Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του 2022

Posted by sarant στο 30 Δεκεμβρίου, 2022


…τα οποία εκτάκτως δημοσιεύονται σήμερα Παρασκευή αντί του καθιερωμένου Σαββάτου, όπως κάποιες εφημερίδες κυκλοφορούν Σάββατο τα κυριακάτικα φύλλα τους όταν η Κυριακή είναι γιορτή, επειδή αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Λέξης της χρονιάς για το 2022!

Έχετε αγωνία για τα αποτελέσματα; Περιμένετε μέχρι αύριο. Στην απίθανη όμως περίπτωση που δεν έχετε ψηφίσει, ακόμα προλαβαίνετε –αλλά θα πρέπει να βιαστείτε! Οι κάλπες κλείνουν ή τέλος πάντων η ψηφοφορία τελειώνει στις 18.00, στις 6 μμ, το απόγευμα ή το βράδυ αναλόγως πώς το βλέπει κανείς, οπότε λίγες ώρες  μείνανε. Ψηφίζετε εδώ.

* Kαι ξεκινάμε με ένα υπουργικό μαργαριτάρι, σε πρόσφατο τουίτ του υπουργού Επαναπροωθήσεων Νότη Μηταράκη.

Αθλιος ο ρόλος του και εγκληματική η θητεία του, αλλ’ αυτά θα τα εξετάσουμε ίσως άλλη φορά. Για σήμερα, γλωσσικά αστοχήματα, όπως αστόχημα είναι η χρήση του «προκαταβάλλω» εδώ.

Φυσικά, το δημοσίευμα της ΕφΣυν, ενδεχομένως προσπαθεί να «προκαταλάβει» τη δικαιοσύνη και όχι να την προκαταβάλει ή να την προκαταβάλλει όπως θέλει ο υπουργός, ο οποίος, θα έλεγε κανείς, προκαταβολές ονειρεύεται.

* Σε ενδιαφέρον άρθρο για την αστρονομία, και ειδικότερα για την παρατήρηση του πλανήτη Δία, διαβάζουμε:

Τώρα, ο Orton και οι συνάδελφοί του έχουν ανακαλύψει αναπάντεχες εποχιακές και μη περιοδικότητες μαζί με άλλους τσεχικούς γρίφους, σε υπέρυθρες παρατηρήσεις του Δια που εκτείνονται σε 40 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα ανώτερο στρώμα στην ατμόσφαιρα του Δία, τη στρατόσφαιρα, επηρεάζει πολύ τις θερμοκρασίες στο κατώτερο επίπεδο, την τροπόσφαιρα.

Τι είναι αυτοί οι τσεχικοί γρίφοι; Δεν αμφιβάλλω πως θα υπάρχουν, αλλά θα περίμενα να εμφανίζονται σε περιοδικά της Πράγας, όχι στον πλανήτη Δία! Κάτι δεν πήγε καλά στη μετάφραση, θα έλεγα.

Και πράγματι, ανατρέχοντας στο πρωτότυπο άρθρο δεν βρίσκουμε Czech puzzles, αλλά…

Now, Orton and his colleagues have discovered “unexpected seasonal and non-seasonal periodicities,” along with other “associated puzzles,” in infrared observations of Jupiter that span 40 years, according to a study published on Monday in Nature Astronomy. The results suggest that a higher layer of Jupiter’s atmosphere, called the stratosphere, is heavily influencing temperatures at a lower level, known as the troposphere.

Προφανώς, ο συντάκτης έγραψε ή εκφώνησε «σχετικούς γρίφους». Πώς οι σχετικοί έγιναν τσεχικοί, αν μεσολάβησε ο δαίμονας της αναγνώρισης φωνής ή αν έβαλε το χεράκι του ο κορέκτορας, δεν το ξέρω!

* Κι ένα αποπροσανατολισμένο μεζεδάκι.

Διαβάζουμε ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα βρέθηκαν «από το ναδίρ στο ζενίθ» μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Αλλά τότε γιατί χαρακτηρίζεται «βαρυχειμωνιά» η κατάσταση; Ηλιόλουστο καλοκαίρι θα έπρεπε να φαίνεται στους κατόχους τους.

Η απάντηση είναι πως ο συντάκτης μπέρδεψε το ναδίρ και το ζενίθ. Εκκρεμεί ίσως άρθρο, αλλά το ανώτατο σημείο, ο κολοφώνας, το μεσουράνημα είναι το ζενίθ. Το ναδίρ είναι τα τάρταρα.

* Αυτό το άκουσα, καθώς χάζευα στην τηλεόραση, οπότε δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, θα πρέπει να με πιστέψετε.

Σε λίγο ο χορός του εθίματος της Κορτοπούλας στο Τυχερο Έβρου, είπε ο ρεπόρτερ, μάλλον στην ΕΡΤ.

Να είναι τοπικός ιδιωματισμός; Ή να είναι έλξη από τα προστίματα, τα προσώπατα, τα αλόγατα;

* Ωστόσο, κατά σατανική σύμπτωση, έχουμε και δεύτερο ανάλογο δείγμα, τούτο απολύτως τεκμηριώσιμο.

Σακουλάκια με ερμητικό κλεισίματο

Ομολογώ ότι δεν το είχα ξαναδεί και δεν το είχα φανταστεί. Διότι ακόμα και όταν λέμε «τα προσώπατα», μόνο για πλάκα λέμε «το προσώπατο».

* Κι ένα που το έκλ… δανείζομαι από τη Λεξιλογία, όπου το παρουσίασε ο φίλος Νίκος Λίγγρης.

Σε άρθρο για την παραπομπή του Τραμπ, που αναδημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστότοπους, άρα πιθανόν να προέρχεται από κάποιο κεντρικό διανομείο κοτσάνας, διαβάζουμε ότι ο Τραμπ παραπέμπεται:

«…για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, εξαπάτηση των ΗΠΑ, ψευδείς δηλώσεις και παροχή βοήθειας ή παρηγοριάς σε εξέγερση…»

Τι είναι αυτή η παρηγοριά; Η διατύπωση στα αγγλικά είναι obstructing an official proceeding; conspiracy to defraud the United States; conspiracy to make a false statement; and inciting, assisting or aiding or comforting an insurrection

Δηλαδή υποστήριξη, υπόθαλψη. Παλιά σημασία της λέξης που υπάρχει ακόμα στην έκφραση aid and comfort.

Σε κάποιους ιστότοπους το έχουν διορθώσει.

* Ευπρεπισμός εν δράσει. Σε άρθρο της Καθημερινής: Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα.

Όχι να τα απομακρύνουν ή να τα βγάζουν ή να τα σηκώνουν, αλλά να τα αίρουν.

* Γέλασα με ένα δείγμα βρετανικού φλέγματος από τον Ευκλ. Τσακαλώτο:

Kαι βέβαια θυμήθηκα το μποστικό «Έλα αγαπητέ γείτων / να μιλήσωμεν διά το κολλέγιον του Ήτον».

Πάντως, τον κ. Σταϊκούρα μπορεί να τον πήρε στον λαιμό της η ελληνική Βικιπαίδεια, που αναφέρει ότι ο Τσακαλώτος φοίτησε στο κολέγιο του Ήτον. Ή αγγλική Βικιάιδεια τα λέει σωστά: He attended St Paul’s School, London from 1973 to 1978.[5][a] In St Paul’s School’s alumni magazine, he praised his former schoolmaster Keith Perry, saying that the teacher did «much to bolster [his] self-confidence».[7] During his time at the school, he co-founded its Economics and Politics Society (known as Polecon) with his close friend Owen Tudor, who now works for the Trades Union Congress.[7]

* Ένα ακόμα που το άκουσα από την τηλεόραση και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, θα πρέπει (πάλι) να με πιστέψετε.

Προχτές, αν θυμάμαι καλά, ο Ντζούνος είχε προσκαλεσμένο στον Σκάι έναν ιερωμένο:

— Και τώρα θα μιλήσουμε με τον πατήρ Τάδε

Εξαιτίας της σφαλερής τρομοκρατίας ότι τάχα είναι λάθος «ο πάτερ Αντώνιος» και ότι το σωστό είναι «ο πατήρ Αντώνιος», τώρα θα φορτωθούμε το άκλιτο «πατήρ».

* Από παλιά με εκνεύριζε η τακτική να βάζουν αστεράκια ή παπάκια (@@@) για να μασκαρεύουν τις υποτιθέμενες αθυροστομίες, τώρα τελευταία όμως το έχουν παρακάνει καθώς η μανία της σεμνοτυφίας επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες απαγορευμένες λέξεις.

Τελευταίο κρούσμα το Ηλίθ****ς, που επιπλέον δεν αφήνει να φανεί αν εννοεί «ηλίθιος» ή «ηλίθιες». Αν στηριχτούμε στον αριθμό των αστερίσκων, «ηλίθιους».

Πάντως το βρίσκω α@@@@δεκτο να απο@@@@ύνονται από τα πανεπ@@@@μια πίνακες με την κατηγορία ότι πρ***ούν την πατρ****ία, δεν βρίσκετε;

* Και μια εορταστική παρωνυχίδα

Το βρήκα σε μια ομάδα του Φέισμπουκ, οπότε δεν ξέρω τι ήταν αυτό που σβήστηκε και γιατί. Ως προς την ασυνταξία του τίτλου, είναι ευεξήγητη, προέρχεται μάλλον από αλλαγή της διατύπωσης («Περισσότεροι από … στον Μύλο…).

* Κι ένα στιγμιότυπο από τον Μαέστρο, που παίζεται με υποτίτλους στο Νέτφλιξ.

Το «σε σύνθεση» δεν λέει τίποτα. Και δικαίως δεν λέει διότι το κανονικό ήταν «Για παίξε, σε σι ύφεση».

* Σε ενδιαφέρον άρθρο του για τις υποκλοπές, ο Μανώλης Κοττάκης (ο διευθυντής της Εστίας) διατυπώνει ορισμένα ερωτήματα, αλλά κάπου μπερδεύει τα αγγλικά, όταν αναρωτιέται για τις παρακολουθήσεις υπουργών κτλ:

Ή μήπως έγιναν για να διαπιστωθεί εάν τυχόν είναι… ενταγμένοι σε μία συνολική κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης φίλων, άρα πρέπει να θεωρούνται πιστοί και δικαιούνται να παραμένουν στις θέσεις τους; Μήπως οι κοριοί τσέκαραν τη νομιμοφροσύνη τους και την εχεμύθειά τους; Το περίφημο royalty;

Το περίφημο royalty, που λέει ο Μ.Κ., είναι βεβαίως το loyalty.

Τυπογραφικό λάθος ή υποσυνείδητη νοσταλγία της μοναρχίας; αναρωτήθηκε στέλεχος της ΟΠΠΕ στο Τουίτερ.

* Και κλείνω τη σημερινή πιατέλα, που είναι ελλιποβαρής αφού δημοσιεύεται μια μέρα νωρίτερα, με ένα μακάβριο λάθος σε άρθρο του Χάφιποστ για την κακοκαιρία που πλήττει τη Βόρεια Αμερική.

Φόβοι για κατακόμβη νεκρών όταν λιώσουν τα χιόνια

Για εκατόμβη, δυστυχώς.

Και καθώς με το άρθρο αυτό κλείνει το μεζεδολογικό 2022, το ιστολόγιο ευχαριστεί όσους και όσες συνέβαλαν σε μια πλούσια και διασκεδαστική μεζεδοχρονιά,  είτε εσκεμμένα (αυτοί που μου έστελναν μεζεδάκια) είτε ακούσια (αυτοί που τα διέπρατταν).

Καλή χρονιά!

Advertisement

144 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του 2022”

 1. LandS said

  Επιβεβαιώνω: Όντως ακούστηκε «εθίματος». Το ίδιο αναρωτήθηκα και εγώ. Είπα να τηλεφωνήσω σε κανα-δυο Εβριώτες που ξέρω, αλλά ντράπηκα.

 2. LandS said

  Ναι έβγαλε και ο Τσακαλώτος το Σεν Πωλ και μας το κοπανάνε μερικοί, μερικοί 😊

 3. LandS said

  Ξυπνήστε καλέ ξημέρωσε!

 4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Όπως τα βλέπω, αυτά τα σακουλάκια με το ερμητικό κλεισίματο πρέπει να είναι για τροφίματα.

 5. LandS said

  Άντε τώρα ο ξένος να καταλάβει ότι το «in composition» εννοεί «in B minor»

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα

  Ούτε το «ηλίθιους» ταιριάζει με τον αριθμό των αστερίσκων. Πάντως με το «ηλιθ****ς» μάλλον εννοούν «ηλιθιότητες».

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικ@κύρη, μη στεν@χωριέσ@ι με τις μαλακίες του κ@θε ψωλόμυαλου. Σιγ@ τώρ@ με τον κ@θε παπάρα που πετ@ει την αρχιδιά του…

 8. Aghapi D said

  Καλή χρονιά να είναι η … επικείμενη 😉

 9. Θρασύμαχος said

  Το τελευταίο πάρτυ εισαγωγικών για φέτος: https://www.kathimerini.gr/politics/562206580/pr-paylopoylos-episimanseis-gia-ton-aristovoylo-manesi/ ο Αριστόβουλος Μάνεσης, μέσω των προαναφερόμενων θέσεών του ως προς το μείζον αυτό ζήτημα για την υπεράσπιση του εγγυητικού ρόλου του Συντάγματος, «απογυμνώνει» την νομική υστεροβουλία αλλά και νομική άγνοια τόσο των σύγχρονων «Σαδδουκαίων», που επιδίδονται σ’ έναν καταφώρως ανεδαφικό, οιονεί «παλαιοημερολογητικό», ερμηνευτικό «αγώνα» έναντι των διατάξεων του Συντάγματος και της εφαρμογής του στην πράξη, «αποθεώνοντας» την σημασία της γραμματικής του, σχεδόν αποκλειστικώς, ερμηνείας. Όσο και των σύγχρονων «Φαρισαίων» οι οποίοι, ακολουθώντας τα βήματα των βιβλικών «διδασκάλων» τους για την ανεπάρκεια της γραπτής «Τορά» και την ανάγκη υποκατάστασής της μέσω της προφορικής, υπερασπίζονται, κατά περίπτωση και κατά το πολιτικό δοκούν, την ρυθμιστική «ανανέωση» του Συντάγματος μέσω των διατάξεων του κοινού νόμου! Ταυτοχρόνως δε και την, αναλόγως των περιστάσεων, δήθεν ρυθμιστική «ενδυνάμωση» του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων με την προσφυγή σε θεσμικώς και πολιτικώς «επιτηδευμένες» μεθόδους

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Πολύ καλό!

  7 🙂

  9 Πάλι καλά που έβαλε σε εισαγωγικά τους Σαδδουκαίους 🙂

 11. Καλημέρα
  Να επαναλάβω εδώ ένα άσχετο σχόλιο που έβαλα προχτές στ’ ανίψια (αλλά που κάποιοι πρέπει να το απαντήσουν εμπράκτως 🙂 )

  Παρακαλούνται οι γνωστοί ύποπτοι να ελέγξουν τα μέιλ τους και ν’ απαντήσουν (γι’ αυτούς που δεν απάντησαν).
  Ειδικά αυτοί που έχουν μέιλ σύνδεσης αλλά δεν το χρησιμοποιούν για άλλες υποθέσεις 🙂
  Ελέγξτε και στα σπαμ – ανεπιθύμητα. Ποτέ δεν ξέρεις…

 12. Πουλ-πουλ said

  9.
  Καλημέρα
  Άλλοι μετρούν τα εισαγωγικά, και άλλοι, όπως εγώ, ανυπομονούν για το πότε θα καταρριφθεί το ρεκόρ της σχοινοτενέστερης πρότασης. Κοντά είμαστε:
  «Και για την ακρίβεια, ο Αριστόβουλος Μάνεσης υποστήριξε, δίχως ευκαιριακές διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε «διακινδύνευση» την παροιμιώδη επιστημονική του συνέπεια, ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων οφείλει ν’ αποτελεί, για τον ερμηνευτή και εφαρμοστή των συνταγματικών ρυθμίσεων, τον «ιδανικό» μηχανισμό ελέγχου του αν και κατά πόσον οι νομοθετικώς θεσπισμένοι κανόνες δικαίου δεν εκφεύγουν των ορίων των κανονιστικών δεδομένων του Συντάγματος, ως «Θεμελιώδους Νόμου» που συνιστά, ταυτοχρόνως, την βάση αλλά και την κορυφή της όλης ιεραρχίας των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες συνθέτουν τον κορμό της Έννομης Τάξης.»

 13. Θρασύμαχος said

  #12: άλλωστε η κατάχρηση εισαγωγικών και το απεριόριστο μήκος προτάσεων αποτελούν, νομίζω, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (ή μάλλον «όψεις» του ιδίου «νομίσματος»)

 14. sarant said

  14 Έκανες «διάνα»!

 15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13# Του «ιδίου» θες να πεις.

 16. Λεύκιππος said

  12 Μια χαρά νόημα βγαίνει πάντως. 😁😁😁😁😁

 17. Spiridione said

 18. leonicos said

  Σακουλάκια με ερμητικό κλεισίματο

  Αγράμματοι

  Σακουλάκια κλύσματος που κλείνουν ερμητικά εννοεί.

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  9, 10γ
  Τη μόνη λέξη που, μιλώντας για την Ελλάδα, έπρεπε να βάλει σε εισαγωγικά, δεν την έβαλε. Το Σύνταγμα.

 20. sarant said

  17 Σωστά λέει!

 21. Τελικά πού ήτον; 🙂

 22. leonicos said

  Τελικά ο καιρός δεν επηρεάζεται από την πολιτική.

  Ολόκληρη Αμερική, και δη ΗΠΑ, που κάνρ=ει τόσα κι τόσα σε όλον τον κόσμο,
  δεν μπορεί να κάνει κάτι για τον εαυτό της;

  Ενάμιση μέτρο χιόνι; Στο Αφγανιστάν είμαστε;

 23. Άσε που ο τυπογραφικός κανόνας λέει, ή εισαγωγικά, ή italics, ποτέ μαζί.

 24. leonicos said

  Το 17 του Σπυριδιόνε μ’ έβαλε σε πολλή σκέψη.

  Όχι ότι δεν έχω κάνει μ**ακίες στη ζωή μου, οπότε κινδυνεύω να χαρακτηριστώ μεγάλος μ**άκας
  ΝΒ όπου ** = αλ
  Αλλά αν ένα μόνο μ**ακίες στη ζωή μου πάλι μ**άκας δεν θα ήμουν;

  Κι αν έκανα μόνο μια; μία ίσον καμία.

  με 2,3,4 είσαι απλός μ**άκας
  με χ μ**ακίες είσαι ΟΚ
  με χ+μια είσαι πάλι απλός μ**άκας

  Αυτό το χρυσό Χ τί νούμερο έχει;

 25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τώρα που «διάβασα» το «άρθρο» του, μεγάλος «διανοητής» ο «Προκόπης» «Παυλόπουλος».

 26. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Όχι στον Έβρο δεν λέμε εθίματο(α). Όπως σε όλοι την Ελλάδα, η προσθηκη κατάληξης γίνεται μόνον από ημιμαθείς που θέλουν να το παίξουν μορφωμένοι😂. (Έχω ακούσει τα ενσήματα από πρώην συνάδελφο. Ο λογιστής δε, τρόλαρε επαναλαμβάνοντας συνεχώς την λέξη!)

  Αν και δεν με θεωρώ σεμνότυφη, βαράτε με, αλλά χρησιμοποιώ πολύ τα σύμβολα σε λέξεις που δεν μου αρέσει να τις βλέπω γραμμένες. Όπως θα τις απέφευγα και προφορικά σε μη κολλητούς.

  Σε αναμονή της Λέξης, που είμαι σίγουρη πως και πάλι δεν την ψήφισα!😂🤣😂

 27. leonicos said

  Κι αν κάνεις μια μ**ακία, αλλά μετά η ζωή έρθει έτσι που ωφελήθηκες
  και τωρα είσαι καλύτερα από το αν δεν την είχες κάνει;

  Μετράει; Αλλά τότε δεν ήξερες πως θα σου βγει σε καλό!

 28. leonicos said

  Το δίδαγμα είναι

  α) ότι μερικές μ**ακίες πρέπει να γίνονται.
  β) ότι όλες οι μ**ακίες είναι το σωστό, αν γίνουν στον σωστό τόπο, χρόνο και τρόπο

 29. leonicos said

  Κατά τα άλλα ο Πουλικάκος

  αν δεν έλεγε αυτό, τι άλλο θα έλεγε;

 30. Πουλ-πουλ said

  13.
  Για τα εισαγωγικά και τις ατέρμονες προτάσεις, υπάρχει αντίδοτο. Ιδού, η ιδιοφυέστερη τρίπλα όλων των εποχών, χωρίς να αγγιχτεί η μπάλα (in memoriam).

 31. LandS said

  9, 10
  Αλλά τι συγκεκριμένο λέει; Τα «ούτε-ούτε», αν δεν συνοδεύονται με ένα «αυτό» δεν οδηγούν πουθενά.
  Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να το παίξω συνταγματολόγος αλλά οι ΗΠΑ με μια σελίδα πράμα και 27 τροπολογίες που πέρασαν με Κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σε δυόμιση αιώνες γνώρισε μεν έναν εμφύλιο για μια τέτοια τροποποίηση αλλά το σύστημα διακυβέρνησης έμεινε αναλλοίωτο. Η Βρετανία, από τον Αγγλικό Εμφύλιο και μετά, με ούτε αυτή τη σελίδα και, ναι με άπειρες συνταγματικές ρυθμίσεις που πέρασαν με Κοινοβουλευτικές διαδικασίες το σύστημα διακυβέρνησης εξελίχτηκε στο πιο σταθερό του Κόσμου.
  Η υπόλοιπη Ευρώπη, πόσες επαναστάσεις και πολέμους βίωσε; Η Ιταλία, μετά την Ένωση, γνώρισε τον Φασισμό και ολόκληρη η Νότια Ευρώπη γνώρισε την μια δικτατορία μετά την άλλη μέχρι και λιγότερο από 50 χρόνια πριν. Να μη πιάσω το έγινε σε αυτούς τους δυόμισι αιώνες στη Γερμανία.
  Όλοι πέρασαν πολιτικές κρίσεις. Σημαντικές και σημαντικότατες. Δεν πέρασε όμως όλων το πολίτευμα κρίση.

 32. geobartz said

  (α) Καλή Χρονιά σε όλον τον κόσμο

  (β) «Εξαιτίας της σφαλερής τρομοκρατίας ότι τάχα είναι λάθος ‘ο πάτερ Αντώνιος’ και ότι το σωστό είναι ‘ο πατήρ Αντώνιος, τώρα θα φορτωθούμε το άκλιτο ’πατήρ».
  # Όχι! Οι αγράμματοι δεν …καθιέρωσαν καμία από τις ανωτέρω ΠΑΠΑΡΕΣ. Οι «αγράμματοι» λένε παπΑντώνης. Είναι οι ημιμαθείς δοκησίσοφοι που λένε αυτές τις κοτσιάνες, ιδιαιτέρως αρεστές σε γλωσσοποιητές τινες!

  (γ) «Ή μήπως έγιναν [παρακολουθήσεις υπουργών κτλ] για να διαπιστωθεί εάν τυχόν είναι… ενταγμένοι σε μία συνολική κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης φίλων, άρα πρέπει να θεωρούνται πιστοί και δικαιούνται να παραμένουν στις θέσεις τους; Μήπως οι κοριοί τσέκαραν τη νομιμοφροσύνη τους και την εχεμύθειά τους»;
  # Άκουσα να τα λεει αυτά ένας Τούρκος λαχανοκηπουρός. Δεν ξέρω αν έχει επηρεάσει και μερικούς μανάβηδες. Προτείνω να γίνει …ερευνητική δημοσιογραφία μήπως τις παρακολουθήσεις τις οργανώνουν …κύκλοι του Τούρκου λαχανοκηπουρού [που μάλιστα ζητά επιμόνως την παραίτηση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πολλά τα έτη σου …αγά μου!! ]

 33. π2 said

  Το γνωστό πρόβλημα με τις σορούς. Ένας σωρός σοροί.

 34. sarant said

  33 Ακριβώς, σοροί στον σωρό.

 35. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  RIP

 36. leonicos said

  Είδατε ένα καταπληκτικό άρθρο του Δύτη από τις 23/12;

  Αν όχι, πηγαίνετε εκεί

 37. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα, και καλώς να μας μπεί κι η χρονιάρα η πρώτη!
  Αίσχος αισχότατον βεβαίως να θέλει η ΕφΣυν Εληνική Δικαιοσύνη προκαταβολικά. Εκ των υστέρων και Τσέχικη (για αδύνατους λύτες) και πολλή της πέφτει. Και να εφαρμόζει πού και πού (σαν καλή εφημεριδούλα που είναι) και το μπαμπινιώτικο ρητό “check your facts”, διότι:
  Χτες , ψωνίζοντας στο Ήτον
  τσάκωσα κι εγώ ένα λότο
  και είπα: «Θα ‘ναι, -αλλά δεν ήτον-
  μια μομφή για Τσακαλώτο»
  Τώρα, όσο κι αν κουνάει
  ο Ευκλείδης τη μαγκούρα
  απαντώ, όταν με ρωτάει:
  “Come stai?”, «–Κάνω κούρα!»

 38. Γελαστά τα μεζεδάκια… αυτή αναφορά στις παρακολουθήσεις των υπουργών κ.λ.π. από τον πρωθυπουργό μου φέρνει κάποια αδυσώπητα ερωτήματα …

  Αραγε παρακολουθούσε και τον ΓεΟργιάδη (γειά σου Λάμπρο) ή δεν τον έπαιρνε ;

  Ομοίως παρακολουθούσε και τον Αυγενάκη ή αυτός ήταν υπεράνω κάθε υποψίας ;

  Μιλάμε για τους ακλόνητους πυλώνες της κυβερνησής του, εντελώς συμπτωματικά για εσωτερική μόνο κατανάλωση ! (φαντάζεστε τον Αδωνι να βγάζει λόγο στον ΟΗΕ ; )

  Κων/ος Καραμανλής ο Α’ (προ χούντας) : «Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο ;»

  Κων/ος Καραμανλής ο Α’ ( μετά την χούντα) : » …» (πλέον είχε μάθει …)

 39. Alexis said

  #12: Καλά τα λέει…

 40. Λάθος του Τράκη, έπρεπε να γράψει στον Αυγενάκη ΑΝΤΡΙΚΑ παντελόνια, γιατί παντελόνια φοράνε και οι γυναίκες, δεν σε κάνουν άντρα τα ρούχα (άντε τώρα να το καταλάβει ο Λεφτέρης …)

 41. Avonidas said

  Καλημέρα και καλή πρωτοχρονιά να ‘χουμε.

  Σε λίγο ο χορός του εθίματος της Κορτοπούλας στο Τυχερο Έβρου, είπε ο ρεπόρτερ, μάλλον στην ΕΡΤ.

  Το Τυχερό, τι μου θύμισες τώρα… Εκεί άραζα εξοδούχος όταν ήμουν φαντάρος – έκλεισε δεκαετία 🙂

 42. sarant said

  42 Τυχερέ!

  38 Τι ωραίο!

  37 Kαι το λινκ
  https://dytistonniptiron.wordpress.com/2022/12/23/panini/

  36 Ωχ!

 43. Ο Κοττάκης δεν έχει πολύ καλή σχέση με τις ξένες γλώσσες. Εντάχθηκα στην ΟΠΠΕ, νομίζω, όταν παρατήρησα κάτι που έγραφε για μια steddy come (steady cam): https://twitter.com/dytistonniptir1/status/1258257094156918784
  Και πρόσφατα ζητούσε συγγνώμη που έβαζε λατινικά στον τίτλο – μόνο που ήταν λατινοαγγλικά («no rolex, no lex»).

 44. π2 said

  Δεν είναι μεζεδάκι, αλλά ας το βάλω εδώ (αφού δεν υπάρχουν αναρτήσεις στην κατηγορία «μεγαλόστομοι επίσημοι τίτλοι»). Από τη δημοσίευση των στοιχείων της απογραφής (https://www.statistics.gr/news-announcements/-/asset_publisher/oj6VK3PQ0oCe/content/nws_20221230_gr) μαθαίνω ότι το επίσημο όνομα της περιφερειακής ενότητας Καρπάθου είναι «Περιφερειακή ενότητα Καρπάθου – ηρωικής νήσου Κάσου».

 45. sarant said

  44 🙂

  45 Ηρωική νήσος και τα Ψαρά και πόλη η Νάουσα -θα είναι κι άλλες.

 46. Ιερή πόλη το Μεσολόγγι – κάπου τα είχαμε ξαναπεί αυτά.

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – Μαλακίες θα έλεγε ως συνήθως.😂

  39 – Εσύ τι λέει, τον παίρνει ή δεν τον παίρνει!😊

  «φαντάζεστε τον Άδωνι να βγάζει λόγο στον ΟΗΕ;»
  Δεν είναι απίθανο, οι ικανοί για όλα, χρειάζονται στην ελίτ και πάντα τους επιβραβεύει, ο Τσίπρας πώας έγινε πρωθυπουργός.😊

 48. Χαρούλα said

  45,46,47 ηρωική πόλη ειναι μόνον η Ναουσα νομίζω. Υπάρχει και το ηρωικό Σούλι, και το ηρωικό Αρκάδι. Νησιά Ψαρά και Κάσος όπως αναφέρθηκαν.
  Η Κάσος είναι πρόσφατη. 2018. Επί ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση 2 βουλευτών του, στα Δωδεκάνησα.

 49. Στα μεσολογίτικα, σε μονοφθογγική φωνηεντική απόδοση, υπάρχει η φράση «Ίντι μιρ μιλίκι».

 50. π2 said

  49 κλπ.: Σε επίπεδο επίσημης ονομασίας μόνο η Κάσος, τα Ψαρά και η Νάουσα αφηρωίστηκαν.

 51. sarant said

  49 Τόσο πρόσφατη, ε; Μάλιστα!

 52. Μαρία said

  51
  Μήπως εξ-; Το απο- δηλώνει στέρηση.

 53. sarant said

  53 O αφηρωισμός είναι αρχαίος, όπως η αποθέωση.

 54. sarant said

  Και νέο ρεκόρ με παπάκια και συναφή, 6 συνολικά σε μία λέξη, τη λέξη μικροτσούτσουνος από το gazzetta

  To «μ!κρ@τσ@ύτσ@υν@$» της Greta Thunberg οδήγησε στην σύλληψη του Andrew Tate

  https://www.gazzetta.gr/plus/2183567/mkrtsytsyn-tis-greta-thunberg-odigise-stin-syllipsi-toy-andrew-tate

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  Και μένα δεν μου αρέσουν οι αστερίσκοι ειδικά για λέξεις όπως ηλίθιος. Αλλά κι εγώ δεν θα βάλω αστερίσκους γράφοντας για ποιον λόγο το σίριαλ του Παπακαλιάντη δημιουργεί τάσεις εμετού:
  1) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, σε ένα κορίτσι που έχει ακόμα το δέκα μπροστά στη ηλικία της, που είναι ο σεβασμός που της αρμόζει από τον 50χρονο δάσκαλο της; Το να την αντιμετωπίζει σαν σεξουαλικό στόχο;
  2) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, θεωρείς «καινούρια» διδασκαλία στο σίριαλ σου ότι η τύχη ενός όμορφου νεαρού κοριτσιού είναι, είτε να προσπαθεί να το πηδήξει το αφεντικό της, είτε ο λιγούρης ο δάσκαλος της;
  3) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, μας διδάσκεις την ματιά με σεξουαλική διάθεση σε ένα κορίτσι που όπως μικροδείχνει στο σίριαλ, θα μπορούσε η ηλικία που γράφει η ταυτότητα της να την προστατεύει ακόμα και ποινικά αφού το όριο για τις σχέσεις δασκάλου-μαθητή είναι τα 18;
  4) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι μαρτυρίες στο δικαστήριο για τον άλλο «δάσκαλο» Λιγνάδη, που τον έβλεπαν διαρκώς με νεαρά αγόρια που εξ όψεως κανείς δεν ήταν σίγουρος αν ήταν 18-19 ή ακόμα 17. Κι εσύ ενώ τρέχει ακόμα αυτή η φρίκη, μας βάζεις τον εαυτό σου να κυνηγάει ένα κοριτσάκι που μοιάζει παρόμοιας αμφίβολης ηλικίας;
  5) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, έφτιαξες σίριαλ για να μας παρουσιάσεις έναν δάσκαλο που συμπεριφέρεται λες και οι γονείς του στέλνουν τα παιδιά τους για να βρει αυτός γκόμενα;
  6) Βρε μαλάκα Παπακαλιάντη, βάζεις ατάκα στον εαυτό σου, «δεν διαλέγεις ποιον θα ερωτευτείς» για να δικαιολογήσεις έναν μεσήλικα που λιγουρεύεται το κοριτσάκι; Αυτή η ατάκα βρε ανόητε λέγεται όταν έχουμε κάτι αναπάντεχο. Εσύ έβαλες ένα πανέμορφο κορίτσι που μόνο πεθαμένος δεν θα παρατηρούσε την ομορφιά της. Αρκεί να είσαι παλιάνθρωπος, ανεύθυνος και λιγούρης, και όπως ξέρουμε, από τέτοιους, είμαστε γεμάτοι…

 56. Μαρία said

  54
  Σωστά. Πάσο.

 57. Prince said

  56. Πες τα του! Και τα ίδια και περισσότερα πρέπει κάποιος να πει και στον Παπακαλιάτη.

 58. Theo said

  @56:
  Παπακαλιάτης λέγεται ο τύπος.
  Κι αν ισχύουν όσα του καταμαρτυρείς, του δίνουμε αξία όταν ασχολούμαστε μαζί του ή βλέπουμε τα σίριαλ που σκηνοθετεί.

 59. Μαρία said

  55
  φ@φ@ έπρεπε να γράψουν σαν αθλητικό σάιτ 🙂 , να γλιτώσουν και παπάκια.

  Αλλά π@τσα μπλε η πίτσα.

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  59: Δυστυχώς ισχύουν, διότι το έχω δει και το χειρότερο είναι ότι περίμενα να το παρουσιάσει ως κάτι αρνητικό και εκείνος αντίθετα ηρωοποιεί τον μεσήλικα λιγούρη και στιγματίζει την… κοινότητα που φρικάρει με τη σχέση του με το κοριτσάκι, που η εικόνα της στο σίριαλ θα μπορούσε να ξεγελάσει ακόμα και για παιδί Γ΄Λυκείου. Προφανώς η κρίση ηλικίας δεν του επέτρεψε να καταλάβει ότι μυθοπλασία σε στιλ «Θα βρεις το δάσκαλό σου» σήμερα είναι στα όρια της χυδαιότητας και αν ήθελε όντως να προσεγγίσει το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού, θα έπρεπε να τον παρουσιάζει ερωτευμένο με την 72χρονη Αλεξίου, που είναι όντως μια ασυνήθιστη σχέση, ενώ η προσέγγιση του χυδαίου λιγούρη είναι η ίδια η βάση της «πατριαρχίας».

 61. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  48. «φαντάζεστε τον Άδωνι να βγάζει λόγο στον ΟΗΕ;»
  Ποιός θα τον χειροκροτούσε; Εκεί δεν χειροκροτούν βλάκες.

 62. Μαρία said

 63. ORIO said

  Μπαίνω εδώ για να βρω σχόλια για ποιοτικές λέξεις. Ποιοτική αναβάθμιση ανάλυση. Μεζεδάκια σάπιας ποιότητας. Πώς θα αναβαθμίσουμε την ελληνική γλώσσα 😛

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  62 – Χειροκροτητές πάντα υπάρχουν και παντού, πόσο μάλλον στον ΟΗΕ που είχε και ναζιστή πρόεδρο. Είπαμε, οι ικανοί για όλα δεν χάνονται. Εγώ τον βλέπω μέχρι και πρωθυπουργό, μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι. Έχει τα ίδια προσόντα, δημαγωγός, γλείφει εκεί που φτύνει, κωλοτουύμπας, υπάκουος στην ελίτ και αδίστακτος στην εφαρμογή των εντολών της, και επιπλέον, είναι λαϊκό παιδί και αυτοδημιούργητος, με λίγη στήριξη και προώθηση από τα ΜΜΑ, θα βγει με τα τσαρούχια. Μη ξεχνούμε πως ο λαός έχει αλάθητο κριτήριο.😂

 65. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Και βλάκας και ψυχοπαθής. Κάτι ανάλογο με τον Χίτλερ, Φράγκο, Μουσολίνι, Στάλιν. Το «δημοκρατικό» σύστημα επιτρέπει την άνοδο στην εξουσία ψυχασθενών. Ο Χίτλερ, πιόνι της βρετανικής αυτοκρατορίας, διέλυσε την Γερμανία. Κάτι πρέπει να γίνει να μην έρχονται στην εξουσία ψυχασθενείς. Το σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν. Χειροκρότημα με χειροκρότημα διαφέρει ως προς τον αυθορμητισμό.

 66. π2 said

  Μετά το #Receptiogate, το τέλος του 2022 είναι φαίνεται η σεζόν της ακαδημαϊκής απάτης. Στο Paris VII, ένας καθηγητής αντέγραψε λέξη προς λέξη τη διατριβή μιας φοιτήτριας που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψή του και υπέβαλε το πόνημα για να πάρει habilitation. Έφαγε δυο χρονάκια παύση.

  https://www.challenges.fr/grandes-ecoles/paris-viii-un-enseignant-sanctionne-pour-avoir-plagie-la-these-de-sa-doctorante_839887

  Το φαινόμενο δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένο, ακόμη και στα καθ’ ημάς.

 67. sarant said

  Μα, της φοιτήτριάς του; Δεν περίμενε ότι θα τον έπιαναν;

 68. Μάλιστα… Αν το έψαξα σωστά, πληροφορικάριος, συνονόματος αλγερινού ποδοσφαιριστή.

 69. π2 said

  68: Οι περισσότερες ακαδημαϊκές απάτες προϋποθέτουν ένα είδος θράσους που μοιάζει ακατανόητο στους κοινούς θνητούς. Ή το ‘χεις ή όχι.

 70. Ναι, κι ιστορικάριος να είσαι, και χημεικάριος…

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 – Μη μπερδεύεις την δημοκρατία, ένα σύστημα για συνειδητούς και υπεύθυνος πολίτες υψηλής νοημοσύνης, με την τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, ένα σύστημα για άβουλα χειραγωγημένα πλάσματα.

  Στην πρώτη, παρά την ελευθερία υποψηφιότητας, είναι αδύνατο να εκλεγούν ψυχοπαθείς, ηλίθιοι και χειραγωγημενα ανδρείκελα.
  Στην δεύτερη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
  Το ερώτημα, είναι πόσοι θέλουν δημοκρατία, δηλαδή πόσοι θέλουν να αναλάβουν τις ατομικές ευθύνες τους.
  Κρίνοντας ιστορικά έως σήμερα, το ποσοστό είναι μηδαμινό. Θέλει αρκετό χρόνο ακόμη το ανθρώπινο είδος για να εξελιχθεί στην ονομασία του.

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και ο μήνας 33

 73. Θρασύμαχος said

  Θαύμα, θαύμα! https://www.in.gr/2023/01/02/politics/kommata/tet-tet-mitsotaki-kai-koutsoumpa-pou-epivevaiose-mina-ton-eklogon/ «Δυνατή είναι και η υποψηφιότητα του Ζαν Μονέ (καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας)»

 74. 74 Α χαχαχαχά!

 75. sarant said

  74-75 Προ ολίγου το είδα κι εγώ, έχω πάρει και οθονιά για το άλλο Σάββατο. Αυτοί οι σατανάδες του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και νεκρούς βάζουν στα ψηφοδέλτια!

 76. sarant said

  74-5 Eν τω μεταξύ, το διόρθωσαν

 77. Το διόρθωσαν, αλλά τελικά ποιος είναι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Έδρας;

 78. sarant said

  78 Ο Φαραντούρης

 79. π2 said

  74: Καταπληκτικό. Πρέπει να κάνει ρελάνς ο Μητσοτάκης με τον Αντενάουερ.

 80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μη γελάτε ρε, Κλωντ Μονέ θέλανε να γράψουνε, που μπογιατίζει ωραία και είναι και εξίσου πεθαμένος.

 81. π2 said

  81: Υρώ Μανέ και πολύ τους πάει των πλεμπαίων.

 82. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  72. «Ένα σύστημα για συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες υψηλής νοημοσύνης»
  Αυτό δεν είναι δημοκρατία αλλά αριστοκρατία. Τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα. Φθάνεις στην πηγή να πιείς νερό και φεύγεις διψασμένος. Λίγο ακόμα και θα έσβηνες την δίψα σου για την αλήθεια.
  Το σύστημα λέγεται δημοκρατική αριστοκρατία. Οι συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες υψηλής νοημοσύνης εκπίπτουν μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας από ομάδες ψηφοφόρων ουκ αγνώστων. Κάθε εκλογικό τμήμα εκλέγει γνωστούς σε αυτούς συμπολίτες σε αριθμό 1:200 περίπου και αυτοί είναι οι «συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες υψηλής νοημοσύνης». Αυτός ο αριθμός πανελλαδικά αντιστοιχεί σε περίπου 100,000.
  Αυτοί εκλέγονται κάθε 4 με 5 χρόνια και καθορίζουν το σώμα που εκλέγει βουλευτές, υπουργούς, εισαγγελείς, δικαστές, αξιωματικούς σωμάτων ασφαλείας. Οι υπόλοιποι, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι, νομάρχες και πολλοί άλλοι δεν χρειάζονται. Αυτό το σώμα αποφασίζει αν ένας νόμος είναι συνταγματικός η όχι και σύνταγμα είναι η βούληση αυτού του σώματος.

 83. Spiridione said

  Καλή χρονιά. Έβλεπα χτες στον Αντένα τον ET τον εξωγήινο και, σε μια σκηνή σε νοσοκομείο, βλέπω στους υπότιτλους ‘ρινική κάνουλα’, νομίζω nosal cannula είπε ο ηθοποιός. Δεν το έχω ξανακούσει να λένε κάνουλα αυτό το σωληνάκι στη μύτη, και δε νομίζω να το λένε έτσι.

 84. voulagx said

  «Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει και κάτι χειρότερο. Στο πολυσυζητημένο άρθρο τού 2014 με την αυτοκριτική του, ο Φουκουγιάμα περιλαμβάνει και την εξήγηση πώς είναι δυνατόν να βραβεύτηκε από το Χάρβαρντ η πτυχιακή εργασία του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ, όπως έχουμε δείξει, πρόκειται για ένα εξαιρετικά αδύναμο κείμενο, γεμάτο λάθη και συνειδητές παραχαράξεις επίσημων ντοκουμέντων. Ο Φουκουγιάμα εξηγεί ότι «οι πολιτικοί χρηματοδοτούνται από ομάδες συμφερόντων και δέχονται χάρες από λομπίστες, εξασφαλίζοντας για τα παιδιά τους τη φοίτηση σε σχολεία και κολέγια της ελίτ» («America in Decay: The Sources of Political Dysfunction», περ. «Foreign Affairs», τ. 93, τχ. 5, 2014, σ. 15).»

  https://www.efsyn.gr/stiles/ta-kainoyria-royha-toy-prothypoyrgoy/373047_o-foykoygiama-ton-afise-stin-idia-taxi

 85. Α. Σέρτης said

  84
  Έτσι ακριβώς λέγεται

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84 Συμπτωματικά κοίταξα νωρίτερα πώς λέγεται το levin – σωληνάκι σίτισης και η διαδικασία γαστροστομία, (μια φίλη περνάει ένα μικρό ζόρι στο νοσοσοκομείο και στις συνακόλουθες επικοινωνίες μού χρειαζόταν).
  Το σωληνάκι οξυγόνου, είδα ότι λέγεται έτσι, ρινική κάνουλα (δεν το είχα ξανακούσει κι εγώ).

 87. sarant said

  84κε Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!

 88. 85.
  Α, έκτακτα! (Το τέλος της κοροϊδίας και το έσχατο ρεζιλίκι!) Πάντως, για να πω την αλήθεια, τώρα μαθαίνω για αυτή τη μεταστροφή του Φ., αν και δεν είναι και τόσο πρόσφατη (βρε τον Φουκουγιάμα- τι του έχουμε σούρει τόσα χρόνια, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά: «History is having its revenge on Francis Fukuyama»!)
  https://www.cnn.gr/kosmos/story/151167/foykoygiama-apo-to-telos-tis-istorias-sti-dikaiosi-toy-marx-kai-tin-epistrofi-toy-sosialismoy

 89. Μαρία said

  πριν 2 χρόνια

  «Την επόμενη η μεθεπόμενη μέρα τον πέτυχα στη Βουλή. Ήρθε με ένα παρακαλετό και κλαψιάρικο ύφος να μου πει να μην τον κυνηγάω, πως δεν ήξερε τίποτα, το έκαναν οι υπάλληλοι δεν θα ξαναγίνει κλπ. Έκανα τη βλακεία (γιατί εγώ δεν είμαι λαμόγιο και επαγγελματίας ψεύτης) να τον πιστέψω, θεωρώντας πως μπορεί και να γίνε έτσι όπως έλεγε… Δεν τον έψαξα ξανά λοιπόν ούτε εγώ ούτε κάποιος από τον Τομέα Διαφάνειας, ήταν και ήσυχος και χαμηλοβλεπούσης στη Βουλή και δεν του δίναμε σημασία…» https://www.avgi.gr/parapolitika/435100_otan-parakaloyse-ton-polaki-na-min-ton-kynigaei-gia-tis-apeytheias-anatheseis

 90. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  85, 90.
  Αυτά τα ξέρουμε. Πάντοτε έτσι ήταν. Σημασία έχει τι πρέπει να κάνουμε για να τα αποφεύγουμε με στόχο την μείωση της φορολογίας. Υπάρχει ασυμβίβαστο; Ποιός αποφασίζει αν υπάρχει; Ο Βενιζέλος; Ο Λοβέρδος; Ο Παυλόπουλος; Η Σακελαρίου; Το συμβούλιο επικρατείας; Και ποιος θα το ρωτήσει; Ποιος προστατεύει το σύνταγμα και τον λαό; Και σύνταγμα είναι η βούληση του λαού και πρέπει να είναι άτυπο.

 91. Alexis said

  #74-81: Πέρα από την πλάκα, όλη αυτή η παρέλαση «διασημοτήτων» (σέλεμπριτις που λέγαμε και στο χωριό) από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, μάλλον θλίψη θα έπρεπε να μας προκαλεί…

 92. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  92# Γιατί καλέ, μια χαρά επίπεδο έχει το εκλογικό σώμα.

 93. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γιατί δηλαδή, τι κακό έχει ο πυροβολισμός στο κεφάλι? Μια χαρά είναι.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/373116_ebalan-fotia-se-roma-poy-anagkasan-na-pei-ta-kalanta-sta-gonata

 94. sarant said

  90 Λεξιλογικά: πισωκαύκαλα, χαμηλοβλεπούσης

 95. π2 said

  90: Το ενδιαφέρον με την περίπτωση Χειμάρα δεν είναι το θράσος της δικαιολογίας, αλλά η στάση του πρωθυπουργού. Η δικαιολογία του Πάτση ήταν «δεν ήξερα». Καρατομήθηκε. Η δικαιολογία του Χειμάρα ήταν «δεν ήξερα τι έκαναν οι συνεργάτες μου». Δεν καρατομήθηκε, ίσως γιατί αυτήν ακριβώς τη γραμμή χρησιμοποιεί και ο πρωθυπουργός για την ΕΥΠ. Οπότε, όπως ακριβώς με τις υποκλοπές, άστε το μωρέ το σκανδαλάκι (σιγά τα λεφτά κιόλας) να κάνει τον ειδησεογραφικό του κύκλο, κάποιο άλλο θα βγει μετά και θα το ξεχάσουν.

 96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δεδομένης της αποκάλυψης ήδη από το 2020 νομίζω δικαιούται πλέον ο οποιοσδήποτε γίνει τσακωτός για οτιδήποτε να επικαλείται άγνοια νόμου.

 97. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.koutipandoras.gr/article/nees-apokalypseis-gia-to-galazio-golden-boy-themi-cheimara-pou-ekane-business-me-to-dimosio/

 98. 90
  Εγώ, ως συνήθως, σκάλωσα στη λεπτομέρεια της εισαγωγής του Π.:
  «είναι μερικά «μικρά» που σε εκνευρίζουν πιο πολύ από τις «μεγάλες μπουκιές». Γιατί δείχνουν ποιόν ανθρώπων…»
  Ελπίζω να είναι σχήμα λόγου αυτό. Και να μη συναντούν μεγαλύτερη κατανόηση/ανοχή οι «μεγάλες μπουκιές» – που είναι και δυσθεώρητες και μένουν πιο εύκολα έξω από το κάδρο! Όχι, γιατί, αν είναι έτσι, κοντεύουμε να συμφωνήσουμε με Καμπουράκη και Μουμτζή, ότι το «ποιόν ανθρώπων» έχει συγκεκριμένη τιμή. Μάλιστα, ο Καμπουράκης έβαλε ως παράδειγμα τα 10000 ε. Αυτά είναι, σου λέει, για κακομοίρηδες (που λέει κι ο Π.)- εύκολα τα αρνιόμαστε (που λέει ο Κ.), ενώ τα εκατομμύρια; Εδώ σε θέλω κάβουρα, μοιάζει να λένε όλοι (χωρίς κανείς να τους μουτζώνει ή, αν το κάνει, χωρίς να γλιτώνει την κατηγορία για ηθικολογία και υποκρισία…)

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πισωκαύκαλο* είναι το κάτω μέρος της κριθαροκουλούρας (και του ντάκου) που είναι πιο σκληρό συνήθως ή και καμένο στους παλιούς οικιακούς φούρνους, που συχνά δεν τρώγονταν-δεν μαλάκωνε ούτε στο βρέξιμο. Εκτός αν ,μεταφορικά, εννοεί κάτι άλλο.

  *κατωκαύκαλο το λέμε ανατολικά (και πανωκαύκαλο το πάνω μέρος)

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αποχαιρετώντας τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
  Ακόμη μια καταχρηστική πρακτική εξουσίας από τη δημοτική αρχή Παγκογιάννη
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/373144_apohairetontas-ti-dimotiki-agora-kypselis

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  83 – Μάλλον εσύ τα έχεις μπερδέψει, αυτά είναι φαντασιώσεις του φαντασιόπληκτου Πλάτωνα.
  Αν διάβαζες πιο προσεκτικά, θα έβλεπες πως λέω ότι το ανθρώπινο είδος θέλει αρκετό χρόνο ακόμη για να γίνει ανθρώπινο, γιατί ναι μέν οι άνθρωποι γεννιούνται ευφυέστατοι, αλλά η πατριαρχική κοινωνική δομή που για διαφόρους λόγους επικράτησε, αναλαμβάνει από τα γεννοφάσκια τους και με την μετέπειτα βοήθεια της εκπαίδευσης να τους κάνει ανθρωπίδες. Όταν (και άμα) με χρόνια και καιρούς ξεφύγουν από την πατριαρχική διαστροφή, θα αναβαθιστούν σε ανθρώπους και τότε θα ανακαλύψουν την δημοκρατία της ατομικής αυτάρκειας και κατ΄επέκτασιν της συλλογικής, και σε συνδυασμό με της σεξουαλική ισορροπία θα προκύπτει η κοινωνική αυτορρύθμιση.
  Μέχρι τότε, οι τεχνητοί ανθρωπίδες θα ζούν στην διαστροφική πλεονασματική κοινωνία, που οι λίγοι θα έχουν και θα κατέχουν και οι πολλοί θα υποφέρουν, ανεξαρτήτως ιδεολογήματος, ενώ πάντα θα υπάρχει ένα ικανό ποσοστό πχ 20% που θα γλείφει και θα στηρίζει την τυραννία των λίγων.

  Μη ξεχνάμε πως έρχονται εκλογές, κι ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο, θα αποφασίσει.😂😂😂

 102. 102, … διαστροφική πλεονασματική κοινωνία, …

  Και διατροφική, αλλοίμονο

 103. sarant said

  100 Ταιριάζει να είναι αυτό, ότι θα φάνε και τα σκληρά αυτά που δεν τρώγονται.

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – ‘Οπως το δεί κανείς.😊

 105. Μαρία said

  95
  Ενδιαφέρουσα η παραγωγή αρσενικού απ’ το θηλυκό.
  https://www.kritesegaleo.gr/kretike-dialektos/%CF%87
  https://www.haniotika-nea.gr/113555-o-xamiloblepousis/

 106. Μαρία said

 107. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  102. Τον Πλάτωνα τί τον ήθελες; Έχει πεθάνει. Και ποιό ανθρώπινο είδος; Τα ισοπεδώνεις όλα για να τα διαχειρίζεσαι ευκολότερα. Άνθρωποι υπάρχουν και ο καθένας διαφέρει από τον άλλον. Κανένας δεν γεννιέται ευφυέστατος. Γεννιόμαστε και εκπαιδευόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Αναγνωρίζουμε τις ικανότητες των συνανθρώπων μας και τους προτείνουμε και τους προτρέπουμε και τους ψηφίζουμε να συμβάλλουν στην διακυβέρνηση του τόπου. Ψηφίζουμε στον τόπο μας στο εκλογικό τμήμα που ανήκουμε μερικούς συντοπίτες γνωστούς που τους θεωρούμε «συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες υψηλής νοημοσύνης» και αυτοί στη συνέχεια όλοι μαζί από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνονται ένα μεγάλο σώμα και συμβάλουν στην πολιτική ζωή του τόπου εκλέγοντας όλα τα όργανα διακυβέρνησης με το ελάχιστο δυνατό κόστος προς όφελος των φορολογουμένων.
  Η ετυμολογία μας λέει ότι άνθρωπος είναι αυτός που έχει παύσει να είναι κυνηγός και καλλιεργεί την τροφή του. Και σε αυτό διαφέρουμε από τα άλλα ζώα. Μερικοί από εμάς καλλιεργούν την τροφή τους. Όχι Όλοι.

 108. 106
  Πράγματι ενδιαφέρουσα (εγώ νόμιζα ότι η χρήση της λέξης ήταν «έμπνευση» του Π.). Προφανώς, η ντροπαλοσύνη (αυθεντική ή κάλπικη) αποδίδεται στο γυναικείο φύλο- ενώ στη (σπάνια) περίπτωση που θα αποδοθεί στον άνδρα πρέπει να διατηρεί την «ανάμνηση» της κατάληξης του θηλυκού γένους (για να μη ξεχνιόμαστε!), κάνοντας τον χαρακτηρισμό πιο υποτιμητικό…
  Πάντως, πολύ ωραίο το γλωσσάρι!

 109. #101

  Μπ@κογι@ννη γ@μιέσαι !!

 110. Λάζαρος Μ. said

  Συλληφθέντας απέδρασε, διαβάζω στο Tvxs:
  https://m.tvxs.gr/mo/i/380651/f/news/ellada/keratea-syllifthentas-apedrase-apo-astynomiko-tmima-pidontas-apo-ton-deytero-orofo.html

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παραιτήθηκε ο Χειμάρας
  (Ο τελευταίος να κλείσει τη νουδόπορτα.)
  https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/373285_paraitithike-o-themis-heimaras

 112. Πέπε said

  Ένα γλωσσικό που μ’ έκανε να χαμογελάσω:

  Κάτι τύποι στο καράβι φορούσαν μπλούζες «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ». Νομίζω ότι «χειριστής» είναι επαγγελματική ζαργκόν για τους χειριστές εκσκαφέων, γερανών, και άλλων τέτοιων οχημάτων-μηχανημάτων.

  Αλλά είναι και τα κεφαλαία με τον άδηλο τονισμό τους.

  Σε μια χώρα που κυβερνάται από τους Αρίστους, οι Χείριστοι καταφέρνουν να διατηρούν ακόμη την υπερηφάνειά τους και να φτιάχνουν Ένωση!

 113. Ωχ, τέλειο!

 114. 114–>113 (αν και φαίνεται – υπέροχη η ένωση χειρίστων!)

 115. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  113# Έξοχο. Κάτι ανάλογο είχα δει σε μια επιγραφή σε φορτηγάκι στον Κηφισό και βλαστήμαγα. Όχι ρε πστ λέω, δε φτάνει που έχει γεμίσει ο τόπος από τέτοιους, τώρα τους βγάζουνε και σε γραμμή παραγωγής? Τέσπα, το όχημα έγραφε ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΚΛΟΥΒΙΩΝ.

 116. 116
  Ε, αστοδγιάλο, πχια, Χτήνε! 😂
  (Αλλά με γοητεύει η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια – και η περηφάνεια, που λέει ο Πέπε- των αγέρωχων χειρίστων!)

 117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  117# Ωραία είσαι εσύ, κούκλα λέμε. Ο άλλος το ‘γραψε, εγώ να πάω στο δγιάλο. Ωραιότατα, συνέχισε έτσι 😜

 118. voulagx said

  «…λάμπες συνεχίζουν να καίγονται, αλλά ελάχιστες αντικαθιστώνται »
  Από την Εφσυν: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/373172_ta-skotadia-tis-polis-kai-dikaioma-na-perpatame-otan-dyei-o-ilios

  Το αντικαθίστανται τους βρωμούσε.

 119. 118
  Μα, έτσι όπως ήρθε πάλι το καπάκι σου στο σχόλιο του Πέπε, τι να κάνω κι εγώ (Δε λες πάλι καλά που δε μπορώ να σε βαρέσω!)

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  καλό είναι να ξέρει κανείς τις πραγματικές σχέσεις εκείνων που μας κυβερνούν…
  https://www.imerodromos.gr/o-diafhmisths-tou-nazi-pleurh-kai-antiproedros-tou-mhtsotakh-anafonhse-o-kommounismos-kai-o-fasismos-einai-to-idio/

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113, 116 🙂

  Προς ζευγάρια, οδηγός για να περάσουν αξέχαστα τις γιορτές:
  ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΙΑ

 122. π2 said

  To #Receptiogate που σχολιάζαμε τις προάλλες (έχω κολλήσει λες και βλέπω σαπουνόπερα) μάλλον παίρνει μια ακόμη σουρεαλιστική (ή έστω πιραντελική) τροπή. Φαίνεται πως η προφεσορέσα εκτός από τους πολλαπλούς υβριστικούς για τον κατήγορό της λογαριασμούς στο τουίτερ, είχε και άλλους τόσους λογαριασμούς με ψευδώνυμα σε άλλα ΜΚΔ, με τους οποίους έγραφε διθυραμβικές κριτικές για το ερευνητικό της κέντρο και για τα μυθιστορήματα που έγραφε με άλλο ψευδώνυμο, λιβέλους για όσους δεν έγραφαν καλά ιταλικά, καθώς και υβριστικά ή συκοφαντικά μηνύματα προς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  https://www.tio.ch/ticino/attualita/1634529/social-pseudonimi-lugano-facebook-signora

 123. Μαρία said

  Εδώ κι ένα 9 μήνες κλωσούν οι αρμόδιοι την μηνυτήρια αναφορά που είχαμε υποβάλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου( και για παράνομες εξαγωγές φαρμάκων), ενώ κάθε μέρα έρχονται και νέες πληροφορίες για το ότι η μαφία φαρμακαποθηκών συνεχίζει απτόητη να λειτουργεί παραμάγαζο στο ΙΦΕΤ.
  Ο υπουργός δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτησή μας, ούτε φυσικά σε εκείνη που τον ρωτούσε πώς είναι δυνατό να είναι μέλος του ΔΣ του ΙΦΕΤ πρόσωπο που είναι και μέλος ΔΣ μια ιδιωτικής φαρμακαποθήκης! Όχι απλώς ασυμβίβαστο, αλλά καραμπινάτος αθέμιτος ανταγωνισμός!
  Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα, το στέλεχος αυτής της φαρμακαποθήκης που είναι και μέλος του ΔΣ του ΙΦΕΤ(!), προήχθη σε πρόεδρο του ΔΣ της Ιδιωτικής Φαρμακαποθήκης!
  Ο πρόεδρος του ΔΣ ιδιωτικής Φαρμακαποθήκης, μέλος και του ΔΣ της κρατικής φαρμακαποθήκης!
  https://www.documentonews.gr/article/aygeri-oyte-foni-oyte-akroasi-apo-ton-ypoyrgo-ygeias-gia-to-parti-sto-ifet/
  https://syfathess.gr/organogramma/
  https://pharmateam.blogspot.com/2020/11/blog-post_10.html

  Μετά το 5:23

 124. 113: Το 2007 μετά από ένα συνέδριο στο Ελ Πάσο, στον έλεγχο στο αεροδρόμιο φορούσα ένα μπλουζάκι από ένα European Worm Meeting, με μεγάλη στάμπα με C. elegans, και μου λέει ο τύπος: Εσείς τα σκουλήκια από την Ευρώπη, είναι ασφαλές να σας βάζουμε στα αεροπλάνα μας;

 125. 123 Μια μέρα δεν μπήκα στο χάσταγκ και το έχασα αυτό. Είδα όμως τη δήλωση στήριξης του ομότιμου…

 126. 123, 126: Μπροστά στις ιστορίες του Ουκρανού, αυτά είναι πταίσματα.

 127. 127 Αυτός δεν είχε βγάλει και μια Ελληνίδα στη φόρα;

 128. Και δύο…

 129. «Θέλω να σας μιλήσω λίγο για τη μάνα μου»
  (αδελφός δωδεκάχρονης)
  «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν σε όποιον του συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι, αν κάποιος μιλήσει για βιασμούς θα περάσει αυτά που περνάει η οικογένειά μου. Ποιο παιδί θα τολμήσει και ποια οικογένεια θα πάει να καταγγείλει αν κάτι του συμβαίνει. Θα τον ξεφτιλίσουν και θα του διαλύσουν τη ζωή.
  Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχουν κάνει τίποτα για την υπόθεσή μας. Είναι σίγουρο το μόνο που θέλουν είναι να συγκαλύψουν την υπόθεση και όσους εμπλέκονται, πολιτικοί, παπάδες, μπάτσοι, διάφορες προσωπικότητες και οι καλοί οικογενειάρχες που μπαίνουν στο ιντερνετ για να βρούνε να βιάσουν παιδιά. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό.
  Πολλά τα παραδείγματα για τόσους που έχουν έξω. Ο μπάτσος που σκότωσε τον 16χρονο είναι έξω, ο μπάτσος που έκδιδε και κακοποιούσε την κοπέλα στην Ηλιούπολη δικάστηκε είναι ένοχος και είναι έξω. Οι διάφοροι Λιγνάδηδες είναι έξω, τι άλλο να πούμε;»
  Μπράβο στη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού και στον υπέροχο Θόδωρο Μεγαλοοικονόμου που συμπαραστέκεται στην κατατρεγμένη οικογένεια (όπως είναι ταγμένος να κάνει μια ζωή…)
  https://tvxs.gr/news/ellada/ypothesi-paidobiasmoy-12xronis-xroniko-tis-sygkalypsis-ti-leei-o-aderfos-i-mitera-oi-syl

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – «Κανένας δεν γεννιέται ευφυέστατος.» Kάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος, η ευφυία είναι το ανθρώπινο πλεονέκτημα απέναντι στα άλλα ζώα και, είναι στην φύση του εγκεφάλου, και δεν είναι μετρήσιμη με
  το ηλίθιο κατασκεύασμα IQ των εταιρειών.
  Όλοι οι υγιείς άνθρωποι, γεννιούνται ευφυείς, οι ιδιότητες και οι δυνατότητες των εγκεφάλων τους, είναι ίδιες και είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ, πέρα από κάθε φαντασία, ιδέα δεν έχεις τι μπορείς να κάνεις μόνο με την σκέψη σου. Πάνω σ΄αυτές τις θαυματουργές ιδιότητες του εγκεφάλου, έχει στηθεί η θρησκευτική παράνοια και η παράλογη πίστη σε διάφορους αναπόδεικτους θεούς. Όντως αν πιστέψεις αληθινά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα οφείλεται σε σένα, στις απίστευτες δυνατότητες του μυαλού σου κι όχι σε θεϊκή παρέμβαση, αλλά άντε βγάλε την δοξασία από την αμυγδαλή που σου έβαλαν στην παιδική ηλικία (όχι προσωπικά σε σένα😊).

  «Γεννιόμαστε και εκπαιδευόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.»
  Σιγά μη γίνεται έτσι, με το που γεννιόμαστε εκπαιδευόμαστε να υπηρετούμε το χρήμα, και ανάλογα σε ποιά κοινωνική τάξη ανήκουμε, να υποτάσσουμε τους άλλους ή να υποτασσόμαστε και να δεχόμαστε την προδιεγραμμένη μοίρα μας, εξυπηρετώντας τις επιθυμίες τους, περιορίζοντας όσο γίνεται περισσότερο τις ανάγκες μας., χωρίς αυτοεκτίμηση, αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση, και πίστη σε φαντασιακές οντότητες.
  Γι΄αυτό, παρ΄όλο που ο στίχος του ποιητή λέει πως, – αν ξυπνήσεις μονομιάς, θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς,- παραμένει σύμβολο αιώνιο, ο αρχικά γεννημένος ευφυής άνθρωπος.

  «Η ετυμολογία μας λέει ότι άνθρωπος είναι αυτός που έχει παύσει να είναι κυνηγός και καλλιεργεί την τροφή του.» Σιγά μη μας λέει πως είναι αυτός που ψωνίζει στην λαϊκή.😂 Από την έβγαλες πάλι αυτή την ετυμολογία.😊

  «Και σε αυτό διαφέρουμε από τα άλλα ζώα. Μερικοί από εμάς καλλιεργούν την τροφή τους. Όχι Όλοι.»
  Οπότε έστω κι από την οδό της δικής σου ετυμολογίας, έρχεσαι στα λόγια μου, δεν είμαστε ακόμη άνθρωποι, εκτός από μερικούς που καλλιεργείτε την τροφή σας, οι υπόλοιποι, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Να θυμηθώ να γεμίσω το παγούρι μου νερό.😂

  H φορά των πραγμάτων, είναι αυτή που είναι και βασίζεται στην αρχική πατριαρχική γραμμή και δεν πρόκειται ν΄αλλάξει με επαναστάσεις, εκλογικές ονειρώξεις ή ανταλλαγή διαδικτυακών απόψεων.
  Μέχρι τώρα οι λίγοι περνούν καλά και οι πολλοί υποφέρουν, κάτι που θα συνεχιστεί, με την διαφορά πως η εκθετική τεχνολογική εξέλιξη, μας φέρνει μπροστά σε νέα και απρόβλεπτα δεδομένα. Είμαστε στο κατώφλι του μετανθρώπου, όσο κι αν επιμένουν αρκετοί για το αντίθετο, η γενετική, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι εδώ, η τεχνολογική σύνδεση του ανθρώπου και η δημιουργία ενός νέου εξελιγμένου είδους, είναι δεδομένη, ήδη υφίσταται, μένει να δούμε την κατάληξή της, αν προλάβουμε.😊

  Και η ζωή συνεχίζεται, όπως θέλει και μπορεί.

 131. sarant said

  130 Μπράβο

 132. Μαρία said

 133. Θρασύμαχος said

  «στη διάρκεια διηπειρωτικής πτήσης … από το Ντάλας του Τέξας προς το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια» https://www.lifo.gr/now/world/aerosynodos-boitha-hameni-gata-poy-ekane-boltes-sti-diarkeia-ptisis-tin-ehase-kaneis

 134. Spiridione said

 135. Μαρία said

  Ωραίος ο κουμπάρος. Διαβάστε το νήμα.

 136. Εύα, εσένα που σ’ αρέσουν αυτά:

  ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΩΩΝ

  ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΩΩΝ

 137. Μαρία said

  Χειμάρας μπαμπάς, πρώην νομάρχης Φθιώτιδας http://viotikoskosmos.wikidot.com/xeimaras-thanassis

  Σεπτέμβριος 2011 στο στόμα του Γκλέτσου https://www.youtube.com/watch?v=6Ha4ptNcFIU

 138. sarant said

  136 Πολύ καλό

 139. 137
  Ωχ, καλέ μου Χτήνε, τώρα το είδα και με στεναχώρησε… Πολύ πικρό το λογοπαίγνιο, καρφί…

  (Όμως, στο χθεσινό νήμα- τι ωραίο που ήταν- ζωγράφισες πάλι, είδα 🙂)

 140. Pedis said

  # 135 – Το Άκρο/Δεξιό κοινό είναι πολιτικά ανήθικο μπαι ντεφω. Παγκόσμια πολιτική αρχή.

  # 136 – Τηλεφωνική «έρευνα», καρφί για τα σκουπίδια. Για τα πάντα και παντού. Από πάντα.

 141. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  131. Έχεις παραλείψει να σχολιάσεις το πιο σημαντικό από αυτά που έγραψα και υποψιάζομαι ότι συμφωνείς.
  «Αναγνωρίζουμε τις ικανότητες των συνανθρώπων μας και τους προτείνουμε και τους προτρέπουμε και τους ψηφίζουμε να συμβάλλουν στην διακυβέρνηση του τόπου. Ψηφίζουμε στον τόπο μας στο εκλογικό τμήμα που ανήκουμε μερικούς συντοπίτες γνωστούς που τους θεωρούμε «συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες υψηλής νοημοσύνης» και αυτοί στη συνέχεια όλοι μαζί από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνονται ένα μεγάλο σώμα και συμβάλουν στην πολιτική ζωή του τόπου εκλέγοντας όλα τα όργανα διακυβέρνησης με το ελάχιστο δυνατό κόστος προς όφελος των φορολογουμένων.»
  Η ευφυΐα δεν είναι αρετή. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζει ανθρώπους αλλά φυτά και ζώα. Ενέχει στοιχεία ρατσιστικά. Τα φυτά φύονται αλλά οι άνθρωποι γεννιούνται.
  Η σοφία είναι αρετή. Και σοφία είναι αυτό που αποκάλυψε ο σοφός πολλά χρόνια πριν από εμάς. «Συνάντησα ανθρώπους γνώστες πολλών πραγμάτων μη γνωστών σε εμένα αλλά ένα ΣΜΙΚΡΟ πράγμα έκανε εμέ σοφότερο αυτών». Το «Σ» στο «ΣΜΙΚΡΟ» είναι και επιτατικό και στερητικό μόριο. Αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας και τις αδυναμίες μας και τις δικές μας και των συμπολιτών μας και πράττουμε αναλόγως.
  Δεν έχουμε δικαίωμα να ψηφίζουμε αγνώστους για την διακυβέρνηση της πατρίδος μας. Δεν ψηφίζουμε αυτούς που μας επιβάλλουν τα ΜΜΕ αλλά αυτούς που έχουμε γνωρίζει από τα γεννοφάσκια μας και αυτό είναι σοφία.

 142. Μαρία said

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 – «Έχεις παραλείψει να σχολιάσεις το πιο σημαντικό από αυτά που έγραψα και υποψιάζομαι ότι συμφωνείς.»
  Δεν το παρέλειψα, το διατύπωσα διαφορετικά στο πλαίσιο της φυσικής σεξουαλικής δημοκρατικής αυτορρύθμισης, οπότε, ναί συμφωνώ στο πρώτο μέρος για την διακυβέρνηση, από κει και πέρα μεγαλώνει εκθετικά η απόστασή μας.
  Υψηλής νοημοσύνης είναι όλοι οι υγιείς άνθρωποι, έτσι γεννιούνται, μετά εκπαιδεύονται και γίνονται homo panivlakus. Άρα εκ προοιμίου, θα είναι συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες, δεν χρειάζονται οι δήθεν άριστοι, αλλά οι φυσικοί ηγέτες, και αυτοί θα προκύπτουν, μια και δεν θα υπάρχει δόλος.
  Αυτά όμως μπορούν να συμβούν και να λειτουργήσουν μόνο σε μιά αυτάρκη κοινωνία που θα απαρτίζεται από αυτάρκη και σεξουαλικά ισορροπημένα άτομα, δηλαδή με απουσία οποιασδήποτε μορφής χρήματος γιατί έχει εγγενή την συσσωρευμένη δύναμη που δημιουργεί την πλεονασματική ανισότητα, την ανισονομία, την αναξιοκρατία κλπ που εξυπηρετούν στηρίζουν και διαιωνίζουν την πατριαρχία.

  Το μέτρο και μέλημα αυτής της κοινωνίας θα είναι η ατομική αυτάρκεια όλων, από κεί και πέρα ο καθένας θα μπορεί να αποκτήσει όσα παραπάνω θέλει, αλλά όταν πεθάνει, θα μοιράζονται ισομερώς σε όλους ξεκινώντας από τους απογόνους του, η κληρονομιά θα έχει καταργηθεί. Είναι και μερικές άλλες παράμετροι που δεν έχει νόημα να τις αναπτύξω μια και δεν ενδιαφέρουν κανέναν.😂 Το γενικό νόημα, είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται στο χρήμα. Όπως δείχνει η ιστορία (που δεν διδάσκει τίποτε) ανεξαρτήτως πολιτικού ή θρησκευτικού ιδεολογήματος, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να εκφυλιστεί σε καταπιεστικό.

  «Η ευφυΐα δεν είναι αρετή.»
  Δεν είπα πως είναι αρετή, αλλά αναμφισβήτητο πλεονέκτημα, όχι;
  Τα άλλα που λές δεν έχουν καμία σχέση μ΄αυτά που λέω για την ευφυία.
  Άλλωστε κι αυτήν την έχουν κατακερματισμένη σε ειδικότητες ώστε να εξυπηρετείται το ελεεινό και αντιανθρώπινο παραγωγικό πλεονασματικό σύστημα, (εξ ου και το ανυπόστατο IQ) με αποτέλεσμα να βλέπουμε εξειδικευμένα ευφυέστατους να είναι πανηλίθιοι εκτός ειδικότητας, αλλά ακόμη κι εκεί, να είναι οικονομικά υποχείρια κάποιων οικονομικά ευφυών που με τη σειρά τους, είναι πανηλίθιοι εκτός του αντικειμένου τους (άπειρα τα παραδείγματα) για να μη πώ για την ιδεολογική και θρησκευτική παράκρουση που κάνει τους ευφυείς ανθρώπους τυφλά πιστούς. Ποιά αλήθεια ή απόδειξη μπορεί να αντιπαραβληθεί στην όποια πίστη;

  «Δεν ψηφίζουμε αυτούς που μας επιβάλλουν τα ΜΜΕ αλλά αυτούς που έχουμε γνωρίσει από τα γεννοφάσκια μας και αυτό είναι σοφία.»
  Δεν έχει σημασία τι και ποιούς ψηφίζουμε, όλοι θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τις εντολές του χρηματοπιστωτικού συτήματος. Στους πόσους αιώνες και στις πόσες εκλογές θα γίνει κατανοητό το ολοφάνερο; Το λαϊκό αλάθητο κριτήριο, ήταν και είναι του μικροσυμφέροντος, της πίστης, ή και των δύο, ποτέ της κριτικής σκέψης, δεν την βλέπεις την συνεχή παράνοια;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: