Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πιάσαμε το πεντοχίλιαρο!

Posted by sarant στο 13 Σεπτεμβρίου, 2022


Ποιο πεντοχίλιαρο όμως;

Πεντοχίλιαρο είναι το χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων -αλλά δεν φτάνουν όλα τα νομίσματα σε τραπεζογραμμάτια τόσο μεγάλης ονομαστικής αξίας. Το ευρώ, ας πούμε, φτάνει μέχρι το πεντακοσάρικο, το μάρκο (όταν υπήρχε) έφτανε ίσαμε το χιλιάρικο (ο «ιδρωμένος πατέρας» που τον λέγανε οι λαζογερμανοί), το γαλλικό φράγκο, όταν υπήρχε κι αυτό, επίσης ίσαμε πεντακοσάρικο έφτανε, ενώ το δολάριο, αν δεν σφάλλω, δεν έχει πάνω από κατοστάρικο. Η δραχμή, στα τελειώματα, είχε φτάσει να τυπώσει και δεκαχίλιαρο, που είχε, θα θυμάστε, τον γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου επάνω, αλλά το δεκαχίλιαρο δεν έζησε και πολλά χρόνια, από το 1995 που καθιερώθηκε ίσαμε το 2002 που καταργήθηκε λόγω του ευρώ, ενώ το πεντοχίλιαρο, που κυκλοφόρησε το 1984, πρόλαβε ακόμα και να ενηλικιωθεί -και βέβαια να γίνει και τραγούδι με τη Γλυκερία, που αναρωτιόταν γιατί τα πεντοχίλιαρα να μην είναι πετσετάκια:

Τα πεντοχίλιαρα εκείνα (που κινδύνεψαν να γίνουν πετσετάκια) είχαν επάνω τον Κολοκοτρώνη, και γι’ αυτό ονομάστηκαν, στην αργκό της εποχής, και «κολοκοτρώνηδες», αλλά επίσης και «πετσετάκια». Τα πετσετάκια θυμίζουν κι άλλο ένα νόμισμα, τις ισπανικές πεσέτες, αλλά παρά την ηχητική ομοιότητα οι πετσέτες του μπάνιου δεν έχουν ετυμολογική σχέση με τις ισπανικές πεσέτες, ένα ακόμα νόμισμα που καταργήθηκε με την έλευση του ευρώ. Η ισπανική πεσέτα, στο τέλος της ζωής της, είχε αξία διπλάσια από τη δραχμή μας (αν και κάποτε βρισκόταν χαμηλότερα), κι έφτανε κι αυτή μέχρι το δεκαχίλιαρο -φυσικά, το ισπανικό δεκαχίλιαρο, όπως και το πεντοχίλιαρο, έδειχναν τον Χουάν Κάρλος.

Πεντοχίλιαρα είχαμε και παλιότερα στην Ελλάδα, τόσο μεταπολεμικά (πριν κοπούν τα τρία μηδενικά στη δεκαετία του 50) όσο και προπολεμικά, κι αυτά τα τελευταία τα απαθανάτισε ο Μάρκος Βαμβακάρης στα ιστορικά «Ματσάκια πεντοχίλιαρα».

Όμως το πεντοχίλιαρο που πιάσαμε δεν είναι ένα από αυτά, δεν είναι ούτε πετσετάκι ούτε σε ματσάκι. Δεν είναι καν χαρτονόμισμα ή νόμισμα.

Ο αριθμός 5.000 άλλωστε, δεν δηλώνει μόνο την ονομαστική αξία νομισμάτων. Αν φύγουμε από το χώρο του χρήματος, θα θυμηθούμε ότι ο δρόμος των 5.000 μέτρων είναι ένα από τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, απόσταση που οι καλοί δρομείς τη διανύουν μέσα σε 13 περίπου λεπτά, ενώ όταν βαδίζουμε με το πάσο μας θέλουμε μια ώρα για να την καλύψουμε. Αλλά ούτε αυτό είναι το πεντοχίλιαρο που πιάσαμε.

Υπάρχει και μια ταινία της Φίνος Φιλμ, από τις ασπρόμαυρες, με τον τίτλο «5.000 ψέματα». Αν θυμάμαι καλά, είναι ελαφρώς χαζή, αλλά τώρα που την έψαχνα διαπίστωσα ότι η μουσική είναι του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ μπουζούκι παίζει ο Ζαμπέτας. Όμως ούτε αυτό το πεντοχίλιαρο εννοώ.

Τότε; Ποιο πεντοχίλιαρο πιάσαμε;

Το κλειδί είναι στο ρήμα και στον πληθυντικό αριθμό. Το σημερινό άρθρο του ιστολογίου είναι το πεντακισχιλιοστό, το άρθρο αριθμός 5000! Το πιάσαμε μαζί, επειδή εγω μεν τα γράφω αλλά εσείς τα διαβάζετε και σχολιάζετε. Αν λείπατε εσείς, αν δεν σχολιάζατε, ούτε πέντε άρθρα δεν θα έγραφα, όχι πέντε χιλιάδες!

Οπότε, έκρινα ότι ένα τέτοιο γεγονός πρέπει να γιορταστεί, δηλαδή να του αφιερωθεί ξεχωριστό άρθρο. Όσο για την εισαγωγή που διαβάσατε πιο πάνω, το εξολομολογούμαι πριν το ανακαλύψετε, την είχα ήδη έτοιμη αφού το 2014 είχα γράψει άρθρο «Το μοιραίο πεντοχίλιαρο», εννοώντας το όριο των φίλων που μπορεί να έχει κανείς στο Φέισμπουκ.

Εδώ βλέπετε μερικά στατιστικά στοιχεία από τη WordPress -βέβαια, επειδή το πινακάκι το πήρα χτες, πριν δημοσιευτεί το σημερινό άρθρο, ο αριθμός που εμφανίζεται είναι 4999, αλλά σήμερα έχει γίνει 5000.

Πέντε χιλιάδες άρθρα δεν είναι και λίγα.

Θα μου πείτε, πολλά από αυτά είναι επαναλήψεις, όπως τα άρθρα για τα φρούτα, που τα βάζω κάθε 4-5 χρόνια ή το Μηνολόγιο κάθε πρώτη του μηνός. Ή, είναι δημοσιεύσεις άλλων, όπως π.χ. τα βιβλία του πατέρα μου -και να πω με την ευκαιρία ότι κανονικά σήμερα ήταν να μπει η συνέχεια από το μυθιστόρημα του πατέρα μου, οπότε αυτό θα ήταν το 5000ό μας άρθρο, αλλά λόγω της περίστασης, αναβάλλεται για αύριο. Επίσης, κάποια άρθρα είναι «επικαιροποιήσεις» παλιότερων ή δανείζονται υλικό από παλιότερα άρθρα, καληώρα τούτο εδώ. Αλλά και πάλι, δεν είναι μικρό πράγμα. Βέβαια, για να δημοσιευτούν αυτά τα 5000 άρθρα χρειάστηκαν 13 χρόνια και 7 μήνες (παρά μία μέρα), με συχνότητα πάνω από ένα άρθρο τη μέρα, και αδιάλειπτα ένα (τουλάχιστον) άρθρο τη μέρα από τις 28 του Γενάρη του 2014.

Κουραστικό καμιά φορά το καθημερινό μαγκανοπήγαδο του ιστολογίου και της δημοσίευσης νέου άρθρου, αλλά, όπως είπα, είστε κι εσείς εδώ με τα σχόλιά σας.

Αυτά είναι τα 20 πιο πολυδιαβασμένα από τα 5000 άρθρα, με το έτος δημοσίευσης του καθενός σε παρένθεση.

Μια τρύπα στο νερό -και άλλες παροιμιακές εκφράσεις με το νερό  (2010) 150.104
220 τούρκικες λέξεις(2013) 145.769
Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης(2013) 126.406
Περπατώ εις το δάσος και άλλα σύντομα “στιχάκια του στρατού”(2009) 118.097
Πράσσειν άλογα και πράσινα άλογα(2009) 91.474
100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης(2013) 82.528
 Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)(2013) 75.519
Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες(2013) 64.037
Πόσο μάλλον ή πόσω μάλλον; (2015) 63.904
Το αμπεμπαμπλόμ είναι αρχαίο! (σοβαρή υποψηφιότητα για το Βραβείο Πορτοκάλος)(2012) 59.511
Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος, το σωστό είναι Ασθενής και οδοιπόρος!(2014) 59.311
Πας μη Έλλην βάρβαρος – ποιος το είπε;(2009) 57.478
Την πρώτη μέρα στο στρατό μού κόψαν τα μαλλιά μου (2016) 56.461
Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα(2012) 52.999
Αφορά το ή αφορά στο;(2018) 52.106
Τα… αληθινά ομηρικά έπη(2011) 51.684
Ενεοί και κεχηνότες (2012) 48.737
 Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;(2012) 47.985
Τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα, λοιπόν (2014) 46.913
Πώς γράφουμε αλίμονο;(2013) 46.731

H κατάταξη είναι σχεδόν ίδια με εκείνη που είχα δημοσιεύσει τον Φλεβάρη, τότε που γιορτάσαμε τα 13α γενέθλια του ιστολογίου, με μόνη νέα προσθήκη το άρθρο «Ενεοί και κεχηνότες» στη 17η θέση.

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια είχαμε γιορτάσει τα 1001 άρθρα του ιστολογίου (για την ακρίβεια, τον Οκτώβριο του 2011). Σημερα έχουμε 5000. Θ’ αντέξουμε άραγε να τα κάνουμε 10000;

Να μη βάλουμε, λέω, τόσο μακρινούς στόχους. Το βόδι το τρως με μικρές μπουκιές, όχι με μια χαψιά. Ας δώσουμε ένα πρώτο ραντεβού του χρόνου τον Φλεβάρη για τα 14 χρόνια και βλέπουμε. Κι επειδή φέτος είχαμε την οδυνηρότατη απώλεια του στυλοβάτη μας, του Γιάννη Ιατρού, που προστέθηκε στις άλλες, της Αμαλίας, του Σπάιραλ, του Αυγουστίνου και του Γς, να ευχηθώ να είμαστε όλοι μαζί του χρόνου.

Άντε, το πρώτο πεντοχίλιαρο είναι το δύσκολο!

 

Advertisement

173 Σχόλια προς “Πιάσαμε το πεντοχίλιαρο!”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νά τά ἑκατοχιλιάσῃς!

 2. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Να τα …δεκαχιλιάσεις!

 3. greggan193 said

  Μυριαρίφνητα να γίνουν!

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Ένα μεγάλο μπράβο Νικοκύρη μας!

 5. Faltsos said

  Να τα χιλιάσεις και ναμαστε εδώ για νέες ευχές!

 6. Νέο Kid said

  Τρία (5 χιλιάδες θα ήταν κάπως βαρετό…) hip hip hurrah! για τον μεγάλο μπλόγκερ ,τον μεγάλο διανοούμενο, τον μεγάλο άνθρωπο , τον μεγάλο φίλο Νίκο Σαραντάκο!

 7. Faltsos said

  Αχ η βιασύνη, για δεκαχιλιαρα ήθελα να γράψω

 8. leonicos said

  Κι επειδή φέτος είχαμε την οδυνηρότατη απώλεια του στυλοβάτη μας, του Γιάννη Ιατρού, που προστέθηκε στις άλλες, της Αμαλίας, του Σπάιραλ, του Αυγουστίνου και του Γς, να ευχηθώ να είμαστε όλοι μαζί του χρόνου.

  Να την πούμε όπως την ξέραμε καλύτερα

  Αμαλία =Κρονοποιούσα

 9. Κουνελόγατος said

  «να ευχηθώ να είμαστε όλοι μαζί του χρόνου».
  Κι εγώ. Καλημέρα.

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και τώρα κάποιος εξυπνάκιας θα πεταχτεί και θα πει πως ο τρόπος για να γνωρίζεις τα πλαστά πεντοχίλιαρα είναι να το βάλεις στο τραπέζι και να αρχίσεις να το διπλώνεις σιγά-σιγά από πάνω κατά μήκος μέχρι να φτάσεις στο πάνω μέρος του μουστακιού του Γέρου και μετά να επαναλάβεις τη διαδικασία από κάτω μέχρι το κάτω μέρος του μουστακιού και να ρωτήσεις τον άλλονε τι βλέπει στη χαραμάδα κι αυτός θα σου πει το μουστάκι του Κωλοκοτρόνη και τότε εσύ του λες άμα έβλεπες τ’ αρχίδια του θα ήτανε πλαστό και υπάρχει και η άλλη εξυπνάδα με την πίσω όψη που έχει το γεφύρι και του λες μια φορά ήτανε το πεντοχίλιαρο και μετά ήρθε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και η υποτίμηση και το μασουλάγανε σιγά-σιγά το χαρτονόμισμα και όσο του τα λες αυτά να το διπλώνεις καθ’ ύψος και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα μέχρι να καλυφθεί από αριστερά το Ν του «πέντε» και από δεξιά το Χ του «χιλιάδες» και μετά να του δείχνεις μέσα στη χαραμάδα και να του λες «και ορίστε τι μας έμεινε εμάς» αλλά αυτά είναι χυδαιότητες και εγώ δεν έχω καμία σχέση και να τα εκατομμυριάσεις Νικοκύρη.

 11. LandS said

  @0 επειδή το πινακάκι το πήρα χτες, πριν δημοσιευτεί το σημερινό άρθρο, ο αριθμός που εμφανίζεται είναι 4999, αλλά σήμερα έχει γίνει 5000

  Να μετρήσουμε και το https://sarantakos.wordpress.com/2022/09/13/%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%af%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%bf/
  για να γίνουν 5001 😊😊

  Μπράβο πάντως, δεν είναι και μικρό επίτευγμα.

 12. Faltsos said

  «για να δημοσιευτούν αυτά τα 5000 άρθρα χρειάστηκαν 13 χρόνια και 7 μήνες »
  Πόσες ώρες προετοιμασίας χρειάστηκαν άραγε; Ακόμη και τα «εύκολα» (επαναλήψεις, Μηνολόγιο, δημοσιεύσεις άλλων), μια επιμέλεια την θέλουν.
  Νάχεις δύναμη να μας κρατάς συντροφιά κάθε μέρα.
  Και για να μη κουράζεσαι όταν θα έρθει η ώρα, κρατά αυτό:

 13. conspiraki Theologist said

  Ευχαριστούμε! Να τα μυριάσεις!
  (Πήρε κάποια προσπάθεια να αποδεχθεί ο κορεκτορας ότι δε θες να τα μυρίσεις )

 14. Theo said

  Καλημέρα.
  Συγχαρητήρια για το οδόσημο που πέρασες 🙂
  Και στο δεκαχίλιαρο να ‘μαστε εδώ, γεροί και δυνατοί!

 15. Conspiraki Theologist said

  Ευχαριστούμε!
  Να τα μυριάσεις!
  (Χρειάστηκε κάποια προσπάθεια για να πειστεί ο κορρεκτορας ότι δε θα θες να τα μυρίσεις)

 16. sk said

  Κακώς έβαλες τα πιο πολυδιαβασμένα, έτσι μας βάζεις να τα «φρεσκάρουμε» και τους δίνεις κι άλλες αναγνώσεις. Εγώ θα κοίταζα τα πιο ολιγοδιαβασμένα, και επειδή μπορεί να έχει μεγάλες ισοβαθμίες θα διάλεγα τα 20 πιο αδικημένα, τα 20 που κατά τη γνώμη σου έχουν λιγότερες αναγνώσεις απ’ ότι αξίζουν.

 17. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Τόσα, κι άλλα τόσα, κι άλλες τρεις φορές τόσα, και να ‘μαστε όλοι εδώ να σχολιάζουμε!
  (αν και, δεδομένου του μέσου όρου ηλικίας, πολύ πριν το επόμενο πεντοχίλιαρο πιστεύω πως θα μπορείς να βάζεις το ίδιο άρθρο κάθε μέρα και ελάχιστοι θα το προσέξουν… 😛 )

 18. Alexis said

  Συγχαρητήρια, εύχομαι να καταρρίψεις κι άλλα ρεκόρ στο μέλλον (δεν βάζω νούμερα, καλά να ‘μαστε… 🙂 )

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και συγχαρητήρια για τη διαχρονική συνέπεια, υπομονή και αγάπη για τη θεματολογία της σελίδας.
  Επί των λεξιλογικών «πεντοχίλιαρα» για συντομία λέμε στη γλώσσα των μηχανικών, τα τοπογραφικά σε 1:5000. Μια συνήθης εφαρμογή είναι στην οδοποιϊα ή στη χάραξη αγωγών, όπου μια σειρά από «πεντοχίλιαρα» περιγράφουν όλη την όδευση.

 20. Τις καλύτερες ευχές μου για το ιστολόγιο (γενικώς) και τον στυλοβάτη του και 50 000 να πάμε αν είναι εφικτό !!

  Σήμερα δεν ξέρω αλλά το 70 υπήρχαν χαρτονομίσματα των 500 και 1000 $ , χρώματος μπλε και πορτοκαλί για ειδικές ενδοτραπεζικές συναλλαγές

 21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  20# Έτσι ξέρω κι εγώ, τουλάχιστον για το χιλιάρικο.

 22. Alexis said

  #10: Έχεις κανα πεντοχίλιαρο πρόχειρο για να κάνω το 2ο κόλπο να δω τι θα βγεί; 😅

 23. alexisphotogr said

  Πολλά συγχαρητήρια Νικοκύρη και ένα μεγάλο ευχαριαστώ για τα τόσα ωραία πράγματα που μαθαίνουμε.
  Από τα 20 πιο διαβασμένα άρθρα τα μισά περίπου είναι για γλωσσικούς μύθους ή παρόμοιου ενδιαφέροντος.
  Αν μάτια μου σημαίνει ότι ο κόσμος τελικά ψάχνει (ή προσπαθεί τουλάχιστον). Αυτό από μόνο του είανι μεγάλο κατόρθωμα.
  Καλημέρα κ καλή συνέχεια

 24. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσουμε εδώ ότι τα νομίσματα (κέρματα και χάρτινα), όπως και οι κλίμακες των σχεδίων, τηρούν τον κανόνα 1-2-5 (π.χ. δεκάευρο, εικοσάευρο, πενηντάευρο), με τον οποίον σχηματίζονται όλες οι ενδιάμεσες αξίες. Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με το δεκαδικό σύστημα υποδιαιρέσεων, και πιθανώς δεν είναι παγκόσμιος κανόνας για όλα τα νομίσματα.

 25. Με το καλό και στο δεκαχίλιαρο!

  Πέντε χιλιόμετρα περπατά ένας άνθρωπος σε μια ώρα με κανονικό βήμα.

 26. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές σας!

  Ο Μέρφι θέλησε στο σημαδιακό αυτό άρθρο να κάνω λάθος και να μη σβήσω το «κενό» άρθρο που είχα για να μου θυμίζει την περίσταση -όπως επισήμανε και ο LandS στο 11.

  10 Κοίτα να δεις τι υπήρχε!

  16 Αυτό θέλει πολλή δουλειά, αλλά πότε πότε, όταν κάνω επαναλήψεις, τέτοια άρθρα διαλέγω, που δεν έχουν προσεχτεί όσο (κατά τη γνωμη μου) θα άξιζε.

  19 Κι άλλο πεντοχίλιαρο, ωραία.

 27. sarant said

  24 Παλιότερα υπήρχαν κέρματα ή χαρτονομίσματα των 3 ρουβλιών.

 28. ΓιώργοςΜ said

  24 «fake as a 3$ bill», έκφραση που έμαθα πρόσφατα.

 29. Αιμ said

  Τα λινκ στην αρχή και το τέλος του χθεσινού δεν δουλεύουν

 30. Λεύκιππος said

  Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το να τα χιλιάσεις είναι αρνητικό. Καλημέρα

 31. Faltsos said

  Αν και θα βγει λίγο μεγαλη, νομίζω ότι αξίζει μια συλλογή με ελληνικά 5χιλιαρα, στο ομώνυμο άρθρο

  1932

  1942:

  1945 (κυκλοφόρησε και σε μωβ):

  1950:

  1984

  Και ένα «Χαρτονόμισμα έχον νόμιμον κυκλοφορίαν εν ταις Ιονίοις Νήσοις»

  Τον Κολοκοτρώνη δεν τον βάζω, τον θυμόμαστε. 6€ βλέπω ότι πουλιέται τώρα το πεντοχιλιαρο. Η Γλυκερία δεν πρέπει νάχει παράπονο. Λογική τιμή για πετσετακι.

 32. Αιμ. Παν. said

  Χωριό του πεντοχίλιαρου η Καρύταινα με το παλιό γεφύρι του Αλφειού.
  Συγχαρητήρια και εις ανώτερα/περισσότερα…
  και Ευχαριστούμε

 33. Να ευχηθούμε με την εικόνα και τον αριθμό του ιταλικού πεντακοσιοχιλιαρόλιρο…

 34. Αγγελος said

  Μπράβο, βρε θηρίο! Και στις δέκα χιλιάδες!
  Εκτός από όλα τα άλλα, πάντα σε θαύμαζα γι’ αυτό το ανελλιπώς. Κάθε μέρα, βρεξει-χιονίσει, πάντα κάτι μας τρατάρεις! Μα επανάληψη (επικαιροποιημένη όμως), μα Μηνολόγιο, μα του πατέρα σου κείμενο, ποτέ δεν μας αφήνεις παραπονεμένους, λες και σε πληρώνουμε!

 35. spyridos said

  Χρόνια Πολλά Νικοκύρη.

 36. Αιμ said

  Τα 80ς είχε σίγουρα χιλιοδόλαρα κ χιλιόμαρκα
  Χωράγαν δύο σε ένα σπιρτόκουτο κ διευκόλυναν τις …διασυνοριακές μεταφορές

 37. spyridos said

  24

 38. BLOG_OTI_NANAI said

  Συγχαρητήρια και μακάρι να γίνουν άλλα τόσα! Και 5.000 άρθρα με ουσία, όχι απλές παραθέσεις ειδήσεων κ.λπ. Σε λίγω κλείνω μια δεκαετία ως επισκέπτης στο ιστολόγιο, άρα αποδείχτηκε πολύ καλή παρέα. Και πώς περνάνε τα άτιμα τα χρόνια…

 39. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Να είσαι καλά να γράφεις και μεις καλά για να σε διαβάζουμε και να σχολιάζουμε. Μπρος λοιπόν για το 6000στό άρθρο κι ύστερα βλέπουμε πάλι.

 40. LandS said

  20
  Το 1945 σταμάτησαν να τυπώνονται τα $500, $1000, $5000, $10000. Το 1969 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.
  33
  Κάπου έχω τρία-τέσσερα των δισεκατομμυρίων δραχμών. Κατοχικά.

 41. Αγγελος said

  Πάνο με πεζά, σαφώς έχει να κάνει με το δεκαδικό μετρικό σύστημα, που μόλις δυο αιώνες μετράει. Χωρίς να πάμε στα αρχαία τετράδραχμα και στη δραχμή των έξι οβολών, χτες ακόμα (εντάξει, προχτές• έχουν ήδη περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια!) η αγγλική λίρα διαιρούνταν σε είκοσι σελίνια, το σελίνι σε δώδεκα πένες και η πένα σε τέσσερα φαρδίνια (αυτά δεν τα πρόλαβα, μισές πένες όμως ναι), και θυμάμαι ατζέντες με πίνακες «μετατροπής σελλινίων και πεννών εις δεκαδικά μέρη της αγγλικής λίρας»! Και ασκήσεις με συμμιγείς αριθμούς στο Δημοτικό…

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε τώρα Άγγελε να πάρουμε τους Άγγλους ως μέτρο πάει πολύ 🙂
  Άμα είναι έτσι, και οι Μογγόλοι στις δόξες τους νομίζω πως είχαν ένα μετρικό σύστημα με βάση το 7.

 43. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά στο ενδιαφέρον ιστολόγιο που κάνει κάθε μέρα μας και πιό …διδακτική!
  Νικοκύρη μακάρι να έχεις πάντοτε φίλους να μοιράζονται τις ανησυχίες σου, τις νίκες σου, την δημιουργικότητα σου!

 44. Χαρούλα said

  Για την ταινία με τα 5.000 ψέμματα
  https://ellinikoskinimatografos.gr/pente-chiliades-psemmata/

  Και γενικά για τα τραπεζογραμμάτια κάποια στοιχεία
  https://www.bankofgreece.gr/trapeza/h-ihstoria-ths-tte/istoria-ths-draxmhs/trapezogrammatia-draxmwn

 45. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, με συγκινείτε!

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : E ναι, φυσικά, όλοι οι κανόνες ισχύουν ΠΡΙΝ να μπλέξεις με Άγγλους ! 🙂

 47. sarant said

  29 Εννοείς τα λινκ του χτεσινού άρθρου για τους παράδες; Σε μένα δουλεύει.

 48. spyridos said

  41
  Το γρόσι είχε γίνει δημοφιλές το 1300 στη Βόρεια Ευρώπη.
  Κάποιος από τους Γερμανούς ηγεμόνες (μην ρωτάτε ονόματα, ξεχνώ) έφτιαξε και το πρώτο διπλό γρόσι.
  Αργότερα στις γερμανόφωνες χώρες αυτό το διπλό γρόσι έγινε τάληρο (οι Ολλανδoί το έλεγαν daalder) και για να μπορούν να αλλάζουν ευκολότερα τα γρόσια τους έφτιαξαν και το μισό τάληρο που αργότερα το ονόμασαν rijksdaalder (κρατικό τάληρο) που έμεινε ώσπου ήρθαν τα ευρά. Και έκαναν μαθήματα στον κόσμο πως θα πληρώνει χωρίς 25αράκια 2,5άρια και 25άρικα.

 49. Spiridione said

  Μπράβο Νικοκύρη, χαρά στο κουράγιο σου!

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια ιστορία για παραχάραξη του πεντοχίλιαρου του 1942, (η 2η εικόνα, στο σχόλιο 31). Την έχω συντομεύσει κάπως, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στα Αστυνομικά Χρονικά του 1964:

 51. Χαρούλα said

  Ως να εμφανιστούν οι Κρητικοί. Νομίζω δική τους ρήση.
  5000 εκκλησιές να σιάξεις δεν αγιάζεις…

  🌻🌸🌼🌺🌹για τους δικούς μας, που δεν ξεχνάμε.

 52. freierdenker said

  Συγχαρητήρια για το ορόσημο, και στο δεκαχίλιαρο!

 53. sarant said

  50 Ενδιαφέρον κι αυτό!

 54. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει ένα ακόμα σύγχρονο τραγούδι για το πεντοχίλιαρο, που όμως δε βρίσκω στο youtube ! Θυμάμαι χαρακτηριστικά το στίχο :
  «Τάλιρα, τάλιρα, χάρτινα τάλιρα, με φιγούρα τον Κολοκοτρώνη
  τάλιρα, τάλιρα, χάρτινα τάλιρα, γεια σου γέρο του Μωριά, κανόνι !»
  Έχω την αίσθηση ότι το έλεγε ο Μακεδόνας.

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πέντε χιλιάδες νήματα!
  είθε να τα διπλώσεις,
  να ΄σαι, και να ΄μαστε, καλά
  και να τα τριδιπλώσεις.

  Βρήκα κι ένα σημερινό πεντοχίλιαδο:
  Πέντε χιλιάδες επισκέπτες κρουαζιέρας σήμερα στα Χανιά.
  https://www.kriti24.gr/pente-chiliades-episkeptes-kroyazieras-simera-sta-chania/
  (Δεν ξέρω αν πρέπει τόσο να χαρούμε- θηριώδη αυτά τα κρουαζιερόπλοια, τόσοι νομάτοι να μπαλαφρούνε* στα ντελικάτα Χανιά)

  *τρεχαλάνε άτσαλα

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  32

  Το γεφύρι του πεντοχίλιαρου στην Καρύταινα, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους κι έχει κι αυτό τον μύθο του.
  Ο Γοδεφρίδος Ντε Μπριγιέρ, άρχοντας του κάστρου της Καρύταινας, αφού στοίχειωσε τη γυναίκα του στο γεφύρι, έκλεψε τη γυναίκα του πρωτοπαλίκαρου του Δομέστιχου Καταβά και την κάνανε προς άγνωστη κατεύθυνση 🙂 αλλά κι ο Καταβάς, έγινε ο νέος καστράρχης!
  https://www.mixanitouxronou.gr/poio-einai-to-gefyri-toy-pentochiliaroy-onomastike-etsi-epeidi-eikonizotan-sto-chartonomisma-me-ton-kolokotroni-eftane-ta-12-metra-ypsos-kai-sta-themelia-toy-chtistike-i-gyn/

 57. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Για όλους/όλες! Μετά… βλέπουμε! (#39, Ανδρέας)

 58. konstantinos said

  Προσπαθώ να φανταστώ και δεν τα καταφέρνω, τι δέσμευση χρειάζεται για 5000 καθημερινά άρθρα. Χωρίς να λείψει μία μέρα λόγω ασθένειας, ούτε για χαρές ή λύπες, ούτε για οικογενειακές υποχρεώσεις, ούτε για δουλειά, ούτε για διακοπές…
  Ευχαριστούμε Νικοκύρη!

 59. sarant said

  58 Να δεις τώρα που θα λείψω 3-4 μέρες, τι προετοιμασία χρειάζεται

 60. Βασίλης Ορφανός said

  Μπράβο! Συγχαρητήρια! Καλή δύναμη για τη συνέχεια!

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  Μητσοτάκης 1984 και πεντοχίλιαρα, και πεντοχιλιόδραχμα 1929:

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η κόρη της Καρύταινας
  Η όμορφη αρχόντισσα Φιλάνθη αρνήθηκε την πρόταση γάμου του Ντε Μπρυγιέρ, όταν αυτός εκπόρθησε το κάστρο και σκότωσε τον άνδρα της, κι έπεσε και πνίγηκε στον αφρισμένο Αλφειό.
  Ο Νίκος Ξυδάκης την έκανε τραγούδι.»Κάιρο, Ναύπλιο, Χαρτούμ» 1989, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

 63. Pedis said

  Μπράβο σου Νικοκύρη. Σε θαυμάζω!

 64. # 27

  Επαληθεύω από την εποχή της ΕΣΣΔ (προσέξτε σε πόσες γλώσσες είναι γραμμένο το ποσόν)

 65. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  54, ΠΜΠ
  Έφτασεεεεε!
  «Τα φράγκα». Στίχοι-μουσική Γ.Ζήκας (1994), με Κ. Μακεδόνα, όπως καλά θυμάσαι! Αλλά …‘με βιτρίνα’ τον Κολοκοτρώνη… (γι’ αυτό δεν το έβρισκες 🙂 )

 66. Καλημέρα
  Τις ευχές τις είπανε ήδη, με προκάνανε. Να συνταχτώ με τον Κουνελόγατο, στο επόμενο ορόσημο (άντε στις 6.000 που σημαίνει σε τρία χρόνια κοντά) νάμαστε ΟΛΟΙ εδώ.

  54 Κι εγώ το θυμόμουνα αλλά όχι με λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε τον Μικιό για την ενημέρωση. Κι επειδή δεν μου παίζει, να το βάλω άλλη μια φορά https://www.youtube.com/watch?v=LnBTnJ8QZjo από κει που κατάφερα να τ’ ακούσω (αν και θαρρώ πως είναι το ίδιο – από εδώ: https://www.artsandthecity.gr/stixoi/%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1/ που έχει και τις στίχοι 🙂 ).

 67. Georgios Bartzoudis said

  Και εις ανώτερα!!!!

 68. odinmac said

  Συγχαρητήρια για τα 5000 ποστ!

  Το είπαν ο Τζι και ο Λαντς, ας το συμπληρώσω λίγο πιο αναλυτικά
  Πριν το 1928 κυκλοφορούσαν οι αξίες 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 και 1000 δολαρίων.
  Μετά το 1928 εκδίδονται και τραπεζογραμμάτια των 5000 και 10000 δολαρίων
  Το 1969 σταμάτησε η έκδοση αξιών πάνω από 100 δολάρια επειδή είχαν μικρή ζήτηση. Όσα από αυτά εμφανίζονται στα ταμεία των εκδοτικών τραπεζών αποσύρονται από την κυκλοφορία.
  Οι προσωπογραφίες που είχαν τα τραπεζογραμμάτια των 500, 1000, 5000 και 1000 δολαρίων ήταν, κατά σειρά, των:
  Mackinley, Clevelant, Madison και Chase

 69. Άμα μετρήσεις και τις καμιά πενηνταριά σελίδες, που πολλές από αυτές είναι άρθρα στην ουσία, έχεις περάσει το φράγμα, καιρό τώρα…

 70. Aghapi D said

  Χρόνια περισσότερα και καλύτερα λοιπόν 🙂
  Ευχαριστούμε

 71. Alexis said

  #62: Πολύ ωραίο τραγούδι!

 72. sarant said

  64 Μπράβο, πολύ ωραίο εύρημα και με εντυπωσιάζει αυτό με τις γλώσσες

  65 Α μπράβο, γιατί νόμιζα πως είναι ένα του Κραουνάκη, αλλά έκανα λάθος.

  69 Ε, με τις σελίδες είναι κάπως αμφίβολο.

 73. ΣΠ said

  Νικοκύρη, είσαι αξιοθαύμαστος που ξοδεύεις μέρος από τον πολύτιμο χρόνο σου να μας δίνεις καθημερινά ένα ενδιαφέρον άρθρο, την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν χρόνο ούτε να σχολιάζουν καθημερινά. Ακόμα και τότε που είχες αρρωστήσει φρόντισες να μη μας λείψει το καθημερινό άρθρο. Αυτό δείχνει πόσο αγαπάς το ιστολόγιο και τους σχολιαστές του. Να είσαι γερός να συνεχίσεις για πολλά πολλά χρόνια.

 74. ΣΠ said

  68
  https://www.investopedia.com/6-famous-discontinued-and-uncommon-u-s-currency-denominations-4773302

 75. Georgios Bartzoudis said

  Δεν ήξερα για τον Ιατρού. Λυπήθηκα πραγματικά!
  Ειδοποίηση: Μη διανοηθεί κανείς άλλος να μου πάρει την μπροστέλα. Θα κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία!
  Υστερόγραφο: Αν ήξερα για τον Ιατρού, θα καλούσα τον …καλόψυχο Βάτμαν να εκφωνήσει τον επικήδειο!!

 76. ΓΤ said

  @75

  «Δεν ήξερα για τον Ιατρού. Λυπήθηκα πραγματικά!»

  Το άρθρο για τον θάνατο του Γιάννη Ιατρού δημοσιεύτηκε στις 27.03.2022. Εκείνη την ημέρα έκανες τον ψόφιο κοριό. Στάλαξες τη σοφία σου την αμέσως επομένη, συμβουλεύοντας την Ευρώπη (28.03.2022, #19, 12:29) για το τι πρέπει να κάνει με την ενέργεια όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εσύ, ο Διδάκτωρ Μαγκαλίων. Και θες να μας πεις ότι δεν είχες διαβάσει το άρθρο της προηγουμένης. Γύρνα τώρα στον (μπα)ρουφοκούταλο τραχανά σου.

 77. ΓΤ said

  «Το ευρώ, ας πούμε, φτάνει μέχρι το πεντακοσάρικο».

  Έφτανε μέχρι το 500ρικο, διότι η έκδοση του συγκεκριμένου τραπεζογραμματίου έπαψε στις 27.04.2019.

  Κάθε μέρα είναι γιορτή εδώ για μένα στο ιστολόγιο, ευχαριστώ που υπάρχεις, ΝΣ.

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 65 : A, μα είδες; Σου κολλάει μια λάθος λέξη, κι άντε μετά να το βρεις στο google…Και δε λυπάται κι αυτό το σκασμένο, να σου γράψει «Μήπως εννοείτε…»! 🙂

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  Τις προάλλες με αφορμή τη δεκαετία εδώ, σκέφτηκα να ψάξω μέσα στις σελίδες του ιστολογίου για τα δικά μου στατιστικά. Είδα στον κώδικα με ποιες παραμέτρους εντοπίζονται τα σχόλια και οι εικόνες, οπότε αν δεν έκανα λάθος, μέχρι τον Αύγουστο σχολίασα σε 1247 άρθρα, τα σχόλια ήταν 7.908 και οι εικόνες περίπου 4.000 (πολλά ονόματα εικόνων εμφανίζονταν διπλά στον κώδικα και μπερδεύτηκα). Από τις εικόνες αυτές οι 3.200 ήταν ανεβασμένες στο «postimages.org» και χάθηκαν είτε λόγω των αλλαγών που έκαναν, είτε λόγω της πολιτικής τους να τις αποθηκεύουν για πολύ μικρό διάστημα.

 80. faltsos said

  50
  Η πίσω όψη του κατοχικού χαρτονομίσματος. Αν μεγεθύνετε την εικόνα (Ctrl και + ή Ctrl και ροδάκι ποντικιού) θα δείτε ότι η εσωτερική μπορντούρα σχηματιζόταν από επανάληψη του αριθμού 5000. Εκεί κάπου κάναν το μοναδικό λάθος οι παραχαράκτες γράφοντας κάπου 0000 αντί 5000

 81. aerosol said

  Συγχαρητήρια και ευχαριστίες για την ακούραστη και αδιάκοπη ιστολογική παρουσία! Να είμαστε όλοι καλά να χαρούμε και τις επόμενες αναρτήσεις.

 82. Μία από τις δικές μου παρουσιάσεις του ιστολογίου του Νίκου με τα καθημερινά σχόλιά μου.

 83. Και άλλη παρουσίαση του ιστολογίου.

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  80: Σωστό, περίεργη αβλεψία. Δεν το πρόσεξαν;

 85. ΓΤ said

  @82 ΔΧ

  Όπου στο καρτελάκι διαβάζουμε στα βούικα «a first page devoted…» 🙂

 86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  84# Το λέει στο κείμενο του #50 που ανέβασες. Η απόλυτη ομοιότητα με τα γνήσια επιφέρει πολύ βαρύτερη ποινή, γι αυτό πάντα κάνουν κάποιο μικροσκοπικό εσκεμμένο λάθος.

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  86# Επιφέρει/επισύρει ποινή είναι ισοδύναμα, νεσπά? Τι λένε οι γραμματιζούμενοι του ιστολογίου?

 88. Αγγελος said

  Η ΕΕ διατηρεί μια βάση δεδομένων ονόματι FADO όπου καταγράφονται τα στοιχεία των γνήσιων εθνικών διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας, ναυτικών φυλλαδίων κλπ., αλλά και περιγραφές των τυχόν πλαστών και παραποιημένων που πιάνουν οι διάφορες ελεγκτικές αρχές. Kαι όλα αυτά περνού(σα)ν από μετάφραση, οπότε τα βλέπαμε κι οι μεταφραστές. Μερικά «γνωρίσματα πλαστότητας» ήταν απίστευτα: από χονδροειδείς ανορθογραφίες (που καμιά φορά ήταν και ηθελημένες, υπήρχαν δηλαδή και σε γνήσια έγγραφα!), μέχρι — αυτό το είδαμε τα μάτια μου — μια πλαστή ισπανική ταυτότητα, όπου στη θέση sexo (φύλο) έγραφε muy fuerte (πολύ δυνατό!!!)

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  86: Το διάβασα αλλά μου φάνηκε ακατανόητη η παράγραφος γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος νόμος.

 90. Πουλ-πουλ said

  «Κουραστικό καμιά φορά το καθημερινό μαγκανοπήγαδο του ιστολογίου»
  Ναι, αλλά και άκρως εθιστικό. Αν ποτέ σταματήσεις, μας βλέπω στην «Ιθάκη» για απεξάρτηση.

 91. Costas Papathanasiou said

  Άξιος και καλοπόρευτος λοιπόν με υγεία και όρεξη και για μίλια κι άλλα, διπλά και τριπλά.
  Ήμερη αναδρομή οδοιπορικού και στο ιρλανδικό κάντρυ “5,000 Miles Away from Sligo” του Johnny McCauley, που το τραγουδάει ο Daniel O’Donnell στο https://www.youtube.com/watch?v=sCgafuup-ho
  …So from Sligo(*) and home,/ Once again I must roam,
  Back along on the highway eighty-three,
  And my memory’s of gold,/ in this atlas I fold,
  And return here to reality.
  Oh I’m 5000 miles away from Sligo/ Wondering why I ever had to roam
  Oh I’m 5000 miles away from Sligo/ Pretending I’m on my way back home.
  (*)εκ του ιρλ.Sligeach =οστρακότοπος, τοπωνύμιο που -εκτός της αλιείας τσιπουρομεζέδων και μαργαριταριών- μπορεί να μας θυμίσει και τον οστρακισθέντα Αριστείδη τον Δίκαιο, οπότε και τον συμπτωματικά(;) εορτάζοντα σήμερα συνονόματό του Άγιο.
  Υγ:Καλή του η ώρα τού “Τουναντίον” Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

 92. And Tsou said

  Καλησπέρα σε όλους.
  Αν και παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά το ιστολόγιο είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω.
  Είναι ένα ορόσημο που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο.
  Συγχαρητήρια αγαπητέ Νικοκύρη για την προσπάθεια και την επιμονή (5000 άρθρα θέλουν δουλειά πολλή).

 93. sxoliastis2020 said

  Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε!

 94. sarant said

  73 Να είσαι καλά Σταύρο!

  77 Ναι, είναι ακριβέστερο έτσι

  79 Το κακό είναι πως αυτές οι εικόνες ήταν σημαντικές.

  92 Χαίρομαι που αποφασίσατε να σχολιάσετε!

  90-91-93 και οι άλλοι: Ευχαριστώ πολύ!

 95. Αιμ said

  47. Κι όμως Νικοκύρη σε εμένα το προηγούμενο άρθρο λέγεται «Φτάσαμε το πεντοχιλιαρο!» και το λινκ βγάζει στο μπλογκ σου αλλά το άρθρο not found – error 404

  Φτάσαμε όχι πιάσαμε! Μυστήρια πράγματα

 96. odinmac said

  Συνεχόμενους μικροσκοπικούς αριθμούς της ονομαστικής αξίας έχουμε και στην ταινία ασφαλείας του ευρώ

 97. Costas X said

  Εμπρός για το δεκαχίλιαρο, με υγεία και δημιουργικότητα !

 98. odinmac said

  96 συνέχεια, αν και τώρα που το κοιτάζω έχει λιγότερους από όσους θυμάμαι παλιότερα, 5 ή 6, ή κάνω λάθος ή αφαιρέσανε.

 99. sarant said

  95 A, αυτό το άρθρο δεν υπήρξε ποτέ, ανέβηκε κατά λάθος για λίγη ώρα 🙂

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιά τούς λάτρεις τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κινηματογράφου, μᾶς ἔφυγε ὁ τρελός Πιερό..

 101. @ 85 ΓΤ

  Ε…. χρειάζεται και κανένα τέτοιο. 🙂

 102. Πέπε said

  Καλησπέρα σας.

  Νίκο χαλκέντερε (μα τι λέξη!), συγχαρητήρια για το τόσο εντυπωσιακό ρεκόρ. Θα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε, και μέχρι να γιορτάσουμε, και το εξαχίλιαρο, το οχταχίλιαρο, το δεκαχίλιαρο και κάθε άλλο σημαντικό ορόσημο.

  ________________

  Σχετικά με τον κανόνα «1-2-5» (#24), θυμήθηκα και τον πιο οικονομικό ακόμη κανόνα «1-5», όπου στηρίζεται η λατινική αρίθμηση.

 103. ωραία! είμαστε γενναιόδωροι άνθρωποι.. ο χρόνος δεν πάει ποτέ χαμένος.. την υγειά μας να ´χουμε, εσείς να γράφετε κι εμείς να διαβάζουμε και να αποδελτιώνουμε…

 104. sarant said

  102-103 Ευχαριστώ πολύ!

 105. athinaika said

  Μπράβο, φίλε Νίκο.

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
  Συγγραφέας
  fb ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ – «Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΥ»
  ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
  fractalart.gr http://fractalart.gr, oanagnostis.gr
  http://oanagnostis.gr, staxtes2003.com http://staxtes2003.com

  Πόλη – Μουσική – Σινέ – Φωτό κι όχι μόνο
  Αγ. Λαύρας 44, 111 41, Αθήνα
  6944 533 233.

  Στις Τρί 13 Σεπ 2022 στις 9:40 π.μ., ο/η Οι λέξεις έχουν τη δική τους

 106. GeoKar said

  Τι 5, τι 10, τι 50 χιλιάδες! Θερμά συγχαρητήρια για το αξιοδιάβαστο μπλογκ κ πολλές ευχαριστίες για τη διαρκή κ πολυεπίπεδη (χάρη κ στους συνσχολιαστες) ενημέρωση που μας προσφέρεις καθημερινά, αγαπητέ Ν(ο)ικοκυρη! Να είσαι καλά 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 107. Πέπε said

  75, 76
  > Δεν ήξερα για τον Ιατρού. Λυπήθηκα πραγματικά!
  > Το άρθρο για τον θάνατο του Γιάννη Ιατρού δημοσιεύτηκε στις 27.03.2022.

  Ψυχραιμία. Το δίκιο δίκιο. Το ήξερε και εκφράστηκε δεόντως, απλώς δεν το θυμόταν. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27.3.22, αλλά η είδηση έγινε γνωστή σε σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης, όπου και:

  Georgios Bartzoudis said
  26 Μαρτίου, 2022 στις 19:03
  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον Γιάννη Ιατρού. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους του!

 108. ΓΤ said

  @107

  Ανακαλώ. Ωστόσο, άκρως «παιδικό» το θαυμαστικό των συλλυπητηρίων του…

 109. ΓΤ said

  Πέθανε ο Κώστας Καζάκος.

 110. avadistos said

  Φωτογραφία από κρυφή κάμερα καθώς ο νοικοκύρης παράγει το 5000-στο άρθρο.

  Άντε καλά νάμαστε να μας «κηρύξει» και το 10000-στο :

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Να’ σαι καλά Νίκο.

  82: Καλό

  75: Είναι όντως του Georgios Bartzoudis το σχόλιο;

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100 και ο Κώστας Καζάκος 😦

 113. Πέπε said

  111
  Ε μην τρελαθούμε με την καχυποψία. Έτσι κι αλλιώς, αν κάποιος υπογράψει ένα σχόλιο ως Πέπε χωρίς να είμαι εγώ (δεν ξέρω κιόλας αν γίνεται) κι εσύ ρωτήσεις αν είναι γνήσιο, ποιος θα σε διαβεβαιώσει ότι είναι, εκείνος ή εγώ;

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  113: Δεν είναι καχυποψία, διότι ήδη συλληπήθηκε. Είναι κάπως περίεργο να συλληπήθηκε, να το ξέχασε, τώρα αποφάσισε να κάνει χιούμορ με κάτι που τότε δεν έκανε, και μάλιστα χιούμορ με τον βατμαν.
  Μπορεί να είναι δικό του το σχόλιο, αλλά το βλέπω με λογική και όχι με καχυποψία.

 115. Κουτρούφι said

  Να τα πολλαπλασιάσεις, Νίκο!

 116. Triant said

  Συγχαρητήρια.
  Όσα θέλεις Νίκο.

  Για να δούμε, τώρα που θα βγεις στη σύνταξη θα βρίσκεις χρόνο; 🙂

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να συγχαρώ τον Νικοκύρη για το πεντοχίλιαρο, να του ευχηθώ δεκαχίλιαρο… και βλέπουμε και να είμαστε όλοι/ες γεροί να τα λέμε συχνά ή κάπου-κάπου.

  Πολλές ευχαριστίες και προσωπικά, Νίκο, καταλαβαίνεις… 😉

 118. # 115

  Πες το ψέμματα ! είναι μεγάλη έκπληξη που οι συνταξιούχοι δεν βρίσκουν τον ελεύθερο χρόνο που φαντάζοταν !

 119. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅποιος βλέπει τώρα τό πάθος μέ τό ὁποῖο ψάλλουν τόν Ἐθνικό Ὕμνο οἱ ἔγχρωμοι μπασκετμπολίστες μας, καταλαβαίνει ἀμέσως τό τί σημαίνει ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ! Καλή ἐπιτυχία, λεβέντες μας!

 120. sarant said

  116 Έλα ντε;!

  117 Γεια σου Κώστα!

 121. MA said

  Και στα 10.000!
  Να σαι γερός Νικοκύρη και να μας κερνάς τα ωραία σου κείμενα. Το έχω ξαναπεί, αλλά «η επανάληψη κλπ.κλπ.» θαυμάζω την επιμονή και την υπομονή σου, αλλά και το οργανωτικό του χαρακτήρα σου για να ανεβάζεις το καθημερινό άρθρο. Το οποίο άρθρο (και τα σχόλια βέβαια😊) πάντα κάτι μου προσφέρει. Ευχαριστώ!

 122. Georgios Bartzoudis said

  107-113, Πέπε said…
  # Ευχαριστώ Πέπε για τη συμπαράσταση. Ναι, στις 26.3.2022 συλλυπήθηκα αλλά το ξέχασα. Στις 27.3.2022, δεν σχολίασα, δεν θυμάμαι γιατί.
  Λέγεται ότι μόνο οι καμήλες δεν ξεχνούν ποτέ. Προφανώς έχουν καλό μνημονικό και οι στρουθοκάμηλοι, όπως ο γελοιωδώς «κρυπτόμενος» ΓΤ (σχόλια 75, 108). Όταν κάποιος συσχολιαστής τον αναγνώρισε για πρώτη φορά, εκλιπαρούσε να μην τον αποκαλύψει (ούτε στην ΕΥΠ να ήταν!)
  Βέβαια, το στρουθοκαμηλικό μνημονικό που έχει αυτό το «είδος εμβίου όντος» δεν καλύπτει την όποια κακοψυχία του. Μέχρι και τα θαυμαστικά τον φταίνε τον …ζωντανό κοριό μας. «Ανακαλεί» βουτηγμένος στην κακομοιριά του. Στον «(μπα)ρουφοκούταλο τραχανά του» δεν χωρούν ακόμα και σχόλια όπως αυτό: «Όταν με το καλό σταματήσει ο πόλεμος, η Ευρώπη πρέπει να παίρνει ενέργεια και από ΗΠΑ και από Ρωσία, και από Μέση Ανατολή, και να ‘καλλιεργήσει’ τις δικές της πηγές ενέργειας, και να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας και , και, και….».

 123. Πέπε said

  Το πεντοχίλιαρο βέβαια το λέγαμε και τάλιρο. Μια εποχή θυμάμαι και το «μάγκικο» ταλιχίλιαρο, το οποίο όμως βρίσκω να είναι εντελώς άγνωστο στον Γούγλη.

  Να πω επίσης ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα το νόημα του στίχου «γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια». Λογικό θα ήταν το αντίστροφο, γιατί τα πετσετάκια δεν είναι πεντοχίλιαρα.

 124. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  5.000 ευχαριστώ στον Νικοκοίρη

 125. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  124 Το ορθογραφικό λάθος οφείλεται στην εθνική μπάσκετ, θα μας βγάλει την ψυχή πάλι απόψε!

 126. Συγχαρητήρια Νικοκύρη!
  Πάντα γερός και δημιουργικός να συνεχίζεις και εμείς να απολαμβάνουμε!
  Πέντε χιλιάδες ευχαριστίες!

 127. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  124 Σε ευχαριστώ πολύ, να κοιτάξουμε την επιθυμία του παππού

  125 Άσε, μας κάνανε την κηδεία οι Γερμανοί.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντα χαλκέντερος και δημιουργικός, Νικοκύρη. Άντε και στο δεκαχίλιαρο κι ακόμα παραπέρα. 😊👍

 129. sarant said

  128 Νάσαι καλά δάσκαλε!

 130. Πεντάστερος!

 131. Της πεντάρας:

 132. Δυστυχώς στο α’ ημίχρονο κοντράραμε τους γερμανούς στο αθλητικό παιχνίδι επιτυχώς. αλλά στο δεύτερο ημίχρονο μίλησαν οι καλύτερες βιταμίνες των γερμανών και εμείς είχαμε παραδώσει το πνεύμα. Δεν έγινε το αργό παιχνίδι που μας συνέφερε

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια είχαμε γιορτάσει τα 1001 άρθρα του ιστολογίου (για την ακρίβεια, τον Οκτώβριο του 2011). Σημερα έχουμε 5000. Θ’ αντέξουμε άραγε να τα κάνουμε 10000;»

  Μικρή έχει σημασία αν θ΄αντέξουμε, κι ακόμη μικρότερη έως καθόλου αν θα φτάσουμε τις 10,000. Όπως και στην ζωή, σημασία έχει το ταξίδι να είναι δημιουργικό και γεμάτο με εμπειρίες, όσο το δυνατόν όμορφες και οι όποιες άσχημες να μας κάνουν πιο δυνατούς και σοφούς, και μέχρι τώρα, αυτό γίνεται σ΄αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ ιστολόγιο.

  Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ από μένα σε σένα αλλά, και σε όλους τους σχολιαστές γνωστούς και αγνώστους που είμαστε συνταξιδιώτες και μοιραζόμαστε γνώσεις εμπειρίες και συναισθήματα σ΄αυτό το συνεχές ταξίδι που έμενα μ’ έχει κάνει καλύτερο απ΄όταν ξεκίνησα.
  Ας απολαύσουμε το ταξίδι κι όσο κρατήσει, εύχομαι υγεία σε όλους και αστείρευτη δημιουργική όρεξη σε σένα Νικοκύρης μας!

  Πρίν μερικές μέρες είχαμε συζήτηση για τα βινύλια, και μετά από κάπου 15 χρόνια ανέβηκα στην σοφίτα κι έβαλα μερικούς δίσκους να τους ακούσω. Ψάχνοντας στην δισκοθήκη, βρήκα αυτό το μοναδικό (κυριολεκτικά😊) άλμπουμ, και πολύ θα ήθελα να μάθω αν το έχει ή το ξέρει κάποιος άλλος.
  Είναι του 1980 και είναι το μοναδικό που ηχογράφησαν οι Polestar, και μου το έδωσε τότε ο αδερφός της τότε κοπέλας μου (ελληνοαμερικάνα) Εύας, μαζί με καμιά 50ριά άλλα άλμπουμ, γιατί του την βάρεσε ξαφνικά κι άρχισε να μαζεύει κασέτες, «έπινε» και διάφορα «τσιγάρα» κλπ, όλα μια χαρά.😊

  Το θεωρώ progressive διαμαντάκι και είναι το δώρο μου για την γιορτή μας. Ελπίζω να αρέσει σε κάποιους.😊

 134. Χρήστος Π. said

  Από το βράδυ της Κυριακής γινόμαστε δέκτες ενός απίστευτου κύματος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας από χιλιάδες ΑΕΚτζήδες που επικοινωνούν μαζί μας.

  Αιτία το ΣΦΑΓΕΙΟ στο οποίο υποβλήθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως από την ελεεινή Διαιτησία των Καμπάκοφ και σία, στο ντέρμπι με τον ένα εκ των δύο προαιώνιων αντιπάλων.

  Το αίμα της ΑΕΚ ακόμα κυλάει. Η Ομάδα της Προσφυγιάς “έπρεπε” να χάσει με το έτσι θέλω, επειδή προφανώς έτσι είχε προαποφασιστεί από τα, επίσης αιώνια, κέντρα και παράκεντρα της παραεξουσίας που διαφεντεύει το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τρέμουν την ΑΕΚ. Τρέμουν την επιστροφή της Ομάδας της Προσφυγιάς στην ιστορική της κοιτίδα, στο Κάστρο της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά σχεδόν δύο δεκαετίες ξεριζωμού. Ξέρουν πολύ καλά ότι εκεί “τα αστειακια τελειώνουν” και ο Δικέφαλος Αετός όχι μόνο θα πετάξει προς την κυριαρχία, αλλά “θα ξοφλήσει και πολλούς λογαριασμούς” απέναντι σε πολλούς και διάφορους και ο νοών νοείτω!

  Γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουν να σακατέψουν την ΑΕΚ, πιο πριν, ΠΡΟΤΟΥ μπει στο Νέο της Γηπεδο, να την εξοντώσουν στη διαδρομή ώστε να βρεθεί τόσο η Ομάδα όσο και ο μαχητικός διοικητικός της ηγέτης με την πλάτη στον τοίχο, αποτελώντας όπως φαντάζονται, εύκολη λεία για τα νύχια τους.

  Οι δύο κατ’ εξοχήν μακελάρηδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κόκκινος που έχει εδώ και κάμποσα χρόνια το γενικό πρόσταγμα αλλά και ο πράσινος συνεταίρος του-δεκανίκι του, που ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ μαχαιρώνουν την ΑΕΚ, γελάστηκαν αν νόμισαν πως η ΑΕΚ θα θυματοποιηθεί!

  Οι εποχές που είχαν απέναντί τους το θλιβερό this is aek εχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ΑΕΚ, πλέον, δεν προσκυνάει αλλά πολεμάει!.

  Μάχεται την τυραννία των κάθε λογής απατ-αιώνιων, κόντρα στο άδικο, για το δίκιο το δικό μας και ολοκλήρου του ελληνικού ποδοσφαίρου που το έχουν ενταφιάσει οι δυνάστες.

  Καλούμε την ΑΕΚ να συγκροτήσει εδώ και τώρα Μέτωπο Αντίστασης και Αντεπίθεσης.

  Να συσπειρώσει γύρω της όλες τις υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου και να οικοδομήσει συμμαχίες με όλους όσους αδικούνται, με όλους με όλους όσους έχουν λόγους να είναι απέναντι από το ένοχο κατεστημένο και να τεθεί η ίδια επικεφαλής της Μεγάλης Σύγκρουσης με τη Σαπίλα του Συστήματος!

  Για μια επόμενη ελπιδοφόρα ημέρα για τον βασιλιά των σπορ!

  Εμπρός ΑΕΚ

  Πόλεμο στον πόλεμο του κατεστημένου.

  (Μήνυμα από τους «Πειρατές του Ονείρου», εγώ απλώς το κοινοποιώ).

 135. Χρήστος Π. said

  Το μήνυμα μετά τη σφαγή της ΑΕΚ στο ματς της Λεωφόρου είναι ένα: Η «παράγκα» του Κλάτενμπεργκ συνεχίζει την λειτουργία της με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της ανίερης συμμαχίας. Η συγκεκριμένη «παρεούλα» ξένων διαιτητών που επηρεάζονται από τον Κλάτενμπεργκ, μεταξύ των οποίων και ο Βούλγαρος Καμπάκοφ, που μετά τα όργια και στα play offs του περασμένου πρωταθλήματος, έφθασε χθες να κατακρεουργήσει την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο στη Λεωφόρο, δεν πρέπει να ξαναπατήσει το πόδι της στην Ελλάδα.

  Η ΑΕΚ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ ξανά σε αγώνα της οποιονδήποτε από αυτούς τους διαιτητές – συνομιλητές του εξωθεσμικού Κλάτενμπεργκ. Και καλεί την ΚΕΔ να αποκλείσει αυτήν την «παρεούλα» από τους ορισμούς στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Με την επιλογή ξένων που δεν θα έχουν καμιά σχέση με το «παρασύστημα Κλάτενμπεργκ». Το οργανωμένο bullying προς την ΚΕΔ την περασμένη εβδομάδα, δυστυχώς απέδωσε. Στόχος ήταν να φτάσουμε στο σκάνδαλο της Λεωφόρου με πρωταγωνιστή τον απίστευτο Καμπάκοφ. Τώρα συνεχίζουν από τα Μέσα που ελέγχουν το bullying σε βάρος της αλήθειας.

  Αυτή την «βρώμικη» μάχη την κέρδισαν. Για εμάς όμως, ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Την ΑΕΚ δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς!

  (Το επίσημο μήνυμα της ΠΑΕ ΑΕΚ, εγώ απλώς κοινοποιώ)

 136. Συγχαρητήρια, ευχές για άλλα τόσα άρθρα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από μένα!

  («Εδώ κυρίως λεξιλογούμε» λες πάντα, Νικοκύρη, κι αμέσως σκαρώνεις αφορμές για να βλέπουμε την επικαιρότητα ή/και την Ιστορία μέσα από τα μάτια των άλλων, να ψάχνουμε, να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε μέσα σε ένα εκπληκτικό καθημερινό επικοινωνιακό συμβάν: εξομολογήσεις, καλαμπούρια, βιώματα, αναμνήσεις, ιδέες, αισθητικές κρίσεις, συγκρίσεις και επικρίσεις, ταυτίσεις και αποκλίσεις, συγκρούσεις και συγγένειες και συγκινήσεις. Πλόυτος.)

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή κατά τα φαινόμενα έρχονται δύσκολοι καιροί, θα έλεγα πως είναι καιρός να κάνουμε καμιά σύναξη μέχρι την εθνική εορτή, πρίν μας κλειδώσουν πάλι (με 20 νεκρούς την ημέρα και τους άριστους στην κυβέρνηση, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει) αλλά και πρίν μας πάρει η ακρίβεια και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη.
  Καλώ τους αρμόδιους να επιληφθούν, γιατί κακά τα ψέματα ο αξέχαστος Γιάννης της καρδιάς μας, μας είχε καλο(κακο)μάθει, κι η απώλειά του μας βαραίνει και μας έχει αποδιοργανώσει, όμως η ζωή δεν σταματάει κι είμαι βέβαιος πως ούτε αυτός θέλει (κι όχι θα ήθελε) να σταματήσουν οι συνάξεις, γι΄αυτό ας κάνουμε κάτι γι΄αυτό.
  Προτείνω όταν αποφασιστεί, να δημοσιευτεί στο ιστολόγιο, όπως γινόταν στις αρχές, και για να το ξέρουν όλοι παλιοί και νέοι σχολιαστές κι όσοι θέλουν αν έρθουν, αλλά και για να μη τ΄ακούω άδικα από το αγαπημένο μου αερικό.😍

 138. 136.
  Πλούτος (τι ήταν αυτό το… ερασμικό -τέτοια ώρα τέτοια λόγια)

 139. ΣΠ said

  134, 135
  Ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια στο ντέρμπι, ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ. Δεν είδαμε σπουδαίο ματς, αλλά είδαμε ένα παιχνίδι με πολλή ένταση, δίψα από τους παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές έδειξαν σαν να έπαιζαν σε ματς που θα έκρινε τον τίτλο. Η ΑΕΚ πέτυχε ένα ωραίο γκολ. Πολύ καλή η πάσα του Αραούχο και το κοντρόλ-ντρίμπλα του Πινέδα κόντρα στη ροή του ματς. Η ΑΕΚ έχει ένα θέμα τι να κάνω την μπάλα, όταν είναι μπροστά. Έχει θέμα διαχείρισης των ματς.

  (Η άποψη του Ντέμη Νικολαΐδη, εγώ απλώς κοινοποιώ)

 140. # 134, 135

  Προ αμνημονεύτων ετών οι πρασινοκόκκινοι βιαστές του αθλήματος αναζητούσαν τρίτο συνεταίρο για το ΠΟΚ ώστε να κάνουν τα τουρνουά Χριστουγέννων και Πάσχα και να φωνάζουν για τρεις αγώνες ξένες, μεγάλες ομάδες. Μετά την άρνηση του Απόλλωνα (ή του Πανιωνίου 😉 βρήκε την ευκαιρία η ΑΕΚ να «τρυπώσει » και να δεχθεί τον ρόλο του τρίτου, ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ !!
  Οντως σε τακτές δόσεις προ παράγκας έπαιρνε το μερίδιό της σε τίτλους. τότε που δεν υπήρχαν σημαντικά οικονομικά οφέλη και ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ, μετά υπήρξε το «ανάχωμα» στην πορεία του ΠΑΟΚ προς την κορυφή με το πιο ξεφτιλισμένο πρωτάθλημα που της δόσανε στα χαρτιά το 17 αυτοί που τώρα κατηγορεί.
  Εδώ Σαργείοι !!!
  Οσο κι αν φωνάζει, ο καινούργιος ρόλος της είναι πάλι η τρίτη θέση στην αναγέννηση του ΠΟΚ ( ένας είναι ο εχθρός, ευρισκόμενος εκτός ΠΟΚ, φυσικά) αφού το σύστημα νεκρανασταίνει τον ΠΑΟ με πακτωλό χρημάτων-μεταγραφών, ξαφνικά μετά από χρόνια ανομβρίας, για την μεγάλη κομπίνα του Βοτανικού όπου χρειάζονται πολλά νέα μέλη «ταγμένα» που έλεγε κι ο μακαρίτης Σάββας σε πιθανές ψηφοφορίες.

  ( Η άποψη-γεγονότα του gpointofview, εγώ απλά κοινοποιώ)

 141. Το πιο γελοίο είναι που ο ΠΑΟ διαχρονικά διαμαρτύρεται για την διαιτησία γιατί ο ΟΣΦΠ ευνοείται περισσότερο από αυτόν και η ΑΕΚ που διαμαρτύρεται επειδή ΟΣΦΠ και ΠΑΟ ευνοούνται περισσότερο από αυτήν. Το πως «σφάζουν» τις υπόλοιπες ομάδες, δεν τους αφορά !!
  Θυμίζω απλά πως όταν ο ΠΑΟΚ έκανε πραγματικότητα το «φιάξτε ομάδα να νικάτε και τους διαιτητές» το σύστημα βρήκε Κούγια, συνιδιοκτησία και ανοχή-αδιαφορία των άλλων ομάδων ώστε να παροπλίσει τον ΠΑΟΚ. Βέβαια υπήρξε και η άποψη Μαρινάκη για «πρωτάθλημα Πρεσπών» καθένας με το μυαλό του ή την φανατίλα του (γειά σου δάσκαλε Θ13) επιλέγει μεριά.
  Φέτος 8 ομάδες του πρωταθλήματος χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Μαρινάκη ( οι υπόλοιπες πλην ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ από τα δύο ερυθρόλευκα συνδρομητικά κανάλια) και φυσικά το σύστημα έχει εναλλακτική λύση -και φαίνεται- ώστε να μην πέσει χοντρό κράξιμο από την πρώτη χρονιά !

 142. Alexis said

  Ντελίριο σουρεάλα πρωί-πρωί…
  Διαβάζω για σφαγές, διαιτησίες κλπ. που «κοινοποιεί» ο Χρήστος Π. ακούγοντας συγχρόνως το progressive rock διαμαντάκι του Λάμπρου!

  Ας τραβήξω μια γερή γουλιά από τη φραπεδιά μου για να συνέλθω… 😆

  Για τον Καζάκο θα πούμε τίποτα, κανα άρθρο ξέρω ‘γω…

 143. Κιγκέρι said

  5000! Συγχαρητήρια, Νικοκύρη, να τα μυριάσεις – κι ακόμα καλύτερα, να τα μυριάσουμε όλοι μαζί!

  Το πεντοχίλιαρο πρόλαβε, εκτός από τραγούδι, να γίνει και αστειάκι με Λαρισαίους:

  – Πω, πω, κοίτα! Μιράζ 2000!
  – Σιγά να μη μοιράζ’ και πεντοχίλιαρα!

 144. Alexis said

  #144: Άφησα μνημειώδες σχόλιο στο νήμα για τα σουβλάκια.
  Αν προκληθώ θα επανέλθω… 🤣

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Στις 6.30 ακούς progressive, και διαβάζεις για σφαγές της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι καλό έχει μέσα η φραπεδιά σου; 😂
  Αυτό πάντως που σοβαροί άνθρωποι (και καθηγητές παρακαλώ!) ασχολούνται σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα μιλάνε για αδικία και δικαιοσύνη και διάφορα ιδανικά που δήθεν εκπροσωπούν οι Ανώνυμες Εταιρείες των δισεκατομμυριούχων, με ξεπερνάει. Αναρωτιέμαι τι καλό βάζουν στην φραπεδιά τους.😂

  Καλημέρα.

  Υ.Γ – Πως σου φάνηκε ο δίσκος; (σε σύγκριση με ήχο του 80 έτσι;) Ούτε που τον θυμόμουν, δεν περίμενα να τον βρω στο YouTube, ένα από τα πολλά καλά του διαδικτύου αν έχεις αυτοέλεγχο. Στο τέλος του μήνα θα βάλω κι άλλον έναν, όχι τόσο σπάνιο αλλά σίγουρα δυσεύρετο.

 146. # 142

  Ωραία…πίνεις φραπεδιά πρωί-πρωί και στο καπάκι ακούς και…προγκρέσιβ του Λάμπρου…όμορφα… και μετά τι κάνεις για να…συνέλθεις ;;;

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Άρχισες να μιλάς στον εαυτό σου τώρα; Στείλε μου γρήγορα την συνταγή του φραπέ, θα ανοίξουμε αλυσίδα cofee shop και θα πνιγούμε στα πεντοχίλιαρα 😂 (νάμαστε και στο πνεύμα του νήματος 😂)
  Ardan ζωή και κίνηση!😂

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – Και ποιος σου είπε πως θέλει να συνέλθει!😂

 149. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εδώ ο κόσμος κάϊγετάι κάϊ το μοϋνί χτενίζετάϊ. Σουβλάκια, μπάλα, προγκρέσιβ, όπερα.
  Ρεεεε ο κόσμος έχει προβλήματα ρε κι εσείς το χαβά σας.
  https://www.topontiki.gr/2022/09/13/vasilias-karolos-tou-edosan-elattomatiki-pena-gia-na-ipograpsi-ke-eknevristike-lerothike-apo-to-melani-video/

 150. Alexis said

  #145: «Στις 6.30 ακούς progressive, και διαβάζεις για σφαγές της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι καλό έχει μέσα η φραπεδιά σου;»
  Είναι σοβαρή η κατάστασή μου ε; Χρειάζομαι απεξάρτηση… 😂

  «Αυτό πάντως που σοβαροί άνθρωποι (και καθηγητές παρακαλώ!) ασχολούνται σοβαρά με το ελληνικό ποδόσφαιρο…»
  Βρε δεν ασχολείται ο άνθρωπος, δεν κατάλαβες τι γράφει, απλώς κοινοποιεί… 😆

  Μου άρεσε πάντως ο δίσκος. Δεν με ενθουσίασε αλλά μου άρεσε. Είχε μερικά κιθαριστικά σόλο πολύ δυνατά.

  #146: 🤣🤣🤣
  Τζι δεν μπορώ ν’ ακούσω όπερα, μου φαίνεται ξένο άκουσμα στ’ αυτιά μου. Ίσως φταίει που δεν την έχω συνηθίσει ή που είχα τελείως άλλα ακούσματα από μικρός.
  Χαλαρωτική μουσική για μένα είναι ας πούμε κάποια καλά κομμάτια τζαζ ή κάποιες ροκ μπαλάντες.

 151. Alexis said

  #147: Αμάν τι έγραψα, δεν μ’ έπιασε καλά ο φραπές… 🙂

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – Ναι ρε εργατοκεφαλαιούχε, κορόιδευε τον σκληρά εργαζόμενοι 73άχρονο!
  Θέλω ρε κερατά όταν γίνεις 73, αντί να πάρεις σύνταξη (μη περιμένεις πιο νωρίς 😂) να σε κάνουν βασιλιά και να βάζεις υπογραφές με πένα, να σε δω τότε τι θα κάνεις.😊

 153. Alexis said

  #149: Ω μον Ντιέ, τι χουνέρι του κάνανε του χριστιανού!
  Δεν φτάνει που του βγάλανε την Παναγία μέχρι να γίνει βασιλιάς… (74 έφτασε)

 154. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  152# Είμαι αναλφάβητος ρε, τόχω λυμένο. Θα βουτάω την μπροστινή δεξιά πατούσα στο μελάνι και θα τους τα κάνω όλα κώλος εκειμέσα.

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – α) Όχι βρε αδερφέ τι απεξάρτηση, μια χαρά είσαι, ξέρεις πόσοι θέλουν να βρεθούν στην θέση σου.😂

  β) Μα δεν λέω μόνο για τον Χρήστο Π (γεια σου Χρηστάρα👍😊) κι άλλοι δύο καθηγητές ασχολήθηκαν.😊
  Μάλλον πρέπει να κοιτάξεις την δοσολογία στον φραπέ.😂

  η) Ε ναί,, το ίδιο κι εμένα, όπως το είπα άλλωστε, διαμαντάκι, δύο τρία καράτια.😊

  151 – Αντιθέτως, σ’ έπιασε για τα καλά! 😂

  Άντε σας αφήνω αλλοπαρμένα όντα του ιστολογίου, έχουμε και δουλειές εμείς οι πτωχοί, πλην τίμιοι εκκεντρικοί εκατομμυριούχοι.

 156. ΛΆΜΠΡΟΣ said

  154 – Ψωμί ελιά και Χτήνος βασιλιά.👍😂

 157. Καλημέρα,
  152 – 153 Τελικά πόσο είναι 73 (που λεν οι πολλοί) ή 74; Αποφασίστε.

  133 Λάμπρε, «Μικρή έχει σημασία αν θ΄αντέξουμε»; Άμα ψοφήσω γω κι εσείς φτάσετε τα 6.000 άρθρα (στα λίγα το βάζω) εγώ τι να το κάνω; Γεροί νάμαστε να διαβάζουμε για ποοοολύ καιρό ακόμα.

  137 Νικοκύρη παρόντος γίνεται. Όσο βρίσκεται στην Εσπερία, δεν το βλέπω…

 158. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  137-157 Θα κατέβω λίγο, για μια βδομάδα περίπου. Δείτε τι μπορεί να γίνει το Σάββατο 24 ή Κυρ. 25.

 159. 158 Πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη (πλην Μιχάλη). Θα δείξει.

 160. Divolos said

  Πολλά συγχαρητήρια για το πεντοχίλιαρο, κι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Με υγεία για τις επόμενες κορυφές

 161. Μανιατολεσβιος said

  Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια για τα επόμενα 5000

 162. leftezi said

  Ευχή για τα 10K.
  Εγώ, από την πλευρά των αναγνωστών – σχολιαστών, με το παρόν βάζω ένα χεράκι να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο σχόλια. 🙂

 163. 159,
  Ευχαριστώ, από μακρυά αυτή τη φορά.

 164. mitsos said

  Αργοπορημένο σχόλιο :
  Εύχομαι σε όλους υγεία να πιάσουμε και το δεκαχίλιαρο.
  Πρωτίστως νά ‘ναι υγιής και δραστήριος ο Νικοκύρης μας.

 165. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια!

 166. loukretia50 said

  Νικοκύρη,

  Χιλιάδες νήματα , πόσα μηνύματα
  έχεις περάσει?
  Γράφεις των λέξεων την ιστορία
  πριν ξεθωριάσει

  Αρχαίων βήματα , σε πόσα σχήματα
  έχεις διαβάσει
  Κρυφά νοήματα γίνονται κώδικες
  που έχεις σπάσει
  Τόσα μαθήματα , πόσο απλόχερα
  έχεις μοιράσει!

  Γράφεις των λέξεων την ιστορία
  σε κάθε φάση
  Σ΄ένα ταξίδι με μια παρέα
  που έχει γεράσει
  Σε μια πορεία που ήταν όνειρο
  Κι έγινε δράση

  Οικεία πρόσωπα και τόσα απρόσωπα
  δε σ΄ έχουν φτάσει.
  Γράφεις των λέξεων την ιστορία
  σε νέα βάση

  Ποιος βάζει στοίχημα τον εαυτό του
  να ξεπεράσει?

  Ρεκόρ και νίκη, σε σένα ανήκει
  Δεν έχει σπάσει

  Χιλιάδες νήματα… μα πόσα κύματα
  έχεις περάσει?
  Πόσα χτυπήματα, κόντρες , προβλήματα
  σ΄έχουν κουράσει?

  Ποιος μένει ακέραιος όταν κομμάτια του
  έχει μοιράσει?

  Ποιος συνεχίζει κι ας είν’ ελεύθερος
  να κάνει στάση?

  Χιλιάδες νήματα…
  Ποιος βάζει στοίχημα τον εαυτό του
  να ξεπεράσει?
  Κι αποφασίζει χρόνο και τίμημα
  να λογαριάσει,
  στις δυσκολίες κι αμφιβολίες
  να μη δειλιάσει?

  Ποιος τρέχει ακούραστα για να προφτάσει
  ζωή και νήματα, δουλειά , προσχήματα
  να συμβιβάσει?

  Χιλιάδες νήματα … πόσα μηνύματα
  έχεις ξεχάσει?

  Μα ποιος θα νοιώσει
  Πίκρα σε στρώσεις, χαρά με δόσεις
  Χωρίς να σπάσει?

  Αλληλεπίδραση, μα ποια αντίδραση
  να προσπεράσει
  όταν η θύελλα φέρνει διλήμματα
  πριν να κοπάσει

  Χάνονται οι λέξεις όταν το νήμα τους
  θα ξεθωριάσει?

  Νικάς το φόβο σου ότι η κούραση
  θα σ΄αναγκάσει
  να δεις ανούσια δέσμευση εκούσια
  και νάχεις χάσει
  πάθος και έμπνευση γιατί τα σύννεφα
  σ΄έχουν σκεπάσει

  Χάνονται οι φίλοι όταν το νήμα τους
  έχει πια σπάσει?

  Οικεία πρόσωπα σ΄άλλη διάσταση
  έχουν πια φτάσει

  Και πόσοι φίλοι σου μισούν το θόρυβο
  κι έχουν σωπάσει…

  Χιλιάδες πρόσωπα, γνωστά κι απρόσωπα
  σ΄έχουν κουράσει?
  ΛΟΥ
  Χιλιάδες πρόσωπα λοιπόν !
  Ευρύ κοινό, χωρίς πλαφόν – ασχέτων κατά βάση!
  Αρκούντως πλουραλιστικόν, φλύαρον, απαιτητικόν
  ποθεί να σχολιάσει!
  Χιλιάδες πρόσωπα λοιπόν, σε ημερήσια βάση,
  το Νικοκύρη αναζητούν.
  Και έχει ωριμάσει
  η σχέση αλληλεξάρτησης στον κόσμο
  που έχει πλάσει.
  Λίγο δεν είναι, κι εύχομαι ποτέ μη μας ξεχάσει
  όταν θα γίνει μιλιονέρ και θάχει πια μπαφιάσει!

 167. sarant said

  166 Με συγκίνησες, Λου, να’ σαι καλά βρε συ!

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166 (166, με σειρήνες πυρόφλεξης 🙂 )
  Λου,
  η συγκίνηση ξεπέρασε την ομορφιά της ρίμας σου.
  Μπράβο βρε θηριάκι, μπράβο!

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  166 – Επειδή μπορώ να βλέπω πέρα από τις 4 διαστάσεις,😊 από την αρχή σε κατάλαβα πως δεν είσαι ανθρώπινη οντότητα αλλά, αερικό.😊
  Ό,τι κι αν είσαι, είσαι ΥΠΕΡΟΧΗ, κι είναι όμορφο που μοιραζόμαστε την παρουσία σου!👍

 170. # 166

  Παπαγάλο, Παπαγάλο !!! (δεν πίνω καφέ Μπράβο με τίποτε, είμαι φαν του Λουμίδη)

 171. Mitsi Vrasi said

  Άπειρα συγχαρητήρια και ευχαριστώ γι’ αυτό το πεντοχίλιαρο που δεν είναι πετσετάκι!

 172. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γειά σου Μίτση! Πού ‘σαι βρε?

 173. sarant said

  171 Νάσαι καλά Μίτση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: