Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οδυσσέας Νταβονάκος, ένας ακόμα ανύπαρκτος ήρωας;

Posted by sarant στο 10 Οκτωβρίου, 2022


Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, που υποτίθεται ότι ονομάστηκε Αγιά-Σοφιά αλλά επισήμως φέρει τον όχι και τόσο ελληνοπρεπή τίτλο OPAP Arena (ακόμα και η σύνταξη είναι αγγλική). Δεν έτυχε να σχολιάσω το παχυλό κιτς που χαρακτήρισε την εκδήλωση, σήμερα όμως θα ασχοληθώ με το θέμα, αναδημοσιεύντας ένα άρθρο του Άκη Γαβριηλίδη, που εστιάζει σε μια μόνο πτυχή, μια πτυχή που ενδιαφέρει το ιστολόγιο. 

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ κοσμείται από το άγαλμα ενός δικέφαλου αετού, εύλογα βέβαια αφού αυτό είναι το έμβλημα της ομάδας. Επίσης, στον πρώτο αγώνα της, τη μπάλα την τοποθέτησε στη σέντρα ένας εκπαιδευμένος (όχι δικέφαλος όμως) αετός -κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες ζωοφιλικών σωματείων. Ο αετός ονομάζεται Οδυσσέας. 

Με ανάρτησή του στο Φέισμπουκ, ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής υποστήριξε ότι ο αετός ονομάστηκε Οδυσσέας προς τιμήν του Οδυσσέα Νταβονάκου, που ήταν λέει, οπαδός της ΑΕΚ και διατηρούσε περίπτερο στην Κωνσταντινούπολη, και δολοφονήθηκε από Τούρκους επειδή επέμενε να προβάλλει ελληνικές εφημερίδες (με πρωτοσέλιδο την ΑΕΚ) στο περίπτερό του. 

Την ιστορία του κ. Σεφτελή την αναπαρήγαγαν ανερώτητα δεκάδες ιστότοποι, ανάμεσά τους και πολλοί μεγάλης επισκεψιμότητας (παράδειγμα εδώ ή εδώ). 

Ο Άκης Γαβριηλίδης, συνάδελφος μεταφραστής και συγγραφέας, ζήτησε από τον Στράτο Σεφτελή, στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, κάποια τεκμηρίωση για την ύπαρξη του Οδυσσέα Νταβονάκου, δεν πήρε απάντηση εκτός από υπεκφυγές (ότι ο δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει τις πηγές του) και βρισιές, και έγραψε το άρθρο που θα αναδημοσιεύσω πιο κάτω. 

Πράγματι, το όνομα «Νταβονάκος» δεν εμφανίζεται ούτε σε αναζήτηση στο γκουγκλ ούτε αν ψάξουμε στις εφημερίδες που υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και που βεβαίως καλύπτουν το έτος 1962 (να σημειωθεί όμως ότι το ψαχτήρι της ΕΒΕ είναι ελαττωματικό). 

Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό ο «αδικοχαμένος» Οδυσσέας Νταβονάκος να ανήκει στη χορεία των ανύπαρκτων ηρώων, αντάμα με τον εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη που δήθεν έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος την ελληνική σημαία τη μέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα το 1941 καθώς και με τον Ισίδωρο Πόσδαγλη που είχε εκδώσει βιβλίο στη δεκαετία του 1950, στο οποίο πρόβλεπε με ακρίβεια όλα όσα θα συνεβαιναν από το 2010 και μετά. Επειδή όμως είναι ένας εθνωφελής ανύπαρκτος, δεν αποκλείω από αύριο να βρεθούν κάποιοι που θα θυμηθουν τον Νταβονάκο, όπως βρέθηκαν και για τον Κουκίδη, για τον οποίο άλλωστε έχει γυριστεί και… ντοκιμαντέρ ενώ έχει εντοιχιστεί και αναμνηστική πλάκα στο σημείο όπου (δεν) βρήκε τον θάνατο, με συμμετοχή μάλιστα στην τελετή και του Μανόλη Γλέζου (που θεωρούσε χρήσιμους τους εμψυχωτικούς μύθους). 

Αναδημοσιεύω στη συνέχεια το άρθρο του Άκη Γαβριηλίδη (εδώ η αρχική δημοσίευση) χωρις απαραίτητα να υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς ή τις θέσεις του για διάφορα πρόσωπα και πράγματα. Σημειώνω ότι ο Γ. δεν έχει δίκιο σε ένα σημείο, εκεί που λέει ότι δεν κυκλοφορούσαν καθημερινές αθλητικές εφημεριδες το 1962 -υπήρχε τουλάχιστον η Αθλητική Ηχώ (η οποία, πριν από χρόνια, ήταν διαθέσιμη ολόκληρη στο διαδίκτυο, δωρεάν, αλλά μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε να κατεβάσει το πολύτιμο αυτό υλικό). Ωστόσο, έχει δίκιο να αναζητά τεκμηρίωση για την ύπαρξη του Οδ. Νταβονάκου. Και γενικά, αυτή είναι η αξία των τοποθετήσεων του Άκη Γαβριηλίδη, ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε και να ξανασκεφτόμαστε πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. 

 

Ο αετός της ΑΕΚ και οι μπούφοι της δημοσιογραφίας

Σήμερα, ο αυτοαποκαλούμενος δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής φαίνεται ότι ξύπνησε με μια λογοτεχνίζουσα και δημιουργική διάθεση στο μυαλό του. Τι έκανε λοιπόν; Κάθισε στο πληκτρολόγιό του και ανάρτησε –στο λογαριασμό του στο φέισμπουκ, βεβαίως, όχι σε κάποια εφημερίδα ή ειδησεογραφικό σάιτ- μία απίθανη ιστορία για την προέλευση του ονόματος του αετού που πέταξε στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Το όνομα αυτό, για όποιον δεν το γνωρίζει, είναι «Οδυσσέας».

Η ερμηνεία λοιπόν του «δημοσιογράφου» είναι η εξής:

Όπως μπορεί να δει κανείς, για την αφήγηση αυτή δεν παρατίθεται απολύτως καμία πηγή.

Παρόλα αυτά, πολλά σάιτ που αυτά ήταν δημοσιογραφικά, μεταξύ των οποίων και η πάλαι ποτέ σοβαρή εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, την κατάπιαν αμάσητη και την αναπαρήγαγαν αυτούσια. Ή μάλλον, κατά παράδοξο τρόπο, όχι απολύτως αυτούσια: για λόγους άγνωστους σε μένα, η εφημερίδα κατά την αναδημοσίευσή της έχει αλλοιώσει το κείμενο του Σεφτελή, το οποίο ωστόσο η ίδια ρητά αναφέρει ως πηγή και μάλιστα αναπαράγει σκαναρισμένο! Όπως μπορεί να δει ο αναγνώστης, η πρώτη πρόταση λέει ότι ο υποτιθέμενος ομογενής «διατηρούσε σύμφωνα με γνωστούς του, ένα περίπτερο», ενώ οι λέξεις με πλάγια στοιχεία –όπως και άλλες φράσεις από το άρθρο- δεν απαντούν στην αρχική ανάρτηση.

Επειδή η ευφάνταστη αυτή ιστορία μού φαινόταν τελείως απίθανη, αναζήτησα κάποιο στοιχείο που να την επιβεβαιώνει. Στο διαδίκτυο δεν βρήκα απολύτως κανένα. Το ονοματεπώνυμο «Οδυσσέας Νταβονάκος», αλλά και το επώνυμο μόνο του, δεν αποδίδει κανένα αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης.

Σκέφτηκα λοιπόν να απευθυνθώ στον ίδιο τον Σεφτελή. Του υπέβαλα σχετικό ερώτημα κάτω από την ανάρτησή του, που ήταν ανοιχτή. Συγκεκριμένα, τον ρώτησα την πιο στοιχειώδη ερώτηση προς όποιον διατυπώνει έναν ιστορικό ισχυρισμό για κάτι που υποτίθεται ότι συνέβη πριν από 60 χρόνια: πώς το πληροφορήθηκε, ποιες είναι οι πηγές του.

Ο Σεφτελής, ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει επί χρόνια και σε κρατικά ΜΜΕ, μού απάντησε ότι … αποφάσισα να αστειευθώ σε μια πολύ σοβαρή ιστορία και ότι «δεν θα με παρακολουθήσει» (!;).

Ο απείρου κάλλους διάλογος που ακολούθησε, ενδεικτικός της παντελούς ασχετοσύνης του συγκεκριμένου –όπως και, δυστυχώς, των περισσότερων ελλήνων δημοσιογράφων, αθλητικών και μη- προς οποιαδήποτε δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και προς την τυπική ευγένεια, ήταν ο εξής.

Ειδικά το τελευταίο σχόλιο δείχνει άνθρωπο ο οποίος όχι μόνο δεν ξέρει να γράφει, αλλά δεν ξέρει και να διαβάζει. Πρώτον, στο πρόσφατο σημείωμά μου, δεν ισχυρίστηκα ότι η Ε.Α.Κ. είναι «η μήτρα» της Α.Ε.Κ., και φυσικά ούτε σε αυτό, ούτε πουθενά αλλού ισχυρίστηκα ότι η Α.Ε.Κ. … «δεν είναι προσφυγικό σωματείο» (!?). Αλλά, δεύτερον, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος εξ όσων γνωρίζω χαρακτήρισε ποτέ … «φασιστική» την Ε.Α.Κ. Αντιθέτως, ρητά την χαρακτήρισα «λόμπυ» (ακολουθώντας σε αυτό την, εύστοχη άλλωστε, επιλογή του Νίκου Βαφέα). Θα ήταν περίεργο ένα λόμπυ να είναι «φασιστικό».

Όσο για τα «ουστ από δω» κ.λπ., αυτά δείχνουν απλώς ότι ο περί ού ο λόγος δεν ενδιαφέρεται καν -ή δεν μπορεί- να τηρήσει έστω κάποια προσχήματα αμεροληψίας και ουδετερότητας και μιλάει ως χούλιγκαν.

Προσωπικά, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι η αφήγηση αυτή μπορεί να περιέχει κάποια στοιχεία αλήθειας. Ωστόσο, πολλά στοιχεία σε αυτήν είναι αναληθοφανή. Π.χ. αναφέρεται ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας «πουλούσε ελληνικές εφημερίδες με κυρία πρωτοσέλιδα την ΑΕΚ» (φαντάζομαι εννοεί «κύρια», αλλά και αυτό αποτελεί σολοικισμό: το πρωτοσέλιδο είναι πρωτοσέλιδο, δεν υπάρχει κύριο και δευτερεύον πρωτοσέλιδο). Όμως, το 1962 πόσες και ποιες ελληνικές εφημερίδες μπορεί να κυκλοφορούσαν με «κυρία» πρωτοσέλιδα την ΑΕΚ;

Πολιτικές, αποκλείεται. Σε αυτές, αθλητικά γεγονότα γίνονταν πρωτοσέλιδα μόνο όταν είχαν κάποια εξαιρετική σημασία (όπως συμβαίνει και τώρα). Η μόνη δυνατότητα θα ήταν να πρόκειται για αθλητικές εφημερίδες. Ωστόσο, το 1962 υπήρχαν ελάχιστες αθλητικές εφημερίδες, και δεν ήταν καθημερινές αλλά κυκλοφορούσαν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Πάνω απ’ όλα, το γεγονός ότι δεν κατατίθεται καμία πηγή ούτε όταν ζητείται κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως το απλούστατο αυτό αίτημα αντιμετωπίζεται σαν απειλή και σαν … αστεϊσμός, σίγουρα δεν αυξάνει την αληθοφάνεια του αφηγήματος.

Μόλις προηγουμένως, ενώ συνέτασσα αυτό εδώ το σημείωμα, διαπίστωσα ότι ο «δημοσιογράφος» διέγραψε όλα τα σχόλιά μου. Ευτυχώς κράτησα σκρήνσοτ.

Το κωμικό αυτό περιστατικό θεωρώ ότι αποτελεί πολύτιμο υλικό για τους ιστορικούς, τους ανθρωπολόγους και άλλους συναφείς ερευνητές. Διότι μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μπροστά στα μάτια μας τη διαδικασία δημιουργίας μύθων σχετικών με το ψευδοκράτος του Πόντου (της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης κ.λπ.) και κωδικοποίησης της «προσφυγιάς» σε μια κατεύθυνση εθνικιστική-τουρκοφοβική. Μια ευκαιρία συγκρίσιμη με το παράδειγμα της ιστορίας για το «καράβι που μετέφερε οστά γενοκτονημένων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη» που έπλασαν –και συνεχίζουν να πλάθουν- οι νεοποντιστές.

Advertisement

241 Σχόλια προς “Οδυσσέας Νταβονάκος, ένας ακόμα ανύπαρκτος ήρωας;”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και κατ’ αρχάς χρόνια πολλά για τη μητέρα !

 2. Πάνος με πεζά said

  Επί του πρακτέου, ούτε που είχα ακούσει αυτό το επώνυμο ποτέ, ούτε στο βιβλίο με την ιστορία του γηπέδου (και εν μέρει και της ομάδας) της ΑΕΚ το βρήκα. Δε θα αρκούσε να λέγαμε ότι απλά ότι το όνομα αυτό συμβολίζει το τέλος μιας «γηπεδικής» οδύσσειας 19 ετών (σχεδόν διπλής από την κανονική, δηλαδη) ;

 3. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Τελικά από ότι καταλαβαίνω το Αγιά Σοφιά εγκαταλείφθηκε ή μήπως κάνω λάθος; Ευτυχώς που υπάρχουν και σοβαροί δημοσιογράφοι.

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Έτσι!
  Αυτή πρέπει να είναι η πορεία μας. Από τον μύθο στην απομυθοποίηση.

 5. grizac said

  Το Νταβονάκος από μόνο του είναι περίεργο επώνυμο – ίσως και ανύπαρκτο:
  – Κανένα αποτέλεσμα στο Google πριν από το 2022.
  – Μανιάτικη κατάληξη για Κωνσταντινουπολίτη περιπτερά;
  – Ασαφής και παράξενη ετυμολογία (για μένα). Το νταβόν- αρχίζει από ντ αλλά δεν μου φαίνεται ούτε για Τούρκικο ούτε για Αρβανίτικο ούτε για σλάβικο…

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Νάσαι καλά Πάνο!

  2 Έλα ντε; Αυτό θα υπεραρκούσε

  5 Ακριβώς.

 7. Το 1962 πιθανότατα κυκλοφορούσε καθημερινά η Αθλητική Ηχώ και την Κυριακή σαν Αθλητική Φωνή, εφημερίδες προσκείμενες στον ΠΑΟ και το Φως το Σπορ που είχε σαφή γραμμή υπερ του ΟΣΦΠ
  Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες για κιτρινόμαυρη αθλητική εφημερίδα (εβδομαδιαία) αν θυμάμαι καλά, όπως και ξεκάθαρα πράσινες και κόκκινες αθλητικές που πήανε άπατες από τα πρώτα φύλλα. κάπια στιγμή ο ΔΟΛ έβγαλε την εβδομαδιαί»Ομάδα» προσπαθώντας να τηρήσει ίσες αποστάσεις αλλά ξεκάθαρα η Αθλητική και το Φως ήταν οι αθλητικές εημερίδες των 60ς

 8. atheofobos said


  Στην φωτογραφία είναι κουμπιά από οστά!
  Μέχρι να διαβάσω το σημερινό δεν γνώριζα πως υπάρχουν κουμπιά κατασκευασμένα από τέτοιο υλικό!
  Σχετικά δε με το άρθρο είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν αποσυντεθεί πλήρως τα σώματα Ελλήνων στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας σε τόσο σύντομο διάστημα, ώστε να μπορούν να συλλεγούν καθαρά τα οστά τους. Μόνο Αρμενίων ίσως θα ήταν κατάλληλα για τέτοια χρήση.
  https://polkom.com/el/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC/

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η πέτρα του τρελού, πάλι…

  6β Όχι δα! Άλλο να λες πως ονομάζεσαι ξερωγώ Πρωτονοτάριος επειδή αυτό είναι και το επώνυμο του πατέρα σου, κι άλλο επειδή κάποιος προ(*2^ν)πάππος σου ήταν ο νομικός σύμβουλος του Ιουστινιανού…
  Αν δεν έχεις να επιδείξεις κάτι ο ίδιος, ή θεωρείς πως αυτό που έχεις είναι ελλειμματικό, ψάχνεις στις αρχαίες δόξες, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

 10. Να μην ξεχνάμε πως το γήπεδο της ΑΕΚ -όπως κι αν λέγεται- έχει προσωρινή άδεια από το ΣτΕ και ήδη προβληματίζει η χωρητικότητά του σε απλό παιχνίδι με τον Ιωνικό.

 11. sarant said

  10 Νομίζω πως θα κάνουν τα στραβά μάτια.

 12. leonicos said

  Το νεοφανές επώνυμο Νταβονάκος φωνάζει από μακριά ότι είναι καλαμπούρι. Πιο ατυχής επιλογή δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Υπάρχουν τόσο γνωστά πολίτικα επώνυμα, και το Νταβονάκος δεν είναι ένα απο αυτά.

  Και τι θα πει ‘περιπτεράς’ στην Πόλη; Η Πόλη έχει διάφορα μαγαζάκια, περιφερόμενους πωλητές κ.ο.κ. αλλά όχι περίπτερα με τη μορφή που την ξέρουμε εμείς.

  Δεν ρωτούσε ο άνθρωπος κάποιον Κων/πολίτη να του πει ένα πιθανό επώνυμο;
  Ο άνθρωπος δεν έχει πατήσει το ποδάρι του στην Πόλη.

  Και μια ερώτηση για όλους

  Έχει υπόγειο σιδηρόδρομο η Πόλη;

 13. Νέο Kid said

  Αυτό με τον αητό στο γήπεδο είναι πάντως κλεμένο απ την Μπενφίκα Λισαβώνας.

 14. Νέο Kid said

  13. Γενικά πολύ «κλέψιμο» οι Αεκτζήδες τελευταία. Χθες εμφανίστηκαν στον Άρη με (σχεδόν) βυσσινί εμφάνιση! Μία ομάδα στην Ελλάδα είναι βυσσινί (παλαι ποτε θύελλα…) 🙂

 15. Επίσης το 62 τον Ιούνιο το πρωτάθλημα πήρε ο ΠΑο με φεύετροτον ΟΣΦΠ9Τρίτο συνεχόμενο) ενώ η ΑΕΚ τον Ιούνιο του 63 σε αγώνα μπαράζ 3-3 με τον ΠΑΟ και δεν ήταν χρονιά που η ΑΕΚ υπερτερούσε φανερά ώστε να βγάλει και εφημερίδα. Απλά κάποιος θα είδε ΑΕΚ πρωταθλήτρια 62-63 και…συγκινήθηκε …

 16. # 11

  Η παρουσία των Βαδινογιάννη- Γεωργιάδη στα εγκαίνεια αυτό δείχνει αλλά ας μη ξεχνάμε πως υπάρχουν και στραβόξυλα δικαστές.

 17. Πάνος με πεζά said

  @ 10 : Δεν προβληματίζει η ίδια η χωρητικότητα του γηπέδου, καθόσον αδειάζει εύκολα και ταχύτατα. Προβληματίζει το γεγονός ότι -όπως και στο νέο Καραϊσκάκη, όταν άνοιξε- αρχίζουν να μπαίνουν «τζαμπατζήδες», δεν ξέρω με ποια τεχνάσματα και στραβά μάτια.
  Στο Καραϊσκάκη είχε ακουστεί ότι η συνήθης πρακτική ήταν, αυτός με το διαρκείας να μπαίνει, και στη συνέχεια να το πετάει έξω, από την πάνω σειρά της κερκίδας, σε φίλο του ο οποίος το έπιανε απέξω κι έμπαινε κι αυτός. Ήταν ένα κενό του λογισμικού προφανώς, το οποίο απ’ όσο ξέρω, έχει λυθεί κι έτσι ο τρόπος αυτός έχει εκλείψει. Αλλά σίγουρα συνεχώς θα βρίσκονβται αντίστοιχα τέτοια.
  Επίσης οφείλω να πω πως, από επισκέψεις που έκανα στο γήπεδο, μια που περνάω καθημερινά για συγκεκριμένο άλλο λόγο, ήδη η «γυαλάδα» του έχει φύγει. Δε μιλάω για το σκουπιδαριό μετά τον αγώνα (εντός και εκτός γηπέδου), που πολλές φορές κάνει και ολόκληρη βδομάδα να μαζευτεί, αλλά για το ότι πολλή επιφάνεια από τα πλεξιγκλάς κάποιων θυρών «την έχουν ήδη ακούσει» από τα καπνογόνα και τις φωτιές, με αποτέλεσμα αρκετές θέσεις πληρωμένων διαρκείας, αν δεν καθαριστούν, να είναι «obstrycted view», που λέμε.
  Επίσης αρκετές θέσεις obstructed view βρίσκονται και στην πάνω-πάνω σειρά του κάτω διαζώματος, εμποδιζόμενες από τα δομικά στοιχεία των κερκίδων (κελικιμένα δοκάρια, κολόνες κλπ.) Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι θέσεις ΔΕΝ πωλούνται γαι εισιτήρια διαρκείας, που μάλιστα είναι και «τσουχτερά» στην τιμή…

 18. Κιγκέρι said

  8: Ίσως να μπερδεύει ο όρος «κουμπιά οστών». Κοκκάλινα κουμπιά τα ξέρω εγώ, όπως υπάρχουν και κοκκάλινοι σκελετοί γυαλιών, ή, ξερωγώ, μαχαίρια με κοκκάλινη λαβή, αλλά βέβαια είναι φτιαγμένα από κόκκαλα ζώων, όχι ανθρώπων.

 19. Lavrentyi said

  Η ΑΕΚ έχει επενδύσει στο ‘προσφυγικο’ κιτς μετατρέποντας την Μικρασιατική ιστορία σε ένα διαρκές καζαντιδηλικι (αετοί με όνομα ανύπαρκτου ήρωα, κανόνια στην οροφή του γηπέδου, που έχει ‘βυζαντινή αρχιτεκτονική’, μια διαρκής αισθητική Μάρθα Βουρτση)
  Ακομη και η ψευδώνυμη αναφορά στην ‘προσφυγική’ της καταγωγή (η ΑΕΚ δεν είναι προσφυγική ομάδα, δεν υπήρξε ιδρυμένη στην Μικρασία, στην Αθήνα ιδρύθηκε) είναι μέρος αυτού του κιτς, που προσπαθεί να εμπεδώσει την παρουσία της ως μόνου εκπροσώπου του προσφυγικού ελληνισμού.
  Λες και δεν υπάρχουν ο Πανιώνιος και ο Απόλλων (σωματεία ιδρυμένα στην Σμύρνη με διαρκή παρουσία) που είναι η ζωντανή ιστορία του προσφυγικού αθλητισμού.
  Δεν είναι καθόλου τυχαία η αντίδραση του κ. Σεφτελη, στην απόπειρα να ζητηθεί τεκμηρίωση στο άρθρο του. Σημασία έχει το αφήγημα, όχι η πραγματικότητα.

 20. Χαρούλα said

  Με το που ακούω Ντοβανάκος σκέφτομαι Μανιάτη χωροφύλακα και αγριεύομαι…
  Το Ντοβάν υπάρχει ως επίθετο σήμερα στους μουσουλμάνους της Θράκης.
  Τώρα πως συνδιάστηκαν ο τρόπος δολοφονίας, το όνομα και η κατάληξη;;; Εκτός αν υπάρχει η ιστορία για άλλο τόπο και χρόνο.

  Η επίσημη ΑΕΚ πήρε θέση; Ναι,όχι και γιατί;

  #12 σήμερα(τελευταία δηλαδή) έχει μετρό Λεώνικε. Αλλά φαντάζομαι αυτό το ξέρεις.

 21. sarant said

  20 Νταβονάκος είναι το όνομα του ανύπαρκτου, όχι Ντοβανάκος, που θα ήταν πιο λογικό

  12 Σωστό αυτό με τα περίπτερα και φαίνεται πολύ ισχυρό επιχείρημα

 22. Χαρούλα said

  Ως συνήθως βιαστική και απρόσεκτη. Ευχαριστώ Νικοκύρη

 23. spyridos said

  12
  Τα τελευταία χιλιόμετρα της παραλιακής σιδηροδρομικής γραμμής από Ψωμάθεια γινόντουσαν υπόγεια πριν 10+ χρόνια, την τελευταία φορά που πήγα. Συνεχίζει υποθαλάσσια και περνάει στην Ασιατική ακτή (Χαλκηδόνα) στο σταθμό Χαιντάρ πασά. Τώρα λειτουργεί κανονικά.

 24. LandS said

  12 έχει το Τινέλ (Tünel) Μπέιογλου-Καράκιοϊ (χοντρικά από το Πέρα στο Γαλατά) χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. 1875
  Από το 1989 κατασκευάζεται ένα σύγχρονο μετρό 9 γραμμών και 111 σταθμών με 3 σταθμούς και 12 γραμμές ήδη εν λειτουργία που έχουν 1,36 εκ. επιβάτες την ημέρα.

  Το 1962 οι περιοχές που ένωνε το Tünel ήταν γεμάτες από Ρωμιούς και δεν αποκλείεται να υπήρχε κάποιο μαγαζάκι που να έφερνε και Ελληνικές Εφημερίδες.

  Παρεμπ. Πάντα είχα την εντύπωση ότι η ΑΕΚ ήταν η ένωση των αθλιτικών συλλόγων Πέρα και Τατάυλα εδώ στην Αθήνα και αρχικά ήταν η ομάδα των Κωνσταντινοπολιτών της Αθήνας.

 25. LandS said

  8,18 Καλά, πριν την εφεύρεση του πλαστικού με τι υλικό φτιάχνονταν τα κουμπιά;

 26. Alexis said

  #19: Θα συμφωνήσω για το κιτς αλλά για τον «ανύπαρκτο ήρωα» δεν φταίει η ΑΕΚ.
  Επίσης, το ότι ιδρύθηκε στην Αθήνα από πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες την καθιστά αυτομάτως μη προσφυγική ομάδα;
  Δε νομίζω…

 27. Άκης Γαβριηλίδης. Σχεδόν συνονόματος!

 28. Φώτης said

  Δεν γνωρίζω αν η ιστορία του κ.Σεφτελή είναι αληθινή ή αποκύημα της φαντασίας του. Φαίνεται μάλλον ψευδής.
  Δεν γνωρίζω τον κ.Γαβριηλίδη.
  Ωστόσο μου κάνει εντύπωση το ύφος του κειμένου του κύριου αυτού. Ιδιαίτερα ειρωνικό και προσβλητικό σχεδόν.

  Ειδικότερα, εντύπωση μού έκανε ένα άλλο κείμενό του με τίτλο «Πώς οι νεοποντιστές ξεπλένουν τους Ναζί με τα παραμύθια τους», για την ιστορία με ένα πλοιο που μετέφερε κόκαλα παθαμένων Μικρασιατών από την Τουρκίαα στη Γαλλία, ως λίπασμα.

  Θυμάμαι να ακούω την ιστορία αυτή σαν γεγονός από τα Ιστορικά του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ, την οποία εν γένει έχω σε πολλή εκτίμηση. Θυμάμαι να μου κάνει μεγάλη εντύπωση σαν ιστορία και το κείμενο του Γ. μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
  Το ύφος του όμως και πάλι μου φάνηκε εκνευριστικό και εμμονικό και δεν μπορεσα να ολοκήρώσω την ανάγνωση του κειμένου.

  Η απορία πάντως μου έμεινε.
  Άραγε είναι μύθος αυτή η ιστορία για το πλοίο με τα κόκαλα;

 29. Alexis said

  Έτσι όπως τα λέει ο Τζι στο #7: Η «Αθλητική Ηχώ» και το «Φως των Σπορ» ήταν οι δύο καθημερινές αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του ’60.

 30. Spiridione said

  To Opap Arena έχει μέσα στις εγκαταστάσεις του ιερό ναό της Αγίας Σοφίας.

 31. LandS said

  Εμένα μου έκανε εντύπωση και το άλλο. Ο Στράτος Σεφτελής κατηγορεί τον Άκη Γαβριηλίδη ότι θεωρεί το Google «μοναδική πηγή».
  Δηλαδή εγώ που δεν μαθαίνω τίποτα από τον Γκούγλη αλλά από δημοσιεύσεις, βιβλία, βίντεο, μέρη κλπ που η αναζήτηση μου δίνει πρόσβαση σε πηγές είμαι μαλάκας;
  Υπάρχει τρόπος να μη χρειάζεται να επιλέξω αποτέλεσμα αναζήτησης χωρίς να κάνω κλικ κάπου;

 32. Alexis said

  Στον ονομαστικό τηλεφωνικό κατάλογο Ελλάδας δεν υπάρχει επώνυμο «Νταβονάκος»

 33. ΓΤ said

  Έντι Ράμα: «Τι Ιταλός ή Αλβανός είσαι, αν κινείσαι πάντα σύμφωνα με το νόμο;”
  https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/enti-rama-kaname-lathremporio-me-ton-italo-ypex-i-anafora-toy-se-emvolia-kai-mystikes-ypiresies/

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Πρέπει να το ερευνήσει κάποιος.

 35. Λάμπας said

  Μην εκπλαγείτε πάντως αν εμφανιστούν κάποιοι που θα θυμούνται το περίπτερο του Οδυσσέα στην Πόλη. Επίσης, εκτός από τις ελληνικές εφημερίδες με τα αεκτζήδικα πρωτοσέλιδα, μπορεί να θυμούνται και το βιβλίο του Πόσδαγλη, που ασφαλώς θα το διακινούσε ο ατρόμητος Οδυσσέας…

 36. ΓΤ said

  08.10.2022|#77δ: «Εγώ θα έβαζα Ν επειδή ακολουθεί μπ»

  10.10.2022|#0 «τη μπάλα την τοποθέτησε»

 37. ΣοφιαΟ said

  28: Παρατηρούμε το κλασσικό φαινόμενο από το οποίο πάσχουν οι Έλληνες, κυρίως όσοι θεωρούν ότι είναι διανοούμενοι, που νομίζουν οτι όταν απευθύνονται σε κάποιον που κάνει ένα λάθος και γνωρίζουν το λάθος, πρέπει να του απευθύνονται με ύφος αφ’ υψηλού και ελαφρά ειρωνεία, με αποτέλεσμα ο άλλος να προσβάλλεται και να μη θέλει να συνεχίσει την συζήτηση και ο πρώτος να λέει ορίστε, είχα δίκιο, πρόκειται για (προσθέστε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε συνήθως κάτι συνώνυμο του στόκου). Από αυτή τη νοοτροπία ξεκινάνε πάρα πολλές παρεξηγήσεις που έχουν σχέση με την ιστορία κι άλλα τέτοια στην Ελλάδα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι μεγαλύτερη διαφωνία, που προφανώς αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η λύση κάποιας απορίας ή η διόρθωση κάποιου λάθους. Προέχει το να πάρεις πόντους εξυπνακισμού.

 38. Καλημέρα σε όλους!!
  Νομίζω το καταφέρνω σιγά σιγά να βρίσκω χρόνο και να σας έρχομαι να τα λέμε! 🙂

  Η όλη φάση Νταβονάκος μου κάνει κι εμένα για τρελή μούφα, και θα στοιχημάτιζα ότι είναι βγαλμένη εξ ολοκλήρου απ’την κοιλιά του Σεφτελή, πράγμα που θα εξηγούσε και την επιθετικότητα που βγάζει.
  Τον κάνω εικόνα να κάθεται στον υπολογιστή του, μόλις έχει τελειώσει την ανάρτηση, να πίνει μια τζούρα καφέ και να βλέπει ικανοποιημένος τις πρώτες καρδούλες και δακρυσμένες φατσούλες να έρχονται απ’τους συγκινημένους φόλοερς, νιώθοντας τόσο περήφανος για τον εαυτό του…
  Και τσουπ ξαφνικά ένας Άκης Γαβριηλίδης να ζητάει πηγές. Άσε μας ρε φίλε, ουστ από’δω!

  Θα’θελα πάντως να πω δυο κουβέντες για τον ίδιο τον Άκη Γαβριηλίδη, που δεν τον γνωρίζω -δυστυχώς- προσωπικά, αλλά τον παρακολουθώ καιρό μέσα από τον ΦΒ και, θα έλεγα, τον θαυμάζω. Είναι από τους ανθρώπους που χαίρομαι που γνώρισα διαδικτυακά. Στο μπλογκ του καταπιάνεται με θέματα-ταμπού του πατριωτικού χώρου και δεν διστάζει να πηγαίνει κόντρα σε απόψεις που θεωρούνται εθνικά θέσφατα.

  Έχει ένα δίκιο ο Φώτης στο (28) για το ύφος της γραφής του, που είναι σχεδόν πάντα θυμωμένο και κάπως ειρωνικό, αλλά προσωπικά τον δικαιολογώ γιατί όταν φτάνεις να νιώθεις ότι είσαι ο μόνος που αμφισβητείς λαοφιλείς σαχλαμάρες είναι λογικό να σου βγαίνει θυμός. Πέρα πάντως από το ύφος, σε όλα του τα κείμενα προσπαθεί να έχει σαφή επιχειρηματολογία, και παραπομπή σε πηγές. Γενικά νομίζω αξίζει τον κόπο να τον διαβάζει κανείς.

 39. spyridos said

  37
  Δεν είναι κανένα παιδάκι ο Σεφτελής. Εγώ ο άσχετος με αθλητικοποδοσφαιρικά γνωρίζω ότι έχει παρουσία δεκαετιών σε αθλητικές εφημερίδες και στην ΕΡΤ. Συνταξιούχος δημοσιογράφος είναι και πρέπει να αντέχει το στομάχι του ακόμα και επιθέσεις.

  38
  «να πίνει μια τζούρα καφέ»
  Καφέ; χμμμμ.

 40. Κουνελόγατος said

  Μήπως ήταν πατριώτης σου που κυνηγήθηκε από τους Τούρκους στη Μάνη κι έφυγε στην Πόλη; Καλημέρα.

 41. ΓΤ said

  Άλλος ένας Άριστος της ΝΔ
  https://www.ereportaz.gr/aftos-einai-o-viastis-kai-mastropos-tis-12chronis-sta-sepolia/

 42. ΣΠ said

  Έχει μείνει ιστορική η γκάφα του Σεφτελή όταν περιέγραφε τον τελικό των 200 μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, και πανηγύριζε όταν ο Έλληνας κολυμβητής ήταν πρώτος στα 100 μ., νομίζοντας ότι ήταν ο τερματισμός.

 43. Λάμπας said

  38. » θα στοιχημάτιζα ότι είναι βγαλμένη εξ ολοκλήρου απ’την κοιλιά του Σεφτελή». Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Μπορεί οι πηγές στις οποίες αναφέρεται ο Σεφτελής να βρίσκονται ψηλά στη διοίκηση της ΑΕΚ, να πρόκειται δηλαδή για παραμύθι που φτιάχτηκε στο πλαίσιο του σόου για το νέο γήπεδο, με σκοπό να ντοπαριστεί ακόμα περισσότερο το πόπολο. Στην περίπτωση αυτή, δε θα υιοθετούσαν στην ΑΕΚ επίσημα μια τέτοια ιστορία που δε στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να εκτεθούν. Θα το προωθούσαν μέσω πρόθυμων δημοσιογράφων.

 44. ΓιώργοςΜ said

  26 (19) Αυτό θα έλεγα κι εγώ. Ένας από τους πιο ισχυρούς αντιλόγους για την κατασκευή, από μια ανώνυμη εταιρεία, του γηπέδου που έφτιαξαν πρόσφυγες με τις συνθήκες που το έφτιαξαν.
  Σαφώς και είναι προσφυγική ομάδα, τουλάχιστον ήταν όταν δημιουργήθηκε και παρέμεινε μέχρι να γίνει ΑΕ. Μετά, όπως όλες οι ομάδες, είναι ο μοχλός πίεσης που έχει ο εκάστοτε «επιχειρηματίας» έχει τη διοίκησή της απέναντι σε κάθε δημόσιο έλεγχο· μια δεξαμενή πρόθυμων υποστηρικτών (με όλες τις διαβαθμίσεις, από λομπίστες μέχρι τραμπούκοι). Μια εκμετάλλευση δηλαδή της βασικής ανθρώπινης ανάγκης να ανήκει σε μια ομάδα, όποια κι αν είναι αυτή, που συγκεντρώνεται γύρω από έναν αρχηγό.

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ντάβος, επώνυμο, ο γνωστός στρατηγός. Νάκος αποκαλείται χαϊδευτικά σε μέρη της Ηπειροθετταλίας ο Αντώνης. Νταβονάκος;;;

  Είμαι υπέρ της κατάρριψης των μύθων, με στοιχεία, βέβαια. Πρώτοι όμως πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία όσοι επικαλούνται την ύπαρξη αυτού του περιπτερά.

  Την καλημέρα μου στον Νικοκύρη και σε όλους/ες, αραιά και που πρέπει να εμφανίζομαι… 😉

 46. Alexis said

  #42: Και η πλάκα είναι ότι συνεχίζει να φωνάζει «είναι πρώτος» ενώ οι κολυμβητές έχουν γυρίσει και συνεχίζουν να κολυμπάνε!

  #και θα στοιχημάτιζα ότι είναι βγαλμένη εξ ολοκλήρου απ’την κοιλιά του Σεφτελή,
  Αμφιβάλλω για αυτό. Ο Σεφτελής είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος. Αν την κατασκεύαζε μόνος του πιστεύω ότι θα φρόντιζε να είναι πιο προσεγμένη στις λεπτομέρειες. Η αναφορά σε περίπτερο είναι γκάφα και θα έπρεπε να την αποφύγει…

 47. nikiplos said

  Θα έλεγα κάτι χυδαίο, το οποίο θα συνήδε με το χουλιγκανικό ύφος του ΣΣ, ωστόσο για λόγους ευπρέπειας συγκρατούμαι. Απαράδεκτο δημόσιο πρόσωπο να εκφράζεται έτσι.

  Επί της ιστορίας:

  1. «Μια μικρή ομάδα Τούρκων (3-4 ατόμων)». Πως το ήξεραν? Η Πόλη το 1962 ήταν πολυπολιτισμική, γιατί κατ’ ανάγκη να είναι Τούρκοι?
  2. «Να μην ξαναμιλήσει ελληνικά». Οι περισσότεροι πολίτες μιλούσαν Τουρκικά. Και καλά τουρκικά. Ελληνικά μιλούσαν εντός των μαχαλάδων κυρίως οι σπουδαγμένοι. Η Γιαγιά μου πχ που μεγάλωσε στην Αγία Κυριακή και δεν ήταν σπουδαγμένη μιλούσε κάκιστα ελληνικά και άριστα Τουρκικά. Προσπερνώ το ρωμέϊκα όπως αποκαλούντο τα ελληνικά δίκην επεξήγησης της ιστορίας.
  3. Ας πούμε «περίπτερο» με την ευρεία έννοια: κιόσκι, μαγαζάκι κλπ. Ποιός θα ζητούσε το 1962 από Ρωμιό να κλείσει το μαγαζί που είχε στην Πόλη? Το 1964 και 1965 με αφορμή το Κυπριακό ναι. Δεν θα του το ζητούσαν. Θα του το έκαιγαν. Αλλά το 1962 όχι.
  4. «Σε μια πλαγιά κοντά στο περίπτερό του». Αν ήταν Ολλανδοί, να το δεχθώ, αλλά που στον κόρακα είχε το περίπτερο ο Νταβονάκος και είχε και πλαγιά (ερημική) κοντά του? Ήδη από το 1962 οι τσιμεντοκοιλάδες δίνουν και παίρνουν στην Πόλη.
  5. Νταβονάκος όνομα δλδ σε -άκος δεν παίζει στην Πόλη και δύσκολα θα βρει όποιος ψάξει στα τρίσβαθα κατάστιχα της ψυχής του. Κιοπέογλου, Σουλτάνογλου, Μουράτογλου, Κιουζόγλου (η γιαγιά μου), Βεΐζογλου, Μπεραμισόγλου, Φωτιάδης, κλπ άπειρα… Αλλά Νταβονάκος ρε φίλε! Πιο άκυρο όνομα δεν παίζει…

 48. ΓΤ said

  @41

  Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του #41, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον ύμνο της.

  Σε περιμένω να ‘ρθείς και πάλι
  κερί κολλάω στο μανουάλι
  ποθώ παιδάκια και τώρα κι αιώνια
  και βίντεο τα βγάζω γυμνά στα σεντόνια

  Εμείς το ήθος και την αγάπη ξεχνάμε
  και το συμφέρον του π@τσου μας πάντα κοιτάμε
  Για εμἀς η ηλικία δεν έχει αξία
  Ζήτω η Ελλάδα
  Ζήτω η θρησκεία
  Ζήτω η Νέα Παιδεραστία

 49. ΓΤ said

  @24
  https://www.athensvoice.gr/epikairotita/athlitismos/626287/pera-kloymp-stin-athina-fanela-me-ton-kitrinomayro-aeto-den-foraei-mono-i-aek/

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  «προσφυγιάς σε μια κατεύθυνση εθνικιστική-τουρκοφοβική»

  Η προσφυγιά συνοδεύεται από μία και μόνο μνήμη: κάποιοι έσφαξαν 1,5 εκ. άμαχους και γυναικόπαιδα ανθρώπους, ουδέποτε απολογήθηκαν, έχουν στρατό κατοχής στην Κύπρο όπου έχουν επίσης σφάξει και καταστρέψει και εξακολουθούν να απειλούν εμάς ή να σφάζουν γειτονικούς πληθυσμούς, βλ. Κούρδους.

  Τουρκοφοβία λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόμος που γεννούν στους γύρω τους οι γενοκτόνοι Τούρκοι με τις πάγιες τακτικές τους που καταλήγουν σε λουτρά αίματος…

 51. BLOG_OTI_NANAI said

  48: Κακώς τα φρικιαστικά γεγονότα παιδοφιλίας μετατρέπονται σε πολιτικό και αντιθρησκευτικό κατηχητικό. Εδώ έχουμε συσχολιαστές που ψηφίζουν ΝΔ και έτσι αυτό το έμμεσο υβρεολόγιο δεν αρμόζει. Αν πάλι κάποιος έχει την εντύπωση ότι οι άθεοι ή οι αριστεροί ή οι μή δεξιοί δεν ήταν παιδόφιλοι, δεν έχει παρά να μου το πει για να του θυμίσω το αντίθετο.

 52. BLOG_OTI_NANAI said

  Πριν δω το κυρίως θέμα, να πω ότι συμφωνώ με τον εκπαιδευτή του αετού, και του δίνω συγχαρητήρια αν έως τώρα δεν έχει απολογηθεί στους θαμώνες της ρωμαϊκής αρένας που λέγεται τουίτερ.
  Για όσους δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί αυτή η χάβρα, θα πρέπει να ξέρουν πως πρώτος κανόνας είναι «ουδέποτε απολογείσαι» σε όχλους. Αν κάποιος έχει κάνει λάθος και το αναγνωρίζει, καλώς να ζητήσει συγγνώμη, αλλά οι όχλοι ουδέποτε σεβάστηκαν οποιονδήποτε απολογήθηκε. Το αντίθετο.
  Όσοι έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της αρρώστιας της οχλοκρατίας, θα ξέρουν ότι ποτέ δεν απολογείσαι στους όχλους όταν πιστεύεις πως έκανες ή είπες το σωστό. Και εδώ, ο εκπαιδευτής του αετού, τα είπε ολόσωστα:

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ κακιά πληγή οι αθλητικογράφοι-οπαδοί, παπαγαλάκια συνήθως των διοικήσεων των ομάδων τους. Η ιστορία του Ντεπονάκου ή όπως αλλιώς τον «λένε» βρομάει από μακριά φεϊκίλα. Αν τον σκότωσαν, επειδή αναρτούσε αεκτζίδικα πρωτοσέλιδα, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τους δολοφόνους όχι ανάμεσα στους Τούρκους αλλά ανάμεσα σε αντίπαλους Έλληνες χουλιγκάνους.

 54. Spiridione said

  Για τα οστά των μικρασιατών υπάρχει και αυτό
  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lpqjtlvxLEEJ:https://www.greek-genocide.net/index.php/overview/other/138-did-the-kemalists-sell-the-bodies-of-greeks-for-industrial-use&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
  όπου λέει ότι ήταν σύνηθες το 19ο αιώνα το εμπόριο οστών για λίπασμα (και ιδιαίτερα για το Βατερλό υπάρχει αυτή η φήμη).
  Αναφέρεται και ένα άλλο άρθρο αμερικάνικης εφημερίδας της 27-4-1924, όπου γράφεται ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία από ελληνικές εφημερίδες να διαμαρτυρηθεί η Ελλάδα για το εμπόριο οστών των Τούρκων προς την Ολλανδία.
  Το μόνο που βρήκα απ’ την ΕΒΕ είναι στο Εμπρός (27-4-1924) ότι ο υπουργός των εξωτερικών κ. Ρούσος ερωτηθείς, εάν υπάρχη επίσημος πληροφορία περί μεταφοράς οστών εκ Μικρασίας εις Ευρώπην, απήντησεν, ότι η κυβέρνησις, πλην της δημοσιογραφικής τοιαύτης, ουδεμίαν πληροφορίαν επίσημον έχει. Μάλλον η είδησις, είπε, φαίνεται φανταστική.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=55914&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASXASbAScASEAAi&CropPDF=0
  Και μια καταγγελία στο Σκριπ (10-5-1924) από γαλλικό άρθρο ότι κάποιοι έσκαβαν στο Βερντέν για να κάνουν εμπόριο οστών.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=37599&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASXASbAScASEAAi&CropPDF=0

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  Αφου πρώτα υπενθυμίσω ότι ο Άκης Γαβριηλίδης είναι ένας γραφικός που θεωρεί την Επανάσταση του 1821 ως πράξη… «εθνοκάθαρσης» και το 1,5 εκ. σφαγιασθέντες από τον Κεμάλ ως πράξη που εντάσσεται σε μια «αμοιβαία εθνοκάθαρση»(!) Ελλήνων και Τούρκων (όλα αυτά βεβαίως, αφού πρώτα πάθει μια «αμνησία» ο Γαβριηλίδης για τις σφαγές χριστιανών από Τούρκους επί 5 αιώνες), να πω όμως ότι πράγματι, όνομα «Νταβονάκος» δεν υπάρχει.

  Αυτός που έβγαλε την ιστορία, θα μπορούσε τουλάχιστον να επικαλεστεί το όνομα Παπαδόπουλος που είναι και συχνό. Όμως, διάλεξε ένα όνομα που μοιάζει καθολικά ανύπαρκτο. Τα πιο «κοντινά» που έχω βρει είναι «Νταβανογιώργος» και «Ντοβάνογλου».

 56. GeoKar said

  #14: βυσνί, παρακαλώ 🤓

 57. Λάμπας said

  Τώρα που το ξαναβλέπω, το «Νταβονάκος» μοιάζει με αναγραμματισμό του «Ντακοβάνος», που είναι γνωστό επίθετο.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, δεν είναι γραφικός ο Γαβριηλίδης. Ανήκει απλώς στην κατηγορία των στοχαστών που μας προκαλούν αμηχανία, εκνευρισμό ή και εχθρότητα με πολλές από τις θέσεις τους (ιδίως όσες θίγουν εθνικά στερεότυπα) και τους κολλάμε την ταμπέλα του αιρετικού. Διάβασα το βιβλίο του «Ο ασιάτης Σεφέρης», που μου το σύστησε και μου το δάνεισε καλός συνάδελφος, και στις σελίδες του βρήκα έναν «άλλο» Σεφέρη. Το συστήνω κι εγώ, αξίζει τον κόπο(;), γιατί είναι και πολυσέλιδο.

 59. … το όνομα «Νταβονάκος» δεν εμφανίζεται ούτε … στις εφημερίδες που … βεβαίως καλύπτουν το έτος 1962 …

  Μήπως σε εκτενέστερη αναζήτηση για Νταβονάκους;
  Διαβάζω πως η Devonian κράτησε 60 εκ. χρόνια

 60. Τα οποία σκουλήκια… (δις)

 61. 45, ! 😀

  Ένα λεπτό περιπτερά, ένας αητός

 62. 13,
  Δεν είναι και λίγο, πάντως — καμμιά φορά οι αετοί μπερδεύονται!

 63. Κιγκέρι said

  42: Συγγνώμη, ΣΠ, αυτός ο Μέφρι ο ανελεητος! Όχι πεταλούδα, πρόσθιο! 🙂

 64. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Πολύ μου άρεζε αυτό το «ο δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει τις πηγές του»! Για κάτι που υποτίθεται πως συνέβη 60 χρόνια πριν. Διότι θα κινδύνευαν από αντίποινα οι πολύ ζωντανές πηγές του κι έπρεπε να τις προστατεύσει.

  Τι βλήμα, θεέ μου.

 65. ΣΠ said

  63
  Ναι, πρόσθιο. Τι σκεφτόμουν;

 66. Theo said

  Καλημέρα,

  Συμφωνώ με τον Γιάννη Κουβάτσο (#53) και άλλους ότι τα περί Νταβονάκου βρομούν φεϊκίλα. Βρίσκω κι εγώ το ύφος του Άκη Γαβριηλίδη* υπεράγαν επιθετικό και ειρωνικό, νομίζω όμως τα τρία κείμενά του που διάβασα στο ιστολόγιό του σέβονται την ιστορική αλήθεια και πως ο ίδιος ασχολείται σοβαρά με την Ιστορία και καλώς αποδομεί κάποιους νεοφανείς εθνικιστικούς μύθους ημετέρων αριστερών και δεξιών «πατριωτών». (Περισσότερο μού άρεσε το σχόλιο ενός αναγνώστη του που καταλήγει:
  Όταν καλλιεργείς σε κάθε νέα γενιά το παραμύθι ότι οι πάντες φθονούν την Χώρα σου και απεργάζονται γι’ αυτήν σχέδια εξόντωσης, ενώ εσύ είσαι ο πιο πολιτισμένος λαός, τότε αναπόφευκτα θα γίνεις μοιρολάτρης, άμοιρος των ευθυνών απέναντι στις κακοδαιμονίες σου, θα δείχνεις συνεχώς ανήσυχος για πραγματικούς η φανταστικούς κινδύνους, με μοναδικό σκοπό να έχεις ήσυχη την συνείδηση σου για την «αιώνια» απραξία σου..)

  Διαβάζοντας και το άρθρο του Μακεδονία, το Ισραήλ των Ποντίων (κι ο ίδιος είναι Θεσσαλονικιός, ποντιακής καταγωγής, αν καταλαβαίνω καλά) θυμήθηκα ένα γνωστό μου οδοντίατρο, Πόντιο, γεννημένο στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών και κάτοικο Νέας Ιωνίας, αγνό φίλαθλο/οπαδό, που συνέβαλε αρκετά στο προσφυγικό κιτς της ΑΕΚ (βλ. #19), πείθοντας κάποιους χουλιγκάνους να φωνάζουν «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη», «εεε, Αετέ, δικέφαλε», κα.

  *σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα γι’ αυτόν στο https://biblionet.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf/?personid=30963

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Έχε μου εμπιστοσύνη, διότι όταν καταπιάνεται κάποιος με την ελληνική ταυτότητα, και αγνοεί τι ήταν το Βυζάντιο ή νομίζει ότι Ρωμιός ήταν ένα όνομα που έδωσαν οι Τούρκοι στους… ορθόδοξους χριστιανούς γενικά, μιλάμε για άγνοια σε βαθμό γελοιότητας.

  Δυστυχώς, πρόκειται για ζητήματα για τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι αντίστοιχα του γλωσσολογικού Λερναίου που λέει ο Νίκος, δηλ. ένα μάτσο κοτσάνες και μπαρούφες που γράφουν άνθρωποι που παριστάνουν του «προοδευτικούς» λόγιους που δεν τους «ξεγελάει το σύστημα» και νομίζουν ότι οι κοτσάνες τους «καταρρίπτουν εθνικά στερεότυπα». Ο Λιάκος δεν έλεγε ότι οι Έλληνες είναι κατασκευασμένοι; Της ίδιας φαιδρής συνωμοταξίας είναι και ο Γαβριηλίδης, που γράφει για τα ζητήματα ταυτότητας χερότερα από ψεκασμένος.

  Εδώ, τη θεωρία των τριών περιόδων του ελληνισμού που τα ίχνη της τα βλέπουμε ήδη στη μεσοβυζαντινή εποχή όπου το Βυζάντιο αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μια διάδοχη περίοδο της ελληνικής αρχαιότητας) και έχει ολοκληρωθεί στην Τουρκοκρατία (το βλέπουμε ήδη στη Ριμάδα του Βελισαρίου, στον Ματθαίο Μυρέων, στον Γεώργιο Κονταρή, στον παπα Συναδινό), την ονομάζει… «μεταξικό σχήμα» ο γραφικός, και μάλιστα βάζει στην βλακεία αυτή που γράφει υπόλογο και τον Ελύτη. Ο Δαπόντες μάλιστα κάνει λόγο για ιστορία 3.000 ετών και ο Γαβριηλίδης νομίζει ότι αυτό είναι θεωρία του Παπαρρηγόπουλου!
  Ο άνθρωπος κάνει χαβαλέ, είναι παντελώς άσχετος:

 68. Ερώτηση: Το 62 πηγαίνανε ελληνικές εφημερίδες στην Πόλη προς πώληση; Με μία μέρα καθυστέρηση, ας πούμε, καθώς η έκδοση ήταν πρωινή κι απογευματινή, κανονικά; Και μάλιστα αθλητικές; Ας ξεκινήσουμε από αυτό το fact checking.

 69. Πέπε said

  @5:
  > Μανιάτικη κατάληξη για Κωνσταντινουπολίτη περιπτερά;

  Απίθανο είναι; Δε νομίζω ότι το -άκος είναι αποκλειστικά μανιάτικο, απλώς στη Μάνη είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά και πέρα από αυτό, οι Κ’πολίτες δεν είναι κατ’ ανάγκην όλοι ντόπιας καταγωγής. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι Πολίτης με μακρινότερη ή κοντινότερη μανιάτικη ρίζα.

  Από την άλλη, το να μην εντοπίζεται πουθενά το επώνυμο είναι πιο περίεργο.

  ____________________

  @γενικότερα:

  Η όλη ιστορία, με το σύνολο των λεπτομερειων της, φαίνεται από το κείμενο κι απ’ τα σχόλια ότι δεν μπορεί να ευσταθεί. Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη περίπου έτσι:
  -να μην τον έλεγαν Ντοβανάκο αλλά με κάποιο υπαρκτό όνομα
  -να μην ήταν περιπτεράς αλλά άλλου τύπου εφημεριδοπώλης
  -να μην είχε αυτή την παράδοξη εξειδίκευση σε έντυπα με πρωτοσέλιδο την ΑΕΚ
  -να μην έκανε απλώς αυτή την ανώδυνη δουλειά, αλλά και άλλα σχετικά με την ελληνική (ρωμέικη έστω) ταυτότητα, και να ‘μπαινε στο μάτι των εθνικιστών. Να ανέμιζε ελληνικές σημαίες, ξέρω γω;
  -να μην ήταν ακριβώς εκείνη τη χρονιά αλλά κάπου τότε
  -να μην ήταν 3 ή 4 Τούρκοι αλλά π.χ. μια ομάδα-συμμορία που την είχε πέσει και σ’ άλλους, να μην έγινε ο διάλογος ακριβώς έτσι (θα θέλατε παρακαλώ να κλείσετε το περίπτερο; -Όχι, ευχαριστώ), ενδεχομένως ακόμη και να την έπεσε ο ίδιος σε Τούρκους εθνικιστές, ή να την έπεσε άλλος και να έγιναν αντίποινα (ή 1000+2 άλλες παραλλαγές)
  -…κλπ κλπ
  …και τελικά κάποιος βασικός πυρήνας να ισχύει.

 70. Theo said

  @67, τέλος:
  Ο Παπαρρηγόπουλος υπερμάχησε της τριμερούς διαιρέσεως της ελληνικής Ιστορίας. Ο δε Μεταξάς ήταν αυτός που προπαγάνδισε τον «τρίτο ελληνικό πολιτισμό».
  Αντιγράφω από τη Βίκη:
  Ο Μεταξάς ανεκήρυξε το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου (1936-1941) ως την απαρχή του τρίτου ελληνικού πολιτισμού, με την δέσμευση να δημιουργήσει πολιτισμικά αγνούς και φυλετικά καθαρούς Έλληνες έχοντας βάση μια στρατοκρατούμενη κοινωνία σαν αυτή της αρχαίας Μακεδονίας και της αρχαίας Σπάρτης, οι οποίες αποτελούσαν τον Πρώτο Ελληνικό Πολιτισμό. Τον Δεύτερο Ελληνικό Πολιτισμό αποτελούσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία,[1] πιθανώς επηρεασμένος από την τριμερή διαίρεση του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου.
  Άρα, δεν έχει άδικο ο Γαβριηλίδης όταν γράφει για το μεταξικό σχήμα για τους «τρεις ελληνικούς πολιτισμούς».

 71. Spiridione said

  52. Όχλος και ζωοταλιμπανισμός είναι η επιστολή δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων;
  https://www.prlogos.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-10-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89/
  είναι η επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΝΙΜΑ και ΑΡΙΩΝ;

 72. Άκης Γαβριηλίδης said

  Σε απάντηση στο σχόλιο της κας «ΣοφιαΟ».
  Η απόφανσή σας, δεδομένου ότι προφανώς είστε Ελληνίδα, έχει την (παράδοξη/ κυκλική) δομή της απόφανσης «Κρήτες αεί ψεύσται».
  Ως εκ τούτου, εάν θεωρείτε ότι έτσι είναι τα πράγματα, σας καλώ να εφαρμόσετε τη γνωμάτευσή σας σε όσα λέτε εσείς, και να αναρωτηθείτε μήπως εσείς πάσχετε από αυτή τη δυσπιστία την οποία αποδίδετε στους «Έλληνες».
  Πρώτα απ’ όλα, μου αποδίδετε την πεποίθηση ότι «είμαι διανοούμενος», και δεύτερον ότι απευθύνθηκα στον κ. Σεφτελή «αφ’ υψηλού και ειρωνικά».
  Αυτά είναι δικές ας αυθαίρετες υποθέσεις, οι οποίες δεν συνάγονται από κανένα στοιχείο της ανταλλαγής μου με τον Σεφτελή.
  Η ανταλλαγή αυτή είναι δημοσιευμένη παραπάνω. Σας καλώ να μου υποδείξετε ποιο ακριβώς σημείο, ποια λέξη ή έκφραση δείχνει ότι κάποιος εκ των δύο συνομιλητών «θεωρεί τον εαυτό του διανοούμενο», και ποια λέξη ή έκφραση μαρτυρεί ειρωνεία ή αίσθηση ανωτερότητας. Εσείς δηλαδή πώς αλλιώς θα τα διατυπώνατε; Απευθύνθηκα σε έναν άνθρωπο που ισχυρίστηκε κάτι, και τον ρώτησα πώς το γνωρίζει. Η πιο κοινή ερώτηση του κόσμου, διατυπωμένη με τις πιο καθημερινές και ουδέτερες λέξεις του κόσμου.
  Άρα, ο λόγος για τον οποίο εκνευρίστηκε ο Σεφτελής ήταν προφανώς αυτός που υποθέτει ένας άλλος σχολιαστής παραπάνω: ότι είχε λερωμένη τη φωλιά του και δεν μπορούσε να απαντήσει.
  Επιπλέον, σημειώνω ότι εδώ δεν πρόκειται ούτε για «διαφωνία», ούτε για «διευκρίνιση κάποιου λάθους». Πρόκειται για συνειδητή διασπορά ψευδών ειδήσεων.
  Στο περιστατικό αυτό δεν σημειώθηκε καμία «παρεξήγηση». Ποιος παρεξήγησε τι, και ποια θα ήταν η ορθή κατανόηση;

 73. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα. Το σχ. 72 ήρθε πολύ νωρίτερα, από το μεσημέρι αλλά επειδή έλειπα περίμενε έγκριση.

  45 Γεια σου Κώστα!

 74. Pedis said

  Επιβεβαιώνω ότι τον Σεφτελη δεν τον έχω καν ακουστα, αλλά δεν σας αποκαλύπτω τις πηγές μου.

  Η ιστοριουλα πάντως μου φαίνεται πολύ πιστευτή για αναγνώστες αθλητικών ειδήσεων.

 75. Ποδοσφαιρικό σχόλιο

  Πολύ πλάκα, έβγαλε ανακοίνωση ο ΠΑΟ πως υπάρχον εναντίον του » ανθρώπινα» λάθη …

  Εστι όμως του VAR οφθαλμός , ος τα πανθ΄ορά, άπιστοι !!

 76. >> του ζήτησαν να μην ξαναμιλήσει ελληνικά

  Το μόνο σπέρμα αληθείας που μπορώ να εντοπίσω στην όλη ιστορία είναι το πασίγνωστο (σε μένα 🙂 ) vatandaş, türkçe konuş (=συμπατριώτη, μίλα τούρκικα) που ήταν (μάλλον ακόμα είναι) τόσο επίσημη κρατική πολιτική όσο και εμπεδωμένη πρακτική σε όσους έχουν τουρκική εθνική συνείδηση. Ο οποιοσδήποτε τούρκος μπορεί να παρέμβει σε αλλόγλωσση κουβέντα οποιωνδήποτε μειονοτικών με αυτή τη σύσταση/προτροπή/εντολή. Δεν ξέρω αν συνεχίζεται, πάντως τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των 90ζ συνέβαινε κατά κόρον.
  Κατά τα λοιπά παπαριές καμαρωτές ο κύριος Σεφτελής.

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  71: Ναι, αλλά διαβάζω περίεργα πράγματα. Αυτή είναι η ποιότητα των σωματείων; Με εξ αποστάσεως διαγνώσεις;
  ότι πείναγε «εμφανώς»; Και είχε στρες ο αετός; Και αναφορά σε… «σχεδόν βάναυσο τρόπο»;

  Εδώ δεν έχουμε ζωοφιλικά σωματεία, αλλά κάτι που μου θυμίζει θρησκευτική σέκτα που προσκυνούν ζώα ή κάτι τέτοιο.

  Δηλαδή όταν τα σωματεία αυτά θεωρούν ότι η στείρωση επιβάλλεται να γίνεται στα ζώα, μερικοί που λένε ότι αυτό είναι βαναυσότητα, δεν ισχύει; Θα στείρωναν ποτέ ανθρώπους; Τότε τι ανοησίες διαβάζουμε χωρίς ειρμό και νόημα, για το… στρεσαρισμένο πουλί;
  Αυτοί μιλάνε σαν ιερατείο κάποιας θρησκείας που άγγιξαν το ιερό και το όσιο τους.
  Δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά αυτά τα πράγματα, τα θεωρώ εντελώς γελοία και ντροπιαστικά. Να πω ότι κάποιος το χτύπησε ή του προκάλεσε μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Αλλά… στρες;

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  77:Και να στρεσαρίστηκε ο αετός, υπάρχει λύση και πρέπει να υποχρεωθεί ο Μελισσανίδης να πληρώσει τις συνεδρίες😊:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://enallaktikiagenda.gr/psuxologoi-gia-gates-skulous/&ved=2ahUKEwjU5cn1l9b6AhUCgf0HHS4lC6wQFnoECBcQAQ&usg=AOvVaw2gFER_CZCMzisflIKrAPgf

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Να πληρώσει ο μπαγάσας!

  ΥΓ
  Για το κιτς της όλης υπόθεσης βεβαίως δεν διαφωνώ.

 80. freierdenker said

  Στον τίτλο του άρθρου, είναι ακριβής η χρήση της λέξης ήρωας;

  Ίσως το μάρτυρας να ταιριάζει καλύτερα. Το λέω αυτό γιατί στα δυο λινκ του άρθρου την λέξη δεν την είδα, μιλάνε για θλιβερή ιστορία συγκινητική ιστορία, αδικοχαμένο νέο.

 81. spyridos said

  «Ολοι οι καριόληδες μια εταιρία»

 82. spyridos said

  ας υπενθυμίσω ότι ο Μπλογκ είναι εκείνος που ΑΠΑΙΤΕΙ την εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης.

 83. spyridos said

  Περιμένω η Εκκλησία και η ΝΔ να πάρει αποστάσεις από τους παιδοβιαστές, κληρικούς και λαικούς.
  Και θα περιμένω πολύ ακόμα.
  https://www.documentonews.gr/article/o-iereas-apo-to-agrinio-poy-katadikastike-gia-viasmoys-anilikon-sti-fylaki-o-lignadis-eleytheros/
  Να δούμε πότε θα μιλήσει ο Ιερώνυμος γιαυτόν και πολλούς παρόμοιους βιασμόυς.
  Δεν είναι πλέον περιστατικά αλλά η συστηματικότητα των ανώμαλων παπάδων και δυστυχώς η Εκκλησία αρνείται να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. Αντίθετα προστατεύει ενεργά τους παιδοβιαστές.

 84. Spiridione said

  77. Δεν είναι ζωοφιλικά σωματεία, είναι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την άγρια ζωή. Κατά τα λοιπά δεν θα σχολασω κάτι άλλο, τάχουμε εμπεδώσει.

 85. sarant said

  80 «ένας ακόμα» λέω και τον βάζω πλάι στον Κουκίδη, οπότε μου φάνηκε πιο ταιριαστό το «ήρωας».

 86. Theo said

  @81:
  «Ολοι οι καριόληδες μια εταιρία»
  Μας έπεισες, δε λέω 🙂
  Δηλαδή, επειδή έτυχε κάποιος που αποδείχτηκε αργότερα βιαστής, να φωτογραφηθεί με κάποιους μητροπολίτες που αμφιβάλλω κι αν ήξεραν το όνομά του, σημαίνει πως όλοι οι κληρικοί συμφωνούν με τις πράξεις του;

  @83:
  Δεν το ξέρεις ότι η Εκκλησία καταδικάζει κάθε σεξουαλική επαφή (ακόμα κι αν είναι συναινετική) εκτός γάμου και περιμένεις να καταδικάσει τους βιασμούς, δηλαδή το αυτονόητο;

  Όσο για τον βιαστή ιερέα του Αγρινίου:
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος όταν ανέλαβε την Τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον Ιανουάριο 2022 διέγνωσε το πρόβλημα. Επειδή ως Τοποτηρητής έχει καθορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες αναφέρθηκε με έγγραφό του την 24 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες της αναλήψεως της Τοποτηρητείας στην Ιερά Σύνοδο για το γεγονός αυτό και την ρώτησε για το πως να χειρισθεί το θέμα επειδή γινόταν ευρύτατη συζήτηση μεταξύ του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

  Η Ιερά Σύνοδος ύστερα από απόφασή της κατά την 8η Φεβρουαρίου 2022 έδωσε στον Τοποτηρητή την άδεια να προβεί σε εκκλησιαστικές ανακρίσεις για τον Ιερέα ο οποίος βρισκόταν στην φυλακή εν όψει εκδικάσεως της υποθέσεώς του. Γράφεται στο έγγραφο: «Η Ιερά Σύνοδος… απεφάσισεν όπως παράσχη υμίν άδειαν ίνα διανεργήσετε ανακρίσεις εις βάρος του Ιερέως π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου του Δημοσθένους της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας διά κανονικά παραπτώματα». Κατόπιν τούτου ανατέθηκε την 29η Μαρτίου 2022 η ανακριτική διαδικασία σε Εφημέριο της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Μετά την ποινική εκδίκαση της υποθέσεως του π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδος την 18ην Ιουλίου 2022 και την ποινή που του επεβλήθη κάθειρξη 27 ετών ο Τοποτηρητής όπως είχε καθήκον και ύστερα από την ως άνω απόφαση της Ιεράς Συνόδου προέβη σε τέσσερες ενέργειες. Πρώτον, ζήτησε από την Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Λευκάδος απόσπασμα της αποφάσεως του Δικαστηρίου∙ δεύτερον, απαγόρευσε στον Ιερέα προσωρινώς μεχρι την έκδοση της αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου κάθε ιεροπραξία∙ τρίτον, έδωσε εντολή στον εκκαθαριστή αποδοχών των Εφημερίων να του αποδίδεται το 50% των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προσφάτως νόμο 4957/ΦΕΚ 21 Ιουλίου 2022∙ και τέταρτον, έδωσε εντολή στον εκκλησιαστικό ανακριτή να επισπεύσει την διαδικασία των εκκλησιαστικών ανακρίσεων ζητώντας να του δοθεί όπως το επιτάσσει ο νόμος και η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδος με τον σχετικό φάκελο της δικογραφίας.

 87. Ήρωας γιατί αν είχε υπακούσει στις εντολές θα ζούσε.

 88. sarant said

  87 Κι αυτό

 89. Ο από δω ποιος είναι;

 90. Μπλογκ, όταν ο Φουρθιώτης ασπαζόταν (γκουγκλάρεται εβραίως και παλαιστινίως) τη Δεξιά του αρχιεπισκόπου για να κατέβει στην πολιτική, λες πως ο τελευταίος δεν ήξερε για τι νταβατζή, εκβιαστή και σκευωρό της λάσπης επρόκειτο?

 91. spyridos said

  86α
  Το ήξεραν και πολύ καλά το ονοματάκι του και τα δωράκια του τσίμπαγαν.
  ΚΑΙ της γυναίκας του που του προσφέρει άμεση πρόσβαση στα ανυπεράσπιστα παιδιά του βρεφοκομείου Αθηνών.
  Δεν μπορώ να καταλάβω (ή μάλλον μπορώ) γιατί δεν την έδιωξαν ήδη.
  Και τον Λιγνάδη και τον Γεωργιάδη ακόμα τους προστατεύουν.

  86β
  1. Δεν θυμάμαι να έχεις γράψει ποτέ για συλλογική ευθύνη ή να έχεις απαιτήσει από όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου να ζητήσει συγνώμη για άσχετα κακουργήματα ως και για τους βιασμούς του Μάο.
  2. Η πρακτική έχει πολύ μεγάλη απόσταση από τη θεωρία. Και συστηματικά η εκκλησία προστατεύει τους παιδοβιαστές ιερείς. Το ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές γνωστές και ακόμα περισσότερες άγνωστες περιπτώσεις. Είναι συστηματικό το πρόβλημα.

 92. spyridos said

  91
  συστηματικό = συστημικό

 93. BLOG_OTI_NANAI said

  83: Θα πρέπει να είσαι μεγάλο νούμερο, αφού αγνοείς πως το γνωστότατο αηδιαστικό κόμμα παιδόφιλων είναι κόμμα επίσημα αθεϊστικό και μάλιστα αντιθρησκευτικό:

 94. 91# Τι λες βρε ανύπαρκτε? 🙂
  https://www.documentonews.gr/article/anyparktoi-osoi-asxoloyntai-me-toys-paidoviastes-gia-ton-adoni-to-xydaio-retweet/

 95. Mitsi Vrasi said

  Όσοι/ες έχουμε ή είχαμε στα σπίτια μας ζωάκια, ξέρουμε ότι βαριούνται, εκνευρίζονται -παθαίνουν στρες επίσημα.

  Αυτός ο δόλιος ο αητός βρέθηκε στη βυζαντινή αρένα για τα κέφια του Μελισσανίδη.
  Ο εκπαιδευτής που εκμεταλλεύεται τον αητό, υποθέτω ότι κερδίζει και από πριβέ εμφανίσεις, αλλιώς τι να τον κάνει. Εντάξει, θα τον αμολάει και σε κανένα βουνό για βόλτα. Με τον εκπαιδευτή και αφεντικό του έρμου του αητού ασχολήθηκε κανείς; Γιατί ακόμα κι αν μεγάλωσε σε αιχμαλωσία, δε γίνεται να βρίσκεται σε βυζαντινο-κιτς φιέστες!

  Καθώς φαίνεται, ελλείψει ελεφάντων, τίγρεων, πυθώνων και τα λοιπά, η εκμετάλλευση μεταφέρθηκε σε μικρότερα μεγέθη.

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  Για το όνομα Νταβονάκος. Ανύπαρκτο όπως είχαμε πει.

  Με το θέμα «-βονάκος» υπάρχουν:

  -Βοβονάκος
  -Κοβονάκος
  -Σκλαβονάκος

  Το ερώτημα παραμένει, πώς στην ευχή πλάστηκε μια ιστορία με ένα εντελώς ανύπαρκτο όνομα;

 97. Theo said

  @91:
  Γνωρίζω πολλούς κληρικούς (και μητροπολιτών συμπεριλαμβανομένων) πριν ακόμα χειροτονηθούν. Δεν ξέρω καμία περίπτωση που κάποιος απ’ αυτούς να προστάτευσε παιδοβιαστές ιερείς (και από τα ΜΜΕ που την τρίχα των αδυναμιών των κληρικών την κάνουνε τριχιά και βούκινο, ζήτημα να έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μητροπολιτών, προστατών τέτοιων κληρικών, που να ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού· αλλά δεν μπορώ να πιστέψω αναπόδεικτες διαδόσεις). Αν ήξερα κάποιον, θα του έκοβα και την καλημέρα.
  Αντίθετα, γνωρίζω έναν πολύ αξιόλογο ιερομόναχο που συκοφαντήθηκε για σχέσεις με γυναίκες της ενορίας του, πέρασε κάποια χρόνια στην ανυποληψία και το φτύσιμο μέχρι που αποδείχτηκε λευκότερος περιστεράς. Όμως, εν τω μεταξύ, ο πατέρας του πέθανε από τη στεναχώρια του.

  Όπως έχω γράψει παλαιότερα εδώ, το πρόβλημα είναι συστηματικό στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, λόγω της υποχρεωτικής αγαμίας των ιερέων. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ορθόδοξη, κι οι λίγες εξαιρέσεις δεν αρκούν να αποδείξουν αυτό που αποφαίνεσαι με τόση βεβαιότητα.

 98. Theo said

  @97:
  συστηματικό = συστημικό

 99. Avonidas said

  #93. The Party for Neighbourly Love, Freedom, and Diversity or The Charity, Freedom and Diversity Party (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, PNVD) is a Dutch political party with no representation in parliament,[2] and only three known members as of 2006. […] PNVD has not participated in any election. In 2006, it did not receive the 30 signatures from each of the 19 Dutch electoral regions it would need to get on the ballot for the 2006 elections.[6] On 14 March 2010, the party was dissolved.[7]

  Αλλά ναι, απόλυτα θεμιτές οι συγκρίσεις με τη ΝΔ 😐

 100. xar said

  Καλησπέρα σε όλους, διαβάζω το ιστολόγιο εδώ και κάμποσο καιρό. Βρίσκω ενδιαφέρον τόσο τα άρθρα όσο και τα σχόλια, αλλά δεν έχω ξανασχολιάσει.

  @69
  Μετά από όλη αυτή την αφαίρεση (μπορεί να είχε άλλο επίθετο, μπορεί να μην ήταν περιπτεράς, μπορεί να δολοφονήθηκε για άλλο λόγο / πρόφαση κτλ.), μένει ως πυρήνας ότι τον αετό τον είπαν Οδυσσέα, γιατί στα προγκρόμ που έκαναν οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη κατά των Ελλήνων, δεν μπορεί, όλο και κάποιο θύμα με όνομα Οδυσσέας θα υπήρχε!

 101. Avonidas said

  #97. Αν ήξερα κάποιον, θα του έκοβα και την καλημέρα.

  Αλλού πρέπει να στοχεύσεις, δεν είναι με την καλημέρα που την κάνουν τη ζημιά 🙂

 102. sarant said

  93-99 Το ολλανδικό Κόμμα Παιδόφιλων, όπως λέει και ο Άβο, είναι ουσιαστικά αστικός μύθος,
  είχαμε γράψει εδώ, το μακρινό 2012

  Μεσεκλογικά μεζεδάκια

  100 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλώς ήρθατε στην παρέα μας. Επειδή ήταν το πρώτο σας, κρατήθηκε προς έγκριση, δεν θα συμβεί αυτό στα επόμενα.

 103. spyridos said

  93
  Αυτοί προσπαθούν από το 2006 να πάρουν μέρος σε εκλογές αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν τις απαραίτητες ελάχιστες υπογραφές για να συμμετέχουν.
  Στην Ολλανδία 70% του πληθυσμού δηλώνει άθρησκο. Είναι όλοι αυτοί παιδοβιαστές; και γιατί δεν υπογράφουν 50 άτομα από 12 εκ. ψηφοφόρους για να πάρει μέρος το παραπάνω απόκομμα;
  Ενώ οι χριστιανούληδες της ΝΔ πήραν 3 εκ. ψήφους, πιάσαν τα πόστα στις εκκλησίες και στα ορφανοτροφεία και γαμούν παιδάκια.

 104. Theo said

  @101:
  Είμαι κατά της βίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 105. Pedis said

  # 90 – Κάνεις τον χαζό, έτσι; Μα άμα τα ‘ξερε ο αρχιεπίσκοπος και η μισή ηγεσία της ΝΔ, θα έβγαινε ο Φουρθιώτης από τη φυλακή σε ντετέ; Πρώτοι αυτοί θα έβαζαν λυτούς και δεμένους να μείνει μέσα!

 106. Avonidas said

  #102. Κουραστικός μύθος είναι 🙂
  #104. Πρέπει δηλαδή να το πάρω απόφαση ότι η χαμογελαστή φατσούλα δεν αρκεί, και να εξηγήσω ότι κάνω πλάκα;

 107. Μαρία said

  97
  Το συστημικό ισχύει και για τον άγαμο ορθόδοξο κλήρο βέβαια και για τα μοναστήρια ανδρικά και γυναικεία.
  Γέρασα και ξέρω ένα μόνο αποσχηματισμό αρχιμανδρίτη που το είχε παραξηλώσει.

 108. 105# Όχι ρε, δεν τον κάνω, είμαι, καθχιαφτός. Ντροπή σου κοτζάμ άντρας να περιπαίζεις το ζαβό, το ανάπηρο 😜 🤪

 109. freierdenker said

  87,88 το ΛΚΝ λέει ήρωα αυτόν που «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις, με εξαιρετικό θάρρος, τόλμη και γενναιότητα», ενώ μάρτυρας είναι «αυτός που έχει υποστεί μαρτύρια και ιδίως θάνατο συνήθ. για ένα ιδανικό». Το βικιλεξικό ορίζει τον μάρτυρα ως κάποιον «που βασανίστηκε ή και θανατώθηκε για τις πεποιθήσεις του».

  Στην πράξη βέβαια η διαφορά μεταξύ των δυο λέξεων είναι πιο μικρή, και ίσως τελικά η επιλογή να είναι θέμα προτιμήσεων του ομιλητή. Άλλοι θέλουν ήρωες, άλλοι όπως η Εκκλησία μάρτυρες. Το έθνος θα έλεγα είναι εντάξει και με ήρωες και μάρτυρες.

 110. spyridos said

  90
  «ασπαζόταν τη Δεξιά του αρχιεπισκόπου»
  Τι εικόνα.
  Το πας φιρί φιρί να με κάνεις να περιγράψω τους συνειρμούς που φέρνει ο ανύπαρκτος χαρακτήρας και το ταπεινό της καταγωγής μου, αλλά δεν θα σου κάνω τη χάρη. Το κλείνω και πάω νωρίς για ύπνο.

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  102: Δεν με απασχολεί αν συμμετείχε η οργάνωση αυτή σε εκλογές, απλά χρησιμοποιώ το όνομα που χρησιμοποιήθηκε και στην ερώτηση στο Ευρ. Κοινοβούλιο. Ως απάντηση στον ηθικολόγο ψεκασμένο του αθείσμού, με ενδιαφέρει μόνο ότι υπήρξε τέτοια αθεϊστική οργάνωση παιδόφιλων.

 112. ΣΠ said

  109
  Ήρωας είναι και το κύριο πρόσωπο ενός συμβάντος.

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  103: «Είναι όλοι παιδοβιαστές;»

  Ασφαλώς. Αν τα ποσοστά αθεϊας είναι αυτά που λες στην Ολλανδία, τότε οι άθεοι πρέπει να είναι οι κορυφαίοι ανώμαλοι:

 114. Avonidas said

  #111. Θα πρέπει να είσαι μεγάλο νούμερο, αφού αγνοείς πως το γνωστότατο αηδιαστικό κόμμα παιδόφιλων είναι κόμμα επίσημα αθεϊστικό και μάλιστα αντιθρησκευτικό

  Με δεδομένο ότι παρουσιάζεις ένα κόμμα που ίδρυσαν 3 κι ο κούκος, που δήλωσαν άθεοι (ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει, στην Ελλάδα ή στην Ολλανδία) ΣΑΝ να υπήρχε ακόμα, το χαρακτηρίζεις γνωστότατο ΣΑΝ να είχε οποιαδήποτε επιρροή, και θεωρείς άγνοια την άρνηση του άλλου να το αναφέρει ή συζητήσει, ΠΟΙΟΣ χαρακτηρισμός θα έλεγες ότι αρμόζει σε σένα;

 115. Avonidas said

  #113. Μπράβο, Αστραχάν. Γκούγκλαρε τώρα και το ποσοστό των πολυεθνικών που έχουν την έδρα τους στα νησιά Κέϋμαν. Και μετά βγάλε απ’ αυτό συμπεράσματα για το πόσοι δισεκατομμυριούχοι ζουν εκεί 😆

 116. Pedis said

  #108 – Ε, τότε κράτα το στόμα σου κλειστό και μην τολμήσεις να πεις ότι αν στη θέση ενός δεξιού καλού ανθρώπου της εκκλησίας ήταν ένας άθεος αναρχικός που του βρήκαν στο σπίτι κατά τη σύλληψη ένα στόχο χωρίς τα βελάκια, τότε παίζει στάνταρ να αποφυλακιστεί με παρέλευση του 18μηνου, να χαθεί στο μεταξύ η μισή δικογραφία, να του αναγνωριστεί πρότερος έντιμος βίος, να κάνει τριπλομεροκάματα ως καντηλανάφτης στη φυλακή, να του μειωθεί η ποινή στο εφετείο κατά 9/10 ή, αν δεν κληρωθούν οι σωστοί δικαστές, μέλοι αναρχικής κολλεκτίβας, να βγεί λόγω ανηκέστου βλάβης από φλεγμονή φρονιμίτη. Διότι ικανό σ’ έχω!

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Γκούγκλαρε τώρα εσύ τα παγκόσμια μπινελίκια για την παιδική κακοποίηση στη χώρα των αθέων, όπου καθόλου τυχαία η αηδία έχει φτάσει σε΄τέτοιο πάτο ώστε να είναι η μόνη που τόλμησε να εμφανίσει οργάνωση ανώμαλων άθεων παιδόφιλων…

  ΥΓ
  Εσύ υπερασπίζεσαι τις λαϊκίστικες μαλακίες του κολλητού σου, ή μήπως περιμένεις ότι δεν θα σας κοτσάρω ότι υπάρχει σε άθεους παιδόφιλους και εγκληματίες στα ελάχιστα χρόνια που υπήρξε αθεΐα στον κόσμο;
  Τουλάχιστον αν ανήκετε στην ίδια κατηγορία, να σας αντιμετωπίζω το ίδιο.

 118. Pedis said

  ωραίο βγήκε το μέλοι … 🤗

 119. Πέπε said

  Κι έτσι σήμερα το τακτικό ματσάκι «οι παπάδες γαμούν παιδάκια» VS «οι παπάδες δε γαμούν παιδάκια» είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Οδυσσέα Νταβονάκου.

  Έχω δει αρκετούς από τους προηγούμενους γύρους, και ενώ νομίζω ότι οι ομάδες έχουν (περίπου;) την ίδια σύνθεση σταθερά, ωστόσο κάθε φορά η επιχειρηματολογία μοιάζει ανανεωμένη.

  Τον περιοδικό κύκλο δεν έχω πολυκαταλάβει. Είναι κάθε που περνάει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα; Κάθε φορά που επανέρχεται κάποιος τύπος θεματολογίας στις αναρτήσεις; Κάτι άλλο;

  Όπως και να ‘χει, όσοι δε συμμετέχουμε παρακολουθούμε με αγωνία για το αποτέλεσμα.

  Δεκτά και ποδοσφαιρικά σχόλια.

 120. ΣΠ said

  113
  Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να αποδείξεις με αυτές τις ακροβασίες. Ότι κάποιοι παιδόφιλοι είναι άθεοι. Εντάξει, είναι. Και λοιπόν; Αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση να υπάρχουν παιδόφιλοι μεταξύ των παπάδων.

 121. A.Γ. said

  «Ό,τι να ‘ναι» … πολύ εύστοχα επιλεγμένο όνομα ομολογουμένως.

 122. sarant said

  117 Από τη μια έχουμε το ανύπαρκτο Κόμμα Παιδόφιλων που το ίδρυσαν τρεις άθεοι (αν και αυτό δεν το είδα να τεκμηριώνεται, ας πούμε ότι ισχύει) κι από την άλλη τα αμέτρητα σκάνδαλα παιδόφιλων ιερέων.

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  Να και ο Πάπας του αθεϊσμού:

 124. 116
  Ο μέλος αναρχικής κολλεκτίβας (εν)
  Οι μέλοι αναρχικής κολλεκτίβας (πληθ)

  Μου προκάλεσες φλεγμονή φρονιμίτη, στούρνε. Βγαίνω από το ιστολόγιο με ανήκουστη βλάβη.

 125. Avonidas said

  #117. Δεν ξέρω τι φαντάζεσαι ότι έχεις αποδείξει. Δεν ξέρω γιατί θεωρείς τον Σπυρίδο «κολλητό» μου. Και τέλος, δεν ξέρω σε ποιες κατηγορίες κατατάσσει τους συνομιλητές σου το κομπλεξικό μυαλό σου.

  Αυτό που ξέρω και μ’ ενδιαφέρει είναι ότι (α) συλλαμβάνεσαι να γράφεις ψέματα και το καυχιέσαι, και (β) μια ζωή δικαιολογείς τον ελεεινό τρόπο που συζητάς με το τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι. Κι ακόμα κι αυτό το κάνεις πλέον άγαρμπα.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  122: Προφανώς οι άθεοι θα πρέπει να καταγγείλουν για όλα αυτά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που βαρύνεται σε ποσοστό 85% με τα σκάνδαλα αυτά. Να θυμίσουμε ότι άθεοι και ΛΟΑΤΚΙ συμμαχούν σχεδόν απάντα κατά της θρησκευτικότητας, αλλά συμμαχούν και υπέρ της παιδοφιλίας όπως φαίνεται και ξεπλένουν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αφήνοντας την στο απυρόβλητο για τα εγκλήματα της.

  Όπως είπα, αν είναι να παίξουμε με τον λαϊκισμό, το κατέχω το άθλημα. Το ίδιο απευθύνω και στο σχ. 125.

 127. Avonidas said

  #123. Για όποιον βαριέται να ψάξει το λινκ που ΔΕΝ έδωσε ο μαλάκας: ο Ντώκινς αναφέρεται σε κακοποίηση που έχει υποστεί ο ίδιος:

  Richard Dawkins, author of The Selfish Gene and The God Delusion, has prompted outrage among child protection experts by suggesting that recent child sex abuse scandals have been overblown.

  He said that he could not condemn the “mild paedophilia” he experienced at boarding school. “I am very conscious that you can’t condemn people of an earlier era by the standards of ours,” he says in an interview published today in The Times Magazine.

  (τι ωραία που τα λέει ο «διαδικτυακός όχλος» όταν λέει αυτό που μας βολεύει, ε; )

  Μπλογκ, έχεις στ’ αλήθεια χάσει τη φόρμα σου (όσο για ήθος, ποτέ δεν διέθετες).

 128. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Φυσικά και δεν αποκλείει. Ασφαλώς η θρησκευτικότητα ή η αθεΐα ή το επάγγελμα δεν είναι αιτίες παιδοφιλίας. Μην μπερδεύουμε το αν κάποιος είναι ηλίθιος, με το να επιστρέφει τον λαϊκισμό στον αποστολέα του.

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Και ποιος είπε το αντίθετο βρε ηλίθιε; Να κρύψω κάτι που βρίσκεται σε 5 δευτερόλεπτα; Το θέμα είναι τι είπε ο άθεος κάφρος.

 130. geobartz said

  (α) Η αρνητική αναφορά στον «εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη», δεν είναι καθόλου τεκμηριωμένη, όπως δεν είναι και οι αντίστοιχες θετικές αναφορές. Νομίζω ότι η όποια «εύκολη» αρνητική ή θετική άποψη οφείλεται κυρίως στην όποια κομματική τοποθέτηση.
  (β) Το να αναζητείται στο γκουγκλ, και γενικώς στο «διαδίκτυο» και στις «μηχανές αναζήτησης» ένα όνομα (έστω «Νταβονάκος») που (φέρεται ότι) γράφτηκε σε εφημερίδα του 1962, μου φαίνεται εκτός κοινής λογικής. Ας σημειωθεί πάντως ότι το 1962 είναι πολύ κοντά στο 1955, όταν είχε φάει το σκοτάδι πολλούς Νταβονάκηδες. Υπήρχαν το 1962 κάποιες αθλητικές εφημερίδες, Η Αθλητική Ηχώ στην Αθήνα και τα Αθλητικά Νέα στη Θεσσαλονίκη, και δεν θυμάμαι πότε ακριβώς εμφανίστηκε το Φως των σπορ και μια ενωσίτικη, νομίζω με το όνομα Δικέφαλος.. Δεν ξέρω αν έβγαινε στην Πόλη (ελληνική) αθλητική εφημερίδα. Σε τέτοιες εφημερίδες μπορεί να ψάξει κανείς, αν και το υπόψη «συμβάν» θα μπορούσε να γίνει θέμα και σε πολιτική εφημερίδα. Όμως, οι λίγες πολιτικές «εφημερίδες που υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη», και το «ελαττωματικό ψαχτήρι» δεν υπόσχονται πολλά πράγματα.
  (γ) Λίαν επιεικώς, βρίσκω πολύ προβληματική την ακόλουθη άποψη του «μεταφραστή και συγγραφέα» Άκη Γαβριηλίδη: «Η ευφάνταστη αυτή ιστορία …μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μπροστά στα μάτια μας τη διαδικασία δημιουργίας μύθων σχετικών με το ψευδοκράτος του Πόντου …και κωδικοποίησης της «προσφυγιάς» σε μια κατεύθυνση εθνικιστική-τουρκοφοβική»
  Μας την αμόλυσε την κοτσιάνα ο φίλος. Όταν (υποτίθεται ότι) ψάχνεις την αλήθεια, πολυπράγμων Άκη, δεν χωρεί ούτε εθνικιστική ούτε αντεθνική υστερία. Ούτε τουρκοφοβία αλλά ούτε και τουρκολαγνεία. Και μάθε (αν δεν ξέρεις) ότι η Δημοκρατία του Πόνου δεν ήταν «ψευδοκράτος»: Όταν το 1916 οι Ρώσοι κατέλαβαν την περιοχή Τραπεζούντας, εγκατέστησαν αυτόνομη κυβέρνηση, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο. Η Δημοκρατία του Πόντου υπήρξε για έναν περίπου χρόνο, μέχρι τότε που οι Μπολσεβίκοι αποχώρησαν από την Αντάντ και από τον πόλεμο, και από τον (τουρκικό) Πόντο, κλπ, κλπ.
  (δ) Νταβονάκος: Ως εν σχολίω 45, ΚΩΣΤΑΣ said, Ντάβος ο γνωστός στρατηγός. Οι ετυμολογούντες ας βρουν πόθεν έσχε. Σε ότι αφορά το -νάκος, Νάκος λέγεται Μακεδονιστί ο Γιαννάκος, όστις ενίοτε καλείται και Γιαννακός. Είχε δε ο μάυ φάδερ και ένα χωράφι στην τοποθεσία Νάκου-μπάρα.

 131. ΣΠ said

  Έβαλα στο google
  ιερεας παιδοφιλος και
  αθεος παιδοφιλος

  Αναμενόμενα τα αποτελέσματα.

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο προπύργιο του αθεϊσμού 20.000 παιδιά υπόκεινται σε διάφορες μορφές σεξ. κακοποίησης κάθε χρόνο. Φαντάζομαι θα ξεπεράσουν εύκολα τους Ρωμαιοκαθολικούς… Για όσους εξακολουθούν να αρέσκονται στον λαϊκισμό και για κάποιον που έλεγε για τα Κέυμαν.

 133. Χαρούλα said

  #86 Theo εσύ είσαι ευχαριστημένος με την γραφειοκρατική αυτή αιτιολόγηση της καθυστερημένης αντίδρασης;
  Αν ναι, καλώς.
  Εγώ πάντως θα περίμενα ιδιαίτερα από αυτόν τον τοποτηρητή, πιό άμεση αντίδραση.
  Όλο και περισσότερο το ιερατείο θυμίζει τους Φαρισαίους της εποχής του Χριστού. Που τον κυνήγησαν γιατί έφερε την ανατροπή της …υποκρισίας.

 134. Μαρία said

  82
  https://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AE-11-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AD%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B5-%CE%BD%CE%B4-%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%82
  http://www.greekhandball.com/2009/05/blog-post_12.html
  Μάλλιος, γραμματέας ΝΟΔΕ Άρτας και ομάδας χάντμπολ – της γυναικείας ενν.- 11 χρόνια για νταβατζιλίκι.

 135. sarant said

  132 Bέβαια, ο μεγάλος αριθμος παιδιών που καταγγέλλουν κακοποίηση μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι συγκαλύπτουν πολύ λιγότερο.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως όλοι αυτοί οι συσχετισμοί παιδοβιαστές/άθεοι/παπάδες/νεοδημοκράτες/μαοϊκοί(προσθέστε ελεύθερα όποιον δεν χωνεύετε) είναι τελείως άκυροι και άσχετοι και αποσκοπούν απλώς στη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων. Αυτό ως προς το πού γέρνουν πολιτικά/ιδεολογικά αυτά τα κτήνη. Αλλά οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι βάσιμες. Κάθε μαντρί θέλει να δείχνει καλό πρόσωπο στην κοινωνία σπρώχνοντας τα μαύρα πρόβατά του προς αθέατα μέρη, μέχρι να ξεχαστούν οι πομπές τους. Αηδία.

 137. Μαρία said

  Τί βλέπω! Ο 42χρονος παιδέρας φοράει φούτερ του κολεγίου Αθηνών https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/362512_tin-tetarti-i-apologia-toy-feromenoy-biasti-mastropoy-tis-12hronis
  https://www.collegestore.gr/high-school/

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαλάκας, ηλίθιε… Ευτυχώς που δεν πιάσαμε ποδοσφαιροκουβέντα να ρίξουμε το επίπεδο.

 139. Πισμάνης said

  Δέν μπορεί νά αποκαλύψει τίς πηγές του γιατί δεσμεύεται από τό απόρρητο τής υπηρεσίας που υπηρετεί.

 140. Μαρία said

  136
  Πρέπει όμως ο παιδεραστής να διαλέξει το σωστό μαντρί, αυτό του πνεύματος και της ηθικής.

 141. Pedis said

  Ο 136 κάνει ότι δεν καταλαβαίνει για να κάνει το συνηθισμένο του τσακ στη μέση.

  Ενώ, βέβαια, είναι θέμα υποθέσεων σε ποιούς πολιτικο-κοινωνικούς χώρους θα κινηθούν συχνότερα όσοι δεν έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του αδυνάτου (παιδί, γυναίκα, μετανάστης, ομοφυλόφιλος, ναρκομανής, φτωχός, τρανς, άνεργος, φυλακισμένος, κλοσάρ, ο «άλλος» …), υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα ως προς την πολιτική-κοινωνική ένταξη ή την επαγελματική προέλευση (μπάτσοι, παπάδες φερειπείν) πολλών από εκείνους που τη σκαπουλάρουν, εύκολα ή δύσκολα, όταν σπάσει ο διάολος το ποδάρι και στριμωχτούν.

  Έτσι, επειδή μας διαβάζουν, που λέει κι ο Χτήνος, και μικρά παιδιά . (Μόλις μπήκαν στο καπή. 😛)

 142. # 141

  Καλά τόσα χρόνια εδώ μέσα δεν έμαθες τι κρύβεται πίσω από την …λουκουμόσκονη ! Που και που του ξεφεύγει και φαίνται το λουκούμι.

 143. Alexis said

  #69: Πολύ ωραίο σχόλιο Πέπε!
  Όντως οι λεπτομέρειες της ιστορίας «κλοτσάνε» αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει κόκκος αλήθειας.

  Επίσης θα συμφωνήσω με αυτό που λέει ο Γ. Μπαρτζούδης στο 130(β) :
  Το ότι δεν υπάρχει επώνυμο Νταβονάκος σήμερα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι δεν υπήρχε και το 1962.
  Και μάλιστα σε περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων.
  Το «ανύπαρκτο» του επωνύμου είναι ισχυρή ένδειξη περί της πλαστότητας της ιστορίας αλλά όχι αδιάσειστη απόδειξη.

 144. Alexis said

  Ψιλοάσχετο:
  Το επώνυμο Κουκίδης έχει 144 εμφανίσεις στον ονομαστικό τηλεφωνικό κατάλογο Ελλάδας και το Κουκκίδης 5

 145. A.Γ. said

  #130
  Αυτό που είναι ενάντια στην κοινή λογική, και ιδίως στη δεοντολογία και την συνήθη πρακτική της δημοσιογραφίας, της ιστοριογραφίας και γενικώς των δημόσιων ανταλλαγών, είναι υποδείξεις όπως η δική σου για το πού «πρέπει να ψάξει» κανείς ώστε να επιβεβαιώσει το παραμύθι του Σεφτελή.
  Δεν οφείλουν οι αναγνώστες ενός αφηγήματος να κάνουν έρευνα για να το τεκμηριώσουν. Εκείνος που μας το σερβίρει οφείλει να μας δώσει τα σχετικά στοιχεία, ήδη στη δημοσίευση. Όταν πρέπει να του τα ζητήσουμε, και μάλιστα όταν του τα ζητάμε και αυτός το θεωρεί προσβολή και μας βρίζει, ε, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
  Τούτου λεχθέντος, αγαπητέ/-ή Geobartz, αν εσύ έχεις κάποια καλύτερη ιδέα για το πού «πρέπει να ψάξουμε», ιδού η Ρόδος: ψάξε λοιπόν εσύ και πες μας τι βρήκες. Εάν βρεις κάποια απόδειξη ότι υπήρξε άνθρωπος που λεγόταν Οδυσσέας Νταβονάκος, θα μας πείσεις.
  Η αγενής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Σεφτελή δεν θα έχει αλλάξει, ούτως ή άλλως.
  Όσο για το «ψευδοκράτος του ΠόΝου» 🙂 -πραγματικά αριστουργηματικό λάψους-, την κοτσάνα την αμόλησες εσύ.
  Στο σχετικό βιβλίο μου, «ψευδοκράτος του Πόντου» δεν χαρακτηρίζω την βραχύβια «δημοκρατία» που φτιάχτηκε (κυρίως στα χαρτιά) στην Τραπεζούντα. Χαρακτηρίζω τη Μακεδονία, που έχει μετατραπεί σε φαντασιακό Ποντιστάν/ Ισραήλ των Ποντίων επί έναν αιώνα τώρα.

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  135: Νίκο, μόνο ψεκασμένος, λοβοτομημένος, ανεγκέφαλος, θα μπορούσε να συζητήσει σοβαρά και αν ξεγελάσει, ότι πράγματι, το να πιστεύεις στον Χριστό σε κάνει παιδόφιλο. Επειδή όμως ζουν ανάμεσα μας, ο λαϊκισμός ως απάντηση ήταν πάντα ένα όπλο ενάντια στους ανεγκέφαλους.
  Αυτό και μόνο είναι το νόημα της συζήτησης.

  Όσο για τη ΝΔ, @εσμένη την έχω, ουδέποτε ήμουν ψηφοφόρος τους. Αλλά εδώ δεν είμαστε φασίστες, να βαφτίζουμε ένα δημοκρατικό κόμμα ως παιδόφιλους. Σαφώς, η παιδεραστική ανωμαλία είναι ένα πλήγμα του λαϊκισμού ενάντια στη ΝΔ. Όμως, αν πάμε στον λαϊκισμό, βόμβα με στόχο να διαμελήσει παιδάκια, κληρικούς και πιστούς, έβαλαν άθεοι, έστειλαν και προκήρυξη, και μάλιστα δήλωσαν θλιμμένοι που η βόμβα με τα καρφιά δεν έσκασε για να δολοφονήσει τα «πρόβατα» τους πιστούς.

  Ακόμα και ένας ηλίθιος λαϊκιστής, θεωρεί εύκολο να διαχωρίσει το ηθικό πλεονέκτημα του θρησκευόμενου παιδόφιλου και των δηλωμένων άθεων που κάνουν τυφλό δολοφονικό χτύπημα με την ελπίδα να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς, ακόμα και μικρά παιδάκια;

  Μήπως, μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει για «αποτελέσματα αναζήτησης», «ιερέας παιδόφιλος», όταν με αυτή τη σκέψη, θα προκύψει τελικά ότι το επάγγελμα των παιδόφιλων είναι… προπονητής;! Άρα, την επόμενη φορά που κάποιος θα δηλώσει προπονητής, εμείς θα τον συνδέσουμε με την παιδοφιλία;

  Νομίζω όλοι κατανοούμε ότι η ηλιθιότητα και ο λαϊκισμός έχει ένα όριο.
  Όσο για το άτομο που μιλάει σαν Μαυρογιαλούρος και κακοπαιγμένος Αυλωνίτης και μιλάει με έναν παλιακό τρόπο για «ήθος», την ώρα που με λέει απρόκλητα «μαλάκα», τι να πω.

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  146: «Αυτό και μόνο είναι το νόημα της συζήτησης.»

  Εννοώ προφανώς πως όταν κάποιος θα καταγγείλει την πίστη μου ως αιτία κάθε εγκλήματος και ανωμαλίας, θα του θυμίσω τα εγκλήματα των άθεων στον πλανήτη και ό,τι υπάρχει σε αθεϊσμό και ανωμαλία. Τουλάχιστον να καταλάβει ότι λαϊκίζει και να σταματήσει διότι με αυτό το τροπάρι κάθε ιδεολογία μπορεί αν συνδεθεί με εγκλήματα και ανωμαλίες.
  Θυμήθηκα πρόχειρα τη μητέρα Βίγκαν που άφησε το παιδί της να πεθάνει, άρα, οι Βίγκαν είναι δολοφόνοι…
  Τέτοια ηλιθιότητα δέρνει κάθε λαϊκιστή.

 148. A.Γ. said

  Και, συμπληρωματικά:
  δεν υπάρχει καμία «αρνητική αναφορά στον εύζωνο Κουκίδη». Υπάρχει η διαπίστωση ότι δεν υφίσταται κανένα ιστορικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε τέτοιο πρόσωπο και ότι έκανε όσα του αποδίδονται.
  Για ακόμα μια φορά: όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι συνέβη, αυτός είναι εκείνος που οφείλει να προσκομίσει τις σχετικές αποδείξεις. Αλλιώς, με αυτή τη λογική των ίσων αποστάσεων, η «θετική αναφορά» ότι ο κ. Τάδε χθες είδε έναν εξωγήινο είναι ίσης αξίας με την «αναφορά» ότι δεν τον είδε.

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας μου εξηγήσει κάποιος πώς οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιου σχετίζονται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, είτε αυτές είναι κοινωνικά αποδεκτές είτε είναι «αποκλίνουσες» είτε νέτα σκέτα εγκληματικές. Υπάρχει κάποια στατιστική που συνδέει, ξέρω γω, τους δεξιούς και τους θρησκευόμενους με την παιδοφιλία, τους αριστερούς και τους άθεους με τον μαζοχισμό, τους αναρχισμούς με τον σαδισμό ή όποιους άλλους συνδυασμούς «βλέπουν» τα εξημμένα οπαδικά μυαλά; Αν υπάρχει τέτοια στατιστική, καλό θα ήταν να την αναρτήσει όποιος τη διαθέτει, για να φωτιστούμε κι εμείς. Μέχρι να γίνει αυτό, δικαιούμαι να θεωρώ τη «συζήτηση» περί παιδοβιαστών άλλη μια κοκορομαχία με πολιτικά/ιδεολογικά κίνητρα, όπως τόσες άλλες.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  143:Αν ο Σεφτελής αποκάλυπτε τις «πηγές» του, δεν θα υπήρχε θέμα για συζήτηση. Αρκεί, βέβαια, οι πηγές του να είναι αξιόπιστες. Από τη στιγμή που δεν το κάνει και προσπαθεί να υπεκφύγει με αδέξιες ντρίπλες, δικαιούμαστε να θεωρούμε την ιστορία περί Οδυσσέα άλλη μια μούφα και το ότι γίνεται ασμένως και άκριτα δεκτή από τόσον κόσμο, μας δείχνει και το πόσο εύκολο και απλό είναι να ριζώσουν στη συλλογική μνήμη τέτοια παραμύθια.

 151. Πέπε said

  143
  > Το ότι δεν υπάρχει επώνυμο Νταβονάκος σήμερα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι δεν υπήρχε και το 1962. Και μάλιστα σε περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων.

  Πράγματι, ένα επώνυμο μπορεί να εκλείψει. Αλλά στατιστικά είναι δύσκολο να συμβεί: θα πρεπει αυτός ο Νταβονάκος να μην είχε γιους, να μην είχε αδερφούς ή οι αδερφοί του να μην είχαν γιους, να μην είχε αγόρια πρωτοξάδερφα από το πατρικό του σόι ή αν είχε να μην έκαναν γιους, κ.ο.κ. για όλες προς τα πίσω τις διακλαδώσεις.

  Να πω κάτι πιο ευλογοφανές; Δε θα μπορούσε το Νταβονάκος να μην είναι επώνυμο αλλά παρατσούκλι; Τα παρατσούκλια δεν κληρονομούνται (καμιά φορά κληρονομούνται κι αυτά, αλλά τέτοια συνήθεια υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές), συχνά είναι λέξεις με τόσο μη-προφανή ετυμολογία και σημασία όσο και τα επώνυμα, και θα μπορούσε η ιστορία να έχει διαδοθεί από κάποιον που νόμιζε ότι ο «γνωστός ως Νταβονάκος» ονομαζόταν στ’ αλήθεια έτσι.

  (Κατά τα άλλα, του θεού ο άνθρωπος κραδαίνει τον σταυρό και τους ξαπλώνει κάτω πέντε πέντε. Αγάπη ρε μουνιά!)

 152. Πέπε said

  149
  > Υπάρχει κάποια στατιστική που συνδέει, ξέρω γω, τους δεξιούς και τους θρησκευόμενους με την παιδοφιλία, τους αριστερούς και τους άθεους με τον μαζοχισμό, τους αναρχισμούς με τον σαδισμό ή όποιους άλλους συνδυασμούς «βλέπουν» τα εξημμένα οπαδικά μυαλά;

  Τι ρώτησες τώρα! Δηλαδή εσύ θεωρείς πηγή μόνο το Γκουγκλ; Τι συζήτηση να κάνουμε μαζί σου; Εμείς τις Πηγές μας δεν τις αποκαλύπτουμε, αλλά αυτό είναι μάλλον ψιλά γράμματα για σένα.

  (Τον αποστόμωσα, έτσι;)

  (Παρεμπιπτόντως, κάποιος σε προηγούμενο σχόλιο επεσήμανε και τον προφανή παραλογισμό της φράσης «θεωρείς πηγή μόνο το Γκουγκλ»: το Γκουγκλ δε δίνει πληροφορίες, σου βρίσκει τις πηγές για τις πληροφορίες. Τα παλιότερα χρόνια είχε διανοηθεί άραγε κανείς να πει «δηλαδή εσύ θεωρείς πηγή μόνο τις καρτελοθήκες των βιβλιοθηκών / μόνο τα ευρετήρια των βιβλίων»;)

 153. Pedis said

  Ο Μπλογκ έχει κάνει σχολή, απ’ ό,τι φαίνεται.

 154. Πέπε said

  Άσε και το άλλο:

  Την ιστορία του νέου γηπέδου δεν την ξέρω, αλλά όταν πάνε οι άλλοι και το βαφτίζουν «Αγιά Σοφιά», την πιο συμπυκνωμένη έκφραση αλυτρωτισμού που θα μπορούσε να υπάρξει (έστω κι αν de facto το πήραν πίσω), ο εθνωφελής μύθος του Ντοβανάκου μάς χάλασε;

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης δεν καταλαβαίνω αυτό το «οι δημοσιογράφοι δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους». Εντάξει, έχω δει σε σχετικές ταινίες δαιμόνιους ρεπόρτερ να συναντιούνται κάτω από σκοτεινές γέφυρες με «βαθιά λαρύγγια», αλλά αυτό υποθέτω ότι δεν μπορεί να σημαίνει πως κάθε δημοσιογράφος μπορεί να γράφει ή να λέει ό,τι ατεκμηρίωτη παπαριά θέλει κι εμείς να τη δεχόμαστε υποχρεωτικά, επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του. Υποθέτω ότι αυτή η αρχή είναι μια ασφαλιστική δικλίδα που προστατεύει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την ελευθεροτυπία, αλλά μάλλον αυτοϋπονομεύουν την αξιοπιστία τους όσοι δημοσιογραφοι την επικαλούνται για να συγκαλύψουν την ανυπαρξία πηγών.

 156. spyridos said

  149
  Φυσικά δεν υπάρχει.
  Υπάρχει όμως σύνδεση στην επιλογή από κακοποιητές θέσεων εξουσίας σε σχέση με τα άτομα που θέλουν να κακοποιήσουν.
  Για παράδειγμα ο Τεο παραπάνω κάνει το λάθος να συνδέσει τους κακοποιητές παιδιών με τους ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς λόγω της υποχρεωτικής αγαμίας. Αλλά τα ποσοστά κακοποητών ιερέων ήταν τα ίδια και στους προτεστάντες που επιτρέπουν τον γάμο των κληρικών. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες που έγιναν μετά τα σκάνδαλα, σε ΗΠΑ, Καναδά και Δ. Ευρώπη. Οι σχέσεις εξουσίας με τα παιδιά είναι αυτές που φταίνε και όχι η αγαμία. Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό.
  Με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε να βρούμε περισσότερους παιδοκακοποιητές ανάμεσα σε προσωπικό οργανώσεων με παιδιά και ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό της βασικής εκπαίδευσης απότι στο γενικό πληθυσμό.
  Στο διδακτικό προσωπικό είναι περισσότερες οι δικλίδες ασφαλείας, αλλά σίγουρα όχι αρκετές.
  Το πρόβλημα του κλήρου (χριστιανικού, μουσουλμανικού ή ότι άλλο) είναι μεγαλύτερο γιατί εκεί οι δικλίδες ασφαλείας απουσιάζουν.
  Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί συγκεκριμένες δομές που αλληλοκαλύπτονται προστατεύουν ενεργά τους κακοποιητές. Και όποιος νομίζει ότι το μπλουζάκι του κολεγίου το φορούσε τυχαία το γουρούνι που δεν μάθαμε ούτε τα αρχικά του έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

  135
  Οι συλλήψεις και καταδίκες για (σεξουαλική) κακοποίηση είναι πολύθ λιγότερες.
  Αλλα΄ο παρατηρητής στην έκθεσή του κάνει μια μέγιστη προσομοίωση για το πόσα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν δυνητικά κακοποιηθεί.
  Βέβαια κωλοφυλλάδες σαν τη ΝΥΤ γράφουν τελείως διαφορετικά πράγματα.
  Δεν πρόσεξαν όμως ότι στη χώρα τους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια γεννήσεις από ανήλικες μητέρες και στο νότο δεν τους δίνουν παπούτσια στις ανήλικες για να μην τους ξεφεύγουν όταν τις κυνηγάνε να τις βιάσουν. Ετσι λέει τουλάχιστον οι παροιμία τους.
  Πόσα παιδιά λέει ο Έλληνας παρατηρητής ότι κακοποιούνται δυνητικά στην Ελλάδα; Α ξέχασα δεν υπάρχει παρατηρητής για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα. Και τα χιλιάδες χαμένα προσφυγόπουλα έχουν τοποθετηθεί κάτω από την άμεση προστασία του Κοριάκου, του Γεωργιάδη και του Λιγνάδη. Οταν το ζάρι φέρνει συνέχεια ντόρτια, μάλλον δεν είναι τυχαίο.

  Από την τελευταία έκθεση που βρήκα του 2019 καια αφορα τη διετία 2017-18
  Πρόκειται για ένα ανάποδο χωνί.
  Στη διετία έγιναν καταγγελίες για 950 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε ανήλικους 0-17 χρόνων (Οι Ολλανδοί εννοούν με αυτό από την ημέρα γέννησης ως τη μέρα των 18ων γενεθλίων, μην αρχίσουμε κι αυτή τη συζήτηση)
  300 περιπτώσεις ερευνήθηκαν αναλυτικά από αστυνομικές ή και δικαστικές αρχές.
  Διαπιστώθηκαν 100 περιπτώσεις κακοποίησης.
  Παρόλα αυτά κοιτώντας το διάγραμμα προς τα επάνω, οι συγγραφείς της έκθεσης συμπαιραίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 20.800 περιπτώσεις κακοποίησης. Μια παρόμοια κουβέντα έχει ξαναγίνει στο ιστολόγιο, όταν ο Μπλογκ (πάλι) παρουσίαζε στατιστικές που έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες κακοποιήσεις γυναικών και ο ερευνητής (), γιατρός και βουλευτής της ΝΔ, μιλούσε για δυνητικά 16.000 βιασμούς το χρόνο στην Ελλάδα.

  https://www.nationaalrapporteur.nl

 157. Theo said

  @106:
  Κι εγώ πλάκα έκανα. Απλώς δεν έβαλα τη φατσούλα.

  @107:
  Υπάρχουν άνθρωποι με κλίση στην αγαμία και επιλέγουν τα μοναστήρια. Όταν δεν συμφύρονται με τον «κόσμο», άνετα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν έτσι. Όταν όμως έχουν κλίση στην ιεροσύνη και «υποχρεώνονται» να μείνουν άγαμοι για να γίνουν ιερείς, τότε κάτι δεν θα πάει καλά με τη σεξουαλικότητά τους. Κι ένα ερώτημα για τους Ορθόδοξους ιερείς που επιλέγουν την αγαμία είναι πόσοι από αυτούς το κάνουν γιατί έχουν κλίση προς αυτήν και πόσοι από φιλοδοξία να γίνουν επίσκοποι. (Οι Κόπτες άγαμοι κληρικοί ζουν όλοι σε μοναστήρια (από αυτούς εκλέγονται οι επίσκοποι, και δεν ακούγονται σκάνδαλα γι’ αυτούς.)
  Ξέρω καμιά ντουζίνα ιερομονάχους που αυτοαποσχηματίσθηκαν.

  @133:
  Ο Ναυπάκτου ανέλαβε τοποτηρητής στις 3 Ιανουαρίου και αντέδρασε τρεις εβδομάδες μετά.
  Και
  Οι τοποτηρητές ασχολούνται μόνο με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε διοικητικές μεταβολές που έχουν να κάνουν με γραφεία μητρόπολης, μεταθέσεις κληρικών και εφημεριακών συμβουλίων σε ενορίες, αλλαγές σε μονές ή σε ιδρύματα της μητρόπολης που αναλαμβάνει έως ότου οριστεί νέος.
  Άρα, είμαι ευχαριστημένος, και τα παραπάνω εξηγούν τα της γραφειοκρατίας που λες.

 158. spyridos said

  156
  χωνί είναι, ανάποδη πυραμίδα.
  Το όνομα του γιατρού και βουλευτή της ΝΔ που είχε κάνει την έρευνα το ξεχνώ και δεν έχω χρόνο να ψάξω.

 159. Theo said

  @156:
  Άσχετη από τις ιδεοληψίες του καθενός είναι η πραγματικότητα. Οι περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών από κληρικούς που αναφέρονται στα ΜΜΕ ή φτάνουν στα δικαστήρια είναι δεκάδες ή εκατοντάδες φορές περισσότερες ως ποσοστά στις Ρωμαιοκαθολικές κοινότητες (για τις προτεστάντικες δεν ξέρω) από ό,τι στις Ορθόδοξες.

 160. sarant said

  159 Αυτό που λες ισχύει. Όμως διαφέρει το «φτάνει στο δικαστήριο» από το «συμβαίνει έγκλημα».

 161. spyridos said

  Νάτα μας
  Εντωμεταξύ 53 χρονών αυτός, αμέτρητα χρόνια επίτροπος σε εκκλησία, η γυναίκα τους όλη της τη ζωή σε οργανώσεις κυριών που «βοηθούν» φτωχές οικογένειες και ταυτόχρονα τον προστατεύει πλήρως.
  Τα θύματά τους μπορεί να φτάνουν τα εκατοντάδες, αλλά οι περιπτώσεις κακοποίησης σε ορθοδόξους είναι ελάχιστες.
  Φυσικά δεν υπάρχουν αν δεν τις μαθαίνουμε. Βάλτε το κεφάλι βαθύτερα στην άμμο.

 162. Theo said

  @161:
  Στο #159 αναφέρθηκα σε κληρικούς όχι γενικά σε Ορθοδόξους.

  Όταν δεν τις μαθαίνουμε, το πιο λογικό είναι να μη συμβαίνουν. Όταν, όμως, είμαστε ιδεοληπτικοί, μπορούμε να φανταστούμε πολλά και τις φαντασιώσεις μας να τις κάνουμε βεβαιότητα.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  159:Προφανώς το φαινόμενο έχει ιστορικά και κοινωνικά αίτια. Δεν νομίζω ότι κάποιος ρέπει προς την παιδοφιλία, επειδή λατρεύει τον Χριστό με τον ρωμαιοκαθολικό τρόπο. Και, σε τελευταία ανάλυση, ένας ηθικός άνθρωπος (όχι ηθικολόγος) μπορεί να έχει την ιδεολογία του και τη θρησκεία του, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για τα αίσχη και τα εγκλήματα που διαπράττουν στην ιδιωτική τους ζωή ομοϊδεάτες του ή ομόθρησκοί του, αφού δεν ξέρω καμιά γνωστή θρησκεία ή ιδεολογία που να περιλαμβάνει τον παιδοβιασμό στις αρχές της και στις πρακτικές της. Αντιθέτως, είναι κατακριτέος, ακόμα και συνένοχος, όταν συγκαλύπτει, δικαιολογεί ή υποβαθμίζει εγκλήματα ομοϊδεατών, ομοθρήσκων ή συμπατριωτών του, υποκύπτοντας στην ομερτά για λόγους σκοπιμότητας.

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και επειδή στη γειτονιά που μένω στην Αθήνα έχω την ευκαιρία να γνωρίζω ανθρώπους από διάφορες φυλές και θρησκείες, μέχρι τώρα δεν έχω δει μουσουλμάνο να τριγυρίζει με γυμνό γιαταγάνι ή καθολικό να μπανίζει με λάγνο βλέμμα παιδάκια. Κι αν τύχει και δω, δεν θα πω «ε, τι περιμένεις από μουσουλμάνους και καθολικούς, όλοι τους τέτοιοι είναι». Η ανωμαλία και η αιμοβορία του καθενός είναι δικό του χαρακτηριστικό και δική του ευθύνη· τα κόμματα, οι ιδεολογίες, οι θρησκείες και τα ιερατεία είναι συνυπεύθυνα μόνο στον βαθμό που παροτρύνουν, που υποδαυλίζουν ή που συγκαλύοτουν τα εγκλήματα που διαπράττουν αυτοί οι τύποι.

 165. Pedis said

  Οι ρωμαιοκαθολικοί παπάδες ρέπουν προς την παιδοφιλία επειδή στην πραγματικότητα είναι άθεοι! (Πώς της ξέφυγε της διάνοιας!; )

  Όχι επειδή η Καθολική Εκκλησία στις διάφορες χώρες είχε το ελεύθερο στην επιχειρηματική φιλανθρωπία και διαχειριζόταν μαζικά ορφανοτροφεία και πολλά άσυλα αδυνάτων και ανιάτων όπου έκανε απόλυτο κουμάντο. Και κάποια στιγμή έχασε την πλήρη ασυλία από την πολιτεία (μα και λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες θρησκευτικές επιχειρήσεις) και βγηκαν, όσα βγήκαν, τα άπλυτα στη φόρα … .

  Η Επιχείρηση ΧΟ στην Ελλάδα, ελέω μονοπωλίου κι επειδή δεν μπήκε ποτέ δυναμικά και μαζικά στον χώρο της «φιλανθρωπίας», μικρά τα μεγέθη της χώρας και του πληθυσμού, άλλωστε, δεν έχει να φοβάται τίποτα σχετικό.

 166. Αγγελος said

  “όποιος νομίζει ότι το μπλουζάκι του κολεγίου το φορούσε τυχαία το γουρούνι που δεν μάθαμε ούτε τα αρχικά του έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.”
  Τι ακριβώς εννοείς, Σπυρίδη; Ότι το Κολέγιο είναι αντρο παιδεραστών; Για μιλά καθαρότερα!

 167. ΓιώργοςΜ said

  Φαίνεται πως η συζήτηση ρέπει προς τη νηφαλιότητα, ευτυχώς (μου τέλειωσαν τα ποπκόρνια).
  Ας προσπαθήσω να κάνω μια νηφάλια σούμα:
  -Υπάρχουν συνθήκες που υποθάλπουν συμπεριφορές όπως η παιδοφιλία που συζητιέται. Επειδή η συσχέτιση δε σημαίνει απαραίτητα αιτιακή σχέση (correlation does not mean causation, που λέμε και στο χωριό, έτσι δεν είναι Αβό, Πέδη; 🙂 ), χρήσιμο θα ήταν να ψάξουμε τις αιτιακές σχέσεις, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την λογική. Για παράδειγμα, μια πιθανή αιτία είναι οι δομές που περιγράφονται στο #156α, είτε αυτό είναι ρωμαιοκαθολικό ορφανοτροφείο, είτε το γυμνάσιο του Ήτον, είτε το Χόγκουαρντς 😛
  -Οι συμπεριφορές αυτές ξεκινάνε πιθανότατα από κάποιο προσωπικό υπόβαθρο, καθώς δεν τις συναντάμε παντού και πάντα.
  -Η συμμετοχή σε ομάδες των παραβατών, αναγκαστικά (αντανακλαστικά), στιγματίζει και τις ομάδες. Είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό το τσουβάλιασμα, η ανάγκη να βάλουμε σε κουτιά τα πράγματα για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε, και είναι πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά δεν είναι απαραίτητα σωστό το τσουβάλιασμα που κάνουμε διαισθητικά. Συχνότατα δεν είναι, ακόμη και σε πολύ απλούστερα φαινόμενα από αυτό που συζητάμε.

  Ευθύνες; Θεωρώ πως πάρχουν σε κάθε επίπεδο.
  Σε προσωπικό: Ένας ενήλικας που δεν έχει το ακαταλόγιστο, έχει την ευθύνη να ελέγξει τις συμπεριφορές του.
  Σε στενό κοινωνικό κύκλο, πχ οικογένεια: Πρέπει να αποτρέψει τις συμπεριφορές, είτε παραβατικές είτε απλώς προβληματικές.
  Σε ευρύτερες κοινωνικές δομές, για παράδειγμα (στην υπόθεση που συζητάμε) κομματική ένταξη, συμμετοχή στις δράσεις της ενορίας: Οι δομές αυτές οφείλουν να αποθαρρύνουν τις παραβατικές συμπεριφορές των μελών τους, προφανώς.
  Σε επίπεδο πολιτείας: Αστυνομία, δικαιοσύνη κλπ οφείλουν, εκτός από το να περιορίζουν τους θύτες (έστω και φερόμενους ως θύτες) να υποστηρίζουν τα θύματα και να δρουν με ταχύτητα.

  Εγώ βλέπω φάουλ σε όλα τα επίπεδα μέχρι στιγμής: Η σύζυγος πήγε να κουκουλώσει, η ενορία και η κομματική ομάδα τηρούν σιγήν ιχθύος απ’ όσο έχω δει μέχρι τώρα, η αστυνομία έκανε τη μάνα μπαλάκι από το τμήμα στη ΓΑΔΑ, και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί τελεσίδικα σε 5 και βάλε χρόνια.

  Αυτά. Πάω να φτιάξω φρέσκο ποπκόρν.

 168. Pedis said

  Όπως πρέπει να ντρέπονται κι εκείνοι που κάλεσαν σήμερα τον συνδικαλιστή αστυνομικό Μπαλάσκα να πει ότι «ο παιδοβιαστής είναι πάρα πολύ καλό παιδί, επιφανής και με άρτια ζωή, με μία ιδιαίτερα καλή σύζυγο, επιφανής και αυτή, και έναν γιο, πάρα πολύ καλό παιδί…».

 169. sarant said

  168 «…και ψαλτης», είπε ο Μπαλάσκας.

 170. nikiplos said

  Το πρόβλημα όσον αφορά την υπόθεση του 53χρονου ευπατρίδου και της 12χρονης, είναι εξαρχής δομικό. Οι αστυνομικοί έχουν τα ίδια στερεότυπα που έχει ο μέσος όρος:
  – ευπατρίδης = καλός
  -τσιγγανόπουλο = κακό/πουτανάκι/κλεφτρονι
  -πούστης = πρεζόνι
  κλπ
  Και βέβαια μπορεί ενδεχομένως ο μέσος όρος να δικαιολογείται να έχει αυτά τα στερεότυπα, αφού η γνώμη του σχηματίζεται κυρίως από τις πληροφορίες που βομβαρδίζεται νυχθημερόν από τα ΜΜΕ, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, εκτός αν πρόκειται για αγράμματα ανεκπαίδευτα ταγάρια.

  Για να μην είμαι κακός όμως, και η ίδια η πολιτεία μας αυτούς τους αξιωματικούς επιδοκιμάζει, ανταμοίβει, προάγει. Όπως κάθε ΔΥ, έτσι κι ο αστυνομικός, ξέρει ότι δεν μπορεί να διορθώσει το ρωμέϊκο, ότι δεν μπορεί να τα βάλει με παρακρατικούς και παραεκκλησιαστικούς μηχανισμούς, με πολιτικούς γραμμιτζήδες, με κομματάρχες με όλον τον σύμπαντα όζοντα βούρκο του ρωμέϊκου. Θα μπορούσε βέβαια να μην είναι θρασύδειλος. Ωστόσο πλέον οι γειτονιές έχουν γκετοποιηθεί κι ο ίδιος πρέπει κι αυτός να διαλέξει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει, προσευχόμενος πάντοτε να μην βρεθεί καμία κακοτοπιά στο δρόμο του.

  -Παιδιά να μην εκτεθούμε!
  -Παιδιά μην μας γράψουν οι εφημερίδες!

  Όλοι φοβούνται τις εφημερίδες και τα κανάλια. Από προχές είναι έξω από το σπίτι της 12χρονης και δίνουν και παίρνουν εκφράσεις «Η 12χρονη συνευρίσκετο ερωτικά» αντί «την βίαζαν» κλπ. Παρόλο που έχουν ήδη διαρρεύσει βίντεο στον ανθρωποφάγο κυβερνοχώρο, γιατί ο Ηλίας Μίχος βιντεοσκοπούσε και πουλούσε και βίντεο. Στα βίντεο πουθενά δεν συνευρίσκεται ερωτικά η 12χρονη. Ουρλιάζει, κλαίει, δέρνεται αλύπητα. Στα λίγα που άντεξα να δω, μου θύμισε τις 120 μέρες στα Σόδομα του Παζολίνι…

  Είμαστε ήδη στην εποχή των τεράτων ως φαίνεται…

 171. nikiplos said

  166@ Εγώ το βλέπω ως εξής: Μήνυμα προς αποδέκτες:
  «παίζονται μεγάλα ονόματα εδώ! Προστατέψτε καλύτερα!»

 172. Georgios Bartzoudis said

  145, 148 A.Γ. said:
  # Άκη, μια και άλλαξες όνομα, είπα να αλλάξω και γω.
  Ναι λοιπόν. Χρειάζεσαι μαθήματα κοινής λογικής:
  Απ’ ότι βλέπω, στο Φ/Β σπάνια δίνονται πηγές παρατιθέμενων «ιστορικών» πληροφοριών. Προσωπικά εγώ το κάνω σχεδόν πάντοτε. Δεν μπήκα καθόλου στη διαμάχη σου με τον υπόψη δημοσιογράφο. Δεν γνωρίζω γιατί δεν σου απάντησε. Υποθέτω ότι ίσως απηύδησε από συνεχόμενη κοτσιανολογία σου, που είχα και γω την ευκαιρία να «την διασκεδάσω» και να την σχολιάσω! Σχολίασα την αστεία άποψή σου ότι δεν βρήκες τίποτα στο γκουγκλ κλπ για κάτι που (φέρεται ότι) έγινε το 1962. Τί να βρεις στο διαδίκτυο? Το πολύ-πολύ να βρεις κάτι που γράφτηκε πρόσφατα, και συνεπώς άνθρακας ο θησαυρός. Και υπέδειξα πού πρέπει να ψάξεις, αφού ΘΕΛΗΣΕΣ να ψάξεις. Μπιλί ουρσούν?
  Η αναφορά σου στο «ψευδοκράτος του Πόντου», μυρίζει τουρκολαγνεία. Αυτή η «βραχύβια δημοκρατία», δεν «φτιάχτηκε κυρίως στα χαρτιά». Για έναν περίπου χρόνο ΔΙΟΙΚΟΥΣΕ ο Χρύσανθος. Αυτό δεν σου λέει τίποτα;;
  Και τώρα, από την τουρκολαγνεία το πας στη Μακεδονία, την οποία ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ χαρακτηρίζεις «φαντασιακό Ποντιστάν/ Ισραήλ των Ποντίων επί έναν αιώνα τώρα». Πολλά ξέρεις για τη Μακεδονία! Υποθέτω ότι θα ξέρεις και τα …πρόσφατα νέα. Ότι δηλαδή κάποιοι αποπειράθηκαν, τσιπρολαθρεμπορικώς, να ξεπουλήσουν τη Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα στους ΒουλγαροΣκοπιανούς.
  Όσο για τον Κουκκίδη και τον Νταβονάκο, μάθε κάτι χρήσιμο: Όταν δεν ξέρεις πού βρίσκεται η αλήθεια, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να πας «ή με τον Χωροφύλαξ ή με τον Αστυφύλαξ», ούτε να ακολουθήσεις την μπαγαπόντικη «λογική των ίσων αποστάσεων». Υπάρχει η απλούστατη ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. «Δεν ξέρω»! Μπιλί ουρσούν;;

 173. Spiridione said

  54. Από την Εστία της 25-4-1924 πληροφορούμαστε ότι σε κάποια πρωινή εφημερίδα την προηγούμενη δημοσιεύτηκε πληροφορία από κάποιον Μικρασιάτη εξ Ικαρίας ότι εκ του λιμένος της νήσου διήλθεν το ολλανδικόν ατμόπλοιον «Venus», νηολογημένον εις Άμστερδαμ και προερχόμενον εκ Σμύρνης με φορτίων ανθρωπίνων κοκκάλων, και ότι οι υπερχίλιοι σάκκοι των ανθρωπίνων αυτών κοκκάλων αναφέρονται εις το δηλωτικόν φορτώσεως του ατμόπλοιου ως ζωικά λιπάσματα.
  https://digitallib.parliament.gr/main.asp?current=10708173
  Λίγες μέρες πιο μετά μεταφέρει τη δήλωση του υπουργού εξωτερικών (πιο ήπια απ’ το Εμπρός), ότι δεν επιβεβαιώνεται η είδηση.

 174. ΓΤ said

  Κάτι είχε μέσα ο ακανές
  αλλιώς δεν εξηγείται
  διπλώθηκέν μου ο σκεμπές,
  αδέρφια, γρηγορείτε!

  Απόφανσις και ωρυγή
  απ’ τα ξερολιθάρια
  νουθέτησις και καύχησις
  φαγούρα στα παπάρια!

  Ολημερίς το έπλαθε
  στο στόμα του να πιάσει
  τον φίλτατον ιστορικόν
  όμως καγχάζει η Πλάση

  Και ασφαλώς εδώ μιλώ
  για τον Γαβριηλίδη
  και τον Διδάχο των Σερρών
  με το άσεμνο «στολίδι»

 175. Μαρία said

 176. # 166, 171

  Ξεπετάχτηκε κι ο Καμένος δηλώνοντας πως αν μάθει τους 212 θα τους ξεμπροστιάσει δημοσιεύοντας τα ονόματά τους κι ας τον μηνύσουν !!

  και λογω προϋπηρεσίας, ξέρει πράγματα για τα εσωτερικά της Νουδούλας προς θλίψιν φανερών και κρυφών μελων της εδώ μέσα

 177. spyridos said

  171
  Ναι αυτό.

  173
  Η Αμστερνταμιανή KNSM (διαβάζω στο ιστορικό της νηολόγιο https://www.theshipslist.com/Research/Resource.htm) είχε ένα πλοίο με το όνομα Venus, χωρητικότητας 1855 τόνων, από το 1907 ως το 1951. Τότε πουλήθηκε στην Ιταλία και μετονομάσθηκε Ezilda Croce. Δεν υπάρχει ημερολόγιο στο ιντερνέτι. Τα ημερολόγια και το αρχείο της εταιρίας δόθηκαν το 1981 στο Stadsarcief Amsterdam.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_City_Archives

  Εδώ λένε ότι ως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν ανθρώπινα κόκαλα για λίπασμα.
  Το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Βατερλό στους τάφους της μάχης (50.000 νεκροί συνολικά). Σε περίοδο 4 χρόνων 2015-2019 βρήκαν ένα κομμένο πόδι κι έναν ολόκληρο σκελετό.
  Μάλλον τους άλεσαν και τους έκαναν λίπασμα.
  ABSTRACT
  This paper uses the writings of early visitors to the field of Waterloo to examine the treatment of the dead following the battle fought on 18 June 1815. It is proposed that these memoirs and journals, along with various artworks, contain information that can assist not only in the explanation of the complexities of body disposal, but also guide us to the location of grave sites on the battlefield. It is further suggested, on the basis of the picture building from recent archaeological investigations, that at least some of the larger graves were exploited for human and animal bone, which in the first half of the nineteenth century served as an important source of phosphate fertilizer.
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15740773.2021.2051895

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Είμαστε ήδη στην εποχή των τεράτων ως φαίνεται…»
  Ανέκαθεν σ’ αυτήν την εποχή βρισκόμαστε. Απλώς τα τέρατα έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια πανίσχυρη τεχνολογία.

 179. Α.Γ. said

  Πράγματι, στο Φ/Β σπάνια δίνονται πηγές παρατιθέμενων «ιστορικών» πληροφοριών. Αλλά επίσης, σπάνια -ή μάλλον, κανονικά, ποτέ- μία πληροφορία που αφορά την επίσημη πολιτική μίας ΠΑΕ δεν γνωστοποιείται στον ιδιωτικό λογαριασμό ενός δημοσιογράφου στο Φ/Β.
  Είναι πρωτοφανές παπατζηλίκι, και κακοπιστία, να δημοσιεύεται μία τέτοια πληροφορία ΜΟΝΟ σε αυτόν τον λογαριασμό και, όταν ζητάμε τις πηγές, να μας απαντούν «τι τα θέλετε, στο Φ/Β δεν δίνονται πηγές». Ε, αν δεν δίνονται στο Φ/Β, ας δοθούν αλλού. Πάντως είναι δική σας ευθύνη να τις δώσετε, όχι δική μας να τις ψάξουμε.
  Φυσικά υπέδειξες «πού πρέπει να ψάξουμε» για στοιχεία. Ναι, το διάβασα ήδη την πρώτη φορά που το έγραψες, δεν χρειάζεται να το ξαναγράφεις. Και σου απάντησα ήδη: ΟΧΙ, δεν πρέπει να ψάξει κανείς. Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι συνέβη κάτι τέτοιο, εκείνοι οφείλουν να προσκομίσουν τα όποια στοιχεία.
  Μάθε κάτι χρήσιμο: «βουλγαροσκοπιανοί» δεν υπάρχουν. Η λέξη αυτή δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για κανέναν στον κόσμο, εκτός από τους ξεδιάντροπους Έλληνες εθνικιστές που δεν έχουν καταλάβει ότι η ιστορία τούς έχει προσπεράσει και έχουν μείνει στο 1990, ή/και ξεβρακώνονται στους δρόμους.
  Η γλώσσα και ταυτότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας ήταν και είναι μακεδονική. Κανείς δεν μπορεί να … «ξεπουλήσει» μία γλώσσα. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν μακεδονικά πριν, και μιλάνε και τώρα. Όποιοι δυσαρεστούνται απ’ αυτό, εκτός από το να πιουν λίγο ξυδάκι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

 180. Α.Γ. said

  Περί «Κουκκίδη» και «Νταβονάκου»:
  στην ιστορία δεν υπάρχει ούτε αστυφύλαξ, ούτε χωροφύλαξ. Υπάρχει έρευνα και τεκμηρίωση. Όταν ένα γεγονός έχει τεκμηριωθεί, γίνεται δεκτό ως αληθές -μέχρι φυσικά να προκύψει ενδεχομένως κάτι που να το καταρρίπτει ή να γεννά αμφιβολίες περί αυτού. Όταν κάτι δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ, όπως εν προκειμένω, απλούστατα δεν γίνεται δεκτό ως αληθές. Βου + α = βα.

 181. Πιθανότητες μπορούν στα γρήγορα να διαφωτίσουν για το αν η μη εμφάνιση του «Νταβονάκος» σε γκουγκλάρισμα συνεπάγεται μη ύπαρξη του προσώπου:

  Για ευκολία, πρώτα τα σύμβολα:
  ~Ντ = Νταβονάκος γιοκ
  ~Γκ = Νταβονάκος στο Γκουγκλ γιοκ
  Π[~Ντ|~Γκ] = Πιθανότητα ~Ντ αν ~Γκ (το ζητούμενο)

  Εδώ μάς διαφωτίζει ο Μπέης (σχόλιο των Φώτων φέτος):
  Π[~Ντ|~Γκ] = Π[~Γκ|~Ντ]Π[~Ντ]/Π[~Γκ]

  Κρατώντας πολιτική ίσων αποστάσεων υποθέτουμε
  Π[~Ντ] = Π[Ντ] = 0.5
  Επίσης, προφανώς
  Π[~Γκ|~Ντ] = 1
  Οπότε μένει το Π[~Γκ]. Ο Μπέης πάλι:
  Π[~Γκ] = Π[~Γκ|~Ντ]Π[~Ντ] + Π[~Γκ|Ντ]Π[Ντ] = 1 x 0.5 + ? x 0.5
  Τώρα, πόσο να ‘ναι το Π[~Γκ|Ντ] ?
  Μικρό, πάντως, γιατί δύσκολο να μην είναι πουθενά στο Γκουγκλ σημαντικό όνομα που υπήρξε. Ας πούμε
  Π[~Γκ|Ντ] = 0.2
  (και πολύ λέω, μάλλον).
  Επομένως Π[~Γκ] = 1 x 0.5 + 0.2 x 0.5 = 0.6 και τελικά
  Π[~Ντ|~Γκ] = 1 x 0.5/0.6 = 0.83

  Στον βαθμό, λοιπόν, που οι παραπάνω παραδοχές είναι εύλογες (και σωστές! 🙂 ), πάνω από 80% πιθανότητα ότι Ντ δεν υπήρξε.

 182. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα
  Συνέχεια στους εθνικούς μύθους …. πριν μήνες ανέβασα εδώ στο ιστολόγιο ένα σχόλιο για το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ από το Μακεδονικό Μέτωπο στον Α ΠΠ. Τελικά όλη αυτή ιστορία που την αναμασούμε κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα την αποδόμησε ο Κωστόπουλος πριν λίγες μέρες στην Εφ. Συν. Ξεκίνησε σαν άρθρο του Σόλωνα Γρηγορίαδη που ήταν ανταποκριτής της «Μακεδονίας» στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το λίνκι εδώ:
  https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/362362_toyristika-orthi-paraharaxi-tis-istorias
  Τι κάνει κανείς για τουριστικά έσοδα από το Βιετνάμ και κυρίως για εργατικά χέρια στα ροδάκινα της περιοχής.

  Παρόμοιος εθνικός μύθος φαίνεται να είναι και οι περίφημοι 28 άνδρες, κυρίως κεντροασιάτες, του στρατηγού Παμφίλωφ τον χειμώνα 41 42 μπροστά στη Μόσχα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Panfilov%27s_Twenty-Eight_Guardsmen

  Έχουμε τόση ανάγκη για μύθους; Κρυφά σχολειά, χορούς στο Ζάλογγο ή ήρωες που δεν ήταν και τόσο ήρωες; Γι αυτόν το λόγο πήγε κι ο Γλέζος να τιμήσει τον Κουκίδη;

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  180:Η έρευνα γίνεται από όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια. Όσοι θέλουν απλώς να διαιωνίζονται οι εθνικοι μυθοι (λες και είμαστε ακόμα στον 19ο αιώνα), θα συνεχίσουν να κατηγορούν ως τσιπροπροδότες όσους έχουν αλλεργία στη μυθοδίαιτα.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπως και ο μύθος «των ευέλπιδων του Αλκάθαρ» του Τολέδου στον ισπανικό εμφύλιο, που τους έκανε και ποίημα ο Φραγκόπουλος. Έξι ευέλπιδες ανάμεσα σε εκατοντάδες εθνικιστές και ακροδεξιούς, που η φρανκική προπαγάνδα πολλαπλασίασε τον αριθμό τους και μεγαλοποίησε τον ρόλο τους.

 185. Λάμπας said

  Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε ότι με τον Νταβονάκο η εθνική μυθολογία ανεβαίνει πίστα. Εθνικό ήρωα που να μαρτύρησε για τα ποδοσφαιρικά του φρονήματα δεν είχαμε, μόλις αποκτήσαμε! Άσε που υπάρχει η πιθανότητα να ζηλέψουν οι υπόλοιποι ολιγάρχες/ ιδιοκτήτες ΠΑΕ και σύντομα να αποκτήσουμε και άλλους.

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και πάνω στο δράμα του κοριτσιού όλοι οι γελοίοι παίζουν τα κομματικά παιχνίδια τους. Άι σιχτίρ, δεν ξέρει κανείς ποιος βιασμός είναι χειρότερος…
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/362715_nd-kai-loberdos-syntiroyn-ta-fake-news-kata-syriza-stin-ypothesi-toy

 187. ΓΤ said

  @186 Δάσκαλος Θ13

  από όπου και μεζές Σαββάτου> Νάσος Ηλιόπουλος: συνοΘύλευμα

 188. sarant said

  182 Bέβαια ο Κωστόπουλος γράφει ότι «κανείς απολύτως» (στα σόσιαλ) δεν αμφισβήτησε την ιστορία ενώ και εδώ γράψατε και στο Τουίτερ έγραψα κι εγώ.

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  187: Τι διάολο, τόσα τιτιβίσματα ανταλλάσσουν καθημερινά, δυο δράμια ελληνικά ακόμα να μάθουν…

 190. Μαρία said

  187
  Σιγά το μεζέ! Χωρίς ν το λέμε οι περισσότερ@ που δεν μιλάμε τα προσεγμένα ελληνικά του Μπαμπί.
  https://www.babiniotis.gr/lexilogika/leksilogika-2/513-gia-pio-prosegmena-ellinika-megethynoume-synonthylevma-tis-eklipoysis-perno-tis-eksetaseis

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα δεν το είπε ο Ηλιόπουλος, το έγραψε. Άντε, στον προφορικό λογο να μην το προφέρουμε σωστά, αλλά στον γραπτό; Αν είναι έτσι, ας καταργήσει ο Νικοκύρης τα σαββατιάτικα μεζεδάκια.

 192. Theo said

  @182:
  Αυτή την ιστορία για τον Χο Τσι Μινχ και την Έδεσσα την ανασκεύασε ένας εφημεριδοπόντικας φίλος μου πριν από τρία περίπου χρόνια (τον θυμάμαι να μου τα διηγείται τον Αύγουστο του 2020) κι έδωσε τα πορίσματα της έρευνάς του στον δημοσιογράφο της «Εδεσσαϊκής» Άρη Παπαγιάννη, ο οποίος τα δημοσίευσε σ’ αυτή την τοπική εφημερίδα πριν από ένα δυο μήνες, σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Κυριάκου. Όσα γράφει ο Κωστόπουλος στην ΕφΣυν συμπίπτουν απόλυτα με όσα μου διηγήθηκε ο φίλος μου.
  Μήπως, λοιπόν, ο Κωστόπουλος στηρίχθηκε στο άρθρο του Παπαγιάννη κι ο τελευταίος δικαιούται τα εύσημα της αποδόμησης;

 193. Μαρία said

  191
  Ο Νικοκύρης τα κερνάει κι όχι ο Μπαμπί.

 194. ΣΠ said

  190

 195. Πέπε said

  187, 190, 191:

  Υπερβολικούς σάς βρίσκω. Συνονθύλευμα με Ν είναι βέβαια το σωστό, αλλά από αυτό μέχρι να θεωρήσουμε μεζεδάκι το χωρίς Ν υπάρχει κάποια απόσταση. Ας λάβουμε υπόψη μας όχι μόνο ότι το λάθος είναι κοινότατο, αλλά και ότι το σωστό δε στηρίζεται ούτε σε κάποιον κανόνα ούτε σε κάποια προφανή ετυμολόγηση, απλώς στην απομνημόνευση. Για οποιονδήποτε εκτός από γλωσσολόγους και από άτομα με εξαιρετική ενημέρωση περί τα γλωσσικά, το σωστό είναι σωστό απλώς «γιατί έτσι».

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Λες σε κάποιον ότι υπάρχει ένας χώρος κατεξοχήν αθεϊστικός και σίγουρα αντιδεξιός (ιντιμίντια) όπου γίνονται συνεχώς συζητήσεις για βία, εγκληματικότητα, συνεργασία με ληστές, δολοφόνους, εμπόρους όπλων και ναρκωτικών (τους οποίους άλλωστε είδαμε στις φοιτητικές εστίες), χώρος όπου αναρτώνται προκηρύξεις για δολοφονία αστυνομικών, δολοφονία μελών της χρυσής αυγής, τοποθέτηση βόμβας σε Εκκλησία…
  και ο ελληνάρας κυρ παντελής, θεωρείς ότι ΑΥΤΟΣ ο χώρος των φονιάδων και των πρεζέμπορων που κάνει παρέλαση έχοντας ως πανό την ιδεολογία ενός κατά συρροή δολοφόνου καταδικασμένου για 11 ανθρωποκτονίες ο οποίος διδάσκει ότι ορθά δολοφονεί όποιον γουστάρει, είναι ο χώρος του σεβασμού των δικαιωμάτων!

  ΡΕ… ΞΥΠΝΑΑΑΑΑΑΑΑΤΕ….

 197. Δημήτρης Καραγιώργης said

  192 Theo <– Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό που λέτε για τον φίλο σας. Απλώς το διάβασα στην Εφ Συν κι έτσι ανέφερα τον Κωστόπουλο. Δεν είχα άλλη πηγή, ούτε καν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα έχω. Καλό είναι να μας πείτε το όνομα του φίλου σας αφού το αξίζει με την έρευνα που έκανε.
  Πάντως αυτόν το μύθο τον πρωτάκουσα πριν 25 χρόνια, από πανεπιστημιακό ιστορικό μάλιστα που έκανε κι έρευνα λεει στο θέμα, σε εκδρομή με την "Τέχνη" κάπου στην Αριδαία.

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, τότε να δεχτούμε και τη μεγένθυση και το όσον αναφορά και τον Τιμολέων και άλλα τέτοια ωραία, επειδή έτσι τα λένε οι περισσότεροι. Βέβαια, όταν λέει κάνα τέτοιο στη βουλή ο Μητσοτάκης, βάζουμε καμιά δεκαριά φορές το βίντεο, για να καταλάβουμε αν το είπε σωστά ή λάθος, ώστε να πέσει και το σχετικό κράξιμο. Η λέξη είναι συνονθύλευμα, είναι μια λέξη σχετικά συχνόχρηστη και ο Ηλιόπουλος, πολύ απλά, την έγραψε λάθος. Δεν είναι και προς θάνατον, αλλά κανένα γραμματικό ή συντακτικό λάθος δεν είναι προς θάνατον.

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  Από το 1970:

 200. Πέπε said

  198
  > Ε, τότε να δεχτούμε και τη μεγένθυση και το όσον αναφορά και τον Τιμολέων και άλλα τέτοια ωραία, επειδή έτσι τα λένε οι περισσότεροι

  Πώς «ε τότε να το δεχτούμε επειδή το λένε οι περισσότεροι»; Λες και είπα εγώ τέτοιο πράγμα.
  α) Δεν είπα να το δεχτούμε, είπα «σωστό είναι έτσι, λάθος είναι αλλιώς», δηλαδή ακριβώς όπως τα λες κι εσύ. Αλλά επεσήμανα ότι δεν είναι μεζεδάκι.
  β) Δεν επιχειρηματολόγησα ότι το λένε οι περισσότεροι, αλλά ότι όχι μόνο το λένε οι περισσότεροι, παρά και κάτι πολύ πιο σημαντικό: ότι δεν έχεις τρόπο να ξέρεις το σωστό.
  -Από πού βγαίνει η μεγέθυνση; Από το μέγεθος, που κανείς δεν το λέει μέγενθος.
  -Το όσον αφορά; Από δύο πολύ συνηθισμένες λέξεις, που και τις δύο τις χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και πέρα από τη συγκεκριμένη έκφραση. (Παρεμπιπτόντως, το κλασικό λάθος δεν είναι «όσον αναφορά» αλλά «ως αναφορά», που ο καθένας θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι δε σημαίνει αυτό που θέλουμε να πούμε.)
  -Πώς κλίνεται ο Τιμολέων; Όπως ένα σωρό άλλα ονόματα και λέξεις που δεν είναι ονόματα.
  -Από πού βγαίνει το συνονθύλευμα; Από ένα εντελώς άγνωστο αρχαίο ρήμα ονθυλεύω που κανείς δεν έχει δει, πει ή ακούσει σε νεοελληνικό πλαίσιο γιατί δεν υπάρχει, που ούτε στα αρχαία είναι συχνό, και που δε δίνει κανένα άλλο γνωστό παράγωγο ή σύνθετο ή παρασύνθετο.

  Να προσθέσω και κάτι ακόμη που επίσης δεν είπα: ότι δεδομένης της αδιαφανούς ετυμολογίας και των γειτονικών -ν-, είναι πολύ εύκολο να το μάθεις από κάποιον που το λέει σωστά και να το στραβακούσεις σαν να το έλεγε συνοΘύλευμα. Σχεδόν θα πρέπει ο άλλος να τονίσει ξεχωριστά το διακυβευόμενο Ν (να το προφέρει με bold όπως κάνουμε όταν διδάσκουμε: «πρόσεξε το σωστό!»), για να είναι εξασφαλισμένο ότι θα το ακούσουμε σωστά.

  Χώρια και τη μαρτυρία της Μαρίας ότι ακόμη και ομιλητές που ξέρουν όλα αυτά τα απίθανα (και άρα ξέρουν το σωστό) λένε συνοθύλευμα, κάνουν δηλαδή ένα σκόντο (δε θυμάμαι τη Μαρία να κάνει στον εαυτό της σκόντα στον Τιμολέοντα ή στο όσον αφορά).

 201. ΣΠ said

  200
  To συνοθύλευμα χωρίς ν είναι σαν τον Οκτώμβριο με μ.

 202. Πέπε said

  201
  Καλός συσχετισμός, κι όμως όχι, δεν είναι ακριβώς σαν τον Οκτώμβριο. Γεγονός είναι ότι ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπορείς να ξέρεις γιατί το σωστό είναι σωστό. Φωνητικά όμως η διαφορά σωστού-λάθους είναι πολύ μικρότερη στο συνονθύλευμα, με επανάληψη του ν στην ίδια συλλαβή, η οποία συλλαβή είναι κρυμμένη κάπου μακριά από τον τόνο (ό,τι τονίζεται ακούγεται ευκρινέστερα), παρά στον Οκτώβριο, όπου είναι εντελώς αδύνατο να σου πουν το σωστό και να νομίσεις ότι άκουσες το λάθος ή αντιστρόφως.

  Με άλλα λόγια ο Οκτώμβριος ακούγεται απαίσια σαν επίθεση, ενώ το συνοθύλευμα ακούγεται όπως το συνονθύλευμα, εκτός αν πέσουμε σε ζευγάρι ομιλητή με εξαιρετικά καθαρή και προσεγμένη άρθρωση με ακροατή που εστιάζει σε έναν-έναν φθόγγο απ’ ό,τι ακούει.

 203. ΣΠ said

  202
  Χμ ναι, τότε ίσως σαν τα άρρινα μπ, ντ, γκ, ας πούμε πέdε.

 204. Λάμπας said

  Και με το ΣΚΑταΙ είχε πάρε δώσε ο (παιδ)άριστος του Κολωνού!

  https://www.koutipandoras.gr/article/na-tsakisoume-tin-elegchomeni-efpolipsia/

 205. Μαρία said

 206. Georgios Bartzoudis said

  179, Α.Γ. said: ….
  # Ε! Και βεβαίως περίμενα η τουρκολαγνεία να συνοδεύεται και από βουλγαρολαγνεία. Μάλλον είσαι «δεδηλωμένος» και φαίνεται ότι γι΄αυτό δεν σε απαντούν στο Φ/Β.
  Καλά θα κάνεις να μάθεις ελληνικά (ποτέ δεν είναι αργά), για να βρεις μέσα σ’ αυτά και τα Μακεδονικά. Καλά έκανες και ξεβρακώθηκες για να σε γνωρίσουμε καλά! Και όχι να κράζεις στρουθοκαμηλωδώς όπως ο Γκολιόμπαρος Τσίτσιδος, κατά κόσμον ΓΤ-σχόλιο 174. Βέβαια ο άλλος (Γιάννης Κουβάτσος, σχόλιο 183), θίχτηκε επειδή έγινε αναφορά στην τσιπρο-προδοσία του συριζο-πατερούλη του,
  Τελικά (σχόλιο 180), είσαι με τον Χωροφύλαξ ή με τον Αστφύλαξ;; Δεν κάνεις για ερευνητής φιλαράκο.

 207. sarant said

  204 Θα είχε ενδιαφέρον να βρισκόταν το απόσπασμα από τον Σκάι

  (Στο άρθρο γράφει, σωστά, ευυποληψία, αλλά στον τίτλο «ευποληψία»)

  202και πριν: Το *συνοθύλευμα, σε γραπτο κείμενο, θα το διορθώσουμε. Το αν είναι άξιο για μεζεδάκι, εξαρτάται και από το ποιος το γράφει.

 208. Georgios Bartzoudis said

  182, 197, Δημήτρης Καραγιώργης said… (και σχετικές αναφορές στα σχόλια 188- sarant, 192- Theo)
  # Δεν γνωρίζω «για το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ από το Μακεδονικό Μέτωπο στον Α ΠΠ». Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η πηγή που επικαλείσαι είναι αναξιόπιστη: Εάν έχεις αμφιβολία μπορείς να ανατρέξεις στην ανάρτηση του Νοικοκύρη «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση»: Συνελήφθη να παραπλανά τους αναγνώστες του με παραπομπές έως και εντελώς ψευδείς. Το έκανε και άλλη φορά, παραποιώντας μια αναφορά του καλόγερου-συγγραφέα Σμυρνάκη.

 209. 207 τέλος,
  Αν το συνονθύλευμα είναι σφιχτό, σαν μια
  γρονθιά

 210. Μαρία said

  207

  Έγραψε στο φουμπού:
  Ο κορωνοϊός δημιούργησε έκτακτες συνθήκες στις ζωές και στις δουλείες όλων μας. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε όλοι μαζί.Χθες, μιλώντας -για ακόμη μια φορά- στη φιλόξενη συχνότητα του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Newsroom» με τους Δημήτρη Καμπουράκη-Νίκο Υποφάντη, αναφέρθηκα σε όσα κάνουμε καθημερινά στις ΟΙΚΟ-ΕΠIΛΟΓΕΣ ΜΙΧΟΣ για τους συμπολίτες μας, την εποχή του κορωνοϊού.Συγκεκριμένα, πραγματοποιούμε άμεσα κατ’ οίκον παραγγελίες στα σπίτια των πελατών μας, προκειμένου να τους βγάλουμε από τη δύσκολη θέση να κυκλοφορήσουν. Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι γονείς ή παππούδες μας. Είμαστε δίπλα τους έγκαιρα.Παράλληλα, όπως τόνισα και στον ΣΚΑΪ, καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δεν έλλειψαν ποτέ από το μαγαζί μας τα είδη πρώτης ανάγκης. Δηλαδή, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, οινοπνεύματα και ότι χρειάζονται οι καταναλωτές αυτές τις ώρες. Όλα αυτά σε τιμές προνομιακές. Όπως πάντα!Για να παραφράσουμε και τον Αμερικανό πρόεδρο, Αβραάμ Λίνκολν, «από έναν καταναλωτή, με τον καταναλωτή, για τον καταναλωτή».

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  Άλλο το «ήταν», και άλλο το «είναι». Τώρα πλέον το «Μακεδονικά» με βάση τις ρητές αναφορές της συμφωνίας των Πρεσπών (άρθρο 7.4), σημαίνει νοτιοσλαβικά Μακεδονικά ή και το επίσης σωστό, σλαβομακεδονικά.
  Επίσης, με βάση τις ρητές αναφορές της συμφωνίας των Πρεσπών (άρθρο 1.3β) το «Μακεδόνες» είναι ισότιμο με το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονί­ας» το οποίο μπορούμε σαφώς να καλούμε «βορειομακεδόνας». Και ξεκάθαρα πλέον, η χρήση του όρου «Μακεδόνας» σημαίνει «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και δηλώνει απλά ιθαγένεια και όχι εθνότητα.
  Αυτοί λοιπόν που ανήκουν στους βορειομακεδόνες εθνικιστές, θα μπορούν να πιουν σόδα καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει αρκετά πράγματα στη θέση τους και δεν επιτρέπει πλέον ουδεμία σύγχυση από εκείνες που επιδίωκαν οι τότε σκοπιανοί εθνικιστές εγχώριοι και μή.

 212. BLOG_OTI_NANAI said

  182: Κρυφό σχολειό. Όπως είναι αδύνατον να δεχτούμε τον Κουκκίδη ή τον Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα ή τη Βέροια, εξίσου αδύνατον είναι να μιλάμε για το Κρυφό Σχολειό ως μύθο, καθώς έχουμε την περίφημη κατά γράμμα αναφορά του Κανέλου, μέσα από την Τουρκοκρατία, ο οποίος μάλιστα:

  1) Είναι αντικληρικαλιστής
  2) Είναι διαφωτιστής
  3) Παραδέχεται και την ύπαρξη φανερών σχολείων και όχι μόνο κρυφών.

  Δηλαδή τέλος πάντων, ας υπάρχει και ένας σεβασμός στα τεκμήρια, το έχω αναφέρει 100 φορές. Η μαρτυρία είναι κατά γράμμα και όπως γνωρίζουμε αυθεντικότατη και αδιάψευστη:

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  211: «η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει αρκετά πράγματα στη θέση τους»

  Όπως έχω ξαναπεί, σαφέστατα η Συμφωνία δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να διαπιστώσουμε:

  1) Τα δεδομένα είχαν δείξει ότι ποτέ δεν ήταν στο χέρι μας κάτι περισσότερο. Με τα εμπάργκο και τα συλλαλητήρια ουδέποτε έγινε κάτι.
  2) Άρα, το πράγμα όδευε προς μια ανεξέλεγκτη υιοθέτηση του εθνικιστικά αόριστου και μελλοντικά ίσως επικίνδυνου «Μακεδόνας».
  3) Το γεγονός ότι λόγω ιδεολογικών καταβολών ήταν πιο εύκολο να προχωρήσει σε συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει ότι οι δεξιοί δεν ήταν απολύτως ευτυχισμένοι με τη Συμφωνία. Διότι ήξερα ότι αργά ή γρήγορα και οι πιο ηλίθιοι θα κατανοούσαν ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει όνομα σε χώρες και λαούς, παρά το γεγονός ότι ένας άρρωστος εθνικισμός υπαγόρευε την πλαστογράφηση της «ιστορίας» τους.

  Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό ακόμα και το γεγονός ότι η Συμφωνία μας δίνει το ελεύθερο να λέμε τη γλώσσα τους σλαβομακεδονική και τους ίδιους απλά «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ή βορειομακεδόνες και όχι «Μακεδόνες», ενώ ξεκαθαρίζεται οριστικά και επίσημα ότι όλη η πλαστογραφία που υποστήριξαν δυστυχώς και Έλληνες πλαστογράφοι, ήταν απλά παραλήρημα του τότε σκοπιανού εθνικισμού, και άρα, οι Έλληνες δήθεν «προοδευτικοί», με βάση τη Συμφωνία χαρακτηρίζονται ως οπαδοί του τότε κοπιανού εθνικισμού, αφού διαχωρίστηκε πλήρως στη Συμφωνία η πλαστογραφία και κάθε τι το ελληνικό από το σλαβικό.

 214. Alexis said

  #199: Ίσως εδώ να βρίσκεται η απαρχή δημιουργίας του μύθου.
  Στο ρεπορτάζ του ο Γρηγοριάδης αναφέρει μόνο τον γέρο Βιετναμέζο που είχε βρεθεί στο Βερτικόπ (Σκύδρα). Καμιά αναφορά σε Χο Τσι Μινχ.
  Τώρα εδώ έχουμε μια άλλη παραλλαγή της ιστορίας: Βιετναμέζοι πλησιάζουν Έλληνες δημοσιογράφους και δηλώνουν ότι έχουν υπηρετήσει στη Μακεδονία κατά τον Α’Π.Π.
  Και κάποιος από αυτούς αναπολώντας λέει ότι «ήταν και ο Χο Τσι Μινχ εκεί, είχε υπηρετήσει στη Βέροια»

  Νομίζω ότι αυτή η ιστορία είναι πολύ χαρακτηριστική περίπτωση ενός μύθου που γεννιέται μπροστά στα μάτια μας.

 215. Alexis said

  Βλέπουμε δηλαδή πώς η ιστορία «ανεβαίνει επίπεδα» σιγά-σιγά μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό βαθμό αληθοφάνειας:
  Γέρος Βιετναμέζος στη Σκύδρα-Βιετναμέζοι που θυμούνται ότι ήταν και ο Χο Τσι Μινχ στη Βέροια-ο ίδιος ο Χο Τσι Μινχ δίνει συνέντευξη στον Γρηγοριάδη.

 216. sarant said

  214 Ναι, ετσι.

 217. Theo said

  @197:
  Δεν ξέρω γιατί ο φίλος μου (που έχει εκδώσει δύο ιστορικά βιβλία), Εδεσσαίος που ζει στην Αθήνα, δεν δημοσίευσε την ανασκευή της ιστορίας για τον Χο Τσι Μινχ με το όνομά του κι έδωσε τα στοιχεία στον Άρη Παπαγιάννη. Ίσως για να μην εμπλακεί σε διαμάχες με κάποιους συμπατριώτες μας που αγαπά και εκτιμά. Γι’ αυτό, κι εγώ δεν μπορώ να τον κατονομάσω.

  @199:
  Ευχαριστώ. Αρκετά διαφωτιστικό για το μυθοπλαστικό γίγνεσθαι.

  @214:
  Η συνέντευξη του Γρηγοριάδη το 1965 μ’ έναν Βιετκόνγκ που είχε στρατωνισθεί στη Σκύδρα με τον γαλλικό στρατό στον ΑΠΠ φαίνεται αληθινή. Από αυτήν ο Σφενδόνης πήρε την αφορμή να κοτσάρει και τον Χο Τσι Μινχ που τάχαμου υπηρέτησε στη Βέροια (υπήρχε, άραγε, γαλλικό στρατόπεδο εκεί με Αναμέζους; ). Μετά από δεκαετίες κάποιοι, διάβασαν τον Σφενδόνη και σκέφτηκαν να «ενθέσουν» τον Χο Τσι Μινχ στη συνέντευξη του Γρηγοριάδη, με τον ισχυρισμό ότι το 1965 ο δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να αναφέρει το όνομά του, γιατί ήταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν όσο ζούσε. (Φυσικά το ότι ήταν πρόεδρος του Βορείου Βιετνάμ και θα ήταν κάτι παραπάνω από απίθανο να βρίσκεται στα περίχωρα της Σαϊγκόν εν καιρώ πολέμου και το ότι ο Γρηγοριάδης τον Βιετκόνγκ που συνάντησε δεν τον παρουσιάζει ως ηγέτη δεν τους απασχόλησαν καθόλου.) Στην προσπάθειά τους αυτή βρήκαν αρωγό έναν υπεραιωνόβιο, γεννημένο το 1906, που του άρεσε να παρεμβαίνει σε ιστορικές καταγραφές, με αμφίβολα τεκμήρια και προθέσεις (τον θυμάμαι να το κάνει αυτό από τη δεκαετία του ’60). Αυτός, λοιπόν, στα 107 του, κατέθεσε, παρουσία και του πρεσβευτή του Βιετνάμ, ότι είτε ο ίδιος είτε κάποιοι άλλοι θυμόνταν ότι ο θείος Χο πέρασε από την Έδεσσα. Το πώς τον ταύτισαν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, όπως και το ότι ο Βιετκόνγκ που συνάντησε τον Γρηγοριάδη του είπε πως δεν πήγε στην Έδεσσα αλλά την έβλεπε από μακριά. Κοντά σ’ αυτά επιστρατεύτηκε κι ένα δέντρο στο παλιό νοσοκομείο της πόλης που τάχαμου είναι Γκίνγκο Μπιλόμπα (που φύεται στην Ινδοκίνα) και τάχα μου το φύτεψαν στρατιώτες της γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής.
  Κι έτσι έδεσε το γλυκό:-)

 218. π2 said

  Όχι δεν θα σχολιάσω αυτά για τα οποία γκώσαμε, ας έχουν την ψευδαίσθηση οι εμμονικοί ότι «τέλος πάντων» έπεισαν. Ένα μόνο σχόλιο για το θέμα των ημερών.

  Γιάννη Κουβάτσο (136, 149, 163-164): Ασφαλώς και η κομματική ή άλλη ένταξη μιας λέρας δεν ενδιαφέρει αφεαυτής, ούτε έγινε λέρα ο Μίχος επειδή ήταν ΝΔ ή ο καθολικός παιδόφιλος ιερέας επειδή είναι καθολικός ιερέας. Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σχολιάζουμε τα αυτονόητα και να επικρίνουμε τους οπαδικούς αυτοματισμούς των ΜΚΔ. Όμως δεν είναι αδιάφορη η ένταξη κάποιου ως προς δύο κρίσιμα και ενίοτε αλληλένδετα ζητήματα: τη συγκάλυψη (από θεσμούς) ή το ξέπλυμα (από ΜΜΕ) και την υποκρισία. Το να το παίζει κάποιος ευυπόληπτος πολίτης, μπατριώτης, τάξις και ηθική, φιλάνθρωπος, άνθρωπος της εκκλησίας (και όχι πιστός, δεν είναι το ίδιο πράγμα), και να κάνει ό,τι κάνει σημαίνει πρώτον ότι είναι πολύ βαθιά και κυνικά υποκριτής και δεύτερον ότι έχει την ευκαιρία να επιχειρήσει να ξεγλιστρήσει προβάλλοντας ακριβώς αυτές του τις υποκριτικές ταμπέλες και βρίσκοντας χρήσιμους Μπαλάφες και βολικά ΜΜΕ που θα καλέσουν τους Μπαλάφες, να τις προβάλλουν ξανά και ξανά, κι άμα πιάσει. Το έχουμε δει ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα είδος βίας που δεν είναι για όλους.

  Φοβάμαι δε ότι επειδή ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία παρατάξεις, καθεστώτα, θεσμοί, κλπ. προωθούν όλο και πιο έντονα μια κουλτούρα λατρείας της ισχύος (ή, ακριβέστερα, της κατίσχυσης) δεν είναι τελείως άσχετη η συγκεκριμένη ένταξη με τις προσπάθειες συγκάλυψης και ξεπλύματος. Τα συνειδητά ψεύδη και οι τσιρίδες του δημόσιου βίου, τα «έτσι είναι γιατί το λέω εγώ», τα θεσμικά πραξικοπήματα (για να θυμηθούμε και την εξεταστική επιτροπή ΟΘΝΤΚ) διαμορφώνουν νοοτροπίες και ένα πολύ συγκεκριμένο και εύκολο να επιτευχθεί είδος δικαιολόγησης, ξεπλύματος, ή και συγκάλυψης λογής λογής αισχών.

 219. Georgios Bartzoudis said

  211, 213 BLOG_OTI_NANAI said: «Άλλο το «ήταν», και άλλο το «είναι». Τώρα πλέον….

  # Συγγνώμη, αλλά αυτά που λες είναι φτηνές δικαιολογίες για να καλυφθεί η πρωτοφανής στα παγκόσμια ιστορικά προδοσία. Και για του λόγου το αληθές:
  (α) Η προδοτική τσιπροσυμφωνία αναφέρει Μακεδονικά και όχι «νοτιοσλαβικά» ή «σλαβομακεδονικά». Αυτά τα ονόματα χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ στον εμφύλιο, παρά το γεγονός ότι είχε ανάγκη την στρατιωτική παρουσία των ΒουλγαροΣκοπιανών στις τάξεις του. Επίσης, το ΚΚΕ ποτέ δεν αναγνώρισε εθνότητα (ή αν θέλετε ταυτότητα) Μακεδονική. Δυστυχώς, ο Τσίπρας ξεπέρασε και τις κόκκινες γραμμές του «μητρικού» του κόμματος. Πουθενά δεν έβλεπε όρια και σύνορα ο συριζάρχης μας!
  (β) Υπάρχει κανένας, μετά την προδοτική τσιπροσυμφωνία, που αν ρωτήσει έναν ΒουλγαροΣκοπιανό τί είναι, περιμένει την απάντηση είμαι «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»;;
  (γ) Αποθρασυνθέντες οι κλεπταποδόχοι δεν δέχονται ούτε το χαριστικό όνομα «βορειομακεδόνες». Έτσι τους αποκάλεσε προσφάτως ο Μακρόν και μάν’σαν οι κακόμοίρηδες (όπως λέμε Μακεδονιστί).

 220. BLOG_OTI_NANAI said

  219: Ασφαλώς, αυτοί δεν θα αλλάξουν. Θα ήταν περίεργο άλλωστε. Όμως, εμείς π.χ. μπορούμε και στο πιο επίσημο επίπεδο να πούμε «οι σλαβόφωνοι γείτονες μας» και αν είμαστε νομότυποι και ουσιαστικοί, από το να είχαμε υποστεί μια καθολική ήττα και να επικρατούσε η εθνικιστική αοριστία με ολίγη από παραλήρημα με Μέγα Αλέξανδρο. Είμαστε Έλληνες, είστε σλαβόφωνοι, και η Μακεδονία είναι ιστορικά ελληνική, η οποία περιλαμβάνει ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ η Βόρεια Μακεδονία που εμείς ουδέποτε είχαμε, είναι απλά ένα ξεκάθαρο σλαβόφωνο κράτος και τίποτα άλλο.
  Είναι επίσημα σλαβόφωνοι βορειομακεδόνες με τους οποίους συνορεύουμε, ούτε εθνικά Μακεδόνες, ούτε με γλώσσα απλά «μακεδονική», αλλά σλαβομακεδονική.

  Να καθόμαστε να λέμε «αν»; Όπως με την Μικρασιατική καταστροφή; Μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά τίποτα δεν αλλάζει, και μάλιστα, ξέρουμε ότι κάναμε την ανάγκη φιλότιμο διότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χειρότερα. Με την Συμφωνία των πρεσπών δεν υπάρχουν ούτε αόριστα εθνικά μακεδόνες, ούτε γλώσσα αόριστα μακεδονική. Όλα έχουν λάβει την εθνολογική ερμηνεία τους.
  Σίγουρα, οι ίδιοι δεν θα αλλάξουν, και αυτό ήταν και το νόημα της Συμφωνίας, να μην τους ξεφτιλίσει. Αν θεωρήσουμε ιερό και όσιο το όνομα Μακεδονία, και πράγματι, είναι, με την έννοια ότι η χρήση του μπορεί να γεννήσει σχέσεις κακής γειτονίας και αλυτρωτισμούς, εντούτοις, οι λιγότερο ξεφτιλισμένοι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, είμασταν εμείς. Αμφιβάλω πραγματικά αν θα μπορούσε να επιτευχθεί οτιδήποτε καλύτερο από αυτό, «καλύτερο» με την έννοια των ορίων της ξεφτίλας που μπορεί να ανεχθεί κάποιος λαός που του αλλάζουν όνομα.

 221. BLOG_OTI_NANAI said

  219: «Η προδοτική τσιπροσυμφωνία αναφέρει Μακεδονικά και όχι «νοτιοσλαβικά» ή «σλαβομακεδονικά»»

  Δεν είναι έτσι. Πουθενά δεν υπάρχει αόριστος ή ανερμήνευτος ο όρος. Το άρθρο 7.4 και η ρηματική διακοίνωση είναι ξεκάθαρα. Ο όρος «Μακεδονική γλώσσα» υπάρχει ερμηνευμένος στη βάση της σλαβικής της καταγωγής. Και επιπλέον, προς αποφυγή κάθε άλλης μελλοντικής εθνικιστικής έμπνευσης, διαχωρίζεται σε όλες τις ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις η αρχαιοελληνική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας με την απόλυτα διακριτή κληρονομιά του σλαβόφωνου κράτους.

 222. Πέπε said

  220
  Μια επιφύλαξη:

  > Όμως, εμείς π.χ. μπορούμε και στο πιο επίσημο επίπεδο να πούμε «οι σλαβόφωνοι γείτονες μας» και αν είμαστε νομότυποι και ουσιαστικοί

  Μπορούμε να το πούμε, εφόσον είναι και γείτονές μας και σλαβόφωνοι. Όμως εξίσου γείτονες και εξίσου σλαβόφωνοι είναι και οι Βούλγαροι, ενώ αν με κάποιο μαγικό τρόπο αποκτούσαμε σύνορα με τη Ρωσία ή την Τσεχία θα ήταν κι εκείνοι σλαβόφωνοι γείτονες.

  Με άλλα λόγια: μπορούμε να το πούμε αλλά δεν πρόκειται για διατύπωση που να προσδιορίζει με επαρκή σαφήνεια ότι εννοούμε τους πολίτες της Β. Μακεδονίας.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  «τους οπαδικούς αυτοματισμούς των ΜΚΔ»
  Ωραία και ακριβής έκφραση. Αυτοί οι οπαδικοί αυτοματισμοί, όμως, κυριαρχούν τελικά και όχι μόνο στα σόσιαλ αλλά και στα κομματικά επιτελεία. Κάθε φορά που θα συλληφθεί ειδεχθής εγκληματίας, οι συριζαίοι παρακαλάνε να έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με τη ΝΔ και η ΝΔ προσεύχεται να έχει αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Και μέσα σ’ αυτόν τον πόλεμο ανακοινώσεων και κατηγοριών τα θύματα ξεχνιούνται.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  218: Τα καθεστωτικά κόμματα εξουσίας (και όχι τα συγκυριακά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) ανέκαθεν είναι χρήσιμα στους κάθε λογής καιροσκόπους και λεχρίτες ως ιμάντες κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης αλλά και ως ασπίδα προστασίας, αν τυχόν τα πράγματα στραβώσουν. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολλά από αυτά τα καθάρματα να είναι κομματικά μέλη, επίτροποι εκκλησιών, πρόεδροι φιλανθρωπικών σωματείων και γενικώς να φιλοτεχνούν εικόνα ευϋπόληπτου πολίτη και υποδειγματικού χριστιανού.

 225. 214, 215,
  «Θυμάμαι ως τώρα να ’τανε το γέρο Βιετναμέζο
  όπου έμοιαζε με μια παλιά φωτογραφία απ’ τη Σκύδρα»

 226. BLOG_OTI_NANAI said

  222: Εννοώ προφανώς σε μια διμερή ή άλλη συνάντηση όπου εφόσον εννοείται ότι αναφερόμαστε στους βορειομακεδόνες, έχουμε, με βάση τη συμφωνία, τους τρόπους να αναφερθούμε σε αυτούς χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον σκέτο όρο «μακεδόνες», ή «μακεδονική γλώσσα», αλλά αντί αυτών ισότιμα ονόματα ή ερμηνεύματα. Διότι εμείς θέλαμε τουλάχιστον από μια Συμφωνία, να υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένος τρόπος να προσδιοριστούν και να ερμηνευτούν όλα τα ιστορικά, πολιτισμικά κ.λπ. χαρακτηριστικά των δύο μερών χωρίς να υπάρχει αοριστία και σύγχυση.

 227. Πέπε said

  226
  Μα είναι σαν να λέμε «η άλλη πλευρά»: όταν υπάρχουν δύο όλες κι όλες, είναι σαφές σε ποιαν αναφερόμαστε. Τέτοιες υπεκφυγές δε νομίζω ότι μπορεί να τις αποτρέψει οποιαδήποτε συμφωνία ή νόμος.

  Γεγονός παραμένει ότι το «βόρειο» μπαίνει υποχρεωτικά μόνο στο όνομα της χώρας, Β. Μακεδονία, και όχι των κατοίκων (και «Μακεδόνες»), ούτε της γλώσσας (και «Μακεδονική» – ή μήπως ούτε καν, αλλά υποχρεωτικά «μακεδονική» και μόνο;), ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν απαγορεύει να αναφερόμαστε με τις ίδιες λέξεις και στους Έλληνες Μακεδόνες και σε οτιδήποτε μακεδονικό της ελληνικής Μακεδονίας.

 228. BLOG_OTI_NANAI said

  227: Όλα όσα αναφέρω βασίζονται ακριβώς στη συμφωνία. Πολίτες της βόρειας μακεδονίας, στα ελληνικά είναι ισότιμο με το βορειομακεδόνες πολίτες όπως οι νοτιοαμερικάνοι, βορειοκορεάτες κ.λπ. Η Συμφωνία δεν αλλάζει τη δομή της ελληνικής γλώσσας. Και η χώρα και οι κάτοικοι για εμάς, χωρίς καμία υπεκφυγή, αλλά με βάση τη Συμφωνία των δύο μερών, είναι βορειομακεδόνες και η γλώσσα τους νοτιοσλαβική. Ουδεμία δική μας υποχρέωση προκύπτει από πουθενά, για χρήση του όρου μακεδόνας/μακεδονία.
  Άλλωστε, θυμίζω, γι’ αυτό φτιάχτηκε αυτή η συμφωνία. Καταλαβαίνουμε ότι σαφέστατα και μόνο ο σκοπός για τον οποίο φτιάχτηκε αυτή η συμφωνία είναι για να έχουν αυτοί την τυπική δυνατότητα να λένε μακεδόνας/μακεδονική, κι εμείς ταυτόχρονα να μην έχουμε ούτε την υποχρέωση αυτή, αλλά να χρησιμοποιούμε και τα εθνολογικά ή τοπικά ομότιμα ονόματα.

 229. BLOG_OTI_NANAI said

  228: «να λένε μακεδόνας/μακεδονική»

  Εννοείται, πλέον, και με βάση τη συμφωνία, οι χρήσεις αυτές έχουν απομακρυνθεί οριστικά από τα εθνικιστικά παραληρήματα του παρελθόντος με τις εθνολογικές, ιστορικές, πολιτισμικές διευκρινήσεις και ερμηνείες των επίμαχων ονομάτων. Έχει καταργηθεί οριστικά ακόμα και η πλαστογραφημένη από τους εγχώριους και μή εθνικιστές της «μακεδονικής εθνότητας» τους, και πλέον, η χρήση «μακεδόνας» από αυτούς σημαίνει μόνο «πολίτης με βορειομακεδονική ιθαγένεια».

 230. Πέπε said

  228
  > και η γλώσσα τους νοτιοσλαβική
  Αυτό είναι ένας γλωσσολογικός χαρακτηρισμός. Οι νοτιοσλαβικές γλώσσες (= νότιες σλαβικές) είναι ολόκληρη ομάδα.

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  227: «υποχρεωτικά «μακεδονική» και μόνο»
  Ούτε καν αυτό. Μια από μέρους μας επίσημη αναφορά στη γλώσσα τους ως «νοτιοσλαβική μακεδονική» αποτελεί κατά γράμμα αναφορά στη συμφωνία.

 232. BLOG_OTI_NANAI said

  230:
  Δεν είναι γλωσσολογικός χαρακτηρισμός. Είναι κατά γράμμα ο χαρακτηρισμός της γλώσσας τους μέσα στη Συμφωνία, υπογεγραμμένος από τα δυο μέρη. Η γλώσσα τους δεν είναι μακεδονική, αλλά σλαβομακεδονική και ακόμα πιο συγκεκριμένα και ακόμα πιο επίσημα, νοτιοσλαβική μακεδονική.

 233. Πέπε said

  Α, με το «νοτιοσλαβική μακεδονική» αλλάζει.

  Οκέι, καλύφθηκα.

 234. Spiridione said

  205.
  Ο Λοβέρδος ούρλιαζε ότι αυτός τους έδιωχνε πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη!
  https://www.lifo.gr/now/politics/oi-paiderastes-kai-pali-sta-sholeia
  Προχθές, σε ένα κανάλι έλεγε ότι παραμένουν μέχρι να γίνει η δίκη!

 235. spyridos said

  Τα στοιχεία του εφημέριου που βίαζε τακτικά τη 12χρονη έγινα γνωστά;
  Η εκκλησία του; Υποθέτω ότι ο Ιερώνυμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες να τον παραμερίσει.

 236. spyridos said

  Το συνεχώς επαναλαμβανόμενο δεν είναι τυχαίο.

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  235:Και συκοφαντικά, βέβαια, όσα λέει περί ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών, που, όπως υπονοεί σαφώς, καλύπτουν τους παιδοβιαστές εκπαιδευτικούς. Ούτε μία στο εκατομμύριο να καλύψουν εκπαιδευτικοί αυτά τα κτήνη. Ούτε μία.

 238. Πέπε said

  @Γιάννη Κ. και ΣΠ για το συνονθύλευμα:

  Μετά από όλον αυτό τον διάλογο, μόλις έπιασα στα χέρια το νέο μου απόκτημα, μετά από τους προλόγους κλπ. το πρώτο λήμμα που κοίταξα ήταν αυτό. Προκύπτει λοιπόν ότι ούτε κι ο Σαντρέν δεν ξέρει από πού βγαίνει η λέξη! Συγκεκριμένα, το λήμμα είναι ονθυλεύω και, αφού μας πει ότι εμφανίζεται και ως μονθυλεύω και ότι παραδίδεται μόνο από κωμικούς, το ετυμολογικό σχόλιο είναι:

  Αυτοί οι μαγειρικοί όροι είναι άγνωστης ετυμολογίας και φαίνεται να προέρχονται από ένα προσηγορικό *ονθύλη, -ος, […και συνεχίζει για το επίθημα -υλ- χωρίς κανένα σχόλιο για τη ρίζα].

  Πρέπει να πρόκειται για περίπτωση από αυτές όπου συνηθίζεται η υπόθεση περί δανεισμού από άγνωστη γλώσσα, την οποία ο Σαντρέν στον πρόλογο χαρακτηρίζει ως έμμεση δήλωση άγνοιας (=απορία ψάλτου βηξ, σχολιάζω εγώ), ενώ ο ίδιος προτιμά την απερίφραστη δήλωση άγνοιας.

 239. Πέπε said

  Μα πού πήγε το λινκ;

  > μόλις έπιασα στα χέρια το νέο μου απόκτημα

 240. Πέπε said

  Τέλος πάντων, λινκ προς την ανάρτηση για το λεξικό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/09/30/chantraine/

 241. Το επώνυμο θυμίζει ένα μάλλον φανταστικό πρόσωπο, την Αθ. Νταβαρίνου.
  https://www.filadelfia-xalkidona.gr/2016/02/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: