Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κοριός, έντομο της επικαιρότητας

Posted by sarant στο 29 Αυγούστου, 2022


Το σκάνδαλο για τις παρακολουθήσεις έφερε ξανά στην επικαιρότητα και τη λέξη «κοριός». Μάλιστα, στην προχτεσινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «πιάστηκε με τον κοριό στ’ αυτί», που βέβαια παραφράζει τη γνωστή (και πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια) έκφραση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» που τη λέμε όταν κάποιος πιάνεται επ’ αυτοφώρω να κάνει κάτι αξιοκατάκριτο.

Αλλού πάλι είδα να χαρακτηρίζεται ο πρωθυπουργός «Άρχοντας των κοριών», παράφραση του αριστουργήματος «Ο άρχοντας των μυγών» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

Για το σκάνδαλο των («νόμιμων») παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, που μας έκανε ευρύτερα γνωστό και τον όρο «επισύνδεση» έχουμε ήδη συζητήσει, και δεν αποκλείεται να συζητήσουμε ξανά. Σήμερα όμως θα λεξιλογησουμε για τον κοριό, το έντομο της επικαιρότητας.

Κατά τον μάλλον φλύαρο ορισμό του Λεξικού Μπαμπινιώτη, ο κοριός είναι νυκτοβιο έντομο, που ζει στις κατοικίες και παρασιτεί στον άνθρωπο και σε μερικά θηλαστικά και πουλιά, έχει πλατύ σώμα χωρίς φτερά, μήκος περίπου πέντε χιλιοστων, καφέ χρώμα και τρέφεται με το αίμα των θυμάτων του τσιμπώντας τα ενώ κοιμούνται.

Πιο συνοπτικός ο ορισμός στο ΛΚΝ: μικρό παρασιτικό έντομο με πεπλατυσμένο σώ μα, το οποίο αναδίδει εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή

Κι επειδή μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, στη φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε κοριό έτοιμον να τσιμπήσει το μπράτσο ενός εθελοντή, που προσφέρθηκε να δώσει το αίμα του (λίγες σταγόνες, έστω) για τη φωτογράφιση. Να σημειωθεί πως τα τσιμπήματα του κοριού, εκτός από τον πόνο που προκαλούν, δεν είναι επικίνδυνα για μολύνσεις ή μετάδοση ασθενειών.

Ο κοριός, ως λέξη, προέρχεται από το αρχαίο «κόρις», μέσω του μεσαιωνικού τύπου «κορεός», που έγινε κοριός  γι’ αποφυγή της χασμωδίας, ενώ υπάρχει και ο λαϊκός τύπος «κορέος, οι κορέοι». Στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, ο Σωκράτης διατάζει τον Στρεψιάδη να πάρει το ανάκλιντρο (τον ασκάντη) και να βγει έξω, και εκείνος απαντάει:  ἀλλ᾽ οὐκ ἐῶσί μ᾽ ἐξενεγκεῖν οἱ κόρεις, δεν μ’ αφηνουν οι κορέοι να τον βγάλω έξω.

Αλλά λίγο πιο μετά, ο Στρεψιάδης πάλι βγάζει μια κραυγή κι όταν τον ρωτάνε γιατί, απαντάει: ἀπόλλυμαι δείλαιος· ἐκ τοῦ σκίμποδος δάκνουσί μ᾽ ἐξέρποντες οἱ Κορ—ίνθιοι, δηλ. «χάθηκα ο δόλιος, βγαίνουν από το στρώμα και με δαγκώνουν οι κοριοί-Κορίνθιοι», λογοπαίγνιο με τους εχθρούς της πόλης.

Στα νέα ελληνικά βρίσκουμε στον Σαχλήκη: οι ψείρες της της φυλακής ωσάν κορεοί δακάνουν, και αργότερα στον Φορτουνάτο: Τς ώρες μετρώ και δε θωρώ πότες να ξημερώσει / Χιλιάδες ψύλλοι και κοριοί οληνυχτίς με τρώσι.

Στη φρασεολογία μας ο κοριός έχει βρει τη θέση του κυρίως από την έκφραση «κάνει τον ψόφιο κοριό», δηλαδή: παριστάνει τον ανίδεο, τον αμέτοχο, τον κουτό. Η έκφραση βγήκε από το ότι ο κοριός συχνά μένε ακίνητος επί πάρα πολλή ώρα, έτσι που κάποιος που τον βλέπει νομίζει πως είναι ψόφιος.

Υπάρχει ακόμα η έκφραση «θα πιάσουμε κοριούς», σαν έκφραση δυσφορίας για συνωστισμό σε μικρό χώρο -και συχνά σαν αγενής τρόπος να πούμε στον άλλο να πάει πιο πέρα -σε κάποια ταινία του παλιού κινηματογράφου πρέπει να υπάρχει το «κάνε πιο κει, θα πιάσουμε κορέους».

Σε μια άλλη ταινία, στο Κλοτσοσκούφι, ο Αλεξανδράκης ρωτάει τη Βουγιουκλάκη αν της αρέσει το ουίσκι, κι εκείνη, που δεν έχει δοκιμάσει, απαντάει ότι «μου έχουν πει ότι μυρίζει κορέους.» Πράγματι, ο κοριός μυρίζει πολύ έντονα, και τη φράση ότι το ουίσκι μυρίζει σαν κορέους τη θυμάμαι να τη λένε όταν ήμουν νέος. Αν δεν με απατά μάλιστα η μνήμη μου, την είχε γράψει κάποτε και η Αυριανή, απορώντας γιατί πολύς κόσμος (και ο Αντρέας) πίνει ουίσκι. Πάντως, και στην αμερικάνικη σλανγκ το ουίσκι κακής ποιότητας λέγεται bug-juice.

Καθώς φτάσαμε στις τέχνες, να αναφέρουμε και τον Κοριό, το θεατρικό έργο του Μαγιακόφσκι -στα ρωσικά είναι Κλοπ.

Βέβαια, κοριός είναι ή μάλλον ήταν ο μικροσκοπικός πομπός που χρησιμοποιόταν παλιότερα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Γιατί είπαμε «κοριό» αυτό το εργαλείο; Είναι δάνειο από τα αμερικάνικα, όπου η λέξη bug με τη σημασία «κρυμμένο μικρόφωνο» καταγράφεται από το 1949, αν και υπάρχει από το 1919 το ρήμα to bug = εξοπλίζω με σύστημα συναγερμού. Η σημασία bug = ελάττωμα σε μηχάνημα, που τόση έκταση έχει πάρει τις μέρες της πληροφορικής, είναι του 19ου αιώνα, αλλά να προσέξουμε εδώ ότι το αγγλ. bug δεν δηλώνει ειδικά τον κοριό, είναι όρος πολύ ευρύτερος για μια σειρά έντομα -ο κοριός είναι bed-bug, αν και πολλές αναφορές σε bugs είναι αναφορές σε κοριούς.

Κι έτσι έπιασε στα ελληνικά, από τη μεταπολίτευση και μετά, εικάζω, ο κοριός με τη σημασία της συσκευής παρακολούθησης, που τώρα πλέον, αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι στοιχείο του υλικού αλλά του λογισμικού. Σημειώνω πάντως πως, όταν περί το 2010 είχαμε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, που είχε έρθει στο φως μέσα από την παρακολούθηση, είχε ακουστεί και ο όρος «υπερκοριός» (που βρισκόταν μέσα σε ένα βαλιτσάκι). Το σχετικό σκάνδαλο το είχαν βαφτίσει οι δημοσιογράφοι Koriopolis, έτσι με λατινικά. Είχα τότε σχολιάσει (εδώ, στο ιστολόγιο) πως δεν το έβρισκα πολύ πετυχημένο σχηματισμό, διότι «ο κοριός δεν ήταν συστατικό στοιχείο του σκανδάλου, αλλά του ξεσκεπάσματός του· ίσως όμως είμαι ψείρας».

Πιο πριν, είχαμε ακούσει για τους κοριούς του Φάνη Τόμπρα επί ΠΑΣΟΚ και μετά για τους κοριούς του Μητσοτάκη πατρός, ο οποίος είχε στήσει ολόκληρο κύκλωμα με τους Μαυρίκη και Γρυλλάκη και παρακολουθούσε όχι μόνο τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, αλλά και στελέχη της δικής του παράταξης -ακόμα και τον Μιλτιάδη Έβερτ, υπουργό τότε! (Θυμάμαι τότε που είχε μαθευτεί το σκάνδαλο, μια γελοιογραφία ίσως του Πετρουλάκη. Ο Έβερτ στο κρεβάτι με τη σύζυγο, εντοπίζει κυπατζή στη ντουλάπα. — Για ποιον εθνικό λόγο με παρακολουθείτε, κύριε; — Για το δημογραφικό. Βλέπω ότι εδώ και τρεις μέρες δεν σας έχει απασχολήσει καθόλου.) Τελικά ο Μητσοτάκης πατήρ παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ αφού η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια (στερώντας έτσι και από τον Κων. Μητσοτάκη την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του).

Όταν ήμουν φαντάρος, θυμάμαι ότι πετρελαιώναμε τον μεταλλικό σκελετό των κρεβατιών για να διώχνουμε τους κοριούς. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να απαλλαγούμε και από τους κοριούς των μυστικών υπηρεσιών…

Advertisement

72 Σχόλια προς “Κοριός, έντομο της επικαιρότητας”

 1. Καλημέρα!
  Νικοκύρη, μετά απ’ αυτό το «κατασκοπευτικό» άρθρο, νομίζω πρέπει να γράψης κι ένα για τον Πήγασο.

 2. Αγγελος said

  Καλημέρα! Έξω ψύλλοι και κοριοί! Καλή βδομάδα!

 3. Παναγιώτης Κ. said

  » δεν είναι στοιχείο του υλικού αλλά του λογισμικού».
  Αφού το έφερε η συζήτηση ας λύσω την απορία.
  Θα μπορούσαμε σε αναλογία με το «λογισμικό» να μιλήσουμε για «υλισμικό»; Υπάρχει ένας τέτοιος όρος στην Πληροφορική;

 4. Πουλ-πουλ said

  «Όταν ήμουν φαντάρος, θυμάμαι ότι πετρελαιώναμε τον μεταλλικό σκελετό των κρεβατιών»
  Καλημέρα
  Και ο μονιμάς ανθυπασπιστής μας φώναζε απειλητικά: «Θέλω να τα κάνετε Καράκας»

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.

  ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.

  Από τους καρχαρίες γλύτωσα

  τις τίγρεις τις εσκότωσα

  και με καταβρόχθισαν

  οι κοριοί.

  (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

 6. ΓΤ said

  «ΚλΩτσοσκούφι» ακριβώς επειδή αναφερόμαστε στην τοτινή γραφή. 🙂

 7. Νεσταναῖος said

  Αν δεν κυβερνούσαν λίγοι αλλά πολλοί, τί θα μπορούσαν να κάνουν οι κοριοί?

 8. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Θα μπορούσαμε σε αναλογία με το «λογισμικό» να μιλήσουμε για «υλισμικό»; Υπάρχει ένας τέτοιος όρος στην Πληροφορική;

  Λέγεται, αλλά ο καθιερωμένος και πολύ πιο δόκιμος όρος «υλικό» είναι προτιμότερος.

 9. Avonidas said

  Όπως λέμε στην πληροφορική, υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορείς να κλωτσήσεις όταν δεν δουλεύουν 😉

 10. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Λέω «ο κοριός δεν ήταν συστατικό στοιχείο του σκανδάλου»… «ίσως όμως είμαι ψείρας». Εξόχως μποστικός αυτοσαρκασμός!
  ..Και ένας βακχιός «ανίκατος μάχαν..κορΕρως»
  «Ο κοριός»- Αμπού Αμίρ ιμπν Σουχάυντ
  Παραφυλά και τυραννά τον ύπνο όταν έρθει,/στο μεσοφόρι κατοικεί πολύ καλά κρυμμένος!/
  Πάντοτε νυχτοπερπατεί και στο κορμί εισβάλλει/ακόμα κι αν πανάκριβα είναι κανείς ντυμένος,/
  δεν του ξεφεύγει άνθρωπος, διακρίσεις δεν γνωρίζει,/και τα μεριά της όμορφης δαγκώνει μανιασμένος,/
  το στόμα έχει κοφτερό, σα λόγχη ακονισμένο,/χέρια; δεν ξέρει τι είν’ αυτά! Τελείως στερημένος./
  Δεν πα να λεν οι κοπελιές, ό,τι γουστάρει κάνει,/με κάθε τρυφερό κορμί παίζει ξετρελαμένος,/
  δεν πα να τον κρατάς μακριά, πάντα ξαναγυρίζει,/να σε αφήσει δεν μπορεί, δεν είναι μαθημένος./
  Βάφει κάθε του δάγκωμα – βάφει σαν να ’ταν χέννα-/και από το αίμα της καρδιάς μένεις στιγματισμένος./
  Γυμνός μες στη νυχτιά ορμά, ζητά ζημιά να κάνει /είναι θαρρείς πολεμιστής∙ μα από τη μύγα πιο πολύ είν’ απαξιωμένος.
  (μετάφραση από τα αραβικά: Γκαμάλ Αλ-Ταχίρ, Στέλλα Δούκα & Νίκος Πρατσίνης)

 11. Πέπε said

  > Όταν ήμουν φαντάρος, θυμάμαι ότι πετρελαιώναμε τον μεταλλικό σκελετό των κρεβατιών για να διώχνουμε τους κοριούς.

  Επίσης, κυκλοφορούσε η πεποίθηση ότι ο κοριός θα πάει κυρίως στα κρεβάτια όπου κάποιος έχει ξαπλώσει με τις αρβύλες, επειδή τον ελκύει το Κάμελ (η μπογιά) – οι αρβύλες του φαντάρου είναι μονίμως φρεσκοβαμμένες υποτίθεται.

  Κάποτε στη θητεία μου έστειλαν ειδικά εντομοκτόνα για τους κοριούς στα κρεβάτια, αλλά ο δίκας επέμεινε να βάλουμε πετρέλαιο «παραδοσιακά».

  Δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά έχει κάποια βάση. Πάντως συνηθιζόταν επίσης πολύ το ρήμα «γαζώνω» για τον κοριό, κι αυτό είναι ακριβές, γιατί περπατάει και τσιμπάει, βήμα και τσιμπιά, και αφήνει σημάδια κάπως έτσι: ……………

 12. Costas X said

  Καλημέρα, από τη δουλειά !

  Βικτωριανό καληνύχτισμα : “Goodnight, sleep tight, don’t let the bed bugs bite.”

 13. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Καλά λες

  4-8 Έτσι που λέει ο Άβο

  5 Α μπράβο!

  9 Ωραίος ορισμός!

 14. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> στην αμερικάνικη σλανγκ το ουίσκι κακής ποιότητας λέγεται bug-juice

  https://www.slang.gr/definition/19611-koriozoumi

 16. Και debugging η διαδικασία εντοπισμού και αφαίρεσης σφαλμάτων από λογισμικό.

 17. ΣΠ said

 18. ΓιώργοςΜ said

  4-8 Για λόγους πληρότητας: Υπάρχει και το υλικολογισμικό (firmware). Αυτό έχει το προτέρημα πως και να το κλωτσήσεις μπορείς, και να σιχτιρίσεις τον προγραμματιστή του.

  Θυμάμαι αμυδρά πως το πετρελαίωμα των κρεβατιών το λέγαμε «αποκροτωνισμό», απομάκρυνση δηλαδή των τσιμπουριών που δεν το βρίσκω να γκουγκλίζεται. Θυμάμαι σωστά ή επελαύνει το έμενταλ;
  Μάλιστα είχα μπερδέψει τα τσιμπούρια με τους κοριούς, νόμιζα πως κρότων ήταν η επιστημονική ονομασία του κοριού, αλλά θυμόμουν λάθος.

 19. Η διαδικασία «αποκορεοποίησης» σιδερένιων κρεβατινών και ντιβανιών την δεκαετία του ’50 προέβλεπε δυνατόν χτύπημά τους στο πάτωμα για να πέσουν οι κοριοί και μετά πασπάλισμα με μια άσπρη σκόνη από ένα ασπροκόκκινο, στρογγυλό, χάρτινο κουτί διαμέτρου περίπου 12 πόντων.

 20. sarant said

  18 Κρότωνες είναι τα τσιμπούρια

  https://eody.gov.gr/disease/tsimpoyria-krotones/

 21. Alexis said

  #0: Σε μια άλλη ταινία, στο Κλοτσοσκούφι, ο Αλεξανδράκης ρωτάει τη Βουγιουκλάκη αν της αρέσει το ουίσκι, κι εκείνη, που δεν έχει δοκιμάσει, απαντάει ότι «μου έχουν πει ότι μυρίζει κορέους.»

  Και σε κάποια άλλη ταινία, που δεν θυμάμαι (φυσικά 🙂 ) ποια είναι, σε κάποιον προσφέρουνε ουίσκι και λέει «ωχ, δεν το μπορώ αυτό το κοριοζούμι»

 22. Έχω και μια σχετική, εύθυμη ιστοριούλα:
  Στο reunion που οργάνωσα πριν από χρόνια με την συμμετοχή των παιδικών φίλων της γειτονιάς, ένας διηγήθηκε το εξής περιστατικό από τα παιδικά χρόνια:
  «Η κυρά Σοφία (μια γειτόνισσα) είχε βγάλει στο πεζοδρόμιο το σιδερένιο κρεββάτι της, με ροδάκια, για να βγάλει τους κοριούς. Ο Νίκος με τον Κώστα τον πήραν και το τσούλησαν μέχρι το παλιατζίδικο της γειτονιάς και το…πούλησαν για ένα τάλιρο! Ύστερα κάθισαν στο διπλανό ζαχαροπλαστείο και παράγγειλαν κουρκουμπίνια. Φώναξαν και εμένα, που περνούσα, και με κέρασαν. Η κυρά Σοφία, όταν είδε πως έλειπε το κρεββάτι, έβαλε τις φωνές. Κάποιος είπε ότι είδε τον Κώστα και τον Νίκο που το έσερναν.
  Τελικά, ο παλιατζής επέστρεψε το κρεββάτι στην κάτοχό του και εγώ έφαγα το ξύλο της χρονιάς από τον πατέρα μου. «Μα εγώ δεν πήρα το κρεββάτι», δικαιολογιόμουν κλαίγοντας. «Ναι, αλλά τα κουρκουμπίνια ήξερες να τα τρως» απάντησε εκείνος και συνέχιζε το ξυλοφόρτωμα…

 23. ΓιώργοςΜ said

  20 Ναι, το είδα κι εγώ, αλλά σα να θυμάμαι τη λέξη. Ίσως σε άλλα συμφραζόμενα, ίσως το πετρελαίωμα να είχε στόχο (και) τα τσιμπούρια, ίσως (πιθανότατα) έμενταλ.

 24. Κιγκέρι said

  Κοριοί «στου κύκλου τα γυρίσματα»:

 25. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Να θυμίσω πως, στα αγγλικά, η λέξη “bug” καλύπτει και τα διάφορα βακτήρια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

 26. sarant said

  22 Kαλό!

  24 Γαλαζοαίματοι κοριοί 🙂

 27. ΣΠ said

  Σε μια άλλη ταινία, στο Κλοτσοσκούφι, ο Αλεξανδράκης ρωτάει τη Βουγιουκλάκη αν της αρέσει το ουίσκι, κι εκείνη, που δεν έχει δοκιμάσει, απαντάει ότι «μου έχουν πει ότι μυρίζει κορέους.»

  Στο 35:42
  https://streamz.ws/wdu?1et25j6sc77h55lgz8p2weoo2d5uyb30qw3wf9oshw9n2u313t4z7to96u45585w

 28. ΣΠ said

  27
  Λάθος λινκ
  https://greek-movies.com/view.php?v=l3nh-EsVZutbJQspXUdf0g

 29. Triant said

  Καλημέρα.

  Εκτός από την πετρελαίωση, θυμάμαι να βγάζουμε τα στρώματα και να καίμε με τον αναπτήρα τις τρύπες που έπιανε ο σουμιές. Εκεί πράγματι κρύβονταν οι κοριοί και διασκεδάζαμε βλέποντάς τους να πέφτουν καμένοι στο πάτωμα.
  Ακόμα θυμάμαι το γάζωμα που έφαγα την πρώτη νύχτα στο στρατόπεδο που κοιμήθηκα πάνω σε κάποιες παλιές κουβέρτες. Πεντέξη πενηνταράκια σε απόλυτα κανονικές αποστάσεις και έμειναν κάμποσο καιρό. Έκτοτε ουδέν.

 30. sarant said

  28 Α μπράβο

  29 Εγώ ήμουν τυχερός και δεν με γάζωσαν

 31. mitsos said

  Καλημέρα
  Ο πατέρας μου έλεγε κοριοζούμι το tam-tam.
  https://www.epixeiro.gr/article/202447

 32. mitsos said

  σκόνη για κορέους

 33. H. Mandragoras said

  Περί κορέων στο στράτευμα. Σε μονάδα ετοιμότητας αντίστοιχης του Μπαμπαορούμ, ο εχθρός έχει διεισδύσει στα χαρακώματα. Οι γενναίοι μας αξιωματικοί αποφασίζουν αντεπίθεση. Τη μάχη τη δίνουν τα κομάντα ή κάποια εταιρεία απεντομώσεων, οι δε σφραγιδομάχοι έχουμε φύγει για τα πόστα μας.
  Κάποια δόση, σκάει στο γραφείο ο ΣΤΡ Κορρές (σειρούλα, καλή σου ώρα!) και πετάει «Ε είπα να έρθω εδώ. Άκουσα ότι θα κάνουν κορεοκτονία στο τάγμα και σκιάχτηκα».

 34. sarant said

  32 Α μπράβο!

  33 Καλό!

 35. Πέπε said

  29
  Πράγματι, άμα τον κάψεις με τον αναπτήρα φουσκώνει και σκάει. Α ρε αναμνήσεις!

  Το μεγαλύτερο πάρτι το κάνουν οι κορέοι όταν γίνει εκείνη η άσκηση όπου πρέπει κατεπειγόντως να εκκενώσουμε το στρατόπεδο επειδή δήθεν έρχεται ο εχθρός. Όλα τα στρωσίδια απ’ όλα τα κρεβάτια γίνονται βιαστικά ένας μπόγος, με ελεύθερη διακίνηση των ζωυφίων από το ένα στο άλλο για μερικές ώρες. Μετά το πέρας της άσκησης τα ξαναστρώνουμε, και κανείς δε νοιάζεται ιδιαίτερα να ξαναβρεί τα δικά του, αφού έτσι κι αλλιώς όλοι κοιμούνται με δικά τους (πολιτικά) σεντόνια και υπνόσακους, και τα στρατιωτικά μένουν αμεταχείριστα, αφενός από σιχασιά και αφετέρου για να γλιτώνουμε χρόνο στο καθημερινό στρώσιμο.

  Μία φορά θυμάμαι να μ’ έφαγε ο κορέος. Δεν ήταν στο κρεβάτι, είχε εγκατασταθεί στην παλάσκα (έτσι δεν το λέγαμε; – σε κάποιο εξάρτημα τέλος πάντων) του θαλαμοφύλακα. Τη τσιμπιά του τη νιώθεις, αν και όχι την ίδια στιγμή. Αυτός την είχε αράξει πάνω σ’ αυτό το υφασμάτινο πράμα με τις μεταλλικές αγκράφες που είχα στη μέση μου, και όποτε ακούμπαγα εκεί τον γυμνό και ανύποπτο αγκώνα μου μου ‘ριχνε όσες προλάβαινε. Με τις πολλές τον εντόπισα και θεός σχωρέστον.

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ψείρες, τσιμπούρια και κοριοί Θανάση μου θα ξαναρθούν στο σπίτι.

 37. Costas Papathanasiou said

  ..Και μία (άνιση) προαιώνια μάχη κατά των αιματηρών…επισυνδέσων (βλ. και σχ.29,33,35):
  «(…)Εν Μεγαλοπόλει υπάρχει Ξενοδοχείον ἐν ᾧ δύναταί τις να φάγη και να διανυκτερεύση, ουχί όμως και να κοιμηθή, εκτός εάν ομοιάζη των εμών συνοδοιπόρων, οίτινες εκοιμήθηκαν μεν, πλην εξύπνησαν ελαφρότεροι, διότι μέγα μέρος του σώματος αυτών μετηγγίσθη εις τας γαστέρας απειραρίθμου σμήνους κόρεων, ευωχηθέντων τη νυκτί εκείνη επί του ουχί λίαν ευαισθήτου δέρματος αυτών.
  Ο τάλας εγώ, έχων το ατύχημα να μη θέλω συντρόφους καθ’ύπνους, (διόπερ και απέφυγα τον γάμον, μέχρι τούδε), άμα νοήσας και κατόπιν ιδών, ότι ουχί εἷς, αλλά λεγεώνες όλαι κόρεων είχον την αξίωσιν να συγκοιμηθώσι μετ’ εμού, εξηγέρθην και, ενδιπλωθείς εν ενί των ελαφρών σκεπασμάτων ἅπερ εφέρομεν μεθ’ ημών, κατεκλίθην επί του πατώματος του δωματίου, ὅπερ ἦν κεκαλυμμένον διά τάπητος ίσης προς την οικίαν αρχαιότητος, επί τη πεποιθήσει ότι θα εκοιμώμην αφεύκτως μόνος∙ πλην φεύ!ο τάπης εκείνος εκάλυπτεν έθνη και λαούςε, οίτινες, εξόρμήσαντες λάθρα, επετέθησαν εναντίον μου και διά των αιχμηροτάτων αυτών όπλων,των θεόθεν αυτοίς δωρηθέντων, με ηνάγκασαν διά μεν της μιάς χειρός να ξέωμαι, διά δε της ετέρας ν’αντεπεξέρχομαι κατ’αυτών και να χύνω το αίμα των (δηλ. το αίμα μου) αφειδώς. Μετά φοβεράν πλην ματαίαν αιματοχυσίαν διότι οι φονευόμενοι αντικαθίσταντο υπό δεκάδων και εκατοντάσων έκαστος, ετράπην εις φυγήν, εγώ ο βασιλεύς της κτίσεως, υπό τους πόδας του οποίου πάντα υπέταξεν ο δημιουργός, πλην των εντόμων και μικροσκοπικών παρασίτων, των υπό το όνομα χολέρα, φθίσις, καρκίνος, τύφος κτλ.μαστιζόντων το ανθρώπινον γένος μηδ’ αυτού του περιουσίου λαού του Ισραήλ εξαιρουμένου(…).(σσ.44,45)
  (Αλλά στη Σπάρτη:) «Επανελθόντες εις την πόλιν και δειπνήσαντες, κατεκλίθημεν ενωρίς εις ύπνον, χάρις δε εις την εντομοκτόνον κόνιν και την καθαριότητα των κλινών του Ξενοδοχείου, εν σχέσει προς την στρωματσάδαν της Μεγαλοπόλεως, εκοιμήθημεν παννύχιον∙»(σελ.56)
  [Πεζοπορία από Πατρών εις Σπάρτην : Από Πατρών διά Θαλάσσης εις Γύθειον και εκείθεν διά Σπάρτης εις Ταΰγετον. Επάνοδος εις Πάτρας διά Ναυπλίου και Κορίνθου / Υπό Χ. Π. Κορύλλου, Εν Πάτραις/Τυπογραφείον «Ο Κάδμος»,1889 ]

 38. Aghapi D said

  Τους κοριούς τού Νίξον πώς τους ξεχάσαμε;

  Αντιγράφω από
  https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4530120/o-praktoras-poy-emeine-stin-istoria-os-to-vathy-laryggi-poy-erixe-to-nixon

  Ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 1972, πέντε άνδρες, κάνουν διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος Watergate στην Ουάσιγκτον. Μια σειρά από άτυχα για τους ίδιους (και όχι μόνο, όπως απέδειξε η ιστορία) περιστατικά, τους οδηγούν στην σχεδόν επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους.

  Και από εκεί και πέρα αρχίσουν τα παράδοξα. Αρχικά οι διαρρήκτες δεν μπήκαν για να πάρουν, αλλά για να… αφήσουν. Τοποθέτησαν κοριούς κάτι που αμέσως έκανε τους αστυνομικούς να «ψυλλιαστούν» πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

 39. sarant said

  37 Γούστο έχει ο Κορύλλος

 40. Μυλοπέτρος said

  Παλιά πινακίδα στο ΕΜΠ.
  «Εργαστήριον σκληροδομής», για το hardware, τα μηχανήματα δηλαδή.
  Για το εργαστήριο software τι πινακίδα βάλανε;
  «Εργαστήριον μαλακοδομής».
  Μα τω θεώ!

 41. Μυλοπέτρος said

  Για τον Κοριολανό έχουμε τίποτα;

 42. antonislaw said

  Πρώτα λέγαμε ο υιός Μητσοτάκης, τώρα ο κορ-ιός Μητσοτάκης😄.

  Στο στρατό μου ειχε κανει κι εμένα ένα κέντημα κοριός και με έστειλαν προληπτικά στο αναρρωτήριο για δύο μέρες-μάλλον υπερβολικό ήταν. Πάντως μια χαρά ήταν οι δύο μέρες χωρίς αγγαρείες και αγριοφωνάρες.

 43. Triant said

  42: Φοβήθηκαν μην τους κάνεις μήνυση 🙂

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν θυμάμαι καλά και στο διασκεδαστικότατο αφήγημα του Εμμανουήλ Λυκούδη «Η κωμόπολις Φθειρία» υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπέτειες αθώων πελατών πανδοχείου με τον φίλο μας τον κοριό.

 45. sarant said

  40 Το είδες με τα μάτια σου;

 46. 21: Ο Παράβας στο Κοροϊδάκι Της Πριγκηπέσσας (1:11:06)
  https://ok.ru/video/1011374295650?fromTime=4266

 47. Υπάρχει και κοριολαγνεία;

 48. Χαρούλα said

 49. ‒ Τι λέτε καλέ; Κοριοί σε μας; Ούτε για δήγμα…

 50. Ναι, χρησιμοποιείται ευρέως ως απόδοσι του hardware

 51. Michail said

  Μήπως ξέρουμε την ετυμολογία από το κορεό που σχηματίζουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα; Σαν να θυμάμαι ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Κορέα. Από το όνομα της χώρας βγαίνει;

 52. sarant said

  46 Mωρέ μπράβο τι θυμάσαι!

  49 🙂

  51 Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω.

 53. 51# Choreography.

 54. Costas Papathanasiou said

  Αξιομνημόνευτο και το εννιάπρακτο“Ο Κοριός” του Μαγιακόφσκι, στο οποίο ο χαροκόπος, μέθυσος, κιθαρωδός πρωταγωνιστής, ο σ.Πρισίπκιν (Присыпкин< присыпка = χους, ή σκόνη, του χρόνου πρωτίστως) αποψύχεται, μετά από μισό αιώνα(δηλ. το 1979), παρέα με έναν οικείο κοριό (Клоп) μεταλλασσόμενος (και παρηχούμενος) σε Σκρίπκιν (Скрипкин< Скрипка=βιολί, έννοια ρομαντικής εμμονής και παραπομπή στο ποίημα Скрипка и немножко нервно) και έτσι γίνεται αιτία επιδημίας εκδηλούμενης με την επανεμφάνιση απηρχαιωμένων λέξεων όπως: ερωτεύομαι, ειδύλλιο,αυτοκτονία, χορός, καπνός, πιοτί.
  Για να σταματήσει αυτή η λοιμώδης ερωτοληψία ο ήρωας απομονώνεται τελικά ως έκθεμα ανθρωπομιμητικού θηρίου του είδους “Φιλιστοίνιους ο Κοινός” («Обывателиус вульгарис»), τουτέστιν Κοριός που παρασιτεί εις βάρος όλης της ανθρωπότητας και αφού περιδρομιάσει και μεθύσει πέφτει επάνω στο κρεβάτι, εν αντιθέσει με τον Κορέους Φυσιολόγικους(«Клопус нормалис»), ο οποίος αφού φάει και πιει του σκασμού από έναν μόνον άνθρωπο, πέφτει κάτω από το κρεβάτι (όλα αυτά κατά το εγχειρίδιο συγκριτικής θηριολογίας του Διευθυντή του Ζωολογικού Κήπου)..
  Το έργο έχει πολλές συμπαραδηλώσεις με κύρια αυτή της διαφαινόμενης αστοχίας τόσο των ατομικών όσο και των συλλογικών ανθρώπινων επιδιώξεων, λόγω εγγενούς δυσκολίας για υγιή συνύπαρξη αυθορμητισμού και ορθολογισμού (Κομβικές φράσεις, ο αποχαιρετισμός του ήρωα προς Ζώγια και κοριό: “Σαν πλοία σε μια θάλασσα χωρίζουμε- Мы разошлись, как в море корабли…” και η απόφανση του Καθηγητή του Κέντρου Αναστάσεων: «Ανοησίες…Η Αγάπη χρειάζεται για να χτίζουμε γέφυρες και να γεννιούνται παιδιά- Чушь… От любви надо мосты строить и детей рожать…»)
  Σημειωτέον ότι το έργο ανέβηκε το 1929 επενδυμένο με μουσική του νεαρού τότε Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Στα καθ’ ημάς το μετέφρασε ο συνήθης ύποπτος Άρης Αλεξάνδρου.
  Εδώ η μουσική επένδυση ενός δικού μας: https://music-zip.com/stage-screen/127670-.html
  Σταμάτης Κραουνάκης Ο Κοριός (Μουσική Φαντασία Για Ευαίσθητους Σοσιαλιστές) 1985 (βλ. και σχ.48)

 55. 52α: Όχι εγώ, η κινητή εγκυκλοπαίδεια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου του σπιτιού.

 56. Alexis said

  #46: Απίστευτο που το βρήκες!!!

 57. sarant said

  54 Ωραίο σχόλιο!

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα άσπρα σεντόνια… μαύρισαν!
  «Ήταν 1943, χινόπουρου, τότι μι τουν πόλιμου. Τότι είχι αρρουστήσει ου παππούς μ’ στο χωριό, στο Καπέσοβο. Τηλέφουνου π’θινά. Ήρθι ένας αγωγιάτ’ς κι μας είπι ότι ου παππούς θέλει φάρμακα.
  Ξεκινήσαμαν μι τα πουδάρια για να πάμι στου χουριό, 10-12 ώρις. Ιγώ ήμαν μ’κρή (γενν. 1935), αλλά δεν ήθιλα να χωρ’στώ τ’ μάνα μ’ κι τ’ν ακολουθούσα. Δεν έβγαζα “κιχ” ότι απόστασα, για να μη μ’ πει, γιατί ήρθις.
  Ξεκινήσαμαν χαράματα απ’ τα Γιάννενα, κι ν’ ανοίξει ο Φόρος (ακραίος σταθμός της πόλης, είδος τελωνείου για τη φορολόγηση προϊόντων χωρικών που επρόκειτο να πωληθούν στην πόλη). Τότι μ’ τ’ς Γιρμανούς, δεν πλήρουνις φόρου, αλλά έπριπι να έχ’ς χαρτί απ’ τ’ν Αστυνουμία, πού πας κι πότι θα γυρίσεις, να ξέρουν. Κι γιατί πας.
  Η μάνα μ’ είχι βγάλει χαρτί απ’ τ’ν Αστυνομία κι περάσαμαν. Περπατάγαμαν ολόκληρη μέρα. Στ’ δημοσιά, στο δημόσιο δρόμο. Ανεβήκαμαν το δρόμου μέχρι τ’ Ντοβρά (Ασπράγγελοι).
  Είχαν κάψει τ’ Ντοβρά (Ασπράγγελοι) οι Γιρμανοί, θ’μάμαι όπως περπατούσαμαν στο χωριό κάπνιζαν ακόμα τα σπίτια. Όλο αποκαΐδια! Σκόρπια πράματα στου δρόμου! Είχα βρει κι ιγώ μια μπρουστέλα δαντελένια, γαλάζιο χρώμα. Μας έπιασι η νύχτα τότι που φτάσαμαν στου χουριό.
  Αλλά ο παππούς μ’ είχι αρρωστήσει πάλι το 1945, είχαμαν λευτερωθεί. Τότι πάλι έφ’γα μι τ’ μάνα μ’ απ’ τα Γιάννενα για να πάμι στο χωριό.
  Φύγαμαν αργότιρα κι μας έπιασι η νύχτα στ’ Ντοβρά, μακριά απ’ του χουριό, γιατί είνι του πρώτου του χουριό όπως ανεβαίνουμι στα Ζαγόρια.
  Αφού νυχτώσαμαν, ήρθι κόσμους κι ρώταγι τ’ μάνα μ’:
  -Πούθι (από πού) είστι; Πούθι ήρθαταν; Τίνους είσι ισύ; Πού να πάει του πιδί τώρα π’ νύχτουσι; Θα σας φάν’ οι λύκοι κι οι αρκούδις!
  Ρώτ’σι η μάνα μ’ αν είνι κάνα σπίτι για να κοιμηθούμι του βράδυ.
  Τ’ς είπαν, έχει ου τάδε σπίτι, ικεί να πάτι.
  Αυτοί νοίκιαζαν του σπίτι, να βγάνουν καμιά δικάρα.
  Πήγαμαν στου σπίτι, καλοί ανθρώποι. Μας έβαλαν σ’ ένα δουμάτιου, του ‘χαν καλά σιασμένου, μι καθαρά σιντόνια.
  Απ’ τ’ν αποσταμάρα (κούραση) κοιμήθ’καμαν σαν τούβλα ιμείς…
  Αλλά τα χαράματα σηκώθ’καμαν σα ζουρλές απ’ τ’ φαγούρα! Είχαν βγει οι κόρ’ζες (κόριζες: κοριοί), όλο τσίφες, τσίφες (πίκες, βούλες), όπως ήταν οι κόρ’ζες!
  Αφού χορτάσαμαν ύπνου, καταλάβαμαν τ’ φαγούρα!
  Θ’μάμαι είχι κι φιγγάρι κι φαίνουνταν στ’ς τοίχους ν’ ανηφουρνάν’ οι κόρ’ζες. Απού άσπρα που ΄ταν τα σιντόνια, γίν’καν μαύρα απ’ τ’ς κόρ’ζες!
  Πού να ματακοιμηθείς, π’ ζουρλαίνουσαν απ’ τ’ φαγούρα!
  Λέει η μάνα μ’:
  -Σηούκου (σήκω), να πάρουμι δρόμου, να πάμι στου χουριό, να πλυθούμι, ν’ αλλάξουμι ρούχα.
  Σηκώθ’καμαν κι δεν είπαμαν τίπουτα, για να μη στενοχωρήσουμι τ’ς ανθρώπ’ς. Τ’ς χαιρετήσαμαν, πληρώσαμαν κι φύγαμαν για το χωριό».
  https://www.matrix24.gr/2021/04/filoxenia-tou-paliou-kerou-stromatsada-korii-ke-kali-kardia/

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>κύκλωμα με τους Μαυρίκη και Γρυλλάκη
  Εθνικό κοριό λέγανε/γράφανε τότε τον Μαυρίκη.
  Χαχα! και πήγα να ψάξω κανένα δημοσίευμα εποχής για του λόγου το αληθές και…
  «Ο… εθνικός μας κοριός σε νέες δικαστικές περιπέτειες»
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/357088_o-ethnikos-mas-korios-se-nees-dikastikes-peripeteies

  Και μια πρόσφατη συνέντευξή του:
  Ο «κοριός» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Χρ. Μαυρίκης, μιλάει για τις παρακολουθήσεις του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και για το… «παιδί που δεν στροφάριζε»
  https://www.koutipandoras.gr/article/christos-mavrikis-i-parakolouthisi-ton-tilefonon-den-stamata-pote/

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  “Κοριός”: Γιώργος Μανισαλής (Γ. Λαδόπουλος,το πραγματικό όνομα), λαϊκός συνθέτης

 61. freierdenker said

  Από το κόρις ίσως προέρχεται και ο σκόρος (ή σκώρος). Μεταφορικά δηλώνει φθορά, συνήθως από το πέρασμα του χρόνου, ίσως και με μια νότα εγκατάλειψης.

  Ένα που πρόσεξα είναι ότι κάποια online λεξικά δίνουν το σαράκι ως συνώνυμο του σκόρου. Και κάποιοι συγγραφείς γράφουν για σκοροφαγομένα έπιπλα, εκεί που θα περίμενα το σαρακοφαγομένα. Εγώ νόμιζα ότι ο σκόρος έχει φτερά και σε μικρή ηλικία τρώει ρούχα, ενώ το σαράκι τρώει έπιπλα (clothes moth και woodworm στην πρακτική προσέγγιση των αγγλικών).

  Ένα σίγουρο είναι ότι το σαράκι από μεταφορική χρήση έχει αποκτήσει την δεύτερη σημασία της στεναχώριας / αρρώστιας που δεν την έχει ο σκόρος.

 62. Πέπε said

  61
  Ο σκώρος είναι μια μικρή νυχτοπεταλούδα. Το σαράκι είναι σκουλήκι. Λες το σαράκι να είναι η κάμπια της νυχτοπεταλούδας; Αλλιώς, απλη σύγχυση.
  Πάντως θυμαμαι από παλιότερη αναζήτηση ότι όσες κάμπιες έχουν κάποια χαρακτηριστική ιδιότητα που να αφορά τον άνθρωπο (παράγουν κάτι, όπως ο μεταξοσκώληκας, βλάπτουν κάτι, κλπ.) αναφέρονται τόσο συχνά σαν ξεχωριστά είδη ώστε είναι δύσκολο να βρεις σε ποιο είδος εντόμου ανήκουν, παρόλο που προφανώς είναι γνωστό στους εντομολόγους.

 63. Alexis said

  #61, 62: Καμία σχέση ο σκόρος με το σαράκι του ξύλου.
  Ο σκόρος είναι πεταλούδα (λεπιδόπτερο)
  Το σαράκι δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος εντόμου. Με το κοινό όνομα «σαράκι» ονοματίζονται διάφορα είδη ξυλοφάγων εντόμων που κάνουν ζημιές σε οικιακή ξυλεία.
  Τα ξυλοφάγα έντομα είναι κατά κανόνα κολεόπτερα.
  Και στις δύο περιπτώσεις πάντως (σκόρος-σαράκι) η ζημιά γίνεται από τις προνύμφες (κάμπιες).

 64. Alexis said

  #58: Πολύ ωραίο!
  Και σε γλώσσα που σε… προκαλεί για λεξιλογικές παρατηρήσεις.
  Βλέπω π.χ. ότι δεν τηρείται το σχήμα τους+ονομαστική που συζητιόταν τις προάλλες εδώ.
  Λέει τ’ς ανθρώπ΄ς και όχι τ’ς ανθρώποι ή έστω τ’ς ανθρώπ’

 65. leonicos said

  Κοριός εδώ κοριός εκεί
  πού είναι ο κοριός;

 66. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  58 Πολύ ωραίο!

  63 Ευκαιρία μελλοντικά να λεξιλογήσουμε και γι αυτά

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65. >> Κοριός εδώ κοριός εκεί
  πού είναι ο κοριός;

  Η εποχή των κοριών.

 68. Καλημέρα και καλό χειμώνα (ξέρω τις ενστάσεις του Νικοκύρη κλπ δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δεν πτοούμαι. Οι διακοπές τελειώσανε, αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα).
  Περί κορέων εμπειρία: «Κατέφυγα σ’ ένα χάνι… Καθαριότητα στοιχειώδης. Βέβαια νέος ήμουν κι άντεχα, αλλά όχι και τόσο. Βλέπετε η διανυκτέρευση στοίχιζε 50 δραχμές αλλά απέκτησα και 50 (τουλάχιστον) τσιμπήματα από κοριούς και άλλα τέτοια ευγενή ζώα.» Άστεγος φοιτητής στα Γιάννενα

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τη χθεσινή Βουλή: Ο Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπεύθυνη της ΕΥΠ, Ρουμπάτη κι ενημέρωνε ανά 6μηνο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θεσμικά βέβαια – όταν λειτούργησαν οι θεσμοί!

  Σήμερα:
  Καταστρέφουν έγγραφα και αρχεία παρακολουθήσεων σε ΕΥΠ και ΚΕΤΥΑΚ
  https://www.ieidiseis.gr/politiki/160763/katastrefoun-eggrafa-kai-arxeia-parakolouthiseon-se-efp-kai-ketyak

 70. Έχει τώρα στο Μακεδονία TV την ταινία Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια, και η Στυλιανοπούλου, πίνοντας πρώτη φορά ουΐσκι λέει «κοριό έχει αυτό μέσα; βρωμάει σαν κρεμμύδι».
  https://streamz.ws/wdu?mlbv6x1jniaph6d04dyblpx5a7s64pxrb8nh6o1u7cjoixonbnzxcx2m4vs9kq0w από το 23:37.

 71. ΣΠ said

  70
  Το streamz δημιουργεί νέο λινκ με κάθε χρήση. Αυτό που έβαλες το χρησιμοποίησες ήδη και δεν ισχύει πια.

 72. Α, εντάξει. Τότε το referrer 😉
  https://greek-movies.com/movies.php?m=2585

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: