Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Ανδρέα!

Posted by sarant στο 30 Νοεμβρίου, 2022


Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο , στον Θανάση και στον Σταύρο, στον Θωμάστον Στέφανο, στον Χαράλαμπο, στην Παρασκευή και τον Παρασκευά., στον Αντώνη και την Αντωνία. και, το τελευταίο, φέτος τον Μάρτιο, στη Θεοδώρα και στον Θόδωρο.

Σήμερα έχουμε 30 Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Ανδρέας και η Ανδριανή ή η Ανδριάνα, οπότε θα τους ευχηθούμε με ένα ακόμα άρθρο της σειράς των ονομάτων.

Το όνομα είναι αρχαίο ελληνικό και προέρχεται από το ουσ. ανήρ, ανδρός, άρα θα σήμαινε «ανδρείος». Ο αρχαίος τύπος ήταν Ανδρεύς, και με αυτό το όνομα βρίσκουμε και μυθολογικά πρόσωπα, όπως τον ιδρυτή του Ορχομενού ή τον βασιλιά της Άνδρου, αλλά και ιστορικά όπως τον τύραννο της Σικυώνας, πρόγονο του Κλεισθένη.

Ωστόσο, η μεγάλη διάδοση του ονόματος στους χριστιανικούς χρόνους οφείλεται στον απόστολο Ανδρέα, τον πρωτόκλητο (φαίνεται πως το ελληνικό αυτό όνομα ήταν διαδεδομένο στους ελληνίζοντες Εβραίους της Ιουδαίας, όπως άλλωστε και το Φίλιππος). Ο απόστολος Ανδρέας σταυρώθηκε το έτος 60 στην Πάτρα, η οποία σήμερα τον έχει και πολιούχο της.

Αρκετούς αιώνες μετά, αναπτύχθηκε στη Δύση η παράδοση ότι ο Ανδρέας ζήτησε να σταυρωθεί σε σταυρό διαφορετικού σχήματος από του Ιησού, αφού δεν ήταν άξιος να βρει τον ίδιο θάνατο, κι έτσι σταυρώθησε σε σταυρό σχήματος Χ (crux decussata). Αυτή η θεωρία επικράτησε κι έτσι ο χιαστός σταυρός ονομάζεται Σταυρός του Αγίου Ανδρέα -κοσμεί, ας πούμε, τη σημαία της Σκωτίας (βλ. εικόνα), όπου ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται προστάτης άγιος και η σημερινή μέρα είναι εθνική εορτή.

Είναι επίσης προστάτης άγιος της Ρουμανίας, της Ρωσίας και των Μπαρμπέιντος, αλλά και πολιούχος σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και αλλού.

Ο Ανδρέας δεν είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα. Σε μια μελέτη συχνότητας βρίσκεται στη 19η θέση, ανάμεσα στον Ηλία και στον Απόστολο. Ωστόσο, στην Πάτρα έχει προφανώς μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά δεν έχουν γίνει αναλύσεις της τοπικής συχνότητας των ονομάτων.

Εξαιτίας του απόστολου Ανδρέα, το όνομα έχει διαδοθεί σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, και το Andrew (Andy/Drew) είναι πολύ δημοφιλές στις αγγλοσαξωνικές χώρες, ειδικά στην Αυστραλία και τη Σκωτία όπου βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ανδρικών ονομάτων. Πολύ δημοφιλές όνομα και το Andreas στη Νορβηγία. Οι παραλλαγές στις διάφορες γλώσσες είναι αναμενόμενες και εύκολα αναγνωρίσιμες (André, Αντρέι, Αντρίγια κτλ.) αλλά στα ιταλικά το «Αντρέα» είναι ανδρικό, παρά την κατάληξή του. Στα τσέχικα, Οντρέι.

Γυναικεία αντίστοιχα ονόματα, που γιορτάζουν σήμερα είναι η Ανδριανή και η Ανδριάνα, επίσης η Ανδρούλα. Στο Λεξικό Κυρίων Ονομάτων του Μπαμπινιώτη βρίσκω ότι αρχικός τύπος των δύο πρώτων ονομάτων ήταν Αδριανή (θηλυκό του Αδριανού) αλλά παρασυσχετίστηκαν με τον Ανδρέα και θεωρήθηκαν θηλυκά του. Πάντως, τα γυναικεία αυτά ονόματα είναι σπανιότερα.

Έχουμε, πέρα από τον Ανδρέα, τον λαϊκό τύπο Αντρέας, που είναι πιο κοντά στην αρχαία προφορά, επίσης Αντρίκος. Στην Κύπρο έχουμε Άνδρος/Άντρος και Άντρη.

Ο αρχετυπικός Ανδρέας/Αντρέας, βέβαια, είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, γιος και πατέρας πρωθυπουργού, από τα λίγα δημόσια πρόσωπα που είχε το προνόμιο να προσδιορίζεται με το μικρό του όνομα -βέβαια, για την καθιέρωση αυτή έπαιξε ρόλο και το ότι υπήρχε και άλλος διάσημος Παπανδρέου. (Για τις περιπτώσεις αυτές, οι Γάλλοι έχουν τη φράση se faire un prénom, αποκτώ μικρό όνομα, ας πούμε). Να σημειώσουμε ότι ο πατέρας του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν ο ιερέας Ανδρέας Σταυρόπουλος.

Από παροιμίες, να σημειώσουμε τη μετεωρολογική «από του Αγιαντριός αντρειεύει το κρύο», όπου προσέχουμε την ιδιότυπη γενική. Βέβαια, αυτή αφορά όχι το όνομα αλλά την ημέρα της γιορτής του αντίστοιχου αγίου. Αγιαντριός λέγεται σε κάποια μέρη και ο μήνας Νοέμβριος. Ο άγιος έχει δώσει το όνομά του σε πολλά τοπωνύμια, γνωστότερο από τα οποία το στρατιωτικό θέρετρο της Αττικής. Στα φρασεολογικά υπάρχει το μαλακαντρέας, αν και δεν είναι ευγενικό να το λέμε, μέρα γιορτής.

Από τραγούδια, έχουμε βέβαια τα συγκλονιστικά Τραγούδια του Αντρέα, του Μίκη Θεοδωράκη, για τον Ανδρέα Λεντάκη. Θα μπορούσα επίσης να βάλω το «Καπετάν Αντρέα Ζέππο», αλλά διαλέγω το Νάμαστε πάλι εδώ Αντρέα, του Ανδρέα Μικρούτσικου, σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, που το τραγουδάει:

Το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα, ειδικά στον φίλο μας τον Κόρτο, όπως και στον Ανδρέα Τ.!

 

 

Advertisement

203 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στον Ανδρέα!”

 1. Καλημέρα,
  Και πολλά και καλά χρόνια για τον κάθε Αντρέα (και Αντριάνα – Άντρη κλπ) και ειδικά για τον γνωστό (Corto).

 2. nikiplos said

  Καλημέρα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες (Corto ) φανερούς και κρυφούς καθώς και στις εορτάζουσες! Με υγεία προπάντων.

 3. atheofobos said

  Ξέχασες και τον καμπούρη Ανδρέα!

 4. nikiplos said

  Στους φανερούς εδώ κι ο Αντρέας_Μ. Χρόνια πολλά κι από εδώ…

 5. LandS said

  Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσες/όσους γιορτάζουν.
  Για να σας δείξω πόσα πολλά ξέρω, το Όντρη (Audrey) που δεν άρεσε μιανής το Άντρη, δεν έχει σχέση με τον Ανδρέα επειδή προέρχεται από το Æðelþryð (Έδελθρουδ) αγίας του 7ου αι. πριγκηπέσσας της Ανατολικής Αγγλίας (Αγγλίας όπως Anglia και όχι England)

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες του ιστολογίου, ιδιαίτερα στον εκλεκτό σχολιαστή Corto με τις σημαντικές συνεισφορές.

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πολύχρονος Κόρτο! Και οι λοιποί βεβαίως!

 8. And Tsou said

  Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τις ευχές !

 9. ΣΠ said

  Ο Άγιος Ανδρέας απεικονίζεται στο έμβλημα του Πανεπιστημίου Πατρών.

 10. atheofobos said

  Πάντως η φαντασία των θρησκευόμενων είναι πλούσια και γόνιμη! Έτσι με την πάροδο των αιώνων δημιούργησαν τον μύθο πως ο Ανδρέας ζήτησε να σταυρωθεί σε σταυρό διαφορετικού σχήματος από του Ιησού και οι εκτελεστές του βέβαια, τον άκουσαν και εκτέλεσαν την επιθυμία του!
  Όπως γράφει η Wiki σύμφωνα με τον Louis Réau, ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον δέκατο αιώνα, αλλά δεν έγινε εικονογραφικό πρότυπο πριν τον δέκατο έβδομο. Ο Calvert δεν μπόρεσε να βρει γλυπτική απεικόνιση του μαρτυρίου του Ανδρέα σε χιαστί σταυρό παλαιότερη από ένα κιονόκρανο στο Quercy, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα.

 11. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν, ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες του ιστολογίου.

 12. Καλημέρα και χρόνια καλά και πολλά στους εορτάζοντες σήμερα, και ειδικά στον Κόρτο.

  Οι παλιοί βάζελοι θα θυμούνται τον «κούνελο» με το φοβερό σουτ στα νιάτα του, ο πιο γνωστός Ανδρέας ποδοσφαιριστής.

  Στα τοπικά του Γαλαξιδιού, οι θρησκόληπτοι υποστηρίζουν πως ο Αγιος Ανδρέας είχε μονάσει κάποιο διάατημα στο νησάκι που σήμερα λέγεται Αι Γιώργης με την ομώνυμη εκκλησιά. κι έχουνε κτίσει μια μικρούλα εκκλησιά σ΄ένα κολπίσκο, όπου κάνουν ένα διάλειμα στο μεροκάματο οι διχτάδες κι ο παραγαδιάρηδες.

  Σε κάποιες χώρες (Γερμανία) το Ανδρέα(ς) δίνεται και σε γυναίκες

 13. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Ευχαριστώ για τις ευχές τον Νικοκύρη

 14. Pedis said

  # 9 – Και νά ‘ταν παλιό σαν τα τρίνιτι ή το σαιντάντριους, πάστοδιάλο … Προχτές φτιάχτηκε. 😕

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά και …αντρειωμένα, Ανδρέα και Ανδρέα και Corto βλέπω 🙂
  (κ Αντριάνα, αν έχουμε ή έχετε)

  Αντρούλα το θηλυκό στην Κύπρο και συμπαθώ το όνομα.

 16. Ανδρέας Κ. said

  Είναι φανερό ότι το όνομα μας είναι απλό λιτό κι απέριττο 😁 και δεν κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές όπως αλλά ονόματα.
  Όταν ήμουν μικρός μου έκανε εντύπωση που οι περισσότεροι οι φίλοι μου είχαν διαφορετικό επίσημο όνομα και διαφορετικό καθημερινό (Νικόλαος/Νίκος, Δημήτριος/Δημήτρης, Κωνσταντίνος/Κώστας, Ανδρέας/Ανδρέας).
  Πάντως σε όσους με έχουν ρωτήσει αν το όνομα είναι Ανδρέας ή Αντρέας, μου αρέσει να απαντώ ότι γράφεται «Ανδρέας» και προσφέρεται «Αντρέας», επειδή σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η αρχαία προσφορά του»δ» και άλλα τέτοια γραφικά. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι.
  Όσο αφορά τον Παπανδρέου, στις δεκαετίες 80 και 90 που ήμουν πιο μικρός, σχεδόν δεν υπήρχε περίπτωση να συστηθώ σε μεγαλύτερους και να μην ακούσω σχόλια του τύπου «… και έχεις και ωραίο όνομα (κλείσιμο ματιού)» ή «… αλλά όνομα είναι αυτό που έχεις;».

  Αυτά και ευχαριστούμε για τις ευχές 🙂

 17. leonicos said

  φαίνεται πως το ελληνικό αυτό όνομα ήταν διαδεδομένο στους ελληνίζοντες Εβραίους της Ιουδαίας,

  προφανώς επειδή συσχέτιζαν την καταληξη παρετυμολογικά με το ‘Γιαχ’. Έχει υποστηριχθεί και εβραϊκή ετυμολογία του ΄εβραίου Ανδρέα΄

 18. Το σταυρό του Αγίου Ανδρέα της Σκωτίας τον είχαμε πρωτοακούσει σε σχέση με τους δείκτες στους τύπους της ανόργανης χημείας. Το σθένος του ενός στοιχείου κατεβαίνει χιαστί στο άλλο στοιχείο και το σθένος του δεύτερου κατεβαίνει δείκτης στο πρώτο.

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  https://www.vice.com/el/article/qjbx7q/h-epanalambanomenh-istoria-ths-andronikhs

 20. Μυλοπετρος said

  Η Αντρεά Φερεόλ στο «μεγάλο φαγοπότι».

 21. Alexis said

  Καλημέρα.
  Χρόνια πολλά στον Corto και στους λοιπούς εορτάζοντες!
  Στις παραλλαγές του ονόματος σημειώστε και τα Αντρίας-Αντριάς.
  Ο παπα-Αντριάς ήταν ο φοβερός και τρομερός παπαδάσκαλος στα «Διηγήματα του μικρού σκολειού» του Χρηστοβασίλη, που είχε τσακίσει τα παιδιά στο ξύλο με τη βέργα! 🙂

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χρόνια σου πολλά, Corto καί λοιποί Ἀντρε-ωμένοι/-ες!

 23. Corto said

  Χαίρετε!
  Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους για τις ευχές τους! Χρόνια πολλά στους συνεορτάζοντες και στις συνεορτάζουσες!

  Ο σκωτσέζικος σταυρός του αγίου Ανδρέα καθιερώθηκε επειδή ο Σκώτος βασιλιάς Όνγκους ο Β’ πριν από μάχη με τον ασχημότερο λαό του κόσμου (με ελληνική γραφή Άγγλοι, με λατινική γραφή ugly) είδε χιαστί σύννεφα στον ουρανό. Αφού νίκησε, καθιέρωσε το σύμβολο του χιαστί σταυρού, ως αναγνώριση της βοήθειας από τον Άγιο Ανδρέα. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον Άγιο Κωνσταντίνο που είδε σταυροειδή άλω πριν την μάχη της Μουλβίας γέφυρας.

  -Και γιατί οι Σκωτσέζοι γράφουν whisky και όχι whiskey;
  -Για να κάνουν οικονομία στο μελάνι.
  (Απότομη πτώση θερμοκρασίας – του Αγιαντριός γυρίζει ο καιρός αλλιώς)

  Να βάλω και την Ανδριάνα που αρέσει στον Πέπε, ένεκα Βατραχονήσι κλπ:

 24. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Χρόνια πολλά στον Κόρτο και τις λοιπές ονομαστικές δυνάμεις που γιορτάζουν σήμερα!

 25. Alexis said

  Από τα πολύ αγαπημένα μου το «Να ‘μαστε πάλι εδώ Αντρέα».
  Για το Ρασούλη δεν θα πω τίποτα, έχει γράψει παπάδες και τον θεωρώ έναν από τους κορυφαίους στιχουργούς-ποιητές μας.
  Για τον Μικρούτσικο όμως, είχα πει κάποτε ότι ακόμα κι αν είχε γράψει μόνο αυτό το τραγούδι θα άξιζε μία θέση στις λίστες των τραγουδοποιών που μας έχουν κατά καιρούς συγκινήσει.
  Δυστυχώς ισχύει κι εδώ το βαρναλικό «Αχ, πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος»

 26. Χρόνια πολλά και καλά! Σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα! Να είστε υγιείς και δημιουργικοί.
  Αφιερωμένο:

 27. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και ο Γκαούτσο Κώτσο εναντίον Αντρίγκο ντελ Πάσο(κ)

 28. ΣΠ said

  14
  Όταν πήγα το 1983 δεν είχε καν ενηλικιωθεί. 🙂

 29. Alexis said

  Ο αρχετυπικός Ανδρέας/Αντρέας, βέβαια, είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, γιος και πατέρας πρωθυπουργού,…

  Ας πουν και οι ειδικότεροι εμού:
  Υπάρχει άλλη περίπτωση στη νεότερη ελληνική Ιστορία με πατέρα-γιο-εγγονό πρωθυπουργούς;
  Ο Κούλης υπολείπεται βέβαια, αλλά έχει το μέλλον μπροστά του… 😅

 30. ΣΠ said

  29
  Όχι, υπάρχουν μόνο περιπτώσεις πατέρα-γιου, π.χ. Μητσοτάκης, Βενιζέλος κ.ά.

 31. Χρηστάρας said

  Μια νόστιμη ιστορία για το όνομα Αντρέας, τον Αντριά-Νοέμβρη και μια παρερμηνεία του ρήματος μπάζω, μου είχε αφηγηθεί η μητέρα μου. Ο μονήρης κτηνοτρόφος και υποψήφιος γαμπρός Αντρέας -ασυνήθιστος στα έθιμα του χωριού- είχε προσκληθεί από την οικογένεια της νύφης για την προαναγγελία του γάμου. Από συνήθεια έβαλε στο ταγάρι του -το τράστο ή τη σακλάρα όπως το λέγανε στη Βόρεια Εύβοια- και λίγο ξερόψωμο για κάθε ενδεχόμενο. Στο τραπέζι που έκαναν οι γονείς της νύφης ντράπηκε να φάει, μην τον χαρακτηρίσουνε άπληστο και φαγανό. Η νύχτα του Νοέμβρη ήταν βροχερή, οπότε δεν τον άφησαν να φύγει και του έστρωσαν να κοιμηθεί. Λυπήθηκε που έχασε το φαγοπότι, τον θέρισε κι η πείνα, τι να κάνει; Σηκώθηκε κι άρχισε κρυφά να τρώει το ξερόψωμο που είχε φέρει μαζί του. Ο πεθερός του, μη έχοντας ύπνο κι ευχαριστημένος από τη βροχή για τα σπαρτά, στάθηκε μπροστά στο παράθυρο κι αναφώνησε «Μπάσ’ Αντριά μ’, μπάσε!». Βαρυγκόμησε ο γαμπρός νομίζοντας πως τον ανακάλυψε ο πεθερός: «Κι αν μπάζω κι αν δεν μπάζω, απ’ τη σακλάρα μ’ μπάζω!».

 32. Georgios Bartzoudis said

  Αντρέα και Αντριάνα, Χρόνια σας Πολλά. Σπάνια πράγματι ονόματα και εν Μακεδονία. Δεν θυμάμαι να είχαμε Αντρέα στο χωριό. Είχαμε όμως μια Αντριάνα, αλλά και μια Αδριανή!
  Ο Άγιος Ανδρέας, εκτός από Πολιούχος και Ιδρυτής (της Εκκλησίας) των Πατρών, είναι και Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ή Νέας Ρώμης. Ε! Τί νομίζετε οι Παπιστάνοι (Μακεδονιστί, Μπαμπιστάνοι) της παλιάς Ρώμης; Πρωτοκορυφαίος ο Πέτρος σας, Πρωτόκλητος ο Ανδρέας μας!!

 33. Alexis said

  #30: Βλέπω τώρα στη Βικιπαίδεια ότι υπήρξαν και οι Ράλληδες, Δημήτριος, Ιωάννης και Γεώργιος.
  Ο δεύτερος βέβαια πρωθυπουργός δωσιλογικής κυβέρνησης στην Κατοχή, όχι εκλεγμένος.

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  το,ο, Αντρουλιό -ς, στην Κρήτη. Γερο Αντρουλιός στον Ζορμπά.
  Και Αντρουλής κατά τόπους.
  Αντρίγιας (βορειο)ηπειρώτικα.

  Αντρέι: Ταρκόφσκι, Βάιντα
  Αντρέ: Μπρετόν, Τεσινέ
  Ανρί: Ματίς, Λωτρέκ, Μπρεσόν

 35. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά σε Corto, Aνδρέα T και λοιπές Αντρειωμένες εορτάζουσες ψυχές. (:Οπου και μια Ανδρομέδα κολλάει εξαρχής και μια Κασσάνδρα στα λήγοντα, και κάθε Ανδρίτσος και Ανδρουλάκης, εκτός άλλων πολλών).
  «Άνδρος-Υδρούσα, Χαίρε!», κραυγάζει ο Ανδρέας Εμπειρίκος και «Χαίροις ο Πρωτόκλητος μαθητής, χαίροις σωφροσύνης, και ανδρείας στήλη λαμπρά» λέει ένα Μεγαλυνάρι για τον Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τον διακρινόμενο έτσι από τον συνονόματο Ἱεροσολυμίτη, ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης και υμνογράφο, γνωστό από τον Μεγάλο Κανόνα του (βλ. «Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις;» στο http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/prayers/service_great_canon_translation.htm ), στον οποίο θρησκοπαιδευτικό ενδιαφέρον έχει και το ωραίο, ποιητικό θεωνύμιο «Κεραμεύς: «Τὸν πηλόν, ὁ Κεραμεύς,/ζωοπλαστήσας ἐνέθηκάς μοι,/σάρκα καὶ ὀστᾶ,/καὶ πνοὴν καὶ ζωήν./Ἀλλ᾿ ὦ Ποιητά μου,/Λυτρωτά μου καὶ Κριτά,/μετανοοῦντα δέξαι με.»
  Στίχοι βεβαίως στους οποίους, συμπληρωματικά -και, ολίγον τι, αντικανονικά- κολλάει και το περήφανο ριζίτικο
  «Τον Αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κι αν αστοχήσει/μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ΄ναι,/πάντα ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλα ντου στρωμένη/ και τ’αργυρό του το σκαμνί όμορφα στολισμένο/και καρτερεί τσι φίλους του. [Χαροκοπούν οι φίλοι του, χαρά στον Αντρειωμένο.]»

 36. Νομίζω πως δεν αναφέρθηκε το Αντρίκος, ελληνική απόδοση του αμερικ΄νικου Αντρέας τζούνιορ, για τον γιο του Ανδρέα !

 37. Στους Αντρέες ευχές !

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι ο μικρός Αντρέας που έγινε το Χαμόγελο του Παιδιού.

  31, Α ωραία! Έχουμε και μια λαϊκή ιστορία με Αντρέα!

  Ο πατέρας μου είχε γεννηθεί σαν σήμερα «τ’ Αγιαντριούς, μα με το παλιό» έλεγε και θα γινόταν 101 ετών σήμερα, αν ζούσε. Έζησε, όρθιος, στην ψυχή και στο σώμα, ως τα 97 και 3 μήνες.

 39. ΓιώργοςΜ said

  31 Την ξέρω κι εγώ την ιστορία, από τον πατέρα μου, αλλά είμαστε πατριώτες… 🙂
  Με την παραλλαγή «απ’ την κουβέλα ‘μ μπάζω», υποθέτω συνώνυμο.

 40. ΓΤ said

  Ανδριάνα Μπάμπαλη
  Αντριάνα Σκλεναρίκοβα
  Αντριάνα Παρασκευοπούλου

 41. Κι αυτό … (riciolli neri )

 42. ΣΠ said

  33
  Το έψαξα και βλέπω ότι υπάρχουν και οι Ανδρέας, Θρασύβουλος και Αλέξανδρος Ζαΐμης.

 43. ΓΤ said

  @38 Έφη

  βαθύσκιες κόρης θύμησες θέλουμε να μας γνέθεις
  για εκειό τον γεροπλάτανο που ρίζωσε τ’ Αϊ-Αντρέα
  και το σκαρί του σμίλεψαν της Κρήτης οι ανέμοι
  κι η μνήμη να δακροκυλά με κλότσο στην ανέμη

 44. Βασίλης Ορφανός said

  Για τον «τρυποτηγανά» Άγιο Ανδρέα και άλλα λαογραφικά σχετικά με αυτόν τον άγιο, βλ. στον παρακάτω σύνδεσμο.
  https://www.dogma.gr/diafora/giati-o-agios-andreas-onomazetai-kai-trypotiganas/96487/

 45. Alexis said

  #42: Α, είμαστε καλοί στο άθλημα 😂

 46. […] Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο ,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/11/30/andreas/ […]

 47. Νικος Θεοχαράκης said

  Ὁ κῦρ Βοριᾶς παράγγειλε νοῦλω τῶν καραβιῶνε.
  «Καράβια π’ ἀρμενίζετε, κάτεργα ποῦ κινᾶτε,
  ἐμπᾶτε ’ς τὰ λιμάνια σας, γιατὶ θὲ νὰ φυσήξω,
  ν’ ἀσπρίσω κάµπους καὶ βουνά, νὰ κρυώσω κρυαῖς βρυσούλαις,
  κι’ ὀσά βρω µεσοπέλαγος, στεργιᾶς θὲ νὰ τὰ ῥήξω.»
  Κι ὅσα καράβια τ’ ἄκουσαν, ὅλα λιμάνι πιάνουν,
  τοῦ κῦρ ᾿Αντριᾶ τὸ κάτεργο µέσα βαθιὰ ἁρμενίζει. https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CF%85%CF%81_%CE%92%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC

 48. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὁ ὠραιότερος Ανδρέας τῶν χρόνων μας.

 49. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  Εφυγα πολύ πρωί σήμερα, είχα μια διάλεξη στη Φιλοσοφική, και μετά με δυσκόλεψε η κακοκαιρία

  Χρόνια πολλά και πάλι στους εορτάζοντες!

  3 Μπράβο, καλά που το θυμήθηκες

  8-13-16 Χρόνια πολλά και από εδώ!

  23 Χρόνια πολλά και σε σένα Κόρτο 🙂

  29-30 Και όμως, έχει υπάρξει προηγούμενο, αντιγράφω από παλιό άρθρο:

  Προηγήθηκαν οι Ζαΐμηδες, κοντοχωριανοί των Παπανδρέου, με τον Αντρέα Ζαΐμη, τον γιο του τον Θρασύβουλο και τον εγγονό Αλέξανδρο. Υπήρχαν επίσης και οι τρεις Ράλληδες, κι αν πάρουμε και τα παρακλάδια, η οικογένεια Ράλλη-Θεοτόκη έχει αναδείξει πέντε πρωθυπουργούς. Βέβαια, ο ένας ήταν ελαφρώς δοσίλογος, αλλά δεν είναι ευγενικό να τους το θυμίζουμε.

  31 Καλό

  38 Τα χρόνια του και τη λεβεντιά του να πάρουμε!

  42 Γκρρ, με πρόλαβε

  47 Ευχαριστούμε, πολύ ωραίο. Το σχόλιο κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο, δεν θα ξανακρατηθεί

 50. ΣΠ said

  47
  Γιατί το «νοῦλω» παίρνει περισπωμένη αφού η λήγουσα είναι μακρά;

 51. Α. Σέρτης said

  50
  Δασεία ψιλή είναι στο πρωτότυπο

 52. michaeltz said

  50.
  Γιατί είναι θαλασσινό το ποίημα, και χρειάζεται οπτικοποίηση της φουρτούνας!

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  49 >>είχα μια διάλεξη στη Φιλοσοφική
  Είναι να μη θυμάσαι το Γιάννη μας τον Ιατρού; Θα μας την είχε ήδη «στο πιάτο» …

 54. Αντρές (Άντυ) Κάντορ, αθλητικός τηλεσχολιαστής, διάσημος για το παρατεταμένο γκοοοοοοοολ).
  Παίζαμε μπάλα παρέα στο UCLA στα 80ζ όταν ξεκίνησε την καριέρα του.

  Άντριου Γουάιλς, μαθηματικός που ολοκλήρωσε θεαματικά την απόδειξη του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά.
  Εδώ υπογράφει αυτόγραφο κατά την διάρκεια σχετικής ομιλίας του στο Rice U. (2008) που είχα πάει με την κόρη μου, η οποία κατόπιν έλεγε για τον ενθουσιασμό μου
  «He was like a teenager in a Hannah Montana concert»

 55. Κώστας Πιτσώνης said

  Έφη, το Ανρί είναι ο Ερρίκος, δεν νομίζω να έχει σχέση με το Ανδρέας.

 56. Κώστας Πιτσώνης said

  Και ο Andrea Doria και το πλοίο.

 57. Ρόσο Αντρίκο παραφθορά γνωστού απεριτίφ όταν το σχετικό όνομα ακουγόταν συχνά.

 58. Ανδρέας Ακριβός, σπουδαίος χημικός μηχανικός, και όχι μόνο

 59. Corto said

  49 (Sarant):
  Σας μερσί μποκού!
  Κοντή γιορτή, πλησιάζει του Αγίου Νικολάου απειλητικά (σαρδόνιο μειδίαμα! )

  Διά τους γλωσσσολογούντας αλλά και διά τους μηχανικούς του παρόντος ιστολογίου, ας επαναληφθεί η γνωστή πληροφορία:

  Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέου εις τας Πάτρας (πλησίον της μεγάλης εκκλησίας) είναι αριστουργηματικό δείγμα νεοκλασικισμού, έργο του σπουδαίου μας αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Οι δε τοιχογραφίες έχουν ζωγραφιστεί από τον συγγραφέα της «Βαβυλωνίας» Δημήτρη Βυζάντιο.

 60. # 60

  Ωχ, μου θύμισες το νοσοκομείο άγιος Ανδρέας στην Πάτρα και τις θεινές εμπειρίες μου σ’ αυτό.

 61. sarant said

  53 Ναι… Θα βάλω άρθρο εν καιρώ αλλά δεν είναι το ίδιο

  58 Αυτό δεν το θυμόμουν

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά! (καταρχάς, αργότερα θα διαβάσω το άρθρο).

 63. sarant said

  50-51 Δασεία οξεία μήπως;

 64. Mitsi Vrasi said

  Αντρέ Ζιντ
  Αντρέι Σκολιμόφσκι

  Χρόνια καλά και πολλά σε Αντρέιδες, Αντριάνες, Αδριανές (χωρίς νι), αλλά και Ανδρεανές

 65. ΚΑΒ said

  Ο κυρ Βοριάς παράγγειλε νοὕλω των καραβιώνε

  έτσι και σωστά ο Πολίτης

 66. spyridos said

  Χρόνια Πολλά.
  Οι Αδριανές χωρίς ν που γνωρίζω γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου.

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55 Μα ναι! Henry VIII.
  Πω! τί βλακώδης «κολληματιά» μυαλού!

  Ανδρέας Καλοκαιρινός.
  Ο Ανδρούτσος, προφανώς από ανδρείος και
  η Ανδρίτσαινα από την Ανδρίκαινα/ τάχα σύζυγο κρητικού βοσκού Ανδρίτσου ή Ανδρίκου

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66 >>Ο κυρ Βοριάς παράγγειλε νοὕλω των καραβιώνε
  Ο κυρ βοριάς παράγγειλε σ΄όλο τον καραβιώνα…
  έτσι το έλεγε , έτσι το έμαθα κι εγώ, παραφθαρμένο, από τη μάνα μου, και μ΄άρεσε ο …καραβιώνας!
  Φανταζόμουν εκεί που ήταν σε σύναξη όλα τα καράβια, σαν ελαιώνας, αμπελώνας πχ 🙂

 69. ΓΤ said

  @47, 50, 66, 69
  νούλω

  Την απορία μου θα ειπώ
  καθώς βλέπω το «νούλω»
  έτοιμος πάντως να δεχτώ
  τον γλωσσικό τον πούλο

  Είναι θαρρείς να ξέφυγε
  το νι από το ρήμα
  στέρφα τώρα η κατάληξη
  μοιάζει να είναι κρίμα
  αφού ο Βοριάς παρήγγειλεν
  στα τέκνα αρσανάδων
  τροφή αβέρτα δίνοντας
  ημών των σατανάδων

  Με σέβας απευθύνομαι
  στης μαστοριάς το γράμμα
  γιατί, όπως ξέ’τε, γκρέκικα
  ‘γώ δεν κατέχω πράμα

 70. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

  Το γυναικείο όνομα Andrea το θυμάμαι στην Ιταλία από τα τέλη της δεκαετίας ’90. Γι’ αυτό μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό το άρθρο που λέει ότι κάποιοι γονείς το 2012 φτάσανε μέχρι τον Άρειο Πάγο για να νομιμοποιήσουν το όνομα αυτό της κόρης τους!
  http://www.anusca.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/4152

 71. ΓΤ said

  Και στις κερκίδες του Κατάρ
  σκάει Αντριάνα Λίμα
  του Καζεμίρο του 1-0
  ήτανε σκέτο ποίμα
  Αλλά το αίμα-θάνατος
  των εργατών στην Ντόχα
  του ποδοσφαίρου ανέδειξε
  καταφανώς την μπόχα

 72. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά στους Ανδρέηδες με τα αρχικά, και στον κρυπτοΑνδρέα-Corto, απ´τους δικούς μας. Χρόνια πολλά και σ’ολους και όλες που αγαπάτε και γιορτάζουν σήμερα.
  Χρόνια ήρεμα και ευτυχισμένα.

  Νομίζω δεν ακούστηκε αυτό για τον Ανδρέα

 73. Κιγκέρι said

  .

  Ιωάννης Κονδυλάκης, Ο Κερκέζος:

  ..Ο Ανδρουλιός ήτο νέος άνθρωπος, τριάντα περίπου ετών, κοντακιανός, με παχύ ξανθό μουστάκι, με κνήμας ισχνάς, περί τας οποίας κατωλίσθαιναν και εζάρωναν τα στιβάνια. Ως νέος και αυτός και άγαμος, μάλιστα, επροσπάθει κάπως να κομψεύεται, ηγάπα τον χορόν και εφαίνετο αιωνίως ερωτευμένος. Το βέβαιον όμως είναι ότι ούτε οι άλλοι, ούτε αυτός εγνώριζε ποίαν ηγάπα. Η καρδία του ήτο πλήρης αγάπης, ήτις, μη ευρίσκουσα μέρος να σταματήσει, επτερύγιζεν ασκόπως, τρεφομένη με όνειρα. Ηγάπα το θήλυ, η δε αγάπη του, η όλως πλατωνική και νεφελώδης, τον εκράτει εις διηνεκή ελαφράν μέθην, εκδηλουμένην με ήρεμον ευθυμίαν. Από το στόμα του ανέβλυζεν ως λάλον ύδωρ τραγούδημα σιγανόν και καθ’ άς ώρας ειργάζετο εις τους αγρούς και όταν το βράδυ-βράδυ εμφανιζόμενος εις τα δώματα παρετήρει τας επιστρέφουσας εκ των αγρών παρθένους. Και εγνώριζεν άπειρα δίστιχα και τα περιπαθέστερα μέρη του Ερωτόκριτου…
  …Δεν είχε κανένα εχθρόν φυσικά, αλλά και από την αγάπην την οποίαν ενέπνεε δεν έλειπεν ολίγη ειρωνεία. Εις τούτο δε συνετέλει προ πάντων η κατασκευή του η σχεδόν καχεκτική και το μικρόν του ανάστημα. Και όταν εις τον χορόν επεδείκνυεν ευστροφίαν κι εχοροπήδα, οι γυναίκες εδάγκωναν τα χείλη των δια να μη ξεκαρδισθούν και εψιθύριζαν μεταξύ των με μικρούς σπασμωδικούς γέλωτας:
  -Διάολε, αντρίτσι τ’ Αντρουλιό!

  https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kondulakhs_kerkezos.html

 74. kpitsonis said

  Τον Κάλβο τον είπαμε;

 75. sarant said

  74-75 Ναι μπράβο

  72 Εγώ πάντως δεν έχω δει ούτε λεπτό ως τώρα

 76. Costas Papathanasiou said

  Πολλαπλώς γιορτινός (με καταλυτική, αποκαλυπτική μαγεία συνεύρεσης ήχου-εικόνας, καμπάνας-αγιογραφίας, ως σπάσιμο όρκου σιωπής του ήρωα) και ο επικός Αντρέι Ρουμπλιόφ του Αντρέι Αρσένιεβιτς, πατρός Αλεξανδρ(Αντριούσκα) και Αρσένι.

 77. Corto said

  61:
  Τζη, έχεις δίκιο. Πράγματι το παλιό νοσοκομείο της Πάτρας (ο Άγιος Ανδρέας) ήταν κάπως υποβαθισμένο, τουλάχιστον όσον αφορά τα κτίρια. Βέβαια το νεώτερο στο Ρίο είναι πολύ καλό.

  Όσον αφορά εκκλησίες, αν και πολλοί θα το γνωρίζουν, στην Πάτρα εκτός των γνωστών δύο ορθοδόξων ναών, υπάρχει και ρωμαιοκαθολικός ναός και Αγγλικανικός ναός του Αγίου Ανδρέα.
  Στο σημείο όπου βρίσκεται ο Αγγλικανικός ναός έπεσαν οι πρώτες βόμβες από την ιταλική αεροπορική επίθεση το ’40. Εκεί υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί -και κατά τραγική σύμπτωση κάποιοι εξ αυτών ήταν Ιταλοπατρινοί!
  Γενικώς στην περιοχή από την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα έως τα ενδότερα οικοδομικά τετράγωνα, κατοικούσε ο κύριος όγκος της ιταλικής κοινότητας.

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  Σταυρόπουλος:

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  Θα γιόρταζε:

 80. π2 said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Ο τύπος Ανδρεύς είναι στην πραγματικότητα σπανιότατος στο πραγματικό (εννοώ μη μυθολογικό) ονομαστικό. Ανδρέας αντίθετα ήταν μάλλον κοινό όνομα (222 μνείες στο LGPN), μαρτυρείται ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. επιγραφικά, με καμιά εκατοστή μνείες πριν από τον πρωτόκλητο. Άλλοι συναφείς τύποι: Άνδρων (ακόμη πιο συχνό από το Ανδρέας), Ανδρέων, Ανδρής, Ανδρίας, Άνδρος (με μία από τις δύο αναφορές στην Κύπρο, θυμήθηκα το σύγχρονο κυπριακό Άντρος), Άνδρυς, ενώ υπάρχουν και γυναικεία Ανδρέα, Άνδρεια, Ανδρία, Ανδρώ.

  Ας μνημονεύσουμε και τον Ανδρίσκο, έναν τύπο σκοτεινής καταγωγής που, κοντά είκοσι χρόνια μετά την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου, ξεκίνησε εξέγερση εναντίον των Ρωμαίων παριστάνοντας ότι είναι νόθος γιος του τελευταίου βασιλιά Περσέα. Είχε μάλιστα σημαντικές επιτυχίες αρχικά, νίκησε επανειλημμένα τον ρωμαϊκό στρατό, κατέκτησε την Πέλλα, έκοψε νόμισμα ως Φίλιππος (ΣΤ΄), εξού και έμεινε γνωστός ως Ψευδοφίλιππος, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι Ρωμαίοι να στείλουν δυο λεγεώνες και, μετά την καταστολή της εξέγερσης, να ιδρύσουν το 148 π.Χ. την πρώτη ρωμαϊκή επαρχία στην Ανατολή.

 81. 77. Και Αντρέι Ταρκόφσκι, Στάλκερ (μια προσευχή)

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποτε εορτάζοντες:

 83. 72# Για λόγους μέτρου το σκορ στον τρίτο στίχο δέον όπως διαβαστεί ένα-μδεν 🙂

  ___________

  Γειά σου Εύα 🙂

 84. Μαρία said

  81
  Πώς εξηγείς οτι η Ανδρέα δεν έπιασε στα ελληνικά; Οι Κύπριοι έχουν Ανδρούλες.

 85. rogerios said

  1. Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες!
  2. Δεν είναι ανάγκη να μπερδεύουμε Ανδρέα και Αδριανό. 😉
  3. Η πολωνική εκδοχή του ονόματος (Andrzej) προφέρεται «Άντζεϊ» (και όχι «Αντρέι»). Η επισήμανση αφορά πολύ κόσμο: τους σκηνοθέτες Βάιντα και Ζουουάφσκι, τον ηθοποιό Σεβέρυν ή τους ποδοσφαιριστές Σάρμαχ και Γιουσκόβιακ.
  4. Να θυμηθούμε και την Κάθοδο Αποστόλου Ανδρέου στο Κίεβο (Андріївський узвіз/ Андреевский спуск), τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί από το ιστορικό κέντρο της (άνω) πόλης στη συνοικία του Ποντίλ (ή Παντόλ στα ρωσικά) και τη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου. Στον δρόμο αυτό βρίσκεται και το σπίτι όπου μεγάλωσε ο μέγας Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

 86. Μαρία said

  86
  Αυτός ο Ζουου… είναι ο γνωστός μας Ζουλάφσκι!

 87. 85: Ανδρούλλα το γράφουν κυρίως

 88. Καπετάν Αντρέας Ζάππος (μια τζιτζιφιώτικη ιστορία )

  Ο Ζέππος ήταν καλό αφεντικό και φρόντιζε το τσούρμο που τράβαγε την τράτα του στην φαλληριώτικη παραλία. Μια βάρκα πήγαινε τον σάκο μακρια, πάνω από μίλι και τον βύθιζε. Υπήρχε δίχτυ κυκλικά από τον σάκο για κάμποσα μέτρα και μετά ατέλειωτα σκοινιά δεξιά κι αριστερά που φτάνανε μέχρι την ακτή και που τα τράβαγαν χωρισμένοι στα δυο το τσούρμο. Σκληρή και χρονοβόρα δουλειά δυο φορές την μέρα, μάζευε ό,τι έπεφτε στον σάκο ψάρια, μαρίδα φαληριώτικη, χταπόδια, σουπιές, αχινοί και…πέτρες ! Ο Ζέππος χάριζε τα δεύτερα και τρίτα ψάρια στο τσούρμο και τον είχε περί πολλού όποιος ήταν στην δούλεψή του.
  Μια μέρα ο σακος ήτανε βαρύς κι ασήκωτος από τα ψάρια κι όταν έπιασε ρηχοτοπιές άρχισαν να πετάγονται πάνω από το το δίχτυ μπάφες, δηλαδή κεφάλια τρίκιλα και βάλε. Τελικά όταν ο σάκος ξενέρωσε είχανε παστεί μόνο πέντ-έξη ενώ είχανε δραπετεύσει πάνω από εκατό κι ο Ζέππος όλο ζωχάδα που έκλεισε το κοπάδι και τούφυγε, αποφάσισε την άλλη μέρα να μανώσει κόντρα δίχτυ ώστε να μην μπορούνε να πηδάνε έξω οι μπάφες.
  Την έρριξε μανωμένη την τράτα, αλλά ούτε κέφαλος για δείγμα, γιατί κάποιοι που είχανε δει το κοπάδι βγήκαν την νύχτα με δυναμίτες, μαλαγρώσανε το κοπάδι και το κάψανε !

 89. rogerios said

  @87: Ο και της Σοφί Μαρσώ σύντροφος, μάλιστα. 🙂

 90. 84.
  Γεια σου Χτήνε μου! (χαθήκαμε ρε γμτ)

 91. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  79 !

  81 Σε ευχαριστώ, το LGPN κάπου θα υπάρχει ονλάιν, ε;

 92. kpitsonis said

  77. Ο οποίος υπήρξε μαθητής του μεγάλου Θεοφάνη του Έλληνα.

 93. π2 said

  92: Ναι, φυσικά: https://www.lgpn.ox.ac.uk/

  Θέλει λίγο ψάξιμο για να καταλάβει κανείς πώς ψάχνει (και τι βρίσκει). Καλύτερα στο name search και μετά με ελληνικά άτονα και wildcards (έχει help).

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  Παλαιοί εορτάζοντες από έντυπα με περίεργα επίθετα:

 95. π2 said

  Να συμπληρώσω ότι το LGPN επιτρέπει και ταξινόμηση με χρονολόγηση, που είναι χρήσιμη.

 96. Pedis said

  # 71 – Εύα, το Andrea δίνεται σε αγόρια. Είναι παράδοξο, επειδή τελειώνει σε -a, και παραπέμπει σε θηλυκό. Μα τι να κάνουν, να προσθέσουν το s; Τότε, θα το πρόφεραν Αντρέασε … 😁 Από την άλλη, και το Rachele τελείωνει σε καπαρωμένη αρσενική κατάληξη … Ανωμαλίες της γλώσσας. Πάντως, πρόβλημα που το ‘χαν και οι συγκεκριμένοι γονείς … Τόσα ονόματα …

  [Άσχετο, Αντριάνα και Αντριάνο είναι προς τιμήν του αυτοκράτορος. 😆]

 97. kpitsonis said

  Και ο Αντρζέι Βάιντα.

 98. 97.
  Κι όμως, θυμάμαι να μου έχουν συστήσει μια Andrea (λες να ‘ταν Andreina και να τη φώναζαν έτσι; Μπορεί). Αλλά, πέρα από ζόρι των γονιών, δεν είναι περίεργο που το κράτος έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει ή να αλλάζει(!) κάποια ονόματα; Αυτό δεν το ήξερα…

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Αγιαντρέα οι κουταλίτες

  https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/7353-ti-prepei-na-kanoume-gia-na-mi-mas-trypisei-o-agiantreas-ta-tigania

 100. 91# Ναι ρε γμτ, χαθήκαμε. Λάκισα που ήθελες να με κάνεις πλακί 🙂
  Όπως τα λέει ο Πέδης, το Andrea αγορίστικο στα ιτλ, συμπτωματικά αυτές τις μέρες έχω επαγγ αλληλογρ με ιταλό Andrea.
  Θηλυκό το Andrea στα τσέχικα πχ.
  (κάτι έγινε και έχω ίντερνετ απόψε).

 101. 101.
  Εμ, με τούτα και με κείνα σου, πας γυρεύοντας (πού θα μου πας 🙂)

 102. 97>>…καπαρωμένη αρσενική κατάληξη…

 103. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μόνο για να ευχηθώ στον Corto, Ανδρέα Τ, Ανδρέα_Μ, And Tsou και λοιπούς εορτάζοντες/ουσες του ιστολογίου, να χαίρονται το όνομά τους με υγεία χρόνους πολλούς!

 104. 103.
  Τι ωραίο!

  «Ο ελάχιστος εαυτός»

  (Χώμα, αέρα, ρίζες κρατάω∙
  να φεύγουν τα περιττά λέω

  Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Στον ουρανό τού τίποτα με ελάχιστα)

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43. ΓΤ Αχ,
  Γεννήθηκε τ΄Αγιαντρέα
  και πέθανε στα γενέθλια του πρώτου παιδιού του. Του έλεγα (εγώ στερνοπαίδι, με διαφορά απ τ΄άλλα, είχαμε παιχνιδιάρικη σχέση) να πιάσει τριψήφιο να ισορροπεί ο αριθμός στο κέντρο του σταυρού. Γελούσε παχύ γέλιο με τις ωραίες μουστάκες του και τα αγέρωχα μάτια και μετά σοβάρευε, όχι παιδί μου, μη θάψω κανένα σας.
  Και τον πρόλαβε για λίγους μήνες αυτόν τον πόνο, τον αδόκητο θάνατο του αδελφού μου …
  Σ΄ευχαριστώ για το καντήλι/κοντύλι μνήμης.

 106. Μαρία said

  99
  Εύα, και στη Γαλλία το ληξιαρχείο μπορεί να απορρίψει κάποιο όνομα, για να προφυλάξει το παιδί. Θυμάμαι π.χ. μια περίπτωση που οι γονείς ήθελαν να δώσουν σε κορίτσι το όνομα cerisier. Τα ονόματα δέντρων δεν συνηθίζονται, χώρια που είναι γένους αρσενικού.

 107. Pedis said

  # 99 – Μπό, τι να πω. Να ‘χε καμιά γερμανική άκρη στην οικογένεια;

  Τα παλιά τα χρόνια που το νέτι δεν ήταν ακόμη πολύ αδιάκριτο με προσωπικές πληροφορίες, κάτι μαδριλενόπαιδες μεταπτυχιακοί περίμεναν με πολύ ενδιαφέρον τη σειρά διαλέξεων από ινβάιτιντ πέρσον με γερμανικό, τους φαινόταν, επώνυμο και όνομα Andrea. Ε, τους έκατσε ρωμαίος από μπαμπά Άγγλο με μαλλιά και μούσα …😆

  # 107 – Στον Ισημερινό δεν κωλώνουνε ☺️

  http://www.absurddiari.com/s/llegir.php?llegir=llegir&ref=6319

  nombres estrambóticos [!!!] típicos en la provincia de Manabí, donde hay quienes se llaman

  Espíritu Santo, Hitler, Coito e incluso Conflicto Internacional.

  En el Registro Civil de Portoviejo reposan actas con nombres como Normandía, Espíritu Santo, Cristóbal Colón, Aquiles Machuca, Tissot, Clavelo, Semen, Funcionario Severo, Espléndida, Vespertín, Carpulina, Condorazo, Ruthalia, Wover, Rosula y Ediciocleciana.

  Además, Blanca Nieves, Voltaire, Edilia, Glay, Emigdi, Ilisión, Cruzcaya, Cevisne, Quinidio, Neuresdin, Newton, Ringo y Afrodita, que se pueden encontrar en poblados con nombres no menos peculiares.

  En Manabí hay localidades o haciendas llamadas Tripa de Pollo, Piojito, Las Pulgas, La Cuca del Ratón, Pata de Pájaro y Río Burro, entre otras perlas.

  Los habitantes del pueblo de Chone y por extensión los de la provincia de Manabí, ubicada al este del Pacífico y rodeada por montañas, se destacan por llevar extraños nombres. La información recoge

  Unidad Nacional Centeno, Burger King Herrera, Alí Babá Cárdenas, Vick Vaporup Gíler, Conflicto Internacional Loor, Cien Pies Pinares, Puro Aguardiente Zambrano, y la lista continúa.

 108. eran said

  47:
  «θάλασσα, πικροθάλασσα και πικροκυματούσα»
  Με βάση το ποίημα αυτό ο Νίκος Κάσδαγλης έγραψε το εξαιρετικό διήγημα «Σοροκάδα».
  Το ανθολογεί το βιβλίο λογοτεχνίας της Γ΄ Λυκείου:
  http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2710/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_G-Lykeiou_html-empl/index_b_17_01.html

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  Τις τελευταίες ώρες παντού αναφέρεται πως περιέργως, η Μέγκαν Μαρκλ αναφέρει σε ένα podcast τον περίφημο στίχο του Χριστιανόπουλου. Το κοίταξα και όντως. Ποιος ξέρει, θα το είδε κάπου στο διαδίκτυο:


 110. 108τέλος
  Ροδεάδος ξε-ροδεάδος πορ μοντάνιας, οι Μανάβηδες φαίνεται πως μια χαρά τηλεόραση πιάνουνε, όλα τα canaglia υποπτεύομαι 🙂

 111. Corto said

  Ευχαριστώ και πάλι τις φίλες και τους φίλους για τις προσωπικές τους ευχές!

  Να τσοντάρουμε και έναν Ανδρέα Σπαγγαδώρο, στην γνωστή τραγουδάρα του Χιώτη:

 112. Μαρία said

  110
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/11/26/meze-560/#comment-847369

 113. Pedis said

  # 111 – Από άλλο ανέκδοτο οι σουδαμερικάνοι. Γενικά.

  # 103 – Ε, λοιπόν, την ταινία δεν έτυχε να τη δω. Στίχοι και μουσική με εντυπωσιάσανε.

 114. 107, 108
  Τι να πω, δεν το ήξερα. Πάντως, έτσι όπως τα λέτε, ένα δίκιο το έχουν (αν λάβεις υπόψη τέτοια ονόματα)… Άραγε σε εμάς υπάρχουν ανάλογοι περιορισμοί και νόμοι;

 115. sarant said

  94-96 Μερσί!

  110 Τον στίχο, διάβασα κάπου, της τον είπε η Αλεξάνδρα Μπουτοπούλου

  113 A, εκεί το διάβασα 🙂

 116. Μαρία said

  115
  Εδώ παλιά κάποιοι παπάδες δεν δέχονταν ονόματα που δεν γιόρταζαν. Στη συνέχεια καθιέρωσαν την 1η Σεπτεμβρίου τη γιορτή των 40 παρθένων, όπου συμπεριέλαβαν μέχρι και τη Σαπφώ. Ο Τεό μας είχε πει οτι έβαλε το χεράκι του κάποιος μητροπολίτης Μυτιλήνης 🙂

 117. Μαρία said

  116β
  Ξαναδιάβασέ το 🙂

 118. spyridos said

  115
  Όλες οι χώρες έχουν ανάλογες πρακτικές στα ληξιαρχεία.
  Δεν θυμάμαι για τους κανόνες στην Ελλάδα, αν και έχει ξανασυζητηθεί εδώ.
  Οι κανονισμοί για τα ονόματα μιας χώρας ισχύουν και σε ληξιαρχεία άλλης, εφόσον η ονοματοδοσία γίνεται σε άτομο που έχει μόνο την υπηκοότητα καταγωγής. Δηλαδή κάποιο όνομα ακυρώνεται μετά από έλεγχο στο προξενείο καταγωγής.
  Έτσι η Τουρκία είχε απαγορεύσει για χρόνια κουρδικά ονόματα υπηκόων της ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εφόσον δεν είχαν πάρει την υπηκοότητα της χώρας κατοικίας.
  Στην Ολλανδία απαγορεύεται, ανάμεσα σε άλλα, να δοθούν υβριστικά ονόματα. Σε τέτοια περίπτωση μάλιστα, ο ληξίαρχος δίνει το όνομα της επιλογής του.

  114
  «Ε, λοιπόν, την ταινία δεν έτυχε να τη δω.»
  Έχασες.

 119. Μαρία said

  119
  Υβριστικά όπως;

 120. rogerios said

  @97: Το Andrea δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ανδρικού ιταλικού ονόματος που τελειώνει σε -a. Έχουμε και τα Luca, Nicola, Enea κι ενδεχομένως και άλλα.

 121. 115# Έχω ξαναπεί εδώ για δύο περιπτώσεις που έχω υπόψη μου (στην πρώτη αυτήκοος), βαφτισμένοι Παλαιολόγος και Αλαφούζος. Ο δεύτερος (πριν από κάτι δεκαετίες) τραβήχτηκε για να το κάνει Αλέξανδρος.
  Στο Αμέρικα είναι/ήταν της μοδός σε κάτι νιουέιτζ χιποκουλτουρόκυκλους ονόματα όπως πχ Leaf. Προ ημερών σχολιαστής μου επεσήμανε σωστά πως τα «φυσικά» τούρκικα ονόματα που επιλέγονται εδώ και χρόνια δεν έχουν σχέση ούτε με τη νομαδική πρωτοτουρκική ούτε με την οθωμ παράδοση. Το τσέκαρα και είχε δίκιο.

 122. 117# Παρακαλώ όσους ξέρουν το όνομά μου να μη μιλήσουν αλλά εν έτει 65-66 χρειάστηκε να αλλάξουν τρεις εκκλησίες μέχρι που βρέθηκε Λαμπράκης παπάς και με βάφτισε. Τρελός δεν ξέρω αν ήτανε.

 123. Μαρία said

  122
  Όταν λες εδώ και χρόνια, πόσα χρόνια εννοείς;

  123
  Ξαδερφάκι μου, γεννημένο το ’67, για να πάρει το όνομα του πόντιου παππού, Ανέστης, έγινε φασαρία με τον παπά που επέμενε οτι τέτοιο όνομα δεν υπάρχει και έπρεπε να βαφτιστεί Αναστάσιος.

 124. spyridos said

  120
  Δυο πραγματικές περιπτώσεις: Anus και Urine (ήθελαν να το δώσουν σαν θηλυκό του Uranus)
  Σε τέτοια μάλιστα όπου δεν χωρά αμφιβολία ο ληξίαρχος δίνει πάντα ένα όνομα της επιλογής του.
  Τώρα γιατί και τι γονείς ήθελαν να δώσουν τέτοιο όνομα δεν το γνωρίζω.
  Επίσης απαγορεύονται εμπορικά ονόματα, κάποια βασιλικά ονόματα (επίθετα) και γενικότερα ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σε λίστα ονόματα που ίσως (σύμφωνα με την κρίση του ληξίαρχου) δημιουργήσουν προβλήματα στο παιδί στη μετέπειτα ζωή του. Τότε τα στέλνει με ερωτηματικό σε επιτροπή–>δικαστήριο.
  Βλέπω μερικά ονόματα που έχουν κοπεί.
  Facebook, Ikea
  Tsjakkalotte
  Dienaar van God (Υπηρέτης του Θεού)
  Miracle of Love
  Jeanne d’Arc (απόφαση δικαστηρίου, Άμστερνταμ 2009)
  Sovietina (απαγορεύτηκε στο Ρότερνταμ 1963)
  Anarchistine (απαγορεύτηκς στο Hengelo 1896)
  Oranje δεν επιτρέπεται, είναι επίθετο της βασιλικής οικογένειας.
  Ως το 1970 ίσχυε η νομοθεσία του Ναπολέοντα του 1811, που επέτρεπε μόνο αναγνωρισμένα θρησκευτικά ή ιστορικά ονόματα. Από το 1970 υπάρχει ελευθερία επιλογής στο όνομα και στην ορθογραφία.
  Έτσι έχω γνωστή Laurahhh, έτσι γραμμένη στο ληξιαρχείο.
  Και τα θρησκευτικά, ιστορικά με αμέτρητες παραλλαγές, Marko, Marco, Markko, Pieter, Peter κοκ.

 125. rogerios said

  Στη Γαλλία, μετά την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του αστικού κώδικα με τον νόμο αριθ. 93-22 της 8ης Ιανουαρίου 1993, οι γονείς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το όνομα ή τα ονόματα του παιδιού τους.
  Κρίσιμο είναι το άρθρο 57, τρίτο έως πέμπτο εδάφιο, του γαλλικού αστικού κώδικα, το οποίο, όπως ισχύει σήμερα (τελευταία τροποποίηση το 2021), ορίζει τα εξής:
  «Les prénoms de l’enfant sont choisis par ses père et mère…
  Lorsque ces prénoms ou l’un d’eux, seul ou associé aux autres prénoms ou au nom, lui paraissent contraires à l’intérêt de l’enfant ou au droit des tiers à voir protéger leur nom de famille, l’officier de l’état civil en avise sans délai le procureur de la République. Celui-ci peut saisir le juge aux affaires familiales.
  Si le juge estime que le prénom n’est pas conforme à l’intérêt de l’enfant ou méconnaît le droit des tiers à voir protéger leur nom de famille, il en ordonne la suppression sur les registres de l’état civil. Il attribue, le cas échéant, à l’enfant un autre prénom qu’il détermine lui-même à défaut par les parents d’un nouveau choix qui soit conforme aux intérêts susvisés…
  [Τα ονόματα του παιδιού επιλέγονται από τον πατέρα και τη μητέρα του…
  Σε περίπτωση κατά την οποία ο ληξίαρχος θεωρεί ότι το όνομα δεν είναι σύμφωνο με το συμφέρον του παιδιού ή θίγει το δικαίωμα τρίτων στην προστασία του επωνύμου τους, ενημερώνει αμελλητί τον εισαγγελέα. Αυτός μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στον αρμόδιο επί οικογενειακών υποθέσεων δικαστή.
  Εάν ο δικαστής κρίνει ότι το όνομα δεν είναι σύμφωνο με το συμφέρον του παιδιού ή θίγει το δικαίωμα τρίτων στην προστασία του επωνύμου τους, διατάσσει τη διαγραφή του ονόματος από τα μητρώα του ληξιαρχείου. Αποδίδει, ενδεχομένως, στο παιδί άλλο όνομα το οποίο καθορίζει ο ίδιος σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς δεν επιλέξουν νέο όνομα το οποίο να είναι σύμφωνο με τα προμνημονευθέντα συμφέροντα…]»

 126. spyridos said

  122
  «βαφτισμένοι Παλαιολόγος και Αλαφούζος.»
  Μου θύμισες μια ακόμη ολλανδική απαγόρευση. Χρήση γνωστών επωνύμων.
  Έχουν κοπεί δεκάδες τέτοια στα ληξιαρχεία.

  123
  Σαν μικρό όνομα πρέπει να υπήρχε στην Κρήτη.

 127. 124α# Καμιά πενηνταριά, κάτι τέτοιο, ίσως και παραπάνω. Πχ το μικρό της κουκλάρας Başak Köklükaya παναπεί στάχυ.

 128. Pedis said

  # 121 – Σωστά. Και προέρχονται από τα ελληνικά κύρια ονόματα σε -ας (έχεις κατά νού κάποια εξαίρεση;)
  Γένους αρσενικού σε -a υπάρχουν αρκετά, αλλά και πάλι είναι μειοψηφία στον κανόνα -e, -o. To Enea, ειδικά, αποφεύγεται, λόγω της ομωνυμίας με τη γνωστή επιχείρηση ενέργειας (Energia Nucleare Energie Alternative).

 129. 125# Ε μα κι αυτοί, Σοβιετίνα? Ας τη βγάζανε Μπολσεβίκυ.

 130. Μαρία said

  125
  Και μη χειρότερα!
  Για την Τσακαλώτε βρήκα αυτό:
  https://community.cbr.com/showthread.php?116036-So-my-friends-named-their-kid-Obi-Wan/page3
  Mormel:
  Here in the Netherlands, it’s mostly up to the civil servant deciding if a name is inappropriate or not, but no name is specifically forbidden. Some rejected names include Marieke Methadon, Urine, and Dienaar van God (Servant of God). Notably, famous Dutch motivational guru Emile Ratelband had two baby names rejected, for his son Frans Rolls Royce in 1977 (simply renamed Frans), and for his daughter Tsjakkalotte (‘tsjakka’ is Ratelband’s self-motivational catchphrase) who was renamed Ninette.

 131. Μαρία said

  128
  Ταμάμ, γιατί αυτούς που γνώρισα θα είναι τώρα πενηντάρηδες.
  Γυναίκες Ντενίζ και Νεβίν, άντρες Σελίμ (απο αστική οικογένεια της Ισταμπούλ), Uğur (γουρλής), Αλί.

 132. Μαρία said

  132
  Είχα και μαθήτρια τουρκάλα απ’ τους δικούς μας της Θράκης που μετακόμισαν πριν απο χρόνια εδώ, κοντά στο Διοικητήριο, που λέγεται Τριανταφυλλόψυχη (Γκιουλτζάν).

 133. spyridos said

  131
  Emile Ratelband
  Το 2001 προσπάθησε να δώσει αυτό το όνομα στην κόρη του από τον 3ο-4ο γάμο του. Δε θυμάμαι ακριβώς.
  Ευτυχώς που ο υπάλληλος δεν κοιμόταν και το λυπήθηκε το παιδάκι.
  Θυμάμαι ότι το 2003, ήρθε στη διαφημιστική που δούλευα αυτός ο ηλίθιος για να μας δώσει μια δουλειά. Παρόλο που είναι γνωστή η υπομονή μου (γκουχ γκουχ), τον πέταξα έξω σε λιγότερο από μισή ώρα.

 134. 132# Κι άμα κάνουνε πολλά παιδιά και δεν αντέχουνε άλλα, βλέπεις κορίτσια με το όνομα Yeter, φτάνει.
  Άντε iyi geceler, πα να ψοφολογήσω.

 135. spyridos said

  Διαβάζω ότι από το 2007 επιτρέπεται ξανά το όνομα Άντολφ στη Γερμανία. Το Λένιν είναι ακόμα απαγορευμένο.
  Ξέρω κάποιον στη Ραψάνη που έχει βγάλει το γιό του Λένιν. Το παιδί πήγε μωρό στην Ελλάδα αλλά γεννήθηκε Ολλανδία.

 136. Αγγελος said

  Αναφέρσμε μήπως την ελληνίστρια Andrea Marcolongo;

 137. Μαρία said

  136
  Λένιν έχω γνωρίσει, Λιβανέζο απώτερης ελλην. καταγωγής κι η αδερφή του ήταν Ντολόρες απ’ την Ιμπαρούρι.
  Υπάρχει μια ιστορικός τέχνης Σταλίνα.

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  113: Α, δεν το’χα δει.

  Βλέπω ότι πριν 2 χρόνια κάπου το είχε ξαναπάρει το μάτι μου. Βλέπω ότι κάποιος-κάπου-κάποτε γύρω στο 2018 το διάβασε και μέσω κοινωνικών δικτύων διαδόθηκε.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/08/16/xristianopoulos-2/#comment-672637

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  Μερικοί νομίζουν ότι αρκούν τα ελιτίστικα για να πάρουν αξία. Και αφήνουν τα καθημερινά ονόματα που τα φέρουν μόνο κάτι τελευταίοι:

  Γιώργος (Σεφέρης, Βιζυηνός, Χειμωνάς),
  Κώστας (Παλαμάς, Χριστιανόπουλος, Ουράνης, Καρυωτάκης),
  Νίκος (Καζαντζάκης, Καββαδίας),
  Γιάννης (Ρίτσος, Τσαρούχης, Ψυχάρης),
  Αντρέας (Κάλβος, Εμπειρίκος),
  Μανώλης (Ροΐδης, Αναγνωστάκης, Χατζιδάκις)

 140. Pedis said

  Εύα, τη Marcolongo (# 137) είχες γνωρίσει; 😃

  – Marcolongo : il suo cognome contiene un’etimologia interessante ?

  Il mio cognome non ha alcuna etimologia in particolare, ma il mio nome sì. Andrea — che in Italia è un nome esclusivamente maschile (fatto che mi ha provocato non pochi fraintendimenti esilaranti e bizzarri, come racconto ne La Lingua Geniale) deriva dal greco ἀνήρ (anēr), che significa « uomo ». Dalla stessa radice discende il vocabolo ἀνδρεία (andreìa), parola che amo molto perché significa « forza », « valore », « coraggio », e che è diventata la mia bandiera.
  https://proustonomics.com/intervista-con-andrea-marcolongo/

 141. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  118 Α, δεν «της» το είπε
  139 Πω πω, ξεχνάω

  122 Το Αλαφούζος ήταν βαφτιστικό όνομα παλιάαααα, από εκεί προήλθε το επώνυμο

  125-6 Ωραίο θέμα συζήτησης αυτό

  138 Και ο Λένιν Μορένο του Ισημερινού, που το γύρισε δεξιά

 142. LandS said

  80. Θα μας ζουρλάνεις; Γιορτάζουν ορέ οι αφορεσμένοι; Άκου… θα γιόρταζε ο Λασκαράτος. 😊

  122. Έχω γνωρίσει Παλαιολόγο. Κανένας δεν τον φωνάζει έτσι.

 143. LandS said

  107, 122

  Ταλαιπωρία σα και του φουκαρά στο γνωστό τραγούδι όμως δεν είχανε

 144. ΓΤ said

  Μεζές «Εστίας»: To κουτάκι για τον Θανάση Παπαγεωργίου σε μονοτονικό.
  https://www.frontpages.gr/d/20221201/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 145. Ωπ, μου ξέφυγε αυτό στη σημερινή Εστία!

 146. ΓΤ said

  @146

  Α, ρε Δύτα 🙂

 147. eran said

  Στο χωριό κάποιον που τον είχαν βαφτίσει Λένιν τον φωνάζανε Λενή. Τον Ίλιτς, από τον ίδιο νονό, τον φωνάζανε φυσικά Ηλία.

 148. Χαρούλα said

  Ξέρω και Λαοκρατία. Τούλα την αποκαλούν.

 149. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ανυπομονώ να γνωρίσω κάνα Ποδαλείριο, να δείτε πώς θα τον πω (μόνο να μην είναι πολύ γεροδεμένος).

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συμεώνα συνάντησα προ καιρού.
  Βενιζέλος, μικρό όνομα.
  και (το ξαναματαγράφω) Μαλεβίτσα, ταμένη στην Παναγία την Μαλαβή (όπου Μαλεβός, ο Πάρνωνας, το βουνό, όπου βρίσκεται το μοναστήρι).
  Αλήθεια ο Άθως είναι από τον Αθω ή Άνθιμος ξερωγώ,

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151 διορθ. Παναγία η Μαλεβή

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λιώνης Δέδες , ποιο το μικρό και ποιο το επίθετο

 153. Δέδες το μικρό. Τον ήξερα και είχα την ίδια απορία. 😀

 154. sarant said

  148 Πού είναι αυτό το χωριό;

 155. sarant said

  154 Δέδες μικρό; Κοίτα να δεις!

 156. Αρβανίτης

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 Το συμπέραινα από συν-αναφορά με άλλα ονόματα (από αντίστοιχη σειρά επιθέτου-ονόματος) αλλά δεν το ήξερα με βεβαιότητα 🙂

 158. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ξέρω και περίπτωση που το κορίτσι το είχανε ταμένο και το φωνάζουνε Βασιλάντη. Υποθέτω βέβαια πως το βάφτισαν αναλυτικά, Βασιλική-Χρυσοβαλάντη.

 159. Theo said

  @117:
  Ο Μηθύμνης Ιάκωβος.

 160. Pedis said

  Και ποια η διαφορά στα ονόματα μεταξύ Λαοκρατιας και Δημοσθένη ή Νικόδημου, εκτός του ότι με το πρώτο είχες φάκελλο από το νηπιαγωγείο και με το τρίτο πας κατευθείαν για μητροπολίτης;

 161. 130,
  😀
  Εξαιρετική η Μπολσεβίκυ!

 162. 122, 143,
  Παλαιολόγος ήταν πρώτος ξάδελφός μου, μόλις μάς άφησε παραμονή Ταξιαρχών.

 163. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  162# Νάτανε και δικιά μου…Κλεμμένη την έχω 🙂

 164. eran said

  155.
  Λευκάδα, Αθάνι.

 165. sarant said

  165 Ευχαριστώ!

 166. 125, 126. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! (καλά, τα ονόματα, Σπυρίδο, είναι απίστευτα- τι έχουν δει τα μάτια σου!)
  130
  Μπολσεβίκυ, ρε Χτήνε;😂
  141
  Τι να πω ρε Πέδη, può essere!😀
  (Ή μπορεί να είχαν την ίδια έμπνευση οι γονείς τους. Ή, όπως είπες, να είχε άλλη καταγωγή – οι παρέες έτσι κι αλλιώς ήτανε multi culti!)

 167. 130. (ξέχασα)
  Την Αναρχιστίνα πώς και την προσπέρασες🙂

 168. 151.
  Και Ορφανίδης μικρό όνομα και Μιαούλης (χαλκίτικα)

 169. Μαρία said

  169
  Γιά πες και για το μονοσύλλαβο επώνυμο ενός Κώτη: Πης. Τον πέτυχα στις βιβλιοαναγνώσεις της εφσυν.

 170. 170# Κώτης? Όπως λέμε Κώος? Το τουρκιστί Στάνκιόι λεγόμενον? Τούτο τουρκιστί γεγράφαται, όπερ και ιλιγγιά με αναγιγνώσκοντα.
  Ή όπως λέμε ποδοσφαιριστί πουτάνες κότες Αιγαλεώτες?

 171. Μαρία said

  171
  Ναι, ρε συ. Κώτης, Κώτα.
  Ο Βασίλης Πης παρουσιάζει την ποιητική συλλογή ενός Τούρκου της Ρόδου https://www.dodonipublications.gr/product/15225/proseggiseis-meta-tin-apostasi.html

 172. Άλλο μονοσύλλαβο σε Τούρκους της Κω: Τλε

 173. Πέπε said

  Μονοσύλλαβα επώνυμα έχω ακούσει και Χλης, Ζης, Δρυς, όχι κώτικα – ο Δρυς Παριανός νομίζω.

 174. sarant said

  172 Κώτης ασφαλώς. Είναι και επώνυμο, το είχε ένας σχετικά γνωστός ποδοσφαιριστής από τη Ρόδο.

  174 Χλης επιχωριάζει σε Τήνο, Άνδρο. Ζης σε Λεβίδι. Δρυς σε Νάξο.

 175. Alexis said

  #174, 175: Και Χρας στο Μεσολόγγι.

 176. Πέπε said

  Κάνουν ωραία διπλά επώνυμα, είτε μεταξύ τους (Ιάσων Χλης-Χρας) είτε με τα πιο κλασικά ελληνικά υπερπολυσύλλαβα (Μαριτίνα Χρα-Καταλαγαριανάκη)

 177. ΣΠ said

  Ο Δρυς, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ήταν από την Κέρκυρα.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CF%81%CF%85%CF%82

 178. Πέπε said

  Πέπη Π. Πη

 179. ΣΠ said

  Και Κλης, παλιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BB%CE%B7%CF%82

 180. Πέπε said

  Γενικά πολλές δυνατότητες: Σίσσυ Τζίτζη-Πη

  Το Πίπη-Πη βέβαια ευκολάκι

 181. Και μια Μπρε ήξερα – μα σα να τα έχουμε ξαναπεί αυτά

 182. sarant said

  Τα έχουμε ξαναπεί, πχ εδώ, αν και το άρθρο είναι κυρίως για τα πολυσύλλαβα επώνυμα

  Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επώνυμο;

 183. Alexis said

  #177: Είναι ωραία αλλά επειδή τα μονοσύλλαβα είναι έτσι κι αλλιώς σπάνια είναι πολύ σπάνιο να έχει κανείς διπλό μονοσύλλαβο.

 184. Χαρούλα said

  #180 Κλης παλαιότερος βουλευτής Έβρου της ΝΔ.

  Και για λίγο γέλιο

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ιώ Λω , το συντομότερο ονοματεπώνυμο, που είχε κατατεθεί στο νήμα του σχ.183 .

  182 και Μπρα, μια κυρία στο Δήμο Ιεράπετρας.

  130 Ανάρχω (από Αναρχοντία) μπρε! Άρχω και Αρχώ υπαρκτότατα!  Μονοσύλλαβα χωριά, θυμάμαι το Φρε και τοπωνύμια το φαράγγι του Χα . Και τα δυο στην Κρήτη.

 186. ΓΤ said

  @186 Έφη

  από τον χώρο των γραμμάτων: Ηλίας Γκρης

 187. eran said

  176. Οι καλύτεροι ψαρομεζέδες της πόλης.

 188. Μαρία said

  Μόνο ο Ζης μοιάζει με τον Πη. Οι υπόλοιποι έχουν σύμπλεγμα με υγρό λ ή ρ.

 189. Alexis said

  #189: Στον ονομαστικό τηλεφωνικό κατάλογο Ελλάδος υπάρχει και το επώνυμο Λως (τρία γράμματα χωρίς σύμπλεγμα)
  https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%9B%CE%A9%CE%A3
  Ενδιαφέρον είναι ότι και οι γυναίκες αναγράφονται Λως και όχι Λω.
  Ιώ Λω που λέει η Έφη στο #186 δεν βρήκα αλλά βρήκα μία Ηρώ Λως.

 190. Alexis said

  #188: Α μπράβο, χέλια στη σούβλα 🙂

 191. sarant said

  190 Ο Λως είναι άραγε άλλος από τους απογόνους του Λω και της Λαίδης Λω;

 192. 190
  Πράγματι ενδιαφέρον! Σε αυτό το παράξενο επώνυμο κατάφεραν να αποφύγουν τη γενική κτητική (που είπα, πριν από λίγο, στο άλλο νήμα)!

 193. dryhammer said

  Δεν ξέρω τι λέει ο κατάλογος αλλά το Λως υπάρχει σαν επώνυμο στο Βροντάδο της Χίου [υπάρχουν και εφοπλιστές Λώδες -του Λονδίνου, από τους παλιούς] και στη γενική είναι του Λω. Επίσης και το Ρες, του Ρε.

 194. BLOG_OTI_NANAI said

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Η συζήτηση αφορά την φοροδιαφυγή. Εδώ δεν λέει ο Δρεττάκης ποιοι φοροδιαφεύγουν, αλλά ότι πήρε στοιχεία από τη ΔΕΗ για να δει ποιοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, να τα προσκομίσει και κατόπιν να επιβεβαιωθεί ότι έχουν ελεγχθεί όλοι αυτοί.

 196. dryhammer said

  Μου έκανε εντύπωση το «κυπριακό» Τάσσος, γιατί δεν το συνηθίζουμε…

 197. Μαρία said

  197
  Κι ένας Τάσσος (επων) του Τάσσου, υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με τη Λαϊκή συσπείρωση

  Click to access %CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%83.pdf

  και https://www.premierfire.gr/team/tasos-lws-quality-insurance-manager/

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  198 του Τάσσου!
  και μια Κατίγκω βλέπω

  Η Κώτη γιατί σας ξένισε; πχ η Μαρία Κ. των Χαϊνιδων

 199. dryhammer said

  Κι απ’ αυτούς έχουμε [και χωρίς το τοπωνυμικό -ούσης μάλιστα!] πχ https://kotischios.gr/index.php?l=el

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να γράψω το όνομα Καλύδημη (Μούρτζη-βοηθός σκηνογράφου, στον Αμπιγιέρ )

 201. Καλαματιανός said

  Κύριε Σαραντάκο διάβασα αυτό που αναρωτιέστε τί λέει το Λεξικό κυρίων ονομάτων του Μπαμπινιώτη για την Κατερίνη. Μεταφέρω από τη σελίδα 250 (δεν ξέρω να ανεβάζω εικόνες):
  «ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Το όνομα της πόλης της Κ. Μακεδονίας, πρωτεύουσας της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, είναι μεσαιωνικό (14ος αι.). Αρχικά ανήκε σε μικρό οικισμό, ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή, κατά την παράδοση, υπήρχε εκεί μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά».

 202. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: