Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το παραποιημένο «ρητό» του Σόλωνα και η θανατική ποινή

Posted by sarant στο 14 Οκτωβρίου, 2022


Τις τελευταίες μέρες, με τον θόρυβο που δικαιολογημένα έχει ξεσπάσει για τη φρικτή υπόθεση της 12χρονης που, καθ’ ομολογία, βίαζαν και εξέδιδαν στον Κολωνό, ακούγονται ξανά φωνές που συνηγορούν υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής ειδικά για κάποια ειδεχθή εγκλήματα, όπως ας πούμε ο βιασμός ανήλικου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα παραποιημένο «ρητό» του Σολωνα που θα μας απασχολήσει στο σημερινό άρθρο. Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, επειδή δεν πρόκειται ακριβώς για ρητό αλλά για απόσπασμα από νόμο -αλλά αυτό που προέχει είναι η παραποίηση. Το ρητό το βλέπετε στην εικόνα αριστερά, που την παρέθεσε, σε χτεσινό σχόλιο, ο φίλος μας ο Μπλογκ. Εγώ το είχα δει σε μια παραλλαγή πριν από μερικές μέρες, στο Φέισμπουκ, ύστερα από υπόδειξη φίλου του ιστολογίου.

Tο υποτιθέμενο ρητό που αποδίδεται στον Σόλωνα είναι

Κίναιδος ασελγήσας εις παίδας, αυθημερόν τελευθησάτω

Αν γκουγκλίσετε την τελευταία λέξη του «ρητού» θα δείτε ότι έχει αρκετές δεκάδες εμφανίσεις, όλες τους τις τελευταίες μέρες, μεταξύ άλλων στον τίτλο προχτεσινού άρθρου του Δημήτρη Δανίκα στο ηλεκτρονικό Πρώτο Θέμα.

Γράφει ο Δανίκας:

Και για να τελειώνω, δύο πράγματα. Το πρώτο από ρήση που αποδίδεται στον μεγιστοτεράστιο νομοθέτη Σόλων: «κίναιδος ασελγήσας εις παίδας αυθημερόν τελευθησάτω». Σα να λέμε «το κανες; Τελείωσες»

Φαίνεται πως όταν κάποιος παίρνει τον κατήφορο της αναξιοπρέπειας χάνει και τη στοιχειώδη επαγγελματική επάρκεια, αν κάποτε την είχε -όπως μας δείχνει και το απόσπασμα που παρέθεσα, με την ακλισιά στον Σόλωνα (να μη σχολιάσω το «μεγιστοτεράστιος»).

Και βέβαια, από κάποιον που αφήνει άκλιτο τον… Σόλων δεν πρέπει να έχουμε αξιώσεις να καταλάβει ότι ο αρχαίος τύπος που παραθέτει είναι ανύπαρκτος -αντικανονικός και αδύνατον να υπάρξει.

Πράγματι, το ρήμα είναι «τελευτώ». Η προστακτική λοιπόν του αορίστου πρέπει να είναι «τελευτησάτω», όχι «τελευθησάτω»!

Μικρό το κακό, θα πείτε, θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για ένα γράμμα; Αλλά στην πραγματικότητα απ’ όλο το «ρητό» που βλέπετε στην εικόνα, μονάχα η λέξη «αυθημερόν» υπάρχει απαράλλαχτη στο πραγματικό αρχαίο κείμενο. Και, το πιο σημαντικό, ο αρχαίος νόμος ήταν και στην ουσία του αρκετά διαφορετικός από το «αυθημερόν εκτελείται» που διαδίδουν οι σημερινοί θιασώτες της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Να ανατρέξουμε λοιπόν στο πρωτότυπο κείμενο. Θα το βρούμε στον Αισχίνη, στον λόγο «κατά Τιμάρχου». Ο Τίμαρχος ήταν Αθηναίος της παράταξης του Δημοσθένη. Περί το 345 πΧ, μετά την υπογραφή της «Φιλοκρατείου ειρήνης» με τον Φίλιππο της Μακεδονίας, που θεωρήθηκε ασύμφορη για τους Αθηναίους, ο Τίμαρχος κατέθεσε, για λογαριασμό του Δημοσθένη, «γραφή παραπρεσβείας» κατά του Αισχίνη, που ήταν ένας από τους πρεσβευτές, κατηγορώντας τον ότι χρηματίστηκε από τους Μακεδόνες.

Θέλοντας ο Αισχίνης να καθυστερήσει ή να ματαιώσει την εκδίκαση της υπόθεσής του, επικαλέστηκε τον νόμο για τη «δοκιμασία των ρητόρων», υποστήριξε δηλαδή πως ο Τίμαρχος ήταν πρόσωπο ανάξιο που έπρεπε να στερηθεί το δικαίωμα να παίρνει τον λόγο σε συνελέυσεις του Δήμου. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Τίμαρχο ότι κατασπατάλησε την πατρική περιουσία και, επιπλέον, ότι πορνεύεται. Οι σύγχρονοι μελετητές παρατηρούν ότι ο Αισχίνης δεν παρουσίασε μάρτυρες που να τεκμηριώνουν ότι είχαν σχέσεις με τον Τίμαρχο, και μαλιστα με αμοιβή, αλλά το γεγονός είναι ότι ο Αισχίνης έπεισε το δικαστήριο κι έτσι ο Τίμαρχος στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και δεν μπορούσε να υποβάλει τη «γραφή παραπρεσβείας». Έτσι, την κατέθεσε αργότερα ο ίδιος ο Δημοσθένης -αλλά χωρίς να καταφέρει να καταδικάσει τον Αισχίνη.

Λοιπόν, στον λόγο του Κατά Τιμάρχου, ο Αισχίνης παραθέτει αυτολεξεί το κείμενο αρκετών αθηναϊκών νόμων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και τη δημόσια ηθική, ανάμεσά τους και τον νόμο που μας ενδιαφέρει.

Στην παράγρ. 16 του λόγου, παραθέτει τον νόμο «της ύβρεως» ως εξής:

Ἐάν τις Ἀθηναίων ἐλεύθερον παῖδα ὑβρίσῃ, γραφέσθω ὁ κύριος τοῦ παιδὸς πρὸς τοὺς θεσμοθέτας, τίμημα ἐπιγραψάμενος. Οὗ δ’ ἂν τὸ δικαστήριον καταψηφίσηται, παραδοθεὶς τοῖς ἕνδεκα τεθνάτω αὐθημερόν. Ἐὰν δὲ εἰς ἀργύριον καταψηφισθῇ, ἀποτεισάτω ἐν ἕνδεκα ἡμέραις μετὰ τὴν δίκην, ἐὰν μὴ παραχρῆμα δύνηται ἀποτίνειν· ἕως δὲ τοῦ ἀποτεῖσαι εἱρχθήτω. Ἔνοχοι δὲ ἔστωσαν ταῖσδε ταῖς αἰτίαις καὶ οἱ εἰς τὰ οἰκετικὰ σώματα ἐξαμαρτάνοντες.

Να τον μεταφράσουμε πρόχειρα:

Αν κάποιος Αθηναίος προσβάλει έναν ελεύθερο παίδα, ο κηδεμόνας του παιδιού να τον καταγγείλει εγγράφως στους θεσμοθέτες, απαιτώντας συγκεκριμένη τιμωρία. Κι αν το δικαστήριο τον καταδικάσει σε θάνατο, να παραδίδεται στους ένδεκα και να θανατώνεται αυθημερόν. Αν δε καταδικαστεί σε πρόστιμο, να το πληρώνει μέσα σε έντεκα μέρες μετά τη δίκη εφόσον δεν μπορεί να το εξοφλήσει αμέσως. Και μέχρι να το πληρώσει, να μένει φυλακισμένος. Και να είναι ένοχοι για τις ίδιες αιτίες όσοι προσβάλλουν δούλους. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι το αρχαίο κείμενο δεν αφορά ειδικά παιδεραστικές σχέσεις, αφού η έννοια της ύβρεως είναι ευρύτερη -μπορεί να αφορά έναν κακοποιητή, έναν βιαστή ή έναν προαγωγό, και μάλιστα στο εισαγωγικό κείμενο, στην προηγούμενη παράγραφο 15, ο Αισχίνης λέει ότι μπορεί να αφορά άνδρες ή γυναίκες («ἐν ᾧ διαρρήδην γέγραπται, ἐάν τις ὑβρίζῃ εἰς παῖδα—ὑβρίζει δὲ δή που ὁ μισθούμενος—ἢ ἄνδρα ἢ γυναῖκα, ἢ τῶν ἐλευθέρων τινὰ ἢ τῶν δούλων, καὶ παράνομόν τι ποιῇ εἰς τούτων τινά, γραφὰς ὕβρεως εἶναι πεποίηκεν καὶ τίμημα ἐπέθηκεν, ὅ τι χρὴ παθεῖν ἢ ἀποτεῖσαι.»)

Επίσης, ο αρχαίος νόμος δεν προβλέπει ως αποκλειστική ποινή τον θάνατο αλλά αφήνει περιθώριο προστίμου. Και φυσικά ο αρχαίος  νόμος δεν χαρακτηρίζει ομοφοβικά τον δράστη.

Αρα, το «κίναιδος ασελγήσας εις παίδας αυθημερόν τελευτησάτω» (διόρθωσα τον τύπο), δεν στέκει ούτε καν σαν προσεγγιστική περίληψη του αρχαίου νόμου, αλλά αποτελεί διαστρέβλωση.

Όσο για τις εκκλήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής, τις βρίσκω ή άστοχες ή υποκριτικές. Επαναφορά της θανατικής ποινής, έστω και για ορισμένες μόνο κατηγορίες εγκλημάτων, είναι αδιανόητη σε χώρα της ΕΕ. Καταρχάς, έχουμε το αναντίρρητο γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις δικαστικής πλάνης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι από το 1973 μέχρι σήμερα 138 καταδικασμένοι σε θάνατο τελικά απαλλάχτηκαν επειδή αποδείχτηκε η αθωότητά τους, ενώ άλλοι 10 εκτελέστηκαν ενώ ήταν κατά πάσα πιθανότητα αθώοι (σε άλλες πηγές βρίσκω διπλάσιους αριθμούς). Προφανώς, ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανεχτεί έστω και μία θανάτωση αθώου.

Όμως και για λόγους αρχής είναι αδιανόητη η επαναφορά της θανατικής ποινής, από τη στιγμή που το όλο σωφρονιστικό μας σύστημα βασίζεται στην αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει αξία και επιδέχεται βελτίωση ακόμα κι αν έχει διαπράξει το χειρότερο έγκλημα. (Θα έλεγα μάλιστα ότι με την ίδια λογική και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εφόσον δεν αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα μετατροπής και τελικά αποφυλάκισης πριν από το τέλος της ζωής του κρατουμένου, είναι απάνθρωπη και ανάρμοστη για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία).

Θα πει κάποιος: Αλλά δεν ζητάμε γενικευμένη επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά μόνο για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα -ας πούμε, τους βιασμούς παιδιών. Αλλά βέβαια το να ανοίξει η κερκόπορτα των εξαιρέσεων είναι πολύ επικίνδυνος δρόμος -αν σημερα επαναφερθεί η θανατική ποινή για τους βιαστές ανηλίκων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αύριο, υπό το κράτος της φρίκης από ένα άλλο αποτρόπαιο έγκλημα και της σχετικής «πίεσης της κοινής γνώμης», δεν θα επεκταθεί η εξαίρεση και σε άλλες κατηγορίες δραστών.

Και ενώ θα ήταν συγγνωστό να καταριούνται τον φονιά του πατέρα τους ή του παιδιού τους οι άμεσοι συγγενείς του θύματος, όσοι ωρύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ευχαρίστως θα έκοβαν κομματάκια τον ένα ή τον άλλο δράστη ειδεχθούς εγκλήματος δεν έχουν καμιά σχέση με το θύμα -στην πραγματική ζωή, οι συγγενείς των θυμάτων σηκώνουν με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα τον σταυρό τους.

Υπάρχουν βέβαια και πολιτικοι που ζητούν επαναφορά της ποινής του θανάτου. Μου ήρθε μια «χορηγούμενη ανάρτηση» ακροδεξιού υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης (δεν θα του κάνω το χατίρι να τον κατονομάσω) που ζητούσε επαναφορά της θανατικής ποινής για βιαστές παιδιών. Αυτοί δεν έχουν το ελαφρυντικό της αφέλειας, το κάνουν μόνο και μόνο για τα ψηφαλάκια. Μαυρίστε τους!

118 Σχόλια προς “Το παραποιημένο «ρητό» του Σόλωνα και η θανατική ποινή”

  1. Κουνελόγατος said

    Μπράβο βρε Νίκο.
    Και γι αυτά σε αγαπάμε τόσα χρόνια.
    Ευχαριστούμε.

  2. Spiridione said

    Θα έλεγα μάλιστα ότι με την ίδια λογική και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εφόσον δεν αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα μετατροπής και τελικά αποφυλάκισης πριν από το τέλος της ζωής του κρατουμένου, είναι απάνθρωπη και ανάρμοστη για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
    Είναι πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ
    Γιατί άραγε απαιτεί το ΕΔΔΑ τα ισόβια να μην είναι ισόβια; «Εκτιμά ότι ο φυλακισμένος πρέπει να έχει πάντοτε την ελπίδα να αποκτήσει την ελευθερία του έστω και έπειτα από πολλά χρόνια ή και με δρακόντειους όρους. Αν δεν έχει αυτή την ελπίδα, καθίσταται επικίνδυνος ως κρατούμενος και δεν έχει κίνητρο βελτίωσης του εαυτού του. Απλώς ο κακός καθίσταται χειρότερος όταν δεν έχει καμία προοπτική. Και το σωφρονιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει τον σκοπό αυτό», εξηγεί ο κ. Χειρδάρης.
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/300328_apanthropi-i-pliris-ektisi-ton-isobion

  3. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Πολύ σωστά τα γράφεις, Νικοκύρη, και συμφωνώ, εννοείται. Η θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε πολιτισμένες κοινωνίες και για κανέναν λόγο. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Και να δούμε πότε θα έρθει η ευλογημένη στιγμή που θα πάψουμε να ψάχνουμε στηρίγματα στην όποια επιχειρηματολογία μας σε νόμους και πρακτικές κοινωνιών που υπήρξαν πριν από χιλιάδες χρόνια, όπως οι αρχαιοελληνικές.

  4. Α. Σέρτης said

    αυθημερόον=αυθημερόν

  5. Spiridione said

    Ακούστηκε και ο χημικός ευνουχισμός
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_castration

  6. ndmushroom said

    Μπράβω, πέρασε και από το δικό μου TL και έλεγα να στο στείλω γιατί μου βρωμούσε, αλλά δεν είχα δει την έκταση που είχε πάρει, εγώ μόνο από ένα quote σε μάλλον άσημο ακάου το είδα…
    Κατά τα άλλα, μαύρα κι άραχνα ξημέρωσε η σημερινή μέρα…

  7. Spiridione said

    https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/yper-mhtrwou-drastwn-seksoualikwn-egklhmatwn/

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Α μπράβο

    4 Ωχ, ευχαριστώ

    6 Το είδα κι εγώ και μου μαύρισε η καρδιά.

  9. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό.

  10. Νέο Kid said

    Θα μακρηγορήσω λίγο σήμερα, πράγμα που δεν πολυσυνηθίζω τελευταία.
    Θεωρώ οτι η φυλάκιση είναι μια βασική πρακτική που μας ξεχωρίζει απ τα ζώα. Δεν υπάρχει άλλο ζώο παρά μόνο ο άνθρωπος που να φυλακίζει αλλά ζώα. Μπορεί κάποια ζώα , όπως η αράχνη, να κρατάει άλλα, ζωντανά ή ημιθανή σε κάποιου είδους φυλακή -ιστό αλλά πρόκειται για ενα είδος αποθήκευσης και συντήρησης τροφής…
    Μόνο ο άνθρωπος φυλακίζει χάριν «σωφρονισμού»! Δεν ξέρω πότε δημιουργήθηκε η πρώτη φυλακή ως «θεσμός» (ίσως οι καλοί ιστορικοί μας εδώ να ξέρουν κάτι) αλλα υποθέτω οτι οι πρώτοι άνθρωποι , στις σπηλιές ας πούμε ,σίγουρα πιο κοντά στα ζώα απότι οι απογονοί τους, ούτε καν θα φανταζόντουσαν τη δυνατότητα να φυλακίσεις κάποιον , αντί απλά να τον σκοτώσεις ή έστω να τον κανείς υπηρέτη σου /δούλο…
    Ο φόνος είναι φυσικός , ζωώδης νόμος. Η φυλάκιση όχι! Είναι προϊόν «σύνθετης» προηγμένης (;) αντίληψης.
    Υπάρχει μια παλιά αγαπημένη ιστοριούλα/αλληγορία επιστημονικής φαντασίας όπου κάτι γήινοι άστροταξιδευτές πιάνονται αιχμάλωτοι από κάτι εξωγήινος σε κάποιον πλανήτη και τους βάζουν σε ενα είδος κλουβιού σαν εκθέματα. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κώδικες επικοινωνίας, νοήματα, ακόμα και μαθηματικά , αλλα οι εξωγήινοι παραμένουν ασυγκίνητοι και απαθείς. Στο τέλος υποτάσσονται στη μοίρα τους και εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια να βγουν απ της φυλακής τα σίδερα… Μια μέρα βρίσκουν μέσα στο κελί τους ενα εξωγήινο ζωάκι και χαρούμενοι για την απρόσμενη «παρέα», τού φτιάχνουν ενα κλουβάκι και το κρατούν σαν «κατοικίδιο». Αμέσως οι προηγμένοι εξωγήινοι τους ελευθερώνουν και δημιουργούν ενα κώδικα επικοινωνίας -γλώσσα και απολογούνται για το γεγονός οτι τούς είχαν περάσει για ζώα! Μόνο έλογα όντα φυλακίζουν άλλα όντα!

  11. Γιώργος Τσιρίδης said

    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά.

  12. Αγγελος said

    «Αρα, το «κίναιδος ασελγήσας εις παίδας αυθημερόν τελευτησάσθω» (διόρθωσα τον τύπο)…»
    E, διόρθωσέ τον κι εδώ 🙂 (γιατί βέβαια το τελευτῶ είναι ενεργητικής φωνής.
    Και θυμήθηκα το βιβλικό «θανάτω τελευτάτω», που είναι μάλλον εβραϊσμός (מוֹת יוּמָת).

  13. sarant said

    12 Ωχ ναι

  14. LandS said

    Είμαστε καλά; Ζούμε σε μια χώρα όπου προτείνεται να ισχύσουν νόμοι* του πρώιμου 6ου αιώνα προ Χριστού; Μα τότε δεν υπήρχαν ποινές εκτός από την εξορία και την θανάτωση. Στο κάτω κάτω ο Σόλων ήταν αυτός που μετρίασε τους νόμους του Δράκοντα. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε τι κοινωνικό και νομικό περιβάλλον νομοθέτησε.

    *Που μπορεί και να μην είναι νόμοι και να μην είναι του Σόλωνα. Διαβάζω στην Εγγλέζικη βίκη ότι οι πηγές για τη Νομοθεσία του Σόλωνα είναι Ηρόδοτος, Πλούταρχος και Φίλων ο Αλεξανδρεύς, όλοι τους αιώνες μετά τον Σόλωνα. Για δε τον Αισχίνη και τους σύγχρονούς του ρήτορες (δυο αιώνες μετά τον θάνατο του Σόλωνα) λέει ότι είχαν τη τάση να επικαλούνται τον Σόλωνα για δικές τους νομικές κατασκευές.

  15. f kar said

    Οπότε αν καταλαβαίνω καλά το θέμα δεν ήταν μόνο η προσβολή (ας πούμε μέσω γενετήσιας πράξης) του ελεύθερου παίδα, αλλά και αν τελούνταν από τον κηδεμόνα του ή όχι; Δηλαδή εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και καμία σύγκριση με το σήμερα…

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    Μπράβο Νίκο που βρήκες τον νόμο. Έψαξα κι εγώ, αλλά ο τρόπος που έψαχνα με έβγαλε σε αδιέξοδο, πίστευα ότι δεν ακουμπούσε πουθενα αυτή η βλακεία. Τελικά ήταν χοντροκομμένη παραποίηση υπαρκτού νόμου.
    Πέρα από άλλους λόγους που σωστά αναφέρεις, όντως, η δικαστική πλάνη είναι ισχυρό επιχείρημα για να είμαστε αντίθετοι σε θανατικές ποινές.

    Επίσης σωστά αναφέρεις κάτι που διαρκώς με πικραίνει και με αιφνιδιάζει, η εφευρετικότητα με την οποία φαντασιώνονται την δολοφονία όχι μόνο παιδοβιαστών, αλλά ακόμα και κακοποιητών ζώων και των οικογενειών τους (πυρά, κρεμάλα, καρκίνο, διαμελισμό).

  17. Jago said

    Επιτέλους. Και για τον ψευδοσόλωνα και για την στλαση απέναντι στη θανατική ποινή.

  18. atheofobos said

    Σαφώς και είναι απαράδεκτη σε πολιτισμένες κοινωνίες η θανατική ποινή. Σαφώς επίσης για ορισμένα αδικήματα πρέπει να υπάρχουν τα ισόβια, με την δυνατότητα αποφυλάκισης του κρατούμενου μόνο μετά από χρόνια, όταν έχει καταστεί πλέον ανίκανος για τέλεση νέου εγκλήματος, ή και μετά από αποδεδειγμένο σωφρονισμό του .
    Ο χημικός ευνουχισμός απαιτεί ιατρική συνδρομή και προσωπικά είμαι πλήρως αντίθετος σε τέτοιου είδους ιατρική βοήθεια.
    Όσο για τον άτυχο Ολυμπιονίκη μας με το εξαιρετικά σπάνιο νεόπλασμα που εμφάνισε, ήταν η μόνη μέχρι στιγμής περίπτωση στην χώρα μας, όπως υποθέτουμε μιας και δεν διαθέτουμε κάποιο αρχείο καταγραφής Νεοπλασμάτων. Ελπίζω η απώλεια του να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία να ξεκινήσει επιτέλους ένα αρχείο Νεοπλασμάτων και στην Ελλάδα όπως σε όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

  19. Pedis said

    Και ο ανάγλυφος Σόλων αμερικανιά της κακιάς ώρας είναι.

    https://commons.wikimedia.org/wiki/Bas-reliefs_in_the_chamber_of_the_United_States_House_of_Representatives

    Μαλακία κάνανε. Κάτι τέτοια ρητά τσεκουράτα πρέπει να τα υπογράφει ο Δράκων, όχι ο πΣόλων.

  20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @6, 8. Ἕνα πολύ καλό παιδί τῆς γειτονιᾶς μου ὁ Ἁλέξανδρος, καί πολύ ἀγαπητός στούς ἀθλητικούς του κύκλους. Συνταράχτηκα..

  21. nikiplos said

    Καλημέρα… Δύσκολο το ζήτημα της θανατικής ποινής. Και βέβαια όλοι μας έχουμε ακούσει για υποθέσεις δικαστικής πλάνης. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που η αυθαιρεσία των επίσημων αρχών, μετράει κοντά ολόκληρο αιώνα. Οι ελληνικές αρχές πάντοτε πρωτίστως προσπαθούσαν να βρουν έναν Μουντή ώστε να κλείνουν τις υποθέσεις τους χωρίς διατάραξη ή διασάλευση της καθεστηκυίας τάξεως, από την οποία εδώ που τα λέμε, συνήθως προέρχονταν τα ειδεχθέστερα εγκλήματα.

    Οι μικρασιάτες παπούδες μου, μου έχουν διηγηθεί δεκάδες τέτοιες ιστορίες. Οι αρχές πλησίαζαν τους «αδύναμους κρίκους». Με ένα δυό καλά μπερντάχια κι απομόνωση, με εκβιασμό για τα παιδιά τους, ομολογούσαν οποιοδήποτε έγκλημα.
    «Πουτάνα στο κλαρί, κι εγώ θα είμαι ο πρώτος πελάτης!» είχε ομολογήσει η προγιαγιά μου πως την είχαν απειλήσει χωροφύλακας για την εγγονή της. Ο προσφυγικός ελληνισμός, απροστάτευτος από το κράτος, ήταν ευεπίφορος να περιθωριοποιηθεί και να εγκιβωτιστεί, θέλοντας και μη στο έγκλημα.

    Αμέσως μετά, θα έρχονταν εικάζω οι κομμουνιστές, στα πέτρινα χρόνια. Η εξορία και η πείνα, δεν ήταν δύσκολο να πείσει και τον πιο σκληρό, να σπάσει.
    Και βέβαια οι παραφυάδες αυτών. Από περιθωριακούς το μόνο που ήθελαν ήταν να καρφώνουν: δλδ να καταδεικνύουν ως εγκληματίες άσχετους ανθρώπους που ήταν στα αζήτητα και αδύναμοι. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πατέντα των ελληνικών αρχών μόνο, αλλά σύμπασων των οργάνων της τάξεως σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς δίκην επιείκειας. Ο Μουντής, ο δύστυχος Γεωργιανός στην υπόθεση των γλυκών νερών και πολλοί άλλοι το γνωρίζουν αρκετά. Και ο Παγκρατίδης βέβαια που εκτελέστηκε άδικα ως δράκος του Σέϊχ-Σου.

    Συχνά στον κόσμο, οι ισχυροί πείθουν κάποιον απελπισμένο κακομοίρη να αναλάβει ένα έγκλημα.

    Συχνά η δικαιοσύνη είναι μια φενάκη, και πολλοί μπερδεύουν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» με την κοινή γνώμη που διαμορφώνεται από τους ισχυρούς και επιτήδειους που έχουν τα μέσα να ελέγξουν και την ατζέντα και τις παρεχόμενες πληροφορίες.

  22. [Έ]να κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανεχτεί έστω και μία θανάτωση αθώου.

    Κράτος δικαίου δεν είναι «the rule of law»; Πρέπει να περιμένουμε φιλανθρωπία από το κράτος και τις δυνάμεις που το διαφεντεύουν(*); Ο σκληρός νόμος παραδειγματίζει και η κοινωνική αδικία βασιλεύει. Dura lex sed lex, υπέρ της αδικίας. Το πρόταγμα για μια άλλη, δίκαιη, κοινωνία υπάρχει και είναι πάντα επίκαιρο.
    _______________
    (*) Με την έννοια «που είναι αφεντικά» όχι ετυμολογικά από το «difendere» (αμύνομαι).

  23. π2 said

    Ο Κατά Τιμάρχου λόγος του Αισχίνη είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη και η πιο παρεξηγημένη πηγή για την ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητα στην αρχαιότητα, οπότε δεν εκπλήσσομαι που στάθηκε πηγή αποφευγμάτων. Τον επικαλούνται (ειδικοί και μη) κατά κόρον, αντλώντας διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ χαρακτηριστικός της αμφιθυμίας που χαρακτήριζε τη στάση της αθηναϊκής κοινωνίας στα ζητήματα αυτά, μια αμφιθυμία που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν απομακρυνθούμε από το εννοιολογικό πλέγμα της σεξουαλικότητας αφεαυτής για να δούμε τις πηγές μέσα από το πρίσμα του εννοιολογικού πλέγματος της εξουσίας, που είναι αυτό που κυρίως απασχολούσε τους Αθηναίους.

  24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    19# Άμα τα υπογράφουν ο Ράμπος κι ο Αρνόλδος ποιος τον γαμεί τον Δράκοντα ρε φίλε…

  25. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    23 Αμφιθυμια, ακριβώς.

  26. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο. Έχω την αίσθηση, μετά από τόσα χρόνια που σε παρακολουθώ, ότι τα άρθρα σου για τις γλωσσικές πλάνες ή λαθροχειρίες είναι τα καλύτερά σου.

  27. And Tsou said

    Καλημέρα (ουφ… πρόλαβα πριν τις 12.00), ε αφού δεν έχουμε θανατική ποινή τουλάχιστον μπορούμε να ησυχάσουμε αφού «…όλοι ξέρουμε τι περιποίηση ετοιμάζουν σ’ αυτούς τους ανώμαλους οι άλλοι κρατούμενοι στη φυλακή…».

  28. nikiplos said

    27@ Αλίμονο σε αυτούς που απελπισμένοι όντες, προσδοκούν δικαίωση από τους παρίες των Φυλακών και άλλα αισχρά πρόσωπα.

  29. Πουλ-πουλ said

    «υποστήριξε δηλαδή πως ο Τίμαρχος ήταν πρόσωπο ανάξιο που έπρεπε να στερηθεί το δικαίωμα να παίρνει τον λόγο σε συνελεύσεις του Δήμου.»
    Ε, τώρα μην μας βάζεις ιδέες. Αλλά ήθελα να ξέρω, όλες αυτές οι παραποιήσεις, πού έχουν τη φωλιά τους.

  30. sarant said

    27 🙂 για την παρένθεση

  31. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο και την έρευνα Νικοκύρη, πραγματικά θα προσυπογράψω κι εγώ αυτό που ανέφεραν προλαλήσαντες ότι τα άρθρα της αποκατάστασης της γλωσσικής αλήθειας είναι από τα κορυφαία σου! Δικαίως σε είχε ονομάσει προ δεκαετίας η Βασιλική Μετατρούλου Φάντομ ΣαραΝτακ ο μυθοκτόνος!
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/16/tritagenethlia/#comment-101974

  32. antonislaw said

    @ 29 «Αλλά ήθελα να ξέρω, όλες αυτές οι παραποιήσεις, πού έχουν τη φωλιά τους.»

    Τσαρλατανείου όζουν! 😀

  33. Χαρούλα said

    Μια μάζωξη «αυθεντικών»
    https://www.ellinikahoaxes.gr/category/kathgories/%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%B5%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/page/2/

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    33 Mια κάποια μάζωξη (με επιλεκτικές παραλείψεις κομματικής απόχρωσης)

  35. ΣΠ said

    Θανατική ποινή: Σε ποιες χώρες γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις

  36. Στενοχωρήθηκα αφάνταστα όταν έμαθα για τον Νικολαΐδη και έκλαψα διαβάζοντας το μήνυμά του. Η στιγμή που φωνάζει στη μητέρα του πως έσπασε το πόδι του ακόμα με στοιχειώνει και μου σκίζει την καρδιά.

  37. Χαρούλα said

    #34 έτσι δεν γίνεται στις μαζώξεις ΕΦΗ; Και επιλεκτικές οι προσκλήσεις, και κάποιοι μόνο απο τους κληθέντες οι παριστάμενοι….
    Έτσι και δω, ….μια κάποια η μάζωξη. Μόνο την εγκυρότητα που με ενδιαφέρει, δεν μπορώ να ελέγξω.

  38. BLOG_OTI_NANAI said

    Όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το «απόφθεγμα»: στην ψηφιακή βιβλιοθήκη TLG-Ε και στην πλήρη TLG, οι δυάδες «Κίναιδος ασελγήσας» και «αυθημερόν τελευθήσατω» είναι ανύπαρκτες. Επίσης οι λέξεις «ασελγήσας» (το πλησιέστερο είναι «ασελγήσασα») και «τελευθήσατω» (το πλησιέστερο είναι «τελευθήναι») δεν φαίνονται μέχρι σήμερα να έχουν καταχωριστεί.

  39. Κυριάκος said

    Για τον Μπρέιβικ πάντως που σκότωσε 77 ανθρώπους (εκ των οποίων οι 69 ήταν εικοσάχρονα παιδιά) πολύ δίκαιη μού φαίνεται η θανατική ποινή.

  40. Panayiotis Vyras said

    Το θέμα δεν είναι η επαναφορά (ή μη) θανατικής ποινής. Αλλά η βεβαιότητα (μερικών) ότι δήθεν οι πρόγονοι μιλούσαν ίδια γλώσσα με κάτι σημερινούς Έλληνες!

  41. Α. Δ. said

    Σωστός!

  42. sarant said

    38 Ακόμα και το -σωστό- τελευτησάτω έχει 2-3 ανευρέσεις.

  43. Α. Σέρτης said

    38
    Πώς να υπάρχει «ασελγήσας» στους αρχαίους Έλληνες, εφόσον ούτε «ασελγώ» υπήρχε (παρά μόνο «ασελγαίνω»);

  44. sarant said

    43 Στο TLG το παλαιότερο «ασελγώ» (τύπος ‘ασελγήσασα’) στον Επιφάνιο, 4ος αι. μΧ

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τους παιδόφιλους/παιδοβιαστές, τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια. Δεν βελτιώνονται, το λένε κάποιοι ειδικοί/ψυχίατροι και επιβεβαιώνει η πραγματικότητα. Αποφυλακίζονται και ξαναβιάζουν (Ντιτρού κ.α.).
    Μόλις προχτές, στον Άγιο Παντελεήμονα :
    10/10/2022
    63χρονος βίαζε αδέλφια 7 και 8 ετών
    Είχε καταδικαστεί στο παρελθόν και πάλι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους.
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/nea-epothese-paidofilias-senelavan-63chrono-poe-viaze-adelfia-7-kai-8-eton_gr_634403e8e4b03e8038cb5640

  46. Πέπε said

    38
    Το τελευθήσατω, έστω και με διορθωμένο τον τόνο σε τελευθησάτω όπως το παρουσιάζει ο Sarant στην ανάρτηση, δε θα μπορούσε να δίνει ούτε ένα εύρημα. Το ‘παμε και χτες: το ρήμα είναι τελευτάω-τελευτώ, άρα ο αόριστος ετελεύτησα και η προστ. γ’ εν. τελευτησάτω. Το -ευθ- είναι υπερδιόρθωση ασχέτου (κατά το άνδρο), προς αποφυγήν του [ft] που υποτίθεται ότι προσιδιάζει μόνο στην χυδαιοελληνική και απουσιάζει από την ένδοξη ΑΗΠική – λες κι οι ΑΗΠ δεν έλεγαν ευτελής, αυτός κλπ. αλλά ευθελής/επτελής και αυθός/απτός.

    Όσο για το εύρημα τελευθήναιΧ3, με εντυπωσιάζει. Προφανώς από ρ. τελεύομαι, παθ. αόρ. ετελεύθην, απρφ. τελευθήναι. Αλλά δε γνώριζα το ρήμα.

  47. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μπαααα! Ο Αισχίνης έχει διαστρεβλώσει το ρητό/νόμο του Σόλωνα! 🙂 😁🙃

  48. Νίκος Κ. said

    Είμαι αντίθετος στην επαναφορά της θανατικής ποινής και για έναν πρόσθετο λόγο: Θεωρώ ότι εξαγριώνει την κοινωνία που τη χρησιμοποιεί. Άρα δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού ή επιείκιας προς τον καταδικασμένο.

  49. BLOG_OTI_NANAI said

    42: Ναι. Και αυτό το «ασελγήσας», δεν είμαι ειδικός, αλλά στα σώματα κειμένου που έχω μαζέψει εμφανίζεται ως τύπος της καθαρεύουσας. Μπορεί να είναι αρχαίο; (να πούμε ότι από την TLG λείπουν ακόμα κείμενα, κάποια μεσαιωνικά που απουσιάζουν τα έχω επισημάνει σίγουρα).

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μπορεί η πολιτεία να μιμείται τα χειρότερα μέλη της, που είναι οι εγκληματίες. Βασικότερο καθήκον και πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξίας της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Ο εγκληματίας παρόλη την παραβατική συμπεριφορά του δεν στερείται την ανθρώπινη ιδιότητά του και η ζωή του δεν μπορεί να εξαιρεθεί αυτής της προστασίας. Σε κάθε δημοκρατικό καθεστώς η ανθρώπινη ζωή οφείλει να προστατεύεται απόλυτα χωρίς να εξαρτάται από καμία παράμετρο. Μόνον σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάται το φαινόμενο της περιφρόνησης της ανθρώπινης αξίας σε άτομα που εγκλημάτησαν.

  51. Α. Σέρτης said

    38-46
    Ποια είναι αυτά τα 3 παραθέματα του «τελευθήναι»;

  52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νῖκο, γιά τό ὅτι τό ἐν λόγῳ εἶναι κακότεχνο ἀπόφευγμα πού βοᾷ, νομίζω πώς δέν χρειάζεται ἀπόδειξι. Φαίνεται μόνο ἀπό τήν ἁπλῆ ἀνάγνωσί του καί ἄδικα κόπιασες γιά νά τό καταδείξῃς (..καί βέβαια, ἐξακολουθεῖς νά εἶσαι μαίτρ σ’αὐτό τό εἶδος 🙂 ). Ἀλλά ἄν κανείς ἐπιχειρήσῃ νά δῇ τά ἐπιμέρους τοῦ λόγου τοῦ Αἰσχίνη, νομίζω πώς θά ἔχῃ νά μάθῃ, νά σκεφτῇ καί νά σχολιάσῃ πολλά γι αὐτό τό θέμα.

    (Υ.Γ. 1) Πῶς ἔμπλεξαν σ’αὐτήν τήν ἀηδία τόν Σόλωνα; Νομίζω πώς ἀναφέρεται τό ὄνομά του [ἀπ’ὅτι θυμᾶμαι αὐτήν τήν στιγμή ἀπό τοῦ Ζαχαρόπουλου -Ἡλιοῦ καί Κορδᾶτος, παρακαλῶ! 🙂 – καί εὐκαιρία νά τό ἀνασύρω ἀπό τήν βιβλιοθήκη..] σέ κάποιο σημεῖο τοῦ λόγου, ὄχι ὅμως ὡς ἐμπνευστής τοῦ νόμου.

    (Υ.Γ. 2) Τό ὅτι ὁ «ο Αισχίνης δεν παρουσίασε μάρτυρες που να τεκμηριώνουν ότι είχαν σχέσεις με τον Τίμαρχο, και μαλιστα με αμοιβή» μᾶλλον δέν δείχνει νομική πλημμέλεια ἀφοῦ ὁ Αἰσχίνης ἀραδιάζει ἕνα κάρρο αἴσχη τοῦ Τιμάρχου, γνωστά σέ πολλούς Ἀθηναίους

  53. Α. Σέρτης said

    49
    «Μπορεί να είναι αρχαίο;»
    Όχι.

  54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «52. (Τώρα κατέβασα τό βιβλίο καί ἀντιγράφω..)

    (Υ.Γ. 3) Ἐκεῖνο τό «ὑβρίσῃ» νομίζω πώς πρωτίστως σημαίνει Ε-Ν-Α πρᾶγμα καί οἱ ἄλλες (μή θανατικές) ποινές πού ἀναφέρονται ἀφοροῦν σέ ὁμοειδεῖς παρεκτροπές (πού τίς κρίνουν οἱ θεσμοθέτες), ἀλλά ὄχι στήν Μ-Ι-Α, γιά τήν ὁποία τό τίμημα εἶναι ἡ θανατική ποινή.

  55. Triant said

    Είμαι εναντίον της θανατικής ποινής (και) γιατί δεν την θεωρώ τρομερή. Ούτε που θα μάθει οτι πέθανε ούτε που θα στενοχωρηθεί (άσε που έναν θάνατο τον χρωστάμε όλοι). Αν κάποιος θέλει να επιβάλει μια απάνθρωπη ποινή για απάνθρωπες πράξεις αυτή είναι τα πραγματικά ισόβια με μερική ή ολική απομόνωση.

  56. Georgios Bartzoudis said

    «Βλέπουμε λοιπόν ότι το αρχαίο κείμενο δεν αφορά ειδικά παιδεραστικές σχέσεις, αφού η έννοια της ύβρεως είναι ευρύτερο…».

    # Λέγει ο Νεόφυτος Δούκας (Λόγοι των Αττικών Ρητόρων, τόμος 7ος, Βιέννη 1813):
    «ένιοι μεν ουν φασιν ως απήγξατο ο Τίμαρχος, την κρίσιν ουχ υπομείνας, οι δε ότι αλούς ητιμώθη… Ούτω δε περιβόητον το πράγμα εγένετο, ώστε από της κρίσεως ταύτης, τους πόρνους το λοιπόν εκάλουν Τιμάρχας».
    Ήτοι: Λένε κάποιοι ότι ο Τίμαρχος (αυτό)απαγχονίστηκε, μη αντέχοντας τη (δικαστική) κρίση, ενώ άλλοι λένε ότι χάνοντας την υπόθεση στιγματίστηκε [αν ερμηνεύω σωστά τις 2 τελευταίες λεξούλες]. Και έτσι, τόσο μεγάλος ντόρος έγινε ώστε από τότε τους πόρνους τους αποκαλούσαν Τίμαρχους[!].

    # Επίσης, στην Perseus Digital Library αναφέρεται:
    «Timarchus, a politician allied with Demosthenes, charged Aeschines with treason, but Aeschines responded with a countersuit, claiming in Against Timarchus (1) that Timarchus was unfit to prosecute because he had been a prostitute, which was illegal for an Athenian citizen. This speech has traditionally been neglected, but recently there has been increased interest in it as a source for Athenian views of homosexuality (Dover 1978)».
    Παρατηρούμε ότι και εδώ η ύβρις είναι prostitute, ήτοι πρόστυχος, όπως λέμε Μακεδονιστί τον πόρνο και ότι άλλο αναφέρεται σε homosexuality.

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    55 Κάτι ποινές που έχουν στην Αμερική, 156 χρόνια κτλ.

  58. Λάμπας said

    Κάθε φορά που η κοινωνία «συγκλονίζεται» (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) από κάποιο τέτοιο έγκλημα, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το ύψος των ποινών που πρέπει να επιβάλλονται στους δράστες, για την ενδεχόμενη επιείκεια του νόμου απέναντί τους κ.λπ., σαν είναι η αυστηρότητα της ποινής το Α και το Ω για την αντιμετώπιση του εγκλήματος γενικά. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική και θέτει το ζήτημα σε λάθος βάση.
    Ας δούμε, για παράδειγμα, τις πιο γνωστές περιπτώσεις παιδεραστίας (και παιδαριστείας) των τελευταίων χρόνων. Η υπόθεση Γεωργιάδη τελικά παραγράφτηκε μετά από διαδοχικές αναβολές, που εξασφάλισε ο κατηγορούμενος με διάφορα νομικά τεχνάσματα. Τι νόημα έχει να συζητάμε σε τι ποινή θα καταδικαζόταν ο Γεωργιάδης, τη στιγμή που τελικά δε δικάστηκε και ο ίδιος σίγουρα αισθανόταν ασφαλής και βέβαιος ότι τελικά με κάποιον τρόπο θα τη σκαπουλάρει;
    Ας πάρουμε και την περίπτωση Λιγνάδη. Αφού τον κάλυπταν για χρόνια, αφού του έδωσαν το χρόνο να εξαφανίσει κάθε είδους ενοχοποιητικό στοιχείο, τελικά τον καταδίκασαν (γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς) και του είπαν απλώς να πάει σπίτι του. Ποιος θυμάται σήμερα αν ο Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 8,12,15 ή 20 χρόνια, από τη στιγμή που στην πραγματικότητα δεν εκτίει καμία ποινή; Ας ήταν μόνο 8 τα χρόνια, αλλά να είναι πραγματικά χρόνια στη φυλακή. Καμία ποινή, όσο δρακόντεια και αν είναι, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, από τη στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό παραθυράκια και τερτίπια που επιτρέπουν σε κάποιον να ελπίζει ότι τελικά θα μείνει ατιμώρητος (την ίδια στιγμή που κάποιος άλλος, για το ίδιο αδίκημα, μπορεί να σαπίζει για χρόνια στη φυλακή.) Η συζήτηση για τις ποινές έχει νόημα, μόνο όταν υπάρχει στοιχειώδης ισονομία στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλιώς είναι απλώς φιλολογική και ενίοτε υποκριτική.

  59. BLOG_OTI_NANAI said

    51:

  60. Να επισημάνω πως δικαιοσύνη αποδίδει ο θεός, οι δικαστές υποχρεωτικά εφαρμόζουν τους υπάρχοντες νόμους και τους νόμους ψηφίζει η βουλή (ανάλογα με την ποιότητά της). Να το σκέπτεσθε αυτό όταν πηγαίνετε στην κάλπη …

  61. Nestanaios said

    Οι απόψεις για την θανατική ποινή διίστανται. Δυο φίλοι μου από τα παλιά έχουν διαφορετική άποψη. Ο Γάλλος Καμύ είναι κάθετος «Σκότωσες και πρέπει να πληρώσεις με την ζωή σου». Ο Ρώσσος Ντοστογιέφσκι δεν θα συμφωνούσε με τον Καμύ. «Αν σκοτώσεις και πληρώσεις με την ζωή σου, πληρώνεις πολλά περισσότερα» και μας περιγράφει τα λίγα λεπτά που περίμενε στημένος για να εκτελεστεί.
    Η δική μου άποψη είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Ναι στη θανατική ποινή αν το επιτρέπει ένα άτυπο σύνταγμα (η βούληση του λαού) αλλά όχι στην εκτέλεση. Ο κατάδικος έχει παραβιάσει τον νόμο των ανθρώπων, της κοινωνίας που ζει και τον νόμο όλων των θεών. Καταδικάζεται σε θάνατο αλλά δεν εκτελείται. Περιορίζεται η ελευθερία του για να μην εγκληματήσει ξανά και γίνεται άρση της προστασίας του από την πολιτεία που έχει αδικήσει. Έχει καταδικασθεί σε θάνατο και αν ποτέ βρεθεί κάποιος να τον εκτελέσει η πράξη αυτή δεν θα θεωρηθεί ποινικό αδίκημα. Και να είστε σίγουροι ότι αν είναι αθώος, οι κοινωνία θα τον αθωώσει.

  62. Α. Σέρτης said

    59
    Μάλιστα.
    Μου μυρίζει «τελεσθήναι» και όχι «τελευθήναι»

  63. Πέπε said

    59
    Μάλιστα, ρήμα τελεύω λοιπόν. Δεν το ήξερα. Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα (δεν ξέρω τι γίνεται με άλλους γραμματικούς τύπους) φαίνεται να σχηματίστηκε μεταγενέστερα.

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47 Αναίσχυντος ο Αισχίνης! 🙂
    Αλήθεια τί να σημαίνει «Αισχίνης»

    >>…ο Τίμαρχος στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και δεν μπορούσε να υποβάλει τη «γραφή παραπρεσβείας»
    Ατιμασμένος ο Τίμαρχος, αυτοκτόνησε με απαγχονισμό. Απ’ αυτόν προέκυψε η λέξη «τιμαρχώδης» που σημαίνει διεφθαρμένος.
    Ο Αισχίνης με τη σειρά του αργότερα στερήθηκε εν μέρει τα πολιτικά του δικαιώματα και του επιβλήθηκε και πρόστιμο 1.000 δραχμών* όταν έχασε στην κατά Κτησιφώντος δίκη στο δικαστήριο της Ηλιαίας, όπου εκφωνήθηκε ο περίφημος λόγος του Δημοσθένη «Περί Στεφάνου». Οι δύο αντίδικοι ρήτορες, με ακροατήριο πλήθος Αθηναίων (αλλά και από κατοίκους άλλων περιοχών), αγορεύουν με τη φράση «ω άνδρες Αθηναίοι» και όχι «ω άνδρες δικασταί».

    *και κατατροπωμένος αυτοεξορίστηκε

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    61:Ο Αλμπέρ Καμί υπέρ της θανατικής ποινής; Κάποιο λάθος κάνεις. Ο Καμί, αυτός ο «πεισματάρης ανθρωπιστής» κατά τον Σαρτρ, ήταν σαφώς κατά της θανατικής ποινής και κατά κάθε τρομοκρατικής ενέργειας. Έχει γράψει σχετικά :

    «Η ανωτάτη των ποινών είναι ο πιο προμελετημένος φόνος και δεν συγκρίνεται με καμία εγκληματική πράξη, όσο προμελετημένη και αν είναι αυτή. Γιατί, αν θέλαμε να τηρήσουμε τις αναλογίες, η θανατική ποινή θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες που είχαν προειδοποιήσει το θύμα τους για την ημερομηνία του θανάτου του ώστε να γνωρίζει ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά βρίσκεται στο έλεος του δολοφόνου του. Τέτοιο τέρας όμως δεν συναντάται στον κόσμο».

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    62: Πιθανότητα λάθους πάντα υπάρχει. Η Ελληνική πατρολογία (δεξιά εικόνα(, το απόσπασμα το έχει με «τελεσθήναι». Αλλά η TLG το πήρε από κριτική έκδοση (αριστερή εικόνα)

  67. Α. Σέρτης said

    Του δε Ευσταθίου είναι σίγουρα λάθος το «τελευθήναι», διότι είναι «τελευτηθήναι» (βλ. Οδύσσεια Β 171: «καὶ γὰρ κείνῳ φημὶ τελευτηθῆναι ἅπαντα»

  68. Pedis said

    Σωστός ο Λάμπας.

    Επιπλέον, η θανατική ποινή, όπου εφαρμόζεται, είτε μέσω δικαστηρίων είτε απευθείας από τους μπάτσους (βλ. ΗΠΑ) δεν έχει φέρει το υποτιθεμένο αποτέλεσμα. Ούτε θα μπορούσε. Απόδειξη, η ανθρώπινη ιστορία.

    Άσχετο: το δικαίωμα της παρουσίας των συγγενών του θύματος στην εκτέλεση του θύτη, όπως προβλέπεται στις ΗΠΑ, είναι θεσμική βαρβαρότητα, νομίζω.

    Έτσι όπως είναι οι φυλακές σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, όποιος μπαίνει (και βέβαια δεν πάει στις πτέρυγες βιπ, εκεί δεν θα ήταν άσχημα, άμα λάχει, για κάνα σαμπάτικαλ με ίντερνετ, βιβλία και ησυχία) βγαίνει χειρότερος (αν βγει ποτέ, βλ. τις ποινές στις ΗΠΑ, ειδικά για όσους δεν έχουν να πληρώσουν καλό δικηγόρο).

    Το ζητούμενο είναι δίκαιες ποινές που εκτίονται σε ανθρώπινο περιβάλλον, με εργασία και σπουδές, με σεβασμό στην προσωπικότητα και στα δικαιώματα των φυλακισμένων. Μπας και γίνει κάτι. Το μόνο, άλλωστε, μέτρο που δεν έχει δοκιμαστεί.

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    66: Το δεξί παράθεμα υπάρχει και στην Patrologia Graeca τόμ. 86a,979 και στην Patrologia Latina τόμ. 69,211.

  70. Α. Σέρτης said

    69
    Ε, ναι, μόνο με το «τελεσθήναι» βγαίνει νόημα…

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63 τελώ/ τελέψω, στην Κρήτη είναι περιποιούμαι (κυρίως γηροκομώ).
    πχ Να κάμει κανείς θηλυκό παιδί να τονε τελέψει στα γεράματα.
    Πισωτέλια (τα) τα γεράματα, προς το τέλος της ζωής.πχ Αν συνεχίσει αυτά που κάνει, θα ΄χει κακά πισωτέλια.

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    61,65:Να προσθέσω ότι ο Καμί μαζί με άλλους διανοουμένους απέστειλαν έκκληση προς τον Ντε Γκολ να μην εκτελεστεί ο δωσίλογος συγγραφέας Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Σημειωτέον ότι ο Μπραζιγιάκ είχε ζητήσει μέσω της εφημερίδας του επί κατοχής να εκτελεστούν κάποιοι από τους υπογράφοντες την έκκληση.

  73. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Άκουσα πριν λίγο ότι ο πρόωρα χαμένος Αλ. Νικολαΐδης είχε εκφράσει την επιθυμία τα δύο μετάλλιά του να δημοπρατηθούν και τα χρήματα να κατατεθούν για την ενίσχυση Ιδρυμάτων για παιδιά.
    Πέρα από τα λόγια, αυτή του η πράξη δείχνει τον Άνθρωπο! Γι’ αυτήν θα είναι περήφανα τα παιδιά του και όχι για τα αντικείμενα-μετάλλια (που απλώς θα τα κατείχαν…)

    58.
    Εμ, αυτό είναι το ζήτημα! Αγιασθήτω …ο στόμας σου!

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    58: Έτσι είναι. Άλλωστε, και θανατική ποινή να υπήρχε, φουκαράδες Παγκρατίδηδες θα εκτελούσαν. Όπως πάντα, δηλαδή.

  75. Α. Σέρτης said

    Και στο δεύτερο παράθεμα (του Χριστιανού περί ευσταθείας του χρυσού) υπάρχει διόρθωση υποσέλιδη του «τελευθήναι» σε «τελεσθήναι»
    https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k9634942s/f160.item

    Συμπέρασμα: ας στείλει κάποιος ένα γράμμα πικραμένο στο TLG να απαλείψει το ανύπαρκτο «τελευθήναι»

  76. BLOG_OTI_NANAI said

    75: Ουσιαστικά εδώ μας λέει ότι υπάρχει η γραφή «τελεσθήναι», αλλά ο εκδότης προτιμά να βάλει το «τελευθήναι» στο τελικό κείμενο.
    Με αυτό το σκεπτικό η TLG έγραψε «τελευθήναι» και στο άλλο απόσπασμα, αφού η Πατρολογία υποτίθεται έχει λάθη και η TLG επέλεξε την γραφή της κριτικής έκδοσης.
    Σίγουρα όμως, και με μια γενικότερη αναζήτηση, προσωπικά άλλο «τελευθήναι» δεν βρήκα. Δεν ξέρω με ποια διαδικασία καταλήγουν στην TLG σε αυτές τις λύσεις. Απλά επιλέγουν την έως τώρα καλύτερη κριτική έκδοση; Έχουν σκοπό να βελτιώσουν το κείμενο αν εμφανιστεί άλλη κριτική έκδοση νεώτερη;

    Πρέπει να δούμε την φιλοσοφία της TLG. Δεν μπορεί, σίγουρα θα έχουν κάποιους συμβούλους, πάντως, όπως βλέπω η TLG δεν είναι εκδότης. Πληκτρολογεί μάλλον τις έως τώρα καλύτερες ή ευρύτερα αποδεκτές εκδόσεις κειμένων. Εάν αυτές έχουν λάθη, τότε θα έχει και η TLG.

    Αυτά υποθέτω. Αν είναι έτσι, ακόμα κι αν τους στείλουμε mail, δεν θα τα αλλάξουν (αν τελικά είναι λάθος γραφές). Μπορεί να τα έχουν δει και αυτοί πριν από εμάς.

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    76: «γραφή τελεσθήναι»

    Δηλαδή, φαντάζομαι ο εκδότης βρήκε στα χειρόγραφα και το «τελεσθήναι» και το «τελευθήναι» και για κάποιον λόγο προτίμησε το δεύτερο.

  78. Λάζαρος Μ. said

    Και σκέφτομαι με κάποια θλίψη ότι κάποτε τον διάβαζα τον Δ. Δανίκα, όταν ήταν κριτικός κινηματογράφου στα Νέα. Εκείνη την εποχή ήταν σαφώς πιο αξιόλογη εφημερίδα απ’ ό,τι σήμερα.

  79. Α. Σέρτης said

    76
    Στου Ευσταθίου κάνει μπαμ ότι είναι λάθος…

  80. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Άρθρο ουσιώδες, αφού σημαίνει εκτός των άλλων, εν κατακλείδι και άλλως πως, ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χρώματα άχρηστα αλλά μπορείς να διδαχτείς να τα διαβάζεις κι ας γεννηθείς με “αχρωματοψία”, για δε τα λάθη ως προς αυτά η μέγιστη ποινή ίσως δεν είναι ο θάνατος αλλά το (ισόβιο;)“μαύρισμα” του αχρείου που μοστράρει για “λευκός”. (βλ.ενδεικτικά σχ.10,18,.21,58 κ.ά)
    Φλυαρώντας στο περιθώριο αυτού του καλειδοσκοπικού πυρήνα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αθηναίοι ρήτορες, συνήθιζαν να μνημονεύουν τη γραπτή μορφή που απέκτησαν αρχαίοι εθιμικοί κανόνες ως έργο Σόλωνος (βλ. π.χ. σχ.14,23,47 και https://en.wikipedia.org/wiki/Solon) ώστε να δώσουν αίγλη μυθική στην επιχειρηματολογία τους και να την εμφανίσουν ως άψογη. “Συνήθειο”που φαίνεται να διέπει και τα πάμπολλα εύπεπτα “πλαστά αποφθέγματα”/αποφεύγματα που σεργιανούν διαδικτυακά με όποια πρόσφορη, βαριά υπογραφή.
    Σχετική πλάκα έχει και το γεγονός ότι το όνομα Σόλων, φαίνεται να έλκει την καταγωγή της σοφίας του ουχί Γγκαγκαρόθεν αλλ’ εκ Μικράς Ασίας (βλ. https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82 και https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek ).
    Εκτός αυτού, περαιτέρω ανάγνωση του Αισχινείου “κατηγορώ” μπορεί να δείξει ότι ο εν λόγω ρήτωρ-υβριστής, ζητάει αφενός να τιμωρηθεί ο Τίμαρχος με στέρηση του δικαιώματος για Δημηγορία (καθότι “πεπορνευμένος” και άνευ “ευκοσμίας”), αφετέρου, εμμέσως πλην σαφώς, ποινή θανάτου για τον Δημοσθένη τον οποίο χαρακτηρίζει “κίναιδον” και“Βάτ(τ)αλον” (ετυμολογώντας αυτό το παιδιόθεν παρατσούκλι από το “βατέω” και όχι το βατταρίζω=κεκεδίζω, τραυλίζω *), ανάγοντας δηλαδή τη σχέση των προαναφερθέντων σε σύμπραξη πόρνου-πορνοβοσκού: “[183] ὁ δὲ Σόλων ὁ τῶν νομοθετῶν ἐνδοξότατος** γέγραφεν(…) [184] καὶ τὰς προαγωγοὺς καὶ τοὺς προαγωγοὺς γράφεσθαι κελεύει, κἂν ἁλῶσι, θανάτῳ ζημιοῦν, ὅτι τῶν ἐξαμαρτάνειν ἐπιθυμούν- των ὀκνούντων καὶ αἰσχυνομένων ἀλλήλοις ἐντυγχάνειν,αὐτοὶ τὴν αὑτῶν ἀναίδειαν παρασχόντες ἐπὶ μισθῷ τὸ πρᾶγμα εἰς διάπειραν καὶ λόγον κατέστησαν.”//Ο δε Σόλων, ο διαπρεπέστερος** από όλους τους νομοθέτας, [184] Ορίζει επίσης ότι πρέπει να καταγγέλλωνται οι προαγωγοί και αι προαγωγοί, και όσοι απ’ αυτούς κηρύσσονται ένοχοι, να καταδικάζωνται εις θάνατον διότι, ενώ εκείνοι που θα ήθελαν να αμαρτήσουν, διστάζουν και ντρέπονται να το προτείνουν στους άλλους, οι προαγωγοί την αδιαντροπιάν των την κάμνουν επιχείρησιν και αντί αμοιβής μεσολαβούν και τους φέρουν εις επαφήν.(Μτφρ. Γ. Κορδάτος και Η. Ηλιού. [1939]). Περίπου “αρθρώνει”, δηλαδή, ο Αισχίνης το εδώ σχολιαζόμενο απόφευγμα, αλλα όχι όπως κάποιοι (σαν τον κ.Δ.Δ.)το εννοούν.
    Διότι εξ όλων τούτων συμπεραίνεται (ιδίως υπό το μισογυνικό πρίσμα Αισχίνη-Σόλωνος στο [182-183] του“κατὰ Τιμάρχου” ) ότι στην εν λόγω ειδεχθή υπόθεση εκμετάλλευσης παιδιού, αν συμφωνούμε με το άγιο πνεύμα των πανσοφότατων α.η.π., το μεν 12χρονο εκπορνευθέν θύμα δεν δικαιούται να ομιλεί και η μάνα του, ως παιδοτσατσά, θα πρέπει να “τελειώσει”, οι δε εμπράκτως βιαστές ψυχής και σώματος παιδιού πρέπει να πέσουνε στα μαλακά σχεδόν ως… αποπλανηθέντες.
    Και έτσι, παροιμιακώς και συνελόντι ειπείν, θα επαληθεύεται ότι: “Το ανάγνωσμα το σόλοικο/ παράγει αίσχος μπόλικο”

    * προφανής αχρειόστομη αντίστιξη στο λογοπαίγνιο “Ουκ αισχύνει, ω Αισχίνη κλπ”
    **ίσον μεγιστοτεράστιος κατά Δ.Δ.

  81. sarant said

    76 Έτσι που το λες νομίζω ότι γίνεται, δηλ. ό,τι έχει η κριτική έκδοση που έχουν επιλέξει. Θυμάμαι έναν καιρό που έλειπε ένα βασικό έργο από το TLG και ο Νικος Νικολάου, που τότε δούλευε εκεί, είχε πει ότι περιμένουν μια καλή έκδοση που ήταν να βγει, για να το ανεβάσουν.

  82. Reblogged στις agelikifotinou.

  83. Pedis said

  84. BLOG_OTI_NANAI said

    81: Μάλιστα. Οπότε τυχόν λάθη της κριτικής έκδοσης θα περάσουν και στην TLG. Άλλωστε για όλα τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί δίνεται και η παραπομπή στην έκδοση άντλησης του κειμένου ώστε να γνωρίζει ο μελετητής την πηγή.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68, >>Επιπλέον, η θανατική ποινή, όπου εφαρμόζεται, είτε μέσω δικαστηρίων είτε απευθείας από τους μπάτσους (βλ. ΗΠΑ) δεν έχει φέρει το υποτιθεμένο αποτέλεσμα. Ούτε θα μπορούσε. Απόδειξη, η ανθρώπινη ιστορία.
    Ακριβώς! Στο Ιράν η κατοχή ναρκωτικών, τιμωρείται με θάνατο, εντούτοις στη χώρα ζουν 6,5 εκατομμύρια ναρκομανείς. Εκεί η εκτέλεση γίνεται με δημόσιο απαγχονισμό.

    78 στο Ριζοσπάστη να δείτε …

  86. Πέπε said

    81 κ.σχετ.
    Σταθείτε ρε παιδιά. Το ρήμα τελεύω, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, τελικά δεν υπάρχει. Η λάθος εντύπωση ότι υπάρχει οφείλεται σε τρεις εμφανίσεις του τύπου τελευθήναι, που και οι τρεις είναι λάθη, είτε των χφων είτε τυπογραφικά στις εκδόσεις (κάπου το ‘χασα ποιο από τα δύο είναι), τη στιγμή όμως που σε άλλες εκδόσεις υπάρχει και για τα τρία το σωστό (τελευτηθήναι και τελεσθήναιΧ2). Μου κάνει εντύπωση και το να παραμένουν τα λάθη σε εκδόσεις, αλλά και το να περνιέται ο ανύπαρκτος τύπος στον Θησαυρό.

  87. Μαρία said

    86
    Υπάρχει μεταγενέστερος τύπος του παθ. αορ. του τελευτάω ετελεύθην αντί ετελευτήθην που δικαιολογεί το απρμφ. τελευθήναι.
    Απ’ την άλλη ο TLG καταχωρίζει και τύπους ακόμα και απο διπλωματικές εκδόσεις.

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    Παρά τα προβλήματα, βλέπουμε ότι πλέον η TLG (οι περισσότεροι γράφουν «ο TLG» με την έννοια, «ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας», αλλά το έχω συνηθίσει στο θηλυκό ως «η -ψηφιακή συλλογή- TLG») θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επιστημονικής έρευνας. Είναι φανερό ότι η βασική χρήση της είναι ως βάση δεδομένων πηγών, αποσπασμάτων, λέξεων, τύπων κ.λπ. Βλέπουμε παρακάτω στα αποσπάσματα ότι εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τις κριτικές εκδόσεις ή τις επιστημονικές μεταφράσεις, καθώς ανακαλύπτονται πηγές και παράλληλα που ουδέποτε μπόρεσαν να βρουν οι παλαιότεροι εκδότες. Επιπλέον, ακόμα και η ανεύρεση σπάνιων τύπων έχουν αξία διότι υποψιάζουν τους ερευνητές για τυχόν εσφαλμένους τύπους με αποτέλεσμα να βελτιώνονται λοι μελλοντικές εκδόσεις. Ο Νίκος έχει σχολιάσει κάτι σχετικό, το παραθέτω.
    Ο φίλος του ιστολογίου ο κ. Καραποτόσογλου δίνει σε μια παράγραφο το έργο που προσφέρει η TLG:

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    87: Να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν καταχωρούν διπλωματικές εκδόσεις. Πιθανόν αν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο; Η ιστοσελίδα της TLG δίνει ελάχιστες πληροφορίες επάνω στα ζητήματα αυτά.

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    Άλλωστε και τα παραδοσιακά λεξικά είναι πρωτίστως φιλολογικά εργαλεία, μια αλφαβητική βάση δεδομένων που διευκολύνει. Ο περίφημος Κουμανούδης έχει καταχωριστεί ψηφιακά από την TLG σε ένα σύνολο 60.225 λέξεων και αυτό δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η δουλειά αυτή. Αν ο Κουμανούδης έχει λάθη, τότε θα υπάρχουν κι εκεί. Επιπλέον, κάθε μετάβαση υλικού περιλαμβάνει και τον κίνδυνο νέων λαθών που προκύπτουν από την πληκτρολόγηση/ψηφιοποίηση:

  91. sarant said

    89 Νομίζω πως όχι.

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    86: Αυτοί πάντως, όταν ψάξεις για λήμματα, εμφανίζουν το «τελεύω». Και όταν το επιλέξεις, εμφανίζει τις εξής λέξεις:

  93. Spiridione said

    Έχει και διπλωματικές εκδόσεις

    Click to access canon.pdf

  94. sarant said

    93 Οκ

  95. Πέπε said

    #92
    Δεν καταλαβαίνω…

    Ωραία, έστω ότι υπάρχει το ρήμα. Από τους 8 τύπους, το 4-ετελεύτην (7 φορές κιόλας!) δεν το αναγνωρίζω γραμματικά. Τα 5 και 6 (τελεύγει / -η) μοιάζουν σαν νεοελληνικά ιδιωματικά νοτίου Αιγαίου (Κρήτη, Κυκλάδες, 12νησα: δουλεύγω), και η υποτακτική από τυχόν παλιά/παλιομοδίτικη καταγραφή. Το 8 (τελευτή), μ’ αυτή τη συγκεκριμένη ορθογραφία, και πάλι δεν το αναγνωρίζω, ούτε ως ρηματικό τύπο ούτε ως τύπο του ουσ. «η τελευτή», με το οποίο όμως μοιάζει περισσότερο -θ έστεκε είτε με οξεία αντί περισπωμένης είτε με περισπωμένη και υπογεγραμμένη-, οπότε και απορώ πώς το ενέταξαν στο ρήμα.

  96. BLOG_OTI_NANAI said

    93: Πράγματι. Βλέπω π.χ. σε μοναστηριακά έγγραφα όπου δηλώνεται πως είναι διπλωματικές εκδόσεις, το «αμαρτολός» που βγάζει μάτι, είναι έτσι περασμένο στην TLG:

  97. BLOG_OTI_NANAI said

    95: Δυστυχώς, δεν έχω το υπόβαθρο να κάνω φιλολογικές ερμηνείες, όμως, όπως σωστά λες, κάποια είναι νεώτεροι δημώδεις τύποι του 15ου-17ου αι.

  98. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    65. Έχει πει ο Σαρτρ τόσο καλά λόγια για τον Καμύ και εγώ δεν το ξέρω; Σίγουρα όχι κατ’ ιδίαν.
    Η ενέργεια της αυτοκτονίας προδίδει ότι ο αυτόχειρας συν τοις άλλοις είναι υπέρ της θανατικής ποινής και εκτέλεσης αυτής.

  99. loukretia50 said

    Αναζητώντας την ζωήν ατελεύτητον που μας υπόσχονται, συνάντησα το ρήμα «τελεύω» σ΄αυτό:
    – An historical Greek grammar, chiefly of the Attic dialect as written and spoken from classical antiquity down to the present time, founded upon the ancient texts, inscriptions, papyri and present popular Greek
    by Jannaris, Antonius N. (Antonius Nicholas), 1852-1909
    Ρ. 278 : «τελέω ‘accomplish ‘
    [In Ν τελειώνω, less common : τελεύω ‘ finish,’ both regular.

    Page 681 : τελευταιότατο», 506 [2]. τελευτάω (intr.), 1455 ὃ. τελευτῶν, as adv., 2148. τελεύω, 996 – τελέω, 840, 906 — as fut., 889,

    Προφανώς δεν είναι αρχαίο, αλλά ούτε και πολύ φρέσκο.
    =====================

    Η αναζήτηση σε κείμενα του archive.org (ναι, αυτό που ο Stazy δικαίως κατηγορεί για τις σελίδες που λείπουν!), εμφάνιζε «τελευθήναι» ,
    Toward a History of Byzantine Psalters by Georgi R. Parpulov ca. 850-1350 AD (Plovdiv, 2014) :

    296 σελ Περί τῶν ἁγίων νηστειῶν:
    Χρὴ δέ σε καὶ τῶν πανσέπτων ἡμερῶν τῆς νηστείας… τῇ Κυριακῇ τῆς τυροφάγου μετὰ τὸ τελευθῆναι τὰς ἀποδείπνους ὑμνῳδίας…»
    ============

    Collection des anciens alchimistes grecs
    by Berthelot, M. (Marcellin), 1827-1907; Ruelle, Ch.-Em., 1833-1912
    σελ. 396 «Avευ γὰρ τῶν ὑγρῶν τοῦ φιλοσόφου τελευθῆναί τι τῶν ποθουμένων ἀμήχανον…»

    Στην υποσημείωση όμως αναφέρει : τελεσθήναι

    Και ολόκληρο το κείμενο είναι δυσανάγνωστο
    ========================

    Σε άλλα κείμενα όμως, στο πιντέφι ήταν «τελεσθήναι»,
    The tyro’s Greek and English lexicon;
    by Jones, John, 1766?-1827; Damm, Christian Tobias, 1699-1778; Sturz, Friedrich Wilhelm, 1762-1832; Schleusner, Johann Friedrich, 1759-1831; Schweighäuser, Johann, 1742-1830
    Ρ. 674
    σε μία έκδοση , ενώ σε αλλη ήταν δυσανάγνωστο.

    ==============
    Σε άλλο κείμενο βρήκα «αποτελεσθήναι» είτε καθαρά,σε μια έκδοση, είτε θολά σε άλλη :
    Diogenis Laertii De vitis philosophorum : libri X, cum indice rerum
    Page 5 VIL 10. «Τὴν δὲ τῶν Αἰγυπτίων φιλοσοφίαν …. ἀρχὴν μὲν εἶναι τὴν ὕλην, εἶτα τὰ τέσσαρα στοιχεῖα ἐξ αὑτῆς διακριϑῆναι, καὶ ζῶά τινα ἀπο- τελευϑῆναι…»

    Και σε παρένθεση, όπως εδώ :
    – [Opera];by Cyril, Saint, Patriarch of Alexandria, ca. 370-444; Pusey, Philip Edward, 1830-1880

    Page 585 I. 11. ἀνοσίας Edd. τελεσθῆναι (τελευθῆναι Pont.) iid.
    =======================

    (Δεν ξέρω να ποστάρω τα αποσπάσματα, το πιντέφι εμφανίζει τα στοιχεία μου, ενώ σε αντιγραφή βγαίνουν αλαμπουρνέζικα!
    Δικαίως αναρωτιόμαστε !)

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατ:
    Στο Κόκκινο τώρα ο Άρης Χ΄΄στεφάνου του info-war για την υπόθεση του κυκλώματας παιδεραστίας του «αυτοκτονημένου» Τζέφρι Έμπστιν και τον πρόστυχο χειρισμό από τα ΜΜε για χρόνια,με εκβιασμό των δημοσιογράφων.

  101. Πέπε said

    #99
    > In Ν τελειώνω, less common : τελεύω ‘ finish,’ both regular

    Αν και δε μου είναι απόλυτα σαφές, μοιάζει να αναφέρεται στη νέα ελληνική.

    > Page 681 : τελευταιότατο», 506 [2]. τελευτάω (intr.), 1455 ὃ. τελευτῶν, as adv., 2148. τελεύω, 996 – τελέω, 840, 906 — as fut., 889,

    Ούτε εδώ καταλαβαίνω πολύ καλά, αλλά ας αναφέρουμε ότι και ο Σαντρέν θεωρεί πιθανό να προέρχεται η «τελευτή» από ρ. τελεύω, για το οποίο δε σημειώνει ότι είναι υποθετικός ή αμάρτυρος τύπος.* Από την άλλη, στο λήμμα «τέλος», όπου έχει όλα τα παράγωγα και σύνθετα-παρασύνθετα (αυτή είναι η δομή των λημμάτων: περίπου αντίστροφη από των συνηθισμένων ετυμολογικών λεξικών των ζωντανών γλωσσών), δε δίνει ρήμα «τελεύω», αν δε μου διέφυγε κάτι.

    ______________
    * > Η μορφή του «τελευτή» δεν είναι σαφής: προφανώς είναι nomen actionis που σχηματίστηκε από το ρήμα τελεύω.

    Παρατηρούμε ότι λέει «από ΤΟ ρήμα…»

  102. Αλέξανδρος Βαρσάμης said

    Νομίζω ότι η συζήτηση είναι κάπως εκ του περιττού, τουλάχιστον όσον αφορά την ουσία του πράγματος. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του αρθογράφου, ο θάνατος για όποιον πειράξει ένα παιδί, ήταν στην αρχαία Αθήνα ένα ενδεχόμενο, κατόπιν όμως της κρίσης του δικαστηρίου για τη σοβαρότητα της πράξης. Αν η τιμωρία για την αποπλάνηση/βιασμό ήταν τότε ο θάνατος, η υποτιθέμενη ψευδορήση που κυκλοφορεί, είναι επί της ουσίας στο ίδιο πνεύμα. Η ουσία είναι πως διαχειρίζεται ένα σύγχρονο κράτος ένα χρόνιο πρόβλημα που η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αποδέχεται θεραπεία. Αν ο θάνατος είναι σήμερα μη αποδεκτός, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα να βλάπτουν και να καταστρέφουν τις ζωές αθώων παιδιών και μάλιστα κατ εξακολούθηση. Η διαστροφή δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση, καταστρέφονται οι ψυχικοί κόσμοι και οι ζωές παιδιών.

  103. Βιβλιόφιλος said

    Θα είχε ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον η έκδοση μιας συλλογής με παραποιημένα αποσπάσματα προέλευσης απο την αρχαία γραμματεία.

  104. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    102. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα σε βάθος. Επιπόλαιη ενασχόληση έχει γίνει ίσως από φόβο. Τον 21ο αιώνα βλέπεις παιδιά να μεγαλώνουν μόνον με τη μητέρα, ο πατέρας απών για διάφορους λόγους, η πατρίδα απούσα για γνωστούς λόγους και οι ίαινες καραδοκούν. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς ειδεμή τα αναλαμβάνει η πατρίδα και τα στέλνει σε δομές σε ακριτικά νησιά και όποιος τα αγαπάει θα πάει να τα επισκεφτεί. Και όταν ενηλικιωθούν, η πατρίδα τούς δωρίζει ένα μεγάλο κομμάτι γης σε αυτό το νησί και ό,τι προκύψει.
    Πρέπει να έχουμε προτάσεις και ας μη στέκουν.

  105. Panayiotis Vyras said

    @98
    Η πρόταση πως ένας αυτόχειρας υπερασπίζεται τη θανατική ποινή στερείται λογικής. Αυτοκτονία σημαίνει σκοτώνω τον εαυτό μου, μόνο. Και, βεβαίως, όχι για να τιμωρηθώ! Σε περίπτωση που σκοτώνεται μαζί και κάποιος άλλος ονομάζεται δολοφονία. Και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητη μια άλλη παρουσία στις αυτοκτονίες.
    @104
    Απουσία γονιού, μητέρας ή πατέρα, στην ανατροφή παιδιών είναι κάτι που παρατηρείται για κάποιο λόγο. Η δε πρόταση να αρπάζει μια «πατρίδα» το παιδί, γιατί π.χ. μένει ορφανό, δηλώνει πρωτογονισμό. Στη σημερινή κοινωνία (πρέπει να) ρωτάμε ΚΑΙ το παιδί πώς επιθυμεί να ζήσει.

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    98,105: Δεν κατάλαβα πώς μπήκε η αυτοκτονία στη μέση σε ένα σχόλιο που απαντούσε σε δικό μου σχόλιο για τον Καμί. Ο Καμί δεν αυτοκτόνησε, ούτε προπαγάνδισε την αυτοκτονία. Στο «Ο μύθος του Σισύφου» έγραψε πως δεν υπάρχει παρά ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: το πρόβλημα της αυτοκτονίας. Τη στιγμή που αποφασίζεις πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις, απαντάς στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας. Ο ίδιος αποφάσισε πως η ζωή αξίζει να τη ζήσεις και γι’ αυτό και ήταν κατά της θανατικής ποινής.
    98: Φυσικά και έχει πει πολλά επαινετικά ο Σαρτρ για τον Καμί, όπως έχει πει και πολλά δυσφημιστικά, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρισκόταν η πολυκύμαντη σχέση τους.

  107. Panayiotis Vyras said

    @106
    Προφανώς, ο συνομιλητής σας εισήγαγε την αυτοκτονία στη συνομιλία! Με την ίδια ελευθεριότητα που θα εισαγάγει και προτάσεις, όπως αυτή: «Καταδικάζεται σε θάνατο αλλά δεν εκτελείται». Μάλλον, εννοεί πως ο καταδικασθείς οφείλει και να αυτοκτονήσει.

  108. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    105. α) Ο αυτόχειρας είναι και δικαστής και εκτελεστής. Ο αυτόχειρας είναι υπέρ της θανατικής ποινής και εκτελεστής αυτής. Και σε ποιον κόσμο ζεις που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν αυτόχειρες που σκοτώνονται για να τιμωρηθούν;
    105. β) Πες μας κάτι και για τις ίαινες και θα καταλάβεις γιατί χρειάζονται και οι δύο γονείς για την ανατροφή των παιδιών.
    106. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Καμύ αυτοκτόνησε και εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Εγώ όμως σέβομαι την άποψή τους. Όταν ένας άνθρωπος επισκέπτεται μία άλλη κοινωνία οφείλει να σεβαστεί τους νόμους γραπτούς και άγραπτους αυτής της κοινωνίας. Όταν γνωρίζει ότι μία πράξη θα τον οδηγήσει στον θάνατο και την πράττει είναι ή δεν είναι αυτό αυτοκτονία; Και δε μιλάω για τον Ρήγα, αλλά για τον ήρωα του Καμύ που στέρησε το Νόμπελ από τον Καζαντζάκη. Βλέπεις, ο Καζαντζάκης δεν ήταν υπέρ της θανατικής ποινής. Ο Καμύ το έχει γράψει σε πρόλογο βιβλίου αν θυμάμαι καλά «όποιος σκοτώσει οφείλει να πληρώσει με την ζωή του». Όσο για τον Σαρτρ, κακώς τον έμπλεξες στη συζήτηση. Θα τρίζουν τα κόκκαλά του.
    107. Νομίζω ότι είσαι ο μόνος που δεν έχει καταλάβει την πρότασή μου. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί.

  109. aerosol said

    Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως είναι ο Σούπερμαν. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως ο Καμύ αυτοκτόνησε. Η συνομωσιολογική θεωρία για τον θάνατο του Καμύ είναι άλλη -και δεν την πήρε και κανείς σοβαρά.

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Α, ναι, η θεωρία περί KGB. 🙂

  111. spyridos said

    Πως έφτασε η συζήτηση στον Καμύ;Τσίπουρο ή Ουίσκι;

    Ο Δανίκας πάντα βλακοφασιστάκος ήταν και οι κινηματογραφικές κριτικές του, γτπκ.
    Εμείς τουλάχιστον κακοποιούσαμε τον Σόλωνα για χαβαλέ.
    Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου βασανιστηρίου στο Λύκειο που ήταν το μάθημα των αρχαίων.
    Η φιλόλογος, η κυρία Τ. να μου κάνει ερώτηση για τον Σόλωνα και ο φίλος ο Παναγιώτης από δίπλα να ψιθυρίζει ένα από τα δύστυχα δίστιχα για τον έρμο νομοθέτη.
    «Σόλων Σόλων
    Τον μισόν ή όλον….;»
    Και που να πιάναμε εκείνα για τον Λευκολοφίδη.

  112. tsak007 said

    Reblogged στις sykofantisbastouni.

  113. Παρατηρώ ότι το παρόν νήμα δεν διαθέτει ούτε ένα ποδοσφαιρικό σχόλιο. Αυτό είναι εξοργιστικό. Παρακαλώ να επιληφθούν πάραυτα του θέματος οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

  114. Μαρία said

    113
    Το χρυσό τόπι στον Μπενζεμά.

  115. loukretia50 said

    113 -114 σωστοί ! γι αυτό σας πάω!!
    Χωρίς εσάς…

  116. 114# Το ήξερα ότι μπορούσα να βασιστώ.

  117. Μαρία said

    116
    Έκανες την παραγγελιά απάνω που ετοιμαζόμουν να το βάλω στο σημερινό ποδοσφαιρικό.

  118. loukretia50 said

    Φοβάσαι ότι νοιώθουν μόνοι, ε ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: