Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εσείς θα προσαρμοστείτε;

Posted by sarant στο 15 Σεπτεμβρίου, 2022


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες στο ηλεπεριοδικό 2020magΌπως θα ξέρετε, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, 21 ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Ο υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας έχει κερδίσει μιαν αμφίβολη υστεροφημία επειδή το όνομά του έχει για πάντα συνδεθεί με τη φερώνυμη λίστα εκμαυλισμού του Τύπου, η οποία συνέβαλε όχι λίγο στο να βρεθεί η χώρα μας στην τελευταία θέση στην ΕΕ από πλευράς ελευθεροτυπίας. Ωστόσο, από προχτές το όνομά του συζητιέται και πάλι με διαφορετική αφορμή, και συγκεκριμένα για την ατάκα του σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει». Την απάντηση αυτή την έδωσε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να βοηθήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πριν από μερικά χρόνια υποβλήθηκαν σε πολλά έξοδα για να βάλουν φυσικό αέριο, επειδή ήταν πιο οικολογικό, και τώρα η κυβέρνηση τούς καλεί να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

Αλλά αυτά θα τα έχετε ήδη διαβάσει. Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε σήμερα για την προσαρμογή και τη λεξιλογική της οικογένεια.

Το ρήμα προσαρμόζω είναι αρχαίο. Εύκολα βλέπουμε ότι είναι σύνθετο, από την πρόθεση προς και το ρήμα αρμόζω, το οποίο είναι αρχαίο, ήδη ομηρικό: στο ε της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας, που ετοιμάζεται να φύγει από την αγκαλιά και το νησί της Καλυψώς, φτιάχνει τη σχεδία του και τα ξύλα «τέτρηνεν δ’ άρα πάντα και ήρμοσεν αλλήλοις» που ο Ζ. Σίδερης το μεταφράζει «κι όλα σαν τα τρυπάνισε και τα ’δεσε ενωμένα».

Ήταν δηλαδή τεχνική η αρχική σημασία του ρήματος αρμόζω: δένω, συνδέω, ταιριάζω, όπως τεχνική ήταν και η πρώτη σημασία μιας παράγωγης λέξης που σήμερα χρησιμοποιείται με αφηρημένη, υψηλόφρονη ή καλλιτεχνική σημασία, εννοώ τη λέξη αρμονία, που κι αυτή έχει την προέλευσή της στο λεξιλόγιο των μαστόρων, των καραβομαραγκών, που ονόμαζαν «αρμονίας» τους συνδέσμους με τους οποίους ένωναν τις σανίδες των καραβιών· στην Οδύσσεια πάλι, στο ίδιο απόσπασμα με παραπάνω, ο Οδυσσέας ενώνει τα σανίδια «γόμφοισιν και αρμονίησιν» (με ξυλοκάρφια και δεντρόφλουδες, μεταφράζει ο Καζαντζάκης).

Η αρμονία βέβαια, πέρα από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία έφτασε να σημαίνει τη συμφωνία, το ταίριασμα, και αυτές οι μεταφορικές σημασίες επικράτησαν, με εξειδίκευση στη μουσική, όπου η λέξη στην αρχαιότητα σήμαινε, ανάμεσα σε άλλα, τη συμφωνία των ήχων και στη συνέχεια τη μουσική κλίμακα, την οκτάβα, τους μουσικούς τρόπους/δρόμους. Από τα λατινικά (harmonia), η λέξη πέρασε στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου η ανάμνηση της δασείας άλλοτε διατηρήθηκε (harmony, harmonie) και άλλοτε όχι (armonia στα ιταλικά), και επέστρεψε στα ελληνικά στα νεότερα χρόνια σε ονομασίες μουσικών οργάνων σαν τη φυσαρμόνικα, την αρμόνικα και το αρμόνιο.

Το αρμόζω και η αρμονία, που έπαιρναν δασεία στα αρχαία, ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια λέξεων που ανάγονται στο ρήμα αραρίσκω (συνδέω, κατασκευάζω, τακτοποιώ). Στην ίδια ευρύτερη οικογένεια ανήκουν λέξεις όπως αρετή, άρθρο, αριθμός (που παίρνουν ψιλή), ενώ στο στενότερο παρακλάδι βρίσκουμε τις λέξεις άρμα, αρμός και αρμόδιος.

Το προσαρμόζω, κι αυτό αρχαίο (προσαρμόττω στους Αττικούς), είχε την αρχική σημασία «εφαρμόζω ταιριαστά», αλλά ήδη από την αρχαιότητα πήρε και τη σημασία «τροποποιώ κάτι ώστε να ταιριάζει». Και η προσαρμογή της ελληνιστικής εποχής είναι, με πολύ σπανιότερη παρουσία πάντως.

Οι άλλες λέξεις της οικογένειας είναι νεότερες, πλάστηκαν από τους λογίους τον 19ο αιώνα, όπως προσαρμοστικός, προσαρμοστικότης («του παρατηρητού εν τη χρήσει του οφθαλμοσκοπίου», σημειώνει ο Κουμανούδης. Ακόμα νεότερα, ή τουλάχιστον δεν τα έχει καταγράψει ο Κουμανούδης, είναι το ρήμα αναπροσαρμόζω και η αναπροσαρμογή· κάποιοι ίσως έχουν ακούσει για ένα πανάρχαιο έθιμο ονόματι «αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή», που η ακριβής σημασία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η προσαρμογή στα νεότερα χρόνια έχει πάρει ποικίλες σημασίες, τόσο τεχνικές όσο και μεταφορικές· είχαμε προσαρμογή της οικονομίας στη νέα πραγματικότητα μετά την είσοδο στην (τότε) ΕΟΚ, έχουμε προσαρμογή ενός παιδιού σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον, προσαρμογή ενός θεατρικού έργου για να παιχτεί στο ραδιόφωνο, προσαρμογή ενός οργανισμού στο ψύχος ή στην ξηρασία ή στη θερμότητα. Τώρα με την κλιματική αλλαγή, οι έμβιοι οργανισμοί προσαρμόζονται στη μεταβολή των συνθηκών και των οικοτόπων τους. Να θυμηθούμε πάντως και την καβαφική ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών.

Με τις νέες τεχνολογίες, πολλαπλασιάστηκε η ανάγκη για προσαρμοστικά, για σύνεργα δηλαδή που επιτρέπουν την επικοινωνία ή τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές ή όχι απευθείας συμβατές συσκευές. Συχνά αυτά τα λέμε «αντάπτορες», από την αγγλική λέξη (adaptor).

Ένας έμβιος οργανισμός που δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί π.χ. στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων ή στη ρύπανση του περιβάλλοντος κινδυνεύει πράγματι να πεθάνει, αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί την ασφαλώς ατυχή έκφραση του κ. Πέτσα, που ακούγεται σαν εμπαιγμός, πολύ περισσότερο που είναι η πολλοστή φορά που ένα στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης εμφανίζεται ανάλγητο, ανίκανο να κατανοήσει την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, μεταξύ άλλων εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να επιδοτεί την κερδοσκοπία των παρόχων. Αντί ο κ. Πέτσας να κατηγορεί τα σόσιαλ ή τους δημοσιογράφους ότι, τάχα, γίνεται «αποσπασματική προβολή της φράσης» του, καλά θα έκανε να ζητούσε ταπεινά συγγνώμη που πρόσβαλε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όσο για εκείνους που καλούνται να υποβληθούν σε νέες πολυδάπανες προσαρμογές για να μην παγώσουν τον χειμώνα, όπως και γενικότερα όσοι είναι «εξαρτημένοι από τον μισθό τους», δεν έχουν παρά να κάνουν μια μικρή προσαρμογή τη μέρα των εκλογών και να μαυρίσουν την αλαζονική κυβέρνηση των πλουσίων.

Advertisement

156 Σχόλια προς “Εσείς θα προσαρμοστείτε;”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Νομίζω ότι ξεχάστηκε, από τη φυσική, η αρμονική ταλάντωση, όπως και το επίθετο «εναρμόνιος», που χρησιμοποιείται στη μουσική. Εναρμόνιους φθόγγους λέμε αυτούς που ενώ λέγονται με δύο διαφορετικά ονόματα και αλλοιώσεις, πρακτικά αντιστοιχούν στην ίδια τονική οξύτητα (π.χ. Σί δίεση με Ντο, Σολ διπλή ύφεση με Φα, Λα διπλή δίεση με Σι κλπ.)

 2. Πάνος με πεζά said

  Έλα ρε ! Ναμπερουάν;

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Ελπίζω φέτος ο χειμώνας να μην είναι πολύ κρύος, αλλιώς φοβάμαι πως θα ισχύσει κυριολεκτικά ο μεταφορικός «ψόφος» για μας τους απροσάρμοστους…

  Λεξιλογικόν: Γιατί «προσαρμοστικά», που μπορεί να μπερδευτεί με επίρρημα, και όχι «προσαρμογείς»;
  (Εντάξει, αντάπτορες λέμε όλοι, αλλά αν είναι να μπει ένας όρος, ας είναι σαφής…)

 4. phrasaortes said

  Υπάρχουν και οι αρμοστές, από τους Σπαρτιάτες κυβερνήτες μέχρι τον Αριστείδη Στεργιάδη.

 5. Theo said

  Καλημέρα.

  Τελικά ζήτησε συγγνώμη:
  Χθες έκανα μια ατυχή δήλωση. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου, κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι. Τους ζητώ συγγνώμη.

 6. Προσαρμόσου, ρε. Τι σου ζητάνε;…
  ή
  Κάνε πως κοιμάσαι…

 7. Καλημέρα

  με το ζμπάθειο αλλά αυτό που εννοεί ο Πέτσας λέγοντας αναπροσαρμογή, ο λαός αλλιώς το λέει.

  Να επαναλάβω όμως την άποψή μου πως για την Κυβέρνηση κούλη-μπουμπούκου και σία που έχουμε, υπεύθυνη ήταν και η πολιτική σύριζα που τότε – όπως και τώρα φοβάμαι- δεν πιάνει τα μηνύματα των καιρών

 8. Alexis said

  #0: Αντί ο κ. Πέτσας να κατηγορεί τα σόσιαλ ή τους δημοσιογράφους ότι, τάχα, γίνεται «αποσπασματική προβολή της φράσης» του, καλά θα έκανε να ζητούσε ταπεινά συγγνώμη που πρόσβαλε χιλιάδες συμπολίτες μας.

  Χθες έκανα μια ατυχή δήλωση.
  Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου, κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι.
  Τους ζητώ συγγνώμη…

 9. ΓΤ said

  «[…] που ανάγονται στο ρήμα αραρίσκω […]»

  και ο Αραρώς, γιος του Αριστοφάνη

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Και τα δύο λέγονται

  4 Και με σημερινή χρήση, οι Ύπατοι Αρμοστές του ΟΗΕ πχ για τους πρόσφυγες

  5-8 Τότε τον αδίκησα, του ζητώ κι εγώ συγγνώμη.

 11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  5 Λέγεται ότι έπεσε χοντρό @έσιμο στο εσωτερικό της ΝουΔιτίας 😉 . Με δεύτερη δήλωση,κάτι «συμπληρώματα-αντιδράσεις» όπως πολλές φορές συμβαίνει, τα έκανε χειρότερα οπότε στην τρίτη έβαλε τη συγγνώμη μπας και σταματήσει το σούσουρο.

 12. phrasaortes said

  Η συγγνώμη του Πέτσα είναι ελαφρώς γιαλαντζί, καθώς ζητάει συγγνώμη, επειδή οι δηλώσεις του αναστάτωσαν κάποιους, και όχι για τις ίδιες τις δηλώσεις. Πρόκειται για γνωστή τακτική στην πολιτική. Αν θυμάμαι καλά, την είχε εφαρμόσει και ο δήμαρχος Μπακογιάννης για την γκάφα του με τα εγκαίνια του συντριβανιού στην Ομόνοια.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Non-apology_apology

 13. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μην αψηφάς τους νόμους του Δαρβίνου

  Αφωτίστου Φιλέλληνος

  Κακή παράσταση
  για πρώτη φορά
  ………………….
  Τόσα χρόνια τα κατάφερνα
  ασήμωνα και χρύσωνα
  (αυτοσχεδιάζοντας
  στο ίδιο έργο)
  παραλλάζοντας
  όσο χρειάζεται τα λόγια μου
  ώστε ν’ ακολουθεί
  τους νόμους του Δαρβίνου

  Κρυφά σταυρούς μου πρόσθετε
  ο μυστικός στρατός μου
  ώστε να καταστώ
  από ένας ηθοποιός
  μικρός κι ασήμαντος
  αστέρας της πολιτικής
  σε αθηναίους πρώτης γενιάς
  κι εσωτερικούς μετανάστες
  οπαδούς του γνωμικού
  «το μη άμεσα χρήσιμον άχρηστον»

  Πάντα με αναδείκνυαν
  πληρωμένοι γραφιάδες
  μ’ αργομισθίες και μυστικά κονδύλια
  τους εξαγόραζα
  και χάριζα
  στ’ αφεντικά τους –διαφημιστές μου
  δημόσια έργα κι οφειλές,
  προμήθειες μεγάλες

  Τα όπλα μου απλά
  η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  (κοινώς το βόλεμα).
  η απληστία
  κι άλλα πολλά
  ……………………………………….
  Για να ξεσκίζω στα κρυφά
  τις σάρκες των θυμάτων μου
  μεγάλωσαν οι κυνόδοντες
  (ο νόμος του Δαρβίνου)
  δεν χαμογέλαγα όπως παλιά
  μη τρομάξουν τον λαό,
  κρυβόμουν για πολλά χρόνια.

  Όμως κομμάντος φωτογράφοι
  σε τσιμπούσι σαρκοβόρων
  πίσω από ψηλές μάντρες καστροβίλλας
  μ’ αποθανάτισαν να σπάω
  με τους τεράστιους κυνόδοντες
  το παϊδάκι αθώου αρνιού.

  Φωτογραφίες μου είδαν και λιοντάρια
  που ξεπερνούσαν την εφηβεία τους
  μαζί με τ’ άλλα ζώα , τον λαό
  ότι –τελικά- δεν ήμουν χορτοφάγος
  ελληνιστi vegetarian
  ……………………………………….
  Εκεί που εκφωνούσα
  τον τελευταίο λόγο μου
  άρχισε η γιαουρτο-βροχή
  η προσωπική μου φρουρά
  προσπάθησε μ’ ομπρέλες να με σώσει
  μα ‘σπάσαν οι μπαλένες
  οι πρώτοι – οι πιο κοντοί-
  γλίστρησαν και πέφτοντας
  θάφτηκαν κάτω απ’ την άσπρη λάβα
  με τους ύστατους πομφόλυγες.
  της τελευταίας ανάσας τους.

  Εγώ σαν πιο ψηλός
  άντεξα λίγο ακόμη
  μα η γιαουρτο-βροχή
  έγινε γιαουρτο-καταιγίδα
  και σαν καταλάγιασε
  με σύμπλεγμα του Λαόκοντα
  έμοιαζε το άσπρο επιτύμβιό μου.

  Οι μάνες των αρνιών
  με το γάλα τους εκδικήθηκαν .

  19.10.2009

  ΥΓ Είχαν προσθέσει γύψο στο γιαούρτι.

 14. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Έτσι λοιπόν, μια συγγνώμη και καθαρίζεις για δηλώσεις που κυριολεκτικά εκφράζουν απόψεις κοινωνικού δαρβινισμού. Α, ρε (ορ)μπανανία του Νότου! 😑

 15. Πουλ-πουλ said

  …ο Οδυσσέας ενώνει τα σανίδια «γόμφοισιν και αρμονίησιν»….
  Στην αρχαία οικοδομική οι γόμφοι ήταν μεταλλικά ελάσματα που συνέδεαν τις στρώσεις των λίθων καθ’ ύψος.

 16. 15.
  Ωχ, χατζητεράστιο βγήκε το σχήμα.

 17. Georgios Bartzoudis said

  «να βρεθεί η χώρα μας στην τελευταία θέση στην ΕΕ από πλευράς ελευθεροτυπίας».

  # Έχω την εντύπωση ότι την σχετική «μέτρηση» την έκανε ένα …μπουλούκι συριζοπαθών δημοσιογραφούντων, που νομίζουν ότι έτσι αποκτούν συριζοπόντους (αν ποτέ ο Σύριζα ξαναπάρει την κουτάλα). Ανοήτως βέβαια, διότι δεν το πιστεύει κανένας, ούτε ακόμα και στο συνάφι τους. Και βέβαια, ο πολύς κόσμος ούτε καν ασχολείται με τέτοιες παπάρες!

 18. ΓΤ said

  Έχουμε και την αποπροσαρμογή, όπως λένε επίσημα στα αποδυτήρια. Με την προπόνηση προσαρμόζεσαι σε ένα μοτίβο, ενώ αποπροσαρμόζεσαι όταν έχεις χτυπήσει και παύεις για κάποιο διάστημα να προπονείσαι (detraining).

 19. sarant said

  17 Τη σχετική έκθεση την έκαναν οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο παίρνει πολύ σοβαρά αυτή την εκθεση.

 20. ΓΤ said

  https://www.dw.com/el/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/a-61674630

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο «Λίστα Πέτσας», δεν διολίσθησε τώρα,
  εμφανίζεται συστηματικά κυνικός και απαθής. Φάτσα-ράτσα. (Σαν ροφό τον έχουν εικονογραφήσει). Είχε υπερθεματίσει και για τα διάφορα μέτρα εξαναγκασμού, απολύσεις, πρόστιμα κλπ (αφού απέτυχαν να πείσουν) σ΄όσους αρνούνται να εμβολιαστούν: » το να χάσει κάποιος το εισόδημά του, είναι κίνητρο για να εμβολιαστεί»!
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/307641_st-petsas-na-hasei-kaneis-eisodima-toy-kinitro-gia-ton-emboliasmo

 22. Spiridione said

 23. ΓΤ said

  @19

  Κλειστά του μυαλού τα σύνορα
  μη δίνεις εξηγήσεις
  όλα ένα μπουλούκι
  οι RSF και ο… Μπαμπέφ
  πικροστομιάς το λούκι
  συνθέσεις λέξεων μόνιμες
  με πρόθημα το τσίπρο-
  κραυγές Σερρών επώνυμες
  — γελούν μέχρι την Κύπρο

 24. ΓΤ said

  O Πέτσας είναι τέρμα χοντρόπετσος. Φροντίζει όμως να συνδυάζει την «προσαρμογή» χλευάζοντας έμμεσα τη φτώχεια. Θυμίζουμε την περίοδο της πρώτης καραντίνας, όταν, προσαρμοζόμενος στου ιού τας επιταγάς, φωτογραφιζόταν στο φτωχικό του να τον κουρεύει η γυναίκα του. Φρόντιζε στο φωτογραφικό κολάζ να ταγκάρει την τοποθεσία, «Διόνυσος Αττικής», (τα βλέπεις, μωρή Δραπετσώνα;), ευγενής υπόμνηση προς κάθε απροσδιόνυσο, ενώ στο βάθος έβλεπες ένα παρατημένο ποδήλατο ανεμελιάς στο ριζοδέντρι, ευγενική παραχώρηση φύσης σε μία πολυστρέμματη χλόη, από την οποία σαφώς διαιτάται αυτός ο βοσκηματίας μήρυκας. Ωστόσο, σοβεί το έλλειμμα πληροφόρησης. Ως άλλος ένας από αυτούς που δεν αντέχουν του χρόνου τα σημάδια, ας φροντίσει στο επόμενο κολάζ του να μας πει τον κωδικό της βαψομαλλιάδικης παλέτας του.

 25. nikiplos said

  prosar ένας αφρός της Ζιλέτ, που στην διαφήμιση στην ΤιΒή έλεγαν στο τέλος:
  προσαρμοστείτε!

 26. Καλημέρα!

  Σχετικά με εκείνο το αρχαίο έθιμο, μού έχει μείνει ένα καρεδάκι από εκείνα τα ολοσέλιδα κόμικ της πολιτικής επικαιρότητας που έκανε ο Γιάννης Ιωάννου. Ήταν ο Αντρέας και τα στελέχη του πάνω από ένα τραπέζι και καλά επιτελικού σχεδιασμού. Και ρωτάει ο ένας (κεφαλαία στα μπαλονάκια) ¨ΚΑΙ Η Α.Τ.Α.;» Και ρίχνοντας ο Αντρέας ένα ομοίωμα μισθωτού από το τραπέζι λέει «Η Α.Τ.Α. ΠΑΕΙ ΑΤΑ».

 27. ΓΤ said

  @25
  Όχι 🙂 αυτό δεν γινόταν με τον αφρό, αλλά πιο παλιά, με τη λοσιόν 😛

 28. sarant said

  24 Καλά το θυμήθηκες

  25 Κι εσύ.

 29. Alexis said

  #27: Ωραίο. Με τον τότε ζεν πρεμιέ της εποχής Νίκο Ζιάγκο.

 30. Δημήτρης said

  Προσαρμογή (accommodation) λέγεται και η ικανότητα του οφθαλμού να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις, ώστε να βλέπουμε και κοντά και μακριά.

 31. ΓΤ said

  @29
  https://www.espressonews.gr/celebrities/140333/pou-chathike-o-nikos-ziagkos/

 32. ΓΤ said

  (On behalf of the Greek people I would like to express my deep sorrow for the loss of the Queen. She was a truly extraordinary leader and has inspired all of us with her unrivaled sense of duty.

  We wish the King strength and perseverance.

  Kyriakos Mitsotakis.)

 33. aerosol said

  Άλλο το προσβάλλω κάποιον, άλλο το κάποιος ένιωσε προσβεβλημένος. Για το πρώτο φταίω εγώ, για το δεύτερο μάλλον αυτός, που μας βγήκε υπερευαίσθητος και καθόμαστε να ασχολούμαστε μαζί του μη μας βάλει και τα κλάμματα. Γνώριμος κανόνας του επικοινωνιακού συντακτικού -που διαφέρει από το καθιερωμένο στο ότι άλλο φαίνεται να λες και άλλο εννοείς.

 34. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Πας πλούτος και παν κράτος αρ-ετ-η υπείκει.

 35. ΓΤ said

  «[…] παν πλήθος και πας πλούτος αρετή υπείκει».

  Πλάτων, Μενέξενος, 240d
  «ἐν τῷ παρόντι σωτηρίαν, ἡσυχίαν ἦγον. ἐν τούτῳ δὴ ἄν τις γενόμενος γνοίη οἷοι ἄρα ἐτύγχανον ὄντες τὴν ἀρετὴν οἱ Μαραθῶνι δεξάμενοι τὴν τῶν βαρβάρων δύναμιν καὶ κολασάμενοι τὴν ὑπερηφανίαν ὅλης τῆς Ἀσίας καὶ πρῶτοι στήσαντες τρόπαια τῶν βαρβάρων, ἡγεμόνες καὶ διδάσκαλοι τοῖς ἄλλοις γενόμενοι ὅτι οὐκ ἄμαχος εἴη ἡ Περσῶν δύναμις, ἀλλὰ πᾶν πλῆθος καὶ πᾶς πλοῦτος ἀρετῇ ὑπείκει».

 36. sarant said

  35 Καλά κάνεις και το βάζεις να φαίνεται ότι είναι δοτική (αν και δεν μπορεί να είναι ονομαστική).

 37. ΣΠ said

  η χώρα μας στην τελευταία θέση στην ΕΕ από πλευράς ελευθεροτυπίας

  Και στην προτελευταία θέση από πλευράς μέσου IQ.

 38. ΓΤ said

  @37

  55η στις 199

 39. ΓΤ said

  @36

  Εξάλλου, σε τέτοια κείμενα πράγματι χαίρεται κανείς την υπογεγραμμένη…

 40. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Το δικό μου δικό μου είναι. Του Πλάτονα δεν ξέρω αν είναι δικό του.

 41. Jago said

  Είσαστε όλοι ανάρμοστοι.

 42. ΓΤ said

  (Ο Μπακαμπού στον ΟΣΦΠ.)

 43. Πέπε said

  > Η αρμονία βέβαια, πέρα από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία έφτασε να σημαίνει τη συμφωνία, το ταίριασμα, και αυτές οι μεταφορικές σημασίες επικράτησαν, με εξειδίκευση στη μουσική, όπου η λέξη στην αρχαιότητα σήμαινε, ανάμεσα σε άλλα, τη συμφωνία των ήχων και στη συνέχεια τη μουσική κλίμακα, την οκτάβα, τους μουσικούς τρόπους/δρόμους.

  Νομίζω ότι η εξέλιξη των μουσικών όρων είναι η εξής:

  Αρχική σημασία του ρήματος αρμόζω, είπαμε, είναι η τεχνική: συνδέω, προσαρμόζω ένα πράγμα σ’ ένα άλλο. Όπως π.χ. ένα τουβλάκι λέγκο σ’ ένα άλλο, ή μια σφήνα σε μια υποδοχή κλπ.

  Αρμονία λοιπόν ονομάστηκε το κούρδισμα των έγχορδων οργάνων. Γιατί; Η κίνηση που κάνει κανείς για να τεντώσει/χαλαρώσει μια χορδή, μέχρι να τη φέρει στο επιθυμητό ύψος, είναι περίπου η ίδια όπως για να την πρωτοβάλει στη θέση της. Την αρμόζει λοιπόν, και καθώς παράλληλα την κουρδίζει, γίνεται η πρώτη μετωνυμία.

  Τα αρχαία ελληνικά έγχορδα, λύρες, κιθάρες κλπ. (άσχετα από τα ομώνυμα σύγχρονα όργανα) έπαιζαν μόνο με ανοιχτές χορδές, όπως σήμερα π.χ. η άρπα ή το σαντούρι. Η κλίμακα (αλληλουχία διαστημάτων) προέκυπτε από το κούρδισμα, την αρμονία. Με διαφορετικό κούρδισμα προέκυπτε διαφορετική κλίμακα. Έτσι έρχεται η δεύτερη μετωνυμία, και η αρμονία φτάνει να σημαίνει κλίμακα, και ειδικότερα μάλιστα μουσικό τρόπο, καθώς η αρχαία ελληνική μουσική ήταν τροπική.

  Καθώς καθετί αρχαιοελληνικό μελετήθηκε πολύ από τις επόμενες εποχές, η λέξη αρμονία έμεινε στη μουσική ορολογία πολύ αφότου η μουσική είχε προχωρήσει προς άλλους προσανατολισμούς. Όταν λοιπόν η σχετικά νεότερη δυτική μουσική άρχισε να αναπτύσσει την τέχνη των συνηχήσεων, των ταυτόχρονων νοτών, η λέξη αρμονία συνδύασε την αρχική της σημασία, του ταιριάσματος, με το γεγονός της παρουσίας της στη μουσική ορολογία, κι έτσι προσέλαβε τη σημασία, ακριβώς, της τέχνης των μουσικών συνηχήσεων. Από κει και οι αντίστοιχοι όροι harmonie, harmony, armonia κλπ. των ευρωπαϊκών γλωσσών.

  Τέλος, διάφορα όργανα νεότερης επινόησης που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους ότι μπορούν να παράγουν πολλές νότες ταυτόχρονα, δηλαδή αρμονίες, πατενταρίστηκαν με ονομασίες όπως harmonium και harmonica (αλλά και accordeon: παίζει ακόρντα, συγχορδίες, δηλαδή τελικά πάλι το ίδιο!). Ενώ αντίθετα υπήρξε κάποια στιγμή το Παναρμόνιο, ένα πειραματικό όργανο επινοήσεως του μουσικολόγου Κ. Ψάχου που, μ’ ένα πληκτρολόγιο των πολύ παραπάνω από 12 πλήκτρων (όπως το πιάνο) ανά οκτάβα, μπορούσε να αποδώσει όλες τις διαστηματικές υποδιαιρέσεις της βυζαντινής μουσικής, κι αυτό εκμεταλλεύεται στην ονοματοθεσία του την αρχαία έννοια της αρμονίας ως τρόπου-κλίμακας και όχι τη νεότερη δυτική (και άγνωστη στη βυζ. μουσική) της οργανωμένης συνήχησης.

 44. ΣΠ said

  38
  Προτελευταία στην ΕΕ.

 45. ΓΤ said

  Όπως αποκάλυψε η Σούλα Γκλάμορους, μετά την τοποθέτηση της Ηλιάνας για τα κλοτσομπουνίδια του με τον Λάιτ, ο Σνικ την έκανε ανφόλοου από το Ίνστα.

  Παρότι αγνοώ τη θέση της Σούπερ Κικής για το ζήτημα, εκτιμώ ότι έρχεται χειμώνας βαρύς…

 46. ΓΤ said

  @44
  To #38 συμπληρώνει το #37, διότι, μιλώντας για 199 χώρες, προφανώς δεν πρόκειται για ΕΕ…

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://thepressproject.gr/ki-an-o-petsas-echei-dikio/

 48. ΓΤ said

  @43
  https://www.pemptousia.gr/2016/10/vizantinomousikologiki-imerida-ke-sinavlia-afieromeni-sto-panarmonio-tou-konnou-psachou/

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Ως…διαλεκτικοί καθώς είμαστε, εκτός από το αρμονικός πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζουμε και το αντίθετο όπως, ας πούμε, ανάρμοστος.
  Θυμηθήκαμε λοιπόν την λέξη «ανάρμοστη» χείλη του Β.Clinton όταν αυτός εξεταζόταν αρμοδίως…

 50. Παναγιώτης Κ. said

  37,38, 44. Τώρα πια υπάρχουν και στοιχεία, που ανατρέπουν την αυτάρεσκη άποψη που κυκλοφορεί επί χρόνια, περί του «πιο έξυπνου λαού στον κόσμο».
  Κάθε φορά που την άκουγα ρωτούσα: Ξέρετε να μου πείτε έναν…λιγότερο έξυπνο λαό;

  Υπάρχουν όμως και άλλες τέτοιου τύπου συγκρίσεις.
  π.χ «Έλληνες:οι πιο παραγωγικοί οικοδόμοι» καθώς μου λένε οι φίλοι μου πρώην οικοδόμοι και τώρα συνταξιούχοι!

 51. Παναγιώτης Κ. said

  Στον Σαραμάνγκου δεν αρέσει η λέξη «ευτυχία» καθώς λέει σε μια συνέντευξή του. Προτιμά αντί αυτής την λέξη «αρμονία».
  (Συμφωνώ μαζί του…)

 52. Pedis said

  Ντροπή, ρε, πέσατε να τον φάτε! Δηλ. τι είπε; Αυτό ένα από αυτά που πιστεύει και αμολάει στην παρέα του ο μέσος, κατά δήλωσή του, άριστος, και γουστάρει όταν τ’ ακούει από τους άριστους αποπάνω του, όπως, πουχού, ότι οι πολίτες δεν είναι όλοι ίσοι, είναι ατομική ευθύνη η δημόσια υγεία, φταίνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τη μαύρη εργασία κλπ κλπ.

  (Υπόψην άριστοι και μη, στη χώρα πρέπει να παίζει ένα από τα μεγαλύτερα σπεκουλαρίσματα στην Ευρώπη όσον αφορά τις τιμές. Αν αποδειχθεί ότι μέλη της κυβέρνησης και των οικογενειών τους δεν τρώνε, έξτρα εννοείται, από όλο αυτό, τότε θα έχει δίκιο η προπαγάνδα του Σύριζα που λέει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανίκανη. 😎)

 53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  52# Το πιστεύεις αλήθεια αυτό που γράφεις στο τέλος? Για τόσο άχρηστους τους έχεις? 😊 😇
  (Νομίζω είμαστε η μόνη χώρα που έχει όλη της την ενέργεια στο σχετικό χρηματιστήριο).

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Σε ένα άλλο μακρινό…γνωσιακό σύμπαν μιλούσαμε για ανάλυση κατά Fourier π.χ ενός ηλεκτρικού παλμού σχήματος Π. Οι συνιστώσες από αυτή την ανάλυση λέγονταν α ρ μ ο ν ι κ έ ς.

 55. Pedis said

  # 53 – Είσαι κακοπροαίρετος, λαϊκιστής και πληρωμένος! Αυτό είσαι. 🤑

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  55# Αυτά τα λες για να με προσβλήνεις? Δε μασάω. Μάλλον γέρο μου είσαι βαριά πρεσβύωψ και σου έχει διαφύγει το πώς με αποκαλούν εδωμέσα (και παραέξω, αλλά δεν το λέω πουθενά) 😜

 57. Παναγιώτης Κ. said

  Τα μέσα και οι δημοσιογράφοι τελικά εκμαυλίστηκαν; 🙂

 58. sarant said

  43 Ωραίος

 59. Χαρούλα said

  Και φυσικά και της αρμονίας οι Αρχαίοι μας, της εφτιαξαν ιστορία

  Στην ελληνική μυθολογία η Αρμονία ήταν κόρη δύο θεών, κατά τη Θεογονία του Ησιόδου: του Άρεως και της Αφροδίτης και αδελφή του Φόβου και του Δείμου. Παντρεύτηκε τον βασιλιά των Θηβών Κάδμο.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1)

 60. Χαρούλα said

  Κι άλλη εκδοχή
  https://www.mixanitouxronou.gr/armonia-i-panemorfi-kori-tou-dia-pou-metamorfothike-se-drako-pantreftike-ton-vasilia-tis-thivas-kai-50-skylia-katasparaksan-ton-engono-tis/

 61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τώρα που σε βρήκα Πέδη, λύσε μου και μια απορία, εσύ που τα ξες αυτά:
  Όταν οι αμερικάνοι αποκαλύπτουν δωροδοκίες από τον Πούτιν είναι αξιόπιστοι αλλά όταν δίνουν ονοματεπώνυμα με δωροδοκίες από τη Νοβάρτις είναι για τα μπάζα? Έχω μπερδευτεί ομολογώ, αυτό ξεπερνάει τις αντιληπτικές Μου ικανότητες.

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει»
  Απαράβατος φυσικός νόμος, να κι ένας πολιτικός που είπε μια φορά την αλήθεια, σ΄ένα λαϊκό ακροατήριο που έχει εθιστεί να ακούει τερατώδη ψέματα, π.χ, με ένα άρθρο κι ένα νόμο, θα καταργήσουμε τα μνημόνια! Σίγουρα θα του ξέφυγε.😂

  «Όσο για εκείνους που καλούνται να υποβληθούν σε νέες πολυδάπανες προσαρμογές για να μην παγώσουν τον χειμώνα, όπως και γενικότερα όσοι είναι «εξαρτημένοι από τον μισθό τους», δεν έχουν παρά να κάνουν μια μικρή προσαρμογή τη μέρα των εκλογών και να μαυρίσουν την αλαζονική κυβέρνηση των πλουσίων.»
  Και να ασπρίσουν ποιά, την αλαζονική κυβέρνηση των ψευτών και ηλιθίων; ή των απολιθωμένων «επαναστατών» χωρίς αιτία.

  Οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πολιτικών κομμάτων και λαού, που στο τέλος ΠΑΝΤΑ κερδίζουν οι τράπεζες!

 63. atheofobos said

  «να βρεθεί η χώρα μας στην τελευταία θέση στην ΕΕ από πλευράς ελευθεροτυπίας».

  Εδώ γράφω σχετικά με αυτή την κωμική αξιολόγηση
  ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2022/07/blog-post_18.htm

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Εσείς θα προσαρμοστείτε;

  Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία
  εγώ κρατάω την ουσία
  και ψυχοσώζομαι
  βγαίνω στο κατάρτι μου και τραγουδάω
  -να τους τη σπάω-
  δεν προσαρμόζομαι!

  62. Λάμπρε!
  Οι Λάμπροι αυτής της ζωής «ψηφίζουν» λευκάκυρο αφού έτσι κι αλλιώς κερδίζουν οι τράπεζες! Πω, και δεν το ξέραμε!
  Ρε φίλε να ζήσουμε ή είναι περιττό, αφού έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουμε; Αν έχεις να προτείνεις κάτι πεσ το με πέντε λόγια (όχι σεντόνι) , (τί εκτός από το πηδάν πρωι-βράδυ) κι άσε τις μεγασοφίες για εμάς τους ψηφοφόρους (του α ή τουβ) που μας λες (με πολλούς τρόπους) ότι είναι (είμαστε) ηλίθιοι. Φτάνει γαμώτο!

 65. Costas X said

  4. & 10.->4
  «Αρμοστές» και οι Άγγλοι διοικητές των Ιονίων Νήσων επί Αγγλοκρατίας.

 66. ΣΠ said

  Στα μαθηματικά έχουμε την αρμονική σειρά
  1+\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\frac{1}{4}+\frac{1}{5}+...

  Επίσης αρμονική πρόοδο και αρμονικό μέσο.

 67. Pedis said

  # 61 – Συγκρίνεις επίτηδες ανόμοια ποσά, φίλος. Αδιευκρίνιστα ποσά, για να γίνω σαφέστερος. Άστ’ αυτά.

 68. GeoKar said

  #25, 27, 28: διευκρίνιση. Τα Prosar είναι «προϊόντα Σαραντη» δεν

 69. GeoKar said

  δεν είναι της Ζιλιέτ.

 70. leonicos said

  Ο ναυπηγός που εχτισε το πλοίο του Πάρη, με το οποίο κατέβηκε στη Σπάρτη και πήρε την Ελένη, λεγοταν Αρμονίδης

 71. Παναγιώτης Κ. said

  66. Της οποίας «το άθροισμα των απείρων όρων» είναι άπειρο (τα εισαγωγικά απαραίτητα για να μη παρεξηγηθούμε…:) ) ενώ «το άθροισμα των απείρων όρων » της 1+1/2+1/4+1/8+…είναι 2 (δεν είναι άπειρο).
  Είναι από τα…μυστήρια των Μ. ( αστειεύομαι…:).

 72. Χαρούλα said

  Και για την προσαρμογή στην φύση, ένα παιχνιδοκουΐζ
  https://anoixtosxoleio.weebly.com/-blog/348

 73. Παναγιώτης Κ. said

  @63. Δεν μπορέσαμε να δούμε τι έγραψες…

 74. Αγγελος said

  (67) και τις αρμονικές τετράδες στη γεωμετρία.
  Και τις αρμονικές συναρτήσεις στην ανάλυση.

 75. 67# Τα μα σα και τα σα μάσα τα.

 76. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  61-67 Εξαρτάται από ποια γωνία το κοιτάμε 🙂

 77. ΣΠ said

  Πρόσθεσε ένα L στο τέλος του λινκ.

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  63: Η RSF, «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είναι μια ΜΚΟ. Όπως θα δει κανείς στην ΕΦΣΥΝ που έχει περί πολλού την ΜΚΟ αυτή, σε παλαιότερα άρθρα της η σύνδεση των χαμηλών θέσεων συσχετίζεται με… ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ, ΑΠΑΓΩΓΕΣ και ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ δημοσιογράφων. Να θυμίσουμε ότι η ΕΦΣΥΝ ουσιαστικά έχει «φτύσει» επάνω στον τάφο του Σωκράτη Γκόλια, τον οποίο δεν θεωρεί καν δημοσιογράφο ενώ υπάρχει η περίπτωση του Καραϊβάζ που η ΜΚΟ την καταγράφει, αλλά δεν ξέρουμε καν γιατί έγινε.

  Παρόμοιες επισημάνσεις με αυτές που αναφέρει ο atheofobos βλέπουμε και ΕΔΩ: https://www.lesvospen.gr/i-eleftheria-tou-typou-stin-ellada-tou-antoni-lyriotaki-politikou-epistimona/

  Εδώ λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά και το βλέπουμε. Η Βραζιλία που είναι δίπλα μας στην κατάταξη π.χ. αναφέρει 4 θύματα δημοσιογράφους. Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την κατάταξη με συμπεράσματα που παραπέμπουν σε ψεκασμένους. Το λιγότερο που θα είχα να πω είναι ότι σε μια λίστα για την ελευθερία του τύπου, μόνο ένας ηλίθιος θα έγραφε ως νεκρό δημοσιογράφο τον Καραϊβάζ, διότι προς το παρόν είναι ένας νεκρός πολίτης. Δεν ξέρουμε καν αν σκοτώθηκε για κάτι που σχετίζεται με την ελευθερία του τύπου. Γιατί να υπάρχει στη λίστα;

 79. Alexis said

  #63: Το άρθρο δείχνει να μην υπάρχει.
  Εν πάση περιπτώσει η αίσθησή μου είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στην ΕΕ σε θέματα ελευθεροτυπίας.
  Ίσως να είναι σε θέματα πλουραλισμού και πολυφωνίας των ΜΜΕ.
  Είναι λίγο διαφορετικά πράγματα.
  Είσαι ελεύθερος να μιλάς και να λες ό,τι θέλεις αλλά επειδή δεν έχεις οικονομική δύναμη να στήσεις ένα κανάλι ή μια εφημερίδα η φωνή σου θα ακούγεται ελάχιστα έως καθόλου.
  Επίσης εγώ, ως κράτος, θα φροντίσω να «λειάνω» και κάποιες φωνές που με αντιπολιτεύονται μοιράζοντας κρατικό χρήμα με διάφορους τρόπους.
  Είναι ο έλεγχος του Τύπου όχι με το φίμωμα αλλά με άλλο τρόπο.

 80. Alexis said

  Και μετά την παρέμβαση του …από μηχανής θεού (ΣΠ) θα διαβάσουμε και το άρθρο! 😆

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Οι αρμονίες του Werckmeister»
  η ταινια (ρα) του Μπέλα Ταρ

  Αρμονία, σινεμά στη Λένορμαν.

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  37 – «Και στην προτελευταία θέση από πλευράς μέσου IQ»
  Να και κάτι καλό, γιατί η ηλιθιότητα των λαών με υψηλό IQ (π.χ Σουηδών) έχει φτάσει στ΄αστέρια.

  53 – «Νομίζω είμαστε η μόνη χώρα που έχει όλη της την ενέργεια στο σχετικό χρηματιστήριο.»
  Νόμιζε, όλες οι χώρες με υψηλό λαϊκό μέσο IQ, έχουν!😊
  Η δική μας όμως, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που τη νομοθέτηση, την έκανε κομμουνιστής (τρομάρα του) πρωθυπουργός.😂

  Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ!

  64 – «Ρε φίλε να ζήσουμε ή είναι περιττό, αφού έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουμε;» Γιατί ρωτάς εμένα, εσείς δεν ξέρετε; εμένα μια φορά δεν μ΄ενοχλείτε, έτσι κι αλλιώς, είμαι αλλού.😂

  «Αν έχεις να προτείνεις κάτι πεσ το με πέντε λόγια (όχι σεντόνι) »
  Μη χρησιμοποιείτε χρήματα ή χρησιμοποιείστε τα όπως οι πλούσιοι! Κατανοητόν;

  Θα περιμένω να δώ τι θα κάνετε, όμως κάτι μέσα μου, μου λέει πως θα συνεχίσετε να ψηφίζετε αυτούς που σας φτύνουν κατάμουτρα, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

  «κι άσε τις μεγασοφίες για εμάς τους ψηφοφόρους (του α ή τουβ) που μας λες (με πολλούς τρόπους) ότι είναι (είμαστε) ηλίθιοι. Φτάνει γαμώτο!»
  Στην αλαζονική (π.χ Σταθάκης, Πολάκης) «κυβέρνηση» των ηλιθίων (π.χ Τσίπρας) αναφερόμουν, αλλά και για τους ψηφοφόρους γενικώς, δεν απέχει πολύ η γνώμη μου απ΄αυτό που λές.
  Εγώ απλώς την άποψή μου λέω, προσπαθώντας πάντα να μη προσβάλω προσωπικά κανέναν. Αν όμως γίνομαι ενοχλητικός, πείτε το (τρείς τέσσερεις είναι αρκετοί) και θα σταματήσω αμέσως να σχολιάζω, αλλιώς δεχθείτε με όπως είμαι ή μη διαβάζετε τι γράφω κι όλα καλά.😂

  Μια κι εν πολλοίς ανήκεις κι εσύ στα αερικά,😊 αυτό που ακούω τώρα για σένα.

 83. aerosol said

  Οι Απροσάρμοστοι. Βασικά, του Παύλου. Αλλά μόλις πέθανε, για λίγο καιρό με τον Γιώργο Δημητριάδη:

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Πέτσας δικαίως μπορεί να θεωρηθεί το «πρόσωπο» αυτής της κυβέρνησης· τόσο για τη γνωστή λίστα του και όσα αυτή συμβολίζει για την ελευθερία του Τύπου και της κριτικής, όσο και για την ανάλγητη δήλωσή του, συμπύκνωση του κοινωνικού δαρβινισμού. Πέτσας, η «Μαριάν» της διαχρονικής δεξιάς.

 85. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα. Πολύ ωραίο άρθρο.
  «Ένας έμβιος οργανισμός που δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί (..)κινδυνεύει πράγματι να πεθάνει, αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί την ασφαλώς ατυχή έκφραση του κ. Πέτσα»
  ..Περαιτέρω (εξίσου σωστά και αισθητά στο πετσί μας) συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα και του έλλογου είδους «Απροσάρμοστος ο Θνησιμαίος», του ανακαλυφθέντος εσχάτως από τον φυσιοδίφη υπουργό μας, θα απαιτούσαν συσχέτιση τής εν λόγω απροσαρμοστίας προς κάτι συγκεκριμένο, καθόσον:
  ●Εάν αυτή, ενώ τα πάντα ρει, συνιστά αδυναμία για αλλαγή (λόγω δειλίας, ηττοπάθειας, μοιρολατρίας δουλοπρέπειας, μαζοχισμού/ αυτοκαταστρεπτικότητας– δυνάμεων συντήρησης εν γένει), τότε ο απροσάρμοστος πεθαίνει ελλείψει ανανέωσης και αντίδρασης για την εκμετάλλευσή του από τους επαγγελματίες της επιβίωσης, δηλαδή τους εξουσιαστές:
  (…)Νὰ ξεκινᾶμε τὶς αὐγὲς καὶ πάνω μας μαῦροι οἰωνοὶ/οἱ ἀμφιβολίες νὰ μᾶς κρατοῦν στὴν ἴδια πάλι θέση/κ᾿ ἐμεῖς μ᾿ ἀηδία νὰ φτύνουμε τὸν ἑαυτό μας ποὺ θρηνεῖ/καὶ νὰ φορᾶμε κόκκινο τῆς ἀνταρσίας τὸ φέσι.//Τότε νὰ ὀνειρευόμαστε μίαν ἀλλαγὴ κ᾿ εὐθὺς ξανὰ/νὰ σκύβουμε, σκλάβοι χλωμοί, σὲ ἱερὴ λατρεία τοῦ πόνου,/τὶς ἧττες ν᾿ ἀνεμίζουμε φλάμπουρα νίκης φωτεινὰ/κι ἀξιοπρεπῶς νὰ παίρνουμε τὸ λάχτισμα καὶ τοῦ ὄνου.//(…)Ἐχθροὺς νὰ ὑποψιαζόμαστε παντοῦ κ᾿ οἱ ὁλόφωτοι οὐρανοὶ/νὰ ἰσκιώνονται ἀπ᾿ τὸν ἴσκιο μας καί, φεύγοντας κινδύνους,/νὰ ζοῦμε μόνοι πλέκοντας γιὰ τοὺς ἐχθροὺς δημίου σκοινὶ/καὶ νὰ κρεμᾶμε ἐμεῖς ἐμᾶς ἀθῴους ἀντὶ γιὰ κείνους. [Γιάννης Ρίτσος – Ἀπροσάρμοστοι/Τρακτέρ, Ποιήματα 1930-1960]
  ●Εάν συνιστά, παρέκκλιση απ’ την καθεστηκυία τάξη, ιδιορρυθμία, ετερότητα,“ανωμαλία” (όπως του Τούρινγκ, για παράδειγμα), τότε και πάλι σε μοιραίο τέλος οδηγεί, μπορεί και οδυνηρό, ελλείψει συμπαράστασης απ’τους πολλούς που δεν μπορούν να εννοήσουν την αξία της εξαίρεσης στον κανόνα της Ανθρώπινης Κατάστασης:
  «— Κουρτ Στέτλιν, τινάχτηκε η Ναν. Μα τον ξέρω, δηλαδή τον ήξερε ένας φίλος μας, ο Ρόμπερτ Ρίτσαρντς. Σκοτώθηκε’ θέλω να πω ο Κουρτ. Τον έγδαραν ζωντανό οι συμπατριώτες του σ’ ένα βρετανικό στρατόπεδο χιτλερικών εγκλείστων, στην Κένυα. Αλλά κι ο Ρούμπυ το ίδιο, είχε φριχτό θάνατο. Ποια μοίρα κατατρέχει όλους αυτούς, τους ιδιόρρυθμους, τους απροσάρμοστους…;
  — Στον αιώνα της ιδεολογικής αδιαλλαξίας…, άρχισε να λέει ο Ζακ.
  — Πάντα, όλες οι ιδεολογίες στάθηκαν αδιάλλαχτες, τον έκοψε η Μαρί Κλωντ.»
  [Στρατής Τσίρκας – Ακυβέρνητες Πολιτείες-3. Η Νυχτερίδα]
  ●Υπάρχει εν κατακλείδι η απροσαρμοστία στην επέλαση του σκότους, χάρη στην οποία “Όταν η ζωή μάχεται, οι νεκροί στον Άδη μηδίζουν” και υπάρχει και η θλιβερή (προδοτική) προσαρμογή στη σκοτεινιά:
  “Σπάνια την εποχή της λύπης, απ΄την ανατολή/του ήλιου/μέχρι το βάθος μιας άλλης νύχτας/το σώμα του έπαιρνε την απαντοχή των δέντρων./ Κι αυτό που του κλεψαν από το βάρος μιας ηλικίας,/όσα του πήραν ξεγελώντας τον/ μακρυά ο ένας απ΄τον άλλον,/παίζοντας τη ζωή του και χάνοντας το νόμισμα,/βρίσκοντας μόνο νύχτα και μέρες δίχως ήλιο/βρίσκοντας και χάνοντας τον ήλιο…/Κι ούτε πια προσκύνησε τα μάτια της/καθ’ ότι/ ΑΥΤΟΣ/προσκυνούσε τα ξένα δόρατα/και τη φωτιά του στρατοπέδου στην άλλη όχθη.”(Μάνος Ελευθερίου, “Προσαρμογή”, περ. “Νέα Σύνορα”, τ.1, 1969)
  Και θα υπάρχουν πάντα κάποιοι να αντιστέκονται, να δραπετεύουν απ’το γκρίζο και θα υπάρχει πάντα η υγιής αμφισβήτηση πάσης Υπάτης Αρμοστείας, πέδη παιδευτική ενάντια στην αλαζονεία της Εξουσίας ως ρίσκο διηνεκές ζωής που πάντοτε θα παίζει εξ ορισμού ως κόντρα του θανάτου: Διότι δεν προχωράει χωρίς θυσίες oλίγων για όφελος πολλών, δεν ομορφαίνει αν δεν την κοιτάς με μάτια δεκατέσσερα πολύχρωμα και αταίριαστα, άρα, το μόνο οικτρό τέλος που πρέπει να φοβόμαστε είναι αυτό που θά ’ρθει δίχως όνειρα για μέλλον φωτεινό, ή με αποδοχή ενός βίου ανάρμοστου επιβαλλόμενου από μια Ηγεσία μαύρη και αδιάλλακτη.
  Άρα, προς ό,τι μας σκοτώνει, εάν ζούμε, σα-φώς* και δεν προσαρμοζόμαστε.
  (*)φώς: γεν. φωτός, ὁ [:ίσως από τη ρίζα του “φύω” ή του “φημί”]=(αρχαϊστί)άνθρωπος (ή “φῶς” μη περισπώμενο)

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΟΙ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ

  Αφού τις αυτονόητες γκρεμίσατε

  τις ομορφιές του κόσμου

  μέσα στων συμφερόντων τα ψεύτικα διλήμματα

  Αφήστε…

  εμάς τους απροσάρμοστους, τους γύφτους ποιητές

  στα χέρια μας να πάρουμε την τύχη του πλανήτη

  αναζητώντας των ποταμών τα αιώνια μυστικά.

  Και δίπλα μας,

  ας περπατούν ξυπόλυτες τσιγγάνες

  που έμαθαν να εξηγούν τα θαύματα τα μαγικά

  κι όλοι, όσοι με φως κυκλώνονται

  απ’ του ουράνιου τόξου την πολύχρωμη καμπύλη.

  (από την ποιητική συλλογή του Χρήστου Κεραμίδη «Στα πέλαγα του ονείρου»)

 87. sarant said

  Mπράβο, απροσάρμοστοι, έπρεπε να το αναφέρω στο άρθρο.

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νόμος, τάξη και κανονικότητα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.skai.gr/news/greece/syntagma-epithesi-symmorias-anilikon-me-skopo-ti-listeia-deite-vinteo&ved=2ahUKEwjMoLajppf6AhWRy6QKHXD9B3wQvOMEKAB6BAgEEAE&usg=AOvVaw2eosJJCNG4cUXxAHbaRXSe

 89. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  62. «Οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πολιτικών κομμάτων και λαού, που στο τέλος ΠΑΝΤΑ κερδίζουν οι τράπεζες!»

  Και οι καναλάρχες και τα κόμματα και όλα τα κομματόσκυλα.

  Μισές αλήθειες λες.

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82 Λάμπρο, ειλικρινά, απορώ, έχεις φίλο (λέμε ανθρώπους που σ΄αγαπούν -όπως κι εγώ) που να μην τον έστειλες σε υποστηρικτική ψυχοθεραπεία; 🙂
  Τρελαίνεις και γουρούνι ρε μπαγάσα. Έφυγε κι ο Γιάννης μας που σου ΄ριχνε κανα παγάκι στο σβέρκο να συνέρχεσαι (για λίγο 🙂 ) , τί να σου πω άλλο τώρα εγώ.
  Σ΄ένα άρθρο που, πέρα από τα λεξιλογικά, αναφέρεται σ΄αυτή την απάνθρωπη, ανήθικη φράση/στάση Πέτσα, παίρνεις το κλείσιμο του Νικοκύρη κι αρχίζεις το αντισύριζα βρισίδι (και ονομαστικά) σαν τη μπάμπω Αλέξω.
  Εσύ πετάς σε ύψη, πλέεις σε βάθη, καθαρός άνθρωπος, πιο φίνος να ΄σαι. Λεβέντης.
  Τη γνώμη μου λέω κι εγώ 🙂
  («Σαν χορεύεις, μου λεγες, να ΄σαι ο Διγενής»)
  «κι ο χορός του κόσμου ραγίζει τους αρμούς»

 91. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Πέτσας ο ανάρμοστος, αλλά –από μια άποψη- και ευπροσάρμοστος…

  >>…ένα πανάρχαιο έθιμο ονόματι «αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή», που η ακριβής σημασία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
  😅👌Πού τα σκέφτεσαι, Νικοκύρη!
  ====+==

  Ν. Άσιμος (1979)

  «Πολλά περίεργα πράματα συμβαίνουνε στον κόσμο
  Κι η επαναφομοίωση στο σύστημα αρχινά.
  Σοφά κεφάλια κάνουνε για μας το δικηγόρο
  Και πα’ να προσαρμόσουν τ’ απροσάρμοστα».

 92. atheofobos said

  Δεν ξέρω γιατί δεν το ανοίγει από εδώ, γιατί το λινκ είναι σωστό.
  Το ξαναβάζω εδώ αλλά μπορεί πάντως να το διαβάσει κανείς βάζοντας στον γούγλη το λινκ ή όλο τον τίτλο του άρθρου
  ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2022/07/blog-post_18.html

 93. atheofobos said

  Στο 92 το ανοίγει.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Πολύ καλά το περιγράφεις. Δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ ειδικά στην TV, ενώ έχουμε και κανάλια που γλύφουν κανονικότατα. Βεβαίως, στο διαδίκτυο διαβάζει ο καθένας τα πάντα. Οπότε, μια ταξινόμηση ανάμεσα σε χώρες που φυλακίζουν, απαγάγουν και δολοφονούν δημοσιογράφους κάνει την λίστα της RSF ελάχιστα πειστική.

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω, βέβαια, αν η σειρά είναι απολύτως σωστή ή αν θα μπορούσε μια χώρα να είναι πέντε θέσεις πάνω ή κάτω, αλλά, όσον αφορά την Ελλάδα, γνωρίζω (και δεν χρειάζομαι επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό) ότι η χώρα, όχι ως προς το επίπεδο του Τύπου (ανέκαθεν χαμηλό) αλλά ως προς την ομόφωνη υποστήριξη μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο και, υποθέτω, αναμφισβήτητο.

 96. sarant said

  92 Η διαφορά είναι ότι στο 63 έλειπε ένα l, .htm αντί .html

 97. Έξω τι γίνεται, υπάρχει άλλη χώρα που η κυβέρνηση να δωροδόκησε επιλεκτικά και ολοφάνερα συγκεκριμένα μέσα προσκείμενα σε αυτήν? Και μάλιστα για δουλειά που βάσει της κείμενης νομοθεσίας έπρεπε να κάνουν δωρεάν? Και μάλιστα ενώ κάποια από αυτά προωθούσαν απόψεις εν τέλει δολοφονικές σε καιρό πανδημίας?

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα δεν χρειάζεται συζήτηση για το θέμα της εθελοδουλίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Αρκεί να διαθέσει κάποιος ένα εικοσιτετράωρο (βασανιστικό, ομολογουμένως), για να παρακολουθήσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων και να ξεφυλλίσει φυλλάδες. Αν δεν είναι μέλος οπαδικής θύρας της ΝΔ, δεν γίνεται να μη διαπιστώσει την ομόφωνη όσο και σκανδαλωδώς μεροληπτική στήριξη στην κυβέρνηση. Κι επειδή δεν τα κάνει και όλα πια σωστά αυτή η κυβερνησάρα-ομαδάρα, ε, όταν σε πνίγει το τόσο λιβάνισμα, πώς να μην πάει, διάολε, ο νους σου στο πονηρό;

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μου κλέψανε το σύνθημα ! 🙂

 100. Georgios Bartzoudis said

  19, sarant said: « 17 Τη σχετική έκθεση την έκαναν οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο παίρνει πολύ σοβαρά αυτή την εκθεση».

  # Ναι. Γι’ αυτούς τα λέω. Τί κάνει το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δεν ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι αναφέρεσαι στην ίδια συνομοταξία συριζοπαθών, ας πούμε σαν τον ΓΤ (σχόλια 20, 23). Και θα ξαναπώ, ότι ο πολύς κόσμος («πελατών» του Σύριζα συμπεριλαμβανομένων) ούτε καν ασχολείται με τέτοιες παπάρες!

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – «Λάμπρο, ειλικρινά, απορώ, έχεις φίλο (λέμε ανθρώπους που σ΄αγαπούν -όπως κι εγώ) που να μην τον έστειλες σε υποστηρικτική ψυχοθεραπεία;»
  Δηλαδή μου λές πως κάνεις ψυχοθεραπεία;😂

  Κοίτα, με τους φίλους μου συμβαίνει το εξής, αυτοί με βλέπουν με συμπάθεια και κατανόηση λέγοντάς μου πως είμαι τρελός για δέσιμο, ακριβώς το ίδιο κάνω κι εγώ γι΄αυτούς, κι είμαστε πάντα μια ωραία ατμόσφαιρα όταν βρισκόμαστε.😂

  «Τρελαίνεις και γουρούνι ρε μπαγάσα.»
  ΧΑ, απ΄όταν ήταν νήπια οι κόρες μου, ήμουν κατά καιρούς διάφορα ζώα, λιοντάρι, βάτραχος, σκύλος, κόκορας, μικρά όμως, π.χ βατραχάκι γιατί αυτές ήταν και είναι μεγαλύτερες από μένα. Τα τελευταία 12(;) χρόνια, είμαι γουρούνι, (πολύ βολικό για μένα γιατί κάνω ό,τι θέλω) δηλαδή γουρουνάκι που τα ξέρει όλα, και όλα τα κάνει καλύτερα, αλλά στην πράξη δεν ξέρει τίποτα και είναι πάτος σε όλα, κάτι σαν τον μικρό Νικόλα αλλά στο πολύ πιο εξωφρενικό!😂
  Το μπαμπά, είναι άγνωστη λέξη για μένα, γουρουνάκι ή γουρούνι με φωνάζουν ακόμη και τώρα που μεγάλωσα και πάω γ΄λυκείου.😂
  Φυσικά όταν είμαστε μαζί σε σούπερ μάρκετ ή ανοιχτό χώρο προσέχουν πολύ μαζί μου γιατί δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν.😂 Πρίν τρείς μήνες που ήμασταν στην Ερμού με την μικρή μου κόρη, της ζήτησα να μου πάρει ένα κουλούρι όπως μου είχε πεί πως θα έκανε αν ήμουν φρόνιμο γουρούνι, αλλά επειδή έκανα μια μικρή (τόση δα 😢) αταξιούλα στο τρένο δεν μου έπαιρνε – να πάρεις μόνος σου – δεν έχω λεφτά – να ζητιανέψεις – ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ 50 ΛΕΠΤΆ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΖΑΛΑΔΕΣ – όρμησε πάνω μου και μου έκλεισε το στόμα – σταμάτα σταμάτα θα σου πάρω – και μου πήρε!😂 Μ΄αγώνα κερδίζουμε το κουλούρι μας.

  «Έφυγε κι ο Γιάννης μας που σου ΄ριχνε κανα παγάκι στο σβέρκο να συνέρχεσαι (για λίγο 🙂 )»
  Ναί, εγώ τον έλεγα τρελό που κάπνιζε, και περίμενε από τον απατεώνα να σκίσει τα μνημόνια, κι αυτός έλεγε εμένα για τις απόψεις μου αλλά και γιατί δεν εννοούσα να καταλάβω πως δεν κινδύνευε γιατί κάπνιζε με πίπα ή καπνό σε τσιμπούκι.
  Το χειρότερό μου σ΄αυτή την ζωή, είναι να έχω δίκιο, και δυστυχώς, συμβαίνει πολλές φορές.

  Σήμερα μίλησα με την Γιούλη, είναι σχετικά καλά και έχετε χαιρετίσματα όλοι οι γνωστοί από τις συνάξεις, και θα έρθει όταν ξαναμαζευτούμε.

  «Σ΄ένα άρθρο που, πέρα από τα λεξιλογικά, αναφέρεται σ΄αυτή την απάνθρωπη, ανήθικη φράση/στάση Πέτσα,»
  Ενώ η εφαρμογή του φασιστικού μνημονίου από τους αυτοαποκαλούμενους κομμουνιστές που προεκλογικά έλεγαν πως θα σκίσουν – καταργήσουν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πολλοί συνάθρωποί μας να οδηγηθούν στην αυτοκτονία, ήταν ανθρώπινη και ηθική. Μέχρι και το συντριπτικό ΟΧΙ το έκαναν ΝΑΙ, για τόση ξευτίλα μιλάμε, αλλά ο κάθε πιστός, βλέπει ότι του επιτρέπει η πίστη του, ή εγώ όντως είμαι για δέσιμο.

  «παίρνεις το κλείσιμο του Νικοκύρη κι αρχίζεις το αντισύριζα βρισίδι (και ονομαστικά) σαν τη μπάμπω Αλέξω.»
  Δεν βρίζω ΠΟΤΕ πολιτικούς και κόμματα γιατί δεν είχα και δεν έχω ΚΑΜΙΑ προσδοκία από αυτούς – αυτά, μόνο διαπιστώσεις κάνω.
  Πολιτικός που λέει πως μ΄ένα άρθρο κι ένα νόμο θα καταργήσει τα μνημόνια, και θα παίζει την λύρα κι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι, για μένα είναι ηλίθιος (ή ικανός για όλα, άρα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, διάλεξε) και στο είχα πεί στα τέλη του 14 αν θυμάσαι. Τελικά τι από τα δύο έκανε;
  Τον Σταθάκη και τον Πολάκη, τους είδα μετά, κι η άποψή μου, είναι πως είναι αλαζόνες, γιατί λές πως τους βρίζω, δεν είναι;

  Όσο για το αντισύριζα, τι να σου πώ, εκτός του ότι δεν είμαι, γιατί όπως έχω πεί άπειρες φορές ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, είναι υποχείρια της ελίτ, εσύ θεωρείς πως είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ε τότε και το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό και το ΚΚΕ κομμουνιστικό.
  Ειλικρινά τώρα, δεν βλέπεις πως ότι κι αν ψηφίσουν οι λαοί, οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ακολουθούν την ίδια κατά βάσιν πολιτική; Και μετά μου λές αν έχω στείλει φίλους για ψυχοθεραπεία.

  Αν δεν είχα την οικογένειά μου και την μουσική, σίγουρα θα ήμουν σε τρελάδικο ή θα είχα αυτοκτονήσει. Δεν παλεύεστε με τίποτα.

 102. atheofobos said

  92
  Έχεις δίκιο, το έφαγα στο, κατά Πολάκη κόπι-πάστε!

 103. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 104. mitsos said

  Δεν θέλω να κάνω προεκλογική προσαρμογή της σημερινής ιστορίας της λέξης «προσαρμοζω». Το αφήνω γι αργότερα όταν φανατιστούν ακόμα και οι ουδέτεροι ισαποστάκηδες που διατηρούν καθαρές τις ιδέες τους και τα όνειρά τους αρνούμενοι φανατικά κάθε διαθέσιμη επιλογή. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

  Μέχρι τότε λοιπόν ας αρκεστώ αε απροσάρμοστα μεταμεσονύκτια ευφυολογηματα.

  Όπως για εκείνον τον γαϊδαράκο που κατάφερε να προσαρμοστεί μαθαίνοντας να εργάζεται καθημερινά χωρίς να τρώει τίποτα αλλά απέθανε … αν και προσαρμόστηκε.
  Λες να πεθάνουν και όσοι προσαρμοστούν ;

  Ή όπως έλεγε και ένας μακαρίτης πια φίλος (αρχικά νευροχειρουργός που είχε αλαξοπιστήσει και έκανε τον ψυχαναλυτή ) μανιώδης καπνιστής : «Είναι αλήθεια πως ο καπνός σκοτώνει. Εκείνο που ψάχνουμε είναι γιατί πεθαίνουν οι αντικαπνιστές»

  Καλό ξημέρωμα.

 105. Αγγελος said

  «αρχικά νευροχειρουργός που είχε αλαξοπιστήσει και έκανε τον ψυχαναλυτή»
  Αριστούργημα! Το κλέβω!

 106. Αγγελος said

  Μόνο που έπρεπε να το εμπλουτίσω με άλλο ένα λ 🙂

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα!

  101 Πράμα δε θυμάσαι μπρε Λαμπρέ! Τον πιο όμορφο ψηφίζουμε σου ΄χα πει. Και είναι ερωτεύσιμοι και οι τρεις που είπες.
  Τον Πετσ ούτε για φενέρι. 🙂

  Βολική η γουρουνοποίηση που επέβαλες. ΕΠΕΒΑΛΕΣ, τρελό -τάχα- αγόρι. Ευκολάκι.
  Φιλιά.

  103 -σωραίος λέμε.
  Για τον τραγέλαφο του πράγματος:
  Υποάρχουν αρκετές πλέον (πολυ)κατοικίες που συνδέθηκαν απευθείας με το (υπό διωγμόν τώρα) αέριο όπως συνέστηνε ο Σφυράηδονης και δεν έχουν φυσικά δεξαμενή πετρελαίου.

 108. Καλημέρα
  107 τέλος: Μπαααα. Κι εγώ που είμαι σε πολυκατοικία που έχει ακόμα τον κεντρικό καυστήρα και τη δεξαμενή, για να ξανασυνδέσω τα σώματα σ’ αυτό το σύστημα, δεν φαντάζεσαι τι δύσκολο είναι (δεν υπήρχε αυτονομία).

 109. Α, να συμπληρώσω: Η κόρη μου μένει σε σπίτι με πετρέλαιο γιατί δεν περνάει αέριο στην περιοχή. Θα το άλλαζε όχι λόγω κόστους ή κάτι άλλο, αλλά γιατί έχει βαρεθεί να τσακώνεται κάθε φορά που γεμίζει κι αντί για 800 λίτρα της βάζουν 600 (και μετά τον τσακωμό να γίνονται 700)…

 110. Πάνος με πεζά said

  Η δεξαμενή πετρελαίου πάντως είναι το πιο εύκολο πράγμα. Υπάρχουν πλαστικές, σε όλα τα σχήματα, και οι καλές είναι και βαθμονομημένες… Κι αν δε χωράνε από την πόρτα, βάζεις 2-3 μικρότερες σε σειρά.

 111. Alexis said

  #102: Αθεόφοβε, αν είναι έτσι όπως τα γράφει το άρθρο σου δεν είναι να την πάρεις και πολύ στα σοβαρά αυτή την έκθεση.
  Και μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφει ο Νικοκύρης στο #19.
  Δεν ξέρω, ίσως τα πράγματα έχουν και δεύτερη ανάγνωση που μου διαφεύγει…

  #107: Έφη μην ταράζεις τον μεγάλο Γκουρού γιατί θα μας βάλει τιμωρία να ακούμε progressive μέχρι αύριο το πρωί και θα σαλτάρουμε 😅

 112. Πάνος με πεζά said

  Οι βιομηχανίες (ας πούμε το Αλουμίνιο, που ξέρω), έχουν από χρόνια διπλούς burners. Έβαλαν αερίου, αλλά ΚΡΑΤΗΣΑΝ και το πετρέλαιο… Και γενικά στη βιομηχανική παραγωγή, το σωστό είναι να έχεις δύο καύσιμα, και να εναλάσσεσαι σε όποιο συμφέρει (συν δικές σου ανανεώσιμες)…Λέμε τώρα.

 113. atheofobos said

  111
  Μπορεί ο Νικοκύρης να πιστεύει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο παίρνει πολύ σοβαρά αυτή την έκθεση»
  Αλλά όπως γράφω, προσωπικά δεν νομίζω πως οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι:
  «Ιδανικός τόπος για τους δημοσιογράφους είναι βεβαίως η Τζαμάικα στην θέση 12, με την Ελβετία στην θέση 14 την Γερμανία (16), ενώ η Ναμίμπια και το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκονται πάνω από τον Καναδά (19), το Λουξεμβούργο (21), το Βέλγιο (23), το Ηνωμένο Βασίλειο (24), και την Γαλλία(26) που έρχεται μετά το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο!
  Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται πάνω από την Ιταλία (58) και η Παπούα Νέα Γουινέα και η Αϊτή τα καταφέρνουν καλύτερα στην ελευθερία του Τύπου από την Ιαπωνία (71)!.» 😊

 114. Pedis said

  Η μεθοδολογία για τη σχετική κατάταξη.

  https://rsf.org/en/index-methodologie-2022?year=2022&data_type=general

  (Μιας και ο Αθεόφοβος ψοφάει να λινκάρει τον εαυτό του με κάθε ευκαιρία, ας έκανε τουλάχιστον τον κόπο να ασχοληθεί με τα πιθανά προβλήματα της μεθοδολογίας.)

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110 >>αν δε χωράνε από την πόρτα, βάζεις 2-3 μικρότερες σε σειρά.
  Σειρά μπιτόνια στα μπαλκόνια. Κατά στιλ Κ.Τριπολίτη 😦 🙂

  111α Η Βούλτεψη πάντως, αναγνωρίζει ως σοβαρή την οργάνωση των ΔχΣ, αν και αναρωτιέται πώς και είμαστε σε χαμηλότερη θέση πχ κι από χώρες με δικτατορία.

  Γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην ελευθερία του τύπου (δες και τ’ άλλα άρθρα του Γαλανόπουλου.)
  https://parallaximag.gr/giati-i-ellada-einai-i-cheiroteri-chora-ti-ee-stin-eleytheria-toy-typoy-138886

  11β 🙂 🙂 Γι΄αυτό του έβαλα/χάρισα τον Μητροπάνο! Αλλά αν γουστάρει να τον λένε γουρουνάκι οι δικοί του, μάλλον στο βρόντο 🙂 .Χελάλι του και δικαίωμα του βέβαια και τον αγαπώ ακριβώς για την τόση προσπάθεια του που συνοδεύεται με τραχύτητες και «σοφίες» να (νομίζει ότι) πηγαίνει κόντρα στο συμβιβασμένο, χαζό πόπολο, εμάς. Προεφηβικές καταστάσεις.
  Προς Λάμπρο: Αυτά φιλάρα είναι για καλλιτέχνες, από Γκοντάρ και πάνω , οι αποδέλοιποι, με κάτι τέτοια, είμαστε του χαημού που ΄λεγε η λαλά μου.

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – «Πράμα δε θυμάσαι μπρε Λαμπρέ! Τον πιο όμορφο ψηφίζουμε σου ΄χα πει. Και είναι ερωτεύσιμοι και οι τρεις που είπες.»
  Θυμάμαι πολύ καλά, αυτό δεν αναιρεί τις ιδιότητες που τους προσάπτω. Όσο για τα στέρεα πολιτικά σου κριτήρια, ξέχασες πως οι ερωτευμένοι τα βλέπουν όλα ωραία στο αντικείμενο του πόθου τους, και δεν ακούν κανέναν που θέλει να τους ξεστραβώσει δείχνοντας τους τα στραβά.😊 Φαντάζομαι πως ξέρεις ποιός υποφέρει από μια τέτοια σχέση.😂

  «Βολική η γουρουνοποίηση που επέβαλες. ΕΠΕΒΑΛΕΣ, τρελό -τάχα- αγόρι. Ευκολάκι.»
  Καταλαβαίνω πως σου είναι δύσκολο να το κατανοήσεις, μια και είναι σχεδόν βέβαιο πως έχεις μαλώσει κάποια στιγμή τα παιδιά σου για να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ την τάξη ή τα πρέπει – θέλω σου, αλλά δεν υπήρξε και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην οικογένεια, ούτε καν σαν λέξη. Στην παιδική μας χαρά ΠαίΖουμε, και τα όμορφα συναισθήματα καθορίζουν την ισορροπία της αυτορρύθμισης!😊

  Τα σοβαρά είναι αστεία και τα αστεία σοβαρά, το αληθινό μεγαλείο, είναι η καλή υγεία, σωματική και ψυχική.
  Να χαμογελάς.😊

  Καλημέρα.

 117. Avonidas said

  #62.

  «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει»
  Απαράβατος φυσικός νόμος, να κι ένας πολιτικός που είπε μια φορά την αλήθεια, σ΄ένα λαϊκό ακροατήριο που έχει εθιστεί να ακούει τερατώδη ψέματα

  Μια άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πέφτουν προς τα κάτω· αλλά αν έσπρωχνα κάποιον να πέσει από καμιά ταράτσα, μάλλον ο νόμος της βαρύτητας δεν θα πιανε σαν υπερασπιστική γραμμή.

  Όπως μπορούμε να εμποδίσουμε κάτι να πέσει, έτσι μπορούμε και να στηρίξουμε κάποιον για να μην πεθάνει – ο Δαρβίνος δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί. Όταν μάλιστα αυτός ο κάποιος πληρώνει τον παχυλό μισθό μας, θα έλεγα ότι είναι μάλλον δουλειά μας κατ’ ελάχιστον να τον κρατήσουμε ζωντανό, ή όχι;

  (Με την ευκαιρία, ο απαράβατος φυσικός νόμος είναι «όποιος αποτυγχάνει να προσαρμοστεί πεθαίνει»· το «αρνείται» είναι ακόμα μια επιδέξια πινελιά που αποσκοπεί να ρίξει όλη την ευθύνη στο θύμα, και να μεταμφιέσει την ανωτέρα βία σε επιλογή. Παλιά και δοκιμασμένα κόλπα.)

 118. Avonidas said

  #113. Όποιος έχει την εντύπωση ότι η ελευθερία του τύπου είναι μικρότερη στις χώρες που γαζώνουν τους δημοσιογράφους τους, παρά σ’ εκείνες που τους πετσώνουν, καλά θα κάνει να ρίξει μια ματιά στον πρόλογο που έγραψε ο Χάξλεϋ για τον «Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο»:

  Δεν υπάρχει, ασφαλώς, κανένας λόγος ο νέος ολοκληρωτισμός να μοιάζει με τον παλιό. Η διακυβέρνηση δια ροπάλου κι εκτελεστικού αποσπάσματος, με τεχνητούς λιμούς, μαζικές φυλακίσεις κι εκτοπίσεις, δεν είναι μόνον απάνθρωπη (κάτι που λίγο ενδιαφέρει στις μέρες μας), είναι αποδεδειγμένα ατελέσφορη, και σε καιρούς προηγμένης τεχνολογίας η αναποτελεσματικότητα είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα ήταν εκείνο στο οποίο οι πανίσχυροι πολιτικοί άρχοντες και οι στρατιές των εντεταλμένων διαχειριστών τους ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων που δεν είναι ανάγκη να κατασταλούν, διότι αγαπούν την υποτέλεια.

  [There is, of course, no reason why the new totalitarianisms should resemble the old. Government by clubs and firing squads, by artificial famine, mass imprisonment and mass deportation, is not merely inhumane (nobody cares much about that nowadays), it is demonstrably inefficient and in an age of advanced technology, inefficiency is the sin against the Holy Ghost. A really efficient totalitarian state would be one in which the all-powerful executive of political bosses and their army of managers control a population of slaves who do not have to be coerced, because they love their servitude. ]

 119. Avonidas said

  #118. Και μια ερώτηση μεταφραστικής υφής προς τον Νικοκύρη: το the sin against the Holy Ghost, που μετέφρασα κυριολεκτικά ως «βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος», θα μπορούσε ίσως ν’ αποδοθεί καλύτερα ως «θανάσιμο/ασυγχώρητο αμάρτημα»; Το νόημα στο πρωτότυπο είναι ακριβώς ότι η αναποτελεσματικότητα είναι το πιο μοιραίο λάθος που μπορεί να διαπράξει ένα καθεστώς στις μέρες μας – και η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος (υποτίθεται ότι) είναι το παροιμιώδες αμάρτημα που δεν πρόκειται να συγχωρεθεί. (Το – ή μάλλον τα – θανάσιμα αμαρτήματα είναι άλλο πράγμα, αλλά σαν έκφραση συχνά τα χρησιμοποιούμε και τα δύο με την ίδια σημασία)

 120. Spiridione said

  Αυτές οι εκθέσεις δεν μπορούν να είναι εκ των πραγμάτων ακριβείς, τάσεις δείχνουν.
  Η πλάκα είναι ότι παλιότερα επικρινόταν η οργάνωση από το ΚΚΕ επειδή είχε βάλει στο στόχαστρο κομουνιστικά καθεστώτα, και ότι χρηματοδοτείτο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2990034
  Σήμερα επικρίνεται από την Ουγγαρία και την Ελλάδα ότι είναι συνωμοσία του Σόρος
  https://thepressproject.gr/pavol-szalai-reporter-choris-synora-sto-tpp-giati-i-ellada-einai-108i-synithismenes-oi-epitheseis-enantion-mas-se-oungaria-kai-rosia/

 121. Pedis said

  Αλλού είναι το πρόβλημα, όχι αν σε κάποιους αρέσει και βολεύει και κάνουν την ανάλυση σημαία και άλλους τους ξεβολεύει και διαμαρτύρονται.

  Βλ. τη μεθοδολογία στο λινκ του #114.

 122. aerosol said

  #113
  Δεν βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά αυτό που πιστεύεις προσωπικά δεν αλλάζει το γεγονός πως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ, στην Ουνέσκο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σπόνσοράς τους είναι και το Directorate-General for International Partnerships της Κομισιόν (ο Νικοκύρης ίσως μας δώσει την σωστή ελληνική ονομασία). Συνεπώς πολλοί τους παίρνουν σοβαρά.
  Επίσης, η ανάρτησή σου παραπλανεί:

  1. «Ιδρύθηκε από φιλο-Τραμπικό δημοσιογράφο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη Μαρί Λεπέν, που έκρινε ότι ο ελληνικός Τύπος είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι οι χώρες που προαναφέραμε.»
  Αναφέρεσαι στον Robert Ménard, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αξιοσημείωτη δράση στην Δεξιά και άκρα Δεξιά. Μόνο που αποχώρισε από τους ΡΧΣ εδώ και 15 χρόνια, και δεν «έκρινε» τίποτα. ΑΝ έκρινε, αμφιβάλλω πως θα είχε προσωπικό μένος απέναντι σε μια δεξιά κυβέρνηση προς όφελος μιας αριστερής αντιπολίτευσης. Αλλά δεν έκρινε τίποτα.

  2. «χρηματοδοτείται από ξένες τράπεζες και τον επιχειρηματία Σόρος», «Μια οργάνωση όμως με σπόνσορες που της θέτουν πολιτικά “σύνορα”
  Δεν είμαι αφελής και μπορώ να υποπτευθώ διάφορων ειδών πιέσεις ή ατζέντες σε κάθε μεγάλη ΜΚΟ. Πάντως οι ΡΧΣ χρημοτοδοτούνται κατά 50% από κρατικές ενισχύσεις και κατά 33% από εκδόσεις και συνεισφορές του κοινού. Παίρνουν μόνο 12% από πάσης φύσης ιδρύματα, μεγάλο κομμάτι των οποίων βλέπω να μην έχουν καμία σχέση με «τράπεζες». Αν οι «τράπεζες» (έτσι… γενικά) ενισχύουν τους ΡΧΣ -και συχνά ενισχύουν και ΜΚΟ για να προβάλλουν καλό επικοινωνιακό προφίλ- αυτό θα είναι κάποιο 1-2%. Το οποίο σίγουρα δεν βάζει πολιτικά σύνορα! ΑΝ τους έλεγχαν οι τράπεζες, τότε σίγουρα δεν θα κακοχαρακτήριζαν καμιά ελληνική κυβέρνηση, καθώς σ’ αυτή την χώρα οι τράπεζες είναι στο απυρόβλητο και μια χαρά παίζουμε το παιχνίδι τους χωρίς να σκαλίζουμε ποτέ τα κακώς κείμενά τους.
  Τα οικονομικά των ΡΧΣ είναι ανοιχτά και κάποτε κρίθηκαν ακόμα και για το 0.92% των χρημάτων τους, οπότε χρειάστηκε να δώσουν εξηγήσεις γιατί τα δέχτηκαν από συγκεκριμένη πηγή.

  Όσο για τον Σόρος: εδώ και χρόνια αποτελεί το αντίστοιχο του πατροπαράδοτου «πίσω απ’ όλα είναι οι Εβραίοι»! Και μόνο αυτό με βάζει σε κάποιες υποψίες από τι είδους πηγές προέρχεται η πληροφόρηση που παρέχεις στην ανάρτηση. Ο Σόρος δίνει σε πάμπολλους, συνεπώς δεν αποκλείω κανά 0,5% των χρημάτων τους να προέρχεται από δικό του ίδρυμα. Θα με ενδιέφερε μια εξήγηση του γιατί ακριβώς θα ήταν κακό αν αυτό συμβαίνει. Τόσο κακό που δεν χρειάζεται να δώσεις κανένα επιχείρημα και απλά το γράφεις στην ανάρτηση σαν αυταπόδεικτο έγκλημα και αυτονόητη ετυμηγορία πως είναι όργανα του σκότους.

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – «Μια άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πέφτουν προς τα κάτω· αλλά αν έσπρωχνα κάποιον να πέσει από καμιά ταράτσα, μάλλον ο νόμος της βαρύτητας δεν θα πιανε σαν υπερασπιστική γραμμή.»
  Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, την επιλεκτική τύφλωση δείχνω ένθεν κακείθεν κι ολούθε τριγύρω.

  «Όταν μάλιστα αυτός ο κάποιος πληρώνει τον παχυλό μισθό μας, θα έλεγα ότι είναι μάλλον δουλειά μας κατ’ ελάχιστον να τον κρατήσουμε ζωντανό, ή όχι;» Η σημερινή πραγματικότητα, λέει, ΟΧΙ, υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα….. (δεν το λέω για να μη παρεξηγηθεί η ΕΦΗ ΕΦΗ😊) προθύμων να τον πληρώνει, και λειτουργικά, θα ήταν καλύτερο να μειωθούν, γιατί προ πολλού, η όποια παραγωγικότητα και παράλληλα η κερδοφορία, δεν βασίζεται στους πολλούς.
  Δεν είναι τυχαίο που ενώ διάφοροι σαν τον Πέτσα τους φτύνουν κατάμουτρα, αυτοί επιμένουν να τους χειροκροτούν!
  Ούτε ήταν τυχαία τα λοκντάουν και τα δωρεάν 500ρικα, τότε που με βρίζατε όλοι εδώ γιατί έδειχνα το δάσος.

  Το θέμα, είναι πως κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν την μετασοβιετική πραγματικότητα, ενώ οι περισσότεροι, ζούν ακόμη στην προγενέστερη.
  Την ίδια ώρα, ο καπιταλισμός, έχει αλλάξει τρείς φορές από το 90, και τώρα γνωρίζει και τα συναισθήματά μας και κατευθύνει την σκέψη μας όπως θέλει, χωρίς καν να έχει την ανάγκη της συγκατάθεσής μας.
  Ο εταιρικός ολοκληρωτιμός, είναι ήδη υπαρκτός, έχει τεράστια και εκθετικά επεκτεινόμενη δύναμη σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς ΚΑΜΙΑ λαϊκή αντίσταση, αντιθέτως, έχει μεγάλη λαϊκή αποδοχή.

  Κατά τ΄άλλα, – «όσοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, δεν έχουν παρά να κάνουν μια μικρή προσαρμογή τη μέρα των εκλογών και να μαυρίσουν την αλαζονική κυβέρνηση των πλουσίων.» – και θα λυθούν τα προβλήματά τους. ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, από την οικονομική ελίτ!😂

 124. aerosol said

  #120
  Όντως, οι εκθέσεις δεν είναι απαραίτητα ακριβές μέτρο. Και είναι σαφές πως θα χρησιμοποιηθούν από κάθε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση κατά το (πολιτικό) δοκούν. Όμως έχει ενδιαφέρον η σχετική επιχειρηματολογία και το τι αποκρύπτει ή τι προβάλλει. Βγάζεις πολλά συμπεράσματα για το τι κρύβεται αν ξύσεις ελάχιστα την επιφάνεια των απόψεων.

  Βρίσκω αστείο να διαμαρτύρεται η Ουγγαρία μαζί με την Ελλάδα εναντίον του Σόρος. Δεν θυμάμαι αν το έχω κάνει (μάλλον όχι) αλλά κάποτε ίσως ανεβάσω ένα εκτενές άρθρο για το ακροδεξιό πολιτικό κατασκεύασμα της δαιμονοποίησης Σόρος, που έγινε κατόπιν μελέτης επαγγελματιών της πολιτικής προπαγάνδας ακριβώς για κάποιες παλιότερες εκλογές της Ουγγαρίας. Από εκεί μπήκε δυνατά στο παγκόσμιο συνομωσιολογικό λεξιλόγιο -ως τότε ήταν αρκετά περιθωριακό σενάριο. Όσοι αναφέρονται στον Σόρος δεν έχουν καν ιδέα ποιών ανθρώπων και πολιτικών δυνάμεων το παιχνίδι αναμασούν.

 125. Avonidas said

  #123. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, την επιλεκτική τύφλωση δείχνω ένθεν κακείθεν κι ολούθε τριγύρω.

  Ασφαλώς δεν κατάλαβες τι είπα. Ο Πέτσας υπερασπίζεται τον εαυτό του με το να τα ρίχνει στη φυσική επιλογή για μια κατάσταση που είναι (και) ο ίδιος υπεύθυνος· σε σένα προσάπτω μόνο το ότι βρίσκεις τη δήλωση του σε κάτι αξιοπρόσεκτη, αξιοθαύμαστη ή «θαρραλέα» για πολιτικό. Δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά, είναι ένα παλιό και πασίγνωστο κόλπο: «ας το παίξω παρατηρητής ωδικών πτηνών, μπας και δεν προσέξουν ότι εγώ την έριξα την πέτρα».

  Ειλικρινά απορώ γιατί πιάνει αυτό το μαγικό των πολιτικών, να παίρνουν αποστάσεις απ’ τα χάλια που δημιούργησαν και να τους θαυμάζουν ότι λένε μεγάλες αλήθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σημίτης, όταν είπε στους καμένους της Σοφοκλέους ότι «έπαιξαν κι έχασαν, ας πρόσεχαν». Η πρέπουσα αντίδραση θα ήταν «τι λες, ρε θεομπαίχτη του κερατά, παραιτήσου τώρα αμέσως!»· αντί γι’ αυτό, οι «ριψοκίνδυνοι» έσκυψαν το κεφάλι και αποδέχτηκαν τη νουθεσία του απατεώνα κι ανίκανου πρωθυπουργού που επέτρεψε στους καιροσκόπους να παίξουν μπαρμπούτι τα λεφτά του κράτους και του λαού στη βάρδιά του.

  Καιι, συνεχίζεις, εντελώς εκτός θέματος: Η σημερινή πραγματικότητα, λέει, ΟΧΙ, υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα….. (δεν το λέω για να μη παρεξηγηθεί η ΕΦΗ ΕΦΗ) προθύμων να τον πληρώνει,
  σου λέω δηλαδή πώς θα πρεπε να φέρεται, πώς αρμόζει να φέρεται, ένας εκλεγμένος υπουργός, κι εσύ μου λες πώς πράγματι φέρεται. Χαίρω πολύ, το ξέρω. Ξέρω επίσης καλά ότι κι άλλοι τα ίδια κάνανε – αυτό δεν είναι δικαιολογία. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν ασχολήθηκα καν μ’ όλη την υπόλοιπη συριζοκόντρα σου με την Έφη, γιατί πρώτον είναι άσχετη σαν επιχείρημα και δεύτερον δεν μ’ αφορά κι όλας, αφού κι επί Τσίπρα δεν μάσαγα τα λόγια μου.

  Περιμένω τη μέρα που θα βαρεθείς να δείχνεις την υποκρισία των άλλων, γιατί θα καταλάβεις ότι είναι απολύτως άγονο. Κι αν ακόμα δείξω ότι ο Τάδε είναι φαύλος ή υποκριτής, αυτό δεν καταρρίπτει καθόλου το όποιο επιχείρημά του. Όπως έχω πει, ενίοτε κι ο Χίτλερ ακόμα είχε δίκιο 🙂

 126. michaeltz said

  Συχνά τελευταίος, και καταϊδρωμένος. Αλλά πρέπει να γραφτεί και αυτό:
  Μία παράγωγη από το αραρίσκω λέξη είναι και η Ειρήνη! Πολύ σοφό, γιατί πόλεμος είναι παιδί της ανισορροπίας, των μη ταιριαστών με την Αρετή καταστάσεων. Όχι την χριστιανική αρετή, την αρχαιοελληνική, που ως χαρακτηρισμός σημαίνει την επιδίωξη της ισορροπίας, της αναίρεσης των αντιφάσεων. Ενάρετος, δε, ο που με παρεμβάσεις του εξομαλύνει τις αντιθέσεις!
  Χαρακτηριστικά που (γνώμη μου) θα έπρεπε να πρυτανεύσουν και στην μεταξύ μας ανταλλαγή απόψεων. Τόσα και τόσα ακούει η τρισχιλιετής, ας καταδυθούμε λίγο στην σοφία της!

 127. Spiridione said

  Αρμοστή είχαμε και στην Κρήτη τον Γεώργιο, και στην Κύπρο από τους Άγγλους τα πρώτα χρόνια (μετά κυβερνήτη – governor). Είναι μετάφραση του High Commisioner και χρησιμοποιούνταν από τους Άγγλους συνήθως σε περιοχές που είχαν υπό προστασία, οπότε ήταν πετυχημένη η μετάφραση Αρμοστής, αφού κάτι παρόμοιο έκαναν και οι Σπαρτιάτες.
  Αρμοστεία και Αρμοστές είχαμε και τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης στο Αιγαίο.
  https://www.politeianet.gr/books/moutzouris-ioannis-sullogos-pros-diadosin-ofelimon-biblion-i-armosteia-ton-nison-tou-aigaiou-pelagous-sta-chronia-tis-ellinikis-epanastaseos-238082

  Να πούμε επίσης, για όσους θέλουν ν’ ανάβουν ένα κεράκι πριν πάνε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ότι υπάρχει και άγιος Αρμόδιος 🙂
  https://imlarisis.gr/portfolio/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82/

 128. atheofobos said

  114
  Στην αρχή, σχετικά με την μεθοδολογία στο λινκ που έδωσες, έχουν βάλει τον παρακάτω ορισμό της ελευθερίας του τύπου.

  “Press freedom is defined as the ability of journalists as individuals and collectives to select, produce, and disseminate news in the public interest independent of political, economic, legal, and social interference and in the absence of threats to their physical and mental safety.”
  Αν λοιπόν πιστεύεις πως τα παραπάνω δεν ισχύουν στην Ελλάδα δεν έχει νόημα να γράψω τίποτα άλλο!

  118
  Από τον πρόλογο που έγραψε ο Χάξλεϋ για τον «Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο και μας παραθέτεις :
  Πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα ήταν εκείνο στο οποίο οι πανίσχυροι πολιτικοί άρχοντες και οι στρατιές των εντεταλμένων διαχειριστών τους ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων που δεν είναι ανάγκη να κατασταλούν, διότι αγαπούν την υποτέλεια.

  Είμαι σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, στην Τζαμάικα, στην Ναμίμπια και το Ανατολικό Τιμόρ, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, την Βόρεια Μακεδονία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Αϊτή ούτε βέβαια στο Μπουρουντί και την Γκαμπόν ή την Μποτσουάνα, την Μογγολία, την Γουϊνέα και την Τόγκα που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα!

  122
  Η αναφορά στον Robert Ménard ιδρυτή της ΜΚΟ και τις χρηματοδοτήσεις της είναι από το άρθρο του Αντώνη Λυριωτάκη, με τίτλο Ρεπόρτερς …χωρίς εγκυρότητα που αν το διάβαζες προσεκτικά δεν θα είχες απορία από ποιες « πηγές προέρχεται η πληροφόρηση που παρέχεις στην ανάρτηση.»
  https://pnykapress.gr/reporters-xoris-egkir/?fbclid=IwAR09BjkTGr60kUnyqrqXbq0GZ9eQU5jZozczFmqNtcPqWvQ8vK6oR3lpNKw

  Όπως γράφουν οι ίδιοι οι Ρεπόρτερ, η κατάταξη των χωρών γίνεται με βάση μια ποσοτική ανάλυση των αυθαιρεσιών σε βάρος δημοσιογράφων στην άσκηση της εργασίας τους και σε μια ποιοτική ανάλυση της κατάστασης σε κάθε χώρα, βασισμένη στις απαντήσεις που δίνουν οι «ειδικοί στην ελευθερία του Τύπου». Ποιοι είναι όμως οι ειδικοί στην ελευθερία του Τύπου που έκαναν τη βαθμολόγηση; Είναι δημοσιογράφοι- μας ενημερώνουν οι ΡΧΣ- ερευνητές (sic), ακαδημαϊκοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  Όταν όμως ζητήθηκε από την ΜΚΟ:
  α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
  β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
  γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
  δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.
  Απάντησαν ότι: Για λόγους ασφαλείας, δεν αποκαλύπτουμε αυτόματα τις ταυτότητές τους, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας».
  Και αν δεν δίνονται «αυτόματα» τα ονόματα στη δημοσιότητα, μήπως δίδονται όταν υπάρχει αμφισβήτηση; Γιατί δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας;
  Και βέβαια όπως έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου, όταν ζητάει η ΜΚΟ από τους βαθμολογητές να συμμετάσχουν στην έρευνα και να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια, «δεσμεύεται ότι θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους.» Κουκουλοφόροι βαθμολογητές; Άλλο πάλι κι αυτό…
  https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/reporter-xoris-sunora-sto-thetoc-den-apokaluptoume-poioi-sunetaxan-tin-ekthesi-gia-tin-eleutheria-tou-tupou-stin-ellada-gia-logous-asfaleias/

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  118: «ο νέος ολοκληρωτισμός να μοιάζει με τον παλιό»

  Δεν μπορώ να ακούω ατάκες… Να μιλούσαμς για ολοκληρωτισμό αν απαγορεύονταν π.χ. τα διαδικτυακά μέσα. Εφόσον μπορείς να μάθεις τα πάντα όλων των ιδεολογικών πλευρών, αυτό ακούγεται αστείο.
  Υπάρχει θράσος απύθμενο, όταν κάποιοι λένε πως, όταν απαγορεύονται τα διαδικτυακά μέσα, όταν τιμωρείται ποινικά η διαφορετική του καθεστώτος άποψη, όταν δολοφονούνται, απαγάγονται, φυλακίζονται δημοσιογράφοι είναι ο «παλιός ολοκληρωτισμός» που συμβαίνει σήμερα στις τάδε χώρες, και σε μια χώρα που δεν συμβαίνει ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά, αυτή δεν είναι μια χώρα εξαιρςτικά καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά είναι μια κατάπτυστη χώρα που εμείς λέμε ότι έχει… «νέο ολοκληρωτισμό».

  Δηλαδή, κάποιοι θεωρούν ότι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι; Δεν καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει σαφώς ιδεολογικό πρόσημο; Αν δεν είσαι μαζί μας, έχεις ολοκληρωτισμό ΠΑΝΤΑ, και αν έχεις ελευθερία στην πληροφόρηση, τότε απλά έχεις «νέο ολοκληρωτισμό» αλλά δεν το ξέρεις.

  Όλοι αυτοί οι καμένοι στο τουίτερ, είδαν πουθενά «ολοκληρωτισμό», όταν «σκοτώνονται» διαδικτυακά κάθε μέρα προπαγανδίζοντας ο καθένας την ανοησία του;
  Συνέλθετε επιτέλους. Και αυ΄το που λέω για τον καραϊβάζ, και ένας ηλίθιος το κατανοεί: αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ΕΝΑΣ δημοσιογράφος που να έχει σκοτωθεί και ο θάνατος του να σχετίζεται με την ελευθερία του τύπου.

 130. Κιγκέρι said

  Κι έτσι, στο όνομα της ελευθεροτυπίας, κυκλοφορεί ελεύθερα το Μακελειό…😶

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  Και μια που μιλάμε για ιδεολογική αρρώστια και άφθονο χρήμα, και ενώ μέχρι και ένας λοβοτομημένος γνωρίζει πως όταν πληρώνεις με εκατομμύρια ευρώ κάποιους για να καταγγέλουν διώξεις δημοσιογράφων και να καταγγέλουν κακή μεταχείριση μεταναστών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην «ανακαλύψουν» τέτοιες περιπτώσεις έστω και με το ζόρι προκειμένου να συνεχίσει η χρηματοδότηση.

  Η απόλαυση με την οποία βλέπω τον θαυμαστή του κατά συρροή δολοφόνου Κουφοντίνα να καταγγέλει τα ψέματα που ομολογεί η ίδια η ΜΚΟ, είναι τεράστια. Και προς το παρόν, το νεκρό παιδάκι δεν έχει επιβεβαιωθεί!
  Όπως ξαναείπα, η κριτική σκέψη έχει χαθεί. Όταν έχουμε άτομα αρρωστημένα ιδεολογικά, θα γράψουν ψέματα. Ο άρρωστος είναι φασίστας και θα κάνει προπαγάνδα. Αυτό το ξέρουμε για τους ακροδεξιούς και καταντά τρελό ότι δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε για τους ακροαριστερούς!

  Είχα ξαναπεί, όταν κάποιος βλέπει φωτογραφία με παιδάκι να πνίγεται στα χημικά στην πρώτη γραμμή μιας σύγκρουσης, ο σκεπτόμενος άνθρωπος καταλαβαίνει ένα πράγμα: κάποια κτήνη, αδιαφορούν για την υγεία του παιδιού, πιέζουν να μεταβούν ανυπεράσπιστα παιδιά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ώστε το παιδάκι να ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ για μια προπαγανδιστική φωτογραφία! Όποιος δεν βλέπει ότι κανένα παιδί δεν έχει θέσει τόσο κοντά σε μια ΔΕΔΟΜΕΝΗ σύγκρουση αφού γίνεται ΕΠΙΘΕΣΗ στα σύνορα μιας δημοκρατικής χώρας από το φασιστικό τουρκικό κράτος, αυτό είναι δείγμα ασθένειας…

  Περίμενα πολύ καιρό ώστε να είμαι πλέον βέβαιος πως η πλευρά των ΜΚΟ των δήθεν «ευθαίσθητων» λαμογιών, μπορεί να πει τα πιο χυδαία ψέματα.
  Εάν αποδειχτεί ότι το νεκρό παιδάκι ήταν εφεύρεση των ΜΚΟ, τότε μιλάμε για εγκληματικές συμμορίες που η θέση τους είναι στη φυλακή:

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  130: Μόνο το Μακελειό; Εδώ δημοσιεύει ελεύθερα το Indymedia που έχει δημοσιεύσεις που επαινούν ή επικροτούν δολοφονίες ανθρώπων.

 133. Pedis said

  # 128 α – Πω ρε Αθεόφοβε θεέ, με τάπωσες.

  Πάντως, γενικά το λέω, όχι στον Αθεόφοβο που δεν τον ενδιαφέρει, η κατάταξη ψιλομούφα είναι αναμενόμενη από τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Oργάνωση.

 134. BLOG_OTI_NANAI said

  Εδώ όμως βρήκα κελεπούρι…
  Σε ένα άρθρο της RSF καταγράφονται 14 επιθέσεις. Από αυτό το άρθρο θα μπορούσα να καταλάβω ότι η ΝΔ και η ΕΦΣΥΝ πρέπει να στελεχώνονται από κομπογιαννίτες…
  Διότι η ΕΦΣΥΝ επικαλείται την λίστα της RSF και η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ότι σύμφωνα με τη λίστα των επιθέσεων, οι 9 από τις 15 ήταν αποδεδειγμένα είτε κατά ΔΕΞΙΩΝ στόχων, είτε από ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ! Δηλαδή αν η ΕΦΣΥΝ αποδέχεται ότι σύμφωνα με την RSF η χώρα μας καλώς βρίσκεται στη άθλια θέση #108, τότε αποδέχεται ότι η θέση αυτή οφείλεται σε απόπειρες φίμωσης που έγιναν είτε από ακροαριστερούς είτε κατά δεξιών, και άρα η δεξιά θα έπρεπε να το επισημάνει!

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  134: Το βελάκι αντί για τον Πρετεντέρη έπρεπε να πάει στην επίθεση κατά «Δημοκρατίας» και «Εστίας». Αν και ο Πρετεντέρης τέλος πάντων πιο πολύ δεξιός είναι παρά κεντρώος.

 136. Αν το πρόβλημα της δημοσιογραφίας στη χώρα είναι πως κάποιοι ακροαριστεροί βάζουν γκαζάκια σε ακρο/δεξιά Μέσα που δωροδοκούνται από την ακρο/δεξιά κυβέρνηση, ξέρω έναν εγγυημένης αποτελεσματικότητας τρόπο για να πάψει να συμβαίνει αυτό.

 137. aerosol said

  #128
  Το διάβασα και είναι ακριβώς τόσο κακό όσο πίστευα. «Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο» που έκανε δεν κατάφερε να βρει από σοβαρή πηγή τις χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ (και φυσικά δεν αναφέρει τις πηγές του), το όνομα του Μενάρ το έγραψα εγώ γιατί ο Λυριωτάκης δεν έκανε τον κόπο, και δεν έκανε άλλη μια «μικρή έρευνα στο διαδίκτυο» για να μάθει την ιστορία του και πως δεν έχει σχέση με τους ΡΧΣ εδώ και πολλά χρόνια, οπότε ΔΕΝ ΕΚΡΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  Βασικά αναπαράγεις τις παπαριές ενός πιτσιρίκου που δεν ξέρει ούτε να γκουγκλάρει σωστά. Και ακόμα περιμένω να μάθω (1) πόθεν προκύπτει ο Σόρος και γιατί -αν προκύπτει- αυτό είναι «κακό», (2) πού τις βρήκε τις «τράπεζες» και τα «πολιτικά “σύνορα”, και (3) αν υπάρχει κάτι πέρα από την πολιτική στράτευση του Λυριωτάκη που να δείχνει πως μια διεθνής ΜΚΟ (με αρκετά καλές διασυνδέσεις σε μεγαλόσχημους θεσμούς) ασχολείται να στηρίξει την ελληνική αντιπολίτευση. Ίσως επειδή ο Μητσοτάκης έχει χτυπήσει ανελέητα τις «τράπεζες» και δεν το μάθαμε; Αρκεί το #134 του Μπλογκ για να βγάλει τον Λυριωτάκη και το σενάριό του άχρηστο.
  Για να κάνω καλύτερη δουλειά από τον δημοσιογράφο:
  Ιδού οι σπόνσορες των ΡΧΣ .
  Οι τράπεζες που υποτίθεται πως ελέγχουν την ΜΚΟ με χρηματοδότηση είναι η Société Générale που απλά προσφέρει μια κάρτα των ΡΧΣ σε όσους υποστηρικτές τους τη θέλουν, απ ‘όπου σε κάθε συναλλαγή δίνει 0,05 του ευρώ στην ΜΚΟ, και χαριστικά βάζω και την American Express -που δεν είναι τράπεζα- που απλά παρέχει μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή στους δημοσιογράφους ολοχρονίς. Τόσος έλεγχος και πού να τον αντέξω!

  Ιδού μια σύντομη παρουσίαση των οικονομικών των ΤΧΣ για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης των μεγεθών.

  Τώρα που τους βλέπω, τσέκαρε τις φωτό όλων των συνεργατών του Pnyka. Είναι μια ομάδα φοιτητών, δεν απαιτείται επαφή με την δημοσιογραφία για να μπεις στην ομάδα, συνεπώς δεν είναι καν δημοσιογράφοι -κακή επιλογή το press, σε παραπέμπει σε επαγγελματίες του χώρου, αλλά τεσπά. Αναρωτιέμαι αν και ποιός τους σπονσοράρει αυτούς -ίσως κανείς αλλά μια απορία την έχω. Αναρωτιέμαι και σε ποιά κομματική νεολαία ανήκουν.
  Πάντως παίζει και να βάσισες τις απόψεις σου στο ερασιτεχνικό (και κακό) άρθρο ενός ενθουσιώδους νεαρού ΟΝΝΕΔίτη σε κομματική αποστολή.

 138. 137τέλος
  Καλά, περιβόλι το πνύκαπρες. Δεν το ήξερα, μπήκα και κοίταξα 3-4 άρθρα. Κάνα πεντάλεπτο άντεξα τη μπόχα της οννεδίλας.

 139. Avonidas said

  #129. Άνθρωπέ μου, καταλαβαίνεις καθόλου τι διαβάζεις; Δεν είπα εγώ ότι στην Ελλάδα έχουμε νέο ολοκληρωτισμό. Δεν είπα καν ότι στις άλλες χώρες της λίστας έχουν παλιό ολοκληρωτισμό!

  Αυτό που είπα είναι ότι η ελευθερία του τύπου δεν καταστρατηγείται μόνο όπου δολοφονούνται δημοσιογράφοι ή κλείνουν μέσα ενημέρωσης· καταστρατηγείται κι εκεί όπου πριμοδοτούνται μεροληπτικά ευνοϊκές για το καθεστώς απόψεις με κρατικό χρήμα, εκεί όπου επιβάλλεται δια του χρήματος γραμμή στην πλειοψηφία, και στις μεγαλύτερες, εφημερίδες και κανάλια, κι εκεί όπου εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης απαξιώνονται ή συκοφαντούνται. Με δυο λόγια, μπορείς να πετύχεις με το καρότο ό,τι και με το μαστίγιο, κι ακόμη καλύτερα.

  Ο Χάξλεϋ γράφει για ολοκληρωτισμό, γιατί αυτόν πραγματεύεται, και φυσικά το ίδιο γράφω κι εγώ όταν τον μεταφράζω – τι θες να κάνω, ν’ αλλάξω το απόσπασμα; Και βέβαια αυτά που γράφει έχουν εφαρμογή και σε πιο ήπιες περιπτώσεις κρατικής χειραγώγησης των ΜΜΕ και προπαγάνδας· είναι γελοίο να θεωρείς ότι πρέπει να φτάσουμε στο 3ο ράιχ για να παραθέσω ένα απόσπασμα που βρίσκω ενδιαφέρον.

  Για άλλη μια φορά πιάνεσαι από μια λέξη, αγνοώντας εντελώς τα συμφραζόμενα, για να γράψεις τα γνωστά κατεβατά σου. Δεν πιστεύω ότι κάποιος που παραθέτει πηγές τόσο συχνά όσο εσύ δεν μπορεί να καταλάβει πώς δουλεύουν τα εισαγωγικά. Νομίζω ότι απλά σε βολεύει να καταλάβεις άλλα αντ’ άλλων.

 140. Avonidas said

  Και για να ‘χουμε καλό ρώτημα σχετικά μ’ αυτή την κατάταξη: ας πούμε ότι την πετάμε στα σκουπίδια. Να συμφωνήσω λοιπόν ότι είμαστε καλύτερα από την Ναμίμπια, το Ανατολικό Τιμόρ και την Παπούα-Νέα Γουινέα. Σας αρκεί; Αυτή είναι η φιλοδοξία σας για την Ελλάδα;

  Ρωτάω όχι μόνο γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά γενικότερα. Το πέτσωμα, η ακροδεξιά, ο σκοταδισμός του Υπ. Παιδείας, όλα αυτά σας ενοχλούν μόνο στο βαθμό που μας κάνουν χειρότερους από τριτοκοσμικές χώρες; Το να δολοφονούνται άνθρωποι μέρα μεσημέρι σε μαφιόζικα χτυπήματα είναι εντάξει, αρκεί να μην δολοφονούνται για να πληγεί η ελευθερία του τύπου; Να πούμε, σαν τον Αυστραλό πρωθυπουργό, ότι τουλάχιστον εμείς δεν πυροβολούμε τους διαδηλωτές, άρα καλά είμαστε;

 141. 137# Φλιτ, τα λυγξ δε δουλεύουνε, σπάστα και ξαναρίχτα.

 142. aerosol said

  Ελπίζω να δουλέψουν:
  Ιδού οι σπόνσορες των ΡΧΣ
  Ιδού μια σύντομη παρουσίαση των οικονομικών των ΡΧΣ

 143. aerosol said

  #138
  Σώπα ρε συ, το καλοκαίρι πάνε Μύκονοοοοοοοος!

 144. atheofobos said

  137
  Από όλο το κείμενο του Λυριωτάκη βρήκες να σχολιάσεις την φράση:
  «Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει κανείς οτι η ΜΚΟ «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», με έδρα το Παρίσι, χρηματοδοτείται από ξένες τράπεζες και τον επιχειρηματία Σόρος. Ιδρύθηκε από φιλο-Τραμπικό δημοσιογράφο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη Μαρί Λεπέν,..»
  Δεν σε απασχόλησαν καθόλου όλες οι ενημερωτικές και λεπτομερείς πληροφορίες που παραθέτει για όλες αυτές τις τριτοκοσμικές χώρες με τις δικτατορίες και τα πραξικοπήματα που βρίσκονται σε καλύτερη θέση στην κατάταξη από την Ελλάδα, τα οποία θεωρείς «παπαριές ενός πιτσιρίκου» και ταυτόχρονα απαξιώνεις και όλη την ομάδα του σάιτ γιατί δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι ούτε καν ημιπιτσιρικάδες.
  Φαίνεται πως για να ερευνήσει κανείς ένα θέμα και να γράψει ένα κείμενο πρέπει να έχει την ηλικία ενός Καρτερού!
  Ασε δε που αν ένα κείμενο δεν συμβαδίζει με τις δικές σου κομματικές θέσεις τότε είναι «ερασιτεχνικό (και κακό) άρθρο ενός ενθουσιώδους νεαρού ΟΝΝΕΔίτη σε κομματική αποστολή.»!
  Αλλά ας δούμε μερικά στοιχεία για τον ιδρυτή της RSF, και την χρηματοδότηση τους μιας και τα λινκ που παραθέτεις δεν σνοίγουν.
  Ο Ménard που ξεκίνησε από τροτσκιστής και κατέληξε ακροδεξιός, ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας των RSF και γενικός διευθυντής τους, για σχεδόν τρεις δεκαετίες (1985-2012) και τους διηύθυνε με απολυταρχικό τρόπο καθώς στην πορεία κατάφερε να αποξενώσει όλους τους άλλους συνιδρυτές.
  Πιο πρόσφατα, η ΜΚΟ RSF ηγείται από τον Christophe Deloire, ο οποίος είναι πιο προσεκτικός στη ρητορική, αλλά συμμερίζεται τη γεωπολιτική του Ménard και διαφημίζει το νέο Φόρουμ Πληροφόρησης και Δημοκρατίας των RSF. Όπως και ο προκάτοχός του, ο Deloire έχει αποξενώσει τον οργανισμό RSF, χάρη στην αναδιάρθρωση, τις αποχωρήσεις και τις απολύσεις.
  Σήμερα, ο συνολικός προϋπολογισμός των RSF είναι 6,1 εκατομμύρια ευρώ. Εσωτερικά οι δραστηριότητες τους χρηματοδοτούνται μόνο κατά 20% Πάνω από το 40% βασίζεται σε «θεσμικές επιχορηγήσεις» (Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας), ενώ το 35% προέρχεται από «ιδιωτικά ιδρύματα και ΜΚΟ» (π.χ. NEDA, Ίδρυμα Ford) και «εταιρικές και ατομικές δωρεές» (π.χ. αμερικανικές Express, γαλλική τράπεζα Societe Generale).
  Μέσω της χρηματοδότησής τους, δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Σόρος μέσω της Ανοιχτής Κοινωνίας του και του Pierre Omidyar,, έχουν διαμορφώσει έμμεσα τις δραστηριότητες των RSF. Σε αντάλλαγμα για τα γαλλικά και αμερικανικά κεφάλαια, οι RSF έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει για τις καταχρήσεις των μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία και τη Δύση.
  Ο World Press Freedom Index (WPFI) έχει προσελκύσει πολλές διαμάχες.
  How the World Press Freedom Index Was Politicized – Long Before the New Cold Wars
  https://www.thestreet.com/economonitor/news/how-the-world-press-freedom-index-was-politicized-long-before-the-new-cold-wars

 145. aerosol said

  #145
  Από την ανάρτησή σου και το κείμενο του Λυριωτάκη στάθηκα σε συγκεκριμένα πραγματολογικά σφάλματα που φτιάχνουν σαφώς ψευδή σενάρια. Η φράση που βρήκα να σχολιάσω είναι η βάση του γιατί -κατά Λυριωτάκη- η θέση της Ελλάδας στη λίστα είναι εκ του πονηρού, κατευθυνόμενη εναντίον της κυβέρνησης ΝΔ και υπέρ της αριστερής αντιπολίτευσης.
  Από χτες το βράδυ τα ξανανέβασα και ανοίγουν τα λινκ. Τα οποία είναι πανεύκολο να βρει κανείς, έτσι κι αλλιώς. Και παραθέτεις από άλλο άρθρο στοιχεία που ήδη έχω γράψει και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια. Δεν παραθέτεις κάτι καινούριο «να δούμε» πραγματολογικά.

  Χρησιμοποιώντας ένα σχήμα οξύμωρο, ξαναπαρουσιάζεις το σενάριο πως κάποιοι σούπερ δεξιοί πολεμούν την δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας προς όφελος της αριστεράς, με την σαφή (όσο και σουρεαλιστική) θέση πως οι «τράπεζες» και κάποιοι σχεδόν αμερικανόδουλοι υπερσυντηρητικοί δημοσιογράφοι δεν εξυπηρετούνται από την δεξιά και ελπίζουν να φέρουν αριστερούς στα πράγματα.
  Το νέο άρθρο που μας δίνεις -το οποίο, αν καταλαβαίνω καλά ασκεί κριτική εξ αριστερών- μπάζει κι αυτό σε επίπεδο πληροφοριών. Ο Μενάρ δεν έμεινε στους ΡΧΣ μέχρι το 2012 αλλά μέχρι το 2008. Πάντως το ζουμί του είναι πως οι ΡΧΣ έπαιξαν καραδεξιά, εναντίον του Τσάβεζ, της Κούβας, και κάθε αριστερής ή κομμουνιστικής ή, τέλος πάντων, μη εγκεκριμμένης από το δυτικό στάτους κβο και τις ΗΠΑ, τάσης. Και κάπως μας λές πως μετά τον Τσάβεζ, οι ΗΠΑ (ή ο Σόρος; μπερδεύτηκα για το ποιός είναι από πίσω) θέλουν να φάνε… τον Κυριάκο!
  Νομίζω κάθε νέο σχόλιο επ’ αυτού περιττεύει.

  Σκοπός μου δεν είναι να προστατέψω με το ζόρι τους ΡΧΣ (εκτός αν διαβάζει ο Σόρος, οπότε ας μου κάνει κανά τηλέφωνο γιατί έχω κάμποσες ανάγκες τελευταία), γιατί βασικά μου είναι αδιάφοροι. Το ίδιο και η λίστα τους. Σκοπός μου είναι να εντοπίσω τις λάθος πληροφορίες που στηρίζουν του καθενός τις εμμονές, ενώ μας τις πουλάει για απόλυτη πραγματικότητα. Η συνομωσιολογία για να γίνει καλά θέλει επιδέξιους πωπούς. Ή θα φτιάξεις σενάριο που ο Σόρος είναι από πίσω (ο οποίος συνήθως εμπλέκεται σε αφηγήματα εναντίον του Δυτικού κατεστημένου) ή οι τράπεζες, οι ΗΠΑ και το Ίδρυμα Φορντ (δηλαδή σύμβολα ακριβώς του Δυτικού κατεστημένου). Και παραδόξως δεν είδα κουβέντα πως ο τωρινός διευθυντής των υποτίθεται ουλτρα/καρα/σούπερ δεξιών ΡΧΣ είναι ο πρώην διευθυντής της Λιμπερασιόν, που έφυγε όταν η εφημερίδα πουλήθηκε στους Ροθτσιλντ και του άσκησε λογοκρισία υπέρ του Σαρκοζί. Δηλαδή μάλλον «αριστερός», μάλλον θύμα της πλουτοκρατίας με έναν τρόπο.

  Και εξακολουθώ να θέλω κάτι παραπάνω από παχειές κουβέντες, και από σένα, και από τον Λυριωτάκη, και από τον Νταν Στάινμποκ του νέου άρθρου που λίνκαρες, για τον εικαζόμενο ρόλο του Σόρος. Μέσω του Ομιντιάρ λες; Ο πάμπλουτος του eBay θα μας βγει… πιόνι του Σόρος;! Πόθεν; Και γιατί όχι των εξωγήινων; Εγώ λέω πως οι εξωγήινοι είναι πίσω από τους ΡΧΣ. Και έχω τόσα επιχειρήματα όσα κι εσείς. Το να πετάς ονόματα δεξιά και αριστερά δεν συνιστά γνώση της αλήθειας, απλά φτιάχνει πολτό.

 146. atheofobos said

  145
  Στο άρθρο μου αναφέρθηκα στο προφανές, ότι είναι τουλάχιστον κωμικό, τριτοκοσμικές χώρες με σαφή προβλήματα δημοκρατίας να εμφανίζονται σε πολύ καλύτερη θέση στην ελευθερία του τύπου από την Ελλάδα και προσέθεσα το άρθρο του Λυριωτάκη γιατί σε μεγάλη έκταση αναλύει και επεξηγεί το τι καθεστώς επικρατεί σε πολλές από αυτές.
  Ούτε αυτός αλλά ούτε και εγώ ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το τι είναι η ΜΚΟ αυτή, αν είναι δεξιά ή αριστερή, ποιοι και γιατί την χρηματοδοτούν αλλά απλά ο μεν Λυριωτάκης σε μια παράγραφο αναφέρθηκε σε αυτά και στο σχόλιο μου 144. μιας και μόνο με αυτά ασχολήθηκες, μετέφερα και εγώ, παραθέτοντας και το από που προέρχονται, τα όσα λέγονται και γράφονται για αυτή την οργάνωση.
  Μου θύμισες αυτόν που του δείχνουν το φεγγάρι και αυτός κοιτάζει το δάκτυλο!
  Γιατί το θέμα δεν είναι αν και γιατί ο Σόρος, οι τράπεζες ή και οι εξωγήινοι χρηματοδοτούν αυτή την οργάνωση ,αλλά αν η λίστα αυτή είναι σωστή και αντικειμενική.
  Και σε αυτό τηρείς Άκρα του τάφου σιωπή!

 147. aerosol said

  #146
  Είδα τις παπαριές, αυτές μου χτύπησαν και τις κατάδειξα, ας μην τις πόσταρες. Κι αν δεν ήταν αυτές το θέμα σου, ας μην τις έβαζες σαν κατάληξη και «εξήγηση».
  [Κάτι ενδιαφέρον: το άρθρο του Λυριωτάκη δεν υπάρχει πλέον στην σελίδα του λινκ. Σύμπτωση;]

 148. aerosol said

  #146 επιπλέον
  Εφόσον ρωτάς (ειρωνικά, αλλά θα σου κάνω τη χάρη), η λίστα μου φαίνεται προβληματική και ελάχιστης αξίας όσον αφορά την συγκριτική θέση κάμποσων κρατών. Αλλά δεν ξέρω τα πλήρη κριτήριά τους, και τα θέματα που θίγουν στην παρουσίαση της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά δεν είναι ανόητα.
  Greece
  Europe – Central Asia

  Το ΔΙΚΟ ΜΟΥ θέμα, είναι πως κάποια βασικά επιχειρήματα που είδα για το ότι δεν είναι αντικειμενική, είναι παντελώς παράλογα -και μάλιστα ακριβώς αυτά που υποτίθεται εξηγούν το γιατί, με παντελώς σουρεαλιστικό τρόπο και διασπείροντας παραπληροφόρηση.
  [Δηλαδή αν ήμουν και λίγο ψυχοπαθής, με χρόνο και λεφτά για πέταμα, θα μπορούσα να τρέχω εσένα και τον Λυριωτάκη για fake news, κατά το νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε, ζητώντας αποδείξεις για την συνωμοσία που περιγράφετε; 😀 ]

  Αυτό το βρίσκω πολύ σοβαρότερο από το αν έπρεπε να ήμασταν παραπάνω από τη Μπουρκίνα Φάσο στη λίστα, που μάλλον θα έπρεπε.

 149. atheofobos said

  148
  Αν θεωρείς, όπως γράφεις, παραπληροφόρηση και διασπορά fake news και συνομωσία (!) του να αντιγράφει κανείς, βάζοντας και την πηγή, αυτά που γράφονται σε διάφορους άλλους ιστότοπους για κάποια δημόσια πρόσωπα βεβαίως και το αντιλαμβάνομαι ως αστείο.
  Μόνο που ο νόμος επεξηγεί σαφώς ποιες περιπτώσεις αφορά:
  Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.
  Πάντως χαίρομαι που, τραβώντας με κι ας κλαίω, παραδέχεσαι ότι η λίστα σου φαίνεται «προβληματική και ελάχιστης αξίας όσον αφορά την συγκριτική θέση κάμποσων κρατών»
  Άλλωστε γι΄αυτό τον λόγο είχα γράψει και το ποστ μου και νομίζω πως εδώ πρέπει να λήξει αυτή η αντιπαράθεση πριν να καταλήξουμε στον Νόμο του Γκόντγουιν.

 150. Pedis said

  Κάτι πιο συγκεκριμένο

  # 114 ->

  The Index’s rankings are based on a score ranging from 0 to 100 that is assigned to each country or territory, with 100 being the best possible score (the highest possible level of press freedom) and 0 the worst.

  * a quantitative tally of abuses against journalists in connection with their work, and against media outlets;

  [συντελεστές βάρους που διακρίνουν
  διαφορές δύο ετών στις καταδίκες φυλάκισης δημοσιογράφων -κι αν είναι με αναστολή;- και με ακρίβεια στο πρώτο δεκαδικό!
  Προβληματικές και συζητήσιμες και οι σχετικές τιμές των συντελεστών βάρους για τις διάφορες περιπτώσεις αυθαιρεσίας και βίας προς δημοσιογράφους. Για το πώς συνέλλεξαν τα ποσοτικά δεδομένα και την ακρίβειά και την αξιοπιστία αυτών σε κάθε διαολοεπαρχία ανά τις διάφορες χώρες του πλανήτη, καλά κρασά! ]

  * a qualitative analysis of the situation in each country or territory based on the responses of press freedom specialists (including journalists, researchers, academics and human rights defenders) to an RSF questionnaire available in 23 languages.

  [Garbage In, Garbage Out.

  Και συμπεράσματα κατά τα γούστα και τις προκαταλήψεις του αναλυτή.

  Αντικειμενική και επιστημονική και ανεξάρτητη, κατάταξη σύμφωνα με κείνους που τους συμφέρουν τα αποτελέσματα. Οι άλλοι καταγγέλουν τη συνωμοσία και εξανίστανται. 😩]

 151. aerosol said

  #150
  Δεν αποτελεί έκπληξη αλλά παραμένει θλιβερό (και επικίνδυνο) το να πρέπει με το ζόρι να καταταχτείς στους μεν ή τους δε. Ο βαθμός ακρίβειας ή αντικειμενικότητας αυτής ή όποιας άλλης λίστας δεν θα γίνει ποτέ κατανοητός, όμως οι αντιδράσεις των μεν και των δε λένε πολύ περισσότερα.

  Θυμίζω πως ο Κύρτσος σουταρίστηκε από τη ΝΔ αρχές του χρόνου, μιλώντας για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας, όταν ο Κ.Μητσοτάκης αποκάλεσε τους δημοσιογράφους Βαξεβάνη και Παπαδάκου «συμμορία» και «υπόκοσμο» -και μόνο συριζαίο δεν τον λες. Και πως οι Βρυξέλλες συζητούν το θέμα του Τύπου στην Ελλάδα από το 2021, πολύ πριν τη φετινή λίστα. Αλλά αν είσαι συντηρητικός (το λέω έτσι γιατί, για κάποιο λόγο, όλοι ντρέπονται να δηλώσουν δεξιοί) δεν το έχεις ακούσει ποτέ από τα Μέσα στα οποία βασίζεσαι για πληροφόρηση.
  [Αφορμή το σκάνδαλο Novartis. Το οποίο αποδείχτηκε στις ΗΠΑ (γνωστοί συριζαίοι και οι Αμερικάνοι) αλλά κάναμε πως δεν το είδαμε. Το οποίο εδώ ο ΣΚΑΙ, ας πούμε, έφαγε άπειρες εργατώρες να το προβάλλει ως συριζομούφα. Και -αν κατάλαβα καλά- είμαστε η μόνη εμπλεκόμενη χώρα που δεν ζητήσαμε πρόστιμο από την εταιρία.]

  Θυμάμαι και την Βούλτεψη που στα θέματα δολοφονίας Καραϊβάζ και λίστας Πέτσα αυτό που είχε να απαντήσει ήταν «ναι, αλλά η Αυστρία και η Μάλτα που έκαναν χειρότερα;». Δεν έκαναν χειρότερα: στην Αυστρία παραιτήθηκε ο καγκελάριος και στη Μάλτα κάποιον, τουλάχιστον, συλλάβανε. Ίσως έχει δίκιο η Βούλτεψη όταν λέει πως στις χούντες υπάρχουν λιγότερες καταγγελίες. Αλλά το χάνει όταν κατηγορεί τη Γιαδικιάρογλου σα να είμαστε σε Λύκειο. Και όταν εκπλήσσεται για τις αντιδράσεις στον χουντονόμο περί fake news από σύσσωμο τον δυτικό κόσμο, που, τι δηλαδή, θέλουν να κυριαρχούν τα fake news;

  Οπότε αφήνω τους συντηρητικούς να ασχολούνται με τα νούμερα της λίστας. Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν πως τα άλλα, είτε συμβαίνουν έτσι είτε γιουβέτσι, δεν θα τους αγγίξουν ποτέ. Αλλά τους αγγίζουν κι αυτούς. Όπως θα αγγίξουν όλους τα ενεργειακά μέτρα -και οι πιθανότατες διακοπές ηλεκτρισμού- που θα ζήσουμε αυτόν το χειμώνα, επειδή η Ευρώπη είπε να αυτοκτονήσει κάνοντας χαζοτσαλιμάκια στη Ρωσία. Το οποίο τώρα το λένε κάτι… συριζοπουτινόφιλοι, αλλά περιμένω να δω ποιοί θα το λένε αν αρχίσει να πέφτει το ρεύμα. Διότι και η συντήρηση θέλει το ρεύμα της, και την θέρμανσή της, και φτηνά τρόφιμα, όπως οι «ζαίοι», έτσι δεν είναι;

  Όλα θα μας αγγίξουν, κι εμάς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Μόνο η λίστα και τα νουμεράκια της δεν έχουν πολύ νόημα, αλλά με τέτοια θέλουν να παίζουμε, σα να συζητάμε για βαθμολογία πρωταθλήματος στο διάλειμμα.

 152. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η σειρά κατάταξης 8, 108, 2868 κλπ ενδεικτική είναι επί της ουσίας. Τάσεις και δυναμικές φανερώνει. Όταν κολλάμε στο αν είμαστε πάνω ή κάτω από το όποιο Μπουρούντι και σκίζουμε τα καλτσόν μας πως εμείς δεν καταπιέζουμε τους μαύρους, μας διαφεύγει (επίτηδες λέω εγώ) η ουσία. Η οποία είναι, αν δε σου αρέσει το Μπουρούντι, κοίτα να μη γίνεσαι σαν αυτό. Μην πετσώνεις τους δικούς σου, μη διώκεις δικαστικά τους απέναντι, μη σπάς κεφάλια φωτορεπόρτερ, μην παρακολουθείς δημοσιογράφους που σκαλίζουν ενοχλητικά θέματα, μην, μην, μην…
  Πράγματα που τα βλέπουμε να συμβαίνουν εδώ και χρόνια, με ανοδικές τάσεις από τότε που ελέω σοφού λαού μας κατσικώθηκε το ghoulı και η παρέα του.
  Όταν δείχνεις αποκλειστικά και επίμονα το δέντρο με τα 108 κλαδιά, γίνεται αόρατο το δάσος με τους 1108 πορδοσάλτες.

 153. Pedis said

  # 151, 152 – Με τα ίδια «κριτήρια» βγάζω όποια παγκόσμια κατάταξη παραγγείλετε. Αυτό λέω.

  Στα υπόλοιπα δεν διαφωνούμε.

 154. aerosol said

  #153
  Μα ούτε σ’ αυτό νομίζω πως διαφωνούμε.

 155. aerosol said

  #152
  Μα αν δεν τα κάνεις όλα αυτά, ρε Χτήνος, τι θα απογίνεις; Τεντυμπόης;

 156. 155# Anarchunwashed syrizean and put!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: