλαβα καλά) Συνοικισμός είναι ηλίθιο, γιατί δεν θα βοηθήσει κανέναν να το βρει.
  Υπάρχει πάντως ένα γενικότερο ζήτημα. Μια ταμπέλα που λέει ελληνικά Σταθμός τι θα έπρεπε να λέει ξένα; Station αν όντως λειτουργεί τρενο, αλλά μάλλον Stathmos αν έχει πάψει προ πολλού να υπάρχει κι έχει μείνει μόνον η ονομασία. Ομοίως το Λυσσιατρείο του Βοτανικού θα μπορούσε / έπρεπε να γράφει Rabies Clinic, αλλά της Πατησίων μόνο Lyssiatrio έχει νόημα να γράφει 🙂

 85. ΓΤ said

  @84 Άγγελος

  https://moovitapp.com/index/el/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%9B%CF%85%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF_Lyssiatreio-Athens_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1-stop_5642647-1822

 86. Αρειανός said

  Ο Χερμάν Μπούργος είναι στην αποστολή για την αναμέτρηση του Άρη με τον Παναιτωλικό.
  https://www.sport24.gr/football/aris-me-enkoyloy-i-apostoli-kontra-ston-panaitoliko.9736921.html
  Καλοσύνη τους που τον πήραν μαζί τους.

 87. 84 Σωστά κατάλαβες. Όταν μιλάμε για τον Συνοικισμό μιλάμε για τη συγκεκριμένη περιοχή και μόνο. Για το Settlement of Drosia δεν θα συμφωνήσω. Τι (επιπλέον) πληροφορία δίνει; Συμφωνώ για το Station για τον σταθμό των τρένων ή των λεωφορείων, έτσι κι αλλιώς είναι πληροφορία αυτό από μόνο του (κι απευθύνεται σε γνώστες της αγγλικής).. Όμως, η στάση του μετρό «Σταθμός Λαρίσης» δεν μεταγλωττίζεται. Stathmos Larisis θα (πρέπει να) ειπωθεί (γραφτεί) ώστε να το καταλαβαίνουν το ίδιο όλοι όσοι διαβάζουν τα λατινικά γράμματα.

 88. Πέπε said

  Μια ερώτηση οφ-τόπικ. Ελπίζω να τη δει κανείς, τώρα που η κίνηση επικεντρώνεται στη σημερινή ανάρτηση…

  Αυτό το περίφημο «εισάγετε» (τον κωδικό, το όνομα, τα στοιχεία κλπ. – λέξεις πάντως), που καμιά φορά το βλέπουμε και σωστά γραμμένο, εισαγάγετε, ποια αγγλική λέξη αποδίδει;

  Ευχαριστώ

 89. insert

 90. Πέπε said

  Όπως για κάρτες, κέρματα κλπ.;
  Ευχαριστώ Δύτη

 91. Δηλαδή έτσι νομίζω, δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Πήγα για δοκιμή σε ένα-δυο σάιτ τώρα, το ένα μου έβγαζε ελληνικά, το άλλο τίποτα, είχε μόνο τα κουτάκια προς συμπλήρωση…

 92. enter your password είδα μόλις στο Paypal.

 93. sarant said

  88 Ναι, το enter… αποδίδει. Θα λέγαμε Πληκτρολογήστε τον κωδικό σας.

 94. Πέπε said

  Α, μπράβο!

 95. Νέο Kid said

  90. Για κάρτες σε ΑΤΜ και κέρματα, όχι enter. Insert ! (που σημαίνει κυριολεκτικό «χώσιμο»… 🙂

 96. ΓΤ said

  Αυτό το insert με πήγε καρφί σε κάτι μπαούλα κόκκινα τηλέφωνα που είχαν τα περίπτερα, στο κέρμα του ΟΤΕ στη Χούντα…

  https://www.coinbox.gr/shop/collectibles/tokens/%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CF%84%CE%B5-1967-2/

 97. Πέπε said

  96
  Τον καιρό που και οι θάλαμοι είχαν τέτοια τηλέφωνα, Έλληνας φοιτητής κάποιου κλάδου που νογάει από μηχανήματα, στο Παρίσι, είχε ξεριζώσει ένα τέτοιο τηλέφωνο και το πήρε σπίτι του να το μελετήσει. Βρήκε με ποιο κόλπο μπορείς να το ξεγελάσεις και να τηλεφωνάς τζάμπα υπεραστικά, και το σφύριξε εμπιστευτικά σ’ όλους τους άλλους Έλληνες φοιτητές….

  Χρόνια αργότερα, όταν πήγαινα κατασκήνωση, υπήρχε ένα μοναδικό τηλέφωνο για χρήση όλου του κατασκηνωτικού πληθυσμού. Ήταν δωρεάν, αλλά μέσα στη σκηνή της Διεύθυνσης, οπότε όχι απλώς έπρεπε να ζητήσεις άδεια από τον Δ/ντή αλλά τον είχες και ακροατή, οπότε γίνονταν μόνο τηλεφωνήματα στους γονείς για σοβαρό λόγο. Όταν ο Δ/ντής ήταν εκτός, κλείδωνε τον δίσκο με λουκέτο. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκε ότι τηλεφωνάς και χωρίς τον δίσκο, πατώντας τα κερατάκια του άγκιστρου μία φορά για 1, δύο φορές για 2 κλπ., και δέκα φορές για 0. Υπήρχαν ώρες όπου η σκηνή της Δ/νσης ήταν νόμιμα προσβάσιμη σε κάποιους μεγαλύτερους (ομαδάρχες, προσωπικό) χωρίς να είναι εκεί ο Δ/ντής, οπότε όλοι αυτοί έκαναν ουρά για να τηλεφωνήσουν στις γκόμενές τους.

  Πέραν αυτού, η επικοινωνία γινόταν με τηλεφώνημα του γονιού. Ο Δ/ντής ή όποιος άλλος το σήκωνε φώναζε από το μικρόφωνο «φ, φ, ο Τάδε να έρθει στη Διεύθυνση, έχει τηλέφωνο». Ήταν στερεότυπη διατύπωση, όπως στερεότυπες ήταν και κάποιες άλλες, π.χ. «φ, φ, όλοι οι κατασκηνωτές να έρθουν στην τραπεζαρία / πυρά / γήπεδο, θα γίνει το τάδε». Ένας μια φορά κατάφερε να πιάσει λαθραία το μικρόφωνο (κανονικά κλειδωμένο κι αυτό), και ανακοίνωσε «φ, φ, όλοι οι κατασκηνωτές να έρθουν στη Δ/νση, έχουν τηλέφωνο».

 98. Πέπε, σε ποια κατασκήνωση πήγαινες, αν επιτρέπεται;

 99. Πέπε said

  Στη ΧΑΝ(Θ), στο Πήλιο.

 100. Α, είπα μήπως ήμασταν μαζί στο Λαύριο.

 101. 87 συμπλήρωμα: https://gevseis.blogspot.com/2015/10/woolly.html Τόχα ξεχάσει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: