Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια των Νόμπελ

Posted by sarant στο 8 Οκτωβρίου, 2022


Που βέβαια τα λέω έτσι επειδή τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις απονομές των βραβείων Νόμπελ, από το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα έως της Ειρήνης χτες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα μεζεδάκια της πιατέλας μας έχουν αναγκαστικά σχέση με τα βραβεία Νόμπελ -τα περισσότερα δεν έχουν, αλλά στο τέλος του άρθρου έχω και κάποια σχετικά με τα Νόμπελ.

Και ξεκινάω με ένα μεζεδάκι από την προηγούμενη εβδομάδα, που είχε παραπέσει και το είδα τώρα, αλλά αξίζει νομίζω.

Σε ρεπορτάζ για το επεισόδιο στη φοιτητική εστία με τη δόκιμη ανθυπαστυνόμο, εμφανίζεται ο περίεργος τύπος «η ανθυπαστυνόμενος».

Ο φίλος που το στέλνει με ρώτησε αν έχω συναντήσει ποτέ αυτή τη μετοχή. Του απάντησα, «Φυσικά όχι. Αφού είναι θηλυκό, το σωστό θα ήταν ‘η ανθυπαστυνόμενη'» (του ρήματος ανθυπαστύνομαι, προφανώς).

Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου το παράκανε με τη σεμνοτυφία όταν μετέφερε τη φράση του 30χρονου: μη @@@ θα σας γ@@@.

Και τη μεν δεύτερη λέξη, αφού μας δίνει το πρώτο γράμμα, την μαντεύουμε. Αλλά την πρώτη λέξη; Τόσο πια υβριστική ήταν, τόσο άσεμνη, που έπρεπε να τη μασκαρέψει εντελώς; Τι να τους είπε άραγε; Μη χειρότερα; Μη μου άπτου; Μη με λησμόνει;

* Ένα ορθογραφικό λαθάκι που θα έπρεπε να το είχε πιάσει ο κορέκτορας, σε ενδιαφέρον άρθρο για ένα ναυάγιο:

Αν έπιανε κανείς το νήμα της ιστορίας, θα ξεκινούσε από το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες εμπορικών πλοίων που προκαλούσαν τα γερμανικά υποβρύχια είχαν γύρει την πλάστιγγα στην μεριά του Άξονα θέτοντας σε κίνδυνο την έκβαση της Μάχης του Ατλαντικού.

Ούτε γύρη, ούτε γύρος. Είχαν γείρει είναι το σωστό.

* Κι ένα διπλό, από μια αυτόματη μετάφραση, από εκείνες που σου εμφανίζει αυτόματα το google όταν κάνεις αναζήτηση.

Αν λοιπόν αναζητήσετε στο google το θεατρικό έργο Crave, παίρνετε τις πληροφορίες που βλέπετε στην εικόνα.

Η μετάφραση βεβαίως είναι πολύ κακή, και όχι μόνο ή όχι κυρίως επειδή βάζει μουστάκια στην πρόωρα χαμένη συγγραφέα, τη Σάρα Κέιν. Πιο αστείο βρίσκω το «συγγραφέας-κατοικία», ενώ και το performed βεβαίως αποδίδεται λάθος, το one-act παραλείφθηκε -κι άλλα θα βρείτε.

Κάθε φορά που βρίσκουμε λάθος σε κείμενο μεταφρασμένο από μηχανάκι, κάποιος θα πει υποτιμητικά «google translate». Κι όμως, το google translate, χωρίς να δίνει τέλεια μετάφραση, τα πάει πολύ καλύτερα.

Μου έδωσε το εξής αποτέλεσμα:

Το Crave είναι ένα μονόπρακτο της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα Σάρα Κέιν. Παίχτηκε για πρώτη φορά το 1998 από τη θεατρική εταιρεία Paines Plough, με την οποία ο Kane ήταν συγγραφέας για τη χρονιά, στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου.

Όχι και άσχημα. Βρήκε το «παίχτηκε», δεν ξέχασε το μονόπρακτο, απέφυγε τον συγγραφέα-κατοικία και, τουλάχιστον την πρώτη φορά, βρήκε το φύλο της Σάρας Κέιν, όχι όμως τη δεύτερη. (Τέτοιες ανακολουθίες θα βρείτε σε μεταφραστικά προγράμματα που δουλεύουν με παράλληλα κείμενα).

* Κι άλλο ένα μαργαριτάρι σχετικό με μετοχή, μετά το «ανθυπαστυνόμενος» που είδαμε πιο πάνω.

Σε είδηση του αστυνομικού δελτίου διαβάζουμε:

«ο 22χρονος στρατιωτικός από κοινού με την 16χρονη ημεδαπή μαθήτρια με την οποία διατηρούσε ερωτικο δεσμό, έφτιαξαν λογαριασμό στο instagram με ψευδή στοιχεία και παριστάμενοι κάποιον άνδρα, συνομιλούσαν με έτερη 16χρονη ημεδαπή, συμμαθήτρια της πρώτης την προηγούμενη Κυριακή 25/09/22.»

Εδώ η μετοχή είναι υπαρκτή βέβαια, αλλά δεν έχει τη θέση της -παριστάνοντας κάποιον άνδρα, ήθελε να πει. Μήπως ο συντάκτης ήθελε να σχηματίσει τον πληθυντικό στην άκλιτη μετοχή «παριστάνοντας»;

* Η φωτογραφία είναι από σημείωμα που κόλλησε διαχειριστής σε πόρτα πολυκατοικίας.

Η αρχή παραπέμπει στα ζοφερά χρόνια της Κατοχής, αφού έτσι ξεκινούσαν οι ανακοινώσεις των κατακτητών, που συνήθως είχαν τραγική κατάληξη.

Ωστόσο, ο διαχειριστής, ενώ παροτρύνει τους άλλους να είναι προσεκτικοί, ο ίδιος δεν συμμορφώνεται με την παραίνεση και γράφει «να είσται» (και «προσεκτικόι»).

* Φίλος του ιστολογίου, που ξέρει λατινικά (εγώ είμαι σκράπας) ψάρεψε ένα λαθάκι στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο:

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Δυο λατινικοί όροι ο ένας μετά τον άλλο. Ipso facto θα πει «αυτοδικαίως», αλλά ο δεύτερος όρος έχει ένα λαθάκι. Το σωστό δεν είναι ad initio, είναι ab initio, εξ αρχής. Αυτό το ήξερα κι εγώ, που δεν ξέρω λατινικά, διότι είναι γνωστή φράση.

Ο φίλος που το στέλνει εξηγεί: η προθεση ad συντασσεται με αιτιατικη πτωση και οχι με αφαιρετικη, οπως ειναι το initio. Τωρα θα πει καποιος, Πολλα ζητας απο ενα υπουργειο.

Κι όμως, το ίδιο υπουργείο, παλιότερα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το ίδιο θέμα, είχε αναφέρει σωστά τους δυο όρους: Το κυριαρχικό δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει ως έκταση με την ΑΟΖ υπάρχει ούτως ή άλλως ab initio (εξ υπαρχής) και ipso facto (αυτοδικαίως).

Και κάζους μπέλι, που έλεγε εκείνο το Λούκι Λουκ.

* Φίλος που επισκέφτηκε το Ασκληπιείο στην Κω στέλνει τις εξής δύο φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο:

Aριστερά το όνομα Ασκληπιός αποδίδεται Asklepios, δεξιά αποδίδεται Asclepius. Kαι οι δυο αποδόσεις είναι υπαρκτές, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει ομοιομορφία αφού είναι στον ίδιο χώρο, να μη θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα.

* Η γενικομανία της εβδομάδας από τη βουλεύτρια Νόνη Δούνια, η οποία, στην ανάρτησή της για την αδιαθεσία που αισθάνθηκε έγραψε «ίσως υπερέβαλα λίγο των δυνάμεών μου». Δεν πάει έτσι, όμως. Το υπερβάλλω δεν συντάσσεται με γενική και δεν ξέρω κι αν ταιριάζει αυτό το ρήμα. Εγώ θα έλεγα «Ίσως υπερεκτίμησα τις δυνάμεις μου». Ή «ξεπέρασα/υπερέβην τα όρια των δυνάμεών μου».

* Το προηγούμενο το συζητήσαμε ήδη σε σχόλια του ιστολογίου, αλλά το βάζω κι εδώ για να βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για τούτο εδώ, που είναι αντλημένο από πρωτοσέλιδο της Εστίας. Στο κύριο άρθρο του, ο Μανόλης Κοττάκης θυμάται ότι ο Βύρων Πολύδωρας του είχε στείλει, το 2007, ιδιόχειρο σημείωμα με τη σημείωση να παραδοθεί «ιδίοις αυτού χερσίν».

Του Βύρωνα είναι η ελληνικούρα ή του Μ. Κοττάκη; Πάντως ελληνικούρα είναι σίγουρα, διότι οι χείρες είναι θηλυκού γένους, όπως και οι χήρες, κι έτσι έπρεπε «ιδίαις αυτού χερσίν». Το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αρκετά συνηθισμένο (υπήρχε και ακρώνυμο: Ι.Α.Χ.) και θα με παραξένευε να το έχει κάνει λάθος ο Πολύδωρας.

* Η εργατική τάξη υπέκυψε, κι αυτή, στον τρόμο της διπλής άρνησης -ή τουλάχιστον το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, που σε ανακοίνωσή του γράφει:

» (…)Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. Κανένας εργάτης να μπει για δουλειά!».

Δικαιότατη η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση αλλά στα νέα ελληνικα δεν φοβόμαστε τη διπλή άρνηση. Κανένας εργάτης να ΜΗ μπει για δουλειά.

* Γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι σε άρθρο (όχι εντελώς καινούργιο) από τα Νέα, για τον Μίκη Θεοδωράκη:

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο «Αρχάγγελος» της Ελλάδας, εκείνος που τήν ταξίδεψε στα πέρατα της γης μέσα από τη μουσική και τους αγώνες του για την ελευθερία, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε ψηλά, εγκαταλείποντας τα εγκώσμια.

Να είναι έλξη από τα εγκώμια;

* Κι επειδή τα μεζεδάκια μας σήμερα είναι «των Νόμπελ», ξεκινάω με ένα νομπελικό θέμα δικής μου κατασκευής -δηλαδή, τα λαθάκια που βρήκα στο άρθρο της ελληνικής Βικιπαίδειας για την Ανί Ερνό. Θα μου πείτε, «γιατί δεν τα διορθώνεις σιωπηλά;» Και τότε τι άρθρο θα γράψουμε;

Λοιπόν, το Yvetot, η μικρή νορμανδική πόλη όπου μεγάλωσε η Ανί Ερνό δεν αποδίδεται Ίβετοτ όπως το γράφει η Βικιπαίδεια αλλά Ιβετό (το ε δεν πολυακούγεται). Έπειτα, δεν «απέκτησε το πτυχίο της δασκάλας» αλλά σπούδασε φιλολογία. Δεν «δίδαξε στο Bonneville Lycée» αλλά «στο λύκειο της Μπονβίλ». Ως προς τους τίτλους των βιβλίων της, το  Les Armoires vides, που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ασφαλώς δεν αποδίδεται «Καθαρισμένα» όπως θέλει η Βικιπαίδεια -αλλά κάτι σε άδειες ντουλάπες. Παρομοιως, το δεύτερο βιβλίο της La Place που η Βικιπαίδεια το αποδίδει «Ο τόπος ενός άνδρα» ίσως μεταφράζοντας τον αγγλικό τίτλο, στα ελληνικά έχει εκδοθεί ως «Η θέση» και «Ο τόπος». Πιο κάτω, το άρθρο δίνει συχνά τους αγγλικούς τίτλους των έργων της Ερνό, ακόμα και όταν αυτό είναι ολοφάνερα παράλογο, π.χ. «Το The Years κέρδισε το Βραβείο Φρανσουά Μωριάκ 2008 της Γαλλικής Ακαδημίας» -αλλά βέβαια η γαλλική έκδοση βραβεύτηκε οπότε ή θα το βάλει κανείς στο πρωτότυπο, ή, σαφώς προτιμότερο, στα ελληνικά, εφοσον υπάρχει ελληνική μετάφραση και εφόσον, ρε παιδιά, γράφουμε σε ελληνική εγκυκλοπαίδεια!

Τέλος: «Πολλά από τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και έχουν εκδοθεί από το Seven Stories Press . Η Ερνό είναι ένας από τους επτά ιδρυτικούς συγγραφείς από τους οποίους πήρε το όνομά του ο Τύπος.»

Βασικά, «ο εκδοτικός οίκος» πήρε το όνομά του, όχι ο Τύπος!

* Γέλασα όμως με μια ωραία τρολιά που δημοσιεύτηκε σε βιβλιοφιλική ομάδα του Φέισμπουκ στο πνεύμα των Λάνθιμος Χούλιγκανς.

* Και για να κλείσουμε νομπελικά, διάβασα κι ένα άρθρο που ασχολείται με το «Γιατί οι Έλληνες τσακώνονται για το Νόμπελ Λογοτεχνίας;»

Να πω καταρχάς ότι το άρθρο το βρήκα ανόητο και άστοχο, μεταξύ άλλων επειδή η συζήτηση στα σόσιαλ για το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

Αλλά εδώ συζητάμε κυρίως γλωσσικά αξιοπερίεργα, οποτε πρόσεξα το εξής σημείο:

Στο εξωτερικό ασχολούνται με τα Booker, αυτά είναι που ορίζουν κατάσταση στο συγγραφικό και εκδοτικό παζάρι. Το Νόμπελ είναι πιο πολύ για το ονόρε, καθώς βραβεύεται το σύνολο του έργου και όχι κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Στον μέσο αναγνώστη αν του πεις διάβασε κάποιο της Ερνό είναι βέβαιο πως θα χαθεί μέσα στην απεραντοσύνη των πάγκων των βιβλιοπωλείων, ενώ αν του προτείνεις συγκεκριμένο βιβλίο, υπάρχει τύχη να το διαβάσει.

Ας αφήσουμε το αν ευσταθεί η άποψη του αρθρογράφου για τα Μπούκερ και το Νόμπελ. Με ξένισε η φράση «υπάρχει τύχη να το διαβάσει», αφού εγώ θα έλεγα «υπάρχει περίπτωση να το διαβάσει», «υπάρχει πιθανότητα να το διαβάσει». Το βρίσκω αγγλισμό της κακιάς ώρας, από το there is a chance that…

Εσεις τι λέτε; Λέγεται το «υπάρχει τύχη να….»;

Advertisement

217 Σχόλια προς “Μεζεδάκια των Νόμπελ”

 1. Ο κ. Σπελλ Τσέκερ, στο πρώτο μεζεδάκι, μάλλον είδε ένα «μ@@@» και ανέλαβε δράση.

 2. Ολόκληρο το άρθρο για το Νόμπελ (φοιτητικού επιπέδου) έχει τόσους άτσαλους αγγλισμούς, που θα ήταν παράδοξο να μην προτιμούσε το Μπούκερ στην πρώτη θέση. Και δεν εννοώ στην πρώτη πριν από το Νόμπελ, εννοώ in the first place για να γράψω στο ύφος του συντάκτη. 😄

 3. mazianos said

  Αν υπήρχε το google translate το 1980 δεν θα ήταν αναγκασμένος ο Σπύρος, το καμάκι της Πάργας, να εφευρίσκει κάθε απίθανο τρόπο επικοινωνίας με τις ξανθές θεές του βορρά.
  Καλημέρα σας.

 4. greggan193 said

  Μάλλον τους ονόμασε γυναικεία όργανα… ή κάτι σε γαμιο….δες. Λέω τώρα εγώ.

 5. Νέο Kid said

  Εγώ δεν κατάλαβα γιατί να αναλύουμε τη «μετοχή» ανθυπαστυνόμενος-η όταν προφανώς ήθελαν να γράψουν «ανθυπαστυνόμος»… Απλά typo δηλαδή. ε;

 6. atheofobos said

  Είναι προφανές ότι το «ιδίοις αυτού χερσίν» είναι του Κοττάκη, γιατί δεν θα ήταν σίγουρος ότι οι αναγνώστες του θα καταλάβαιναν τι είναι αυτό το ΙΑΧ που θα έγραφε ο φάκελος με τι σημείωμα.

 7. Νέο Kid said

  Αν ο 30χρονος είναι πατρινός μπορεί να τους είπε: Μηνάρες θα σας μπιπ!!

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Ακριβώς!

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το άρθρο για τα Νόμπελ δεν είναι απλώς άστοχο και παιδικό, αλλά είναι και κλασικό δείγμα αυτού του σύγχρονου ελιτίστικου-σνομπίστικου ύφους κειμένων, στα οποία κάποιοι τάχα μου βαθείς γνώστες παρακολουθούν και σαρκάζουν «τρώγοντας ποπκόρν» τα ελαττώματα και τις γελοιότητες του χύδην όχλου. Και να ‘ταν και καλογραμμένα αυτά τα κείμενα, στο ροΐδειο ύφος που λιγουρεύονται οι συντάκτες τους, θα λέγαμε χαλάλι. Αλλά είναι απλώς γονατογραφήματα.

 10. Costas X said

  Καλημ@@@ !

  Καμμιά φορά το «μασκάρεμα» λέξεων λόγω σεμνοτυφίας υπερβαίνει τα όρια. Εδώ απόσπασμα άρθρου για την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, πρωταγωνίστρια της πασίγνωστης σειράς «Sex and the city», που το είδαμε γραμμένο και το ακούσαμε άπειρες φορές στην τηλεόραση. Πολύ μ@@@@@ ο συντάκτης ! 🙂

 11. costasl said

  Στη gazzetta.gr συνεχίζουν την παράδοση των ψαγμένων μεταφράσεων. Αυτή την εβδομάδα γράφουν για τους απαγχονισμούς στην Ιαπωνία: «Η New York Post αναφέρει ότι στους κρατούμενους που καταδικάστηκαν σε θάνατο σπάνε γρήγορα τον λαιμό τους χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και μια πόρτα-παγίδα.» Πώς το είχε πει κάποτε ο Τραμπάκουλας του Χάρυ Κλυν: «και προσοχή στην πόρτα!»

 12. Νέο Kid said

  11. Η πλάκα είναι ότι άμα βάλεις trap door στο google translate μια χαρά σου βγάζει «καταπακτή»…
  (τώρα θα μου πείς, αν δεν έχεις δεί κρεμάλα…γράφεις για «σπάσιμο λαιμού», στην καταπακτή θα κολλήσουμε;)

 13. Νέο Kid said

  Πολύ βάρβαροι και πρωτόγονοι αυτοί οι Ιάπωνες! Άκου κρεμάλες!… (πάλι καλά που δεν τους βάζουν σε παλούκια στη θάλασσα ,όπως στο Σογκούν!… (Χάι! Τορονάγκα σάμα) Καθόλου τυχαίο που οι Κινέζοι τούς ξεπέρασαν και τους έχουν αφήσει μίλια πίσω…

 14. sarant said

  9 Ακριβώς!

  10 !!!

  11-12 Χαχαχά!

 15. Πέπε said

  Καλημέρα σας.

  > είχαν γύρει την πλάστιγγα
  Πολύ συνηθισμένο ορθογραφικό. Φαίνεται ότι σε πολλούς δουλεύει κάποιος αόριστος συνειρμός ανάμεσα στο γέρνω και στο επίρρ. γύρω.

  > παριστάμενοι κάποιον άνδρα / ανθυπαστυνόμενος
  Κορυφαία και τα δύο.

  > Achtung Achtung:
  Ωραίος ο διαχειριστής. Ας έκανε και δυο λαθάκια, χαλάλι του. Έχει χιούμορ.

  > υπήρχε και ακρώνυμο: Ι.Α.Χ.
  Ναι, γιατί όμως; Γιατί πρόκειται για συνηθισμένη, όθεν τυποποιημένη, οδηγία για τη μεταφορά σημειωμάτων και αντικειμένων. Στέλνω κάτι σε κάποιον όχι με ταχυδρομείο αλλά με ένα έμπιστο πρόσωπο, και θέλω να μη μεσολαβήσουν άλλα χέρια ανάμεσα στον έμπιστο και τον παραλήπτη. Δηλαδή π.χ., αν πάει σπίτι του και του πουν ότι λείπει, να μην το αφήσει εκεί να του το δώσουν αλλά να περάσει άλλη ώρα να βρει τον ίδιο.

  > Κανένας εργάτης να μπει για δουλειά!
  Η πλάκα είναι ότι αυτή η φράση βγάζει ένα νόημα, όχι όμως το ποθούμενο. Ψάχναμε εργάτες για να μπει κανείς στη δουλειά, και δεν υπήρχε ούτε ένας. Όπως «και πουθενά ένας φίλος να σ’ ακούσει» ξερωγώ.

  > Η Ερνό είναι ένας από τους επτά ιδρυτικούς συγγραφείς από τους οποίους πήρε το όνομά του ο Τύπος.
  Μία από τους συγγραφείς!

  #χουλιγκάνος των νόμπελ:
  Κορυφαίος κι αυτός.

  > Εσεις τι λέτε; Λέγεται το «υπάρχει τύχη να….»;

  Ρε, έχετε ξεφύγει τελείως; Πρέπει να απαντάμε σοβαρά σε τέτοιες ερωτήσεις; Ε λοιπόν ορίστε μια σοβαρή απάντηση: όχι, δεν υπάρχει.

 16. Pedis said

  Ο Μητσοτάκης έχει κάνει τις εξής κινήσεις. Έχει δώσει την Αλεξανδρούπολη στους Αμερικάνους οπότε δεν έχουν ανάγκη το Ιντσιρλίκ. Έδωσε τη Σούδα και πήρε τα F-35, που όταν τα πάρουμε ποια νύχτα να έρθουν; Η ισχύς μας είναι τεράστια. Άρα μη φοβάστε την Τουρκία».

  Ο ναζιστής κωλόγερος που ζει για ιδέες κι όχι από ιδέες, όπως διαβεβαιώνει περήφανος ο Αδωνις Γεωργιάδης.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η σεμνοτυφία των καναλιών έχει καταντήσει γραφική. Έχουν φτάσει στο σημείο να λογοκρίνουν στις ελληνικές σειρές ακόμα και τους υπότιτλους για τους κωφούς. Λέει ο ηθοποιός «κόψε τις μαλακίες», «μη λες ανοησίες» στους υπότιτλους· «τον είδα με μια γκόμενα» λέει ο ηθοποιός, «τον είδα με μια κοπέλα» στους υπότιτλους. Δηλαδή, οι ακούοντες τηλεθεατές επιτρέπεται να ακούν κακά λογάκια, αλλά, προς Θεού, για κάποιον μυστηριώδη λόγο πρέπει να προστατέψουμε την αιδημοσύνη των κωφών.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απαράδεκτα πράγματα στα Εφετείο ναι, αλλά γιατί αδιανόητα; Μια χαρά μπορούμε να τα διανοηθούμε χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

 19. freierdenker said

  Το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη προτέρημα των άρθρων του ιστολογίου (της γραφής δηλαδή του κυρίου Σαραντάκου) είναι η σαφήνεια. Οπότε πρέπει να πω ότι εγώ τουλάχιστον δεν κατάλαβα το: (Τέτοιες ανακολουθίες θα βρείτε σε μεταφραστικά προγράμματα που δουλεύουν με παράλληλα κείμενα).

  Κατά τη γνώμη μου την αυτόματη μετάφραση πρέπει πλέον να την βλέπουμε ως κάτι που επηρεάζει την γλώσσα σε όλα τα επίπεδα, από τις έννοιες των λέξεων, μέχρι την γραμματική και το συντακτικό. Ίσως ακόμα και σήμερα, δεν λέω για μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια, να είναι ο παράγοντας με την μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη της γλώσσας.

  Και είναι κάτι πάνω στον οποίο μπορεί να έχουμε κάποιον έλεγχο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πρώτα θα το καταλάβουμε. Δεν ξέρω σε πόσα τμήματα φιλολογίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχουν ομάδες που μελετούν την επιρροή της αυτόματης μετάφρασης στην γλώσσα.

 20. Πέπε said

  Συνεχίζοντας το σημείο του #15 σχετικά με το Ι.Α.Χ.:

  Μία περίπτωση που η σημείωση αυτή είναι πολύ χρήσιμη είναι όταν στέλνω σε κάποιον το μήνυμα «ο κομιστής της παρούσης να συλληφθεί και να πεθάνει πάραυτα». Τι εκνευριστικό αν ο κομιστής το δώσει σε άλλον κομιστή και σκοτώσουμε λάθος άνθρωπο!

 21. Ούτε μετοχή ούτε ρήμα. «Ανθυπαστυνόμος», βαθμός αντίστοιχος του ανθυπασπιστή.

 22. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 23. LandS said

  there is a chance… το «υπάρχει τύχη» δεν είναι ούτε αγγλισμός. Το chance δεν είναι τύχη. Είναι είτε ευκαιρία ή πιθανότητα. Απόδειξη ότι έχει πληθυντικό (ενώ το luck δεν έχει) όπως στις φράσεις chances are… ή one missed all one’s chances.

 24. LandS said

  @23
  Το είτε… ή… είναι με τη σειρά του (χαζο)αγγλισμός.

 25. sarant said

  15 Eλεγα μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα, γι’ αυτό ρώτησα

  17 !!

  19 Το πρόγραμμα που μεταφράζει χρησιμοποιώντας παράλληλα κείμενα (μεταφρασμένα απο ανθρώπους) μπορεί να βρει σε ένα σημείο τη μια λέξη μεταφρασμένη έτσι και σε άλλο σημείο αλλιώς.

 26. spyridos said

  Προχθές πνίγηκαν πάλι δεκάδες πρόσφυγες και πάλι εμφανίστηκε ο «κύριος» Σταμπούλης.
  Άει στα γαμίδια ναζίδι. Περιμένω τους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης.
  Σταμπούλι ναζίδι γράφε ότι θέλεις και για όποιο θέμα θέλεις, εγω θα βάζω το παρακάτω κείμενό σου. Πάντα.
  Παρακάτω κείμενο του «κυρίου» Σταμπούλη που αναφέρεται στου πρόσφυγες. Τα πριντσκριν υπάρχουν γελοίο υποκείμενο.
  Ας το έσβησαν οι φίλοι σου από το σκατοφόρουμ σας.

  «Πρέπει να τονιστεί η ανακρίβεια, στην πραγματικότητα θα πεινάσουν πολλές χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν πρέπει να το κρύψουμε, πρέπει να το κάνουμε γνωστό στα ανατολικά, σε επίδοξος επενδυτές και φιλόδοξος καριερίστες δουλέμπορους, αλλά με την πρέπουσα λεπτότητα δεδομένου του μακροχρόνιου τουρκικού φάσματος πείνας που παράγει η νεο-οθωμανική πολιτική.

  Προτείνω ως πρώτο βήμα αντιμετώπισης της πείνας τη δωρεάν διανομή τσαγιού

  α) με λεωφορείο, μέσα από το οποίο θα εκσφενδονίζεται τσάι σε στερεά μορφή σε σακί των 2 κιλών σε στόχους κατά προτεραιότητα, πχ αρχικά σε εκείνους που δείχνουν πρώιμα σημάδια κανιβαλισμού.

  β) με υδροφόρα, θα διανέμεται σε υγρή μορφή έτοιμη προς χρήση στους 70 βαθμούς και στα 500psi, προτεραιότητα θα έχουν όσοι είναι ακόμα όρθιοι

  γ) με πυροσβεστικό αεροσκάφος, σε μορφή αεροζόλ με άρωμα ξύδι για τις ψείρες «

 27. spyridos said

  Το ανθυπαστυνόμενος μάλλον το έγραψε ο Μιθριδάτης. Εχει πολλά τέτοια.

 28. sarant said

  Θα λείψω, το σχόλιο 26 δεν χρειαζόταν.

 29. spyridos said

  Εντάξει δεν θα κάνω σχόλια. Μόνο αναδημοσίευση των απόψεων του.
  Ο Εύοσμος είναι γεμάτος δύσοσμους.

 30. ΣΠ said

  τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις απονομές των βραβείων Νόμπελ

  Για την ακρίβεια, είχαμε τις ανακοινώσεις. Οι απονομές θα γίνουν τον Δεκέμβριο.

 31. freierdenker said

  25, το κείμενο στην αγγλική wiki λογικά είναι πρωτότυπο αγγλικό. Εννοείς οτι το πρόγραμμα ίσως να έχει δει ανθρώπινη μετάφραση αυτού του κειμένου; Καθόλου απίθανο διότί η wiki έιναι από τις πιο δημοφιλείς πηγές για την δημιουργία δεδομένων εκπαίδευσης, αλλά αν είναι ετσι αυτό μειώνει κάπως και το επίτευγμα του Google Translate.

  Κάτι άλλο, υπάρχει νομίζω κάποια συζήτηση για το πως προφέρεται το Nobel. Από οτι κατάλαβα, η Σουηδική προφορά είναι πιο κοντά στο Νομπέλ, παρά στο Νόμπελ που φαίνεται να έχει επικρατήσει διεθνώς.

 32. Τελικά το «ανθυπαστυνόμενος» δεν είναι κάποιο «ανθυπαστυνΕΥόμενος», δηλαδή «υπηρεσία με ανώτερο αστυνομικό που έχει το βαθμό αστυνόμου»; Αλλά τότε το «αστυνΕΥόμενος» θα είχε δύο σημασίες 1) που αστυνομεύεται ή 2) αυτό που λέω πιο πάνω με αστυνόμο όμως.

 33. ΣΠ said

  31
  Σε άλλες γλώσσες το προφέρουν Νομπέλ. Μόνο στην Ελλάδα το λέμε Νόμπελ.

 34. Νέο Kid said

  33. Οι Αμερικάνοι Νόμπελ δε λένε, Σταύρο;

 35. freierdenker said

  25, ΟΚ, νομίζω κατάλαβα. Τα δεδομένα εκπαίδευσης του προγράμματος είναι ένα corpus που δημιουργήθηκε από χιλιάδες διαφορετικούς μεταφραστές.

 36. Πέπε said

  32
  Αυτό θα ήταν υπανθυπαστυνομευόμενος. Και θα μπορούσε, γιατί όχι; Ωραία βολική λεξούλα.

 37. ΣΠ said

  34
  Τώρα που το σκέφτομαι, τα έχω ακούσει και τα δύο. Οι πανεπιστημιακοί το λένε Νομπέλ.

 38. loukretia50 said

  Ανθυπαστυνόμος αμυνόμενος
  Ανθυπαστυνόμενος

  Του δαίμονα η μετοχή τονίζει τη συμμετοχή

 39. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Οι Άγγλοι στη παραλήγουσα, οι Γάλλοι στην λήγουσα και οι Έλληνες και στη προπαραλήγουσα.

 40. Α. Σέρτης said

  «Φίλος του ιστολογίου, που ξέρει λατινικά (εγώ είμαι σκράπας) ψάρεψε ένα λαθάκι στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ»

  Ο φίλος ο ψαράς καλά θα έκανε να κοιτάζει πρώτα την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ και μετά να επιδίδεται σε δωρεάν μαγκιά…

 41. Χαίρετε,
  40 Όντως τώρα στην σελίδα του ΥΠΕΞ είναι γραμμένο σωστά. Όμως, επειδή συνήθως δεν μεσολαβεί κάποιο ανθρώπινο χέρι ανάμεσα στο δελτίο τύπου που στέλνει κάποιος (όχι μόνο υπουργείο αλλά και εταιρία κλπ) και στη δημοσίευσή του σε ένα μέσο, δεν ξέρω αν κάπου στράβωσε στο δρόμο (άρα φταίει η Καθημερινή) ή το είδαν και το διόρθωσαν (και καλά έκαναν).
  Στη δεύτερη εκδοχή τείνω ειδικά που έχει αντικατασταθεί και το «et» με «και».
  Επίσης η αναζήτηση στο Γκουγκλ δίνει πολλές αποτελέσματα με το «ad’ πριν 5 μέρες αν και, ξέροντας το σωστό, προτείνει «Μήπως εννοείτε: ipso facto et «ab» initio».
  Μια οθονιά θα μας σώσει. 🙂

 42. Όλβιος said

  να ΜΗ μπει για δουλειά, ή να ΜΗΝ μπει;

 43. Α. Σέρτης said

  41
  «Μια οθονιά θα μας σώσει»
  Αυτο θα έπρεπε να το είχε κάνει ο φίλος ο ψαράς και όχι τώρα να αναφέρεται στο ΥΠΕΞ επικαλούμενος την…ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 44. ΣΠ said

  Είναι προφανές ότι το λάθος το έκανε το ΥΠΕΞ και το διόρθωσε. Περισσότεροι από χίλιοι ιστότοποι έχουν την ανακοίνωση με το λάθος και μόλις πέντε έχουν την σωστή.

 45. Peter G said

  Το δικό μου το αγαπημένο είναι η απόδοση του lime sticks/ξόβεργα (lime=ιξός, stick/βέργα) σαν «μπαστούνια απο ασβέστη» στον ιστότοπο κάποιας Κυπριακής εφημερίδας. Τούς έστειλα ένα ηλεκτρόγραμμα όλο βρισίδι και από τότε κόψανε το σχόλεια.

 46. Peter G said

  «Σχόλια» εννοούσα.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μόλις ακούω το φοβερό: Στο Κόκκινο στον Αλέξη Βάκη είναι ο Βαγγέλης Κορακάκης και αφηγείται πώς του αγόρασε ο πατέρας του το πρώτο μπουζούκι, και λέει, πήγαμε σ΄έναν ξάδερφο του πατέρα μου που πούλαγε μουσικά όργανα, στο Ρομπόλη …
  Χααα! Με βιολί σαν του Ρομπόλη, να χορέψουν οι διαβόλοι!

 48. @ 36 Πέπε

  Γιατί υπ-ανθυπαστυνομευόμενος; Ανθυπαστυνομευόμενος, υπαστυνομευόμενος και αστυνομευόμενος δεν είναι οι τρεις βαθμιδες;

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ανθυπαστυνόμενος
  πότε αστυνόμεθα και είμαστε αστυνόμενοι (πχ. απλή περιπολία)
  πότε υπαστυνόμεθα/υπαστυνόμενοι (π.χ στο αστ.τμήμα)
  και πότε
  ανθυπαστυνόμεθα/ ανθυπαστυνόμενοι,(πχ. συλλήψεις, μεταγωγές και τα ρέστα-ένα ρέστο στο προκείμενο)

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  48 🙂 Στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς να σε δω !

 51. costasl said

  Και άλλο ένα πρόσφατο που δυστυχώς δεν είναι μεταφραστικό, από ελληνική ιστοσελίδα: «Το ζευγάρι αντιλήφθηκε την κρυμμένη κάμερα σε μέρος απόκρημνο από την κοινή θέα(πρίζα) στις 29 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα κατήγγειλε τον ιδιοκτήτη στην Αστυνομία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του αυτοφώρου.»

 52. Πέπε said

  48
  Αααα, κι έλεγα γιατί μου βγήκε μακρύ! Μωρέ δίκιο έχεις!

 53. costasl said

  Και το θλιβερό είναι ότι αν βάλει κάποιος ολόκληρη την παραπάνω φράση (με την απόκρημνη πρίζα) στο google, δεν θα βρει μόνο ένα αποτέλεσμα αλλά θα βρει αμέτρητες αναπαραγωγές της είδησης σε διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και αρκετές «σοβαρές». Και μετά παραπονούνται οι «δημοσιογράφοι» για τους χαμηλούς μισθούς και τον ευτελισμό του «λειτουργήματος»…

 54. Ευπρεπισμοί…

 55. Αιμ said

  47 Ροβιόλι τον λέγαν τον άνθρωπο, Ιταλός ευγενής 🙂

 56. freierdenker said

  ΣΠ, και εγώ νομίζω ότι το διόρθωσαν. Πας στο web.archive.org, έχει δύο αντίγραφα της ανακοίνωσης της 3ης Οκτωβρίου, και στο πρώτο βλέπεις ότι το έχουν ad initio.

  Το λάθος από μόνο δεν είναι σοβαρό. Το ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, επίσημες ανακοινώσεις αλλάζουν χωρίς η διόρθωση να καταγράφεται πουθενά είναι στα όρια του επικίνδυνου. Ποια η αξιοπιστία των ανακοινώσεων αν κάποιος μπορεί να τις αλλάξει όποτε θέλει χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά.

  https://web.archive.org/web/20221003162550/https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-tou-upourgeiou-exoterikon-anaphorika-me-ten-upographe-mnemoniou-sunergasias-metaxu-tes-kuberneses-ethnikes-enotetas-gnu-tes-libues-kai-tes-tourkias-ston-tomea-ton-udrogonanthrakon.html

 57. ΣΠ said

  43
  Να, αυτό που έκανε ο freierdenker στο 56 έπρεπε να είχε κάνει «ο φίλος ψαράς».

 58. Χαρούλα said

  #33,34,37 ΣΠ και Νεοkid ειχα απορία και διαφωνία για την προφορά/τονισμό στην Ελλάδα. Γκούγκλάραμε και τελικά και μπερδευτηκε κι άλλο το κουβάρι. Κι άλλοι λαοί εχουν δυό απόψεις.
  https://el.forvo.com/word/nobel/

 59. 3 και 4 του μήνα… http://web.archive.org/web/20221004072623/https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-tou-upourgeiou-exoterikon-anaphorika-me-ten-upographe-mnemoniou-sunergasias-metaxu-tes-kuberneses-ethnikes-enotetas-gnu-tes-libues-kai-tes-tourkias-ston-tomea-ton-udrogonanthrakon.html

 60. ΣΠ said

  58
  Μύλος. Μόνο κατά την επίσημη ανακοίνωση μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την σωστή προφορά.

 61. ΣΠ said

  60
  Δεν είπα εγώ για οθονιά.

 62. skom said

  wayback machine νομίζω έχει απαθανατίσει το μεζεδάκι.

  http://web.archive.org/web/20221003162550/https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-tou-upourgeiou-exoterikon-anaphorika-me-ten-upographe-mnemoniou-sunergasias-metaxu-tes-kuberneses-ethnikes-enotetas-gnu-tes-libues-kai-tes-tourkias-ston-tomea-ton-udrogonanthrakon.html

 63. skom said

  Άλλη φορά να διαβάζω όλα τα σχόλια.

 64. 62: Ακριβώς. 😉

 65. … υποβρύχια είχαν γύρει την πλάστιγγα … Είχαν γείρει είναι το σωστό.

  Πιθανόν υποβρύχια με ελαττωματικό
  γειροσκόπιο.

 66. … φράση του 30χρονου: μη @@@ θα σας γ@@@.
  … Τι να τους είπε άραγε; Μη χειρότερα; Μη μου άπτου; Μη με λησμόνει;

  Σωστή μαντεψιά.
  «Μη με ξεχάσετε, θα σάς γράφω»

 67. Theo said

  Κι ένα πολύ πρόσφατο μεζεδάκι από το Gazzetta.gr (https://www.gazzetta.gr/plus/2158451/perimenontas-tin-pyriniki-katastrofi-ehei-sygkentrosei-trofima-kai-opla-xodeyontas):

  Αυτό που ξεκίνησε ως εφοδιασμός του ντουλαπιού του σπιτιού της με φασόλια και ρύζι πριν από 11 χρόνια έχει μετατραπεί σε μια τεράστια επιχείρηση που περιλαμβάνει ένα κρυφό καταφύγιο στο υπόγειο με τρόφιμα αξίας δύο ετών και ένα απόθεμα όπλων.
  Και:
  Η συγκεκριμένη γυναίκα συνολικά έχει ξοδέψει 20.000 δολάρια για τρόφιμα, αυτοσυντηρούμενα υλικά και όπλα.

 68. … Ένα ορθογραφικό λαθάκι … σε ενδιαφέρον άρθρο …

  Οπότε και
  αρθρογραφικό λαθάκι

 69. Ε.άμα έφτασε ο μαρινάκης να χάνει δξκαστήριο στο Πρωτοδικείο Πειραιά λογικό είναι να κατηφορίζει ο ΟΣΦΠ και να …ανηφορίζει ο ΠΑΟ αφού κοντραρίστηκε με Βαρδινοφιάννη
  Ολα αυτά να προκύπτουν στο σκεπτικό της απόφασης, φυσικά δεν ασχολείται η απόφαση με τους ποδοσφαιρικούς παράλληλους αντίκτυπους

  https://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/1011341_itta-kai-sta-dikastiria-gia-marinaki

 70. … έφτιαξαν λογαριασμό στο instagram
  με ψευδή στοιχεία και παριστάμενοι κάποιον άνδρα, …

  Ως ψευδή, τα στοιχεία των παρισταμένων
  έχουν καταχωρηθεί στο
  Paristangram

 71. ΣΠ said

  Η είδηση με την ανθυπαστυνόμενο μου έδωσε ιδέα για ένα διήγημα. Μέχρι τώρα έχω γράψει μόνο την αρχή:

  Η ώρα είχε πάει 9. «@@@@ το @@@@ @@@@@», σκέφτηκε, «πρέπει να @@@@ τον @@@@ με @@@@@». Σήκωσε το τηλέφωνο. «Πού @@@@@, @@ @@@@@@;», ρώτησε. Από την άλλη άκρη ακούστηκε μια @@@@@ φωνή. Ήταν φανερό ότι @@@@@@ με @@@@@. «Δεν @@@@@@ τα @@@@@ @@@@@@@», απάντησε. Προς στιγμή σκέφτηκε να @@@@@ και να @@@@@@, αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και είπε να @@@@@ πριν να @@@@@@ και @@@@@.

 72. … Ασκληπιός αποδίδεται Asklepios, … Asclepius. … καλό θα ήταν να υπάρχει ομοιομορφία …

  Αλλιώς αμφιβολίες για το πϊόν του.

 73. 72, 😀
  Καθηλώθηκα!

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  72:Αν και η συνέχεια είναι εξίσου συναρπαστική, πας για το κρατικό βραβείο διηγήματος, Σταύρο. Κλάσεις ανώτερο από τα μπουκέρια και τα νομπέλια. Προσοχή μόνο στα ορθογραφικό λάθη. 👍

 75. 73# Καμιά αμφιβολία. Ως γιατρός έχει πυόν.

 76. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την απουσία

  30 Ωχ ναι

  31 Όχι αυτού του κειμένου -άλλων κειμένων.

  35 Ναι, αυτό

  42 Εγώ θα έβαζα Ν επειδή ακολουθεί μπ

  44 Αυτό που λες είναι -ο ΣΠ είχε στείλει κι άλλο ένα σχόλιο με λινκ, αλλά το έπιασε η μαρμάγξ.

  45 Πολύ καλό!

 77. … Εσεις τι λέτε; Λέγεται το «υπάρχει τύχη να….»; …

  Not a chance!

 78. sarant said

  Και συνεχίζω

  47 Α! Φοβερό αυτό με τον Ρομπόλη!

  51 Απόκρημνο!

  72 Πολύ καλή ιδέα!

 79. 47,
  Λεβέντης ερομπόλαγε!

 80. ΣΠ said

  Νικοκύρη, αυτό το σχόλιο που το έπιασε η μαρμάγκα το σβήνεις, σε παρακαλώ; Εμφανίζεται ότι περιμένει έγκριση και μου χαλάει την αρίθμηση.

 81. sarant said

  81 Ok!

 82. ΣΠ said

  82
  Ευχαριστώ.

 83. Georgios Bartzoudis said

  (α) «είχαν γύρει την πλάστιγγα [του πολέμου] στην μεριά του Άξονα θέτοντας σε κίνδυνο την έκβαση της Μάχης του Ατλαντικού. Ούτε γύρη, ούτε γύρος. Είχαν γείρει είναι το σωστό»..
  # Κάποια υπερβολή (τουλάχιστον) βλέπω σε αυτή τη διόρθωση. Και δεν είναι μόνο «ότι σε πολλούς δουλεύει κάποιος αόριστος συνειρμός ανάμεσα στο γέρνω και στο επίρρ. γύρω» (ως εις σχόλιο 15 Πέπε said). Είναι και το ρήμα γυρίζω (όθεν και γύρω και γύρος): «Ο προπονητής, αλλάζοντας την διάταξη της ομάδας στο β΄ημίχρονο, ΓΥΡΙΣΕ το ματς».

  (β) «θα με παραξένευε να το έχει κάνει λάθος ο Πολύδωρας».
  # Προς Θεού! Ο Πολύδωρας δεν κάνει λάθη, ακόμα και όταν βιάζεται: Μόνο μισή ώρα ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής (Προεδρεύων για την ακρίβεια) και βόλεψε την κόρη του στο βΟλευτικό προσωπικό (των 16 μισθών)!

 84. Η απόφαση στο # 70 δεν έχει σχέση με τα ποδοσφαιρικά αλλά με τα διαπλεκόμενα και έχει μια έμμεση ανα φορά στο άλλος πρωθυπουργεύει κι άλλος τον τόπο διαφεντεύει

 85. sarant said

  85 Εδώ που τα λέμε, δύσκολα θα καταδίκαζε κανείς την εφημερίδα.

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55 Αιμιλ.
  Ροβιόλι το …σωστό, Ρομπόλης το …ραμόνι 🙂

  80 ΜΝ
  Λεβέντης ερομπόλαγε ,
  στου Ρομπόλη γλένταγε
  με ρομπόλα μέθαγε

 87. Αγγελος said

  Για την ορθογραφία του γέρνω/έγειρα, που κι εγώ φυσικά έτσι το γράφω, αναρωτήθηκα «και γιατί;» Και είδα ότι, σύμφωνα με το ΛΚΝ τουλάχιστον, ετυμολογείται από το «εγείρω». Μορφολογικά, εντάξει, πείθομαι — αλλά σημασιολογικά πώς διάβολο βγαίνει; Συνήθως γέρνει κάτι που αλλιώς θα ήταν όρθιο, όχι κάτι που ήταν ξαπλωμένο και το σηκώσαμε λίγο!

 88. ΣΠ said

  88
  Στο Ετυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη, στο λήμμα γέρνω υπάρχει η σημείωση

  Η σημ. «κλίνω προς τα κάτω» αντιδιαστέλλεται προς την αρχ. σημ. «υψώνω» τού ρ. έγείρω, η δε αλλαγή πιθ. οφείλεται σε καταστάσεις κατά τις οποίες οι δύο πλευρές τής κλίσης, «ύψωση» και «χαμήλωμα», φαίνονται να συνυπάρχουν (όπως στους δύο
  ζυγούς τής πλάστιγγας), πβ. κ. σηκώνω.

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  88:Με εξίσωση των αντίθετων σημασιών. Εναντιοσημία δεν λέγεται αυτό, φιλόλογοι;

 90. sarant said

  90 Νομίζω πως εναντιοσημία είναι όταν μια λέξη έχει δυο αντίθετες σημασίες σε συγχρονία, την ίδια στιγμή, όπως πχ η απόφραξη. Όχι στη διαχρονία.

 91. 90,91
  Νομίζω ότι είναι αυτό που λέει ο Γιάννης (μόνο που αντί για «εξίσωση» θα ταίριαζε καλύτερα «αλληλοσυμπλήρωση»). Βέβαια, ετυμολογικά θα ταίριαζε και αυτό λες, Νικοκύρη, δεν το ξέρω όμως…
  Εδώ αναφέρεται μόνο η πρώτη εκδοχή:
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/bibliographies/greek_language/show.html?id=109

 92. Σεισμός εκεί ανάμεσα Σκύλο, gpoint, ΣΠ…

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 95. Alexis said

  #72: Ωραίο είναι, συνέχισέ το, έχεις ταλέντο! 😆

 96. Pedis said

  Κι όμως, η ΝΔ καταδίκασε το γεγονός και ετοιμάζεται διαγραφή ‘Αδωνη με εισήγηση Πλεύρη-Βορίδη.

  —-

  —-
  (Νικοκύρη, πορ φαβόρ, σβήσε το ίδιο σχόλιο από τα σπάμια που μπήκε με λάθος χρηστονόμι.)

 97. 16, 94.
  Αδιανόητη -κυριολεκτικά- ανοχή. Θυμάμαι τότε που πανηγυρίζαμε για την καταδίκη τους, αν και γνωρίζαμε ότι τίποτε δεν τελείωνε εκεί- μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος και τα λοιπά)
  97.
  Με εισήγηση Πλεύρη-Βορίδη; Μα σε ποιο γεγονός αναφέρεσαι, Πέδη; (δεν το βρίσκω)

 98. 98# Κατ’ αρχήν Εύα δεν ψοφάω έτσι εύκολα. Κατά βήτον, άμα βρεις κάτι κουβέντες που κάναμε με τον Πέδη τότε, θα δεις τους δυο γέρους του μάπετ να στοιχηματίζουνε πικρά για το πόσο καιρό θα μείνουν μέσα τα χάβγουλα. Όσο καιρό έκανε και η Αλεξία Έβερτ να ξαναβρεί τη θέση της στο μηχανισμό μετά το προσχηματικό ξήλωμα, τότε με τις κατσαρίδες. Αν δε λαθεύω και η Γκαγκάκη ξανάπιασε κάποιο πόστο, έτσι για να δέσει η γκλαμουριά με τις…δεξιότητες.
  Τίποτα το αδιανόητο στην όλη κατάσταση. Δικοί τους είναι, σάρκα τους, τόλεγε κι ο Μπαλτάκος.

 99. Pedis said

  # 98 – Με εισήγηση Πλεύρη-Βορίδη; Μα σε ποιο γεγονός αναφέρεσαι, Πέδη; (δεν το βρίσκω)

  Ούτε ‘γω! 😀

 100. 100
  Με δουλεύεις, πανάθλιε Πέδη! Εντάξει λοιπόν, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

 101. Pedis said

  # 99, 101 – εγγύηση: πατρίς-θρησκεία-οικογένεια

 102. 99.
  Ω, καλέ μου Χτήνε! (τώρα το είδα) Τέτοιο Χτήνος (το άλλο, το καλό!) κορακοζώητο να είναι! 🙂
  Το ξέρω, έχεις δίκιο, επανακάμπτουν γιατί ποντάρουν στην κοντή μνήμη, αλλά εδώ πρόκειται, σου λέει, για τη δικαιοσύνη – μη γελάτε κύριοι- δεν μπορεί να διασύρεται έτσι!
  (Τα στοιχήματα που λες δεν τα πέτυχα, αλλά γενικά έχετε πολύ γούστο- παλιά ο Πέδης ήταν πιο αναλυτικός, τώρα βαριέται -να κοροϊδεύει μόνο ξέρει🙂)

 103. 103# Μα κι αυτή δική τους είναι, άμα γουστάρουνε τη διασύρουνε κιόλας. Όπως ρώταγε κάποιος πρόσφατα στο τουίτερ, έχεις δει ποτέ να αναγνωρίζεται ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου σε αριστερούς κατηγορούμενους?

  Για τον Πέδη θα διαφωνήσω, είναι πιο καλός όταν είναι επιγραμματικός. Όταν το ψιλολογάει στην ανάλυση, όπως τότε με τα στατιστικά του κορονιού, παραγίνεται. Να, δες τον εδώ που σχολιάζουμε τα εμβόλια να χάσεις πάσα ιδέα.

 104. Μαρία said

  102
  Ο π. Δημήτριος, οι κυρίες της Φιλοπτώχου αλλά και όλη η Ενορία ευχαριστούν το Σούπερ – Μάρκετ , Οίκο-Επιλογές ΜΙΧΟΣ, (στην οδό Δράμας 38 στα Σεπόλια) και ιδιαίτερα τον κ.Ηλία Μίχο για την προσφορά τροφίμων τα οποία θα δοθούν σε αναξιοπαθούντες αδελφούς μας στην ενορία του Αγίου Νικολάου .
  Ο κ. Ηλίας Μίχος και όλο το προσωπικό έδειξαν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους γιαυτό να τους έχει ο καλος Θεός πάντα καλά !!! https://www.exapsalmos.gr/2020/09/28/i-filoptochos-tou-agiou-nikolaou-kato-patision-se-pliri-etoimotita-gia-tous-emperistatous-synanthropous-mas/

 105. Κάτι ακόμα Εύα: Γιατί να εκπλήσσει η ανοχή του εφετείου στον ναζιστικό χαιρετισμό όταν έχουμε ως δεδομένο την εισαγγέλω της πρώτης δίκης? Να θυμίσω ότι πρωτόδικα η βαρύτερη ποινή (πλην Ρουπακιά) ήταν μικρότερη από της καθαρίστριας.

 106. Pedis said

  # 104 – Αφού είσαι σκράπας στα μαθηματικά ρε Χτήνε, τι να σου πω, ότι αν, κατά τη σύλληψη τού αριστερού, δεν βρεθούν τουλάχιστον

  δύο πιστόλια, 572 φυσίγγια, 21 μαχαίρια, ξιφολόγχη

  πώς γίνεται μετά να έχει πρότερο έντιμο βίο;

  Στοιχημα ότι ο τύπος σε έξι μήνες θα είναι έξω, αν ποτέ μπει μέσα;

 107. Μαρία said

 108. 107# Μούργωρ με βρήκες με μαθησιακαί δυσκολίαι στους αριθμοί και με κοροϊδεύεις. Φτου σου και ντροπή σου.

 109. Εύα, κι άλλο: Δυστυχώς δεν ποντάρουν τόσο στην κοντή μνήμη που λές παραπάνω, όσο στην τεράστια κοινωνική τους βάση.
  Την οποία δε χαλάει καθόλου η θεσμική, δικαιική κλπ εκτροπή αρκεί να γίνεται η δουλειά. Το καλοκαίρι μιλούσα με αυτοπροσδιοριζόμενο ως φιλελεύθερο και μου δικαιολογούσε πλήρως τις υποκλοπές επειδή λέει ο ΠΘ χρειάζεται πληροφορίες, ιντέλιτζενς, για το καλό της χώρας.

 110. Μαρία said

  https://sarantakos.wordpress.com/2022/10/02/meze-552/#comment-836961
  Η αποκάλυψη της έρευνάς σας δημοσιεύτηκε στην «Athens Voice» πριν από μία εβδομάδα. Αυτό το διάστημα επικοινώνησε μαζί σας το υπουργείο Πολιτισμού ή το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

  Ουδείς. Mια απόκοσμη σιωπή στον κρατικό πολιτισμό της μη ταύτισης, όπως λέω. Είναι τραγικό, διότι, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, όταν παρουσιάζονται επιστημονικά στοιχεία και μάλιστα φωτογραφικά, πρέπει να υπάρξει αντίδραση από όλες τις πλευρές, διότι είναι εθνικό ζήτημα και δεν σηκώνει κανενός είδους κομματική παρωπίδα. Είναι γνωστό ότι δεν ανήκω πουθενά κομματικά και γνώριζα το ανάλογο τίμημα αναγκαζόμενος να φύγω για λόγους συμπεριφορών και όσων υπέστην στη δουλειά μου.
  Δεν εντυπωσιάζομαι, ούτε εκπλήσσομαι. Εδώ δεν επικοινωνούν μαζί μου όταν επαναπατρίζονται αντικείμενα που βρίσκω. Εχουν απαλείψει το όνομά μου από όλες τις υποθέσεις και τώρα που έκανα την ταύτιση και αποδείχθηκε το αντίθετο από εκείνο που δήλωσε η υπουργός στο Κοινοβούλιο θα επικοινωνήσουν μαζί μου; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ιδιώτης συλλέκτης από την Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφή μαζί μου περίπου πριν ένα μήνα. Δεν γνωριζόμασταν, αλλά έμαθε για τη δουλειά μου από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και θεώρησε ότι ήμουν κατάλληλος να τον συμβουλεύω.
  Η οικογένειά του είχε στην κατοχή της αρχαιότητες, προερχόμενες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Πακιστάν από τη γιαγιά του η οποία ήταν αρχαιολόγος. Με ρώτησε «Τι πρέπει να κάνω;». Του απάντησα «Πρέπει να επιστραφούν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Θα πάτε χωρίς ραντεβού στην κοντινότερη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και θα τα παραδώσετε». Τον βοήθησα να κατηγοριοποιηθούν τα αντικείμενα με βάση την τεχνοτροπία τους, εξέτασα τα ελάχιστα τεκμήρια που είχε σχετικά με τη συλλογή για κάθε αντικείμενο, συσκευάστηκε ξεχωριστά το καθένα και παραδόθηκαν όλα στις πρεσβείες κάθε χώρας.
  Αυτό απαιτεί ο έντιμος και ευθύς τρόπος, έτσι γίνεται ο έντιμος επαναπατρισμός. Ολα τα άλλα «φτιάχνουμε Ιδρυμα, τους χαρίζουμε, μετά εκείνο χαρίζει κάπου αλλού, εμπλέκονται ιδιωτικά μουσεία» κ.ο.κ. είναι εκ του πονηρού. Ο άνθρωπος παρέδωσε 12 ειδώλια, στην πλειονότητά τους της κλασικής περιόδου για την Ελλάδα και δύο αγγεία κυπριακά του 600 π.Χ. Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού; Από την Κύπρο, το αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων μού έστειλε αμέσως ευχαριστήρια επιστολή.

 111. 105 κ.ε.
  Πόση σαπίλα χωράει αυτός ο χώρος ρε παιδιά…
  Εντάξει, ρε Πέδη, όχι και εξάμηνο, βάλε κάτι
  (λές; κάτσε να δούμε). Αλλά πιο πολύ θα ήθελα να δω τις φάτσες των καλών και τίμιων συμπολιτών και πολιτικών του φίλων μετά τα αποκαλυπτήρια (ο «τάξις και ηθική» και «φιλανθρωπία»…
  104 β
  Καλό! 😂
  Αλλά σιγά μην ασχολιόμουν με τα στατιστικά και τα εμβόλια, άλλα διάβαζα! Όπως ένα τεράστιο νήμα για το χτύπημα στο Σαρλί Εμπντό, το διάβασα όλο- ήταν πολύ ενδιαφέρον- εκεί να δεις τον Πέδη!)

 112. sarant said

  Εκφωνητής στον αγώνα: Δικαίως πήρε κίτρινη διότι έκανε τάκλιν με το πόδι *παρατεταμένο*.

  Προτεταμένο, παιδιά.

 113. 110
  Εννοείται, Χτήνε! Αφού και σε όλα τα μέσα τους αυτή ήταν η «γραμμή». Παντού φανερώνονται οι «αξίες» τους…

 114. ΣΠ said

  113
  Έχω ακούσει να το λέει ο Καρπετόπουλος και να τον διορθώνει ο Πανούτσος.

 115. Απορία μικρού παιδιού, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε (σιγά μην γράψει τίποτε ο ελεγχόμενος τύπος)
  Πριν μια βδομάδα
  βγαίνει ο γκολκήπερ του ΠΑΟΚ διώχνει την μπάλα κόρνερ και στη συνέχεια κτυπάει παίκτη του ΠΑΟ με γροθιά. Παίζετε ο διαιτητής επεμβαίνει ο AVAR , πέναλτυ
  (κάτι είχα γράψει για τον Μπρινιόλι)
  σήμερα στο 30 περίπου
  βγαίνει ο γκολκήπερ του ΠΑΟ πιάνει την μπάλα και εν συνεχεια τραυματίζει με γονατιά-καράτε παίκτη του Αστέρα. Παίζετε ο διαιτητής…έτρωγε σουβλάκι ο AVAR και δεν είδε τίποτε (έτσι είχε συμβεί και σε φάση σε βάρος του ΟΣΦΠ όταν το σύστημα έσπρωχνε αυτόν )

  Σήμερα στη Λειβαδειά στο 90φεύγα φεύγει σε αντεπίθεση παίκτης του Λεβαδειακού, τον ανατρέπει ο Ζίφκοβιτς, κίτρινη, πέναλτυ ο διατητής, επεμβαίνει ο AVAR, είναι εκτός περιοχής, τελικά κόκκινη και φάουλ
  Πριν λίγες αγωναστικές σε αντίστοιχη φάση με ΑΕΚ υπέρ του ΠΑΟ, ο διαιτητής έδωσε πέναλτυ παρότι φάνηκε η επαφή να είναι εκτός περιοχής. Ο AVAR πάλι σουβλάκι έτρωγε …

  Το παιχνίδι φέτος γίνεται με τον AVAR, στάλεγα Χρήστε Π. (Ο ΠΑΟ είναι σαφώς καλύτερη ομάδα, αλλά αυτό είναο άσχετο με το σπρώξιμο )

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παρατεταμένο το λένε τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 αρκετοί από τους αθλητικούς συντάκτες.

 117. P said

  # 110, 112 – Έτσι. Δεξιά-Ακροδεξιά, συγκοινωνούντα δοχεία νυκτός είναι.

 118. ΣΠ said

  116
  Ο ΠΑΟ πάλι με πέναλτι.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  119:Ε,αφού ήταν, να μην το δώσει, βρε Σταύρο; Αν δεν ήταν, να το έλεγες. 😊

 120. Το «πάλι με πέναλτι» είναι η μία όψη του νομίσματος, Σταύρο. Η άλλη όψη είναι ότι πάλι η αρχική απόφαση ήταν εις βάρος μας και πάλι χρειάστηκε η παρέμβαση του VAR… 🤔

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  21:Χωρίς το άγιο var ούτε ένα πέναλτι δεν θα είχαμε πάρει φέτος. Και θα είχε δοθεί και πέτσινο εις βάρος μας στην Τούμπα. Όπως τον παλιό «καλό» καιρό, δηλαδή.

 122. ΣΠ said

  120
  Δεν λέω αν ήταν ή δεν ήταν. Επισημαίνω μια σύμπτωση που ξεκίνησε πέρυσι με τον τελικό κυπέλλου και επαναλαμβάνεται φέτος όταν τα πράγματα ζορίζουν ως προς το σκοράρισμα.

 123. Βέβαια όταν ο Μπριόλι τραυμάτησε με γονατιά τον παίκτη του Αστέρα όλοι το θεώρησαν φυσιολογικό πάνω στην φάση και δεν ασχολήθηκαν ούτε ο VAR παρά την δίλεπτη διακοπή. Μόνο στην Τούμπα η φυσιολογική κατάληξη της γροθιάς του Κοτάρσκι κίνησε το ενδιαφέρον του VAR … (όχι από κυνήγι του ΠΑΟΚ αλλά σαφέστατα για σμπρώξιμο του ΠΑΟ )
  Βέβαια αυτό θεωρείται ίση μεταχείριση κατά Θ13 Κουβάτσο που σχολιάζει με το όνομά του και που διδάσκει και μικρά παιδιά-τρομάρα του (αλλιώς ποιός νοιάζεται για την φανατίλα του) και που το καταφανές σμπρώξιμο του ΠΑΟ από πέρσι στα πλέηοφφς το θεωρεί » ίση μεταχείριση»

  Κι αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι πως αν ο VAR φώναζε τον διαιτητή στην φάση του Μπρινιόλι θα έδινε πέναλτυ, κι αν τον φώναζε στην φάση του Γκανέα με την ΑΕΚ δεν θα έδινε πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟ, αλλά δεν, όταν υπάρχει κρίση σε βάρος του ΠΑΟ, ο VAR «εξαφανίζεται»

  Αποχωρώ πριν εκνευρισθώ αφού λόγω συνθηκών έχω αναγκασθεί να μην παίρνω το χάπι για το ζάχαρο δυο μέρες τώρα

 124. Silent Bob said

  Το αντίστροφο φαινόμενο της σχιζολεξίας, το λέμε κάπως;
  https://tvxs.gr/news/prosopa/giati-pethane-o-tse-toy-ernesto-sampato

 125. sarant said

  125 Ποιο ακριβώς;

 126. 124: Η διαφορά των δύο φάσεων είναι διαφορά μέρας με νύχτα: στη μία ο Κοτάρσκι δεν βρήκε μπάλα αλλά μάτι, ενώ στην άλλη ο Μπρινιόλι όχι απλά πρόλαβε να έρθει σε επαφή με τη μπάλα, αλλά απέκτησε ήδη εξαρχής τον πλήρη έλεγχό της. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα και γι’ αυτό δεν παρενέβη ο VAR. Τόσο απλά.

 127. # 127

  Ποιός ακριβώς κανονισμός λέει πως όταν ο τερματοφύλακας ελέγχει την μπάλα μπορεί να μοιράζει γονατιές ; Μήπως εκείνος που,λέει πως οποιαδήποτε επαφή με τον τερματοφύλακα εντός της μικρής περιοχής είναι επιθετικό φ΄λαουλ που…εφαρμόσθηκε στην περίπωση Κοτάρσκι ;
  Μην αυταπατάσαι , η ίδια φάση με ανάποδες φανέλες, το σκορ 0-0 στο 80, θα ήταν πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟ, από το VAR φυσικά. όπως δόθηκε το μαρκάρισμα από πίσω στον Αιτόρ από τον Σιδηρόπουλο στο VAR, ναι τον ίδιο που ΔΕΝ ήθελες για διαιτητή στο ντέρμπυ με την ΑΕΚ και τα λοιπά ευκόλως ε(υ)νοούμενα

 128. 128: Ο τερματοφύλακας ήδη από την προπόνηση μαθαίνει ότι όταν βγαίνει για να μαζέψει τη μπάλα, το κάνει σταθερά, αποφασιστικά και για την απαιτούμενη στήριξη με το ένα πόδι λυγισμένο. Πρώτη φορά βλέπεις εσύ τερματοφύλακα να καθαρίζει τη φάση όπως χθες ο Μπρινιόλι;! Όποιος, τώρα, πιστεύει ότι μπορεί παρ’ όλα αυτά να διεκδικήσει τη μπάλα, το κάνει αλλά με δική του ευθύνη. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες. Η φάση δεν απασχόλησε όχι διαιτητή και VAR αλλά ούτε καν τον κρασοπατέρα που γελοιοποίησε το ποδόσφαιρο με πούλμαν και δρεπάνια. Στην περίπτωση όμως που ο τερματοφύλακας κατά την έξοδό του δεν βρει τη μπάλα αλλά τον παίχτη, είτε με κροσέ (Κοτάρσκι) ή με γονατιά Μουάι Τάι όπως με τη Σλάβια στον Σένκεφελντ, είναι πέναλτι, τι να κάνουμε;

 129. Silent Bob said

  #126
  Στον τίτλο αναφέρομαι, νομίζω θα έπρεπε να είναι «Για τι πέθανε ο Τσε»
  Δεν μπόρεσα να βρω το πρωτότυπο του Sabato, αλλά από την δεύτερη παράγραφο φαίνεται να εννοεί «για τι πράγμα».

 130. sarant said

  130 Α, κατάλαβα.

 131. # 129

  Κανένα κανονισμό δεν ανέφερες κι αν ξαναδείς την φάση ο τερματφύλακας αγκαλιάζει την μπάλα και με την φόρα που έχει πέφτει πάνω στον παίκτη του Αστέρα που ΔΕΝ διεκδικούσε την μπάλα. Ο ισχύων ΚΑΠ υπάρχει στο διαδίκτυο.
  Φυσικά και δεν ζήτησαν πέναλτυ, αυτά μόνο ο ΑVAR, τα ελέγχει όπως έγινε στην Τούμπα, το θέμα είναι πως ο ΑVAR στα παιχνίδια του ΠΑΟ επέμβαίνει ή όχι ανάλογα με το συμφέρον του ΠΑΟ και ο διαιτητής υπακούει λες και δεν έχει άποψη (π.χ, στην επαφή στον Κωνστντέλλια ‘»άλλαξε» άποψη στο VAR και με…δυναμόμετρο έκρινε πως δεν ήταν ικανή να τον ρίξει …
  Βέβαια στο τσουλου- που είναι τα πάντα…στημένα, ο διαιτητής δεν δίνει την χερούκλα πέναλτυ γιατί ήταν από ένα μέτρο και σε φυσιολογική θέση, τον φωνάζει ο ΑVAR, πάει, το βλέπει και δεν αλλάζει άποψη. Βρες μου εσύ μια φορά με τον ΠΑΟ που να πάει στο VAR διαιτητής και να μην αλλάξει άποψη, ΑΠΛΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ.
  Οπως πιο παλια επι ενδοσυνενόησης έφευγε τρέχονας στην σέντρα ο επόπτης και στου δρόμου τα μισα του σφυρίζανε να σταμαήσει και να σηκώσει την σημαία για οφφσάιντ, ένα πρωτάθλημα έκλεψε έτσι η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ.
  Και τότε οι ΑΕΚτζήδες λέγανε διάφορα για το αν ήταν ή όχι οφφσάιντ ο Μαουρίτσιο κανένας όμω δεν εξήγησε τι έγινε κι άλλαξε γνώμη ο επόπτης

  Αν απορεις γιαί δεν διαμαρύρεται ο ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης έχει αυτή την πολιτική μπας και του δώσουν άδεια να κτίσει το γήπεδο, για τον ίδιο λόγο δεν επενδύει, όπως τότε με τα χρέη επί Νουδούλας-Σαμαρά, Επιχειρηματίας είναι, όχι κορόιδο.

 132. Πέπε said

  125, 130
  Πάντως το «για τι», αν και θεωρητικά σωστότατο, δεν το πολυλέμε. Ιδίως προφορικά, είναι τόσο εύκολο να μην ξεχωρίσει από το «γιατί» ώστε το αποφεύγουμε, και με το να το αποφεύγουμε γίνεται ακόμη πιο απίθανο ως ερμηνεία, οπότε, και να το πούμε κάποτε, είναι τόσο ισχυρή η πιθανότητα ότι ο άλλος θα καταλάβει «γιατί» ώστε το αποφεύγουμε ακόμη περισσότερο!

  Ενώ αντιθέτως λέμε π.χ. «για ποιο πράγμα» ή άλλες παρόμοιες περιφράσεις.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρε Κώστα, ξεχωρίζεις τι λένε φωνές από το βάθος του πηγαδιού; Φοβερή ακοή έχεις, φίλε μου. 😊

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.basanizomai.gr/m/post/28213/post.html

 135. 132: Κανονισμό σχετικό με τις εξόδους του τερματοφύλακα δεν έχω υπόψη μου· απλά επικαλούμαι το γεγονός ότι ο Μπρινιόλι αντέδρασε όπως όλοι οι τερματοφύλακες διδάσκονται να αντιδρούν: βγήκε με αποφασιστικότητα και καθάρισε. Δεν έκανε καμιά καρατιά με προτεταμένο πόδι, αλλά απλά λύγισε το γόνατο όπως συνήθως κάνουν οι τερματοφύλακες, όταν πηδούν για να μαζέψουν τη μπάλα στο υψηλότερο σημείο. Το ότι στη συνέχεια της φάσης βρήκε τον παίχτη είναι μέσα στο παιχνίδι. Απλά ο Ιγκλέσιας δεν πρόλαβε να καλυφθεί καλά. Συμβαίνουν αυτά. Όμως δεν μπορεί μια φάση που δεν απασχόλησε περαιτέρω κανέναν, εσύ να τη βαφτίζεις πέναλτι που δεν δόθηκε! Σου το εξήγησαν και αλλού, όπου επανέλαβες τις ίδιες θεωρίες, όμως τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…

  Όσον αφορά τώρα την επισήμανση ότι «το θέμα είναι πως ο ΑVAR στα παιχνίδια του ΠΑΟ επέμβαίνει ή όχι ανάλογα με το συμφέρον του ΠΑΟ και ο διαιτητής υπακούει λες και δεν έχει άποψη», αντιπροτείνω την εξής αναδιατύπωση: το θέμα είναι πως ο διαιτητής σφυρίζει εις βάρος του ΠΑΟ και μετά την επέμβαση του VAR αναγνωρίζει το αρχικό του λάθος.

 136. # 134

  Η αλήθεια είναι πως όταν ο Μαρινάκης -θυμίζον΄τας εποχές Κοσκωτά- εξαγόρασε μέσω σπορτφλιξ την πλειοψηφία στην σούπερλίγδα, η αγία οικογένεια που ελέγχει το ποδόσφαιρο του απέσυρε την διαιτητική υποστήριξη και την έστρεψε προς άλλο πόλο για το καλό του αθλήματος.
  Ενας διαιητής που δεν αντελήφθηκε την αλλαγή του αέρα (Αστέρας-ΟΣΦΠ) έχασε την δουλειά του και όλοι οι άλλοι » διόρθωσαν» την πορεία τους του συζητουμένου Σιδηρόπουλου, συμπεριλαμβανομένου

  Οταν ξυπνήσεις θάχουν περάσει άλλα 10 χρόνια, τώρα » δικαιώνεσαι»

 137. # 136

  Δεν κατάλαβες. Δεν την βάφτισα πέναλτυ, είπα απλά πως δεν ελέγθηκε από το VAR, ενώ στην Τούμπα ελέγθηκε και άλλαξε απόφαση ο διαιτητής που κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε γιατί δεν υπήρχε πρόθεση και η μπάλα ήταν ήδη έξω όταν τον κτύπησε. Είναι φάση που έχει γίνει πολλές φορές, απλά τώρα ήταν η σφοδρότητα που σίγουρα θα οδηγούσε σε δικαιολογία αλλαγής απόφασης, που όμως δεν ελέγχεται η σφοδρότητα με κανονισμούς.
  Αν και στo ματς του ΠΑΟ έδειχνε στο VAR την φάση με τον Μπρινιόλι 10 φορές θα δημιουργούσε «ατμόσφαιρα» πέναλτυ, να είσαι σίγουρος. όπως έγινε και στο πέναλτυ του Αιτόρ που είναι καθαρά «βαρίσιο» πέναλτυ και ζωντανά …επιθετικό φάουλ. Τέτοια πέναλτυ σφύριζαν σε βάρος του ΠΑΟ άλλες χρονιές, από πέρσι στα πλέηοφφς σφυρίζουν συνέχεια υπέρ του κι όποιος δεν το βλέπει είναι σπλά…Κουβάτσος, η περίπτωση με το πέναλτυ του Κωνσταντέλια που ανακλήθηκε είναι επιβεβαιωτική.

  Η εξήγηση γιατί γίνεται στο # 137, να μην τα ξαναγράφω, φυσικά δεν αποδεικνύει τίποτε αυτό που γράφω όμως κολλάει απόλυτα με όσα συμβαίνουν στον χώρο και ειδικά με την στάση Σαββίδη και του τύπου του που δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα για να πάρει -επιτέλους- την άδεια για το γήπεδο.
  Μπορείς να δεις και τα άρθρα Βεργή και Π»θεοδώρου στο SDNA που μας λένε τους κανονισμούς για το VAR, αθωώνοντας τα πάντα. λες και αν αναφέρω εγώ τους νόμους για τα λαθραία, θα εξαφανισθούν από την πιάτσα το λαθραίο πετρέλαιο και τα λαθραία ποτά και τσιγάρα !!!

 138. Καλημέρα.

  138: Αυτό που ισχυρίζεσαι για τη φάση με τον Κατάρσκι δεν ισχύει. Τη στιγμή της σύγκρουσης η μπάλα ακόμα βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο, περίπου στα μισά της μικρής περιοχής. Δεν είχε βγει άουτ! Πάγωσε το ριπλέι και θα το δεις, είναι ξεκάθαρο.

  Επίσης όμως δεν ισχύει και το άλλο που έγραψες, ότι δηλαδή η φάση με τον Μπρινιόλι δεν ελέγχθηκε από τον VAR. Είναι απολύτως βέβαιο πως ελέγχθηκε, απλά στον διαιτητή δεν προτάθηκε επανεξέταση, επειδή δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό. Πόσες φορές θα το επαναλάβουμε; Μόνο αν ο VAR διαπιστώσει παράβαση που δεν υποδείχθηκε παρεμβαίνει!

 139. # 140

  Πιάνεσαι από λεπτομέρειες, κι αν δεν είχε βγει όπως λες δεν ήταν διεκδικήσιμη, η φάση είχε τελειώσει αλλά το κυριότερο είναι πως όταν υπάρχει εξέταση από το VAR, το αναφέρει ο σπήκερ και βλέπουμε εικόνες από αρκετές λήψεις (την πρώτη φορά) και μετά συνεχώς αυτή που δείχνει » ό,τι θέλουμε» ( περίπτωση Κωνσταντέλια), δεν θυμάμαι τίποτε σχετικό στην περίπτωση Μπρινιόλι, εκτός από την περίπου δίλεπτη διακοπή για να συνέλθει ο πσίκτης του Αστέρα
  Κοίταξε, κσθηγητής ήμουνα ήταν πολύ εύκολο για μένα όταν εξέταζα μαθητή να του βάλω εύκολα ή δύσκολα ώστε να βαθμολογήσω ΔΙΚΑΙΑ σύμφωνα με τις απαντήσεις του αλλά τότε δεν θα ήμονα δίκαιος και δεν το έκανα, λοιπόν κι ο VAR σε τέτοια θέση βρίσκεται σε σχέση με τον καθηγητή και οι μικρού διαμετρήματος διαιτητίσκοι (Λόαθ, π.χ.) είναι σαν τους μαθητές και τους υπακούουν.
  ( για τον Λόαθ, δεν μιλώ για τα πέναλτυ αλλά για τα δυο καραμπινάτα φάουλ έξω από την περιοχή προς το τέλος του αγώνα που δεν έδωσε λόγω Κούρτιτς )
  Οι λεπτομέρειες πάντοτε θα συζητιούνται, το πνεύμα που επικρατεί ή το βλέπεις ή δεν θέλεις να το δεις ή δεν μπορείς, για διάφορους λόγους (γενικώς, όχι εσύ )

  Και κάτι ακόμα διαχρονικό.
  : Μιλάνε οι πράσινοι για τον Κίζα-λες κι έφταιγε αυός για τα 4 που έφαγε ο ΠΑΟ- σ΄ένα παιχνίδι που τα σπόρια πήγαν όλα υπέρ ΠΑΟΚ. Τον καρατόμησαν αμέσω. Ενα σωρό κοράκια Κάκος, Καζναφέρης, Παοάς, Μάνταλος Καλογερόπουλος κ.λ.π.που έσφαζαν τον ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ακόμα κι ο Κομίνης που εξ αιτίας του χάθηκε ένα πρωτάθλήμα, έπαιξε «τιμητικά» κάποια παιχνίδια πριν κρεμάσει την σφυρίχτρα του. Κι αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς , τα βλέπουν και οι διαιτητές και σφυρίζουν από μόνοι τους όπως θέλουν άλλοι ή «διορθώνονται» ευχαρίστως από το VAR, Μόνο ο κακιμοίρης του αγώνα Αστέρα-ΟΣΦΠ δεν πήρε χαμπάρι την «αλλαγή πλεύσης», σφύριξε υπέρ ΟΣΦΠ – όπως παλιά- και τον ξηλώσανε αμέσως

 140. 140: Θα επαναλάβω αυτό που με έμφαση επισήμανα και μετά τον τελικό: δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν τη στιγμή της παράβασης η φάση μπορεί ακόμα να εξελιχθεί σε κάτι ή όχι· σημασία έχει αν η μπάλα βρίσκεται ακόμα εντός παιδιάς ή εκτός. Είναι απολύτως αποσαφηνισμένο αυτό. Κάποιος που κάνει πέναλτι, ενώ η μπάλα έβγαινε -όχι άουτ, πλάγιο θα σου πω εγώ!-, κάνει ένα αχρείαστο μεν πέναλτι, ένα ανόητο, αλλά πάντως πέναλτι!

  Όσον αφορά δε τις λήψεις που βλέπουμε από την ανασκόπηση της φάσης και τον σχετικό σχολιασμό του εκφωνητή, αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο VAR έχει προτείνει στον διαιτητή επανέλεγχο. Αν δεν έχει υπάρξει παρέμβαση, δεν βλέπουμε τίποτα. Ο έλεγχος όμως πάντα γίνεται. Αν εντοπιστεί κάτι μεμπτό, ενημερώνεται ο διαιτητής κι εκείνος πια θα αποφασίσει τι θα κάνει. Αν δεν εντοπιστεί, ο VAR είτε δεν επικοινωνεί καθόλου με τον διαιτητή («σιωπηλός έλεγχος») ή αν θέλει, του επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής του. Κοντολογίς, το γεγονός ότι δεν είδαμε εικόνες από τον έλεγχο τoυ VAR δεν σημαίνει ότι η φάση δεν ελέγχθηκε, αλλά ότι ελέγχθηκε και κρίθηκε καθαρή.

 141. ΓΤ said

  O αλβεολάριος Κώστας είναι Ιώβ στον κύβο. Σπέκια!

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποιον κύβο; Αν υπήρχε τσαμπιολί υπομονής και ματαιοπονίας, θα κοσμούσε ήδη το σαλόνι του. Κώστα, το «πούλμαν» μπροστά στο τέρμα μπορεί να υπερνικηθεί, αλλά με το πνευματικό «πούλμαν» δεν μπορείς να τα βάλεις. Είναι αήττητο. Παράτα τα.

 143. 142: Ο «αλβεολάριος»;; Κάτι σαν ο «φατνιακός», σαν να λέμε; Για τρανσλέιτ! 🤔

 144. ΓΤ said

  @144

  Ναι, ρε μαν, επειδή καταγίνεσαι με φωνολογία 😛

 145. Ε, ναι, όμως (σχεδόν) όλοι οι φυσικοί ομιλητές της Ελληνικής είναι «αλβεολάριοι». Να με έλεγες, ξέρω ‘γώ «ουβουλάριο», δηλαδή «σταφυλικό» (λόγω των γερμανικών) να πω ΟΚ… 😁

 146. # 141

  Αυτό που λες, μπορεις να το αποδείξεις ; πως εσύ ξέρεις πως η φάση ελέγχθηκε και δεν είχε πάει για σουβλάκια ο VAR όπως ΕΓΙΝΕ σε ματς του ΟΣΦΠ πριν χρόνια ; Δεν βίσκουμε άκρη έτσι.
  Για νάχουμε πιο χειροπιαστά πράγματα θα βοηθούσε μια στατιστική σε πέναλτυ υπέρ-κατά από τα πλέηοφφς (συμπεριλαμβανομένων) με τα ματς κυπέλλου και φετεινού πρωταθλήματος για τους μπιγκ φάιβ, όποιος έχει τα μέσα ας το κάνει

 147. ΓΤ said

  @146

  Μα εγώ δεν γνωρίζω εάν είσαι φυσικός ομιλητής της ελληνικής 😛

 148. 141: Μα εννοείται πως μιλάμε πάντα για κανονικές συνθήκες. Υπό κανονικές, λοιπόν, συνθήκες η φάση αυτή δεν γίνεται να μην ελέγχθηκε. Τώρα το αν όλοι είχανε πάει για σουβλάκια ή για πίτσα ή για οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους, ε προφανώς δεν μπορώ να το γνωρίζω! Αν όμως πίσω από κάθε σιωπηλό έλεγχο που δεν μας βολεύει αρχίζουμε να υποπτευόμαστε ομαδική κοπάνα από την αίθουσα χειρισμού, ε τότε ας το αφήσουμε, δεν έχει νόημα η κουβέντα που γίνεται… 😐

 149. Στο 147 αναφερόμουν.

 150. 148: Σωστό κι αυτό… 🤔

 151. Υπο «κανονικές» συνθήκες έχουν συμβεί σημεία και τέρατα από «αμέλειες» του VAR, το έτρωγε σουβλάκι και «τούφυγε» η φάση (υπέρ ΟΣΦΠ βεβαίως, βεβαίως) αρ γιατί να μηγίνεαι και σήμερα που υποστήριξη Βαρδινογιάννη έφυγε από τον Μαρινάκη και ΟΛΑ δείχνουν που πήγε ;
  Με το συμπάθειο αλλά αυτό ψάχνουμε, αν οι συνθήκες είναι κανονικές ή όχι, δεν μπορει να το θεωρείς δεδομένο.

  Για αυτό πρότεινα στατιστικά στοιχεία από τότε που έγινε η αλλαγή, με 2 νίκες επί του ΟΣΦΠ στα πλέηοφφς, με «θαύματα» κλήρωσης και διαιτησίας στο κύπελλο και «υπερπροστασία» στο νέο πρωτάθλημα, σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, για να τα θεωρούμε όλα μόνο αποτέλεσμα της (αναμφισβήτητης) βελτίωσης της ομάδας

 152. Μαρία said

 153. Συγγνώμη, αλλά εδώ τα τσουβαλιάζεις λιγάκι: πρώτον, από πού κι ως πού οι δύο νίκες επί του Ολυμπιακού στα πλέι οφ θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης; Αν δεν απατώμαι, σε κανένα από τα δύο παιχνίδια δεν υπήρξαν αποφάσεις υπέρ μας που να λήφθηκαν μετά από παρέμβαση του VAR, για να μπορείς να τις επικαλείσαι. Ήταν πεντακάθαρες, απολύτως δίκαιες νίκες. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ τα περί «υπερπροστασίας»· περί απλής προστασίας πρόκειται (η οποία, βέβαια, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη). Ως εκ τούτου η πράγματι ευνοϊκή κλήρωση στο κύπελλο πέρυσι από μόνη της δεν αποδεικνύει τίποτα. Μην τα βάζεις όλα μαζί, πραγματικά και ανυπόστατα ατάκτως ερριμένα, για να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

 154. rogerios said

  Μια και μνημονεύεται και ξαναμνημονεύεται με τρόπο ανακριβή, ίσως και να μην ήταν άχρηστο να επισημανθεί ότι:
  το περιστατικό με το VAR και τα σουβλάκια συνέβη τέλη Αυγούστου 2019, σε αγώνα Λαμίας-Παναθηναϊκού, και ότι την ώρα της παραλαβής υπήρξε φάση ενδεχόμενου πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟ η οποία δεν ελέγχθηκε ποτέ.
  Χάριν πληρότητας, ας προστεθεί ότι το VAR παρενέβη σε εκείνο το παιχνίδι, ενημερώνοντας για χέρι του Δημούτσου. Δόθηκε πέναλτυ το οποίο απέφερε την ισοφάριση του ΠΑΟ με τον Μακέντα.

 155. Έχεις απόλυτο δίκιο· κάτι τέτοιο αχνοθυμόμουν κι εγώ, αλλά βαριόμουν να το ψάξω.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Εξάρχεια και ειδικά στον λόφο του Στρέφη, εξαιτίας της διαρκούς παρουσίας πάνοπλων αστυνομικών, εξέδωσε ο νέος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπειτα από το ξυλοδαρμό στις 4 Οκτωβρίου γονέα που έπαιζε με τα παιδιά του στο μπασκετάκι και τον εκφοβισμό γονέων και μαθητών τις προηγούμενες ημέρες, άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ πήγαν και σήμερα έξω από το σχολείο, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν συγκεντρώθηκαν γονείς και τους μίλησαν μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/362499_oi-goneis-toy-36oy-dimotikoy-sta-exarheia-kataggelloyn-astynomiko-ekfobismo

 157. Aghapi D said

  Τρίτη σήμερα και έβλεπα σε μια ΝΕΤ ντοκυμαντέρ για το Ερκουλάνουμ. Διάβασα πολλές φορές στους υπότιτλους «πριν από τον / την…» Ήταν το «before (π.χ. Ceasar) «

 158. defterin said

  Πώς ακούγεται στο κοινό η σύμπτωση ονομαστικής-κλητικής για τα θηλυκά σε -ος, όπως σε αυτό το προεκλογικό σλόγκαν;

  Κύριο όνομα, τοπωνύμιο κιόλας, οπότε δεν είναι παράξενο να διαφέρει από τα «κυρία γιατρέ» και «κυρία δικηγόρε», αλλά δεν μου ακούγεται φυσικό κιόλας.

  Οι άλλες επιλογές όμως; Το «Κύπρο μπορείς» όμως δεν μπορεί παρά να είναι ενθάρρυνση προς κάποιον άντρα που λέγεται (ο) Κύπρος (πλήρες όνομα, μάλλον, Κύπρος Κύπρου), και το «Κύπρε μπορείς» είναι κάπως καλύτερο από το «Κύπρος μπορείς» στ’ αφτιά μου αλλά όντως σπάνιο
  (https://twitter.com/PicusZeus/status/1508390220026286084, http://spartinos.ning.com/profiles/blogs/2305295:BlogPost:585553, https://eurovisionfun.com/2022/05/eurovision-2022-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85/#comment-50264)

  Θα έκανα το σλόγκαν «η Κύπρος μπορεί» για να τελειώνει η υπόθεση.

 159. spyridos said

  159
  «Πώς ακούγεται …;
  Εντελώς αφύσικο.

  Μου αρέσουν πολύ τα γραπτά στο μπλογκ σου.
  Και σαν γραφή και σαν περιεχόμενο. Δυσκολεύτηκα στην αρχή να διαβάσω την Κυπριακή, αλλά συνήθισα.
  Παλιότερα έμπαινα να διαβάσω σχόλια αναγνωστών σε κυπριακές εφημερίδες γιατί έγραφαν Κυπριακά.
  Δεν έχω πάει ποτέ Κύπρο.

 160. defterin said

  160: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και σιαίρουμαι που μαθαίνω ότι υπάρχουν αναγνώστες. Ευχαριστώ και για την επιβεβαίωση ότι δεν είναι αποκλειστικά ιδιοσυγκρασία δική μου η απόρριψη της άκλιτης κλητικής.

  Ίσως σε ενδιαφέρει μια νέα στήλη που ξεκίνησε η εφημερίδα Πολίτης, με αρθρογραφία στα κυπριακά. Η πρώτη προσπάθεια αυτής της έκτασης απ’ όσο ξέρω – εννοείται βέβαια ότι προηγήθηκαν περιοδικές εκδόσεις κυπροκεντρικών ακτιβιστικών ομάδων αλλά το κυριακάτικο φύλλο μεγάλης εφημερίδας είναι μάλλον νέα κατάκτηση.
  https://politis.com.cy/politis-news/cyprus/531433/gafoymen-opos-syntychannoymen-keimena-apo-iakobo-ch-pieri-katerina-iliadi-tziobani-gorgki
  https://politis.com.cy/534698/article

 161. sarant said

  159 Αφού όμως είναι κλητική; Κύπρος μπορείς, Πρόεδρε μπορείς, Ελλάδα μπορείς. Καταλαβαίνω βέβαια ότι ξενίζει κάπως.

 162. defterin said

  162: Θα ήταν και οι κλητικές για άλλα θηλυκά τοπωνύμια σε -ος, π.χ. Σάμος, Κόρινθος, Αλόννησος, ίδιες με την ονομαστική;

  Επειδή δεν έχω τριβή με αυτά τα ονόματα δεν μπορώ να τα κλίνω αυθόρμητα, αλλά νομίζω ότι θα έλεγα «Αλόννησε μπορείς». Η Σάμος όμως είναι πιο συγκρίσιμη, σαν δισύλλαβο.

 163. sarant said

  163 Αυθόρμητα δεν κλίνονται γιατί είναι θηλυκά σε -ος, κάτι αφύσικο δηλαδή.

 164. Missing Ink said

  Δεν ξέρω αν σχολίασε κανείς τις προτάσεις του Νικοκύρη στο πρώτο μεζεδάκι αλλά εγώ έριξα πολύ γέλιο, ιδίως με το γκουσγκουνικό «Μη χειρότερα, θα σας γαμήσω» (βλ. «Ευτυχώς που περνούσα» κτλ).

  Καλά, και το «Μη με λησμόνει» μέτρησε, σε Μαρία Αλιφέρη φάση («Και μην ξεχνάτε…σας αγαπώ»).

  Όσο για το «Μη μου άπτου», θέλει και κάτι ακόμα ρε γμτ αλλά τι; «Μη μου άπτου κωλόμπατσοι, θα σας γαμήσω»;

 165. Μαρία said

  Η τσατσά δήθεν πρόεδρος του ΣΕΠΕ https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kolonos-pr-somateioy-ekdidomenon-prosopon-den-echei-schesi-me-to-somateio-i-gynaika-poy-milise-gia-ti-12chroni-me-mimeitai/

 166. spyridos said

  161
  Ευχαριστώ για τους συνδέσμους.

 167. Πέπε said

  159

  > Πώς ακούγεται στο κοινό η σύμπτωση ονομαστικής-κλητικής για τα θηλυκά σε -ος, όπως σε αυτό το προεκλογικό σλόγκαν;

  Θα σου πω: καταλαβαίνω πλήρως όλες σου τις επιφυλάξεις, αλλά ωστόσο είναι πλήρως καθιερωμένη. Έχω ακούσει άπειρες μαντινάδες όπου Κασιώτες, Καρπάθιοι ή άλλοι απευθύνονται στο νησί τους με αυτή την κλητική, π.χ.:

  Κάσος, ηρωικό νησί, γεια σου και πάλι γεια σου,
  γνωστή η ιστορία σου και το ολοκαύτωμά σου.

  Και δεν είναι βέβαια ιδιωματισμός, δεν υπάρχουν ιδιωματισμοί σχετικοί με τα λόγϊα στοιχεία της γραμματικής. Πανελλήνιο είναι, απλώς οι περισσότεροι Πανέλληνες δεν έχουν συχνά την ανάγκη να απευθυνθούν σ’ ένα νησί. Ορισμένοι όμως νησιώτες το κάνουν όλη την ώρα. Ο τελευταίος που είπε Ζάκυνθε πρέπει να ήταν ο Κάλβος.

  Αυτό αφορά, συγκεκριμένα, τα τοπωνύμια. Για άλλες λέξεις το «κυρία πρόεδρε» είναι ολοφάνερα σωστό, το «κυρία πρόεδρος» βάναυσο, και το «κυρία πρόεδρο» (που θα ήταν κωμικό) δεν το έχω ακούσει ποτέ, ευτυχώς.

 168. # 154

  Δεν ξέρω αν είσαι αγαθός και νομίζεις πως όταν στήνουν ένα παιχνίδι οι πρόεδροι, λένε στους παίκτες «να χάσετε». Απλά συνενοούνται με τον προπονητή και ειδικά στα ματς που αναφέρθηκα, ο Μαρτίνς κατέβαζε άλλη ενδεκάδα με τον ΠΑΟ και έχανε και άλλη με τον Αρη και κέρδιζε προσφέροντας 12 πόντους στον ΠΑΟ σε σχέση με τον Αρη και εξασφαλίζοντας του την ευρωπαϊκή έξοδο. (από αυτά ξεκίνησε η δυσαρέσκεια του Μαρτίνς )
  Στο κύπελλο για την «κλήρωση» δεν το συζητώ, αν θυμάσαι είχα γράψει από πριν πως μια από τις δυο αδύνατες ομάδες θα την βρει ο ΠΑΟ (Αγρίνιο αν θυμάμαι καλά) και μετά ενώ φαινότανε ο Αρης για αντίπαλος και έπρεπε να γίνουν σκηνικά σε δυο παιχνίδια, επελέγη η «έκπληξη» να αποκλεισθει από την Καρδίτσα. Φυσικά και δεν θα θυμάσαι με τι «εκπλήξεις» και «κληρώσεις» πέρασαν δυο ομάδες αδύνατες (αλλά χρήσιμες) στους 8 του κυπέλλου.
  Αν θυμάσαι ο Αρης εξασφάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη στο τελευταίο ματς με την ΑΕΚ ανατρέποντας το 0-2 σε 3-2 (συμβαίνουν κι αυτά )
  Στον τελικό η πρόθεση του Λάοθ φάνηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα όταν δεν έδωσε δυο καραμπινάτα φάουλ έξω από την περιοχή-που θα τα σφύριζε και ο Αλαφούζος- για τον φόβο του Κούρτιτς και βλέποντας πως σε όλο το ματς ο ΠΑΟ μια φορά μπήκε στην περιοχή και πήρε «πέναλτυ» πως θα έδινε δεύτερο στα λίγα λεπτά που μένανε ;
  Δεν συζητάω για τα πέναλτυ που δόθηκαν και δεν δόθηκαν, δεν έχει νόημα, απλά εκεί έγινε το ξεκίνημα να δίνεται ή να ακυρώνεται το πέναλτυ από το VAR και πάντοτε μονόπλευρα, εξ άλλου ποιός ασχολείται για τον VAR, όλοι τον διαιτητή κρίνουν.
  Ξέρω πως όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα θεωρήσει «συμπτώσεις» αλλά θυμίζουν σύζυγο που βρίσκει το ταίρι του σε ξένο κρεβάτι και ακούει «δεν είναι αυτό που νομίζεις» και η άποψή μου είναι πως και ο ΠΑΟΚ ήταν και είναι στο κόλπο και διαμαρτυρήθηκε για τα μάτια του κόσμου, φέτος ούτε αυτό δεν έκανε.

  Οπως «σύμπτωση» είναι πως η αναγέννηση του ΠΑΟ ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αναθέρμανση του Βοτανικού, η οποία όμως είναι καθαρά πολιτική απόφαση Μητσοτάκη-Μπακογιάννη και φυσικά δεν είναι εύκολο να μην έχει ανταπόκριση μέσα στο γήπεδο, γι αυτό και είδες λίγα πέρσυ και πολλά φέτος λεφτά να πέφτουν σε μεταγραφές από τον ίδιο άνθρωπο που τόοοσα χρόνια δεν έβαζε μία
  Σύμπτωση κι αυτό, αν πεις δε πως ο Αλαφούζος είναι σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. αυτό κι αν είναι σύμπτωση …

  Αν προκληθώ θα σου κάνω και μια διακομματική ανάλυση πολιτικής και ΠΑΟΚ του στυλ ένα πρωτάθλημα μόλις ήρθε η Ν.Δ. στην εξουσία, ένα μόλις ήρθε το ΠαΣοΚ στην εξουσία κι ένα όταν ήρθε ο ΣυΡιζΑ και σε όλα μετά τον τίτλο και μια τρικλοποδιά ( Τερζανίδης-Ασλανίδης-Αναστασιάδης, Δημόπουλος και χρέη Καλαφάτη, πολυϊδιοκτησία Κούγιας )
  και εδώ «συμπτώσεις»…

 169. Το πρόβλημα με τους βασικούς ισχυρισμούς σου είναι πως είτε δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα γεγονότα, είτε δεν επιδέχονται απόδειξη:

  Είπες για το πέναλτι του Κοτάρσκι πως «ο γκολκήπερ του ΠΑΟΚ διώχνει την μπάλα κόρνερ και στη συνέχεια κτυπάει παίκτη του ΠΑΟ με γροθιά», τη στιγμή που η μοναδική επαφή που είχε ήταν με το μάτι του Σπόραρ.

  Ισχυρίστηκες ότι το πέναλτι δεν έπρεπε να δοθεί «γιατί δεν υπήρχε πρόθεση και η μπάλα ήταν ήδη έξω όταν τον κτύπησε», τη στιγμή που ούτε η πρόθεση είναι κριτήριο εδώ, αλλά ούτε και η μπάλα είχε βγει άουτ.

  Αντέταξες ότι η μπάλα «δεν ήταν διεκδικήσιμη, η φάση είχε τελειώσει», παρότι το μοναδικό κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη εδώ είναι το αν τη στιγμή της παράβασης η μπάλα βρισκόταν εντός ή εκτός παιδιάς.

  Είπες πως «όταν υπάρχει εξέταση από το VAR, το αναφέρει ο σπήκερ και βλέπουμε εικόνες από αρκετές λήψεις», ενώ στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχει προηγηθεί παρέμβαση του VAR και σύσταση για ανασκόπηση.

  Ισχυρίστηκες ότι η φάση με την έξοδο του Μπρινιόλι «δεν ελέγθηκε από το VAR», αγνοώντας ότι σύμφωνα με το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης, ο VAR «θα ελέγχει αυτόματα κάθε κατάσταση / απόφαση» και «εάν δεν απαιτείται επανεξέταση τότε η επικοινωνία με τον διαιτητή δεν είναι απαραίτητη – αυτό θεωρείται »Σιωπηλός έλεγχος»».

  Eίπες πως ο διαιτητής «στην επαφή στον Κωνστντέλλια »άλλαξε» άποψη στο VAR και με…δυναμόμετρο έκρινε πως δεν ήταν ικανή να τον ρίξει», αποκλείοντας την περίπτωση αυτό που είδε στην ανασκόπηση να ήταν πως δεν υπήρξε καν επαφή, κάτι που στην μπροστινή λήψη φαίνεται πεντακάθαρα. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έπρεπε να βγει και κίτρινη για θέατρο.

  Επισημαίνεις πως δεν συζητάς «για τα πέναλτυ που δόθηκαν και δεν δόθηκαν, δεν έχει νόημα», την ίδια στιγμή που λες πως «θα βοηθούσε μια στατιστική σε πέναλτυ υπέρ-κατά από τα πλέηοφφς». – Πώς γκένεν αυτό;!

  Για τα υπόλοιπα, τώρα, που ισχυρίστηκες, ισχύει το «πιασ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το»:

  Ρωτάς πώς μπορώ να γνωρίζω ότι «η φάση ελέγχθηκε και δεν είχε πάει για σουβλάκια ο VAR», όταν επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο κόσμος που βλέπω είναι πραγματικότητα και όχι κάποια συμπαντική προβολή…

  Θεωρείς αβαβά τις δύο νίκες μας στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό, όταν νίκη είχαμε και στην κανονική περίοδο (και μιαν ισοπαλία). Κανείς δεν μας χάρισε τίποτα! Όποιος δεν μπορεί να το χωνέψει αυτό, ας ακολουθήσει τη γνωστή συμβουλή του Μητσοτάκη…

  Λες πως η κλήρωση του κυπέλλου ήταν στημένη και επικαλείσαι την πρόβλεψή σου «πως μια από τις δυο αδύνατες ομάδες θα την βρει ο ΠΑΟ», όταν πρώτον, το ότι θα προέβλεπες κάτι τέτοιο ήταν τόσο προκαθορισμένο και προβλέψιμο όσο και και η πρόβλεψη πως ο ήλιος θα ανατείλει το πρωί και θα δύσει το σούρουπο, και δεύτερον, αν δεν επαληθευόταν δεν θα έτρεχε κάστανο. Ή μήπως πληρώνει κάποιος από μας πρόστιμο για κάθε ανεπιβεβαίωτη πρόβλεψη;

  Υποθέτεις πως δεν θυμάμαι «με τι »εκπλήξεις» και »κληρώσεις» πέρασαν δυο ομάδες αδύνατες (αλλά χρήσιμες) στους 8». Κι εγώ, λοιπόν, απαντώ πως έτσι πρόχειρα θυμάμαι αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Αγροτικό Αστέρα, της ΑΕΚ από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, του Παναθηναϊκού από τον Πλατανιά και του Ολυμπιακού από τη Λαμία. – Να συνεχίσω ή είμαστε εντάξει;

  Όσον αφορά, τέλος, τη «διακομματική ανάλυση πολιτικής και ΠΑΟΚ», ευχαριστώ, δεν χρειάζεται, δεν θα προκληθείς.

 170. Theo said

  Μια συζήτηση που έχει τα φόντα να συνεχίζεται επ’ άπειρον, σαν φαύλος κύκλος.
  Χαρά στο κουράγιο σας 🙂

 171. Το πρώτο κομμάτι, Theo, αφορά γεγονότα χειροπιαστά και απολύτως επαληθεύσιμα. Το δεύτερο, όμως, εμπίπτει στη ζώνη του λυκόφωτος και πράγματι μπορεί να συνεχιστεί επ΄άπειρον… 🥴

 172. # 171

  Λοιπόν έχεις πολλή πλάκα, ισχυρίζεσαι πως ό,τι γράφω δεν ισχύει και σαν απόδειξη βάζεις τους δικούς σου ισυρισμούς αναπόδεικτα βέβαια. Ξέρεις όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ισχύει η κοινή λογική παραδείγματος χάριν στην μπροστινή λήψη του Κωνσταντέλια πράγματι φαίνεται να μην υπάρχει επαφή ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ στην πλαϊνή στο γόνατο και το ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΣΠΗΚΕΡ που έχει μια οθόνη τεράστια για να βλέπει λεπτομέρειες και δεν νομίζω πως ήταν ΠΑΟΚτσής ο σπήκερ
  Σε ρωτάω τώρα όταν βλέπεις διαφορετικά τις δυο φάσεις τελικά αφου στη μια υπάρχει επαφή δεν πρέπει να σφυρίξεις πέναλτυ ; Σαφώς ναι, αλλά άμα παίξεις στην τιβι μόνο την φάση που σε συμφέρει…δικαιώνεσαι (το ίδιο είχε γίνει και στον τελικο του κυπέλλου, δοκιμασμένη τακτική)
  Ολα αυτά που αναφέρεις στην περίπτωση του Κοτάρσκι σου ξανάγραψα βρες τα σχετικά άθρα και μην γράφεις από το μυαλό σου αλλά εσύ …
  Το παράδειγμα του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από τον Αγρ. Αστέρα δείχνει φανατίλα ή ασχετοσύνη γιατί εδώ και πολλά χρόνια το κύπελλο διεξάγεται με άλλους όρους , προστατευτικούς για τις μεγάλες ομάδες.π.χ. οι ευρωπαίοι περνάνε μπάι κ.λ.π.
  Για τα πέναλτυ αν δόθηκαν ή όχι έγραψα πως δεν θέλω να εξετάζω αν ήταν ή όχι στο VAR αλλά «απλά εκεί έγινε το ξεκίνημα να δίνεται ή να ακυρώνεται το πέναλτυ από το VAR και πάντοτε μονόπλευρα, εξ άλλου ποιός ασχολείται για τον VAR, όλοι τον διαιτητή κρίνουν.», να διαβάζεις πιο προσεκτικά γιατί αναφέρω γεγονότα και το μονόπλευρa δεν σε συμφέρει και το γυρίζεις αλλού.
  Για τα ματς ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-Αρη σου ανέφερα τις συνθέεις του ΟΣΦΠ σαν επιχείρημα και συ απαντάς με την πίστη σου πως ΠΕΡΙΣΥ ο ΠαΑΟ ήταν καλύτερος από τον ΟΣΦΠ και κέρδιζε δίκαια (αλλά ρεμάτισε 30 πόντους πίσω και σε θέση εκός Ευρώπης πριν αρχίσουν τα πλέηοφφς
  Τώρα αν πιστεύεις πως η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κλήρωση είναι εξ ορισμού αθώα, τι να κάνω πίστη είναι αυτή μόνο να σου θυμίσω πως όταν ΕΠΡΕΠΕ ναάρει το κύπελλο η ΑΕΚ πριν κάποια χρόνια εντελώς τυχαία οι 8 ομάδες χωριστηκαν σε δυο ομίλους ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ο ένας Ατρόμητος Ολυμπιακός Βόλου και δυο λιμά ο άλλος. Δεδομένου πως τότε ο πρόεδρος Στεφανόπουλος πήγαινε στον τελικό και πρόεδρος του Ολ. βόλου ήταν ο Μπέος, ήταν βέβαιο πως τελικό θα έπαιζε ο Ατρόμητος του Δώνη που κινδύνευε σοβαρά με υποβιβασμό εκείνη την χρονιά και από την άλλη ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον ΟΣΦΠ και η ΑΕΚ τον ΠΑΟ στο τελευταίο λεπό μ’ ενα ψηλοκρεμαστο σουτ από την σέντρα επειδή ο τερματοφύλακας «τυφλώθηκε» από τους προβολεις ! Πρώτο παιχνίδι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 με τον ΠΑΟΚ να παίζει με 9 παίκτες λόγω αποβολών και η ΑΕΚ να κερδίζει 0-1 στην ρεβάνς με γκολ του Δέλλα τα δεύτερα του ΠΑΟΚ που κτύπησε ο ενδιάμεσο παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για Ευρώπη (έκτιση ποινής αν θυμάμαι καλά)
  Ισως θυμάσαι τον τελικο-ντροπή με τον κόσμο μέσα στο τερραίν και το πρώτο γκολ της ΑΕΚ να είναι οφφσάιντ…διαρκείας ο Λυμπερόπουλος που πήρε επιτέλους τίτλο και κάποιοι χαζοί πήρανε τον Δώνη προπονητή, νομίζοντας πως έφτασε τελικό με την αξία του. Είναι οι ίδιοι που θεοποίησαν τον Τσιώλη και άλλους τυχαίους που εκμταλλεύθηκαν καταστάσεις, από τους οποίους μόνο ο Ανασταίου βελτιώθηκε πραγματικά 10 χρόνια μετά και πιθανόν να δείξει κάτι ο Νόμπλιας που πήρε νταμπλ, με την ομάδα του Τεν Κάτε και δεν τον ανέφερε καν στους πανηγυρισμούς του και φυσικά έφυγε ε κλωτσιές τον άλλο χρόνο

  Είδε πόσο πιο απλά λύνονται τα προβλήματα σήμερα με το VAR και πολιτισμένα κι ας είναι ο Σιδηρόπουλος στο VAR που δεν τον θέλανε για διαιτητή …

  Στα γράφω για να μαθαίνης , το σαράκι του εκπαιδευτικού βλέπεις και οι υποχρεωτικές ώρες πίσω από την οθόνη του πισί και της τιβί.

 173. Theo said

  @159, 169, κα.
  Οι Θασίτες πάντως το νησί τους το προσφωνούνε Θάσο.
  (Ένα παλιό ανέκδοτο για ένα Θασίτη που συνήθιζε να αφοδεύει στα χωράφια και τους κήπους και δεν τον άφηναν σε άλλα μέρη, καταλήγει με τον ήρωα, όλον ανακούφιση, να φωνάζει όταν φτάνει στο νησί του: «Αχ, Θάσο, Θάσο, να χ&σω, να χορτάσω» 🙂 )

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι ποδοσφαιρικές διαφωνίες δεν έχουν τελειωμό, ακόμα κι όταν δεν βροντάς στου κουφού την πόρτα, όπως ο Ιώβ-Κώστας. Ας πούμε όμως ένα «στο καλό, Καίσαρα» στον Σταύρο Σαράφη. Οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων φεύγουν ένας-ένας…

 175. Μαρία said

  167

 176. 174: «ισχυρίζεσαι πως ό,τι γράφω δεν ισχύει και σαν απόδειξη βάζεις τους δικούς σου ισυρισμούς αναπόδεικτα βέβαια.»

  Μάλλον κάτι μπέρδεψες εδώ: για τα τέσσερα πρώτα σημεία που σχολίασα, δηλ. α) τον ισχυρισμό ότι ο Κοτάρσκι βρήκε μπάλα· β) ότι η απουσία πρόθεσης ήταν κριτήριο· γ) ότι η μπάλα είχε ήδη βγει έξω και δ) ότι η απουσία εικόνας από το VOR σημαίνει παράλειψη ελέγχου, δεν διατύπωσα προσωπικές, υποκειμενικές απόψεις, αλλά επικαλέστηκα απολύτως τεκμηριωμένα και επαληθεύσιμα στοιχεία.

  «Ολα αυτά που αναφέρεις στην περίπτωση του Κοτάρσκι σου ξανάγραψα βρες τα σχετικά άθρα και μην γράφεις από το μυαλό σου αλλά εσύ …»

  Αλλά εγώ τι; Τα όσα έγραψα για τη συγκεκριμένη φάση σχετίζονται με τα α), β) και γ) που μνημονεύω πιο πάνω. Σε προκαλώ, λοιπόν, να εξηγήσεις με λιτό, καθαρό και ξάστερο λόγο τι απ’ όσα αντέταξα δεν ισχύει. Κάν’ το, λοιπόν, για να γελάσει και το Τείχος των Δακρύων!

  «στην μπροστινή λήψη του Κωνσταντέλια πράγματι φαίνεται να μην υπάρχει επαφή ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ στην πλαϊνή στο γόνατο»

  Μιας και πιο πάνω επικαλέστηκες την κοινή λογική, ποια λήψη θεωρείς εσύ πως στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκέντρωνε περισσότερες πιθανότητες να μας δείξει τι έγινε: η πλαϊνή ή η μπροστινή; Εγώ, λοιπόν, θα πρόκρινα χωρίς δεύτερη σκέψη εκείνη που μας επιτρέπει να δούμε τα σώματα από μπροστά, δηλαδή τη μπροστινή. Στην πλαϊνή λήψη το σώμα και η κίνηση του Μάγκνουσον καλύπτονται εν μέρει από τα σώματα του Κωνσταντέλια και του Γκάνεα που ακολουθούσε. Το πώς εσύ παρ’ όλα αυτά βλέπεις επαφή και δη «καθαρά», είναι ένα θέμα. Καθαρή λήψη δικαίως κρίθηκε πως ήταν η μπροστινή, γιατί αυτή έδειξε τι πραγματικά (δεν) είχε συμβεί.

  «το ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΣΠΗΚΕΡ»

  Θα το ξαναπώ: I rest my case! Για μην θεωρηθεί, όμως, πως υπεκφεύγω, αυτό που εγώ ακούω αυτή τη στιγμή τον εκφωνητή να λέει δεν είναι πως φάνηκε καθαρά επαφή στο γόνατο, αλλά πως «ο διαιτητής θεωρεί ότι ο Μάγκνουσον απλώνει το πόδι και τον βρίσκει [τον Κωνσταντέλια]». Πάει, λοιπόν, κι αυτό το «επιχείρημα» άκλαφτο…

  «Σε ρωτάω τώρα όταν βλέπεις διαφορετικά τις δυο φάσεις τελικά αφου στη μια υπάρχει επαφή δεν πρέπει να σφυρίξεις πέναλτυ ;»

  Κι εγώ αντιρωτώ: όταν βλέπεις τις δυο φάσεις, τελικά αφού στη μία ΔΕΝ υπάρχει επαφή και η άλλη δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα, πρέπει να σφυρίξεις πέναλτι;

  «το παράδειγμα του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από τον Αγρ. Αστέρα δείχνει φανατίλα ή ασχετοσύνη»

  Για δικαιολογίες του τύπου «άλλο αυτό» ούτε που ιδρώνει τ’ αφτί μου. Εσύ υπέθεσες συγκαταβατικά πως δεν θυμάμαι «με τι ‟εκπλήξεις” και ‟κληρώσεις” πέρασαν δυο ομάδες αδύνατες (αλλά χρήσιμες) στους 8», κι εγώ σου πέταξα κατακούτελα τέσσερεις καραμπινάτες περιπτώσεις παρόμοιων εκπλήξεων από το παρελθόν. Τι άλλο θέλεις, λοιπόν; Get over it!

  «Για τα πέναλτυ αν δόθηκαν ή όχι έγραψα πως δεν θέλω να εξετάζω αν ήταν ή όχι στο VAR […], να διαβάζεις πιο προσεκτικά»

  Εγώ μια χαρά διαβάζω − εσύ φρόντισε να εκφράζεσαι σαφέστερα, αν θες οι άλλοι να καταλαβαίνουν αυτό που πραγματικά εννοείς.

  «και συ απαντάς με την πίστη σου πως ΠΕΡΙΣΥ ο ΠαΑΟ ήταν καλύτερος από τον ΟΣΦΠ και κέρδιζε δίκαια»

  You ‘re hallucinating: πότε είπα εγώ πως ήμασταν καλύτεροι; Τις νίκες στους μεταξύ μας αγώνες χαρακτήρισα δίκαιες! Αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά; Υπάρχει ακόμα ελπίδα;

 177. # 178

  Αδυνατείς να πιάσεις το νόημα όσων γράφω π.χ. πως εκπλήξεις τύπου Αγρ.Αστ. δεν πρόκειται να ξανασυμβούν γιατί ΤΩΡΑ το κύπελλο έχει σπόνσορα και πρέπει να γίνονται ΕΜΠΟΡΙΚΑ ματς γι αυτό η τελευταία εκπληξη ήταν όταν ο ΟΣΦΠ αποκλείσθηκε από την Λαμία σε ματς από αυτά που λέμε «κοιμήθηκε ο θεός » και πάλι όχι σε επίπεδο τελικού, όπως πριν πολλά-πολλά χρόνια συνέβαινε συχνά. Είναι ποτέ δυνατόν σήμερα να γίνει τελικός Καστοριά-Ηρακλής ;
  Ο αποκλεισμός του ΠΑΟ από την Λαμία δεδομένης της συσχέτισης των τότε δυνατήτων των ομάδων δεν θεωρείται έκπληξη.
  Τα παιχνίδια όμως του Αρη με την Καρδίτσα «βρωμάγανε» από εδώ μέχρι του Χαριλάου και με δεδομένη την επιθυμία των Αριανών για έναν-επιτέλους- τίτλο, μια που θα έφθαναν αβρόχος ποσί στον τελικό δεν ήταν έκπληξη, αλλά δεδομένη επιθυμία το μπόνους να πάει στον ΠΑΟ, όπως έδειξε και η διαιτησία στον τελικό
  Η διαφορά μας είναι πως εγώ αγαπώ το ποδόσφαιρο και μπορώ να καταλάβω (όχι να αποδείξω) πότε «σπρώχνεται» ο ΠΑΟΚ σε ματς όμως που ήταν σαφώς καλύτερος, όπως στον πρώτο τελικό με ΑΕΚ (ή φέτος στο ματς ΠΑΟ-ΑΕΚ σπρωχθηκε ο καλύτερος ΠΑΟ) ενώ εσύ δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις πότε φυσάει «ευνοϊκό» αεράκι όταν η ομάδα σου δυσκολεύεται να σκοράρει.
  Εδώ να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία στο ματς ΟΣΦΠ- Καστοριάς 0-0, με τα τρία πέναλτυ που είχε πιάσει ο Σαργκάνης, όπου ήμουνα στα επίσημα (ο ταμίας του ΟΣΦΠ επί Γουλανδρή, πρώτος ξάδερφος της μάνας μου) και άκουγα έκπληκτος τους άλλους να φωνάζουν στους παίκτες του ΟΣΦΠ «πέστε κάτω, θα δώσει κι άλλο πέναλτυ ο διαιτητής ) και φυσικά λόγω προϊστορίας με τον Καραβούτα-Καραγκούνη που τα έπαιρνε από διατητή απ’ ευθείας, πιθανόν οι τωρινοί παίκτες να είναι κατάλληλα δασκαλεμένοι ώστε να δίνουν πάτημα στο VAR.
  Να στο κάνω πιο λιανιά -αν και δεν πστεύω πια πως μπορείς να δεχθείς άλλη άποψη από την δική σου- «βαρίσια» πέναλτυ λέγονται αυτά που είναι πέναλτυ στο VAR και όχι στο ζωντανό παιχνίδι, γιατί τα εκβιάζει ο επιτιθέμενος κάτι που φαίνεται στο ζωντανό παιχνίδι, ενω στο VAR που απομονώνεται η στιγμή της επαφής βλέπεις μόνο παράβαση ( ο τρόπος με τον οποίο πήρε το πέναλτυ ο Αϊτορ στο τελευταίο παιχνίδι ή στον τελικό με την βουτιά του επιθετικού στα πόδια του Βεϊρίνια είναι χαρακτηριστικος )
  Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι πως είναι πια στην κρίση του VAR να φωνάξει τον διαιτητή ή όχι ,όπως έγινε στην περίπτωση της γονατιάς του Μπρινόλι που στην ανέφερα όχι γιατί πιστεύω πως θα ήταν πέναλτυ αλλά για να σου δείξω την διαφορετική αντιμετώπιση γιατί αν έδειχνε η τηλεόραση πέντε φορές την γονατιά αποκομένη από την υπόλοιπη φάση όλοι θα λέγανε πέναλτυ ! Βαρίσια πέναλτυ που δεν σφυρίζονται γίνονται αρκετά και δεν συζητιούνται καν, γιατί είναι κόντρα στην φυσική ροή του παιχνιδιού.

  Το θέμα πιστεύω πως έχει λήξει από χθες με την απόσυρση της αγωγής των 59 για τον Βοτανικό, οπότε πιστεύω θα πάψει να είναι απαραίτητο το υψηλό φρόνημα των πράσινων φιλάθλων και θα επανέλθει η κανονική κανονικότητα αντί της μονόπλευρης.

  Νάσαι καλά

 178. «Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι πως είναι πια στην κρίση του VAR να φωνάξει τον διαιτητή ή όχι»

  Δεν καταλαβαίνω;;!! Μα… αυτό ακριβώς δεν λέω κι εγώ τόσον καιρό; Εγώ δεν είμαι που έλεγα ξανά και ξανά πως όποτε ο VAR κρίνει ότι σίγουρα ή πιθανότατα κάτι ξέφυγε από τον διαιτητή, του προτείνει ανασκόπηση, ενώ όποτε συμφωνεί μαζί του, είτε δεν παρεμβαίνει καθόλου («σιωπηλός έλεγχος») είτε του λέει «μπράβο, σωστή απόφαση, όλα καλά»; Κι εσύ δεν ήσουν που άλλοτε ρωτούσες γιατί δεν φώναξε ο VAR τον διαιτητή (περίπτωση Μπρινιόλι) και άλλοτε γιατί ο διαιτητής δεν φώναξε τον VAR (περίπτωση τελικού); − Φυσικά και είναι στην κρίση του VAR η σύσταση για ανασκόπηση! Σε ποιανού άλλου την κρίση, δηλαδή, θα έπρεπε να είναι; Στου ντελιβερά που φέρνει τα σουβλάκια; 😄

 179. Από κει και πέρα, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όταν υπάρχει πτώση επιτιθέμενου εντός περιοχής το πρώτο που ελέγχεται είναι αν πρόλαβε να έρθει πρώτος σε επαφή με τη μπάλα. Στη συνέχεια εξετάζεται αν υπήρξε επαφή με τον αμυνόμενο και αν η επαφή αυτή ήταν ικανή να προκαλέσει την πτώση. Έτσι, φυσικό είναι ενίοτε να καταλογίζονται και χαζές, αχρείαστες παραβάσεις, για τις οποίες οι μισοί βρίζουν τον παίχτη που ευθύνεται («τι μαλάκα είναι, τι μαλάκα είναι») κι οι άλλοι μισοί γελούν. Και ασφαλώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο παίχτης με την κατάλληλη τοποθέτηση του σώματός του ουσιαστικά εξωθεί τον αμυνόμενο σε παράβαση, «κερδίζει» δηλαδή το πέναλτι. Aυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι παραβάσεις αυτές δεν πρέπει να δίνονται. Εν προκειμένω ο Αϊτόρ κυνηγώντας μια σχεδόν χαμένη φάση, κατάφερε και έβγαλε από τη μύγα ξύγκι! Ναι, ήρθε από πίσω· ναι, δεν υπήρχαν σπουδαίες προοπτικές να εξελιχθεί η φάση σε κάτι, όμως και τη μπάλα πρόλαβε να τσιμπήσει και ο Άλβαρεζ τον έριξε με το σώμα του, άρα… πέναλτι. Έτσι πάει. Ούτε σε μας άρεσε πέρυσι το πέναλτι που δόθηκε στον Αστέρα σε μια παρόμοια φάση, αλλά δόθηκε. Κι εκεί ο Σάντσες σήκωσε ο άνθρωπος το πόδι για να διώξει τη μπάλα από την περιοχή, αλλά ο Ριέρα μπαίνοντας σφήνα από πίσω πρόλαβε να τη τσιμπήσει και ανατράπηκε. Όπως και να ‘χει, από τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, για να αποτρέπονται άδικες αποφάσεις που πριν είτε δεν διαπιστώνονταν είτε δεν ήταν δυνατόν να ανακληθούν, δεν μπορούμε να μιλάμε για «βαρίσια» και «μη βαρίσια» πέναλτι. Ό,τι είναι σύμφωνο με τον κανονισμό και διαπιστώνεται, δίνεται. Απλώς παλιά δεν μπορούσαμε πάντα να το δούμε, ενώ τώρα μπορούμε.

 180. spyridos said

 181. Μαρία said

  «Στον Μίχο θα πας κι αυτός θα τα κανονίσει όλα», του είπαν και ο υποψήφιος βουλευτής και συνάμα παλιός Κνίτης (όπως άλλωστε και οι μισοί από την επικοινωνιακή ομάδα συμβούλων του Κυρ. Μητσοτάκη) ένιωσε επιτέλους να πατά σταθερά στο έδαφος ύστερα από καιρό. Όντως θα είχε τη βοήθεια ενός πολύ καλού κομματάρχη. Γιατί ο κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκου ήταν γνωστός και με πολλές διασυνδέσεις κομματάρχης της Ν.Δ.
  https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/363066_o-kommatarhis

 182. # 180

  Πάλι δεν κατάλαβες μου θυμίζεις όταν επί ΝΔ στο εισιτήριο μειώθηκε η τιμή και το διατυμπανίζανε ενώ την ίδια στιγμή η διάρκεια για μετεπιβιβάσεις από 90 λεπτά έγινε 60 καθιστώντας το πιο ακριβό κι όταν ο ΣυΡιζΑ το επανέφερε στα παλιά τον κατηγορούσαν πως το ακρίβυνε. Βέβαια πολλοί πήγαν με την εικονική πραγματικότητα και μόνο όσοι κάνανε τους υπολογισμούς είδαν την αλήθεια, δυστυχώς λίγοι.
  Στο ποδόσφαιρο έχουν μετατοπίσει το βάρος από τον διαιτητή στο VAR, ο οποίος είναι άφαντος και ανεξέλεγκτος και επιλέγοντας γωνίες λήψεις καθορίζει κατά το δοκούν την απόφαση στις 50-50 φάσεις πολλές φορές κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική, κάτι που υπερασπίζεσαι γιατί ΤΩΡΑ οι αποφάσεις είναι μονόπλευρα υπέρ της ομάδας σου, όπως κάνανε επί χρόνια οι οπαδοί του ΟΣΦΠ , γιατί η παράγκα (και μη μου πεις πως δεν υπήρχε επί Κλάτενμπεργκ) μετά το πρώτο σοκ με ξένους διαιτητές και VAR βρήκαν τρόπο να ξανακάνουν παιχνίδι με ξένους λαμόγια (Λάοθ) και κυρίως από το VAR ουσιαστικά ακυρώνοντας τον διαιτητή που φαίνεται στα «μάτια» του κόσμου
  Παράδειγμα ο Καραντώνης που «καρατομήθηκε» για την ακύρωση του γκολ του Αστέρα με τον ΟΣΦΠ αλλά ήδη επανήλθε και ορίστηκε αυτή την Κυριακή (σε ματς του «κακού» Μπέου, φυσικά), ενώ κανένας δεν ασχολήθηκε με τον τότε VAR που αποδείχθηκε πως δεν «είδε» την παράβαση και που βάζω στοίχημα πως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιός ήταν (ούτε καν είπαν αν πήγε για σουβλάκια)
  Απλά αγνοείς τι χρήμα κυκλοφορεί από το 60 στο ποδόσφαιρο με το ξέπλυμα , που είναι αδύνατον να το αφήσουν στα πόδια των ποδοσφαιριστών, η σακκούλα ελέγχεται αλλά στα προηγμένα (Αγγλία ή το ΝΒΑ) δεν σκοτώνουν το θέαμα, ενώ εδώ το ποδοσφαιρικό κάρμα βιάζεται, όπως είχε πει κι ο Σπάθας «ο ΟΣΦΠ και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλο να πά να γ…» Βέβαια οταν δεν μπορει ο ΟΣΦΠ επιλέγεται μια άλλη ομάδα να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και ο γιος του Σπάθα περηφανευότανε πως έχει σπίτι του τα λάβαρα ΟΛΩΝ των ομάδων πλην του ΠΑΟΚ, μάντεψε γιατί. Εγώ το είχα (προ)μαντεύσει από το 70 κι άφησα για χάρη του τον ΠΑΟ του Γουέμπλεϋ κερδίζοντας πολλά περισσότερα από ποδοσφαιρικούς τίτλους.

  Μου αναφέρεις κανονισμούς και διατάξεις αλλά δεν βλέπεις ή δεν μπορείς να δεις την ουσία. Και ο Ασλανίδης είχε τάξει 1 μύριο σε όσους κατέδιδαν δωροδοκία. Το έκανε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ σέντερμπακ που είχε δοθεί στον Βύζαντα σαν αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Κουβά (από Σ ‘αρχιζε το επίθετό του που μου διαφεύγει τώρα, μπορεις να το βρεις) καταγγέλλοντας την Λαμία. Οχι εκατομμύριο δεν πήρε αλλά κατέστρεψε την καριέρα του κι ερχόταν στου Φλόκα και μας έλεγε πότε θα χάσει ο Βύζας στην Β’ εθνική με αυτογκόλ και πέναλτυ δικά του, πριν του κόψουνε εντελώς την μπάλλα.
  Η ο Γεραπετρίτης έβγαλε νόμο να μη πέφτουνε ομάδες για πολυϊδιοκτησία κι ομΚουβάτσος κατάλαβε πως έγινε για τον ΠΑΟΚ που ήταν ΣΙΓΟΥΡΟ πως θα αθωωνότανε στο CAS και δεν κατάλαβε πως έγινε για να μην ελεγθεί ο ΟΣΦΠ με τον Αρη την Λάρισσα και άλλους, όπως πράγματι δεν έχει νόημα πια να ασχοληθείκανείς όπως δεν ασχολούνται με τον ΠΑΟ-Λεβαδειακό. Η δουλειά όμως έγινε πισωγυρίζοντας με την Μαρούπα και τον Αρκούδη τον «κακό» ΠΑΟΚ, μερικά χρόνια πίσω και ξεκουράστηκε κι ο Κούγιας από το ποδόσφαιρο
  Η ιστορία της ίδρυσης του ΠΟΚ (από ΠΑΟ και ΟΣΦΠ αρχικά) θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πολλά από όσα έγιναν και γίνονται, οι δυο σύλλογοι στο ποδόσφαιρο είναι τόσο εχθροί όσο αποδείχθηκαν στο τέλος η ΝουΔου με το ΠαΣοΚ (τώρα που πρακτικά μας τελείωσε το ΠαΣοΚ έχουν και οι δυο προέδρους μεγαλοστελέχη της ΝΔ και φυσικά ποδοσφαιρικά «εχθρούς» )

  Καλημέρα

 183. «ενώ κανένας δεν ασχολήθηκε με τον τότε VAR που αποδείχθηκε πως δεν ‟είδε” την παράβαση και που βάζω στοίχημα πως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιός ήταν»

  Εδώ όμως είχες υποστηρίξει ότι «από την στιγμή που ο Καραντώνης ΣΦΥΡΙΞΕ πριν μπει το γκολ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΣΗ και φυσικά ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ο VAR». Αποφάσισε, λοιπόν, τι τελικά πιστεύεις πως ισχύει: αυτό που λες εδώ (ένοχος ο VAR) ή αυτό που έγραψες εκεί (αθώος ο VAR);

  (Παρεμπιπτόντως, όσες φορές κι αν έχω δει τη συγκεκριμένη φάση, αυτό που εγώ ξεκάθαρα βλέπω είναι ότι ο Μπενίτο έχει αρχίσει να τραβάει και να παρεμποδίζει τον Άβιλα ήδη πριν από την πρώτη κεφαλιά-πάσα, παρεμποδίζοντας τον αντικανονικά να σηκωθεί από το έδαφος. Για μένα πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ.)

  «Στο ποδόσφαιρο έχουν μετατοπίσει το βάρος από τον διαιτητή στο VAR, ο οποίος […] επιλέγοντας γωνίες λήψεις […]»

  Και καλά κάνει, αφού όπως ρητά αναφέρει το εγχειρίδιο χρήσης, ο VAR «θα συστήσει τις καλύτερες γωνίες της κάμερας και την ταχύτητα επανάληψης […]. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο πλάνα από τη μία γωνία της κάμερας στην οθόνη
  RRA, καθώς δεν είναι εύκολο για τον διαιτητή να συγκεντρωθεί και να αξιολογήσει γρήγορα μια
  κατάσταση / απόφαση όταν υπάρχει μια διαχωρισμένη οθόνη με 4 διαφορετικές γωνίες κάμερας.»

  «[O VAR] καθορίζει κατά το δοκούν την απόφαση στις 50-50 φάσεις πολλές φορές κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική, κάτι που υπερασπίζεσαι γιατί ΤΩΡΑ οι αποφάσεις είναι μονόπλευρα υπέρ της ομάδας σου».

  Καταρχάς, το VAR δεν ξεκίνησα να το υπερασπίζομαι τώρα, αλλά ήμουν ήδη από την αρχή υπέρ. Εντελώς ενδεικτικά, το υπερασπιζόμουν και πέρυσι στην παρέμβαση του VAR για το πέναλτι του Σάντσες με τον Αστέρα· στην ακύρωση της ισοφάρισης του Αϊτόρ· στο πέναλτι του Βιγιαφάνιες στον Μιχαηλίδη· και πρόπερσι στο γκολ του Καμπετσή με τον ΟΦΗ· και αντιπρόπερσι στο 0-1 της Ξάνθης και πάντα και παντού, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όπως, λοιπόν, σωστές ήταν εκείνες οι παρεμβάσεις τότε, κι ας μη μας ευνοούσαν, σωστές είναι και τώρα, κι όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Ντέμης, «ο Παναθηναϊκός […] δεν χρειάζεται να έχει ενοχές» για τα πέναλτι που κέρδισε. Το «μονόπλευρα», λοιπόν, είναι αυτό που λέμε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…

 184. Τι να σου πώ σε μια φάση που ο αμυντικός του ΟΣΦΠ τραβάει από την φανέλα τον επιθετικό του Αστέρα που τον ΣΠΡΩΧΝΕΙ για να ξεφύγει, εσύ ΕΙΔΕΣ (φαντάστηκες μάλλον) πως τον ΤΡΑΒΑΕΙ
  Εδώ μπορεί να «φρεσκάρεις» τα μάτια σου γιατί το τράβηγμα της φανέλας θα σου ξέφυγε…

  Αφού βλέπεις τον Ντέμη , ( βλέπεις και τον Σπανάθα να κρίνει τις φάσεις 😉 τι να πω…εγώ δεν βλέπω καμιά αθλητική εκπομπή, ανάλογα με την πολιτική του καναλιού αλλάζουν και οπτική γωνία, ακριβώς όπως η «παράγκα» δεν ήταν πάντοτε με τον ΟΣΦΠ, επί Τσίπρα έχασε για λίγο τα πατήματα της, επί ξένων διαιτητών και VAR το ίδιο αλλά σαν φελλος ειπλέει.
  Ακούω μόνο τον σπήκερ την αρχική εκτίμησή του στο ζωντανό, μετά άστα…
  Φυσικά και εφ’ όσον υπάρχει σφύριγμα δεν υπάρχει φάση, το θέμα είναι πως ο VAR «ακούει» κιόλας ή μόνο βλέπει ; γιατί κανείς στο ζωντανό δεν είχε ακούσει το σφύριγμα πριν μπει το γκολ
  Και μήπως το τράβηγμα της φανέλλας ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΣΠΡΩΞΙΜΑΤΟΣ είναι πέναλτυ ; το «είδε» ο VAR ; μη μου πεις πως δεν ήταν φάση για επανεξέταση ;

  Αυτά για τις λεπτομέρειες γιατί η ουσία αγγίζει πράγματα ταμπού για σένα, είναι σαν να λέω σ’ ένα πιστό πως θεός δεν υπάρχει

 185. 185: Προτού συνεχίσω, υπάρχει τελικά κάποια εξήγηση για τους δύο αλληλοαναιρούμενους ισχυρισμούς σου όσον αφορά την ευθύνη του VAR στη επίμαχη φάση;

 186. Το 186 εννοούσα φυσικά.

 187. «Αφού βλέπεις τον Ντέμη […]»

  Συνεχίζεις να με εντυπωσιάζεις με τον μαγικό τρόπο που συνάγεις τα διάφορα συμπεράσματά σου! Λέω εγώ πως οι νίκες του Παναθηναϊκού πέρυσι με τον Ολυμπιακό ήταν πεντακάθαρες, πίστη περί ανωτερότητάς μας συμπεραίνεις εσύ. Γράφω εγώ πως συμφωνώ με μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση του Ντέμη, παρακολούθηση της εκπομπής του OPEN συνάγεις εσύ. Μένει ακόμα κάτι να σχολιάσω;

 188. «σε μια φάση που ο αμυντικός του ΟΣΦΠ τραβάει από την φανέλα τον επιθετικό του Αστέρα που τον ΣΠΡΩΧΝΕΙ για να ξεφύγει, εσύ ΕΙΔΕΣ (φαντάστηκες μάλλον) πως τον ΤΡΑΒΑΕΙ»

  Τι καλά που έβαλες το βίντεο: από το 2:57, λοιπόν, μέχρι το 2:59 βλέπω τον Μπενίτο να κρατάει σφιχτά με το δεξί του χέρι το αριστερό του Άβιλα, τον δε Άβιλα πράγματι να του τραβάει τη φανέλα. Από το 3:01, όμως, όπου έγινε η πρώτη κεφαλιά-πάσα, ο Μπενίτο άρχισε κρατώντας με το χέρι του τον ώμο του Άβιλα να τον παρεμποδίζει, ενώ από το 3:04 μέχρι και το 3:07 που παίρνει την κεφαλιά, επιστρατεύει και το άλλο του χέρι, το αριστερό, τραβώντας τη φανέλα του Άβιλα προς τα κάτω για να τον καθηλώσει στο έδαφος. Ό,τι έγινε από κει και πέρα, δηλαδή το ξεχείλωμα της φανέλας του Μπενίτο, δεν μας απασχολεί, αφού το ματς είχε ήδη διακοπεί. Το δε σφύριγμα ακούγεται καθαρά και στη ζωντανή ροή στο 2:27 κι ακόμα πιο καθαρά στο 3:07. Τι επιχειρήματα είναι πάλι αυτά; Πραγματικά αδυνατεί κανείς να σε παρακολουθήσει!

 189. «Αυτά για τις λεπτομέρειες γιατί η ουσία αγγίζει πράγματα ταμπού για σένα, είναι σαν να λέω σ’ ένα πιστό πως θεός δεν υπάρχει»

  Ωωω, τώρα μου ‘κανες τα μούτρα κιμά…

 190. Δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενοι, έχεις λίγο πρόβλημα να καταλάβεις κάτι που διαφωνεί με τα πιστεύω σου, από την στιγμή που υπάρχει σφύριγμα δεν υπάρχει φάση και δεν επεμβαίνει ο VAR, επειδή όμως το τράβηγμα της φανέλλας και το σπρώξιμο (που εύ είδες τράβηγμα) γίνονται ΠΡΙΝ σφυρίξει, η φάση πρέπει να ελεγθεί από τον VAR

  Ο Ντέμης ήταν στο OPEN τω καιρώ εκείνω, τώρα έχω την εντύπωση πως είναι σε κανάλι του Μαρινάκη. Δεν επιμένω γιατί δεν παρακολουθώ α(θ)λητικές εκπομπές που είναι σαν τις ανακοινώσεις των κομμάτων, προπαγανδιστικές πάντοτε
  Επίσης να ξέρεις πως το ποδόσφαιρο είναι η τρίτη μου επιλογή στον κόσμο του θεάματος, απλά οι δυο πρώτες είναι περίπου ανύπαρκτες στην Ελλάδα και δεν είναι αντικείμενο συζήτησης και από την άλλη δίνει που και που στοιχηματικές ευκαιρίες… γιατί μπορεί ο Ρογήρος να με ειρωνεύτηκε γράφοντας τα σενάρια περί Κοτάρσκι κ.λ.π. κι ο χαζοκουβάτσος να τσοντάρισε αλλά σ’ αυτά δεν υπάρχει ατράνταχτη απόδειξη όπως είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα που έγραψα πέρισυ για την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα του Ατρόμητου επί του ΠΑΟΚ (συνάντηση Κλάτενμπεργκ με τον εκτελούντα χρέη προπονητή στην Τρούμπα παρουσία της γυναίκας του Βασάρα) και φέτος στο ΑΕΚ-Βόλος (αλισβερίσι Μπέου- Μελισσανίδη με τον ολλανδό σεντερφορ και τον Φερνάντεζ μεταγραφή τον…Γενάρη, συν τα τότε αγωνιστικά χάλια της ΑΕΚ στην νίκη με 3-0 επί της «κορούλας» Λαμίας) κι άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα , αυτά βλέπεις γι αυτούς είναι…συμπτώσεις, πιθανόν και για σένα.
  Να ξέρεις και κάτι ακόμα, στον ιππόδρομο η «πληροφορία» σπάνια είναι αξιόπιστη γιατί αφορά έναν από τους πολλούς αγωνιζόμενους, στον ίδιο χώρο επειδή στο ποδόσφαιρο οι αγωνιζόμενοι είναι δύο και οι αποδόσεις μικρές η πληροφορία που κυκλοφορεί επαληθεύεται παντοτε. Το μεγαλύτερο παικτικό σφάλμα μου ήταν όταν ο (βάζελος) πράκτορας ιπποδρομιακού στοιχήματος με παρακάλαγε να παίξω το ΠΑΟ-ΟΣΦΠ διπλό ημίχρονο-άσσο τελικό με 25 στο 1 απόδοση δεν ενέδωσα (Μιραλάς στο Α’, Σισέ 2 στο Β’), αν δεν κάνω λάθος στο τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟ.

  Θέμα εμπειριών ο τρόπς που τα βλέπουμε

 191. «Ο Ντέμης ήταν στο OPEN τω καιρώ εκείνω, τώρα έχω την εντύπωση πως είναι σε κανάλι του Μαρινάκη.»

  Μόλις το έλεγξα: την επίμαχη δήλωση την έκανε στο Novasports. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, τις αθλητικές εκπομπές ούτε εγώ τις βλέπω πια. Απλά αν κάποια τοποθέτηση ή κάποιος σχολιασμός μου τραβήξει το ενδιαφέρον, αναζητώ το σχετικό απόσπασμα.

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, 3×8=24, έτσι δεν είναι; Φέτος θα γίνουμε εξπέρ στην προπαίδεια του τρία. ☘️✌️🏆😉

 193. ΣΠ said

  Αυτή την φορά χωρίς πέναλτι.

 194. 195: Σταύρο, βαλτός είσαι; Ξεχνάς πως όλη αυτή την ατέρμονη συζήτηση την πυροδότησε ένα παρόμοιο σχόλιό σου; 😄

 195. 194: Μόλις μου ήρθε μια σατανική ιδέα, Γιάννη: μάζεψε τους πράσινους της τάξης και ανάθεσέ τους στα πλαίσια επανάληψης να ελέγχουν τους υπόλοιπους στην προπαίδεια του 3… 😈

 196. ΣΠ said

  Είπα τίποτα αναληθές; Και τα δύο σχόλιά μου ήταν ακριβέστατα. 🙂

 197. Όχι, στα σοβαρά τώρα, έχω τη φριχτή υποψία ότι μας καταράστηκε ο Gee, δεν εξηγείται αλλιώς το σημερινό κακό! 🤔😨

 198. Μαρία said

  196
  Ήθελα να πέσω, καλά που με κούντησες, θα σ’ έλεγε η γιαγιά μ’.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και όλως τυχαίως οι Λαμιώτες φορούσαν δρεπανηφόρα παπούτσια σήμερα. Όλως τυχαίως…
  (Να μην έχει μόνο ένας το μονοπώλιο των θεωριών συνωμοσίας😜)

 200. sarant said

  201 Πολλοί τραυματισμοί ρε παιδί μου…

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο ορισμός της καδμείας νίκης (η πύρρειος έχει πομπώδη γενική 😉), Νικοκύρη. Να δούμε τώρα πώς θα αντεπεξέλθει το μικρό ρόστερ που επέλεξε να έχει ο σερ Ιβάν.

 202. 192: «από την στιγμή που υπάρχει σφύριγμα δεν υπάρχει φάση και δεν επεμβαίνει ο VAR […]»

  Πολύ ωραία, αυτή ήταν η πρώτη θέση σου, η οποία και απηχεί τον κανονισμό.

  «επειδή όμως το τράβηγμα της φανέλλας και το σπρώξιμο […] γίνονται ΠΡΙΝ σφυρίξει, η φάση πρέπει να ελεγθεί από τον VAR»

  Με συγχωρείς, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει «όμως»! Από τη στιγμή που η φάση διακόπηκε, η κατάληξή της (το «γκολ») θεωρείται ως μη γενόμενη. Οπότε τι νόημα θα είχε ο οποιοσδήποτε έλεγχος του VAR; Μήπως ο διαιτητής θα κατακύρωνε ένα γκολ που σημειώθηκε μετά από σφύριγμα «στοπ, ό,τι κι αν ακολουθήσει δεν μετράει»; Μήπως θα γυρνούσε τη φάση πίσω στην πρώτη κεφαλιά-πάσα; Οπότε πού ακριβώς αποσκοπούσε η αιχμή σου στο 185 πως «κανένας δεν ασχολήθηκε με τον τότε VAR που αποδείχθηκε πως δεν ‟είδε” την παράβαση»; Πώς συμβιβάζονται οι δύο αυτές τοποθετήσεις σου; Και βέβαια είναι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες!

 203. 201: Αφού πιάσαμε τις θεωρίες συνωμοσίας, για ρίξε μια ματιά στο άρθρο αυτό με ημερομηνία δημοσίευσης 14/10, δηλαδή προχθές. Εγώ παραθέτω μόνο τον επίλογο:

  «Πλέον το ερωτηματικό στα παιχνίδια Λαμία-Παναθηναϊκός, δεν είναι αν θα κυλήσουν όλα ομαλά. Συνήθως κάτι συμβαίνει. Οπότε αυτό που μένει να φανεί, είναι τι θα ακολουθήσει για να επηρεαστούν οι συνθήκες των συγκεκριμένων αναμετρήσεων.» Spooky … 😨

 204. # 202

  Ο γάλλος στραβοπάτησε και γύρισε το πόδι του (δρεπανηφόρο παπούτσι), ο Ιωαννίδης έσπασε την μύτη του σε κεφαλιά (δρεπανηφόρο παπούτσι) και ο Αϊτορ αποσύρθηκε λόγω ενοχλήσεων προληπτικά (δρεπανηφόρο παπούτσι) και ο Τσέριν μάτωσε στο κεφάλι (δρεπανηφόρο παπούτσι )
  Μένει ο Παλάσιος που δέχθηκε ένα κτύπημα και αποσύρθηκε μάλλον προληπτικά αργότερα.
  Βέβαια όταν κάποιος δεν έχει δει το ματς μπορεί να γράφει όποια μαλακία του κατέβη στο κεφάλι…
  Από αυτούς ο γάλλος θα αργήσει να ξαναπαίξει, ίσως κι ο Παλάσιος λόγω υποτροπής ήταν τραυματίας και στην Τούμπα
  Το παιχνίδι ήταν σκληρό αλλά οι τραυματισμοί τυχαίοι, λες και είχε πέσει κατάρα (στο τέλος τρυματίσθηκε κι ένας της Λαμίας σε σύγκρουση κεφαλιών και δεν επανήλθε)
  Η Λαμία είναι «κορούλα» της ΑΕΚ κι έπαιξε γι αυτήν όπως θα παίξει κι ο «γιόκας» Λεβαδειακός εναντίον της ΑΕΚ .
  Από την άλλη μεριά έχουμε δει τα «φιλικά» Λαμία-ΑΕΚ 0-3 και ΠΑΟ-Λεβαδειακός 1-0

 205. # 204

  Αντε πάλι… μήπως το τράβηγμα της φανέλας μπορούσε να ελεγθεί για πέναλτυ όπως έγινε σε παρόμοια φάση σε άλλο παιχνίδι κάποιες μέρες μετά ; (δεν σου λέω ποιό, το αφήνω στην κρίση σου) Απλά είναι θέμα του ανεξέλεγκτου VAR (ενώ ο διαιτητής ελέγχεται, αυτό που σου φωνάζω από την αρχή και δεν το πιάνεις

  Ο Καραντώνης τιμωρήθηκε κι εσύ τον αθωώνεις, εσύ είδες επιθετικό φάουλ όπως κι αυτός και είπες πως τον τράβαγε ενώ τον έσπρωχνε. Ελεος !!

  Σε βαρέθηκα !!

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν τα υπολόγισε καλά ο Γιοβάνοβιτς, Κώστα, τα λέγαμε και το καλοκαίρι. Άφησε να φύγει ο πολύτιμος Γκατσίνοβιτς και επέλεξε να προχωρήσει με μικρό ρόστερ. Κι αφού δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Παναθηναϊκό αγωνιστικά, τον χτυπάνε στο αδύνατο σημείο του, στο μικρό ρόστερ, αχρηστεύοντας βασικούς παίκτες του. Να δούμε τώρα με τον Άρη πόσοι θα είναι ετοιμοπόλεμοι.

 207. 206: Eμ, ναι, ο Τρουιγιέ πράγματι «στραβοπάτησε και γύρισε το πόδι του» κι ο Αϊτόρ όντως «αποσύρθηκε λόγω ενοχλήσεων προληπτικά», αφού, βέβαια, την είχε γλυτώσει προηγουμένως από μια πολύ… τρυφερή επαφή. Όμως ο Τσέριν, που όπως γκεμπελικά γράφεις «μάτωσε στο κεφάλι», αλήθεια πώς ακριβώς μάτωσε; Μήπως από γυριστή κλωτσιά του Τζανδάρη που θα ζήλευε κι ο Ip Man; Κι ο Ιωαννίδης, που «έσπασε τη μύτη του σε κεφαλιά», πώς ακριβώς την έσπασε; Επιχείρησε, δηλαδή, κεφαλιά με τη… μύτη κι εκεί έγινε το κακό; Ή μήπως την έσπασε όταν ο Κορνέζος με σκληρό φάουλ τον πήρε παραμάζωμα, βρίσκοντάς τον κατά την προσγείωσή του με το πόδι στη μύτη; Κι ο Παλάσιος «που δέχθηκε ένα κτύπημα», από ποιον το δέχτηκε άραγε; Πώς είναι δυνατόν να διαστρέφεις τόσο προκλητικά και απροκάλυπτα τα γεγονότα;

 208. 207: «μήπως το τράβηγμα της φανέλας μπορούσε να ελεγθεί για πέναλτυ όπως έγινε σε παρόμοια φάση σε άλλο παιχνίδι κάποιες μέρες μετά ; (δεν σου λέω ποιό, το αφήνω στην κρίση σου)»

  Δεν πάει ο νους μου κάπου και δεν έχω και όρεξη για παιχνίδια. Αν θες, λοιπόν, πες μου πού ακριβώς συνέβη αυτό, ώστε να μπορέσω να τσεκάρω αν όντως μιλάμε για παρόμοια περίπτωση.

 209. «Ο Καραντώνης τιμωρήθηκε κι εσύ τον αθωώνεις»

  Καταρχάς, αυτό για το οποίο χωρίς αμφιβολία ευθύνεται ο Καραντώνης είναι ότι βιάστηκε να σφυρίξει, με συνέπεια να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί ο έλεγχος του VAR. Μπορεί αυτός να ‘ναι ο λόγος που τιμωρήθηκε. Το ότι ο λόγος ήταν η ακύρωση ενός κανονικού γκολ το έγραψαν μόνο τα διάφορα σάιτ, και μόνο αυτά άλλωστε θα μπορούσαν να θεωρούν γκολ μια φάση που είχε διακοπεί προτού καν ο «σκόρερ» σουτάρει! Στην επίσημη ανακοίνωση του Μπένετ, μια φορά, δεν γίνεται ειδική αναφορά στην επίμαχη φάση. Από κει και πέρα, ούτε ειδικός είμαι, εννοείται, ούτε και έχει κάποια σημασία η γνώμη μου. Μπορεί όντως και να κάνω λάθος, τι να πω… Απλά το τι είδα εγώ έγραψα, όντας ο τελευταίος που θα είχε κάποιον λόγο να υπερασπιστεί τον Ολυμπιακό σε μια φάση, όπου το πιο εύκολο και βολικό θα ήταν να ρίξω κι εγώ τον δικό μου λίθο.

  «εσύ είδες επιθετικό φάουλ όπως κι αυτός και είπες πως τον τράβαγε ενώ τον έσπρωχνε. Ελεος !!»

  Περιέγραψα λεπτομερέστατα αυτό που βλέπω στο βίντεο από το 2:57 μέχρι το 3:07 και δεν βλέπω λόγο να πάρω πίσω τίποτα απ’ αυτά που σχολίασα. Οπότε έλεος μπορώ να ζητήσω κι εγώ.

 210. # 210

  Στο ΠΑΟ-ΑΕΚ σε παρόμοια φάση σφυρίχθηκε πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟ
  Στο ΠΑΟ-Αστέρας σφύριξε επιθετικό φάουλ και με το VAR γύρισε σε πέναλτυ
  Σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία, σημασία έχει η διαφορετική αντιμετώπιση του ΠΑΟ στο VAR είτε με έλεγχο, είτε με την αποφυγή του ελέγχου καλού-κακού (φάση με Μανούσο στο α΄ημίχρονο )

  στο # 209 φανερά παραλογίζεσαι υποθέτοντας πρόθεση σε φάσεις που δεν υπήρξε, παρά ατυχία στις προσγειώσεις των παικτών, δλδ όταν συγκρουστήκανε στο τέλος τα κεφάλια και δεν συνέχισε ο παίκτης της Λαμίας ο παίκτης του ΠΑΟ το έκανε επίτηδες ; Ντροπή !

  Στο βίδδεο το φανερό σπρώξιμο το λες τράβηγμα και δεν θέλεις να πάρεις τίποτε πίσω. Εν τάξει, σου απάντησα από σεβασμό, σεβάσου και συ την ασθένεια μου που με κρατά σπίτι και χαζεύω στο πισί, μη μου ξαναρχίζεις τα ίδια, έχω ένα κουβάτσο, κατανοώ τα 10 χρόνια στέρησης και εύνοιας άλλων που σε κάνει να μην βλέπεις την εύνοια στην ομάδα σου ανεξάρτητα αν παίζει καλή μπάλα, κι ο ΟΣΦΠ έπαιζε καλή μπάλα όταν είχε και την σφυρίχτρα, φτάνει !

 211. 212: Καλή σου μέρα και ταχεία ανάρρωση! Το τελευταίο που θα ’θελα είναι να σε επιβαρύνω ή να σου κάνω υποδείξεις, ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις ασφαλέστερο δεν είναι να απέχει κανείς από συζητήσεις, όπου δύσκολα οι τόνοι θα παραμείνουν χαμηλοί; Εν πάση περιπτώσει, από τη μεριά μου αυτό που σίγουρα μπορώ και υπόσχομαι να κάνω είναι να περιοριστώ στο διά ταύτα απέχοντας από την ανταπόδωση χαρακτηρισμών.

  Για τους πέντε τραυματισμούς, λοιπόν, η ένστασή μου αφορούσε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκες σε κάποιους απ’ αυτούς: παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά του αντιπάλου που τους προκάλεσε, δημιουργούνταν η εντύπωση σε κάποιον που δεν είχε δει τον αγώνα πως ο μεν Τσέριν απλά κάπου χτύπησε και μάτωσε, ο δε Ιωαννίδης έσπασε τη μύτη του επιχειρώντας κεφαλιά. Για τον Παλάσιος, πάλι, ανέφερες μεν ότι δέχτηκε χτύπημα, ωστόσο το υποβάθμισες αμέσως μετά λέγοντας πως «αποσύρθηκε μάλλον προληπτικά αργότερα». Εν πάση περιπτώσει, το σίγουρο είναι ότι αν δεν τα είχες παρουσιάσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, δεν θα είχα διαφωνήσει με το γενικό σου σχόλιο πως «το παιχνίδι ήταν σκληρό αλλά οι τραυματισμοί τυχαίοι».

  Όσον αφορά τώρα το ματς με τον Αστέρα, η διαφορά είναι ότι όταν ο διαιτητής σφύριξε επιθετικό φάουλ, η φάση ΔΕΝ συνεχίστηκε: όλοι σταμάτησαν, οπότε και υπήρχε η δυνατότητα ενεργοποίησης του ελέγχου, αλλά και ο έλεγχος δεν θα διατάρασσε τη ροή του παιχνιδιού: αν όντως ήταν επιθετικό φάουλ, η μπάλα θα στηνόταν στο σημείο Χ, ενώ αν ήταν πέναλτι στο σημείο Ψ. Το ίδιο ισχύει και για το ματς με την ΑΕΚ, απλώς εκεί το παιχνίδι δεν διακόπηκε με υπόδειξη επιθετικού φάουλ αλλά πέναλτι. Το αποτέλεσμα, όμως, που παρήγαγε το σφύριγμα του διαιτητή ήταν το ίδιο: όλοι σταμάτησαν, οπότε και υπήρχε η δυνατότητα ενεργοποίησης του ελέγχου, αλλά και ο έλεγχος δεν θα διατάρασσε τη ροή του παιχνιδιού: αν όντως ήταν πέναλτι, η μπάλα θα στηνόταν στο σημείο Ψ, αν ήταν επιθετικό φάουλ στο σημείο Χ κι αν δεν ήταν τίποτε απ’ τα δύο αλλά πλάγιο στο σημείο Ω. Στο ματς με τον Ολυμπιακό, όμως, οι παίχτες ΔΕΝ σταμάτησαν, η μπάλα παρέμεινε εντός μεγάλης περιοχής και με την ενεργή συμμετοχή επιτιθέμενου κατέληξε στα δίχτυα. Για ακύρωση γκολ σίγουρα δεν είναι δυνατόν να μιλάμε, ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος: ό,τι ακολουθεί μετά από σφύριγμα είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Ο VAR όμως πώς να παρέμβαινε; Πού θα στηνόταν η μπάλα αν φερειπείν έκρινε πως ο Μπενίτο δεν είχε κάνει επιθετικό φάουλ; Αυτό δεν θα διατάρασσε τη ροή του παιχνιδιού; Ούτε να γυρίσει τη μπάλα πίσω στην κεφαλιά πάσα θα μπορούσε, αλλά ούτε και να κατακυρώσει το γκολ, αφού παρά το γεγονός ότι κανείς δεν σταμάτησε όταν ο διαιτητής σφύριξε, ο Αστέρας δικαίως θα μπορούσε να επικαλεστεί ακριβώς αυτό: το σφύριγμα.

  Τέλος, το γεγονός ότι ενώ μεν παρακολουθούμε ως τρίτοι (Παναθηναϊκός εγώ, ΠΑΟΚ εσύ) την ίδια φάση, αλλά βλέπουμε διαφορετικά πράγματα, σημαίνει ότι είτε οι λέξεις σπρώξιμο και τράβηγμα έχουν διαφορετικό σημασιολογικό περιεχόμενο για τον καθένα μας, είτε ότι κάποιος από μας −ή και οι δύο− πρέπει επειγόντως να προγραμματίσει το επόμενο ραντεβού με τον οφθαλμίατρο! Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εξήγηση! 😄

 212. ΓΤ said

  Ποπκόρν απόψε στις 20:00
  επόμενος στόχος: 300 σχόλια

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κανένα πέναλτι του Μπα. Μαρκάρισμα με το σώμα ήταν. Απλώς ο τύπος είναι ολόκληρο θηρίο και ο Ολιβέιρα κατεδαφίστηκε.
  (Μεγάλο δώρο από τον Μπάοκ, μπρο. Έβγαλε έξω τον Ολυμπιακό, οπότε Παναθηναϊκός και ΑΕΚ για πρωτοδεύτεροι. Οι άλλοι γεια σας)

 214. Μόλις είδα τη φάση, και δεν κάνω πλάκα, από το σοκ μ’ έπιασε νευρικό γέλιο! Και μόνο το ότι ο Ολιβέιρα κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια του, αγγίζει τα όρια του θαύματος! Ο VAR πραγματικά δεν πρέπει να ξαναπλησιάσει γήπεδο στο χιλιόμετρο…

  (Γιάννη, βάλε και καμιά φατσούλα, γιατί προκαλείς την τύχη σου… 😄 )

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα όντως δεν ήταν πέναλτι, Κώστα. Μαρκάρισμα με το σώμα ήταν. Αυτό είδαν και ο βαρίστας με τον διαιτητή. Πέναλτι π.χ. ήταν αυτό που έκανε ο Βαρέλα στον Μπεργκ και το «έπνιξε» ο Κύζας. Όλα δανεικά είναι σ’ αυτήν τη ζωή. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: