Ελισαβετιανά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 10 Σεπτεμβρίου, 2022
Φυσικά ο τίτλος αναφέρεται στον προχτεσινό θάνατο της βασίλισσας της Αγγλίας, παρόλο που κανονικά το επίθετο «ελισαβετιανός», που βεβαιως λεξικογραφείται, δηλώνει οτιδήποτε σχετίζεται με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’ και την εποχή της, 500 χρόνια περίπου πριν από την τωρινή. (To τριβιδάκι της ημέρας είναι ότι ανάμεσα στις δυο Ελισάβετ τρεις μόνο γυναίκες ανέβηκαν στο θρόνο, η Μαρία Β’ και η Άννα τον 17ο αιώνα και η Βικτωρία).
Στα σόσιαλ πολλοί υποδέχτηκαν την είδηση του θανάτου της Ελισάβετ με σχόλια για την άρνησή της να δώσει χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1957 αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον αντιαποικιακό αγώνα. Στην πραγματικότητα, αυτη τουλάχιστον η Ελισάβετ, η Β’, δεν μπορούσε ακόμα κι αν ήθελε να δώσει χάρη εφόσον δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της κυβέρνησης. Όχι βεβαια ότι το ήθελε να διαφοροποιηθεί.
Ασφαλώς όμως σοκάρει η σκληρότητα της αποικιακής Βρετανίας, που οδήγησε στην αγχόνη νεαρούς αγωνιστές, όπως ο Παλληκαρίδης που δεν είχε καν ένοπλη δράση (για διακίνηση οπλισμού καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά βέβαια σε ηλικία 15 ετών είχε σκίσει τη βρετανική σημαία τη μέρα της στέψης της Ελισάβετ, και ίσως αυτό μέτρησε).
Προχωράμε ομως στα μεζεδάκια μας και ξεκινάμε, φυσικά, με την ειδησεογραφική κάλυψη του θανάτου της Ελισάβετ.
To κολάζ που βλέπετε το έκλεψα από τον τοίχο του δημοσιογράφου Θάνου Παναγόπουλου στο Φέισμπουκ ο οποίος σατιρίζει την ομόφωνη υιοθέτηση του τίτλου «τέλος εποχής»: Ο αστικός μύθος θα λέει κάποτες ότι το 2022 απολύθηκε αρχισυντάκτης στην Ελλάδα επειδής αμέλησε να αναγγείλει στην πρώτη σελίδα τον θάνατο της Ελισάβετ με τον πρωτότυπο, ευρηματικό και απρόβλεπτο τίτλο «Τέλος Εποχής».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και εδώ στην Εσπερία είδα αντίστοιχους τίτλους σε εφημερίδες -και δεν είναι παράδοξο αν σκεφτούμε ότι η μακαρίτισσα έμεινε στον θρόνο 70 χρόνια. (Κι αλλο τριβιδάκι: Ο Κάρολος, τώρα πια Κάρολος ο Γ’, είναι το γηραιότερο πρόσωπο που ανεβαίνει στον βρετανικό θρόνο, σε ηλικία 74 ετών. Κάποιες πηγές γράφουν 73 αλλά αφού σε δυο μήνες θα κλείσει τα 74 δεν κάνει να του μειώνουμε το ρεκόρ).
Συνεχίζουμε στο ίδιο θέμα.
Στη νεκρολογία που διαβάζουμε αριστερά, βλέπουμε ότι ο βασιλιάς Γεώργιος ο ΣΤ είχε «εκδώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» προκειμένου να μπορούν τα παιδιά της Ελισάβετ να χρησιμοποιούν «το στιλ και τον τίτλο» του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας.
Κάτι δεν πάει καλά εδώ, προφανώς. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν έχει καμιά θέση -εκτός αν είναι για να πούμε ότι εδώ έχουμε μαργαριτάρι με πατέντα!
Αν ανατρέξουμε στην αγγλική Βικιπαίδεια βρίσκουμε το πρωτότυπο:
Elizabeth gave birth to her first child, Prince Charles, on 14 November 1948. One month earlier, the King had issued letters patent allowing her children to use the style and title of a royal prince or princess, to which they otherwise would not have been entitled as their father was no longer a royal prince.
Το letters patent δεν είναι βέβαια διπλωμα ευρεσιτεχνίας, παρόλο που και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η πατέντα, ανάγεται τελικά στις ίδιες απαρχές (έχουμε γράψει). Το letters patent (πάντα στον πληθυντικό) είναι η απόφαση ενός ηγεμόνα που χορηγεί ένα προνόμιο. Θα έλεγα λοιπόν «βασιλικό διάταγμα».
Όσο για το «the style and title», που το απέδωσαν «το στιλ και τον τίτλο» νομίζω ότι μπορούμε να το αποδώσουμε σκέτο «τον τίτλο». (Αν δεν κάνω λάθος το style είναι το His Royal Highness και τα συναφή, προσφώνηση θα το πούμε;) Δεν μου αρέσει επίσης το «βασιλικός πρίγκιπας» ως απόδοση του royal prince -ίσως «δεν είχε πια τον τίτλο του πρίγκιπα» (διότι ο Φίλιππος, για να παντρευτεί την Ελισάβετ, παραιτήθηκε από τον ελληνικό και τον δανέζικο τιτλο ευγενείας του και έμεινε απλός Βρετανός πολίτης).
* Και κλείνουμε τα ελισαβετιανά, με ένα ερώτημα που έκανε χτες σε σχόλιο ο φίλος μας ο Πέδης, για τον τύπο «η μονάρχης» που ακούστηκε για την Ελισάβετ. Όπως λέμε «η βασίλισσα» μπορούμε μια χαρά να πούμε «η μονάρχισσα». Το μόνο που ενοχλεί εδώ είναι ότι πηγαίνει λίγο προς το «μονάρχιδος», με το συμπάθειο, αλλά αυτό ισχύει εξίσου σχεδόν για τον μονάρχη. Πάντως, κάποιοι έγραψαν «μονάρχισσα», τύπος άλλωστε υπαρκτός από αιώνες -σε Ιστορία της Ρωσίας του 1787 διαβάζουμε για τη Μεγάλη Αικατερίνη «πώς ημπορούσε αυτή η μονάρχισσα….»
* Ή μάλλον έχω ακόμα ένα. Στο λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη διαβάζουμε:
Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες.
Ο φίλος που το στέλνει σχολιάζει χαριτολογώντας πως ο μόνος τρόπος για να μην πυροβολήσεις αδιάκριτα είναι να χρησιμοποιήσεις σιγαστήρα. Το «αδιάκριτος» αποδίδει τόσο το αγγλ. indiscreet όσο και το indiscriminate, που μας ενδιαφέρει εδώ, αλλά στα επιρρήματα υπάρχει μια λεπτή διάκριση που νομίζω πως ακόμα ισχύει, δηλ. ότι «αδιάκριτα» θα πει «με αδιακρισία, indiscreet» ενώ «αδιακρίτως» θα πει «τυφλά, indiscriminately». (Αντίστοιχη διάκριση ισχύει και για το ζευγάρι έκτακτα/εκτάκτως και για μερικά άλλα, ενώ για το άμεσα/αμέσως και το απλά/απλώς θαρρώ πως έχει καεί».
Οπότε, αδιακρίτως ή στα τυφλά πυροβολούσαν.
* Και επιτέλους ας προχωρήσουμε σε άλλα θέματα. Μια χτεσινή φωτογραφία από τα καμαρίνια στο Ηρώδειο, όπου παίζονται οι Πέρσες.
Στην παράσταση υπάρχει και ένας βουβός “χορός» συμπληρωματικός στον κανονικό, λαός της Περσίας υποτίθεται, που κάνει διάφορες δράσεις κατά την διάρκεια της παράστασης. Αυτοί έχουν καμαρίνια βεβαίως, χωριστά τα αντρικά από τα γυναικεία. Αλλά αντί για «Εθελοντές – Κύριοι» και «Εθελοντές – Κυρίες» γιατί δεν έβαζαν «Εθελοντές» και «Εθελόντριες»;
* Διαβάζουμε στη δήλωση της Siemens σχετικά με το πρόβλημα της διακοπής του ρωσικού αερίου:
«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες ανεμογεννήτριες διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Portovaya για να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Τι δουλειά έχουν οι ανεμογεννήτριες στον σταθμό συμπίεσης;
Αν όμως ανατρέξουμε στο αρχικό κείμενο βλέπουμε ότι δεν πρόκειται για ανεμογεννήτριες:
“Irrespective of this, we have already pointed out several times that there are enough additional turbines available in the Portovaya compressor station for Nord Stream 1 to operate,” a spokesperson for the company said.
Καλές οι ανεμογεννήτριες αλλά δεν είναι και η λύση δια πάσαν νόσον!
* Και ας περάσουμε στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ένα μαργαριτάρι που δεν ξέρω αν πρεπει να το χρεώσω στον υπουργό ή στην εφημερίδα που μεταφέρει δηλώσεις του. Διαβάζω στην Αυγή την τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη, στον ΑΝΤ1, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου:
Ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε, μάλιστα, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι από τη στιγμή που έχουμε ένα κόμμα για τη διαμόρφωση πλειοψηφιών και σαφή τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής ότι αυτή η επιλογή υποδαυλίζει τη δυνατότητα συνεργασιών.
Προσπερνάω το γενικομανές «να ξεφύγει της προσοχής» και στέκομαι στο «υποδαυλίζει τη δυνατότητα συνεργασιών». Ακυρολεξία, της εφημερίδας ή του υπουργού δεν ξέρω (βαρέθηκα, ομολογώ, να αναζητήσω το βίντεο της εκπομπής). Υποδαυλίζω θα πει «ενισχύω έντεχνα» διάφορα αρνητικά πράγματα όπως πάθη ή μίσος ή ταραχές. Ολοφάνερα εδώ χρειάζεται το «υπονομεύω».
* Είδαμε πιο πάνω το «εθελοντές – κυρίες», ας δούμε κι άλλο παρόμοιο, από κάποια διαδικτυακή αγγελία.
Ζητούνται 63 συμμετέχοντες (γυναίκες).
Όχι «63 συμμετέχουσες»; Όχι «63 γυναίκες»;
* Πλουραλισμός σε είδηση για το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια:
Διαβάζουμε στην αρχή ότι:
Η πολεμική κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο ώθησε επιθεωρητές από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ταξιδέψουν στην τοποθεσία …
Πιο κάτω:
Στην έκθεσή της, η ΔΟΑΕ ανέφερε την Τρίτη…
Και μετά:
Η έκθεση του ΔΟΑΕ
Τριπλή παραλλαγή, λοιπόν. Αλλά η IAEA (International Atomic Energy Agency) έχει παγιωθεί στα ελληνικά ως Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, άρα ο ΔΟΑΕ.
* Φίλος πήγε στη Σύρο και αγόρασε λουκούμια, και μου στέλνει την απόδειξη της ταμειακής μηχανής που γράφει:
ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ – ΔΑΧΑΡΩ [ΤΑ]
Εντάξει, κατά λάθος μπήκε το Δ αντι για το Ζ, δεν ειναι τίποτα σοβαρό.
Μπορεί να το προφέρουν έτσι, λέω.
Αν είναι έτσι, μου λέει, θα έχουμε… «ψευδή απόδειξη» που όμως δεν θα τιμωρείται διότι είναι ψευδή και όχι ψευδής!
* Εδώ κάπου κλείνω για σήμερα, έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της πιατέλας στην Ελισάβετ. Είχα κι άλλα μεζεδάκια, κυρίως υποτιτλιστικά, αλλά αποφάσισα (μια και δεν συνδέονται με την επικαιρότητα) να τα μεταφέρω στην πιατέλα της επόμενης εβδομάδας.
Θα κλείσω όπως αρχισα, με κάτι σχετικό με τον θάνατο της Ελισάβετ -ακριβέστερα, με τη διαδοχή της. Είπαμε πιο πάνω ότι ο Κάρολος ανεβαίνει στο θρόνο σε ώριμη ηλικία, κι αυτη η μακρόχρονη αναμονή χτύπησε ευαισθητες χορδές σε κάποιους:
Ήμουνα νιος και γέρασα, λέει η παροιμία. Αλλά, αν πάρει από τη μητέρα του, τον πατέρα του και τη γιαγιά του, θα μακροημερεύσει στον θρόνο. Καλό σαββατοκύριακο!
Δύτης των νιπτήρων said
Με την έννοια που χρησιμοποιείται κατά κόρον, το «τέλος εποχής» πρέπει να καθιερώθηκε με την ομώνυμη ταινία του ενενηντατόσο. Κανονικά, απ’ ό,τι θυμάμαι, χρησιμοποιούνταν μόνο από τα μαγαζιά ρουχισμού για να ξεπουλήσουν στο τέλος της σεζόν. Κάνω λάθος;
Κουνελόγατος said
Εγώ επιμένω.
michaeltz said
Βλέποντας τον Κάρολο στο θρόνο βεβαιωνόμαστε ότι ο άνθρωπος απόκαμε να περιμένει και το βλέπει το πράγμα ωσάν (!) αγγαρεία. Κουραστικό το …επάγγελμα!
Avonidas said
Καλημέρα.
οτιδήποτε σχετίζεται με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’ και την εποχή της, 600 χρόνια και βάλε πριν από την τωρινή
Ε, κόψε κάτι! Η Ελισάβετ Α’ γεννήθηκε το 1533, κι ανέβηκε στο θρόνο το 1558, άρα ακόμα δεν πιάσαμε ούτε τα 500 χρόνια 🙂
LandS said
@0 Στην πραγματικότητα, αυτη τουλάχιστον η Ελισάβετ, η Β’, δεν μπορούσε ακόμα κι αν ήθελε να δώσει χάρη εφόσον δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της κυβέρνησης. Όχι βεβαια ότι το ήθελε να διαφοροποιηθεί.
Πολύ σωστά.
Στη πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν «θα πήγαινε κάτω πολύ καλά με την κοινή γνώμη» σύμφωνα με το κλισέ των αγγλόφωνων ή δεν θα καταπινόταν εύκολα στα δικά μας.
Για το ραδιόφωνο του BBC και ολόκληρο τον Τύπο, ειδικά τον «λαϊκό», η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση και οι αγωνιστές της έπαιρναν αυτό που τους άξιζαν. Την ίδια ώρα οι φωτογραφίες αξιωματικών με παράσημά για πράξεις που αργότερα αποδείχτηκαν σφαγές, ακόμα και μαθητών, έδιναν και έπαιρναν.
Αλλού πρέπει να έχουμε απαιτήσεις και να αποδίδουμε ευθύνες.
LandS said
Ο Μπαμπινιώτης ακόμα να εισάξει (σικ ρε-πάντα ήθελα μια ευκαιρία να το γράψω) τη διάκριση «αδιάκριτα» και «αδιακρίτως»;
Δύτης των νιπτήρων said
5 Είχα δει και ένα φιλμάκι με τον Ντερκ Μπόγκαρντ και Κύπριους τρομοκράτες (δεν το θυμάμαι όμως καθόλου).
LandS said
6
Μια φορά είπα να κάνω και γω τον έξυπνο…
Γιάννης Κουβάτσος said
Πόσο παλιά να φτάνει άραγε το χούι των εξουσιαστών να χαρακτηρίζουν τρομοκράτες όσους τους αντιστέκονται και να το προπαγανδίζουν στην κοινωνία με τη συνδρομή των φερεφώνων τους; Θα βοηθήσουν να το βρούμε οι ιστορικοί του ιστολογίου; Από την εποχή των Ζηλωτών ή ακόμα νωρίτερα;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλημέρα.
Θυμόσαστε κι εσείς μια φάση, μάλλον όταν ήταν να πάρει την Καρολίτα, ε την Καμήλα του, που λεγόταν ότι έτσι θα εξέπιπτε από την δυνατότητα να γίνει βασιλιάς ή ότι θα του κάνανε (η μάνα-βασίλισσα με τον πρωτότοκο ξερωγώ) κάποια τιμωρητική κασκαρίκα να μη μπορεί να πάρει αυτός το θρόνο αλλά να πάει κατ΄ευθείαν στον Ουίλιαμ; Ή μήπως ο ίδιος (κάτι υποτίθεται ότι) είπε -τότε- ότι θα αποποιηθεί;
Αυτά τα ενδοβασιλικά ισχύοντα έχουν πλάκα, αν ζαμπουνίζει κανείς και θέλει να ξεσκαλίσει τα τυπικά δίκαια και ισχύοντα του θρόνου.
Ο θρόνος εδώ θέλει κεφαλαίο;
Γιάννης Κουβάτσος said
«Στην πραγματικότητα, αυτη τουλάχιστον η Ελισάβετ, η Β’, δεν μπορούσε ακόμα κι αν ήθελε να δώσει χάρη εφόσον δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.»
Ναι, αλλά τι διάολο, όμως, μαθαίνεις ότι η χώρα σου, εκ των στυλοβατών του δυτικού κόσμου και από τη σωστή πλευρά του σιδηρού παραπετάσματος, η χώρα σου, λοιπόν, ετοιμάζεται να κρεμάσει δεκαεφτάχρονα και δεν ασκείς με κάποιον τρόπο την τεράστια επιρροή σου; Δεν λες ένα «τι κάνετε, ρε μαλάκες, γι’ αυτό αντισταθήκαμε στον ναζισμό;», απλώς καλύπτεσαι πίσω από το ανεύθυνο του αξιώματος και, κάπου κει γύρω στην ώρα των εκτελέσεων, τριγυρνάς με τις γελοίες καπελαδούρες πάνω στις ακόμα πιο γελοίες άμαξες και μοιράζεις χαμόγελα και χαιρετούρες; Κάτι δεν πάει καλά εδώ, γιαγιά Ελισάβετ.
Costas X said
Μέρα πού ‘ναι σήμερα, πάρτε από μένα ένα «αποδημησάσης ανάσσης», με το συμπάθειο, και με τις καλημέρες μου !
«Ο Τσάντος κι ο παρτσινέβελος» (191)

Και για όσους χρειάζονται λεξικό :
Παρτσινέβελος : ιδιοκτήτης περιουσίας ή επιχείρησης, αφεντικό.
Μπομπαρδαμέντο : κανονιοβολισμός, βομβαρδισμός.
Φασούλια : τα φασόλια, αλλά και η φασολάδα.
Πετσαλίνα : το δέρμα του χοιρινού, σύνηθες συστατικό της κορφιάτικης φασολάδας.
LandS said
7
Και τον Τζορτζ Τσακίρις. Φοβερή σκηνή όταν το περίπολο σταματάει το αμάξι με τον Τσακίρη και ο αξιωματικός (Ντ. Μπόγκαρτ) κοιτώντας το πάσο λέει «you’re far from home» για να πάρει τη πληρωμένη απάντηση «you are too». Εντάξει, μπορεί η απάντηση να ήταν «so are you» ή κάτι άλλο, αλλά αρκετό για να πέσει χειροκρότημα.
Ήταν συμπαθής ο ρόλος του Γ. Τσακίρη. Σχεδόν όσο του κούκλου, άψογου και ψυχοπονιάρη αξιωματικού. Μόνο που ο ένας έκανε το καθήκον του απέναντι στη Βασίλισσα και τη Χώρα ενώ ο άλλος ήταν σε τρομοκρατική οργάνωση που σκότωνε our lads (τα παληκάρια μας) και έπρεπε η ταινία να έχει το τέλος που είχε. Πρέπει να παίζανε και γκομενικά αλλά ήμουν πολύ μικρός τότε και δεν θυμάμαι.
Νέο Kid said
Επειδή ο Κάρολος κατά βάθος είναι ψυχούλα και μπλαζέ τύπος… αν του πολυζαλίσουν τον έρωτα ,προβλέπω να κάνει όπως το λαμόγιο ο Χουάν Κάρλος και να παραιτείται υπέρ του φλώρου του γιού του, και να αράζει σε κανένα αγιόρος όπου οι καλογέροι θα του παραχωρήσουν φάρμα να καβαλάει τις Καμήλες του.
Μπάι δε γουέη, εντάξει η Κύπρος αλλά εκεί όπου οι Εγγλέζοι πραγματικά «εκσπερμάτωσαν» ήταν η Ινδία!
Όταν την «ανέλαβαν» ήταν απ τις πλουσιώτερες και εξαγωγικές χώρες του κόσμου, και 200 χρόνια μετά όταν ξεκουμπίστηκαν ήταν απ τις φτωχότερες. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος.
Μια φοβερή ομιλία του διακεκριμένου Ινδού διανοούμενου και πολιτικού Σάσι Ταρούρ: (τον έμαθα από έναν Ινδό συνάδερφο εδώ εις τας Αραπιάς)
LandS said
9
Το πιο παλιό που πάει το μυαλό μου είναι το Κυλώνειο Άγος.
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι γυναίκες διαιτητές απεργούν στην Ισπανία. Οι διαιτήτριες τι θα κάνουν άραγε;
https://www.gazzetta.gr/gwomen/football/2150137/oi-gynaikes-diaitites-tis-ispanias-apergoyn-prin-apo-tin-enarxi-toy
atheofobos said
Όπως λέμε «η βασίλισσα» μπορούμε μια χαρά να πούμε «η μονάρχισσα».
Βέβαια γιατί όχι κατά το πριγκηπέσσα και μοναρχέσσα; 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Είδα, γκουκλίζοντας πρόχειρα : αδιάκριτοι πυροβολισμοί,πυροβολούσε αδιάκριτα, εκτεταμένοι και αδιάκριτοι πυροβολισμοί, αδιάκριτοι βομβαρδισμοί, αδιάκριτες επιθέσεις, τιμωρούν αδιάκριτα, οπλοφόρος πυροβόλησε αδιάκριτα,
Εδώ βρίσκω το capital να μεταφέρει ότι η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει
απερίσκεπτους πυροβολισμούς και επιδρομές αδιάκριτες
https://www.capital.gr/diethni/3632423/diethnis-amnistia-adiaseista-stoixeia-gia-egklimata-polemou-apo-tin-rosia-stin-oukrania
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Την μοναρχίνα, κατά το τσαρίνα, δεν είπατε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μοναρχίνα μάλλον είναι η Καμήλα, τώρα που το σκέφτομαι, αφού έχουμε πει ότι προεδρίνα λέγεται συνήθως η γυναίκα του προέδρου
defterin said
Νομίζω ότι εκείνη η χρήση του «αδιάκριτα» είναι στάνταρ στην κυπριακή νόρμα της Κοινής. Δεν με ξενίζει καθόλου.
Για την Ελισάβετ Β’, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ο μόνος αρχηγός κράτους στον κόσμο από την οποία δεν μας επιτρέπεται να ζητήσουμε πολιτικές ευθύνες. Ακόμα και εξουσία ή την επιρροή να μετατρέψει τες θανατικές καταδίκες (όλων, ακόμα και των φονιάδων, όπως έκανε συστηματικά ο Μακάριος ο Γ’) σε φυλάκιση να μην είχε, είχε την επιλογή της παραίτησης ώστε να αναλάβει κάποιος που συμφωνούσε με την δικαστική απόφαση, ή αν τότε αυτό δεν την πείραζε, όταν άλλαξαν οι καιροί και τα ήθη, μπορούσε πάντα να απολογηθεί -με την κυπριακή σημασία του όρου- όταν η συνείδησή της το απαιτούσε (όπως π.χ. έγινε με τον Άλαν Τούρινγκ και τους άλλους ομοφυλόφιλους άντρες που το ΗΒ καταδίκασε σε ευνουχισμό).
Ούτε το ένα έκανε, ούτε το άλλο. Στα δεφτέρια μου αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη μένει πάνω της.
Ευχαρίστως θα διατηρούσα ένα επίπεδο αστικής ευγένειας και δεν θα έλεγα κάτι κακό για την μακαρίτισσα, αν οι ανά τον κόσμο οπαδοί κρατούσαν κι αυτοί τους τόνους χαμηλούς.
Νέο Kid said
21. Οι Εγγλέζοι ΔΕΝ ζητάνε συγνώμες! (Δείτε και το βιντεάκι του 14. Είναι πολύ ενδιαφέρον)
Νέο Kid said
22. Δε ζητάνε ποτέ συγνώμη για τα εγκλήματα του colonialism, εννοούσα στο 22.
Voyageur autour de la chambre said
Καλημέρα.
Σχετικά με τα «μονάρχης»-«μονάρχισσα» και την παραπομπή στην ανδρική ανατομία:
Θυμάμαι σε μια παλιά χιουμοριστική εκπομπή του Ζουγανέλλη («Κουφώματα»; ) ένα σκετσάκι με υποθετική συνέντευξη του Γλύξμπουργκ. Ρωτάει ο δημοσιογράφος: «Είναι αλήθεια ότι είστε εξαδάκτυλος;» και απαντά ο Κωνσταντίνος: «Τί να σας πω… Εγώ μονάρχης είμαι.»
atheofobos said
7,13
H ταινία είναι το The High Bright Sun του 1965
https://en.wikipedia.org/wiki/The_High_Bright_Sun
Αντώνης said
#7, 13: https://en.wikipedia.org/wiki/The_High_Bright_Sun
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
6 Νομίζω την έχει εισάξει 🙂
10 Κι εγώ θυμαμαι σχετική συζήτηση, ότι δεν μπορεί ως βασιλιάς να είναι επικεφαλής της εκκλησίας γιατί θα ήταν μοιχός, κάτι τέτοιο. Προφανώς τα εμπόδια ξεπεράστηκαν.
Ο θρόνος με κεφαλαίο; Δεν υπάρχει λόγος, ποιο μπέρδεμα;
16 Καλό!
21 Και στον Τούρινγκ πάντως η χάρη δόθηκε δεκαετίες μετά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
14# Μονοκαλλιέργεια αφού…
Avonidas said
#14. θα του παραχωρήσουν φάρμα να καβαλάει τις Καμήλες του
Κοίτα, εμένα βέβαια δε μου πέφτει λόγος, αλλά το ότι ο Κάρολος προτιμούσε την Καμήλα απ’ την Νταϊάνα ανέκαθεν με ξεπερνούσε.
Ασφαλώς, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα· κι άλλωστε, πού να ξέρω τι αποτελέσματα μπορεί να ‘χουν κάμποσοι αιώνες γαλαζοαίματης ενδογαμίας στην όραση και στη λίμπιντο; 😛
Γιάννης Κουβάτσος said
21:»η πολιτική ευθύνη»
Η πολιτική ευθύνη αλλά κυρίως η πολύ σημαντικότερη ηθική ευθύνη. Δεν γίνεται τέτοια ειδεχθή εγκλήματα να μην αγγίζουν τον ηγέτη του κράτους που εγκληματεί, να τον αφήνουν άσπιλο και αμόλυντο, επειδή αυτός «απλώς βασιλεύει».
Avonidas said
#27. Και στον Τούρινγκ πάντως η χάρη δόθηκε δεκαετίες μετά.
Στον Γαλιλαίο να δεις…
leonicos said
ενώ για το άμεσα/αμέσως και το απλά/απλώς θαρρώ πως έχει καεί
Κύριε Σαραντάκο
Σας καταγγέΛΛω (εννοώ σας κατήγγειΛα) για γλωσσικό παρεμβατισμό
Πέρασα απλώς για να σας δω ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ μίλα απλά να σε καταλάβω
ήρθε απλά να με δει ΚΑΙ του είπα απλώς να μην περάσει
Επέλεξα επιτούτου το ίδιο περιβάλλον, για να υποστηρίξω ότι μολονότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις το ‘απλώς’ μπορεί να υποκατασταθεί με το ‘απλά’, αλλά υπάρχουν λεπτές διαφορές διάθεσης που είναι δίκαιο ν’ αποτυπώνονται και στη γλώσσα, εφοσον ξεπερνούν την απλή σημασία της λέξης και ανάγονται στην έννοια της φρασης
Επιτούτου επίσης επέλεξα aka διάλεξα το ρήμα ‘υποκαθιστώ’ αντί του ‘αντικαθιστώ’ πιο πάνω ‘για να’ aka ‘προκειμένου να’ καταδείξω ότι υπάρχουν μικρές, ίσως υπόρρητες, σημασιολογικές αποχρώσεις, κι εναπόκειται στην ευαισθησία του ομιλούντος να τις συλλάβει. Εάν τις συλλαμβάνει, χρειάζεται και τον γλωσσικό φορέα τους. Αν δεν τις συλλαμβάνει, βρίσκει τον γλωσσικό φορέα περιττό και φορτικό.
Το αμέσως είναι αυστηρά χρονικό. Αμέσως σημαίνει ‘χωρίς την παρεμβολή χρόνου’. Το ΕΚΑΒ ήρθε αμέσως. Το διασωλήνωσαν αμέσως μόλις τον είδαν να δυσπνοεί.
Το ‘άμεσα’ είναι γενικότερο
Δύτης των νιπτήρων said
29 Εμένα πάλι με ξεπερνούσε ανέκαθεν το αντίθετο, η λατρεία του κόσμου για την άχρωμη και άοσμη Νταϊάνα. Η Καμήλα έχει τύπο.
leonicos said
Μόλις αναγγέλθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελίσσάβετ
ξέσπασα σε @@@@@@@@@@@@@@@@
Λαμόγια, θέλετε να μάθετε τις πεποιθήσεις μου.
leonicos said
33 Δύτα, κάτσε καλά!
άχρωμη και άοσμη Νταϊάνα
Τόσους εραστές είχε!
Νέο Kid said
29. Κρίνεις επιφανειακά! (δε θέλω να σε προσβάλλω , αλλά δεν πρέπει να είσαι πολύ έμπειρος στιε γυναίκες! Too much Physics, baby! too much Physics… :lol:) . Για μάς τους έμπειροι εραστές είναι πασιφανές ότι η μακαρίτισσα η Νταϊάνα ήταν ένα αντιερωτικό κρυόπλασμα , σε αντίθεση με την Καμήλα που και τα πιασίματά της έχει, και τις καμπούρες της όλο χυμούς έχει ,κι αυτό το πρόστυχο προσωπάκι-κόλαση, μείγμα κέλτικο και βίγκινγκ έχει! Ο Κάρολος ξέρει τι διάλεξε!
Νέο Kid said
33. Σωστός ο άντρας ο μαγκιώρος, ο Δύτης!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
27β >>Προφανώς τα εμπόδια ξεπεράστηκαν.
Α, να, και είχα προσθέσει στο τέλος, αλλά το έσβησα,μήπως διευκόλυνε ο θάνατος της Νταϊάνας, ως νόμιμα χήρος πια μα δεν σκέφτηκα την απιστία αλλά στην ιδιότητα μισοκοινής θνητής και δίγαμης ξερωγώ της Κ. και δεν μου έδενε έτσι το συμπέρασμα.
LandS said
16
Μη πέφτεις θύμα της φτιαχτής εικόνας. Πάνε 200 χρόνια από τη τελευταία φορά που Βρετανός Μονάρχης γύρισε πίσω ψηφισμένο νόμο. Τη εξουσία, το λεγόμενο royal prerogative, το έχουν στα χαρτιά. Ακόμα και ο Κάρολος ο Β (ο πατέρας του Κάρολος ο Α, προκάλεσε εμφύλιο και έχασε το κεφάλι του όταν τα έβαλε με το Κοινοβούλιο) που προσπάθησε να μιμηθεί τον σύγχρονό του Λουδοβίκο XIV δεν κατάφερε να το παρακάμψει τελείως. Βγάλανε και αυτοί ένα νόμο όταν πέθανε και απόκλεισαν απέκλεισαν τους Στούαρτ διά παντός.
Καμία πραγματική εξουσία δεν έχουν, εκτός αν θέλουν να παίξουν κορώνα γράμματα τα πλούτη τους και τη ζωάρα τους.
Ζωή να έχουν οι κοπέλες αλλά μεγαλύτερη αλλαγή στην εποχή μας θα έχει ο θάνατος μιας Καρντάσιαν.
Τέλος Εποχής my arse!
leonicos said
Έτυχε να είμαι στο Λονδίνο όταν πέθανε η Mother Queen. Βέβαια δεν έγινε ό,τι γίνεται τώρα, αλλά είδα με τα μάτια μου χοντρά βιβλία με φωτογραφές μιας γριάς που χαμογελάει κάτω από καπελαδούρες, των 30 λιρων να φεύγουν σαν φεϊγβολάνια.
Σκανδαλίστηκα, μπήκα στο βιβλιοπωλείο, κι επειδή με ήξεραν (όχι τις πεποιθήσεις μου, το πρόσωπό μου) ρώτησα «αν τους ένοιαξε τόσο πολύ». Πήρα την πιο σοφή απάντηση. «Η Αγγλία δεν έχει πια αυτοκρατορία, είναι και απομονωμένη, άρα δεν έχει εχθρούς. Με τί άλλο ν’ ασχοληθούν;»
Pedis said
Από μια γρήγορη έρευνα στα χτεσινά σάιτ των ξένων εφημερίδων σχετικά με την κάλυψη του θέματος με κάθε λογής αφιερώματα λύπης, συγκίνησης, συμπάθειας, θλίψης, σεβασμού, απώλειας, δράματος, ψυχολογικού κενού, τραγικότητας, αναπόλησης παλιών ευτυχισμένων στιγμών, λαμπρότητας, απλότητας, πολυτέλειας, λιτότητας και αγάπης προς την σχωρεμένη, οι ιταλικές εφημερίδες βρίσκονται καμιά εκατοστή μέτρα σκρόλιν πιο κάτω από όλες τις υπόλοιπες.
Κάποιος Βρετανός αναλυτής τόλμησε να πει ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό αφού η βασίλισσα σε όλη της τη ζωή δεν είπε ούτε μια σημαντική λέξη. Από την άλλη, προσέθεσε, ίσως είναι ακριβώς γι αυτό που κανένας δεν έχει να θυμηθεί κάτι αξιοκατάκριτο από αυτήν, επομένως έτσι εξηγείται γιατί μόνον και αποκλειστικά εξυμνείται.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
33, 37
Τζάμπα τ΄όνομα; έχει και τη χάρη (η Κ.)
Όλοι αγαπούνε κοπελιές
μα ΄γω τσι γρες γυναίκες
που παίζουν τα λαγόνια ντως
σαν τσι γαζοντενέκες 🙂
LandS said
20.
Βασιλική σύζυγος λέμε! Δούκισσα του ξέρω γω; Ούτε καν Βασιλική Υψηλότητα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Ελισάβετ, η Β’,
Ελισαββετιανά μεζεδάκια λοιπόν
Pedis said
# 41 – … οι ιταλικές εφημερίδες βρίσκονται καμιά εκατοστή μέτρα σκρόλιν πιο κάτω από όλες τις υπόλοιπες.
Δηλαδή, τόσο σκρόλιν χρειάστηκε για να φτάσει κανείς στην πρώτη μη σχετική είδηση της ημέρας.
leonicos said
Προ μηνός ήμουν στην Ιρλανδία
5.500.000 κάτοικοι, στρατός, 3.500 άνδρες, υπρετούν, οι περισσότεροι από το σπίτι τους σε διάφορα προγράμματα
leonicos said
Η Ιρλανδία έχει και τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα. Συζητούν μάλιστα να τα ανανεώσουν με κάτι νεότερο.
Δεν είναι βεβαιο ότι πετούν
Νέο Kid said
Oι Εγγλέζοι είναι ψυχάκηδες αλλά και βαθιά δημοκράτες (όταν πρόκειται για το «χωριό» τους. Έξω απ το χωριό «Rule the waves! Kill all the «subjects»!) . Μόνο αυτοί μπορούν να λατρεύουν το Royalism αλλά και να κόβουν κανα κεφάλι βασιλιά όταν αυτός το παρακάνει! Στ’αλήθεια υπάρχει άλλο προηγούμενο παγκόσμια όπου βασιλιάς καρατομήθηκε και μετά το κεφάλι ξαναφύτρωσε σαν να μη τρέχει τίποτα; Δεν νομίζω, αλλά ας πει κανας ειδικός ιστορικός…
Δύτης των νιπτήρων said
Εντάξει, πήρε και μια εικοσαετία να ξαναφυτρώσει κεφάλι. Αλλά μια και ρωτάς, έχω τέσσερα-πέντε παραδείγματα σουλτάνων!
Avonidas said
#41. Έλα ρε Πέδη, τυπικά είναι όλα αυτά, όποτε πεθαίνει αρχηγός κράτους· να, κι η Φαμπιόλα (του CERN) έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα χτες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
43 >>Βασιλική σύζυγος λέμε!
‘Νταξ, αυτό στην επίσημη αυλική,
στη λαϊκή λαλιά, Καρόλαινα και μοναρχίνα κατά το Γιώργαινα και χωροφυλακίνα, ας πούμε.
Διαβάστε και τ΄άλλα της Μήδειας. Αριστουργήματα.
LandS said
48
Ποιανού καλέ ξαναφύτρωσε; Όχι του Κάρολου του Α πάντως. Τον Βου βγήκε νόμος που του έδινε τη Βασιλεία αναδρομικά.
Σα τους βαθμούς των στρατιωτικών που ξήλωσε η Χούντα.
Γιάννης Κουβάτσος said
39: Σόρι, αλλά η ανθρώπινη και ηθική ευθύνη τους/τις βαραίνει. Παραίτηση, παραίτηση, παραίτηση, που γράφει και ο Έλιοτ. Είναι σίγουρο πως και έτσι θα συνέχιζαν να ζουν μια πλουσιοπάροχη ζωή, όπως όλοι οι κηφήνες του είδους, όπως το παλικάρι μας ο Κοκός και τα κοπέλια του. Αλλά, αν ήθελε η μακαρίτισσα, και τον θρόνο θα μπορούσε να διατηρήσει και τους καταδικασμένους σε θάνατο να σώσει, απλώς και μόνον αν απειλούσε την κυβέρνηση ότι θα καταγγείλει τις εκτελέσεις δημοσίως. Νομίζω πως μάλλον θα έπιανε το κόλπο. Αλλά, βέβαια, σιγά τα κηφηναριά να μην έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Άλλωστε, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελισάβετ συμφωνούσε με την εκτέλεση όποιου αμφισβητούσε έμπρακτα το δικαίωμα της βρετανικής αυτοκρατορίας να ασκεί διεθνές νταβατζηλίκι.
Avonidas said
#48. Σκαρφίζομαι τώρα κι ένα ωραίο παράδοξο:
οι Βρετανοί, όπως είπαμε, μπορούν δημοκρατικά ν’ αποφασίσουν να καταργήσουν τη μοναρχία. Το πιθανότερο όμως είναι, αν τους τεθεί το ζήτημα, να αποφασίσουν να τη διατηρήσουν. Έτσι όμως δηλώνουν ουσιαστικά την υποστήριξή τους στο αυτεξούσιό τους, και απορρίπτουν την εξουσία του μονάρχη 🙂
Από την άλλη, αν ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα μπορούσε, όπως συζητήθηκε, να καταργήσει μονομερώς τη μοναρχία, ουσιαστικά θα επιβεβαίωνε την πεποίθησή του στην αυθεντία και την εξουσία του, δηλαδή στο μοναρχικό προνόμιο!
Πώς να το πούμε αυτό το παράδοξο, Κιντ;
Νέο Kid said
49. Α αυτούς δεν τους έβαλα στο βασιλικό μέτρημα… αλλά «πιάνονται»; Αυτά τα κεφάλια κόβονταν «ενδοοικογενειακά» , όχι; Θέλω να πω δεν ήταν στα πλάισια «κοινωνικών αναταραχών», social reforms κι έτσι. Μπορεί να λέω και μαλακίες όμως, ε;
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ λυπάμαι και την Νταϊάνα και την Καμήλα που συνευρέθηκαν ερωτικά με αυτό το καυτό κουκλάκι, που τύφλα να ‘χουν μπροστά του οι ημίγυμνοι πυροσβέστες των ημερολογίων.
leonicos said
φεϊγβολάνια.
Κύριε Σαραντάκο
Ελπίζω να εκτιμήσατε την παραχώρηση που σας έκανα με τα φεϊγβολάνια.
leonicos said
Ο Κάρολος παρακαλούσε κ΄ποτε την Ελισσάβετ να παραιτηθεί, για να προλάβει να βασιλέψει και ο ίδιος, κι εκείνη αρνήθηκε. Περίμενε το Ιωβιλαίο.
Τώρα που έφυγε η μαμά, με δάκρυα στα μάτια καθεται επιτέλους στον θρόνο.
Κακομοίρης είναι
Δύτης των νιπτήρων said
55 Η πρώτη βασιλοκτονία της πρώιμης νεότερης εποχής: https://en.wikipedia.org/wiki/Osman_II
Μεσολαβεί ο Ιμπραήμ (που όντως τον εκθρονίζει και εκτελεί μια φράξια), ο Μεχμέτ Δ΄ (στρατιωτική περισσότερο εξέγερση), και ιδού όλη η πρωτεύουσα όχι μόνο εξεγείρεται, βαδίζει και εναντίον του σουλτανικού στρατού της Αδριανούπολης! https://en.wikipedia.org/wiki/Edirne_event
Και υπάρχει βέβαια κι αυτός ο τύπος https://en.wikipedia.org/wiki/Patrona_Halil
και τούτοι εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Selim_III#The_1806_Edirne_Incident
Τα λήμματα της βίκι δεν είναι εδώ πολύ αξιόπιστα, θεωρούν όλες αυτές στρατιωτικές εξεγέρσεις (που δεν είναι), αλλά είμαι λίγο βιαστικός και αυτά μπορώ τώρα να βρω 🙂
ΓΤ said
10.09.2022
18:30 ΟΦΗ-Παναιτωλικός 2,08-3,25-3,65
19:15 ΠΑΣ-Λεβαδειακός 2,00-3,20-4,00
21:30 Ιωνικός-Ατρόμητος 2,30-3,15-3,25
11.09.2022
18:30 ΟΣΦΠ-Βόλος 1,25-5,35-13,00
21:30 Αστέρας Τρίπολης-Άρης 2,90-3,05-2,57
21:30 ΠΑΟ-ΑΕΚ 2,22-3,15-3,40
12.09.2022
19:00 ΠΑΟΚ-Λαμία 1,25-5,25-13,00
Νέο Kid said
54. The barber -who doesn’t know what he votes for- Paradox: 😆 😆
https://en.wikipedia.org/wiki/Barber_paradox
sarant said
48-49 Εξαρτάται τι θα πει «να μη συμβαίνει τίποτα». Και στη Γαλλία ξαναήρθε βασιλιάς μετά τον Λουδοβίκο.
57 Γεια σου Λεώνικε!
Γιάννης Κουβάτσος said
«Η Αγγλία δεν έχει πια αυτοκρατορία, είναι και απομονωμένη, άρα δεν έχει εχθρούς. Με τί άλλο ν’ ασχοληθούν;»
Δεν τους φτάνει η Πρέμιερ Λιγκ; Δεν σκέφτονται οι αχάριστοι ότι υπάρχουν και χώρες που ασχολούνται με Σούπερ Λίγδες, που οι κατοικοί τους φανατίζονται με ομάδες της πλάκας και της φάπας;
BLOG_OTI_NANAI said
«πηγαίνει λίγο προς το «μονάρχιδος»»
Avonidas said
Εξαρτάται τι θα πει «να μη συμβαίνει τίποτα». Και στη Γαλλία ξαναήρθε βασιλιάς μετά τον Λουδοβίκο.
Ναι, αλλά για να «ξανάρθει» βασιλιάς στη Γαλλία χρειάστηκε να πέσει από πάνω κοτζάμ Ιερά Συμμαχία, να ξανασχεδιασει το χάρτη της Ευρώπης, να μοιράσει φυτευτους μονάρχες αριστερά-δεξιά, να συγχωρεθει η Γαλλία για τους Ναπολεοντειους πολέμους (περιπου όπως μας «συγχώρεσε» κι εμάς η Κομισιον και μας έδωσε μεγαλόψυχα μνημόνιο 😋) – και πάλι δεν διάρκεσε το πράγμα. Η Βρετανική παλινορθωση ήταν καθαρά εσωτερική υπόθεση.
sarant said
64 Σωστά!
65 Ναι, δεν λέω.
Χαρούλα said
Ότι και να λέμε ο Κάρολος είναι ένας από τους πιστότερους άνδρες στον κόσμο. Μια γυναίκα αγάπησε.
Έκανε απλά μια υποχώρηση για χάρη του στέμματος και έδωσε διαδόχους.
Η Νταϊάνα ήταν η αριβίστρια που παντρεύτηκε τον μέλλοντα βασιλιά αν και αντικειμενικά ήταν μεγαλύτερος και ασχημότερος. Ενώ ήταν γνωστή η αγάπη στην Καμίλα, του έρριξε μετά και μομφή ότι την κεράτωνε. Έτσι και άρχισε χωρίς μέτρο να «ανταποδίδει».
Είναι η χαραχτηριστικότερη περίπτωση, όπου ο όμορφος και χαμογελαστός έχει το δίκιο, κι ο άσχημος το άδικο. Όπου η ντομπροσύνη χάνει μπροστά στην πονηριά.
Pedis said
# 50 – #41. Έλα ρε Πέδη, τυπικά είναι όλα αυτά, όποτε πεθαίνει αρχηγός κράτους· να, κι η Φαμπιόλα (του CERN) έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα χτες.
Αυτή, τουλάχιστον, είναι μία είδηση του ρεπορτάζ. Το ίδιο ανούσια, μα αξιόπιστη.
Λες ότι είναι τυπική τόση υπερβολή;
Γιάννης Κουβάτσος said
67: Κι αυτός, ο πιστός και καψούρης, γιατί έκανε τη θυσία και παντρεύτηκε την αριβίστρια πιτσιρίκα Νταϊάνα, Χαρούλα; Θυσιάστηκε για το συμφέρον της πατρίς και του θρόνου; Α, ρε προβλήματα που έχει το εστεμμένο κηφηναριό…
Πισμάνης said
Δέν νομίζω οτι ο αγώνας τού Παλληκαρίδη ήταν Αντιαποικιακός. Ίσως έτσι νόμιζε ή καί νομίζει ακόμα η αριστερά στήν Ελλάδα. Έχω τήν αίσθηση οτι αγωνιζόταν γιά τήν Ένωση μέ τήν Ελλάδα.
spyridos said
Τέως Κωνσταντίνος: “Επιτέλους θα δουλέψει και ο Κάρολος λίγο”
Ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων εύχεται καλή επιτυχία στον Κάρολο και θυμάται τη δική του απίθανη περιπέτεια στον χώρο της εργασίας.
https://www.news247.gr/sunday-edition/teos-konstantinos-epiteloys-tha-doylepsei-kai-o-karolos-ligo.9752597.html
Γιάννης Κουβάτσος said
70: Το ίδιο δεν είναι; Αυτό δεν σημαίνει αντιαποικιακός αγώνας; Το να απαλλάσσεσαι από το νταβατζηλίκι του αποικιοκράτη και να ορίζεις την πατρίδα σου. Ο Παλληκαρίδης και οι περισσότεροι Κύπριοι ήθελαν ένωση με την Ελλάδα, οι πολιτικάντικοι συμβιβασμοί οδήγησαν στην ανεξαρτησία με τη γνωστή συνέχεια. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η αριστερά. Ο Σεφέρης που τα έζησε από πολύ κοντά όλα αυτά έγραψε στο ημερολόγιό του «Δεν είμαστε για μεγάλα πράγματα…».
Νέο Kid said
71. Μ’αρέσει που λέει στο τέλος: «Το κείμενο είναι προϊόν μυθοπλασίας» 😆 😆
Χρήστος Π. said
Δεν θυμάμαι το κατηγορητήριο κατά του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά σε παλαιότερη βιβλιογραφία σχετικά και υπέρ της ΕΟΚΑ, αναφερόταν η εκτέλεση από αυτόν πιστεύω, ενός προδότη. Επρόκειτο για πρόεδρο κοινότητας ο οποίος συνεργαζόμενος με του Βρετανούς έδινε πληροφορίες για συγχωριανούς του και ότι άλλες κινήσεις υπέρ της ΕΟΚΑ έβλεπε. Συναντούσε έναν Βρετανό αξιωματικό νύχτα σε απόκοσμη περιοχή εκείνη την ώρα (ίσως νεκροταφείο). Η ΕΟΚΑ με ψεύτικο «σύνδεσμο» των Βρετανών έδωσε ραντεβού με τον προδότη και εμφανίστηκε με στολή Βρετανού αξιωματικού ο Παλληκαρίδης. Είχα διαβάσει μάλιστα πως δεν ήταν και τόσο εύκολο για τον άπειρο Παλληκαρίδη. Έδωσε στον πανικοβλημένο προδότη χρόνο να προσευχηθεί και πριν τον εκτελέσει είπε «ο Θεός να συγχωρέσει κι εσένα κι εμένα». Ο Παλληκαρίδης έκανε το τραγικό λάθος να βγει από το δάσος που ήταν με άλλους αντάρτες στο δρόμο του βουνού, όπου η πιθανότητα να πέσει σε μπλόκο ήταν μεγάλη
Stazybο Hοrn said
Πήγες και πέθανε η Ζαμπέτα, και χάσαμε όλα τα μεζεδάκια με τη Λιζ.

Είχα ρωτήσει ιδιαιτέρως το Νικοκύρη, αλλά έχουμε εδώ τον Μπλογκ που θα μου λύσει την απορία:
Αυτή η μεταγραφή με τα δύο τελικά σίγμα ίσχυε ποτέ σε παλιότερα ελληνικά, ή είναι επινόηση Κοττάκη;
Στου προέδρου πάλι μπερδεύτηκα μεταξύ Τρας και Τρους… Ποιος είναι τι;

Νέο Kid said
72. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Εγγλέζοι σ’αυτό που είναι μανούλες και μαστόρια αξεπέραστα είναι το «Διαίρει και βασίλευε!» Απ’όπου φύγαν ,καλιέργησαν και σπείραν διχασμό για να έχουν «βάσεις».
Σάμπως το partition στις Ινδίες ποιοι το προώθησαν ; Οι Εγγλέζοι! (που και καλά κόπτονταν για τους καημένους τους μουσουλμάνους … )
Xρηστος Π. said
75. Επίσης σε ένα αρκετά προπαγανδιστικό βιβλίο υπέρ του Γρίβα που γράφτηκε τη δεκαετία του 50 πριν ακόμα τη Ζυρίχη, αναφερόταν η βαρβαρότητα του κυβερνήτη να μην χαρίσει τη ζωή του Παλληκαρίδη παρά τιε διεθνείς εκκλήσεις, ακόμα και την εκφρασμένη επιθυμία της Ελισσάβετ! Δεν ξέρω πόσο αλήθεια είναι αυτό, αλλά το έχω δει γραμμένο.
Νέο Kid said
Καλά, οι εγγλέζοι βγάλαν πρωθυπουργίνα που λέγεται Τruss; (=δικτύωμα /ζευκτό στην ορολογία της πολιτικής μηχανικής (σικ,ρε!)
Και που πολλοί θα συνδέσουν με το trash (σκουπίδι, κατακάθι) ;;
God save the Burger King!
sarant said
78 Κυριως με το trash
74 Εντύπωσή μου είναι ότι το κατηγορητήριο ήταν μεταφορά οπλισμού, κάτι που τιμωριόταν μέχρι και με θάνατο. Δεν έχω δει πουθενά ότι εκτέλεσε κάποιον, αν και εσύ έχεις ασχοληθεί περισσότερο.
Γιάννης Κουβάτσος said
76:Προφανώς. Οι Τούρκοι μέχρι τότε δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για την Κύπρο. Ο Μακ μίλαν τούς έβαλε στα αίματα, γιατί έβλεπε ότι η Κύπρος ήταν χαμένη υπόθεση για την Αγγλία, αλλά δεν ήθελε να την αφήσει να ενωθεί με την Ελλάδα, αφού αυτό δεν βόλευε τα βρετανικά συμφέροντα. Ο Μακμίλαν φιτίλιασε τον Μεντερές και τα Σεπτεμβριανά του ’55 συνέβησαν ως μέρος του σχεδίου της ανεξαρτησίας. Διαίρει και βασίλευε, λοιπόν.
ΓΤ said
Μπέος ξυλοφορτώνει
https://www.protothema.gr/greece/article/1282855/o-ahilleas-beos-xulokopaei-motosikletisti-sti-mesi-tou-dromou-ston-volo-deite-video/
Χαρούλα said
Στο Λονδίνο φυσικά κυριαρχεί η φωτό της. Κυρίως όμως κυριαρχεί η ΙΔΙΑ φωτό!

Μου λένε πως είναι και λίγο …τρομακτικό!☺️
#69 δάσκαλε το έγραψα
Έκανε απλά μια υποχώρηση για χάρη του στέμματος και έδωσε διαδόχους.
Γιάννης Κουβάτσος said
81: Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Βολιώτες ψηφοφόρους. Τι ψηφίσατε, κλπ… Αλλά έβαλε ζαρντινιέρες, νομίζω, οπότε οκ.
Γιάννης Κουβάτσος said
82: Έκανε (απλά κιόλας) μια υποχώρηση… Είσαι ψυχούλα, βρε Χαρούλα, με πόση κατανόηση βλέπεις όλο αυτό το τσίρκο. 😊
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Κι ἐγώ ἐντυπωσιάστηκα ἀπό τήν πρωτοτυπία τῶν ἐλισαβετιανῶν ἐξωφύλλων «Τέλος Ἐποχῆς» 🙂 Ὑπῆρξε ὅμως κάποτε καί ἕνα «Τέλος Ἐποχῆς» πού δέν ἦταν γιά κράξιμο, αὐτό τοῦ Κόκκινου, πού μᾶς κατασυγκίνησε (ἐμᾶς τούς ὥριμους..)
https://www.ertnews.gr/ert-protaseis/telos-epochis-ena-yperocho-koinoniko-drama-stin-ert1/
Χαρούλα said
#84 😂🤣😂
Μωρέ δεν με νοίαζουν τα βασιλικά.
Απλά με προβληματίζει πόσο εύκολα δικαιολογούμε κάποιον όμορφο και χαμογελαστό ενώ κατηγορούμε και κοροϊδεύουμε τον άσχημο αλλά τυχερό(;) από γέννα.
Διαφορετικά, σκοτούρα είχα…
Νοιώθω όμως πως τον κοροϊδεύουμε περισσότερο από όσο του αξίζει!
gpointofview said
Ας ασχοληθώ μς τα Σεξο-λογικά
# 55
δάσκαλε Θ13 (τρομάρα σου) αγνοείς πως ό,τι ισχύει για τις γυναίκες με την λυχνία σβησθείσα, ισχύει για τους άντρες με λυχνία απαστράπτουσα !! (γόης ήτανε ο Ζαν Πωλ Μπελμποντό π.χ. )
Δυστυχία μου, εγώ παοκτσής ‘ανθρωπος οφείλω να συμφων’ησω με τους χαμουτζήδες Δύτη και Νεοκίντ, διότρο όντως η Νταϊάνα για μια ξερ]πέτα ήτανε (δεύτερη με πολύ ζόρι) ενώ η Καμίλα το έδειχνε γραμμικά και δυναμικά πως το πήγαινε το πράμα …
Γιάννης Κουβάτσος said
86:Προσωπικά, δεν δικαιολογώ κανέναν από τα μέλη του διεθνούς και διαχρονικού τσίρκου των κηφήνων. Την Νταϊάνα την έφτιαξε το σταρ σύστεμ, για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, και έχει τη δικαιολογία της πολύ νεαρής ηλικίας. Μεγαλύτερη και ωριμότερη ποιος ξέρει αν θα έμπλεκε με όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες. Δεν νομίζω πως έχει να κάνει, εν προκειμένω, με ομορφιές και ασχήμιες.
aerosol said
Εκτιμώ πως η ταμπέλα για τα καμαρίνια έχει πρακτική αιτία.
Αν υπήρχαν ταμπέλες «Εθελοντές» και «Εθελόντριες», μπορεί κάποια γυναίκα να πήγαινε στους εθελοντές (μην έχοντας δει το εθελόντριες), κρίνοντας πως αφορά όλους τους εθελοντές, ασχέτως φύλου. Η έξτρα επισήμανση του φύλου στην ταμπέλα βοηθά να μην υπάρξει παραγνώριση. Η ταμπέλα προσπαθεί να προλάβει το πρόβλημα που δημιουργείται από το ότι η σκέψη μας έχει επηρεαστεί από τους επίκοινους τύπους, παρά να τους προωθήσει.
#21
Δεν αποδίδονται πολιτικές ευθύνες γιατί δεν είναι αρχηγός κράτους στην ουσία. Όπως δεν αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης στον… Κάρολο Παπούλια, που ήταν ο δικός μας «αρχηγός κράτους»! Όπως δεν αποδίδουμε σε κανέναν ευρωπαίο εστεμμένο, που δεν έχει καμία σχέση με την χάραξη πολιτικής της χώρας του. Και σε άλλους αντίστοιχους συμβολικούς θεσμούς ανά τον κόσμο.
Νοιαζόμαστε τόσο για την Κύπρο και βρίζουμε Ελισάβετ, ενώ δεν γνωρίζουμε πως ο Τσώρτσιλ, ο Ήντεν και ο κερατάς ο ΜακΜίλαν είναι οι άμεσα και απολύτως υπεύθυνοι για τα γεγονότα της εποχής. Γιατί δεν πουλάνε και είναι άγνωστοι σε εμάς (πλην Τσώρτσιλ αλλά για τον ρόλο του στον Β’ Παγκόσμιο μόνο). Ακόμα και οι αδικημένοι, λοιπόν, στέκονται στις διασημότητες και όχι στους πραγματικούς αίτιους, αφού αυτοί δεν κάνουν πια πρωτοσέλιδα.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
71 τα ‘παν κι άλλοι καλύτερα
loukretia50 said
Σιγά που θα χαλάλιζε ο Κάρολος το βασίλειό του για… μίαν Καμήλα!
sarant said
85 Λοιπόν, αυτό μου έχει ξεφύγει!
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
48. Και οι βασιλιάδες πιόνια της πλουτοκρατίας είναι.
Αγγελος said
Στάζυμπε (75), να σου λύσω εγώ την απορία:
Η κρατική Γραμματική του 1941, η λεγόμενη «του Τριανταφυλλίδη», όριζε ρητώς στο ορθογραφικό επίμετρο (§1102) ότι
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiaeZzb4XWts6XECpZFwJrl6r5TPbOGCfqAC97_Cked1sdc4fDuRo0BDpZnXYDdkvGKHbtGpRf6T7jF4cwi43WOR_GlwO95Y58v45tXNtKbXFSK1II_jckKlJRUz4m60iYPjcuNx-e5Skqv1tZx2_WyNeM9bURGEZFREagQw9knBAn5qpiQRw=w575-h86
Αυτό, όπως και πολλές άλλες λεπτομέρειές της, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ευρέως στην πράξη. Υποθέτω ότι η σημερινή σχολική ορθογραφία δεν προβλέπει τέτοια τέρατα 🙂
Αγγελος said
Nόμιζα ότι είχα μάθει πώς να αναρτώ εικόνες εδώ. Αμ δε…
dimosioshoros said
sarant said
94-96 Κάποιο έργο του Χάμετ είχε εκδοθεί στα ελληνικά με το όνομα του συγγραφέα Ντάσιελλ Χάμμεττ. Κιμπαριλίκια 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
75: Δεν ξέρω με ποιον κανόνα το έκαναν, αλλά υπάρχουν τέτοιες λέξεις, μήπως έτσι για να προφέρουν το παχύ «σ» στο τέλος;
Ανδρέας Τ said
Ο Ανδρέας Μοναρχίδης ξεκίνησε μουχτάρης των Ψαρρών κι έγινε πρόεδρος στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
92 Α! Πώς κι έτσι; Εκεί φάνηκαν με την πρώτη, πόσο καλοί ηθοποιοί ήσαν οι νεαροί Δημοσθένης Παπαδόπουλος (αργότερα Καρυωτάκης στο ομώνυμο σήριαλ του Ψαρρά, κ.α.) Γιώργος Πυρπασόπουλος και Κώστα Καζανά.
Μόνο, ένας συντελεστής από τους βραβευμένους-(όχι ηθοποιός) της ταινίας του Κόκκινου μάς τα χάλασε. Κατηγορείται(δεν πρέπει να έχει λήξει η υπόθεση -αν και δεν ξανακούσαμε γι΄αυτήν από πέρυσι) από δώδεκα γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική επίθεση, όταν διοργάνωνε οντισιόν για ανύπαρκτες ταινίες.
BLOG_OTI_NANAI said
98, 96: Να ο κανόνας του διπλού τελικού «ς».
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
BLOG_OTI_NANAI said
Ένα περίεργο, η σύζυγος του Γλάδστωνος, είναι η Κα Γλάδστωνοςς με δύο «ς».
Στα σχολιά βιβλία είχε εφαρμοστεί το διπλό «ςς»:
Stazybο Hοrn said
Ευχαριστώ σας, Άγγελε, Δημοσιοχώρε και Μπλογκ. Άρα δεν είναι επινόηση Κοττάκη.
Κώστας said
76: Μπα, δεν νομίζω, Μπλογκ, να ‘χε να κάνει με την προφορά. Στην περίπτωση του Στράους τουλάχιστον, είτε πρόκειται για τον Γερμανό συνθέτη Strauß· είτε για τον Αυστριακό Straus· είτε για τον θεολόγο Strauss, στο τέλος δεν προφέρεται άηχο μεταφατνιακό τριβόμενο [ʃ] αλλά άηχο φατνιακό [s]. Η προφορά του σίγμα είναι και στις τρεις περιπτώσεις ίδια.
Κώστας said
Το 98 εννοούσα.
Νέο Kid said
102. 😊😀😅😂🤣
BLOG_OTI_NANAI said
104: Τίποτα, ίσα-ίσα αφορμή για ψάξιμο.
105: Ναι, μάλλον είναι μεταγραφή. Εντωμεταξύ, στο 103 ποιος είναι ο γαλλικός ποταμός που γράφεται «Γιούραςς»;
102: 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
102 χαααα!! Άξιος!
100, έφαγα τα ς του Καζανά (το γύρισα αίφνης στην αιτιατική).Σόρι.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
108τέλος
και οι κόρες του Αχιλλέα Περσίδη 🙂 (έχει;) Όπως οι Σκιαδαρέσες 🙂
freierdenker said
70, όταν Μακάριος και Γρίβας ξεκίνησαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ (πρώτη Απριλίου 1955, πριν τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους), ο αντίπαλος ήταν πρωτίστως οι Άγγλοι (ο Γρίβας ίσως πολεμούσε και εναντίον της αριστεράς). Οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιαποικιακός. Το σε ποιο βαθμό αυτό αποτελούσε την σωστή στρατηγική για τον στόχο της Ένωσης είναι άλλη υπόθεση.
Ένα βιβλίο για το Κυπριακό που φαίνεται να χαίρει γενικής εκτίμησης είναι Η Κυπριακή Διένεξη 1946 – 1959, τού Φρανσουά Κρουζέ. Γράφτηκε το 1973, η μετάφραση από τα Γαλλικά κυκλοφόρησε το 2011, εκδόσεις ΜΙΕΤ. Δεν το έχω διαβάσει αλλά στην παρουσίαση του (υπάρχει στο YouTube) ο Πέτρος Παπαπολυβίου του Πανεπιστημίου Κύπρου λέει ότι ο συγγραφέας αναλύει και θέτει ερωτήματα μεταξύ άλλων και για την «κραυγαλέα υποτίμηση του Τουρκικού παράγοντα από τους Έλληνες Κυπρίους».
Παρεμπιπτόντως, αν και ο Κρουζέ ρητά απορρίπτει τον όρο τρομοκρατία ως αρνητικά φορτισμένο, κάνει συσχετισμούς λέγοντας ότι αντίθετα με τα περισσότερα αντιαποικιακά κινήματα της εποχής, η ΕΟΚΑ έκανε μάχη προπαγάνδας, όχι ανταρτοπόλεμο.
Κιγκέρι said
108β: Όχι ποταμός, οροσειρά:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%99%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1
Πάντως, από τα παραδείγματα του 103, μόνο το Μιςς δικαιολογείται – το Γλάδστωνοςς και το Γιούραςς μάλλον τυπογραφικά λάθη μου φαίνονται.
Κιγκέρι said
Και μια που λέτε για τον Κάρολο και την Νταϊάνα, αυτό το έχετε δει;
Είχαν το ίδιο ύψος…
https://thesocietypages.org/socimages/2011/04/29/charles-and-diana-the-manufacture-of-mens-height/
Theo said
@25, 26:
Η υπόθεση της ταινίας:
In 1957, Cyprus is fighting a war of independence against the occupying British forces. Juno Kozani (Susan Strasberg), an American archeology student visiting Cyprus, is caught between the two warring sides. Juno witnesses an attack by local guerrillas against British soldiers, and she is questioned by Major McGuire (Sir Dirk Bogarde), the local British Army intelligence officer in charge. Juno’s knowledge of the attack places her in danger because Haghios (George Chakiris), one of the local guerrilla fighters, plans to kill her in order to silence her. However, Haghios is attracted to her and resents Juno’s romantic interest in Major McGuire.The more Juno’s romantic relationship with Major McGuire grows, the more Haghios wants to kill her. Juno’s life depends on Major McGuire’s vigilance to protect her by all means.
Παναγιώτης Κ. said
Γιάννη, καθώς έριξα μια ματιά για τον Παλληκαρίδη έπεσα στο παρακάτω ποίημα.
Θαρρώ πως μια συγκίνηση την προσφέρει!
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε τους…φίλους μας τους Εγγλέζους, για τότε, για τώρα, για πάντα!
Στο άκουσμα του θανάτου του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο Δωδεκανήσιος Φώτης Βαρέλης έγραψε ένα ποίημα, το οποίο ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας το μετέδωσε τότε ως δημοτικό κυπριακό τραγούδι. Αυτό το ποίημα υπήρχε στο παλιό – προ του 2006 – βιβλίο Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού, στο γ΄ τεύχος.
Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης τους δεμένος,
οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι.
Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η Τρίτη που διαβάζει,
μπαίνει κι η Πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα. –
Παρόντες όλοι; –
Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει. –
Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει: –
Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη. –
Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ σα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο».
ΣΠ said
6
Από το λεξικό Μπαμπινιώτη
αδιακρίτως επίρρ. [μτγν.] χωρίς διάκριση: γίνονται όλοι δεκτοί στον σύλλογο, ~φύλου και ηλικίας ΣΥΝ. ανεξαρτήτως ΑΝΤ. επιλεκτικά.
αδιακρίτως – αδιάκριτα. Οι δύο τύποι λέξεων έχουν μεταξύ τουςσημασιολογική διαφορά: αδιακρίτως = «ανεξαρτήτως, χωρίς να γίνεται διάκριση», ενώ αδιάκριτα = «χωρίς διακριτικότητα, χωρίς ευγένεια, χωρίς λεπτότητα». Ανάλογες σημασιολογικές διαφορές παρατηρούνται και σε άλλους διπλούς τύπους επιρρημάτων (πβ. απλώς – απλά, εκτάκτως –
έκτακτα, αγρίως – άγρια κ.λπ.).
BLOG_OTI_NANAI said
112: Σωστά, οροσειρά. Πιθανόν να είναι λάθη γιατί δεν κολλάνε.
sarant said
102 Ωραιος!
112 Αν και οι περισσότεροι γαλλικοί νομοί ονοματίζονται από ποτάμια, ο Γιούρας/Jura είναι, όπως λέει και το Κιγκέρι, οροσειρά.
113 Το είχα διαβάσει αυτό, τώρα το βλέπω και με εποπτικά μέσα
115 Λοιπόν, κάπου είδα το ποίημα αυτό αλλά τελείωνε στο «σήκω Ευαγόρα να μας πεις ελληνική ιστορία» και νομίζω ότι τελειώνοντας εκεί κερδίζει περισσότερο, δεν χρειάζεται να λέγονται όλα.
Μιχάλης Νικολάου said
… αυτη η μακρόχρονη αναμονή χτύπησε ευαισθητες χορδές σε κάποιους …
Σίγουρα!
Γιάννης Κουβάτσος said
115: Και άλλο ένα αφιερωμένο σε όλους τους νεαρούς Κύπριους αγωνιστές που σκότωσαν οι Άγγλοι:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΤΕΛΛΑΣ
«Άδεια θρανία»
Διάβασα το κατάλογο και σεις λείπατε,
γράφατε την ορθογραφία σας στους τοίχους.
Διάβασα τον κατάλογο
Και σεις βρισκόσαστε στα οδοφράγματα
Διάβασα τον κατάλογο
και σεις γράφατε στις φυλακές
στα μικρά σας γόνατα
την Ιστορία του ανθρώπου.
Κι έγραψα στον κατάλογο: όλοι παρόντες!
Και πλάι το βαθμό του καθενός σας: Άριστα.
BLOG_OTI_NANAI said
110: Χαριτολογώντας, ο Αχιλλέας Περσίδης θα μπορούσε να πει περσίδες τις κόρες του.
Ξέχασα την χριστιανή Περσίδα της Καινής Διαθήκης:
Α. Σέρτης said
«Ακυρολεξία, της εφημερίδας ή του υπουργού δεν ξέρω (βαρέθηκα, ομολογώ, να αναζητήσω το βίντεο της εκπομπής.»
Τα ελληνικά του υπουργού, από όσο έχω παρατηρήσει, είναι πολύ καλά και δεν θα πέταγε τέτοια κοτσάνα ούτε σε επίπεδο προφορικότητας. Η ΑΥΓΗ ήταν άλλα λέει η γιαγιά μου («υποβαθμίζει») κι άλλα ακούν τ’ αφτιά μου («υποδαυλίζει»)…
ΣΠ said
Το παρακολουθείτε;
Theo said
Το ποίημα που άφησε ο Ευαγόρας στο σχολείο του μια μέρα πριν από τη δίκη του:
Παλιοί συμμαθηταί,
Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.
Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.
Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
(Το θυμάμαι από παλιά, αλλά το βρήκα στη Βίκι.)
Πισμάνης said
@72 Το ίδιο δεν είναι;
Όχι ακριβώς. Τόν όρο αντιαποικιακός τόν αντιλαμβάνομαι ως προσπάθεια ανατροπής τού αποικιοκράτη γιά τήν δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, όχι προσάρτηση σέ κάποιο άλλο.
eva matenoglou (@evamaten) said
118/115
Έτσι το παραθέτει και ο Αθανασιάδης στο βιβλίο του «Τα αποσυρθέντα βιβλία»
70
Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Μάλιστα η κριτική της αριστεράς (των «αριστερών καλαμαράδων», όπως χαρακτηρίστηκαν οι αριστεροί ιστορικοί) είναι ότι ο αντιαποικιακός αγώνας «αφυδατώθηκε» από το κοινωνικό-απελευθερωτικό του περιεχόμενο και συρρικνώθηκε στο αίτημα για την Ένωση, γεγονός που του έδωσε συντηρητικό χαρακτήρα και το απομάκρυνε από τα υπόλοιπα αντιαποικιακά κινήματα της εποχής.
(Από το βιβλίο του Χ Αθανασιάδη που προαναφέρθηκε, σελ. 117-121)
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα
Α, το διόρθωσες σιωπηρά το 69. Καλά έκανες 🙂
80 «Ο Μακ μίλαν τούς έβαλε στα αίματα, γιατί έβλεπε ότι η Κύπρος ήταν χαμένη υπόθεση για την Αγγλία»
Μα την ίδια εποχή κι άλλες χώρες ήταν χαμένες για την Αγγλία (και τη Γαλλία). Κι έκαναν ό,τι μπορούσαν να μην τις αφήσουν να φύγουν ή να τις ελέγχουν κι αφού φύγουν.
95 Πρέπει αυτό που βάζεις να είναι α) μόνο του στην παράγραφο και β) να έχει κατάληξη εικόνας (.jpg συνήθως). Τα θες και τα δυο. Όχι μια ιστοσελίδα που περιέχει την εικόνα. Αν δεν μπορείς να την έχεις απευθείας την αποθηκεύεις στον υπολογιστή σου και την ανεβάζεις σε χώρο που δέχεται εικόνες.
eva matenoglou (@evamaten) said
Ο ποιητής Κ. Χαραλαμπίδης γράφει για τον κυνισμό της βρετανικής πολιτικής απέναντι στην τουρκική εισβολή:
Η τυραννία των λέξεων
Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, Γ’ 82, 4
I have already said that there is too much tyranny of words on this island. It depends quite plainly: the Turkish army arrived in Cyprus. «Invasion» means different things to different people.
Sir Ian Gilmour
Τρέχουν τα σύννεφα βροχή στην άσπρη χούφτα μου που μελανιάζει από το πείσμα και το χιόνι. Λαγός προβάλλει από τα σκίνα και καμώνεται πως παρακολουθεί το μαρουλόφυλλο. Ξάφνου μας κλέβει την παράσταση και χάνεται μες στην καρδιά μου τη γεμάτη με χταπόδια. Βρωμοκοπούν ταμπάκο τα πλεμόνια του. Λαγός σταλμένος σ’ ελικοπτέρου φτερά. Στη μία και δεκαπέντε αφίχθηκε στη Λάρνακα. «Ήρθε να δει» χαμογελώντας ανοιχτά ενώ στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του η στρίγκλα φώλιαζε τετράγωνη πατρόνα. Ήρθε να δει. Ανοίγουνε γαρούφαλα, πατάει τη μουσική, μες στο χυτήριο μπαίνει των λέξεων με λαβίδα και… α, διάβολε!. πριν ακόμα το γεύμα τελειώσει, σερβιριστούν ποτά και δώσουμε τα χέρια, νίβει τα χέρια του ο παράνομος Ιάνος- από ποια μάνα γεννημένος, ποια του σίδερου γυναίκα βασιλικά τον έντυσε, μας τον απέδωσε σαν φίλο για τα λινά παλιοπροβλήματά μας.[…]
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/pi/content.html?c=7&t=3,6061
Theo said
@126:
Δυστυχώς, πάντα στις δύσκολες και καίριες στιγμές της Ιστορίας μας θα βρίσκουμε αφορμές να διχαζόμαστε.
Αυτή η γκρίνια του ΑΚΕΛ μου θυμίζει το «πλην Λακεδαιμονίων». Σε μια κρίσιμη στιγμή που η πλειονότητα του κυπριακού λαού ζητούσε την απελευθέρωση και στέναζε κάτω από τη βάναυση καταστολή των Βρετανών κατακτητών, όταν ένα δεκαοχτάχρονο παιδί καταδικαζόταν σε θάνατο επειδή κουβαλούσε ένα πολυβόλο ανέτοιμο για χρήση, τους «αριστερούς» διανοούμενους απασχολούσε η τάχαμου «αφυδάτωση» και συντηρικοποίηση του αντιαποικιακού αγώνα, μάλλον γιατί δεν συμφωνούσε με το πώς τον είχαν φαντασιωθεί ή γιατί δεν έπαιρναν το πράσινο φως από το κέντρο του «υπαρκτού».
Αν ήθελαν να «προοδευτικοποιηθεί» ο αγώνας, ας έπαιρναν κι αυτοί τα όπλα κι ας ξεπερνούσαν την ΕΟΚΑ σε αντιστασιακές δράσεις (η ΕΟΚΑ στελεχώθηκε αφενός από μαθητές των κατηχητικών σχολείων και από γκάνκστερ σαν τον Σαμψών αφετέρου, όταν διαπιστώθηκε ότι τα κατηχητόπουλα δίσταζαν να δράσουν παρά συνείδησιν). Αλλά μάλλον τους βόλευαν οι θέσεις που είχαν στον συνδικαλισμό και αλλού και δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τους Βρετανούς -με τους οποίους συνήθως συνεργάζονταν.
Και οι μεν και οι δε έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, αλλά όταν οι καιροσκόποι και δειλοί «αριστεροί» Κύπριοι διανοούμενοι πάνε να βγουν από πάνω, ε, αυτό πάει πολύ.
Γιάννης Κουβάτσος said
126:Και το ΑΚΕΛ, πάντως, από το 1949 ήταν σύμφωνο με την ένωση και απευθύνθηκε, με όπλο το αποτέλεσμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, στις χώρες του ανατολικού συνασπισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Μάταια, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.
Theo said
@130:
Τι έκανε το ΑΚΕΛ την περίοδο 1.4.1955-1959;
Γιάννης Κουβάτσος said
129:Όσα γράφεις, Theo, ισχύουν για πριν από το 1949. Άλλωστε η ιδέα του δημοψηφίσματος ανήκε στο ΑΚΕΛ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Στην ΕΟΚΑ, Theo, συμμετείχαν και μέλη του ΑΚΕΛ και της σοσιαλιστικής αριστεράς, όπως ο Μάτσης και ο Λυσσαρίδης. Στην Ελλάδα η ΕΔΑ πρωτοστατούσε στις αντιβρετανικές διαδηλώσεις και τις πιο πολλές ομιλίες για τι θέμα τις έκανε ο Ηλιού.
Γιάννης Κουβάτσος said
133:Τις πιο πολλές ομιλίες στη Βουλή.
sarant said
119 Πολύ καλό κι αυτό!
126 Αυτό το βιβλίο ήθελα να το παρουσιάσω αλλά δεν αξιώθηκα ακόμα
sarant said
Πάντως και ο Γρίβας έβαλε και σκότωσαν κάμποσους αριστερούς, που τους κόλλησε κιόλας τη ρετσινιά του προδότη.
eva matenoglou (@evamaten) said
129
Η κριτική που ανέφερα είναι μεταγενέστερη. Την εποχή στην οποία αναφέρεσαι είχαν άλλες έγνοιες οι Ελληνοκύπριοι αριστεροί (σχετικές με τη δράση του κομμουνιστοφάγου Γρίβα)
Υπάρχουν θύματα και από αυτή την πλευρά που, επιπλέον, έμειναν στιγματισμένα και καταδικασμένα στη σιωπή. Πρέπει να μπορέσουμε να αποδεχθούμε και τη δική τους οπτική (που αποτυπώνεται σε εξίσου όμορφα ποιήματα, για να μιλάμε για δικαιοσύνη
Theo said
@132:
Δε νομίζω ότι έκανε τίποτα σπουδαίο το ΑΚΕΛ μετά την 1.4.1955.
@133:
Ναι, αυτή την περίοδο η ΕΔΑ ήταν σφόδρα αντιιμπεριλιαστική, ίσως λόγω και του ακέραιου χαρακτήρα του Ηλία Ηλιού. Για το ΑΚΕΛ αμφιβάλλω πολύ. Και τα μέλη του που προσχώρησαν στην ΕΟΚΑ, ελάχιστα (βλ. παρακάτω).
@136:
Ναι, ένας λόγος που τα κατηχητόπουλα έκαναν πίσω ήταν που ο Γρίβας τα έβαζε να σκοτώνουν «προδότες», δηλαδή συνεργάτες των Βρετανών, που ενίοτε ήταν απλώς ιδεολογικοί αντίπαλοί του (τα λέει αρκετά καλά ο Μακάριος Δρουσιώτης στο ΕΟΚΑ: Η σκοτεινή όψη. Γι’ αυτό και προσέλαβε τον Σαμψών και τους ομοίους του, και γι’ αυτό δικαιολογώ τα μέλη του ΑΚΕΛ που δίσταζαν να συνεργαστούν μαζί του. Αλλά γιατί δεν προχώρησαν σε ένοπλη αντίσταση, παράλληλα με την ΕΟΚΑ;
Theo said
@137:
Βλ. 138γ.
freierdenker said
125, αντιαποκιακός μπορεί να χαρακτηριστεί με την έννοια οτι επεδίωκε να τερματιστεί το καθεστώς της αποικίας (με την σύγχρονη έννοια του όρου, δηλαδή της διοίκησης από την μητρόπολη). Με την Ένωση η Κύπρος θα γινόταν τμήμα της Ελλάδας, δεν θα διοικούνταν απλώς από αυτήν.
Για να συζητήσουμε τα χσρακτηριστικά του αγώνα, πρέπει να διευκρινήσουμε αν μιλάμε ειδικά για την ΕΟΚΑ ή για κάτι που και είναι χρονικά ευρύτερο και περιλαμβάνει και άλλους (και το ΑΚΕΛ).
Για το πρώτο υπάρχει ένα άρθρο των Κάρυου και Τζιάρρα «Ορίζοντας το Είδος του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Μια Προκαταρκτική Διεπιστημονική Προσέγγιση» στο περιοδικό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά δίνει μια γεύση της βιβλιογραφίας.
sarant said
140 Το άρθρο που λες:
https://zenonas-tziarras.net/2017/04/15/%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%B1-%CE%BC/
Κάποιος said
Πάντως όσοι προβλέπουν σύντομα ο μονάρχης του ΗΒ να αντικαθίσταται από… Σακελαροπούλου και Παπούλιες θα περιμένουν πολύ ακόμη. Εδώ ακόμα και η υπερλίμπεραλ Σουηδία (και Δανία και Νορβηγία κτλ) κρατάει τον αναχρονιστικό θεσμό και δεν τον αντικαθιστά με διακοσμητικούς συνταξιούχους πολιτικούς, όπως είναι ο κανόνας σχεδόν οπουδήποτε αλλού. Εκτός από το κύρος, το γκλίτερ και την προσέλκυση τουρισμού, έχεις και σε τακτά διαστήματα όλον τον πλανήτη να ασχολείται με τη νησί. Μια τα σκάνδαλα, μια οι γάμοι, μια τα διαζύγια, μια οι ενθρονίσεις και δε συμμαζεύεται. Αλήθεια πόσο παγκόσμιες διαστάσεις θα έπαιρνε ο θάνατος πχ του Προέδρου της Γερμανίας;
freierdenker said
141, Ναι, δεν είναι κανένα δυνατό κείμενο, αλλά κάποιος με περιορισμένες γνώσεις επί του θέματος σαν εμένα βρίσκει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Π.χ., η παρατήρηση οτι ο όρος επανάσταση χρησιμοποιήθηκε από πολλές προσωπικότητες αλλά δεν επικράτησε. Παρόλο που ήταν ένοπλος αγώνας που οδήγησε στην δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Pedis said
—
(κι ένα άσχετο ανέκδοτο)
ΓΤ said
@100 Έφη
Το σχόλιο της Έφης για τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο και συναδέλφους του το διάβασε, πλην ημών εδώ, και ο ίδιος ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος απογευματάκι Σαββάτου 🙂
Νέο Kid said
143. Ο όρος «επανάσταση» προϋποθέτει μια κάποια σημαντική «κρίσιμη μάζα» ανθρώπων … (εκτός κι αν χρησιμοποιείται καταχρηστικά -καρικατουρίστικα, όπως ας πούμε οι χουντικοί το 67 «εκάμαν επανάσταση»)
Η ΕΟΚΑ δεν είχε αυτή την κρίσιμη μάζα. Μια χούφτα άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή …
sarant said
Καλημέρα από εδω!
145 Μπα; Μας διαβάζουν;
Γιάννης Κουβάτσος said
Αγαπάμε Δημοσθένη Παπαδόπουλο και ως Κώστα Καρυωτάκη, ιδίως στη σκηνή του λινκ, όπου παρουσιάζεται ανάγλυφος ο παραλογισμός αυτού που κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται ελληνικό κράτος :
Γιάννης Κουβάτσος said
145:Μπρο, διαβάζει το ιστολόγιο συστηματικά ο γείτονας Παπαδόπουλος ή εσύ του έδειξες το συγκεκριμένο σχόλιο;
gpointofview said
Καλό, μακάρι και προφητικό !!
eva matenoglou (@evamaten) said
Καλημέρα!
Να ρωτήσω κάτι άσχετο, που το θυμήθηκα διαβάζοντας στα σχόλια για την Ελισάβετ Α και τη Μαρία Σιούαρτ: Γνωρίζετε το έργο του Πήτερ Σάφερ «Η Λέτη, η Λότε και το ελιξήριο της Ιστορίας»; Ήταν μια ξεκαρδιστική παράσταση που είδα πριν από πολλά χρόνια στο θέατρο Νέμεση (Θεσ/νίκη) και δεν ξανάκουσα ποτε πια γι’ αυτό το έργο. Τι περίεργο, ήταν τόσο ωραίο και δεν το βρίσκω πουθενά!
Πάρτε μια ιδέα (ίσως, βέβαια, και να το έχετε διαβάσει ήδη στο πρωτότυπο “LETTICE AND LOVAGE”)
Η Λέτυ Ντουφέ: μια εκκεντρική ξεναγός, με θεατρικό παρελθόν που έχει το χάρισμα να “φωτίζει τα σκοτάδια της ιστορίας με τον πυρσό της γλώσσας της”.
Η Λότε Σεν: η αυστηρή προϊσταμένη της Εφορείας Ιστορικών Μνημείων που θεωρεί ότι η ακρίβεια και η τιμιότητα είναι οι μεγαλύτερες αρετές και απεχθάνεται κάθε τι το θεατρικό.
Και ανάμεσά τους η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο Κάρολος ο Α΄, η Μαρία Στιούαρτ, η Μαρία Αντουανέτα, ο Φάλσταφ, ο Ολιβερ Κρόμγουελ, ο Σαίξπηρ, και η Οικία Φάστιαν.
https://www.nemesigroup.gr/portfolio-items/i-lety-i-lote-kai-to-eliksirio-tis-istorias/
loukretia50 said
151. Eva,
Eννοείς αν μπορεί κάποιος φίλος να το ανασύρει απ΄τη δική του υπόγα!
Χωρίς Ιατρική βοήθεια, για μένα η μόνη λύση είναι να το δανειστώ χωρίς να το κατεβάσω – εκτός αν θέλω να το αγοράσω, από διάφορα σάιτ που το έχουν, όπως το archive.org ή https://www.concordtheatricals.com
Υπάρχει βέβαια και το θεατρικό με την αγαπημένη μου Μάγκυ, https://youtu.be/HhHhva1YXgU αλλά φυσικά δεν το βρίσκω ολόκληρο.
Άλλη πρόταση κανείς?
Pedis said
# 151 – Δεν γνώριζα τίποτα γι αυτό το έργο, αλλά το παρακάτω ίσως το βρεις ενδιαφέρον.
Stazybο Hοrn said
144a: Προφανής άγνοια του Telling the bees… Για ποιον πρέπει να γελάσουμε;
ΓΤ said
@147, 149
To δεύτερο, Γιάννη 🙂
freierdenker said
146, αυτό είναι μια παράμετρος, αλλά παρόλο που η ΕΟΚΑ ήταν κλειστή οργάνωση, η δράση της φαίνεται να απέκτησε μαζική υποστήριξη.
Ο Χατζηβασιλείου του ΕΚΠΑ (δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του, μιλάω από δεύτερο χέρι) θεωρεί ότι ο όρος επανάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν επικράτησε γιατί το κίνημα δεν είχε ξεκάθαρα ενιαία χαρακτηριστικά.
«Είναι, με άλλα λόγια, περίπλοκη η περιγραφή του κυπριακού αγώνα: υπήρξε ταυτόχρονα επαναστατικός, αντιαποικιακός, και αντιαυτοκρατορικός, αλυτρωτικός, μαζικός, στο τέλος έγινε και αντικομμουνιστικός. Υπάρχουν, συνεπώς, πολλές επάλληλες και σημαντικές ιδιορρυθμίες στην περίπτωση του, αλλά και στην πρόσληψη του από τους πρωτεργάτες και ηγέτες του.»
ΓΤ said
@Δάσκαλος Θ13
Λες, μπρο, αύριο να ‘χουμε κάνα παστέλωμα με λαμιώτ’κα λουκούμια; 😛
Γιάννης Κουβάτσος said
Με την ΑΕΚ, λες, μπρο; Γιατί αύριο; Κοίτα, το δίδυμο που κουμαντάρει το πάει φιρί-φιρί, αλλά κάτι η δύναμη της Λεωφόρου, κάτι η ανετοιμότητα της ΑΕΚ, μπορεί και να το γλυτώσουμε. 😊
ΓΤ said
@158
12.09.2022
19:00 ΠΑΟΚ-Λαμία 1,25-5,15-13,50
Αγγελος said
(154) Για φαντάσου! Πρώτη φορά τ’ακούω, και όμως φαίνεται πως είναι αρκετά διαδεδομένο έθιμο στην Ευρώπη!
Stazybο Hοrn said
152: Και να το δανειστείς από το archive.org, οι μισές σελίδες, και παραπάνω, λείπουν.
Stazybο Hοrn said
160: Μας τόχε μάθει η κ. Νόρμα στα αγγλικά, προ αμνημονεύτων χρόνων…
Michail Dim. Drakomathioulakis said
Το κατηγορητήριο ήταν μεταφορά οπλισμού, που τιμωρούνταν με θάνατο.
loukretia50 said
Stazy, χαίρε!
Και ποια είναι η εναλλακτική?
Δε διάβασα το συγκεκριμένο, όμως χρόνια τώρα σ΄αυτό έχω βρει πολλά ενδιαφέροντα και ειδικά τα (πολύ!) παλιά κείμενα είναι ολόκληρα.
Για σύγχρονα συνήθως ψάχνω αλλού.
Α, έβαλα λάθος βιντεάκι, https://youtu.be/LDRyHYDH7xI εδώ η Μάγκυ.
Stazybο Hοrn said
164: Στα δικά μου υπόγεια δεν το εντόπισα ολόκληρο.
loukretia50 said
165. Αυτά τα υπόγεια με τους κρυμμένους θησαυρούς με εμπνέουν για διάρρηξη!
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
https://youtu.be/Ad3CMri3hOs? Ανερυθρίαστα το παραδέχομαι!
eva matenoglou (@evamaten) said
152, 153, 164
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!
Λου, Σταζυ, ξέρω ότι δεν είναι πιθανό να βρεθεί, απλώς ήθελα να μοιραστώ την απορία μου που ένα τόσο γουστόζικο έργο, πρωτότυπο και σπαρταριστό (πραγματικό δώρο για όσους αγαπούν την Ιστορία-και δη τις απίστευτες ίντριγκες των δυναστικών οίκων – και ενδιαφέρων προβληματισμός για τη διαφορετική πρόσληψη του παρελθόντος) δεν μεταφράστηκε (δεν εκδόθηκε, μάλλον) εδώ.(Επίσης, είπα μήπως βρεθεί κάποιος που έχει δει εκείνη τη σπάνια παράσταση ή κάποιος που το διάβασε, να μου πει τη γνώμη του)
Ευχαριστώ πάντως!
Stazybο Hοrn said
167: Πάντως καθαρό κείμενο, είναι δεν είναι 80 σελίδες περίπου Β5 μεγάλου μεγέθους γραμματοσειράς… παράδειγμα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
145, Α! Εξαιρετικά! Προσωπικά τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Καλά το πήγε και το πάει. Δικαίωσε την πρωτεμφάνισή του.
160, «Ορεινό μέλι»
Όταν έφυγε με το σμάρι της μια βασίλισσα να κάνει νέο «βασίλειο» σε κουφάλα δέντρου στο δικό μας ελαιώνα, ο γείτονας μας και κουμπάρος του παππού μου μπαρμπα Νίκος, μελισσοκόμος σ΄όλη του τη ζωή, είπε ότι όλα θα μας πάνε καλά στο σπίτι εκείνη τη χρονιά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Nα πει ο (και) μελοσσοκόμος του ιστολογίου Spiridos, επί των μελισσών επ΄ευκαιρία του γεγονότος.
…
Παραλίγο να χανόταν το έθιμο με την πολύχρονη βασιλεία τής Ελισάβετ
https://www.topontiki.gr/2022/09/10/vretania-giati-o-melissokomos-tou-palatiou-enimerose-tis-melisses-gia-to-thanato-tis-vasilissas-elisavet-video/
ΓιώργοςΜ said
Από την επικαιρότητα:
https://www.news247.gr/koinonia/akropoli-andras-skarfalose-ston-parthenona-kai-kremase-simaies.9754254.html
Σκέφτηκα πως έχει ώρα να σχολιάσει ο Πρόεδρος, να ανησυχήσω; 😛
Stazybο Hοrn said
Το αφήνω, χωρίς χαρακτηρισμούς:
Γιάννης Κουβάτσος said
171:Τι κουφή επιλογή σημαιών είναι αυτή; 😊
BLOG_OTI_NANAI said
Το μόνο που βρηκα είναι μία καταχώρηση της παράστασης του 2000:
BLOG_OTI_NANAI said
Στραβομάρα μου, υπάρχει και μια κριτική σε άλλο τεύχος:
Pedis said
# 154 – 🤔
# 144 α -> Cette superstition prête à sourire. Mais la légende raconte que, si on ne la respecte pas, les abeilles pourraient arrêter de produire du miel, quitter les ruches ou même mourir subitement. La présence d’abeilles à Buckingham est pourtant relativement récente: les deux premières ruches ont été introduites en 2009, selon le site officiel de la royauté.
Il s’agit en fait de l’application d’une tradition beaucoup plus vieille, originaire d’Europe et assez connue au Royaume-Uni. Elle veut que le propriétaire d’une ruche parle à ses abeilles et leur annonce les événements importants de sa vie, notamment le décès de ses proches mais aussi son mariage. On la retrouve dans plusieurs poèmes anglo-saxons aux XIXe et XXe siècles.
Δεν είναι άλλη μία σημαντική είδηση από το ρεπορτάζ για την ιστορική απώλεια; Και exclusive!
gpointofview said
# 159
΄Οποιος είναι μάγκας προτείνει και εκτίθεται στον κίνδυνο της αποτυχίας, όποιος είναι φλούφλης πετάει ένα «μπας και» να έχει φυλαγμένα τα οπίσθιά του και αν του κάτσει να θριαμβολογήσει. Προνηπιακό επίπεδο βάζελου ενθουσιασμένου που η Νουδούλα τον έκανε προσωρινά πρώτη επιλογή αντί του γάβρου και του πήρε και παίκτες ώστε να συγκινηθούν και να σπεύσουν να γραφτούν νέα μέλη, χρήσιμα για την ψήφο τους αν κάτι στραβώσει τον Φλεβάρη για τον Βοτανικό και περήφανα που…επιτέλους έκαναν τον Αλαφούζο…βάζελο !!
Γιάννης Κουβάτσος said
158,160: Α, εκεί το πας, μπρο… 😂 Πες τα καρπόμελα, να μπω στο νόημα, γιατί δεν θυμόμουν καν με ποιον παίζει ο Μπάοκ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η ΝΔ αγοράζει παίκτες στον Παναθηναϊκό; Με κρατικό χρήμα; Επιτέλους, οι φόροι μας πιάνουν τόπο. 😂😂😂
gpointofview said
#!79
Οχι ρε ξύπνιο, του ήρθε η επιφοίτηση μετά από τόσα χρόνια να επενδύσει ο … υπάλληλος Αλαφού. Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ποιός έχει τις μετοχές του ΠΑΟ, ο ίδιος που επιβάλλει Αυγενάκη και ΓεΟργιάδη στην κυβέρνηση.
Γιάννης Κουβάτσος said
Α ρε να μην είναι η γραφικότητα άθλημα στο
Diamond League… Θα είχε αδαμαντοστολιστεί όλο το Γαλαξίδι και μεγάλο μέρος της Κυψέλης. 😂😂😂
sarant said
175 Κάτι είναι κι αυτό, μπράβο
157 Προς το παρόν, τουλάχιστον, κάτι βολιώτικα παίζουν.
gpointofview said
# 181
Γιαννάκη, έχεις εσύ καμιά καλύτερη εξήγηση και δεν μας την λες ; Μάλλον όχι ! Αμα δεν έχεις καλύτερα να μην μιλάς
Σαν τυφλός βάζελος δεν σε ενδιαφέρει η στάση τιυ Αλαφού αυτά τα χρόνια, ούτε πρόσεξες πως ο Βοτανικός εμφανίζεται με το δίπολο νουδούλα σε κυβέρνηση και δημαρχεία Αθήνας, όπως δεν είχες «προσέξει» επί χούντας την στάση Ασλανίδη στις «διευκολύνσεις» του ΠΑΟ, ούτε τον χουντικό Κίτσιο στην διοίκηση και επί μεταπολίτευσης.
Καθένας με το μυαλό του και το επίπεδο της αντίληψής του, φτάνει αυτό να μην εξαντλείται στα ποιήματα.
Σκέψου απλά ποια οικογένεια ήταν ανύπαρκτη προ χούντας και έγινε κραταια μετά και τι σχέση είχε με τον ΠΑΟ ενω ήταν πασίγνωστο πως ήταν γάβροι πριν.Μην σου κάνει εντύπωση η αλλαγή προτίμησης όταν αγοράζεις μια ομάδα, κι ο Μπάρλος Αρης Θ. ήτανε πριν πάρει την ΑΕΚ
Και επειδή σαν χαζοβιόλης γράφεις για «γάβρους του Βορρά» τους παίκτες του ΠΑΟ διαλέγει ο γνωστός Κομπότης με τον οποίον ο Αλαφού είδε φέτος μαζί του τα μισά ματς του Λεβαδειακού «τυχαία». Να σου θυμίσω πως ο Κομπότης είχε «αγοράσει» με 14 μύρια κάποιον Πουλίδο-πουλίτο κάπως έτσι τέλος πάντων , τον οποίον μετά έδωσε με ελευθέρας στον ΟΣΦΠ…
Δίπορτο το είχαν από παλιά, θυμίσου και τον Πατέρα όταν ο λαός του ΠΑΟ βαρέθηκε να είναι δεύτερος…
Stazybο Hοrn said
168: Έχει μπει στο υπόγειο ολόκληρο τελικά.
Stazybο Hοrn said
184: Το γνωστό…
loukretia50 said
185, Stazy
Τέλειο!
Ευχαριστούμε πολύ!
Και δεν είναι πρώτη φορά που χαίρομαι την αίσθηση ότι ο μαιτρ του μυστικού υπογείου αφήνει για λίγο την πόρτα ανοιχτή!
Να είσαι καλά!
eva matenoglou (@evamaten) said
175
Ευχαριστώ πολύ!
185
Πλάκα μου κάνεις! Σκεφτόμουν να το παραγγείλω και με πρόλαβες!
Δεν το περίμενα ότι θα κέρδιζα δωράκι (έχω και τη γιορτή μου) από τα θρυλικά υπόγεια του ιστολογίου – που βλέπω ότι περιέχουν αμύθητους θησαυρούς!
Τι γενναιοδωρία- χίλια ευχαριστώ!!!
gpointofview said
Η … φετεινή εκδοχή της μαφίας του ποδοσφαίρου σε μια φωτό… Η φετεινή σύνθεση διαφέρει από την συνήθη (λείπει κι ο Κούγιας), έτσι έχουμε από αριστερά ο αρχηγός, ο εκτελεστής και ο…μπροστινός !
michaeltz said
46.
Πολλά τρεχάματα με έβγαλαν εκτός συζήτησης.
Σεβαστέ φίλε
Αναρωτιέμαι πώς και γιατί η αναφορά τής Ιρλανδίας… Και σε σχέση με τι; Τη θέση της, την Ιστορία της, την γεωγραφική/πληθυσμιακή διασπορά της, την επικαιρότητα των απειλών που δέχεται;
Βοήθησέ με να καταλάβω.
nomadicuniversality said
Σχετικά με το αν ο Παλληκαρίδης είχε ή όχι ένοπλη δράση, σε ένα ανυπόγραφο κείμενο που απαντά σε διάφορα σημεία στο διαδίκτυο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Την 28η Μαΐου 1956, η ομάδα του Ευαγόρα [] στήνει ενέδρα στο χωριό Κινούσα σε αγγλικά καμιόνια κι αφήνει στον τόπο τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες. Συμμετέχει στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών σταθμών Στρουμπιού και Παναγιάς.
Στις 26 Ιουνίου 1956 η ομάδα του στήνει ενέδρα στο χωριό του, την Τσάδα όπου σκοτώνονται τρεις Άγγλοι στρατιώτες.
(…)
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1956 η ομάδα του Ευαγόρα ειδοποιεί τους Άγγλους παραπλανητικά στη Λυσσό για δήθεν εγκαταλελειμμένη βόμβα κι ενώ οι Άγγλοι πλησιάζουν στο χωριό πλήττονται από βόμβα που είχε τοποθετηθεί από την ομάδα σε δέντρο δίπλα στο δρόμο κι αφήνουν τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες».
Δεν γνωρίζω αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθείς.
https://www.kalavrytanews.com/2022/09/blog-post_43.html
gpointofview said
Τι έγινε ρε τιτανοτεράστιε γκουρού του στοιχήματος Γου-Του ;;
Κονόμησες μς το Χ2 της Λαμίας ή πήρες πάλι το μακρύτερον των τριών 1
Είσαι μια φωτεινή ακτίδα γέλιου μέσα στο έρεβος της απελπισίας των ημερών που ζούμε !!