Δίχως φρένα (αφήγημα του Χρήστου Γιαννακού)
Posted by sarant στο 26 Δεκεμβρίου, 2022
Μέρα αργίας και γιορτής και χαλάρωσης και η σημερινή, οπότε ταιριάζει θαρρώ ένα αφήγημα. Ο φίλος μας ο Χρηστάρας, κατά κόσμον Χρήστος Γιαννακός, μου έστειλε τις προάλλες ένα αφήγημά του, υβριδικό όπως το αποκαλεί ο ίδιος. Θα προσέξετε επίσης ότι το αφήγημα χαρακτηρίζεται από κρυπτολεκτική διάθεση στα κύρια ονόματα -μπορείτε να το πάρετε και σαν κουίζ, αλλά στο τέλος του διηγήματος δίνει τις σχετικές εξηγήσεις. Θυμίζω ότι πέρυσι είχαμε δημοσιεύσει στο ιστολόγιο ένα μικροδιήγημα και ένα άρθρο του Χρήστου Γιαννακού για τον Μάριο Χάκκα.
Εξομολογούμαι ότι, ενώ όταν ήμουν νεότερος καθόλου δεν μου άρεσε να οδηγώ, τώρα το απολαμβάνω. Οπότε χάρηκα και το κείμενο του Χρηστάρα, όσο αφηγείται ακριβώς την εμπειρία της οδήγησης στη δυτική Αττική, μέρη που τα έχω επίσης περπατήσει, αν και δεν συνιστώ το επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο επιδίδεται. Οι δυο από τις τρεις φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι δικές του.
Περισσότερα δεν χρειάζονται, μονάχα να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους Μανώληδες, τους Μανόληδες και τις Εμμανουέλες, και να σας θυμίσω πως συνεχίζεται, ως την Παρασκευή, η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς!
Δίχως Φρένα
(συνοδεύει το σκίτσο Πασακάλια του Χαλκιδαίου μουσουργού)
Πηγαίνω στη δουλειά με το αυτοκίνητο, όταν υπακούω σε μια διάθεση να σκέφτομαι πίσω από το τιμόνι. Δεν είναι απλώς πως οδηγώ μόνος· ν’ απομονώνομαι μπορώ και με αρκετούς άλλους παρόντες, όπως, παραδείγματος χάριν, στο τραίνο. Η άσκηση της οδήγησης συμπληρώνει κατά ένα βαθύτερο, κινητικό τρόπο τις ατραπούς και τους δαιδάλους που υπεισέρχεται ο νους. Πρόκειται για έναν τρόπο πρόσληψης των γεγονότων. Αποχωρείς, για να δεις τα πράγματα από κάποια απόσταση. Βέβαια, οι έγνοιες του δρόμου διακόπτουν συχνά τη σκέψη, μα τούτο δεν είναι απαραίτητα ενοχλητικό. Μπορείς να συνεχίσεις, έστω και με διαφορετική διάθεση, την προηγούμενη αλληλουχία των ειρμών ή απλά ν’ αλλάξεις θέμα. Συνήθως, δεν καταλήγεις σε τελικά συμπεράσματα για το δείνα ή το τάδε ζήτημα που σε απασχολεί. Γιατί όμως να βιαστείς να πάρεις αποφάσεις; Πρωτίστως, σημασία έχει η επεξεργασία.
Αφήνοντας πίσω το ύψωμα του Δαφνιού, την αρχαία δυτική πύλη της Αθήνας, κατηφορίζεις προς τον κόλπο της Ελευσίνας. Σε προϋπαντούν κάποια από τα τριανταέξι είδη πουλιών της αλμυρής λίμνης των Καθαρμών, μα δεν είναι δυνατό να εξωραΐσουν τη λερή παραλία του κρατικού διυλιστηρίου με τους βραχίονες φόρτωσης πλοίων, τους λόφους των σκωριών και το ασφυκτικό πεδίο εμπορίας καυσίμων. Πάντως, τα καλύτερα στοιχεία της περιοχής παραπέμπουν σε άρτο και θεάματα: βιομηχανική αρχαιολογία και οικογενειακές ψαροταβέρνες.

Λίμνη Κουμουνδούρου ή Καθαρμών (πηγή: http://www.atticawetlands.eu). Η εθνική οδός στη λωρίδα ξηράς.
Προχωρώντας θα περάσεις κάτω από δύο ανισόπεδες διαβάσεις που ενώνουν την εθνική οδό με την αστική περιοχή της Ελευσίνας.
Μια έξοδος απ’ τον αυτοκινητόδρομο, μέσω της οποίας παρακάμπτονται τα διόδια, οδηγεί προς την παλιά εθνική οδό, τα ελευσίνια ναυπηγεία, το πρώην ιδιωτικό διυλιστήριο και τους παραλιακούς οικισμούς της δυτικότερης Αττικής. Αφού μείνουν πίσω κι αριστερά οι βαριές εγκαταστάσεις, μπορεί να δεις σε κάποιον κολπίσκο γερμένο το κουφάρι ενός καραβιού με τα κοίλα του μισοβυθισμένα προς την ακτή· περιμένει στωικά, λες, τη σειρά του για το διαλυτήριο πλοίων. Όπως ένα τεράστιο μάτι, στα ρηχά βουρκωμένο, ανταλλάσσει βλέμματα με τον οδηγό που τρέχει στον καμπυλωτό δρόμο. Η φθαρμένη, στο σχεδόν ειδυλλιακό φόντο μιας ρόδινης ανατολής κουπαστή μοιάζει με καμαρόφρυδο ενάλιας γιγάντισσας που κατατρύχει στον βιότοπό της κάθε τι τεχνητό. Αντιστικτικά, θυμάμαι τότε το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μεθυσμένο καράβι» ή τη «Θαλασσινή αύρα» των Γάλλων ποιητών, που έθεταν το νου τους σε ταξίδια ονειρικά. Περίφημες αν και ψυχοφθόρες περιπλανήσεις.
Γιατί όχι ένα ποίημα του Χαλκιδαίου εκτελωνιστή, του Σινο-Κεφαλλονίτη μαρκονιστή ή του Κερκυραίου αντιναυάρχου; Υποθέτω λόγω χρονικής προτεραιότητας.
Σ’ ένα σημείο του παραθαλάσσιου δρόμου η Σαλαμίνα φαίνεται πολύ κοντά. Θα μπορούσε κανείς να περάσει απέναντι κολυμπώντας;! Στη συνέχεια, παρά τη γραφική κόστα, τις βαρκούλες και τα οστρακοταβερνεία, η περιοχή αποπνέει υποβάθμιση. Όπως και αλλού στην Αττική, η ανεξέλεγκτη ρυμοτομία προσδίδει ένα χαρακτηριστικό βάθος πεδίου στην όλη εικόνα.
Απ’ τη μέση του δρόμου σε κοιτά ξαφνικά το χαμόγελο της νεκρής αλεπούδας.
Βρίζοντας για την κάκιστη ασφαλτόστρωση, περνάς το μαυσωλείο της Χαρτοποιίας και μετά τη Νέα Πέραμο με τα στρατόπεδά της. Παράλληλα στη νέα εθνική βλέπεις στα βόρεια και δεξιά τα Μέγαρα. Κοντεύεις πια στην Κακιά Σκάλα, όπου αρχίζουν οι γκρεμοί δίπλα στη θάλασσα. Η πλαγιά έχει ανασκαφεί και διαμορφωθεί, για να κατασκευαστεί ο φιδωτός παραλιακός δρόμος, η ιστορία της δυσβατότητας του οποίου είναι γνωστή από τα μυθικά χρόνια του φευγάτου εραστή τής Αριάγνης. Η οδός που αντικατέστησε την ατραπό στρώθηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Άποψη από την Κακιά Σκάλα προς τα Μέγαρα. Προαστιακός και ακτές Βαρδάρι, Βαρέων.
Να, η ερειπωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας ασβεστολίθου. Ένα καταστραμένο στρατιωτικό φυλάκιο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Το υποστατικό της ιχθυοκαλλιέργειας ακούμπησε στο εγκαταλειμμένο σπιτάκι που στέγαζε το φύλακα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής. Χαμηλότερα από το πολυβολείο της πλαγιάς, ένα παραλιακό ξενοδοχείο μονάζει στον γραφικό κολπίσκο.
Μνήμες κατά την πορεία θανάτων: εικονοστάσια, ομοιώματα ναΐσκων, οδόσημα κινδύνου -όπως έγραφε ο ποιητής απ’ τη Νιγρίτα.
Όπου επενέβησαν άνθρωποι το τοπίο γυμνώθηκε. Μολονότι κάθε άλλο παρά δασοσκεπής και υδάτινη, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, η περιοχή δεν απέφυγε τη σχετική αποψίλωση στην οποία προέβησαν οι κάτοικοι της Αττικής τόσο για τις βιοτικές τους ανάγκες όσο και για τις αυθαιρεσίες τους. Παλαιά κι άγρια είδη δέντρων αντικαταστάθηκαν, φυσικά, από το προσαρμόσιμο κι εξόχως εύφλεκτο πεύκο που δασύνεται κατά τόπους. Ακόμα κι οι κουκουναριές, που γίνονταν εργαλεία βασανισμού από τον πιτυοκάμπτη ληστή, προς τη μεριά του Ισθμού, ανήκαν σε διαφορετικό είδος από το συριακό πευκάκι που έφεραν οι Ρωμαίοι. Δεν λείπουν πάντως οι συγκινητικές μες στ’ ασημιά τους αγριελιές και οι αγριοσυκιές με τους μικροσκοπικούς, μελωμένους καρπούς.
Τι θλιβεροί κείνοι οι σκονισμένοι θάμνοι εκατέρωθεν του δρόμου! Θα ’λεγε κανείς πως αντιπροσωπεύουν μια κατάσταση ερήμωσης του νου.
Κοιτώντας προς τα νότια θαυμάζεις από ψηλά τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του. Η διαφάνεια ποικίλει ανάλογα με την εποχή, τη μέρα και την ώρα. Χωρίς να το θέλω, επειδή ο όρος έχει εμποτισθεί με αρκετή εθνικιστική μεταφυσική, μου έρχεται στο νου η «ελληνικότητα». Γιατί να μη σημαίνει απλώς την ιδιότητα του ελληνικού με την εθνική ή τη γεωγραφική σημασία;
Εντούτοις, λόγω τοποθεσίας, ένας άλλος Γάλλος είναι κι εδώ παρών με το «Θαλασσινό κοιμητήριό» του.
Με τον γκρεμό πλάι μου παίζω ένα παιχνίδι, που το ονομάζω «Δίχως Φρένα». Σαν αρχίζει το στενό, κατηφορικό κομμάτι του δρόμου, απλώς δεν φρενάρω καθόλου. Για να πετύχει η προσπάθεια, πρέπει η ταχύτητα του οχήματος να έχει ρυθμιστεί απ’ τα πριν έτσι ώστε να είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει τη συγκίνηση στις απότομες στροφές, αλλά όχι τέτοια που να οδηγήσει το αυτοκίνητο εκτός επιθυμητής τροχιάς: δεξιά στη βραχώδη πλαγιά ή αριστερά στον γκρεμό.
Χαρά και ζάλη· κομμένη ανάσα· μηνίγγια που σφύζουν.

Από την Κακιά Σκάλα προς την Κινέτα. Αριστερά οι γκρεμοί, δεξιά η παλιά σιδηροδρομική γραμμή.
Ακόμα κι εκεί που η άσφαλτος διασταυρώνεται με την παλιά χάραξη των γραμμών του τραίνου, η πέδηση μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας χαμηλότερες ταχύτητες στο κιβώτιο. Ας σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός κατά τις πρωινές ώρες που ταξιδεύω δεν έχει πυκνή κίνηση. Το «Δίχως Φρένα» παιχνίδι διακόπτεται όταν η κυκλοφορία στη λωρίδα μου το επιβάλλει ή όταν φτάσω στην Κινέττα, όπου αρχίζει η περιοχή κατοικίας -και όπου η ανατολή του ήλιου από τον ροδαλό, θαλασσινό ορίζοντα μπορεί να σε αναγκάσει να σταματήσεις, για να στοχαστείς τις χαρές που σου μένουν.
Παρακινδυνευμένο; Εννοείται πως κάθε φορά που επιδίδομαι στην ίδια τολμηρή άσκηση υποβάλλω τον εαυτό μου στη βάσανο της αυτοκριτικής. Ναι, θεωρώ σφάλμα να στερήσω, κατά τέτοιον τρόπο, την υπόστασή μου από τους ανθρώπους που με αγαπούν. Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί πως δεν επιθυμεί να ζει* με ορισμένες από τις πιο συγκινητικές αντιφάσεις του;
*Κατά σειρά εμφάνισης: Νίκος Σκαλκώτας, Σαρλ Μποντλέρ, Αρτύρ Ρεμπό, Στεφάν Μαλαρμέ, Γιάννης Σκαρίμπας, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Κόρφης, Θησέας, Βύρων Λεοντάρης, Σίνις, Πολ Βαλερί.
Χρήστος Γιαννακός
gpointofview said
Καλημέρα
Οταν ήμουνα ιδιαιτεράς το οδήγημα ήταν μια απόλαυση για μένα, μια ευκαιρία να ακούσω την κασέττα που μου άρεσε και να ξελαμπικάρει το μυαλό, μια που το (καλό) οδήγημα γίνεται μηχανικά.
Από τότε που τα σταμάτησα, δεν είχα πια αυτήν την ανάγκη ξεκούρασης και το οδήγημα πέρασε από το στάδιο της αδιαφορίας στην ενόχληση. Τελικά δοκιμάζοντας το λεωφορείο- ειδικά αυτό που ξεκίναγε κατά τις 5 το πρωί κι έφτανα Αθήνα στις 8 φρέσκος,φρέσκος- κατέθεσα πινακίδες και ανακάλυψα την θέα μιας διαδρομής που είχα κάνει εκατοντάδες φορές προσέχονταςτην … άσφαλτο. Ασε που τα βλέπεις και… αφ’ υψηλού !
Δεν χρησιμοποιώ αυτήν την εθνική οδό, είμαι φαν της Αθήνας μέχρι Κάστρο !
Λεύκιππος said
…..από τα μυθικά χρόνια του φευγάτου εραστή τής Αριάγνης. ΑριάΓνη; Καλημέρα.
Παναγιώτης said
@2 Ίσως πρέπει να μπει και ο Τσίρκας στις υποσημειώσεις. Πως θα μπορούσε να λείπει αναφορά στις Ακυβέρνητες Πολιτείες στο διήγημα; 😉
Μαγδαληνή said
Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Όμορφος τρόπος γραφής και σου φέρνει στο μυαλό τον «εφιάλτη της Περσεφόνης» του Ξανθιώτη και του Αρκάδα τραγούδι.
Όμως εγώ μια Χαλκιδέα ερωτώ: γιατί Χαλκιδαίος ο μουσουργός και ο εκτελωνιστής (που στην καταγωγή δεν ήταν…);
https://dimoschalkideon.gr/ και ο δήμος μας με ε είναι γραμμένος.
atheofobos said
Από που προκύπτει ο χαρακτηρισμός ως υβριδικό;
Το αφήγημα πάντως μου θύμισε ότι με το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε ο πατέρας μου, περνάγαμε αρκετές φορές από την Κακιά Σκάλα και η μάνα συχνά μου έλεγε την ιστορία με τον Πιτυοκάμπτη ληστή, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στο παιδικό μου μυαλό ιδίως γιατί είχα δει, όπως περιγράφω στο
ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ.
http://atheofobos2.blogspot.com/2019/11/blog-post_22.html
μια αντίστοιχη σκηνή σε αυτήν την ταινία.
Δύτης των νιπτήρων said
5 Υπάρχουν τέτοιες σκηνές, όχι κωμικές όμως, σε έναν από τους Ταρζάν με τον Τζόνι Βαϊσμίλερ.
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα, χρόνια πολλά για τ’ όνομά του και ευχαριστίες για το ωραίο κερασμά του στον συγγραφέα.
Του οποίου η σκέψη χαιρετίζει την ορνιθοπανίδα που διαχειμάζει τελώντας τα καθαρτικά μυστήρια της ελευσίνιας λίμνης, ούσα εμφανώς το 37ο είδος της, τροχοδρομώντας, ξέφρενη αρχικά, αυτοκίνητη, με οδοδείκτες ποιητικούς ωσότου να πετάξει, να χαθεί, πέρα απ’ τη μιαρή γραμμή ανθρωπίνων οριζόντων.
Εν μέσω των οποίων και ο αγνώστου ετύμου Σίνις (-ιδος <σίνω, σινώ=βλάπτω, καταστρέφω, βλ. https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9 ) μοιάζει με σύμβολο αυτο-κριτικής/-καταστροφής ή φύλαξ-τιμωρός ομοίων που πληγώνουν ή γυμνώνουν τις κατάφυτες πλαγιές αφήνοντάς τους οδικές ουλές. Ή ως “Γιάννης”, πρόδρομος εκείνου που τον δέρνει η κατάρα, το τραγούδι που λαλούν τα μικροπούλια στα “Ψηλά Βουνά” : βλ. https://www.youtube.com/watch?v=goW-ZEY07n8 , https://www.youtube.com/watch?v=j1b7poGf29U και https://www.youtube.com/watch?v=DXMywC8ejks
Δύτης των νιπτήρων said
Να πω όμως εδώ ότι δεν είμαι καθόλου βέβαιος πόσο ακίνδυνα για τους άλλους, αν δεν μας νοιάζει για τον εαυτό μας, είναι τέτοια παιχνίδια στην οδήγηση.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
Γιατί να ευχηθούμε σήμερα στους Μανώληδες; Πόθεν προέκυψε η συνήθεια να γιορτάζουν η Μανόληδες άλλη μέρα απ’ τα Χριστούγεννα; Υποτίθεται πως Μανώλης ή Μανόλης (Εμμανουήλ δηλαδή) ήταν τ’ όνομα του Χρηστού, άρα τη μέρα που γιορτάζει αυτός γιορτάζουν κι όσοι έχουν ίδιο όνομα. Όμως στην Αθήνα κάποια στιγμή διαπίστωσα πως τόχουν μεταθέσει κατά μια μέρα. Ξέρει κανείς πώς και γιατί (εκτός απ’ το προφανές να μην πέφτουν όλες οι γιορτές μαζί);
Χαρούλα said
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Εμμανουήλ/έλες που το γιορτάζουν σήμερα.
Χρόνια πολλά και στον κΓιαννακό για χθες. Χωρίς να θέλω να τον πικράνω, δεν μου είπε κάτι το κείμενο. Ίσως επειδή δεν ξέρω την περιοχή, να μην κατάλαβα. Οι γρίφοι έξυπνοι. Χαίρομαι που τα κατάφερα με τους περισσότερους.
Στο μυαλό μου κρατώ όμως το Δίχως Φρένα. Που μπορεί να κρύβει τόσα συναισθήματα και που καταλήγει στην απελευθέρωση ή τον θάνατο…
Γιάννης Μαλλιαρός said
Ώστε λίμνη των Καθαρμών η λίμνη του Κουμουνδούρου! Ενδιαφέρον. Θάχω να λέω στη γυναίκα μου (εκεί δίπλα μεγάλωσ’ η μάνα της).
sarant said
Καλημέρα, χρόνια πολλά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2-3 Σωστά, αφού Αριάγνη έπρεπε να αναφέρεται κι ο Τσίρκας
4 Δήμος Χαλκιδέων από τους Χαλκιδείς, ενικός Χαλκιδεύς/Χαλκιδέας. Αλλά, επίσης, ο Χαλκιδαίος.
9 Μάλλον για να μην πέφτουν όλες οι γιορτές μαζί
Παναγιώτης said
Να λεξιλογήσουμε και λίγο. Στο διηγημα ο συγγραφέας βλέπει τα νησιά του Αργοσαρωνικού μόνο από την Ελευσίνα και τηνΚακια Σκάλα φαίνονται μόνο νησιά του Σαρωνικού.
Υποθέτω ότι η πρώτη χρήση του όρου Αργοσαρωνικός εννοούσε τα δρομολόγια των πλοίων που πήγαιναν σε νησιά του Σαρωνικού κόλπου (Αίγινα, Πόρο) και του Αργολικού κόλπου (Ύδρα, Σπέτσες). Αλλά τα τελευταία χρόνια έιχει αυτονιμηθεί ο όρος και περιγράφει και μόνο το Σαρωνικό κόλπο.
Theo said
Καλημέρα,
Το αφήγημα, με τους πολλούς συνειρμούς και κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες λέξεις του, μού θύμισε λίγο Πεντζίκη (σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κοίμησή του).
@8:
Συμφωνώ.
BLOG_OTI_NANAI said
Δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος συγγραφέας:
dimosioshoros said
Σημερινή παρόμοια αυτοκινητική ανάρτηση από τη σκοπιά του ατυχήματος (δηλ. της φονικής οδήγησης).
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Ευα Πέτρου said
Μου αρέσει που πολλοι απο σας υποτίθεται ειναι αριστεροι αλλά τις ευχές για τις χριστιανικές εορτές ΔΕΝ τις παραλείπουν! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΕΙΘΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ 2023, ΔΙΟΤΙ με τα ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ που μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ …ΥΓΕΙΑ μας, ΣΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ..
sarant said
15 Και δεν είναι και πολύ εύκολο να βρούμε τα άρθρα που αναφέρει στην αρχή.
BLOG_OTI_NANAI said
Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει ασάφεια στην ορολογία, όμως όπως είχα αναφέρει και πριν από μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ορολογία του ΕΟΔΥ, «ΠΛΗΡΩΣ εμβολιασμένος» είναι αυτός που έχει λάβει ΜΟΝΟ δύο δόσεις (το έχω ακούσει και στην τηλεόραση στις επίσημες ανακοινώσεις).
ΑΡΑ, αν σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο που έχουν κάνει οι περισσότεροι τις δύο δόσεις, το ποσοστό όσων «πλήρως εμβολιασμένων» έχουν πεθάνει, ουσιαστικά εφόσον έχουν περάσει πάνω από 7 μήνες, αυτοί θεωρούνται απροστάτευτοι σχεδόν σαν τους ανεμβολίαστους.
Κάποιοι εδώ και μήνες μετατρέπουν τον όρο «ΠΛΗΡΩΣ» σαν να πρόκειται για εμβολιασμένους 3 ή 4 δόσεων, ανάλογα πώς τους εξυπηρετεί. Όμως, όσο έχω δει, αν τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τις δύο δόσεις, συνήθως αναφέρεται ρητά ο «αναμνηστικός εμβολιασμός» ή μια «αναμνηστική δόση».
Αν δεν αναφέρεται ρητά η τρίτη δόση, τότε το «πλήρως» -το πιθανότερο- σημαίνει δύο δόσεις που πλέον ξέρουμε ότι δεν καλύπτουν τίποτα.
Εδώ η Sportime θεωρεί το «πλήρως» ως «τρεις δόσεις»:

Εδώ σε οδηγίες του Γενάρη του 2022 φαίνεται πιο καθαρά ότι το «πλήρως» διαχωρίζεται από την ενισχυτική:
Theo said
@18:
Δεν έχετε γνωρίσει αριστερούς που είναι και πιστοί χριστιανοί;
(Και του Βελουχιώτη, που έσερνε μαζί του ιερέα και τον έβαζε να λειτουργεί, την αριστεροσύνη θα την αμφισβητούσατε, να υποθέσω; )
Μαγδαληνή said
9. O πατέρας μου Μικρασιάτης από την Αρτάκη (την παλιά όπως λέμε) στις 26 γιόρταζε ως Εμμανουήλ (Μάνος) και έτσι το φέρανε και εδώ και έτσι και εμείς το κρατάμε για τον ανιψιό μου. Στο μεσημεριανό τραπέζι με φίλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας κατάλαβα ότι στους πρόσφυγες της Μικρασίας έτσι συνηθιζόταν.
sarant said
20 Οφείλει πια ο ΕΟΔΥ να αποφεύγει την ασάφεια.
Δύτης των νιπτήρων said
Μα πώς προέκυψε ο ΕΟΔΥ εδώ;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χρόνια πολλά στο συγγραφέα εν πρώτοις και σ΄όλους που γιορτάζουν-όποτε κι αν το γουστάρουν! 🙂
Δε μ΄αρέσει καθόλου η ταχύτητα και προπαντός τα σπινιαρίσματα (κακές μνήμης από την πρώτη νιότη) αλλά το αφήγημα μ΄άρεσε. Τόσο γνωστή διαδρομή προς αγαπημένους προορισμούς αλλά και με διάφορες τρομάρες. Από τρελές προσπεράσεις μέχρι πέτρες στο οδόστρωμα (είχαν γίνει μόδα δυο φεγγάρια)και μια φορά, νύχτα, που είδαμε ξαφνικά μαύρο όγκο μπροστά μας στο οδόστρωμα. Το τιμόνι γερά! ούρλιαξα στον άνδρα μου. Πίσω κοιμόταν το παιδί στο καρεκλάκι-Παναγία μου! Κάτι μεταλλικό ογκώδικο ήταν, μας στράβωσε προφυλαχτήρας, ζάντα και λίγο λαμαρίνα αλλά δε βγήκαμε από το δρόμο. Παλικάρι το λαντάκι. Παρακάτω τηλεφώνησα στο 100 ότι κάτι είναι στην άσφαλτο εκεί πέρα.
BLOG_OTI_NANAI said
24: Κάτι διάβασα σε blog σχολιαστή.
nikiplos said
Καλησπέρα
Χρόνια πολλά σε όλους!
Μου άρεσε πολύ το σημερινό, όχι μόνο για το ύφος, την σαφήνεια και την δωρικότητα των περιγραφών, που ευτυχώς δεν είχαν σχοινοτενείς περιττές παραγράφους διανθισμένες με … μούχρωμα κλπ.
Κυρίως για τον όμορφο αντικατοπτρισμό που έκανε σε μια άθλια περιοχή πολλαπλώς συλημένη από τον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό αλλά και συστημικό πλουτισμό.
Μια διαδρομή που έκρυψε ο νέος δρόμος του 1980, αλλά που πρόλαβα κι έκανα πολλές φορές. Πολυβολεία σπαρμένα σε σχετικά καλή κατάσταση, κατηλειμμένα συνήθως από κυνηγούς, παράξενους ή τοπικούς μπράβους. Φθήνεια αλλά και μίμηση ξένων ορόσημων πλουτισμού. Η Κινέτα με αξιοθέατο μεταξύ άλλων και το τελεφερίκ που έφτιαξαν, ώστε η Ζωζώκα να πηγαίνει στην παραλία χωρίς να πατήσει το ποδάρι της στα ποταπά σοκάκια…
Η διαδρομή αυτή αποτελεί την αποθέωση της χουντοαισθητικής.
Μου άρεσαν και τα άλλα, τα κουίζ κι οι αναφορές. Πριν χρόνια, όντας κάτοικος Αθηνών προσέτρεχα μια φίλη σε γιατρό με ιδιωτικό ιατρείο στην Ελευσίνα. Περιμένοντας να περαιώσει, ατένιζα τη θάλασσα από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Καθώς τα τελευταία χρόνια αποδίδουν καρπούς οι χρόνιοι αγώνες των κατοίκων, έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της σκουριάς και της σαπίλας από τα κουφάρια των πλοίων. Η εικόνα είναι τόσο όμορφη που δεν θα μπορούσα να την περιγράψω…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λέω ο πιτυοκάμπτης μνημονεύτηκε αλλά ο άλλος ο κορίνθιος (ο παρεξηγημένος-τον ξέπλυνε ο Πλούταρχος- να πω κι εγώ τάχα μου κάτι κρυπτολεκτικό 🙂 ) .
Και στο ψάξιμο της πινακίδας εκεί (κοτζάμ μουσείο έχει στ΄όνομά του, αλλά και σήραγγα, δίπλα δίπλα με του ξαδέρφου του και φονέα του 🙂 ) πέφτω σ΄αυτό που λες και είναι το βίντεο όλης της διαδρομής του διηγήματος (πλήρες οπτικό υλικό).
Χαρούλα δες για ποιο σημείο μιλάμε λίγο πριν γίνουμε … καταυλακιώτες!
aerosol said
Μου άρεσε η βόλτα, σε μια περιοχή παράδοξη, όπου η τρυφερότητα εναλλάσεται με την ασχήμια (ενίοτε τρυφερή κι αυτή) μέσα σε λίγα μέτρα.
BLOG_OTI_NANAI said
23: Φυσικά. Σήμερα, το «πλήρως» με αυτή την έννοια καταντά παραπλανητικό όταν έχουμε φτάσει να μιλάμε για 4η δόση.
Costas Papathanasiou said
“…Δεν λείπουν πάντως οι συγκινητικές μες στ’ ασημιά τους αγριελιές…”.
…που είναι -ίσως- σαν κι αυτές που αναζητεί και μια ψυχή απ’ τον Χλώρακα της Πάφου:
“Το Φως/ηλιοβασίλεμα κινά για τ’ ακρογιάλι/ ανάμεσα στο κίτρινο ποτάμι των μαργαρίτων./(…)/
Από του Χλώρακα την πετρογή ξεφύτρωσα/πλάι στην τριμιθιά, τη χαρουπιά και τη βελανιδιά/πλάι στη ροδοδάφνη, τη μυρσινιά και την αγριελιά/που τώρα ψάχνω να τις βρω/ µ’ αντί γι’ αυτές/βρίσκω στη θέση τους τσιμέντο στοιβαγμένο… //
Ηλιοβασίλεμα το Φως/µ’ ένα στεφάνι μαργαρίτες στο κεφάλι/ξαπλώνει στο μενεξεδί χαλί των αθανάτων στ’ ακρογιάλι/
και δακρυσμένο συλλογίζεται τους αργυρώνητους.”
(Νίκος Πενταράς, “Ηλιοβασίλεμα”- ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ, 1994)
ΣΠ said
Γιατί Σίνις και όχι Σίνης;
sarant said
28 Α μπράβο, οπτικοποίηση
32 Καλά λες
Costas Papathanasiou said
32,33: Αμφότερες οι γραφές αποδεκτές. Όμως ο “ςIνΙς” (πρβλ. και αιολ. “σίννομαι”, ολοφάνερος εξελληνισμός του βαρβαρικού Sinner<ΠΙΕ *snt-ya<*es-ont- ενεστωτική μετοχή της ρίζας *es- "είμαι, γίνομαι", βλ. https://www.etymonline.com/word/sin , https://www.etymonline.com/word/*es-?ref=etymonline_crossreference ), φαίνεται να σημαίνει όχι μόνο την οφιοειδή προπατορική αμαρτωλή μας φύση, αλλά και να κρατά σαφώς καλύτερα, πανέτοιμες για δράση, δυο ευθύκορμες κουκουναριές, σωστά να μάς δικ(χ)άσει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Να δούμε αν κατάφερα να το αντιγράψω:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Διδακτορική Διατριβή. Τομέας ΙΙ Πολεοδομίας και Χωροταξίας
Χατζηβασιλείου, Σαλώμη
Ο ενδιάμεσος χώρος των γυναικών δυτικά της Αθήνας
chrome://browser/content/screenshots/menu-visible.svg
Σκαρίφημα του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού. Πορεία Ιεράς οδού, στάσεις και μνημεία. (Αρχείο
Τραυλού) (πηγή: Μαχαίρα Βασιλική στο Το Ιερό της Αφροδίτης και Έρωτος στην Ιερά Οδό, σ.10)
Φαίνεται η Λίμνη Ρειτών/Καθαρμών/Κουμουνδρούρου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
35 Εστω από δω-θαμπό και λατινογραμμένο

sarant said
35-6 Α μπράβο, λέγεται και λίμνη Ρειτών.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>του Σινο-Κεφαλλονίτη μαρκονιστή
Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε το 1910 στην κωμόπολη Χαρμπίν, στη Μαντζουρία. Η περιοχή αυτή της βόρειο ανατολικής Κίνας τότε βρισκόταν κάτω από ρωσική κυριαρχία. Η κωμόπολη Χαρμπίν ήταν μια ρωσική πόλη κτισμένη σε κινέζικο έδαφος και εκεί βρισκόταν η έδρα της διεύθυνσης του υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου, που άρχισε να λειτουργεί το 1903 και περνούσε μέσα από την Μαντζουρία. Στο Χαρμπίν ζούσαν πολλοί Ρώσοι που κατέφθασαν για την οργάνωση και την διαχείριση του σιδηρόδρομου, αλλά και γιατί απώτερη επιδίωξη της τσαρικής Ρωσίας ήταν ο εκρωσισμός των αμφισβητούμενων αυτών περιοχών.
Στην πόλη αυτή ζούσε η οικογένεια του Κεφαλλονίτη έμπορου Χαρίλαου Καββαδία, που διακινούσε εμπορεύματα με τα εμπορικά του καράβια στον Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ήταν ένας από τους πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες που έκαναν εμπόριο με ρωσική σημαία στον Ειρηνικό ωκεανό. Κι αυτό γιατί από το 1797 ο Ρώσος στρατηγός Γ. Α. Ποτιόμκιν είχε εξουσιοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση να δίνει άδεια σε ξένους να υψώνουν ρωσική σημαία στα εμπορικά πλοία τους.
https://cretanleft.gr/politismos/nikos-kavvadias-kolias-to-paidi-tis-mantzourias/
Παναγιώτης said
Υπάρχει ένα σημείο που μπορείς να δει τέσσερις χαράξεις της Εθνικής Οδού περίπου στο σημείο της δεύτερης φωτογραφίας στο αφήγημα. Αριστερά μια χαμηλή χάραξη ίσως προπολεμική, η παλιά εθνική οδός (μάλλον μεταπολεμικά), δεξιά ένα απομεινάρι της Εθνικής Οδού του 1964, και τέρμα δεξιά η ψηλή χάραξη της σημερινής ΠΑΘΕ του 1990~2005
https://goo.gl/maps/kzUkonsweHy8EMte9
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εφημερίς «Εστία», 12 Απριλίου 1910.
«Καθ΄ όλας τας συγκεντρωθείσας πληροφορίας τα γεγονότα έλαβον χώραν ως εξής εις τού Σκαραμαγκά: Ο Γιαννόπουλος έφθασεν εφ΄ αμάξης υπό ραγδαίαν βορχήν. Παρά τι μικρόν φυλακείον εκεί εκάθισεν, έφαγεν, έπιε μπύραν και εζήτησε από τον αμαξάν να αποζεύξη ένα άλογο.
Εκείνος εδίστασε κατ΄ αρχάς, αλλά ενέδωκε τέλος, όταν ο Γιαννόπουλος αφήκε σημείωσιν βεβαιούσαν ότι δεν έλαβεν χώραν έγκλημα. Η σημείωσις αυτή ευρέθη με τον χαρτοφύλακά του, το αδιάβροχον, το καπέλλο του και το καλαθάκι τού φαγητού εις το φυλακείον.
Μετά τούτο ίππευσε, στεφανωμένος με αγριολούλουδα, και, αφού ανήρτησεν επάνω του ένα κομψόν σάκκον πλήρη βαρών και επλύθη με αρώματα, ώρμησε προς τα μαινόμενα κύματα και την ανοιξιάτικην μπόραν και απερίγραπτον τραγικήν ορμήν. Όταν έφθασε, καβάλλα εις το άλογο που εκολυμβούσεν, εις τα βαθειά, τότε επυροβόλησε κατά της κεφαλής του και αχάθη, ενώ το άλογο, αγριεμένο και ρουθουνίζον, απανήλθεν εις την ακτήν.
Το μεσημέρι ακριβώς ο αμαξάς, επιστρέψας εκ Σκαραμαγκά, ενεχείρισεν εις την κ. Κρίτσα μιαν ανθοδέσμην πασχαλιάς εκ μέρους του νεκρού πλέον εξάδελφου της.»
sarant said
38 Kωμόπολη δεν το λες το Χαρμπίν. Σήμερα έχει σχεδόν 6 εκατ. κατοίκους αλλά και τότε ήταν πόλη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41, Μια τη λέει πόλη,δυο κωμοπόλη.
Κινέζικη «κωμόπολη» όμως 🙂
rogerios said
@38, 41: Το Χαρμπίν, με τις τόσες ιδιαιτερότητές του (μια πόλη που ίδρυσαν Ρώσοι ως διοικητικό κέντρο για τους Ανατολικούς Σιδηροδρόμους της Κίνας, την κατασκευή των οποίων είχαν αναλάβει στο πλαίσιο του σχεδίου ελέγχου της ευρύτερης περιοχής), είχαν γίνει πραγματική πόλη μέσα σε μια πενταετία από την ίδρυσή του (1898). Οι πηγές ίσως δεν είναι απολύτως αξιόπιστες κι ενέχουν μερικές αντιφάσεις, αλλά από ό,τι φαίνεται, βάσει απογραφής που διενήργησαν οι Ρώσοι το 1913, είχε ήδη περισσότερους από 68 χιλ. κατοίκους. Σήμερα, μαζί με τα προάστιά του, ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια πληθυσμού.
Γεννήθηκε, όμως, πράγματι στο Χαρμπίν ο Καββαδίας; Η συντριπτική πλειονότητα των πηγών μνημονεύει ως γενέτειρά του το σημερινό Ουσουρίισκ, στην Πριμόρσκογε Όμπλαστ (περιφέρεια Προμόρσκογε ή Πριμόριε, δηλ. παραθαλάσσια), στη ρωσική Άπω Ανατολή (είναι αλήθεια ότι την εποχή που γεννήθηκε ο ποιητής χρησιμοποιούνταν συχνά για την περιοχή και η ονομασία Εξωτερική Μαντσουρία). Η πόλη ονομαζόταν στο παρελθόν Νικόλσκ, Νικόλσκ-Ουσουρίισκι (ως το 1935) και Βοροσίλοφ (ως το 1957, όταν και πήρε το τωρινό όνομά της). Βάσει των ρωσικών απογραφών, το 1910, τη χρονιά δηλ. που γεννήθηκε ο Καββαδίας, είχε 34 578 κατοίκους. Οπότε, δύσκολα τη λες κι αυτήν κωμόπολη.
Μια εξήγηση είναι ότι πιθανόν ο πατέρας Καββαδίας ταξίδευε συχνά για δουλειές και στο Χαρμπίν, εξ ου και η σύγχυση. Εκτός κι αν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Κ. γεννήθηκε πράγματι στο Χαρμπίν και όχι στο Ουσουρίισκ.
rogerios said
Α, και συγγνώμη, τυπικά το Πριμόρσκογε είναι κράι κι όχι όμπλαστ (την ονομασία κράι οι Ρώσοι τη δίνουν συνήθως σε παραμεθόριες περιφέρειες).
rogerios said
Και αφού είναι κράι, είναι Πριμόρσκι (το πληκτρολόγιό μου μέσα… να πάρει). 🙂 🙂 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://www.britannica.com/place/Ussuriysk
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μακριά το Χαρμπίν από το Ουσουριίσκ!
Ευχαριστώ Ρογήρε για το ταξίδι! Χαλάλι το λάθος λέω.
https://www.rome2rio.com/fr/map/Oussouriisk/Harbin
rogerios said
Εγώ ευχαριστώ! [και δεν ξέρουμε ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό, τελικά.] 😉 Όσο για το ταξίδι, είναι από αυτά που δεν προλάβαμε να κάνουμε έγκαιρα στην πραγματική ζωή και τώρα μπορεί και να είναι πλέον αργά.
Χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία!
Αγγελος said
(44) От края и да края, От моря и да моря…
sarant said
Καλημέρα από εδώ
48και πριν: Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
39 https://www.tellingstories.gr/stories/images/stories/2018.09.01/kakiaskala/2005.05.17..jpg

Κι άλλα
για την Κακιά Σκάλα
https://www.tellingstories.gr/stories/index.php?option=com_content&view=article&id=1532:-a-2018&catid=7:2008-12-23-10-49-06&Itemid=14
Theo said
@18:
Να, τι δήλωσε κι ο ΓΓ του ΚΚΕ πριν από λίγες ώρες:
Η ψυχή μας, η καρδιά μας, ο νους μας αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους εδώ στη Στέγη των ηλικιωμένων της Μητρόπολης Φθιώτιδας, ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος, γιατί φιλοξενεί ανθρώπινες ψυχές, τους πατεράδες μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας και έχουν την ανάγκη μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ο κόσμος γιορτάζει, είναι τα Χριστούγεννα και έρχεται ο νέος χρόνος σε λίγες μέρες.
Έχουν ενδιαφέρον και η προσφώνηση του δεσπότη και η αντιφώνηση του ΓΓ, τα δώρα που αντάλλαξαν, αλλά και το δώρο που του έδωσε κάποια τρόφιμη, που, όπως λέει ο ΓΓ:
Μέσα σε όλα τα άλλα, ετοίμασαν μια τεράστια έκπληξη για μένα. Συναντήσαμε εδώ μια φιλοξενούμενη, ηλικιωμένη, που ήταν φυλακισμένη στο Άουσβιτς.
Μια γυναίκα, ηρωίδα πραγματικά της Αντίστασης, του αγώνα του ελληνικού λαού, που βέβαια μετά δυσκολεύτηκε εκείνα τα πέτρινα χρόνια ακόμη και να βρει δουλειά, γιατί ήταν χαρακτηρισμένη ως αγωνίστρια της Αντίστασης, ως κομμουνίστρια.
eva matenoglou (@evamaten) said
52.
Μάλιστα.
Θυμήθηκα ένα ωραίο άρθρο του Κοροβέση
https://www.efsyn.gr/arheio/sto-kentro-toy-perithorioy/58459_filanthropia-i-allileggyi
Theo said
@53:
Μάλιστα.
Άλλο η έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, κι άλλο οι αμπελοφιλοσοφίες των κάθε λογής ιδεοληπτικών.
eva matenoglou (@evamaten) said
Σωστά, βεβαίως, άλλο! (δεν περίμενα να συμφωνήσουμε) Παρατηρώ, μόνο, πώς καμιά φορά συνάγονται τα διεστώτα…
BLOG_OTI_NANAI said
Καταρτισμένος ο Κοροβέσης, σημαντικό να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.
Μιλάμε για το γεγονός που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό, αλλά ψιλά γράμματα:
eva matenoglou (@evamaten) said
56
Όντως ψιλά γράμματα – αλλά το μόνο που θέλει να τονίσει (και αυτό δεν αναιρείται από τα ψιλά γράμματα) είναι η ετεροβαρής, ανισότιμη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο υποκείμενο και το αντικείμενο της φιλανθρωπίας (όχι ανάμεσα σε δύο υποκειμενικότητες που συμμετέχουν συνειδητά σε κάτι έχοντας ανάλογες επιδιώξεις και προσδοκίες…)
Μαρία said
52
Στον Τσίπρα έκανε καλύτερο δώρο https://www.avgi.gr/parapolitika/433303_doro-ekplixi-poy-toy-ekane-o-mitropolitis-fthiotidas
Theo said
@55, 57:
Κι όμως, εν μέρει, συμφωνούμε (ως προς τους «καπιταλιστές που δημιουργούν την ανισότητα και τη φτώχεια την καταπολεμούν με τη φιλανθρωπία»). Αλλά το να θεωρεί κανείς ότι όλοι όσοι βοηθούν τους συνανθρώπους τους (άλλοι από το υστέρημα, κι άλλοι από το περίσσευμά τους) το κάνουν για τον ίδιο λόγο που το κάνουν «οι πολυεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ» κι ότι για όλους αυτούς ισχύει η «ετεροβαρής, ανισότιμη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο υποκείμενο και το αντικείμενο της φιλανθρωπίας» το θεωρώ ιδεοληψία. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ούτε όσοι αγαπούν πραγματικά θεωρούν τους άλλους υποδεέστερους ή τους βλέπουν αφ’ υψηλού.
Theo said
@58:
Λες να υποδηλώνει κάποια προτίμηση;
eva matenoglou (@evamaten) said
58
Αυτά είναι!🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
57, 59
Οι μεγιστάνες είναι φιλάνθρωποι. Δε με χαλάει. Φιλ στα τούρκικα είναι ο ελέφαντας. Οι παχυδερμικοί συνειρμοί δικοί σας κι εγώ καληνυχτώ.
eva matenoglou (@evamaten) said
62
Ο λούτρινος ελέφαντάς μου σαν να με κοιτάει με παράπονο, αλλά τέλος πάντων- καληνύχτα Χτήνε!
Theo said
@62:
Καληνύχτα, Χτήνος 🙂
spyridos said
When Jesus came to town, the working folks around,
Believed what he did say;
The bankers and the preachers they nailed him on a cross,
And they laid Jesus Christ in his grave.
Poor working people, they follered him around,
Sung and shouted gay;
Cops and the soldiers, they nailed him in the air,
And they nailed Jesus Christ in his grave.
BLOG_OTI_NANAI said
Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι οι αληλέγγυοι δεν έχουν σχέση με «φιλανθρωπία», αλλά με ιδεολογική στρατηγική. Κανείς φιλάνθρωπος ούτε συμμετέχει, ούτε κάνει την πάπια/τουμπεκί σε murder pride υπέρ του κατά συρροφή δολοφόνου Κουφοντίνα με το φασιστικό μανιφέστο του βιβίου του, «για ποιον λόγο δικαιούμαι να δολοφονώ όποιον επιλέξω». Επίσης «φιλάνθρωπος» και ξέπλυμα του έμφυλου ρατσισμού του Ισλάμ δεν γίνεται. Ευτυχώς το Ιράν ξεφτίλισσε τους «φιλάνθρωπους» και απέδειξε πόσο δίκιο είχα όταν τους έλεγα χυδαίους υποκριτές. Υποκριτές και όταν δεν μιλάνε, αλλά και όταν θάβουν τα βασανιστήρια της γυναίκας κάτω από τον ψευδεπίγραφο όρο «μαντίλα» όταν της επιβάλλουν να εμφανίζεται σαν μούμια σκεπασμένη από καρπούς μέχρι αστραγάλους και με βιντεάκια όπου χαμογελαστά τα θύματα λένε ότι απολαμβάνουν με τη θέληση τους την ολοκληρωτική τους ταπείνωση… Μα αν την απολαμβάνουν, τότε ακριβώς επιβάλλεται να γίνουν προσπάθειες να ξυπνήσουν από τον λήθαργο. Αλλά το ιράν ξεφτίλισσε και αυτές τις χαρωπές βινεοσκοπημένες προσπάθειες ξεπλύματος.
Αν λέμε ότι αυτοί έχουν σχέση με φιλανθρωπία είναι σαν να λέμε ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική κρίση, δηλ. φαινόμαστε κάπως ηλίθιοι.
Εγώ πάντως ξέρω ότι δεν είναι και το ορόσημο του Έβρου αλλά και της επίθεσης κατά της Δημοκρατίας μας από τους Τούρκους φασίστες και τους μετανάστες συνεργάτες τους δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.
BLOG_OTI_NANAI said
66: Αν και θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, να επισημάνω ότι δεν υπάρχει φιλάνθρωπος που στις επιθέσεις κατά των συνόρων είναι πρόθυμος να θυσιάσει την υγεία ή την ζωή παιδιών για να βγουν φωτογραφία μέσα στη βία και τα δακρυγόνα. Όλα αυτά τα λαμόγια των ΜΚΟ που τους συμβουλεύουν δεν μπορούν να καταλάβουν πως το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που βλέπει τέτοια φωτογραφία, είναι τι δουλειά έχει το παιδί ακριβώς το πεδίο των συγκρούσεων και αντιλαμβάνεται μόνο κτηνωδία κατά του παιδιού.
«Φιλάνθρωπος» που επιθυμεί να πεθάνει ή να χτυπήσει παιδί για να βγει φωτογραφία, δεν υπάρχει. Βεβαίως, αν δεν υπάρξουν νεκρά παιδιά, τα κατασκευάζουν μόνοι τους και αυτοχειροκροτούνται όπως το λαμόγιο ο Ιάσονας που έκανε σημαία «το νεκρό παιδί στον Έβρο»…
Δύτης των νιπτήρων said
Άρχισα να διαβάζω με κάποια βαρεμάρα τις γνωστές ιερεμιάδες αλλά ξύπνησα στο αμίμητο «τους Τούρκους φασίστες και τους μετανάστες συνεργάτες τους»…
BLOG_OTI_NANAI said
68: Για να ξύπνησες τώρα, φαίνεται κοιμόσουν όταν το είχα αναλύσει το 2020. Κανείς δεν λυπάται τους συνεργάτες των ναζί επειδή ήταν φτωχοί ή φοβισμένοι και έτσι ουδέποτε κανείς θα μπορέσει να ξεπλύνει την συνεργασία με τους φασίστες για κανένα λόγο. Οι μετανάστες έχουν κινητά και πλήρη καθημερινή ενημέρωση. Γνώριζαν και επέλεξαν την συνεργασία στον φασιστικό, εθνικιστικό και ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό των Τούρκων. Και οι συνειδητοί συνεργάτες των ναζί μόνο από δοσίλογους ξεπλένονται.
Δύτης των νιπτήρων said
Ξέρεις αν ήμουν χριστιανός θα σε θεωρούσα αιρετικό. Καθώς δεν είμαι, λέω μόνο ότι δικαιώνεις το παρανόμι σου. Δεν έχω όρεξη για τσακωμούς σήμερα.
Χρηστάρας said
Καλημέρα,
ευχαριστώ για τη φιλοξενία, την υποδοχή και τα σχόλια. Συγχωρέστε με για την αργοπορία στη συζήτηση, αλλά νιώθω πως οι κουβέντες μου πρέπει να είναι μετρημένες, ώστε να μην οριστικοποιείται καμία ερμηνεία.
2,3,4,7,8,14,15,32,35,37:
Σύμφωνα λοιπόν με τη δική μου αντίληψη, υβριδικό διήγημα ή αφήγημα είναι το μικρής έκτασης λογοτεχνικό κείμενο που περιλαμβάνει στοιχεία δοκιμιακά, πραγματολογικά, ρεπορτάζ ή και τεχνοτροπικού κολάζ.
Η δασκάλα μου στο Δημοτικό έγραφε το ληστή Σίνι και «καπέλωνε» τον Χαλκιδαίο με περισπωμένη, οπότε, αφού είδα πως δεν ήταν λανθασμένα, κράτησα την ίδια ορθογραφία. Ελπίζω οι τόσο ακριβείς (;) μνημονικές εγγραφές να μην σημαίνουν κάτι κακό για την κατάσταση του μυαλού μου.
Για τον μπάρμπα-Γιάννη γίνεται μια εξαίρεση και δεν χαρακτηρίζεται από την καταγωγή του, αλλά από τη λογοτεχνική του πολιτογράφηση. Εξάλλου, όσο ωραία και να είναι η Αγιά-Θυμιά Παρνασσίδος, δεν διαθέτει εκτελωνιστικό γραφείο.
Θαυμαστή η Αριάγνη του Τσίρκα, αλλά δεν είχε ρόλο στο κείμενο. Δεν το «παίρνει το ποτάμι», γιατί είναι υπόρρητο συστατικό «ροής».
Αναλαμβάνω την ευθύνη του κειμένου στο «Αντί». Ψάχνω στο αρχείο μου, μα δεν βρίσκω τα άλλα άρθρα για να τα ψηφιοποιήσω. Το πεζογράφημα Ασέμνου του Φάνη Κατσιρέλου (ψευδ.) (εκδ. Μανδραγόρας, 2015) περιλαμβάνει νέα εκδοχή του κειμένου.
Οι Ρειτοί ήταν δύο λίμνες. Η βόρεια, γνωστή και ως Κεφαλάρι, αποξηράνθηκε τη δεκαετία του ’50 και έμεινε η νότια. Δείτε και την αναφορά στη λεζάντα της φωτογραφίας.
Ναι στην ασφάλεια. Στα 38 χρόνια που ο υποφαινόμενος οδηγεί στους ελληνικούς δρόμους οι ασφαλιστικές εταιρείες τον έχουν καταγράψει μόνο ως παθόντα και ζημιωθέντα.
Εύχομαι από την καρδιά μου υγεία και γιορτινή διάθεση σε όλες και όλους.
sarant said
71 Ευχαριστούμε και πάλι, καλή χρονιά!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Ο καπιταλιστής δεν μπορεί να είναι φιλάνθρωπος γιατί είναι αυτός που δημιουργεί την κοινωνική φτώχεια και την αδικία.
Ούτε οι χριστιανοί κλπ θρησκευόμενοι, και οι κομμουνιστές κλπ αλτρουϊστές, μπορούν να ζούν με περισσότερα από όσα έχουν πραγματικά ανάγκη για να επιβιώσουν, γιατί τα παραπάνω, υποχρεωτικά θα λείψουν από κάποιους άλλους, (γι΄αυτό τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, λιμοκτονεί) και άρα γίνονται κι αυτοί καπιταλιστές, κι όλοι μαζί, είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!
Άλλο το, θέλω να είμαι φιλάνθρωπος, χριστιανός, κομμουνιστής, κλπ, κι άλλο το, ΕΙΜΑΙ.
Τι βλέπουμε πως είναι οι περισσότεροι στον κόσμο; ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ!😂
Δωρεάν λάβατε δωρεάν δότε, μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδε χαλκόν είς τάς ζώνας υμών, αδελφές μου😂!
Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη, θέλει ζόρι και κουπί, γι΄αυτό και, ζούν καλά αυτοί που έχουν, κι άλλοι, υποφέρουν.😂
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί.
Να δείς τι σούχω για το 2023, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!😂
Παναγιώτης said
@70 Καλά κάνεις θα μας γεμίσει πάλι αχυρανθρώπους για straw-man argument* και θα παρουμε καμιά φωτιά αν κάνουν κνα βραχυκύκλωμα τα φωτάκια του δέντρου.
*Αυτούς τους αχυρανθρώπους που υποστηρίζουν τα εγκλήματα του Κουφοντίνα και όχι το αυτονόητο ότι όποιο έγκλημα και αν έχει κάνει κάποιος φυλακισμένος στερείται μόνο το δικαίωμα της ελευθερίας του και κανένα άλλο δικαίωμα του όπως το δικαίωμα να εκφράζει τους στοχασμούς του, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, το δικαίωμα στην υγεία. Τους άλλους αχυρνθρώπους που τάχα υπερασπίζονται τα θεοκρατικά καθεστώτα αντί αν θέλουν να μη γίνονται διακρίσεις με κριτήριο τη θρησκεία