Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Δεκεμβρίου έτους 2022

Posted by sarant στο 1 Δεκεμβρίου, 2022


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Το μηνολόγιο τούτου του μήνα έχει μιαν ιδιαιτερότητα, μια και στις 17 του Δεκέμβρη κλείνουν 11 χρόνια από τότε που χάσαμε τον πατέρα μου. Δεν θεώρησα άτοπο να μνημονέψω τον πατέρα μου στο μηνολόγιο, που ήταν άλλωστε δικη του ιδέα: ανάμεσα σε έναν ποιητή που αγαπούσε και σ’ έναν επαναστάτη που θαύμαζε πιστεύω πως θα έχει καλή παρέα.

Πε  1 Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS  και γενέσιον Ιωάννου Συκουτρή
Πα 2 Αντιφώντος   του σοφιστού, Μαρίας Καλογεροπούλου της καλλιφώνου και Διονυσίου Σαββόπουλου της νιότης μας
Σα 3  Αυγούστου Ρενουάρ και γενέσιον Νίνου Ρότα του μουσουργού
Κυ 4 Ο Θωμάς Έδισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικόν λαμπτήρα
Δε 5 Θεοφίλου Μόζαρτ τελευτή
Τρ  6 Νικολάου Μύρων και των Διοσκούρων, προστατών των πλοϊζομένων και Αλεξάνδρου Γρηγοροπούλου αναίρεσις
Τε 7 Των τριών Χαρίτων
Πε 8 Δάμωνος και Φιντίου· και Ιωάννου Λένον του πολυκλαύστου αναίρεσις
Πα   9 Ιωάννου Βοκκακίου και της Ανθρωπίνης Κωμωδίας του
Σα 10 Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και τελευτή Άλκη Αλκαίου του στιχουργού
Κυ 11 Γενέσιον Γρηγορίου Μπιθικώτση του αοιδού
Δε 12 Διογένους του  Κυνός
Τρ 13 Γαλιλαίου ταπείνωσις και Μέντη Μποσταντζόγλου τελευτή
Τε 14 Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης
Πε 15 Αναξαγόρου του φιλοσόφου
Πα 16  Τελευτή Κωνσταντίνου Βάρναλη, ποιητού των Μοιραίων
Σα 17  Δημητρίου Σαραντάκου του συγγραφέως και Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού
Κυ 18 Του χορού του Ζαλόγγου
Δε 19 Προμηθέως καθήλωσις επί του Καυκάσου
Τρ 20 Της εν Επιδαύρω πρώτης Εθνοσυνελεύσεως
Τε 21 Χειμερινόν ηλιοστάσιον 
Πε 22 Ησιόδου του Ασκραίου και των Έργων και Ημερών αυτού
Πα 23 Κρυσταλλοτριόδου της θαυματουργού γενέσιον
Σα 24 Λουδοβίκου Αραγκόν τελευτή
Κυ 25 Γέννησις Ιησού του Ναζωραίου, Ορφέως και Μίθρα
Δε 26 † Ερρίκου Σλήμαν του αρχαιολόγου
Τρ 27 Πινδάρου του Θηβαίου
Τε 28 Κινηματογράφου γέννησις και θανή Θάνου Μικρούτσικου του μέγιστου
Πε 29 Γενέσιον Παύλου Καζάλς
Πα 30 Ίδρυσις Σοβιετικής Ενώσεως
Σα 31 Εφεύρεσις του τηλεσκοπίου

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό δέκα, decem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο Decem-ber ήταν ο δέκατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε και ο Δεκέμβρης είναι πλέον δωδέκατος.

Ο Δεκέμβρης λαϊκά λέγεται και Γιορτινός -και όχι άδικα: είναι ο μήνας με τις πολλές γιορτές, ξεκινώντας από τα Νικολοβάρβαρα και τον Σάββα (4-6 Δεκεμβρίου) και καταλήγοντας στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -και ενδιάμεσα έχουμε επίσης την Άννα, τον Σπύρο, τον Λευτέρη, τον Διονύση και την Αναστασία, την Ευγενία και τον Στέφανο. Να είναι σύμπτωση οι τόσες γιορτές στον σκοτεινότερο μήνα της χρονιάς, όπου η μέρα βρίσκεται στα μικρότερά της;

Στα τούρκικα, ο Δεκέμβριος λέγεται Aralιk, που θα πει «μεσοδιάστημα». Στα ελληνικά, αραλίκι βέβαια λέγεται η ξεκούραση, και κατά σύμπτωση ή όχι  ο Δεκέμβρης είναι μήνας ξεκούρασης για τους περισσότερους αγρότες, αφού είναι ο μήνας που έχει τις λιγότερες αγροτικές δουλειές: τα χωράφια έχουν σπαρεί, τα ζώα μένουν κλεισμένα και τρώνε από τα αποθηκευμένα, η μέρα είναι μικρή και εκ των πραγμάτων δεν έχεις πολύ χρόνο για δουλειές. Έτσι, είναι ο μήνας που οι πιο πολλοί αγρότες ξεκουράζονται, αν και αυτό δεν ισχύει στα μέρη όπου καλλιεργείται η ελιά, αφού εκεί έχουν φούριες: τη συγκομιδή.

Να πούμε πάντως ότι με το παλιό ημερολόγιο, που είχαμε ως το 1923, το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεφτε γύρω στις 9 Δεκεμβρίου -έτσι εξηγούνται και κάποιες παρετυμολογικές παροιμίες, ότι της Αγίας Άννας η μέρα παίρνει μιαν ανάσα ή ότι του Αγιού Σπυρίδωνα η μέρα παίρνει ένα σπυρί, δηλ. αρχίζει λίγο-λίγο να μεγαλώνει.

Να αναφέρουμε και μια παρετυμολογική παροιμία, που συσχετίζει τον Δικέβρη με το δίκιο: Δικέβρης, δίκια κι αν επόσπειρες, κι αν έχεις κι άλλο, σπείρε (Δηλαδή υπάρχει περιθώριο και το Δεκέμβρη ακόμη για σπορά).

Και μερικές ακόμα δεκεμβριάτικες παροιμίες:

Δεκέμβρη με τα κρύα σου και πώς θα ξεκρυώσω.
Τ’ Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει.
Το τραγούδι με τον τρύγο το Δεκέμβρη παραμύθι.
Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού (ή χρυσάφι τ’ Αλωνάρη).
Αγιά Βαρβάρα βαρβαρώνει, αγιός Σάββας σαβανώνει, άγιος Νικόλας παραχώνει.

Ο Δεκέμβριος είναι από τους μήνες που έχουν δώσει το όνομά τους σε γεγονότα -εννοώ βέβαια τα Δεκεμβριανά, τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε και για τα όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Δεκεμβριστές λέγονται οι επαναστάτες που πήραν μέρος στην αποτυχημένη εξέγερση του Δεκεμβρίου 1825 στην τσαρική Ρωσία.

Παρά τις τόσες γιορτές που τον φαιδρύνουν, ο Δεκέμβρης θεωρείται μήνας δύσκολος, μουντός. Σαν έχεις λύπη, ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει έγραψε σ’ ένα αποκηρυγμένο ο Καβάφης, ενώ ο Σεφέρης επέμεινε ότι Ο ύπνος είναι βαρύς τα πρωινά του Δεκέμβρη | μαύρος σαν τα νερά του Αχέροντα

Μήνας δύσκολος και μουντός ο Δεκέμβρης είναι κάθε χρόνο, Φέτος αποφασίσουμε πως δεν είναι απειλή πλέον η κορόνα, όμως υπάρχει ο πόλεμος και η ακρίβεια. Ζόρικες γιορτές θα περάσουμε και φέτος, αλλά θα είμαστε μαζί, στο ιστολόγιο.

Να κλείσουμε με τραγούδι -για τον Δεκέμβρη, βέβαια και φέτος διαλέγω κάτι παλιότερο. Ο Δεκέμβρης του Βασίλη Κουμπή και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τη Ρένα Κουμιώτη:

Advertisement

62 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Δεκεμβρίου έτους 2022”

 1. Κουνελόγατος said

  Τι έγινε σήμερα; Καλημέρα.

 2. sarant said

  1 Kαλημέρα Κουνελόγατε, έκανα λάθος στην ώρα δημοσίευσης

 3. alexisphotogr said

  Καλημέρα κ καλό μήνα

 4. Alexis said

  Καλημέρα, καλό μήνα!
  Πρωινός-πρωινός σήμερα… 🙂

 5. ΓΤ said

  Ο Καζαντζίδης «Στέλιος» (14.09), μα ο Λένον «Ιωάννης».

  Ιωάννης Λένον: τρέμε, Γουτεμβέργιε!

  Με τον Λένον «Ιωάννη»
  και τον Μποστ, σου λέω, «Μέντη»
  κανείς τώρα δεν μας πιάνει
  κι ας γελάνε στο Κλημέντι

 6. […] Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/12/01/december-11/ […]

 7. Pedis said

  Πάει και το ’22 … 😀

  —-

  4/12 – Ο Θωμάς Έδισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικόν λαμπτήρα

  Οι εφευρέσεις και οι θεωρίες συχνά παίρνουν το όνομα του τελευταίου που ασχολείται με το θέμα …

  Long before Thomas Edison patented — first in 1879 and then a year later in 1880 — and began commercializing his incandescent light bulb, British inventors were demonstrating that electric light was possible with the arc lamp.

  In 1835, the first constant electric light was demonstrated, and for the next 40 years, scientists around the world worked on the incandescent lamp, tinkering with the filament (the part of the bulb that produces light when heated by an electrical current) and the bulb’s atmosphere (whether air is vacuumed out of the bulb or it is filled with an inert gas to prevent the filament from oxidizing and burning out).

  These early bulbs had extremely short lifespans, were too expensive to produce or used too much energy.

  When Edison and his researchers at Menlo Park came onto the lighting scene, they focused on improving the filament — first testing carbon, then platinum, before finally returning to a carbon filament.

  By October 1879, Edison’s team had produced a light bulb with a carbonized filament of uncoated cotton thread that could last for 14.5 hours.

  They continued to experiment with the filament until settling on one made from bamboo that gave Edison’s lamps a lifetime of up to 1,200 hours — this filament became the standard for the Edison bulb for the next 10 years.

  Edison also made other improvements to the light bulb, including creating a better vacuum pump to fully remove the air from the bulb and developing the Edison screw (what is now the standard socket fittings for light bulbs).

  (Historical footnote: One can’t talk about the history of the light bulb without mentioning William Sawyer and Albon Man, who received a U.S. patent for the incandescent lamp, and Joseph Swan, who patented his light bulb in England.

  There was debate on whether Edison’s light bulb patents infringed on these other inventors’ patents.

  Eventually Edison’s U.S. lighting company merged with the Thomson-Houston Electric Company — the company making incandescent bulbs under the Sawyer-Man patent — to form General Electric, and Edison’s English lighting company merged with Joseph Swan’s company to form Ediswan in England.)

  https://www.energy.gov/articles/history-light-bulb

 8. Pedis said

  13.12 – Γαλιλαίου ταπείνωσις

  Τον Ιούνη δεν έλαβε χώρα η abiura; Ή πρόκειται για κάτι άλλο;

  —-

  31/12 – Εφεύρεσις του τηλεσκοπίου

  Ξέρεις πώς προκύπτει αυτή η ημερομηνία;

 9. Καλημέρα και καλό μήνα !

 10. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  στις 17 του Δεκέμβρη κλείνουν τα 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον πατέρα μου

  11 χρόνια.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Μεταξύ των άλλων σημαντικών…

  «Ο Σαββόπουλος της νιότης μας» διότι υπάρχει και ο Σαββόπουλος της…μετα-νιότης

  «Κρυσταλλοτριόδου της θαυματουργού γενέσιον».
  Είναι το γνωστό transistor. Και επειδή χρησιμοποιήθηκε στα μικρά φορητά ραδιόφωνα (τα θυμάμαι από τη δεκαετία του ΄60, προστατευμένα με δερμάτινη θήκη) ονομάστηκαν και αυτά τρανζίστορ ή τρανζιστοράκια!
  Πράγματι ο ημιαγωγός transistor (εκπομπός, βάση, συλλέκτης) είναι σε αντιστοιχία με την τρίοδο λυχνία (κάθοδος, νήμα, άνοδος) γι αυτό και ονομάστηκε και κρυσταλλολυχνία.

 12. sarant said

  10 Ωχ το κόπι πάστε!

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Και επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε, η τρίοδος λυχνία ονομάστηκε και ηλεκτρονική βαλβίδα.
  Η λειτουργία αυτού του θαυμαστού εξαρτήματος, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό ηλεκτρονική βαλβίδα.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Σχετικοάσχετο! Γιάννη τι γίνεται; Είσαι καλά;
  Περιμένουμε ένα γειά.

 15. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

 16. Λεύκιππος said

  Καλημέρα και καλό χειμωνιάτικο μήνα.

 17. ΓΤ said

  @11
  «Πράγματι ο ημιαγωγός transistor (εκπομπός […]».

  Έχω την αίσθηση ότι αυτός ο «εκπομπός» είναι «απαγωγός».

 18. ΓιώργοςΜ said

  17 Όχι, εκπομπός-βάση-συλλέκτης ισχύει στα BJT.
  Απαγωγός βλέπω είναι στα FET (εγώ δεν πρόλαβα ή δεν θυμάμαι την ελληνική ονοματολογία, source-gate-drain θυμάμαι).

 19. @8 Νομίζω ότι θα πρέπει αν το περιλάβει ο Νικοκύρης σε αρθρο που θα συνδυαζι τα τηλεσκόπια με την πρεσβυωπία (που το καλοκαιρι διαγνωστηκε ότι εχω) με τα …όσπρια. 😉

 20. […] (Πηγή) […]

 21. atheofobos said

  Στο 2 θα προσέθετα …και Διονυσίου Σαββόπουλου της νιότης μας, της ημιπιτσιρικάδας μας και της προ αποδήμησης ηλικίας μας!

 22. sarant said

  8-19 Για την ημερομηνία θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον πατέρα μου, και δεν μπορούμε.

  Για το άρθρο, έχουμε γράψει κάτι

  Φακή επαφής

 23. Pedis said

  # 8β, 22 – Μου λένε από το Σπουδαστήριο ότι ο Van Helden που έχει ασχοληθεί με την εφεύρεση του τηλεσκοπίου δίνει τέσσερις ημερομηνίες (5 και 17 Οκτ. 1608, 15 Δεκ. 1608, 13 Φεβ 1609) οι οποίες αναφέρονται σε αντίστοιχες καταθέσεις πατεντών για τα πρώτα μοντέλα τηλεσκοπίου στην Ολλανδία.

  -> 8 α – Επίσης από το κοντρόλ: η «δήλωση» του Γαλιλαίου στις 22 Ιούνη 1633.

 24. >>Ο Δεκέμβρης λαϊκά λέγεται και Γιορτινός -και όχι άδικα: είναι ο μήνας με τις πολλές γιορτές…

  Έχει, αλήθεια, πιο πολλές γιορτές από κάθε άλλο μήνα; Δεν νομίζω. Τριακοντάδες, εξηκοντάδες, ενενηκοντάδες κ.λπ. εορτών μαζεύονται και σε κάθε άλλο μήνα του χριστιανικού εορτολογίου. Ίσως επειδή Χριστιανισμός και εμποροβιομηχανική εκμετάλλευση πορεύθηκαν μαζί στην (ατλαντική) Ιστορία, ο Δεκέμβρης να έχει φουσκώσει εορτολογικά. Αλλιώς πότλατς και πάλι πότλατς. Καλό μήνα.

 25. Πάνος με πεζά said

  Kαλό μήνα σε όλους ! Στις γιορτές του Δεκέμβρη, έχουμε επίσης της Ιουλιανλης και του Θεμιστοκλέους, βεβαίως-βεβαίως ! Στο μοναδικό συμμετρικό ορόσημο, 21.12

 26. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλό μήνα!

  25 Το 01.10 δεν είναι συμμετρικό; Το 11.11;

 27. Πάνος με πεζά said

  Ναι, εννοώ του Δεκεμβρίου. Κάθε μήνας έχει μια και μόνη συμμετρική ημερομηνία.

 28. Πάνος με πεζά said

  Και ούτε και όλοι. Από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο έχουμε τρύπα.

 29. sarant said

  23 Να κοιτάξω να το διορθώσω λοιπόν την άλλη φορά

 30. # 27

  Ο Γενάρης έχει δυο την 1.1 και την 10.01
  Ο Φλεβάρης επίσης , την 2.2 και την 20.02
  μη σου πώ κι ο Μάρτης τήν 3,3 και την 30.03 !!!!!!!

 31. ΣΠ said

  25
  Επίσης στις 13/12 του Αγ. Ευστρατίου, ενώ στις 16/12 γιορτάζει ο Δύτης, θυμηθείτε να του ευχηθείτε.

 32. Περσινό και προφητικό …Το άσμα του μήνα

  ΦΩΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ !

  Φοβάμαι τον Δεκέμβριο
  αισθάνομαι σαν έμβρυο
  που ειν’ έξω απ΄την κοιλιά της
  και μέλλοντας σακάτης
  Απελπισία στη ζωή
  σαχλαμαρίτσες στην τιβι
  και στο ραδιοφωνάκι
  διάγγελμα Μητσοτάκη !
  Καθένας με το λούκι του
  κλεισμένος στο καβούκι του
  βλέμμα σκοτεινιασμένο
  «τρώγω, μα δεν χορταίνω»
  Η μέρα πετσοκόφτηκε
  το ρεύμα δεν πληρώθηκε
  η κρίση αυγαταίνει (*)
  και την πνοή μας παίρνει
  Νυχτώνει γρήγορα κι εγώ, σαν τι ζητώ μου λέτε ;
  ό, τι στα τελευταία του, ψιθύρισε ο Γκαίτε !

  (*) ή μήπως … αβγαταίνει ;

 33. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : To 01.01 όμως, δεν είναι συμμετρικό ! Ούτε το 02.02, ούτε το 03.03, συμμετρικό είναι το ΧΥ.ΥΧ 🙂

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!
  14. Ναι! Γιάννη δάσκαλε, λείπεις!
  Ήθελα και να σε ρωτήσω (καθώς λειτουργείς σε κάποιο σχολείο του κέντρου, με πολλά προσφυγάκια) αν είχες δικά σου παιδιά από τον Ελαιώνα που σήμερα κλείνει, και σκορπίζονται μακριά από το κέντρο-και την Αθήνα πολλές φορές, ακούω.
  Πρωτομηνιά, κάποιο ιδιαίτερο ποίημα θα είχες να μας ποστάρεις, να στολίσεις την πρώτη του χειμώνα!
  Δεύρο, καλέ μου, δεύρο, να ξέρουμε ότι είσαι καλά τουλάχιστον.

 35. Παναγιώτης Κ. said

  17. To emitter μεταφράζεται σε εκπομπό ή πομπό.
  Μιλώ με ορολογία δεκαετίας ΄70.

 36. Χαρούλα said

  Ο Δεκέμβρης ονομάζεται, μεταξύ άλλων, και «κυρ Λευτέρης» από την γιορτή του αγίου Ελευθερίου στις 15 του μήνα που χαρίζει «καλή λευτεριά» στις έγκυες γυναίκες. Στης αγίας Άννας, στις 9 του μήνα, «η μέρα παίρνει ανάσα», ενώ στις 12, στην εορτή του αγίου Σπυρίδωνα «η μέρα παίρνει ένα σπυρί», αρχίζει δηλαδή να μεγαλώνει.
  Στις αρχές του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» οπότε «κάνει νερά και χιόνια» «Τ’ αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκας και τελώνια». Για τον χειμώνα γίνεται από τους ναυτικούς και η εξής αναφορά: «Αν τ’ Αγιού Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια των Αγιών δε λείπω, κι αν λείπω τ’ Άγια των Αγιών τ’ Αϊνικολοβάρβαρα είμαι εδώ».

 37. Χαρούλα said

  Καλό μήνα να έχουμε!

 38. Πέπε said

  33
  Συμμετρικό είναι και το Χ.Χ που βρίσκεται σ’ όλους τους μονοψήφιους μήνες αν παραλείψουμε (όπως κάνουμε συνήθως έτσι κι αλλιώς) τα περιττά μηδενικά, απλώς δεν είναι καμιά συναρπαστική συμμετρία.

 39. leonicos said

  Καλό μήνα

  Τον Χριστό τον όρισαν 25 Δεκεμβρίου για να σβήσει τους αλλους δυο. Και με βάση αυτό ορίστηκε και ο Ευαγγελισμός

 40. sarant said

  32 Ωραία ρίμα!

  36 Κυρ Λευτέρης λοιπόν, δεν το ήξερα

 41. 31 Άντε βρες τώρα τι γιορτή να είναι αυτή ☺😇

 42. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα σε όλους σας.

 43. ΓΤ said

  @18

  Πω, ρε μαν, τα είχα ξεχάσει τα BJT. Ντάνκε! 🙂

 44. Μαρία said

  41
  Έχεις σχέση με τον άγιο Μόδεστο, προστάτη των κτηνοτρόφων;

 45. Μυλοπετρος said

  Τη σημαντικότερη ημερομηνία δεν την έβαλες όμως Νικολή:
  6-12 γενέσιον του Μυλοπέτρου του εκ Χίου.

 46. 44 Τρέφω το Χτήνος;

 47. Χαρούλα said

  #41,44 προστάτης των ζώων🤣😂🤣 τυχερέ Δύτη!
  (Ξέρω όμως και Δήμο που γιορτάζει οπως το βρήκε από τον παππού του))

 48. ΚΑΒ said

  44. Ο άγιος Μόδεστος γιορτάζεται από τους γεωργούς στις 18 του μήνα. Γίνεται αγιασμός στην εκκλησία με τον οποίο αγιάζουν τα ζώα τους και παρακαλούν τον Θεό και τον Άγιο Μόδεστο να είναι τα ζώα τους υγιή και εύρωστα, και «ἵνα διά τῆς εὐεξίας καί τοῦ πληθυσμοῦ τῶν βοῶν καί τῶν λοιπῶν τετραπόδων ζώων καλλιεργῆται μέν ἡ γῆ, αὐξάνωσι δέ οἱ καρποί καί ἀφθόνως οἱ δοῦλοι σου ἀπολαύσωσι τῶν ἰδίων γεωργιῶν».

 49. Ευχαρίστως θα τονε γιόρταζα πάντως προς τιμήν του Μοδέστου Μουσόργκσκη.

 50. sarant said

  45 Eμ δεν το ήξερα!

  48 κε Μπερδεύτηκα με τον Μόδεστο

 51. Θρασύμαχος said

  Ψιλοάσχετο με το θέμα, όμως συνέβη 1η Δεκεμβρίου οπότε κάπως ταιριάζει. Η πρέσβυς/πρέσβης/πρεσβευτής/πρέσβειρα/πρεσβευτίνα της Ιταλίας στην Ελλάδα κάλεσε σε γεύμα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας https://www.presidency.gr/se-geyma-me-gynaikes-presveis/ και γυναίκες πρέσβεις/πρεσβευτές/πρέσβειρες/πρεσβευτίνες άλλων χωρών στην Ελλάδα. Όχι γυναίκες συζύγους ανδρών πρέσβεων, αλλά γυναίκες που είναι οι ίδιες πρέσβεις. Και τί κατάλαβε γνωστή καλή ειδησεογραφική ιστοσελίδα; Μα φυσικά ότι «συμμετείχαν γυναίκες πρέσβΕΩΝ που είναι διαπιστευμένες στη χώρα μας» https://www.iefimerida.gr/politiki/sakellaropoyloy-geyma-pros-timin-tis-apo-presbi-italias (έτσι μάθαμε πως επιδίδουν διαπιστευτήρια και οι σύζυγοι).

 52. ΣΠ said

  50β
  Δεν γιορτάζει μόνο ο Άγιος Μόδεστος στις 16/12.
  https://www.saint.gr/12/16/index.aspx

 53. Μαρία said

  52
  Ο καλός είναι ο Γέρων, 18 Οκτωβρίου.

 54. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα και καλό μήνα.
  …Ο οποίος—όντως— ιδίως στον απόηχο Δεκεμβριανών, έδειχνε αρχαιόθεν ζοφερός και αδελφοκτόνος, στα μάτια του Σεφέρη: “…Ο ύπνος είναι βαρύς τα πρωινά του Δεκέμβρη./ Κι ο ένας Δεκέμβρης χειρότερος απ’ τον άλλον./(…) και το αίμα αγορασμένο και το αίμα πουλημένο/ και το αίμα μοιρασμένο σαν τα παιδιά του Οιδίποδα/ και τα παιδιά του Οιδίποδα νεκρά./(…)Κι αυτός/ ψηλαφώντας βάδιζε/ στο βαθύ λιβάδι/ κι έβλεπε σκοτάδι /πίσω από το φως.”(Δεκέμβρης 1945, “Tυφλός”).
  …Αλλά ως φάτνη παλιγγενεσίας για τον “ευ-Άγγελο” Σικελιανό: “…Στα ρημαγμένα τα χωριά και στο ήσυχο λιοπύρι/—τώρα οι αρνάδες γέννησαν—και στη θαμπή γλυκάδα/ του ωραίου Δεκέμβρη, μακρινό φαντάζει πανηγύρι/ Μέ όλα τα αριά βελάσματα, η ελπιδοφόρα Ελλάδα!…” (“Προσευχή για τα Γιάννενα”,1912).
  …Και ως μήνας καλοκαιρινός κατά Νερούδα, εκεί στο νότιο ημισφαίριο, οπότε η ερυθρόδερμη ντομάτα βγαίνει στους δρόμους, χύνει το αίμα της, ενώνεται με το χλομοπρόσωπο κρεμμύδι, με χρίσμα ελαίου και λοιπά μυρωδικά, σαν για χωριάτικη σαλάτα παγκόσμιας ειρήνης: “La calle/se llenó de tomates,/mediodia,/verano,/la luz/se parte/en dos/mitades/de tomate,/corre/por las calles/el jugo./ En diciembre/se desata/el tomate,/invade/las cocinas,/entra por los almuerzos,/se sienta/reposado/en los aparadores,/entre los vasos,/las matequilleras,/los saleros azules./ Tiene/luz propia,/majestad benigna./…”(“Oda al Tomate”- Odas elementales, 1954)
  [Οδός/ με ντομάτες γεμάτη,/ μεσημβρινή,/ καλοκαίρι,/ το φως/ χωρισμένο/ σε δύο/ τομάτας/ μισά,/ τρέχει/ στους δρόμους/ χυμός./ Τον Δεκέμβρη/ η ντομάτα ξεχύνεται,/ εισβάλλει/ στις κουζίνες,/ μπαίνει για μεσημεριανό,/ θρονιάζεται/ ταβλιάζεται/ ως σερβίρισμα,/ ανάμεσα σε ποτήρια,/ βουτυριέρες,/ μπλε αλατιέρες./ Έχει/ ένα φως ιδιωτικό,/ μεγαλείου αγαθού…]
  ..Τούτων δοθέντων, τελικά, μάλλον ισχύει αυτό που λέει κι ο Καβάφης :“…Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,/ σαν έχεις λύπη ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει,…”(“Καλός και κακός καιρός”,1893).
  Ο κάθε μήνας έχει τα πάνω και τα κάτω του, ανάλογα στον άνθρωπο και πού και πώς περνάει τον καιρό του.

 55. ΣΠ said

  53
  Ο Δύτης προτιμάει τον άλλον.

 56. Καλό μήνα! Εύχομαι να μην κάνει πολλά κρύα. Πάντως το σημερινό άρθρο κλείνει ζεστά και παρηγορητικά (κι ας ξέφυγε κάπου εκεί ένα «αποφασίσουμε»)

  Δεκέμβρης του 1903

 57. sarant said

  51 Να πάει να πλύνει πιάτα, θέλει και πρεσβείες!

 58. Μαρία said

  https://www.francetvinfo.fr/culture/cinema/l-actrice-mylene-demongeot-est-morte-jeudi-a-87-ans_5515710.html
  Τελευτή της Μιλέν Ντεμονζό, γνωστής κι απο το ανέκδοτο με Καραμανλή.

 59. Με την συμμετρία στις ημερομηνίες έχουν ενδιαφέρον τα μοτίβα που προκύπτουν γεωμετρικά θεωρώντας τους αριθμούς ως σχήματα που επαναλαμβάνονται περιοδικά σε μια νοητή άπειρη ζώνη. Αποδεικνύεται πως υπάρχουν 7 ακριβώς διακριτά ήδη συμμετρίας για τέτοια ζώνη, όπως δείχνει η Βίκη:

  Έφτιαξα στα γρήγορα το παρακάτω για ημερομηνίες ακολουθώντας την Βίκη (οι τελίτσες αγνοητέες):

  — δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι για το #5. Ο Γιώργος Μπαλόγλου, ως γνώστης στο θέμα, ίσως μπορεί να βοηθήσει (και να επισημάνει τα λάθη μου! 🙂 ).

  Επ’ ευκαιρία, το θέμα είχε συζητηθεί σε πρόσφατη ηλεσυζήτηση (password: UAe+*2u7) για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Ο Μέτοικος και η Συμμετρία», με παρουσίαση και από τον ίδιο. Απ’ όπου και το παρακάτω βιντεάκι με χορευτική παρουσίαση των 7 μοτίβων συμμετρίας, κατά το πρότυπο του Τζον Κόνγουέι.

 60. Alexis said

  #52: Ποντάρω στον Άγιο Συμεών.
  Για τους φίλους Σίμος 🙂

 61. sarant said

  59 !!

 62. Καλησπέρα
  Παραπέρασε η μέρα κι η ώρα αλλά
  31 – 41 Κύριε, κύριε να πω; (Τώρα, πού το άκουσα, πού το έμαθα ένας θεός ξέρει). Πάντως δεν είχα υπόψη μου την ημερομηνία. Αν με ρώταγαν για άλλη εποχή θάλεγα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: