Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μιζοτάκης, Τζίφρας και άλλες παραφθορές ονομάτων

Posted by sarant στο 21 Σεπτεμβρίου, 2022


Στο ταξίδι που είχα πάει τις προάλλες, είχα βάλει το στικάκι να παίζει Χατζιδάκι. Κάποια στιγμή λοιπόν, καθώς έπαιζε το Κάπου υπάρχει η αγάπη μου, θυμήθηκα ένα σκίτσο του Μποστ, όπου παρωδείται αυτό το τραγούδι, κι έπειτα θυμήθηκα πως στις λεζάντες του σκίτσου ο Μποστ αποκαλεί «Ατσιδάκη» τον συνθέτη -χωρίς να ξέρω αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που το δικαιολογεί ή αν το έκανε χωρίς λόγο.

Θυμήθηκα έπειτα ότι ο Μποστ είχε επίσης αποκαλέσει «Επιμήκη» τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ότι έναν άλλο Χατζιδάκι, τον Γεώργιο, τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας, οι δημοτικιστές του Νουμά, που είχαν διαρκή κόντρα μαζί του, τον αποκαλούσαν «ο Κασσιδάκις» (του Κασσιδάκεως στη γενική).

Με το ένα και με το άλλο, λοιπόν, σκέφτηκα να αφιερώσουμε ένα άρθρο σε αυτό το θέμα, δηλαδή στις, σκωπτικές συνήθως, παραφθορές ονομάτων δημοσίων προσώπων που έχουμε υπόψη μας.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η παραφθορά του ονόματος δεν ταυτίζεται με το πατρατσούκλι, που είναι κάτι ευρύτερο. Τον Μητσοτάκη πατέρα τον έλεγαν, ας πούμε, Ψηλό (ουδέτερο παρατσούκλι έως ευμενές), Επίτιμο (ουδέτερο, όταν αποσύρθηκε), Δρακουμέλ (χλευαστικό παρατσούκλι), Εφιάλτη ή Αποστάτη (προσβλητικό), αλλά κανένα από αυτά τα παρατσούκλια δεν είναι παραφθορά του ονόματός του, παρά μόνο το Μιζοτάκης, που βέβαια το έχει κληρονομήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Δεν εξετάζω βέβαια αν είναι δικαιολογημένο το συγκεκριμένο παρατσούκλι, αλλά μόνο το καταγράφω (έχει άλλωστε ήδη καταγραφεί σε σχετικούς ιστότοπους). Για τον πρωθυπουργό, είδος παραφθοράς του ονόματός του είναι και το Κούλης, που βέβαια είναι το κανονικό χαϊδευτικό του όνομα, αλλά χρησιμοποιείται συχνά με μειωτική διάθεση. (Ένας φίλος μου Κρητικός, τον λέει επίσης «ο Μητσοτός»).

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξισορροπήσουμε, υπάρχει η παραφθορά Τζίφρας. Επίσης, έχω δει το Θαλέξης, καθώς και τη στραβογραψιά (ο όρος είναι πλασμένος από το ιστολόγιό μας) Αλέκσης. Υπάρχουν κι αλλα παρατσούκλια του Τσίπρα, αλλά δεν αποτελούν παραφθορές του ονόματος ή του επωνύμου του.

Οι περισσότερες παραφθορές που θα μας απασχολήσουν γίνονται στο επώνυμο του δημόσιου προσώπου, κάποιες γίνονται και στο όνομα, ενώ μια τάση είναι να αναφέρεται κάποιο δημόσιο πρόσωπο με τα τρία αρχικά του (όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο), πχ ΚΑΚ ο Κώστας Καραμανλής και κυρίως ΓΑΠ ο Γιώργος Παπανδρέου, που έδωσε επίσης το ειρωνικό «το γάπατο» (από το χάπατο). Κι αυτός ο τύπος παραφθοράς εντάσσεται στο αντικείμενο που συζητάμε.

Μια και ανέφερα τον Κώστα Καραμανλή, ενώ έχει κάμποσα παρατσούκλια (Κουρασμένος, Βούδας της Ραφήνας -ίσως πρέπει να βάλουμε κι ένα τέτοιο άρθρο, για τα παρατσούκλια γενικώς των πολιτικών), κανένα δεν είναι παραφθορά ονόματος, εκτός ίσως από το (σπάνιο πάντως) «Καραμαλάκας», που λεγόταν επίσης (σπάνια, πάντοτε) και για τον παλαιότερο Καραμανλή, τον Εθνάρχη. Τον οποίο, κάποιοι ακροδεξιοί είχαν αποκαλέσει, τότε επί «σοσιαλμανίας», «Καραμανλένιν».

Θυμάμαι που μου έλεγε ένας φίλος μου πως ήξερε μια παρέα που επιδιδόταν στο να επινοεί σκωπτικά και χλευαστικά παρατσούκλια γνωστών της και μάλιστα αλλάζοντας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μόνο ένα ή το πολύ δύο γράμματα. Τέτοιο ταλέντο είχε κι ο Ταγκόπουλος του Νουμά, που τον ανέφερα και πιο πάνω -ας πούμε, τον Ξενόπουλο τον ειχαν πει «Ξερνόπουλο».

Άλλες φορές, από το αρχικό όνομα μπορεί να διατηρείται μόνο η κατάληξη -ας πούμε, τον Ευάγγελο Αβέρωφ τον είχαν αποκαλέσει Γεφύρωφ, επειδή υποτίθεται ότι επί δικτατορίας έστηνε γέφυρες συνεργασίας με το χουντικό καθεστώς.

Αλλοτε, κρατάνε το αρχικο σκέλος του ονόματος και αλλαζουν το τελικό -ας πούμε τον ηγέτη του ΛΑΟΣ τον έλεγαν, τότε που ακουγόταν τ’ όνομά του, Καρατζαφύρερ και Καρατζαφιόζη, αντί για Καρατζαφέρη. Ο Καρατζαφιόζης βέβαια παραπέμπει στον Καραγκιόζη, ο οποίος Καραγκιοζης έχει αρκετές παραφθορές ονομάτων -π.χ. τον Χατζατζάρη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα ακουστεί τόσο ώστε να αποκτήσει παραφθορά, εκτός από το Ανδρουλάτσης, που είναι μια πασπαρτού παραφθορά για όλους τους Κρητικούς με επίθετο σε -άκης. Για τον Γιάννη Βαρουφάκη έχει ακουστεί το Μπαρουφάκης, ενώ ανάλογη παραφθορά για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη τον μετατρέπει σε Μπαξεβάνη (και περαιτέρω σε Μπαγκς Μπάνι). Και τον Μίκη Θεοδωράκη κάποιοι τον στραβόγραφαν Μίκυ, ή και το έλεγαν ρητά, ο Μίκυ Μάους.

Τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, οι δεξιοί στο Τουίτερ, που τον έχουν άχτι επειδή σώζει μελαψούς, τον λένε υποτιμητικά «Γιάσονα» (συνήθως δε «Γιάσωνα» γιατί δεν ξέρουν ορθογραφία). Στο Τουίτερ, πάλι, βλέπω πότε πότε το «Λάδωνης» για τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο ένας φίλος μας εδώ στο ιστολόγιο τον γράφει Γε-οργιάδη, σε ορθογραφικό λογοπαίγνιο. Τον Κ Μπογδάνο έχω δει να τον λένε Μπογνάνο, λόγω του μικρού αναστήματός του. Παλιότερα, θυμάμαι, συνήθιζαν κάποιοι να γράφουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τάχα συντετμημένα, «Κω/λου».

Οι περισσότερες από τις παραφθορές αυτές γινονται με στόχο περιπαικτικό, χλευαστικό, αν και κάποιες είναι ουδέτερες, συνήθως όταν αποτελούν σύντμηση του επωνύμου -όπως το Μπένυ του Ευάγγελου Βενιζέλου (που γινόταν μειωτική όταν την επέκτειναν σε Μπένυ Χιλ). Κλασική συντμηση είναι, για όσους έχουν επίθετο σε -όπουλος να κόβεται το -πουλος, πχ παλιά ο Αναστό(πουλος).

Πολλές ειρωνικές παραφθορές πρέπει να έχουμε και στον χώρο του ποδοσφαίρου, πέρα από την πολιτική, αλλά τώρα δεν μου έρχεται πρόχειρο κάποιο παράδειγμα. Και στον κινηματογράφο, στις παλιές κωμωδίες, θα πρέπει να υπάρχουν παραφθορές ονομάτων, αλλά και πάλι δεν έχω πρόχειρο παράδειγμα. Θυμάμαι μόνο σε μια ταινία που ο Νίκος Ξανθόπουλος αποκαλεί, δήθεν κατα λάθος, Χατζηπατέρα αντί για Χατζηπέτρο τον πατέρα της αγαπημένης του (που έχει αντιρρήσεις για τον δεσμό τους, επειδή ο ΝΞ είναι φτωχός).

Δεν είναι και πολύ καλόγουστο αυτό το χιούμορ, θα πείτε -και θα έχετε δίκιο, μεταξύ άλλων επειδή το όνομά του δεν το διαλέγει κανείς. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα είδος «ανώνυμης δημιουργίας» ή και επώνυμης κάποτε, αν θυμηθούμε το λογοπαίγνιο του Δημοσθένη που αποκάλεσε τον αντίπαλό του, τον Αισχίνη, «της πόλεως αισχύνη».

Για λόγους πληρότητας, να αναφέρω και τα δικά μου, αν και διάσημος δεν είμαι. Στην παρέα μου, ακουγόταν το «Ντάκος» ενώ κάποιοι κάναμε λογοπαίγνια με τον αριθμό σαράντα -ήδη τον πατέρα μου τον έλεγαν οι συμφοιτητές του Σαραντατράμ, ενώ έπαιζε και για τους δυο μας το Σαρανταποδαράκος. Κάποιος άσπονδος φίλος στο Φέισμπουκ είχε βρει το Ψαραντάκος.

Πολλά έγραψα, περιμένω τα σχόλιά σας για να εμπλουτιστεί ο καταλογος των λογοπαιγνίων με τα ονόματα δημοσίων προσώπων!

Advertisement

216 Σχόλια προς “Μιζοτάκης, Τζίφρας και άλλες παραφθορές ονομάτων”

 1. Νασρεντίν Χοτζιδάκι τον λέει τον Χ. ο Μποστ στον πρόλογο ενός άλμπουμ του, αλλά είναι στο πλαίσιο μιας ολόκληρης ιστορίας με τον Θοδωράκη Εφέντη που παραπέμπει στην έκδοση του Επιτάφιου στη χατζιδακική βερσιόν.

 2. Καλημέρα,
  Για την Κεραμέως έχω ακούσει πολλές φορές (από μαθητές) τα Κερατέως και Κεραπέως.

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  3# Καμερέως είναι το γνωστότερο.

  Σε γνωστό κανάλι δουλεύουν Υπονόμου και Πορδοσάλτε.
  Τώρα με την κηδεία κάπου πέτυχα στο τουίτερ το Ελισαύρετ.

 4. Stelios Kornes said

  «Παπατζής» για τον Γεωργιο Παπανδρεου, αλλα και αργοτερα για τον γιο του τον Αντρεα. Δεν το εχω ακουσει για τον εγγονο, νομιζω.

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Βορβορίδης.

 6. Θρασύμαχος said

  Φαυλόπουλος

 7. Stelios Kornes said

  Για τον Γεωργιο Ραλλη, επισης, σε μια θεατρικη επιθεωρηση της εποχης που ηταν πρωθυπουργος, θυμαμαι τον ηθοποιο (Φαιδωνα Γεωργιτση πιθανως;) να τον «ξεφωνιζει»:
  – Α ρε Ράλλ’ κι Γράλλ’… μας έκαψις!

 8. ΓΤ said

  Από το Σωτήρης Τριβιζάς, «Το σουρρεαλιστικό σκάνδαλο» (Καστανιώτης, 1996), μαθαίνουμε ότι σε επιθεώρηση στο «Περοκέ» χλεύαζαν τους Διόσκουρους του υπερρεαλισμού: Δισεγγονόπουλος, Μπιρμπιρίκος
  (Επίσης τα χλευαστικά σχόλια του Μυριβήλη για τον Εμπειρίκο…)

 9. Νέο Kid said

  Να συνεισφέρω κυπριακά: Νίκαρος (ευμενές) για τον μεγάλο πρόεδρο της μεγάλης ληστείας…Νίκο Αναστασιάδη. «Ναινίκος» (δυσμενές. Λόγω των πολλών «Ναι», αρχής γενομένης με το Ναι στο σχέδιο Ανάν πριν γίνει πρόεδρος) και «Στρακότος» (σημαίνει μεθύστακας! Για προφανείς λόγους. Ο πρόεδρος τιμάει το καλό ουίσκι! (κι όχι μόνο…)

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κλασιδιάρης.

 11. ΓΤ said

  Για την ΠτΔ γράφεται, δυστυχώς, το «Κατίγκω»
  Πρόσφατο το Κρυφακούλης
  και ασφαλώς Ηττούδης

 12. ΓΤ said

  Μποχατζόπουλος

 13. Νέο Kid said

  9. Επίσης παλιότερα έπαιξε για λίγο το «Μέσσι» για το μακαρίτη το Χριστόφια. Γιατί σε μια συνένετευξη τύπου/δηλώσεις είχε πει -με τα λιγοστά χαριτωμένα αγγλικά του- σε κάποιο αποσβωλομένο ευρωπαίο «You give me pass like Messi!» (εννοώντας ότι με κάτι που είχε πει ο άλλος, του έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει…) προσπάθησα να το βρω στο youtube, αλλά μάλλον το έχουν κατεβάσει

 14. phrasaortes said

  Πακιστανολιάκος.

  Μακαρόν και Πούτλερ. Ξενόφερτα φυσικά και το δεύτερο πολύ σπάνιο νομίζω. Μια δυο φορές το έχω πετύχει.

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μιζοτάκης
  και Ματσοτάκης και Κοριάκος

  Υπονόμου

  Σκάει γάιδαρο

  Γελωργιάδης

  Δήμαρχος Πριόνης

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπατσοτάκης

 17. Pedis said

  Ρε ξύπνησε κι ο Τσιπράκος («το παιδί» όπως τον έλεγε η μάνα μου χαϊδευτικά μέχρι τα μισά του ’15 και μετά το γύρισε σε «κωλοπαίδι») και θέλει να τσιμπήσει ψήφους από την ακροδεξιά.

 18. ΓΤ said

  Αφραγκούζος
  Κομποτιέλα (ο Λεβαδειακός, πρόεδρος Κομπότης)

 19. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια και τις πολλές προσθήκες.

  2-3 Σωστά, και Κεραμιδαρέως.

  4 Ναι, πώς και δεν το ανέφερα;

  8 Αυτό το βιβλίο δεν το ξέρω, τι είναι;

  11 Ναι, Ηττούδης, το είδα πολλές φορές τις τελευταίες μέρες

  14 Το Πούτλερ το βλέπω πολύ συχνά.

 20. Αλ6ς (Τσίπρας)
  Σπυράδωνης (Γεωργιάδης)
  Φωφίκο (Γεννηματά)
  Φασιστικούλης (Μητσοτάκης)

  Πιάνουν;

 21. Πάνος Βλαγκόπουλος said

  Οι παραφθορές ονομάτων στον Καραγκιόζη έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: αντιδρώντας σε ένα όνομα που είναι μεν σύνθετο, αλλά το ένα του συνθετικό είναι ακατανόητο (π.χ., «-αβάτης»), δίνουν στη θέση του ένα όνομα που το δεύτερο συνθετικό είναι εξ ίσου α-νόητο, αλλά κρατά κάποιες παρηχητικές ομοιότητες: «Χατζατζάρης». Ή έχει μεν νόημα, αλλά αυτό είναι ψιλοάσχετο ή/και σκωπτικό: π.χ. «Χατζηχαδιάρης». Ανάλογη αντίδραση στην α-νοησία ονόματος είναι και η παραφθορά που συνοδεύεται από το πρωτότυπο, όπως το «Τσάμπερλαιν-Μάμπερλαιν» του Παντελή Ζερβού στους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» (πάντα με σκωπτική διάθεση που αντισταθμίζει την αδυναμία κατανόησης του ονόματος ή/και των ευρύτερων συμφραζομένων του).

 22. sarant said

  20 Πιάνουν, πιάνουν

  21 Χατζηχαβιάρης το θυμάμαι 🙂

 23. Αιμ. Παν. said

  Μάρθα Κλάψει για την Μάρθα Βούρτση και λέγεται ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αχιλλέας Μαδράς μπέρδεψε το επώνυμό του και έτσι προέκυψε το σαρδάμ…
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αχιλλέας_Μαδράς

 24. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Ωραίο άρθρο.
  Λόγω των πολλών γάμων και σχέσεών του, ο (δοκιμαζόμενος, στα 99 του) Ζάχος Χατζηφωτίου, είχα ακούσει από πολλούς να αποκαλούταν «ατζηπαπάρας». Πιθανώς να είχε να κάνει και με τη μόνιμη γκρίνια που έβγαζε στο γνωστό του «πεντάλεπτο».
  Λόγω κάποιον παλιότερων θέσεών του ο γνωστός τραγουδιστής παραφράστηκε σε Χρήστος Θλιβαίος, ενώ πάλι από τον καλλιτεχνικό χώρο, ακούγαμε και εξακολουθούμε να ακούμε το ορθογραφικό «Κελαηδόνης», που μάλιστα ακούστηκε και στη Βουλή από τα πρωθυπουργικά τότε χείλη του Γεώργιου Ράλλη.
  «Τσαλίγω» λένε περιπαικτικά την Τσαλιγοπούλου, «Λίτσα Γιαγκούλας» τη Γιαγκούση, «οργανοπαίκτης Σαββόσκυλος» είχε αποκληθεί ο γνωστός συνθέτης νομίζω από την Αυριανή, και θα προσπαθήσω να θυμηθώ κι άλλα…
  Φυσικά και ο Γιώργος «Φράγκας» που σε λίγο συμπληρώνει ένα χρόνο απουσίας.

 25. Κιγκέρι said

  Παπασπιτούλης, ο Παπαδημούλης.

 26. ΓΤ said

  @19γ
  https://www.kastaniotis.com/960-03-3799-3-c.html

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  2:Όχι μόνο οι μαθητές… Και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούμε αυτές τις παραφθορές, όπως βέβαια και το πολύ επιτυχημένο Καμερέως. Και άλλα πολλά που όμως δεν είναι παραφθορές.
  Το Καρπετόπουλος-Ερπετόπουλος αναφέρθηκε.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  27:Το αναφερθηκε με ερωτηματικό.

 29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κόθων Ελέφας-Τενεκές.

 30. Κιγκέρι said

  3: Το Ελισαύρετ νομίζω αναφέρεται σε μία βλακώδη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία ότι οι ισχυροί του κόσμου είναι ερπετά (reptiles) που ήρθαν απ’ το διάστημα και αλλάζουν μορφές. Η Βασίλισσα Ελισάβετ θεωρείται η μεγαλύτερη «σαύρα», εξ ου και Lizard Liz στα αγγλικά.

 31. Πάνος με πεζά said

  Κύρκαινα», για να μην ξεχνάμε και το βρόμικο 89, είχε αποκληθεί ο Λεωνίδας Κύρκος μετά τη συμφωνία για σύμπραξη σε οικουμενική κυβέρνηση…

 32. Κιγκέρι said

  Ολαντρέου μετράει;

 33. sarant said

  26 Ευχαριστώ, ενδιαφέρον

  24 Το Ποντίκι τον έλεγε σταθερά Χατζηπαπάρα, το θυμάμαι. Ίσως λόγω και της τότε αρθρογραφίας του.

 34. sarant said

  32 Βεβαιως μετράει.

 35. ΓΤ said

  @33α

  Αφού πάντα σε προσέχω, ρε Ντάκο 😛

 36. LandS said

  Γύρω στο 1970 ο Πομπιντού είχε χαρακτηρίσει τη Γαλλία ως η καλύτρεη δημοκρατία στον κοσμο, ενώ γίνονταν κάποιες αυθαίρετες συλλήψεις. Μια αριστερή εφημερίδα, παίζει να ήταν η ίδια η Ουμαντιτέ, έβαλε τίτλο «Πομπιντόπουλος: Η Γαλλία είναι η καλύτερη δημοκρατία του κόσμου»

 37. ΓΤ said

  Παπασπιτούλης

 38. Πουλ-πουλ said

  Με ρούφηξε η μαύρη τρύπα, αλλά δεν βαριέσαι, δεν έχασε και η Βενετιά, βελόνι.

 39. LandS said

  Ξέχασα τους Ντερμπεντέρηδες της δημοσιογραφίας, όπως τους έλεγε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

 40. ΓΤ said

  21.09.2018
  Ζακ Κωστόπουλος

 41. Avonidas said

  Καλημέρα.

  * Τσιμενδώνη τη Λίνα Μενδωνη (λόγω Ακρόπολης)
  * Γεώργιος Βους, δήθεν ελληνοπρεπης απόδοση του Τζωρτζ Μπους
  * Αυνάν για τον Κοφι Ανάν – και βέβαια «σχέδιο Αυνάν»
  * Τσογλάνα για τον Χαβιέ Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, τότε με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας
  * σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή, ο Τζιμης Πανουσης είχε ετυμολογησει τον Ψωμιαδη «το ψωμί του Άδη»

 42. nikiplos said

  καλημέρα! Στον Καραγκιόζη νομίζω είναι αρκετά.
  Χατζιαβάτης (που πολλοί τον προφέρουν Χατζαϊβάτη) = Χατζατζάρης, Χατζιχαβιάρης
  Μπετιχαβάς (Κάποιος Τούρκος Αξιωματικός) = Μπάμιας και Αυγάς
  Ταχήρ (άλλος ένας) = Κεφίρ

  Υπονόμου, Ερπετόπουλος ειπώθηκαν. Ουρακοτράγκας ή Φράγκας ο Τράγκας και μαζί με τον Κακαουνάκη, Ύλαρχος Τραγκαουνάκης έγραφε ο Γιάννης Καλαϊτζής με το πενάκι του αρχές μιλένιουμ που αν σε ξεφώνιζαν αυτοί οι δύο για μια εβδομάδα, μετά σε συνελάμβαναν για συμμετοχή σε τρομοκρατία.
  Τα όπουλος ταιριάζουν με το -σκυλος: Σαββόσκυλος, Μαρκόσκυλο, Φραγκόσκυλο κλπ
  Έναν Βαγιανό μουσικό τον λένε Μαϊντανό

  Μάριος Πλευρίτης ο Πλωρίτης στα 80ς από αθλητική εφημερίδα, δεν θυμάμαι γιατί, ενδεχομένως για καλλιτεχνική διαφωνία κάποιας ευειδούς αοιδού.

  Λάβρος είχε αποκαλεστεί δια παραφθοράς και ο πολιτικός Γ. Μαύρος στα 70ς, όπως και Λίγδης ο Ζίγδης από την εφημερίδα Ελ. Ώρα, πράγμα παράδοξο διότι ομονοούσαν να υβρίζουν τον Καραμανλή.

  Ενω σούπερ Λίγδα καλούν την εγχώρια ερυθρόλευκη κατατεκμήριο σούπερ λίγκα.

 43. nikiplos said

  41@ τέλος
  Είχαν ειρωνικά πει για τον Ανδρεουλάκο (τον Υπουργό) του Ανδρέα ο Λάκκος, αλλά άρεσε ως φαίνεται στους οπαδούς του και το φώναζαν κι αυτοί.

 44. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά ο Ελευθέριος ΚαλΠογιάννης, μετά από το σόου με την αρπαγή της κάλπης μέσα στη Βουλή…

 45. Avonidas said

  Έχω διαβάσει επίσης (μπορεί και ναναι μύθος) ότι τον Ζάχο Χατζηφωτίου τον είχαν βγάλει «Χατζηλάστιχο», επειδή βούτηξε κάτι ελαστικά από μια μάντρα. Κι ότι σ’ αυτόν αναφέρεται ο Χαρρυ Κλυνν στο τραγούδι του «ο κύριος Χατζηλάστιχος».

 46. Φώτης said

  Εγώ πάντως γελάω με όλα αυτά, γιατί απλά κανείς δε γλιτώνει. Όλους τους διάσημους τους παίρνει η μπάλα.

  Να βάλω και το δικό μου λιθαράκι το οποίο μάλιστα αφορά όχι πρόσωπο αλλά κατα κάποιο τρόπο τοπωνύμιο.
  Όταν ήμουν στο πολυτεχνείο και διαφωνούσαμε με συμφοιτητές για τις ομάδες, είπα ότι «η δική μου ομάδα είναι πιο ιστορική έχει πάει στο Γουέμπλεϋ».
  Και μου απαντάει κάποιος ελεεινός ειρωνικά: «Στο Χουντέμπλεϋ έχει πάει η ομάδα σου»

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χρυσοωίδης (εμ, με τέτοιους υφισταμένους…)
  Μποκτάνος (απαιτούνται γνώσεις τουρκικής)

 48. Νέο Kid said

  Κάποτε ο Σαρκοζής (ελληνοαρμενικής καταγωγής, μην ξεχνιόμαστε!) είχε πάρει σβάρνα τσι Αραπιές για pr (πάμπλικ ρηλέισονς) και fr (φράνγκα!). Οπότε του είχαν κολλήσει το πολύ πετυχημένο L’errance d’Arabie (η περιπλάνηση της Αραβίας, που ακούγεται όπως ο Λώρενς της Αραβίας)
  (το οποίο ο θρυλικός σχολιαστής Νέο Kid είχε χρησιμοποιήσει ως συμπλήρωμα παρανομίου για κάποια φεγγάρια… 🙂 )

 49. konos said

  Ο Χρήστος Θηβαίος έχει αποκαλεστεί γαμπρός του νότου λόγω του γάμου του με την κόρη του Μικρούτσικου

 50. Κιγκέρι said

  41: Γεώργιος Βους αρχικά αποκαλούνταν ο Γεώργιος Β’.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μινέρβα

  11, καρτουνάρα τη λέει ο Χρ. Ξανθάκης

  22 >>πιάνουν, πιάνουν
  Τσακω Πιάκως στην υπόθεση του αμαρτωλού ταμείου

  Τσιμενδώνη

 52. Κιγκέρι said

  Περιοριζόμαστε σε ανθρώπους μόνο; γιατί μόλις μου ήρθε η Ξεσαλλονίκη!

 53. ΓΤ said

  @46
  https://www.gazzetta.gr/football/article/671385/gkremistike-o-mythos-toy-hoyntemplei

 54. Κιγκέρι said

  52: Φτου! Ξεσσαλονίκη!

 55. Πελοποννησιακή Λέρα said

  Θυμάμαι τον Τζιμάκο στον Δούρειο Ήχο να λέει τον Κώστα Καραμανλή, Καραμάν-Αλή.

 56. Πουλ-πουλ said

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο Μποστ είχε επίσης αποκαλέσει «Επιμήκη» τον Μίκη Θεοδωράκη
  Ουρανομήκη άλλος

  Παγκογιάννης ο Μπακογιάννης με τον Μεγάλο Περίδρομό του

  47 και Χρυσοβορίδης όταν το παρα-παράκανε

  Θάνος Χοντρούτσικος (λατρεύουμε πάντα)

  Και κάτι …καλλιτεχνικά (τα κυκλοφορούν άσπονδοι …φίλοι)
  Λυγδία Κονιόρδου
  Σαπίλα Θανάτου (Σαβίνα Γιαννάτου)
  Φιρένη Πιττακή

 58. sarant said

  Κι άλλες ωραίες προσθήκες!

  38 —> 56

  48 Αρμενική καταγωγή ο Σαρκοζής; Όχι ουγγρική;

  50 Κι εγώ αυτό θα έλεγα

  52 Να το διευρύνουμε, να δεχτούμε και την Ξεσαλονίκη, αφού βάλαμε και το Χουντέμπλεϊ.

 59. sarant said

  57τ Ωχ ναι, στα καλλιτεχνικά, που πέφτει φοβερό θάψιμο, θα υπάρχουν άφθονα.

  Τώρα θυμήθηκα ότι ο Γιώργος Γλυνός, παλιός ηθοποιός, διέπρεπε σε αυτά. Τον Χορν, βεβαίως, τον έλεγε Πορν.

 60. ΓΤ said

  και ο ίδιος ο γαμάτος τυροκόμος Καρακάνας με το κανναβότυρο
  και ετικέτα caracaNNa 😛

  https://karakanas.gr/product/kannavotyro-karacanna/#&gid=1&pid=1

  (Θυμίζουμε στον Νικοκύρη το μαυροσκορδάτο κασέρι. Θα το χτυπήσεις @Αίγινα@Κυψέλη@Κρητικός)

 61. freierdenker said

  Η παραφθορά του ονόματος γίνεται και χωρίς λεξιπλαστική διάθεση, σαν να λες σιγά μην κάτσω να γράψω ή να προσφέρω το όνομα σου σωστά. Ο Πετρόπουλος για παράδειγμα έγραφε Καραμαλής, χωρίς το νι. Αυτό ήταν νομίζω παλιά αριστοκρατική μανιέρα, κάπου διάβασα Γαλλική. Πριν κάποιες δεκαετίες ήταν πολύ συνηθισμένο ως ελαφρό μειωτικό πείραγμα, τώρα θα έλεγα είναι κάπως ντεμοντέ.

  Από τα ορθόδοξα, ο Μπάμιας για τον Ομπάμα

  Το Τσίπρας ίσως να μην προσφέρεται τόσο, αλλά λειτουργεί καλά ως πρώτο συνθετικό, Τσιπραλαβάνοι, Τσιπροκαμένοι, όπως πιο παλιά Σταμουλοκολλάδες.

 62. Theo said

  Καλημέρα,

  Διόρθωσε, παρακαλώ, το πατρατσούκλι, στην 4η παράγραφο 🙂

 63. Νέο Kid said

  58. Μα με τέτοια μύτη, είναι δυνατόν να μήν είναι Αρμένης;;! Ίδιος ο Τιγκράν Πετροσιάν!
  (Στερεοτύπησα, ξέρω!… 😆 )

 64. leonicos said

  Καλή μέρα

 65. gpoint said

  πότε Βούδας, πότε Κούδας… θεϊκοί κι οι δύο
  Πριγιογκόλ ο Πρίγιοβιτς
  Τούμπλεϋ, η Τούμπα του 70 λόγω έλξης

 66. spyridos said

  Πρωκτοσάλτε και πορδοσάλτε τα δύο δημοφιλέστερα του γνωστού ΑΡΔ.
  Αλλά έχω δει και πολύ χειρότερα.

 67. Μαριδάκης, Μελισανίδας, Χαλαφούζος, το πρώην (και νυν) ΠΟΚ

 68. sk said

  Την Ένωση Γυναικών Ελλάδων την θυμάστε; Γνωστή και ως ΕΓΕς

 69. Πάνος με πεζά said

  Δραχματζινεντάν, ή κάπως έτσι, δεν ένα διασημότατο πρόσωπο των social?

 70. ΓΤ said

  @61 Frei
  «Το Τσίπρας ίσως να μην προσφέρεται τόσο, αλλά λειτουργεί καλά ως πρώτο συνθετικό, Τσιπραλαβάνοι, Τσιπροκαμένοι»

  Το ζούμε για τα καλά στο πετσί μας εδώ στο ιστολόγιο…

 71. Πάνος με πεζά said

  «Πρωτοψάλτε» σκότωναν τον Άρη οι ακροατές του όταν είχε ζωντανά τηλεφωνήματα…

  Επίσης σε κάποια ελληνική ταινία, η «αμόρφωτη υπηρέτρια» που υποδύεται ή η Στυλιανοπούλου ή η Γιουλάκη, μιλάει για κάποιο διαμέρισμα που αγόρασαν στην οδό Νεοφύτου Βάμβακος.

 72. spyridos said

  Πριν 15 χρόνια έβριζαν τον ένα Καβουρογιάννη και τώρα έμειναν με τον Αφραγκούζο.

 73. ΓΤ said

  @69 ΠΜΠ

  και ο Δραχμάνινοφ 🙂

 74. Νέο Kid said

  https://media4.giphy.com/media/xT5LMvqsXLU4vStCo0/giphy.gif?cid=ecf05e477jn1gp2o7avwxpn39dddgdozelgb5cayf0cwmk04&rid=giphy.gif&ct=g

 75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  βλαΚούλης για τον πρωθυπουργό μας (να τον χαιρόμαστε😊).

  30 – Δεν είναι καθόλου βλακώδης θεωρία συνωμοσίας, όσοι βλέπουν πέρα από την προπαγάνδα των ΜΜΕ της ελίτ, διέκριναν το σαυροειδές σχήμα του φέρετρου παρά την προσεκτική κάλυψη του.
  Τα σαυροειδή μετά την κατάληψη του α’ Κενταύρου κι αφού ξέκαναν όλους τους κατοίκους του (τους γνωστούς σε μας Κένταυρους) ήρθαν στη Γή για να ξεκινούν όσους είχαν καταφύγει εδώ μια και υπήρχαν φιλικοί δεσμοί από την εποχή που οι Έλληνες κατοικούσαν στον Σείριο α’ (όλα τα α’ ανήκουν στην ίδια γαλαξιακή αυτοκρατορία)
  και δυστυχώς τα κατάφεραν, απόδειξη πως δεν υπάρχει Κένταυρος ούτε για δείγμα.
  Από τότε ελέγχουν τον κόσμο αλλά, τα σαυροειδή δεν αντέχουν πολύ στο φώς, είναι μονίμως καλυμμένα και βγαίνουν ελάχιστες φορές την ημέρα, εξ ου και η λαϊκή φράση, ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΎΝ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

  Ένα υποείδος και μακρινός συγγενής της μεγάλη σαύρας, είναι και ο γνωστός μπλόγκερ, συγγραφέας, μεταφραστής στην Ε.Ε (τυχαίο;) Και τάχα μου περιηγητής της Ευρώπης, (στην πραγματικότητα κατάσκοπος) είναι κι ο Νίκος Σαραντάκος, που ΚΑΝΕΙΣ δεν τον έχει δει χωρίς ρούχα (εκτός από την Σαυραντάκαινα) που κρύβουν το φολιδωτό του δέρμα, ενώ ενώ 9 στις 10 συνάξεις του ιστολογίου του, γίνονται βράδυ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΥΧΑΙΟ;

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  71# Από τον πρωτοψάλτη προέρχεται όντως, με λατινοαμερικάνικη παραφθορά. Κάποιος πρόγονός του.

 77. Νέο Kid said

  72. Πράγματι! (κι έτσι και πάρει πρω(κ)τάθλημα ο Αφραγκούζος*!… θα μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα του ποδοσφαίρου.

  *που δεν το νομίζω. Θ αρχίσουν σε λίγο οι ομορφιές και τα «κάντε ομάδα να κερδάει και τους διαιτητές!»

 78. ΣΠ said

  Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παραμονές εκλογών: ΜητσοΘΑκης, ΜητσοΗΤΤΑκης.

 79. atheofobos said


  Στις, σκωπτικές συνήθως, παραφθορές ονομάτων δημοσίων προσώπων που έχουμε υπόψη μας ανήκουν πιστεύω και οι συνενώσεις ονομάτων, όπως το Παπαμάρας στο σκίτσο του Ιωάννου για τους Παπανδρέου-Σαμαρά.
  Σε αυτές ανήκουν πχ το Μερκοζύ από το Μέρκελ- Σαρκοζύ και το δημοφιλές τότε Brad Pitt+Angelina Jolie =Brangelina όπως και μερικά ακόμα που γράφω στο
  ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΑΠΑΜΑΡΑΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2011/11/blog-post_08.html

  Το Ολαντρέου είναι δημιουργία του Τσίπρα!
  «Με αυτή τη μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στη Γαλλία ο πρόεδρος Ολάντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας «Ολαντρέου» διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα»
  https://www.voria.gr/article/tsipras-na-mi-ginei-o-olant-olantreou

 80. Κιγκέρι said

  75: Βάλε και κανένα γελαστό καραγκιοζάκι, βρε Λάμπρο, προς στιγμήν σκιάχτηκα! 😛

 81. Χαρούλα said

  CIάκωβος ο πρώην-πρώην Αμερικής.
  Ως παράξενη που είμαι, δεν τα χρησιμοποιώ, σχεδόν ποτέ.
  Γιαυτό και τα μισά από αυτά που αναφέρθηκαν μου ειναι άγνωστα. Βέβαια τα περισσότερα είναι έξυπνα, κατανοητά, και ιδιαίτερα όταν ξέρεις τις απόψεις του λέγοντα/γράφοντα.

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι σκοτεινές δυνάμεις έβαλαν το «χέρι» τους και το τάμπλετ γράφει ότι θέλει.
  Σαυραντάκος φυσικά!😊

 83. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Έχουν καταγραφεί και οι παραλλαγές Κατσιμηχέσω και Μαγειρίτσας (αντί Κατσιμιχαίαι, Μαχαιρίτσας-βλ. https://www.slang.gr/definition/3397-katsimixeso, και https://luben.tv/stream/183971 ), διάφορες ελληνικές παραλλαγές για το όνομα Πούτιν καθώς και η αναγωγή του Τραμπ στο προγονικό του κακόηχο Drumpf (που «ακούγεται σα σακί πατάτες που πετάχτηκε σε γαϊδουράμαξο» ή σαν αποπνικτικό σφίξιμο εμμονικού αγκαλίτσα- βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Drumpf, https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Drumpf , και https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Eine%20drumpf%20w%C3%A4hler ), όπως και η σύνδεσή του με το trumpery (=απάτη, φούσκα- βλ. https://www.snopes.com/fact-check/definition-of-trumpery/), κατά το δικό μας «τραμπαρίφας».

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  80 – Γι’ αυτό δεν έβαλα.😂😂😂

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκορδοκαϊλή, Κάριολος & Γκαμήλα
  Πολυτεκνείο,
  Σαχλαμαράς
  Θρύνος

 86. Spiridione said

  72. Και Βαλιτσογιάννης.

 87. Πάνος με πεζά said

  «Δύστυχος», για τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστη της Καστοριάς και της ΑΕΚ Γιάννη Δίντσικο, που ένα δολοφονικό τάκλιν, νομίζω από τον Ιωσηφίδη του ΠΑΟΚ, του στέρησε την υποσχόμενη καλύτερη καριέρα…

 88. freierdenker said

  70 ΓΤ, λέγεται και το Τσιπραλέξης. Μερικές φορές με υπόγεια αναφορά στο αντικαταθλιπτικό Cipralex (εσιταλοπράμη).

  Στα αγγλικά νομίζω προφέρεται Σίπραλεξ, στα γερμανικά ίσως Τσίπραλεξ. Βλέπω ότι ο Δημήτρης Νανούρης έχει γράψει ολόκληρο άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών βασιζόμενος στο λογοπαίγνιο.

 89. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, ωραίες προσθήκες

  62 Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως είναι λογοπαίγνιο, αλλά ήταν λάθος -ευχαριστώ!

  79 Πράγματι, πρώτα το είπε ο Τσίπρας και μετά το πήρε ο Μελανσόν, ο οποίος έβγαλε και το Cahuzandreou, από έναν υπουργό οικονομικών, τον Cahuzac, ο οποίος όμως μετά πήγε φυλακή για σκάνδαλο.

  88 Μπράβο, αυτό κυκλοφορεί κάμποσο στο Τουίτερ

 90. nikiplos said

  85@ Βέβαια το Σαχλαμαράς το είχε πλάσει λέγεται ο ίδιος ο αείμνηστος Γιάννης Μπούτος.
  65@ Και ο Τζιμάκος το είχε κάνει «Πότε Βούγιας πότε Κούγιας» την εποχή που ο Βούγιας είχε γίνει περισσότερο γνωστός, καθώς ήταν υποψήφιος Δήμαρχος της Ξεσσαλονίκης και προέβαλλε ένα μειλίχιο πράο πολιτικό ύφος στο γυαλί, ενώ την ίδια εποχή ο Κούγιας πηδούσε τα κάγκελα και έκανε τα λοιπά καραγκιοζλίκια στο Alter.

 91. nikiplos said

  Στα 70ς που τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα είχαν την αίγλη των σημερινών Κινεζικών, λέγαμε «Μησουσβήσει» τα Mitsubishi

  «Ναγκασάκι» τα Καβασάκι Σαμουράϊ, εξαιτίας των δεικτών επιβίωσης των οδηγών τους, στο λεκανοπέδιο Αττικής.

  Και «Τογιότα Τσέλιγκας» το Celica καθώς το οδηγούσαν ως επί το πλείστον Κλαρινογαμπροί των 80ς, με τσελιγκάτα μουστάκια που ήταν τότε της μόδας, κάνοντας βέβαια τις γνωστές μαγκιές / κόντρες στους δρόμους.

  80ς «Γιοκοχύμα» τα γνωστά λάστιχα εξαιτίας των … καίριων κρατημάτων τους σε βρεγμένο δρόμο, αν είχες την ατυχία να φοράς στη ρόδα της μοτοσυκλέτας.

  «Γιάβα, τ’ αρχδια μου τράβα», εξαιτίας της ιδιαίτερης ικανότητας των μοτοσυκλετών αυτών να παίρνουν μπρος, με αποτέλεσμα πολλοί δύσμοιροι νεολαίοι να τις σπρώχνουν για να πάρουν μπρος σε βρόχινο καιρό.

  Στο ίδιο μοτίβο το Hyundai Accent, που η νεολέρα το λέει Accident ακριβώς για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου αυτού στις υψηλές ταχύτητες και στις στροφές ή στα φρεναρίσματα.

  Στο στρατό λέχαμε Άσμιχος, Αρχί(δ)ας, Αστής, Συνά(ρ)χης κλπ αλλά λιγότερο σκωπτικά και περισσότερο προφέροντας τις δικές τους συντομογραφίες.

 92. Spiridione said

  Ειδική περίπτωση το Ακενοτούμπο του Άδωνη που τάχα δεν θυμόταν το όνομά του.

 93. DI

  Η πιο θλιβερή παραφθορά της ιστορίας για την Πριγκίπισσα Diana.
  Η προστακτική του ρήματος «πεθαίνω» (χωρίς e).

 94. Πάνος με πεζά said

  @ 91 : Σαν τα Windows ΣVista ! Που καλύτερα να τα άλλαζες αμέσως…

 95. Anasto said

  Μια που πιάσατε και τα θανατερά, να πω ότι άκουσα για τη Βαθίλιθθα ότι μαθ άφηθε χρόνουθ και τώρα αυτέθ τις μέρεθ ελιθάβεται.

  Και κάτι λιγάκι άσχετο. Με το επέστρεψε ο Μίτσελ στον Ολυμπιακό, θυμήθηκα ότι με τους φίλους μου τον αποκαλούσαμε κονιόρδο. Ξέρει κανείς την ετυμολογία της λέξης; Επτανησιακό δεν ακούγεται;

  Καλημέρα!

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95
  κονιόρδος
  (παρωχημένο) (ιδιωματικό) άνθρωπος που παριστάνει τον σπουδαίο (στο ντύσιμο, τη συμπεριφορά κ.ά.), τον μάγκα, και φέρεται με σνοπισμό
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82

 97. leonicos said

  58 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη.

  Δεν εισκέφθηκε μάλιστα και τη γενέτειρα του παππού του

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 >>Επτανησιακό δεν ακούγεται;
  Στο Ηράκλειο της Κρήτης ήξερα ότι ήταν οι ουζοπαραγωγοί Κονιόρδοι.
  Τώρα βλέπω (και) Θεσσαλονίκη
  https://archive.saloni.ca/277

 99. Κιγκέρι said

  91: Μητσουλήσει το έλεγε ένας φίλος μας που είχε!

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και τον Σσραβάκο τον έλεγαν οι αντίπαλοι Σαραβαλάκο· κίτρινοι από φθόνο, βέβαια…

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82 Λαλάμπρος 🙂

 102. ΣΠ said

  95
  https://www.slang.gr/lemma/2737-koniordos

 103. Costas Papathanasiou said

  Εσχάτως, στη σειρά «Τα Νούμερα» της ΕΡΤ1, ως Φοίβος «Ταλαιπωριάς» αυτοσατιρίστηκε και ο Δεληβοριάς (βλ. https://www.olympia.gr/1508691/media/chamos-me-tin-seira-ta-noymera-toy-foivoy-delivoria-stin-ert/ και https://www.fimes.gr/2012/09/20-xronia-foivos/ )

 104. ΓΤ said

  @87 ΠΜΠ

  στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1, 03.01.1982

 105. GeoKar said

  Μητεογκόλ, κάποτε ο Μητρογλου

 106. GeoKar said

  Μητρογκόλ…

 107. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τό «παπατζῆς» τοῦ Γέρου τοῦ τό κόλλησαν οἱ κουκουέδες τῆς ἐποχῆς, μετά ἀπό ἐκεῖνο τό περίφημο «Πιστεύομεν εις την Λαοκρατίαν!» στό Σύνταγμα

 108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πρέπει νά ἦταν σέ κάποια γελοιογραφία, Ἀλέξης > Βολέψεις, τόν καιρό πού ἔκανε ὁ ἐν λόγῳ καθηγήτρια τήν Περιστέρα. Πάντως, δέν τό ξαναεῖδα..

 109. Πάνος με πεζά said

  Στα αθλητικά, το επίθεμα -γκολ, νομίζω είχε ξεκινήσει από τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (Μπατι-γκολ).
  Ο χώρος πραγματικά πάντως «διέπεται» από ευφάνταστες παραφθορές, ακόμα και εποχιακές. Π.χ. ο προπέρσινος βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ Τσιντώτας, με βάση κάποιες κακές εμφανίσεις είχε παραφθαρεί σε «Κοιτώντας» ! Παλιότερα ο σκληρός Καλιντζάκης σε ΚαλιΝιντζάκης, από το οποίο απέμεινε το «Νίντζα», Tραμπάκουλας ήταν η παραφθορά του Βαμβακούλας κ.ο.κ. … 🙂
  «Κόρακας» λέγεται από τους καλούς του φίλους ο λαϊκός συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης, «Πουλίκας» ο Δημήτρης Πουλικάκος κλπ.

 110. aerosol said

  #3
  Το Ελισαύρετ είναι εκπληκτικό. Δεν ξέρω γιατί έτσι μου φαίνεται αυτό και όχι άλλα. Το ότι αρκεί ένα γράμμα για να συνδέσει δυο τελείως άσχετες λέξεις κρατώντας την ηχητική αίσθηση μάλλον!

  #4
  Εκπληκτικό και το Σαπίλα Θανάτου! Δεν έχω τίποτα εναντίον της τραγουδίστριας, αξιόλογη είναι, και είναι κρίμα που θα στενοχωριέται αν το διαβάζει. Αλλά ως λογοπαίγνιο (που κρατά τον ήχο του πρωτότυπου αλλάζοντας απίστευτα τη σημασία) είναι αξιοσημείωτο.

  Ο (καλός) Άγγλος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς έχει παράδοξο όνομα. Και δύσκολο. Τόσο που είναι άξιο λόγου το πώς έγινε σταρ χωρίς να το αλλάξει. Επειδή πολλούς μπερδεύει και δεν το θυμούνται, συχνά το παραποιούν. Κάτι που έγινε κοινό αστείο και κυκλοφορούν άπειρες σουρεαλιστικές παραλλαγές του. Με κοινό παράγοντα πως λόγω του γενικού ήχου και του αριθμού συλλαβών καταλαβαίνεις για ποιόν πρόκειται, όσο κι αν διαφέρουν τα γράμματα. Μπένζεντριν Θάντερκλατς. Μπένεφιτ Σνάτσερμπας. Μπορεί κανείς να φτιάξει την δική του παραφθορά και με λίγη προσοχή στα σύμφωνα… δουλεύει!!

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπατιγκόλ ο μεγάλος Μπατιστούτα. Μαρατζόλα (κάπως υπερβολικά😊) ο Τζιανφράνκο Τζόλα.

 112. Πάνος με πεζά said

  @ 107 : Η μάνα μου ήξερε ένα δίστιχο «Παπανδρέου παπατζή, Χίτης ήσουνα κι εσύ», ή κάπως έτσι, σχετικό με την ακροδεξιά αυτή οργάνωση του ’40.

 113. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Παπάγος, υπήρξε ο μοναδικός στρατιωτικός με τον τίτλο του στρατάρχη. Κατέβηκε στις εκλογές ως αρχηγός του Συναγερμού πηγαίνοντας κόντρα στα πολιτικά σχέδια του Παύλου και της Φρείκης. Χολωμένοι λοιπόν, στις ιδιωτικές συζητήσεις, τον αποκαλούσαν «σκατάρχη».

 114. Πρέπει οπωσδήποτε να καταδικάσουμε όλους εκείνους, διεστραμμένους διπλανούς μας, που παράγουν παραφθορές ονομάτων.

 115. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @112. Βέβαια, ὁ Παπανδρέου δέν εἶχε ΠΟΤΕ, ΚΑΜΜΙΑ σχέσι μέ τήν Χ, ἀλλά.. τρέχα γύρευε! (Πάντως κι ἐγώ ἀπό τήν μάνα μου τό πρωτοάκουσα 🙂 )

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν θυμάμαι καλά, ο Ρένος Αποστολίδης αποκαλούσε τον Τάκη Σινόπουλο Πισινόπουλο.

 117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στα άρθρα της τελευταίας βδομάδας, περί ώρα ιστολογίου 13:30, ο αριθμός των σχολίων κυμαινόταν μεταξύ 30 και 60.
  Τελικά είστε κακοί αθρώποι 😊 😇

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τον καημένο τον γέρο-Παπανδρέου… Χίτης για τους κομμουνιστές, Κερένσκι και συνοδοιπόρος για τους δεξιούς… Άρα, σε καλό δρόμο ήταν.

 119. spyridos said

  ΜαριNIKE είναι τα τσιμεντένια παπούτσια.

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅσο γιά τό Μπαρουφάκης, Νῖκο, μόνο παραφθορά ΔΕΝ εἶναι, παρά πρόκειται γιά ἀποκατάστασι τῆς αὐθεντικῆς μορφῆς τοῦ ἐπωνύμου του. Τό Βαρουφάκης ἦταν εὐπρεπισμός τοῦ Μπαρουφάκης.. (Γιατί Μπαρουφάκης; Ἔμ, ἐδῶ σέ θέλω..)

 121. Πάνος με πεζά said

  @ 115 : Ίσως του το κόλλησαν για την προσπάθεια συγκάλυψης των τεκταινόμενων στη Μακρόνησο, λέω εγώ τώρα… Από κείνη την εποχή και την τριάδα Σοφούλης-Κανελλόπουλος-Παπανδρέου, στην υστεροφημία των δρόμων τουλάχιστον, την πλήρωσε αναμφισβήτητα ο Κανελλόπουλος · κι ένα δρόμοστο όνομά του που βάλαμε στην Αθήνα, τον «κατάπιε» τελικά η «Κατεχάκη»… Οδοί Σοφούλη υπάρχουν αρκετές, Γ.Παπανδρέου δε ακόμα περισσότερες, λόγω των «στερνών»…

 122. Παναγιώτης Κ. said

  Ο αυτοχαρακτηρισμός του Μπάιντεν ως Μπαϊντενόπουλος για να φανερώσει τα φιλικά του αισθήματα απέναντι στους Έλληνες…

 123. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  118# Γιατί καημένος ο Πρίγκηψ του Δεκεμβρίου? Τίγκα το ψυγείο του. Με τα σκατά του 44 έφαγε πλουσιοπάροχα και το 61, και το 65, και το 67.

 124. ΣΠ said

 125. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  123+ Το κακό είναι πως μας έκανε και το τραπέζι.

 126. Πέπε said

  21
  > Οι παραφθορές ονομάτων στον Καραγκιόζη έχουν την εξής ιδιαιτερότητα…

  Θα έλεγα: όχι. Η βασική τους ιδιαιτερότητα είναι ότι ο Καραγκιόζης (ο ίδιος, όχι γενικώς το θέατρο σκιών) κάνει διαρκώς λογοπαίγνια με το φαγητό, λόγω της αιώνιας και αθεράπευτης πείνας του. Ο πασάς γίνεται Πατσάς, κάποιος Σαμπάν αγάς γίνεται Μπάμιας κι Αβγάς, ο Αλέξανδρος ο Μακεδών Αλέκος με τα κυδώνια κλπ. Το Χατζατζάρης δεν καλύπτεται από αυτό τον κανόνα, και απλά μένει ανερμήνευτο (δε χρειάζεται δα να υπάρχει για το καθετί ορθολογική εξήγηση). Η άλλη όμως παραφθορά του ονόματος του Χατζηαβάτη δεν είναι Χατζηχαδιάρης αλλά Χατζηχαβιάρης. (Θα μου πεις, του ξενηστικωμένου το χαβιάρι είναι που του ‘λειψε; Όχι, αλλά άντε βρες καλύτερο τρόφιμο που να κολλάει με τέτοιο δύσκολο όνομα…)

 127. sarant said

  Ενδιαφέρον σχόλιο από φίλο σε ιδιωτικό μηνυμα

  θυμήθηκα
  – το ΠΟΝΤΙΚΙ να μιλάει για τον Καραμάν Αλή (το Μάρτιο του 1985, όταν επελέγη ο Σαρτζ (κατά τα Αναστό, Αλέ κλπ))
  – Τον Κώστα Μητρόπουλο;; (ή άλλον σκιτσογράφο;;;) να αναφέρεται στον Μητσοθάκη την εποχή των φτηνών αυτοκινήτων (εκλογές 1985)
  – θυμήθηκα τον Γουλιμιμή (ο Άκης ήταν;;, δεν θυμάμαι) και τους …μιμίκους (οι προεδρικοί σύμφωνα με τους εκσυγχρονιστές) σε αντίθεση με τα …ντοράκια
  – είχα ακούσει για τον …Αντρέσωφ, σύμφωνα με την τότε ΕΣΤΙΑ
  – θυμήθηκα την Κουριάδα (Αυριανή) και τον Ελεύθερο ρύπο

  Επίσης, θυμήθηκα μια εκπομπή που προβαλλόταν μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, την Ψαροκωστούλα (από το Ψωροκώσταινα;), όπου η Ελλάδα παρομοιαζόταν με το βασίλειο των ζώων:
  ο πρόεδρος Λιοντάρι (που μιλούσε σερραϊκά),
  ο μολοσσός Ψηλάκης, το κριάρι Αλκιβιάδης Παπαλκιβιάδου, ο αρλούδος Χλωράκης, ο σκίουρος Λεμονίδας Κρίκος, ο Ομιχλιάδης Μπούλης (Έβερτ), ο Σεντόνης Μαμαράς, το χταπόδι Παλαιομπυράς, η κουκουβάγια Χάνει Πάλι, η Μπόρα, ο γαϊδαράκος Τσουβάλας(Τσοβόλας), το κοκορΆκι το Χαζόπουλο, η προβατίνα Μπεμπε (Μιμή), η Στέλλα Μελίνα η κουρούνα, ο προέδρος της Βουλής Τσαλαπετεινός (με το τικ του) και πολλοί άλλοι…

 128. sarant said

  Και μερικά από το Φέισμπουκ

  Για τον Κυριάκο βγήκε πρόσφατα το Κρυφακούλης ενώ για τον Βαξεβάνη έχω ακούσει συχνά να του προσθέτουν ένα εμβόλιμο λάμδα στην πρώτη συλλαβή.

  Επίσης θυμάμαι στα σκάνδαλα της ΝΔ με ζαχόπουλο που είχε εμπλακεί ο Καμπουράκης και αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ένα καλαμπούρι κάναμε, τότε ο Χίος τον αποκάλεσε Καλαμπουράκη.

  Στον αθλητισμό βέβαια είναι πολύ συχνό το φαινόμενο. Οι παναθηναϊκοί αποκαλούσαν τον προπονητή του ΟΣΦΠ στο μπάσκετ Σφαιρόπουλο ως Σφαλιαρόπουλο ενώ οι ολυμπιακοί τον Ιτούδη Ηττούδη.

  Ο Γεωργίου κάποτε είχε πει για τον ποδοσφαιριστή Ριβάλντο: «Ρεβάλτο θα έπρεπε να τον λένε! Βάλε κανένα γκολ!»

 129. sarant said

  120 Αν ήταν Μπαρουφάκης το αρχικό, θα αναφερόταν πάντως σε κάποια ιδιότητα προγόνου του, όχι στον ίδιο.

 130. Πέπε said

  Εδώ στα καθ’ ημάς τι έχουμε;

  -Νικοκύρης
  -Γκουβάτσος
  -Πέπες
  -Βάτμαν
  -Νεοκίδιος, Νεογίδιος, γίδι, Κίντο
  -Αερόλυμα
  -Χτήνος, ο
  -Βλόγιος
  +Κρόνη
  …Θυμηθείτε κι άλλα. Αλλά μην αυτοσχεδιάσετε!

 131. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  127# Ανδρεσώφ αποκαλούσε ο Κουρής τον Παπανδρέου στη Φωνή της Κεφαλλονιάς που έβγαζε τη δεκ 60. Μετά έβγαλε τη Μαυριανή και το Κουράδιο (τεράστιος Γιάννης Ιωάννου) που έπαιζαν μπάλα ο Ζήσης Συριγγούλης και ο Κυριάκος Δρακογιάννης.

 132. Πέπε said

  Πιλτιάδης Μασχαλίδης
  (νομίζω ότι ο ορίτζιναλ ήταν παλιότερα γνωστός μάλλον ως Μιλτιάδης παρά ως Μίλτος)

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  129: Υπάρχει και η κληρονομικότητα. 😊

 134. Πάνος με πεζά said

  @ 127 : Την Ψαρωκοστούλα παρουσίαζαν, κατά τα πρότυπα του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Φέρενς Κουάκ και η Ξανά Φτούκα(φαντάζομαι θα καταλάβατε, παρά τα διάφορα μετέπειτα επώνυμά της).
  Για τους Κουρήδες υπήρχε και ο χαρακτηρισμός «Κουράδιο», για το τότε ραδιόφωνό τους (Ράδιο Αθήνα; Ούτε που θυμάμαι…Πάντως όχι Κανάλι29, αυτό ήταν τηλεόραση).

 135. Λάζαρος Μ. said

  47, 57 Είχε ακουστεί επίσης και το Χρυσοχουντίδης.

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 >> η κουκουβάγια Χάνει Πάλι,
  Η Χάνη Πάλλη Πετραλιά ;

  η Φαιδρά Παναγιωταρέα
  ο Ψιψινάκης

  130>> …Θυμηθείτε κι άλλα. Αλλά μην αυτοσχεδιάσετε!
  Αβο,
  Μόλις ακούω «μην» με πιάνει το … απροσάρμοστό μου κι έτσι καταθέτω για μένα/αυτοκράζομαι ΣΕΛΦΗ – ΣΕΛΦΗ (με τόσες αυτοαναφορές ! 🙂 )
  Χααα

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπατσοκ, το πασοκ επί Αρκουδέα.

 138. Πώς δεν τον είπαν «Βαρουχ-άκη», εβραϊκό δάκτυλο…

 139. ΣΠ said

  130
  Ξεροσφύρης
  Πεζοπάνος

 140. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  Φίλος έχει πλάσει το Ζοζέ Σαραντάγκου!

 141. Ελεάνα said

  Κλαψιμιχα οι αδελφοί Κατσιμιχα για ευνόητους λόγους
  Βαρουφάκερ ο Βαρουφακης λόγω έντονου ανδρισμού (!)

 142. Λεύκιππος said

  121 Πάντως στην Καλαμαριά, η οδός Σοφούλη είναι ο πιο ωραίος δρόμος.

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο δικός μας Δον Μήτσος, ο μεγαλοπρεπής! (αυτό τώρα το πρόσθεσα αλλά του ταιριάζει 😊).

 144. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  130 Καλή ιδέα!

  140 Τιμή μου 🙂

 145. Spiridione said

  128. Κοριάκος.

 146. 138 Και όμως εικάζω ότι Βαρουχάκης ήταν η αρχική μορφή (Βαρούχας στο Ρέθυμνο, προφανώς εβραϊκής προέλευσης).

 147. sarant said

  146 Ναι μπράβο, έτσι θα ήταν

 148. ΓΤ said

  Τζίφρας
  Θυμίζουμε ότι με την «τζίφρα» του Παρμενίωνος Τζίφρα (ψήφος) ο Παπανδρέου είχε κριθεί αθώος (4-3) [Ειδικό Δικαστήριο, 17.01.1992].
  Ο Τζίφρας εξέθεσε το σκεπτικό αυτής της αθωωτικής ψήφου με ένα βιβλίο ~500 σελ. που έβγαλε αργότερα στον Λιβάνη.

  Για τον Μήτσο Αρχοντώνη έχει πλαστεί το «Βοθρολομαίος».

 149. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἀρκετά ἀπό αὐτά, ἀκόμη καί ὅταν ἦταν ἔξυπνα καί διασκεδαστικά ὡς λογοπαίγνια, περιεῖχαν ἰσχυρές δόσεις ὑπερβολῆς- ἐνίοτε κακοήθους, πού σέ ἀνάγκαζαν νά «κουμπωθῆς». Κάποια ὅμως πετύχαιναν κέντρο τοῦ στόχου, ἰδίως αὐτά πού περιέγραφαν ἀτομικές ἰδιαιτερότητες, καί μᾶς ἔμεναν. Ἕνα ἀπό τά πιό φαιδρά καί εὔστοχα πού ἔχω ἀκούσει ἦταν τό (136) «Χάνει Πάλι ἡ Πετραλιᾶ» [..γνωστό τό κόλλημά της..]

 150. 130# Κύριε, κύριε!!! Τον Αεροζόλ τον λένε και κάπτεν Φλιτ. Και τον άλλο και Ιχτήνο. Και τη γάτα τη λένε Λου.

 151. @ 146 Δύτης Των Νιπτήρων

  Ουάου, δηλαδή…

 152. aerosol said

  #140 😀

  #150
  Ακούω και στο φλίτατος. Η γάτα που το σκαρφίστηκε έχει αποκληθεί και μερακΛού και μπελαΛού (ή bellaΛου, αν είναι να παινέσουμε!).

 153. Spiridione said

  107. Το ‘παπατζής’ βλέπω του το κόλλησε ο Καφαντάρης.

 154. sarant said

  148 Αφού ήρθε 4-3 πώς ήταν (μόνο) η ψήφος του Τζίφρα η αθωωτικη;

 155. Konstantinos said

  Από Τζιμακο
  Κοντομηνάς -> condom in ass

  Υπήρχε και ο Καμπουρεας, Καμπουράκης και Οικονομέας (σύνθετο)

 156. Konstantinos said

  Από τζιμακο
  Η very funny πάλι Πετραλια

 157. ΓΤ said

  @154

  Ψήφιζε τελευταίος, με το σκορ στο 6-6, ήταν η κρίσιμη αθωωτική.
  (Θυμόμουν λάθος το σκορ)

 158. Νεϊμαράκης

 159. Konstantinos said

  Και ο Σιχαμενιος Φουρθιωτης

 160. Τεκτονόπουλος (αντί για Μεϊμαράκης).

 161. freierdenker said

  Τον Τέρενς Κουίκ οι αυριανιστές τον έλεγαν και Τέρενς Σκουλίκ.

 162. Costas Papathanasiou said

  Το 1935 με το “Δημοψήφισμα” του Κονδύλη (ΝΑΙ,υπέρ βασιλείας:~98%), ενθρονίστηκε και ο Γεώργιος Β΄, του οποίου το αριθμητικό Βήτα μετετράπη, εν είδει προσφυούς τίτλου ή επωνύμου, υπέρ μετονομασίας του σε «Γεώργιος ο Βους»

 163. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @153. Πῆρε κάποτε τό μάτι μου μιά τέτοια ἀναφορά περί Καφαντάρη (μπορεῖ κάποτε τοῦ τό πέταξε ὁ Καφαντάρης) ἀλλά αὐτοί πού τοῦ «τό κόλλησαν» (=τό φώναξαν, τό διαδήλωσαν, τό διέδωσαν, τό καρφίτσωσαν στό λεξιλόγιο τῆς πολιτικῆς καθημερινότητας) ἦταν οἱ ὁπαδοί τοῦ ΚΚΕ, ἀπό τά Δεκεμβριανά καί ὕστερα.

  [Άπό δημοσίευμα τοῦ Ριζοσπάστη:

  α) Ο όρος «παπατζής» καθιερώθηκε στην πολιτική ζωή επειδή ακριβώς ο λαός μας αποκαλούσε με αυτό τον τρόπο τον Γεώργιο Παπανδρέου, λόγω της μόνιμης τακτικής του τελευταίου να γέρνει πάντα όπου φυσούσε ο άνεμος.

  β) Αποτελεί μνημείο υποκρισίας η φράση του γερο-Παπανδρέου «πιστεύομεν και εις τη λαοκρατία» που εκστόμισε στην απελευθερωμένη Αθήνα, από το ίδιο σημείο που μερικά χρόνια αργότερα, στις 3/3/1950 εκφωνούσε λόγους κατά «του συρφετού των αλητών του ΚΚΕ»]

 164. f kar said

  το Παπαντρέας το είπαμε;

 165. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  157 Ανοιχτά ψηφίζανε; Τέλος πάντων, νομίζω πως κάθε ψήφος από τις 7 είναι εξίσου κρίσιμη.

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα σχετικό σερφάρισμα δείχνει ότι ο όρος «παπατζής» δεν λείπει από κανένα κομμουνιστικό ιστολόγιο. Έτσι καταλαβαίνουμε ποιοι το κόλλησαν στον Παπανδρέου, παρόλο που το αποδίδουν «στον μας».

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  166:»στον λαό μας», συμπληρώνω.

 168. #77

  Κοίτα Κιντ, μην αποκλείεις τίποτε, ο ΠΑΟ θα σπρώχνεται σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά σαν ομάδα που θα διατηρήσει το «αεράκι» της διαιτησίας και τις συμπτώσεις να παίζουν οι αντίπαλο με μισή ομάδα εναντίον του, μπορεί κάλλιστα να το πάρει όπωςέαν και ο ΟΣΦΠ, ίδια συνταγ΄είχαμε δει και επί πολυμετοχικότητας, θυμίσου τον Σπανάθα και κυρίως τον Κακαουνη που πριν το μτς με τον Αρη είχε γράψει πρωτοσελιδο πω ο ΠΑΟΚ θα κάνει 3 ήττες σερί από Αρη, ΑΕΚ Λάρισσα όπως κι έγινε
  Την ίδια νομίζω χρονιά ήταν που ο βάζελος ιδιοκτήτης πρακτορείου όπου έπαιζα άλογα με σαύρωνε να παίξω το ματς ΠΑΟ-ΟΣΦΠ διπό ημίχρονο-άσσο τελικό με 25 :1 όπως κι έγινε με Μιραλάς και δυο του Σισέ.

  Ο ΟΣΦΠ που στα πλέηοφφς έδωσε 12+ στον ΠΑΟ από τον Αρη και του εξασφάλισε την Ευρώπη, φέτος «έχασε» από τον Αρη (με δώρα του Βασλίκ) ώστε πάλι ευνοημένος να είναι ο ΠΑΟ, αυτ΄θα το βλέπουμε ώσπου να οριστικοποιηθεί η μεταφορά της Αλεξάνδρας από τον ερασιτέχνη στην ΠΑΕ (διάβαζε Αλαφούζο, μπροστινί άλλου) ομόσταυλου εν Νουδουλα (δοτική) με τον Βαγγέλλαρο που δάνεισε τον Κομπότη ατον Αλαφούζο για να κάνει -επιτέλους- μεταγραφές περιωπής και να ρυθμίζει κάτι ανταλλαγές βαθμών, μεταξύ σωματείων που δεν εχουν ανάγκη, ώστε να ωφελούνται όσοι έχουν ανάγκη.

  Οσον αφορά τους διαιτητές, δες τα χέρια στην πλάτη παίκτη του ΟΣΦΠ ακυρωνεται το γκολ του Αστέρα, τα χέρια στην πλάτη παίκτη της ΑΕΚ, μετράει γκολ ο ΠΑΟ, αλλες χρονιές ήταν όλα τα αμφισβητούμενα σε βάρος του ΠΑΟ, τώρα είναι όλα υπέρ, όπως ήταν και επί πολυμετοχηκότητας μια χρονιά, μια χρονιά τα δικαστήρια με την ΑΕΚ, μια με τον ΠΑΟΚ- αλλά το πήρε αήττητος και βούλωσε στόματα- έτσι γίνεται και θα γίνεται, η σακούλα ελέγχεται

 169. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @166. Ἀκριβῶς!

  (Γιάννη, ἡ σκληρή ἀντιπαλότητα τοῦ Γέρου μέ τήν κομμουνιστική Ἀριστερά ἦταν μακρότατη, θεμελιωδέστατη καί ἀνελέητη. Ἄρα, φτηνά τήν γλύτωσε μέ ἕνα σκωπτικό προσωνύμιο! 🙂 )

 170. Ξωμάχος said

  Πενηντάκος

 171. sarant said

  170 Ισχύει, το ξέχασα. Και Πενηνταράκος ενίοτε.

 172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @171. Ἐξηνταρᾶκος! 🙂

 173. Alexis said

  Μπόγδανος (παρατονισμένο για ευνόητους λόγους)
  Παπαντρέας (ο Ανδρέας Παπανδρέου)
  Τσίρκος (ο Λεωνίδας Κύρκος)
  Μερκοζί
  Χατζηνίκος

  Πρώκταγκον
  Πρώτο Ψέμα

  ΘΑΣΟΚ (το ΠΑΣΟΚ την εποχή των μεγάλων υποσχέσεων)

 174. Spiridione said

  163α. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτά, απλώς βλέπω ότι ο Ριζοσπάστης κατά τον Εμφύλιο αναγνώριζε ως νονό τον Καφαντάρη («ο αιώνιος παπατζής» κατά Καφαντάρη):
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=21244&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASYASJASYASJAScASOASGASa&CropPDF=0
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=22639&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASYASJASYASJAScASOASGASa&CropPDF=0

 175. Αιμ. Παν. said

  Στις εφημερίδες είναι και το Πρώτο Φλέμμα…

 176. Avonidas said

  Κι υπάρχουν κι εκείνα τα ονόματα που είναι έτοιμα παρατσούκλια: Καμμένος, Πικραμμένος (αν χάσουν ένα ‘μ’ έκαστο), Τομπούλογλου (τι γέλιο είχα ρίξει, που πα ρε Καραμήτρο στην πολιτική με τέτοιο όνομα;)

  Τον Παπαρατσένκο του Κουτσούμπα τον είπαμε; 🙂

 177. Konstantinos said

  Και ο έγκριτος δημοσιοκαφρος Χατζης Νικολάου που εμφανίζεται στο Πρεζα Τσάνελ του Ζαραλυκου.

 178. Avonidas said

  Δεν ξέρω αν μετράει, γιατί βέβαια δεν ειπώθηκε ποτέ ενόσω ζούσε, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος συχνά λέγεται σκωπτικά «Ελ Βενιζέλος», λες κι είναι Ιθπανός 😛 , λόγω του αεροδρομίου.

 179. Alexis said

  Όταν ο Χατζηνικολάου ήταν στο Mega, την «χρυσή» εποχή του καναλιού, είχε «τακιμιάσει» με τον παρουσιαστή του δελτίου καιρού Νίκο Διαμανταρίδη.
  Στο κανάλι τους αποκαλούσαν τότε «οι Γκρίζοι Νίκοι», λόγω του γκριζαριστού της κόμης τους.

  Από τα πιο ωραία σχετικά λογοπαίγνια που έχω ακούσει…

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  77:Δεν θα το πάρει ο Αφραγκούζος. Θα το χάσει ο Μαρινονάκης με όλα αυτά τα τρελά που κάνει από το καλοκαίρι και δώθε.

 181. Alexis said

  Ψιλοάσχετο αλλά να θυμίσω και το γηπεδικό σύνθημα «Μάθε στο Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα… Σικαμπα-άλα…»

 182. Alexis said

  #178: Και Μπεν Ζελόν καθότι Εβραίος σύμφωνα με κάποιους ψέκες 🙂

 183. Alexis said

  Μητσοτάκουλας
  Δρα-Κούλης

 184. ΣΠ said

  Ο Τραμπ έδινε απαξιωτικά παρατσούκλια σε διάφορους. Μερικά ήταν από παραφθορά του ονόματος. Π.χ. ο Τζεφ Μπέζος έγινε Τζεφ Μπόζο.

 185. Κιγκέρι said

  Και για τα κόμματα επίσης έχουν κυκλοφορήσει, αν και μάλλον περιορισμένα, τα Νέα Δημοπρασία και Τσίπριζα, ενώ δεν υπάρχουν λόγια για κείνους τους Έλληνες ΓΤΠ – για την πατρίδα, πού πήγε ο νους σας; 🙂

 186. ΣΠ said

  184
  Εδώ μια πλήρης λίστα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nicknames_used_by_Donald_Trump

 187. voulagx said

  #130: Ιχτήνος

 188. Πατατούλης
  (διπλό)

 189. Φρίκη/Κοκός, παλιά

 190. Κιγκέρι said

  Αλήθεια, λεγότανε ποτέ για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Φρυδερίκος ή το φαντάστηκα;

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να αιτιολογήσουμε το Κεραμιδαρέως:
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/355776_ohi-k-kerameos-ayto-den-einai-ekpaideytiki-diadikasia

 192. sarant said

  189 Κάποιοι το γράφανε τότε και Φρείκη.

  190 Ω ναι.

 193. freierdenker said

  Με αλλαγή ενός μόνο γράμματος, κάποιοι έλεγαν «ο Γιώργος Φράγκας», ενώ (άλλες εποχές, άλλα ήθη) ο Θύμιος Καρακατσάνης είχε πει δημόσια «ο κύριος Ρουφάς».

 194. Costas X said

  Όταν ήμουν στην τρίτη Λυκείου, είχαμε δύο συμμαθητές που ήταν ενεργά μέλη της ΚΝΕ, τον Ανεμογιάννη και τον Γνεσούλη. Κάποιοι συμμαθητές τους αποκαλούσαν αντίστοιχα Ακνεμογιάννη και Κνεσούλη !

 195. Μυλοπέτρος said

  Γεώργιος ο Βους το είχε πει πρώτος ο Γεώργιος Βλάχος για τον Γεώργιο τον Β’, για τον οποίο δεν έτρεφε τα καλύτερα.
  Μέχρι και «εστεμμένο φελλό» τον είχε πει.

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  195:Σωστά.
  Καθημερινή, 6 Ιουλίου 1935 : «…λένε ότι θα έρθει η συνταγματική βασιλεία και θα τακτοποιήσει τα πάντα … αλλά πώς ; Μπορεί να πωματισθεί ο κρατήρας ηφαιστείου με ένα εστεμμένο φελλό; Διότι φελλός ευγενέστατος, ήρεμος, αγαθός είναι η συνταγματική βασιλεία…»

 197. Μυλοπέτρος said

  Ο Σαρκοζί είναι Εβραίος και όχι Αρμένιος.
  Οταν προ ετών ήρθε στην Ελλάδα πήγε και βρέθηκε συγγενείς του στη Θεσσαλονίκη.
  Το Σκορδαλιαγκα, πιανει;

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Στην δεύτερη προεκλογική περίοδο στο Μαρούσι, είχαν γράψει και το, Πατούλης, Σκατούλης.😊

 199. sarant said

  197 Εβραίος από μητέρα, Ούγγρος από πατέρα.

  Πιάνει.

 200. Από το Ποντίκι που έκανε πολλές παραφθορές ονομάτων:
  Σημιταράς ο Τουρκοφάγος
  Ο Μπους που έκανε Μπουστιές

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 Τονπούλογλου

  198 Ο Κράου, για πολύ καιρό, είχε επωδό στην εκπομπή του, Κούλη Κούλη φάε ένα σκατούλι.

  Ο Πατατούλης και η Πατατούλα, τα …χρυσά μου.

  Ο Βαγγέλης Χερουβείμ έκανε απίθανες παραφθορές σε εκπομπή του στο Κόκκινο ράδιο, που τις πέρασε σε δυο βιβλία του:» Περί Γκρεκόνων Σκιάς» και «Η Κιβωτός του Νο».
  Οι Γκρεκόνοι του, κατεδάφισαν τα παλιά κέντρα των πόλεών τους και έδωσαν τα οικόπεδά τους για να πάρουν παπαροκατοχή, ένα κόλπο με ο οποίο ο Εργάρχης ο Καραμπουζουκλής ο Α’ καπάρωσε την Ηγεμονία της Γκρεκονίας σε τετραγωνικές τετραετίες. Την ίδια περίοδο συμπατριώτες τους είχαν εκδιωχθεί στις χώρες της Βαλτοβίας ή είχαν εξοριστεί σε Μη Φτουριστικά Νησιά λόγω των κοινωνικών τους φρονημάτων.

  Πρόσωπα και καταστάσεις στους Σκοτεινούς Χρόνους:

  Τόνυ ο Σαματάς, Μπένυ ο Λαγκαρντόκαρδος, Αβράμ ο Καγκελάριος, Αλεξικέραυνος.
  Τροϊκή Εποχή,
  Μνημονισμένες Σταυροφορίες
  Οι Γκρεκόνοι με την Ορθόλοξη Πίστη
  Γκρεκονία (χώρα των Γκρεκόνων), Εσπερινή Ουνία,
  το έπος των Ταφρολούκεν

 202. Αμαλία said

  Μαριλίζα ΞΙνογιαννακοπούλου

 203. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (για όσους αγαπάνε το άθλημα )

  αντιγράφω από αθλητικό σάιτ

  Η Εθνική Νέων της Ελλάδας ξεκίνησε την αναμέτρηση απέναντι στην Ελβετία για την προκριματική φάση του Euro 2023* με την εξής σύνθεση: Μοναστηρλής, Φίλων, Κώττας, Κεραμίτσης, Γεωργιάδης, Αλεξίου, Χρήστου, Τσίκος, Σπυράκος, Κούτσιας, Σμυρλής.

  Ένας της Ρόμα. Ένας της Ίντερ. Ένας του Ολυμπιακού. Και… οκτώ του ΠΑΟΚ!

  Θα μπορούσαν να ήταν και εννιά στους έντεκα, αλλά ο 18χρονος Κωνσταντίνος Κουλιεράκης «πήδηξε» απότομα μερικές τάξεις και βρέθηκε απευθείας στις κλήσεις της Εθνική Ανδρών!

  Αστραπιαία έψαξα το βιογραφικό του προπονητή της Εθνικής Κ19, μη τυχόν και είχε ασπρόμαυρο παρελθόν. Ο Τάσος Θέος ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του στον Άρη το 2009 και έμεινε εκεί για μία πενταετία, ενώ τα επόμενα πέντε χρόνια δούλεψε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού.

  Άρα, καμία περίπτωση οπαδικής μεροληψίας -μη γελάτε στην Ελλάδα ζούμε.

  * Για την ιστορία η Εθνική Νέων επικράτησε μέσα στην Νιόν της Ελβετίας με 0-2, χάρη σε γκολ του Σπυράκου και του Κούτσια. Όχι, πως έχει και καμία σημασία…

 204. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Την ευχαριστήθηκα τη χθεσινή ’’καταιγίδα’’ παραφθορών και λογοπαίγνιων σχετικών με ονόματα, που προσ(συνεισε)φεραν οι εκλεκτοί μας σχολιαστές!
  Άλλα θυμήθηκα, άλλα έμαθα, μου έφτιαξαν το κέφι!

  Πολύ επιτυχημένες τέτοιες παραφθορές έκανε –αναφέρθηκε ήδη- ο Μποστ.
  Για τον Καραμανλή τα «Φρυφερίκος» και «Καραμαλέων» είναι, αν δεν κάνω λάθος, δικά του. Ένα άλλο που θυμάμαι είναι η «Φυντέλεια του κόσμου», τότε στην κρίση της Κούβας.

  146, 147
  Βαρούχες και Βαρουχάκηδες, ναι, απανταχού της Κρήτης, κυρίως στο Ηράκλειο. Αλλά να πούμε ότι υπάρχουν και τα ‘Βαρουξάκης’ και ‘Βαρουδάκης’ (δεν ξέρω για ‘Βαρουφάκης’).

 205. nikiplos said

  195@ Διάσημος είχε γίνει ένας Νέστορας, που όλοι τον έλεγαν Κνέστορα… 🙂

 206. Πάνος με πεζά said

  Από Τζιμάκο πάλι, Μπάμπης Νονός, παραφράζοντας το Babis Vovos που φαινόταν στις επιγραφές των κτιρίων του.

 207. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  201 Ναι, ήταν πολύ καλές οι εκπομπές, όπως και τα λογοπαίγνια του Χερουβείμ.

 208. konstantinos said

  από Τζιμάκο και πάλι
  Μαριλίζα Ξινομουνογιαννακοπούλου

 209. Geologist said

  Μιας και αποδημισε εις Κύριον ο Τζιμακος να προτείνω μερικούς καλούς ονοματοπλαστες όπως ο Διογένης Δασκάλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο κανάλι του στο YouTube και φυσικά ο Αποστόλης στην Ελληνοφρένεια.

  Δε νομίζω να αναφέρθηκε το Τσιπρανδρέου (Τσίπρας συν Παπανδρέου όταν ο πρώτος πάσχιζε να μοιάσει σε όλα στον δεύτερο).

  Κάποτε ο Τάσος Πάντος του ΟΣΦΠ είχε δίπλα του τον Ριβάλντο και λέει στην κάμερα «είδατε τον Ριβάλντο τώρα θα δείτε και τον Ριπάντο».

  Στον ΠΑΟΚ παλιότερα ο Λέο Μάτος έγινε Γαμάτος.

  ΥΓ εγώ πάντως τα βρίσκω πάρα πολύ αστεία αυτά τα λογοπαίγνια και τις ονομασίες!

 210. Κωστής said

  Πρόσφατο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κοριάκος»

 211. spyridos said

  Ο Τζιμάκος είχε βγάλει για τον εαυτό του το Τζιπάκος.

  Κούλιν Μακ Χρέη προσφατότατο, όταν το λειψό του μητσοτάκη βγήκε με στολή WRC στο «Ακρόπολις».

 212. freierdenker said

  176, σε αυτούς που το όνομα τους από μόνο του έδινε λαβή για αστεία ήταν και η Μπουρδάρα. Κυρίως η Καλλιόπη Μπουρδάρα του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, με την Κέλλυ της Νέας Δημοκρατίας είχε αρχίσει λίγο να κρυώνει.

 213. freierdenker said

  Λέμε επίσης τα έκανε λαμπόγυαλο, με την έννοια του τα έκανε λίμπα.

 214. sarant said

  212 Θυμάμαι και τα Κάρμινα Μπουρδάρα!

 215. ΣΠ said

  214
  Του Χάρρυ Κλυνν.

 216. frossotsouka said

  Μου άρεσε κι εμένα αυτή η ανάρτηση του Σαραντάκου.
  Ευχαριστω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: