Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βιβλία για τις γιορτές βέβαια!

Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2022


Ο Δεκέμβρης είναι μήνας με πολλές γιορτές και συνδέεται με πολλές παραδόσεις. Έχει και το ιστολόγιο δημιουργήσει τις παραδόσεις του, που μερικές από αυτές είναι δεκεμβριάτικες -την Παρασκευή, ας πούμε, ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη της λέξης της χρονιάς -μπορείτε να προτείνετε υποψήφιες λέξεις αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Περιθώριο έχετε έως αύριο.

Με το σημερινό άρθρο τηρούμε μιαν άλλη παράδοση του ιστολογίου: να δημοσιεύουμε  λίγο πριν από τις γιορτές ένα βιβλιοφιλικό άρθρο, ακριβώς για να ανταλλάσσουμε προτάσεις αγοράς βιβλίων, είτε για ιδία κατανάλωση είτε για δώρα. Το περυσινό αντίστοιχο άρθρο, με προτάσεις για βιβλία-δώρα το βρίσκετε εδώ, ενώ το προπέρσινο υπάρχει εδώ. Αν θέλετε τις προτάσεις του 2019 θα τις βρείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε να δείτε τις προτάσεις του 2018 πηγαίνετε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε το άρθρο του 2017. Το άρθρο του 2016 βρίσκεται εδώ, ενώ το  αντίστοιχο άρθρο του 2015 θα το βρείτε εδώ. Υπάρχει βέβαια και το αντίστοιχο άρθρο του 2014. Τέλος, μπορείτε να βρείτε εδώ το αντίστοιχο άρθρο του 2013. (Να σημειώσω ότι βιβλιοπροτάσεις κάνουμε και το καλοκαίρι).

Πρακτικά, μπορείτε να προτείνετε όποιο βιβλίο θέλετε, αλλά θα σας συνιστούσα να αναφέρετε κυρίως βιβλία που εκδόθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια και ακόμα καλύτερα μέσα στο 2022. Να διευκρινίσω ότι ζητάω η έκδοση να είναι πρόσφατη, όχι η συγγραφή του βιβλίου. Και φυσικά περιλαμβάνονται και επανεκδόσεις βιβλίων που ήταν εξαντλημένα.

Η φετινή χρονιά, σε ότι αφορά τη βιβλιοπαραγωγή, χαρακτηρίστηκε από το τέλος των πανδημικών περιορισμών, κάτι που τονώνει μεν την κίνηση αλλά και λειτουργεί ανασταλτικά στο διάβασμα βιβλίων. Επίσης, καταλάγιασε η έκδοση βιβλίων για το 1821, αφού πέρασε η επέτειος. Να θυμίσω βέβαια ότι βιβλιοφιλικό άρθρο είχαμε και τον Ιούλιο, οπότε δεν θα επαναλάβω εδώ τις προτάσεις εκείνες, αλλά μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά.

Πριν προχωρήσω στις βιβλιοπροτάσεις, μια και σήμερα γιορτάζουν, το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά στον Spiridione, τον Spyridos και όσες και όσους ακόμα γιορτάζουν σήμερα.

Θα ξεκινήσω τις βιβλιοπροτάσεις ευλογώντας τα γένια μου. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχείο, σε δική μου φιλολογική επιμέλεια ο τόμος Ιστορικά, ο έκτος τόμος με χρονογραφήματα του Βάρναλη. Πρόκειται για 153 χρονογραφήματα που δημοσιεύτηκαν από το 1939 έως το 1958 σε αθηναϊκές εφημερίδες με θέμα αντλημένο από την ιστορία. Υπολογίζω ότι από σήμερα ή, το αργότερο, από αύριο θα υπάρχει το βιβλίο σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και εντός των ημερών θα βάλω άρθρο και στο ιστολόγιο. Οι ανυπόμονοι μπορούν να παραγγείλουν ηλεκτρονικά, από τον εκδοτικό οίκο.

Οι φιλικές Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφόρησαν πρόσφατα μερικά ενδιαφέροντα βιβλία. Πολύ φρέσκο είναι το βιβλίο του Γιάννη Χαμηλάκη και του Ράφαελ Γκρίνμπεργκ Αρχαιολογία, έθνος και φυλή, που συγκρίνει δυο χώρες όπου η αρχαιολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στο εθνικό φαντασιακό: τη σύγχρονη Ελλάδα και το σύγχρονο Ισραήλ. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, είναι στη στοίβα, όπως και το, επίσης πολύ φρέσκο, Ο Μουσταφά πάει στον πόλεμο, του Γάλλου Νταβίντ Υρί (David Hury). Μαρόκο και Αλγερία, κατοχή και δωσιλογισμός, αγώνας για την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Αντίθετα, διάβασα και μου άρεσε, από τη στιγμή που εξοικειώθηκα με το ιδιαίτερο στιλ αφήγησης του συγγραφέα, το λίγο παλιότερο μεξικανικό νουάρ Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου, του Έλμερ Μεντόσα, όπου ο ήρωας, αστυνομικός, συνεργάζεται με μια συμμορία ναρκεμπόρων για να εξαρθρώσει μιαν άλλη. Διάβασα επίσης το ιστορικό αφηγημα (στο στιλ του Βουιγιάρ, όχι με μυθοπλασία αλλά με λογοτεχνική αφήγηση) του Ζοζέφ Αντράς Για να σας πολεμήσουνπου αφηγείται τη διαδρομή του επαναστάτη Καμίγ Ντεμουλέν μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας του, στην κρίσιμη καμπή της Γαλλικής Επανάστασης, το 1793, όταν η νεαρή δημοκρατία δοκιμαζόταν από την αντεπανάσταση στη Βανδέα και από εσωτερικές έριδες.

Έλεγα πιο πριν ότι καταλάγιασε η έκδοση βιβλίων για το 1821, όμως δεν έπαψε εντελώς. Από τις φιλικές εκδόσεις Αντίποδες πήρα ένα βιβλίο που με ενδιαφέρει πολύ, και γλωσσικά και για το περιεχόμενό του, και που ασφαλώς θα το παρουσιάσω κάποια στιγμή. Πρόκειται για το Λόγος γυναικών; Δέκα στιγμιότυπα από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, του Δημήτρη Δημητρόπουλου. Σε αυτό, ο ιστορικός διαλέγει δέκα αναφορές γυναικών προς τη Διοίκηση, τα χρόνια του ξεσηκωμού, από το 1822 έως το 1827, που φέρνουν στην επιφάνεια τα ποικίλα προβλήματα που συναντούσαν στην καθημερινότητά τους και την αντιμετώπιση που είχαν.

Να σημειώσω ακόμα, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το Αλλαγή: Μέθοδος, του Εντουάρ Λουί, που και άλλα του έργα έχω κατά καιρούς προτείνει ή παρουσιάσει. Θέμα του, ένα νεαρό αγόρι που μετακομίζει από το χωριό του στην Αμιένη για να φοιτήσει στο λύκειο, και εδώ ο συγγραφέας συνεχίζει την αυτομυθοπλασία από εκεί περίπου που είχε σταματήσει στο πρώτο του βιβλίο, το Να τελειώνουμε με τον Εντί Μπελγκέλ. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο αναφέρω ακόμα την πολύ καλογραμμένη νουβέλα Κλίμακα Μπόγκαρτ της Μαρίας Φακίνου και, για κάτι κλασικό, τα Διηγήματα του φον Κλάιστ.

Ο παλιός μου φίλος Δημήτρης Χουλιαράκης μεταφράζει εδώ και χρόνια, και εκδίδει από τις φιλικές εκδόσεις Ροδακιό, έργα της τουρκικής λογοτεχνίας και παράδοσης. Κακώς δεν έχω παρουσιάσει νωρίτερα κάποιο από αυτά, όπως τα Χωρατά του μπεκρή Μουσταφά, ευτράπελες ιστορίες δηλαδή, ανέκδοτα που θα λέγαμε σήμερα, ή το πιο πρόσφατο, και πολύ ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς και μελετητές της εκπαίδευσης, Σερμίν, του Φικρέτ Τεβφίκ, ένα έμμετρο αναγνωστικό που αγαπήθηκε από γενιές τουρκόπουλων.

Τις προάλλες είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας, μια δίτομη εξαντλητική μελέτη για το κρατικό μεγαπορνείο των Βούρλων στη Δραπετσώνα, που το έγραψαν μαζί ο Κώστας Βλησίδης και ο αείμνηστος Σπύρος Παπαϊωάννου (αλλά ο δεύτερος δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο). Μνημειώδης έκδοση και τυπογραφικό κομψοτέχνημα, ενδιαφέρει κάθε φίλο του ρεμπέτικου ή του Πειραιά. Θα παρουσιάσουμε, πιθανόν, κάποια πτυχή του βιβλίου στο ιστολόγιο.

Είπα πιο πάνω για αυτομυθοπλασία. Η φετινή νομπελίστρια, η Ανί Ερνό, ουσιαστικά εισηγήθηκε αυτό το είδος. Ομολογώ πως δεν είχα διαβάσει κανένα δικό της έργο, αλλά μετά τη βράβευση διάβασα τρία, Ο τόπος (για τον πατέρα της), Μια γυναίκα (για τη μητέρα της) και Τα χρόνια, γραμμένο το 2008, όπου η συγγραφέας, γεννημένη το 1940, περιδιαβαίνει στη ζωή της και μαζί στη γαλλική ιστορία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Μου άρεσαν πολύ και τα τρία, τα δυο πρώτα είναι λιγοσέλιδα, το τρίτο εκτενέστερο. Η μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη πολύ καλή.

Ένα βιβλίο που θα το παρουσιάσουμε εκτενέστερα εδώ στο μέλλον είναι η μελέτη του Θωμά Στεργιόπουλου Η αντιπολεμική και κοινωνική σάτιρα του Βασίλη Μανή-Καζινιέρη, από τις εκδόσεις Οροπέδιο. Ο τίτλος δεν θα σας λέει τίποτα, αλλά αξίζει να γνωρίσετε τη ζωή και το έργο αυτού του έξοχου σατιρικού ποιητή, που σατίρισε τον πόλεμο του 1897 και αυτοκτόνησε το 1919 ενώ υπηρετούσε στη Μικρασία ως στρατιωτικός γιατρός. Από τις ίδιες εκδόσεις, αξιοπρόσεκτη είναι η συλλογή διηγημάτων Φαρσάλων έπος, της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια.

Μου άρεσε επίσης το μυθιστόρημα Λάδι σε καμβά του Αλέξη Πανσέληνου. Ο ήρωας, γεννημένος το 1948, περνάει στα 18 του χρόνια ένα καλοκαίρι που τον σημαδεύει για όλη του τη ζωή -και με αξιοπρέπεια δέχεται τη ματαίωση των ονείρων του.

Μια εξιστόρηση της κατοχής και της εαμοκρατίας στη Λέσβο, το 1941-1945 που αυτονόητα τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα, είναι το βιβλίο Σαν ξυπνήσαν τα μουλάρια και πετάξαν τα σαμάρια... του Ανδρέα Μπάλλα από τις εκδόσεις ΚΨΜ -λέει και για τον παππού μου μέσα και τον πατέρα μου.

Χτες παρουσιάσαμε ένα διήγημα του φίλου μας Κωστή Ανετάκη από τη συλλογή του Ο Ευριπίδης της ταφής, που μόλις κυκλοφόρησε και που παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Μοναστηράκι. Να πάτε και να το πάρετε!

Ο φίλος μας ο Λεώνικος έβγαλε τη συλλογή ποιημάτων Ένδεκα γράμματα από το μέτωπο σε μια γυναίκα, από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Όπως λέει, τα μέτωπα είναι τόσο πολλά, που δεν έχει νόημα να τα προσδιορίσεις· μεγαλύτερη σημασία έχει «ποιος είναι αυτός που γράφει», από το οποίο προκύπτει και το «σε ποια γυναίκα απευθύνεται».

Μια έκδοση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ιστολόγιο είναι η (επαν)έκδοση, σε έναν πλέον τόμο από τις εκδόσεις Εστία, του βιβλίου Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη, του φίλου Γιάννη Χάρη, που είχε κυκλοφορήσει το 2003 και το 2008 σε δύο τόμους και είχε από καιρό εξαντληθεί. Με τη νέα έκδοση, σε έναν τόμο σχεδόν 800 σελίδων, έχουν γίνει και (όχι πολλές) αλλαγές στα παλιά άρθρα, που αγγίζουν ένα ευρύτατο φάσμα από γλωσσικά φαινόμενα.

Σημειώνω επίσης το λιγοσέλιδο αλλά ποιητικότατο Ο Χριστός στα χιόνια, του φίλου Παντελή Μπουκάλα, από τις εκδόσεις Άγρα, με υπότιτλο: Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι. Δεν πρόκειται για βιογραφία ή εργογραφία του Ταρκόφσκι αλλά για βιογραφία της ανάγνωσης του έργου του Ταρκόφσκι από τον Μπουκάλα, διαρθρωμένη σε εφτά κεφάλαια, από τα Παιδικά χρόνια του Ιβάν, ως τη Θυσία.

Δεν πρέπει επίσης να παραλείψω κάποια φετινά ή σχετικά πρόσφατα βιβλία που παρουσιάσαμε στο ιστολόγιο τους τελευταίους μήνες, παραπέμποντας στα αντίστοιχα άρθρα: Δεν έκαμα άλλο ειμή το χρέος μου – Μαντώ Μαυρογένους, του Παναγιώτη Κουσαθανά. Τα σκισμένα ημερολογια, του Δημήτρη Μητσοτάκη. Χάθηκε βελόνι, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου. Ο ανήφορος, του Νίκου Καζαντζάκη. Ο έρως και το έθνος, του Παντελή Μπουκάλα και, για να κλείσω με κάτι γλωσσικό, το Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, του Πιέρ Σαντρέν, στην ελληνική του έκδοση από το ΙΝΣ.

Μου φαίνεται πως φέτος έβαλα περισσότερες δικές μου προτάσεις απ’ ό,τι άλλες χρονιές. Οπότε σταματάω εδώ, αλλά περιμένω να αναφέρετε κι εσείς τις δικές σας προτάσεις, αν μη τι άλλο για να πάρω ιδέες όταν θα ενσκήψω στα βιβλιοπωλεία μέσα στις γιορτές. Τόσο πολλά βιβλία, πόσο λίγος χρόνος…

Advertisement

66 Σχόλια προς “Βιβλία για τις γιορτές βέβαια!”

  1. Costas X said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και όλες τις Σπυριδούλες !

  2. Alexis said

    Καλημέρα.
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες, Σπύρους και Σπυριδούλες!

  3. phrasaortes said

    Αν επιτρέπονται και τα ξενόγλωσσα, συστήνω το Souvenirs du passé perse à l’époque hellénistique της Λερούζ-Κοέν. Κάπως εξεζητημένο το θέμα, αλλά γράφει πολύ ωραία και κατανοητά, οπότε δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για την ανάγνωση του βιβλίου. Στην Ελλάδα η ελληνιστική εποχή είναι παραμελημένη, καθώς δεν έχει θέση στο εθνικό αφήγημα, και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τα βασίλεια των αποκαλούμενων ιρανικών δυναστειών, οπότε το βιβλίο της Λερούζ-Κοέν είναι διπλά ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου. Μια εξαίρεση είναι το βιβλίο της Αθανασίας Σοφού για την Καππαδοκία, αλλά το βρήκα ελαφρώς κακογραμμένο και δύσκολα κατανοητό, αν και γραμμένο φυσικά στα Ελληνικά. Η μετατροπή από διδακτορική διατριβή σε μονογραφία έγινε μάλλον κάπως βιαστικά.

  4. ΓΤ said

    Αφού «Ανί ΕρνΟ», τότε «Νταβίντ Ιρί».

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Καλά λες, το πρόσθεσα στο άρθρο

    3 Μάλιστα, ενδιαφέρον

    4 Ιρί το γράφει ο Νικολόπουλος, αλλά αν δεχτούμε ότι το γαλλικό u αντιστοιχίζεται σε υ, και μόνο αυτό (και όχι το y) τότε Υρί.

  6. Alexis said

    Το βιβλίο των Βλησίδη-Παπαϊωάννου για τα Βούρλα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

    Ομοίως το βιβλίο του Γιάννη Χάρη. Παρακολουθούσα κάποτε το ιστολόγιο του Χάρη και μου άρεσε ο τρόπος που παρουσίαζε τα γλωσσικά του.

  7. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Χρόνια πολλά στον Spiridione και στον Spyridos.

    Ένα βιβλίο που ίσως ενδιαφέρει (δεν το έχω διαβάσει) είναι ΤΑ ΒΡΩΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  8. ΓΤ said

    Και πάμε στο οπισθόφυλλο των «Ιστορικών» του Βάρναλη, με τα 153 χρονογραφήματα…
    «Πρόκειται για 43 προπολεμικά χρονογραφήματα, 4 πολεμικά ή κατοχικά και 96 της μεταπολεμικής περιόδου 1950-58».

    43+4+96 = 143
    Τα μεταπολεμικά του Βάρναλη είναι 106.

  9. sarant said

    8 Λάθος είναι στο οπισθόφυλλο, σωστό είναι μέσα. Κι έλεγα αν θα το προσέξεις.

  10. Καλημέρα και ευχες στους εορτάζοντες στις εορτάζουσες (θυμάμαι συγκρότημα και ατυχήσασα οικιακή βοηθό με το όνομα Σπυριδούλα)

    # 1

    Μου έλυσες μια απορία, ευχαριστώ !

    Αρκετοί ( ενετικής καταγωγής) πρόγονοί μου έφεραν το όνομα Spiridion ή Simon-Spiridion και απορούσα γιατί Spiridion και όχι Spiridοn !

  11. Α. Σέρτης said

    6
    «Το βιβλίο των Βλησίδη-Παπαϊωάννου για τα Βούρλα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον»

    Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση. Απίστευτη δουλειά.
    Επισφραγίζεται η πεποίθησή μου ότι ο Βλησίδης είναι μέσα στους 10 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας εικοσαετίας.

  12. sarant said

    11 Αν κατάλαβα καλά από την παρουσίαση, ο πρώτος τόμος είναι κυρίως Βλησίδης και ο δεύτερος τόμος κυρίως Παπαϊωάννου.

  13. Corto said

    Χαίρετε! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

    Δεδομένου ότι είχα την τύχη να διαβάσω το έργο των Βλησίδη – Παπαϊωάννου «το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας» για το πορνείο των Βούρλων, αλλά επίσης και να παρευρεθώ στην πρόσφατη πρώτη (αν δεν απατώμαι) παρουσίασή του, ας μου επιτραπεί ένα εκτενές σχόλιο εν είδει βιβλιοκριτικής, βεβαίως μέσα από ένα προσωπικό πρίσμα:

    Με ανυπομονησία περιμέναμε την κυκλοφορία της εν λόγω δίτομου έργου, γνωρίζοντας ήδη την υψηλή ερευνητική, επιστημονική και συγγραφική αξία των δύο βασικών δημιουργών της, του Κώστα Βλησίδη και του αειμνήστου (φευ) Σπύρου Παπαϊωάννου. Τελικώς η ανάγνωσή του ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του υποφαινομένου. Πρόκειται για μία μνημειώδη έκδοση, η οποία καταχρηστικά και μόνον μπορεί να στριμωχθεί κάτω από τον όρο «βιβλίο»: στην πραγματικότητα συνιστά μία ολοκληρωμένη μελέτη διεπιστημονικού χαρακτήρα, ενώ συγχρόνως (ιδίως ο β’ τόμος) αποτελεί ένα άλμπουμ εικαστικής αξίας και μία συλλογή σπάνιων λογοτεχνικών αποσπασμάτων.
    Συνεπώς το έργο αυτό αποτελεί υπόδειγμα μελέτης στα εξής γνωστικά πεδία:
    Α) Στα ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού και μάλιστα στο πάντοτε φλέγον θέμα της χωροθετήσεως οχλουσών χρήσεων, όπως τηρουμένων των αναλογιών το σημερινό ζήτημα των ΧΥΤΑ.
    Β) Στην χαρτογραφία και την τοπογραφία, εφόσον έγινε μία εντυπωσιακή προσπάθεια να αποκατασταθεί η ακριβέστερη δυνατή θέση στον χάρτη ενός δομικού στοιχείου ανύπαρκτου πλέον. Μία παρόμοια μέθοδολογία (συνδυασμός γραπτών πηγών, παλαιών φωτογραφιών και γκραβούρων, παλαιών χαρτών κλπ) αποτελεί πρότυπο για την ανάλογη αναζήτηση ιστορικών τοποσήμων του ελληνικού χώρου (και όχι μόνον). Εν προκειμένω χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και αεροφωτογραφίες.
    Γ) Στα ζητήματα τεχνικής νομοθεσίας των δημοπρατήσεων δημοσίων έργων. Στην περίπτωση των Βούρλων εμφανίζεται μία πρώιμη ΣΔΙΤ. Από τα σχετικά κείμενα πληροφορούμεθα για τις συμβατικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, για τεχνικές και άλλες προδιαγραφές, όπως και για συγκεκριμένες απαιτήσεις χρονικής αποπερατώσεως του κτίσματος από τον εργολάβο. Μάλιστα στην αποτυχημένη προσπάθεια μετεγκαταστάσεως των οίκων ανοχής σε νέο συγκρότημα το οποίο θα ανεγείρετο στη θέση «Ευγένια» (ή Ευγένεια) η συμβατική υποχρέωση επέβαλε ολοκλήρωση της κατασκευής εντός μόλις 18 μηνών (το 1930 παρακαλώ! ).
    Δ) Στην κτιριακή αρχιτεκτονική, καθώς επετεύχθη (και μάλλον χωρίς αυτοματοποιημένα τεχνικά μέσα τύπου CAD –χάρι και στην συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Μινωτάκη) να αναπαρασταθεί με κατόψεις, πλάγιες όψεις και λοιπά αξονομετρικά σχέδια στο μέγιστο βαθμό πιστότητας ένα γκρεμισμένο πλέον κτίριο, η ιστορική μορφή του οποίου πιθανότατα δεν έχει αποτυπωθεί. Σώζεται δηλαδή η κατατεθειμένη κάτοψη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου, αλλά όχι μία αποτύπωση της τελικής μορφής του κτίσματος. Σπουδαίο επίτευγμα αποτελεί και η εξεύρεση του προσανατολισμού του κτιριακού συγκροτήματος, ιδίως δε της θέσης της κεντρικής του εισόδου (της «Πορτάρας»). Για το τελευταίο πρέπει να τονιστεί ότι η ερευνητική δεινότητα του Κώστα Βλησίδη τον οδήγησε στην αναζήτηση στοιχείων ακόμα και από το Αρχείο Ηνωμένων Εθνών της Γενεύης.
    Ε) Σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, καθώς ο Κ. Βλησίδης καταγράφει όλη την περιπετειώδη πορεία για την απόφαση δόμησης του συγκροτήματος των Βούρλων, όπως εξάγεται μέσα από εργώδη έρευνα ενός τεραστίου συνόλου εγγράφων των Δημοσίων Υπηρεσιών, πρακτικών των Δημοτικών Συμβουλίων, υπουργικών αποφάσεων, σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο της εποχής, αλλά ακόμα και συμβολαιογραφικών αρχείων.
    ΣΤ) Στην κοινωνιολογία και στην νεώτερη ιστορία, διότι μέσα από την εξονυχιστικής επιμονής έρευνα του Κ. Βλησίδη (επιμονή η οποία εξάλλου αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα έργα του ιδίου), καταγράφονται τόσο οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής (ας πούμε Δραπετσώνος και πέριξ) για την απομάκρυνση αυτού του δυσωνύμου οίκου, όσο και οι λιγότερες αλλά υπαρκτές αντίθετες απόψεις –ενώ δεν λείπει και η καταγραφή των κοινοβουλευτικών αναφορών στο όλο ζήτημα. Εν γένει η ανάγνωση της αλληλουχίας αποφάσεων, καθυστερήσεων εφαρμογής, ανακλήσεων, επανυποχωρήσεων του κράτους μέχρι να κλείσουν τα Βούρλα και τελικώς να ξανανοίξουν, αντιστοιχεί σε ένα ιδιότυπο θρίλερ!
    Στο έργο βρίσκονται επίσης στοιχεία που άπτονται της ιστορίας της ιατρικής στην Ελλάδα, καθώς καταγράφονται οι αστιατρικές πρακτικές στα Βούρλα, στην προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας σύφιλης.
    Ζ) Στην αστική λαογραφία και στην «ιστορία του περιθωρίου» βεβαίως, γιατί μαθαίνουμε με τεκμηρίωση ότι τα Βούρλα (που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού) όπως και ο γύρω χώρος είχαν αναμφιβόλως μετατραπεί σε μόνιμη αρένα παλληκαρισμού με δεκάδες θύματα, κυρίως στρατιώτες, οι οποίοι αλληλοσκοτώνονταν και επιτίθεντο στους σχεδόν ανυπεράσπιστους λιγοστούς χωροφύλακες των οίκων. Μαθαίνουμε ότι πολλοί εκ των εμπλεκομένων στις συμπλοκές ήταν ναύτες πολεμικών στόλων, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά συχνότατα και ξένων, ιδίως Ρώσων. Επιβεβαιώνονται έτσι πολλές καταγεγραμμένες μαρτυρίες περί της εγκληματικότητας της εποχής, όπως αυτή του Νίκου Μάθεση («Τότες ο Πειραιάς ήταν πολύ άγριος. Από την μια ο αποκλεισμός, από την άλλη τα πολιτικά μας μίση. Οι φόνοι στα Καρβουνιάρικα, Τρούμπα και Τζελέπη ήταν στην ημερησίαν διάταξιν») και άλλων επωνύμων πρωταγωνιστών της τότε μαγκιάς, μαρτυρίες τις οποίες ενδεχομένως να θεωρούσαμε διογκωμένες για λόγους εντυπωσιασμού. Διαφαίνεται σαφώς ότι η λειτουργία των οίκων σχετιζόταν άμεσα και τροφοδοτούσε ένα ολόκληρο κύκλωμα παραβατικότητας και συνάμα τροφοδοτείτο από αυτό. Για παράδειγμα μαθαίνουμε με έκπληξη ότι πιθανότατα ο περίφημος τεκετζής Τζοάνος να ήταν σύζυγος μίας εκ των ιδιοκτητριών των Βούρλων, της (ίσως ιταλικής καταγωγής) Τζοάνας ή Τζουάνας!
    Επιπλέον όσον αφορά την μελέτη του νεώτερου πολιτισμού μας, η έκδοση μας προσφέρει λίαν ενδιαφέροντα κείμενα ποιητικά ή πεζά, διαφόρων λογίων της εποχής, όπως του Φαλτάιτς ή του Μανώλη Κανέλλη (από βιβλίο με εξώφυλλο εικονογραφημένο μάλιστα από τον Κώστα Μπέζο), σκίτσα του Καστανάκη, του Κλεόβουλου Κλώνη και άλλων, όπως βέβαια στίχους λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών. Ξεχωρίζει μάλιστα η παράθεση του σπάνιου ποιήματος «μπορντέλο» του μεγάλου μας στιχουργού Κώστα Κοφινιώτη, το οποίο είχε δημοσιευθεί πρώτη φορά το 1933 στην ποιητική συλλογή «επί γης ειρήνη», αλλά παραλείφθηκε στην μεταγενέστερη έκδοση του 1983.

    Φρονώ ότι όλος αυτός ο ερευνητικός πλούτος αλλά και η τεχνική μελετητική διάσταση του έργου θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στη έκδοσή του από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (και ειδικότερα από το Εργαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών). Σε κάθε περίπτωση η δίτομη αυτή έκδοση θα πρέπει να γίνει διαθέσιμη στους σπουδαστές των πολυτεχνικών σχολών.
    Εν κατακλείδι ας σημειωθεί ότι το ύφος των τοποθετήσεων των συγγραφέων του έργου είναι απολύτως ψύχραιμο και λελογισμένο. Αποφεύγονται απολύτως οι σκανδαλοθηρικού τύπου περιγραφές, όπως και οι πολιτικές – ιδεολογικές επιθετικές διατυπώσεις. Απουσιάζει οποιοδήποτε κεκαλυμμένο πορνογραφικό στοιχείο. Επίσης σε μία εποχή κατά την οποία πλεονάζει η βωμολοχική συνθηματολογία, μολονότι οι συγγραφείς καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία που παρουσιάστηκε στις διαδικασίες εγκλεισμού πολλών γυναικών στα Βούρλα, σε καμία περίπτωση δεν υποκύπτουν σε φτηνή υβριστική φρασεολογία κατά των «κακών μπάτσων», του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, των επωνύμων εκπροσώπων του (Μπόμπολα, Πιπινέλη κλπ) και της «αστικής υποκρισίας». Συγχρόνως δεν επιδίδονται ούτε σε μελοδραματικές και πομπώδεις εξάρσεις της μορφής «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», ούτε όμως και σε γραφικότητες νοσταλγίας του παλληκαρισμού και της μαγκιάς. Συνεπώς το εκτενές έργο «το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας» εξ απόψεως συγγραφικής ποιότητας βρίσκεται στον αντίποδα παρεμφερούς θεματολογίας βιβλίων που τείνουν στον πορνογραφικό σκανδαλισμό (και επανακυκλοφορούν ως δήθεν συμπληρωμένες β΄ εκδόσεις -ο νοών νοείτω) ή άλλων επιφανειακών προσεγγίσεων που αποσκοπούν στην συγκινησιακή φόρτιση.
    Ευχόμαστε η παρούσα έκδοση να αποτελέσει τον μπούσουλα για περαιτέρω αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες εμβληματικών κτισμάτων και αστικών στοιχείων της νεώτερης ιστορίας μας, όπως η «Παλιά Στρατώνα» ή ο συνοικισμός «Καραϊσκάκη», αλλά (γιατί όχι; ) ακόμα και για μία τεκμηριωμένη ψηφιακή αναπαράσταση της καμένης Σμύρνης.

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Διαβάζω αυτή την περίοδο το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά με τίτλο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974». Είναι εύκολο στην ανάγνωση από μένα διότι έζησα τα γεγονότα της επίμαχης περιόδου.
    Αποκομίζω όμως κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους κινείται η διπλωματία, οι μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις συν βεβαίως οι πληροφορίες για κάποια περιστατικά της εποχής εκείνης που τα ξέραμε μεν ως τίτλους χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε τα βαθύτερα παιχνίδια και πως παίζονται.
    Τα στοιχεία ο συγγραφέας τα παίρνει από αποχαρακτηρισμένα αρχεία και από συνεντεύξεις διαφόρων παραγόντων τότε.
    Είναι το πρώτο βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια μου QR CODE. Μέσω αυτού κατευθύνεται ο αναγνώστης σε αποκαλυπτικές μαρτυρίες.

  15. Παναγιώτης Κ. said

    13. !

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Χρόνια πολλά στους σημερινούς εορτάζοντες.

    Και μια απορία: Έχουμε πει πως ο Σπύρος έδωσε το υποκοριστικό Πίπης;

  17. Theo said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    Τις θερμότερες ευχές μου σε Spiridione και Spyridos και σ’ όλους του συχολιαστές/-ριες που γιορτάζουν.

    @1, 10:
    Κι εγώ απορούσα που ένας γνωστός μου Ελληνομαλτεζοάγγλος μηχανικός, ειδικός στα παλιά ρολόγια, Ρωμαιοκαθολικός το θρήσκευμα, λέγεται Spiridion κι όχι Spyridon: Spiridion Azzopardi

  18. sarant said

    13 Μπράβο Κόρτο, αυτό αξίζει να γίνει χωριστό άρθρο

    16 Λογικά θα το έχουμε πει στο άρθρο για το όνομα. Ναι, το έχουμε πει:

    Χρόνια πολλά στον Σπύρο!

  19. Corto said

    18 (Sarant): Σε ευχαριστώ Νίκο, αν θέλεις να το αναπτύξεις σε ένα εκτενέστερο άρθρο, όσο μπορώ να συμβάλλω, είμαι στην διάθεσή σου. Σίγουρα όχι μόνον η καταπληκτική αυτή έκδοση, αλλά και η σχετική θεματολογία χωράει πολύ ανάλυση.

  20. Costas Papathanasiou said

    Kαλημέρα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα σε Spiridione, Spyridos.
    [Αξιομνημόνευτος ως εκ τούτου και ο Σπυρίδων Μουστακλής. Επίκαιρο και το “Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού” του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου- Εκδόσεις Καστανιώτη]

  21. Theo said

    Ευχαριστώ για τις βιβλιοπροτάσεις.

    Από τα βιβλία που διάβασα φέτος και μου άρεσαν, καταγράφω όσα εκδόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια:

    Ο Πάπυρος. Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα της Irene Vallejo.
    Δεν το διάβασα όλο, γιατί τα περισσότερα τα ξέρω από πιο «ακαδημαϊκά» βιβλία. Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή ξενάγηση στην ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς, με αναφορές και στο σήμερα.

    Ο εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919-1925 του Σμυρνιού Μερτ Καγιά, υποψήφιου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, που ξαφνικά ανακάλυψε πως ο προπάππος του ήταν Έλληνας από τον Πόντο που δεν έφυγε από την Τουρκία με την Ανταλλαγή, αλλά εξισλαμίσθηκε για να παραμείνει εκεί και να ενσωματωθεί. Είναι η μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία στο ίδιο πανεπιστήμιο και περιλαμβάνει τα όσα έμαθε για τη δική του καταγωγή από τις εκμυστηρεύσεις μιας θείας του αλλά και τις ιστορίες άλλων πέντε απογόνων Ελλήνων που εξισλαμίσθηκαν την ίδια περίοδο, την προσπάθειά τους να ενταχθούν στην τουρκική κοινωνία και την κρίση ταυτότητας (κάποιοι βαφτίστηκαν ΧΟ και, μετά από δικαστικούς αγώνες, κατάφεραν να καταχωρηθούν με χριστιανικά ονόματα ή/και να ενταχθούν στη ρωμέικη μειονότητα). Επίσης αναφέρεται και σε παλαιότερα δημοσιεύματα από την ελληνική και τουρκική βιβλιογραφία. Το διδακτορικό του θα αφορά περισσότερες περιπτώσεις.

    Η Βιολέτα, το τελευταίο βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Η περιπετειώδης ιστορία μιας γυναίκας και της οικογένειάς της που διαρκεί εκατό χρόνια.

    Η Μπέλα Γερμάνια του Ντάνιελ Σπεκ, ενός σχετικά νέου σεναριογράφου και συγγραφέα από το Μόναχο. Περιγράφει την ιστορία μιας ευρύτερης οικογένειας Σικελών μεταναστών από το νησί τους στο Μιλάνο κι από εκεί στο Μόναχο, τη σχέση της πρωταγωνίστριας μ’ ένα Γερμανό μηχανικό και του γιού τους με μια Γερμανίδα επαναστάτρια, τη δυσκολία ενσωμάτωσης των γκασταρμπάιτερ στη συντηρητική βαυαρέζικη κοινωνία των ’60ς, 70ς και ’80ς, τη στάση του γερμανικού κράτους απέναντί τους, κλπ. (Όταν τα έλεγα αυτά σ’ ένα φίλο που μένει τριάντα χρόνια στο Άουγκσμπουργ, μου απάντησε πως η συμπεριφορά των Γερμανών προς τους μετανάστες δεν έχει αλλάξει και πολύ.)

    Ο φίλος Αλέξανδρος Κοσματόπουλος επανεξέδωσε φέτος το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ο πιο σύντομος δρόμος, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε εκδώσει το Λύτρον λύπης. Ο Απόστολος Παύλος και οι Επιστολές του, το αποτέλεσμα της επαφής του Αλέξανδρου με τον μεγάλο Απόστολο, μια βιωματική μάλλον παρά ακαδημαϊκή προσέγγιση των επιστολών του.

  22. sarant said

    19 Ωραία, βλέπουμε

    20-21 Ευχαριστούμε για τις προτάσεις!

  23. Καλημέρα!
    Χρόνια πολλά και καλά Spiridione και Spyridos και σ’ όλους τους συσχολιαστές/-ριες!

    Πρόσφατα αναγνώσματα θα αναφέρω και φετινές εκδόσεις όλα.
    Mariana Leky, Γερμανίδα συγγραφέας, «Το όνειρο της Ζέλμα» Εκδόσεις Gutenberg από την εξαιρετική σειρά Aldina. Καλογραμμένο μυθιστόρημα, μια ασυνήθιστη ιστορία για τον έρωτα, την απώλεια και τον θάνατο, γραμμένο με χιούμορ.
    Claire Keegan Ιρλανδέζα, χτες το διάβασα μετά από παρότρυνση Ιρλανδέζας φίλης. «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» εκδόσεις Μεταίχμιο. Μυθιστόρημα, ολιγοσέλιδο, με τόσο απλή γλώσσα και ακριβή περιγραφή που κάθε μικρή στιγμή γίνεται σημαντική. Έμαθα έτσι και για τα «πλυντήρια της Μαγδαληνής» (ω! του ονόματός μου!), άλλη μια ντροπή της καθολικής εκκλησίας.
    Ιωάννα Καρυστιάνη «Ψιλά γράμματα» εκδόσεις Καστανιώτη. Λατρεύω τη γραφή της Καρυστιάνη, οπότε δεν είμαι απαλλαγμένη από προκατάληψη. Μια ιστορία χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, χωρίς να γίνονται ανατροπές, όμως καλοκουρδισμένη ως την παραμικρή λεπτομέρεια.
    Νάση Τουμπακάρη «Μινόρε Μανές» εκδόσεις Άγρα. Η μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής της Σμύρνης από την μουσικό και δασκάλα μουσικής και συγγραφέα (και πριν πολλά χρόνια φίλη και συμφοιτήτρια, τότε που την φωνάζαμε Νάνσυ). Μεγάλο, ίσως στην αρχή του λίγο κουραστικό, όμως εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Σοβαρή έρευνα, ευτυχώς με αριθμούς που παραπέμπουν στο κάτω μέρος της σελίδας και όχι στο τέλος (που δεν το αντέχω).

    Μόλις συνειδητοποίησα ότι έγραψα μόνο βιβλία γυναικών συγγραφέων…

  24. Χρόνια πολλά και καλά στους Spyridos, Spyridione και όποιους άλλους εορτάζοντες.

  25. Theo said

    Να προσθέσω και τον πρώτο τόμο του βιβλίου του φίλου Πάνου Ζέρβα (θ’ ακολουθήσουν άλλοι δύο) Σημειώσεις για τον Εμφύλιο που το θεωρώ το αντικειμενικότερο και πληρέστερο γι’ αυτό το θέμα και για το οποίο συζητήσαμε πρόσφατα (https://sarantakos.wordpress.com/2022/10/28/churchill/#comment-841944, κε.)

  26. sxoliastis2020 said

    Ας καταγράψω κι εγώ κάποιες από τις δικές μου προτάσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Για το πρώτο είχα κάνει το καλοκαίρι. Αρχικά, από τα βιβλία που έχουν προταθεί να επαναλάβω κι εγώ τα διηγήματα του Χάινριχ φον Κλάιστ από τους Αντίποδες. Και συνεχίζω με τα εξής τρία:

    1. Το πιο πρόσφατο (φετινό), «ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΣ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ» του Μιχάλη Αλμπάτη, από τις εκδόσεις ΝΗΣΟΣ.
    Μια ευχάριστη έκπληξη αυτό το βιβλίο που δύσκολα θα μπορούσε να το κατατάξει κανείς καθώς παίζει με τα είδη. Λογοτεχνία του φανταστικού ίσως, μα όχι μόνο. Ηθογράφημα, καθώς αναφέρεται στα ήθη μιας εποχής, αλλά ούτε μόνο αυτό. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία «μαύρη» αλλά γραμμένη με πολύ χιούμορ και σε τελευταία ανάλυση έχει και κάποια γενικότερη ιδέα που διαχέεται σε όλο το μυθιστόρημα. Συνιστάται (ή συστήνεται;) ανεπιφύλακτα!

    https://www.politeianet.gr/books/9789605891572-almpatis-michalis-nisos-kai-oi-nekroi-as-thapsoun-tous-nekrous-tous-334798

    2. Το περσινό «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ» του Λεονάρντο Παδούρα από τον Καστανιώτη.
    Πρόκειται για την καταγραφή της πραγματικής ιστορίας της δολοφονίας του Τρότσκι από τον Ραμόν Μερκαντέρ. Παρά το μέγεθός του (688 σελίδες) διαβάζεται πολύ άνετα και δυσκολεύεσαι να το αφήσεις. Αν και η κατάληξη της ιστορίας είναι γνωστή από την αρχή, αυτό καθόλου δεν μειώνει το ενδιαφέρον, ενώ η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική.

    https://www.politeianet.gr/books/9789600353747-padura-leonardo-kastaniotis-o-anthropos-pou-agapouse-ta-skulia-200553

    3. Και ένα παλιότερο «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ» του Χούλιο Λιαμαθάρες από τον Ζαχαρόπουλο.
    Περιγράφει την ιστορία τριών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που κατέφυγαν στα βουνά μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο και υποθέτω πως κι εμείς, εδώ στην Ελλάδα είχαμε αντίστοιχες ιστορίες. Παρά το μέγεθός του (μόλις 200 σελίδες) είναι πολύ δυνατό και σου μένει!

    https://www.politeianet.gr/books/9789602082249-llamazares-julio-zacharopoulos-si-to-feggari-ton-lukon-200420

    Αυτές ήταν οι προτάσεις μου.
    Καλές γιορτές σε όλους!

  27. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις προτάσεις!

  28. Χαρούλα said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και Σπυριδούλες
    και στους δυο δικούς μας Spiridione και Spyridos,
    που πάντα την πατάω, όταν ειμαι βιαστική, να μην προσέχω την διαφορά στο όνομα. Ευτυχώς είναι χαραχτηριστικές οι διαφορές στις απόψεις και με …επαναφέρουν στην τάξη!☺️

    #1 πόσα ξέρει ένας Κερκυραίος για τον άγιο τους!!!
    Ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ευχαριστώ.

  29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά στον Spyridione, στον Spyrido και σε όσους γιορτάζουν.

    Για το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Φρικτόν τέμενος της αμαρτίας, τι παραπάνω να πώ εγώ μετά το Νικοκύρη και τον αναλυτικότατο Corto, απλά ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

    Ένα βιβλίο που διάβασα και μου άρεσε (αν και αστυνομικό που δεν τόχω μ΄αυτά 😊) είναι το Πρίσμα, ενός νέου συγγραφέα του Θεόδωρου Μπογιατζή, κι αν δεν κάνω λάθος, είναι το πρώτο του βιβλίο. Ευκολοδιάβαστο κι ευχάριστο βιβλίο με την απαραίτητη αστυνομική ένταση, ό,τι πρέπει για τις γιορτές για τους φαν του είδους.😊

    Είναι και μερικά άλλα που τα θεωρώ καταπληκτικά, αλλά είναι μακριά από τα ενδιαφέροντα όλων εδώ μέσα οπότε δεν έχει νόημα να τα αναφέρω.😊

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά εκλεκτοί μας Σπυρίδονες!

    23 Μαγδαληνή, τα «Ψιλά γράμματα» με έχουν βάλει σε πολλές σκέψεις. Εκτός από τις Νύφες και τη Μικρά Αγγλία, από τυχαίους μάλλον λόγους παρά από συνειδητή επιλογή, δεν είχα διαβάσει λογοτεχνική Καρυστιάνη. Το Κουστούμι στο χώμα, αγορασμένο αλλά αδιάβαστο, (ξ)έμεινε στο χωριό.
    Μυθοπλαστική δεινότητα, άριστη λογοτεχνική εξιστόρηση, στιγμές που αρπάζουν την ψυχή του αναγνώστη και την σφίγγουν στην παλάμη, επί μέρους ομορφιές, αλλά (εγώ αισθάνθηκα) κάτι της γλιστράει, κάτι λείπει. Η ζωή ενός μονόχνωτου, ψυχωσικού, εμμονικού τύπου, μηχανικού αεροσκαφών (με εξαιρετικές τεκμηριώσεις των διάφορων κολλημάτων του από συμβάντα για/με αεροπλάνα και ρουλεμάν) και λοιπόν; Η (μάταιη τελικά) πορεία μιας ύπαρξης όπου γύρω γύρω χορεύουν οι συγγενείς του και το παρελθόν τους, οι συνάδελφοι, το εργασιακό του περιβάλλον με αρκετά αδρές τις γραμμές των χαρακτήρων τους, με νύξεις από κρυμμένα μυστικά – που ενώ καίει καλό προσάναμμα, δεν τα απογειώνει στην αφήγηση, καταλήγουν αιθάλη ενώ περίμενα πυρκαγιά. Ο πρωταγωνιστής ζει ξυστά, σαν παρατηρητής, τα γεγονότα. Μια προσφυής σφήνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (που γεννά προσδοκίες στον αναγνώστη) γίνεται αρρωστιάρικο ξέσπασμα πριν την τελική του πτώση.
    Το διάβασα νερό,προσμένοντας στην εξέλιξη μια εκτίναξη, όμως , για μένα, δεν συνέβη. Ακούγομαι μίζερη;
    Ίσως περίμενα (πιο) πολλά. Είχε ευρηματικότητα και ψυχή έστω τραμπαλισμένη αλλά σαν να χρειαζόνταν πιο πολλή συνείδηση, μου ρθε τώρα δα να πω ξανασκέφτοντάς το.

  31. MA said

    Καλησπέρα, τι ωραίες προτάσεις! ευχαριστώ τον Νικοκύρη και τους σχολιαστές

    Να σας προτείνω και εγώ μερικούς τίτλους

    για τη Μικρά Ασία

    — Στίαν Μπρούμαρκ, «Επαναπατρισμένοι. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ανταλλαγή των πληθυσμών μέσα από τα μάτια ενός Νορβηγού».

    — Ημερολόγιο του Ν. Βασιλικού, στρατιώτη στη Μικρασιατική εκστρατεία (ο πατέρας του Β. Βασιλικού)

    Για τη δεκαετία 1940-50 (θα ενδιαφέρουν σίγουρα και τον Παναγιώτη Κ.)

    — «Μνήμες κατοχής» του Christoph Schminck-Gustavus. Τρίτομο. Ο συγγραφέας συνέλεξε προφορικές μαρτυρίες από την Ήπειρο και τις διασταύρωσε με έρευνα στα γερμανικά αρχεία. Ενδιαφέρον επίσης ότι δεν βρήκε εκδότη στη Γερμανία, παρά μόνον πρόσφατα και μόνο για τον δεύτερο τόμο σχετικό με την εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας.

    — «Οι άμαχοι του Ελληνικού Εμφυλίου» της Τασούλας Βερβενιώτη

    Άλλα που επίσης μου άρεσαν

    — «Γυριζοντας το βλέμμα πίσω» του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκεζ
    (μυθιστορία για την πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας, βασισμένη στην οδύσσεια μιας οικογένειας Ισπανών ηττημένων που βρέθηκαν τελικά στην Κολομβία και μετά στην …Κίνα και ξανά στην Κολομβία. Έχει και Πολιτιστική επανάσταση, μαοϊκούς, και αντάρτικο φιλομαοϊκό)

    —«Φάκελος απόδρασης» της Julie Orringer
    (μυθιστόρημα για τη δράση του Αμερικανικού Κέντρου Διάσωσης στη Μασσαλία το 1941 υπό τη διεύθυνση του Βάριαν Φράι. Αρχικά ο Φ. είχε μια λίστα 200 ατόμων, εβραίων και μη, διανοούμενων και αντιφρονούντων. Συνειδητοποιώντας το δράμα αγνόησε τις αρχικές εντολές και επί έναν χρόνο με τη συνεργασία του αμερικανού υποπρόξενου συντέλεσε στη σωτηρία πολλών, αν και όχι όλων όσων θα ήθελε. Παράλληλα το μυθιστόρημα αναφέρεται εκτεταμένα στην ερωτική του ζωή με πολύ τρυφερό τρόπο.)

    —«Μακριά ο ουρανός του Νότου» του Ζοζέφ Αντράς
    (Στα χνάρια του Χο Τσι Μινχ στο Παρίσι τότε που ο Χο Τσι Μινχ λεγόταν Νγκουένγκ αϊ Κουόκ — ύμνος)

    — «Ο σύντροφος Κόμπα» του Ρόμπερτ Λίτελ
    (η γνωριμία ενός πιτσιρικά γιου αντικαθεστωτικών με τον Στάλιν)

    — «Να ´χα μια τρομπέτα» της Μάρως Δούκα

    — «Η πολιορκία της Τροίας» του Θοδωρή Καλλιφατίδη

    Σεντόνιμου βγ´κε και δενεείπα τα Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

  32. michaeltz said

    10.
    (θυμάμαι συγκρότημα και ατυχήσασα οικιακή βοηθό με το όνομα Σπυριδούλα)

    Αναφέρεσαι στο κορίτσι που το 1955 αποκαλύφθηκε ότι την σιδέρωνε (κυριολεκτικά) η αφεντικίνα της; Δεν νομίζεις ότι το «ατυχήσασα» υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα το μαρτύριό της; Έβλεπα εφιάλτες για χρόνια με αιτία τα παθήματά της!

  33. leonicos said

    Μου βάλατε πολλή δουλειά

    Και γράφω μια Εισαγωγή

    Ευχαριστω επιπλέον

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10 >>(θυμάμαι συγκρότημα και ατυχήσασα οικιακή βοηθό με το όνομα Σπυριδούλα)

    Ο Παύλος Σιδηρόπουλος (αυτές τις μέρες η επέτειος θανάτου του) τα τέλη του 1977, μαζί με το γκρουπ «Σπυριδούλα» (οι αδελφοί Βασίλης και Νίκος Σπυρόπουλος), κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου»
    και μιας και λέμε για βιβλία, Ο Γιώργος Αλλαμανής, μετά τον Καιρό της Λιλιπούπολης, έγραψε βιβλίο με τη «βιογραφία» αυτού του εμβληματικού, πώς να πω, LP («Φλου») και θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Γενάρη.

  35. #32

    Διαφορετική οπτική γωνία, το ατυχήσασα αναφέρεται στην εκλογή της ιδίας ή του μεσάζοντιος προκειμένου να βρει σπίτι σαν ψυχοκόρη. Δεν νομίζω πως σε όλα τα σπίτια βασάνιζαν τις κοπέλλες.

  36. ΓΤ said

    Παράλληλα, βέβαια, με τα Ημιτελικά του Μουντιάλ, έχουμε Κύπελλο Ελλάδος αυτή την εβδομάδα:

    14.12.2022
    14:00 Απόλλων Παραλιμνίου-Άγιος Νικόλαος 2,62-3,10-2,57
    15:00 Καλαμάτα-ΠΑΟΚ 6,00-3,90-1,51
    18:00 Λαμία-Καλλιθέα 1,78-3,30-4,50

    15.12.2022
    17:30 ΠΑΟ-Βόλος 1,37-4,75-8,00
    19:30 ΟΣΦΠ-Ατρόμητος 1,30-5,25-9,00
    21:30 Κηφισιά-ΑΕΚ 11,00-5,25-1,25

    16.12.2022
    14:00 Πανσερραϊκός-Απόλλων Πόντου 1,24-5,35-10,25 (Μπαρτζούδης με ροκάνα στην κερκίδα)
    16:00 Λεβαδειακός-Άρης 5,50-4,00-1,58

  37. spyridos said

    Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω σε όλες τις Σπυριδούλες και τους Σπύρους.

    32
    Οι Σπυριδούλα ονομάστηκαν έτσι εμπνεόμενοι από το δράμα της Σπυριδούλας και επειδή οι ιδρυτές ήταν οι αδελφοί Σπυρόπουλοι. Σε κάποια συνέντευξή τους θυμάμαι να λένε πόσο τους είχε σημαδέψει η τραγική ιστορία.

    «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας» είναι το βιβλίο που ζήλεψα όταν πριν καμιά δεκαριά μέρες έμαθα την έκδοσή του.

  38. ΓΤ said

    @37
    Σπυριδούλα Ράπτη
    https://agriniostories.gr/spyridoyla-tis-mataragkas-meros-2o/

    (Πάντα γεροί, Spyridos και Spiridione)

  39. Λάμπας said

    Ο Τρεμόπουλος για τον μπαμπά Καϊλή στην Εφ.Συν. Αν ισχύουν όσα γράφει, πρόκειται για εξέχον στέλεχος της «ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥ ΛΑΜΟΓΙΑ – ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ Α.Ε.» με παρελθόν και στην ΕΠΕΝ!
    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/370607_hrimatismos-eyas-kaili-milo-kato-apo-ti-milia

  40. Χρόνια πολλά Spyridos και Spiridione ! Να είστε γεροί και χαρούμενοι!

  41. 34
    Ένα κι ένα τα τραγούδια του «Φλου»…
    Να βάλουμε ένα;

  42. Ωραίος ο Μαζάουερ στο (περσινό) βιβλίο «Η Ελληνική Επανάσταση», που, παρά τον όγκο του, δεν κουράζει καθόλου: το ύφος του δεν είναι καθόλου «ακαδημαϊκό» (είναι σαν ομιλία, θυμίζει λίγο τη γλαφυρή αφήγηση του Μπρωντέλ) και κάποια κεφάλαιά του διαβάζονται μια χαρά και ανεξάρτητα (όπως αυτό για τους φιλέλληνες). Περιττό να αναφερθεί κανείς στην τεκμηρίωση αυτού του έργου (με άπειρες σημειώσεις, παραπομπές και πλούσια βιβλιογραφία).
    Αλλά εγώ θα πάρω το βιβλίο που πρότεινε η Μαρία στο άλλο νήμα (τι ωραίο που φαίνεται!):
    https://sarantakos.wordpress.com/2022/12/02/qa-6/#comment-847770

  43. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Ennio Morricone: Αναζητώντας εκείνον τον ήχο – Η μουσική μου, η ζωή μου (εκδόσεις Μετρονόμος, Σεπτέμβριος 2022). Σειρά συζητήσεων του μεγάλου συνθέτη (1928-2020) με τον αρκετά νεαρότερο συνάδελφό του Alessandro De Rosa, κυριολεκτικά εφ’ όλης της ύλης που έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Μάιο του ’15. Μαγική κυκλοφορία, περιλαμβάνει τεράστιο πλούτο πληροφοριών για μουσικά, πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά, υπαρξιακά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα τα οποία επηρέασαν με τον δικό τους τρόπο την τέχνη κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του Ιταλού τιτάνα της σύγχρονης μουσικής στον 20ό και τον 21ο αιώνα. Highly recommended που λένε και στον ορεινό -και πεδινό- Βάλτο της Αιτωλ/νίας.

    Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση: Πως τις εντοπίζουμε (εκδόσεις Τόπος, Οκτώβριος 2022), του Άρη Χατζηστεφάνου. Άλλη μια εξαιρετική κυκλοφορία στα τέλη του ’22 με αφορμή την οποία ο συγγραφέας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Militaire News και τον Πάρι Καρβουνόπουλο:

    Να προτείνω και μια ακόμη καινούργια έκδοση η οποία αν και παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον σε αυτό το ειδικό αναγνωστικό κοινό που ασχολείται με τη στρατιωτική/πολεμική ιστορία και δη στην περίοδο της πρώιμης νεωτερικότητας (all time classic για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ) έχει το πολύ σοβαρό μειονέκτημα της άθλιας -στα όρια της γελοιότητας- μετάφρασης.

    Ο πόλεμος στη νεώτερη εποχή, του Giampiero Brunelli (εκδόσεις Historical Quest, Σεπτέμβριος 2022). Θεωρητικά το παρόν θα μπορούσε να διαβαστεί σαν ιδανικό συμπλήρωμα στο κλασικό Ο ρόλος του πολέμου στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία (Michael Howard), αλλά όπως προανέφερα η μετάφραση είναι τέτοια που θα μπορούσε να αποτελέσει ειδική ενότητα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν σε σεμινάριο μεταφραστών για το πως δεν πρέπει να μεταφράζεται ένα ξενόγλωσσο βιβλίο.

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αντιγράφω

    Βιβλία, ανοίγω την πόρτα και το σπίτι είναι στρωμένο βιβλία. Εχουν κατέβει από τα ράφια,έχουν βγει από τις γυάλινες προθήκες, σέρνονται σε λογής σχηματισμούς, κλειστά ή ορθάνοιχτα, κάποια παλιά με άκοπες σελίδες, το ξάκρισμα των σελίδων από τον σελιδοκόπτη (κάποτε θα ονειρευτώ τους σελιδοκόπτες μου και θα σου πω πάλι ιστορίες ονείρων) έχει από χρόνια ματαιωθεί, δρόμοι με φίδια και δρόμοι με ρόδα, με τσαλακωμένες σελίδες, μονοπάτια ανοίγουν οι χαρακιές του μολυβιού-αρρώστια κι αυτή να σημειώνεις στα βιβλία, οι υπογραμμίσεις των λέξεων, γραμμές ευθύγραμμες, καμπύλες, τεθλασμένες, θαυμαστικά, ερωτηματικά, αποσιωπητικά, γραμμές τρένων και βαγόνια οι λέξεις, μαζί και οι σκέψεις, χιλιόμετρα οι σκέψεις, οι ιδιαίτερες φράσεις, οι παρόμοιες αναμνήσεις, οι αισθήσεις του υπόρρητου, οι αναστατώσεις του deja vu, οι ζήλειες οι συγγραφικές, οι μυστικές φωνές του αλόγιστου και οι θυμοί του προμελετημένου, ωστόσο άγνωστου τότε-, κάποια λίγα δεν έχουν περάσει ακόμη από το μαχαίρι του ληστή αναγνώστη, χρωματιστά και πολύχρωμα, μικρά, μεσαία και μεγάλα σε κάποιες γλώσσες γνωστές μπορεί και άγνωστες, κάποια υποδύονται τα άνθη της άνοιξης, άλλα γρυλίζουν θυμωμένα, δε μπορώ να προχωρήσω, κάποτε οι σπασμοί θαυμασμού με αναστατώνουν τόσο, πρέπει να πηδάω πότε με το ένα πόδι, πότε με το άλλο ίδιος σαλτιμπάγκος πελεκάνος, θέλω να βγάλω τα παπούτσια, πρέπει να βγάλω τα παπούτσια, τα θυμάμαι, ναι, σας θυμάμαι, να, σας το είπα, έχουμε πάει τόσο μακριά μαζί, κι αν κάποια δεν σας θυμάμαι ακριβώς, μη θυμώσετε, αν και ξεθωριασμένα είστε μέσα μου, όχι στα όνειρα, μέσα μου βαθιά στη σάρκα, Ντοστογιέφσκι, σ΄εσένα το φωνάζω εντεκάχρονο κορίτσι, με βαραίνεις, το ξέρω πως πετάτε, το ξέρω πως μένετε άυπνα, ξέρω και για τα χελιδόνια του νεκρού Εβραίου: «Έχετε προσέξει πως ανάμεσα στις γραμμές κάποιων βιβλίων περνούν πετώντας σμήνη χελιδονιών με μυτερά ράμφη; Οφείλουμε να μαθαίνουμε από το πέταγμα αυτών των πουλιών»*. Και ξέρεις, οι πιο ανέμελες λέξεις κάθονται στο κουπέ με κουλουράκι στο χέρι και καφέ, ο Ίταλο Σβέβο στο κουπέ νούμερο εφτά, στη θέση δίπλα στο παράθυρο, πόσο θα τον ήθελες εραστή, ο σπαραγμός των σωμάτων να εναρμονίζεται στην κίνηση του τρένου, περνούν τα τοπία από το τζάμι τρέχοντας, θα βρέξει πάλι, εκεί έξω από το Μιλάνο, θα προλάβω να πάω στην Τεργέστη; Ένα μεσογειακό τοπίο στο χρώμα της σέπιας, είναι άραγε φθινόπωρο; Τολμώ να τον ρωτήσω αν ξέρει το σπαθόχορτο, οι Σπαρτιάτες το άπλωναν στις πληγές τους, να τις γιατρέψουν με τους μυστικούς χυμούς του φυτού, εμείς στις πληγές που χαίνουν απλώνουμε τις σελίδες των βιβλίων, έτσι δεν είναι Ίταλο;
    σελ.58 από:
    «Δημοκρατία των ονείρων»- Νίκη Τρουλλινού, εκδ. Ποταμός, 2022

    * «Δημοκρατία των ονείρων» από το ομώνυμο διήγημα του Μπρούνο Σουλτς – Άπαντα τα πεζά-εκδ. Καστανιώτης, 2019, μτφρ. Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου.

    σσ για την τάξη: δύο άνω τελείες που ξέχασα πώς μπαίνουν κι έβαλα κόμμα: μετά την πρώτη λέξη «Βιβλία» και στο «σπαθόχορτο»

  45. Ο κουμπάρος από Κύπρον said

    Στο Ευρωκοινοβούλιον γίνεται σεισμός
    Σούζεται συθέμελα ούλλος ο θεσμός
    Τζιαί όπως πάντα Έλληνας έν’ νεκατωμένος
    Μέσα στην διαφθοράν ως τα νύσhia έν’ χωσμένος
    Μιάν Ελληνίδαν επιάσασιν που ένι τζι ομορφούλα
    Ριάλια ήβραν έσω της, μέσα σε σακκούλαν
    Τον Εμίρην του Κατάρ στο Κοινοβούλιον εξεθείαζεν,
    Τζιαί τζιείνος πετροδόλαρα για λόου της εθυσίαζεν.
    ‘Ήταν όμως μόνη της σαν την μούγιαν μέσ’ στο γάλαν
    Τες υποψίες εκίνησεν τζιαί την εσυλλάβαν

  46. 30 Έφη-Έφη, δεκτές οι παρατηρήσεις σου, το είπα άλλωστε με θετική προκατάληψη διαβάζω Καρυστιάνη. Για την υπεράσπισή της και για μιαν άλλη άποψη για το βιβλίο, παραθέτω τον σύνδεσμο για την κριτική της Λίνας Πανταλέων «Το μαύρο κουτί της μνήμης» από την Καθημερινή της Κυριακής
    https://www.kathimerini.gr/culture/562125202/to-mayro-koyti-tis-mnimis/
    και του Νίκου Μπακουνάκη από τη Lifo «Αναζητώντας τον χαμένο πολιτικό χρόνο»
    https://www.lifo.gr/culture/vivlio/psila-grammata-tis-i-karystiani-anazitontas-ton-hameno-politiko-hrono

    Τον συμπάθησα τον ήρωά της με τα ψιλά γράμματα της ζωής του, με τη σπασμένη αναδρομική και εμμονική μνήμη του, με την ατολμία του και την απελπισία του.

  47. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις προτάσεις!

    31 Τι ωραία!

    45 Ασχετο με το θέμα μας μεν, αλλά έχει γούστο, κουμπάρε!

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    46 Ναι, ισχύουν και οι δύο κριτικές, όμως (εγώ) περίμενα κάτι δυνατότερο, άσχετα με το αίσθημα για τον ήρωα και τους περί αυτόν που περιγράφονται όλοι αδρά και αναγνωρίσιμα, μεγάλο προσόν. Συνολικά κάτι μου λείπει για να πω εξαιρετικό.
    Ψιλά γράμματα 🙂
    Αλλά έκανα κριτική και μάλιστα ολίγον αρνητική, ενώ εδώ λέμε προτάσεις. Με απασχόλησε όμως πολύ και δεν κρατήθηκα. Τελικά μάλλον δεν έπρεπε.

    Η μικρή στοίβα δίπλα μου έχει τα εξής:
    -Εν πλω. Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το ημερολόγιο ενός δόκιμου σημαιοφόρου, πρόλογος, επιμέλεια Κώστας Κατσάπης, εκδ. Κυψέλη

    -Το δέντρο με τις φωλιές, Ελένη Πριόβολου, εκδ.Καστανιώτη

    -Οι αγάπες του πολέμου, Κατίνα
    Λατίφη, εκδ. Αλεξάνδρεια

    -Η τρέλα ν΄αλλάξουν τον κόσμο
    , Ξενοφών Κοντιάδης εκδ. Τόπος

    -Ενα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα. 1934-1944 Νίκος Βατόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

    -Η Δημοκρατία των ονείρων (σχ.44)
    -Αρης Κωνσταντινίδης, Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων,2019

    -Να είχα,λέει, μια τρομπέτα, Μάρω Δούκα, εκδ. Πατάκη

  49. Παναγιώτης Κ. said

    31. Σημείωσα τους συγκεκριμένους τίτλους.
    Δεν είναι μόνο η επίμαχη δεκαετία που εμπίπτει στα ιστορικά ενδιαφέροντά μου. Είναι και ο τόπος καθότι, τα όσα περιλαμβάνουν οι τόμοι αφορούν στην Ήπειρο. Αυτό διαπίστωσα ερευνώντας στο διαδίκτυο. Έχει μαρτυρίες γνωστών μου ανθρώπων!
    Ευχαριστώ πολύ.

  50. Παναγιώτης Κ. said

    Έχει να κάνει με βιβλία…
    Χθες λοιπόν τακτοποίησα την βιβλιοθήκη μου και διάλεξα καμιά διακοσαριά βιβλία τα οποία θα πάνε στη βιβλιοθήκη ενός χωριού κοντά στην Κατερίνη.
    Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου διότι αποκτούν με αυτό τον τρόπο, θέλω να πιστεύω, κάποιο προορισμό τα βιβλία αυτά.

  51. Ίσως βρείτε ενδιαφέρον το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα

  52. Αν αντέχετε να ακούσετε πόντκαστ (εγώ δεν αντέχω), Βλησίδης:
    https://www.lifo.gr/podcasts/vivlia-kai-suggrafeis/boyrla-gketo-sexergasias-toy-peiraia

  53. Παναγιώτης Κ. said

    Όσοι είμαστε του γραπτού λόγου, δυσκολευόμαστε κάπως στις ακροάσεις.
    Ξεπερνάω αυτή τη δυσκολία, κρατώντας σημειώσεις… 🙂

  54. sarant said

    50 Παναγιώτη, με ποια κριτήρια διάλεξες τα βιβλία που δώρισες; Και τι είδους βιβλία ήταν;

    52 Κι εγώ δεν πολυαντέχω, γενικώς.

  55. Avonidas said

    Καλημέρα.
    Θα περιοριστώ να σας παραπέμψω στα βιβλία που είχα προτείνει τον Ιούλιο, μιας και σχολίασα τότε κάπως αργά και δεν φαίνεται να τα πήρε κανείς χαμπάρι 🙂

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και δυο ακόμη βιβλιαράκια που ήταν πάνω στο κομοδίνο μου και με κοίταξαν παραπονεμένα που δεν τα ανέφερα:
    -Ημερολόγια Μυτιλήνης 2015.
    Η σημασία του να είσαι άνθρωπος, Χρήστος Αγγελάκος εκδ.Κέδρος 2022

    -Να βρω ξανά του νήματος την άκρη
    Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου
    Λέων Ναρ, εκδ.Πατάκη 2022
    Η παρουσίαση του βιβλίου

  57. Theo said

    Ο Πάνος Ζέρβας εξέδωσε το Νησί της Καλυψώς, το μυθιστόρημα που δούλευε για καμιά εικοσαετία (κάποιοι θα θυμούνται αποσπάσματά του που διάβασαν στο παλιό ιστολόγιό του).

  58. Μαρία said

    Για τα εγγόνια σας.

  59. Πέπε said

    Αυτή είναι μια ανάρτηση που δε διαβάζεται στα γρήγορα. Αφού δεν είχα προλάβει να τη μελετήσω ως τώρα, προτίμησα να μην της ρίξω ούτε ματιά.

    Τώρα πρόλαβα.

    Από τις ωραιότερες αυτού του είδους που θυμάμαι. Οι προτάσεις για βιβλία είναι βέβαια πάντοτε προτάσεις για βιβλία, αλλά φέτος μάλλον πέτυχα, τόσο στο κείμενο όσο και στα σχόλια, το υψηλότερο ποσοστό προτάσεων που να μ’ ενδιαφέρουν, ενώ επίσης είναι και η πρώτη φορά που βλέπω να αναπτύσσεται αντίλογος και διάλογος για κάποιαν από τις προτάσεις (#23, 30, 46, Μαγδαληνή με Έφη). Φυσικά χαιρετίζω με μεγάλη χαρά και με τις ευχές μου το βιβλίο του φίλου Λεώνικου.

    Συμβαίνει επίσης να είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνω ανάμεσα στις προτάσεις τουλάχιστον τρία βιβλία που ήδη έχω (Έρως και έθνος του Μπουκάλα, Μινόρε Μανές της Τουμπακάρη, και το λεξικό του Σαντρέν που βέβαια από δω το έμαθα) – με κάνει να αισθάνομαι σύγχρονος άνθρωπος.

    Μια δική μου πρόταση, αλλά φοβάμαι πως την έχω ξανακάνει, είναι η «Λιλιπούπολη» του Αλλαμανή. Την ανέφερε ανπασάν και η Έφη. Πρόκειται στην ουσία για τη βιογραφία του Χατζιδακικού Τρίτου, και αλλά ταυτόχρονα συνιστά συμβολή και στη βιογραφία του ίδιου του Χατζιδάκι, καθώς και στην πολιτιστική ιστορία της Μεταπολίτευσης. Θέλω να πω, έχει πολύ πιο πολυεπίπεδο ενδιαφέρον από το να θελήσει κανείς απλώς να μάθει τα ντεσού των πασίγνωστων τραγουδιών (αν και μαθαίνουμε, επ’ ευκαιρία, ότι αυτές οι ηχογραφήσεις, όπως και κάποια δισκογραφημένα επεισόδια της εκπομπής, δεν παίχτηκαν ποτέ στο ραδιόφωνο παρά ξαναηχογραφήθηκαν εξ αρχής για τη δισκογραφία, ενώ αντιστρόφως τίποτε που να παίχτηκε στ’ αλήθεια στο Τρίτο δεν έχει βγει σε εμπορικά διαθέσιμη ηχογράφηση!)

    #23 (Μαγδαληνή για τον Μινόρε Μανέ):
    Συμφωνώ, περίπου, με το ότι στην αρχή κουράζει αλλά τελικά σε ανταμείβει. Λέω περίπου, γιατί εγώ δεν το βρήκα κουραστικό, το βρήκα ν’ αρχίζει να γίνεται λίγο αδέξιο, λίγο σαν η ζωή του ήρωα να καταντάει απλό αφηγηματικό συμπλήρωμα ανάμεσα στα διάφορα μουσικά θέματα που ήθελε να φωτίσει… Αλλά συνειδητοποίησα αυτή μου την αίσθηση όταν ήμουν σε τόσο προχωρημένη σελίδα ώστε πια δεν το παρατάς, και τελικά εξελίχθηκε σε καλό μυθιστόρημα!

  60. Πέπε said

    Μα είχα βάλει λινκ στη Λιλιπούπολη:

    https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=266983

  61. sarant said

    59 Το βιβλίο της Λιλιπούπολης το έχω και το έχω φυλλομετρήσει -φαίνεται καταπληκτική δουλειά!

  62. Μαρία said

    Θα το πάρω.
    https://www.politeianet.gr/books/9786185467111-tsitiridis-giorgos-methexis-oi-tsigganoi-tis-thessalonikis-331750

  63. Συγγνώμη

  64. sarant said

    63 Ζήλεψε Ομπάμα

  65. […] που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και που το ανέφερα στο βιβλιοφιλικό μας άρθρο πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για το Λόγος γυναικών; του […]

  66. […] που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και που το ανέφερα στο βιβλιοφιλικό μας άρθρο πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για το Λόγος γυναικών; του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: