Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Καταραμένο μουντιάλ

Posted by sarant στο 14 Νοεμβρίου, 2022


Την Κυριακή αρχίζει στο Κατάρ το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, που εμείς εδώ στην Ελλάδα συνήθως να το λέμε Μουντιάλ (ως γνωστόν, το Μουντιάλ είναι ελληνική λέξη). Το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι μοναδικό από πολλές απόψεις, και όχι μόνο -ή όχι κυρίως- επειδή είναι το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο που θα φιλοξενηθεί από μουσουλμανική χώρα.

Η ιδιαιτερότητα που χτυπάει στο μάτι, βέβαια, είναι ότι την Κυριακή έχουμε 20 Νοεμβρίου -πράγματι, το αλ Μουντιάλ (το προηγούμενο το είχα πει Μουντιαλόφσκι) θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά χειμώνα (ή έστω χειμώνα για το βόρειο Ημισφαίριο).

Αυτό ήταν απαραίτητο, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνουν οι αγωνες στο Κατάρ, όπου τον Ιούνιο, που είναι ο συνηθισμένος μήνας τέλεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ψήνει ο ήλιος το ψωμί και λιώνει την πέτρα. Η κατά τα άλλα λογική αυτή μετάθεση προκάλεσε βέβαια ένα άνευ προηγουμένου ανακάτωμα στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα όλων των χωρών του κόσμου, ή τουλάχιστον της Ευρώπης -την Κυριακή που μας πέρασε έγιναν οι τελευταίοι αγώνες πρωταθλημάτων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα διακοπούν για ένα μήνα και θα ξαναρχίσουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι χώρες εκείνες (πχ Γαλλία, Γερμανία) οι οποίες ήδη συνήθιζαν να διακόπτουν το χειμώνα (συνήθως μέσα Δεκεμβρίου με μέσα Ιανουαρίου) τα πρωταθλήματά τους.

Αυτή ήταν η ιδιαιτερότητα που χτυπάει στο μάτι, αλλά δεν είναι η μόνη. Για να χτιστούν τα στάδια στο Κατάρ, όπου η ποδοσφαιρική υποδομή γενικά απουσίαζε, και μάλιστα να χτιστούν ολοκαίνουργα και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δούλεψαν σε συνθήκες κόλασης δεκάδες χιλιάδες κολασμένοι. Οι κατασκευές έγιναν με πολύ εντατικούς ρυθμούς και σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης των εργατικών δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας. Χιλιάδες άνθρωποι, σύγχρονοι σκλάβοι από την Ινδία, το Νεπάλ, την Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές, πέθαναν κατά την κατασκευή των γηπέδων και εξ αιτίας αυτής: οι νεκροί υπολογίζονται σε 6500. Η ΦΙΦΑ αδιαφόρησε προκλητικά. Ο Πρόεδρός της Ινφαντίνο δήλωσε χαρακτηριστικά «Όταν δίνεις δουλειά σε κάποιον, ακόμα και σε σκληρές συνθήκες, του δίνεις αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Δεν κάνεις φιλανθρωπία, δεν είναι φιλανθρωπία». Ακόμα και τώρα, η ΦΙΦΑ αρνείται να αποζημιώσει αξιοπρεπώς τις οικογένειες των νεκρών εργατών.

Να προσθέσουμε εδώ ότι το Κατάρ είναι καθεστώς αυταρχικό, όπου η εστεμμένη φαμίλια των Αλ Θάνι έχει εκτεταμένο έλεγχο στη χώρα κι έτσι βρίσκεται πιο κοντά σε απόλυτη μοναρχία παρά σε συνταγματική μοναρχία, και ότι έχουν εκφραστεί πολύ έντονες διαμαρτυρίες για την καταπάτηση δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Θα μου πείτε, πρώτη φορά είναι, που διοργανώνεται Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρα που δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά στάνταρ; Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά. Μάλιστα, το δεύτερο κιόλας Μουντιάλ, το μακρινό 1934, διεξήχθη στη φασιστική Ιταλία (η οποία και το κέρδισε). Κι αν αυτό δεν πιάνεται, όσοι είναι της γενιάς μου ή μεγαλύτεροι θα θυμούνται το Μουντιάλ του 1978, που έγινε στην Αργεντινή τον καιρό που βρισκόταν στην εξουσία η χούντα του στρατηγού Βιντέλα. Τότε υπήρχαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από φιλελεύθερους και αριστερούς στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας (θυμηθείτε το τραγούδι του Βασίλη Νικολαΐδη) αν και το ΚΚΕ, επειδή ο στρατηγός Βιντέλα είχε κάνει κάποια ανοίγματα προς την ΕΣΣΔ, ήταν αντίθετο και υποστήριζε (ο αείμνηστος Κώστας Κάππος είχε αναγκαστεί να το πει) πως ο Βιντέλα ήταν κεντρώος δικτάτορας τάχα. Και άλλες φορές εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη φιλοξενία του Μουντιάλ στη μία ή στην άλλη χώρα, πιο πρόσφατα στο αμέσως προηγούμενο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αλλά με το Κατάρ ξεπεράστηκαν τα όρια -ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Και πρώτο βάζω τον θάνατο των εργατών.

Πολλοί έχουν αντιδράσει. Ο Ερίκ Καντονά δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει τους αγώνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χιλιάδες θανάτους. Στο Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό,  το Στρασβούργο, τη Λιλ και σε πολλές ακόμα γαλλικές πόλεις οι δημοτικές αρχές δήλωσαν ότι δεν θα τοποθετήσουν γιγαντοθόνες στις πλατείες για να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι -να σημειώσω εδώ ότι αυτό είναι καθιερωμένη συνήθεια στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. Και είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις αγώνα με την παρέα σου από γιγαντοθόνη, το έχω δοκιμάσει πολλές φορές.

Λοιπόν, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο. Δεν θα δω τους αγώνες, δεν θα πληρώσω τον Αντένα (θα είμαι στην Ελλάδα τις περισσότερες μέρες) κερατιάτικα, δεν θα δω ούτε τα δωρεάν ματς, δεν θα πάω σε καφενείο. Ούτε καν θα επιδιώξω να μάθω τα αποτελέσματα. Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο.

Αλλά λέω να κάνω και κάτι ακόμα. Στην εποχή μας, διαφήμιση και προβολή δεν είναι μόνο το μηχανάκι της AGB. Λέω λοιπόν να μη σχολιάσω το Καταραμένο Μουντιάλ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε κουβέντα, ούτε σχόλιο.

Να κάνουμε μια παρένθεση. Το λέω «Καταραμένο Μουντιάλ». Είμαι βέβαιος πως θα το έχουν πει κι άλλοι, δεν θέλει δα και φοβερήν ευστροφία. Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, να πούμε πως ετυμολογικά δεν έχει σχέση με το Κατάρ με την Κατάρα. Τη  χερσόνησο την ονομάζει πρώτος ο Πλίνιος, ενώ ο Πτολεμαίος την αποκαλεί «Κάταρα» στα ελληνικά, αλλά δεν ξέρω αν ήταν θηλυκό ή ουδέτερο. Κλείνει η παρένθεση.

Λοιπόν, το Καταραμένο Μουντιάλ δεν θα το σχολιάσω ούτε από το ιστολόγιο. Δεν θα του αφιερώσω άρθρο, όπως έχω κάνει για όλα τα προηγούμενα από τότε που εκπέμπει το ιστολόγιο (δηλ. 2010, 2014 και 2018), δεν θα βάλω, φυσικά, προγνωστικά, όπως είχαμε κάνει καναδυό φορές, δεν θα ονομάσω Μουντιαλικά τα μεζεδάκια κάποιου Σαββάτου. Ούτε θα μπουν μουντιαλικές λέξεις στον διαγωνισμό για τις Λέξεις της χρονιάς, αν τον κάνουμε και φέτος.

Και, για να το πάω πιο πέρα, θα σας παρακαλέσω, στο διάστημα 20/11 έως 18/12 να μην κάνετε ΚΑΝΕΝΑ σχόλιο στο ιστολόγιο για το Μουντιάλ, ή έστω για το αθλητικό σκέλος του. Μπορεί, με λύπη μου, να σβήσω και σχόλια ή τμήματα σχολίων αν χρειαστεί.

Είπαμε, το Καταραμένο Μουντιάλ είναι σαν μη γενόμενο.

Περιμένω να ακούσω σχόλια -δεν νομίζω να με μεταπείσετε, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς.

208 Σχόλια προς “Το Καταραμένο μουντιάλ”

  1. #0
    Συμφωνώ με την απόφαση μποϋκοταρίσματος.

    Για τον Βιντέλα: Για ένα αρχικό διάστημα, κατά την υπογραφή εμπορικής ΕΣΣΔ-Αργεντινής το 1977, επί Μπρέζνιεφ και Βιντέλα αντίστοιχα, το φιλοσοβιετικό ΚΚΑργεντινής «μπερδεύτηκε» και όρισε την χούντα του Βιντέλα ως «κεντρώα» δικτατορία που θα συγκρουστεί με τις ΗΠΑ. Και το έκανε την ίδια ώρα που βασανίζονταν στελέχη του. Ομοίως, αυτή η ανεκδιήγητη και εντελώς αποπροσανατολιατική εκτίμηση για το καθεστώς Βιντέλα, υποστηρίχτηκε και από το ΚΚΕ («για να το λένε οι αργεντινοί…») για ένα διάστημα, στην ειδησεογραφία του.

  2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα. Έτσι μπράβο Νικοκύρη.
    Να ξαναβάλω εδώ την τρίτη, μη ηχογραφηθείσα στροφή του τραγουδιού του Β. Νικολαΐδη:

    Θα ειν’ εκπρόσωποι της Γηραιάς Ευρώπης
    θα ειν’ ο Ρόσσι κι ο Πλατινί
    κι από συλλήψεις αν θα γίνεται της πόρνης
    οι διαιτητές θα ‘ναι Σοβιετικοί.

  3. Κιγκέρι said

    Δεν θα με πείραζε καθόλου ένα διάλειμμα από όοολα τα ποδοσφαιρικά σχόλια γενικώς…

  4. LandS said

    Πολύ σωστά. Στηρίζω και ακολουθώ.
    Για αυτό της Αργεντινής
    «αν και το ΚΚΕ, επειδή ο στρατηγός Βιντέλα είχε κάνει κάποια ανοίγματα προς την ΕΣΣΔ»
    Τους πούλησε στάρι. Τώρα γιατί έφτασε στο σημείο να χρειαζόταν το παραπάνω στάρι η ΣΕ, εμένα μου μένει αναπάντητο.

  5. atheofobos said

    Και, για να το πάω πιο πέρα, θα σας παρακαλέσω, στο διάστημα 18/11 έως 20/12 να μην κάνετε ΚΑΝΕΝΑ σχόλιο στο ιστολόγιο για το Μουντιάλ, ή έστω για το αθλητικό σκέλος του. Μπορεί, με λύπη μου, να σβήσω και σχόλια ή τμήματα σχολίων αν χρειαστεί.

    Ως μη ποδοσφαιρόφιλος η δήλωση αυτή μου έφτιαξε την διάθεση! Επιτέλους γλυτώσαμε!

  6. miltos86 said

    Καλημέρα, συμφωνώ σε όλα.

    Το πρόβλημα ωστόσο είναι πιο συστημικό και δεν αφορά μόνο στο Κατάρ αλλά και όλους τους γείτονες του.
    Για να αγοράζουμε εμείς οι Ευρωπαίοι τη βενζίνη στις τιμές που την αγοράζουμε (ή έστω αγοράζαμε προ του πολέμου) δουλεύουν οι Ινδοί και οι Πακιστανοί σαν σκλάβοι στις αραβικές χώρες και το να τους θυμόμαστε μόνο με αφορμή το Μουντιάλ είναι και λιγάκι προκλητικό… Αλλά έστω έτσι πήρε μεγαλύτερη προβολή το θέμα, θα ξεχαστεί βέβαια ξανά σύντομα, είτε σχολιάσουμε για το Μουντιάλ είτε όχι.

  7. Θρασύμαχος said

    Αμιγώς λεξιλογικό και ουδόλως ποδοσφαιρικό: γιατί οι παπάδες γράφουν https://jerusalem-patriarchate.info/διοικητική-διάρθρωσις/ἐπίσκοποι/ το Κατάρ με δύο ταυ;;;

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα! Προσυπογράφω. Αν έχει κάποιο πραγματιστικό λόγο το Κατάρ να κάνει το Μουντιάλ, αυτός είναι οι δημόσιες σχέσεις και η διεθνής προβολή, αν και νομίζω πως είναι απλώς επίδειξη αλαζονείας. Ας μην τους βοηθήσουμε.

  9. Καλή ιδέα. Χαιρόμαστε.

  10. miltos86 said

    Μεγάλο θέμα συζήτησης βέβαια και το γεγονός ότι οι παραδοσιακές «υπερδυνάμεις» του πρώτου κόσμου διοργανώνουν όλο και λιγότερο μεγάλα αθλητικά ιβέντ (πρέπει να πω σικ, ρε; ), κι όταν το κάνουν συνήθως γίνεται σε μεγάλες συμπράξεις (πχ στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ).

    Οπότε τη σκυτάλη παίρνουν και χώρες όπως το Κατάρ ή η Βραζιλία και ξαφνικά, λες και κανείς δεν το περίμενε, μας σοκάρουν οι πρακτικές τους…

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7 Πάντως στο TLG δεν βρισκω Κάτταρα. Θα έχουν όμως τους λόγους τους

    10 Οι συνδιοργανώσεις είναι της μόδας, το επόμενο Μουντιάλ θα είναι ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς, και λένε ότι η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για το 2030 μαζί με Αίγυπτο και Σαουδαραβία.

  12. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα ! Προσυπογράφω κι εγώ το μποϋκοτάζ. Δεν ξέρω τα ακριβή στοιχεία για τους νεκρούς, άλλοι λένε για 6500 (είναι το πιο «common» νούμερο που διαβάζει κανείς), άλλοι για 8000, ενώ φυσικά τίποτα δεν αποκλείει να είναι και λιγότεροι. Γενικώς έχει αποδειχτεί ότι πάνω από τους 2000 νεκρούς από ένα γεγονός, οι υπολογισμοί αρχίζουν και γίνονται ασαφείς – όχι ότι έχει καμιά σημασία φυσικά ο αριθμός…
    Απλά όσο προλαβαίνω, και μια που γίνεται και σε απολυταρχικό καθεστώς, ας κάνω την πρόβλεψη ότι θα το κατκτήσει η Αργεντινή, απλά για να μη μείναι και ο κοντός χωρίς τίτλο… Σε πιο extreme πρόβλεψη, θα έλεγα και τελικό Βραζιλίας-Αργεντινής (έτσι πάνε και τα «σταυρώματα»), γεγονός που φυσικά θα εξασφάλιζε τη μέγιστη τηλεθέαση και το πιο «χρυσωμένο χάπι», στο κλείσιμο…

  13. sarant said

    3 Ούτως ή άλλως η αγωνιστική κίνηση σταματάει στις μεγάλες κατηγορίες. Να λέμε για Β’ Εθνική; Δύσκολο.

  14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    11τέλος
    Λογικό μου φαίνεται.
    https://www.enikos.gr/politics/stratigos-floros-apo-ti-souda-moirazomaste-tis-idies-axies-me-ti/1547067/

  15. Καλημέρα

    Λίογω τιμής μόλις είδα το άρθρο λέω σήμερα θα τους εκπλήξω, θα γράψω για την περιπέτεια μου στο σούπερ μάρκετ…
    πρωί-πρωί, αφού ψώνισα τα χρειώδη (τυρί, τσιτσί, γάλα, μπανάνες, Καμπά-διαγράφεται μια λέξη- ) είπα να κοιτάξω για καμιά ευκαιρία και ω του θαύματος είδα καφέ παπαγάλο 196 γρ. στα 2,94-0,50= 2,44 και πήρα δυο πακετάκια. Στο ταμείο μου φάνηκε ο λογαριασμός τσιμπημένος κι αποφάσισα να τον ελέγξω όπου διαπίστωσα με έκπληξη πως ο καφές είχε χρεωθεί προς 3,84 το κουτάκι !! Στις διαμαρτυρίες μου με την ταμία πήγαμε μαζί στον τόπο του εγκλήματος όπου είχε αφαιρεθεί το ταμπελάκι και σ΄ένα πρόχειρο χαρτάκι είχε αναγραφεί 3,84 !!!
    Εκνευρισμένος είπα πως επιστρέφω τους καφέδες, επενέβη η «μεγάλη» του καταστήματος και διέταξε την ταμία » ο κύριος να τα αγοράσει στην τιμή που είδε » Μου έκανε εντύπωση πως η ταμίας δεν μου έδωσε χαρτί επιστροφής χρημάτων αλλά μετρητά, ίσως κάτι να φοβήθηκαν

  16. Pedis said

    Λοιπόν, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο. Δεν θα δω τους αγώνες, δεν θα πληρώσω τον Αντένα (θα είμαι στην Ελλάδα τις περισσότερες μέρες) κερατιάτικα, δεν θα δω ούτε τα δωρεάν ματς, δεν θα πάω σε καφενείο. Ούτε καν θα επιδιώξω να μάθω τα αποτελέσματα. Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο.

    Κι εγώ λέω να μην σπάσω, τώρα, την παράδοσή μου.

    Δηλαδή, Νικοκύρη, εάν γινόταν αλλού θα πλήρωνες Αντένα; 😲

  17. Θρασύμαχος said

    #11β: τί έκανε λέει; συνδιοργάνωση Ελλάδα-Αίγυπτος-Σαουδαραβία; και ποιός μας βεβαιώνει πως η Σαουδαραβία μέχρι το 2030 θα έχει εξελιχθεί σε δυτική φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία;

  18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    17# Και ποιος μας βεβαιώνει πως η Ελλάδα μέχρι το 2030 δεν θα έχει πλησιάσει τη Σαουδική Αραβία? (όχι στο χρήμα, να εξηγούμεθα).
    Η Εθνική μας Κυβέρνηση τζάμπα κοπιάζει δηλαδής στους τομείς της διαφθοράς, των βασανιστηρίων και των εργατικών ημερομισθίων?

  19. ndmushroom said

    #freeGpointofview
    (ας οργανωνόμαστε από τώρα, γιατί το βλέπω το μπαν να έρχεται) 😛

    Προσωπικά, τα έχω γράψει και αλλού, θεωρώ το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ από τους τηλεθεατές μάλλον άσκοπο και ανεφάρμοστο.
    Άσκοπο γιατί, όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές, ο αθλητισμός πλέον είναι χρήμα. Και η οικονομική απώλεια για τους υπεύθυνους αυτής της πέρα για πέρα εσφαλμένης απόφασης (της ανάθεσης του Μουντιάλ, εννοώ, όχι του μποϊκοτάζ) είναι αντιστρόφως ανάλογη του βαθμού εμπλοκής τους σε αυτήν: τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν ήδη πωληθεί, τα (λίγα, ούτως ή άλλως. Λέγεται ότι για να φαίνονται γεμάτα τα στάδια το Κατάρ θα φυτέψει (δ)εθελοντές) εισιτήρια το ίδιο, οι χορηγίες έχουν ήδη κλειστεί (περισσότερα για αυτό σε λίγο), τα βαλιτσάκια με τα μετρητά και τις άλλες παροχές έχουν ήδη αλλάξει χέρια προ πολλού. Σε οικονομικό επίπεδο, το μποϊκοτάζ του ίδιου του Μουντιάλ δε θα έχει την παραμικρή επίπτωση για τους διοργανωτές του.
    Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να ισχυριστεί ότι ναι, δεν θα υπάρχει επίπτωση για ΑΥΤΟ το Μουντιάλ, αλλά σε 4 χρόνια τα μειωμένα οφέλη από ΑΥΤΟ το Μουντιάλ θα ρίξουν σημαντικά τα έσοδα από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΕΠΟΜΕΝΟΥ Μουντιάλ. Το οποίο είναι μάλλον αστείο, αφενός δεδομένου ότι πρόκειται για εξόχως ιδιαίτερη περίπτωση, που δεν αφορά παρά το Μουντιάλ του Κατάρ, και όχι το Μουντιάλ των ΗΠΑ, του Καναδά, και του Μεξικού, και αφετέρου γιατί…
    Ανεφάρμοστο γιατί (αυτό κι αν έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές) όταν πάει καλά η Ομάδα δε μας νοιάζουν ούτε Κατάρ, ούτε Σαουδικές Αραβίες, ούτε Εμιράτα, ούτε χούντες, ούτε 2 τόνοι ορφανής ηρωίνης, ούτε λαθρεμπόρια πετρελαίου, ούτε… (όχι, τίποτα, ήδη θα έχει στεναχωρηθεί ο Gpoint με το άρθρο, μην τον στεναχωρήσουμε κι άλλο 🙂 ). Παρά τα μεγάλα λόγια περί μποϊκοτάζ, όλοι ή σχεδόν όλοι οι δυνητικοί θεατές του θα υποκύψουν/με αργά ή γρήγορα, και τα τελικά νούμερα τηλεθέασης, social media engagement και λοιπών metrics (που, επαναλαμβάνω, καμία απολύτως επίπτωση δεν έχουν στο φετινό οικονομικό απολογισμό) δεν θα αποκλίνουν παρά ελάχιστα των συνήθων μεγεθών ενός Μουντιάλ.
    Κατά τη γνώμη μου, πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το μποϊκοτάζ του ίδιου του Μουντιάλ θα είχε το (έγκαιρο) μποϊκοτάζ και η (έγκαιρη) συντονισμένη διαδικτυακή επίθεση κατά των χορηγών. Πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια χορηγίες έχουν αποσυρθεί άρον άρον λόγω της διαδικτυακής πίεσης, με τελευταίο παράδειγμα την εξαγορά του Τουίτερ από τον Μασκ. Αν η προσπάθεια (που, θυμίζω, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, σχεδόν από τη στιγμή της ανάθεσης) είχε επικεντρωθεί, στοχευμένα και οργανωμένα, εξαρχής στους χορηγούς του Μουντιάλ, θα ήταν και οικονομικά αποτελεσματικότερη και πολύ πιο εφαρμόσιμη (πιο εύκολα γράφω ένα κακό τουίτ για την Κοκακόλα, ή το γυρνάω για όσο χρειαστεί σε Λουξ, παρά δέχομαι να χάσω τους αγώνες της Ομάδας). Αλλά αυτό δεν έγινε, και τώρα παλεύουμε για κάτι που στο τέλος θα πλήξει περισσότερο εμάς τους ίδιους παρά τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση (θα μου πεις, τόοοοσο μεγάλη απώλεια θα είναι να μη δεις 1, 5, 50 αγώνες ποδοσφαίρου; Όχι. Αμελητέα. Αλλά και πάλι μεγαλύτερη από την απώλεια που η δική μου θυσία θα δημιουργήσει στους διοργανωτές. Αυτό είναι το πρόβλημα).

    (καιρό είχα να γράψω σεντόνι. Ευχαριστώ για την υπομονή σας!)

  20. # 12

    Η διεξαγωγή τον χειμώνα ευνοεί τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που τέτοια εποχή έχουν καλοκαίρι. Την Αργεντινή έχουν δώσει φαβορί και τα κομπιούτερ. Σιγά μη δώσω λεφτά στον Αντένα για να δω ματς-παρωδίες θα είναι τα περισσότερα.
    Εξ άλλου τέτοιο γκολ δύσκολα θα δω εκεί !

  21. sarant said

    15 Πριν από λίγο καιρό κι εμένα με χρεώσανε κάτι που δεν είχα πάρει, που έκανε 4 και κάτι, και μου επιστρέψανε 5 ευρώ σε χαρτονόμισμα

    16 Μπα, δεν θα πλήρωνα, αλλά δεν βλάφτει να αναφέρω την απαράδεκτη τακτική να μη μεταδίδονται δωρεάν

  22. miltos86 said

    @11 τέλος
    Οι συνδιοργανώσεις είναι της μόδας αλλά κυρίως γίνονται για να μοιραστεί το κόστος, άρα συχνά καταδεικνύουν και μια οικονομική ανεπάρκεια.

  23. avno13 said

    Εκτός από το όχι (κουβέντα ούτε σχόλιο) μπορεί να «προσυπογράψει» κάποια/ος το ακόλουθο αίτημα-διαμαρτυρία: https://secure.avaaz.org/campaign/en/bloodiest_world_cup_loc/
    (Προφανώς δεν υπάρχει εγγύηση για το αποτέλεσμα…..)

  24. Με τους τριάντα χιλιάδες σφαγμένους της Θεσσαλονίκης είχε ξεκινήσει και το έπος του Χαϊρουλλάχ, για όσους θυμούνται.

  25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    24# Λάθος νήμα, Δύταμ?

  26. ΓΤ said

    «[…] θα σας παρακαλέσω, στο διάστημα 18/11 έως 20/12 να μην κάνετε ΚΑΝΕΝΑ σχόλιο στο ιστολόγιο για το Μουντιάλ […]».

    Όχι 20.11-18.12;

  27. # 19

    πριν κάποια χρόνια έγραφα συνέχεια για τον ΠΑΟΚ και πως ΠΡΕΠΕΙ να τον αφήσουν να πάρει ένα πρωτάθλημα για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, το πήρε, πάει αυτό και επανήλθα στα τετριμμένα -και πιο ενοχλητικά- την σχέση πολιτικής-ποδοσφαίρου, κάτι που μερικοί πρινκάποια χρόνια θεωρούσαν αδιανόητη, σήμερα όμως δύσκολα μπορούν να την διαψεύσουν, μια ματιά σε Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Σαββίδη φτάνε, αν δεν σας φτάνει βάλτε και τον Καρυπίδη- κάρτι σαν εξωκοινοβουλευτική αριστεροδεξιά
    Και ναι μεν τα ΠΑΟΚια με το γνωστό χιούμορ τους ανάρτησαν το πανώ που δημοσίευσα στα μεζεδάκια του Σαββάτου, την Κυριακή δηλαδή το

    Κάνε τον ανασχηματισμό Βαγγέλη Μαρινάκη
    και βάλε για πρωθυπουργό τον Λεμονή τον Τάκη

    αλλά στα πιο σοβαρά πρώτα γιγαντώθηκε ο ΠΑΟ και μετά μάθαμε για την μετατόπιση της πρωτιάς από τον Βαγγέλα σροη (πρώην) Αφραγκούζο και τώρα βλέπουμε γέφυρες του Βαγγέλα προς Σύριζα μεριά (το πρωτάθλημα των Πρεσπώνξεχάστηκε) κι ελπίζω ο Τσίπρας να μην τσιμπήσει όπως και τότε πριν εκλεγεί σοφά έπραξε και δεν τσ΄μπησεω στην υποψηφιότητα Σαρρή.
    Βέβαια τα νέα προς ώρας δεν είναι καλά για την αριστερά αφού όλα τα μεγάλα κεφάλια ποντάρουν πάλι στην Νουδούλα, έστω με αλλαγή του κοριαΚούλη με κανένα απόγονο της δυναστείας των Σερρών πουθα επαναφέρει και τον Βαγγ΄ελα στο δρόμο του θεού και προπαντός της εκκλησίας…

    Σχετικοάσχετο : ξέρει κανείς τίνος συμφερόντων είναι το σκρουτζ.γκρ ;; πολλές αιτίες θα φωτίσει μια πιθανή πληροφορία

  28. sarant said

    26 Ωχ, τα μπέρδεψα, να διορθώσω

  29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    26# Καλύτερα έτσι, πιο πολλές μέρες 🙂

  30. ndmushroom said

    27
    https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/giorgos-chatzigeorgiou-skroutz-to-schedio-tis-skroutz-na-gini-i-amazon-tis-elladas/
    To Shopflix είναι του Μαρινάκη. Το Σκρουτζ του Μητσοτάκη 😛 (CVC Capital, η εταιρία που αγόρασε μετοχές στη ΔΕΗ, και όπου δουλεύει -όλως τυχαίως- η κόρη του Κούλη)

  31. Alexis said

    Σωστή η απόφαση, συμφωνώ σε όλα.

  32. ΓΤ said

    https://www.mononews.gr/business/to-fenomeno-skroutz-ke-to-neo-tolmiro-stichima-gia-tous-giorgo-chatzigeorgiou-vasili-dimou-ke-giorgo-avgoustidi
    https://www.mononews.gr/business/dionic-o-rolos-n-vardinogianni-to-sfiri-ke-i-avevei-poria-tis-isigmenis

  33. 25 Ωχ, ναι!

  34. Πουλ-πουλ said

    «Είπαμε, το Καταραμένο Μουντιάλ είναι σαν μη γενόμενο.»
    Ε, τότε για να είμαστε συνεπείς, προτείνω απαγορευτικό καταροσχολίων επ’ αόριστον.

  35. ΣΠ said

    Θα ίσχυαν τα ίδια αν είχε προκριθεί η Εθνική Ελλάδας;

  36. Alexis said

    #19: Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λες. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τις οικονομικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του κοινού στο Μουντιάλ.
    Δηλαδή τι θα γινόταν εάν χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έπαιρναν τις ίδιες αποφάσεις με το Νικοκύρη;
    Προφανώς, προφανέστατα, οι μόνοι που δεν θα ζημιώνονταν θα ήταν οι διοργανωτές οι οποίοι έχουν προπωλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες.
    Και επίσης προφανώς, τα νούμερα τηλεθέασης των αγώνων θα κατακρημνίζονταν και τα τηλεοπτικά κανάλια θα έχαναν έσοδα από διαφημίσεις.
    Έστω κι αυτό όμως είναι κάτι από το να μην κάνεις απολύτως τίποτα.
    Βεβαίως, επειδή δεν έχω την αυταπάτη ότι θα γίνει κανένα οργανωμένο και μαζικό μποϊκοτάζ, απλώς χαιρετίζω την απόφαση του Νικοκύρη ως μια στάση προσωπικής συνέπειας και μόνο.
    Πολύ δε περισσότερο που δεν αφορά μόνο την ιδιωτική του συμπεριφορά αλλά και τη διαχείριση αυτού εδώ του ιστολογίου, που επηρεάζει έναν μικρό αλλά όχι ευκαταφρόνητο αριθμό ατόμων.

  37. Πέπε said

    «Δεσμεύομαι να μη σχολιάσω τίποτα για το Μουντιάλ, αντίθετα απ’ ό,τι γινόταν μέχρι τώρα με άλλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όπως για παράδειγμα:

    [ακολουθεί βίντεο]

    [ακολουθεί ανάλυση]

    [ακολουθεί απάντηση άλλου σχολιαστή με κόντρα ανάλυση]

    [ακολουθούν κι άλλα βίντεο με αναλύσεις]

    [ακολουθεί ξύλο]

    [ακολουθούν διαμαρτυρίες μη ποδοσφαιρόφιλων]

    [ακολουθεί ξύλο]

    [ακολουθεί σχόλιο γλωσσικό, ζωγραφικό, μαγειρικό ή μουσικό]

    [ακολουθεί ανεπηρέαστη συνέχεια ποδοσφαιρικών σχολίων με βίντεο, ανάλυση και ξύλο]»

  38. ndmushroom said

    36
    Αν στόχος σου είναι να κοιμάσαι ήσυχος το βράδι, ναι. Αν στόχος σου είναι να αναγκάσεις όσους έλαβαν την απόφαση να το σκεφτούν σοβαρά πριν το ξανακάνουν, όχι.
    Θες δεύτερη ιδέα; Φουλ σχολιασμός στα σόσιαλ, με όλα τα χάσταγκς των αγώνων. Αλλά όχι σχολιασμός του αγώνα, πλην σχολιασμός των εγκλημάτων της διοργάνωσης και/ή του Κατάρ. Σαφώς μεγαλύτερο αποτέλεσμα για το μόνο πράγμα που μπορούμε ακόμα να επηρεάσουμε: την εικόνα του Κατάρ.

  39. Alexis said

    #36: Για να το πάω και λίγο παραπέρα…
    Μουντιάλ δεν σημαίνει μόνο τηλεοπτικές μεταδόσεις. Ας σκεφτούμε ένα γενικότερο μποϊκοτάζ σε όποιο προϊόν έχει σχέση, άμεση ή έμμεση με αυτό: μπάλες, φανέλες, αναμνηστικά, κονκάρδες, παιχνίδια
    (ηλεκτρονικά και συμβατικά) κλπ.
    Κι ακόμα παραπέρα: πτώση τζίρου σε αγορά καινούργιων τηλεοράσεων, πτώση τζίρου σε καφετέριες, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα κλπ.
    And last but not least: κατακρήμνιση των εσόδων του στοιχήματος και πάσης φύσεως τζόγου που σχετίζεται με το Μουντιάλ.

  40. mitsos said

    Α τι ωραία !
    Πάνε κοντά 50 χρόνια που δεν θέλω να ξέρω τίποτα για ποδόσφαιρο. Τα σχετικά σχόλια όπου και αν τα συναντώ τα προσπερνώ έτσι κι αλλιώς .

  41. ndmushroom said

    39
    Το πρώτο σκέλος (merchandise) έχει ήδη προπωληθεί, και δεν θα επηρεάσει καν τις μελλοντικές διοργανώσεις, για τους λόγους που έγραψα και πριν.
    Το δεύτερο μέρος είναι ακόμα καλύτερο: δηλαδή επειδή η FIFA έδωσε το Μουντιάλ στο Κατάρ θα την πληρώσει ο Κωτσόβολος, το καφέ της Σούλας που βάζει αθλητικά και το γυράδικο του Μπάμπη που χάνει παραγγελίες; Και αυτό θα κάνει τα μούτρα της FIFA και του Κατάρ κρέας επειδή…;

  42. leonicos said

    Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο.

    Καλά εσύ. Εγώ που δεν θα το έβλεπα έτσι κι αλλιώς, όπως και κανένα άλλο

    πώς θα διαμαρτυηθώ;

  43. μήτσκος said

    Και εγώ με τους απέχοντες.
    Στην περίπτωσή μου δεν χρειάζεται καν να αναρωτηθώ αν έχει αποτέλεσμα το μπουκοτάζ, ποιός θα ζημιωθεί, κτλ. Απλά δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με όλη αυτή την αηδία.

  44. leonicos said

    7 Θρασύμαχος

    Όλοι αυτοί οι επίσκοποι,ξέρουν κατά πού πέφτουν οι έδρες τους;

  45. ΓΤ said

    @35 ΣουΠου

    Προφανώς, αφού η στάση του Νικοκύρη είναι ανεξάρτητη από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν.

  46. leonicos said

    Περιμένω να ακούσω σχόλια -δεν νομίζω να με μεταπείσετε, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς.

    Σε παρακαλώ, σε ικετεύω. Νοικοκύρη, Νοικοκυρούλη μας, μη μας στερήσεις τα σχόλιά σου από το Μονδιάλ του Καττάρ. Γράψε κι ένα άρθρο. Δεν μας λυπάσαι;

    Σε παρακαλώ γονατιστός, σε ικετεύω με τα χέρια ψηλά σε στάση ικεσίας, σε εκλιπαρώ

  47. μήτσκος said

    @8:
    Για τα κίνητρα του Κατάρ άκουσα την εξής άποψη:
    Ενώ οι Σεΐχηδες της περιοχής ήταν μια χαρά να τρώνε ήσυχα ήσυχα τα πετροδόλαρά τους, με την εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ συνειδητοποίησαν ότι έχουν ένα θεματάκι με την ασφάλειά τους, και ότι θα είναι πιο ασφαλείς αν ενσωματωθούν στο δυτικό κόσμο. Προσπαθούν λοιπόν να αναπτύξουν σε πολλά επίπεδα σχέσεις αλληλεξάρτησης με τη δύση. Σε οικονομικό επίπεδο πρώτα απ΄όλα, αλλά και σε άλλα επίπεδα, πολιστισμός, μουσεία, αθλητισμός, κτλ. Είναι μεν δημόσιες σχέσεις, αλλά ενταγμένες σε μια πολιτική με απώτερο σκοπό την ασφάλεια.
    Το μεταφέρω επειδή το βρήκα ενδιαφέρον, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.

  48. # 30

    Κοίτα τώρα πόσο πιο απλοποιημένα είναι τα πράγματα από φουτμπολ μεριά ; τσαντίστηκε ο όμιλος Βαρδινογιάννη που ο Μαρινάκης με το σπόρτφλιξ έκοψε ψωμί από τον σκρουτζ, δυνάμωσε τον ΠΑΟ με παίκτες και πέναλτυ και πάπαλα ο ΟΣΦΠ (γράφτηκε και σε απόφαση πρωτοδικείου Πειραιά που δίκαζε υπόθεση Μαρινάκη, το δημοσίευσα πριν δυο-τρεις μήνες)
    α ρε Mario Puzzo, όλα τα έγραψες στον νονό σου !

  49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    48# Το συγκεκριμένο έχει όντως πολλά ονόματα αλλά δεν ήξερα ότι το λένε και νονό.

  50. freierdenker said

    Το άρθρο του Guardian λέει για πάνω από 6500 νεκρούς μετανάστες. Αλλά δεν μπαίνει στον κόπο, ή δεν μπορεί, να αναλύσει αν ο αριθμός είναι αφύσικα μεγάλος η όχι.

    Σύμφωνα με τον Guardian μιλάμε για έναν πληθυσμό 2 εκ. για μια περίοδο περίπου 10 χρόνων. Είναι βέβαια σχετικά νεανικός πληθυσμός, αλλά αν είχε το ηλικιακό προφίλ του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας θα περιμέναμε πάνω από 200 χιλιάδες νεκρούς, δηλαδή πάνω από 1% τον χρόνο.

    Ο Guardian λέει ότι οι 37 από τους 6500 νεκρούς είχαν εργασία με άμεση σχέση με τις κατασκευές του Μουντιάλ, και 3 από αυτούς πέθαναν για λόγους που σχετίζονται άμεσα με την εργασία τους. Εδώ μάλλον εννοεί τα βίαια ατυχήματα, αντί π.χ. καρδιακή προσβολή σε ένα διάλειμμα της δουλειάς.

    There have been 37 deaths among workers directly linked to construction of World Cup stadiums, of which 34 are classified as “non-work related” by the event’s organising committee. Experts have questioned the use of the term because in some cases it has been used to describe deaths which have occurred on the job, including a number of workers who have collapsed and died on stadium construction sites.

  51. Pedis said

    13 νεκροί στα έργα του «Αθήνα 2004»

    https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?columnId=3442&publDate=8%2F8%2F2004

    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502a.htm

    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502b.htm

    Στις 29 Ιανουαρίου 2002 επισκέφτηκε το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το συνδικάτο οικοδόμων του παρέδωσε ένα αναλυτικό υπόμνημα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο και το χαρακτήριζε ως «σύγχρονο κάτεργο». Πριν από λίγες μέρες (14/12/01) οι εργαζόμενοι είχαν θρηνήσει ένα συνάδελφό τους. Και στις 24/1/02 είχαν κατέβει σε προειδοποιητική απεργία διαμαρτυρίας.

    Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το προφητικό ντοκουμέντο, το οποίο δυστυχώς αγνοήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστούν τα θύματα. Αλλοι πέντε εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό μέχρι το τέλος του 2003.

    «Στο σημαντικό αυτό έργο παραβιάζονται όχι μόνο η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και οι κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά καταπατείται κι αυτή ακόμα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    – Στα περισσότερα σημεία του εργοταξίου δεν υπάρχει, όχι μόνο πόσιμο νερό, αλλά ούτε και νερό για να πλυθούν οι εργαζόμενοι..

    – Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να αλλάζουν οι εργαζόμενοι και για τη φύλαξη των ρούχων τους.

    – Δεν υπάρχουν χώροι για να τρώνε το κολατσιό τους οι εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενος έπαθε σοβαρό ατύχημα στην προσπάθειά του να βρει κατάλληλο χώρο για να κολατσίσει.

    – Οι ελάχιστες τουαλέτες που υπάρχουν από χώροι υγιεινής έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης (δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ).

    – Δεν υπάρχει συγκοινωνιακό μέσο για τη μεταφορά των εργαζομένων στον τόπο δουλειάς.

    – Δεν υπάρχει στο εργοτάξιο ασθενοφόρο αυτοκίνητο, για τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία από τα συχνά ατυχήματα.

    – Δεν υπάρχει γιατρός τις ώρες λειτουργίας του εργοταξίου, με αποτέλεσμα το ιατρείο που υπάρχει να έχει καταντήσει βιτρίνα.

    – Τα μέσα ατομικής προστασίας από αρκετούς εργοδότες χρεώνονται στους εργαζόμενους ή δεν δίνονται καθόλου.

    – Οι σκαλωσιές στη φάση της κατασκευής των καλουπιών είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

    – Υπάρχουν στα κτίρια ή στις εκσκαφές ανοίγματα που δεν φράζονται και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι κατάλληλες σκάλες για την είσοδο σε κτίρια που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής.

    – Σε αρκετές περιπτώσεις οι υπεργολάβοι δεν χρησιμοποιούν επαγγελματίες χειριστές γερανών και δουλεύουν οι ίδιοι τους γερανούς.

    – Απ’ όλους τους εργοδότες παραβιάζεται το κατακτημένο και το συμβατικό ωράριο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσφέρουν καθημερινά πάνω από δύο ώρες εργασία χωρίς να πληρώνονται τις νόμιμες προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος. Σε αρκετές περιπτώσεις η αμοιβή των πρόσθετων εργάσιμων ωρών είναι κάτω από το ωρομίσθιο. Κατά κανόνα όσοι εργαζόμενοι δεν δέχονται να δουλέψουν τις επί πλέον από το ωράριο τους ώρες απολύονται, όπως επίσης απολύονται κι αυτοί που δεν παραβιάζουν το πενθήμερο και δεν δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή.

    – Συστηματικά παραβιάζεται η ασφαλιστική νομοθεσία. Δεν ασφαλίζονται στο σύνολο τους οι υπερωριακές ώρες, ούτε βέβαια η εργασία του Σαββατοκύριακου.

    – Τα ημερομίσθια δεν ασφαλίζονται με βάση το πραγματικό μικτό μεροκάματο που παίρνει ο εργαζόμενος, αλλά το πώς συμφέρει τον κάθε εργοδότη.

    – Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες αυθαίρετα δεν ασφαλίζουν όλες τις μέρες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

    – Σε αρκετούς αλλοδαπούς εργαζόμενους δεν δίνουν οι εργοδότες Σύμβαση Εργασίας ή βεβαίωση για να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής και εργασίας.

    – Δεν πληρώνουν στους εργαζόμενους τα ημερομίσθια όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω βροχής, παρά του ότι έχουν τους εργαζόμενους στη διάθεσή τους στον τόπο της δουλειάς. (…)

  52. nikiplos said

    Καλημέρα,

    Χαίρομαι που η συζήτηση επέρχεται εδώ ως ευκαιρία για την ανάδυση της άβολης πραγματικότητας του καιρού μας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια null hypothesis.

    null hypothesis. Μποϊκοτάρω το Μουντιάλ γιατί θα διεξαχθεί πάνω σε 6.000 νεκρούς εργαζόμενους, για τους οποίους όλοι σωπαίνουν.
    Αν είναι έτσι, υπεύθυνοι είναι εκείνοι που ανέθεσαν το έργο μόνο, δλδ οι εταίροι της FIFA που έκαναν την ανάθεση, ή και το κράτος Κατάρ και οι ανάδοχοι εργολάβοι?
    Αν εγώ παραγγείλω να μου χτίσει το σπίτι ημιπαράνομα ένας μπετολάβος, υπεύθυνος είμαι μόνο εγώ ή και ο μπετολάβος και το κράτος που κάνει τα στραβά μάτια (ή και στραβώνει κι εκείνα που βλέπουν, όπως η αείμνηστη Σταθέα?)
    Επομένως δεν πρέπει να «μποϊκοτάρω» μόνο το μουντιάλ και την FIFA συλλήβδην, αλλά και τις εταιρείες που έχτισαν τα έργα, την Κυβέρνηση του Κατάρ κλπ. Κι αν αυτό φαίνεται εξαρχής ιλαρόν, ως πολιτική στάση καθόλου δεν είναι.

    Πάμε σε ένα δεύτερο δεδομένο. Πριν το Κατάρ, τα ίδια πάνω κάτω διέρρευσαν για τη ΝΥ της Ανατολής, το Ντουμπάι. Όπως και να έχει τα ντοκιμαντέρ αφθονούν, ενώ η στάση της κυβέρνησης περισσότερο θυμίζει αδίστακτη απολυταρχία και δολοφονική Χούντα με έντονα στοιχεία σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, παρά «κεντρώα» δικτατορία.

    Για τη Σαουδική Αραβία τι χρείαν έχομεν μαρτύρων. Ένα ανελεύθερο στυγνό δολοφονικό καθεστώς, κι ένα κράτος πρόθυμο να γίνει παιχνίδι και να ικανοποιήσει τα πιο σκοτεινά βίτσια του πρίγκηπος. Το είδαμε και με τον έρμο τον Κασόγκι αυτό στην Πόλη.
    Κοινός παρανομαστής, όλα τα ισλαμοφασιστικά καθεστώτα, μια πολιτική και πολιτισμική πομφόλυγα, μια γάγγραινα που χαίνει στην περιοχή ως ο πλέον χρήσιμος σύμμαχος μιας αδίστακτης επιχειρηματικής Δύσεως δίκην ιμπέριουμ.
    Τι κερδίζω να μποϊκοτάρω μόνο ένα από τα τόσα και τόσα στραβά που ανέχεται, επιδοκιμάζει, επικροτεί και εν τέλει, συνδιοργανώνει η διεθνής κοινότητα με δαύτους?

    Ο φόβος μου ολοένα μεγαλώνει που αναγκάζομαι να τους έχω ως ιδιόρυθμους συζητητές και συνδιαχειριστές στον τόπο μου. Που πρέπει να ανέχομαι τις μαντήλες και την αποβλάκωση των γυναικών τους, την καθημερινή έκφανση του φασισμού των.
    Κι εντάξει εμείς εδώ ραγιάδες ήμασταν μέχρι χθες θα φάμε και καμία καρπαζιά. Οι άλλοι να δω τι θα κάνουν που ήταν καβάλα στα άλογα μέχρι χθες… Φοβάμαι πως θα αντιδράσουν όπως άλλοτε με τους Εβραίους…

    Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια βλέπω τα μουντιάλ με μεγάλο σκεπτικισμό και βαρεμάρα για το θέαμα που ολοένα γίνεται χειρότερο, αφού πλειοδοτεί αργοκίνητους σωματώδεις παίχτες ράμπο, παρά μπαλαδόρους ή τεχνίτες της ντρίπλας. Βαριέμαι να ακούω σχοινοτενείς φλυαρίες αναλυτών του καφενείου στην τηλεόραση. Παλαιά ο Γιάννης Διακογιάννης έλεγε και μια σοβαρή κουβέντα, Σήμερα με ερπετόπουλους κλπ, ακούς έναν θόρυβο, μια διαρκή παρεμβολή που δεν σε αφήνει να απολαύσεις το άθλημα.

    Αν δεν το δω, δεν θα το δω γιατί βαριέμαι και όχι γιατί το μποϊκοτάρω. Θεωρώ αυτό το μποϊκοτάζ λίγο μάταιο, λίγο ήκιστο ωστόσο το σέβομαι και επίσης το θεωρώ και σημαντικό ως το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο τηλεθεατής.
    Και βέβαια δεν θα πλήρωνα στον Καδένα ούτε ένα λεπτό του ευρώ, ακόμη κι αν η φιέστα της μαφίας της Φίφα διοργανωνόταν στην ουδέτερη Ελβετία ή στη μαγευτική και δημοκρατική Γαλλία. Τους αγώνες τους δείχνει μια χαρά το ΡΙΚ, για όποιον ενδιαφέρεται…

  53. Georgios Bartzoudis said

    «το ΚΚΕ … υποστήριζε …πως ο Βιντέλα ήταν κεντρώος δικτάτορας».

    # Είχε δίκαιο το ημέτερο ΚΚΕ: Και βέβαια ο Βιντέλα ήταν κεντρώος δικτάτορας, αν τον συγκρίνουμε με τον τότε …αριστερό δικτάτορα Μπρέζνιεφ! Τουλάχιστον δεν διακήρυξε κανένα «δόγμα Βιντέλα», ούτε εισέβαλε σε καμιά …Τσεχοσλοβακία!

  54. HUMBA! said

    Εύγε, για το Δια Ταύτα!
    Είμαστε στην ίδια κοίτη του ποταμού (αλλά αργεί -ως συνήθως- το τεύχος μας, που θα έπρεπε ήδη να έχει κυκλοφορήσει).
    Οψόμεθα…

  55. sarant said

    35 Αν είχε προκριθεί η Εθνική Ελλάδος μπορεί να ηταν πιο δύσκολο να περιοριστούν τα σχόλια.
    Πάντως, στη Γαλλία δεν βαζουν γιγαντοθόνες ενώ η εθνική ομάδα όχι μόνο έχει προκριθεί αλλά είναι και εκ των φαβορί.

    54 Ευχαριστώ, να είστε καλά. Περιμένω να διαβάσω και τη θέση σας.

  56. Αιμ. Παν. said

    Για όσους τυχόν δεν το ξέρουνε… https://www.google.com/search?client=opera&q=kafala+system&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8¨
    και : https://en.wikipedia.org/wiki/Kafala_system

  57. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Λοιπόν, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο. Δεν θα δω τους αγώνες, δεν θα πληρώσω τον Αντένα (θα είμαι στην Ελλάδα τις περισσότερες μέρες) κερατιάτικα, δεν θα δω ούτε τα δωρεάν ματς, δεν θα πάω σε καφενείο. Ούτε καν θα επιδιώξω να μάθω τα αποτελέσματα. Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο.

    Α, πολύ ωραία, λαμπρά! Έχω 3 (φαινομενικά) άσχετες ερωτήσεις:

    1. Ποιος κέρδισε το πρώτο Μπιγκ Μπράδερ;
    2. Ποιος πυρπόλησε τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο;
    3. Ποιος θα είχε λησμονήσει εντελώς το μουντιάλ, αν δεν του το ‘χε θυμίσει ο Νικοκύρης;

    Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε την απάντηση στα δύο πρώτα ερωτήματα, ενώ μάλλον μαντεύετε και την απάντηση στο τρίτο.

    Θυμάμαι, τότε που μας ήρθε το Μπιγκ Μπράδερ, το πρώτο στην Ελλάδα απ’ αυτά τα τηλεσκουπίδια τα ριάλιτι, πολλούς να λένε ότι δεν πρόκειται ν’ ασχοληθούν μ’ αυτό το πράγμα, ότι είναι απαράδεκτο, προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέαμα κατώτατης υποστάθμης, βαρετό, ανούσιο, παρακμιακό. Κι ένα περίεργο πράγμα, που λέτε: όλοι τους, όλοι μας μάλλον, ήταν στην εντέλεια ενημερωμένοι για κάθε λεπτομέρεια και κάθε πτυχή αυτού του πράματος που δεν το παρακολουθούσαν καθόλου 😉 Κι όταν τους στρίμωχνε κανείς, ισχυρίζονταν ότι ναι, ενημερώνονται για τα καθέκαστα στο ριάλιτι, αλλά το κάνουν μόνο για να μπορούν να προβάλουν εμπεριστατωμένη κριτική 😆

    Ο Ηρόστρατος πυρπόλησε τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο το 356 π.Χ., για να μείνει αθάνατο το όνομά του. Οι Εφέσιοι απαγόρευσαν δια θανάτου να γίνεται μνεία του ονόματός του, κι εξασφάλισαν έτσι ότι αυτό θα καταγραφεί (για τους σκοπούς του ψηφίσματος), και θα φτάσει να μνημονεύεται ως και στις μέρες μας.

    Όσο για το Καταραμένο μουντιάλ, φυσικά δεν θα το δω, και θα χαρώ πολύ να διαβάσω λίγο λιγότερα ποδοσφαιρικά σχόλια. Οι νεκροί θα παραμείνουν νεκροί, και οι μπίζνες με το Κατάρ θα παραμείνουν μπίζνες με το Κατάρ.

  58. Alexis said

    #52: Εάν μποϊκοτάρουμε όλα τα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν στον κόσμο φοβάμαι ότι θα πρέπει είτε να λιμοκτονήσουμε είτε να επιστρέψουμε στα σπήλαια και να τρεφόμαστε με καρπούς, ρίζες και κανένα σκαντζόχοιρο μπόνους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα! 🤣

  59. Avonidas said

    #55. Πάντως, στη Γαλλία δεν βαζουν γιγαντοθόνες ενώ η εθνική ομάδα όχι μόνο έχει προκριθεί αλλά είναι και εκ των φαβορί.

    Αλλά παρόλα αυτά η εθνική τους ομάδα θα πάει εκεί να παίξει μπάλα στα ματωμένα γήπεδα και χώματα 😐 Τους στείλαμε, συμμετέχουμε, αλλά μη τους κοιτάτε γιατί κάνει τζιζ.

    Ο ορισμός του virtue signalling :-/

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    15,21
    Κι εγώ με καφέ που έγραφε -50 λεπτά στην τιμή το έπαθα. Πήρα δύο πακέτα μια Παρασκευή. Ήμουν υποψιασμένη από συζητήσεις ότι γίνεται της κομπιναρίας, αλλά διαβολικά την ώρα του ταμείου, μπλόκαρε η μηχανή, ψάχνανε το τεχνικό, άλλαξα ταμείο, το ξέχασα. Στο σπίτι θυμήθηκα/τσέκαρα και βέβαια είχαν χρεώσει στην αρχική τιμή. Κρατάω την απόδειξη και την Δευτέρα που ξαναπήγαμε βλέπω ότι ακόμη είναι η (υποτιθέμενη) έκπτωση στο καρτελάκι, παίρνω ένα πακέτο, πάω στο ταμείο και το χρεώνει πάλι ολόκληρο, της λέω το και το, λέει θα κατέβω να το δω και πήγε, κάτι σαχλαμάρες μπουρδούκλωσε μετά, τάχα ότι η κανονική τιμή είναι η χρεωμένη αλλά ξέχασαν ν΄αλλάξουν καρτελάκι και γι΄αυτό θα μου επιστρέψουν τα χρεωμένα. Τους είπα/έδειξα κ την απόδειξη της Παρασκευής και τη δέχτηκαν κι αυτή και μου επέστρεψαν σε μετρητά. Αλλά αυτό είναι (μόνο) το θέμα; Βλέπουμε επανάληψη της κομπίνας.
    Ασιχτίρ και τίποτ΄άλλο. Δεν χορταίνουν με τίποτα. To δε καλάθι είναι πιο διάτρητο κι από …καλάθι! Τιμές μεγαλύτερες από πριν πολλές φορές.Το κόλπο είναι ότι τις ανέβασαν (ελεύθερα, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος/φραγμός) και μετά τις …κατέβασαν στο ύψος που ήδη πούλαγαν. Ο (πολύς) κόσμος δεν κρατάει μέτρο σύγκρισης κι αγοράζει με την πίστη ότι είναι σε τιμή έκπτωσης. Καρα-τσεκαρισμένα αυτά.

  61. Alexis said

    #57: Τον νικητή του πρώτου Μπιγκ Μπράδερ, όπως και τον νικητή του επερχόμενου Μουντιάλ μπορεί κάλλιστα να τους γνωρίζει κάποιος χωρίς να έχει δει ούτε μία ώρα Μπιγκ Μπράδερ και Μουντιάλ αντίστοιχα.

  62. ΓΤ said

    κλήρωση Κυπέλλου
    https://www.sdna.gr/podosfairo/1024263_pithano-paok-panathinaikos-me-fonto-ton-teliko-bye-stoys-4-i-aek

  63. Avonidas said

    #61. Όπως έγραψα, οι πιο πολλοί που υποτίθεται το μποϊκοτάραμε δεν ξέραμε μόνο τον νικητή, αλλά κάθε λεπτομέρεια του παρασκηνίου. Θες από νοσηρή περιέργεια; θες από διάθεση να μην είμαστε στην απέξω όταν τα συζητάνε οι άλλοι; πάντως, τα μαθαίναμε όλα.
    Κι ήταν το παρασκήνιο, πιο πολύ κι απ’ τα νούμερα της τηλεθέασης, που έκανε τα ριάλιτι κερδοφόρα.

    Δεν υπάρχει καλή και κακή δημοσιότητα.

  64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    57# Κύριε, κύριε!! Μόνο το 2 ήξερα. Για το 3, δεν ξέρω ποιος θα το είχε λησμονήσει, αλλά ξέρω κάποιον που δεν ήξερε καθόλου πως το μουντιάλ γίνεται τώρα κοντά. Περνάω?
    (Σοβαρά τώρα: Το πρώτο το γκούγκλαρα και θυμήθηκα το όνομα. Ήταν πρακτικά αδύνατο να μην πέσεις πάνω του με την τεράστια, λυσσώδη προβολή που είχε λάβει το πράμα. Για τον ίδιο λόγο, αν και είμαι σίγουρος πως κανείς εδώ δεν ασχολείται με τα ζώδια, όλοι ξέρουμε το δικό του ο καθένας).

  65. nikiplos said

    57@ 61@ Κι εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφει ο Άβο… To 1o Big Brother έπαιξε στον Αντέννα τον Σεπτέμβρη του 2001. Τότε συμπτωματικά δεν έβλεπα τηλεόραση κυρίως γιατί δεν είχα. Λίγο μετά βρέθηκα στους Μεθυστάνες στου Ψυρρή, όπου εκείνη την εποχή της αφθονίας και της σπατάλης, το μεθύσι ξεκινούσε από τις 11:00 τις Κυριακάδες. Λοιπόν κόσμος φασαρία, κλειστοί δρόμοι, χαμός. Ένας παίχτης ήταν στημμένος σε μια γωνία και κάμερες κανάλια, παρατρεχάμενοι, κίναιδοι, fashion victims σχημάτιζαν μια ορδή που έκλεινε τελείως τον Ψυρρή και δεν μπορούσες να περάσεις. Καίτοι μου ήταν τελείως άγνωστος έμαθα τα πάντα για αυτόν θέλοντας και μη.

    Οι εκπομπές, τα πρωινάδικα οι ειδήσεις της τηλεόρασης, όλοι εν χορώ συλλήβδην βομβάρδιζαν με τα καμώματα των παιχτών, ενώ οι βυζάρες των παιχτριών, ήταν κρεμασμένες στα μανταλάκια σε κάθε γωνία σε κάθε περίπτερο. Το Περίπτερο Βουλής και Καραγιώργη Σερβίας, ήταν στέκι για να φας την τυρόπιτα του Άριστον, διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες. Λοιπόν ακόμη κι ο περιπτεράς, τις πολιτικές πρωινές τις είχε στριμωγμένες σε μια γωνία. Όλες οι άλλες χάϊ σοκ, λοιπόν φάτσα κάρτα. Να τρως την τυρόπιτα και να βλέπεις δεκάδες γουρλομάτηδες που μπάνιζαν τα πρωτοσέλιδα.

  66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    63# Αλλά όχι, δεν ασχολήθηκα και δεν ήξερα την παραμικρή παρασκηνιακή λεπτομέρεια.

  67. Avonidas said

    #64. Σοβαρά τώρα: Το πρώτο το γκούγκλαρα και θυμήθηκα το όνομα. Ήταν πρακτικά αδύνατο να μην πέσεις πάνω του με την τεράστια, λυσσώδη προβολή που είχε λάβει το πράμα.

    Χτήνε μου, το ίδιο πράγμα λέμε! 🙂 Δεν έβαλα την ερώτηση για το Μπιγκ Μπράδερ για να ντραπούν όσοι το θυμούνταν, ή για ν’ ανακουφιστούν όσοι το ξέχασαν. Αυτό που ήθελα να δείξω είναι το μάταιο, κι εντέλει το υποκριτικό του πράγματος σ’ αυτού του είδους τα μποϊκοτάζ.

  68. ΣΠ said

    Τον νικητή του πρώτου Μπιγκ Μπράδερ ήθελες δεν ήθελες τον μάθαινες. Αρκούσε να ακούσεις μια παρέα να συζητάει.

  69. sarant said

    68 Ακριβώς αυτό.

    59 Το μποϊκοτάζ το κάνουν δήμοι. Όχι το κεντρικό κράτος.

  70. stratosbg said

    Reblogged στις a hairless ape.

  71. Χαίρετε,
    Να τοποθετηθεί ο Κίντος! Κάτι έχει γράψει παλιότερα.

    Ως προς το μουντιάλ δεν είμαι και δείγμα τυπικό. Δεν παρακολουθώ αθλητικά γεγονότα, οπότε…

    Το Κατάρ σχολιάστηκε σε σχέση με την κατάρα, αλλά όχι με την Κατάρα 🙂 Γιατί; Τόποι κι οι δυο!

  72. Avonidas said

    #64, 65, 68. Αυτό που μου λέτε, δηλαδή, είναι ότι δεν επιδιώξατε να μάθετε για το Μπιγκ Μπράδερ, αλλά ότι θέλοντας και μη τα μάθατε, γιατί θα ‘πρεπε να γίνει κανείς ερημίτης για να μην μαθαίνει γι’ αυτό. Χαίρω πολύ. Το ίδιο λέω κι εγώ, δεν είναι προφανές;

    Το ίδιο, και πολύ περισσότερο, ισχύει και για την ιστορία του Ηρόστρατου· είμαι βέβαιος ότι οι Εφέσιοι δεν σκόπευαν να του χαρίσουν αιώνια φήμη, αλλά φυσικά αυτό νομοτελειακά συνέβη. Ο Ηρόστρατος πέτυχε αυτό που ήθελε, γιατί κατανόησε την ανθρώπινη φύση καλύτερα απ’ τους επίδοξους τιμωρούς του.

    Γιατί λοιπόν, αφού βλέπετε ξεκάθαρα αυτό που θέλω να πω με τα 2 πρώτα παραδείγματά μου, δεν αποδέχεστε αυτό που συνεπάγονται; Ότι το μουντιάλ θα γίνει· ότι θα μάθουμε γι’ αυτό, είτε από πρώτο, είτε από δεύτερο, είτε από τρίτο χέρι· ότι τα θύματά της διοργάνωσης δεν θα δικαιωθούν στο ελάχιστο· κι ότι σε 4 χρόνια, όλη αυτή η ματωμένη ιστορία θα επαναληφθεί απαράλλακτη, απλώς με μερικούς από μας να ‘χουμε αισθανθεί ζεστούτσικα μέσα μας, ότι κάναμε το καλό και το ρίξαμε στο γιαλό;

  73. Αναμένουμε την απόφαση Ρογήρου.

  74. Avonidas said

    #69. το μποϊκοτάζ το κάνουν δήμοι. Όχι το κεντρικό κράτος.

    Και γιατί το κάνουν; Με απώτερο σκοπό να πετύχουν τι;
    Να μη διευκολύνουν αυτόν που θα θελήσει να δει το μουντιάλ; Να μην αναγκάσουν τυχόν περαστικούς που θέλουν να το μποϊκοτάρουν να το δουν; Να μη φανεί ότι η Γαλλία συμμετέχει στη διοργάνωση;

    Αυτό το τελευταίο, το «να μη φανεί» είναι που με εξοργίζει. Ότι όλο αυτό το πράγμα γίνεται για το φαίνεσθαι, κι άλλο σκοπό κι αποτέλεσμα δεν έχει από το να δείξει ότι εγώ, που το μποϊκοτάρω αυτό το μουντιάλ, είμαι καλός άνθρωπος, ηθικό κράτος, πονόψυχη εταιρεία. Γιατί αν η Γαλλία (φερ’ ειπείν) είχε αρκετούς πολίτες και πολιτικούς που πράγματι ήθελαν να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, η εθνική της ομάδα θα ‘χε μείνει απέξω.

  75. dimopal said

    Αγανάκτηση. Στοιχεία. Αριθμοί που δείχνουν την αλήθεια. Έστω και σε ένα θάνατο οι αριθμοί δεν έχουν θέση. Από το 2010 μέχρι σήμερα σε δύο εκατομμύρια εισαγόμενες ανθρώπινες υπάρξεις 6500 θάνατοι. Θάνατοι που δεν κατηγοριοποιούνται. Άρα; Η (χωρίς στοιχεία) βεβαιότητά μου ότι η πραγματικότητα είναι πού πολύ χειρότερη. Κάποιο πρωινό του 2013 το τάδε μονοπώλιο υπέγραφε και οι δολοφόνοι εργολάβοι τα τσέπωναν. Ερήμην ημών και υμών. Το ποδόσφαιρο μας ενώνει. Το Μουντιάλ σκοτώνει. Ο κόσμος είναι εξαρτημένος. Η ηδονή τής (γιγαντο)οθόνης. Ο κόσμος γουστάρει. Ο κόσμος θα μας γράψει κανονικά. Ο κόσμος θα επηρεασθεί. Τι χάνω και τι κερδίζω; Λάθος ερώτηση. Οχι , όχι πολύ σωστή ερώτηση.
    Δεν μπορώ να νικοκυρέψω την κρίση μου. Πάντος μπράβο στον κ. Σαραντάκο. Εγώ θα δω τους τελευταίους αγώνες (όπως σκόπευα). Και πενήντα χρόνια δεν μπορώ να το κόψω…

    «Ο,τι έγινε έγινε./ Το νερό που έριξες στο κρασί σου/ Δεν μπορείς να το ξαναβγάλεις.» (ΜΠΡΕΧΤ)

  76. Avonidas said

    #42. Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο.

    Καλά εσύ. Εγώ που δεν θα το έβλεπα έτσι κι αλλιώς, όπως και κανένα άλλο

    πώς θα διαμαρτυηθώ;

    Μπορείς, όπως κι εγώ, να μην το δεις, και να μη λες και ψέματα στον εαυτό σου ότι δεν το είδες επειδή νοιάζεσαι για τους σκοτωμένους εργάτες.

    Μια αμαρτία λιγότερη – για όσους αρέσκονται να κρατάνε το σχετικό σκορ.

  77. Stelios Kornes said

    Θα συμμετασχω ευχαριστως στο μποϋκοτάζ του Μουντιαλ των (περιπου) συγχρονων δουλεμπορων, ωστοσο εχω μια παρακληση. Ας μην υπαρξουν διαγραφες σχολίων κλπ. Εκτος του προφανους λογου οτι μπορει ενας αναγνωστης του ιστολογιου να μην τυχει να διαβασει το σημερινο αρθρο, να μπει να σχολιασει κατι σε 17 ημερες ξερωγω και να δει να διαγραφεται ενα (ισως μακροσκελες, κι αρα πιο οδυνηρο γιαυτον) σχόλιό του, νομιζω πως δεν ειναι σωστα πραγματα αυτα. Ακομα κι ενα σχολιο που θα λεει οτι κανουμε ολοι λαθος κατα τη γνωμη καποιου, δε σημαινει πως πρεπει να διαγραφει (αν δεν βριζει και προσβαλλει φυσικα). Ας αφησουμε τον άλλον να εχει την αποψη του, κι ας μη γινομαστε σαν κι αυτους που κατακρινουμε.

  78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αβό, εγώ δεν θα το έβλεπα έτσι κι αλλιώς (παλιότερα είχα γράψει πως αν η παρέα μου έβλεπε μουντιάλ ένα βράδυ, θα παρακολουθούσα κι εγώ ευχάριστα αν ήτανε καλό το ματς. Και έτσι είναι, αλλά το αν της παρέας μου είναι πάρα πολύ μικρό. Οπότε πρακτικά είμαι έτσι κι αλλιώς απόξω).
    Επί του προκειμένου (Κατάρ), συντάσσομαι με τον Νικοκύρη για τον ίδιο λόγο που κατεβαίνω στις διαδηλώσεις. Είστε αυτό, είμαι το άλλο και (δια)δηλώνω την αντίθεσή μου, με όσους συνοδοιπόρους προσέλθουν.

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η εφημερίδα «Η εποχή» διοργανώνει εκδήλωση, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 19:00, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, γ’ όροφος), με θέμα: «Παγκόσμιο κύπελλο Κατάρ: Μπάλα, διαπλοκή και χιλιάδες εργάτες νεκροί»
    https://left.gr/news/ekdilosi-tis-epohis-pagkosmio-kypello-katar-mpala-diaploki-kai-hiliades-ergates-nekroi


    Γερμανία: το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα παρακολουθήσει «κανέναν αγώνα»
    https://www.fosonline.gr/podosfairo/mundial/article/216642/moyntial-2022-oi-perissoteroi-germanoi-den-tha-parakoloythisoyn-toys-agones

    https://www.euronews.com/2022/11/10/fifa-and-qatar-rattled-as-european-world-cup-boycott-gathers-pace

  80. sarant said

    79 Μόλις τα άκουσα αυτά στο Κόκκινο

  81. miltos86 said

    Κατάρ Καττάρ Κατάρα… Καλή αφορμή για να ελεγχθεί το νέο λεξικό των κύριων ονομάτων 😉

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80. Κι εγώ 🙂 , πειράζει;

    Στο Κόκκινο είχα πρόσφατα ακούσει και ότι ξεκινά το Μουντιάλ. Αλλιώς, ιδέαν! όπως και δεν ήξερα και τον μπιγκμπραδερά 🙂 για το σχ.57 του Αβο

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα του έγκριτου γερμανικού δικτύου ZDF, περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι πέθαναν, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας των ελλείψεων στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.
    Πολλοί μιλούν ήδη για οκτώ «αιματοβαμμένα» γήπεδα .

  84. Pedis said

    Αβό: λόγω της κριτικής, η ενεργός συνεισφορά στη θετική δημοσιότητα του συγκεκριμένου γεγονότος είναι ασήμαντη. Κανείς δεν θα μάθει το μουντιάλ επειδή γίνεται αρνητική αναφορά, δυστυχώς μόνο σε μια πλευρά του.

    Η ωφέλεια τέτοιου είδους τοποθετήσεων, όπως του Νικοκύρη, είναι να ανοίξει η συζήτηση. Και για τις συνέπειες των μεγάλων αθλητικών γεγονότων στη ζωή των χωρών που τα φιλοξενούν, και για το ποιοί κερδίζουν τα μύρια επειδή υπάρχουν μυριάδες που κάθονται και βλέπουν τις διαφημίσεις ή, χειρότερα, πληρώνουν εισιτήρια και τηλεοπτικές συνδέσεις, και για τις συνθήκες εργασίας, κι όχι μόνο στο Κατάρ, και για τις ρεμούλες και για το άρτος και θεάματα κα και και.

  85. Avonidas said

    #84. Δεν μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, Πέδη. Αλλά αυτή τη συζήτηση την έχω δει ν’ ανοίγει άπειρες φορές, για άπειρα θέματα· και στο τέλος αναστενάζουμε και πηγαίνουμε όλοι πίσω στις ασχολίες μας, και συνεχίζουμε π.χ. να χρησιμοποιούμε τα κινητά και τα λάπτοπ μας, που τα συναρμολογούν σκλαβάκια – πρώτον γιατί δεν θέλουμε πραγματικά να τα στερηθούμε, και δεύτερον και κυριότερον επειδή πολύ απλά δεν μπορούμε.

    Στον αρχαίο κόσμο, ο θεσμός της δουλείας συζητιόταν επί αιώνες, με τα μεγαλύτερα πνεύματα στην ιστορία να έχουν συνεισφέρει τις απόψεις τους· παρόλα αυτά, η δουλεία καταργήθηκε τότε – και μόνον τότε – που η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε στις μάζες ν’ απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά χωρίς το μόχθο των σκλάβων. Και στην πραγματικότητα δεν καταργήθηκε, απλώς πήρε άλλες μορφές, ή σπρώχτηκε κάτω απ’ το χαλί, ή μετανάστευσε έξω απ’ τον δυτικό κόσμο, εκεί που να μην τη βλέπουμε και να μην είναι πια δικό μας πρόβλημα.

    Θα μπορούσε να πει κανείς, ωραία, και τι πειράζει μια τέτοια κίνηση και κριτική πού και πού, έστω και για ένα απ’ τα φλέγοντα ζητήματα, έστω και μόνον συμβολική. Πειράζει γιατί λειτουργεί σαν άλλοθι που μας επιτρέπει ν’ ανακουφίζουμε τη συνείδησή μας. Ε, εγώ δε θέλω να την ανακουφίζω, θέλω να την έχω σε εγρήγορση να μου θυμίζει ποια είναι η πραγματικότητα.

  86. Νίκος Κ. said

    Συμφωνώ με τον Νικοκύρη.

    Όπως λέμε «η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος» ίσως να μπορούμε να πούμε και ότι η λογική του σύγχρονου επαγγελματικού ποδόσφαιρου είναι το Μουντιάλ του Κατάρ.

  87. Κ. Καρέλας said

    Η λέξη ¨Κάταρα¨ είναι ουδετέρου γένους, αφού και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει στο κράτος αυτό την ¨Επισκοπή Κατάρων¨ (sic). Ως γνωστόν η Εκκλησία διατηρεί στους τίτλους των Επισκοπών και των Μητροπόλεων αρχαίες ονομασίες. Άρα, τα Κάταρα, των Κατάρων.

  88. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    64.
    >>αλλά ξέρω κάποιον που δεν ήξερε καθόλου πως το μουντιάλ γίνεται τώρα κοντά.
    Μήπως εμένα εννοείς, Χτήνε; 🙂

    «Ομοιοπαθής» με τον Μήτσο (#40), γαρ…

  89. sarant said

    81 Καλά λες, απορώ πώς δεν το σκέφτηκα.

    Λοιπόν, το σχετικό λήμμα θεωρεί οτι αφετηρία του ονόματος ίσως είναι το παλαιό αραβικό qatara = στάζω, εκκρίνω, που συνδέεται με τους συγγενείς τύπους qutur = εύτηκτος χαλκός και qatran = ρητίνη, που έχουν δώσει αφορμή για διάφορες ερμηνείες.
    Μετά αναφέρει για Πλίνιο και Πτολεμαίο.

  90. Πέπε said

    88 κ.σχετ.:

    Δεν είχα καμία ιδέα ότι φέτος έχει Μουντιάλ, ότι θα διεξαχθεί στο Κατάρ, ότι άλλαξαν οι ημερομηνίες, ότι η αλλαγή των ημερομηνιών προκαλεί αναστάτωση, ή οτιδήποτε από αυτά. Ούτε και για κανένα από τα προηγούμενα Μουντιάλ, με εξαίρεση στην Ισπανία το ’87 (νομίζω), που ήμουν κατασκήνωση και είχε, αντίθετα από κάθε άλλη χρονιά, έξοδο στο χωριό κάθε τρεις και λίγο για να δούμε τους αγώνες, οπότε ήταν αδύνατο να μην πάρω μια μίνιμουμ μυρωδιά. Θυμάμαι το πορτοκάλι, και κάποια ονόματα όπως Θουμπιθαρέτα και Μουνιόθ, και αυτό είναι το άπαν των ποδοσφαιρικών μου γνώσεων.

    Όταν ξεκίνησε το Μπιγκ Μπράδερ ήμουν πιο μεγάλος, που το μυαλό στομώνει σε σχέση με τη θαυμαστή αφομοιωτική ικανότητα των παιδιών, κι έτσι γνωρίζω πολύ λιγότερα.

  91. GeoKar said

    Μαζί σου, Νίκο! Μπράβο!

  92. loukretia50 said

    Νικοκύρη συμφωνώ μαζί σου και βρίσκω θαρραλέα τη στάση σου, τη στιγμή που είναι γνωστή η αδυναμία σου στο σπορ.
    ——————————

    Οι καλοί μανατζαραίοι φροντίζουν για όλα :

    Αβό,
    σε τιμάει που θέλεις να παραμένεις σε εγρήγορση, αλλά νομίζω πως η σιωπή δίνει άλλοθι : στους άλλους. Την ερμηνεύουν σαν συνενοχή.
    Και είναι εξίσου μάταιη, και συνήθως λιγότερο αποτελεσματική από μια – έστω και υποκριτική – διαμαρτυρία.
    Δεν έχω κανένα δικαίωμα να κρίνω τη στάση σου, μακάρι να προβληματίζονταν πολλοί όπως εσύ, θέλω απλά – όπως οι περισσότεροι – να νοιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου και να προσπαθώ να εναντιωθώ στο άδικο, έστω στον ασήμαντο βαθμό που με παίρνει.

    Η πικρή αλήθεια ξέρουμε ποια είναι, δε θα αλλάξει τίποτε. Κι έχεις δίκιο ότι είναι εξοργιστικό πόσα γίνονται για το φαίνεσθαι την τελευταία στιγμή.
    Και η ιδέα του μποϋκοτάζ άργησε πάρα πολύ, τα στάδια είναι πανέτοιμα, οι χορηγοί έχουν κάνει το παιχνίδι τους και δε θα συγκινηθούν ακόμα κι αν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν ( ! ) φοράνε φανέλες με συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με τους θεατές που πλήρωσαν εισιτήρια .
    Και πάλι τα ίδια θα γίνουν στην επόμενη διοργάνωση, έστω κι αν γίνει σε χώρα «πολιτισμένη».
    Όμως θεωρείς προτιμότερο να σωπάσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας? Έστω και τώρα?
    Δε νομίζω.
    Σόρυ αν βγήκε δασκαλίστικο.
    Αλλά νοιώθω καλύτερα!

  93. loukretia50 said

    37. Πέπε, ματαιοπονείς
    Τα εγχώρια ποδοσφαιρικά δρώμενα και παρασκήνια έχουν πολύ δρόμο ακόμα.

  94. Theo said

    Καλησπέρα,

    Συμφωνώ με τον Αβονίδα. Όσο δεν μπορώ να κάνω χωρίς τα λάπτοπ, τάμπλετ και κινητά, δεν θα συμμετάσχω σε κανένα μποϊκοτάζ. Θα δω κυρίως τα χαϊλάιτς των πιο σπουδαίων αγώνων, ως συνήθως.

  95. loukretia50 said

    77. Stelios Kornes

    Είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι σ΄ένα δημοκρατικό ιστολόγιο και οφείλουμε να αποδεχόμαστε την απόφαση του Νικοκύρη, ακόμα κι αν μας δυσαρεστεί.
    Κατανοητή η πικρία σας αν δείτε να διαγράφεται ένα δικό σας, μακροσκελές σχόλιο, και χάσετε την ευκαιρία να συμμετέχετε ενεργά.
    Τονίζω το «μακροσκελές», γιατί προφανώς είστε διατεθειμένος να αφιερώσετε χρόνο για να συγκεντρώσετε πληροφορίες και να παραθέσετε στοιχεία, και υποθέτω θα καταθέσετε την προσωπική σας άποψη με την καλύτερη διάθεση , προκειμένου να συζητήσετε με τους υπόλοιπους σχολιαστές.
    Αναρωτηθήκατε όμως τι νοιώθουν οι τακτικοί – εδώ και πολλά χρόνια – σχολιαστές που βλέπουν την αρένα σχεδόν σε κάθε νήμα και πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να συμμετέχουν?

  96. # 49

    Τι ; δεν σε έχει βαφτύσει ;

  97. Πάνος με πεζά said

    Είχα την αίσθηση ότι είχαμε κάνει Millenium με Πρόδρομο και Τσάκα, ότι ήταν δηλαδή από 1999>2000. Βέβαια, μετά είπαν Millenium και το 2000>2001. Αλλα τελικά βλέπω ότι ο 1ος τελικός έληξε Πρωτοχρονιά του 2002, άρα λάθος θυμόμουν.
    Ο Σαββόπουλος πάντως, «1η του 2000» ήταν σίγουρα εκείνη την Πρωτοχρονιά (99>00) στην tv…

  98. sarant said

    92 … το ξέρω ξάδερφε! 🙂 🙂 🙂

  99. Πάνος με πεζά said

    Oι καλές ειδήσεις βεβαίως, έρχονται από αλλού… https://www.newsit.gr/lifestyle/o-kyriakos-mitsotakis-synantithike-me-tin-vana-mparmpa/3640400/

  100. freierdenker said

    Αν πίστευα ότι είχαν πεθάνει 6500 άνθρωποι χτίζοντας τα γήπεδα στο Κατάρ, δεν θα υπήρχε περίπτωση να παρακολουθήσω το Μουντιάλ.

    Αλλά ο Guardian τουλάχιστον γράφει ότι από όσους εργάστηκαν στην κατασκευή των γηπέδων πέθαναν οι 37. Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς πέθαναν εν ώρα της εργασίας και πόσοι από αυτούς εξαιτίας της εργασίας, σίγουρα οι 3.

    Όλες οι απόψεις σεβαστές, τα γεγονότα σεβαστότερα.

  101. Χαίρομαι για τη σημερινή απόφαση. Όχι, βέβαια, επειδή εγώ δεν ασχολούμαι με το (ποδοσφαιρικό) θέμα, αλλά γιατί είναι μια αφορμή να ασχοληθούμε με το πολιτικό θέμα. Δεν με προβληματίζει ο αντίκτυπος ή η αποτελεσματικότητα της κίνησης ως προς την ίδια τη διοργάνωση, γιατί ο στόχος είναι αυτός που είπε ο Πέδης: να ανοίξει (ή να παραμείνει ζωντανή) η συζήτηση. Δεν είναι υποκρισία να σχολιάζεις τα κακώς κείμενα, να τα δείχνεις όσο μπορείς και μην κάνεις σαν να μην υπάρχουν (ούτε είμαστε καταδικασμένοι στη μουγκαμάρα μέχρι να έρθει η στιγμή της μεγάλης ανατροπής!)
    Γενικότερα, το θέμα με τη συνείδηση είναι μεγάλο και δύσκολο- και πέφτουμε πάνω του συνέχεια. Αλλά, όσο η εγρήγορση που λέει ο Άβο δεν έχει κάποιο ορατό αντίκρισμα για τη ζωή και τη δικαιοσύνη, προτιμώ να μην αφήνουμε ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να εμποδίσουμε αυτό να κανονικοποιείται στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων – ίσως κάποτε και στη δική μας. Όπως και στις πορείες, που λέει κι ο Χτήνος: είμαστε κι εμείς εδώ και δείχνουμε προβλήματα υπαρκτά, όχι εμμονές και ιδεολογήματα, ούτε ναρκισσιστικές φιγούρες…
    Το θέμα είναι, λοιπόν, τι κάνει η μη εφησυχασμένη συνείδηση όταν παρατηρεί τον κόσμο να κινείται σ’ αυτές τις ράγες σαν να μην τρέχει τίποτα…

  102. Pedis said

    # 85 – Αβό, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα, χαμένη συζήτηση είναι αυτή που δεν γίνεται.

    Από την άλλη, εκεί που θα είχαμε εσένα, τον Χτήνο που ξέμεινε από κακές παρέες, του λόγου μου και τον κούκο, τώρα, χάρη στην καμπάνια αυτή, τα μηχανάκια τους θα καταγράψουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ζευγάρια μάτια λιγότερα να βλέπουν τις διαφημίσεις τους. Καμιά ζημιά, μόνο όφελος.

  103. 102# Έτσι, να κρατάμε τη φωτιά αναμμένη, ας είναι και θράκα, ας είναι κι ένα καρβουνάκι.
    Αβό, επειδή μίλησες για κυνισμό παραπάνω, ας μου επιτραπεί κάτι προσωπικό: Ο κυνισμός του αδύναμου, που δεν έχει εξουσία, που δεν κρατάει ζωές στα χέρια του, είναι το τελευταίο καταφύγιο πριν κοπανήσει την κεφάλα του στον τοίχο. Κάπως έτσι βλέπω την ταπεινότητά μου, κάπως έτσι βλέπω και τον Πέδη (αν μου επιτρέπει, αλλιώς του ζητώ συγγνώμη).

  104. michaeltz said

    4. Lands
    Επειδή το είχα μελετήσει τότε, με μεγάλη συντομία:
    Στις δεκαετίες ’30 και λίγο μετά φλέγον για την ΕΣΣΔ θέμα ήταν να αποδείξει ότι το πολιτικό/κοινωνικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει/μεταμορφώσει τον άνθρωπο ακόμα και γενετικά. Ο Λυσένκο, λοιπόν, πρόεδρος της Ακαδημίας Σοβιετικών Επιστημών, δεξί χέρι του Στάλιν, είχε βαλθεί να μάθει το σιτάρι να καρπίζει στην τούνδρα. Αφού το καθεστώς μπορούσε να αλλάξει τον άνθρωπο με την αλλαγή του πολιτικού περιβάλλονος, ήταν ευκολότατο να αλλάξει την βιολογία του σίτου αλλάζοντας το φυσικό περιβάλλον του! Εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες, στα κολχόζ και τα σοβχόζ έπαιρνα σπόρους σταριού, τους έβαζαν στην κατάψυξη και μετά τους έσπερναν στα παγωμένα εδάφη. Παράλληλα, για να το αποδείξουν και στο εργαστήριο, έκοβαν τις ουρές ποντικιών για πολλές γενιές, προσδοκώντας να γεννηθούν ποντίκια χωρίς ουρά. Κάποτε ανακοινώθηκε επίσημα ότι το κατάφεραν, προς μεγάλη θυμηδία των επιστημόνων στη Δύση.
    Ο άνθρωπος που ήταν πίσω από την απάτη ήταν ο ίδιος ο Λυσένκο. Ο οποίος ήταν ο κύριος αίτιος να πάνε στον βρόντο οι προσπάθειες της ΕΣΣΔ να αποκτήσει επάρκεια στο σιτάρι και, μέχρι να καρπίσει η τούνδρα, οι σιτοπαραγωγές χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς) έκαναν χρυσές δουλειές, εξάγοντας σιτηρά!
    Η διόρθωση των κυβερνητικών εντολών επί Στάλιν δεν ήταν εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα η ΕΣΣΔ να μείνει πίσω στην τεχνολογία και τις ρουτίνες τής σύμφωνα με τη φύση του σταριού σιτοπαραγωγής, οπότε ο πληθυσμός ήταν μόνιμα στα όρια του λιμού. Λέγεται, μάλιστα, ότι στην Κρίση της Κούβας, ο Κένεντι δεν είχε απειλήσει ποτέ με πυρηνικό πόλεμο αλλά μόνο με διακοπή του εφοδιασμού της ΕΣΣΔ με σιτάρι! Ο Χρουστσώφ «ανέκρουσε πρύμναν» χωρίς πολλά-πολλά!

  105. michaeltz said

    Ξέχασα να αναφερθώ στο σημερινό θέμα: Ναι, και σε ευχαριστώ νικοκύρη που το έβαλες στο τραπέζι.

  106. Λάμπας said

    Συνήθως χλευάζουμε -και καλά κάνουμε- τα ψίχουλα που κατά καιρούς δίνουν οι κυβερνήσεις στους «αδύναμους» με τη μορφή επιδομάτων, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι κ.τ.λ. πρέπει να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις και για ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές. Και όμως, ο Εντουάρ Λουΐ, που προέρχεται από τέτοιο περιβάλλον, γράφει ότι, κάθε φορά που έπαιρναν αυτά τα ψίχουλα, έστηναν γιορτή στο σπίτι. Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί πιστεύω πως υπάρχει στο θέμα και μια άλλη διάσταση, βασικά ταξική, που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
    Για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο η τηλεόραση είναι το μοναδικό μέσο που τους επιτρέπει να εκτονώνονται από την καθημερινή ένταση, να ξεχνούν για λίγο τη σκληρή και εξουθενωτική πραγματικότητα,να παίρνουν μια ανάσα, ώστε να αντέξουν το γολγοθά της επόμενης μέρας. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δουν το μουντιάλ -το περιμένουν πώς και πώς- γιατί και το χειρότερο μουντιαλικό παιχνίδι είναι, ως θέαμα, απείρως ποιοτικότερο από το σύνηθες τηλεοπτικό σκουπιδαριό. Τι επιλογές έχουν; Είναι πολύ εύκολο να «απαιτείς» να μη δουν τους αγώνες ή να τους καταγγέλλεις για αδιαφορία και αναλγησία (επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ηθική και πολιτική σου «ανωτερότητα»), ειδικά, όταν μπορείς να γεμίσεις αλλιώς τα βράδια σου, με επισκέψεις σε εστιατόρια,θέατρα, όπερες κ.τ.ο. ή έστω να παρακολουθήσεις κάτι ποιοτικότερο στην τηλεόραση, που συνήθως είναι επί πληρωμή. Δεν μπορούν όλοι.
    ΥΓ.Συγγνώμη που δε συμμερίζομαι τη λίγο-πολύ γενική συμφωνία για το θέμα, αλλά θεωρώ ότι να παραλληλίζουμε τη συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση με την επιλογή τηλεοπτικού προγράμματος είναι άστοχο (σιγά μη μας στείλουν και τα ΜΑΤ!).

  107. Avonidas said

    #101. Το θέμα είναι, λοιπόν, τι κάνει η μη εφησυχασμένη συνείδηση όταν παρατηρεί τον κόσμο να κινείται σ’ αυτές τις ράγες σαν να μην τρέχει τίποτα…

    Ας φαντασιωθούμε, έτσι για την πλάκα, ότι οι αγώνες μέχρι θανάτου των μονομάχων συνεχίζονταν στο Κολοσσαίο μέχρι και σήμερα. Κι ότι, έχοντας αποτύχει ή μην έχοντας καν προσπαθήσει να τους σταματήσω, προβληματίζομαι για το αν θα πάω να τους παρακολουθήσω.

    Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε με αηδιάζει το θέαμα των μονομάχων που σφάζουν ο ένας τον άλλο, κι έτσι δεν έχω καμιά επιθυμία να παρακολουθήσω το θέαμα· είτε παθιάζομαι με το ίδιο το θέαμα, αλλά η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει ν’ αποδεχτώ ότι πρέπει να πεθάνουν άνθρωποι για να μπορέσω να το δω.

    Στην πρώτη περίπτωση, το πρόβλημά μου είναι λυμένο: δεν έχω κανένα λόγο να πάω. Τι μπορούμε όμως να πούμε για τη δεύτερη περίπτωση, που πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου να στερηθώ ένα θέαμα που απολαμβάνω, για λόγους αρχής; Το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι ίσως πρέπει ν’ αρχίσω να έχω αμφιβολίες κατά πόσον πραγματικά είναι λόγοι αρχής που υπαγορεύουν την απόφασή μου – κι όχι ένα επιπόλαιο συναίσθημα ντροπής, ή ο φόβος της αποδοκιμασίας των γύρω μου. Το να μου αρέσει το αποτέλεσμα, το θέαμα, αλλά να μην μου αρέσουν όλα εκείνα που συντελούν σ’ αυτό, είναι κάπως αντιφατικό. Ή, για να το πούμε αλλιώς, αν πρέπει να ζοριστώ για να θυμηθώ πως το τίμημα του θεάματος των μονομαχιών είναι ο θάνατος, τότε μάλλον δεν βρίσκω το τίμημα υπερβολικό· αλλιώς το θέαμα θα με αηδίαζε ευθύς εξαρχής.

    Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει πως το παράδειγμα είναι άστοχο, αφού η σφαγή είναι εγγενής στους αγώνες των μονομάχων, ενώ η διοργάνωση του μουντιάλ μπορούσε να γίνει και χωρίς την κακομεταχείριση και τους θανάτους των εργατών. Στο οποίο απαντώ: αν μπορούσε να γίνει, θα ‘χε γίνει. Ούτε οι Καταριανοί ούτε κι η FIFA είναι σαδιστές που θυσίασαν ανθρώπους επειδή τους ευχαριστούσε. Ο λόγος που έγιναν τα πράγματα έτσι είναι απλός: λιγότερα λεφτά για τους εργάτες σήμαινε φτηνότερη διοργάνωση, και φτηνότερη διοργάνωση σήμαινε περισσότερα λεφτά για τους διεφθαρμένους διοργανωτές.

    Αυτό δεν είναι ο απολυταρχισμός και ο φονταμενταλισμός του Κατάρ· αυτό είναι απλά ο καπιταλισμός, [κοσμητικό επίθετο]. Κι αυτό που συστήνω να κάνουμε δεν είναι αυτό που κατάλαβε ο φίλος Τεό (να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να πούμε τι είναι ένα στραπάτσο παραπάνω μεσ’ τον χαμό). Αυτό που προτείνω είναι, πρώτον, να είμαστε έντιμοι με τον εαυτό μας: να σκεφτούμε, έστω για λίγο, γιατί αυτό που συμβαίνει δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε, κι ίσως να είμαστε πιο έτοιμοι την επόμενη φορά, να κάνουμε κάτι που μετράει. Δεύτερον, να είμαστε λίγο πιο πονηρεμένοι απέναντι στη βιομηχανία της αγανάκτησης (Πέδη, να είσαι βέβαιος πως ό,τι χάσουν από τις διαφημίσεις του μουντιάλ θα το μαζέψουν από τις διαφημίσεις του μποϊκοτάζ).

    Και τρίτον, για όνομα του Θεού, να είμαστε σοβαροί: Λου, το να μην παρακολουθήσεις τόπι δεν είναι ούτε «θυσία» ούτε «θάρρος», και να με συμπαθάς!

  108. Avonidas said

    #103. Ο κυνισμός του αδύναμου, που δεν έχει εξουσία, που δεν κρατάει ζωές στα χέρια του, είναι το τελευταίο καταφύγιο πριν κοπανήσει την κεφάλα του στον τοίχο.

    Δεν έχεις κι άδικο. Ιδίως από τότε που έχουμε αποδεχτεί, τρέχα γύρευε γιατί, ότι δεν θα ήταν ευγενικό να πιάσουμε όλοι μαζί την κεφάλα του δυνατού και να την κοπανήσουμε στον τοίχο 😉

  109. 106
    Μα ο κοινός παρονομαστής δεν είναι η επικινδυνότητα ή η επιδραστικότητα της κίνησης! (ούτε και τα ΜΑΤ🙂).
    Δεν εξισώνονται, αλλά έχουν κάτι κοινό: το ότι δεν προσπερνάς τις καταστάσεις – δηλώνεις / κάνεις «κάτι» (που είναι καλύτερο από το τίποτα) που κοντράρει τη γενικότερη σιωπηρή συναίνεση…

  110. 108
    («έχουμε αποδεχτεί, τρέχα γύρευε γιατί, ότι δεν θα ήταν ευγενικό…»
    Ωχ, βαράς, όμως, ανελέητα!)

  111. loukretia50 said

    Αβό,
    Ωπα! Σε συμπαθώ και πολύ, αλλά δε μίλησα για θυσία, απλά για θαρραλέα στάση του Νικοκύρη να στερήσει πολυάριθμους σχολιαστές από την καθημερινή τους απόλαυση!
    Θυμάσαι υποθέτω ότι κορυφώνεται στο Μουντιάλ!

  112. Theo said

    @107:
    Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά, αλλά δεν εννοούσα «να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να πούμε τι είναι ένα στραπάτσο παραπάνω μεσ’ τον χαμό», αλλά κάτι άλλο: Δεν θ’ αλλάξει ο κόσμος αν δεν αλλάξω εγώ, δηλαδή ο καθένας μας προσωπικά. Δηλαδή, πρώτα να κάνω την αυτοκριτική μου, να πολεμήσω τη δική μου εξάρτηση από τον καταναλωτισμό και μετά να καταγγέλλω και να μποϊκοτάρω τα κακώς κείμενα στον κόσμο.

    Ξέρω πως κινούμαι αλλού από τους περισσότερους συσχολιαστές, πως μια σχετική συζήτηση θα είναι ατέρμονη, με χιλιοειπωμένες ατάκες και επιχειρήματα· και δεν τη θέλω, απλώς καταγράφω την οπτική μου.

  113. phrasaortes said

    104. Η πρώτη διαδικασία που περιγραφέτε, η έκθεση δηλαδή των φυτών σε χαμηλές θερμοκρασίες, λέγεται εαρινοποίηση και είναι παντελώς αποδεκτή στην γεωπονία. Ο Λυσένκο όντως θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της εαρινοποίησης. Το πρόβλημα με τις θεωρίες του Λυσένκο δεν ήταν η εαρινοποίηση αυτή καθαυτή, αλλά το ότι πίστευε ότι η ιδιότητες που αποκτούν τα φυτά με την εαρινοποίηση μπορούν να κληρονομηθούν από τους απογόνους τους.

  114. sarant said

    106 Δεκτό. Ο Λουί περιγράφει ότι είχαν πάρει κάποιο επίδομα και έκαναν γιορτή επειδή μπορούσαν να πάνε για δυο μέρες στη θάλασσα -το έχουμε βάλει και στο ιστολόγιο το απόσπασμα.

  115. freierdenker said

    Σε ένα άλλο σάιτ υπάρχει η απάντηση του Κατάρ στο δημοσίευμα του Guardian. Λένε ότι η θνησιμότητα μεταξύ των μεταναστών είναι φυσιολογική.

    The Qatari Government’s response to the Guardian was that “the mortality rate among these communities is within the expected range for the size and demographics of the population. However, every lost life is a tragedy, and no effort is spared in trying to prevent every death in our country.”

    Ένα σίγουρο για μένα είναι ότι το Κατάρ έχει πιο αναπτυγμένο σύστημα δημόσιας διοίκησης από την Ελλάδα. Και πιο αυταρχικό βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι από το 2011 μέχρι το 2020 πέθαναν 842 μετανάστες από το Πακιστάν. Το αποκλείω να μπορεί να βρει κάποιος τον αντίστοιχο αριθμό για την Ελλάδα.

  116. Α. Σέρτης said

    3
    «Δεν θα με πείραζε καθόλου ένα διάλειμμα από όοολα τα ποδοσφαιρικά σχόλια γενικώς…»

    +1000!
    Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθεί μόνιμο κλοτσοσκούφικο νήμα για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι

  117. 89, … το παλαιό αραβικό qatara = στάζω …

    Από το κατάρρους — όλα από μάς

  118. rogerios said

    @104 και σε συνέχεια των όσων ορθότατα επισημαίνει ο Φρασαόρτης…
    Πολλά μπορούμε να φορτώσουμε στην καμπούρα του Λυσένκο, όχι όμως κι ότι ευθύνεται για τους μεγάλους λιμούς της ΕΣΣΔ.
    1. Οι μεγάλοι λιμοί αποτελούν ενδημικό φαινόμενο στην τσαρική Ρωσία και την ΕΣΣΔ. Τα αίτιά τους εντοπίζονται σε συνδυασμό παραγόντων που συνδυάζονται μεταξύ τους (με διαφορετικούς βαθμούς σπουδαιότητας) και εκτείνονται από παράγοντες σχετικούς με τις κλιματικές συνθήκες ως τις αποφάσεις της διοίκησης και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Π.χ. για τον μεγάλο λιμό του 1931-1933 μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος και καθοριστικός αιτιώδης παράγοντας ήταν η βίαιη κολλεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας και οι σχετικές αποφάσεις τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και τοπικών κέντρων εξουσίας.
    2. Πριν από τον Β΄ ΠΠ η βασική συμβολή του Λυσένκο είναι η ιστορία της εαρινοποίησης. Η εαρινοποίηση είχε ως αποτέλεσμα μιαν αύξηση της αγροτικής παραγωγής, πρακτικά πολύ μικρή έως ασήμαντη. Ακόμη κι αυτή, όμως, αρκούσε σε ένα καθεστώς που αναζητούσε απελπισμένα λύσεις και, ακόμη περισσότερο, είχε ανάγκη από «ήρωες της νέας εποχής». Κάπως έτσι ο Ουκρανός Λυσένκο προωθείται ως το πρότυπο του «προλετάριου αγρότη-γεωπόνου» ο οποίος «με τις καινοτόμες ιδέες του φέρνει επανάσταση στον τομέα της αγροτικής παραγωγής». [η παντοδυναμία Λυσένκο ανάγεται στο χρονικό διάστημα 1948-1953, όταν αποθεώνονται οι ψευδοεπιστημονικές αντιμεντελικές θεωρίες του]
    3. Η ΕΣΣΔ δεν κάνει καθόλου εισαγωγές σιτηρών μέχρι την εποχή Χρουστσόφ. Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμη και το 1931 και το 1932, δηλαδή τις χρονιές εκδήλωσης και εξάπλωσης του τρομερού λιμού, το σοβιετικό καθεστώς συνεχίζει τις εξαγωγές σιτηρών! [συνήθως αυτές αποτελούν το αντίτιμο για την εισαγωγή βιομηχανικών προϊόντων που δεν παρήγε η ΕΣΣΔ, κυρίως μηχανημάτων κι εξοπλισμού]
    4. Το καθεστώς Χρουστσόφ προβαίνει για πρώτη φορά σε εισαγωγές σιτηρών για δύο λόγους: αφενός, υπάρχει πλέον ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του σοβιετικού πληθυσμού. Αφετέρου, οι προσπάθειες βελτίωσης της εγχώριας παραγωγής αποτυγχάνουν οικτρά με το φιάσκο των Παρθένων Γαιών του Καζακστάν, που υποτίθεται ότι θα εκτόξευαν τη σοβιετική παραγωγή (το εγχείρημα κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο).

    Τέλος, μια και έθεσε το ερώτημα ο Στάζυμπος, να πω ότι δεν πρόκειται να κάνω αναρτήσεις στο μουντιαλικό ιστολόγιο.

  119. Λάμπας said

    118. «Οι μεγάλοι λιμοί αποτελούν ενδημικό φαινόμενο στην τσαρική Ρωσία και την ΕΣΣΔ.» Πόσοι μεγάλοι λιμοί σημειώθηκαν στην ΕΣΣΔ μετά την κολεκτιβοποίηση;

  120. rogerios said

    Μετά από αυτόν του 1931-33, που ήταν άμεση συνέπεια της κολλεκτιβοποίησης, υπάρχει κι ο μεγάλος λιμός του 1947.

  121. rogerios said

    1891-1892, 1916-1917, 1921-1922 (1919-1922 σε ορισμένες περιοχές), 1931-1933, 1946-1947. Λίγοι είναι; (σε ρωσοσοβιετική προοπτική)

  122. Pedis said

    # 103 – Δεν υπέπεσες σε σφάλμα, τέκνον μου, Χτήνε. Μα αφού το ζητάς, σε συγχωρώ και το θυμάμαι. 😋

    Δεν αντελήβην τι σχέση έχει ο Λυσένκο στη συζήτηση με τους Qatarούς; Αφορμή για να πάμε στα χίλια σχόλια; 😜 🤪

  123. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Κι εγώ θα κάνω το μποϋκοτάζ . Το σκεφτόμουνα και πριν. Μόνο και μόνο για να αρνηθώ στην παρέα που θα μου προτείνει να πάμε να δούμε αγώνα του Μουντιάλ ότι το μποϋκοτάρω γιατί είχανε τους εργάτες για σκουπίδια. Θα προβληματιστούν τουλάχιστον.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν τα τάμπλετ τα λάπτοπ και τα κινητά να κατασκευάζονται από κανονικά πληρωμένους εργαζόμενους ώστε να μην έχουμε τύψεις που τα χρειαζόμαστε (εγώ μια χαρά ζούσα και χωρίς αυτά).

  124. Λεύκιππος said

    Ας ασχοληθούμε τουλάχιστον με το τένις. Αν και απ’ ότι βλέπω ο Τσιτσιπας κοντεύει να γίνει πελάτης του Djokonotch. Οψόμεθα.

  125. rogerios said

    @122β: Όχι, απλώς για να γίνει έλεγχος στα αντανακλαστικά των αστυνομικών του ιστολογίου. 🙂

  126. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Και η Ντούα Λίπα(δεν ξέρω ποια είναι) μαζί μας
    https://www.news247.gr/celebrities/moyntial-2022-diapseydei-oti-tha-tragoydisei-stin-teleti-enarxis-i-anartisi-karfi-pros-to-katar.9830757.html

  127. loukretia50 said

    89. «…αραβικό qatara = στάζω, εκκρίνω»
    Στον ιδρώτα οδηγεί ο συνειρμός, στην πιο λάιτ εκδοχή βέβαια.
    Καταρ-ρέει το αφήγημα για υπερβολή στον αριθμό των θανάτων, όταν ονομάζουν «φυσικά αίτια » την πολύωρη εργασία στους 50 βαθμούς , χωρίς να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας.

    111. Τώρα είδα ότι η σύνταξη ήταν λίγο περίεργη!
    Το νόημα τουλάχιστον βγαίνει – ελπίζω.

  128. Avonidas said

    #123. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν τα τάμπλετ τα λάπτοπ και τα κινητά να κατασκευάζονται από κανονικά πληρωμένους εργαζόμενους ώστε να μην έχουμε τύψεις που τα χρειαζόμαστε

    Μπορούν. Αλλά δεν θα σ’ αρέσει όταν δεις την τιμή.

  129. freierdenker said

    Το άρθρο του Guardian είχε αρχικό τίτλο

    Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar as it gears up for World Cup

    και μετά τον άλλαξαν σε

    Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar since World Cup awarded

    Ο νέος τίτλος αφήνει να εννοηθεί ότι μιλάμε για περίοδο 10 ετών αλλά παραμένει νομίζω παραπλανητικός στην συσχέτιση των 6500 θανάτων με το Μουντιάλ. Το πρόβλημα όπως λέει ο Marc Owen Jones, καθηγητής πανεπιστημίου στην Ντόχα του Κατάρ, είναι ότι όταν κάτι παραπλανητικό αναμεταδίδεται σαν αστραπή στο Ίντερνετ, γρήγορα μεταλλάσσεται σε κάτι ψευδές. Στην ουσία η παραπλάνηση εκπληρώνει τον σκοπό της.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    FIFA και Κατάρ αμφισβητούν τους 6500 νεκρούς στα έργα.
    Ωστόσο, προέρχεται από επίσημες πηγές στις χώρες προέλευσης των εργαζομένων.
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/katar-dikastike-ereena-se-varos-tes-vinci-yia-katanaykastike-eryasia-kai-emporia-anthropon_gr_636918c3e4b024c301965f0b

  131. mitsos said

    Πάντως εγώ δεν πιστεύω πως ο Νίκος είναι μπλεγμένος με «Συριζα και άλλα εξωθεσμικά κέντρα που θέλουν να προβάλλουν ως παράνομη την νόμιμη επισύνδεση» με το Κατάρ με το λογισμικό του ΑΝΤ1 ή του ΡΙΚ. 🙂

  132. sarant said

    117 Κάπχοιος έπρεπε να το πει!

    131 Γεια σου Μήτσο!

  133. Alexis said

    Αυτό που θα πονούσε πραγματικά τους διοργανωτές θα ήταν η αποχή των ίδιων των εθνικών ομάδων που παίρνουν μέρος στο θεσμό.
    Και μάλιστα των «μεγάλων» ποδοσφαιρικά.
    Και όχι τώρα βέβαια, την τελευταία στιγμή, αλλά ήδη από τους προκριματικούς.
    Χωρίς εθνικές ομάδες δεν υπάρχει Μουντιάλ και χωρίς Μουντιάλ δεν υπάρχει «προϊόν» να πουληθεί.
    Θα ήταν ένα προϊόν τελείως υποβαθμισμένο με κάποιους δευτεροκλασάτους κακομοίρηδες.
    Θα βλέπαμε στο τέλος κανέναν τελικό Σαουδική Αραβία-Ν. Κορέα και θα γελάγανε και οι πέτρες 🙂
    Αλλά αυτό κινείται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
    Τέτοιες αποφάσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να πάρουν οι εθνικές ομοσπονδίες.

  134. Faltsos said

    Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις αυτή για το καταραμένο Μουντιάλ. Γι’αυτό έπρεπε να γίνει και καλά έγινε.
    Αφήνω τον προβληματισμό μου για τις πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις που κατατέθηκαν. Δεν ενδιαφέρει κανέναν ούτε θα πρόσθετε κάτι.
    Πείτε μου όμως, ποιον θα επηρεάσει τι θα βλέπω από το ανοιχτό κανάλι του Αντένα η απ’όπου αλλού, κλεισμένος στο σπίτι μου; (Δεν έχω συσκευή μέτρησης της AGB). Καταλαβαίνω το μποϊκοτάζ όταν αφορά την αγορά προϊόντος. Καταλαβαίνω το μποϊκοτάζ όταν αφορά την παρουσία μου κάπου. Αλλά αυτό το μποϊκοτάζ; Είναι ηθικό το ζήτημα; Είναι αμαρτία με την χριστιανική έννοια; (μπορεί να μη βλάπτω κανέναν αλλά παραβιάζω κάποιους κανόνες;)
    Ακόμη και όσοι φανατικά τάσσονται υπέρ του μποϊκοτάζ, πως ξέρουμε τι θα κάνουν όταν κλειστούν στο σπίτι τους; Και καλά θα κάνουν. Λογαριασμό θα μας δώσουν;
    Διαφέρει η παρακολούθηση όσων αγώνων μεταδίδονται μόνο με πληρωμή. Εδώ να συμφωνήσουμε. Έχει νόημα το μποϊκοτάζ, ακόμη κι αν το αντίτιμο είναι ελάχιστο.

    Ως προς την δέσμευση για απόλυτη αγνόηση του γεγονότος («Για μένα το Μουντιάλ θα είναι «ανολυμπιάδα», ως μη γενόμενο»), βλέπω κάποια προβλήματα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιοι επαινούν την διοργάνωση και επεκτείνονται και στην χώρα. Αν συμβεί αυτό, θα είναι κακό να σχολιαστεί; Άσε πόσα μεζεδάκια θα θυσιαστούν. Αλλά, ενώ στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, το ιστολόγιο έχει Ν(ο)ικοκύρη!

  135. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    122>> Μα αφού το ζητάς, σε συγχωρώ

    Γκράτσιε πάντρε. Βουόλ ντίρε κε πόσσο πεκάρε κόμε πρίμα? 😜 🤪

  136. Alexis said

    #134: Πείτε μου όμως, ποιον θα επηρεάσει τι θα βλέπω από το ανοιχτό κανάλι του Αντένα η απ’όπου αλλού, κλεισμένος στο σπίτι μου;

    Ποιον θα επηρεάσει αν εγώ βλέπω πορνό με παιδάκια κλεισμένος στο σαλόνι του σπιτιού μου; Κανέναν απολύτως!
    Συγγνώμη που το χοντραίνω, αλλά για μένα είναι ακριβώς το ίδιο!
    Δεν μιλάω βέβαια για το είδος του «θεάματος» αλλά για το σκεπτικό της αποχής.
    Αρνούμαι να καταναλώσω ένα προϊόν για λόγους αρχής, επειδή θεωρώ ότι έχει παραχθεί με μέσα και συνθήκες ανήθικα και ανέντιμα.
    Η μόνη διαφορά τους είναι ότι η χρήση του ενός είναι ποινικοποιημένη (και πολύ σωστά) και του άλλου όχι.

  137. # 133

    Δηλαδή σαν κάποτε που δεν πήγε ο Αγιαξ στο Διηπειρωτικό και πήγε κάποια άλλη ομάδα στην θέση της για να το γράψει στο βιογραφικό της ;
    Πολύ παλιές πληγές ξύνεις !

  138. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    108# Αβό, άμα του κοπανήσουμε την κεφάλα στον τοίχο, μετά θα χάσουμε το τρικλ ντάουν εκονόμιξ, και πώς θα κάνουμε χωρίς τις επιστρεπτέες, τα καλάθια, τα επιδόματα? 🙂

  139. Alexis said

    #137: Εντάξει, βρήκες πάλι ευκαιρία να κοροϊδέψεις την Πανάθα (την αγνή και ατρόμητη 😆 )
    Η οποία όμως είχε φτάσει τότε τελικό με την αξία της… (γελαστές φατσούλες)

    #135: Μαφιόζικες συνεννοήσεις βλέπω! Τι γίνεται εδώ;

  140. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    139β# μαζέψου νεαρέ

  141. loukretia50 said

    O ακριβής αριθμός των θυμάτων δε μπορεί να υπολογιστεί, για πολλούς λόγους.
    Όμως είναι απόλυτα σίγουρο ότι ήταν πάρα πολλά τα εργατικά ατυχήματα γιατί οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των εργατών https://www.theguardian.com/global-development/2022/nov/10/world-cup-stadium-workers-had-their-money-stolen-and-lives-ruined-says-rights-group

    Υπάρχουν αναφορές για θύματα που ξεπερνούν τα 1000 ήδη από το 2014 και εκτιμήσεις ότι εφόσον δε βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεπεράσουν τις 4.000 :
    -THE CASE AGAINST QATAR
    Host of the FIFA 2022 World Cup | ITUC Special Report | March 2014
    International Trade Union Confederation (ITUC),

    Click to access the_case_against_qatar_en_web170314.pdf

    “ 3. Worker Fatalities Are Increasing
    4000 workers could die before a ball is kicked in the 2022 World Cup
    The ITUC estimates at least 4,000 more workers will die before the start of the World Cup in 2022.The estimation of deaths in Qatar is conservative and based on the tragic statistics collected by two embassies only – Nepal and India – which account for around 50% of the total migrant workforce.
    The figure of 4,000 possible deaths is based on mortality trend data from the Indian and Nepalese embassies over the three most recent years, taking into account some 500,000 extra workers (cited by official sources in Qatar) in the years leading up to the World Cup. Whether the cause of death is labelled a work accidents, heart attack (brought on by the life threatening effects of heat stress) or diseases from squalid living conditions, the root cause is the same – working conditions. 191 Nepalese workers died in 2013 working in Qatar compared with 169 in 2012 based on Nepal Government figures. 400 Nepalese workers have died since 2010 when Qatar won the right to host the World Cup
    218 Indian nationals died in 2013 working in Qatar according to figures from the Indian Embassy in Qatar. 237 workers died in 2012 and 239 in 2011. On average about 20 Indian migrants died per month in 2013, peaking at 27 in the hottest month, August. Migrant workers make up more than half the population of Qatar – 1.4 million in a country of 2.068 million people. According to diplomatic sources the Qatari government is harassing embassy officials to keep quiet about these deaths in order to keep the flow of labour coming…”
    ITUC Special Report – March 2014 p,14

    και εδώ κάποιες πληροφορίες
    3.12 Sporting mega-events, corruption and rights: the case of the 2022 Qatar World Cup
    Sharan Burrow1

    Click to access 3.12_SportingMegaEvents_Burrow_GCRSport.pdf

    Στο πρώτο κείμενο αναφέρεται ότι στους Ολυμπιακούς της Αθήνας είχαμε 40 θύματα.

    Και βέβαια το γεγονός ότι παντού , από τη Μανωλάδα μέχρι το Κατάρ οι ξένοι εργάτες είναι σκλάβοι, δυστυχώς είναι αρκετό για να θέλει κανείς να χτυπήσει το κεφάλι στον τοίχο.

  142. vikar said

    [i][…] Λέω λοιπόν να μη σχολιάσω το Καταραμένο Μουντιάλ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε κουβέντα, ούτε σχόλιο. […] Λοιπόν, το Καταραμένο Μουντιάλ δεν θα το σχολιάσω ούτε από το ιστολόγιο. Δεν θα του αφιερώσω άρθρο, όπως έχω κάνει για όλα τα προηγούμενα από τότε που εκπέμπει το ιστολόγιο […] Είπαμε, το Καταραμένο Μουντιάλ είναι σαν μη γενόμενο.[/i]

    Ρε κυρ-Σαράντ, το ιδιο το σημερινό πόστ αναιρεί τον εαυτό του. Τί φάση;…

  143. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    134 Λοιπόν, έμμεσα έθεσες ένα θέμα που δεν το είχα σκεφτεί: τα μουντιαλογενή μεζεδάκια, πχ ένα μεταφραστικό λάθος σε ρεπορτάζ σχετικό με το Μουντιάλ. Φοβάμαι πως θα πρέπει να τα αγνοήσω, αλλά θα το δω και αν/όταν εμφανιστεί πρακτικά το πρόβλημα.

    Πέρα από αυτό, για μενα έχει σημασία και ο μη σχολιασμός στα σόσιαλ.

    142 Θα προτιμούσες δηλαδή να βγάλω φετφά χωρίς να τον αιτιολογήσω;

  144. Faltsos said

    136. «Η μόνη διαφορά τους είναι ότι η χρήση του ενός είναι ποινικοποιημένη (και πολύ σωστά) και του άλλου όχι.»
    Όχι, όχι, δεν είναι αυτή η διαφορά. Για να το καταλάβεις, άλλαξε το παράδειγμα σου σε κάτι που δεν είναι ποινικά κολάσιμο. Πάλι αυτός που πλασάρει το προϊόν θα ωφεληθεί από τα κλικ, δηλαδή εγώ ο θεατής ενθαρρύνω και επιβραβεύω κάτι ανήθικο ή γενικά κακό, έστω κι αν δεν είναι παράνομο. Όταν βλέπω τηλεόραση μέσω κεραίας, όχι ίντερνετ, δεν επωφελείται κανείς γιατί δεν μπορεί να μετρήσει πραγματική τηλεθέαση. Τα νούμερα τηλεθέασης που ανακοινώνουν απέχουν από την πραγματικότητα πολύ περισσότερο από των δημοσκοπήσεων των κομμάτων

  145. Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του…

  146. ΓΤ said

    @145
    🙂 🙂 🙂

  147. Δεν πειράζει, όμως, κάτι τέτοια απλά με φτιάχνουν και με δικαιώνουν, όταν στα καλά καθούμενα γίνεται της Κορέας και μετά αρχίζουν οι υπόλοιποι να απορούν και να δυσανασχετούν.

  148. freierdenker said

    141, ο αριθμός των εργαζομένων στα έργα του Μουντιάλ που πέθαναν από οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιαδήποτε αιτία ήταν 37.

    Ο τίτλος του Guardian είναι σαν να γράφεις Αποκάλυψη: 400 χιλιάδες πέθαναν στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας, ή Αποκάλυψη 300 χιλιάδες πέθαναν στην Ελλάδα από την έναρξη των εμβολιασμών. Ισχύει, αλλά μετά οι άλλοι το απλώς παραπλανητικό θα το μετατρέψουν στο ψευδές 400 χιλιάδες πέθαναν από COVID, ή 300 χιλιάδες πέθαναν από τα εμβόλια.

    Αυτό φαίνεται και στο άρθρο του Σαραντάκου. Το «… πέθαναν κατά την κατασκευή των γηπέδων και εξ αιτίας αυτής: οι νεκροί υπολογίζονται σε 6500» δεν είναι παραπλανητικό, είναι λάθος.

  149. freierdenker said

    148, δηλαδή το ζήτημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 6500 (πλην 37) δεν δούλευαν στα έργα του Μουντιάλ.

  150. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    142# Γειά σου Βικ!!

  151. vikar said

    143. Θα προτιμούσες δηλαδή να βγάλω φετφά χωρίς να τον αιτιολογήσω;
    Όχι βέβαια.

    Το πνεύμα του πόστ, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, είναι «κρύβεται πολλή βρομιά πίσω απ’ το συγκεκριμένο μουντιάλ και μήν περιμένετε να κάνουμε εδώ ποδοσφαιροχαρούλες ενώ εχουν πεθάνει ένα σωρό άνθρωποι γι’ αυτό το θέαμα». Το δέ γράμμα του πόστ, απο αποσπάσματα όπως αυτά που παράθεσα επάνω, είναι «δέν θα μιλήσουμε εδώ γι’ αυτό το μουντιάλ».

    Πές με φορμαλιστή, αλλα δέν βρίσκεις κι εσύ οτι το γράμμα του πόστ υποσκάπτει το πνεύμα;… 🙂

    (Μ’ άλλα λόγια: αλίμονο αν δέ μιλήσουμε γι’ αυτό το μουντιάλ, και μακάρι περισσότερο απ’ ότι για άλλα, ακριβώς για τους λόγους που θίγεις στο ίδιο σου το πόστ.)

  152. vikar said

    Επι του θέματος: εδώ στη νότια γερμανία που ζώ, έμαθα ταυτόχρονα καί οτι γίνεται μουντιάλ χειμωνιάτικα στο κατάρ, καί οτι προωθείται μποϊκοτάζ, καί τα δύο απο σκληροπυρηνικό κύκλο ποδοσφαιρόφιλων!

  153. sarant said

    152 Στη Γερμανία νομίζω πως είναι πιο έντονη η συζήτηση για το μποϊκοτάζ.

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Προσωπικά δεν θα δώ κανένα αγώνα, για λόγους αρχής όμως κι όχι για τους νεκρούς εθελοντές σκλάβους, θα ήταν εντελώς υποκριτικό από μέρους μου αν το έκανα τάχα γι΄αυτούς.
    Εξ άλλου, είναι πάνω από 40 χρόνια που το ποδόσφαιρο δεν με συγκινεί, όπως κι οτιδήποτε προάγει τον φασιστικό οπαδισμό της νίκης στους αδρανοποιημένους μη συμμετέχοντες θεατές-οπαδούς καθιστώντας τους επιλεκτικά τυφλούς.

    21 – » Μπα, δεν θα πλήρωνα, αλλά δεν βλάφτει να αναφέρω την απαράδεκτη τακτική να μη μεταδίδονται δωρεάν»
    ‘Ολοι οι σκληροί εθισμοί, με δωρεάν δοκιμή ξεκινάνε, άμα μετά γίνεις πελάτης, πληρώνεις κανονικά όσα σου ζητήσουν!

    78 – «Επί του προκειμένου (Κατάρ), συντάσσομαι με τον Νικοκύρη για τον ίδιο λόγο που κατεβαίνω στις διαδηλώσεις. Είστε αυτό, είμαι το άλλο και (δια)δηλώνω την αντίθεσή μου, με όσους συνοδοιπόρους προσέλθουν.»
    Και ποιό το αποτέλεσμα; Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι – χρηματικό σύστημα, προχωρά.😊
    Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην συνείδηση του δεκαχίλιαρου (και πολλά λέω αλλά είμαι κιμπάρης 😂).
    Χωρίς μηδενικό ισολογισμό, όλα είναι δογματικά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!

    123 – «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν τα τάμπλετ τα λάπτοπ και τα κινητά να κατασκευάζονται από κανονικά πληρωμένους εργαζόμενους » Γιατί δεν εξυπηρετεί την χρηματιστηριακή μόχλευση.

    «ώστε να μην έχουμε τύψεις που τα χρειαζόμαστε» Για ποιό λόγο να έχουμε τύψεις; όλοι εθελοντές οικονομικοί σκλάβοι είμαστε, το ότι ένα ποσοστό είναι γκαουλάιτερ, δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

    «εγώ μια χαρά ζούσα και χωρίς αυτά.» Ε μη τα χρησιμοποιείς τότε αν σε χαλάνε.😊

  155. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    151# Στάσου λίγο παπά μου, ο Νικοκύρης αφήνει ένα παράθυρο λέγοντας να μην κάνετε ΚΑΝΕΝΑ σχόλιο στο ιστολόγιο για το Μουντιάλ, ή έστω για το αθλητικό σκέλος του
    Μια χαρά τοποθέτηση τη βρίσκω, παρακολουθείς το ιστολόγιο και ξέρεις πόσο εύκολα το οποιοδήποτε νήμα θα κατρακυλούσε στον ποδοσφαιρικό σχολιασμό -> καβγά.

    145# Κώστα, συγγνώμη αν κάνω λάθος αλλά αν το #145 σου αφορά το #142, υπόψη πως ο εφημέριος του σλανγκ είναι και γαμώ τα παιδιά, άνθος το αμάραντον, αδάμας κοχινούρ λέμε. Μη σου πω δλδ πως από δικά του σχόλια εκεί έμαθα την ύπαρξη του σαραντακείου ιστολογίου.

  156. Όχι, Χτήνος, καμία σχέση. Γιατί να με πείραζε το 142; Το τι με πειράζει και τι ανατροφοδοτεί την επιθετική μου διάθεση δεν έχει άλλωστε καμία σημασία, έτσι δεν είναι; Ελεύθερος είναι ο καθένας να μας αδειάζει εδώ τους ψυχαναγκασμούς του, ελεύθερος είμαι κι εγώ να του απαντώ και να γίνεται ροντέο.

  157. Pedis said

    # 135 – Αλτρο κέ, φιλιόλο. Ιλ νοστρο λαβόρο! Πεσκατορι ντι πεκατόρι. Αλλόρα τι κονβερρέμπε αππούντο ιλ νοστρο αμποναμέντο. 😇

  158. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    157# Λο σαπέβο! Ε περ κουέστο κε σόνο ουν μέμπρο οργκολιόζο ντελλα νόστρα κιέζα. Λε μπάτσο λα μανίνο πάντρε! 😎

  159. vikar said

    150. Γειά σου Χτήνε, θεριό αδάμαστο!…

  160. sarant said

    159 Για κάποιο λόγο είχε (και αυτό) πιαστεί στη μαρμάγκα

  161. Πέπε said

    159
    Κι από δω ευλόγησον, παλαιοσύσσλαγκε, κι από δω! (Καλά, όχι και σαν του διαόλου το χτήνος που όπου βρει προσκυνάει και χειροφιλεί, θα κρατήσουμε κάποιο επίπεδο.)

  162. Τέκνον Πέδη, ένας παγκοσμίως άγνωστος φιλόλογος με πρόσβληνε. Θα το κάνουμε ως συνήθως. Εσύ θα του φας τον καρύτζαφλο κι εγώ θα σου δώσω άφεση και θα πείσω τον ανιψιό μου τον νωματάρχη πως ήταν ατύχημα.

  163. vikar said

    155. Έχεις δίκιο ρε χτήνος. Το παράθυρο μου διέφυγε. Να με συγχωρεί κι η ομήγυρη κι ο κυρ-Σαράντ.

    153. Ενδιαφέρον. Δέν έχω τα δεδομένα να προσυπογράψω, σίγουρα πάντως οι κύκλοι μου εξ ελλάδος δέν το συζητάν το θέμα. Ίσως πρέπει να το ανοίξω εγώ, θα μου πείς…

  164. sarant said

    163 Για κάποιο λόγο, όλα τα σχόλιά σου τα πιάνει η μαρμάγξ. Δεν καταλαβαίνω γιατί, συγγνώμη.

  165. Pedis said

    # 162 – Κοίτα, μην μπλέξουμε άδικα με τις αρχές και επιβαρύνουμε τη γραφειοκρατία. Μου έχει μείνει μία φάση από φυσικά αίτια μετά από τον καφέ (αλλά αυτό παίζει καλύτερα στη φυλακή), μία με αυτοπυροβολισμό δεξιόχειρα στον αριστερό κρόταφο με δύο σφαίρες κι άλλη μία να τον βγάλουμε δημοσιογράφο που ερευνά τη γκρικ μάφια. Δεν θα κουνηθεί φύλλο. Μι φάτσα σαπέρε, εμινένζα. Ι μιέι οσσέκουι.

    Πέπε, έχεις καμιά προτίμηση; 🤣

  166. Πέπε said

    Thank you for this interesting question. Εγώ βασικά, αν αυτό είναι καφές, θα προτιμήσω τσάι.

  167. mitsos said

    Και στο ερώτημα: «Ποιος νοιάζεται για το τι θα κάνω εγώ;»
    είχε δώσει μια απάντηση ο Χρόνης Μίσιος :
    «…όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα , άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος…»

  168. Spiridione said

  169. ΣΠ said

    https://www.sport24.gr/football/moyntial-2022-i-sakira-arnithike-na-tragoydisei-stin-teleti-enarxis.9833896.html

  170. sarant said

    169 Και η Σακίρα.

  171. vikar said

    161: Όπα Πέπε! Χαιρετώ.

    Τί έγινε ρε παιδιά, πόσα έσκασε ο κυρ-Σαράντ για τέτοιες μεταγραφές;

    164: Γι’ αυτό ειν’ οι αράχνες, για να πιάνουν τα ζωύφια στ’ ανοιχτά παραθυράκια!

  172. freierdenker said

    Κάτι που δεν ανεφέρθηκε καθόλου είναι το πως βλέπουν οι το ζήτημα οι Ινδοί. Απόλυτα σεβαστή η άποψη των χούλιγκαν του Μονάχου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με την ιδέα ότι και η Ινδία έχει κυβέρνηση, κόμματα, συνδικάτα, δημοσιογράφους, διανοούμενους, ενεργούς πολίτες.

    Βρήκα αρκετά ενδιαφέρον ένα άρθρο στους India Times του Irfan Ahmed Nazir, διδακτορικού φοιτητή σε Πανεπιστήμιο στο Νέο Δελχί, με τίτλο How FIFA World Cup 2022 Could Make Qatari Identity More Resilient.

  173. Μαρία said

  174. freierdenker said

    173, ένα πολύ εκτεταμένο δημοσίευμα
    για το ζήτημα, βασιζόμενο κυρίως στον Μαρκ Όουεν Τζόουνς

    https://sportday.gr/podosfairo/161868_mountial-2022-kathigitis-panepistimiou-charaktirizei-anaksiopisto-to-dimosiografo-pou-apokalypse-to-skandalo-tis-premieras.html

    Μια λεπτομέρεια που θέλει προσοχή γιατί είναι συνηθισμένη μέθοδος παραπληροφόρησης. Το left.gr και άλλοι λένε ότι ο Ταχά συνεργάζεται με την βρετανική Daily Mail, αλλά αυτός απλά την ταγκάρισε στο tweet του. Ξεκινάει κάτι με σκοπό να παραπλανήσει, και όταν πετύχει τον στόχο του, η παραπλάνηση γίνεται ψέμμα.

    «Ένα tweet ενός δημοσιογράφου από το Κατάρ, ονόματι Αμζάντ Ταχά, ο οποίος συνεργάζεται με την Daily Mail προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, λίγες ημέρες πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ.»

  175. ΣΠ said

    https://www.news247.gr/sunday-edition/remos-arnithika-na-tragoydiso-stin-teleti-enarxis-toy-moyntial.9836855.html

  176. ΣΠ said

  177. ΣΠ said

  178. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Άφησα εδώ χθες ένα ποστ με το νέο βίντεο της Ανασκόπησης (The Press Project) για το μουντιάλ και το ‘φαγε η μαρμάγκα.

  179. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  180. sarant said

    179 –> 180 Είχε πέσει στη βαθιά μαρμάγκα

  181. Μαρία said

  182. Νέο Kid said

    Ο Κύπριος σπήκερ στο ΡΙΚ έχει πει δυο-τρεις φορές ότι η Αργεντινή είχε «τρία ΑΚΥΡΩΘΕΝ γκολ»… 😀

  183. Spiridione said

    182

  184. Πέπε said

    183
    Και μετά πρόσθεσε «απολογούμαι»; Αν όχι, θα είναι κυπριακός ιδιωματισμός. Σεβαστό βέβαια.

  185. Νέο Kid said

    185. Τι κυπριακός ιδιωματισμός; Κυπριακή αμορφωσιά είναι! Για «αθλητικούς» δημοσιογράφους μιλάμε… ο καλύτερος γράφει το «και» με ε και περισπωμένη…

  186. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    186# Γυατή ραι Κείντω, αίτσοι δαι γράφαιτε?

  187. Πέπε said

    Αμ αυτό είπα κι εγώ. Αλλά τα λέω βαθιά και πού να καταλάβετε, οι πτωχοί…

  188. Μαρία said

    Κατάρατος* εγκώμιον

    *κατα του ήπατος 🙂

  189. sarant said

    189 Γιατί δεν μιλάνε τη γλώσσα τους;

  190. Νέο Kid said

    Γενική υποχρεωτική αργία αύριο στη Σαουδική Αραβία ! Μια φορά κερδίζεις την (παλτο)Αργεντινή! 😀
    (Και ταξιδεύω αύριο γμτ… βλέπω να περνάω ώρες στο αεροδρόμιο στο Ριάντ…😡)

  191. sarant said

    191 Αλήθεια είναι αργία;

  192. Νέο Kid said

    192. Αλήθεια κι επίσημα , παιδί μου! Έβγαλε διάταγμα ο βασιλιάς! 😀

  193. Νέο Kid said

  194. Πέπε said

    194
    Καταλαβαίνει κανείς αραβικά, να μας πει αν όντως λέει «αργία για όλους τους εργαζομένους [χωρίς αναφορά σε φύλο]» και επισης «για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες»;

  195. 195 Ναι (μέχρι εκεί φτάνουν τα αραβικά μου)

  196. gbaloglou said

    Δεν το περίμενα, αλλά συμμετέχω στο μποϊκοτάζ … και όντως αδιαφορώ πλήρως για το Παγκόσμιο Κύπελλο … απλώς πήρε το μάτι μου την συζήτηση (Δύτης Νιπτήρων και Καταραμένο Μουντιάλ στην κορυφή των Προσφάτων Σχολίων) … και μπήκα (κακώς) 🙂

  197. Μαρία said

    195, 196
    Αναγκαστικά, αν υπάρχουν σχολεία αμιγή όπως εδώ παλιά.

  198. Νέο Kid said

    Ένα μικρουλάκι μόνο, Νικοκύρη 😊:
    Πολύ μάπα και βαρετό Μουντιάλ. Περίπατο θα το πάρει πάλι η Γαλλία…

  199. ΣΠ said

  200. sarant said

    Παραδέχεται λοιπόν εκατοντάδες ο λεγάμενος…

  201. Μαρία said

    Σαν άμπαλη αυτό για την Παρί δεν το ήξερα.

    Καθώς πλησίαζε το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης στις 21 Νοεμβρίου, οι επικρίσεις κορυφώνονταν. Επειδή ποτέ δεν είναι πολύ αργά για μια καλή πράξη, όλος ο κόσμος θέλησε να εκφράσει την αγανάκτησή του. «Εάν ληφθούν υπόψη όσα γνωρίζουμε για τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της διοργάνωσης, τις κλιματολογικές και τις σχετικές με την κατασκευή [των εγκαταστάσεων], εάν ήμουν αρχηγός του Κράτους –αλλά δεν είμαι πλέον, οπότε η θέση μου είναι εύκολη– δεν θα πήγαινα στο Κατάρ», δήλωνε ο Φρανσουά Ολάντ στις 22 Σεπτεμβρίου. Όταν βρισκόταν στο μέγαρο του Ελιζέ, ο πρώην πρόεδρος δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες. Στις 23 Ιουνίου 2013, σε επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα, υποσχόταν μάλιστα ότι η Γαλλία θα βοηθούσε το εμιράτο «να διοργανώσει ένα πολύ ωραίο Παγκόσμιο Κύπελλο». Εκείνη την εποχή, η ελάχιστα αξιοζήλευτη τύχη των εργατών από την Ασία, που χτίζουν εδώ και δεκαετίες το Κατάρ και τις υπόλοιπες πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου, ήταν ήδη ευρέως γνωστή. Όμως, καθώς διακυβευόταν το σχέδιο πώλησης των πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ, ο Ολάντ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα.
    Η δημαρχία του Παρισιού εκφράζει κι εκείνη την αλληλεγγύη της στους κολασμένους του Κατάρ. Απόδειξη; Δεν θα θέσει σε λειτουργία τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους με γιγαντοοθόνες («fan zones») για την παρακολούθηση των αγώνων του Μουντιάλ. «Καταγγέλλω οποιαδήποτε σύμπλευση με κράτη που, σήμερα, δεν σέβονται τα ζητήματα του κλίματος και θεμελιώδεις κοινωνικούς κανόνες ή κανόνες δικαίου», ξεσπάθωνε το στέλεχος των Οικολόγων Νταβίντ Μπελιάρ, αναπληρωτής δήμαρχος Παρισιού, για να δικαιολογήσει αυτό το θαρραλέο μποϊκοτάζ. Τι γίνεται όμως με την Παρί Σεν-Ζερμέν (PSG); Η ομάδα είναι ιδιοκτησίας Κατάρ από το 2011 και ο πρόεδρός της Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, πρόσωπο του στενού κύκλου του εμίρη Ταμίμ Αλ-Θανί, υποδέχεται τακτικά στις θέσεις των επισήμων του σταδίου Παρκ ντε Πρενς τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όσο για το τηλεοπτικό κανάλι TF1, αποφάσισε να αποσύρει την ένδειξη «Κατάρ» από το σύντομο διαφημιστικό του για το Μουντιάλ –χωρίς, βεβαίως, να ακυρώσει τη μετάδοση των αγώνων της διοργάνωσης. https://monde-diplomatique.gr/katar-i-stagona-pou-xecheilise-to-kypello/

  202. Αφήνω έναν ολντμπόι, αν επιτρέπεται…
    https://elculture.gr/giati-vlepo-kai-fetos-mountial/

  203. Theo said

    Κι ένα Βασίλη Σαμπράκο:
    https://www.gazzetta.gr/football/2177377/moyntial-tis-megalyteris-ypokrisias

  204. ΣΠ said

    https://www.theguardian.com/football/2022/dec/08/qatar-launches-investigation-after-reported-death-of-worker-at-world-cup-site

  205. sarant said

    Καλά κάνετε!

  206. Μαρία said

    189
    Soupçons de corruption par le Qatar: la vice-présidente du Parlement européen Eva Kaili interpellée
    https://www.lesoir.be/482200/article/2022-12-09/soupcons-de-corruption-par-le-qatar-la-vice-presidente-du-parlement-europeen-eva
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/370377_le-soir-klisi-kaili-se-anakrisi-sto-plaisio-ereynon-gia-diafthora

  207. Κοντέψαμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: