Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βρετανικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 22 Οκτωβρίου, 2022


Που τα λέω έτσι, θα το καταλάβατε, εξαιτίας των εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία με την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας μόλις 44 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αυτή η τόσο σύντομη κατάρρευση προκάλεσε βέβαια πολλά σχόλια στα σόσιαλ και, έτσι όπως είναι διεθνοποιημένα, έφτασαν και σε μας τα μιμίδια που είχαν φτιάξει οι Άγγλοι σχολιαστές.

Παράδειγμα, η φωτογραφία της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον διάσημο αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, με το λογότυπο του airbnb και τη λεζάντα «Τέλειο για σύντομη διαμονή».

Τώρα που γράφω, δεν βρίσκω το άλλο μιμίδιο με τη διαφήμιση του απορρυπαντικού πιάτων, όπου μία φιάλη «διαρκεί περισσότερο από τρεις ηγέτες των Συντηρητικών».

Στο Τουίτερ, ένας Βρετανός έγραψε:

Ο γιος μου έχει γνωρίσει στη ζωή του τέσσερις υπουργούς οικονομικών, τρεις υπουργούς εσωτερικών, δύο πρωθυπουργούς και δύο μονάρχες.

Είναι τεσσάρων μηνών.

Διότι βέβαια η Λιζ Τρας, που είχε τη συντομότερη πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία του θεσμού (και στο Ηνωμένο Βασίλειο μετράει κάμποσους αιώνες), πρόλαβε, στο μικρό αυτό διάστημα, να θάψει τη μακροβιότερη εστεμμένη του στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάποιοι θα πρόσθεταν ότι πρόλαβε επίσης να θάψει τη βρετανική οικονομία, την πολιτική της καριέρα και το κόμμα της, κι όλ’ αυτά μέσα σε 44 μόνο μέρες -όπως λένε και για τους υποψήφιους που πρωτεύουν στις εισαγωγικές χωρίς να στερηθούν τις διασκεδάσεις τους, «είχε πρόγραμμα»!

Για να τα λέμε όλα, η Λιζ Τρας ναι μεν παραιτήθηκε, αλλά θα μείνει στην πρωθυπουργία μερικές ακόμα μέρες -όχι πάντως πολλές αφού ως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει αναλάβει ο αντικαταστάτης της. Έτσι, οι 44 μέρες θα αυξηθούν λιγάκι. (Ωστόσο, φίλος γράφει ότι ήδη έχει ατύπως αναλάβει ο Τζέρεμι Χαντ υπηρεσιακός πρωθυπουργός). Σε κάθε περίπτωση, το ρεκόρ δεν απειλείται αφού ο ως τώρα βραχυβιότερος ήταν ο Τζορτζ Κάνινγκ, αυτός που τον κάναμε πλατεία Κάνιγγος, ο οποίος έμεινε στη θέση του 121 ημέρες, το 1827 -στην περίπτωσή του δεν παραιτήθηκε, πέθανε.

Και κάτι γλωσσικό. Γράφω πιο πάνω ότι η Τρας πρόλαβε να θάψει τη «μακροβιότερη εστεμμένη» στην ιστορία του ΗΒ. Βέβαια, η Ελισάβετ ήταν το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη θητεία στον βρετανικό θρόνο, όχι η γυναίκα με τη μεγαλύτερη θητεία, Κανονικά, αν ήθελα να το πω αυτό έπρεπε ίσως να χρησιμοποιήσω το αρσενικό, αλλά δεν μου αρέσει.

Για να πάρουμε ένα πιο κοντινό σε μας παράδειγμα, αν πούμε ότι σε μια τάξη γυμνασίου ο Κώστας είναι ο μαθητής με την καλύτερη βαθμολογία, εννοούμε απ’ όλη την τάξη. Αν πούμε ότι η Μαρία είναι η μαθήτρια με την καλύτερη βαθμολογία, τι εννοούμε; Πως περνάει όλα τα κορίτσια ή μήπως και τα αγόρια;

Θαρρώ πως το έχουμε συζητήσει ξανά αυτό, και μάλλον θα το ξανασυζητήσουμε.

* Τη φωτογραφία την είδα στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ.

Πρέπει να είναι από την Κύπρο, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε (νομίζω) κοινοτικά συμβούλια -αλλωστε την ανάρτησε μέλος της ομάδας που μένει στην Κύπρο.

Είναι πολύ γουστόζικο το ορθογραφικό λάθος «ενοποιών» αντί για «ενώπιόν» (μου).

Βέβαια, επειδή η φράση είναι στερεότυπη, θα περίμενε κανείς να τη γράφουν σωστά. Τι να πω, ίσως να είναι φτιαχτό το λάθος, για να γελάσουμε -μπεντροβάτο δηλαδή παρά αυθεντικό.

* Και συνεχίζω με κάτι σχετικό με τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, του ολυμπιονίκη που μας έκανε όλους να δακρύσουμε και να τον θαυμάσουμε με το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του -αν και η συγκεκριμένη έκφραση εμφανίζεται συχνά.

Με ρωτάει φίλος του ιστολογίου: Διάβασα κάπου για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από δύο χρόνια σκληρής αναμέτρησης με τον καρκίνο.

Είναι λάθος ή κάνω εγώ λάθος; Η μάχη δόθηκε για τη ζωή -και δυστυχώς χάθηκε

Αν βάλετε στο γκουγκλ «μάχη με τη ζωή» θα δείτε ότι βγάζει πάρα πολλά αποτελέσματα. Πέρυσι που είχαμε άρθρο για τις 50 αποχρώσεις του θανάτου, είχα βάλει «έχασε τη μάχη με τη ζωή / με τον θάνατο», χωρίς να το προσέξω πολύ και στα σχόλια το επισήμαναν δυο-τρεις φίλοι και το διόρθωσα σε «έχασε τη μάχη για τη ζωή / με τον θάνατο».

Αν το σκεφτούμε, δεν στέκει το «έχασε τη μάχη με τη ζωή» (παλιότερα κάποιος είχε σχολιάσει ότι στέκει μόνο για κάποιον που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αλλά δεν τα κατάφερε). Οπότε, θα το διορθώνουμε -αλλά φοβάμαι πως θα εξακολουθήσει να λέγεται.

* Κι ένα μεζεδάκι Θεσσαλονίκης.

Μου γράφει φίλος, που διάβασε άρθρο στο in.gr για το «χιλιόμετρο μηδέν» της Αθήνας, δηλαδή το σημείο από το οποίο μετράνε οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Θα νομίζατε ίσως ότι για την Αθήνα το σημείο αυτό είναι στην πλατεία Ομονοίας ή στο Σύνταγμα, από το άρθρο όμως μαθαίνουμε ότι είναι στο Αστεροσκοπείο, στον λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Και το άρθρο καταλήγει:

Ενημερωτικά, το αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο ύψος του Βαρδάρη.

Ο φίλος, που είναι Θεσσαλονικιός, σχολιάζει: Πλατεια Δημοκρατιας και Βαρδαρη(ι) εν και το αυτο. Επισημως πλατεια Δημοκρατιας, οι Θεσσαλονικεις λενε «το Βαρδαρι».

Το μεταφέρω, χωρίς να μπορώ να επιβεβαιώσω.

* Κι άλλο ένα από το in.gr, με τη λεζάντα «Ήρωας του Σταρ Τρεκ έγινε τεράστιο γλυπτό από ψωμί».

Πράγματι, στην Καλιφόρνια ένας φούρνος έφτιαξε αυτό το γλυπτό που παρουσιάζει τον Han Solo, και το βάφτισαν «Pan Solo», λογοπαίζοντας με το pan = ψωμί στα ισπανικά.

Αλλά αυτός ο ήρωας είναι από το Star Wars, όχι από το Star Trek! Βλέπετε, με τις αναβιώσεις και με τα σίκουελ, έχει γεφυρωθεί το χάσμα των γενεών, οπότε μπερδεύεται κανείς!

Για να είμαι δίκαιος, το αντιλήφθηκαν και το διόρθωσαν, αν και όχι αμέσως. Στις αναδημοσιεύσεις όμως μένει η αναφορά στο Σταρ Τρεκ και ο Δρ μίστερ Σποκ δείχνει σημάδια εκνευρισμού.

* Διαβάζω σε άρθρο για το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και γενικότερα για τις νέες εκδόσεις των ήδη γνωστών έργων του:

Οι εκδόσεις Διόπτρα ανέλαβαν ένα πολύ δύσκολο έργο. Να επαναστατήσουν τον σπουδαίο κρητικό λογοτέχνη στο ελληνικό κοινό, σεβόμενες το ήδη υπάρχον έργο του.

Κάτι δεν πήγε καλά εδώ, ίσως τυπογραφικό, ίσως απ’ τον κορέκτορα. Ολοφάνερα, «να επανασυστήσουν» θέλουν.

* Μου γράφει καλός φίλος του ιστολογίου:

Σήμερα έκανα κάποιες βόλτες με τα μέσα. Πήρα τη γραμμή 3 του μετρό να πάω προς Πειραιά να δω την καινούρια προέκταση. Κατέβηκα στη στάση Δημοτικό Θέατρο κι ανέβηκα να πάρω το τραμ. Από τη στάση Δημαρχείο (έτσι λέγεται η στάση που είναι πάνω απ’ την άλλη, δεν μπορούν να έχουν το ίδιο όνομα να το καταλαβαίνει ο πάσα ένας εύκολα). Πήρα το τραμ, πήγα στη Γλυφάδα κι από κει με το λεωφορείο Α3 γύρναγα προς το σπίτι. Κάποια στιγμή βλέπω πως γράφουνε μη ελληνικά μια στάση. Το λέω έτσι γιατί τα ονόματα που παρατήρησα δεν είναι ούτε στα αγγλικά (όπως θα περίμενε κανείς απ’ το NEXT STOP και το 4TH ) ούτε λατινικά ούτε σε κάποια γλώσσα που ξέρω. Μερικά φαίνονται στην εικόνα που πήρα από το Moovit, αλλά γράφω και τ’ άλλα όπως φαίνονταν στην οθόνη του λεωφορείου:

KARAXALIOY – KARAPANOY ()  – RODOPHS – GEFYRA – ST. ELLHNIKO – AMERIKANIKH BASH – ST. ARGYROYPOLH ( ARGYROYPOLEOS) – … – ST. HLIOYPOLH

Το ΣΤ. πάει να πει σταθμός μετρό (αν έγραφαν μετρό, είπαμε θα ήταν εύκολα κατανοητό άρα δεν θα οξυνόταν το μυαλό μας).

Να σημειώσω πως όποιος θέλει να πάει στο σταθμό του μετρό της Ηλιούπολης πρέπει να κατέβει στη στάση Καραμολέγκου. Αν κατέβει στο Στ. Ηλιούπολη, απλά πρέπει να περπατήσει αρκετά (χώρια που έχει να κάνει και κάποιες στροφές – 180 μέτρα η πρώτη, 350 η δεύτερη).

Η τελευταία επισήμανση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, διότι θα ταλαιπωρήσει αρκετούς περιστασιακούς επισκέπτες, που δεν ξέρουν καλά την περιοχή.

* Διαβάζω στην ΕφΣυν για την υπόθεση του φοιτητή που έπεσε από το περβάζι, επειδή δεν έβρισκε θέση στο αμφιθέατρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φοιτητής έχει τραυματισθεί σοβαρά από την πτώση στο κοινό, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, όπως διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Πτώση στο κενό, βέβαια, αλλ’ αναρωτιέμαι πώς έγινε το λάθος. Κορέκτορας;

* Από τουίτ της υπουργού Παιδείας:

Γίνεται «εκ βάθρων συζήτηση»; Κανονικά, εκ βάθρων θα πει: ριζικά, από τα θεμέλια, άρδην, και χρησιμοποιείται κυρίως όταν θέλουμε να πούμε ότι χρειάζεται «εκ βάθρων αλλαγή» σε μια κατάσταση. Ή ότι κάτι «κλονίζεται εκ βάθρων».

Υποψιάζομαι πως η κ. υπουργός το μπέρδεψε με το «εκ βαθέων» (ή ότι έκανε λάθος ο κορέκτορας).

Πράγματι η «εκ βαθέων» συζήτηση είναι όρος καθιερωμένος -βγάζει χιλιάδες γκουγκλιές ενώ η εκ βάθρων συζήτηση βγάζει πεντέξι.

* Και κλείνω με ένα οδωνυμικό, ένα ορθογραφικό λάθος σε πινακίδα δρόμου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε τις προάλλες στη Λεξιλογία, και είναι από την Κηφισιά.

Οδός Θερμοπηλών λοιπόν. Ίσως από τίποτα λασπόλουτρα που γίνονταν στις θερμές πηγές, ποιος ξέρει.

* Καλό σαββατοκύριακο!

Advertisement

268 Σχόλια προς “Βρετανικά μεζεδάκια”

 1. Καλημέρα

  Χαχαχαχ, διασκεδαστικά τα σημερινά μεζεδάκια !!

 2. LandS said

  Να αφήσω δυο σκίτσα να τα έχουμε;

 3. LandS said

  Επίσης βρήκα πολύ του γούστου μου τον τίτλο στο Politico και αλλού:

  Beaten by a lettuce.

  Νικήθηκε από ένα λάχανο ή παρά λάχανο*;

  *Αυτό που λέμε εμείς «…παρά τρίχα» αυτοί το λένε «… by a whisker»

 4. Λιώντας said

  Γλυκό ή γλυπτό….ο δαίμων του διορθωτή!!!

 5. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  «Ενημερωτικά, το αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο ύψος του Βαρδάρη.»
  Και για του λόγου το αληθές:

 6. Λιώντας said

  Καλημέρα

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

  1 Γεια σου Τζι!

  2-3 Ωραίος! Σπουδαίο το λάχανο

  4 Ωχ, το διόρθωσα

  5 Μπράβο, απόδειξη

 8. και επί των ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ..

  Μια ακόμα ένδειξη περί τίνος πρόκειται και ι ρόλο παίζει ο Πινέϊρο που διαφέντευε τους διατητές σαν VARίστας εδώ : (όργανο ευρωμφίας μοιάζει)

  Ο Ζοάο Πινέιρο κλήθηκε να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της Πορτογαλίας, ωστόσο η διαιτησία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Πόρτο, με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο μετά το τέλος της αναμέτρησης που βρήκε νικήτρια την Μπενφίκα με 1-0, να είναι έξαλλος με τον Πορτογάλο διαιτητή.

  Έξαλλοι ήταν και οι οπαδοί της Πόρτο, που «βράζουν» στα Social Media για τις αποφάσεις του Ζοάο Πινέιρο, που στο 27΄ απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Εουστάκιο, αφήνοντας τους «Δράκους» με 10 παίκτες, ενώ στο 72ο λεπτό μέτρησε το γκολ της Μπενφίκα, που είχε ακυρώσει ως οφσάιντ, μετά από υπόδειξη του VAR.

  Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, μάλιστα ήταν έξαλλος και στη συνέντευξη Τύπου, αφού ο προπονητής της Πόρτο, όταν ρωτήθηκε για την διαιτησία του Πινέιρο δεν έκρυψε τον εντονότατο εκνευρισμό του, αποχωρώντας από την αίθουσα, με την οργή του να είναι έκδηλη για τις αποφάσεις του Πορτογάλου ρέφερι.

  σιγά μην πεισθει ο κουβάτσος…

 9. Καλημέρα!

  Νομίζω ότι όσον αφορά το Σταρ γουόρς στα ΠΡΙκουελ έχουμε πλημμυρίσει, όχι στα σίκουελ.

  Μπαϊδεγουέι, πώς να αποδίδονται αυτά τα δύο στα ελληνικά;

 10. Καλημέρα
  Προφανώς κυπραίικο το ενοποιών. Εξάλλου στη μέση το εθνόσημο δεν είναι της Ελλάδας αλλά της Κύπρου

 11. Νέο Kid said

  Κοίτα να δείς! Πάντα νομιζα ότι η χιλιομετρητική αρχή για την Αθήνα (συνεπακολούθως και γι όλη την Ελλάδα, καθότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα!) ήταν η Ομόνοια… κάτι μάθαμε και σήμερα!

 12. leonicos said

  Είναι πολύ γουστόζικο το ορθογραφικό λάθος «ενοποιών» αντί για «ενώπιόν» (μου)

  Γιατί όχι

  υπέγραψε οινοποίων μου;

 13. Νέο Kid said

  Nαί. Μουχταροσφραγγίδα! Στην Κύπρο, γνήσια υπογραφής και τέτοια δεν τα πιστοποιεί η αστυνομία, αλλά οι Μουχτάρηδες , δηλαδή οι κοινοτάρχες. Που είναι εκλεγμένοι, άμισθοι πολίτες.

 14. leonicos said

  Οινοποίων και Στάφυλος, γιοι της Αριάδνης, κατά το ένα από τον Θησέα (από πού κι ώς πού;) κατά τον άλλον από τον Διόνυσο, πρώτος βασιλιάς της Χίου

 15. Πέπε said

  > Βέβαια, η Ελισάβετ ήταν το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη θητεία στον βρετανικό θρόνο, όχι η γυναίκα με τη μεγαλύτερη θητεία

  Έχει υπάρξει δηλαδή άλλη γυναίκα, που να μακροημέρευσε στον θρόνο περισσότερο από κάθε πρόσωπο ΚΑΙ από την Ελισάβετ, που ήταν (η Ελισάβετ) γυναίκα; Άρα, κάποιες γυναίκες -όπως η Ελισάβετ- συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα και κάποιες -όπως εκείνη με τη μεγαλύτερη θητεία από κάθε πρόσωπο- όχι. Και καθώς κάποια πρόσωπα δεν είναι γυναίκες, βγαίνει τελικά ότι πρόκειται για τεμνόμενα σύνολα.

  Καθως όμως υποψιάζομαι ότι το νόημα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι η Ελισάβετ βασίλεψε περισσότερον καιρό από κάθε προκάτοχό της, αναρωτιέμαι μήπως πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

  Είδαμε και τον Άγγλο τουϊτερά που λέει «δύο μονάρχες», αλλά αυτός είναι Άγγλος: στη δικιά του γλώσσα, που υπάρχει το επίκοινο, η λέξη μονάρχης είναι επίκοινη, ενώ οι λέξεις βασιλιάς-βασίλισσα είναι από τις σπάνιες που εμφαίνουν γένος και μάλιστα υποχρεωτικά. Άλλα προβλήματα η κάθε γλώσσα, άλλες λύσεις.

 16. sk said

  9:
  «Πόλεμος των Άστρων»
  https://el.wikipedia.org/Ο_Πόλεμος_των_Άστρων_(ταινία)

  Ο Νικοκύρης μπορεί να έχει κάτι ενδιαφέρον να σχολιάσει σχετικά με την μεταφορά του πληθυντικού από τους πολέμους στα άστρα.

 17. sarant said

  9 Δεν έχω δει απόδοση του πρίκουελ -προσυνέχεια;

 18. sarant said

  16 Κοίτα να δεις που δεν το είχα προσέξει τόσα χρόνια!

 19. Πέπε said

  > Διαβάζω σε άρθρο για το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

  Μα θαρρώ πως δεν είναι πια ανέκδοτο. Πριν καναδυό βδομάδες είχα διαβάσει ότι κάπου σε λίγες μέρες από τώρα γίνεται η πρώτη παρουσίαση. Λογικά το τιράζ είναι έτοιμο. Ίσως δεν έχει διατεθεί ακόμη στο εμπόριο. Πώς ορίζεται η ακριβής ημερομηνία έκδοσης ενός βιβλίου;

 20. leonicos said

  αλλά φοβάμαι πως θα εξακολουθήσει να λέγεται.

  Μη γίνεσαι λεπτολόγος….

  και το ‘με τη ζωή’ εξίσου σαφές είναι.

  Αλλιώς θ’ αρχίσουμε να λέμε, ‘έχασε τη μάχη της ζωής’ και άλλα παρόμοια.

  Το σχόλιό μου οφείλεται στη γνωστή τεμπελιά και τσαπατσουλιά μου. Απλώς δεν με είχε ενοχλήσει ώς τώρα, ‘με τη ζωή’ το έλεγα, κι έχω δει πολλές τέτοιες χαμένες μάχες, οπότε μη με λάβετε υπ’ όψη

 21. #5: Μπρρρ… σαν ταφόπλακα στα αμερικανικά νεκροταφεία που βλέπουμε στις ταινίες μοιάζει 🙂

  Επίσης στη βάση της Πλάκας πρόσεξα το Υ«Π»ΠΕΧΩΔΕ, με δύο πι, που δεν νομίζω να ήταν έτσι τα επίσημα αρχικά.

  Το ανεπίσημο «σημείο μηδέν» (αν μπορούμε να το πούμε έτσι βέβαια σε αυτή την περίπτωση) για τους χάρτες της Google, πού θα σε πάει δηλαδή αν βάλεις στην αναζήτηση σκέτο «Αθήνα» είναι η συμβολή Πανεπιστημίου και Πατησίων (και Αιόλου θα μπορούσαμε ίσως να πούμε μιας και είναι προέκταση η μία της άλλης).

 22. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Πολύ ωραία το μεζεδάκι και σήμερα!
  Στέκομαι λίγο σε αυτό με τη μαθήτρια και την πρωτιά. Πραγματικά είναι πολύ μπερδεμένη η γλώσσα μας στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο νομίζω πως στις περισσότερες περιπτώσεις, η έκφραση και με το θηλυκό γένος γίνεται απόλυτα σαφής.
  Ας πούμε, αν χρησιμοποιήσεις το επίθετο πρώτος : «πέρασε πρώτη στην τάδε σχολή» αποκλείεται να εννοεί μεταξύ των γυναικών. «Ήταν η πρώτη φοιτήτρια στο έτος της», είναι και πάλι σαφές.
  Σαφές για μένα θα ήταν και το «ήταν η καλύτερη φοιτήτρια στο έτος της», «ήταν η καλύτερη υπάλληλος», «ήταν η καλύτερη Υπουργός στο υπουργείο αυτό», δεν θα σκεφτόμουν ποτέ το «μεταξύ γυναικών». Αλλά είναι και περιπτώσεις που μπορεί κάπως να μπερδέψει…

 23. π2 said

  17: https://www.lexilogia.gr/threads/sequel-prequel-%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%BB-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%BB-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%BF.3825/

 24. leonicos said

  Οδός Θερμοπηλών

  Ελάτε στον Άνω Κορυδαλλό να βρείτε την οδό Θουκιδίδου

 25. Costas X said

  Καλημέρα, κι ευχαριστούμε για τα μεζεδάκια !

  Για τα οδόσημα, οδικά ορόσημα, οδοδείκτες, χιλιομετρητές κ.λ.π. επειδή έχει και λεξιλογικό ενδιαφέρον :

  Σε όλη την Κέρκυρα υπάρχουν πολλά, με το σημείο μηδέν στη Σπιανάδα. Τοποθετήθηκαν από τους Άγγλους την εποχή της Αγγλοκρατίας. Το περίεργο είναι ότι ενώ οι Άγγλοι μετρούν τις αποστάσεις σε μίλια, και τα αποκαλούν «milestones», στην Κέρκυρα αναγράφουν χιλιόμετρα. Οι ντόπιοι όμως τα έλεγαν «μίλια», και για την ακρίβεια «μίγια» !

  Τα περισότερα, με ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν φωτογραφηθεί και καταγραφεί με ακριβείς συντεταγμένες στη σελίδα «Corfu milestones». Ο δημιουργός της σελίδας, διαχειριστής, και ξάδελφος(!) επιμένει να τα ονομάζει «ορόσημα», παρότι εγώ σε διαδικτυακή λογομαχία(!) του πρότεινα το «οδόσημα» ή το «οδοδείκτες».

  Εδώ η σελίδα : https://milestone.crossbow.gr/

 26. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εκ βάθρων συζητάει η υπουργός παιδείας, εκ βάθρων αναμορφώνει και την εκπαίδευση. Όλα εκ βάθρων τα κάνει. Μου έρχεται ένα εύκολο και ομοιοκατάληκτο λογοπαίγνιο με το εκ βάθρων αλλά τέλος πάντων…

 27. Νέο Kid said

  Για το prequel δεν νομίζω ότι το «προοίμιο» αποδίδει την έννοια σωστά. Το προοίμιο είναι κάτι που γίνεται εξαρχής στην …αρχή ή ανφέρεται στην αρχή. Το prequel είναι μια αναφορά στην «αρχή» των πραγμάτων που γίνεται απαραίτητα στο…τέλος των πραγμάτων.
  Προτείνω λοιπόν το «μετααρχή» ή το «τελεοέναρξη»

 28. LandS said

  17
  Προνέχεια καλέ 😁

 29. sarant said

  19 Νομίζω θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες

  22 Καλά λες. Από την άλλη, αν πεις «είναι η ομορφότερη της τάξης της» ασφαλώς συγκρίνεις μόνο με γυναίκες. Αν πεις «είναι η ψηλότερη της τάξης της» επίσης, αν και σε τάξη δημοτικού συμβαίνει να είναι κορίτσια ψηλότερα και από τ’ αγόρια.

 30. defterin said

  > Πρέπει να είναι από την Κύπρο, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε (νομίζω) κοινοτικά συμβούλια -αλλωστε την ανάρτησε μέλος της ομάδας που μένει στην Κύπρο.

  Διακρίνεται στην σφραγίδα και το κρατικό σήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου το όνομα είναι ένα ακόμα λεξιλογικό ναρκοπέδιο.

  Η αναφορά σε αυτό ως εθνόσημο, που φαίνεται τυπικά ορθή, προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό και προτείνεται αντί αυτού ο όρος θυρεός. Απ’ όσο καταλαβαίνω, αυτό γίνεται καταχρηστικά γιατί θυρεός είναι μόνο το μέρος του συνόλου, μόνο η ασπίδα χωρίς τους κλάδους που την περιβάλλουν.

  Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν με όρους όπως εθνικό σύστημα υγείας (μετονομάστηκε από νωρίς σε γενικό σύστημα υγείας), αλλά υπάρχουν αρκετές εθνικές αρχές (στοιχημάτων, ηλεκτρονικής υγείας κλπ) που πέρασαν απαρατήρητες. Η εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο από την άλλη την ακούει συχνά, ειδικά αν έχει σαν αντίπαλο την εθνική Ελλάδος, αλλά διατηρεί το όνομα.

 31. Νέο Kid said

  27. A, τώρα είδα το «προμύθιο» στη Λεξιλογία. Καλό!

 32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  11.
  Κοίτα να δείς! Πάντα νομιζα ότι η χιλιομετρητική αρχή για την Αθήνα (συνεπακολούθως και γι όλη την Ελλάδα, καθότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα!) ήταν το Σύνταγμα… κάτι μάθαμε και σήμερα! 🙂

  Με τον όρο «χιλιόμετρο μηδέν» χαρακτηρίζεται ειδικό τοπογραφικό σημείο κυρίως μεγάλων πόλεων από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις. Συνηθέστερα ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία της πόλης.
  Σε πολλές πόλεις (κυρίως πρωτεύουσες) το σημείο αυτό επιδεικνύεται με έμφαση είτε με συγκεκριμένο ορόσημο, ενδεικτική πινακίδα, είτε με εδάφιο σχέδιο ή με ανέγερση ιδιαίτερης κατασκευής ή ακόμα και με τοποθέτηση ανδριάντα ή με κάποιο ιστορικό σημείο (π.χ. ανάκτορα, πύργος, γέφυρα, ή ακόμα και οικία).
  Στην Ελλάδα δεν ακολουθείται παρόμοια τακτική ιδιαίτερης επίδειξης του «χιλιομέτρου μηδέν», πλην όμως θεωρητικά λαμβάνεται υπόψη για μεν τις ηπειρωτικές πόλεις μία κεντρική πλατεία (στην Αθήνα είναι στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη η πλατεία Δημοκρατίας), για δε των νησιωτικών πόλεων η βάση της κεντρικής αποβάθρας των λιμένων τους, λεγόμενη και «Σκάλα», απ΄ όπου και αρχίζει η αρίθμηση των εσωτερικών χιλιομετρικών αποστάσεων.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF_%CE%9C%CE%B7%CE%B4%CE%AD%CE%BD

 33. leonicos said

  15 Πέπε

  Καθως όμως υποψιάζομαι ότι το νόημα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι η Ελισάβετ βασίλεψε περισσότερον καιρό από κάθε προκάτοχό της, αναρωτιέμαι μήπως πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

  Άλλα προβλήματα η κάθε γλώσσα, άλλες λύσεις.

  Σε κλέβω, αλλά συμφωνώ, ιδίως για το ‘κουταλιά νερό’

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  9: Στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει, ημερομηνία του θανάτου του.

 35. Πέπε said

  29β
  Εκεί είναι το θέμα: στο τι πιθανότητες υπάρχουν να συγκρίνω μεταξύ ομοφύλων έναντι των πιθανοτήτων να συγκρίνω μεταξύ όλων.

  Είναι μάλλον απίθανο να ψάξει κανείς ποιο κορίτσι είχε καλύτερους βαθμούς απ’ όλα τ’ άλλα. Αν κάποιος εννοεί αυτό, λογικά θα το διευκρινίσει μόνος του. Ενώ στην ομορφιά, η αντρική μάλλον δεν είναι συγκρίσιμη με τη γυναικεία, άρα «η ομορφότερη» είναι η ομορφότερη απ’ όλα τα κορίτσια.

  Στο ύψος, ή ξερωγώ στην ηλικία, όλα είναι εξίσου πιθανά. Ε, εκεί ας προσδιορίζουμε.

 36. sarant said

  23 Μόλις άφησα το εξής σχόλιο στο νήμα της Λεξιλογίας:

  Αυτό το νήμα πρέπει να μην το είχα δει τότε που έπαιζε, αν και με το Έμμενταλ ποτέ δεν ξέρεις.

  Σημερα στο ιστολόγιο αναφέρθηκε το πρίκουελ και αναρωτήθηκε κάποιος για αμιγώς ελληνικό όρο, οπότε αυθόρμητα είπα «προσυνέχεια», που βλέπω πως το έχει προτείνει ο Εαρίων και άλλοι. Τα μεγάλα πνεύματα, ή απλώς είχα διαβάσει το άρθρο και δεν το θυμάμαι.

 37. LandS said

  15
  Πολύ σωστά. Δεν είναι και Μαραθώνιος Δρόμος που αναγγέλλουν «Πρώτος ήρθε ο Τάδε ενώ στις γυναίκες ήρθε πρώτη η δείνα». Εκεί ο διαχωρισμός έχει νόημα.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 34 στο 19.

 39. leonicos said

  25 Costas X

  ορόσημα ήταν για να χωρίζουν περιοχές, πολλές φορές και επικράτειες στην αρχαιότητα. Σήμερα μπορεί να χωρίζουν οικόπεδ ή χωράφια

  Επ’ αυτού έχεις δίκιο. Αλλά η συνήθεια… καιτο πείσμα….

 40. leonicos said

  32 ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Σήμερα έμαθα κι εγώ ότι δεν είναι η Ομόνοια ή το Σύνταγμα. Πού το σκεφτηκν το Ατεροσκοπείο; Δεν εβαζαν την Ακρόπολη τιμητικά; Έτσι κι αλλιώς διαφέρουν ελάχιστα

 41. leonicos said

  Όπως και για το χθεσινό μέγκλα

  ο πατέρας μου έλεγε ‘μαγκλαράς’ με θετική σημασία, αλλά κυρίως ‘εύσωμος’

 42. Παναγιώτης said

  @11, 32
  Σύμφωνα με το αρθρο παρακάτω είναι το Σύνταγμα:
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/45132_hiliometro-miden

  Αλλά δεν το εχω δει κάπου επίσημα.

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2006 έλυσε το πρόβλημα στον Οδηγό Χιλιομετρικών Αποστάσεων του Οδικού Δικτύου της Χώρας βάζοντας αποστάσεις από εντός Αττικής Ομόνοια, Σύνταγμα, Λίρα Παλλήνης Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα και Πειραιά. Για οικισμούς εκτός Αττικής δε λέει από μετρά. Μπορείτε να δείτε τον Οδηγό εδώ:

  Click to access odhgos_xil_apostasewn.pdf

 43. π2 said

  25: Για την επιγραφική της αρχαιότητας το πρόβλημα είναι λυμένο: άλλο πράγμα τα ορόσημα, άλλο τα οδόσημα. Ορόσημα είναι οι ὅροι (π.χ. hόρος εἰμὶ τε͂ς αγορᾶς), οι επιγραφές που αφορούν ένα σημείο. Οδόσημα είναι οι επιγραφές που αφορούν δύο σημεία, δηλαδή αποστάσεις: σταδιοδείκτες πριν από τους Ρωμαίους, μιλιοδείκτες ή μιλιάρια μετά. Η ανέγερση όρων κατά μήκος μιας οριογραμμής αποκαλείται ενίοτε τερμονισμός και καμιά φορά η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά, ορίζοντας πού ακριβώς θα στηθούν οι όροι και τι θα λένε (ένα πολύ γνωστό παράδειγμα από τον Ταΰγετο: https://inscriptions.packhum.org/text/31900).

 44. π2 said

  36: Το προοίμιο που είχε επίσης προταθεί δεν μου φαίνεται ακριβές, γιατί το πρίκουελ είναι ένα πλήρες αφηγηματικό σύνολο, ενώ προοίμιο συνήθως θεωρούμε μια σύντομη εισαγωγική αφήγηση.

 45. Costas X said

  Ο όρος «χιλιόμετρο μηδέν» είναι σίγουρα λάθος, το σωστό είναι «σημείο μηδέν», αφού από εκεί αρχίζει η μέτρηση του πρώτου χιλιομέτρου. Ακριβώς όπως δεν υπάρχει και «έτος μηδέν», αφού από τη «στιγμή μηδέν», τη γέννηση του Χριστού, άρχισε το πρώτο έτος μ.χ.

 46. Νέο Kid said

  To «ενοποιών μου» μπορεί να έχει συμπαρασυρθεί απο το «πιστοποιών υπάλληλος» που είναι στάνταρ κυπριακός τίτλος. Γνήσιο υπογραφής πιστοποιούν ,εκτός απ τους Μουχτάρηδες, και οι πιστοποιούντες υπάλληλοι.

 47. sarant said

  44 Ακριβώς, το προοίμιο έχει άλλη σημασία. Θέλει νεολογισμό, οπότε ή προσυνέχεια ή προμύθιο (που όμως σκοντάφτει στην προμήθεια)

 48. Το νήμα στη Λεξιλόγια ξεφεύγει για λίγο σε ένα σημείο, δίνοντας «τίτλους» από πρίκουελ, πολύ γέλιο 😂 Σταχυολογώ:

  Ο Χριστός σταυρώνεται
  Τα βρέφη του υπάρχου Γκραντ
  Ρωμαίος και Ιουνιέτα (!)
  Το κουτάβι των Μπάσκερβιλ
  Σκέψεις της πλώρης
  Faustus, PhD candidate
  Ο ταγματάρχης Λιάπκιν
  Η προδικαστική διαδικασία
  Διάδοχος Ληρ
  Η φιλενάδα του Αχιλλέα
  Το ολοζώντανο λικέρ
  Ένα παιδί μαθαίνει να μετράει

 49. sarant said

  48 Κι εγώ γέλασα πολύ. Σκέφτομαι μήπως το βάλω σε άρθρο εδώ, να συμβάλουμε κι εμείς.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 50. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ωραία (και) τα σημερινά, ο θερμοπηλός με αποτελείωσε…

  14 >το ένα από τον Θησέα (από πού κι ώς πού;)
  Από την Κρήτη ως τη Νάξο ήταν κάμποσες μέρες το ταξίδι τότε, και τηλεόραση δεν είχε το καράβι. Ο καπετάνιος πρέπει να ξέχασε ν’ ανοίξει το γουαϊφάι, εδώ ξέχασε ν’ αλλάξει τα πανιά και πήγε ο Αιγέας καλλιά του…

  Για το αστεροσκοπείο, έχει και συμβολικό και πρακτικό νόημα, αν σκεφτούμε πως το σημείο αναφοράς τέθηκε ίσως από τον 19ο αι. και οι μετρήσεις γίνονταν με όργανα και μέσα που δεν ήταν διαδεδομένα. Πιθανολογώ τριγωνομετρικά με ένα σημείο αναφοράς το Αστεροσκοπείο που υπήρχε εξοπλισμός και άλλα δευτερεύοντα σημεία.

 51. 48, 49: ξέχασα το αγαπημένο μου που το φύλαγα για το τέλος: Έγκλημα και αυστηρή επίπληξη 😂

 52. Νέο Kid said

  48. Ωραίο παιχνιδάκι! Ας προσθέσω τον οβολό μου:
  – Στάινιτς Μπούλμπα (προϋποθέτει μια κάποια σκακιστική γνώση αυτό…)
  -Blade walker
  -Το έμβρυο της Ρόζμαρι
  -Το τρίτο πρωτόκωλο
  – Overground (Κουστουρίτσα…)

 53. SteliosZ said

  -> 50 Ίσως και κατ’ αναλογία με τον πρώτο μεσημβρινό που διέρχεται από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς

 54. 19 Τα τελευταία, με τον Άνταμ Ντράιβερ, είναι όντως σίκουελ.

 55. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλημέρα.

 56. Νέο Kid said

  Oυπςς!… Το Αστεροσκοπείο Αθηνών διαψεύδει περί «χιλιομετρητικής αρχής»:
  Από τη σελίδα τους στο Facebook:

  The trigonometric platform of the Observatory
  In recent days, there have been reports placing the principle of counting distances in Athens at the Observatory, on the hill of Nymphs, and several citizens have contacted us about this issue. So we clarify this:
  The marble column outside the Sina Building (shown in the following photos as it is today and as it was in 1982) has nothing to do with spacing measurement.
  This is the trigonometric platform of the Observatory founded in 1890 by Lieutenant Colonel Heinrich Hartl, a professor at the University of Vienna to determine the astronomical width and azimuthium of the focal point for the new trig unity of the nation.
  This podium is distinguished on Brides Hill and our guests at the Thesion Visitor Center can see it during open nights that take place systematically every Wednesday, Friday and Saturday night.
  More information about the country’s trigonometric network can be found from the Army Geographic Service: https://www.gys.gr/hmgs-trigon-diktyo.html

  OMONOIA RE!!

 57. Νέο Kid said

  Το τριγωνομετρικό βάθρο του Αστεροσκοπείου.
  Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που τοποθετούν την αρχή μέτρησης των αποστάσεων στην Αθήνα στο Αστεροσκοπείο, στον λόφο των Νυμφών και αρκετοί πολίτες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας για το ζήτημα αυτό. Διευκρινίζουμε λοιπόν τα εξής:
  Η μαρμάρινη στήλη έξω από το κτίριο Σίνα (η οποία φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες όπως είναι σήμερα και όπως ήταν το 1982) δεν έχει καμία σχέση με μέτρηση αποστάσεων.
  Πρόκειται για το τριγωνομετρικό βάθρο του Αστεροσκοπείου που ιδρύθηκε το 1890 από τον αντισυνταγματάρχης Heinrich Hartl, καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Βιέννης για να προσδιορίσει το αστρονομικό πλάτος και αζιμούθιο του βασικού σημείου για τον νέο τριγωνισμό της χώρας.
  Το βάθρο αυτό διακρίνεται στον λόφο των Νυμφών και οι επισκέπτες μας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορούν να το βλέπουν κατά τις ανοιχτές βραδιές που πραγματοποιούνται συστηματικά κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
  Περισσότερες πληροφορίες για το τριγωνομετρικό δίκτυο της χώρας μπορείτε να λάβετε από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού: https://www.gys.gr/hmgs-trigon-diktyo.html

 58. LandS said

  50
  Κάμποσες μέρες δεν είναι. Το πολύ μια διανυκτέρευση στη Σαντορίνη (όπου θα είχαν πέσει ξεροί για ύπνο μετά από 10-14 ώρες κουπί). Αλλά μη ξεχνάμε ότι τα κοίλα πλοία είχαν χώρους που προσφέρονταν για να κάνουν τους αρμούς να αναστενάζουν.

 59. Νέο Kid said

  To «σημείο 0» των χιλιομετρικών αποστάσεων είναι η Ομόνοια! Τελεσίδικο!

 60. Πέπε said

  Συνεχίζοντας σκέψεις σχετικά με #29, #35 κ.ά.:

  Λίαν όψιμα συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό πράγμα, και διαφορετικής σημασίας, είναι το γραμματικό γένος στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα. (Για άλλους μπορεί ό,τι πω να είναι περσινά ξινά σταφύλια.) Στην αγγλική γραμματικό γένος έχουν μόνο οι αντωνυμίες he, she, it, his, her-hers, its, him, her. Άντε να ξεχνάω και καναδυό ακόμα. Δηλώνουν επίσης γένος όσα ουσιαστικά σημαίνουν «το αρσενικό τού ____» / «το θηλυκό τού____», όπως king-queen, γένος όμως φυσικό, όχι γραμματικό.

  Και τέρμα.

  Στα ελληνικά το γραμματικό γένος είναι παρόν και ξεχωρίζει σε άρθρα, ουσιαστικά, επίθετα, μετοχές, κύρια ονόματα, και αντωνυμίες πολύ περισσότερες από των αγγλικών (αυτός, εκείνος, ο άλλος…). Βασικά, σε κάθε πτωτικό. Σε μερικά είναι παρόν αλλά ξεχωρίζει λιγότερο, ή καθόλου (ο γιατρός / η γιατρός, των γιατρών).

  Αντίθετα είναι απόν από το ρήμα, ενώ στα αγγλικά, αν το υποκείμενο του ρήματος δε δηλώνεται άμεσα αλλά μέσω προσωπ. αντωνυμίας, είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε είτε he said είτε she said είτε it said – μόνο όμως στον ενικό.

  Από δω λοιπόν ξεκινάει το «άλλα προβλήματα, άλλες λύσεις». Δεν μπορούμε να βλέπουμε στη γλώσσα μας προβλήματα που έχει η αγγλική γλώσσα, αν δεν τα έχει κι η δική μας, πόσο μάλλον δεν μπορούμε να τα λύνουμε με τον αγγλικό τρόπο.

 61. # 11

  Ο πατέρας μου τοπογράφος ΕΜΠ μουέλεγε πως ήταν το Σύνταγμα ! Ετσι νόμιζα και γω !

 62. Πέπε said

  58
  Εξαρτάται απο διάφορα: καιρό, διάθεση θεών, τυχαία εμπόδια… Το Τροία-Ιθάκη 10 χρόνια τι μας λέει;

 63. 59 Κι εγώ Ομόνοια ξέρω (ψηφίζω). Τώρα αν θα είναι ο Μπακάκος ή εκεί στην Εθνική απέξω, που λέει στο 21) δεν θα μαλώσουμε.

 64. Νέο Kid said

  62. Το Τροία-Ιθάκη δεν είναι τίποτα! Εδώ ο εκλεκτός του Θεού ο Μωϋσής χρειάστηκε 40 χρόνια για μια διαδρομή που ο Αλέξανδρος ο Μακεδών έκανε σε 1-2 βδομάδες… (με όλο το στράτευμα και τα υποζύγια μαζί) 😆 Πού να μην ήταν και εκλεκτός του θεού ,δηλαδή! Ακόμα εκεί θά ήταν ο Μόουζες!

 65. # 59

  Ενσταση !!

  Το Σύνταγμα είχε τα παλιά ανάκτορα, σήμερα την Βουλή, σταθερό σημείο τον άγνωστο στρατιώτη, μανούλια τουρίστριες να περνάνε, η Ομόνοια τι έχει ; μόνο για πανηγυρισμούς πρασινοκίτρινων κάνει !! (φατσούλες γελαστές)

 66. Αγγελος said

  Καλά, ΝεοKid, από πότε τα σημεία της Γης έχουν αστρονομικό πλάτος και αζιμούθιο;
  Αμίμητο και το Brides Hill για τον Λόφο των Νυμφών. Μήπως όμως αυτό είναι από την αυτόματη μετάφραση που κάνει συχνά το Facebook και δεν φταίει το Αστεροσκοπείο;

 67. Νέο Kid said

  60. «..Δηλώνουν επίσης γένος όσα ουσιαστικά σημαίνουν «το αρσενικό τού ____» / «το θηλυκό τού____», όπως king-queen, γένος όμως φυσικό, όχι γραμματικό.

  Και τέρμα.»
  Δεν είμαι φιλόλογος , αλλά δεν έχεις δίκιο νομίζω. What about waiter and waitress ? (σερβιτόρος-σερβιτόρα) Steward stuardess , host -hostess κι άλλα πολλά. Γραμματικό γένος δεν εόναι αυτά;

 68. Νέο Kid said

  66. E ναί. Αυτόματο μεταφραστήρι of the slab! (της πλάκας! 🙂 )

 69. LandS said

  64
  Και οι Ισραηλινοί το 1967 σε έξι μέρες πολεμώντας, και κάπου δύο (Πορτ Σάιδ μεριά) οι Αιγύπτιοι 1973. Μετά παρεμβήκανε οι Αμερικάνοι με όπλα που στείλανε αεροπορικά και έβαλαν σε πυρηνικό πορτοκαλί συναγερμό το ΝΑΤΟ. (Μόνο η Ολλανδία σήκωσε χαμό)

 70. Κι αφού έχουμε μπόλικα γεωγραφικά σήμερα, ας πούμε κι ότι «γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης-Κομοτηνής» δεν υφίσταται, η γέφυρα του ποταμού Κομψάτου είναι.

  Η συγκίνηση δικαιολογεί το λάθος στην αρχική ανάρτηση, από κει και πέρα ήταν εξίσου μοιραίο με αυτόν, να αντιγραφεί κοπιπαστί σωρηδόν, ακόμα κι από τα μουμουέ της Κομοτηνής και της Ροδόπης, σε διάφορες παραλλαγές, κάνοντας τον Ίασμο ως και ποταμό…

 71. freierdenker said

  Όταν αποδίδεις μια πρωτιά, δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσεις με ακρίβεια το πεδίο ορισμού αυτής της πρωτιάς. Το ζήτημα είναι μέχρι πιο σημείο θέλεις ή μπορείς να ακριβολογήσεις.

  Η Ελισάβετ είχε και τον τίτλο της Βασίλισσας της Αγγλίας, ο οποίος υπάρχει πάνω από 1000 χρόνια. Το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε το 1707 με την ένωση των βασιλείων Αγγλίας και Σκωτίας, ενώ το ΗΒ δημιουργήθηκε το 1801, με την ένωση των βασιλείων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Στην συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση η Ελισάβετ έχει όλα τα ρεκόρ μακροβιότητας, οπότε τα πράγματα είναι απλά.

  Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την θέση του πρωθυπουργού που δημιουργήθηκε οργανικά και όχι με νόμο. Κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα η πραγματική εξουσία είχε μετατοπιστεί από τον μονάρχη στην Κυβέρνηση (το Cabinet). Γύρω στο 1830 ο πρωθυπουργός ήταν πλέον αρχηγός την κυβέρνησης αντί για κάτι σαν προεδρεύων του κυβερνητικού συμβουλίου.

  Κάπου στον 20ο αιώνα και στην Βρετανία, όπως και στις περισσότερες χώρες με κοινοβουλευτικό σύστημα, η πρωθυπουργία άρχισε να παίρνει προεδρικά χαρακτηριστικό. Αυτή τη στιγμή η Ελβετία είναι η μόνη δημοκρατική χώρα που μου έρχεται στο μυαλό με κοινοβουλευτικό σύστημα παλαιάς κοπής.

 72. Νέο Kid said

  66. https://en.wikipedia.org/wiki/Azimuth

 73. LandS said

  67 Απομεινάρια από τα Old English που είχαν γένη και τα Γαλλικά που ήταν η γλώσσα της Αριστοκρατίας μέχρι την Γεωργιανή εποχή.
  Το waitress είναι κατασκευή του 19ου αι.

 74. mitsos said

  Νόστιμο το πιάτο ( όχι πιατέλα )

  1. Το ενοποιών ολοαφάνερα είναι σωστό αφού υπογράφοντας ενοποίησε … Το λάθος είναι το ξεκάρφωτο μου 🙂

  2. Νομίζω ότι από αυτή τη στιγμή το γκουγκλάρισμα θα δίνει τουλάχιστον μια εύρεση και για την φράση : ¨εκ βόθρων συζήτηση» 🙂

  Καλημέρα

 75. Κιγκέρι said

  64: Κι όπως έλεγε κι η Γκόλντα Μεΐρ, αφού τους τριγύρισε 40 χρόνια στην έρημο, τελικά έφερε τους Εβραίους στο μοναδικό σημείο της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο!

 76. Κι ένα γλωσσικό -ας το πούμε ερώτηση, αφού όλο διορθώνετε τα αγγλικά μου τελευταία- από επίσημο σχολικό μεταφραστικό διαγωνισμό της Ε.Ε., τον Juvenes Translatores.

  …the random selection of schools who will participate in… θα πούμε, ή that will…; Ναι, ξέρω ότι ένα school μπορεί να εκληφθεί και ως περιληπτικό ουσιαστικό προσώπων, ή και ψαριών αν ψάχνουμε δικαιολογίες, αλλά εδώ έχουμε σχολεία ως ιδρύματα, ουδέτερα πράγματα.

 77. LandS said

  73 συνέχεια

 78. Αγγελος said

  «Γραμματικό γένος», ΝεοKid, λέγεται το τυπικό μορφολογικό χαρακτηριστικό των ονομάτων, που τα ταξινομεί σε κατηγορίες χαλαρά συνδεδεμένες με το φυσικό τους γένος. Στα ελληνικά, ο σιδηρόδρομος είναι αρσενικό, η αμαξοστοιχία θηλυκό και το τρένο ουδέτερο, όχι γιατί αυτές οι λέξεις εμπεριέχουν στο νόημά τους κάτι αρσενικό, θηλυκό ή άφυλο, παρά απλώς και μόνο γιατί συνοδεύονται από αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο άρθρο κλπ. Συνήθως τα ονόματα που σημαίνουν όντα αρσενικά ή θηλυκά έχουν αντιστοίχως αρσενικό ή θηλυκό γραμματικό γένος, αλλά όχι πάντα: το αγόρι και το κορίτσι είναι ουδέτερα, ενώ η ορντινάντσα είναι θηλυκό και ο κορίτσαρος αρσενικό.
  Στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, παραδόξως δε και στις σημιτικές, υπάρχει γραμματικό γένος κατ’αυτή την έννοια. Στα ουγγαρέζικα όμως, και νομίζω και στα τούρκικα, δεν υπάρχει καθόλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξεχωρίζουν π.χ. τον άντρα από τη γυναίκα ή τον ταύρο από την αγελάδα· σημαίνει όμως ότι τίποτε άλλο στη φράση, ούτε π.χ. η μορφή του άρθρου, ούτε η αντωνυμία που αναφέρεται στο όνομα, δεν αλλάζει αν η λέξη «άντρας» αντικατασταθεί από τη λέξη «γυναίκα».
  Στα αγγλικά, όπως παρατήρησε ο Πέπε, το μόνο κατάλοιπο γραμματικού γένους είναι η προσωπική και κτητική αντωνυμία τρίτου ενικού (he-she-it και his-her-its), που αλλάζει ανάλογα με το όνομα όπου αναφέρεται. Το γένος όμως του ονόματος είναι σχεδόν πάντα το φυσικό του γένος. Υπάρχουν εξαιρέσεις, με γνωστότερο το (κάπως εξεζητημένο πια) θηλυκό γένος των πλοίων (και της ίδιας της λέξης ship).
  To ότι υπάρχουν ονόματα που από μόνα τους δηλώνουν γένος=φύλο, όπως king/queen, actor/actress κλπ. είναι άλλο ζήτημα. Και η εκλογή του κατάλληλου ονόματος, όταν π.χ. λέμε ότι η Ελισάβετ ήταν the longest-reigning monarch (επίκοινο) in English history, ακριβώς για να μην πούμε ούτε king, που σημαίνει αποκλειστικά άντρες, ούτε queen, που θα το περιόριζε υπερβολικά (δεν είχε μόνο ρεκόρ θητείας μεταξύ των βασιλισσών), είναι θέμα ύφους κι όχι γραμματικής.

 79. Λάμπας said

  Και ένα μεζεδάκι από την Εφ.Συν του προηγούμενου Σαββάτου: «…με Ρώσους και ρωσόφωνους αυτονομιστές να προελαύνουν με αργούς ρυθμούς…».

 80. 79: Μια ευχάριστη σχετική ομιλία

 81. π2 said

  Στα μεζεδάκια της εβδομάδας χωράει νομίζω και το ρήμα εκλαμβάνω, που έχει την τιμή του λόγω της κατάθεσης της εισαγγελέως εφετών Ελένης Ράικου (που, καίτοι βασική μάρτυρας κατηγορίας, αθώωσε επί της ουσίας τον Παπαγγελόπουλο). Επειδή η μάρτυρας είπε ότι δεν έλαβε εντολή να παρανομήσει αλλά εξέλαβε τις προτροπές του κατηγορουμένου ως σχετική προτροπή, το ρήμα δίνει και παίρνει στα ρεπορτάζ, συχνότατα με τελείως λανθασμένο τρόπο. Ένα παράδειγμα από τη Ναυτεμπορική (υπάρχουν πολλά άλλα):

  Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την οποία εξέλαβε ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

  Όμως το εκλαμβάνω θέλει άμεσο αντικείμενο. Στη φράση της Ναυτεμπορικής χρειάζεται το ρήμα θεωρώ.

 82. Ποδοσφαιρικά και πάλι

  Προβληματίζει η συμπεριφορά του Αρη, αν δηλαδή θα εμφανισθεί με κατεβασμένα τα χέρια όπως με την ΑΕΚ ή θα το παλαίψει ; Η συμπεριφορά των ομάδων που ήταν στην ομπρέλλα του ΟΣΦΠ είναι ερωτηματικό τώρα που ο ΟΣΦΠ δεν είναι στα ντουζένια του από τα απόνερα των πλοίων μιας εφοπλιστικής οικογένειας, που άλλαξε ρότα.
  Ο Λεβαδειακός που έχει «πρασινίσει» από καιρό θα παλαίψει με την ΑΕΚ, τι θα καταφέρει άγνωστον και στοιχηματικά ασύμφορον.

 83. Θρασύμαχος said

  Μια που αναφέρθηκε ο νέος σταθμός «Δημοτικό Θέατρο», εκεί μέσα είδα στον επίσημο χάρτη της περιοχής (στον τοίχο του σταθμού, μέσα στη γυάλινη βιτρίνα) το τρομερό «Τιτάνειος Κήπος». Ψάχνω για λινκ στην ιστοσελίδα της ΣταΣυ αλλά δυστυχώς δεν τους έχουν αναρτημένους εκεί αυτούς τους χάρτες. Ο κήπος φυσικά λέγεται Τινάνειος, αλλά πού να το ‘χουν ακουστά οι μετέφηβοι συντάκτες. Άλλωστε είναι τόσο μικρούλης ώστε τιτάνιο δεν τον λες με τίποτε.

 84. Πέπε said

  78
  Να ‘σαι καλά ρε Άγγελε, ποτέ δε θα κατάφερνα να τα πω τόσο καλά. Αυτό ακριβώς εννοούσα.

  Κάποτε το ‘χε φέρει η περίσταση να προσπαθώ να περιγράψω σε Γερμανό, στα αγγλικά (τη μόνη κοινή μας γλώσσα), ένα νούμερο του Πανούση όπου έλεγε «πάντοτε ονειρευόμουν να γίνω τραγουδίστρια των νησιώτικων», και κατέληγε να τραγουδάει πλέιμπακ με τη φωνή της Ειρήνς Κονιτοπούλου. Φτάνοντας στο τραγουδίστρια συνειδητοποίησα ότι πρέπει να ανοίξω μια τόσο μεγάλη παρένθεση για την ελληνική γραμματική ώστε το αστείο δεν είχε ελπίδες επιβίωσης. Αλλά ευτυχώς ο Γερμανός κατάλαβε: «α, ναι, sängerin» (νομίζω δηλαδή – δεν ξέρω γερμανικά αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να είπε, σωστά;).

  Ο Πανούσης ΔΕΝ είπε ότι ήθελε να γίνει female singer, δηλαδή γυναίκα τραγουδίστρια, τουλάχιστον όχι ακριβώς. Είπε τραγουδίστρια.

 85. freierdenker said

  Νομίζω ότι αυτό που γράφει το in.gr είναι σωστό, αν και εγώ δεν θα έλεγα στο ύψος του Βαρδάρη, αλλά σκέτο στον Βαρδάρη.

  Όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας λέγεται Βαρδάρης (ή Βαρδάρι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Η πλατεία όντως λέγεται και πλατεία Βαρδάρη ή Βαρδαρίου, αν και δεν ξέρω αν αυτό ήταν ποτέ και το επίσημο όνομα. Σε πλατεία Δημοκρατίας μετονομάστηκε επί ΠΑΣΟΚ (το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, που λένε) από πλατεία Μεταξά.

  Αν τολμήσω έναν παραλληλισμό, θα έλεγα ότι ένα αντίστοιχο ίσως είναι η Αλεξάντερπλατς στο Βερολίνο.

 86. LandS said

  78 και 80
  Όχι ότι τα Αγγλικά δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Έχουν, όχι βέβαια τέτοια ή τόσα σαν τα Ελληνικά, αλλά έχουν.

 87. Αιμ. Παν. said

  No. 10 Downing Str. as a revolving door…

  https://www.google.com/search?q=no+10+downing+street+revolving+door&newwindow=1&client=opera&hs=Zvu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiaq8nCzfP6AhULhv0HHSV2DfsQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1197&bih=603&dpr=1.56

 88. ΣΠ said

  ο Δρ Σποκ δείχνει σημάδια εκνευρισμού

  Ο χαρακτήρας από το Σταρ Τρεκ λέγεται Μίστερ Σποκ. Δρ Σποκ είναι αυτός.

 89. Πέπε said

  86:
  > Informal – Somebody should let you borrow their book // Formal – Somebody should let you borrow his book

  Πάντως και η επιλογή «his or her book» είναι πιο ρεαλιστική από το «όλες και όλοι οι μαθήτριες και οι μαθητές». Λες και στα αγγλικά, πολλές γενιές πριν προκύψουν τα σημερινά έμφυλα ζητήματα, είχε γίνει σχετική πρόβλεψη, ενώ στα ελληνικά όχι.

  (Το βίντεο είναι 14 λεπτά, δεν το είδα όλο)

 90. Παναγιώτης said

  @57, 61, 65
  δείτε το σχόλιο 42

  @66
  Έχουν όταν προσδιορίζεται η θέση με βάση αστρονομικές παρατηρήσεις που ήταν η πιο ακριβής μέθοδος για αιώνες περισσότερα εδώ:

  Click to access GeoAstro_lect09_slides.pdf

  Πως βρίσκουε αστρονομικό πλάτος

  Click to access GeoAstro_lect10_slides.pdf

  Αστρονομικό αζιμούθιο

  Click to access GeoAstro_lect08_slides.pdf

 91. π2 said

  Μια που πιάσατε τα αστρονομικά, να βάλω κι εδώ ένα αρχαιογνωστικού ενδιαφέροντος που επισήμανε ο Δύτης.

  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00218286221128289

 92. π2 said

  Όσο για τα βρετανικά, να πω ότι είναι απόλαυση το ακραία καυστικό χιούμορ των Άγγλων για τα καμώματα της πολιτικής τους τάξης. Αν θέλει κανείς να αρθεί πέρα από την απόλαυση της γελοιότητας, τη γνώμη μου την κατέθεσα εδώ:

 93. Christos said

  48: Για κάποιο λόγο έχουν μείνει στην απέξω τα μεγαλύτερα franchise:
  Ο πρώτος άνθρωπος
  Ο δεύτερος άνθρωπος
  Ο τρίτος άνθρωπος

  Ένας σαμουράι
  Οι δύο σαμουράι
  Οι τρεις σαμουράι
  Οι τέσσερις σαμουράι
  Οι πέντε σαμουράι
  Οι έξι σαμουράι

  Λόγω χώρου, θα αφήσω για άλλη φορά τα prequel του «20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα»

 94. Christos said

  36: Κι επειδή σήμερα είμαι γενναιόδωρος, δίνω δωρεάν λύσεις: προμυθία και υστερομυθία.

 95. Κι εγώ νόμιζα πως η αρχή των οδομετρήσεων είναι στην Πλατεία Συντάγματος, σε αυτή τη γωνία, πίσω από το περίπτερο που έβαλα το βέλος. Δεν μπορώ να εξηγήσω την τόση σιγουριά μου. http://i.imgur.com/M0kC6vV.jpg

 96. 83 Αυτόν τον Τινάνειο δεν τον είχα ξανακούσει. Αλλά να πω επίσης πως η παλιά πλατεία Κοραή που είναι ανάμεσα Δημοτικό Θέατρο και Δημαρχείο έχει τώρα τετρατομηθεί: Πλατεία Κοραή, πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και πλατεία Παύλου Μπακογιάννη. Αμ πώς.

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95,96
  Αυτό ακριβώς ετοιμάστηκα τώρα να γράψω! Το θυμάμαι διάολε το κολονάκι! Σάμπως γινόταν και αναφορά σε κάποιο σχολικό βιβλίο.
  Ο τοπογράφος της οικογένειας λέει για το μαρμάρινο τριγωνομετρικό στο πλάι του Αστεροσκοπείου, αλλά κι αυτός για αφετηρία χιλιομετρικών αποστάσεων, νομίζει το Σύνταγμα.
  Αυτό είναι το τριγωνομετρικό (αν βγει)
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRFYMiuUyzVEY513E9hbTmes30ogHAcrcLFOw&usqp=CAU

 98. aerosol said

  #93
  Η μεγάλη απόδραση του ενός
  Η μεγάλη απόδραση των δύο


  Η μεγάλη απόδραση των έντεκα

 99. Θρασύμαχος said

  #97: http://pireorama.blogspot.com/2016/07/TINANEIOS-KHPOS.html
  https://kanaliena.gr/istoria-tou-tinaniou-kipou/
  https://www.pesydap.gr/δημοι-μελη/πειραιάς/item/774-τινάνειος-κήπος-πλατεία-θεμιστοκλέους
  https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2011/01/blog-post_5134.html
  https://ellas2.wordpress.com/2016/08/04/τινάνειος-κήπος-1854/

 100. GeoKar said

  https://www.lifo.gr/now/greece/akadimia-athinon-o-kathigitis-hristoforos-haralampakis-stin-keni-apo-1941-edra-tis

 101. freierdenker said

  Από περιέργεια, η στάση λέγεται Καραμαλέγκου, όπως στην εικόνα του άρθρου, ή Καραμολέγκου όπως στο κείμενο;

  Η (πρώην) εισηγμένη λέγεται Καραμολέγκος, αλλά και το Καραμαλέγκος δεν είναι τόσο σπάνιο ως επίθετο.

 102. Παναγιώτης said

  Όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Αθήνα το άρθρο του in.gr λέει σαχλαμάρες.
  ΔΕΝ είναι η αρχή μέτρησης των αποστάσεων το βάθρο του Αστεροσκοπείου αλλά ένα απλό τριγωνομετρικό σημείο που απλά είναι κοντά στο αστεροσκοπείο και μπορούσαν να βρουν με μεγάλη ακρίβεια τη θέση του με αστρονομικές παρατηρήσεις (ήταν η εποχή πριν το GPS). Περισσότερα εδώ:

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  55 Χαχαχα, καλό!

  57 Μπράβο Κιντ, το ίδιο λέει και το σχόλιο 103 του Παναγιώτη που έγινε πρωί αλλά το κράτησε η μαρμάγκα.

  70 Ο ποταμός Ίασμος περνάει από την πόλη Κομψάτο, όχι;

  80 Μπράβο, την έψαχνα

  83 Οτινάνειο!

  88 Τα μπέρδεψα!

  89 Κι άλλες φορές βάζουν απλώς ένα (s)he

  94 🙂

  102 Είναι και δική μου απορία

  103 Συγγνώμη που το σχόλιο κρατήθηκε

 104. Spiridione said

  Και ένα διήγημα του Κωνσταντίνου Πουλή Χιλιόμετρο μηδέν
  https://exchanges.uiowa.edu/issues/fall-2018/kilometer-zero/

 105. 48,
  Ο προτελευταίος πειρασμός
  Ο προτελευταίος σαμουράι
  Το προτελευταίο μετρό
  Και οι 6 ήταν υπέροχοι
  Τα 11 καθάρματα

 106. 55,
  Ψιχασθενής

 107. … η Λιζ Τρας, … πρόλαβε … να θάψει τη μακροβιότερη εστεμμένη … του Ηνωμένου Βασιλείου. …

  Ελισάβετ και η δύο,
  η πρώτη συντόμευσε το όνομά της
  και όχι μόνο

 108. sarant said

  105 A ωραία!

  106 Λέω να βάλω σχετικό άρθρο, αξίζει.

 109. Χαρούλα said

  #104 Νικοκύρη το 70 αντίστροφα. Ο ποταμός Κομψάτος περνάει δίπλα από τον Ίασμο.

 110. Λογικά-απ΄ό,τι θυμάμαι από τον τοπογράφο πατέρα μου- το σημείο θα πρέπει να είναι το το ποτενό του Συντάγματος, δηλαδή ένα «χρυσό»- μπρούτζινον καρφί με κεφάλι περόπιυ 5 πόντους και χαραγμένα επάνω του τα στοιχεία αναγνώρισης, δηλαδή θέση (μάλλον από τρεις λόφους) και υψομετρική διαφορά από την θάλασσα. Τα τοποθετούσε η Υπηρεσία (;) αποχέτευσης Πρωτευούσης. Στην φωτο ένα ποτενό ….επιχρισμένο !!

 111. Μια που στα μεζεδάκια χωράνε όλα, έχουμε προβλήματα με τον κόσμο της ΑΕΚ στην αποχώρησή τους μετά από ματς χωρίς οπαδούς άλλης ομάδας -που σε ντέρμπυ αναπόφευκτα θα είναι έστω λίγοι- σε βαγόνι του ηλεκτρικού. Φαντασθείτε τι θα γίνει στην ενός χιλιομέτρου περίπου διαδρομή μέχρι εκεί και μμετά από ατυχές αποτέλεσμα της ΑΕΚ.
  Ανακοίνωση της Αστυνομίας

  https://www.sdna.gr/podosfairo/1016114_elas-gia-tis-syllipseis-meta-aek-pas-giannina-fthores-se-stathmo-kai-syrmo-toy

 112. sarant said

  110 Επρεπε να βάλω φατσούλα, σχολίαζα αυτό που είπε ο Στάζι, ότι κάποια ΜΜΕ έβγαλαν ποταμό τον Ίασμο

  111 Κοίτα να δεις! Έμαθα και τη λέξη ποτενό

 113. Theo said

  το αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας

  Πριν κανά δίμηνο ρώτησα ένα φιλόλογο που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη πού διδάσκει. Μου απάντησε «στο κέντρο». Όταν του ζήτησα να το εξειδικεύσει, μου είπε «σε σχολείο της Μενεμένης». Κι όταν παρατήρησα πως η Μενεμένη δεν είναι και τόσο κέντρο, μου αντέτεινε πως είναι κοντά στο «χιλιόμετρο μηδέν», στο Βαρδάρι.
  Ομολογώ πως αυτή την απάντηση μόνο από λεπτολόγο φιλόλογο θα την περίμενα 🙂

 114. 48,
  Αιωνιότητα
  Λογική
  Τόλμη (τηλεοπτική σειρά)
  Καλοκαιρινή σονάτα

 115. Αποποίηση ευθύνης (ελληνιστί ντισκλέιμερ): Δεν έχω καμία σχέση με την Στασύ.

 116. Παναγιώτης said

  @111 Αυτό είναι χωροσταθμική ή υψομετρική αφετηρία ή στα ελληνικά ρεπέρ. Είναι σημεία με γνωστό υψόμετρο, προφανώς επειδή στα δίκτυα αποχέτευσης είναι σημαντικό το σωστό υψόμετρο ώστε να έχουν την απαιτούμενη κλίση η τότε Υπηρεσία Αποχετεύσεως Πρωτευούσης έφτιαξε πυκνό δίκτυο τέτοιων ρεπέρ. Αλλά έχουν φτιάξει και άλλοι όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΓΥΣ κ.λπ.

 117. Πέπε said

  112
  > Μια που στα μεζεδάκια χωράνε όλα…

  Πραγματικά, ευτυχώς που υπάρχουν και τα μεζεδάκια. Αν ήταν μόνο οι καθημερινές (των εργάσιμων ημερών – π.χ. https://sarantakos.wordpress.com/2022/10/17/beating/) αναρτήσεις, που δε χωράνε παρά το δικό τους θέμα, τι θ’ απογινόμασταν;

 118. sarant said

  114 Καλό!

  117 Ωστε υπάρχει και ρεπέρ, τι μαθαίνει κανείς!

  118 🙂 🙂 🙂

 119. Το προσέξατε το 101 σχόλιο; Γιατί δεν βλέπω αντιδράσεις… ενώ πρόσφατα κάποιοι σχολιαστές το παρατήρησαν (στο άρθρο για τον Κουνάδη).
  Ακαδημαϊκός ο Χαραλαμπάκης στην έδρα γλωσσολογίας, κενής από το 1941.
  Πόσο κλάμα ο Μπάμπι και κυρίως η Φλέσσα;

 120. # 117

  Ναι, αλλά είναι και σταθερό τοπογραφικό σημείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αρχή χιλιομετρικών αποστάσεων, έχει τα προσόντα !

  Η ΥΑΠ πρέπει να ήταν κομμάτι του ΟΑΠ, την επέκταση του δικτύου προς Βούλα- Βουλιαγμένη την είχε κάνει ο πατέρας μου, αρχές 60, θυμάμαι μια μέρα στο Καβούρι με είχε πάρει μαζί.

 121. sarant said

  120 Το σχολιάσαμε χτες νομίζω. Πολύ χάρηκα!

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 Είμαστε ευγενικοί, δεν είπαμε ξιδάκι, απλώς συστήσαμε ηρεμιστικά 🙂 🙂

 123. xar said

  Τι είναι το Σχολ. επαγ. προσανατολισμού στο twit της Κεραμέως, επαγωγικού; Έχω την εντύπωση ότι στις συντμήσεις δεν κόβουμε συνεχόμενα σύμφωνα.

 124. xar said

  Και η μεταγραφή του «η» ως «h» στον κατάλογο με τις στάσεις είναι εντυπωσιακή. Ειδικά η Αμερικανική Βάση ως Amerikanikh Bash!!! (Το Bash θα μπορούσε να είναι και επιτυχημένο τρολάρισμα)

 125. xar said

  Και για να τριτώσω.
  «από την πτώση στο κοινό»: αν δεν ξέραμε την περίπτωση, θα λέγαμε ότι έκανε stage diving!

 126. # 125

  …it’s million dollar bash !!!!

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  Το λεξικό ΜΗΛΝΕΓ-ΠΑΤΑΚΗ έχει τις φράσεις:
  «Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο αγαπημένος αθλητικογράφος»
  και
  «Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο νεαρός αστυνομικός που τραυματίστηκε στη χτεσινή συμπλοκή με τους ληστές»

  Γενικά στα έντυπα οι φράσεις «έχασε τη μάχη για τη ζωή», «έχασε τη μάχη με τη ζωή» είναι μοιρασμένες.

  Και μια σχετική αναφορά:

 128. Πέπε said

  124
  > Έχω την εντύπωση…
  Και ορθότατα.

  125
  > Amerikanikh Bash:

  Aмериканых Баш. Ήμουν σίγουρος ότι κάτι θα σημαίνει στα ρώσικα. Τελικά το Γκ. τρανσλέιτ δεν αναγνωρίζει μεν τη 2η λέξη από ρώσικα προς αγγλικά ή ελληνικά, προς γερμανικά όμως δίνει Amerikanische Party, και προς γαλλικά το ίδιο, fête américaine.

 129. ΣΠ said

  120
  Πάντως και ο Γ. Μπαμπινιώτης αξίζει μια θέση στην Ακαδημία.

 130. Μαρία said

  120, 130
  Το κλάμα δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που είχε υποβάλει υποψηφιότητα.
  Ξέρουμε ποιοι ήταν οι συνυποψήφιοι του Χαραλ. ;

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  131, και η μη αίτηση θα είχε «κλάμα» .
  Ο Μπάμπι τα θέλει όλα γιατί το αξίζει. Αφού δεν έγινε ισόβιος υπουργός παιδείας, του οφείλονται πολλά.

 132. Α. Σέρτης said

  Βρε ζόρι που τραβάει η εντεχνίλα με τον μπαμπίνο!

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φλέσσα για υπουργός Παιδείας. Αλλά μετά τη συνταξιοδότησή μου…

 134. freierdenker said

  Τον τύπο ‘το Βαρδάρι’ τον χρησιμοποιούσε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Υπάρχει και σε στίχους του σε ένα τραγούδι του Κουγιουμτζή. Για την ετυμολογία της λέξης, σε μια συνέντευξη του λέει κάτι που δυσκολεύομαι να το πιστέψω:

  «Οι Πέρσες, αν και εχθροί μας, μας έκαναν δύο πολύτιμα δώρα στην ερωτική Θεσσαλονίκη. Το ένα είναι η ονομασία Βαρδάρι που είναι περσικής καταγωγής …»

  https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=60282.0

  Αντίθετα, ο Μιχάλης Πασιάκος, σε ένα άρθρο του λέει κάτι σχεδόν αντίθετο:

  «… ο ποταμός Βαρδάρης είναι Παιονική/Ιλλυρική λέξη και σημαίνει «μαύρος»/«βρόμικος» ποταμός, όπως και το θρακικό ανάλογό του «Αξιός» που περιέχει την Θρακο-Ιρανική ρίζα *n.-ksei = «όχι φωτεινός» δηλαδή «μαύρος».»

  https://katharoskalamas.wordpress.com/2015/09/08/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%83/

  Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, αν κάποιος έχει δίκιο, αλλά το άρθρο του Πασιάκου φαίνεται πιο ψαγμένο, ενώ του Χριστιανόπουλου πιο πολύ στο στυλ ποιητής είμαι ότι θέλω λέω.

 135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @134. Πρίν ὅμως ἀπό τήν συνταξιοδότησί σου Γιάννη, ἴσως σέ ένδιαφέρει τό σεμινάριο γιά ἐκπαιδευτικούς (5/11) στό πλαίσιο τοῦ -μέ ἤ χωρίς αὐτό- πολύ ἀξιόλογου συνεδρίου. (Νομίζω ὅτι μπορεῖ νά ἐνδιαφέρει καί ἄλλους θαμῶνες τοῦ ἱστολογίου..)

  https://mail.yahoo.com/d/folders/1/messages/39912

 136. @ 98 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Το κολονάκι μου το είχε δείξει ένας καθηγητής φιλόλογος που ήταν συντροφιά με τους θείους μου, απέναντι στου Ζαχαράτου (;), και ήμουν κι εγώ. Σηκωθήκαμε και περάσαμε να το δούμε.

 137. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @135. Προφανῶς κάπου τό διάβασε ὁ Χριστιανόπουλος καί το εἶπε καί βέβαια δέν πρόκειται γιά «ποιητική» αὐθαιρεσία.

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  136:Δεν μου το ανοίγει, Γιώργο.

 139. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @139. Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «3ο Διεθνές Συνέδριο για την ετυμολογία της ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία» στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α) στη Θεσσαλονίκη, και διαδικτυακά.

  Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη.

  Προσκεκλημένοι ομιλητές:
  Alain Blanc (Πανεπιστήμιο του Rouen-Normandie, Γαλλία),
  Michael Meier-Brügger (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Γερμανία)

  Συμμετοχή

  Το δικαίωμα συμμετοχής έχει οριστεί:

  Για παρακολούθηση διά ζώσης, στα 30€, καταβάλλοντας το ποσό την πρώτη μέρα στον χώρο του Συνεδρίου.
  Για διαδικτυακή παρακολούθηση (με εγγραφή μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος), και για φοιτητές και φοιτήτριες, στα 10€.
  Μετά τη λήξη του Συνεδρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
  Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 10.30-13.30 Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Πώς καθοριζεται το γλωσσικό λάθος;», το οποίο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι που επιθυμούν.
  Οι εκπαιδευτικοί που έχουν εγγραφεί στο Σεμινάριο ΔΕΝ χρειάζεται να εγγραφούν στο Συνέδριο αλλά θα λάβουν τον σύνδεσμο για την παρακολούθησή του.

  Πληροφορίες

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, γρ. 418, Nέο Kτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

  E‐mail: greek-language-conference@phil.auth.gr

  Τηλ.: 2310 997128

 140. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νικοκύρη (..ὅταν ἐπιστρέψῃς 🙂 ) ποιά εἶναι ἡ γνώμη σου; Αὐτό τό «συνομίλησε μέ τό προφίλ της» τό βλέπεις ὡς ὑποψήφιο μεζεδάκι ἤ σάν ἀποδεκτή συνεκδοχή;

  https://www.iefimerida.gr/ellada/biasmos-12hronis-aytoboylos-stin-gada-tria-atoma-poy-ferontai-na-synomilisan-me-tin-aniliki

 141. spyridos said

  111 , 117
  Έμαθα δυό καινούργιες λέξεις και μιά ακόμα στα Ολλανδικά που δεν το είχα ψάξει ποτέ.
  Εδώ βάζει πολλά η υπηρεσία που χαρτογραφεί τις στάθμες των υδάτων και είναι μισό υπουργείο.
  Και ναι το έψαξα και είναι μπρούτζινα όπως λέει ο Τζι.
  Τον Ιούλιο του 2021 στη Γερμανία και στα νότια της Ολλανδίας ανέβηκε η στάθμη των νερών και κάποιες πόλεις πλημμύρισαν. Ενας φίλος, συνταξιούχος, ήθελε να έρθει από τα βουνά του Λασιθίου στην Ολλανδία για να βοηθήσει. Κάτι που είχε κάνει και στις μεγάλες πλημμύρες του 1995, όταν εκκενώθηκε μια περιοχή με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου και εκείνος δούλευε στην Πυροσβεστική.
  Πήρε τηλέφωνο και μου φαίνεται ότι ακόμα γελάνε στην Πυροσβεστική της Ουτρέχτης.
  Για να τον παρηγορήσω, ότι δεν ήταν μεγάλη η ανάγκη, του έστειλα την παρακάτω φωτογραφία.
  Τα νερά είναι ανεβασμένα αν και δεν φαίνεται καλά αλλά το σημάδι αριστερά τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο των υδάτων το 1995.

 142. Pedis said

  Υπήρχε περίπτωση;

  https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/324296-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-13%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85.html

 143. Αγγελος said

  Δεν καταλαβαίνω — το ΥΑΡ στην Ολλανδία τι σημαίνει;

 144. Μάλλον NAP. Εδώ πληροφορίες.

 145. NAP = Normaal Amsterdams peil = Normal Amsterdam level.

 146. Pedis said

 147. Αγγελος said

  A, μάλιστα. ΝΑΡ = Normaal Amsterdams Ρeil λοιπόν. Ευχαριστώ. Είπα κι εγώ, τέτοια σύμπτωση!

 148. spyridos said

  148
  Το NAP, το επίπεδο των νερών στο Άμστερνταμ. Περίπου δυο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  Το σημαδάκι στη φώτο περίπου +11 μέτρα ΝΑΡ.
  Σε εκείνο το σημείο υπάρχει μια πόρτα που κλείνει και προστατεύει την πόλη που μένω από τα νερά όταν ανέβουν πολύ. Το 95 έκλεισε για τελευταία φορά. Και εχθές το βράδυ έκαναν ένα δοκιμαστικό κλείσιμο.
  Υπάλληλοι του δήμου μοίραζαν μεζεδάκια, κρασί και μπύρες στους περίεργους και ένας τροβαδούρος τραγουδούσε ιστορίες για τα ψηλά νερά.
  Στο άρθρο εδώ έχει και δυο φωτογραφίες με θέα προς το ποτάμι και προς την πόλη.
  https://www.ad.nl/utrecht/hoe-wordt-voorkomen-dat-wijk-bij-duurstede-onder-water-loopt-dat-kan-je-straks-met-eigen-ogen-zien~a757f66d/

  143
  Καλύτερα να μην γράψω τις σκέψεις μου.

  120
  Κρυφές χαρές. Δεν τις φωνάζουμε δυνατά. Στιγμούλες που παίρνουνε τα όνειρα εκδίκηση.

 149. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Έλειπα πολλές ώρες, διότι είχα πάει να δω τον Ζαραλίκο, λάιβ εννοώ, εδώ στο Λουξ

  135 Βαρντάρ είναι το όνομα του Αξιού σε διάφορες σλάβικες γλώσσες. Από πού κι ως πού περσικό;

  141 Θα το δεχόμουν. Διότι εγώ στο προφίλ μου μπορεί να προβάλλω ότι είμαι 22 χρονών αθλητής, ή 19 χρονών φοιτήτρια.

 150. rogerios said

  @135, 136, 150 β: Ο Χριστιανόπουλος μεταφέρει (εμπλουτίζοντας και με κάποια μάλλον δικά του) κάτι που καταγράφει ο Πουκβίλ στο «Voyage de la Grèce» (βιβλίο Ζ΄, κεφ. ζ΄, σελ. 74 επ. της δεύτερης γαλλικής έκδοσης): δηλαδή την «ιστορία» περί εγκατάστασης Περσών στην Αξιούπολη μάλλον την εποχή του αυτοκράτορα Θεόφιλου, οι οποίοι, κατά πως λέγεται, ονομάζονταν Βαρδαριώτες κι ήταν εκείνοι που έδωσαν το όνομα Βαρδάρης στον ποταμό. Ο Πουκβίλ παραπέμπει αρχικά σε Ζωναρά και Λέοντα Γραμματικό, αλλά στα συγκεκριμένα χωρία αυτοί απλώς αναφέρουν ότι κατά τους πολέμους που διεξήγαγε ο Θεόφιλος αιχμαλώτισε μεγάλο αριθμό «Περσών» (και ψάξε να βρεις τώρα τι εννοούσαν λέγοντας «Πέρσες»). Η πραγματική πηγή του μύθου, όμως, είναι το «Περί οφφικίων» του Κωδινού, στο οποίο επίσης παραπέμπει ο Πουκβίλ και όπου οι Βαρδαριώτες παρουσιάζονται ως Πέρσες και «νονοί» του ποταμού.

  Είναι βέβαιο ότι στην περιοχή υπήρχε κοινότητα κάποιων που ονομάζονταν Βαρδαριώτες ή Βαρδαραιώτες. Σε κάποιες βυζαντινές πηγές χαρακτηρίζονται ως «Τούρκοι» (για αυτό και ο Πουκβίλ υποθέτει το σούπερ τραβηγμένο ότι μπορεί να ήταν Τουρκομάνοι που είχαν ασπαστεί τον ζωροαστρισμό). Το «Τούρκοι», όμως, σε πηγές της εποχής μπορεί να δηλώνει και τους Μαγυάρους. 🙂
  Η «περσική» θεωρία είχε αρκετούς πιστούς (π.χ. τον Ραϋμόνδο Ζανέν), ίσως και να έχει ακόμη κάποιους: Βαρδάρης = Bar-darya, δηλ. μεγάλο ποτάμι.

  Μεγάλο θέμα ανοίξαμε, μάλλον. 🙂

 151. Χάλασε ο κόσμος… πριν 30 χρόνια, σ’ αυτό το στενάκι, Ρηνειας -αν θυμάμαι καλά- με την είσοδο του 15 λυκείου σχεδόν κάθε πρωί παίζανε ξύλο φασιστάκια-κομμουνιστάκια με συμμετοχή κσι μαθητών από το διπλανό 60 Λύκειο, Το βσικό θέαμα ήταν πολλοί εναντίον ξεμοναχιασμένου και η ομερτά, ομερτά κι απ’ τις δυο πλευρές στις σχολικές ανακρίσεις.
  Τώρα τσακώνονται για τα μάτια μιας κόρης και με συμμετοχή πατέρα …

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/1016316_kypseli-agria-symploki-anilikon-se-lykeio

 152. Νέο Kid said

  151. Στη γλώσσα Urdu (η γλώσσα του Πακιστάν και του Παντζάμπ) το ποτάμι λέγεται «ντάρια». Μπορεί τη λέξη να την έφεραν πίσω τίποτε βετεράνοι του Αλεξάνδρου . Στα Χίντι είναι «ναντή -nadee». Στα περσικά-ιρανικά δεν ξέρω .

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά:

 154. BLOG_OTI_NANAI said

 155. LandS said

  Καλημέρα και καλή Κυριακή.
  Αλίευσα το παρακάτω από την διαδικτυακή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  «Οι υποστηρικτές πάντως του Σούνακ είναι βαθιά δύσπιστοι για το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον και του ζήτησαν να δημοσιεύσει μια λίστα με αυτούς που τον υποστηρίζουν.
  Η αμεσότητα της αντίδρασης είναι μια υπενθύμιση του τι αντιπροσωπεύει μια επιστροφή του Τζόνσον – παθιασμένος, γεμάτος ενθουσιασμό για όσους τον υποστηρίζουν, και κυνικός για όσους δεν τον στηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών πάγκων.»

  Conservative benches νόου ντάουτ (Μπ.) Μόνο που εμείς δεν νογάμε από πάγκους αλλά από έδρανα.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποια ακόμη:

 157. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @157. BLOG ἀνυπολόγιστης ἀξίας! 🙂

 158. π2 said

  Το λήμμα της wiki Vardar είναι αρκετά μπερδεμένο σε ό,τι αφορά την ετυμολογία του ονόματος. Δεν μπορώ να κρίνω πόσο πιθανή είναι η ετυμολογία από το ΠΙΕ PIE *(s)wordo-wori (με το οποίο υποτίθεται ότι συγγενεύει και το γερμανικό schwarz), αλλά η φράση «derives from Thracian Vardários» δεν έχει νόημα, η επισήμανση «The name Vardários (Βαρδάριος) was sometimes used by the Ancient Greeks in the 3rd century BC» μοιάζει τελείως λανθασμένη (δεν βρίσκω πουθενά τη λέξη στη γραμματεία πριν από τα βυζαντινά χρόνια ή σε επιγραφές) και, κυρίως, το να υπάρχουν δύο θρακικά ονόματα με την ίδια σημασία για τον ίδιο ποταμό (αφού υποτίθεται και ο Αξιός είναι, λέει, θρακικό «’not-shining’ from PIE *n.-sk(e)i»), ιδίως μάλιστα όταν ο ποταμός αυτός είναι τόσο καθοριστικής γεωπολιτικής, γεωγραφικής, στρατιωτικής, οικονομικής κλπ. σημασίας δεν βγάζει ιστορικό κανένα νόημα. Όταν βλέπουμε δε να μπλέκονται ιλλυρικά και παιονικά πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, γιατί πρόκειται για γλώσσες για τις οποίες ξέρουμε επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα (πολύ λιγότερα από τα θρακικά), με αποτέλεσμα να καθίστανται προνομιακό πεδίο ευφάνταστων ασκήσεων από παλαιότερους γλωσσολόγους, ενίοτε με εθνοκεντρικά κίνητρα. Χρειάζεται έρευνα στη σύγχρονη βιβλιογραφία από ειδικούς για να βγάλουμε άκρη.

 159. Pedis said

  Σημάδια των καιρών

 160. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  151κε Πράγματι ανοίξαμε μεγάλο θέμα, που το αγνοούσα, ομολογώ.
  Αραγε οι Βαρδαριώτες να έδωσαν το όνομά τους στον Βαρδάρη ή να το πήραν από τον Βαρδάρη; (σχ. 157)

  Βέβαια, η εξήγηση του Χριστιανόπουλου έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι είναι απλή 🙂

 161. π2 said

  Αγνοήστε τα τυπογραφικά στο 159…

 162. Costas X said

  @ 109. β

  Για τη συλλογή των πρίκουελ : «1983» by George Orwell.

 163. Θρασύμαχος said

  Πέντε εκδοχές σε μιάν ανάρτηση: https://www.iefimerida.gr/zoi/prigkipissa-sisi-prigkipissa-ntaiana-omoiotites «του νέου αυτοκράτορα της Αυστρίας, του νεαρού Φραντς Γιόζεφ … Ο Φραγκίσκος Γιόζεφ ήταν το μεγαλύτερο κελεπούρι … της προσφέρθηκαν από τον Φρανσουά-Ιωσήφ … ο Φραγκίσκος Ιωσήφ έγινε πιο συντηρητικός … ο Franz Josef, συντετριμμένος, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ»

 164. Καλημέρα,
  Περί οδοδεικτών: σε κάποιες πόλεις έχουν βάλει ένα σημάδι που δείχνει από πού ξεκινάνε οι μετρήσεις. Π.χ. θυμάμαι στην Κωνσταντινούπολη απέναντι απ’ την Αγιασοφιά (και έχει κάποιες αποστάσεις δείχνοντας την κατεύθυνση προς τα πού είναι η πόλη). Αντίστοιχα έχω συναντήσει και σε άλλα μέρη. Για την Αθήνα, δεν ξέρω να υπάρχει κάτι.
  Για τη διαμάχη Ομόνοια – Σύνταγμα είπα πως τάσσομαι με την Ομόνοια γιατί έτσι είχ’ ακούσει – διαβάσει κάποτε, αλλά το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω με τίποτα 🙂
  Από κει πέρα, οδοδείκτες – χιλιομετροδείκτες υπήρχαν και στους δρόμους στο νησί κάποτε, αλλά σιγά σιγά εξαφανίστηκαν. Και μετάνιωσα που δεν μάζεψα τον τελευταίο που έβλεπα πριν λίγα χρόνια (αν και έχει κάμποσες οκάδες βάρος).

  102 Ξέρω γω; Πάντα Καραμολέγκου τη λέω (και τη γράφω) αλλά μπορεί νάναι και λάθος. Ποτέ δεν τόπιασε το μάτι μου αλλιώς. Και τώρα που το ψάχνω βλέπω πως αυτήν που έχει η εικόνα (επί της Βουλιαγμένης προς Αθήνα, αμέσως μετά και κοντά στο μετρό) την έχει ΚαραμΑλέγκου. Την απέναντι (επί της Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα) η στάση γράφεται Στ. Ηλιούπολης/ΚαραμΟλέγκου. Στον παράδρομο της Βουλιαγμένης, δίπλα στο σταθμό του μετρό (περνάνε δυο γραμμές προς Αργυρούπολη) είναι ΚαραμΟλέγκου. Συμπέρασμα; Κανένα.

 165. sarant said

  164 Τόσοι πολλοί; Και πώς δεν τους μπέρδευαν;

 166. Χαρούλα said

  Πάντως τελικά …όλα από μας τα πήραν!!!😇
  Όταν εμείς είχαμε
  ερμαϊκές στήλες («ερμαί») στην Αρχαία Ελλάδα,
  Αυτοί τρώγαν βελανίδια!🤣😂🧐

 167. Στα μια στιγμή να το βάλω πριν το κοτσάρει ο Πέδης 😜
  https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/364192_i-epikoinoniaki-premiera-toy-daimonioy-fasista

 168. freierdenker said

  165, μπορεί στην εικόνα το Καραμαλέγκος να είναι ένα απλό ορθογραφικό λάθος, τελικά το σωστό εδώ εξαρτάται από την προέλευση της ονομασίας.

  Η προέλευση των Βαρδαριωτών είναι όντως μπερδεμένο ζήτημα. Ένα 4βέβαιο είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα, και σε τέτοιες περιπτώσεις οι ακαδημαϊκοί συχνά καταφεύγουν σε γλώσσα που είναι ανοιχτή σε ερμηνεία.

  Για παράδειγμα, στο 157, η Μάρθα Γρηγορίου-Ιωαννίδου, λέει ότι στο Λεξικό του Βυζαντίου της Οξφόρδης ο A. Kazdan «φαίνεται να αποδέχεται» την θεωρία της περσικής καταγωγής των Βαρδαριωτών. Η εντύπωση όμως που μου άφησε εμένα το λήμμα (το πρώτο στο 157, πάνω από το απόσπασμα της Γρηγορίου-Ιωαννίδου) είναι ότι την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

  Στο ίδιο λήμμα ο Kazdan θεωρεί πιθανό (probably, που χρησιμοποιείται για να δείξει μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας από το possibly) ότι οι Βαρδαριώτες πήραν το όνομα τους από τον ποταμό, όχι αντίστροφα. Το ερώτημα βέβαια είναι αν το έψαξε συστηματικά αυτό, ή αν είναι απλά είναι ένα βιαστικό δευτερεύον σχόλιο.

 169. 169 Δεν είναι της οθονιάς. Έτσι τις δίνει ο ΟΑΣΑ (κι το λάθος είναι από κει και δεν το διορθώνουν, ακόμα χειρότερα).

 170. Εδώ στο Ηράκλειο, μάλλον το 8 το διαβάζουν σαν 3. Αλλά βάζουν και ντεσού…
  Σημειώνεται ότι η έδρα ήταν κενή τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ στη διεκδίκησή της ο κ. Χαραλαμπάκης δεν ήταν μόνος του.

 171. @148 Αν πάτησες το σχόλιο 145 φαίνεται πχ στη wikipedia ότι είναι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας στα κανάλια του Άμστερνταμ. Και αφού μετράμε τα υψόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας* (στην καθημερινή ζωή**), τότε η φωτογραφία στο σχόλιο 142 δείχνει ένα «σημείο μηδέν» και συγκεκριμένα είναι σημείο με υψόμετρο μηδέν.

  *Δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα στο ΕΜΠ αλλά παλιότερα οι τοπογράφοι πήγαιναν για αποτυπώσεις σε νησιά και μία από τις ασκήσεις ήταν να βρουν τη μεσοί στάθμη της θάλασσας και να ορίσουν υψόμετρα των αποτυπώσεων από αυτή.
  **Το GPS δεν μετρά από το γεωειδές (το στερεό που προκύπτει αν επεκτείνουμε τη θάλασσα κάτω από της ηπείρους αλλά από ένα θεωρητικό ελλειψοειδές (WGS84 για το GPS) που με βάση το κέντρο του υπολογίζουν τις σχετικές θέσεις τους οι δορυφόροι.

 172. spyridos said

  172
  Τσου και κάνεις λάθος. Το σημείο εκείνο δεν γράφεις μηδέν. Είναι ένα σημάδι που το έβαλε ο τοπικός μηχανικός το 1995 όπου το γκάβλωσε.
  https://nl-nl.topographic-map.com/map-w2n57/Wijk-bij-Duurstede/?center=51.97063%2C5.34948&zoom=16&popup=51.96861%2C5.34967
  Κοίταξε εδώ ακριβές τοπογραφικό του σημείου.
  Η κοίτη (βυθός) του ποταμού έχει υψόμετρο 3 μέτρα ΝΑΠ, Τα νερά αρχίζουν να μπαίνουν μέσα στην πόλη από τα τα 10,5 μέτρα περίπου.

 173. spyridos said

  Πολύ ωραία τα ευρήματα του Μπλογκ. Γεννάνε βέβαια περισσότερα ερωτήματα.
  Και μας μπερδεύει αυτή η αοριστία του πας μη Έλλην βάρβαρος.
  Τούρκοι Πέρσες κτλ ένας αχταρμάς στο μυαλό μας.

 174. 174# To 1100+ τους Πετσενέγκους τους αποκαλούσαν Σκύθες.

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυστυχώς το περιοδικό «Ελληνικά» έχει ψηφιοποιηθεί από τον τόμο 12, όμως στον τόμο 6 υπάρχει άρθρο του Άμαντου για το όνομα.
  Βλέπω ότι βιβλιογραφικά 2 μελέτες κυριαρχούν για το όνομα, του Άμαντου και του Κουκουλέ, δεν βρίσκω καμία.
  Πάντως ο Κουκουλές έχει μια περαστική αναφορά και όπως βλέπω μάλλον συνδέει το «βαρδάρι» με το «βαρβάρι», ως αυτό που κάνει θόρυβο, άρα, μάλλον το θεωρεί ελληνικό και όχι σλαβικό το όνομα:

  Ο Απόκαυκος το λέει δημώδες όνομα:

 176. BLOG_OTI_NANAI said

  174: Όντως, χωρίς βιβλιογραφικό οδηγό δεν βγαίνει άκρη με τα εθνολογικά ονόματα στο βυζάντιο.

  158: 🙂

 177. Νέο Kid said

  A NAP height of 0 m is approximately equal to the mean sea level of the North Sea

 178. Νέο Kid said

  In order to be able to determine the height in relation to the NAP everywhere in the Netherlands, approximately 35,000 benchmarks have been applied throughout the country. These NAP benchmarks have a height relative to the NAP and are anchored in houses, bridges and viaducts, among other things. This way we can easily determine the water level or the height of a structure. A benchmark can be found almost everywhere in the Netherlands within a distance of 1 km.

 179. π2 said

  177: Κι όχι μόνο στο Βυζάντιο, και οι δυτικές πηγές τα ίδια κάνουν, ανατρέχοντας στον Τάκιτο και άλλους Λατίνους.

 180. @172 Δεν έχει λογική να γράφει πάνω το σημείο αναφοράς. Αν ήταν θα έλεγε ποια υπηρεσία το έβαλε και καποιο αριθμό ώστε όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει να ξέρει που θα το βρεi ή τίποτα αν ήταν για ιδιωτική χρήση (πχ να χαράξεις κάποιο έργο)

 181. Με αφορμή τον τίτλο των μεζέδων, απαθανατίζω αυτό το κελεπούρι εδώ:

 182. Χαρούλα said

 183. Pedis said

  # 168 – Άντε ρε από κεί που έχουν σπρώξει η μεγάλη εθνική δημοκρατική παράταξις, τα θεσμικά ΜΜΕ και οι παρα/κρατικές υπηρεσίες τον Πλεύρη!🕵️‍♀️

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω αξιωματικός φέρεται να εκδηλώνει συνεχώς υποτιμητική, ειρωνική, πιεστική ακόμα και εξευτελιστική συμπεριφορά στο χαμηλόβαθμο προσωπικό του Γραφείου …

  Αν ένας αξιωματικός εκδηλώνει συστηματικά παράτυπη και απαράδεκτη συμπεριφορά προς το χαμηλόβαθμο προσωπικό, αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς θα συμπεριφέρεται και προς τους πολίτες.

 184. 168, 184
  «ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, ιστορικός, φιλόλογος και νομικός, ο καθηγητής κ. Κώστας Πλεύρης, που μιλάει κάθε Κυριακή από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και παρουσιάζει κατά τρόπο μοναδικό τις αξίες της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, τον κλασικό μας πλούτο, με ιδιαίτερη πάντα αναφορά στους Ελληνες Μακεδόνες Φίλιππο, Αριστοτέλη και Μέγα Αλέξανδρο. Αυτός λοιπόν ο διαπρεπής αναλυτής, παρόλο που κάνει μονόλογο γιατί δεν έχει ανάλογο συνομιλητή»
  Καλά σου λέει το Πεδί. Πού το είδες το «σπρώξιμο»; Ε;

 185. 185.
  Ξέχασα να βάλω αποσιωπητικά στην τελευταία φράση και να τονίσω ότι όλα αυτά τα γράφει η Καθημερινή.

 186. 184, 185
  Να με συγχωρεί η χάρη σας, εγώ ένα λυγξ έβαλα. Ούτε για ζμπρωξίματα ούτε για τραβήγματα είπα. Εσείς καρφωθήκατε ως ανερυθριάστως ερυθροί πολέμιοι του διαπρεπούς αναλυτού. Ποιος σας φταίει πεδάκιαμ χατζιδάκιαμ θοδωράκιαμ?

 187. π2 said

  Τι, μόνο ο Τζι θα βάζει ποδοσφαιρικά;

  Τον τελευταίο καιρό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν οι ομάδες των μικρών κατηγοριών, γίνεται συχνά επίκληση του τουρκικού κινδύνου. Ομάδες της ΕΠΣ Δωδεκανήσεων απειλούν ότι θα συμμετάσχουν στο τουρκικό πρωτάθλημα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι για την ταλαίπωρη Ξάνθη ενδιαφέρονται Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ ντόρος έγινε στην Κομοτηνή για μια υποτιθέμενη χορηγία του Λεβέντ Σαδίκ (γιου του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ), φίλου, λέει, του Ερντογάν στον Πανθρακικό, και μια φωτογράφιση του Τούρκου προξένου με τη φανέλα της ομάδας. Η διοίκηση του Πανθρακικού εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση διάψευσης, με μεζεδάκια:

  Αφήνω κατά μέρος την εισαγωγικομανία (πρωτοφανούς, σε ένταση ψεύδους, «επίθεσης» προς την ομάδα μας) και τη χρήση του συλλήβδην (Ο Πανθρακικός το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί είναι αυτό της κοινωνίας της Ροδόπης και συλλήβδην της Θράκης) και μένω στη χαριτωμένη σχιζολεξία:

  παντελώς συκοφαντικών και αστήριχτων δημοσιευμάτων μερίδας του τοπικού τύπου αλλά και δηλώσεων στα κοινωνικά δίκτυα, επί παντός επί στητού δημοσιολογούντων

  Επί παντός επί στητού, όπως λέμε αμ’ έπος αμ’ έργον.

 188. # 188

  Να διευκρινήσω κάποια πράγματα…

  Οικονομικά προβλήματα δεν είχαν οι ομάδες, απέκτησαν όταν ο ανεπαρκής Αυγενάκης τους υποσχέθηκε λεφτά από το στοίχημα και ανοίχθηκαν, ενώ η κυβέρνηση δεν τα είχε προγραμματίσει για φέτος αλλά για του χρόνου.
  Από την άλλη κάθε χρόνο δεν ξεκινάνε τα πρωταθλήματα γιατί με διάφορα νομικά τερτίπια, ο αχαρακτήριστος Αυγενάκης με φωτογραφικές διατάξεις προσπαθεί να φτιάξει πρωταθλήματα στα μέτρα των ευνοουμένων του ομάδων (νομού Ηρακλείου και προστατευμένων τοου ΟΣΦΠ) Για την Ξάνθη (και τον ΠΑΟΚ) είναι γνωστά τα αποτελέσματα της επιτροπής Αρκούδη- Μαρούπα όταν είχαν αντικαταστήσει με το πόρισμά τους την ελληνική δικαιοσύνη, μέχρι να επέμβη το CAS

 189. sarant said

  188-189 Πάντως, μόνο στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει επαγγελματικό πρωτάθλημα κοντά Νοέμβρη.

 190. Spiridione said

  188. Και ο Ορφέας Σοφικού είχε βγάλει ανακοίνωση (με μικρομεζεδάκια)
  https://www.thrakisports.gr/2022/10/18/apeilei-me-symmetochi-sto-protathlima-toyrkias-o-orfeas-sofikoy-tha-xekinisoyme-episimes-syzitiseis-me-tin-presveia-tis-andrianoypolis/

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183, Δράστια! στα προάστια, για ρίμα.
  Γλιτωμός δεν υφίσταται 🙂 . Δε μας άρεσε η δράστιδα και καιροφυλακτούσε η δράστια!

 192. π2 said

  189: Έγραψα ένα σεντόνι, αλλά το έσβησα. Πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα, όσο κι αν με διαολίζει να βλέπω «διευκρινίσεις» που διαστρεβλώνουν έτσι άγαρμπα μια πραγματικότητα δεκαετιών για να την παρουσιάσουν μέσα από συγκυριακές οπαδικές παρωπίδες.

 193. sarant said

  192 Δράστρια και έγινε τυπογραφικό λάθος

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  194 , ε να τους συχωρέσουμε κι αυτοί εμάς, αλλά το τυπογραφικό έπεσε σε επίμαχο σχηματισμό 🙂

 195. Theo said

  Ένας ινδουιστής, πλουσιότερος από τους βασιλιάδες του, νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου:
  https://www.kathimerini.gr/world/562106431/o-risi-soynak-neos-prothypoyrgos-tis-vretanias/
  https://www.kathimerini.gr/world/562106680/risi-soynak-ploysioteros-kai-apo-toys-vasileis-o-neos-prothypoyrgos/

 196. spyridos said

  196
  Ούτε Άγιο Τραγούδι ούτε Αγία Γραφή.
  Αυτά είναι παραμύθια για τους κολίγους.
  Ο υπάλληλος της Γκόλντμαν Σακς θα τους προσφέρει τώρα έντομα για φαγητό για να μην φάνε σκατά.

 197. Μαρία said

  Η οικογένεια δικάζεται για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας, της απείθειας, της εξύβρισης κατά συρροή, της απόπειρας παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

  Γιατί «βιαιοπράγησαν εναντίον τους και δη με με τα χέρια και τα πόδια τους τούς κτύπησαν με δύναμη σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενώ επιπλέον ο Δημ. Ινδραρές κατά την στιγμή της ακινητοποίησής του αποπειράθηκε να αποσπάσει τον υπηρεσιακό εξοπλισμό του αστυνομικού”.

  Επίσης, «τους απηύθυναν εξυβριστικές φράσεις … επιδεικνύοντας ούτως καταφρόνηση στο πρόσωπό τους”, ενώ οι αστυνομικοί διαπίστωσαν – όπως αναφέρουν- πως «εκσφενδόνισαν προς το μέρος τους πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες βαριά αντικείμενα, λύματα, μπογιές χρώματος πράσινου και λευκού και επιπλέον τους απηύθυναν την απειλητική φράση «Θα πεθάνετε σήμερα», επιχειρώντας ούτως να αποτρέψουν την είσοδό τους στο προαναφερθέν ακίνητο”. https://left.gr/news/sto-edolio-i-oikogeneia-indare-gia-tin-perifimi-epiheirisi-ekkenosi-tis-katalipsis-sto-koykaki

 198. spyridos said

  198
  Ας είσαι και κυρ Παντελής
  Αν δε σκύψεις
  θα τον πιεις.

 199. 198>> είχαν ενημερώσει τον Μάρτιο του 2017 τόσο το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Προσοδοφόρων Ακινήτων, όσο και το Αστυνομικό Τμήμα Νέου Κόσμου

  Για κάποιο μυστήριο λόγο δεν τους λυπάμαι καθόλου.

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  198 >>πως «εκσφενδόνισαν προς το μέρος τους πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες βαριά αντικείμενα, λύματα,

  Κατηγορούν τους Ινδαρείς,
  πως ‘ρίξαν ύλες υδαρείς
  κρουνούς πυρόσβεσης βαρείς
  και δυο καρέκλες μασίφ δρυς

  κι οι ινδαρείς γίνανε φταίχτες
  κι οι αστυνόμοι σκηνοθέτες

 201. 201# Με απογοήτ. Περίμενα μποστική πινελιά «και φταίχτες γίναν οι Ινδαρείς / και καταλήξανε δαρείς» 🙂

 202. Pedis said

  # 198 – Αν δήλωναν ενόρκως την βαθιά απογοήτευση τους που η Αστυνομία δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως και δεν τους ζητήθηκε να λάβουν μερος στην επιχείρηση, μπορεί και να τη γλυτωναν. Τώρα, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και ο,τι λενε, φοβάμαι, θα φανούν στους δικαστές προσχηματικες δικαιολογίες. Μην τους εβαλε για πλάκα ο Μένιος να πυροβολήσουν αστυνομικούς και από τραγική παρεξήγηση με καλάσνικοφ κι όχι με πιστολι για να απαλλαγούν… Εδώ οι κατηγορίες είναι σοβαρότατες, Χτηνε, και δεν πολυ έχεις άδικο που δεν τους λυπάσαι.

 203. sarant said

  202 Α τι ωραίο!

 204. spyridos said

  Το κατάλαβαν κι άλλοι

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202 το δαρείς ήταν το πρώτο που μου ΄ρθε μαζί με το υδαρείς, αλλά ήταν για παρακάτω! Χαλάλι σου 🙂

  >>επιπλέον τους απηύθυναν την απειλητική φράση «Θα πεθάνετε σήμερα»,

  και διάλογο έχει το σενάριο
  πατήρ και γιος, δίδυμο άγριο
  ταμπουρωμένοι στην ταράτσα
  πίσω από μια χοντρή λινάτσα
  ουρλιάζαν σαν θηρία ανήμερα
  ρε θα πεθάνετε εδώ σήμερα
  κι οι μπάτσοι μην ακούσουν κι άλλα
  μπουκάραν πάνοπλοι στη σάλα
  (σπρώξαν και την κυρά στη σκάλα)
  και βρέθηκε η διμοιρία
  στις φτέρες μες τη τζαμαρία.
  Και ολαρία ολαρά και ολαρία

 206. Μαρία said

 207. # 193

  Σε …επιβεβαιώνει ο Λευτεράκης σήμερα …

  https://www.sdna.gr/genikes-eidiseis/1016965_aygenakis-hrimata-ston-athlitismo-apo-stoihima-ton-ianoyario

 208. Μαρία said

 209. π2 said

  Kι ένα μεζεδάκι για τον Πάτση:

  Στον λογαριασμό του (https://www.instagram.com/paris_patsis/?hl=el) γράφει Play by the rules, but the ferocious. Κοτζάμ προφέσορ, πιέιτςντι, αντρπρενούρ, δεν μπορεί να γράψει μια ατάκα σωστά;

 210. π2 said

  Επ’ ευκαιρία, τα λαγωνικά καλούνται να ανακαλύψουν πού είναι προφέσορ ο υιός, γιατί σ’ ένα βιογραφικό της ΝΔ που είδα, απλώς ότι ήταν βοηθός διδάσκοντα σ’ ένα μάθημα στο Πάντειο έλεγε.

 211. sarant said

  210-11 Γιά να δούμε…!

 212. Μαρία said

  210
  Περίμενα να πεις κάτι για τη Νίκη Βόλου 🙂

  Αυτό ξέρω οτι το είδες: Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να κρύψει το γεγονός ότι ο γιος του Ανδρέα Πάτση, Πάρης αποτελούσε σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ, «Συντονιστή θεματικής ενότητας Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων». https://www.avgi.gr/politiki/428467_i-nd-krybei-ton-yio-patsi-diegrapse-profil-toy

 213. π2 said

  213: Κι άλλο μεζεδάκι στο δελτίο τύπου του Πάτση («η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανεργή»).

  Τι να πω για τη Νίκη Βόλου: όλοι αυτοί οι παράγοντες της επαρχίας μπλέκουν και με μια ποδοσφαιρική ομάδα κάποια στιγμή. Εκτός από τη Νίκη Βόλου είχε και με άλλες πάρε δώσε κατά καιρούς, πάντοτε στη Θεσσαλία. Ελασσόνα σίγουρα, και άλλη μια που δεν θυμάμαι τώρα.

 214. Μαρία said

  Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό είχε προκαλέσει έκπληξη η επιλογή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τοποθετήσει τον πρώην πρόεδρο της Νίκης Βόλου ως Υπεύθυνο στον Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Πάτσης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φαίνεται πως είναι αυτή που έπεισε τον γνωστό δικηγόρο να κατέλθει στην πολιτική. Καλή επιτυχία! https://magnesianews.gr/politiki/parapolitika/ypopsifios-vouleftis-o-andreas-patsis.html

 215. Spiridione said

 216. Μαρία said

  216
  Με πρόλαβες 🙂

  Προς τουϊτερικό Νικοκύρη. Για τον πληθυντικό του Πάτσης πρέπει να ρωτηθούν οι Γρεβενιώτες. Για μας ο πληθ. π.χ. του Τζελέπης είναι Τζελεπάδες άρα και Πατσάδες.

 217. Μαρία said

 218. 210-11

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΕΛληνικά ΤΑχυφαγεία

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεζεδάκι:
  «…Εν ενεργεία βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να είναι στο ΔΣ εταιρίας που κάνει πλειστηριασμούς και εισπράττει από δάνεια που δάνεια που αγόρασε στο ένα δέκατο της αξίας τους; …»
  https://www.candiadoc.gr/2022/10/23/voyleytis-tis-nd-eispraktiki-st/
  Στα 60 κάτι, εκατομμύρια πλήρωσε 4 κάτι!
  (Στο 15% της αξίας τους λέγανε κι άλλοι στο ράδιο.)
  Όχι 15, όχι 10, ούτε 7% δεν τα πήραν οι ανθρωπογδάρτες!

  Πετσώθηκε ο Πάτσης.
  ttps://www.candiadoc.gr/2020/06/11/to-pantelos-agnosto-site-koymparoy-to/#.XuoApNUzavE
  Και Πατς και Πετς και βούι βούι βούι κι αμαν αμάν αμάν.

 221. Μαρία said

 222. Μαρία said

  221
  Απ’ το πέτσωμα του συζυγικού σάιτ τον μάθαμε.

  219
  https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/52459
  Βάζοντας στην αναζήτηση Πατσ είδα και επώνυμο … Πατσαβούρα! https://www.didaktorika.gr/eadd/browse?type=author&order=ASC&sort_by=2&rpp=20&offset=33648

 223. Πέπε said

  223 τέλος
  (άσχετο αλλά)

  Και ενδιαφέρον θέμα!

 224. Μαρία said

  224
  Εσένα σκέφτηκα που πήγες και άλλαξες το μικρό σου όνομα, ενώ η κυρία κάνει καριέρα ως Πατσαβούρα.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223α Ναι, ναι, τότε με τη δημοσίευση της λίστας, που ψάχναμε ψύλλους στ΄άχυρα σε πολλές περιπτώσεις :).
  Έλεγα ότι τα 4 εκατομ. δεν είναι το 10% των 64 εκατ. των κόκκινων δανείων που αγόρασε. Γύρω στο 6% της αξίας τους τα άρπαξε!

  219β είναι και στο ΔΣ της Lyktos…

  219τέλος «Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά …»

  Εδώ γράφει απλώς «σε επιστημονικά περιοδικά» https://www.avgi.gr/politiki/428467_i-nd-krybei-ton-yio-patsi-diegrapse-profil-toy

 226. Μαρία said

  Γενάρης 2022
  Διαδικτυακός “πόλεμος” Έλενας Ακρίτα-Βίκυς Παπαλουκά -Πρωτοφανείς εκφράσεις από τη σύζυγο του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση – Εικόνες https://kozanimedia.gr/kozanimedia-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84/
  Η απάντηση της ΈΛενας Ακρίτα:
  “Λεγεται Βίκυ Παπαλουκά. Είναι η γυναίκα του ΝΔκρατη βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση.
  Χτες την πρωτοέμαθα όταν μπήκε στο άσχετο να με βρίσει. Μετά έσβηνε τα συκοφαντικά της σχόλια η καψερή αλλά εννοείται πως τα είχα σωσει όλα.
  Όταν έγραψα για το σκάνδαλο Πάτση που του έδωσε λεφτά από τη γνωστή λίστα ο κουμπάρος του Στελιος Πετσας, η κυρία αντί να ντραπεί, κοκορεύτηκε πως έχουν λέει ‘εκατομμύρια στα Γρεβενά’ και σιγά πως κάνω έτσι για δυο ‘ψωροχιλιαρικα’. Τα…ψωροχιλιαρικα από τους φόρους μας στο μεταξύ.
  Είναι η γυναίκα του ΝΔκρατη βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση.
  Αυτού με το αμφιλεγόμενο Πόθεν Εσχες (για τις εταιρείες του προσεχώς)
  Αυτού που του έδωσε ο κουμπάρος του ο Πετσας λεφτά από τη λίστα για ένα άσημο σάιτ.
  Αυτού που επαίρεται ότι είναι κολλητός του Μητσοτάκη και του Μαρινάκη και αρα δεν τον αγγίζει κανείς.
  (Αχμμμμ, νννναι. Θα το δούμε αυτό)

 227. Pedis said

  Αυτοί είναι οι κακοί πασόκοι, οι καλοί έχουν γίνει συριζαίοι. 😝

 228. Μαρία said

  118
  Βλ. 216 🙂

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  228, Ο Ανδρουλιδάκης έλεγε ότι όταν πήρε τη Νίκη, την ομάδα του Βόλου :),το κοινό παραληρούσε: Πάτση Πάτση κάνε μας Απάτσι. (Τελικά τους έκανε …παστρί και πάτσι)

 230. 223β,
  Νίκος Πατσιαβούρας αστέρι της ΑΕΛ
  (να’ τα πάλι τα ποδοσφαιρικά)

 231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ο Πάτσης δικαιώνει το ρηθέν γι αυτούς που έχουν μαύρα μαλλιά και άσπρα γένια. Πως στη ζωή τους έχουν δουλέψει περισσότερο με τις μασέλες παρά με το μυαλό.
  https://left.gr/news/andreas-patsis-edose-mitsotaki-kai-nd-ixeran-gia-tis-etaireies-moy-apo-2019-vinteo

 232. spyridos said

  232
  Περουκίνι είναι.
  Εχω δει 7-8 φωτογραφίες αυτού του Πάτση από χθες και δεν υπάρχουν δύο που να μοιάζουν.
  Σα να αλλάζει χαρακτήρα και πρόσωπο κάθε βδομάδα ή και ημέρα.
  Πιο πολλές μεταμφιέσεις από τον Αλ στο Σέρπικο.
  Ψυχολογικό; Ετοιμαζόταν να την κοπανήσει;

 233. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ένα δίκιο τόχεις για το ανόμοιον, αλλά για περουκίνι δε μου προκύπτει, σε καμία φωτό.

 234. spyridos said

  Ετσι μου φάνηκε στο βίντεο του 232, αλλά έχεις δίκιο δεν είναι περουκίνι.
  https://www.slang.gr/lemma/15109-bapsomallias

 235. Spiridione said

 236. Pedis said

  Τα ερωτήματα, από περιέργεια, είναι από ποιον ισχυρότερο πήγε να φάει τη δουλειά και έχασε τη στήριξη και πώς το σφύριξε στον κρητικόκαφρο και τον έβγαλε στη σέντρα.

  Το πιθανότερο, θα σκύψει να τον πιει στο παρασκήνιο, θα του σφίξουν τα μπιπ για να θυμάται τι πήγε να κάνει και σε έξι μήνες (Χτήνε, έξι μήνες είπαμε λέει το καταστατικό της ΝΔ-ράγκετα για τους διαγραμμένους;) πίσω στο μαντρί για μπίζνες με πλήρη προστασία.

  —-

  https://underwriter.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/

 237. Pedis said

  […] πώς το σφύριξε -> ποιος το σφύριξε

 238. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  237# Ναι, εμείς ως παρατηρητήριο εξάμηνο δεχόμαστε κατά μέσο όρο. Αν μας την κάνουν και γυρίσουν νωρίτερα/αργότερα (αναλόγως του μεγέθους της στραβής) θα κάνουμε κι εμείς μια τροποποιητική ΠΝΠ ή ΚΥΑ για τα χρονικά περιθώρια και θα τους δείξουμε, τους πούστηδοι.

 239. Μαρία said

  Απο την αναφορά Κουκάκη στην επιτροπή πόθεν έσχες, βλ. 209
  Παραλείψεις στο Πόθεν Έσχες κ. Κώστα Τσιάρα

  Ο βουλευτής Καρδίτσας και υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρας δεν δήλωσε στο Πόθεν Έσχες του την ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

  Το 30% της ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION (60 εταιρικά μερίδια) ανήκει στην STAGG (ΣΤΑΓΓ) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΙΚΕ η οποία ανήκει στην σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

  Μέτοχος με ποσοστό 70% (140 εταιρικά μερίδια) στην εν λόγω εταιρεία είναι η ALL4TOURISM, η οποία κατά 50% ανήκει στην SIGHTGREEN LTD ιδιοκτησίας Πάτση.

  Η STAGG δηλώνεται στο Πόθεν Έσχες του κ. Τσιάρα, αλλά δεν δηλώνεται η ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION.

  Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του ν.3213/2003 στην συνεδρίασή της στις 6.11.2019 αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης (υποβολή τροποποιητικής δήλωσης) σε δηλώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει. Η δυνατότητα αυτή δεν αξιοποιήθηκε από τους προαναφερόμενους βουλευτές .

  Προσδοκώ πως η δημοσιογραφική έρευνα θα σας επικουρήσει στο έργο σας».

 240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.efsyn.gr/politiki/364603_o-patoylis-parakoloythei-ti-marina-stayraki-patoyli

 241. Μαρία said

 242. Μαρία said

  242

 243. nikiplos said

  Να έχει σχέση ο ΑΠ με τον εκδότη Χάρη Πάτση της γνωστής εγκυκλοπαίδειας?
  Ο ΑΠ πάντως στο Παγκράτι μεγάλωσε, πλατεία Βαρνάβα.

 244. Μαρία said

  Στα ΕΛΤΑ δεν είχαν ιδέα.
  ‘Αρθρο 57: (Ασυμβίβαστα έργα)

  **
  ***1. Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:
  α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
  β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
  γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
  δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
  ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου.
  Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό.
  Με ειδικό νόμο μπορεί να καθορίζονται επαγγελματικές δραστηριότητες, πέραν αυτών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια, η άσκηση των οποίων δεν επιτρέπεται στους βουλευτές.
  Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
  **2. Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή.
  **3. Βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα, εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό, όπως νόμος ορίζει.
  **4. Ειδικός νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται ή εκχωρούνται ή διαλύονται συμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και έχουν αναληφθεί από βουλευτή ή από επιχείρηση στην οποία αυτός μετείχε πριν από την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας ή με ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του ιδιότητα.

  _______________________

  *** Με τρεις αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της Η΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.

 245. Μαρία said

  21 Ιουνίου 2022
  Στο στόχαστρο των αόρατων funds τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών.
  Αυτό που προξενεί εντύπωση και το αναφέρουμε για να το αξιολογήσουν οι αναγνώστες μας είναι ότι ενώ ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης τόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία όσο και στα 3 χρόνια της βουλευτικής του θητείας, δεν συναντήθηκε ούτε μια φορά με τους επιχειρηματίες ξενοδόχους που τα προηγούμενη χρόνια προ κρίσης τίμησαν τα Γρεβενά, εν τούτοις φαίνεται ότι συναντήθηκε και συζήτησε ήδη τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας που αγόρασε από πλειστηριασμό αντί πινακίου φακής το ξενοδοχείο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο ίδιος ο βουλευτής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Χρήστο Μίμμη star fm Γρεβενών, λέγοντας ότι «έκανε σχετική επικοινωνία μαζί τους», ότι «το γνωρίζει και ο δήμαρχος Γρεβενών» ενώ φαίνεται να γνωρίζει και λεπτομέρειες του επενδυτικού τους πλάνου. Λέει λοιπόν ο κ. Πατσης ότι «αυτό το πρότζεκτ έχει και κάποια νομικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση του που θέλει δύο με τρία χρόνια» επισημαίνοντας ότι «σας δίνω και μια πρώτη πληροφόρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η επένδυση».

  Βέβαια αποτελεί θέμα δημοκρατικής νομιμότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας να γνωρίζουν οι πολίτες των Γρεβενών που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές εάν ο βουλευτής τους το προηγούμενο διάστημα, εν κρυπτώ ήταν συνομιλητής των funds ενώ την ίδια στιγμή οι Γρεβενιώτες επιχειρηματίες προσπαθούσαν και προσπαθούν ακόμη και σήμερα να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Κι σε αυτό θα πρέπει ο κ. Πάτσης με πειστικό και αναλυτικό τρόπο να δώσει εξηγήσεις. https://www.vetonews.gr/editorial/item/60585-sto-stochastro-twn-aoratwn-funds-ta-xenodocheia-toy-oreinoy-ogkoy-twn-grebenwn-%20mia-ereyna-toy-vetonews-gia-ena-thema-poy-tha-apascholhsei-thn-periochh

 246. Μαρία said

  Α χα χα Επικεφαλής Μητρώου Στελεχών https://nd.gr/pitsika-revekka

 247. π2 said

  247: Αυτό με τις παρηχήσεις (Πέτσας, Πάτσης, Πιτσίκα) να το κοιτάξουν λίγο στη ΝΔ.

 248. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  248# Όχι, αυτό με τις παρηχήσεις π[…]τσ[…] εμείς να το κοιτάξουμε, δεν το βλέπω καλά το απευθυσμένο μας.

 249. π2 said

  Και για να μείνω ον τόπικ, ας διορθώσει η κ. Πιτσίκα σ’ ένα πιο εκτεταμένο βιογραφικό της στη ΝΔ εκείνο το Powerfull που βγάζει μάτια και την ασυνταξία στην τελευταία παράγραφο.

  Click to access Revekka_Pitsika.pdf

 250. Μαρία said

  249
  Και είναι και μπλέ.

 251. π2 said

  Και για να δικαιωθεί ο Τζι ότι η γνώση του αγγελικού κόσμου του ποδοσφαίρου είναι χρήσιμη στην ειδησεογραφία (οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν περιμέναμε τα βουλευτιλίκια και τις καταγγελίες για να μάθουμε το ποιόν του Πάτση), δείτε πώς τα φέρνει η μοίρα. Στο παιχνίδι των μετοχών της δόλιας Παγκρήτιας Τράπεζας, υποχώρησε η Λύκτος των Σάλλα και υιού Πάτση, και μπήκε δυναμικά μια επενδυτική εταιρία συμφερόντων Μπάκου και Καϋμενάκη, συνιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης, εφοπλιστών που βρέθηκαν ξαφνικά με άφθονο χρήμα και αγοράζουν ό,τι βρουν μπροστά τους (τηλεοπτικών σταθμών συμπεριλαμβανομένων), και δεν έχουν ακριβώς άσπιλη φήμη ούτε στον χώρο του ποδοσφαίρου ούτε στον χώρο των επιχειρήσεων, ενδέχεται δε να εμπλέκονται και σε γνωστή δικαστική υπόθεση με ποδοσφαιρικά απόνερα.

  https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/56400_mpakos-kaymenakis-exarhoy-mpainoyn-stin-pagkritia-trapeza

 252. Μαρία said

  252
  Για κάτι τέτοια διαβάζω τα ποδοσφαιρικά.

  Και πανεπιστημιακός ο Π.
  Ο κ. Πάτσης ξεκίνησε την καριέρα του το 1989* ως καθηγητής Αστικού Δικαίου ενώ μετέπειτα διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος ξένων και ελληνικών πολυεθνικών όπως η Saint Communication στις Βρυξέλλες, η BARCLEY’S INTERNATIONAL-VISA στο Λονδίνο και στον ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
  Το 2016 και για δύο χρόνια ήταν Επίτιμος Διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. https://www.jpa-lawfirm.com/andreas_patsis-bio/
  * Στα 24 του. Άξιος. https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=a139520f-406b-4f93-96e3-aa8d00f00c7f

 253. π2 said

  H σύζυγος Πάτση, αντί να καταφύγει στη βολική σιωπή στα ΜΚΔ, κάνει και επιθετικά αστειάκια. Της φάνηκε δε τόσο χαριτωμένο το αστειάκι, που το επανέλαβε τρεις φορές απαντώντας σε διαφόρους.

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  252, 253
  … είχε εκφράσει τη διάθεσή του να “μπει” στον ΟΦΗ με ένα ποσό της τάξεως των 200-300.000 το οποίο θα κατέθετε στην επόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των “ασπρόμαυρων”. Το ενδιαφέρον του παρέμεινε σε φιλολογικό επίπεδο, αφού στην πορεία υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου της κρητικής ομάδας, που δεν ξεχνούσε το τραυματικό πέρασμά του από τη Νίκη Βόλου λίγα χρόνια νωρίτερα. (…)
  το 2012 αποπειράθηκε να αγοράσει τον καταταλαιπωρημένο Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ το όνομά του “έπαιξε” επίσης για τη Λάρισα και τον Πανιώνιο.
  https://www.goodnet.gr/news-item/o-bouleutis-andreas-patsis-kai-i-apopeira-emplokis-tou-se-kritiki-omada.html

  248 και Τσιάρας (τς,τς,τς…)

 255. π2 said

  Τι σου κάνει μια ίντερσιπ:

 256. Μαρία said

  252
  Πρώτη είδηση στο σάιτ της κυρίας https://pointmedia.gr/to-schima-mpakos-kaymenakis-exarchoy-vasikos-metochos-tis-pagkritias-me-33/
  Ενδιαφέρουσα όμως είναι η 2η:https://pointmedia.gr/poios-o-rolos-telika-toy-genikoy-grammatea-tis-voylis-lene-oti-stochopoiei-voyleytes-kai-ypoyrgoys-dinontas-stoicheia-stoys-apenanti/
  Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχουν προκύψει το τελευταίο τριήμερο και έχουν δει το φως της δημοσιότητας από έγκριτες ηλεκτρονικές εφημερίδες ( Political) τον Αρτέμη Μάτσα της Βουλής για την Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει να υποδύεται ο γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

  Κοινό μυστικό στους κόλπους της ΝΔ είναι πλέον ο ρόλος που παίζει ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης. Όπως λένε ο εν λόγο έχει εγκαταλείψει τα καθήκοντά που του έχουν ανατεθεί στο Κοινοβούλιο και έχει αναγορεύσει εαυτόν σε κριτή των πάντων διαρρέοντας δεξιά και …πολύ αριστερά σχόλια και εκτιμήσεις του για βουλευτές υπουργούς και κομματικά στελέχη. Αποτέλεσμα να έχει γίνει κόκκινο πανί -στο “λάκο που σκάβει”-για τα γαλάζια στελέχη. Όλοι οι ηγέτες είχαν τους εφιάλτες τους. Φαίνεται άλλωστε διότι μέχρι πρότινος ο Μυλωνάκης δεν πλησίαζε το Μαξίμου -επί Γρηγόρη Δημητριάδη- τώρα λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια.

 257. 249, 251
  Α μπράβο!

 258. Pedis said

  Τι γίνεται με τη γκρικ μάφια ρε πστμου!

  Η μισή ΝΔrangheta θα ‘ναι από πίσω.

  Η άλλη μισή είναι μπροστά.

 259. Μαρία said

  https://oaep.gr/board/

 260. Pedis said

 261. Μαρία said

 262. 259 – 262
  Ναυτία…

 263. sarant said

  259-262 ……

  254 Μου κάνει εντύπωση το θράσος

 264. Μαρία said

  «Μάλιστα, όταν έμαθα πριν τις εκλογές ότι θα είναι υποψήφιος, απόρησα», πρόσθεσε με νόημα ο Κώστας Τσουκαλάς, για να προσθέσει ότι τα εξώδικα και τα έγγραφα που έχουν φτάσει στο δικό του γραφείο για είσπραξη «κόκκινων δανείων» αφορούσαν σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. «Για να το ήξερα εγώ και μερικές εκατοντάδες δικηγόροι που κάνουμε κόκκινα δάνεια, δεν μπορεί να μην το ήξερε η ΝΔ», κατέληξε ο Κώστας Τσουκαλάς. https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/428689_itan-gnosti-i-drasi-toy-patsi-erhontan-hartia-sto-grafeio-moy-edo-kai

 265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Αν. Πάτσης χρωστά στο Γηροκομείο;
  Ο κ. Πάτσης με τη σύζυγό του έχουν μισθωμένα 6 διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, προκείμενου να στεγάζουν σε αυτά τα γραφεία τους, όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- χρωστούν πάνω από 100.000 σε ενοίκια.
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/364762_o-patsis-hrosta-sto-girokomeio

  21 Οκτωβρίου 2022 – 08:04
  Σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο συσσωρεύει ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, κατέθεσε τον Αύγουστο η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος,
  (…) Μέσω κληροδοτημάτων το Γηροκομείο Αθηνών διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, στην ενεργή διαχείριση της οποίας εξάλλου βασίζεται και η πρόταση εξυγίανσης,
  https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2157420/meso-axiopoihshs-akinhton-to-shedio-exygianshs-toy.html

 266. Εγώ μια απορία έχω : πως δεν τοποθετήθηκε ακόμη για τον Πάτση, ο … Κούγιας !!!

 267. π2 said

  Επανέρχομαι στα του σχ. 252, καθώς διαβάζω σε οικονομικά παρασκηνιακά δημοσιεύματα ότι οι Μπακοκαϋμενάκηδες αγοράζουν κι άλλες περιφερειακές τράπεζες (Τράπεζα Σερρών, Τράπεζα Χανίων), ότι το γερό μπάσιμο στην Παγκρήτια έγινε με τις ευλογίες Στουρνάρα, ότι ρόλο στη συνεργασία τους με τον Σάλλα στην Παγκρήτια έπαιξε ο επανακάμψας Σταύρος Παπασταύρου (γνωστός ως δεξί χέρι του Σαμαρά και από την αναφορά του στη λίστα Λαγκάρντ), κι ότι ο Σάλλας ήταν να έχει μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι που έσκασε η ιστορία με τον Πάτση οπότε προτίμησε να κάνει πίσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: