Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσοκτωβριανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Οκτωβρίου, 2022


Και πώς αλλιώς να τα πούμε, αφού δημοσιεύονται στις 15 του μηνός; (Βασικά, δεν έβρισκα καλύτερο τίτλο, και είδα ότι αυτόν δεν τον έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά, τουλάχιστον για Οκτώβρη μήνα).

* Και ξεκινάω με μια οθονιά από την ΕΡΤ, όπου βέβαια το αξιοσημείωτο στο σουπεράκι δεν είναι η αβλεψία στο επώνυμο, Σαπνουντζάκη αντί Σαπουντζάκη, αλλά η κωμική αρχαιοκλισιά στο όνομα Ζωζούς.

Κατά τη γνώμη μου, τόσο τα αρχαία γυναικεία ονόματα σε -ώ, όπως πχ Κλειώ, όσο και τα νεότερα, όπως Μαριγώ ή Ζωζώ, πρέπει να κλίνονται με τον νεοελληνικό τρόπο, της Κλειώς, της Μαριγώς, της Ζωζώς, τουλάχιστον όταν αναφέρονται σε σημερινά πρόσωπα.

Μπορούμε να κάνουμε διάκριση όταν πρόκειται για ιστορικά πρόσωπα, κι έτσι να πούμε «η ποίηση της Σαπφούς» αλλά «η φωνή της Σαπφώς Νοταρά», αλλά, όπως έχω πει, οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται -κι έτσι βλέπουμε ολοένα και περισσότερο την αρχαιόκλιτη γενική και για σημερινά πρόσωπα, ίσως επειδή προσφέρει κύρος («Οι συνταγές της Αργυρούς Μπαρμπαρήγου»). Κι όμως, ο Αγαπητός Τσοπανάκης, μεταφράζοντας πριν από δεκαετίες τη γραμματολογία του Άλμπιν Λέσκι είχε επιλέξει να κλίνει και τους αρχαίους νεότροπα, της Σαπφώς και του Αριστοφάνη -και πολύ καλά έκανε.

Τώρα, έχουμε τη Ζωζού και την Αργυρού.

* Η ΟΠΠΕ (Ομάδα Παρακολούθησης Πρωτοσέλιδων Εστίας) έβγαλε λαβράκι σε πρόσφατο άρθρο του Μαν. Κοττάκη:

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι «Ο κυρ Παντελής» και το αποδίδει «στον αείμνηστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα», ενώ και οι πέτρες ξέρουν πως είναι του Πάνου Τζαβέλλα!

Υπάρχει όμως εξήγηση. Όπως επισήμανε αντεπιστελλον μέλος της ΟΠΠΕ, στο γιουτούμπ υπάρχει εκτέλεση του ΚυρΠαντελή από τον Μαχαιρίτσα. Ο ερευνητής δημοσιογράφος έκανε έρευνα (δηλ. έβαλε στο γκουγκλ) και πήρε στην τύχη ένα απο τα αποτελέσματα. Αυτός φταίει ή ο αείμνηστος Μαχαιρίτσας που πάει και λέει τραγούδια άλλων για να εκθέτει τη δημοσιογραφία της χώρας;

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας σε τίτλο του Έθνους για την πολύκροτη υπόθεση του Κολωνού:

Ακόμα 4 ονόματα δίνει το παιδί – Τα 2 εμβάσματα στη μητέρα που «βρίσκονται» στο μικροσκόπιο

Τι εξυπηρετούν στα εισαγωγικά στο «βρίσκονται»; Μήπως επειδή το μικροσκόπιο χρησιμοποιείται μεταφορικά; Μα τότε τα (κατά τη γνωμη μου και πάλι περιττά) εισαγωγικά έπρεπε να είναι «στο μικροσκόπιο»!

* Ο αμφίσημος τίτλος της εβδομάδας. Συζητήθηκε πολύ στα σόσιαλ ο τίτλος που βλέπετε:

Πατέρας τριών παιδιών ο 60χρονος που παρέσυρε και σκότωσε το μοντέλο

Και σε φωτογραφία βλέπουμε το… αδικοχαμένο μοντέλο!

Χαρακτήρισα αμφίσημο τον τίτλο, και είναι, αλλά αν θέλαμε να αποφανθούμε, χωρίς καμιά πραγματολογική ή άλλη βοήθεια, ποιος σκότωσε ποιον, θα λέγαμε πως ο τρίτεκνος πατέρας σκότωσε το μοντέλο, διότι, αν θύμα ήταν ο πατέρας η πρόταση θα μπορούσε -ή και θα έπρεπε- να διατυπωθεί αλλιώς:

Πατέρας τριών παιδιών ο 60χρονος που τον παρέσυρε και τον σκότωσε το μοντελο.

Ξέρουμε βέβαια ότι ο άτυχος πατέρας ήταν θύμα του δυστυχήματος. Ο προσεκτικός γραφιάς εδώ, ή επαναλαμβάνει τον αδύνατο τύπο της αντωνυμίας -όπως παραπάνω- ή καταφεύγει στην αντωνυμία «ο οποίος»: ….ο 60χρονος τον οποίο παρέσυρε και σκότωσε το μοντέλο. Και παθητική φωνή υπάρχει.

* Φίλος μού στέλνει είδηση για μιαν εκδήλωση που έγινε, για να παρουσιαστεί ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Η είδηση είναι οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρουσα, αν και το ρεπορτάζ το βρίσκω πολύ κοσμικό για τα γούστα μου.

Αυτά όμως είναι γουστα.

Εκείνο που δεν είναι θέμα γούστου αλλά -κατά τη γνώμη μου- υπερβολή, είναι ο ισχυρισμός του τίτλου ότι ο Καζαντζάκης «πρόσθεσε 7000 νέες λέξεις στη γλώσσα μας».

Στο κείμενο του άρθρου, ο ισχυρισμός αναπτύσσεται περισσότερο:

  • Ο Καζαντζάκης πλούτισε την ελληνική γλώσσα με 7.000 περίπου λέξεις δικής του επινόησης, συχνά σύνθετες ή συνδυαστικές, με βάσεις από την Αρχαία Ελληνική γλώσσα αλλά και τις παραδοσιακές ντοπιολαλιές νησιών όπως και την σύγχρονη καθομιλουμένη της εποχής του.

Είπα ότι θεωρώ υπερβολικό τον αριθμό, διότι στο Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, του Βασ. Γεώργα, που κυκλοφόρησε φέτος από τις ΠΕΚ και που φιλοδοξω΄κάποτε να παρουσιάσω εδώ, υπάρχουν μεν 15000 λήμματα, αλλά δεν πρόκειται για λέξεις πλασμένες από τον Καζαντζάκη παρά απλώς για σπάνιες (ή και όχι τόσο) λέξεις που αποδελτιώνονται στο έργο του. Τέλος πάντων, δεν μπορώ να αποδείξω ότι ο αριθμός 7000 είναι υπερβολικός, αλλά επιφυλάσσομαι. Εγώ θα εκτιμούσα κάτι λιγότερο από τα μισά -αν και μπορεί να πέφτω έξω.

* Κι άλλος ένας τίτλος που σχολιάστηκε.

Έλληνας φοιτητής ανακάλυψε νέο σπάνιο είδος σαλιγκαριού και πήρε το όνομά του

Πώς γίνεται αυτό;

Προφανώς, οι ειδικοί της ταξινόμησης έδωσαν στο σαλιγκάρι το όνομα του ερευνητή που το ανακάλυψε, του νεαρού Έλληνα.

Είπαμε ότι οι τίτλοι πρέπει να είναι σφιχτοί και οικονομικοί αλλά όχι να μας δίνουν ονόματα σαλιγκαριών!

* Τιτλος σε άρθρο στο in.gr:

Η σύνθετη ζωή του Λέοναρντ Μπερνστάιν, ενός διαμπερούς νου

Το έχετε ξανακούσει αυτό το «διαμπερής νους»; Σας αρέσει; Τι σημαίνει; Ανοιχτός; Ή μήπως ήθελε να πει κάτι σαν «διορατικός, οξυδερκής»; Μυστήριο.

(Φιλος θυμήθηκε το ανέκδοτο με τον στρατιώτη στο Βιετνάμ που ήθελε να αναγγείλει με το μαλακό τον θάνατο του συμπολεμιστή του στους οικείους του -και τους είπε: Κι εκεί που καθόμασταν με τον Μάικ και καπνίζαμε στους ορυζώνες, τι λέτε πως του πέρασε απο το μυαλό;)

Αλλά λίγο αργότερα, άλλος φίλος βρήκε τι είχε μάλλον στο μυαλό της η συντάκτρια όταν έγραψε για «διαμπερή νου». Διαυγούς νου, αυτό ήθελε μάλλον να γράψει.

* Είδαμε πιο πάνω τη… Ζωζού, εννοώ την (κωμική κατ’ εμέ) γενική «της Ζωζούς», συνεχίζουμε με μια παρεμφερή περίπτωση -αν και όχι εντελώς ίδια, την Ηρώ της Ηρώς, που κάποιοι τη θέλουν Ηρούς.

Σε άρθρο για τον διαδικτυακό διασυρμό του Σταύρου Ξαρχάκου, που ξεκίνησε από μια θλιβερή περσόνα των σόσιαλ, στον τίτλο γίνεται λόγος για την «αντίδραση της Ηρώς Σαΐα», αλλά μέσα στο αρθρο υπάρχει πλουραλισμός αφού έχουμε και «Ηρώς Σαΐα» και «Ηρούς Σαΐα».

*Τι παθαίνει κανείς όταν δεν έχει αίσθηση των αριθμών. Ο γνωστός ηλεδικηγόρος και ακτιβιστής Βασίλης Σωτηρόπουλος, θέλοντας -και σωστά- να τονίσει ότι χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη όταν δημοσιοποιούνται στοιχεία εγκληματιών, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «το 1/3 του βελγικού πληθυσμού άλλαξε το επώνυμό του όταν ξέσπασε η υπόθεση Ντυτρού».

Το Βέλγιο έχει 11 εκατομμύρια πληθυσμό, ειναι ποτέ δυνατόν 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν το ίδιο επώνυμο;

Και τι είναι το επώνυμο Ντιτρού (Dutroux); Λέτε να είναι σαν τους Κιμ της Κορέας;

Κι όμως, σε επόμενο τουίτ, το είπε πιο καθαρά: «Εκατομμύρια Βέλγοι είχαν το ίδιο επώνυμο» και αναγκάστηκαν να το αλλάξουν «για να μην τους συγχέουν με τον διαβόητο παιδόφιλο»!!

Στην πραγματικότητα, το επωνυμο Ντιτρού είναι μάλλον σπάνιο -και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μόνο ή κυρίως στη Βαλονία, στο μισο Βέλγιο.

Όπως εντόπισε ο φίλος μας ο Ακίνδυνος, ο κόκκος αλήθειας που υπάρχει σε αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι πάνω από το ένα τρίτο των Βέλγων που είχαν το επώνυμο Ντιτρού το άλλαξαν μετά το σκάνδαλο. Αλλά οι αριθμοί, φυσικά, είναι πολύ χαμηλότεροι. Στο σχετικό άρθρο (του 1998, βέβαια, γιατί η υπόθεση είναι παλιά) διαβάζουμε ότι από τους 62 Βέλγους που είχαν το επώνυμο Dutroux, οι 22, δηλ. κάτι περισσότερο από το 1/3 ζήτησαν να το αλλάξουν -και πλήρωσαν 2000 βελγικά φράγκα, που τότε αντιστοιχούσαν σε περίπου 50 ευρώ, για να το κάνουν.

Ναι, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των συνεπώνυμων θέλησε να αλλάξει επώνυμο, αλλά να έχουμε και αίσθηση του μέτρου και των αριθμών -όχι και «εκατομμύρια Βέλγοι»!

* Βάζουμε συχνά στα σαββατιάτικα άρθρα μας οθονιές με υποτιτλιστικά αστοχήματα, που πολλές φορές μου τις στέλνουν φίλοι του ιστολογίου ενώ άλλες φορές τις βρισκω σε ομάδες του Φέισμπουκ που ασχολούνται με τη γλώσσα ή τη μετάφραση.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα σόσιαλ, ως δείγμα κακής μετάφρασης, η οθονιά που βλέπετε εδώ.

— Πώς είσαι;

— Πρόστιμο.

Ενώ βέβαια, η απάντηση είναι Fine, που σημαίνει βέβαια και «πρόστιμο» αλλά εδώ έχουμε το πολύ συχνότερο ομόγραφο επίρρημα (δεν είναι ίδια λέξη, αν και έχουν κοινή αρχή) που μπορούμε να το αποδώσουμε «καλά, μια χαρά» κτλ.

Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά εντύπωσή μου είναι ότι η οθονιά είναι φτιαχτή, ότι δεν υπάρχει τέτοιος υπότιτλος και ότι κάποιος τον κατασκεύασε για πλάκα.

Το λέω αυτό επειδή, όταν γίνονται λάθη με τα ομογραφα, συνήθως μπερδεύονται λέξεις παρόμοιας συχνότητας (πχ όταν γράφτηκε ότι «στη συναυλία υπήρχαν χιλιάδες ανεμιστήρες», fans) ή μπαίνει (κακώς) το συχνότερο αντί για το λιγότερο συχνό. Mου φαίνεται περίεργο να επιλέξει κάποιος τη σχετικά σπάνια σημασία αντί για την κοινότατη.

Από την άλλη, μπορεί να πέφτω έξω -κι αν από την οθονιά αναγνωρίζετε την ταινία, κι αν προβλήθηκε πρόσφατα και την είδατε διορθώστε με.

Προσθήκη: Τελικά, φαίνεται πως ο υπότιτλος είναι αυθεντικός. Δείτε τα σχόλια 89 και 92.

* Διαβάζω σε αθλητικό σάιτ για τον Μαρσέλο, κάποτε της Ρεάλ και πλέον του Ολυμπιακού:

Εκείνον που ΄χει κατακτήσει τα πάντα στην ποδοσφαιρική του ζωή στα 15 χρόνια που σπατάλησε στην Ρεάλ.

Συγγνώμη, αλλά το αγγλικό he spent X years in… δεν μεταφράζεται «ξόδεψε» ούτε «σπατάλησε» αλλά «πέρασε». Οταν θέλουμε να πούμε «σπατάλησα μαζί σου τα καλύτερά μου χρόνια» (ακόμα καλύτερα «χαράμισα») λέμε waste.

Στο ίδιο άρθρο:

Αυτόν που στα 34 του απεφάνθη να μας τιμήσει με την παρουσία του στην Ελλάδα

Δεν συντάσσεται με «να» το αποφαίνομαι αλλά με «οτι» και δεν έχει αυτή τη σημασία που φαντάζεται ο συντάκτης. Αποφάσισε ίσως ήθελε να πει.

* Μου έγραψε δάσκαλος, που διαβάζει το ιστολόγιο, και ζητάει τη βοήθειά μου. Διδάσκει στην 5η Δημοτικού και αναζητεί λογοτεχνικά βιβλία αλλά και μαρτυρίες που να περιγράφουν την καθημερινή ζωή απλών ανθρώπων, στην πόλη και στο χωριό, για την επταετία 1967-74.

Μαρτυριες έχουμε δημοσιεύσει βέβαια στο ιστολόγιο, κυρίως για την κήρυξη της δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967 (παράδειγμα) ή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (παράδειγμα) -αλλά για την καθημερινή ζωη αυτά τα χρόνια, ποια λογοτεχνικά έργα θα συστήνατε εσείς;

* Και κλείνω με μια φωτογραφία που στέλνει φίλος, από τη Γλυφάδα.

ΟΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΝ ΣΤΗΛΩΝ η μία πινακίδα, ΟΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΝ ΣΤΥΛΩΝ η διπλανή της!

Στήλες ήταν, αν θυμάμαι καλά, αλλά έχει πλάκα η ασυμφωνία.

Κι αν ένας ορθοπ*δικός έχει ιατρείο στην οδο Ηρακλείων Στ*λών, θα πρέπει να τυπώσει 4 διαφορετικές επαγγελματικές κάρτες για να πιάσει όλους τους συνδυασμούς!

Καλό σαββατοκύριακο!

Advertisement

191 Σχόλια προς “Μεσοκτωβριανά μεζεδάκια”

  1. Για τον φίλο δάσκαλο, θα πρότεινα τα Γενέθλια της Ζωρζ Σαρή (αν και δεν είναι ακριβώς η «καθημερινή ζωή απλών ανθρώπων», με την έννοια ότι μιλάμε για ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια αριστερή οικογένεια με σχεδόν διάσημους φίλους).
    Ο φίλος που έχει την τιμητική του σήμερα 🙂

  2. Καλημέρα!

    «Τώρα, έχουμε τη Ζωζού και την Αργυρού.»
    Παρόμοια ονόματα πάντως, π.χ. Ζουζού, (έχω την εντύπωση ότι) συνηθίζονταν, ή τέλος πάντων ήταν απενοχοποιημένα πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια. Ίσως να βοηθούσε και η γαλλική κουλτούρα που υπερτερούσε της αγγλικής.

    «Ο ερευνητής δημοσιογράφος έκανε έρευνα (δηλ. έβαλε στο γκουγκλ)…»
    Μα τι λέμε τώρα; Την σήμερον ημέρα κανείς δεν κάνει ούτε αυτό!* Πούλιτζερ θα έπρεπε να πάρει που το έψαξε έστω και στο Γκουγκλ.

    *Και γενίκευση (-) και δεν φοβόμαστε την διπλή άρνηση (+) μέσα στην ίδια μικρή πρόταση. Αποτέλεσμα ισοπαλία!

    «Ο προσεκτικός γραφιάς εδώ, ή επαναλαμβάνει τον αδύνατο τύπο της αντωνυμίας -όπως παραπάνω- ή καταφεύγει στην αντωνυμία «ο οποίος»: ….ο 60χρονος τον οποίο παρέσυρε και σκότωσε το μοντέλο. Και παθητική φωνή υπάρχει.»
    Και άλλη μία εναλλακτική με τον ίδιο αριθμό λέξεων που έχει ο αρχικός τίτλος: …ο 60χρονος που το μοντέλο παρέσυρε και σκότωσε.

  3. miltos86 said

    1 Της Ζωρζούς Σαρή μήπως; 🙂

    Καλημέρα!

    Εγώ προσωπικά δεν είμαι τόσο αντίθετος στη γενική -ώ -ούς, ακούγεται ακόμα οπότε το βρίσκω δόκιμο. Θεωρώ δύσκολο να κάνεις κάνεις διάκριση ανάλογα με την εποχή στην οποία έζησε το άτομο στο οποίο αναφερόμαστε. Δύσκολο δηλαδή να θυμόμαστε να πούμε της Σαπφούς για την αρχαία ποιήτρια και της Σαπφώς για τη Νοταρά. Θα συνυπάρχουν ;όλα και οι δύο τύποι

  4. Πέπε said

    2
    > ο 60χρονος που το μοντέλο παρέσυρε και σκότωσε.
    Νομίζω ότι πραγματικά αυτή είναι η πιο κατάλληλη πρόταση: σαφές, γραμματικά σωστό, και πολύ πιο μέσα στο ειδικό ύφος των ειδησεογραφικών τίτλων από άλλες βερσιόν όπως «τον οποίο» ή «που τον…». Και η παθητική σύνταξη δε θα ήταν κακή. Ενώ παράλληλα διερωτώμαι αν θα έβγαινε και μια εντελώς διαφορετική διατύπωση με «θύμα τροχαίου», αλλά δεν τη βρίσκω.

  5. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά είναι ορθή η άποψη ότι δεν έχει τόση σημασία το να γνωρίζει κανείς τέλεια τη γραμματική και το συντακτικό όσο το να έχει ανεπτυγμένο γλωσσικό αισθητήριο. Μα είναι δυνατόν να λές της Ζωζούς και της Γωγούς και της Αργυρούς χωρίς να συναισθάνεσαι τη γελοιότητα του πράγματος;

  6. LandS said

    Εδώ πάει σύννεφο το «Ο-εμ-τζι, ξέχασα τα γενέθλια της Αρτέμιδος» και γκρινιάζουμε για «της Γωγούς», που, εδώ που τα λέμε για τη περίπτωση της Ζωζώς Σαπουντζάκη, αν το πάρουμε με όρους σημερινής ή παλαιότερης εποχής, και οι δύο τύποι μπορούν να εκληφθούν ως σωστοί 🤡

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    2: Η Ζουζού (Νικολούδη) λεγόταν έτσι στην ονομαστική, όχι στη γενική. Ενώ τα διάφορα Ζωζούς και Γωγούς στη γενική είναι μια κωμική προσπάθεια γλωσσικού ευπρεπισμού.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2-4 Καλά λέτε

  9. #7: Ναι, φυσικά, 50% χαριτολογόντας και 50% μπάι δε γουέι το λέω κι εγώ, παίρνοντας πάσα από τον Νικοκύρη που θέλοντας να δείξει το γελοίον του πράγματος έγραψε αυτές της κωμικές ονομαστικές. **Εννοείται** ότι γενικές όπως της Ζωζούς είναι για τα καρναβάλια, είναι όπως το ανέκδοτο με τις κυρίες στο τρένο*, και είναι και ένα σοβαρό επιχείρημα εναντίον της χρήσης σήμερα των πάλαι ποτέ υπαρκτών γενικών όπως της Σαπφούς.

    * Τρείς κυρίες στο τρένο αισθάνονται την ανάγκη να συστηθούν. «Εγώ είμαι από τας Αθήνας» λέει η μία. «Εγώ από τας Πάτρας» λέει η άλλη. Και η τρίτη που δεν ήθελε να φανεί παρακατιανή «Κι εγώ από τας Μεσολόγγας».

  10. Νέο Kid said

    «Κι αν ένας ορθοπ*δικός έχει ιατρείο στην οδο Ηρακλείων Στ*λών, θα πρέπει να τυπώσει 4 διαφορετικές επαγγελματικές κάρτες για να πιάσει όλους τους συνδυασμούς!»

    Κι αν είναι ορθοπ*δικίνα και λέγεται Ζωζώ… 8 ! 16, αν θέλει και ιατρείο και ιατρείον!
    «Ορθοπ*δικό Ιατρείο(ν) Ζωζώς (Ζωζούς) Ταδοπούλου ,Ηρακλειων Στ*λων 28»

  11. sarant said

    9 Δεν το είχα ακούσει το ανέκδοτο

    10 🙂

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην πραγματικότητα το μοντέλο δεν τον παρέσυρε. Το μοντέλο παραβίασε την προτεραιότητα (τα φανάρια δεν λειτουργούσαν) και ο μοτοσικλετιστής έπεσε πάνω στο πίσω φτερό του αυτοκινήτου της. Κι ενώ δεν βλέπω ειδήσεις στα βοθρ…, συγγνώμη, στα κανάλια, πώς έτυχε και είδα το ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο δυστύχημα… Νόμισα ότι παρακολουθούσα το χρονικό μιας προμελετημένης ειδεχθούς δολοφονίας με θύτρια μια διεστραμμένη εγκληματία. Να φταίει που η εικοσάχρονη οδηγός ήταν «επώνυμη», οδηγούσε Μερσεντές και έκανε μια τροχαία παράβαση που όμως χιλιάδες οδηγοί τη διαπράττουν κάθε μέρα στη χώρα μας; Και, εννοείται, ο κανιβαλισμός συνεχίστηκε στα σόσιαλ, όπου πλήθος αγανακτισμένων προσεκτικών οδηγών έγραψε τα μύρια όσα εις βάρος της θύτριας, που, εννοείται, τα στοιχεία της και οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν από την πρώτη στιγμή.

  13. Καλημέρα και ευχαριστούμε για το πρωινό, πλούσιο σερβίρισμα.
    Για τον συνάδελφο που ψάχνει βιβλία για την περίοδο της επταετίας θα πρότεινα αυτό της Μαρίζας Ντεκάστρο : «2651 ημέρες δικτατορίας». Εκδόσεις Μεταίχμιο.
    https://www.metaixmio.gr/el/products/2651-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82

  14. Pedis said

    Κατά τη γνώμη μου, τόσο τα αρχαία γυναικεία ονόματα σε -ώ, όπως πχ Κλειώ, όσο και τα νεότερα, όπως Μαριγώ ή Ζωζώ, πρέπει να κλίνονται με τον νεοελληνικό τρόπο, της Κλειώς, της Μαριγώς, της Ζωζώς, τουλάχιστον όταν αναφέρονται σε σημερινά πρόσωπα.

    Μου φαίνεται ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που έχουν την ειλικρινή απορία σχετικά και ίσως είναι πολλοί περισσότεροι όσοι έχουν πειστεί (έχει βάλει το χεράκι του ο Μπάμπις εδώ;) ότι το «σωστό» είναι σε -ους επειδή, λένε, έτσι το έλεγαν οι αρχαίοι, των οποίων προφανώς θέλουν να ειναι απόγονοι, αφού ως κράτος, κοινωνία, και πολίτες αισθάνονται ένα μηδενικό και μισό.

    Αυτό που ταράζει τη σιγουριά του άλλου στην άποψή του (δοκιμασμένο δις) είναι η ερώτηση «γιατί, μήπως λες του Σωκράτους;» με τον κίνδυνο, ίσως, χάρη αυτοσυνέπειας, να γυρίσει τη γενική κι αυτουνού και άλλων τέτοιων αρσενικών σε -ους … 😛

  15. Πέπε said

    5
    Ναι, γλωσσικό αισθητήριο. Και -να προσθέσω- ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης στο αισθητήριο αυτό.

    Υπάρχουν, και ανέκαθεν θα υπήρχαν, μερικοί άνθρωποι που έστω για τις αρχαίες λένε «της Σαπφούς», γιατί έτσι νομίζουν (με κάποιο εύλογο σκεπτικό, όσο κι αν αυτό δεν είναι καθολικής αποδοχής). Ξαφνικά εμφανίζεται μια μερίδα άλλων ανθρώπων που, αντί να πούνε αυτό που οι ίδιοι νομίζουν, πέφτουν στη λούμπα «πω πω τι μορφωμένος, αφού το λέει έτσι αυτός, έτσι θα πρέπει να το πω κι εγώ», οπότε οι γενικές Σαπφούς, Ηούς, Ηρούς κλπ. αρχίζουν να εξαπλώνονται με τέτοιους ρυθμούς σαν τον κορωνοϊό ώστε κάποιοι φτάνουν να τις έχουν ακούσει πιο πολλές φορές από τις κανονικές νεοεληνικές. Ε, και μοιραία τις επεκτείνουν και στη Γωγώ και τη Ζωζώ.

  16. Mitsi Vrasi said

    Καλημέρα, και με νοστιμότατα μεζεδάκια!
    Ψάρεψα κι αυτό υποτιτλιστικό στο ΕΡΤflix από γαλλική σειρά μυστηρίου. O comedien έγινε, φυσικά τι άλλο, κωμικός (πάει μαζί με το theaters που είχα σχολιάσει τις προάλλες). Τα δε γαλλικά ονόματα κατακρεουργούνται μόνιμα. Κι αναρωτιέται κανείς. Μα, δεν ακούνε;

  17. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Έλληνας φοιτητής ανακάλυψε νέο σπάνιο είδος σαλιγκαριού και πήρε το όνομά του

    Θα μπορούσαν να είχαν γράψει «Έλληνας φοιτητής ανακάλυψε νέο σπάνιο είδος σαλιγκαριού που πήρε το όνομά του».

  18. Καλημέρα

    Εσπασα ένα αυγό και διαπίστωσα έκπληκτος πως δεν υπήρχε κρόκος, μόνο ασπράδι !! Υο συζήτησα με κάποιους και μου είπανε πως έχει τύχει και σ’ αυτούς . Να ανοίξουκλαμπ ουκροκκιστών ή να ψάξουμε τοι ορμόνες δίνουν στις δυστιχισμένες κοτούλες

    Παρεπιφτού η πάλαι ποτέ ταβέρνα σε διώροφο «το αυγό του κόκορα» πίσω από την Δημοτική Αγορά στην Φ.Ν. επανέρχεται σε επταόροφο στιλ με ταράτσα και ακάλυπτο να παίζουν για καλοκαίρι και τεράστιο γκράφιτι !!

  19. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  20. Πέπε said

    12
    > (τα φανάρια δεν λειτουργούσαν)

    Όταν δε λειτουργούν τα φανάρια, υποτίθεται ότι ο κάθε νουνεχής οδηγός έχει τον νου του να προσέχει διπλά. Επιπλέον, κατά περίπτωση υπάρχει και ρητή πρόβλεψη του ΚΟΚ για τις προτεραιότητες.

    Παρά ταύτα, τα φανάρια είναι για να λειτουργούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει κάποιος (τροχαία ή άλλος φορέας αρμόδιος για τη σωστή τους λειτουργία) που να αναλαμβάνει έστω μέρος της ευθύνης για τα ατυχήματα; Άμα είναι, να τ’ αφήνουμε όλα σβηστά και ο ΚΟΚ να περιοριστεί στο «εστέ νουνεχείς, σκοτώστε με ατομική ευθύνη».

    (Στο Ηράκλειο δεν παίζει να έχω κυκλοφορήσει ούτε μία μέρα μέσα σε κάμποσα χρόνια και να λειτουργούν όλα ανεξαιρέτως τα φανάρια που έτυχε να περάσω.)

  21. Νέο Kid said

    18. Δεν έχει να κάνει με το «μα τί δίνουν στις κοτούλες!…»
    Είναι φυσικό φαινόμενο όταν η κότα είναι «ανώριμη»… και είναι γνωστό από παλιά και συνδέεται με αρκετές δοξασίες και δεισιδαιμονίες
    https://en.wikipedia.org/wiki/Yolkless_egg

  22. Costas X said

    Καλημέρα !

    «ανακάλυψε νέο σπάνιο είδος σαλιγκαριού και πήρε το όνομά του»
    Μην το γελάτε, ο πρώτος με το επώνυμο «Μπόμπολας» μάλλον πέρασε από την Κέρκυρα και πήρε την τοπική ονομασία του σαλιγκαριού ! 🙂

    » – Πώς είσαι; – Πρόστιμο.» «…εντύπωσή μου είναι ότι η οθονιά είναι φτιαχτή…»
    Δεν νομίζω ότι είναι φτιαχτή, έχω δει εκατοντάδες τέτοια λάθη κυρίως σε υπότιτλους που ανεβάζουν ερασιτέχνες μεταφραστές στο διαδίκτυο, π.χ. στο subs4free.com. Επειδή δεν πληρώνονται, και κυρίως επειδή βιάζονται να τους ανεβάσουν πρώτοι μόλις κυκλοφορήσει η ταινία, βάζουν τους αγγλικούς υπότιτλους σε κάποιο μεταφραστήρι, και το πολύ-πολύ κάνουν βιαστικά κάποιες διορθώσεις, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν πολλές …παπαριές.
    Πρόσφατα, σε ένα ουέστερν που είδα, ο ηθοποιός λέει «You jumped my son», «Επιτέθηκες/όρμησες στο γιό μου», και η μετάφραση «Πήδηξες τον γιό μου» !

  23. Και πώς λέγεται τώρα; Σαλιγκαρόπουλος;

  24. Καλημέρα,
    Να προεκτείνω λίγο αυτό που λέει κι ο Πέδης στο 14. Βλέπουμε πως οι νεότεροι (Μίλτος στο 3) λένε «ακούγεται ακόμα οπότε το βρίσκω δόκιμο». Οι ακόμα νεότεροι (όπως η κόρη μου) θεωρεί πως αυτό είναι το σωστό κι ας της ξεφεύγει κανένα Βατώς κατά λάθος (είπαμε, στο σόι έχουμε και Σαπφώ και Βατώ).

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    20:Ήταν γύρω στις 4 τα ξημερώματα, οπότε τα φανάρια είναι πάντα σβηστά σε πάρα πολλές διασταυρώσεις. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Για οικονομία; Αυτό εμένα μού φαίνεται εγκληματικό. Και, όπως αποδεικνύεται από πάρα πολλά δυστυχήματα που συμβαίνουν αυτές τις σκοτεινές ώρες, είναι κυριολεκτικά εγκληματικό.

  26. 20 Τα φανάρια πρέπει να λειτουργούν τις ώρες που χρειάζονται. Τις υπόλοιπες ώρες, με τον ΚΟΚ και μόνο. Είναι παράλογο να περνάς μεσ’ τη μαύρη νύχτα (π.χ.) και να σε σταματάει το φανάρι ενώ στη διασταύρωση δεν υπάρχει ψυχή. Κάποτε 2 – 5 ήταν ελάχιστα τα φανάρια που δούλευαν ενώ 1 – 2 και 5 – 6 άρχιζαν σταδιακά να λειτουργούν. Τώρα, ολημερίς κι ολονυχτίς (για να μην συμβαίνουν ατυχήματα, ντεμέκ). Κι απ’ την άλλη εκκλήσεις για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας…

  27. @ 24 Γιάννης Μαλλιαρός

    Μα δεν υπάρχει μια αιώνια προπαγάνδα για τη σωστή και καλή γλώσσα; Ε, να τη συνέπεια έχει. Καλημέρες.

  28. 25 Όπως καταλαβαίνεις διαφωνώ ριζικά. Ναι. Για οικονομία απ’ τη μια και για να μην σε προκαλούν να τα παραβιάσεις όταν σε σταματούν στα ξεκούδουνα απ’ την άλλη. Ο ΚΟΚ υπάρχει για να εφαρμόζεται.

  29. 27 Ε, ναι. Οι προσεκτικοί ομιλητές. Και ποιος θέλει να τον χαρακτηρίζουν απρόσεκτο; 🙂

    Σχετικά με το αν η φωτογραφία είναι φτιαχτή ή όχι, δυστυχώς οι αναλυτές έφυγαν από κοντά μας 😦

  30. Πέπε said

    25-26
    Α οκέι, νόμιζα ότι δε λειτουργούσαν λόγω βλάβης. Η περίπτωση όπου δε λειτουργούν επειδή είναι νύχτα είναι πιο σύνθετη, έχει όλα τα υπέρ και τα κατά που λέτε κι οι δυο σας…

  31. BLOG_OTI_NANAI said

    «το επωνυμο Ντιτρού είναι μάλλον σπάνιο»

    Φυσικά Νίκο είναι σπάνιο, αφού το είπε ο Σωτηρόπουλος, τόσα εκατομμύρια το άλλαξαν…

  32. 30 Τα υπέρ στο να λειτουργούν 24/7 δεν τα κατάλαβα (εκτός του ότι έχουμε να ρίξουμε κάπου τις ευθύνες)!

  33. xar said

    @14
    Ο Μπαμπινιώτης στη γνωστή εκπομπή είχε υποστηρίξει το -ούς για τα αρχαία και το -ώς για τα νεοελληνικά ονόματα, σε αντίθεση με τη Φλέσσα, που μαντέψτε τι υποστήριξε. Και όχι, δεν έχει βραβείο αν μαντέψετε σωστά, γιατί είναι ευκολάκι!

    «Ο προσεκτικός γραφιάς»: Φταίω εγώ που μετά από αυτό, ακόμα και το «πλήθος […] προσεκτικών οδηγών» στο σχόλιο 12 του Κουβάτσου μου φαίνεται μπαμπινιωτισμός; Μήπως τα χάνω;

  34. BLOG_OTI_NANAI said

    Το Ζωζούς είναι βαθιά επιρροή της πανευγενούς, περικλεούς, φωτοστεφούς, λυρικοπαθούς και μεγαλοπρεπούς τρισχιλιετούς.

  35. Costas X said

    23. «Μπόμπολας» στα κορφιάτικα είναι το σαλιγκάρι.

  36. BLOG_OTI_NANAI said

    Για την τραγική μετάφραση «Πώς είσαι; – Πρόστιμο», να πω ότι μου έχουν τύχει υπότιτλοι ταινίας από αυτόματη μετάφραση με αποτέλεσμα γελοίο. Μήπως είναι κάτι τέτοιο.

  37. 22: Υπάρχει αγγλικό you jumped my son; Θα ήταν you jumped at my son.

  38. Νίκο η δυσπιστία σου για την ύπαρξη του «-πώς είσαι; – πρόστιμο» δείχνει μάλλον οτι παρακολουθείς ταινίες μόνο νόμιμα 🙂

    Γιατί σε τορεντιασμένες ταινίες που ψάχνουμε από δω κι από κει για υπότιτλους, είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο τέτοιες μεταφράσεις, ειδικά σε υπότιτλους που βγαίνουν γρήγορα-γρήγορα, ακόμα και αμέσως μετά την πρεμιέρα.

    Καλημέρα σε όλους!

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    32:Το υπέρ είναι ότι σώζονται ανθρώπινες ζωές. Όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ πιο πιθανό να περάσεις με σβηστό φανάρι παρά με κόκκινο, ακόμα κι αν είσαι κλασικός ελληνάρας οδηγός. Αλλά κι αν περάσεις με κόκκινο, σκεπτόμενος ότι η κυκλοφορία είναι πολύ αραιή λόγω της ώρας, μάλλον θα κάνεις πρώτα έναν στοιχειώδη έλεγχο κόβοντας ταχύτητα.

  40. Πέπε said

    36 και άλλα για το «πρόστιμο»:

    Να ληφθεί υπόψιν ότι ολόκληρη η πρόταση αποτελείται από αυτή τη μία λέξη, «fine». Ίσως το μηχάνημα να ξέρει ότι «I’m fine» δεν σημαίνει «είμαι πρόστιμο», αλλά χωρίς άμεσο συμφραζόμενο δεν είναι το ίδιο.

    Νομίζω δηλαδή ότι δεν είναι εντελώς απίθανο να συνέβη στ’ αλήθεια το λάθος!

  41. voulagx said

    Εναλλακτικά:
    Πατέρας τριών παιδιών ο 60χρονος τον οποίον παρέσυρε και σκότωσε το μοντέλο

  42. ΣΠ said

    37
    Δες το ορισμό 9
    https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/jump_1?q=jump

  43. rogerios said

    Όλη αυτή η ιστορία της «Γωγούς» και της «Αργυρούς» είναι αποτέλεσμα της αρχαιολαγνείας και του παροξυσμού για γλωσσικό «ευπρεπισμό» που μας έχουν ρημάξει κατά τον 21ο αιώνα. Πριν από 30-40 χρόνια η διαμάχη αυτή θα ήταν αδιανόητη. Από τότε, όμως, οπισθοχωρήσαμε… και μάλιστα πολύ.
    Να το ξαναπούμε, επομένως. Η Γωγώ, η Αργυρώ, η Ζωζώ και η Φωφώ είναι ονόματα που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο της νέας ελληνικής. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να κλίνονται με βάση τους κανόνες μιας άλλης γλώσσας.
    Για τα αρχαιοελληνικά ονόματα, να το συζητήσουμε. Αν και, όπως ήδη επισημάνθηκε, πόσοι από εμάς μνημονεύουν πάντοτε στον γραπτό και, κυρίως, τον προφορικό λόγο τους τη «φιλοσοφία του Πλάτωνος» ή του «Αριστοτέλους»; Κι ας αφήσουμε στην άκρη το ότι θα ήταν κωμικό να μιλήσουμε για την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του «Αριστείδου» Καρασσαβίδη. Ευτυχώς, δεν έχω ακόμη συναντήση κάποια αναφορά στα «Μπριζολάκια του Τέλους». 🙂
    Καλώς ο σεβασμός στα τοτέμ, αλλά να μη μας διαλύει και τη ζωή, έ;

  44. rogerios said

    Παρόραμα στο 43: «συναντήσει», βεβαίως.

  45. miltos86 said

    @24 Βλέπω ότι έχει γίνει μια γενική παρανόηση για την ηλικία μου, κι ο Νικοκύρης έχει αναφέρει κάποτε ότι είμαι πολύ νεότερος του.
    Προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων, το 86 στο όνομα χρήστη μου δεν είναι το έτος γέννησης μου! 🙂

  46. miltos86 said

    Παρατηρώ ότι διαφωνώ με τους περισσότερους εδώ, αν και αυθόρμητα κι εγώ Σαπφώς θα έλεγα κι όχι Σαπφούς.

    Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω όμως, χωρίς καθόλου εριστική διάθεση και χωρίς να πιστεύω ότι είμαι εγώ σωστός, ότι το να προσπαθούμε να καταργήσουμε το Σαπφούς ως αρχαιοπρέπεια ή μπαμπινιωτακισμό είναι ακριβώς η ίδια πρακτική με αυτό που κάνουν όσοι βρίσκουν το Σαπφώς λιγότερο σωστό.
    Για τον οποιονδήποτε λόγο μπορεί να φτάσαμε εδώ, η ουσία είναι ότι σήμερα και οι δύο τύποι είναι ενεργοί στη γλώσσα. Και όπως δε μας αρέσει η χειραγώγηση από τους μπαμπινιωτακιστές ομοίως κι εμείς ίσως πρέπει να είμαστε δεκτικοί σε τύπους που σε τελική ανάλυση δε μπορούν να χαρακτηρισθούν γραμματικά λανθασμένοι.

  47. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>Εκείνο που δεν είναι θέμα γούστου αλλά -κατά τη γνώμη μου- υπερβολή, είναι ο ισχυρισμός του τίτλου ότι ο Καζαντζάκης «πρόσθεσε 7000 νέες λέξεις στη γλώσσα μας».
    Ο ισχυρισμός αυτός περιέχεται σε ανακοίνωση του Ν. Μαθιουδάκη «ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ‘ΟΔΥΣΕΙΑ’ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ» στο 10ο διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας, Κομοτηνή 2011. Εδώ.

    Ωστόσο, σ’ αυτήν παρουσιάζονται λέξεις (λήμματα;) που ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ο συγγραφέας σε συγκεκριμένα –γνωστά- λεξικά της ΚΝΕ.
    Δεν σημαίνει όμως ότι οι λέξεις αυτές δεν υπήρχαν και ότι τις έφτιαξε ο Καζαντζάκης!
    π.χ. τι θα λέγατε εσείς γι’ αυτές τις (από πρόχειρη καταγραφή) λέξεις, που προβάλλονται στην εργασία και συμπεριλαμβάνει ο κ. Ν. Μαθιουδάκης στις 7.500 νεοπλασμένες από τον Ν.Κ.;
    – νεροβούβαλος
    – λυχνανάμματα
    – νυχοπατώντας
    – καταβόδιο (!)
    – μοσκομύριστο
    – κατάνθιστα
    – απανωχείλι
    – αποπιοτίδια
    =====+==
    Και δεν είναι –νομίζω- η μοναδική υπερβολή. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει η συντάκτρια ότι ο Καζαντζάκης «…έχει μεταφραστεί σε οκτακόσιες γλώσσες κι έχει φτάσει ως τα πέρατα της γής».
    Ναι, ως τα πέρατα της γης, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχουν οκτακόσιες γλώσσες στις οποίες να αξίζει/μπορείνα γίνει μετάφραση κάποιου λογοτεχνικού έργου;

  48. 42: ΟΚ, ότι είναι και μεταβατικό το ξέρω, αλλά να πηδάει άψυχα πράγματα θα έλεγε κάποιος με μητρική τα αγγλικά. Θα έβαζα και μερικά ευρώ κλητική με κόμμα πριν το my son. Εν πάση περιπτώσει, λάθος μου το 37.

  49. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Το Εδώ … βραχυκύκλωσε. 🙂 Το δίνω ολόκληρο το λινκ. https://www.academia.edu/8694979/Poetic_Neologisms_in_Nikos_Kazantzakis_s_ODYSSEY_a_Thesaurus_of_Thousands_Unknown_Words_Seeking_their_Identity_In_Greek_%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9F%CE%94%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%91_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7_%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ σε κατοικημένη περιοχή, για πολλοστή φορά όχι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο Τσίπρας θέλει το γήπεδο στη Λεωφόρο, που είναι και πιο κοντά στο σπίτι του.
    https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/363068_mikropolitika-haza-paihnidia

  51. Faltsos said

    «Από την άλλη, μπορεί να πέφτω έξω -κι αν από την οθονιά αναγνωρίζετε την ταινία, κι αν προβλήθηκε πρόσφατα και την είδατε διορθώστε με.»

    Μια πρώτη βοήθεια:
    Η ταινία είναι του 2011: «Killer Joe»
    Στο 0:38 του τρέιλερ, η σκηνή της οθονιας

  52. *στην κλητική

  53. Faltsos said

    To IMDB λέει 2011, το YouTube 2012. Μικρή η διαφορά

  54. Πέπε said

    Λοιπόν, πράγματι κυκλοφορεί αυτό τον μήνα ένα μέχρι τώρα ανέκδοτο βιβλίο του Καζαντζάκη. Απ’ ό,τι κατάλαβα, δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη: το χφο ήταν γνωστό και φυλασσόταν στο μουσείο Καζαντζάκη εδώ στη Μυρτιά, κοντά στο Ηράκλειο.

    Φαίνεται ότι βασικά η ιστορία είναι ότι τα πν. δικαιώματα του Καζαντζάκη άλλαξαν χέρια, και ο εκδ. οίκος που τα πήρε αποφάσισε να φανεί πιο δραστήριος. Ετοιμάζονται και καινούργιες εκδόσεις των ήδη γνωστών έργων κλπ.

    Όσο για το γλωσσάρι στο έργο του, έτυχε και το είδα τις προάλλες σε μια βιτρίνα ββπωλείου. Είναι ογκώδες σαν λεξικό. Χωρίς να έχω ιδέα για τη δομή και το περιεχόμενό του (πώς διαλέγονται οι λέξεις που λημματογραφούνται / ποιες και πόσες πληροφορίες δίνονται για την καθεμιά), η αυθόρμητη σκέψη μου ήταν: έκατσες κι έγραφες τόσο παράξενα ώστε να χρειαζόμαστε όλο τούτο το τούβλο για να καταλάβουμε τι προσπαθείς να πεις; Δηλαδή τα υπόλοιπα εννιάμισι δισεκατομμύρια λέξεις που όλοι οι Έλληνες παίζουμε στα δάχτυλα δε σε κάλυπταν;

  55. Faltsos said

    Για την ταινία Killer Joe (51) το IMDB λέει 2011, το YouTube 2012. Μικρή η διαφορά

  56. Πέπε said

    51
    Μα δε λέει «How are you? -Fine» σ’ εκείνο το σημείο.

  57. rogerios said

    Υπάρχει Άγγλος που θα σκεφτεί ότι πρέπει να συντάξει το κείμενό του σε σαιξπηρικά αγγλικά ή, Θεός φυλάξοι (pun intended), στα αγγλικά του Μπέογουλφ; Υπάρχει Γάλλος που θα γράψει estre και estoit; Υποστηρίζει κάποιος ότι τα αβεστικά είναι ίδια γλώσσα με τα φαρσί; Μόνον εμείς γλείφουμε τις σόλες του τοτέμ και προσκυνάμε… επειδή ντρεπόμαστε για τη γλώσσα που θα έπρεπε κανονικά να είναι η δική μας… αλλά, μάλλον, δεν είναι πια.
    Έ, ας βολευτούμε με τα φρανκενσταϊνικά υβρίδια, γιατί έτσι… 😦

  58. Aghapi D said

    22
    subs4free.com
    Δίνει ετούτο: Η πρόσβαση στη σελίδα που προσπάθησες να επισκεφθείς έχει διακοπεί με απόφαση της ΕΔΠΠΙ
    γιατί παρείχε πρόσβαση παράνομα σε έργα που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικά δικαιώματα.

    Σκέψου ότι επιλέγοντας την πρόσβαση σε περιεχόμενο από νόμιμες πηγές, συνεισφέρεις
    στην καλλιτεχνική δημιουργία, στη βελτίωση του πολιτιστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

  59. Aghapi D said

    Ο Νικοκύρης μας μάς χρωστά άρθρο για τον Ελισαίο Γιαννίδη – εκτός κι’ αν το ανάρτησε και μου ξέφυγε

  60. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    -Το σπάνιο, βελγικό επίθετο Dutroux, τοπωνυμικής προελεύσεως(< trou=τρύπα, ομόηχο όμως και το φραγκο-προβηγκιανό "tru",παραλλαγή του "Τruc"=ύψωμα/γήλοφος/βράχος) μπορούμε, ίσως, να πούμε ότι είχε και πανδημική, παγκόσμια διασπορά την εποχή του εγκλεισμού μας.
    – Θα υπάρξει άραγε ποτέ “Λιακάδα Καθαρή”, διαύγεια πνεύματος ή σκέψη εναργής, στο θολωμένο μας μυαλό με τούτα και μ’ εκείνα τα ζαβά που μάς τυχαίνουν, λες και ντουγρού πάμε γυρεύοντας για να τα βρούμε; Ιδού η μη-πορεία.
    -Τυπικά, στα χρόνια της Δικτατορίας, πορεύεται και η Μυρσίνη στην “Αρχαία Σκουριά” της Μάρως Δούκα και ουσιαστικά όλα τα πρόσωπα στο “Καρέ φιξ” των διηγημάτων της, όπου η Ελλάς φωτογραφίζεται σε γύψινη/oορθοπεδική διαρκή ακινησία, ως μούδιασμα διάχυτο -μικροαστικό- υπαλλήλων, ανθρώπων καθηλωμένων σε γραφειοκρατικές τρύπες, σαν σ’ ένα πλάνο ακίνητο να στοχαστεί ο θεατής τί βλέπει(:“όλα είναι ίδια και τίποτα όπως πρώτα”΄;), σκηνή αγγελοπουλική, στιγμή μπιγκ-μπανγκ “Αναπαράστασης”.

  61. 22, κλπ

  62. 61: Φωτοσοπιά, βεβαίως

  63. 60. Όπως πάντα ενδιαφέροντα τα σχόλια σας. Μόνο που εδώ το αίτημα ήταν για παιδιά στο τέλος του δημοτικού σχολείου, οπότε τα πολύ ωραία έργα της Μάρως Δούκα δεν ταιριάζουν.

  64. freierdenker said

    Παρά το λαϊκό του όνομα, ο κυρ Παντελής του τραγουδιού είναι αυτό που λέμε κάποιας επιφάνειας, οπότε θα μπορούσα να καταλάβω κάποια κοινωνική κριτική. Αλλά η αριστερή τέχνη, συχνά αντιμετωπίζει και τον απλό άνθρωπο με εχθρότητα και περιφρόνηση (όταν αυτός δεν παίζει τον ρόλο του ως ιστορικό υποκείμενο).

    Παράδειγμα από το «Η διαθήκη μου» στο Κατά Σαδδουκαίων του Μιχάλη Κατσαρού

    Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

    στὸν κοντὸ ἄνθρωπο τοῦ γραφείου

  65. ΓΤ said

    @12, 20, 25, 26
    «τα φανάρια δεν λειτουργούσαν»

    Είχε παλλόμενο πορτοκαλί

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πεπε, Μικ, καλά; Πνίγηκε βλέπω το Ηράκλειο από άγρια κατακλυσμό. Σ΄εμάς νότια-ανατολικά, ηπιότερα μαθαίνω.

    >>το μοντέλο
    Να που εδώ θα εξυπηρετούσε η μοντέλα
    Πατέρας τριών παιδιών ο 60χρονος που παρέσυρε και σκότωσε η μοντέλα, ή χρησιμοποιείται απαξιωτικά (σε εκπομπές «κύρους» ή κύρους-δεν ξέρω) κι εδώ έχουμε θάνατο δεν είναι παίξε-γέλασε
    https://www.ethnos.gr/tv-media/article/224968/gntm5exoynertheiolesoimontelesmetapioisxyrapsyxologikaproblhmataleeiosofronioytithadoymesthdeyterhaudition

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47, μα όλες αυτές τις λέξεις τις λέμε (τις λέγανε και οι παλιοί μου και σιγά μην κάνανε …φροντιστήριο στου Καζ.) πλην της τελευταίας «αποπιοτίδια» που τη λέμε «αποπίδια»*, παρόλο που τα «φαγοπιοτίδια» …υφίστανται! 🙂

    * «Αν δε θες να το πιεις όλο, μην το κάνεις αποπίδι»

  68. Χαρούλα said

    Μ´έχει κουράσει η μόδα των «σωστών» ελληνικών. Στη μία, καλό απόγευμα-12.01, Σαπφ-ους/ιδος, αφορά σ-το, χειρουργος, κ.α.. Αμέσως να σε διορθώσουν με στόμφο. Και ενώ συνήθως ξέρουν ελληνικά του ίντερνετ και της Χρησηίδας, καμαρώνουν που είναι μορφωμένοι….

    Με εξαίρεση γονείς και δασκάλους, δεν ξέρω πραγματικά μορφωμένο συνομιλητή, που να κάνει τέτοιες διορθώσεις, πάνω σε συζήτηση. Κάνω λάθος;

  69. Faltsos said

    56 Πέπε, δεν ανέβασα όλη την ταινία, το τρέιλερ μόνο. Μην περιμένεις να δεις ακριβώς την ίδια οθονια και μάλιστα με τους υπότιτλους. Χωρίς πολλή προσπάθεια όμως φαίνεται ότι πρόκειται για την ίδια σκηνή.
    Άλλωστε γράφω για μια πρώτη βοήθεια, όχι απάντηση στο ερώτημα!

  70. 37# Στο Urban Dictionary μια από τις πολλές ερμηνείες του jump είναι «κάνω σεξ», όπως και στα ελληνικά. Προς επίρρωσιν, το έχω ακούσει και σε έργο.

  71. Πέπε said

    71
    Το «πηδάω» με τη σεξουαλική έννοια πρέπει να έχει βγει, υποθέτω, από την εικόνα των ζώων που ζευγαρώνουν με το αρσενικό καβαλα στο θηλυκό, σαν να ετοιμάζεται για το άλμα της μακριάς γαϊδούρας. Δεν είναι απίθανο να έκαναν τον ίδιο συνειρμό και σ’ άλλες γλώσσες.

  72. ΓΤ said

    @67 Έφη

    Όταν τύχαινε κουτούκι να ‘χει μπαζόκρασο, ο πατέρας τα ‘παιρνε κράνα.
    «Τι μας έφερες, αποπιώματα; Φέρε κάτι σωστό!»

  73. ΓΤ said

    @0

    ΜπαρμπαρΗγου —> ΜπαρμπαρΙγου

  74. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Για τον κακομοίρη τον Ηρακλή, ευτυχώς είναι απίθανο να είχε στυλό, οπότε θα είχαμε κι άλλη παραλλαγή 🙂

    Για το θέμα των φαναριών, να θυμίσω πως υπάρχουν κανόνες οδικής κυκλοφορίας, είτε υπάρχουν φανάρια, είτε όχι. Φυσικά και είναι παράλογο να περιμένεις ένα λεπτό για να βγεις σε έναν άδειο δρόμο.
    Η δραματικά ελλιπής οδηγική μας παιδεία φταίει, όχι τα σήματα, φωτεινά ή όχι
    Ένα άλλο παράδειγμα είναι το «STOP» και το σήμα παραχώρησης προτεραιότητας. Στον υπόλοιπο κόσμο, το δεύτερο υπερτερεί δραματικά, καθώς όπου υπάρχει ορατότητα και σχετικά αραιή κίνηση, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει κανείς τελείως. Σε μας, επειδή όλο κι όλο που καταλαβαίνουν οι οδηγοί είναι το STOP και το κόκκινο φανάρι, τα άλλα σήματα είναι μάλλον διακοσμητικά.

    Σίγουρα το θέμα της μοντέλας έγινε θέμα λόγω της αναγνωρισιμότητάς της, και του σύνθετου ψυχολογικού μηχανισμού των διαφόρων κομπλεξικών. Όπως φαίνεται κι από τα στατιστικά δεδομένα, οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου είναι το 70% των θυμάτων σε τροχαία. Άρα, αρκετές εκατοντάδες το χρόνο, οπότε είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλη υποκρισία η στοχοποίηση της μοντέλας, η οποία δεν έχει περισσότερη ή λιγότερη ευθύνη από τους υπόλοιπους. Να βγάλει κανείς στα μανταλάκια έναν επαγγελματία οδηγό, να το καταλάβω, έναν τυχαίο μόνο και μόνο επειδή είναι γνωστός, είναι (εύκολο) θέμα προς ψυχολογική ανάλυση.

  75. Πέπε said

    74
    > όπου υπάρχει ορατότητα και σχετικά αραιή κίνηση, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει κανείς τελείως

    Εδώ αντίθετα συχνά η ίδια η ορατότητα προϋποθέτει όχι απλώς να σταματήσεις, αλλά να τραβήξεις χειρόφρενο και να κατέβεις με τα πόδια να ελέγξεις τι γίνεται πίσω από το φορτηγό που έχει παρκάρει στη στερούμενη πεζοδρομίου γωνία.

  76. Missing Ink said

    @ 37, 70
    Το “jump sb” όποτε έτυχε να το ακούσω/ διαβάσω (σε αμερικάνικα αγγλικά) είχε την έννοια «την πέφτω σε κάποιον», για να τον δείρω. Δεν ξέρω πόσο διαδεδομένος είναι ο ορισμός του Urb. Dic. (την πέφτω για σεξ), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υποτιτλιστής μάλλον απ’ τα ελληνικά ορμώμενος την έκανε την πατάτα.

    Μου θύμισε και μια all-time graphic ατάκα απ’ το Karate Kid (ό,τι νά ’ναι), όπου το “You suck LaRusso, you suck man!” είχε γίνει «Έλα Λαρούσο, τον παίρνεις!» (σε κάποιο κανάλι, προ αμνημονεύτων)

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    72,ΓΤ εντάξει, ναι, τ΄αποπιώματα τα λέω κι εγώ, αλλά στο …αθηναϊκό κοινό 🙂
    Και συναφορμάς με τ΄αποπίδια θυμήθηκα και τ΄αποφαγούδια (αποφάγια) και τ΄
    αποπλύματα, το πρώτο νερό, πριν από το σαπούνισμα, των πιατικών με τα υπολείμματα σάλτσας και λαδιού κυρίως, που μαζευόταν στον κουβά για τα οικόσιτα. Τα ψαρωμένα και κ΄σποισ κρετσωμένα δεν τα πίνανε οι κυρίες αίγες, ενώ ο γουρούνης, καμία εξαίρεση!Παμφάγος και …παμπότης, αφάσιος! Γρου και γρου.

  78. Α said

    Κι εγώ ήξερα ότι hé was jumped σημαίνει «του την πέσανε». Αντιθέτως, στα γαλλικά sauter σημαίνει «πηδώ» … και με τις δυο έννοιες.

  79. # 50

    Εσυ βρε αδέκαστε και άψογε Κουβάτσε που όλα τα ξέρεις, μπορεις να μας εξηγήσεις γιατί αφού βρέθηκαν τα χρήματα (115 +8 )για να κτισθεί το γήπεδο θα πρέπει να δώσει το οικόπεδο της Αλεξάνδρας (τεράστιας αξίας) στην Νουδούλα -μέσω Αλαφούζου που τώρα βρήκε λεφτά για μεταγραφές- ο ερασιτέχνης ΠΑΟ ::::: ?????

    Ας το αφήσουνε εκεί που είναι σαν ιστορικό μνημείο, συναυλιακό χώρο, μουσείο, και να κάνουνε τον Βοτανικό, όχι όμως την Αλεξάνδρας ιδιοκτησία της ΠΑΕ, εξ άλλου τα λεφτά τα βάζει η ΕΕ, όχι η ΝΔ που θα μπορούσε να κάνει μ’ αυτά τα λεφτά αλλα σημαντικά έργα χωρίς να ζητάει τα πολλαπλάσια σαν αντάλλαγμα για την»εξυπηρέτηση» !

    Αυτά βέβαια δεν μπορεί να τα πει ο Τσίπρας ( κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει αλλιώς θα εξαφανισθεί την άλλη στιγμή από την πολιτική ) ούτε δημοσιογράφος γιατί θα χάσει την δουλειά του, ούτε ο Τράκης που πήρε για 50 χρόνια το κλειστό του ΟΑΚΑ για να το βουλώσει ενώ όταν ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη και τον πιέζανε έλεγε πως δεν υπογράφει τον θάνατο του ΠΑΟ…

    Αντε να καταλάβεις τώρα σύ πόσο χρονών σχέδιο είναι αυτό, από τότε που φιάξανε το μετρό δίπλα στο γήπεδο και δεν «σκεφτήκανε» να κάνουνε μια τρίτη γραμμή να εξυπηρετεί τους φιλάθλους όπως στο Καραϊσκάκη ώστε να μην έχουν ένα πάτημα οι μηχανικοί που προτείνανε γκρέμισμα των προσφυγικών και υπογειοποίηση ή παράκαμψη της Αλεξάνδρας, βλέπεις ο στόχος δεν ήταν το γήπεδο αλλά το οικόπεδο, ολόιδια με τον Ιππόδρομο στα Σπάτα που δεν προχωρήσανε το μετρό 700 μέτρα να είναι προσβάσιμος και απέμεινε να μαραζώνει από κερδοφόρος που ήτανε πριν αναλάβει ο Βαρδινογιάννης πρόεδρος της ΦΕΕ («σύμπτωση» που ήταν και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ πριν την ΦΕΕ )

    Για το κτίδσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ κανένας δεν είχε πρόβλημα, για την λειτουργία με 30 000 υπάρχει πρόβλημα, μην τα μπερδεύεις

    Αν κάνανε όλες οι μέλισσες μέλι θα τρώγανε κι οι γύφτοι με τα κουάλια, έλεγε η μάνα μου

  80. Missing Ink said

    Btw, αφού μπήκα στο zone ό,τι θυμάμαι χαίρομαι, ένα μπιτάκι του Louis CK για τη βρετανική βασιλική οικογένεια (ήθελα να βάλω το λινκ σε κάποιο απ’ τα σχετικά άρθρα προσφάτως, τέλος πάντων, δεν έκατσε):

    …’Ντάξει, είπαμε, ό,τι θυμάμαι χαίρομαι 🙂

  81. 77# Και τα αποχτενίδια που λέει το πουλοπούλειον άζμα Δώδεκα Μαντολίνα.

  82. Αγγελος said

    Ώστε υπάρχουν και αυγά χωρίς κρόκο! Τι μαθαίνει κανείς στα δράματα…

  83. ΣΠ said

    69
    Εδώ η ταινία
    https://wvw.123-movies.club/killer-joe-2011/watching/

  84. Αγγελος said

    Στα γερά.ματα, κ*λοδιορθωτή!

  85. Mitsi Vrasi said

    37, 70, 76
    Την πέφτω σε κάποιον, κι εγώ το ίδιο ξέρω. Και μεταφορικά «τον γαμήσανε» (στο ξύλο κλπ). Το οποίο τελευταίο όπως και ανάλογα πιο λάιτ, στην τιβι, δεν περνάνε με τίποτα, λόγω υπερβολικού πολιτικο-κορεκτισμού.
    Το ζήτημα είναι ότι όποιοι/ες κάνουν τέτοια, α) δεν ανοίγουν λεξικά, μιας και τα ξέρουν όλα, β) δεν παρακολουθούν την υπόθεση.
    Έγραψα και πιο πάνω (στο 16 νομίζω) ότι τα γαλλικά ονόματα τα σκοτώνουν, που σημαίνει ότι δεν ακούν πώς τα προφέρουν οι ηθοποιοί. Σφαγή γίνεται και με τα απωανατολίτικα, που κι εκεί δεν ακούνε.

  86. 70+
    Στο 0:54, αν και ο ήχος κάνει φέιντ άουτ.

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    85:Και να λέγονταν από τους ηθοποιούς (π.χ. ταινία «Το μικρό ψάρι»), στους υπότιτλους για τους κωφούς θα έγραφαν «τον συνουσιάσανε στο ξύλο».

  88. Mitsi Vrasi said

    87 αχχχασαααχχχχχχαααα

  89. Faltsos said

    Αν και ξέρω ότι δεν σας τρώει η αγωνία, ούτε τον ύπνο σας θα χάσετε αν δεν το μάθετε, εγώ θα σας ενημερώσω.
    Η οθονιά με το πρόστιμο είναι γνησιότατη!
    Στο Stremio την βρήκα με τους ίδιους υπότιτλους, στο 00:36:26
    Δικαιώνονται όσοι έγραψαν για τα θαύματα της αυτόματης μετάφρασης

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    74:»Η δραματικά ελλιπής οδηγική μας παιδεία φταίει, όχι τα σήματα, φωτεινά ή όχι»
    Σαφώς και είναι έτσι. Αλλά, για να μιλάμε με βάση την πραγματικότητα και την επιθυμία να σώζονται ζωές, επαναλαμβάνω ότι θα βοηθούσε να μένουν τα φανάρια ανοιχτά όλη τη νύχτα, αφού δεν προβλέπεται να αποκτήσουν οδική παιδεία οι έλληνες οδηγοί σε ορατό τουλάχιστον χρονικό διάστημα. Όπως και να το κάνουμε, βλέποντας κόκκινο αρκετοί θα διστάζουν να περάσουν ανέλεγκτα και έτσι κάποιοι φουκαράδες θα σωθούν.

  91. GeoKar said

    «Φίλος μού στέλνει είδηση για μιαν εκδήλωση που έγινε, για να παρουσιαστεί ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.»: Ακολουθώντας το λινκ κ πηγαίνοντας κατόπιν στην αρχική σελίδα του σάιτ, βλέπω ότι το πρώτο άρθρο έχει τίτλο «Μια νέα γλώσσα μιλιέται κάπου εκεί έξω» (https://www.athensvoice.gr/viral/trending-now/774405/i-nea-glossa-pou-mathaino-apo-ta-paidia-mou/). Μήπως αξίζει άρθρο αυτό το θέμα?

    #1: Ευχές πολλές!
    #9*: oldie but goodie 🙂
    #18: εδώ κ μερικά χρόνια το Αυγό του Κόκκορα έχει μεταφερθεί στο Μεταξουργείο (https://toavgotoukokkora.gr/index.php?l=el)
    #73: το γένος Παπαδάκη, όπως λεγόταν το εστιατόριό της στη Νάουσα της Πάρου (νυν Μάριος)

  92. Faltsos said

    Ορίστε και η οθονιά από το δικό μου τάμπλετ:

    Και ο διάλογος όπως είχατε υποθέσει:
    -How are you?
    -Fine.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η αποχή από τις ηλεκτρονικές κάλπες είναι καθοριστικής σημασίας για το εκπαιδευτικό κίνημα. Αποτελεί μια αγωνιστική στάση αμφισβήτησης και αντίστασης στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα και στο τέλος των συνδικάτων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Δεξιάς.

    Η μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές κάλπες εκφράζει και την αποδοκιμασία του κλάδου απέναντι στη συμβιβαστική και υποταγμένη γραμμή των δυνάμεων του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού που σέρνονται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές, εγκαταλείποντας τον κλάδο, τα σωματεία και το Δημόσιο Σχολείο βορά στον αντιδραστικό άνεμο.»
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/363237_ekpaideytikoi-apohi-apo-tis-ilektronikes-ekloges-parodia-tis-7is-noembrioy

  94. Theo said

    Καλησπέρα,

    Ασφαλώς και με σοκάρει η μαστροπεία, οι αλεπάλληλοι βιασμοί και όλη η κόλαση που έχει τραβήξει το καημένο το κορίτσι, αλλά κάπου κι όλη αυτή η ηθικολογία, οι συζητήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής για κάποια εγκλήματα, το κάψιμο της Λολίτας του Ναμπόκοφ και των Ρέστων του Ταχτσή, οι αντιδράσεις του στιλ «παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας, καταστρέφουμε ό,τι ανήκει στον βιαστή, κατηγορούμε τα ΜΑΤ και την Πυροσβεστική που επεμβαίνουν, ταυτίζουμε τη ΝΔ με τους παιδεραστές», οι δολοφονίες χαρακτήρων συλλήβδην, η απόλυση του γιου του Μίχου από το «Βήμα», κλπ, όλα αυτά μου φαίνονται αρρωστημένες αντιδράσεις, μου μυρίζουν φασισμό και υποκρισία και φοβάμαι μη φτάσουμε στους «vigilantes» του αμερικάνικου νότου, μήπως η «ηθική» κι η νοοτροπία των χρυσάβγουλων επανέλθει με πιο προοδευτικά προσωπεία.
    Σαν κάποιους να τους ενοχλεί η συνείδησή τους για άλλα πράγματα και να θέλουν να αποδείξουν (στους εαυτούς τους πρώτα) πόσο καλοί και ηθικοί είναι. Ένας αγγλοσαξονικός πιετισμός που, μαζί με όλες τις άλλες αμερικανιές, έχει φτάσει και στα καθ’ ημάς.

    Και, για να προλάβω κάποιους: Δεν είμαι με κανένα κόμμα, τα σιχαίνομαι όλα, σε διαφορετικό βαθμό το κάθε ένα. Είμαι με τον Ντοστογιέφσκι που έλεγε πως για το κάθε έγκλημα και τον κάθε εγκληματία φταίμε κι εμείς σ’ ένα βαθμό. Κι αυτό το έμαθε από τις απλές κυρούλες που περίμεναν τους καταδικασμένους (εγκληματίες, ως επί το πλείστον) στις στάσεις τους προς τα κάτεργα της Σιβηρίας, για να τους δώσουν κάτι, να τους παρηγορήσουν, να τους ελαφρύνουν το βάρος της ενοχής με το «όλοι μας φταίμε»… Και σε μιαν από αυτές, τη Ναταλία Φονβίζινα, ο μεγάλος συγγραφέας οφείλει τη μεταστροφή και την πνευματική ωρίμανσή του που έδωσε όλα τα μετά το κάτεργο αριστουργήματά του.

    Λίγη ψυχραιμία, επιτέλους!

  95. 2, … Πούλιτζερ θα έπρεπε να πάρει που το έψαξε έστω και στο Γκουγκλ. …

    Καλή ιδέα αυτό,
    να θεσπίσουμε το
    Γκούγκλιτζερ
    για (μη?) ακολούθηση της δεοντολογίας αναζήτησης
    (στην κατηγορία Τσαπατσούλιτζερ κα)

  96. Theo said

    Για το Σαπφώς ή Σαπφούς συμφωνώ με τον Μίλτο (#46).
    Ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν. Έλεος, με τις υπερδιορθώσεις, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά!

    @67:
    Τα αποπιοτίδια τα άκουσα από φίλο Κρητικό από τη Μεσαρά πριν από καμιά τριαντάρα χρόνια.

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    «όλα αυτά μου φαίνονται αρρωστημένες αντιδράσεις, μου μυρίζουν φασισμό και υποκρισία»
    Αυτά ακριβώς είναι, Theo. Υστερία, με μια λέξη.

  98. Costas Papathanasiou said

    63.Όπως τα λέτε είναι (γι’ αυτό και στη σχετική αναφορά δεν προτάθηκε και η εναλλακτική γραφή “ορθοπαιδική”)
    18,82: Σχετικά και τα-”Μείον ωά” του Μιχάλη Κατσαρού (βλ. http://www.sarantakos.com/kibwtos/pol/katsaros_meionwa.html )

  99. # 91 γ

    Λογικό αφού γκρέμισε το διώροφο για να κτίσει πολυκατοικία-ταβέρνα. Προφανώς θα ξανάρθει στην Σποράδων σύντομα, είναι φανερό πως δεν έχει διαμερίσματα και μόνο δυο κουδούνια στην πόρτα.

  100. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    18 Υπερπαραγωγή!

    31 Όπως το ανέκδοτο με τη σκόνη που διώχνει τα λιοντάρια, ε; (Μα, δεν έχει λιοντάρια. -Είδες τι αποτελεσματική που είναι η σκόνη μου;)

    40 Τι να πω, μπορεί.

    43 Οπως κι εσύ λες, κανείς δεν λέει «το μαγαζί του Μιλτιάδου» ή «ο γιος του Λεωνίδου». Μονο για τα γυναικεία τους πιάνει η αρχαιομανία

    47 Μίκιε, αυτόν υποψιάστηκα ως πηγή. Το «δεν τα βρίσκω σε λεξικά» είναι μια καλή αρχή για να συντάξεις γλωσσάρι, αλλά όχι «πρόσθεσε στη γλώσσα μας»!

    51 Μωρέ μπράβο, όλα βρίσκονται!

  101. sarant said

    Και συνεχίζω

    59 Από τον Γιαννίδη, κάτι έχω βάλει

    Η κόρη του περιβολάρου έπεσε εις τας λάσπας

    64 Ο Κατσαρός, βέβαια, είχε και μιαν αναρχική πινελιά

    83 Όλα βρίσκονται, ξαναλέμε!

    84 Σαν να σου κάνει πλάκα ο κορέκτορας, Άγγελε!

    89-92 Μπράβο, στέκομαι διορθωμένος λοιπόν!

    91 Δεν το βλέπω και πολύ καλό σαν άρθρο, αλλά το θεμα με ενδιαφέρει

  102. sarant said

    89-92 Πρόσθεσα στο άρθρο την πληροφορία, ότι είναι αυθεντικός ο υπότιτλος

  103. Missing Ink said

    …Κι ο κάτω κόσμος στάχτες κι αποπίματα, όπως δε λέει κι ο ποιητής, «αποτσίγαρα» λέει, τέλος πάντων.
    Εγώ αυτό τον τύπο ξέρω, «απόπιμα», άντε κι «απόπιωμα» για τους πιο μερακλήδες.
    «Αποπιοτίδια», για Μπουκόφσκι και πάνω :-Ρ

  104. Ο λαλίστατος Κουβάτσος πέταξε την κακιούλα του στο # 50 για τον Τσίπρα, πήρε για απάντηση μια λογική ερώτηση στο # 79 και μεταβλήθηκε σε σιωπηλή και χαμηλοβλεπούσα αρσακειάδα …

  105. freierdenker said

    Αυτό για τα 15 χρόνια που σπατάλησε ο Μαρτσέλο στην Ρεάλ πριν πάει στον Ολυμπιακό, μπορεί να γράφτηκε με χιουμοριστική διάθεση;

    Ο ποδοσφαιριστής George Best προς το τέλος της ζωής του είχε οικονομικές δυσκολίες και λέγεται ότι δικαιολογήθηκε λέγοντας: I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered.

    Ξόδεψα πολλά λεφτά σε ποτά, γυναίκες και γρήγορα αμάξια. Και τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα.

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    105:Ναι, ο Μαρσέλο, ως γνωστόν, από μικρός ήταν μπαοκτζής. Εκεί ήθελε να παίξει από μικρός, αλλά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί σπαταλώντας 15 χρόνια στη Ρεάλ και ελπίζοντας πάντα να πραγματοποιηθεί το παιδικό του όνειρο. Περίμενε, λοιπόν, μέχρι τον Σεπτέμβριο την πολυπόθητη πρόταση από την ομάδα της καρδιάς του, αλλά τίποτα, οπότε δέχτηκε με βαριά καρδιά να σπαταλήσει τους υπόλοιπους μήνες της καριέρας του στους γάβρους του νότου. Μια καριέρα σπαταλημένη, μια ζωή κατεστραμμένη. ☹️

  107. sarant said

    105 Δεν φαίνεται πάντως για ειρωνικό.

  108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Στά περί Ζωζοῦς, Νῖκο, εἶναι ΑΚΡΙΒΩΣ ἔτσι ὅπως τά λές! Αὐτό πού θά συμπλήρωνα ἐγώ γιά τήν ..θαλερή συμπατριώτισσά μου, ἀφορᾶ τίς ζεϊμπεκιές της. Ἀπ’ ὅτι θυμᾶμαι, ἔπαιζε σέ θεατρικές παραστάσεις κατά τήν Κατοχή.. Ἤρεμα Ζωζώ!

  109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τόν καιρό πού ὑπηρετοῦσες ἐσύ στήν Κομοτηνή κι ἐγώ ἐργαζόμουν στό ἐκεῖ νοσοκομεῖο, εἶχα κάποιους καλούς φίλους πού ἀνῆκαν στό τότε ΚΚΕεσωτ. Ὅταν εἶχαν νά ἀντιμετωπίσουν στίς συζητήσεις μας κανέναν «βαριά κομμουνισμένο» καί βλοσυρό κομμουνιστή (εἰδικά κάποιον πού ἡ ἐπαναστατικότητά του ἦταν ἀναντίστοιχη μέ τήν ζωή του) θυμᾶμαι πώς τόν ἀπόπαιρναν -προφανῶς εἰρωνικά- μέ τό «ἄντε ρέ Τζαβέλλα» 🙂

  110. Costas X said

    37. – 48. Ναι, υπάρχει η έκφραση «Ι jump somebody» από παλιά, χωρίς «on» ή «at», είναι λαϊκή (informal), σημαίνει «ορμάω/επιτίθεμαι σε κάποιον ξαφνικά».

    58. Γι’ αυτό αλλάζει συνεχώς, τώρα είναι «https://www.subs4free.club»

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    109:ΚΚΕ εσωτ. κι ο Τζαβέλλας, βέβαια. Ελεύθερο πνεύμα, ανοικτό μυαλό. 🙂

  112. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @111. ..καί ἄλλα τινά, Γιάννη, ἀλλά μᾶλλον δέν εἶναι ἐδῶ ὁ κατάλληλος τόπος γιά τέτοιες συζητήσεις..

  113. … «διαμπερής νους»; … Τι σημαίνει; …

    Ο Μπενάκης κι ο Βγενόπουλος

  114. Υπήρχε βέβαια και ο Τζαβέλλας του θεάτρου και του κινηματογράφου με την κόρη νίκη, βουλευτίνα της Νουδούλας-ανοικτό πολύ μυαλό- και τον γιο που όταν τον ρωτούσαν τι τον έχει τον τραγουδιστή- ήταν στα χάι του το 75-78 απαντούσε με την φυσική ευγένειά του, «χεσμένο» !

    Κουβάτσε, πες αλεύρι ! το # 79 σε γυρεύει !! (πολλές φατσούλες χοροπηδηχτές και βουλωτικές )

  115. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @114. Τζῆ, εἶσαι βέβαιος ὅτι ἡ Τζαβέλλα τῆς ΝΔ ἔχει τέτοια σχέσι μέ τόν ὑπέροχο σκηνοθέτη Τζαβέλλα; Νομίζω πώς ὄχι, ἀλλά δέν ἐπιμένω..

  116. 47, … – νεροβούβαλος …

    Ίσως είναι κατά λέξη απόδοση του ονόματος του ζώου

  117. Συμβιβαστικά:

    Της Ζωζώς Σαπφουντζάκη

  118. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κορίτσια γιά φίλημα!

    https://www.iefimerida.gr/spor/prokrithike-stoys-olympiakoys-toy-2024-i-korakaki

  119. Μαρία said

    115
    Όχι. Τζαβέλλα Φερονίκη του Αθανασίου.

  120. rogerios said

    Φιλμογραφία Τζαβέλλα (όχι αυτού που ξέρετε):
    – «Υπόθεση Κοτάρσκι».
    – «Τα δρεπάνια του Μάγκνουσσον».
    – «Ο Βρώμικος Παναθηναϊκός» (απαγορευμένη από τη λογοκρισία).
    – «Μπρινιόλι ο καρατέκα».
    – «Τα σουβλάκια του VAR» (μικρού μήκους).
    – «Μας έκλεψαν το πρωτάθλημα».
    – «Μας έκλεψαν το κύπελλο (στις αίθουσες παίχτηκε με τον τίτλο «Το έγκλημα του Αϊτόρ»).

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    120:Ξέχασες το «Για μένα πρωταθλητής είναι ο ΜΠΑΟΚ». Μεγάλη επιτυχία.

  122. sarant said

    108 Θυμάσαι από την Κατοχή; 🙂

    109-111 Μήπως εννοούσαν τον Τζαβέλα του 21;

  123. sarant said

    120 🙂

  124. Μαρία said


    Ο Τσιόδρας μετά το 1:20:45
    Μετά το 1:45:37 Επικοινωνία κινδύνου: Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι το οποίο(sic) αποτύχαμε. Παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Αποτύχαμε, γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό ο οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε.

    Οι γιατροί εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό μας πάλι με ξένα κόλλυβα: νόσος, παράγωγο επίθετο νοτικός
    ζωονόσος ζωονοτικός (δηλ. zoonotic) στο 1:20:45 και 1:22:52

  125. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @122.
    α) ΄Ὄντως, οἱ παιδικές φιλίες δέν ξεχνιοῦνται!
    Ἡ Ζωζώ, ὁ Γιάννης (Δαλιανίδης), ἐγώ, ὁ Κώστας (Βουτσᾶς) κ.ἄ 🙂
    β) Δέν ὑπῆρξε ποτέ, καμμία ἔνδειξι κομμουνιστικοποίησης τῶν Σουλιωτῶν Τζαβελαίων. Τόν ἀγριεμένο τραγουδιστή ἐννοοῦσαν! 🙂

  126. Μαρία said

  127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @126. 5η ἀναμνηστική δόση;;;;
    Ἔχω δεῖ καί ἄλλους πανικοβλημένους ἀπό τόν CoViD-19 κύριε Μάνο μου, ἀλλά ἐσεῖς πιά… Τό’χετε τερματίσει!

  128. @126,127 νομίζω το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πόσο εκπλήσσεται ο Μάνος από το γεγονός ότι ο 30άρης δεν τον αναγνώρισε.
    (και ίσως θεωρεί τον εαυτό του κάτι από … gloria mundi 🙂 )

  129. miltos86 said

    @100 «…κανείς δεν λέει «το μαγαζί του Μιλτιάδου» ή «ο γιος του Λεωνίδου». Μονο για τα γυναικεία τους πιάνει η αρχαιομανία»

    Χμ, επειδή τυχαίνει το Μιλτιάδης να το «φοράω», να ενημερώσω ότι τη γενική «του Μιλτιάδου» την έχω εισπράξει ουκ ολίγες φορές! Κατά κανόνα βέβαια με τη δόση ειρωνείας που συνήθως συνοδεύει τη χρήση της καθαρεύουσας.

    Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με το φύλο, «της Αλκήστιδος» πχ δε λέει πρακτικά σχεδόν κανείς, αν και στην ονομαστική συχνά προτιμάται το «Άλκηστις» από το «Άλκηστη».

  130. # 115, 119

    Τζαβέλλας Αθανάσιος-Φαίδων, κληρούχας μου το 77 και μαζί στην σχολή επίκουρων αξιωματικών. Αυτή την εντύπωση είχα σχηματίσει από τα διάφορα τρελλά που έλεγε για να κάνει εντύπωση, δεν κάναμε παρέα όπως ήταν φυσικό λόγω φανερής ιδεολογικής διαφοράς, αδερφός της Νίκης μόνο φαίνεται (πατρός Αθανασίου δικηγόρος βρήκα, τότε δεν έψαχνα, δεν είχα λόγο, ούτε τώρα κάθομαι να ξεψαχνίσω το κάθε τι πριν γράψω, έχω καλύτερα πράγματα να κάνω)
    Και κυρίως ποτέ δεν είχα πρόβλημα να με διορθώσουν ακόμα και οι μαθητές μου, δεν είχα το ψώνιο να παρουσιάζω μια ψεύτικη εικόνα του «τέλειου» πίσω από μια οθόνη ή στην ζωή.
    Σαφώς και έκανα λάθος και εγώ δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ, αντίθετα με πολλούς άλλους εδώ μέσα που σε τέτοιες περιπτώσεις εξαφανίζονται ( και σε συγκεντρώσεις δεν εμφανίζονται) διατηρώντας το «αλάθητο του Πάπα» πίσω από την οθόνη, μια που η ρημάδα η ζωή είναι δύσκολη.
    Το πως έχω άποψη δική μου για πολλά θέματα και όχι την άποψη των ΜΜΑ που διαβάζουνε με την οποία πολλοί «μορφώνονται» αναμασώντας την, τους δίνει την εντύπωση πως είμαι «ξερόλας», καθένας με το μυαλό του κρίνει.

    (το # 79 παραμένει αναπάντητο …)

  131. GeoKar said

    # 99: δεν ξέρω αν είναι δική του η πολυκατοικία – η ταβέρνα, πάντως, λειτουργεί στο γωνιακό παλιό (νεοκλασσικό?) οίκημα.
    #101 τελευταίο (91): συμφωνούμε απολύτως – με αυτό τον στόχο (πιθανό άρθρο) το ανέφερα άλλωστε.

    Καλημέρες σε όλες & όλους 🙂

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ολόκληρο σεντόνι για να παραδεχτεί ότι έκανε ένα εντελώς επουσιώδες λάθος. 🙂

  133. # 131

    Στο κουδούνι γράφει «το αυγό του κόκορα» (δυο μόνο κουδούνια σε επταόροφο κτίσμα) και στον ακάλυπτο έχει ήδη βάλει ταπεζάκια όπως φαίνονται από τον διπλανό ακάλυπτο όπυ υπάρχει καφετέρια. Προφανώς θα επανέλθει στα πάτρια σύντομα

  134. # 132

    Η ουσία ήτανε μία, πως δεν ήταν μόνο ο τραγουδιστής «ανοιχτό μυαλό» όπως ειρωνικά έγραψες και η φλούδα πως νόμιζα λάθος πως είχε σχέση με τον σκηνοθέτη, η φλούδα έδωσε πάτημα για αλλαγή κέντρου βάρους, κατανοητό, όπως π.χ. και η σιωπή σου σε άλλα θέματα, πάντως το ξέρεις πως η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και κατηγορούμενοι με λερωμένη την φωλιά τους στην ερώτηση του δικαστή «είσαι ένοχος ; » σιωπούν…

  135. dryhammer said

    133, 131α, 99, 91γ, 18. Αυτουνού όντως «και οι πετεινοί του γεννούνε…»

  136. Πέπε said

    129
    Δε λένε της Αλκήστιδος, επειδή αυτά τα τριτόκλιτα (-ις) έχουν γίνει άκλιτα: την Άλκηστις, τη Χάρις κλπ.

    Και γιατί αυτό; Γιατί στην ονομαστική άλλαξαν τις ωραίες στρωτές ν/ελλ. κατλήξεις (η Άλκηστη) με αρχαίες που δεν ξέρουν να τις κλίνουν. Το δεύτερο είναι φυσιολογικό, το πρώτο αδικαιολόγητο.

    Μέχρις εδώ λέω κάτι που έχει γραφεί εκατοντάδες φορές εδωμέσα. Το αξιοπαρατήρητο όμως είναι ότι οι ίδιοι ομιλητές που δεν ξέρουν να κλίνουν το Άλκηστις ξέρουν το εξίσου απαιτητικό Σαπφώ-Σαπφούς, τόσο καλά μάλιστα ώστε το κολλάνε και στη Γωγώ!

    Δηλαδή: όπου δεν ξέρεις αρχαία γραμματική, το γελοιοποιείς. Όπου ξέρεις, πάλι το γελοιοποιείς!

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ξέρουν να κλίνουν; Τίποτα δεν ξέρουν να κλίνουν. Παπαγαλίζουν ό,τι ακούν. Πήρε το αφτί τους ή το μάτι τους στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο «της Λητούς», πήρε και «του Ιάσων» και την «Άρτεμις» και τα υιοθέτησαν και τα ξεφουρνίζουν δώθε-κείθε και διορθώνουν όποιον τα λέει «λάθος». Καλά που η εκπομπή για την προσκυνούμενη γλώσσα παίζεται στο κανάλι της Βουλής, άρα έχει ελάχιστη τηλεθέαση, αλλιώς η γκουρού Φλέσσα θα είχε δημιουργήσει σχολή παπαγάλων με τα επανερχόμεθα και τα βιβλία των και όλα αυτά τα σκωροφαγωμένα που τα πλασάρει ως γλώσσα των διαβόητων «προσεκτικών ομιλητών».

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    137:σκοροφαγωμένα

  139. Α. Σέρτης said

    Δοξάζω τον Γιαραμπή που ολοκλήρωσα το Λύκειο πριν από το τέλος της δεκαετίας του 1970, και ήτανε για μας (του τυχαίου δημόσιου σχολείου!) παιχνιδάκι π.χ. ο Ροϊδης, Παπαρρηγόπουλος κλπ

  140. sarant said

    129 Ακριβώς, Μιλτιάδου με δόση ειρωνείας.

    Το «Αλκήστιδος» το γράφουν για την Πρωτοψάλτη. Προφανώς όμως πολύ λιγότερο από το Κλειούς.

  141. loukretia50 said

    Δεν είναι λίγο παράξενο , ενώ λέμε «της Άλκηστης» και «της Άρτεμης» τόσο απλά , να υπάρχουν αρκετοί – μη αναλφάβητοι- οι οποίοι τα θεωρούν άκλιτα?
    Σίγουρα κάποιοι θα τα γράφουν με «ι» !

    Από την άλλη, αν πούμε «της Χάρης», εξίσου απλά και φυσικά, να το φαντάζονται σχεδόν όλοι άκλιτο, γιατί δε νομίζω να έγινε καμιά « η Χάρη»!

    Κάνω λάθος?

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    141:Όταν ξεκίνησε την καριέρα της η Χαρίκλεια Ρουπάκα, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χαρούλα Αλεξίου. Έτσι τη θυμόμαστε εμείς του ’70 οι εκδρομείς. Στην πορεία έγινε διάσημη, έγινε και Χάρις. Ε, πώς θα το κλείνουν τώρα οι άνθρωποι του λαού που την αγαπάνε, αλλά δεν κοιμούνται και με τον Τζάρτζανο στο κομοδίνο; Ποιος θα πει «άκουσες, δικέ μου, το καινούριο της Χάριτος Αλεξίου; Τα σπάει»; Δεν είναι πιο φυσικό να πει «της Χάρις Αλεξίου»; Και δεν μιλάω εδώ για τους ημιμαθείς γλωσσαμύντορες, μιλάω για τον κοσμάκη που η Χαρούλα του έγινε Χάρις.

  143. Πέπε said

    141
    Δε νομίζω να έχω ακούσει καμιά Χάρη, αλλά γιατί όχι; Δεν είναι μια χαρά νορμάλ;

  144. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/363312_tha-sas-pame-sto-tmima-tis-omonoias-na-perasete-kala

    «Θα σας πάμε στο τμήμα της Ομόνοιας να περάσετε καλά…»

    ΟΚ. Η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε την ευθύνη του βιασμού.

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    136 Πέπε >>ξέρουν το εξίσου απαιτητικό Σαπφώ-Σαπφούς, τόσο καλά μάλιστα ώστε το κολλάνε και στη Γωγώ
    Η «περηφάνια» της νομιζόμενης αρχαιογλωσσογνωσίας, εμποδίζει το αυτί να ξιπαστεί (αιφνιδιαστεί)/παραξενευτεί από τα Ζωζούς, Γωγούς, Νανούς (Χατζηδάκη πχ).
    Ο πανωλεθρίαμβος γίνεται με τη Σωσώ ! 🙂
    Της Σωσούς, θαρρώ είναι το αστειότερο όλων.

  146. ΓΤ said

    Σχετικά με την επταώροφη πολυκατοικία της Σποράδων, «η πάλαι ποτέ ταβέρνα […] που επανέρχεται»:

    Όλα τα διαμερίσματά της λειτουργούν με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

  147. loukretia50 said

    Πέπε,
    Μια χαρά νορμάλ είναι, γνωρίζω Χάρη – αρσενικό!

    142. Μα κανένας δε λέει «της Χάριτος»! – και καλά κάνει! Ακούγεται σκέτη δηθενιά.
    Το παράξενο για μένα είναι που ακόμα και οι γραμματιζούμενοι που λένε «της Χάρ*ς» δεν το σκέφτονται με «η»!

  148. Εγώ ξέρω μια Χάρη – συγγραφέα και πολύ καλή μάλιστα https://simiomatariokipon.wordpress.com/

  149. dryhammer said

    141, 142 κλπ
    Ξέρω Χαρίκλεια που ο σύζυγός της την αποκαλεί Χαρίκλεια, Χαρούλα, Χάρη ακόμα και Χαρά, ανάλογα τί χάρη γυρεύει / ή δεν γυρεύει.

    Κατά τ’ άλλα, όταν ακούω τα -ούς σε μή αρχαίες, δεν κρατιέμαι και απαντώ «Τα κεφτεδάκια της Μαριούς έσπαγαν μύτες» καθότι αναμικιόρης*

    * έχει σχέση με τον κιόρη** (εξελληνισμένος κιόρ =τυφλός σε τουρκικά και αλβανικά;)

    ** τον τυφλό μου γάτη τον Τσάρλι (από τον Ρέι Τσαρλς) η κυρά τον φωνάζει Τσάρλι, η κόρη Τσαρλίτο, κι εγώ κιοράκι κι απαντά και στα τρία.

  150. # 146

    Αν μπεις στην καφετέρια της Ζακύνθου πίσω από την πολυκατοικία του κόκκορα οι ακάλυπτοι χώροι συνορεύουν και ο ένας λειτουργεί σαν καφετέρια ενώ του κόκορα είναι γεμάτος καρέκλες και τραπέζια. Νοικιάζεται βραχυχρόνια κι αυτός ; Επίσης όλα τα διαμερίσματα εξυπηρετούνται με δυο κουδούνια ; Λίγο δύσκολο αν είναι ανεξάρτητα, σίγουρα η πολυκατοικία μοιάζει για να έχει ενιαία λειτουργία, λογικά σκέφτηκα την προϊστορία του χώρου.
    Τι να πω … επιχειρηματικό δαιμόνιο ; θα δείξει.

  151. 149 (α)ναμ(ι)κιόρης: nankör δηλαδή αχάριστος, κατά λέξη «τυφλός στο ψωμί (που έφαγε)». Ναν, το ψωμί περσικά, είναι πχ αυτές οι ωραίες πίτες που τρώμε στα ινδικά.

  152. ΓΤ said

    @146

    To έργο μεγάλης κλίμακας που κοσμεί την επταώροφη πολυκατοικία έγινε κατόπιν παραγγελίας του νέου ιδιοκτήτη προς τον Ινδονήσιο «Wild Drawing».
    https://www.instagram.com/wd_wilddrawing/

  153. Πέπε said

    148
    Κι εγώ ήξερα την Πάτση, αλλά τελικά είναι άντρας…
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82

  154. freierdenker said

    106, 107 αν το εννοούσε χιουμοριστικά θα μπορούσε να βάλει ένα emoji. Αλλά νομίζω ότι η χρήση τους σε τέτοιες ιστοσελίδες είναι ακόμα ταμπού.

    Για τα ονόματα σε γιώτα, είχα την εντύπωση ότι αν και αρχαιοπρεπή η χρήση τους είχε ένα κάποιο προοδευτικό πρόσημο, ίσως επειδή οπτικά τουλάχιστον είναι πιο κοντά στο ουδέτερο.

  155. sarant said

    143-148 Κι εγώ αυτή τη Χάρη ξέρω

  156. dryhammer said

    151. Ευχαριστώ!

  157. Μαρία said

    148
    Εγώ ξέρω τη Χάρη Συμεωνίδου δημογράφο και ηθοποιό.

  158. Μαρία said

    Η Λάρσα απέκτησε και θάλασσα.
    https://deanhum.uth.gr/
    Απαγορεύτηκε χθες βράδυ στον Τάκη Πολίτη, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Λάρισας, γνωστό για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, να συνεχίσει την πτήση του από την Κωνσταντινούπολη στο Καράκας, όπου μετέβαινε προς εγκατάσταση και ανάληψη διδακτικού και ερευνητικού έργου στα πλαίσια διετούς προγράμματος πανεπιστημιακής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Καράκας.https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/363330_amerikaniko-mploko-se-ellina-panepistimiako-se-ptisi-pros-karakas

  159. Χαρούλα said

    #149 Ντράι, οι άνθρωποι μας παίζουν τέτοια «παιχνίδια», όμως η ίδια πως συστήνεται σε φίλους; Και αυτοί το τηρούν; Ευτυχώς όλες οι εκδοχές είναι εύκολες για την γενική. (Το Χάρις το αποφεύγει ο «πονηρός» σύζυγος😊)

    Σχόλιο καημού από μια Χαρίκλεια που συστήνεται Χαρούλα και οι μισοί αποφασίζουν πως λέγεται Χαρά😤!

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάνε το Χάρις, ώστε να ελέγχεις ποιοι γνωστοί σου ξέρουν γραμματική. 🙂

  161. Αγγελος said

    Μαρία (158), γιατί το λες; Εγώ βλέπω να γίνεται λόγος μόνο για Θεσσαλία, όχι για Λάρισα. Ειδικότερα, «η Σχολή μας εδρεύει στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο».

  162. Μαρία said

    161
    Στην εφσυν αναφέρομαι που τον έκανε καθηγητή του πανεπ. Λάρισας!

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    -Καλησπέρα, Κλέλια Πανταζή (ο παρουσιαστής της Αθλητικής Κυριακής).
    -Καλημέρα, έχει περάσει η δωδέκατη ώρα (00:15 για την ακρίβεια), τον αντιχαιρετάει η Πανταζή.
    Είναι δεδομένο ότι έτσι όπως το πάμε δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε για τα πιο απλά πράγματα με αυτές τις νέες γλωσσικές μόδες.

  164. Μαρία said

  165. Μαρία said

    Το μετέφερε κάποιος στο τουίτερ και δεν πίστευα στα μάτια μου. Αλλά ναι.
    «Νομίζω και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν στη δικογραφία πάνω από 1.500 σελίδες. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι παιδόφιλοι για να διαπομπευθούν πριν τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη. Σε άλλες χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία ξέρετε υπάρχει online πλέον ποιος παιδόφιλος ζει και που» ανάφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κικίλιας. https://www.tovima.gr/2022/10/16/politics/kikilias-gia-viasmo-12xronis-i-dikaiosyni-kai-i-politeia-den-kataferan-na-prostateysoun-ta-paidia-mas/

    Καταλαβαίνει τι λέει ο Άβερελ ή μήπως αγνοεί τη σημασία του διαπομπεύω;

  166. 143, 141,
    Η Χάρη, της Χάρης, συγγενής εξ αγχιστείας.
    Επίσης η Θωμαή, της Θωμαής.

  167. sarant said

    163 Έτσι!

    165 Αδιανόητο είναι αυτό που είπε.

  168. Μαρία said

    🙂

    1. Η πρώτη εικόνα μάς αφήνει άφωνους. Ο πρωθυπουργός φορά μάσκα σε… τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής του νέου μόνιμου Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Λουτσιάνο Καστελίνι (20.11.2020). Ο συνομιλητής του είναι φυσικά χωρίς μάσκα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι ακριβώς σκεπτόταν ο κ. Μητσοτάκης. Εκτός αν ο κ. Κοντολέων τον είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και από τις τηλεσυχνότητες, κάτι που προφανώς εμπίπτει στον κανόνα του απορρήτου.
    2-3. Τα δύο επόμενα στιγμιότυπα είναι από συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη που απέχουν μεταξύ τους μόνο δυο μέρες. Στο πρώτο, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντά τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πετσίνοβιτς Μπούριτς (30.9.2020). Φορούν και οι δύο μάσκα. Δυο μέρες αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν (2.10.2020). Δεν φορά κανείς τους μάσκα.
    4-5. Εναν χρόνο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο συναντήσεις την ίδια μέρα, και μάλιστα στο ίδιο γραφείο στη Νέα Υόρκη (24.9.2021). Στην πρώτη συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, χωρίς μάσκες. Και στη δεύτερη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο με μάσκες. Μια εύκολη εξήγηση θα ήταν ότι ο κ. Μπουρλά είναι εναντίον των μασκών, εφόσον ο ίδιος πουλάει εμβόλια. Πιο πιθανό είναι να χρησιμοποίησαν τις μάσκες Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος για να υποδηλώσουν την αμοιβαία συμπάθειά τους.

  169. Pedis said

    # 168 – Ζέλιγκ!

    Κανείς δεν το περίμενε!

  170. 169.
    Αυτά είναι…
    (πέσαμε πάλι από τα σύννεφα, φίλε Πέδη!☹)

  171. Pedis said

    # 170 – Ο ιατροδικαστής θα την πληρώσει στο τέλος, θα δεις.

  172. 171. Α, θα δω και θα παραδώ, Πέδη. Καλά που υπάρχει κι αυτός (ή αυτή) και δεν μπορούν να τη βγάλουν τρελή την κοπέλα, που έπεσε σ’ αυτή τη μαύρη τρύπα…

  173. Pedis said

    Εμ δεν σεβάστηκε τον «κανονισμό» και την εξέτασε πριν κλείσει τριήμερο.

    Ο αξιότιμος επιχειρηματίας του Κολωνού πούλαγε σημαίες στο μαγαζί του, ιεροψαλτική στις εκκλησίες και ελληνοψυχία σε κάθε πρόθυμο να ψωνίσει την πραμάτεια του. Φωτογραφιζόταν με τον Σταυρό σαν να φωτογραφιζόταν με φιλαράκι του, και με τη γαλανόλευκη σαν να του την εμπιστεύτηκε η ίδια η Ιστορία, όπως θα του υπαγόρευαν άλλωστε τα φρονήματά του. Κι έκανε λέει δωρεές. Πολλές.
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562093933/egklima-ston-kolono/

  174. Μαρία said

  175. Μαρία said

  176. 173.
    Ωραίο το άρθρο του Μπουκάλα, Πέδη – ευχαριστώ!
    (αλλά και η φωτογραφία-απάντηση έχει πλάκα. Με τι γελάμε ρε παιδιά…)
    174.
    Αδιανόητο (πώς γίνεται να το είπε;)

  177. Pedis said

    Την έχω ικανή να πετάξει και χειρότερη μαλακία. Μιλάει πολύ. Πάει και εκκλησία. Αγιάζεται … Δεν θα είναι σόι.
    Αν είχαμε όλη τη δήλωση …

  178. Μαρία said

    176, 177
    https://www.ertflix.gr/vod/vod.219149-sundeseis-329
    Μετά το 3:20:17
    Πριν λινκάρω το τουί με το σχόλιο της Χατζησοφιά είδα το τελευταίο μισάωρο της εκπομπής με Καν. Είναι η μόνη δήλωση για το βιασμό στο τμήμα, ενώ στη συνέχεια εκφράζει την αγανάκτησή της για τη διαρροή της δικογραφίας για το κοριτσάκι.

  179. Μαρία said

    Βλέπω τώρα στο τουίτερ οτι κνίτες παν να βγάλουν λάδι την Κανέλλη.

  180. Μαρία said

  181. Pedis said

    Ετυμηγορία, δηλαδή. Τι cogliana.

    Άμα λέω ‘γω …

  182. Μαρία said

    Ναι.
    https://www.intrakat.gr/the-company/board-of-directors/
    Οι κατασκευαστικές εταιρείες Αβαξ και Intrakat αναδεικνύονται στους πρώτους μεγάλους νικητές των πρώτων διαγωνισμών που «έτρεξε» η Lamda Development, για τα έργα υποδομής και τον πύργο πολυτελών διαμερισμάτων Marina Tower, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. https://www.kathimerini.gr/economy/561818812/elliniko-erga-600-ekat-tha-trexoyn-oi-avax-kai-intrakat/

  183. Pedis said

    Καβαντζωμένο το θεία-τάνκ!

    Και μια κασέλα λουστρικά σε μια γωνία, λίγα φραγκάκια θα έβγαζαν!;

  184. Theo said

    @173:
    Πολύ καλό το άρθρο του Μπουκάλα!!

  185. Pedis said

  186. Μαρία said

  187. Μαρία said

    «Νομίζουν ότι με την Αστυνομία στα πανεπιστήμια δημιουργούν παράδειγμα υποταγής»
    «Επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε πριν δύο χρόνια πως όσο περισσότερη αστυνομία έχεις τόσο περισσότερη βία θα έχεις» είπε Στο Κόκκινο και τους Τζούλυ Τσίγκα και Γιάννη Ανδρουλιδάκη ο Κοσμήτορας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και Καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
    «Η Αστυνομία φέρνει την ανομία» ανέφερε, επικαλούμενος το παράδειγμα του ΑΠΘ, όπου έχουν εγκατασταθεί τα ΜΑΤ μέσα στο campus και διαπιστώνεται απροκάλυπτη χρήση βίας σε κάθε συγκέντρωση φοιτητών.
    «Ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος αν είχαμε καθημερινά μια διμοιρία ΜΑΤ να κάθεται, θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα. Την ίδια ώρα στα πανεπιστήμια όπου έχουν εγκατασταθεί τα ΜΑΤ συνεχίζεται απρόσκοπτα η διακίνηση ναρκωτικών.
    Επίσης, πρόκειται – σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη – για ακραία κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. «Ο ετήσιος προϋπολογισμός μισθοδοσίας και υποδομής των 1.020 προσληφθέντων στις ΟΠΠΙ, καλύπτουν τα έξοδα και τον προϋπολογισμό 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
    https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/427886_ton-proypologismo-5-panepistimion-kostizoyn-oi-oppi

  188. Μαρία said

  189. Μετά τη Ζωζού και την Αργυρού, πάρτε και μία Αιδηψώ: https://kosmodromio.gr/2022/10/21/athwos-o-30xronos-pou-klwtshse-to-gataki/

  190. 189 Α το διόρθωσαν, και δεν σκέφτηκα να πάρω οθονιά. Στην Αιδηψώ έγραφε.

  191. sarant said

    189-190 Ακόμα υπάρχει στο γκουγκλ η ανάμνηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: