Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα φλαμίνγκα δεν χορεύουν φλαμένκο

Posted by sarant στο 8 Σεπτεμβρίου, 2022


Την ιδέα για το σημερινό άρθρο μού την έδωσε ένας φίλος στο Τουίτερ, που μου κοινοποίησε ένα πολύ συμπαθητικό βιντεάκι, που παρουσιάζει ένα μωρό φλαμίνγκο που μαθαίνει πώς να στέκεται στο ένα πόδι. Δεν έχω μάθει όμως πώς να ενσωματώνω τα βιντεάκια αυτά εδώ στο ιστολόγιο, οπότε, αν θέλετε να το δείτε, πρέπει να πάτε στο Τουίτερ.

Δεν διάλεξα όμως καλή φωτογραφία για να συνοδέψει το άρθρο, έπρεπε να βρω μία να δείχνει το πουλί να στέκεται στο ένα πόδι. Ας είναι.

Το φλαμίνγκο της φωτογραφίας ανήκει στο είδος Phoenicopterus roseus, και λέγεται επίσης μεγάλο φλαμίνγκο. Υπάρχουν έξι είδη φλαμίνγκων (ας ακτιβίσω λίγο, δεν μου πάει να το αφήνω άκλιτο, κι έχω να ξεπληρώσω και μερικά «τσίρκο», «παλτό» και «καζίνο»), από τα οποία τα δύο, μεταξύ των οποίων και αυτό που βλέπετε, είναι είδη του παλαιού κόσμου.

Στην Ελλάδα τα φλαμίνγκα είναι αποδημητικά, περνάνε τον Μάρτιο όπως ανεβαίνουν προς βορρά ή τον Οκτώβριο κατεβαίνοντας προς Αφρική. Πολλά όμως μένουν εδώ και ξεχειμωνιάζουν σε παράκτιους υγρότοπους στη Θράκη ή αλλού. Είναι πουλί κοινωνικό, ζει σε μεγάλα σμήνη, που φτάνουν εκατοντάδες άτομα και τρέφεται με διάφορα μαλάκια που βρίσκει στα ρηχά νερά. Το καμπυλωτό ράμφος του έχει πολύ ενδιαφέρον από μηχανική άποψη.

Ο φίλος με ρώτησε πώς το λέγαν οι αρχαίοι το φλαμίνγκο, αν βέβαια το ήξεραν. Φαίνεται πως το ήξεραν, αν και οι αναφορές στην ελληνική αρχαία γραμματεία είναι λίγες. Η πιο σημαντική είναι στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, με τον εξής διάλογο:

ΕΥ. νὴ Δί᾽ ὄρνις δῆτα. τίς ποτ᾽ ἐστίν; οὐ δήπου ταὧς;
ΠΙ. οὗτος αὐτὸς νῷν φράσει. τίς ἐστιν ὄρνις οὑτοσί;
ΕΠ. οὗτος οὐ τῶν ἠθάδων τῶνδ᾽ ὧν ὁρᾶθ᾽ ὑμεῖς ἀεί,
ἀλλὰ λιμναῖος. ΕΥ. βαβαῖ, καλός γε καὶ φοινικιοῦς.
ΕΠ. εἰκότως ‹γε›· καὶ γὰρ ὄνομ᾽ αὐτῷ ᾽στὶ φοινικόπτερος.

Βλέπουν ενα πουλί και λέει ο Ευελπίδης: Θεέ μου, ένα πουλί. Τι είν’ αυτό; Δεν είναι παγόνι, ε;

Ο Πεισθέταιρος ρωτάει τον Έποπα, τον Τσαλαπετεινό, ο οποίος απαντάει πως «δεν είναι από τα συνηθισμένα είδη που ξέρετε, είναι λιμναίο πουλί.

«Α τι όμορφο και κόκκινο», λέει ο Ευελπίδης. «Σωστά, γι’ αυτό και τ’ όνομά του είναι φοινικόπτερος», τους πληροφορεί ο Τσαλαπετεινός, δηλαδή κοκκινοπούλι.

Στη λατινική γραμματεία όμως βρίσκουμε πολλές… συνταγές μαγειρικής με φοινικόπτερα, phoenicopteri, ανάμεσά τους και την πληροφορία ότι ο Απίκιος, ο Τσελεμεντές της αρχαίας Ρώμης, θεωρούσε τις γλώσσες των φοινικόπτερων σαν το πιο έξοχο έδεσμα. Και σε γεύματα αυτοκρατόρων βρίσκουμε φοινικόπτερα να καταβροχθίζονται πλάι σε άλλα εξωτικά ζώα, ενώ κι ο Μαρτιάλης συμφωνεί ότι οι γκουρμεδιάρηδες της εποχής αναζητούσαν γλώσσες φοινικόπτερων.

Όταν τον 18ο αιώνα έγινε η ζωολογική κατάταξη του φλαμίνγκου, αρχικά του αμερικάνικου φλαμίνγκου (διότι το ευρωπαϊκό εθεωρείτο ότι ανήκει στο ίδιο είδος), ο Λινναίος το ονόμασε Phoenicopterus ruber, ανασταίνοντας το αρχαίο όνομα. (Δεν ξέρω αν υπάρχει βεβαιότητα ότι ο φοινικόπτερος των αρχαίων είναι το φλαμίνγκο).

Από πού όμως προέρχεται το όνομα φλαμίνγκο; Εμείς το πήραμε από το αγγλ. flamingo, που ανάγεται, μέσω ισπανικών ή πορτογαλικών στο προβηγκιανό flamenc. Στην Προβηγκία έχει και σήμερα πολλά φλαμίνγκα στους άβαθους υγρότοπους των παραλίων, ας πούμε στη Σέτη, τη γενέτειρα του Μπρασένς. Η προβηγκιανή λέξη προέρχεται από το flama, η φλόγα (λατιν. flamma), φλογάτο πουλί, στο χρώμα της φλόγας.

Αυτό το flamenc θυμίζει πολύ το φλαμένκο, τον ισπανικό χορό και τη μουσική των Τσιγγάνων της Ανδαλουσίας. Συνδέονται τάχα αυτές οι δυο λέξεις;

Όσο κι αν φαίνονται ότι συνδέονται, η απάντηση καταρχήν είναι όχι.

Σύμφωνα με ολα τα λεξικά, το ισπανικό flamenco ειχε την αρχική σημασία «φλαμανδικός». Θα ρωτήσετε, με δικαιολογημένη έκπληξη, ποια σχέση μπορεί να έχουν οι Φλαμανδοί με τους τσιγγάνους; Βέβαια, πριν από μερικούς αιώνες η Φλαμανδία (ή Φλάνδρα) ανήκε στην Ισπανία, οπότε ήταν συχνή η παρουσία Φλαμανδών ευγενών στην Ιβηρική, αλλά η σχέση με το φλαμένκο, που ως όρος εμφανίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα, είναι δυσεξιχνίαστη.

Έχουν προταθεί διάφορες λίγο πολύ ευφάνταστες θεωρίες, όπως ότι ο χορός ονομάστηκε έτσι από τα ζωηρόχρωμα κουστούμια που οι Ισπανοί τα θεωρούσαν χαρακτηριστικά των Φλαμανδών ή ακόμα ότι οι Ανδαλουσιάνοι από αντίφραση, ειρωνικά, ονόμασαν φλαμανδικό τον χορό των Τσιγγάνων, επειδή ακριβώς δεν μοιάζουν καθόλου με Φλαμανδούς. Κάπως πιο πειστική βρίσκω την εξήγηση ότι οι Ισπανοί ονόμαζαν «φλαμένκο» κάθε λογής ξένους, όχι μόνο τους Φλαμανδούς. Άλλοι έχουν προτείνει την εξήγηση ότι οι Τσιγγάνοι θεωρήθηκαν πως έρχονται από βορειοτερα μέρη (όπως αλλού τους λένε Βοημούς), άρα Φλαμανδοί. Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, μία από τις οποίες συνδέει και το όνομα του χορού με το πουλί, το φλαμίνγκο. Το πιθανότερο όμως είναι πως δεν έχουν σχέση.

Κάπου έχω μαζέψει κάτι στιχάκια από φλαμένκο, μεταφρασμένα από κάποιον καλό δημοτικιστή στις αρχές του 20ού αιώνα. Ίσως τα βάλουμε σε μελλοντικό άρθρο. Το φλαμένκο ως είδος μου αρέσει σε μικρές δόσεις. Θυμάμαι μια φορά που έκανα μια μακρινή διαδρομή, πρόσφατα, κι είχα το στικάκι να παίζει μια ανθολογία φλαμένκο. Στο πρώτο τραγούδι θαύμασα τον τραγουδιστή και προσπάθησα να τραγουδήσω μαζί του, το δεύτερο μου άρεσε πολύ, στο τρίτο έτσι κι έτσι, στο τέταρτο άρχισα να βαριέμαι και στο πέμπτο το άλλαξα μην αντέχοντας άλλο. Αλλά βέβαια, γούστα είναι αυτά.

Κλείνω με ένα… φλέγον ζήτημα. Φλαμένκο, φλαμέγκο ή φλαμένγκο; Το ΛΚΝ γράφει φλαμέγκο, ο Μπαμπινιώτης φλαμένγκο, η Βικιπαίδεια φλαμένκο, το Χρηστικό δέχεται και τα τρία αλλά έχει πρώτο τύπο το φλαμένγκο, το ΜΗΛΝΕΓ επίσης δέχεται και τα τρία αλλά με πρώτο τύπο το φλαμένκο.

Για το φλαμίνγκο δεν υπάρχει τέτοια διχογνωμία. Αλλά τα φλαμίνγκα δεν χορεύουν φλαμένκο.

 

Advertisement

237 Σχόλια προς “Τα φλαμίνγκα δεν χορεύουν φλαμένκο”

 1. Αντώνης said

  Καλημέρα

 2. Δε μου αρέσει να κάνω παρατηρήσεις, αλλά εδώ δε στέκει καλα το πρόσφατα:
  Θυμάμαι μια φορά που έκανα μια μακρινή διαδρομή, πρόσφατα, κι είχα το στικάκι να παίζει μια ανθολογία φλαμένκο.

 3. Ωχ! Μια καλημέρα δεν είπα, η κακίστρω…
  Καλημέρα!

 4. atheofobos said

  Και δύο ωραία φλαμίνγκο στο ένα πόδι! https://st.depositphotos.com/1760261/1347/i/600/depositphotos_13471190-stock-photo-flamingos-in-water-making-a.jpg

 5. Να βάλουμε και μια φωτογραφία της Σέτης που μοιάζει κάπως με την Πρέβεζα.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα.

  4# Στα δύο στέκονται. Δες τα γόνατα.

 7. phrasaortes said

  Και μερικοί Φλαμανδοί (και Βαλλόνοι) στην υπηρεσία της Ισπανίας του 18ου αιώνα:

  Μέχρι και την εισβολή του Ναπολέοντα, ο ισπανικός στρατός είχε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ξένων μισθοφόρων από το Βέλγιο, την Ελβετία και την Ιρλανδία. Γι’αυτό στα πραξικόπημα του 19ου αιώνα πολλοί από τους πρωταγωνιστές έχουν εθνικώς ύποπτα ονόματα, όπως ο Λεοπόλδος Ο’Ντόνελλ.

 8. loukretia50 said

  Καλημέρα!
  Τσιγγάνοι, ταξιδιάρικα πουλιά!
  Flamenco – from a 1962 film about Andalusian Gypsies

  H ζωή τους όμως καθόλου ρόδινη

 9. Λεύκιππος said

  Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Βαρκελώνη και το πρόγραμμα προέβλεπε φλαμίνγκο. Και ενώ πριν πολλά χρόνια το είχα βρει εντελώς αδιάφορο και βαρετό όταν παρακολούθησα μια παράστασή του στη Μαδρίτη, τώρα μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα στην περίπου μια ώρα που διήρκεσε. Γούστα είναι αυτά και προσαρμόζονται. Καλημέρα.

 10. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Σχεδόν όλα τα βίντεο που μπαίνουν στο Τουίτερ υπάρχουν στο Γιουτούμπ.

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Ωραία τα φλαμίνγκα, τι κι αν δεν χορεύουν φλαμένκα αλλά ταγκά και μπόσες νόβες! 😛

  9 Είτε το πρόγραμμα προέβλεπε φλαμένκο, είτε το μενού φλαμίνγκο 😛

 12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωραία έμπνευση το σημερινό νήμα! Αριστουργήματα της φύσης αυτά τα πουλιά, δεν χορταίνεται η τόση ομορφιά τους, η φινέτσα τους, οι κινήσεις του λαιμού, των ποδιών, των φτερών τους, ένα θαύμα!
  Προσωπικά ούτε είχα πάρει χαμπάρι ότι ο φοινικόπτερος μεταξύ των Ορνίθων είναι φλαμίνγκο
  (κι αν παρ΄ελπίδα σε κάποια μετάφραση ονοματίζεται, δεν το κατέγραψα ή απ(αλτσ)αλείφθηκε 😦 .
  Η τριανταφυλλί ομορφιά του πουλιού κι αυτές οι πλιάν ποδαρούμπες του, με τις (ανι)ισόρροπες αιωρήσεις, προσφέρονται για παιδική (μουσικο) κινητική αγωγή

 13. Νέο Kid said

  Το καλό Φλαμένκο , χορευμένο και τραγουδισμένο από γνήσιους Gitanos (Χιτάνος. Όχι ζιτάνος. Δεν είναι τσιγάρο…) είναι άπαιχτο! Δυστυχώς , είναι και δυσεύρετο πλέον εν Εσπάνια, καθώς πασσάρεται το «τουριστικό» ιμιταθιόν… μαπέλα μας γκράντε!

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9-11 Ναι, αυτό θα έλεγα κι εγώ

  10 Μπράβο, έπρεπε να το ψάξω

  2 Γιατί δεν ταιριάζει; Επειδή έχω το «μια φορά»;

 15. sarant said

  7 Ενδιαφέρον. Και δίνει πόντους στη θεωρία φλαμανδός = ξένος

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μέχρι να αναφερθεί κάποιος στο Πινκ Φλαμίνγκος του Γουότερς να βάλω κάτι άλλο ροζ που μου αρέσει γιατί αυτά τα πτηνά δε λένε και πολλά.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  8. Το ίδιο με μουσική υπόκρουση.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Κάτι πιο πλούσιο…

 19. loukretia50 said

  Federico García Lorca and flamenco.
  https://www.flamencocasaana.com/en/federico-garcia-lorca-flamenco-granada/

  Flamenco dancing in the cafés cantantes

  https://www.flamencocasaana.com/en/flamenco-cafes-cantantes/

 20. sarant said

  Ωραίες προσθήκες. Να’μασταν σ’ ένα καφέ καντάντε…

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο πρώτο τραγούδι θαύμασα τον τραγουδιστή … στο πέμπτο το άλλαξα μην αντέχοντας άλλο.
  Αν το χόρευες, θα καλοπόρευες 🙂

  Το φλαμένκο, στη γλωσσολογία των αισθήσεων, το ένιωθα να χει ρίζα στο φλαμ (φλόγα).
  Με στοίχειωσε ο Σάουρα με το παραλληρηματικό φλαμένκο στον Ματωμένο γάμο/ 1981 και η Κάρμεν του με τον Αντόνιο Γκάδες, τον θεό! Ευτύχησα να τον δω στο Ηρώδειο/να μαρμαρώσω στα μάρμαρα, πριν αναληφθεί με τις φτερούγες του, τόσο νωρίς, τόσο νωρίς…

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Για να θυμηθούμε μεγάλες δόξες του σινεμά…

 23. ΣΠ said

  Φλαμένκο, φλαμέγκο ή φλαμένγκο; Το τελευταίο δεν δικαιολογείται από την ορθογραφία flamenco. Θα έπρεπε να είναι flamengo. Το δεύτερο ακολουθεί τον παλιό κανόνα ν+κ=γκ που όμως δεν εφαρμόζεται πια. Σήμερα θα γράψουμε φλαμένκο.

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα φλαμίνγκα της διαμαρτυρίας

 26. sarant said

  23 Ετσι σκέφτηκα κι εγώ

  25 Α μπράβο

 27. leonicos said

  Ερωδιός

  πολύ πιο καλό από φλαμίνγκο

 28. Πουλ-πουλ said

  Και οι πελαργοί στέκονται στο ένα πόδι, αλλά δεν είδα να γίνεται τόση φασαρία. Ίσως επειδή είναι ασπρόμαυροι, και όχι ροζ. Αλλά είπαμε, για τα χρώματα δεν θα μαλώσουμε.

 29. ΓιώργοςΜ said

  27 Το μυστικό είναι στη σάλτσα.

 30. leonicos said

  Διαχειμάζουν και στην Κύπρο. Το χειμώνα, η λίμνη που είναι δίπλα στον δρόμο από το αεροδρόμιο στην Λάρνακα είναι γεμάτη φλαμίνκο / ερωδιούς. Το καλοκαίρι μαζεύουν αλάτι

 31. ΓΤ said

  Να σκάει η «αντίφραση» και η «δυσεξιχνίαστη» πλάι πλάι με τους «άβαθους».
  Βρε τι μ’ ηύρε πεμπτιάτ’κα… 😛

 32. nikiplos said

  Καλημέρα, καίτοι από τους νεώτερους εδώ, εικάζω πως οι παλαιοί δεν θυμηθήκατε το σήριαλ, επειδή δεν το βλέπατε. Απέναντι στο ηλίθιο Ντάλας όμως το Flamingo Road ήταν πολύ καλύτερο…

 33. Λεύκιππος said

  11 Νασαι καλά. 🤣🤣🤣

 34. nikiplos said

  η φωτό δεν βγήκε:

 35. leonicos said

  Σ’ ένα τουριστικό φλαμένκο στη Βαρκελώνη χόρευε και μια ελληνίδα φοιτήτρια

  γνήσιο πράμα

 36. Pedis said

  Ενδιαφέρον το άρθρο για τα φλαμίνγκα· το φλαμένκο είναι σόου: να το βλέπεις και να τ’ ακούς.

  Άσχετη-σχετική φλασά: η ιστορία από το Δεκαήμερο του Βοκάκιου με τον μάγειρα Κικίμπιο να δικαιολογείται στο αφεντικό του γιατί του σερβίρισε μαγειρεμένο ένα μονοπόδαρο γερανό …

 37. sarant said

  36 Αχ, κάποτε πρέπει να διαβάσω ολόκληρο το Δεκαήμερο….

 38. ΓΤ said

  Να πούμε ότι στο φλαμένγκο διαπρέπει κόρη γνωστού συγγραφέα τον οποίο «λατρεύει» ο Νικοκύρης 😛

 39. loukretia50 said

  Ώστε νοιώθουμε δική μας τη ροζ ομορφιά του φλαμίνγκου? Ας είναι!
  Δε νομίζω να ενοχληθούν , γνωρίζουν πού την κεφαλήν κλίναι, ασχέτως πώς.

  Kαι μπορεί να μη χορεύουν φλαμένκο,, https://youtu.be/OvPjtolajZk

  Flamingos from Fantasia 2000 – (Camille Saint-Saens’ Carnival of the Animals, Finale)

  Με τι καρδιά θα πούμε όμως του φλαμένκου? Μήπως και του τανγκού?
  Θα πείτε μάλλον πως τη γλιτώνει γιατί τονίζεται στη λήγουσα, όπως η αργκό , τα τσικό, το μετρό, η Μπαρντό. ..
  Μήπως όμως το παρακάνουμε με τον εξελληνισμό διεθνώς καθιερωμένων ονομασιών?

 40. aerosol said

  Αγαπώ πολύ το αυθεντικό φλαμένκο αλλά κι εγώ μπορώ μικρές μάλλον δόσεις.
  Νομίζω πως σε κάποια είδη μουσικής (συνήθως λαϊκής) χρειάζεται αρκετή τριβή μέχρι να συνηθίσεις τον κώδικα και να εντοπίζεις τις διαφορές ανάμεσα στα τραγούδια, έτσι ώστε να πάψουν να μοιάζουν το ένα με το άλλο. Φαντάζομαι πως κάπως έτσι θα νιώθουν οι ξένοι με τα ρεμπέτικα.

  Επειδή μου φαινόταν μάλλον εξωτικό και σπάνιο, δεν σκέφτηκα ποτέ να κλίνω το φλαμίνγκο, και λέω τα φλαμίνγκο. Αλλά καλά λέει ο Νικοκύρης τα φλαμίνγκα, γιατί όχι;

 41. aerosol said

  #39
  Στη γενική η Μπαρντό είναι της Μπαρντούς;
  Πάντως λέω «οι μποσανόβες»!

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  39# Μόλις προ ημερών έλεγα να παρατήσουμε για τιμωρία τον Νικοκύρη στα προάστια του Ναγκασακιού να γυρίσει μόνος του πίσω αλλά δε με ακούτε.

 43. sarant said

  38 Μπα;

  42 Γιατί όχι του Ελσινκιού, που είναι και πιο κοντά;

 44. Φωτεινή said

  Αποκτούν το κοκκινοπορτοκαλί χρώμα τους από τα καροτενοειδή της τροφής τους (γαρίδες κλπ)!

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  43β# Για να φάμε και κάνα σούσι, χώρια που θέλω να πάω και στο μουσείο του Ναγκασακιού.

 46. loukretia50 said

  45. Α, περί σουσιού ο λόγος!

 47. ΓΤ said

  (Πέπα το Γουρουνάκι: «Ζω με τη μαμά και την άλλη μαμά»… https://www.in.gr/2022/09/08/life/lgbtqi/pepa-gourounaki-parousiase-proto-omofylo-zeygari-zo-ti-mama-kai-tin-alli-mama/)

 48. ΓιώργοςΜ said

  45 Καλή σκέψη, αλλά ούτε φλαμένκα ούτε ταγκά έχει εκεί. Σούσια ξεροσφύρι;

  (μπαϊδεγουέι, εξαφανίστηκε ο Ξεροσφύρης, καλά είναι;)

 49. Alexis said

  #35: Μαζέψουουου… …γιατί κυκλοφορεί και μια Φωτεινή σήμερα στο ιστολόγιο (44) 🤣

 50. Alexis said

  #48: Θα μεθύσουμε με σάκια βρε…

 51. Alexis said

  #12: Προσωπικά ούτε είχα πάρει χαμπάρι ότι ο φοινικόπτερος μεταξύ των Ορνίθων είναι φλαμίνγκο

  Εγώ πάλι ήξερα ότι τα φλαμίνγκο τα λένε και φοινικόπτερα αλλά έψαχνα να βρω ομοιότητες με τον… φοίνικα (το δέντρο, όχι το πουλί)
  Δεν είχα πάρει πρέφα ότι φοινικιούς στα αρχαία είναι ο κόκκινος.

 52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51# Τα οποία φλαμίνγκα είναι ροζ. Βγάλε τα ποτήρια του σακιού να πιούμε στην υγειά των αηπ γμ την αχρωματοψία τους μέσα.

 53. sarant said

  48 Έχει πολλές δουλειές ο Ξεροσφύρης, αλλά μας διαβάζει πότε πότε. Όταν λασκάρει θα ξαναέρθει.

 54. atheofobos said

  Σ’ ένα τουριστικό φλαμένκο στη Βαρκελώνη χόρευε και μια ελληνίδα φοιτήτρια

  Τον καλύτερο χορό της κοιλιάς είχα δει παλιά στο Mena House του Καΐρου, μόνο που η χορεύτρια ήταν αμερικανίδα!

 55. faltsos said

  Καλά, μην επιμένετε ότι τα φλαμίνγκο(-α) δεν χορεύουν φλαμέγκο:

 56. Alexis said

  #52: 😆 😆 😆

 57. β. said

  Δεν μπόρεσα να ανεβάσω την αφίσα της ταινίας οπότε.. εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_Flamingos

 58. freierdenker said

  «Βέβαια, πριν από μερικούς αιώνες η Φλαμανδία (ή Φλάνδρα) ανήκε στην Ισπανία»

  Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ότι ήταν μια προσωπική ένωση, δηλαδή, Ισπανία και Φλαμανδία είχαν τον ίδιο μονάρχη, από έναν κλάδο των Αψβούργων. Το 1714 η Φλαμανδία έγινε «Αυστριακή», έμεινε δηλαδή στα χέρια των Αψβούργων, ενώ η Ισπανία πέρασε (και βρίσκεται ακόμα) στους Βουρβόνους, οι οποίοι είχαν και την Γαλλία.

  Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, διότι ένας βασιλικός οίκος μπορεί να χωρίζεται σε αντιμαχόμενους κλάδους, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να καταλάβουμε τι γινόταν υπό αυστηρά εθνικό πρίσμα. Από την αγγλική wiki, ένας πολιτικός ορισμός της προσωπικής ένωσης:

  A personal union is the combination of two or more states that have the same monarch while their boundaries, laws, and interests remain distinct.

 59. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  “Όσο κι αν φαίνονται ότι συνδέονται, η απάντηση καταρχήν είναι όχι.”
  Πράγματι, η σχέση πτηνού, ανθρώπων (φλαμανδών/ισπανών/ρομά) και τσιγγάνικου χορού παραμένει μετέωρη άνευ ευρέως αποδεκτής ερμηνείας (βλ.https://www.etymonline.com/word/flamenco και https://www.palaciodelflamenco.com/blog/viewpost.php/en/63/the-origin-of-the-word-flamenco )
  Εάν όμως δεχτούμε τη μαρτυρία (βλ. https://flamenco.one/en/flamenco/flamenco-history/origin-of-the-word-flamenco/ ) ότι στη γλώσσα τους την caló (την σπανιόλα ρομανί) οι τσιγγάνοι της Ανδαλουσίας αποκαλούν τους ισπανογενείς συντοπίτες τους ως gachós (<ρομανί gadjo=αλλόφυλος, πρβλ “Ντας”/ “Μπαλαμό”=ο μη-τσιγγάνος Έλληνας ), ονομασία που έχει μάλλον περιφρονητική ή ρατσιστική χροιά και ότι (ανταποδίδοντας;) οι ισπανόφωνοι ανδαλουσιάνοι τους αποκαλούν flamencos (δηλαδή επίσης ειρωνικά, σα να τους λένε “ευγενείς και άσπρους” ή να κοροϊδεύουν τον φανταχτερή τους ένδυση), τότε μπορούμε να πούμε ότι η εννοιολογική βάση τού εν λόγω χορού είναι σαφώς αυτό το πειραχτικό, ιδιολεκτικό, ανδαλουσιανό παρανόμι, δηλαδή ότι «φλαμένκο» σημαίνει απλώς «τσιγγάνικος(σπανιόλικος χορός)», υπό τους ξεσηκωτικούς ήχους του οποίου μπορούνε -γιατί όχι;- να φτερώνουν εντέλει χορεύοντας, κρυφά ή φανερά, και χρώματα φλογάτα, κορμιά φλογερά, ψυχές δαιμονισμένες, ως δείγματα κοινά του εκρηκτικού ταμπεραμέντου και της αρχέγονης μαγείας που διέπει και πολλούς Gadjo Dilo (παραμεσόγειους και μη).

 60. Το κακό με το …Ναγκασάκι είναι πως ξεκίνησε σαν μωρό με -ακι ενώ είναι μια μεγάλη ιστορική πόλη, η Ναγκασάκη, της Ναγκασάκης…

 61. Alexis said

  Για να κάνω και μια σύνδεση με το προχθεσινό νήμα, το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ του Christopher Cross (1979) με τον ομώνυμο τίτλο, ίσως το καλύτερο του σπουδαίου τραγουδιστή και τραγουδοποιού.
  Το είχα σε βινύλιο, το πάλαι ποτέ…

 62. faltsos said

  Συνδυάζοντας τον σημερινό γλωσσικό ακτιβισμό (το φλαμίνγκο, του φλαμίνγκου, τα φλαμίνγκα) με το μεγάλο θέμα των ημερών, το ευρωμπάσκετ και τους πρωταγωνιστές του:
  Αφού ο Γιάννης και τα αδέρφια του είναι Έλληνες γιατί όχι και το όνομά τους: Ο Αντετοκούμπος, του Αντετοκούμπου. Και τα αδέρφια Αντετοκούμποι, όπως λέμε οι Παπαδόπουλοι κλπ

 63. sarant said

  55 Καλά λες

  59 Χμμ… δεν είναι απίθανο

  62 Εκείνος είναι αρμόδιος να το αποφασίσει, βέβαια. Αλλά για τα αδέρφια, μου αρέσει ο πληθυντικός.

 64. ΣΠ said

  57

 65. Πέπε said

  Το φλαμίγκο είναι από τις ξένες λέξεις που δε μου πάνε ελληνοποιημένες. Τα φλαμίγκα μού χτυπάνε. Του φλαμίγκου κάπως καλύτερα, καθώς έχω -νομίζω- στο βάθος του μυαλού μου κι έναν παράλληλο τύπο «ο *φλαμίγκος», που ωστόσο ποτέ δε θα τον πω στην ονομαστική (και με το[ν] αβοκάντο παρόμοια).

  Το ελληνικό όνομα φοινικόπτερος μου είναι αρκετά οικείο, δε νομίζω ότι ανήκει στο πολύ ειδικό λεξιλόγιο των ορνιθολόγων ή των αριστοφανιστών.

  Το χρώμα του φτερώματος δεν είναι πολύ στάνταρ, μπορεί να είναι από σχεδόν ασπρόγκριζο έως αρκετά κόκκινο ή και ελαφρώς κοκκινοπορτοκαλί. Το ροζ είναι μάλλον μια τυποποιημένη ζωγραφική σύμβαση. Αλλά άκου κει να χρωματίζονται από την τροφή τους! Κατά σύμπτωση πριν μια-δυο μέρες έπεσα κι εγώ σ’ αυτή την πληροφορία. Άρα αν το ταΐσεις αγγουράκια θα βγει πράσινο, με καλαμπόκι κίτρινο κλπ. – πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς;

  Θυμάμαι να βλέπω πολλά από δαύτα στη Λήμνο. Μετ’ επιφυλάξεων νομίζω επίσης και στο Μεσολόγγι, καθώς και στην Κερκίνη.

 66. faltsos said

  Και κάτι για τους ψαράδες και λοιπούς λάτρεις των χταποδιών

  (Μέλη της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή» διέσωσαν ένα φλαμίνγκο στην παραλία της Ν. Ποτίδαιας από τα πλοκάμια ενός χταποδιού!)
  https://www.voria.gr/article/chalkidiki-esosan-flamingko-apo-ta-plokamia-chtapodiou-foto

 67. ΣΠ said

  62
  Υπάρχουν τόσοι και τόσοι Έλληνες με άκλιτα ονόματα. Αβέρωφ, Έβερτ, Λίποβατς, Ντράγκοβιτς και πολλοί άλλοι.

 68. 36 Πέδη, ποια είναι η ιστορία από το Δεκαήμερο; Γιατί υπάρχει μια ιστορία με τον Νασρεντίν Χότζα που σερβίρει στον Ταμερλάνο μια μονοπόδαρη χήνα.

  Ξέρει κανείς γιατί στέκονται τα φλαμίνγκο και άλλα παρόμοια πουλιά στο ένα πόδι;

 69. ΓιώργοςΜ said

  63τέλος: Πολύ γούστο κάνω και τον (φεμινιστικό αλλά με χιούμορ) ακτιβισμό που κάνουν με το επώνυμό τους οι Σκιαδαρέσες

 70. 68β Άντε βγάλε άκρη https://www.britannica.com/story/why-do-flamingos-stand-on-one-leg

 71. loukretia50 said

  Φλαμίνγκα (σικ ρε!) η αισχυντηλή
  δοκιμάζει τη θερμοκρασία του νερού

  Οι αρχαίες όμως στέκονταν γερά στα πόδια τους

 72. Pedis said

  # 68 – Στ’ αγγλικά, εδώ:
  https://www.brown.edu/Departments/Italian_Studies/dweb/texts/DecShowText.php?myID=nov0604&lang=eng

  (Θεμελιώδης ιστορία για τη διαμόρφωση της ιταλικής αρετής. Διαχρονικά. Διδάσκεται στο σχολείο 😜)

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71, Μπράβο βρε Λου , τώρα έψαχνα , λέω δε μπορεί, θα τα χουν ζωγραφίσει αφού ήταν γνωστα στον αρχαίο κόσμο

  Αρχαίος λιμένας Κεγχρεών
  Εικ.19
  http://www.parakato.gr/2019/01/blog-post_466.html

  Πόσο λείπει ο Γιάννης ο Ιατρού…

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74, Ωχ βγήκε τεράστιο, σόρι.

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχόλιο: Εγώ βλέπω την κατάντια της Ευρώπης… Διότι αν οι ψεκασμένοι αυτή τη φορά πουν ότι κάποιο σχέδιο υπάρχει κρυμμένο, δεν μπορείς να πεις κάτι, διότι δεν μπορεί τα συμβούλια της Ευρώπης να αποτελούνται από ηλίθιους. Εγώ, που είμαι ένας απλό φτωχομαλάκας, δεν ήξερα ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία μπορεί να γυρίσουν επάνω μας. Όλα αυτά τα τεχνοκρατικά κεφάλια, δεν το ήξεραν; Και όλοι αυτοί που προέβλεπαν ότι η Ρωσία μετά από τις 40 μέρες πολέμου θα έχει σοβαρό πρόβλημα, τι δουλειά κάνουν; Δεν είναι αναλυτές γεωστρατηγικής; Εδώ ο πόλεμος κρατάει 6 μήνες, έχουν δεσμευτεί εκατοντάδες δις της Ρωσίας, έχουν γίνει ενεπανάληπτες κυρώσεις, και η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο άνετα με το Ρούβλι να βρίσκεται στα καλύτερα του και ο Πούτιν να βγάζει τρελά λεφτά από το κόστος της ενέργειας και τις πωλήσεις στην Ασία.

  Και εγώ είμαι ένας απλός φτωχομαλάκας, που ήδη πέρσι είχα γονατίσει για να πληρώσω λογαριασμούς και φέτος θα είναι πολύ χειρότερα. Όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες, δεν ήξεραν ότι σχεδιάζουν μαλακίες με τις οποίες ο μόνος χαμένος θα είναι η Ευρώπη και οι μόνοι κερδισμένοι η Ρωσία και η Αμερική και βεβαίως η λαϊκίστικη ακροδεξιά;
  Φυσικά, η λαϊκίστικη ακροδεξιά δεν ανεβαίνει μόνη της, ούτε μόνο με την οικονομική κρίση, βοηθά τρομακτικά και η λαϊκίστικη (ακρο)αριστερά που νομίζει ότι με το διαδικτυακό παραλήρημα ηλιθιότητας και υστερίας θα «φτιάξει» τον κόσμο…

  ΥΓ
  Σήμερα κοιτούσα σιωπηλός το μέγεθος της ηλιθιότητας, καθώς βλέπω σε διαδικτυακό άρθρο δήθεν για «συγκέντρωση έξω από την Μητρόπολη» όπου ήταν όλα κι όλα 20 τομα, με πανώ υπέρ των αβλώσεων που έγραφαν «το μουνί είναι δικό μου»… Δηλαδή την τρέλα μου μέσα, ζούν ανάμεσα μας. Και μετά λέμε για τους αντιεμβολιαστές…

 77. Theo said

  Τρία φλαμίνγκα (+ 1 ερωδιός) στην Κερκίνη το 2008

  //s.imgur.com/min/embed.js

  //s.imgur.com/min/embed.js

  //s.imgur.com/min/embed.js

 78. Theo said

  Άλλη μια προσπάθεια.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έρχονται τα Πουλιά (απόσπασμα)
  Πάμπλο Νερούδα

  Άνοιγε νούφαρο δροσάτο
  τις δυο του πόρτες το φλαμίνγκο,
  σαν ροζ καθεδρικός ναός,
  όπως η αυγή που φτερουγίζει
  μακριά απ’ το πνιγερό ρουμάνι,

  εκεί όπου κρέμονται πετράδια
  από κετσάλ που σαν ξυπνάνε
  σαλεύουνε, γλιστράνε, λάμπουν,
  κι αιωρούνται σαν παρθένες φλόγες.

 80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @78. Ποιά Κερκίνη, Theo; Έδῶ, λίγα χιλιόμετρα ἔξω ἀπό τήν Θεσσαλονίκη (..πᾶμε μέ τά πόδια..), ἔχουμε πολλά καί πανέμορφα φλαμίνγκο.

  https://valueforlife.gr/game-of-drones/ta-roz-flamingko-poy-apechoyn-molis-10-lepta-apo-ti-thessaloniki-o-fysikos-quot-thisayros-quot-tis-makedonias-vinteo/

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  52: Γιατί αν βάλει σίγμα τελικό, μπορεί να χαλάσει το ωραίο σημαινόμενο «το στέμμα που ήρθε από μακρινές θάλασσες». Αυτό σημαίνει Αντετοκούνμπο σε κάποια από τις 560 ομιλούμενες νιγηριανές διαλέκτους. Πώς να λέγεται άραγε «το χρυσό μετάλλιο έρχεται από τη Γερμανία»; 😊

 82. aerosol said

  Όλη Η Αλήθεια Για Τα Φλαμίνγκα Που Δεν Θελουν Να Ξέρετε (λέμε!):

  Ουροϋδρωση! Να μια λέξη που με χαρά σας προσφέρω. Είναι αυτό που κάνουν κάμποσα πουλιά -μεταξύ των οποίων βρίσκω να αναφέρονται τα φλαμίνγκα. Τα πουλιά δεν ουρούν. Έχουν μόνο ένα άνοιγμα, για όλες τις χρήσεις (ναι, και τις τρεις!) που το λένε κλοάκα ή αμάρα. Το αντίστοιχο των ούρων τους, μαζί με τα κακάκια (γεν. των κακακιών) είναι οι κουτσουλιές. Αυτές τις αμολούν στα πόδια τους για να δροσίζονται μέσω της εξάτμισης των κουτσουλιών. Ουροϋδρωση. Μπίχλα κατάσταση…
  Επίσης: επειδή τρώνε συνήθως άλγες του βυθού -τα βοηθά στη χώνεψη- σκυλοβρωμάνε. Όχι, για να μην ψαρώνουμε με το ροζ χρώμα και τα βρίσκουμε όλα γλυκούλικα.
  Επιπλέον, κάποιες φορές τσιμπάνε άλλα ζώα και πουλιά και πίνουν το αίμα τους. Βαμπίρια. Να τα λέμε κι αυτά!
  Για τους ρομαντικοί: επιλέγουν ένα ταίρι και μένουν μ’ αυτό δια βίου. Τα αρσενικά. Τα θηλυκά απλώς επιλέγονται, δεν έχουν ψήφο επί του θέματος μάλλον. Ούτε πάνε όξω από τη Μητρόπολη με πανώ «το κλοάκα είναι δικό μου».

  Κάντε με λάικ και ΔΗΑΔΟΣΤΕ!!!

 83. 4, … δύο ωραία φλαμίνγκο στο ένα πόδι! …

  Δύο φλαμίνγκο στο ένα πόδι συνιστούν
  Διπόδιο σύμπλεγμα

 84. Δημοφιλή και τα φουσκωτά φλαμίνγκο
  (και με κανένα πόδι)

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  «δεν μπορεί τα συμβούλια της Ευρώπης να αποτελούνται από ηλίθιους.»
  Μπορεί. Δες τη σύνθεση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και θα πειστείς ότι μπορεί. Πολλά από αυτά που νομίζουμε ότι είναι φοβερές συνωμοσίες σατανικών εγκεφάλων, είναι απλώς μαλακίες κουστουμαρισμένων και καλοσπουδαγμένων κρετίνων. Όχι όλα αλλά πολλά. Ειδικά μέσα στα ευρωπαϊκά ιερατεία πρέπει να υπάρχουν πολλά βλακόμουτρα.

 86. 72 A, με τον Χότζα είναι πιο ωραία η ιστορία. Λέει στον Ταμερλάνο: «Σουλτάνε μου, κι εσένα αν σε κυνηγούσαν μ’ ένα ματσούκι, με τα τέσσερα θα ‘τρεχες!»

 87. Spiridione said

  Στο ισπανικά το flamenco είναι λέξη – φίλτρο που λέγαμε (ομόγραφες με διαφορετική ετυμολογία).
  Στα ισπανικά λεξικά, και σ’ αυτό της Ισπανικής Ακαδημίας και του Corominas έχουν ένα λήμμα με όλες τις σημασίες.
  Εδώ το (πολύ εκτενές) λήμμα στο μεγάλο λεξικό του Corominas (J. Corominas – J.A. Pascual, Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico, 1980, σ. 906-907)
  https://archive.org/details/corominas-diccionario-critico-etimologico-castellano-c-f/page/n451/mode/2up

 88. Theo said

  @80:
  Ευχαριστώ, Γιώργο 🙂
  Έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1/10 της ζωής μου αλλά στο Δέλτα του Αξιού δεν έχω πάει ποτέ 😦 ενώ έχω επισκεφτεί τέσσερις φορές στην Κερκίνη.

 89. sarant said

  78 Φοβερές φωτογραφίες!

  82 Για να συνεχιστεί το μπλιαχ, διάβασε πώς ταΐζουν τα μικρά τους.

  87 Και μόλις έμαθα ότι υπάρχει ονλάιν ο Κορομινάς!

 90. Ρε! Γιατί δεν έγραψες το #82 πριν γράψω εγώ το #16? Ε ρε και νάξερα όταν έγραφα πως χέζουνε και κατουράνε τα ίδια τους τα πόδια, τα μαλακισμένα…

 91. Λεύκιππος said

  Αγριέψανε κάποιοι που δεν το συμηθίζουν……😂😂😂😂😂😂

 92. Χαρούλα said

  Κάποιο βράδυ, στην Μαδρίτη θέλαμε Φλαμένγκο. Όχι τουριστικό. Ψάχνοντας βρίσκουμε ένα μαγαζάκι ψάθινες καρέκλες, απλά τραπέζια, λίγους(μας φάνηκαν) τουρίστες. Διάνα. Ωραίος χορός. Και κάποια στιγμη ο μαγαζάτορας ανακοινώνει πως μαζί μας είναι η μεγάλη χορεύτρια τάδε. Σηκώνεται από τραπέζι, περίπου 60αρα και μας χορεύει, πραγματικά όμορφα.
  Δυο χρόνια μετά με άλλη παρέα, όλο καμάρι τους πάω σε κάτι αυθεντικό.
  😂😅😂Το ίδιο θεατρικό!!! Η κυρία εκεί! Και τότε προσεξα πως τελικά είμασταν πολλοί οι τουρίστες κορόιδα!🫣🤫

  Ερώτηση πονηρή. Τα πτερά των φλαμίνγκο είναι ροζ; Όλα; Σε όλα;

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65 >>αν το ταΐσεις αγγουράκια θα βγει πράσινο, με καλαμπόκι κίτρινο κλπ. – πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς
  Απ τη μια, μάλλον δεν είναι βίγκαν κι ύστερα σκουλήκια, ψάρια κλπ φλαμινγκοβρώσιμα σε πράσινο και κίτρινο, ίσως σπανίζουν.
  Ο κρητοκύπριος φλαμινγκάραψ παρακάτω, μάλλον πέτυχε …σαλάχια! 🙂

  Στο Ναύπλιο και στη Νέα Κίο οι φτερωτοί, ομορφολαιμοκοντόροι και μακροκοντυλάτοι, επισκέπτες.

  Και το ,μοναδικό ίσως, μαύρο φλαμίνγκο,
  στο Ακρωτήρι της Κρήτης ή της Κύπρου; 🙂 Μάλλον της Κύπρου.

  82 >>Τα πουλιά δεν ουρούν.
  Εξ ου και το κρητικό αίνιγμα:
  ανονίδα μαλλιαρή
  πίνει νερό
  δεν κατουρεί.
  Τί είναι;
  -Η όρνιθα

 94. >> Κάπως πιο πειστική βρίσκω την εξήγηση ότι οι Ισπανοί ονόμαζαν «φλαμένκο» κάθε λογής ξένους, όχι μόνο τους Φλαμανδούς.

  Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία (Molina y Mairena, Pohren, Infante Perez) η λέξη «Flamen» προέρχεται από την αραβική λέξη «fellah – mengu» (φυγάς – περαστικός χωριάτης). Ίσως αργότερα η παραπάνω λέξη να προφέρονταν λάθος «felamengu» ή «flamengu» και κατέληξε τελικά «flamenco» (άνθρωπος της γης) και «mangou» (τραγουδώ).
  Μια άλλη ερμηνεία αναφέρεται σε συγκεκριμένους Τσιγγάνους οι οποίοι πολέμησαν στον Φλαμανδικό πόλεμο σαν Ισπανοί στρατιώτες και μετά γύρισαν πίσω στην Ανδαλουσία όπου και πήραν το 1626 άδεια ιδιοκτησίας και εμπορίου, κάτι που πριν απ’ αυτό το έτος ήταν απαγορευμένο στους Τσιγγάνους.
  Yπάρχει επίσης η εκδοχή, οι Τσιγγάνοι να ονομάστηκαν «flamencos» γιατί με τα λεπτά τους πόδια και τα ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ρούχα τους μοιάζουν με πουλιά φλαμίνγκο, ή γιατί κάποιες στάσεις των χορευτών (πόζες) μοιάζουν με φλαμίνγκο (Rodrigez Marin 1962 Pohren).
  Σύμφωνα με μια κοινωνιογλωσσική εξήγηση το «flamenco» προέρχεται από την αργκό των κλεφτών (απατεώνων) του δεκάτου όγδοου αιώνα, και είχε την έννοια του «επιβλητικός», «αρειμάνιος». Με τον όρο αυτόν χαρακτήριζαν τα άτομα που μιλούσαν αργκό είτε επρόκειτο για Τσιγγάνους είτε για μη Τσιγγάνους.
  Ο κοινωνιολόγος Gerhard Steingress  γράφει:
  «Ο όρος «flamenco» εμφανίζεται στο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Σεβίλλης το 1830. Κατά βάση δεν αναφέρονταν στους Τσιγγάνους ως κοινωνική εθνική ομάδα αλλά σε κάποιους ρομαντικούς «τσιγγανίζοντες» καλλιτέχνες και συγγραφείς. Έτσι η σχέση μεταξύ του «flamenco» και του «Τσιγγάνος» είναι έμμεση ενώ η ρεαλιστική βάση υπήρξε το περιβάλλον των Ανδαλουσιανών μποέμ.»
  https://www.tar.gr/flamenko_taxidi_stis_rizes_toy_flamenko_br_toy_xristoy_tzifaki-article-369.html?category_id=69

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93γ Ωπ ξέχασα το λινκ του μαύρου φλαμίνγκου
  https://www.juniorsclub.gr/mavro-flamingko-pou-entopistike-stin-kriti-mpori-ine-monadiko-pagkosmios-dite-iperoches-fotografies/

 96. Χαρούλα said

  Οι ερωδιοί(μπράβο Λεώ) που από μακρυά βλέπαμε ροζ, είχαν αυτό το πτέρωμα. Που οι ντόπιοι στην φτωχή μακρινή Κένυα, πουλάνε ως σουβενίρ. Ενώ σε ξενοδοχείο,με αυτά είχαν φτιάξει χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  [url=https://postimg.cc/5XH9Bs9n][img]https://i.postimg.cc/5XH9Bs9n/97-BE4420-6-A27-4-AA2-ABE5-A42-DC2639111.jpg[/img][/url]

  [url=https://postimg.cc/8JbTp3wP][img]https://i.postimg.cc/8JbTp3wP/982-FA506-DDD8-43-B9-87-F4-C5-BDBCB5-EB97.jpg[/img][/url]

 97. Χαρούλα said

  Δεν πέτυχε…. Ξανά

  Alexis(#49), τέλειο!😹 Μπράβο👏🏻

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ρίζα της κραυγής
  (τρία μέρη)
  -μέρος γ’
  Το φλαμένκο ως τέχνη
  …Είναι η μουσική του νομάδα, του απροσάρμοστου, του περιθωριοποιημένου, της μη ανταποκρίσιμης αγάπης, του θανάτου και της ζωής, και όπως έλεγε ο Λόρκα, του πόνου. Στη μουσική του φλαμένκο δε υπάρχουν στυλ, ούτε τυπολογίες, αλλά «πάλος».
  https://www.ispania.gr/musica/5584-flamenco-h-riza-ths-krayghs-meros-g
  Ο Λόρκα και το «Ρομάντσο» του (Το «Romancero Gitano» του Μίκη)*, είναι η πεμπτουσία του φλαμένκο, είναι οι ίδιοι, η ρίζα της κραυγής.

  * http://giatinarleta.blogspot.com/2007/08/romancero-gitano_08.html

 99. Φλαμένκο και ρεμπέτικο:

  Click to access Flamenco-and-rebetiko-Stathis_Galatis-tar.pdf

  ……………………
  8.
  Απίστευτη ομορφιά! Δεν χορταίνω να το βλέπω!

  19.
  Κι εδώ ο Λόρκα, το duende, to Cante jondo, o ignacio mejias sanchez…
  https://www.tar.gr/lorquiana_3o_meros_trisimia_stin_lorkiki_poiisi_toy_stathi_galati-article-6025.html?category_id=69

 100. Theo said

  89α:
  Ευχαριστώ 🙂

 101. 99.
  Ignacio Sánchez Mejías (έπρεπε να γράψω)

 102. odinmac said

  88 Theo
  «Έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1/10 της ζωής μου αλλά στο Δέλτα του Αξιού δεν έχω πάει ποτέ 😦 ….»
  Με λίγα λόγια δεν Αξιώθηκες 😃

  45 ΣτοΔγιαλοΧτηνος
  «Για να φάμε και κάνα σούσι…»

  «Σούσι» εννοείς το ωμό ψάρι;
  γιατί εδώ στην Ελλάδα το λέμε δόλωμα

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εδώ για τα φλαμίνγκα, εντός εκτός αλήθειας, για το όνομα, το χρώμα, το γάλα τους, τονα πόδι τους, κλπ
  Το βάνω γιατί έχει κάμποσες περιεργότητες αυτός ο …λέλεκας, πέρα από το σουλούπι του.
  https://www.mixanitouxronou.gr/giati-ta-flamingko-ine-roz-trone-me-to-kefali-tous-anapoda-ke-ta-zoun-ta-mikra-tous-me-kokkino-gala-pou-paragoun-ta-idia-giati-kimounte-me-to-ena-podi/

 104. sarant said

  94-99 Α μπράβο!

 105. 102# Όπως λέει κι εκείνος ο (δημοσιευμένος το πάλαι στο Μικρό Παρά Πέντε) τουριστικός οδηγός για υγιώς σκεπτόμενους Αμερικανούς πολίτες, οι Γιαπωνέζοι τρέφονται με ψάρια που δεν μαγειρεύουν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν σκοτώνουν καν.

  Ελπίζω να έλυσα την απορία σου.

 106. 77 Η Ευρωπαίοι πολιτικοί χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύουν οι Αμερικάνοι. Οι τελευταίοι ούτε ψωνίζουν άμεσα απ’ τους Ρώσους ούτε οι φραγκάτοι Ρώσοι πάνε κατά Αμερική μεριά. Άρα με τις κυρώσεις βάζουν τους Ευρωπαίους να κάνουν ό,τι και τα φλαμίγκα: να κατουρούν τα πόδια τους (μόνο που τα πουλιά υποτίθεται πως κερδίζουν, εμείς μόνο χάνουμε).

 107. 102-105 Έχουμε κι εμείς το δικό μας σούσι https://gevseis.blogspot.com/2015/08/greek-sushi.html

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φλαμίνγκος, θυμόμουν που λέγονταν έτσι (σαν τα …Καλπάγκος 🙂 )

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/afieromata/oi-topoi-twn-flamingkos-kai-twn-kormoranwn-2/

  Φλαμινκγοφλερτ

 109. Costas Papathanasiou said

  Πλάκα έχει και το τραγουδάκι από το παιδικό βιβλίο “Flamingo Flamenco (2020)” της Brooke Jorden (με εικονογράφηση Alex Zhdanov):
  Every creature on Earth
  has a dance all its own,
  but none so well-known
  as the flamingo’s flamenco.
  (Κάθε πλάσμα στης Γαίας τον Οίκο/ έχει και ολόδικό του χορό-μα κανένα έναν τόσο ακουστό/ όσο και το Φλαμένκο-Φλαμίνγκο)

 110. sarant said

  107 Α μπράβο!

 111. Triant said

  Πάει, έπεσε η Γέφυρα του Λονδίνου. Ζωή σε μας.

 112. odinmac said

  105 Τι να σου πω, εγώ έμαθα το κρέας ωμό και το ψάρι (καλά) ψημένο.
  Όσο για τους φίλους γιαπωνέζους, αυτοί τρώνε και ένα ψάρι (κάποιοι ελάχιστοι γιατί είναι απλησίαστο στην τιμή) με δηλητήριο και καμιά φορά τους στέλνει.
  Α! τρώνε και μυαλά από κάποιο είδος πιθήκου ενόσω αυτός είναι ζωντανός!
  Άσε, θα προτιμήσω την μεσογειακή κουζίνα 😃

 113. Αγγελος said

  Freierdenker (58), είναι ακόμα πιο μπερδεμένα τα πράματα.
  Το Δουκάτο της Βουργουνδίας αποτελούνταν από δυο κομμάτια χωρίς εδαφική συνοχή: το νότιο (μεσόγειο), που το κατέκτησε ο Λουδοβικος ΙΑ’ της Γαλλίας τον ΙΕ’ αιώνα, και τον βόρειο (παραθαλάσσιο, εξ ού και Κάτω Χώρες), που η τελευταία του δούκισσα Μαρία, που πέθανε νέα, το άφησε στον άντρα της, τον Μαξιμιλιανό Α’ Αψβούργο το 1482. Το στέμμα των Αψβούργων ενώθηκε με τα στέμματα της Καστίλης και της Αραγονίας με διάφορους μπερδεμένους γάμους, και όταν ξαναχωρίστηκε (μετά την παραίτηση του Καρόλου Έ το 1556), οι Κάτω Χώρες δόθηκαν στο βασιλιά της Ισπανίας. Με τη Μεταρρύθμιση και τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Βόρειες Κάτω Χώρες κατόρθωσαν να γίνουν ανεξάρτητες, ενώ τις Νότιες (βασικά το σημερινό Βέλγιο) τις ανακατέλαβαν οι Ισπανοί και επέβαλαν πάλι τον Καθολικισμό. Υπό αυστριακή κυριαρχία επανήλθαν μετά τον Πόλεμο της Διαδοχής της Ισπανίας το 1714. Και υπεραπλουστεύω…
  Αλλά είναι γεγονός ότι σ´όλο αυτό το διάστημα ήταν ξεχωριστά κρατη και ότι οι νόμοι της Καστιλης ή της Αυστρίας δεν εφαρμόζονταν άνευ ετέρου και στις άλλες κτήσεις τους. Μόνον ο Ιωσήφ Β´, στο όνομα του Διαφωτισμού, θέλησε να ενοποιήσει τη διοίκηση των αυστριακών Κάτω Χωρών — και αυτό προκάλεσε επανάσταση!

 114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Δια πάντα ενδιαφερόμενον …καλοφαγά! 🙂

 115. Αγγελος said

  Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ. Τα χρόνια της να πάρουμε!

 116. Νέο Kid said

  Ποιος θ αναλάβει τώρα; Ο Κάρολος; Τον συμπαθώ τον Κάρολο αν και είμαι καταρχήν αντιμοναρχικός . Θ αλλάξει και ο εθνικός ύμνος…

 117. leonicos said

  99 Eva Matenoglou (@Evamaten)

  Περί Στάθη Γαλάτη

  Ασφαλώς δεν μπορεί να τον πάρει κάποιος στα σοβαρά, το λέει και ο ίδιος άλλωστε, μιλάει διαισθητικά, αλλά σίγουρα είναι πηγή έμπνευσης

 118. 116# Σε καλό σου ρε Κίντο, μου θύμισες κάτι Άγγλους φίλους που μας είχαν χαρίσει κάτι αναμνηστικά του γάμου του με τη Νταϊάνα. Μεταξύ των οποίων ένα πόστερ με το ζεύγος (ο Κ. με όλα του τα λιλιά και τα παράσημα από την κατάληψη του Κουραδόκαστρου). Βρήκε αμέσως τη μόνιμη θέση του πάνω από τη λεκάνη του βεσέ.
  Τελικά η γκαμήλα του τι είναι, δρομάς ή βακτριανή? Πόσους ύβους έχει?

 119. Εγώ τη συμπαθώ την Καμήλα, δηλαδή αυτή μόνο από όλη τη φαμίλια.

 120. 119# Νταξ δικαίωμά σου. Για τους ύβους της ξέρεις τπτ?

 121. Theo said

  Τη συγχωρεμένη δεν την πήγαινα με τίποτα.
  Έχω συναντήσει τον Φίλιππο και τον Κάρολο. Ο πρώτος μου φάνηκε αρκετά ξύλινος (ο μητροπολίτης Κάλλιστος Ware που συγχωρέθηκε προ δεκαπενθημέρου μού είχε πει πως παρέμενε πάντα Ορθόδοξος, αν και τυπικά Αγγλικανός, ως σύζυγος της ηγέτιδας της Αγγλικανικής Εκκλησίας), ο δεύτερος αρκετά σεμνός, και τείνω να τον συμπαθήσω 🙂

 122. Georgios Bartzoudis said

  38 ΓΤ said: «Να πούμε ότι στο φλαμένγκο διαπρέπει κόρη γνωστού συγγραφέα τον οποίο ‘λατρεύει’ ο Νικοκύρης» και,
  43 sarant said: «Μπα»;

  # Μάλλον είναι ανεψιά γνωστού δημοσιογράφου (αγνοώ αν είναι και συγγραφέας) τον οποίο υποθέτω ότι λατρεύει ο Νοικοκύρης. Anyway, είναι Μακεδόνισσα, και δη καθιαυτού τοιαύτη!

 123. Κίντο, ναι, ο Κάρολος θα είναι. Εδώ σου τα έχω όλα.
  https://tvxs.gr/news/kosmos/pethane-i-basilissa-elisabet-protokollo-tis-diadoxis
  Πες μου τώρα κι εσύ για τους ύβους της βασιλικής συζύγου και είμαστε πάτσι.

 124. Theo said

  Να προσθέσω ότι ο νέος βασιλιάς του ΗΒ συμμετέχει ενεργά εδώ και δεκαετίες στη συντήρηση των χειρογράφων της μονής του Σινά.

 125. https://thepressproject.gr/eimai-i-nektaria-psaraki-kai-afti-i-katangelia-afora-emena/

 126. 124# Του Σινά που οι προηγούμενοι της φάρας του έχουν διαχρονικά ξεσκίσει. Όπως την Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, την Ευρώπη.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την Κύπρο…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sportime.gr/bloggers/nikos-mpourlakis/i-stigni-dolofonia-pou-den-apetrepse-i-elisavet/amp/&ved=2ahUKEwir4P6DgYb6AhVCy6QKHepVBkE4ChAWegQIBBAB&usg=AOvVaw2Nrp2ofvxRp07RFyMVOLqM

 128. Theo said

  @126:
  Δεν ξέρω αν έχει κάποια ισχύ σήμερα ώστε να διαμορφώνει την πολιτική του ΗΒ, ούτε αν και πόση είχαν οι παππούδες και οι προπαππούδες του. Ο ίδιος, πάντως, ενδιαφέρεται ειλικρινά, κάτι που το ξέρω από αρκετές έγκυρες πηγές.

 129. Theo said

  @127:
  Πόσο δίκαιο θεωρείς να του προσάπτουμε τις αμαρτίες της μάνας του;

 130. 128# Πώς τόλεγε σε ένα σκίτσο του ο τιτανοτεράστιος Ιωάννου? Έχει περάσει η εποχή των ανθρώπων. Είμαστε στην εποχή των ανθρωπιστών.

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  129: Αν χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μου «αν» στην ιστορία (😊), δεν νομίζω ότι θα είχε πάρει διαφορετική απόφαση από τη μάνα του. Όλοι αυτοί οι χαμογελαστοί μονάρχες έχουν κλείσει τα μάτια ή έχουν συνυπογράψει πολλά εγκλήματα των ισχυρών χωρών τους. Τις επόμενες μέρες που θα μας πρήξουν με την «αγία» Ελισάβετ, ας θυμόμαστε και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

 132. Theo said

  @131:
  Ναι, Γιάννη, ας τα θυμόμαστε. Όπως και τη Σερβία του 1999, τη Βασόρα του 2003 κε., το Αφγανιστάν, τους Αυτόχθονες Β. Αμερικής και Αυστραλίας, κλπ.

 133. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Τα χρόνια της μακαρίτισσας να πάρουμε!

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Εγώ θα προτιμούσα να πάρω την σύνταξη της κι ας πάρω μείον 10% από τα χρόνια της.😊

 135. aerosol said

  Νομίζω πως και πριν στεφθεί η Ελισάβετ, οι Άγγλοι βασιλείς δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην πολιτική της χώρας. Ο ρόλος τους είναι συνταγματικός και δεν χαράσσουν πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν μόνο να γνωμοδοτήσουν, να ενθαρρύνουν ή να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση. Οι εδώ εμπειρίες μας ίσως να μας κάνουν να τους ταυτίζουμε με τους δικούς μας εστεμμένους και την άμεση εξουσία ή την καμαρίλα τους. Αλλά στο Ην. Βασίλειο δεν πάει έτσι, οπότε δεν πιστεύω πως είχε ιδιαίτερες «αμαρτίες» η Ελισάβετ ως βασίλισα, πέρα από το να είναι η συμβολική κεφαλή μιας μεγάλης δύναμης. Κρίνεται πως μάλλον καλά αντιμετώπισε το ξήλωμα της αυτοκρατορίας.

  Για το #127 και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, εικάζω πως το δράμα εξελίχτηκε λιγότερο θεατρικά από τις περιγραφές του άρθρου. Το «Η Βασίλισσα δεν είχε ξεχάσει. Ούτε που απάντησε», δεν έχει πολύ νόημα. Λες και δεν είχε άλλο στο νου 6 χρόνια παρά να έχει άχτι έναν Κύπριο που κατέβασε μια σημαία. Πρώτον, δεν νομίζω πως κανείς απαντά «δεν δίνω χάρη στον τάδε», για να σοκάρει η έλλειψη απάντησης. Απλά δεν δίνει χάρη. Και σίγουρα θα είχε χιλιάδες αντίστοιχα αιτήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον, νομίζω δύσκολα ο ρόλος της θα της επέτρεπε να γειώσει επιλογές εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της χώρας της. Ο πόνος της Κύπρου είχε να κάνει με τους κυβερνώντες που ασκούσαν και την εξουσία, όχι με την βασίλισα. Συμβολικά, βέβαια, μπορούμε και να την βρίσουμε, καθώς εκπροσωπεί ως μορφή μια καταπιεστική δύναμη, αλλά αυτό είναι άλλο. Δεν έπαιζε πολύ περισσότερο ρόλο στις αποφάσεις από τον δικό μας Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 136. Pedis said

  # 99β – Τυφλά να ‘χει ο Φρεντ Ασταιρ. Είδες το # 36β;

  # 126 – Σαν δε ντρέπεσαι. Να τσαντιστει και να παρατήσει τη δουλειά στη μέση. Έχει και πένθος ο άνθρωπος.

 137. freierdenker said

  113, να συμπληρώσω για τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, που είναι χαρακτηριστικός νομίζω της εποχής.

  Όταν το 1700 πέθανε ο (Αψβούργος) Κάρολος 2ος της Ισπανίας χωρίς διάδοχο, η γραμμή της διαδοχής περνούσε από τις δύο αδελφές του και τους απογόνους τους. Η μια, η Μαρία Θηρεσία, είχε παντρευτεί τον Λουδοβίκο 14ο της Γαλλίας (Βουρβόνο) , η άλλη, η Μαργαρίτα Θηρεσία είχε παντρευτεί τον Λεοπόλδο 1ο της Αυστρίας (Αψβούργο άλλου κλάδου).

  Ο πόλεμος έληξε με τον συμβιβασμό βασιλιάς της Ισπανίας να γίνει ένας εγγονός της Μαρίας Θηρεσίας και του Λουδοβίκου 14ου (όπως ήθελαν οι Γάλλοι) υπό την προϋπόθεση να αποκηρύξει τα δικαιώματα του στον Γαλλικό θρόνο (όπως ήθελαν οι Άγγλοι που πολέμησαν με το μέρος των Αυστριακών φοβούμενοι προσωπική ένωση Γαλλίας – Ισπανίας) ενώ οι Αυστριακοί για αντάλλαγμα πήραν την Φλαμανδία, και τις Ιταλικές κτήσεις του Ισπανικού θρόνου (Νάπολη, Μιλάνο, Σικελία).

 138. 135 >> Κρίνεται πως μάλλον καλά αντιμετώπισε το ξήλωμα της αυτοκρατορίας

  Το θέμα είναι τι θα έκανε άμα δεν ήταν ξεδοντιασμένη. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα διέφερε απ’ τη Βικτωρία?

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ότι μπορούσε να υπογράψει τη ματαίωση των εκτελέσεων και δεν το έκανε, δεν είναι αρκετό; Δεν είχαν οι Άγγλοι βασιλείς την εξουσία των τσάρων συναδέλφων τους, αλλά και ολότελα διακοσμητικοί δεν ήταν.

 140. Ξενοδοχείο και καζίνο στο Λας Βέγγας, το Φλαμίνγκο το ξεκίνησαν γκάνγκστερ, άλλαξε πολλά χέρια, και συνεχίζει. Διατηρείται το χαρακτηριστικό λόγκο.

 141. aerosol said

  #138
  Μπαίνουμε όμως σε τελείως υποθετικά μονοπάτια. Αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, κλπ. Ξέρεις τα θα έκανες εσύ αν ήσουν ο Τζέγκις Χαν;
  Ακόμα και επί Βικτώριας όμως, τα πράγματα λειτουργούσαν αρκετά κοινοβουλευτικά. Δεν τα κινούσε μόνη της η Βικτώρια. Χαζεύοντας είδα πως η τελευταία φορά που Άγγλος βασιλιάς αρνήθηκε να υπογράψει νόμο που του έφεραν οι βουλευτές μπροστά του ήταν το 1707. Και η τελευταία φορά που άσκησε δικαίωμα (πάντα στα πλαίσια του νόμου) να παύσει πρωθυπουργό ήταν το 1834. Το ότι η Ελισάβετ επέλεξε να επιταχύνει, αντί να σταθεί εμπόδιο, στο ρόλο της βασίλισσας σαν ενωτικό σύμβολο και μόνο, μπορεί να μας λέει πως δεν θα γινόταν βασίλισσα της εποχής της Βικτώριας. Αλλά όποιος και να ήταν, ακόμα κι αν καταργούνταν η βασιλεία… η αποικιοκρατία θα συνέχιζε.

  #139
  Θα το επιθυμούσα μεν (και θα το θεωρούσα απολύτως δίκαιο) αλλά φαντάζομαι πως ο άνθρωπος σε αυτή τη θεσμική θέση επιτρέπει στον εαυτό του να παίζει τον Θεό σε ελάχιστες περιπτώσεις από όσες φτάνουν στα χέρια του. Νιώθω περίεργα λες και δικαιολογώ, τρόπο τινά, τέτοιες δομές δύναμης, αλλά βασικά είναι σάπιες οι δομές, όχι κατ’ ανάγκη και εξ ορισμού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

 142. spyridos said

  Στις Βασιλευόμενες Δημοκρατίες τέτοιες αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση ή ο υπουργός, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι συλλογικά ή ατομικά και τις υπογράφει και η μοναρχέσα, η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη και γιαυτό δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της.
  Οπως κι ο Πρόεδρος στις Προεδρευόμενες Δημοκρατίες.
  Θυμάμαι μία περίπτωση Ευρωπαίου μονάρχη που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.
  Ο Βαλδουίνος του Βελγίου αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και τον παραίτησαν για 36 ώρες.
  Το υπουργικό συμβούλιο είχε το ρόλο του βασιλιά εκείνες τις 36 ώρες και έτσι στο νόμο μπήκε η υπογραφή όλων των υπουργών. Πρέπει να ήταν 1990.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλοσκηνοθετημένα είναι όλα αυτά τα «ανεύθυνα» των ανωτάτων αρχόντων, εστεμμένων και μη, αλλά όταν ηγείσαι ενός κράτους που εκτελεί δεκαεπτάχρονους και συνυπογράφεις τις καταδικαστικές αποφάσεις και αρνείσαι να απονείμεις χάρη ή να ασκήσεις την επιρροή σου για νσ απονεμηθεί χάρη, τότε είσαι συνυπεύθυνος και δεν μπορούν να σε ξεπλύνουν οι επισκέψεις σε ορφανοτροφεία και τα πιλοφόρα χαμόγελα και οι χαιρετούρες από αμάξης προς τα αποβλακωμένα πλήθη.

 144. nikiplos said

  όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο.
  μη λες πως θάν’ καλύτερος
  ο νυν, από τον τέως.
  πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ’ τον λύκο.
  τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος..

  κώστας βάρναλης

 145. Νέο Kid said

  Ο Κάρολος ο 3ος Long live the King! είναι φιλέλλην! Αν χρειαστεί θα μας βοηθήσει και θα διαγράψει «τα δάνεια της Αγγλίας»… Με την πρώτη ευκαιρία ο Κούλης ( με τη βαριά βλακώδη του μορφή, όπως λέει ο ποιητής) πρέπει να τον προσκαλέσει για επίσημη επίσκεψη.

 146. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  141# Να ξεκαθαρίσω πως δεν θεωρώ τη βασίλισσα κάτι αυθύπαρκτο, αυτεξούσιο και εκτός ελέγχου, αλλά ένα οργανικό (αν και εν πολλοίς διακοσμητικό και συμβολικό) κομμάτι ενός μηχανισμού του οποίου τις σκατοδουλειές καθαγιάζει και νομιμοποιεί.
  ΥΓ αν ήμουν ο Τζ.Χ. ξέρω πολύ καλά τι θα έκανα 🙂

 147. Νέο Kid said

  146. Μήπως είσαι κομουνιστής παιδί μου; 🤔

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144 στραβά το ξέρω;
  ένας υπήρξε μοναχά καλός,
  ο τελευταίος

  146. >>αν ήμουν ο Τζ.Χ. ξέρω πολύ καλά τι θα έκανα
  Ταινία; 🙂

  Λέτε να έχουμε «βασιλικό» άρθρο σήμερα;

  Καλημέρα!

 149. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  148β# Όχι. Πριονοκορδέλα 🙂

 150. antonislaw said

  Καλημερα σας!Χορταστικό το άρθρο και γλωσσικά πολύ ενδιαφερον!

  51 Δεν είχα πάρει πρέφα ότι φοινικιούς στα αρχαία είναι ο κόκκινος.
  Άραγε το σύγχρονο κύριο ονομα θηλυκού γενους Φοινικώ-το εχω συναντήσει μια φορά στην Άνδρο-,άραγε να εχει σχέση με το κόκκινο, με το φοίνικα, με τα φοινίκια ίσως (γλυκά σαν μικρές τουλούμπες αλλά φοινίκιαλέγανε και τα μελομακάρονα παλιά στο Ρέθυμνο-αλλά και σε άλλα μέρη σήμερα πχ στην Ικαρία.Ψάχνοντας βλέπω ότι σήμερα οι ασχολούμενοι με τη σύγχρονη κουζίνα θεωρούν τα φοινίκια παραλαγή των μελομακάρονων «στην ουσία, πρόκειται για αφράτα μελομακάρονα με πλούσια, καρυδάτη γέμιση». Και το ΛΚΝ το ίδιο »
  φοινίκι το : είδος μελομακάρονου. μσν. φοινίκιν < ελνστ. φοινίκιον `χουρμάς΄ υποκορ. του αρχ. φοῖνιξ (δες φοίνικας
  Οντως τα αυθεντικά φοινίκια μοιαζουν με χουρμαδες από αλεύρι. Αρα θα μπορουσε Φοινικώ να σημαίνει γλυκιά σαν φοινίκι και οχι με το χρώμα κοκκινο;

  Ποια είναι η αποψή σας?
  https://i0.wp.com/dinanikolaou.gr/wp-content/uploads/2016/06/8335b.jpg?resize=768%2C800&ssl=1

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Tα φλαμίνγκα δεν χορεύουν φαλμένκο, αλλά οι βασιλικοί άρχοντες χορεύουν στις Αρχάνες

 152. Pedis said

  # 146 – Οι ευγενείς στην ψυχή άρχοντες, ανεξάρτητα από τη θέση ηγεσίας που τους έχει επιβάλει η μοίρα, δεν θα ‘πρεπε να παίρνουν και πριμ αρετής;

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-29/how-much-does-the-royal-family-cost-a-breakdown-of-the-key-figures

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150 >>Οντως τα αυθεντικά φοινίκια μοιαζουν με χουρμαδες από αλεύρι. Αρα θα μπορουσε Φοινικώ να σημαίνει γλυκιά σαν φοινίκι και οχι με το χρώμα κοκκινο;
  (Δεν απαντά για την Φοινικώ -δεν τέθηκε τότε 🙂 )
  Τα μελομακάρονα τα λένε και φοινίκια σε πολλά μέρη (αν και επειδή η φύση αντιπαθεί τη συνωνυμία πολλοί κάνουν διάκριση και μια παραλλαγή την ονομάζουν «μελομακάρονα» και την άλλη «φοινίκια»). Φοινίκια είναι οι χουρμάδες, και η μεταφορά από τον καρπό στο γλύκισμα είναι απολύτως εύλογη αν δούμε την ομοιότητα του σχήματος. Θα μπορούσε αυτή η ονομασία να είναι η παλαιότερη. Μάλιστα, σε κάποια χωριά της Μυτιλήνης τα λένε και «κουρμάδες» (χουρμάδες).
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/12/24/kourabies-5/#more-35110

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151 επιπλέον, οι Αρχάνες είναι ονομαστές για το ομώνυμο ανάκτορο! Τυχαίο;; 🙂

 155. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  148 Μπα, το είχα γράψει ήδη. Στα μεζεδάκια κάτι

  150 Α, με πρόλαβε η Εφη στο 153

 156. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  152# Τελέρε πήρανε 17% αύξηση, 14,9 μύρια λιρόνια. Το 0,9 μύριο να είχα μόνο…
  Ακόμα και με το 0,09 θα γινόσαντε κάμποσες δουλειές, έχουμε και παιδάκια να σπουδάσουμε.

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Είχες παραπάνω από 0,9 μύριο αλλά, δεν το κατάλαβες ποτέ.
  Επίσης θα μπορούσες πολύ εύκολα να το κάνεις 14,9 μύρια αλλά…….!

  Μπαμπά πότε θα βγάλουμε ένα εκατομμύριο δουλεύοντας;
  ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΛΑ!😂

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157 Λαμπρόνιε, πες τη λέξη με τα 11 γράμματα, επείγομαι! 🙂

 159. Pedis said

  # 156 – Με 0.09 τα σπουδάζεις και με 99 τους δίνεις το πτυχίο στο χέρι και μια ηγετική θέση στην κενονία, χόουπφουλυ ανάλογη προς τις αρετές, τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες τους.

 160. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  158# Μάλλον 13, αν κατάλαβα και μέτρησα καλά 🙂

 161. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  157
  Μπαμπά πότε θα βγάλουμε 14,9 εκατομμύρια δουλεύοντας?
  ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕ 😂

 162. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Κοντεύω να καραφλιασω από χτες μ’ αυτά που διαβάζω, κι εδώ κι αλλού. Μοναρχικός δεν είμαι κι ούτε σκοπεύω να γίνω, πόσο μάλλον για τη μοναρχια στο ΗΒ, αλλά αν πιστεύει κάποιος ότι η Ελισάβετ είχε οποιαδήποτε δικαιοδοσία, εξουσία, δύναμη, αρμοδιότητα η επιρροή στην απόφαση ή μη της εκτέλεσης του Παλληκαριδη, είναι το λιγότερο βαθιά νυχτωμένος. Ο Ευαγόρας θα είχε εκτελεστεί οπωσδήποτε, είτε το ΗΒ είχε βασίλισσα, είτε είχε Πρόεδρο, είτε είχε Προεδρίνα. Το πολύ πολύ, αν ο εν λόγω ανώτατος άρχοντας είχε αποφασίσει να το παίξει αντάρτης, να είχε έναν άλλο μονάρχη ή Πρόεδρο λίγες μέρες μετά την εκτέλεση.

  Το ΗΒ έχει μια συμβολική μοναρχία τον ίδιο λόγο που η Γαλλία δεν εχει πλέον καθόλου μοναρχία: επειδή ένας μονάρχης με πραγματικές εξουσίες είναι κάτι το ασυμβίβαστο μ’ ένα μοντέρνο κράτος. Οι Βρετανοί μεταρρύθμισαν εγκαίρως το κράτος τους, περιοριζοντας την εξουσία του μονάρχη. Οι Γάλλοι δεν το έκαναν, με πολύ γνωστά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα – για να μη μιλήσουμε για τους Ρώσους, που απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να φοράς στέμμα για να είσαι μονάρχης. Η Ελισάβετ, ή όποιος άλλος εστεμμένος, δεν έχει ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά την εξουσία να καταργήσει τη μοναρχια στο ΗΒ. Η μόνη επιλογή που έχει είναι να παραιτηθεί από το θρόνο. Αυτοί που πράγματι έχουν την εξουσία να κάνουν μια τόσο ρηξικελευθη αλλαγή στο πολίτευμα είναι τα 2 κοινοβούλια του ΗΒ, η Βουλή των Κοινοτήτων κι η Βουλή των Λόρδων. Και πάλι φαντάζομαι ότι θα χρειαζόταν *τουλαχιστον* ένα δημοψήφισμα. Κι αν ακόμα συνέβαινε, το μόνο που θα κέρδιζαν θα ήταν ο μπελάς του να εκλέγουν Πρόεδρο κάθε Ν χρόνια – και την ευκαιρία να προκαλεί εκλογές η αντιπολίτευση με το να μην τον εγκρίνει.

  Και γι’ αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ή μοναρχια στο ΗΒ δεν πρόκειται να καταργηθεί στο ορατό μέλλον.

 163. sarant said

  162 Μάλλον έτσι είναι.

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Έτσι, έτσι, αλλά δε βαριέσαι, συνηθισμένα τα χιόνια απ΄τα βουνά.😂
  Αυτόν τον φουκαρά τον Κάρολο λυπάμαι που στα 73 θα πιάσει πρώτη φορά δουλειά για να βγάλει το μεροκάματο.😂

 165. spyridos said

  Προς πρίγκηπα Π.Α. Κροπότκιν
  Είναι γελοίο τις αδυναμίες ενός ολόκληρου συστήματος να τις ρίχνουμε στις πλάτες ενός ανθρώπου.
  Ετσι κι αλλιώς το 99,99999% των ανθρώπων παραμένουν δούλοι και έρμαια της γέννησής τους. Είτε είναι πληβείοι, είτε βασιλιάδες.
  Ελάχιστοι αυτοί που τολμούν να σπάσουν τα δεσμά τους και είναι ακόμα δυσκολότερο για εκείνους τους λίγους που γεννήθηκαν στην τυχερή μεριά. Γιαυτό η εκτίμησή μας προ αυτούς είναι μεγάλη. Γιατί τόλμησαν να ρισκάρουν για τις απόψεις τους.
  Είναι φωτεινοί φάροι.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταδικάσουμε την μεγάλη πλειοψηφία που δεν τολμά.
  Τότε θα έπρεπε να αυτοκτονήσουμε όλοι εμείς οι άβουλοι φουκαράδες.
  Προτιμώ να εναντιωθώ στον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία και όχι σε ένα κοριτσάκι μέσα στη γυάλα, μια άβουλη μαριονέτα που βρέθηκε εκεί τυχαία.

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  158 -160 – Αποφασίστε πόσα γράμματα είναι, μπερδεύτηκα.😂

 167. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Προφανώς στον ναζισμό αυτό που ενοχλούσε δεν ήταν η ίδια η σβάστικα, ένα χρωματιστό πανί με ένα σχέδιο, αλλά αυτά που έκαναν οι οπαδοί της.
  Με τον ίδιο τρόπο επέλεξα να μιλήσω για τον ιμπεριαλισμό, ευκαιρίας δοθείσης με την Ελισσάβετ.

 168. aerosol said

  #162
  Γίνονται συχνά γκάλοπ για τις τάσεις του λαού. Αν υπάρξει σαφής ροπή προς κατάργηση βασιλείας, τότε μπορεί και να τεθεί θέμα. Η Ελισάβετ ήταν πολύ δημοφιλής σε όλη την Κοινοπολιτεία. Λέγανε πως ο κόσμος δεν είναι φιλοβασιλικός αλλά φιλο-ελισαβετικός. Αν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η αντιμοναρχική τάση αυτό θα μπορούσε να συμβεί τώρα με τον Κάρολο -γιατί όταν παραδώσει στον γιο του, που έχει συμπάθειες, δεν είναι πολύ πιθανό να δυσαρεστηθεί ο κόσμος. Δεν θεωρώ απίθανο να δούμε κατάργηση του θεσμικού ρόλου του Άγγλου βασιλιά σε άλλες κοινοπολιτειακές χώρες.

  #162 & 165
  Κάπως έτσι βλέπω κι εγώ τα πράγματα. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός πως συμβολικό ή όχι, το πρόσωπο στα γραμματόσημα θα φάει και το φτύσιμο. Δεν γίνεται να έχει μόνο προνόμια η θέση, έχει και τίμημα.

 169. aerosol said

  #167
  Ελήφθη το λαϊκό μήνυμα!

 170. ΓΤ said

  @122

  Και ο ΓΤ ξέρει καλά τι έγραψε (κόρη κ.λπ.) και του Νικοκύρη οι κεραίες, σε αντίθεση με τις δικές σου, έπιασαν ακριβώς το πρόσωπο. Δεν είναι καλό να συνοδεύεις τον ρουφοκούταλο τραχανά σου με υποθέσεις. Όλη η ζωή σου μία ημέρα μου…

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166, Λάμπρος
  Έχεις πει ότι το μυστικό για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος ανέκοπα αλλά έξυπνα, είναι σε μια λέξη με 11 γράμματα, όταν το θέλει κανείς διότι το σύνηθες είναι να είμαστε δουλοδουλόδουλοι και δε θέλουμε (ενώ μπορούμε) 🙂 . Νομίζω τότε που λέγαμε για το Μεγάλο Σορτάρισμα το είπες. 🙂

 172. aerosol said

  #171
  Πολλά λόγια ακούει και διαβάζει κανείς στα πέριξ. Αν είναι άνευ κόπου ο τρόπος, και αν σώζει από την πολλαπλή δουλεία, τότε εικάζω πως ο Λάμπρος είναι εκατομμυριούχος -και το εύχομαι. Αν δεν είναι, και αν τυχόν είναι ακόμα δέσμιος του αγώνα για τον επιούσιο… τότε μιλάμε για παχειά λόγια, χωρίς αντίκρυσμα.

 173. phrasaortes said

  137. Με την λήξη του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, οι Αψβούργοι πήραν το Μιλάνο, την Νάπολη και την Σαρδηνία, όχι την Σικελία, η οποία δόθηκε στον οίκο της Σαβοΐας. Η Σαβοΐα και η Αυστρία αντάλλαξαν τελικά την Σικελία και την Σαρδηνία μερικά χρόνια αργότερα, με τις ανακατατάξεις που προκάλεσε ο πόλεμος της Τετραπλής Συμμαχίας.

  Η παραίτηση του Φιλίππου Ε’ και των απογόνων του από τα δυναστικά τους δικαιώματα στον γαλλικό θρόνο είχε συνέπειες για την Γαλλία μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα. Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Ερρίκος του Σαμπόρ (ο τελευταίος αρσενικός απόγονος του Λουδοβίκου ΙΕ’), θα πέθανε άτεκνος, οι «νομιμόφρονες» (légitimistes) Γάλλοι βασιλόφρονες διχάστηκαν για ποιος κλάδος θα πρέπει να τον διαδεχτεί στην διεκδίκηση του γαλλικού θρόνου: Ο οίκος της Ορλεάνης ή οι Ισπανοί Βουρβόνοι (στην ουσία ο Καρλιστής διεκδικητής); Δεν ήταν εντελώς θεωρητικό το ερώτημα, γιατί οι μοναρχικοί κυριαρχούσαν στην πρώτη εθνοσυνέλευση της Γ’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

 174. ΓΤ said

  @172

  Θα μου μείνει αξέχαστη η ακόλουθη, βαρυνούσης σημασίας, ρήση κάποτε του Λάμπρου: «Οι περισσότεροι εδώ έχετε μικρότερο εισόδημα από εμένα» (ή κάτι παραπλήσιο, αν δεν λαθεύω).

 175. Νέο Kid said

  Μια πρακτική ερώτηση: Εκτός απ τον εθνικό ύμνο θ αλλάξουν και τα εγγλέζικα λεφτά; Οι στερλίνες θα βγαίνουν τώρα με τη μάπα του Καρόλου πάνω;

 176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ο ύμνος γιατί αλλάζει? Έχει προσωπική αναφορά στη μακαρίτισσα?

 177. Νέο Kid said

  176. Μα το God save the queen δε θα γίνει god save the king?
  Είπαμε , την κουνάνε την αχλαδιά οι Εγγλέζοι αλλά τρανς βασιλιάς is too much! 😃🤪

 178. ΓΤ said

  @176
  https://en.wikipedia.org/wiki/God_Save_the_King

 179. Avonidas said

  #175. Την ιδια ερώτηση εκανε πρόσφατα ενα καναλι στο Youtube (δεν το βρίσκω, γμτ), ειδικου ενδιαφεροντος για τα χαρτονομισματα – και τη γρουσουζεψε τη μακαρίτισσα 😛

  #176. Ο ύμνος λέει God Save the Queen (ο Θεός σώζοι την Βασίλισσα). Τώρα, αν ο Κάρολος δεν έχει πρόβλημα να τον λένε Queen… 😀

  (drama queen πάντως είναι σίγουρα)

 180. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  177# Ωχ, σωστά, ξιχάσ’κα.

 181. ΓΤ said

  @175
  https://www.news.com.au/finance/economy/australian-economy/huge-changes-to-australias-coins-and-notes-after-queen-elizabeths-death/news-story/eccad3ce80546b6f81c75b0ff261cb08

 182. sarant said

  175 Φαντάζομαι ότι όσα τυπωθούν στο εξής θα έχουν Κάρολο (αν προλάβει…!)

 183. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Eventually God shaved the Queen from the face of the earth.

 184. ΓΤ said

  @177

  απ’ το queeN στο queeR

 185. Νέο Kid said

  182. Ναι. Πολύ «κρίντς» (που λέει και η κόρη μου…) πρέπει να είναι να έχεις τα δικά σου (κυριολεκτικά!) λεφτά. Να είσαι ζωντανός δηλαδή και να πρέπει να πας στον μπακάλη και να τον πληρώσεις μ ένα χαρτί που έχει πάνω την μάπα σου… τουλάχιστον οι αμερικανοί ο πιο φρέσκος που έχουν πάνω στα πράσινα πολέμαγε με τον Καθιστό Ταύρο …

 186. aerosol said

  Ο ύμνος λέει king ή queen, ανάλογα με το αν στο θρόνο βρίσκεται άντρας ή γυναίκα.

 187. aerosol said

  #185
  Δεν πιστεύω πως ο βασιλιάς χρειάζεται να αγγίξει ποτέ χρήματα. Αλλά αν είσαι σύμβολο, η φάτσα σου είναι προς εθνική χρήση και μέσα στο ρόλο σου. Οι Αμερικάνοι δεν έχουν κάτι τέτοιο, ενώ το δικό μας αντίστοιχο σύμβολο αλλάζει κάθε τόσο κι έχει λιγότερη εθνική σημασία το ποιός ακριβώς είναι.

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Τι θυμήθηκες βρε θηρίο!👍 Τι να σου κάνει εσένα η λέξη κρι κρί μου, εσύ είσαι ταγμένη στον αγώνα της αργατιάς σαν το Χτήνος!😂
  Μ’ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΧΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, και τα χάνουμε σε μια νύχτα βλέποντας ειδήσεις στην τηλεόραση!

  Το σύστημα δεν παίζει για να χάσει κοπελιά. Τι έμαθες στο σχολείο για το χρήμα; Τι έμαθαν τα παιδιά σου; Τι μαθαίνουν τα σημερινά παιδιά; Ο,τι ξέρουν οι δάσκαλοι. Τι ξέρουν οι δάσκαλοι; ΤΊΠΟΤΑ!😂
  Η μάλλον, πως τα λεφτά βγαίνουν με τίμια και σκληρή δουλειά!😂😂😂

  174 – Να βάζεις ολόκληρη την παράγραφο κι όχι επιλεκτικά ότι θυμάσαι, γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, όχι πως έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, έτσι για την ολοκληρωμένη εικόνα.

 189. Νέο Kid said

  Διαβάζω ότι η Αλισαβού ήτανε (είναι, δηλαδή) πάνω σε 33 διαφορετικά currencies ανα την υφήλιο . Ρεκόρ! Η Βικτώρια είχε μόνο 21 ( και κάμποσα μέτρο Στέισονς μεταξύ αυτών και την δικιά μας πλατεία όπου έπινε τσάι με τον Ανέστη Βλάχο)
  Είναι κι ωραίο πάντως να έχεις κάποιο πρόσωπο ρε παιδί μου πάνω στα λεφτά σου! ( ειδικά άμα είναι λίγα…) Ίσα τώρα ο Παπανικολάου ο γιατρός ή ο Κολοκοτρώνης με τις ψευτογέφυρες και το πορτοπαραθύρια των Γερμανών ; (Στα ευρά) Αίσχος κι αηδία !

 190. Avonidas said

  #165. Ελάχιστοι αυτοί που τολμούν να σπάσουν τα δεσμά τους και είναι ακόμα δυσκολότερο για εκείνους τους λίγους που γεννήθηκαν στην τυχερή μεριά. Γιαυτό η εκτίμησή μας προ αυτούς είναι μεγάλη. Γιατί τόλμησαν να ρισκάρουν για τις απόψεις τους.
  Είναι φωτεινοί φάροι.

  Ίσως, αλλά και πάλι το νόημα μιας τέτοιας πράξης θα ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι συζητάμε. Η Βασίλισσα δεν μιλάει και πράττει για λογαριασμό της, αλλά ως αρχηγός κράτους. Αν, υποθετικά μιλώντας, η Ελισάβετ είχε αρνηθεί να υπογράψει την εκτέλεση, αν δηλ. έλεγε «για λόγους συνείδησης, δεν μπορώ να συναινέσω σ’ αυτό», ουσιαστικά θα έλεγε «για λόγους συνείδησης, δεν μπορώ πλέον να εκπροσωπώ τη Βρετανία». Είτε εξαναγκαζόταν σε παραίτηση είτε όχι, στην ουσία θα είχε πάψει να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο. Και μάλιστα, αυτό θα έλεγα ότι ίσχυε και πριν η βρετανική μοναρχία γίνει εθιμοτυπική – στο κάτω-κάτω, ο Κάρολος ο 1ος έχασε το κεφάλι του με το να αρνείται να είναι ο μονάρχης που ήθελε η Βρετανία. Αν λοιπόν, όταν είχαν πραγματική εξουσία, οι Βρετανοί μονάρχες ΔΕΝ μπορούσαν να κάνουν του κεφαλιού τους, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να το κάνουν τώρα.

  Αν η Ελισάβετ είχε αρνηθεί να υπογράψει την εκτέλεση και παραιτούνταν, θα ήταν και πάλι μια θαρραλέα πράξη (για μένα· δεν έχω αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θα την χαρακτήριζαν προδοτική), αλλά θα ήταν μια πράξη της Ελισάβετ, κι όχι της Βασίλισσας.

 191. ΓΤ said

  @185

  Αυτό έχει συμβεί στην Ελλάδα. Θυμίζουμε το παλαιό χιλιόδραχμο με τον Δία του Αρτεμισίου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και αποσύρθηκε το 1990. Στην πίσω πλευρά βλέπουμε την τότε 17χρονη Μαρία Στίνη, που είχε ποζάρει για τον Ιωάννη Στίνη, πατέρα της, μακετίστα του χιλιάρικου. 😛

 192. ΓΤ said

  @188

  Πολύ ευχαρίστως θα το έκανα, εάν ασφαλώς γνώριζα πώς να ψάχνω μέσα στο ιστολόγιο.

 193. Avonidas said

  #189. Είναι κι ωραίο πάντως να έχεις κάποιο πρόσωπο ρε παιδί μου πάνω στα λεφτά σου! ( ειδικά άμα είναι λίγα…) Ίσα τώρα ο Παπανικολάου ο γιατρός ή ο Κολοκοτρώνης με τις ψευτογέφυρες και το πορτοπαραθύρια των Γερμανών ;

  Κιντ, τσέκαρε τότε τα χαρτονομίσματα των μηδέν ευρώ 🙂

 194. Avonidas said

  Τελικα το βρήκα το βίντεο που έλεγα:

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  189# Πάντως το δεκαχίλιαρο τραυματική κατάσταση. Παρά τη μεγάλη, τότε, αγοραστική του δύναμη, από τη μια ο Παπανικολάου κι από την άλλη ο Ασκληπιός. Χαρτί υγείας…

 196. Νέο Kid said

  195. 🤪 Τον Ασκληπιό δεν τον θυμόμουνα! Χαρτί υγείας!! 😃😅

 197. aerosol said

  #195 😀

 198. sarant said

  191 Τι μαθαίνει κανείς -αλλά βάλε και εικόνα!

  195 🙂

 199. antonislaw said

  153 Ευχαριστώ πολύ Εφη για τα περί φοινικιών.
  Για το πόθεν το κυριο ονομα Φοινικώ καμιά ιδέα;;;

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να θυμίσω, πριν τη στέψη, κι άλλο δεσμό με τη χώρα
  Επονομαζόμενος παρά τοις Έλλησι «Μπουλουμπίνας» αφού «είμαστε όλοι Μπουλουμπίνες» και @έστηκε τ΄άλογο από τη συγκίνηση.

 201. 198α,
  Να, εδώ!

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199 Φοινικώ, γιατί όχι όπως λες, γλυκειά σαν φοινίκι. Όπως Ζαχαρούλα ή Κανέλλα οι άλλες 🙂 που θα κάνανε ωραία παρέα μαζί και με μια Μελιτίνη 🙂 .

 203. Pedis said

  # 190 – Πρέπει να συμπονέσουμε τον/την μονάρχη(*) για το δράμα που βιώνει, Αβό; Έτσι, να σε τρολάρω λίγο. Δεν φτάνουν σαν(/ως/για) αποζημίωση τα μύρια που τρώει και τα πολλαπλάσια που έχει περιουσία ο καθένας τους με όλον τον μεσαιωνικό συρφετό (όντας θεσμικά παράσιτα);😎

  (*) Βλέπω εδώ και κει τον συγκεκριμένο τύπο. Ούτε μονάρχα ούτε μοναρχήτρια ή μονάρχισσα. Έστω μονάρχιδα. 😆

 204. Avonidas said

  #203. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τι είναι ευθύνη ποιανού. Δεν είπα εγώ ότι οι μονάρχες περνάνε δράμα – για το συγκεκριμένο θέμα υποθέτω πως ούτε καν θα το θυμόταν η Ελισάβετ, αν τυχόν της έκανε ποτέ κανείς νύξη.

  Όταν π.χ. εκνευρίζομαι (ή σπάω πλάκα) με τον φουκαρά που φωνάζει στον υπάλληλο στο γκισέ στην εφορία/ΟΤΕ/τράπεζα, δεν το κάνω επειδή έχω σε εκτίμηση τον υπάλληλο, αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι ο υπάλληλος έχει από μικρή έως καθόλου ευθύνη – και κυρίως δύναμη – ν’ αλλάξει το σύστημα και να διορθώσει το πρόβλημα. Απλώς τυχαίνει να είναι ορατός στον ταλαιπωρημένο πολίτη/πελάτη που έχει μπλέξει με το σύστημα. (Για να πω την αλήθεια, μάλλον δεν εκνευρίζομαι αρκετά στα πάρε-δώσε μου με τις υπηρεσίες εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, ακόμα κι όταν εγώ το ‘χω το πρόβλημα).

  Ε, οι εστεμμένοι επίσης είναι ορατοί, κι αυτός είναι περίπου ο μοναδικός τους ρόλος πλέον.

  Δεν φτάνουν σαν(/ως/για) αποζημίωση τα μύρια που τρώει και τα πολλαπλάσια που έχει περιουσία ο καθένας τους

  Δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι εστεμμένοι κοστίζουν στον φορολογούμενο περισσότερα απ’ όσα του κοστίζουν οι εκλεγμένοι. Ίσως μάλιστα να ισχύει το ανάποδο, ιδίως αν η μοναρχία είναι πρόσφατα καταργημένη*. Σε κάθε περίπτωση, αν οι Βρετανοί βρίσκουν πως δεν τους αρέσει πια η μοναρχία, μπορούν να την καταργήσουν. Δεν δείχνουν να το θέλουν.

  * κι ακόμα κι όπου δεν είναι· έχεις ιδέα, ας πούμε, πόσα σπαταλάει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Σίγουρα αρκετά, μιας κι ο Τραμπ δεν ήθελε ν’ αφήσει την κουτάλα όταν ήρθε η ώρα 😉

 205. Spiridione said

  Ποιοι ύμνοι και χαρτονομίσματα, άλλα είναι τα σοβαρά ερωτήματα

 206. Spiridione said

  191. 198. Είχαμε και διαμάχη
  https://inlefkas.gr/2015/12/to-chiliariko-tou-1970-opos-den-to-idate-pote/

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – Δεν πειράζει, ξέρω πως δεν έχεις κακή πρόθεση, απλώς έτσι σκέτο δίνει άλλη εντύπωση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχα γράψει.
  Όλα καλά.😊

 208. aerosol said

  #203
  Αυτό είναι θέμα προς επίλυση από τους Άγγλους. Η αγγλική μοναρχία είναι ταυτόχρονα και τεράστια τουριστική ατραξιόν και μπίζνα, οπότε δεν σημαίνει μόνο έξοδα για τη χώρα αλλά και έσοδα. Τον ισολογισμό δεν τον γνωρίζω. Οι δευτερεύοντες αριστοκράτες σύχνα θεωρούνται σε κάποιο βαθμό παράσιτα. Αλλά μιλάμε για μια έντονα ταξική κοινωνία, με τέτοιους διαχωρισμούς να μπαίνουν βαθιά στην ταυτότητά τους. Τους κρατούν γιατί τους θέλουν. Εμείς δεν θέλαμε τους δικούς μας και καλώς τους ξαποστείλαμε. Άλλη ιστορία, άλλη κοινωνία.
  Η Ελισάβετ, πάντως, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη, καθιέρωσε το να αποδίδει το ανάλογο του φόρου εισοδήματος για τα προσωπικά της έσοδα -πέραν του επίσημου βασιλικού ταμείου που δεν φορολογείται. Κανονίστηκε και κάποιο είδος φόρου κληρονομιάς για όσα απόκτησε προσωπικά και όχι με την επίσημη ιδιότητα. Το ίδιο και ο Κάρολος, ως Πρίγκηπας της Ουαλλίας, για τα ποσά που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο δουκάτο που πάει με τον τίτλο. Όσο αλλάζουν οι εποχές αλλάζουν και όλοι αυτοί, κι έτσι τους αποδέχεται η κοινωνία τους.

 209. Avonidas said

  #208. Για τον ισολογισμό, ας μην ξεχνάμε ότι Καναδοί και Αυστραλοί έχουν πετύχει να ‘χουν ανώτατο άρχοντα χωρίς να πληρώνουν δεκάρα 😉 Ένας παραπάνω λόγος να ‘ναι ευχαριστημένοι με την παρούσα κατάσταση.

 210. sarant said

  203 Αύριο θα γράψω κάτι

  206 Α, σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο, αγνοούσα τα ντεσού!

 211. aerosol said

  #209
  Σωστό. Αλλά και χωρίς να εισπράττουν δεκάρα από τον… μοναρχοτουρισμό! 🙂

  Ιδέα:
  Στήνουμε μια περιοχή της Ελλάδας ως ελληνική μεν αλλά «ημι-ανεξάρτητη». Καμιά Αιτωλοακαρνανία, ας πούμε. Και κάνουμε δυο κινήσεις ματ: πρώτον, επιτρέπουμε φουλ τα καζίνα, δεύτερον, την κάνουμε μοναρχία, εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Αναλαμβάνω Αυτοκράτωρ Αιτωλοακαρνανίας αν θέτε (με λογικό μισθό, όχι ακρότητες)! Στήνουμε βασιλικές φιέστες, χάι κλας τζόγο, κανά ράλυ, κανά παγκόσμιο μπητς βόλλευ, και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Άντε, κι ένα φορολογικό παράδεισο αν μας παίρνει. Τα λεφτά θα πάνε στην Ελλάδα ως εγγυήτρια ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, υποδομών κλπ προφάσεις. Μέσα;

 212. 211# Tenno Heika Banzai!!!!!!!!!

 213. aerosol said

  #212
  Μερσί, καλέ μου… υποτακτικέ!
  Θες να γίνεις μινίστρος Αιτωλοακαρνανίας, τώρα που γυρνάει;

 214. Πάντως είχε γούστο στις επιλογές της η μακαρίτισσα…

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Eις μνήμην.

 216. Triant said

  198: Κάπου όμως διάβασα οτι ο Κάρολος θα κοιτάει αριστερά επειδή είθισται το προφίλ να εναλλάσσεται σε κάθε αλλαγή βασιλιά.

 217. sarant said

  211 Ωραία ιδέα, πάντως

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  211 >>Στήνουμε βασιλικές φιέστες,
  Κυνήγι αλεπούς Μεγαλιοδέστατε μην ξεχάσετε (του αγριογούρουνου γαλλοφέρνει). Πιο πιθανό προβλέπω το (μη) ψάρεμα προσφυγακίων στο Ιόνιο 😦 .

 219. Νέο Kid said

  Αφού «ψήνεστε» για ροαγιαλοποίηση της Αιτωλοακαρνανίας … μην ξεχάσετε το κυνήγι κοντοσουβλίου και την μετονομασία του Παναιτωλικού σε Ρεάλ μαντρί (με πρόβατα)… 😊

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  219.😂😂😂
  Επίσης, ένα σωστό βασίλειο πρέπει να εμπεριέχει και αλληλομισούμενες εθνικές ομάδες με αποσχιστικές τάσεις:Σκοτσέζοι, Ιρλανδοί, Καταλανοί, Βάσκοι, Φλαμανδοί, Βαλλόνοι… Θα καταφέρουν οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες να παίξουν αυτόν τον ρόλο;

 221. Τα σκυλιά γαβγίζουν, η άμαξα προχωρά.
  Ζουλεύετε που ο Μεγαλειότατος θα με κάνει Δούκα του Αυγοτάραχου.

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  221
  Ο Αστακός οργανώνει τον ΑΡΑ.

 223. loukretia50 said

  221. Χχτήνος,
  Αν προκαλέσει ταραχή η Κρητική πλευρά σου
  θα περιμένεις στην ουρά κλωσσώντας τα αυγά σου!

  (προηγούνται οι καθαρόαιμοι! Το υπουργείο πολιτισμού καπαρωμένο!)

 224. 223# Προκαλείς. Συνέχισε έτσι και ούτε ανθυποκόμισσα Κάτω Τριαντέικων δε σε βλέπω να γίνεσαι.

 225. loukretia50 said

  224. Χα! Και ποιον νομίζεις πως θα στηρίξουν οι (πρώην) καπνοπαραγωγοί, αν όχι μια θεριακΛού?

 226. Avonidas said

  #220. Επίσης, ένα σωστό βασίλειο πρέπει να εμπεριέχει και αλληλομισούμενες εθνικές ομάδες με αποσχιστικές τάσεις:Σκοτσέζοι, Ιρλανδοί, Καταλανοί, Βάσκοι, Φλαμανδοί, Βαλλόνοι… Θα καταφέρουν οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες να παίξουν αυτόν τον ρόλο;

  Σιγά το δύσκολο, 10 Έλληνες 11 κόμματα, ανέκαθεν 😉

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  224 Ανθοκόμισσα των Άνω Τριανταφυλλέων

  Ξεσηκωμός (παρέλαση γιου νόου) στα Κράβαρα, από το κίνημα της κραβάτας

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  227α Τριανταφυλλέικων

 229. sarant said

  220 Αν δεις πάντως τις κόντρες για την πρωτεύουσα του νομού, έδαφος αρκετό υπάρχει.

 230. aerosol said

  #217
  Φαντάζεσαι, νομίζω, ποιός θα είναι ο Βασιλικός Γλωσσαμύντωρ και Μινίστρος Παιδείας & Μπριτζ… Ένα AitoloAκarnanic World Tournament το θέλουμε.
  Ράψε μια μακριά κάπα να είμαστε έτοιμοι. Οι τουρίστες περιμένουν!

  #218
  Τα πολύ βίαια είναι ντεμοντέ: νομίζω έχουν απαγορέψει το κυνήγι αλεπούς και εις τα Αγγλίας. Νομίζω προτιμότερη λύση το του 219.
  [Αχ, μη με γυρνάς στις πίκρες της αβασίλευτης κυρίως Ελλάδας.]

  #219
  Εύγε, Μινίστρε Αθλητισμού και Βασιλικών Τσιμπουσίων!
  Σήμα της ομάδας το εστεμμένο πρόβατο;

  #220
  Τό’χουμε, τό’χουμε! Μόνο μην παρασυρθούμε από τα πάθη και χάσουμε τη μπίζνα, ε;

  #221
  Μέγας Δουξ Αυγοτάραχου και Βασιλικής Προπαγάνδας.

  #223
  Μινίστρα Πολιτισμού και Κόμισσα ΘεριακΛού. Τώρα που το κάπνισμα είναι σε πτώση θα αναλάβεις και τον μετασχηματισμό του κρατιδίου σε παγκόσμιο κέντρο ατμίσματος;

  #227
  Ωραία ιδέα, αλλά να είναι εορταστική, μην τρομάζουν οι κροίσοι και πάθουμε καμιά κρίση.

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  230 >>προτιμότερη λύση το του 219
  και τα ήμερα έχουν ψυχή! 😦
  >>Μέγας Δουξ Αυγοτάραχου και Βασιλικής
  γαρίδας Αιτωλικού

  Α! Ιδέα και για ένα άλλο ευγενές σπορ, όπως είναι το ψάρεμα-στα αυλάκια, με θέσεις αριθμημένες/ ταυτοποιημένες, σε κλειστά κλαμπ. Ψαρεύουν έτσι για τη χαρά του σπορ (fly fishing ,μου φαίνεται το λένε) και μετά τα ξαναμολάνε! Ένας φίλος μας, μετά τη συνταξιοδότησή του, απασχολείται σ΄ένα τέτοιο κλαμπ, σε μια περιοχή λίγο έξω από το Λονδίνο. Καταγράφουν με πάθος θέματα, εκτός από την αυξομείωση στους πληθυσμούς, ανά είδος, των ψαριών και τη σύσταση, ανά εποχή, των νερών, και την άφιξη/εμφάνιση της πρώτης λιμπελούλας, που τη γιορτάζουν με πάρτι! Τέτοια σπουδαία και άλλα χρωματιστά παρόμοια 🙂

 232. sarant said

  230 Α, βλέπω ότι αρχίσαμε να απονέμουμε οφίκια!

 233. aerosol said

  #232
  Δεν είμαι μοναχοφάης! 😀

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  233, Μοναρχοφάης 🙂

 235. dryhammer said

  218. Θα κυνηγούν και νομιστεράκια;
  https://www.slang.gr/definition/17315-nomisterakia

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 237. sarant said

  236 Ωραίο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: