Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πόκερ και πόκα

Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2022


Τις μέρες αυτές, ή μάλλον τις νύχτες, με αποκορύφωμα τη νύχτα της παραμονής, το έθιμο θέλει να παίζουμε χαρτιά, αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο έχει μεταλαμπαδευθεί στους νεότερους.

Λέω λοιπόν να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στην πόκα, που κι εγώ κι άλλοι πολλοί παίζαμε ή παίζουμε αυτές τις μέρες -και μάλιστα απορώ πώς τόσα χρόνια δεν έχουμε δημοσιεύσει ανάλογο άρθρο.

Όταν λέμε πόκα εννοούμε μια οικογένεια παιχνιδιών με χαρτιά, που παίζονται με λιγότερα από τα 52 φύλλα. Η πόκα είναι συγγενικό παιχνίδι του διεθνούς πόκερ, poker, το οποίο όμως κανονικά παίζεται με όλα τα φύλλα.

Η ομοιότητα των δύο λέξεων δεν είναι τυχαία. Πόκερ είναι ο διεθνής, αγγλικής ή μάλλον αμερικανικής προέλευσης όρος, πόκα ο ελληνικός. Κατά την κοινώς αποδεκτή θεωρία, η λέξη πόκα αποτελεί μεταφορά του poker στα ελληνικά, με μίμηση της βρετανικής προφοράς (pokah).

Η ετυμολογία του όρου poker είναι σκοτεινή, όπως συχνά συμβαίνει με λαϊκούς όρους που αφορούν δραστηριότητες ενδεχομένως παράνομες ή επιλήψιμες. Πάντως, στο etymonline βρίσκω ότι, από εκ των υστέρων μαρτυρίες, φαίνεται πως ο όρος γεννήθηκε από τους χαρτοπαίχτες στα ποταμόπλοια του Μισισιπή κάπου το 1829. Θα περίμενα το poker να συνδέεται με το ρήμα to poke (σπρώχνω, τσιγκλάω κτλ) αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια άμεση σχέση, αλλά έμμεση μόνο αφού μια θεωρία θέλει το poker να έρχεται απόι το γερμανικό χαρτοπαίγνιο Pochspiel, το πρώτο συνθετικό του οποίου ανάγεται στο γερμανικό ρήμα pochen, ομόρριζο του αγγλικού to poke. 

Η πόκα δεν έχει βέβαια επίσημα θεσπισμένους κανόνες, όπως έχουν πχ το σκάκι και το μπριτζ (ή και το πόκερ στην Αμερική), ωστόσο υπάρχει ένα κοινό σώμα κανόνων που είναι γενικά αποδεκτοί, αν και όχι όλοι «απαράβατοι» όπως βρίσκω σε αυτό το ιστολόγιο. Για παράδειγμα, σε πολλά καρέ που έχω παίξει δεν εφαρμόζουν τον (λογικό, πάντως) «κανόνα του 11» που λέει ότι το πλήθος των παιχτών στο καρέ και το κατώτερο φύλλο της τράπεζας πρέπει να κάνουν 11, που σημαίνει πως αν παίζουν 4 στο καρέ τότε η τράπουλα έχει τα φύλλα από τα 7 ως τον Άσο, με 5 παίχτες μπαίνουν μέσα και τα εξάρια κοκ. Μου έχει τύχει πολλές φορές σε καρέ των πέντε να έχουμε μόνο μέχρι τα εφτάρια, αν και βέβαια έτσι δεν μπορούν να παιχτούν κάποια παιχνίδια.

Το σίγουρο είναι πως ο τζογαδόρος (ο παίχτης που μοιράζει κάθε φορά) διαλέγει το παιχνίδι που θα παιχτεί και συνήθως δηλώνει και την ιεραρχία «κέντα-χρώμα» ή «τρία-φουλ». Κατά γενικό κανόνα, στα παιχνίδια με πιο πολλά φύλλα (8 και πάνω) και με μπαλαντέρ ισχύει το «τρία-φουλ» δηλαδή τα τρία ίδια κερδίζουν την κέντα ενώ το φουλ κερδίζει το χρώμα. Ωστόσο, ο κούκος, αν και με εφτά φύλλα, είναι τρία-φουλ (σε κάποιες παρέες, τον έπαιζαν τρία-χρώμα) γι’ αυτό και αυτά πρέπει να δηλώνονται εξαρχής για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

Η ιεραρχία των συνδυασμών είναι:

Πενταφυλλία (οπότε κερδίζει το ανώτερο πρώτο φύλλο) – ένα ζεύγος, δύο ζεύγη, κέντα/τρία, χρώμα/φούλ, καρέ , φλός. Όταν δυο ή περισσότεροι έχουν τον ίδιο συνδυασμό κερδίζει όποιος έχει το ανώτερο πρώτο φύλλο. Το φουλ του άσου είναι καλύτερο από το φουλ του ρήγα, η κέντα στον άσο καλύτερη από την κέντα στη ντάμα.

Δεν θα αναφέρω τους κανόνες της πόκας, δείτε τους στο λινκ. Θα γράψω μερικά μόνο από τις δεκάδες παιχνίδια της πόκας:

Πόκερ ή ποκεράκι, Μαμούθ (με καθρέφτη), Ντίλιγκερ, Τάφος ή νεκροταφείο, Μπόμπες (πολλές παραλλαγές), Κότες ή κοτούλες, Κούκοι (κούκος μονός, διπλός, σε δυο ταμπλό, με αλλαγή κτλ.), Ασανσέρ, Γωνία, Λίμνη, Σταυρός, Σταυρός με αγκάθια, Πέτρος που πάει παντού (ή Δορυφόρος), Τρίτο Πέμπτο κλειστό, Μιζέρια, Μιζέρια στριφογυριστή (ή «στρίβει γυρίζει»), Σεμέν ντε φερ, και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Τα ονόματα των παιχνιδιών βέβαια δεν είναι στάνταρ, μπορεί με το ίδιο όνομα κάποιοι να εννοούν άλλο παιχνίδι. Υπάρχουν επίσης ad hoc ονόματα ή/και παιχνίδια. Σε μια παρέα φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, παλιά, έπαιζαν ένα παιχνίδι που το έλεγαν «Χειμωνάς» από το όνομα ενός καθηγητή τους. Ήταν ζόρικο. Κάποτε που έπαιξα πόκα με άλλη παρέα από τη συνηθισμένη μου, έμαθα ένα παιχνίδι που μόνο εκεί το έχω συναντήσει, και που μου κόλλησε, τον λεγόμενο Εβραίο: Πέντε φύλλα στο χέρι και πέντε κάτω που ανοίγουν ένα-ένα, αλλά από το χέρι σου μπορείς να πάρεις μόνο δύο φύλλα (αν έχεις τρία από χέρι, κακό δικό σου). Κέντα-χρώμα.

Από την ορολογία της πόκας, στην καθημερινή ζωή έχει περάσει το ντούκου. Ντούκου λέμε όταν δεν ποντάρουμε, αλλά παραμένουμε στο παιχνίδι. Συχνά χτυπάμε απλώς με το χέρι μας το τραπέζι. Ετσι, η έκφραση «το πέρασε στο ντούκου» σημαίνει «το αποσιώπησε» (ενώ δεν έπρεπε).

Όταν έχουμε πει ντούκου και κάποιος επόμενος παίχτης ποντάρει («χτυπήσει»), τότε πρέπει να δηλώσουμε αν θα ανταποκριθούμε στο ποντάρισμα (οπότε λέμε «τα βλέπω») ή αν θα πάμε πάσο, οπότε βγαίνουμε από το συγκεκριμένο κόλπο. Ο παίχτης που σκέφτεται αν θα απαντήσει στο χτύπημα άλλου μπορεί να πει «δικαίωμα»  εννοώντας ότι θέλει λίγο χρόνο για να το σκεφτεί. Μπορούμε ακόμα και να κάνουμε ρελάνς, όταν ανεβάζουμε το χτύπημα του προηγούμενου αν και συνήθως ο όρος ρελάνς χρησιμοποιείται όταν έχουν απομείνει δύο μονομάχοι. Πάντως και το ρελάνς έχει περάσει στην εξωχαρτοπαικτική φρασεολογία, όπως και το πάσο, που βέβαια υπάρχει και σε άλλα χαρτοπαίγνια. Σε μια παρέα που έπαιζα, έλεγαν «πάσο με δικαίωμα ρελάνς» που είναι βέβαια χιουμοριστική κατασκευή.

Όταν ένας παίχτης ποντάρει όλα του τα λεφτά λέει «τα ρέστα μου». Και αυτή η έκφραση έχει περάσει στην ευρύτερη φρασεολογία ως «έδωσε τα ρέστα του» ή και σκέτο «έδωσε ρέστα» (εντυπωσίασε).

Σε αυτό το λινκ βλέπουμε κι άλλους όρους της πόκας.

Από το παραπάνω λινκ βλέπω να λείπουν μερικοί όροι. Για παράδειγμα, ο επιφυλακτικός παίκτης, που ποντάρει μόνο όταν είναι σίγουρος ότι έχει καλό φύλλο, λέγεται ότι παίζει καραμπίνα, ένας όρος που λέγεται και σε άλλα χαρτοπαίγνια όπως στην πρέφα. Όποιος έχει στο χέρι του έναν συνδυασμό, ζευγάρι ή τρία ίδια, λέμε ότι έχει λοζέ. Γι’ αυτό και όταν γίνεται ένα χτύπημα που δεν έχει προφανή εξήγηση μπορεί να ακουστεί «μιλάνε τα λοζέ». Λείπει και ο όρος «ανέπαφος», που λέγεται όταν κάποιος δεν έχει στο χέρι του κανένα από τα φύλλα που έχουν ανοίξει -εξ ου και το «περιμένω να πιάσω επαφή».

Περιέργως, λείπει και ο όρος «μπλόφα», που αποτελεί βασικό στοιχείο του πόκερ και της πόκας. Έχουμε αφιερώσει άρθρο σε αυτή τη λέξη, όπου θα δείτε ότι χάρη στον Κονδυλάκη (δεινό ποκαδόρο) ξέρουμε πως μπήκε στη γλώσσα μας στις αρχές του 20ού αιώνα, μαζί με το πόκερ, που εκτόπισε το «μάους», ένα  παλιότερο χαρτοπαίγνιο.

Φρασεολογικά, παροιμίες κτλ. της πόκας θα περιμένω να συμπληρώσετε εσείς. Υπάρχει πάντως η παροιμία «Χωρίς βαλέ κέντα δεν γίνεται», που δεν ισχύει απόλυτα διότι η λεγόμενη μικρή κέντα  ή κέντα γάλακτος αποτελείται από Α-10-9-8-7 (όταν το 7 είναι το μικρότερο φύλλο), οπότε η παροιμία πρέπει να αναδιατυπωθεί με το 10 αντί του Βαλέ.

Θα κλείσω με ένα ανέκδοτο.

Παιζαν, λέει, κούκο μονό και ύστερα από θηριώδη χτυπήματα έχουν απομείνει μόνο δύο στο κόλπο.

Οπότε, ήρθε η ώρα να πουν τι φύλλο έχουν. Και:

— Ντάμες, λέει ο ένας.

— Πόσες;

— Μία.

— Κερδίζεις!

Ήταν δηλαδή και οι δύο πεντάφυλλοι, δεν είχαν κανένα συνδυασμό που να κερδίζει, αλλά ο ένας είχε καλύτερο φύλλο τη ντάμα κι έτσι κέρδισε. Το αστείο βρίσκεται στο ότι έκαναν τέτοιο σκληρό ποντάρισμα όντας και οι δυο ανέπαφοι, αλλά αν το σκεφτούμε είναι δύσκολο να έχουν πενταφυλλία και να μην έχουν κάνει κέντα: ο ένας θα έπρεπε να έχει Ντάμα-10-9-8-7 ή Ντάμα-Βαλέ-9-8-7 ή κάτι ανάλογο, ενώ ο άλλος μόνο αν έπαιζαν και τα εξάρια μπορεί να έχει ένα χέρι σαν Βαλέ-9-8-7-6.

Το ανέκδοτο έχει γίνει παροιμιακό στις παρέες που παίζω, εννοώ τον διάλογο «Ντάμες! Πόσες; Μία. Κερδίζεις», και εδώ θα κλείσω αφιρώνοντας το άρθρο στη μνήμη του Θωμά, που το έλεγε, και που τώρα παίζει πόκερ εκεί ψηλά με τον Τάσο και τον Μήτσο.

Advertisement

165 Σχόλια προς “Πόκερ και πόκα”

  1. Καλημέρα,
    Γεμάτο άγνωστες λέξεις το σημερινό. Άσχετος από τέτοια παιγνίδια, σκαμπίλι ήταν το παιχνίδι με χαρτιά που έπαιζα μικρός κάποια άλλα αργότερα, αλλά στα σκληρά δεν έπεσα στο πανεπιστήμιο και μετά ήταν αργά.

  2. Καλημέρα! Στα χρόνια της χαρτοπαιξίας, τα φοιτητικά δηλαδή, είχα μάθει το μπουρλότ και έτσι δεν πήγα στα ποκεροειδή. Έπαιξα πολλή πόκα για ένα-δυο μήνες, τα έμαθα όλα και τα ξέμαθα μετά. Με το poke, οπότε, μου ήρθαν στη μνήμη ακόμα παλιότερα χρόνια, πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, Basic και οι εντολές peek / poke με τις οποίες έπαιζες με γλώσσα μηχανής (δηλαδή, αντέγραφες ατέλειωτες σειρές αριθμών για να χακάρεις κάποιο παιχνίδι…).

  3. 2 Ψέματα! Αφού έπαιξα πόκα έμαθα το μπουρλότ, που με τράβηξε γιατί συνδύαζε τύχη και στρατηγική χωρίς πολλές ψυχολογίες, βασικό στοιχείο της πόκας.

    Από τον Μπόρχες έχω ακουστά (=διαβαστά) το αργεντίνικο τρούκο, που καταλαβαίνω ότι είναι είδος πόκας που βασίζεται κυρίως στην ψυχολογία, δηλαδή τις μπλόφες με κάθε είδους εκφραστικό μέσο. Στις οδηγίες του νομίζω διακρίνω διάφορους όρους που πέρασαν στα ελληνικά (όχι στην πόκα, αλλά σε άλλα παιχνίδια): η μάνα από το mano (το χέρι, λογικό), η βίδα (διπλό ποντάρισμα) από το envido. https://en.wikipedia.org/wiki/Truco

  4. LandS said

    Καλή μέρα και χρόνια πολλά.
    Από τον κατάλογο λείπει το παιχνίδι που έπαιζε ο Στιβ Μακκουίν με τον Έντουρντ Τζι Ρόμπινσον στο The Cincinnati Kid (Ο χαρτοπαίχτης) – Η κλασική πόκα, πέντε φύλλα με το πρώτο κλειστό (ή ήταν Τζίνα Αμερικάνα τελευταίο κλειστό; – λείπει και αυτό)
    Το πόκερ το θυμάμαι τρία-χρώμα.
    Αν είμασταν 4 παίζαμε πάντα πόκερ. Μακράν το καλύτερο παιχνίδι κτγμ.
    Δεύτερο: Μαμουθάκι (με δύο στο χέρι)
    Τρίτο: Μαμούθ αβολοντέ (τρία στο χέρι) σιχαινόμουν τον καθρέφτη.
    Τέταρτο: Κούκος μονός ή διπλός
    Πέμπτο: Χαρακίρι μονό ή διπλό

    Σε όλα τα άλλα πάσο.

  5. Alexis said

    Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό!

    Πάντα ήξερα την κέντα ως «πέντε φύλλα στη σειρά».
    Όπου η σειρά των φύλλων είναι …-7-8-9-10-J-Q-K-A
    Πρώτη φορά ακούω ότι υπάρχει κέντα χωρίς τις φιγούρες, με 7-8-9-10-Α

  6. Νέο Kid said

    Στο πόκερ που έχει κυριαρχήσει και καθιερωθεί (σχεδόν παγκόσμια πια. Στην Κύπρο ας πούμε μόνο Τέξας παίζουν πια όλοι. Ίσως τιποτις απαρχαιωμένοι καλαμαράδες να παίζουν πόκα…) το Texas hold’em ,το παιχνίδι είναι «κέντα-φουλ». Στην ουσία πρόκειται για κούκο μονό με όλη την τράπουλα και χωρίς «δύο ή τρία από κάτω» όλα τα ανοιχτά φύλλα (5 στο τέλος) είναι κοινά και διαθέσιμα για όλους.
    Ιδανικό και για καταπολέμηση «καραμπίνας», καθώς υπάρχει το υποχρεωτικό small και big blind για να πάρεις φύλλα .

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Μικρή συνεισφορά (μαθήματα χαρτοκλεψίας) από έναν που έχει να παίξει χαρτιά περισσότερα από πενήντα χρόνια!

  8. Νέο Kid said

    5. Ο άσσος πάει πάντα και «κάτω» και «πάνω». Οπότε όταν παίζεις με τράπουλα με τα 7άρια και πάνω, το Α,7,8,9,10 είναι κέντα. Ένας εύκολος μνημονικός κανόνας σε αυτή την «πρεφίσια» τράπουλα (>= 7) είναι «η κέντα θέλει το 10 για να γίνει!

  9. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Ωχ, πάλι έδειξα τα χρόνια μου 🙂

  10. Παναγιώτης Κ. said

    Διότι «ο παίζων χάνει και ο πίνων μεθά» 🙂
    ή » του χαρτοπαίχτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο εφτά φορές είν΄αδεινό και μια φορά γεμάτο».

  11. atheofobos said

    Όλες οι παρέες που παίζουν οι ίδιοι για χρόνια, έχουν διάφορες παροιμιακές φράσεις για να γελάνε.
    Έτσι μια παραμονή, στην πάλαι ποτέ πεντάδα που παίζαμε πόκα, πριν διαλυθεί, γιατί δύο εκ των συμπαικτών παίζουν σε άλλο καρέ στους ουρανούς, προστέθηκε και ένας άσχετος, ο οποίος παρά τα διακυβευόμενα ποσά δεν ήταν σπουδαία, έχανε συνεχώς, φτάνοντας κάπου να χάνει τις 200 δραχμές!
    Έτσι ενώ το παιχνίδι ήταν χαλαρό, με ανταλλαγή αστείων και πειραγμάτων, αυτός μια στιγμή αναφώνησε αγανακτισμένος το αμίμητο και αξέχαστο:
    -Μα εσείς βλέπω το γλεντάτε!

  12. DaPonte said

    Καλημέρα, η μπλόφα είναι ασφαλώς το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο πόκερ/πόκα. Καμιά φορά, βέβαια, το τίμημα είναι ακριβό:

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Και φυσικά, κερδισμένη βγαίνει η γκανιότα!
    Την λένε και βιδάνιο;

  14. Νέο Kid said

    Ένας παλιός- ελληνικής εφευρέσεως μάλλον …- κανόνας στην πόκα ήταν ότι το φλος ιμπεριάλ (10,J,Q,K,A) που είναι το ανώτερο φύλλο χάνει απ το «γαϊδουροφλός» το A,7,8,9,10. Ελληνικές «εξυπναδούλες», και καλά για να μην είσαι ποτέ σίγουρος ότι είσαι άχαστος! Bullshit!

  15. Νέο Kid said

    Ενδιαφέρον είναι ότι στο πόκερ τα μηχανάκια δεν είναι (ακόμα) σε θέση να κερδίσουν (σίγουρα) τους καλούς ανθρώπους! Τυπικά αναμενόμενο ίσως, αφού το πόκερ είναι imperfect information παίγνιο (στην παιγνιοθεωρητική ορολογία ) Αρκεί οι άνθρωποι να χαμπαριάζουν βέβαια από πιθανότητες . Πι καλοί παίχτες ξέρουν πιθανότητες!

  16. sarant said

    13 Ναι, τις προάλλες είχαμε σχόλια για τη λέξη

    14 Ναι, αλλά αν και οι δύο έχουν φλος ιμπεριάλ (άλλο είναι το ρουαγιάλ;) κερδίζει αυτός που έχει τις κούπες (ή το ανώτερο χρώμα) ή μοιράζουν;

  17. Παναγιώτης Κ. said

    Θυμήθηκα την ταινία «Καζίνο» του Σκορτσέζε με τον Ντε Νίρο και την Σάρον Στόουν καθώς και τη διάσημη ατάκα από τον διευθυντή του καζίνου (Ντε-Νίρο) σε νεοπροσληφθέντα: Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λανθασμένος και Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ τρόπος.

  18. Νέο Kid said

    16. Το ανώτερο χρωμα κερδίζει βέβαια. Οι κούπες είναι το ανώτερο. Για το ρουαγιάλ και το ιμπεριάλ, τότε παλιά λέγαμε ρουαγιάλ το φλος στο Ρήγα (λογικό, ετυμολογικώς ιδωμένο. 😊) και ιμπεριάλ στον ασσο . Αλλά οι αμερικανοί αγγλοσαξώνοι λένε ρουαγιάλ το ανώτερο νομίζω. Αυτό στον ασσο δηλαδή.

  19. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το καρέ των πέντε μου θύμισε την τριμελή επιτροπή με πέντ’-έξι άτομα του Βαμβακούλα. 🙂

  20. Νέο Kid said

    19. Και «πενταρέ» 😊 τα 5 ίδια ,στα ποκοειδή παιχνίδια με μπαλαντέρ! (Αηδίες παίγνια βέβαια! )
    Αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς αν το πενταρέ κέρδιζε ή έχανε από το φλος 😉 Νομίζω ότι έχανε αν το φλος ήταν «γνήσιο». Δηλαδή χωρίς μπλαντέρ.

  21. Νέο Kid said

    Και λίγη λαϊκή «σοφία» -ρητά: «Η πόκα φαίνεται στη διάρκεια!» και το κλασικό «η πόκα(πρέφα) θέλει υπομονή και το νιμού κυνήγι !»

  22. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  23. Πόκερ φέις:

  24. Από τις πιο ωραίες σκηνές αυτή που ο χαρτοκλέφτης βρίσκει το δάσκαλό του:

  25. Νέο Kid said

    Φεύγω, αλλά πριν φύγω πάρτε ένα κουιζάκι για να παίξετε: Τι είναι καλύτερο για hand ; Το φύλλο που δείχνει ο Νικοκύρης άσσος και ρήγας μπαστούνια ή δύο 4άρια; Ποιο απ τα δύο έχει καλύτερες (αρχικές) πιθανότητες;

  26. Alexis said

    Επίσης την ιεραρχική σειρά των «χρωμάτων» την είχα μάθει μπαστούνια-σπαθιά-κούπες-καρά.
    Τώρα λέτε ότι οι κούπες είναι ανώτερες από τα καρά.

    Ή κάτι δεν είχα μάθει καλά ή έχω πολλά χρόνια να παίξω… 🙂

  27. Corto said

    Καλημέρα!

    Στο άρθρο αναφέρεται το Σεμέν ντε Φερ. Μήπως γίνεται ονοματολογική σύγχυση μεταξύ του παιχνιδιού της πόκας «σιδηρόδρομος» και του γνωστού Σεμέν ντε Φερ που είναι παραλλαγή του μπακαρά;

  28. xar said

    @2
    Μπουρλότ παίζει μανιωδώς όλο το σόι μου και οι γνωστοί και φίλοι στην Καστοριά. Νομίζω ότι είναι πολύ διαδεδομένο στην Β. Ελλάδα. Εγώ δεν αξιώθηκα ποτέ να το μάθω. Αν και τους έχω παρακολουθήσει να παίζουν με τις ώρες, οι κανόνες μου φαίνονται το απόλυτο μυστήριο, το μόνο που έχω καταλάβει είναι ότι είναι ένας συνδυασμός ξερής και πόκερ (των οποίων τους βασικούς κανόνες ψιλοξέρω).

  29. 28 Ναι, βορειοελλαδίτικο είναι. Λίγο μπριτζ, λίγο πρέφα θυμίζει (ή μάλλον προσπαθώντας μάταια να μάθω αυτά τα δύο έβρισκα ομοιότητες με το μπουρλότ). Δεν ποντάρεις (στην απλή βερσιόν), μαζεύεις μπάζες όπως στην ξερή, αγοράζεις (διαλέγεις) χρώμα (ατού) όπως στο μπριτζ νομίζω. Είναι το γαλλικό belote https://en.wikipedia.org/wiki/Belote

  30. Alexis said

    Άφησα ένα σχόλιο (μνημειώδες βεβαίως 😅) στο νήμα «CD, σαράντα χρόνια»
    Σχετικό με τα CD και το «τέλος εποχής» τους…
    Για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται…

  31. Corto said

    13 (Παναγιώτης Κ.) & 16α (Sarant):

    Νομίζω ότι γκανιότα και βιδάνιο δεν είναι πάντα ταυτόσημα. Η γκανιότα κανονικά προκύπτει από το πλεονέκτημα πιθανοτήτων αυτού που οργανώνει το παίγνιον (π.χ. του καζίνου ή της εταιρείας στοιχημάτων κλπ), ενώ το βιδάνιο φαίνεται ότι ήταν αναγκαστική απόδοση ποσοστού του κέρδους στον διοργανωτή (π.χ. στον μπαρμπουτζή).

  32. ΓΤ said

    @30 Αλέξης

    Παιδιόφραστος διήγησις σύμπακτων δίσκων, υπό βλογιοτάτου Αλεξίου του Ιστολογιάτου, άλλως Κατάστιχα αώρου ταξινομίας: μουσική ενήβωσις, ωριμότης, περαιτέρω προβληματισμοί

  33. # 26

    Εχει χρόνια να παίξεις !!

    Δυστυχώς πλην ελαχίστων κλειστών καρέ μεταξύ φίλων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κερδίζει ο καλύτερος χαρτοκλέφτης και μόνο αν μάθεις να κλέβεις, καταλαβαίνεις πότε σε κλέβουνε! Βέβαια για να μάθεις να κλέβεις πρέπει να πληρώσεις, δηλαδή να ξέρεις πως σε κλέβουνε, να μη μιλάς αλλά να παρακολουθείς, να συμμετέχεις, να χάνεις… και να μαθαίνεις.
    Εξυπακούεται πως σε λέσχες πόκα παίζουνε μόνο οι «γιατροί» και με τις δυο σημασίας της λέξης ( άσχετος και αετονύχης στο κέντημα της τράπουλας)
    Μετά από μια διετία περίπου, μαθητεύσας και συνεταιράκιας μ’ έναν μαθηματικό εβραϊκής καταγωγής(*), τα παράτησα και ασχολήθηκα με τα άλογα, το κρεμ ντε λα κρεμ του τζόγου και υγιεινό σε κερκίδα κι ανοιχτό χώρο αντί στριμωγμένος σ’ ένα τραπέζι με άπειρα τσιγάρα.

    η φωτό θεωρώ πως είναι «λάθος», τσόχα χωρίς τρύπες από τσιγάρα, δεν εμπνέει !

    Ο τύπος είχε πάρει ενα απίστευτα χοντρό κόλπο με ολύμπια ψυχραιμία και θράσος παρουσιάζοντας με τα χαρτιά του φλος A6789 ενώ έπαιζαν και τα πεντάρια. Κάποιος από αυτύς που είχαν πάει πάσσο είπε «μα δεν έχεις φλος» κι ο τύπος με απόλυτη σιγουριά φώναξε «άσσος, έξη, επτά, οκτώ κι εννιά» Θορυβημένος ο αντίπαλος και εξαντλημένος από το πολύωρο παιχνίδι, ψιθύρισε εντάξει τα παίρνεις κι όταν κατάλαβε το λάθος του ήαν πολύ αργά

  34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    14>> Bullshit!

    Κυριολεκτικά όμως.

  35. π2 said

    Στα δικά μου νεανικά χρόνια πόκερ λέγαμε μόνο το κλασικό παιχνίδι (φύλλα από 7 και πάνω, όλα κλειστά, ένα ποντάρισμα πριν από την αλλαγή φύλλων, πονταρίσματα μετά) και πόκα είτε το «δεύτερο / πέμπτο κλειστά» (με τα φύλλα να μοιράζονται ένα ένα και ποντάρισμα σε κάθε φύλλο, είτε συνολικά τις παραλλαγές.

    Ήμουν πολύ καλός, καίτοι σκράπας στα μαθηματικά και τις πιθανότητες, λόγω ανθεκτικότητας στην αϋπνία και το αλκοόλ. Δηλαδή αν παίζαμε για λίγο ήμουν μέτριος, αλλά σε ολονυχτίες μάζευα όλο το χαρτί από το τραπέζι που λένε, προς το τέλος, όταν οι άλλοι αποκαμωμένοι ή πιωμένοι γίνονταν απρόσεχτοι.

    Θρυλικές ήταν οι μαζώξεις σε σπίτι του συντρόφου μιας φίλης (δυστυχώς χώρισαν και χάσαμε την χαρτοπαικτική του παρέα…), όπου η ιεροτελεστία ήταν πολύ συγκεκριμένη: τα πονταρίσματα με μικροποσά για να μη χαλάμε τις καρδιές μας, απαγορεύονταν αυστηρά τα ξηροκάρπια και τα λοιπά σνακ, μόνο αλκοόλ στο τραπέζι, και γινόταν ένα μεγάλο διάλειμμα αργούτσικα τη νύχτα για γίδα βραστή που σιγόβραζε από την αρχή της βραδιάς, για να στρώσει το στομάχι.

  36. ΓΤ said

    @35

    επική περιγραφή: γίδα, τράπουλα και πορτοφόλια φαρδυκάπουλα

  37. Νέο Kid said

    Πόκερ με γίδα βραστή!! Φοβερό! Πρέπει να το καθιερώσω ( όταν ξαναπαίξω βέβαια, γιατί απέχω αναγκαστικά απ το σπορ χρόνια…) γιατί οι Κυπραίοι μόνο νάτσος ,πίτσα και τσίκεν γουίνγκς οι χώρκατοι!

  38. Αναγνώστης Αθηναίος said

    Ενθυμούμαι 😆 τις ακόλουθες ..αποφάνσεις.
    Η ιεράρχηση σχετικά με το κέντα/χρώμα, τρία/φουλ, έχει να κάνει με το ποιος είναι ο πιο δύσκολος συνδυασμός ανά παιχνίδι.
    Έτσι, αν σε ένα παιχνίδι ο συνδυασμός γίνεται με 5 χαρτιά (για παράδειγμα στο ντίλιγκερ) τότε προφανώς η κέντα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και, συνεπώς υπερισχύει, το χρώμα του φουλ κοκ.
    Από την άλλη μεριά αν τα διαθέσιμα χαρτιά ήταν πολλά (αυτά με τα ..αγκάθια, καπέλα και τέτοια) ίσχυε το ..ανάποδο.
    Έτσι, μπορεί αυτός που μοιράζει να έχει το δικαίωμα να ορίσει τους κανόνες, αλλά δεν ήταν αποδεκτή η καταστρατήγηση του παραπάνω κανόνα.
    Είχε όμως πολύ ενδιαφέρον η επιλογή των ..μιγμάτων, πάντοτε όμως αιτιολογημένων στην λογική του παραπάνω (κέντα φουλ κλπ).

    Γενικά οι καλοί ποκαδόροι έπρεπε να προτιμούν τα απλά παιχνίδια, δηλαδή αυτά με τους απλούς κανόνες, αφού έτσι θα αποδείκνυαν τη δεινότητά τους και όχι σε μπερδέματα με μπαλαντέρ και τέτοια μπιχλιμπίδια, που οδηγούσαν σε ιεροσυλίες (εφταρέ, οχταρέ(!) και βόηθα Παναγία μου).
    Τώρα δεν ξέρω τι κάνει η νεολαία στο θέμα, παλιότερα όμως όταν παίζαμε, φαντασιωνόμασταν ότι συμμετείχαμε σε κύκλους μυημένων και για αυτό τηρούσαμε και τα ..σημαινόμενα 😆 .
    Ας πούμε ουίσκι, βαρύ καπνό και τέτοια!

    Καλές Γιορτές!

  39. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    35# Αυτό ήταν το μόνο που έμαθα ως φοιτητής κάτι λίγα φεγγάρια που παίζαμε, αλλά χωρίς γίδα, το πολύ κάνα φουλ του πιτόγυρου με μπύρες. Μετά το ξέχασα κι αυτό και τώρα πια ούτε που αγγίζω τράπουλα.

  40. chris kontovas said

    Καλή Χρονιά σε όλη την παρέα και βέβαια στον νοικοκύρη που κάθε μέρα μας χαρίζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

  41. Α. Σέρτης said

    31
    «το βιδάνιο φαίνεται ότι ήταν αναγκαστική απόδοση ποσοστού του κέρδους στον διοργανωτή (π.χ. στον μπαρμπουτζή).»
    Ακριβώς. Και το ρίχναν στην γκανιότα (=κουτάκι/πανεράκι τοποθετημένο για αυτόν τον λόγο)

  42. Theo said

    Καλημέρα,

    Το άθλημα δεν το γνωρίζω. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο μέγας ποιητής της έβδομης τέχνης, ο Αντρέι Ταρκόφσκι, μας λείπει 36 συναπτά έτη (4 Απριλίου 1932 – 29 Δεκεμβρίου 1986).
    Αιωνία του η μνήμη!

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αφιρώνοντας το άρθρο
    πε του βαλέ «βάλε ε»

    Εξυπνάδες τώρα, επειδή δεν ξέρω κανένα απ τα αυτά (τα σοβαρά) χαρτοπαίχνια 🙂

    Δισύλλαβες λέξεις σε ερ όπως
    Πόκερ
    λικέρ
    κίλερ (αναγραμμ.)
    βιζέρ
    λίντερ
    πάτερ
    φούτερ
    φιλέρ (λέει)
    τάπερ
    κομπέρ

    όβερ! 🙂

  44. «το έθιμο θέλει να παίζουμε χαρτιά, αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο έχει μεταλαμπαδευθεί στους νεότερους.»
    Ευτυχώς όχι, ούτε η τσιγαρίλα που συνήθως το συνοδεύει, θα έλεγα εγώ, ο απαισιώτατος.

  45. Χαρούλα said

    Πόκερ και πόκα προσπάθησα περιπου στα 30 να μάθω. Επειδή παίζαμε με τα γράμματα του σκραμπλ(ιεροσυλία🫣) δεν βρήκα το πάθος και την ευχαρίστηση. Τωρα δεν θυμάμαι τίποτα!
    Στα χρόνια της χαρτοπαιξίας(φοιτητικά), κουμκάν-θανάση και Μάο. Παιχνίδι γνωστότατο στον Έβρο, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα σήμερα! Πάντως ξημερωνόμασταν. Ήταν οι στιγμές χαλάρωσης.

  46. ΓΤ said

    @43

    βαλέρ
    μπάτερ
    γκλίτερ
    μπάνερ
    μαζέρ
    ρόκερ
    στίμερ
    μπίμερ
    μπλέντερ
    μίξερ
    μπούμερ
    τόνερ
    μπάφερ
    γκόφερ
    κόρνερ

  47. Χαρούλα said

    Σήμερα νομίζω πως οι νέοι δεν παίζουν καθόλου χαρτιά. Τα αντιμετωπίζουν ως γεροντίστικα, γιατί ξέρουν και παίζουν οι γονείς και οι …παπούδες τους!
    Πριν από 15 περίπου χρόνια όμως μόδα ήταν στους νέους, σε σπίτια και «μαγαζιά», παιχνίδια με την τράπουλα tichu-τίτσου. Ώρες έπαιζαν. Νομίζω πως παιχνίδια ήταν παρόμοια με τα δικά μας, αλλά με διαφορετικη τράπουλα.

  48. Δημήτρης Σπύρου said

    Απ’ όσο θυμάμαι από τα νεανικά μου χρόνια που έπαιζα πόκα, στις μπόμπες με καπέλο, στο καπέλο συνήθως έμπαινε ένα μόνο φύλλο. Κάποιος όμως μπορούσε να βάλλει και στο καπέλο τρία φύλλα αλλά μπορούσες να πάρεις μόνο το ένα απ’ αυτά ή κανένα.

  49. xar said

    Στα φοιτητικά μας χρόνια παίζαμε ένα πολύ απλό και χαβαλεδιάρικο παιχνίδι, το Kemps. Δεν πρέπει να είναι πολύ γνωστό, όσους άλλους έχω ρωτήσει δεν το ξέρουν (μπορεί βέβαια οι γνωστοί μου να μην έχουν μεγάλη επαφή με χαρτοπαίγνια).

    Το παιχνίδι παίζεται με ζευγάρια ή ομάδες με ίσο αριθμό παιχτών (δηλ. 4, 6, 8 κτλ.) και είναι πολύ απλό:
    Μοιράζονται 4 κάρτες κλειστές σε κάθε παίχτη και 4 κάρτες ανοιχτές στο τραπέζι. Σε κάθε γύρο κάθε παίχτης μπορεί να πάρει μια κάρτα από τις ανοιχτές και να αφήσει μια κάρτα από το χέρι του, ώστε στο τέλος του γύρου να έχει πάντα 4. Αυτό γίνεται ταυτόχρονα από όλους τους παίκτες, οπότε αν 2 θέλουν την ίδια κάρτα, είναι όποιος προλάβει.
    Σκοπός είναι να κάνεις ένα οποιοδήποτε καρέ, οπότε πρέπει να ανακοινώσει kemps ο συμπαίκτης σου και παίρνετε έναν πόντο. Και οποιοσδήποτε από την αντίπαλη ομάδα μπορεί να πει κόντρα-Kemps αν υποψιάζεται ότι έχεις τετράδα, οπότε παίρνει τον πόντο η άλλη ομάδα. Αν το kemps ή το κοντρα-kemps είναι λάθος, χάνετε έναν πόντο.

    Ο χαβαλές γίνεται γιατί προφανώς πρέπει να έχεις βάλει από πριν κάποιο σημάδι με τον συμπαίκτη σου για να του δώσεις να καταλάβει ότι έχεις τετράδα, που πρέπει να είναι και αρκετά κρυφό για να μην το πάρει πρέφα η άλλη ομάδα. Στην πράξη καταλήγουν όλοι οι παίκτες να παρατηρούν τις φάτσες και τις κινήσεις των άλλων, παρά τα χαρτιά που κυκλοφορούν.

    Μπορεί να φαίνεται εντελώς χαζό το παιχνίδι, αλλά θυμάμαι να μας ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και να ρίχνουμε τέτοιο γέλιο, αλλά και «φιλικό» βρισίδι μεταξύ μας που δεν έχω ξαναρίξει στη ζωή μου.

  50. ΓΤ said

    @49

  51. spyridos said

    47
    Τώρα παίζουν UNO και Phase10, σαν πρώτο βήμα πριν τα χαρτιά.

  52. Corto said

    41 (Α. Σέρτης):
    Έτσι είναι. Έχει αλλάξει η ορολογία και η σημασία των σχετικών λέξεων, όπως και η μορφή του τζόγου γενικότερα.
    Νομίζω ότι η λέξη «βιδάνιο» δεν χρησιμοποιείται πλέον στην καθομιλουμένη, εκτός λαογραφίας.

  53. LandS said

    14.
    Φαίνεται ότι είμαι από τους πιο παλιούς εδώ μέσα και έχω όντως τα μάθει από τους πιο παλαιούς.
    Α-7-8-9-10 συγνώμη αλλά για μένα είναι πενταφυλλία. Κομψή πενταφυλλία αλλά πενταφυλλία.
    Το φλος στον Άσσο χάνει από το καρέ του 7. Επειδή είναι τόσο σπάνιο που δεν συμβαίνει ποτέ. Η πιθανότητα να συμβεί είναι η πιθανότητα του καρέ του 7 επί την πιθανότητα του 10-J-Q-K-A ολα στο ίδιο χρώμα. Τρέχα γύρευε.
    Στην εποχή μου εισήχθη και η διάκριση του χρώματος στο φλος με καλύτερο χρώμα οι κούπες. Στα 35+ χρόνια που δεν παίζω (σχεδόν η μισή μου ζωή ρε πούστη) ελπίζω να καταργήθηκε αυτή η βλακεία.

  54. Τσουτσουλομυτης said

    Καλημέρα, χρόνια σας πολλά

    Εμεις στην παρέα μου παίζουμε καθώς φαίνεται με τον ίδιο τρόπο, αφού και η ορολογία και οι κανόνες μοιάζουν ίδιοι.

    Στα παιχνίδια όμως έχω να προσθέσω το λεγόμενο «μουνι της Χάιδως» (κέντα χρώμα) όπου τα φύλλα σχηματίζουν κύκλο και παίρνεις προερετικα 3 από κάτω διπλανά. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει και ο «τζαμας» που παίζεται και εναλασσομενος (πάντα 3 φουλ) που μοιάζει με πυραμίδα αλλά με αλλαγές στα φύλλα στο χέρι.

  55. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα, ωραία σχόλια έγιναν

    42 Ο Παντελής Μπουκάλας έβγαλε ένα μικρό για τον Ταρκόφσκι, πολύ καλό

    48 Γεια σου Δημήτρη. Ασφαλώς, ένα μόνο από το καπέλο.

    54 Καλώς ήρθατε, καλή χρονιά. Επειδή μας διαβάζει και η μαμά μου, το παιχνίδι που λέτε το ανέφερα με τη σεμνή ονομασία του, Λίμνη.

  56. Christos said

    2. Δύτη, φέρνεις θύμησες…

  57. Χαρούλα said

    Έτσι άσχετα ως μνημόσυνο
    Πέρασαν(χθες) ήδη τρία χρόνια χωρίς🥺😥

  58. Konstantinos said

    Προσπαθούμε να μάθουμε πόκα σε άσχετη από χαρτιά φίλη. Νεκροταφείο, έχουν πέσει όλα κάτω. Τι έχεις? Τη ρωτάμε. » Έχω κεντα… όχι έχω χρωμα… μα όχι έχω κεντα… »
    » μα καλά μωρη δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν έχεις κεντα η χρωμα?»

    Και είχε φλος στον ασσο…

  59. Λάμπας said

    Αξιοσημείωτο ότι στη Γορτυνία κάποια παιχνίδια (παραλλαγές της απλής πόκας) έχουν ονόματα εξωτικών τόπων: Χονολουλού, Τουμπουκτού («τσιμπουχτού» το έλεγαν!), Αβησσυνία.

    Επίσης, το παιχνίδι που αργότερα ευπρεπίστηκε σε «νεκροταφείο», εγώ αρχικά το ήξερα ως «σκατά».

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    46, α! κερδάς! 🙂

    Πάμε και στην πόκα
    / δισύλλαβα σε -οκα
    πόκα
    ρόκα
    πρόκα
    κόκα
    οκά
    μόκα
    τόκα

    55 >>ο ανέφερα με τη σεμνή ονομασία του, Λίμνη.
    Λίμνη καλλιγραφία που λένε! 🙂

  61. 43, 46,
    Οι καλύτερες λίστες
    έβερ!

  62. 60,
    Για μόκα
    στου Φλόκα

  63. 15,
    Στο «ακόμα» η έμφαση, μιας και τα μηχανάκια επελαύνουν ακάθεκτα και στο πόκερ.
    Βέβαια το γούστο να παίζουν άνθρωποι μεταξύ τους παραμένει.

  64. Πολλά χρόνια πόκα, εδώ και αρκετά μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων. Φέτος σήμερα λέμε να κάνουμε μια πρώτη για να θυμηθούμε. Οι ίδιοι περίπου άνθρωποι πάντα, με λίγα λεφτά στο σύνολο να παίζονται. Αυτά τα παιχνίδια που λέει και το άρθρο στρώνουμε και άλλα, βέβαια. Ο καθένας μας γουστάρει κάποια πιο πολύ και φανταζόμαστε ποιο είδος παιχνιδιού θα στρώσει με το που έρχεται η σειρά του. Άλλα που κυκλοφορούν και τα θεωρώ πολύ τζογαδόρικα και λιγότερο της σκέψης :ιεραπόστολος, τάφος, στριπτήζ (αυτό είναι το «δεν έχει πιο πολύ τζόγο»: μοιράζονται πέντε φύλλα όλα κλειστά, δεν έχεις δει τίποτα και με τη σειρά ανοίγει ο πρώτος ένα, ποντάρισμα, ανοίγει ο δεύτερος και πρέπει να τον καλύψει με ισχυρότερο φύλλο, αν είναι ίδιο ανοίγει και επόμενο φύλλο και ποντάρισμα και μέχρι να ανοίξουν όλα, … ο χαμός).
    Στην παρέα μας το βράδυ (=ξημέρωμα) της Πρωτοχρονιάς πάντα κλείνουμε με το Κουτελάτο! Χαβαλές και γέλιο: τέσσερα φύλλα στον καθένα ανοιχτά με τα πονταρίσματα της κάθε φοράς και το τελευταίο το παίρνεις κλειστό, το κρατάς κλειστό και ταυτόχρονα όλοι μαζί το ανοίγουν στο κούτελό τους, δηλαδή οι άλλοι ξέρουν τι έχεις κάνει, εσύ ξέρεις των άλλων και όχι το δικό σου! (Είπαμε μόνο για πλάκα…)
    Και του χρόνου!

  65. Για χαβαλέ η παραλλαγή «μιζέρια κουτελάτη«, όπου το τελευταίο φύλλο είναι ανοιχτό στο κούτελο, ορατό σε όλους τους παίχτες πλην του αντίστοιχου κουτελούχου.

  66. 65 καλά δεν το πιστεύω… εμείς παίζουμε να κερδίζει ο καλύτερος, όχι μιζέρια κουτελάτη, αλλά σκέτο κουτελάτο!
    Ευχαριστώ για το βιβλίο, τα έχει όλα και τώρα που ξεχνάμε …. θα έχουμε κάπου να ανατρέχουμε.

  67. Κιγκέρι said

    Με τα χαρτιά οικογενειακώς καμία σχέση – παραμονή Πρωτοχρονιάς το πολύ πολύ να παίζαμε Πάρτα Όλα, χωρίς λεφτά, με φασόλια.

    Ένα τραγούδι μόνο μπορώ να προσφέρω, που εγώ το βάφτισα «η μπαλάντα του φιλόσοφου χαρτοπαίκτη»:

  68. Theo said

    @55:
    Ναι, Ο Χριστός στα χιόνια. Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι.

    Παρουσιάσεις του (με χρονολογική σειρά) :
    Culture Now
    Φρέαρ
    Καθημερινή.

  69. sarant said

    58 Ζεύγη του άσου με άσους, που έλεγε το ανέκδοτο

    65 Α, ωραίο λινκ!

  70. Δεν θυμάμαι να έχω περάσει παραμονή πρωτοχρονιάς περιμένοντας τον καινούργιο χρόνο παίζοντας πόκα. Αρχικά όταν ήμουνα στην οικογένεια των γονιών μου και μετά στην δική μου ήταν αυτονόητο πως θα είμαστε όλοι μαζί μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Συνήθως το παιχνίδι με την τράπουλα ήταν 31 και αν υπήρχανε μικρά παιδιά που δυσκολευότουσαν , παίζαμε μουτζούρη.Ο πρωτοχρονιάτικος τζόγος ήταν η πρωτοχρονιάτική συγκέντρωση στο Δέλτα του Φαλλήρου με ατραξιόν, μανεκέν και γλυκά. Τον ιππόδρομο απαξίωσε εντελώς ο «καπετάνιος» όταν άφησε τον ΠΑΟ κι ανέλαβε πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως για να τον πάρει -στο Μαρκόπουλο- πλέον με σκοτωμένη τιμή.
    Βέβαια τα πρώτα κτυπήματα είχαν έρθει επί Νουδούλας όταν ο «εθνάρχης» κατάργησε την «Αθηναία» για να περάσει ο Ζισκάρ Ντ Εσταίν στερώντας το πιο «ιν» κέντρο της Αθήνας και τον κόσμο του από τον ιππόδρομο και μετά επί ΠαΣοΚ, όταν εμφανίσθηκαν σαν ιδιοκτήτες αλόγων λεφτάδες με ανύπαρκτη κοινωνική παιδεία και λαμόγια-δημσιογράφοι που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το ένα-δυο «σίγουρα»

  71. 66,
    Μαζί γράφαμε!

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ένα δύο, δύο ένα
    κάτι ζάρια πεθαμένα,
    πόκερ, πόκα, χαρακίρι
    με τον σπιτονοικοκύρη

    Ήτανε και συν τοις άλλοις
    ένας κύριος μπακάλης
    με μια κίτρινη κουρσάρα
    πιο χοντρή κι απ’ την κουμπάρα

    Ήτανε και καραφλός
    έστρωσε μια κέντα φλος
    και μας πήρε τα λεφτά.
    Αυτά.

    Ένας κύριος με γραβάτα
    λίγο σκύλος, λίγο γάτα
    με μοντέρνο μουστακάκι
    και τον λέγαν κύριο Τάκη

    Παραμύθι και φιγούρα
    μάσαγε και κάτι πούρα,
    κάτι δόντια μαυρισμένα
    σα βαγόνια από τραίνα

    Ήτανε και καραφλός…

    62, Μπλόκα στα ντόκα!

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    23
    https://www.gazzetta.gr/plus/2175909/oi-prostyhoi-stihoi-toy-poker-face-tis-lady-gaga-poy-den-eihe-paratirisei-kaneis-vid

  74. Triant said

    Νέος έπαιζα πόκα σχεδόν επαγγελματικά. Μετά αραιά και που μέχρι που σε ‘φιλικό’ καρέ είδα στο τελευταίο κόλπο την οικοδέσποινα να παίρνει φύλλο από τον διπλανό της και να με κερδίζει. Δεν είπα τίποτα αλλά έχω να παίξω από τότε (30+ χρόνια).

    Την εποχή που έπαιζα, έκανα κάτι πειράματα με σημάδεμα της τράπουλας με το νύχι. Έτσι, μια φορά που δεν είχαμε συμπληρώσει και παίζαμε για πλάκα, σημάδεψα όσα φύλλα μπορούσα και πήρα όλα τα φασόλια. Την επόμενη φορά, στο ίδιο σπίτι, έφτασα αργά και είχαν ξεκινήσει οπότε περίμενα μέχρι να αδειάσει θέση. Με τρόμο όμως, είδα οτι παίζανε με την νυχιασμένη τράπουλα. Δεν με έπαιρνε να ομολογήσω την ενοχή μου γιατί, όπως κέρδιζα συνήθως, μπορεί να έβρισκα τον μπελά μου. Δεν μπορούσα όμως και να τους αφήσω να παίζουν γιατί μπορεί κάποιος να το είχε παρατηρήσει και να τους τσάκιζε. Οπότε, έκπληκτος τους είπα να κοιτάξουν καλύτερα την τράπουλαα γιατί κάτι δεν μου αρέσει. Προφανώς το παιχνίδι διακόπηκε και το συγκεκριμένο καρέ έσβησε άδοξα. Αργότερα έμαθα πως οι υποψίες είχαν πέσει σε έναν παίκτη που μας διηγόταν συνέχεια ιστορίες με έναν ‘γιατρό’ που έπαιζαν μαζί πρέφα και ξεπουπούλιαζαν ένα ποδάρι.
    Έχω ακόμα τύψεις γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να τους αποδείξει πως δεν ήταν ελέφαντας.

  75. sarant said

    72 Α μπράβο

    74 Μου θύμισε την ιστορία με τον Τέρενς Ρηζ στις Βερμούδες (ξέρεις εσύ)

  76. leonicos said

    Μπήκα για να γλιτώσω την απουσία

    To θέμα με συνεπήρε διότι είμι=αι ως γνωστόν γνωστός τζογαδόρος

    Αλλά την τελευταία φορά που έπαιξα, κέρδισα τη Φωτεινή

    Η οποία μου έκοψε το παιχνίδι

  77. # 74

    Θόδωρε, σοβαρός χαρτοκλέφτης, δεν βγάζει φύλλο από το μανίκι (ή τον διπλανό του) ούτε νυχιάζει φύλλα, αυτά αφήνουν ίχνη, ενώ το κτένισμα της τράπουλας απαιτεί δεξιοτεχνία και στο κάτω-κάτω αν διαμαρτυρηθεί κάποιος πως η τράπουλα είναι στημένη και την ελέγξει, υπάρχει πάντοτε το τεκμήριο της αθωότητας πως οι συνδυασμοί προέκυψαν τυχαία στο ανακάτεμά της.
    Υπάρχουνε κόλπα από καλλιτέχνες που σε προκαλούνε να κόψεις όσες φορές θέλεις τα χαρτιά μέχρι να βεβαιωθείς πως δεν είναι στημένα και τότε να την πατήσεις χειρότερα και κάποιοι τόσο ταλαντούχοι σαν ένα πολιτικό μηχανικό -που μαράζωνε γιατί δεν σπούδασε αρχιτέκτων- που σε δωμάτιο με δυο καρέ είπε κάποια στιγμή πως στο άλλο καρέ κάποιος κλέβει και είχε απόλυτο δίκιο παρότι δεν είχε οπτικό πεδίο !! (απλά έπισε την ηχητική διαφορά που κάνει το φύλλο αν το τραβήξεις από πάνω, από το φύλλο που το τραβάς από κάτω (έχοντας την τράπουλα στα χέρια, τέτοια γίνονται σε «φιλικά» καρέ )

  78. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα! Καίριο το άρθρο.
    “Η ζωή μοιά­ζει με το πό­κερ: με ό,τι χαρ­τιά σου έχει μοι­ρά­σει, κα­λά ή κα­κά, πρέ­πει ν’ απο­φα­σί­σεις πώς θα παί­ξεις. (…) Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, στη ζωή όπως και στο πό­κερ, δεν παί­ζεις ενά­ντια στο κα­ζί­νο, παί­ζεις τους άλ­λους παί­κτες. Μ’ αυ­τούς και κό­ντρα σ’ αυ­τούς γί­νο­νται όλα. Όποιο κι αν εί­ναι το χαρ­τί σου, στο τέ­λος εκεί­νοι θα κα­θο­ρί­σουν την πραγ­μα­τι­κή του αξία — με όσα θα κά­νουν και με όσα δεν θα κά­νουν. Στη ζωή όπως και στο πό­κερ, το κα­λό ή το κα­κό παι­χνί­δι εξαρ­τά­ται απ’ τους άλ­λους.”, γράφει ο Γιάννης Σμοΐλης (:ΧΑΡΤΗΣ 47/ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022) στην κριτική του για τον “Μετρητή καρτών” του Paul Schrader (: “In poker, the player does not play against the house. He plays against other players. The house takes takes a cut. Two things are necessary, knowledge of the mathenatical odds, knowledge of your opponents”-William Tell/ Τhe Card Counter,2021).
    “Καλύτερα χαρτόμουτρο παρά βιβλιοφάγος” ακούγεται να λέει -σχεδόν- ο Καρυωτάκης:
    “…Είκοσι χρόνια παίζοντας αντί χαρτιά βιβλία, είκοσι χρόνια παίζοντας, έχασα τη ζωή./
    Φτωχός τώρα ξαπλώνομαι, μιαν εύκολη σοφία ν’ ακούσω εδώ που πλάτανος γέρος μού τη θροεί.”
    (Στροφές/ Η σκιά των Ωρών/ΝΗΠΕΝΘΗ,1921).
    Δεν έχει πλάκα ο τζόγος όσο ωραίος και αν είσαι, φαίνεται ν’ απαντάει ο Καβάφης:
    “..Δυο, τρία σελίνια την ημέρα κέρδιζε, δεν κέρδιζε./ Από χαρτιά και τάβλι τί να βγάλει το παιδί,/ στα καφενεία της σειράς του, τα λαϊκά,/ όσο κι αν έπαιζ’ έξυπνα, όσο κι αν διάλεγε κουτούς./ Τα δανεικά, αυτά δα ήσαν κι ήσαν./ Σπάνια το τάλιρο εύρισκε, το πιο συχνά μισό,/ κάποτε ξέπεφτε και στο σελίνι. (“Μέρες του 1908”,1932).
    …Καί με τους δύο προλαλήσαντες μοιάζει να συμφωνεί η επιχειρηματίας σκιέρ χαρτοπαιξίας Μόλυ Μπλουμ:
    “It was as if being rich filtered out the inconveniences of life and left you with only the best parts.” //“THERE’S SOMETHING THAT HAPPENS to people when they see the opportunity to make money. Greed flavored with desperation, especially at a poker table, gives rise to a moment when the eyes change, the humanity vanishes, and the players become bloodthirsty, flat-eyed predators.” ― Molly Bloom, “Molly’s Game: From Hollywood’s Elite to Wall Street’s Billionaire Boys Club, My High-Stakes Adventure in the World of Underground Poker”,2014/ βλ.και https://en.wikipedia.org/wiki/Molly_Bloom_(author) .
    ..Συνδυαστική μποέμικη ζωή, χαρτοπαιγνίου και γραμμάτων, δείχνει να χαίρεται αμετανόητα και ο φέρελπις καθηγητής και ποιητής DJ Renegade (ή Joel Dias-Porter): “… That’s why you return,/ why you tease your chair/ to the table’s edge/ and post a blind bet,/ why you peel the corner/ of your hole cards/ like they’re prosperity’s/ last pair/ of good panties”.(: March 7th, 2012 “The Bukowski in You”// βλ “Poet at the Poker Table” στο https://www.poetryfoundation.org/articles/69779/poet-at-the-poker-table )
    Σε κάθε περίπτωση, είτε του Ηράκλειτου διαβαίνεις το ποτάμι είτε σε παίρνει ένα river σε παιχνίδι poker, χρειάζονται οι ωραίοι “ειδικοί φακοί” του Χάρη Βλαβιανού: “…ήταν ο Negreanu ο ίδιος! «Σε πα­ρα­κο­λου­θώ από τη στιγ­μή που ήρ­θες», εί­πε. «Ήσουν τρο­μα­κτι­κά άτυ­χος από­ψε. Εί­χες πο­λύ κα­λό φύλ­λο, αλ­λά πά­ντα κά­ποιος στο τρα­πέ­ζι εί­χε κα­λύ­τε­ρο. Μη παί­ξεις άλ­λο. Το Vegas έχει κι άλ­λα ‘αξιο­θέ­α­τα’». «Εσύ για­τί πά­ντα κερ­δί­ζεις;» εί­πα. «Φο­ράω ει­δι­κούς φα­κούς. Βλέ­πω τα φύλ­λα των αντι­πά­λων μου», εί­πε. «Ξέ­ρω πό­τε να χτυ­πή­σω, πό­τε να μπλο­φά­ρω, πό­τε να πάω πά­σο». «Ει­δι­κούς φα­κούς;» εί­πα. «Ναι», εί­πε. «Και δεν φο­βά­σαι μή­πως σε πιά­σουν;» εί­πα. «Όχι», εί­πε. «Πώς κι έτσι;» εί­πα. «Οι φα­κοί έχουν γί­νει πια ένα με τα μά­τια μου».”βλ.
    https://www.hartismag.gr/hartis-21/klimakes/oi-eidikoi-fakoi

  79. Pedis said

    Αρρωστες καταστάσεις. Διάβασα και το 74 και επιβεβαιώνω τον αφορισμό μου 😉: τα χαρτιά είναι ωφέλιμα για ασκήσεις με πιθανότητες και, ίσως, για πασιέτζες στη φυλακή.

    Κρατούσαμε μια συνήθεια, ένα από τα βράδια μεταξύ χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, να παίζουμε χαρτιά τρεις-τέσσερις παιδικοί φίλοι συν γυναιξί με άνευ 😃 τένκοις. Μαζί με μάσα, ποτά και τα συναφή. Κρατούσε η φάση μέχρι αργά τη νύκτα. Με 21, 31 και πόκα, λίγο απ’ όλα. Με σέντσια και φασόλια. Την τελευταία φορά του τέως εθίμου γίναμε κώλος. Με την πόκα. Λόγω τρόπου παιξίματος. Μπλόφα και διάθεση για καταστροφή των άλλων. Όχι κλέψιμο. Οι λεπτομέρειες, περιττές. Επαναλαμβάνω, παίζαμε χωρίς λεφτά. Με κοινή απόφαση χωρίς καν να ξαναθίξουμε το θέμα και το σκηνικό δεν ξαναπαίξαμε ποτέ. Κι έχουμε μείνει καλοί φίλοι όπως ήμασταν πάντα.

  80. sarant said

    79 Πόκα χωρίς λεφτά, δύσκολα στέκει.

  81. EΦΗ - ΕΦΗ said

    42 Theo, επ΄ευκαιρία, κοίτα μια (άλλη) άποψη από έγκριτο καλλιτέχνη, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, για τον λατρευτό μας Ταρκόφσκι (ένα μέρος του)
    https://flix.gr/articles/dimitris-papaioannou-ink-interview.html

  82. Μαρία said

    79, 80
    Μόνο σαν εκπαιδευτική 🙂 Έμαθα πόκα κατα τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας το Δεκέμβριο του ’80. Δύο γειτόνισσες επίσης εκπαιδευτικοί και ο άντρας της μίας χρειάζονταν τέταρτο και με έμαθαν στην αρχή με μάρκες αλλά χωρίς λεφτά. Μέχρι να λήξει η απεργία στα μέσα Ιανουαρίου περάσαμε και στα λεφτά.

  83. EΦΗ - ΕΦΗ said

    80 >>79 Πόκα χωρίς λεφτά, δύσκολα στέκει
    Πόκα χωρίς μπόρσα, γιοκ! 🙂

  84. Pedis said

    # 80 – Παίζαμε με φασόλια και κάτι ψιλά σεντσα χωρίς πραγματικό χρηματικό αντίκρισμα. Γιατί δεν στέκει; Ο εγωισμός παίζει και παραπαιζει. Και πού να παιζόταν και χρήμα?! Αρρώστια, λέμε, το άθλημα. Μακριά λέω στα νέα παιδιά.😎

  85. Έτσι κάπως είχα νιώσει κι εγώ, και το γύρισα στο μπουρλότ που είναι αγαθό και χαβαλεδιάρικο αλλά και σοβαρό συγχρόνως.

  86. Triant said

    77: Το ξέρω βρε Γιώργο. Έχω κάτσει να δω πρέφα που έπαιζαν ο ‘ύποπτος’ της ιστορίας μου με τον εν λόγω ‘γιατρό’ και έπαθα την πλάκα μου παρόλο που έπαιζα χαρτιά εξ απαλών ονύχων. Άλλωστε νομίζω πως ήμουν σαφής. Δεν είχα καμιά πρόθεση να κλέψω και επίσης ήταν σίγουρο πως στο αμαρτωλό καρέ κάποιος θα έβλεπε τα σημάδια (γι αυτό άλλωστε μίλησα πριν χοντρύνει το τραπέζι).

    Πόκα χωρίς λεφτά μια χαρά γίνεται. Ξεκινούν όλοι με τις ίδιες μάρκες όποιος τις χάνει φεύγει και κερδίζει όποιος μείνει στο τέλος. Έχω κάτσει να χαζέψω φίλους που παίζαν έτσι αλλά δεν άντεξα να βλέπω ‘σκέψη και ρελάνς’ (νόμιμο στο πόκερ, απαράδεκτο στην πόκα) και έφυγα.

  87. Triant said

    84: Ο πατέρας μου που ήξερε, μου έλεγε: Μακριά ρε παιδάκι μου, δεν είναι το τσιγάρο ούτε τα ξενύχτια. Είναι η ένταση που σε τσακίζει.

  88. ΓΤ said

    Πέθανε ο Πελέ.

  89. Μαρία said

    84, 85
    Δεν φταίει αυτό ειδικά το άθλημα. Επιθετικούς παίκτες και μαλ περντάν έχω συναντήσει και σε επιτραπέζια.

  90. Χαρούλα said

    προσοχή-προσοχή. Μπλοφάρει και η «ααδε».
    Θελει να μού επιστρέψει 634 € και εχει πρόβλημα ο λογαριασμός μου…. 😂

  91. Μαρία said

    89
    μοβέ περντάν (μαλντόν).

  92. # 86

    Η πλάκα είναι που πολλοί νομίζουνε πως οι χαρτοκλέφτες είναι τίποτε περιθωριακοί τύποι του υποκόσμου, ενώ αυτούς που γνώρισα εγώ σε Κολωνάκι, Παγκράτι και Βικτώρια ήταν όλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ένας γνωστός δημοσιογράφος και ένας καθηγητής σε διάσημο σχολείο. Οπως έγραψα το βαρέθηκα σύντομα, η ένταση που λες βάσταγε δυο και τρεις μέρες μετά από ένα δεκάωρο αγώνα, πιο υγιεινά τα αλογάκια, άσε που μπορούσες να πανηγυρίσεις όπως στο γήπεδο, ενώ στην τσόχα μούγκα.

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    -κλόμπι = club
    – τζόκαρι = joker
    – μπεκ τε μπεκ = back to back = το λοζέ που λέμε στα ελληνικά όταν έχουμε δύο ίδια χαρτιά στην πόκα
    – πάτι = pot = κόλπο, πάντα στο ευγενές άθλημα της πόκας ή του πόκερ
    -‘θρο άουτ = through out = δηλαδή … τον πέταξαν έξω από το κόλπο • -ντούσες = από το deuce = διπλά, δυάρες

  94. Pedis said

    # 87 – Από όλες τις απόψεις, καθόλου υγιεινό το σπορ.

    # 89 – Βέβαια. Πολύ σωστά. Όμως, στα χαρτοπαίγνια, αν εξαιρέσεις τίποτα γερόντια στο καφενείο και τον παππού που μαθαίνει κολιτσίνα και δηλωτή στα εγγονάκια του, το σκηνικό που προσομοιώνεται συνειδητά ή ασυνείδητα (η γενικότερη μαζική κουλτούρα, γαρ, ση συχρονη εποχή με κυριώτερο υπεύθυνο τα αμερικάνικα κατά βάση φιλμ) είναι ότι η νίκη, υποτίθεται ότι, βασίζεται στις ικανότητες ακολουθούμενη από δικαιολογημένη, αναμενόμενη και δίκαιη ανταμοιβή σε χρήμα και πρεστίζ.

    Ένας από τους πιο έξυπνους τύπους με τον οποίον συναναστρεφόμουν κάποτε λόγω επαγγελματικού χώρου, ο οποίος δεν είχε σπουδάσει και δεν θυμάμαι τώρα να πω αν είχε βγάλει λύκειο, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω από το πώς δούλευε, τις λύσεις που έδινε σε ντετέ και την καπατσοσύνη στον λόγο και στο επιχείρημα, ότι στροφάριζε το μυαλό του τρελά, μου είχε πει ότι χαρτόπαιζε για χρόνια σε σημείο που κινδύνευσε να καταστρέψει εντελώς την οικογένεια του και την περιουσία του. Ο λόγος: επειδή πίστευε ότι ήταν πολύ έξυπνος, δικαιούνταν να τα πάρει από τους άλλους, να τους λιώσει. Σταμάτησε, λοιπόν, όταν αντιλήφθηκε πόσο βλάκας ήταν.

  95. # 93

    Αν θυμάμαι καλά, ποτ είναι το ποντάρισμα, όχι το κόλπο

  96. ΣΠ said

    Δεν τα έχω παίξει αυτά τα χαρτοπαίγνια. Ό,τι ξέρω γι’ αυτά είναι από τον κινηματογράφο. Μόνο πρέφα και ξερή ως φοιτητής.

  97. EΦΗ - ΕΦΗ said

    92 >>οι χαρτοκλέφτες
    The Cardsharps

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cardsharps

  98. Σχετικά με τον Πελέ κυκλοφορεί ένα βίδδεο για τους άπιστους θωμάδες όπου βλέπεις πως ό,τι έχουν κάνει όλοι οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου, το έχει κάνει ο Πελέ πολλα χρόνια πριν και με χειρότερες συνθήκες. Ισως το μόνο καινούργιο που είδαμε είναι όχι το ψαλίδι, αλλά το ψαλίδι στα 2.33 μέτρα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο ματς με την Γιουβέντους.
    Ηταν κάτι σαν τον Παβαρότι στην όπερα, φωνές υπήρξανε πολλές καλές, Λουτσιάνο ένας.
    Καλό του ταξίδι

  99. Η σκηνή από το Λούκυ Λουκ, όπου ο δήθεν ατζαμής χαρτοκλέφτης σηκώνει το τραπέζι αμέσως μόλις «μάθει» πόκερ, κάνοντας τους υπόλοιπους να αναφωνήσουν
    «Μαθαίνεις γρήγορα, ξένε!»

  100. Μαρία said

    94
    Ξεκίνησες με φιλικό καρέ και φασόλια, για να φτάσεις στην εξάρτηση απ’ το τζόγο. Το χόντρυνες πολύ το παχνίδι.

  101. Costas Papathanasiou said

    Ενδιαφέρουσα και πνευματώδης και η σχετική πρόταση του Στέλιου Καφαντάρη «Πόκα: Προγράμματα ερευνών», Στίγματα. /Χάρτης, τχ. 7 (Ιούλιος 1983), σ. 14-16 βλ. https://www.greek-language.gr/periodika/mags/xartis/1983/7/141892

  102. π2 said

    89: Ακριβώς. Σε όλα τα παιχνίδια μπορεί να βγει ο κακός ανταγωνισμός του άλλου. Η ίδια η διαδικασία του παιχνιδιού -του κάθε παιχνιδιύ- είναι μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην πραγματική ανταγωνιστικότητα και την προσομοίωσή της, που υπό κανονικές συνθήκες ακυρώνεται με το τέλος του παιχνιδιού. Με ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συνεννοηθείς, σπάνια θα σπάσει αυτή η σύμβαση.

    Όταν έπαιζα, δεκαετίες πριν, έπαιζα πάντοτε με λεφτά, δεν έχει ενδιαφέρον χωρίς πραγματικό ποντάρισμα, απλώς πάντοτε με τελείως ασήμαντα ποσά. Μία φορά μόνο μου είχε τύχει να είναι δυσάρεστη η διαδικασία, κι αυτό ακριβώς επειδή ήμουν σε άγνωστη παρέα (φίλοι ενός γνωστού), όπου πόνταραν επίτηδες περισσότερα απ’ όσο είχαμε συνηθίσει κι έτσι, νομοτελειακά, μας έβγαζαν εκτός με το ποντάρισμα. Ε, η παρέα μου δεν ξανάπαιξε ποτέ μαζί τους.

    Αντίστροφα, ξέρω ανθρώπους που είναι πραγματικά κάφροι ακόμη και στα επιτραπέζια. Ή και ανθρώπους τελείως εκτός της ίδιας της σύμβασης του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η γυναίκα μου. Θυμάμαι ένα επιτραπέζιο (σε μια από τις ελάχιστες φορές που είχε πειστεί να παίξει), από αυτά που σκοτώνει ο ένας τον άλλον για να πετύχει τον στόχο του. Ήταν τόσο εκτός της νοοτροπίας της, που στην αρχή θύμωνε που τη σκότωναν, μετά σκότωνε χωρίς να βελτιώνει τη δική της θέση, για εκδίκηση, μετά ένιωθε τύψεις που το έκανε κι αφηνόταν επίτηδες να τη σκοτώσουν. Στο τέλος τη διώξαμε γιατί χαλούσε το παιχνίδι. 🙂

  103. Μαραντόνα said

    70 «Βέβαια τα πρώτα κτυπήματα είχαν έρθει επί Νουδούλας όταν ο «εθνάρχης» κατάργησε την «Αθηναία» για να περάσει ο Ζισκάρ Ντ Εσταίν στερώντας το πιο «ιν» κέντρο της Αθήνας και τον κόσμο του από τον ιππόδρομο». Δηλαδή;

  104. Μαρία said

    102
    Τι παιχνίδι είναι αυτό με τόσα φονικά;

  105. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα, πολύ ωραία σχόλια!

    97 Ωραίοι πίνακες

    99 Αυτή η ατάκα είχε γίνει παροιμιώδης στην παρέα μου

    101 Πλάκα έχει το άρθρο αυτό.

    103 Κάποιο κέντρο στον Ιππόδρομο ήταν; Πες μας Τζι

  106. Μαρία said

    103
    Η κοσμική Αθήνα άρχισε τότε να διασκεδάζει στα κέντρα της παραλίας. Γνωστά νυχτερινά κέντρα μετακόμιζαν στην παραλία για την καλοκαιρινή σεζόν. Μέσα στον κήπο του Ιπποδρόμου λειτουργούσε το καλοκαίρι το κέντρο Αθηναία και διοργανώνονταν μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως τα πρώτα Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ. https://tetysolou.wordpress.com/2020/12/06/%CE%BF-%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B9/

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η πόκα των γιορτών: ένα μικρό γλωσσάρι.
    Φερερές, καραμπίνας, φούλιασα κ.α.
    https://www.athensvoice.gr/viral/trending-now/334777/i-poka-ton-giorton-ena-mikro-glossari/
    ….
    «Παίζω πόκα, παίζω πινόκλι» του Ζάππα με τον Κατσαρό, 1929
    “…Παίζω πόκα, παίζω πινόκλι
    παίζω κοντσίνα, τριόνφο, φαραώ
    και αντίς για να ρεφάρω
    χάνω και το βιδάνιο
    https://rembetiko.gr/t/%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/5037/1267?page=63

  108. Pedis said

    # 100 – Υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόποι και λόγοι για να φτάσει κανείς στην εξάρτηση από έναν τουλάχιστον από τους τζόγους (κρατικούς ή ιδιωτικούς).

    # 102 – Δεν μπορώ να διαφωνήσω ότι συχνά συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις και με τα επιτραπέζια. (Εκτός από τη μονόπολη … 😎) Μα ας ξανακάνω μία τελευταία προσπάθεια: το ότι είναι σαφώς μη μηδενική η πιθανότητα να χαλάσουν τις σχέσεις τους δύο γερόντια παίζοντας ντόμινο, δεν αναιρεί το επιχείρημα ότι με τα παιχνίδια του χαρτότζογου που είναι εξ ορισμού ανταγωνιστικά – και που έχουν έναν ολόκληρο συμβολικό φορτίο σχετικής κουλτούρας – και μάλιστα με λεφτά στη μέση, έστω και ασήμαντα (πώς ορίζεται αυτό κάθε φορα δεν ξέρω ακριβώς), μεγαλώνει κατά πολύ η πιθανότητα να στηθεί άσχημο σκηνικό, ακόμη και σε φιλική παρέα.

  109. Μαρία said

    Για Πιδύο, ξέρει αυτός.

  110. # 103

    H Αθηναία ήταν μέσα στο χώρο του Ιπποδρόμου, στο λεγόμενο Περίπτερο όπου η είσοδος ήταν κυρίως με προσκλήσεις από την Φίλιππο Ενωση- κάτι αντίστοιχο με τα Τζόκεϋ κλαμπ άλλων χωρών- με τα μέλη τους να είναι «αθάνατα» και από την λεγόμενη «καλή κοινωνία». Λογικά υπήρχαν στην περιοχή και καλές (ψαρο)ταβέρνες με κορυφαία τα 7 καραβάκια, απέναντι από την είσοδο του Περιπτέρου, δίπλα στο Ευγενείδιο
    Οταν ήταν να έρθει ο Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν για λόγους ασφαλείας αποφασίσθηκε η διαδρομή παραλιακή – Συγγρού να γίνει ταχείας διέλευσης. Αν θυμάμαι καλά η Βουλιαγμένης δεν είχε πάρει την σημερινή της μορφή. Για να γίνει η ανισόπεδη διασταύρωση της παραλιακής με την Συγγρού χρησιμοποιήθηκε ο χώρος της Αθηναίας με παράλληλη ανύψωση του οδοστρώματος της Συγγρού κατά 3-4 μέτρα, ώστε να μπορούν να στρίψουν τα αυτοκίνητα χωρίς να μειώσουν ταχύτητα. Κάτι παρεμβάσεις είχαν γίνει και στην παρακείμενη βάση της Αεροπορίας όπου υπήρχε μια κλειστή και επικίνδυνη στροφή.
    Το αποτέλεσμα ήταν η Αθηναία να χάσει τον κήπο της και την αρχοντιά της και τα 7 καραβάκια να μετατραπούν σε…υπόγειο, δύσκολα προσβάσιμο αφού η Συγγρού δεν έδινε σε άλλο δρόμο παρά στο ύψος της Αμφιθέας. Και τα δυο έκλεισαν σύντομα.
    Μετά, επί ΠαΣοΚ, στα πλαίσια της δημιουργίας νέων «τζακιών» είδαμε νέους ιδιοκτήτες αλόγων τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών, μέχρι και τις μητέρες γνωστών εκτελεστών της νύχτας, ενώ με δάνεια-αέρα ξεφύτρωσαν ιπποφορβεία παντού που χρεοκόπησαν σύντομα. Οι παραδοσιακά φίλιππες οικογένειες, ή πήραν τα άλογά τους στο εξωτερικό ή τα παράτησαν.

    Μετά θυμήθηκ πως γι αυτό το θέμα και για άλλα κατορθώματα του «εθνάρχη» αλλά και για το γήπεδο του ΠΑΟ είχα γράψει προ δεκαετίας και βάλε στο μπλογκ μου

    https://gpointsbreeze.blogspot.com/2011/02/pelouse-pesage.html

  111. 109 Χαχά, και εγώ το Λουγκάνο από το τραγούδι το είχα μάθει… πριν γίνει διεθνές κέντρο χειρογραφολογίας, λέμε τώρα 🙂

  112. Theo said

    @81:
    Ευχαριστώ, Έφη.
    Ευαίσθητος άνθρωπος ο ΔΠ, αλλά de gustibus… 🙂

  113. Pedis said

    Απ’ ό,τι φαίνεται, τα ελληνικά και τα διεθνή μίντια, μέχρι τουλάχιστον και την κηδεία, έχουν βρει άλλο ένα πολύ σημαντικό «θέμα» παγκόσμιας σημασίας και θα μας τα Πελεκισουν κανονικα.😱🥱😩

  114. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    108 και πριν
    Όταν ο άλλος είναι παθιασμένος για τη νίκη, και παίζει μόνο για να νικήσει και όχι για να περάσει καλά (η μάλλον για να περάσει καλά πρέπει να νικήσει, αλλιώς δεν), θα σφαχτεί και για το κορόνα γράμματα και για το μπριτζ και για τα επιτραπέζια, πόσο μάλλον για την πόκα. Και βέβαια το πράμα γίνεται τρισχειρότερο άμα δεν ξέρει να χάνει αξιοπρεπώς. Το βλέπω να συμβαίνει στο κοντινό μου περιβάλλον. Πολύ κακιά φάση, και μεταξύ συγγενών μάλιστα.

  115. ΣΠ said

    114
    Τα χειρότερα που έχω δει είναι στο τάβλι.

  116. Pedis said

    Ναι γεια, έτσι πάει το αργκιουμεντ και με τα σκληρά χαρτοπαιγνια είναι τρις-τρισχειροτερο διότι εκτός από το χρόνο και τη δηθενια ότι κάτι σοβαρό γίνεται εδώ, σε αντίθεση με τα επιτραπεζια, παίζεις και φυσικά χάνεις και λεφτά κι αυτό το κάνει ακόμη χειρότερο, και είναι τα λεφτά-πρεστιζ το κυριο αν όχι το μοναδικό κίνητρο για τον οποίο παίζεις, ειδικα αν η ασχολία με τον χαρτοτζογο ειναι συστηματική.

  117. # 113

    Θα σε Πελεκήσουν ( και καλά θα σου κάνουνε)

    Αντιγράφω :

    Ο Βραζιλιάνος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

    Η NASA δημοσίευσε την εικόνα ενός γαλαξία στα χρώματα της Βραζιλίας για να τιμήσει την μνήμη του Πελέ.

  118. Pedis said

    Εξεχασα… το 116 στο 114.

    # 115 – Και η συζήτηση στον πίνακα σπάνια εξελίσσεται πολύ ευγενικά. 😜

  119. Λάμπας said

    114. Αξέχαστοι θα μου μείνουν οι καβγάδες στο απίστευτα εθιστικό «risk- μυστική αποστολή», που παίζαμε φοιτητές. Θυμάμαι ολονύκτιο παιχνίδι, στο οποίο χώρισαν δύο ζευγάρια.

  120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εγώ που δεν παίζω τίποτα (νταξ, δεν αγγίζω τράπουλα, ενίοτε κάνα ντίξιτ ή κάνα τρίβιαλ) φαίνομαι το αυτιστικό της παρέας, αλλά μάλλον άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ψυχοτέτοιου.

  121. ΣΠ said

    117
    Διαβάζω: Αρέσει στο χρήστη mariadamanak

    Μαρία Δαμανάκη;

  122. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    110 Μάλιστα, ευχαριστούμε

    119 !

    (Εγώ γενικά δεν θυμάμαι μεγάλους καβγάδες στην πράσινη τσόχα)

  123. π2 said

    104: Dracula.
    119: Ναι, τεράστιο κόλλημα το Risk. Την πιο ζεν εμπειρία πάντως με επιτραπέζιο την είχα έφηβος, με τον ταπεινό γκρινιάρη. Ένα καλοκαίρι, χωρίς γονείς, με τον αδερφό μου και έναν ξάδερφο, είχαμε ενώσει δύο γκρινιάρηδες, φτιάχνοντας μια διπλάσια πίστα, που ήταν αδύνατον να ολοκληρώσεις χωρίς να σε πετύχουν και να σε στείλουν πίσω στην αφετηρία. Από ένα σημείο και μετά, τα γέλια ήταν ακατάσχετα. Η παρτίδα πρέπει να κράτησε τρεις μέρες, με διαλείμματα για φαΐ και ύπνο.

  124. Pedis said

    Ζευγάρια που το ρίχνουν στα επιτραπέζια είναι – ή τουλάχιστον όπως απεδεικνυοταν την εποχή που ήμασταν πολύ νέοι – συχνά ψιλοτελειωμενα. Το επόμενο, αν όχι το προηγούμενο, στάδιο, αν υπάρξει είναι οι διακοπές με άλλο ζευγάρι … για να χουν κάτι να πουν με κάναν άνθρωπο.😝🙄

  125. Theo said

    Στα φοιτητικά μας χρόνια παίζαμε τάβλι (και καμιά ξερή ενίοτε) μέχρι μεταμεσονύχτιες ώρες, και το διασκεδάζαμε. Δεν θυμάμαι να παρεξηθήκαμε ή να καυγαδίσαμε ποτέ.

  126. Μαραντόνα said

    110 εξαιρετικό! ευχαριστώ. τεράστιο έγκλημα το ξήλωμα του ιπποδρόμου στο Φάληρο, αντί να κοιτάξουν να βελτιώσουν την κατάσταση. προηγήθηκε βέβαια η κοινωνική του απαξίωση. θυμάμαι με θλίψη ένα ανήκουστο ρεπορτάζ του αείμνηστου Τράγκα, για μπουκ που έστηναν παιχνίδια στον ιππόδρομο και έβγαζαν δήθεν δισεκατομμύρια δραχμές τότε. και οι μπουκ ήταν κάτι βασάνια με πιτυρίδα στον ώμο, άλουστο μαλλί που στο φακό θα έλεγαν τα πάντα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να απαξιωθεί αυτός ο χώρος για να έχουμε σήμερα τις αδιανόητες διαφημίσεις των στοιχηματικών με κάτι θείτσες να πλέκουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης ή έναν ψαρά μισοπέλαγα να κερδίζουν στη διαδικτυακή ρουλέτα. Αυτή η κατάπτωση με την ασυδοσία των στοιχηματικών εταιρειών είναι σκέτη ντροπή και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής.

  127. Λάμπας said

    Οι καβγάδες στο risk οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη φύση του παιχνιδιού. Ο σκοπός σου είναι να εκπληρώσεις μια αποστολή που συνίσταται είτε στην κατάκτηση κάποιων περιοχών του κόσμου είτε στην εξόντωση κάποιου αντιπάλου. Αν όμως οι αντίπαλοι καταλάβουν την αποστολή σου, είναι πρακτικά αδύνατο να κερδίσεις. Θα συνασπίζονται εναντίον σου, κάθε φορά που πλησιάζεις στο σκοπό σου. Πρέπει συνεπώς να κρατάς χαμηλό προφίλ, να παραπλανάς τους άλλους αναφορικά με την αποστολή σου και, αν μπορείς, να τους εκμεταλλεύεσαι, δημιουργώντας αντιθέσεις και σπέρνοντας την καχυποψία μεταξύ τους, ώστε να τους αποδυναμώσεις και την κατάλληλη στιγμή να εξαπολύσεις την τελική επίθεση. Συγκάτοικός μου, νυν δημοσιογράφος και συγγραφέας, με αφορμή μια παρτίδα risk, παραπονιόταν σε κοινό μας φίλο ότι πάντα χρησιμοποιώ τους άλλους για τα συμφέροντά μου!

    124. Για φοιτητικά ζευγάρια μιλάμε. Εύκολα φτιάχνονταν, εύκολα διαλύονταν. Προφανώς προϋπήρχαν προβλήματα που το παιχνίδι επέτρεψε να βγουν στην επιφάνεια («Είσαι κομπλεξική, γι΄αυτό μου επιτίθεσαι συνέχεια.» φώναζε ο ένας στην κοπέλα του. Τελικά αποδείχθηκε ότι η αποστολή της ήταν να τον εξοντώσει).

  128. Α. Σέρτης said

    Ρε τι διαβάζουμε…
    Όποιος έχει ασχοληθεί ή ασχολείται με την πράσινη τσόχα (με χρήμα ή μη) είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ενεργούμενο του χειρότερου εαυτού του και εύχομαι περαστικά του…

  129. Pedis said

    # 127 – Ειρηνικό, φιλικό και διαπαιδαγωγητικο παιχνίδι φαίνεται. 😁

    Τέλος πάντων, δεν έχω ιδέα τι κυκλοφορεί ή κυκλοφορούσε στα νιάτα μου. Αν, δε, δεν είχε συμβεί να εκβιαστω κατά κάποιον τρόπο λόγω των ζευγαροπαρεων των τελειομεταφοιτητικων χρόνων και να μπαινω στη διαδικασία κάθε τόσο να πετάω κάτι σαββατοβραδα, θα είχα μείνει με τις εμπειρίες από το φιδάκι και τη Μονόπολη από το Δημοτικό. Ας οψεται η μαλακια της κάθε εποχής. Δεν πειράζει, όλα για καλό που λέμε, δηλαδή ευφημισμός για κακό.😛

  130. # 120

    Μπα μην το λες, εξαρτάται… άμα έχεις πράμα μέσα σου αν δεν ξεσπάσεις στα παίγνια, θα ξεσπάσεις στην ζωή !

    # 126

    Την στιγμή που οι μπουκ ήταν παράνομοι αυτοί που εμφανιζότουσαν ήταν οι υπάλληλοί τους. Οι μπουκ ήταν από ιδιοκτήτες αλόγων μέχρι λεσχιάρχες και από εργολάβους μέχρι πολιτικούς. Παρακολουθούσαν τις κούρσες από το Ξενοδοχείο του Χανδρή στην Συγγρού
    Η κλασσική βλακεία είναι η φήμη πως ο μπουκ κοιτάζει να χάσεις ενώ ο μπουκ φροντίζει να έχει λίγο κέρδος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, να μην ρισκάρει δηλαδή όπως δεν ρίσκαρε ποτέ ο κρτικός ιππόδρομος, έπαιρνε την γκανιότα του 20% όποιος και να κέρδιζε. Οι μπουκ δουλεύανε με 10% που ήταν πιο ελκυστικό για τους χοντροπαίκτες. Αυτό το φρόντιζε με διάφορους τρόπους, είτε ποντάροντας ο ίδιος στον ιππόδρομο (με τις αποδόσεις του οποίου πλήρωνε) είτε αν πίστευε πως το άλογο που δεν ήθελε να κερδίσει θα κέρδιζε, το έκανε «δώρο» στους πελάτες του μειώνοντας την απόδοσή του σε επιθυμητά σημεία, χωρίς να διακινδυνεύσει δικά του λεφτά. Ελάχιστες ήταν οι φορές που προχωρούσε κάποιο «εάν» και οι απειλητικές αποδόσεις είχαν ξεφύγει και δεν μπορούσαν να μειωθούν, τότε προσπαθούσε να επέμβει στην κούρσα με τζόκεϋς ή προπονητές που επηρέαζε και τάιζε τις εποχές που ήσαν τραυματίες ή τιμωρημένοι, τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς.
    Υπήρχαν φορές που μια απόδοση 1,6 στο 1 έκανε πλούσιο τον μπουκ ενώ αν γινότανε 1,7 στο 1 χρεοκοπούσε !!
    Αυτά τον ενδιέφεραν και όχι πιο άλογο θα κέρδιζε.

  131. Μαραντόνα said

    # 130 Εξαιρετικό. ευχαριστώ
    θυμάμαι ότι οι τζίροι ήταν πολύ χαμηλοί, μόνο όταν έτρεχε ο ΠΑΟΚ και άντε κάνας Αθηνόδωρος ή Μπραζίλ υπήρχαν τζίροι αξιοπρεπείς. Δηλαδή αναρωτιέμαι πόσα χρήματα να υπήρχαν για να φτάσουν για όλους. Για τη δεκαετία του 1990 ο λόγος. Ας πούμε, θυμάμαι, ότι την έψαχναν πολλοί στους υπερήλικες και στην ΣΤ κλάση για να βγει ψωμί. Με τα ΛΕΪΝΤΥ κτλ. Και με μεγαλύτερη θλίψη θυμάμαι να κρέμονται σαν τα τζαμπιά οι γυναίκες που έκοβαν τα χαρτάκια με τους συνδυασμούς. ήταν περισσότεροι οι υπάλληλοι, μόνιμοι κι έκτακτοι, από τους παίκτες! Και παραμένει η απορία μου γιατί απαξίωσαν τόσο πολύ ένα στοίχημα που μπορεί να περάσει καλά κι ένας φτωχωμπινές με χαμηλά πονταρίσματα.

  132. sarant said

    126 Κάτι βασάνια (ήταν οι μπουκ), άγνωστη λέξη

  133. Μαραντόνα said

    #132 Το βασάνι τα βασάνια, την άκουγα σε καφενεία, πρακτορεία, στη γειτονιά κυρίως οι άντρες. κόλλαγε πολύ με το αλάνι. Γεια σου βρε αλάνι Νικόλα, είσαι μεγάλο βασάνι ρε μόρτη. καταπώς μου είχε εντυπωθεί δεν είχε να κάνει τόσο με τους βασανισμένους και τους πικραμένους της ζωής, τους κλάψες, αλλά τους ανθρώπους που παιδευόντουσαν στη ζωή τους αλλά είχαν και χιούμορ και μια ψύχραιμη ματιά απέναντι στα γεγονότα. και μια απάθεια. Βασάνια του έρωτα, της ζωής, του τζόγου, της φτώχειας. έσταζαν πίκρα αλλά με χιούμορ. έτσι την έχω στο μυαλό μου

  134. sarant said

    133 Οκ!

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Βλέπω πως με το πόκερ και γενικώς με τα χαρτοπαίγνια με χρήμα, σχεδόν όλοι έχετε σχέση. Κατά τ’ άλλα το χρηματιστήριο είναι τζόγος.😂
    Αν και λόγο ιδιαίτερων συνθηκών, από πολύ μικρός ήρθα σε επαφή με κάθε λογής τζόγο, η συμβουλή ενός επαγγελματία τζογαδόρου στα 16 μου, ΒΛΕΠΕ ΑΚΟΥ ΣΩΠΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ, ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ, αλλά κι ο ήδη δομημένος αυτοέλεγχος μου, με απέτρεψαν από τον εθισμό και να χωθώ στον βαθύτερο κύκλο του τζόγου.

    Μέχρι τα 19 μου που χάραξα την πορεία που θα ακολουθούσα στην ζωή μου, είδα κι άκουσα πολλά, και όντως έμαθα και κέρδισα περισσότερα (κέρδος δεν είναι μόνο το χρήμα, για να μη πώ πως, μόνο αυτό δεν είναι κέρδος ) και όπως λέει ο ποιητής, ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, ΜΑ ΑΥΤΌ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟ.

    Πρόσφατα διάβασα πως, οι Έλληνες ακουμπάνε καθημερινά γύρω στα 75 .000.000 στον βωμό του στοιχήματος.
    Μεγάλη εφεύρεση ο εθισμός, ίσα με την πίστη θα έλεγα.😊

    98 – Ε όχι και με χειρότερες συνθήκες, εκτός του ότι τότε, αναλογικά μάρκαραν με τα μάτια, σήμερα εκείνος ο Πελέ δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μεγάλη ομάδα. Η ταχύτητα είναι τουλάχιστον τριπλάσια, το ίδιο και η δύναμη, αλλά και οι αγώνες που δίνουν οι ποδοσφαιριστές, ενώ μαρκάρουν όλοι, και ο πιο αργός αμυντικός, είναι πιο γρήγορος από τον πιο γρήγορο τότε επιθετικό, γι’αυτό κι έχει χαθεί εκείνη η μαγεία.

    Είναι λάθος να «βαθμολογούμε» μη μετρίσημα πράγματα, αν πούμε πως ήταν ο καλύτερος της εποχής του, θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και πολλοί έχουν αντιρρήσεις.
    Εξάλλου, μη ξεχνάμε πως, εν αντιθέσει με τους Μαραντόνα και Μέσι, πλαισιωνόταν από πολλούς μεγάλους παιχταράδες, και για λεπτομέρειες, κάποιοι θα μπορούσαν να είναι στην θέση του.

    Η κάθε εποχή, έχει τους δικούς της μεγάλους γενικώς, μεγάλος -η, όλων των εποχών, υπάρχει μόνο στην φαντασία των οπαδών, γενικώς.😊

  136. Μαρία said

    κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
    σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών https://www.youtube.com/watch?v=68W-TRoLvf8

  137. sarant said

    136 Α μπράβο

  138. Alexis said

    #113, 116: Από τζόγο είσαι άσχετος, από ποδόσφαιρο δε νογάς, τι διάτανο έρχεσαι να κάνεις στου Σαραντάκου;

  139. Alexis said

    #135: Κυρίως μην συγκρίνουμε τους ποδοσφαιριστές του τότε με τα σημερινά σούπερ -ντόπερ μηχανάκια που τρέχουν ασταμάτητα για 90 λεπτά, κι αν χρειαστεί κι ακόμα παραπάνω.
    Η χημεία και η αθλητιατρική έχουν κάνει άλματα αγαπητέ…

  140. # 135

    Α, ρε Λάμπρο στο ποδόσφαιρο είσαι μυρουδιάς και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα τον Πελέ του τότε χωρίς αθλιατρική και χημεία, με τους … σημερινούς παραγεμισμένους ! Και ποιος σου είπε πως αν παραγεμιζότανε ο Πελέ δεν θα γινότανε κάτι ασύλληπτο για την φαντασία ;
    Λες αργό τον Πελέ που ήτανε ο ταχύτερος (με την μπάλα) μαζί με τον Κρόιφ, γιατί δεν μετράνε την ταχύτητα στα 100μ. για τους ποδοσφαιριστές. Εξ άλλου το πιο δυνατό σημείο του Πελέ (και του Κρόιφ) ήταν που άνοιγαν πολύ την μπάλα, τσίμπαγε το μπακ πως θα προλάβει και βρισκότανε προ εκπλήξεως με την έκρηξη του Πελέ. Και επειδή είπες πώς τότε δεν μαρκάρανε οι αμυντικοί, θα έχεις δει τον Κρόιφ να πηδά σαν ελάφι μετά από ντρίπλα και να αποφεύγει τα τάκλιν, άρα και γι αυτό υπήρχε αντίδοτο.

    Τράβα δες τον Κωνσταντέλια (πριν του σπάσουνε κανένα πόδι, ο Αραούχο προσπάθησε αλλά δεν το κατάφερε) μήπως καταλάβεις τι θα πει ταλέντο στο ποδόσφαιρο
    Εδώ το βίδδεο, πριν από αυτό ο ΠΑΟΚ είχε δυο ευκαιρίες, η ΑΕΚ καμία, μετά από αυτό ο ΠΑΟΚ παράτησε το ματς.

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1018984_markarisma-toy-araoyho-ston-konstantelia-vid

  141. Συνέχεια # 140

    Αν δεν κατάλαβες ω γιατί, το εγκληματικό μαρκάρισμα με τις δυο τάπες δεν επέφερε ούτε κίτρινη κάρτα.

  142. ΓΤ said

    @126, 132, 133
    για Ντάκο, Μαραντόνα και λοιπά αγριοτρύφερα μωρά του Ιστολογίου

    ο βασάνης / το βασάνι

    Ο βασάνης είναι ο εφιάλτης εκείνης της διάτορης καθηγεσίας του λεξικού που θα αποτολμήσει να περιχαρακώσει, μέσα στο στενό πλαίσιο ενός λήμματος, ό,τι αυτός εκφράζει. Ο βασάνης είναι έννοια αχώρητος, και χοϊκός και αερικό συνάμα. Είναι το κατ’ ουσίαν αλεξικογράφητο μάστανγκ που το μάτι του θα γνέψει την κατάφαση μόνο απέναντι στους ινδιάνους της ζωής. Ο βασάνης ξέρει να φορά κατάστηθα φυλαχτό το πυρωμένο αμόνι του, κι απάνω εκεί ο ίδρως του δεν εξαχνώνεται, μα γίνεται δροσοσταλιά.

    Ίσως μόνο από βασάνι το βασάνι μπορεί να ερμηνευτεί. Σε όποια εξαντλητική βάσανο κι αν το υποβάλεις, κάποια πτυχή του θα σου ξεφύγει. Απέναντι στις καλοφροντισμένες οδοντοστοιχίες της ευπορίας, στην επικράτεια του κυνόδοντα που θα χορτάσει με μενταγιόν ζαρκαδιού την άπληστη μασητική του, ο βασάνης θα αντιτάξει μπέσα νωδότητα, φάβα και ελιά. Καρπίζει μέσα στη στέρφα ζωή του, λαμπαδόκορμος μέσα στην τρώγλη του, αφού ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι διά τας επαύλεις έχει προκαταβληθεί αμετάκλητα το κέρμα μιας πολυδιάστατης οσφυοκαμψίας.

    Το βασάνι έρχεται για να σπάσει τα φασαμέν της καθωσπρεπίλας, αυτούς τους κομιλφοτάκηδες που επιμένουν να βλέπουν την ίδια τους την προκατασκευασμένη πραγματικότητα από απόσταση, ακριβώς για να μη θιγεί αφενός η παχυδερμία των απονεκρωμένων αισθημάτων, αφετέρου για να μη σπάσει ο κόλακας καθρέφτης εκείνης της σαθροθέμελης μπουφονερί ζωής που επιμένει να τρέφεται με ναρκισσίνη.

    Το βασάνι στύβει την καθεμέρα ατύπτως, δεν αφήνει κανέναν ν’ ανασάνει, είναι αυτός που θα βγάλει κόκκινη κάρτα σε όλους τους Ραφαήλ των αράδων που θα επιχειρήσουν να τον ανατάμουν, ο διηνεκής ληνοβάτης της βιοτής, που θα πιάσει πάτο για να ξύσει πάτο, που ομνύει αληθώς στην αποτρύγωση των ψυχών, η ταπεινή μογιλαλία του οποίου είναι διδακτικό απείκασμα της αγερωχίας ενός θεραπευτικού άλμπατρος.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να μνημονέψουμε δυο γυναίκες αξιόλογες, μποέμισσες θα πω, δέσμιες του πάθους της χαρτοπαιξίας: Η Σωτηρία Μπέλλου και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
    Η Παπ. λένε ότι έφτασε να πουλήσει τη (χωροφυλακίστικη;) στολή του άνδρα της για να βρει χρήματα για την πόκα.

  144. Alexis said

    #142: Εγώ τον καταλαβαίνω ως συνώνυμο του κακομοίρογλου.
    Αλλά μπα, όχι, ε;

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132 >>βασάνια
    Πω! τί μου ξέθαψες Νικοκύρη!
    Βασάνια στο χωργιό λέγανε τα χρωστημάργια. Αυτά που ήταν γραμμένα στο τεφτέρι!

  146. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Υπέροχα ευχάριστα, αξέχαστα τα ξενύχτια εκείνα που κάθε χρόνο, τούτες τις μέρες, μαζευόμασταν 5 ή 6 συνάδελφοι για πόκα. Γίνονταν 3 ή 4 παιγνίδια συνολικά σε δύο σπίτια, εναλλάξ. Παίζαμε με χρήματα μεν, αλλά με συμφωνημένα μικρά ποσά. Τα πειράγματα και οι απίθανες ατάκες έδιναν κι έπαιρναν! Ειδικά, οι δύο από τους φίλους «το είχαν», που λέμε, στο ευφυές απολαυστικό χιούμορ… Και οι χαμένοι δεν ήταν εντελώς χαμένοι γιατί οι κερδισμένοι κερνούσαν αργότερα (μετά τα Φώτα) σε ταβέρνα!

    Τα θυμάμαι ακόμη με νοσταλγία, αλλά και πίκρα, γιατί δύο από αυτούς έφυγαν νωρίς… Και σταμάτησαν τα εορταστικά ξενύχτια μετά πόκας. Δεν ξανασμίξαμε για παιχνίδι οι υπόλοιποι. Κι εγώ δεν ξανάπαιξα από τότε (πριν 20 περίπου χρόνια…)
    ===+===
    – Αυτό μάλλον δεν το βάλαμε.

  147. Μαρία said

    143
    Η Σωτηρία μπαρμπούτι έπαιζε απ’ όσο ξέρω. Και, αν θυμάμαι καλά, την είχαν κάνει τσακωτή κάπου στη δυτική Θεσσαλονίκη. (Έχει εξαφανιστεί κι ο Κώστας.)

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139 – 140 – Δεν κάνω καμία σύγκριση, λέω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέτε, εξ ου και το «σήμερα εκείνος ο Πελέ» δηλαδή του τότε με τα τότε δεδομένα, (και με εκείνα που έπαιρνε, εκτός κι αν νομίζετε πως τότε δεν έπαιρναν).

    141 – Μα αυτό λέω βρε Gee, μαρκάρισμα με τα μάτια τότε, τώρα είναι με τις τάπες στην καρωτίδα, γι΄αυτό αλλά και για τους άλλους λόγους, δύναμη, ταχύτητα και πολλοί αγώνες, δεν θα είχε καμία τύχη σε μεγάλη ομάδα ο τότε φαντεζί Πελέ. Δεν είναι τυχαίο που κανένας από εκείνους τους παιχταράδες, ούτε ο ίδιος δεν έκαναν καριέρα στην Ευρώπη. Ακόμη κι από την καλύτερη ομάδα της Βραζιλίας (για μένα) του 1982, 3,4 κάνανε υποφερτή ευρωπαϊκή καριέρα, ενώ όσο έχαναν σε φαντασία και κέρδιζαν σε αθλητικά προσόντα, τόσο πιο περιζήτητοι έγιναν, μέχρι που φτάσαμε στον ανούσιο Νεϊμάρ και την άχρωμη Βραζιλία των τελευταίων 20 ετών, όχι;
    Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν ακούω μεγάλη Βραζιλία, στο μυαλό μου έρχεται η ομάδα του 70 που την είδα μισή το 74 και φυσικά του 82, από τότε καμία άλλη δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα, έχουν χάσει την ταυτότητά τους για το χρήμα, (το ίδιο και οι Γερμανοί) και δε νομίζω πως θα την ξαναβρούν ποτέ, ειδικά που οι Γάλλοι αλωνίζουν στις πρώην αποικίες τους, οι εξαθλιωμένοι, είναι πρόθυμοι για όλα χωρίς ερωτήσεις.

    Υ.Γ – «Α, ρε Λάμπρο στο ποδόσφαιρο είσαι μυρουδιάς» Όχι Gee, απλά κατάλαβα νωρίς πως είναι στημένο από τους πλούσιους το παιχνίδι, εντελώς σάπιο από τα αναβολικά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια. Το άλλο που μ΄ενοχλεί, είναι ο οπαδικός φασισμός που κυριαρχεί, όπως και το ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ, και η αδρανοποίηση των μαζών μπροστά στην ΤΒ. Αποφάσισα πως ήθελα να κάνω πράγματα κι όχι απλώς να βλέπω, κι από τότε αυτό κάνω.😊
    Από αυτό το παγκόσμιο κύπελο, είδα μόνο τον τελικό από το 65 και μετά γιατί ήθελε η Δανάη να δεί τους Γάλλους. Τυχερός ήμουν.😂

  149. # 148

    «Δεν είναι τυχαίο που κανένας από εκείνους τους παιχταράδες, ούτε ο ίδιος δεν έκαναν καριέρα στην Ευρώπη.»

    Προφανώς αγνοείς πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας θεωρώντας τον Πελέ εθνικό θησαυρό είχε απαγορεύσει με νόμο να μεταγραφεί στο εξωτερικό. Εχει κάποια κενά στην πληροφόρηση…

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1039267_pele-eggrafo-apo-tin-kybernisi-tis-brazilias-gia-tin-apagoreysi-meteggrafis-toy

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλά λες, μπαρμπούτι, αφού Της βάλανε ζάρια στο φέρετρο.
    Αλλά και πόκα
    https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/i-bellou-pathiasmeni-xartopaiktra-pou-den-antexe-na-xanei
    Μιας και τη μνημονέψαμε, προ μηνών πήγαμε στα Σπάτα για μια δουλειά και παραδίπλα ήταν το σπίτι τής Μπέλλου. Ένα διώροφο ρημαγμένο, έχασκαν τα πορτοπαράθυρα, γκρεμισμένη η αυλόπορτα κι ο κήπος χερσωμένος.

  151. Μαραντόνα said

    Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας. Το συμβόλαιό του θα έχει ισχύ ως το 2025, με ετήσιες απολαβές 200 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι καθαρά θέμα εμπορευματοποίησης. Το ποδόσφαιρο έχει χάσει το χαρακτήρα του ως λαοφιλούς αθλήματος, λειτουργεί εδώ και δυόμισι δεκαετίες ως μια γιγάντια επιχείρηση. Ο πρώτος εμπορευματοποιημένος παίκτης στην Ιστορία με όλη τη σημασία της λέξης στάθηκε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Όλα περί του αντιθέτου λεγόμενα ή γραφόμενα είναι εκ των υστέρων μαλακίες, όπως αυτή που γράφεται για τον Πελέ πως είναι ο πρώτος που υπέγραψε με την Κόσμος ατομικό συμβόλαιο κτλ. κτλ. Ίσως δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, ίσως ήταν προκαθορισμένος ο ρόλος του ποδοσφαίρου, κάτι σαν γραμμένη εντολή στο DNA του. Τίποτα δεν είναι σωστό πλέον, δεν αξίζει τέτοιο ξόδεμα ζωής για ένα άθλημα όπου όλοι από τους κολαούζους τους δημοσιογράφους μέχρι τις πολυεθνικές νοιάζονται για την κονόμα. επαγγελματισμός σου λέει. ποιότητα. όλα είναι αμφιλεγόμενα. Ποιος είναι ο κορυφαίος; Όπως ο Νεύτωνας είναι ανώτερος του Αϊνστάιν και των άλλων γιατί έκανε το δύσκολο. Σύνδεσε την πτώση ενός μήλου με τη βαρύτητα. Το θέμα είναι πού πάει το ποδόσφαιρο; Ακολουθεί μια μικρή ιστορία.

  152. Μαραντόνα said

    Ήταν Φεβρουάριος του 1983 μια βροχερή ομιχλώδη Τρίτη όταν η Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι έκανε προετοιμασία στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Χτύπησε την πόρτα της Viktoria Backnang, μιας ομάδας της ομώνυμης μικρής πόλης, που αγωνιζόταν στην έκτη κατηγορία της Γερμανίας. «Λίγα λεπτά μετά, όταν η μπάλα είχε φύγει για πλάγιο, έπρεπε να σταματήσω και να μετρήσω τους παίκτες τους. Είχαν 13 ή 14 άνδρες στο γήπεδο;
    Στο τέταρτο ο προπονητής της γερμανικής ερασιτεχνικής ομάδας σταμάτησε το παιχνίδι για να μετρήσει τους αντιπάλους. είχε την εντύπωση ότι έπαιζαν με 13 ή 14 παίκτες. Ποτέ δεν είχαν συναντήσει μια ομάδα που πίεζε συνεχώς και συστηματικά την μπάλα μην αφήνοντας ούτε λίγες στιγμές ανάσας. Μόλις το 1983!
    Πάνω σε αυτό πάτησαν όλοι οι σύγχρονοι Μίδες του ποδοσφαίρου οι μυαλοπώληδες. Το ίδιο το πρέσινγκ, του οποίου η εισαγωγή στη δεκαετία του 1960 μπορεί να θεωρηθεί ως η γέννηση του σύγχρονου ποδοσφαίρου, αναπτύχθηκε από τον Ρώσο προπονητή Βίκτορ Μάσλοου, ο οποίος γιόρτασε μεγάλες επιτυχίες στην Τορπέντο Μόσχας και τη Ντιναμό Κιέβου. Τα ερωτήματα πολλά. Δεν με αφορά, το τονίζω, η πολιτική, οι ιδεολογίες και τα συστήματα, επειδή όμως είμαι ρέκτης του ποδοσφαίρου δεν μπορώ να μην επισημάνω τη στυγνή εκμετάλλευση των Δυτικών εις βάρος την Ανατολής. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα το ποδόσφαιρο αναζητούσε έμπνευση στην Ανατολική Ευρώπη. Σε δύο πολύ διαφορετικές περιόδους, πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ανατολική Ευρώπη ήταν φάρος νεωτερισμού και προοδευτικής σκέψης στο ποδόσφαιρο. Η Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσις και του Χιντεγκούτι. Αλλά και η Μεγάλη Τσεχοσλοβακία, την οποία έσφαξε η Ιταλία του Μουσολίνι, στο γόνατο. Αλλά στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ μόνο τρεις από τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν προέρχονταν από το πρώην κομμουνιστικό μπλοκ και έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που ομάδα από την ίδια περιοχή έφτασε στα ημιτελικά του Champions League. Οι δημοσιογράφοι όπου γης, ως γνήσιοι λακέδες, συντηρούν και αποθεώνουν την εμπορευματοποίηση. οι πρόεδροι το κέρδος. και οι οπαδοί, ο πρεζωμένος όχλος, τη βρίσκουν. όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο τι κάνουν; Κοιτάζουν προς την ανατολική Ευρώπη, την Έρημη Χώρα, και σκέφτονται πως έχει να πει μια ιστορία για τη δύναμη της πολιτικής και των επιχειρήσεων να καθορίσουν τη μοίρα του αθλητισμού. Χαώδες το θέμα. που δεν νοιάζει και κανέναν. αν ένοιαζε, θα ήταν και διαφορετικά τα πράματα. οπότε σταματώ εδώ γιατί και πολλά έγραψα.

  153. Μαραντόνα said

    Ξαναδιάβασα τα κείμενα, είναι ακατάληπτα. Τεσπά. Ο Πελέ είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, κατά το ανάλογο του Νεύτωνα. Και για άλλους πολλούς λόγους. Είναι κάπως οξύμωρο, η ΦΙΦΑ αγαπάει τα ανοίγματα σε Άπω Ανατολή, Αφρική και Μέση Ανατολή, αλλά ποτέ δεν έκανε ένα ανάλογο σοβαρό άνοιγμα στην Ανατολική Ευρώπη. Ας πούμε, το Μεξικό έχει διοργανώσει δυο φορές Παγκόσμιο Κύπελλο, η ΕΣΣΔ ποτέ. Και για την ιστορία, αν το 1986 δεν την έσφαζαν η ιστορία θα γραφόταν αλλιώς. Και ο συνονόματός μου είναι πολύ αμφίβολο αν θα περνούσε στην ιστορία. Όπως η Ιταλία του Μουσολίνι έσφαξε την Τσεχοσλοβακία το 1938. Τέλος πάντων. Έχει πάρει θεόστραβο δρόμο το ποδόσφαιρο. Ίσως κάποτε να αποπειραθώ να καταγράψω τις μεγάλες διαφορές στα αθλήματα με τη βελτίωση της διατροφής και κυρίως των αναβολικών αλλά και των συμπληρωμάτων διατροφής. Αλλά και πάλι, ποιος νοιάζεται; Εφόσον έχουν τους πολλούς και το χρήμα…

  154. Alexis said

    #148α: Ντάξει μωρέ ηρέμησε, δεν σε είπαμε και καμπούρη…😆

    Ας βάλουμε και το απόλυτο τραγούδι για τον τζόγο:

  155. Μαρία said

    154
    Το μπρος πίσω είναι τρόπος πονταρίσματος. Π.χ κάποιος ποντάρει 80 ευρώ,εκ των οποίων τα 30 μπρος και τα 50 πίσω. Σ αυτή την περίπτωση με απλές ζαριές(πχ έξι πέντε,ασσόδυο) κερδίζει ή χάνει μόνο τα μπρος,δηλαδή τα 30 ευρώ, ενώ με διπλά (εξάρες, άσσοι) κερδίζει ή χάνει και τα μπρος και τα πίσω, δηλαδή 80 ευρώ.
    Πηγή: Cityportalhttps://cityportal.gr/place/poios-htan-o-prasinos-mylos-to-thryliko-magazi-stis-sykies-thessalonikhs-165094-1363-1072-0/

  156. sarant said

    Μολις γύρισα από καρέ. Κερδίσαμε από ένα πενηντάρι, ένας άλλος κι εγώ.

  157. Μαρία said

    156
    Χαϊρλίδικο το πενηντάρι. Καρέ καρέ ή πενταρέ;

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    145, φλασιά, όχι βασάνια,
    βασανίδια ήταν τα βερεσίδια!

  159. sarant said

    157 Καρέ όνομα και πράμα!

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    149 – Αχ βρε Γιώργο, το δάχτυλο βλέπεις κι εσύ; Ούτε κνίτης να ήσουνα.😊 Δεν μένει παρά να ψηφίσεις και κάποιο κόμμα στις εκλογές, να γελάσει και το παρδαλό γαϊδούρι.😂

    154 – 😂

  161. Pedis said

    # 156 – Αν είχες χάσει θα μας το έλεγες;

  162. # 160

    Ποιό δάκτυλο και πιο φεγγάρι, βρε Λάμπρο που στο ΄γραψα είσαι μυρουδιάς και δεν τα έχεις ζήσει (και δεν έχει συγγράψει σχετικά κι ο Βίλχεμ…)
    Για να μαθαίνεις ότα η Μπενφίκα του Εουσέμπιο είχε πάρει το τότε τσουλου από την Ρεάλ, έπαιζε διηπειρωτικό με την Σάντος του Πελέ κι έτρωγε πεντάρα στην Λισσαβώνα κι ο Εουσέμπιο, ποδιές από τον Πελέ.
    Ηταν αστείο το επιχείρημα (και δείγμα ασχετοσύνης) «γιατί δεν παίξανε βραζιλιάνοι στην Ευρώπη, ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ το καλύτερο ποδόσφαιρο παιζότανε στην Νότιο Αμερική, τόσο απλό !!
    Τώρα όσον αφορά τις εκλογές, διαστρέφεις την πραγματικότητα, γιατί εγώ σαν οπαδός της αποχής δεν περνάω ούτε απ’ έξω εδώ και 40 χρόνια ενώ εσύ που μπαίνεις στο παραβάν και ρίχνεις «συνειδητό λευκό» μπορεί πολύ πιο εύκολα να…παραστρατίσεις.
    Καλή Πρωτοχρονιά (με Σούμπερτ)

  163. # 160

    Αντε να σου ολοκληρώσω, τότε στην Ευρώπη το καλύτερο ποδόσφαιρο παιζότανε στις χώρες των Σοβιετ. Στην Ρεάλ των 5 πρώτων ευρωπαϊκών τίτλων , τα μεγάλα ατού ήταν ο Ούγγρος Πούσκας και ο Αργεντίνος Ντι Στέφανο !!

  164. Alexis said

    #155: Μπράβο!
    Ώστε ήταν υπαρκτό μαγαζί ο Πράσινος Μύλος, ε;

  165. sarant said

    161 Γιατι να μην το πω;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: