Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

SLAPP, ένα χαστούκι

Posted by sarant στο 24 Οκτωβρίου, 2022


Μια ευρωπαϊκή διάκριση είχε πριν από μερικές μέρες η χώρα μας, κι όμως το γεγονός δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών της τηλεόρασης -μόνο σε ορισμένες εφημερίδες, σε κάποιους ιστότοπους και στα σόσιαλ δημοσιεύτηκε η χαρμόσυνη είδηση.

Ποια είδηση; Η είδηση για τη βράβευση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Όπως βλέπετε, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και έως πρόσφατα διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, τιμήθηκε με το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση CASECoalition που ασχολείται με ζητήματα φίμωσης και καταχρηστικές αγωγές.

Γράφω «τιμήθηκε» αλλά στην πραγματικότητα το βραβείο κάθε άλλο παρά τιμητικό είναι, κι αυτό εξηγεί την ομερτά που επικράτησε.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, που ανήκει σε εκείνους που έχουν δεχτεί χαστούκι, εννοώ SLAPP, από τον κ. Δημητριάδη:

Το βραβείο αφορά την αγωγή κατά των ReportersUnited, της Εφημερίδας των Συντακτών και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη, με την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητά πάνω από 500.000 ευρώ για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που έκαναν σχετικά με το Predator, την Intellexa και το νήμα που τον συνδέει με τις εταιρείες που εμπορεύονται με το κακόβουλο λογισμικό.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα σημειώνει:

Μέλη της CASECoalition  είναι σημαντικές διεθνείς οργανώσεις, όπως οι: European Federation of Journalists – EFJ, Committee to Protect JournalistsFIDH – International Federation for Human RightsGreenpeace International

Το θέμα λοιπόν ενδιαφέρει το ιστολόγιό μας, τοσο επί της ουσίας όσο και από άποψη ορολογίας.

Σε επιστολή προς τον βραβευμένο Γρ. Δημητριάδη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης τονίζει ότι, ύστερα από εξέταση, συμπέρανε πως οι πέντε αγωγές που κατέθεσε ο κ. Δημητριάδης, στις οποίες ζητεί ποσά από 150.000 έως 250.000 ευρώ, χαρακτηρίζονται ως Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPPs) διότι αποτελούν «καταχρηστικές αγωγές που κατατίθενται από άτομα με εξουσία και αποβλέπουν στη φίμωση και στον εκφοβισμό δημοσιογράφων που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον (έτσι αποδίδω το watchdog journalism, άλλες ιδέες δεκτές).

Θεωρούν ότι οι αγωγές εναντίον της ΕφΣυν, των ιστοτόπων και των δημοσιογράφων είναι αβάσιμες και αποτελούν αντίποινα. Δεν πρόκειται, γράφουν, για καλόπιστη προσπάθεια δικαστικής δικαίωσης αλλά μάλλον για προσπάθεια να τιμωρηθούν τα μέσα ενημέρωσης των οποίων η έρευνα, σχετικά με τους δεσμούς σας με μια εταιρεία που βρίσκεται μπλεγμένη σε σκάνδαλο με κατασκοπευτικό λογισμικό, φαίνεται να οδήγησε στην παραίτησή σας.

Περνώντας από την ειδική περίπτωση του κ. Δημητριάδη στα γενικά, ο όρος SLAPP, όπως είδαμε, είναι ακρώνυμο που αναπτύσσεται ως Strategic Lawsuit Against Public Participation. Ο ανεπτυγμένος όρος έχει αποδοθεί στα ελληνικά, από τις μεταφραστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού». 

Στη βάση δεδομένων ορολογίας ΙΑΤΕ μπορείτε να δείτε πώς έχει αποδοθεί ο όρος και σε άλλες γλώσσες.

Το SLAPP είναι ακρώνυμο αλλά ειδικότερα είναι αυτό που οι αγγλοσάξονες λένε backronym, που έχει αποδοθεί ελληνικά «αντακρώνυμο». Με τον όρο αυτό εννοούνται τα ακρώνυμα που φτιάχνονται έτσι που να ταυτίζονται ή να μοιάζουν με υπαρκτές λέξεις -παράδειγμα ελληνικών αντακρώνυμων είναι τα ΕΠΟΙΖΩ (Ένωση για την ΠΟΙότητα της ΖΩής) που παίζει με το «επιζώ» ή το ΛΑΟΣ (ΛΑικός Ορθόδοξος Συναγερμός) που ταυτιζεται με τη λέξη «λαός». Σε παλιά συζήτηση στη Λεξιλογία (το 2009! -και μάλιστα τον Γενάρη, πριν αρχίσει να εκπέμπει το ιστολόγιο), είχα υποστηρίξει ότι τα ελληνικά αντακρώνυμα δεν είναι και τόσο πολλά αλλά οι άλλοι σχολιαστές έσπευσαν να μου δείξουν ότι σφάλλω. Πάντως τα αγγλικά είναι περισσότερα και συχνότερα.

Έτσι και το SLAPP, φτιάχτηκε με τρόπο που να θυμίζει την αγγλική λέξη slap, που θα πει χαστούκι / χαστουκίζω. Πρόκειται πιθανότατα για λέξη ηχομιμητική, καθώς ακούγεται σαν τον ήχο του χαστουκιού πάνω στο μάγουλο.

Στη Βικιπαίδεια βρίσκω ότι ο όρος SLAPP πλάστηκε στη δεκαετία του 1980, αλλά έχει διαδοθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια, οπότε και απέκτησε αποδόσεις (ή μεταφέρθηκε) σε άλλες γλώσσες.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα όταν καλούμαστε να μεταφράσουμε τον όρο: στα ελληνικά (αλλά και στις άλλες γλώσσες) το slap/SLAPP δεν θα πει τίποτε. Αν δηλαδή το (αντ)ακρώνυμο έχει κατασκευαστεί κάπως αφύσικα για να ταιριάξει σε υπαρκτή λέξη της  αγγλικής γλώσσας, στην απόδοσή του σε άλλες γλώσσες το αφύσικο θα παραμείνει χωρίς να υπάρχει το αντιστάθμισμα από το τι σημαίνει η υπαρκτη λέξη. Στην προκειμένη περίπτωση του SLAPP το αφύσικο στοιχείο είναι μάλλον η φλυαρία -το αναπτυγμένο ακρώνυμο ειναι φλύαρο, για να ταιριάξει με την υπαρκτή λέξη slap, κι έτσι η ελληνική απόδοση (τη θυμίζω: στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού) είναι μακρινάρι, ενώ αποδόσεις όπως «αγωγή εκφοβισμού» ή «καταχρηστική αγωγή», που επίσης χρησιμοποιούνται, είναι προτιμότερες κατά το ότι δίνουν πιο σφιχτό κείμενο.

Με δεδομένη όμως την κυριαρχία της αγγλικής, αν αποδίδαμε π.χ. καταχρηστική αγωγή το SLAPP, θα υπήρχε κίνδυνος να θεωρηθεί ότι η «καταχρηστική αγωγή» είναι κάτι διαφορετικό από την αγωγή τύπου SLAPP, ότι είναι όρος ευρύτερος ή στενότερος. Οπότε, κάνουμε τα πικρά γλυκά και δεχόμαστε αναγκαστικά την κατά λέξη μετάφραση που ανέφερα πιο πάνω.

Επί της ουσίας τώρα: το πρόβλημα των αγωγών εκφοβισμού ή αγωγών τύπου SLAPP δεν είναι ελληνικό, κάθε άλλο -είναι διεθνές και σε πολλές χώρες εξετάζεται η θέσπιση αντι-SLAPP νομοθεσίας.

Εδώ πρέπει να σταθμιστούν δύο πράγματα: η ανάγκη να προστατευτεί ο πολίτης που (αισθάνεται ότι) συκοφαντεται από κάτι που γράφεται σε μέσα ενημέρωσης, από τη μια πλευρά, αλλά και βέβαια η ανάγκη να μη φιμωθεί η ερευνητική δημοσιογραφία από ισχυρούς που μοιράζουν αγωγές εκφοβισμού για να κλείσουν το στόμα των επικριτών τους -και μάλιστα να τους οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία.

Το δίλημμα είναι υπαρκτό, αλλά νομίζω ότι για να αποφασίσουμε τι προέχει θα βοηθηθούμε αν εξετάσουμε τη σχετική ισχύ των δύο μερών. Αλλιώς είναι όταν π.χ. ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός έχει αντιδικία με τον δήμαρχο ενός μικρού νησιού και αλλιώς αν π.χ. ένας εφοπλιστής ή μεγαλοδικηγόρος κάνει αγωγή σε έναν πολίτη επειδή θεωρεί ότι αδικήθηκε από ανάρτηση του τελευταίου στο Φέισμπουκ. Βέβαια, πιο εύκολα θεωρούμε καταχρηστική και εκφοβιστική μιαν αγωγή που κατατέθηκε από κάποιον που αντιπαθούμε, που είναι πολιτικός μας αντίπαλος.

Με κίνδυνο να θεωρηθώ ότι εμπίπτω στην προηγούμενη πρόταση, θα πω ότι, στην περίπτωση που μας απασχολεί, ο Γ. Δημητριάδης είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, μέχρι πρόσφατα ισχυρός άνδρας στου Μαξίμου, οπότε προφανώς έχει (πολύ) μεγαλύτερη σχετική ισχύ από τους δημοσιογράφους και τα μέσα στα οποία έκανε αγωγή. Ο κ. Δημητριάδης δεν θα πρέπει να επιμείνει στις αγωγές του και να ζητάει τέτοια εξοντωτικά ποσά. (Από την άποψη αυτή, καλά έκανε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος στην πρόσφατη υπόθεση της αγωγής του προς τον εκδότη και δημοσιογράφο Κουρτάκη περιορίστηκε στο να ζητήσει ηθική επανόρθωση -δεν κατέθεσε ολόκληρο το δικαστικό ένσημο).

Κι αν ποτέ θεσπιστεί νομοθεσία για τις αγωγές τύπου SLAPP, ίσως βρεθεί και κάποια πιο οικονομική διατύπωση (εννοώ στα ελληνικά) για τον όρο. Αλλιώς, θα χρησιμοποιούμε μάλλον τον αγγλικό όρο -που δεν πειράζει, γιατί πράγματι ακούγεται κάπως σαν χαστούκι.

Χαστούκι στην ελευθερία του τύπου.

Advertisement

129 Σχόλια προς “SLAPP, ένα χαστούκι”

  1. DominoTheory said

    strategic lawsuit against public participation (SLAPP) → στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού, στρατηγική αγωγή κατά της δημόσιας συμμετοχής, στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού
    https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=999963.0

  2. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Ερώτηση: Όταν κάποιος αδίκως με σέρνει στα δικαστήρια (το άδικο φανερώνεται με την αθώωσή μου) έχω το δικαίωμα μετά να τον πάω και εγώ στα δικαστήρια για τη ταλαιπωρία που μου προκάλεσε;

    Το ερώτημα προκύπτει από περίπτωση συλλογικής αντίδρασης πολιτών οι οποίοι κατέφυγαν στο ΣΤΕ οπότε φρέναρε η εκτέλεση κάποιου έργου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση.
    Το περιστατικό έχει ως εξής. Κάποιοι πολίτες κατέφυγαν στο ΣΤΕ για να εμποδίσουν την ανέγερση ενός κτιρίου. Ο λόγος; Αν γίνει το κτίριο τους κόβει τη θέα!
    Μαθαίνω όμως ότι το ΣΤΕ δικαίωσε τους εργολάβους.

  4. LandS said

    Ε και τι έγινε λοιπόν;
    Θα ανοίξει την ομπρέλα του ο Δημητριάδης και θα συνεχίσει τις μπίζνες του.
    Και ο θείος του θα συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα σε δημοσιογράφους που δεν κάνουν τη δουλειά τους και να διώκει δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους.

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Σκέφτηκα το Απόπειρα Ρεβανσισμού ΧαμερπώνΧειριστικών Ιδιοτελών ΔΙικολάβων, αλλά το πιθανό αντακρώνυμο ελέγχεται ως προβοκατόρικο 😛

  6. BLOG_OTI_NANAI said

    Και γερμανικό:

  7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    3#Δικαίωμα έχεις. Άντερα έχεις? Πόσοι από αυτούς που σύρθηκαν στα δικαστήρια μετά από στημένες κατηγορίες της αστυνομίας (που κατέρρευσαν στο ακροατήριο) στράφηκαν μετά νομικά εναντίον της?
    Μιλάω για περιπτώσεις που η αυτεπάγγελτη δίωξη των οργάνων θα έπρεπε να είναι αυτονόητη ως μονόδρομος σε ένα κράτος δικαίου (λαγός, τίγρη, μαλακία, παρέλευση ώρας κλπ). Πχ αστυνομικοί φυτεύουν μολότοφ σε σακίδιο συλληφθέντος, η κατηγορία αποδεικνύεται αβάσιμη, φεύγει ελεύθερος ο κατηγορούμενος, φεύγουν ελεύθεροι και οι μολοτοφυτευτές. Υπόκλιση, αυλαία.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Ωραίο αντακρώνυμο 🙂

  9. Λεύκιππος said

    Πάντως και στα ελληνικά, το σλαπ σαν χαστούκι ακούγεται. Έτσι το νοιώθω.

  10. atheofobos said

    Άραγε το SLAPP είχε βραβεύσει και τον τότε υπουργό Κοτζιά όταν με αγωγή του ζητούσε 250.000 ευρώ από την Athens Review of Books;
    https://www.iefimerida.gr/news/453288/o-ekdotis-manolis-vasilakis-grafei-ola-osa-travixa-apo-ton-niko-kotzia

  11. sarant said

    10
    Πράγματι υπάρχει κι αυτή η περίπτωση. Υπάρχουν όμως διαφορές. Ας πούμε, όταν έκανε την αγωγή ο Κοτζιάς δεν ήταν υπουργός αλλά απλώς καθηγητής ΠαΠει, και, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, όταν έγινε υπουργός ζήτησε από την άλλη πλευρά ένα συγγνώμη για να τελειώνει η υπόθεση και δεν του δόθηκε.

  12. Αγγελος said

    To IATE ήταν κάποτε ανοιχτό στο κοινό. Εδώ και λίγους μήνες δεν μπορώ πια να μπω. Ούτε και το δικό σου λινκ ανοίγει!

  13. Alexis said

    Καλημέρα.
    Αγνοούσα το SLAPP και το ομώνυμο βραβείο.
    Τα αντακρώνυμα όμως είναι γενικώς μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (σηκώνει άρθρο 😅) :

  14. Αντακρώνυμα: https://www.lexilogia.gr/threads/backronym-bacronym-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF.2511/

  15. Πρέπει, βέβαια, να είμαστε στο πλευρό της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και ο Τύπος, όπως και η Εκκλησία, ο συνδικαλισμός, ο Στρατός, είναι εξουσίες. Σαν την εκτελεστική και τη δικαστική, κατά κάποιο τρόπο. Οπότε πρέπει μάλλον να είμαστε ουδέτεροι/-ες απέναντί τους.

  16. sarant said

    12 Μα εγώ μπήκα κανονικά χτες που το έγραφα.

  17. atheofobos said

    11
    Βεβαίως και ήταν υπουργός όταν η Athens Review of Books καταδικάστηκε και βέβαια από τα 250.000 ευρώ που ζητούσε ο Κοτζιάς αυτά μειώθηκαν από το Εφετείο στα 10.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις έφθασαν στα 22.850 ευρώ στην τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου.
    Μάλιστα o Mανώλης Γλέζος και ο Περικλής Κοροβέσης κάλεσαν τον υπουργό να παραλάβει από τα χέρια του Περικλή Κοροβέση την επιταγή της εκδότριας Μαρίας Βασιλάκη.
    https://tvxs.gr/news/ellada/glezos-korobesis-kata-kotzia-gia-tin-athens-review-books
    Θα ήταν βέβαια ταπεινωτικό να του δοθεί συγνώμη όταν ο ίδιος έγραφε πως ήταν ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ! (πριν 100 τόσα χρόνια!), καθηγητής στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ κτλ
    https://tvxs.gr/news/ellada/glezos-korobesis-kata-kotzia-gia-tin-athens-review-books

  18. ndmushroom said

    Καλημέρα! Περί SLAPP και καταχρηστικής αγωγής, έχω την εντύπωση ότι όντως δεν ταυτίζονται, και δεν είναι απλά θέμα εσφαλμένης εντύπωσης. Καταχρηστική, π.χ., είναι και η αγωγή στο Δήμο επειδή δεν μάζεψε εγκαίρως τη μπανανόφλουδα και έπεσα και έσπασα το χέρι μου, ή στην ΦΑΓΕ επειδή δεν έγραψε «μην αναποδογυρίζετε τη συσκευασία» και την αναποδογύρισα και χύθηκε όλο το γιαουρτάκι μου (ευτυχώς στην Ελλάδα σπανίζουν αυτές οι αγωγές, ενώ στην -πάντα πρωτοπόρο, όταν μιλάμε για λαμογιές- Αμερική υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτές).
    Η SLAPP, από την άλλη, έχει σαφή πρόθεση να εκφοβίσει τον εναγόμενο και το ευρύτερο κοινό προκειμένου να μην πολυασχολούνται με τα του ενάγοντος για να μη βρουν το μπελά τους. Είναι, με άλλα λόγια, το δικαστικό ισοδύναμο μιας σφαίρας στο γραμματοκιβώτιο (ή θα ήταν, αν χρειαζόσουνα πολύ περισσότερο χρόνο, χρήμα και ενέργεια για να πετάξεις τη σφαίρα στα σκουπίδια).

    Σας αφήνω με τον πάντα απολαυστικό John Oliver, που έχει αναλύσει διεξοδικότατα το θέμα (έχοντας και ο ίδιος βρεθεί εναγόμενος σε αντίστοιχη διαδικασία)

  19. ndmushroom said

    13
    Ανοίγει το λινκ, μια χαρά. Δεν είναι θέμα κλειστής πρόσβασης, απλά έχουν αλλάξει την αρχιτεκτονική του site και πλέον δεν σε βγάζει κατευθείαν στο αποτέλεσμα αλλά στην γενική σελίδα αναζήτησης (αν όμως εκεί γράψεις SLAPP και display all available languages, τα αποτελέσματα εμφανίζονται κανονικά)

  20. ndmushroom said

    Το 13 στο 12.
    Και με την ευκαιρία, εδώ θα ανοίξει κατευθείαν
    https://iate.europa.eu/entry/result/3580977/en-allEU

  21. Καλημέρα
    Διορθώστε: όχι του «πολιτικού του βραβείου» αλλά του «πολιτικού του γραφείου» βέβαια!
    (πάω να διαβάσω παρακάτω)

  22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    11
    Άλλο ερευνητικά/αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με στοιχεία, όπως αυτά που γράφτηκαν για τον ανιψιό (για να δούμε, θα στραφεί κατά της CASECoalition τώρα;) και άλλο τα κατασκευασμένα όπως περί βιλάρας Τσίπρα στο Σούνιο!
    https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/i-bila-toy-al-tsipra-sto-soynio-gkremistike

  24. Νίκο καλημέρα. Άκρως κατατοπιστικό και το σημερινό κείμενό σου. Ας προσθέσουμε ότι το δικαστήριο για την εκδίκαση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τις 17 Νοεμβρίου. Κι ακόμα ‘ότι σημαντικοί διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οργανισμοί για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας έχουν ήδη προσφερθεί να αναλάβουν τα δικαστικά έξοδα.

  25. Αντώνης said

    Βλέπω (https://justice.ooreka.fr/astuce/voir/442395/procedure-abusive,
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Proc%C3%A9dure_abusive) ότι το γαλλικό δίκαιο προβλέπει την procédure abusive. Οι εξ υμών νομικοί μπορούν να μας πουν αν κάτι αντίστοιχο υπάρχει στο ελληνικό δίκαιο;

  26. Georgios Bartzoudis said

    «Μη Κυβερνητική Οργάνωση CASECoalition που ασχολείται με ζητήματα φίμωσης και καταχρηστικές αγωγές».
    # Μήπως είναι από την ίδια συνομοταξία ΜΚΟ που …βρέθηκε σε «νησίδα του Έβρου», και ανακάλυψε το μωρό που πέθανε ή …εύχονταν να έχει υπάρξει και να έχει πεθάνει??? (παρασύροντας καί τινας σχολιαστάς)???
    Αυτά κάνει ο Σύριζας, θέλοντας, σώνει και καλά, να έρθει δεύτερος!!! Διότι νομίζω ότι κάτι τέτοια …συσπειρώνουν μόνο τους σκληροπυρηνικους, τουτέστιν άνθρακες οι θησαυροί!!
    [Περί Δημητριάδη, δεν γνωρίζω τί μέρος του λόγου εστί).

  27. Ιδού και οι δύο έρευνες που οδήγησαν στις αγωγές:
    -Ο μεγάλος ανιψιός και ο μεγάλος αδελφός, 3.6.2022
    https://www.reportersunited.gr/8948/o-megalos-anipsios-ki-o-megalos-aderfos/
    -Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator, 4.8.2022
    https://www.reportersunited.gr/9529/mesotoichia-to-maximoy-me-to-predator/

  28. p a said

    Στρατηγική ΚΑΤαχρηστική Αγωγή ΕΚφοβισμού = Σ.ΚΑΤ.Α. ΕΚ.Ζητώ συγγνώμη, αλλά έτσι βγαίνει.  Καλημέρα σας!

  29. Ένα ακρωνύμιο που συμπίπτει με άλλη, ήδη υπάρχουσα λέξη οι Γερμανοί το λένε Apronym. Το πιο άστοχο −ή και εύστοχο, όπως το δει κανείς…− που επινοήθηκε ποτέ πρέπει να είναι το γερμανικό TAXISnet, το λεγόμενο ELSTER, αφού Elster είναι και η… καρακάξα! Οι συνειρμοί, νομίζω, αναπόφευκτοι… 😄

    Το δε Βackronym το λένε για ένα ακρωνύμιο που προκύπτει από συνήθως χιουμοριστική ή και παρετυμολογική ανανοηματοδότηση μιας άλλης λέξης (π.χ. το Ehe «γάμος» από το… Errare humanum est ) ή ενός άλλου ακρωνυμίου (π.χ. το FIAT από το Fehler in allen Teilen, δηλαδή … «παντού ελαττώματα»).

  30. sarant said

    18 Σωστή η διάκριση και απαραίτητο συμπλήρωμα το βιντεο

    21 Ωχ, θα διορθώσω!

    24-27 Γεια σου Χριστόφορε, ευχαριστούμε για τα λινκ

    29β Νομίζω πως πρέπει να βρούμε άλλον όρο για αυτά τα σατιρικά ακρώνυμα

  31. xar said

    «δημοσιογράφων που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον (έτσι αποδίδω το watchdog journalism, άλλες ιδέες δεκτές)»: μια χαρά μου φαίνεται η απόδοση, θα πρότεινα εναλλακτικά και «δημοσιογραφικός έλεγχος (των ισχυρών/των θεσμών/της εξουσίας)».

    Όσον αφορά το SLAPP, δεν μου φαίνεται πολύ επιτυχημένη η κατά λέξη μετάφραση στα ελληνικά. Αν το μετέφραζα κυριολεκτικά, θα απέδιδα το Public Participation ως «συμμετοχή στα κοινά» και όχι ως «συμμετοχή του κοινού», που κατά τη γνώμη μου έχει διαφορετικό εννοιολογικό φορτίο και συνειρμούς στα ελληνικά. Αν το μετέφραζα πιο ελεύθερα, ίσως να το απέδιδα ακόμα και ως «δημόσιος έλεγχος». Ωστόσο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν μετάφραση το ακρωνύμιο.
    Αντιγράφοντας από τη βίκη: Strategic lawsuits against public participation (also known as SLAPP suits or intimidation lawsuits), βλέπουμε ότι και στα αγγλικά υπάρχουν παράλληλοι τύποι με πιο σαφές περιεχόμενο, αφού το ακρωνύμιο είναι «φτιαχτό» για να πετύχει το επιθυμούμενο αποτέλεσμα. Άρα, θα άφηνα το SLAPP στα αγγλικά, θεωρώντας ότι είναι ευκόλως αντιληπτό από τον αναγνώστη, και θα το απέδιδα στα ελληνικά ως «εκφοβιστικές αγωγές».

    Είπα την αποψάρα μου και ηρέμησα! 🙂

  32. nikiplos said

    Στρατηγική Καταχρηστική Αγωγή Φίμωσης Δημοσιογραφικών Άρθρων
    ΣΚΑΦΙΔΑ

  33. freierdenker said

    Το against public participation, έχει την έννοια ενάντια στην συμμετοχή του κοινού, ή ενάντια στην συμμετοχή στα κοινά;

    Νομίζω ότι ο όρος δεν κάνει διάκριση για το ποιος είναι ο εναγόμενος, οπότε στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί πλατειασμός. Αλλά κάνει νομίζω διάκριση ότι ο εναγόμενος δεν κινήθηκε πάνω σε ένα προσωπικό θέμα, αλλά σε θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος.

  34. sarant said

    33 Σωστό αυτό που λες στη δεύτερη παράγραφο

  35. leonicos said

    Βγήκα ηλιθιως απρόσεκτα από το Νοσοκομείο
    Ακούω ένα στρίγγλισμα φρένων, κι εκεί που περίμενα έντρομος ν’ ακούσω και το ΜΠΟΥΜ, δεν το άκουσα.
    Το αυτοκίνητο του άλλου ε΄χε σταματήσει σε απόσταση μερικών εκατοστών από το δικό μου.

    Ο άλλος βγήκε έξαλλος από το αμάξι ουρλιάζοντας: Πού πας ρε; (και διάφορα άλλα που παρέλκει ν’ αναφέρω)
    Ο πονηρος Λεωνικς απάντησε: Νομίζω πως έχω προτεραιότητα βγαίνοντας από το νοσοκομείο.
    Ο αδικημένςο άλλος απάντησε: Πού ξανακούστηκε αυτό; Αυλόπορτα και προτεραιότητα.
    Έτσι νόμιζα, απάντησε ο μαζεμένος Λεώνικος
    Ο αδικημενος άλλος συνεχισε ανοήτως ‘Ξέρεις ποος είμαι εγώ και τι μπορώ να συ κάνω;’
    Ο είρων Λεώνικος ρώτησε: Ποιος είσαι εσύ και τι μπορείς να μου κάνεις; Ζημια δεν έγινε, ούτε τραυματίστηκε κανείς.
    Ο ανόητος αδικημένος απάντησε:Ειμαι ο [και ανέφερε καποιον υψηλό τίτλο της τοπικής αστυνομίας]
    Ο πανάθλιος Λεώνικος απάντησε: Άκου να σου πω:Εσύ φοράς μια στολή, και μπορεί καποιος αντίθετος να σε στήσει όρθιο μπροστά στον κόσμο και να σου ξηλώσει τα κουμπιά μια μέρα. Εγώ έχω ένα πτυχίο που κανένας δεν πορεί να μυτο αφαιρέσει.
    Ο αδικημενος συνεχισε βλακωδώς: Θα σου κάνω μήνυση. Δώσε μου τα στοιχεία σου!
    Και ακόμα χειρότερος Λεώνκος είπε: Χαίρομαι διότι θα επαναλάβω στο δικαστήριο αυτό που σου είπα. και είτε καταδικαστώ είτα αθωωθώ, οι δικαστές μέσα τους θα σκεφθούν πως έχω δίκιο.

    Το επεισόδιο έληξε εκεί. Μετά από μια εβδομάδα πήγα και τον βρήκα στο γραφείο του. Δεν κατάλαβα αν θύμωσε, διότι η έκπληξη σκέπασε όλα τα άλλα.
    Ο Λεώνικος μίλησε πρώτος: Μπορώ ν ζητησω συγγνώμη για μερικά πράγματα που είπα προχθές και δεν τα εννοούσα;
    Ο τιτλούχος απάντησε: Καθιστε. Θελετε καφέ;
    Καφέ δεν παράγγειλε, αλλά καταλήξαμε να γελάμε με το τι βλακεία μπορεί να κάνει κανείς εκεί που δε το περιμένει.

    Πήρε σύνταξη έκτοτε (συνέβη πριν πάω στο Αττικό, δηλαδή πριν το 2004, αλλά επικοινωνούμε συχνά. Πήγαμε μαζί και στο Αρχαιολογικό Μουσειο, που δεν είχε ξαναπάει

  36. leonicos said

    Να θυώνετε αλλά να μην αμαρτάνετε
    το λέει και η Γραφη

  37. BLOG_OTI_NANAI said

    35: Ωραίο παράδειγμα Λεώνικε, είναι πολύ δύσκολο να θυμώνεις και να μην ξεφεύγεις από τα όρια, πόσο μάλλον να απολογείσαι όταν κάποια στιγμή, με τα δικά σου κριτήρια, θεωρείς ότι δεν στάθηκες ακριβώς στο ύψος των δικών σου αξιών.

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    25 Νομίζω είναι η κατάχρηση δικαιώματος , 281 Α.Κ.
    Τα δικαιώματα ασκούνται εντός των ορίων του σκοπού τους, της καλής πίστης και των συναλλακτικών και χρηστών ηθών.Υπέρβαση αυτών των ορίων είναι παράνομη (περιλαμβάνει και πρόστιμα κατά περίπτωση).
    Θα πουν και οι φίλοι της μαχόμενης

  39. sarant said

    35 Ωραία ιστορία
    Έχει όντως προτεραιότητα όποιος βγαίνει από νοσοκομείο;

  40. Spiridione said

    25. Το αντίστοιχο είναι το άρθρο 116 Κ.Πολ.Δ (παράβαση καθήκοντος αλήθειας κτλ) και το άρθρο 205
    https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/kpold/arthro-205-kodikas-politikis-dikonomias

  41. ΣΠ said

    17
    Η αγωγή του Κοτζιά δεν ήταν SLAPP δεδομένου ότι την κέρδισε (άλλο αν ήταν σωστό ένας πολιτικός να υποβάλει αγωγή). SLAPP είναι μια αγωγή που δεν έχει ελπίδες να κερδηθεί αλλά γίνεται για εκφοβισμό.

  42. sarant said

    Μεταφέρω σχόλιο φίλου από ΦΒ

    Σου γράφω μερικά για το δημόσιο συμφέρον, είτε δικά μου είτε της Ε. Πρεβεδούρου καθ’. στο ΑΠΘ. Αν νομίζεις ότι κάτι προσφέρουν τα δημοσιεύεις. Πιο ενδιαφέρον θεωρώ τον ορισμό και τον χαρακτηρισμό του σαν έννοια έξωνομική, που χωράει πολύ νερό.
    «Ορθά χρησιμοποιείται ο όρος δημόσιο συμφέρον. Θα μπορούσε να τεθεί εναλλακτικά ο όρος του γενικού συμφέροντος, όμως επειδή τα δικαστήρια που ερμηνεύουν τους νόμους και τις νομικές έννοιες, κυρίως δέχονται τον πρώτο, πιο δόκιμη απ’ αυτή την άποψη θα ήταν η χρησιμοποίηση του όρου το «δημόσιο συμφέρον» , χωρίς και το γενικό συμφέρον να είναι λάθος. Σταχυολογώ από κείμενο της Ε. Πρεβεδούρου
    Δημόσιο είναι το συμφέρον, όταν υποκείμενό του είναι ο λαός, ο οργανωμένος σε κράτος, το οποίο διέπεται από την έννομη τάξη». Συνεπώς, το δημόσιο συμφέρον έχει κοινωνικό χαρακτήρα και συνδέεται με την έννομη τάξη. Βάσει του αντικειμενικού κριτηρίου, το δημόσιο συμφέρον συμπίπτει με το συμφέρον όλων των μελών της κρατικής κοινωνίας, διότι αφορά την ικανοποίηση βασικών αναγκών που μπορούν να έχουν όλα τα μέλη αυτά (πχ εθνική άμυνα, τάξη, ασφάλεια, υγιεινή και υγεία, διατροφή, παιδεία, συγκοινωνία, επικοινωνία, οικονομική ανάπτυξη, κλπ.
    Το δημόσιο όμως συμφέρον δεν εκπορεύεται από το εν γένει κοινωνικό σύνολο, αλλά από την οργανωμένη θεσμικά και δημοκρατικούς όρους κρατική εξουσία, την Res Publica και ως φορέας του εμφανίζεται, κατά περίπτωση, το Δημόσιο, τα νπδδ και νπιδ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κάθε φορά νομοθετικά. Ο ειδικότερος προσδιορισμός του δημόσιου συμφέροντος ανήκει κάθε φορά – στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα – στο νομοθετικό όργανο, το οποίο, με τους κανόνες που θεσπίζει, ρυθμίζει την οργάνωση και τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης και καθορίζει τους σκοπούς που επιδιώκονται από αυτήν, την οργάνωση των φορέων των δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών, καθώς και τα σχετικά νομικά ή υλικά μέσα, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου.
    Το πιο σημαντικό επομένως είναι το ότι, το δημόσιο συμφέρον αποτελεί, αόριστη, αξιολογική έννοια, την οποία, προσδιορίζει τελικώς η Διοίκηση βάσει εξωνομικών κριτηρίων».

  43. Αιμ said

    Ωραίος που πήγες κ τον βρήκες Λεό. Έχεις όρεξη όμως:-)

    «στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού» ΣΤΡΑΠΑΤΣ μια χαρά αντακρώνυμο είναι.
    Το κοινό υπονοείται .

  44. sarant said

    43 Καλό!

  45. freierdenker said

    Μια ιδέα θα ήταν η απόδοση ως «ενάντια στην συμμετοχικότητα». Η «συμμετοχική κάτι», αλλά δεν ξέρω τι.

    Βλέπω ότι σε αρκετά κείμενα της ΕΕ το συμμετοχικότητα χρησιμοποιείται για να αποδώσει το inclusiveness, για το οποίο νόμιζα ότι το καθιερωμένο είναι συμπεριληπτικότητα.

  46. 29 τέλος,
    Και παλιότερα FIAT = Fix It Again, Tony

  47. leonicos said

    39 Σαράντ

    Όχι δεν έχει.
    Απλώς το ισχυρίστηκα ότι ‘νόμιζα᾿. Αφηρημένος ήμουν.
    Μια φορά σε μια παρέα το διηγήθηκε ο ίδιος συνοπτικά (αφαιρώντας τα περί κουμπιών και πτυχίων) μόνο ότι μαλώσαμε, και μετά γίναμε φίλοι, και μας είπαν

    είστε άπαιχτοι.

    Σηειωτέον:Έχει κι αυτός Πτυχίο Νομικής

  48. leonicos said

    37 Ευχαριστώ BLOG_OTI_NANAI

    Νομίζω ότι γίνεται κάτι περισσότερο. Διαπιστώνεις πού και πώς πέφτεις, και βελτιώνεσαι

  49. Λάμπας said

    Κατά τα άλλα, προσκυνάνε πάλι μια παντόφλα…

    https://www.koutipandoras.gr/article/se-alla-nea-oures-piston-proskynoun-tin-pantofla-tou-agiou-spyridona-anastasi-sto-twitter/

  50. sarant said

    49 Είναι άλλη παντόφλα αυτή, πολυτελής

  51. Theo said

    @49, 50:
    Βρε, τους σκοταδιστές 🙂

  52. BLOG_OTI_NANAI said

    Με την ευκαιρία να θυμηθούμε όσα λέγαμε για τον αντιθρησκευτικό λαϊκισμό, και να θυμηθούμε με θυμηδία τον εξευτελισμό των «σκεπτόμενων» άθεων οι οποίοι προσκύνησαν με δάκρυα στα μάτια τις ταριχευμένες μούμιες κατά συρροή δολοφόνων όπως του Μάο ή του Στάλιν, και ευτυχώς, φωτογραφίες αποτύπωσαν αυτό το αιώνιο όνειδος για να γελάμε μαζί τους.

    Παρενθετικά να πω πως σύμφωνα με την Αγία Γραφή πλήθος αντικειμένων (ρούχα, μαντίλια, λείψανα, λάδι, ξύλινα ραβδιά) καταγράφονται να μεταδίδουν τη Θεία Χάρη, σε μια καθαρά αντιμανιχαϊστική διδασκαλία, όπου ενιαίος παρονομαστής κάθε θαύματος παραμένει η πίστη, αλλά ουδέποτε γίνεται ανεκτό το μανιχαϊστικό πλαίσιο όπου η ύλη αποδοκιμάζεται ή χαρακτηρίζεται ως «κακό» δημιούργημα. Η χάρη του Θεού μεταδίδεται με όποιον τρόπο αναπαύεται ο άνθρωπος, πιθανόν να κρατά έναν σταυρό και αυτός να βοηθά την δύναμη της προσευχής του.

    (ο Λεώνικος λόγω πίστης διαφωνεί επάνω σε πολλά από τα ζητήματα αυτά).

    Παρά ταύτα, ενώ αποδέχομαι πλήρως την ορθόδοξη διδασκαλία, θεωρώ ότι απλώς για αποφυγή σκανδαλισμού, καλό θα ήταν να μην επεκτείνονται τα προσκυνήματα σε αντικείμενα που κοινωνικά γνωρίζουμε τις διαθέσεις που δημιουργούν. Ξέρουμε ότι με βάση την Αγία Γραφή, εάν τα μαντίλια των Αποστόλων ή ή άκρη από το ρούχο του Ιησού μπορούσαν εξίσου ως δίαυλοι της Θείας Χάρης (ποτέ δεν δεχόμαστε θαυματουργά αντικείμενα από μόνο τους, αλλά αντικείμενα διαμέσου των οποίων πάντα ο Θεός θαυματουργεί, τα είχα πει και για τις λεγόμενες θαυματουργές εικόνες) άρα το ίδιο μπορούσε να λειτουργήσει και η φανέλα τους, τα παπούτσια τους, ή τα εσώρουχα τους.

    Όμως, βλέπουμε και το παράδειγμα της Αγίας Γραφής, δεν επικεντρώνεται σε ύλη που θα μπορούσε να έχει σκανδαλιστικούς συνειρμούς, ας το ακολουθήσουμε κι εμείς. Μην δούμε π.χ. προσκύνημα φανέλας και ας μην δούμε πλέον προσκύνημα παντόφλας.

  53. spyridos said

    Εχω κάτι παντόφλες τσόχινες, γαζομένες στο χέρι από τον Γιούνεμαν στο Βερολίνο.
    Κρατάνε τρία χρόνια και αυτό είναι πραγματικό θαύμα.
    Ασε που είναι σίγουρα του Σπυρίδωνα. Αυτές που προσκυνάνε είναι κινεζιές.

  54. 53# Όταν σε αγιοποιήσουν σφύρα μου να έρθω να τις προσκυνήσω. Αλλά για σκέτο Σπυρίδωνα να με συμπαθάς, δεν ξεκουβαλιέμαι Ουτρέχτη, δεν πα νάναι και χειροποίητες του Γιούνεμαν. Και μην πας να με γελάσεις, θα στείλω την κόρη μου να τσεκάρει.

  55. Παύλος said

    Το SLAPP θα μπορούσε να αποδοθεί ΦΑΠΣ:
    Φίμωση ανεξαρτησίας πολιτικών συντακτών.Το SLAPP θα μπορούσε να αποδοθεί ΦΑΠΣ:
    Φίμωση ανεξαρτησίας πολιτικών συντακτών.ΦΑΠΣ

    Φίμωση ανεξαρτησίας πολιτικών συντακτών

  56. xariss20964 said

    υπάρχει και αυτό:

  57. sarant said

    54 🙂

    55 Ειχε κρατηθεί για έγκριση, συγγνώμη

  58. >>Βγήκα […] απρόσεκτα από το Νοσοκομείο.
    Λάθος των γιατρών το εξιτήριο;
    🙂

  59. Χαρούλα said

    Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
    Π.Α.ΜΕ
    Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή
    ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

  60. Θράκας said

    Αγαπητε Νικοκυρη,
    θα ηθελα να σου στειλω ενα για μενα και μαλλον και για την ιστοσελιδα πολυ ενδιαφερον κειμενο, με θεμα τις διαλεκτους μιας γλωσσας και την σχεση τους με την κυρια,επισημη γλωσσα.Ειναι ομως γραμμενο στα γερμανικα.Το θεμα απασχολει ετσι κι αλλιως συνεχως την ομηγυρη με γλωσσικα σχολια,παρατηρησεις και συμπληρωσεις απο τις ιδιαιτερες τοπικες διαλεκτους.

  61. Πέπε said

    53, 54
    Εδώ όμως τίθεται ένα σοβαρό δογματικό πρόβλημα:

    Κρατάς τις παντόφλες μέχρι να χαλάσουν και μετά τις εκθέτεις για προσκύνημα;
    α) ΝΑΙ > τότε θα είναι διαλυμένες, κι αυτό δε θεωρείται θαύμα
    β) ΟΧΙ > τότε πού ξέρουμε αν θα άντεχαν για υπερφυσικό διάστημα ή θα διαλύονταν την επόμενη σεζόν; Εξάλλου, τι θα φοράς αν τις δώσεις;

  62. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Πονεμένη ιστορία το εν λόγω άρθρο, ήδη απ’ τα χρόνια τα παλιά.
    Όπου, όντως, όρος κομβικός “Watchdog journalism”- που πάει να πει: Ζητούμενη μια Κριτική(πρωτίστως) και, μαζί, μαχόμενη, ελεγκτική Δημοσιογραφία, ως ησιόδειος Κέρβερος (αλλά του πάνω κόσμου), κύων χαλκεόφωνος πεντηκοντακέφαλος, φύλακας βίου δημοσίου, κοινωφελούς. ‘Η, Άργος άγρυπνος (νεοελληνιστί, π.χ.: Argos S.A.), πανόπτης, μυριωπός, φρουρός Ιούς που όμως ο ευρωΔίας ο ασύδοτος όλο τη διαφθείρει, κυρίως με τη βοήθεια του κατεργάρη και κερδώου Ερμή (της Σούπερ ρίζας Merx, των μάρκετ και του “μάρπτω=αρπάζω”-βλ. https://en.wiktionary.org/wiki/merx#Latin και https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%80%CF%84%CF%89#Ancient_Greek ).
    Φρουρός που άδει την ανημπόρια του με ένα “σιγῶ· βοῦς ἐπὶ γλώσσῃ μέγας βέβηκεν·”, ή ένα“Σώπα μη μιλάς” του Αζίζ Νεσίν (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=9vFim5ep0jM ), που ξέρει ότι είναι απαραίτητο το μύγιασμα αλόγων(του Σωκράτη) ή βοδιών(της αγελαίας Ήρας), όποτε “ο λόγος του μεγάλου, η σιωπή του μικρού”.
    Διότι δεν είναι μόνο ο δικολαβικός εκφοβισμός, ή η πολιτικάντικη αγωγή κατά αγωγής πολίτη που τα στόματα βουλώνει. Έχει η Βία (ως γόνος πλέον Κράτους κι όχι ως Κράτου αδελφή) και άλλους τρόπους να επιβάλλεται πέρα απ’ αυτούς που ένα ράπισμα ως κοκκίνισμα σε παρειά αγύριστη επιφέρει. Κι αν μας χρειάζεται αρκτικόλεξο ή αντακρώνυμο. μείζον του SLAPP, επίχειρα σαν τούτα να θυμόμαστε, ίσως θα έφτανε, ένα βίαιο ΣΚαΣΕ (νοούμενο ως Στρατηγική ΚΑταστολή Σχολιαστικής Ελευθερίας), συναδευόμενο με ένα σκαστό χαστούκι, ευκταίο, φιλί να γίνει και έτσι πόνου απαλλαγή (αμήν και πότε) δι’“εὐαγγέλου φανέντος ὀρφναίου πυρός” (τουτέστιν: φρυκτωρίας «Venceremos-Νενικήκαμεν» ).

  63. sarant said

    60 Αγαπητέ, αν το άρθρο είναι στα γερμανικά, θα πρέπει να μεταφραστεί. Εγώ δεν έχω τόση εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Είναι μεγάλο;

  64. 61# Αίρεση μυρίζομαι. Θα πέσει παντόφλα.

  65. Θράκας said

    63 αν θελεις σου το στελνω,το βλεπεις και αποφασιζεις τι μπορει να γινει.Μπορει το περιεχομενο να σου αρεσει,μπορει και οχι.Εγω παντως δεν ειμαι μεταφραστης.

  66. dryhammer said

    61. Κι αν οι παντόφλες δεν λιώνουνε επειδή είναι αφορισμένες, τί κάνουμε;

  67. Πέπε said

    66
    Άμα είναι αφορεσμένες, καλά αφορεσμένες όμως, τότε και φορεμένες είναι σαν αφόρετες. Για προσκύνημα βέβαια δεν κάνουν, αλλά έτσι κι αλλιώς συμφέρει να τις κρατήσεις.

  68. 63, 65: Αν ο Νικοκύρης το βρει ενδιαφέρον και δεν είναι κάτι τεράστιο, θα μπορούσα να το αναλάβω εγώ. Την ηλεκτρονική μου διεύθυνση την έχεις, Νίκο.

  69. 66# Κι άλλος αφορεσμένος. Το πράμα ζορίζει, θα αναλάβει το ιππικό.
    https://tvxs.gr/news/ellada/anabiosi-xoyntikis-polemikis-aretis-ton-ellinon-me-dimioyrgia-ippikoy-me-epikefalis-enan

  70. 46: Ναι, ναι, όπως και άλλες εκδοχές: Für Italiener ausreichende Technik «Για Ιταλούς επαρκής τεχνολογία» ή Für Idioten allgemein tauglich «Για ηλίθιους φτουράει» ή Futile Italian attempt at transportation «μάταιο ιταλικό εγχείρημα στα μεταφορικά μέσα»… 😄

  71. spyridos said

    55
    Μου αρέσει ηχητικά αλλά αποκλείει τους υπόλοιπους πολίτες στους οποίους αναφέρεται το SLAPP.
    ΦΑΠΠ Φίμωση Ανεξάρτητων Παρόντων Πολιτών ;;;

  72. Μαρία said

    69
    Ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης. Δεν ήξερα οτι ήταν … του ιππικού.

  73. sarant said

    63-68 Αν το βρούμε και οι δυο ενδιαφέρον.

    65 Ναι, στείλε το, sarantπαπάκιpt.lu

  74. Πέπε said

    69

  75. spyridos said

    66. Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στις Κεφαλονίες.
    54. Πολύ μικρή αγορά η Ουτρέχτη. Στον Πειραιά στον Άγιο Σπυρίδωνα με τον Σεραφείμ τον Άγιο ΧρυσάΒγουλο να τραγουδά στρατιωτικά εμβατήρια πρέπει να γίνει. Θα κόψουμε μονέδα κάργα.
    Δεν ντρέπονται οι αγιογδύτες. Ο άγιος μου, αγρότης και λούμπεν, όλη μέρα στα χωράφια, έπιανε την πέτρα και την έστυβε. Τον έκαναν χλεχλέ που γύριζε και καλά το βράδυ σπίτι και φορούσε αυτές τις φλώρικες τις χρυσοποίκιλτες.
    Οι δικές μου τουλάχιστον είναι παντόφλες της εργατικής τάξης με την πρέπουσα για τον Άγιο εμφάνιση (θα ταιριάζει με κάνα κομματάκι λείψανο) αλλά και ευωδία.

  76. Πέπε said

    Του ιππικού τα άρβυλα σαν είν’ αφορεσμένα
    μοιάζουνε πάντα αφόρετα κι ας είναι φορεμένα.

    Κάμελ, βούρτσα και γυαλίζω
    στον δεσπότη τ’ αφορίζω.

    Μα η παντόφλα του Άγιου, αρβύλα δε λογιέται
    ποτέ δεν αφορίζεται, ποτέ δεν καταλυέται.

    Της παντόφλας θεία χάρη
    δες κι εμέ το παλικάρι.

  77. Πέπε said

    Τ’ς εργατιάς το παντελόνι
    εις το γόνα πρώτα λιώνει.
    Δέσποτά μου, αφόρισέ το,
    και γερό διατήρησέ το.

    Του γραφιά στον κώλο λιώνει.
    Ποιος να ράβει, να μπαλώνει;
    Ρίξ’ του ένα ανάθεμα
    να μη θέλει μπάλωμα.

  78. Πέπε said

    Συνεχίζω με την παντελονολογία:

    Και του ιππικού είν’ άλλο,
    λιώνει πρώτα στον καβάλο.
    Την γκιλότα αφόρεσ’ τη,
    πάλι ξαναφόρεσ’ τη.

  79. BLOG_OTI_NANAI said

    69: Όταν βάζουν αυτούς τους γελοίους, παλιακούς τίτλους, δεν τρώγονται με τίποτα…
    Αν το ιππικό αποτελεί «χουντική αναβίωση», μάλλον έχουν χάσει επεισόδια στο tvxs:

  80. Λεύκιππος said

    FORD = Found On Road Dead

  81. Αμαλία said

    OLYMPIC = Onasis Likes Your Money Paid In Cash
    SABENA = Such A Bloody Experience Never Again
    BOAC = Better On A Camel
    ELAL = Every Landing Always Late
    SAS = Sex And Service

  82. 61, 64
    Αίρεση και παρασυναγωγή, Χτήνε! Τέτοια ψευδοδιλήμματα δεν υπάρχουν για τον δραστήριο αυθεντικό ‘Αγιο. Η φθορά της παντόφλας δεν είναι ταμπού:
    https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/ti-sumbainei-me-tis-pantofles-tou-agiou-spuridona–se-kathe-ekklisia-einai-diaforetikes-giatitis-xalaei/
    (Άλλο παντόφλα κι άλλο βρασμένο κάστανο, μην μπερδεύεστε)

    77, 78
    Καταπληκτική αυτή η ωδή στη φθαρτή υπόσταση του παντελονιού!

  83. Pedis said

    Την παντόφλα του αη πίπη η επαρχία; Τη ζώνη της μανταμ γιώτας ο Πειραιάς! Ίσα κι όμοια;!

    Μακάρι κι η Αθήνα με τον άγιο πρεπούτσο!

  84. sarant said

    76 Πολύ καλά τα παντελονολογήματα, Πέπε!

  85. 10, 11, 17
    Αν είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους ο Γλέζος κι ο Κοροβέσης, στην περίπτωση εκείνη, ωστόσο, εκεί το θέμα ήταν η (μικροψυχη;) αντιμετώπιση μιας προσωπικής κριτικής. Τι σχέση έχει αυτό με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να φιμώσει δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν ένα μεγάλο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος και το οποίο πλήττει το δημόσιο συμφέρον – και όχι την υπόληψη ενός μόνο ατόμου; Δεν ξέρω…

  86. Πέπε said

    Και της Παναγιάς η Ζώνη
    ούτ’ αυτή ποτέ δε λιώνει.
    Παναγία μου και σώσε
    και σφιχτά τη ζώνη ζώσε.

    Το μέγιστο θησαύρισμα αυτό τ’ς Ορθοδοξίας
    πρώτη φορά στην πόλη μας κατόπιν πανδημίας.

    Με αρχηγού κράτους τιμές θε να την περιμένω
    κι ας σκάσει το υπερφίαλο άθεο κατεστημένο.

    Μη λοιδορείτε τις τιμές
    γιατ’ είναι πια καταφανές
    το έλλειμμα της χάρης:

    αμέτρητα τα θαύματα,
    αστείρευτα ιάματα,
    διάλεξε και θα πάρεις.

    Σωτηριώδες νόημα
    αφάνταστα εσώκλειστο
    μες στην υπεραξία,

    με φίνο καμηλόνημα
    το έφτιαξε αχειρόκτιστο
    η ίδια η Παναγία.

    Από τις πέντε ως δεκατρείς
    του Νοεμβρίου, θα τη βρεις
    στο τιβί Πεμπτουσία.

    (Καλά, το τι διαβάζει αυτός ο Πέντις και μας ενημερώνει…)

  87. Πέπε said

    Χώρια που για αδιευκρίνιστους λόγους το κείμενο του λινκ φαίνεται να αναρτήθηκε όχι από οποιονδήποτε άλλον αλλά από το Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρησκειών της Ι.Μ. Πειραιώς.

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-pireas-ypodechete-tin-agia-zoni-tis-panagias-o-mitropolitis-serafim-mila-gia-to-megisto-thisavrisma-tis-orthodoxias/

    (Είχαμε ξανασχολιάσει γι’ αυτό το γραφείο. Είσθε αιρετικός, ε; Ανεβείτε στον δεύτερο, στο Γραφείο Αιρέσεων…)

  88. Πέπε said

    Τελευταίο γιατί κλείνουμε:

    Το είδα τ’ Άη Ζωνάρι
    το είδα ψες αργά,
    που εμπήκε στο καράβι
    να πάει στον Πειραιά.

    Εστέκονταν οι φίλοι
    με λύπη με χαρά
    και για να προσκυνήσουν
    εκάνανε ουρά.

    Και το προσκύνημά τους
    εστάθηκα να ιδώ,
    και σαν αρχηγό κράτους
    να το υποδεχτώ.

    Σ’ ολίγο, σ’ ολιγάκι
    έφυγα κι από δω,
    και πήγα στην Κοζάνη,
    παντόφλα για να ιδώ.

    Κι αφού παντόφλα, ζώνη
    χαθήκαν στον αφρό,
    βάζω την «Πεμπτουσία»
    για να τα ξαναδώ.

  89. spyridos said

    82
    «Και καταλήγοντας ο Δημήτρης Αλικάκος, αφού προτείνει μια καλή παντόφλα στους πιστούς που να αντέχει…»

    https://www.pantoffeleck.de/

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    Και μερικοί στίχοι από το το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο (σελίδα 117):

    Ο άθεος είναι έξυπνος,
    το ακούω όπου πάω,
    κι αν δεν πιστεύεις πήγαινε,
    τη μούμια δες του Μάο.

    Ο άθεος είναι λογικός
    λατρείες δεν πιστεύει
    μόνο τα άγια λείψανα
    φονιάδων θα λατρεύει.

    Κι αν οι Ρωμαίοι πέρασαν
    και οι παγάνες σβήσαν,
    λατρεία του αυτοκράτορα
    οι άθεοι προσκυνήσαν.

    Κάθε άλλη πίστη, όπιο
    ο άθεος νομίζει,
    μόνο στον αυτοκράτορα
    το σκύψιμο αξίζει
    .

  91. BLOG_OTI_NANAI said

    91: Κάτω από τους στίχους είχε και την παρακάτω εικόνα με δείγματα άθεων που παραδίδουν μαθήματα για το πώς οι θρησκείες καταντούν το όπιο του λαού…

  92. Alexis said

    Το 1984, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (το παλιό, ορθόδοξο κλπ.) προχώρησε σε συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και έφτιαξε την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), κάποιοι κολλημένοι ακροδεξιοί έσκουζαν γιατί «ο Σκουλαρίκης φτιάχνει το νέο ΕΛΑΣ» και έσκιζαν τα ρούχα τους για την «κατάληψη του κράτους υπό των κομμουνιστών» 🙂

  93. Pedis said

    Πέπε, να δω τι πίμα θα γράψεις όταν θα φέρουν για προσκύνημα και φίλημα τον χόλη πρεπούτσο. 😛

  94. michaeltz said

    Για το θέμα της προσκύνησης ρουχισμού αγίων:
    Φαντάζεστε να αγιοποιηθεί κάποιος από τους περιβόητους «μοντέρνους» αγίους Ιεράρχες και να κληθεί το χριστεπώνυμο πόπολο να προσκυνήσει κανένα ροζ στριγκάκι;

  95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    82 >> Ο άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο, γράφει το εκκλησιαστικό σαιτ Δόγμα.

    Ρε τι γίνεται στο ντουνιά…Γι αυτό είναι προστάτης των τσαγκάρηδων καταπώς τα λέει η βίκη.

  96. sarant said

    91 Δηλαδή δεν είναι μόνο τα μεν αστεία, είναι και τα δε.

  97. Πέπε said

    > …περί δε τας πρώτας δεκαετίας του 21ου αιώνος φαίνεται λαβούσα [ενν.: η τάση του προσκυνηματισμού] τοιαύτας διαστάσεις ώστε οι ιστορικοί της εποχής να ομιλώσι πλέον περί παγκοσμίου, ολίγου δει, φαινομένου. Διεκρίνετο δε απαξάπας ο γήινος πληθυσμός εις δύο κυρίας συσπειρωσεις: την των ενθέων προσκυνηματιστών, προσκυνούντων ανθρώπινα λείψανα πρωτίστως αλλ’ ασμένως, ενίοτε, και είδη ιματισμού, και την των αθέων τοιούτων, πραττόντων ακριβώς τα αυτά αλλά επί άλλων προσώπων, οίον επί ηγετών των κομμουνιστικών χωρών των προηγουμένων αιώνων.

    Μαρτυρίαι δε περί προσώπων μη μετεχόντων τού ως άνω δυϊσμού ελάχισται σώζονται, δεικνύουσαι και αύται ότι μόνον σποραδικώς και μεμονωμένως εξηρέθησάν ποτέ τινες. Ενδεικτικόν λ.χ. το κάτωθι δίστιχον, σπάραγμα πιθανώς εκτενεστέρας συνθέσεως υπό τον τίτλον «Αθέου απολογία»:

    […] Άδικα με δικάζουνε, δεν είμαι τέτοια λέρα,
    τον Μάο δεν προσκύνησα γιατ’ ήτανε παιδέρα […]

  98. Πέπε! καταπληκτικός!
    Μας έφτιαξες τη μέρα! Τυχερά τα παιδιά που σε έχουν Δάσκαλο!

  99. Pedis said

    Του γερων παπαρίσιου δεν είναι παντόφλες, αλλά μάλλον οι σαγιονάρες του στρατού. Μάχιμος!

    https://www.imerodromos.gr/to-christemporio-ths-ierhs-pantoflas/

  100. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    100# Ερυθρέ στούρνε, δεν είναι παντόφλες αλλά εμβάδες.

  101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    98# Επιτραπήτω μοι αγαπητέ συνάδελφε η παράθεσις και ετέρου σπαράγματος, πιθανώς εκ της ιδίας απωλεσθείσας συνθέσεως:

    Γειά σ[…] βρε Σήφη μερακ[…] που ‘σαι μες στο […]μλίνο
    και τα γουστάρ[…] κούτσικα, να βάζ[…]ιμπιλίνο

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πέπε ολέ!
    74 κ.ε.
    Θαύμα στη στιχουργική
    και στην ιπποκριτική

    91, Εμένα με πήγε (καθένας το χαβά του) σε κάτι παλιές αθεοένθεες 🙂 μαντινάδες
    Σταυρό δε έκαμα ποτέ
    Δόξα Θεώ δεν είπα
    μόνο σαν εύρηκα ανοιχτές
    τς αγκάλες σου και μπήκα

    Αγίους μπλιο δεν προσκυνώ
    ταβλιά ζωγραφισμένα
    μον΄προσκυνώ τα κάλλη σου
    που τα ΄χει ο Θιος πλασμένα

    «Έρωτας ή τίποτα», το γράφουν και οι τοίχοι 🙂
    ….

  103. Alexis said

    Θα πέσει παντόφλα…

    #92: Εκειός στην αριστερή φωτογραφία, ο τέρμα δεξιά μήπως είναι ο Μπρους Λή; 😆

  104. Theo said

    Καλημέρα,

    Στο γύρισμα του χρόνου από 2021 σε ’22, με αφορμή τις εξυπνάδες του Μόσιαλου για την Παναγία, είχα γράψει εδώ για έλλειψη ενσυναίσθησης και τον εγωκεντρικό δυτικό τύπο ανθρώπου που είναι τόσο βέβαιος για την αλήθεια του, ώστε να μη διστάζει να χλευάζει πρόσωπα ιερά για την πλειονότητα (σ’ αυτή την περίπτωση) αλλά και για τις μειονότητες των συμπολιτών του, ενώ αν το απέφευγε αυτό δεν θα σήμαινε πως συμμερίζεται τις ιδέες τους αλλά πως τους σέβεται ως πρόσωπα, ως συμπολίτες, γείτονες, συναδέλφους, κλπ.
    Το να θέλει να τους προσβάλλει με κάθε αφορμή δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα του, και να με συγχωρείτε.

  105. loukretia50 said

    Εύγε Πέπε!
    —————–

    Ω, Μούσα, ιδιότροπη!
    Χρόνια σ΄εκλιπαρούσα
    για έμπνευση μοναδική
    σε μια ρΙμάδα επική
    που την ταλαιπωρούσα!

    Σου χάρισα το χρόνο μου
    Το πάθος , την ικμάδα
    Και συ στον Πέπε χάρισες
    κοτζάμ παντοφλιάδα?

    Πετράδια περιφρόνησες
    Και έχω πάθει νίλα
    Παντόφλα ήθελες μωρή?
    Η έσχατη ξεφτίλα!
    ΛΟΥ
    Για μια παντόφλα το λοιπόν,
    πήγε αλλού το κλέος
    Τη σβούριξε αναφανδόν
    Πέπε ο παντοφλαίος

  106. Alexis said

    #98 (συνέχεια)

    …εις ανασκαφάς δε γενομένας εις την περιοχήν εις ην εικάζεται ότι ευρίσκετο το μαυσωλείον του Λένιν, ευρέθη αποτυπωμένον δια σινικής μελάνης επί πορσελάνινου πλακιδίου (πιθανώς εις αποχωρητήριον της εποχής) και το κάτωθι άσεμνον στιχούργημα, συνταχθέν υπό αγνώστου και χρονολογηθέν περί τα τέλη του 20ου αιώνος:

    Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ

    Σαν άθεος κουμμουνιστής μέσα στην κοινωνία
    γουστάρισα βρε σύντροφοι να κάνω λιτανεία

    Ψωνίζω τη τζουρίτσα μου κι ένα μικρό βιβλίο
    και σκάω για ξεκάρφωμα μέσα στο μαυσωλείο

    Τη μούμια του Βλαδίμηρου δήθεν να προσκυνήσω
    Μα στην πραγματικότητα χασίσι να καπνίσω

    Μες στη μεγάλη αίθουσα με τα χαλιά τα σκούρα
    ντουμάνιασα τον αργιλέ κι απλώθηκ’ η μαστούρα

    Να σου κι ένας της Κομσομόλ κρυφά με βλεφαρίζει
    κι απ’ το ντουμάνι το πολύ το μάτι του δακρύζει

    -Δωσ’ μου κι εμένα σύντροφε λιγάκι να φουμάρω
    αλλιώς σου κάνω αναφορά, τα μέτρα θα σου πάρω

    -Κάτσε ρε βλάμη δίπλα μου και πάρε ένα μπάφο
    αναφορές και κόμματα στ’ αρχίδια μου τα γράφω

  107. Αγγελος said

    «Πάντα έξεστι, αλλ’ ου πάντα συμφέρει.»
    [Ο Σεδεκίας] «ἐξωλόθρευσε τὰ ἄλση καὶ τὸν ὄφιν τὸν χαλκοῦν, ὃν ἐποίησε Μωυσῆς, ὅτι ἕως τῶν ἡμερῶν ἐκείνων ἦσαν οἱ υἱοὶ Ἰσραὴλ θυμιῶντες αὐτῷ»

    Κακά τα ψέματα, η τιμή/προσκύνηση των λειψάνων και των εικόνων πολύ εύκολα εκφυλίζεται σε ειδωλολατρία· οπότε καλό θα ήταν η Εκκλησία να μην την πολυενθαρρύνει…

  108. Theo said

    @108:
    Αλλά δεν είμαστε στην εποχή της ΠΔ, όταν, λόγω των γειτόνων τους, οι Εβραίοι εύκολα εκτρέπονταν στην ειδωλολατρία.

    Γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στον πρώτο λόγο του υπέρ των αγίων εικόνων:
    Στα παλιά χρόνια ο Θεός, ο ασώματος και ασχημάτιστος, δεν εικονιζόταν καθόλου. Τώρα όμως, επειδή ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα και επικοινώνησε με τους ανθρώπους, απεικονίζω το ορατό του Θεού.
    Δεν προσκυνώ την ύλη, προσκυνώ όμως τον δημιουργό της ύλης, αυτόν που έγινε ύλη για μένα και καταδέχτηκε να κατοικήσει μέσα στην ύλη και πραγματοποίησε τη σωτηρία μου μέσω της ύλης, και δεν θα παύσω να σέβομαι την ύλη, με την οποία πραγματοποιήθηκε η σωτηρία μου.
    Τη σέβομαι όμως όχι ως Θεό, μακριά μια τέτοια βλασφημία. […]
    Αλλά και την υπόλοιπη ύλη, με την οποία συντελέσθηκε η σωτηρία μου, την σέβομαι και την υπολήπτομαι, ως φορέα θείας ενέργειας και χάριτος.

    Και:

    Στα παλιά τα χρόνια, επειδή δεν γνωρίζαμε το Θεό, δουλεύαμε σε θεούς που δεν ήταν εκ φύσεως θεοί· τώρα όμως που γνωρίσαμε το Θεό, η καλύτερα που μας γνώρισε ο ίδιος ο Θεός, πως να επιστρέψουμε πάλι στα ανίσχυρα και φτωχά στοιχεία;
    Είδα τη μορφή του Θεού την ανθρώπινη και σώθηκε η ψυχή μου. […] Η σκιά των αποστόλων και τα σουδάρια και τα μαντήλια απομάκρυναν τις αρρώστιες και φυγάδευαν τα δαιμόνια˙ πως λοιπόν να μη δοξάζεται η σκιά και η εικόνα των αγίων;
    Ή κατάργησε την προσκύνηση κάθε ύλης, ή μη καινοτομείς ούτε να μετακινείς όρια αιώνια που έθεσαν οι πατέρες σου.

    Η Ορθοδοξία είναι «υλιστική». Δεν είναι ιδεολογία, ούτε πουριτανισμός, ούτε ευσεβισμός, σαν αυτά των Προτεσταντών. Βασίζεται στο βίωμα και τα πράγματα, τα αγιασμένα από την άκτιστη χάρη του Θεού, μια χάρη που έχουν οι Άγιοι, ψυχῇ καὶ σώματι, και τη μεταδίδουν σε όσα αγγίζουν. Κι ας σκανδαλίζονται οι τάχαμου υλιστές και οι ιδεοληπτικοί.

  109. Αγγελος said

    Ποιος ήταν (ο Καζαντζάκης μήπως;) που επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Λένιν, συνοδευόμενος από τον Λουνατσάρσκι, και μουρμούρισε «κάποτε θα βρεθεί ένας επαναστάτης να του βάλει φωτιά»; Όλοι πάγωσαν και μόνον ο Λουνατσάρσκι χαμογέλσε και του είπε «Σσς…»
    Κάπου το’χω διαβάσει, αλλά δεν βρίσκω πού. Δεν έχω και πρόχειρο το «Ταξιδεύοντας: Ρουσία»…

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    92: Μερικοί ακόμα στίχοι από το το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο (σελίδα 185):

    Ο άθεος είναι σοβαρός,
    με λογική ατσάλι,
    γι’ αυτό και μόνο προσκυνά
    τα τσόκαρα του Στάλιν.

    Αλλά και πίπες πάμπολλες,
    ο άθεος μαζεύει,
    που είχε μεσ’ στο στόμα του
    ο ηγέτης που λατρεύει.

    Αυτή ‘ναι η απόδειξη
    πως ο άθεος αξίζει,
    κάτι παντόφλες παλιακές,
    δεν τις υπολογίζει.

    Άθεος ίσον λογική,
    και όχι ανθρωπάκι,
    γι’ αυτό και στις νηστείες σας
    αυτός τρώει σουβλάκι.

  111. Michail said

    Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο αστικός μύθος λέει ότι το είχαν γράψει και στα ασθενοφόρα πριν το πάρουν χαμπάρι.

  112. atheofobos said

    Έστω και καθυστερημένα μια μικρή ενημέρωση για τις ζώνες που διέθετε η γκαρνταρόμπα της Παναγίας

    ΜΗΠΩΣ Η ΒΡΑΚΟΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ; …
    http://atheofobos2.blogspot.com/2011/12/blog-post_06.html

    ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2011/12/blog-post_13.html

    Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2017/11/blog-post_20.html

    Εκτός από τις ζώνες και τις παντούφλες διατίθεται για προσκύνηση και
    ΤΟ ΕΣΩΒΡΑΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΥΦΩΝΟΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2016/07/blog-post_20.html

  113. # 109

    Ολα τάχει πει ο Σεφέρης στην Ελένη του…

    Τι είναι θεός ; τι μη θεός΄και τι το ανάμεσό τους;

  114. Πέπε said

    111
    Πράγματι, το να μαζέψεις τις πίπες ή τις παντόφλες ενός γνωστού, σημαντικού ανθρώπου που έχει πεθάνει και να τις εκθέσεις είναι ακριβώς το ίδιο είτε πρόκειται για άγιο είτε όχι. Βέβαια υποθέτω ότι ούτε τις πίπες του Στάλιν προσκυνάνε ούτε τις παντόφλες (αν και δεν ξέρεις καμιά φορά). Πάντως είδα πρόσφατα τα γυαλιά του Βαμβακάρη και, λίγο παλιότερα, την πένα και κάτι άλλα παρόμοια του Καζαντζάκη, στα αντίστοιχα μουσεία (του Καζαντζάκη είχε και μερικά πιο αξιόλογα εκθέματα, του Βαμβακάρη όλο τέτοια), και αναρωτήθηκα: γιατί κάθομαι και τα κοιτάω τώρα αυτά;

    Από την άλλη μεριά, καταλαβαίνω και την προσπάθεια συλλογής και διάσωσης αυτών των ενθυμημάτων. Έστω και χωρίς λογική, το ότι αυτή τη φθαρμένη πένα την είχε στα χέρια του ο Καζαντζάκης και ίσως μ’ αυτήν να έγραψε τα αθάνατα έργα του (τα οποία, όσα έχω διαβάσει, ελάχιστα εκτιμώ αλλά άλλο αυτό…), δίνει μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία στο αντικείμενο. Και με την πίπα του Στάλιν το ίδιο (ίσως μία από αυτές να είναι η ίδια που έχουμε δει στην τάδε διάσημη φωτογραφία!), πόσο μάλλον με τη ζώνη που κατά σύμβαση θεωρούμε ότι φορούσε η Παναγία.

    Οπότε ναι, οι στίχοι από το Κόκκινο βιβλίο που μας μετέφρασε ο Μπλογκ έχουν μια αλήθεια.

    Αντίθετα όμως, τα εγκυκλοπαιδικά που πληροφορούμαστε στο #98 τα αμφισβητώ εντόνως. Τι διάολο, δεν μπορεί όλοι να προσκυνάνε (στην κυριολεξία) είτε τις μούμιες και τις παντόφλες των Στάληδων και των Μάων είτε των αγίων. Και αν (εντελώς κατά σύμβαση) χωρίσουμε τους ανθρώπους σε θρήσκους και αθέους, πάλι αποκλείεται ο κάθε θρήσκος ΚΑΙ ο κάθε άθεος να προσκυνάει παντόφλες, και να ξεχωρίζουν μόνο από το ποιανού ήταν η κάθε παντόφλα.

  115. 98, 102,106, 107

    Μα τι οίστρος έπεσε εδώ!😮 Δεν παίζεστε!
    (Χτήνε, μπαγάσα, μας αποτέλειωσες! 😂)

    91,111
    Ωραία έμπνευση και ανατροπή!

  116. >>Σου χάρισα το χρόνο μου
    Το πάθος , την ικμάδα
    Και συ στον Πέπε χάρισες
    κοτζάμ παντοφλιάδα?

    Λου!!! (Δεν μπορώ! 😂)

  117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    «Do you want to censorship me? Just leave me to speak. I am a journalist, I have a history in journalism. When I speak, you don’t have to speak!».

    Εντ φακ δε ίνγκλις.
    https://www.2020mag.gr/themata/5938-17o-dimosiografiko-synedrio-samothrakis-pos-na-epikyrosete-ti-thesi-108-me-ypourgiki-ypografi

  118. 118.
    Αχαχαχαχα!
    Λοιπόν, αυτό πρέπει να το υιοθετήσουμε- Χτήνε, μην επιμένεις : Just leave me to speak. When I speak, you don’t have to speak!
    (ρε συ, leave me to ask, δημοσιογράφος πώς έγινε αυτό το άτομο;)

  119. Πέπε said

    118-119

    When the loula is smoking, you don’t have to speak.

  120. 119>> ρε συ, leave me to ask, δημοσιογράφος πώς έγινε αυτό το άτομο;

    Άϊ ντόν’τ κνόου χάου δις άτομ μπικέιμ τζούρναλιστ . Γιού κνόου? Ιφ γιού κνόου άι γουίλ λήβ γιού το σπηκ. Μπατ ιφ γιού ντον’τ κνόου άι γουίλ σπήκ εντ γιού ντον’τ χεβ του σπηκ. Αντερστέντ?

  121. 121.
    Χου; Γιου;;; Οφκορς!

  122. Αιμ said

    Ιφ γιου γουοντ του γκόου , γκόου
    Ιφ γιου γουοντ του στέι, στέι
    Ονλι στοπ νάου του κράι
    Άι καντ τολέρειτ ιτ

  123. 122# Γκουντ. Μπικόουζ ιφ γιού ντον’τ ληβ μι του σπηκ γουί γουίλ μπικάμ φρομ τού βίλλατζις βίλλατζερς.

  124. 124.
    Τζαστ γκόου του σι ιφ άι καμ, τελ άι !

  125. Μαρία said

    Και ελληνοαγγλογαλλικά.

  126. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    125# Άϊ γουέτιντ αντίλ νάου μπατ γιού ντίντν’τ καμ, σο άι γκόου το σληπ νάου.

  127. Alexis said

    #120:
    Just don’t speak and make moko
    I ‘ll explain you bayoko

  128. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: